GN Berg en Dal Heumen Mook

25 januari 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 25 januari 2017


Veel gitaarnieuws op Gitaarbeurs Groesbeek

GROESBEEK - Tijdens de Gitaarbeurs Groesbeek op 12 februari zal er van 10:00 tot 17:00 uurveel nieuws te zien zijn op gitaargebied. De standhouders uit Nederland, Duitsland en Frankrijk brengen zowel nieuwe gitaren en versterkers mee als ook veel onderdelen en vintage gitaren.

Er is een groeiend aantal gitaarbouwers die instrumenten bouwen van zeer hoge kwaliteit en vaak modellen maken die erg origineel zijn. Veel bezoekers komen naar de gitaarbeurs om zich op de hoogte te stellen van wat er op gitaargebied gebeurt en om de 'feel' en klank van een gitaar ter plaatse te kunnen ervaren.

De Groesbeekse gitaarbeurs staat bekend om zijn boeiende programma van optredens, clinics en demonstraties en ook dit jaar valt er weer te genieten van onder andere Joanna Weston, The Mule Stompers en Luke V. Martin. Voor diegenen die in de techniek zijn geïnteresseerd is er een clinic over gitaarbouw en de houtsoorten die daarin worden gebruikt.

De organisatie, zoals altijd in handen van gitaarvereniging VVG en cultureel centrum De Mallemolen, doet haar best er weer een geslaagde dag van te maken en hoopt dat er veel gitaarliefhebbers de weg naar Groesbeek zullen weten te vinden. Entree: vier euro (tot 13 jaar gratis). Meer informatie staat op www.gitaarbeurs.nl.

Jurgen den Erste nieuwe prins Deurzakkers Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Zaterdagavond 21 januari werd de 42-jarig Jurgen Schuurman tijdens de pronkzitting in De Sprong als de nieuwe prins geïnstalleerd van carnavalsvereniging De Deurzakkers uit Ooij.

Jurgen kreeg de versierselen – die bij een Prins horen - omgehangen door de koningin van schutterij Eendracht, Christine Peters. Jurgen den Erste 'De Reizige Roos' zal het komend carnavalsseizoen de scepter zwaaien bij de Ooijse carnavalsvereniging De Deurzakkers samen met zijn twee hofdames Jolanda en Nicole.

Groesbeekse poëzie met Japanse inspiratiebron

GROESBEEK - In Den Haag, Nijmegen, Lopik en Groesbeek hebben zo'n 40 ouderen geschreven met Toyo Shibata als inspiratiebron. De expositie in de Groesbeekse bibliotheek bestaat uit een aantal verrassende gedichten van de KBO-schrijfgroep (en ad hoc leden) uit Groesbeek en een selectie van de gedichten uit andere plaatsen. De tekeningen op de gedichten zijn van Coen Annema. De expositie is te zien van 24 januari tot 3 februari.

Kom lezen en genieten van deze bijzondere poëzie en bedenk dat je nooit te oud bent om ook te beginnen met dichten. Het project ‘Kent u Toyo Shibata al?’ van Stichting Vleugelmoer wil ouderen graag enthousiast maken om hun herinneringen, ideeën en dagelijkse belevenissen te uiten door middel van poëzie.

Toyo Shibata (1911-2013) is een Japanse vrouw die op 92-jarige leeftijd begon met dichten en haar eerste bundel uitgaf op haar 98e. Toyo had een luchtige positieve schrijfstijl. Zij schreef voornamelijk over de mensen die dicht bij haar hebben gestaan zoals haar overleden echtgenoot, haar zoon en haar verzorgers in het verpleegtehuis. Haar werk roept op tot het liefhebben van anderen en het koesteren van dromen en hoop. In haar werk spoorde ze de lezer aan tijd vrij te maken om naar de lucht te kijken en om vriendschappen te koesteren. Alle gedichten zijn ook te lezen op www.vleugelmoer.nl.

Willy Janssen Snelschaaktoernooi

MILLINGEN - Zaterdag 28 januari houdt schaakvereniging Millingen haar jaarlijkse schaaktoernooi, gesponsord door Certichem Laboratory BV (Laboratorium voor kwaliteitscontrole in Malden).

Het toernooi wordt zoals gewoonlijk gespeeld in de grote zaal van De Duffelt/Bijenkorf, Gengske 10 in Millingen aan de Rijn en begint om 10.00 uur (graag om 09.45 uur aanwezig zijn). Het systeem dat tijdens dit toernooi gehanteerd wordt, is het 'Zwitsers op weerstandspunten' met een speeltempo van 20 minuten p.p.p.p. Verder is het snelschaakreglement van toepassing. Het toernooi is toegankelijk voor iedereen! Het inschrijfgeld bedraagt 6,50 euro per persoon. De volgende prijzen zijn te winnen: 1e prijs: 60, 2e prijs: 30, 3e prijs: 20 euro.

Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 27 januari 18.00 uur. Dit kan via 024 6633454 of e-mail: t.huybregts@planet.nl onder opgave van: naam + voornaam, adres + postcode + woonplaats, schaakvereniging + speelsterkte (rating ……). Bij voldoende deelname worden er twee groepen gevormd, ingedeeld op basis van rating (maximum aantal deelnemers = 60 personen).

Foto Rijnzicht in gemeentehuis

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De foto 'Rijnzicht van Millingen aan de Rijn', die heeft gehangen in de hal van de voormalige Rabobank aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn, prijkt nu in het Berg en Dalse gemeentehuis.

De gemeente was in onderhandeling met de directie van de Rabobank –na hun verstrek uit Millingen aan de Rijn- over de aankoop van de foto en daarin is overeenstemming bereikt. Sinds kort prijkt de foto in de commissiekamer van het gemeentehuis. Het is niet bekend wat de gemeente Berg en Dal voor de foto betaald heeft.

500 euro in bingo-prijzenpot

GROESBEEK – Voor de gelukkige bingospeler is er donderdagavond 26 januari 500 euro in de wacht te slepen tijdens de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

In de jackpot zit een bedrag in van 250 euro, terwijl de hoofdprijs ook 250 euro bedraagt. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open. De bingoballetjes zullen om 20.00 uur gaan rollen.

Gezellige activiteiten voor en door bewoners in Op de Heuvel

GROESBEEK - Na het buurtonderzoek ‘Prik op de Heuvel’ en verschillende pogingen om mensen toe te leiden naar Inloop en Ontmoeting op woensdag in het Voorzieningenhart Op de Heuvel, gaat het nu echt de goede kant op.

Woensdag 14 december zat het foyer van het Voorzieningenhart ineens vol met bijna 20 bezoekers, die een gratis kerststukje kwamen maken. Dit was mogelijk gemaakt door de inzet van de fietsers die de Giroesbeek hebben gefietst. Zij hebben een mooi bedrag opgehaald voor Inloop en Ontmoeting in gemeente Berg en Dal. Tijdens de kerststukjes maken gaven een aantal bewoners aan graag mee te denken over activiteiten en deze mee te organiseren. Ook sloten nog twee bewoners aan, die met het Voorzieningenhart in aanraking kwamen door ‘Prik op de Heuvel’, om mee te denken.

Vanaf woensdag 18 januari zijn er elke week van 11.00-14.00 uur activiteiten georganiseerd door vrijwilligers, ondersteund door een professional van Forte Welzijn. Via flyers (online en offline) kunt u zich op de hoogte houden van de activiteiten. Voorzieningenhart Op de Heuvel ligt aan de Ericastraat 39.

Start pilot leerlingenvervoer

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal start een pilot leerlingenvervoer het zogeheten reisbuddy-project.

Landelijk wordt er al enige tijd geëxperimenteerd met projecten waarbij leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) geleerd wordt om -onder begeleiding van een vrijwilliger- zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Het doel hiervan is dat de betreffende leerling meer zelfstandig wordt. Daarnaast bespaart de gemeente taxikosten als het project aanslaat.

Omdat het hier om een speciale doelgroep gaat moeten de vrijwilligers (onder andere studenten) worden getraind hoe met deze mensen om te gaan. Het gemeentebestuur heeft een dienstverleningsovereenkomst 2017 met MEE Gelderse Poort afgesloten voor de begeleiding van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs naar zelfstandig gebruik van het openbaar vervoer.

De kosten voor 2017 van deze pilot bedragen maximaal 20.150 euro. De verwachting is dat in 2017 tussen de 5 en 10 leerlingen mee zullen gaan doen aan deze pilot. Eind 2017 zal deze pilot worden geëvalueerd en bekeken worden of deze wordt voortgezet. Uit landelijke experimenten is gebleken dat de leerlingen die er gebruik van maken vaak verrast zijn door hun eigen mate van zelfstandigheid, terwijl de taxibus door hen soms als stigmatiserend wordt ervaren. De gemeente ziet ook haar voordelen met de pilot. Als die succesvol blijkt, betekent dit een kostenbesparing in het leerlingenvervoer.

Bibliotheek Groesbeek krijgt 394.000 euro subsidie

GROESBEEK – Openbare Bibliotheek Groesbeek dat sinds 1 januari valt onder de Stichting Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid krijgt van het gemeentebestuur van Berg en Dal een subsidie voor 2017 van 394.000 euro.

De stichting verzorgt het bibliotheekwerk voor de dorpskernen Groesbeek, Berg en Dal, Heilig Landstichting, De Horst en Breedeweg. De bibliotheek heeft zich volgens het college conform de voorwaarden ingezet voor:
- Het digitale uitlenen van boeken in de bibliotheek in De Mallemolen.
- Leesbevordering en educatie voor jeugdigen (zoals schoolbezoeken en peuterochtenden).
- Het faciliteren van aanbod voor laaggeletterden (onder andere Taalpunt en leesgroepen in samenwerking met ROC).
- Uitlening boeken voor de jeugd vanuit voorzieningenhart Op de Heuvel.

Jaarlijks vinden er ruim 180.000 uitleningen plaats. Voor de overige kerkdorpen in de gemeente Berg en Dal krijgt de Stichting Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid een bedrag van 343.00 euro.

Burgemeester biedt helpende hand bij aanleg schaatsbaan Kekerdom

Foto: Marcel Vink

KEKERDOM - Burgemeester Slinkman heeft maandagmorgen de brandweer geassisteerd met het laten vollopen van 't Haonehart in Kekerdom om een schaats- en ijsbaan te kunnen creëren.

Zaterdag waren er al vrijwilligers in de weer geweest om betonnen bandjes te plaatsen, zeil en grond te leggen, zodat het opgespoten water van de brandweer geen kant meer op kon. Het is voor Kekerdom te hopen dat de temperatuur onder het nulpunt blijft, zodat Kekerdom zijn eigen schaatsbaan heeft mede dankzij burgemeester Slinkman.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 29 januari Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. J. Mol uit Bathmen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Epafras, een oecumenisch christelijke organisatie die geestelijke steun geeft aan Nederlandse gevangenen in buitenlandse gevangenissen,

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Groesbeekse judoka's succesvol op prestigieus toernooi

GROESBEEK - De Groesbeekse judoka’s Mirthe van Kerkhof (12) en Kim Wijers (13) hebben onlangs een puike prestatie geleverd op het prestigieuze Matsuru Dutch Open Espoir in Eindhoven. Aan dit internationale toernooi doen talenten uit een groot aantal Europese landen mee.

In de leeftijdscategorie judoka’s jonger dan 15 jaar, haalde Mirthe van Kerkhof in de gewichtsklasse -36 kilogram een zilveren medaille. Na diverse rondes groeide zij duidelijk in het toernooi en door met name de halve finale op zeer overtuigende te winnen, trof zij in de finale de regerend Nederlands kampioene. Deze spannende eindstrijd werd pas in de verlenging op shido beslist. De Groesbeekse zette een schouderworp in maar maakte hierbij een aanvalsfout. Vorig jaar nog wist Van Kerkhof de felbegeerde titel in een gewichtsklasse lager op haar naam te schrijven.

Kim Wijers stond ook heel sterk op de mat en legde met gevarieerd judo knap beslag op het brons. In de categorie -48 kilogram wist zij met enkele winstpartijen door te dringen tot de halve finale waarin de sterke Lieke Derks haar opponent was. Die werd na een gelijk opgaand gevecht verloren. In de strijd om de derde plaats wist Kim zich echter goed te herpakken. Een mooie offerworp werd door de scheidsrechter beloond werd met een waza-ari. Deze voorsprong werd niet meer weggeven waardoor het verdiende eremetaal mee naar Groesbeek kon.

Beide tieners komen uit voor Stichting Top Judo Nijmegen. De eerste stappen op de mat werden ooit bij Judovereniging Groesbeek gezet. Die vereniging blijkt al langer een kweekvijver voor succesvolle wedstrijdjudoka’s.

Repair- en Internetcafé in Den Ienloop Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 28 januari is er van 10.00 tot 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115 weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn

Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes.

Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis op 4 maart, 25 maart, 29 april, 27 mei, 24 juni, 30 september, 28 oktober en 25 november. Spullen kunnen ingebracht worden tussen 10.00 en 12.00 uur.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator; 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Bijna carnaval en een draadje los?

MILLINGEN - U zoekt in uw carnavalskoffer naar de outfit voor de optocht maar wat blijkt? Uw kostuum is niet ongeschonden uit het feestgedruis van vorig jaar gekomen. Of misschien wilt u er wat extra glitters op, of een strookje erlangs.

Geen nood, voor kleine reparaties aan uw carnavalskleding bent u welkom bij het Repaircafé in Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn op zaterdag 28 januari van 10.00 tot 12.00 uur. Naaimachines, naald en draad zijn aanwezig. De kleding, stof en versiersels dient u zelf mee te brengen.

Waterleiding gesprongen in Beek

Foto: Marcel Vink

BEEK – Donderdagavond is spontaan een waterleiding gesprongen bij de Bongerdstraat ter hoogte van de Koekkoekstraat in Beek.

De vrijwillige brandweer van Beek heeft direct een gedeelte van de straat afgezet in verband met eventuele gladheid. De linten die door de brandweer waren aangebracht zijn later op de avond door de gemeente vervangen door afzethekken om ongelukken te voorkomen.

Omdat Vitens pas vrijdagmorgen aan de slag is gegaan om de gesprongen leiding te repareren zijn er vanaf donderdagavond 20.30 uur vele duizenden liters water in het riool gestroomd.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK - Bij een aanrijding op de kruising Spoorlaan/Nijverheidsweg in Groesbeek zijn donderdagmorgen twee auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobiliste uit Groesbeek die vanaf de Nijverheidsweg de Spoorlaan wilde oversteken en daarbij een plaatsgenoot over het hoofd zag. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij en raakten niet gewond. Een van de auto's was zo zwaar beschadigd dat deze moest worden afgesleept.

De Treffers boekt zesde overwinning op rij

GROESBEEK - De zegereeks van voor de winterstop is voortgezet. De zesde overwinning op rij werd zaterdag in en tegen Spakenburg geboekt. De Groesbekers wonnen met 3-4 in een wedstrijd waarin aardig wat fouten werden gemaakt en waar De Treffers als enige ploeg aanspraak mocht maken op de overwinning.

De thuisploeg startte met druk zetten en kreeg in de vijfde minuut de eerste kans Niels Kornelis kon gemakkelijk redding brengen aan het schot van Spakenburg spits Oliver Pilon. Een minuut later was het wel raak, een corner werd binnen geschoten door de geheel vrijstaande Veerman. In de achtste minuut verstapte keeper Arends zich en moest geblesseerd het veld af. Scheidsrechter Keijl strafte Pim Balkestein met geel, maar die had er helemaal niets mee te maken. Na nog een kans voor Spakenburg, die gered werd door Frenk Keukens. Even later speelde Draganovic de bal te zwak terug naar de ingevallen keeper; Nick de Bondt was er als de kippen bij om de bal mee te pikken, maar hij werd door de keeper neergehaald met als resultaat een penalty en een gele kaart voor Spakenburg. Wesley Meeuwsen benutte de penalty 1-1.

Toen minuten later kwam De Treffers op voorsprong. Coen Maertzdorf begon op eigen helft een lange rush en bekroonde deze met een assist,hij vond Rick Verbeek die de bal inkopte: 1-2. Voor rust was het weer raak voor De Treffers, keeper Timmermans van Spakenburg schoot slecht uit slechts 25 meter voor de goal voor de voeten van Rick Verbeek die de bal in de kruising schoot 1-3. In de 59ste minuut werd de 2-3 aangetekend, een voorzet werd niet goed afgewerkt, waardoor Pilon kon scoren 2-3. Een minuut later was het Rick Verbeek die de bal naar Nick de Bondt speelde: 2-4. Dertien minuten later kopte Oliver Pilon de 3-4 binnen, wat tevens de eindstand was.

Door deze drie punten staat De Treffers op de tweede positie in de tweede divisie. Zondag aanstaande wordt op sportpark Zuid de streekderby gespeeld De Treffers – TEC uit Tiel; aanvang 14.30 uur.

Judotoernooi Groesbeek op zondag 29 januari

GROESBEEK - Dit jaar wordt voor de 30e keer het jaarlijkse, grote Breedtesport Judotoernooi Groesbeek georganiseerd. Komende zondag 29 januari in sporthal Heuvelland komen 530 jonge judoka’s uit het hele land bij elkaar bij elkaar om deel te nemen aan wedstrijden. In totaal hebben 48 sportverenigingen uit het hele land hebben zich opgegeven voor dit evenement.

Het toernooi is vooral bedoeld voor beginnende, jonge judoka’s: jongens en meisjes. Om het voor die beginners nog aantrekkelijker te maken is weer onderscheid gemaakt tussen beginnende beginners met weinig tot geen wedstrijdervaring en beginners die al wel regelmatig meedoen aan wedstrijden. U kunt kinderen van 6 jaar oud op hun eigen, onnavolgbare manier zien judoën. De jonge judoka’s voelen zich op hun gemak en kunnen een leuk en speels wedstrijdje laten zien. Iedereen is dik tevreden na afloop.

Het aantal inschrijvingen was dit jaar weer goed, het toernooi zit meer dan vol, dus het belooft weer een mooi spektakel te worden, waar natuurlijk ook kwalitatief goede en spectalulaire wedstrijden te zien zullen zijn, met name bij de oudere, ervaren leeftijdsgroepen.

De 530 deelnemende judoka’s zijn in liefst 108 verschillende categorieën ingedeeld, afhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht en de band die ze hebben. Ze strijden op negen matten. Aangezien er bij iedere poule drie judoka’s in de prijzen vallen, gaat meer dan de helft van hen met een mooie prijs naar huis. Bovendien krijgt iedereen een leuke herinnering mee in de vorm van een presentje. Zo draagt Judovereniging Groesbeek en Sportschool Theunissen die dit toernooi al voor de 30ste keer organiseren, geholpen door een klein legertje vrijwilligers hun steentje bij om de judosport ook voor beginnende judoka’s aantrekkelijk te maken en ze op een hoger peil te brengen.

Iedereen die judo wil zien op allerlei niveau of interesse heeft dit judotoernooi bij te wonen, is welkom. Ook voor kinderen die er misschien over denken dat ze zelf te gaan judoën is het raadzaam om eens te komen kijken. Ook ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Het toernooi begint in sporthal Heuvelland om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis; kinderen van 12 jaar tot en met 15 jaar en 65+ bedraagt de entree 1,50 per persoon; vanaf 16 jaar bedraagt de entree 2,50 euro per persoon.

Kidspowermiddag in het Marikenhuis

NIJMEGEN - Kidspowermiddag in het Marikenhuis is een ontmoetingsmiddag voor kinderen die geraakt zijn door kanker in hun omgeving. Bedoeld om samen met andere kinderen te praten, te delen, te ervaren, maar er zijn vooral activiteiten.

"We gaan samen iets doen of maken, met ruimte voor elkaars verhaal, maar vooral ook voor ontspanning en gezelligheid!

Deze activiteit is voor alle kinderen die iemand in hun omgeving hebben die kanker heeft of heeft gehad. Kom je graag samen met je broertje of zusje, of met een vriendje of vriendinnetje? Breng ze dan gerust mee. Samen is het toch het fijnste…

Aanmelden: stuur mail aan coördinator Bianca Peters kidspower@gmail.com met vermelding van de naam van het kind en de datum van activiteit waarvoor hij/zij zich aanmeldt."

Zaterdag 28 januari, 14.00 – 16.00 uur Marikenhuis, Slotemaker de Bruineweg 163. Meer informatie staat op www.marikenhuis.nl.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Henk Thijssen: 50 jaar muzikant bij fanfare Jubilate Deo

GROESBEEK - Op 14 en 15 januari vond het jaarlijkse nieuwjaarsconcert plaats van fanfare Jubilate Deo. Met als thema ;Spotlights on Jubilate Deo' stonden er tijdens dit concert diverse solisten in de schijnwerpers. Een bijzonder moment tijdens het nieuwjaarsconcert was de huldiging van Henk Thijssen voor zijn 50-jarig lidmaatschap.

Wat dit gouden jubileum extra bijzonder maakt is dat Henk al 50 jaar spelend lid is. Afkomstig uit een echte Jubilate Deo familie was het ook niet zo gek dat Henk al op jonge leeftijd een instrument in handen kreeg gedrukt. Enige vraag was nog van wie hij les zou krijgen: van Ome Jan, Ome Piet of Ome Toon. Begonnen op de bugel schakelde Henk later over op de trompet. Dit tot grote vreugde van de trompetsectie! Tot op heden is Henk leider van de trompetsectie en zeer geliefd binnen het orkest. Henk is een trouw lid en bijna altijd aanwezig op de repetities.

Door de jaren heen heeft Henk ook verschillende vrijwilligersfuncties binnen de vereniging bekleedt. Zo is hij instructeur van de tamboers geweest en leidde hij nieuwe blazers op. Nog steeds neemt Henk bij serenades en straatoptredens de rol van plaatsvervangend dirigent op zich. Aan het beheer van De Sleutel draagt Henk ook zijn steentje bij en zorgt hij ervoor dat de gebruikers van De Sleutel er warmpjes bij zitten. Fanfare Jubilate Deo prijst zich rijk met een muzikant en vrijwilliger als Henk in haar gelederen.

Verkeerslichten in centrum drie maanden op knipperen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Wethouder Alex ten Westeeneind wil als proef de verkeerslichten in het centrum van Groesbeek drie maanden lang op knipperen zetten. Hiermee hoopt Ten Westeneind een einde te maken aan het file probleem op de Pannenstraat en Molenweg in Groesbeek.

In die drie maanden zal er een onderzoek plaatsvinden wat de gevolgen zijn van de uitgeschakelde verkeerslichten. Ouders van schoolgaande kinderen hebben al hun vraagtekens gesteld bij het uitschakelen van de verkeerslichten, hun kinderen moeten wel veilig over kunnen steken zijn zij van mening. Misschien is de oplossing om de verkeerslichten op die schooltijden af te stellen en de rest van de dag uit te zetten, aldus Ten Westeneind.

Onlangs zijn de verkeerslichten – tijdens de aanleg van de rotonde op de Nieuweweg / Zevenheuvelenweg – enkele weken uitgezet en toen bleek dat het fileprobleem in Groesbeek centrum opgelost was. De komende drie maanden zal bekeken gaan worden wat de gevolgen zijn van het uitzetten van de verkeerslichten. Mogelijk zal dan de route centrum weer als sluiproute gaan functioneren. Ten Westeneind hoopt dat de proef op alles een antwoord zal geven en dan zullen we definitief een besluit nemen.

Foto van Groesbeekse fotograaf Luijben (4)

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Intussen zijn er wel duizend foto´s van Arnold Luijben (1923 - 1996) van vlak na de oorlog gepubliceerd. Toch zijn er nog negatieven die hoognodig ´belicht´ moeten worden. Deze keer betreft het een opname van een circa 1946 gevierd bruiloftsfeest van een nog onbekende familie en een niet gelokaliseerd huis. In ieder is het niet in Breedeweg, de Horst of Lagewald, daar stond geen huis meer overeind.

Behalve het modebeeld van die tijd, toont deze foto het aanzien van één van de 736 lichtbeschadigde huizen in Groesbeek. 314 waren zwaar beschadigd en geheel verwoest 325 huizen. Ook van de lichtbeschadigde was geen ruit heel gebleven, gevolg van de luchtdruk van ontploffende granaten. Al wat glas was lag aan diggelen, niet alleen in Groesbeek maar in alle oorlogsgebieden. Zodoende was een enorme schaarste aan vensterglas ontstaan. De ramen van bewoonbare huizen werden provisorisch dichtgemaakt. Behalve met planken met kartonnen platen die voorzien waren van kleine ronde stukjes dun glas. Verder met kartonplaten met daarin een vierkantig ruitje van blauw kunstglas of broeikassenglas.

Op deze foto is zo'n noodvoorziening te zien en ook dat het daglicht het huis amper binnen kon komen. Toen er anderhalf jaar na de bevrijding te Groesbeek nog altijd een groot tekort aan vensterglas bestond, organiseerde de landelijke 'Bond zonder Naam' in 1946 de glasactie 'Ruiten Troef'. Ook het Ned. Volksherstel HARK ondernam actie. Mensen werden opgeroepen om overtollig glas (zoals schilderijglas, tuindersglas en grote stukken gebroken ruiten) op bepaalde plaatsen in te leveren. De actie sloeg vooral aan in het westen van het land, zoals bijvoorbeeld in Schiedam en Scheveningen, uit welke plaatsen in de herfst van 1946 twee vrachtwagens vol glas hier arriveerden. Zie: 'Groesbeek zal herrijzen. De periode 1945 -1955 in vogelvlucht' blz. 71 en 'Groesbeek 1945 -1950. Het dorp der verwoesting herrijst', blz. 212-213.

Negen zakken (wiet)afval gedumpt op twee plaatsen in Erlecom

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

ERLECOM – Op twee plaatsen langs het water van de Halve Galg in Erlecom is onlangs in totaal 9 zakken met vermoedelijk afval van een wietkwekerij gedumpt.

Voorbijgangers hebben de zakken aangetroffen en hebben de benodigde instanties geïnformeerd over de vondst van de zakken. De gemeente Berg en Dal heeft op haar beurt een bedrijf de opdracht gegeven de aangetroffen zakken te verwijderen. Er zal een onderzoek worden ingesteld naar de herkomst van de zakken en de eventuele dader(s).

Zin om te sporten?

MILLINGEN - Elke woensdagavond van 19.30-20.30 uur sport een groep dames van Odio in het clubhuis van Kunstrijwielvereniging Juliana.

Tijdens dit uur wordt een sportprogramma aangeboden door Irene Reimerink. Dit varieert van bewegen op muziek tot bijvoorbeeld badminton en grondoefeningen voor de spieren. Men kan dit op eigen tempo doen en het is daarom geschikt voor iedereen.

In de maanden juli en augustus en in de Kerstvakantie wordt geen les gegeven. De kosten zijn 11,60 euro per maand. Je bent dan lid tevens lid van Odio. De eerste vier lessen zijn gratis.

"Heb je zin om fijn te gaan sporten? Kom gerust eens langs! Het adres is Heerbaan 93, Millingen aan de Rijn. Ook kun je bellen met of mailen naar: Thea de Wijse, 0481 432972; w.wijse@chello.nl."

Geweldloze communicatie

BEEK - Marshall Rosenberg onderzocht diepgaand de taal. Hij kwam tot de conclusie dat onze taal een taal van krijgsheren en machthebbers is, die in de loop der tijd in alle poriën van de dagdagelijkse taal is doorgedrongen.

Zijn trainers bieden handvatten om steeds opnieuw in een gesprek verbinding te zoeken en/of aan te gaan door geweldloos te communiceren. De tweede basiscursus start in tegenstelling tot eerdere berichten 9 februari in Bibliotheek Beek – Ubbergen: Roerdompstraat 6 in Beek van 19.30 -22.00 uur (inloop 19.15 uur). Maximaal 12 deelnemers. De prijs bedraagt 75 euro voor vijf bijeenkomsten, korting voor wie dit nodig heeft. Inschrijven kan vanaf nu tot 1 februari via de site www.wylerbergkring.eu.

Sloopklus geklaard in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voor sloopbedrijf Klaassen uit Ewijk zit de klus en na enkele weken van slopen er bijna op. De afgelopen weken is er een einde gekomen aan de panden van de showroom, kantoren en garage van Tielemans aan de Pannenstraat.

Tevens moest het voormalige pand van Nikkelen Electra aan de Gooiseweg er aan geloven. De laatste en moeilijkste klus was wel het slopen van het tankstation. Niet de kiosk en overkapping maar de vier grote tanks, die zes meter diep in de grond op het terrein opgeslagen waren. Het is uiteindelijk gelukt de gevaartes boven de grond te krijgen en af te voeren. Momenteel wordt het terrein nog geëgaliseerd. De gebouwen en tankstation maken plaats voor 'Residentie Molenborgh ' bestaande uit 32 koopappartementen die zullen worden gebouwd door de Groesbeekse aannemer Janssen Groesbeek.

Wildernis onder Water voor dertig inwoners

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Zo'n dertig inwoners van de gemeente Berg en Dal zijn dinsdagavond naar het gemeentehuis gekomen om een gedeelte te zien van de serie 'Wildernis onder Water' die in het gemeentehuis van Berg en Dal werd vertoond.

In deze serie werd onder andere aandacht besteed aan het bovengronds gehaalde beekje 'De Groesbeek'. Leontine van de Stadt, de maakster van deze serie was hoogstpersoonlijk ook aanwezig. Wethouder Erik Weijers had voor enkelen die meegewerkt hebben aan het tot stand komen van deze aflevering een presentje. De aflevering wordt op vrijdag 27 januari om 19.20 uur uitgezonden op NPO2.

Switch 3: overtuigend kampioen!

MILLINGEN - Zondag 15 januari stond al dik gedrukt op de kalender bij de kinderen van Switch 3. Op naar Gent waar het eigenlijk niet meer mis kon gaan.

Ze stonden dik bovenaan in de poule, waarbij nummer 2 Isala ’77 al op grote achterstand stond en alleen theoretisch Switch nog konden inhalen. Maar zover lieten Asanke, Marit, Eva en Anne het niet komen. De eerste wedstrijd tegen Trivos werd hele dikke cijfers gewonnen, 31-9 en 26-3. Daarmee stelden ze het kampioenschap veilig. Ook de tweede wedstrijd tegen Pegasus bleven ze goed volleyballen. Uiteraard werd deze wedstrijd, met iets meer tegenstand, weer gewonnen, 24-9 en 22-11.

Hierna werden de Switchkanjers Eva, Marit, Anne en Asanke gehuldigd met het behaalde kampioenschap. Ze kregen een mooi kampioensshirt, medaille namens de Nevobo en bloemen.

Uniek concert Serenas in Zalmkerk

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Het Zalmkerkje in Millingen aan de Rijn zat zondagmiddag helemaal vol met liefhebbers van 'Serenas' om te genieten van meeslepende tango's, vurige flamenco, lichtige jazz en niet te vergeten het Nederlands lied.

Samen met Shireen Kaijadoe en Bastiaan Siemerink (gitaar) -die al eerder te gast waren in het Zalmkerkje- werd het een uniek concert. Tijdens dit succesvolle optreden werden er live-geluidsopnamen gemaakt voor het eerste album van Serenas, dat over enige tijd uit zal komen.

Gemeente gaat

armoede aanpakken en aanvragen

versoepelen

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is van plan om de armoede binnen zijn gemeente aan te pakken. Volgens de gemeente is het aantal mensen dat moet rondkomen met te weinig geld toegenomen. De gemeente heeft wel hulpregelingen maar doordat het aanvragen hiervan te ingewikkeld is, wordt er nagenoeg weinig gebruik van gemaakt.

De gemeente wil de aanvraagprocedure voor hulpregelingen versoepelen en gaat hierbij minder bewijsstukken vragen. Ondanks dat de regeling nog niet versoepeld was, hebben in 2016 165 huishoudens in de gemeente Berg en Dal een vorm van schuldhulpverlening ontvangen. Om hogere schulden bij de inwoners van Berg en Dal te voorkomen heeft de gemeente aan woningcorporaties, verzekeringen en energiebedrijven gevraagd door te geven als er betalingsachterstanden zijn. Het is de bedoeling dat dan de sociale teams zo snel mogelijk contact met de huishoudens in kwestie opnemen. De gemeente is ervan overtuigd als mensen met betalingsachterstanden bijtijds hulp krijgen bij hun financiële administratie een schuldsaneringstraject in veel gevallen kan worden voorkomen.

Locatie De Treffers voor EK-kwalificatietoernooi Oranje 017

GROESBEEK – De Groesbeekse voetbalvereniging De Treffers is in maart gastheer voor het EK–kwalificatietoernooi voor voetbaltalenten onder de 17 jaar. Op het hoofdveld van De Treffers zullen in totaal drie wedstrijden worden gespeeld.

Naast de speellocatie van De Treffers worden er ook wedstrijden gespeeld op de accommodatie van UDI'19 in Uden. Het Oranje elftal 017 –de ploeg van bondscoach Kees van Wonderen– komt één maal naar Groesbeek op zondag 19 maart aanvang 15.00 uur, zijnde de laatste poulewedstrijd tegen Italië. Bij De Treffers staan verder de wedstrijden Wit-Rusland tegen Italië (dinsdag 14 maart 19.00 uur) en Italië tegen België (donderdag 16 maart 18.00 uur) op het programma.

Nick de Bondt en Robin Janssen verlengen contract De Treffers

GROESBEEK - Nick de Bondt en Robin Janssen zullen ook volgend jaar de rood-zwarte kleuren van De Treffers verdedigen. Beide spelers kwamen met de club tot overeenstemming om hun aflopende verbintenis met een jaar te verlengen.


Middenvelder Robin gaat hiermee volgend seizoen zijn tiende (!) seizoen in bij het eerste elftal van De Treffers. Daarnaast heeft Robin in zijn jeugdjaren ook voor de trots van Groesbeek gespeeld. Robin: 'Voor mij bestaat er op dit niveau geen andere club dan De Treffers. Ik ben er trots op dat ik ook volgend jaar weer in het rood-zwart speel.'
Kenmerkend voor de 29-jarige Robin is zijn onverzettelijkheid en het feit dat elke centimeter op het veld een aantal malen per wedstrijd bezocht wordt. Daarnaast spreekt zijn clubliefde ontzettend voor hem. 'Ik word nog steeds elke training uitgedaagd en merk in alles dat de club mooie stappen aan het zetten is, daar wil graag deel van uitmaken!'


Voor Nick de Bondt was veel interesse vanuit andere verenigingen. Dit heeft Nick links laten liggen en hij is blij met zijn verlenging. 'Er waren genoeg opties om ergens anders te voetballen maar mijn gevoel bij deze club is gewoon perfect. Niet alleen de selectie en staf zijn geweldig maar het is gewoon een hele warme club.'
Linksvoor Nick gaat volgend jaar zijn tweede seizoen in op 'Zuid' en heeft zijn voetbalplezier weer helemaal teruggekregen. 'Ik had wat mindere jaren waardoor het plezier wat minder was, maar dat heb ik sinds dit seizoen weer helemaal terug. De supporters geven me een goed gevoel en ik ben blij dat ik volgend jaar nog bij De Treffers voetbal. Voor mij ideaal want het is prima te combineren met mijn opleiding Sport, Gezondheid en Management aan de HAN in Nijmegen.'


In een eerder stadium werd er met Pim Balkestein al een contractverlenging overeengekomen. Hiermee komt het aantal spelers dat voor volgend seizoen vastligt op drie. De Treffers is druk doende om binnenkort meer informatie te verschaffen over de selectie van aankomend seizoen.

Collecte Hersenstichting

REGIO - Van 30 januari tot en met 4 februari vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in Gelderland en Utrecht op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant.

U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Geen verhoging contributie KBO Groesbeek-De Horst

GROESBEEK – Het bestuur van KBO Groesbeek-De Horst heeft gezien het resultaat van 2016 besloten de contributie voor het vijfde jaar achtereen niet te verhogen.

Dat neemt niet weg dat het in 2017 niet op de centen hoeft te letten, maar het bestuur is vastbesloten weer goed met het contributiegeld van zijn leden om te zullen gaan.

Collecte

Hersenstichting

REGIO - Van 30 januari tot en met 4 februari vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in Gelderland en Utrecht op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant.

U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Bevrijdingsmuseum heeft voldoende toezeggingen voor nieuwbouw

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – De directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Wiel Lenders heeft tijdens een vergadering op 17 januari het college van Berg en Dal laten weten dat er voldoende subsidies zijn toegezegd, die de bouw van het nieuwe museum mogelijk moeten maken.

Voor het gemeentebestuur van Berg en Dal is dit gegeven het bezwaar tegen het verstrekken van de toegezegde subsidie weggenomen. Het college heeft om die reden besloten 100.000 euro beschikbaar te stellen om het museum in staat te stellen de bouwplannen van het nieuwe museum voor te bereiden. De betaling van de 100.000 euro zal op declaratiebasis plaatsvinden.

Locatie De Treffers voor EK-kwalificatietoernooi Oranje 017

GROESBEEK – De Groesbeekse voetbalvereniging De Treffers is in maart gastheer voor het EK–kwalificatietoernooi voor voetbaltalenten onder de 17 jaar. Op het hoofdveld van De Treffers zullen in totaal drie wedstrijden worden gespeeld.

Naast de speellocatie van De Treffers worden er ook wedstrijden gespeeld op de accommodatie van UDI'19 in Uden. Het Oranje elftal 017 –de ploeg van bondscoach Kees van Wonderen– komt één maal naar Groesbeek op zondag 19 maart aanvang 15.00 uur, zijnde de laatste poulewedstrijd tegen Italië. Bij De Treffers staan verder de wedstrijden Wit-Rusland tegen Italië (dinsdag 14 maart 19.00 uur) en Italië tegen België (donderdag 16 maart 18.00 uur) op het programma.

Abendmusik door het Bach Collegium Rhenanum

HOCHELTEN - Nu, kort na de feestelijke uitvoering van Bachs Hohe Messe in Kleve en het boeiende Kerstconcert op 18 december vorig jaar, zet het BCR haar Abendmusiken in de vertrouwde Sint-Vituskerk in Hochelten voort met de eerste Abendmusik van 2017, dat – zoals gewoonlijk – om 17.00 begint en – eveneens zoals gewoonlijk – weer in de vaste verblijfplaats: de Sint-Vituskirche in Hochelten plaasvindt.

Op zondag 29 januari presenteert het Bach Collegium Rhenanum in haar 'Abendmusik' een cantate van J.S. Bach: "Ich habe Genug" (BWV 82) voor Bas-Solo en strijkers met een prachtige obligate hobopartij:). Tevens zingt het koor een van de schitterende dubbelkorige Motetten van Bach "Komm, Jesu, Komm" (BWV 229). De toegang is, zoals altijd vrij! Onvermijdelijk is er na afloop een, naar wij hopen, goed bedachte collecte. De cantate heeft een bezetting van een solist, de Bas, strijkers en hobo, hobo d'amore. Het tweekorige Motet wordt slechts begeleid door violoncello, fagot, contrabas en orgel.

Vocale solist is Janko Fraanje (bas). Solistische instrumentale medewerking wordt verleend door Eva Elgeti, hobo en hobo d'amore en Wim Wijting, orgel/continuo, samen met de strijkers van het Bach Collegium Rhenanum. Concertmeester is zoals gewoonlijk Veronika Hoffmann-Schneider. Dirigent is Hans Linnartz.

Ook deze Abendmusik vindt plaats onder auspiciën van de Duits-Nederlandse cultuur-vereniging Liemers-Niederrhein en wordt uitgevoerd door het Bach Collegium Rhenanum.

"De toegang is – dankzij het feit, dat wij van diverse kanten (zoals Euregio) financiële steun krijgen – nog altijd vrij, maar wij hebben ook uw bijdragen nadrukkelijk nodig! Een bijdrage aan de collecte na afloop is welkom en helaas ook noodzakelijk, ter dekking van de altijd terugkerende kosten. Wat u geeft proberen, wij in muziek terug te geven! Bezoek ook onze website voor alle data en programma's: www.bachcollegiumrhenanum.de."

Bestuurswisseling Inloophuis

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is bestemd voor iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte. Bij de nieuwjaarsviering op 11 januari is Johanna Mersch als nieuwe voorzitter van het bestuur van het Inloophuis Groesbeek geïnstalleerd.

Het Inloophuis heeft haar thuisbasis in De Mallemolen in Groesbeek, en bedient niet alleen de gemeente Berg en Dal, maar ook de gemeentes Gennep, Mook-Middelaar en Heumen. "Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben. We weten dat het niet makkelijk is om de eerste keer ‘zomaar’ even over onze drempel te stappen, maar eenmaal binnen zult u (h)erkenning en fijne contacten vinden, en worden verwelkomd door onze deskundige gastvrouwen en gastheren."

Johanna die enkele maanden geleden zelf haar goede vriend Johan heeft verloren aan kanker: “Ik wil mij inzetten om de goede plannen die Johan nog ontwikkelde voor het Inloophuis te helpen realiseren.”

Het Inloophuis Groesbeek e.o. organiseert doorlopend activiteiten, zoals schilder-, mozaïek-, en boetseerworkshops, voetreflexmassage, ontspanning en meditatie, maatwerk, gespreksgroepen en nog veel meer. Ook als u zomaar even iets wilt komen drinken, een gesprek met iemand wilt of juist even niet met ziek zijn bezig wilt zijn, heten wij u van harte welkom op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Nieuwjaarsreceptie DVSG

GROESBEEK - Zondag 8 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van DVSG plaats. Tijdens deze druk bezochte receptie die uiteraard plaats vond in ons clubhome café-zaal Hopmans werd er op deze middag een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet.

Voorzitter Henk Janssen blikte in zijn nieuwjaarstoespraak terug op 2016 en tevens vooruit, naar wat komen gaat. Buiten de jubilarissen werd ook de DVSG-er van het jaar bekend gemaakt. Rudi Peters ging deze maal met die eer strijken. Tevens werden Toon Ebbers en Jan van Raay gehuldigd voor hun jarenlange inzet bij DVSG met de onderscheiding van 'lid van verdienste'. We kunnen met z'n allen terugkijken op een zeer geslaagde middag waar het na het officiële gedeelte nog lang gezellig bleef. Op www.dvsg.nl kunt u verder nog meer verslagen en foto's vinden van deze middag. (Velibor Sillessen ontbreekt op de foto)

25 jaar: Antoon Nillesen, Velibor Sillessen,Roy de Haan, Heinz Giesbers en Pieter Spanjers

40 jaar: Willie Holthuizen,William Hopmans,Jan v Grinsven,Gerrie Wijers

50 jaar: Jan d Haan

60 jaar: Hans Peters

Lid van verdienste :Toon Ebbers, Jan van Raay

DVSG-er 2016: Rudi Peters

Broodfonds:

solidariteit in

nieuw jasje

REGIO - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu elf jaar. Met landelijk al 231 groepen waar meer dan 10.000 ondernemers aan meedoen. Regio Nijmegen krijgt er een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 13 februari.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

"Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. "Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing."

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatieavond

De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl. De avond is maandag 13 februari (19.00 uur inloop) start 19.30 uur bij StartUp Nijmegen, Stationsplein 26, Nijmegen. Zich aanmelden kan via info@broodfonds.nl.

Wandelen met...

BERG EN DAL - Op de stippellijn kan van alles ingevuld worden. Met elkaar, met de huisarts, met een wethouder, met een betrokken buurtbewoner, met een fysiotherapeut, met het sociaal team, enzpvoort. Tijdens de wandeling kunnen we meer leren over de omgeving aan de hand van een thema of gewoon genieten van het gezelschap en de natuur.

Samen wandelen is in ieder geval gezond en fijn. Niet alleen kan een half uur wandelen per dag veel ernstige aandoeningen voorkomen, een kans om in beweging te komen als men wel wil maar net niet weet met wie. Het wandelen is ook een gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, om wat gezelligheid. Dat is óók heilzaam.

Daarom willen we ook in Berg en Dal starten met een wandelgroep. Frequentie en route worden bepaald op basis van animo en mogelijkheden van de deelnemers (gedacht wordt aan circa een uur wandelen). Maar de beweegroute waar een aantal inwoners en professionals mee bezig zijn (met bankjes langs de route) wordt in ieder geval mee genomen. Iedereen mag meelopen en daarom wordt er rekening gehouden met het tempo van de wandeling.

We nodigen u dan ook van harte uit voor onze eerste wandeling op woensdag 15 februari om 10.00 uur. We sluiten af (voor wie dat wil) met een kop koffie bij de inloop (0,75 cent). Tijdens deze wandeling zal Ton Strijbosch ons onderweg trakteren op mooie en interessante wetenswaardigheden langs de route. Mevrouw Fleuren, wethouder van de Gemeente Berg en Dal en Petra Kregting lid van Sociaal Team sluiten aan bij deze wandeling. We starten de eerste keer bij de inloop in dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17, Berg en Dal. Voor meer informatie kunt u terecht bij Bart de Kroes, via bartdekroes@gmail.com.

Ingezonden brief


KBO Beek genegeerd...

Bij de festiviteiten ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Kulturhus, is de seniorenvereniging KBO Beek genegeerd, schandalig, de vereniging die al jaren actief is in het Kulturhus met verschillende gym en dans groepen en diverse andere activiteiten, vier groepen waren ingeschreven om het feest op te luisteren en de dames waren tijdens de lessen speciaal bezig om zich op deze demonstratie voor te bereiden, toen bleek dat er door miscommunicatie tussen beheerders en organisatie, tijd was ingeruimd voor één groep, zonder overleg met ondergetekende was het programma al bij de drukker. Heb mij uiteraard tegen deze gang van zaken verzet, maar het leed was al geschied. Wederom wordt de meest kwetsbare groep in de samenleving, onze senioren over het hoofd gezien en aan de kant gezet.

Een vereniging van ruim 400 leden zie je niet over het hoofd.

Een woord van dank aan de dames en hun docente Chiquita, die van het optreden een spektakel wilden maken en zo de KBO Beek en hun sport wilden promoten.

Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek

Uitreiking Voetbalplaatjesboek De Treffers door Coop

Foto: De Treffers

GROESBEEK - De Voetbalplaatjesboeken van de Groesbeekse voetbalclubs komen weer uit. De Treffers neemt de aftrap. In samenwerking met supermarkt Coop Groesbeek is er een prachtig plaatjesboek tot stand gekomen en zondag bij de thuiswedstrijd van De Treffers tegen TEC vindt de officiële uitreiking plaats. En niet zomaar! Er staat een verrassende uitreiking te wachten.

Het plaatjesboek staat, naast de plaatjes en foto's van 636 spelers, leiders en trainers van de club, vol met verhalen en nieuws, waaronder een interview met de enige echte Jasper Cillessen en een artikel over de jeugdopleiding van De Treffers. Het boek is 96 pagina's dik. Voorzitter van De Treffers Bert Janssen noemt de traditie van het sparen en verzamelen "een mooi stukje nostalgie voor later". Niet alleen 'samen met De Treffers', zoals het motto van de club luidt, maar 'samen met Groesbeek'.

Bij de twee Coopfilialen in Groesbeek en ook in de kantine van de club zijn de boeken verkrijgbaar. Het Voetbalplaatjesboek kost 5 euro en daar krijgt men een pakje plaatjes gratis bij. Vanaf 6 februari kan bij Coop gespaard worden. De Treffers nodigt alle geïnteresseerden uit voor de uitreiking zondag 29 januari op sportpark Zuid. Wat er te wachten staat blijft nog even geheim, maar geheel in sfeer en beleving zal het eerste exemplaar uitgereikt worden.

Gert-Jan Gerritzen Prins in Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

LEUTH - In het jubileumjaar van carnavalsvereniging De Sokkennummers waar ze het 55-jarig bestaan viert, werd zaterdagavond 21 januari tijdens de pronkzitting Prins Gert-Jan Gerritzen alias Jan den Trucker, als nieuwe prins geïnstalleerd.

Hij wordt geassisteerd door de pages Mirjam Thunnissen, Ruth Keukens & Adjudant Frank Hoenselaar. Zij gaan voorop in het komend carnavals 2017 / 2018. Als grootste Sok werd Frans Labomh van de Rosmolen uitgeroepen.

Inbrekers minder kans in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Voor inbrekers wordt het steeds moeilijker om in Millingen aan de Rijn hun slag te kunnen slaan. Liefst 850 huishoudens zijn aangesloten op de WhatsApp Buurt Preventie. Dat is ruim de helft van de woningen in Millingen aan de Rijn.

Sinds er onlangs in vier woningen in Millingen is ingebroken is er een run ontstaan op de buurt-app. Woensdagmorgen om 09.30 uur werd bij de grensovergang aan De Heerbaan een waarschuwingsbord voor inbrekers onthuld door burgemeester Slinkman en Dorien Makaaij, een van de 17 beheerders van de WhatsApp.

Momenteel zijn dertien wijken in Millingen aangesloten bij de BuurtWhatsApp. Een BuurtWhatsApp is een moderne vorm van de ouderwetse buurtwacht, waarbij de bewoners verdachte situaties snel aan elkaar kunnen doorgeven, om zo het aantal woninginbraken te kunnen terugdringen.

De gemeente Berg en Dal plaatst bij alle toegangswegen van de kernen waar een buurtApp actief is, een waarschuwingsbord. Na De Horst en Kekerdom is Millingen het derde kerkdorp dat nu een dekkend aantal BuurtWhatsApp-groepen heeft. Het volgende kerkdorp is Breedeweg.

Cliëntenraad Werk en Inkomen pleit voor een kindpakket

BERG EN DAL – Tijdens de Carrouselvergadering van donderdagavond heeft de voorzitter van de Cliëntenraad Dinie Hendriks bij de behandeling van de nota Minimabeleid en Schuldhulpverleningsbeleid 2017 – 2020 gepleit voor een kindpakket.

Volgens Hendriks heeft het rijk geld ter beschikking gesteld voor de verbetering van de positie van kinderen in arme gezinnen. Het rijk wil op die manier de gemeenten een steun in de rug geven om hiermee de armoedecirkel te doorbreken en daarmee te investeren in de toekomst van arme kinderen.

De cliëntenraad had in twee eerdere overleggen al aangegeven geld te willen reserveren voor een kindpakket. Toen was er nog geen sprake van extra geld van de rijksoverheid. "Nu bekend is dat de overheid 118.435 euro beschikbaar stelt, is de cliëntenraad jammer genoeg niet om advies gevraagd. Wij vinden wel dat het volledige bedrag voor het kindpakket moet worden ingezet. Niemand weet op dit moment of het volle bedrag wel nodig is, maar de cliëntenraad stelt voor om voor maatwerk te kiezen. Gelukkig zitten er in het kindpakket mogelijkheden om een paar van de – het vorig jaar niet overgenomen verbetervoorstellen van de cliëntenraad – daarin onder te brengen, zoals de aanschaf van een tweedehands fiets. Als die dan onderdeel gaan worden van het kindpakket dan is dat prima", aldus Dinie Hendriks van de cliëntenraad.

Politie rukt met kogelvrije vesten uit naar vermeende gezochte man

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal is donderdagmorgen met diverse patrouillewagens en 20 agenten uitgerukt naar een locatie van Pluryn aan de Cranenburgsestraat en de Van Nispenstraat in Groesbeek.

Door de politie werden beide panden ruim afgezet waarna politiemensen voorzien van kogelvrijvesten en ramijzers naar binnen zijn gegaan. Het pand aan de Cranenburgsestraat werd doorzocht, maar daar werd de gezochte man niet aangetroffen. Rondom beide gebouwen had de politie alles afgezet uit voorzorg dat als de gezochte zou worden aangetroffen, hij niet meer kon ontvluchten. Echter, de gehele zoekactie was zonder resultaat. De politie had het signaal ontvangen dat iemand die gezocht werd zich daar zou bevinden. De politie liet desgevraagd weten dat het niet om de vuurgevaarlijke in Nederland gezochte Alie B ging die afgelopen weekend tijdens een bezoek aan een ziekenhuis wist te ontsnappen.

Dubbeltoernooi van tennisvereniging De Oorsprong

BEEK - Van 18 tot en met 26 maart zal tennisvereniging De Oorsprong uit Beek haar derde open dubbeltoernooi organiseren. Iedereen die lid is van een bij de KNLTB aangesloten vereniging kan meedoen. Het toernooi wordt gespeeld op de zes nieuwe all-weather-Smashcourtbanen.

De twee vorige edities van dit voorjaars-dubbeltoernooi waren een succes. Veel spelers ontwaken tegen deze tijd uit de winterslaap en voor de competitiespelers is het net voor het seizoen een uitstekende warming-up. Voor, tijdens en na de wedstrijden is het gezellig toeven in de kantine met uitzicht op de banen. Ook het publiek en de meegebrachte supporters kunnen van hieruit de wedstrijd van hun favorieten volgen.


Voor deze derde editie van het Oorsprong Open Dubbeltoernooi kan men inschrijven in de categorieën 3 tot en met 8 in de onderdelen HD, DD, GD. Om iedereen meer dan een partij te kunnen laten spelen zullen de wedstrijden worden gespeeld in poules. Inschrijven is mogelijk tot 13 maart via www.toernooi.nl onder de naam 'Oorsprong Open Dubbeltoernooi'.

Laagste prijsgarantie bij 't Sfeerhuis Groesbeek

GROESBEEK – Dit is uniek te noemen in de branche. Heeft u aantoonbaar exact hetzelfde meubelstuk of accessoire elders gezien voor een lagere prijs? 't Sfeerhuis verkoopt het u dan voor dezelfde of soms zelfs nog lagere prijs!

U betaalt dus echt nooit teveel. Of u nu op zoek bent naar een heerlijke fauteuil of een stoere robuuste tafel, het loont zeker de moeite om ook een kijkje te komen nemen bij 't Sfeerhuis. Vanaf het moment dat u de winkel binnen stapt, zult u verrast zijn door het enorm ruime assortiment. Bovendien biedt 't Sfeerhuis nóg iets heel unieks: bijna alles is op op voorraad leverbaar. Dat wat u vandaag koopt, kunt u desgewenst vanavond al in huis hebben! 'Ja, daar willen wij graag onderscheidend in zijn. Bovendien bezorgen wij binnen een straal van 50 km. alles geheel kosteloos', aldus eigenaar Edward.

Wat ooit begon als een kleine lampenzaak is inmiddels twee keer zo groot gegroeid. Ook het assortiment werd verder uitgebreid. In 2007 kwam er zelfs nog 280m2 winkeloppervlakte bij. Op 9 maart dit jaar, is 't Sfeerhuis al 15 jaar een begrip in de regio. Samen met partner Petra en vaste verkoopmedewerkster Liesbeth, biedt Edward de hoogstmogelijke service aan zijn klanten. Petra: 'Zoals de mogelijkheid voor klanten, om bij aflevering van nieuw meubilair, het oude meubilair direct mee te geven'. Stap eens binnen en laat u inspireren. Petra, Edward en Liesbeth heten u van harte welkom!

't Sfeerhuis, Molenweg 4, Groesbeek; www.sfeerhuis-groesbeek.nl, 024 3974795.

Drie avonden over de Islam

GROESBEEK - De komst van medebewoners in de gemeente Berg en Dal die een ander geloof belijden dan dat waar wij mee vertrouwd zijn, nodigt ons uit om dat geloof beter te leren kennen.

Daarom organiseert de werkgroep Kerk en Samenleving drie avonden. "De eerste avond willen we eenvoudigweg inzicht krijgen in de Islam: Hoe en wanneer is dit geloof ontstaan? Wat is de boodschap die dit geloof wil uitdragen? Professor Jan Peters uit Nijmegen , hoogleraar Islam, zal deze avond leiden.

De tweede avond willen we proberen discussie- en pijnpunten op tafel te leggen: Wat zijn religieuze verschillen die van beide kanten onoverbrugbaar lijken? Wat zijn de culturele verschillen die soms onoverbrugbaar lijken? Rahimah Grefer uit Groesbeek, theologe, afgestudeerd op de Islam en nu moslima, zal onze gast zijn.

De derde avond zoeken we naar een strategie van ontmoeting. Hoe worden we goede medeburgers in onze buurt en onze gemeenschap? Wat kunnen we van elkaar leren in de omgang met elkaar, met ouderen, met kinderen met eenzamen? Hoe kunnen onze culturen elkaar verrijken? Vanuit de eerste twee avonden willen we hier samen een antwoord op zoeken."

De avonden beginnen om 19.30 uur. Ze zijn in de Serre van de Protestantse Kerk in de Kerkstraat in Groesbeek op: dinsdag. 21 februari, dinsdag. 14 maart en dinsdag 4 april.

Clubkampioenschap GTTC Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 15 januari zijn de clubkampioenschappen van GTTC Groesbeek voor senioren gehouden. Na de eerste poulewedstrijden werden de spelers verdeeld over een hoofdronde en troostronde.

De spelers in de troostronde speelden eerst poulewedstrijden voordat de halve finales en finale werden gespeeld. De 4e plaats was voor (jeugdspeler) Rens Verriet, 3e werd Esther Peters, de 2e plek was voor Shirley Sillessen en winnaar in de troostronde werd Rob Toonen.

In de hoofdronde werd er meteen een knock-out systeem afgewerkt van kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale om het clubkampioenschap. Na vele spannende wedstrijden was hier de vierde plaats voor Bas Cillessen en de derde plaats voor Udo Gansel. Na een hoogstaande finale mocht Pedro de Klein zich clubkampioen 2017 noemen en was er een tweede plaats voor Rob van Dop. Al met al heeft iedereen veel wedstrijden kunnen spelen en is men hopelijk klaar voor de voorjaarscompetitie 2017 die deze week van start gaat.

Drukte bij feestelijke opening Kulturhus Beek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Het was zaterdagmiddag een drukte van jewelste bij de opening van het Kulturhus in Beek dat de afgelopen maanden een ware facelift heeft gekregen.

De voorzitter van het Kulturhus Liny Toenders was blij -nadat de robot al iedereen welkom had geheten– met zo'n grote opkomst. Het Kulturhus in Beek heeft weer een gezicht gekregen bij het tienjarig bestaan. De afgelopen tien jaar waren succesvol en zij was blij dat diverse verenigingen hier hun thuis hadden gevonden. Ook was zij blij met de nieuwe uitbaters Roger en Ans, want het zijn kanjers, aldus Toenders. De prachtig ingerichte buurtkamer (huiskamer) annex Brasserie moet een ontmoetingsplaats worden voor iedereen, want het Kulturhus gaat bruisen daar ben ik van overtuigd, aldus Toenders.

Vervolgens was het gedeputeerde Bea Schouten die samen met burgemeester Slinkman het lint doorknipte, waarmee de opening een feit was. Wethouder Erik Weijers was blij dat zovelen het Kulturhus omarmen, het is bedoeld voor jong en oud en voor aller welzijn. Met zijn mooie fraaie inrichting is het een meerwaarde voor de hele gemeenschap. Daarnaast is de huiskamer knus ingericht en die voorkomt hopelijk de eenzaamheid, verwacht Weijers. Het Kulturhus heeft een nieuw gezicht gekregen met als hart de nieuwe uitbaters Roger en Ans, aldus Weijers.

Ook gedupeerde Bea Schouten liet weten dat er iets bijzonders van is gemaakt, wat ik zelden tegenkom bij de 150 Kultuthusen die Gelderland rijk is. Het is een prachtige plek om elkaar hier te ontmoeten om die reden heeft de provincie hier ook subsidie voor dit goede doel gegeven, liet Schouten weten. Zij wenste de gebruikers en bezoekers veel plezier in deze prachtige accommodatie.

Namens hert bestuur sprak Fred Tittse voorzitter Liny Toenders toe. Hij prees haar voor het vele werk was zij de afgelopen tien jaar heeft verricht en verraste haar met een eigen stamtafel zodat zij altijd verbonden zal blijven aan het Beekse Kulturhus. Vervolgens werd het openingsprogramma uitgevoerd dat zaterdagavond werd afgesloten met een feestavond met Strange Go & DJ Joost ten Westeneind.

Switch '87 wint eenvoudig van Gemini

MILLINGEN - Deze avond hielden we ons aan de prognose, 3-1 winst. Blij met de overwinning, maar toch met een klein zuur randje…

Voor een keertje weer terug op de donderdagavond. Op centre-court mochten we aantreden tegen Gemini. De eerste twee sets waren overduidelijk voor ons. Met de basisopstelling Patricia, Ruth, Kristel, Eva, Marise en Josephine speelden we lange tijd aardig volleybal. Het was absoluut niet ons beste spel, maar goed genoeg om Gemini onder druk te zetten en hen het lastig te maken. De passing was niet stabiel, de ballen kwamen te ver van het net. Onze middenaanvalsters konden niet goed benut worden. De buitenaanvalsters deden het echter prima en ook Eva op de diagonaal pakten haar punten mee. Onze servicedruk in deze eerste twee sets was behoorlijk hoog en we scoorden regelmatig directe punten. Beide sets werden winnend afgesloten met 25-14.

In de derde set ging het lang gelijk op. Door onze zwakke service lieten we Gemini in het spel komen. Hun blokkering en verdediging liep beter en wij wisten het soms zelfs even niet meer. We deden teveel dingen fout en ook coach Joost liet een steekje vallen door niet (op tijd) te wisselen. We bleven er wel voor gaan, maar het mocht niet baten. De set werd verloren met 25-27. Zonde, want dat was helemaal niet nodig.

In de vierde set gingen we er weer vol voor, al hoewel Gemini tot aan de 9 punten bij bleef. Toen ging Patricia serveren en mede dankzij haar service kwamen we op een voorsprong van 19-9. Het was toen al gedaan met Gemini. We scoorden nog een paar mooie punten en met een geplaatste B-bal van Ruth sloten we de wedstrijd af, 25-11.

Komende week zullen we hard aan de bak moeten op de trainingen, want vrijdag 27 januari wacht ons de nummer 1, WaHo. Daar zullen we toch echt beter moeten volleyballen dan dat we vanavond deden, anders redden we het niet. Om 19.30 uur treffen wij elkaar in De Bongerd in Wageningen.

Groesbeek

verliest door gebrek

aan felheid

GROESBEEK - Zondagmiddag 22 januari vertrokken de dames van Groesbeeks Glorie richting Duiven. Duiven is, net zoals Groesbeek, gepromoveerd vanuit de tweede naar de eerste klasse en heeft een sterke start gemaakt in de competitie.

Zij bekleedt een vierde plaats op de ranglijst 18 punten. Groesbeeks Glorie staat met vier punten op de twaalfde plaats. De score werd geopend door de dames van Duiven. Groesbeeks had hier direct een antwoord op. Duiven wist echter al snel een kleine voorsprong te pakken. De eerste fase van de wedstrijd verliep erg slordig aan de kant van Groesbeek. Na 5 minuten spelen was de stand dan ook 3-1 in het voordeel van Duiven. Groesbeek herpakte zich en wist tot een gelijke stand te komen van 4-4. Echter konden de Groesbeekse dames dit niet volhouden tot de rust.

Ze hadden erg veel moeite met het aanvallende spel dat werd gespeeld door Duiven en waren hierdoor vaak te laat in de verdediging. Daarnaast overklasten de dames uit Duiven Groesbeeks Glorie in de duels: de felheid ontbrak bij de Groesbeekse dames. Dit resulteerde in een ruststand van 9-5 in het voordeel van de thuisploeg. Ook in de tweede helft verliep het spel van Groesbeek erg slordig, waardoor het vertrouwen afnam en de dames van Duiven in hun spel konden komen. Duiven liep hierdoor uit en dit was voor de Groesbeekse dames niet meer in te halen. Eindstand: 17-10 in het voordeel van Duiven.

Volgende week speelt Groesbeeks Glorie weer een thuiswedstrijd op zaterdagavond. De derby tegen het Nijmeegse Ha-Stu staat dan op het programma, om 19.00 in sporthal Heuvelland.

Discozwemmen in zwembad De Lubert in Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 27 januari organiseert zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek van 18.15-20.00 uur discozwemmen voor iedereen.

Op swingende Top 40 muziek met een spetterende discoverlichting kan er volop gedanst en gezwommen worden.

Mini's Switch 1: Winterkampioen!

MILLINGEN - Zondag 15 januari speelden de mini's van Switch 1, niveau 4 hun laatste competitieronde in Gendt.

Ze stonden na negen wedstrijden bovenaan in de poule. Maar er moest deze dag nog drie wedstrijden gespeeld worden, waaronder tegen Ikaros die op de tweede plek stond. Zowel tegen Kidang als tegen Pegasus werd gewonnen. De laatste wedstrijd was tegen Ikaros. De eerste set won Switch en de tweede was met 14-12 in het voordeel van Ikaros. Maar dit was genoeg voor het kampioenschap. Marescha, Danique, Lara, Jan en Iris werden van harte gefeliciteerd met hun prestatie!

Mini’s Switch 2: Winterkampioen!

MILLINGEN - De meiden van Switch 2, niveau 4 kennen een uitstekend seizoen.

Tot afgelopen zondag hadden ze slechts één wedstrijd gelijk gespeeld tegen de nummer 2, de overige 8 werden gewonnen. In Gendt hoefde eigenlijk alleen de eerste wedstrijd gewonnen te worden om het kampioenschap binnen te halen. Maar Senna, Nikki, Julia, Mara en Puck wisten alle drie de wedstrijden tegen respectievelijk SIOK, Voreo en VoCASA met duidelijke cijfers winnend af te sluiten.

Leerlingen Sint-Martinusschool krijgen lesje plaatselijke politiek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De leerlingen van de Sint-Martinusschool in Millingen hebben afgelopen week een bijzonder les onderdeel gekregen. Twee raadsleden van de gemeente Berg en Dal -Tessa Vorderman (D66) en Peter Maas (VOLG)- wisten de leerlingen van de bovenste groepen te boeien met hun plaatselijk politiek verhaal.

Het reilen en zeilen van de Berg en Dalse politiek werd de leerlingen in vogelvlucht kenbaar gemaakt zoals de bezetting van het college, het aantal politieke partijen, aantal raadsleden, de carrousel– en raadsvergaderingen en de gemeenteraad verkiezingen die weer in 2018 zullen plaatsvinden. De twee raadsleden wisten de leerlingen met hun politiek verhaal te boeien, dat zonder meer voor herhaling vatbaar is.

Waaghalzen verliezen puck in Oude Waal Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

OOIJ - Enkele waaghalzen wilden vrijdagmiddag een potje ijshockey spelen op de Oude Waal in Ooij. Maar na slechts enkele meters op het ijs verdween al bij de eerste slag de puck onder water van de Oude Waal.

Het vriendenstel greep de kans aan om op natuurijs een potje te schaatsen en te ijshockeyen. Maar ze keken verbaasd toen de puck al bij de eerste slag in een gat verdween. Hoewel er gewaarschuwd was voor onbetrouwbaar ijs, waagden eveneens tientallen andere schaatsliefhebber(ster)s het om tussen de open plekken een baantje te trekken voor het ultieme schaatsplezier,