De Liemers Helemaal Goed Courant

13 oktober 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 13 oktober 2017


Lezing bij ’t Nut Lobith over de Romeinse periode

LOBITH - Op dinsdag 17 oktober om 19.30 uur houdt archeoloog Jan Verhagen een lezing voor leden van ’t Nut Lobith en alle andere belangstellenden. Een mooie kans om uit de eerste hand meer te weten komen over de nieuwste inzichten in de Romeinse waterwerken in onze regio en de Romeinse vondsten uit de Bijland.

Voor transporten in dit deel van het Romeinse Rijk werd gebruik gemaakt van de rivieren, maar werden ook nieuwe routes gecreëerd door het graven van kanalen en de bouw van dammen (watermanagement avant la lettre!).

Jan Verhagen voert een promotieonderzoek uit naar de Romeinse waterwerken in de Rijn-Maas delta. In 2014 is duik- en sondeeronderzoek in de Bijland uitgevoerd. En in 2015 is met behulp van boringen vlak bij de Herwense dijk de Romeinse Rijn in de bodem ontdekt. Spreker zal ook ingaan op de Romeinse limes, de Rijksgrens langs de Rijn. Nederland en Duitsland hebben het plan opgevat om de Romeinse resten langs de Rijn voor te dragen als Werelderfgoed van Unesco. Eén van de 23 geselecteerde locaties in Nederland is de Bijland. In verband hiermee heeft spreker de vele vondsten geïnventariseerd die zijn gedaan bij de zand- en grindwinning tussen 1927 en 1963. Aan de hand van beelden zal hij u meenemen in deze bijzondere verzameling Romeinse gebruiksvoorwerpen.

Locatie: Partycentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30 in Lobith. Leden gratis. Niet-leden betalen (inclusief kopje koffie) 5,00 euro.

Mannakoor Mengelmoes zingt in eigen dorp

DIDAM - Het Didamse mannenkoor geeft op zondag 22 oktober weer haar inmiddels traditionele Mengelmoesdag. Dit optreden wordt volledig in eigen beheer verzorgd en mag zich al vele jaren in een grote belangstelling verheugen.

Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma met liedjes van vroeger en nu. Er zijn niet alleen luisterliedjes, maar ook veel liedjes waar de bezoekers volop mee kunnen zingen.

De naam Mengelmoes is bewust gekozen, want er is een mengelmoes aan liederen. Zo zijn er feest- en volksliederen, ballades, musicalsongs, schlagers. Deze worden gezongen in de streektaal, maar ook in het Duits, Engels, Spaans, Frans en natuurlijk in het Nederlands.

Het koor bestaat uit 32 zangers en wordt live begeleid op piano door Annèt Lammers, op drum door Willy Gieling, op basgitaar door Theo Vonk en op accordeon door Ton Seegers. Het geheel staat onder leiding van dirigent Cindy Gregoor. Deze live begeleiding staat garant voor een feestelijk en gevarieerd optreden.

De zaal gaat open om 13.30 uur open. Evenals voorgaande jaren zal de belangstelling voor de Mengelmoesdag groot zijn. Wees er op tijd bij. Dit voorkomt teleurstelling om een zitplaats in de zaal te verkrijgen.

De mengelmoesdag is op zondag 22 oktober van 14.00 tot 16.30 uur in zalencentrum Jan & Jan in Didam. De toegang is gratis en de zaal is open vanaf 13.30 uur.

Spannende Hallooween-tocht door de straten van Loo

LOO - De jaarlijkse Hallooween-tocht door Loo belooft dit jaar heel spannend te worden. Op zaterdagavond 28 oktober tussen 19.00 en 20.45 uur is er van alles te beleven in de straten en tuinen van Loo. Inwoners van Loo halen alles uit de kast om er een griezelig en spannend feest van te maken.

Omwonenden van Loo, zoals Groessen en Duiven en natuurlijk ook van daarbuiten, zijn van harte uitgenodigd om ook dit jaar (weer) lekker mee te griezelen met dit mooie evenement.

Programma
Vanaf 19.00 tot ca. 20.45 uur kunnen bezoekers door Loo lopen, maar pas op, want er gebeurt van alles in de straten van Loo deze avond. In de tuinen, schuren en struikgewassen is het niet helemaal pluis. Het kan maar zo zijn dat je op deze donkere avond opgeschrikt wordt door enge en griezelige figuren en spookjes.

Na deze tocht is er voor de kinderen tot en met twaalf jaar gratis warme chocolademelk in de Hallooween zaal bij zalencentrum Wout Berentsen Loo met medewerking van drive-inn Show “even Willy bellen”.

Aansluitend aan de spannende Hallooween tocht door Loo, is er bij zalencentrum Berentsen van 20.00 tot 01.00 uur Halloween in ’t café met DJ Henri van Vossen.

Route en informatie
Via de Facebookpagina ‘Hallooween Loo’ is er meer informatie. Er zijn ook routekaarten beschikbaar. Deze staan op de Facebookpagina Hallooween Loo.

Vieringen Parochie HH. Vier Evangelisten

Geloofsgemeenschap H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 21-10 18.00 Woord en communie Parochiële voorgangers Dameskoor

Dinsdag 24-10 19.00 Mariaviering Werkgroep

Zaterdag 28-10 18.00 Woord en communie Parochiële voorgangers Dameskoor

Donderdag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep Antoniuskoor

Geloofsgemeenschap St. Werenfridus Westervoort        

Zaterdag 21-10 19.00 Lichtviering        

Zondag 22-10 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 27-10 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zondag 29-10 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers Werenfriduskoor

Donderdag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep D-H koor

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag 22-10 11.00 Eucharistie Pater Remmers en diaken van Boven D-H koor

Dinsdag 24-10 15.00 Viering Thuvine Mevr.Visser        

Zondag 29-10 11.00 Eucharistie / Marketenstersdag Pastoor Thanh In Between

Donderdag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep D-H koor

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen        

Zaterdag 28-10 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers St. Ceaciliakoor Babberich

Donderdag 02-11 19.00 Allerzielen Werkgroep Herenkoor 2e gedeelte

Open dag Hobbycentrum De Liemers

ZEVENAAR - Zaterdag 14 oktober houdt Hobbycentrum De Liemers open dag met demonstraties 3D-printen en Glasfusion (een glaskunsttechniek). In het atelier wordt geschilderd en gewerkt met hout of steen. In de timmerwerkplaats zijn alle benodigde professionele gereedschappen en machines zoals een vandiktebank, freesmachine, grote zaagmachine of draaibank.

"Wij bieden de leden vele mogelijkheden. Er kan geklust worden en er worden mooie werkstukken gemaakt zoals vogelhuisjes, tuinstoelen, tafels en speelgoed. Het samen maken van een midwinterhoorn is mogelijk. Natuurlijk onder toezicht en begeleiding van een toezichthouder die helpt met raad en daad..

Figuurzagen met 3-dimensionaal resultaat!. Nu de kerstperiode nadert zie je de fraaiste werkstukken. Er is veel animo onder de leden om het "oude ambacht" van figuurzagen weer op te pakken.

Ook in ons atelier is veel te bewonderen: fijn houtsnijwerk en houten sculpturen, schilderijen in acryl en aquarel, werkstukken van speksteen, albast en serpentijn. Je werkt in kleine groepen zodat je van elkaar kunt leren en ideeën kunt uitwisselen. Het maken van je eigen werk geeft heel veel voldoening."

Alles wordt gedaan in een ontspannen en gezellige sfeer. Samen creatief bezig zijn maar er is ook tijd voor onderlinge ontmoeting met een kopje koffie of thee in de pauze.

"Wij staan ook open voor nieuwe activiteiten in groepsverband. Zoekt u nog een locatie waar u met uw hobbyvrienden terecht kunt. Laat ons dat weten."

De open dag is op zaterdag 14 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. aan de Marconistraat 20 (bij parkeerplaats OBW, Hengelder). (www.hobbycentrumdeliemers.nl)

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Liemerije zoekt een medewerker die op zondagmorgen bewoners en familieleden wil ontvangen in het Koffiehuus en die voor koffie en thee zorgt.

- Basisschool De Tragellijn in Lobith zoekt chauffeurs voor het halen en brengen van leerlingen voor de Nederlandse taallessen. Op dit moment is dat één leerling uit Pannerden, drie leerlingen uit Herwen en drie leerlingen uit Spijk.

- Het Liemers Museum zoekt een medewerker educatie die bezoekers begeleidt in het museum, met name leerlingen van basisscholen.

- Stichting Behoud Landgoed Huis Sevenaer zoekt voor de maandag, donderdag of vrijdag een medewerker die wil deelnemen aan de houtploeg (slepen, afkorten, kloven en stapelen van stammen en takken).

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Pigeons heeft de toekomst

DUIVEN - U18 heeft (nog) geen zicht om een podiumplaats, al is dat niet af te lezen aan het spel. Met veel enthousiasme en inzet wisten de jongens het kampioenskandidaat Batouwe bijzonder lastig te maken. Tot ver in het vierde kwart leek een sensatie in de lucht te hangen. Jammer genoeg lukte het net niet om met een slotoffensief de achterstand om te buigen.

De eindstand 48-64 geeft aan hoe snel een klein verschil groot kan worden als een team alles of niets gaat spelen. Het werd niets, maar als U18 zo blijft spelen is het volgende keer vast alles. Als teamcaptain van Heren 2 moest Andreas Kiele even slikken, als coach van U16 is hij weer op de goede weg. Uit tegen Batouwe zag hij zijn pupillen de tegenvaller van de vorige week rechtzetten. In een goede wedstrijd waren ze met 47-32 te sterk voor de tegenstander uit Bemmel. In Zevenaar moest Lieke Scholten alles uit de kast halen om U14 aan het spelen te krijgen en dat lukte. Lopend met krukken wist zij haar tomeloze energie over te brengen op de spelers steeds beter in de wedstrijd kwamen en net op tijd afstand namen van Basketiers ’78. Eindstand: 42-46.

De jongens en meisjes van U10 spelen toernooien en niet wekelijks een enkele wedstrijd. Dit weekend was het eerste toernooi en daar maakten sommige spelers en coach Froukje Sanberg hun debuut. Dat allen wat onwennig waren was nauwelijks te merken, want Pigeons deden het goed tegen de meer ervaren tegenstanders. Al gingen alle drie de wedstrijden verloren, iedereen kon zien dat het team van Froukje talentvol is. Nee, bij Pigeons hoor je niemand over crisis, Pigeons heeft de toekomst. (www.depigeons.nl).

Door grondruil nieuwe verbindingen mogelijk

ZEVENAAR - Het college van B en W is onlangs met de provincie overeengekomen gronden te ruilen. Met de grondruil wil de gemeente nieuwe verbindingen tot stand brengen die de bereikbaarheid van Zevenaar vergroten.

De grondruil betreft circa 3,8 hectare, waaronder twee percelen ter hoogte van het Witte Kruis in Babberich. Deze percelen worden aangeboden door de provincie. Hier wil de gemeente voor fietsers, waaronder scholieren, vanuit Rijnwaarden en Babberich een veilige en directe verbinding realiseren met de woonwijk Groot Holthuizen en BusinessPark 7Poort. Door de aanleg van deze fietsverbinding kunnen inwoners vanaf de rotonde ter hoogte van het Witte Kruis de Maatjesweg bereiken. De bestaande fietstunnel onder de Betuwelijn zorgt voor de verbinding met Groot Holthuizen, het Liemers College en de bedrijven op 7Poort.

Ook een grondstrook tussen de Breulylaan en de Oud Zevenaarseweg maakt onderdeel uit van de grondruil. De gemeente heeft het voornemen op deze plek een recreatieve verbinding te creëren tussen de Breuly, Panoven en het Tichelpark. Hierdoor ontstaat een wandelroute voor inwoners en bezoekers van het Rijnstrangengebied.

In ruil voor de gronden in Babberich en Oud-Zevenaar stelt de gemeente een deel van de agrarische percelen aan de Reisenakker beschikbaar. Deze percelen worden jaarlijks verpacht. De provincie wil de agrarische bestemming vooralsnog behouden.

Wethouder Toon Albers: "Vanuit de wens van de gemeenteraad en het college om de gronden in Babberich te verwerven, zijn we met de provincie in gesprek gegaan. Ik ben erg blij dat de onderhandelingen tot resultaat hebben geleid. Dit biedt kansen voor de mogelijke doortrekking van het Witte Kruis, waar we binnenkort een onderzoek naar starten."

De Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (STEVIG) coördineert de grondruil. Het totale kavelruilgebied in de Rijnstrangen is ongeveer 3.000 hectare groot. Het gaat om het gebied ten zuiden van Westervoort en Zevenaar tot en met Spijk. Naar verwachting vindt de grondruiltransactie tussen de gemeente Zevenaar en de provincie Gelderland eind 2017 plaats.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 15 oktober is er om 10.00 in de Ontmoetingskerk een viering waarin ds. Leen den Besten zal voorgaan.

Om 11.00 uur is er in gebouw ‘Ons Huis’ de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3-7 jaar en hun(groot)ouders.

Op zondag 22 oktober gaat in de viering om 10.00 uur voor ds. C. van Alderwegen uit Doorwerth. Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar in ‘Ons Huis’ te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vogelvrienden Tuindorp vliegen show tegemoet

LOBITH - De vereniging is bezig met de laatste loodjes van de voorbereidingen van de zevende show. In alle groepen zijn vogels ingeschreven, cultuur- en tropische vogels, kanaries, grote- en kleine parkieten. Het wordt een bonte mengeling van kleuren.

De Lobithse Kleindier Vereniging (LKV) zal vertegenwoordigd zijn met kippen, konijnen en cavia’s. Het wordt een complete dierenshow.

Wordt de bezoeker geïnspireerd door de vogels op de show, dan is er een mogelijkheid om een vogel te kopen in de grote verkoopklasse. Garvo diervoeders, onze sponsor, heeft een stand waar voer verkocht wordt. Niet alleen voor de volière- en huiskamer- vogels maar ook strooivoer om de wilde vogels de winter door te helpen. Om de show compleet te maken is er een standhouder met vogelbenodigdheden van vögel- & tierfutter zentrum uit Emmerich am Rhein (Hüthum). De show wordt aangekleed met bloemen en planten van tuincentrum Louis Venhorst uit Megchelen. De overige aankleding is beschikbaar gesteld door diverse bedrijven en particulieren die onze vereniging een warm hart toedragen.

"Wilt u uw geluk beproeven? Dat kan bij de tombola, voor iedereen wat leuks. Als u nog even wilt na kletsen onder het genot van een drankje, kunnen de kinderen zich vermaken met een kleurplaat."

Kortom, er is weer van alles te beleven in dorpshuis De Spieker in Spijk (gemeente Rijnwaarden).

Entree is natuurlijk gratis. De show is geopend op zaterdag 21 oktober van 10.00-18.00 uur en op zondag 22 oktober van 10.00-16.00 uur. Het wordt vast weer gezellig druk bij dorpshuis De Spieker aan de Willibrordusweg 1a in Spijk.

Bowlen als sport, kom dat ook ervaren!

ZEVENAAR - Iedereen heeft vast wel een keer gebowld onder het genot van een hapje en drankje. Maar wist je eigenlijk dat je bowlen ook als sport kan beoefenen.

In De Griethse Poort in Zevenaar is Bowling Vereniging Zevenaar gevestigd. Op iedere maandag, dinsdag en donderdagavond is er bowlen voor senioren (vanaf 19.30 uur). Daarnaast wordt er op iedere woensdagavond gebowld door de jeugd (vanaf18.30-19.30 uur). "Leer van onze enthousiaste trainers hoe je het beste een bal kan gooien."

Bowling Vereniging Zevenaar is een jonge enthousiaste vereniging, die ook tijdens het speelseizoen diverse toernooien organiseert. Te denken valt aan happy day toernooi, 9-strike toernooi, Nieuwjaars toernooi, verenigingskampioenschappen. "Daarnaast zetten wij ons ook in voor het school bowlen. Dit geheel wordt georganiseerd door de NBF. Ieder begin van het jaar komen er diverse teams van verschillende basisscholen, om te proberen zich te kwalificeren voor de landelijke finale, die ergens in Nederland wordt gespeeld. Wat voor iedereen een superbelevenis is.

Wat is er leuker als jouw basisschool kampioen schoolbowlen wordt? Mocht je na het lezen van dit artikel meer willen weten, kom dan langs. Er is altijd wel iemand van de vereniging aanwezig die je als je dat wilt, meer kan vertellen over het bowlen. Misschien is er wel gelegenheid om mee te gooien. Wil je nu al meer weten kijk dan gerust op onze site www.bowling-zevenaar.nl of op www.facebook.com/BowlingZevenaar. Twijfel dus niet en zet die stap en kom kijken in het gezelligste bowlingcentrum van de Liemers bij Bowling VerenigingZevenaar, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.

Halloweenparty bij De Groene Schuur

GROESSEN - Belevingsbedrijf De Groene schuur in Groessen organiseert op zondag 15 en 29 oktober een Halloweenparty van 11.00 – 16.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Er is lekkere pompoensoep met pompoenpitbrood of een kopje koffie of thee met iets lekkers verkrijgbaar. Entree is gratis! Voor meer info: www.degroeneschuur.nl.

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. Zeer geschikt voor een leuk en speciaal vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje.

Ook de streekwinkel is deze dag geopend. Er is nu ruime keus uit pompoenen, kalebassen en sierfruit van eigen land en sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit. Kom kijken en verras uzelf!

Bij De Groene Schuur kunt u ook terecht voor een wekelijks vers groentepakket. Elke week staat er dan een verrassend vers en lekker pakket voor u klaar bestaande uit vier maaltijdgroentes en twee of meerdere extra ingrediënten zoals fruit, champignons, verse kruiden, paprika, sjalotten, potje huisgemaakte jam/chutney, fles heerlijk vruchtensap et cetera.

Ook zijn de diverse huisgemaakte- en streekproducten van De Groene Schuur zijn zeer geschikt voor een leuk cadeau- of kerstpakket. De pakketten worden op maat voor u samengesteld.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b, Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op de websites: www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Pigeons: wel spektakel, geen winst

DUIVEN - Met veel vertrouwen vloog Pigeons de wedstrijd tegen kampioenskandidaat Trajanum uit de startblokken. De heren behaalden nog geen punt, maar speelden wel elke wedstrijd beter. Door het goede spel van de vorige week groeide het idee dat een goed resultaat zelfs tegen de koploper mogelijk moest zijn.

Dat idee moesten de heren snel bijstellen, want Trajanum overrompelde Pigeons in de eerste helft. De Nijmegenaren waren tactisch en technisch sterker, doeltreffender en vooral scherp vanaf het begin. Dat zorgde voor een bijna ontluisterende ruststand. Coach Amr Ghrayyeb liet in de tweede helft zien dat je van een goede tegenstander veel kan leren. Zijn spelers wisten de gelouterde tegenstander toen wel goed tegenstand te bieden en de score een beter aanzicht te geven. Al kon Trajanum de winst niet meer ontgaan, de ploeg moest toch nog flink aan de bak om het sportief niet af te leggen. Dat Pigeons in de tweede helft nog voor spektakel kon zorgen, sterkt het vertrouwen dat dit jonge en talentvolle team er nog een mooi seizoen van gaat maken. Eindstand: 39-84.

Meer informatie staat op www.depigeons.nl.

Helga, méér dan mode alleen

PANNERDEN - 'Kom gauw eens kijken naar onze nieuwe verrassende najaarscollectie. Naar een mooie collectie van Fransa en Dreamstar, de favoriete modemerken voor de moderne vrouw. Een modemix van casual en heel vrouwelijk voor ontspanning."


Ook de vertrouwde collectie van Setter is ruim aanwezig. Evenals 247 jeans. En het herenmode merk Martomod. Er is weer veel moois voor een aantrekkelijke prijs.
Helga, méér dan mode alleen; de naam zegt het al. Ook voor lingerie, beenmode, dames- heren ondergoed en nachtkleding. Bovendien passende accessoires zoals: sjaals, hoeden, tassen, riemen en sieraden. Cadeautip? Een cadeaubon van Helga! Helga heeft 't… en zo verrassend dichtbij! Een uitgebreid assortiment wol en kleinvak (zoals knopen, ritsen, garen et cetera).

Pigeons kijkt omhoog

DUIVEN - Als een topclub als Ajax driemaal op rij verliest dan neemt zelfs de trainer het woord crisis in de mond. Als een topvereniging als Pigeons driemaal op rij verliest dan blijft coach Amr Ghrayyeb heel rustig.

Dat zijn team verloor tegen directe concurrent Challenge was misschien teleurstellend, maar dat er ook weer groei was te zien stemde hem ook tot tevredenheid. In de mooie mix tussen jonge en ervaren spelers schuilt volgens hem een topteam dat hij graag verder wil opbouwen. Voor de tegenstander van volgende week moet Pigeons op de ranglijst ver omhoog kijken. Maar zeker is dat Pigeons dat ook met opgeheven hoofd kan doen. Het wachten is nog op de omslag en dat zou zomaar eens tegen de topper Trajanum kunnen gebeuren.
Crisis? Bij Heren 2 zou je er bijna van kunnen spreken. Na de eerste twee wedstrijden leken de heren goed op weg, maar Trajanum wilde (nog) niet meewerken aan het kampioensscenario. Het jonge team uit Nijmegen liet de senioren van Heren 2 naar adem happen. Beter zijn en dan op conditie verliezen: dat geeft de heren wat om over na te denken. Maar ze blijven er positief onder. Geen mooier kampioenschap dan eentje waarvoor je tot het gaatje moet gaan, aldus Heren 2, dat, ondanks een beetje twijfel, nog geen reden ziet om de platte wagen af te zeggen. Nee, bij Pigeons hoor je niemand over crisis, Pigeons heeft de toekomst.

Jaarlijkse vaartocht van Varen met Joop-2

TOLKAMER - Op zaterdag 16 september hield stichting Varen met Joop-2 de jaarlijkse boottocht. Alweer voor de derde keer waren mensen met een lichte verstandelijke beperking, ouderen en sociaal geïsoleerden te gast aan boord van de Graaf van Bylant.


Jongerenband Ien Orde uit Pannerden zorgde bij het inschepen buiten voor een gezellige sfeer. Maar binnen wachtte ook een muzikale verrassing. René Kregting zong en speelde op zijn accordeon alvast 'Zie ginds komt de stoomboot' en velen zongen met hem mee.

Vrijwilligers brachten de gasten naar hun plaatsen en voorzagen hen van koffie of thee en cake. Om 11:00 begon de reis. Die ging over Bovenrijn, Bijlandsch Kanaal, Pannerdensch Kanaal en Nederrijn tot de stuw bij Driel. Meestal noemt men deze waterweg trouwens kortweg Rijn.

De bekende artiesten waren weer aanwezig om de gasten te vermaken.
Driestroomband Jukebox bracht diverse liederen ten gehore. De groep Vaartuig zong voornamelijk zeemansliederen. Eef en Pascel van Drive-Inn Show Future waren ook weer present. En René Kregting was overal en nergens te vinden met zijn accordeon en grappen en grollen.

Ofschoon de zon maar weinig scheen, zocht menigeen toch een buitendek op om even lekker uit te waaien. De vrijwilligers serveerden broodjes, frisdrank en een stuk fruit naar keuze. Het budget liet later ook nog een ijsje toe. Rond 16:15 uur was het schip weer in Tolkamer en gingen de gasten van boord.

Deze geweldige dag was alleen mogelijk door de geldelijke ondersteuning van sponsoren en mateloze inzet van vrijwilligers. "Daarom zijn we hen dankbaar voor hun bijdragen."

Het Musiater voorzien van nieuwe geluidsset

ZEVENAAR - Na 25 jaar is het eindelijk zover en heeft Het Musiater een gloednieuwe geluidsset. Na een publieke luistermiddag en avond is de keuze voor het huidige nieuwe systeem gemaakt, waarbij amateur groepen en professionele gezelschappen nog beter bediend kunnen worden. Ook het publiek kan nog optimaler genieten van de voorstelling.

Na de investering van het licht een paar jaar geleden is nu ook het geluid in Het Musiater op hoog niveau. De voorstellingen zullen met het geluid en licht met zijn vele mogelijkheden, nu nog beter tot hun recht komen.

"Voor zowel dans, zang, spraak of een band is deze geluidsset uitermate geschikt, en kunnen we aan alle wensen voldoen voor zowel de gastgezelschappen als professionele gezelschappen. Het publiek zal genieten van het optimale geluid in Het Musiater," aldus een blije Luuk Wanders, technicus bij Het Musiater.

Het Musiater is nu onderdeel geworden van Kunstwerk! maar het gebouw Het Musiater blijft gewoon bestaan.

Herfstrit bij motorclub Asom

ZEVENAAR - Motorclub Asom uit Zevenaar wil alle toerrijders uit de Liemers en zijn omgeving laten genieten van de jaarlijkse herfstrit.

De lengte van de rit is ongeveer 170 kilometer en is alleen als GPS-bestand beschikbaar. Indien men niet over navigatie beschikt, kan men zonder meer met een van de clubleden meerijden. Deze rit zal gereden worden op zondag 22 oktober. De start is bij het eigen clubhuis aan de Edisonstraat 3 in Zevenaar en de koffie staat om 9.45 uur klaar. Het vertrek is om 10.00 uur.

De rit zal slingert door de Achterhoek gaan en de koffiestop is bij Motor Hotel Meddo. Aan het deelnemen van deze rit zijn geen kosten verbonden en is vooral bedoeld om de toerrijder kennis te laten maken met een echte toerclub, die een twintigtal toerevenementen per jaar organiseert. Een mooie gelegenheid om kennis te maken, sfeer te proeven en te ervaren wat deze club voor jou als recreatieve toerrijder zou kunnen betekenen. Bij goed weer belooft het een hele mooie rit te worden.

Nieuw bestuur voor Kinderboerderij Pannerden

Op de foto v.l.n.r: Cindy Bongers, Leontine Kummeling, Tosca Vaassen (penningmeester), Wilma Bouwman, Jo Meuwsen (voorzitter), Michel Bouwman en Irma Sommers (secretaris). Op de foto ontbreekt Willie van den Dam.

PANNERDEN - Onlangs is er een geheel nieuw bestuur aangetreden voor de Kinderboerderij Pannerden.

Hiermee is het comité Kinderboerderij ontbonden en gaat het nieuwe bestuur samen met de vrijwilligers enthousiast aan de slag om de kinderboerderij nieuw leven in te blazen.

Het comité heeft het volste vertrouwen in dit nieuwe bestuur en is er van overtuigd dat de toekomst van de kinderboerderij gewaarborgd is.

Programma ZijActief Zevenaar

ZEVENAAR - Woensdag 18 oktober is er bij ZijActief Zevenaar een gezellige meezingavond met alleen maar Hollandse liedjes. Aanvang 20.00 uur bij Partycentrum De Grietshe Poort.

ZijActief Zevenaar doet ook dit jaar mee met de RaboClubkas campagne. Klanten van Rabobank Arnhem en omstreken ontvangen een stemkaart. Daarmee mogen ze online vijf stemmen uitbrengen. "Hoe meer stemmen er bij onze club terecht komen, hoe hoger het bedrag dat wij ontvangen. U kunt stemmen tussen 3 en 16 oktober. Mogen wij op uw stem rekenen? En maak uw mensen in uw omgeving ook enthousiast om op ons te stemmen."

Gezellig avondje uit met Tuesday Moon

ZEVENAAR - Op zaterdagavond 21 oktober zal de Tuesday Moon band uit Nijmegen met aanstekelijk plezier het podium betreden van Muziekcafé De Lantaern. Deze tweekoppige band staat garant voor een heerlijke gezellig avond waarop veel te genieten valt. Voor vijf euro entree. Aanvang: 21.00 uur.

Na een zeer succesvol optreden tijdens een van Open Podiumavonden zal de Tuesday Moon band op 21 oktober een avondvullend optreden verzorgen. Tijdens een eerder optreden in Muziekcafé De Lantaern van deze heren kon het publiek er maar geen genoeg van krijgen. De mooi gebrachte liedjes en de interactie met het publiek werd zeer gewaardeerd.

Toen de vraag kwam of ze een hele avond mochten optreden aarzelde De Lantaern geen moment. Het Muziekcafé doet zijn bezoekers graag dit plezier. Tuesday Moon is een Nijmeegse roots – folk en americanaband en bestaat uit Odin Dekkers (zang, snaren, mondharmonica) en Maarten Steenmeijer (zang, gitaar, percussie). Ze treden met aanstekelijk plezier op in cafés, eethuizen, kleine zalen, straatfeesten en bij mensen thuis. Hun repertoire is veelzijdig en hun interactie met het publiek veelvuldig. Naast covers van mooie liedjes, die weinig mensen kennen (van onder meer Headwater, Allison Moorer, Richard Thompson en Kasey Champers) speelt Tuesday Moon steeds meer eigen werk. Het duo werkt ook aan een cd. Tuesday Moon heeft de laatste tijd hard gewerkt om een avondvullend programma te kunnen verzorgen. Genieten van mooie muziek in een gezellige ambiance.

Nieuws van Zijactief Groessen

GROESSEN - "Na een mooie opening van het nieuwe seizoen op een druk bezochte woensdagavond van 27 september, kijken wij van Zijactief Groessen weer uit naar de avond van woensdag 25 oktober, 19.45 uur in het Dorpshuis te Groessen."

"Daar komt onze gebiedsagent Marcel Berentsen ons vertellen over zijn werk bij de politie,de nieuwe verkeersregels en onze veiligheid. Het belooft een interessante avond te worden."

Zijactief Groessen is gestart met een cursus Engels voor beginners en gevorderden, wie hiervoor interesse heeft of informatie wenst,kan dit bij Doortje Meyer, harry.doortje@hetnet.nl ook niet leden van Zijactief kunnen zich hiervoor opgeven.

Wie van dansen en een gezellige avond houdt, Zijactief heeft een groep actieve linedancers, zowel voor beginners als gevorderden, wie hiervoor interesse of informatie wil kan contact zoeken met Rinie Janssen, thijsrinie@gmail.com. Op 15 november is er cabaret, op 13 december de kerstviering.

Rose-Ile in Loo Budget Concert

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk in Loo (bij Duiven). Het aanbod is wisselend omdat ook de interesse van mensen wisselend is, zo is er voor elk wat wils. Op zondag 22 oktober om 15.00 uur een concert met Rose-île.

Bezoekers wordt een gezellig samenzijn bezorgd met mooie muziek. Zij kunnen bovendien een kijkje nemen in de mooie, authentieke Loose kerk. Rose-île brengt tango’s, rumba’s, walsen en luisterliedjes in het Frans, Spaanstalig uit Zuid-Amerika, Duits en Jiddisch. Vrolijke en melancholische melodieën alsook ritmische nummers om op te dansen, of om gewoon van te genieten. Zij creëren een intieme sfeer van romantiek en melancholie.

Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd. Zij zong in diverse groepen en deelt nu deze rijke ervaring met de huidige begeleiders. Haar warme stem past uitstekend bij de mooie klankkleur van de instrumenten. Deze worden bespeeld door: Theo Worm klarinet en gitaar, Gérard Baldeo gitaar en basgitaar, Nico Hoogland accordeon. www.rose-ile.webnode.nl

Kaarten kosten inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze 7,50 euro. De kaartverkoop is voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren kan via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk, 0316 263981.

Programma Filmhuis Didam

DIDAM - Binnenkort drie films te zien in Filmhuis Didam: 'Sami Blood', 'Retour en Bourgogne' en 'Brimstone' winnaar van het Gouden Kalf.

Maandag 16 oktober om 20:00 uur vertoont Filmhuis Didam 'Sami Blood'
Een intrigerend en meeslepend verhaal over de Sami, het enige oorspronkelijke en inheemse volk dat Europa kent. De veertienjarige Elle-Marja komt uit een rendierherdersfamilie in Lapland. Blootgesteld aan de discriminatie tegen haar volk, de Sami, begint ze te dromen over een ander leven.

Vrijdag 20 oktober en maandag 23 oktober om 20:00 uur kunt u in deze wijnmaand kijken naar 'Retour en Bourgogne'.
Een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren. Jean verliet tien jaar geleden zijn geboortestreek Bourgogne om de wereld te ontdekken. Als zijn vader op sterven ligt, keert hij terug naar zijn familie. Samen met zijn zus Juliette en zijn broer Jérémie probeert hij het familiebedrijf gaande te houden. We volgen een jaar lang het ritme van de seizoenen, die in het teken staan van de wijn die ze gezamenlijk produceren.

Vrijdag 27 oktober om 20:00 uur draaien wij 'Brimstone'. Onlangs op het Nederlands Filmfestival uitgeroepen tot winnaar van het Gouden Kalf. Regisseur Martin Koolhoven.
Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische thriller over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.

Filmhuis Didam bevindt zich in Meulenvelden, Waverlo 2, Didam. Toegang 7,-, Vriend Van 5,- euro. Voor meer informatie en reserveren: www.filmhuisdidam.nl.

Lezing Burgers' Zoo bij Passage Zevenaar

ZEVENAAR - De eerste avond van Passage Zevenaar (christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging) in het seizoen 2017/18 is geweest. Het was goed elkaar weer te ontmoeten. Op woensdag 18 oktober zullen wij mevrouw Nieuwstadt-Van Hooff uit Bilthoven ontvangen.

Haar naam zegt al iets over het onderwerp waar over zij een lezing houdt namelijk 'Burgers Zoo'. Als familielid van de familie Van Hooff weet zij veel over het reilen en zeilen van de Arnhemse dierentuin te vertellen tijdens de samenkomst op woensdag 18 oktober om 19.30 uur in Ons Huis aan Dr. Honigstraat 3

"Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over Passage en bovengenoemde activiteiten belt u dan naar een van de bestuursleden 524620 of 525643."

Bingo in Meulenvelden

DIDAM - Op woensdag 18 oktober houden De Vrienden van Bruisend Meulenvelden in samenwerking met Burgers van Diem een bingo op het terras van Burgers van Diem.

Er zijn weer vele mooie prijzen te winnen. De bingoboekjes kosten vijf euro per stuk. Per boekje zijn er vijftien prijzen te winnen. Men streeft er naar om veel rondes te spelen zodat zoveel mogelijk mensen kans hebben op een prijs. Iedereen is vanaf 19.00 uur welkom in Waverlo/Meulenvelden. De avond begint om 19.30 uur. Belangstellenden uit Didam en omgeving zijn welkom.

Voor informatie kan men terecht bij het servicepunt 088 0441400 of e-mail servicepuntmeulenvelden@liemerije.nl.

Aanschuifdiner voor 50+ bij Het Palet Duiven

DUIVEN - Gezellig samen eten en elkaar ontmoeten. Woensdag 25 oktober is er weer een aanschuifdiner voor 50+ en alleenstaanden bij Het Palet Trefpunt Duiven aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven.

De zaal gaat open om 17.00 uur. Het menu bestaat uit een verrassingsgerecht in buffetvorm en een toetje. De kosten exclusief drank bedragen 7,50 euro. Men kan zich aanmelden tot zaterdag 21 oktober bij een van de vrijwilligers tijdens een van onze inloopactiviteiten of telefonisch via 06 46270652. Aanmelden kan ook via aanschuifdiner@hetpaletduiven.nl.

Uitslag Zevenaar Golf Cup

ZEVENAAR - Golf van hoog niveau en spektakel kenmerkten zaterdag 16 september de golfwedstrijd om de Zevenaar Gol Cup. 77 golfers uit Zevenaar streden op de baan van de Keppelse Golfclub om de winst.

Er waren twee categorieën, waarin zowel dames als heren om een eerste prijs streden. In de groep met de laagste handicaps (van 0 tot 20 hcp) ging de trofee bij de dames naar Hudy Rijken, terwijl Nico Turling bij de heren de winst greep. In de categorie met handicap 20,1 tot en met handicap 36 greep Agnes Goemans – Blaas bij de dames de titel. Mike Leussink was de winnaar bij de heren. Trots poseerden de vier winnaars met hun prijs en bloemen voor de Volvo van sponsor Harrie Arendsen.

Het spektakel kwam van een floating green. In een van de vijvers vlakbij het clubhuis van de Keppelse was een floating green aangebracht. Vanaf een afslagplaats bij het clubhuis op circa 40 meter van de hole kreeg iedere deelnemer een kans om de bal in de hole te slaan. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand kreeg de bal in de hole. Slechts een deelnemer, de jongste, lukte het om de floating green te raken. De rest van de ballen verdwenen in het water of belandden in het gras.

De volgende Zevenaar Golf Cup is op 15 september 2018. Voor nadere informatie: zevenaargolfcup@gmail.com.

Afscheid van bestuur VPTZ De Liemers

LIEMERS - Het bestuur van VPTZ De Liemers heeft ruim twintig jaar geleden de organisatie in Duiven en Westervoort opgericht. In 2007 kwam Didam (Hospice Martinus) erbij en in 2011 schoven Zevenaar en Rijnwaarden aan. VPTZ staat voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg die zorgen voor ondersteuning bij thuis sterven.

Op 20 september namen de bestuursleden, die niet overgaan naar het bestuur van VPTZ Midden Gelderland, afscheid van hun vrijwilligers. Dit gebeurde met een struintocht onder leiding van IVN-gidsen door de Rijnstrangen met aansluitend een gezellig samenzijn in de Wellinghoeve te Groessen.

In juni van dit jaar zijn de VPTZ-organisaties in De Liemers, Doesburg en Rheden-Rozendaal samengegaan in Stichting VPTZ Midden Gelderland. Deze opzet garandeert een deskundige en uniforme organisatie, waarbij de kernwaarden 'vertrouwen, aandacht en interesse' blijven bestaan. VPTZ biedt ondersteuning (aan mantelzorgers) in de laatste levensfase van partners en/of familieleden.

Als mensen in hun laatste levensfase belanden en de zorg van de familie even teveel wordt, komt VPTZ in beeld. De kunnen sommige taken overnemen, zodat naasten/mantelzorgers even op adem kunnen komen.

De vrijwilligers van VPTZ helpen mensen die in de eindfase van hun leven zijn en die hebben gehoord dat ze zijn uitbehandeld. Het gaat om mensen die thuis willen sterven met familie als mantelzorger(s). Dat vraagt veel van de families. Soms kunnen deze het niet aan of willen ze even de handen vrij hebben. Ook als er geen mantelzorg beschikbaar is kan de VPTZ helpen. Zij willen ‘er zijn’!

Één zekere winstpartij, één overwinning voor Basketiers'71

ZEVENAAR - Één zekere winstpartij, één overwinning op zaterdag 30 september, de tweede speelzaterdag. Zes teams van Basketiers'71 speelden, met één zekere voorspoedige winstpartij.

U18 tegen Wyba, hoe kun je in één periode verliezen! Gelijk opgaande partij, die verdraaide derde periode, maar een paar punten gemaakt. Onnodig groot verlies van 39 – 60. Kop erbij houden de hele wedstrijd!

De U14, de derby tegen aartsrivaal Pigeons, extra gebrand om te winnen. Goed uit de startblokken, voorsprong opbouwen, blijven uitbreiden. Dit laatste lukte steeds minder, vlak voor tijd, kwam Pigeons langszij 42 – 46.

De U16 tegen Young Malden, weinig spelers, wij zes, zij vijf.n Voordeel weinig wissels, relatief veel speeltijd, leuk basketbal. In de laatste periode, werd aan het kortste eind getrokken, zodoende 30 – 47 verlies.

Broederstrijd, altijd een overwinning, U12-2 tegen U12-1. U12-1 liet zien waarom zij het 1e waren, spelplezier, sportiviteit stond voorop. Een afgetekende zege van 60 – 9.

H1 tegen Rebound 73’. Op voorhand misschien een makkie. Zij kwamen met zes spelers, op center court spelen, kom je dan conditie tekort?Antwoord ja, in de laatste minuten van de wedstrijd, draaide het tij in thuisvoordeel om. Volop gestreden, een bewogen, maar terechte overwinning werd behaald. 75-73.

Een mooie speelzaterdag, met meer verlies dan winst, weer veel spelplezier. Zaterdag 7 oktober om 13.30 uur is men welkom in sporthal Heerenmaten. De Gelderse Dames Derby Der Lage Landen op basketbalgebied: Dames 1 tegen Pigeons 1!

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 15 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van koor A.M.K.                                                                

Intenties: Uit dankbaarheid bij gelegenheid van een 40-jarig huwelijk, overleden ouders Sloot-Willemsen en overleden ouders de Rijk-van Rooijen, Annie de Rijk, Jan Hendriksen, Overleden familie Visser-Verkerk, Jan Wijnbergen, Corrie Vermeulen-ten Brundel, Ben Willemsen.

Woensdag 18 oktober om 19.00 uur: Maria viering / Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep, met medewerking van koor AMK.

Zondag 22 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A.v.Boven met medewerking van koor N.G.K.

Intenties: Betsie en Teun Dikker, Jan Berntzen, Jo Hueskes.

Woensdag 25 oktober om 19.00 uur: Maria viering / Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep, met medewerking van koor AMK.

Overleden: Theo Teunissen, 71 jaar, Rozenstraat,

Hendrikus Kalter, 61 jaar, Jacques Perkstraat,

Gerhard Altenrath, 87 jaar, de Hooge Bongert Zevenaar.

Interactieve thema-avond over eenzaamheid

DUIVEN - Er is de laatste tijd op de tv en in de pers veel aandacht voor eenzaamheid. Gelukkig maar, want eenzaamheid kan mensen diep raken. Eenzaamheid heeft allerlei gevolgen zowel lichamelijk, psychisch en maatschappelijk.

Maar wat is eenzaamheid nu precies? En wat doet het met mensen? Hoe herken je eenzaamheid? Wat zijn signalen en kenmerken die op eenzaamheid kunnen duiden? Welke beelden heb jezelf bij eenzaamheid? Kan iemand zelf zo'n situatie veranderen? Welke hulp is er mogelijk?Kortom, allerlei vragen.

In een bijeenkomst willen wij met elkaar in gesprek gaan over deze vragen. De bijeenkomst wordt begeleid door Meinie Visser, kerkelijk werker en Baukje Boschker. Baukje was jarenlang werkzaam in Duiven en Westervoort als coördinator van het Activerend huisbezoek een maatjes regio Arnhem (voor mensen met een psychiatrische achtergrond). In die hoedanigheid is zij veel eenzaamheid en isolement tegen gekomen.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze thema-avond. De bijeenkomst vindt plaats op maandagavond 6 november vanaf 19.30 uur in de Samen op Wegkapel, achter het gemeentehuis. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie en thee.

Dubbelconcert in Babberich

BABBERICH - Op zondag 29 oktober vindt een uniek concert plaats in Babberich. Harmonie Sint-Franciscus en drumfanfare Sint-Jan hebben de handen ineen geslagen en geven een dubbelconcert in het Kulturhus De Borg in Babberich.

Het is een primeur voor de beide Babberichse muziekverenigingen om gezamenlijk een concert te organiseren en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Circa negentig muzikanten zullen tijdens dit concert op het podium plaatsnemen. Men kan genieten van een gevarieerd programma, waarin de verenigingen afwisselend en ook gezamenlijk een breed scala aan muziekstijlen ten gehore zullen brengen. Het dubbelconcert begint om 11.00 uur en de entree is gratis. De zaal is geopend vanaf 10.30 uur.

Muzikale soos in Pannerden

PANNERDEN – Op donderdag 19 oktober een Muzikaal Entertainment met Hans Vesterink.

Hans Vesterink, bespeelt een tiental instrumenten van accordeon tot saxofoon. Hij beschikt verder over een internationaal repertoire van zeker 200 bekende songs. In begin van zijn muziekcarrière heeft hij met Bertus en Anton Reijmer bij de Pacemakers gespeeld.

Alle leden van Senioren Vereniging Pannerden zijn welkom van 14.00 – 16.30 uur in zaal De Oude Waal aan de Schoolstraat 6 in Pannerden voor deze gezellige muziekmiddag.

Op donderdag 2 november beginnen weer de wekelijkse kaartmiddagen in De Pannerd, restaurant van Monicare. Lid worden van de Seniorenvereniging of inlichtingen: telefoon 0316 371238.

Smoking Alaska wint Battle of the Bands Liemers

DUIVEN - De Duivense band Smoking Alaska maakt kennis met een nieuw succes in 2017. Nadat ze er drie maanden geleden van door gingen met de publieksprijs tijdens de Achterhoekse Band Competitie mag ze zich nu ook de beste band van de Liemers noemen.

Het is ondertussen ook geen onbekend bandje meer in de regio. Begin 2017 brachten ze hun nieuwe single 'Into Motion' uit waarna ze verscheidene successen kenden zoals hun internationaal debuut, het winnen van de Achterhoekse Band Competitie, een optreden op Huntenpop en nu ook het winnen van de Battle of the Bands Liemers.

De Battle of the Bands Liemers was een onderdeel van de feestelijke opening van het nieuwe plein in het centrum van Duiven. Zes bands streden tegen elkaar om de eerste prijs; een cheque van €750,-. De jury verkoos Smoking Alaska boven de rest, vooral gebaseerd op kwaliteit en uitstraling. De band kreeg de cheque persoonlijk uitgereikt door burgermeester Rik de Lange.

Maarten Luther, de man die een revolutie veroorzaakte

ZEVENAAR - Het is vijfhonderd jaar geleden dat de Duitse monnik en theoloog Maarten Luther publiekelijk opriep tot hervorming van de kerk en de theologie van zijn dagen.

Er ontstonden felle polemieken. De keizer en de paus zagen in hem een verstoorder van de eenheid van het Heilige Roomse Rijk. Het duurde niet lang of Luther werd uit de Rooms Katholieke Kerk gezet. Omdat hij gesteund en beschermd werd door Duitse vorsten, kon hij afstand nemen van de bestaande maatschappelijke en kerkelijke structuur. Luthers protest tegen een aantal kerkelijke praktijken was de aanzet tot het ontstaan van een brede hervormingsbeweging. Zijn publicaties circuleerden binnen enkele jaren in grote aantallen in Frankrijk, Engeland, Scandinavië en de Nederlanden. Ze werden zowel door geestelijken als door leken gelezen. De westerse wereld veranderde als nooit tevoren.

Op woensdag 25 oktober houdt Leen den Besten om 20.00 uur in gebouw Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een inleiding over de gevolgen van het optreden van Maarten Luther. De kosten voor deze avond zijn vijf euro. Nadere informatie bij Theo Salemink, 0316 340668.

De Zevenaarse kapellendag

ZEVENAAR – Wegens het grote succes van vorig jaar houdt de Original Liemers Musikanten ook dit jaar weer een kapellendag. De kapellendag is een treffen van muzikanten die de Egerländermuziek een warm hart toe dragen.


Het is geen competitiestrijd, maar een gezellig samenzijn, waarbij iedere kapel op haar niveau een muzikaal steentje bijdraagt. Ook dit jaar is de organisatie er in geslaagd een zestal kapellen naar Zevenaar te halen. Het zijn kapellen bij wie de Original Liemers Musikanten ook regelmatig optreden.
De deelnemende kapellen zijn: Die Hattemer Musikanten uit Hattem, Slingelandkapel uit Beltrum, Blaaskapel Stest uit Boxmeer, Die Hinterfelder Musikanten uit Achterveld, Aarbeijeplukkers uit Roelofarendsveen. De avond wordt afgesloten met een optreden van Die Alpenjäger uit Klaaswaal. Natuurlijk zullen ook de Original Liemers Musikanten als organisator een spetterend optreden verzorgen.
De dag wordt gehouden op zaterdag 4 november in zalencentrum Staring aan De Grietakkers 3 in Zevenaar en begint om 13.00 uur. Zaal open vanaf 12.30 uur. De optredens zullen duren tot 22.30 uur. Meer informatie, speelschema, et cetera over dit evenement worden gepubliceerd op www.originalliemersmusikanten.nl. De toegang tot het evenement is gratis.

Jongerenwerkster Odette Haagsman genomineerd voor klASSe-Award

WESTERVOORT - De klASSe-Award is een prijs voor personen, instellingen en bedrijven die zich in dit jaar op een autisme vriendelijke manier hebben ingezet voor mens(en) met autisme. De prijs is een initiatief van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG).

Jongerenwerkster Odette Haagsman van jongerencentrum Creon is een van de genomineerden. Sinds vorig jaar biedt zij, in samenwerking met stagiaires van het leerbedrijf, ontmoetingsavonden voor jongeren met autisme onder de naam Cre-aut. Dit is een gelegenheidsavond om elkaar te ontmoeten en om aan leuke activiteiten deel te nemen welke gericht zijn op jongeren met autisme. Het vindt plaats op de eerste vrijdagavond van de maand van 18.30 tot 20.30 uur in jongerencentrum Creon in Westervoort.

Er zijn twee jongerengroepen: Een voor de van leeftijd 9-13 jaar en de andere 14-18 jaar. Allebei de groepen komen om dezelfde tijd, maar hebben apart van elkaar een activiteit hebben.

Deze nominatie is beoordeeld door een jury. De uitreiking van de klASSe Award vindt plaats op vrijdag 6 oktober tijdens de provinciale contactpersonendag van het SAG in Doetinchem.

Vlooienmarkt Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 15 oktober is er van 10 tot 17 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 23,50 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 15 euro. Deze is te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost 2,50 euro voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Storyville Jazzband opent seizoen bij Jazzclub Zevenaar/Liemers

ZEVENAAR - Traditionele jazz, New Orleans jazz, Gipsy jazz, Blues, Swing, dit allemaal maakt deel van het omvangrijke repertoire van de uit Arnhem afkomstige band: Storyville Jazzband. Op zaterdagavond 14 oktober is deze fantastische band te gast bij Jazzclub Zevenaar/Liemers.

The Storyville Jazzband, bestaande uit zes succesvolle muzikanten, behoort tot een van Nederlands meest succesvolle dixieland/jazzbands in hun genre. De band bestaat uit Peter Dobbe, trombone; Michel Muller, trompet; Henk van de Ven, clarinet; Henk van Mullegen,banjo; Hein van Rooijen, bass en Stef Geurts op drums.

De avond wordt gehouden op zaterdag 14 oktober in Careza De Kroon, Kerkweg 2, naast de kerk, in Oud-zevenaar. De band begint om 20.30 uur te spelen, maar de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is tien euro.

Intocht Sinterklaas in Lobith-Tolkamer

LOBITH/TOLKAMER - Zoals alle jaren komt ook dit jaar Sinterklaas weer aan op de Europakade in Tolkamer. Het sinterklaascomité van Lobith - Tolkamer zit volop in de voorbereiding voor dit grootse feest.

De intocht staat gepland op zondag 19 november om 13:30 uur. Met de fusering van de gemeente Rijnwaarden en Zevenaar, is dit de laatste intocht die onder de gemeente Rijnwaarden zal plaatsvinden. Burgemeester Schadd zal de Sint en zijn Pieten welkom heten aan de kade.
Het comité zal zijn jaarlijkse collecteweek houden in de week van 15 tot en met 21 oktober. "Wij hopen weer op gulle giften van de inwoners van Lobith en Tolkamer. Onze hoofdpiet doet dit jaar voor de 25e keer mee. Dat betekent dus dat wij als comité al voor minstens zo lang de intocht organiseren. Nog meer reden voor een bijzonder onthaal. Ook kunnen er weer lege flessen ingeleverd worden bij Jumbo in Tolkamer. Wij hopen elk jaar een op een goede opbrengst, zodat de intocht mogelijk gemaakt kan worden."

PvdA Zevenaar trapt campagne af

ZEVENAAR - Op zaterdag 23 september start de PvdA Zevenaar haar verkiezingscampagne in het centrum van Zevenaar. Op deze dag verschijnt ook het verkiezingsprogramma waarmee de partij voldoende steun wil vergaren voor een aantal zetels in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Zevenaar.

Lijsttrekker Nathani Niebuur-Sluiter uit Zevenaar en Maaike Jansen uit Tolkamer, de nummer twee op de lijst, hebben er zin in. “Het is zo mooi om te merken hoeveel we kunnen leren van onze verschillen. Die prachtige voorbeelden van gemeenschapszin in Rijnwaarden, de kracht van de dorpen, dat is iets waar we in de stad Zevenaar met de nodige jaloezie naar kijken”, zegt Nathani. “Wat ik aan mijn Zevenaarse collega’s bewonder, is de professionaliteit waarmee men werkt. Zowel in de gemeenteraad, als in het college. Dat ervaar ik als weldadig”, aldus Maaike.

De kandidatenlijst van de PvdA telt liefst 40 kandidaten. Dit betekent dat achter het eerste elftal nog een ploeg van 29 reservespelers klaarstaat om de ondersteuning te leveren als dat nodig is. De lijst heeft een evenwichtige spreiding van kandidaten over alle dorpen en wijken in de nieuwe gemeente. Met herkenbare en aanspreekbare mensen.

Kernpunt van het verkiezingsprogramma van de PvdA Zevenaar is een samenleving waarin iedereen meedoet en zonodig de ondersteuning krijgt die nodig is. In de nieuwe gemeente Zevenaar moet je fijn kunnen wonen, werken en recreëren.

De komende twee maanden, tot aan de verkiezingen op 22 november, bezoeken de kandidaten op de zaterdagen zoveel mogelijk dorpen en wijken om in contact te komen met de bewoners en zal de partij aanwezig zijn op discussiebijeenkomsten en andere activiteiten om de kiezers te overtuigen van hun plannen. De agenda van al deze activiteiten en het volledige verkiezingsprogramma zijn gepubliceerd op de website van de PvdA Zevenaar.

Facelift voor Kinderboerderij Rosorum

ZEVENAAR - Bij kinderboerderij Rosorum in Zevenaar wordt hard gewerkt aan een grote opknapbeurt. Het terras wordt vernieuwd en uitgebreid, de cavia’s krijgen een prachtig nieuw verblijf en het hekwerk van alle weiden wordt vernieuwd.

Ook de speeltuin is dit jaar aan de beurt. De speeltoestellen zijn gekeurd en er zullen diverse reparaties worden gedaan om de kinderen optimaal en veilig te laten spelen.
Doordat het terrein nu behoorlijk overhoop ligt, is besloten om dit jaar geen nazomerfeest te organiseren. Wel staat het Halloweenfeest op 3 en 4 november op het programma. Net als vorig jaar belooft dat een groot feest te worden. Wat er gaat gebeuren weten we natuurlijk nog niet, maar spannend wordt het zeker. Natuurlijk wordt het jaar afgesloten met het sfeervolle en gezellige Rosorum bij kaarslicht op zondag 17 december.
Houd de facebookpagina en de website van de kinderboerderij in de gaten voor meer informatie.

Openingstijden
De kinderboerderij is gelukkig wel gewoon open voor een bezoekje aan de dieren. Met ingang van 1 oktober zijn de openingstijden maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur en in het weekeinde van 10.00 tot 15.00 uur.
Het kan echter zijn dat de kinderboerderij op zaterdag gesloten is, omdat in het weekeinde er niet voldoende vrijwilligers zijn om de kinderboerderij open te houden.
Mensen die zich als vrijwilliger bij de kinderboerderij willen inzetten, kunnen zich melden per met een berichtje naar info@kinderboerderijrosorum.nl of bellen tijdens openingstijden met 0316 529290.

Oktober voor De Tragellijn en de Willibrordus gruwelijk spannend en druk

Foto: Erik Jägers

LOBITH - Op 2 oktober vond de opening van de Kinderboekenweek plaats op De Tragellijn. Het thema 'gruwelijk eng' gaf aanleiding om een mummie uit te nodigen. Alle groepen werden bezocht door de mummie en daarna mochten de leerlingen door een gruwelijk enge tunnel kruipen. Het was een groot succes.

Een dag later had groep 8 van De Tragellijn alweer een andere activiteit op het programma staan. De groep was door het Wetenschapsknooppunt uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking van de Radboud Science Award van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze prijsuitreiking is het opstapje naar onderzoekend leren op De Tragellijn en de Willibrordus onder begeleiding van het Wetenschapsknooppunt en een onderzoeker.

Woensdag 4 oktober was de aftrap van de Kinderboekenweek op De Willibrordus. Daar kwam een gemummificeerde piratenkapitein de leerlingen schrik aanjagen. In een donker lokaal werd tenslotte door de piratenkapitein een spannend verhaal voorgelezen. De leerlingen zaten vol aandacht te luisteren!

De komende dagen zal er nog veel aandacht besteed worden aan het lezen. Na de herfstvakantie staat twee dagen lang techniek op het programma. Mad Science komt op beide locaties workshops geven in de groepen 1 tot en met 5. Deze workshops zijn gesponsord door lokale bedrijven: Tandartspraktijk Ritt BV, Droste Elektro, HeKo cv en Hans Schopman Schilderwerken. Met hulp van deze bedrijven willen we leerlingen kennis laten maken met allerlei vormen van techniek. Later in het schooljaar zullen de leerlingen ook een kijkje nemen bij deze of andere bedrijven.

Kortom, oktober is en wordt een mooie interessante en leerzame maand.

Stopt de avondvierdaagse Didam?

DIDAM - De Stichting Avondvierdaagse Didam zoekt met spoed vijftien nieuwe vrijwilligers die gaan meehelpen met het organiseren van de avondvierdaagse in Didam en omringende dorpen. Zonder deze hulp zal komend jaar de zestigste editie van de Aavondvierdaagse in Didam niet plaatsvinden.

Al vele jaren, dit jaar was het voor de 59ste keer, organiseren vrijwilligers de Avondvierdaagse Didam. Door deze rijke historie zijn veel mensen bekend met dit evenement of hebben zelfs één of meerdere keren aan dit evenement deelgenomen. Jaarlijks verwelkomen wij zo'n 1500 wandelaars en minder validen.

Door de jaren heen hebben wij altijd wel fluctuaties gehad in het aantal vrijwilligers, maar hadden wij voldoende mensen waarmee wij de veiligheid van onze deelnemers konden waarborgen. Daar zijn echter zo'n 30 vrijwilligers, waarvan het merendeel als verkeersregelaar, voor noodzakelijk. Omwille van verschillende redenen, zoals leeftijd, lichamelijke gebreken en gezinsuitbreiding, zijn er na de laatste Avondvierdaagse editie verschillende vrijwilligers gestopt, waardoor wij nu ver onder deze kritische grens zitten. Met het huidige aantal vrijwilligers kan de Avondvierdaagse Didam 2018 geen doorgang vinden.

Draagt u de Avondvierdaagse Didam een warm hart toe, dan willen wij u vragen ons te komen helpen zodat dit evenement ook de komende jaren door kan blijven gaan. Het zou zonde zijn als zo'n geweldige traditie voor jong tot oud zou verdwijnen. Om de Avondvierdaagse voort te kunnen zetten en de veiligheid van onze deelnemers te kunnen waarborgen zijn wij op zoek naar vijftien nieuwe vrijwilligers. Zonder deze nieuwe vrijwilligers zal er geen Avondvierdaagse in Didam meer plaats vinden.

Voor vragen en/of aanmelding kunt u terecht bij onze secretaris. Om alles in goede banen te kunnen leiden willen wij u vragen om bij interesse dit uiterlijk eind oktober aan ons kenbaar te maken.

Dus … heeft u zelf met veel plezier aan de Avondvierdaagse deelgenomen en gunt u dit evenement ook uw (klein)kinderen of (minder-)valide familie of kennissen meldt u dan aan bij Ordwin Notten, secretaris Sstichting Avondvierdaagse Didam; email: contact@a4ddidam.nl.

Fanfare Oefening Baart Kunst zoekt A-orkest-muzikanten

WESTERVOORT - Speel jij een blaasinstrument of slagwerk? Dan zijn we op zoek naar jou! Het A- orkest is op zoek naar muzikanten om uit te breiden.

Het A-orkest van fanfare OBK is een eerste divisie orkest bestaande uit veertig muzikanten. "Wij organiseren jaarlijks diverse concerten en doen mee met festivals en concoursen. Omdat wij op zoek zijn naar nieuwe muzikanten organiseren wij een open repetitieavond waar jij kennis kunt maken met onze vereniging, de muzikanten, dirigent en ons repertoire.

Lijkt je dit leuk en ben je nieuwsgierig? Kom dan op woensdagavond 11 oktober naar de open reptitieavond van 19.30-22.00 uur in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort. Voor vragen of informatie stuur een mail naar info@obk-westervoort.nl.

Mocht je op dit moment niet in het bezit zijn van een instrument, laat dat dan even weten dan proberen wij hier een oplossing voor te zoeken."

Spelavond in het Huis van Droo

DUIVEN - Op 27 oktober houden Wijkraad Duiven Oud-Zuid en zo!Diva voor de tweede keer een gezamenlijke spelavond in het Huis van Droo in Duiven. Inloop vanaf 19.30 uur, de eerste spelronde start om 20.00 uur. We stoppen rond 23.00 uur.

Tijdens deze avond kan iedereen die hier zin in heeft aanschuiven om samen een spelletje te spelen. Er zijn diverse bord- en kaartspellen aanwezig zoals klaverjas, rummikub, Monopoly en Kolonisten van Catan, maar je kan ook zelf een spel meenemen.

Deelname is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Huis van Droo is gevestigd aan Fuutstraat 42-50 Duiven.

Hemelse klanken 'aon d'n diek'

Opera Gelderland-Oost

OUD-ZEVENAAR - Opera Gelderland-Oost (OGO) geeft op zaterdag 4 november een concert in de Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar onder de naam Hemelse klanken 'aon d'n diek'. Aanvang van het optreden is 20.00 uur.

Koor en solisten brengen in wisselende samenstellingen operamelodieën ten gehore van beroemde componisten als Mozart, Rossini, Bizet en Verdi. Het koor heeft passend repertoire uitgezocht voor de gewijde omgeving van de kerk. Zo kan men luisteren naar het beroemde Paaskoor uit de opera Cavalleria Rusticana. En wat te denken van La vergine degli angeli, de maagd van de engelen, uit La forza del destino.

Gastsoliste is de sopraan Marjo Harmsen. Zij woont in Doetinchem. Marjo Harmsen zingt een breed repertoire van opera, musicals en klassieke en religieuze liederen. Ze heeft een aantal jaren gestudeerd aan de Schumann Akademie. Daarnaast volgt ze regelmatig masterclasses. Ze zingt solistisch, maar is ook verbonden aan het Gelders Opera en Operette Gezelschap, Duo Amoroso en het kwartet Let Us Wander. Ze is zangcoach en geeft stemvorming aan koren. Tevens is ze dirigente van het koor Liberate uit Gaanderen.

Zoals altijd staan koor en solisten onder leiding van dirigent Frank Litjens. Onze vaste pianiste Floor Lanz zorgt voor de muzikale begeleiding.

Het concert wordt concertante uitgevoerd, dat wil zeggen zonder regie en decor. De entree is inclusief koffie/thee in de pauze 12,50 euro. Kaartverkoop bij Boek en Buro Rebers in Zevenaar of voorafgaand aan het concert bij de kerk.

Gerry Colvin Band in De Lantaern

ZEVENAAR - Gerry Colvin is een steeds terugkerende welkome artiest in De Lantaern. Op zaterdag 28 oktober staat hij weer, samen met zijn band, in dit altijd gezellige muziekcafé om zijn grote schare fans te entertainen. Aanvang: 21.00 uur. Entree is twaalf euro.

Gerry Colvin is een Engelse Folk artiest die een reputatie heeft opgebouwd door zijn sfeervolle festival optredens samen met Nick Quarmby. Echter tijden veranderen, nadat Nick de band had verlaten ging Gerry verder op de ingeslagen weg, natuurlijk met het spelen van gevoelige folk nummers. Hij heeft als géén ander de kwaliteit dit om te kunnen toveren tot swingende 'folk ’n' roll'.

Bijzonder is de interactie tussen zanger Gerry Colvin en het publiek die zijn weerga niet kent. Gerry is een echte ras-entertainer met een geweldige uitstraling die als geen ander de kunst verstaat z'n publiek aan zich te binden. Gerry Colvin is geboren in Barrow-in-Furness en opgegroeid in Orpington, Kent Engeland. In de vroege jaren ‘80 was hij mede oprichter en voorman van de legendarische 'John Peel en Terry & Gerry'. De jaren '90 bracht Gerry door in Nashville - werkend als een professionele songwriter. Hij schreef ook tv-thema's, musicals, filmmuziek en schreef en presenteerde voor radio 2 van de BBC.

Deze avond laat Colvin samen met zijn bandleden Jerome Davies op dubbel bas, Trish Power op accordeon en Lyndon Webb op gitaar, horen hoe goede Engelse Folk klinkt. Voor de liefhebbers een must.

Jubilarissen bij de FNV

BABBERICH - Op zaterdag 21 oktober is de tweede jubilarissen bijenkomst van de FNV regio de Liemers van 14 tot ongeveer 17.30 uur in zalencentrum Reijmer in Babberich.

Op de deze bijeenkomst worden vooral jubilarissen gehuldigd uit de gemeentes Rijwaarden en Zevenaar. Er worden 25 jubilarissen verwacht. Ze zijn 25, 40, 50 en 60 jaar lid van de FNV en worden gehuldigd door een van de regiobestuurders. Het zal een gezellig samenzijn met de jubilarissen onder het genot van een drankje, hapje en een warme maaltijd als afsluiter.

Op 25 november zal er nog een jubilarissen bijeenkomst (in zaal Berentsen te Loo) worden gehouden, waar de jubilarissen van de FNV uit de gemeentes Zevenaar, Duiven en Westervoort zullen worden uitgenodigd.

De afdeling lokaal FNV De Liemers is na de fusie van alle FNV bonden opnieuw van start gegaan. "Hebt u vragen over uw werk, ww-uitkering, WIA, WAO of re-integratie , Wajong, AOW en/of pensioen, stuur een bericht naar ons. We zijn bereikbaar via email-adres harry.storms@vereniging.fnv.nl. Verdere informatie staat op de website, waar we u op de hoogte houden van onze activiteiten van de FNV in de regio de Liemers (gemeentes Duiven, Westervoort, Rijnwaarden en Zevenaar). Website http://lokaalfnv.nl/regio/de-liemers.

Schildercursus bij Kreatieve Kring Westervoort

Foto: Twenny Krens

WESTERVOORT - Op donderdagmiddag 9 november start de Kreatieve Kring Westervoort met een korte cursus, waarbij geschilderd wordt naar het idee van het Pointillisme.

Het Pointillisme is een door de Franse schilders Seurat en Signac ontwikkelde stijl van schilderen met korte strepen en stippen in frisse kleuren. De verf wordt in stippen van verschillende kleuren op het doek gebracht, zodat deze, op een afstand gezien, voor het oog in elkaar overvloeien. Een leuke uitdaging voor beginners en gevorderden! Er wordt gewerkt met acrylverf, paletmes en penseel.

De cursus bestaat uit zes lessen en wordt gegeven op donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. De Nieuwhof is per openbaar vervoer goed bereikbaar.

Voor informatie en aanmelding zie www.kreatievekringwestervoort.nl of neem contact op met Riky Rothengatter, 026 3119659.

Basketiers'71 wint zilver én brons!

ZEVENAAR - Twee recreanten-teams van Basketiers hebben prijzen in de wacht gesleept bij het Eikeltjestoernooi zondag 8 oktober in de sporthal Heerenmäten in Zevenaar. Ze legden beslag op de tweede en derde plaats. De winst ging naar SV Twello.

Het was de derde maal dat Basketiers dit basketbaltoernooi voor recreantenteams organiseerde. Zes teams deden mee. Er werd een hele competitie afgewerkt. Het waren sportieve wedstrijden, waar niettemin intensief voor de winst werd gestreden. Dat leverde een aantal spannende potten op met soms prachtige staaltjes basketbal. SV Twello was het sterkste, al scheelde het een haar of de wedstrijd tegen Basketiers 2 ging verloren. Het verschil was slechts één score in het voordeel van de Twellonaren.

Basketiers 2 onder leiding van Jan Eric Krosse eindigde uiteindelijk als derde, wat een bronzen beker gevuld met eikeltjes opleverde. Ook de tweede plek ging naar Basketiers onder leiding van Jan Berkel.

Ook een team van ouders van jeugdspelers deed mee, maar ondanks een winstpartij eindigden zij op de laatste plaats, goed voor een zak eikels. De overige plaatsen waren voor Dedein uit Didam (vierde) en Deaf Jumpers uit Arnhem (vijfde). Tijdens het toernooi was er ook een wedstrijd vrije worpen nemen - een zogeheten shoot out. Waarin Norbert van de Basketiers ouders met de winst (een lekkere appeltaart) ging strijken.

Alzheimer Café Zevenaar

ZEVENAAR - Alzheimer Café Zevenaar staat dinsdag 24 oktober in het teken van 'Foutloos leren'. Pauline Schaapsmeerders, psycholoog van Liemerije, geeft uitleg over het lerend vermogen bij dementie.

De ergotherapeut doet oefeningen, waardoor we inzicht krijgen in hoe we leren. Er is ruimte voor het uitwisselen van eigen beleving, emoties en ervaringen. Voorafgaand aan het officiële programma komt logopediste Brenda Bouwmeester kort een toelichting geven op het onderzoek Com-Mens van het Radboud UMC. Zij zoeken proefpersonen voor een kortdurende behandeling van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger die communicatieproblemen opleveren.

Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen die zelf aan dementie lijden, maar ook hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners. Het café vindt plaats in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert, Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Het programma is van 19:30 tot 21:00 uur. De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis.

Expositie Laurens Goldewijk

Foto: Ab Hendriks

ZEVENAAR - Volgend jaar beoefent de bekende pottenbakker en keramist Laurens Goldewijk het ambacht van pottenbakker ruim vijftig jaar en viert hij zijn 75e verjaardag. Een mooie gelegenheid om een overzichtstentoonstelling bij Kunstwerk! Liemers Museum te organiseren.

De tentoonstelling '50 jaar pottenbakker in de Liemers' toont een overzicht van al zijn werk, zowel uit zijn beginperiode als recent werk. Van 15 oktober tot en met 10 december is het werk van Laurens Goldewijk in het Liemers Museum te bewonderen en te koop.

Kerkberichten

Giesbeek

Dinsdag 3 okt. om 10 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor

Zaterdag 7 okt. om 19 u. Woord- en Communie/Mariaviering, Diaken A. van Boven, Caeciliakoor

Zaterdag 14 okt. om 19 u. Woord- en Communie, Past. J. Heemink, Caeciliakoor

Zondag 29 okt. om 10 u. Woord- en Communie/Allerzielen, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 14 oktober en zondag 15 oktober is er geen viering.

In het weekend van zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober is er geen viering.

H. Andreas Groessen

Op zondag 15 en zondag 22 oktober zijn er geen vieringen in onze kerk.

Populair Belgisch duo Frank en Piet

in De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 oktober geven de Belgen Frank en Piet weer een optreden in De Lantaern tijdens het Open Podium. Dit populaire duo zal het publiek trakteren op twee sets in plaats van het gebruikelijke optreden van drie kwartier. De inmiddels grote schare fans kunnen dan dubbel genieten van hun muziek gelardeerd met mooie verhalen.

De liefhebbers van rockmuziek komen op deze avond ook aan hun trekken met het Nijmeegse rocktrio De Morrès Band. De optredens beginnen om 21.00 uur en de toegang is helemaal gratis.

Frank en Piet vormen een graag gezien singer-/songwriters-duo, dat met veel plezier ook goed gekozen nummers uit de roemrijke sixties en seventies redt van de vergetelheid. Ze leven voor de muziek en laten de toeschouwer deel worden van hun verhaal. Het gaat over het leven op straat, en hun talrijke belevenissen tijdens het reizen door Europa. De teksten zwerven tussen melancholisch en humoristisch. De muziek neemt regelmatig een retourticket van roots over klassiek tot de weg terug in de delta blues.

Het recept van het rocktrio De Morrès band is een stevige en stuwende ritmesectie, gecompleteerd met krachtige vocalen en melodieuze gitaarlijnen. Dit zorgt voor melodische powerpop met veel energie en dynamiek, van stevige rocksongs tot breekbare ballads - met hier en daar wat jazzy invloeden. Muziek waar ruimte in zit, een mix van The Police meets Muse: energie, dynamiek, emotie. Een gezellig gratis avondje uit.

Kleindierenshow Oude Rijn: Jongeren aan zet

Foto: W.Kersten Keurmeesters bespreken de bevedering en kleur van een hoender

LOBITH - Op 16 en 17 september werd door de Lobithse Kleindiervereniging Oude Rijn haar jaarlijkse jongdierenshow gehouden in het gebouw van schutterij Excelsior.

Op zaterdagochtend werden de dieren door hun fokkers gebracht en na een rondje door de keurmeesters was al vrij vlug duidelijk dat de kwaliteit van de dieren op hoog niveau lag bij zowel de oudere fokkers als de jongere fokkers en het lang spannend zou blijven wie de uiteindelijke winnaar zou worden. De uitslagen waren dan ook zeer verrassend te noemen.

De winnaars waren dan ook:

Mooiste hoender: Alex van Deelen met een Assendelftse kriel.

Mooiste dwerghoender: Shirley van Deelen met een Wyandotte kriel

Fraaiste cavia: Petra Jansen met een Lilac goud wit

Fraaiste konijn: William Kersten met een Klein-zilver

Fraaiste sierduif: Alex van Deelen met een Japanse Kwartel

Mooiste dier van de jeugd: Jelske Jansen met een Pool roodoog

Gebroeders Hansen trofee: Jelske Jansen

De winnaars van de collectie prijzen waren dit jaar bij de hoenders Shirley van Deelen met 468 punten, bij de konijnen beiden met 475 punten Toon Hansen en Theo Albers en bij de siervogels Alex van Deelen met 472 punten.

Populair Belgisch duo Frank en Piet weer in De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 oktober geven de Belgen Frank en Piet weer een optreden in De Lantaern tijdens het Open Podium. Dit populaire duo zal het publiek trakteren op twee sets in plaats van het gebruikelijke optreden van drie kwartier. De inmiddels grote schare fans kunnen dan dubbel genieten van hun muziek gelardeerd met mooie verhalen.

De liefhebbers van rockmuziek komen op deze avond ook aan hun trekken met het Nijmeegse rocktrio De Morrès Band. De optredens beginnen om 21.00 uur en de toegang is helemaal gratis.

Frank en Piet vormen een graag gezien singer-/songwriters-duo, dat met veel plezier ook goed gekozen nummers uit de roemrijke sixties en seventies redt van de vergetelheid. Ze leven voor de muziek en laten de toeschouwer deel worden van hun verhaal. Het gaat over het leven op straat, en hun talrijke belevenissen tijdens het reizen door Europa. De teksten zwerven tussen melancholisch en humoristisch. De muziek neemt regelmatig een retourticket van roots over klassiek tot de weg terug in de delta blues.

Het recept van het rocktrio De Morrès band is een stevige en stuwende ritmesectie, gecompleteerd met krachtige vocalen en melodieuze gitaarlijnen. Dit zorgt voor melodische powerpop met veel energie en dynamiek, van stevige rocksongs tot breekbare ballads - met hier en daar wat jazzy invloeden. Muziek waar ruimte in zit, een mix van The Police meets Muse: energie, dynamiek, emotie. Een gezellig gratis avondje uit.

Badmintonclub Giesbeek daagt je uit

GIESBEEK - Badmintonclub Giesbeek is een sportieve en gezellige club die elke donderdag om 20:00 uur in sporthal De Panoven in Giesbeek bij elkaar komt om een 'balletje te slaan'. De zomer is op zijn retour en het wordt weer aantrekkelijk om te gaan binnensporten.

Er is nog plek voor nieuwe leden en hierbij word je van harte uitgenodigd. Om eventuele twijfelaars over de streep te trekken staan hieronder tien redenen die je helpen bij je besluit om te gaan badmintonnen bij BC Giesbeek:

Badminton is niet moeilijk: iedereen heeft het spelletje ooit wel eens gespeeld... De club bestaat uit zowel mannen als vrouwen: dus neem eventueel je vriend, vriendin, je man, vrouw,je buurman of buurvrouw mee... Badminton is supergezond: het traint je spieren, verhoogt je reactiesnelheid en verbetert je uithoudingsvermogen (eigenlijk drie redenen)... Je speelt altijd want er zijn drie speelvelden met telkens vier spelers... Badminton is niet afhankelijk van het weer: er wordt binnen gesport, het hele jaar doorJe speelt elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur: dat is slechts twee uurtjes per week... Badminton kost niet veel: jij zorgt voor je sportoutfit, de club zorgt voor rackets en shuttles... Je kan eerst een maand gratis komen spelen om erachter te komen of badminton iets voor je is... Na afloop van het spelletje kan er aan de bar uitgerust worden... En...ook niet onbelangrijk: zie het enthousiasme op de foto!

Overtuigd? Kom eens vrijblijvend kijken en spelen bij BC Giesbeek in de sporthal De Panoven in Giesbeek elke donderdag van 20:00 – 22:00 uur. Of bel voor informatie 06 12870678.

Montferland Muzikaal: muziek- onderwijs voor alle kinderen

MONTFERLAND - We hebben allemaal de intentie om ervoor te zorgen dat alle kinderen muziek kunnen maken. Toch neemt het aantal kinderen dat actief muziek maakt af. En dat terwijl we allang weten dat kinderen die muziek maken slimmer worden en competenties krijgen die ze hun hele leven kunnen gebruiken, zoals inzet, discipline, doorzettingsvermogen, luisteren, respect, complimenten geven en nuance aanbrengen. Mensen die muziek maken zijn gelukkig en gezond. Waar muziek is, is geen geweld. Muziek verbindt!

Met iedereen die daarbij een rol kan spelen, wil het initiatief Montferland Muzikaal ervoor zorgen dat kinderen op alle Montferlandse basisscholen profiteren van muziekonderwijs in een doorgaande leerlijn. De eerste aanzet daarvoor is een bijeenkomst op 21 oktober. Met basisscholen, muziekscholen, muziekverenigingen, de gemeente Montferland en Welcom willen de initiatiefnemers in een interactieve discussie kijken waar partijen elkaar vinden als het om muziekonderwijs gaat, wat knelpunten zijn en hoe ze elkaar kunnen helpen. Hoe wordt heel Montferland Muzikaal? Wie het weet mag het zeggen!

Programma

Van 10-12 uur is er een plenair gedeelte, dat geleid wordt door Ivo Kouwenhoven. Ivo is expert in het motiveren van jeugd voor het maken van muziek. Suzan Lutke gaat voor de gemeente het muziekbeleid voor de komende jaren schrijven en zij zal daarover uitleg geven. In de pauze is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Van 13-15 uur kunt u kennismaken met verschillende lesmethodes.

Aanmelden kan via karindenotter@ziggo.nl. Volg Montferland Muzikaal op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

IKC De Wissel wint wisselbeker herfstloop

BABBERICH - Zondag 1 oktober was de herfstloop de derde editie in Babberich. De afgelopen twee jaar hebben de kinderen van IKC de Wissel de wisselbeker gewonnen!

Dit jaar was het enthousiasme groot en 75 jongens en meisjes wilden ervoor zorgen dat de beker definitief in hun bezit zal blijven. Dit is gelukt. Met zelfs vijf kinderen op het individuele podium: Caro, Damian, Eric, Wessel en Tom.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 14 oktober en zondag 15 oktober is er geen viering.

In het weekend van zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober is er geen viering.

Different Generations zingt geloofsbelevenis

REGIO - Op 28 en 29 oktober zingt Different Generations de laatste geloofsbelevenis in een serie die de afgelopen vijf jaren heeft plaatsgevonden. Deze geloofsbelevenis zal in het teken staan van afscheid nemen en opnieuw beginnen.

Zoals ook bij de andere geloofsbelevenissen het geval was, wordt de dienst vrijwel geheel door het koor verzorgd. De teksten, de muziek, de handelingen. Het geheel heeft een bijzondere en serene sfeer.

De geloofsbelevenissen die we in deze afgelopen jaren hebben gebracht, zijn van heel uiteenlopende aard geweest. We hebben teksten van Toon Hermans voorbij zien komen, van Nelson Mandela, Herman Finkes, Loesje, een viering over Jeroen Bosch, over Geestkracht en natuurlijk vieringen in De Goede Week waarin de muziek uit de musical Jesus Christ Superstar werd gezongen.

Iedereen is welkom om deze voorlopig laatste geloofsbelevenis mee te vieren op zaterdag 28 oktober in de Mariakerk van Didam om 19.00 uur en op zondag 29 oktober in de Sint-Martinuskerk van Wehl om 9.30 uur.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Op zondag 15 en zondag 22 oktober zijn er geen vieringen in onze kerk.

Symbolische cheque voor Braamhuis

ZEVENAAR - Op zaterdag 23 september heeft wethouder Stef Bijl een symbolische cheque, welke een subsidie symboliseert, overhandigd voor de nieuwe kinderafdeling van het Braamhuis. Het bijzondere inloophuis zet haar deuren open voor mensen die kanker hebben (gehad), hun familieleden, overige naasten en nabestaanden.

Het Braamhuis, dat zaterdag ook het vijfjarig jubileum vierde, biedt mensen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen, advies te verstrekken en deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten.

Stef Bijl: "De gemeente Zevenaar vindt het van groot belang dat het Braamhuis gesteund wordt, mede omdat er nog geen soortgelijke voorziening in de Liemers is. Mensen moeten, ondanks alles, ook onbezorgd leuke dingen kunnen doen met anderen die hun situatie ook begrijpen. Wij vinden het daarom erg mooi dat wij op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan een goed initiatief zoals het Braamhuis."

Het aanbod van activiteiten loopt zeer uiteen: van yoga tot een workshop graffiti, van een escape room tot het maken van popcorn en het kijken van een film. Op deze manier probeert het Braamhuis mensen uit alle leeftijdscategorieën te bedienen.

Het Braamhuis is iedere dinsdag en donderdag van 10:00 tot 16:00 uur geopend en elke woensdagmorgen van 10:00 tot 13:00 uur. Aanmelden voor activiteiten kan via activiteitenbraamhuis@gmail.com, telefonisch via (0316) 332 111 of via het aanmeldformulier op www.braamhuis.nl.

H. Remigius Duiven

Zondag 15 oktober om 11.00 uur. Eucharistieviering
Voorgangers: G. Remmers
Koor: Dames en Herenkoor.

Gebedsintenties 15-10:
Jan Krus
Riet van Brandenburg en Tanja Stienezen
Corry Vette- Schuerman
Dinie Hagen- van Swaaij
Marinus Mans


Zondag 22 oktober om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: G. Remmers & A. van Boven
Koor : Dames en Herenkoor

Gebedsintenties 22-10:
Theo Stevens
Paul Verhoef
Dinie Hagen- van Swaaij

Mededelingen :
Oktobermaand – Maria maand
Maria vieringen in Duiven zijn iedere woendagavond
om 19.00 uur. U bent van harte welkom.

Op zondag 29 oktober is er een Eucharistie-viering & Marketentstersdag van Schutterij Onderling Genoegen.
Muzikale medewerking: Liemers Harmonie Duiven en Koor In Between.

Op donderdag 2 november is er de Allerzielenviering om 19.00 uur .
Na de viering in de kerk is er een korte plechtigheid op het kerkhof naast de kerk. Door een brandend kaarsje bij een graf of bij de Piëta te plaatsen gedenken we alle overledenen. U bent van harte uitgenodigd.

Heeft u expertise voor Westervoort?

WESTERVOORT - Hoewel omringd door de Rijn en IJssel zijn er in Westervoort maar weinig plaatsen waar inwoners van het omringende water kunnen genieten. Wat denkt u van een plek ergens bij onze dijken of de daar gelegen waaijen, waar wandelaars en fietsers even heerlijk kunnen zitten en samen kunnen genieten van de schoonheid van het landschap en het nabijgelegen water?

De gemeente Westervoort nodigt een ieder uit om mee te werken aan de ontwikkeling hiervan. "Wilt u belangeloos uw kennis op één van onderstaande gebieden inzetten en iets voor Westervoort betekenen? Dan hopen wij u binnenkort te verwelkomen op een eerste, vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst waarin wij onze ideeën en ambities graag aan u uiteen willen zetten. U kunt daarna zelf beslissen of u samen met andere bevlogen Westervoorters de door ons aangereikte handschoen wilt oppakken.

We zoeken mensen voor een samen te stellen projectgroep met kennis of ervaring op het gebied van bijvoorbeeld landschaps- en/of tuinarchitectuur, bouwkunde, inkoop, horeca, horeca zorgconcepten, projectmanagement, waterbouw, recreatie, subsidies of biologie."

De projectgroep werkt zo veel mogelijk zelfstandig. De wens is dat de projectgroep voor de zomer van 2018 een concreet projectplan presenteert.

"Woont u in Westervoort en heeft u interesse in deze uitdaging? Meldt u dan aan voor de eerste informatieve bijeenkomst bij mevrouw Karin Hammink, karin.hammink@westervoort.nl of (026) 3179911. Uiteraard kan zij u ook meer vertellen over dit project."

Programma Kunstwerk! Het Musiater

Foto: Mischa Muijlaert

Maaike Widdershoven, Ruud Bos en Tony Neef

Weet je nog wel…

Dit hartverwarmende trio bezorgt het publiek een onvergetelijke avond. Een ode aan het Nederlandse cultuurgoed met tijdloze liedjes en verhalen uit hun rijke beroepsleven.

Een feest der herkenning met nummers van onder anderen Robert Long, Wim Sonneveld, Annie M.G. Schmidt, Frans Halsema en Toon Hermans; terwijl André Hazes, Karin Bloemen en Vader Abraham zeker niet zullen ontbreken.

Woensdag 18 oktober 20.15 uur/ Prijs 22,50 euro.

Shock 12+ (TO)

Thrillermusical naar de bestseller van Mel Wallis de Vries

Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Alleen haar fiets, haar telefoon en haar bebloede jas worden gevonden. Wat is er die avond met haar gebeurd? Beleef 'Shock' nu live in het theater als spannende thrillermusical! Naar de bestseller van Mel Wallis de Vries, de succesvolste Young Adult-schrijver van Nederland.

Met 'Shock' covermodelwedstrijd voor aanvang van de voorstelling, waarbij je kans maakt om covermodel te worden voor Mel's nieuwe boek!

Jeugd 12+ Thrillermusical. Zaterdag 21 oktober 19.30 uur. Prijs 17,50 euro.

Kunstwerk! cursus: Let's play guitar! (8 – 12 jaar)

Hoe cool is het om gitaar te kunnen spelen? Dit is je kans! Samen met andere kinderen leer je de basistechnieken en melodieën. Je speelt zelfs eenvoudige liedjes! Wij zorgen voor een gitaar. Na deze cursus kun je doorstromen naar individuele lessen of duo lessen. De cursus start op

23 oktober (Duiven) en op 24 oktober (Zevenaar). Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.liemerskunstwerk.nl.

Sponsoravond vol nostalgie bij OBW

OUD-ZEVENAAR - De sponsoravond bij en met Thoen & Thans was een rasechte OBW-avond op vrijdagavond 22 september. Ruim 100 man haalden herinneringen uit het kampioensjaar 1996 met elkaar op en samen keken ze vooruit naar dit seizoen.

Zowel OBW 1996 als OBW 1 was bijna in z'n geheel aanwezig en met diverse grote namen uit het OBW heden en verleden, als Jan Willemsen, Nico Ruikes, Fred de Jager, Fred Kruijs, Gerold Bolder, Sjors Beenen, Dick, Piet, Freek en Wouter Gesthuizen vlogen de mooie anekdotes over de tafel in een open sportcafé. Dit alles onder leiding van Hans Jansen.

Na afloop werd er uiteraard nog lang nageborreld onder het genot van een biertje en de goede zorgen van Marita Reijmer, eigenaresse van de prachtige nieuwe gelegenheid Thoen & Thans in hartje Oud-Zevenaar! Kortom, een zeer geslaagde sponsoravond!

Peter van Ooijen 60 jaar KNDB-lid

ZEVENAAR - Dinsdag was het geen gewone clubavond voor Damclub Zevenaar, maar een speciale avond. Voorafgaand aan de bondswedstrijd tegen Brummen werd Peter van Ooijen gehuldigd, omdat hij deze maand 60 jaar lid is van de KNDB (dambond).

Peter begon al op jonge leeftijd met dammen, maar werd pas KNDB-lid, toen hij kwam te wonen in een plaats waar een damclub (Damclub Vorden) bestond. Voor zijn werk vertrok Peter in 1966 naar Zetten, waar hij damvereniging TOG (Tot Ons Genoegen) oprichtte. Zeven jaar later verkaste hij naar Groenlo en werd lid werd DIOS-Eibergen. Toen hij in 1982 verhuisde naar Zevenaar sloot Peter zich aan bij Damclub Zevenaar.

Uit handen van Hans Geurds ontving Peter een Oorkonde van de KNDB en een bos bloemen.

Sjaak Leenders 50 jaar bij Aries Natuursteen

ZEVENAAR - Sjaak Leenders uit Pannerden is deze week 50 jaar in dienst bij Ariës Natuursteen Zevenaar.

Hij begon als 15-jarige en heeft zich in het steenhouwersambacht en natuursteenvak ontwikkeld tot een all-round vakman en leermeester. Een unicum waarvoor Sjaak enorm wordt gewaardeerd.

Ook vanuit de natuursteenbranche – Branche Platform Natuursteen - ontving de jubilaris een oorkonde met felicitaties. Dit heugelijke feit heeft hij inmiddels samen met zijn vrouw, (oud-)directie en collega's op een passende wijze gevierd.

Binnenste Buiten / Inside Out

DUIVEN - Woensdag 25 oktober om 19.30 uur verzorgt Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers Duiven samen met de OGtent de thema avond: Binnenste Buiten: De wonderlijke wereld van (kinder)emoties.

De avond begint met een korte impressie van de film Binnenste Buiten/Inside Out. Daarna volgt een lezing over emotie door Marlies Bras, zij heeft een praktijk voor Integratieve Kindertherapie.

Ontdek:
-Hoe emoties tot stand komen.
-Hoe het komt dat kinderen van het één op het andere moment enorm emotioneel kunnen reageren: boos, verdrietig, brutaal, verlegen.
-Waarom is het zo lastig om op zo'n moment tot kinderen door te dringen.
-Wat je op zo'n moment het beste kunt doen en wat absoluut niet.
-Hoe komt het toch dat kinderen soms zo heftig reageren?
-Wat is de basis van dit gedrag.

Het gedrag van kinderen is afhankelijk van hoe zij zich voelen, gelukkig kun je 'Je goed voelen' trainen. Ontdek deze avond hoe snel je negatieve gevoelens om kunt zetten in positieve gevoelens en hoe je dit aan kinderen kunt leren.

Het wordt een avond waarin je veel achtergrondinformatie krijgt over emoties van kinderen en belangrijk ook: dat jij zelf ontdekt hoe simpel het kan zijn om je gevoel te veranderen!

De lezing is in filmzaal De OGtent, Remigiusplein 11 Duiven. De entree is gratis.

Combo zingt voor Hulp aan Tanzania

WESTERVOORT - Op 22 oktober zingt een combo uit Zevenaar in de eredienst van de PKN in Westervoort. Aanvang 10.00 uur, Dorpstraat 61in Westervoort. Zij zingen en spelen gratis en de collecte wordt bestemd voor hun project.

Sinds 2010 gaat er zo’n tweemaal per jaar een medisch team naar Tanzania voor het geven van specialistische zorg aan de arme bevolkingsgroep in deze streek en wordt er onderwijs gegeven aan het lokale medisch personeel. De teamleden gaan als vrijwilligers hulp bieden aan de patiënten en het medisch personeel van het Sengerema Hospital in het noorden van Tanzania.

In Afrika worden jaarlijks veel kinderen met klompvoetjes geboren. Ook een been breken betekent vaak maanden op bed liggen zonder goed herstel. Door het ontbreken van een juiste behandeling, goede nazorg en geld raken veel mensen onnodig gehandicapt. Er worden zoveel mogelijk kinderen geholpen.

Diems Golftoernooi

REGIO - Op 25 september vond het vijfde Diems Golftoernooi plaats. Ditmaal op Golfclub 't Zelle in Hengelo. Het was een zeer gezellig en geslaagd toernooi.

Rob Mos ontving de Wisseltrophee uit handen van winnaar 2016 Fred Wiegerink.

Uitslag wedstrijd hcp 24,1-36

3e prijs: Karen van de Kraats-Wever - 29 stb

2e prijs: Tony Weijkamp - 31 stb

1e prijs: Hans de Weerd - 34 stb

Uitslag wedstrijd hcp 0 - 24

3e prijs: Wilma Scheerder - 32 stb

2e prijs: Franc Scheerder - 33 stb

1e prijs: Rob Mos - 37 stb

Basketiers'71: Dames 1 wint Gelderse Derby

ZEVENAAR - Op zaterdag 7 oktober was het weer speelzaterdag voor Basketiers’71. Er waren slechts twee thuiswedstrijden. Maar niet de minste. De U12 -2 trad aan tegen Tower Jumpers. Op voorhand een mooie wedstrijd.

Het is dit seizoen voor dit team om spelenderwijs de aspecten van basketbal onder de knie krijgen. Met veel plezier, (over)enthousiasme het spel beleven in al zijn facetten. Daarbij ook nog de bal tegen de basket gooien en door het net. Al het begin is moeilijk, een verliespartij van 14 – 62. Wel met veel leerzame winstpunten.

Dan de kraker der kraker op damesbasketbalgebied in de Liemers. De dames Gelderse Derby der Lage Landen, dames 1 Basketiers’71 tegen Pigeons uit Duiven. Een affiche dat dit seizoen liefst vier keer kan worden getoond. Dit was de eerste confrontatie.

Beide teams waren uitstekend aan het seizoen begonnen, de koppositie stond op het spel. De spanning op voorhand was vele malen groter dan op en in het veld. Het werd snel duidelijk dat de dames van Basketiers’71 een maatje te groot waren.

Naar hartenlust werd de bal rondgespeeld, de schoten genomen en de punten gemaak. Het belangrijkste: de dames van Pigeons werden volledig in hun waarde gelaten. Eindstand 94-19. Later op de avond speelde het eerste herenteam nog uit tegen WSV in Apeldoorn.

Ook hier werd gestreden om iedere bal, om ieder punt en ja wel de zege werd geboekt 59-65. Kortom, een goed sportief weekend op basketbalgebied, waar we tevreden op terugkijken.

Meet & greet & eat

ZEVENAAR - Kunstenaars Maurice Kummer en Rob Chevallier zijn op 22 oktober in het Eet-Lokaal in Zevenaar.

De expositie met foto’s en schilderijen is een succes. Veel mensen vragen hoe die opvallende kunstwerken gemaakt zijn. Wat is gefotografeerd en wat is geschilderd? Rob Chevallier en Maurice Kummer vertellen over hun werk en beantwoorden vragen van 12.30 tot 16.00 uur.

Herfstwandeling in De Nevelhorst

DIDAM - IVN-werkgroep de Liemers houdt op zondag 15 oktober een excursie door het afwisselende en kleinschalige landschap van De Nevelhorst bij Didam.

"We zien bospercelen en houtwallen met diverse soorten bomen en struiken. Maar met name kijken we naar de herfst in de natuur: vruchten, zaden en paddenstoelen." De start is om 10.30 uur bij parkeerplaats van Westernboerderij De Baerle, Baarleweg 4 in Didam. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Meer info is te verkrijgen bij Alie de Bildt, 0316 526781.

Chemie in het Kunstlab

DOESBURG - Chemie is de wetenschap die zich bezig houdt met de kennis van stoffen zoals die zijn opgebouwd uit elementen. Chemie is ook de mentale verbondenheid tussen personen.

Hoe hebben de leden van het Kunstlab Doesburg dit thema vertaald in schilderijen, foto's, textiel, zilver? Kom tot en met 28 oktober kijken naar de expositie Chemie en laat je betoveren. Het Kunstlab Doesburg is gevestigd in de Ooipoortstraat 35. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.kunstlabdoesburg.nl.

Restaurant Villa Copera introduceert onbeperkt hapjes proeven

SPIJK – Op een unieke locatie aan de Spijksedijk, met schitterend uitzicht over de Rijn, is het heerlijk toeven in restaurant Villa Copera. De sfeervolle ambiance, de creatieve culinaire creaties en het gastvrije team; op alle vlakken ligt de kwaliteit op hoog niveau. 'Behalve de prijs, die houden we lekker laag', aldus mede-eigenaar Jeroen Fierkens.

Pas 23 jaar is Jeroen, als hij het leegstaande karakteristieke pand aan de dijk nieuw leven inblaast. Hij maakt zijn droom waar, als hij samen met ervaren chef-kok Aran Tijmense, het nieuwe restaurant Villa Copera opent. De enthousiaste ondernemer heeft hierin duidelijk zijn eigen weg gekozen. Jeroen: 'Wij hebben zo onze eigen streken' is ons motto. Daarmee bedoelen we vooral dat we koken met verse streekproducten en dat we het echt net even anders doen. Wij willen graag dat de drempel laag is. Uit eten bij Villa Copera betekent: in een ongedwongen sfeer een avond lang tafelen, met oog voor details maar voor een gangbare prijs.' Zo ontstond de ludieke hapjesavond op woensdag. Het is dé manier om kennis te maken met de keuken van Villa Copera. Van 17.30 tot 21.30 uur kunt u dan onbeperkt kleine gerechtjes proeven. Voor 29,50 euro bestelt u zo vaak als u maar wilt! Een leuk idee voor een gezellige avond met vrienden of collega's bijvoorbeeld. En ook de wildliefhebbers kunnen vanaf heden weer hun smaakpapillen laten verwennen bij Villa Copera. Tip: Reserveer alvast voor december voor de kerstbrunch of het vier- of vijfgangen kerstdiner. Komt u lekker genieten? www.villa-copera.nl.

Benefietconcert Kom-Fort in samenwerking met Burgers van Diem

DIDAM - Op 28 oktober vindt er een benefietconcert plaats op initiatief van 'Burgers van Diem' in samenwerking met 'Het Kom-Fort'. De opbrengst is bestemd voor Het Kom-Fort, een kleinschalig woonproject voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

Ruim tien jaar geleden ontstonden de plannen hiervoor. De jongeren gaan wonen in een eigen appartement onder begeleiding van een zorgpaar. Een aantal jaren geleden waren er plannen om het woonhuis in de wijk De Kom te bouwen. Vandaar Kom-Fort verwijst naar veilig en sterk en daardoor levensbestendig.

Het Kom-Fort was als naam zo ingeburgerd bij alle betrokkenen, dat iedereen de naam wilde behouden. Kom staat nu ook voor, wel-Kom en Kom-fortabel!

Op dit moment is men volop aan het bouwen op de hoek van de Rozenstraat/Lupinestraat. De verwachting is dat het huis, eind maart wordt opgeleverd. De opbrengst van het benefietconcert komt geheel ten goede voor de aankleding van de gemeenschappelijke ruimtes.

Brood op de Plank, Pluto 34 en Peter Loeters, werken belangeloos mee aan dit geweldige concert. Het belooft een sfeervolle muzikale avond te worden. De aanvang is 19.30 uur. Kaartjes kunnen vanaf 7 oktober worden gekocht bij Burgers van Diem en kosten tien euro per stuk.

Programma Filmhuis Zevenaar

Tijdens de herfstvakantie wordt het avonturen- en sprookjesfestival georganiseerd van zo 15 - zo 22 oktober. De films die draaien zijn toen mijn vader een struik werd (zo 15/10, ma 16/10, di 17/10). Toda vlucht voor de oorlog en komt in absurde situaties terecht. En de grote vriendelijke reus (do 19/10, vr 20/10, zo 22/10). De grote reus laat sofie de magische reuzenwereld zien. Beide om 14:30u.

Poppentheater de toverbezem speelt op wo 18/10 14:30u. Jan klaassen en katrijn in het sprookjesbos. Zij gaan samen picknicken in het bos. Jan mag eerder naar het bos en kan nu een lekker dutje doen bij de oude waterput. Maar van het dutje komt weinig!

Kinderen kunnen meedoen met dit festival door een spannend verhaal of sprookje te schrijven. Het verhaal van maximaal een half a4tje wordt thuis geschreven, alleen of met hulp van ouders. Daarna wordt het meegenomen naar het filmhuis. De leukste worden voorgelezen en de origineelste krijgt een prijs.

Sprakeloos is de openingsfilm van de cursus boek en film, do 12/10 19:15u. De verfilming van lanoyes succesroman. Over zijn moeder die na een beroerte haar spraak verliest, haar strijd en aftakeling. En over haar schrijvende zoon die geen letter meer op papier krijgt. Zo 15/10, di 17/10 20:15u en di 17/10 10:30u.

Dunkirk opent met honderdduizenden britse en geallieerde troepen die omringd worden door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand. De kijker ervaart zintuiglijk hoe futiel het leven van een enkele soldaat is. Vr 13/10 en ma 16/10 20:15u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Primi Dentes, uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses

ARNHEM – In onze tandprothetische praktijk behandelen wij iedereen die een kunstgebit draagt of een kunstgebit wenst te dragen. U kunt terecht bij ons voor het aanmeten en vervaardigen van uw nieuwe gebitsprothese maar ook voor allerhande reparaties. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts. U kunt gewoon binnen lopen in onze praktijk of telefonisch een afspraak maken.

Primi Dentes staat voor kwaliteit. Onze vakbekwaamheid en onze passie zijn onze grootste troeven. Naast een goede functie van uw kunstgebit besteden wij ook aandacht aan de esthetiek van uw nieuwe gebit of tanden. Een mooi gebit komt het best tot zijn recht door het een natuurlijke vorm te geven of te bewaren. Alles is mogelijk naar uw specifieke wensen.

Denkt u aan implantaten?
Het komt voor dat patiënten met een kunstgebit moeite hebben met spreken of kauwen. Een klikgebit kan dit verhelpen. We bespreken graag met u de mogelijkheden.

Voor erg gevoelige kaken vervaardigen wij ook flexibele protheses. Dankzij hun veerkrachtige basis zitten ze uiterst comfortabel.
De meeste behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wij declareren voor u bij uw zorgverzekeraar. Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u steeds bij ons terecht.

Wij zijn momenteel op zoek naar een allround tandtechnicus/KPT (m/v) voor het verrichten van alle werkzaamheden betreffende prothetiek.
Wij zoeken:
-enige jaren relevante werkervaring,
- goed technisch inzicht,
- zowel zelfstandig als in team kunnen functioneren,
- flexibel en gemotiveerd

Interesse? Graag je cv en motivatiebrief naar:

Primi Dentes Tandprothetische praktijk; Paul Krugerstraat 2; 6814 AS Arnhem; 026 - 84 84 887, www.primidentes.nl; info@primidentes.nl

Kinderopvang Zonnekinderen op studiereis in Italië

ZEVENAAR - Van 1 tot en met 4 oktober bezocht een groep medewerkers van Zonnekinderen de stad Pistoia in Italië. IKC directeuren, stafmedewerkers en teamcoördinatoren deden inspiratie op over het gedachtegoed van Reggio Emilia waar deze streek ook bekend om staat.

Binnen Reggio Emilia ligt de nadruk op het luisteren in plaats van op het vertellen. Er gaat veel aandacht naar het creëren van een uitnodigende, inspirerende omgeving, waardoor kinderen zich gestimuleerd weten zich te uiten en hun creativiteit te ontwikkelen. Een belangrijke rol is hierin niet alleen weggelegd voor de pedagogisch medewerkers, maar ook voor de ouders. Ieder kind is hier het stralend middelpunt, iets wat perfect aansluit op het motto van Zonnekinderen en de IKC's.

Middels het bezoeken van een aantal kinderdagverblijven en kleuterscholen hebben de medewerkers volop ideeën op gedaan om de kwaliteit van de opvang verder te verhogen. Er is veel tijd besteed aan het maken van de vertaalslag vanuit de Italiaanse cultuur naar de Nederlandse, maar wel passend binnen de filosofie van Zonnekinderen. Iedereen heeft veel zin om aan de slag te gaan met de ideeën en te zien hoe de kinderen hiervan profiteren. Als laatste stond er een bezoek aan Florence op het programma, een mooie afsluiter van een inspirerende studiereis.

Trouwbeurs in Babberich

BABBERICH - Woensdagavond 25 oktober vindt er een grootse trouwbeurs plaats in restaurant 't Centrum in Babberich! De beurs is gratis toegankelijk tussen 19.00 en 22.30 uur.

Trouwen. De organisatie bestaat uit drie dames: Marga Nienhuis, buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), Marita Reijmer, Restaurant 't Centrum, en Kim Bloemberg, Bloemberg Mannenmode. De dames worden elk jaar enthousiaster waar het gaat om de organisatie van de trouwbeurs. "We krijgen zulke leuke reacties en telkens horen we dat het een unieke beurs voor de regio is."

Standhouders. Onder de meer dan dertig standhouders bevinden zich een patisserie, een juwelier, bruidswinkel en herenmode, een drukkerij maar natuurlijk ook een kappers en fotografen. Evenals vorig jaar zijn er modeshows en is er live muziek. Ook dansschool Vida is aanwezig. "Zij laten zien dat het voor alle bruidsparen mogelijk is een openingsdans te leren!"

Thoen en Thans. Tijdens de beurs is er ook een mogelijkheid Thoen en Thans in Oud-Zevenaar te bezoeken. Marita Reijmer vertelt: "Nu Thoen en Thans geopend is willen we iedereen natuurlijk laten kennismaken met het restaurant en de zaal met prachtig uitzicht op de kerk en het kerkplein. Op 25 oktober gaan we ervoor zorgen dat bruidsparen nog dezelfde avond een bliksembezoek kunnen brengen aan Oud-Zevenaar!"

Met de diversiteit aan standhouders is de Trouwbeurs het bezoeken zeker waard. Marga Nienhuijs is er zeker van dat bezoekers alle informatie vinden die ze zoeken. "Wie van te voren wil weten welke standhouders aanwezig zijn kan daarvoor terecht op www.centrumreijmer.nl."

Ze zijn er weer in de meest uitbundige kleuren! Kies zelf winterviolen bij kwekerij Gerritsen

HUISSEN – Het is weer één immens grote kleurrijke wereld in de kassen van kwekerij Gerritsen. In meer dan honderd verschillende kleuren staan (en hangen!) de winterviolen te pronken. Wilbert en Anita Gerritsen zijn de afgelopen maanden weer met liefde en passie aan de slag gegaan om de klanten weer de mooiste winterviolen voor te toveren.

Het zijn weer winterviolen van een allerbeste kwekerskwaliteit, die tegen vriendelijke prijzen aan de particulier worden verkocht. Kom maar kijken in de mooie kas met al die kleurige klein- en grootbloemige violen! Klaar om meegenomen te worden naar uw eigen tuin, terras en balkon!

Nu het herfst begint te worden, kunnen de kale plekken prima worden ingevuld door de kleurrijke viooltjes van kwekerij Gerritsen. Dat betekent extra kleur en fleur, zeker tot aan de vorst. En wordt het weer beter, dat bloeien deze violen weer op! Het zijn de meest dankbare plantjes in dit seizoen.

Viooltjes uitzoeken is bij Kwekerij Gerritsen een feest, gewoon een uitje! Je kunt zelfs met je eigen scootmobiel over de brede vaste paden door de kas rijden en je viooltjes uitzoeken. Neem gerust bakjes en de potten mee, waarin ze moeten staan en selecteer de beste kleurcombinaties. Bewonder ook de bakken met trendy hangviolen, die echt gaan hangen en vorig seizoen al erg gewaardeerd werden. Nu verkrijgbaar in een tiental kleuren! Een kadootje? Maak er aan de inpaktafel een leuk geschenk van!

De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Polman Opticiens toont grootste brillen- collectie van Nederland op Eyewear Event

ARNHEM – Op 22 oktober kijkt u uw ogen uit in de Eusebiuskerk in Arnhem, tijdens het unieke Polman Opticiens Eyewear Event. Nergens vindt u zo'n grote collectie kinder-, heren-, dames- en zonnebrillen bij elkaar! Tussen 11.00 en 18.00 uur wordt u hartelijk ontvangen door vakkundige optiekspecialisten.

Polman Opticiens mag de titel 'Nederlands Beste Opticien 2016' dragen, dus van het Eyewear Event mag u wel wat verwachten. Zo zullen diverse internationale topmerken vertegenwoordigd zijn. Van gerenommeerde merken zoals Lindberg, Adidas, Bentley, Cartier, Gucci en Ray-Ban zijn de nieuwste modellen te zien, aan te meten en te bestellen. U wordt geïnformeerd over de nieuwste technieken zoals onder andere de dyslexiebril. Deze bril is een uniek hulpmiddel dat kinderen maar ook volwassenen met dyslexie kan helpen met het leren lezen. Of laat u verwonderen door een demonstratie van de Orcam MyEye. Deze bril kan gedrukte tekst lezen en zelfs gezichten van bekenden herkennen die al eerder in beeld zijn geweest! Voor slechtzienden geeft het een vertrouwelijk gevoel om te weten wie er voor ze staat. Kom het ervaren in de Eusebiuskerk aan het Kerkplein 1 in Arnhem en maak tevens kans op een reischeque ter waarde van 250 euro.

Oktober bijzondere actiemaand bij Bodywear Superstore

DUIVEN - Bodywear Superstore in Duiven heeft de hele maand oktober een geweldige aanbieding op lingerie van Anita en Felina. Je krijgt liefst 25 procent korting op deze merken. Er is ook volop nieuwe nachtmode gearriveerd dus kom snel langs, de keus is enorm!

Lingerie van het merk Anita staat voor pasvorm, functionaliteit, esthetiek en comfort. Anita heeft een enorm creatief team en werkt voortdurend aan het ontwikkelen van nieuwe materialen en perfectioneren van de pasvorm. Nieuwe trends, jarenlange ervaring en het enthousiasme voor het dragen van mooie producten dragen bij aan de populariteit van Anita. Deze maand oktober bij Bodywear Superstore met een énorme korting van 25 procent, het persoonlijke maatwerkadvies van de zeer ervaren medewerkers is natuurlijk altijd gratis. De lingerie van Felina kent dezelfde mega korting! Dit merk is een echte klassieker. Veel dames wonen er bijna in, stevig voor de grote (cup)maten en perfect voor de grote omvangsmaten, comfortabel en omvat uw borst helemaal. Al meer dan 130 jaar worden door Felina BH's, slips en body's met veel ervaring speciaal ontworpen voor de wensen en eisen van zelfbewuste vrouwen die midden in het leven staan. Profiteer dus van de actie deze hele maand oktober en verwen uzelf met deze korting. Bodywear Superstore is de grootste lingerie-badmodewinkel voor hem en haar in Nederland met de meest ruime keus. BH cupmaten maat A t/m L. 7 dagen per week open, gratis parkeren! www.bodywearsuperstore.nl Rijksweg 26 Duiven; 026 7370298.

Siebenhellerbouw.nl samen duurzaam ontwikkelen

HUISSEN - Ik sta voor 40 jaar ervaring in de bouw wereld. Als allround bouwkundige pak ik alle projecten aan, van klein tot groot. En dat kan ik laten zien. Voor mij is geen klant gelijk en ik benader ieder vraagstuk (van verbouwing tot nieuw te bouwen warehouse) met evenveel professionaliteit. Ik deel mijn kennis graag, dat is een van mijn sterke kanten. Ik ben gedreven, een tikkeltje eigenwijs en streef ernaar van elk project een succes te maken.

Het bouwproces hebben wij onderverdeeld in bouwblokken. Deze bouwblokken refereren simpelweg naar de diensten van SiebenhellerBouw.nl. Enerzijds geven ze stap voor stap een (ver)bouw proces weer, anderzijds laten ze zien welke opdrachten je ook los van elkaar bij mij weg kunt zetten. Transparant, overzichtelijk en snel, gelijk aan hoe ik graag werk.

Wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Of heeft u gewoon een bouw gerelateerde vraag? Neem contact op via www.siebenhellerbouw.nl. Wie weet tot snel!