GN Lingewaard

21 september 2016

GN Lingewaard 21 september 2016


1 / 28

Koopzondag en kermis prima combi; mooie winkels zijn attracties op zich Kijken, kopen en kermis (vieren)

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN - De kermis is terug in de kom van Huissen! Deels weliswaar, maar een grote wens van inwoners is hiermee in vervulling gegaan. Komende koopzondag (25 september) wordt de rentree van de attracties gevierd. De winkeliers zijn ook volop in kermissfeer en presenteren de nieuwste collecties.

De kermis in Huissen start traditiegetrouw met het 'Vleiskeure', op donderdag 22 september. Veel winkels die gespecialiseerd zijn in eten en drinken zijn open tot 21.00 uur. Slagerijen bieden hun beste, mooiste en lekkerste vlees aan. Uiteraard verwelkomt de horeca iedereen met open armen en is er volop entertainment.

Foto: Van Eimeren Huissen

Op vrijdag is er de 'reguliere' koopavond (tot 21.00 uur) en zijn de kermisattracties al vanaf 13.00 uur toegankelijk, ook die op de Markt. Op zaterdag vanaf hetzelfde tijdstip, bovendien zijn de winkels deze dag langer open, tot 19.00 uur.

Zondag 25 september is het Koopzondag Kermis. De winkels in de gezellige straten van het stadje van plezier zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De etalages zien er piekfijn uit, binnen pronken de nieuwste collecties en staan de ondernemers en hun medewerkers vol goede zin klaar om advies te geven.


Nostalgische tijden

Bij de horecagelegenheden veel (live) muziek. Bij De Buitenpoort vanaf 13.00 uur het mini-Oktoberfest genaamd Deutsche Mittag, bij Café De Kater het duo Sowieso, terwijl Het Moment Piano & Co heeft geprogrammeerd (beiden vanaf 15.00 uur). Bij 't Huessenaartje geeft zanger Joop acte de presence.

Met de kermis in de kom keren nostalgische tijden terug. Een wens van veel (oudere) inwoners van Huissen. De meeste attracties staan overigens op het parkeerterrein voor de Albert Heijn, een prima plek. Kijken, kopen en kermis (vieren) is het devies dus voor Koopzondag Kermis 25 september.

Dertiende editie Truckrun pakt ook dit jaar weer groots uit

GENDT – Op zaterdag 24 september zal de Truckrun weer door Lingewaard en Overbetuwe trekken. Aangezien de vorige editie een groots succes was is er ook dit jaar weer van alles te doen.

Ruim 135 lichamelijk- en/of verstandelijke beperkte mensen zullen in de avond een onvergetelijke avond beleven. Door in de cabine van een truck te stappen worden ze de koning(in) van de weg. Wat de run zo bijzonder maakt is het tijdstip. In de schemering komen de verlichte trucks namelijk nog indrukwekkender over dan normaal.

Vanaf het Julianaplein in Gendt zal de rit rond 18.00 uur vertrekken richting Haalderen. Tegen 20.45 uur worden de dieselmonsters weer in Gendt terugverwacht. De volledige route en de tijden van doorkomst staan op www.enjoy-transport.nl.

Naast de rit zijn er overdag een hoop dingen te zien en te beleven. Vanaf 14.00 uur zal het Julianaplein volstromen met deelnemende vrachtwagens. In zaal Providentia zal een team met minitrucks en kranen te zien zijn en in de Dorpstraat zal carnavalsvereniging De Waskniepers haar inmiddels beroemde riefkuchen verkopen.

"Wilt u ons helpen deze dag te sponsoren, stuur dan een mailtje naar enjoy.transport@gmail.com."

Van Kerk naar Theater (34)

BEMMEL - De man van staal: Jan Rikken. "Ik ben in '62 geboren in Haalderen, heb een dochter Milou en ben getrouwd met Ineke. Na de Kronenburg LTS in Nijmegen werkte ik vijf jaren in de aluminium ramen."

"Met carnaval schreef ik mijn telefoonnummer op een bierviltje, omdat de broer van mijn vrouw aangaf, dat bij Rensen Staalbouw werk was. 's Maandags ging ik op gesprek en heb er 26 jaar gewerkt. Toen het einde van dat bedrijf in zicht kwam, nam ik een busje over en ging in mei voor mezelf aan de slag. Bij Rensen regelde ik in de buitendienst het hele traject en deelde nu kaartjes voor mezelf uit aan de klanten waar ik goed voor geweest was.

Ik had meteen een paar kleine klussen, maar met de bouwvakvakantie helemaal niks in het vooruitzicht, wat mij onrustig maakte. Ineke, nuchter als altijd, zei: 'wat wil je, het is vakantie, je hoeft niks, geniet ervan.' Maar, dinsdags kreeg ik telefoon van de stadsbrug in Nijmegen; of ik het glas op de barrier kon monteren. Donderdags aan begonnen en vier maanden werk aan gehad. Via Ton Rensen heb ik ingeschreven voor het kerkproject en dat gekregen. Het leek mij een uitdaging: werk in de buurt wat ook nog eens in de picture staat.

Hij was op de goede hoogte en Rob, mijn zzp-er wilde net de ladder zetten, om de bouten erin te draaien, toen de balk naar beneden kwam. Ik lag eronder, 30 breuken in mijn lijf. Rob heeft mij goed bijgestaan en een vrijwilliger, ik weet nog steeds niet wie, heeft mij erbij gehouden -zodat ik niet weg zou zakken- door steeds dezelfde vragen te stellen: hoe heet je, waar kom je vandaan et cetera. Ik schijn gezegd te hebben: 'je moet niet denken, dat ik onnozel ben' en 'kom jongens, we moeten verder.' Dat ben ik allemaal kwijt. Nu gaat het zeer langzaam vooruit, maar het geduld is sowieso op na 22 weken thuis.

30 jaar in het ijzer en nooit wat gehad. Ik heb geen schrik opgebouwd voor de kerk, maar ga er regelmatig kijken. Wel ben ik emotioneler geworden. Zo viel het niet mee de hond te hebben moeten laten inslapen na 11 jaar." Ineke: "Jan is goed voor de mensen, hij helpt iedereen en sinds het ongeval heeft hij op één dag na, altijd aanloop gehad."

Ingezonden

Oh, wat een rommel!

Samen met mijn kleinzoon Leo wandelde ik vorige week op een prachtige zomerdag op het nieuwe fietspad langs de Linge, van de Karstraat tot de tweede brug over de Linge. We waren op weg naar opa en papa, die samen op het land aan het werk waren. We genoten van dit mooie nog niet zo lang geleden volledig geopende fietspad tot aan de snelweg.

Maar oh, oh, wat vonden we veel rommel langs het fietspad. Ik probeerde er niet op te letten en wees mijn kleinzoon op de watervogels in de Linge. Toen we naar papa en opa gezwaaid hadden, wandelden we weer terug over het fietspad. Omdat er een leeg boodschappen net aan de buggy hing, kon ik het toch niet laten zo veel mogelijk achteloos weggegooide rommel langs het fietspad op te rapen. Er gingen heel wat blikjes en flesjes en chipzakjes e.d in. Toen we thuis kwamen hebben we alles in de container gegooid.

Maar lieve mensen die zo van fietsen houden. Ik begrijp niet dat u uw rommel langs het mooie fietspad achterlaat. U hebt het toch ook vol meegenomen van thuis in een fietstas? Het is toch een kleine moeite om uw afval ook even terug te stoppen in uw fietstas en het thuis weg te gooien in de container?! Laten we alstublieft onze natuur mooi houden!

Met een vriendelijke groet,

Oma Lian Steenhof en kleinzoon Leo.

Week van de Opvoeding 3 - 9 oktober- thema: Contact

LINGEWAARD - Heidy Happy Kids!: Week van de Opvoeding. Kom in contact met je talenten, want talenten mogen groeien! Talenten vergroten onze weerbaarheid!

Je sterktes kennen en gebruiken, zorgt ervoor dat je uitdagingen aankan en bezig zijn met je talenten geeft een goed gevoel, en dat heeft grote gevolgen. We weten allemaal hoe fijn we ons voelen als we de dingen doen waar we goed in zijn. Het maakt ons gelukkig, we kunnen er eindeloos mee bezig zijn en vergeten de tijd. Deze positieve gevoelens zijn natuurlijk plezierig, maar ze hebben ook belangrijke gevolgen voor onze toekomst.

Wat: Tijdens de Week van de Opvoeding gaan de 2 kindertalentenfluisteraars Heidy Daatzelaar (Heidy Happy Kids!) en Christie van Dijken (trainers van de Blij met mij! kindertraining) in gesprek met kinderen van 7 t/m 12 jaar. Ouders en begeleiders zijn ook welkom! Gedurende ong. 25 minuten gaan we een talenteninterview houden met jullie kind en maken we een talentenweb die ze mee naar huis mogen nemen.

De middag is maandagmiddag 3 oktober Bibliotheek Gendt van 15.00 – 17.00 uur, woensdagmiddag 5 oktober Bibliotheek Bemmel van 13.30 – 16.00 uur en vrijdagmiddag 7 oktober Bibliotheek Huissen van 13.30 – 16.00 uur.

Inschrijven: Mail naar: heidy@heidyhappykids.nl met naam van het kind, locatie waar je komt en graag je voorkeur van het tijdstip van ’t gesprek.(13.30/14.00/14.30/15.00/15.30/16.00/16.30). Deelname is gratis. Informatie: Kindertraining Blij met mij! bij www.blijmetmij.nu en www.heidyhappykids.nl.

In een Oogopslag

woensdag 21 september
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 24 september
12.00 u. Kasteel Doornenburg, Huwelijksviering met Pastoor Peters, huwelijksviering van Amanda Roelofs en Nicolas Pegler

zaterdag 24 september
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Vicaris Pauw en het Herenkoor

zaterdag 24 september
19.00 u. H. Martinus Gendt, Woord en Communieviering met Pastor Roelofs en het Jongerenkoor Remember         Vrijwilligersavond

zondag 25 september
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Gemengd koor De Levensbron

maandag 26 september
19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Woord en Communieviering met Pastor Kallen
opening seizoen Vrouwengilde

woensdag 28 september
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

vrijdag 30 september
16.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis, pastor van Cuijk en het koor Voices Huwelijksviering van Emma Roelofs en Youri Lammerts van Bueren.

René Frentz houdt Bemmelse eer hoog bij OBTK

BEMMEL - Het jaarlijkse tafeltennistoernooi OBTK (OverBetuwse Tafeltennis Kampioenschappen) werd afgelopen vrijdag en zaterdag gespeeld in de Schaapskooi in Bemmel. Veel clubs uit de regio deden mee aan dit toernooi. Zo deden spelers van Hutaf (Huissen), Essentia (Bemmel) en Getave (Gendt) in grote getale mee.


Bij de senioren A ging de titel zoals verwacht naar Dicky de Jong. Met grote overmacht veegde hij de vloer aan met de concurrentie. Zonder setverlies maakt hij zijn favorietenrol met glans waar. Lennard Springvloet van HTTC bracht de beker van de senioren B mee naar huis. Hij versloeg Max Hubers (Hutaf) in de finale. De senioren C leverde een Bemmelse winnaar op. René Frentz wist in de halve finale met moeite af te rekenen met Maarten Nijenhuis. Daarna was hij in de finale ruimschoots de sterkste. Bij de jeugd werd de hoofdprijs in de wacht gesleept door Joeri van Ekeren (Hutaf). Hij wist de concurrenten Max Hubers en Jia Hao Zhang achter zich te laten.

Ook zin om te komen tafeltennissen onder begeleiding van een toptrainer? Kom dan op vrijdag naar De Schaapskooi in Bemmel. Vanaf 20.00 uur krijgen de senioren training, waarna het mogelijk is om nog vrij te spelen. Meer informatie op www.essentiabemmel.nl, info@essentiabemmel.nl of via www.facebook.com/TTVEssentia.

Oordupkesfestival bij De Blauwe Pony ’81

Foto: Carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81

BEMMEL - De Blauwe Pony ’81 uit Bemmel organiseert dit jaar voor de 35e keer het inmiddels zeer fameuze Oordupkesfestival. Zaterdag 26 november brengen getalenteerde zangers, zangeressen, gelegenheidsduo’s, musici en carnavallisten hun originele nummers weer ten gehore in De Roskam.

Lijkt het je leuk om als solist, duo of in een groep met een amusant lied te willen optreden, waarbij de melodie bekend mag zijn maar de tekst nieuw en origineel, schrijf je dan zeker in! Zaal De Roskam zal zoals gewoonlijk tot de nok toe gevuld zijn om al dit aanstormend dan wel reeds door de wol geverfd talent te kunnen zien optreden.

Foto: Carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81

In de voorafgaande jaren hebben onder een toeziend oog van de vakjury velen reeds gestreden om de enige echte Oordupkestrofee, maar muzikaliteit en zeker gezelligheid staan uiteraard voor op. Vorig jaar werd dit muzikale spektakel nog gewonnen door de Vliegjassen, die met hun nummer: De Vlieghiegmachien, de jury en de zaal volledig aan hun zijde kregen.

Wil je jouw zangkwaliteiten eens tonen aan het publiek, streven naar de ODF-trofee of gewoon eens meedoen voor de gezelligheid of de eeuwige roem en lijkt het je leuk om alleen, samen met je vrienden of bijvoorbeeld zelfs met je volleybal- of voetbalteam een amusante muzikale act neer te zetten, meld je dan zeker aan en schrijf je dan in vóór 1 november aanstaande.

Inschrijven of meer informatie over het ODF kun je verkrijgen bij: Menno Meijer, President C.V. De Blauwe Pony ’81, 06 21105476 (men_peet@msn.com) of via het secretariaat van BP ’81 (secretaris@blauwepony.nl).

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 28 september van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 28 september van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Vertrek VBI zou rampzalig zijn voor Lingewaard

VBI zorgt voor werkgelegenheid, maar is volgens de gemeente straks ook van essentieel belang voor het hoogwatervrij maken van de Looveerweg. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL/HUISSEN – Provincie en Rijkswaterstaat lijken niet echt enthousiast over de uitbreidingsplannen van Van Dalen en VBI op het bedrijventerrein Looveer in Huissen. Een duidelijk ja of nee is er na ruim twee jaar nog steeds niet. Het college heeft daarom een brandbrief naar het Gelderse bestuur gestuurd. Burgemeester Marianne Schuurmans is de stroperigheid van de gedeputeerden meer dan zat. “Iedereen praat met ons, maar een oplossing komt er niet. Wij willen nu hom of kuit.”

VBI is ook gevestigd in Kampen waar uitbreiding wel mogelijk is. Een noodgedwongen vertrek van VBI uit Huissen is rampzalig voor Lingewaard, zegt Schuurmans. Niet alleen voor de werkgelegenheid. VBI hanteert een actief en sociaal sponsorbeleid. “VBI staat met beide benen in de gemeenschap.”

VBI zorgt voor werkgelegenheid, maar is volgens de gemeente straks ook van essentieel belang voor het hoogwatervrij maken van de Looveerweg. (foto Sjaak Veldkamp)

Van Dalen en VBI trekken samen op. Er ligt een plan voor uitbreiding van Looveer met een natuurlijke inpassing zodat het zicht op het uitgebreide bedrijventerrein vanuit Westervoort en Huissen wordt weggenomen.

De provincie lijkt alleen maar te willen kijken naar natuurbehoud in de Huissense Waarden. De gemeente ziet het anders. Bedrijvigheid langs de Rijn en Waal, zoals steenfabrieken en zandwinning, horen nu eenmaal bij een riviergemeente als Lingewaard, zegt Schuurmans. VBI en Van Dalen vallen ook onder de categorie watergebonden bedrijven.

De provincie moet snel een principieel antwoord geven. Ja of nee tegen uitbreiding van het Looveer. Bij een ja wil Lingewaard snel met de procedure voor herziening van het bestemmingsplan beginnen. Is het antwoord van de provincie nee, dan gaat Lingewaard strijdlustig de barricade op, zo verzekert burgemeester Marianne Schuurmans.

Gevonden

BEMMEL - Op maandag 12 september rond 10.30 uur, is er bij de rotonde bij de kerk in Bemmel, richting De Plak, een blauw/paars jasje gevonden. Bent u het jasje kwijt? Bel naar Het Gemeente Nieuws, 0481 464770.

Vredeszondag

HUISSEN - Elke dag horen we berichten over oorlog en geweld: in Syrië, Afrika en Afghanistan. Steeds meer beseffen we dat vrede geen vanzelfsprekendheid is.

Gelukkig zijn er óók berichten over mensen die zich inzetten voor vrede. Zij geloven dat je vrede kunt leren! Komende zondag is vredeszondag en staan we stil bij mensen die zich wereldwijd inzetten voor de vrede.

Vrede wens ik je toe,

liefde wens ik je toe.

Moge god je behoeden,

leef met zijn liefde,

vrede wens ik je toe.

Zegen wens ik je toe,

Dat er mensen zijn

Met wie je kunt delen.

Zegen wens ik je toe.

Bron: ‘Woorden van geloof, hoop en liefde’, een uitgave van de Protestantse Kerk (2011)

De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 25 september 10.00 uur met voorganger ds. Ingrid Lodewijk, Arnhem

Elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

Gevonden

BEMMEL - Op maandag 12 september rond 10.30 uur, is er bij de rotonde bij de kerk in Bemmel, richting De Plak, een blauw/paars jasje gevonden. Bent u het jasje kwijt? Bel naar Het Gemeente Nieuws, 0481 464770.

Vroeger en nu ontdekken met jong en oud in Huissen

HUISSEN - Dit najaar gaan schoolkinderen en senioren uit Huissen samen creatief aan de slag. Inwoners vanaf 60 jaar zijn welkom om deel te nemen.

Kinderen van basisschool ´t Holthuus gaan samen met senioren uit de buurt de verschillen en overeenkomsten ontdekken tussen vroeger en nu. Aanleiding is het project Factor 80*10*60, een initiatief van Cultuurmij Oost en Mind at Work. Jong en oud uit dezelfde buurt leren elkaar beter kennen. Dit gebeurt tijdens het schilderen van elkaars portret of het maken van kostuums met de kunstenaars Diederik Grootjans en VGTO. Er is geen voorkennis vereist. Iedereen kan meedoen.

Programma

Op maandagochtend 3, 10 en 17 oktober vindt een voorprogramma voor de senior deelnemers plaats, met kennismaking en koffie met gebak. Voor vervoer wordt gezorgd.

Op dinsdagochtend 1, 8, 15, 22 en 29 november en op vrijdagmiddag 9 december vindt het hoofdprogramma plaats met de senioren en kinderen basisschool 't Holthuus te Huissen.

Op maandagmiddag 3, 10 en 17 oktober wordt een korte cursus aangeboden aan wie het leuk vindt om als vrijwilliger de activiteiten te begeleiden.

Opgeven en informatie

Deelnemers en vrijwilligers vanaf 60 jaar zijn welkom. Voor meer informatie neemt u contact op met Rita Spikker van Welzijn Lingewaard 088 255 25 55 / info@swlingewaard.nl. Aanmelden graag voor dinsdag 20 september.

Meer informatie staat op www.cultuurmijoost.nl/projecten/factor-801060 of op de Facebookpagina www.facebook.com/Factor801060.

Lezing Herman Pleij - Erasmus

BEMMEL - Op 1 maart was het precies vijfhonderd jaar geleden dat Novum Instrumentum verscheen, Erasmus’ tweetalige editie van het Nieuwe Testament. Hierin liet hij de Griekse grondtekst en zijn eigen Latijnse vertaling naast elkaar afdrukken. Dat Erasmus het waagde om het Latijn van de Vulgaat te verbeteren, bracht geleerd Europa in hevige beroering.

Dit jaar staan denkers stil bij de betekenis van deze grote Nederlander. In dit kader hebben wij, als start van het eerste seizoen van de Kinkelacademie in Bemmel, niemand minder als Herman Pleij uitgenodigd om hierover een lezing en dialoog te geven.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van vele werken.

Hij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland. Als weinig anderen weet hij een breed publiek enthousiast te maken voor cultuurhistorische onderwerpen en inzicht te geven in de historische achtergrond van de huidige maatschappij en wat wij als 'typisch Nederlands' beschouwen. Hij doet dat door zijn publicaties, lezingen, optredens op tv en radio en door middel van eigen televisieprogramma's.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken, kijk dan voor kaarten op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html. Losse kaartverkoop: boekhandel Polman, Bemmel.

Maandag 26 september in het Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Aanvang: 19.30 uur. Prijs (inclusief een kopje koffie/thee bij aanvang): 12,50 euro.

Van beginner tot topper bij Hutaf

HUISSEN - Tafeltennisvereniging Hutaf in Huissen is een vereniging waar het sociale aspect de basis vormt van de club. Ons uitgangspunt is om alle leden te bieden wat zij zoeken bij een vereniging. Dit betekent voor de één alleen vrijspelen en voor de ander 4 tot 5 keer per week trainen.

Alle jeugdleden kunnen sowieso twee keer per week trainen onder begeleiding van ervaren trainers. Tijdens de training wordt niet alleen gelet op je technische ontwikkeling ook proberen we je te helpen een goede mentaliteit te krijgen als het even tegenzit.

Veel vrijwilligers werken al jaren hard om spelers op te leiden. "Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat wij op dit moment bijna 50 jeugdleden en ruim 80 senioren hebben. Wij zijn daarmee de grootste vereniging van Lingewaard."

In competitieverband komen 10 jeugdteams en 13 seniorenteams uit voor Hutaf. De eerste twee jeugdteams en dames 1 spelen in landelijke competities. Individueel doen een aantal van onze spelers mee aan de nationale jeugdmeerkampen. Eén van hen, Anne van Bolderen, staat zelfs eerste op de nationale A-ranglijst. Zij is de sterkste speelster van Nederland in haar leeftijdscategorie!

"Ondanks deze geweldige prestatie is het voor ons niet het belangrijkste de beste te zijn. We willen graag een vereniging zijn waar iedereen zich thuis voelt. Daarom wordt er naast tafeltennis veel georganiseerd voor jeugdleden. Heb je belangstelling dan kun je informatie vragen bij hutafjeugd@gmail.com, kijken op onze site http://www.hutaf.nl of gewoon een keer langskomen in Het Koelhuis."

High Tea op zondagopening van De Minkhof

BEMMEL - Tijdens de zondagsopening op 2 oktober heeft leef- en doeboerderij De Minkhof weer iets bijzonders te bieden! Vanaf 11:00 tot 14:30 uur is iedereen welkom om te ervaren hoe Engelsen hun ‘tea’ tot een feest maken! Bij deze high tea worden zowel zoete als hartige hapjes geserveerd. Voor elk wat wils dus…

U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 30 september via e-mail info@minkhof.nl, de telefoon pakken(0481 357185 (alleen op woensdag en vrijdag) of kom persoonlijk langs om een kijkje te nemen in deze prachtige Minkhofboerderij. De kosten bedragen voor deze ochtend/middag 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen).

Leef- en doeboerderij De Minkhof is gevestigd aan de Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

Damvereniging VBI start competitie met 9-11 winst

Johan Krajenbrink Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - In de eerste ronde van de nieuwe damcompetitie heeft damvereniging VBI een eerste klap uitgedeeld. Tegenstander was Witte van Moort uit Westerhaar, een tegenstander die de Huissenaren in het verleden regelmatig ernstige hoofdbrekens heeft bezorgd.

Ook deze wedstrijd werd gestreden op het scherp van de snede. Pepijn van den Brink startte goed en wist met degelijk positioneel spel zijn tegenstander te overmeesteren. De Twentenaren sloegen meteen terug toen oud-wereldkampioen Vadim Virni een aanvalspartij op tafel legde die door Jos Stokkel niet kon worden weerlegd. Fred de Koning kwam na een stevige partij met wisselende kansen remise overeen. Joost Hendriksen probeerde wel aanvallend spel, maar zijn tegenstander wist dit op degelijke wijze te pareren. Invaller Dirk Joosten (voor een met vervoersproblemen kampende Guntis Valneris) kwam in een goede positionele partij remise overeen.

Halverwege de wedstrijd zag het er goed uit voor damvereniging VBI. Aan vier borden leken winstkansen maar er waren ook sterke tegenstanders in de ring. Yuriy Lagoda kwam tegen een taaie verdediging wel tot een goede stand maar uiteindelijk niet verder dan remise. Gérard Jansen had zeker winstkansen maar zijn tegenstander sleepte de remise voor de poorten van de hel weg. Geert van Aalten kwam in een zware partij tot een gelijkwaardige remise. Alexander Baljakin leek lange tijd op winst af te stevenen maart zijn tegenstander vond het gaatje dat voor de remise nodig was. Uiteindelijk maakte Johan Krajenbrink het verschil in een boeiend eindspelgevecht en leverde de eindstand 9-11 in het voordeel van damvereniging VBI af.

Pompoenworkshop

Groei & Bloei

RANDWIJK - Met de komst van september staat ook de herfst voor de deur. Een periode van prachtige kleuren en vallende bladeren.

En wilt u dan genieten van een mooi en kleurrijk zelfgemaakt pompoenarrangement voor op de tuintafel of in huis? Schrijf u dan snel in voor deze herfstworkshop, die Groei & Bloei verzorgt op dinsdag 11 oktober om 19.30 uur bij Manon Vroegop aan de Knoppersweg 2 in Randwijk. Men wordt ontvangen met koffie, thee en echte pompoencake. Informatie en opgeven voor 30 september bij Tine Maters via email: aa.maters@kpnplanet.nl. Of kijk op www.over-betuwe.groei.nl.

Column

Duim

Kinderen zijn mensjes die geloven in opa's verhalen met een grote duim. Dat vermoeden had ik. Opa Jacob Veldkamp had een grote duim. Op de kolenkachel stond in mijn beleving altijd een grote rode braadpan waarin vlees lag te sudderen. Het stonk. Misschien omdat naast de woonkeuken een varken lag, ik weet het niet. Op de ongedekte tafel stond naast zijn bord een potje zout. Een potje met een rode deksel. Waarom rood? Opa zei dat hij van de dokter geen zout mocht. In het potje zat kunstzout, daarom die rode deksel. Ik nam het met ontzag en zonder kritische vragen aan. Later heb ik me ook schuldig gemaakt om kinderen voor het lapje te houden. Ik liet de goudvis aan het riempje uit, natuurlijk alleen als het regende. De deksel van ons doucheputje kwam bij veel water omhoog. Ik maakte mijn dochter wijs dat er dan een krokodil tegen het deksel duwde om uit het afvoerputje te kruipen. Dertig jaar later zijn de woorden krokodil en douche genoeg voor hilariteit. Als opa van vier kleinkinderen durf ik krokodil in het doucheputje niet meer te vertellen. Bang dat Bas, Max en Liz op hun tablet gaan googelen. Opa, een krokodil past niet in een doucheputje. De jongste telg Stan, weg van grote graafmachines, zou het doucheputje volstorten met beton. Kinderen zijn tegenwoordig mondiger en laten zich minder leiden door opa's met een grote duim. LBL-wethouder Johan Sluiter heeft wellicht ook zo'n opa gehad. Hij denkt dat deze stukjesschrijver verhalen als een opa met een grote duim optekent. Zoals dat van een anonieme briefschrijver en lid van LBL die mij heeft getipt over het royement van LBL-raadslid Sjaak van de Welk. Ongelovige Sluiter reageerde uiterst verbaasd, toen ik hem zei dat er inderdaad een anonieme brief bestaat. Deze wethouder gedraagt zich als een getraumatiseerd mensje dat door zijn opa met een grote duim voor het lapje is gehouden.
Sjaak

Wandelbuurtfeest

BETUWE - Dit jaar heeft de Randwijkstraat / Oeverkamp eerste lustrum gevierd. Dit keer niet in de buurttent maar in de prachtige omgeving van Park Lingezegen.

Park Lingezegen is omgeven door de waal, de kolk en de uiterwaarden. Vanaf het terrein van Zijdewinde start het Ommetje Doornik de Pas, een wandeling door de omgeving welke is bedacht en aangelegd door de stichting Lingewaard Natuurlijk. De route voert jullie langs de Waal en door een deel van Park Lingezegen.

Dick van Altena in Lent

LENT - In De Open Hof komt op 6 november (zaal open om 13:30) Dick van Altena.

Hij is te beluisteren om 14:30 uur met Country / Betuws / en Nederlandse luisterliedjes De kosten voor Dick van Altena zijn in de voorverkoop 8.00 euro via patty731@planet.nl; aan de zaal 9.00 euro. De middag is in De Open Hof, Pastoor van Laakstraat 40, Lent Telefoon 024 3235421.

Forelvissen met de jeugd

HUISSEN - Op 1 oktober gaat de jeugd van Sint-Petrus uit Huissen forelvissen.

"Deze dag gaan we met de vaste hengel vissen in Driel, het aas wordt voor jullie geregeld, neem wel zelf je eigen hengel mee. Om 12:30 zullen we verzamelen bij het clubhuis De Ark (Hazekamp 3B achter Rkhvv). Ouders en begeleiders mogen deze dag natuurlijk ook mee, maar de jeugd heeft voorrang met een plekje aan de waterkant. Deze leuke dag zullen we afsluiten met een hapje eten in het clubhuis. Met daarbij ook de prijsuitreiking van de jeugdcompetitie."

Lijkt het jou leuk, om samen met een vriendje, vriendinnetje of bekende te vissen tot en met 14 jaar. Geef je dan op via de website of via facebook van Sint-Petrus. Je mag natuurlijk ook iemand van de jeugdcommissie een berichtje doen. De kosten voor deze dag zullen 5,00 euro per persoon bedragen en dient contant te worden betaald op de dag zelf."

Hengelsportvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 25 september wordt alweer de laatste wedstrijd van dit jaar voor het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij Rijnzicht en het vissen is van 8.00 tot 11.30 uur.

13 / 28

14 / 28

Struinen in september

BEMMEL - Op zondag 18 september kan men uitwaaien in de Bemmelse polder onder leiding van natuurgidsen van Lingewaard Natuurlijk. Om 14:00 uur start er een excursie vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel en duurt tot ongeveer 16:15 uur. Vanaf 13:45 staat er koffie en thee klaar.

De tocht gaat door de Ward en buitenpolder op zoek naar paddenstoelen en herfstverschijnselen. Waarom laten bomen hun bladeren vallen? Hoe zien hun vruchten er uit? Welk dier verzamelt die vruchten om er de winter mee door te komen? Hoe beschermen planten zich tegen de naderende winter?

In de buitenpolder gaan ze op zoek naar trekvogels. Mogelijk zijn kramsvogels en koperwieken te bewonderen of vangt de visarend een prooi. Of verzamelen tientallen grote zilverreigers om kleine kikkers te vangen als brandstof voor de grote trek. Beversporen zijn er zeker te verwachten. Soms springen de reeën voor ons weg. De struintocht vraagt wel enige conditie in verband met klim- en klauteren over omgevallen bomen.

Met goede kleding aan en goedgemutst is het een prima kans om het hoofd leeg te laten waaien. Tip: laarzen aan en regenkleding mee. Met een verrekijker ziet u scherper. De tocht is niet geschikt voor minder validen. Kosten, inclusief kopje koffie of thee vooraf: 6 euro.

Sponsor bedankt

Foto: Wim Woudt

HUISSEN - Dankzij Dirk Jansen, eigenaar van Civil & Wood lopen onze jongens van RKHVV JO13-1 er voortaan weer mooi bij in hun nieuwe inloopshirts tijdens de warming-up. Dirk bedankt.

Foto: Wim Woudt

Geslaagd wijnfeest zet Sint-Sebastianus internationaal op de kaart

GENDT - Sint-Sebastianus is in het weekend van 10 en 11 september uitgetrokken naar Grevenmacher in Luxemburg om daar het wijnfeest muzikaal op te leuken.

De vereniging ging op zaterdag 10 september vroeg uit de veren om daarna een lange reis met de bus naar Grevenmacher af te leggen. Daar aangekomen was het de bedoeling om op de eerste dag de begroeting met de wijnkoningin te hebben. Na deze begroeting, en een kleine rondgang door het stadje, was het tijd voor een taptoe. Dit vond plaats op een plein naastgelegen aan het centrum van Grevenmacher. Na de finale, waarin alle muziekverenigingen gezamenlijk wat stukken speelden, was het tijd voor het schitterende vuurwerk. De dag werd knallend afgesloten!

Na een nacht die korter was dan de dag ervoor was het tijd voor een concert op het marktplein van het Luxemburgse plaatsje. Drie kwartier lang moest het publiek geënthousiasmeerd worden en dat lukt met het brede repertoire van de jeugd en de senioren van de band wel. Ook de vendeliers mochten tijden dit concert hun kunstje laten zien. Als afsluiter was er nog een rondgang door de stad met veel publiek. Na deze gezellige rondgang was er het punt van komen en gaan. Voor enkele jeugdleden was het tijd voor de overgang van de jeugd naar de senioren en daar was een mooie eindceremonie voor georganiseerd.

Joost van Bezooijen clubkampioen TWC ‘t Verzetje

BEMMEL - Een stevige zuidwester teisterde het parcours van Tijdrit Dijk, de afsluitende tijdrit over 19 km voor het clubkampioenschap van TWC 't Verzetje.

Iedereen stond in topvorm aan de start want dit was tevens een laatste test voordat het Nederlands Kampioenschap in Bemmel plaatsvindt op zaterdag 17 september. Joost van Bezooijen was ongenaakbaar en won. Met een nieuw parcoursrecord en een gemiddelde van meer dan 46 km per uur won Joost de derde tijdrit dit jaar. Hij werd voor het eerst tot kampioen bij de Wedstrijdrenners en Algemeen Clubkampioen van TWC 't Verzetje.

Cor van der Ploeg werd voor het eerst in jaren geen eerste, maar eindigde op 4 tellen van de winnaar. Ruud Steeghs en Maarten Bremer reden beiden dezelfde tijd deelden de derde plek

Bij de niet-wedstrijdrijders won Bram Esselink in 28min37, voor Bereket Legebe en Brhane Debsay. Brhane werd daarmee de winnaar in deze categorie. Bij de dames won Esther deze tijdrit; bij de junioren Bram Gerritsen.

Koninklijke harmonie België komt naar Doornenburg

DOORNENBURG – De jubilerende vereniging harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg is trots om op zondag 6 november de Koninklijke harmonie Ons Verlangen uit Beverst te mogen ontvangen. Gezamenlijk zullen beide verenigingen op die datum een concert verzorgen in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg.

De vereniging uit België werd in 1910 opgericht als 'fanfaresociëteit'. In plaats van een heiligennaam – wat destijds een gewoonte was – werd de naam 'Ons Verlangen' aan de vereniging gegeven. Een verwijzing naar het verlangen van mensen om muziek te kunnen maken. De vereniging heeft in haar gehele geschiedenis veel leden gehad en stond nationaal en internationaal bekend als 'de kolossale groep uit Beverst'.

In de jaren '50 en '60 zette de harmonie zich op de kaart in binnen- en buitenland door middel van tv-optredens en presentaties tijdens internationale voetbalwedstrijden. Ook werd in diezelfde periode de doedelzakband opgericht waardoor de vereniging sinds die tijd een unieke combinatie koestert van harmonie, slagwerkgroep en doedelzakspelers. In 2010 vierde de Belgische harmonie haar 100-jarig jubileum in 2010 op grootse wijze.

De kaartverkoop voor dit concert is inmiddels gestart. De kaarten kosten 5 euro en zijn te koop bij Spar Witjes en het Ontmoetingscentrum in Doornenburg of te bestellen via secretaris@harmoniedoornenburg.nl.

Vrouwen Haalderen

HAALDEREN - Op woensdag 28 september gaat het nieuwe seizoen van de vrouwenvereniging van start.

Het bestuur is er weer in geslaagd om een gezellig en interessant programma samen te stellen. "We starten met de jaarvergadering en bestuursverkiezingen. We zijn dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden. Geef je op bij Riet Wismans, 0481 463607. We sluiten af met een gezellige bingo." Aanvang 20.00 uur in De Tichel.

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - De maandelijks terugkerende vergadering van het wijkplatform Angeren gaat in september niet door.

"Vanaf oktober vergaderen wij weer elke laatste dinsdagavond van de maand in ons dorpshuis. En nodigen wij u weer graag uit om met ons mee te denken over de veiligheid en leefbaarheid in ons dorp. Denk met ons mee in ieders belang want met elkaar en vóór elkaar is er nog genoeg te doen. De start is dinsdag 25 oktober."

Eef van Aalten wint laatste vlucht Laon

LINGEWAARD - Zaterdag 10 september stond de laatste duivenvlucht van het seizoen op het programma. Deze werd vervlogen vanaf Laon.

De afstand van 301 kilometer werd met een snelheid van dik 90 kilometer per uur afgelegd. De duiven werden om 09.40 uur gelost. Om 12.50 uur draaide Eef van Aalten zijn eerste duif. 2e J v. Ingen &Zn, 3e C.Neijenhuis, 4e. P.J.H. v. Ooijen, 5e. T.Sas.

Eerste koffieochtend KBO Huissen

HUISSEN - Op 4 oktober start KBO Huissen weer met haar koffieochtenden in Tuinbouwmuseum Mea Vota aan de Black Allicante 3 in Huissen. Aanvang 10.00 uur met sluiting om 12.00 uur.

Tijdens deze ochtenden is er naast een kopje koffie ook gelegenheid om nader kennis met elkaar te maken. Op de eerste ochtend is de heer Harrie van Deelen op bezoek. Harry van Deelen uit Druten in Gelderland is een erg enthousiaste KBO-vrijwilliger. Hij komt u tijdens de koffie vertellen wat er allemaal komt kijken bij de veiligheid in en om uw huis. Uiteraard beantwoord hij ook eventuele vragen.

Wie geïnteresseerd is in KBO Huissen kan vrijblijvend eens kijken. Iedereen is welkom.

Bericht Wijkplatform Angeren

Bericht Wijkplatform Angeren

ANGEREN - De maandelijks terugkerende vergadering van het wijkplatform Angeren gaat in september niet door.

"Vanaf oktober vergaderen wij weer elke laatste dinsdagavond van de maand in ons dorpshuis. En nodigen wij u weer graag uit om met ons mee te denken over de veiligheid en leefbaarheid in ons dorp. Denk met ons mee in ieders belang want met elkaar en vóór elkaar is er nog genoeg te doen. De start is dinsdag 25 oktober."

Eef van Aalten wint laatste vlucht Laon

LINGEWAARD - Zaterdag 10 september stond de laatste duivenvlucht van het seizoen op het programma. Deze werd vervlogen vanaf Laon.

De afstand van 301 kilometer werd met een snelheid van dik 90 kilometer per uur afgelegd. De duiven werden om 09.40 uur gelost. Om 12.50 uur draaide Eef van Aalten zijn eerste duif. 2e J v. Ingen &Zn, 3e C.Neijenhuis, 4e. P.J.H. v. Ooijen, 5e. T.Sas.

18 / 28

Opening seizoen bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 26 september opent het Vrouwengilde Doornenburg het nieuwe seizoen. Het bestuur is er weer in geslaagd een gezellig en interessant programma op te stellen.

"We beginnen om 19.00 uur met een openingsviering in de kerk. Om 20.00 uur gaan we naar zaal Kort Oisterwijk voor de jaarvergadering. Daarna worden er een paar rondjes bingo gedraaid. Nieuwe leden zijn welkom.

Van Zadelhoff bezet het gehele podium

HAALDEREN - Op 03 september werd de wedvlucht Menen vervlogen. Er deden 12 deelnemers mee met 159 duiven. De afstand was 225 km.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

Comb.v. Zadelhoff 1,2,3,32,35,39,40

A.v. Olderen 4,5,9,17,20,27,29,31

C. Graven 6

Comb.Weijers 7,8,10,11,12,13,14,15,18,21,23,30,33,37

Comb.Muller/de Wijse 16,19,22,24,26,34,36

H.de Wijse 25

Comb.Wiltink/Meijs 28

A.Engelen 38

Van Zadelhoff wint Melun jongeduiven

HAALDEREN - Op 03 september werd de vlucht vanuit Melun vervlogen. Er deden 13 deelnemers mee met 105 duiven over een afstand van 430 km.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

Comb. v. Zadelhoff 1,4

A. v. Olderen 2,3,6,16,25,26

H. de Wijse 5

C. Graven 7,9,10,20

J. v/d. Scheur 8,11

P. Engelen 10,13,17,27

A. Engelen 12,23

H. Leemreise 14,22

Comb. Wiltink/Meijs 15,19,21

Comb.Muller/de Wijse 24

Chris Graven

schrijft laatste vlucht op zijn naam

HAALDEREN - Op 10 september heeft De Vliegende Post de laatste vlucht vanuit Laon gehad. Er deden 10 deelnemers mee met 166 duiven over een afstand van 300 km.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

C. Graven 1,4,35,40

Comb. Muller/de Wijse 2,9

Comb. v. Zadelhoff 3,5,6,7,11,16,20,22

A. v. Olderen 8,13,23,41,42

Comb. Weijers 10,12,21,26,28,39

H. de Wijse 14,15,38

P. Engelen 17,18,25,30,31,36

A. v. Engelen 19,29,32,33,34

J. v/d. Scheur 24,37

H. Leemreise 27

Verzamelbeurs Huissen

HUISSEN - Op zondag 25 september van 10.00 tot 17.00 uur is er de jubileumverzamelbeurs in Huissen van postzegels en munten.

De beurs is in De Brink aan de Wagenweg 12d in Huissen. Gratis entree. Info: Wil Aleven 026 3271979.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

GENDT – Speelotheek ’t Gentje houdt twee keer per jaar een beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op zaterdag 1 oktober is het weer zover!

Om 10.00 uur precies gaan de deuren open en kan er uitgebreid gesnuffeld worden naar leuke en handige kinderspullen. Men kan er terecht voor bijna de hele baby-uitzet, de wintergarderobe voor de kids tot en met maat 36/S, carnavalskleding en heel veel speelgoed. Om 12.00 uur precies is de beurs afgelopen.

Bij binnenkomst krijgt de bezoeker een plastic tas uitgereikt. Er mogen namelijk géén buggy’s of kinderwagens mee naar binnen en ook géén (hand)tassen! "Tip: u kunt dingen die u heel graag wilt meteen afrekenen, naar de auto brengen en daarna terugkomen om rustig verder te kijken. Of u neemt gezellig iemand mee!"

De speelotheek gebruikt een deel van de beursopbrengst voor de aanschaf van nieuw speelgoed zodat de ‘bieb voor speelgoed’ steeds nieuw speelplezier blijft bieden. Ook worden hiervan activiteiten voor kinderen georganiseerd. Meer informatie hierover staat op www.speelotheekgendt.nl.

De beurs is bij Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Mini-kermis op De Zilverkamp

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert de Huissense Kermis special op zaterdag 24 september!

"Dit betekent dat we gaan koekhappen, haren opsteken en kuiven kleuren, gaan spijkerpoepen, gaan dobbelen en nog veel meer. Voor ieder wat wils, voor jong en gratis! Heb jij ook zin in de kermis? Beleef dan alvast de voorpret van de kermis bij winkelcentrum De Zilverkamp. Van 10.00 tot 13.00 uur kun je deelnemen aan onze lopende activiteiten." Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Overbetuwe deelt Frontlijn Pad met Lingewaard

BETUWE - Enige jaren geleden is een fietspad in de gemeente Lingewaard de naam Frontlijn Pad gegeven. Dit maakt onderdeel uit van het versterken van de relatie met hetgeen in WO II in de regio is gebeurd. Het pad loopt parallel met de Linge en is deels gelegen in de gemeente Overbetuwe.

Sinds afgelopen weekend is het gehele fietspad formeel onderdeel van dit fietspad, dat is zijn geheel in Park Lingezegen ligt.Dat komt doordat nu de naamgeving op de paden zelf is afgerond en iedere belangstellende er kennis van kan nemen. De beide gemeenten brengen hiermee tot uitdrukking, dat men samenwerkt op het verder versterken van het thema van WO II. Een betere illustratie kan er niet zijn.

Het mooie weer stelde veel mensen al in de gelegenheid kennis te nemen van deze ontwikkeling. De jeugd krijgt daarbij in familieverband al kennis door, zoals op de foto bijmonument De Vleugel.

HUISSEN - Winkeliersvereniging de Zilverkamp organiseert de Huissense Kermis special op zaterdag 24 september!

"Dit betekent dat we gaan koekhappen, haren opsteken en kuiven kleuren, gaan spijkerpoepen, gaan dobbelen en nog veel meer. Voor ieder wat wils, voor jong en gratis! Heb jij ook zin in de kermis? Beleef dan alvast de voorpret van de kermis bij winkelcentrum De Zilverkamp. Van 10.00 tot 13.00 uur kun je deelnemen aan onze lopende activiteiten." Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Amber van Workum plaatst zich voor NK judo bij dames

ARNHEM - Afgelopen zaterdag 10 september is het NKT judo gehouden in Eindhoven. In de gewichtsklasse – 52 kg behaalde Amber van Workum van Bushi Arnhem een verdienstelijke vijfde plaats. Hiermee plaatst de zestienjarig Amber zich bij de dames voor het NK judo.

Amber van Workum startte de eerste partij op het NKT nog wat stroef. Ze verloor deze partij met een klein verschil van de Limburgse Danique Janssen. Ze had de straf gekregen vanwege inactiviteit en deze staf werd uiteindelijk beslissend. De tweede partij tegen Riff Ekelschot controleerde Amber goed vanuit de pakkingen. Op de grond was ze dominant en ze besliste de partij met een sankaku. In de derde partij om het brons trof de zestienjarige van Workum de eenentwintig jarige Paula Bourgonje. Amber stond goed te knokken. Deze partij werd in haar nadeel op ippon beslist met een heupworp.

Amber van Workum is met haar vijfde plaats zeker van deelname aan het NK judo bij de dames op zaterdag 1 oktober in Almere. Foto’s van de judoka’s en informatie over judo en Bushi Arnhem staan op www.bushiarnhem.nl en/of op facebook.

Minkhof-penningmeester Fred Boersma: 'Ik ben zeer gemotiveerd om me voor De Minkhof in te zetten'

BEMMEL - "Voor mijn overleden schoonvader zou De Minkhof een uitkomst zijn geweest. Toen mijn schoonmoeder in het verpleegtehuis werd opgenomen brak er voor hem een moeilijke periode aan. De warmte en vriendschap die de Minkhofgasten ervaren, hadden hem zeker geholpen om deze klap te verwerken."

Penningmeester Fred Boersma bezoekt de leef- en doeboerderij aan de dijk wekelijks. Elke keer weer wordt hij getroffen door de prettige sfeer die er heerst. Dit motiveert hem extra om zich voor De Minkhof in te zetten. “Na twee jaar pionieren zijn we druk bezig om de organisatie verder uit te bouwen. De komst van vrijwilligerscoördinator Ina Rutgers, dankzij een gift van het Oranje Fonds, heeft een flinke positieve impuls gegeven.”

Na zijn aantreden op 1 april heeft Fred nieuw sponsorbeleid ontwikkeld. Daarbij wordt uitgegaan van maatwerk. “De stichting moet haar eigen broek ophouden”, legt hij uit. “Omdat we nog niet elke dag open zijn, hebben we onvoldoende inkomsten uit de bijdragen van de deelnemers.” Fred ziet het daarom als een belangrijke taak om het Minkhofproject te promoten bij de Lingewaardse ondernemers. “Een donatie aan De Minkhof is een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Dankzij giften van onder meer het Oranje Fonds en het VSB Fonds, heeft De Minkhof sinds kort de beschikking over een laptop voor de coördinatoren en een tablet voor gebruik tijdens de computerlessen. Er is geïnvesteerd in ledverlichting en zonnepanelen. De werkplaats heeft nieuw gereedschap gekregen en er zijn benodigdheden ingekocht voor de activiteiten.

Van Zadelhoff bezet het gehele podium

HAALDEREN - Op 03 september werd de wedvlucht Menen vervlogen. Er deden 12 deelnemers mee met 159 duiven. De afstand was 225 km.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

Comb.v. Zadelhoff 1,2,3,32,35,39,40

A.v. Olderen 4,5,9,17,20,27,29,31

C. Graven 6

Comb.Weijers 7,8,10,11,12,13,14,15,18,21,23,30,33,37

Comb.Muller/de Wijse 16,19,22,24,26,34,36

H.de Wijse 25

Comb.Wiltink/Meijs 28

A.Engelen 38

Van Zadelhoff wint Melun jongeduiven

HAALDEREN - Op 03 september werd de vlucht vanuit Melun vervlogen. Er deden 13 deelnemers mee met 105 duiven over een afstand van 430 km.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

Comb. v. Zadelhoff 1,4

A. v. Olderen 2,3,6,16,25,26

H. de Wijse 5

C. Graven 7,9,10,20

J. v/d. Scheur 8,11

P. Engelen 10,13,17,27

A. Engelen 12,23

H. Leemreise 14,22

Comb. Wiltink/Meijs 15,19,21

Comb.Muller/de Wijse 24

Chris Graven schrijft laatste vlucht van seizoen op zijn naam

HAALDEREN - Op 10 september heeft De Vliegende Post de laatste vlucht vanuit Laon gehad. Er deden 10 deelnemers mee met 166 duiven over een afstand van 300 km.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

C. Graven 1,4,35,40

Comb. Muller/de Wijse 2,9

Comb. v. Zadelhoff 3,5,6,7,11,16,20,22

A. v. Olderen 8,13,23,41,42

Comb. Weijers 10,12,21,26,28,39

H. de Wijse 14,15,38

P. Engelen 17,18,25,30,31,36

A. v. Engelen 19,29,32,33,34

J. v/d. Scheur 24,37

H. Leemreise 27

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode verzorgt SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 22 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 27 september - 17.30 u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 28 september - 17.30 u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Verzamelbeurs Huissen

HUISSEN - Op zondag 25 september van 10.00 tot 17.00 uur is er de jubileumverzamelbeurs in Huissen van postzegels en munten.

De beurs is in De Brink aan de Wagenweg 12d in Huissen. Gratis entree. Info: Wil Aleven 026 3271979.

20 / 28

Alexander Baljakin wint Nederlands kampioenschap sneldammen

HUISSEN - Alexander Baljakin van Damvereniging VBI heeft zijn tweede nationale titel in dit jaar veroverd. In april veroverde hij al het NK algemeen.

Op zaterdag 10 september werd in Rijnsburg het Open NK Rapid verspeeld. Rapid is een vorm van sneldammen waarin het er wat minder snel aan toe gaat dan in het Blitz. Niettemin verwerken de deelnemers op één dag zeven partijen. Alexander behaalde de titel door in die zeven partijen vijf keer te winnen. De overige twee partijen moest hij remise toestaan tegen Richard Meijer en Bas Messemaker. Met 12 punten bleef hij al zijn tegenstanders voor.

Er waren nog drie andere spelers van Damvereniging VBI actief. Pepijn van den Brink en Jos Stokkel scoorden beiden 10 punten en veroverden achtereenvolgens de 8e en 9e plaats. Dirk Joosten was minder op dreef en bleef met 7 punten steken op de 21e plaats.

Nieuw jasje voor De Kinkel

BEMMEL - Deze week is de laatste fase van de renovatie van MFC De Kinkel in Bemmel gestart. Theo Peren wethouder van de gemeente Lingewaard en Jan de Moor, voorzitter van De Kinkel plaatsten het eerste gevelelement.


De gevelelementen geven het gebouw een moderne uitstraling. Natuurlijk omvat de renovatie meer dan een nieuw jasje. Het gaat om het energiezuinig maken van het hele gebouw door het te isoleren, het aanbrengen van ledverlichting en het installeren van energiezuinige cv-ketels. In de theaterzaal is bovendien een systeem voor klimaatbeheersing geïnstalleerd.

Behalve dat De Kinkel een nieuw jasje krijgt, heeft het bestuur zich de laatste maanden ook bezig gehouden met het nieuwe beleidsplan. In dit plan worden missie en visie voor de periode tot 2020 uiteengezet. De kern is de realisering van een aantal functies die samengevat de naam
multifunctioneel cultureel centrum verantwoorden. Dit plan is gemaakt op verzoek van de gemeente. Nadere informatie hierover volgt.
Wethouder Peren is bijzonder ingenomen met het feit dat de laatste stap in de renovatie van De Kinkel nu wordt gerealiseerd. Hij is ook benieuwd naar de toekomstplannen van De Kinkel. Renovatie en toekomstplannen bieden De Kinkel een warme en toekomstbestendige winterjas.

Met Historische Kring op zoek naar de botten-fabriek in Doornenburg?

DOORNENBURG - Bij de Historische Kring Doornenburg was tot voor kort het bestaan van een botten-fabriek in het dorp onbekend. De Kring organiseert op aanvraag, tegen een kleine vergoeding, graag een historische wandeling of fietstocht in en rondom het dorp. Eind augustus voor een buurtschap (veel ouders met kinderen) uit Doornenburg.

Tijdens de fietstocht kwamen we ook langs de oude boterfabriek. Een van de deelnemers zei dat hij vroeger doodsbang was om langs deze fabriek op de Blauwe Hoek te fietsten omdat hij altijd begrepen had dat het een botten-fabriek was. Misschien was hij nog onder de indruk van de grafsteen van Clara van Delwig in de kapel van Kasteel Doornenburg?

Ook interesse in een spannend tochtje en ondertussen je eigen verhalen vertellen over bijzondere historische gebouwen of Doornenburgers, neem gerust contact op met Historische Kring Doornenburg: info@historischekringdoornenburg.nl.

Je kunt natuurlijk ook langskomen op onze eerstvolgende werkavond in het Ontmoetingscentrum: dinsdag 27 september vanaf 19.00 uur.

Succesvolle aftrap E-car Gendt

GENDT - Zondag 11 september rond 12.00 uur werd de e-car onder begeleiding van harmonie Sint-Caecilia de grote zaal ingereden van Providentia. Nadat hij officieel in gebruik werd genomen, kon men kennismaken met de chauffeurs en een proefrit maken.

Het geld voor de e-car is bij elkaar gefietst door Team Gendt Mobiel, aangevuld met sponsoren; gemeente Lingewaard en Stichting Steunfonds Gendt/Doornenburg. Stichting Welzijn Lingewaard bedankt Team Gendt Mobiel voor deze geweldige topprestatie. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de realisatie van de e-car werd zondag in het zonnetje gezet. Fietsclub TGM had nog een extra financieel presentje voor het PP punt voor onderhoud en verzekering van de e- car: 892,06 euro.

Vanaf maandag 12 september zal de e-car dagelijks gaan rijden in Gendt, van 9.30 tot 17.30 uur. Mensen die vervoer nodig hebben kunnen bellen met de chauffeur om een afspraak te maken via telefoonnummer: 06 19192882. Het is fijn om dit een dag van te voren te doen. Mensen die gebruik maken van dit vervoer kunnen een vrijwillige bijdrage geven. Dit geld zal wordt gebruikt voor onderhoud.

Van idee tot realisatie heeft ParticipatiePunt en Buurtzorg Gendt in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard de e-car ondersteund en partijen samengebracht.

Kom zelfplukken bij landwinkel De Woerdt

RESSEN - Op de zaterdagen 24 september en 1 oktober kunt u zelf appels plukken in de boomgaard bij landwinkel De Woerdt in Ressen.

Voor jong en oud is dit dé ultieme kans om een kijkje te nemen in de boomgaard en zelf appels te plukken! Op de zelfpluk dagen kunt u ook genieten van vers geperst appelsap en kunnen kinderen springen op het appelspringkussen. Op 24 september is het bovendien landelijke appelplukdag. Op deze dag zijn proeverijen en kunnen kinderen zelf kaarsen maken (vanaf 9.30 uur). Op deze dagen bent u welkom van 8 tot 17 uur. Voor meer informatie zie www.dewoerdt.nl.

Gezellige muziekavond in Haalderen

HAALDEREN - Zaterdag 24 september geeft Egerländerkapel De Leemkuulers haar traditionele jaarconcert in De Kolk in Haalderen.

Alle voorbereidingen zijn getroffen, en we zijn er helemaal klaar voor. "We hebben weer een mooi, afwisselend programma voor u samengesteld en de Lingewaardse ondernemers hebben mooie prijzen gechonken voor de loterij. We verwelkomen u graag vanaf 19.30 uur in Haalderen. Entree is 5 euro."

Jongerenkoor Remember begint met nieuwe dirigent

GENDT - Jongerenkoor Remember gaat dit nieuwe seizoen van start met een nieuwe dirigent: Ron Janssen.

"Helaas zullen we afscheid gaan nemen van dirigente Sarah Visscher die vanwege haar zwangerschap heeft besloten om het wat rustiger aan te gaan doen." Tijdens de traditionele vrijwilligersviering in Gendt 24 september zal zij voor het laatst voor het koor staan.

"Maar we zijn blij verheugd dat een oude bekende het dirigeerstokje van haar zal overnemen: dirigent Ron Janssen uit Zevenaar. Wat zijn terugkeer een extra speciaal en feestelijk tintje geeft, is dat hij onze dirigent was tijdens ons 40-jarig jubileum en nu dus ook tijdens ons 50-jarig jubileum!"

Even voorstellen: Ron Janssen zingt zelf bij Herenkoor Con Spirito uit Dinxperlo waar hij ook de tweede dirigent is. Hij heeft een amateurdirigentenopleiding en heeft dirigeerervaring opgedaan bij diverse koren. "We gaan er samen met hem een mooi muzikaal jubileumjaar van maken!"

Ovaties voor opera in tropische sferen

Van links naar rechts: Tenor Sergei Pisarev (Moskou), Violist Ikira Wortel (NL), Productie Sofia Vasheruk (Moskou/Enschede), cellist Alexandra Kaspera (Letland), violinist Ewa Zbyszynska (Polen), fluitist Valeria Miller (DL), onder leiding van klavecinist Ekaterian Vasheruk (Moskou/Enschede), rechts sopraan Anastasia Belukova (Moskou) en achteraan basbariton Mikhail Davydov (Moskou) Foto:Dolf Thedinga

RESSEN - Het daverende applaus was een directe voltreffer: Het operagezelschap Music Take In schrijft geschiedenis in De Koningshof in Ressen met hun komische Bach-opera en een staande ovatie van meer dan drie minuten: chapeau!

Op 10 september – de zaterdagmiddag van het Monumentenweekend – namen we dankbaar plaats in het Ressense kerkje ter verkoeling van de tropische tuinen. Music Take In introduceerde Bach's Kaffee en Bauern Kantate (BWV 211/12) en zwoele tango muziek. De sfeer van Bach's komische opera was karakteristiek treffend en muzikaal uitstekend. 's Middags genoten we van een traditionele Russische High Tea met lekkers wat de muzikale sfeer compleet maakte.

's Avonds hield voorzitter Gijs Bouwman van de Historische kring Ressen/Haalderen/Bemmel een toespraak over de geschiedenis en functie van Ressen alsook de veranderingen, de zorg om veiligheid, info-voorziening en inspraak voor de bewoners. Daarna barstte het internationale ensemble los onder leiding van de klavecinist Ekaterian Vasheruk en volgden solo's, duo's en trio's elkaar op: Echt genieten, zo mooi! De voortreffelijke sopraan Anastasia Belukova, met de bijzondere bas-bariton Mikhail Davydov en de prachtige tenor Sergei Pisarev zongen spatje zuiver van de hoogste aria- tot diepste bastoon. Pracht samenspel met het ensemble bestaande uit: Ewa viool, Ikira altviool (Bemmel, debuterend bij MTI), Alexandra cello en Valeria op fluit. De productie lag in handen van Sofia Vasheruk en Andrey Nesterenko.

"Dit willen we echt nog een keer meemaken: Welkom allen op 9 september Monumentendag 2017 in Ressen!"

Theatergroep Koperen Kees komt met tragikomedie

HUISSEN - Cynische humor, pijn, verdriet, oud zeer, opgekropte woede, ontroering, verbijstering én de muziek van Abba. Dit zijn de intrigerende elementen van Familie, de nieuwe volwassenvoorstelling van Theatergroep Koperen Kees in Huissen.

Op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 oktober steeds vanaf 20.00 uur, staan zes spelers van Koperen Kees op de planken in deze door Maria Goos geschreven tragikomedie. Kaartjes kosten 9,50 per stuk en kunnen worden gereserveerd en betaald via www.theater-kees.nl. Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen vormt het vertrouwde, sfeervolle decor van de voorstelling.

Familie gaat over mensen die niet bij elkaar passen, maar wel bij elkaar horen. Jan nodigt zijn kinderen uit voor een skivakantie, omdat zijn vrouw Els kanker heeft en niet lang meer te leven heeft. Met zijn gezin wil hij nog één keer mooie herinneringen ophalen. Nadat Jan en Els naar de vallei zijn gegaan om boodschappen te doen, arriveren hun zweverige dochter Bibi, haar man, de mislukte schrijver Von, hun conservatieve zoon en succesvolle accountant Nico met zijn praatgrage vrouw Sandra. Nico en Von besluiten Jan en Els te helpen met het sjouwen van de boodschappen, maar blijven met zijn vieren steken in de plaatselijke stube. Onder invloed van alcohol gaat Nico een harde confrontatie aan met zijn moeder. Waarom heeft ze hem altijd gehaat? Nico’s woede-uitbarsting is het begin van een heftige avond, want uiteindelijk komt ieders oud zeer bovendrijven...

"Bent u geïntrigeerd door dit verhaal? Bestel dan nu snel uw kaarten via www.theater-kees.nl!"

De cast van 'Familie' de nieuwste productie van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen. Foto: Hannie Bouman

iPad- en computercursus voor beginners en gevorderden in Doornenburg

DOORNENBURG - Voor iedereen die wil beginnen met het gebruik van een computer of iPad is er nu de mogelijkheid om in Doornenburg een cursus te volgen. Tijdens deze cursus komen alle basisvaardigheden aan bod zoals de computer of iPad zelf, e-mailen, internetten en documenten opslaan of bijvoegen.

Tevens start er ook een cursus computervaardigheden voor gevorderden. Deze cursus is voor iedereen die meer uit zijn/haar computer wil halen. Hierin komt onder andere het maken en bestellen van kaarten via internet, het overzetten van foto's van de camera naar de computer en het maken van een fotoalbum via internet aan bod. Ook het werken met facebook, linkedIn en twitter krijgt de aandacht.

Doordat deze cursus gegeven wordt aan groepen van maximaal 6 personen is er ruim voldoende aandacht voor alle deelnemers. De cursus omvat 10 lessen van anderhalf uur en begint in de derde week van oktober. Ook is er de mogelijkheid om individueel les aan huis te krijgen. Hiervoor wordt het programma afgestemd op uw wensen en niveau. "Wacht niet te lang met aanmelden want er is maar beperkt plaats. Voor meer informatie en aanmelden belt u 06 53909093, 0481 421852 of mailen naar info@infinitytraining.nl."

Kaarten voor beurs Natuurlijk Welzijn Lingewaard!

BEMMEL - Zondag 13 november wordt voor de vijfde keer de beurs Natuurlijk Welzijn Lingewaard georganiseerd. Dit jaar zal dat zijn in de Theaterkerk in Bemmel van 11.00 tot 17.00 uur.

Op deze beurs kunnen ondernemers die zich bezighouden met alternatieve of aanvullende geneeswijzen zich presenteren. Te denken valt aan reiki, shiatsumassage, yoga, ontspanningsmassage, magnetiseren of voetreflexologie. "Daarnaast nodigen we ondernemers uit die creatief bezig zijn en dat willen laten zien. Bijvoorbeeld sieraden ontwerpen, woonaccessoires, kussens, kaarten of schilderijen maken. Ook willen we degenen die zich bezig houden met gezonde voeding en gezonde leefstijl vragen mee te doen, te denken valt aan ayurvedische producten, orthomoleculaire geneeskunde, meditatie of mindfulness. Producten van de deelnemers kunnen te koop worden aangeboden. Heb je een eigen (kleine) praktijk of onderneming in Lingewaard? Dan is dit dé kans om je te laten zien. Wacht niet te lang met aanmelden als je interesse hebt, er zijn nog een paar plaatsen vrij!"

Het doel van deze beurs is dat bezoekers op een ontspannen, informele wijze geïnformeerd worden over alternatief en creatief Lingewaard. Natuurlijk Welzijn is het uitgangspunt. De beurs wordt georganiseerd door Rianne Arends, Mirjam van Kempen, Denise Oosterom en Reini Dhont

Voor nadere informatie en/of aanmelding kun je terecht bij Mirjam van Kempen en Reini Dhont 06 27164908/ 0481464542; mirjam@debascule.nu/ reinidhont@gmail.com; www.natuurlijkwelzijnlingewaard.nl; www.facebook.com/natuurlijkwelzijnlingewaard.nl.

Badmintonclub Gendt bestaat veertig jaar

GENDT - September 1976 is Badmintonclub Gendt opgericht. Het bestuur heeft alle sponsoren van de afgelopen jaren persoonlijk bedankt met een mooie fles wijn. Zaterdag 17 september is dit jubileum in eigen kring met leden gevierd in Hulhuizen.

Tijdens het openingswoord van de voorzitter werd aandacht besteed aan de rijke historie van de club, hierna zijn de jubilarissen gehuldigd. Medeoprichter Bouke Jorritsma, Trees Langen en Theo Elbers werden gehuldigd met hun 40-jarig jubileum. Mirjan Witjes, Gertjan Meijer en Peter Janssen werden gehuldigd met hun 25-jarig lidmaatschap. Iedereen kreeg een prachtig pakket met flessen wijn en een glas met daarop een persoonlijke boodschap gegraveerd.

Na dit officiële gedeelte kon de feestmiddag beginnen. De totaal 65 aanwezigen, jong en oud werden in groepen verdeeld, waarna er begonnen kon worden met een spellencircuit. Van oudhollandse spelen tot de tokkelbaan en een alternatief badmintonrondje. "De weergoden waren ons goed gezind, en werd fanatiek mee gedaan door een ieder, waarbij tussendoor natuurlijk ook aan de inwendige mens werd gedacht. Om 16:30 werd de spellenronde afgesloten en was er ruimte voor gezellig kletsen, drinken en eten. Het is een geweldige dag geweest, iedereen heeft genoten en kon met een voldaan gevoel naar huis.

"Wij zijn speeltuinvereniging Hulhuizen dankbaar voor de locatie met hun vrijwilligers die aanwezig waren, ook speciaalzaak Wijnzinnig die de flessen wijn en kado's voor de jubilarissen geleverd heeft, het organisatie comité, en alle leden die aanwezig waren bij dit jubileumfeest. Informatie over de club staat op www.bcgendt.nl, of bekijk onze facebookpagina."

Sponsor bedankt

HUISSEN - Hierbij willen de vrouwen 3 van RKHVV en begeleiding eetgelegenheid de Beide Zussen in Huissen bedanken voor het heerlijke ontbijt en de vriendelijke bediening die mede door hun mogelijk is gemaakt. Het was top.

Appelplukdag en boerenmarkt bij boerderij De Geer

Zelf appels plukken en proeven in de boomgaard (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT - Boerderij De Geer in Gendt staat volop in het teken van de appel- en perenteelt. Het hele jaar door kan boerderijwinkel De Geer appels en peren uit eigen boomgaard aanbieden. Met de Nationale Appelplukdag op zaterdag 24 september begint feestelijk het nieuwe plukseizoen met een gezellige boerenmarkt. Een dagje uit voor het hele gezin.

Opslag in de koeling zorgt er voor dat appels het hele jaar door goed te eten zijn. Als fruitteler geven we volmondig toe dat een frisse appel direct van de boom het lekkerste is. Tijdens de Appelplukdag kunt u in de boomgaard de appels gratis proeven. Een gids geeft uitleg over de appelteelt en de verschillende rassen. Met het inmiddels befaamde 'appeltreintje' worden bezoekers van de boerderij naar de boomgaard gebracht. De zelf geplukte appels kunnen bij terugkomst op de boerenmarkt worden afgerekend.Kinderen

Het programma van de boerenmarkt is divers. Het belooft als vanouds weer een gezellige dag te worden. De kinderen worden beziggehouden op het springkussen, met appelsap persen, speeltuin, konijnen en kippen knuffelen. Er staat een tractor om als kind het boerengevoel te ervaren.

Op de boerenmarkt staat een verscheidenheid aan kramen. Het wordt een dag van proeven en kijken. Een houtsnijbewerker laat zijn kunsten zien. De touwslager kan voor kinderen een springtouw maken. De palingroker komt weer naar Gendt. Boerderijwinkel De Geer zorgt op het boerderijterras voor koffie, thee, frisdrank, pannenkoek en een barbecue. Accordeongroep Betuwe Oost is aanwezig voor een stukje gezellige sfeermuziek. De boerenmarkt is open van 10.00 tot 16.00 uur.

Tumulus uitvaartverzorging RTL4 zaterdag 24 september

LINGEWAARD - Komende zaterdag 24 september zal er een presentatie van Tumulus uitvaartverzorging te zien zijn in het programma 'LifestyleXperience'. Dit programma is op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, nieuwe gebruiken in verschillende branches en naar de mensen die hierin werken. Deze uitzending dus ook over de uitvaartbranche en in het bijzonder over Tumulus uitvaartverzorging.

Joke en Jalb, inmiddels 20 jaar als uitvaartondernemers gevestigd in Lingewaard geven hun ideeën over hun vak weer en de wijze waarop zij daar mee omgaan. Juist in deze tijd waarin de kerk een bescheidener rol speelt maar iedereen wel op zoek is naar zingeving is er veel om over na te denken en dus veel om over te vertellen. Het concept van de Rouwhuiskamer, door hen ontwikkeld en vormgegeven in Huissen en Bemmel, komt aan bod, evenals 'Natuurbegraven'.

Daarnaast blijken veel nieuwe gebruiken en rituelen juist hun wortels te hebben in prehistorische tijden. Bij een bedrijf met de naam 'Tumulus' (grafheuvel) een onderwerp waar je niet om heen kan. De uitvaartbranche is bepaald geen 'dooie boel'.

Tumulus uitvaartverzorging; 026 3258440; www.tumulus.nl.

Ondernemer met plannen? Kom naar de Dag van het Nieuwe Financieren!

BETUWE - Speciaal voor ondernemers die kansen zien en volop plannen hebben, organiseert Rabobank op 29 september de Dag van het Nieuwe Financieren in Druten. Deze dag draait helemaal om u als ondernemer én uw plan.

Reken maar dat er veel ondernemers met plannen zijn in Nederland. Tijdens de Dag van het Nieuwe Financieren kunnen deze ondernemers hun plan pitchen en direct feedback krijgen om ze nóg beter te maken en om te leren van experts. Het wordt een dag vol inzicht, inspiratie en informatie.

Programma
Op 29 september zijn er verschillende workshops en is er volop kans om te sparren met accountmanagers en experts tijdens inloopsessies. Een mooie kans om meer te weten te komen over thema's als crowdfunding, lease en het stapelen van financieringen. Heeft u al een ijzersterk plan? Doe dan mee aan de pitchwedstrijd en overtuig het publiek en de jury.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op de website van Rabobank Oost Betuwe (www.rabobank.nl/oostbetuwe) voor meer informatie en om u aan te melden. De Dag van het Nieuwe Financieren vindt plaats bij cultureel centrum D'n Bogerd, gevestigd aan de Van Heemstraweg 53 in Druten. Het programma start om 14.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

OBC-leerlingen krijgen marketinginspiratie

BEMMEL - In het kader van het programma Lifestyle & Ondernemerschap kregen de vierdejaars leerlingen vmbo-t OBC Bemmel op woensdag 14 september een gastles van internationaal ondernemer Donald Wiedemeyer. De leerlingen kunnen de kennis en inspiratie gebruiken bij het opstellen van een eigen ondernemingsplan.

Hoe kunnen we onze producten zo goed mogelijk verkopen aan onze doelgroep? Een marketingvraag waar de leerlingen van de richting Lifestyle & Ondernemerschap over na mochten denken. Internationaal media en online ondernemer Donald Wiedemeyer, eigenaar van onder andere diverse mediabedrijven, PR-bureaus zowel nationaal als internationaal, wist met zijn vele voorbeelden en ervaringen doeltreffend de leerlingen aan het denken te zetten. Wiedemeyer: ”Het is erg inspirerend om aan jonge mensen uit je eigen gemeenschap aan het begin van hun carrière kennis en ervaring over te dragen.”

OBC Bemmel organiseert de lessen om de leerlingen kennis te laten maken met de praktijk van marketing. De les is een onderdeel van het programma 'Ik ga ondernemen' dat in samenwerking met ROC A12 wordt aangeboden. Met dit programma gaan zij zelf een ondernemingsplan schrijven. “Het is erg interessant om de voorbeelden uit de praktijk te horen en te zien. Ik kan zeker onderdelen gebruiken bij het opstellen van ons ondernemingsplan", aldus een leerling vmbo-t OBC Bemmel

Auto Alliance repareert leaseauto's van alle merken

BEMMEL - Leaserijders van auto's van alle denkbare merken kunnen voortaan van maandag tot en met zaterdag voor onderhoud en reparatie terecht bij Auto Alliance in Bemmel. 'Sinds 1 juni van dit jaar is Auto Alliance namelijk officieel een LeaseProf Service Point', verduidelijkt Ben Vreman, directeur van Auto Alliance.

'Leaseprof biedt universele autobedrijven toegang tot de markt van lease-onderhoud. Het bieden van een goede service aan klanten is altijd al hét speerpunt geweest van Auto Alliance. Als Service Point geven we nóg meer invulling aan dit speerpunt.'

Sinds enige tijd kunnen zzp'ers bij Auto Alliance bovendien op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur hun bedrijfsauto laten repareren. 'Voorheen kwamen zzp'ers bijvoorbeeld zonder afspraak langs om even een achterlicht te laten vervangen in onze werkplaats', zegt Ben Vreman. 'Voortaan biedt onze werkplaats meer ruimte en mogelijkheden voor het uitvoeren van grotere autoreparaties op afspraak. Vaak zijn zzp'ers de hele week onderweg in hun bedrijfsauto. Zij kunnen hun auto nu later op de vrijdagmiddag bij ons afleveren en vervolgens voeren wij dan vanaf zaterdagochtend de reparatie uit. Later op de dag kunnen zij hun gerepareerde auto weer ophalen. Hierdoor hoeft voor hen doordeweeks geen kostbare werktijd verloren te gaan.'

Auto Alliance is sinds september 2015 een officieel kentekenloket. Vreman: 'Voor het tennaamstellen, overschrijven of schorsen van hun kenteken hoeven klanten niet meer apart naar een PostNL-agentschap. Hiervoor kunnen zij van maandag tot en met zaterdag bij ons aankloppen. De belangstelling van klanten voor deze klantvriendelijke loketservice groeit.' Auto Alliance is gevestigd aan De Houtakker 17 in Bemmel; 0481 461198.

26 / 28

Dit 50 jaar oude stukje vlees,
is ooit ook jong geweest.
Mary, het gaat nu echt gebeuren,
donderdag komen wij bij jou vleiskeuren!
De Sarah's

Hoera!
Op 20 september is onze kanjer jarig
8 jaar alweer
Gefeliciteerd
Liefs papa mama en Fenna

Hugo, moet je weten, we zijn je echt niet vergeten.
Nog van harte gefeliciteerd met je 11e verjaardag.
Opa Tonnie, oma Leidy en Ton.

Yara Meijer Bylander 4 Huissen 0647859100 word 26-09-2016 13 jaar

Hallo wijfie van Harte Gefeliciteerd van Oma Hennie en Opa Sjaak

Deze blonde meid ziet 22 september ook sara
groetjes de andere sara

Gefeliciteerd schat met je
40e verjaardag.
Ik hou van je.
Liefs Jill

Hoera, 9 september 2016
Roy & Yvonne
GETROUWD
Van harte gefeliciteerd
Namens Fam. Aalders, Helmes
en Fam. van Wachtendonk

Hiep Hiep Hoera
Onze vriend
Ryan 8 jaar
Neil, Glenn,Roan en Fenna

Yara Meijer wordt 26-09-2016
13 jaar
Hallo wijfie, van Harte Gefeliciteerd van Oma Hennie en Opa Sjaak

(Sweet) Sixteen!
Gefeliciteerd XXxx

Zaterdag: Beste partyband van Nederland; Zondag: mini Oktoberfest Huissense kermis? Naar De Buitenpoort!

HUISSEN - De kermis in Huissen 'valt' dit jaar op zaterdag 24 en zondag 25 september. Op zaterdag is dé Kermis Kick-off met Hike en DJ Kinki Sminki. En op zondag, de Deutsche Mittag. Vol met (hilarisch) Duits entertainment. Wat een vermaak! De Huissense kermis vier je dus in… Yes! De Buitenpoort!

Als je er vorig jaar op kermiszaterdag bij was dan weet je dat het nu weer een knalfeest gaat worden. De Buitenpoort heeft namelijk wederom niemand minder dan de Beste Partyband van Nederland gestrikt: HIKE!
Tijdens de Huissense Kermis Kick-off 2015 in De Buitenpoort zette deze doldwaze vijfmansformatie de tent al op z'n kop. Dit jaar is de Hike-show nog vetter, gekker en swingt het een meter hoger de pan uit. Meezingen, springen, hossen en dansen bovendien verplicht.
De muzikale veelvraten gaan van ouwe disco naar Nederlandstalig en van rock naar (dance)hits van nu. En je weet het, live-muziek hoort gewoon bij kermis. DJ-support: Kinki Sminki. De deuren van De Buitenpoort gaan open om 21.00 uur. Actie (tot 21.30 uur): de eerste honderd bezoekers hebben gratis toegang! Wees er sowieso op tijd bij, want vorig jaar moest het bordje 'Uitverkocht' al snel worden opgehangen.

Via de Kermis Countdown op Facebook.com/debuitenpoorthuissen kun je ook gratis toegang verdienen.


Deutsche Mittag

Op kermiszondag tijd voor een andere traditie; de Deutsche Mittag. Al bijna 15 jaar hét (mini) Oktoberfest van de regio. Dat start om 13.00 uur met het aanslaan van een biervat. 'Ozapfa' genoemd in München. De eerste bezoekers krijgen natuurlijk een biertje -uit het vat- gratis. Bezoekers in stijl (Lederhosen, Dirndl-jurkjes, pornosnorren, houthakkershoedjes) verdienen prijzen! Duitse catering uit eigen keuken maakt het helemaal af. En dit jaar maar liefst drie live-acts; de accordeonboys Die Powerbuam, zanger Der Thomas & Toeter Thijs en de wereldberoemde Thorsten von Lippe Biesterfeld.
Dj und Moderator is Hansi Schimanski. Die schakelt van Heino tot Nena en van Helene Fischer tot Rammstein. ,,Der Entree? Umsonst! '', aldus Schimanski. ,,Sei dabei! Von ab 13.00 Uhr! Sitzt dich gut hin! Und los geht's!''

Twice is Nice Kringloop: vijftig procent korting

HUISSEN - Twice is Nice de gezelligste kringloop van Gelderland bestaat 9 jaar! "Dat willen we vieren met een korting van 50 procent op alles (met uitzondering van vers hondenvlees).

"Wat hebben we zoal? Kasten, banken, tafels, stoelen, kleding, speelgoed, boeken, lampen en diverse kleine huisraad. De actie begint woensdag 21 september om 10.00 uur en duurt tot en met zaterdag 1 oktober 17.00 uur. De zondagen tijdens deze actie zijn we geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Openingstijden: ma. t/m vr. van 10.00 uur tot 18.00 uur; za. van 10.00 uur tot 17.00 uur; zo. van 10.00 uur tot 17.00 uur (alleen tijdens de actie).

Vanaf maandag 3 oktober zijn we weer geopend de winkel is dan weer voorzien met nieuwe artikelen zodat u weer volop keuze heeft tussen grote en kleine spullen. Heeft u huisraad over dan u kunt u deze afgeven bij onze winkel. Voor grotere spullen kunt u een afspraak maken de goederen worden bekeken of deze geschikt zijn voor wederverkoop uiteraard is het ophalen kosteloos."

Zorgvuldig en professionele woningontruiming                        

"Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uit handen, als een woning moet worden ontruimd. Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon en conform uw wensen op.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen met 026 3275579, Nijverheidsstraat 33C (steegje in tussen praxis en the floorfactory); www.twiceisnice.nl."

Broekman organiseert zaterdag 24 september in samenwerking met Vanguard Clothing

HUISSEN - Ter lancering van de nieuwe Vanguard V8 Racer jeans introduceert Vanguard dit najaar de tweede editie van The Road Tour. The Road Tour gaat 27 augustus van start en toert door het hele land. Op 24 september organiseert het team van Vanguard Clothing specialisten in samenwerking met Broekman The Road Tour in Huissen.

Deze dag zal geheel in het teken staan van de nieuwe V8 Racer jeans én de custom Vanguard Moto Guzzi V8. Vanguard Clothing specialisten zullen in samenwerking met het team van Broekman het winkelend publiek voorzien van uitgebreid advies. Daarnaast ontvangt iedere consument die voor 129 euro aan Vanguard kleding aanschaft een T-shirt cadeau! Iedere consument die deze dag voor 499 euro aan Vanguard kleding aanschaft ontvangt een leren tas cadeau ter waarde van 249 euro

V8 Racer jeans

De V8 Racer jeans is geïnspireerd op de legendarische Moto Guzzi V8 uit de jaren 50. Kenmerken van de V8 uit de jaren 50 zijn tot in detail verwerkt in de nieuwe V8 Racer jeans. De jeans heeft een regular waist, slim straight leg. Daarnaast is deze voorzien van een extra verstevigingspatch met kruis stiksels op de tailleband en het denimdoek is voor maximale stevigheid op verschillende plekken drievoudig gestikt. Alle Vanguard V-series jeans zijn gemaakt van comfortabel stretch denim en zijn leverbaar in verschillende stijlvolle wassingen.

De Vanguard Clothing specialisten en het team van Broekman laten graag zien hoe de jeans in diverse wassingen perfect te combineren is tijdens verschillende draagmomenten.

Broekman en de Vanguard Clothing experts heten u welkom op zaterdag 24 september bij Broekman (Langestraat 3, Huissen / 026 3253333).

De Kermis is in aantocht, maar eerst… 'Vleiskeure'

HUISSEN - Vanaf zaterdag staat Huissen weer volop in het teken van de wijd en zijd bekende kermis. Het stadje van plezier zal weer vier dagen de trekpleister zijn voor velen uit de omtrek. Maar voorafgaand aan de kermis kunnen de Huissenaren eerst volop genieten van een unieke avond. De donderdag avond van het "Vleiskeure" , die mede dankzij de Stichting Vrienden van Huissen een jaarlijkse happening is welke niet meer weg te denken is uit het stadje aan de Rijn.

In de middeleeuwen was een van de hoogfeesten in een stad de kermis, van oorsprong een kerkelijk feest, namelijk de kerk-mis (de viering van de stichtingsdag of wijding van de hoofdkerk). Om dat feest te vieren had de middeleeuwer echter aan één dag niet genoeg. Na de godsdienstige viering gaf men zich over aan eten, drinken en vermaak en verkeerde de stad enkele dagen in een uitbundige feestroes. Dagen tevoren was men reeds voor de verzorging van de feestmaaltijden in de weer geweest en vooral het inslaan van grote hoeveelheden vlees eiste bijzondere zorg. Met kennis van zaken werd enkele dagen tevoren het vlees gekeurd en uitgekozen. In Huissen bestaat daarvoor een speciaal ritueel: het Vleiskeure' op de donderdagavond vóór de kermis.

Het spits wordt weer afgebeten door stadsomroeper Wim Kersten met het Blèk die iedereen zal oproepen om deel te komen nemen aan deze speciale feestavond.

Daar de start van het jaarlijkse evenement dit jaar niet meer aan het van Wijkplein ligt vertrekken de keurvorsten per koets om 18.30 uur vanaf de Gouden Engel naar het Huusenaartje onder begeleiding van de Gildenbroeders en de muzikale klanken van de Rienblaozers. Van daaruit zal de stoet door Huissen trekken en na beoordeling van de lekkernijen zullen de oorkondes uitgereikt worden.

De avond zal verder worden opgeluisterd door het Piratenkoor, toneelgezelschap Koperen Kees, slagersknechten die op hun bakfiets weer heerlijke leverworst uitdelen en scouting Huissen die het worstsmiete in goede banen zal leiden.

Naast de bekende slagerijen zullen supermarkten, horecagelegenheden, restaurant en cafetaria's hun medewerking verlenen aan het evenement.

Keurvorsten zijn afgevaardigden van de Gilden, De Kraonige Zwaone en Vrienden van Huissen.

De tocht eindigt bij slagerij Mom op het Raadhuisplein waar muziekvereniging de Volharding al vanaf 18.30 uur een prachtig concert ten gehore zal brengen en hun jaarlijkse kermisverloting zal houden.

Het belooft weer een uniek spektakel te worden en de organisatie verwacht dan ook een grote opkomst.

En natuurlijk zullen vanaf 21.00 uur de cafés hun dorstige gasten weer verwennen met live muziek tot in de vroege uurtjes.

Geslaagde tweede editie van Bemmel Creatief

BEMMEL - Afgelopen zondag heeft in Bemmel voor de tweede keer het evenement Bemmel Creatief plaatsgevonden. Ondanks dat een aantal kraamhouders het af hebben laten weten, kan toch worden teruggekeken op een succesvol geheel.

De lijfspreuk Beleef Bemmel is weer volledig tot uiting gekomen, want er was zeker weer van alles te beleven. Met name op de promenade was het gezellig druk en konden de kinderen zich naar hartenlust creatief uitleven met allerlei knutselactiviteiten. Dit onder deskundige begeleiding van medewerkers van Makers en Merken onderdeel van de Driestroom.

Op de gezellige braderie en creatieve markt konden de bezoekers zowel lekker rondneuzen als genieten van de percussiegroep Outravez uit Nijmegen, die voor een sfeervol geheel zorgde. De terrassen van de plaatselijke horeca zaten lekker vol en ook de meeste winkels werden goed bezocht. Dit jaar is opnieuw gekozen om Bemmel Creatief samen te laten vallen met de wielerronde en dat blijkt een goede formule te zijn. Een aantal wielrenners vond echter dat ze ook de braderie nog als parcours moesten gebruiken en dat was wel hinderlijk voor de bezoekers.

Met het organiseren van dit soort evenementen willen de gezamenlijke ondernemers van Bemmel iets extra’s bieden aan de inwoners van Bemmel en omstreken en zo Bemmel beter op de kaart zetten. Bemmel biedt met een compact centrum, een gevarieerd winkelaanbod en gezellige horeca een unieke mogelijkheid om eens lekker te shoppen.
De ondernemersvereniging bedankt de organisatoren voor dit geslaagde evenement en hoopt zeker op een vervolg volgend jaar.