GN Berg en Dal Heumen Mook

17 mei 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 17 mei 2017


Oproep: Fotografeer je favoriete plek in de gemeente

BERG EN DAL - In november opent Stichting Monument en Landschap Berg en Dal het Pop Up Museum Berg en Dal, een reizende tentoonstelling op drie locaties: in Ubbergen, Millingen en Groesbeek. De werken zijn afkomstig uit de kunstcollecties van de vroegere MUG-gemeenten. Het gaat hierbij om mooie, interessante en onbekende plekken, gezien door de ogen van meestal lokale kunstenaars.

Zij hebben zich laten inspireren door het eigen karakter van onze dorpen en het dorpse landschap. Van huisje, boompje, beestje tot het werk en de cultuur. Wij zijn benieuwd wat uw favoriete en inspirerende plekken zijn, als bewoners van onze nieuwe gemeente. Om dit met elkaar te delen verzamelen wij uw bijdragen in een ''Fotoalbum'' als aanvulling op het werk van de kunstenaars.
Wij roepen u op om voor deze presentatie een foto aan te leveren met een korte toelichting (maximaal 3 regels).

Uw foto kunt u tot 15 juli per e-mail sturen aan: popupmuseum@monumentenlandschap.nl

Norbert Derks uit Nutterden nieuwe Grenslandkoning

Foto: Peter Hendriks

Fotograaf : Peter Hendriks

WYLER – Norbert Derks van schutterij ASG uit Nutterden is zaterdagmiddag tijdens het traditionele Grenslandkoningschieten de nieuwe Grensland Koning geworden.

Norbert zal die titel twee jaar mogen voeren want in 2019 vindt bij schutterij De Vriendenkring in Leuth de veertoende editie van het Grenslandkoningschieten plaats. De dag werd geopend met een H. Mis waarbij het Ceacilla-koor de mis muzikaal opluisterde. De gehele dag tijdens de schietwedstrijden was het een drukte van jewelste. De titel Grensland Koning ging naar Prins Gemaal Ruud Schaminee uit Kekerdom terwijl de titel Grensland Prinses terecht kwam bij Femke Terwindt uit Leuth. Het Grenslandkoningschieten vindt om de twee jaar plaats en was zaterdag voor het comité een jubileumjaar, te weten 25 jaar. Er namen in totaal 15 schuttersverenigingen deel: 9 uit de Duitse grensregio en 6 uit de Nederlandse grensregio.

Grote verkoop van boeken en media

GROESBEEK - Lekker voordelig leesvoer inslaan voor de zomervakantie? Sla dan uw slag tijdens deze verkoop die start op vrijdag 19 mei.


Tweemaal per jaar schrijft de Bibliotheek Groesbeek boeken en media af om plaats te maken voor nieuwe titels die in de collectie komen. In de verkoop zijn honderden romans, thrillers, informatieve boeken, jeugdboeken, cd’s, films en games: voor elk wat wils! Alle materialen zijn te koop voor een zacht prijsje!

De verkoop is op vrijdag 19 mei van 14.00-20.00 uur en zaterdag 20 mei van 10.00-14.00 uur. Men kan voor deze markt ook weer oude boeken, cd’s of elpees inleveren bij de bibliotheek. "Kom ook lekker snuffelen en mis deze kans om uw collectie aan te vullen niet!"

Seniorenlunch in Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 21 mei verzorgen de uitbaters van De Mallemolen en KBO Groesbeek-De Horst weer een seniorenlunch.

In buffetvorm kan men weer twee uur lang genieten van heerlijke warme en koude gerechten. De lunch begint om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig samenzijn kan men zich opgeven tot vrijdag 19 mei om 12.00 uur aan de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360. De prijs bedraagt 9,95 euro per persoon. De muzikale omlijsting tijdens de lunch is in handen van Hemmie Hermsen. Iedereen uit de gemeente Berg en Dal is welkom op deze lunch. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.

Erespeld Grenzland Europäer voor vakbondsman Wilco Veldhorst

Foto: Peter Hendriks

REGIO - Dinsdag 9 mei vond de vierde grensoverschrijdende Europadag plaats georganiseerd door de PvdA afdelingen Berg en Dal en Nijmegen en de SPD afdelingen Kleve en Kranenburg. Ruim 160 mensen, Nederlanders en Duitsers, bezochten de inhoudelijk bijeenkomst in Kleve.

De inhoudelijke aftrap werd dit jaar gegeven door de Nederlandse actrice Erna van den Berg en de Duitse acteur Harald Kleinecke die de avond openden met twee korte monologen van schrijver en regisseur Hans van den Boom. De ruim 160 bezoekers werden door de pakkende monologen direct op het goede been gezet. Onder leiding van Andreas Gebbing (NRZ) ontstond er een levendige discussie over werk en sociale zekerheid. Na de pauze hield Franz-Josef Lersch-Mense (SPD-Europaminister NRW) een actuele toespraak en reikte Thorsten Rupp (Kandidaat Landtag NRW) in de Stadthalle in Kleve de erespeld Grenzland Europäer van het jaar 2017 uit aan de Nederlandse vakbondsman Wilco Veldhorst. De jaarlijkse Europadag van de sociaal democraten wordt steeds vaker bezocht door bezorgde mensen die zo hun afkeer van nationalistische en anti-Europese tendensen betuigen. Volgend jaar wordt de gezamenlijke Europadag in Nijmegen gehouden.

Inschrijving Zwitserloot Dak Run

GROESBEEK - Inschrijving Zwitserloot Dak Run geopend! Er wordt in Groesbeek steeds meer hard gelopen.

Hardlopen kun je vrij snel oppakken, kost weinig tijd en is goed voor je gezondheid. De organisatie ziet de trend en wil graag een rol van betekenis spelen. Deelnemers kunnen zondag 11 juni genieten van een prachtig parkoers en van een gezellig ingericht plein. Het motto van de organisatie: Kies je afstand, schrijf je in en train er naar toe!

Programma:

11.45 uur Start Warming up.

12.00 uur Start Rabo 5 km Run.

12.10 uur Start Run 2 Day 10 km Run.

14.15 uur Start COOP Junioren Run 1 km.

15.00 uur Start Axitraxi Kids Run 1 km.

Schrijf je nu in via: www.zwitserlootdakrun

Vlam in de pan in woning Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens bakken en braden is zaterdagavond even na 18.00 uur in de keuken van een woning aan de Frambozenstraat in Groesbeek de vlam in de pan geslagen.

Direct werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die met een bluswagen en hoogwerker ter plaatse kwam, omdat de melding een woningbrand betrof. Ter plaatse bleek dat de bewoners de brand zelf al geblust hadden. Na dat de spuitgasten het kanaal van de afzuiger hadden gecontroleerd konden zij weer vertrekken. Er is wat schade in de keuken en aan de afzuiger ontstaan.

Supervleesbingo bij De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt zaterdagavond 20 mei weer een supervleesbingo-avond in verenigingsgebouw 'Op De Heuvel 'aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze avond zijn vlees- en barbecue schalen, rollades en tassen boodschappen en als klap op de vuurpijl een supervleesschaal in de wacht te slepen. Er worden 18 rondes gespeeld alsmede een superronde. Een grote kaart kost 10,00 euro. De is al om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan pas om 20.00 uur rollen.

Moeder en peuter gewond bij valpartij in Berg en Dal

BERG EN DAL – Een inwoonster uit Heilig Landstichting is zondag net na het middaguur met haar fiets op het fietspad langs de Zevenheuvelenweg ten val geraakt.

Het slachtoffer heeft bij de val een hoofdwond opgelopen, evenals haar peuter die voor op de fiets zat. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend, waarna ze voor de opgelopen verwondingen naar het Canisius Wilhelmina-ziekenhuis in Nijmegen zijn gebracht. De oorzaak van de valpartij is niet bekend.

De Zwitserloot Dak Run; een sportief dagje uit!

Foto: Zwitserloot Dakrun

Foto: Zwitserloot Dak Rum

GROESBEEK - De Zwitserloot Dak Run; een sportief dagje uit! Op 11 juni is het weer zover, de hardloopwedstrijd voor heel de familie. Na de forse groei van vorig jaar, hoopt de organisatie dit jaar wederom te groeien.

Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig; een bosrijk en autovrij parcours, het Axitraxi beweegparadijs, enthousiast publiek, een gezellige terras en een DJ die zorgt voor vrolijke en opzwepende muziek voor de deelnemers. Een happening voor heel de familie. Het is een hardloopfestijn voor heel de familie. Om 12 uur starten de eerste runs en zijn de Axitraxi Kidspleinen geopend. Terwijl de vaders en moeders zich in het zweet rennen, kunnen de kinderen zich onder begeleiding, heerlijk uitleven op het Axitraxi Kidsplein.

Hierna zijn de rollen omgedraaid. De kinderen gaan hardlopen en de ouders kunnen vanaf het terras genieten van de zwetende en vrolijke gezichtjes van de jonge talentjes. Kortom: de hele dag staat in het teken van sport en plezier!

Het parcours bestaat uit een ronde van 5 km en voert langs de mooiste plekken die het Groesbeekse bos te bieden heeft. De start en finish van alle afstanden zullen op de Houtlaan plaatsvinden. De deelnemers kunnen kiezen uit 1,5 of 10 km. De deelnemers worden tijdens hun rondjes aangemoedigd door een talrijk publiek.

De Kids Run is elk jaar weer het hoogtepunt van het evenement. Alle kinderen lopen een kilometer. Bij de finish ontvangen zij een Goodybag met natuurlijk een originele ZWD Run medaille. Tijdens het rennen ontvangen zij talloze aanmoedigingen van het publiek. Er staan 48 bekers klaar voor de winnaars. De deelname is gratis en er wordt gelopen voor het goede doel; 'de Zonnebloem'.

Dit jaar zullen er voor het eerst Racerunners; gehandicapte sporters, meedoen aan de Zwitserloot Dak Run. Zij zullen starten net voor de Kids Run. Een racerunner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen.

De bedrijven Run: De hoeveelheid teams groeit gestaag. Het gezamenlijk neerzetten van een prestatie en de onderlinge concurrentie strijd, worden vaak genoemd als motivatie om deel te nemen. Je kunt je inschrijven vanaf vijf personen. De beste drie prestaties tellen mee voor het klassement. Teambuilding pur sang! Voor info en inschrijving: www.zwitserlootdakrun.nl.

Supervleesbingo bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt zaterdagavond 20 mei weer een supervleesbingo-avond in verenigingsgebouw 'Op De Heuvel 'aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze avond zijn vlees- en barbecue schalen, rollades en tassen boodschappen en als klap op de vuurpijl een supervleesschaal in de wacht te slepen. Er worden 18 rondes gespeeld alsmede een superronde. Een grote kaart kost 10,00 euro. De is al om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan pas om 20.00 uur rollen.

Moeder en peuter gewond bij valpartij in Berg en Dal

Moeder en peuter gewond bij valpartij in Berg en Dal

BERG EN DAL – Een inwoonster uit Heilig Landstichting is zondag net na het middaguur met haar fiets op het fietspad langs de Zevenheuvelenweg ten val geraakt.

Het slachtoffer heeft bij de val een hoofdwond opgelopen, evenals haar peuter die voor op de fiets zat. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend, waarna ze voor de opgelopen verwondingen naar het Canisius Wilhelmina-ziekenhuis in Nijmegen zijn gebracht. De oorzaak van de valpartij is niet bekend.

Drukte op open dag Kulturhus Den Ienloop Millingen

Foto: Karola Hendriks

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Inwoners van Millingen aan de Rijn en overige belangstellenden hebben zaterdag vanaf 11.00 uur kennis kunnen maken met organisaties, verenigingen en zaken die zich gevestigd hebben in het Millingse Kulturhus Den Ienloop.

In het voormalige gemeentehuis zijn momenteel liefst 18 uiteenlopende instanties ondergebracht. Namens de gemeente Berg en Dal kwamen de wethouders Fleuren en Weijers ook een kijkje nemen. Wethouder Weijers onthulde het schilderij, gemaakt door Sacha Valentine di Maio en ging het vervolgens signeren, waarmee de opening een feit was. Er waren diverse informatieve stands ingericht van de gebruikers van onder andere de ZZG Zorggroep en Sociaal Team Millingen en het repaircafé . De kinderen konden vervolgens knutselen met oude boeken in de bibliotheek en bij De Tinnen Roos konden ze een sleutelhanger maken waarin hun naam werd gegraveerd. De meeste keken even bij de tandarts om de hoek en liepen dan snel door. Het was in ieder geval een geslaagde open dag, die beslist voor herhaling vatbaar is.

Vroege vogelwandeling mét ontbijt in de Millingerwaard

MILLINGEN - In het derde weekend van mei vindt Fête de la Nature plaats; het grootste grassroots natuurfestival van Nederland. Iedereen wordt uitgenodigd om samen de natuur te beleven, van wilde natuur tot stadspark. Fête de la Nature is een gratis en open festival.

Ark Natuurontwikkeling, De Kristallen Brug en Gebiedsontwikkelaar K3Delta, allen zeer betrokken in de Millingerwaard, hebben de handen ineen geslagen en bieden een gezellige excursie aan op zondag 21 mei om de prachtige natuur van de Millingerwaard te zien ontwaken. Een natuurlijk ontbijtje halverwege de route maakt dit extra bijzonder.

Samen met natuurgidsen van Ark Natuurontwikkeling, De Kristallen Brug en K3Delta gaat u op pad door de wildernisnatuur van de Millingerwaard. Om 07.00 uur start de excursie vanaf parkeerplaats De Lange Paol (Botsestraat 100, Kekerdom) en halverwege de route wordt u een natuurlijk ontbijtje aangeboden. De wandeling duurt tot ca. 10.00 uur.

De tocht gaat door verschillende delen van de Millingerwaard en we gaan op zoek naar planten, bloemen en andere natuurverschijnselen en natuurlijk ook naar (vroege!) vogels.

Tip: draag stevig en waterdicht schoeisel en pas uw kleding aan het weertype aan. Met een verrekijker ziet u scherper. De tocht is ook geschikt voor kinderen, helaas niet voor minder validen. De excursie (inclusief het ontbijt) wordt u aangeboden door K3Delta. Er zijn dus geen kosten aan verbonden. In verband met de organisatie is aanmelding gewenst. Dit kan via m.sanders@k3delta.nl of telefonisch via 024 3488869 (vragen naar Marieke Sanders).

Echtpaar Stoffelen-van Duijnhoven zestig jaar getrouwd

Foto: Peter Hendriks

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan het echtpaar Herman (83) Stoffelen en Bertha van Duijnhoven (85) die afgelopen zondag 60 jaar getrouwd waren.

Het bezoek van Slinkman ging vergezeld met een bloementaart en de ingelijste trouwakte van 7 mei 1957. Herman was kameraad met Henk, de broer van Bertha en kwam daar dus met regelmaat over de vloer. "Ik had de eerste keus", lacht Herman, "bij ons thuis hadden ze 12 kinderen en bij Bertha thuis 11." Herman koos voor Bertha en daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad.

Het tweetal trok na het trouwen in het ouderlijk huis aan de Koningin Wilhelmina waar ze liefst 35 jaar pluimveebedrijf ´De Ren´ hebben gerund. 25 jaar geleden hebben ze het bedrijf verkocht aan de familie Bach en zijn gaan wonen in een prachtige woning aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Hier konden ze het toen rustig aan gaan doen. Henk en Bertha hebben twee zoons en een dochter gekregen.

Samen hebben ze veel gewandeld en gefietst, daarnaast hield Herman het kerkhof aan de Kloosterstraat bij en bracht het een en ander voor de ouderenbond rond. Bertha zorgt er samen met een broer van Herman voor dat de tuin rondom de woning er perfect bij ligt en is overdag de mantelzorger van Herman. De tafel in de woonkamer lag vol met felicitaties, waaronder felicitaties van Koning Willem Alexander en de commissaris van de Koning in Gelderland de heer Cornielje.

Twee autobranden in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De twee autobranden die in de nacht van zondag op maandag plaatsvonden in Groesbeek hebben vermoedelijk niets met elkaar te maken, volgens een van de slachtoffers is het puur toeval.

Rond kwart voor een werd de brandweer gealarmeerd voor een autobrand aan de Distelstraat waar een Peugeot in lichterlaaie stond. Daar was geen redden meer aan. De eigenaresse werd pas om half vier 's nachts op de hoogte gesteld nadat zij geland was vanuit Turkije in Keulen. Bij terugkomst in Groesbeek trof zij haar verkoolde Peugeot aan. Volgens haar is er brand gesticht in een prullenbak waar de auto vlak naast stond en zijn de vlammen overgeslagen naar haar auto die gelijk vlam heeft gevat.

Buurtbewoners hebben een auto hard weg horen rijden. "Ik ben zeer gedupeerd", laat de eigenaresse weten. De auto is maandagmiddag door een afsleepdienst opgehaald. "Als ik dan de reacties in De Gelderlander lees, dat slaat nergens op. Ik heb goede contacten met mijn ex", laat ze weten.

Bij de autobrand aan de Marterstraat in het kerkdorp De Horst ging het er anders aan toe. De 24-jarige eigenaresse werd in de nacht van zondag op maandag rond half drie wakker – evenals de hele buurt - van een harde knal. Ze stond op en hoorde iemand hard weg rennen. Toen ze naar buiten keek stond haar Toyota Yaris al in lichterlaaie. Direct werd de brandweer gealarmeerd maar die kon niets meer uitrichten. Omdat er sprake is van brandstichting heeft de politie het verkoolde wrak voor onderzoek laten ophalen om te kijken met welk brandbare vloeistof de auto is aangestoken. De eigenaresse is zwaar gedupeerd, omdat zij in de zorg werkzaam is en de auto dag en nacht nodig heeft. "Ik ben WA verzekerd en krijg dus helemaal niets van de verzekering terug." Het slachtoffer is er van overtuigd dat de brandstichting een gerichte brandstichting is. De politie van Berg en Dal heeft beide autobranden in onderzoek.

Schots Folk Band in Millingen

MILLINGEN - Vanaf 15.00 uur op 21 mei vindt in café De Moo’je Waard aan de Sint-Willibrordstraat 20 in Millingen aan de Rijn een Schotse-Ierse folkuziekmiddag plaats.

Het is een middag, die garant staat voor een gezellig optreden bomvol muzikaal folkgenot in Millingen aan de Rijn in het hart van de Gelderse Poort. Vanaf 15.00 speelt de Schots-Nederlands combinatie Devil in the Kitchen, zij laten muziek horen die diep geworteld is in de Ierse/Schots traditie.

Devil in the Kitchen brengt een buitengewone, aanstekelijke en magische middag van songs met teksten over het zware leven in Schotland en Ierland gevat in een stormvloed aan wilde muziek gespeeld op de fiddle (viool), whistles, bouzouki en bodhran (handtrommel). Zij zingen folksongs, ballades, pubsongs jigs en reels die soms neigt naar rock-’n-roll. De entree bedraagt 8,00 euro.

Waarom is gezond eten altijd zo duur?

BREEDEWEG - Waarom is gezond eten altijd zo duur? Een veelgehoorde vraag. Maar klopt dat eigenlijk wel? En wat is nou gezond? Ook daar bestaan veel verschillende ideeën over. Wil je ook weten wat het antwoord is op al deze vragen? Kom dan naar de cursus 'Gezonde Voeding hoeft niet duur te zijn'.

In deze gratis cursus bespreekt de diëtist, Mariëlle Claassen van BaseLine Voedingsadviesburo, wat gezond eten is. We kijken naar allerlei recepten. En naar wat je zoal eet. Misschien kan het nog gezonder. Of misschien kan het nog goedkoper. En misschien wel allebei? De cursus bestaat uit één bijeenkomst van twee uur. En uit een voedingstest die je van tevoren invult en opstuurt. Aan het einde van de cursus krijg je een persoonlijk advies mee naar huis.

Deelnemen is gratis. De cursus is bij Buurtmarkt Breedeweg (Bredeweg 61, Groesbeek) op dinsdag 30 mei van 20.00 – 22.00 uur. Aanmelden kan via: Bas Vosbeek bvosbeek@ggdgelderlandzuid.nl of bel 088 1447228.

Jackpot gesneuveld

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek is donderdagavond 11 mei gesneuveld .

Donderdagavond 18 mei start de jackpot weer met 100 euro; de hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze bingoavond is welkom.

Dansavond met Aldorum

Foto: Orkest Aldorum

Foto: Aldorum

GROESBEEK – Op vrijdagavond 19 mei is er een gezellige dansavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek wordt zoals altijd verzorgd door het Groesbeekse orkest Aldorum. Het belooft weer een ouderwetse dansavond te gaan worden met muziek van vroeger en nu. De dansavond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro, waarbij de warme hapjes inbegrepen zijn. Iedereen is op deze dansavond welkom .

Elza Bouten verrast op vijftigste verjaardag

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST - Maandagmorgen keek Elza Bouten aan de Reestraat raar op dat er een groot spandoek in haar voortuin hing met een vrouwelijke pop.

Zij had het kunnen verwachten van haar broers, zussen, zwagers en schoonzussen, want zij was maandag 50 jaar. Op het spandoek stond de tekst 'Deze Sarah vindt shoppen echt top, en bij Lets Go geeft ze nooit op.' In ieder geval weet de bevolking van De Horst sinds maandag dat Elza vijftig jaar is geworden. Ook de tweelingzuster van Elza – die in Overasselt woont - werd ook verrast met een groot spandoek in haar tuin met de volgende tekst: 'Deze Sarah heeft energie voor 10, op haar werk en sportief'.

Ergerlijke en gevaarlijke vernieling uitkijktoren in Ooij

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – Onverlaten hebben onlangs in het natuurgebied Groenlanden in Ooij ergerlijke en niet in het minst gevaarlijke vernielingen aangericht aan de uitkijktoren aan de Langstraat in Ooij.

Van de zes meter hoge toren werd de balustrade gedeeltelijk afgebroken, waardoor de uitkijktoren gesloten moest worden in verband met de veiligheid. Staatsbosbeheer heeft inmiddels de aangerichte schade weer hersteld en de uitkijktoren weer opengesteld. De politie is op zoek naar eventuele getuigen om zo de daders te kunnen achterhalen.

Wels2Wielers in Driel, de nummer 1 Fietsenwinkel van Gelderland!

DRIEL - Tijdens de verkiezing www.tweewielerwinkelvanhetjaar.nl is Wels2Wielers gekozen tot Beste Tweewielerwinkel van de Provincie Gelderland.

De verkiezing kende deze 20e editie een nieuwe opzet met consumentenbeoordelingen. De klanten konden stemmen en de fietsenwinkels beoordelen op kwaliteit, service, aanbod, en prijs. Vanuit deze klantbeoordelingen is een ranking gemaakt naar gemeentewinnaars en provinciewinnaars.

Wels2Wielers in Driel mag zichzelf nu de nr. 1 Fietswinkel van Gelderland noemen. Robin en Debby Wels: "Het winnen van deze titel is uiteraard een enorme waardering voor ons bedrijf. We doen ons uiterste best om de klant tevreden te stellen en onze optimale service te geven. Wij willen iedereen bedanken die op ons gestemd heeft. Door onze klanten mogen wij ons nu De Fietswinkel van Gelderland noemen. Uiteraard blijven wij met ons team ons uiterste best doen om deze gewonnen titel waar te maken."

Wels 2 Wielers is gevestigd op de Baltussenweg 37 in Driel; www.wels2wielers.nl.

Rommelmarkt Millingen in Reinhal

MILLINGEN - Voor de achttiende keer organiseren voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers gezamenlijk de jaarlijkse rommelmarkt in de Reinhal, Ons Genoegenpad 12, parkeren vooraan op het parkeerterrein in het Ons Genoegenpad (bij koffie- en eethuis 'De Gelderse Poort').

Dit jaar is de rommelmarkt op zaterdag 10 juni. De rommelmarkt opent om 11.00 uur en de entree is 1,50 euro. Het entreebewijs is tevens een lotnummer. De prijzen zijn nog een verrassing. De trekking van de loterij is direct na de veiling. De bekende veiling is om ongeveer 12.30 uur, de budgetboxen worden verkocht vanaf 14.30 uur en de sluiting is om 15.00 uur.

De opbrengst van deze rommelmarkt komt geheel ten goede aan de jeugd van voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers. De opzet en inrichting zijn vernieuwd: de kramen staan binnen, zodat we weerbestendig zijn; de grote stukken liggen buiten op zeilen, voor het gebouw; vernieuwde kraamindeling, zodat u géén kraam kunt missen; gezellig terras, binnen, tegenover de verkoopactiviteiten; en duidelijk herkenbare verkopers, die u graag van dienst zijn!

De inname dagen zijn: maandag 29 mei, woensdag 31 mei en vrijdag 2 juni van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 3 juni van 9.00 tot 12.00 uur in de Reinhal, het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegenpad. Er wordt géén meubilair aangenomen en ook géén goederen, die stuk zijn…! Bijzondere stukken voor de veiling zijn welkom, de opbrengst is immers voor de jeugd van onze beide verenigingen.

John Cremers nieuwe keizer BUB

Foto: Peter Hendriks

Foto: Rosita Lohustein

BEEK-UBBERGEN – Sinds zondagmiddag 7 mei heeft schutterij B.U.B. weer een nieuwe keizer. Het traditionele keizerschieten was ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van schutterij B.U.B.

Nadat de huidige keizer Martien Mahler was opgehaald, volgde er een rondgang door het dorp, waarbij bloemen werden gelegd bij de beide begraafplaatsen in Beek. Daarna barstte de sportieve strijd los bij het Kulturhus waar door de twaalf oud-0koningen gestreden werd om de prijzen.

De koning van B.U.B. Coos Lamers wist de eerste prijs in de wacht te slepen door de kop van de vogel af te schieten. De beide vleugels werden door Jan Janssen naar beneden gehaald. Om de romp van de vogel eraf te schieten hadden zich vier kandidaten gemeld: Guus Huilmand, John Cremers, Theo Stampaert en Walter Kersten. Er waren liefst 248 schoten voor nodig om de romp naar beneden te krijgen. De gelukkige was John Cremers en mag zich de komende vijf jaar de keizer van B.U.B. noemen samen met zijn keizerin Birgit.

Schoolfoto aan 'gene zijde' grens

Schoolfoto aan 'gene zijde' der Duitse grens. Grafwegen 1900 ( Beschikbaar gesteld door Theo Nillesen te Veghel) Foto: Archief Gerrie Driessen

Foto: Theo Nillesen Vechel

Men schrijft uit Groesbeek: De kinderen van de buurtschap Grafwegen, die tot nu toe steeds de Duitsche school te Nergena (Duitse Grafwegen, GGD) –vlak bij hunne woningen even over de grenzen gelegen- bezocht hebben, worden, als zij hiermede voort blijven gaan, voor den leerplicht geacht geen onderwijs te genieten, en dus gedwongen de op drie kwartier (lopen, GGD) van hunne woonplaats gelegen openbare school te Groesbeek te bezoeken. Terwijl het getal der onder de nieuwe wet vallende kinderen in deze gemeente ruim 900 bedraagt, biedt deze school nog voor geen helft ruimte. De bouw ener derde gemeenteschool nabij de Pruisische grenzen is nu een zaak geworden, die geen uitstel meer gedoogt'. Aldus het Dagblad De Maasbode op 14 jan. 1901.

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek.

De gemeente maakt er werk van, want in de loop van 1901 wordt in Breedeweg een openbare school in gebruik genomen. Ondertussen was op 3 maart 1901 een kort bericht gepubliceerd: 'Tegenstanders van de Leerplichtwet hebben haar vaak overbodig genoemd. Een bijdrage daarvoor levert Groesbeek bij Nijmegen. Daar zijn thans 828 kinderen in den leerplichtigen leeftijd, en daarvan gaan er 227 niet naar school'.

De invoering van de leerplichtwet stuitte bij veel ouders op weerstand. Omdat ze geen geld hadden voor behoorlijke schoolkleding en vanwege het missen van de inkomsten van kinderarbeid. Daarbij komt de uitgestrektheid van de gemeente, bepaalde kinderen moesten wel drie kilometer lopen om bij de aan de Kerstraat gelegen school te komen. Om de kinderen van de buurtschap de Horst dit te besparen, wordt daar in 1914 een school geopend. De dichtbij Wyler wonende kinderen, gingen van oudsher de grens over. Nog in 1931 gebruikelijk, zo blijkt uit de raadsnotulen van 7-10-1931: (…) de gelegenheid te bieden aan de bewoners van het Lagewald en Wylergrens om hun kinderen naar een school in de gemeente, in plaats van naar een aangrenzende Duitsche gemeente te sturen. (…) Daartoe wordt overwogen om aan de Wylerbaan een school te bouwen voor minstens 136 leerlingen', welk plan niet verwezenlijkt is.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 21 mei verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in samenwerking met LiberationTour een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek incl. koffie/thee en bevrijdingsgebak.

Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur*. Programma: 1. Inleiding en bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2 (12.00 – 13.30 uur). 2. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief (13.30 – 15.45 uur). 3. Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé en eventueel bezoek aan museumwinkel (15.45 – 16.30 uur).*Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers.

Prijs bedraagt 40 euro per persoon. Museumkaart niet geldig. Reserveren is noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Seizoenafsluiting bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 7 mei heeft SC Millingen 1 de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2016-2017 gespeeld en wel tegen Beuningse Boys, uitslag 3 - 1. Met deze drie winstpunten erbij stelden ze voor volgend seizoen het voetballen in de derde klasse veilig. Zondag 14 mei nog een uitwedstrijd naar SML in Arnhem.


Traditioneel werd het (bijna) eind van de competitie van het seizoen 2016-2017 afgesloten en door veel teams, supporters, toeschouwers, bekende en onbekende Millingenaren in het gezellige en bomvolle clubhuis gevierd. Op officiële wijze werd er afscheid genomen van de spelers en stafleden, die stoppen bij het eerste elftal, maar er wel, samen met de andere spelers, voor gezorgd hebben, dat SC Millingen 1 in de derde klasse blijft. DJ Erwin zorgde voor de muzikale omlijsting.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 21 mei. Aanvang 10.00 uur. Viering van het Heilig Avondmaal.

Voorganger is ds. J. Mol uit Gaanderen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Schulhulpbuddy.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Prachtige foto De Duffelt Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Onze fotograaf Peter Hendriks heeft dit prachtige plaatje geschoten van molen De Duffelt in Kekerdom. De witte molen en de witte woning steken fantastisch af achter de akker met het gele koolzaad.

Drieduizend wandelaars oefenen voor Vierdaagse bij De Bosbesjes

GROESBEEK-BREEDEWEG – Zo'n 3000 wandelaars hebben het afgelopen weekend genoten van de prachtig uitgezette wandelroutes van de jubilerende wandelvereniging De Bosbesjes. Ter gelegenheid van de 25ste editie van deze Internationale wandeltocht (met deelnemers uit Duitsland, België en Engeland) waren speciale routes uitgezet die alle na de start door het Duitse Reichswald voerden.

Naast de 25ste wandeltocht bestond de vereniging 60 jaar en dat hebben de wandelaars kunnen merken. Zij kregen na afloop een decoratiemagneet overhandigd. Het weer kon niet mooier: zowel zaterdag als zondag was het een drukte van jewelste bij verenigingsgebouw De Sleutel in het kerkdorp Breedeweg. Zaterdag schreven 1200 wandelaars zich in terwijl het er zondag ruim 1700 waren. Zij hadden het mooie lenteweer aangegrepen om te gaan oefenen voor de Vierdaagse.

Zowel zaterdag– als zondagmiddag werden de wandelaars ingehaald door dweilorkest Drek Pak Ow. Wethouders Erik Weijers heeft zaterdagmorgen om 07.00 uur het startschot gegeven van deze jubileumtocht, waarna hij een rondrit maakte langs de vijf controleposten. Hij was onder de indruk dat er zoveel werk was verzet door de organisatie en de 57 vrijwilliger(ster)s.

De wandelroutes over de acht afstanden zijn donderdag uitgezet en voorzien van pijlen. Echter bij controle zaterdagmorgen om half zeven bleek dat tot nog toe onbekende onverlaten zo'n dertig bordjes verhangen hadden, die door de organisatie weer werden gecorrigeerd. Op 3 plaatsen waren langs de routes Ehbo-posten ingericht en op zes plaatsen waren er in het bos bioboxen neergezet, waar de wandelaars eventueel hun behoefte konden doen. "Wij zijn bijzonder tevreden", aldus Theo Kersten van De Bosbesjes.

Regionaal ondernemersontbijt

MILLINGEN - Iedere ondernemer heeft behoefte aan een sterk netwerk. Zakendoen met bekenden werkt nu eenmaal prettig en leidt tot nieuwe omzet. Daarom vindt er op vrijdag 23 juni een regionaal netwerkontbijt plaats. Hierbij zorgt gastspreker Herman Delwig voor boeiende gesprekken in een ontspannende en inspirerende omgeving. Een mooie kans om eens een keer buiten uw vaste netwerk nieuwe contacten op te doen of juist oude bekenden weer te spreken.

Alle ondernemers uit de (grote) regio Berg & Dal zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Het ontbijt begint om 7.30 uur en zal rond 9.00 uur afgelopen zijn. Het vindt plaats bij restaurant De Thornsche Molen. Dit is de molen aan de Thornsestraat 20 in Persingen. De bijdrage voor de bijeenkomst bedraagt 15 euro per deelnemer. Dat is inclusief het ontbijt en de consumpties.

De organisatie van dit netwerkevenement is in handen van het bestuur van de Millingse Ondernemersvereniging. Lidmaatschap van deze vereniging is geen vereiste voor deelname. Iedereen is welkom. Een vergelijkbare ontbijtbijeenkomsten in Millingen zijn al enkele jaren een bron voor enthousiaste reacties, prachtige nieuwe inzichten en formidabele ideeën. Het is daarbij ook nog eens een keer leuk en lekker.

"Meld u zich per mail aan op info@millingseondernemers.nl. Als u vrijdag 23 juni na 9.00 uur naar uw volgende afspraak reist kunt u terugkijken op een heerlijk ontbijt en beschikt u over nog meer energie en inspiratie om er een succesvolle dag van te maken", aldus het bestuur van de Millingse Ondernemersvereniging.

Radioprogramma Focus Senior nu met medische rubriek met dokter Verblackt

Foto: Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - Het Omroep Berg en Dal radioprogramma Focus Senior is sinds half april uitgebreid met een medische rubriek in samenwerking met oud-huisarts H. Verblackt uit Groesbeek.

Een keer per maand heeft hij een medisch onderwerp waarbij de luisteraars kunnen reageren door hun vragen te mailen naar: focussenior@omroepbergendal.nl. Dokter Verblackt zal dan de vragen beantwoorden.

Focus Senior is een goed beluisterd seniorenprogramma dat al sinds september 2003 wordt gemaakt door Lenie en Frans van Best, twee mensen die al jarenlang in het radiovak zitten. Het programma wordt elke maandag van 18.00 tot 19.00 uur uitgezonden, waarin Lenie de samenstelling, regie en presentatie doet en Frans de techniek voor zijn rekening neemt.

Het programma bevat een groot aantal thema's zoals medisch, medicijngebruik, zorg en welzijn voor ouderen, veiligheidsinformatie van politie, brandweer en veiligheid in huis. Lenie presenteert met haar vriendelijke en vooral prettige en luisterbare radiostem ook onderwerpen zoals museumbezoekjes, een nostalgisch of natuur verhaal. Dit alles gelardeerd met mooie herkenbare muziek. "Heeft u vragen of wensen over dit programma, mail gerust naar boven vernoemd mailadres."

Toren H. Laurentius kerk in Kederdom in de steigers

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – De toren van de H. Laurentiuskerk aan der Duffeltdijk in Kekerdom staat sinds kort in de steigers.


Het is een van de twee Rijksmonumenten die Kekerdom rijk is. Naast de kerk is dat de bekende molen De Duffelt. Naar verluidt vinden er aan de toren van de kerk restauratie werkzaamheden plaats.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

Jeu de boules-happening

REGIO - Op zaterdag 20 mei zal het derde 'Hemmie Sillessen Cuptoernooi' Jeu de Boules worden gespeeld. Het toernooi heeft deze naam gekregen ter nagedachtenis aan Hemmie Sillessen, één van de grondleggers van het jeu de boules bij Germania. Iedereen boven de 18 jaar mag aan dit toernooi deelnemen en u kunt zich hiervoor individueel opgeven.

Er zal echter gespeeld worden met tweetallen, een 'maat' zal je via loting worden aangewezen. In de uiteindelijke finale zal weer 1 tegen 1 worden gespeeld omdat het Hemmie Sillessen Toernooi 1 individuele winnaar kent. Opgeven kan op verschillende manieren tot en met 18 mei: De Alte Herren bij Gerrie Kamps 06-53177583 of Toon Sillessen 06-39752470. Aan de bar van het clubhuis of telefonisch bij het clubhuis (024 3972081). Niet-leden mogen ook meedoen ter introductie van het spel jeu de boules. Ook zij kunnen zich opgeven bij bovenstaande telefoonnummers.

Gang van zaken op 20 mei: Men meldt zich aan bij de ontvangst tafel die onder de overkapping zal staan tussen 15.30 en 15.45 uur. Via loting zal dan een maat aan de deelnemer worden toegewezen omdat er twee tegen twee zal worden gespeeld. Er worden 3 of 4 wedstrijden gespeeld. Met de door loting aangewezen maat (is elke ronde een andere) speelt men de wedstrijden. Een wedstrijd is gewonnen als je het eerste dertien punten hebt behaald.

Poulewinnaar is degene die de meeste wedstrijdpunten heeft. Als dit gelijk is, telt het puntensaldo (de punten voor verminderd met de punten tegen over 3 of 4 wedstrijden). De poulewinnaars spelen tegen elkaar om de eerste vier plaatsen. Maar omdat er uiteindelijk maar één individuele winnaar kan zijn, wordt er uiteindelijk 1 tegen 1 gespeeld om de winst van het toernooi. De winnaar ontvangt de Hemmie Sillessen wisseltrofee en een beker voor de eerste plaats. Diegene die de wisseltrofee drie keer wint, wordt eigenaar van die wisseltrofee;Het tweetal dat op de tweede plaats eindigde, speelt tegen elkaar 1 tegen 1 om de derde en vierde plaats;Voor de eerste 4 plaatsen is een prijs beschikbaar.

Na prijsuitreiking vanaf 19.30 uur live muziek Flash Back (ook niet-deelnemers zijn welkom). De prijsuitreiking zal plaatsvinden 30 minuten na afloop van de wedstrijden. Vanaf half 8 zal de band Flash Back de muziek verzorgen. Flashback is een pittige no-nonsense coverband die de muziek uit fiftees, sixties, seventies, eighties, nineties laat herleven. Ook nummers uit de zero's komen voorbij. Door een breed gesorteerd repertoire uit de grote voorraad hits uit die tijd, staat Flashback garant voor een avond swingende muziek. Als Flashback optreedt is het altijd feest. Er worden covers gespeeld uit diverse muziekstromingen uit die tijd zoals: rock 'n roll, rock, soul, blues, motown, pop en reggae. Een echte top 2000 band dus.

Schrijfavond voor Amnesty International

Schrijfavond voor Amnesty International

GROESBEEK - Op dinsdag 23 mei worden in de Groesbeekse bibliotheek vanaf 19.30 uur brieven geschreven voor Amnesty.

Er liggen voorbeeldbrieven klaar en iedereen is welkom om mee te komen doen. Info op 024 3972786/3972362.

Proud to be Fout in Leuth

LEUTH - Fout, fout en nog eens fout ! Een feestje voor iedereen die Proud to be Fout is. De Vriendenkring in Leuth zet de deuren open voor HET foute feest. Kom met je allerfoutste vrienden in je allerfoutste outfit naar ons foute feestpaleis… We weten dat we velen niet blijer kunnen maken dan met de aankondiging dat er een fout feestje wordt georganiseerd.

Omdat iedereen verkleed naar dit feest komt, is er natuurlijk de vraag: Hoe ga jij…? Ga met militaire precisie op zoek in je kledingkast. Zoek je het in de heilige hoek van kerk of moskee? Ga je de kant op van nansty non, sexy duivel, schaars geklede engel of als stoute paus? Het kan niet gek genoeg op de eerste editie van Proud to be Fout! Ga naar de Facebookpagina van 'voor L kaar', like-share-win en maak kans op twee kaarten!

Bennie Solo en zijn foute DJ gaan de boel op de kop zetten… Zorg dat je erbij bent en haal de tickets in de voorverkoop voor vijf euro bij cafetaria Leuth en Spar Looyschelder, of betaal 7.50 euro aan de deur! Dresscode: Fout! Ook dit feestje wordt mede mogelijk gemaakt door: Spar Looyschelder, Huid en haar studio Janny, JECS Keukens, HPR Schilderwerken en Hondentrimsalon Ruby. En de makers van de Leuthse Pubquiz…

Koffie met…:

pijnbestrijding en slaapproblemen

GROESBEEK - Op maandag 12 juni is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. Deze keer zal Margreet Warle van apotheek Op de Paap ingaan op twee onderwerpen: pijnbestrijding en slaapproblemen.

Hebben deze onderwerpen met elkaar te maken? Margreet kan hier vanuit haar praktijk van alles over vertellen. Kan alle pijn bestreden worden en tot hoever kun je gaan met medicatie? Wanneer zijn slaappillen te gebruiken of niet en waar kun je zelf op letten?

'Koffie met…' vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek van 14.00 tot 15.30uur. De inloop is vanaf 13.30 uur. Iedereen is welkom!

'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. "Heb je vragen? Laat het weten va 06 13859106 (mantelzorgtelefoon) of info@mantelzorgbergendal.nl of bel op werkdagen tot 13.00 uur naar Forte Welzijn 085 0406066.

Pupillentoernooien Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Ook dit jaar organiseert de jeugdafdeling van de R.K.S.V. Groesbeekse Boys weer haar pupillentoernooien. Nu al weer voor de 26ste maal.

Traditiegetrouw doen veel verenigingen uit de regio mee. Deelnemende teams zijn van de D, E, F en mini-F categorieën. De toernooien vinden plaats op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei. Locatie is sportpark Breedeweg.

Het programma is als volgt:

Zaterdag 20 mei:

Het E toernooi (JO11) start zaterdag om 9.00. De prijsuitreiking is rond 12.00 uur.

Het F toernooi (JO9) start zaterdag om 12.30. De prijsuitreiking is rond 17.00 uur.

Zondag 21 mei:

Het D toernooi (JO13) start zondag om 9.00. De prijsuitreiking is rond 13.30 uur.

Het mini-F toernooi (JO7) start zondag om 10.00. De prijsuitreiking is rond 13.00 uur.

Seizoen Groesbeekse Boys ten einde

BREEDEWEG - Op de laatste speeldag stond voor Groesbeekse Boys de uitwedstrijd tegen Vianen Vooruit op het programma. Bij winst had Groesbeekse Boys een ticket voor de nacompetitie kunnen bemachtigen. De wedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor de gastheren uit Vianen waardoor het seizoen voor Groesbeekse Boys ten einde is.

Ondanks het belang van de wedstrijd begon Groesbeekse begon slap aan de wedstrijd. Na een kwartier voetballen keek het team uit de Breedeweg dan ook tegen een 1-0 achterstand aan. Doelman Jeffrey Hoogenbosch leek binnen het strafschopgebied gehinderd te worden. Een Vianen speler profiteerde daarvan. Slecht verdedigend werk zorgde er even later voor dat Jim Bögels voor Vianen de 2-0 kon scoren. Maarten van de Burg verkleinde vlak voor rust de achterstand met een bekeken hakbal.

In de fase na rust toonde Groesbeekse Boys meer vechtlust. Hoewel de gelijkmaker in de lucht hing scoorde Mark Daamen namens de thuisclub de 3-1. Tien minuten voor het eindsignaal bracht Sander Bisseling de spanning terug in de wedstrijd. Hij kopte een voorzet van Maarten van de Burg binnen. Groesbeekse Boys speelde in het restant van de wedstrijd voor de winst. Hierbij ontbrak het aan de benodigde stootkracht. In de slotminuut kwam de 4-2 eindstand vanuit een counter op het scorebord.

Voor Groesbeekse Boys is daarmee het seizoen ten einde gekomen. Uiteindelijke is het team van scheidend hoofdtrainer Camiel Jager op keurige zesde plaats van de ranglijst geëindigd. Er kan terug gekeken worden op een redelijk succesvol seizoen dat helaas net niet met een nacompetitieplaats afgesloten kon worden.

DVSG sluit seizoen goed af

GROESBEEK - DVSG speelt de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Batavia. Batavia heeft al een periodetitel en kan vandaag niets meer winnen. DVSG begint ongeconcentreerd. In de zevende minuut is er na een bal tegen de paal onvoldoende alertheid en scoort Batavia de 0-1.

In de 27e minuut kopt Batavia uit een corner de 0-2 binnen. DVSG lijkt nu op een grote nederlaag af te stomen. Gelukkig kan DVSG vanuit een aanval over rechts via Guus Ebbers de bal bij Wilco Bons krijgen. Deze kopt de bal naar Maikel de Bruin die de 1-2 binnen schiet. Even later krijgt DVSG weer een goede kans, maar mist deze. Nog geen minuut later komt DVSG snel uit de verdediging en scoort Menno Sillessen de 2-2 op slag van rust.

In de tweede helft creëert DVSG vele kansen, maar maakt deze niet af. In de 65e minuut scoort Batavia vanuit een corner de 2-3. DVSG gaat weer verder met aanvallen. En enkele minuten later wordt een aanval over links via Ward Janssen afgerond tot een doelpunt. Maikel de Bruin scoort zijn tweede doelpunt en zet DVSG op 3-3. Drie minuten later scoort Wilco Bons de winnende treffer vandaag. Hij zet DVSG op 4-3.

Ward Janssen krijgt nog twee goede kansen om vanaf de middellijn naar de keeper op te stomen maar mist dan de kracht om tot scoren te komen. DVSG sluit het seizoen af met een overwinning en eindigt als elfde in de 5e klasse E. Deze overwinning is mede mogelijk door goed keeperswerk van Maikel De Jong.

Na de wedstrijd is er een afsluitend etentje van de Hoofdsponsor Hopmans en wordt er van veel selectiespelers afscheid genomen. Volgend seizoen zal er een heel ander team aan de aftrap staan van het nieuwe seizoen.

Pupillentoernooien Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Ook dit jaar organiseert de jeugdafdeling van de R.K.S.V. Groesbeekse Boys weer haar pupillentoernooien. Nu al weer voor de 26ste maal.

Traditiegetrouw doen veel verenigingen uit de regio mee. Deelnemende teams zijn van de D, E, F en mini-F categorieën. De toernooien vinden plaats op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei. Locatie is sportpark Breedeweg.

Het programma is als volgt:

Zaterdag 20 mei:

Het E toernooi (JO11) start zaterdag om 9.00. De prijsuitreiking is rond 12.00 uur.

Het F toernooi (JO9) start zaterdag om 12.30. De prijsuitreiking is rond 17.00 uur.

Zondag 21 mei:

Het D toernooi (JO13) start zondag om 9.00. De prijsuitreiking is rond 13.30 uur.

Het mini-F toernooi (JO7) start zondag om 10.00. De prijsuitreiking is rond 13.00 uur.

Pulchra es – het Hooglied bezongen

BEEK - Zaterdag 20 mei geeft gambiste Paulina van Laarhoven met haar ensemble La Violetta een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek.

Op het programma staan werken van onder andere Palestrina, Guerrero, Lassus en Monteverdi, componisten die zich lieten inspireren door de prachtige teksten van het bijbelse Hooglied. Aanvang 20:15 uur. Kaarten à 22 euro zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

De teksten van het Hooglied in de Bijbel liegen er niet om: de liederen waarin de liefde tussen man en vrouw wordt bezongen staan bol van de erotiek. Wie is toch deze vrouw, een wilde lelie in het dal, met ogen als duiven, ziek van liefde en waarvan de lippen druipen van honing. En wie is de man met liefde zoeter dan wijn, als een gazelle, een bundel mirre, slapend tussen haar borsten. Een veilige verklaring vanuit de christelijke traditie is dat het hier niet gaat om de liefde tussen man en vrouw, maar om de liefde van God voor de mens. Maar oorspronkelijk zijn deze prachtige teksten een beschrijving van de liefde tussen bruid en bruidegom.

La Violetta wordt geleid door Paulina van Laarhoven, die met haar ensemble bewijst dat de viola da gamba in zeggingskracht en emotie niet onderdoet voor de menselijke stem. Van Laarhoven heeft met vele gerenommeerde ensembles gespeeld zoals L’Arpeggiata, Cantus Köln en La Sfera Armoniosa.

Naast Paulina bestaat La Violetta uit Joshua Cheatham – gamba, Viva BiancaLuna Biffi - vedel & zang, Charlotte van Passen – trombone en Emma Huysser – harp.

Brand in restaurant De Locomotief Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het brandje dat maandagavond plaatsvond in Grill-Bar De Locomotief aan de Spoorlaan in Groesbeek heeft nog voor de nodige consternatie gezorgd. Maandagavond ontdekte een klant een vlammetje bij de afvoerpijp van de verticale ton van de smoker. Zij vroeg zich af of dat normaal was.

Tegelijkertijd kwamen er mensen waarschuwen die vanaf het Marktplein een rookontwikkeling hadden gezien op het dak. Direct werd alarm geslagen. De vader van eigenaresse Malou, Theo Stekhuizen trok de deur van de smoker open om te kijken wat er aan de hand was en werd geconfronteerd met een heftige steekvlam, die hij wist te doven met een CO2 blusser.

Inmiddels was de aluminium afvoerpijp al gesmolten. Theo bedacht zich geen moment en ging samen met zijn schoonzoon Frank Versteegen het dak op in afwachting van de brandweer om te kijken of het vuur onder de dakpannen zat, wat niet het geval bleek te zijn. De brand is vermoedelijk ontstaan door vet in de smoker.

De brandweer heeft het hele pand gecontroleerd terwijl de hoogwerker enkele tientallen dakpannen verwijderd heeft om er zeker van te zijn dat er geen vuur meer onder de pannen zat, dat bleek niet het geval te zijn. Brandschade was er op de aluminium afvoerpijpen nauwelijks maar de roetschade was aanzienlijk. Het gehele restaurant is dinsdag ontruimd en alles voor het restaurant gezet om goed schoon te kunnen maken. Met twaalf man zijn ze al de gehele dag bezig en kregen rond 16.00 uur assistentie van een professioneel calamiteitenbedrijf. "Ik moet er niet aan denken dat er niemand in het restaurant was geweest dan was het leed niet te overzien geweest", daarvan is Theo Stekhuizen overtuigd.

Rood Wit verslaat AZC

GROESBEEK - Rood Wit won haar laatste competitiewedstrijd met 3-1 van AZC. Door deze overwinning heeft de ploeg directe degradatie uit de 2e klasse I afgewend. In de nacompetitie gaat Rood Wit nu proberen klassebehoud veilig te stellen.

Rood Wit begon de wedstrijd goed en al in de 4de minuut kreeg de ploeg een mooie kans. Het schot ging echter hard maar net over het doel. Ook de gasten lieten zich niet onbetuigd. In de 34ste minuut lukte het de ploeg van trainer Joop van de Ing de score te openen. Een mooie combinatie werd afgerond met een schot van Dadda wat de 1-0 opleverde. Vlak voor de rust onderbrak de aanvaller van Rood Wit de opgezette aanval van AZC en kon alleen naar het doel om de voorsprong te vergroten naar 2-0.

Na de thee kwamen de gasten ook aanvallend goed in beeld. In de 57ste minuut wist Rood Wit de score op 3-0 te brengen. Dadda wist zich vrij te spelen en kon beheerst raak schieten. In de 83ste minuut lukt het AZC toch nog een keer te scoren. Het kreeg daarbij wel de hulp van de verdediging van Rood Wit. Slecht wegspelen van de bal werd er de oorzaak van dat de bal kon worden opgepikt en werd er een doelpunt gemaakt, 3-1. Daarmee was meteen de eindstand bereikt en dat was voor Rood Wit voldoende om de nacompetitie te behalen omdat Rheden door Leones was geklopt met 6-0.

In de nacompetitie komt Rood Wit de komende week al meteen weer in het veld. Dan gaat de ploeg zondag eerste naar Gendringen. De donderdag (hemelvaart) daarop komt Gendringen naar het Kapittelland voor de tweede wedstrijd.
Na de wedstrijd werd in de kantine de overwinning gevierd en werd de speler van het jaar bekendgemaakt. Dat werd dit keer Maikel Alberts die altijd met veel inzet en passie voor de club werkt. Hij werd gevolgd door Djimmy van Putten op de tweede plaats.

In de rij voor nieuwe Aldi in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het was niet normaal bij de opening van de nieuwe Aldi aan de Spoorlaan in Groesbeek. Lange rijen trotseerden de wachttijd van een half uur voordat de super om half negen werd geopend door wethouder Thijssen.

"Jullie zullen denken 'het moet niet gekker worden in Groesbeek, Aldi en Jan Linders naast elkaar", aldus Thijssen. Maar juist die versterken elkaar, daarvan is Thijssen overtuigd. Deze supermarkten zijn de trekkers van het dorpscentrum zodat ook andere ondernemers er van kunnen profiteren. "Ook het fraaie parkeerdek waar 170 auto's kunnen staan – dat genoemd is naar de oude Zoma, is een verrijking voor het centrum", aldus Thijssen. "Laat ik het kort houden, want de vele tientallen klanten staan te trappelen om binnen te komen."

Samen met de bedrijfsleider Marc Gerrits werd een lint doorgeknipt waarna de klanten elkaar verdrongen om binnen te komen. De eerste klant stond al om half zes voor de winkel. Van de bedrijfsleider die daarna arriveerde kreeg de man uit Malden een beker koffie aangeboden. Om 09.00 uur moesten de klanten wachten omdat de winkelwagentjes allemaal bezet waren. Ook het parkeerdek begon al aardig vol te lopen.

Kick-off beachseizoen

MILLINGEN - Zondag 7 mei was de opening van het beachseizoen bij Switch. Voor de groeiende groep leden die in de zomer beachvolleyballen start dit jaar voor het eerst een laddercompetitie beachvolleybal. Inmiddels hebben zich al twaalf teams gemeld voor de laddercompetitie, een mooi aantal voor deze nieuwe activiteit.

Een groot aantal van de deelnemers aan de laddercompetitie was naar het sportpark gekomen om voor het eerst dit seizoen in het zand te ballen. Alle drie de beachvelden waren opgebouwd en volop in gebruik. Aangezien de opkomst hoog was werden de teams wat gemixt zodat iedereen kon spelen. Voor onze beachcoördinator Emmie een mooie gelegenheid om de samengestelde koppels te bekijken en ze in te delen op de ladder.

Uiteraard wordt er ook buiten de laddercompetitie volop gebruik gemaakt van de beachvelden. Zo beacht dames 3 in de maanden mei en juni wekelijks op maandag van 19.30 – 21.00. Daarnaast zullen de herenteams na het buitentoernooi op de dinsdagavond op de velden zijn om te beachen. "Interesse? Loop gerust eens langs, en doe gewoon mee!"

De Oorsprong zoekt collectanten

BEEK - Van 6 tot en met 10 juni collecteert tennisvereniging De Oorsprong mee met de Oranje Fonds Collecte in Beek- Berg en Dal. Van het opgehaalde bedrag kDijgt tennisvereniging de Oorsprong de helft.

"Daarmee organiseren we vele activiteiten voor de jeugd en een deel van het bedrag wordt besteed aan het vijftigjarig jubileum in 2018. De andere helft van de opbrengst besteedt het Fonds aan sociale initiatieven in Gelderland. Alles wordt zo besteed en alles blijft dichtbij. Tennisvereniging De Oorsprong is op zoek naar 20 mensen die mee willen collecteren van 6 tot en met 10 juni. Opgeven kan via secretaris@tvdeoorsprong.nl."

Vele handen maken licht werk!

Op 5 augustus 1968 is De Oorsprong opgericht door de heer Verdenius. De vereniging telt momenteel 82 jeugdleden en 285 senioren. De oudste actieve tennisster is 83 jaar. En tennist nog steeds! Het jongste lid is zeven jaar en speelt al een speciale nieuwe jeugdcompetitie tenniskids. Kortom, tennis is een sport die je heel lang kunt beoefenen.

In 2018 wordt het 50-jarig bestaan op feestelijke wijze gevierd. Diverse leden zijn al actief om dit jubileum vorm te geven. De helft van bedrag dat opgehaald wordt met deze collecte, mag besteed worden door de vereniging zelf. De andere helft is voor het oranjefonds. Het oranjefonds geeft diverse initiatieven in Beek- Berg en Dal subsidies zoals de Burendag in de struintuinen in diverse andere wijken, het dierenweitje, speelotheek, fonds kinderen maken muziek en nog vele andere.

"Wil je mee collecteren, allen of evt samen met (klein)kinderen, geef je op via secretaris@tvdeoorspong.nl of bel met 024 6222686."

25 jaar Via Romana

GRENSREGIO – In 2017 is het 25 jaar geleden dat de Via Romana werd geopend: een bewegwijzerde fietstocht langs het Romeinse erfgoed in het Nederlands-Duitse grensgebied tussen Nijmegen en Xanten. Om dit jubileum te vieren zijn er bijzondere evenementen langs de route, uiteraard in Romeinse stijl!

Fiets een deel van de route en bezoek een van die evenementen. De gehele fietsroute is 260 kilometer, maar kan ook in delen worden afgelegd. De route staat op de tweetalige website www.via-romana.de. De jubileumsactiviteiten hebben ook een plekje op de website.
De aftrap van de jubileumactiviteiten wordt op 5 mei gegeven in Cuijk. Daar is die dag een Romeinse dag rondom de kerk. Bezoekers ontmoeten er 'echte' Romeinse soldaten en ambachtslieden en kinderen kunnen er op zoek naar mogelijke archeologische vondsten.

Op 20 en 21 mei nodigt het Museum Arenacum in Kleve-Rindern (D) bezoekers uit voor een open dag in Romeinse stijl. Er is dan een Romeins legerkamp, Romeins eten en wijn, er kan meegedaan worden aan speerwerpen en er zijn Romeinse spelletjes voor kinderen. De dag duurt tot 23.00 uur.

Op 20 mei is er een fietstocht van Xanten naar Kleve, uiteraard over het traject van de Via Romana. De tocht start om 10.00 uur in Xanten en voert naar het Romeinse kamp in Rindern. Vanaf daar is er om 17.00 uur de terugkeer naar Xanten per bus. Deelname is gratis, inschrijven via (0049) 2801 772200.

Op 28 mei is er in het Stadmuseum van Kalkar een bijzondere rondtour door het museum met als motto 'Romeins alstublieft!". De tour start met een ontbijt in het museum en gaat daarna op zoek naar Romeins-Italiaanse museumvondsten op gebied keramiek, kaarten en kunst. Deelname bedraagt vier euro. Aanmelden kan tot 23 mei op 0049 2824 13120.

De fietstocht op 4 juni gaat over de Alleen-radweg van Xanten naar Kalkar en over een andere route terug. Deelname aan deze begeleide fietstocht is inclusief gids, informatie en 'Kaffee und Kuchen'. Kosten 12 euro voor volwassenen en 8 voor kinderen. Aanmelden tot 30 mei kan op 0049 2824 13120.


Museumpark Orientalis
De feestelijkheden worden op 12 en 13 augustus in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting afgesloten met een groot Romeins festival met spectaculaire gladiatorgevechten, theatershows, legionair-workshops en een Romeinse markt met authentieke Romeinse handwerkskunst. De bezoeker van dit evenement neemt natuurlijk ook een kijkje in de rest van dit bijzondere park waar de Romeinse geschiedenis zichtbaar tot leven komt.

Afscheid spelers en staf SC Millingen 1

Frans Janssen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - "Zondag 7 mei namen wij van SC Millingen na de laatste thuiswedstrijd afscheid van behoorlijk wat spelers en staf van ons eerste elftal. Sommigen gaan lager voetballen, anderen gaan elders voetballen en weer anderen stoppen, omdat het ophoudt."


Voorzitter Jan Scholtens nam het afscheid van de stafleden Frans Janssen, Toon Janssen en Stefan Jung voor zijn rekening. In zijn speech gaf hij aan, dat de club hun inzet van de afgelopen jaren zeer kon waarderen en bedankte hen hiervoor. Zo was Frans Janssen onder andere betrokken bij de totstandkoming van de voetbalschool, de huidige VAM en was hij ook nauw betrokken bij de terugkeer van Daan Arnts, Twan Arnts en Maarten Smits. Toon Janssen, alias de Sailor, heeft met veel inzet zijn verzorgingstaken vervuld. Niet alleen op de zondag, maar ook zaterdagen was hij aanwezig om spelers te verzorgen. Stefan Jung, die de rol van leider vervulde dit seizoen, heeft ook prima werk afgeleverd.

Marc-Jan Schenning nam het afscheid van de spelers voor zijn rekening: Jeroen Sanders, Wouter de Wijse, Maarten Smits en Dirk Spann. Zij gaan allen lager spelen in een vrienden-elftal. Verder vertrekken Joris Weeren (naar SVO’68 in Ooij), Daan Arnts en Joey Wijnhoven (beide naar Juliana ’31 in Malden) en Twan Arnts (naar Roda’28 in Winssen). De spelers werden bedankt voor hun vele jaren inzet als spelers van het eerste elftal. Zij hebben ertoe bijgedragen, dat wij voor het eerst in de geschiedenis van onze club de 3e klasse hebben kunnen vasthouden.
Elke stoppende speler ontving een mooi aandenken en ook de dames werden bedankt met een mooi bosje bloemen.

Oproep aan de Gemeenteraad van Lingewaard: 'Stel paal en perk aan uitbreiding zandhandel en -verwerking in de Bemmelse Waard'

'In de haven komen twee pontons en een bakkenzuiger. In de Waard gaan elke dag tien vrachtwagens rondrijden. K3Delta wil hier zes dagen per week gaan werken.

OOIJ - Bewonerscomité Groenlanden uit Ooij roept de Gemeenteraad Lingewaard op om zich te verzetten tegen een enorme uitbreiding van de zandhandel en -verwerking in de Bemmelse Waard. K3Delta wil midden in dat natuurgebied bijna 6 miljoen m3 zand per jaar gaan verwerken, 20 keer zoveel als nu.

Dat zand moet van elders worden aangevoerd. K3Delta wil ook op zaterdag gaan werken, een tweede drijvend ponton en een bakkenzuiger in de haven leggen en dagelijks met 10 vrachtwagens tot wel 400 ritten gaan maken. K3Delta zegt in de Bemmelse Waard aan natuurontwikkeling te doen maar dit is grootschalige industriële ontwikkeling.

Volgens het Bewonerscomité heeft het er alle schijn van dat K3Delta de plannen in alle stilte heeft voorbereid en de gemeenteraad en mogelijk zelfs B&W op het verkeerde been heeft gezet. 29 september ging de raad akkoord met het nieuwe bestemmingsplan Bemmelse Waard. De raad wist toen niet beter of de zandwinning en -verwerking zou uiterlijk 2026 eindigen. In feite had K3Delta allang een vergunning aangevraagd voor de enorme uitbreidingsplannen, voor onbepaalde tijd.

De vergunning werd op 27 september, twee dagen vóór de aanvaarding van het nieuwe bestemmingsplan, door de omgevingsdienst ODRA verleend, zonder dat de Raad dit wist. In januari 2017 ontdekte Bewonerscomité Groenlanden dit. Gelukkig bleek er sprake van een procedurefout: de aanvraag voor de milieuvergunning moest opnieuw in behandeling worden genomen. Volgens het Bewonerscomité moet de gemeenteraad ingrijpen nu het nog kan. De open brief is te lezen op www.zanderover.weebly.com.

Zoma 'keert terug' bij nieuwe Aldi in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - In 2015 werd de Zolenmakerij (Zoma) aan de Spoorlaan in Groesbeek, een voorbeeld van industriële wederopbouw, gesloopt. Hier verrees nieuwbouw, onder meer voor de Aldi, die vanochtend feestelijk geopend werd.


De Zoma keerde ook een beetje terug: de toegang tot het parkeerdek (170 auto's, max. 2 uur) van de nieuwe Aldi draagt althans de naam Zoma. Er stond meteen al een lange rij wachtenden voor de nieuwe supermarkt, vanwege de openingsaanbiedingen natuurlijk. De eerste klant - Herman Roovers uit Malden - meldde zich al om half 6 aan de Spoorlaan, ofschoon de Aldi pas om half 9 open ging.
,,Jullie zullen denken: 'het moet niet gekker worden in Groesbeek met de Aldi en Jan Linders naast elkaar'. Maar wij denken dat ze elkaar zullen versterken: de supermarkten zijn de trekkers van het centrum waar ook andere ondernemers van profiteren'', sprak wethouder Sjaak Thijssen, die een lint mocht doorknippen.
Het Zomagebouw dateerde uit 1956 en werd gebouwd voor de schoenmakersfirma Van Loon uit Dongen: sinds 1967 was de Zoma er actief. Tot 2007 werden er zolen gemaakt voor de schoenindustrie in de regio Nijmegen-Kleef.

Enthousiaste Vierdaagse-vrijwilligers gezocht!

REGIO - De Nijmeegse Vierdaagse komt er aan en wel editie 101 en Wandelvereniging Magnus is drukdoende met de organisatie daarvan. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt. Op de route verzorgen wij een 120-tal leden en gastlopers. Heb jij een klik met de Nijmeegse Vierdaagse of ben je uitgeloot, of zoek je een stageplek voor je opleiding, laat het dan weten.

Wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers of stagiaires vanaf 16 jaar die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen.

Voor op de locatie: Je gaat als verzorger vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekend lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke.

Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd of bar-werkzaamheden.

Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtend humeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je van harte welkom. In verband met de teambuilding die in zo’n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle vier de wandeldagen inzetbaar zijn.

Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: janpolman@planet.nl.

Pannenkoekenconcert Jubilate Deo

GROESBEEK - "Gratis pannenkoeken? Wie had daar aan gedacht? Nou, wij dus! Op donderdag 1 juni organiseert fanfare Jubilate Deo van 18:00 tot 19:00 uur een heus pannenkoekenconcert in Verenigingsgebouw De Sleutel."

De belangrijkste ingrediënten voor dit concert zijn muziek, gezelligheid en het smullen van gratis pannenkoeken. Behalve van een heerlijke pannenkoek, kan de bezoeker tussen de poedersuikerwolken door ook nog eens genieten van leuke muziek. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de leerlingen van Jubilate Deo en hun muzikale optredens. Blokfluiters, samenspeelgroep, jeugdslagwerkers en leerlingen, iedereen zal zijn uiterste best doen om een mooi optreden te verzorgen. "Wie zich nog meer van hun beste kant laten zien? Onze koekenbakkers natuurlijk want zij zullen druk doende zijn om de pannenkoeken aan weerszijden van een goudbruin kleurtje te voorzien."

Iedereen is hiervoor welkom. Neem vriendjes , vriendinnetjes, neefjes, nichtjes, opa’s en oma’s mee. Tussen de optredens door kunnen alle instrumenten die bij een fanfare bespeeld worden, ook worden uitgeprobeerd. Hoe gaaf is dat! Het belooft een heerlijke, spannende, gezellige en muzikale avond te worden op donderdag 1 juni om 18:00 uur in Verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek.

Zalmpodium presenteert: Twee violen en een bas

MILLINGEN - Het klinkt als oude muziek, eenvoudige barokmuziek – een spoortje Bach, een tikje Vivaldi….maar het swingt als een trein! Het concert is zondag 21 mei om 14.00 uur in het Kerkje Zalmstraat in Millingen aan de Rijn

Trio 'Twee Violen en een Bas' speelt oude Hollandse muziek: dansmelodieën en liederen, zoals die te horen waren in de beroemde en beruchte Amsterdamse speelhuizen, in de schouwburgen waar rijk en arm hun vertier zochten, op de markten en in de salons. Sinds de oprichting in 1978 heeft het strijktrio deze oude en onbekende muziek nieuw leven ingeblazen.

Duizenden melodieën uit het Hollandse uitgaansleven van rond 1700 zijn genoteerd in bijna vergeten boeken en handschriften. Musicoloog en socioloog Jos Koning, mede-oprichter van Twee Violen en een Bas, is dé autoriteit op het gebied van deze bronnen en de muziekwereld waar ze uit voortkwamen.

De combinatie van twee violen en een bas werd in de 18e eeuw heel Europa populair voor dansbegeleiding, zowel in afgelegen dorpen als in adellijke kringen. Ook Mozart en Haydn schreven veel dansmuziek voor deze ensemblevorm.

Met een been in de klassieke wereld van de oude muziek, het andere in de vitale kracht van de volksmuziek, laat 'Twee Violen en een Bas' de sprankelende swing, de ontroerende eenvoud horen die deze muziek tot een feest maakt! De combinatie met rappe dialogen, geestige verhalen en verrassende dichtregels van tijdgenoten maakt zo'n optreden bijzonder toegankelijk.

'Twee Violen en een Bas' bestaat uit:Niki Jansen, viool,Jos Koning: vijfsnarige (alt)viool, Willem Raadsveld: contrabas.

De entree is zoals altijd gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop uiteraard zijn rondje weer doen. Komt op tijd want….vol is ook echt vol …zei de pastoor!

Voetgolfkampioenschappen bij Germania Groesbeek

GROESBEEK -Voetbalvereniging Germania organiseert dan de vierde editie van het Open Berg en Dalse Voetgolfkampioenschap. Op Sportpark Noord is een geheel nieuw en uitdagend parcours met 16 holes aangelegd. Het kampioenschap is zondag 18 juni vanaf 12:00 uur bij v.v. Germania, Sportpark Noord, Groesbeek

De teams van elk 5 spelers dagen elkaar op sportieve wijze uit en strijden om de titel 'Berg en Dals voetgolf kampioen 2017'. Iedere hole vormt een unieke uitdaging en wordt speciaal voor dit kampioenschap gemaakt in samenwerking met de sponsor van een specifieke hole.
Bij voetgolf gaat het om behendigheid met de bal, onderlinge uitdaging en spelplezier. En natuurlijk de eer om gehuldigd te worden als winnaar van de champions-league van het voetgolf. Dus ook als je geen Messi of Ronaldo heet, kun je sportief strijden om de roem en eer en een prachtige bokaal.

Je speelt tegen teams van bedrijven, verenigingen, clubs en maatschappelijke organisaties uit gemeente Berg en Dal en daarbuiten. Inschrijven doe je als team met 5 personen. De deelname is gratis! Natuurlijk kan ieder bedrijf, vereniging of organisatie met meerdere teams inschrijven. Dat maakt de competitie alleen maar leuker. Naast het super parcours voor de deelnemers, wordt natuurlijk ook gedacht aan partners en kinderen. Op het schitterende terras aan de rand van de Groesbeekse bossen is vertier voor jong en oud. Natuurlijk is er een grote keuze aan versnaperingen waaronder een heerlijke bbq. Dit alles onder begeleiding van een gevarieerd muziekprogramma met voor elk wat wils. De kinderen kunnen zich uitstekend vermaken op diverse speeltoestellen en springkussens die één van de sponsors ter beschikking stelt.
Schrijf je team direct in door verzending mail aan info@germaniagroesbeek.nl of neem contact op met je contactpersoon van de organisatie. Alle verdere informatie staat op www.footgolfchampionship.nl.

De klimop

REGIO - Het enthousiasme van een zevental meiden werkte aanstekelijk. In september 2016, bij de start van het nieuwe seizoen, ging het midweekteam van Klimop van start. Tot maart werd er alleen getraind, in weer en wind, de winter door, buiten!

"Hun enthousiasme wierp vruchten af: bij aanvang van de veldcompetitie tweede helft) was het team er klaar voor. Ze waren inmiddels gegroeid naar vijftien leden. Klimop midweek, ging de uitdaging aan mee te doen met de competitie. Een lastige competitie omdat hier vaak door ervaren korfballers in gespeeld wordt die het iets rustiger aan willen doen. Een sponsor bood zich zelfs aan! J.C. Jansen was bereid het team van shirts te voorzien om zo de eenheid die ze met de trainingen al vormden uit te stralen. Een vereniging als de onze is blij dat zulke sponsors zich nog willen verbinden. De shirts werden feestelijk aangeboden tijdens de eerste thuiswedstrijd.

De eerste wedstrijden worden ruim verloren, maar de eenheid bleef en wordt nog steeds sterker. Het enthousiasme blijft. Heel belangrijk. Het team ziet dit jaar als een tussenjaar. Volgend jaar gaan ze knallen! Wij, als vereniging, hebben er vertrouwen in, net als in onze sponsor J.C. Jansen, die we hiervoor dankbaar zijn", aldus Annelies Zegers namens het bestuur korfbalvereniging Klimop. @Enthousiast geworden: aansluiten bij onze vereniging kan altijd. Van jong tot oud. Bezoek eens een training of wedstrijd. Voor informatie: 024 6632634."

Bisschop gaat voor in dienst jubileumkerk Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Bisschop Mgr. Dr. de Korte van het bisdom Den Bosch is zondagmorgen voorgegaan in de Heilige Mis ter ere van vijftig jaar kerkgebouw 'Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart ' aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Samen met pastoor Norbert Swagemakers en Diaken Welling assisteerden zij bisschop De Korte. De kerk was aardig gevuld met kerkgangers en genodigden, waaronder burgemeester Slinkman van Berg en Dal. De ruim anderhalf uurdurende jubileum dienst werd opgeluisterd door het Gemengd Koor van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart en Kamerkoor Kalliope. Na de Mis met drie heren werden de kerkgangers uitgenodigd op landgoed De Wijchert voor een informeel samenzijn waar muziekgezelschap Edelweisz voor de muzikale omlijsting zorgdroeg. Op die plek hadden de paters ooit een klein seminarie, waarna ze later de kerk in Berg en Dal hebben gesticht.

B&D Sportcafé nog één keer voor de zomerstop

Foto: Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijdag 19 mei opent het B&D Sportcafé van Omroep Berg een Dal nog één keer zijn deuren vóór de zomerstop. Een groot aantal trainers schuift aan, aan de bar bij FC Berg en Dal.

Presentator Twan Vissers blikt nog een keer terug op het afgelopen voetbalseizoen en kijkt met hen alvast vooruit naar het komend seizoen. Te gast zijn in elk geval de trainers van: DVSG, Groesbeekse Boys, SVO, BVC'12, De Treffers en Germania. Ook de analisten Henk Grim en Arno Arts komen langs in de live uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur. Met de aanvang van het nieuwe voetbalseizoen opent B&D Sportcafé elke vrijdagavond weer zijn deuren.

Kinderen beleven WOII op de Klös

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - De WOII dag die voor de achtste maal werd gehouden in en om de Klös voor 75 leerlingen van de Montessorischool Groesbeek, Openbare school De Sieppe Groesbeek en de Tarcisiusschool uit Nijmegen is een ware happening geworden.

Tijdens deze door de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden georganiseerde dag konden de leerlingen met een metaaldetector spullen uit de grond zoeken, schuttersputten zoeken, verhalen aanhoren over veld graf opgraven en het identificeren van soldaten. Daarnaast kon men testen hoe sterk een parachute in elkaar zat. Ook de jeeps en de truc van Bert van Liberation Route ontbraken evenmin, daar werden de leerlingen mee rond gereden langs de verschillende monumenten. Kortom het was voor de 75 leerlingen een geweldige dag die veel indrukken heeft achtergelaten.

Eerste Streekmarkt Breedeweg

Foto: Henk Burgers

BREEDEWEG - Na het oogstfeest op camping De Zoet Aagt aan De Grafwegen werd ditmaal voor de eerste keer een streekmarkt gehouden in het centrum van Breedeweg.

Mede door het weer, dat geweldig meewerkte werd deze eerste editie een geweldig succes.

Wordt Streekmarkt Breedeweg toeristische trekker?

Foto's: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – De eerste Streekmarkt van de Breedeweg staat weliswaar nog in de kinderschoenen maar zoals het er nu naar uitziet kan het beslist een toeristische trekker worden. Zo'n 20 kramen - gemaakt door cliënten van Pluryn -, enkele informatie stands van onder andere Wijncentrum, Inloophuis en Hart voor de Breedeweg en een groot overdekt terras hadden van het kerkplein een marktterrein gemaakt waar streekproducten te verkrijgen waren voor elk wat wils.

Zo was er paling uit de eigen palingkwekerij Visionair, vlees van boerderijslager Hubbers, geitenkaas, Coffyn met koffie / Thee en likeurtjes, Angela Rikken van cafetaria Rikken met eigen gesneden met de schil er nog omheen, buurtmarkt Breedeweg met vers brood en appeltaarten, John Reintjes met olijfolie en Roland Coenen die met de smoker spare Ribs en Moink ballen.

Vanaf de opening 10.00 uur begon het al lekker te lopen maar van een drukte was nog geen sprake. Na de middag was er over publiek niet te klagen maar volgens een van de organisatoren zijn de bezoekers geen kijkers maar kopers. Toen TV-kok Pierre Wind even na twee uur arriveerde, was het net of er een wervelwind over de markt trok. Hij struinde elke kraam af om ingrediënten te verzamelen voor het maken van zijn verrukkelijke maaltijden. Dat deed hij zaterdagmiddag vijf maal. Op het overdekt terras konden bezoekers genieten wat hij allemaal in elkaar pruttelde.

Iedereen liet het zich goed smaken, waar Pierre weer met volle teugen van genoot. Wat de denken van biefstuk met tomatenjam, gebakken asperges met aardbeien en gebakken bladeren van paksoi. Alle maaltijden gingen erin als koek en als toetje wilden verschillende mensen met de TV-kok op de foto. De volgende streekmarkten zijn op zaterdag 17 juni, 15 juli en 12 augustus en op die data zijn er vele duizenden toeristen in de regio waarvan een groot deel een bezoek zal brengen aan de Streekmarkt Breedeweeg.

De Treffers gelijk

tegen Jong Vitesse

GROESBEEK - De laatste wedstrijd in het eerste seizoen van de tweede divisie bracht De Treffers zaterdagavond naar Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem. Tegenstander was het reeds gedegradeerde Jong Vitesse van trainer John Lammers. Winst zou voor De Treffers de derde plaats op de ranglijst betekenen.


Het werd uiteindelijk de vierde plaats omdat De Treffers niet verder kwam dan 2-2. De wedstrijd golfde in het begin flink op en neer en was voor het publiek de moeite waard om te kijken. In de tiende minuut kon Wesley Meeuwsen doorlopen en kwam in schietpositie. Zijn zestiende doelpunt van het seizoen was een feit, 0-1.
In de 23ste minuut moest clubtopscorer Robert Mutzers (17 goals) helaas geblesseerd het veld verlaten. Rick Verbeek verving Robert. Hierna trok De Treffers het spel naar zich toe in het resterende gedeelte van de eerste helft. De laatste actie van de eerste helft leverde de 0-2 op. Jan Willem Stronks gaf vanaf de achterlijn de bal op Rick Verbeek en die bediende met een schitterende pass de andere opgekomen back Frenk Keukens die de 2-0 maakte.
Tot de 69e minuut werd de aansluitingstreffer in geschoten door Mohammed Osman, 1-2.
Dezelfde Mohammed Osman herhaalde het beproefde recept van de 69e minuut. De minuut was anders (85) en weer haalde hij met een geplaatst schot doeltreffend uit. Dit bracht de eindstand naar 2-2.

Terrasconcert

Ooijse Toekomst

OOIJ - Op zaterdag 20 mei zal muziekvereniging Ooijse Toekomst weer haar jaarlijkse terrasconcert houden op het terras bij hotel- café restaurant Oortjeshekken.

Het repertoire bestaat zoals gewoonlijk uit lichte muziek die bij uitstek geschikt is om ontspannen op een zonnig terras naar te gaan zitten luisteren. Aanvang is om 16.00 uur.

Terrasconcert Ooijse Toekomst bij Oortjeshekken

OOIJ - Op zaterdag 20 mei zal muziekvereniging Ooijse Toekomst weer haar jaarlijkse terrasconcert houden op het terras bij hotel- café restaurant Oortjeshekken.

Het repertoire bestaat zoals gewoonlijk uit lichte muziek die bij uitstek geschikt is om ontspannen op een zonnig terras naar te gaan zitten luisteren. Aanvang is om 16.00 uur.

Geen balkonscène, maar feest in kantine bij BVC '12

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Het kampioenschap van de Beekse voetbalvereniging BVC'12 is zondagmiddag uitbundig gevierd, maar niet met een balkonscène op het gemeentehuis, waar normaliter de voetbalkampioenen gehuldigd worden.

Het bestuur van BVC'12 had er evenals afgelopen jaar voor gekozen de huldiging in de kantine te laten plaats vinden. Het feestteam zorgde ervoor dat de stemming er in de kortste tijd helemaal inzat want alle aanwezigen waren door het dolle heen en er ontstonden spontane polonaises. Voorzitter Sander Joosten memoreerde nog dat BVC'12 tot vier maal achter elkaar kampioen is geworden en vijf maal gepromoveerd (nacompetitie).

Namens de KNVB kregen de spelers een medaille. Wethouder Erik Weijers was overduidelijk: 'Berg en Dal is de voetbalgemeente van Nederland.' Hij vroeg zich af hoeveel derby's er in de toekomst nog aankomen. "Kanjers proficiat", waarna hij alle spelers de gemeente medaille omhing. BVC'12 is de derde voetbalvereniging van Berg en Dal geworden naast Achilles'29 en De Treffers.

Open zomertennistoernooi in Beek

Open zomertennis-

toernooi in Beek

BEEK - Van 24 juni tot en met 2 juli zal tennisvereniging De Oorsprong uit Beek (gemeente Berg en Dal) haar zomertoernooi organiseren. Iedereen die lid is van een bij de KNLTB aangesloten vereniging wordt bij deze uitgenodigd om mee te spelen. Het toernooi wordt gespeeld op de zes all-weather Smashcourt banen (vergelijkbaar met gravel).


Deze 29e editie van het Oorsprong Open Zomertoernooi wordt weer eind juni gespeeld, dus voor de vakantieperiode, zodat meer mensen kunnen meedoen. Ingeschreven kan worden in de categorieën 3 tot en met 8 in de onderdelen HE, DE, HD, DD, GD. Om iedereen meer dan een partij te kunnen laten spelen zullen de wedstrijden eerst worden gespeeld in poules en na de poulefase volgens een afvalschema. De inschrijving loopt via www.toernooi.nl.

Deelnemer Nijmegen Tennis Tournament

Dit jaar wordt het vorig jaar gestarte tennisinitiatief 'Nijmegen Tennis Tournament' voortgezet, nu met zes clubs. De beste spelers in elke categorie (3 t/m 8) kunnen een uitnodiging verdienen voor het finaleweekend door in de toernooien van de zes deelnemende clubs de meeste punten te verdienen. Het finaleweekend is van 29 september tot 1 oktober en vindt plaats bij TV De Oorsprong in Beek. Verdere informatie is te vinden op www.nijmegentennistournament.nl. Nadere informatie: www.tvdeoorsprong.nl en facebook: TV de Oorsprong.

De Vrolijke Vissers strijden om Jo Hubbers-bokaal

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – 28 vissers allen lid van de Groesbeekse visvereniging De Vrolijke Vissers zijn zaterdagmorgen al vroeg op pad gegaan om onderling de strijd aan te gaan om de Jo Hubbers-bokaal.

Voor de eerste maal in de 68-jarige geschiedenis van De Vrolijke Vissers is deze wisselbokaal in het leven geroepen voor Jo, die ontzettend veel voor de vereniging heeft gedaan op allerhande manieren, hij was gewoon onmisbaar. Als dank voor zijn inzet en waardering is deze bokaal in het leven geroepen. Voor Jo (72) hoeft het allemaal niet, maar is er stiekem wel trots op, wil hij wel kwijt.

Jo is al van kindsaf aan betrokken bij De Vrolijke Vissers. Hij ging als klein kind al met zijn vader Gerrit Hubbers mee. Het vissen werd me letterlijk en figuurlijk met de paplepel in gegeven. Jo is ook al jaren penningmeester geweest van de 150 leden tellende vereniging. De 28 hobbyvissers keerden gisterenmiddag terug van uren vissen in de Maas tussen Overasselt en Nederasselt. Zaterdagavond werd tijdens de prijsuitreiking in café Oomen aan de Reestraat in Groesbeek bekendgemaakt dat Ton Peters met zijn 6 kilo gevangen vis – overigens weer teruggezet in de Maas – de gelukkige winnaar was van de wisselbokaal. De bokaal werd uitgereikt door Jo Hubbers zelf.

Ouderwets dauwtrappen met LBG

GROESBEEK - Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) gaat op hemelvaartsdag, donderdag 25 mei weer ouderwets dauwtrappen.

Ooit een populaire activiteit op deze bijzondere dag, maar de laatste jaren wat in onbruik geraakt. "We gaan wandelen door natuurreservaat De Bruuk, plaatselijk beter bekend als De Botterpot. Het dauwtrappen kan samen met enkele gidsen van LBG beleefd worden. Onderweg komt u van alles te weten over dit bijzondere natuurgebied, waar ongetwijfeld orchideeën in overvloed zullen bloeien."

"We starten ’s morgens om 5.00 uur op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, aan de ingang tegenover Bruuk 124 in Groesbeek. Zoals altijd is deelname aan de wandeling gratis. In de vroege ochtend is de vogelzang een lust voor het oor en de bloemenpracht een lust voor oog en neus. Door stiltemomenten te houden hopen we ook wild te kunnen spotten. Of misschien wel een vroege ringslang of levendbarende hagedis, op een mooie zonnige ochtend is dat heel goed mogelijk. In ieder geval is het vroeg genoeg om de zon boven de horizon te zien opkomen. Om 7.00 uur eindigt de rondleiding." Voor meer informatie: Dianne de Bruin, 024 3974257.

Na afloop van het dauwtrappen is er een mogelijkheid om te ontbijten (zes euro per persoon) in Bed and Breakfast Green Cottage aan de rand van De Botterpot. "Wilt u hier aan deelnemen, dan graag reserveren vóór 20 mei. Stuur hiervoor een mail naar dolomite1@hetnet.nl."

30 / 32

Lianne ziet SARAH 18 mei,
Stuur haar een kaartje dan maak je haar blij.
Adres: Erlecomseweg 14a, 6577 JB Erlecom

Deze jonge dame is nu haar
zwarte haren kwijt
Gaat nu als 65-jarige verder
als grijze meid.

Deze getalenteerde drummer
verjaart 19 mei!
Van harte proficiat, Julien!
Mamma, Irsa en Fonzy
xxx

Nigel,
alweer 10 jaar.
Gefeliciteerd door Papa, Mama, Viggo en de gehele Familie.

Oud Rene, ben je bedonderd.
50 is de helft van 100.
Van Harte gefeliciteerd op 19 mei.
Familie Minkhorst en Derks

Extra automaat met verse streekproducten bij Bach Eieren Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij Bach Eieren aan de Koningin Wilhelminaweg 43 in Groesbeek heeft de eierautomaat sinds kort uitbreiding gekregen van een automaat met een auto waarin verse streekproducten te verkrijgen zijn.

Naast de kakelverse eieren, in de maten L (normale ), XL (grote) en de XXL (supergrote vaak met dubbele dooier) verpakt in doosjes van 10, 20 of 30 stuks, zijn er in de nieuwe automaat sinds kort lekkere zoete Groesbeekse aardbeien te verkrijgen. Deze aardbeien zijn bijna niet aan te slepen. In de automaat kan men betalen met kleingeld en biljetten van 5 en 10 euro. Omdat de mensen steeds meer de automaten van Bach weten te vinden is onlangs het assortiment uitgebreid met zelfs flesjes advocaat gemaakt van de verse eieren van Bach.

Het is volgens Hans en Miranda de bedoeling dat er steeds meer seizoenstreekproducten in de automaat te vinden zullen zijn, daarbij wordt gedacht aan kersen, bessen en dergelijke. Miranda zorgt ervoor samen met een medewerkster dat de eieren iedere dag worden uitgehaald en worden verpakt en zorgt daarnaast ervoor dat de automaten er piekfijn en hygiënisch blijven uitzien. Ook liggen er gratis recepten kaar. Dat is een speciale service naar de klanten toe wat erg gewaardeerd wordt, aldus Miranda.

Hans zorgt ervoor dat de kippen niets te kort komen, zij leveren immers duizenden eieren per dag. Broer Willie zorgt voor de Internationale eierenhandel. Bach Groesbeek heeft ook een eigen Facebookpagina 'gebr. Bach pluimvee en eierhandel', waar regelmatig leuke weetjes over eieren te vinden zijn. De automaten bij Bach zijn zeven dagen in de week open van acht tot acht uur.

Slijterij-Wijnkoperij Theo Borgers wordt Wijnhuis Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Na meer dan 40 jaar gaat de naam 'Slijterij-Wijnkoperij Theo Borgers verdwijnen in het Groesbeekse straatbeeld en wordt vanaf heden Wijnhuis Groesbeek. Theo (66) en Wilma Borgers hebben besloten in het najaar te gaan stoppen met hun in de hele regio bekendstaande slijterij-wijnkoperij.

De slijterij-annex wijnkoperij blijft wel bestaan, maar wordt gevestigd in het in aanbouw zijnde Nederlandse Wijnbouwcentrum aan de Bredeweg 2 onder de naam Wijnhuis Groesbeek. Verwacht wordt dat de druivenoogst van de Groesbeekse wijnboeren in september in de kelder van het Wijnbouwcentrum kan worden verwerkt. Als het Wijnbouwcentrum klaar is, verhuist Wijnhuis Groesbeek naar de nieuwe plek en sluiten Theo en Wilma de winkeldeuren.

In 1949 nam Theo´s vader Piet Borgers de zaak over van de familie Van Houten, die er een limonadefabriekje, bottelarij en distilleerderij had. In 1977 namen Theo en Wilma de zaak over en begonnen ook met versgebrande noten. Maar in 1991 besloten ze zich alleen maar toe te leggen op de slijterij en niet zonder succes. Wijnen hebben een enorme toevlucht genomen evenals de speciale bieren dat is gewoon een trend geworden. Maar de whiskymarkt heeft het duidelijk overgenomen van de borrel en vieuxje, dat is duidelijk merkbaar, aldus Theo. De bosbessenlikeur gemaakt van 100% bosbessen is al jaren een blijvertje. Wijnhuis Groesbeek blijft tot september in het vertrouwde adres Ottenhoffstraat 7. In het slijterspand worden vermoedelijk twee woningen gerealiseerd.

Geert en Marga Kroes laten heel wat horecageschiedenis na

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Geert en Marga Kroes van het bekende restaurant La Vie midden in het centrum van Groesbeek hebben onlangs laten weten per 1 juni het stokje over te dragen.

Na bijna 40 jaar in de Groesbeekse horeca gezeten te hebben gaan ze nu genieten van de vrije tijd. De zaak wordt overgenomen door de in Beek woonachtige Pascale Langenberg die de naam van het befaamde restaurant gaat veranderen in 'La Vie Passie'. Geert en Marga hebben in de afgelopen jaren de nodige sporen achter gelaten in horeca Groesbeek. In 1978 startte Geert en Marga cafetaria De Luifel aan de Margrietstraat, 10 jaar later opende het ondernemende stel cafetaria 't Centrum in het centrum dat 6 jaar later Kwalitaria werd.

In 1992 kwam de doorbraak en kochten zij het pand van groenteman Rikken waar zij Croissanterie La Vie opende op de huidige locatie. In 1997 werd La Vie omgedoopt tot Restaurant la Vie. In 2005 verkochten Geert en Marga hun Kwalitaria en gingen zich geheel toeleggen op het restaurant en niet zonder succes. Het was en is nog steeds tot de dag van vandaag een begrip tussen de heuvels en zelfs ver daarbuiten. Tussen de bedrijven door hebben ze boven het restaurant ook nog B&B La Vie geopend. Voor de toerist is dit een uitzonderlijke locatie midden in het centrum. Ongetwijfeld zullen Geert en Marga de gasten gaan missen maar daarvoor krijgen ze een hoop vrije tijd terug.