GN Nijmegen-Noord

13 februari 2019

GN Nijmegen-Noord 13 februari 2019


Het verhaal van het oude kerkje in Lent

Kerkje 1557 en 2018. (foto: Geertjan Reuser, Lent) Geertjan Reuser, Lent

LENT - Gelegen aan de Waal tegenover Nijmegen, op het kruispunt van water- en landwegen was Lent keer op keer slagveld. Onder andere de veldheren Maurits, Parma en Turenne hebben in Lent hun verwoestende sporen nagelaten.

Het dorp werd beschoten, geplunderd en ontvolkt. En de oude middeleeuwse St-Maartenskerk werd daarbij zwaar beschadigd, in brand gestoken en beroofd van meubilair dat moest dienen als brandhout. Met een reeks prachtige illustraties van oude kaarten, schilderijen en tekeningen, uit verschillende archieven en musea, schept Dick Kruyt een levendig beeld van die eeuwenlange, buitengewoon roerige geschiedenis van het mooie dorp Lent.

Het verhaal van Lent, en vooral het kerkje dat daar symbool voor staat, wordt verteld op woensdagavond 20 februari om 20.00 uur in de Sint-Maartenskerk, Pastoor Van Laakstraat 30 in Lent.

Musical-in-1-dag voor kinderen

Musical vorig jaar. (foto: Hans Rutgers) Hans Rutgers

LENT - Op zaterdag 30 maart is het zo ver: voor de tweede keer wordt er in de Vierplek een Musical-in-1-dag georganiseerd.

‘Jona’, wordt ingestudeerd en opgevoerd door kinderen van 4-12 jaar, samen met de professionele theatermakers van ‘De Vliegende Speeldoos’. Opnieuw een prachtig actueel en hoopvol verhaal voor en door kinderen. Er kunnen 50-100 kinderen meedoen, vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom om mee te spelen.

Deelname is gratis, aanmelden bij wilma@4-plek.nl. Locatie: Citadel (Griftdijk Noord 9A in Lent). Kinderen van zes tot en met twaalf jaar starten om 10:15 uur met de repetities (voor lunch wordt gezorgd) en kinderen van vier en vijf jaar beginnen om 12:30 uur. De voorstelling waarbij iedereen welkom is, start om 16:00 uur.

Geef kind de vakantie van zijn leven

REGIO - Hoe fijn zou het zijn om even weg te zijn uit de chaos, niet aan je zorgen te hoeven denken en lekker te spelen met andere kinderen? Helaas zijn er veel kinderen die zich dit zullen afvragen. Ze leven in armoede, omringd door conflicten of in een zorgelijke thuissituatie. U heeft de kans om één van die kinderen een prachtige tijd te bezorgen die hij of zij nooit zal vergeten!

Wij zoeken nog vakantieouders die hun huis voor een periode van 10 tot 21 dagen willen openstellen voor een vakantiekind. In een gezellige, huiselijke sfeer komt een kind helemaal tot rust. Het beleven van de dagelijkse dingen is voor de kinderen al heel fijn, uitjes zijn leuk maar thuis met andere kinderen spelen vinden ze ook al super.

De periode in Nederland helpt de kinderen om hun dagelijkse zorgen even opzij te zetten en even helemaal kind te zijn. Door aandacht, liefde en structuur merken ze dat ze geliefd zijn en krijgen ze vertrouwen in de toekomst.

Europa Kinderhulp

Stichting Europa Kinderhulp (EKH) zet zich al jaren in om kinderen uit mindere situaties een fijne vakantie in Nederland te bieden. De kinderen komen uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Oekraïne en Nederland. EKH heeft in deze landen contact met uitzendende organisaties, bijvoorbeeld sociale zaken of een kindertehuis. De reizen worden door EKH georganiseerd en alles is onder toezicht.

Meer informatie staat op www.europakinderhulp.nl. Wilt u een informatiepakket ontvangen of wilt u zich aanmelden? Dit kan via deze website door uw gegevens in te vullen onder de button: Vakantieouder worden. Voor contact met een EKH-medewerker kunt u bellen met Theo Kersten: 0316 264844.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 februari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

Zondag 17 februari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Young at Heart
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 09.30 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 15 februari is het weer zover. Het bingoteam van de Koninginnebuurt, organiseert weer een gezellige bingoavond!

Deze avond is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 15 februari is het weer zover. Het bingoteam van de Koninginnebuurt, organiseert weer een gezellige bingoavond!

Deze avond is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners

Voorjaarstraining TWC 't Verzetje Bemmel.

BEMMEL - Ieder jaar organiseert toer- en wielervereniging ’t Verzetje uit Bemmel in de maand maart een aantal voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners en wielrenners die ervaring op willen doen met het rijden in een groep.

Tijdens deze trainingen wordt in kleine groepen, onder begeleiding van een ervaren trainer, ingegaan op de basisbeginselen van het wielrennen. De trainingen bestaan uit oefeningen waarbij aandacht besteed wordt aan het veilig kunnen en durven rijden in een groep, de positie op en de beheersing van de fiets, bochtentechniek, souplesse, kracht en duurvermogen. Klimmen en dalen komen ook aan bod. Alle tips die je krijgt, kun je gebruiken in je eigen trainingen en vergroten daarmee ook je fietsplezier. Een mooie start van het nieuwe wielerseizoen op de weg!

De trainingen vinden plaats op zondagochtend 10, 17 en 24 maart in Bemmel. Ben je geïnteresseerd in deze trainingen, stuur een mailtje naar secretaris@twctverzetje.nl en je ontvangt alle benodigde informatie. Deelname aan de trainingen is gratis en alles gebeurt onder het motto “Samen uit, Samen thuis”! En onder het genot van een heerlijk kopje koffie kan bij terugkomst geëvalueerd worden in ons Clubhuis.

Rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk

Rommelmarkt in dorpshuis Beatrix. (foto: Susan Jongeling)

SLIJK-EWIJK - Het bestuur van dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk houdt weer een gezellige rommel- en antiekmarkt met alleen antiek en spullen uit grootmoeders tijd.

Er worden geen zelfgemaakte en nieuwe spullen verkocht. Ook meubels zijn niet toegestaan. Dat wordt dus weer echt snuffelen tussen de oude spullen en wat is het dan leuk als je iets vindt dat je nog kent van vroeger of iets dat je spaart. De vorige markt op deze manier was drukbezocht en de sfeer was heel gezellig. Ook de standhouders waren zeer tevreden.

Er bleven veel mensen nog wat nagenieten met een kop koffie of wat te eten in de sfeervolle serre van het dorpshuis. Het bestuur van Dorpshuis Beatrix wil van deze gezellige ouderwetse rommel- en antiekmarkt weer een traditie maken. De volgende markt wordt gehouden op zondag 24 maart van 11.00-16.00 uur. Het adres van Dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk.

Hebt u gehoord van deze gezellige markt of bent u nieuwsgierig geworden? Als u ook een kraam wilt huren, neem dan snel contact op met Dini Huijbers via email: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385. De huur van een kraam van 2.40 x 0.80 m. is 10,00 euro.

Carnavalsavonden in Nölerhout

Carnavalsavond in Nölerhout. (foto: Sabrina Sanders)

OOSTERHOUT - De Wielewoalers heeft voor de komende carnavalsavonden weer een mooi programma weten samen te stellen.Op zaterdagavond 2 maart is er Gemaskerd Bal met muziek van New Leaf. Tijdens deze avond worden prijzen uitgereikt voor de best verkleedden en worden Miss en Mister Carnaval 2019 bekend gemaakt. De avond duurt van 21.00 tot 01.30 uur en vindt plaats in dorpshuis De Schakel aan de Honsvoet 2 in Oosterhout. Toegang vanaf 12 jaar, en de entreeprijs is 10,00 euro. Leden hebben vrij toegang.

Zondag 3 maart spelen Willie en de Billies tijdens het Voudte Bal de mooiste smartlappen en meezingers. De avond duurt van 21.00 tot 01.30 uur en zal plaatsvinden in dorpshuis De Schakel. Toegang vanaf 12 jaar, en de entreeprijs is 10,00 euro. Leden en jeugd van 12 - 17 jaar hebben vrij toegang.

Op maandag 4 maart laat Dj Henry iedereen uit zijn dak gaan op het Stuiterbal. De avond duurt van 21.00 tot 01.30 uur er zal plaatsvinden in dorpshuis De Schakel. Toegang vanaf 12 jaar, en de entreeprijs is 10,00 euro. Leden hebben vrij toegang. Let op NIX18! De Wielewoalers werken met bandjes en leeftijdscontrole bij de entree, legitimatie verplicht! Pinnen niet mogelijk. Carnavlsvereniging De Wielewoalers viert niet alleen in de avonden carnaval, het volledige programma staat op www.dewielewoalers.nl

Boerenbruiloft bij De Wielewoalers

Boerenbruidspaar 2019. (foto: Patricia Zwitserloot)

OOSTERHOUT - Tijdens de dolle dagen is er veel te beleven bij De Wielewoalers in Oosterhout. Voor het gehele programma wordt verwezen naar www.dewielewoalers.nl maar nu wil de carnavalsvereniging al vast hun boerenbruiloft onder de aandacht brengen.

Op dinsdag 5 maart worden er voor de tiende keer twee echtelieden in de onecht met elkaar verbonden tijdens het Nölerhoutse carnaval. Dit jaar zullen Erik Janssen en Lidy Merkus tijdens de boerenbruiloft elkander het ‘ja’ woord geven in zaal Merkus. Zoals altijd zal het echtpaar worden toegesproken door de enige echte Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Boerenstand van Nölerhout: Jan Janssen. Op een ludieke manier zal Jan het doopceel lichten van de bruid en bruidegom.

Vanaf 13.30 uur is iedereen in Nölerhout en daarbuiten welkom in de zaal Merkus, Dorpsstraat 12 in Oosterhout. Daar zal om 14.00 uur de huwelijksvoltrekking plaatsvinden. Aansluitend is er gelegenheid tot feliciteren tijdens de spontane receptie, zal het bruidspaar de openingsdans doen en barst het boerenfeest los.

De boerenbruiloft duurt tot 18.00 uur en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Sowieso. Na een spetterende finale sluit De Wielewoalers om 19.00 uur de dolle dagen af met Prins Ben de Zwevende Troef, hofdames Astrid en Claudia en hun lijflied: 'We blieven Nölen'. Na afloop is er mogelijkheid om erwtensoep met roggebrood en spek te eten. Deze dag heeft iedereen vrij entree.

Avondvolk: Sarah MacDougall

Sarah MacDougall. (foto: Sarah MacDougall)

LENT - Het eerste dat opvalt is Sarah MacDougall heldere, rustgevende stem die, moeiteloos leunend op haar stuwende gitaartokkel, zingt over liefde en gemis, het creatieve proces en de gevoelens van het mens-zijn.

De Zweeds-Canadese gaat net zo makkelijk op in de folk- en countrysound van Noord-Amerika als in een grootser en ietwat duister altfolk-geluid dat haar Scandinavische wortels verraadt, maar haar eigen identiteit blijft duidelijk hoorbaar.

Sarah MacDougall tourt om haar pasverschenen vierde album te promoten: All The Hours I Have Left To Tell You Anything is de opvolger van de in 2015 verschenen Grand Canyon, die een Canadian Music Award won, werd geproduceerd door Marcus Paquin (Arcade Fire, The National, Timbre Timbre) en Nygel Asselin (Half Moon Run). Het Belgische Rootstime noemde haar “Eén van de grootste talenten van dit tijdperk”. Luister hier:
Cold Night (live): https://www.youtube.com/watch?v=EDYbKIzhAC8; en: Empire (Official Video): https://www.youtube.com/watch?v=JL3XS7AMdQY. Bij dit optreden wordt Sarah begeleidt op gitaar en bas, dus dit zal een intiem en gevoelig optreden worden.

De voorstelling is zaterdag 23 februari in De kleine Wiel aan de Karl Marxstraat 101 in Lent; aanvang: 20:00 uur.
Entree: 10 euro; 7,50 voor leden; 5,- voor studenten en minima. (Lid worden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: http://www.avondvolk.nl/nieuwsbrief/). Tickets via https://www.ticketkantoor.nl/shop/MacDougall.

Royal Opera House livestream te zien in theaterkerk

(foto: Annemieke van der Togt) Foto: Annemieke van der Togt

BEMMEL - In maart kunt u bij TOP genieten van twee extra filmvoorstellingen die via livestreaming worden vertoond. Wat dacht u van een mooie kunstfilm over Caravaggio getiteld The Soul and the Blood (momenteel is er in het Stedelijk Museum van Utrecht een tentoonstelling over de 'Caravaggisten'), of de balletvoorstelling Don Quichot uitgevoerd door het Royal Opera House. Producties van topniveau en wereldfaam, live te zien op het witte doek in onze comfortabele theaterfilmzaal.

Caravaggio - The Soul and the Blood, op donderdag 14 maart. Een ontroerende reis door het leven, het werk en het getormenteerde bestaan van Michelangelo Merisi da Caravaggio, één der meest controversiële en mysterieuze figuren in de kunstgeschiedenis. Caravaggio was een revolutionaire kunstenaar en derhalve vaak minder geliefd bij zijn tijdgenoten.

(foto: Annemieke van der Togt) Foto: Annemieke van der Togt

Don Quichot, uitgevoerd door het Royal Opera House, op donderdag 28 maart. Liefde en vriendschap triomferen in Carlos Acosta's bruisende productie van dit duizelingwekkende ballet. Het verhaal van Cervantes over de klunzige ridder Don Quichot heeft talloze choreografen, musici en beeldend kunstenaars geïnspireerd. Carlos Acosta koos deze vrolijke klassieker als zijn eerste productie voor The Royal Ballet.

Wilt u een keer een livestreamvoorstelling bijwonen? Bezoek dan de website: www.topbemmel.nl. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nijmegen Swim to Fight Cancer

NIJMEGEN - Na een meer dan succesvolle eerste editie vorig jaar van Swim to Fight Cancer in de Spiegelwaal in Nijmegen zullen op zondag 8 september weer talloze zwemmers het water induiken.

De zwemmers laten zich sponsoren door familie, vrienden en bekenden om zo geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Elvira den Hertog, initiatiefneemster van Swim to Fight Cancer Nijmegen, is enthousiast over deze tweede editie. "Iedereen krijgt in zijn leven op de een of andere manier met kanker te maken. Of je wordt zelf door de ziekte getroffen of je kent mensen in je omgeving. Er moet nog zoveel onderzoek plaatsvinden om deze ziekte goed te kunnen bestrijden. Voor kankeronderzoek is veel geld nodig. Met deze tweede editie hopen wij het aantal deelnemers van het afgelopen jaar (258) en de opbrengst te verdubbelen. Wij hopen ook dat veel bedrijven zullen aanhaken om ons te steunen. Naast het evenement voor volwassenen en bedrijventeams zal er ook weer een zwemafstand voor kinderen zijn. Zo maken we samen een vuist tegen kanker. Wij gaan als organisatie er in elk geval alles aan doen om het nog beter en nog mooier neer te zetten dan in 2018."

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwemevent in een stads decor waarbij deelnemers en teams donaties ophalen voor Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. "Doe mee en help mee, zodat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Heb je plannen om dit jaar ook mee te doen, volg dan de nieuwsberichten in de krant en op de social media van Swim to Fight Cancer Nijmegen."

2.000,- extra inruil, 250,- gratis accessoires en tankpas t.w.v. 500,- euro! Opnieuw The Big Event bij Opel-dealer Mulders Nijmegen

NIJMEGEN – Opeldealer Mulders Nijmegen maakt de aanschaf van een nieuwe Opel wel heel aantrekkelijk. Tijdens de spectaculaire show The Big Event, die van 11 tot en met 16 februari in Nederland plaatsvindt, krijgt de klant 2.000,- euro extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van zijn huidige auto (1.000,- euro voor de Opel KARL). Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor 500,- euro gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor 250,- euro aan Opel-accessoires uitkiezen.

Dé inruilsensatie van Nederland! Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel óók van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Daarmee is The Big Event meer dan ooit dé inruilsensatie van Nederland!

"The Big Event vindt in februari al voor de twaalfde keer plaats in Nederland", zegt Bob Willemsen van Mulders Nijmegen. "Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Onze klanten weten inmiddels dat er extra veel voordeel te halen is."

Mulders Nijmegen is gevestigd aan de Weurtseweg 301 in Nijmegen; 024 3503000.

Schaakprobleem 5 2018-2019

Wit geeft mat in 2.

Schaakprobleem 4 was het zelfde als probleem. U kunt de oplossing van probleem 4 gewoon insturen.

Oplossing mailen binnen 2 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Uitslagen OSBO competitie:

Elster Toren 1 – SMB 1 5-3

Elster Toren 2 - ASV 5 2.5 – 5.5

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Qua beroep is de waterman een echte uitvinder. Beroepen in de techniek horen bij hem. Maar ook in de automatisering kunnen ze heel goed hun draai vinden. Als ze voor een bedrijf op de afdeling personeelszaken werken kunnen ze goed inschatten wie de juiste mens op de juiste plek is. Het zijn goede talentscouts en headhunters.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag gaat jouw planeet Mars naar het trage teken stier. Daarmee gaat op vrijdag meteen de vaart eruit. Ook al omdat er dan veel misgaat. Een wat rustiger tempo geeft jou wel de kans om wat meer van het leven en de natuur te genieten. Je neemt zelfs de tijd om rustig te dineren.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Doordat de planeet Mars vanaf donderdag in jouw sterrenbeeld gaat lopen word jij gehaast en gestrest. Normaal ben jij de rust zelve maar nu loop je rond als een kip zonder kop. Gelukkig vind je op zondag toch een manier om tot ontspanning te komen. Maar maandag moetje echt weer aan de gang.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande donderdag vallen er harde woorden. Pas op dat je niet op de ziel van de ander gaat staan. Het weekend verloop heel ontspannen. Maar op maandag en dinsdag is het rondom jou een soort gekkenhuis. Door op woensdag alles netjes volgens het boekje te doen herstel jij de bestaande orde.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Ondanks dat je over bepaalde zaken twijfelt heb je tot en met zaterdag hele goede dagen. Gesprekken gaan echt ergens over en het is gezellig. Op zondag voel jij je snel aangevallen. Met de volle maan op dinsdag komen er veel nieuwe kansen voorbij. Jij was wel toe aan nieuw en fris project!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Na een gezellige vrijdagavond kom je in een redelijk 'leeg' weekend terecht. Je geniet van de rust. Op maandag zijn er opmerkelijke ontmoetingen met mensen die iets aan jouw leven kunnen toevoegen. De volle maan op dinsdag en de overgang naar het teken vissen maken dit tot een meditatief moment.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag heb je de neiging om met een van je klussen de boel te forceren. Niet doen, maagd! Vast is vast en klaar is klaar. Maandag en dinsdag is het vooral irritante chaos om jou heen. Het lijkt wel alsof iedereen de weg kwijt is. Door woensdag de boel strak te organiseren help je iedereen weer vooruit.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op zaterdag twijfel jij vooral aan je eigen goede smaak. Normaal laat die je niet in de steek maar nu ben jij één en al twijfel. Op zondag lukt het je om tot totale ontspanning te komen. Maar op maandag moet jij weer aan de bak. Er wordt een zwaar beroep gedaan op jouw verantwoordelijkheidsgevoel.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Donderdag heb je de neiging om anderen tot de orde te roepen. Het is de vraag of ze dit van jou pikken. Vrijdag heb je de neiging om water naar de zee te dragen. Stop met dit nutteloos gedoe! Op zondag heb je gesprekken (misschien wel met jezelf) die veel emoties teweeg brengen. Dinsdag voel jij je beter.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend heb je vooral twijfels over je eigen opvattingen. Dat is een positief signaal dat je óók kritisch kunt zijn op jezelf. Volgende week dinsdag en woensdag ben je eerst ergens helemaal vóór om direct daarna je mening te wijzigen en er helemaal op tegen te zijn. Een wonderlijke switch!

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Tot en met zondag maak jij hele 'lege' dagen mee. Ook wel eens fijn om wat minder stres mee te maken. Op maandag kun je een klein voordeeltje meemaken. Grijp je kans, steenbok! Op woensdag de 20e voel jij een goed evenwicht tussen gevoel en verstand. Maar je krijgt die dag helaas je zin niet.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een onrustig weekend (alles loopt anders dan je zou willen) krijg je op maandag de kans om vaste afspraken met iemand te maken. Daarbij blijft er voldoende ruimte voor jou om je eigen 'ding' te doen. Volgende week woensdag kun jij de ander overtuigen met meer dan ijzersterke argumenten.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag vraag jij je af waarvoor je de ander eigenlijk helpt. Het lijkt erop dat het niet gewaardeerd wordt. Zondag is een goede dag voor cultuur. Al is het maar dat je een filmpje pikt! Aanstaande dinsdag begint de vissentijd weer en ben jij bijna lyrisch over het leven. Je geniet ervan!

Koffieochtend voor ouders: Net gescheiden en dan?

ELST - Iedere derde woensdag van de maand verzorgt Forte Thuis (gezinsondersteuning en onderdeel van Forte Welzijn), een koffieochtend voor ouders met jonge kinderen. Ouders en kinderen ontmoeten elkaar, het is gezellig en er ontstaan dikwijls leuke contacten.

Op woensdag 20 februari organiseren wij een themaochtend. Ans Peters, mediator bij STMR, hebben wij bereid gevonden om voorlichting te geven aan ouders die net gescheiden zijn.

Ans geeft op een zeer laagdrempelige wijze tips en tools over hoe je juist wel of juist niet moet handelen in een scheidingssituatie. Dit alles in het belang van je kind. Het is belangrijk dat je kind zo veilig en zo goed mogelijk tijdens dit proces wordt ondersteund. Elke ouder wil dit zo zorgvuldig mogelijk doen voor zijn/haar kinderen, maar hoe doe je dat?

"Ben je geïnteresseerd? Kom dan 20 februari van 10.00 – 11.00 uur naar: De Ruimte, Sint-Maartenstraat 32b, 6661 DA Elst. De koffie en thee staan klaar! Ook je kinderen zijn natuurlijk welkom. Er is een veilige ruimte met speelgoed waar ze onder begeleiding kunnen spelen. Grootouders zijn ook welkom.

Heb je interesse of vind je het belangrijk voor een familielid, kennis of iemand anders die in deze situatie zit? Meld je dan aan bij Roly Buijs via mail roly.buijs@fortewelzijn.nl of bel 06 33793841."

Optreden 'De Vakidioten' vervalt

BEMMEL - Het optreden van De Vakidioten van 16 februari komt te vervallen vanwege privéomstandigheden van twee van de vier acteurs.

"Heeft u kaartjes voor de voorstelling besteld via de website, dan ontvangt u in de komende weken de gemaakte kosten terug via uw bankrekening. Graag ontvangen wij van u een mailtje ter attentie van Jantina Pranger, vakidioten@topbemmel.nl, met daarin uw naam, uw ticketnummer(s), emailadres en IBAN-nummer (bankrekeningnummer), zodat wij het geld aan u kunnen overmaken."

TOP doet zijn uiterste best om de mensen met kaartjes tijdig op de hoogte te brengen van het geannuleerde optreden. Mocht u onverhoopt toch naar de Theaterkerk komen, dan zal daar iemand aanwezig zijn om uw kaartjes om te ruilen!

TOP probeert een passend vervangend optreden voor De Vakidioten te boeken. "Mocht dit lukken, dan maken we dat zo snel mogelijk bekend op de website van TOP, www.topbemmel.nl."

Landschappen en vogels bij huis

Baardmannetje. (foto: Koos Dansen)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt donderdagavond 21 februari een lezing over landschappen en vogels dicht bij huis. Deze is van 20.00 tot 22.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1 M in Bemmel. Inloop vanaf 19.30 uur

Koos Dansen, natuurbeschermer, fotograaf en verteller verzorgt deze lezing. Hij neemt u mee naar zijn favoriete plekjes en stekjes in- en rondom Arnhem-Zuid, waar hij de afgelopen jaren bijna 200 soorten vogels fotografeerde. Het Waterrijk in Park Lingezegen staat volop in de belangstelling. De afgelopen jaren is dit gebied opnieuw ingericht tot rietmoeras, bloemrijk grasland en loofbos in wording. Wij volgen de ontwikkeling van de vegetatie, met pioniersoorten als kemphaan, watersnip, wulp, winter- en zomertaling, lepelaar op het kale slik en in ondiep water en allengs meer rietsoorten zoals baardman, grote karekiet, waterral en roerdomp. Verder is er aandacht voor stadsuiterwaard Meinerswijk en de Veluwse parken en landgoederen rond Arnhem-Noord. Zo komen soorten in beeld als visarend, nonnetje, grasmus, kneu, klapekster, grauwe klauwier, zwarte en groene specht, appel- en goudvink. Tot slot de ooievaars op het nest langs de Waaldijk bij Lent. Daarnaast is er oog voor het geheel van landschappen, flora en andere fauna. Wilt u ook een boeiende lezing bijwonen? Kom dan naar De Veldschuur, iedereen is er welkom.

De kosten zijn 7,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee. Houders van de 'Vriendenkaart van Stichting Lingewaard Natuurlijk' hebben gratis toegang. Voor informatie: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

SC Bemmel dames 35+ zoekt versterking

SC Bemmel dames 35+. (foto: Mirjam Keijser)

BEMMEL - Sinds augustus wordt er iedere vrijdagavond bij SC Bemmel een balletje getrapt door een enthousiaste groep van zo'n vijftien dames. Dit onder de bezielende leiding van trainer/coach Berry Menting.

Er zijn al twee oefenwedstrijden gespeeld en het team heeft haar mannetje gestaan tijdens een onderling toernooi tegen enkele herenteams van SC Bemmel. We kunnen echter nog wel wat versterking gebruiken... Voetbalkennis, ervaring of talent is niet nodig, enthousiasme en gezelligheid wel! We trainen van 20.30 tot 21.45 uur, waarna de derde helft in de kantine volgt. Ben je vrouw, 35+ en heb je zin in een gezellige en sportieve vrijdagavond, kom vrijblijvend een keertje kijken of meetrainen! Meer informatie staat op de Facebookpagina (SC Bemmel dames 35+) of neem ervoor contact op met Mirjam Keijser, 06 54235858.

Mamma Mia – Here we go again

BEMMEL - Op donderdag 21 februari vertoont TOP de kaskraker Mamma Mia – Here we go again.

Mamma Mia speelt zich af op hetzelfde ansichtkaartachtige Griekse eiland als de eerste film: Sofie (Amanda Seyfried) organiseert een openingsfeest voor haar nieuwe hotel, een eerbetoon aan haar overleden moeder Donna (Meryl Streep). Tegelijkertijd is deze film een prequel: in flashback is te zien hoe Donna zwanger raakte van Sofie en waarom drie mannen haar vader zouden kunnen zijn.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

De Valburgse verlichte optocht

VALBURG - We nemen u graag even mee terug naar 10 februari vorig jaar vlak voor aanvang van Valburgs eerste verlichte optocht. In de maanden voorafgaand is de route uitgezet, zijn vrijwilligers opgetrommeld, vergunningen aangevraagd bij gemeente en provincie en hebben zich 26 groepen aangemeld om mee te doen.

Inmiddels is het bijna carnaval 2019, staat het evenement in de startblokken en staat de teller vier weken voor aanvang op 22 deelnemende groepen. Alles aanwezig dus om er weer een geweldige optocht van te maken op zaterdag 2 maart vanaf 19.11 uur. Carnavalsverenigingen De Stiekenvrienden en ’t Blauwe Striekske hopen een ieder als bezoeker ook dit jaar weer in groten getale te mogen ontmoeten in Valburg.

Steenhandel KAN is verhuisd naar Gendt

GENDT - Per 1 februari heeft steenhandel KAN zich officieel gevestigd aan de Biezenkamp 21 in Gendt.

Ruim 20 jaar geleden begon Richard Rutten zijn steenhandel in Ressen. Inmiddels heet dit Ressen-Nijmegen Noord en heeft de oprukkende woningbouw de grenzen van zijn voormalige locatie bereikt. Steenhandel KAN vond daarom de tijd rijp om de overstap te maken naar het industrieterrein in Gendt om daarmee de toekomst met mogelijke uitbreiding zeker te stellen.


Steenhandel KAN levert zowel aan particulieren als aan bedrijven, heeft een ruim assortiment bestratingen en kan het aanbod van diverse fabrieken leveren. Naast bestrating is inmiddels ook een ruim assortiment houten schuttingen en hekwerken leverbaar. Door bemiddeling bij plaatsing en aanleg kan steenhandel KAN zijn klanten een ruime service geven bij al het tuin en bestrating werk.


KAN heeft in korte tijd de overstap naar Gendt kunnen verwezenlijken en een groot gedeelte van de bestrating staat al geshowd. In de komende maanden zal de showtuin nog worden uitgebreid.
De korte levertijden en ruime openingstijden blijven ook in de toekomst het kenmerk van steenhandel KAN. De gunstige ligging van het bedrijventerrein waarborgt snelle leveringen aan binnen- en buitenland, ook op afroep, waarmee KAN zich in het verleden al kon onderscheiden.
Dat de consumenten in de aanloop van de verhuizing naar Gendt steenhandel KAN heeft kunnen vinden, geeft Richard Rutten het vertrouwen een goede stap voorwaarts gemaakt te hebben.

Steenhandel KAN, Biezenkamp 21 Gendt; 024 3481148; Info@steenhandelkan.nl www.steenhandelkan.nl.

Mestactie Scouting Paul Kruger

LENT - Het wordt inmiddels traditie: de mest-actie van Scouting Paul Kruger. Ook dit voorjaar gaan de scouts van deze groep weer op pad om Champost te verkopen. Champost is een mengsel van stro, paardenmest, kippenmest, kalk en veen, afkomstig uit de champignonteelt, en daardoor heel geschikt voor gazon en border.

Op zaterdag 9 maart wordt de mest verkocht in Nijmegen-Oost, Berg en Dal, Beek en Ubbergen, op zondag 10 maart zijn Lent en Oosterhout aan de beurt. De opbrengst van de mestactie gaat geheel naar de vereniging.
De mest moet vooraf worden besteld. Dit kan gemakkelijk en snel via de website www.mestnijmegen.nl. Geef tijdig uw bestelling door want de voorraad is beperkt! De kosten zijn vijf euro per kruiwagen en elke zesde kruiwagen is gratis. Enkele dagen voor de levering wordt u geïnformeerd over het tijdstip van levering.

'Breek' voorstelling van Nathalie Baartman in Theater De KiK

ELST - Op zaterdag 16 februari om 20:30 uur treedt Nathalie Baartman op in Theater De KiK in Elst. Er zijn nog enkele kaartjes te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Breek is een subtiel-hilarische voorstelling over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte. Ze zei: ‘Neem een “breek”, joh. Dat kan hier op de stoeptegel. Hier heb je een hapje gefrituurde sprinkhaan. Verstil de gewoonte, troost die vreemdeling en luister. Het jeukt in je hoofd naar ongehoorde stemmen. Het varken knort je. Laat het barsten en regenen. Druppel en huppel. Breek die hartkorst en gooi je telefoon in het hooi. Bladder af en adem weer.’

Hilarisch cabaret

Nathalie is hilarisch, boeiend en origineel. Ze weet als geëngageerd cabaretier de actualiteit subtiel te mengen met haar persoonlijke verhalen.

Seniorenmiddag TTV Essentia

Seniorenmiddag. (foto: Maarten Nijenhuis)

Seniorenmiddag TTV Essentia

BEMMEL - Elke dinsdagmiddag is er een seniorenmiddag van TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers slaan tussen 14.00 en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel. Het fanatisme is groot, terwijl er ook ruimte is voor gezelligheid en humor.

Volgende week dinsdag is er natuurlijk weer een mogelijkheid om een bal te slaan. Iedere 55+-er die interesse heeft om mee te doen is van harte welkom. Op deze manier kunt u in een ongedwongen sfeer contact hebben met leeftijdsgenoten en ook in beweging zijn. Mocht u interesse hebben dan zien we u graag op een van de dinsdagmiddagen.

Los van deze activiteit is er natuurlijk ook de mogelijkheid om op vrijdagavond vanaf 20.15 uur (senioren) te spelen in de Schaapskooi. Vanaf 18.15 uur spelen de junioren hun oefeningen tijdens de training.

Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl of te verkrijgen via info@essentiabemmel.nl. De club is natuurlijk ook te volgen op Facebook.

Bingo Kantropa Oosterhout

Vogelshow. (foto: T. Boetzel)

OOSTERHOUT - Op vrijdag 15 februari houdt vogelsportvereniging Kantropa haar terugkerende bingo met de welbekende prachtige prijzen.

Ook zijn er diverse geldprijzen en dozen levensmiddelen te winnen. De bingo bestaat uit acht rondes en de kosten daarvan zijn 4,50 euro. Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt. De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur. De bingo zal gehouden worden in café/zaal Merkus aan de Dorpstraat 12 in Oosterhout.

Seniorenmiddag TTV Essentia

BEMMEL - Elke dinsdagmiddag is er een seniorenmiddag van TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers slaan tussen 14.00 en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel. Het fanatisme is groot, terwijl er ook ruimte is voor gezelligheid en humor.

Volgende week dinsdag is er natuurlijk weer een mogelijkheid om een bal te slaan. Iedere 55+-er die interesse heeft om mee te doen is van harte welkom. Op deze manier kunt u in een ongedwongen sfeer contact hebben met leeftijdsgenoten en ook in beweging zijn. Mocht u interesse hebben dan zien we u graag op een van de dinsdagmiddagen.

Los van deze activiteit is er natuurlijk ook de mogelijkheid om op vrijdagavond vanaf 20.15 uur (senioren) te spelen in de Schaapskooi. Vanaf 18.15 uur spelen de junioren hun oefeningen tijdens de training.

Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl of te verkrijgen via info@essentiabemmel.nl. De club is natuurlijk ook te volgen op Facebook.