GN Arnhem

31 mei 2014

GN Arnhem 31 mei 2014


Heel veel te doen op Wijkdag Rijkerswoerd...

ARNHEM - Wijkvereniging Rijkerswoerd organiseert in samenwerking met ESA en Jeugdland een gezellige dag voor bewoners van Rijkerswoerd. Diverse wijkpartijen presenteren zich actief, waardoor bewoners zich bewust worden van de mogelijkheden in de buurt.

Daarnaast vinden er spectaculaire activiteiten plaats om de wijkdag nog aantrekkelijker te maken. De dag begint om 13.00 uur. De activiteiten stoppen om 17.00 uur, maar aansluitend is er nog een avondprogramma met 's avonds om 20.00 uur nog de band The Crazy Pianos. De entree is gratis.

Er is een braderie met zo'n honderd kramen waar nieuwe spullen maar ook tweedehands spullen worden verkocht. Het gezellige terras, waar je kunt eten en drinken, geeft een leuk uitzicht op alle activiteiten.

Er is de hele dag muziek en op het podium kun je je kunsten vertonen. Er treedt die dag ook een aantal artiesten op. Verder zijn er vele activiteiten voor jongen en oud zoals; een klimtoren, paintball, rodeostier, wipe out stormbaan, steppen, knutselen, landbal, draaimolen, tennis en nog veel meer. En... nog een zessentoernooi voor de leeftijd zeventien-plus. Wil je meedoen met een team, geef je dan zo spoedig mogelijk op via wijkdagrijkerswoerd@gmail.com. Dit kan tot uiterlijk 6 juni.

"Heb je vragen, wil je meer informatie of wil je je opgeven voor een bepaald onderdeel? Mail dan even naar wijkdagrijkerswoerd@gmail.com."

Spectaculaire activiteiten op Westerveld Fair

fotograaf Theo Kruse

ARNHEM - Op zondag 8 juni houdt Stichting Evenementen Elden in park Westerveld in Elden van 11.00 tot 17.00 uur de Westerveld Fair. De toegang is gratis.

Op de grote speelweide in het park vinden doorlopend presentaties plaats met paarden en honden. Een authentieke valkerij met stoot- en roofvogels geeft jachtdemonstraties. Meervoudig europees- en wereldkampioen Serge van der Zweep verzorgt demonstraties schapendrijven van zeer hoog niveau. Ad Lauwen van stal 't Nieuwveer is ook weer aanwezig met een zestal Belgische trekpaarden. De Fiezengroep Nemo's Bern zal een prachtige kür op muziek rijden. Het dogfrisbee team van Sport 4 Dogs geeft met supersnelle honden een wervelende show hondenfrisbee.

fotograaf Theo Kruse
fotograaf Theo Kruse

Rondom het demonstratieterrein is een leuke, gevarieerde markt ingericht. Er staat een 35-tal kramen met brocante artikelen, woonaccessoires, kleding, sieraden en streekprodukten. Voor de kinderen is er een uitgebreide kinderboerderij met een 70-tal dieren ingericht en ze kunnen zich laten schminken. Bij de meeste demonstraties worden de kinderen ook betrokken.

De Westerveld Fair is een gezinsevenement met een gevarieerd en aantrekkelijk programma in een prachtige omgeving dat zeker een bezoek waard is.

In het voormalige Overbetuwse dorp Elden ligt een uniek park rond een grote kolk ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1740. In dit park stond tot aan het einde van de oorlog Huize Westerveld bewoond door de baron van Voorst tot Voorst. Na het opknappen van dit park organiseert de Stichting Evenementen Elden jaarlijks deze Westerveld Fair om de schoonheid van dit park onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

De Westerveld Fair is een openlucht evenement met demonstraties en shows voor het hele gezin. Het thema van de Fair is het landleven en het programma is geheel afgestemd op activiteiten en demonstraties die met het buitenleven te maken hebben. Kwaliteit staat hierbij hoog in het vaandel en bij alle shows wordt een duidelijke uitleg gegeven.

Start2tri in Arnhem: maak kennis met triathlon!

ARNHEM - Na een succesvolle editie in 2013, gaat Triathlon Vereniging Arnhem (TVA) binnenkort weer beginnen met de Start2tri cursus. (Beginnende) sporters die benieuwd zijn hoe het is om een keer deel te nemen aan triathlonwedstrijd, gaan in acht weken tijd zich voorbereiden op de een/achtste triathlon in Doetinchem eind augustus.

Samen met andere beginnende triathleten maken deelnemers op een laagdrempelige en leuke manier kennis met de mooie triathlonsport en met de vereniging. De cursus start op 26 juni.


Gezamenlijke training

Het is leuk om samen met andere beginners deze ervaring te delen. De deelnemers nemen deel aan de bestaande trainingen en worden na gelang hun niveau bij de startersgroep of bij één van de bestaande groepen ingedeeld. Hierdoor kan dus iedereen meedoen! Je leert van elkaar en van andere leden. Bovendien word je door de TVA-trainers goed begeleid en voorbereid op wat je zoal tegenkomt tijdens de verschillende onderdelen van een triathlon. In totaal zijn er vier trainingen per week, waarbij je uiteraard zelf kan bepalen aan welke training je wel en niet mee kan of wil doen. Doelgroep De doelgroep van deze cursus bestaat uit personen tussen de achttien en vijfenvijftig jaar oud, die geïnteresseerd zijn in combi-duursport en eventueel triatleet willen worden.

Je moet een redelijke basisconditie hebben (enkele kilometers kunnen hardlopen) en in het bezit zijn van een zwemdiploma. Daarnaast moet je beschikken over een racefiets (of sportfiets) en fietshelm. Interesse? De kosten voor de Start2Tri zijn vijfenzeventig euro. Dit bedrag is inclusief vier trainingen per week en je inschrijving voor de triathlon in Doetinchem (inclusief NTB-daglicentie). Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op de website van TVA: www.triathlonarnhem.nl Via een grote button op de startpagina kom je bij de pagina van Start2tri terecht. Uiteraard kun je ook een mail sturen naar start2tri@triathlonarnhem.nl.

Een korreltje voor je blaas: homeopathie blaasontsteking

ARNHEM - "Ik had jarenlang last van terugkerende blaasontstekingen", vertelt Olga. "Ik gilde het uit van de pijn als ik moest plassen. Ik werd er wanhopig van". Tijdens een homeopatisch consult legt de vrouw precies uit hoe het voelt en wanneer het begonnen is.

De homeopate geeft haar kleine, witte korrels mee. Sinds de inname van het middel nu een jaar geleden heeft ze geen blaasontsteking meer gehad. "Het is niet alleen dat de blaasontstekingen weg zijn, ik voel me over het algemeen stabieler en beter."

Dit is een voorbeeld van hoe homeopathie kan helpen bij (terugkerende) blaasontsteking. De voordelen van een homeopatische behandeling zijn: zachte, individualiserende benadering en behandeling, natuurlijke geneesmiddelen, vermindering van het aantal antibiotica-kuren en vaak een langdurig effect.

Helaas is dit nog zeer onbekend en worden er vaak antibioticakuren ingezet terwijl die veel nadelen met zich mee brengen. Antibiotica verstoren de gezonde flora in darm en slijmvliezen en veelvuldig gebruik leidt tot antibiotica-resistentie.

Daarom heeft de werkgroep 'Iris', bestaande uit zes homeopaten zich ten doel gesteld om meer aandacht te krijgen voor het onderwerp blaasontsteking. Onder de naam 'Een korreltje voor je blaas' hebben ze een project gestart. Door hun kennis en ervaringen te bundelen willen ze meer mensen met blaasontstekingen helpen en hiermee ook het antibioticagebruik verminderen. In Arnhem is homeopate Michelle Manders betrokken bij dit project.

"Voor meer informatie of het maken van een afspraak met een van de deelnemende homeopaten kunt u kijken op www.eenkorreltje.nl."

Surinaamse Tweede Kamer start activiteiten in Immerloo

ARNHEM - Een groep Surinaamse senioren uit de wijk Malburgen komt sinds vorig jaar wekelijks bijeen in Malburgenstaete. Ze drinken samen een pilsje, discussieren over Suriname, over de politiek. Elke woensdagmiddag mogen ze tot ongeveer 19.00 uur beperkt gebruik maken van de faciliteiten van het wijkcentrum.

De groep wil ook activiteiten ontplooien en meer senioren betrekken bij hun activiteiten. De stamtafel alleen is daarvoor niet geschikt aangezien de groep groeit en ook de behoefte om samen activiteiten te ontplooien neemt toe.

Joyce Westhoek, een wijkbewoonster is met deze groep in gesprek gegaan en heeft aangeboden hen te ondersteunen bij het realiseren van hun plannen.

Er is contact gelegd met SWOA, het verzoek is er neergelegd en dat heeft geresulteerd in het aanbod van stichting Prisma om eens per week gebruik te mogen maken van een ruimte in hun multiculturele wijkcentrum.

Vanaf vrijdag 30 mei start dit project in Immerloo. De Tweede Kamer komt dan wekelijks op de vrijdag vanaf 14.00 tot 21.00 uur bijeen. Naast de gebruikelijke discussies zullen diverse mn laagdrempelige activiteiten plaatsvinden: biljarten, kaarten, dammen. In Prisma is er elke laatste vrijdag van de maand een muziekavond. De Tweede Kamer verheugt zich erop om samen met andere culturen muziek te maken en mekaar te ontmoeten.

De opening van dit project is op vrijdag 30 mei om 14.00 uur. Belangstellenden zijn welkom om samen met de leden van de Tweede Kamer, stichting Prisma en SWOA de officiële start bij te wonen.

De Democratiefabriek in Sint-Walburgiskerk

De Democratiefabriek eerder dit jaar in de stadhuishal van Arnhem

ARNHEM - Tot en met maandagmorgen 2 juni staat 'De Democratiefabriek' in de Arnhemse Sint Walburgiskerk.

De Democratiefabriek is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van tien tot achttien jaar democratie kunnen oefenen met allerhande apparaten. Maar ook voor volwassenen zijn de twaalf opstellingen erg leuk en verrassend!

In 'de fabriek' gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren, als er geen democratie zou zijn zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de deelnemers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En natuurlijk over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.

Tijdens het twee-aan-twee doorlopen van de tentoonstelling kunnen leerlingen/deelnemers hun score invullen en thuis of op school via internet een certificaat printen. De Democratiefabriek is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur, te beginnen op vier verschillende tijdstippen (09.00; 10.30; 13.00 en 14.30 uur). De rondgang duurt ongeveer vijf kwartier.
Tijdens de openingsuren zijn er steeds twee begeleiders aanwezig. Scholen en instellingen wordt gevraagd vooraf te reserveren. Via een mailbericht wordt men daarover geïnformeerd.

Op de website www.huisvandejeugd.nl is een kort filmpje te zien van De Democratiefabriek, waardoor men een goed beeld krijgt. Op die website staat ook een handleiding over de tentoonstelling.

Marathon Paralympische Stad Arnhem

ARNHEM - Javier Conde, voormalig Spaans paralympiër, komt op 1 juni op Valkenhuizen (Beukenlaan 15 in Arnhem) om 10.00 uur om zijn 23ste marathon te lopen in het kader van Marathons van Solidariteit.

Javier heeft tijdens zijn carrière vele medailles gewonnen tijdens vijf Paralympics. Toen hij in 2009 stopte wilde hij graag iets terug doen voor de maatschappij. Zijn recordpoging is om in alle 27 hostcities van de Olympische en/of Paralympische steden over de hele wereld, marathons te lopen. Arnhem (Paralympische Zomerspelen in 1980) wordt stad nummer 23. Hierna moet hij nog vier Olympische steden en dan hoopt hij in 2016 klaar te zijn.

Arnhem heeft echter geen marathon. Om die reden loopt hij op de atletiekbaan op Valkenhuizen, deze voldoet aan alle gestelde eisen. Een aantal officials van de Atletiekunie zal de marathon officieel bevestigen. De organisatie in Arnhem roept publiek en lopers uit Arnhem en omgeving op die met Javier een stuk van de marathon willen lopen.

Javier is in 2010 begonnen en is inmiddels al acht keer de wereld over gegaan. Hij heeft al 300.000 kilometer aan reizen erop zitten en ruim 30.000 kilometer hard gelopen. Overal waar hij loopt, schenkt hij sponsorgelden aan goede doelen. Met zijn Marathon van Solidariteit in Arnhem zal Javier een schenking doen aan het Dushi huis in Ellecom (www.dushihuis.nl).

Rijbewijskeuringen in wijkcentrum Elderveld

ARNHEM - Op maandag 2 juni kunnen senioren weer voor de verplichte rijbewijskeuring terecht in wijkcentrum Elderveld aan het Breezandpad 15 in Arnhem.

De kosten bedragen dertig euro. Wel eerst even een afspraak maken via 0610812055. De volgende keuring is op maandag 7 juli.

Foto's Tweede Wereldoorlog op site Het Gelders Archief

ARNHEM - Het Gelders Archief heeft circa 5400 foto's van de Tweede Wereldoorlog op zijn website gepubliceerd.

Het betreft afbeeldingen uit 1940-1945 en gemaakt in de regio Arnhem (onder meer ook Velp en Oosterbeek), maar soms (ver) daarbuiten: de Slag om Arnhem, de meidagen van 1940, Fliegerhorst Deelen en Luftwaffepersoneel, de NSDAP en de NSB, kazernes en Duitse soldaten, het pand Kraton en de Sicherheitsdienst, bombardementen en neergestorte vliegtuigen, dagelijks leven en straatbeelden enzovoort. Ze zijn te bekijken op www.geldersarchief.nl/weblog/2014/fotos-tweede-wereldoorlog-eindelijk-online.

Kunstenaars KWA exposeren in park Kasteel Rosendael

ARNHEM - Donderdag 5 juni zal om 16.00 uur in het park van Kasteel Rosendael de opening plaatsvinden van een expositie met sculpturen gemaakt door leden van de KWA.

De KWA is een werkplaats voor kunstzinnige ontwikkeling. De vereniging heeft op dit moment 250 leden en een eigen gebouw aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen. Het is, voor zowel beginnende als gevorderde vrijetijd kunstenaars, een inspirerende plek om onder begeleiding van docenten te werken en kunst te creëren.

Regelmatig exposeren leden hun werk op verschillende locaties. Dit voorjaar stellen de kunstenaars hun sculpturen op rond de vijver van het kasteelpark. De sculpturen zijn zo opgesteld dat ze een eenheid vormen met de natuurlijke omgeving. Via een wandelroute kunnen bezoekers de kunstwerken ontmoeten. Binnen in de Orangerie zijn, aan de zijwand, kleinere werken te bewonderen. De kunst die er te zien is, komt van de groepen die begeleid worden door docent en kunstenaar Anjeliek Blaauw. Een aantal kunstwerken zal te koop worden aangeboden.

De beelden van de KWA-leden zijn tot en met zondag 22 juni te bezichtigen in het park en de Orangerie van Kasteel Rosendael, onderdeel van het Geldersch Landschap Kasteelen, Rosendael 1 in Rozendaal. De openingstijden zijn op dinsdag tot en met zondag van 11.00 top 16.00 uur. Maandag gesloten.

Meer informatie staat op www.vrijetijdkunstenaars.nl en www.glk.nl.

Wekelijks inloopspreekuur computer- en internetvragen

ARNHEM - Deze maand is er nog iedere dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur een inloopspreekuur voor computer- en internetvragen in de Bibliotheek Arnhem. In de maanden juni, juli en augustus zijn er geen spreekuren wegens vakanties.

Een vrijwilliger van Seniorweb zit klaar om vragen te beantwoorden op het gebied van computer- en internetgebruik. Vragen over (technisch) niet goed werkende apparatuur vallen niet onder dit spreekuur. De beschikbare tijd is afhankelijk van het aantal belangstellenden.

Het spreekuur vindt plaats in de centrale vestiging van de Bibliotheek Arnhem in Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig. In de maanden juni, juli en augustus zijn de medewerkers van Seniorweb met vakantie. De inloopspreekuren beginnen weer op dinsdag 2 september.

Nieuwe training vol tricks, tips en tools voor aanstaande brugklassers...

ARNHEM - Deze zomer vindt er in Arnhem en Ede een nieuwe training plaats, speciaal voor kinderen die na deze zomer op de middelbare school beginnen. De training bestaat uit één dag en geeft de jongeren tricks, tips en tools om vol zelfvertrouwen de nieuwe wereld te betreden!

Voor veel jongeren is de overstap van het basisonderwijs naar de middelbare school een hele grote stap. Praktijk Careful heeft speciaal voor deze kinderen een actieve training ontwikkeld, waarin zij op een speelse manier zichzelf kunnen voorbereiden op een nieuw hoofdstuk in hun leven.

Er wordt stilgestaan bij zaken als: jezelf voorstellen, grenzen aangeven, zelfvertrouwen hebben en uitstralen en omgaan met stress en spanning.

De training, gehouden op 17 juli en 14 augustus, begint om 9.30 uur en is afgelopen rond 16.00 uur. Kosten voor de training zijn vijfenzeventig euro per aanmelding. Bij de prijs zijn lunch, drinken en een aandenken aan de training inbegrepen. Aanmelden kan vóór 15 juni en men ontvangt dan korting van tien euro. Meer informatie staat op www.praktijk-careful.nl.

Arnhemse ontwerpers samen 'op de catwalk'

ARNHEM - Voor het eerst houden acht grote Arnhemse ontwerpers samen een modeshow. Geïnspireerd door de bundeling van Arnhemse creatieve krachten in het Fashion Festival Arnhem gaan ze gezamenlijk de catwalk op. Hun show is één van de vele hoogtepunten van de feestelijke junimaand in Arnhem. Een maand die pas op 6 juli eindigt, een festival dat meer dan veertig programmaonderdelen telt. Er is veel mode en design, maar ook liefhebbers van dans, beeldende kunst, architectuur, feest, circustheater en… koopjes (!) komen aan hun trekken.

'Celebrate Creativity' is het motto van het Fashion Festival Arnhem. Het bundelt bestaande activiteiten en verwelkomt nieuwe. Fashion Festival Arnhem viert de creativiteit waarvan hogeschool voor de kunsten ArtEZ de bron is. Bij de fameuze Graduation shows zitten niet alleen trotse familieleden maar ook modekenners uit binnen- en buitenland. Hier valt het talent van de toekomst te ontdekken.

Het platform dat het Fashion Festival Arnhem is, inspireerde tot tal van nieuwe initiatieven: naast de shows van United Arnhem toont ook de afdeling Fashion Support van Rijn-IJssel het beste van haar leerlingen. De succesvolle Duitse Weiberkram strijkt neer in de Eusebiuskerk.

Het hart van het Fashion Festival Arnhem klopt in de binnenstad: in de Eusebiuskerk, de Stadhuishal en in de voormalige bibliotheek, nu Building 026. Daar vinden we in de superlange junimaand vier verdiepingen met mode, design en kunst. Van modeshows tot de expositie Finals Art & Design van ArtEZ.

Fashion Festival Arnhem is ook online te vinden via www.fashionfestivalarnhem.nl; witter: ffarnhem; facebook: https://www.facebook.com/fashionfestivalarnhem; magazine: http://issuu.com/uitinarnhem/docs/uit_in_arnhem_fashion_festival_low-.

Nieuwe website voor Arnhemse initiatieven

ARNHEM - Op 12 mei is een nieuwe Arnhemse website gelanceerd: www.dekiemplekarnhem.nl. Op deze site kunnen Arnhemmers buurt-, wijk- of stadsinitiatieven delen en hulp, sponsors, advies en nog veel meer vinden.

Er is een speciale kiemcoach die meedenkt en helpt om een initiatief te laten ontkiemen. In Druten en Beuningen is de website al wat langer online en er wordt volop gebruik gemaakt van deze nieuwe digitale mogelijkheid. Volkshuisvesting nodigt Arnhemmers al jaren uit om met goede ideeën te komen en ondersteunt waar mogelijk in tijd, ruimte of geld. Met de komst van de Kiemplekarnhem.nl is er nu een digitaal platform die dit mogelijk maakt.

Volkshuisvesting Arnhem roep Arnhemmers op om buurtinitiatieven te delen op deze website en zich te laten inspireren door medeburgers.

Informatieavond bij Pro Persona over angsten

ARNHEM - Pro Persona houdt op dinsdag 10 juni samen met de patiëntenvereniging Angst, Dwang en Fobiestichting (ADF) een informatieavond over angsten. Op deze avond krijgt de bezoeker informatie over het ontstaan en de behandeling van angststoornissen, de ADF-stichting en het verhaal van een ervaringsdeskundige.

Vragen die hierbij aan de orde komen zijn: Vindt u het moeilijk om u tussen veel mensen te begeven, bijvoorbeeld in winkels of op straat? Bent u bang in sociale situaties, bijvoorbeeld om te trillen of te blozen? Bent u extreem angstig een ernstige ziekte onder de leden te hebben? Kent u acute angstaanvallen die uit het niets of door nare herinneringen ontstaan? Bent u overdreven schoon op uzelf of op uw huis, controleert u veel of heeft u gedachten die u niet van uzelf accepteert? Zou medicatie mij kunnen helpen?

Deze avond vindt plaats in het Pro Persona Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg aan de Wagnerlaan 2 in Arnhem. Vanaf 19.30 is er inloop met koffie/thee en een leestafel. Het programma duurt van 20.00 tot 21.30 uur. In verband met de ruimte wordt gevraagd zich even aanmelden via e-mail info@adfstichting.nl of per telefoon 0900 2008711, iedere werkdag van 09.00 tot 13.30 uur bereikbaar. Meer informtie staat op www.propersona.nl en www.adfstichting.nl.

Park Open zoekt vrijwilligers

ARNHEM - Park Open is een familie-evenement, dat kan bestaan dankzij de enthousiaste inzet van vrijwilligers. Voor komend seizoen zoekt het zomerse muziekfestival nog medewerkers.

"Altijd al willen weten hoe het is om achter de schermen te werken bij een festival? Ben je beschikbaar op de zondagen tussen 1 juni en 24 augustus. Geef je dan op. Ook als je niet alle zondagen kunt, ben je welkom. Je kunt bij Park Open aan de slag vanaf zestien jaar."

Park Open zoekt medewerkers voor het productieteam (opbouw/productie/afbouw), de kinderactiviteiten van XieXie (activiteiten op het 'speulveld') en de publiciteit (onder andere verspreiden van drukwerk in Arnhem).

Per gewerkte zondag is er een kleine vrijwilligersvergoeding beschikbaar. Daarnaast worden er aan het begin en aan het eind van het seizoen leuke activiteiten voor de vrijwilligers van Park Open georganiseerd en je krijgt een t-shirt (limited edition) en een boek met 20 jaar Park Open geschiedenis (oplage duizend stuks).

"Meer weten of opgeven? Stuur een e-mail met als onderwerp 'Vrijwilliger Park Open' naar info@parkopen.nl. Meer informatie over Park Open staat op www.parkopen.nl.

Rijbewijskeuring voor senioren in De Weldam

ARNHEM - Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor op dinsdag 10 juni terecht in Steunpunt De Weldam aan de Middachtensingel 39 in Arnhem.

Vooraf moet wel een afspraak worden gemaakt via 026 3611741. De kosten bedragen dertig euro. De volgende keuring is op dinsdag 8 juli.

Wijkentoernooi met opening Valkenhuizen at the Beach

ARNHEM - Op de sportvelden van Valkenhuizen liggen sinds kort nieuwe beachvolleybalvelden. Het zijn vaste beachvelden en daardoor het hele jaar door te gebruiken. In de maanden juni tot eind juli is er het beachspektakel Valkenhuizen at the Beach (voorheen Thialf at the Beach).

Op zaterdag 7 juni is het Arnhems Beachvolleybal Toernooi, waarin wijkteams het tegen elkaar opnemen. Dit toernooi geldt als de officiële opening van het beachseizoen op Valkenhuizen. De inschrijving hiervoor is geopend en teams kunnen zich nog aanmelden tot 30 mei.

Het wijkentoernooi op zaterdag 7 juni start om 11.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een barbecue. Inschrijven doe je via onderstaande website. Tot eind juli kun je behalve beachvolleybal ook aan andere sporten op het zand meedoen, zoals beachtennis of beachsoccer.

Dit jaar is het evenement op een nieuwe beachvolleyballocatie: Valkenhuizen. Deze locatie heeft een metamorfose ondergaan en is nu geschikt voor allerlei beachsporten. Verschillende scholen en verenigingen uit Arnhem en omgeving nemen deel en organiseren diverse activiteiten. De organisatie ligt in handen van Sportbedrijf Arnhem en verschillende partners.

Het programma met verdere informatie over Valkenhuizen at the Beach is terug te vinden op www.valkenhuizenatthebeach.nl. Ook als je zelf een evenement wilt organiseren op onze beachvelden kijk je op deze website.

Ongewone wandeling langs buitengewoon erfgoed

ARNHEM Op zondag 1 juni (Week van de Begraafplaats) leidt funerairdocent Ad de la Mar de deelnemer rond langs boeiende grafmonumenten op de begraafplaats Moscowa.

Dit jaar wordt de nadruk gelegd op de vormen van grafsymboliek en men komt te weten wat de symbolen kunnen betekenen.

Er wordt gewandeld over de oude gedeelten van de begraafplaats en hoort over Arnhemmers, die ooit bekend waren in de stad en die deze plaats groot hebben gemaakt.

Het vertrek is om 14.00 uur, vanaf rechts van de aula bij de grote parkeerplaats. Deelname kost vier euro per persoon. Meer informatie staat op http://addelamar.bntours.nl.

Lezing Elle van Rijn in Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Woensdag 4 juni geeft schrijfster, actrice en columniste Elle van Rijn een lezing in de bibliotheek. In het kader van de Maand van het Spannende boek vertelt zij over haar nieuwste boek Overnight Millionaire vanaf 20.00 uur in het auditorium in Rozet.

Naast haar acteerwerk in een aantal Nederlandse films en successeries debuteerde Elle van Rijn in 2006 met de roman De tragische geschiedenis van mijn succes. Verschillende spannende en waargebeurde verhalen volgden. Nu komt ze vertellen over haar nieuwste boek Overnight Millionaire. Het boek is op 15 mei verschenen. Het spannende verhaal gaat over het leven van Jerry Winkler, de jongen die al jaren op straat zwerft tot hij erachter komt dat zijn vader niet zijn biologische vader blijkt te zijn. De zoektocht naar zijn verwekker blijkt te eindigen bij de overleden miljonair Alfred Winkler

De lezing wordt georganiseerd tijdens de Maand van het Spannende boek, die als thema 'Terreur in Thrillers' heeft. De Maand van het Spannende boek loopt dit jaar van 30 mei tot en met 30 juni.

De lezing vindt plaats in het auditorium van Rozet aan de Kortestraat 16. Leden van de Bibliotheek betalen zeven euro vijftig, niet-leden tien euro. Voor meer informatie en kaarten: www.bibliotheekarnhem.nl/boekenweek.

Workshop 'Lezen met baby's' in de Bibliotheek Presikhaaf

ARNHEM - Vrijdag 6 juni kunnen ouders en baby's tot één jaar meedoen aan de workshop 'Lezen met baby's' in de Bibliotheek Presikhaaf. De (gratis) workshop is van 9.30 tot 10.30 uur. Aanmelden is verplicht.

Kinderen die veel woorden horen als ze jong zijn maken een vliegende start. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al zijn voorgelezen het later beter doen op school. Maar hoe doe je dat nu, voorlezen aan baby's? Deze workshop voor ouders en baby's tot één jaar zit vol met leuke tips.

De bijeenkomst vindt plaats in de van de Bibliotheek Presikhaaf in MFC Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7. De toegang is gratis. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, aanmelden kan via de website www.bibliotheekarnhem/activiteitenprogramma, in de vestigingen van de Bibliotheek of telefonisch (026-3543560 tijdens kantooruren).

Workshop 'Klik en tik, het internet op' in bieb

ARNHEM - Op dinsdag 3 juni houdt Bibliotheek Arnhem van 11.00 tot 12.30 uur de workshop 'Klik en tik, het internet op'. Deze (gratis) workshop is bedoeld voor iedereen die wil leren internetten en e-mailen. De workshop vindt plaats in de centrale vestiging van de Bibliotheek in Rozet.

Klik & Tik is een programma om te oefenen met internet. Na een korte video ga je zelf aan de slag met hulp van onze mediacoach. Deze gratis workshop is onderdeel van de landelijke campagne 'Door internet blijf je meedoen"'.

Tijdens de workshop gaan deelnemers onder leiding van een mediacoach aan de slag met het online cursusprogramma 'Klik en tik'. Met dit programma wordt uitgelegd wat browsen, navigeren en e-mailen is. Na afloop van de cursus kunnen deelnemers zelfstandig het internet op.

De workshop is onderdeel van de landelijke campagne 'Door internet blijf je meedoen' en wordt iedere eerste dinsdag van de maand gehouden in Rozet (Kortestraat 16, lokaal 4.26, vierde verdieping). De toegang is gratis, aanmelden kan via de website www.bibliotheekarnhem/activiteitenprogramma of per telefoon 026 3543560 tijdens kantooruren.

Ouderen beleven bijzondere middag met Vier het Leven in Musis Sacrum

ARNHEM - Stichting Vier het Leven organiseert film-, theater en concertbezoek voor ouderen vanaf 65 waarbij ticket, begeleiding, vervoer en consumpties zijn inbegrepen. Als jaarafsluiting beleefden ouderen uit heel Gelderland afgelopen zondag een door Vier het Leven georganiseerde matinee met Marco Bakker en het Gelders Opera en Operette gezelschap in Musis Sacrum.

Het was een feest der herkenning voor zo'n 150 ouderen. Samen met vijftig vrijwilligers beleefden zij een onvergetelijke middag onder het genot van een hapje en drankje.

Door het grote succes van dit soort matinees en de toenemende vraag van ouderen staan er ook voor het komende theaterseizoen diverse matinees op het programma. Daarnaast kan men blijven kiezen voor reguliere theatervoorstellingen met begeleiding in de plaatselijke theaters.

Een van de gasten zei het dit weekend zeer treffend: "De aandacht en zorg van alle vrijwilligers bewonder ik zeer. Wat kan een mens nog meer wensen als je bijna 89 jaar bent en dankzij de stichting op deze wijze op een comfortabele manier nog naar de schouwburg kunt gaan."

Het programma is telefonisch aan te vragen via 035 5245156 of www.4hetleven.nl.

Kofferbakverkoop en snuffelmarkt

ARNHEM - Op zaterdag 14 juni houdt de Baptistengemeente De Ontmoeting

een kofferbakverkoop en snuffelmarkt.

Deze is aan Wassenaarweg 5 in Elderveld, Arnhem-Zuid , De locatie wordt door meer dan veertig borden met pijlen aangegeven en is zo eenvoudig te vinden. De markt duurt van 9.30 tot 15.30 uur en is gratis toegankelijk.

Voor kinderen worden tegen een kleine vergoeding diverse activiteiten georganiseerd.

Iedereen kan ook overtollige spullen verkopen en een grondplaats van twaalf vierkante meter huren voor tien euro. Informatie en/of aanmelding via telefoon 026 3217594 of 026 8402202; email :r.leunen@upcmail.nl.

Plaatsen vrij in leesgroep geschiedenis

ARNHEM - In een van de leesgroepen geschiedenis in Arnhem zijn enkele plaatsen vrij. De leesgroep behandelt geen romans, maar non-fictie, boeken over geschiedenis. De boeken die de groep kiest, komen van de boekenlijst van Senia, zie www.senia.nl.

De keuze is meestal een mengeling van persoonlijke verhalen en geschiedkundige analyses. De leesgroep, nu bestaande uit drie mannen en drie vrouwen, komt zeven keer per jaar bij elkaar, ongeveer eenmaal in de zes weken, op maandagmorgen in de bibliotheek Arnhem. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Hans Haage, via e-mail h.haage@hetnet.nl.

Zomerbridgedrives DenkTank

ARNHEM - Zomerdrives in de DenkTank Arnhem. De hele zomer door bridgen voor iedereen in de leukste speelgelegenheid.


Iedereen kan meedoen aan de zomerdrives georganiseerd door de DenkTank, IJsselstreek en Interbridge. Het zijn gezellige zomeravonden, met een uitslag per avond en een totaalklassement dat resulteert in een Grande Finale.

"We spelen gedurende de hele zomer, elke maandag per 30 juni, elke dinsdag per 8 juli en elke vrijdag per 27 juni. Speellocatie is de DenkTank, wijdverbreid gezien als de leukste speelgelegenheid.

Dit jaar is de finale op vrijdagavond 5 september. Om mee te kunnen doen aan de finale dient u zich gedurende de zomer te plaatsen. De nummers één (en in een grote groep twee) van elke zomerdrive plaatsen zich automatisch. Heeft u met uw drie beste resultaten 53% of meer, dan bent u ook geplaatst.

Of u alleen speelt op een vaste avond of op alle avonden, u dingt altijd mee naar een prijs van de dag en een plek in de finale.

Om mee te kunnen doen hoeft u geen lid te zijn van een club of de NBB. Meer informatie staat op bridgearnhem.nl."

Wijvenkraam: vlooienmarkt in hartje Arnhem voor meiden

ARNHEM - Vintage, tweedehands, jurkjes, schoenen, sieraden, zelfgemaakte spullen, drankjes, muziek, dj's, design en alle andere dingen waar vrouwen niet zonder kunnen. Het is niet alleen maar een vooroordeel, dat de dames voor een handtas of een paar aparte schoenen hun laatste cent uitgeven en in sommige gevallen zelfs hun partner in willen ruilen! Wie niets liever doet dan de hele dag shoppen of oude spullen verkopen om nieuwe aankopen te kunnen doen, is bij Wijvenkraam op de juiste plaats.

Wijvenkraam is een mode-, tweedehands- en designmarkt met de focus op kleding, sieraden en accessoires voor vrouwen van alle leeftijden. Dit verfrissende concept heeft zich in Duitsland bewezen met als hoogtepunt de editie van 2013 met meer dan tienduizend bezoekers.

Op 29 juni vindt de eerste Nederlandse editie van Wijvenkraam plaats in de Eusebiuskerk van Arnhem. Tussen 11.00 en 17.00 uur biedt een kleurrijke selectie van deelnemers uit Nederland en Duitsland een veelzijdig en gevarieerd aanbod. Met liefde voor detail creëert Wijvenkraam een heel eigen shoppingsfeer. Lokale en Duitse horeca, dj's en live-acts zorgen voor een spannende aanvulling.

Het unieke van Wijvenkraam zijn de zelf gemaakte en/of ontworpen producten waar soms maar een enkel exemplaar van bestaat. Perfect tijdverdrijf op je zondagmiddag en niet alleen voor de meiden!

Ook alvast vierkante meters in de kerk reserveren ? Dat kan nu al via wijvenkraam@gmail.com (graag in het Engels of Duits) en binnenkort via www.wijvenkraam.nl.

Triathleten TVA op podium door opvallende prestaties

ARNHEM - Zondag hebben de triathleten van Triathlon Vereniging Arnhem goed gepresteerd bij de eerste wedstrijd van het eerste divisie competitie tijdens de UT Triathlon. Onder zomerse omstandigheden wist het herenteam Sportersvoeding.nl/TV Arnhem de tweede plaats te veroveren. Het damesteam, dat dit jaar ook uitkomt in de eerste divisie, presteerde ook zeer goed en eindigde in Enschede op de zesde plaats.

De wedstrijd in Enschede kent een voor de triathlonsport een uniek format. 's Ochtends werd er individueel een zeer korte afstand afgelegd, waarna de tijden van de vier teamleden de uitgangspositie voor de middagserie bepaalde. In die ochtendserie werden al opvallende prestaties geleverd door de Arnhemmers. Morgan Thiré bij de heren en Floor Gierman bij de dames wisten respectievelijk een tweede en derde plek te veroveren.

In de middagserie legden de atleten gezamenlijk de drie triathlon onderdelen af. Beide Arnhemse teams startten in de finaleserie, die voor de beste zeven teams was gereserveerd. Door een ijzersterk fiets- en looponderdeel wisten de heren nog bijna de winst te grijpen, maar kwamen slechts een halve minuut tekort. De dames startten als vierde team, met slechts enkele seconden voorsprong op de andere teams en moesten uiteindelijk twee plaatsen prijsgeven.

Over twee weken vindt de tweede wedstrijd van de eerste divisie-competitie plaats in Almere.

Foto: Van links naar rechts: Alex Bergsma, Morgan Thiré, Paul Monden en Johan Christen

Het Herenakkoord naar homokorenfestival in Dublin

ARNHEM - Het Herenakkoord vertegenwoordigt Arnhem tijdens het internationale homokorenfestival Various Voices. Dit festival dat om de vijf jaar in een grote stad in Europa wordt georganiseerd, vindt dit jaar plaats van 13 tot 16 juni in de Ierse hoofdstad Dublin.

Aan het festival nemen zo'n negentig homokoren deel. Het overgrote deel komt uit Europa, maar er zijn ook koren uit Nieuw-Zeeland en Canada bij. Bij het festival gaat het niet om het winnen maar om het genieten van elkaars zangkunst. Het Herenakkoord heeft al eerder meegedaan. De mannen kijken met veel plezier terug op de festivals in Berlijn, München en Parijs. Zoals gebruikelijk treden de koren niet alleen in een concertzaal op.

Er zijn ook openbare concerten. Zo laat Het Herenakkoord van zich horen in de Dublin City Hall die voor iedereen toegankelijk is. Het Arnhems homomannenkoor dat dit jaar tweeëntwintig jaar bestaat, hoopt dat het in juni evenveel succes zal hebben als de vorige keren.

Rolstoeltennisser Carlos Anker uit Arnhem klaar voor WK

ARNHEM - Voor Carlos Anker (18) uit Arnhem zijn het spannende tijden. De rolstoeltennisser, geboren in Brazilië en opgegroeid in Nederland, speelt met het Nederlands team de World Team Cup 2014. En in juni is Carlos aan de buis gekluisterd als het Nederlands voetbalelftal in zijn geboorteland probeert wereldkampioen te worden.

Samen met Spanje is het Nederlands jeugdteam topfavoriet tijdens de World Team Cup, die deze week plaatsvindt in Alphen aan de Rijn. Voor eigen publiek wil het team met Carlos Anker het succes van Zuid-Korea (2012) herhalen en wereldkampioen worden.
In 2015 vindt de World Team Cup overigens plaats in Brazilië. Carlos is dan senior en zal zich in het Nederlands mannenteam moeten spelen om ook daaraan mee te kunnen doen. Zijn 'Braziliaanse droom' zou hierdoor weer een extra dimensie krijgen. Het uiteindelijke streven is om deel te nemen aan de Paralympics van 2016, in Rio de Janeiro.

Tennis en voetbal
Naast toptennisser is Carlos ook groot voetbalfan. Komende weken zit hij dan ook aan de TV gekluisterd om de verrichtingen van Oranje op de voet te volgen. En omdat Carlos zich graag goed voorbereidt, zowel op het tennistoernooi als op het WK-voetbal, bracht hij nog snel even een bezoekje aan zijn Braziliaanse kapper in Arnhem. Carlos is er klaar voor!
Meer informatie over Carlos Anker is te vinden op zijn website www.carlosanker.nl en facebook: Carlos Anker.

Kleurrijk Muziek in Sonsbeek

ARNHEM - Zondag 15 juni houdt de Arnhemse Federatie van Muziekgezelschappen Kleurrijk Muziek in Sonsbeek. Vanaf 12.00 uur geven twintig verenigingen acte de presence. Het geheel wordt gesponsord en is daarmee vrij toegankelijk.

Op podia bij de Witte Villa, het Watermuseum, het Paviljoen/Theehuis, in de Steile Tuin en op het vlot bij De Boerderij vinden er dan optredens plaats. Op www.arnhemsemuziekfederatie.nl/ staat meer informatie.

Astrocafé in Arnhem over Watermantijdperk

ARNHEM - Op zondag 1 juni is er weer een Astrocafé in Arnhem. Iedereen met interesse in astrologie is vanaf 15.00 uur welkom in Theater Het Hof aan de Boekhorstenstraat 58 in Arnhem.


De bedoeling van het AstroCafé is om een maandelijkse ontmoetingsplaats te zijn voor een ieder die geïnteresseerd is in astrologie. In een open sfeer kunnen de deelnemers kennis en ervaringen uitwisselen. Iedere bijeenkomst heeft een thema waarover een inleiding verzorgd wordt waarna er discussie dan wel uitwisseling kan plaatsvinden.

Deze middag zal Beatrice Boucher een lezing geven, met als titel 'Het elfde huis: de lessen van Waterman.' Ons levenstempo is in de loop van tientallen jaren enorm veranderd, net als de eisen die de maatschappij aan ons stelt. We moeten zelfstandiger, sneller, creatiever en meer in teamverband functioneren, op school, op de universiteit, op het werk.

"We lijken aardig op weg te zijn naar het Watermantijdperk. Toch kijken wij nog steeds op traditionele wijze naar de horoscoop als we advies geven over werk en scholing. Zou het niet tijd worden om onze traditionele (en moderne) interpretaties van de individuele horoscoop te herzien?"


"In deze lezing gaan we de evolutie van een aantal veranderingen onder de loep nemen en kijken hoe wij de lessen van het elfde huis wat sneller kunnen leren. Tijdens de lezing en daarna, gaan we inspiratie zoeken in het elfde huis... en bij elkaar. Neem dus je horoscoop mee!"

Deze lezing is overigens ook goed te volgen voor beginners in de astrologie.

Het AstroCafé vindt iedere eerste zondag van de maand plaats in Theater Het Hof, Boekhorstenstraat 58 in Arnhem. Zich opgeven voor deelname kan via info@astrocafearnhem.nl of telefonisch: 06 49954032 (Ria van den Akker).

Voor meer informatie www.astrocafearnhem.nl. De toegangsprijs is inclusief het eerste drankje en hapjes bij het naborrelen zeven euro.

Gezellig taLENTEfeest in Schuytgraaf

ARNHEM - Na het grote succes van de vorige edities wordt dit jaar ook weer het taLENTEfeest georganiseerd, maar nu nog gezelliger. Op de kunstwerkplaats in de wijk Schuytgraaf in Arnhem-Zuid vindt dit op 9 juni van 11.00 tot 21.00 uur plaats.

Het is een ontmoetingsfeest waar wijkbewoners elkaar kunnen leren kennen. Aan de Minervasingel 10 laten verschillende artiesten hun talenten laten zien en worden ook verschillende workshops aangeboden zoals: circus, dans, theater en beeldvormen.

Als u vergaat van de honger of dorst dan is er genoeg om uw buik te vullen. Ook treden diverse bands op. Voor jong en oud is nog veel meer aan verschillende andere activiteiten te doen. Bij een rommelmarkt gemaakt door kinderen zullen leuke spulletjes te vinden zijn. Verenigingen en instellingen zullen hun ideeën en werk willen laten zien. Het is één groot feest met vrolijke, grappige, ludieke en interessante bezigheden. Het evenement is aan Minervasingel 10, Schuytgraaf in Arnhem.

Meer informatie via bram.kluen@kunstbedrijfarnhem.nl.

Vijftienduizend euro bij elkaar gereden...

ARNHEM - Zondag 25 mei hield Rotary Arnhem een autorally door Gelderland. Een vijftigtal deelnemers reed zo een opbrengst van15.230 euro bij elkaar voor De Pastorie in Schaarsbergen, een opvanghuis voor familie van verslaafden. Initiatiefneemster Wilma Hartogsveld nam zelf de cheque in ontvangst.

Dit werd mede gerealiseerd dankzij sponsoring van deelnemende bedrijven als Arcadis, Van Lanschot Bankiers en Simson. De winnende equipe van de tour klasse is Geert Smans en c.s. De sportklasse werd gewonnen door de heer De Graaf en c.s. Burgemeester Henk Kaiser opende de rally bij Villa Velperweg en de Arnhem Band zorgde voor de muzikale aankleding.

In De Pastorie krijgen familieleden van verslaafden de mogelijkheid om tijdens de opnametijd van hun familielid op nog geen half uur afstand van de kliniek in Voorthuizen te verblijven.

Familieleden kunnen hier na een vaak hectische periode tot rust komen en tegelijkertijd gemakkelijk de afspraken en groepsmeetings van Solutions bijwonen. Wilma Hartogsveld, predikant van de nabijgelegen kerk, is voor hen een betrouwbare en begripvolle gastvrouw en gesprekspartner.

Rotaryclub Arnhem maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van Rotaryclubs. Rotary is een serviceorganisatie. De leden steunen op verschillende manieren hun medemens zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Rotary is een wereldwijde Fellowship (kameraadschap) met één visie: Service above Self ofwel dienstbaarheid boven eigenbelang (www.raar2014.nl en twitter/raar014).

Nacht van de Mode: mode, kunst en muziek...

ARNHEM - Op zaterdag 14 juni van 18.00 tot 00.00 uur keert het Fashion & Design streetevent Nacht van de Mode terug naar het Arnhemse Modekwartier. Laat je verrassen en inspireren én ontdek de geheimen van Arnhemse ontwerpers en wijkbewoners.

De Nacht van de Mode is de jaarlijkse showcase van Fashion & Design ontwerpers uit het Arnhemse Modekwartier, aangevuld met een gevarieerd programma aan activiteiten. Geniet van modeshows, performances met een touch of Fashion, exposities, theater, muziek en heerlijke hapjes en drankjes. Alle winkels in het Modekwartier zijn tot middernacht geopend voor late night shopping.

Deze zesde editie staat geheel in het teken van Collection secrets - Secret collections en laat niet alleen de collectiegeheimen van Arnhemse ontwerpers zien, maar ook bijzondere verzamelingen van wijkbewoners.

Het programma blijft nog even een secret, maar beloofd wordt een fijne mix van mode, kunst en muziek. Alle reden dus om zaterdag 14 juni in je agenda te noteren als een avond vol mode en plezier in Arnhem, dé modestad van het oosten!

Blijf op de hoogte van alle Fashion & Design Secrets en ga naar www.nachtvandemode.com.

Uitreiking Wijkprijs: aan goede ideeën geen gebrek in de Arnhemse wijken

ARNHEM - Aan goede ideeën geen gebrek in de Arnhemse wijken! Bewoners blijken zich graag in te willen zetten voor de buurt en nemen het initiatief om het leven in hun wijk (nog) aangenamer te maken. Voor jong én oud.

Allerlei plannen passeerden de revue: een clubhuis oprichten, een muziekstudio maken, dans- of muziekcursussen organiseren in de wijk, een speelpleintje inrichten, zwerfvuil voorkomen... Maar welke ideeën verdienen nu de Wijkprijs? Dat bepaal jij!

Op 11 juni is de feestelijke uitreiking. De vakjury beoordeelt alle inzendingen en nomineert er acht. De verkiezing en de uitreiking van de Wijkprijs is tijdens een feestelijke avond in het stadhuis. "Vanaf 19.30 uur is men welkom om samen met je buren en andere wijkbewoners je stem uit te brengen. We rollen de rode loper alvast uit. Actieve Arnhemmers uit allerlei wijken verzorgen de catering en het amusement. Neem zoveel mogelijk enthousiaste wijkbewoners mee, beoordeel deinzendingen en bepaal wie de Wijkprijs wint en de droom voor zijn wijk uit ziet komen.

Ben je graag bij de feestelijke uitreiking van de Wijkprijs? Geef dit dan door via wijkprijs@arnhem.nl. Laat ook weten met hoeveel je mensen je komt.

Zorg & Welzijn Arnhem: interculturele thuiszorg

Op de foto van links naar rechts: Hakan Geçol, Floor de Vroome (Pleyade), Özlem Geçol, Mehmet Emin Öztürk (Turks Consulaat), Yasemin Çegerek (Tweede Kamer lid), Selçuk Öztürk (Tweede Kamer lid), Aydin Kayhan, Birgül Kayhan

ARNHEM - Op vrijdagmiddag 23 en zaterdag 24 mei vonden de officiële opening en open dag plaats van Zorg & Welzijn Arnhem, gevestigd aan het Kramersgildeplein in Presikhaaf. Zorg & Welzijn Arnhem is een thuiszorgorganisatie die zich voornamelijk richt op Turkse en Marokkaanse ouderen.

Zorg & Welzijn Arnhem wil echter niet zomaar een thuiszorgorganisatie zijn, maar een organisatie die een zo breed mogelijk pakket aan dienstverlening wil bezorgen aan haar cliënten. Naast thuiszorg, waarbij ze samenwerken met Pleyade, kunnen ouderen bij hen terecht voor dagopvang, administratieve ondersteuning, gezondheidsvoorlichting of een cursus. Ook houdt fysiotherapeuten maatschap Velperweg er vanaf juni praktijk, waarbij een Turks sprekende fysiotherapeut het team heeft versterkt.

Özlem Geçol, één van de initiatiefnemers, vertelt over de visie achter de oprichting van Zorg & Welzijn Arnhem. "Onze medewerkers hebben inzichten in de interculturele zorg en zijn gedreven om net dat beetje extra te doen, om net dat beetje extra aandacht te geven, dat uiteindelijk wel het verschil maakt voor onze cliënten. We hebben de handen ineen geslagen met de beste partijen om tot de realisatie te komen van de beste zorg voor onze doelgroepen."

Kunstbeurs ArtArnhem op 21, 22 en 23 november

ARNHEM - Na het succes van de eerste editie van ArtArnhem, met zo'n veertienhonderd bezoekers wordt voor op 21, 22 en 23 november de tweede editie van deze nationale kunstbeurs.

Een landelijk georiënteerde ballotagecommissie zal een interessant aanbod aan kunstenaars selecteren, waardoor de kunstbeurs opnieuw een sterk kwalitatief en divers aanbod zal bieden van zo'n zeventig kunstenaars en galeries.

ArtArnhem is op 21, 22 en 23 november in de Eusebiuskerk, Kerkplein 1 in Arnhem (www.artarnhem.com; facebook https://www.facebook.com/artarnhem.kunstbeurs.)

Alperen Solmaz Arnhems Voorleeskampioen

ARNHEM - Op 22 mei heeft Bibliotheek Arnhem in samenwerking met Stichting PAS voor de veertiende keer de finale van de Arnhemse Voorleeswedstrijd georganiseerd. Dit is een voorleeswedstrijd voor de ruim vijfhonderd leerlingen uit de groepen zeven en acht van scholen uit onderwijs achterstandsgebieden in Arnhem, de zogenaamde OAB-scholen.

Uit de drie halve finales zijn zeven finalisten gekomen, die in het Posttheater streden om de titel Arnhems Voorleeskampioen 2014. Zij werden luid aangemoedigd door ruim tweehonderd enthousiaste klasgenoten. Tijdens deze finale gingen beide locaties van De Monchyschool, de Margarethaschool, de Hugo de Grootschool, de Ibn-i Sina, de OLV van Lourdesschool en de Annie M.G. Schmidtschool de strijd met elkaar aan.

Zij lazen ieder een stukje voor uit bekende of minder bekende boeken, soms serieus, soms triest, heel vaak grappig. Het niveau was dit jaar opvallend hoog, toch wist uiteindelijk Alperen Solmaz van De Monchyschool - De Malburcht de wisselbeker voor zijn school in de wacht te slepen.

Alperen las een fragment voor uit Jeff Kinney's 'Het leven van een loser', dagboekfragmenten van een jongen die in de jaarlijkse schoolmusical één zin moet zeggen en dat zelfs verknalt. Hij wist de zaal enorm te boeien, ook vanwege zijn grappige stem, zang, geluidjes en gebaren. De trotse winnaar kreeg de prijs uit handen van jurylid Aycan, de winnares van vorig jaar, die alleen uit kon brengen: "geniaal, geniaal, dit was gewoon geniaal". Naast Aycan Sener bestond de deskundige jury uit Toni Britsia van Stichting PAS en illustrator Kees de Boer.

De kersverse wethouder van onderwijs Hans Giesing opende de finale. De presentatie was in handen van Jan Gipman.

Bushi Arnhem met drie judoteams naar NK

ARNHEM - In Ede werd zaterdag 24 mei gestreden om het districtskampioenschap voor judoteams. Bushi Arnhem werd met drie jeugdteams districtskampioen en deze teams plaatsen zich voor het NK teams. Een uitzonderlijke prestatie.

's Ochtends mocht het Bushi meisjesteam -15 aantreden in een pool van drie clubteams waarbij dubbel gedraaid werd. De strijdt om het districtskampioenschap werd een spannende sportieve strijd tussen Nijmegen (STJN) en Arnhem (Bushi). In de directe onderlinge confrontaties was de stand gelijk: 3-2 en 2-3. Uiteindelijk bleek het totaal aantal gewonnen judowedstrijden doorslaggevend. Dit was nipt in het voordeel van Bushi Arnhem. Hiermee werd het meisjesteam -15 districtskampioen en plaatst het team zich voor het NK teams in Nijmegen.

's Middags bij de jongensteam -12 werd Bushi Arnhem in een poule van drie judoclubs overtuigend eerste. Nadien werd in de kruisfinale Budosport Arnhem verslagen met 4-1. De finale tegen judoclub Duurstede wonnen de jongens met een knappe 3-2 overwinning. Hiermee plaatste het tweede Bushi-team zich voor het NK teams.

Het Bushi meisjesteam -12 was ingedeeld in een pool met vier teams. De meisjes deden niet onder voor de jongens en wonnen alle drie de teamwedstijden en werden districtskampioen: drie Bushi jeugdteams gaan naar het NK.

De twee welpenteams van Bushi Arnhem behaalden een mooie tweede en een vierde plaats. Het jongensteam -15 heeft goed gejudood en werd eerste in de poule, maar verloor in de kruisfinale en werd uiteindelijk vierde.

Bushi Arnhem gaat bij de jeugd met drie clubteams naar het NK teams op 28 juni in het Triavium in Nijmegen. Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op de www.bushiarnhem.nl.

Meester Frank de 'Fitste van Gelderland'

ARNHEM - Meester Frank Futselaar van de Sint-Paulusschool uit Arnhem is de 'Fitste meester van Gelderland'. Dat maakte de Gelderse Sport Federatie (GSF) onlangs bekend.

Het was een groot feest op basisschool Sint-Paulus. 's Ochtends kwam Jochem van Gelder, ambassadeur van de Nationale Sportweek langs om de prijzen uit te reiken. De kinderen wisten van niets en de vreugde was dan ook groot toen Van Gelder bekendmaakte dat meester Frank de winnaar was. Wegens de meivakantie vond de prijsuitreiking wat later plaats. De verraste meester nam de beker en de goed gevulde spelenkist trots in ontvangst.

Wedstrijd

In totaal deden zo'n vierhonderd juffen en meesters van Gelderse basisscholen mee aan de jaarlijkse wedstrijd van de GSF. De deelnemers kregen dit jaar drie opdrachten. Heen en weer rennen met een leerling op de rug over een afstand van negen meter, sit-ups doen en een strandbal al hinkelend hooghouden met de handen. Meester Frank kon dit het vaakst binnen één minuut.

Prijzen

De winnaar verdiende een kist vol sport- en spelmateriaal voor de hele school, een grote beker en mag zich een jaar lang de 'Fitste meester van Gelderland' noemen.

De wedstrijd werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de GSF tijdens de Nationale Sportweek. De GSF wil hiermee leerkrachten het goede voorbeeld laten geven en laten zien dat sporten en bewegen vooral leuk is.

Edwin van der Sar Foundation overhandigt koffer in Arnhem

ARNHEM - De Edwin van der Sar Foundation is - in samen werking met Ergotherapie Nederland en Vegro Thuiszorgwinkels - een actie gestart ten bate van de revalidatie van mensen met een hersenbeschadiging. Via Ergotherapie Nederland verspreidt de Foundation dit jaar voor het eerst vijftig koffers vol handige hulpmaterialen voor ergotherapeuten. De inhoud van de koffers is specifiek samengesteld voor ergotherapie bij hersenletsel. De ergotherapeuten van Pleyade hebben op maandag 26 mei ook een koffer in ontvangst mogen nemen!

Ergotherapeuten helpen mensen om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen.

Ergotherapie vindt niet alleen plaats in de behandelruimte, maar ook bij de mensen thuis, zoals door Ergotherapie Thuis van Pleyade. Met de koffer van de Edwin van der Sar Foundation kunnen hulpmaterialen makkelijk meegenomen en direct ingezet worden bij de behandeling en/of worden achtergelaten na de oefensessie.

"Handige hulpstukken of verpleegartikelen ondersteunen en verbeteren de oefenstof. De cliënten van de ergotherapeut krijgen met de inhoud van deze koffer een oplossing op maat aangereikt. Dat maakt hen meer zelfstandig in het dagelijks leven. En dat is iets waar wij als Foundation graag aan bijdragen", aldus Edwin en Annemarie van der Sar.

Cursus Eerste Hulp aan Kids in Schuytgraaf

ARNHEM - Woensdag 4 en 11 juni wordt in MFC De Salamander in de Schuytgraaf de cursus 'Eerste Hulp aan Kid's- EHBO aan kinderen gegeven. In twee avonden worden alle belangrijke handelingen voor het geven van eerste hulp aan kinderen geleerd: van verbranding tot verdrinking, van verstuiking tot vergiftiging. Aanmelden voor de cursus kan nog.

De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. De cursus 'Eerste Hulp aan Kids' richt zich daarom op de (aanstaande) vader, moeder, grootouder en de oppas; de kans is immers groot dat zij de eersten zijn die bij een ongeluk(je) de eerste hulp moeten verlenen. Maar de cursus is ook geschikt voor gastouders, peuterleidsters en andere professionals die met kinderen omgaan. De cursus voldoet aan de richtlijnen van Het Oranje Kruis, waardoor deze vaak (deels) door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Inhoud van de cursus
Er worden twee leeftijdsgroepen behandeld: de zuigeling tot één jaar en het kind van één jaar tot de puberteit. Eerst wordt aandacht besteed aan de verschillende ontwikkelingsstadia, gevaren in hun omgeving en preventieve maatregelen die genomen kunnen worden. Vervolgens wordt onder andere geleerd hoe eerste hulp verleend kan worden bij stoornissen in de ademhaling, het verliezen van het bewustzijn, uitwendige wonden en ernstige bloedingen, tandletsel en het drinken van giftige stoffen.

Aanmelden en kosten cursus via www.eerstehulpaankids.nl of telefonisch 0314 643443. De cursus is in MFC De Salamander, Meikers 3. De lestijden zijn van 19:00 tot 22:30 uur. Een certificaat van Het Oranje Kruis kost vijftien euro.

Boekenmarkt in Bibliotheek Presikhaaf

ARNHEM - Vanaf zondag 1 juni houdt de Bibliotheek Presikhaaf een boekenmarkt. Vanwege de Kunstroute Presikhaaf, die lang de Bibliotheek gaat, is de bibliotheek deze zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en wordt gestart de 'Uitgelezen' boekenmarkt.

De boekenmarkt van 'uitgelezen' boeken loopt van zondag 1 t ot en met7 juni. Er zijn al boeken te koop vanaf één euro.

De Bibliotheek Presikhaaf is gevestigd in het MFC Presikhaven, Laan van Presikhaaf 7.

15 / 24

Archieven Gelderse Kadaster bij Gelders Archief raadplegen

ARNHEM - Wat gebeurde er vroeger met uw onroerende familie-eigendommen? De archieven van het Kadaster in de provincie Gelderland over de periode 1832 tot 1989 zijn sinds kort in te zien bij het Gelders Archief. De archieftoegang is via internet raadpleegbaar.

Het gaat om meer dan een kilometer aan registers en ongeveer 14.000 kaarten. Het Kadaster legt met behulp van kaarten en registers de eigendoms- en zakelijke rechten van burgers en rechtspersonen vast, die ze hebben op onroerende goederen, zoals hypotheken, erfdienstbaarheden en erfpacht.

Het begin van de kadastrale activiteiten in Nederland ligt in de periode dat Nederland ingelijfd was bij het Franse keizerrijk. Tot 1832 zijn huizen, erven, landerijen, wegen en wateren in kaart gebracht en is een schatting gemaakt van de opbrengsten van de grond en huizen voor de heffing van grondbelasting. Het Kadaster werd in 1832 als rijksdienst opgericht met als doel om informatie te verzamelen voor het rechtvaardig heffen van grondbelasting en het bevorderen van de rechtszekerheid over het eigendom van onroerende goederen.

Het Kadaster administreerde de transacties van onroerende goederen (koop, verkoop, hypotheek, testament) via de hypothecaire registers (die geven een eigendomsverandering aan). Deze registers zijn openbaar. De kadastrale registers geven aan wie eigenaar is. De kadastrale gemeente vormt de basis voor het bijhouden van de kadastrale boekhouding en is daarom het startpunt voor het zoeken in de kadastrale administratie. Elk onroerend goed heeft een unieke aanduiding.
Aanvankelijk waren er kadastrale kantoren in Arnhem, Nijmegen, Tiel en Zutphen, maar na verschillende reorganisaties bleef in 1976 het kantoor in Arnhem als enige in Gelderland over. In 1989 automatiseerde het Kadaster zijn registers en kaarten.


Historisch geïnteresseerden kunnen - het vergt enig doorzettingsvermogen - met behulp van de kadastrale archieven onder meer veranderingen in eigendom van onroerende goeden en andere zakelijke rechten achterhalen, biografieën en genealogieën optuigen of de grondgeschiedenis van hun dorp of stad achterhalen. Minder bekend is dat het Kadaster ook een scheepsboekhouding bijhield voor scheepshypotheken en eigendomsoverdrachten. Een beperkt deel van de archieven is gedigitaliseerd en in te zien via het computerprogramma Digilegger in de studiezaal of via www.watwaswaar.nl.

De archieftoegang Kadaster en Bewaarders van Hypotheken is te vinden door te zoeken op kadaster op www.geldersarchief.nl. In de inleiding van de toegang staat veel meer informatie over het zoeken in de kadastrale archieven.

Dé trend is meubelstoffering!

HUISSEN/ARNHEM/BENNEKOM – Wie kent het niet. Op een bepaald moment is de bekleding van uw meubels, de kussens van de caravan of boot, versleten. U wilt een restyling van de meubels thuis. Dan is het vaak zoeken naar het juiste bedrijf op de juiste plaats. Steeds meer mensen laten hun meubels herstofferen bij Meubelrestyle.

Klanten kunnen bij dit bedrijf terecht voor de stoffering van antieke, klassieke en moderne meubels. Wij zijn gespecialiseerd in het stofferen van designmeubels, zoals: Leolux, Artifort, Gelderland, Harvink, Montis et cetera. Tevens kan men hier terecht voor de stoffering van de boot of caravan. Voor ondernemers is het ook interessant om hun interieur te laten herbekleden. Men kan denken aan kantoorstoelen onder andere Ahrend, Gispen et cetera of banken van de showroom. Dit is immers goedkoper dan nieuw kopen.

"In de showroom van het bedrijf kunt u kiezen uit Tienduizenden meubelstoffen. Collecties van onder andere De Ploeg, Kvadrat, Buvetex, Saum en Viebahn en Jab hangen hier uitgestald. Ook voor bekleding in leder kunt u hier terecht. Meubelrestyle heeft een van de grootste collecties van Nederland."

"Wij stofferen uw meubels weer als nieuw met daarbij een keuze uit tienduizenden meubelstoffen. Er is altijd wel een meubelstof die bij uw interieur past. Het bedrijf biedt drie jaar CBW garantie op het maken en de meubelstoffen. Daarnaast is het uiterst milieuvriendelijk om uw goede oude meubels te laten herstofferen. Nieuw is dat u zelf uw meubels online kunt bekleden. Kijk op www.meubelrestyle.nl en stoffeer uw eigen meubel."

"Wij komen voor een vrijblijvende offerte bij u thuis. Tevens kunt u meubelstoffen komen kijken in onze showrooms in Huissen en Bennekom. Tot ziens bij Meubelrestyle, Nijverheidsstraat 5 in Huissen, telefoon 026 3275275, fax 026 3275260 en Meubel & interieurrestyle, Edeseweg 28 in Bennekom, telefoon 0318 413191; www.meubelrestyle.nl."

Geniet 'n bijzondere vakantie in verrassend mooi Hongarije

Waar gaan we dit jaar naar toe op vakantie? Overweeg eens naar Hongarije te gaan! Een vriendelijk land met veel natuur, rust en zon! Ook het land van de thermaalbaden! En goedkoper dan je denkt!

Hongarije kent de charme van kleine dorpen, glooiende heuvels en fluitende vogels. Hongarije is een ideaal vakantie-oord voor de veertig- en vijftigplusser, die rust, natuur en cultuur zoekt. Maar een gezin met kinderen kan het er eveneens uitstekend naar z'n zin hebben! In het zuidwesten van Hongarije zijn fraaie, comfortabele vakantiewoningen te huur. Gewoon in een gezellig dorpje waar de bewoners je nog vriendelijk groeten.

Ontbijten op de veranda, boodschappen doen in het stadje verderop, om eenmaal terug te genieten van de vele zonuren waar de streek mee is gezegend. Of onder de notenboom in alle rust je favoriete boek lezen. 's Avonds spelletjes doen of toch nog even naar Pauw en Witteman kijken... het is maar een voorstel. Of lekker je culinair laten verwennen met de kookkunst van (Nederlands sprekende) Anne, die ook diverse workshops en uitstapjes organiseert!

Het dorp grenst aan een groot natuurgebied, waar je dagen kunt wandelen. En uren kunt vissen in de vijver. Hongarije staat bovendien bekend om de thermaalbaden: een weldaad voor lichaam en geest! Wie wil dit niet meegemaakt hebben? En (leuk voor de kinderen!) ook in deze regio: 's lands grootste zwempretpark, waar de jeugd zich dag in, dag uit kan vermaken. Overigens hebben de vakantiehuisjes ook een eigen zomerzwembad; dat maakt een vakantie voor kinderen én ouders compleet!

Cultuur opsnuiven? Er zijn in de omgeving interessante steden zoals Kaposvár en Pecs, Cultureel Hoofdstad van Europa. Daar is elk jaar van alles te beleven. Net als in Budapest, ideaal voor een dagtocht (of langer).

De comfortabele huisjes zijn te huur vanaf 300 euro per week. Meer weten? Ga dan eens naar de website www.holthuisjes.nl of www.ruandolux.moonfruit.com; bel 0036 73454085 of e-mail: holthuis@euronet.nl.

Laat een stukje vakmanschap niet verloren gaan

ARNHEM - Zoals slagerij Ernste aan de Klarendalseweg in Arnhem zijn er niet veel meer in Nederland. Ons land kent nog slechts drie paardenslagers en dat zouden er zomaar eens twee kunnen worden. Na 44 jaar is het voor slager Willem Brugman tijd om het stokje over te dragen, maar dan moet er wel een opvolger zijn. Komt deze er niet dan verdwijnt 115 jaar ambacht uit het Arnhemse straatbeeld.

"Het zou toch zonde zijn als dit stukje Arnhems erfgoed voor de wijk Klarendal verloren gaat. Als dit eenmaal weg is komt het nooit meer terug," aldus de slager. "Mensen komen nu van heinde en ver hier naartoe voor hun paardenvlees en wij trekken met ons vlees veel mensen naar deze wijk. Ons paardenvlees komt uit Nederland en is echt kwaliteitsvlees." Interesse om de zaak over te nemen lijkt er in principe wel te zijn. "Ik heb al wel gesprekken gehad met een inwoner uit Klarendal en die jongen is uitermate geschikt om de zaak eventueel over te nemen, maar het geheel moet wel gefinancierd kunnen worden. En er moet een stukje zekerheid zijn dat zo'n jonge ondernemer het bedrijf ook verder kan gaan ontwikkelen. In dat opzicht vind ik het van groot belang dat partijen als de gemeente Arnhem en Volkshuisvesting nieuwe ondernemers ruggensteun bieden."

Behouden voor de wijk

In het verleden zijn er tussen de ondernemer en gemeente en Volkshuisvesting al verschillende gesprekken geweest. "Daaruit is gebleken dat deze partijen de slagerij wel graag voor de wijk willen behouden en dat de slagerij hier ook gewoon kan blijven zitten." Onder meer als voorzitter van de ondernemersvereniging heeft de slager zijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de wijk en de behartiging van de belangen van de ondernemers. Brugman heeft een heleboel zaken in de wijk ten goede zien veranderen en merkt dat er ook vanuit de politiek de wil is om Klarendal op de kaart te zetten. "Je hebt hier heel veel ambacht in de wijk zitten en daar past slager Ernste prima tussen."

Zaak overdragen

"Op 5 januari 2015 bestaat slagerij Ernste 116 jaar en het zou toch mooi zijn als ik per die datum de zaak over zou kunnen dragen," aldus de slager. "Ik zal dan zeker nog niet uit de zaak weg zijn. Het overdragen van het vak kost tijd en dat doe ik graag voor de volgende generatie. Ik vind het belangrijk dat de naam Ernste en het gedachtegoed zal blijven bestaan. We hebben altijd onszelf kunnen bedruipen en nooit om steun gevraagd, maar nu roep ik wel op om dit stukje vakmanschap niet verloren te laten gaan!"