GN Nijmegen-Noord

15 mei 2019

GN Nijmegen-Noord 15 mei 2019


Zangvereniging Sint-Leonardus deelnemer Rabo-actie

Overzicht van koor.

OOSTERHOUT - Zangvereniging Sint-Leonardus uit Oosterhout heeft een aanvraag ingediend bij de clubkascampagne van de Rabobank regio Rijk van Nijmegen.

In deze regio hebben zich 300 verenigingen aangemeld, waarvoor een bedrag van 250.000 euro beschikbaar is. Zangvereniging Sint-Leonardus met 35 leden is een vereniging die zijn vleugels verder willen uitspreiden. Onze eerste prioriteit is het ondersteunen met zang van de kerkelijke vieringen in Oosterhout en wijde omgeving. Daarnaast komen steeds meer verzoeken van optredens (concerten) in ziekenhuizen, verpleeghuizen en cultureel centra. Dit zijn activiteiten die facilitair geld kosten maar ook voor piano, standaards bladmuziek et cetera. Ieder lid van Rabobank Rijk van Nijmegen ontvangt op 14 mei een stemkaart met een unieke code. Hiermee kunnen zij via een online stemmodule hun stem uitbrengen op de club waarvoor zij kiezen. Ieder lid ontvangt vijf te verdelen stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging mag worden uitgebracht. Stemmen kan tussen 14 mei en 29 mei.

Bemmel kleurt geel/blauw!

Tachtig dweildagvlaggen kleuren Bemmel geel/blauw. (foto: Anniek van de Berg)

BEMMEL - Wie door het centrum van Bemmel rijdt, is het ongetwijfeld opgevallen dat er inmiddels tientallen Bemmelse Dweildag vlaggen in de lantaarnpalen hangen. Het duurt dan ook niet lang meer voordat er weer honderden muzikanten naar Bemmel afreizen om op zondag 9 juni één groot feest te bouwen in het dweildorp.

"Bij deze willen wij iedereen die de Bemmelse Dweildag een warm hart toedraagt massaal oproepen om al deze muzikanten op zijn Bemmels te verwelkomen. Heb je zelf een dweildagvlag? Hang hem dan uit! Heb je geen vlag? Neem dan contact op via info@bemmelsedweildag.nl om er een te bestellen. Ook geel/blauwe ballonnen, dweilen of andere leuke muzikale versieringen helpen mee om van Bemmel opnieuw dé dweilhoofdstad van Nederland te maken. Samen met jouw hulp maken we van de 33e Bemmelse Dweildag een geweldig feest!" Meer info over de Bemmelse Dweildag staat op www.bemmelsedweildag.nl

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Ronald McDonald Boshuus
zoekt vrijwilligers

Een konijn, die de was doet. (foto: A.Neyndorff) A.Neyndorff

ARNHEM - Ronald McDonald Huis Boshuus bevindt zich op het dak van Klimmendaal revalidatiespecialisten. In het Huis kunnen gezinnen van kinderen die behandeld worden in Klimmendaal of het ziekenhuis dichtbij hun kind zijn. Ons Huis is ook één van de aangepaste vakantiehuizen van het Kinderfonds. Gezinnen met een zorgintensief kind kunnen hier op een fijne manier even bijtanken.

Een Ronald McDonald Huis krijgt geen subsidie of andere overheidsgelden en is volledig afhankelijk van sponsoren, giften en inkomsten uit acties. Dankzij de inzet van een enthousiast team vrijwilligers kan Ronald McDonald Boshuus een fijne en huiselijke plek bieden aan veel gezinnen. De vrijwilligers zorgen voor het gezellig maken van het Huis, ontvangen gasten, doen huishoudelijk werk en bieden een luisterend oor. Je draait met elkaar op een gezellige manier een groot huishouden.

Het Huis is geopend van 09:00-21:00 uur, in het weekend van 10:00-20:00 uur. Als vrijwilliger draai je één dienst van vier uur per week (of om de week) "Zonder vrijwilligers kan ons Huis niet open zijn. Daarom zoeken wij vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten en deel uit willen maken van dit fantastische team. Wij hebben jullie hard nodig! Kom jij ons team versterken? Op dinsdag 28 mei organiseren we van 19:00-20:30 uur een informatieavond! Tijdens deze avond vertellen vrijwilligers over het werk en over het Ronald McDonald Huis en krijg je een rondleiding. Wil je je opgeven voor deze avond of wil je meer weten neem dan contact op of stuur een email: 026 3525260 / arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl."

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Scouting Bemmel organiseert
de actie Heitje voor een karweitje

BEMMEL - Op zaterdag 18 mei organiseren de leden van Scouting Bemmel de traditionele actie Heitje voor een karweitje. De actie is bij velen nog bekend uit het verleden, waarbij scoutingleden op pad gaan en huis-aan-huis aanbieden om klusjes te doen in ruil voor een financiële vergoeding.

Op die dag zullen naar schatting circa 40 leden van Scouting Bemmel variërend in leeftijd van 8 tot 15 jaar in groepjes tussen 9.30 en 16.30 uur op pad gaan. "Ze kunnen ook eventueel bij u aanbellen met de vraag of u een 'heitje voor een karweitje' heeft. Wij hopen dat u een klusje heeft voor onze leden, u kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan glas of lege flessen wegbrengen, een boodschap doen, het tuinpad vegen, uw fiets poetsen. Daarvoor ontvangen ze dan een passende financiële bijdrage. De opbrengst van de actie zal aangewend worden voor de leden, namelijk voor speciale activiteiten gedurende het zomerkamp. De leden zijn uiteraard herkenbaar aan het uniform van Scouting Bemmel en de speciale actieboekjes waarin de klusjes en de daarvoor ontvangen bijdrage genoteerd kunnen worden."

Zonnebloem Bemmel, Haalderen
en Ressen maakt een bloemstukje

Gasten met zelfgemaakte bloemstukjes. (foto: Cora Sluiter)

BEMMEL - Het was weer reuzegezellig in De Minkhof. Judith gaf onze gasten uitleg over het maken van een bloemstukje en daarna kon iedereen aan de slag.

Sommigen hadden dit al vaker gedaan en konden niet wachten om te beginnen. Iedereen kon hulp krijgen van onze vrijwilligers maar de eigen fantasie was het belangrijkste. Judith werd bedankt voor de hulp en gezelligheid. Er werden heel mooie stukjes gemaakt en ondertussen zaten de gasten heerlijk te keuvelen. Natuurlijk zorgden de vrijwilligers voor een hapje en een drankje. Aan het einde van de middag konden de gasten nog een heerlijke kom kippensoep eten.

Vrijwilligster Rieky had deze soep zelf gemaakt en de gasten vonden het heerlijk. Alle kommen kwamen leeg terug. Rieky en ook alle andere vrijwilligers werden ook bedankt. Aan het einde van de middag ging iedereen tevreden naar huis en ze namen allemaal hun mooie bloemstukje mee. "We gaan ons nu opmaken voor onze 30-jarige jubileumactiviteit van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen. Noteer maar vast 14 juni want dat wordt feesten", aldus voorzitter Cora Sluiter.

Winter 1944-45 in Betuwe en Niederrhein
Water als Wapen

Britse soldaten waden door het overstroomde niemandsland. (foto: Ferdinand van Hemmen)

ELST - Op woensdag 22 mei om 20.00 uur in Het Wapen van Elst aan de Dorpsstraat 28 in Elst is de voordracht 'Water als Wapen' door Ferdinand van Hemmen.

Pokerspel met het water. Het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta, de gebeurtenissen aan het verdronken front en hoe een uniek monsterverbond het rivierengebied behoedde voor een grote humanitaire ramp. Zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken richting het Ruhrgebied. Een ongekende humanitaire ramp lijkt voor de deur te staan. Maar al die megazorgen brengen vriend en vijand bij elkaar. Er ontstaat een basis voor een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om de opmars van het water te stuiten. De dijken van het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal houden daarom stand.

Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek Ooievaar brengt Zondvloed, verhaalt over de heroïsche rol van Betuwse poldermensen in het afwenden van een groot menselijk drama. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd, omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een riskant pokerspel.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 17 mei is het weer zover.

"Wij, het bingoteam van de Koninginnebuurt, organiseren weer een gezellige bingoavond! Wij nodigen u graag uit om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen."

'Het zit in mijn DNA'

BEMMEL - Op 20 mei is de presentatie 'Het zit in mijn DNA' door prof. Ron Wevers bij de Kinkelacademie.

Het 'DNA' is regelmatig in het nieuws. Nieuwe technieken in de genetica bieden nieuwe kansen. Veel mensen brengen het DNA voornamelijk in verband met opsporingstechnieken bij het oplossen van misdaden. In de gezondheidszorg echter wordt het ook steeds meer gebruikt. Bij het opsporen van een erfelijke ziekte is DNA onontbeerlijk. Er zijn veel genetische ziekten in kaart gebracht en daardoor kon men gerichte en goed werkende therapieën ontwikkelen. Andere mogelijkheden zijn de neonatale screening via een hielprik en ouderparen die een DNA-foutje hebben in eenzelfde gen. Zij kunnen via IVF voorkomen dat een kind met een erfelijke ziekte wordt geboren, belangrijk bij bv huwelijken in 'gesloten' gemeenschappen. DNA-fouten in tumoren kunnen met de juiste middelen worden bestreden, de zogenoemde 'precision medicine'.

Maar de voortschrijdende techniek op DNA gebied voegde recent een nieuwe dimensie toe: “knippen en plakken” in het laboratorium om foutjes in het DNA te herstellen. Ethisch en technisch niet verantwoord dit op mensen toe te passen, maar het is toch al gebeurd. Uw DNA is uw eigendom, het bevat belangrijke informatie voor u en uw nageslacht maar het kan ook misbruikt worden. RadboudUMC prof. Ron Wevers wil in deze lezing graag een tipje van de DNA sluier oplichten in cultureel centrum De Kinkel, Van Amberstraat 1, Bemmel. Aanvang lezing: 20.00 uur, vragen en discussie om 21.30 uur
Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief kopje koffie/thee voor aanvang) via www.dekinkel.nl / naar lezingen en bij boekhandel De Toren van Bemmel.

OOK-wandeling voor lotgenoten in Rheden

RHEDEN - Op zondagmiddag 19 mei is er een lotgenotenwandeling van OOK (Ouders Overleden Kind). OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

"Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan zeven kilometer mee op zondagmiddag 19 mei. Niet-leden zijn ook welkom! We ontmoeten elkaar om13.30 uur bij Restaurant De Ruif, Heuvenseweg 6 in Rheden. De wandeling start om 14.00 uur."

De wandeling gaat grotendeels over onverharde paden door het bos en over de heide. Het gebied is heuvelachtig. Er moet regelmatig geklommen en afgedaald worden. Voor mensen die slecht ter been zijn, is dit niet goed te doen. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij het startpunt iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Broers en zussen, grootouders, familie, vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. Meer informatie staat op: www.oudersoverledenkind.nl."

Inschrijven

bij De Soeptafel

ELST - 'De Soeptafel' organiseert soepdagen waaraan ouderen in Elst kosteloos kunnen deelnemen.

Samen koffie drinken, groente snijden, verhalen delen, soep koken en tot slot samen soep eten. Er zijn nog plaatsen vrij op vrijdag 24 mei en vrijdag 28 juni.

Start: 10.30, einde rond 13.30 uur. Inschrijven bij Maaike: 06 44986453 of mvanbeek1966@gmail.com.

Derde Bemmelse Boekenmarkt

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op zondag 30 juni.

Na twee succesvolle Bemmelse Boekenmarkten kan een derde natuurlijk niet uit blijven. Daarom pakken Monique Kuster en Hetty Lentjes het draaiboek er weer bij en gaan met veel plezier voor een gezellige Bemmelse Boekenmarkt.

De boeken worden niet onpersoonlijk via Marktplaats aangeboden, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 30 juni. Dus, heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Inschrijven bij De Soeptafel

ELST - 'De Soeptafel' organiseert in 2019 belangeloos terugkerende soepdagen waaraan ouderen in Elst kosteloos kunnen deelnemen.

Samen koffie drinken, groente snijden, verhalen delen, soep koken en tot slot samen soep eten. Er zijn nog plaatsen vrij op vrijdag 24 mei bij Albert Heijn Elst en vrijdag 28 juni in De Ruimte, Sint-Maartensstraat 32b.

Start: 10.30, einde rond 13.30 uur. Inschrijven bij Maaike: 06 44986453 of mvanbeek1966@gmail.com.

Herdenken en vieren:
sfeervol, ingetogen en bijzonder

deBolL haalt het vuur op in Huissen. (foto: Gerry Wetters)

BEMMEL - De Dodenherdenkingsbijeenkomst in de Theaterkerk Bemmel op 4 mei was bijzonder met mooie woorden van ds. Gertjan Boer en wethouder Johan Sluiter, een ontroerend verhaal van veteraan Eef Damen, gedichten en prachtige muziek! Met veel aandacht volgden circa 250 mensen, waaronder dit jaar heel veel kinderen, deze herdenking.

Na de bijeenkomst ging men in stille tocht naar het Oorlogsmonument waar na de twee minuten stilte bloemen werden gelegd bij de monumenten. De kinderen van de Tuin van de Vrijheid hadden heel veel linten opgehangen met teksten en legden samen met Mariken Goris uit wat zij hiermee wilden laten weten. Met een grote buiging werd respect getoond voor alle gevallenen.

Op 5 mei haalden zestig Bol-wandelaars het bevrijdingsvuur op in Huissen, na 8 km werd er bij de Mariakapel op De Heuvel een korte plechtigheid gehouden en werden er bloemen neergelegd bij het Mariabeeld. Het Ga-door-Koor maakte ook dit jaar deze bijeenkomst heel speciaal! Na de lunchpauze liepen ze nog 3 km naar Bemmel waar raadslid Theo Peren het vuur in ontvangst nam.

Het bestuur van stichting deBOL kijkt terug op twee sfeervolle, bijzondere, ingetogen en mooie dagen. Met dank aan drumfanfare Eska, stichting Stinase Huissen, alle medewerkers aan de herdenkingsbijeenkomst, alle wandelaars en natuurlijk ook aan mevrouw Vermeulen, bij wie we weer te gast mochten zijn om de lunch te verzorgen. Volgend jaar: 75 jaar Herdenken en vieren! Foto’s/informatie : www.debolbemmel.nl.

Enthousiaste Vierdaagse-vrijwilligers gezocht

Leden wandelvereniging. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

REGIO - Wandelvereniging Magnus is op zoek naar vrijwilligers voor de Nijmeegse Vierdaagse. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

"Op de route verzorgen wij een 120-tal leden en gastlopers. Heb jij een klik met de Nijmeegse Vierdaagse, Wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen. Voor op de route: Je gaat als verzorger vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekent lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Indien je in het bezit bent van een geldig ehbo-diploma (module wandelletsel) en/of je kunt ook nog masseren dan is dat fijn maar absoluut niet noodzakelijk. Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd en de avondkoffie verzorgen. Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtendhumeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je welkom. In verband met de teambuilding die in zo’n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle vier de wandeldagen inzetbaar zijn. Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken. Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: coordinator@wvmagnus.nl."

Meditatieve viering
met Gregoriaanse koormuziek

Interieur kerk. (foto: Marion Zwart) Marion Zwart

RESSEN - Zondagavond 19 mei is er een bijzondere Pleisterplaatsviering in het prachtige Middeleeuwse kerkje van Ressen (Kerkenhof 4 in Ressen).

Gregoriaans mannenkoor Magna Voce verzorgt de muziek die prachtig past bij het jaarthema: ‘Inspiratie uit de kloostertraditie’. We zien uit naar een afwisseling van Gregoriaanse muziek, stilte, enkele meditatieve teksten en een lichtritueel. Iedereen is welkom! De viering begint om 19:30 uur, na afloop is er tijd voor ontmoeting met koffie en thee.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 18 mei
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, 100 jr.jub.Concordia
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 19 mei
St. Werenfridus Elst: 09.30 u: eucharistieviering V. Bulthuis, Jeugdkoor, Eerste Heilige Communie
St. Werenfridus Elst: 11.30 u: eucharistieviering V. Bulthuis, Jeugdkoor, Eerste Heilige Communie
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, Spetters Eerste Heilige Communie
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering N. Sales, In B'Tween
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen: 10.00 u: oecumenischeviering, Vloedschuur M. Sanders en M. Melzer, samenzang
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: woord- en communieviering J. Kallen, Mariaviering, Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Landerij De Park zoekt vrijwilligers

Landerij De Park, uitzicht vanaf de uitkijktoren. (foto: ReversePixels Photography)

ELST - Er worden vrijwilligers gezocht voor Landerij De Park. Daarom is men op 17 mei van 15.00-16.00 uur welkom bij de vrijwilligersvoorlichting van Landerij De Park. In ongeveer een uur maak je kennis met het reilen en zeilen bij Landerij De Park.

Je krijgt een overzicht van de verschillende activiteiten en het verhaal achter het natuurbelevingscentrum. Aansluitend krijg je een rondleiding over het terrein. Tot slot is er gelegenheid om van gedachten te wisselen over de mogelijkheden die passen bij jouw belangstelling. Op dit moment is er specifieke behoefte aan:

- dierverzorgers in de kinderboerderij
- nieuwe leden voor het tuinteam ( beschikbaar op vrijdagmiddag)
- schoolgidsen natuur-en milieu-educatie ( beschikbaar onder schooltijd)
- handige mensen voor het Klus en onderhoudsteam ( op vrijdagochtend)
- mensen met een organiserende, secretariële of administratieve achtergrond, die samen een nieuw team Evenementen en Ondersteuning willen opzetten (3 mensen)
- mensen die natuurbelevingsactiviteiten kunnen opzetten en samen uitvoeren

"De kennismaking is vrijblijvend. Graag even aanmelden via: landerijdepark.vrijwilligers@gmail.com. Landerij De Park vind je aan De Park 12 in Elst. En kom je graag op Landerij De Park? Steun dan de Makers! Kijk op landerijdepark.nl/steundemakers en help mee."

Excursie over de stuwwal

(foto: Toin Diks) Toin Diks

NIJMEGEN - De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd.

Dit landschap ontstond zo’n 160.000 jaar geleden. Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site zijn een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie georganiseerd. De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 15 mei. Geopad Plasmolen-St.Jansberg NL-02. Start: VVV Plasmolen-Mook, Witteweg 10, Plasmolen, om 10:30 uur (lunchpakket meenemen). Aanmelden hoeft niet. Meer info: geopaden.nl. Onder ‘agenda’ wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

van 16 tot en met 22 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. Stier is een heel economisch teken. Ze zullen nooit iets verspillen. Dat is in hun ogen een doodzonde. Van voedselrestjes maken zij met gemak nog een heerlijke maaltijd. En ze zijn heel zuinig op hun spullen. De economie, in het groot en in het klein, heeft hun interesse. Ze zijn dan ook goed in het bestieren van hun bezit en als het even kan sparen ze flink.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vanaf donderdag 16 mei gaat jouw planeet Mars in het teken kreeft lopen. Dat betekent dat je meer aandacht voor je eigen huis hebt en dat je ook bezig bent met je familie. Het ophalen van herinneringen hoort hier dinsdag ook bij. Maar op woensdag zet je juist stappen richting de toekomst.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het komende weekend is erg onrustig. Daardoor kom je niet echt tot rust. En dat stoort jou wel. Jij bent namelijk gesteld op rust en je op je gemak voelen. Er kunnen onverwacht situaties ontstaan waarbij het goed is om mee te bewegen. Rond dinsdag heb je je handen vol met andermans slordigheid.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aan het einde van deze (werk)week moet je er hard aan trekken om alles rond te krijgen. Maar dat lukt jou! In het weekend trek je tijd uit om met de ander in gesprek te gaan. Dat kan heel diepgaand zijn. Op dinsdag begint de tweelingentijd weer. Een beetje een chaotisch begin, maar jij voelt je toch goed.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vanaf donderdag loopt de planeet Mars in jouw sterrenbeeld. Dat geeft het leven meer vaart. Het kan jou een tikje ongeduldig maken en je bent wat sneller kwaad door vervelende voorvallen. De volle maan op zaterdag maakt je onrustig maar je weet wat je moet doen om wel tot rust te komen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Eigenlijk ben jij een beetje verslaafd aan aandacht. Daarom is het niet gek dat jij er moeite mee hebt als er in het weekend niemand naar je omkijkt. Je wordt er een tikje chagrijnig van. Rond volgende week dinsdag heb je veel leuke contacten en gesprekjes waardoor je tot ontspanning komt.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze week is het belangrijk dat je oog blijft houden voor alle details. Je hebt een beetje de neiging om dat te verslonzen. Zo kennen wij jou niet! Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken tweelingen. Dat brengt je in contact met interessante gesprekspartners.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend krijg je te maken met mensen die redelijk diep in de problemen zitten. Het is de vraag of jij je verantwoordelijk moet maken voor het oplossen hiervan. Het beste is dat je ze de weg naar een oplossing wijst. Volgende week dinsdag is er een financiële tegenvaller die je niet verwachtte.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mars in het teken kreeft. Dat is een uitstekende stand om oude zeer te verwerken. In het weekend dient zich iemand aan waarmee je goed over dit soort zaken van gedachten kunt wisselen. Volgende week woensdag kun jij je aansluiten bij een nieuw initiatief.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vrijdag kom je niet goed uit je woorden. Probeer dit niet te maskeren met een overvloed aan woorden. Hou het kort en beknopt. Na een rustig weekend krijg je begin volgende week te maken met mensen die veel pech lijken te hebben. Ze hebben het er zelf wel een beetje naar gemaakt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vrijdag ben jij degene die een bepaalde kwestie open gooit door het gewoon aan te kaarten. Het feit dat jij zo open bent werkt heel positief. De ander voelt zich daardoor uitgenodigd om hetzelfde te doen. Gedurende de rest van de week ben jij weer degene waar anderen op kunnen bouwen.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op vrijdag is het goed dat je je verstand volgt. Emoties kunnen je op dat moment erg verwarren in je keuzes. In het weekend kom je erachter wie je vriend is en wie je vijand. Je sluit je bij de goede partij aan. Volgende week woensdag staan de planeten heel goed om een nieuw initiatief te lanceren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag breng je bepaalde zaken heel helder onder woorden. Maar op vrijdag en zaterdag blijkt dat dit niet goed overgekomen is bij de ander. Het ligt dus niet aan jou, vissen! Volgende week dinsdag krijg je de kans om dit recht te zetten. Je bent dan nog beter in staat om dit te verwoorden.

TOP-band op TMF in TheaterKerk: Jan Terlouw & The Nightclub

BEMMEL - Een van de optredens tijdens het Top Music Fest (TMF) in de TheaterKerk op zaterdag 18 mei wordt verzorgd door Jan Terlouw Junior & The Nightclub. Jan Terlouw Junior is de jongste telg uit een familie van schrijvers en componisten.

In november 2018 trad hij op bij DWDD met een muzikale vertolking van het gedicht 'Schaduw' van opa Jan Terlouw (senior). De talentvolle Deventenaar speelde met zijn band heel Nederland plat tijdens de Popronde. Daarbij bracht hij zijn debuutalbum uit, dat goed werd ontvangen.

En 18 mei dus te zien en te beluisteren bij TOP. Decor is een jaren '20-nachtclub. Bezeten jazzvingers, diepe elektronische bassen, big band sounds en vintage soulzang voeren je mee naar de sferen van toen. Je stapt samen met Jan en zijn band in een soort muzikale film noir: smooth, dark, sweaty & swinging. De band speelt van 23.00 - 24.15 uur in de theaterzaal. Er zijn nog kaarten, dus kom genieten van deze en andere top-acts.

Kaartjes kosten 20,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Yoga bij Carina

Foto: Marleen Beenen Foto: Marleen Beenen

BETUWE - Heb je het altijd (té) druk? Ervaar je stress? Heb je behoefte aan tijd voor jezelf? Wil je leren om uit je hoofd te gaan en je lichaam te voelen? Kom dan naar Yoga bij Carina!

"Vanaf 9 mei geef ik Hatha yogalessen bij jou in de buurt. Of je nu beginner of gevorderd bent, lenig of juist helemaal niet. Dat maakt niet uit, yoga is écht voor iedereen! Het gaat niet om presteren of competitie. Je oefent op je eigen niveau en leert dit te accepteren en te waarderen. Je komt bewust én ontspannen uit de les. Niets zweverigs, maar wel quality time voor jezelf!"

Rooster

Maandag & woensdag YogaNoord - Oosterhout

11:00-12:15 uur

Dinsdag De Leemhof - Gendt

08:30-09:40

09:50-11:00

11:10-12:20

Donderdag Ontmoetingscentrum - Doornenburg

08:15-9:25 uur

09:35-10:45 uur

10:50-12:05 uur

Kosten? De proefles is gratis, daarna een abonnement € 38,- per maand.

Wie ben ik? Ik ben Carina Claassen, 48 jaar. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de verzekeringsbranche is het tijd om mijn dromen achterna te gaan. Na een periode van loopbaancoaching, vielen alle puzzelstukjes op z'n plaats: Ik word Lifecoach, Yogadocent & Vitaliteitstrainer! Ik beoefende al jaren yoga toen ik besloot de Arhanta Yogadocentenopleiding te volgen. Voor mij is yoga thuiskomen in mezelf, bewustwording, rust, balans, energie & fitheid ervaren én ontdekken dat ik nog steeds flexibel kan zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk!

Wat betekent yoga voor jou? Wil je dit ontdekken dan zie ik je graag! Stuur je berichtje naar 06 11292888; www.bijcarina.nl; www.facebook.com/yogabijcarina.

Basisscholen Westeraam Elst starten met afvalscheiding

Op de basisscholen in de Elster wijk Westeraam is een start gemaakt met afvalscheiding. (foto: Suzan)

ELST - Afval scheiden, gewoon doen! Met dit thema werd vorige week het startschot gegeven voor afvalscheiding op de drie basisscholen in de wijk Westeraam. Aanleiding voor het thema was de Duurzaamheidsprijs die door een ouder van De Elstar werd gewonnen.

Gehuld in kostuums gemaakt van plastic bekertjes, patatbakjes en vuilniszakken dansen kinderen van de drie basisscholen op het liedje Plastic Soep van Kinderen voor Kinderen. Zo’n duizend kinderen en hun ouders kijken toe. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder reikte in oktober de duurzaamheidsprijs uit en was dan ook aanwezig bij de opening van het thema. De aanschaf van de bakken werd mede mogelijk gemaakt door de Blokker in Elst.

Met het geld dat gemoeid was met de prijs kocht de winnares twintig sets afvalbakken waarmee de scholen een start konden maken voor afvalscheiding. Het scheiden van afval op de school van haar kinderen was de basis van het duurzaamheidsidee van Hannie Schrijver. Een ander belangrijk onderdeel van het idee was educatie.

Directeur Marco Onstenk van de Elstar is dit ook een doorn in het oog. 'Papier scheiden we al jaren. Het overige afval wordt niet gescheiden opgehaald. Daar komt nu verandering in.'

Twee dagen muziek, cultuur
en lekker eten in Park Bredelaar

Eten, drinken en muziek in Park Bredelaar. (foto: Walter Sietinga) Walter Sietinga

ELST - Niet één maar twee dagen staan dit voorjaar in het teken van muziek, cultuur en lekker eten en drinken. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei wordt Streekfestival Lingezegen georganiseerd.

De reden dat de Streekmarkt dit jaar uitgroeit tot een Streekfestival, is de samenwerking met Popkoor Akkoord dat dit jaar 40 jaar bestaat. Daarom wordt op zaterdagavond 18 mei een open podium georganiseerd. Van 16:00 tot 22:00 uur is dit de plek voor iedereen die iets cultureels kan of wil bijdragen.

Op zondag staat de Streekmarkt op het programma, die dit jaar alweer voor de vierde keer wordt gehouden. De plek waar streekproducten kunnen worden geproefd en de buitensfeer wordt beleefd op allerlei manieren. Ook op deze tweede dag is er een uitgebreid activiteiten- en cultureel programma in en om Park Bredelaar. Leuke acts, voorstellingen en workshops zullen er dan plaatsvinden. Er is genoeg te doen voor jong en oud.

Goed om te weten dat het niet een commercieel festival betreft en eventuele opbrengsten ten goede komen aan stichting Park Bredelaar om te investeren in gereedschappen voor het park, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken en aan Popkoor Akkoord voor de aanschaf van instrumenten en apparatuur.

Op zaterdagavond 18 mei (open podium) is de entree helemaal gratis. De entree-prijs voor de zondag bedraagt 4,00 voor volwassenen en 3,00 euro voor kinderen. Waar? Park Bredelaar, Breedlersestraat 7 in Elst.

14 / 16

Lieve Wesly,
Hoera……!
Wesly was op 6 Mei 13 jaar.

Lieve groetjes van
Pappa, Mamma, Sofie en Lize

Dit lachebekje wordt 20 mei alweer 2 jaar.
Gefeliciteerd lieve Juul van:
Opa, Oma, Lex, Sterrin, Puk en Mees Xxx

Dit Kleine Piraatje wordt 14 mei alweer 2 jaar.
Van Harte gefeliciteerd lieve schat.
Opa Henny, Oma Diny en Woezel.

Nigel alweer 12 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama, Viggo, Enzo en de gehele familie.

11 mei was het dan zover, toen werd onze spetter 50 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd Dineke.

Dikke knuffel van
je Erik, Sanne en Mirte

Lieve Sofie,
Heel veel succes met je examen!
Zet hem op, nog even je best doen, en dan een welverdiende lange vakantie. (hopen wij haha)
Dikke knuffel van
Mamma, Pappa, Wesly en Lize

Lieve Lars,
Op 22 mei alweer 5 jaar.
Een hele fijne verjaardag.
Gefeliciteerd een kus en
een knuffel van opa en oma.

Op 7 mei werd je 15 jaar.

Van harte gefeliciteerd.

Chiara, pa & ma

Deze kanjer heeft na zes maanden les
zijn zwemdiploma gehaald.
Super jongen!
Gefeliciteerd.

vanaf 10 mei iedereen op zij
want dan komt Rachelle met de scooter voorbij.
Sweet 16
Gefeliciteerd.
Opa en Oma

Gelderland herdenkt in de Betuwe

Tijdens de exodustocht een ode bij de kapel op De Heuvel. (foto: Martien van Hemmen) martien van hemmen

BETUWE - De Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei staan bepaald niet voor het einde van activiteiten. In feite betreft het hier als het ware een 'startsein'.Achter de schermen zijn veel organisaties in Gelderland druk doende om stil te staan bij 2019. Dit is het jaar waarin de dramatische mislukking van Market Garden wordt herdacht.

Al vrij snel na de bevrijding werden in de regio herdenkingen georganiseerd. Om verklaarbare redenen vonden die hun oorsprong vaak in de militaire (geallieerde) traditie. Maar ook 'herdenken' maakt zijn ontwikkeling door. Het is een afgeleide van de bewegingen in de maatschappij. Zo werd aan het militaire element uiteindelijk de rol van de dappere Polen toegevoegd. Dit resulteerde in een monument van generaal Sosabowski en een Polen infocentrum in Driel. De rehabilitatie van de Polen was een goede zaak. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in hetgeen gebeurde in onze regio in de periode 1944-1945.

Er zijn excursies die naast het verhaal van de geallieerden òòk aandacht geven aan de Duitse kant van de strijd. Oh ja, dan zijn er ook nog de burgers. Zij kwamen in de spagaat van oorlogsgeweld en iedereen in de regio moest evacueren.Gelukkig krijgt hun lot steeds meer aandacht. Hierbij kunnen wij op onze eigen hedendaagse manier herdenken en ook die dramatische vlucht die eindigde omstreeks juni 1945. De Exodustocht is een ode aan de burgers.Iedere laatste zaterdag in juni wordt de wandeltocht georganiseerd .Iedereen moet mee kunnen doen dus zijn er liefst zes afstanden. "Doe mee op 29 juni en kijk op www.exodustocht.nl."

Dertig jaar Historische Kring
Bemmel, Haalderen en Ressen

Kattenleger-De Plak Bemmel. (tekening: Joop Verburg)

BEMMEL - In het weekend van 18 en 19 mei viert de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen haar dertigjarig bestaan. Met de expositie '30 jaar verbeeld' wordt hieraan uitgebreid aandacht besteed.

Er worden pentekeningen van Bemmelaar Joop Verburg tentoongesteld. Op 18 en 19 mei is de expositie van 14:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek in de Kringruimte in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, Bemmel.

De expositie neemt de bezoeker mee op een reis van dertig jaar door Bemmel en Ressen aan de hand van de pentekeningen van Joop Verburg en foto’s die gemaakt zijn van de actuele situatie. Joop Verburg stond aan de wieg van de HKB die hij altijd een warm hart toegedragen heeft. Hij schreef en redigeerde veel verhalen voor het Kringblad en was op allerlei manieren actief voor de kring. Van een aantal tekeningen van zijn hand heeft de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen ansichtkaarten gemaakt. HKB-leden hebben in een speciale jubileumenveloppe een set van vijf van deze kaarten ontvangen. Zolang de voorraad strekt, zijn deze kaarten voor 50 eurocent te koop tijdens de expositie en daarna op dinsdagochtenden in de Kringlocatie in De Kinkel.

In samenwerking met Erfgoed Gelderland wordt gewerkt aan het beschikbaar stellen van de expositie als route op 'Mijn Gelderland'. Als dat gerealiseerd is, kan men op een mooie dag al wandelend aan de hand van uw mobiele telefoon of tablet de locaties in het echt bekijken.

Workshop 'vogeltjes drukken´

NIJMEGEN - Drukkunstcursus vogeltjes drukken in de Bastei, het Atelier Laat je inspireren door de weide- en watervogels van de Ooij en het stroomgebied van de Waal.

Onder leiding van Doro Krol maak je vogelprentafdrukken op karton met drukinkt. Meedoen? Stuur een mailtje naar: dkrol@fo.nl met datum, uw naam en telefoonnummer.

De workshop is zondag 19 mei van 10.30 - 13.00 uur. Kosten: vijftien euro, met kunstenaar Doro Krol. Plaats: De Bastei, Centrum voor natuur en cultuurhistorie, Waalkade 83 in Nijmegen, Atelier.

Workshop 'vogeltjes drukken´

Vogeltjes. (foto: Doro Krol) Doro Krol

NIJMEGEN - Drukkunstcursus vogeltjes drukken in de Bastei, het Atelier Laat je inspireren door de weide- en watervogels van de Ooij en het stroomgebied van de Waal.

Onder leiding van Doro Krol maak je vogelprentafdrukken op karton met drukinkt. Meedoen? Stuur een mailtje naar: dkrol@fo.nl met datum, uw naam en telefoonnummer.

De workshop is zondag 19 mei van 10.30 - 13.00 uur. Kosten: vijftien euro, met kunstenaar Doro Krol. Plaats: De Bastei, Centrum voor natuur en cultuurhistorie, Waalkade 83 in Nijmegen, Atelier.

Karel Donders nieuwe pastoor in de Betuwe

Karel Donders.

BETUWE - Een week nadat pastoor Gerard Peters zijn vertrek aankondigde, heeft de parochie H. Maria Magdalena bekendgemaakt dat pastoor Karel Donders zijn opvolger wordt. Hij is door kardinaal Willem Eijk per 1 september benoemd tot de parochie in de Betuwe.

Karel Donders werd 34 jaar geleden geboren in Arnhem. Hij werd op 14 mei 2011 in Utrecht tot priester gewijd. Daarna werd hij benoemd tot parochievicaris in de Sint-Paulusparochie in Groenlo en omgeving en vervolgens in de samenwerkende parochies Sint-Lucas en Sint-Maarten in Zeist en Leusden. Het pastoraal team en bestuur van de parochie H. Maria Magdalena hebben reeds kennis met hem mogen maken. Zijn zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.

De installatieviering wordt gehouden op zondag 1 september om 10.00 uur in de Sint-Werenfriduskerk in Elst.