GN Lingewaard

21 maart 2018

GN Lingewaard 21 maart 2018


Lingewaard regionaal jeu de boules-kampioen

Euforie bij het kampioensteam van Jeu de boulesclub Lingewaard (foto: G. Startman)

HUISSEN - De hele winter hebben ze er keihard voor geknokt, de mannen van het topteam van Jeu de boulesclub Lingewaard. Het gaat hier om de Nationale Pétanque Competitie. Om de andere week moesten ze ervoor op pad. Eén thuiswedstrijd en dan weer een uitwedstrijd ergens in Gelderland of Brabant: Wijchen, Uden, Oss, noem maar op.

Bovendien wordt er elke dinsdagavond fanatiek getraind onder leiding van gekwalificeerd trainer Hans Bos. En zie, dat heeft vruchten afgeworpen. Want met nog twee wedstrijden te gaan is nu al duidelijk dat het Huissense team de regionale kampioenstitel in de wacht heeft gesleept.
Allen werden gefeliciteerd en succes gewenst in de vierde klasse gewenst: Geert Arends, Frans Krol, Simon Kouwenhoven, Jan Berends, Ben Peters, Wiellie Vermeulen Henk van der Kemp en (niet op de foto) Wil Grotens.

Jeu de boulesclub Lingewaard kijkt trouwens alweer reikhalzend uit naar het voorjaar als er weer lekker buiten kan worden gespeeld. "Heeft u daar misschien ook wel oren naar? U bent van harte welkom.
Vanaf 1 april gaan wij bovendien weer op de dinsdagmiddag spelen (13.30 uur). Indien u niet eerder met onze vereniging heeft kennis gemaakt mag u de eerste vier keer gratis meespelen. Wij hebben eventueel boules te leen."

De club is gevestigd aan het Kampstuk 23 in Huissen. Voor meer informatie kan contact opnemen met Gerie Startman, 06 20691224. Meer staat ook op www.jbcl.nl.

Sponsorloop IKC De Doornick in Doornenburg

DOORNENBURG - Het vastenproject van IKC De Doornick uit Doornenburg staat dit jaar in het teken van de stichting OOG (Ontwikkeling en Onderwijs Gambia) uit Overasselt.

Deze stichting zet zich in voor jonge moeders in Gambia door samen met deze moeders een stuk land te leren verbouwen. Zij kunnen daar leren om groente te verbouwen en de opbrengst te verkopen op de lokale markt. Van deze opbrengst kunnen zij in hun levensonderhoud voorzien. Op die manier krijgen de kinderen voldoende te eten en kunnen zij naar school. De stichting zorgt ook voor de schoolvoorziening. Voor meer informatie over de stichting kunt u kijken op http://www.stichting-oog.nl.

De kinderen van IKC De Doornick gaan zich middels projecten binnen de school oriënteren op het land Gambia en de stichting. Ook gaan ze schoolmaterialen zoals schriften, stiften en potloden verzamelen voor de kinderen uit Gambia. Ze eindigen het project met de sponsorloop.

De opbrengst van de jaarlijkse sponsorloop op dinsdagmiddag 27 maart zal geheel ten goede komen aan stichting OOG. De kinderen hebben zich hiervoor per rondje laten sponsoren. Vanaf 13.00 tot 14.50 uur zullen alle kinderen van groep 1 - 8 hun rondjes om de school lopen voor het vastenproject.

Spannende competitie voor teams TTV Essentia

BEMMEL - Voor tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel is de competitie enkele wedstrijden onderweg. Tijd om de voorlopige balans op te maken.

Team 1 bezet de een na laatste plaats in de derde klasse, maar door de ruime overwinning tegen de nummer (9-1!) laatst kunnen ze weer omhoog kijken. Mogelijk kunnen ze door goede resultaten op korte termijn één of twee plekken stijgen. Ton Wannet speelt tot nu toe een stabiel seizoen. Hij wist acht van de twaalf wedstrijden in winst om te zetten

Zo mogelijk is de competitie bij het tweede team nog spannender. Weliswaar bezetten ze momenteel de laatste plaats in de vierde klasse, maar het is zo spannend dat zelfs de koppositie nog niet uit zicht is. In twee weken tijd kunnen ze zomaar een aantal plekken stijgen op de ranglijst.
Pascal Schipperheyn en Dick Wismans laten heel degelijk spel zien. Maar ook Adri Leissner en Toon Stinissen hebben mooie wedstrijden binnengesleept. De verwachting is dat het winstpercentage van deze vier toppers nog verder zal gaan stijgen waardoor het tweede team in de middenmoot terecht zullen komen.

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in De Schaapskooi in Bemmel. Om 20.15 uur begint de seniorentraining. Om 21.15 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen. Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur een bericht via de Facebook-pagina.

Cheque voor het koor Zingen voor je Leven!

Stef Wierink ontvangt de cheque

BEMMEL - Op zaterdag 3 februari organiseerde deBoL in Bemmel een sponsor-snerttocht voor het goede doel: het koor 'Zingen voor je Leven' uit Nijmegen!

Dit speciale koor heeft op 3 februari gezongen in De Kinkel in Bemmel en alle wandelaars die meededen aan de jaarlijkse snerttocht van stichting deBoL konden niet alleen genieten van de mooie liedjes maar ook van de kracht en de enorme wil die de leden van dit koor uitstralen. Alle koorleden hebben zelf of in familie- en /of kennissenkring te maken met de ziekte kanker en door samen te zingen krijgen zij nieuwe energie. Zielig doen is er niet bij! Zij willen hun passie, hun vrolijkheid en positiviteit over brengen op iedereen die hen horen wil!

De opbrengst van de sponsor-snerttochttocht was 450 euro voor dit goede doel en de speciale verkeersregelaarsgroep van deBoL doneerde nog eens extra 150 euro. Op 8 maart werd een cheque van 600 euro tijdens de repetitie van het koor, door de bestuursleden Bep Cornelissen en Trudy Francissen en de afgevaardigde van de verkeersregelaars Henny Ebben, overhandigd aan Stef Wierink uit Haalderen.

Het koor bedankte met een speciaal lied waarbij veel emoties tot uiting kwamen bij de uitreikers van de cheque en de koorleden. Het was een bijzondere ochtend! deBoL kijkt met (een beetje trots) terug op deze geslaagde 'goed-gevoel-activiteit' en is iedereen dankbaar die zijn of haar steentje hieraan heeft bijgedragen. Meer weten over dit koor? Kijk op: www.zingenvoorjeleven-nijmegen.nl.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 28 maart creatieve avond, zo vlak voor pasen, gaan ze bij Vrouwenvereniging Haalderen een leuk paasstukje maken onder leiding van bloemsierkunst De Gent uit Gendt.

"Breng wel een klein schaaltje of potje mee en een mesje. De avond begint om 20:00 in De Tichel."

Jeugd Egerländerkapel zoekt jonge muzikanten!

BEMMEL - Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel bestaat dit jaar 25 jaar. "Ter gelegenheid van ons jubileumjaar willen we graag een speciaal orkest laten optreden. Daarom willen we graag eenmalig op projectbasis een jeugdkapel opzetten."

"Je bent welkom als je een jonge muzikant bent tot ongeveer 16 jaar, lid van een muziekvereniging uit de gemeente Lingewaard, Er worden nummers gespeeld uit het Böhmische en/of Mährische repertoire." De repetities zijn in De Kinkel in Bemmel op vrijdagavond
van 18.30 - 19.30 uur. Het optreden is tijdens het Internationaal Kapellen Festival Bemmel op zondag 15 juli. Duur van het concert 15 tot 20 minuten en er zullen vijf tot zes nummers gespeeld worden.

"Mocht je vragen hebben dan kan je een mail sturen naar jeugdegerlanderkapellingewaard@gmail.com. Je kan natuurijk ook een van onze muzikanten bellen: Wilma Altena 06 22573427, Elly Tamboer 06 36320919 of Henry Meijer 0646173659. Deelname is gratis. Jij doet toch ook mee?"

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

Foto: E. Milder Foto: E. Milder

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Hart & Vaatgroep en richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Vrijwilligers gezocht voor metamorfose tuinlocatie Liduina

Het was een geslaagde dag!

LINGEWAARD - Met een gezellige enthousiaste groep mensen van hardwerkende vrijwilligers van VVD Lingewaard, medewerkers en familieleden heeft RijnWaal Zorggroep op zaterdag 10 maart voor NLdoet een start gemaakt met de herinrichting van de tuin van locatie Liduina.

Wat een vrolijk en kleurrijk resultaat is er bereikt! Prachtige plantenbakken zijn geplaatst en gevuld met mooie planten. Kweekbakken zijn gemaakt, zodat de deelnemers van de groepsverzorging, op hoogte kunnen moes-tuinieren. En een bank, die even wat denkwerk verschafte onder de werklieden, is geplaatst om een boom. Waar wat later in het jaar nog een terras voor het medewerkers en de bewoners aan geplaatst gaat worden, want dit was nog maar het begin van de metamorfose van de tuin.

Zo staat er nog op de planning om een vlindertuin en een jeu de boulesbaan aan te leggen. Ook het kippenhok gaat verplaatst en aangepast worden. Het moet een tuin worden die mensen uitnodigt en activeert om door heen te wandelen en van te genieten. Er is nog een hoop werk te verzetten om dit te realiseren.

"Hier kunnen we misschien uw hulp wel bij gebruiken! Bent u geïnteresseerd om in één van deze projecten te helpen? Neem dan contact op met Tineke Theunissen, medewerker welzijn: via de mail t.theunissen@rijnwaal.nl; via telefoonnummer 0481 470600. Het was voor ons een geslaagde dag!"

Ingezonden brief

Gemeente besturen? Dat kan samen!

GroenLinks: “Spreek af en leg vast waar je het over eens bent. In een raadsakkoord.” Bij het sportdebat dat Lingewaard Sport! organiseerde viel het al op. Over veel onderwerpen is de Lingewaardse politiek het eens. Niet tot in alle details, maar al wel in grote lijnen.

Bij het duurzaamheidsdebat zagen we eveneens dat de noodzaak om de opwarming van de aarde tegen te gaan breed wordt gedragen door de politieke partijen. Waar tijdens raadsvergaderingen nog verschillen in opvattingen waren, lukt het nu om het grotendeels met elkaar eens te zijn. Woensdag is het grote raadsdebat van de Gelderlander in de Theaterkerk. GroenLinks verwacht dat ook daar meer overeenkomsten dan tegenstellingen zullen zijn.

Sport, duurzaamheid, woningen, verkeer, zorg en onderwijs, allemaal zaken waar makkelijk een raadsakkoord voor zou kunnen komen en waar heel Lingewaard baat bij heeft. Een raadsakkoord is een programma op hoofdlijnen waaraan door alle politieke partijen is meegewerkt en wat dus ook op veel steun kan rekenen. Hierdoor kan een nieuw college vlot aan de slag gaan en zorg je voor flexibiliteit om nieuwe ontwikkelingen en creatieve suggesties van inwoners te gebruiken.

Vandaar de oproep van GroenLinks: Laten we zo snel mogelijk na de verkiezingen opschrijven waar de raad het over eens is: een raadsakkoord voor deze onderwerpen. Het liefst leggen we dit nog voor aan alle inwoners, het gaat immers over de toekomst van onze samenleving, dus laten we hen er gelijk in betrekken. Dan kunnen we de komende vier jaar gebruiken voor de uitvoering daarvan. Met ieders inbreng!

Inge Sloot, Huissen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur voordat je deze meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 28 maart van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 28 maart van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Oecumenische viering in Gendt

GENDT- Op zondag 25 maart is er een oecumenische viering, voor en met de kinderen, in de katholiek kerk H. Martinuskerk in Gendt.

De aanvangstijd van de viering is 10:00 uur. Op deze zondag is het palmpasen, de intocht van Jezus in Jeruzalem. Het is tegelijk het begin van de Stille Week. De viering is voorbereid door de oecumenische jeugdwerkgroep van Angeren, Doornenburg en Gendt. Allen welkom!

Bloemschikken en paasbrunch

Bloemen houden van mensen (foto: De Minkhof) Foto: De Minkhof

BEMMEL - Bloemen houden van mensen Wilt u ook genieten van een eigengemaakt bloemstuk, dan kunt u zich inschrijven voor een workshop bloemschikken op woensdagmiddag 28 maart van: 13:30 tot 16:00 uur.

Het enige wat u hoeft mee te nemen is een schaaltje, een tangetje en een scherp mesje als gereedschap. Voor de bloemen, ideeën en overige wordt gezorgd! De kosten bedragen 8,50 euro bij inschrijving te voldoen uiterlijk 26 maart bij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel.

Paasbrunch

"Op tweede paasdag, maandag 2 april, is De Minkhof geopend en genieten we samen van een originele paasbrunch! Het wordt al een traditie om samen te genieten van het voorjaar en natuurlijk van een heerlijke uitgebreide paasbrunch. Wij willen nog niet teveel verklappen, maar de befaamde kookgroep gaat groots uitpakken!"

De kosten voor deze ochtend/middag van 11:00 tot 14:30 uur bedragen eenmalig tien euro, bij inschrijving te voldoen. Kaartjes zijn al te koop bij de dagcoördinator. Inschrijven voor de paasbrunch kan uiterlijk vrijdag 30 maart. Dit kan bij De Minkhof op onderstaande openingsdagen: 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag). Meer info staat op www.minkhof.nl.

Laagdrempelig wandel- halfuurtje voor Huissenaren

HUISSEN - Voor mensen die wel willen wandelen maar niet gelijk lange afstanden kunnen of willen lopen organiseren Stichting Welzijn Lingewaard, de Zandse kerk en het Participatiepunt Huissen een wandel halfuurtje. Wekelijk is er de mogelijkheid om mee te wandelen in de groep.

"We wachten buiten op elkaar voor de Zandse Kerk om vervolgens in één of twee groepen de uitgezette route te wandelen. De wandeling is bedoeld voor mensen die niet langer een half uur tot drie kwartier willen wandelen. De wandelingen komen samen met de deelnemers tot stand. Reden van het initiatief is het programma Bewegen op Recept in Huissen, waardoor er behoefte is ontstaan aan korte beweegmomenten. Iedere donderdagmiddag om half twee wordt er verzameld, na afloop is er de mogelijkheid om samen een kopje koffie of thee te drinken.

Bewegen is gezond en daarom is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot laagdrempelig en gezellig sportaanbod. Wandel jij ook mee? De eerste wandeling vindt op 29 maart plaats. We vinden het wel fijn om te weten hoeveel mensen er komen. Voor de eerste keer vragen we je daarom om je aan te melden. Aanmelden kan via het meldpunt van SWL. meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552525."

SWL jongerencoaches houden workshop met Omroep Lingewaard

(foto: Fons Sluiter) Fons Sluiter

HUISSEN - Afgelopen maand hebben een aantal jongeren onder begeleiding van de jongerencoaches van Stichting Welzijn Lingewaard een workshop gevolgd bij Omroep Lingewaard in Huissen.

Een groepje enthousiaste jongeren hebben kunnen oefenen met camera, geluid en interviewtechnieken. Ze mochten zelf hun onderwerp kiezen en kleine interviewtjes met elkaar houden. Met dit ruwe materiaal zijn ze vervolgens de studio van Omroep Lingewaard in gegaan om onder deskundige begeleiding een flitsende montage te maken. Op 27 maart gaan ze verder met monteren en daarna zullen hun filmpjes te zien zijn op een YouTube kanaal.

Foto: Fons Sluiter

Door deze creatieve samenwerking willen de jongerencoaches samen met de jongeren en Omroep Lingewaard in beeld krijgen wat jongeren zoal bezig houdt. Jongeren zijn immers dagelijks met hun mobiel in de weer en op YouTube aan het vloggen of vlogs aan het bekijken. Lijkt het je leuk om aan te sluiten en heb je affiniteit met filmen, interviewen, monteren of wil je dit graag leren? App of bel dan Elske Eikholt: 06 20905084.

De workshops vinden plaats in het ParticipatiePunt in Huissen, Langekerkstraat 15 in Huissen.

Een boek? Ik heb al een boek! Of toch niet…

BEMMEL - Vorige week berichtten we over de verkoop in december van het 100e boekje over 't Huis te Bemmel door boekhandel De Toren van Bemmel.

De gelukkige winnaar van de rondleiding die hieraan was verbonden, was oud-Bemmelnaar Ben Wanders. Samen met zijn echtgenote Ingrid werd hij zaterdag 24 februari door Maria en Joep Ratering Arntz –de beheerders van het kasteel- en het bestuur van het Streekmuseum ontvangen. Boekhandel De Toren van Bemmel was vertegenwoordigd, illustrator van het boek fotograaf Armand Lamée beschreef zijn ervaringen, maar ook de burgemeester die eerder bij de presentatie van het boekwerk niet aanwezig kon zijn, was uitgenodigd.

Het boekwerk, ook elders in de verkoop, is inmiddels praktisch uitverkocht. Het artikel afgelopen week in Hét Gemeente Nieuws leidde tot een run op de laatste exemplaren. Wilt u toch nog een boekje? Meldt u zich dan bij De Toren van Bemmel of stuurt u een bericht aan het Streekmuseum via de site: http://streekmuseumlingewaard.nl. Bij voldoende vraag wordt een beperkte herdruk overwogen.

Het streekmuseum is inmiddels bezig met een nieuw boek in deze serie. Het beschrijft, opnieuw in samenwerking met Armand Lamée, de 5 huizen te Gendt. Schrijver is drs. Geert Visser. Het verschijnt in 2019.

Jonge tuinders gezocht voor De Moeshoeve in Huissen

Moestuinen Huissen (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk) Foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk

HUISSEN - Stichting Lingewaard Natuurlijk start dit voorjaar met het tweede seizoen tuinieren op De Moeshoeve voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ieder kind krijgt de beschikking over een stukje grond om zelf groenten te kweken.

Wat is er nu leuker dan buiten zijn en met je handen in de aarde te wroeten, te zaaien, plantjes te verzorgen en uiteindelijk te proeven van je eigen oogst? Onze vrijwilligers begeleiden de kinderen en bieden hulp als het nodig is. De Moeshoeve biedt de mogelijkheid om groenten te telen in je eigen tuintje.

Ouders van kinderen, die willen tuinieren, zijn ook van harte welkom om hun kinderen te begeleiden bij de verzorging van hun tuintje. Het geeft veel voldoening, als je merkt dat de kinderen aan het eind van het tuinseizoen, veel geleerd hebben over het leven in de bodem, de seizoenen en gezonde voeding. Het is heel mooi om te zien hoeveel plezier de kinderen kunnen beleven in hun eigen moestuin!

"Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen naast Hoeve 11 in Huissen. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 20.00 uur; woensdag van 15.00 tot 17.00 uur; zaterdag van 9.30 tot 12.00 uur. Heb je vragen en ben je enthousiast geworden? Kom langs of neem contact op met: moestuinenhuissen@lingewaardnatuurlijk.nl."

Lente in Lingewaard

(Foto: Joyce Derksen)

LINGEWAARD - De winter is als sneeuw voor de zon verdwenen. De lente laat zich steeds meer zien in onze gemeente. Kleurrijke bloemen en mooie luchten. Genieten...

(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
9 / 34

Column

Zucht

Ik mag stemmen. Eindelijk, ik ben weer verlost van verkiezingsretoriek. Zaterdag in Trouw. Op een halve paginagrote advertentie zegt Pechtold tegen mij: Oog hebben voor de ander. Stem woensdag op D66. Pechtold, de man die van een Canadese diplomaat een appartement (marktwaarde rond de 190.000 euro) heeft gekregen en niet bij het geschenkenregister van de Tweede Kamer heeft gemeld. Pechtold beschouwt dit als een privézaak. Elkaar de vrijheid gunnen, zegt Pechtold tegen mij. De TV-zuurpruim Jan Mulder hoor ik zeggen: 'Van verkiezingspropaganda word ik zo on-tie-ge-lijk moehhh! ZUCHT. Doen Haagse kopstukken er wat toe?' Die vraag houdt ook mij bezig. Doet stemmen er in Lingewaard überhaupt toe. In een plattelandsgemeente waar burgemeester Schuurmans voor het enige nieuws zorgt. Zij laat zich in een dubbeldekker als stembureau door de dorpen rijden zodat boeren pummels gaan stemmen. ZUCHT. De landelijke media staan bol van lokale verkiezingen maar Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag zijn bepalend. Stadswijken waar nauwelijks nog Nederlanders wonen, staan in de schijnwerpers. On-Lingewaardse partijen krijgen landelijke aandacht voor lokale verkiezingen. Zoals PVV, DENK, Forum voor Democratie, NIDA en Leefbaar Rotterdam. Deze boerenpummel was aanwezig bij het Grote Verkiezingsdebat van De Gelderlander in Kerktheater Bemmel. Door dit slaapverwekkend theaterstuk is mijn gedachte bewaarheid. Lingewaard is een rustige plattelands gemeente. Dat prijst me gelukkig. Maar niet de gezapige politiek. Het debat was een vriendelijk theekransje met holle woorden. Lijsttrekker Johan Sluiter van LBL blaat over het realiseren van een raadszaal in Huissen. ZUCHT. Niet woningbouw, onderwijs, burgerinitiatieven en natuur waren heikele punten in het debat, maar hondenpoep, motoren op de dijk en een discotheek in Lingewaard. VVD-lijsttrekker Helga Witjes pleit voor hondenlosloopgebieden in polders om overlast van hondenpoep op de stoep te bestrijden. ZUCHT. Na het debat hoor ik van politici van lingewaard.NU een opmerkelijke opmerking. Na de verkiezingen kunnen wij weer gewoon mens zijn. Verkiezingen, ik ben van blatende politici zó on-tie-ge-lijk moehhh geworden! ZUCHT. Eindelijk, ik mag stemmen.
Sjaak

Oproep aan de huurders van HV Gendt: Steun actie van de Woonbond

GENDT - Het bestuur van de Huurdersvereniging Gendt vraagt haar leden en ook alle andere huurders in Lingewaard deze actie te steunen.

De Woonbond, waar meer dan 1.5 miljoen huurders bij zijn aangesloten, is van mening dat de huur in Nederland al jaren 10 procent te hoog is, daarom deze actie. Ga naar actiehuurverlaging.nl en volg de instructie, en kijk wat de Woonbond over onze corporatie schrijft. Na uw toestemming verstuurt de Woonbond uw bericht.

Ingezonden brief

Caravanbezitters en tuinders

even opgelucht

Onlangs is naar aanleiding van een initiatiefvoorstel vanuit de Lingenwaardse gemeenteraad besloten om tuinders die hun kassen in en om de Rietkamp mede beschikbaar stellen voor caravanstalling voor een jaar uitstel te geven die te (doen) verwijderen. In dat jaar moeten de tuinders op zoek naar een oplossing om andere inkomstenbronnen te verwerven. Aan dit uitstel werd wel de voorwaarde verbonden dat de tuinders aangesloten moeten zijn bij het samenwerkingsverband Next Garden. Niet alle tuinders voldoen aan die voorwaarde, hetgeen de vraag oproept wat de gevolgen zijn voor die tuinders die nu al, maar ook straks, na een jaar, door deze omstandigheden in de problemen komen. Door eventuele handhaving van gemeentewege worden de tuinders opgezadeld met een hoge kostenpost wanneer zij moeten investeren om hun bedrijfsvoering conform de nieuwe mogelijkheden en regels uit te voeren. Gevreesd moet worden dat een aantal tuinders hun bedrijf moeten stopzetten. Vooralsnog vormt het uitstel voor een aantal tuinders in ieder geval voor een tijdelijke opluchting, maar voor de ruim duizend caravanbezitters ligt de zaak wat moeilijker. Zij willen ook na het jaar van uitstel zo dicht mogelijk bij huis stallen. Maar het overgrote deel vraagt zich af waarheen nu? Het vraagt lef van alle partijen om tot een soepele ondernemersvriendelijk legale overgang te komen, waarbij naast een langere overgangstermijn gedacht kan worden aan schadeloosstelling, garantstelling financiering en aanpassing van bestemmingsplannen. Hiermee is ook het belang gediend van de caravanbezitter, die in aantal eerder zal toe- dan afnemen.

Herman Demont

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 28 maart creatieve avond, zo vlak voor pasen, gaan ze bij Vrouwenvereniging Haalderen een leuk paasstukje maken onder leiding van bloemsierkunst De Gent uit Gendt.

"Breng wel een klein schaaltje of potje mee en een mesje. De avond begint om 20:00 in De Tichel."

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde uit bij Vocasa-HS5 en won de eerste en tweede set overtuigend. In de derde en vierde set werd de tegenstand beter, maar niet voldoende voor een setwinst. Een fraaie overwinning.(0-4)(9-25/9-25/15-25/17-25)

Dames-DS5 speelde thuis tegen Boem.Komeet-DS4 en verloor zowel de 1ste als 2de set. In de 3de set kwam men goed terug, want deze set werd nipt gewonnen.(27-25) De 4de set werd overtuigend gewonnen; dus een 5de set was nodig om de winnaar van de wedstrijd te worden. Helaas ging die set verloren.(2-3)(22-25/16-25/27-25/25-11/13-15)

Pegasus-DS12 ontving onze dames-DS4. Onze dames speelden aardig mee om de punten, maar in iedere set niet voldoende om voor de setwinst te gaan. Helaas geen punten.(4-0(25-16/25-16/25-15/25-13)

Tweestroom-DS3 speelde thuis tegen Pegasus-DS10 en maakte er een spannende pot van. De 1ste set werd gewonnen; terwijl de 2de set nipt werd verloren.(23-25) De 3de set werd in no-time gewonnen.(25-07) De 4de set werd wederom nipt verloren.(24-26) Dus de 5de set moest de winnar aanwijzen. Deze werd door onze dames gewonnen.(3-2)(25-22/23-25/2507/24-26/15-12)

Kidang-DS4 ontving Tweestroom-DS2. Ook hier werden over en weer de sets gewonen, zodat de 5de set de beslissing moest brengen. Gelukkig bracht men 2 punten mee naar huis(Gendt)(3-2)(20-25/25-22/25-20/21-25/15-09)

Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen mede koploper Heijendaal-DS3 en won de 1ste set. De 2de en 3de set werden verloren terwijl de 4de set weer werd gewonnen. Ook hier een 5de set om een winnaar aan te wijzen. Helaas werd die set niet gewonnen, maar toch mooi 2 punten voor de ranglijst.(2-3)(25-22/17-25/22-25/25-10/07-15)

Jongens-mix-JC1 speelde uit bij Gemini-JC1 en startte met heel veel druk; dat leidde er toe dat de 1ste en 2de set duidelijk gewonnen werden. In de 3de en 4de set kreeg men meer tegenstand, maar niet voldoende voor verlies van die sets. De 5 punten werden meegenomen naar huis.(0-4)(7-25/8-25/12-25/13-25)

Tweestroom-MC2 ging op bezoek bijVocasa-MC1 en speelde goed mee om de punten, maar helaas niet voor de setwinst. Dus een verliespartij.(4-0)(25-15/25-19/25-15/25-21)

Ikaros-MC1 ontving Tweestroom-MC1, beide teams maakten er een spannende wedstrijd van. De 1ste set werd gewonnen onze meiden, terwijl de 2de set overduidelijk werd gewonnen. In de 3de en 4de set werd de tegenstand beduidend beter, zelfs zo beter dat beiden sets nipt werden gewonnen door onze meiden. Een fraaie overwinning.(0-4)(22-25/9-25/24-26/24-26)

Tweestroom-MA1 bezocht Pegasus-M23 en gaf de 2de set aan de tegenstander. De andere sets werden gewonnen , zodat men met 4 punten huiswaarts keerden.(1-3)(14-25/25-20/23=-25/15-25)

Pegasus-MA2 ontving Tweestroom-MA2 en won nipt de 4de set.(27-24) De andere set werden duidelijk door onze dames gewonnen, zodat ook hier, met 4 punten naar Gendt terugkeerden(1-3)(17-25/14-25/8-25/26-24)

Telefoon verloren

LINGEWAARD - Op donderdag 15 maart 2018 verloren tussen Bemmel en Doornenburg: Mobeile telefoon merk Huawei Y6 2017, 4G lte.

Op het hoesje zit een plakplaatje van een circuspaardje. Fietsend tussen 9.00 en 9.30 uur. Een TOP-avondje in de theaterkerk Bemmel voor de vinder!!! Bel 06 40132590.

Vrouwenvereniging Haalderen

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 28 maart creatieve avond, zo vlak voor pasen, gaan ze bij Vrouwenvereniging Haalderen een leuk paasstukje maken onder leiding van bloemsierkunst De Gent uit Gendt.

"Breng wel een klein schaaltje of potje mee en een mesje. De avond begint om 20:00 in De Tichel."

Huissenaar Max Bles via VAE naar VS 'Onder de palmbomen is heimwee niet zo erg'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Max Bles uit Huissen. Hij voer al op vrachtschepen in internationale wateren, emigreerde eerst naar de Verenigde Arabische Emiraten en later naar de Verenigde Staten. 'Soms moet ik mijn huis dicht timmeren'.

Tekst: Hans Schmeinck

Dat huis dicht timmeren moet Bles (50) naar eigen zeggen 'elke paar jaar', vanwege de orkanen c.q. de gevaren ervan. De voormalig Huissenaar woont namelijk in de Amerikaanse staat Florida, nabij het Caraïbisch gebied. Dat met de regelmaat van de klok wordt geteisterd door tornado's. Gelukkig is Bles en zijn gezin leed bespaard gebleven. Hij heeft het prima naar z'n zin in zijn woonplaats Fort Lauderdale, waar hij sinds 2000 woont. ,,Vooral het mooie weer bevalt goed. Afgezien van de hurricanes is het hier 365 dagen per jaar buiten 'tuinieren', waaronder veel barbecueën in de avonduren.''

Bles trouwde in Amerika met Michelle (50), de dochter van een voormalige buurvrouw. Zij had al twee kinderen, dochter Rebekkah en zoon Cody. Rebekkah zette tussentijds al een kleindochter –Anabellah- op de wereld. De vader des huizes kwam in de Verenigde Staten terecht na een verblijf van 1995 tot 2000 in de Verenigde Arabische Emiraten. Waar hij een start maakte met werken voor Radio Holland. Dat wereldwijd opererende bedrijf voorziet de internationale scheepvaart van navigatie- en communicatie-apparatuur en verkoop en onderhoud. ,,Ik ben service engineer. Voordat ik naar de Emiraten vertrok heb ik zeven jaar als marconist op Nederlandse vrachtschepen gevaren. Vandaar de link met het reizen en met m'n huidige vakgebied.''

Palmbomen

Bles reist nogal veel. ,,Iedere twee jaar kom ik wel naar Nederland, veelal als onderdeel van mijn reizen. Eind deze maand kom ik weer eens langs omdat ik dan een bedrijfstraining heb in Zoetermeer van drie dagen. Ik zou wel gek zijn als ik er dan niet een paar dagen Huissen bij aan zou plakken.''

Zijn meest dierbare herinnering aan Huissen? ,,Het zijn er veel, maar een die er boven uit steekt is toch wel de zondagse familiebijeenkomsten bij opa en oma Bouwmeister. Het is alweer lang geleden, maar dat is toch iets dat me sterk is bij gebleven.'' Echte heimwee heeft Bles eigenlijk nooit gehad, naar eigen zeggen. ,,Heimwee is een groot woord. Ik denk regelmatig terug aan 'thuis' en/of Huissen, maar dan toch maar weer snel terug naar de realiteit. Waar ik nu woon, mooi aan het water, palmbomen om me heen en een temperatuur van 30 graden. Koud biertje in m'n hand. Dan is heimwee niet zo erg meer.''

Wat hij dan ook absoluut niet mist aan Nederland is de regen. ,,Vooral als het dagenlang achter elkaar regent. Of dat miezeren en die koude wind.'' Het weer was en is de hoofdreden voor zijn vertrek uit ons land. Dus een terugkeer van Max Bles naar Huissen/Nederland is niet te verwachten? ,,Misschien na m'n pensioen, in de zomer, een paar weken met mooi weer, maar niet om te blijven.''

'Dierbare herinnering? De zondagse visite bij opa en oma'

.

Ingezonden brief

Raadsleden bedankt!

Met lokale verkiezingen in aankomst moet er mij iets van het hart. Natuurlijk wil iedereen het beste voor onze gemeente. Als er een wijk vernieuwd moet worden of een bibliotheek dreigt te sluiten is iedereen in rep en roer. Als er ergens een hogere WOZ-waarde wordt berekend of gemeentelijke tarieven omhoog gaan staan er weer andere mensen op die protesteren.

Als Huissenaar liep ik ooit letterlijk vooraan bij protesten tegen een centrumplan. Toch voel ik nog schaamte als ik terugdenk aan zes jaar geleden. Een aantal raadsleden durfde niet publiekelijk te stemmen, omdat zij de meeste vreselijke bedreigingen hadden binnen gekregen. Zij werden daar tijdens een raadsbijeenkomst ook nog publiekelijk voor uitgejoeld. Jezelf voor je gemeente uit de naad werken en dan zo’n stront over je heen krijgen, dat moet heftig zijn!

Het raadslidmaatschap in Lingewaard is geen goudmijn. Vele raadsleden hebben er een baan naast en offeren hun vrije avonden op voor onze gemeente. En dan heb ik het nog niet eens over de vrijwilligers die tijd investeren in steunfracties, flyeren en het bezoeken van bijeenkomsten. Raadsleden maken fouten, natuurlijk. Maar het zijn wel mensen met hart voor onze gemeente, en daar verdienen ze best een beetje waardering voor. Het is makkelijk roepen dat ‘ze’ maar wat doen, het allemaal vriendjespolitiek is, of dat de raadsleden in een ivoren toren wonen. De beste stuurlui staan immers aan wal. De mensen met een écht hart voor onze gemeente zitten ook in de gemeenteraad.

Raadsleden en politieke vrijwilligers van Lingewaard, bedankt voor uw inzet!

Thomas Mattijssen

Fietsers krijgen eigen viaduct over A325

Fietsers hebben op het viaduct te weinig ruimte. (foto: Sjaak Veldkamp)

ELST/BEMMEL – Overbetuwe en Lingewaard trekken samen op om een vrijliggend fietsviaduct over de A325 mogelijk te maken. De huidige verbinding met het Kattenleger is erg smal en wordt door fietsers als onveilig ervaren. De reconstructie van het bestaande viaduct is nog onderwerp van overleg met de provincie.

Het viaduct vormt de verbinding tussen het Kattenleger in Bemmel en de Bemmelseweg in Elst. Een bottleneck voor fietsers. De Kattenleger is enkele jaren geleden heringericht, waarbij een vrijliggend fietspad is aangelegd. Op het viaduct moeten fietsers en autoverkeer het krappe wegdek delen. Fietsers richting Bemmel moeten direct na het viaduct de drukke weg oversteken om de fietsroute te kunnen volgen. En dat juist in Park Lingezegen waar het recreatief fietsverkeer meer en meer ruim baan krijgt. De realisatie past daarom binnen de verkeersvisie van Park Lingezegen. De gemeente Lingewaard sluit zich hierbij aan.

Het fietsviaduct is voor de gemeente Overbetuwe onderdeel van een reconstructie van de Bemmelseweg, inclusief viaduct. De aanleg van het fietsviaduct heeft een reële kans op een provinciale bijdrage, mits de gemeenten nu alvast een bedrag in hun begroting van 2019 opnemen. Voor Lingewaard is dat 170.000 euro.

Met de provincie moet nog worden overlegd. Volgens de provincie is het huidige viaduct nog niet toe aan volledige vervanging, maar is het niet geschikt voor veel zwaar vracht- landbouwverkeer vanwege beperkte breedte en draagkracht. De provincie Geldeland overweegt voor zwaar verkeer zelfs een verbod in te stellen. Beide gemeenten zijn het hier niet mee eens en willen dat het viaduct open blijft voor al het verkeer. De aanleg van het fietsviaduct staat gepland voor 2019.

Paasbingo in Gendt

GENDT - Voor de bingoliefhebbers van de Gendtse Ouderenvereniging, is het woensdag 28 maart letterlijk en figuurlijk bingo. Op deze middag vindt de jaarlijkse paasbingomiddag voor de leden plaats.

Er zijn weer mooie prijzen te winnen die goed passen in het naderende paasfeest en de in aantocht zijnde lente. Er worden acht ronden met telkens vier prijzen gespeeld. Tussendoor zijn er ook nog mooie prijzen te winnen bij de gratis loterij. Zoals gebruikelijk is er bij binnenkomst koffie met 'n plak cake en er wordt een consumptie en twee keer een warm hapje aangeboden. Natuurlijk ontbreken ook dit jaar de gebruikelijke paaseitjes niet op tafel. De aanvang is, zoals gebruikelijk 14.00 uur uiteraard in de theaterzaal van Providentia.

Nieuw bij Stadsbakkerij Huissen!

HUISSEN - Vier-mouten volkorenbrood. 100 procent volkorenbrood. Deze week nieuw in het assortiment 4-mouten volkorenbrood, een volkorenbrood dat van nature rijk is aan voedingsvezels en 4 verschillende soorten mouten bevat: tarwe,gerst,spelt en roggemout.

Hierdoor past dit volkorenbrood uitstekend in de schijf van vijf van het voedingscentrum. De uitgebalanceerde smaakcombinatie van de vier mouten zorgen samen met de natuurlijke desems. Voor een heerlijk, krachtig volkorenbrood waar wij als stadsbakkerij Huissen trots op zijn. Deze week als kennismaking slechts 1,98 euro. Natuurlijk handgemaakt bij de enige in Huissen nog bakkende bakkerij.

Hutaf teams draaien bovenin mee

HUISSEN - In ’t Koelhuis ontving Hutaf 1 afgelopen zaterdag Dokkum 1. Na een stroeve start van de Huissense formatie, werd een 2-1 achterstand omgebogen in een ruime 8-2 overwinning.

Daar waar Joeri van Ekeren en Mats Janssen ieder één keer hun meerdere moesten erkennen, bleef Sam ten Westenend ongeslagen. Door dit resultaat blijft Hutaf 1 enigszins in het spoor van koploper Enjoy&Deploy Taverzo 1.

Tegenstander van koploper Hutaf 2 was Litac 1 uit Lichtevoorde. Vanaf het begin van de wedstrijd nam Hutaf 2 een kleine voorsprong die het team niet meer uit handen gaf. Matthijs van Hilten en Jesper van Zanten wisten beide twee wedstrijden te winnen terwijl Jaimie Brans één partij naar zich toe trok. Ook het dubbelspel werd door de Huissenaren gewonnen waardoor de eindstand op 6-4 uitkwam en Hutaf 2 zijn koppostitie handhaafde.

In de derde klasse speelde Hutaf 6 thuis tegen Treffers 4 uit Arnhem. Hoewel de stand op de ranglijst een spannende wedstrijd voorspelde overklaste het thuisteam de Arnhemmers. Met 7-3 werd er afgetekend gewonnen. Luca Goris tekende voor drie punten, Floris Koerts won twee wedstrijden en Pawel Jansen droeg met zijn winstpartij ook knap bij aan het resultaat.

Ingezonden brief

Verkiezingen 2018 (foto: T. Segers) Foto: T. Segers

Hoe transparant is B&W Lingewaard?

In de raadsvergadering van 8 maart jl. stond de geheimhouding van het onderzoeksrapport naar de opdracht aan Haskoning en het verloop van WOB-procedures op de agenda.

In 2016 is door de gemeenteraad besloten een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar het rapport ontsluiting Bemmel – Nijmegen van ingenieursbureau Haskoning. Gezien de inhoud rezen er ernstige twijfels of de uitkomst van het rapport was aangepast aan de voorkeur van wethouder Peren (CDA). Om hierover helderheid te krijgen, heb ik in 2016 en begin 2017 meer informatie opgevraagd via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). B&W gaven echter steeds aan dat er geen informatie was. De opdracht aan Haskoning was door de gemeente mondeling verstrekt en schriftelijke informatie was er niet. De Gelderlander kreeg echter via Haskoning wél informatie boven water en publiceerde dat in de krant. De gemeenteraad was boos op B&W en gelaste een onderzoek naar de gang van zaken. In juli 2017 is dat onderzoek afgerond en direct als geheim bestempeld. De raad heeft op 8 maart jl. de geheimhouding op het onderzoeksrapport opgeheven, maar B&W willen het onderzoeksrapport nog steeds onder de pet houden. Volgens de burgemeester staan er teveel politieke gevoeligheden in.

Het is ongehoord dat een onderzoeksrapport naar het falen van onze gemeentelijke bestuurders door dezelfde bestuurders geheim wordt gehouden. Dat schaadt het vertrouwen in bestuurders en de politiek. Hopelijk worden er op 21 maart bestuurders gekozen die transparantie hoger in het vaandel hebben staan.

T. Segers, Bemmel

Koffie-uurtje bij ParticipatiePunt Huissen

HUISSEN - "Woon je in Huissen, vind je het leuk om meer betrokkenheid te creëren in deze wijk en heb je woensdagmiddag niks te doen? Kom dan 21 maart naar de koffiemiddag bij het ParticipatiePunt. Deze koffiemiddag is een initiatief van Philadelphia zorg; locatie Vicarie in samenwerking met studenten van de HAN en het ParticipatiePunt."

"Heeft u behoefte aan een praatje of wilt u nieuwe mensen leren kennen? Dan is deze koffie middag daar het perfecte middel voor. De bewoners van de Vicarie zijn op het idee gekomen van dit koffiemoment omdat ze wat meer betrokkenheid wilden creëren in de buurt. In samenwerking met Het ParticipatiePunt in Huissen en studenten van de HAN is dit in gang gezet. Wij hopen dat u wilt mee doen aan dit koffiemoment en dat u natuurlijk zin heeft om een kopje koffie te drinken en een gezellig praatje te maken met een van de bewoners!"

De koffiemiddag is 21 maart van 14.30 -15.30 uur bij ParticipatiePunt Huissen aan de Lange Kerkstraat 15 in Huissen. "Heeft u vragen over de Koffiemiddag, een andere (hulp) vraag of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met het ParticipatiePunt Huissen: Openingstijden: woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Tel: 088 2552530 of mail: pphuissen@swlingewaard.nl.

SOL krijgt ANBI-status

Fundering nieuw vaklokaal (foto: Samwel Moro) Foto: Samwel Moro

HUISSEN - De belastingdienst heeft de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard (SOL) per 1 januari 2018 aangewezen als ANBI-instelling. SOL is hiermee gekwalificeerd als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat vanaf nu uw gift aan onze stichting aftrekbaar is bij de belastingdienst. Met uw financiële steun kunnen wij nog meer betekenen voor de lokale bevolking van Babati.

Als donateur van SOL draagt u bij aan de verbetering van de leefomstandigheden in de regio Babati. Door het verstrekken van microkrediet aan kleine ondernemers en het ondersteunen van lokale projecten, zetten wij in ons in voor deze regio. Uw bijdrage is dan ook erg waardevol! Wilt u ons werk steunen? Geef dan uw gift op rekeningnummer NL56RABO0105768138 ten name van Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard.

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Wilt u in actie komen voor stichting SOL? Wij zoeken dringend nieuwe vrijwilligers die ons met onze missie willen helpen! Kijk op onze website www.sol-lingewaard.nl. Of neem contact op via info@sol-lingewaard.nl.

Gezellig voorbereiden op pasen in Zandse Kerk

Vrolijk pasen (foto: T. Hendriksen) Foto: T. Hendriksen

HUISSEN - Op zondag 25 maart om 10.30 uur houdt Stichting De Zandse Kerk een gezellige paasochtend, om alvast vooruit te blikken. Verschillende activiteiten worden georganiseerd waarbij het hele gezin welkom is.

Hoewel het palmzondag is, kun je in De Zandse Kerk al deelnemen aan een echte paasbingo. Daarna mag iedereen is er gelegenheid om je creativiteit te uiten tijdens het knutselen. En terwijl de kleintjes bezig zijn kunnen de ouders elkaar ontmoeten en kennis maken. Kortom, een gezellig samenzijn voor jong en oud. Deelname kost 1,50 euro.

"Kom je liever even kijken naar de verbouwing in De Zandse Kerk? Dat kan ook. Deze ochtend bruist in ieder geval van gezelligheid. Volg de ontwikkelingen en al onze activiteiten op www.zandsekerk.nl of via onze Facebookpagina. Voor meer informatie kun je ook bellen met 06 14803998.

Schrijver Jan Siebelink te gast in hartstochtelijk theaterconcert Andersons

BEMMEL - Op zondag 25 maart is ‘Hier Dooft Niets’ te zien in de Theaterkerk in Bemmel. De Andersons zullen tijdens de voorstelling een bijzondere gast uit de regio ontvangen, deze middag is dat schrijver Jan Siebelink.

Samen met Arjen Lubach maakten De Andersons eerder de voorstelling ‘Stockholm Sneeuwt‘ en veroverden menig hart met hun muzikale hoogstandjes, poëtische pareltjes en onbedwingbare enthousiasme. In hun kleurrijke voorstelling ‘Hier Dooft Niets’ gaat het over verwondering. Een begrip dat De Andersons opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen: de jongste non van Nederland.

Dit sprankelende kleinkunstgezelschap neemt je mee in een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen vol levenslust, liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid. En dat doen ze niet alleen: elke voorstelling nodigen ze ook een bijzondere gast uit en deze middag is dat schrijver Jan Siebelink. Met zijn bekroonde roman 'Knielen op een bed violen' veroverde hij een breed publiek. Literatuur hoort mensen bijzonder te maken, aldus Siebelink. Als onderdeel van dit theaterconcert zal hij vertellen en voordragen over wat hem verwondert, beweegt en inspireert.

Aanvang voorstelling: 14:30 uur. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kerken in actie op Lentekriebels

ANGEREN - De protestantse kerken van Angeren, Lent, Oosterhout, Ressen-Doornik, Bemmel en Gendt-Doornenburg hebben een project geadopteerd, waarvoor ze op verschillende manieren geld proberen in te zamelen.

Het project heet 'Met noten uit de nood'. "We ondersteunen hiermee boerinnen in het noorden van Ghana, die een inkomen verdienen met het oogsten en verwerken van de noten van de kariteboom. Uit deze gemalen en gekookte noten, ontstaat een soort boter, die verwerkt wordt in allerlei cremes voor de cosmetische industrie. Aan een spaaractie is door alle gemeenteleden deelgenomen en deze actie is onlangs afgesloten. Nu komen vrijwilligers van de gezamenlijke kerken opnieuw in actie op 8 april tijdens de 'Lentekriebels' in Angeren.

In verschillende kramen wordt koffie, thee en limonade met iets lekkers verkocht. Ook worden er poffertjes gebakken en zijn er kramen met tweedehands boeken, noten, plantjes, allerhande kleine spullen en zelfgemaakte artikelen zoals kaarten en jam. "Wij hopen dat iedereen naar de 'Lentekriebels komt en ook naar het kerkplein van de protestantse kerk aan de Molenstraat, om ons project 'Met noten uit de nood' te ondersteunen."

Kom naar de open dag van TC Bemmel

BEMMEL - Zin om een leuke en laagdrempelige sport te beoefenen? Dan is tennis misschien wel iets voor jou. Tennis is gezond, ontspannend en je kunt het spelen wanneer het jou uitkomt.Tennisclub Bemmel organiseert op zondag 25 maart een open dag en jij bent welkom!

De open dag is de perfecte gelegenheid voor leden om hun liefde voor de sport te delen met al hun vrienden, familie, collega's en kennissen. En voor niet-leden is het een laagdrempelige en gezellige manier om kennis te maken met tennis en uiteraard met Tennisclub Bemmel.

Programma en mooie aanbiedingen

Van 13.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom om op het tennispark aan de Sportlaan 3a samen een balletje te komen slaan. "Je hoeft alleen maar sportschoenen aan te trekken – de club zorgt voor rackets en ballen. "Op onze open dag verrassen we jou met diverse activiteiten en kortingsacties. Er worden demonstratiewedstrijden gespeeld, er is een Tenniskids funbaan met springkussen en je kunt natuurlijk vrijblijvend een balletje slaan! We geven daarnaast flinke kortingen op de contributie. Kids tot en met 6 jaar worden bijvoorbeeld gratis lid! Ga naar www.tennisclubbemmel.nl voor meer informatie over onze open dag."

Waarom tennis?

In Nederland gaan meer dan één miljoen mensen jaarlijks de baan op en daarmee is tennis de tweede sport van ons land. Of je nu al een tijdje speelt, net begonnen bent of wilt starten: tennis is een uitdagende verenigingssport voor alle leeftijden en alle niveaus. Daarnaast is tennis gezond, ontspannend en je kunt het spelen wanneer het jou uitkomt. Maar tennis wordt nóg leuker als je het met elkaar deelt. Dus kom gezellig naar de open dag. Vragen? Mail naar sec@tennisclubbemmel.nl.

Lingewaardse politiek achter Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt

GENDT - Na vier jaar heeft Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt het voor elkaar. Voorheen zat Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland in de mooie kelder bij Historische kring de Gente, waar zij de afgelopen jaren vele bezoekers en scholen hebben mogen ontvangen.

Met de verhuizing van de kinderdag opvang in 2014 kwamen er ruimtes vrij in het oude gemeentehuis. Vanaf dat jaar is de heer R. Braam ook bezig geweest om in die ruimte exposities te mogen inrichten. Na herhaaldelijk schrijven kregen we te horen dat dit niet kon in verband met de verkoop pand of een nieuwe huurder. Maar nu is het eindelijk gelukt om de ruimtes in te mogen richten met exposities over de Tweede Wereldoorlog en met verhalen en items uit de gemeente Lingewaard.

Dit is dan ook tot stand gekomen in samenwerking met wethouder Theo Janssen. De wethouder begrijpt dat dit thema erg belangrijk is voor de regio en zeker niet vergeten mag worden. Maar naast de heer Janssen is ook wethouder Helga Witjes een steunende partij geweest en was dan ook aanwezig bij de opening van het museum op 10 maart.

Dat het een belangrijk stukje geschiedenis is wat Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland vertelt, is zeker niet onderbelicht gebleven. Ook Frans Schut kwam op vrijdag 16 maart even een kijkje nemen in het museum.

"Wij van Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland bedanken jullie voor de steun en het vertrouwen in ons museum en hopen dat we de komende jaren goede partners mogen zijn om het oorlogsverhaal van onze gemeente te mogen vertellen aan onze jeugd en andere geïnteresseerden."

De geschiedenis van De Leemkuulers (13)

BEMMEL - 25 juni 2018 bestaat Egerlander kapel de Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt U lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2004. Het hoogtepunt dit jaar was wel de cd-opname (de eerste) van onze Kapel. Een lang gekoesterste wens van bestuur en leden is dit jaar in vervulling gegaan. Veel extra repetities hebben we hieraan besteed (de hele zomer vakantie door). Zelfs een extra repetitie zondag, waarbij we in drie groepen waren verdeeld met professionele dirigenten ervoor. Een uur sectierepetitie, toen een uur samenspel en 's middags hetzelfde ritueel. Op 3 en 4 september was de cd-opname. Voor cd-opnamebegrippen verliep alles zeer vlot. De extra repetities wierpen hier hun vruchten af. De opnames waren in De Kinkel en werden door de firma Anteun Hoesen gedaan. Op 09 oktober zijn de cd's afgeleverd en konden deze in de verkoop. Tijdens ons jaarconcert hebben we onze cd gepromoot en is deze massaal gekocht door het aanwezige publiek. Voor wat betreft optredens was dit een rustig jaar. Dat vonden wij niet zo erg omdat we druk doende waren met het instuderen van de muziek die op de cd moest komen. Dit jaar hebben we voor het eerst verstek moeten laten gaan op het kermisconcert, dit omdat daags van tevoren er enkele leden zich ziek af moesten melden. Gelukkig hebben we het kermisconcert onder de naam van 'Het Nog Tegoed Kermisconcert' op 26 september in kunnen halen.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de Markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 7,50 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een minikerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis, Vlinderfonds).

Ingezonden brief

Slechte advocaten van slechte bestuurders

Ondanks grote investeringen in grote schreeuwborden langs de straat ziet de toekomst van lingewaard.nu er niet rooskleurig uit. Wie wil er immers nog stemmen op de 56% extra OZB partij die geen enkel voorstel heeft ingediend in het belang van de inwoners en tegen alle goede voorstellen vanuit de oppositie stemden? En of dat nog niet erg genoeg is doet lingewaard.nu er nog steeds van alles aan om de problematiek op de Wmo te bagatelliseren en te ontkennen.

Geen werkinstructies, geen registratie van Wmo-meldingen, medische gegevens die zonder toestemming van de cliënt gedeeld worden met Jan&Alleman, medische dossiers die overal door het gemeentehuis slingeren en gerotzooi met medische adviezen. Het is allemaal boven water gekomen en dat vooral met dank aan een oppositieraadslid die zich er flink in vastgebeten heeft voor goede zorg voor ons allen. Chapeau!

Inwoners blij, lingewaard.nu boos. Het is nu immers pijnlijk duidelijk geworden dat het college een puinhoop van de Wmo heeft gemaakt. Omdat de verkiezingen voor de deur staan zet lingewaard.nu niet alleen in op de doofpotstrategie maar proberen ze ook het doeltreffende raadslid te besmeuren met een onsmakelijke ‘wereld op zijn kop’ redenatie.

Niet het college en niet de ambtenaren die hulpbehoevende mensen in de kou hebben gezet zijn fout geweest. Nee, het raadslid die de misstanden boven water heeft gehaald zodat de raad kon ingrijpen deugd niet aldus lingewaard.nu Daarmee bewijst lingewaard.nu opnieuw dat zij geen volksvertegenwoordigers, maar slechte advocaten van slechte bestuurders zijn.

John Reuvers, Gendt.

Show Partymix knalt erin

PR Sint-Sebastianus (foto: Rick Basten)

GENDT - In het weekend van 10 en 11 maart is de Show en Marchingband van Sint-Sebastianus uit Gendt flink aan het werk geweest. De nieuwe show 'Party Mix' is er in één weekend helemaal in gezet.

De Show en Marchingband van Sint Sebastianus heeft een nieuwe show met als titel 'PartyMix'. Hierbij grijpt zij terug naar het succes van afgelopen Kersenfeest in Gendt met het concert ‘Vrienden van Sebastianus Live’ (#VVSL17). Dit was een feest, met een leuke mix van allerlei verschillende soorten muziekgenres. Ook in deze show komt dat aan de orde. De muziek gaat van Dance naar Latin en van een romantisch lied als Frozen via Nederpop naar een DJ blok op het eind. Al deze vijf verschillende muziekgenres werden er in het weekend van 10 en 11 maart in geknald door de leden van het grote muziekkorps. De choreografie staat er nu in, dat wil zeggen dat de figuren die ze in de show lopen nu allemaal één voor één doorgenomen zijn en de show op dit vlak al goed in elkaar zit. Met het instuderen van de muziek is men al eerder begonnen. Alle leden mochten vooraf ideeën aandragen en dit heeft de instructie uiteindelijk tot een mooi geheel gebracht. In december lagen de eerste muziekstukken op de lessenaars van de muzikanten. Sebastianus kijkt terug op een goed en geslaagd weekend. Ieder is er trots op, omdat ze veel meer hebben gedaan, dan ze zelf verwacht hadden.

Palmzondag, wakker worden, opstaan!

De haan kraait dat de dag begint,
Het licht het duister overwint.
Christus spreekt in het hart ons aan
Om tot het leven op te staan.

De een wordt door zijn biologische wekker, de ander wordt digitaal, mechanisch of handmatig gewekt. Op het platteland kraait de haan nog volop bij het morgenkrieken. In de stad is daar in de stad niet altijd van gediend. Geluidsoverlast? Op het torentje van de Protestantse kerk in Huissen staat een haan. De haan staat symbool voor waakzaamheid. Hij wekt je om je leven steeds weer te vernieuwen. Om te leven in de voetsporen van Jezus. Iedere dag een nieuwe kans om goed te zijn voor je medemens. De haan herinnert ons ook aan het verraad en berouw van Petrus. Hij verloochende driemaal zijn beste vriend Jezus toen het moeilijk, gevaarlijk werd, toen het erop aan kwam. Petrus schaamde zich en had berouw. Dat vieren we Palmzondag 25 maart om 10.00 uur in een 'Kom Erbij'-dienst. Een viering samen met onze verstandelijk beperkte medemens, onze jeugd en natuurlijk u. Kom Erbij, de nieuwe naam voor Kerk IGEE, een idee van de gezamenlijke kerken van Huissen (RK en protestants). Een gezinsdienst die start in de kerk aan het Raadhuisplein te Huissen. En van waaruit we vervolgens met palmpaasstokken Huissen intrekken onder begeleiding van De Volharding. Voorganger is ds. Matthijs Glastra (namens de werkgroep, Leen Capel). Om 19.00 uur is er een Taizé-viering in de Protestantse Kerk. Een viering geïnspireerd door de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé. Zang, korte meditatieve momenten van stilte, persoonlijk gebed en schriftlezing. Van harte welkom.

Sterkhouders en doelpuntenmakers vertrekken Selectie RKHVV loopt leeg

RKHVV-captain Leon Pruis haakt ook af bij de hoofdmacht. (Foto: Fons Sluiter)

Juist nu RKHVV na de winterstop punten is gaan halen, wordt bekend dat tal van (dragende) spelers vertrekken. Bram Braam, vanaf komende seizoen trainer van de Huissense voetbalclub, wordt geconfronteerd met een leegloop en zet zijn vraagtekens.

Tekst: Hans Schmeinck

Aan het rijtje namen van spelers die buiten De Blauwenburcht hun heil gaan zoeken is laatst Lennart Rekmans toegevoegd. De spits, goed voor zes goals tot nu toe, stapt komende zomer over naar het Arnhemse MASV, dat momenteel bovenaan de derde klasse C staat.

Al eerder gaf een andere aanvaller, Wessel van der Horst, aan dat hij RKHVV gaat verlaten. Hij voetbalde vanaf 2009 voor de Huissenaren, met tussendoor een uitstapje naar De Treffers. Van der Horst is topscorer met acht doelpunten maar zal vanaf juli dit jaar zijn treffers gaan maken voor Bennekom, subtopper in de zaterdag eerste klasse C. Jelmer Goedhart gaat ook naar Bennekom. Hoewel hij verdediger tekende hij al voor vier goals.

Twee andere verdedigers, Bas Witjes en Jordy Geilen, zeggen het eerste tevens vaarwel. Laatstgenoemde gaat naar Limburg, dat hij vijf jaar geleden verruilde voor Huissen. Eerstgenoemde gaat in het tweede spelen. Samen met 'maatje'/middenvelder Leon Pruis. De aanvoerder gaf eerder al aan dat hij het verre reizen met het eerste na elf jaar wel genoeg vindt en meer tijd wil besteden aan zijn gezin.

Doelman weg

Judah Berefo en Danny Bosch vertrekken hoogstwaarschijnlijk vanwege studie. 'Kind van de club' Nick Stienstra keerde deze winterstop terug van het avontuur dat hij medio vorig jaar aanging bij Lienden. Maar de vraag is natuurlijk of de middenvelder wil blijven bij RKHVV en dat geldt ook voor de prima keeper Jop Hemink (zie kader) voor wie er belangstelling is. Over doelmannen gesproken, recent stapte reserve Melvin Venema uit onvrede op in Huissen en ging terug naar zijn oude club VDZ.

Veel spelers namen hun besluit toen RKHVV niet lekker draaide in de hoofdklasse A en in degradatienood kwam. Dat is bijzonder jammer, juist omdat er in de afgelopen tijd punten worden gepakt. Van de laatste acht duels ging er maar één duel verloren. Een afdaling naar de eerste klasse ligt nog steeds op de loer, maar vooralsnog staan de Huissenaren op een veilige twaalfde plaats. Die positie willen ze natuurlijk behouden, al was het maar om Frans Koenen, die vroeg in het seizoen al aangaf te willen vertrekken (ja, hij ook), een goed afscheid te geven.

Braam: 'Erg jammer en vreemd'

,,Ik vind het erg jammer dat de spelers gaan. Beetje vreemd dat sommige van hen hebben gekozen voor lager spelende clubs'', aldus Bram Braam, die RKHVV vanaf volgend seizoen traint. ,,De keeper heeft mij toegezegd te zullen blijven en Nick Stienstra mogelijk ook, dat laat hij binnenkort weten. Verder hebben we een scoutingslijst en houd ik mij de komende tijd bezig met eventueel nieuwe spelers.''

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 27 maart is er een vergadering van het platform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur.

"We hebben een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin iedereen welkom is om opmerkingen over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar te maken. Elke opmerking nemen we serieus, zullen we noteren en bespreken. Zo proberen we samen met u bij te dragen aan leefbaarheid en veiligheid in ons dorp.Met trots kunnen we zeggen, dat in dit inloopuurtje steeds meer en vaker dorpsgenoten even binnen lopen met een goed idee . Mede dankzij hun bijdrage zijn er een aantal projecten gerealiseerd. U kunt hierbij denken aan meer bladkorven, meer veiligheid bij het zebrapad in de Jan Joostenstraat, de 60 km snelheidsaanduiding inde Kampsestraat, meer afvalbakken bij de bushaltes, opknapbeurt van de speeltuin aan de Emmastraat, ondergrondse glas/kledingcontainers bij de Coop-supermarkt en zo zijn er nog meer zaken, die op deze manier verwezenlijkt zijn.

Wilt u alle ingediende projecten bekijken, bezoekt dan onze vernieuwde website www.platform-angeren.nl. Lukt het u niet om even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar platformangeren@gmail.com. Het is ook mogelijk, om uw opmerking aan ons kenbaar te maken, door onze brievenbus in het dorpshuis te gebruiken. Wij zien u graag op 27 maart om mee te denken over méér veiligheid en leefbaarheid in ons dorp. Iedereen is welkom."

Mooie opbrengst voor spelotheek 't Gentje

GENDT - Afgelopen week hebben 23 vrijwilligers zich ingezet om te collecteren voor Jantje Beton in Gendt. De helft van de opbrengst van Jantje Beton gaat naar de vereniging of organisatie die de collecte doet. Voor Gendt is dit spelotheek 't Gentje.

Dit jaar was die opbrengst 1297,03. Hiervoor wil de spelotheek de vrijwilligers die gecollecteerd hebben en de inwoners die gedoneerd hebben bedanken. Van het geld kan de spelotheek weer mooi nieuw buitenspeelgoed aanschaffen.

De spelotheek in Gendt is geopend op maandag van 18:00 tot 19:00 en vrijdagmiddag van 16:00 tot 17:00 uur. Je kunt er gevarieerd speelgoed lenen. Kijk ook eens op www.spelotheekgendt.nl.

Open meezingrepetitie

Optreden Meander

BEMMEL - Op zondagmiddag 8 april houdt zangvereniging Meander uit Bemmel een open meezingrepetitie. Een paar ontspannen en gezellige uurtjes waarin je kunt ontdekken wat zingen met je doet.

Laat je verrassen door de mooie akkoorden die al tijdens eenvoudige inzingoefeningen als vanzelf ontstaan. Uiteindelijk worden muziek en klank gesmeed tot een mooi vierstemmig lied. Meander is een gemengd koor en bestaat uit 42 leden. Het repertoire is heel divers, bijvoorbeeld: Nederlandstalig, internationaal populaire melodieën, licht klassiek, ballads.

"Dirigent Frans Coerwinkel geeft op zeer vakkundige en sprankelende wijze leiding aan ons koor. Dus schroom niet, ook al zing je al in een ander koor, kom op 8 april eens lekker meezingen. Ervaar de fijne sfeer, ontdek hoe je stem kan passen in de samenklank van ons koor. We staan vanaf 13.45 uur klaar met koffie en thee en naderhand is er ruimte om gezellig na te praten met onze dirigent en koorleden onder het genot van een hapje en drankje. Aanvang repetitie: 14.15 uur in zaal Koinonia, Oude Kerkhof 13, achter de protestantse kerk in Bemmel." Meer informatie staat op www.meander-bemmel.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 27 maart - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 28 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 29 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 29 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max. 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Het jaarlijkse schaak-concert in Ressen

Welkom op het Nationaal Schaak Concert 2018 te Ressen met muziek, schaak, natuur en heraldiek! (foto: (CCML)) Foto: (CCML)

RESSEN - Welkom op de familiedag van het jaarlijkse schaak-concert zondag 25 maart in het kerkje en de kosterij in Ressen. De eerste lentezondag van 2018 met een gezellige middag vol verrassingen. Let op, want de lenteklok ontwaakt een uur eerder deze zondag...

De gezamenlijke opening start om 13.00 uur met een korte lezing van Kees Schoonenbeek over schaak-muziek. Aansluitend volgt de korte muziek interval-race met de muziek interval-klokjes. Voor jong en oud! Schaak-liefhebbers kunnen daarna hun slag slaan in het Triade schaak-toernooi dat om kwart over twee start; graag voor 13.00 uur aanmelden.

Welkom op het Nationaal Schaak Concert 2018 te Ressen met muziek, schaak, natuur en heraldiek! Foto: (CCML)

Niet-schakers kunnen genieten van muziek, spannende en superleuke creatieve heraldiek met een cultuurrondje van de schaaktoren ofwel 'de bemmel' en/of een speur-tochtje rondom het erfgoed waar Ouessante schaapjes grazen (een van de kleinste schapenrassen ter wereld). Met dank aan de sponsoren: het Prins Bernhard Cultuur Fonds en ouders waardoor het mogelijk is dat dit unieke nationale evenement doorgang kan vinden met nieuwe schaakklokjes! De muziekklokjes worden gratis in bruikleen gesteld die dag (door auteur/ontwerpers/ontdekkers).

Kom kennismaken met schaken, heraldiek, natuur en muziek op zondag 25 maart te Ressen!! De entree bedraagt vijf euro voor alle verrijkingselementen inclusief programma. Aanmelden mag, voor info zie: www.TalentoMetissimo.nl. Het team en het ouderplatform van ANBI Stichting T. Metissimo zetten zich vrijwillig in voor talentontwikkeling in Beta, Natuur & Cultuur voor jong en oud(er), binnen & buiten school.

Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben!' Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

BETUWE - Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan. Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 0481 700215.

Gewijzigde openingstijden bij Mattijssen Verf & Wonen

BEMMEL – Er is steeds meer vraag naar het vernieuwde concept van Mattijssen; advies van een professionele interieurstyliste aan huis. Dat is een van de redenen om de openingstijden van de winkel aan te passen per 2 april. Met deze aanpassing kan een efficiëntere planning worden gemaakt, waardoor er ook in de winkel meer tijd kan worden vrij gemaakt voor de klant.

Men komt er speciaal voor naar Mattijssen; voor het deskundige advies van vakmensen. Niet alleen verf en behang maar ook handige tips vliegen er over de toonbank. De medewerk(st)ers van Mattijssen hebben allemaal goede kennis van zaken en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Wat ooit begon als een schildersbedrijf is uitgegroeid tot een modern totaalconcept voor alles wat met verf en wonen te maken heeft. Het is er dan ook druk.

'Met deze aanpassing in onze openingstijden creëren we een betere bezetting in de winkel waardoor wachttijden tot het minimale worden beperkt', aldus Sabine Janssen. 'Bovendien slaat het vernieuwde concept 'Interieurstyliste aan huis' enorm aan waardoor onze stylisten steeds vaker op huisbezoek gaan.' Door bij de klant thuis te gaan kijken kan de styliste echt een advies op maat geven. 'We willen onze klanten graag het 'Yes!'-gevoel geven', zegt Sabine lachend. 'Onze klant helpen durven, dat is onze uitdaging. Vaak weet iemand wel wat zij of hij mooi vindt, maar hebben ze iemand nodig om te helpen het ook echt te realiseren.'

Voor 69 euro komt een interieurstyliste aan huis, maar dat bedrag wordt weer verrekend als je vervolgens bij Mattijssen slaagt! Afspraak maken? Bel: 0481 464214 of kom langs aan de Dorpsstraat 22 in Bemmel. Vanaf 2 april geopend op di. t/m vr. van 10.00 tot 17.30 en za. van 9.30 tot 17.00 uur. (www.mattijssen.com)

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes: Uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses

ARNHEM - "Heeft u last van uw gebitsprothese? Een kapotte gebitsprothese? Is uw kunstgebit toe aan vervanging? Voor alle tandprothetische zorg kunt u bij ons terecht."

"Ruim tien jaar vervaardigen wij met trots gebitsprotheses voor tandartspraktijken in de wijde omgeving, die belang hechten aan kwaliteit en aan tevredenheid van hun patiënten. Sinds enkele jaren bieden wij eveneens tandprothetische zorg op maat voor iedereen die een kunstgebit draagt of wenst te dragen.

Wij vervaardigen uw gebitsprothese vanaf het aanmeten tot het eindresultaat. U heeft geen verwijzing van uw tandarts nodig. Als patiënt staan uw wensen centraal. Samen met u willen we het hoogst mogelijke eindresultaat behalen. Primi Dentes staat voor kwaliteit, dit betekent dat wij werken met de beste materialen en de meest hoogwaardige technieken. We bieden informatie over de hygiëne en het onderhoud van uw kunstgebit. Voor tandheelkundige zorg en onderhoud van uw implantaten, werken we samen met meerdere specialisten binnen hetzelfde pand.

Om onze praktijk en onze diensten toegankelijker te maken voor hulpbehoeftige en mindervalide patiënten kunnen zij desgewenst opgehaald worden en weer thuis gebracht. Wenst u meer informatie over verschillende gebitsprotheses? Wenst u een vrijblijvend nazicht van uw kunstgebit?

Kwekerij Arnhem-Nijmegen bestaat twee jaar!

GENDT - Twee jaar geleden begon Bert van Deelen uit Gendt aan een unieke uitdaging: het ondernemerschap. Met zijn kwekerij aan de Langstraat (ook in Gendt!) begon hij met de kweek en verkoop van zomerbloeiers: bloemen die zorgen voor de mooiste kleuren tijdens de warmste maanden van het jaar. "Het unieke is echter dat we er bakken met waterreservoir bij gingen verkopen, zodat dagelijks gieten verleden tijd werd", aldus Bert.

En dat ging goed, vervolgt hij: "Veel mensen zien er het voordeel van in. Ouderen vinden het prettig omdat ze zonder veel moeite genieten van mooie bloemen, jongeren kunnen gerust een paar weken op vakantie zonder om te kijken naar hun planten." Het jubileum wordt dan ook groots gevierd, op zondag 8 april. Met onder andere zeemanskoor Schip Ahoy, springkussens voor de kleinsten onder ons en een verrassing voor iedereen die komt, nodigt hij iedereen uit om langs te komen: "Mensen kunnen alles komen bekijken: van het kweekproces tot een ingerichte woonkamer als eindresultaat, natuurlijk met een hapje, een drankje en een hoop gezelligheid."

Het jubileum van Kwekerij Arnhem-Nijmegen vindt plaats op 8 april van 10:00 tot 17:00 uur aan de Langstraat 46 in Gendt. Meer informatie is te vinden op www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Sjeng Schalken in De Schaapskooi

BEMMEL - Op uitnodiging van Sport 2000 Snelders uit Elst verzorgt voormalig Nederlands kampioen en nummer 11 van de wereld Sjeng Schalken op maandag 26 maart een tennisclinic in De Schaapskooi in Bemmel.

Sjeng zal persoonlijk aan zo'n 80 deelnemers de fijnere kneepjes van het tennis op meerdere niveaus bijbrengen. De clinic is van 18.00 tot 21.00 uur. Alle deelnameplaatsen zijn inmiddels vergeven, maar u bent welkom om te komen kijken. Niet alleen om Sjeng Schalken aan het werk te zien, maar ook de medewerking van de bekende tennismerken Babolat, Wilson en Head, die met speciale collecties aanwezig zijn, en de tennisshop van Sport 2000 Snelders, die voor deze avond is verplaatst naar De Schaapskooi maken uw bezoek meer dan de moeite waard.

De Schaapskooi bevindt zich aan de Sportlaan 3 te Bemmel. Toegang is gratis. Sport 2000 Snelders heeft een gespecialiseerde afdeling tennis. Tennisspecialist Stefan Nab is tijdens de clinic aanwezig, maar helpt u ook in de winkel en beantwoordt graag uw vragen. Sport 2000 Snelders is gevestigd aan de Dorpsstraat 24 in Elst: www.snelderssport.nl.

23 / 34

24 / 34

25 / 34

26 / 34

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 24 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, InVoice

19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Leonarduskoor

Zondag 25 maart (Palmpasen)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters en M. Sanders, Exotherm, Palmpasenstokken maken en optocht.

10.00 uur: Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, R. Heinen, Enjoy, Palmpasenoptocht10.00 uur: H. Martinus Gendt, oecumenische Palmzondagviering, M. de Bree met werkgroep.
11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, N. Sales, In B'tween

Dinsdag 27 maart19.00 uur: Zalencentrum De Valom, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Jong Sint-Sebastianus heeft nieuwe uitbreiding

PR Sint Sebastianus (foto: Rick Basten)

GENDT - Met ingang van 8 maart is het instructieteam voor Jong Sint-Sebastianus uitgebreid met een nieuwe slagwerkinstructeur. Nadat voormalig slagwerkinstructeur Rick Basten had aangegeven zich nog meer op de coördinatie van het slagwerk en choreografie van de show te willen gaan richten, is het bestuur hard aan de slag gegaan om een nieuwe instructeur te zoeken.

Na een aantal goede gesprekken hebben het bestuur en Xander elkaar gevonden in een overeenkomst. Xander van Kommer en de slagwerkgroep van Jong Sint-Sebastianus hebben zin in een nieuwe uitdaging. Zowel de jeugdslagwerkers als Xander zijn enthousiast en willen graag gaan werken aan een toekomst met leuke en goede optredens. Xander is de zoon van Ed van Kommer, slagwerkinstructeur van de Show- en Marchingband.

PR Sint Sebastianus (foto: Rick Basten) Foto: Rick Basten

Als jongen van 6 jaar begon Xander met trommelen in Doorn. Het jeugdige fanatieke en de passie voor slagwerk was bij hem ook al vroeg bekend, net als bij de slagwerkers van Jong Sint-Sebastianus. Op 10-jarige leeftijd ging Xander naar het muziekkorps Irene in Ede. De Amerikaanse slagwerkstijl leerde hij daar kennen. Deze kennis en ervaring in combinatie met zijn eigen gedrevenheid kregen hem door de selectieronde van Jubal in Dordrecht. Hier is hij nu nog steeds actief. Zijn wens is om een jaar mee te draaien met een drumcore in Amerika. Met deze volgende stap verwacht het bestuur de Sebastianus Academy naar een hoger niveau te brengen en de kwaliteit van lesgeven ook op langere termijn te waarborgen.

Het best bezochte klassieke TOP-concert in de TheaterKerk in Bemmel Richard Durrant 'Stringhenge'

Richard Durrant musiceert (foto: Hans Rutgers)

BEMMEL - Ter gewenning, om te oefenen en ter voorbereiding, is Richard Durrant de hele dag in de TheaterKerk. Al tokkelend wandelt hij met zijn kostbare gitaar de tribune op om de akoestiek uit te testen. Als ik hem voorstel wat op zijn instrument te spelen, zodat hij bovenin kan checken, zegt hij gedecideerd: “No one holds this instrument but me.” Zo geeft hij uiting aan zijn diepe verbondeheid met instrument, muziek en de ziel van de oorsprong, wat hem in staat stelt tot de buitengewone expressie en interpretatie van werken van grote muzikale en spirituele intentie.

Bach vertolken op de ukulele is Durrants ontdekking, hoe ieder afzonderlijke noot helder en levend door kan klinken. Ook zijn spel op de tenoor gitaar doet recht aan Bach in een fijne licht baroque stijl. Met zijn kostbare gitaar, waarvan het achterblad en de krans zijn vervaardigheid van 5.000 jaar oud moeraseiken, weet hij werken van oude meesters en de geest van antieke tijden op te roepen. Zijn voorstelling ‘Stringhenge’ stuwt Durrant tot grote hoogten en hij roept echo’s op van geluiden en landschappen uit vervlogen tijden. Zijn eigen composities bewijzen, dat wij allemaal onderdeel zijn van het DNA dat ons door muziek verbindt en de tijd doet stilstaan. Zijn uitvoering van Barrios werken bewerkstelligen eenzelfde gewaarwording; de geest van de 80 jaar geleden overleden Paraguyaan vult het theater. Een staande ovatie en twee toegiften waren de beloning voor een magische avond gitaarmuziek.

Paasbingo De Geintrappers

BEMMEL - Ieder jaar gegarandeerd een gezellige avond: de paasbingo van carnavalsvereniging De Geintrappers.

Lid zijn is geen vereiste, iedereen mag meedoen. Er zijn diverse mooie prijzen te winnen. Hoofdprijs is een boodschappenpakket ter waarde van 150 euro, beschikbaar gesteld door Jumbo Scheperkamp Bemmel. De bingo vindt plaats op vrijdag 23 maart in de kleine zaal van Het Wapen (Dorpsstraat 52, Bemmel). Hier krijgt men ook een gratis kopje koffie of thee aangeboden. De aanvang is 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur).

Ingezonden brief

Een trieste week wat het dumpen van afval betreft, minister Stientje van Veldhoven stelt de uitvoering nog eens 2 jaar uit, in 2021 zal onder voorwaarden, alleen op kleine plastic flesjes en niet op blikjes, statiegeld worden geheven. Greenpeace spreekt terecht van een gemiste kans, het merendeel van de bevolking is voor de statiegeldregeling, weer wordt er niet naar de bevolking geluisterd. Deze week weer in Gendt een dumping van fietsbanden onderaan de dijk, en vanaf 2004 al meer dan 46.000 flessen en blikjes geruimd in Gendt.

Jan Meeuwsen, Gendt

Pubquiz De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Op zaterdag 24 maart houdt CV De Blauwe Pony '81 een Pubquiz in café De Roskam. Andere jaren organiseerden zij Ons kent Ons, maar zij gaan het dit jaar over een andere boeg gooien.

"Heb je zin een gezellige avond en hou je wel van een beetje competitie? Meld je dan snel aan met een team van minimaal twee en maximaal zes personen op mailadres secretaris@blauwepony.nl." De prijs is vijf euro per persoon. Te betalen bij binnenkomst. Uiteraard wordt er gezorgd voor een lekker borrelhapje. De deur gaat om 20.00 uur open en de pubquiz begint om 20.30 uur.

Helpt Van Dam Tweewielers Elst ook jou op weg naar je droomfiets?

Van Dam Tweewielers in Elst

ELST – Nederland is fietsland en meer dan ooit is het rijwiel populair. Zeker nu ook de elektrische fiets vrijwel tot de standaarduitrusting gaat behoren. Voor iedereen is er een fiets op maat. Echter, de keuze is zo groot, dat je niet meer weet welk rijwiel je moet kiezen. Goed en eerlijk advies van de vakman is hierbij beslist noodzakelijk.

Een fiets koop je weloverwogen. Bedenk eerst wat voor soort fiets moet het worden, voor wie bestemd en aan welke eisen moet het rijwiel voldoen? Vervolgens welk merk? En hoe zit het na de aflevering met het onderhoud en de service? Dat zijn zaken, die bij Van Dam Tweewielers in een rustig gesprek onder het genot van een kop koffie aan de orde komen.

Fiets Outlet Elst

Het team van Van Dam Tweewielers helpt je zo op weg naar je droomfiets. Je koopt er de juiste fiets, waarvan je nog jaren plezier hebt. Hier wordt verder gekeken dan alleen de aankoop; ook van het onderhoud en de service ben je verzekerd!

Van Dam Tweewielers biedt een ruim, overzichtelijk groot compleet aanbod. Van kinder- tot bakfiets. En van loopfiets tot aan rollator en scootmobiel. Met uiteraard ruime aandacht voor de elektrische fiets. Van alle merken met als toppers RIH (het in Nederland met handvervaardigde rijwiel) en Victoria, waarvan Van Dam Tweewieler Nederlands trots de grootste dealer is. Trots omdat Victoria van degelijke hoge (Duitse) kwaliteit is en het merk –evenals Van Dam- een perfecte aftersales levert.

Naast de vestiging in Elst, heeft zoon Max in Gendt (Julianastraat 31) ook een tweewielerzaak. Aan de Edisonweg 17 is de Fiets Outlet Elst.

Van Dam Tweewielers, Valburgseweg 11 in Elst (telefoon 0481 371194); www.vandamtweewielers.nl.

Vanaf 27 maart nieuwe brasserie in Nijmegen Noord open Ambiance en kwaliteit, dé kenmerken van Brasserie 1910

Foto: Paul van Damme, Bastiaan van Brussel en André van Rijn voor de wand met een foto van het pand uit 1921.

NIJMEGEN-NOORD – De gasten zullen zich zeker welkom voelen bij Brasserie 1910. Iedereen, die de nieuwe brasserie binnenstapt, zal dat beamen. Op de prachtige locatie aan de Griftdijk zorgt Brasserie 1910 weer voor een bruisende en levendige activiteit. Voor koffie, lunch, diner en natuurlijk de high tea, is men er welkom!

De afgelopen maanden is er flink gewerkt aan een complete renovatie van het pand, waarin tot eind vorig jaar Mona's was gevestigd. Het interieur is totaal vernieuwd, de nieuwe eigenaren Paul van Damme en André van Rijn hebben gekozen voor een eigentijdse trendy uitvoering, licht en fris met oog voor detail. Ook aan de indeling is gewerkt. Zo is de brede ingang aan de parkeerplaats gerealiseerd en kunnen de gasten in een ruime receptie met garderobe wachten op de medegasten.

De eigenaren zijn geen onbekenden in de horeca. Beiden kennen we van restaurant De Klomp nabij Arnhem-Zuid. Paul als eigenaar en André sinds zes jaar als chef-kok, een functie die hij ook bij De Brasserie 1910 zal vervullen. Bedrijfsleider is Bastiaan van Brussel.

De menukaart vermeldt gerechten, die je doorgaans in een restaurant met een Frans-Nederlandse keuken aantreft. Een keur aan vlees-, vis- en vegetarische gerechten, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit. Zo wordt er een mooie tournedos geserveerd, is er ook een heerlijke kalfssukade en de liefhebber moet de burger 1910 beslist eens gegeten hebben. Verder staan er ook speciale gerechten voor de kinderen op de kaart. Vriendelijk tot gemiddeld in prijs.

Brasserie 1910 is zeven dagen per week geopend vanaf 11.30 uur; de keuken sluit om 21.00 uur. De Brasserie heeft een ruime parkeergelegenheid.

Brasserie 1910, Griftdijk 201, Nijmegen-Noord; 024 2049400; www.brasserie1910.nl.

Na vijf jaar slagerij Buurman gewoon doorknallen

Maarten Verburgh en Emmy Jansen. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Maarten Verburgh greep de kans met beide handen aan om de uitdaging aan te gaan de nieuwe winkel van slagerij Wim Buurman in te bedden in de Bemmelse samenleving. Deze maand viert de vestiging het eerste lustrum. Feest met een positieve blik op de toekomst. "Ik voel dat bij de consument de belangstelling terug is voor het rijtje ambachtelijke bakker, groenteman en slager."

Dagelijks pendelt hij vanaf zijn woonplaats Nederasselt naar Bemmel. Het Bemmelse 'boegbeeld van slagerij Buurman' heeft zijn antwoord snel klaar als hem de vraag wordt voorgelegd of zijn uitdaging is gelukt. "Ik denk het wel'', zegt de praatgrage slager die nooit om een woordje verlegen zit. "Maar ach, je moet ook weer niet overdrijven. Gewoon met beide pootjes op de grond blijven staan en kwaliteit leveren. Mijn uitdaging was om er iets van te maken. En dat is ons aardig gelukt." Met ons haalt hij zijn team bij het resultaat. "Je moet het met zijn allen doen."

Een slager weet door goed te luisteren wat zijn klanten willen. Het assortiment is er op aangepast. Bemmelnaren weten wat lekker is en houden van een goed stuk vlees, weet Maarten. De winkel trekt ook klanten uit Lent en Nijmegen Noord. Dat betekent niet dat je na vijf jaar op je lauweren kunt rusten. Doorknallen, zegt hij met een vastberaden gezicht. De uitdaging is om de kwaliteit vast te houden. Door trends te volgen en nieuwe recepten te bedenken.

Nieuw in Bemmel zijn de eigengemaakte oma's - en opa's gehaktballen, met respectievelijk uien en stukjes kaas. En dan komt de aap uit de slagersmouw. Maarten is een geboren nimwègeneur. De recepten zijn van zijn opa die in Nimwége een bekende slager was. Maarten is de derde generatie van de slagersfamilie uut de ouwe Keiserstat. Hij heeft het nog graag over een stukske wjurst!

The Animals & Friends op Watergoed in Valburg

VALBURG - Op tweede paasdag maandag 2 april treedt The Animals & Friends op bij Watergoed in Valburg. Originele leden John Steel (1941, drums) en Mick Gallagher (1945, toetsen) spelen met Friends Danny Handley & Roberto Ruiz het originele werk uit de succesjaren.

In het voorprogramma speelt de lokale (blues)rockband NoShelter. Dat wordt dubbelop genieten. Het belooft een sfeervol en indrukwekkend optreden te worden in de authentieke Kapschuur op Watergoed. Velen hebben onvergetelijke herinneringen aan deze ruwe Rhythm & Bluesband. Enkele optredens in Nederland zijn reeds uitverkocht, een teken dat de band nog steeds leeft in de harten van de 60's en 70's muziekliefhebbers.

Of het nu muziek uit je eigen jeugd is of van een generatie daarvoor, Animals & Friends wordt nog steeds internationaal door fans van alle leeftijden met veel respect ontvangen. Wie bij een optreden is, reageert instinctief enthousiast op de beste nummers uit de rijke Animals historie als We Gotta Get Out Of This Place, Don't Let Me Be Misunderstood, I Put A Spell On You en natuurlijk House Of The Rising Sun.

De avond duurt van 20.30 tot 00.00 uur. Vanaf 19.00 uur zijn de deuren geopend. Kaarten zijn te koop via www.watergoed.nl/live. Kaarten zijn te koop vanaf 12,50 euro. Vooraf is er de mogelijkheid om in restaurant Watergoed een hapje te eten, een tafel reserveren kan via info@watergoed.nl.

Stormloop op kaartjes Puck de Slettenflat

HUISSEN - De jongeren van StairKees uit Huissen mogen trots zijn. Met nog vier voorstellingen te gaan zijn er nog een paar kaartjes voor de extra voorstelling van Puck de Slettenflat op vrijdag 23 maart. De rest is volledig uitverkocht.

Het publiek is zeer enthousiast over de door de jongeren zelf gemaakte voorstelling. Van tekst tot decor, grime, kleding, maar ook de pr in pers en op social media. Het hilarische stuk gaat over Puck, die na haar eindexamen middelbare school gaat studeren en terecht komt in een studentenhuis, de Slettenflat. Met haar medebewoners gaat ze een hectische tijd tegemoet. Voor de laatste tickets kijk op www.theater-kees.nl.

Lingewaardse jeugd laat stem horen

LINGEWAARD - Woensdagavond 28 februari was het dan zover: de eerste politieke avond voor jongeren in de gemeente Lingewaard. Afgevaardigden van alle verkiesbare partijen in de gemeente kwam samen bij Stichting Welzijn Lingewaard om samen met een groep jongeren te debatteren aan de hand van diverse stellingen.

Met de verkiezingen in zicht zagen de jongerencoaches van SWL het als de uitgelezen kans om jongeren en politici dichterbij elkaar te brengen. 'Sociale media hebben een slechte invloed op jongeren' of 'Jongeren moeten meer betrokken worden bij beslissingen die hen aangaan', waren onder andere stellingen die deze avond tot het gesprek leidden. Hoewel sommige stellingen in een pittige discussie resulteerden, werd er bovenal met respect naar elkaars argumenten geluisterd.

Jongeren hebben zich kunnen laten horen en voelden zich meer betrokken. Politici kregen uit eerste hand te horen wat jongeren bezig houdt en hoe zij over zaken denken. Er is aan beide kanten meer begrip ontstaan, er zijn zelfs al toezeggingen gedaan in de ideeën die jongeren hebben over de organisatie en locatie van een jongerenfeest.

Na het debat hebben alle betrokkenen nagepraat en bleek er een enthousiaste stemming te heersen over deze avond. De wens voor en vervolg is unaniem uitgesproken, dus hier zullen de jongerencoaches van SWL zich voor inzetten.

KunstLokaal terug in centrum van Bemmel

Moeder Aarde (steen en Epoxy E30) (foto: Mathieu Geurts) Foto: Mathieu Geurts

BEMMEL - In het pand waar tot voor kort 'Vis en Kip' gevestigd was, wordt door de leden van de Kunstgroep Bemmel hard gewerkt om de sporen (en geuren) van de vorige gebruiker weg te werken. De winkel biedt vanaf eind maart onderdak aan KunstLokaal.

Het zal inmiddels al de derde locatie worden waar de leden van de Kunstgroep hun werk aan het Bemmelse publiek kunnen tonen: eind 2013 namen zij hun intrek in het winkelcentrum Assenburg, vervolgens konden zij tot de zomer 2017 gebruik maken van de voormalige ABN AMRO bank.

Nu keren zij terug in De Assenburg, op een prominente plaats aan de Promenade. Vanaf vrijdag 30 maart zal de galerie iedere vrijdag en zaterdag plus alle koopzondagen geopend zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de openingsuren zal altijd één of meer leden van de Kunstgroep aanwezig zijn om bezoekers te ontvangen en desgevraagd toelichting te geven op het gepresenteerde werk. Er zal veel nieuw werk te zien zijn.

De Kunstgroep telt op dit moment veertien leden, die actief zijn in diverse disciplines: schilderijen, etsen, viltsculpturen, keramiek, bronzen en stenen beelden. Er is ruimte voor enkele nieuwe deelnemers. Met name fotografen en aquarellisten ontbreken op dit moment op het palet van de Kunstgroep. (Amateur-)kunstenaars kunnen hun belangstelling voor deelname kenbaar maken via de email aan info@kunstlokaalbemmel.nl.

Grafvondst op website Historische Kring Bemmel

Grafritueel - Bemmel (Afbeelding: ADC-Archeo Projecten-ARCHOL) Foto: ADC-Archeo Projecten-ARCHOL

BEMMEL - Het zal u in de afgelopen weken niet zijn ontgaan, de unieke en archeologische blootlegging van een grafveld bij Bemmel bij de voorbereidingen van de doortrekking van de A15.

Een aantal van de vondsten werd op 8 maart in kasteel De Kinkelenburg in Bemmel in een officiële bijeenkomst door Rijkswaterstaat (RWS) gepresenteerd. Hierna ging het bericht 'viraal' en vond het zijn weg via de geschreven pers zoals in De Gelderlander en de lokale kranten Het Gemeente Nieuws en Lingewaard Actueel.

De vondsten kwamen ook voorbij op de lokale tv-zender TV Gelderland en de nationale tv-zenders als NPO1 en RTL-Nieuws. In de berichtgeving viel ook te lezen dat een aantal voorwerpen op 27, 28 en 29 april in Bemmel gepresenteerd zal worden aan het publiek tijdens de week van de Romeinen. Maar als u voor die tijd al een 'sneak preview' wilt dan kunt u allerlei informatie op de website van de Historische Kring Bemmel (HKB) al raadplegen. Naast de persberichten van RWS diverse foto's van de werkzaamheden en gevonden voorwerpen. Ook krantenartikelen van De Gelderlander van 7 en 8 maart 2018 met hierbij video's die te bekijken zijn. Wilt u dit alles zien, ga dan naar de website van de HKB en typ in de zoekbalk: Grafvondst bij Bemmel.

Dank van The Passion in Doornenburg

Opbouw concertlocatie in volle gang (foto: Matthias Elbers) Foto: Matthias Elbers

DOORNENBURG - Op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart houden koor Jekadee en harmonie St. Caecilia uit Doornenburg hun versie van The Passion. Een evenement gebaseerd op de uitvoering die jaarlijks op televisie wordt vertoond.

De organisatie van deze concerten kost veel tijd en energie. Een centrale passioncommissie ,ondersteunt door vele nevencommissies, heeft geprobeerd van dit evenement een unieke happening te maken. Aankomend weekend zullen honderden concertbezoekers het resultaat horen en zien van al deze inspanningen.

Het organiseren van The Passion brengt ook grote kosten met zich mee. Kosten die deels kunnen worden vergoed middels inkomsten uit entreegelden en horeca omzet. Echter om een dergelijk evenement kostendekkend te krijgen zijn aanvullende financiële bijdragen onmisbaar. De organiserende verenigingen zijn daarom erg dankbaar voor de bijdragen die zij hebben mogen ontvangen van Gemeente Lingewaard, MGZ Doornenburg, Bemmel en Haalderen stichting, Steunstichting Gendt-Doornenburg, Vlinderfonds Lingewaard, Protestantse Gemeente Angeren en Protestantse Gemeente Gendt-Doornenburg.

De organisatie bedankt ook R.K. parochie H. Maria Magdalena voor het beschikbaar stellen van de Sint-Martinuskerk. Beide uitvoeringen van The Passion zijn uitverkocht. Voorafgaand aan de concerten zal op beide dagen een vrij toegankelijke tocht worden gelopen die om 19:00 uur start vanaf het dorpsplein en rond half acht zal aankomen bij de concertlocatie. Iedereen is van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen.

VMBO-scholieren nemen een kijkje op kwekerijen tijdens 'Doe dag'

BETUWE - Tijdens het VMBO-beroepenfeest 'Betuwe on Stage', konden de VMBO-scholieren een keuze maken uit de vele beroepen die in de Betuwe te vinden zijn.

Een belangrijke beroepsgroep in Lingewaard is de tuinbouwsector. Greenport Arnhem-Nijmegen sprak met de leerlingen over de kansen op een interessante baan in de glastuinbouw. Er was veel interesse bij de aanwezige scholieren. Liefst 17 leerlingen schreven zich in voor een 'Doe dag' bij een tuinbouwbedrijf. Op donderdag 15 maart was het dan zo ver. Scholieren van het OBC Bemmel konden in de ochtend een kijkje nemen bij kwekerij Willemsen Weijs in Gendt. De scholieren konden hier onder andere mee helpen met het oppoten van plantjes en het zogenoemde 'vorken' waarbij de planten voor verdere kweek worden opgesteld.

De leerlingen gingen ook op onderzoek uit in de kwekerij, ze konden zelf zien welke werkzaamheden er allemaal bij het werken in een kwekerij, uitgevoerd worden. In de middag viel de eer te beurt aan Zandvoort Flowers in Huissen, waar zij een rondleiding kregen door de kwekerij waar fresia's, amaryllissen en calla's worden gekweekt. De VMBO-leerlingen zagen hoe de planten van water en voedingsstoffen worden voorzien en hoe de kassen verwarmd worden.

De kwekers hopen met hun medewerking aan de 'Doe dag', dat de scholieren van het vmbo, een beter beeld hebben gekregen van 'de wereld onder het glas'. De tuinbouw heeft een grote diversiteit aan banen te bieden en creëert veel werkgelegenheid in de regio.

Informatieavond Skeeleren b.o.d. de Sprinters Bemmel

Skeeleren op de baan bij b.o.d. de Sprinters (foto: Hans Rutgers) Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - Op 29 maart organiseert de afdeling Skeeleren van b.o.d. de Sprinters een informatieavond voor jeugd (vanaf 7 jaar) en volwassenen. De avond is van 19.30 tot 20.30 uur in het clubhuis van b.o.d. de Sprinters aan het Drieske 7 te Bemmel. Tijdens de informatieavond staan kennismaking met de skeelersport en de vereniging centraal.

De belangrijkste onderwerpen die avond zijn: materiaal en veiligheid, werkwijze van de trainingen en opzet en duur van het seizoen. Tijdens de avond zijn ook de leden van b.o.d. de Sprinters aanwezig die na de infosessie alvast een paar rondjes op de baan zullen rijden. Dit laatste geldt overigens niet voor nieuwe leden, die kunnen hun eerste rondjes rijden bij de eerste training van het seizoen op donderdag 5 april (19.15-20.45 uur).

b.o.d. de Sprinters is een echte familievereniging waar jong (vanaf 7 jaar) en oud(er) gelijktijdig kan skeeleren onder begeleiding van professionele trainers. Skeeleren wordt pas echt leuk als je beschikt over de juiste techniek waardoor je met minder moeite veilig grotere afstanden kunt afleggen.

Inmiddels ook zin gekregen om te gaan skeeleren? Kom naar de informatieavond of kijk voor meer informatie op www.boddesprinters.nl of stuur eventuele vragen naar skeelers@boddesprinters.nl.

Het fietsseizoen begint heel aantrekkelijk bij Rijwielhuys Lingewaard Koop een fiets en rijdt weg in een Maserati!

(foto: Fotostudio Dmp)

HUISSEN – Heeft u al lentekriebels? Weer mooie fietstochten maken of wat dacht u van heerlijk toeren op een scooter dit voorjaar? Kom op maandag 2 april dan eens een kijkje nemen bij Rijwielhuys Lingewaard. Het wordt een feestelijke dag met wel héél bijzondere acties...

U kunt profiteren van 15 procent korting op alle (elektrische) fietsen en ook op scooters worden alleen die dag diverse kortingen gegeven. En als u op tweede paasdag slaagt bij Rijwielhuys Lingewaard, maakt u ook nog kans op een zeer speciale belevenis. Aan het einde van de middag wordt er via een verloting een winnaar of winnares bekend gemaakt die mag gaan kiezen: of u kiest voor een beautypakket; daarin zit onder andere een behandeling in een gerenommeerde kapsalon en tanden bleken bij een professionele salon, of u kiest ervoor om de brullende motoren van een Maserati zelf onder controle te mogen houden. Zelf rijden in deze spectaculaire sportwagen is een belevenis die menigeen op de bucketlist heeft staan!

Bart Derksen, eigenaar Rijwielhuys Lingewaard, bedacht deze ludieke manier niet alleen om het nieuwe aanbod van (elektrische) fietsen en scooters onder de aandacht te brengen: 'We maken er een feestelijke middag van met een hapje en een drankje, zodat men ook eens kennis kan maken met wie ik nu eigenlijk ben. Ik heb in januari Tweewielercentrum Koos Huberts overgenomen en men is wellicht wel benieuwd wat Rijwielhuys Lingewaard te bieden heeft. Dat gaat verder dan alleen het assortiment. Dat gaat vooral ook over service, kwaliteit, garantie en vakkennis, dus ik nodig iedereen van harte uit op tweede paasdag tussen 12.00 en 17.00 uur aan de Julianastraat 52 in Huissen. www.rijwielhuyslingewaard.nl (Ook op Facebook, Instagram en LinkedIn)

Hollandse avond met Frans Duijts

NIJMEGEN - Op vrijdag 30 maart zet Holland Casino Nijmegen in op een feestelijke avond vol met 'Hollandse gezelligheid'. Geniet van de beste hits van eigen bodem, typische Hollandse hapjes en extra te winnen prijzen. En niemand minder dan Frans Duijts maakt deze avond compleet met zijn heerlijke, oer-Hollandse meezingers.

Test uw kennis over Nederland en maak gratis kans op onder andere speelgeld. Op de speelautomaten zijn extra jackpots te winnen. Wint u een weekend naar Maastricht? Kaarten voor de voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland? Of gaat u naar huis met een heerlijk Hollands pakket? Het belooft een gezellige avond te worden. U komt toch ook?


Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.


Frans Duijts
Frans Duijts begon zijn zangcarrière als André Hazes-imitator. Door het succes van het lied 'Jij denkt maart dat je alles mag van mij' (2008), besloot hij zich te gaan richten op een eigen zangcarrière. Inmiddels heeft hij al een tiental hits op zijn naam staan. In 2014 is Frans Duijts uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Edison Volksmuziek. Naast zijn solocarrière vormt hij sinds 2017 samen met Peter Beense en Django Wagner de zangformatie 'Echte Vrienden'.

Oprichting Wijkplatform Bemmel-West

BEMMEL - Januari is wijkplatform Bemmel-west opgericht en bestrijkt het gebied ten zuiden van de Lingewal, het westen van De Plak en Zandsestraat, ook behoren de wijken Klein-Rome, Klaverkamp, Bonenkamp en het dorp Ressen tot het werkgebied. Doordat er steeds weer nieuwe initiatieven en ontwikkelingen zijn blijft het platform volop in beweging.

Op dit moment leveren wij bijdrage aan initiatieven als buurtpreventie, parkeervoorzieningen en verkeersdoorstromingen. Thema's die bij ons aandacht hebben zijn Leefbaarheid, Verkeer, Groenbeheer en Speelgelegenheid.

Vrijwilligers die in de wijk wonen en actief zijn binnen de organisatie vormen samen het wijkplatform. In verband met de start van dit wijkplatform is de samenstelling niet alleen te beperkt, maar ook te weinig divers. Daarom is het noodzakelijk het platform uit te breiden met vrijwilligers uit de wijken Klaverkamp en Bonenkamp. De werkzaamheden bestaan uit zo'n 10 bestuursvergaderingen per jaar, overleg plegen met werkgroepen en actieve bewoners en signaleren van actiepunten in de betreffende wijken. Het huidige platform bestaat uit circa 10 leden komende uit de wijk Klein-Rome, Ressensestraat en Ressen.

Heeft u belangstelling en of wilt u meer weten dan willen wij u graag ontmoeten. U kunt ons bereiken via Ramon Jansen (voorzitter) 06 14804452 of gebiedscoördinator Gerrit Kurvers 06 12995240.

Geslaagde open dag in Liduina Bemmel

Rondetafelgesprek in Liduina. Foto: nvt

BEMMEL - Op zaterdag 17 maart stonden de deuren van wooncentrum Liduina in Bemmel open voor publiek. In het hele land hadden diverse zorgorganisaties hun deuren open voor jong en oud. Ondanks de koude oosterwind was er veel belangstelling.

Liduina, onderdeel van de RijnWaal Zorggroep, stond deze dag in het teken werken in de zorg, het belang van vrijwilligers en de dienstverlening in zorg en welzijn. Deze dag werd medegeorganiseerd door Stichting Welzijn Lingewaard.

Samenwerken met andere partijen in de regio is voor RijnWaal Zorggroep van cruciaal belang, voor het welzijn van de ouderen. Monique Ritzen van Stichting Welzijn Lingewaard hield een presentatie over het belang van vrijwilligerswerk in onze samenleving. Diverse vrijwilligers werkten mee aan een rondetafelgesprek. Er werden ervaringen uitgewisseld over de noodzaak van vrijwilligers.

Ook was er veel belangstelling voor werk- en leermogelijkheden in de zorg en er was gelegenheid om informatie op te vragen over (thuis)zorg, wonen en welzijn. Daarnaast werden rondleidingen gegeven door het pand. Kortom een gezellige en zinvolle dag.

Voorjaarsworkshop bloemschikken

LENTE: De eerste zonnestralen, fluitende vogels, krokussen en tulpen kleuren de tuin! Ook last van lentekriebels? Kom dan op donderdag 22 maart om 19.45 uur naar Tine Maters, op de boerderij op de Buitenplaats Oosterhout.

"We maken deze avond een voorjaarstaart met o.a. buxus, bolletjes, roosjes, gerbera, blauwe druifjes, kleine takken met mos en eventueel ander materiaal. Tijdens de workshop wordt u getrakteerd op koffie of thee met iets lekkers en na afloop met een drankje en hapje.

De kosten bedragen 15 euro voor leden van Groei en Bloei en niet-leden betalen 20 euro (maximaal 12 personen). Voor meer informatie en opgeven: genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com

Van harte gefeliciteerd met
jullie 50 jarige huwelijk.
Veel liefs Frank, Rianne
en de kleinkinderen

Lieve Joni,
We zijn ontzettend trots op je!
Gefeliciteerd met je
zwemdiploma A. Liefs
papa, mama en Yente

Hoera! Op 21 maart is onze
lieve opa Jos jarig. Opa, die altijd leuke
dingen doet met ons! Gefeliciteerd!
Liefs Ryan Fenna en Dani

Alweer 1 jaar.
Liefs van Omie en van
Oma, Gerwin, Papa, mama
en je broertjes.

Hiep hiep hoera,
Gerwin 33 jaar.
Nog veel geluk en gezondheid!
Hartelijk gefeliciteerd, van Oma.

Laura wordt 21 maart alweer 7 jaar,
Dikke kus Koen, papa en mama

Eindelijk hoort deze schone ook bij de club!
Rimpels worden nu echt een feit,
gefeliciteerd met je 30e verjaardag meid!
Liefs van ons

Hiep hiep hoera, Op 25 maart
wordt onze kleindochter Mette
alweer 2 jaar. Een dikke knuffel
van de Oma,s en Opa x x x

Hoera! onze (overgroot)opa mocht op 16 maart 104 kaarsjes uitblazen.
Wij zijn enorm trots!

Liefs je 13 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen

Bas, van harte gefeliciteerd
met je rijbewijs. Veel veilige
kilometers gewenst!

Marcel Knuiman nieuwe voorzitter Sint-Caecilia Doornenburg

Rob van de Sant (links) en voorzitter Marcel Knuiman (foto: Alex Ubbink) Foto: Alex Ubbink

DOORNENBURG - Tijdens de ledenvergadering is Marcel Knuiman benoemd tot voorzitter van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg. Na 15 jaar voorzitterschap van Rob van de Sant krijgen de leden van de florerende muziekvereniging uit het kasteeldorp hiermee een gewenste opvolger.

Het nieuwe voorzitterschap van Marcel Knuiman, die ruim dertig jaar actief is als lid van de slagwerkgroep, werd door de leden met veel enthousiasme ontvangen. In een korte terugblik werd afscheid genomen van Rob van de Sant, die met tevredenheid kan terugkijken op vele hoogtepunten waaronder vele muzikale topprestaties en het 100- jarig jubileum. Er werd hem het eerste exemplaar van het jubileumboek van Sint-Caecilia overhandigd.

Diplomaregen bij damvereniging VBI

Diploma uitreiking

HUISSEN - Net als bij andere sporten is trainen belangrijk om verder te komen, om het spel beter te leren spelen. Op de clubavond krijgen de jeugdleden van damvereniging VBI natuurlijk volop de gelegenheid leuke partijen te spelen tegen elkaar, maar wordt er ook volop getraind.

Ieder jeugdlid krijgt op het eigen niveau tips en trucs en maakt kennis met nieuwe speelplannen. De trainer vertelt over hoe de schijven het beste samenwerken om alle schijven van de tegenstander te slaan. Al die opgedane kennis wordt beloond met een diploma. Elk niveau kent een eigen diploma, van beginner tot topper, dat verdiend kan worden door het goed afleggen van een examen. Eind vorige maand was er weer een examenavond. Liefst twintig jeugdleden behaalden een mooi diploma en werden ze in het zonnetje gezet.

Slagwerkconcert Huissen

HUISSEN - Bent u een liefhebber van slagwerk? Kom dan op zaterdag 24 maart om 19.00 uur naar muziekgebouw Het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen.

De bezoeker beleeft dan een geweldig slagwerkconcert dat georganiseerd wordt door muziekvereniging Volharding. Aan dit spektakel nemen ook de bevriende slagwerkgroepen Neerbosch-Oost en Stedelijke Muziekvereniging Huissen deel. Het concert is tevens een try-out voor de optredende orkesten.

Door de grote diversiteit aan percussie en melodisch slagwerk belooft het een prachtige happening te worden. Het wordt een avond met verscheidenheid aan muzikale gestemd en ongestemd slagwerken. Een mooie gelegenheid voor het publiek om eens van nabij de vele vormen en mogelijkheden van melodisch slagwerken te ervaren. Het Stedium is open vanaf 18.30 uur. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis.

Mini-Maxi volleybaltoernooi Setash

Jong en oud in actie (foto: Wil Molenkamp) Foto: Wil Molenkamp

HUISSEN - Donderdag 8 maart was het weer tijd voor het jaarlijkse mini-maxi toernooi in sporthal De Brink van volleybalvereniging Setash uit Huissen. Alle jeugdleden mochten een ouder of andere 'maxi' uit hun familie- en vriendenkring meenemen om samen de strijd aan te gaan tegen hun teamgenoten om de felbegeerde titel, mini-maxi 2018, binnen te halen.

Na een pittige warming up onder leiding van de jeugdtrainers, die de 'maxi’s' zichtbaar meer moeite kostte dan de 'mini’s', gingen de wedstrijden van start. De opkomst was dit jaar ongekend groot, waardoor er op liefst vier jeugdniveaus diverse wedstrijden gespeeld werden. Na afloop gingen de winnende 'mini’s' naar huis met een medaille en een vermoeide, maar trotse 'maxi'. De perfecte organisatie lag zoals elk jaar in handen van enkele ouders en trainers die -geheel vrijwillig- dit toernooi tot een jaarlijks terugkerend hoogtepunt van Setash maken.

Lijkt het je leuk om ook een keer mee te volleyballen? Bij Setash is er CMV, Cool Moves Volleybal. Spelenderwijs leren volleyballen vanaf 7 jaar, samen met leeftijdsgenoten onder begeleiding van enthousiaste jeugdtrainers. Het is mogelijk om vier keer gratis mee te training in de sporthal De Brink in Huissen. Aanmelden kan via de website www.setash.nl.

Start inloopkoffie-ochtenden Zandse Kerk

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk verzorgt op woensdag 28 maart van 10.30 tot 12.00 uur een koffie-ochtend. Ontmoet elkaar onder het genot van een kop koffie in De Zandse Kerk; dé unieke ontmoetingsplaats van Huissen.

Stichting De Zandse Kerk gaat iedere maand, op de laatste woensdag, een koffie-ochtend organiseren. Deel er verhalen, leer elkaar kennen of geniet gewoon van de gezelligheid. Neem uw buurman, buurvrouw, vriend of vriendin mee. Kortom, schuif gezellig aan en ontmoet elkaar. "Wij vragen een bijdrage (2,00 euro) per persoon voor deelname. De gastvrouwen van onze stichting verwelkomen u graag. Dit is ook een mooie gelegenheid om de ontwikkelingen in de prachtige Zandse Kerk met eigen ogen waar te nemen, want er gebeurt intussen veel. Wij zien uit naar uw komst."

"Voor meer informatie over de koffie-ochtenden kunt u bellen met 06 14803998, of mailen naar info@zandsekerk.nl. En is de kerk open, loop dan gerust eens binnen. Er is vaak wel iemand die u te woord kan staan."

Bijzondere paaswake 'Het dilemma van Pilatus'

Gospelkoor Promises (foto: Huub Langeweg) Foto: Huub Langeweg

HUISSEN - Op Stille Zaterdag (31 maart) zal de protestantse gemeente Huissen in samenwerking met gospelkoor Promises een bijzondere paaswake ten gehore brengen. Deze wake maakt deel uit van drie vieringen (naast Witte Donderdag en Goede Vrijdag) vanuit de gemeente Huissen.

Voor de uitvoering van dit unieke project zijn maanden van voorbereiding aan vooraf gegaan. Enkele leden van Promises hebben zelf de teksten geschreven en hier vijf passende Nederlandstalige popliederen bij gezocht, die Promises op deze avond ten gehore zal brengen.

In 'Het dilemma van Pilatus' zal de veroordeling van Jezus door Pontius Pilatus vanuit meerdere oogpunten bekeken worden. Wat ging er door Pilatus heen? Met welke dilemma`s worstelde hij? Wat gaf hem uiteindelijk de doorslag? Deze paaswake gaat over vallen en weer opstaan. Over kwetsbaarheid en kracht. Van donker naar licht.

Een ieder is van harte uitgenodigd om de paaswake mee te beleven. Deze vindt plaats in de protestantse kerk Huissen, Raadhuisplein 35. Aanvang: 22.00 uur, vanaf 21.30 uur is de kerk geopend.

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers in Lingewaard

LINGEWAARD - Vluchtelingen in Nederland komen terecht in ingewikkelde procedures die soms wel jaren kunnen duren. Er wordt veel van hen gevraagd en mensen zijn nog niet bekend met de wet- en regelgeving in Nederland. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk geven informatie en ondersteunen bij juridische, asielgerelateerde zaken. Hiervoor worden in Lingewaard vrijwilligers gezocht.

De juridisch begeleider bespreekt met de cliënt de sterke en zwakke punten van zijn asielrelaas en de (mogelijke) gevolgen hiervan voor de uitkomst van de asielprocedure. Ook wordt een actieplan opgesteld en wordt aanvullende informatie verzameld die van belang kan zijn voor de zaak van de cliënt. De tijdsbesteding is circa twee dagdelen per week "Wij zoeken mensen met affiniteit met juridische procedures en bereidheid hier trainingen in te volgen. U bent respectvol en geduldig en heeft een analytische en onderzoekende houding."

VluchtelingenWerk biedt professionele ondersteuning, een betrokken en gemotiveerd vrijwilligersteam, een inwerkprogramma, cursussen en trainingen, een onkostenvergoeding en boeiend en zinvol werk.

Interesse? Neem dan voor meer informatie en aanmelding contact op met Anita Cichecka, via acichecka@vluchtelingenwerk.nl. U kunt ook meer informatie vinden op www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/vacatures.