GN Berg en Dal Heumen Mook

5 april 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 5 april 2019


Team korfbalvereniging De Horst ongeslagen kampioen

(eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK/DE HORST – Afgelopen zondag stond voor korfbalvereniging De Horst 1 de laatste wedstrijd van de binnen competitie op het programma tegen DSV uit Diessen. De meiden van De Horst waren vastberaden om ook deze laatste wedstrijd te pakken en zo het ongeslagen kampioenschap binnen te slepen.

De wedstrijd begon fel en Lotte Roeloffs wist het eerste doelpunt voor De Horst te maken via een korte kans. Er volgde een spannende eerste helft waarin de score gelijk opging. Net voor rust was het Karin Hopmans die door middel van een wegtrekbal De Horst weer op voorsprong bracht. De dames gingen de rust in met een 6-5 voorsprong. In de rust kregen de dames van De Horst een goede peptalk van coach Meine Jonkers waarbij ze de opdracht kregen de voorsprong verder uit te breiden. Het was Malissa Jacobs die na rust een doorloop scoorde. Het bleef in de tweede helft spannend, maar De Horst bleef de kansen goed uitspelen. Hierdoor lukte het om de opdracht van de coach te vervullen. De wedstrijd eindigde in een 12-8 uitslag en daarmee is De Horst 1 ongeslagen kampioen in de overgangsklasse en maakt het volgend jaar de opwachting in de hoofdklasse! De doelpunten voor De Horst werden gescoord door Lotte Roeloffs (3), Malissa Jacobs (4), Jana van Empel (2) , Karin Hopmans (2) en Dianne van Kesteren (1).

Voedselbank zoekt chauffeurs

GROESBEEK - De Voedselbank Groesbeek is op zoek naar enkele vrijwilligers voor de functie van chauffeur.

De chauffeur zorgt samen met de bijrijder voor het transport van producten van lokale leveranciers naar de opslag, vervoer naar de diverse uitgiftepunten en rijdt ook regelmatig naar het distributiecentrum in Arnhem. De vrijwilliger dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs (B), kan goed in teamverband werken en beschikt over een goede conditie in verband met tilwerkzaamheden. U kunt zich ook aanmelden als reservechauffeur.

Kijk voor een nadere taakomschrijving op www.voedselbankgroesbeek.nl of neem telefonisch contact op met 06 38068767.

Inzameling rommelmarkt bij fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Carnavalsvereniging De Döpkes krijgt T-shirt van Jasper Cillessen

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Vrijdagavond na de onthulling van De Gruusbèkse Nachtwacht in de hal van het gemeentehuis wachtte de carnavalsvereniging De Döpkes nog een verrassing.

De veertienkoppige carnavalsvereniging die liefst al 35 jaar bij elkaar is, had dit jaar tijdens de carnavalsoptocht het idee 'Onze musea, dor mot geld bej mè de Gruusbèkse Nachtwacht is da vurbej'. De club schakelde de twee schilders Ben Wegh en Rob Aalders in die de Nachtwacht opsierde met bekende Groesbekers, onder wie ook Jasper Cillessen. Jasper had ook een uitnodiging voor de overdracht van De Gruusbèkse Nachtwacht ontvangen, maar moest vanwege verplichtingen bij Barcelona verstek laten gaan. In zijn plaats waren zijn ouders Ton en Nelly Cillessen aanwezig, die namens Jasper een ingelijst T-shirt overhandigden voor in hun bouwlocatie. Daarnaast kreeg de jeugd van De Döpkes ieder een paar handschoenen gesigneerd door Jasper. Uiteraard werd dit zeer op prijs gesteld en krijgt het T-shirt een speciale plaats in hun bouwvertrek.

Je (groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Slecht begin doet

De Treffers de das om

GROESBEEK - Het verschil tussen Kozakken Boys en De Treffers is wel eens groter geweest. Sterker nog, er had meer in gezeten dan de 0-1 nederlaag op sportpark Zuid afgelopen zaterdag, als het begin van de roodzwarten iets beter was geweest. Nu liepen de Groesbekers na het doelpunt van Azzouti al na een kwartier achter de feiten aan.


Het schot van Van Nuland, dat via een verdediger op de lat uiteen spatte, had al een waarschuwing moeten zijn. In de dertiende minuut mocht Monteiro ongehinderd doorstomen, de bal kwam terecht bij Vicento, Niels Kornelis pareerde in eerste instantie maar Azzouti was het meest alert en schoof de terugspringende bal in het doel. Een paar minuten later claimde Niek Versteegen recht te hebben op een strafschop, maar de niet altijd even consequent leidende scheidsrechter Rozendal beschouwde het voorval daarvoor als te licht.

De Treffers bleef werken voor een beter resultaat - Rodrigues was dicht bij de gelijkmaker met een vrije trap, die naast ging. Vlak voor rust eindelijk eens een geslaagde combinatie over de linkerkant Lowie van Zundert. Zijn inzet was te zacht om doelman Den Hartog te verontrusten. Na de thee opnieuw een hard werkend Treffers. Kozakken Boys trachtte met kleine overtredinkjes en gesimuleerde blessures het spel te vertragen. Dat nam niet weg, dat de thuisclub al meteen in het begin van de tweede helft een aantal levensgrote kansen kreeg. Rodrigues schoot over, toen Van Zundert de bal panklaar voor hem had neergelegd, Van Zundert zelf schoot naast toen een voorzet van Maertzdorf uiteindelijk bij hem terecht kwam. Er waren nog enkele opstootjes: oud-Treffersspeler Mutzers ontsnapte aan rood, toen hij natrapte. En ook Rodrigues even later liet zich niet van zijn fijnste kant zien, maar ook dat bleef onbestraft. De Treffers bleef drukken, de Kozakken bleven loeren op de counter. Invaller Niels Wouters was nog dicht bij de verdiende gelijkmaker met een kopbal, die net naast ging. Maar het bleef bij dat ene doelpunt van Azzouti, die ook al in Werkendam scherprechter was geweest.

Stoeptegel door ruit bij bewoners

pastorie in Leuth

LEUTH – Pas nu is bekend geworden dat In de nacht van 23 naar 24 maart onbekenden een halve stoeptegel door een raam van de pastorie in Leuth hebben gegooid. Aan de schade rondom enkele ramen is te zien dat er meerdere pogingen zijn gedaan. De halve stoeptegel is door het raam van de keuken gegaan waar op dat moment enkele bewoners aanwezig waren. Zij zijn gelukkig niet geraakt, maar maken zich nu wel zorgen over hun veiligheid.

Begin februari organiseerden de bewoners (zes statushouders) nog een open dag om nader kennis te maken met de buurt en andere geïnteresseerden. Deze dag was zeer druk bezocht en vond in een prettige sfeer plaats. Dit is een schril contrast tot wat er nu gebeurd is. Burgemeester Mark Slinkman heeft de bewoners inmiddels bezocht om ze een hart onder de riem te steken. Mark Slinkman: "Ik vind dit heel erg. Deze jonge mannen zijn naar Nederland gevlucht, omdat ze niet meer veilig waren in hun eigen land. Ze hebben familie en vrienden achter moeten laten. Ze hoopten hier veilig te kunnen leven. Wat mij betreft moet dat ook zo zijn."

Pastoor Henk Janssen van de pastorie gaat maatregelen nemen om de kans te verkleinen dat zoiets weer gebeurt: "We gaan lampen met bewegingssensoren ophangen en het hekwerk van (nieuwe) sloten voorzien. En zo nemen we nog enkele maatregelen. Dit gaat vast helpen, maar ik vind het wel jammer dat het nodig is."

Leuthenaar Jo Coerwinkel is bezig een taalcafé op te starten voor mensen die de Nederlandse taal willen leren. Jo is zeer betrokken bij de Leuthse gemeenschap en de bewoners van de pastorie: "Ik vind het triest dat dit gebeurd is. Deze mannen doen hun uiterste best om volwaardig onderdeel te zijn van de Leuthse samenleving. Ze leren onze taal, voetballen bij onze lokale trots. En afgelopen februari hebben ze hun deuren letterlijk en figuurlijk open gezet voor ons allemaal."

De politie doet onderzoek naar de daders. Als u meer weet kunt u contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Grote boeken- en mediamarkt

Boekenmarkt 2018. (foto: Bert de Valk)

GROESBEEK - Er zijn inmiddels duizenden mooie boeken, cd’s, elpees en dvd’s ingebracht voor de boeken- en mediamarkt van dorpshuis De Slenk.

Bezoekers kunnen op zondag 14 april tussen 11.00 en 16.00 uur hun slag slaan. Naast thrillers en romans zijn er veel informatieve boeken over koken, kunst, tuin en de oorlog. Voor kinderen zijn er leesboeken, strips en sprookjesboeken. Tot slot zijn er honderden cd’s, elpees en dvd’s.

De meeste boeken kosten een euro, cd’s en films worden voor twee euro verkocht. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan de komende verbouwing van het dorpshuis. Men is welkom op Reestraat 2, De Horst in Groesbeek.

Er kunnen nog steeds boeken en media worden ingebracht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Resie Meilink (06 23166038) of per mail resiemeilink@upcmail.nl.

Playbackshow bij Odio

MILLINGEN - Zaterdag 13 april is het zover: de playbackshow van korfbalvereniging Odio. De avond wordt gehouden in de kantine van Odio/SC Millingen. Er zijn liefst dertien optredens.

Wie wint de beker? "Jullie komen de kinderen toch wel aanmoedigen. Het wordt namelijk een hele leuke avond. De avond begint om 18.30 uur. De zaal is open om 18.00 uur."

5 / 28

Van 4 tot en met 10 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. Qua gezondheid is de ram een taaie. Als ze al ziek zijn is dat van korte duur. Ze kunnen hoge koorts ontwikkelen. Een veel voorkomende 'kwaal' bij de ram is hoofdpijn. Dan kunnen ze óf hun energie niet kwijt, óf ze zijn juist te ver gegaan met hun energie. Wat wel veel voorkomt zijn kleine verwondingen door hun onhandige gedrag of hun gehaastheid.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Tot en met zondag is het rustig in jouw leven. Probeer in die tijd energie op te sparen en uit te rusten. Na het weekend wacht jou namelijk een tamelijk zware klus. Dat zal alles van jou vergen! Hoogstwaarschijnlijk is het iets dat fysiek veel van je vraagt. Op dinsdag heb je emotioneel een dipje.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Ze zeggen april doet wat ie wil'. Maar als het even kan ben jij buiten om te genieten van het vroege voorjaar met al zijn bloesems en vroege bloeiers. Werken in de tuin of op het balkon vind jij heerlijk. Volgende week dinsdag en woensdag zit je met je handen in het haar vanwege een relationele crisis.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Komend weekend is het tijd voor serieuze gesprekken. Normaal hou jij het luchtig, maar nu even niet. Er moeten zaken besproken en afgesproken worden die écht bloedserieus zijn! Volgende week woensdag duik jij in een zeer interessant onderwerp dat je tot op de bodem wil uitzoeken.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande vrijdag is het nieuwe maan en is je gemoed een beetje bedrukt. Gelukkig gaat het op zaterdag alweer heel wat beter. Er kan zelfs een lachje af. Het is vaak 'Jantje lacht, Jantje huilt' bij de kreeften! Volgende week dinsdag ben je nogal fel maar dat heeft een meer dan duidelijke reden.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vrijdag voel je dat je meer dan toe bent aan het weekend. Gelukkig staan de planeten in het weekend gunstig om tot volledige ontspanning te komen. Verwen jezelf maar met bijvoorbeeld een geurig bad. Volgende week woensdag ontstaan er spanningen tussen jou en een autoritair persoon.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Tijdens het komende weekend neem jij de tijd om een verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Je wilt voorkomen dat er misverstanden ontstaan door elk woord goed af te wegen. Volgende week woensdag klap jij uit de school. Je deelt een intiem geheim van jezelf met anderen. Dat lucht op!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Volgende week dinsdag zijn er helaas relationele spanningen. Zie 'relatie' daarbij zo ruim mogelijk. Maar de dag daarop haal jij de spanning uit de lucht door uitermate vriendelijk en misschien zelfs heel romantisch te zijn. Daarmee trek je de ander over een streep en is alles koek en ei.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vrijdag zit jij een beetje opgesloten in jezelf. Neem in het weekend de tijd om je af te vragen waarom dit zo is. Maandag zit je beter in je vel maar zijn er klagende mensen om jou heen (collega's?). Volgende week woensdag heb je een heel goed gesprek dat heel veel gevoelens kan relativeren.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
In het weekend is het tijd voor gezelligheid en familie. Je brengt fijne uurtjes met hun door gespekt met gesprekken over gezamenlijke herinneringen. Na het weekend wacht je een ommekeer. Maar daarbij moeten welkeuzes gemaakt worden. Helaas slaat daarbij bij jou de twijfel toe. Geen paniek!

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Tijdens het komende weekend helpen gesprekken met vrienden of kennissen jou om bepaalde zaken te relativeren. Na het weekend moet je alles op alles zetten om bepaalde klussen op tijd af te ronden. Woensdag heb je een aanvaring met iemand die denkt dat hij voor jou beslissingen kan maken.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op zaterdag heb je een heel goed idee dat je op zondag tot op de details uitwerkt. Op maandag ga je ermee aan de slag maar merk je meteen dat dit niet meteen van een leien dakje gaat. Op dinsdag en woensdag erger jij je kapot aan het gebrek van hartelijkheid bij bepaalde mensen in jouw omgeving.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
In het weekend voel jij je heel goed. Dat komt mede doordat jouw directe omgeving jou goed in beeld heeft. Ze houden meer dan rekening met je! En ze geven je de ruimte om dat te doen wat bij jou past. Volgende week woensdag ben je erg gevoelig maar is er wel iemand die heel lief voor je is.

Popkoor Splendid brengt How's life

Popkoor Splendid Overasselt. (foto: Bart Nijs, Studio 38C)

OVERASSELT - Op vrijdagavond 12, zaterdagavond 13 en zondagmiddag 14 april geeft Popkoor Splendid haar derde grote concert in het Verenigingsgebouw in Overasselt. Van reizen over de wereld in 2009 (Splendid Travel) naar zappen door de tijd in 2013 (Splendid What-z@pp), maakt Splendid zich nu op voor How’s life.

Een klas komt na 30 jaar bij elkaar op de reünie in de aula van hun oude school. Hoe is het met iedereen. Hoe is het met Britt, het niet al te snuggere meisje van de klas en hoe zou het met Sterre zijn, altijd in de weer met het scheiden van afval op school. En Lex … hoe zou het met hem zijn. Hij werd altijd zo gepest door Jack.

Onder leiding van dirigent Léon Eijsbouts en regisseur Bianca van Dreumel spetteren we met de mooiste muzikale verhalen van het podium af. We worden begeleid door een live band onder leiding van Thijs Marijnissen (bas), met daarin onze eigen toetsenist Arno Boer, René van Duijnhoven (drums), Mark Engelaer (sax) en Koen van der Locht (gitaar). Fijn dat we ook dit concert weer met hen samenwerken!

Ook nieuwsgierig geworden? Wees er op tijd bij en koop kaarten bij onze leden of via onze website: www.splendid.nu. Kaarten à 12,50 euro (aan de kassa 15 euro) zijn ook te koop bij: Drogisterij Lucy van Langen (Hoogstraat 16, Overasselt), Ambachtelijke Schoenmakerij Piep van Tuijn (Klinkerstraat 19, Grave).

Duizenden belangstellenden genieten van verlichte optocht Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Mede dank zij het mooie lenteweer waren er zaterdagavond duizenden mensen op de been in het centrum van Groesbeek om te genieten van de verlichte optocht.

Het merendeel van de 80 deelnemers had op een enkele na alles uit de kast gehaald om zo verlicht mogelijk voor de dag te komen. Vele duizenden lampen vaak ledverlichting zorgden ervoor dat het centrum van Groesbeek zo nu en dan één lichtbal werd. Dit jaar had de verlichte optocht een internationaal tintje door de deelname van zo'n twaalf Duitse deelnemers uit de grensregio.

Ook deelnemers uit de Betuwe, Brabant en Maas en Waal waren van de partij op deze verlichte optocht die door het verduisterde centrum van Groesbeek trok. De carnavalisten van eigen bodem Binne Dûr met hun verlichte draken en Net uutgebloazen gooiden hoge ogen met hun verlichte creaties. De meeste carnavalisten hielden zich aan de norm van het geluid, die door de organisatie in het reglement was opgenomen, zodat er geen oorverdovend geluid te bespeuren was. Bij het begin van de optocht aan de Gooiseweg was er al over belangstelling niet te klagen en dat werd alleen maar meer, des te dichter men bij het centrum (gemeentehuis) kwam. De belangstelling werd op de Molenweg en Cranenburgsestraat beduidend minder. Rond 22.45 uur vertrok de laatste verlichte praalwagen vanaf de Gooiseweg richting De Linde aan de Cranenburgsestraat waar tegen middernacht de prijsuitreiking plaatsvond.

Grote voorjaarsrommelmarkt bij fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Er zijn weer prachtige spullen binnengekomen, die netjes overzichtelijk zijn uitgestald in een grote loods. De vrijwilligers van fanfare Wilhelmina ontvangen iedereen graag op zondag 28 april van 10.00-15.00 uur.

Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis naar binnen. Bij het entreegeld zit een kortingsbonnetje voor de koffie of een lekkere kop zelfgemaakte soep. Verdere info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

De markt vindt plaats op de mooie locatie bij Wijngaard De Plack, Ketelstraat 36 in Groesbeek. John en Virginie Grutters van de wijngaard zorgen ervoor dat de koffie op tijd klaar staat. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt aanwezig. Iedereen is welkom!

Sankt Cäcilienchor Wyler verzorgt Passionskonzert in kerk Wyler

WYLER – Op goede vrijdag 19 april verzorgt het Sankt Cäcilienchor een Passionskonzert in de Sankt Johannes Baptistkirchein Wyler.

Er zullen liederen ten gehore worden gebracht van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Georg Friedrich Händel, Antonio Caldara, Marco Frisina, Joseph Martin en David Angerman. Het koor onderleiding van Theo Giesbers wordt versterkt met sopraan Kerstin Jansen, Bariton Chris Jansen, orgel Gerard Rutjes.
Ook dit jaar zal er weer een bloemenhulde plaatsvinden tijdens het concert. Diegene die eraan mee willen doen worden verzocht een tulp, roos, of wat er net in de tuin staat mee te brengen. Het belooft ook dit jaar weer een prachtig concert te gaan worden. De tijdsduur van het concert is bewust kort gehouden: 1 uur en een kwartier. Er wordt geen entree geheven en iedereen is welkom het concert bij te wonen. Iedereen krijgt een programmaboekje, zodat men de teksten van de liederen kunnen volgen. Daarnaast zal pastoor Scholten inleiding op de liederen geven. Het concert dat om 20.00 uur begint is een prachtige voorbereiding op het hoogfeest van pasen.

Uitgekozen door de Dorpsdichter

'Alleen', een gedicht van Jasper uit Malden. (foto: Hans van Wayenburg)

HEUMEN - Elke maand kiest de Dorpsdichter van de gemeente Heumen een gedicht uit van een jonge schrijver uit onze regio. Ditmaal een tekst van Japser Bouman uit groep 8 van basisschool de Komeet

Alleen                                 

ik voel me alleen niemand om me heen

ik moet de storm in mijn eentje met de trein

ik moet me richten om mijn eigen te zijn
ik moet sterk zijn en mijn verdriet niet laten uiten
ik sta in de kou in de trein niet buiten

ik moet recht op blijven beven
richten om mijn eigen leven
mijn eigen weg
waar ik mijn eigen route leg

Jasper Bouman

De Dorpsdichter van de gemeente Heumen is altijd benieuwd naar het verhaal achter jonge dichters. Daarom stelde ze wat vragen aan Jasper.


Schrijf je vaker en wat wil je later worden? Ik schrijf niet vaak, en dat weet ik nog niet.
Wie is je favoriete schrijver of dichter? Heb ik niet.
Vind je poëzie belangrijk en zo ja waarom? Ja, je kunt het wel gebruiken.
Hoe oud ben je en wat houdt je bezig? Ik ben 11 jaar en houd van voetbal.
Wat zou je willen zeggen aan de minister president? Dat er meer aandacht besteed mag worden aan poëzie.

Gezellig pasen vieren bij wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de pasen? Op eerste paasdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de paasbuffet. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. Voor beide paasdagen is een speciale vroege vogelactie bij Wereldrestaurant Atlantis.

De meeste gerechten worden door onze koks bereidt met dagverse ingrediënten. U kunt de smaken uit zowat alle culturen proeven in slechts één avond, met gerechten uit China, Japan, Zuid-Amerika, Europa, Indonesië en Thailand. En daar mag u zoveel van eten als u wilt! Want u betaalt bij ons niet voor wat u eet, maar betaalt een vaste prijs!

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.


Vroege vogelactie pasen
Komt u met pasen tussen 16:00 en 16:15 uur? Eet en drink dan twee uur onbeperkt voor 28,95 euro per persoon. Gelieve te reserveren voor de pasen via www.atlantisarnhem.nl.


Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Bingo voor senioren in Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 16 april is er bij de senioren weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open om 13.00 uur in het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 30 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

RepairCafé Groesbeek: Niet weggooien, maar repareren, opnieuw gebruiken!

GROESBEEK - Op zaterdag 13 april van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek. In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke.

Bij huishoudelijke apparaten kunt u denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen. Daarbij kunt u denken aan het korter/langer maken van mouwen en broekspijpen, ritsen inzetten, enzovoort.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Overigens bent u ook zonder kapot apparaat welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama,06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

DVSG niet scherp

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen Unitas’28 in Wamel. Het veld is moeilijk bespeelbaar, ongelijk, maar hier hebben beide teams last van.

DVSG start vandaag met Twan Peters als keeper in het doel. Verder is het team weer ongeveer compleet. Toch komt DVSG moeilijk aan voetballen toe. Er worden te weinig duels gewonnen en de passing is niet goed. Verdedigend staat het goed met de beide snelle backs Tijs de Jong en Rick Goossens. Op het middenveld is met name Rens Hubers actief en bij veel balveroveringen en aanvallen opzetten betrokken. DVSG claimt eenmaal een penalty, overtreding gemaakt op Rico Voeten, maar de scheids wuift het weg. Na een half uur heeft Menno Sillessen een goede schietkans vanuit een verre inworp van Ivo van Balkom, maar scoort niet.

Na rust is Unitas steeds meer in de aanval en scoort in de 52e minuut de 1-0. Een bal wordt over de verdediging gespeeld. De spits van Unitas schiet eerst nog tegen de paal, maar in de rebound zit de bal er alsnog in. Niek Derksen komt in het veld voor Wout Pouwels, maar vandaag kan Niek aanvallend zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. In de 70e min krijgt Rico Voeten een schietkans uit een verre inworp van Ivo van Balkom, maar schiet de bal naast het doel.

DVSG probeert de gelijkmaker te forceren en wisselt nogmaals (Bas Jochoms voor Ruben Nillessen), maar behalve een te zachte kopbal op het doel, kan DVSG geen gevaar meer stichten. DVSG verliest vandaag. Dit had niet zo hoeven zijn, maar de scherpte in de afwerking ontbrak vandaag om tot scoren te komen. Volgende week speelt DVSG uit tegen koploper Aquila.

Groesbeekse Boys doet goede zaken

Groesbeekse Boys viert de enige treffer van de wedstrijd. (foto: Hans Hoogenbosch)

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys wist afgelopen zondag op eigen sportpark met 1-0 van SCP te winnen. Matchwinnaar werd Bram de Bruin. Door het gelijkspel van concurrent vv Ewijk kwam de ploeg uit Breedeweg weer aan kop van de ranglijst. Met nog zeven wedstrijden te spelen staat het één punt voor op de achtervolger waarbij het zelf een wedstrijd minder gespeeld heeft.

In het eerste kwart van de wedstrijd had Groesbeekse Boys een aantal keren de kans om de score te openen. Dave Kleijnen schoot van dichtbij op een Ewijk speler. Kort daarop kopte Sander de Bruin een corner op de paal. Aan de andere kant bracht Groesbeekse goalie Jeffrey Hoogenbosch redding op een direct genomen vrije trap. Daarna zakte het Groesbeekse veldoverwicht weg. Toch ging Groesbeekse Boys met een 1-0 voorsprong de rust in. Sander de Bruin zocht de achterlijn op waarna Bram de Bruin de bal hard in de bovenhoek binnen schoot. De marge leek voor de rust nog verdubbeld te worden. Eerst zag Jan Willem Hendriks zijn lob via de Ewijk doelman over gaan. Daarna kopte Dave Kleijnen vanuit een corner in het zijnet.

In de tweede helft zakte het spel naar een bedenkelijk niveau. Beide teams konden hun stempel niet op de strijd drukken en wisten nauwelijks gevaarlijk voor het doel van de tegenstander te komen. Zonder al te veel moeite wist Groesbeekse Boys uiteindelijk de zege naar zich toe te trekken.

Zondag 7 april gaat Groesbeekse Boys bij nummer laatst van de ranglijst WVW op bezoek. Aanvang van deze wedstrijd is 14.30 uur.

IkPas = 40 dagen zonder alcohol

In opdracht van Gezondheidscentra Samen Gezond Malden schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen tijdens de 40 dagenactie.

"Wij kunnen nooit meedoen..."

“Hoi. Gezellig! Kom verder. ‘k Heb de vakantiekoffers net gepakt. We vertrekken vannacht. Wijntje? Daar ben ik na al dat gesjouw wel effe aan toe. Wat een gedoe toch, op vakantie gaan. Maar ‘k heb het hele huis ondertussen aan kant. Nee? Geen wijntje? Ach ja, jij hebt dat gedoe met die 40 dagen. Soms zie ik die stukjes in de krant. Wij kunnen nooit meedoen, in die periode vieren wij vakantie en is het natuurlijk superongezellig om dan geen alcohol te drinken.

Zo. Ik ben er echt even aan toe. Proost! Vind je toch niet erg? Jammer dat jij niets hoeft. Ongezellig hoor. Maar als wij terug zijn, is die actie alweer bijna afgelopen. Knap, dat jij het weer doet. Jij doet dat natuurlijk ook omdat het je werk is. ‘k Heb het één keer gedaan, weet je nog? Ik vond het wat! Maar wel bijna gelukt toen. Eigenlijk drink ik helemaal niet zoveel. Jij toch ook niet? Ik kan er goed van afblijven. Sla zo een paar dagen over als het moet.” Dikke lach: “Maar het moet eigenlijk nooit! Ja, natuurlijk weet ik dat te veel ongezond is. Maar ik drink niet te veel. Die paar glaasjes. En ik vind ook dat je het leven vieren mag. Er is al genoeg narigheid in de wereld. Dat vind jij toch ook? Als ik terug ben gaan we gezellig lunchen? Wel na 14 april want dan kan jij ook weer gezellig een wijntje drinken. Dat is veel gezelliger, toch?” www.ikpas.nl

Zeer geslaagd TV PIT Marc Sport Laag Toernooi

Laag toernooi 2019. (foto: Geert Jan Berning)

MILLINGEN - Voor het zevende jaar op rij heeft Tennisvereniging PIT haar Marc Sport Laag Toernooi georganiseerd van zondag 24 tot en met zondag 31 maart.

De weergoden waren ons dit jaar erg gunstig gestemd, gezien het aantal deelnemers en vele bezoekers aan dit toernooi. Op zaterdag 30 maart was er een speciale bierproeverij en feestavond. Zondag 31 maart waren de finales en zijn hier de uitslagen van de diverse categoriën:

Bierproeverij Laag Toernooi. (foto: Geert Jan Berning)
Laag toernooi 2019. (foto: Geert Jan Berning)

DD 7

1e: Sandra Kuster en Manon Vink-Kamps

2e: Janneke Driessen en Maril Tielkens-Korbmacher

DD6

1e: Eline Driessen en Sandra de Kleijn

2e: Ingrid van de Lest en Claudia Smeenk

DD5

1e:Leonie Kersten en Annemiek Kuipers

2e: Brigitte Rutjes en Hanneke van Swelm

HD 7

1e: Wilbert Bach en Raymond Heijmink

2e: Ger van den Berg en Arie van den Bielerd

HD 6

1e: Robert van de Hoeven en Rene Rutjes

2e: Guydo Mulder en Tom Spann

HD 5

1e: Michel Arntz en Jorrit van Eck

2e: Koen Vermeulen en Rik Vermeulen

GD 7

1e: Jan Frieling en Petra de Kleijn

2e: John Romein en Yvonne van den Broek

GD 6

1e : Robert vd Hoeven en Sandra de Kleijn,

2e: Geert-Jan Berning en Jeanette Berning

GD 5

1e : Michel Arntz en Brigitte Rutjes

2e : Wim Spann en Deanne van Wissen

Namens de toernooicommissie van het TV PIT Marc Sport Laag toernooi en het bestuur van TV PIT zijn alle vrijwilligers, deelnemers en sponsoren bedankt. Zij hebben dit toernooi tot een succes gemaakt. Volgende jaar zal het toernooi plaats vinden van zaterdag 21 maart tot en met zondag 29 maart.

Jeugdtoneelgroep D'n Zuuten Ienval brengt Annie op de planken

GROESBEEK/BREEDEWEG – De jeugdtoneelgroep van de Groesbeekse toneelvereniging D'n Zuuten Ienval brengt de toneelbewerking van de beroemde kerstfilm Annie op de planken.

De toneeluitvoeringen worden gehouden in verenigingsgebouw De Sleutel aan de Bredeweg 71 in Groesbeek op zondag 7 april om 14.30 uur, zaterdag 13 april 18.30 en zondag 14 april om 14.30 uur. De entreekaarten kosten 6,50 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen. Reserveren kan via telefoonnummer 024 3578390 of via www.denzuutenienval.nl.

Ikaros organiseert volleybalbuitentoernooi voor recreanten

Actie! (foto: Ino) ino

GROESBEEK - Op zaterdag 15 juni vindt voor de vierde keer dit spectaculair en oergezellig buitentoernooi plaats.

Er wordt recreatief gespeeld waardoor ook niet volleyballers mee kunnen doen. Er zijn twee poules: beginners en gevorderden. Naast het sportieve gebeuren kan men terecht op het aangeklede terras dat mooi uitzicht heeft over de velden. Bij de zelfgebouwde beach-bar kun je naast drank ook terecht voor diverse broodjes, soep en snacks. Op het terras waant men zich op een festivalterrein. Tevens zal er muzikale ondersteuning zijn van de formatie Bob & Co.

Op het grote grasveld zal ook weer het waterspektakel klaar staan. Na afloop van het toernooi kunnen deelnemers aansluiten bij de bbq. Ook worden weer loten verkocht met mooie prijzen die gesponsord zijn door lokale bedrijven. Vanaf 20.00 uur start de feestavond met DJ Mark in de feesttent. "We raden teams aan om niet te lang te wachten met de aanmelding ,want vol = vol. Teams (16 +) kunnen zich aanmelden via www.ikaros.nl."

Scholentoernooi vrijdag 14 juni

Na een paar jaar van afwezigheid zal vrijdagmiddag 14 juni het bekende scholentoernooi op hetzelfde terrein gehouden worden. Nadere info zal via de scholen verlopen. Belangstellenden zijn welkom. Het terrein aan de Nieuweweg in Groesbeek is gratis toegankelijk voor toeschouwers.

Bliksembezoek Britse veteranen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op 24 maart 1945 werd de Britse 6th Airborne Division gedropt nabij het Duitse Hamminkeln acht kilometer ten noorden van Wesel.

Dit was het begin van de operatie Varsity – de laatste grote luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog – ten oosten van de Rijn. Het lukte de Britse Airbornes Hamminkeln en het achterliggende gebied in rap tempo te veroveren. Zondagmorgen heeft een kleine groep veteranen en familie van deze Airborne Division, het Groesbeek Memorial op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek bezocht, waar zo'n 200 Britse militairen begraven liggen. Daar werd bij het altaar een korte maar plechtige herdenking gehouden voor hun vermisten, waarvan de namen op het Groesbeek Memorial staan. De korte herdenking wordt geleid door kapelaan Rudo Franken terwijl tijdens de herdenking het Last Post werd geblazen door Michiel Stortebreker. Onder de Britse aanwezigen waren twee veteranen uit de Tweede Wereldoorlog alsmede Lt- Kol Craden van het hedendaagse Britse parachutistenregiment. Voordat het gezelschap op de Canadese Erebegraafplaats arriveerden hadden ze al een bezoek gebracht aan de Britse Common – Wealth erebegraafplaats in het Reichswald waar de meeste Britse gesneuvelden militairen van de operatie Varsity begraven liggen, ook daar vond een korte herdenking plaats.

Voorjaarsconcert Ons Genoegen

Slagwerkgroep Ons Genoegen.

MILLINGEN - Het traditionele voorjaarsconcert van fanfarekorps Ons Genoegen vindt plaats op zondag 14 april aanvang 11:00 uur in het gebouw van schutterij OEV (Dreuge tent) aan de Heerbaan.

Het fanfareorkest bestaat dit jaar 123 jaar maar is zeker niet oud te noemen, met veel jeugdleden en een inspirerende dirigent worden er zeer gevarieerde nummers uitgevoerd. Heerlijke traditionele fanfarenummers van oude Nederlandse en Engelse componisten waar de jeugd maar wat graag de tanden op stuk bijt maar ook swingende nummers die heerlijk in het gehoor liggen waardoor menigeen niet stil kan blijven zitten.

Natuurlijk zijn er geen leden meer van het eerste uur maar nog wel leden die al een respectabel aantal jaren lid zijn van deze mooie en verassende vereniging 40, 50, 60 en 65 jaar om maar eens te noemen. Traditioneel krijgen deze mensen de verdiende aandacht door de leden en het publiek op dit concert voor hun jarenlange inzet. Vanzelf sprekend is onze slagwerkgroep er deze ochtend ook bij. Een slagwerkgroep die niet meer het strakke en stijve imago heeft van vroeger maar met zeer veel enthousiasme de meest mooie nummers ten gehore brengt met veel melodische instrumenten door ook weer veel jeugdleden. Al met al een mooie gelegenheid om na het ontbijt of de koffie thuis de jas aan te doen (indien nodig) en na een kleine gezonde ontspannende wandeling de oren te laten verwennen bij dit voorjaarsconcert.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

Rommelmarkt

HEUMEN - Op zaterdag 13 april is de jaarlijkse rommelmarkt in Heumen.

De rommelmarkt wordt gehouden in gemeenschapshuis De Terp (Dorpstraat 21) van 10.00 - 13.00 uur.

Protestantse

gemeente Heumen

Zondag 14 april om 10.00 uur. Palmzondag. Voorganger ds D.J. Deunk, Malden.

De collectes zijn bestemd voor Steun aan onderwijs in India en de Diaconie.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 10 april: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 13 april: 19.00 uur H. Mis

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 8 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Zondag 14 maart: 9.30 uur H. Mis

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 13 april om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en Herenkoor. Hierbij worden palmtakjes gewijd en uitgedeeld.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 9 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 14 april: 11.00 uur H. Mis Palmzondag met gemengd koor.

Het is weer tijd om het water op te gaan met de Zeil-3-daagse

Lelievlet tijdens de Zeil-3-daagse.(foto: Zeil-3-daagse) Zeil-3-daagse

MOOK - Ook dit jaar zal de Zeil-3-daagse weer plaatsvinden van 30 mei tot en met 1 juni op de Mookse plassen.

De Zeil-3-daagse is voor jongens en meiden tussen de tien en de veertien jaar uit de regio die op een leuke en gezellige manier kennis willen maken met de watersport. In deze drie dagen worden de kinderen de kunst van het zeilen bijgebracht door enthousiaste instructeurs. Er is geen zeil ervaring benodigd!

Lelievletten tijdens de Zeil-3-daagse. (foto: Zeil-3-daagse)

Het programma bestaat uit zwemmen, zeilen, roeien, spellen en de deelnemers blijven zelfs een avond slapen! De kosten voor de Zeil-3-daagse zijn 65 euro per persoon. Hiervoor krijg je buiten drie te gekke dagen op en rond het water ook een instructieboekje + touwtjes om knopen te oefenen, een programmaboekje, avondeten op de tweede dag en ontbijt + lunch op de derde dag.

Voor meer informatie, vragen en inschrijven kun je een kijkje nemen op de website www.zeil3daagse.nl, te e-mailen naar: zeil3daagse@zvcanisius.nl of bellen naar Wobbe Lingmont: 06 40954446. Ook kan je kijken op Facebook (facebook.com/Zeil3Daagse) & Instagram (instagram.com/zeil3daagse).

Buurtkoffie Malden

MALDEN - Ton Hoogstraaten als gastheer van Buurtkoffie-Malden zegt: "Sociale contacten zijn voor ons ouderen heel belangrijk, juist ook voor onze gezondheid. Kortom: Alleen-zijn is niet goed."

"Misschien hebben we daarvoor in Malden de oplossing. Wij hebben in Malden: Buurtkoffie Malden is een Vrij-Inloop-Café voor Senioren, zonder
lidmaatschap geen kosten, gratis dus. Gezellig elkaar ontmoeten, een praatje over de dingen in het leven, of over voeding en gezond leven. Het is belangrijk om sociale contacten te hebben, misschien kun je die vinden bij Buurtkoffie Malden. Kom eens om een hoekje kijken. Elke dinsdag tussen 2 en 4 uur in zaal De Ommezwaai in Zorgcentrum Malderburch." Ton legt nog verder uit: "Buurtkoffie-Malden is een burgerinitiatief samenwerkend met Ouderenzorg Heumen."

Parterre: binnen en buiten de Bubbel

Binnen of buiten? scan van postkaart

GROESBEEK - Parterre is een vorm van samenkomen rond een aanstekelijk thema aan het eind van de zondagmiddag. In de ruime, sfeervolle omgeving van het oudste gebouw van Groesbeek.

"We steken wat van elkaar op en brengen ook eigen gedachten en ervaringen in. Heel toepasselijk houden we het thema van vorige bijeenkomst aan. Deze werd uitgesteld wegens de kou. Dus ‘over tijd’ gaan we verder. Thema: In je bubbel? Over de vertrouwde / besloten kring.

Over onze huidige samenleving hoor je wel zeggen, dat we meer en meer leven in onze eigen ‘bubbel’. Ervaren we dit zelf ook? Hoe waarderen we deze typering? Is het een luchtbel? Hebben we zoiets in de huidige wereld nodig?

Parterre is eenvoudig van opzet. Na een korte inleiding bij het thema worden verhalen, gedachten en vragen gedeeld. En ter afsluiting is er ontmoeting en nagesprek met een hapje en drankje. Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima.

Kortom: 14 april van 16.00 tot 18.00 uur. In het kerkgebouw van de protestantse gemeente Groesbeek, Kerkstraat. Info: nikoraaphorst@t-mobilethuis.nl.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Heumen

Kerkdienst Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 14 april om 10.00 uur. Palmzondag. Voorganger ds D.J. Deunk, Malden.

De collectes zijn bestemd voor Steun aan onderwijs in India en de Diaconie.

Kerkberichten Molenhoek

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 9 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 14 april: 11.00 uur H. Mis Palmzondag met gemengd koor.

Kerkberichten Mook

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 8 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Zondag 14 maart: 9.30 uur H. Mis

Kerkberichten Middelaar

Kerkberichten Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 10 april: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 13 april: 19.00 uur H. Mis

Kerkberichten H. Antonius Abt Malden

Kerkberichten H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 13 april om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en Herenkoor. Hierbij worden palmtakjes gewijd en uitgedeeld.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Is er wel behoefte in Berg en Dal aan Inloophuis de Korenbloem?

GROESBEEK - Het Inloophuis De Korenbloem heeft door ontbreken van voldoende inkomsten in 2018 een deel van haar ruimte in De Mallemolen moeten ontruimen. Het Inloophuis is daarmee veel minder zichtbaar en minder toegankelijk geworden.

De Gemeente Berg en Dal heeft herschikking en invulling van de ruimtes in De Mallemolen bekeken, en het is nu duidelijk dat de huisvestingsmogelijkheden van het Inloophuis niet verbeterd zullen worden. De financiële basis is niet versterkt en veel van de vrijwilligers van het Inloophuis hebben vorig jaar teleurgesteld de handdoek in de ring gegooid.
Het bestuur van Inloophuis De Korenbloem heeft een uiterste poging gedaan een herstart mogelijk te maken, om een duurzame en betaalbare oplossing te vinden voor de huisvesting, en om met nieuwe vrijwilligers de schouders eronder te zetten. Het Inloophuis De Korenbloem hoopte een toevlucht en bron voor informatie en steun te zijn voor mensen met een ernstige ziekte. Helaas lijkt het er op dat het initiatief niet voldoende gedragen wordt door de inwoners van de Gemeente Berg en Dal, en dat er niet voldoende vrijwilligers te vinden zijn om de activiteiten van het Inloophuis De Korenbloem vorm te geven.

Is het misschien zo dat het Marikenhuis in Nijmegen al voldoende mogelijkheden biedt aan zorgvragenden uit onze regio? Moeten we ons er bij neer leggen dit mooie initiatief af te sluiten, na zes jaren waarin we heel veel mensen een helpende hand en een luisterend oor konden bieden? Als er niet snel een nieuw team van start kan gaan, lijkt een sluiting onafwendbaar, zo laat het bestuur van het inloophuis weten.

Maandagmiddaggroep De Treffers gaat serieus te werk met kalk

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – De maandagmiddaggroep van De Treffers neemt het 100-jarig bestaan van de voetbalclub erg serieus.

Iedere maandagmiddag is deze groep vrijwilligers op sportpark Zuid te vinden om ervoor te zorgen dat het sportpark er in optima forma bij ligt. Tussen al het werk door zijn ze nu ook druk aan het klussen voor het jubileumjaar dat De Treffers dit jaar viert. Zij maken namelijk de spellen voor de familiedag op zondag 16 juni. Hierbij kwamen deze vrijwilligers tevens tot de conclusie dat het sportpark meer opgefleurd kon worden in het kader van het 100-jarig bestaan.

Na meerdere malen aangeklopt te hebben bij de commissie 100 jaar De Treffers hebben ze nu het heft in eigen handen genomen. En een ding is zeker, de maandagmiddag groep doet niet aan half werk. Vrijwilliger Peter van den Brink van de maandagmiddag groep: "We bestaan maar één keer 100 jaar en dat mag iedereen weten!

De vrijwilligers gingen gewapend met kalk richting het hoofdveld. Van den Brink: "Het was nog maar een kwestie van een 1 en een 0, dat hadden we zo gepiept." Na een uurtje werk stond het resultaat groot op het hoofdveld. Het is nu in ieder geval duidelijk dat De Treffers dit jaar 100 jaar bestaat. Niemand kan hier nog omheen, dat is een ding wat zeker is. De volgende thuiswedstrijd van De Treffers is op zondag 14 april en dus hebben de vrijwilligers nog even de tijd om het veld speelklaar te maken. "We zijn heel blij met het resultaat maar helaas mogen we het niet laten staan van de KNVB", besluit Van den Brink.

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen Sint-Georgius

Zondag 14 apr 09.30 uur Palmzondag Woord en Communieviering m.m.v. Parochieel Zangkoor Jack Steeghs

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Gerard van Elferen

Nederasselt H. Antonius Abt

Zaterdag 13 apr 19.00 uur Eucharistieviering Palmpasen m.m.v.Gemengd koor Martin Claes

Gebedsintenties: Toon van Haren

Overasselt H. Antonius Abt

Donderdag 11 apr 19.00 uur Donderdagavondgebed in het

Parochiecentrum

Zondag 14 apr 11.00 uur Eucharistieviering Palmzondag Samenzang YvesMambueni

Gebedsintenties: Francien van Raaij; Anneke Peters-Claassen; Marijke Vertogen-van den Wijngaart; Ger Vertogen; Toos Schoonhoven-Douglas; Sjaak Martens; Erica en Joop van Campen; An den Brok-Klabbers(namens de buurt); Elizabeth van Xanten-Arts; Gerard Arts; Zus Hopman-Wintjes(namens de KBO) Hennie van Lin(namens de KBO); Truus Janssen-Duighuisen(namens de KBO); Frans Kesseler; Marietje Beelen-Janssen; Antoon en Anneke Sanders-Janssen.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 14 april: Palmpasen. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: da. Janneke Ruijs, m.m.v. Kinderkoor van basisschool Adelbrecht-Windekind o.l.v. Erlijn Schmiermann.

Het verhaal van Palmpasen wordt verteld en de kinderen mogen palmpasenstokken maken in de Serre. Zij komen aan het eind van de viering in een vrolijke optocht de kerk weer binnen met hun zelfversierde stokken.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor een project van Kerk in Actie: “Stop kinderarbeid in India.”

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre Vanaf 9.45 uur staat de deur open. en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Prominente plaats voor Groesbeekse Nachtwacht

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL - De schilderij van De Groesbeekse Nachtwacht heeft vrijdagavond een prominente plaats gekregen in de hal van het gemeentehuis in Groesbeek.

De uit 14 leden bestaande carnavalsvereniging De Döpkes hadden een idee over de financiële situatie van de musea te weten het Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945 en museum Orientalis. Daarbij waren Groesbeekse prominenten afgebeeld door de twee schilders Ben Wegh en Rob Aalders de thuisschilders van De Döpkes. De Groesbeekse Nachtwacht kreeg zoveel succes dat de vraag rees: waar gaan we er mee naartoe na de carnaval.

Al snel meldde er enkele gegadigden waaronder wethouder Van de Scheur van de gemeente Berg en Dal, die uiteindelijk de gelukkige werd. Vrijdagavond waren De Döpkes met aanhang alsmede het merendeel van de prominenten op de Nachtwacht uitgenodigd in het gemeentehuis om getuige te zijn van de overdracht. Wethouder Van de Scheur was blij dat De Gruusbèkse Nachtwacht een mooie plaats in het gemeentehuis heeft gekregen.

Na de optocht had Van de Scheur aan De Döpkes laten weten het leuk te vinden als de Nachtwacht in het gemeentehuis zou komen te hangen en dat is gelukt, aldus Van de Scheur. Wiel Lenders directeur van het Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945 onthulde samen met oud-pastoor Jan van Gestel onder groot applaus de Gruusbèkde Nachtwacht. Namens Jasper Cillessen boden de ouders van Jasper Ton en Nelly Cillessen een ingelijst shirt van de Barcelona-speler aan De Döpkes voor in de bouwlocatie aan de Breedeweg.

De nieuwe windhaan voor de gemeentetoren aan de Kerkstraat, geplaatst op een hoogte van 37, 62 meter

(foto: Huib Janssen, archief Heemkundekring)

30 maart 1999. Burgemeester, wethouders en ambtenaren kijken gebiologeerd – alsof ze een goudhaantje zien – naar de windvaan die de toren zal gaan sieren. Van rechts naar links: wethouder Sjaak Kamps, burgemeester Gerd Prick, gemeentesecretaris Hans Hermsen, Wethouder Jan Poelen, wethouder Sjaak Thijssen, ambtenaar Herman van Boxtel.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Op katholieke kerken staat veelal een windvaan in de vorm van een kruis en op protestantse kerken meestal een haan met daaronder een torenkruis. In de uitgave 'Geschiedenis van Groesbeeks oudste kerk en 400 jaar protestantse gemeente' is daarover op pg. 272 en pg. 308 het volgende te lezen: 'Het op de torenspits geplaatste ijzeren kruis is 2 meter lang en de koperen haan heeft een afmeting 50 bij 65 cm'. Het genoemde boek is samengesteld in 2011, toen er nog onduidelijkheid bestond over de juiste hoogte van de gemeentetoren; zelfs ten gemeentehuize. Dit was de eer te na van de gemeentelijke landmeters Harrie Reijers en Bert Berning. Besloten werd tot de inzet van het meest betrouwbare meetapparaat, de 'Nikon DTM-310 Total Station'. Het resultaat van de exercitie werd als volgt gerapporteerd: 'meting 1: gemeten hoogteverschil tussen de spiegelstok en de bovenkant van de kam van de torenhaan is 36.377 m. De spiegelstokhoogte (hoogte hart spiegel tot aan de vloer) is 1.75 m. Dus de totale hoogte (vanaf vloer tot aan bovenkant haan) is 36.377+1.75= 38.127 m. Meting 2: horizontale afstand vanaf het meetinstrument tot aan hart toren is 57.416 m. De gemeten verticale hoek is 36.14025 graden. De tangens van deze hoek is 0.637713927; dit maal de horizontale afstand 57.416 m= 36.615 m + spiegelstokhoogte van 1.505 m= 38.12 m. Aldus de accurate landmeters, die de hoogte van de kerktoren (vanaf vloer tot aan de kam van de haan) uiteindelijk vaststelden op 38.12 m.

Holland Casino Nijmegen beste casino van Nederland

NIJMEGEN - Holland Casino Nijmegen is tijdens de 'Casino van het Jaar-verkiezing' van de casino reviewsite Onetime verkozen tot het beste casino van 2018. "Deze prijs is een bekroning op ons werk en vooral de inzet van onze fantastische medewerkers", aldus Arno Bongers, Casinomanager Holland Casino Nijmegen.

Onetime organiseert sinds 2015 de 'Beste Casino van Nederland'-verkiezingen, waarbij de vakjury en het publiek op hun favoriete casino kunnen stemmen. Het professionele reviewteam van Onetime.nl bezoekt jaarlijks de Holland Casino's en de honderden speelhallen in Nederland. In 2018 resulteerde het in elf nominaties die meedongen naar de hoofdprijs. Een vakjury en het publiek bepaalden uiteindelijk de winnaar. Holland Casino Nijmegen werd eerste bij de vakjury en tweede bij het publiek. Nadat alle scores bij elkaar waren opgeteld kwam het casino aan de Waalkade als winnaar uit de bus.

De vakjury was vrijwel unaniem: Holland Casino Nijmegen heeft het goed voor elkaar, waarbij vooral het personeel en de beleving in het casino worden geroemd: "Het personeel komt van een andere planeet. Wat heeft dit casino een team met toppers in dienst. Werkelijk ieder bezoek krijgen we het warme welkome gevoel dat je als bezoeker echt het idee geeft speciaal te zijn."

Arno Bongers, Casinomanager van Holland Casino Nijmegen is erg opgetogen met de uitverkiezing: "Deze prijs is een bekroning op ons werk en vooral de inzet van onze fantastische medewerkers. Want zij zetten zich elke dag voor 100% in om onze gasten een unieke sfeervolle avond uit te bezorgen. Zo zorgen zij ervoor dat de gasten live aan de stijlvolle speeltafels Amerikaanse Roulette of Black Jack kunnen spelen, hun geluk kunnen beproeven aan de allernieuwste speelautomaten of kunnen dineren in ons restaurant. Door onze medewerkers voortdurend te trainen op hospitality en preventie- en zorgbeleid zorgen wij ervoor dat onze gasten altijd gerust, betrouwbaar en veilig uit zijn in ons casino en kunnen genieten van de warme Hollandse gastvrijheid."

Over Holland Casino
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft veertien vestigingen in heel Nederland. Het kansspel aanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. Afgelopen jaar ontving Holland Casino opnieuw de European Responsible Gaming Award voor het beste preventiebeleid in Europa. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl.

Co-Bus Buscamper Verhuur: Europa ligt aan je voeten

OOIJ (NIJMEGEN) - Alweer zeven jaar verhuurt Co-Bus Pössl buscampers voor vakanties. Sinds juni 2016 gebeurt dit vlakbij Nijmegen vanuit het bedrijfspand in Ooij – op de Bouwkamp.


Nu de zon vaker haar gezicht laat zien en de dagen langer worden, gaan de buscampers van Co-Bus weer op vakantie met mensen die hun eigen uitzicht willen kiezen en graag vrij zijn in hun besluit om te blijven staan of verder te gaan. Jouw 'huis' is met een buscamper tenslotte altijd bij de hand. De reiservaring van Arnold en Heleen komt veel (aspirant-)huurders van pas. Dit laat zich terugzien in de extra aandacht die is besteed aan de compleet ingerichte buscampers, maar ook bij de weetjes over reisbestemmingen, het kamperen en gebruik van de buscampers. Alles wat nodig is voor een ontspannen vakantie is aanwezig.

Europa ligt aan je voeten. Het enige wat je als huurder mee hoeft te nemen voor een vakantie naar zon, zee, bergen of mooie steden zijn persoonlijke spullen.

Zin in vakantie met een buscamper of benieuwd naar referenties? Kijk op de website co-bus.nl of bel CO-BUS voor een afspraak (06 12403209). Je bent van harte welkom.

Het is voorjaar in Overasselt bij Tuinplantenkwekerij Van Summeren

OVERASSELT - Midden in het centrum van Overasselt bevindt zich de groenten- en bloemenwinkel van Marco Van Summeren. Marco kweekt al vele jaren zelf een groot assortiment tuinplanten. Hij heeft zicht gespecialiseerd in geraniums in vele kleuren, zowel staande- als hanggeraniums. Deze kosten bij Tuinplantenkwekerij Van Summeren het hele seizoen slechts 5 euro voor 6 stuks!Verder is er een groot assortiment aan hangpotten en kuipplanten in vele kleuren en maten om uw tuin of terras een fleurig aanzicht te geven. Ook voor al uw stekperkgoed, zoals bij
voorbeeld Scavola, Bacopa, Verbena, Surfinia en Sanvatalia, heeft u een grote keus in vele kleuren.

Tuinplantenkwekerij Van Summeren is leverancier van Culvita potgrond wat uw planten beter laat groeien en bloeien. Het product is bekend van de SBS-programma De Grote Tuinverbouwing. De verkoop is inmiddels gestart. Tuinplantenkwekerij Van Summeren vindt u aan de Hoogstraat 24 in Overasselt en is in de maanden april, mei en juni 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Tuinplantenkwekerij Van Summeren is gevestigd aan Hoogstraat 24 in Overasselt. Meer informatie via het telefoonnummer: 024 6221537.

Nieuw in Groesbeek: het COPD-café

Nieuw in Groesbeek: het COPD-café

GROESBEEK - Het leven met COPD kan (soms) zwaar zijn. Gewone zaken in het dagelijkse leven, waar je eerder niet bij stil stond, kunnen veel moeite en energie vragen. Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend en soms zelfs bijna onmogelijk.

Voor de mensen met COPD die er toch een keer uit willen is er nu het COPD-café. Het COPD-café is maandelijks op een maandag in de Mallemolen aan de Kloosterstraat 11. De feestelijke opening is op15 april van 15.00 tot 17.00 uur. De twee volgende data zijn op 20 mei en 17 juni. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Er even uit gaan is gezellig en het kan ook fijn zijn om eens met lotgenoten te praten en te horen hoe zij omgaan met de lastige dingen in het leven, of samen te praten over waar je plezier aan kunt beleven. Ook zorgen we voor iets extra’s dat leuk, interessant en/of gezellig is! Het café is georganiseerd samen met de fysiotherapeuten en de beweegcoach. Zij zullen ook aanwezig zijn en kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden.

Wilt u komen en hebt u geen vervoer, òf wilt u komen en kunt u nog iemand mee nemen die geen vervoer heeft? Laat het ons weten door te bellen of mailen naar Forte Welzijn: (085) 0406066 of info@fortewelzijn.nl.

KBO-film Malden

MALDEN - Dinsdagmiddag 15.45 uur wordt de film The Post vertoond.

Op vertoon van de KBO-Pas betaalt de bezoeker zeven euro. Gevraagd wordt op tijd aanwezig in verband met drukte aan de kassa.

Begin jaren '70 komt The Washington Post in het bezit van geheime documenten van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Deze documenten -beter bekend als de Pentagon-Papers-, geven een beeld over de achtergrond op de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Vietnam. Cine Twins bioscoop is gelegen aan het Kerkplein 2B in Malden; 024 6221346. www.Cinetwins.nl. De film De Wilde Stad wordt op dinsdag 14 mei vertoond.

Joep Arnts uit Ooij, lid van de WMO-Adviesgroep Berg en Dal

(Eigen foto) Foto: Eigen foto

BERG EN DAL - Sinds vier jaar ben ik lid van deze adviesgroep. De WMO-Adviesgroep bestaat uit een groep vrijwilligers die zich bezig houdt met allerhande WMO-zaken, voor jong en oud. Men kan kosteloos beroep op ons doen.

"Wij hebben meerdere werkgroepen, zoals de Cliëntencontactgroep, het Regiotaxivervoer, Toegankelijkeheid, Verkeer en veiligheid. Bij de WMO-Adviesgroep houd ik mij vooral bezig met PR en de organisatie van themadagen. Ik ondersteun graag mensen met een WMO-probleem, opdat iedereen zo optimaal mogelijk kan deelnemen aan het dagelijkse leven. Dit uit zich tevens in mijn andere vrijwilligers-activiteiten, als (bestuurs)lid van diverse verenigingen in ons dorp. Door mijn brede verbondenheid met de plaatselijke samenleving heb ik veel contacten op het sociale vlak. Dit betreft -in verleden en heden- huurderszaken in het algemeen, en meer recentelijk het project 'langer thuis blijven wonen' en de deelname in de werkgroep 'Dorpsagenda Ooij'. Elke eerste donderdag van de maand hebben wij als WMO-Adviesgroep een bestuursvergadering. Deze bijeenkomsten vinden afwisselend plaats in Groesbeek (De Horst), Ooij en Millingen.

Vooral voor de kerkdorpen in de polder zijn wij continu op zoek naar vrijwilligers. Wij zijn een erkende en onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de gemeente en u met raad en daad wil bijstaan. Kom eens meeluisteren bij een van onze vergaderingen (wel eerst even aanmelden) en kijk wat wij voor u of u voor ons kunt doen."

Jubilarissen tennisvereniging gehuldigd

GROESBEEK - Op zondag 31 maart zijn er zes jubilarissen van tennisvereniging Groesbeek gehuldigd. Dit jaar zijn er vier leden 25 jaar lid en twee leden zijn liefst al 40 jaar lid van de tennisvereniging!

De nieuwe leden hebben zich gelijk weer aangemeld tijdens de open dag. Hierbij was ook tennisschool Maximum Tennis aanwezig. Op zondag hebben ook nog de finales van de clubkampioenschappen plaatsgevonden. Er was dus genoeg actie op en rondom de tennisvereniging. "Wilt u ook eens een balletje komen slaan? U ben welkom op de tennisvereniging. Kijk meer informatie op: www.tvgroesbeek.nl."

Carnavalswagen van carnavalsvereniging Nöl Mar Nie nog volop in de picture

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Voor de meeste carnavalsverenigingen en -clubs zit de carnaval erop en kunnen ze gaan beginnen met het afbreken van hun creatie waar ze liefst enkele maanden met man en macht aan gewerkt hebben.

Na de verlichte optocht van afgelopen zaterdagavond zit de carnaval 2019 erop. Echter dit is niet het geval voor carnavalsvereniging Nöl Mar Nie. Deze had dit jaar het thema 'Vakantiepark De Oude Molen in Chinese handen'. De wagen was zo perfect uitgevoerd dat de bedrijfsleiding van vakantiepark De Oude Molen de heer Van Alem de carnavalisten gevraagd heeft de praalwagen enkele weken bij de ingang van de camping te plaatsen. Dat verzoek werd door de carnavalisten ingewilligd en sinds zondag – de opening van het campingseizoen – staat de praalwagen daar te pronken en is 's avonds zelfs verlicht.

Nieuwe hardloopwedstrijd in het centrum van Groesbeek

GROESBEEK - De afgelopen twintig jaar was de hardloopwedstrijd De Zwitserloot Dak Run een begrip voor Groesbeek en verre omstreken.

Toen deze Run stopte was dat een hele aderlating voor de hardlopers in Groesbeek. Met Theo van Maanen eigenaar van de hardloopspeciaalzaken Run2Day in Arnhem en Nijmegen en de Groesbeekse hardlopers Twan Lensen en zijn echtgenote Daphne Panhuysen werd de afgelopen maanden een nieuwe hardloopwedstrijd voorbereid. Het drietal was van mening dat er in Groesbeek een hardloopwedstrijd moest blijven bestaan. De wedstrijd voor de jeugd bestaat uit rondes van 500 meter zodat het publiek de kinderen volop aan kan moedigen. Zowel de start als de finish vinden plaats op het Dorpsplein in Groesbeek.

Op zaterdagavond 25 mei zal het eerste startschot om 17.00 uur klinken.

Het programma zal die dag als volgt zijn:

17.00 uur 500m jongens 2-6 jaar

17.10 uur 500m meisjes 2-6 jaar

17.20 uur 1000m Jongens 7-8, 9-10 en 11-12 jaar

17.35 uur 1000m Meisjes 7-8, 9-10 en 11-12 jaar

18.00 uur 2500m Mannen & vrouwen vanaf 10 jaar

18.30 uur 5000m Mannen & vrouwen

19.30 uur 10.000m Mannen & vrouwen

Binnenkort zullen er op de diverse basisscholen in Groesbeek, in samenwerking met sportstimulering Berg en Dal, hardloopclinics aangeboden worden door Twan en Daphne van running kids Groesbeek. "Ben je zes jaar of ouder dan kan je in de maanden april en mei gratis meetrainen in voorbereiding op de centrumrun. Voor meer informatie en aanmelden: runningkidsgroesbeek@yahoo.com. Informatie en inschrijven kan via de site: www.centrumrungroesbeek.nl."

Met kamerkoor Muzimare en protestantse gemeente Bijzondere passieviering 'Door de Stille Week'

GROESBEEK - Op zondag 14 april, op de avond van palmzondag, wordt in de protestantse kerk in Groesbeek een bijzondere passieviering gehouden. Tijdens deze viering wordt het passieverhaal verteld middels hedendaagse teksten en symbolen, in koormuziek en samenzang.

Het verhaal opent met het feest van palmpasen en de vrolijke klanken bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. Maar die vrolijke sfeer slaat snel om na de viering van zijn laatste Avondmaal. Er breekt een tijd aan van duisternis en rouw als we samen de dagen van lijden en sterven herdenken, als we naast een moeder staan die huilt om het verlies van haar kind, en als men een leeg graf aantreft. We sluiten de viering af met een voorafschaduwing van het Licht van de Opstanding met Pasen.

De teksten en symbolen worden deze avond verteld en gepresenteerd door domina Janneke Ruijs en andere medewerkers van de protestantse kerk. De koorzang met onder andere muziek uit 'The Crucifixion' van William Lloyd Webber en uit het 'Stabat Mater' van Karl Jenkins wordt verzorgd door Kamerkoor Muzimare.

Iedereen die in deze tijd van het jaar stil wil staan bij dit passieverhaal en iedereen die zich wil bezinnen op het thema lijden en sterven, duisternis en licht is welkom. De viering begint om 19.30 uur. De entree is gratis. Vanaf ongeveer een half uur voor aanvang is er voor ieder die wil gelegenheid om samen met het koor de samenzangliederen door te nemen. De muzikale begeleiding wordt deze avond verzorgd door pianist Rein Boeijen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Sophia Brink.

Odio 1 kampioen

MILLINGEN - Zondag zijn de dames van Odio 1 kampioen geworden. Het werd een groot feest in de sportkantine.

De dames werden toegesproken door de trainer, en het bestuur zorgde voor taart en medailles voor iedereen. Daarna kwam de wethouder en werden de dames gehuldigd. Het bestuur feliciteerde trainer Nico, Marian en speelsters met het behaalde succes. Daarnaast ook de sponsoren, ouders, jeugd.

Paasloterij Switch '87

REGIO - Van zaterdag 6 tot zaterdag 20 april komen de leden van Switch'87 weer langs de deuren in Leuth, Kekerdom en Millingen om loten te verkopen voor de paasloterij.

De loten kosten 0,50 euro per stuk en in totaal zijn er 3.500 loten. Ook dit jaar zijn er weer mooie geldprijzen te winnen. De loten worden gesponsord door Sascha Janssen (interim) Administratie. De opbrengst van de paasloterij komt geheel ten goede aan de bevordering en opleiding van ons technisch jeugdkader. Dankzij deze opbrengst hebben we de financiële ruimte om professionele jeugdtrainers in te zetten en onze eigen trainers verder op te leiden.

De trekking vindt plaats op dinsdag 30 april. De uitslag van de loterij wordt op onze website www.switch87.nl, in de Rozet en Hét GemeenteNieuws bekend gemaakt.

Palmpasen in protestantse kerk Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 14 april is er om 10.00 uur een palmpasenviering voor jong en oud in de protestantse kerk, Kerkstraat 18 te Groesbeek.

Het koortje van basisschool Adelbrecht-Windekind onder begeleiding van Erlijn Schmiermann komt zingen, het verhaal van palmpasen wordt verteld en daarna mogen de kinderen in de Serre naast de kerk een palmpasenstok maken. Ze hoeven hiervoor niets mee te brengen. Als de stokken mooi versierd zijn, komen de kinderen rond 11.00 uur in optocht de kerk binnen, waar de viering gezamenlijk wordt afgesloten. Iedereen – kerkelijk of niet-kerkelijk - is van harte uitgenodigd voor deze palmpasenviering.

Visseizoen weer begonnen bij hengelsportvereniging 't Mokse Broek

REGIO - Nu het visseizoen weer voor de deur staat en veel mensen de waterkant opzoeken om een hengeltje uit te gooien, is het noodzakelijk om te weten welke documenten hiervoor nodig zijn.

De volgende documenten zijn vereist: 1. een geldige vispas 2019, 2. Gezamenlijke lijst van Nederlandse viswateren (G.L.v.N.V.) 2019-2020-2021. Bij Hengelsportvereniging ’t Mokse Broek kunnen deze documenten worden aangevraagd. Dit kan via www.tmoksebroek.mijnhengelsportvereniging.nl via de website Sportvisserij Nederland www.sportvisserijnederland.nl. Alsmede in de Boerenbondwinkel Kloosterstraat 29 in Groesbeek, 024 3971313, VVV kantoor Plasmolen direct naast de Pannenkoekenbakker Witteweg 10 echter pas vanaf 1 april, Campingwinkel Eldorado, Witteweg 18, 024 6961914 en bij de voorzitter Tini Schraven, Kleinblokstraat 5 in Mook telefoon 06 28402140.

Verder is het van belang dat kinderen als zij alleen gaan vissen een VISpas nodig hebben. Kinderen tot en met 13 jaar hebben geen VISpas nodig indien zij onder begeleiding van een volwassenen met een geldige VISpas gaan vissen. Leden kunnen deelnemen aan viswedstrijden. Tot slot kunnen inlichtingen bij de secretaris Teun van Grinsven, telefoon 06 20623972 of de voorzitter Tini Schraven telefoon 06 28402140 worden ingewonnen.

Dorpsagenda Leuth boekt zichtbaar resultaat: volkstuinen

LEUTH – Sinds vorig jaar wordt er in de werkgroep voor de Dorpsagenda van Leuth, die uit ongeveer twintig mensen bestaat, hard gewerkt om alle ideeën in kaart te brengen en voor zover mogelijk te realiseren.

Dit gebeurt in verschillende kleinere groepen die een bepaald thema zoals verkeer en veiligheid, groen en ontmoetingen, verder uitwerken. De ideeën zijn bij de start ingediend door de inwoners van Leuth die in september de eerste publieksavond bezochten in De Vriendenkring. Daarbij gaat het om suggesties waarmee het dorp voor de toekomst (nog) beter en mooier gemaakt kan worden. Waar nu snel mee kan worden gestart, is de aanleg van volkstuinen achter de pastorie aan de Botsestraat. "Omdat we willen weten hoeveel belangstelling hiervoor is, vragen we iedereen die graag in aanmerking komt voor een tuintje zich te melden via de mail: e.bernsen@upcmail.nl Daarna wordt er contact met je opgenomen." De bedoeling is dat er een vereniging wordt opgericht van gebruikers, die zich samen verantwoordelijk weten voor het beheer en onderhoud van de volkstuinen.

Drie kleine paas(lente)concerten met gedichten in Historische Kerk Groesbeek

(eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Op maandag 22 april tweede paasdag presenteert hoboïste Lidia van der Vegt voor de 31ste maal een seizoenen- concert. Lidia koppelt poëzie aan klassieke muziekstukken, waardoor beide kunstvormen elkaar aanvullen en zo op hun plaats vallen voor zowel ervaren als onervaren luisteraars van klassieke muziek.

Het thema van dit lenteconcert is 'Zacht & Kracht' en bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek en poëzie vreugdevol de nieuwe lente zullen oproepen.
In de pauzes kan men genieten van paasbrood en passie drank. Vel bezoekers genoten in de afgelopen seizoenen van alle drie de concertjes, maar ze zijn ook afzonderlijk te beluisteren.
Deze lente zijn uitgenodigd Johnny Rahakel, viool en Gerie Daanen, accordeon. De musici zijnbekend van de groep 'R-chestra', waarin onder andere wereldmuziek wordt gespeeld. Voor deze seizoenconcerten is er weer een nieuw en verassend programma samengesteld. Samen met Lida spelen zij duo's en trio's van heel diverse componisten zoals A. Vivaldi, J.S. Bach, Johannes Brahms, Dmitri Sjostakovitsj, Alfred Schnittke en Astor Piazzolla.

Aan de muren van de kerk zijn kunstwerken te bezichtigen van Marike Meurs. Ze volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en woont en werkt in Bemmel. Het werk dat zij laat zien bestaat voornamelijk uit acryl op doek. De gedichten zullen worden voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt, terwijl Harry Janssen prachtige creaties van lentebloemen maakt uit de vrije natuur. De miniconcerten beginnen om 14.15, 15.15 en 16.15 uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Bezoekers voor het laatste concert betalen 7,50, de entree voor kinderen bedraagt 2,50 euro.

Thè Verploegen en Mimi van Eldonk al 63,5 jaar bij elkaar

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MOLENHOEK – Thè Verploegen (84) en Mimi Verploegen – Van Eldonk (83) zijn al 63,5 jaar bij elkaar en wonen al 52 jaar aan de Lindelaan in Molenhoek.

Tijdens een fancyfair in het Nijmeegse Heesch in de tent bij het Heilig Hart klooster De Beuken liet Thè zijn oog al vallen op Mimi en wilde haar naar huis brengen in Nijmegen. Maar toen gooide de broer van Mimi Piet roet in het eten, omdat hij Mimi op moest komen halen. Twee maanden later kwam Thè Mimi tegen in Overasselt,maar toen was zij in gezelschap. Thè moest vervolgens in militaire dienst en werd uitgezonden naar Suriname waar hij zestien maanden gelegerd is geweest.

Toen hij terug kwam ging hij naar De Vrijboom in Beuningen waar een dansavond was. Wie liep hij daar letterlijk en figuurlijk tegen het lijf? Mimi! en vanaf die avond waren ze onafscheidelijk. Na 3,5 jaar verkering gehad te hebben trouwde het stel in Nijmegen en ging wonen in de Toren van Neerbosch. Daar woonde ook de moeder van Thè en zijn broer Piet. Nu woont het stel al bijna 52 jaar in een bungalow aan de Lindelaan in Molenhoek.

Thè is automonteur geweest, terwijl Mimi als caissière in diverse winkels in Nijmegen werkzaam was. Het stel heeft een zoon en een dochter gekregen en drie kleinkinderen, allen meisjes. Als hobby hadden beiden hardlopen en hebben 5,5 jaar lang iedere avond zes dagen per week 5,5 kilometer hard gelopen. En hebben samen menige kilometer gefietst. Mimi ging daarnaast iedere morgen om 07.00 uur zwemmen in De Lubert in Groesbeek.

Met hun jacht de 'Mithe ' hebben ze vrijwel alle binnenwateren in Nederland doorkruist. Mimi heeft als coupeuse altijd alle kleren voor haar kinderen en later de kleinkinderen gemaakt. Wat de gezondheid betreft hebben beiden niet te klagen. Burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar heeft dinsdagmiddag het diamanten paar bezocht met een fraaie mand met streekproducten van landwinkel Het Jachtslot. In mei vieren Thè en Mimi met familie, vrienden en kennissen het feest in De Raaf in Molenhoek.

Jaarconcert Edelweisz in Berg en Dal

BERG EN DAL - ‘Zwart wit’. Dat is het thema van het jaarconcert van Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal. Elk jaar verzorgt Edelweisz een concert in Kerstendal in Berg en Dal. Dit jaar op zaterdagavond 13 april.

Thema dit jaar is tegenstellingen. Er staan muziekstukken op de lessenaar die haaks tegenover elkaar staan: muziek van Mozart, maar ook van Amy Winehouse. Een canon uit 1680, maar ook hits van de zomer van 2018. Scandinavische muziek, maar ook een accordeon die de luisteraar mee neemt naar een zwoele zomeravond in Parijs. En natuurlijk ontbreekt ook het lied Zwart Wit van de Nederlandse band Frank Boeijen Groep niet, met zang van een van de leden van Edelweisz.

Jeugd

Bijna een jaar geleden organiseerde Edelweisz voor alle Berg en Dalse kinderen een instrumentencarrousel in basisschool Titus Brandsma. Ze mochten allerlei instrumenten uitproberen. De kinderen die daar een instrument kozen, laten tijdens het jaarconcert samen met de blokfluitleerlingen en het jeugdorkest horen wat zij inmiddels kunnen.

Het jaarconcert is leuk voor elke leeftijd. Juist door de tegenstellingen en muzikanten van jong tot oud is het nóg meer een gevarieerd programma. Het concert begint om 19.30 uur en is in dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. Toegang is gratis. Meer informatie staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

VIERING H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 14 april 10.00 uur Gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Otto Theunissen vw verjaardag; Huub Schipperheijn en overled. Fam. Schipperheijn

Dinsdag        16 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 18 april 16.00 uur Witte donderdag Kapel Kloostertuin met samenzang

Donderdag 18 april 17.00 uur Witte donderdag Trefpunt de Meent-Senioren Breedeweg

Donderdag 18 april 19.00 uur Witte donderdag Cosmas en Damianus-KK St. Caecilia

Donderdag 18 april 19.00 uur Witte Donderdag viering met 1e communicanten

Vrijdag         19 april 15.00 uur Goede Vrijdag Kruisweg C en D - St. Caecilia

Vrijdag         19 april 15.00 uur Goede Vrijdag Kruisweg Trefpunt de Meent

Vrijdag         19 april 15.00 uur Goede Vrijdag Kruisweg Kloostertuin

Vrijdag         19 april 18.30 uur Goede vrijdag Herdenking lijden vd Heer Cosmas Damianus

Vrijdag         19 april 20.00 uur Goede Vrijdag - The Passion St. Antonius Breedeweg

Zaterdag 20 april 17.00 uur Paaswake Trefpunt Meent- Seniorenkoor Breedeweg

Zaterdag 20 april 19.00 uur Paaswake Kapel Kloostertuin -St. Caecilia

Zaterdag 20 april 18.30 uur Gezinsviering – Jeugdkoor Mikado - Cosmas en Damianus

Zaterdag 20 april 20.00 uur The Passion – St. Antonius Breedeweg -Fanfare

Zaterdag 20 april 20.30 uur Paaswake – Cosmas en Damianus- KK Horst Sion Breedeweg

VIERING ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 10 april 19.00 uur. Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 14 april 09.30 uur. Palmzondag. Eucharistieviering. Kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg. Wijding van de palm en uitreiking van palmtakjes.

Intenties: Voor de verjaardag Henricus Ebbers en Thea Schoenmakers-Ebbers van familie Ebbers en fam. Schoenmakers; Sjaak Peters vw verjaardag, van echtg. en kinderen; Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 17 april 19 uur Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

KBO-film Malden

KBO-film Malden

MALDEN - Dinsdagmiddag 15.45 uur wordt de film The Post vertoond.

Op vertoon van de KBO-Pas betaalt de bezoeker zeven euro. Gevraagd wordt op tijd aanwezig in verband met drukte aan de kassa.

Begin jaren '70 komt The Washington Post in het bezit van geheime documenten van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Deze documenten -beter bekend als de Pentagon-Papers-, geven een beeld over de achtergrond op de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Vietnam. Cine Twins bioscoop is gelegen aan het Kerkplein 2B in Malden; 024 6221346. www.Cinetwins.nl. De film De Wilde Stad wordt op dinsdag 14 mei vertoond.

Automobilist drukt wielrenners van de weg

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op de Neutraleweg tussen Groesbeek en Milsbeek zijn zondagmiddag een vier wielrenners ten val gekomen.

Het ongeval gebeurde doordat een Groesbeekse automobilist een groep wielrenners die op de Neutraleweg reed richting Milsbeek, wilde gaan inhalen. Tijdens het inhalen moest de automobilist naar rechts uitwijken voor een tegenligger en drukte daarbij een viertal wielrenners van de weg dat vervolgens ten val kwam. Een van hen liep daarbij beenletsel op en is per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De overige drie wielrenners liepen links en rechts schaafwonden op, maar hoefden niet behandeld te worden. De wielrennersfiets van het slachtoffer liep flinke schade op.

Potgrondactie De Polderschuupers Kekerdom

(foto: Gerard Walvoort)

KEKERDOM – Zaterdag 30 maart gingen net als bij vele andere verenigingen in de gemeente Berg en Dal ook de leden van carnavals vereniging De Polderschuupers uit Kekerdom langs de deur met Potgrond om de kas weer een beetje te spekken.

26 / 28

Iedereen mag het zien
5 april wordt onze topper alweer 10!
Gefeliciteerd lieve Milan
van papa, mama en Sam

Willy Demon
van jongste tot oudste
dat verdiend een gepaste felicitatie

van harte pa

Hieperdepiep hoera
Moos is jarig!
Gefeliciteerd lieve jongen.
Liefs opa Theo en oma Dinie.

Deze jongeman wordt op 5 april
72 jaar.
Proficiat!
Nog vele jaren toegewenst
Gerard & Thea

Lieve Luuk,
nog gefeliciteerd met je 7e verjaardag!
Kus van oma Els

Hoera Koen wordt 9 april
10 jaar

Gefeliciteerd Koen
Kusjes Opa en Oma

Deze heer is op 2 april j.l.
79 jaar geworden.
Van harte gefeliciteerd!
Nog vele jaren toegewenst van
Gerard & Thea

Het is echt geen 1 april grap,
65 jaar is mijn liefste pap!
Fijne dag vandaag!

Rijdt deze aanstaande Abraham str (B) aks alleen nog maar 50?

Op 6 april wordt deze hele lieve meid

21 jaar.

Hartelijk Gefeliciteerd

Namens ons XXX

introductiecursus Nordic-Walken

GROESBEEK - Nordic Walking Vereniging Groesbeek organiseert in april en mei een introductiecursus van maximaal zes lessen. Bij een kleine groep krijgen de deelnemers veel persoonlijke aandacht en wordt de cursus in minder bijeenkomsten gegeven.

De lessen vinden wekelijks plaats op zaterdagen van 14.00-15.00 uur te beginnen op 20 april. Je maakt je de techniek stap voor stap eigen in een ontspannen en gezellige sfeer. Bart Putman, ervaren en gecertificeerd wandelinstructeur, geeft de lessen. Je hoeft geen eigen poles (nordic-stokken) te hebben daar wordt voor gezorgd. De kosten zijn 60 euro, dat is inclusief een kopje koffie of thee na de les en je ontvangt een certificaat van deelname. De lessen starten vanaf de parkeerplaats aan de Houtlaan in Groesbeek. Voor meer info en aanmelden: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892.

Als je wilt, kun je na de cursus regelmatig gaan lopen met de vereniging. Na een aantal keer sfeerproeven (kan ook al voor de cursus) word je dan lid. Maar dat hoeft niet, de cursus staat op zich!

Voor meer info over de vereniging: www.nwvgroesbeek.nl.

Millingen bijt spits af met verlichte optocht

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De Millingse carnavalsvereniging De Deurdouwers hebben vrijdagavond de spits afgebeten met de lichtoptocht die ook nog gedeeltelijk prikkelarm was.

De optocht vertok vanaf hotel Millings Centrum en eindigde op de Rijndijk het tegenover gestelde van voorgaande jaren. Enkele tientallen deelnemers trokken door het verduisterde centrum van Millingen, waardoor de creaties bij de deelnemers dankzij de vele lichtpunten extra aandacht kregen. In samenwerking met de Werkgroep Autisme Millingen (WAM) was een gedeelte van de route prikkelarm. Vanaf de Burgemeester Eijckelhofstraat tot aan de Rijndijk werd door de deelnemers het geluidsniveau teruggedraaid naar 80 DbA. Dit werd niet alleen door de mensen die last hebben van autisme op prijs gesteld, ook de overige belangstellenden konden dit erg waarderen. In de omgeving van het Kastanjeplein / Heerbaan was het een drukte van jewelste, terwijl het publiek op de rest van de route wat te wensen overliet. De avond erna werd de verlichte optocht gehouden in Groesbeek waar zo'n 80 deelnemers zich voor op hebben gegeven.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 14 april presenteert het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Halfvasten bij Jeanne d'Arc

Deelnemers halfvasten 2019. (foto: Jeanne d'Arc)

GROESBEEK - Zaterdag 23 maart heeft het verkleed rijden 2019 bij Rijvereniging & Ponyclub Jeanne d'Arc Groesbeek plaatsgevonden.

Het was fantastisch om de leuke creaties te zien! De deelnemers hebben het de jury erg lastig gemaakt. Na een vakkundig overleg van de jury (Prinses Marie-José en gevolg) werd bekendgemaakt dat Hannah met haar voltige act had gewonnen! Het was een leuke en gezellige dag! Iedereen die heeft bijgedragen aan deze dag werd bedankt.

Anytime Fitness in Millingen voor officiële opening al 480 inschrijvingen

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De Millingse sportschool Anytime Fitness aan de Heerbaan in Millingen in de voormalige Toyotagarage van Scholten is zo blijkt nu al een schot in de roos.

Voordat de sportschool in Millingen officieel opengaat, zijn er al 480 inschrijvingen. Dinsdagavond was er een bijeenkomst voor de aspirant-leden, waarbij een fiets werd verloot onder de aanwezigen sporters. De fiets werd gewonnen door Jannie Schuurman uit Millingen.