GN Nijmegen-Noord

17 januari 2018

GN Nijmegen-Noord 17 januari 2018


Live-optreden bij Sint-Jozef Lent

LENT - Op woensdag 24 januari om 19.00 uur treedt Michel Coenen op in ontmoetingsruimte Plein Lent van Sint-Jozef Lent, onderdeel van RijnWaal Zorggroep.

Michel Coenen is al ruim tien jaar een graag geziene gast in de zorgsector en treedt op bij diverse festiviteiten voor senioren. Tijdens zijn optreden zingt hij Nederlandstalige liedjes van de jaren 1950-2000, afgewisseld met een praatje met het publiek. De persoonlijke, respectvolle en humoristische benadering is dan ook zijn grootste kracht. Doordat hij de zaal als één groot podium gebruikt, raakt het publiek nóg meer betrokken. Heeft u zin in zo’n gezellige muzikale avond?

De zaal is open om 18.30 uur. Voor buurtbewoners en andere belangstellenden zijn de kosten voor deze avond inclusief koffie/thee, een drankje en een hapje 7,50 euro. U kunt zich opgeven bij de receptie van Sint-Jozef Lent, doordeweeks tussen 8.30 en 12.30 uur, telefoon: 024 3823600. Kaartjes zijn ook aan de kassa verkrijgbaar. Op de locaties van RijnWaal Zorggroep zijn regelmatig optredens of andere activiteiten waar buurtbewoners welkom zijn om aan deel te nemen.

Dweilorkest De Loatbloejers zoekt versterking

LENT - Dweilorkestt De Loatbloejers zoekt muzikanten die een grote trom, trombone, bastrombone, trompet, tenorsax, bastuba of euphonium bespelen.

Dweilorkest De Loatbloejers uit Lent bestaat uit een gemêleerd gezelschap dat houdt van gezelligheid en van het maken van muziek in groepsverband. "Wij bestaan inmiddels negen jaar en hebben een uitgebreid repertoire opgebouwd waardoor we bij iedere gelegenheid een optreden kunnen verzorgen.

Wij zijn dringend op zoek naar een ervaren vervanger voor de grote trom. Ook willen we graag uitbreiden met een trombone, een bastrombone, een trompet, een tenorsax en een bastuba of euphonium. Bespeel je een van deze instrumenten of een ander instrument dat binnen een dweilorkest past en lijkt het je leuk om bij ons mee te komen spelen, schroom dan niet en geef je op via een mail naar; mail-loatbloejers@kpnmail.nl.

Of kom voor een kennismaking eens kijken en luisteren op één van onze repetitieavonden, deze zijn iedere maandag van 20.30 tot 22.00 uur in de kantine van voetbalvereniging DVOL aan de Jo Eversstraat 2 in Lent. Voor een impressie en nadere informatie van dweilorkest De Loatbloejers kun je kijken op www.loatbloejers.nl."

Ontmoetingsplek voor hoogsensitieve mensen in Nijmegen en Overbetuwe

SLIJK-EWIJK - NEI-Master coach Jacqueline Verhaegh en psycholoog Tasha Tromp starten op 28 februari met 'HSP café Nijmegen & Overbetuwe'.

Het HSP-café wordt een laagdrempelige ontmoetingsplek waar HSP'ers (hoogsensitieve personen) onder deskundige begeleiding met elkaar in contact kunnen komen. Daarbij gaat het om uitwisselen van kennis en ervaringen. HSP café Nijmegen & Overbetuwe is informatief, leerzaam en wat je leert is praktisch toepasbaar. Het café vindt één keer per twee maanden plaats op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in Slijk-Ewijk. Elke avond heeft een eigen thema.

Tasha Tromp (psycholoog) en Jacqueline Verhaegh (NEI Mastercoach en nieuwetijdskindercoach) zijn de begeleiders en initiatiefneemsters van het HSP-café. Werkvormen uit de reguliere hulpverlening, smelten samen met methodes uit de alternatieve hulpverlening.

Aanmelden kan via info@psychologenpraktijktromp.nl of info@jacquelineverhaegh.nl. (Data: 28 februari, 11 april, 27 juni, 29 augustus, 24 oktober steeds van 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) Kosten: 15 euro per persoon per keer of 70 euro per persoon voor vijf keer
Locatie: Paulstraat 9, Slijk-Ewijk. Parkeren kan op het erf, ingang praktijk is in het bijgebouw.

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars derde ronde. Foto: A. Ariens-Bruil

BEMMEL - De bridgers hadden de eerste avond in 2018 bij Doublet een vol programma te verwerken.

Nadat iedereen elkaar het beste voor het nieuwe jaar had gewenst, volgde een ingelaste algemene ledenvergadering waarin de wijzigingen in het wedstrijdreglement aan de orde kwamen. Een grote meerderheid accordeerde de wijzigingen en daarna kon er gebridged worden.

Aangezien Marian en Steef dit seizoen de wisseltrofee van Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen al eens gewonnen hadden, ging deze nu, vergezeld van de bijbehorende waardebonnen naar Sjoukje en Anton. In de A starten nu Yvonne en Ger, Joyce en Bert en Henny en Liz. Van de C naar de B promoveren Maria en Jan, Helmi en Arnold en Jolande en Gonny.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Aanmelden Seniorenorkest Betuwe

BETUWE - Wie heeft er zin om te musiceren bij het Seniorenorkest Betuwe? Een aantal muzikanten heeft het initiatief genomen om te komen tot een Seniorenorkest Betuwe. Dit in navolging van seniorenorkesten in Arnhem en Nijmegen.

Het gebied Lingewaard en Overbetuwe moet een voldoende voedingsbodem zijn om te kunnen komen tot een volwaardig seniorenorkest, zo denken de initiatiefnemers. Het streven is om in september te starten en de repetities ’s ochtends te plannen van 10.00 tot 12.00 uur. Een oefenruimte is beschikbaar.

Dus, mocht je interesse hebben om deel uit te maken van het op te richten seniorenorkest Betuwe, dan kunt u zich voor 1 mei aanmelden via seniorenorkest.betuwe@gmail.com onder vermelding van welk instrument u bespeelt. De initiatiefnemers hopen op een grote belangstelling en houden u op de hoogte.

Gezellige middag in De Lingehof Bemmel

BEMMEL - Op vrijdag 26 januari van 15.00-16.30 uur organiseert De Lingehof voor zowel de bewoners als voor iedereen die het leuk vindt, een gezellige muziekmiddag in het Grand Café.


Onder het genot van een hapje en een drankje en gezellige muziek van DJ Joep kan er ook nog gedanst worden. Iedereen is welkom, de entree is gratis en de bar is geopend. Voor vragen kan men mailen of bellen naar de receptie van De Lingehof: receptie.lingehof@zinzia.nl of 0481 471201.

Kinkelbestuur in gesprek met… Ehbo Bemmel-Haalderen: cursist doet appèl op de jongere generatie

Foto: Johan Hesselink

BEMMEL - In elk seniorengebouw zou een AED (hartdefibrillator) moeten hangen. Dat vindt Denis Schils. "Ik werd jaren geleden hier geconfronteerd met iemand die dood in de stoel zat. Niemand kon iets doen. Ik ben nu op herhalingscursus reanimeren in De Kinkel. Ieder jaar zijn er weer veranderingen. Heel belangrijk dus om bij te blijven."


Denis is woonachtig in een gebouw waar de Vereniging van eigenaren zelf een AED heeft aangeschaft. Meerdere bewoners kunnen het apparaat bedienen. "Het geeft een veilig gevoel en bovendien kan er bij een hartstilstand snel worden ingegrepen. Tot op heden heb ik één keer een melding ontvangen en holde toen met de AED naar de patiënt. Omdat de brandweer al ter plekke was, heb ik niets hoeven te doen.

Ik zit er ook niet op te wachten, hoor. Zie het meer als een burgerplicht of een uiting van gemeenschapszin. In Duitsland heeft trouwens 80 procent van de mensen een Ehbo-diploma, in Noorwegen zelfs 95. In Nederland is dit drie procent. Veel mensen weten dus niet wat ze moeten doen. De animo is gering, aldus Denis. Misschien zijn jonge mensen te druk met hun eigen gezin, willen ze nog geen lid worden van een vereniging of komt het door individualistische maatschappij? Ik doe in elk geval een beroep op de jongere generatie om een ehbo-diploma te halen. Bijvoorbeeld gelijktijdig met hun rijbewijs. Daarna lid worden van de Ehbo Bemmel-Haalderen om kennis op peil te houden. Denis ten slotte: de dekkingsgraad van AED's in Lingewaard mag best wat hoger. Om het hart van de gemeente zo kloppend mogelijk te houden. Het spaart mensenlevens!"

Jan de Moor en Johan Hesselink

Startersdag Nijmegen

Foto: René Egbring Fotografie

NIJMEGEN - Op woensdag 28 februari verzorgt Startersdagen.com in samenwerking met Rabobank Rijk van Nijmegen en Interpolis een gratis startersdag bij De Lindenberg in Nijmegen. Aanvang: 19.45 uur.

De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud of oriënterende starters. Waarom een startersdag? Zeventig procent van de beginnende zelfstandigen en jonge bedrijven blijkt na achttien maanden alweer te zijn gestopt. Zonde! Het gebrek aan een goede voorbereiding is daarvan meestal de oorzaak. Daarom biedt Startersdagen.com de kans op een goede voorbereiding door het organiseren van een startersdag. Het evenement bestaat uit een rijk avondprogramma dat wordt gevuld met een startersmarkt, seminars, workshops en een netwerkborrel.

De avond bestaat uit een officiële opening en plenaire kennisdeling, een startersmarkt met landelijke en regionale kennispartners en doorlopende seminars en workshops. Aanmelden is alvast mogelijk via www.startersdagen.com/nijmegen2018. Het aanbod aan kennispartners wordt de komende weken aangevuld.

Jongkind en het impressionisme

Johan Barthold Jongkind, Rue Notre Dame, Parijs, 1866, Rijksmuseum Amsterdam Aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, het Rijksmuseum Fonds en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

ELST - Op vrijdagavond 26 januari om 20:00 uur vertelt kunsthistorica Marieke van der Heijden in De Bibliotheek Elst (Europaplein 1) over het boeiende en bewogen kunstenaarsleven van de Nederlandse schilder Johan Barthold Jongkind.

Jongkind trok op 28-jarige leeftijd in 1847 naar Parijs. Na het nemen van de nodige hordes groeide hij uit tot een succesvol schilder en aquarellist. Hij sloot zich aan bij de School van Barbizon. De manier waarop Jongkind het licht weergaf in zijn werk, opende Monet de ogen. Zo oefende de Nederlander een grote invloed uit op het latere Impressionisme.

Marieke van der Heijden is verbonden als docent kunstgeschiedenis aan Creatief Collectief Elst (CCE). Haar lessen en lezingen worden steeds zeer goed gewaardeerd door de bezoekers. Maandag 26 februari start zij bij CCE met een korte cursus van over acht grote kunstenaars. De lezing over Jongkind is een ideale gelegenheid daarmee om kennis te maken.

Deze lezing is de vijftiende in de reeks van thema-avonden die Creatief Collectief Elst organiseert sinds haar oprichting in 2013. De lezingen zijn bedoeld om een verdieping aan te bieden aan de eigen cursisten en andere belangstellenden. Om dit financieel mogelijk te maken wordt van u na afloop van de lezing een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Reserveren kan via info@creatiefcollectiefelst.nl of 06 19324660. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd na afloop van de lezing.

Retraitedag Pleisterplaats Ressen

RESSEN - Ook in het nieuwe jaar organiseert Pleisterplaats Ressen om de maand een Retraitedag. 'Retraite' betekent 'terugtrekken'. Een dag zonder drukke agenda, mobiele telefoon en andere dingen die onze aandacht voortdurend vragen.

Tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Het thema is 'Vrede en gerechtigheid'. Dit jaar laten we ons inspireren door de Keltische spiritualiteit, waarin het ook altijd gaat om het gewone alledaagse bestaan en hoe je daarin verbonden met elkaar en met de schepping bewust en met aandacht vorm aan geeft. We staan stil bij de betekenis van innerlijke vrede, maar ook bij de vraag hoe je in deze tijd een 'mens uit één stuk' kunt zijn.

Gun jezelf deze waardevolle dag en geef je op! Op zaterdag 20 januari ben je welkom in de Kosterij, Kerkenhofstraat 4 in Ressen. Inloop vanaf 10:00 uur. Programma van 10:30 tot 16:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep zorgen wij. De kosten bedragen 15 euro. Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

Dames 1 Batouwe Basketball wint Gouden Sport Ster

De dames zijn dolblij met de overwinning, teamgenoten op afstand geniet live mee (foto: Fons Sluiter) Foto: Fons Sluiter

LINGEWAARD - Na het succes van de vorige editie kon ook dit jaar weer een goed presterende sporter of sportteam in het zonnetje worden gezet. Het damesteam van Lekdetec.nl/batouwe sleepte de eerste prijs in de wacht.

Deze prijs werd zondag 7 januari uitgereikt bij voetbalvereniging Jonge Kracht in Huissen. De basketbalsters zijn hiermee de opvolgers van bokser Enrico LaCruz. Zowel de jury als het aanwezige publiek koos voor de basketbaldames. Het team wist dit jaar zowel het Nederlands kampioenschap, als de beker te behalen. Hiermee lieten de dames twee andere Nederlands kampioenen achter zich, namelijk triatleet Evert Scheltinga en de heren 1 van damvereniging VBI.

De basketbalsters wonnen met de Gouden Sport Ster een waardecheque van 250 euro van Sport 2000 Huisman en een evenement dat Stichting Sport en Ondernemen Lingewaard (SOL) dit jaar voor hen gaat organiseren. Ook voor de niet-winnaars waren er prijzen, Evert Scheltinga won een arrangement bij SportSereen en de dammers kregen een workshop op maat van Fysiotherapie M van der Ploeg.

De organisatie van Sportpromotie Lingewaard kijkt terug op een geslaagde middag. De verkiezing is dit jaar voor het eerst en met succes uitgebreid van Huissen naar heel Lingewaard.

Klussen in Theater De Klif

Arie Koomen en Edo Brunner met Klussen op 26 januari in Theater de Klif (Nijmegen Noord)

NIJMEGEN - Arie Koomen en Edo Brunner met Klussen in de Klif, dat wordt weer een fijne vrijdagavond!

Arie kennen we van de Lama’s en Edo als acteur (o.a. Spangas en Moordvrouw). Op vrijdag 26 januari komen ze naar De Klif in Nijmegen Noord met hun voorstelling Klussen. En we weten nu al: met deze Buurman en Buurman van de lage landen gaat het dak eraf!

De voorstelling begint om 20.30 uur en de entree is zestien euro. Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Retraitedag Pleisterplaats Ressen

RESSEN - Ook in het nieuwe jaar organiseert Pleisterplaats Ressen om de maand een Retraitedag. 'Retraite' betekent 'terugtrekken'. Een dag zonder drukke agenda, mobiele telefoon en andere dingen die onze aandacht voortdurend vragen.

Tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Het thema is 'Vrede en gerechtigheid'. Dit jaar laten we ons inspireren door de Keltische spiritualiteit, waarin het ook altijd gaat om het gewone alledaagse bestaan en hoe je daarin verbonden met elkaar en met de schepping bewust en met aandacht vorm aan geeft. We staan stil bij de betekenis van innerlijke vrede, maar ook bij de vraag hoe je in deze tijd een 'mens uit één stuk' kunt zijn.

Gun jezelf deze waardevolle dag en geef je op! Op zaterdag 20 januari ben je welkom in de Kosterij, Kerkenhofstraat 4 in Ressen. Inloop vanaf 10:00 uur. Programma van 10:30 tot 16:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep zorgen wij. De kosten bedragen 15 euro. Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

De Minkhof ambieert een verdere groei

BEMMEL - Leef- en doeboerderij De Minkhof heeft van de gemeente een financieel zetje gekregen om ook voor derde openingsdag per week meer bezoekers aan te trekken. Het gaat om een eenmalige prestatiesubsidie van 3.800 euro. De stichting blaakt van ambities. De doelstelling om verder te groeien. Meer openingsdagen en samenwerking met ouderenorganisaties.

De Minkhof in Bemmel is een burgerinitiatief en sinds 2014 een ontmoetingsplek voor senioren vanaf 55 jaar uit Lingewaard en omgeving. Met als gedachten een plek te bieden aan senioren die elkaar willen ontmoeten. Meedoen aan activiteiten binnen of buiten, zoals werken in de moestuin, Tussen de middag warm, doen klussen in de timmerwerkplaats of gewoon lekker ontspannen en kunnen genieten van wat er om je heen te zien is.

De Minkof draait momenteel op ruim zeventig vrijwilligers. De inkomsten komen van fondsen, sponsoren, klussen, verkoop van zelfgemaakte producten en een eigen bijdrage van deelnemers. Lingewaard gaf een subsidie van 8.500 euro voor de jaren 2016 en 2017.

De boerderij is drie dagen per week en de eerste zondag van de maand open. De stichting had verwacht dat ze in 2018 met uitbreiding van de maandag voldoende deelnemers zouden aantrekken om ook die activiteiten kostendekkend te houden. De maandag loopt helaas achter, zegt bestuurslid Fred Boersma van de financiële commissie. In de begroting was voor de maandag op de helft meer deelnemers, inclusief eigen bijdrage gerekend. Toch blijft de financiële man op optimistisch. Al gaat het trager dan verwacht, er zit nog steeds groei in het project, zegt hij. Met de verkregen subsidie wil de stichting de huidige openingsdagen verder optimaliseren. Fred Boersma blaakt van optimisme. Er wordt voorzichtig gekeken of het haalbaar is om dit jaar verder te groeien naar vier dagen per week. De doelstelling van leef- en doeboerderij De Minkhof is uiteindelijk om zes dagen per week open te zijn.

Open dubbeltennistoernooi Beek

BEEK - Tot en met 25 maart houdt tennisvereniging De Oorsprong haar vierde Open dubbeltoernooi.

De vorige edities van dit voorjaars-dubbeltoernooi waren een groot succes. Veel spelers ontwaken tegen deze tijd uit de winterslaap en voor competitiespelers is het, net voor het seizoen start, een mooie warming-up. Voor, tijdens en na de wedstrijden is het gezellig in de kantine met uitzicht op de banen, voor zowel de spelers, publiek als meegebrachte supporters.

Voor deze vierde editie van het Oorsprong Open Dubbeltoernooi kun je inschrijven in de categorieën 3 - 9 in de onderdelen HD, DD en GD. De wedstrijden worden gespeeld in poules, zodat iedereen meer dan een partij kan spelen. Inschrijven is mogelijk tot 13 maart via www.toernooi.nl onder de naam 'Oorsprong Open Dubbeltoernooi'.

De Oorsprong is een actieve vereniging met ruim 350 leden, twee trainers, zes smashcourtbanen en een gezellige kantine. De smashcourtbanen hebben de speeleigenschappen van gravel, maar zijn zowel in de zomer als de winter bespeelbaar.

De vereniging organiseert naast open toernooien regelmatig verenigingstoernooien en biedt de mogelijkheid tot deelname aan meerdere competities. Vrijdags is de vaste ‘racket-avond’, hierbij wordt geloot wie tegen wie speelt. Een uitstekende avond voor nieuwe en toekomstige leden om kennis te maken met andere spelers. Meer info staat op www.tvdeoorsprong.nl en facebook, De Oorsprong ligt aan Alde Wetering 6 in Beek (bij het Wylerbergmeer).

Start computer-, tablet- en smart- phonecursussen voor senioren

Leuk zo'n computer. Koos de Bondt

OVERBETUWE - Uw kinderen en/of kleinkinderen of anderen vliegen razend vlug met hun vingers over het toetsenbord van computer, tablet of smartphone. Voor u onbegonnen werk denkt u vast! Terwijl er wel een steeds grotere interesse en noodzaak ontstaat voor dit soort vaardigheden bij de huidige energieke groep senioren.

Stelt u zich eens voor dat u deze vaardigheden, geheel in uw eigen tempo toch kunt leren en ermee aan de slag kunt. Voor 50-plussers geeft Forte Fit in samenwerking met SeniorWeb begin 2018 weer diverse computer-, tablet- en smartphone cursussen.
Er zijn cursussen voor beginners en voor gevorderden.

De computer of tablet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Het kunnen omgaan met de computer, tablet of smartphone vergroot de sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Forte Fit organiseert diverse cursussen voor 50-plussers, zoals over Windows 10, veilig internetten en e-mailen, het bewerken van foto's of het gebruik van app's op een iPad, tablet of smartphone. In samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid start de cursus 'Werken met de e-overheid' en zijn er workshops over het overzetten van foto's, het gebruik van WhatsApp of Facebook.
De meeste cursussen starten begin februari. Op www.fortefit.nl/activiteiten/computer-cursussen/ staat het programma vermeld.
Op aanvraag kunnen ook korte workshops over verschillende onderwerpen aangeboden worden. Voor meer informatie en/of aanmelding kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Koos de Bondt via (0481) 482042 of per e-mail: computer.fortefit@fortewelzijn.nl.

Winnaars decemberflyeractie bekend!

ELST - Afgelopen maandag werden de winnaars tijdens de nieuwjaarsreceptie van het CME in het zonnetje gezet!

In de maand december werd aan alle bezoekers van de winkeliers in Elst een flyer uitgereikt, waarop een keuze gemaakt kon worden voor een goed doel dat wel een extraatje verdient. Daarnaast kon er een vrijwilliger werden voorgedragen, die veel betekent voor de Elster gemeenschap. De uitslag van deze actie is als volgt: Op de eerste plaats: ouderenzorg Tertzio. Op de tweede plaats: Buurtzorg Elst. Op de derde plaats: Gehandicaptenzorg Elstine. Deze instellingen kregen uit handen van CME voorzitter Peter de Waard en centrummanager Paul te Wierike een extra bijdrage ontvangen om iets extra's voor hun bewoners te kunnen organiseren.

Daarnaast werden twee vrijwilligers in het zonnetje gezet: Allereerst Ruud Rutten, voor al zijn vrijwilligerswerk in en rond het centrum van Elst, zoals de inzet rond Elst op Stelten, de Sinterklaasintocht, alsmede zijn werk als ehbo-er en verkeersregelaar. En Netty van Cappellen, die samen met een club enthousiaste vrijwilligers ervoor zorgt dat De Tuin en De Kas van Landerij De Park er fantastisch bijstaat. Zij inspireert, organiseert en regelt dat alles op rolletjes verloopt.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 20 januari

19.00 uur uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije

19.00 uur uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

19.00 uur uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, G. Peters, In B'tween

19.00 uur uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, R. Heinen, St. Leonarduskoor

Zondag 21 januari

10.00 uur uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Presentatieviering Eerste

H.Communie, Spetters

10.00 uur uur: H. Martinus Gendt, oecumenische viering, M. Sanders en M. de Bree in PKN-kerk

10.00 uur uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, oecumenische viering in de Vloedschuur, R. Heinen en

A. Melzer

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Lezing en excursie naar de Millingerwaard Kansen riviernatuur bij Waal

Rode Geus (foto: Twan Teunissen) Foto: Twan Teunissen

LINGEWAARD - Op donderdag 25 januari houdt stichting Lingewaard Natuurlijk een lezing over natuurontwikkeling langs de Waal. Twan Teunissen, oud-Gendtenaar en medewerker van ARK Natuurontwikkeling vertelt over de kansen die er zijn voor riviernatuur en wat we kunnen leren over meer dan 25 jaar natuurontwikkeling langs de Waal.

De natuurlijke processen krijgen zoveel mogelijk de ruimte. In de Gelderse Poort en de Pannerdense Kop, maar ook in de Ooijpolder, de Millingerwaard en aan de Lingewaardse kant van de Waal heeft dat nieuwe natuur opgeleverd. Dit zien we aan de rivier met hoog- en laagwater en de afzetting van zand en klei. Daarnaast is er ook ruimte voor het natuurlijke proces van begrazing. Tijdens de lezing wordt verteld, wat deze processen betekenen voor de bijzondere riviernatuur.

De lezing wordt gehouden in de Veldschuur Sportlaan 1M in Bemmel. De lezing start om 20.00 en eindigt om 22.00 uur. Toegang inclusief een kop koffie of thee 7,50 euro. De toegang voor ‘Vrienden van Lingewaard Natuurlijk’ is gratis. De vriendenkaart voor 2018 is voor vijftien euro te koop aan de kassa.

In het weekend na de lezing op 28 januari is er een speciale excursie naar de Millingerwaard onder leiding van Twan Teunissen. Deze excursie is speciaal voor bewoners van Lingewaard. Deelname aan deze excursie is gratis, wel is aanmelden verplicht.

Deze excursie begint bij Camping Waalstrand, Waaldijk 23a in Gendt. Daar vertrekt precies om 10.00 uur de veerboot naar de Millingerwaard. Uiterlijk om 13.00 uur is de veerboot terug in Gendt. Aanmelden verplicht via ark.eu/excursiemilligerwaard.

TOP-Film: T2 Trainspotting

BEMMEL - Op donderdag 25 januari wordt in de Theaterkerk de film T2 Trainspotting vertoond.

T2 Trainspotting is het vervolg op de film Trainspotting die in 1996 verscheen. Regisseur Danny Boyle (die ook de eerste film voor zijn rekening nam) laat zien hoe de afgelopen decennia de hoofdpersonages hebben gevormd. T2 gaat over terugkijken naar het verleden, over onverwoestbare vriendschap.

Na teleurstellende jaren in Amsterdam keert Renton (Ewan McGregor) terug naar zijn ‘junkie vrienden’ in Edinburgh. Die zijn niet vergeten dat Renton er destijds met hun geld van een drugsdeal vandoor is gegaan. Hij stuit op wraak van de nog altijd gewelddadige Begbie, maar voelt vooral hoe de jaren zijn weggetikt.

Naar T2 ga je ook voor de briljante muziek - van rauwe dance naar experimentele hiphop.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 22 januari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, nasi én een toetje.

Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard. Voor vier euro kan men op maandag 22 januari tussen 17.00-18.00 uur met eigen bakjes komen om een maaltijd af te halen. Het menu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunten > ParticipatiePunt Bemmel > Bemmels Afhaalpunt.

Wie ook wil genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd moet zich wel van te voren inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Meer informatie over 'Bemmels afhaalpunt' wordt gegeven door Wil van den Hurk via telefoonnummer: 088 2552550.

Pronkzittingen Zet 'm Op van start

ELST - De pronkzittingen van carnavalsvereniging Zet 'm Op staan weer voor de deur!

De komende twee weekenden, op 19, 20, 21, 25, 26 en 27 januari staan de artiesten van Zet 'm Op op het podium van Het Wapen van Elst. Zij gaan zes keer pronken voor Prins Arno van de Paplepel en zijn adjudant Dave en natuurlijk voor zo'n 1500 carnavalisten die een kaartje hebben weten te bemachtigen voor deze zittingen. Het beloven weer mooie pronkzittingen te worden met veel actualiteit, muziek, acts en vooral veel humor. Op de planken gebracht door bekende groepen als De Hofzangers, Kant Noch Wal en De Stuntgroep, maar dit jaar zal er ook een groot aantal nieuwe gezichten te zien zijn. Voor meer info zie: www.zetmop.nl.

Damesgymclub in Bemmel

BEMMEL - "Wij zijn een gezellige damesgroep die iedere dinsdagavond een uurtje gymen van 19.00 tot 20.00 uur in sportzaal De Hoenderik in Bemmel aan de Ponylaan."

"Wie komt onze groep versterken? We beginnen met een halfuurtje gym oefeningen en daarna een half uurtje volleyballen. Heb je interesse? Kom dan eens een kijkje nemen op dinsdagavond of neem contact op met Lia Keller onze gymleidster via 06 51892640."

Sponsor bedankt

BEMMEL - Taekwon-Do een Koreaanse kunst, traditiegetrouw in een wit pak wat puurheid en eenvoud symboliseert. Maar nu voor een grote groep fanatieke leden van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG), die vaak naar officiële bijeenkomsten en toernooien gaan een zwart presentatietenue. De rainingspakken zijn mogelijk gemaakt door dierenspeciaalzaak de Bok in Bemmel.

In Knooppunt Arnhem & Nijmegen wordt bij TAG op een hoog niveau les gegeven door een team van internationaal erkende instructeurs. Waarvan de hoofdleraren ook eerste-graadsdocenten bewegingsonderwijs zijn en auteur van de boekenreeks, taekwon-do, de weg naar succes. Wil men in 2018 kennismaken met deze martial art, die men naar eigen keuze als sport, zelfverdedigingskunst, ontspanningsbezigheid of levenskunst beoefend kan worden kan men gratis een proefles aanvragen. Voor meer informatie www.tagelderland.nl.

Schaakprobleem 4

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 4.

De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl. Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.