GN Lingewaard

3 juni 2015

GN Lingewaard 3 juni 2015


Afscheid dokter Luuk Timmers als huisarts

DOORNENBURG - Op vrijdag 5 juni neemt huisarts dokter Luuk Timmers afscheid van zijn patiënten. Daartoe is een receptie georganiseerd door de huisartsenpraktijk op het Kasteel in Doornenburg tussen 16.00 uur en 19.30 uur. De huisartsenpraktijk is die vrijdag 5 juni de gehele dag gesloten.

Dokter Timmers begon in december 1984 als huisarts in Doornenburg. Hij werkte daarvoor als assistent-internist in een ziekenhuis in Rotterdam, maar hij wilde meer persoonlijk contact met zijn patiënten en zocht daarom naar een huisartsenpraktijk. Samen met zijn vrouw Riet en hun twee kinderen vertrokken zij naar Doornenburg.

De praktijk was gevestigd in dezelfde woning als waar hij en zijn gezin woonde, zo was dit reeds decennia het geval in Doornenburg en dokter Timmers zette deze traditie voort. In de eerste jaren werkte hij nog geregeld alleen, later vormde hij een maatschap.

In 2013 heeft de huisartsenpraktijk een nieuw onderkomen gevonden in de schitterend opgeknapte pastorie van Doornenburg. Hij neemt met een gerust gevoel afscheid, wetende dat zijn patiënten in goede medische handen worden achtergelaten. De opvolger van dokter Timmers, dokter Teun van den Hurk, zal zich tijdens de receptie ook voorstellen.

In de vele jaren als huisarts heeft hij zich als een echte vertrouwenspersoon en kundig huisarts zeer geliefd gemaakt bij zijn patiënten. Menigeen zal met weemoed terugdenken aan zijn menselijk inzicht, zijn luisterend oor en ook aan zijn bulderende lach. Hij krijgt nu de tijd om zijn vele hobby’s verder te ontplooien: geschiedenis, fietsen, reizen en genieten van zijn vrouw en (klein)kinderen.

Met Douwe Bob en Anna Rune in december! Nieuw TOPprogramma voor volgend seizoen

LINGEWAARD - Met trots toont TOP haar programma voor het nieuwe seizoen in de splinternieuwe brochure. Zoals elk jaar is er hard gewerkt om voor het Lingewaardse publiek een mooi, boeiend, interessant, veelzijdig en verrassend programma samen te stellen. Voorstellingen voor zowel jong en oud met bekende artiesten en aanstormend talent.

Niemand minder dan onze nationale gevoelige snaren kampioen Harry Sacksioni opent op zaterdag 26 september het culturele menu. Echter, vooraf aan dit hoofdgerecht wordt in het kerkje in Ressen een Amerikaanse amuse geserveerd: singer-songwriter Danny Schmidt met special guests Carrie Elkin en Ingrid Thiel-Sluiter.

Een keur van cabaretiers, acteurs, musici, films, slow- en sneldichters gaat het seizoen kleur geven: 'Vrouw Holland', eindelijk terug in het Betuwse - Begijn le Bleu, een Belg van internationaal kaliber – 'Matroesjka', hèt techno-cabaret-duo van Nederland en winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival en vele anderen zullen u ter lering ende vermaak verrassen.

Het volledige programma staat op de vernieuwde website, evenals informatie over het reserveren en bestellen van tickets; www.topbemmel.nl. Daarop kunt u tevens het programmaboekje bestellen, of u pakt een exemplaar mee bij onder andere Boekhandel Polman, Arends Optiek, De Kinkel of bibliotheek.

Gezellig open dubbel tennistoernooi 30+ en 50+

BEMMEL - Van 15 tot en met 21 juni zal er bij Tennisclub Bemmel weer voor de veertiende keer het gezellige Bemmel Open 30+ dubbeltoernooi plaatsvinden. Dit jaar kan er gespeeld worden in de leeftijdscategorieën 30+ en 50+.

Het Bemmel Open 30+ en 50+toernooi is traditiegetrouw een druk bezet en sfeervol dubbeltoernooi waarin men zich kan inschrijven in de categorieën 5 tot en met 8 (HD, GD, DD). Zoals ieder jaar spelen de deelnemers in een poule-systeem, zodat men altijd verzekerd is van een aantal leuke partijen op eigen speelsterkte.

Op ons tennispark is er de hele week van alles te doen. Naast natuurlijk de vele mooie partijen tennis die op de negen kunstgrasbanen gespeeld gaan worden en de heerlijke hapjes die iedere avond geserveerd worden, zullen wij ook iedere avond prijzen verloten. Welke dat zijn blijft uiteraard nog even geheim. Kortom; het wordt weer een gezellige week bij T.C. Bemmel! "Heb je zin om mee te doen, schrijf je dan in! Inschrijven kan tot 6 juni.

Meer informatie over dit toernooi staat op www.tennisclubbemmel.nl en www.toernooi.nl.

Lions op oorlogspad?

De Lions-clubleden nabij De Heuvel met Marigold. Foto: Henk Eerden.

LINGEWAARD - De Lion-groep had een sterkte van twintig personen en wilde meer weten over het WO II verleden in ons eigen regio nabij de Linge. Onder begeleiding van het Exoduscomité toog men wandelend naar de herdenkingskapel op de Heuvel, langs het prachtige Airbornepad, naar de Bevrijdingsbrug over de Linge.

Vandaar ging men langs Frontlijnpad naar monument De Vleugel. Voor velen werd een nieuwe dimensie toegevoegd aan de kennis over WO II. Nabij de kapel was tijdens prachtige weersomstandigheden, gelegenheid voor een hapje eten en omarmde men het symbool voor de burger: de Marigold, de goudsbloem, uit de Betuwe afkomstig.

De Lions waren onder de indruk van het oorlogspad! Vooral toen bleek,dat men naar de startplaats terug ging met een drietal gereed staande jeeps. De meeste lions zijn woonachtig in de regio en voelen zich verwant met het thema WO II. Ter plekke werd door menigeen beslist die kennis te willen uitbreiden. Een ideale manier om dat te doen is het deelnemen aan de vijfde Exoduswandeltocht op 27 juni en voor in te schrijven via www.exodustocht.nl.

Inloopspreekuur Platform Gendt op 4 juni

GENDT – Het inloopspreekuur van Platform Gendt is donderdag 4 juni tussen 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1.

Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de éérste donderdag van de maand. Iedereen is welkom en kan zonder afspraak binnenlopen. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men voor persoonlijk advies of suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in zijn wijk melden; dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente Lingewaard en of zonodig aan de aanwezige wijkagent doorgegeven. (Wegens vakantie is er in juli en augustus géén inloopspreekuur en platformvergadering).

Als u het spreekuur niet kan of wilt bezoeken kunt u ook mailen naar info@platformgendt.nl Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels enzovoort, kan men rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel (026 32601110.

"Heeft u interesse in ons werk, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren in samenwerking met Gemeente en politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Jong Sint-Sebastianus naar NK Vlissingen

GENDT - Zaterdag 6 juni is weer het NK in Vlissingen. Jong Sint-Sebastianus gaat daar naar toe met de show 'Let’s Dance Baby. die ze op 19 april voor het eerst presenteerde in Gendt.

Afgelopen maanden is er hard gewerkt door alle jeugdleden om een prachtige show neer te zetten. Nu breekt zo het moment van de waarheid aan. "Wij zijn er in ieder geval klaar voor om 6 juni de show te presenteren aan de jury en het publiek in Vlissingen op het Nederlands kampioenschap voor de jeugd."

Al vroeg in de ochtend vertrekt het jeugdkorps met de bus naar Vlissingen. De dag zelf begint al om 12.15 uur. Vooraf is er de mogelijkheid om nog even te oefenen. En om 13.50 uur is de beurt aan Jong Sint-Sebastianus. Alle korpsen worden beoordeeld door een professionele jury. Het juryteam bestaat uit R. Balfoort, P. Doop, R. van Dijke, R. Overvliet en K. Vossenberg. Er wordt gelet op muzikaliteit, exercitie, performance en het totaal ensemble. De muziek moet overeenkomen met wat er op dat moment ook te zien is op het showveld. In totaal veel criteria waar aan voldaan moet worden.

Andere jeugdkorpsen die deelnemen zijn onder andere Jong K&G, Jong Irene, Jong DVS en Jong Floraband. Deze jeugdkorpsen zijn ook ontzettend goed. Het is gewoon altijd leuk om te zien hoe anderen het doen en goed om jezelf te laten beoordelen.Het instructieteam, de jeugd en de ouders hebben allen zin in!

Kunst & Kids project kinderopvang Zonnekinderen

LINGEWAARD - Op de locaties van Zonnekinderen in Bemmel, Gendt en Huissen is afgelopen maand het project ‘Kunst & Kids’ van start gegaan. Onder leiding van cultuurcoach Mariëlle krijgen de kinderen les over de werkwijze van Karel Appel, kunstschilder en beeldhouwer in de moderne kunst.

Na kort over deze kunstenaar aan de kinderen te vertellen, wordt er samen gekeken en gefilosofeerd over verschillende kunstwerken. Ieder kind ziet wel iets anders in de schilderijen “het lijkt wel een sinaasappel”, “ik dacht dat het een zon was”, “nee joh, een wiel”. Een ander werk wordt door sommigen gezien als een vogel met bloed, weer anderen zien er een vulkaanuitbarsting in.

De kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar zijn verrassend geïnteresseerd en mogen na het bekijken en bespreken van de verschillende kunstwerken zelf aan de slag. Zij zijn vrij om zelf een schilderij te maken of werk van Karel Appel op hun eigen manier te schilderen.

Het is erg mooi om te zien hoe de kinderen zich vrij voelen om op hun eigen manier, vaak geïnspireerd door Appels werk, een schilderij op papier te zetten. Vol verwondering wordt na afloop van het Kunst & Kids uur naar elkaars werk gekeken. Kinderen vinden zichzelf ware kunstenaars en waar een vader zijn dochter van vier denkt te complimenteren met “wow, het lijkt wel een echte Picasso!” daar wordt hij teruggefloten door de kleuter met een verontwaardigd “nee papa, een Karel Appel!”. Kortom: een succesvol en leerzaam project voor groot en klein.

Bij kinderopvang Zonnekinderen wordt veel waarde gehecht aan kunst & cultuur, sport, natuur & avontuur en multimedia. Meer informatie over deze activiteiten staat op www.zonnekinderen.nl en de Facebook-pagina.

Publiek mag zelf slagwerkgroep Doornenburg beoordelen! ‘30 minuten try-out concert slagwerkers Sint-Caecilia’

DOORNENBURG - De slagwerkgroep van Sint-Caecilia uit Doornenburg heeft wel een heel bijzondere manier gevonden zich voor te bereiden met het nieuwe concertprogramma. Op zaterdagavond 6 juni zullen de slagwerkers try-out concert van dertig minuten geven waarbij de bezoekers zelf het programma mogen gaan beoordelen.

De groep, onder leiding van Casper Traa, zal het eerste deel spelen dat tijdens het Wereldmuziekconcours in 2017 zal worden uitgevoerd. Dit gedeelte, dat in het najaar tijdens het podiumconcours in Geleen zal worden gespeeld, is door componist Gian Prince op verzoek van St.Caecilia speciaal voor de groep geschreven.

“Het is voor ons van belang hoe het publiek reageert op dit deel van ons nieuwe programma”, aldus Theo Rutten namens de slagwerkgroep. “Het leek ons goed om niet deskundige juryleden, maar de bezoekers eens in de gelegenheid te stellen om ons te op deze bijzondere manier hun mening te laten geven.”

De bezoekers krijgen een beoordelingsformulier overhandigd, waarop men eenvoudig de bevindingen kan invullen. Voor de bezoeker met de ‘beste tip’ ligt zelfs een prijs klaar. Na afloop kan men de slagwerkers ook persoonlijk ‘feedback’ geven, dit alles ruim voor de aftrap van de finale Champions League.

Het try-out concert begint zaterdag 6 juni om 19.30 uur in het Ontmoetingscentrum en de toegang is gratis!

Soissons voor Weijers

LINGEWAARD - Op 17 mei stond alweer de tweede midfondvlucht vanuit Soissons op het programma. Aan deze vlucht deden 245 duiven mee van negentien liefhebbers. Ze werden gelost om 7.45 uur met een zuid-westelijke wind.

Comb. Weijers 35 mee 5 pr. 1, 12, 37, 52, 57
J. v.d. Scheur 10 mee 2 pr. 2, 60
A.j. van Olderen 14 mee 3 pr. 3, 24, 54
Comb. Engelen 20 mee 11 pr. 4, 8, 14, 26, 34, 35, 39, 41, 45, 53, 59
Wiltink-Meijs 14 mee 6 pr. 5, 9, 17, 25, 50, 51
Chr. Graven 18 mee 5 pr. 6, 18, 20, 23, 36
J. Evers 6 mee 1 pr. 7
W. Geurtz & Zn 25 mee 8 pr. 10, 11, 22, 27, 28, 30, 40, 58
Comb. van Zadelhoff 20 mee 5 pr. 13, 33, 42, 47, 48
Muller – de Wijse 20 mee 3 pr. 15, 32, 62

H. Janssen 3 mee 1 pr. 16
H. de Wijse 10 mee 4 pr. 19, 21, 43, 44
J. Peters (G) 10 mee 1 pr. 29
H. Leemreise 17 mee 4 pr. 31, 49, 55, 61
L. Meijberg 4 mee 2 pr. 38, 56

H. Lichtenberg 5 mee 1 pr. 46

UDI gaat de straat weer op

BEMMEL - Houdt u ook zo van die nostalgische voorjaarsavondsfeer met wegwaaiende klanken van muziek die iedereen op een of ander manier wel mooi kan vinden? De muzikanten van het negentig jaar jonge UDI zeker wel en willen iedereen graag mee laten genieten.

Voordat de zomervakantie begint, gaan zij nog tweemaal de wijken in om met z’n allen, jong en oud, voor iedereen, jong en oud een uurtje muziek te maken in de buitenlucht. Op maandagavond 8 juni zit UDI om 19.00 uur aan de Ringdijk in De Essenpas (op het 'Schaakbord'). Op maandagavond 13 juli doet UDI het nog eens rustig over op het parkeerterrein voor het eigen Noot-gebouw aan de Cuperstraat, eveneens in Bemmel.

"Komt u rustig eens even aan lopen met uw kinderen en steek alvast de barbecue aan voor later, want op de UDI-avonden in de wijken is het nog nooit slecht weer geweest…!"

Koffie met appeltaart verbindt!

LINGEWAARD - Woensdag 27 mei genoten 162 medewerkers van Presikhaaf Bedrijven van koffie met appeltaart dankzij de inzet van een viertal organisaties om de boodschap van ZELF Lingewaard 'ontmoeten verbindt' te ondersteunen.

Een aantal Lingewaardse partijen toont aan dat men zich graag belangeloos inzet om burgerinitiatieven te ondersteunen. Nadat De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hun wiki-huis gratis ter beschikking had gesteld, stelde Presikhaaf Bedrijven voor niets opslagruimte ter beschikking, evenals toegewijde medewerkers voor de opbouw. Na een kopje koffie bij Bloem in Bemmel werd door de Driestroom aangeboden om de appeltaarten voor een vriendenprijs te bakken, door Landwinkel de Woerdt kosteloos gevuld met de lekkerste appels als dank voor de medewerkers van Presikhaaf Bedrijven.

De HAN werkt samen met ZELF Lingewaard (initiatief van stichting ZELF) om burgerinitiatieven aan te jagen. De burgerinitiatieven stimuleren inwoners om in co-creatie met de maatschappelijke organisaties elkaar te ontmoeten. Deze ontmoetingen, gefaciliteerd door de gebouwde omgeving en openbare ruimte, maken de netwerken van inwoners sterker. Hierdoor wordt het beroep op de geïnstitutionaliseerde zorg structureel verminderd.

Op de valorisatiemarkt van 24 juni zal getoond worden hoe innovatieve kennis verzilverd kan worden, en ZELF Lingewaard is door de HAN uitgenodigd om hun concept te delen. Dit zal plaatsvinden in een zogenaamd wiki-huis, een modulair opgezette woning die zich gemakkelijk laat aanpassen naar de veranderende woon- en leefwensen. Op de 24ste zal getoond worden hoe de ontmoeting tussen inwoners kan worden gestimuleerd.

Nieuws vanuit De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Maandag 15 juni om 20.00 uur is er een 'dorpsbijeenkomst' in De Tichel. De gemeente Lingewaard zal vertegenwoordigd worden door wethouder Helga Witjes. Men is druk bezig de leefbaarheid in Haalderen te inventariseren en vooral om Haalderen leefbaar te houden.

Heel belangrijk is dat zoveel mogelijk inwoners, verenigingen en organisaties mee denken en behoeftes en wensen kenbaar maakt. In Doornenburg zijn twee dorpscontactpersonen aangesteld. Misschien is dit ook voor Haalderen ook te realiseren. Zij kunnen een brug gaan vormen tussen mensen, verenigingen en groepen.

De Stichting Welzijn Lingewaard zal een toelichting geven over het eventueel te starten participatiepunt. "Bent u benieuwd wat u als inwoner van Haalderen hiervoor kunt betekenen of van welke op te starten diensten u in de toekomst misschien gebruik kunt maken, laat u dan vooral horen en zien op 15 juni. Hebt u vrije tijd, bent u handig met gereedschap, papierwerk, computer et cetera en wilt u zich inzetten voor mededorpsgenoten, dan bent u ook van belang! Welzijn Lingewaard is vooral gestoeld op de inzet van vrijwilligers, zij worden door de SWL dan ook begeleid."

Woensdag 3 juni en 17 juni is er weer een bingoavond om 20.00 uur. "Hierna volgt de zomervakantie en starten we weer op woensdag 2 september.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481-464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl."

Geslaagd uitje Zonnebloem

DOORNENBURG - Zonnebloem Doornenburg heeft een uitje met de boot Graaf van Byland gehad. Het weer was goed om deze mooie dag vanaf de boot alles te bekijken.

Vanaf de aanleg steiger bij Cornelissen om half elf vertrok de boot richting Duitsland. Met eerst een kop koffie en heerlijk gebak werden de gasten van harte welkom geheten, door de voorzitster. Onder het genot van een gezellige muziek,kon men genieten van een drankje. Zelfs van een heerlijke lunch was het genieten. Er werd genoeg bij gepraat,en mee gezongen. Door een blijde lach op de Zonnebloemgasten hun gezicht was deze dag weer geslaagd.

Tennistalent van TC Bemmel weer Gelders kampioen!

LINGEWAARD - Jordy Visser is op zondag 24 mei Gelders kampioen geworden in de leeftijd tot en met zestien jaar.

De voorbereiding was niet optimaal omdat Jordy in de week voorafgaand aan deze districtsjeugdkampioenschappen kampte met een beenblessure. Geen intensieve training bij zijn tennisschool House of Tennis en veel rust gingen aan het finale weekend vooraf. Op zaterdag werden de kwart- en de halve finale in twee sets gewonnen.

In de finale speelde al snel zijn blessure op, de eerste set won Jordy met goed spel in 6-2 de tweede set werd verloren met 4-6 en de derde set op karakter gewonnen met 6-3. Voor het tweede jaar op rij mag Jordy Visser zich Gelders Kampioen noemen, vorig jaar in de leeftijd tot en met veertien jaar en dit jaar in de leeftijd tot en met zestien jaar.

Dansgarde De Gulvkes wordt dansvereniging Mixed Moves

DOORNENBURG - Dansgarde De Gulvkes van carnavalsvereniging De Riensplitsers uit Doornenburg mocht ook dit jaar weer twee kampioenstitels mee haar huis nemen tijdens het jaarlijks Festivalkampioenschap in Lobith.

Tevens heeft de dansgarde besloten nog één jaar te dansen voor De Riensplitsers en dan verder te gaan als dansvereniging Mixed Moves.

Ook dit jaar werd op 29 maart een kampioenschap georganiseerd in Lobith. Dansgarde De Gulvkes nam met alle dansen deel en behaalde liefst met twee dansen de titel 'Festivalkampioen 2014-2015'. De titels gingen naar junioren duo Desi Rasing en Jette Brom die de film Frozen vertolkte. Hoofdklasse Duo Marinka Gebbing en Mandy van Aalten dansten hun dans Nobody’s Perfect ook naar een eerste plaats. De overige dansen van de Gulvkes behaalden ook mooie podiumplekken.

Omdat het animo voor carnaval terug neemt is besloten in dansseizoen 2016-2017 verder te gaan als 'Dansvereniging Mixed Moves'. "Het blijkt dat er wel veel kinderen willen dansen, maar niet persé voor de carnaval of de harmonie", vertelt trainster Sarissa Gebbing. "Tevens willen we uitbreiden met Dreumes- en Peuterdans (twee tot en met vier jaar) een Pompongroep en een Boyzz dancegroep, hiphop voor jongens vanaf acht jaar. Op di moment zijn we bezig een bestuur samen te stellen en diverse commissie te vormen deelt trainster Imca Saat mee. Nieuwe dansers kunnen zich nu al aanmelden voor de dansvereniging, ze zullen dan dit jaar al mee kunnen dansen, nog onder de vlag van de carnavalsvereniging."

Jongens en meisjes die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden bij Imca Saat: 06 47675336.

Koningswedstrijd De Karper

HAALDEREN/BEMMEL - Op zondag 24 mei werd de derde koningswedstrijd van hengelsportvereniging De Karper gevist in de Waal.

Er deden veertien vissers mee en met prachtig weer was het een genot om aan de waterkant te zitten.

Bijna iedereen had wel een paar vissen gevangen, maar één visser had heel veel pech. Een uur voor tijd keek hij in zijn leefnet,waar al verschillende vissen in zaten, en zag hij niks meer. Na goed kijken bleek er een groot gat in te zitten. Das pech: alle vissen weg.

De uitslag:

bovenkant 1 marcel willemsen 18.700 gram

2 bert van vorsselen 15.890 gram

3 joop van royen 7.630 gram

4 andre sanders 6.320 gram

5 cor remie 4.680 gram

6 mart sweers 4.050 gram

7 jan derksen 2.600 gram

onderkant: 1 wim verhoeven 16.710 gram

2 michon plones 7.330 gram

3 menno albouts 6.780 gram

4 eef gertsen 3.800 gram

5 ton de haas 3.280 gram

6 frank enklaar 0 gram

7 john boshoven 0 gram

Extra subsidie voor De Kinkel

BEMMEL - Cultureel Centrum De Kinkel in Bemmel heeft vorige week 100.000 euro subsidie gekregen van de provincie Gelderland. Het is een wezenlijke bijdrage aan de kosten van de interne verbouwing van De Kinkel.

Het Kinkelbestuur gebruikt de subsidie van de provincie voor een interne verbouwing. Deze verbouwing is met name bedoeld voor de verbetering van de entree en de aanpassing van de ontvangst- en ontmoetingsruimte, zodat bezoekers bij binnenkomst niet onmiddellijk in het horecadeel van De Kinkel terecht komen. De verbouwing is vooral bedoeld om de toegankelijkheid en het gebruikersgenot van het gebouw voor de bevolking van Bemmel, respectievelijk Lingewaard te versterken.

De subsidie van de provincie is een stap in een meer omvattend renovatieplan. Dat plan bestaat uit meerdere stappen. In april kende de gemeenteraad van Lingewaard voor de eerste stap al een bedrag van bijna 700.000 euro toe. Dit geld is bedoeld voor de renovatie: een fikse opknapbeurt, voor een groot deel bestaande uit het nemen van energie besparende maatregelen.

De toekenning van de subsidie door de provincie Gelderland met het hoogste bedrag is ook in psychologisch opzicht een geweldige opsteker voor De Kinkel. Immers, het imago van De Kinkel als MFC wordt voor de bevolking van Lingewaard en meer specifiek voor die van Bemmel nog eens extra bevestigd en van glans voorzien. Het provinciebesluit is in feite een soort erkenning van de pluriforme betekenis van De Kinkel, getuige overigens ook de vele soorten gebruikers en bovendien van zijn multifunctionele karakter. In jip-en-janneketaal: kennelijk zijn en worden er goede keuzes gemaakt.

Fleur Zwartkruis plaatst zich voor WK streetdance

BEMMEL/KALKAR - Ze is pas zes en danst iedere dag. Is het niet in de danszaal dan toch zeker thuis. Fleur Zwartkruis vindt het de normaalste zaak van de wereld.

Onder toeziend oog van een trotse opa en oma zette Fleur een fantastische prestatie neer in het duitse Kalkar tijdens het recentelijk gehouden Europees kampioenschap hiphop. Ze behaalde liefst drie prijzen. Zilver met de dansgroep The Real Deal en zilver in de duo's met haar dansmaatje Angelina, maar als klap op de vuurpijl werd ze individueel Europees kampioen in de categorie onder acht jaar. Hiermee verdiende ze een ticket voor de wereldkampioenschappen in Glasgow die van 28 tot en met 30 augustus plaatsvinden.

Supertoffe jeudgvisdag

NIJMEGEN - Op zaterdag 20 juni kunnen jonge sportvissers les krijgen van ware hengelsportprofessionals. De jeugddag van de Hengelsport Federatie Midden Nederland wordt dit jaar georganiseerd aan de visvijvers gelegen langs de Winkelsteegseweg in Nijmegen.

De jeugddag wordt ieder jaar georganiseerd in samenwerking met drie hengelsportverenigingen. Dit jaar zijn HSV Neerbosch-Oost
(Nijmegen), HSV de Sportvisser (Nijmegen) en HSV De Put (Opijnen) van de partij. Zij stellen hun beste vissers beschikbaar om ervoor te zorgen dat iedereen goed begeleid wordt.

Tijdens de jeugddag worden er clinics gegeven door de VNV (Vereniging Nederlandse Vliegvissers), SNB (Snoekstudiegroep Nederland-België) en de KSN (Karper Sportvisserij Nederland). Zij leren de aanwezige kinderen alle beginselen over het vissen met de vliegenhengel, vissen op snoek en karpervissen. Daarbij zijn diverse specialisten uit de diverse hengelsportdisciplines aanwezig om alle vragen van de kinderen te beantwoorden.

Jonge vissers tussen de leeftijd van acht tot en met zestien jaar kunnen zich opgeven voor de jeugddag. Deelname is gratis en je hoeft niet in het bezit te zijn van een Vispas. Opgeven kan door een mail te sturen naar de Federatie onder vermelding van je naam, leeftijd, mailadres en telefoonnummer van je ouders. De dag start om 9.00 uur en is uiterlijk om 16.00 uur afgelopen. Alle deelnemers krijgen vooraf een uitgebreid programma toegestuurd. Voor eten en drinken wordt op de dag zelf gezorgd. Hou de website www.hfmiddennederland.nl in de gaten voor meer informatie!

Dag van de bouw bij Proventia in Gendt

GENDT - Tijdens de tiende nationale dag van de bouw laat deze bedrijfstak zien waartoe zij in staat is. Zo geven de Gendtse bouwers Nienhaus en Spoeltmanbouw de kans om met eigen ogen te zien hoe ver zij zijn met de renovatie van het verenigingsgebouw Providentia.

De verbouwing gaat voortvarend. Na het slopen zijn de aannemers begonnen met de afbouw fase.Dit betekent dat u een indruk krijgt van de nieuwe indeling en de wijze waarop de diverse ruimtes worden afgewerkt. Hierdoor krijgt men een impressie van het eindresultaat zoals dit in september aan de stichting Providentia zal worden opgeleverd. Door de uitvoerende partijen wordt men rondgeleid en met trots zullen zij laten zien, waar ze mee bezig zijn en hoe het verder wordt afgewerkt. Aan de buitenzijde is het werk aan de gevels, het dak en het buitenschilderwerk nagenoeg afgerond. Binnen is veel werk verricht aan de grote zaal en de foyer.

Kortom, veel onderdelen om te laten zien. "Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u graag komen kijken hoe ver we zijn. Schroom niet en maak gebruik van deze unieke mogelijkheid eens achter de bouwhekken in de keuken van de aannemers te kijken." Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten op de bouwplaats georganiseerd. De koffie staat klaar tussen 12:00 tot 16:00 uur!

Zomerfietsdag bij Sasa

Foto: Nol Tillemans

ANGEREN - De 35 kilometer verrassingszomerfietsdag van de Stichting Actieve Senioren Angeren is op donderdag 11 juni; De organisatoren hebben een mooie tocht in gedachten.

Vanaf de start bij Het Dorpshuis om 10.00 uur aan de Emmastraat 23 in Angeren, is het ongeveer een anderhalf uur fietsen tot de eerste pauzeplaats, waar de koffie of thee klaar staat.

Daarna is er een rondleiding met veel bloemen, hier wordt ook de lunch aangeboden. "Vervolgens fietsen we verder, bij de volgende stop staat weer de koffie of thee klaar, daar is iets heel bijzonders over de natuur met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden. Rond vier uur stappen we weer op de fiets om deze dag af te gaan sluiten met een warm buffetje."

Einde van deze dag is rond 19.00 / 19.30 uur en gezamenlijk fietsen we weer naar Angeren. Deze geheel verzorgde dag kost twintig euro per persoon.

Aanmelden en vooruit betalen kan tot en met zondag 7 juni bij Jaap en Willy Stienstra Bavoplein 19 in Angeren, 026 3251542 of 06 22542672.

Bridgeclub Doublet sluit het speelseizoen af

LINGEWAARD - De laatste avond van het bridgeseizoen 2014-2015 is altijd een spannend gebeuren omdat er zowel voor de winst van de laatste ronde als om het algeheel clubkampioenschap wordt gestreden.

Wat betreft de ronde werden in de A-lijn Paul en Wim eerste met 58,74 procent, Sjoukje en Anton tweede met 58,61 procent, terwijl Erik en Jaap met 55,96 procent de derde plaats bezetten.

In de B-lijn gingen Truus en Gerard met een score van 59,87 procent aan de haal met de Jansen Totaal Beker. Tweede werden Clara en Piet met 55,45 procent. Joyce en Bert behaalden 54,46 procent als derde, terwijl Trees en Gonny als vierde eindigden met 53,89 procent. Deze vier paren feliciteren we met hun promotie naar de A-lijn waarin zij volgend speelseizoen zullen starten.

Het clubkampioenschap van dit seizoen is binnengehaald door Sjoukje en Anton terwijl Erik zich slemkampioen voor een jaar mag noemen. Terugkijkend op een mooi speelseizoen heeft inmiddels de afsluiting plaatsgevonden middels een supergezellige einddrive. De leden van Doublet kunnen niet alleen bridgen, er bevinden zich ook nachtegaaltjes in hun midden. Om te onderstrepen dat het naast de competitie vooral ook om de sfeer gaat verraste de evenementencommissie de leden met een spontaan optreden van een gelegenheidskoortje. Onder begeleiding van Gerard Scholten op accordeon brachten zij met een eigen tekst en een bekende melodie hun waardering voor de club onder woorden.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Erik Willems, 06 46204302, e-mail secretariaatdoublet@mail.com. Of bezoekt http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Vierde van Gelderland

GENDT - Deze superkanjers van De Tichelaar uit Gendt,zijn vierde van Gelderland geworden met het schoolvoetbal. Gefeliciteerd de supporters

11 / 24

12 / 24

13 / 24

15 / 24

Help Nepal op de been... breng kleur in hun bestaan

Foto: Marijke Capel

HUISSEN - Dat Nepal zwaar getroffen werd door een aardbeving is niemand ontgaan. Er zijn vele hulpacties in gang gezet. Ook Wereldwinkel Lingewaard doet er aan mee. Want onze producenten in Nepal zijn niet ontkomen aan de gevolgen van de aardbeving. Werkplaatsen zijn verwoest, machines bedolven onder het puin en een complete voorraad (bestemd voor wereldwinkels in Nederland) is verloren gegaan.

"Hoe kunt u helpen? Met een gift in het collectevarken in onze winkel te stoppen. Maar bovenal door juist nu fairtrade producten van Nepalese handwerkers bij ons te kopen. De hele maand juni staat in onze winkel 'Nepal' centraal .

Onze inkopers hebben extra Nepalese artikelen ingekocht. Met de aankoop van deze artikelen kunt u rechtstreeks een bijdrage leveren aan de wederopbouw van dit zo getroffen straat-arm land.

Met steun van de stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard willen wij onze marges op verkochte Nepalese artikelen ten goede laten komen aan de stichtingen: Milan Bindu Nepal en Tilingo. Beide stichtingen hebben al jaren werkprojecten opgezet onder andere voor leprapatiënten. Hun ingestorte werkplaatsen moeten hersteld worden; de productie weer op gang gebracht en in het levensonderhoud worden voorzien.

De hele maand staat in onze etalage een 'groeiend' kunstwerk, een grote mandala. Iedereen mag met een penseelstreek kleur in aanbrengen. Kleur in het leven van onze Nepalese mede- wereldburgers. Als het 'kunstwerk' gereed is, wordt het te koop aangeboden ten bate van Nepal. U komt toch zeker in juni even bij ons binnenlopen in de Vierakkerstraat?"

Umdracht Huissen, een oude traditie

Deze foto (veertig jaar geleden gemaakt) komt uit het archief van de Historische Kring Huessen.

HUISSEN - Eén van de oudste tradities van Huissen is de Umdracht, de jaarlijkse Sacramentsprocessie. Zondag 7 juni is het met bloemen, bogen en vlaggen versierde centrum van het stadje weer het decor van deze eeuwenoude gebeurtenis.

De Umdracht is een katholiek gebruik, dat al sinds de zestiende eeuw onafgebroken in stand wordt gehouden. De tocht is een openbare geloofsbelijdenis, ondersteund met muziek en zang. Langs de route staan vier rustaltaren opgesteld, waar wordt gebeden. De altaren verbeelden vier levensfasen: de jeugd, volwassenheid, ouderdom en de dood. Oorspronkelijk werd de processie gehouden op sacramentsdag, de tweede donderdag na pinksteren. Door de economische belangen is die feestdag in Nederland begin vorige eeuw verschoven naar de daarop volgende zondag. In tal van landen, zoals Duitsland en Oostenrijk is sacramentsdag nog steeds een nationale feestdag.

De foto (gemaakt in 2010) is van de hand van Hans Hoen.
De foto (gemaakt in 2010) is van de hand van Hans Hoen.

De Umdracht kent zelf weer tal van tradities die vaak nog uit de beginperiode stammen. Het ‘sträöisel’ (papieren snippers) dat door kinderen wordt gestrooid was aanvankelijk bedoeld om de smerige straten te bedekken. De lucht van de wierook moest vroeger de kwalijke geur van de open riolen maskeren. De ruiters die meerijden zorgden er ooit voor dat de stoet geen obstakels tegenkwam.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de gilden van Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius. Zij zorgen voor een geordend verloop van de processie. Het gebruik van het gildenkanon dateert uit de tijd dat er geen andere communicatiemiddelen voorhanden waren om aan te geven dat de deelnemers moesten stoppen of juist weer verder konden trekken. Een kenmerkend onderdeel van de Umdracht is de plechtige processiemuziek van de muziekverenigingen.

De eucharistieviering die aan de processie vooraf gaat, begint om 10.00 uur in de stadsparochiekerk. Om 11.00 uur vertrekt de stoet onder klokgebeier vanaf de kerk, waar na de rondgang nog een korte dienst wordt gehouden. De Umdracht wordt afgesloten met een vendelhulde aan de pastores door de vendeliers van de gilden.

Column

Psssst

Voor basisscholen van stichting De Linge mag ik de dagelijkse onderwijsactiviteiten op spontane wijze fotograferen. Per dag één school, want meer trekt opa niet. Het is alsof mijn kleinkinderen op bezoek zijn geweest. Leuk, gezellig, maar pfff. Zwaaien, kusje, rust in huis. Ik heb respect voor leerkrachten die stralend door de klas lopen.

Wat me is opgevallen dat alle scholen aandacht schenken aan samenwerken. Ik heb een foto gemaakt van een meisje van groep 1 die een klasgenootje in de gang helpt om haar jas dicht te ritsen. Op scholen heb ik veel spontane kinderen gezien die samen optrekken. Als deze kinderen later in de politiek terecht komen zullen ze hun herinneringen van nu verdringen. Het politieke circus is een wespennest waar je altijd op je hoede moet zijn. Wat zeggen ze en waarom zeggen ze het niet. Politici praten alleen als het in het straatje van hun partij past. Lingewaard is niet anders. De verkiezingsuitslag heeft lingewaard.NU, VVD en CDA bij elkaar gedreven. Als een gesloten bolwerk stralen ze eenheid uit om hun college in het zadel te houden. In het openbaar dan ook geen kwaad woord over je zogenaamde politieke vrienden. De volgende verkiezingsuitslag kan het anders uitpakken. De oppositie heeft de handen vrij om als het moet flink om je heen te meppen. Als stukjesschrijver zit je er tussen. Van beide kampen hoor ik weleens wat. Van hebjenietvanmij fluisteringen die voor anderen partijen nadelig kunnen zijn. Raadslid Frans Schut fluisterde me dat raadsfracties hun bestedingen van de jaarlijkse fractievergoeding bekend hebben gemaakt. Waarom zou Schut dat naar mij willen pssssten? De raadsfracties hebben recht op een onkostenvergoeding. Niet besteed bedrag moet terug in de gemeentekas. Ik heb het overzicht in mijn bezit en zag onbegrijpelijke verschillen in uitgavepatronen. Hartstikke leuk, hebjenietvanmij fluisteringen . Welkom voor een stukjesschrijver. Pfff, maar soms ben ik van psssstende raadsleden net zo moe als dat mijn kleinkinderen op bezoek zijn geweest.
Sjaak

Collecte voor Epilepsiefonds

BEMMEL - In de week van 8 tot en met 13 juni gaan ruim dertigduizend vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor Epilepsiefonds. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, de organisatie van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie. Zij kunnen onverwachts een epileptische aanval krijgen: een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Gelukkig hebben de meeste mensen met epilepsie baat bij medicijnen. Maar helaas blijft dertig procent last houden van aanvallen.

Onderzoek is nodig. Epilepsie is nog niet te genezen. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van epilepsie is daarom van groot belang. Het Epilepsiefonds financiert onderzoeken die genezing dichterbij brengen. Samen met duizenden vrijwilligers zamelen we tijdens de collecteweek geld in voor epilepsieonderzoek. Naast het steunen van onderzoek, geeft het fonds voorlichting en hulpverlening waaronder aangepaste vakantiereizen voor mensen met epilepsie.

Het Epilepsiefonds helpt mensen met epilepsie op vele terreinen. Om dit te kunnen blijven doen, is geld nodig. Daarom komen de collectanten in de week van 8 juni voor een vrijwillige bijdrage aan de deur.

Autobedrijf Wouter Hageman nieuwe hoofdsponsor Bemmelse Dweildag

BEMMEL - Met het ondertekenen van een nieuw contract met de Samenwerkende Horeca Bemmel is de basis gelegd voor veel dweilplezier op de tweede zondag in juni. Samen met de horeca zal het centrum van Bemmel door tweehonderd vrijwilligers van de Dweildag omgetoverd worden tot een vrolijk en versierd geheel, waar het voor iedereen goed toeven is.

Ook alle andere sponsoren (zowel in geld als middelen) zijn uiteraard van groot belang voor het slagen van deze dag. Daarnaast is de organisatie van de Bemmelse Dweildag er in geslaagd om een nieuwe hoofdsponsor te vinden: Autobedrijf Wouter Hageman uit Gendt.

Autobedrijf Wouter Hageman is al sinds 1984 een bekende naam in de regio Arnhem-Nijmegen. Als Bosch Car Service en erkend Ford-commissionair en -reparateur kunnen zij het onderhoud en reparatie van alle automerken uitvoeren.

Wouter Hageman heeft ook een verhuurafdeling, waar men een bestelbus, een personenbus, een bakwagen of gewoon een personenauto kunt huren. Ook kan men er terecht voor een betrouwbare occasion of een splinternieuwe auto, van welk merk dan ook.

Dit jaar zal tijdens het weekend van 13 en 14 juni een heuse 'Dweilauto' van Autobedrijf Hageman op het parcours aanwezig zijn om alle vrijwilligers, die bezig zijn met de voorbereidingen voor de Bemmelse Dweildag, van een natje en een droogje te voorzien.

Tijdens de Dweildag wordt een aantal auto’s van Autobedrijf Hageman geshowd op het grasveld voor het gemeentehuis, waar ook de finale van de Dweildag plaatsvindt.

Reden temeer om zondag 14 juni naar Bemmel te komen en weer te genieten van alle dweilorkesten en vertier voor het gehele gezin!

Nieuw sportbeleid met bestaand budget?

BEMMEL – Het college neemt de sportnotitie 'Sportbeleid beweegt door', onder de loep waarbij de binnensport aandacht krijgt. Speerpunten zijn sporthal de Bongerd, verplaatsen accommodatie Jonge Kracht en het gelijktrekken van verschillende huurtarieven die nu worden verrekend voor gemeentelijke sportaccommodaties. Het college leunt op de gedachte om samen met sportverenigingen tot een nieuw sportbeleid te komen. Het financiële kader wordt echter bepaald door Lingewaard.

In de huidige sportnotie zijn uitbreidingen van sportvelden en kleedkamers opgenomen. Die zijn volgens het college nu wel gerealiseerd. Nu is het tijd voor de binnensport. "Veel van deze accommodaties zijn wel functioneel maar ook verouderd en voldoen niet aan alle specifieke eisen voor de sportbeoefening."

Samen met sportverenigingen, accommodatiebeheerders en buurtsportcaches heeft de gemeente een slag gemaakt door behoeften en knelpunten te inventariseren waar verenigingen tegen aan lopen. Geen rondje wensen , zegt Janssen met nadruk. "Als je dat aan een sportvereniging vraag willen ze een eigen ruimte met kantine."

Sportwethouder Theo Janssen vindt het de hoogste tijd dat plannen tot uitvoering komen. Hij verwijst stilletjes naar de vorige regeerperiode toen lingewaard.NU geen deel uitmaakte van het college. "We zijn nu acht jaar verder en nog is er niks gedaan aan de binnensport." Het nieuwe sportbeleid wordt in september door het college behandeld om eind dit jaar meegenomen te kunnen worden in de begrotingsbehandeling van de gemeenteraad.

De inventarisatie zal naar verwacht zichtbaar maken dat er krapte is in capaciteit, staat van onderhoud dat aandacht vraagt en dat de wijze van beheer anders moet. Om dit op te kunnen lossen moet het college in de begroting 2016 een bedrag tegenover stellen. De mogelijkheid is niet ondenkbaar dat het budget ontoereikend is om alle knelpunten op te lossen. Wethouder Janssen beseft dat ook. Het is volgens hem aan de raad om tijdens de begrotingsbehandeling er anders over te denken. Dan moet de raad volgens hem wel met een alternatief komen voor een sluitende begroting. Jansen geeft de verzekering dat de haalbare plannen in 2017 uitgevoerd zijn.

Unieke prestatie hockeydames MHC Bemmel MB3

Coaches Ronald Termeer (verscholen achter boeket) en Angela Tijssen tussen de dames van de MB3: Eva Thijs, Lise Overvelde, Floor Collaris, Britt Hofstede, Romy Termeer, Sam Kuster, Lonneke Hertog, Manouk Lindsen, Roos Reijnen, Janice Shahheidari, Rosa Soeterbroek, Elsa van den Berg en Joelle Rikken. Zittend : Lindi Meeuwsen, Tess Evers en Aafke van der Goot.

BEMMEL - Hockeyclub MHC Bemmel 800 heeft weer een team waar ze erg trots op kunnen zijn. De meiden van de MB3 hebben namelijk een unieke prestatie geleverd.

Nadat deze dames vorig seizoen als kampioen zijn gepromoveerd naar de tweede klasse KNHB, hebben zij het dit jaar gepresteerd om in deze klasse tot tweemaal toe kampioen te worden! In februari werden zij namelijk al zaalhockeykampioen en afgelopen weekend werd dit team ook nog eens gekroond tot veldhockeykampioen 2014-2015. Een geweldige prestatie die een felicitatie verdient!

Aardappelkoek eten voor leden van de KBO Huissen

HUISSEN - Vorig jaar was het een groot succes. Daarom dit jaar weer! Aardappelkoek eten voor leden van de KBO Huissen bij Mea Vota, Boskoop Glorie 33 op 19 juni.

De ontvangst is om 13.30 uur met koffie/thee (tijdens de koffie is er een klein filmpje). Vervolgens: bezichtigen van het museum en een kijkje in de wijnkelder; twee consumpties krijgt men en er is aardappelkoek eten.

Deze wordt persoonlijk gebakken door het bestuur. Om 17.00 uur is het einde van deze middag. De kosten zijn tien euro per persoon. Men kan zich opgeven tot 8 juni bij Corry Huisman, Wilgenstraat 4; 026 3254762. Er is plaats voor vijftig personen.

We zijn gestart!

GENDT - Vrijdag 22 mei was het dan zover! Grand café nr 19 opende de deuren voor Gendt en omgeving. Wat een geweldige week is het geweest.

"Veel positieve dingen gehoord, maar natuurlijk ook verbeterpunten aangereikt gekregen, waar wij met ons team gelijk mee aan de slag gaan. Iedereen is welkom om te komen eten, bakje koffie te doen of een borreltje te drinken. En dit alles tegen een mooie prijs. Tot snel team Grand café nr 19, telefoon 0481 424947."

Sponsor bedankt

HAALDEREN - Het jongensteam van tennisclub Haalderen bedankt zijn sponser huidverzorgingssalon I-Pure voor de nieuwe competitiekleding.

Verkeersexamen in Bemmel

BEMMEL - Groep zeven van OBS De Regenboog in Bemmel heeft op 22 mei verkeersexamen gedaan.

Alle kinderen zijn geslaagd. Het was en succesvolle ochtend. De kinderen zijn alle hulpouders dankbaar.

Verloren

HUISSEN - Mijn moeder is haar gouden muntjesarmband verloren.

Deze is nog van haar moeder geweest en heeft emotionele waarde. Waarschijnlijk omgeving Rabobank verloren. Wie heeft hem gevonden?

Jeu de boulesclub Vrijheid Blijheid

BEMMEL - Elke woensdagavond kan men jeu de boules spelen op de banen bij het Kinkelplein.

Er kunnen nog dames en heren bij om te spelen. Het is geen competitie/wedstrijd. Oefenballen zijn voorradig. "Wilt u contact, bel dan 0481 462559."

Kerkdienst Huissen

HUISSEN - De kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen is zondag 7 juni om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee I Lodewijk; er is creche en minikinderkerk tot vier jaar een een kinderkerk voor vier tot twaalf jaar. Meer informatie: www.pknhuissen.nl.

Sluitingsavond Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Vrouwengilde Doornenburg organiseert voor haar leden op maandag 8 juni de sluitingsavond van dit seizoen.

Een komisch zangduo maakt er, samen met de leden, een leuke gezellige avond van. De avond begint om 19.30 uur in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Aanmelden voor Vossenjacht

GENDT - Tijdens het komende Kersenfeest, met als thema 'film en musical', zal er op zaterdagmiddag 27 juni een spannende speurtocht gehouden worden door Gendt.


Tijdens deze tocht, speciaal voor de kinderen uit groep vier tot en met acht, ga je op zoek naar bekende filmpersonages (de vossen). Vind je een vos, dan krijg je een opdracht. Voer de opdracht goed uit en verdien hiermee letter(s). Wie alle letters heeft verzameld en het woord kan raden, verdient aan het einde van de tocht een leuke prijs! De vossenjacht begint op zaterdag 27 juni om 13.30 uur en de deelname is gratis.

"Vind jij alle vossen en los je zo de puzzel op? Meld je aan via het e-mailadres: vossenjachtkersenfeest@gmail.com." Het verzamel- en eindpunt is bij de Carrouseltent bij zaal Providentia.

Expositie Piet de Ridder in De Kijkruit Gendt

GENDT - Piet de Ridder, geboren in Velp (1951) volgde van 1974 tot en met 1981 cursussen bij de Tekenacademie in Tilburg. Naast lesgeven, beoefent hij de schilderkunst. Piet: “Momenteel schilder ik met olie- en acrylverf. Deze hebben hun eigen karakteristieke kenmerken. Schilderen is mijn hobby. Voor mij even vanzelfsprekend als ademen."


"Ik schep mijn eigen wereld, een kwestie van verlangen, passie en overtuiging, van geduld, hard werken en zelfkritiek. Schilderen is voor mij muziek maken met licht en kleur. Er zijn parallellen tussen muziek en schilderen, zoals ritme, contrasten, harmonie en disharmonie. Belangrijk is de eenheid, zeggingskracht, tonaliteit, formaat en de ‘huid’ van het doek. Mijn werkwijze is direct, ik schilder vormen en structuren. Door onbevangen bewegingen van het penseel en het paletmes te volgen, ontstaat een abstract spel van lijnen en vlekken. Elk eerder eindpunt kan een startpunt zijn voor een nieuw begin."

"De olie- en acrylverf worden opgebouwd laag over laag, voortdurend veranderend, uitbreiding en terugnemend. Het werk wat ontstaat, balanceert op de grens tussen figuratief, expressionisme en abstract expressionisme. Verfstreek, kleurgebruik en kleurovergangen vormen samen droombeelden in niemandsland."

De Kijkruit is aan Dorpstraat 21b in Gendt. Meer informatie via 0481 421156.; a.huystee@planet.nl); twitter.com/GendtVerbeeld en www.facebook.com/GendtVerbeeld.

Middeleeuwse Kinderkruistocht door Tejatermakers op bijzondere locaties

Foto: Erik van Doorn

DOORNENBURG/ZETTEN - In 1212 vertrok er een kruistocht van Keulen naar Jeruzalem met als doel de Saracenen te verjagen. Kruistochten werden wel meer ondernomen in die tijd maar het bijzondere van deze kruistocht is dat deze werd ondernomen door kinderen.

Deze tocht was niet zonder gevaar, honger, kou, ziekte en kapers maakten dat de kinderen het zwaar hadden onderweg. Maar ook leerden zij saamhorigheid, overleven, liefde en vrolijkheid. De Monikken waren niet altijd ter goeder trouw. Of de kinderen ooit op hun eindbestemming aankwamen? Dat laat zich raden.

Foto: Erik van Doorn Foto: Erik van Doorn

Beleef dit verhaal mee met de prachtige musical Kinderkruistocht 1212 op de planken gebracht door stichting Tejatermakers op 6,7,13 en 14 juni 2015

6 en 7 juni in de veilinghal in Zetten. Het bijzondere van deze locatie is dat het publiek hoog op de tribune zit en het spektakel duidelijk van boven af kan meebeleven. Daarnaast zijn er ook VIP arrangementen te boeken. Voorstellingen op zaterdag 6 juni 14.00 en 19.00 uur en zondag 7 juni 2015 14.00 uur

13 en 14 juni Kasteel Doornenburg, hét middeleeuwse kasteel in de regio is het decor bij uitstek voor de Kinderkruistocht 1212. U wordt meegenomen met de Kinderkruistocht 1212 op en in het kasteel. In de kruistocht lopen zelfs een schaapskudde met hond, een paard en pony mee. Ook hondje Fleur, die al vaker op treedt met Tejatermakers is weer van de partij.Voorstellingen op zaterdag 13 juni 11.00 en 14.00; zondag 14 juni 11.00 en 14.00 uur.

Voor reserveringen van kaarten kunt u naar www.tejatermakersinfo.nl en www.kasteeldoornenburg.nl De voorstellingen zijn geschikt voor het hele gezin voor kinderen vanaf vier jaar.

KunstLokaal in Bemmel

BEMMEL - Vanaf begin 2014 heeft een aantal Bemmelse kunstenaars een gezamenlijke expositieruimte onder naam 'Kunst-aan-Huis', aanvankelijk in het winkelcentrum De Assenburg en thans in de voormalige ABN AMRO bank aan de Dorpstraat 41 in Bemmel.

De initiatiefnemers van 'Kunst-aan-Huis' hebben besloten zich per 1 juni terug te trekken uit dit project. De overige deelnemende kunstenaars hebben besloten een vereniging op te richten met de naam Kunstgroep Bemmel en zullen vanaf die datum het project voortzetten onder naam Kunstlokaal. Met die naam geven zij aan dat er een 'lokaal' is waar de kunstwerken te zien zijn en tevens dat het een 'lokaal' initiatief betreft van kunstenaars uit Bemmel en Haalderen.

Kunstlokaal is geopend iedere vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de openingstijden zijn meestal twee kunstenaars aanwezig. Meer informatie staat op de website van de groep www.kunstlokaalbemmel.nl.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 4 juni houdt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

De Borgwal sluit cd-project af

Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie

BEMMEL - Onlangs heeft basisschool De Borgwal een cd opgenomen met negen liedjes. Alle acht groepen hebben naast een klassenlied ook het Borgwallied ingezongen. Dit lied is speciaal geschreven voor De Borgwal door Monique Jansen, een ouder van school.

Een unieke foto voor het hoesje, gemaakt door Jeroen Meuwsen (Jeroen Meuwsen Fotografie) met enigszins trillende benen vanuit de hoogwerker van Harry Mattijssen maakt De Borgwal-cd compleet.

Vrijdagavond 19 juni aanstaande zal de cd-presentatie plaatsvinden, waarbij op grootse wijze de liedjes ten gehore gebracht zullen worden.

Op www.borgwal.nl staat hoe men voor 6,50 euro aan deze cd kan komen. De opbrengst wordt ingezet voor meer muzieklessen voor alle Borgwalleerlingen.

Inzameling oud papier in Haalderen

HAALDEREN - Iedere eerste vrijdag van de maand organiseert de oudervereniging van basisschool De Wieling de inzameling van het oud papier in Haalderen.

Aanstaande vrijdag 5 juni is het weer zover. Gevraagd wordt het papier voor 18.00 netjes bij elkaar gebonden aan de straat staat.

Dé oud-ijzerboer in een moderne uitvoering! Gallant Metaal in Ooij weet raad met oud ijzer thuis en op bedrijf

OOIJ – Wat doen met 'gewoon' oud ijzer, onze accu's, computers, mobieltjes, de oven, het rvs-aanrechtblad en wasmachine als ze niet meer gebruikt kunnen worden? Dan brengen we die naar de recycling.

Ze kunnen ook bij Gallant Metaal worden gebracht en brengen wellicht (per kilo) nog een extraatje op! De prijzen van de metalen variëren en gaan met de markt mee; de kiloprijs staat vermeld op de website van het bedrijf. Zelfs een (loop- of sloop)auto is er welkom. Gallant Metaal is RDW-erkend, dus een vrijwaringsbewijs krijg je direct mee.

Heb je zelf een stuk rvs staal of koper nodig, dan heeft Gallant Metaal dat vast ook, want het bedrijf koopt én verkoopt oud ijzer en andere metalen...

Bij Gallant Metaal wordt al het ijzer, metalen en apparaten gesorteerd, gedemonteerd en gescheiden. Het wordt hierna 'schoon' in grote hoeveelheden verkocht aan bedrijven als grondstof voor nieuwe materialen. Voor dit werk is het bedrijf gecertificeerd.

Niet alleen de particulier kan bij Gallant Metaal, vooral ook de bedrijven, zoals aannemers en machinefabrieken. En omdat Gallant Metaal ook over een vrachtwagen met containers beschikt, kunnen zowel de particulier als het bedrijfsleven er containers huren!

Gallant Metaal is op werkdagen geopend van 08.00 tot 16.30 uur; zaterdags van 08.00 tot 13.00 uur. Gevestigd aan De Bouwkamp 11, Ooij (Ubbergen); telefoon 024 7950272; www. gallantmetaal.nl.

Open dag Atelier 13 geslaagd

GENDT - Beide pinksterdagen was er open dag van de Kruisstraat 13 in Gendt. Dit was een groot succes met een constante doorstroom van enthousiaste bezoekers. Er was dan ook heel veel te zien.

Niet alleen stond de prachtige tuin van Geert en Loes volop in bloei, het echtpaar heeft door de jaren heen, op hun reizen ook een flinke collectie leuke en bijzondere artefacten weten te verzamelen.

En dan was er de collectie kunstwerken gemaakt door de kunstenaars van Atelier 13. Deze groep is sinds 2013 gevestigd in het voorhuis van het echtpaar Bookelmann, waar vroeger de sigarenwinkel van Teunissen was gesitueerd. De groep telt acht personen en komt eens per week bij elkaar. Het werk is heel divers. Er wordt getekend en geschilderd met olieverf, acryl en andere materialen, geboetseerd, keramiek en glas-in-lood vervaardigd en weef- en aanverwante technieken worden toegepast. En alles daartussenin.

Elke kunstenaar heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijkheid van waaruit hij werkt en door deze samenwerking beïnvloeden ze elkaar. Over het algemeen is een kunstenaar een solo-zeiler, door deze ruimte beschikbaar te stellen zijn ze in staat veel breder te werken, elkaar te stimuleren en inspireren, problemen op te lossen. En, als de tube wit leeg is, even wat verf van elkaar te lenen.

Geslaagde avondwandelvierdaagse Gendt

GENDT - Van 19 tot en met 22 mei is in Gendt de vijfde avondwandel-4-daagse gehouden voor de schooljeugd. Ondanks de mindere weersvoorspellingen werden het voor de 750 kinderen en ouders heerlijke en droge wandelavonden.

De organisatie is alle kinderen en hun ouders dankbaar voor hun deelname en enthousiasme. Evenals alle vrijwilligers die elke avond hun beste beentje voor zetten. "En of het nu verkeersregelaars zijn, de mensen van de stempelposten, de medewerkers van de EHBO, de Walburgboys, de dorpsomroeper of welke functie iemand ook heeft gehad: we zijn hen dankbaar."

De muzikale ondersteuning mocht er dit jaar ook weer zijn. "We zijn elk jaar weer blij dat de plaatselijke muziekverenigingen weer de tijd en moeite nemen om de wandelaars op te vrolijken tijdens hun tocht.

Ook alle sponsoren zijn we dankbaar voor hun bijdrage in welke vorm dan ook. De wandelaars genieten al jaren van een Balletje Breed in Gendt nog ruim voor Wilfred Genee het landelijk bekend heeft gemaakt. De roosjes van De Gent fleurden de boel weer op tijdens de intocht en de geluidsinstallatie van Eltink Bemmel bracht elke avond prachtige klanken over de velden van de Bataven. Naast de jaarlijkse snacks van de AH Gendt, was dit jaar de Coop bereid om voor twee wandelavonden het fruit ter beschikking te stellen.
De adverteerders in het programmaboekje zorgen ervoor dat de organisatie alles geregeld kan krijgen en dat de bijdrage van de kinderen zeer laagdrempelig is en blijft."

OBC Huissen eerste school met predicaat mantelzorgvriendelijke school

Van links naar rechts: Janine Klein Willink directeur OBC Huissen, Lucette Someren docent Zorg & Welzijn OBC Huissen, Anita Bongers Beleidsmedewerker Gemeente Lingewaard, Monique Ritzen Stichting Welzijn Lingewaard en Dio Simmelink Spectrum

HUISSEN - Op donderdagochtend 28 mei mocht het OBC in Huissen trots het predicaat mantelzorgvriendelijke school in ontvangst nemen. Dit predicaat heeft de school ontvangen vanuit Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) in samenwerking met het Spectrum, welke het programma met betrekking tot mantelzorg Care2Share heeft ontwikkeld.

De afgelopen dagen hebben de leerlingen van Zorg & Welzijn van OBC Huissen het interessante voorlichtingsprogramma over Mantelzorgers mogen volgen. "OBC Huissen heeft het volledige traject doorlopen. Van de voorbereidingslessen voor de mentoren, tot het programma voor de leerlingen en uiteraard de nazorg. We hebben mooie momenten mogen waarnemen en we hopen dat er meer bekendheid en begrip is gekomen voor het thema mantelzorgers bij jongeren. De jongeren die mantelzorgers zijn hebben namelijk meer aandacht en begrip van de omgeving nodig." aldus Monique Ritzen van Stichting Welzijn Lingewaard.

De samenwerking willen de partijen mogelijk verder uitbouwen. Er zijn al plannen om het project eventueel breder te trekken binnen OBC Huissen, aangezien de school het belang van 'aandacht voor mantelzorgers onder jongeren' duidelijk ziet.

Cafetaria Flintrop opent zijn deuren in Gendt!

GENDT - Op 5 juni opent cafetaria Flintrop aan de Dorpstraat 21 in Gendt zijn deuren. Hiermee gaat een droom voor Huub Flintrop in vervulling. In zijn jeugd heeft hij een aantal jaren bij cafetaria Bonna Fritura van Jan Geveling gewerkt en sindsdien is het bij Huub altijd blijven kriebelen om eigenaar te zijn van een eigen cafetaria.

Nadat hij de afgelopen jaren tweemaal geïnformeerd heeft bij cafetaria Braulio naar een mogelijke overname, was het Braulio Gertsen die Huub een aantal maanden geleden benaderde of de interesse er nog was. Sindsdien is het snel gegaan en na een aantal maanden van voorbereiden waarbij er een prettige samenwerking met Braulio, Iris en Helma was, is het nu zover!

Huub zegt hierover: "Ik ben trots dat ik binnenkort mijn eigen cafetaria open in Gendt. Kwaliteit en gastvrijheid zijn hierbij belangrijk voor ons! Vanaf 5 juni staat het team van cafetaria Flintrop graag voor u klaar in Gendt (0481 424647).

In een Oogopslag

woensdag 3 juni

09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met pastoor Peters

Vrijdag 5 juni

10.00 u. Kapel gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met pastoor Peters, 1e vrijdagviering

10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met aalmoezenier Crolla

zaterdag 6 juni

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met pastores Roelofs en Peters en het Kinderkoor Spetters; terukomviering voor álle 1e Communicanten

zondag 7 juni

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad met pastores Peters, van Cuijk en aalmoezenier Crolla
en het Gemengd koor HUISSENSE UMDRACHT

woensdag 10 juni

09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met pastoor Peters

Van Ingen en Van Aalten winnen

LINGEWAARD - Zondag 24 mei waren er twee duivenvluchten die zaterdag waren uitgesteld.

De eerste vlucht was vanaf Feluy over een afstand van 195 kilometer. De duiven werden om 08.15 uur gelost. Met een snelheid van 83 kilometer per uur gingen ze naar huis.

Om 10.34 uur draaide J. v. Ingen & Zn hun eerste duif. 2e H. Hegeman, 3e.C.Vermeulen, 4e. C. Neijenhuis, 5e. E.v. Aalten, 6e.T. Sas,7e. P. Eeuwes.

De tweede vlucht was de eerste dagfond vlucht, die vervlogen werd vanaf Gien. De afstand bedroeg 526 kilometer. De duiven werden om 09.00 uur gelost en de snelheid lag rond de 70 kilometer per uur. E. v. Aalten draaide zijn eerste om 16.29 uur. 2e P.J.H. v. Ooijen, 3e. Nissen &Vermaas, 4e. C.Vermeulen, 5e. W. Buijs.

Achtste deBol junioravond4Daagse succes

Lekker struinen door Park Lingezegen

BEMMEL - Elfhonderd geregistreerde deelnemers (en ook ruim tweehonderd 'zwartlopers) liepen de achtste editie van de deBol junior avond4Daagse Bemmel!

Iedere avond prachtig wandelweer, goed bepijlde routes, limonade en iets lekker onderweg, muziek bij binnenkomst of op de route, een feestelijke intocht onder het toeziend oog van de burgemeester en wethouder Peren en natuurlijk de beloning: bloemen, snoep, hét 4Daagse kruisje en een wandeldiploma! En daarbij natuurlijk de mooie, vrolijke herinneringen aan lekker vier avonden wandelen met vriendjes en vriendinnetjes!

Het bestuur van stichting deBol is alle vrijwilligers die, als verkeersregelaar, controlepost, versnaperingen uitdeler, pijlen zetter, startbureau medewerker, bezemfietser, muzikant, lakei en nog veel meer,dankbaar voor hun inzetbaar! Zonder al die helpende handen was deze Avond4Daagse echt niet mogelijk geweest!

Dat geldt ook voor het Gemeentebestuur van Lingewaard, de mensen van Gemeentewerken, de ehbo, sponsoren: Bemap, stichting Bemmel & Haalderen, stichting De Plak, Providentia Fonds Huessen, de Rabobank Oost Betuwe, stichting MGZ Bemmel, de donateurs en Vrienden van deBol voor hun steun!

"Dit evenement moet blijven in Bemmel, dus gaan wij met nog meer enthousiasme en plezier aan de slag om de negende editie voor te bereiden, deze zal worden gehouden van 24 tot en met 27 mei 2016! Er gingen dit jaar stemmen op voor een langere route van tien kilometer, als daar behoefte aan is horen wij dit graag via onze site waarop ook de foto's van dit jaar staan (www.debolbemmel.nl)."

Fietsexcursie Natuurakkers in Park Lingezegen

OVERBETUWE - Op woensdag 17 juni verzorgt Stuw Platform Overbetuwe een fietsexcursie van ongeveer vijfentwintig kilometer in en om het zuidelijk deel van het nieuwe Park Lingezegen.

De excursie staat onder leiding van natuurgids Koos Dansen. Hoofddoel is een bezoek aan de Natuurakkers Doornik tussen Bemmel en Lent. Gastheer daar is Louis Dolmans, initiatiefnemer en animator van duurzame vormen van landbouw. Hij laat zien hoe op kleinschalige biologische akkers, in harmonie met de natuur, graan voor brood wordt verbouwd. Dit gebeurt op een manier die een fraai, intiem landschap met een grote verscheidenheid aan wilde planten, insekten en vogels oplevert. Voordat we terug fietsen naar Elst, drinken we koffie bij restaurant Zijdewinde aan de Waaldijk en maken we een rondje door de Bemmelse- en de Ambtswaard. Zie ook www.doorniknatuurakkers.nl en www.parklingezegen.nl.

De excursie start op 17 juni om 08.00 uur bij de toren van de Grote Kerk, Grote Molenstraat in Elst. Terugkomst om 12.30 uur. De kosten zijn 4,50 euro per persoon. Voor meer informatie geeft Cees Maissan, telefoon 0481 375386. Aanmelden bij voorkeur via e-mail: platformoverbetuwe@stuwwelzijn.nl.

Avondvierdaagse in de regio

BEMMEL/HUISSEN - In Bemmel en in Huissen heeft Bakkerij Theo Engelen de lopers weer verrast met een heerlijk broodje.

De meeste kinderen kennen dit broodje als het 'knipoogje van de bakker'. Zowel de kinderen als de volwassenen namen het met dank aan om het vervolgens met smaak op te eten.

GVA-meiden C1 kampioen

LINGEWAARD - De meiden van GVA zijn kampioen geworden in de tweede klasse met vier punten verschil op de nummer twee Eldenia.

De meiden worden getraind door Gerwin Lenting en Fons de Beijer. De leidsters zijn Judith Witjes, Jolien Pruijn en Elise van Megen.

Tennismeiden Doornenburg kampioen

DOORNENBURG - Het zondagmeidenteam tot en met veertien jaar van Tennisclub Doornenburg schrijft geschiedenis door in hun eerst seizoen kampioen te zijn geworden in hun klasse.

Dit is binnen de Tennisclub Doornenburg nog nooit gebeurd. Het team bestaat uit Anne Bombach, Juul Haandrikman, Roos Tijshen en Fleur Tijshen en natuurlijk trainer/coach Ron Tijshen.

De meiden zijn met nog een wedstrijd te gaan al kampioen. Alle vijf wedstrijden werden glansrijk gewonnen.

SC Bemmel E4 kampioen

BEMMEL - De E4 van SC Bemmel is zaterdag 9 mei kampioen geworden.

In Oosterhout moest gewonnen worden van OSC E5 om het kampioenschap binnen te halen. Na een zeer spannende wedstrijd, werd in de laatste minuut het winnende doelpunt gescoord.

Superkanjers uit Gendt

Gendt - "Meidenteam 2 Tichelaar gefeliciteerd! Weer gewonnen met schoolvoetbal. Op naar de volgende ronde in Eerbeek!"

Aannemersbedrijf Van Gameren ontwikkelt Woonontzorgd.nl

GENDT - Doordat de zorg in Nederland verandert, komen veel mensen niet meer voor zorg in aanmerking zoals men dit gewend is.

Dit kan betekenen dat u langer thuis moet blijven wonen. Uw woning hoeft echter geen beperkende factor te zijn. Vaak kunt u met (kleine) aanpassingen langer in de woning blijven wonen. Door bijvoorbeeld de drempels te verwijderen of een inloopdouche aan te brengen kunt u uw leefcomfort verhogen, dus langer in uw vertrouwde omgeving blijven.

Aannemersbedrijf Van Gameren uit Gendt heeft recentelijk enkele succesvolle grote en kleine woonaanpassingen uitgevoerd. Door de vraag vanuit de markt en de specialisatie op dit gebied, heeft Aaannemersbedrijf Van Gameren besloten deze kennis en kunde samen te voegen in Woonontzorgd.nl.

Woonontzorgd.nl biedt u een aantal concrete diensten en bijbehorende producten aan, die er voor zorgen dat u langer zelfstandig kunt blijven wonen. Daarbij richt Woonontzorgd.nl zich op de mate van ondersteuning die u wenst of nodig heeft. Eventueel in overleg met een WMO-ambtenaar, ergotherapeut of hulpverlener. Natuurlijk begrijpen wij dat u ook graag één van uw kinderen of een andere betrokkenen betrekt bij het adviesgesprek.

Niet alleen kleine aanpassingen kan Wonontzorgd.nl voor u realiseren. Ook grotere zoals het realiseren van een tijdelijke, slaap- of badkamer op de begane grond behoort tot de mogelijkheden. Maar ook het bouwen van een kangoeroewoningen of andersoortige woonvorm is een van de vele opties, die Woonontzorgd.nl u kan bieden.

Informatie over Woonontzorgd.nl kunt u terugvinden op onze site: www.woonontzorgd.nl of u kunt contact opnemen met 085-7500263.

Heeft u een gezond binnenklimaat?

BEMMEL - Sinds het bouwbesluit van 1986 is het in Nederland verplicht om in nieuwbouwwoningen een ventilatiesysteem te plaatsen. Dit systeem zorgt voor verversing van lucht en afvoer van vocht in de woning.

Als deze kanalen niet regelmatig schoongemaakt worden, ontstaat er kans op gezondheidsklachten, vocht- en schimmelvorming in de woning, capaciteitsverlies van het systeem en onnodige energiekosten. Wat houdt het reinigen van uw ventilatiesysteem in: Complete reiniging luchtkanalen. Reiniging van de mechanische ventilatie box of warmte terugwinunit en de afzuigventielen.

Laat de ventilatiekanalen een keer per vijf jaar met behulp van professionele apparatuur door ons reinigen en u bent altijd zeker van een schone en gezonde lucht in uw woning. Wij reinigen uw ventilatiekanalen al vanaf 120 euro. Vervangen ventiel/roosters (standaard wit maat max 125 mm doorsnede) 12,50 euro per stuk. Genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Bel ons voor een afspraak: 0481 461656. Hans van 't Hullenaar is gevestigd aan De Houtakker 12 in Bemmel. www.hullenaar.nu.

Inspirerende bijeenkomst 'Visie op de Wereld' bij Rabo

BETUWE - Op dinsdag 19 mei werden klanten meegenomen door top-econoom Allard Bruinshoofd in de economische verwachtingen voor de komende jaren. Door mondiale ontwikkelingen te vertalen naar de Nederlandse economie gaf hij klanten inzicht in wat dit voor hen kan betekenen.

Ruim vijftig klanten waren op het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe aanwezig. Zij werden welkom geheten door Thea van Bommel, directeur Particulieren van Rabobank Oost Betuwe. Vervolgens nam topeconoom Allard Bruinshoofd op inspirerende en interactieve wijze klanten mee in de huidige en verwachte ontwikkelingen voor de Nederlandse economie.

Na de presentatie konden klanten onder het genot van een hapje en drankje ongedwongen napraten met elkaar over de lezing en vragen stellen aan de aanwezige accountmanagers en Allard Bruinshoofd. "Dit is voor herhaling vatbaar" was één van de reacties. We kijken terug op een geslaagde avond om kennis te delen.

Open dag Beroepsopleiding Autorij-instructeurs

ARNHEM - Op zaterdag 13 juni houdt Beroepsopleiding Autorij-instructeurs Arnhem een open dag. Je bent welkom tussen 10.00 en 14.00 uur om kennis te komen maken met ons opleidingsinstituut, met de studiemogelijkheden en wat je met de studie kunt doen.

Je kunt deelnemen aan introductielessen theorie én praktijk, je kunt je verkeerskennis testen en je krijgt volop de gelegenheid vragen aan ons te stellen. Alles uiteraard geheel vrijblijvend. Toelating tot de studie staat open voor iedereen met een lbo-diploma of hoger.

Er zijn die dag tevens bedrijven aanwezig die je verder kunnen helpen als je idee hebt om je eigen rijschool te beginnen.

Bestaande rij-instructeurs

Een rij-instructeur dient zijn instructiebewijs geldig te houden door -verplichte- bijscholingscursussen te volgen in theorie en praktijk. Beroepsopleiding Autorij-instructeurs Arnhem verzorgt een gevarieerd programma aan onderwerpen die ertoe doen en waarmee je je instructiebewijs op orde houdt.

De open dag biedt een uniek gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en mogelijkheden te bespreken.

Beroepsopleiding Autorij-instructeurs Arnhem is gevestigd aan de Overmaat 41a in Arnhem, 026 4434343, www.boaa.nl.

Vol inspirerende en stijlvolle interieur-ideeën, gratis af te halen! Mr Woon: het fonkelnieuwe woonmagazine bij Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen

BEMMEL – Waar doe je inspirerende ideeën op, als je het interieur wilt veranderen? Dat kan op tal van manieren: van het struinen op internet tot het bezoeken van winkels en showrooms. Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen maakt het je nóg gemakkelijker met een nieuw magazine: Mr Woon! Hierin worden de allernieuwste trends getoond op het gebied van vloer-, wand- en raambekleding.

Mr Woon is een luxe woonmagazine vol sfeerplaatjes en alle gegevens van de producten. Het verschijnt tweemaal per jaar en het allereerste exemplaar is nu verkrijgbaar. Je kunt Mr Woon ook zomaar aantreffen in de wachtkamer van bijvoorbeeld de dokter, de specialist, tandarts en makelaar. Het luxe vormgegeven en professionele inspiratiemagazine wordt niet huis-aan-huis bezorgd, maar kan gratis worden afgehaald in de winkel aan de Dorpsstraat in Bemmel. Ook kan het via een QR-code worden gedownload.

Als specialist op het gebied van woningstoffering, biedt Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen ook deskundig kleuradvies. Ook aan huis! "Passie en ambacht staan hoog bij ons in het vaandel, wij helpen je dan ook graag met het maken van de juiste keuze, waar je jaren plezier van hebt", aldus Sabine Janssen. "Dat is ons vakmanschap."

Wie de gegevens voor Mr Woon invult via de QR-code of in de winkel, maakt kans op een gratis stijl- en kleuradvies aan huis.

Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22 in Bemmel; (0481 464214); www.mattijssen.com en Facebook.

Vooraankondiging Hollandse Nieuwe bij Bos Vishandel

BEMMEL - Het staat vast, donderdag 11 juni zijn ze weer te koop bij Bos vishandel. Heerlijke vette Hollandse Nieuwe. Als het weer goed blijft zal de kwaliteit alleen maar toe nemen.

Er groeit dan meer plankton in het water waar de maatjesharing zich mee voedt. "Ze zijn weer top en mensen kunnen bij ons gratis proeven", aldus heer Bos. Bos Vishandel staat iedere donderdag voor de middag in Angeren en vanaf 13.30 uur op de Bemmelse markt. Let op de advertentie van volgende week voor de superaanbieding!

Oma Miep,

Gefeliciteerd met je verjaardag! In Zeeland gaan we taart eten!

Dikke knuffel van Jayden

Hiep hiep hoera,

Al 50 jaar een paar

04-06-2015

Deze stoere peuter wordt op 6 juni een kleuter.

Gefeliciteerd van opa's en oma's

Dit vrolijke lieve mannetje wordt
7 Juni alweer 3 jaar

Bram proficiat en een dikke kus van oma Astrid en opa Jan

Opa en oma kaandorp al 50 jaar getrouwd op 9 juni.

Van harte gefeliciteerd.
Jullie kleinkinderen.
Jeroen, Daphne en Patrick.

Hiep, hiep, hoera
Sam 8 juni 9 jaar.

Fijne dag jongen.
1,2,3, raden van wie xx

De stoere boy wordt 2 juni 9 jaar
Gefeliciteerd Stijn

Veel liefs Opa en Oma

het enige wat je nu nog moet doen is genieten van je welverdiende pensioen!

liefs Ingeborg Jeroen Femke Thijs Ursula Paul en Ton

Foto: Monique Kuster

Het is onze buur(t)man niet aan te zien ,maar wordt hij deze week soms 65 MISSCHIEN ?????

Met grote groeten v Herma van Gelder

Hoera, deze 2 meiden zijn bijna jarig.
Een hele fijn dag!!
Liefs van Marcel en Esmee

Gefeliciteerd mix kampioenen !!

Lieve Liz,

Gefeliciteerd met je verjaardag!

Dikke kus van papa, mama en Seth

Dit echtpaar 12- 6 - 2015 50 jaar getrouwd Van Harte Gefeliciteerd

Annemieke Wegman _Rijcken

Hoera!

Onze Ryan geslaagd voor zijn

Zwemdiploma B

Super goed gedaan!

Liefs papa mama en Fenna

Mantelzorgers in Lingewaard zeer tevreden over Dag van de Mantelzorg

Foto: SWL

LINGEWAARD - Een waarderingscijfers schommelend tussen de negen en tien. Dat is de uitkomst van de tevredenheidsenquête, die vrijdag aan het eind van een stralende dag ingeleverd werd. Natuurlijk speelde het weer een grote rol in het slagen van deze dag, maar de organisatie verliep vlotjes en het programma was gevarieerd, zodat het voor een ieder boeiend en ontspannen was.

Een echt dagje uit voor diegene die structureel zorg biedt aan zijn of haar naaste. Dat het een speciale editie zou worden stond al vast vanwege het tienjarig bestaan van de Dag voor Mantelzorgers. Vrijwilligersorganisaties zoals, Fort Pannerden en Stichting Lingewaard Natuurlijk hadden de handen ineen geslagen en een mooi programma neergezet onder coördinatie van SWL mantelzorgconsulent Monique Ritzen.

Ruim negentig mantelzorgers hebben hieraan deel kunnen nemen. Te beginnen met een gezellige koffie inloop met uitleg over het dagprogramma; een boeiende lezing van landschapshistoricus, Ferdinand van Hemmen over De Klompenwaard in Doornenburg. Daarna een wandeling in het gebied met natuurgidsen Henny Campschroer en Marga Elsinga of een rondleiding in Fort Pannerden. Vervoer naar Fort Pannerden was op authentieke wijze met de huifkar beschikbaar gesteld door camping De Waay.

Rond 13.30 uur verzamelde iedereen weer bij restaurant camping De Waay voor een heerlijke gezamenlijke lunch. SWL is alle samenwerkingspartners en aanwezige mantelzorgers dankbaar voor deze geslaagde dag! De Dag voor Mantelzorgers wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Lingewaard en de STMGZ.

Vierdaagse voor bewoners Lingehof en Liduina van start

Foto: Twan Otters-Lathouwers/TOL Creations Bemmel

BEMMEL - Op 2 juni is het zover. Dan gaat de vierdaagse weer van start voor de bewoners van verpleeghuis De Lingehof, verzorgingshuis Liduina en de bewoners van de aanleunwoningen.

Elke morgen om 10.30 uur gaan tientallen ouderen een flinke wandeling maken door Bemmel. Heerlijk genieten van de tuinen en bomen die in deze tijd volop in bloei staan. Tijdens de wandeling is er natuurlijk alle tijd voor een praatje.

Ieder bewoner, met of zonder begeleiding, kan meedoen. Dat maakt dit evenement zo speciaal. Met hulp van vele vrijwilligers weten de activiteitenbegeleiders van De Lingehof en Liduina dit goed te regelen. Als afsluiting is er op vrijdag een blarenbal in het grand-café van De Lingehof, met muziek van Bergmil Duo. Kortom, een sociaal en sportief gebeuren.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 9 juni houdt de SWL weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 9 juni bstaat uit soep, gado gado en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Zondagmiddagconcert in Doornenburg

DOORNENBURG - De Burchtsanghers houden 7 juni een zondagmiddagconcert op de voorburcht van kasteel Doornenburg. De aanvang is 14.00 uur en de toegang is vrij voor iedereen.


De Burchtsanghers onder leiding van Wim Reijnders worden op piano begeleid door Peter Wismans, op dwarsfluit door Natasja Wismans. Solist is Marijke Roosen en gastzanger is Richard Sprokkereef.
Zij zingen onder andere Hallelujah (L. Cohen), Come with me (Y. Trabsky), You raise me up (R. Emerson) en Doornenburg (arr. E. Stoffels).
De Burchtsanghers hebben de in Arnhem geboren Richard Sprokkereef bereid gevonden het concert muzikaal te omlijsten met enkele bijzondere liederen. Richard heeft grote bekendheid gekregen toen hij in 2008-2009 in het muziekprogramma 'Una Voce Particolare' als deelnemer en finalist te zien was met een vertolking van het prachtige 'This is the moment' uit de musical Jekkyl and Hyde.
Peter Wismans, de vaste pianist van het koor zorgt samen met zijn vrouw Natasja voor muzikale intermezzo’s, en Marijke Roosen neemt enkele solo’s voor haar rekening. Al met al belooft het een bijzondere middag te worden die van harte wordt aanbevolen.

Clubkampioenen bij rijvereniging Bemmel

BEMMEL - Afgelopen seizoen heeft rijvereniging Bemmel e.o. weer onderlinge wedstrijden georganiseerd. Er werden drie wedstrijden gereden waarbij de leden konden deelnemen aan zowel dressuur als springen.

Alle dagen waren supergezellig, waarbij er gestreden werd om clubkampioen te worden. Tot op het laatste moment was het nog spannend wie de clubkampioenen zouden worden. Na alle punten van de drie wedstrijden naast elkaar gelegd te hebben, werd het duidelijk wie de clubkampioenen geworden waren.

Bij de dressuur is dit Julia de Vries met haar paard Boukje geworden en bij het springen Hans van Bronswijk met zijn paard Charisma. 'Volgend seizoen organiseren wij weer drie wedstrijden waarbij er opnieuw gestreden kan worden om het clubkampioenschap en ook om gewoon weer gezellige en sportieve dagen met elkaar te hebben. "We zijn ruitershop De Molenwei en De Tempel Clothing dankbaar voor de sponsering van de prijzen."

OBC verwenmiddag voor Zonnebloemgasten

LINGEWAARD - Vrijwilligers van de Zonnebloem maken zich op voor de loterij. Van 25 mei tot en met 19 juni gaan zij met Zonnebloemloten langs de deuren in Bemmel, Haalderen en Ressen.

De loten kosten twee euro per stuk. Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen met een beperking, zoals te zien op deze foto die gemaakt is tijdens de OBC verwenmiddag van 21 mei in Huissen Zo konden de gasten kiezen uit verschillende activiteiten, zoals spelletjes doen met de leerlingen koekjes bakken in de keuken van de school. Al met al een geslaagde middag voor jong en oud.