De Liemers Helemaal Goed Courant

3 augustus 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 3 augustus 2018


Provincie waarschuwt voor te steile bodems in plassen

REGIO - De provincie controleert regelmatig de kwaliteit van het zwemwater en houdt ook de veiligheid in de gaten. Door de aanhoudende droogte is de waterstand in een groot aantal zwemlocaties/recreatieplassen gedaald en dat heeft gevolgen voor de diepte van de oevers.

De bodem kan vanaf de waterkant dan steil(er) aflopen waardoor je sneller in (te) diep water kunt komen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden omdat de bodem eerder dan verwacht onder je verdwijnt. Voor kinderen en niet geoefende zwemmers kan dit zeer gevaarlijk zijn.

Houd kinderen en niet-geoefende zwemmers dus goed in de gaten. Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op: www.zwemwater.nl. de teletekstpagina van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder).

Mensen die een klacht of vraag over het zwemwater hebben, kunnen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bellen met het Provincieloket: 026 3599999. Mailen kan naar: provincieloket@gelderland.nl.

Tweede lustrum voor het Ooyse Bierpulschuiven bij Crescendo

Het winnende damesteam van vorig jaar met de Willy Hendriks Bokaal.

OOY - Op zondag 26 augustus worden al weer voor de tiende keer de open Ooyse Bierpulschuifwedstrijden gehouden. Het jaarlijkse evenement, aan het begin van het verenigingsseizoen, is daardoor al een soort traditie geworden.

Het bierpulschuiven is een echte teamsport. Elk team, heren, dames en eventueel gemengd, bestaat uit drie teamleden die elk, per ronde, een bierpul gevuld met bier over een 27 meter lange baan moeten schuiven. Hoe verder geschoven wordt hoe beter. Er wordt gestreden om de Willy Hendriks Bokaal, vernoemd naar de bedenker van dit spektakel.

Het evenement wordt georganiseerd door muziekvereniging Crescendo en gehouden in het schuttersgebouw van EMM aan de Slenterweg 2 in Zevenaar. Dit gebouw biedt de ideale mogelijkheden. De baan past er maar net in. Het evenement is een ludieke manier om de sponsors van de muziekvereniging onder de aandacht te brengen en te bedanken.

Vorig jaar is de Duitse bierbrouwer Veltins ingestapt als hoofdsponsor en wegens succes wordt de samenwerking voortgezet. Daardoor kunnen er naast de bokaal als ereprijs nog veel andere grote prijzen gewonnen worden. Ook bezoekers kunnen een prachtige prijs winnen.

Toeschouwers kunnen baanvakken aanschaffen. Al het bier dat in hun baanvak terechtkomt wordt gratis aan hen ter beschikking gesteld.

Om 12:00 uur gaat de zaal open en vanaf 13:00 uur start het programma. Personen boven de achttien kunnen zich inschrijven met een team via de nieuwe website Bierpulschuiven.nl. Deelname kost 18 euro per team (via de website). In de zaal kost het inschrijven 25 euro. Baanvakken gaan, als vanouds, voor 18 euro van de hand (in de zaal).

Jeugdviswedstrijd De Breuly

Wedstrijd 2017 (foto: A Janssen)

ZEVENAAR - Traditioneel organiseert de visclub van De Breuly aan het einde van de zomervakantie een mooie activiteit voor de kinderen uit De Liemers.

Op zondag 19 augustus is er voor de jeugd tot en met 14 jaar een viswedstrijd bij de vijver van Rosorum in Zevenaar. Van 10.00 tot 12.00 uur. (09.45 uur aanwezig)

Spelregels: Alleen 1 vaste hengel per persoon; Zelf vissen; Er zijn diverse leuke prijzen te winnen; Deelname gratis; Voer en aas worden beschikbaar gesteld; Hengel kan eventueel worden geleend van de vereniging. Opgave bij Dierspecialist Lucassen Zevenaar, Muldershof 43 in Zevenaar. Of per email: hsvdebreuly@gmail.com onder vermelding van naam adres en leeftijd.

SamenLoop voor Hoop: ook voor individuele wandelaars

Wandelparcours SamenLoop voor Hoop bij nacht (foto: Fotic, Walter Verwaal, Duiven)

DUIVEN – Op 8 en 9 september wordt er in het Horsterpark in Duiven gewandeld tijdens de SamenLoop voor Hoop. De opzet van de SamenLoop is dat je als team 24 uur in estafettevorm wandelt. SamenLoop voor Hoop De Liemers vindt het belangrijk dat iedereen een steentje kan bijdragen, ook als je niet in een team wilt of kunt lopen.

Wil je als individuele wandelaar deelnemen aan de SamenLoop ? Omdat je het een goed initiatief vindt, of omdat je zelf of in je omgeving met kanker geconfronteerd bent. Of omdat je iemand bent verloren aan deze ziekte en je die door te gaan wandelen wilt herdenken. Maar wil je je niet aansluiten bij een team? Meld je dan aan als individuele loper. Je bepaalt zelf wanneer je op 8 en/of 9 september wilt lopen en hoe lang je wilt lopen. Aanmelden kan op www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers.

Kaarsenzakken

Op zaterdagavond 8 september rond 22.15 wordt de kaarsenceremonie gehouden. Het wandelparcours wordt dan verlicht door kaarsenzakken. Op de kaarsenzak kun je een eigen boodschap schrijven of tekenen voor iemand die het nodig heeft of ter nagedachtenis aan iemand die je lief is. Kaarsenzakken zijn te koop via deliemers@samenloopvoorhoop.nl en kosten vijf euro per stuk.

SamenLoop voor Hoop de Liemers wordt gehouden in het Horsterpark in Duiven. Je kunt als team mee wandelen, zodat er 24 uur lang minimaal 1 lid van het team in het parcours is. De totale opbrengst van de SamenLoop voor Hoop gaat naar het KWF, tien procent gaat naar Het Braamhuis in Zevenaar. Meer info staat op www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers.

Geheugenspreekuur Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdagochtend 8 augustus wordt van 10.00-11.00 uur het geheugenspreekuur gehouden in De Hooge Bongert aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Dit geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder uit de gemeente Zevenaar, die vragen hebben over hun geheugen of over andere klachten zoals piekeren, concentratieproblemen of somberheid. Het bezoek aan het (individuele) geheugenspreekuur is gratis.

In een persoonlijk gesprek beantwoordt een deskundi­ge uw vragen. De vragen kunnen gaan over uzelf maar ook bijvoorbeeld over uw partner of één van uw ouders. Indien van toepassing kan een korte geheugentest afgenomen worden. Het gesprek wordt afgerond met een vrijblijvend advies. Elke bezoeker krijgt een boekje met geheugentips.

Iedereen vergeet wel eens een naam of waar de sleutels zijn gebleven. Ouderen denken bij zo’n gebeurtenis al snel aan dementie. Dit kan veel onzekerheid met zich meebrengen en mogelijk zelfs leiden tot het ontstaan of een toename van de (lichamelijke) klachten. Men vindt het moeilijk om het onderwerp aan te snijden of meent dat er aan geheugenklachten weinig te doen is. Dat laatste is echter vaak onjuist. Vergeetachtigheid kan veel verschillende oorzaken hebben zoals somberheid, een lichamelijk probleem of overbelasting doordat men zorgt voor een ander. Op het geheugenspreekuur heeft men de tijd en de deskundigheid om een eerste inschatting te maken wat de oorzaak van de geheugenklachten zou kunnen zijn en of verdere hulp nodig is.

Jeugdwedstrijden Ons Genoegen succesvol

GIESBEEK - Om de jeugd enthousiast te maken voor het vissen organiseerde HSV Ons Genoegen Giesbeek in juli, alweer voor het vijfde jaar op rij, een competitie voor de jeugd van 5 - 15 jaar uit de regio.

Voor de kinderen die zelf geen hengelspullen hadden, werd er voor hengels en tuigjes gezorgd. Met tien deelnemers was de opkomst dit jaar redelijk te noemen. Er zijn vier wedstrijden gevist. Op alle wedstrijdavonden werd er door iedere deelnemer vis gevangen. Een welkom moment voor de kinderen was ook wanneer Mientje rond ging met een hapje en een drankje voor de vissertjes en koffie voor de begeleiders.

Na elke wedstrijd werd de gevangen vis gemeten en wie aan het eind van alle wedstrijden de meeste lengte vis had, mocht zich jeugdkampioen van Ons Genoegen noemen. Toen het laatste fluitsignaal van de vierde wedstrijd had geklonken trok iedereen richting het clubgebouw. Terwijl de wedstrijdleiding alle gemeten vis bij elkaar optelde en de stand werd opgemaakt., genoten de kinderen van de door Klaas en Mientje verzorgde fris en frites. Daarna kwam eindelijk het moment waar alle vissers in spanning op zaten te wachten. De prijsuitreiking!

Uitslag:

Leeftijd 5 t/m 9

1. Stan 574 cm (tevens de grootste vis (31 cm)

2. Joshua 287 cm

3. Ties 278 cm

4. Vince 205 cm

5. Louco 102 cm

6. Kyan 98 cm

7. Liz 93 cm

Yoyce 93 cm

8. Duuk 46 cm

9. Aron 28 cm

Al met al kijkt de organisatie terug op een geslaagde competitie en hoopt volgend jaar op een nòg grotere deelname van de jeugd.

MC Asom zoekt zijspanrijders voor Belfjor Rit

Rijdend over Fergusonviaduct Zevenaar (foto: PR Asom)

ZEVENAAR - Motorclub Asom houdt op 1 september voor de zesde keer haar jaarlijkse Belfjor Rit voor cliënten van zorgboerderij Belfjor.

Het is de bedoeling deze jongelui een onvergetelijke middag te bezorgen waaraan ze nog lang een mooie herinnering zullen hebben. Naast de solorijders hebben we een behoorlijk aantal zijspanrijders nodig. Om dit evenement elk jaar weer te laten slagen zijn we nog op zoek naar zijspanrijders die mee willen helpen er dit jaar weer een succes van te maken.

De dagindeling is als volgt: De motorrijders worden om ongeveer 14.30 uur bij ons clubhuis Edisonstraat 3 in Zevenaar verwacht. Ontvangst van de clienten is om 15.00 uur en we willen rond 15.30 uur starten met onze rit. De lengte van de rit is ongeveer 65 kilometer en zal hen een stukje Gelders Eiland, Wehl, buitengebied Hummelo en tot slot Doesburg laten zien. Het einde van deze gezellige middag is rond 18.00 uur.

Voor meer info zie onze website: www.mc-asom.com of mail voor vragen/aanmelden naar pr@mc-asom.com.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 5 augustus is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin mw. ds. M. van Meijl-Buiting uit Halle zal voorgaan

In de hal staat de mand voor de voedselbank weer klaar voor een mogelijke bijdrage.

Op zondag 12 augustus is er om 10.00 uur een Avondmaalsviering viering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee te ontmoeten in gebouw 'Ons Huis'.

Ook is er de mogelijkheid om bij de schrijftafel van Amnesty International een petitie te ondertekenen of een brief te schrijven.

De kleuren van Herman Brood

ZEVENAAR - Tijdens de workshop 'De kleuren van Herman Brood' ga je eerst de kleurentheorie doornemen – hoe en wanneer versterken kleuren elkaar, maar ook kijk je hoe mensen in verschillende poses worden uitgebeeld, met of zonder muziekinstrumenten.

Eerst schets je voorzichtig op papier, daarna ga je aan de slag met acrylverf op een schilderdoek. Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden bij Kunstwerk! Volksuniversiteit, donderdag 30 augustus van 9:30 – 13:00 uur.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 5 augustus is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin mw. ds. M. van Meijl-Buiting uit Halle zal voorgaan

In de hal staat de mand voor de voedselbank weer klaar voor een mogelijke bijdrage.

Op zondag 12 augustus is er om 10.00 uur een Avondmaalsviering viering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee te ontmoeten in gebouw ‘Ons Huis’.

Ook is er de mogelijkheid om bij de schrijftafel van Amnesty International een petitie te ondertekenen of een brief te schrijven.

Programma Filmhuis Zevenaar

La Holandesa (foto: Filmhuis Zevenaar)

LA HOLANDESA is een sterke film over een kinderwens. Ze zouden opnieuw beginnen, na jaren tevergeefs proberen een kind te krijgen. Veertigers Maud en Frank zijn in Chili. Ze beklimmen bergen, drinken bier met andere reizigers. Voor Maud werkt het niet. Na een ruzie pakt ze haar spullen en gaat haar eigen weg over besneeuwde bergtoppen en door stoffige woestijnen. Ze komt Messi tegen, een kordaat jongetje dat wel wat ouderlijk gezag kan gebruiken. Do 2/8 20:15u en di 7/8 10:30u.

THE DEATH OF STALIN is een hilarische satire over de opvolging van Stalin. Daar ligt hij dan, de grote leider van de Sovjet-Unie, op zijn rug in zijn eigen urine. Kan het wel, lachen om de kliek rond Stalin, verantwoordelijk voor miljoenen doden en na zijn dood met elkaar in gevecht om zijn opvolging? Ja, dat kan, dankzij de humorvolle regie van de Schot Armando Lannucci en ijzersterk acteerwerk van ondermeer Steve Buscemi en Michael Palin! Za 4/8, ma 6/8 20:15u en di 7/8 14:30u.

DE FAMILIE SLIM, de Kidsfilm. Max, de jongste van een uitvindersgezin, wil dit jaar niet mee naar het uitvindersfestival Inventicon omdat iedereen van zijn familie altijd prijzen wint, behalve hij. Maar als zijn familie ontvoerd wordt door de jaloerse Elon Teslison moet hij wel! Een zelfrijdende auto, een vliegend oxboard en een teleportatiemachine, al die snufjes komen goed van pas als Max zijn familie moet redden! Do 2/8 en zo 5/8 14:30u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl.

Angerlo Vooruit kijkt reikhalzend uit naar voetbalseizoen

Vorig jaar werden voetbalclinics voor de jeugd gegeven tijdens de aftrap van seizoen 2017-2018 (foto: Wim van Uum)

ANGERLO - Het is zomerstop… en terwijl half Angerlo in de achtertuin wegsmelt bij deze tropische temperaturen en de andere helft het dorp is ontvlucht om elders vakantie te vieren, denken de voetballers van Angerlo Vooruit maar aan één ding: wanneer mogen we weer? Wanneer begint het nieuwe seizoen?

Het is om die reden dat Angerlo Vooruit van de officiële aftrap van het nieuwe voetbalseizoen een klein feestje maakt! Dit jaar is de aftrap van seizoen 2018-2019 op zondag 26 augustus. De middag begint met een officieel gedeelte, waarbij sponsoren van de club in het zonnetje worden gezet. Ook wordt stilgestaan bij de nieuwbouw op het complex en wordt de eerste steen gelegd van het nieuwe kleedkamergebouw.

Na het officiële gedeelte zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Wat te denken van een freestyle-show, gegeven door een van de voetballers van Pelota? Tijdens de demonstratie laat hij zien wat er allemaal mogelijk is met een bal… en dat gaat verder dan er alleen tegenaan schoppen! Aan het einde van de middag gaat iedereen naar huis met toffe nieuwe skills, om aan papa’s en mama’s, opa’s en oma’s te laten zien! Verder is er een grote klimmuur, staat er een springkussen en worden kinderen geschminkt.

Tot slot wordt er ook nog 'serieus' gevoetbald tijdens de afscheidswedstrijd van het zaterdagteam tegen een team van oud-spelers van Angerlo Vooruit 1. Kom na de vakantie op 26 augustus van 13.00 tot 17.00 uur naar sportpark Marëndaal in Angerlo. Iedereen is welkom.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag5 augustus om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Vakantiekoor.

Zondag 12 augustus om 11.00 uur. Woord-communiedienst.
Voorganger: Diaken A. van Boven. Koor : vakantiekoor.

Gebedsintenties 05-08-2018: Jan en Dieneke Krus-Duis, Luus van den Anker-Vossebeld, Ria Moraal-Mulder, Albert Mattijsen, Adrianus Moerel, Riekie Peters- Wieleman, Mart Heijneman, Loes Oosterman-Geurtsen, Anna Meijer-Rutten, Marga Hermsen-Barten, Jo Peters-Wacki.

Gebedsintenties 12-08-2018: Ellen Bisseling, Jan Nijenhuis, Anna Meijer-Rutten, Marga Hermsen-Barten, Jo Peters-Wacki.

Overleden: Jo Peters-Wacki in de leeftijd van 89 jaar.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 10 augustus van 14.00 tot 16.30 uur zal de Ontmoetingskerk aan de Marktstraat te Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 eens van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk waarschijnlijk niet van binnen bezichtigd. Dit terwijl het interieur zeker een bezoek waard is. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard. Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is die middag welkom.

Vrijwilligers

gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Het Open-Tafelproject zoekt een medewerker die één keer per maand helpt bij het voorbereiden, opdienen en afruimen van de lunch.

- Muziekcafé de Lantaern zoekt enkele sterke krachten die kunnen helpen met het gereedmaken van het podium en de zaal voor muzikale optredens.

- Stichting Aangepast Vervoer Plusbus Zevenaar zoekt een chauffeur, die een dag(deel) vervoer verzorgt voor cliënten met een lichamelijke beperking en ouderen.

- Zonnebloem Zevenaar Oost/BOOZ zoekt een bestuurslid Activiteiten, die verantwoordelijk is voor enkele dagactiviteiten, zoals een dag-boottocht, een rondvaart door Amsterdam en een theatervoorstelling.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Didamse Schutterskoningen

Schutterij De Eendracht Didam:
Schutterskoning: Heini Mom met zijn koningin Marlies
Ruiterkoning: Tom de Reus met zijn koningin Hilde
Jeugdkoningen Ruiter > 11 jaar Tom Evers; 12-15 jaar Sebastiaan Nas
Schieten > 11 jaar Fedde Damen; 12-15 jaar Tijn van RaaijSchutterij De Heegh Didam:
Schutterskoning: Angelien Ter Voert met Prins gemaal Rob ter Voert
Ruiterkoning: Joey Wenting met zijn Prinses Chalena Lighthart

Schutterij Sint-Antonius Nieuw-Dijk:

Schutterskoning: Jorik Heebing met zijn Koningin Resie
Ruiterkoning: Remco Derksen met zijn Koningin Carmen Damen
Jeugdkoning: Niek Egging


Schutterij Wilhelmina Didam:

Schutterskoning: Alex Meijer
Ruiterkoning: Roy Polman met zijn Koningin Marieke


Schutterij Sint-Martinus Greffelkamp:

Schutterskoning: Maarten Hageman
Ruiterkoningin: Patty Bulsink
Jeugdkoningin Schieten: Kim Wenting
Jeugdkoning Ruiter: Bram WentingSchutterij Sint-Isidorus Oud-Dijk:

Schutterskoning: Rik Loeters
Ruiterkoning: Michel Tinneveld
Jeugdkoning: Lynn Koppenol


Schuttersgilde Loil Vooruit:
Schutterskoning: Waldo Wijnholts
Ruiterkoning: Geert Scheerder
Jeugdkoningin Schieten: Mirthe Scholten

Jeugdkoning Ruiter: Sven van de Peppel

H. Antonius Abt te Loo

Zondag 29 juli om 09.30 uur Woord en Communieviering. Voorganger Diaken A. van Boven

Zaterdag 4 augustus om 18.00 uur Woord en Communieviering Voorganger Theo Menting in samenwerking met het Dames- Herenkoor.

Zaterdag 11 augustus om 18.00 uur Woord en Communieviering. Voorganger Theo Menting in samenwerking met het Dames-Herenkoor.

Na de vieringen is er gelegenheid voor een kopje koffie, thee en of chocomelk in het secretariaat.

Welkom in Liemers Museum

ZEVENAAR - Kunstenaars Drager Meurtant en Jeanine Keuchenius zijn op 11 augustus en 2 september aanwezig in Kunstwerk! Liemers Museum om bezoekers rond te leiden door de tentoonstelling.

Aanvang is alle dagen om 14.00 uur. Iedereen is welkom.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B, Duiven

5 augustus 8.45 u ds. B.C. Buitendijk; 16.00 u ds J. A. Boersema

12 augustus 8.45 u stud H. van Noort; 16.00 u ds P.R. Baas

Kindermiddag met goochelaar bij Eet-Lokaal op landgoed Huis Sevenaer

Gratis pannenkoek eten bij Eet-Lokaal (foto: Pablo van Dick / Eet-Lokaal)

ZEVENAAR - Op vrijdag 17 augustus is het groot feest bij Eet-Lokaal. Speciaal voor de kinderen wordt er een gezellige kindermiddag georganiseerd in de zomervakantie. Bij mooi weer wordt het terras leuk versierd en kunnen de kinderen heerlijk spelletjes doen. Ook kun je knutselen of jezelf laten schminken.

Marcello de Goochelaar treedt gedurende de middag op voor de kinderen aan tafel en zorgt dat de kinderen een unieke belevenis krijgen achter de historische muren van landgoed Huis Sevenaer. Uiteraard zijn de ouders welkom op het terras of in het restaurant voor een lunch of gezellige borrel terwijl de kinderen genieten van de kindermiddag. Marcello de Goochelaar is een grappige goochelaar die de kinderen op enthousiaste wijze een leuke middag zal bezorgen. Natuurlijk worden er ook pannenkoeken gebakken. Het belooft een beregezellige middag te worden waarbij de kinderen heerlijk ontspannen worden vermaakt.

De toegang is voor jong en oud gratis, voor de kinderen is er gratis ranja en een pannenkoek. De ouders / begeleiders kunnen zonder zorgen genieten van het terras. Heb je zin in een heerlijke kindermiddag in de binnentuin op landgoed Huis Sevenaer? Op vrijdagmiddag 17 augustus begint de middag om 13:00 en het duurt tot ongeveer 15:30 uur. We vinden het leuk als je komt en fijn wanneer je je even van tevoren aanmeldt. Stuur een mailtje naar info@eet-lokaal.com of bel 0316 242409.

De Buitenzorg kortebaandraverij

Huldiging van de winnaar 2017 Calistokingsdeep (foto: Jan Willemsen)

BEMMEL - Nog even en het is zover. De Buitenzorg kortebaandraverij gaat er weer aankomen. Na een jaar van voorbereiding, organisatie en planning gaat het op 14 augustus weer gebeuren. De Teselaar verandert in een paar uur tijd van een autoweg naar een paardenracebaan. De stippen voor de middellijn zijn her en der al geplaatst. Start- en finishvakken zijn inmiddels ook al uitgezet.

Door Jo de Haar

Dit jaar is er weer een grote keuze van paarden die op de kortebaan lopen. Veel nieuwe paarden, maar ook veel oudere cracks. Er vallen altijd paarden af, ze worden te oud of niet meer snel genoeg en dan is er weer vaak een nieuwe garde die het gaat proberen. Dit jaar zijn er veel nieuwe kanshebbers, maar er is ook een groot aantal dat al een paar jaar meedoet om de prijzen. Bekende namen zijn onder meer Blackpearl Trans R en onze Dutch Buitenzorg.

Hoewel de laatste vorig jaar in Bemmel niet in de prijzen viel, werd hij enige weken later toch Kampioen van Nederland. In 2016 werd Dutch ook Nederlands Kampioen en dat huzarenstukje herhalen, komt maar sporadisch voor. De laatste keer dat dit gebeurde was met Ronny Zora in 1957 en 1958 met Jan Wagenaar op de sulky. Door zijn goede prestaties in 2017 werd Dutch tevens het beste kortebaanpaard van het jaar. Op het ogenblik is Dutch in topvorm en de eigenaar heeft al toegezegd, dat hij dit jaar weer naar Bemmel komt.

Tot nu toe heeft een paard dit jaar twee kortebaandraverijen gewonnen namelijk Doc Holiday van Bo Sprengers. De stal van de Groningers heeft de meeste winnaars dit jaar. Met het goede paardenbestand van hun, is de kans groot dat ze er nog wel een paar aan toevoegen. Hun vaste rijder is altijd John de Leeuw, komende uit een echte paardenfamilie. Op deze man kun je gerust een gokje wagen. Ook Emi van Jip heeft al een keer gewonnen, dit is een paard dat in een eigenarencombinatie zit.

Het is mogelijk dat ze ook in Bemmel start, dus dat zou mooi zijn. De winnaar van vorig jaar in Bemmel, Calisokingsdeep met Lindsey Pegram, heeft dit jaar nog niet gewonnen. Maar Lindsey heeft nog een heel goed paard, namelijk Southwind Raptor, deze kan ook erg hard lopen. Er mogen dit jaar maximaal 24 paarden lopen, dus er worden vaak meer paarden ingeschreven en dan worden er een paar uitgeloot.

Wilt u met de kortebaan in Nederland op de hoogte blijven, ga dan eens naar kortebaandraverijen.nl of naar onze site bemmelsepaardendagen.nl. Hierop staat veel informatie omtrent de kortebaandraverijen.

Vlooienmarkt Duiven

DUIVEN - Op het Horsterpark aan de Horsterparklaan 4 is zondag 19 augustus van 10-17 uur een terugkerend evenement: de vlooien- en kofferbakmarkt. Deze is de vierde openluchtmarkt van het seizoen.

Het is een grote openluchtvlooienmarkt met veel particulieren deelnemers, geprganiseerd door Animo Vlooienmarkten. Er zijn dan weer veel kramen en grondplaatsen waar tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met dakje en kost 25 euro. Grondplaatsen met auto 15 euro en met auto-aanhanger 17,50 euro. Deze kunt u boeken via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152. is

De entree is 3,00 voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Het theehuis zorgt voor de catering en een leuk terras.

Alle data van de openluchtvlooienmarkten van Animo op het Horsterpark zijn zondag 19 augustus en zondag 30 september.

Nieuwe leden welkom bij volksdansvereniging

WESTERVOORT - Volksdansvereniging Westervoort is een internationale volksdansvereniging en bestaat sinds 1973. Er wordt gedanst onder deskundige leiding van Anke Meijer traditionele dansen uit diverse landen uit de hele wereld.

"Hou je van dansen en wil je een keer wat anders? Kom dansen bij VolksdansWestervoort. Internationaal dansen is ontzettend gezellig, gevarieerd en uitdagend. En… leuke bijkomstigheid is dat je geen danspartner nodig hebt! Zowel man als vrouw, beginner of gevorderde is welkom, ook als je lange tijd niet meer gedanst hebt en het weer wilt oppakken.

Interesse? Je bent welkom om een keer te komen kijken en nog leuker om een dans mee te doen. De lessen zijn elke dinsdag (met uitzondering van de schoolvakanties) van 20:00 tot 22:00 uur. Na de zomervakantie starten de lessen op 11 september. Kom vrijblijvend kennismaken in de Montessorischool Westervoort, Paepestraat 23 (hoofdingang via de Van de Hoevensstraat)." De eerste drie lessen zijn gratis. Belangstellenden kunnen zich per e-mail aanmelden: volksdanswestervoort@gmail.com of bij Ali Rondon, 026 3114430. Meer informatie staat op www.volksdanswestervoort.nl.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Kerkdiensten in Andreaskerk: 3 aug. t/m 17 aug.                

Zondag 5 augustus 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: pastoor Thanh Ta -Stille viering-

Intenties: Familie Stoffels en Antoon Peek, familie Stoffels-Okkerman, Eef Jansen, Gerda Duis-Kaak, Harry Gademann, Mies Smits-te Dorsthorst.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank

Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus a.s. zondag, 5 augustus, kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Zaterdag 11 Augustus 13.00 uur:

Huwelijksviering voor het bruidspaar: Bram Manders en Larissa Rutjes. Voorganger: Diaken A. van Boven.

Zondag 12 augustus 9.30 uur: Woord- en Communieviering, voorganger: Diaken A. van Boven met samenzang.                                                

Intenties: uit dankbaarheid voor een 55-jarig huwelijksjubileum, overleden ouders en familie Jansen-Hongerkamp en Doortje en overleden ouders en familie Sanders-van den Boom.

Overleden: Op 22 juli: Thea van Haaren-van der Velden, 78 jaar, Vincent van Goghstraat, Zevenaar.

H. Andreas Groessen

Overleden: 21 juli 2018 overleed Riet Otten-Peters in de leeftijd van 89 jaar. Dat zij in vrede mag rusten en wensen allen die zich met haar verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbaren.

Vieringen: Zo 5-8-2018: geen viering. Zo 12-8-18: 09.30 Communieviering Pastor André van Boven met medewerking van het Herenkoor.

Intenties: Zo 12-8-18: Jaargedachtenis vader Staring, jaargedachtenis AnneMiek Buhler-Sommers, Wim en Lies Melchers-Derksen, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Henny,Diny en Willy van Kempen, jaargedachtenis Cato Bolk, jaargedachtenis Leike van Bethray, Riet van Kempen-Salemink en John, Wim en Riet Driessen-Teunissen, Theodorus en Joanna Kampschreur-Mulder en Gerard, jaargedachtenis Toos Derksen-Schlief en Henk, familie Lendering-Delsing, Frits en An van den Hazelkamp-Terwindt, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Willy Roordink, Jan Bussink, Wim Vermeulen, ouders Boerstal-Rutten, Riet Otten-Peters, Willem Derksen (Thzn).

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Het Open-Tafelproject zoekt een medewerker die één keer per maand helpt bij het voorbereiden, opdienen en afruimen van de lunch.

- Muziekcafé de Lantaern zoekt enkele sterke krachten die kunnen helpen met het gereedmaken van het podium en de zaal voor muzikale optredens.

- Stichting Aangepast Vervoer Plusbus Zevenaar zoekt een chauffeur, die een dag(deel) vervoer verzorgt voor cliënten met een lichamelijke beperking en ouderen.

- Zonnebloem Zevenaar Oost/BOOZ zoekt een bestuurslid Activiteiten, die verantwoordelijk is voor enkele dagactiviteiten, zoals een dag-boottocht, een rondvaart door Amsterdam en een theatervoorstelling.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Vlooienmarkt in Doesburg

DOESBURG - Op het grote grasterrein naast 't Olde Ras aan de Drempterdijk wordt zondag 12 augustusvan 10 tot 17 uur de derde leuke grote vlooienmarkt van dit seizoen gehouden.

Deze nieuwe locatie trekt veel bezoekers. Een toplocatie! En goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor de bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats (met auto) kost 15,00 en met aanhanger 17,50 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost 3,00 euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Toiletten, en catering met terras is aanwezig!

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Het Open-Tafelproject zoekt een medewerker die één keer per maand helpt bij het voorbereiden, opdienen en afruimen van de lunch.

- Muziekcafé de Lantaern zoekt enkele sterke krachten die kunnen helpen met het gereedmaken van het podium en de zaal voor muzikale optredens.

- Stichting Aangepast Vervoer Plusbus Zevenaar zoekt een chauffeur, die een dag(deel) vervoer verzorgt voor cliënten met een lichamelijke beperking en ouderen.

- Zonnebloem Zevenaar Oost/BOOZ zoekt een bestuurslid Activiteiten, die verantwoordelijk is voor enkele dagactiviteiten, zoals een dag-boottocht, een rondvaart door Amsterdam en een theatervoorstelling.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Ingezonden brief

Varkens in de hitte wachtend op de laatste tussenstop voor hun dood (foto: Fleur Bes)

Dierenleed in Zevenaar

Had u het de afgelopen week ook zo heet en veel dorst? Nou het kan dus nog veel erger!! Tijdens een fietstocht zag ik meerdere wagens geparkeerd staan op een parkeerterrein bij de sportvelden. In deze wagens zaten varkens volgestouwd op hun laatste tussenstop voor hun dood. Blijkbaar moesten ze nog een tijd wachten omdat de aanvoer bij de slachterij te massaal was. Triest dat in deze tijd van ultra moderne communicatiemiddelen het blijkbaar niet mogelijk is om het zo met vervoerders af te spreken dat varkens een lange wachttijd in de hitte bespaart blijft. Deze varkens hebben al geen normaal leven gehad en moeten dit ook nog eens ondergaan op de laatste dag van hun leven.Uren in de hitte en geen water!!! Dit zou anno 2018 niet meer moeten kunnen.

Fleur Bes Zevenaar

Geef je baby muziekles bij Kunstwerk! Het Musiater

ZEVENAAR - Tien muzieklessen vanaf negen maanden, kan dat al? Jazeker, bij Muziek op schoot bij Kunstwerk!

Samen met je (klein)kind ga je dansen en liedjes zingen, met instrumenten spelen en muziekspelletjes doen. Samen plezier maken met muziek verrijkt de band met je (klein)kind. Muziek heeft bovendien een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind, zoals taalontwikkeling en waarnemingsvermogen.

Maandag 24/09, 09.30 uur In De Ogtent in Duiven. Donderdag 20/09, 09.30 uur in Het Musiater in Zevenaar. Cursusprijs: 83 euro (inclusief liedjesmap).

Heilige Werenfridus Westervoort

Zondag 5 augustus

Misintenties:

fam. Holyslag-Teunissen, Wim en Annie Greven-Wanders, Jan Jansen, Geert Jansen, Wim en Johanna van Loon-Bouman, Doortje v.d. Linde, Corrie messing-Disteli, Rob Bisselink, Engelien Bisselink, ouders Reijers-Willemsens, ouders Reijers- rekswinkel, Wim en Dien Steentjes, Thea v.d. Burgt- Snelder

Inhet weekend van 11/12 augustus is er geen viering.

Duivense Sportverkiezing krijgt vervolg

DUIVEN - De Duivense Sportverkiezing krijgt een vervolg. Op vrijdag 25 januari zal in Hotel Van der Valk Duiven het Duivens Sportgala plaatsvinden.

In januari van dit jaar hebben Dianne de Geus en Mathieu Maanders een succesvolle eerste editie van dit evenement neergezet. Een evenement dat van begin tot eind opgezet is door de steun van vele Duivense Ondernemers. Ondernemers als bijvoorbeeld Bob van der Valk (Hotel Van der Valk Duiven), Peter Houthuijzen (Welling Grand Café en Catering) en Jacques Kok (Fotografie Jacques Kok) hebben volledig belangeloos steun toegezegd om ook de komende editie een succes te laten zijn. Dankzij de steun van vele ondernemers kunnen Dianne en Mathieu een gratis en volledig toegankelijk evenement voor iedereen organiseren. Zonder hiervoor gebruik te maken van welke gemeentelijk financiële ondersteuning ook.

Het Duivense Sportgala is een avond waarbij we terugkijken op het Sportjaar 2018. Tijdens dit jaarlijkse feest voor de sport in Duiven, Groessen en Loo worden, onder het toeziend oog van de vakjury, de prijzen voor Sporter / Sportteam-, Aangepast Sporter / Sportteam-, Sporter onder de 16 jaar, Bijzondere prestatie en Sportfoto van het Jaar uitgereikt.

Naast de uitreikingen is de avond een mix van interviews, entertainment en biedt het een podium voor de Sport in zijn totaal. Amateur, semi-professioneel en professioneel, er is aandacht voor iedereen tijdens het Duivens Sportgala.

Al twintig jaar Filmhuis Didam

Mama Mia! Here we go again (Foto van filmdepot.nl)

DIDAM - Wist u dat Didam al sinds 1998 een filmhuis heeft? We zijn gevestigd in gebouw Waverlo van complex Meulenvelden, aan de Kerkstraat in Didam.

Het Filmhuis is een vrijwilligersorganisatie die met behulp van enthousiaste medewerkers iedere maandag- en vrijdagavond films vertoont in een huiselijke sfeer (entree zeven euro). Het aanbod varieert van drama en komedie tot spanning en muziek. Tevens draaien we regelmatig kinder- en jeugdfilms (entree vijf euro). Op verzoek kunnen we ook films draaien bij speciale gelegenheden of voor besloten groepen. Ook is er komend seizoen weer een avond Film en Boek. En zoals elk jaar organiseren we de Diemse Filmdagen. Dit jaar op 2, 3 en 4 november. Drie dagen films en allerlei extra’s zoals live muziek, hapjes en drankjes.

U kunt automatisch op de hoogte blijven van de voorstellingen via onze website, nieuwsbrief, facebook en twitter. De vrijwilligers van Filmhuis Didam nodigen iedereen uit om Vriend Van het Filmhuis te worden. Vrienden krijgen onder meer korting op de toegangsprijs. Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op www.filmhuisdidam.nl.

In samenwerking met ‘Burgers van Diem’ opent Filmhuis Didam op vrijdag 31 augustus het nieuwe filmseizoen met de komische musicalfilm Mama Mia! Here We Go again, een aanstekelijke zomerfilm.

Cowboyhoeden op tijdens Country & Western Festival

Beentjes van de vloer en dansen maar (foto: Susan Wiendels)

ZEVENAAR - Kom van vrijdag 10 tot en met zondag 12 augustus gratis genieten van de muziekoptredens tijdens het Spikker & Country Festival van Muziekstad Zevenaar in het centrum van Zevenaar!

Een uniek evenement waar liefhebbers van dit genre ruimschoots aan hun trekken komen. Het openingsoptreden is op vrijdagavond in de Vida Studio’s vanaf 20.00 uur en wordt door Windfall verzorgd. Op zaterdag en zondag wisselen elkaar in totaal negen bands af op het Raadhuisplein, Weverstraat/Markt en Muldershof. Veel muziek waar mensen uit het hele land op afkomen.

Zaterdag tussen 13.30 en 17.00 uur is er op het hoofdpodium op het Raadhuisplein een optreden van Malomalo en DJ Danny. Heel het plein wordt weer overkapt met een schitterende parachute. Op de locatie Weverstraat/Markt treden de Ramblin Boots op en bij op Muldershof speelt de Black Mail Country Band. ‘s Avonds staat op het Raadhuisplein een spetterend programma gepland met Bodewes & Country Line en DJ Danny. Op zondag sluit Muziekstad Zevenaar op het Raadhuisplein af met Mississippie en Beehive, in de Weverstraat met Change of Key en op Muldershof met Connected.

De optredens op Muldershof en in de Weverstraat duren tot 17.00 uur, op het Raadhuisplein gaat de muziek door tot 19.00 uur. Het Spikker Country & Westernfestival is het vierde grote evenement van Muziekstad Zevenaar dit jaar. De laatste, het najaarsfestival, vindt plaats op 8 en 9 september. Informatie: www.muziekstadzevenaar.nl.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Kerkberichten week 32 van 11 augustus tot en met 17 augustus

Zondag 12 augustus 11.00 uur:

Communieviering met Pastor Heemink en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Mientje Hendriksen-Fontein

Gerard en Riet Staring-Zweers

Jan Zweers

Mientje Peters-Teunissen

Theo Beudel

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Jan Godschalk

Wim Willemsen

Nellie en Bennie Balvert en zoon Marinus

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Vrijdag 17 augustus 13.00 uur:

Huwelijksviering Bruidspaar Quchalin Wijnholts en Jos Zweers

Mededeling:

Op donderdag 6 september is de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar Kevelaer.

De kosten bedragen € 15,= per persoon en € 3,= voor een misintentie.

Vereist wordt een paspoort of identiteitskaart en het pasje van uw zorgverzekeraar.

Opgave en geldafdracht voor 29 augustus bij Bennie Willemsen (tel. 0316 331731).

Partnercursus 'Omgaan met AD(H)D' in Zevenaar

ZEVENAAR - Op maandag 3 september start GGNet Preventie opnieuw met een cursus ‘Omgaan met ADHD’ voor partners.

Partner zijn van iemand met AD(H)D is niet altijd gemakkelijk en kan voor veel stress en frustraties zorgen. Niet alleen bij degene met ADHD maar juist ook bij de partner, waardoor de relatie onder druk komt te staan.

In de cursus worden handvatten aangereikt in de omgang met een partner met AD(H)D. Daarbij staan de eigen vragen en behoeften van de deelnemers centraal. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten. Onderwerpen die in de cursus aan de orde komen zijn: Kennismaking en informatie over AD(H)D; AD(H)D en relatie; Gezamenlijke huishouding; Steun en ruimte voor jezelf

Naast informatie, tips en het aanleren van vaardigheden is er ook voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Voor meer informatie en aanmelding kan contact opgenomen worden met GGNet Preventie: 088 9331180 of preventie@ggnet.nl of www.ggnet.nl/preventie.

Blind date: verrassingsvoorstelling

ZEVENAAR - Kunstwerk! heeft een date! Een theaterdate wel te verstaan, samen met alle schouwburgen in Oost-Gelderland. Want in dit weekend viert Kunstwerk! de start van een kersvers theaterseizoen.

Speciaal hiervoor heeft Kunstwerk! Het Musiater een heerlijke theateravond in petto met één overeenkomst: de kaartjes kosten slechts een tientje! Wie er waar te zien is blijft nog even geheim, het is immers een blind date… Een tipje van de sluier, het wordt een heerlijk avondje lachen!
Kunstwerk! Het Musiater
Seizoensopening zaterdag 29 september a.s. aanvang 20.15 uur, prijs € 10,- Jumbo Heemskerkzaal.
Bestel nu online je tickets op www.liemerskunstwerk.nl

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Kerkberichten week 31 van 4 augustus tot en met 10 augustus.

In het weekend van zaterdag 4 augustus en zondag 5 augustus is er geen viering in deze kerk.

Mededelingen:

Overleden op woensdag 11 juli in de leeftijd van 81 jaar de heer Wim Kruitwagen,

Panovenweg 18, Ooy-Zevenaar.

Overleden op vrijdag 20 juli in de leeftijd van 76 jaar mevrouw Riny Jansen-Zweers,

Nicolaas Beetsstraat 20, Zevenaar.

Tolkamer Kadedagen? SHT heeft er zin in!

TOLKAMER - Stichting Horeca Tolkamer (SHT) is er helemaal klaar voor. De sfeer is opperbest; alles is geregeld. Alleen het weer kan nog spelbreker zijn. Ook dit jaar is de onderlinge verstandhouding perfect. Elke eerste dinsdag van de maand komen de 8 horecaondernemers wisselend qua locatie bij elkaar.

SHT niet alleen actief tijdens Tolkamer Kadedagen. De Tolkamer Kadedagen waren aanleiding om de koppen bij elkaar te steken. Het heeft inmiddels geresulteerd in een samenwerking tijdens verschillende evenementen het afgelopen jaar. Zoals het zeer geslaagde afscheid van de gemeente Rijnwaarden op de markt en het exploiteren van het terras van café De Buck op de markt in Lobith, tijdens de kermis. Door alle kermisvierders als zeer positief ervaren.

Vrijdags de 24e augustus Rio aan de Rijn. Zeker na een zeer geslaagde eerste editie, van deze zomercarnaval vorig jaar, in samenwerking met carnavalsvereniging Het Olde Tollus, zijn de verwachtingen hoog; dat wordt bomvol dit jaar. Zeker met DJ Robert Pouwels achter de knoppen.

Zaterdagmiddag komen de kinderen aan hun trekken. Vele vrijwilligers zullen ervoor zorgen dat de kleintjes, zoals elk jaar weer, een onvergetelijke middag hebben. Uiteraard zal er drinken en een ijsje zijn.

Zaterdagmiddag de 25e zal er ook voor het eerst een zeskamp zijn. Dit in samenwerking met info@vitalitysports.nl voor informatie zie onze site.

Zaterdagavond zullen enkele regionaal bekende bands de tent op de kop zetten. Nedjus zal optreden en de band Recoverband zal het beste beentje voor zetten. Succes verzekerd!

Zaterdagavond ook: Vuurwerk! Als Katan Vuurwerk uit Ulft, er net zo'n spektakel van maakt als vorig jaar, zal iedereen weer verbaasd zijn, ergens tussen 22.00 en 23.00 uur

Zondag 27 augustus zal de kade in teken van een Hollandse dag staan. DJ Danny Keurentjes zal voor de gepaste muziek zorgen. Ook Drumfanfare corps PCL zal enkele keren een optreden verzorgen. Ook zal er een Special Guest zijn.

Ook zondag de 27e, Braderie in Tolkamer. Voor info betreffende kramen kunt u terecht bij info@themaevents.nl en/of 06 31769290.

Alle entree is gratis. Info: www.tolkamerkadedagen.nl.

VMTKV zoekt muzikanten, die uitdaging zoeken

Stilstaand nummer in Rastede (foto: cw)

REGIO - Het is al lang geen geheim meer dat muziekverenigingen in de regio, problemen hebben met hun bezetting. In verschillende dorpen staat men op het punt om het bijltje er bij neer te gooien, iets wat op verschillende plaatsen al is geschied.

Echte muzikanten dreigen hun hobby te verliezen. Maar voor de echte muziekliefhebber is er een uitdaging, iets waar men vroeger ooit van gedroomd heeft. Muziek maken in een militairorkest. Die kans biedt het Vrijwillig Muziek en Tambourkorps van de Verbindingsdienst. Dit korps, dat de kazerne in Harskamp als thuisbasis heeft, bestaat uit militairen, oud-militairen en burgers, die allen dezelfde passie hebben: muziek maken.

De groep heeft de woensdagavond als vaste oefenavond onder leiding van dirigent Roger Ritzen en instructeur Peter Semmeling. Het korps is actief op verschillende fronten. Zo geeft men jaarlijks verschillende concerten, zoals onlangs tijdens de Vierdaagsefeesten in Cuijk. Is de 5-meiherdenking in Wageningen vaste prik en werkte men onlangs nog mee aan een theaterproductie in Ede. Ook staat men regelmatig strak in de houding bij militaire ceremonies.

Ondanks het feit dat sfeer en saamhorigheid hoog in het vaandel staan, is men bijzonder trots op de gouden medaille die men begin juli scoorde bij de Rasteder Musiktagen in het Duitse Rastede. Nieuwkomers zijn op alle plaatsen in het orkest welkom, al heeft men in de eerste plaats behoefte aan hoorns en trombones. Een kijkje komen nemen en sfeer proeven is ook mogelijk, maar dan wel eerst contact opnemen via vmtkv@outlook.com, want er staat wel een wacht bij de poort.

Soosactiviteiten Belangen- vereniging Ouderen Zevenaar

ZEVENAAR - Bij de BOZ gaan ook in de vakantieperiode verschillende activiteiten gewoon door in De Hooge Bongert in Zevenaar, telkens vanaf 14.00 uur.

Dinsdagmiddag 7 augustus: Gezellige bingomiddag.

Dinsdagmiddag 21 augustus: Het bekende gezelligheidskoor Tijdloos treedt deze middag op met gezellige meezingers, schlagers, nummers uit de oude doos en streekliedjes. Ook deze middag is er gratis toegang.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Dagbesteding zoekt een hulp voor de dagopvang, voor het ontvangen van de deelnemers en het verzorgen van de koffie en thee.

- Fort Pannerden zoekt gidsen met historische interesse en didactische vaardigheden voor rondleidingen. Ze vertellen over de geschiedenis van het fort en de waterlinie.

- Heppie (Stichting Het Vergeten Kind) zoekt een begeleider voor een Heppie-vakantie of -weekend. Als begeleider bezorg je kinderen een onvergetelijke tijd, waarin ze hun dagelijkse situatie even kunnen loslaten.

- Pleyade zoekt iemand die ondersteuning kan bieden bij het ontbijt van de bewoners van Binnenrijk in Giesbeek (tussen 8.15 en 11.15 uur).

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Dagbesteding zoekt een hulp voor de dagopvang, voor het ontvangen van de deelnemers en het verzorgen van de koffie en thee.

- Fort Pannerden zoekt gidsen met historische interesse en didactische vaardigheden voor rondleidingen. Ze vertellen over de geschiedenis van het fort en de waterlinie.

- Heppie (Stichting Het Vergeten Kind) zoekt een begeleider voor een Heppie-vakantie of -weekend. Als begeleider bezorg je kinderen een onvergetelijke tijd, waarin ze hun dagelijkse situatie even kunnen loslaten.

- Pleyade zoekt iemand die ondersteuning kan bieden bij het ontbijt van de bewoners van Binnenrijk in Giesbeek (tussen 8.15 en 11.15 uur).

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Carwash De Duif breidt uit met voorwasstraat

Wilco Jonkhans: “We gaan straks met schoon gerecycled water wassen”

DUIVEN – Carwash de Duif gaat uitbreiden. Naast een compleet nieuwe voorwasstraat krijgt de huidige wasstraat een upgrade met een nieuwe borstelmachine en nieuw poetsstation. Met een verdubbeling van het waterreservoir en gebruikmaking van gerecycled water is het bedrijf op bedrijventerrein de Nieuwgraaf vanaf 20 oktober helemaal klaar voor de toekomst.

"Alle auto's gaan hier straks showroom-clean de deur uit", lacht Wilco Jonkhans (53). Sinds vier jaar is Jonkhans bedrijfsleider van Carwash De Duif. "Kwaliteit gaat bij ons boven kwantiteit. Ik praat veel met klanten, dan krijg je soms bruikbare tips over zaken die nog beter kunnen. Een voorbeeld? De dorpels aan de zijkant van de auto's lopen schuin weg. Eerst hadden wij alleen een borstel die rechtsom draait en niet alles schoon kreeg, nu hebben we er één achter gezet die linksom draait, met als resultaat dat wel alles schoon wordt."

Met een lengte van 45 meter is Carwash De Duif de grootste wasstraat van de regio: de capaciteit bedraagt 120 auto's per uur. De wasstraat kent vier wasprogramma's, stofzuigen na afloop is gratis. Ongeacht welk programma gaan de auto's na de verbouwing eerst de voorwasstraat in. "De wagen wordt dan machinaal helemaal ingesopt en afgespoten en is al voor tachtig procent schoon voordat deze de hoofdwasstraat in gaat. Hieraan voegen we een poetsstation toe en nieuwe borstels en drogers. Hierdoor kunnen we een nog betere kwaliteit leveren." Carwash de Duif heeft daarnaast oog voor duurzaamheid. "Het waterreservoir wordt verdubbeld een aangepast, zodat we met schoon recyclewater gaan wassen. Ook dat vinden we belangrijk."

Carwash De Duif, Cartograaf 1, Duiven; www.carwashdeduif.nl; 026 3391148.

VSR bloemen- en akkerranden: meer biodiversiteit begint bij onszelf!

Bloemenrand (foto: Marije Slijkhuis) Foto: Marije Slijkhuis

LIEMERS - We lezen overal dat het niet goed gaat met de insecten in Nederland en Europa. Insectenpopulaties gaan achteruit. De biodiversiteit (verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied) staat onder druk en het aantal soorten planten en dieren neemt af. Dat klinkt niet goed.

Vereniging Streekbeheer Rijnstromen (agrarische natuurvereniging in de Liemers) wil zich graag inzetten voor meer biodiversiteit in het agrarische landschap. Geïnteresseerde leden hebben daarom dit voorjaar een bloemen- of akkerrandmengsel ingezaaid op een stukje van hun grond. Helaas is door de droogte van de afgelopen tijd het resultaat niet optimaal, maar staan er gelukkig toch mooie bloemen- en akkerranden in bloei.

Bloemenrand (foto: Marije Slijkhuis)

Met het inzaaien van een kruidenrijke akkerrand, overhoekje, stuk tuin, een bloemrijke strook langs een struweelhaag, knotbomenrij of bij een kikkerpoel helpen we het landschap kleurrijker en afwisselender te maken. De bloemen trekken insecten, bijen en vogels aan.

Zo kunnen we zelf op een makkelijke en leuke manier zorgen dat er meer soorten bloemen en planten groeien waar meer soorten dieren van profiteren. Op die manier helpen we samen de biodiversiteit in het landelijk gebied weer te verbeteren. Iedereen met een stukje grond kan al iets doen!

'Kunststof kozijnen en dakkapellen hebben toegevoegde waarde'

Arjolux maakt de kozijnen en dakkapellen in eigen beheer

WESTERVOORT – Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van kunststof kozijnen. Mark Bouwman van Arjolux maakt het dagelijks mee. Het bedrijf produceert en monteert ze op maat voor particulieren, zzp'ers en aannemers. "Ze zijn duurzamer, energiezuiniger, gaan langer mee en in elke vorm, stijl en kleur beschikbaar."

"Kunststof heeft tegenwoordig toegevoegde waarde. Door de huidige technieken is het niet meer van hout te onderscheiden. Nu het beter gaat met de economie zien mensen het als een echte investering in hun huis", vertelt Bouman. Over de werkwijze: "We meten op, maken de kunststof kozijnen in onze eigen fabriekshal, leveren én monteren kunststof kozijnen, we hebben alles in eigen hand. Daardoor zijn de lijnen kort en kunnen we optimale service leveren. Maar mensen mogen ook zelf monteren, dat komt steeds vaker voor."

Naast kunststof kozijnen nemen ook kunststof dakkapellen een enorme vlucht bij Arjolux. Met name bij samengestelde gezinnen plaatsen de mannen van Arjolux ze met regelmaat. "Als de huizenprijzen stijgen en je geen groter huis kunt kopen is een dakkapel dé oplossing om ruimte te creëren." Ook die maakt Arjolux zelf. "De basis is hout, omrand met kunststof, zodat niemand meer het dak op moet om te schilderen." Veiligheid is een belangrijk aspect bij de productie van de kunststof kozijnen. "Onze kozijnen hebben allemaal verdekt liggende scharnieren. Wij maken ze standaard met automatenslot, kerntrekbeveiliging, daarvoor hoeven klanten niet extra te betalen."

Naast kunststof kozijnen en dakkapellen levert en monteert Arjolux ook gevelbekleding, rolluiken en screens.

Snel contact met Arjolux!? Het Vergun 7, Westervoort; 026 3117473. Openingstijden: Ma t/m vr van 8:00 tot 17:00; zaterdag op afspraak. (www.arjolux.nl).

Opvoedingsondersteuning, samen weet en kun je meer bereiken!

REGIO - Home-Start de Liemers is een project dat in de drie Liemerse gemeenten wordt uitgevoerd door Humanitas en bestaat sinds 2009.

Getrainde en betrokken vrijwilligers ondersteunen gezinnen met kinderen ,in de leeftijd van 0-14 jaar, in de thuissituatie. Laagdrempelige opvoedingsondersteuning noemen we het. De vragen vanuit ouders/verzorgers zijn heel divers en variëren van bv. leren grenzen aan te geven, structuur leren aanbrengen, opvoeden in Nederland tot de behoefte aan een sparring-partner en praktische opvoedingsadviezen. Het team bestaat uit 30 vrijwilligers en 2 projectcoördinatoren.

Hoe werkt Home-Start+ de Liemers? Wekelijks komt een getrainde vrijwilliger bij het gezin langs. Centraal staat de vraag en behoefte van het gezin. Doel van de ondersteuning is om de druk van de ketel te halen in het gezin dat het tijdelijk zelf niet redt. Hierdoor kan rust en ruimte ontstaan, die ouders en kinderen kunnen helpen de situatie beter te beheersen. De ondersteuning is gratis voor gezinnen en tijdelijk (van enkele tot 12 maanden). De ervaring leert dat met de juiste ondersteuning het gezin er uiteindelijk vaak zelf uitkomt!

In de Liemers is de vraag: 'Opvoedingsondersteuning een schande of een voorrecht?' al door honderden gezinnen positief beantwoord door te ervaren wat een vrijwilliger voor hen kan betekenen. Veel ouders die tijdelijk een steuntje in de rug van iemand kunnen en konden gebruiken omdat opvoeden niet altijd even lekker gaat/ging. Hoe fijn kan het dan zijn wanneer een getrainde vrijwilliger in zo'n periode een luisterend oor biedt, rust brengt en/of helpt met praktische zaken?

Voor informatie of een gesprek, als belangstellende, gezin, vrijwilliger of verwijzer kan men terecht bij de projectcoördinatoren: Loes Hulsebosch l.hulsebosch@humanitas.nl, 06 35130961 Eline van Kuijk e.vankuijk@humanitas.nl, 06 13436787.

Activiteiten bij tennisverenging Zevenaar

ZEVENAAR - Het zomertoernooi van TVZ zit er weer op. Hoewel iets mindere inschrijvingen dan voorgaand jaar was het desalniettemin en sportief en vaak zeer spannend gebeuren.

Vanuit de wijde omgeving waren er deelnemers van veel zusterverenigingen, zelfs vanuit Borculo. Onder zeer warme omstandigheden werd er gespeeld en de organisatie hield alle spelers goed in de gaten en zorgde ervoor dat emmers met koud water en handdoekjes bij de banen aanwezig waren. Ook de nodige bouillon ontbrak niet om het zoutverlies tegen te gaan. De organisatie verzorgde heerlijke brokken watermeloen en de hartige hapjes ontbraken ook niet.

De zaterdag en zondag werden zoveel mogelijk parasols aan het hek of bankjes bevestigd om zo toch enige verkoeling te geven. Dit alles werd door de spelers(-sters) hooglijk gewaardeerd. Het volgende TVZ-toernooi kondigt zich al weer aan alhoewel we nog een paar weklen hebben te gaan, dat is ons 25-plus dubbeltoernooi dat gehouden wordt van 3 september tot en met 9 september. "Voor inschrijven kunt u de website van TVZ bezoeken waarin u verder wordt geïnformeerd zoals via de toernooi-agenda van de KNLTB, We verwachten er net als voorgaande jaren weer veel van. Wij zijn onze sponsors dankbaar voor de beschikbaargestelde prijzen. Het mag genoemd worden dat Vivaldi een ludieke prijs beschikbaar stelde: een parasol met zonnecollectoren en dat met deze zomer.

Een unieke mijlpaal bij Tennisvereniging Zevenaar

ZEVENAAR - "Het gebeurt niet vaak dat een 90-jarige nog op de tennisbaan staat, maar bij TVZ is dat wel het geval en we mogen die persoon wel even in het zonnetje zetten."

Daarnaast is Gerard Ophuis ruim 50 jaar lid van onze tennisvereniging en het bestuur heeft gemeend Gerard (nu nog symbolisch) te benoemen als erelid van onze club. Gerard is een schoolvoorbeeld van correctheid, sportiviteit en inzet. Altijd correct in tennis-outfit en wat hem zo karakteriseerde was het feit dat er nooit één onvertogen woord uit zijn mond kwam. Daar kunnen we veel van leren, want we nemen wel eens wat anders waar. Dat was voor ons als bestuur aanleiding tot het nemen van deze stap." Tijdens de finale dag van ons zomertoernooi op 22 juli kreeg hij de gouden speld overhandigd en zijn vrouw Anneke een mooi boeket bloemen. Gerard gaat nu stoppen met tennissen en het bestuur en ook alle leden wensten hen nog veel gezonde en sportieve jaren toe.

Activiteiten bij TVZZEVENAAR - Het zomertoernooi van TVZ zit er weer op. Hoewel iets mindere inschrijvingen dan voorgaand jaar was het desalniettemin en sportief en vaak zeer spannend gebeuren. Vanuit de wijde omgeving waren er deelnemers van veel zusterverenigingen, zelfs vanuit Borculo.

Onder zeer warme omstandigheden werd er gespeeld en de organisatie hield alle spelers goed in de gaten en zorgde ervoor dat emmers met koud water en handdoekjes bij de banen aanwezig waren. Ook de nodige bouillon ontbrak niet om het zoutverlies tegen te gaan. De organisatie verzorgde heerlijke brokken watermeloen en de hartige hapjes ontbraken ook niet.

De zaterdag en zondag werden zoveel mogelijk parasols aan het hek of bankjes bevestigd om zo toch enige verkoeling te geven. Dit alles werd door de spelers(-sters) hooglijk gewaardeerd. Het volgende TVZ-toernooi kondigt zich al weer aan alhoewel we nog een paar weklen hebben te gaan, dat is ons 25-plus dubbeltoernooi dat gehouden wordt van 3 september tot en met 9 september. "Voor inschrijven kunt u de website van TVZ bezoeken waarin u verder wordt geïnformeerd zoals via de toernooi-agenda van de KNLTB, We verwachten er net als voorgaande jaren weer veel van. Wij zijn onze sponsors dankbaar voor de beschikbaargestelde prijzen. Het mag genoemd worden dat Vivaldi een ludieke prijs beschikbaar stelde: een parasol met zonnecollectoren en dat met deze zomer.

Complete cardio- en krachttraining vanuit het hart

Marjanne Swanenburg: “Alle spieren worden aangepakt.”

DUIVEN – Eén van de vestigingen van Curves, de grootste fitnessketen ter wereld, zit aan de Rijksweg in Duiven. Bijna driehonderd vrouwen tussen de veertien en tachtig jaar volgen meerdere keren per week een complete cardio- en krachttraining in slechts dertig minuten. Zij voelen zich gezonder, vitaler en fitter.

De vrouw achter het succes is Marjanne Swanenburg. Samen met Margo, Mia en Yvette begeleidt ze de vrouwen. "Vrouwen krijgen hier dezelfde workout die in een normale sportschool anderhalf uur duurt. We hebben elf toestellen zonder zware gewichten die één voor éen worden afgewerkt. Dertig seconden inspanning en dan even rust. Elk toestel traint meerdere spieren en past zich dankzij een hydraulische pomp automatisch aan aan jouw inspanningen. Je hebt geen gedoe met het veranderen van gewichten of instellingen. Alle spieren worden aangepakt. Iedereen kan het op haar eigen niveau doen."

Vrouwen die willen kennismaken met Curves kunnen dertig dagen sporten voor dertig euro, waarvan de eerste vijf workouts op afspraak zijn onder begeleiding van een Curves Coach. "Dan letten we op houding, ademhaling, eventuele fysieke ongemakken. Als ze daarna lid willen worden betalen ze 44 euro per maand en mogen ze onbeperkt sporten zonder af te spreken of vaste lestijden te volgen. Ook kunnen ze een super afvalprogramma volgen, dat Curves Complete heet. Voor sommige dames is het ook een sociaal gebeuren. Wij zijn vaak de eerste mensen die hen op een dag persoonlijk aanspreken. Hoe belangrijk is dat? Je kunt wel training geven, maar het moet wel uit je hart komen. Dat gebeurt hier in Duiven."

Curves Duiven, Rijksweg 60B; 0316 263120.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 10 augustus van 14.00 tot 16.30 uur zal de Ontmoetingskerk aan de Marktstraat te Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 eens van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk waarschijnlijk niet van binnen bezichtigd. Dit terwijl het interieur zeker een bezoek waard is. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard. Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is die middag welkom.

Programma Filmhuis Zevenaar

Médecin de campagne (foto: Filmhuis Zevenaar) Filmhuis Zevenaar

MÉDECIN DE CAMPAGNE is een heerlijke Franse plattelandskomedie. Jean-Pierre werkt als huisarts op het Franse platteland. Iedereen kan zeven dagen per week op hem rekenen, tot hij zelf ernstig ziek wordt. De jonge arts Nathalie komt zijn praktijk overnemen maar zij is niet gewend aan het plattelandsleven. Jean-Pierre kan het werk maar moeilijk overdragen. Hij ziet zichzelf als onmisbaar in de dorpsgemeenschap. Regisseur Lilti baseerde de film op zijn eigen ervaringen als huisarts. Do 9/8, za 11/8 20:15u en di 14/8 10:30u.

ON CHESIL BEACH. Angst voor het onbekende. Een pasgetrouwd stel gaat in 1962 naar een hotel in Dorset voor hun huwelijksnacht. Complicerende factor: beiden zijn nog maagd, zonder dat ze het van elkaar weten, en zien nogal op tegen de huwelijksnacht. Prachtig gedoseerd verhaal over liefde, seks en de angst voor het onbekende. Met Saoirse Ronan (Ladybird) en naar de gelijknamige novelle van Ian McEwan. Vr 10/8, ma 13/8 20:15u en di 14/8 14:30u.

Médecin de campagne (foto: Filmhuis Zevenaar)

TULIPANI nog een keer op herhaling. Magisch-realistisch drama over Zeeuwse boer Gauke, die na de Watersnoodramp op zijn fiets stapt en naar een Zuid-Italiaans bergdorpje rijdt (gevaar op overstroming!) om daar tulpen te gaan kweken. Naber is perfect als de onbevangen Gauke, die de stugge dorpsbewoners al snel voor zich weet te winnen. Sympathieke film van Mike van Diem (Karakter), die de regie overnam na een burn-out van Marleen Gorris. Zo 12/8 14:30u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Programma voor kinderen tijdens SamenLoop voor Hoop De Liemers

Sfeerimpressie van de Kinderloop 2016 in het Horsterpark in Duiven. Foto: Eigen foto

DUIVEN – Op 8 en 9 september wordt er in het Horsterpark in Duiven gewandeld tijdens de SamenLoop voor Hoop. Om het evenement voor alle leeftijden interessant te maken, heeft de organisatie een heus speelplein ingericht. Zo wordt het evenement voor iedereen de moeite waard.

Vanaf zaterdagmiddag 14.00 uur is het speelplein geopend. Er zijn veel activiteiten zoals: bubblebal, dartvoetbal, pony rijden, schminken, knutselen. Maar er is ook een ballonkunstenaar en een cartoon-tekenaar. Speel-o-theek de Vlieger uit Duiven stelt Oud-Hollandse spelen ter beschikking. Om deel te nemen kun je bonnen kopen à twee euro per stuk. Koop je vijf bonnen, krijg je de zesde cadeau. Ook de opbrengsten van het speelplein gaan naar het goede doel.

KinderLoop

Op zondag 9 september is speciaal voor de kinderen van de basisscholen een 24 minuten durende KinderLoop. Deelname is gratis en alle kinderen krijgen een blijvende herinnering. Aanmelden voor de KinderLoop kan per mail: kinderloopdeliemers@gmail.com. De KinderLoop start op zondag om 11.00 uur, aanmelden voor de start tot 10.30 uur in het Horsterpark.

24 uurs wandelestafette

Op 8 en 9 september 2018 wordt de SamenLoop voor Hoop de Liemers gehouden in het Horsterpark in Duiven. Je kunt als team mee wandelen, zodat er 24 uur lang minimaal één lid van het team in het parcours is. Je wisselt elkaar dus af. Ook vrijwilligers en sponsors zijn welkom. De totale opbrengst van de SamenLoop voor Hoop gaat naar het KWF, tien procent gaat naar Het Braamhuis in Zevenaar. Meer staat op www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers.

Weerbaarheidstraining 4ALL

ZEVENAAR - Vanaf woensdag 12 september organiseert Caleidoz Welzijn een weerbaarheidstraining voor alle kinderen in de leeftijd van 8 - 12 jaar.

Voor kinderen die gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben of gewoon niet zo sterk in hun schoenen staan, ontwikkelde gediplomeerd docente Seraja Schreuder deze weerbaarheidstraining. Zij leert de kinderen fysieke en mentale weerbaarheidstechnieken, zodat zij zichzelf kunnen verdedigen, hun emoties beter leren kennen en beheersen en daardoor weer lekker zichzelf kunnen zijn. In de training staan plezier, sport en respect voor elkaar centraal. De training wordt, vanaf 12 september, elke woensdagmiddag gegeven van 14.30 tot 15.30 uur en zal in totaal tien weken duren. De training wordt gehouden in jongerencentrum 4ALL aan de Engeveldweg 4 in Zevenaar. De kosten voor de gehele training bedragen veertig euro in totaal. Voor meer informatie en/of om je op te geven: Emmy van Aalten: e.vanaalten@caleidoz.nl.

21 / 28

22 / 28

23 / 28

24 / 28

25 / 28

26 / 28

27 / 28

28 / 28