GN Berg en Dal Heumen Mook

27 mei 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 27 mei 2015


Oud-burgemeester Paul Wilbers krijgt eerste erespeld Grenzland Europäer 2015

Foto: Sander Hendriks

KEEKEN – De oud-burgemeester van Ubbergen Paul Wilbers (midden) heeft in de Homuschemül de eerste erespeld van Grenzland Europäer van het jaar 2015 op zijn revers gespeld gekregen.

De onderscheiding is in het leven geroepen voor mensen die mensen aan beide zijden van de grens verbindt. De erespeld is voortgekomen uit het Overleg Sociaal Democraten van deze grensregio. Paul Wilbers liet in zijn dankwoord weten, dat de huidige grens geen dreiging meer heeft, maar moet toch blijven. "De grens is een toeristische attractie voor dit gebied. De cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland zijn hartstikke leuk. Houwen zo! De draisine is leuk omdat die de grens overgaat, typisch Duitse Weihnachtsmarkt in Kleef en de goedkope benzine, het is gewoon heerlijk een grens in de buurt te hebben", aldus Wilbers.

"Het is een bijzonder voorrecht om in zo'n gebied te mogen wonen. Het is de beste plek om vooroordelen naar de andere kant van de grens af te bouwen, daarom zijn Euregio's in Europa zo belangrijk. Het begint bij de mensen in het grensgebied, die begrijpen elkaar het beste omdat ze voortdurend met elkaar in contact komen", aldus Wilbers. "Vooroordelen afbouwen is vertrouwen opbouwen en vertrouwen is de enige basis waarop de landen van Europa kunnen samenleven", daarvan is Wilbers overtuigd. "Zonder vertrouwen in elkaar is er onrust, nationalisme en egoïsme. De hele financiële crisis en alles wat daar uit voorkomt, komt voort uit gebrek aan vertrouwen. Wij willen allen een vredig Europa", zo besloot Wilbers zijn dankwoord.

Groep 8 basisschool Op De Horst winnaar BankBattle

Foto: Eelke van de Groes

GROESBEEK/DE HORST – Groep acht van basisschool Op De Horst aan de Plakseweg heeft de BankBattle van de regio Nijmegen gewonnen. Op 18 mei gingen voor de tiende maal basisscholen uit de regio Nijmegen (werkgebied van de Rabobank Nijmegen) met elkaar de strijd aan voor wat betreft hun parate kennis en computervaardigheden.

Voor basisschool Op De Horst gingen de 28 leerlingen van groep acht onder leiding van Eelke van de Groes de strijd aan en wat later bleek niet zonder succes. De bijzonderheid was dat gebruik van internetverbindingen het mogelijk maakte om per klas actief deel te nemen vanuit het vertrouwde klas of computerlokaal.

Het succesvol afronden van BankBattle vereiste tactiek, strategie en vooral klassikaal samenspel. Alle deelnemende klassen startten (via internet) exact op hetzelfde tijdstip met het uitvoeren van praktijkopdrachten en het beantwoorden van vragen. Deze hadden betrekking op onder andere schoolvakken, muziek, computers, techniek, radio, televisie en internet.

Uiteindelijk resulteerde dit na ongeveer anderhalf uur hard werken en gepusht door juf Eelke in een eindopdracht waarvan de oplossing moest worden opgeslagen in de digitale BankBattlekluis. Bij de eindopdracht was het de bedoeling dat de leerlingen de beroepen wisten te plaatsen bij vijftien bekende Nederlanders, van wie er een overbleef. De voornaam van deze persoon Chantal. Chantal Janssen was de oplossing en werd binnen 55 minuten ingevoerd. De kinderen wonnen daarmee twee taarten voor groep acht en een theatervoorstelling van theatergroep Kwatta, speciaal voor groep acht van Eelke van de Groes.

Eerste Repaircafé voor Millingen/Kekerdom/Leuth

MILLINGEN - Op 30 mei van 10.00 en 13.00 uur is het eerste Repaircafé in OEV1 aan de Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn.

Een grote groep vrijwilligers staat klaar. "Misschien krijgen deze vrijwilligers uw strijkbout of koffiezetapparaat weer aan de praat. Of kunnen ze samen met u de zoom van uw kledingstuk naaien, zodat u er weer netjes bijloopt. Ook lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren tot de mogelijkheden."

Ook wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie kost 0,50 euro. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Voor meer informatie wordt verstrekt door Thea de Wijse (coördinator SWOM, 0481 431105 elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur).

Jasper Cillessen ambassadeur Jeugdsportfonds Nederland

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Jasper Cillessen, de keeper van Ajax en het Nederlands elftal, speler van het jaar bij Ajax en de minst-gepasseerde keeper van het afgelopen seizoen (29 in 34 wedstrijden) gaat zich als ambassadeur inzetten voor het Jeugdsportfonds.

Het Jeugdsportfonds betaalt voor kinderen die opgroeien in een gezin waar de financiële middelen ontbreken, de contributie van de sportvereniging en sportkleding. In 2014 heeft het Jeugdsportfonds dit voor 36.224 kinderen gedaan waarvan er 14.032 kinderen zijn gaan voetballen. Om een kind een jaar lang te laten sporten is gemiddeld 250 euro nodig.
Jasper is erg enthousiast en hoefde er niet lang over na te denken om ambassadeur te worden. "Ajax-spelers en internationals worden geregeld benaderd voor goede doelen. Wij hebben een voorbeeldfunctie met name voor de jeugd. Ik wil me graag inzetten voor een betere maatschappij en combineer dit graag met sport liet", Jasper aan het Jeugdsportfonds weten.

Jaspers vindt het ontzettend belangrijk dat kinderen kunnen sporten, bij voorkeur in verenigingsverband. "Sporten is gezond en leuk. Bij een club houden kinderen er vaak ook leuke vriendjes of vriendinnetjes aan over. Dat wordt dankzij het Jeugdsportfonds mogelijk gemaakt, want zij zetten zich in voor kinderen van wie de ouders het niet breed hebben. Daarom past het Jeugdsportfonds goed bij mij", aldus Jasper Cillessen. Het fonds is supertrots dat Jasper zich wil inzetten om hen te helpen sportkansen mogelijk te maken voor alle kinderen in Nederland.

Te hard rijden in Groesbeek

GROESBEEK – Gingen er zondag 17 mei bij vier radarsnelheidscontroles 234 bestuurders van voertuigen in de fout, maandag 18 mei gingen er bij drie controles 41 te hard. Op de Wylerbaan werd gecontroleerd van 09.00 tot 10.45 uur, in die tijd passeerden daar 371 voertuigen de radarcontrole. Elf gingen er te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg honderd kilometer per uur waar tachtig kilometer is toegestaan.

Vervolgens werd van 10.00 tot 11.00 uur gecontroleerd op de Nijmeegsebaan. Daar passeerden in een uur tijd 365 voertuigen de radar. Hier gingen negentien bestuurders van voertuigen te hard; de hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 76 kilometer per uur, waar vijftig is toegestaan.

Tenslotte werd van 13.30 tot 14.30 uur gecontroleerd op de Zevenheuvelenweg. Daar passeerden 187 voertuigen de controle, waarvan er elf de fout in gingen. Hier maakte één bestuurder het te bont; hij passeerde de radarcontrole met een snelheid van liefst 155 kilometer per uur waar maximaal tachtig kilometer per uur is toegestaan. Deze hardrijder die 75 kilometer te hard reed, zal justitie beoordelen of hij zijn rijbewijs moet inleveren. Bij deze controles krijgt niet iedereen een acceptgiro op de deurmat in verband met de caoactie van de politie.

Groei & Bloei Open Tuinen Weekend

REGIO - Op zaterdag 20 en zondag 21 juni organiseert Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland, haar jaarlijkse Landelijke Groei & Bloei Open Tuinen Weekend. Een unieke kans om te kijken, te genieten en ideeën op te doen in de tuinen van andere tuinliefhebbers.

Bij Groei & Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal doen 15 tuinen mee aan dit evenement. De exacte locaties en omschrijvingen van de tuinen staan op www.nijmegen.groei.nl.

Er zijn mooie kleurencombinaties te zien van allerlei planten en bloemen, origineel of informeel ontworpen tuinen met allerlei tuinmaterialen en toepassingen. De getoonde tuinen zijn dan ook pareltjes. In sommige tuinen zijn exposities van schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek of iets dergelijks.

De afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal organiseert jaarlijks een scala aan activiteiten op het gebied van tuinen, tuinplanten en bloemschikken. Zoals lezingen, workshops, plantenruilbeurzen, excursies en cursussen.

Eind mei naam nieuwe burgemeester Groesbeek bekend

GROESBEEK – Naar verluidt zou donderdag 28 mei bekend worden wie de nieuwe burgemeester van Groesbeek gaat worden (vanaf 1 januari 2016 Berg en Dal ). Donderdagavond 28 mei wordt om 20.00 uur een vergadering achter gesloten deuren gehouden waarin de vertrouwenscommissie haar advies zal geven aan de gemeenteraad van Groesbeek.

De vertrouwenscommissie zal twee kandidaten naar voren brengen. De gemeenteraad maakt uiteindelijk uit wie van de twee de nieuwe burgemeester van Groesbeek en per 1 januari 2016 Berg en Dal wordt. Aangenomen wordt dat de gemeenteraad het advies van de vertrouwenscommissie zal overnemen omdat alle elf fractievoorzitters van de elf partijen zitting hebben in de vertrouwenscommissie.

Naar verwachting wordt de naam van de nieuwe burgemeester in een openbare raadsvergadering om 21.00 uur bekend gemaakt waarbij iedereen welkom is. Intussen zal de nieuwe burgemeester al zijn geïnformeerd dat hij door de gemeenteraad zal worden voorgedragen als nieuwe burgemeester van Groesbeek. Omdat de benoeming met een koninklijk besluit zal moeten worden bekrachtigd, zal de nieuwe burgemeester zoals het er nu naar uit ziet pas in september worden geïnstalleerd door de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje.

Voor de functie van burgemeester hadden liefst 32 kandidaten gesolliciteerd, onder wie zes vrouwen. Op het gemeentehuis in Groesbeek worden al voorbereidingen getroffen voor (vermoedelijk in augustus) het afscheid van waarnemend burgemeester Keereweer.

JeugdSportKamp 2015 SC Millingen

Foto's: Mark Heijmink en Hans Driessen

MILLINGEN - De Sportkampcommissie van SC Millingen organiseerde zaterdag 16 mei en zondag 17 mei het jaarlijkse jeugdsportkamp voor de D-, E- en F-pupillen. In tegenstelling tot voorgaande jaren is dit jaar de vrijdagavond vervallen.

Na een zorgvuldige voorbereiding door de Sportkampcommissie was er een compleet, gevarieerd spelprogramma voor ruim negentig pupillen in elkaar gezet. Door vrijwilligers werden vrijdagmiddag al zeven grote tenten en een staftent opgebouwd.

Zaterdag vanaf 9.00 uur konden de kinderen zich melden en om 10.00 uur werd het jeugdsportkamp 2015 officieel geopend. Na een openingswoord van Bertram Grintjes en Daan Arnts konden de pupillen deelnemen aan de tienkamp en aan het Chaosvoetbal, het voetballen met een driehoekige bal. Het programma werd slechts onderbroken voor de lunch. Na het diner was de finale van de Penaltybokaal in samenwerking met de supportersvereniging. Voor de avond was er een vossenjacht uitgezet.

Na een rustige nacht werd er zondag 17 mei na het ontbijt gestart met honkvoetbal en het 7 x 7-voetbaltoernooi. Na de heerlijke barbecue was zondagmiddag het einde van dit sportkamp. Aan de winnaars werden de prijzen uitgereikt. Alle deelnemers werden opgehaald door hun ouders en de tenten werden afgebroken en opgeruimd. Het jeugdsportkamp 2015 werd zondag 17 mei om 15.00 uur afgesloten.

De sportkampcommissie is de sponsors, de vrijwilligers en de vele helpers dankbaar, die hebben meegeholpen aan dit mooie jeugdsportkamp.

Lezing fibromyalgie

GROESBEEK- Lezing over de aandoening fibromyalgie (weke delen reuma) en over de revalidatiebehandeling door Ciran op dinsdag 9 juni voor fibromyalgiepatiënten en andere belangstellenden.

De FES, (Fibromyalgie en Samenleving) houdt samen met Ciran op dinsdag 9 juni van19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst in het nieuwe moderne gebouw van Ciran op het terrein van Dekkerswald aan Boslaan 2. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor mensen met de aandoening fibromyalgie. Ook de partners, familieleden en vrienden zijn welkom.

Programma:

Presentatie over de aandoening Fibromyalgie door FES spreker; Loes Reijnen.
Pauze
Presentatie revalidatiebehandeling CIRAN door Amber Hulskotte.
Vragen stellen en napraten.

Voor informatie k`n men mailen of bellen met jdaanen@cirannijmegen.nl (024 6841254); en kijken op www.ciran.nl en www.fesinfo.nl.

Bij Ons On Tour doet aspergeschuur aan op Klein Amerika

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij Ons On Tour, dineren bij de boer, heeft zaterdagmiddag en -avond de aspergeboerderij van De Beier aan Klein Amerika aangedaan. Het lag in de bedoeling dat de veertig gasten zich tussen de asperges op het land zich te goed zouden doen aan het streekdiner dat hen werd voorgeschoteld. Echter door het regenachtige en winderig weer moest men naar de aspergeschuur.

Hier stond Marco Beers met zijn team klaar om hen in de watten te leggen. Na eerst de wijn geproefd te hebben van uiteraard de wijngaard van Klein Amerika stond het diner in het teken van de asperge. De speciaal bereide aspergesoep door chefkok Marco was de eerste lekkernij die de gasten werd voorgeschoteld. Daarna kon men zich tegoed doen aan de verse asperges van het land met de echte boerenachterham. Het sfeervolle diner werd afgesloten met verse aardbeien overgoten met mascarpone.

De gasten – mensen uit de regio en toeristen hebben met volle teugen genoten van dit unieke initiatief 'dineren bij de boer, geniet dit seizoen van de smaak van het land, bij de boer thuis'. Deze zomer zal dit nog op zes andere locaties herhaald worden, steeds op andere bijzondere locaties in en rondom Groesbeek. De eerstvolgende 'Bij Ons On Tour' zal op zaterdag 6 juni plaatsvinden in de kas tussen de frambozen bij Ooijs moois in de Ooij. "Wil je mee eten kijk dan voor informatie of aanmelden op www.bijonsingroesbeek.nl."

Open jeugdtennistoernooi bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek verzorgt in de week van 31 mei tot en met 7 juni alweer het achttiende open tennistoernooi voor de jeugd.

Kinderen die zijn aangemeld bij de KNLTB kunnen hier aan mee doen, ook van andere tennisclubs. Er zijn verschillende categorieën: Rood, Oranje, Groen (volgens KNLTB Tenniskids) en jeugd tot en met veertien of tot en met zeventien jaar. "De inschrijving is helaas gesloten, maar iedereen is welkom om te komen kijken. Tijdens het weekend van 6 en 7 juni vinden de finales plaats. Meer informatie staat op www.tvgroesbeek.nl.

Uniek jubileum: vijftig jaar woonachtig bij Kalorama

BEEK-UBBERGEN - Het komt niet vaak voor dat een bewoner van een verpleeghuis zijn vijftigjarig jubileum viert. Kalorama vierde donderdag 21 mei een dergelijk uniek jubileum voor de heer Henk Priester, een van de bewoners op De Veste Brakkenstein.

Henk Priester kwam als twintigjarige bij Kalorama te wonen. Momenteel in Nijmegen, afdeling De Duffelt, voorheen jarenlang op de hoofdlocatie van Kalorama in Beek. Iedereen kent Henk Priester en in de loop der jaren is hij zelfs een begrip geworden binnen Kalorama. Henk kent dan ook alle personeelsleden en vrijwilligers en maakt met hen dagelijks graag een praatje. Hij wil graag dit bijzondere moment vieren tijdens een receptie voor (oud-)personeelsleden en bewoners.

Speciaal voor de receptie werd alles versierd in de kleuren rood, zwart en groen. De clubkleuren van zijn favoriete club NEC. Henk Priester bezoekt al jaren trouw elke thuiswedstrijd van NEC en is een groot fan van de club.

Stichting Kalorama biedt met ruim zenhonderd medewerkers en 350 vrijwilligers zorg aan bijna vijfhonderd cliënten. Dat zijn mensen die een visuele en auditieve beperking hebben, revalideren, chronisch lichamelijk ziek of dement zijn, dagbehandeling krijgen of zich in de laatste levensfase bevinden. Hiertoe heeft Kalorama een Centrum voor Doofblinden, biedt het ambulante zorg aan thuiswonende doofblinden en dagactiviteiten vanuit het Kulturhus Beek. Ook heeft Kalorama een gelijknamig verpleeghuis in Beek-Ubbergen, verpleeghuis Veste Brakkenstein in Nijmegen, verzorgingshuis 't Höfke in Beek, en hospice Bethlehem in Nijmegen.

Brand gesticht in Memorialhal van Canadese Erebegraafplaats

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Onverlaten hebben dinsdagavond brand gesticht in de Memorial hal bij de ingang van de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

De brand werd rond 22.00 uur ontdekt door een voorbijganger die de brandweer van Groesbeek alarmeerde. De brandweer van Groesbeek heeft de brand geblust, maar kon niet voorkomen dat het Visitors Book en registerboek, alsmede de lijst met namen van de 2061 begraven militairen verloren gingen. Ook de muur waarin het registerkastje is gemetseld is een gedeelte – waar namen in gegraveerd zijn – zwart geblakerd. Ditmaal is als men de bedraagplaats opkomt in de rechtse Memorial brand gesticht, terwijl in december vorig jaar in de linker Memorial brand is gesticht. In het Visitors Book schrijven de bezoekers hun bevindingen en dankwoorden voor de militairen die er begraven liggen. "Die zijn nu in een hal verloren gegaan", aldus de medewerkers van de begraafplaats Paul van der Horst en Bas Janssen. "Het is onvoorstelbaar dat mensen hiertoe in staat zijn, zij tonen geen greintje respect", laat het tweetal eensgezind weten. De beheerder van de erebegraafplaats Patrick Thijssen heeft woensdagmorgen aangifte van brandstichting gedaan bij de politie in Groesbeek.

Tom van Boekel naar De Treffers

GROESBEEK – De 19-jarige Tom van Boekel speelt vanaf het volgens seizoen bij de Groesbeekse topklasser De Treffers. De verdediger komt van het belofte team van Willem II, waar hij een jaarcontract uitdient.

In zijn jeugd heeft Van Boekel onder andere bij de amateurs van Willem II, SC 't Zand en Longa gespeeld. Daarna maakte Tom op zijn 18-jarige leeftijd de overstap naar Jong Willem II. Naast Van Boekel komen volgend seizoen ook Wesley Meeuwsen, Hafid Sarkouke, Bram Eltink, Twan Smits, Rick Verbeek, Bas Hendriks, Just Berends, Robert Mutzers, Jordy van de Kracht en Thiemo Vanmaris naar sportpark Zuid aan Het Nijerf in Groesbeek.

Soufiana Dadda en Ken Leemans zijn ook nieuw, maar beide spelers spelen momenteel al in het rood-zwarte shirt van De Treffers. De 34-jarige verdediger Frank van Kouwen keert na een seizoen bij De Treffers terug naar Silvolde in de Achterhoek, dat nog in de race is voor promotie naar de hoofdklasse.

Zeldzame zelfgemaakte buitenasbak ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Onverlaten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een bijzondere zelfgemaakte buitenasbak van brouwerij D'n Drul aan de Hoflaan in Groesbeek ontvreemd.

De asbak is uniek in zijn soort, omdat deze was gemaakt van een vijftigliter fust, waarvan de bovenkant eruit geslepen was en voorzien van een rooster en handvat. Omdat het een speciale asbak betreft, stelt de eigenaar van brouwerij D'n Drul stelt een bierproefpakketje ter beschikking voor diegene, die weet waar de buitenasbak terecht is gekomen.

Auto ontvreemd op parkeerplaats

BERG EN DAL – Van een parkeerplaats aan de Stollenbergweg in Berg en Dal is vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag een blauwe Audi personenauto ontvreemd.

De eigenaar – een inwoner uit Berg en Dal - ontdekte zondagmorgen dat zijn auto was verdwenen. Het slachtoffer heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie.

Vandalen knakken jonge boompjes

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tot nog toe onbekende vandalen hebben vermoedelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag twee jonge boompjes afgeknakt in Groesbeek.

De boompjes werden onlangs geplant op het grasveld voor de openbare school De Sieppe aan de Paulus Potterweg in Groesbeek. Voorbijgangers reageerden geschokt bij het zien van de afgeknakte boompjes en hoopten dat de vernielers in de kraag worden gepakt. Volgens anderen zouden in de wijk De Drul, waar nog meer boompjes langs de Nieuwe Drulseweg slachtoffer geworden zijn van de zinloze vernielingen.

Weer is braderie, smartlappen en pannenkoeken bakken goed gezind

Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK – De weergoden zijn de zevende editie van het Groesbeekse smartlappenfestival, het pannenkoekbakken voor Nepal en de Zuidmolenbraderie bijzonder goed gezind geweest.

Deze drie evenementen hebben Groesbeek op hemelvaartsdag op een geweldige manier op de kaart gezet. De Zuidmolenbraderie is een van de eerste braderieën in de regio, die zoals vanouds veel belangstelling trok. 's Middags waren er alleen maar smartlappen bij de horecabedrijven in het centrum van Groesbeek te horen. Liefst zeventien smartlappenkoren afkomstig van Groningen tot Maastricht waarvan twee uit Groesbeek (Ochaarm en De Kels) vermaakten de vele duizenden belangstellenden met hun Nederlandse en Duitse smartlappen, die iedereen wel kende.

Groesbeek was op hemelvaartsdag 'Het Tranendal tussen de Heuvels'. Alle Nederlandse en Duitse schlagerzangers kwamen aan bod, zoals onder andere André Hazes, Jannes, Frans Bauwer en Jacques Herb, die allen door het centrum van Groesbeek galmden.

De terrassen bij de diverse horecabedrijven zaten niet vol, maar stampvol. Door het publiek werden de smartlappen dan ook luidkeels meegezongen. Naast de gezelligheid op de terrassen en de lol die de bezoekers hadden, werd er ook stilgestaan bij de twee aardbevingen, waarmee Nepal onlangs te maken heeft gehad. Carnavalsband 'Aarm Snuutje' bakte in de nabijheid van café De Comm aan de Dorpsstraat de gehele dag pannenkoeken voor hun vriend die al negen jaar werkzaam is in Nepal. "Dat bracht liefst 2311 euro op", aldus Martijn Schmiermann.

Landschap voorop in nieuwe gemeente Groesbeek

BEEK - Op woensdag 27 mei vindt er een interessante thema-avond plaats over het landschap in de nieuwe gemeente. Dit keer niet zozeer over het landschap zelf, maar juist over de wijze waarop wij in de toekomst, in de zogenoemde participatie- of doe-het-zelf samenleving, samenwerken om de kwaliteiten en sterke punten van het gebied te benutten.

De centrale vraag is: hoe zorg je ervoor, dat we de grote kwaliteit van dit gebied blijven koesteren en verder ontwikkelen vanuit een gemeenschappelijke ambitie. Welke rol vervullen burgers, ondernemers en wat is de rol van de gemeente? Gaan we als actieve organisaties door op de oude voet of zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig?

Gestart wordt met enkele concrete voorbeelden van oude en nieuwe initiatieven, waar mensen nu actief mee bezig zijn. Wat is hun drijfveer, wat is het doel en hoe bereik je het doel en wie heb je daarvoor nodig? Daarna neemt Cees Leeuwis, hoogleraar kennis, technologie en innovatie het stokje over en neemt ons mee in zijn visie op sociale vernieuwing op het platteland.

Vervolgens gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek en discussie onder leiding van journalist Geert Willems. De avond wordt georganiseerd door de Landschapscommunity en vindt plaats in het kulturhus Beek aan de Roerdompstraat 6 in Beek. Iedereen is welkom vanaf 19.30, de koffie en thee staan klaar en het programma begint om 20.00 uur.

Opgave via een email naar: landschapscommunitydgo@outlook.com. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Tiny Wigman (06 15699350) en staan op www.landschapvaniedereen.nl.

Kringconcours Rijk van Nijmegen

MILLINGEN - Schuttersgenootschap OEV organiseert het Kringconcours Rijk van Nijmegen de Betuwe. Hier onder staat het programma.

Vrijdag 29 mei

Om 08:30 uur zullen vanaf basisschool Sint-Martinus in Millingen aan de Rijn vier klassen van de groepen zes en zeven (120 kinderen), gekleed in schutterskleding, richting het sportpark marcheren. Zij zullen gaan strijden om de titel Schoolkoning. Op het sportpark aangekomen zullen zij worden ontvangen door Europese Schutterskoning Toon Weijtmans en een aantal koningsparen vanuit Gelderland.

Zaterdag 30 mei

Vanaf 18:30 uur vindt op sportpark De Hove het viertallentoernooi plaats. Hieraan nemen de plaatselijke verenigingen, bedrijven, families en vriendengroepen deel.

Zondag 31 mei

Op deze dag zal het Kringconcours Rijk van Nijmegen de Betuwe plaatsvinden, waaraan 21 verenigingen - gilden zullen deelnemen. Ook hier zullen de schoolschutters mee marcheren met de verenigingen.

10:15 uur opening met diverse toespraken en het aanbieden van de erewijn door burgemeester Keereweer van de gemeente Groesbeek.

11:15 uur: officiële opening wedstrijden.

11:45 uur het defilé afleggen en wordt er gestart met de mars wedstrijden. door het dorp.

12:45 uur worden de overige wedstrijden op de velden gestart zoals;

* Handboog

* Kruisboog

* Pistoolschieten individueel en in groepsverband.

* vendelen klassiek en acrobatisch

* Majorette wedstrijden

* Muziek en Tamboer wedstrijden

Verwacht wordt dat de aanwezige koningsparen rond 14:00 uur kunnen starten met koningsschieten. Men schiet dan om de titel Kringkoning(in). De huldiging van de nieuwe Kringkoning enJeugdkoning zal plaatsvinden rond de klok van 17:30 uur. Aansluitend zal de prijsuitreiking van de diverse disciplines plaatsvinden waarna de Kringdag wordt afgesloten.

Politie houdt ruitenvernieler van Rabobank Groesbeek aan

GROESBEEK – In de nacht van maandag op dinsdag is bij de Rabobank in Groesbeek een grote ruit aan de Dorpsstraat in Groesbeek met stenen vernield.

Het vernielde raamkozijn is door een bedrijf voorzien van een voorzetruit totdat de nieuwe ruit is gearriveerd. De politie van Groesbeek heeft naar aanleiding van een onderzoek en een duidelijk signalement van de dader: een 25-jarige inwoner uit Groesbeek is in zijn woning aangehouden. De Groesbeker heeft bekend en heeft verklaard dat hij uit woede de ruit vernield had. De politie heeft proces verbaal opgemaakt. De aangerichte schade, die in de vele honderden euro's loopt, wordt op hem verhaald.

Mantelzorgers in 't zonnetje gezet

GROESBEEK – Onlangs kregen veertien mantelzorgers uit de gemeente Groesbeek van Hotel Spijker aan de Rijksstraatweg in Beek een gratis mantelzorglunch aangeboden.

In samenwerking met Steunpunt Mantelzorg MUG is er gekozen voor een lunch. De Mantelzorgers hebben tijdens deze lunch met elkaar van gedachten kunnen wisselen over hun mantelzorgtaken en hun behoefte aan ondersteuning.

Bes Dauwboulen bij P.V. Leuth

LEUTH - "Op het terrein voor De Vriendenkring brandden 's morgens al vroeg de schijnwerpers. De banen werden in orde gebracht voor het traditionele Dauwboulen. Met twintig leden werd er om zes uur begonnen met de eerste van de drie partijen."

"Het weer was ons dit keer goed gezind. Vorig jaar konden we maar twee partijen spelen toen het begon te stortregenen. Het zonnetje kwam er voorzichtig doorheen en dat voelde je meteen. Na twee partijen waren er nog vier spelers met beiden hun partij gewonnen.

Na de drie rondes gespeeld te hebben hadden we een winnaar. Als eerste eindigde Theo Lamers met drie gewonnen partijen en zeven pluspunten. Tweede werden ex-aequo Riekie Seegers en Marie Corbeek met twee gewonnen partijen plus 14 en als derde eindigde Rien Verheijen met twee gewonnen plus 11. Tussendoor kwam de overbuurman met twee bossen mooie seringen voor de winnaar en verliezer en dat werd zeer gewaardeerd.

Hierna gingen we met z'n allen ontbijten en dat was weer uitstekend verzorgd met vooraf een glas champagne. Toen iedereen voorzien was, volgde de prijsuitreiking. Ons volgende toernooi is op 13 juni; dan hebben we de 'Franse dag'.Kom een keer kijken en zie hoe leuk het spel en de sfeer is bij P.V.Leuth."

Zeskamp op sportpark De Hove in Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Op hemelvaartsdag werd voor de zestiende keer door SC Millingen de jaarlijkse zeskamp op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn georganiseerd. Het was een mooie dag met sport, spel, competitie, nieuwe spellen en vooral gezelligheid bij de ruim 150 jonge zeskampers.                        

Er deden zestien teams mee, die elk negen spellen zoals lopende A, darten, brancardrace, stormbaan en kamelenrace afwerkten. Elke spelronde duurde vijftien minuten; zes minuten spel en negen minuten rust. Het touwtrekken liep als een rode draad door de wedstrijden heen. Namens SC Millingen zorgden ruim dertig vrijwilligers voor het goede verloop van alle spellen. Dj Erwin en dj Tim zorgden vanaf 16.00 uur voor leuke, gezellige muziek in het clubhuis. Als afsluiting van deze fantastische sport- en spelmiddag was om 19.30 uur de prijsuitreiking.

De winnaar van de Rode Draad (touwtrekken) was 'Hé Roel, Ga Eens Bier Halen!'. De derde plaats met beide 119 punten was voor ODIO (Ons Doel Is Overwinning) en Bij Mekaar Geraapt Zooitje. Een extra beker wordt besteld en nageleverd. De tweede plaats werd behaald door Banda Loco 1 met 125 punten.

De eerste plaats en grootste beker van deze Zeskamp 2015 was voor Janssen & Janssen 88 met 128 punten. Dit team wist voor de derde keer op rij de eerste plaats te halen.

De organisatie en SC Millingen is alle deelnemers, alle teams, alle clubhuis- medewerkers en vrijwilligers, die meegewerkt hebben aan deze prachtige sportdag dankbaar.

Koffieconcert Una & Musikverein Bimmen

KEKERDOM - Zondag 7 juni verzorgt fanfare UNA in samenwerking met Musikverein Bimmen een koffieconcert.

Men is welkom vanaf 11.00 uur in zaal UNA in Kekerdom voor een concert, gevuld met de gemütliche klanken van de muzikanten uit Bimmen en het swingende geluid van UNA. Het eerste kopje koffie wordt de bezoeker gratis aangeboden!

Een 'Avondje Venetië' in Beek

BEEK - Het seizoen 2014-2015 van Concertserie Beek krijgt op zaterdag 6 juni een feestelijk besluit met een optreden van de sopraan Johannette Zomer. Zij wordt begeleid door het barokensemble La Sfera Armoniosa dat onder leiding staat van de theorbe- en barokgitaarspeler Mike Fentross.

De aanvang van het concert is 20:15 uur; de kerk gaat om 19:45 uur open. De toegangsprijs bedraagt 22 euro. Kaarten zijn onder andere verkrijgbaar via www.concertseriebeek.nl.

Venetië was niet zonder reden de thuisbasis van twee giganten uit de muziekgeschiedenis: Claudio Monteverdi en Antonio Vivaldi. Dankzij haar ligging was Venetië een rijke handelsstad en eeuwenlang een van de meest toonaangevende steden op muziekgebied.

Naast composities van de twee grootmeesters hoort de bezoeker vanavond ook muziek van Barbara Strozzi, één van de weinige vrouwelijke componisten van de zeventiende eeuw, en Giovanni Kapsberger, de theorbe virtuoos.

Johannette Zomer is al vele jaren de beste baroksopraan van Nederland. Ze paart een wondermooie stem aan subliem tekstbegrip en een prachttechniek aan grote muzikaliteit en goede smaak.

La Sfera Armoniosa is gespecialiseerd in het uitvoeren van 17e en 18e eeuwse muziek. Naast muziek van beroemde componisten als Monteverdi, Händel en Vivaldi voert het ensemble ook minder bekende muziek uit, die na uitvoerig zoekwerk is gedestilleerd uit 17e- en 18e-eeuwse muziekdrukken en manuscripten.

Pauselijke onderscheiding voor Piet de Valk

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Tijdens een feestelijke viering in de Sint-Antoniuskerk aan de Breedeweg heeft de 76-jarige Piet de Valk uit handen van pastoor Janssen en in het bijzijn van pater de Bruin en diaken van Montfoort de pauselijke onderscheiding Sint-Gregorius ontvangen.

Piet is twaalf jaar lang bestuurslid van de parochie Breedeweg geweest en heeft daarna zestien jaar de financiële administratie verzorgd van de parochie Sint-Antonius. Daarnaast maakte Piet de concept begrotingen en legde rekening en verantwoording af aan het bisdom in Den Bosch. Ook de financiële controle werden door Piet uitgevoerd en niet zonder succes.

Piet was verrast toen hij op het einde van de H.Mis naar voren werd geroepen en de hoge Pauselijke onderscheiding opgespeld kreeg, vergezeld van een oorkonde. Zijn echtgenote Riet kreeg een fraai boeket bloemen overhandigd. Enkele maanden geleden kreeg Piet eveneens in de Sint-Antoniuskerk de Antoniuspenning als dank voor het vele vrijwilligerswerk voor de parochie.

Enkele jaren geleden werd Piet op het gemeentehuis door burgemeester Keereweer benoemd tot Lid van Oranje Nassau, dit ook voor zijn werkzaamheden voor de parochie maar daarnaast voor zijn werk bij de Bond van Ouderen Breedeweg (belastingformulieren voor ouderen invullen) en zijn vijftig jaar lidmaatschap van De Treffers, waar hij vele jaren de kassa bemande en actief was in de maandagmiddaggroep.

Hiermee is Piet een van de weinige of misschien zelfs de enige, die zoveel gedecoreerd is in Breedeweg. Ook bisschop drs. A.L.M. Hurkmans (bisschop van 's Hertogenbosch) heeft Piet middels een brief gefeliciteerd met de Pauselijke onderscheiding. Peter Janssen kreeg in de Sint-Antonius Kerk de Antoniuspenning overhandigd en Annie de Bruin werd bedankt voor dertig jaar kosterschap.

Schlagermuziek cd-album trompettist Leo Wijnhoven

Foto: Ton Niessing

GROESBEEK – Op vrijdag 5 juni presenteert de Groesbeekse trompettist Leo Wijnhoven zijn tweede solo cd-album. In 2014 verscheen zijn eerste album met achttien prachtige instrumentale evergreens. Deze werd zo goed ontvangen dat Leo besloot er een vervolg aan te geven.

Voor deze invulling is gekozen voor de allermooiste schlagermelodieën, waarmee de 72-jarige trompettist de luisteraars terug neemt naar die goeie oude tijd. Niet voor niets kreeg het album de titel 'Schön war die Zeit'. Zestien bekende schlagers vormen de inhoud van het schijfje. Melodieën als Seemann, Mein Schönste Tanz mit dir en Spiel noch einmal für mich Habenero zullen niet ontbreken. Evenals vorige cd werd er aan het product meegewerkt door een aantal muzikanten. Zoals Jan Janssen gitaar, Bart Eikhout accordeon, Frank Wijers trompet, Trudy Rikken sopraan saxofoon en Theo Kicken tuba. Het vocale gedeelte werd vooral ingezongen door Helen Liebers terwijl de techniek in handen was van Louis van Duijnhoven en de productie werd gedaan door Huub Arents.


De presentatie-avond op 5 juni wordt gehouden vanaf 20.30 uur in De Mallemolen, waarbij iedereen welkom is. De entree van deze gezellige muziekavond is gratis. Leo Wijnhoven zal op deze avond diverse nummers live ten gehore brengen en zijn muzikale vrienden verzorgen ook optredens. De cd is op diverse plaatsen in Groesbeek verkrijgbaar bij Bruna, Texaco Oomen en Fina tankstation. Via internet bij TV Oranje, de CD Hal en in landelijke platenzaken voor 9,95 euro.

IJzer- en metaalhandel Coert Janssen: groeiende handelsonderneming

MILLINGEN - IJzer- en metaalhandel Coert Janssen is een groeiende handelsonderneming die zich bezighoud met het ophalen, verkleinen, sorteren en wederverkopen van oud ijzer en metalen.

"In overleg voeren wij ook sloopwerken voor u uit. Wij beschikken over een eigen gratis ophaaldienst welke na telefonisch contact bij u langskomt om uw spullen op te halen, dit alles in een straal van vijftig kilometer rond Nijmegen. Ook kleinere hoeveelheden zijn bij ons van harte welkom.

Naast deze activiteit richten wij ons ook op de ambulante handel. Voor een goed bod op Uw auto, motor, boot, caravan, paardentrailer, vrachtwagen, landbouwvoertuig enzovoort, bent U bij ons aan het juiste adres. Ongeacht de staat van het voertuig, APK afgekeurd of defect: wij kunnen alles gebruiken dus een bod doen wij altijd! Wij betalen direct contant uit en u ontvangt een RDW-vrijwaring.

Onze laatste tak is het op-en ontruimen van woningen, schuren, zolders en bedrijfspanden bij bijvoorbeeld een verhuizing of een sterfgeval. Hierbij wordt nauw samengewerkt en rekening gehouden met de wensen van de opdrachtgever, vaak een woningbouwvereniging of de nabestaanden van een overledene waarvan de woning moet worden leeggemaakt. Bruikbare spullen worden door ons gesorteerd en het afval (vloerbedekking, gordijnen, enzovoort) wordt door ons verantwoord afgevoerd.
Ons motto: afspraak maken is afspraak nakomen!

Beleefd aanbevolen: IJzer- en metaalhandel Coert Janssen, Molenveld 10A in Millingen aan de Rijn 06 10534242.

Pizzeria De Oude Haven in Millingen krijgt nieuwe eigenaar

MILLINGEN – Binnenkort krijgt Pizzeria De Oude Haven aan de Heerbaan 41 een nieuwe eigenaar: Burak Diyenli. Hij komt een echte horecafamilie en heeft zelf een jarenlange ervaring in deze branche. Veel klanten zullen Burak reeds kennen, want de afgelopen periode werkte hij reeds bij De Oude Haven, dat zijn eerste eigen zaak wordt.

Met veel enthousiasme gaat hij de uitdaging aan. Het goede van De Oude Haven zal blijven en zijn beste opgedane ervaringen elders, zal hij in het concept van de pizzeria-cafetaria en miniresto toepassen. "De Oude Haven is een goedlopende zaak. Ik wil de kwaliteit daar waar mogelijk is, nog verder verhogen. Zelf ga ik de pizza's bakken. Veel van wat ik bij een oom van mij in een pizzeria heb geleerd, zal ik gaan toepassen. Meer kwaliteit op een nog meer professionele wijze. Daarop hebben de klanten al heel positief gereageerd!"

Ook de hamburger zal bij De Oude Haven van de grill komen en de pasta's en spaghetti-gerechten zullen niet te versmaden zijn. De bezorgdienst wordt uitgebreid met ook de bezorging op zondag!

De pizzadagen maandag en dinsdag blijven: ongeacht welke pizza voor 6,95 euro (bij afhalen). En voor alle dagen geldt (ook alleen bij afhalen) de gezinszak-aanbieding: voor vier personen friet, vier snacks (kroket/frikandel, inclusief een bakje mayonaise of pindasaus voor samen tien euro. Bij een bestelling boven de 45 euro, krijgt men een fles wijn gratis en bij een bestelling van dertig euro een fles fris. In de zaak kan men binnen pinnen.

Pizzeria De Oude Haven, Heerbaan 41, Millingen; telefoon 0481 434321.

Peter Hendriks veelzijdig op audio-visueel gebied

Foto: Gerrie Gerritzen

MILLINGEN AAN DE Rijn – In 2010 is de Millingenaar Peter Hendriks gestart als zelfstandige met een audio-visueel bedrijf genaamd Loraz Videoproducties. Inmiddels heeft Peter niet alleen in Millingen maar ook in de regio en zelfs in Duitsland naam gemaakt.

Van eenvoudige videoregistraties tot promotiefilms, instructiefilms en videoclips. Wat echter nieuw is de laatste tijd, is het filmen van uitvaartdiensten. Daarvoor wordt Peter met regelmaat benaderd door begrafenisondernemingen of rechtstreeks door de familie. "De nabestaanden kiezen hiervoor omdat het een onderdeel is van de rouwverwerking", aldus Peter. "Tijdens dat filmen kom je wel intens in de familie terecht maar dat is de wens van de nabestaanden, die je daarvoor dankbaar zijn."

Daarnaast heeft Peter ook veel werk voor gemeenten in zowel het Rijk van Nijmegen als het Rijk van Kleef waarvoor hij benaderd wordt voor het maken van videofilms en foto's bij evenementen of activiteiten. Maar Peter heeft ook diverse documentaires op zijn naam staan waaronder het hele proces rondom de 'Liburna' , de evacuatie van onder andere Millingen in 1995, het gehele herindelingsproces waar hij ruim twee jaar aan gewerkt heeft, Market Garden en onlangs de operatie 'Veritable'.

De hobby's van Peter hebben ook met audio en fotografie te maken hebben. Hij was liefst tien jaar verbonden aan de lokale omroep WFM in Millingen en de laatste tijd is hij actief voor Omroep Groesbeek voor filmverslagen, activiteiten en evenementen, die hij zowel op video als op foto's voor de omroep vastlegt. Bij calamiteiten weten de NOS, SBS6 en Omroep Gelderland ook Peter te bereiken en sinds september 2014 is Peter onderhand de vaste fotograaf van Hét GemeenteNieuws. Meer informatie staat op www.lorazvideoproducties.nl.

Burgemeesters koken voor het goede doel

GROESBEEK - Burgemeester Keereweer van Groesbeek gaat binnenkort samen met nog zes andere burgemeesters koken voor het goede doel, voor ALS!

Stichting ALS la carte is in 2013 opgericht met als doel fondsen te werven ten behoeve van onderzoek tegen de ziekte ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose), alsmede het verbeteren van de kwaliteit van het leven van ALS-patiënten. ?Onder het thema 'ALS burgemeesters koken…' wordt geld ingezameld voor onderzoek naar de ziekte ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) én om de levenskwaliteit van de ALS-patiënt te verbeteren. Door ALS óp de kaart te zetten, gaan we ALS ván de kaart halen! De Stichting ALS la carte opereert onder de paraplu van en werkt samen met stichting ALS Nederland?


Een aantal burgemeesters trekt de koksbuis aan om, onder leiding van een topkok uit de eigen gemeente, een zesgangen diner te bereiden. Voor 3 juli zijn dat de burgemeesters van gemeenten: Cuijk, Grave, Groesbeek, Heumen, Mook en Middelaar, Overbetuwe en Wijchen. De topkoks die aan hun zijde staan zijn: Marcel Weber (het Kook College), Andy Pinas (Brasserie Binx), Ton Minten (restaurant De Plasmolense Hof), Gert Jan van Toorn (hotel Cuijk) IJsbrandt Wermenbol (restaurant Lime) en Niels van Elsen (Bistro D'n Eetkaemer) De bediening wordt onder andere verzorgd door een medisch team, dat betrokken is bij de verzorging van ALS-patiënten.

Een losse couvert is beschikbaar voor een bedrag van 125 euro per persoon. "Heeft u interesse voor een tafel van tien personen voor dit diner? Een tafel met tien-couvert is te reserveren voor 1.250 euro. Neem dan contact op met Ellen Staarink-Hessels." Zij is bereikbaar op haar e-mailadres: ellen@alslacarte.nl of telefonisch 06 46046809. Meer info staat op www.alslacarte.nl.

ALS burgemeesters koken, vrijdag 3 juli, vanaf 20.00 uur, Het Kookcollege Wijchen, Edisonstraat 1B Wijchen.

Mogelijk vijfentwintig woningen op huidige locatie Morgenbad in Leuth

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek stelt in juni de gemeenteraad voor om een coördinatieprocedure toe te passen voor de realisatie van de eerste fase van de herontwikkeling van de locatie Morgenbad aan de Botsestraat in Leuth.

Deze herontwikkeling betreft de sloop van het voormalige zwembad Morgenbad. Het realiseren van vijfentwintig woningen gebeurt in twee fasen en de bijbehorende aanleg en inrichting van de openbare ruimte binnen dat plangebied. De eerste fase betreft de sloop van het zwembad en de realisatie van veertien gesubsidieerde huurwoningen met de bijbehorende aanleg en inrichting van de openbare ruimte.

De provincie Gelderland heeft voor dit plan een subsidie verleend van 323.000 euro voor de realisatie van de veertien huurwoningen, dit bedrag is gelijk aan het exploitatietekort. De voorwaarde is wel dat voor eind 2015 gestart moet zijn met de realisatie van de bouw huurwoningen en dat het plan medio 2017 geheel gerealiseerd is. De tweede fase betreft de realisatie van elf koopwoningen, dan wel de uitgifte van vrije sectorkavels. Deze fase betreft de afronding van het hele project en start ná de realisatie van fase één.

Provincie houdt boekhouding gemeente nauwlettend in de gaten

GROESBEEK – In een brief aan de gemeenteraad van Groesbeek heeft de provincie Gelderland in februari laten weten het huishoudboekje van de gemeente nauwlettend in de gaten te zullen houden. Groesbeek wordt dringend verzocht om een plan te maken om zo spoedig mogelijk de grote tekorten te kunnen wegwerken.

De nieuwe gemeenteraad heeft weliswaar een meerjarenbegroting vastgesteld, maar die is niet sluitend. Het tekort in 2015 bedraagt ruim één miljoen euro, maar dan moeten er geen tegenvallers komen. Het tekort wordt uit de gemeentelijke reserves gehaald. Het tekort voor de volgende jaren wordt alleen maar groter tot ruim anderhalf miljoen euro in 2018.

De provincie eist van Groesbeek dat er nog dit jaar maatregelen aan de provincie moeten worden gestuurd dier hert tekort moeten gaan indammen. Dat kan zijn belastingverhoging of het verlagen van subsidies. Als Groesbeek dit verzoek nalaat, kunnen nieuwe plannen van de gemeente Groesbeek rekenen op een 'nee' van de provincie.

De provincie houdt de begrotingsbehandeling voor 2016 die op 5 november gehouden wordt in de gaten. De meerjarenbegroting zal orde op zaken moeten stellen, volgens de provincie. Is dat niet het geval dan moet Groesbeek over alle extra uitgaven toestemming vragen aan de provincie en wordt dan in feite onder curatele gesteld.

Eerste Manteline voor alle mantelzorgers in gemeente

GROESBEEK – De drie bestaande steunpunten voor mantelzorgers in Millingen aan de Rijn, Beek-Ubbergen en Groesbeek werken nu samen en hebben ook een gezamenlijke nieuwsbrief. De nieuwsbrief wil men vaker uit brengen (eens per zes weken).

Op de voorkant verschijnt algemene informatie zoals berichten over cursussen, oproepen, ervaringen van mensen of informatie over een specifiek onderwerp. Op de achterkant komen de activiteiten waar de mantelzorgers in die periode aan deel kunnen nemen als men wil. In de volgende nieuwsbrief zal men nader kennis kunnen maken met de mensen die actief zijn voor Steunpunt Mantelzorg.

Auto ontvreemd na woninginbraak

GROESBEEK – Tussen maandagavond half twaalf en dinsdagmorgen half acht is ingebroken in een woning aan de Bosstraat in Groesbeek.

Door aan de achterzijde van de woning via de Bulgaarse methode het slot te forceren, zijn de inbrekers de woning binnengekomen. Ze zijn er vandoor gegaan met persoonlijke bezittingen en de autosleutels, waarna zij met een Volvo V70 er vandoor zijn gegaan.

Doe ook mee! Aanmelden kan tot 1 juni Het aftellen is begonnen: 10 juni is het Buitenspeeldag

GROESBEEK - Het is bijna zover! Dé Buitenspeeldag op 10 juni. De initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon hebben al meer dan zeshonderd aanmeldingen van gemeenten, scholen, bedrijven, buurtverenigingen en ouders en kids ontvangen. Doe ook mee, steek de koppen bij elkaar, verzin samen met kinderen een spetterend en actief programma. Bezorg kids een waanzinnige en onvergetelijke dag boordevol plezier. Aanmelden kan tot 1 juni via www.buitenspeeldag.nl.


Iedereen die zich aanmeldt via www.buitenspeeldag.nl ontvangt een handig en leuk promotiepakket. Dit om de Buitenspeeldag in de buurt bekend te maken. Hang de posters op in de supermarkt, op scholen en bij de bibliotheek, deel berichten via social media en schreeuw van de daken dat het 10 juni Buitenspeeldag is en kids dit niet mogen missen!

Buitenzinnige activiteiten

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van de Buitenspeeldag activiteit? Of op zoek naar inspiratie voor leuke buitenspeelideeën, neem dan een kijkje op buitenspeeldag.nl. Van skatelessen en straatvoetbaltoernooien tot graffitkunstwerken maken en hutten bouwen. Want op de Buitenspeeldag is alles mogelijk. Trek dus alles uit de kast, laat straten afsluiten en leg tablets in de kast, zodat kinderen 'buiten gewoon' lekker kunnen spelen. En dat is waar het de initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon om gaat!

Must voor ieder kind!

Wat is er leuker voor kinderen dan avontuurlijk buitenspelen met vriendjes? Buiten gaat een nieuwe wereld voor hen open en tijdens het spelen leggen ze een stevige basis voor later. Buitenspelen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Liefst één op de vijf kinderen speelt niet of slechts één keer per week vrij buiten. En dat terwijl buitenspelen kinderen vrolijk en blij maakt. En nog belangrijker: buitenspelen prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Juist in een tijd waarin tachtig procent van de kinderen niet genoeg beweegt en veel speelomgevingen zijn verwaarloosd, kan er niet voldoende aandacht naar uitgaan.

Groot succes

Zet daarom snel een actief en mooi programma op touw en bezorg kids een waanzinnige dag! Kijk voor praktische tips op www.buitenspeeldag.nl. Vorig jaar werden er op meer dan duizend locaties buitenspeelactiviteiten georganiseerd door gemeenten, scholen, buurtverenigingen, ouders en kids! Doet u ook weer mee?

Internationaal E-League bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondag 7 juni wordt het tweede SC Millingen Cup E - League en Runners - up Cuptoernooi gespeeld op sportpark De Hove in Millingen. Er zullen 23 teams aanwezig zijn, allen E-pupillenteams.

De gastverenigingen komen overal vandaan, zoals uit Elst, Beek, Ooij, Arnhem en omstreken, Mook, Krommenie, Nijmegen zelfs enkele uit Duitsland. Ook zal onze eigen vereniging SC Millingen sterk vertegenwoordigd zijn op het toernooi. Voor ruime parkeergelegenheid is gezorgd. Op de beide grote parkeerplaatsen aan de Hoefseweg kunnen de auto's geparkeerd worden.        

Om 9.30 uur zal het SC Millingen Cup E-League officieel geopend worden en alle E- teams zullen zich dan presenteren in hun clubkleuren. Om 10.00 uur begint het voetbaltoernooi.

Het Rode Draad-spel is het voetbaldarten en vindt plaats in de trainingshoek aan de Heerbaan. Na de poulewedstrijden en finalerondes volgt rond 15.00 uur de finale. Na deze finale is rond 16.00 uur de prijsuitreiking. Net als vorig jaar belooft het een geweldig mooi toernooi te gaan worden met veel en leuk voetbal. De entree is gratis!

Jeffrey Hoogenbosch gekozen als speler van het seizoen

Van links naar rechts Richard Kerkhoff, Jeffrey Hoogenbosch, Leroy Kersten

GROESBEEK - Doelman Jeffrey Hoogenbosch is door de trouwe supporters van Groesbeekse Boys verkozen tot speler van het seizoen 2014-2015.

De betrouwbare sluitpost wist vorig seizoen ook al deze titel in de wacht te slepen. Verdediger Richard Kerkhoff werd evenals vorig seizoen tweede. De verkiezing van deze twee spelers uit de verdediging is kenmerkend voor de kracht van het team. Voor veel tegenstanders was het dit seizoen moeilijk deze solide verdediging te passeren. De aanvallend ingestelde Leroy Kersten is afkomstig uit de eigen jeugdafdeling en bekroonde zijn goede seizoen met de derde plaats.

Meisjesteam bij SC Millingen

MILLINGEN - Na de zomervakantie heeft SC Millingen weer een meisjesteam in de competitie. Het team zal een D 7-tal zijn. Er wordt gevoetbald op een half veld.

Tien meisjes hebben zich aangemeld. Deze meisjes doen ook elke vrijdagmiddag mee met de voetbalinstuif voor meisjes op sportpark De Hove. "Wil jij een keer meedoen om te kijken of jij voetballen leuk vindt? Stuur dan een mailtje naar s.sanders12@outlook.com. De trainster is Saskia Sanders. Dan kun je nog tot en met vrijdag 5 juni meetrainen op het kunstgrasveld van SC Millingen. Elke vrijdag van 15:30 tot 17:00 uur. Wel voetbalschoenen aandoen!"

Cursus ziekenverzorging thuis

GROESBEEK - De ZZG organiseert in samenwerking met Steunpunt Mantelzorg een cursus van drie dagdelen voor mantelzorgers.

De inhoud van de cursus is: Wat betekent het om ziek te zijn en vooral; hoe is het om voor een zieke te zorgen? Op welke manieren kun je de zorg vergemakkelijken? Bijvoorbeeld op een handige manier kleding helpen aan en uit trekken, helpen met opstaan en met zitten en rijden met een rolstoel.

Dit wordt allemaal tijdens de cursus geoefend zodat men met de dagelijkse zorg beter uit de voeten kunt. Zodra de data van de cursus bekend is, zal hierover mededeling worden gedaan. Wanneer men graag naar de cursus wil maar niet weg kan, dan denkt het Steunpunt mee over een oplossing.

44 hardrijders hadden geluk, één motorrijder had pech...

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft zondagmorgen een radar snelheidscontrole gehouden op de Grafwegen in die plaats. In verband met de cao-acties werd in 44 gevallen geen proces verbaal opgemaakt, maar werden de bestuurders wel op hun overtreding geattendeerd.

Echter in één geval betrof het een 31-jarige motorrijder afkomstig uit Gendt, die de snelheid extreem overtrad. Hij reed liefst 107 kilometer waar de maximum snelheid vijftig kilometer per uur bedraagt. Het rijbewijs van de Gendtenaar is ingevorderd en hij mocht niet meer verder rijden. De Officier van Justitie bepaalt of en wanneer de motorrijder zijn rijbewijs weer terugkrijgt.

Steunpunt Mantelzorg Groesbeek op zoek naar vrijwilligers

GROESBEEK - Het Steunpunt Mantelzorg vraagt vrijwilligers voor de gemeente. Geïnteresseerden zijn welkom voor een kennismakingsgesprek, waarin de individuele wensen en specifieke vaardigheden van de vrijwilligers aan de orde zullen komen.

Vrijwilligerswerk kan incidenteel plaatsvinden of voor een langere duur afhankelijk van de zorgvraag. Het is wel belangrijk dat de vrijwilliger de werkzaamheden leuk vindt om te doen. Uiteraard zal vanuit het Steunpunt de nodige ondersteuning en deskundigheidsbevordering geboden worden.


Naar wie is Steunpunt Mantelzorg naar op zoek? Vrijwilligers voor het begeleiden en opzetten van activiteiten voor de mantelzorgers. Vrijwilligers die de mantelzorger kan ondersteunen en ontlasten. Vrijwilligers die willen meedenken met het beleid en de organisatie van het steunpunt.

"Heeft u interesse of eventueel vragen, dan kan men contact opnemen met Marjon Galdermans
(06 13859106) of per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl."

Meer dan dik verdiend kampioenschap E2 Achilles'29

GROESBEEK - Afgelopen zaterdag vierde de E2 van Achilles'29 uitbundig hun dik verdiende kampioenschap. Hiermee zet het team van Robert Theunissen en Roy Wellens de kroon op een fantastisch seizoen. Met maar één verloren wedstrijd en 74 doelpunten uit tien wedstrijden pakten ze de titel.

De competitie kende een spannend slot waarin Achilles'29 de hete adem van de Groesbeekse Boys in de nek voelde. Nadat Achilles'29 haar laatste competitiewedstrijd al had gespeeld, hing het kampioenschap af van de wedstrijd tussen Woezik en Groesbeekse Boys vorige week.

Om zich kampioen te mogen noemen moest de Groesbeekse Boys met een verschil van zestien doelpunten winnen in Wijchen. De Bruukse dorpsgenoten waren goed op dreef maar de uitslag bleef steken op 14-0. Voor de als toeschouwers aanwezige E2 pupillen van Achilles'29 reden om de kurken te laten knallen langs de lijn bij Woezik.

Afgelopen zaterdag maakte Achilles'29 haar kampioenstatus waar door een vriendschappelijke wedstrijd tegen de E1 kampioenen van SV Milsbeek met 4-1 te winnen. Daarna kon het feest losbarsten.

Grote drukte en langste rijen ooit voor het Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Ruim 1500 bezoekers trokken 5 mei naar Groesbeek om daar te genieten van het Bevrijdingsfeest. Al vroeg puilde het buitenterrein en het museum uit van belangstellenden die afkwamen op het uitgebreide evenementenprogramma en de nieuwe tentoonstelling 'Songs of Liberation'.

Het museum moest door de grote toestroom regelmatig voor een bepaalde tijd om veiligheidsredenen de deuren sluiten, waardoor de rijen op het buitenterrein gaandeweg steeds langer werden. Het leed werd verzacht door muzikale optredens ter plaatse.

Vroeg in de middag verslechterde -zoals voorspeld- het weer dusdanig, dat bezoekers al op de parkeerplaats gemaand werden een veilig heenkomen te zoeken. Het museum had binnen immers niet meer de ruimte om als schuilplaats te dienen.

Het publiek werd uitgenodigd om op een ander moment terug te komen voor de talrijke evenementen die deze maand nog gaan plaatsvinden in het Bevrijdingsmuseum. Op deze boodschap werd alom met begrip en positief gereageerd.

Vierde Dorpen Avond4Daagse

UBBERGEN - De vierde editie van de dorpenavond4daagse Ubbergen komt eraan. Dit evenement wordt gehouden van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juni.

Iedere dag wordt voor de 5 of 10 kilometer tocht in een ander dorp in de gemeente Ubbergen gestart; de eerste en laatste dag in Beek bij het Kultuurhus, op dag twee een nieuwe route met start vanaf familie Kroes, Persingensestraat 13 en op dag drie in Ooij bij De Sprong.

Groep(en) of individueel inschrijven kan op:

BS Biezenkamp: Donderdag 28 mei,14.00 - 15.00 uur

BS Op Weg: Vrijdag 29 mei, 15.15 - 16.00 u

BS Titus Brandsma: Maandag 1 juni, 14.00 - 15.00 uur

BS Klokkenberg: Maandag 1 juni, 15.15 - 16.15 uur

Woensdag 3 juni,12.30 - 13.30

Kulturhus Beek: vrijdag 5 juni, 19.00 - 20.00 uur

Meer informatie over de Dorpen Avond4Daagse staat op http://www.avondvierdaagse-ubbergen.nl.

Rotonde Kloosterstraat Groesbeek opnieuw geasfalteerd

GROESBEEK – De rotonde aan de Kloosterstraat, Nieuwe Drulseweg, Hoge Horst en Hulsbroek moest opnieuw geasfalteerd worden.

Daardoor is de rotonde vanaf dinsdag 26 mei 06.00 uur tot woensdagmorgen 27 mei 06.00 uur afgesloten geweest voor al het gemotoriseerd verkeer.

De Hubertushal viert een feestje

BEEK - De Hubertushal in Beek is de plek om te tennissen, te squashen of om badminton te spelen. Ook wordt er regelmatig zaalvoetbal gespeeld. Sinds 1990 wordt de hal geëxploiteerd door Marco Jansen. Vele tennissers in de regio Nijmegen hebben van hem tennisles gehad, want reeds 38 jaar is hij een begrip in de omgeving van Nijmegen.

In zijn jongere jaren heeft hij nog tegen diverse Nederlandse toppers gespeeld en werd zelfs eenmaal uitgenodigd om ook met internationale toppers zoals Björn Borg te spelen.

De hal is vooral bekend om zijn gemoedelijke sfeer. Vele sporters blijven na het sporten een biertje drinken, want de hal beschikt over een uiterst gezellige bar. Ook veel biljarters weten hun weg te vinden naar de Hubertushal en diverse biljartclubs hebben hier hun vaste stek.

Speciaal voor het jubileum is er nu een aanbieding, namelijk onbeperkt tennissen, squashen, badmintonnen voor slechts vijfentwintig per persoon. Dit tot aan de zomerstop (30 juni tot en met 28 augustus).

Het nieuwe seizoen start weer op 1 september.

Ook hét adres voor workshops en verkoopparty's aan huis Verrassende sieraden en accessoires bij Alumiz

BREDEWEG/GROESBEEK – De meeste bezoekers aan kapsalon Betty's Haarmode kennen Alumiz Sieraden al. Want via de kapsalon bereikt men het winkeltje van Twan van der Sterren. De Groesbekenaar heeft er achter de salon zijn atelier en winkel, waar naast de door hem handgemaakte sieraden, ook veel leuke accessoires worden verkocht.

Er zijn collecties aan accessoires, zoals sjaals, horloges, lederen tassen, design slippers en haaraccessoires. En uiteraard kunnen bij Alumiz sieraden naar wens en op maat worden vervaardigd. Populair zijn momenteel de wikkelarmbanden. Zelf aan de slag kan ook: maak dan een afspraak voor deelname aan een workshop! Leuk voor een vriendinnenavond!

Ruim drie jaar geleden begon Twan aan huis met het vervaardigen van aluminium sieraden. Dat werd al snel een succes. Daarom keek hij uit naar een ruimer atelier, waar Twan ook over een verkoopruimte kon beschikken. Deze vond hij bij Betty's Haarmode: een ideale combinatie!

Alumiz levert ook aan bedrijven en is een graag geziene deelnemer op braderieën. Daarnaast zijn de producten van zijn hand –en tal van andere accessoires- te bestellen via www.trends4sure.nl. In allerhande uitvoeringen: van hip tot klassiek! Wie voor 16.00 uur bestelt, heeft de bestelling de volgende (werk)dag in huis.

De laatste periode is er veel vraag naar handvervaardigde lederen sieraden. Ze kunnen naar wens van de klant worden vervaardigd: snel en betaalbaar!

Alumiz Sieraden, Bredeweg 47a (ingang via Betty's Haarmode), Groesbeek; 06 40995013; www.trends4sure.nl

Ook voor interieurinrichting en gebruikte herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

NIJMEGEN – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt van Katja Kousbroek, die behalve filiaalmanager ook binnenhuisarchitecte is.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakkbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort en de bekende Eames chair.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Arksteestraat 13-15 in Nijmegen is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag en dinsdag op afspraak.

Meubel & Interieur Restyle, Arksteestraat 13-15, Nijmegen; 06-53357900; www.meubelrestyle.nl. Het bedrijf heeft ook filialen in Huissen, Bennekom en Leersum.

Wandeltocht voor een goed doel

BEEK-UBBERGEN - Op zaterdag 30 en zondag 31 mei wordt voor de 77e keer de Kalorama wandeltocht gelopen. Gestart wordt vanuit het Kulturhus Beek aan de Roerdompstraat 6 in Beek-Ubbergen. Wandelaars kunnen optimaal gebruiken maken van de voorzieningen van dit gemeenschapsgebouw.

De routes leiden de wandelaars onder andere door Beek-Ubbergen, de prachtige Ooijpolder en -afhankelijk van de afstand- over Duits grondgebied. Uiteraard zal er ook geklommen moeten worden door het heuvellandschap van Berg en Dal, waarbij alle wandelaars Kalorama zullen aandoen.

Meedoen, investering waard

Wandelaars kunnen voor de ééndaagse kiezen uit vijf afstanden: 5, 10, 20, 30 of 40 kilometer per dag. Start en finish zijn voor alle afstanden Kulturhus Beek aan de Roerdompstraat 6 in Beek-Ubbergen bij Nijmegen. Er kan worden ingeschreven op zaterdag en zondag tussen 08:00 en 14:00 uur; afmelden uiterlijk om 17:00 uur. Om aan de trainingskilometers te komen voor de Vierdaagse, kan men ook het tweedaagse parcours lopen, met totale afstanden van 50, 60, 70 of 80 kilometer.

De opbrengst van de tocht komt ten goede aan de bewoners van Stichting Kalorama. In de afgelopen jaren zijn er al vele projecten gerealiseerd dankzij de lopers. Meer informatie staat op www.kalorama.nl.

Er is een speciale pendelbus van CS Nijmegen naar Beek voor Kalorama-wandelaars. In de ochtenduren op zaterdag en zondag rijdt er een speciale pendeldienst van het Centraal Station Nijmegen naar het startpunt in Beek, zodat de deelnemers op tijd kunnen starten. De vertrektijden zijn: zaterdag 07:00 en 07:35 uur en zondag 07:30 en 08:20 uur.

Alle informatie over inschrijven, parkeren, buslijnen en dergelijke staat op www.kaloramawandeltocht.nl en per mail te verkrijgen via info@kaloramawandeltocht.nl.

Cconcert 'Van Bach naar Guilmant'

BEEK - Zondagmiddag 31 mei bespeelt Cor van Wageningen het Lindsen-orgel in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek bij Nijmegen. Tijdens het laatste orgelconcert van dit seizoen kan men luisteren naar een aantal werken van J.S. Bach, waaronder het ontroerende Schmücke dich, o liebe Seele en de Toccata in F BWV 540, waarin de pedaalpartij een virtuoze rol krijgt toebedeeld.

Op het programma staan verder composities van de Belgische componist Jaak-Nicolaas Lemmens (1823-1881) en de Fransman Alexandre Guilmant (1837-1911). De aanvang is 15:00 uur; de kerk gaat om 14:30 uur open. De toegangsprijs bedraagt tien euro; kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Cor van Wageningen, organist op het Beekse Lindsen-orgel, studeerde aan het Conservatorium in Arnhem. In 1982 werd hij eersteprijswinnaar tijdens de negende Internationale Orgeldagen Rijnstreek.

Zijn discografie omvat cd's van werken van barokcomponisten als Buxtehude, Scheidemann en Bach. Met zijn ensemble Accademia Arcadia nam hij Engelse barokmuziek op. Een cd met Italiaanse muziek uit de negentiende eeuw maakte hij met sopraan Nienke Oostenrijk. De laatste jaren heeft hij zich speciaal verdiept in de Duitse Romantiek, vooral in het werk van Max Reger. De internationaal gewaardeerde serie Reger-cd's die hij maakt op grote Duitse romantische orgels, zoals het Sauer-orgel in de Dom van Berlijn, omvat binnenkort vijf delen. Deel vier werd in Luister bekroond met een 10. Hij was docent aan het Conservatorium van Arnhem en verzorgde gastlessen, masterclasses en voordrachten rond Duitse romantische orgelmuziek aan verschillende conservatoria in binnen- en buitenland. Cor van Wageningen is docent aan de Hogeschool Schumann Akademie.

Keeper Jasper Cillessen mogelijk in beeld bij Manchester United

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De Groesbeekse keeper van Ajax en Oranje Jasper Cillessen is mogelijk in beeld bij Manchester United van trainer Louis van Gaal.

De 26-jarige doelman is volgens insiders een van de twee topkandidaten om bij Manchester United de opvolger te worden van Davis de Gea die mogelijk naar Real Madrid vertrekt. Volgens de landelijke media zou Ajax niet bereid zijn mee te werken aan een vertrek van keeper Jasper Cillessen. Hij zou niet te koop zijn, ook niet als Manchester United 25 miljoen euro voor Jasper op tafel zou leggen. "Als er voor mij interesse zou zijn, zou dat fantastisch zijn, mede ook omdat keeperstrainer Frans Hoek daar zit en ik Louis van Gaal goed ken van het Nederlands elftal", liet Jasper eerder weten over de geruchten die de ronde deden.

Overigens er hebben zich nog geen concrete clubs bij Ajax gemeld voor Jasper Cillessen. Jasper tekende in 2011 een contract bij de Amsterdammers, waar hij twee jaar later Kenneth Vermeer uit de basis van Ajax verdrong en tot eerste keus van Ajax uitgroeide. Jasper heeft onlangs nog een contract bij Ajax getekend tot medio 2018.

'Veteraan Ken West deed wat hij voor zijn gevoel moest doen...'

GROESBEEK - Toen ik Ken West in 1985 leerde kennen, was hij in Zevenaar met zijn scoutinggroep uit Leicester (Engeland). Ik nodigde hem uit in mijn klassen iets te komen vertellen over Engeland en de scouting. Daar bleken verhalen over de oorlog bij te komen. Onze vriendschap was geboren...", aldus vertelt Piet van Breukelen.

"Toen ik wist dat hij van 2 tot 6 mei in Arnhem zou zijn om diverse festiviteiten bij te wonen in verband met onze bevrijding, heb ik een afspraak gemaakt met hem en zijn zoon Steve om elkaar in Groesbeek te ontmoeten tijdens de kranslegging bij het oorlogsmonument. Ik wist inmiddels dat hij een van de dapperen was die ons land had bevrijd. Dat had hij minutieus beschreven in zijn boek "An it's called a tam-o-Shanter' (naam voor een Schotse oorlogsbaret), dat hij me gesigneerd cadeau had gedaan."

Hevige strijd

"West maakte deel uit van de 49th Division Polar Bears) en hij vertelt in Groesbeek weer over hun langzame opmars (soms moest bevrijd gebied later weer worden ingeleverd) vanaf de Normandische kust naar Nederland. Vanuit Normandië komen ze via België in Nederland in de Betuwe, waar ze in Bemmel, Haalderen en Ressen als helden worden onthaald. In een brief van 26 september 1994 schrijft hij me dat hij vanaf eind november vanuit de Betuwe richting De Liemers trok. Het duurde nog tot 3 april voordat Zevenaar werd bevrijd en kort daarna ook Duiven. Daarna volgde de aanval op de Spoorbrug over de IJssel bij Westervoort en na 36 uur van bittere strijd was dan ook Arnhem eindelijk bevrijd."

Bescheiden man

"Euforisch is Ken West (inmiddels 92) nog steeds over het warme onthaal, dat hen in alle plaatsen ten deel viel: zowel tijdens de bevrijding (huiselijk comfort na voortdurend gevaar en spanning tijdens de gevechten) als nu tijdens de festiviteiten. "Daarvoor zijn we nu nog dankbaar; toen deden we slechts onze plicht", zegt hij kort voor zijn terugkeer naar Engeland."

Kennismaken met de duiksport bij

duikteam De Bevers

NIJMEGEN - Duikteam De Bevers verzorgt op vrijdagavond 19 juni in het nieuwe Erika Terpstra-sportfondsenbad weer een avond, waarop je kosteloos kunt kennismaken met de duiksport.

Op vrijdagavond is dit nieuwe zwembad in Nijmegen-Oost de vaste trainingslocatie van De Bevers en speciaal voor de duiksport is er een vier meter diep duikgedeelte gerealiseerd.


"Ben je zestien jaar of ouder en wil je kennismaken met de wonderschone wereld onder water, dan is dit een uitgelezen kans. Je kan die avond met een instructeur van onze vereniging een introductieduik in het zwembad maken. Lijkt je dit wel wat, bekijk dan www.deBevers.nl en stuur een mail naar duikteamdebevers@gmail.com. We nemen dan contact met je op om alles voor die avond goed te regelen."

Innamedagen voor rommelmarkt

MILLINGEN - De innamedagen voor de rommelmarkt in Millingen op 13 juni zijn: maandag 1, woensdag 3 en vrijdag 5 juni van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 6 juni van 9.00 tot 12.00 uur in de bekende Reinhal, het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegenpad.

Er wordt géén meubilair aangenomen en ook géén goederen, die stuk zijn. Bijzondere stukken voor de veiling zijn welkom, de opbrengst is immers voor de jeugd van de beide verenigingen.

De rommelmarkt zelf is op zaterdag 13 juni. De poorten gaan open om 11.00 uur en de entree is anderhalve euro. De bekende veiling is om ongeveer 12.30 uur, de budgetboxen worden verkocht vanaf 14.30 uur en de sluiting is om 15.00 uur.

De opbrengst van deze rommelmarkt komt ten goede aan de jeugd van voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers.

Record aantal aanmeldingen voor Eltener Grensloop

ELTEN - Ruim meer dan vijfhonderd deelnemers hebben zich al voor de 39e editie van Pro-Kids, een internationale grensloop aangemeld, die zondag 31 mei in Elten van start gaat. Hiermee stevent TV Elten op een record aantal deelnemers af.

Bijzonder groot is het aantal vooraanmeldingen voor de 'Pro-Kids' loop, die voor de derde maal in het kader van de Grensloop plaats vindt en waar er nu reeds rond 360 jongens en meisjes van de plaatselijke basisscholen en Kindergarten zich hebben aangemeld, zo deelt organisator Melanie Schmidt mee.

De Bambini, die aan de 400m loop meedoen worden beloond met een medaille en een klein presentje. Voor de kinderen die de 1000 en 2000m lopen is er voor de eerste drie plaatsen een beker beschikbaar.

Voor de tweede maal wordt dit jaar de Emmericher stadskampioenschappen gelopen over de tien kilometer; deze titelstrijd wordt gelopen vanaf 23 jaar en ouder. "Hiermee willen we de animo voor lange afstanden vergroten", zegt Schmidt. Bij deze tien-kilometer moet de Eltenerberg twee keer beklommen worden waarvan tachtig procent van de route over vaste paden en twintig procent over asfalt. Er zijn stijgingen, afdalingen en vlakke stukken in het parcours opgenomen.

Het startschot wordt gegeven door Johannes Diks, de burgemeester van Emmerich. Het eerste startschot valt om 09:10 uur voor de vijfkilometerlopers, daarna start de tienkilometer om 09:55 uur.

Om 10:05 start de 'Pro-Kids'loop over 1000 en 2000m. De kleintjes starten om 12:00 uur voor de 400m.

Op het programma staat ook een wandel- en Nordic Walkingloop van vijf kilometer rond en over de Eltenerberg. Rondom dit feestelijk loopgebeuren zijn meerdere stands voor goede doelen aanwezig, zoals Eltener Dritte Welt Aktion Tanzania en het 'Pro-Kids'-netwerk met Gaby Niemeckderde.

Aanmeldingen kunnen gedaan worden op www.taf.timing.de/prokids2015.

Verlaat vrijgezellenfeest voor Betty Weijers in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De wens van Betty Weijers uit Groesbeek is na 12,5 jaar alsnog in vervulling gegaan. Betty trouwde 12,5 jaar geleden met Jan Weijers, maar zij kon toen geen vrijgezellenfeest houden, omdat ze hoog zwanger was en vanwege een verbouwing.

Haar vriendinnen besloten onlangs om Betty alsnog een vrijgezellenfeest te geven dat er niet om loog. In de bruidsjurk van haar zuster Inge met een sleep van twee meter liep Betty met haar moeder, zusje en vriendinnen door het centrum van Groesbeek. De jurk was inmiddels al wat vergeeld.

Uiteraard zorgde dit voor de nodige bekijks. Voor het gemeentehuis op het Dorpsplein werd een statiefoto gemaakt, echter zonder haar Jan, die stond op dat moment frites te bakken in hun cafetaria Op De Horst, waar op vrijdagavond 19 juni het bronzen huwelijksfeest in een tent achter de cafetaria zal worden gevierd.

Bielemannen schutterij OEV geven demonstratie bij Gelderse Poort

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Een viertal Bielemannen van schutterij OEV heeft op hemelvaartsdag een demonstratie gegeven bij de Gelderse Poort aan de Rijndijk in Millingen.

Coach Frans Smitjes zorgde tijdens de demonstratie voor de muziek van Rowen Heze en de plaatselijke band 'Duk maar Ekkes '. Het publiek op het volle terras van de Gelderse Poort was er getuige van, dat de Bielemannen een boom met een stamdikte van 20 à 22 centimeter in 28 seconden doorgehakt werd.

Voor het publiek was er ook een uitdaging; het kon met een grote zaag ook stammen doorzagen. Gezien het grote succes van de demonstratie hebben de Bielemannen besloten op zondag 5 juli tijdens de Old Timerdag weer een demonstratie te geven.

Penaltybokaal 2015 SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De Sportkampcommissie van SC Millingen organiseerde zaterdag 16 mei en zondag 17 mei 2015 het jaarlijkse JeugdSportKamp voor de pupillen met zaterdagavond de finale van de Penaltybokaal 2015. In samenwerking met de Supportersvereniging startte om 19.00 uur de finale van de Penaltybokaal 2015 van de hele jeugdafdeling.

Voor de Penaltybokaal 2015 was Sjoerd Nielen de keeper, Patrick de Wijse de scheidsrechter en enkele leden van de supportersvereniging de jury. Bij de pupillen was Jorn Verhoef de beste strafschopnemer. Luuk Schmitjes werd tweede en op de derde plaats eindigde Philip Nijenhof.

Van de junioren bleek Youri Janssen de beste. Koen Berning en Bjorn Lemmens werden tweede, respectievelijk derde. Iedere deelnemer aan de finale van de Penaltybokaal 2015 kreeg een aandenken.

Rotonde Zuidmolen was hoognodig aan reconstructie toe

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Met groot materieel is de firma Infrascoop uit Cuijk maandag 18 mei begonnen met de reconstructie van de rotonde bij De Zuidmolen, een van de verkeersaders van Groesbeek.

Verkeer uit het centrum, vanuit Mook en Milsbeek en Breedeweg moet over de rotonde om naar het centrum van Groesbeek te gaan. Nu werd het verkeer omgeleid tot afgelopen donderdag 21 mei 18.00 uur. Van 's morgens 06.00 tot 's avonds 22.00 uur is er gewerkt om de rotonde op tijd klaar te krijgen. Volgens projectleider Patrick van der Zanden was het binneneiland van de rotonde te klein; dat is nu vergroot met leiconblokken. Daarnaast is de rotonde voorzien van twee asfaltlagen, waarin rode fietsstroken zijn verwerkt. Ook worden de trottoirs onderhanden genomen.

Enorme facelift clubhuis Germania

Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dankzij ' Operatie Victorie ' van Radio Veronica en niet te vergeten een tiental gulle ondernemers van wie het merendeel afkomstig is uit Groesbeek, heeft Germania een vrijwel geheel gerenoveerd clubhuis gekregen.

Het jaarlijkse evenement van radio Veronica om projecten die een maatschappelijk draagvlak hebben te ondersteunen is een groot succes geworden. Vorig jaar waren er liefst tweehonderd projecten en dat is dit jaar gezien de bevrijding van Nederland naar zeventig gegaan. Begin maart heeft het bestuur van Germania de aanvraag ingediend en half maart kregen ze al een akkoord.

Op 1 april kwam er een delegatie naar het project kijken en drie weken geleden lieten ze weten dat er een ploeg op 12 en 13 mei zou komen. Dinsdagmorgen kwamen in totaal 24 militairen (veertien van het Natris bataljon en tien leerling-militairen van de Veva) daarnaast waren er twintig vrijwilligers van Germania. Alle benodigde materialen waren inmiddels ter plaatse; die waren gratis aangeboden door diverse ondernemers uit Groesbeek en omgeving.

Dit was het eerste project dat onderhanden werd genomen door de Operatie Victorie. Voorzitter Ronald Sillessen was in zijn nopjes dat de renovatie van het clubhuis een feit werd. "Wij hebben een mooie accommodatie. Maar alleen het clubhuis was erg verouderd, dat was al jaren een doorn in het oog. Dit hadden wij zelf nooit voor elkaar kunnen krijgen. Het vorig jaar hadden wij ook al een aanvraag ingediend maar toen vielen we net buiten de boot. Nu wordt het hele pand geschilderd van buiten en van binnen, de bar wordt verbouwd en er komt een overkapping bij. Daarnaast zal ook het dak gerenoveerd worden. Dit kon niet beter uitkomen. We kunnen er nu weer voor de eerste twintig jaar tegen", aldus een tevreden voorzitter Ronald Sillessen. Woensdagavond om 18.00 uur werd het clubhuis opgeleverd tot ieders tevredenheid.

62-jarige oude eikenbomen vermoedelijk vergiftigd met diesel

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekende heeft liefst vijf 62-jarige oude eikenbomen, die langs het fietspad van De Nieuwe Drulseweg staan, vermoedelijk vergiftigd met diesel.

Twee jaar geleden is ook al in die omgeving een eikenboom vergiftigd. Afgelopen dinsdag gingen medewerkers van de groenafdeling van de gemeente Groesbeek bij de eikenbomen kijken omdat de bladzetting minimaal was, terwijl één boom helemaal geen bladvorming had en aan het afsterven is. Bij onderzoek bleek dat bij vier bomen onder aan de stam twee gaten (vingerdik) waren geboord waar vervolgens een onbekende vloeistof in is gegoten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Groesbeek moet het onlangs nog gebeurd zijn – vermoedelijk afgelopen dinsdag - omdat het nog nat was en naar diesel stonk. "Het kan ook zijn dat diesel met een of andere vloeistof vermengd is", aldus de woordvoerder. De gemeente heeft een boom technisch adviesbureau ingeschakeld die onderzoek doet naar de vergiftiging die volgende week met een rapport zal komen. Zodra het rapport er is, zal de gemeente Groesbeek aangifte doen bij de politie.

Volgens de gemeente is het vrijwel zeker dat de dader in de buurt gezocht moet worden. De waarde van de bomen wordt bepaald via de methode van de Vereniging van Taxateurs van Bomen en wordt geschat op vele tienduizenden euro's. De gemeente hoopt dat getuigen die op het fietspad rijden of wandelaars zich melden, zodat de dader gepakt kan worden.

Weer auto ontvreemd na inbraak

BERG EN DAL – Dinsdagmiddag 12 mei is er weer een auto ontvreemd na een inbraak in een woning. Het is de afgelopen tijd meermalen gebeurd dat er na een inbraak de auto verdwenen was.

Ditmaal werd er op klaarlichte dag tussen 12.00 en 15.00 uur ingebroken in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. De inbrekers zijn via het balkon en geforceerd raam de woning binnengekomen en hebben vervolgens het hele huis doorzocht. Ze zijn er met een onbekend bedrag aan sieraden en autosleutels vandoor gegaan en hebben de auto een witte BMW stationmodel met het kenteken KLE Y 1000 meegenomen, eigendom van een 49-jarige inwoonster uit Berg en Dal.

234 maal te hard bij vier radarsnelheidscontroles

GROESBEEK – Tijdens vier radarsnelheidscontroles in de oude gemeente Groesbeek zijn zondag 243 hardrijders op de bon geslingerd. Tussen 11.00 en 14.00 uur werd gecontroleerd op De Grafwegen.

Van de elfhonderd voertuigen overtraden er 140 de maximumsnelheid. Van 11.00 tot 14.30 uur werd ook gecontroleerd op de Wylerbaan in Groesbeek. Daar passeerden 605 voertuigen de radar van de politie, hier gingen slechts zeven bestuurders over de schreef. Op de Zevenheuvelenweg werd gecontroleerd tussen 11.10 en 14.10 uur. Van de 623 voertuigen reden er 27 te hard. Tenslotte werd gecontroleerd op de Nieuweweg waar 727 voertuigen de radar passeerden. Er gingen 69 de fout in. In het kader van de cao-actie van de politie zullen niet alle overtreders een acceptgirokaart op de deurmat vinden.

Zomerbridge n De Sprong in Ooij

OOIJ - Vorig jaar is de bridgeclub Hoog Laag gestart met zomerbridge in de maanden juni, juli en augustus. Deze drives staan open voor iedereen, wel of geen lid van BC Hoog Laag. Gezien het succes van vorig jaar wordt ook dit jaar op de maandagmiddag in het dorpshuis De Sprong in Ooij zomerbridge georganiseerd.

Met uitzondering van de maandagen 20 en 27 juli en 3 augustus, wordt er op alle maandagen in de maanden juni, juli en augustus gebridged. De drive begint om 13.30 uur. Iedereen wordt verzocht om een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn voor een tijdige inschrijving.

Als men niet met een partner komt, wordt gepoogd een koppeling te maken met een andere 'single', maar of dit lukt kan niet gegarandeerd worden. Er worden vijf ronden gespeeld van vier spellen. Afhankelijk van de belangstelling spelen we in één of twee lijnen. Er wordt serieus gebridged maar er is ook volop ruimte voor (vakantie) gezelligheid! De kosten voor deelname zijn bescheiden twee euro per persoon voor niet-leden, een per persoon voor leden van BC Hoog Laag.

't KoffieHus: inloopochtend in het Kulturhus in Leuth

LEUTH - In de maand juni kun je elke maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur het Kulturhus in Leuth binnenlopen voor een kopje koffie, om een praatje maken of even de krant door te bladeren. De bibliotheek is dan ook geopend en er is een contactpersoon van de bibliotheek aanwezig.

Bovendien kun je laten horen wat volgens jou leuke activiteiten zouden zijn die er nog meer in het Kulturhus georganiseerd kunnen worden. Er is namelijk een werkgroep bezig een en ander te organiseren om daarmee het Kulturhus tot een ontmoetingsplek te maken voor alle mensen uit Leuth. "Jouw ideeën en suggesties kunnen daar een goede bijdrage aan leveren. Als je zelf mee wilt helpen in de werkgroep bij de organisatie, ben je ook welkom."

De eerste inloopochtend is op maandag 1 juni. Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom, de koffie staat klaar!

Vijfling op Millings ooievaarsnest

MILLINGEN - Bij de familie Gesthuizen aan de Duitse grens zijn begin mei vijf ooievaarsjongen geboren. Bij het tweede ei begonnen Hendrik en Hannelore met broeden waardoor de jongen met tussenperiodes van één of twee dagen uit hun ei zijn gekomen.

Bij hun geboorte weegt een ooievaarsjongen circa zestig gram. De kleintjes zijn niet direct moeders mooiste; dik, gedrongen, bedekt met grijs dons en hun snavel is nog zwart. Afwisselend blijft één van de ouders de eerste weken op het nest en slepen ze voedsel aan. Het voorverteerde voedsel wordt gulzig naar binnen gewerkt. Bij voldoende voedselaanbod zullen de jongen zich spoedig ontwikkelen. De weersverwachting voor de komende weken lijkt gunstig te zijn. Veel regen wordt de kleintjes gespaard.

Foto: Roland Gesthuizen
Foto: Roland Gesthuizen

In 2013 en 2014 zijn dagenlange plensbuien funest geweest voor het broedsel. De kans dat in augustus een aantal ooievaarsjongen uitvliegt, is reëel. Het is kostelijk om te zien hoe de jongen al proberen hun lange nekje naar achteren te gooien wat ooievaars doen bij het klepperen. Het klepperen doen ooievaars vooral als begroetingsritueel om hun band te verstevigen.

Buitentoernooi Switch '87 op 6 en 7 juni

MILLINGEN - Nog een week te gaan en dan wordt Millingen weer bevolkt door zo’n duizend volleyballers. Jong en oud verdeeld over 130 teams hebben zich inmiddels opgegeven: de jeugd is goed van de partij, zo’n 35 jeugdteams hebben zich ingeschreven afkomstig uit de wijde regio. Veel verenigingen gebruiken het toernooi inmiddels als hun jaarlijks jeugdkamp.

"De lijnen staan nog open, dus als je mee wil doen kijk op: www.stamvolleybal.nl of mail naar volleystam@gmail.com. Doe dat vóór 31 mei want dan gaan we aan de gang met de poule-indeling. Er is nog wel plaats in de meeste categorieën: competitie, recreanten, jeugd en 3x3 op gras."

Geen beachen dit jaar maar wel feesten

In tegenstelling tot eerdere berichten, wordt er niet gebeached en worden ook de beachvelden niet geopend: dat was een optimistisch berichtje van de Volleybalbond. Wel wordt er gefeest: vrijdagavond een Audiolive Roadshow met de lokale dj’s Harm en Marc. Zij presenteren de Stam-Top-30 samengesteld door de toernooideelnemers. Zaterdagavond het traditionele Volleybal met Hike, in een nieuwe bezetting. Zaterdag- en zondagmiddag wordt het toernooi muzikaal omlijst door Mikes’ Retroshow.

En als je niet komt volleyballen, kom dan toch gezellig een hapje en een drankje pakken op sportpark De Hove.

Millingen laat deze weken zien hoe sportief het is: eerst het Kringconcours van OEV, dan de avondvierdaagse en tijdens het volleybaltoernooi op zondag ook nog een jeugdvoetbaltoernooi.

Inbraak in kantoor in Berg en Dal

BERG EN DAL - Het afgelopen weekend is ingebroken in een kantoorruimte aan de Kwakkenbergweg in Berg en Dal.

Door een ruitje van een deur te vernielen kon(den) de dader(s) met de handel de deur openen. De kantoorruimte is doorzocht, maar tot op heden is niet bekend of er wat uit de ruimte is ontvreemd.

Trekking loterij FC De Hove

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 10 mei is tijdens de seizoensafsluiting in het clubhuis, onder leiding van de voorzitter Marc-Jan Schenning, de trekking geweest van de loterij FC De Hove.

Door ondernemers uit Millingen waren vijf mooie prijzen beschikbaar gesteld. De loterij werd georganiseerd door FC De Hove en komt ten goede aan de jeugd van SC Millingen en Odio.

De prijzen zijn gevallen op onderstaande lotnummers:

638 5e prijs, 1 minuut gratis winkelen, beschikbaar gesteld door AH - van den Hatert

410 4e prijs, waardebon van 250 euro beschikbaar gesteld door Binnenste Buiten

149 3e prijs, gereedschapsset van 250 euro beschikbaar gesteld door Fixet/ Multimate Spann.

857 2e prijs, dames/herenfiets Raleigh Priority, 7 versnellingen van 650 euro beschikbaar gesteld door Jos van Hees.

265 1e prijs, Samsung LED Smart Curved TV 48" van 1.000 euro beschikbaar gesteld door Henk Hanssen.

FC De Hove is iedereen dankbaar voor het meedoen. Winnaars kunnen zich melden bij Alex Janssen of Kees van der Velden of een mail sturen naar pr@scmillingen.nl.

Cafetaria-pizzaria Leuth-toernooi

LEUTH - "Voor de tweede keer werd het Cafetaria-pizzaria Leuth-toernooi door P.V. Leuth gehouden. We hopen dat het een jaarlijks terugkerend toernooi gaat worden. De tekenen zijn gunstig."

Op 9 mei was het dus zover. De weergoden waren met ons. Lekker briesje en droog. Na de prijsuitreiking kwam de regen met bakken uit de hemel. Er waren drie voorgelote partijen en ieder speelde op persoonlijke titel. Tussen de wedstrijden in waren er diverse hapjes. Bij de derde partij was het enorm spannend. Liefst zes spelers hadden alle wedstrijden gewonnen. Uiteindelijk werd Wim Langens eerste, tweede werd Ton Stevens en derde Joop Rutten. Er waren mooie prijzen vanuit de sponsor Cafetaria-pizzaria Leuth.

Tractor boort zich met frontheft in personenauto in Groesbeek

GROESBEEK – Donderdagmiddag rond 14.00 uur heeft een tractor met de frontheft zich in een auto geboord op de Nieuweweg in Groesbeek.

De bestuurder van de tractor, een 19-jarige inwoner uit Overasselt reed op de Nieuweweg vanuit het centrum en zag niet dat een voor hem rijdende automobiliste stilstond om linksaf de Zevenheuvelenweg op te rijden. De 68-jarige bestuurster uit Groesbeek kwam er wonderlijk zonder kleerscheuren vanaf. De auto van het slachtoffer werd hierbij zwaar beschadigd. De bestuurder van de tractor liet weten de auto niet gezien te hebben, omdat hij zo hoog zat.

Eser Elmaci 'Pupil van de Week'

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN - Op de zonnige zondagmiddag 10 mei (moederdag) speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen Beuningse Boys uit Beuningen.

De uitslag was 1 - 1. De uitwedstrijd werd met 0-1 gewonnen door SC Millingen.

Eser Elmaci was de 'Pupil van de Week'. Eser speelt in het pupillenteam E 5 als spits en hij is fan van Real Madrid en Ronaldo. De E 5 was 'Team van de Week'.                                                                                        

Open dag fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zaterdag 6 juni van 11.00 tot 14.00 uur is iedereen welkom bij fanfare Wilhelmina aan de Kloosterstraat 7 in Groesbeek. Op deze open dag kun je kennis maken met alle facetten binnen deze muziekvereniging: slagwerk, percussie, blaasmuziek en showdans.

Jong of oud, al (enige) ervaring met muziek of dans of nog helemaal niet, iedereen is welkom! De vakdocenten en leden van fanfare Wilhelmina staan je graag te woord voor het beantwoorden van al je vragen. Diverse optredens en demonstraties zullen uiteraard ook niet ontbreken. Tijdens de open dag bestaat de mogelijkheid om je direct in te schrijven voor een gratis proefles.

Kom, geniet, ervaar, en laat je inspireren op zaterdag 6 juni bij fanfare Wilhelmina tussen 11.00 en 14.00 uur! De koffie, thee en limonade staat dan klaar!

Zevende concert 'Zalmpodium' in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Het zevende concert 'Zalmpodium' in Millingen aan de Rijn is met Brabantse folkmuziek met een knipoog naar Rowwen Hèze.

Het concert is zondag 31 mei (aanvang 14.00 uur) in het kerkje aan de dijk, Zalmstraat in Millingen aan de Rijn. Ter afsluiting van het eerste seizoen 'Zalmpodium' wordt met gepaste trots de Brabantse folkgroep Taaftere' gepresenteerd.

Een driekoppige formatie bestaande uit: Mark Söhngen, Mario van der Linden en Willy Verkuilen. In Brabant hebben zij al duidelijk naam gemaakt met hun aanstekelijke muziek. Zij brengen deze middag zelfgeschreven liedjes met onderwerpen die veelal ontleend zijn aan alles wat met Brabant te maken heeft.

Uiteraard zal de bezoeker de kenmerkende Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid en ook humor in hun optreden terugzien. Meezingen nodigt misschien af en toe zelfs wel uit.

Het zaaltje is open 13.45 uur… en vol is vol! De entree is gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoed zijn rondje maken.

De Sieppe in de finale van regio schoolhandbaltoernooi

GROESBEEK - Op 20 mei vond in Arnhem de finale van het regio schoolhandbaltoernooi (regio oost) plaats. Het meidenteam van De Sieppe uit Groesbeek was de winnaar van het plaatselijke schoolhandbaltoernooi en had zich hierdoor geplaatst voor de regiofinales.

Mede dankzij de hulp en ondersteuning van de coaches Sonja en Esther, maar ook dankzij de trainingen bij handbalvereniging Groesbeeks Glorie, heeft het team een zeer goed resultaat behaald,: de tweede plaats!

Politie Groesbeek zoekt eigenaar van deze fiets

GROESBEEK – De wijkagent van de politie Groesbeek Andre Vreemann is op zoek naar de eigenaar van deze opvallende fiets.

De eigenaar of iemand die weet wie de eigenaar van deze fiets is, wordt verzocht te bellen met 0900 8844.

Nacht van Noord,Uit het leven gegrepen..

GROESBEEK - Een wijk vol verhalen, vol geschiedenis, vol talenten. Een wijk die volop verandert en beweegt: Groesbeek-Noord. Bovendien een wijk in een dorp met een eigen karakter en een rijke muziektraditie. Tel dat allemaal bij elkaar op en je krijgt een prachtige voorstelling: de Nacht van Noord. Een bonte avond met muziek, verhalen en film. Een gevarieerd en verrassend programma.

Geschiedenis en toekomst. Verhalen raken je. Of ze nu in een liedje worden gegoten, in een gedicht of in toneel. Vandaar dat de Nacht van Noord de moeite waard is voor iedereen, ook van buiten Groesbeek. Voor aankomende bewoners is dit bijvoorbeeld een uitgelezen kans om deze unieke wijk te leren kennen. In het programma komen het verleden, het heden en de toekomst aan bod. Ooit stilgestaan bij de geschiedenis van damesondergoed?

Vogelverschrikker

Meer weten over de taal? Of over hoe Groesbeek het ‘Keulen van Nederland’ werd? Genieten van een prachtig zingende vogelverschrikker? Of van de Siesmejennekes, een groep die bekend is tot in Duitsland? Of van… nee, meer verklappen we niet, we houden het spannend. Kom maar kijken en luisteren.

Nacht van Noord is zaterdag 13 juni om 20.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

De toegangskaarten kosten 2,50 euro en zijn tijdens de Nacht van Noord inwisselbaar voor een drankje. Kaarten zijn in Groesbeek te koop bij voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39, en VVV-Groesbeek (Dorpsplein 1a). Meer informatie over de Nacht van Noord staat op www.stekkenberg.nl, facebook.com/stekkenberg en twitter.com/DeStekkenberg.

Vrijwilligers voor Vierde Dorpen Avond4Daagse Ubbergen gezocht

UBBERGEN - De vierde editie van de dorpenavond4daagse Ubbergen komt eraan. Dit evenement wordt gehouden van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juni.

"We hebben nog een aantal vrijwilligers nodig, met name verkeersregelaars, maar ook route-uitzetters en hekkensluiters. Wilt u meehelpen met dit evenement, geef u dan op via a4dubbergen@gmail.com, of via website http://www.avondvierdaagse-ubbergen.nl. Of telefonisch bij Lidwien de Haan 024 6222686 of Jelbrich de Vries 024 7850467."

Vivace bekoort Kevelaer

MILLINGEN - Zondag 17 mei werd een prachtige dag voor zangvereniging Vivace in de bedevaartplaats Kevelaer. De koorleden luisterden een Heilige Mis op in de bekende Mariabasiliek aldaar.

Vanuit Millingen aan de Rijn waren veel mensen naar Kevelaer gekomen om de mis bij te wonen en er was eveneens veel belangstelling van bedevaartgangers uit allerlei landen. Vaak gelovigen en toeristen die de basiliek en de andere godshuizen in het centrum van Kevelaer kwamen bezichtigen en de Heilige Maria vereren. Toen deze mensen Vivace hoorden zingen bleven ook zij de mis bijwonen tot het eind. Koorleden werden na afloop op straat aangesproken door mensen die zo hadden genoten van de zang.

Dit alles vond plaats onder leiding van dirigent Frans van Coerwinkel en als begeleider Wouter Broens die het prachtige geluid van het orgel professioneel liet weerklinken. Uiteraard werden speciale Marialiederen gezongen, waaronder het Ave Maria van J. Geringer. ‘Eigen’ pastoor Erik Smits ging de dienst voor en hij verhaalde in zijn preek over de Heilige Maria en wat zij voor Kevelaer betekent.