De Liemers Helemaal Goed Courant

3 maart 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 3 maart 2017


Sporthal decor voor groots concert

DIDAM - Muziekvereniging Crescendo Zevenaar verzorgt op zaterdag 18 maart om 19.30 uur in samenwerking met het Liemers Mannenkoor een uniek concert in Sporthal de Muizenberg in Didam.


Onder de noemer 'Ein Abend in Diem', brengen Crescendo en het Mannenkoor een luchtig optreden in een Rieu-achtige setting. De verenigingen willen aantonen dat het prima mogelijk is om in samenwerking, je Liemersbreed te presenteren. "Samenwerking opent ook deuren", aldus Pablo van Dick, van Crescendo, "dit blijkt uit de positieve opstelling van de gemeente Montferland en de inzet van de beheerder van de Muizenberg, Mike Hoeving."

Liemers Mannenkoor bestuurslid Jos Breeuwer polste als overbuurman van De Muizenberg, als eerste de mogelijkheden voor dit concert. Jos Breeuwer: ”Voor een gezamenlijk optreden van het uit 80 leden bestaande mannenkoor en de 40 leden van fanfare Crescendo is een qua ruimte en akoestiek geschikte locatie niet zomaar gevonden. En je wilt ook je bezoekers een goede stoel bieden. Maar met alle in De Muizenberg aanwezige faciliteiten toveren we deze sporthal om naar een ware concertzaal voor een avondvullend en spectaculair concert."

Het Liemers Mannenkoor en fanfare Crescendo brengen met deels door hun dirigent Rudy Böhmer gearrangeerde muziek een afwisselend programma van zowel klassieke als moderne werken. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar in Didam: bij Primera, sporthal Muizenberg en in Zevenaar: bij Rebers Boek en Buro, Bakkerij Godschalk, Jansen Schoenmode.

Spijk en Lobith 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

RIJNWAARDEN - Tot 1817 waren Lobith en Spijk deel van de Pruisische gemeente Elten. Op 1 maart 1817 werd het gebied overgedragen aan Nederland. Dit historische moment, nu zo’n 200 jaar geleden, vieren we in de gemeente Rijnwaarden op zaterdag 4 maart

Het spektakel vindt plaats aan de Europakade in Tolkamer. Het water, de Rijn, speelt immers in de geschiedenis van de gemeente en ook de dorpen Spijk en Lobith een belangrijke rol. De feestelijkheden starten om 11.30 uur en duren tot 13.15 uur. We verbeelden op de kade de ‘nieuwe grens’ in samenwerking met de schutterijen uit Lobith/Tolkamer en Spijk. De plaatselijke toneelvereniging speelt een legende uit die tijd: wie vermoordde dominee Reifferscheidt. Te gast die dag is Commissaris van de Koning, de heer C.G.A. Cornielje. Hij neemt de akte van overdracht in ontvangst.

Alle belangstellenden zijn welkom om de feestelijkheden bij te wonen. Om 10.00 uur die ochtend vertrekt de boot vanaf de Europakade naar Millingen om de bestuurders aan die kant van de Rijn op te halen. Omroep Gelderland start dan ook met de opnames voor de radio. Wie wil mag gratis mee op de boot.

Pigeons helpt basketballers Ballers Club Wanica Suriname

DUIVEN - Sinds 2015 is oud-basketballer Rian Jambo, begonnen met het geven van basketballes aan de jeugd van Hannaslust in Suriname.

Met veel enthousiasme is Rian aan de slag gegaan om de jeugd van Hannaslust op te leiden in de basketbalsport. De jongeren pakten het super op en al snel werd besloten om deze pupillen in te schrijven bij de Surinaamse Basketbal Associatie onder de naam Ballers Club Wanica. Inmiddels zijn zelfs drie spelers geselecteerd voor de U14 nationale selectie van Suriname.

Vorig jaar heeft BCW meegedaan met twee teams te weten een U14 en U16. Momenteel is Rian druk doende om met een aantal andere basketballiefhebbers het bestuur verder samen te stellen. Rian wordt hierin als initiatiefnemer en hoofdtrainer bijgestaan door Lesly Daniels. Het team telt momenteel 25 leden in de leeftijdsklasse 6-14 jaar en de wens is om tot een volwaardige basketbalclub door te groeien.

Omdat de meeste van deze jongeren uit kansarme sociaal zwakke gezinnen komen beschikken de kinderen vaak over weinig middelen/trainingsmateriaal. De kinderen hebben slechte of vaak geen sportschoenen en ook is er weinig tot geen sportkleding. Ouders van deze kinderen leven vaak onder het bestaansminimum en kunnen onvoldoende bijdragen om de kinderen in (sport)kleding te steken. Het bestuur van Pigeons wil graag de basketballers van Ballers Club Wanica helpen en steunt het initiatief van Rian Jambo om ervoor te zorgen dat de kinderen van BCW op een goede manier kunnen leren basketballen.

Filmhuis Zevenaar

In de periode van 2 tot en met 8 maart worden in Filmhuis Zevenaar de volgende films vertoond:

Bij Kids Films wordt Mees Kees langs de lijn vertoond. Mees Kees moet tijdens de schoolvoetbalcompetitie opeens voor zijn moeder zorgen, en directrice Dreus wordt coach. Team 6B ontspoort hopeloos. Dank zij de inzet van de hele klas lukt het om Mees Kees weer terug te krijgen. Ze helpen Mees Kees met zijn moeder en tijdens de voetbalfinale staat hij weer langs de lijn. Donderdag 2 en vrijdag 3 maart,14.30 u.

Nocturnal Animals. Beroemd couturier Tom Ford werd regisseur. Een onmogelijke opgave? 'Mode is vergankelijk, film blijft', zei hij bij het verschijnen van Nocturnal Animals, zijn tweede film. Even esthetisch als zijn eerste A Single Man, maar deze gaat nog dieper en gaat uit van de vraag: 'Wat gebeurt er als je de mensen van wie je houdt, negeert?'.Donderdag 2 en zaterdag 4 maart 20.15u en dinsdag 7 maart om 14.30u.

Waterboys. In deze intens grappige roadmovie van Robert Jan Westdijk worden Victor, een egocentrische vrouwenversierder, en zijn overgevoelige zoon Zack allebei tegelijk door hun geliefden de deur uitgezet. Victor, succesvol misdaadschrijver, heeft toevallig een boekenbeurs in Edinburgh en denkt daar de bloemetjes buiten te zetten. Maar wat moet hij met zijn diepbedroefde zoon? Vrijdag 3 en dinsdag 7 maart 20.15u en woensdag 8 maart 14.30u.

A Streetcat named Bob. Hartverwarmend verhaal over een dakloze straatmuzikant. Zondag 5 maart 20.15u, maandag 6 maart 14.30u en dinsdag 7 maart 10.30u.

En ook nog de veelgeprezen documentaire De Kinderen van Juf Kiet. Hartverwarmend, aangrijpend, over een Brabantse klas met kinderen uit alle windstreken van de wereld. Juf Kiet is liefdevol, oneindig geduldig en altijd rechtvaardig. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. Zondag 5 maart om 11.00u en 14.30u. Maandag 6 en woensdag 8 maart om 20.15u.

Vieringen parochie HH. Vier Evangelisten

Geloofsgemeenschap H. Antonius Abt Loo

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar NGK / D-H koor Duiven

Zaterdag 04-03 18.00 Woord en communie Diaken van Boven Dameskoor

Zaterdag 11-03 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 19-03 09.30 Woord en communie Pastor Smits samenzang

Zaterdag 25-03 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zaterdag 01-04 18.00 Woord en communie MOV Theo Menting Dameskoor

Zaterdag 01-04 18.00 Vormselviering in Zevenaar In Between

Geloofsgemeenschao St. Werenfridus Westervoort                

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar NGK / D-H koor Duiven

Zondag 05-03 09.30 Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

Zaterdag 11-03 19.00 Lichtviering        

Maandag 20-03 15.00 Viering Meridiaan Ds. Hiemstra

Dinsdag 21-03 15.00 Viering Wilgenpas Ds. Hiemstra

Zondag 26-03 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers D-H koor

Zondag 26-03 12.30 Eucharistie Fr.Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 31-03 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zaterdag 01-04 18.00 Vormselviering in Zevenaar In Between

Zondag 02-04 09.30 Eucharistie / MOV Pater Remmers Cantor

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar NGK / D-H koor Duiven

Zondag 05-03 11.00 Eucharistie Pater Remmers en diaken van Zundert D-H koor

         05-03 12.30 Doopviering Diaken van Zundert

Zaterdag 11-03 19.00 Taizéviering Diaken van Boven        

Zondag 12-03 11.00 Eucharistie Pater Remmers D-H koor Westervoort

Zondag 19-03 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor

Zondag 26-03 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh NGK Zevenaar

Dinsdag 28-03 15.00 Viering Thuvine Pastoor Thanh        

Zaterdag 01-04 18.00 Vormselviering in Zevenaar In Between

Zondag 02-04 11.00 Eucharistie / MOV Pastoor Thanh D-H koor

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen                

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar NGK / D-H koor Duiven

Zondag 12-03 09.30 Woord en communie Diaken van Boven In Between

Zaterdag 25-03 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers Herenkoor

Zaterdag 01-04 18.00 Vormselviering in Zevenaar In Between

Dinsdag 04-04 10.00 Ontmoetingsdag ouderen Diaken van Boven Zaal Gieling

D'Amateur weer ten tonele!

LOBITH - Toneelvereniging d'Amateur uit Lobith is weer druk aan het oefenen voor haar uitvoering op zaterdag 25 maart. Dit keer wordt 'Van wie is die string' op de planken gebracht. Een wervelende en zeer vlotte, eigentijdse komedie van auteur Rob van Vliet, die al een indrukwekkend oeuvre op zijn naam heeft staan.

Drie heren (Ron Winnubst, Marcel Stuijt en Ben Lamers) zijn een avondje flink doorgezakt! Hun vrouwen waren een weekendje naar Amsterdam. De heren kunnen zich weinig van de vorige avond herinneren, en zeker niet waar de rode string vandaan komt. De buurvrouw (Lidwien Schrage) was opgedragen een oogje in het zeil te houden. Dan blijkt dat de dames (Bregje Booltink, Ans Wijenberg en Anneke Arents) eerder thuis zullen komen. Paniek in de tent! Er wordt een schoonmaakster (Carla Droste) ingehuurd voor 'de grote beurt'. Voer genoeg voor allerlei misverstanden, roddels en achterklap.

De toneelvereniging speelt in het Gildehuis in Lobith. Het is de laatste keer dat d'Amateur in deze formatie een toneelstuk op de planken zal brengen. "Als vereniging blijven we wel bestaan, maar omdat de animo voor het bezoeken van een uitvoering terugloopt, staan wij open voor andere activiteiten die op ons pad komen. Zo hebben wij het afgelopen half jaar tweemaal een playbackavond verzorgd en zijn wij op 4 maart actief op de kade tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden."

Die Innsbrucker Böhmische topact op jubileumfeest

BABBERICH - De Isseltaler Musikanten uit het Gelderse Rheden bestaan 40 jaar en gaan dit op zondag 30 april in Babberich vieren met een non-stopprogramma van topblaaskapellen. Topact is het uit Tirol afkomstige orkest Die Innsbrucker Böhmische.

Die Innsbrucker Böhmische hebben inmiddels elf cd’s op hun naam staan. Het orkest heeft vooral veel Mosch-titels en nieuwe composities van Norbert Rabanser, Engelbert Wörndle en de vroegere bassist Mathias Rauch opgenomen. Het orkest behoort tot de crème de la crème van de blaasmuziek in Europa.

Naast Die Innsbrucker Böhmische gaan Die Reifholzkapelle uit Boven-Leeuwen, de Drie Donken Blaaskapel uit Den Dungen en de Isseltaler Musikanten zelf er alles aan doen om van het jubileum een onvergetelijk feestje te maken.

Het jubileumfeest wordt gehouden op zondagmiddag 30 april in Kulturhus De Borg, Babborgaplein 3a, Babberich. De aanvang is 12.00 uur en de zaal gaat om 11.00 uur open.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.isseltalermusikanten.nl en aan de zaal. Kaarten zijn ook via de e-Ticketshop van de Isseltaler Musikanten te bestellen. De toegangsprijs bedraagt 10,00 euro per persoon. U kunt de kaarten ook reserveren via de Reserveringslijn 026 3820245.

Braamhuis Verwendag: voel je goed!

ZEVENAAR - Op 8 april verzorgt het Braamhuis in Zevenaar de jaarlijkse verwendag voor (ex-)kankerpatienten. Een dag om alles even los te laten en niet bezig te zijn met kanker. Een gezellige dag met aandacht voor u!

"U kunt die dag kiezen voor fijne hoofd-of voetmassages; mannen zijn uiteraard welkom! Daarnaast is er een beautyrondje, waarin u mooi wordt opgemaakt, uw handen heerlijk gemasseerd worden, waarna nog een manicure volgt. Er wordt met anti-allergene make-up rekening gehouden. Voor alle deelnemers staat een eenvoudige lekkere lunch klaar. Wilt u deelnemen aan deze (gratis) verwendag? Geef u dan snel op via info@braamhuis.nl of 0316 332111. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Adres: Reisenakker 12, Zevenaar. Meer info staat op www.braamhuis.nl."

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Autisme: De stoornis is op jonge leeftijd lastig vast te stellen (te diagnosticeren). Toch komt het vaak voor, dat autisme pas op latere leeftijd duidelijk wordt , zoals bij een bovengemiddelde intelligentie.

Woensdag 15 maart om 19.30 uur is er in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een lezing door mevrouw Landman uit Elburg heeft als thema 'Leven als autisten'. Als ervaringsdeskundige kan zij ons hier duidelijkheid over geven. Wil men meer informatie, bel dan 524620.

Kerkdiensten PKN Rijnwaarden

Zondag 5 maart is er om 10.00 uur dienst waarbij ds. L. den Besten uit Zevenaar de voorganger is.

Op zaterdag 11 maart is er om 10.00 uur dienst in zorgcentrum Lobede in Tolkamer. Ds. W.H ten Boom uit Didam gaat in deze dienst voor.

Op zondag 12 maart is er om 10.00 uur dienst waarbij ds. E. Roth in de dienst voorgaat.

Na de dienst is er in de Ontmoeting gelegenheid om na te praten en een kopje koffie of thee te drinken.

Iedereen is van harte welkom bij PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith.

Een avond voor mannen

DUIVEN - Elke eerste dinsdagavond van de maand om 19:00 komt een groep mannen bij elkaar aan de Eltensestraat 17 in Duiven. Elke bijeenkomst vertelt één van de mannen waar zijn passie ligt.

De een geeft met passie voor de natuur een presentatie. De ander laat een film zien waar hij zelf aan heeft meegewerkt. Elke bijeenkomst is er een leuk onderwerp om over te praten. Er worden herinneringen opgehaald, gelachen en er wordt gepraat over de actualiteit. Het idee voor de groep is ontstaan met het idee van dat er veel groepen zijn voor vrouwen in Duiven maar eigenlijk nog geen groep waar mannen onderling het over onderwerpen kunnen hebben.

De mannen organiseren samen met Mikado en de STMR de avonden. Mannen uit Duiven maar ook uit Groessen en Westervoort zijn aanwezig. De mannen zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om mee te denken over de invulling van de avonden. Het is een gezellige groep die een steuntje in de rug nodig heeft. "Heeft u een paar uurtjes per maand over om mee te denken? Of lijkt het u leuk om een keer langs te komen? Stuur dan een mailtje naar l.de.jong@mikado-welzijn.nl of bel naar 0316 250700 van 9.00 uur tot 12.30 uur."

Braamhuis Verwendag

ZEVENAAR - Op 8 april verzorgt inloophuis het Braamhuis in Zevenaar de jaarlijkse verwendag voor (ex)-kankerpatiënten. Een dag, die in het teken staat van ontspanning en heerlijk genieten. Een dag om alles even los te laten en niet bezig te zijn met kanker. Een dag om je goed te voelen. Een gezellige dag met aandacht voor u!

Men kan die dag kiezen voor fijne hoofd- of voetmassages; mannen zijn uiteraard welkom! "Daarnaast is er een beautyrondje, waarin u mooi wordt opgemaakt, uw handen heerlijk gemasseerd worden, waarna nog een manicure volgt. Er wordt met anti-allergene make-up rekening gehouden met deelnemers, die een chemotherapiebehandeling ondergaan of net achter de rug hebben."

Voor alle deelnemers staat een eenvoudige, maar lekkere lunch klaar, die dit jaar door de vrijwilligers wordt gemaakt. "Wilt u zich ook goed voelen en wilt u deelnemen aan deze verwendag? Geeft u zich dan snel op. Zonder aanmelding kunt u niet meedoen! Voor alle activiteiten zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Na aanmelding krijgt u via e-mail meer informatie over de verwendag.

U kunt zich aanmelden via info@braamhuis.nl (voorkeur), 0316 332111 of 06 83109358." Het adres is Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis). Meer informatie over de verwendag staat op www.braamhuis.nl.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 5 maart - de eerste zondag in de 40-dagentijd - is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering waarin mw. ds. A. Meurs uit Enschede zal voorgaan. Om 10.00 uur is er in gebouw ‘Ons Huis’ Jeugdkerk voor jongeren van 12 -17 jaar.

Op zondag 12 maart - de tweede zondag in de 40-dagentijd - gaat om 10.00 uur ds. D. Engelage uit Drempt/Oldenkeppel. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om elkaar in gebouw ‘Ons Huis’ te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Ook is er weer de mogelijkheid om een petitie van Amnesty International te ondertekenen of een brief te schrijven.

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin

Zondag 5 maart om 9.30 uur: Eucharistieviering / MOV-viering Voorgangers: pater Gerard Remmers en diaken Adrie van Zundert met koor AMK. Intenties: Leny van Vliet-Oudshoorn, Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Lies Gieling-Buiting, overleden ouders Joosten-Wiendels, overleden familie Degen-Evers, Bart en Bertha Krist-Koenders, ouders C. de Jager-Barten, Norbert van Riel, Maria en Koos van der Vate, Jo Hueskes, Sjoke de Haan namens de hobbyclub.

Zondag 12 maart om 9.30 uur: Eucharistieviering met kindernevendienst. Voorganger: pastoor Thanh Ta met koor Stella Maris. Intenties: Mieke Schuiling-Verhoeven en ouders Verhoeven-Vierwind, Jan Bokken, Nol Wentholt, Annie Bruns, Koos en Stien Visser,Anton Scheerder, Gradus Geurts en familie, jaargetijde. Gedoopt:19 febr. 2017: Fenna Borman, v.d. Loostraat 24,19 febr. 2017: Anne van Bindsbergen, Cimbaal 9 Zevenaar.

Overleden: Op 5 februari: Wilhelmina van Alst-Jansen, 89 jaar, Gersdorfstraat 33, Op 8 februari: Johan Fasel, 82 jaar, Molenstraat 7 app.21, Op 9 februari: Hendrika Meister-van Aken, 63 jaar, Schaapsdrift 206, Op 10 februari: Frans Wienk, 87 jaar, Oranjelaan 19,Op 21 februari: Diny Kok-Schipper, 94 jaar, Willem de Zwijgerlaan 16 Zevenaar.

Bewoners welkom op ideeënavond Levend Landschap Groessen

GROESSEN - Meer bloemrijke bermen, het terugbrengen van hoogstamfruit, het verbeteren van leefgebied voor vogels of jeugd betrekken bij de geplande wadi? Heeft u ideeën voor een mooier landschappelijk Groessen? Kom dan naar de ideeënavond Levend Landschap Groessen op woensdag 8 maart.

Dorpsraad Groessen nodigt alle inwoners van Groessen uit voor een bewonersavond over landschap, ecologie en cultuurhistorie. De bewonersavond begint om 19.00 uur in het dorpshuis, Sint-Isidorusplein 4 in Groessen. Aanmelden is niet nodig. Koffie en thee staan klaar.

De Dorpsraad Groessen heeft zich de vraag gesteld hoe ze haar buitengebied kan behouden, uitbreiden en verfraaien. Ze nodigt jong en oud uit om deel te nemen aan deze ideeënavond Levend Landschap. "Help en beslis mee hoe Groessen er in de toekomst uit gaat zien. Verwacht een interactieve avond waar uw inbreng verwacht wordt. Kijk om u heen. Wat zou u willen veranderen of toevoegen? De op 8 maart verzamelde ideeën en plannen worden vervolgens op 12 april verder uitgewerkt. En let u er vooral op. We praten dan niet alleen, maar gaan ook met z'n allen de handen uit de mouwen steken", zegt voorzitter Gerard Derksen.

De organisatie van deze avond is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Dorpsraad Groessen. SLG heeft een ruime ervaring met vergelijkbare projecten. Gemeente Duiven en Provincie Gelderland ondersteunen dit initiatief. Meer informatie staat op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Opstapdag elektrisch fietsen bij Xycleservice in Doesburg

Opstapdag elektrisch fietsen bij Xycleservice in Doesburg

DOESBURG - Op zaterdag 11 maart wordt er bij Xycleservice in Doesburg weer een opstapdag gehouden voor mensen die meer willen weten over de populaire elektrischefiets.

Tijdens deze dag kunt u de meest verkochte, maar ook nieuwe modellen en technieken, uitproberen door zelf een proefrit te maken op de aanwezige elektrischefietsen.

U kunt bij Xycleservice verschillende bekende merken uitproberen zoals Gazelle, Batavus, Giant en Cortina. Tevens kunt u na roerige maanden van onzekerheid weer proefrijden op het "handmade" MultiCycle uit Ulft met fietsen van 23 kilo inclusief accu, zij mogen natuurlijk niet ontbreken en is ruim vertegenwoordigd. Cortina is met de lifestyle fietsen nieuw in het assortiment van Xycleservice. Vergelijk de verschillende merken met midden, voor of achterwiel motor.

Kortom voldoende keuze in soorten, uitvoeringen en technieken. Tevens is er ook een ruim assortiment aan gebruikte elektrischefietsen om een testritje op te maken.

De opstapdag is van 10.00 uur tot 17.00 uur en de koffie/thee staan voor u klaar! Laat u informeren van fiets tot verzekering inclusief pechhulp onderweg of een fietsdrager voor achter op uw auto, bij Xycleservice weten ze er alles van!

Voor meer informatie, Xycleservice, Leigraafseweg 33F, Doesburg, tel: 0313-412727, info@xycleservice.nl, www.xycleservice.nl

Inloop voor kinderen en hun ouders

ZEVENAAR - Op woensdag 8 maart kunnen ouders met hun kinderen kennismaken met allerlei leuke spelletjes die de Sport- en Speluitleen van Caleidoz te bieden heeft. Deelname is gratis.

Elke tweede woensdag van de maand zijn ouders en hun kinderen van 14.00 – 16.00 uur welkom het Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt, Steenhuizen 6 in Zevenaar. Bij Caleidoz Sport- en Speluitleen kunnen particulieren, scholen, verenigingen, stichtingen en instellingen spellen en materialen lenen voor kinder- of familiefeesten en sportdagen. Met de Gelrepas krijgt u korting op het huren van al het materiaal. Voor meer informatie: b.vanhall@caleidoz.nl of kijk op www.caleidoz.nl/sportenspel.

Liemers Harmonie Duiven geeft kinderconcert

De jeugdslagwerkgroep van Liemers Harmonie Duiven. Een van de onderdelen van de muziekvereniging die optreed tijdens Dijkhuizen in Harmony: Kids in Action

DUIVEN - Op zondag 12 maart zijn alle kinderen van Duiven uitgenodigd om de speciale gasten te zijn tijdens het muzikale familiefeest ‘Dijkhuizen in Harmony: Kids in Action’. Vanaf 14.00 uur kunnen alle kinderen op een leuke manier kennis maken met de muziek van Liemers Harmonie Duiven in De Ogtent in Duiven.

Marianne Mayer vertelt waarom er voor een kinderconcert gekozen is: “Muziek maken en muziek beluisteren is hartstikke leuk en het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de hersenen, blijkt uit onderzoek.” Liemers Harmonie Duiven wil samen met sponsor Hoveniersbedrijf Dijkhuizen de Duivense kinderen deze ervaring geven. Mayer: “We spelen geen moeilijke muziek, maar bijvoorbeeld nummers van de film Frozen of het sprookje Rapunzel. Ook ons jeugdorkest en de jeugdslagwerkgroep laten zien dat je ook als je jong bent een mooi optreden kunt geven. Daarnaast kunnen kinderen zich opgeven om mee te doen met het concert via Sjors Creatief. In twee lessen leren ze van onze docent Maarten Zaagman de eerste stappen in de wereld van muziek. Tijdens ‘Kids in Action’ mogen ze aan hun ouders laten zien wat ze geleerd hebben,” aldus Mayer. Dijkhuizen: "Het gaat erom dat de kinderen genieten van muziek, dan is de middag geslaagd."

Op zondag 12 maart om 14.00 uur start de muziek in De Ogtent in Duiven. Liemers Harmonie Duiven heeft er bewust voor gekozen om het muzikale familiefeest gratis toegankelijk te maken. Mayer: “Door de toegang gratis maken, is het mogelijk om op een laagdrempelige manier de kinderen een leuk muzikaal uitje te geven.”

Opening KindCentrum De Wiekslag in Duiven

DUIVEN - Een intensieve samenwerking tussen Basisschool De Wiekslag in Duiven en Kindercentra Puck&Co heeft geleid tot de officiële opening van KindCentrum De Wiekslag op 21 februari.

Deze feestelijke ochtend was speciaal bedoeld voor alle betrokken ouders, kinderen en medewerkers van het KindCentrum, maar ook andere geïnteresseerden waren natuurlijk ook welkom. Om 08.15 uur liep het plein langzaam vol met ouders en kinderen. Na een kort praatje door de directeur van school en de directeur van Puck&Co was het dan echt tijd voor de opening. De kinderen van de basisschool hadden als verrassing een mooi lied ingestudeerd voor Puck&Co, wat uit volle borst werd gezongen.

Na het uitdelen van wat cadeautjes werd onder een daverend applaus een lint doorgeknipt, waarmee KindCentrum De Wiekslag officieel werd geopend. Tot slot werden er door alle kinderen ballonnen opgelaten en was het tijd voor een kopje koffie of limonade. Het was mogelijk een rondleiding te krijgen in het Kindcentrum en er vonden zelfs in elke groep leuke minilesjes plaats. "Het was gezellig druk en wij kijken uit naar een mooie samenwerking!"

Programma Filmhuis Didam

DIDAM - Maart is muziekmaand in Filmhuis Didam. Op maandagen is een film te zien waarin muziek een belangrijke rol speelt. Op vrijdagen draait een concertregistratie. De Diemse Filmdagen zijn dit jaar begin november met ook nu een filmcompetitie voor amateurfilmers.

Maandag 6 maart, 20.00: de Nederlandse film de Waterboys. Een film over een vader die maar niet volwassen wil worden en zijn zoon die het leven wat minder serieus zou moeten nemen.

Vrijdag 10 maart, 20.00 uur: Michael Buble -Tour Stop 148. Hoogtepunten van Michael's uitverkochte optredens'

Maandag 13 maart, 20.00 uur: The Beatles: Eight Days a Week. Met beelden van vroege optredens in clubs in Liverpool en Hamburg tot hun weergaloos grote concerten in uitverkochte stadions over de gehele wereld.

Dinsdag 14 maart, Matinee, 14.00 uur: Young @ Heart. Een hartverwarmende en verrassende film over een koor dat Jimi Hendrix, Sonic Youth, Nirvana, maar ook James Brown, de Pointer Sisters en Coldplay op zijn repertoire heeft staan. Bijzonderheidje: de gemiddelde leeftijd van de club is 81!

Vrijdag 17 maart, 20.00 uur: The Rolling Stones-Havana Moon. Aanschouw het historische - once in a lifetime - concert van de legendarische band The Rolling Stones in Havana, Cuba.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- De afdeling Ouderenadvies van Caleidoz zoekt enkele woonadviseurs. Zij leggen huisbezoeken af bij wijkbewoners in de gemeente Zevenaar met als doel om hen te informeren over woningaanpassingen.

- Fort Pannerden zoekt een baliemedewerker die meehelpt om toegangsbewijzen en winkelartikelen te verkopen en bezoekers adviseert over alles wat er op Fort Pannerden te beleven valt.

- Rijn IJssel Educatie & Integratie zoekt vrijwilligers die de docent ondersteunen in de les om de Nederlandse taal te leren. Men werkt met kleine groepjes of met individuele cursisten.

- Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar zoekt vrijwilligers die patiënten helpen bij het aanmelden via een aanmeldzuil; werktijden: van 08.00 tot 12.00 of van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Fietstocht vogels kijken

Foto: Jan van Alst

ZEVENAAR - Op zondag 5 maart houdt IVN de Oude IJsselstreek werkgroep De Liemers een fietstocht waarbij we afscheid nemen van onze wintergasten en de eerste zomergasten verwelkomen.

Onderweg is er aandacht voor steltlopers en doortrekkers zoals wulp, grutto, scholekster en kievit. Neem een verrekijker mee! Duur van de tocht is drie uur. Vertrek om 10 uur vanaf het parkeerterrein bij de Andreaskerk, Kerkstraat 2 in Zevenaar. Inlichtingen bij Jan van Alst: 0316 340548. Meer informatie staat op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Rommelmarkt in Kulturhus

WESTERVOORT - Zaterdag 8 april is er een kleine maar gezellige rommelmarkt in het Kulturhus. Rivierweg 1 in Westervoort.

"U vindt hier niet alleen tweedehands artikelen, maar ook zelfgemaakte dingetjes. Wilt u zelf een tafel huren neem dan contact op met Kulturhus De Nieuwhof te Westervoort of kijk op www.denieuwhof.nl/agenda/rommelmarkt-8-april. U kunt een tafel reserveren tot woensdag 5 april Gratis toegang voor bezoekers!"

Different Generations zingt 'Geloven met Toon Hermans'

MONTFERLAND - Of ik ten hemel steeg, of ik ten onder ging, ik keek ernaar op afstand en altijd in verwondering…

Deze prachtige tekst van Toon Hermans en nog veel meer mooie teksten zullen gebruikt worden in de geloofsbelevenissen die Different Generations verzorgt op 4 en 5 maart. Er wordt gebeden met woorden van Toon Hermans en de muziek die wordt gezongen is passend bij de teksten van Toon Hermans. Diabeelden zullen de sfeer compleet maken.

Different Generations nodigt een ieder uit om deze bijzondere ervaring te komen beleven! Men is welkom op:

4 maart bij Mariakerk Didam, aanvang 19.00 uur

5 maart bij Pancratiuskerk ’s-Heerenberg, aanvang 9.30 uur.

Lezing Groei en Bloei – de Liemers: ‘mooie borders, prachtige combinaties’

Foto: Hans Clauzing Groenprodukties

ZEVENAAR - Op maandagavond 13 maart nodigt Groei & Bloei de Liemers iedereen van harte uit voor een lezing gehouden door Martje van den Bosch. Martje van den Bosch is eigenaresse van De Tuinen in Demen, die zij samen met haar man ontworpen en aangelegd heeft (www.detuinenindemen.nl).

Borders staan centraal in deze lezing. Wat iemand mooi vindt in de tuin, is persoonlijk; de een wil graag in een tuin tot rust komen, de ander vindt een tuin met oranje bloemen heel opwekkend, terwijl weer een ander dit als te druk ervaart! Toch kunnen we stellen, dat een tuin bevredigend voor het oog is, als er sprake is van een zekere harmonie. Tijdens deze lezing hoort u, welke aspecten daarin een rol spelen, zoals kleur (wat is het effect van paarse bloemen), vorm, herhaling, opbouw en functies van beplanting (hoe laat je een tuin groter lijken).

Martje van den Bosch geeft tijdens haar lezing tips en tricks waarmee u in uw eigen tuin aan de slag kunt gaan. Haar verhaal wordt geïllustreerd met mooie foto’s van haar tuin. Kortom, een inspirerende lezing om leuke ideeën op te doen voor het komende tuinseizoen!

Deze lezing wordt zoals altijd gehouden voor leden èn niet-leden van Groei & Bloei. Introducees zijn ook welkom in Zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar. Aanvang: 20.00 uur Entree: 2,00 voor leden en introducé en 5,00 euro voor niet-leden (inclusief koffie/thee en lot voor loterij).

Ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen. OOK is een zelfhulporganisatie, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben.

"Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. We werken samen vanuit onze 'ervaringsdeskundigheid'. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen.

Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn."

De ontmoetingsmiddag is op 11 maart vanaf 13.30 uur welkom bij Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst (gld). De toegang is gratis. Broers, zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Programma: muziek en zang door Marcel Luntungan. Er kunnen verzoeknummers aangevraagd worden. Graag opgeven bij Bettie Elzenaar: 06 40875275 www.oudersoverledenkind.nl.

Kerkberichten

Kerkberichten week 9 van 4 maart tot en met 10 maart

In het weekend van zaterdag 4 maart en zondag 5 maart is er geen viering.

Kerkberichten week 10 van 11maart tot en met 17 maart

Zondag 12 maart 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Boven en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Mientje Hendriksen-Fontein

Theet Heijneman (Babberichseweg)

Rinie van Heugten

Leida Klaassen-Steentjes

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Jos Ariës

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Dieneke Beudel-Hendriks

Mari a Driessen-van Rumund en dochter Maria

Mientje Hendriksen-Fontein namens familie

Wim Willemsen

Mies Lemm-Roelofsen

Collecte:

Bisschoppelijke vastenaktie en eigen geloofsgemeenschap.

Overeenstemming Kindcentrum Platanenlaan

ZEVENAAR - Door een gedegen en intensief mediationtraject zijn schoolbestuurders Pien Franken van Stichting Proles, Toon Geluk van SPO De Liemers en wethouder Tienke van der Werf het eens geworden. Zij willen samen een integraal kindcentrum aan de Platanenlaan realiseren.

Tijdens het mediationtraject is gesproken over de gedeeltelijke nieuwbouw en renovatie van de school aan de Platanenlaan en over de eisen die aan een modern schoolgebouw gesteld moeten worden. Daarbij hoort ook een duidelijke ambitie met betrekking tot een goed binnenklimaat in een duurzaam gebouw.

Nu partijen het eens zijn over de ambitie, eindigt het mediationtraject. Partijen zijn blij met de uitkomst. Ze hebben er vertrouwen in dat nu snel met de vernieuwing van de school kan worden gestart. Wethouder Tienke van der Werf bereidt een voorstel voor het college van B en W en de gemeenteraad voor. In het belang van het besluitvormingsproces is afgesproken dat alle partijen mediastilte zullen betrachten.

Seniorenteam 5 van BC Didam kampioen

DIDAM - Op zondag 12 februari is team 5 van Badmintonclub Didam kampioen geworden in de vierde klasse regio oost.

In Winterswijk won het de kampioenswedstrijd met 5-3. Team 5 heeft dit seizoen geen enkele wedstrijd verloren. Met nog één wedstrijd te spelen, is het team (Peter, Maarten, Erik, Tanja en Caroline) niet meer in te halen door de nummer twee uit de competitie. Het laatste nieuws staat op www.bcdidam.nl.

Kijk op dagvlinders

ZEVENAAR - IVN De Oude IJsselstreek werkgroep De Liemers verzorgt op dinsdag 7 maart een lezing met als thema 'Kijk op dagvlinders'.

Met behulp van leuke foto's zal het leven van diverse soorten in Nederland voorkomende vlinders besproken worden. Vlinders zijn insecten die mooi van kleur en vorm zijn en hun vlieggedrag wekt bij ons de indruk van iets vrolijks. Een zeer geschikte avond om herkenning van vlinders gemakkelijker te maken.

Aanvang 19.30 uur in het N.M.E.-gebouw aan het Vestersbos 2 in Zevenaar. Kosten (inclusief koffie/ thee) 2.50 euro.

Struintocht naar beversporen

GROESSEN - IVN werkgroep De Liemers verzorgt op zondag 12 maart een struintocht naar beversporen.

"We gaan op zoek naar beversporen en beverburchten en volgen een stukje van een nieuw klompenpad. Stevige schoenen of laarzen aanbevolen!" De tocht is zondag 12 maart van 14 tot 16 uur en start bij de Wellinghoeve, Rijnstrangenweg 15 in Groessen. Meer info wordt gegeven door Miep Deen, 0316 268200.

CNV-hulp bij invullen belastingformulier

REGIO - Vrijwilligers van CNV Belastingservice staan in maart klaar om inwoners van Gelderland te helpen met hun belastingaangifte. Onder meer in Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Harderwijk, Nijmegen en Zutphen organiseert CNV belastingzittingen.

Mensen die graag hulp willen bij het invullen van hun belastingaangifte kunnen terecht bij CNV Belastingservice. Elk jaar laten duizenden mensen hun belastingformulier door vrijwilligers van CNV Belastingservice invullen. In maart en april vinden op 23 plekken in Gelderland 62 belastingzittingen plaats. Op deze zittingen kunnen mensen terecht voor de aangifte inkomstenbelasting en aanvragen en wijzigen van toeslagen.

Vanaf maart kan er aangifte worden gedaan. Iedereen moet zijn of haar aangifte over 2016 vóór 1 mei doen.

Op de CNV-belastingzittingen helpen deskundige vrijwilligers van het CNV-belastingplichtigen. Het invullen van een aangifte duurt 45 tot 60 minuten. De aangifte wordt direct ingevuld en naar de Belastingdienst gezonden.

Aanmelden voor een belastingzitting van het CNV kan via www.cnv.nl/belastingservice.

Arnhem-Noord • Bethlehemkerk, Honigkamp 25 • 6 maart, 13.00 en 19.00 uur
13 maart, 13:00 en 19:00 uur

Arnhem-Zuid • De Kandelaar, Den Haagweg 1 • 20 maart, 13.00 en 19.00 uur

Zevenaar • De Hooge Bongert, Hooge Bongert 3 • 14 maart, 13.00 en 19:00 | 22 maart, 9:30 uur.

Hulp bij schulden door www.stichting-sbbo.nl

ARNHEM - In het nieuwe jaar zal het aantal vragen om schuldhulpverlening helaas alleen maar toenemen. Wij stichting SBBO hebben ons ten doel gesteld om mensen in de knel te helpen met het vinden van oplossingen met als het even kan uit de WSNP te blijven.

Deze trajecten duren altijd veel te lang en ons logo is niet voor niets een reddingsboei. Wacht dus niet net zo lang tot dat u het echt niet meer weet en de deurwaarders op de stoep staan en de energielevering wordt afgesloten en nog erger u wordt uw huis uitgezet. Het het kan iedereen overkomen, jong & oud laag of hoog opgeleid. Bij verlies van baan, ziekte, echtscheiding of alles tegelijk voorziet deze samenleving helaas niet in directe hulpverlening en gaat alles over teveel bureaucratische drempels. Dat is een schande in een welvarend land als Nederland.

Laat 2017 voor u het jaar van een nieuwe start worden in ieder geval met een begin maken aan het oplossen van uw schulden en alle andere problemen met deze overheid. Hak nu de knoop door en en neem contact op met Ton info@stichting -sbbo.nl of bel tussen 12.00 en 21.00 uur naar 026 3798368 zeven dagen per week. U wordt binnen 24 uur geholpen.

"Wij zijn een non-profitorganistie, die geen betaalde mensen in dienst heeft, en wij werken uitsluitend met vrijwilligers, dus niks geen dure managers, Ambi status wordt aan gewerkt. Sponsoren meer dan welkom, alle beetjes helpen."

Computeravond: besturingssysteem Linux

ZEVENAAR - Op donderdag 9 maart verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse Computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3, in Zevenaar. Aanvang activiteiten: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Op 9 maart is er een presentatie over het besturingssysteem Linux. "We laten zien dat er een grote verscheidenheid aan distributies zijn waar je als gebruiker uit kunt kiezen. We focussen ons dan op de distributie die zeer geschikt is voor de huidige Windows gebruiker. We kiezen voor UBUNTU en MINT. We laten zien hoe een installatie verloopt en leggen het verschil tussen de 'gewone' versies en de LTS versies uit."

"We besteden aandacht aan de verschillende desktop oplossingen die Linux biedt. En belichten ook de voor- en nadelen van Linux. verder bespreken we verschillende soorten software die je als Windows gebruiker gewend bent en de alternatieven die Linux hiervoor biedt. Alles wordt uitgelegd in begrijpelijke taal en we hopen dat met deze presentatie uw interesse is gewekt voor Linux en het misschien wel wil gaan proberen."

Op 23 maart begint de Videogroep in zaal 2 door met een uitleg over Pinnacle Studio 18 en 20.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Linux, Windows, Office, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom; zij betalen een bijdrage van vier euro.

Echtpaar Zevenaar wint 266.666 euro

ZEVENAAR - Een grote verrassing voor Anita en Johnny uit Zevenaar. Zij hebben in de januaritrekking van de VriendenLoterij 266.666 euro gewonnen. En dat terwijl ze nog maar één maand meespelen. Gerard Joling, ambassadeur van de VriendenLoterij, verraste Anita en Johnny onlangs met de cheque.Voor de uitreiking werden Anita en Johnny samen met andere VriendenLoterij-winnaars bijeengebracht. Gerard Joling, ambassadeur van de VriendenLoterij, verwelkomde de winnaars met een vette cheque. In totaal verdelen elf winnaars een bedrag van 2 miljoen euro met elkaar.
Anita: "Wat een ontzettende verrassing is dit! We zijn net gaan meespelen. Dat je dan meteen prijs hebt, is niet te bevatten."

Uitreiking bij RTL4
De uitreiking aan Anita en Johnny uit Zevenaar is op zondag 5 maart te zien in het televisieprogramma ‘VriendenLoterij De Winnaars', dat iedere zondag rond 19.20 uur wordt uitgezonden bij RTL4.
Bij de VriendenLoterij winnen niet alleen deelnemers, maar ook maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen en mogelijkheden een steuntje in de rug geven. De helft van de maandelijkse inleg van alle deelnemers gaat naar 48 goede doelen die actief zijn op het gebied van gezondheid en welzijn en meer dan 3.300 clubs en verenigingen in Nederland.

Collecteweek Amnesty International

LOBITH - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2017 voor de vijftiende keer haar landelijke collecte. In de gemeente Rijnwaarden zullen van 5 tot en met 11 maart in Lobith en Tolkamer 14 collectanten de straat opgaan.

Vorig jaar werd in Lobith en Tolkamer bijna 600 euro opgehaald. In heel Nederland door 17.000 collectanten 1,5 miljoen euro. Als in de komende week de collectant langs komt wordt u verzocht welwillend een bijdrage voor het werk van Amnesty in de bus te deponeren.

Amnesty wil een wereld waarin iedereen beschermd wordt door de universele mensenrechten. Dat wil Amnesty bereiken door onderzoek naar schendingen van deze rechten en waar nodig door het voeren van actie tegen deze schendingen. "Wij vragen u ons met een bijdrage te ondersteunen."

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt daarom voor haar onderzoek, lobby en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie. De actuele gebeurtenissen in de wereld onderstrepen eens te meer het nut en het belang van het werk van Amnesty en met uw bijdragen kan Amnesty haar werk blijven doen.

Kunstwerk! de Bibliotheek zoekt jou!

LIEMERS - Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die het belangrijk vindt dat iedereen kan meedoen in de samenleving! Als taalvrijwilliger kan je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers zoekt in samenwerking met Caleidoz Welzijn voor het Liemers Taalhuis taalvrijwilligers voor het begeleiden van een wekelijkse praatgroep bestaande uit vrouwelijke vluchtelingen. Deze groep vrouwen komt wekelijks bij elkaar in Lobith en Zevenaar. Gedurende anderhalf uur praten zij met elkaar om zodoende zich de taal eigen te maken.

Taken: • Begeleiden van de praatgroep • Voorbereiden van de bijeenkomsten
Wij vragen iemand met: • Goede sociale vaardigheden • Goede taalvaardigheden • Belangstelling voor andere culturen • Mogelijkheid om zelfstandig te kunnenwerken • De beschikking over een tijdsinvestering van ca 2-3 uur per week Wij bieden: • Een vrijwilligersovereenkomst • Regelmatige begeleiding • Training

Voor informatie en contact: Claudia Peeters, claudiapeeters@welzijnrijnwaarden.nl, 0316-542794, Marie-José van de Velde, marie-jose.vandevelde@debibliotheekliemers.nl, 0316 523819. Voor meer informatie: zie www.debibliotheekliemers.nl.

QR-codequiz

ZEVENAAR - Tijdens de open dag op locatie Zonegge van het Liemers College hebben er verschillende leerlingen meegedaan met een QR-code-quiz. Hiervoor moesten zij op zoek naar QR-codes die door de hele school waren opgehangen.

Voor elk van de vijf niveaus die op Zonegge te volgen zijn (vmbo-bb, vmbo-kb, vmbo-gt(mavo), havo en vwo), was een aparte quiz uitgezet. Van elk niveau is er een winnaar uit de bus gekomen. Deze winnaars zijn: Yelina Gerritsen en Nynthe Elands uit Duiven, Meghan Donkers en Emma de Boer uit Zevenaar en Lotte Wolf uit Pannerden. Zij hebben op woensdag 15 februari hun prijs, een flink gevulde tekenetui, in ontvangst genomen, wat is vastgelegd op de foto.

Fred Keurntjes

Nederlands Kampioen Hardlopen

ZEVENAAR - Fred Keurntjes uit Zevenaar is in Schoorl (Noord-Holland) op de 10km NK masters 55+ Nederlands kampioen geworden, hij deed dat op overtuigende wijze.

Fred liep een tijd van 35.37 minuten, tweede werd Wim Voermans (Nootdorp) 36.52 en derde Hans Bos (Julianadorp) 36.59.

Duits bier centraal bij Zevenaars Biergilde

ZEVENAAR - In het proeflokaal van Stadsbrouwerij Wittenburg aan de Markt te Zevenaar is donderdagavond 9 maart een bijeenkomst van Biergilde de 7-Aeren.

Te gast is amateurbrouwer Ton Panjer die een inleiding met proeverij verzorgt over Duitse bieren. Het begint om 20.00 uur en de toegang is vrij.

Vrouwenvereniging Passage Westervoort

WESTERVOORT - Op 8 maart geeft ds. Egbert R. Veen uit Zwolle een diavoorstelling over het onderwerp: 'Van schepping tot Pasen'.

De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom.

Jaarvergadering Schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op dinsdag 7 maart haar jaarvergadering.

De vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Feestelijke herinnerings- tentoonstelling Grenzland

DUIVEN - De tentoonstelling Grenzland 2016 is van 2 maart tot en met 30 maart te zien zijn bij De Ogtent in Duiven.

Grenzland 2016 is een reizende tentoonstelling die gaat over 200 jaar Gelderse oostgrens en 200 jaar verbonden zijn. Grenzland 2016 staat stil bij de feestelijke herinnering dat op 1 juni 1816 de enclaves Zevenaar, Duiven, Wehl, Huissen, Malburgen, Hulhuizen, Kekerdom en Leuth bij Nederland gevoegd werden. De tentoonstelling gaat onder andere over de geschiedenis, het dialect, de godsdienst en tradities. De informatie is zowel in het Nederlands als het Duits te lezen en te beluisteren.

De tentoonstelling is een initiatief van Kunstwerk! Liemers Museum, Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg en het Historisch Verband de Liemers. De Ogtent an het Remigiusplein 9 in Duiven is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.00-00.30 uur, vrijdag en zaterdag van 9.00-3.00 uur (in overleg) en zondag van 11.00-00.30 uur

Gezellige stamppotmiddag voor Zonnebloemgasten

Voorafgaand aan het eten werd er onder het genot van een drankje gezellig ingehaakt tijdens het optreden van het Smartlappenkoor De Liemers Foto: Fons Pieper

ZEVENAAR - De jaarlijks terugkerende stamppotmiddag die de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West voor haar gasten organiseerde bij De Griethse Poort in Zevenaar, was een groot succes. Niet alleen vanwege de heerlijke hutspot met hachee, zuurkool met spekjes en gehaktballetjes en boerenkool met worst, maar ook dankzij de muzikale bijdrage van het Smartlappenkoor De Liemers.

Door Piet van Breukelen

Er was weer gekozen voor de succesformule van vorig jaar. Het eten vormde de afsluiting van een gezellige middag, die voor de gasten begon met een kopje koffie, thee of een glaasje fris. Een prima start die de gasten gebruikten om bij te praten. Dit contact is voor hen zoveel meer waard dan de moderne social media. De Zonnebloem organiseert dit soort activiteiten ook om te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement geraken. Tijdens de hele middag was te merken dat iedereen zich ook zo thuis voelde; niet alleen omdat de Griethse Poort bekend terrein is, maar ook om (oude) bekenden weer eens terug te zien.

Smartlappenkoor De Liemers

Tijdens de stamppotmiddag is er ook altijd entertainment en daarvoor was dit keer het Smartlappenkoor De Liemers onder leiding van gastdirigent Theo Barten uitgenodigd. (Het koor is nog steeds op zoek naar een vaste dirigent mannenstemmen.) Het internationale repertoire van smartlappen en evergreens viel in de smaak, getuige het meezingen en klappen van de aanwezigen.

Na afloop kregen de kok, de bediening en het koor de complimenten van secretaris Fons Pieper en zag de organisatie de gasten met tevreden gezichten naar huis gaan.

Scouting Duiven doet mee aan NLdoet!

DUIVEN - Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart is het weer zo ver. Dan organiseert het Oranje Fonds voor de 13e keer NLdoet. Ook Scouting Duiven doet dit jaar mee!

De leden gaan hun houten blokhut een grote onderhoudsbeurt geven. De buitenkant wordt geschuurd en gelakt en binnen wordt alles grondig schoongemaakt. Tijdens NLdoet worden bergen werk verzet. "We zijn daar ontzettend blij mee, want we komen daar normaal niet aan toe. Bovendien leren we allerlei leuke nieuwe mensen kennen, iedereen is welkom. Mensen die bij ons in actie willen komen kunnen zich aanmelden op www.nldoet.nl of via janinelenting@live.nl."

"We krijgen dit jaar al extra hulp van Schutterij Onderling Genoegen. De schutterij probeert elk jaar een klus aan te pakken via NLdoet. Dit jaar doen ze dat bij ons en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!" Bij Scouting Duiven besteden kinderen en jongeren vanaf 4 jaar op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. "Dit willen we nog graag lang blijven doen, daarom vinden we het zo belangrijk om hier aan mee te kunnen doen."

NLdoet wordt in 2017 voor de 13e keer georganiseerd. Tijdens de editie van 2016 zijn ruim 9.000 klussen geklaard en het Fonds hoopt dat aantal tijdens de komende editie te overtreffen. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: "Verenigingen en stichtingen kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Maar het werven kost vaak veel tijd. NLdoet geeft organisaties de mogelijkheid op een laagdrempelige manier in contact te komen met nieuwe enthousiaste krachten. Wij vinden het prachtig om te zien dat ieder jaar zo'n 350.000 Nederlanders bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken tijdens NLdoet. Hieruit blijkt dat Nederland een land is van vrijwilligers en daar mogen we met z'n allen trots op zijn."

Mini van de week

WESTERVOORT - Mini van de week bij volleybalvereniging Wevoc: Jaydi de Roos.

Op de foto staand van links naar rechts: Jorik(trainer-coach)Kyra, Tessa, Dorien, Lisanne Arends, Lisanne Moolhuijzen, Isa.

Knielend van links naar rechts: Heiko de Roos(sponsor mini van de week) Inge, Franka, Jaydi de Roos (mini van de week), Iris en Sandra.

NLdoet op Bingerden

ANGERLO - In het kader van NLdoet wil de vrijwilligers-werkgroep Bingerden een bos met eeuwenoude eiken opschonen van bramen-, vlier- en essenopslag ten behoeve van het behoud van een stinzenplantenmilieu.

Landgoed Bingerden is rijk aan stinzenplanten, vroegbloeiende bolgewasjes waaronder sneeuwklokjes, vogelmelk, bosanemonen en daslook maar als ze niet goed beschermd worden, kunnen ze ook snel verdwijnen. Dat zou eeuwig zonde zijn, want de plantjes hebben een grote cultuurhistorische waarde.

De werkdag is op zaterdag 11 maart van 9.00 tot 15.30 uur. Start om 8.45 uur bij het koetshuis, Bingerdenseweg 21 in Angerlo. Meer info en aanmelden via www.NL-doet.nl.

Duits bier centraal bij Zevenaars Biergilde

ZEVENAAR - In het proeflokaal van Stadsbrouwerij Wittenburg aan de Markt te Zevenaar is donderdagavond 9 maart een bijeenkomst van Biergilde de 7-Aeren.

Te gast is amateurbrouwer Ton Panjer die een inleiding met proeverij verzorgt over Duitse bieren. Het begint om 20.00 uur en de toegang is vrij.

Vrouwenvereniging Passage Westervoort

WESTERVOORT - Op 8 maart geeft ds. Egbert R. Veen uit Zwolle een diavoorstelling over het onderwerp: 'Van schepping tot Pasen'.

De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom.

Jaarvergadering Schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op dinsdag 7 maart haar jaarvergadering.

De vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Ontmoetingsdag voor thuiszittenden...

DUIVEN - Even als voorgaand jaar, wordt er dit jaar een Ontmoetingsdag gehouden voor thuiszittenden, jong en oud, in de gemeente Duiven. Een dag, waarop, gezelligheid en samenzijn voorop staan.

De dag wordt gehouden op dinsdag 4 april in zaal Gieling in Groessen. De kosten bedragen 15,00 euro voor deze dag en 2,00 euro voor de chauffeur. Er kan eventueel voor vervoer worden gezorgd. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de plaatselijke Caritassen van Duiven, Loo en Groessen.

U kunt zich opgeven uiterlijk tot en met vrijdag 17 maart bij mevrouw E. van de Boom voor Duiven: 0316 263605; mevrouw J. Otten voor Groessen: 0316 330017; mevrouw M. Berentsen voor Loo: 0316 263353

Duivens schilderscollectief exposeert in Nijmegen

DUIVEN/NIJMEGEN - Na een zeer geslaagde en druk bezochte Expositie in het kerkje van Persingen afgelopen januari heeft het Duivense Schilders Collectief een uitnodiging ontvangen voor het houden van een expositie in Het Medisch Centrum Nijmegen.

Vanaf 1 maart tot 1 juni zijn de schilderwerken van Cynthia van Ginneke (Arnhem), Barbara Koornneef (Huissen) en Edu Gijsbertse (Duiven) te bewonderen in de wachtruimten en gangen van het Medisch Centrum Sint-Anna Nijmegen.

Hun brede scala aan schilderwerken waarin 'de natuur in verschillende verschijningsvormen', 'alledaagse mensen en objecten in een ongebruikelijke setting' en 'een diversiteit aan onderwerpen en technieken' worden verbeeld, heeft veel positieve reacties van het publiek in Persingen opgeleverd.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen naar de schilderwerken van het Duivense Schilders Collectief. Het Medisch Centrum Nijmegen bevindt zich aan de Sint-Annastraat 180, Nijmegen.

De openingstijden zijn op werkdagen van 08.00 – 17.00 uur.

Cheque voor stichting Blij Groessen

GROESSEN - Op donderdag 16 februari werd er een cheque van 2000 euro overhandigd aan stichting Blij Groessen. De cheque is uitgereikt door het Rabobank Stimuleringsfonds van Rabobank Arnhem en Omstreken.Chris Blij, oprichter van stichting Blij Groessen, stelt al langere tijd een groot deel van zijn land en schuren beschikbaar voor het telen van groenten ten behoeve van de voedselbanken in de regio. Stichting Blij Groessen biedt een werkomgeving aan mensen die behoefte hebben aan structuur. Daarnaast is het bij Stichting Blij Groessen mogelijk om werkervaring op te doen of gewoon een zinvolle tijdbesteding te hebben. Stichting Blij Groessen heeft de ambitie om de werkomgeving in stand te houden. Met de cheque kan de stichting hiermee aan de slag gaan.

Het Stimuleringsfonds
Het Stimuleringsfonds van Rabobank Arnhem en Omstreken ondersteunt verenigingen, instellingen en stichtingen, die klant zijn van de bank en zich bezighouden met het versterken van het maatschappelijke leven in het werkgebied. Organisaties die een financiële bijdrage kunnen gebruiken en voldoen aan de voorwaarden, kunnen een aanvraag indienen.

Vier keer per jaar komen vijf leden van de ledenraad en de directievoorzitter (de commissie) bij elkaar om alle aanvragen te bespreken en uiteindelijk om een definitieve beslissing te nemen. Meer informatie over het Stimuleringsfonds staat op: www.rabobank.nl/arnhem.

Lezing over borstreconstructie voor borstkankerpatiënten

ZEVENAAR - Op woensdag 29 maart organiseert B-actief regio Arnhem & De Liemers een lezing over borstreconstructie. Deze lezing wordt gegeven door Prof. dr. Ulrich, plastisch en esthetisch chirurg in het Radboud UMC in Nijmegen en in de Velthuis kliniek in Velp.

Je bent welkom vanaf 18.30 uur in het Braamhuis aan de Reisenakker 12 in Zevenaar. De lezing zal om 19.00 uur beginnen. Deze avond is vooral interessant voor vrouwen die een borstreconstructie overwegen na gedeeltelijke of volledige amputatie van hun borst. De beslissing om na een borstamputatie al dan niet over te gaan tot een reconstructie is een persoonlijke keuze. Het is echter niet altijd gemakkelijk de volledige en objectieve informatie te verkrijgen die nodig is om met kennis van zaken te beslissen. Correcte informatie, begeleiding en advies zijn heel belangrijk.

Meld je snel aan, want voor deze lezing zijn maar 25 plaatsen beschikbaar! Stuur een e-mail naar: arnhem@borstkanker.nl Of bel naar: 026 3255945 / 06 17159194.

Hoera, wij mogen weer zwemmen!

LOBITH - "Na bijna een half jaar zijn wij blij om weer terug te zijn in ons vertrouwde zwembad in Lobith. Gelukkig konden we een periode terecht in Didam. Dit was niet voor iedereen haalbaar en daarom is het extra fijn om weer terug te zijn."

"Eind van het jaar zal Reddingsbrigade Rijnwaarden 40 jaar bestaan en dat gaan we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan." Reddingsbrigade Rijnwaarden is een zwemvereniging die mensen leert om zichzelf en anderen te redden als zij in het water in nood haken. Sinds 40 jaar hebben vele honderden kinderen en volwassenen met plezier er gezwommen en hun diploma's gehaald. "Hierbij maken we iedere vrijdagavond gebruik van zwembad De Boskuul in Lobith."

Wat kun je onder andere bij ons leren?

- je kunt leren zwemmen d.m.v. de zwem ABC methode vanaf +/- 4 jaar. Dit wordt gedaan door gecertificeerde badjuffen/badmeesters en in kleine groepjes

- Je kunt leren om jezelf te redden en waanneer je in het water in de problemen komt.

- Je kunt leren om anderen te redden uit het water.

- Je kunt leren om verschillende waterongevallen te leiden. Hierbij leer je ook de theorie achter de verschillende methodes.

- En dat allemaal voor 12 euro per maand!

Durf jij het aan om redder te worden? Kom gerust eens een keer kijken of vraag informatie aan bij: Carla Hendriks 0316-341871. Of kijk op www.facebook.com/reddingsbrigaderijnwaarden.

Filmvertoning door SkoopMobiel De Liemers

ZEVENAAR - Op dinsdag 21 maart is SkoopMobiel weer in de Pelgromhof met een vermakelijke film.

Allan wordt honderd en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardentehuis. Maar hij vindt zelf dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. Nadat hij is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Het is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, met alle gevolgen van dien. Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt de film een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in. Er blijkt echter enorm veel (maffia)geld in te zitten, wat leidt tot woeste achtervolgingen. Ook verzamelt hij een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan effect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap."

Iedereen is welkom op dinsdagmiddag 21 maart vanaf 14.00 uur in de kapel voor een kop koffie of thee. De film start om 14,30 uur. De entree bedraagt inclusief koffie of thee bij binnenkomst 4,25 euro en tijdens de inloop en pauze us er live muziek van Wim Lamers. Meer informatie over SkoopMobiel staat op www.skoopmobiel.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- BOS Caleidoz zoekt mantelzorgondersteuners die bezoekjes afleggen bij thuiswonende chronisch zieken of dementerenden om de mantelzorger enkele uren per week te ontlasten.

- Humanitas afdeling Rijn-IJssel zoekt voor het project Home-Start enkele opvoedingsondersteuners die praktische hulp en een luisterend oor bieden aan ouders bij de opvoeding van hun kinderen.

- Liemers Museum zoekt een corrector voor het corrigeren van personen-objectrecords in een collectieregistratieprogramma.

- Nova Zorgboerderij zoekt chauffeurs die met eigen auto mensen thuis ophalen en 's middags weer naar huis brengen.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Nieuwe hoofdtrainer bij DCS

ZEVENAAR - De nieuwe hoofdtrainer van DCS voor het seizoen 2017/2018, Willem Mulderij (38), staat met ingang van 1 juli onder contract bij sportvereniging DCS uit Zevenaar.

Op 16 februari heeft het dagelijks bestuur en de Apeldoorner het eenjarige contract ondertekend. Op dit moment is Willem Mulderij bezig aan zijn vierde seizoen als trainer van Robur et Velocitas.

Het bestuur is verheugd met de komst van de ambitieuze Mulderij en zeer tevreden dat de Technische Commissie van de vereniging op goede en vlotte wijze een opvolger voor Mark Horsman heeft weten te vinden!

Theatermonoloog ‘Alejandra en José’

ZEVENAAR - In het najaar van 2013 is het idee ontstaan om een monoloog te maken over het leven van de kinderen in Mexico. De monoloog geeft een beeld van jongeren die in Mexico leven. Jongeren die al een hele rugzak - nare ervaringen - te torsen hebben. Onder andere fysiek geweld, seksueel geweld en drankmisbruik door de ouders. Thema's die ook in de monoloog aan bod komen.


Een verhaal over armoede, geweld en troosteloosheid maar ook over levenslust, hoop en de kracht van creativiteit. Het verhaal wordt gespeeld door Nellie Markus. Zij interviewde een aantal jongeren in het familiehuis in Cuernavaca (organisatie WereldOuders-Hilversum). De problemen waar deze jongeren mee te maken krijgen, komen in de voorstelling aan de orde.
Nellie en haar partner zijn druk bezig om creatieve projecten een vast onderdeel te laten zijn in de twee familiehuizen in Mexico, zodat de jongeren hun traumatische ervaringen een plek kunnen geven.

Deze monoloog zal op woensdag 8 maart om 20.00 uur worden opgevoerd in gebouw Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. De monoloog duurt een uur, daarna is er mogelijkheid voor discussie. Tijdens deze bijeenkomst zal er een collecte worden gehouden.

Nader informatie en opgave bij Alies Rutgers: 0316 525478 of via de link: http://pkn.kerkenzevenaar.nl/inspiratie-en-bezinning.

Groessen verlengt contracten handbaltrainers

GROESSEN - Jan Lentjes traint ook volgend seizoen de handbaldames van sportclub Groessen. Het wordt zijn vierde seizoen bij de groenwitten. Ook het contract met tweede trainer Henk Leenders werd met een seizoen verlengd.

Onder leiding van Jan Lentjes promoveerde sportclub Groessen als kampioen naar de hoofdklasse, waar het vorig jaar een prima indruk achterliet als nieuwkomer. Dit seizoen moet het team alle zeilen bijzetten. "Wij zijn heel blij dat Jan zijn contract met een seizoen heeft verlengd", zegt handbalbestuurslid Erika Robbe van Sportclub Groessen. "Het is voor een trainer echt niet vanzelfsprekend om vier seizoenen werkzaam te zijn bij dezelfde club. Maar wij zijn erg blij met zijn contractverlening. Juist nu het een wat minder gaat en we moeten vechten tegen degradatie. Zowel de trainer als het bestuur ziet genoeg potentie in de damesselectie. Daarnaast komen er jonge talenten aan. Mochten we onverhoopt degraderen, dan ziet ook Jan voldoende mogelijkheden om het team verder te laten groeien. Soms moet je een stapje terug doen, om vervolgens weer te gaan bouwen. Toch gaan we vooralsnog natuurlijk uit van klassebehoud!"

Tweede trainer Henk Leenders is bezig met aan zijn eerste seizoen als trainer-coach bij dames 2. De trainingsopkomst is hoog en de inzet is van de meiden is prima, zegt Erika Robbe. "Het lukt Henk om het team op een positieve en constructieve manier naar een hoger niveau te tillen. Nu de resultaten er ook nog eens zijn – het tweede damesteam is een stevige middenmoter in de tweede klasse – willen we graag met elkaar verder."

Het nut van de Netwerkkaart...

DUIVEN - In tijden van nood zijn mensen meestal als eersten op zichzelf aangewezen en daarna op mensen uit hun directe omgeving. Wanneer men onverwachts wordt getroffen door een noodsituatie blijkt vaak dat niet goed is geregeld op wie men in een dergelijke situatie een beroep kan doen.

Het Rode Kruis heeft een Netwerkkaart ontwikkeld waarop inwoners kunnen aangeven op welke personen in geval van nood een beroep kan worden gedaan. Op 13 februari namen burgemeester Arend van Hout van Westervoort en Rik de Lange van Duiven uit handen van Baukje Boschker Activerend Huisbezoek en het Rode Kruis afdeling Westervoort Duiven Groessen Loo de eerste exemplaren van de Netwerkkaart in ontvangst (zie foto).

Wanneer via een Netwerkkaart zichtbaar is op wie er een beroep gedaan kan worden voorkomt dit paniek, is het kosten- en tijdbesparend. De Netwerkkaart is met de begeleidende brief verspreid en is bedoeld als een praktische hulpmiddel aan alle inwoners van Westervoort en Duiven.

Zo weten hulpverleners wie ze daartoe kunnen bereiken en worden inwoners gestimuleerd om na te denken over hun eigen ondersteunend netwerk, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben. Op deze kaart kan tevens aangegeven worden waar dierbaren bereikbaar zijn.

De Netwerkkaart is te verkrijgen in het Kruisgebouw aan de Eltensestraat 17. Voor meer informatie hierover is het Rode Kruis te bereiken via e-mail op info@rodekruiswdgl.nl en telefoonnummer 0316 266896.

Avondje jazz bij Jazzclub Zevenaar/Liemers

OUD-ZEVENAAR - De Ok’ Stars Jazzband is opgericht door een negen enthousiaste musici die allen hun sporen in de muziek hebben verdiend. Ze spelen oude stijl jazz met een modern sausje.

Heel apart is daarbij dat er vaak door twee tenor saxen tegelijk wordt gespeeld en dat swingt geweldig. Voor wie weer eens wat anders wil horen, dit is jullie kans. En... zeker ook dansbare muziek.

De avond wordt gehouden op zaterdag 11 maart in Careza De Kroon, Kerkweg 2 (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint om 20.30 uur te spelen, de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is tien euro. Donateurs genieten vijf euro korting.

Meuk is hardstikke leuk...

LOBITH - Op zondag 12 maart een leuke vlooienmarkt in de Habeshal in Lobith (Tolkamer) van 10.00 tot 17.00 uur.

Tal van kraampjes met de meest uiteenlopende koopwaar staat voor de bezoeker klaar, in een lekkere warme hal aan de 's-Gravenwaard 1a in Tolkamer. Ook kunt u genieten van live muziek en een lekker bakje koffie. Gratis voldoende parkeerruimte. Plaatsje huren kan al vanaf 10 euro (06 31769290 ;www.themaevents.nl)

Leeg die koffierbak

Op zondag 2 april is er een kofferbak verkoop en een vlooienmarkt in en rond het schuttersgebouw van Sint-Jan in Beek (gld). Gratis voldoende parkeerruimte. Plaatsje huren ook hier vanaf 10 euro (06 31769290; www.themaevents.nl).

Nieuwe data Digisterker!

LIEMERS - Word Digisterker en volg de gratis cursus! Wil je leren hoe je gebruik kunt maken van digitale (overheids)diensten van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de belastingdienst? De gratis cursus Digisterker helpt je op weg.

Wat leer je? Een DigiD aanvragen en gebruiken. Het zoeken en vinden van informatie. Inloggen op websites. Online regelen.

Inschrijven voor de onderstaande data kan je via de Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers, 0316 523819.

Woensdagochtend 15 maart - 05 april, 09:30-11:30 uur
Dinsdagochtend 04 april - 25 april, 09:30-11:30 uur
Maandagavond 01mei - 22 mei, 19:00-21:00 uur

Sponsor bedankt

ZEVENAAR - Woon ID heeft het nieuwe dameselftal E4 bij SC Rijnland gesponsord wat betreft shirts.

Regioavond met

Zevenaar en

Zijactief Groessen

GROESSEN - De Theetantes komen woensdag 15 maart om 19.30 uur op de koffie bij Zijactief Groessen.

Het zijn vier gezellige vrolijke tantes die ons zang en humor komen brengen. Er wordt een loting gehouden en er zijn mooie prijzen te winnen in het Dorpshuis Groessen aan het Isodorusplein 4.

Schuttersavond schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op zaterdag 18 maart haar jaarlijkse schuttersavond.

Deze feestavond voor leden en hun partners begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. De entree all-in is 15.00 euro per persoon.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

5 maart 9.30 u br. R. Nijhoff

16.30 u ds A. Balk

8 maart Biddag SoW Kapel 19.30 ds D. Grutter

12 maart 9.30 u ds J.J. Poutsma

15.00 u ds J. Colijn en ds E. Shevchuck

Jaarvergadering Wijkraad Duiven-West

DUIVEN - De Wijkraad Duiven-West houdt op woensdag 8 maart haar jaarvergadering.

Op de agenda staan onder meer de stand van zaken ten aanzien van het wijkontwikkelingsplan, ontwikkelingen binnen het Buurt Preventie Team en de digitale nieuwsbrief. De bijeenkomst wordt gehouden in Het Palet, Mondriaanstraat 14 in Duiven en begint om 20:00 uur. Info: secretariaat@wijkraadduivenwest.nl.

Concert vocaal ensemble Liemers Cantorij

ZEDDAM - Op 9 april geeft Vocaal Ensemble Liemers Cantorij een passieconcert in de Sint-Oswalduskerk in Zeddam onder leiding van Christel Gelderman.

Aan het orgel Marcus Bergink. Uitgevoerd worden werken van Palestrina, Rheinberger, Thomas Tallis en Karl Jenkins. Aanvang 15.30 uur, kerk open om 15.00 uur. Entree 12,50 euro.

Kunstwerk! Het Musiater

Foto: Roelof Bos

Tangarine: From Tucson with songs

De nieuwe theatertour van het Nederlandse folkduo, gevormd door de eeneiige tweeling Sander en Arnout Brinks, heet From Tucson with songs. De muziek van Tangarine met vier magere benen is geplant in de Amerikaanse roots en folk. Na het succes van hun persoonlijke albums Seek and Sigh (2013) en het radiovriendelijke Move On (2014) en hun optredens als huisband van het tv-programma De Wereld Draait Door, wilden ze terug naar hoe ze ooit zijn begonnen.

Donderdag 9 maart Aanvang 20:15 uur Prijs 22 euro.

Vrouw Holland: 20 jaar Mannenhumor in een vrouwenlichaam

In '20 jaar mannenhumor in een vrouwenlichaam' blikt Vrouw Holland terug. Vocaal ijzersterk zingt ze gevoelige liedjes en speelt ze acts als de 'Tietenpoppenkast'. Want Vrouw Holland is ouder, maar geen cent wijzer. Marieke Klooster, Gabriëlle Glasbeek en Karin Noeken nemen zichzelf bruut op de hak, hierin begeleid door pianist Reinout Douma.

Zaterdag 18 maart Aanvang 20:15 uur Prijs 18 euro.

Cursussen Kunstwerk! Het Musiater

De muziekspeeltuin (4 – 5 jaar): Een muzikale ontdekkingsreis voor kleuters

Muziek geeft plezier en draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Daar kun je dus niet vroeg genoeg mee beginnen! In de muziekspeeltuin komen kinderen op een speelse manier in aanraking met onder andere ritme, maat en melodie. Ze maken een muzikale ontdekkingsreis door te zingen, te spelen op instrumentjes, te improviseren, te dansen en te luisteren naar muziek. Zo wordt de creativiteit en het muzikale gehoor ontwikkeld. De muziekspeeltuin sluit naadloos aan op de beleveniswereld van kleuters! De cursus start op 5 april en is op woensdag van 16.00 – 16.45 uur in Het Musiater in Zevenaar. Voor meer informatie en inschrijven, kijk op www.hetmusiater.nl.

Keepersacademie De Liemers verhuist naar SDZZ

DIDAM - Keepersacademie De Liemers verhuist van trainingsvelden en zal de trainingen bij SDZZ geven.

Bij SDZZ hebben zij de beschikking over een perfecte locatie waar alle faciliteiten aanwezig zijn. Daarbij zijn vrijwilligers van de SDZZ bereid
hen te ondersteunen bij de organisatie. Voor een goed verloop van de trainingen is dat ook noodzakelijk. De trainingen beginnen weer op 5 maart en worden gehouden op zondagmorgen. De organisatie bestaat uit trainers die juist allen uit de Liemers komen.

Hun doelstelling is een kwalitatieve keeperopleiding te verzorgen, waarbij rekening wordt gehouden met de talenten en mogelijkheden van elke individuele keeper. Verdere ontwikkeling en verbetering staan centraal. Uitgangspunt is dat iedere keeper die er traint een hoger niveau bereikt.

"Wij trainen keepers van de F-pupillen tot en met de A-junioren en trainen daarbij in kleine groepen met keepers van hetzelfde niveau. Het trainingsschema kan dan ook worden afgestemd op de diverse groepen en zo beter inspelen op en werken aan de ontwikkelpunten van de keepers. Daarbij krijgt elke keeper de optimale aandacht."

Keepersacademie heeft een samenwerkingsovereenkomst met NEC Nijmegen. Ook zullen zij in de regio de scouting gaan doen voor NEC. Keepers en keepsters kunnen zich voor 1 maart aanmelden of als er vragen zijn kan dat via www.keepersacademie-deliemers.nl.

Tweedehandskledingbeurs

DUIVEN - Zaterdag 18 maart verzorgt Stichting Tweedehandsbeurzen Duiven een tweedehands winterkledingbeurs in De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven. Hier wordt kleding verkocht in de maat 50 tot en met 176 en ook textiele babyartikelen (zoals beddegoed, badcapes, boxkleden, et cetera). Wasbare schoenen, regenlaarzen en sportkleding worden ook verkocht.

Indien u kleding wilt verkopen kunt u van zondag- op maandagnacht (van 12 op 13 maart) vanaf 00.01 uur een nummer aanvragen op de site www.kledingbeursduiven.nl. U kunt uw kleding (voorzien van maat, verkopersnummer en vraagprijs) per maat gesorteerd aanbieden vanaf 08.30 uur tot 10.00 uur bij De Ogtent. De verkoop zal zijn van 12.00 tot 14.00 uur. Tussen 16.00 en 16.30 uur kunt u uw opbrengst en de eventueel niet verkochte kleding weer ophalen bij De Ogtent. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze site.

Zoals gebruikelijk wordt bij de verkoper 20 procent van de opbrengst in mindering gebracht en bij de koper wordt het aankoopbedrag met 10 procent verhoogd. Na aftrek van kosten zal de opbrengst ten goede komen van een lokaal/regionaal goed doel.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marian Hulscher op telefoonnummer 0316 281430.

Maak gratis kennis met Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers!

LIEMERS - Drie maanden lang, onbeperkt genieten van boeken, cursussen en andere leuke activiteiten in de Bibliotheek Voor iedereen die kennis wil maken met Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers: Dit is je kans!

Van 15 maart tot en met 15 april kan je jezelf opgeven voor gratis Bieb. Via gratis Bieb ben je drie maanden lang gratis en vrijblijvend lid van de Bibliotheek.
Nooit uitgekeken Via het lidmaatschap van Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers heb je toegang tot de uitgebreide boekencollectie, duizenden e-books, online cursussen en andere activiteiten in de Bibliotheek. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal, lees over time management, doe inspiratie op voor je volgende vakantie of ga aan de slag met gezonde voeding. In de Bibliotheek ben je nooit uitgekeken.
Aanmelden Deelnemen aan Gratis BIieb kan via www.gratisbieb.nl of rechtstreeks bij Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers. Meer informatie staat op www.debibliotheekliemers.nl.

Schuttersavond schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op zaterdag 18 maart haar jaarlijkse schuttersavond.

Deze feestavond voor leden en hun partners begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. De entree all-in is 15.00 euro per persoon.

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

5 maart 9.30 u br. R. Nijhoff

16.30 u ds A. Balk

8 maart Biddag SoW Kapel 19.30 ds D. Grutter

12 maart 9.30 u ds J.J. Poutsma

15.00 u ds J. Colijn en ds E. Shevchuck

Liemers Energieloket geeft duurzame tips

LIEMERS - De Liemers heeft een duurzame missie en wil energieneutraal worden. Een van de eerste initiatieven is een 'Liemers Energieloket'. Hier kunnen particuliere woningeigenaren terecht voor tips om hun huis te verduurzamen. Op 2 maart heeft de officiële kick-off van het Liemers Energieloket plaatsgevonden.

Het Liemers Energieloket is een digitaal loket dat uit de koker komt van Groene Allianties de Liemers en de vijf gemeenten Doesburg, Duiven, Westervoort, Zevenaar en Rijnwaarden. Samen willen ze bijdragen aan het gemeenschappelijke doel; een energieneutrale en duurzame toekomst.
Het Liemers Energieloket moet een laagdrempelig platform worden, waar de woningeigenaar terecht kan met technische en financiële vragen op het gebied van zonnepanelen, isolatiematerialen, dubbelglas, subsidie- en leningsmogelijkheden. Deelnemende ondernemers bieden hun energiebesparende maatregelen - zoals zonnepanelen en warmtepompen - aan via het Liemers Energieloket. Website: www.liemersenergieloket.nl

Jaarvergadering Wijkraad Duiven-West

DUIVEN - De Wijkraad Duiven-West houdt op woensdag 8 maart haar jaarvergadering.

Op de agenda staan onder meer de stand van zaken ten aanzien van het wijkontwikkelingsplan, ontwikkelingen binnen het Buurt Preventie Team en de digitale nieuwsbrief. De bijeenkomst wordt gehouden in Het Palet, Mondriaanstraat 14 in Duiven en begint om 20:00 uur. Info: secretariaat@wijkraadduivenwest.nl.

Zorg en ondersteuning dichter bij inwoners

ZEVENAAR - Vanaf 1 mei gaat de gemeente Zevenaar de zorg en ondersteuning voor inwoners anders organiseren: dichterbij en efficiënter. Dit gebeurt met teams die op vaste momenten en op herkenbare plekken in de gemeente actief zijn. Bijvoorbeeld vanuit (brede) scholen, dorpshuizen, kulturhuizen en bibliotheken. De teams vormen dé plek waar buurtbewoners terecht kunnen met al hun vragen, problemen en het realiseren van hun ideeën.

Door de zorg en ondersteuning dicht bij de inwoner te organiseren in de vorm van gebiedsteams*, sluiten de oplossingen beter aan bij mogelijkheden en initiatieven in de wijk. De teams ondersteunen inwoners op het gebied van zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen en ideeën om de buurt of wijk aangenamer te maken.

In de gebiedsteams zijn mensen van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en van de gemeente actief. Samen met de inwoner, de mensen in zijn omgeving, vrijwilligers en organisaties in de wijk (het wijknetwerk) denkt het team mee en zoekt samen met de inwoner naar oplossingen. Als het nodig is, schakelen zij hulp, professionele of specialistische zorg in.

Stef Bijl, Wethouder Zorg en Welzijn: "De ervaring is dat inwoners vaak al veel samen kunnen oplossen. Samen hebben zij het al goed voor elkaar. We kijken dan ook eerst naar de eigen kracht en verantwoordelijkheid van inwoners. Maar wanneer zij (tijdelijk) belemmeringen ervaren waardoor extra ondersteuning nodig is, kunnen inwoners terecht bij de gebiedsteams van de gemeente. Samen kijken we naar de hulpvraag en zoeken een passende oplossing."

Vanaf mei starten de eerste gebiedsteams. Inwoners van de betreffende wijken ontvangen dan meer informatie over de bereikbaarheid, samenstelling en werkwijze van hun team. In 2017 wordt het concept verder uitgebouwd zodat de teams in alle wijken van de gemeente Zevenaar aanwezig zijn.

Het meest kindvriendelijke restaurant van de Achterhoek

DOESBURG - De IJsselhoeve is een kindvriendelijk-restaurant met een grandioze binnen-speeltuin. Het restaurant is warm aangekleed in boerderij-stijl. Waar je heerlijk in een ongedwongen sfeer kunt eten en drinken met vrienden, familie of als gezin.

Het restaurant staat garant voor een heerlijke avond uit voor jong en oud. Dus wilt u ergens uit eten met kinderen, waar u voor een betaalbare prijs kunt dineren en gezellig kunt natafelen, terwijl de kinderen zich vermaken in de Binnen-speeltuin, dan bent u bij De IJsselhoeve aan het juiste adres.

Dit is nog niet alles, want behalve een heerlijke à la carte-kaart, hebben wij een verrassend groot aanbod voor jong en oud! Wat denkt u van een leuke actieve middag in combinatie met een Buffet, het Zondagmiddag-matinee? Of het Live- Cooking-Buffet. Ideaal voor Familie-Dagen of Reünies. Dit kan al vanaf 30,00 p.p. (incl. drankjes). Dit alles wordt onder toeziend oog van onze chef-kok Ricardo Niels bereid. Het restaurant is zaterdags geopend vanaf 16:00 uur en zondags vanaf 12:00 uur.

Vier de pasen bij De IJsselhoeve met een Paas-Brunch of een Paas-Live-Cooking-Buffet. Natuurlijk kunnen de kinderen dan ook lekker spelen in de Binnen-speeltuin. Dit kan al vanaf € 27,50 p.p. (incl. drankjes).

De IJsselhoeve is ook de perfecte locatie voor uw bruiloft of personeelsfeest. Onze thema-avonden zijn een aanrader! Kijk voor het volledige aanbod op onze website: www.ijsselhoeve.nl of informeer bij gastheer Mark Böttger naar de mogelijkheden. Een vrijblijvend bezoek en gesprek is ook altijd mogelijk. Ons telefoonnummer is 0313 474444.

Kane Buiting (18) uit Groessen schrijft boek

GROESSEN - Hij is pas achttien jaar, net geslaagd voor zijn havo-diploma en actief als voetballer voor Sportclub Groessen. Toch vond Kane Buiting de tijd om een boek te schrijven. Zijn eerste!

Hij geeft toe dat het schrijven van zijn eerste boek misschien niet voor de hand ligt voor een tiener. Maar het was een weloverwogen keuze, zo benadrukt hij. "Ik heb veel vrije tijd en ben geïnteresseerd in geschiedenis. Vooral de klassieke oudheid. Daar wilde ik iets mee doen. Ik besloot daarom een boek te schrijven. Het is net uit." Kane deed negen maanden over 'De mysterieuze verteller', zoals het werk gedoopt is. "Het ging met vallen en opstaan, maar ik ben tevreden met het eindresultaat."


Het boek gaat over Duilius, een Romeinse jongen die wordt opgevoed door een mentor. Met deze mentor, Charos, besluit hij een wereldreis te gaan maken langs alle monumenten die de Oudheid kende. Die reis is lang niet altijd zonder gevaar en Duilius moet regelmatig de strijd aangaan met de obstakels die op hun pad komen. "Dit verhaal gaat over de avonturen die Duilius en Charos meemaken tijdens hun poging om een vrij leven te leiden."
Voor Kane smaakt zijn eerste boek naar meer. "Het zal zeker niet mijn laatste boek zijn." Het boek is te bestellen via boekscout.nl.

TTV Zevenaar neemt afscheid van een icoon

Gerard en Hennie Welling hebben hun jarenlange vrijwilligerswerk door fysiek ongemak moeten opgeven. Foto Henk Kemperman

ZEVENAAR - Ruim 60 jaar zijn Gerard (1932) en Hennie Welling (1934) actief geweest binnen de tafeltenniswereld. Zowel voor de NTTB, de afdeling Gelderland als voor TTV Zevenaar hebben beiden bijzonder veel betekend. Een kleine bloemlezing.

Piet van Breukelen

Toen Gerard Welling in 1969 naar Zevenaar kwam, had hij al 10 jaar tafeltennis in Arnhem achter de rug. Geen wonder dat hij direct lid werd van het in 1961 opgerichte DES (Door Eendracht Sterk). Sindsdien heeft hij zich op velerlei wijzen zeer verdienstelijk gemaakt voor de club en de afdeling: eerst Oost-Gelderland en later Gelre.

Verenigingsman

Gerard was zo gedreven meer te willen zijn dan speler dat hij al gauw wedstrijdsecretaris werd voor zowel de club als de afdeling. Dat werd alleen nog maar meer toen DES (1961) en TTV Lentemorgen (1973) fuseerden in 2000 en als TTV Zevenaar verder gingen. Hij kwam in de redactie van het clubblad (Deslag en later de Batweter) en omdat hij ook in de redactie zat van het afdelingsblad 'Met bat en bal', creëerde hij thuis zijn eigen tafeltenniskantoor. Voor de afdeling was 'Bureau Zevenaar' een begrip.

Daarnaast vond hij ook nog tijd zich op andere fronten als vrijwilliger verdienstelijk te maken. Zo werkte hij 40 jaar met zijn vrouw Hennie voor de Avondvierdaagse en hebben ze samen ook jaren eten rondgebracht voor Tafeltje dekje.

Toen hij twee jaar geleden een herseninfarct kreeg, kondigde het afscheid zich in feite al aan. Inmiddels heeft hij zich erbij neergelegd.

Vacature voor taalvrijwilliger Praathuis

ZEVENAAR - Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving? Als taalvrijwilliger kan je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers zoekt in samenwerking met Caleidoz Welzijn voor het Liemers Taalhuis taalvrijwilligers voor het begeleiden van een wekelijkse praatgroep bestaande uit vrouwelijke vluchtelingen. Deze groep vrouwen komt wekelijks bij elkaar in Lobith en Zevenaar. De vrijwilliger ondersteunt en begeleidt met als doel te werken aan taalverhoging.

Taken: begeleiden van de praatgroep; voorbereiden van de bijeenkomsten; inzetten van de materialen; signaleren en doorverwijzen; het leveren van een bijdrage aan nabesprekingen.

Wij vragen: goede sociale vaardigheden, goede taalvaardigheden; kan kennis interactief en op informele wijze overbrengen; openstaan voor andere culturen; kan zelfstandig werken; een tijdsinvestering van 2-3 uur per week.

Wij bieden een vrijwilligersovereenkomst, training en goede faciliteiten

Voor informatie en contact: Claudia Peeters, claudiapeeters@welzijnrijnwaarden.nl, 0316 542794; Marie-José van de Velde, marie-jose.vandevelde@debibliotheekliemers.nl, 0316 523819

Loo Budget Concerten

LOO - Loo Budget Concerten presenteert zondag 19 maart om 15.00 uur een concert met gemengd zangkoor Vita Nova. Het repertoire wordt zo breed mogelijk gehouden en beweegt zich tussen populaire muziek, musicals en licht klassiek.

En ook het Groessen Herenkoor treedt aan. Nog steeds is het Gregoriaans de core business van het herenkoor, daarnaast staan ook meerstemmige liederen uit het vooral Oost-Europa op het repertoire.

De kosten inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze zijn 7,50 euro. Kaartverkoop voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren kan via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk 0316 263981.

Dit jaar 'zilveren' Roefeldag Duiven

DUIVEN - De Stichting Roefeldag Duiven is bezig met de voorbereiding van de 25e Roefeldag. Op dit grote evenement op 17 juni gaan circa 750 kinderen van de basisscholen van Duiven naar bedrijven en instellingen om daar te 'Roefelen'.

Roefelen is een Vlaams woord en betekent snuffelen of proeven. Deze jaarlijkse belevenis is een bijdrage aan de vorming van kinderen en hun latere beroepskeuze. De stichting werkt met subsidie van de Gemeente Duiven. De inschrijvingen gaan via de scholen. Ieder kind komt die dag in drie bedrijven en er doen 120 bedrijven aan mee. Het vervoer gaat met 30 bussen die vertrekken en aankomen achter het Gemeentehuis van Duiven.

Het 10-koppig uitvoerend comité zoekt overigens naarstig naar nieuwe leden en een secretaris. "Heeft u interesse? info@roefeldag-duiven.nl of bel 0316 282612."

Ian Bruce en Ian& Mo Walker in De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdag 18 maart staan de Schotse Ian Bruce en Ian & Mo Walker nu als trio op het podium van Muziekcafé De Lantaern. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 13,00 euro.

De beide Ian’s verzorgden al eerder een optreden voor de Lantaern. Ook toen werden ze al bijgestaan door Mo Walker. Inmiddels vormen ze een trio met Mo, de vrouw van Ian Walker.

Ian Bruce en Ian Walker zijn twee Schotse ‘balladeers’ van de goede oude stempel, die al verschillende muziekprijzen hebben gewonnen. De beide Ian’s spelen naast gitaar ook op andere instrumenten zoals de five string banjo, mandoline en autoharp. Mo versterkt het ritme met kleine percussie-instrumenten. Met zijn drieën zingen ze prachtige harmonieën. Op de setlist prijken naast prachtige ballades ook swingende up-tempo songs.

Grote vogelverkoop bij vogelvereniging Witropaka

DUIVEN - Grote vogelverkoop bij vogelvereniging Witropaka aan de Visserlaan 37 te Duiven op 12 maart van 9.00 tot 12.00 uur in samenwerking met de Regio Rijn en IJssel.

"Er zullen meerdere handelaren aanwezig zijn en wij verwachten zeker 200 vogels van allerlei soorten ook zullen leden van de verenigingen met vogels aanwezig zijn, maar ook u kunt uw vogeltje verkopen of kopen .

De Roos is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en de entree is gratis,. Bent u op zoek naar een leuk vogeltje kom even langs, Sacha Diervoeders is ook aanwezig met nieuwe kooien en vogelvoer, maar u kunt ook even komen kijken of deze sport iets voor u is. Iedereen is welkom en de koffie staat klaar."

Aangenaam 'Wonen en Leven'-middag

ZEVENAAR - Vrijdag 17 maart organiseert Caleidoz Welzijn een middag over aangenaam (blijven) wonen en leven in zalencentrum Staring. De toegang is gratis.

Tijdens deze middag kan iedereen uitgebreid kennismaken met alle facetten van het aangenaam, veilig en comfortabel blijven wonen in zijn eigen huis. Er is een doorlopende informatiemarkt waar de partnerorganisaties hun activiteiten op het gebied van veiligheid, welzijn, wonen en zorg presenteren. De bezoeker kan met hen praten over wat men zelf kan doen om langer aangenaam te kunnen wonen en leven. Daarnaast zijn er verschillende workshops. René Bierman van de Veiligheidsregio geeft een workshop brandpreventie. Fysiotherapeut Marleen Bus vertelt alles over valpreventie. Mern kan in gesprek gaan met woonadviseur Patricia Groenenstijn. Er is een theaterbijeenkomst waar geheugenproblemen aan de orde komen. Acteurs van Ervarea laten de werking van ons brein tot leven komen door herkenbare voorbeelden uit ons eigen gedrag.

Aangenaam Wonen is een initiatief van Caleidoz Welzijn en de gemeente Zevenaar en is in het najaar van 2016 gestart in Babberich, Ooy en Oud-Zevenaar. Het doel van het project is mensen bewust te maken dat ze actie kunnen ondernemen om langer zelfstandig, veilig en aangenaam thuis te wonen. Daarnaast zijn zorg en welzijn ook een belangrijk onderdeel van het project, waarbij specifiek aandacht is voor mensen met een dementie. De Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy, Dorpsraad Ooy, Dorpsraad Babberich en KBO Babberich zijn nauw betrokken bij het project.

De middag is van 13.00 – 16.30 uur aan Grietakkers 3 in Zevenaar. Meer informatie over het project staat op www.caleidoz.nl/aangenaamwonen.

Liemers Harmonie Duiven viert carnaval in Bonn

DUIVEN - Op carnavalszondag is Liemers Harmonie Duiven afgereisd naar het Duitse Bonn-Beuel om deel te nemen aan de carnavalsoptocht. De muzikanten vertrokken rond half negen met de bus om vervolgens ruim twee uur te reizen.

In Duitsland werd onder grote belangstelling muziek gemaakt. "Het was prachtig weer en het stond overal drie rijen dik", aldus voorzitter Wim Kersten. "Het is een optreden waardoor je enorm enthousiast wordt. De Duitsers weten hoe ze carnaval moeten vieren." Tijdens de optocht kwam een spontane samenwerking met de lokale dansgarde ‘Die Ennertfunken’ tot stand. Kersten: “De meiden van de dansgarde kwamen tussen ons in lopen en maakten er een nog groter feest van.”

Na een lange optocht waren de muzikanten om half acht weer terug in hun Muziekhuus, waar men tevreden terugkeek op de dag.

Finale NK Schoolbowlen 11 maart in Hoofddorp

ZEVENAAR - Zoals de meesten wel zullen weten zijn er vanaf januari in diverse bowlingcentra door heel Nederland, diverse teams aan het strijden gegaan om uiteindelijk in Hoofddorp te gaan voor de finale plek.

In De Griethse Poort in Zevenaar hebben met de voorrondes liefst 56 teams mee gedaan. Uit die 56 teams zijn er 9 teams van verschillende scholen die mee mogen doen in Hoofddorp met de landelijke finale. Mee gaan doen: Het bubba team Linden Hage, DCS Jo 12 de linden Hage, De Strikers van De Wissel, Totally spice van De Tamboerijn, De Panda’s van De Wissel, Diepvriesdoperwten van De Linden Hage, Naamloos van De Tamboerijn, Bowling Boy’s De Linden Hage en Girls van St Martinus.

"Wij van de Griethse poort en Bowling Vereniging Zevenaar willen de teams heel veel succes toewensen. Natuurlijk zijn we er ook op 11 maart om jullie aan te moedigen."

Belastingzaken in Kunstwerk! de Bibliotheek

ZEVENAAR - Komende weken krijg je bericht van de Belastingdienst over uw belastingaangifte. Wil je hulp bij aangifte doen? Je moet vóór 1 mei aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dat gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Vind je dit moeilijk? Kom dan naar Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers.

Op woensdag 22 maart en 5 april helpen ondersteuners van het FNV met aangifte doen en toeslagen aanvragen. Deze hulp is er ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Je moet wel vooraf een afspraak maken.

Belastingspreekuur: op 22 maart en 5 april van 13;00 tot 16:00 uur zijn er vrijwilligers van FNV in de Bibliotheek. Zij helpen bij de aangifte van de inkomstenbelasting en toeslagen aanvragen.

Wil je naar het spreekuur komen? Maak dan wel van tevoren een afspraak: ? aan de balie in de Bibliotheek via telefoon 0316 523819 of via de mail: activiteiten@debibliotheekliemers.nl. Als je een afspraak hebt gemaakt, hoor je precies wat je moet meebrengen naar het spreekuur.

Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers Vestiging Zevenaar, De Hooge Bongert 1, Zevenaar. Meer informatie staat op www.debibliotheekliemers.nl.

Wandeltocht rondom een aalschoverkolonie

PANNERDEN - Op zondag 19 maart houdt IVN de Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers een wandeltocht rondom een aalschoverkolonie in de Lobberdense Waard.

Hier bevindt zich de grootste aalschoverkolonie van de Gelderse Poort. Aalschovers beginnen al vroeg met nestbouw. De nesten zitten veilig hoog in de bomen die omgeven zijn door water. Momenteel is er veel activiteit in de kolonie, de vogels vliegen af en aan.                                 Ook wordt tijdens de tocht naar andere flora en fauna gekeken. Het is ruig terrein, dus stevig schoeisel wordt aanbevolen, en vergeet vooral je verrekijker niet.

De start is zondag 19 maart om 10.00 uur aan de Lobberdenseweg / Rijndijk in Pannerden. De tocht duurt 2.5 uur. Info: Carin Holtslag: 0316 248691.

Tweede herenbroek halve prijs bij Rijnstraat Mode Tolkamer

TOLKAMER - Afgelopen september was het alweer 5 jaar geleden dat Karin Kamminga de deuren van Kaatje Mode aan de Hoofdstraat in Tolkamer opende.

"We zijn een winkel waar iedere vrouw kan slagen", aldus Karin. Kaatje Mode heeft kleding van casual en hip tot gekleed en chique. "Naast de reguliere merken zoals: Summum, Geisha, Studio Anneloes en Soya-concept hebben wij ook mode voor een maatje meer met onder andere de merken: Yoek, Carleoni, X-two, Plusbasics en Chalou. Het team van Kaatje mode heeft alles in huis om u van top tot teen aan te kleden, waarbij de tijd wordt genomen om te kijken welke stijl bij u past en welke combinaties u kunt maken."

De winkelruimte tegenover Kaatje stond leeg, toen kwam het idee om Rijnstraat mode voor 'de man van Kaatje' te openen. Gewoon een goede winkel met mooie betaalbare merken zoals: No Excess, PME Legend, Tommy Hilfiger, Scotch & Soda, Blue Industry, Lerros, State Of Art, Olymp en de broeken van Meyer. "Dus of men nu op zoek is naar een goede jeans of een mooi colbert, bij Rijnstraat mode kunt u zeker slagen. Het verschil met de stad is dat men hier geen parkeergeld hoeft te betalen, dichtbij kan parkeren en dat er ruim de tijd wordt genomen voor hulp, advies en een lekker kopje koffie."

Kom kennismaken in Tolkamer met Rijnstraat, mode voor mannen en u krijgt de 2e herenbroek voor de helft. Dit geldt op de gehele collectie herenbroeken en deze actie loopt tot en met 25 maart.

Rijnstraat 3a - 6916 AB Tolkamer - 0316 253079 (tegenover Kaatje mode)

Sensire opent haar deuren tijdens de Week van Zorg en Welzijn in Westervoort en Zevenaar!

REGIO - Tijdens de Week van Zorg en Welzijn van maandag 13 tot en met zaterdag 18 maart 2017 staan op diverse plaatsen in de Achterhoek medewerkers van Sensire klaar om met enthousiasme te vertellen over hun werk. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom op deze locaties. Of men nou geïnteresseerd is in de zorg die Sensire kan bieden of informatie wenst over werken bij Sensire. Daarvoor kan men ook terecht in Westervoort en Zevenaar.

Wensboom en gezondheidstest in Zevenaar

Wat kan Sensire allemaal betekenen als er behoefte is aan ondersteuning en zorg? Hoe is het met uw gezondheid gesteld? Op woensdag 15 maart verzorgen de medewerkers van Sensire Wijkzorg in Zevenaar gezondheid screenings en beantwoorden zij vragen in de informatiekraam. Daarnaast kunnen bezoekers een wens achterlaten in de wensbomen.

Tussen 8:30 uur en 17:00 uur staat het Sensire team klaar in De Pelgromhof aan de Molenstraat 7 én Caleidoz aan Steenhuizen 6.

Informatie in Westervoort

Ook in Westervoort staan de medewerkers klaar om u te vertellen over hun werk en de ondersteuning en zorg die Sensire u kan bieden. Zij openen de deuren op vrijdag 17 maart tussen 14:00 en 18:00 uur aan het Dorpsplein 6 in Westervoort.

Meer dan 20 locaties
Sensire is een organisatie voor gezondheid, zorg en welzijn in de Achterhoek en Liemers. Wie niet in de gelegenheid is om de medewerkers van Sensire Zevenaar te bezoeken, maar wel geïnteresseerd is in wat Sensire kan bieden, kan kijken op www.sensire.nl of 24 uur per dag contact opnemen via het algemene nummer 0900 – 88 56. Naast de locaties in Zevenaar, staan er op circa 20 andere locaties in de Achterhoek en de Liemers medewerkers van Sensire om met enthousiasme informatie te geven over de ondersteuning die zij kunnen bieden, of waarom Sensire de beste keus is voor mensen die in de zorg willen werken. Een overzicht van alle locaties en openingstijden van Sensire tijdens de Week van Zorg en Welzijn is te vinden op www.sensire.nl.

Husqvarna Viking® Naaimachinefestival Klaar om creatief te zijn?

ARNHEM - Bij Eltink Naaimachines wordt op zaterdag 4 maart het Husqvarna Viking® Naaimachinefestival gehouden. Een uniek evenement waarbij naaien, borduren, ontdekken en genieten centraal staan. Deelnemers aan het evenement werken met de innovatieve Designer Jade™ 35 naai- en borduurmachine. Deze machines is nieuw op de markt, uiterst modern, ongelooflijk eenvoudig te bedienen en heeft ook nog eens een prachtig design.

Het Naaimachinefestival is bedoeld voor iedereen die graag zelf kleding of woonaccessoires maakt, voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie en voor naaisters die benieuwd zijn hoe een borduurmachine werkt. Deelnemers worden bijgestaan door een team van Eltink Naaimachines en een team van experts van Husqvarna Viking®. In een workshop van ongeveer twee uur leert u het naaien en borduren van een geheel andere kant kennen. Aan het einde van de workshop neemt u uw zelfgemaakte naaiproject, genaaid met kwaliteitsstoffen en –garens van Gütermann, mee naar huis.

Het vooraf reserveren van een plekje is noodzakelijk. Dit kan telefonisch, via mail of persoonlijk in de winkel. Deelname aan het Naaimachinefestival inclusief stoffen en garens is gratis. Eltink Naaimachines zorgt voor de aanwezigheid van voldoende Designer Jade™ 35 machines. Zowel beginnende als geavanceerde naaisters zijn van harte welkom!

Meer informatie: Eltink Naaimachines, Kronenburggalerij 17, Arnhem; 026 3234895; www.eltinknaaimachines.nl en www.husqvarnaviking.com.

Boerboom Deuren voor industriële sectionaaldeuren

BEMMEL - Een Boerboom Deur is namelijk steeds weer net even anders, hij voldoet aan uw specifieke wensen en eisen. De deur kan verschillen in vorm, functie, detaillering en mogelijkheden, wij denken in oplossingen. Een stukje kwaliteit dát kunt u van ons verwachten.

Deuren worden toegepast in uiteenlopende branches en gebouwen. Van bedrijfshal tot garage en van laaddock tot fabriek. Boerboom Deuren komt u daadwerkelijk overal tegen.
De ISO 40 mm sectionaaldeur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen met modern vormgegeven, microgeprofileerde panelen. De mogelijkheden in vormgeving en invulling zijn onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect te configureren is voor elke situatie. Kies uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en een uitgebreid pallet met standaard

RAL-kleuren
De ISO 60 mm sectionaaldeuren zijn extra goed isolerende en afdichtende overheaddeuren die gebruikt worden op plekken waar de scheiding tussen klimaatzones belangrijk is. Wilt u uw productiehal of opslagruimte gelijkmatiger op temperatuur houden, dan komt de ISO 60 extra goed tot
zijn recht. De panelen beschikken over uitstekende geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen en zijn uitermate weerbestendig.
Nieuw in het assortiment is de super snelle, ruimtebesparende overheaddeur die ook nog eens uitzonderlijke isolatiewaarden laat zien: de Helix deur. De Helix spiraaldeur opent zes keer sneller dan vergelijkbare sectionaaldeuren en is daardoor uitermate geschikt in omgevingen waar dagelijks veel
logistieke bewegingen plaatsvinden. Juist omdat de deur snel opent, afhankelijk van het deuroppervlak tot 1,1 m/s, kan een reële energiebesparing worden verkregen.
Frequent gebruikte deuropeningen werden eerder vaak voorzien van twee deuren waarbij de een bedoeld was voor nacht-afsluiting en de tweede voor gebruik overdag. De nieuwe Helix / S600 maakt de toepassing van een snelroldeur achter de overheaddeur of roldeur overbodig. Een investering die
zich snel terugverdient dus!

Boerboom deuren heeft verschillende projecten voorzien van een industriële sectionaaldeur.
- Heteren een schitterende deur met een loopdeur en een glassectie voor voldoende licht binnen.
- Bemmel aan de Groenstraat in Bemmel 2 dichte deuren voor een strakke uitstraling.
- Angeren een Iso 60 voor extra Isolatie waarde.
- Elst een Iso 40 met veel licht voor een garagebedrijf
Onze deur staat altijd voor uw open voor een goed advies.
Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel; 0481 350208.

'Sjaak Huisman De Fietsspecialist' wordt 'Liemers Fietsen'

DUIVEN - "Eind 2016 ging de telefoon, mijn droom werd werkelijkheid." Om te beginnen zal ik mij eerst voorstellen. Ik ben Michiel de Warle een geboren en getogen Groessenaar die al vroeg in de fietsenbranche terecht is gekomen. Door een lange periode bij verschillende fietswinkels te hebben gewerkt in de gemeente Duiven werd mij al snel duidelijk dat ik zelf een fietswinkel wilde runnen.

Omdat ik mijzelf wilde specialiseren op onderhoud ben ik ook een ruime tijd vertegenwoordiger geweest bij Cyclon. Cyclon is het grootste merk op gebied van onderhoud en smeermiddelen en fietsgereedschappen in de Benelux. Door hier gewerkt te hebben kan ik voor iedere fiets de juiste onderhoudsmiddelen adviseren, en uiteraard gebruiken wij zelf deze producten ook bij onderhoud en reparatie van uw fiets.

Omdat Sjaak Huisman een absoluut begrip is in de regio ben ik dan ook erg trots dat ik deze winkel heb mogen en kunnen overnemen. Met een lange historie van deze fietsenwinkel wat begon als: Van Hummel, daarna Sjaak Huisman De Fietsspecialist en nu per 1 maart 'Liemers Fietsen' hoop ik u allen te mogen ontvangen en u kennis te laten maken met deze speciaalzaak. Met de gratis haal- & brengservice proberen wij de klanten nog beter te kunnen bedienen, en de afstand te verkleinen.

Via deze weg wil ik u graag uitnodigen voor de feestelijke heropening op zaterdag 4 maart en profiteer van de spetterende knalaanbiedingen (zie ook de advertentie op facebook en deze krant).

Liemers Fietsen, Ploenstraat 11, Duiven.

Tandprothetische praktijk Primi Dentes: uw specialist in gebitsprotheses

ARNHEM – Sinds de jaren '90 is het beroep Tandprotheticus een erkend beroep. Toch zijn nog weinig mensen bekend met de functie van een tandprotheticus. De heer A Temori, afgestudeerd en gediplomeerd Tandprotheticus aan de Hogeschool Utrecht, geeft graag een woordje uitleg.

Wat is een tandprotheticus? Een erkend tandprotheticus is een tandtechnicus, die een gespecialiseerde opleiding tot tandprotheticus heeft gevolgd. Hierdoor heeft de tandprotheticus zowel technisch als medisch en biologisch ruime kennis opgebouwd.

Wat is het verschil tussen een tandarts en een tandprotheticus? Een tandarts meet de gebitsprothese aan en laat ze vervaardigen door een tandtechnicus. Een tandprotheticus werkt zelfstandig aan uw prothese, vanaf het aanmeten tot het eindresultaat. Een doorverwijzing van uw tandarts is dus niet nodig.

Wat doet een tandprotheticus? De tandprotheticus vervaardigt volledige protheses alsook partiële protheses, frame protheses en overkappingsprotheses op wortels en implantaten. De tandprotheticus zorgt voor herstellingen aan uw kunstgebit en voor het opvullen van uw prothese, met een nieuw laagje kunststof, zodat deze terug goed past in de mond. Voor controle en onderhoud kunt u steeds bij uw tandprotheticus terecht. Hij geeft u tevens advies over een goede en veilige reiniging van uw kunstgebit.

Wordt de behandeling bij een tandprotheticus vergoed? Afhankelijk van de behandeling bedraagt de vergoeding vanuit de basisverzekering 75 tot 90 procent. Heeft u verder nog vragen, wij beantwoorden ze graag:

Primi Dentes Tandprothetische praktijk, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887; www.primidentes.nl, info@primidentes.nl.

De zonnetjes van Seza-Moda Kledingreparatie stralen iedere dag weer opnieuw!

DIDAM - Op 2 maart bestond Seza-Moda Kledingreparatie en Stomerij 4 jaar! Iedere dag weer opnieuw met veel passie en vrolijkheid werken de dames aan allerlei soorten reparatie en verstelwerkzaamheden; een naadje hier, een rits daar, een patroon hier en een gaatje daar.

Kledingreparatie is bij Seza-Moda niet alleen het repareren of verstellen van kleding, maar een plek waar tijd genomen wordt voor klanten om mee te denken en advies te geven voor het te herstellen of verstellen van een kledingstuk, gordijnen en nog veel meer. De kwaliteit staat bij Seza-Moda voorop! Seza-Moda zorgt voor een goede kwaliteit materiaal en voor een perfecte afwerking van de te herstellen/verstellen kledingstuk. Ook verkoopt Seza-Moda verrassende damesmode van de nieuwste trend!

De zonnetjes stralen iedere dag weer opnieuw, Seza-Moda is een plek, waar veel klanten even gezellig een kop koffie komen drinken en gezellig een praatje komen maken met de zonnetjes van Seza-Moda; Clara Wolters, Berna Rosmulder en Zarife Esen.

Zoals alle andere jaren viert Seza-Moda Kledingreparatie de hele maand maart feest! In deze maand maken zij alle soorten broeken korter voor maar 6 euro!