GN Overbetuwe

19 februari 2020

GN Overbetuwe 19 februari 2020


Lezing 'Leylijnen en krachtplaatsen' door Michiel Koek

(foto: Michiel Koek)

HETEREN - Ontmoeting & Inspiratie Heteren (HOI-IOH) organiseert op dinsdag 20 februari de lezing ‘Leylijnen en Krachtplaatsen’ door Michiel Koek. De lezing is van 20:00-22:00 (inloop vanaf 19:30) in zalencentrum De Bongerd in Heteren. Entree: 8,50 euro.

Michiel Koek vertelt in deze lezing alles over Leylijnen en krachtplaatsen. Leylijnen zijn energierijke, kilometerslange lijnen die oude heiligdommen met elkaar verbinden. Er zijn verschillende soorten energieke lijnen die allemaal een eigen frequentie of trilling hebben. Mensen nemen ze waar, door trilling in hun handen, zware benen of een zweverig gevoel in de maagstreek. Op bepaalde lijnen kan iemand visioenen ervaren. Veel kerken, huizen en plaatsen staan op deze plekken van bijzondere energetische waarde. Je hebt het vast wel eens zelf ervaren. Je hoort of ziet iets, of er overkomt je iets waar geen woorden voor zijn. Je wordt geraakt door de schoonheid van de natuur of je voelt je plotseling sterk verbonden met een bepaalde plek.

"In de lezing gaan wij het hebben over mystieke, verborgen plekken. Waar kan ik ze vinden? Hoe kan ik ze herkennen? Welke aanwijzingen geeft de natuur mij om ze te herkennen?" Michiel Koek is veelzijdig. Hij is Avalon-Ela therapeut. En werkt onder andere ook als medium en regressietherapeut. Zelf had hij een aantal bijzondere ervaringen in de steencirkels van Avebury, Stonehenge en Kenmare. Vanaf 2013 geeft hij lezingen over dit onderwerp.

Aanmelden graag! Via inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com; www.spirituele-ontmoeting-heteren.com.

Bachs Matthäus Passion komt naar Driel

DRIEL - De Mini Matthäus is Bach's Matthäus Passion in een intieme, solistische versie van anderhalf uur, maar mét alle donder en bliksem en tranen, en natuurlijk met het Erbarme dich en het mooie slotkoor. De muziek van de passietijd: het krachtige, prachtige werk over Jezus' lijden.

Wanneer men niet eerder de ‘Mattheus Passie’ heeft ervaren, biedt de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel een ieder nu deze zeer toegankelijke uitvoering op zondagmiddag 8 maart (14.30 uur) in de katholieke kerk (Kerkstraat 27). Uniek in de regio!

Het Mini Matthäus Ensemble is zeven jaar geleden opgericht om de Matthäus Passion op meer plaatsen te laten klinken dan de gebruikelijke grote concertpodia. Het bijzondere is dat de negen solisten ook de koorpartijen zingen. Door de kleine opzet hoor je hoe de afzonderlijke stemmen met elkaar harmoniëren of juist tegen elkaar zingen, wat muziekliefhebbers zullen waarderen. De Mini Matthäus is voor kenners en liefhebbers, maar ook voor iedereen die niet zo lang wil zitten of wel kennis wil maken met Bach’s meesterwerk. Toegang gratis; deurcollecte na afloop.

'Foute Neon Party' in Driel wordt kleurrijk spektakel

DRIEL – Op vrijdag 21 februari organiseert carnavalsvereniging De Meelhoppers uit Driel in samenwerking met zalencentrum Driessen de ‘Foute Neon Party’. Vanaf 20.30 uur openen de deuren van het zalencentrum voor hét feest van het jaar. Dit mag je niet missen.

De feestzaal in Driel is door de organisatie, met blacklights en veel neon attributen, omgetoverd tot een kleurrijke feesttempel. DJ Robert zal ervoor zorgen dat de bezoekers geen tel stilstaan, met hits van vroeger en nu. Van disco en rock-klassiekers tot après ski, Nederlandstalig en dance. Alles komt deze avond voorbij.

Iedereen wordt opgeroepen om gekleed te komen in neon kleding of in het wit, om het glow in the dark effect compleet te maken! De voorverkoop is inmiddels gestart en de kaartverkoop loopt erg goed. Tickets voor het feest zijn voor vijf euro te koop bij Albert Heijn Ger Koopman, aan het Polenplein in Driel. Toegang is vanaf 18 jaar. Op de avond zelf worden de laatste tickets aan de deur verkocht. Wees er wel op tijd bij, want op is op. De sponsoren van deze avond zijn zalencentrum Driessen, Albert Heijn Ger Koopman, Gerritsen Heteren, en Mabo Boomkwekerijen.

Carnaval op De Haafakkers in Heteren

HETEREN - Nog een kleine week en dan kunnen de verkleedspullen weer tevoorschijn komen. Want ook op basisschool De Haafakkers in Heteren zijn de jeugdprins Jayden en prinses Lise er helemaal klaar voor.

De Raad van Elf is samengesteld uit kinderen van de groepen 4 - 7. De Haafakkers zal worden omgetoverd tot De Feestakkers. Donderdag 20 februari start rond 8.45 uur de optocht bij de school en lopen we een klein rondje door Heteren. Dit jaar lopen er ook groepen van De Klimboom mee. Gezellig! "We eindigen bij sporthal het Binnenveld waar de sleutel van De Feestakkers wordt overhandigd aan de Prins en Prinses en daarna kan het feest losbarsten. Alaaf, alaaf, alaaf…"

Carnaval op De Haafakkers in Heteren

HETEREN - Nog een kleine week en dan kunnen de verkleedspullen weer tevoorschijn komen. Want ook op basisschool De Haafakkers in Heteren zijn de jeugdprins Jayden en prinses Lise er helemaal klaar voor.

De Raad van Elf is samengesteld uit kinderen van de groepen 4 - 7. De Haafakkers zal worden omgetoverd tot De Feestakkers. Donderdag 20 februari start rond 8.45 uur de optocht bij de school en lopen we een klein rondje door Heteren. Dit jaar lopen er ook groepen van De Klimboom mee. Gezellig! "We eindigen bij sporthal het Binnenveld waar de sleutel van De Feestakkers wordt overhandigd aan de Prins en Prinses en daarna kan het feest losbarsten. Alaaf, alaaf, alaaf…"

Dierengeluiden Onze geit Kim

Speel- en schuilbuis voor de geiten.

HETEREN - Onze geit Kim is drachtig, dus in het voorjaar krijgen we er een geitje bij. Het binnenhok voor de geiten is niet erg groot, maar dat is niet zo erg want dat is alleen voor de nacht en voor als het erg slecht weer is.

Buiten hebben de geiten nu een weitje langs de oude paardenbak, dus de nog te maken vlindertuin. Dat is ook niet erg groot en bovendien kun je de geiten niet zo goed bekijken. Het is daarom de bedoeling om aan de voorkant van de vlindertuin een nieuwe geitenwei te maken. Je kunt de vorm en grootte al zien. Vanaf het openslaande hek met het pad mee tot ongeveer de eerste lantaarnpaal, de grote buis, waar ze op kunnen spelen en ze in kunnen schuilen, ligt er al. Omdat de wei recht tegenover de schuur gepland is zul je deze zomer de geiten zowel vanaf het pad door de vlindertuin als vanaf de bestrating bij de schuur goed kunnen zien. Ook als je op de bank rond de boom, die middenin het 'rondje' komt, zit kun je genieten van de geiten. Omdat geiten alles eten wat hen voor de bek komt zullen we een hekwerk tussen de vlindertuin en de geitenwei moeten maken.

De vrijwilligers hebben afgesproken dat dat ons nieuwe initiatief wordt voor de volgende ronde van Overbetuwedoet. Maar het is nog niet zo ver dat we het hek kunnen plaatsen, we moeten eerst nog het nodige grondwerk verrichten. Heb je zin om met dit mooie initiatief te helpen kom dan op zaterdagmorgen gewapend met werkhandschoenen naar de kinderboerderij aan de Uilenburgsestraat in Heteren. Iedereen is welkom!

Groot carnaval bij De Batsers

Carnaval 2019. (foto: Carnavalsvereniging De Batsers)

ELST - Over een paar dagen is het zo ver, dan gaat het Groot Carnaval van seizoen 2019-2020 weer van start. Natuurlijk heeft carnavalsvereniging De Batsers ook dit jaar weer een groot aantal activiteiten op het programma staan.

Het carnaval wordt afgetrapt door de allerkleinste carnavalisten met het Troefkes Kindercarnaval. DJ Roberto en Diederick Druk zetten het Wapen van Elst weer op zijn kop. Daarna wordt er voor de iets oudere jeugd in samenwerking met Zet 'm Op het jeugdcarnaval in de tent georganiseerd. Na de lovende reacties van vorig jaar zijn we er nogmaals in geslaagd om de Allround DJ Service te boeken. Dat wordt gegarandeerd een goed feest! Tevens wordt er op zaterdagavond natuurlijk ook groots carnaval gevierd in het Wapen van Elst, met feestband Exposure.

Zondagmiddag is het feest in de tent op ‘t Plein en zondagavond vieren de Bierbeuners hun eerste jubileum (11 jaar!!) met het grootse Bierbeuners Duppert Festival in het Wapen van Elst.

Maandag is de dag van het fruhshoppen. Zorg wel dat je nog energie overhoudt voor de avond, want ook dit jaar wordt er ook dan weer in het Wapen van Elst de Feigling Apres Ski party georganiseerd.

Dinsdag is de afsluitende carnavalsdag. We sluiten af met Batsers ien Concert in het Wapen van Elst. Al met al weer een geweldig programma! Wij hebben er enorm veel zin in en hopen jullie allemaal te zien tijdens het Groot Carnaval 2020! Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor Troefkes Kindercarnaval, het Jeugdcarnaval en de zaterdagavond via www.batsers.nl/kaartverkoop en de bekende voorverkoop adressen. Alle info en het programma op www.batsers.nl.

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Donderdag 20 februari: 11.00 uur Meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 21 februari: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 14.30 uur Carnavals middag, 18.30 uur Weeksluiting.

Maandag 24 februari: 13.15 uur Bridge, 18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 25 februari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor

Woensdag 26 februari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub,14.00 uur Kaartclub, 16.30 uur

De Hoge Hof Herveld

Donderdag 20 februari: Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 uur De Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam in de huiskamer

Vrijdag 21 februari: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 14.11 uur Carnaval middag

Zaterdag 22 februari : 10.00 uur Bibliotheek met Annie.

Maandag 24 februari: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie , 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll bal.

Dinsdag 25 februari: 11.00 uur: Geheugentraining, 14.00 Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

Woensdag 26 februari : 14.0 uur Sjoelen en kaartclub, 17.00 uur Eet en drink café.

Activiteiten in De Loohof

ZETTEN - Op zaterdag 22 februari is er weer een gezellige inloopavond met actief scrabble en verrassingsspel met prijs voor de winnaar(s). Nieuwsgierig? Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur.

Eigen bijdrage: 2 euro voor de versnaperingen en drankjes volgens onze bekende tarieven.

Dinsdag 18-02 10.00 uur Koffiedrinken met Joke, 13.30 uur Kaarten met Ben, 14.00 uur Schilderen met Jack.

Woensdag 19-02 14.00 uur Sjoelen.

Donderdag 20-02 10.00 uur Bloemschikken met Anneke, 14.00 uur Creatief met Annette, 14.00 uur schildercursus met Frida, 19.00 uur Bingo met Ben.

Vrijdag 21-02 10.00 uur Koersbal met Cees , 19.30 uur Klaverjassen Joker Troef.

Zaterdag 22-02 19.30 uur Inloopavond

Maandag 24-02 Koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur: Samen Eten (inloop 16.30uur).

E-mail: ontmoetenloohof@hotmail.com

                                                                                                                        

Scouting Zetten verkoopt potgrond

ZETTEN - Het voorjaar komt er weer aan! De bomen en struiken krijgen bloesem en de wereld om ons heen kleurt groen, maar de natuur kan wel een handje gebruiken.

Op zaterdag 7 maart vanaf 10:00 uur gaat Scouting Zetten weer in Zetten en Hemmen langs de deuren om potgrond en mestkorrels te verkopen. De mestkorrels zijn geschikt als startmest. En wordt vooral in het voorjaar voor het gazon, de siertuinen, maar wordt ook voor de groente- en fruitteelt gebruikt. Dus het is ook geschikt voor uw moestuin!

De potgrond en koemestkorrels zijn van uitstekende kwaliteit, merk Naturado. De kosten zijn 5 euro voor een zak potgrond (40 liter) en 7,50 euro voor een zak koemestkorrels (5 kg). "De opbrengst van deze actie komt direct ten goede aan onze activiteiten. We hebben een beperkte hoeveelheid, maar alvast reserveren kan op www.scoutingzetten.nl."

Activiteiten in De Loohof

ZETTEN - Op zaterdag 22 februari is er weer een gezellige inloopavond met actief scrabble en verrassingsspel met prijs voor de winnaar(s). Nieuwsgierig? Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur.

Eigen bijdrage: 2 euro voor de versnaperingen en drankjes volgens onze bekende tarieven.

Dinsdag 18-02 10.00 uur Koffiedrinken met Joke, 13.30 uur Kaarten met Ben, 14.00 uur Schilderen met Jack.

Woensdag 19-02 14.00 uur Sjoelen.

Donderdag 20-02 10.00 uur Bloemschikken met Anneke, 14.00 uur Creatief met Annette, 14.00 uur schildercursus met Frida, 19.00 uur Bingo met Ben.

Vrijdag 21-02 10.00 uur Koersbal met Cees , 19.30 uur Klaverjassen Joker Troef.

Zaterdag 22-02 19.30 uur Inloopavond

Maandag 24-02 Koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur: Samen Eten (inloop 16.30uur).

E-mail: ontmoetenloohof@hotmail.com

Verkoop door

vrouwenvereniging

ANDELST - Donderdag 20 februari houdt de Vrouwenvereniging een kastleegverkoop van gebreide sokken, handoeken en theedoeken enzovoort in De Poort in Andelst van 14.00 tot 16.00 uur.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 21 februari organiseert het bingoteam van Wijkplatform Elst Noord een gezellige bingoavond!

De bingo begint om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Vier jij carnaval

met ons mee?

ELST - Zondag 23 februari om 10.00 uur staat de kinderwoorddienst van de Sint-Werenfriduskerk geheel in het teken van carnaval.

De werkgroep nodigt daarom alle kinderen uit, om verkleed dit gezellige feest mee te komen vieren. Er wordt afgetrapt met een kringmoment, waarna er ruimte is om te kleuren, knutselen en natuurlijk een beetje te snoepen! De zondag erop gaat het Veertigdagentijdproject van start, ook hier zijn alle kinderen welkom!

Vervoersvraag in Elst? Vraag de Algemene Hulpdienst Elst!

ELST - Woont u in Elst en heeft u zelf geen vervoer tot uw beschikking dan kan de Algemene Hulpdienst Elst hulp bieden. Voorwaarde is dat u zelf niet in de gelegenheid bent vervoer van of naar Elst te regelen.

Het meenemen van een rollator is mogelijk. In overleg kan ook een (inklapbare) rolstoel worden meegenomen. Bestemmingen kunnen bijvoorbeeld zijn: elders in Elst, Arnhem, Nijmegen, dorpen in de Overbetuwe of erbuiten. Vrijwilligers staan graag klaar met hun personenauto voor vervoer naar arts, ziekenhuis, therapie, familiebezoek, boodschappen of ander doel/bestemming.

Voor het vervoer wordt een bijdrage in de autokosten gevraagd. Hiervoor bestaan vaste tarieven. Hulp komt altijd tot stand via contact met de coördinator van de Algemene Hulpdienst. Die weet welke vrijwilliger in een bepaalde situatie het beste kan helpen en beschikbaar is.

De coördinator is op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur telefonisch bereikbaar onder nummer 0481 374926 of via info@hulpdienstelst.nl.

De Algemene Hulpdienst Elst verleent meer diensten waaronder Tafeltje Dekje. Meer informatie staat op www.hulpdienstelst.nl.

HTTC tafeltenniscompetitie

HETEREN - Het eerste team behaalde de eerste overwinning in deze competitie, Atak werd met 6-4 verslagen. Meriam Willemse bleef heel knap ongeslagen. Marco Knaap verloor eenmaal en André Jansen tweemaal. Ook team 2 boekte de eerste overwinning, Revanche verloor met 7-3.

Daan Barends speelde heel sterk en won driemaal. Yoeri Liethof en Bart Barends waren met twee zeges ook in goede doen. Team 3 won met 6-4 van koploper Etac. Rudy Gerritsen won met sterk spel zijn partijen. De andere punten kwamen van Ronald Stevens (tweemaal) en Patrick van Alst. Team 4 ging op bezoek bij koploper Bit.nl en won verrassend met 9-1. De tegenpartij was niet op volle sterkte en daar profiteerde HTTC optimaal van. Johan Soppe en Frank Balzer bleven knap ongeslagen.

Hans Wassink verloor eenmaal en won samen met Frank het dubbelspel. Team 5 trof in Kracht&Vriendschap een sterke tegenstander en moest genoegen nemen met een 5-5 score. Ruud van Kooij heeft de goede vorm te pakken en bleef ongeslagen. Alaa Alsaaidi en Erik van Welie wonnen eenmaal.

Team 6 moest, tegen SKF, diep gaan voor een 6-4 zege. Bert Liethof was andermaal in topvorm en won driemaal. Marc Groenhuis won keurig tweemaal en Bert Vennik scoorde eenmaal. Het eerste jeugdteam speelde, tegen SKF, een spannende wedstrijd, met een 5-5 score als resultaat. Bodhi Lindeboom won heel knap viermaal en won samen met Niels Loeffen ook het dubbelspel. Team twee trof wederom een sterke tegenstander, maar gaf prima partij. Desondanks won Essentia met 8-2. Loek van Wijk won heel mooi zijn twee enkelspelen. Meer info over tafeltennis staat op www.httc71.nl.

Streekwinkel De Lingegaerdt winnaar van Döppert in Elst

Kees 't Jong houdt het beeldje omhoog. Naast hem staat zijn vrouw Carisia.

ELST – Kees en Carisia ’t Jong van Streekwinkel De Lingegaerdt hebben in Elst de Döppert 2019 gewonnen. Ze kregen zaterdagavond in Het Wapen van Elst het beeldje uit handen van Prins Rien le Chanteur. De Döppert is een door de Vereniging Elster KarnavalsOptocht (VEKO) ingestelde prijs.

De onderscheiding wordt toegekend aan personen en organisaties die Elst op de kaart hebben gezet. De andere genomineerden waren zangeres Elles Springs en Bauke Huisman van The Island 44-45.

Streekwinkel De Lingegaerdt werd in 2019 uitgeroepen tot de beste winkel van de gemeente Overbetuwe en de provincie Gelderland. De winkel werd net niet de beste van het land. Kees en Carisia ’t Jong zijn ruim twee jaar geleden met de streekwinkel gestart. Bijzonder is dat het paar doof is. Ze hopen dat hun prestatie voor iedereen met een beperking een inspiratie is. Tijdens de bekendmaking werd het paar bijgestaan door een doventolk.

Zangeres Elles Springs uit Elst heeft met jongeren en jongvolwassenen van zorginstelling Pluryn een cd opgenomen. Het gaat om zelfgemaakte nummers in verschillende muziekgenres. Elles Springs heeft het project begeleid. Elles is ook lid van Rotary Elst Overbetuwe waarvan het wensboomproject onderdeel is. Ze vindt het project een supermooi initiatief zodat wensen van inwoners van Elst uitkomen.

Bauke Huisman is een van de mensen achter het BOIC, het Betuws Oorlog en Informatie Centrum. Hij maakt zich sterk voor het herinneringsweekend van The Island 44-45 dat vorig jaar Landgoed Schoonderlogt bij Elst als decor had. Hij geeft overal lezingen over de Tweede Wereldoorlog.

Voorjaarswandeling in het Loenense bos

SLIJK-EWIJK - De ontluikende natuur laat zich moeilijk zien, maar het is er al wel. De bomen en struiken herkennen we aan de knoppen. We volgen de kwel en dwarsdammen in het landschap en komen langs de eeuwenoude eik in de polder.

Het landgoed met landhuis, mysterieuze sterrenbos en lange lanen draagt de historie van dijkdoorbraken en de geschiedenis van het eens zo machtige kasteel van Loenen en Wolferen. Kortom reden genoeg om mee te wandelen met de gidsen van IVN RijnWaal.

De start is bij De Grote Doorn, Loenensestraat 1 in Slijk -Ewijk op zondag 16 februari om 14:00 uur. Gids van de twee uurdurende tocht is Frans Mikx, 06 21948312. Denk aan waterdichte schoenen of laarzen en vergeet uw verrekijker niet. Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie over IVN RijnWaal is te vinden op www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Wintergasten spotten in de uiterwaarden

(foto: Adri de Groot) Foto: Adri de Groot

HEMMEN - Op zondagmorgen 23 februari organiseert Piet Broekhof voor het CNME Hemmen een vogelexcursie in de uiterwaarden tussen Randwijk en Opheusden.

In de winter komen er veel ganzen en eenden naar het groene gras van de weilanden. Denk daarbij aan kolganzen, brandganzen en misschien wel een roodhalsgans. Voor eenden rekenen we op de smient, wintertaling, slobeend, tafeleend en mogelijk de pijlstaart. Koperwieken en kramsvogels komen af op de bessen in bomen en struiken. Putters, mezen en sijzen doen zich tegoed aan de elzenproppen.

We verzamelen om 9.15 uur bij de kerk in Hemmen. Vandaar vertrekken we om 9.30 uur met zo weinig mogelijk auto’s naar de dijk onder begeleiding van een ervaren vogelaar met telescoop. Verrekijker en warme kleding zijn aanbevolen. De kosten zijn voor volwassenen 2 euro en voor kinderen 1 euro. Aanmelden per e-mail naar p.broekhof@kpnmail.nl of telefoon 06 44149876.

Vervoersvraag in Elst? Vraag de Algemene Hulpdienst Elst!

ELST - Woont u in Elst en heeft u zelf geen vervoer tot uw beschikking dan kan de Algemene Hulpdienst Elst hulp bieden. Voorwaarde is dat u zelf niet in de gelegenheid bent vervoer van of naar Elst te regelen.

Het meenemen van een rollator is mogelijk. In overleg kan ook een (inklapbare) rolstoel worden meegenomen. Bestemmingen kunnen bijvoorbeeld zijn: elders in Elst, Arnhem, Nijmegen, dorpen in de Overbetuwe of erbuiten. Vrijwilligers staan graag klaar met hun personenauto voor vervoer naar arts, ziekenhuis, therapie, familiebezoek, boodschappen of ander doel/bestemming.

Voor het vervoer wordt een bijdrage in de autokosten gevraagd. Hiervoor bestaan vaste tarieven. Hulp komt altijd tot stand via contact met de coördinator van de Algemene Hulpdienst. Die weet welke vrijwilliger in een bepaalde situatie het beste kan helpen en beschikbaar is.

De coördinator is op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur telefonisch bereikbaar onder nummer 0481 374926 of via info@hulpdienstelst.nl.

De Algemene Hulpdienst Elst verleent meer diensten waaronder Tafeltje Dekje. Meer informatie staat op www.hulpdienstelst.nl.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 21 februari organiseert het bingoteam van Wijkplatform Elst Noord een gezellige bingoavond!

De bingo begomt om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Vier jij Carnaval met ons mee?

ELST - Zondag 23 februari om 10.00 uur staat de kinderwoorddienst van de Sint-Werenfriduskerk geheel in het teken van carnaval.

De werkgroep nodigt daarom alle kinderen uit, om verkleed dit gezellige feest mee te komen vieren. Er wordt afgetrapt met een kringmoment, waarna er ruimte is om te kleuren, knutselen en natuurlijk een beetje te snoepen! De zondag erop gaat het Veertigdagentijdproject van start, ook hier zijn alle kinderen welkom!

Elster Ponyclub bestaat 60 jaar

De eerste leden van de EPC.

ELST - Op 19 september houdt de Elster Ponyclub een grandioze jubileumavond. Op deze avond willen wij onder het genot van een hapje en drankje oude herinneringen naar boven halen en terugkijken naar een goede oude tijd. Hartstikke leuk toch om leden, oud-leden, familie en vrienden van de EPC weer terug te zien?


"Natuurlijk willen wij zoveel mogelijk oud-leden bereiken. Daarom vragen wij uw medewerking om dit bericht zoveel mogelijk te delen, dit kan ook via face-book. Ook vragen wij of u nog leuke foto’s of herinneringen aan de EPC heeft. Graag zouden wij willen dat u deze doorstuurt naar epcjubileum@gmail.com. Deze zullen dan uitgestald worden tijdens de feestavond. Indien je aanwezig wilt zijn bij deze jubileumavond, ontvangen wij graag uw aanmelding. U kunt zich aanmelden via de web-site www.elsterponyclub.nl onder het kopje jubileum."

Dit jaar niet van Parijs, maar van Bremen naar Rotterdam Roparun Team 031 Lingewaard gaat er weer tegen aan

Tekst: Hans Schmeinck

ANGEREN – Eerst een Angerense aangelegenheid. De deelname aan de Roparun. Ofwel 560 kilometer hardlopen tussen Rotterdam en Parijs. Gaandeweg kwamen er 'runners' uit overige kernen bij, zodat de naam Team 031 Lingewaard klopt. Dat dit jaar alweer voor de twaalfde keer meedoet aan het goede doel evenement. Met 'kartrekkers' Wilma Janssen (links op foto) en Paulien Rasing.

Een klein stukje geschiedenis; Sjaak Bril uit Rotterdam wilde de marathon van en in 'zijn' stad uitlopen, maar moest opgeven vanwege een blessure. Zijn werkgever beweerde dat het pas echt werd, als je naar Parijs zou lopen. Hij was net terug van een weekendje naar de Lichtstad, vandaar. De mannen gingen een weddenschap aan en daaruit ontstond in 1991 de Rotterdam-Parijs-Run. Ieder jaar tijdens Pinksteren.Dara doet Team 031 Lingewaard dit jaar (31 mei en 1 juni) voor de twaalfde keer aan mee. Het team werd in 2008 opgericht door Manfred van den Broek uit Angeren. De Roparun is een estafetteloop van 560 kilometer die door maximaal acht lopers wordt afgelegd. ,,Zij wisselen elkaar uiteraard af en bij een gemiddelde snelheid van 12 kilometers per uur duurt de estafette zo'n 48 uur. Dus twee dagen en nachten achter elkaar'', vertelt woordvoerder Geert Bouwman. ,,Daardoor is een dag- en nachtploeg noodzakelijk. Al met al bestaat Team Lingewaard uit: vier fietsers, acht lopers, zes chauffeurs, twee verzorgers, twee cateraars en een coördinator.''


Goede doel
Eerst was het team vooral een Angerense aangelegenheid, maar met Huissenaren en Gendtenaren is het inmiddels een echt Lingewaards team. Met zowel mannen als vrouwen. ,,En dat merk je aan de teamspirit, collegialiteit en de aanpak van de voorbereiding'', aldus Bouwman. ,,Voor de tiende keer spelen Wilma Janssen en Paulien Rasin-Lentjes hierin een voortrekkende rol. Wilma regelt naast de algemene organisatie ook: de busjes, campers, slaapplaatsen, vervoerskaarten, al het eten en drinken en niet te vergeten de spinningmarathons tijdens Lentekriebels. Dat laatste doet ze al tien jaar! Met haar lach en aai over de bol verhoogt Wilma de sfeer in het team.''
Paulien verzorgt ook de algemene organisatie én ze is tevens loopster. ,,Zij is de sportieve en creatieve spil. Als loopster blijft Paulien tijdens de run vooral de medelopers en fietsers oppeppen. Haar creativiteit komt tot uiting in het maken van taarten en woondecoraties, die het team op onder meer kerstmarkten verkoopt.''
Want, belangrijk, met de Roparun wordt geld gegenereerd voor een goed doel; palliatieve zorg voor mensen met kanker. Het credo luidt: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Wat jammer dat er in 2017 geen dagen meer konden worden toegevoegd aan het leven van oprichter Sjaak Bril...

Geen Parijs, maar Bremen

Eerst werd er alleen vanuit Parijs naar Rotterdam gelopen. Door de enorme belangstelling (+ 320 teams) was een tweede startplaats nodig. Dat was eerst Hamburg, maar dit jaar kiest Roparun NL (net als Team 031 Lingewaard) voor Bremen. En dus wordt in een groot deel van Nederland gelopen. Hopelijk kan het team de 50.000 euro van het vorige (top)jaar overtreffen. Eerstvolgende actie: de RoParty met de Top2000 Doornenburg Band in De Buitenpoort op 14 maart.

Wij zoeken kinderen die graag muziek willen leren maken!

DRIEL - Muziek maken is niet alleen leuk, het heeft ook een positief effect op intelligentie en sociale vaardigheden. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Het gezamenlijk musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline. Bovendien leidt het tot een positiever zelfbeeld. Hoe geweldig is dat!

Bij muziekvereniging Concordia Driel leren we kinderen in twaalf lessen de basisbeginselen van muziek maken, onder leiding van een professioneel docent. In een klein groepje van maximaal vier kinderen krijgen ze les over ritmes, muzieknoten lezen én natuurlijk wordt er muziek gemaakt! We starten met muziek maken op een klarinet. Daarop leren de kinderen de basis van musiceren. En zodra deze basis onder de knie zit, gaan we samen op zoek naar een instrument dat bij het kind én de harmonie past. Daarna kan er worden doorgestroomd naar de reguliere muzieklessen. Bijvoorbeeld op een klarinet, dwarsfluit, saxofoon, drumstel, trompet of trombone.

Op 16 maart starten we weer met onze basiscursus. De lessen zijn op de woensdag in Driel. De kosten bedragen totaal honderd euro. Meer informatie over exacte tijden en locatie van de muzieklessen vind je op www.concordia-driel.nl.

Aanmelden voor de basiscursus kan tot uiterlijk 2 maart via een mail naar jeugd@concordia-driel.nl. Ook als je vragen hebt kun je dit email adres gebruiken. Natuurlijk mag je altijd komen kijken bij een repetitie op dinsdagavond of bij een muziekles op woensdag. Voor volwassenen zijn er ook mogelijkheden voor lessen of herintreding. Gebruik hiervoor eveneens het genoemde email adres.

Kruiwagen werkpost De Pas

De samenwerkende partijen. (foto: H. van der Werf)

ELST - 7 februari was er een bijzonder moment in het clubgebouw van hockeyclub HCOB. De Variabele (een regionale onderneming op het gebied van beheer en onderhoud van vastgoed) overhandigde aan Werkpost De Past allerlei soorten gereedschap en een kruiwagen.

Dit is de uitvoering van een match die werd gemaakt door die partijen op de beursvloer van de Oost Betuwse Uitdaging in november jl. De werkpost is een groep met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die de vrijwilligers van de sportverenigingen op sportpark De Pas terzijde staan bij allerlei werkzaamheden. Ze doen daarbij werkervaring op en de verenigingen krijgen er zeer welkome handjes bij. Dit unieke initiatief krijgt daarmee letterlijk en figuurlijk een kruiwagen om verder uit te groeien. De schenking werd in ontvangst genomen door Coöperatie Vitaal Sportpark De Pas, een samenwerking tussen alle sportverenigingen onder de glunderende gezichten van de medewerkers en hun coach. De tegenprestatie die bij de match hoort is 'eeuwige roem' en een appeltaart van Droom! voor de gulle gevers van De Variabele.

Wat het moment nog meer bijzonder maakt is de samenwerking tussen zoveel partijen: de sportverenigingen, een maatschappelijk betrokken onderneming, de coöperatie, Driestroom en de Oost Betuwse Uitdaging. De assistent-medewerkers kunnen nog meer aan de slag met groenonderhoud, schoonmaak (zoals de korrels van de kunstgrasvelden terugblazen met de nieuwe bladblazer), kleine reparaties, assistentie in de sporthoreca en nog vele andere klussen. Ook op deze manier is De Pas een Vitaal Sportpark geworden.

Claire Darling

Film Claire Darling. pr

ELST - De film 'Claire Darling' draait op donderdag 20 februari om 20:00 uur in Theater De KiK in Elst. Kaartjes inclusief drankje kosten acht euro..

Op een mooie eerste zomerdag besluit Claire om al haar bezittingen te verkopen. Ze heeft al haar favoriete spullen in de voortuin gelegd voor een garageverkoop. Als een horde nieuwsgierige omstanders en buren beginnen te vechten om de belachelijk laag geprijsde antiekstukken, flitst elk object door de herinnering van Claire’s tragische en flamboyante leven.

Van 20 tot en met 26 februari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. Vissen zijn gevoelige mensen. Ze kunnen zich (te?) goed verplaatsen in de ander. Ze leven dan ook met iedereen mee. Hun medelijden gaat soms iets te ver. Vissen kiezen vaak de zijde van de losers. Ze zijn extreem. Ze zijn bijvoorbeeld of veganist, of ze doen zich tegoed aan vette snacks. Vissen kunnen steenrijk worden of straatarm en dakloos. Ze zijn gevoelig voor verslavingen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande vrijdag ben jij een kei in improviseren. Je acties zijn dan erg effectief! Volgende week dinsdag zet jij je van harte in voor het goede doel. Onzelfzuchtigheid is dan voor jou heel vanzelfsprekend. Volgende week woensdag is het belangrijk dat je met de ander communiceert.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tijdens het komende weekend ben jij erg gericht op genieten. Maar je hebt een grote kans dat je daarin overdrijft. Pas op, stier, want ieder pondje komt nog steeds door het mondje. Zoek anders naar andere manieren om je zinnen te verzetten. Op woensdag ben je nogal knorrig en kortaf.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Tijdens het komende weekend stelt men nogal moeilijke vragen aan jou. Je hebt daarbij de neiging om dicht te klappen. Pas op dat dit onderwerp niet iets wordt dat jou langere tijd achtervolgt. Volgende week woensdag ben jij een stuk opener en geef je scherpe antwoorden op directe vragen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Het is weer 'Jantje lacht, Jan huilt' bij jou. Aanstaande donderdag ben jij heel gesloten en heb je negatieve gevoelens. Maar in het weekend (vooral zondag) ben jij het zonnetje in huis! Op maandag ben je nogal vergeetachtig. Maar op dinsdag weet jij precies wat je wilt en onderneem je meteen actie.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Zaterdag heb jij de wildste plannen. Maar daarbij heb je wel de neiging om jezelf teveel op de hals te halen. Zondag is een goede dag om op je schreden terug te keren. Volgende week dinsdag ben je heel direct maar ook wat kort door de bocht. Op woensdag draait alles om heldere communicatie.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
In het weekend heb jij nogal last van mensen in jouw directe omgeving die hun problemen breed uitmeten. Je kunt daar kritisch en kriegel op reageren maar wat win je daarmee? Volgende week woensdag zijn de mensen om je heen erg ontoegankelijk terwijl jij je juist voor iedereen openstelt.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Tijdens het komende weekend is de belangstelling in jou je iets teveel. Je voelt je wel gevleid, maar je kunt er momenteel niet zoveel mee. De omstandigheden zijn er niet naar. Volgende week woensdag lukt het je niet om jouw boodschap goed aan de ander over te brengen. Kwestie van verkeerde woordkeuze.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag weet jij heel effectief en scherp op de ander te reageren. Dat zag diegene niet aankomen! Tijdens het weekend klap jij dicht als de ander ingewikkelde vragen stelt. Dat gaat beter op woensdag. Dan ben jij ad rem en laat je zien dat het je menens is! Daar heeft niemand van terug!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van de werkweek heb jij vooral behoefte aan ontspanning. Dat lijkt in eerste instantie goed te lukken. Maar tijdens het komende weekend gooien anderen roet in het eten! Ze blijven maar doorzeuren over kwesties waar jij helmaal geen zin in hebt. Op maandag vind je rust bij een oude bekende.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend, maar vooral op donderdag, is het goed om veel aandacht te besteden aan diegenen die dichtbij jou staan. Ze hebben er behoefte aan om hun hart tegenover jou te luchten. Geef ze die kans! Volgende week dinsdag ben jij heel kordaat bezig. Anderen volgen jouw voorbeeld.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vlak voor het weekend kom jij vrij onverwacht in actie. Het doel dat jij jezelf stelt, haal je ruimschoots en snel. Tijdens het weekend krijg je veel aandacht van anderen. Jij ziet dat als een stukje erkenning. En daar had je nou net behoefte aan. Op dinsdag stel jij iemand gerust.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Zonder dat jij daar veel moeite voor hoeft te doen, krijg je vlak voor het weekend zicht op nieuwe mogelijkheden. Dit cadeautje doet jou goed! Tijdens het komende weekend is het erg onrustig in jouw directe omgeving. Rond volgende week dinsdag heb jij meer dan genoeg energie om vooruit te komen.

Raambestickering Aldi in Zetten

ZETTEN - De stuurgroep Dorpshart Zetten houdt zich bezig met het verfraaien van ons dorpshart.

"Buiten het grote project 'Het Pleinenplan' dat voortdurend onze aandacht heeft, denken we ook na over kleinere verfraaiingen. Zo hebben we binnen de stuurgroep onder andere ook gesproken over de saaie uitstraling en lelijke buitenkant van de Aldi aan de Hoofdstraat in Zetten.

Met als voorbeeld een aantal andere Aldi-filialen in het hoofd, hebben wij recent het hoofdkantoor van de Aldi benaderd met de vraag of de grote raampartijen van de Aldi aan de Hoofdstraat voorzien kunnen worden van raamstickers. De filiaalhouder en de betrokkenen op het hoofdkantoor waren erg enthousiast over dat idee en zij staan open voor dit soort veranderingen. Dat komt de uitstraling te goed voor omwonenden en voorbijgangers. De vaart zit er goed in, want inmiddels zijn de raamstickers besteld en worden deze naar verwachting eind februari aangebracht. De Aldi ziet er dan straks aan de buitenkant kleurrijker uit met mooie afbeeldingen van brood, groenten, fruit en/of bloemen."

Kinderkledingbeurs Elst

Zaal tweedehandsbeurs. (foto: Sandra Kuster) Sandra Kuster

ELST - Geef kinderkleding en speelgoed een tweede kans! Men kan kleding en speelgoed te koop aanbieden tijdens onze tweedehands-kinderkleding- en speelgoedbeurs in Elst. De beurs zal plaatsvinden op zaterdag 21 maart in de school Het Westeraam aan het Auditorium in Elst. De beurs is geopend van 10.30 uur tot 12.00 uur. En u hoeft tijdens de verkoopochtend niet eens zelf aanwezig te zijn als verkoper.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede (merk)kleding voor het voorjaar en de zomer te verkopen en te kopen. U hoeft als verkoper tijdens de verkoopochtend niet zelf aanwezig te zijn, u staat dus niet zelf achter een kraam. Hoe het werkt? Informeer eens naar de verkoopmogelijkheden. U kunt naast zomerkleding vanaf maat 92 - S ook (buiten)speelgoed, verkleedkleding, sportkleding, schoenen, fietsstoeltjes en nog veel meer verkopen. De kleding wordt op maat gesorteerd en gedeeltelijk overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart.

"Bovendien steunt u met de verkoop onder andere de kleding- en speelgoedbank. Van de verkoopprijs levert u 15 procent in aan de organisatie. Hiervan worden onder andere de kosten betaald en een gift gegeven aan goede doelen. Belangstelling gekregen? Informeer eens naar de mogelijkheden, kinderkledingbeurselst@gmail.com."

Braziliaanse klanken in Herveld-Andelst?

HERVELD-ANDELST - Word jij enthousiast van het horen van ritmische drumnummers? Zou je het leuk vinden om zelf die nummers te kunnen spelen? Dan nodig ik je uit om verder te lezen…

Alweer drie jaar geleden heb ik samen met vrienden een avondje gebrainstormd over wat we aan zouden doen met de carnaval. En we kwamen al snel op het idee om een Braziliaanse Sambaband na te doen. We hebben een drumstel gekocht op Marktplaats en vervolgens de carnaval wat extra kleur gegeven met ons ‘optreden’. Omdat ik hier zoveel lol uit haalde wist ik dat ik er meer mee wilde doen namelijk het drummen in een Sambaband!

Een Sambaband is een Braziliaanse percussieband (samba, samba reggae) en bestaat uit een aantal subgroepen met elk een ander soort instrument. Namelijk: surdo (grote bassdrum), agogo (metalen bel), tamborim (kleine handtrom), ganza (shakers), timba (soort djembé), repinique (tom-tom) en caixa (snaredrum). Samen zorg je voor opzwepende ritmes waarbij vrijwel niemand stil blijft staan. Dat maakt dat iedereen de ritmes kan leren (ook voor mensen die beweren dat ze geen enkel gevoel voor ritme hebben!).

Inmiddels heb ik iemand benaderd die mij wil helpen met het opzetten van een Sambaband en het geven van lessen/workshops. Ik zou graag een aantal enthousiastelingen bij elkaar zien te krijgen zodat we samen kunnen starten met het maken van percussiemuziek! Eerst oefenen maar als het goed gaat en we er veel plezier aan beleven kunnen we misschien wel af en toe optreden?! Check facebook voor meer info; www.facebook.com/groups/SambabandHerveldAndelst. Interesse? Mail; SBHerveldandelst@gmail.com.

De eeuwigheid verzameld, het verhaal achter Helene Kröller-Müller

Eva Rovers over Helene Kröller Müller. (foto: Niels Vlug)

ELST - Op vrijdag 28 februari om 20:00 uur organiseert het Kunst- en CultuurCafé Overbetuwe een inspirerende avond in Theater De KiK. Cultuurhistoricus Eva Rovers zal komen vertellen over Helene Kröller-Müller, kunstverzamelaar en mede oprichter van het Kröller-Müller museum.


Een kist gevuld met 3.400 brieven betekende het begin van de zoektocht naar het ware verhaal achter Helene Kröller-Müller. Eva Rovers schreef een veel bekroonde biografie over deze beroemde kunstverzamelaar. Zij toont in deze meeslepende biografie aan dat het levensverhaal van Nederlands bekendste verzamelaar ongelofelijker en indrukwekkender was dan de geruchten van spilzucht en overspel, die vaak over haar de ronde doen.

Eva Rovers ontving voor deze biografie onder meer de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs. Tijdens deze avond zal Eva ingaan op het verhaal achter deze bijzondere vrouw.

Over ‘De eeuwigheid verzameld’
‘Weet tot het eind te boeien door kunst, zakelijke besognes, privé en tijdgeest knap met elkaar te verweven.’ (Trouw)
‘Een uitzonderlijk boek. Zeer leesbaar ondanks de hoge informatiedichtheid.’ De Groene Amsterdammer

‘Een voorbeeldige en boeiende biografie (…), een meeslepend verhaal.’ Vrij Nederland ****

Kaarten voor deze lezing kosten 9,00 euro, inclusief drankje en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

9 / 22

10 / 22

11 / 22

Wie neemt de pollepel over?

wim te midden van enkele vrijwilligers en gasten (foto: Monique Nass)

ELST - Het is iets om trots op te zijn; al zes en een half jaar staat Wim van de Middelaar iedere donderdagavond te koken voor een grote groep inwoners uit Elst. Met een vast team van enthousiaste vrijwilligers lukt het om iedere keer weer een heerlijke gezonde maaltijd op tafel te zetten. Hete bliksem, nasi of macaroni, de gasten van het eetcafé vinden het allemaal even lekker.

Het eetcafé in Huis van de Wijk Triade is een samenwerking tussen Forte Welzijn, Driekracht en RIBW. Voor vijf euro krijgt men een hoofdgerecht, nagerecht en kopje koffie/of thee. Speciaal bedoeld voor mensen die het gezellig vinden om samen te eten.

Helaas gaat Wim stoppen als kok en neemt hij afscheid van zijn collega-vrijwilligers en alle gasten. Op 13 februari werd hij in het zonnetje gezet. Met een lied, versieringen en heerlijke rijsttafel werd Wim uitgezwaaid. Wim (en zijn heerlijke eten) wordt zeker gemist. Grote vraag is nu: “wie neemt de pollepel over? “. We zijn hard op zoek naar nieuwe koks en keukenpersoneel. Bij voorkeur wordt er een pool van keukenpersoneel opgezet. Reageren op de vacature kan via: www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/overbetuwe.

Huissense Lisa Schmeinck studeerde bijna half jaar in Leuven 'Ik ga Italiaans leren, want ik wil als theologiestudent naar Rome'

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. Sommigen verblijven er nog steeds, anderen zijn terug gekeerd. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Lisa Schmeinck (22) uit Huissen, die theologie (!) studeert en daarvoor vijf maanden liefst tien religieuze vakken volgde aan de KU Leuven. 'Hoog aangeschreven universiteit en een snoepwinkel voor katholieke theologiestudenten'.

Lisa (een nicht van schrijver dezes) is derdejaars theologiestudent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorig jaar 1 september ging de Huissense van haar studentenwoning in de Waalstad naar een 'kot' in Leuven. De monumentale stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Voor een studie van bijna een half jaar aan de Katholieke Universiteit (KU) aldaar. ,, Ik ben ongelooflijk geïnteresseerd in religie, geschiedenis en talen, en deze studie combineert dat allemaal. Aankomend semester zal ik dan ook mijn bachelorscriptie schrijven. Daarna volgt nog een master.''

Waarom koos ze voor België? ,,Als katholiek was mijn eerste keuze Rome, maar die stad viel af. Omdat alle studies daar in het Italiaans zijn en ik die taal nog niet machtig ben. Iemand wees mij erop dat de KU Leuven hoog aangeschreven is en een snoepwinkel voor katholieke theologiestudenten. Dat klopte: ik kon haast niet kiezen tussen alle interessante vakken. Ook fijn: ik was niet te ver van huis.''

Ze volgde er in totaal liefst tien vakken. ,,Toch vond ik ook wel wat tijd om te sporten, te relaxen en af te spreken met vrienden.'' Door een introductieprogramma van de KU Leuven voor nieuwe internationale studenten zag de Huissense al veel van de stad. ,,Musea, kerken, cafés en restaurants. Het mooiste aan Leuven zijn alle oude gebouwen, kronkelige paadjes en het soms middeleeuwse uiterlijk.''

Nederlanders en Belgen

Al was niet alles even fijn. ,,Mijn kot was sterk verouderd en als fietsende Nederlander is het soms lastig te bewegen over alle hobbelige wegen.'' Ook de hartelijkheid van de inwoners was wisselend. ,,Sommigen ontvangen je met open armen, bij anderen merk je dat het tussen Nederlanders en Belgen toch niet altijd klikt.''

Met de Vlaamse studenten had Lisa goed contact, zegt ze: ,,Al kwam dit langzamer op gang dan bij de andere internationale studenten. Daarmee ontstond al gauw een hechte vriendengroep. Ik heb mede daarom weinig heimwee gehad. Wat ook hielp was dat mijn vriend Imro elke maand wel een keer langs kwam.''

Nu de examens aldaar net achter de rug zijn en ze weer in Nijmegen woont, blikt ze nog even terug: ,,Leuven is een erg leuke stad en ik wil zeker nog eens terug.'' Al was het maar vanwege de mensen die ze er heeft leren kennen. Maar haar grote wens is Rome. ,,Ik begin ook aan een cursus Italiaans. Dus wie weet ben ik daar in toekomst wel vaker te vinden.''

Ze weet nog niet exact wat ze gaat doen als ze haar master Theologie heeft gehaald. ,,Ik wil graag doorstuderen om docente godsdienst of levensbeschouwing te worden. Maar Leuven heeft mij wel aan het denken gezet, om wellicht toch een andere kant binnen de theologie op te gaan. Er zijn veel mogelijkheden, en gelukkig heb ik nog een halfjaar om te beslissen wat voor volgende studie ik zal gaan doen.''


'Het mooiste aan Leuven: oude gebouwen, kronkelige paadjes en het middeleeuwse uiterlijk.'

Subliem concert Arnhems Slavisch Koor

DRIEL - Afgelopen zondag trakteerde het Arnhems Slavisch Koor (ASK) de ongeveer 175 bezoekers van het Blije Kerk Concert Driel op een prachtig concert.

Onder de sterke leiding van de Russisch-Nederlandse Svetlana van Wielink werd een keuze gepresenteerd uit het rijke palet van Russische muziek. De kracht en kleur van deze kerk- en volksmuziek doen ons weer beseffen dat de Russische cultuur meer te bieden heeft dan de het beeld dat we meestal opdoen uit de actuele politieke mediaberichten over Rusland.


In het programma bleken de Vespers van Alexander Archangelsky helemaal toegesneden op het ASK: een warme en harmonieuze klankkleur. (Het ASK heeft ze op cd opgenomen). Het koor mag zich gelukkig prijzen dat het beschikt over een ruime invulling van tenor- en baspartijen, die het koor een krachtig draagvlak geven. Het vrolijke Oekraïense lied ‘Shchedryk’ (kleine zwaluw) van Mykola Leontovych, die het een ‘lied voor een goed humeur’ noemde, overstemde zondagmiddag de flinke storm.


In de bekende toegift ‘Kolj slawjen’ van Dmitri Bortnjanski kwam het ASK helemaal tot zijn recht: perfecte samenzang tussen de mannen- en de vrouwenstemmen in een meeslepende melodie. Op het volgende concert in Driel, op zondagmiddag 9 maart, wordt een verkorte versie van Bach’s Matthäus uitgevoerd: uniek in de regio!

Carnaval in Driel barst los

DRIEL - Op donderdag 20 februari starten de carnavalsactiviteiten van carnavalsvereniging De Toorenuulen. Om 21.00 uur zijn de vierders te gast bij de RKSV Driel.

Op vrijdag de 21e bezoeken zij De Kameleon om daar met de Drielse schooljeugd het carnaval op te vrolijken en middags zijn zij te gast bij Liefkenshoek in Heteren.

Zaterdagmorgen om 09.40 uur gaan zij op het Gemeentehuis de sleutel ophalen en middags zijn zij bij het kindercarnaval in Heteren in Café 41. En dan vanaf 19.11 uur de grote verlichte optocht. De opstelling is bij café Zeldenrust. De route is Molenstraat, Baltussenweg, Patrijsstraat, Kerkstraat, Dorpsstraat, Grote Breeken, Broeksingel, Rijnstraat, Nuistraat, Aussumstraat. Eindpunt de Oldenburg. Let u vooral op de verkeersmaatregelen met betrekking tot het parkeren. Velen hebben zich ingeschrevenvoor voor de optocht en wie gaat er met de wisselbeker en de geldprijzen er vandoor. Een deskundige jury zal alles weer beoordelen. Na afloop is de prijsuitreiking bij De Oldenburg, waar DJ Peter Otten de muziek zal verzorgen.

Zondagmorgen om 11.00 uur is er een Carnavalsmis en deze zal muzikaal worden opgeluisterd door Kapel 3L, daarna gaan zij naar Elst om met de optocht mee te rijden. Vanaf 17.00 uur is er de afsluiting bij café Zeldenrust in Driel.

Maandagmorgen is het frühshoppen. Vanaf 11.00 uur is het vertrek bij café Zeldenrust. Om plm. 17.45 is de terugkomst bij zalencentrum De Oldenburg, waar men deze mooie dag zal afsluiten. De dinsdag wordt er n bezoek gebracht aan de Oldenburgers. Prins Eric en Prinses Eva wensen allen een fijne carnaval toe. Let vooral op de nieuwe prinsenwagen, met dank aan de bouwers.

Running en Core training start weer

Hardlooptraining op ieders niveau. (foto: Bewust Fit en Gezond) Bewust Fit en Gezond

ELST - Bewust Fit en Gezond, geeft Outdoor Trainingen in Elst. Sporten in de buitenlucht, geeft je extra energie en je bouwt een goede weerstand op.

Naast de reguliere trainingen wordt er op op donderdag 5 maart weer gestart met de running- en core-training. Deze training is bedoeld voor iedereen die wilt gaan starten met hardlopen, of een blessure heeft gehad. Conditie is niet belangrijk, daar gaan we samen aanwerken.

Loopscholing en rustig opbouwen zijn belangrijke aspecten. "Daarnaast gaan we ook aan de slag met je core, om je lichaam sterker te maken. De training is dus afwisselend en voor iedereen te doen, de groep is niet te groot en werd geleid door een deskundige instructeur! Interesse? Voor informatie en of aanmelden, stuur een mailtje naar bewustfitengezond@gmail.com."

Uw camperkussens en matrassen weer als nieuw Bij A.J. van Olderen heersen al voorjaarskriebels

(foto: Ilona Kuster)

ELST – Verlangt u al naar het voorjaar? Bij meubelstoffeerderij A.J. van Olderen wordt al volop gewerkt aan 'voorjaarsklussen'. Het repareren of herstofferen van kussens en matrassen van loungeset, (sta)caravan, camper of boot zijn er momenteel aan de orde van de dag.

Er is duidelijk een verschuiving in deze werkzaamheden merkbaar: "Steeds meer mensen hebben thuis een overkapping die verwarmd wordt met een heater. Het buitenseizoen wordt hiermee verlengd, maar ook vervroegd. Men kan al veel eerder in het seizoen genieten van het buitenverblijf, waardoor onze werkzaamheden, die daarmee samenhangen, ook naar voren worden gehaald", legt eigenaar Arie-Jan uit. Dat betekent echter ook dat het op tijd laten inplannen van uw voorjaarsklus wel raadzaam is. Want dankzij ruim 53 jaar vakkennis en ervaring binnen dit familiebedrijf, weet men Van Olderen ook voor reparatie en/of herstoffering van versleten fauteuils en bankstellen te vinden. Vanzelfsprekend wordt er alleen gewerkt met stoffen en leder van hoogwaardige kwaliteit en dat loont: "We zien vaak dat een tevreden klant ook weer voor een nieuwe klant zorgt', vertelt medewerkster Thanh met een glimlach. Dat was voor Arie-Jan één van de redenen om vorig jaar in mei te gaan verhuizen van Haalderen naar een wat groter atelier op industrieterrein De Merm in Elst. De straat waar van Olderen nu is gevestigd, ligt precies tegenover verhuurbedrijf Boels met de opvallende oranje kleur.

Aan de Manege 6E bent u van harte welkom bij Meubelstoffeerderij J.A. van Olderen. Een nieuwe hippe stof en eventueel nieuwe vulling maken de kussens van uw tuinset of camper weer als nieuw! Een vrijblijvende afspraak bij u thuis kan ook. T: 0481 450671 / 06 53810537; www.avanolderen.nl.

Nieuwe eigenaar voor Expert Elst

ELST - Vanaf 1 februari kent Expert Elst een nieuwe eigenaar. Cas Spanjers heeft de Expertwinkel aan de Dorpsstraat 7 overgenomen van Gijs van Well. De nieuwe ondernemer zal met zijn team de winkelactiviteiten in Elst voortzetten, waarbij het bieden van de Beste Service, een Deskundig Advies en Topkwaliteit bovenaan staan.

De nieuwe eigenaar wil met zijn nieuwe winkel op alle fronten uitblinken: "Expert Elst staat bekend als een winkel met een compleet assortiment, concurrerende prijzen en persoonlijke aandacht. Daarnaast gaan we ons nog meer specialiseren in het geven van de beste service, ook bij je thuis." De ondernemer heeft inmiddels al bijna 20 jaar Expert ervaring: "Het belangrijkste en leukste deel van mijn werk vind ik de kunst om goed te luisteren naar de wensen en behoeften van de klant. Dat is ook de kracht van Expert. Met onze kennis, kunde en kwaliteit verzorgen we de beste oplossing, waardoor we vertrouwen krijgen en een lange termijn verbinding met onze klanten opbouwen." In Elst zal Cas ondersteund worden door een gemotiveerd en leuk team.

Verbouwing

Momenteel wordt de winkel rigoureus verbouwd, de winkel zoals hij was, was verouderd en stoffig. De nieuwe ondernemer wil een nieuwe, frisse en moderne uitstraling zodat Expert Elst klaar is voor de toekomst en de mensen in Elst en omstreken kan voorzien van de nieuwste en mooiste producten. Deze producten verdienen dan ook een mooie presentatie. Tot 2 maart is Cas met zijn team druk aan het verbouwen en kan de klant profiteren van de verbouwingsopruiming.

24 uur per dag beschikbaar

Expert Elst bereik je niet alleen via de winkel, maar ook online. "De klant die via de webshop van Expert bestelt, schaft het product aan bij de lokale Expert. Bij ons dus!" Dat is volgens Cas een belangrijk onderscheid dat Expert maakt met de concurrentie. "Je weet altijd bij wie je het koopt. Het is bij ons niet anoniem, maar juist net zo persoonlijk als kopen in de winkel aan de Dorpsstraat 7."

Voor installatie en reparatie

Voor reparatie en installatie van apparatuur kunnen klanten blijven rekenen op Expert Elst. Cas: "We zetten ons graag in voor een snelle en efficiënte afhandeling van reparaties. Ook na de garantietermijn. Ondertussen laten we je niet zonder werkende apparatuur achter: we regelen met plezier een leenapparaat. Want uiteindelijk geldt: als jij tevreden bent, dan zijn wij het ook!"

Jouw dansschool, méér dan stijldansen alleen

DRIEL - Danscentrum Wijgers in Driel aan het Sosabowskiplein is deze maand februari druk met het opstarten van het nieuwe danscursusseizoen en het faciliteren van diverse televisieprogramma's.

Naast het met passie en liefde lesgeven aan iedereen die graag samen recreatief willen leren stijldansen, of wie liever solo danst bij het cardiofitdans LaBlast® of een unieke openingsdans wil aanleren voor bijvoorbeeld hun bruiloft ..is deze dansschool voorlopig ook druk met cameracrews van KRO/NCRV en het Duitse RTL te huisvesten.

Veranderde vorige week de dansschool nog in een televisiestudio voor opnames van 'De Rijdende Rechter' ..zo staat nu de 'Let's Dance' cameracrew van RTL Duitsland alweer voor de deur te trappelen.

Het 140M² metende dansparket bij Danscentrum Wijgers zal aankomende tijd de thuisbasis zijn voor Nederlands topmodel en BN'er Loiza Lamers samen met haar 'tot 21 februari' nog geheime dansprofessional. Dit alles voor haar deelname aan het equivalent van de BBC-hit 'Dancing With The Stars'.

Vanaf vrijdagavond 21 februari zal Loiza Lamers, na de kennismakingsshow, dan wekelijks live te bewonderen zijn bij RTL Duitsland en deze zender is ook in Nederland via de kabel beschikbaar. Samen met elf Duitse televisie-prominenten zal zij als enige niet Duitse deelneemster twaalf weken lang er alles aan doen om zichzelf, Nederland en dus ook Overbetuwe te vertegenwoordigen in deze van het scherm spetterende dansshow.

Deze Drielse doorzetster zal met haar danspartner vurig gaan voor die ene felbegeerde 'Let's Dance' glitterbal-trofee. Meer informatie over dansles en overige? Kijk dan online op www.dc-wijgers.nl.

Mannen van Stuk tv opgepakt

Stefan van Stuk TV opgepakt in het dorp. (foto: 4 Tops Productions)

OVERBETUWE - Team Giel en 4 Tops Productions lokten Thomas en Stefan naar de vereniging om te eten. Daar werden de mannen opgepakt wat niet onopgemerkt verliep door Team Giel.

Stefan wist buiten te ontsnappen in het dorp maar Thijs en Remco waren iets sneller en de mannen werden mee genomen naar Water Goed. Hoe dat is verlopen zie je in de prankweek van Stuk TV.

Hengelsportbeurs Huissen

HUISSEN - Welkoop Hengelsport Huissen houdt op zaterdag 29 februari een beursdag specifiek voor de hengelsport.

De hengelsportafdeling in de winkel is inmiddels een begrip in de regio. John en Marcel zijn ruim vijftien jaar geleden met een paar meter in de winkel begonnen; inmiddels is deze uitgegroeid tot een volwaardige hengelsportwinkel op 200m2 vloeroppervlakte. Met een zeer uitgebreid assortiment met de toonaangevende merken voor karper-, roof-, witvisser en recreanten. Er is voldoende kennis in huis om, waar nodig, vissers van het juiste advies en service te voorzien.

Op de beursdag zaterdag 29 februari staan verschillende activiteiten op stapel; zo kunnen er tot en met 27 februari overtollige hengelsportartikelen ingebracht worden door particulieren voor de tweedehandsbeurs. Deze zullen dan 29 februari aangeboden worden.

Peter Urscheler van Preston innovations geeft advies en tips over method- en commercialvisserij en Louis Berendsen alom gerespecteerd wedstrijdlokvoer deskundige tips en trucs voor de wedstrijdvissers; Holland Baits zal aanwezig zijn voor de karpervissers. Verder zijn er op deze dag veel aanbiedingen en wordt er twintig procent korting verleend op het gehele hengelsport assortiment. Team Welkoop Huissen begroet een ieder graag op deze dag; de koffie staat klaar.

Hengelsportbeurs Huissen

HUISSEN - Welkoop Hengelsport Huissen houdt op zaterdag 29 februari een beursdag specifiek voor de hengelsport.

De hengelsportafdeling in de winkel is inmiddels een begrip in de regio. John en Marcel zijn ruim vijftien jaar geleden met een paar meter in de winkel begonnen; inmiddels is deze uitgegroeid tot een volwaardige hengelsportwinkel op 200m2 vloeroppervlakte. Met een zeer uitgebreid assortiment met de toonaangevende merken voor karper-, roof-, witvisser en recreanten. Er is voldoende kennis in huis om, waar nodig, vissers van het juiste advies en service te voorzien.

Op de beursdag zaterdag 29 februari staan verschillende activiteiten op stapel; zo kunnen er tot en met 27 februari overtollige hengelsportartikelen ingebracht worden door particulieren voor de tweedehandsbeurs. Deze zullen dan 29 februari aangeboden worden.

Peter Urscheler van Preston innovations geeft advies en tips over method- en commercialvisserij en Louis Berendsen alom gerespecteerd wedstrijdlokvoer deskundige tips en trucs voor de wedstrijdvissers; Holland Baits zal aanwezig zijn voor de karpervissers. Verder zijn er op deze dag veel aanbiedingen en wordt er twintig procent korting verleend op het gehele hengelsport assortiment. Team Welkoop Huissen begroet een ieder graag op deze dag; de koffie staat klaar.

Ook uw bericht in de krant?

OVERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Uw bericht stuurt u heel eenvoudig online in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Op de homepage van onze website klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook graag in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Als er ruimte voor is zal de redactie uw bericht dan tevens plaatsen in de door u aangegeven regio's. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst, maar uiteraard kunt u wel een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. Graag zelfs! De rest wijst zich vanzelf. Heeft u hulp nodig? Bel: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Dovol verliest van Toesj

DODEWAARD - Na een slechte start wist Dovol het gewenste niveau wel te behalen, maar vergeet dan door te pakken om de 4de set te verzilveren en tekende daarmee eigenlijk voor een verlies van 2-3.

Er is bijna geen ontkomen aan bij Dovol, maar ook deze wedstrijd werd traag opgestart; het duurt even voordat iedereen het juiste ritme oppikt. Dat kost helaas de nodige punten die weer ingehaald moeten worden. De tegenstander, in dit geval Toesj, scoorde direct de nodige punten en kwam op een voorsprong die door Dovol net niet meer ingehaald kon worden: 22-25.

In de tweede en derde set was de start wel goed en werd voldoende druk uitgeoefend op het jeugdige team van Toesj. Ondanks dat er bij Toesj indrukwekkend goed verdedigd werd, kon Dovol de puntjes blijven pakken. De pass lag goed en de setuppers konden de aanvallers gevarieerd aanspelen. Met duidelijke cijfers werden deze sets gewonnen: 25-16 en 25-19.

Door stress of de druk om te winnen gaf de 4de set een totaal ander beeld. Vrij simpel kon Toesj scoren en liep uit naar 3-11. Gelukkig kwam er een opleving bij Dovol en werd het zelfs 16-13. Daarna was het vertrouwen in elkaar weg. Foutjes werden gemaakt en de druk op Toesj viel weg. Het raadt zich natuurlijk al dat er aan de andere kant kansen gezien werden wat Toesj vleugels gaf en die haalde de winst, hetzij op het randje, binnen: 23-25.

De vijfde set werd Dovol onder service druk gezet waardoor pass, setups en aanval niet het nodige niveau haalden. Toesj wist vanuit de middenaanval met geplaatste ballen en de hoofdaanvaller met keiharde smashen het verschil te maken en pakte ook de laatste set: 8-15.

Warnsborncross in Arnhem

Deel parcours. (foto: peter de boer) peter de boer

ARNHEM - Op zondag 8 maart houdt loopgroep Arnhemia de jaarlijkse Warnsborncross. Dit jaar een jubileum, het is inmiddels voor de vijfentwintigste keer dat deze cross gelopen wordt.

De cross gaat traditioneel door het bos, over heide en langs beekjes en vijvers van het mooie landgoed 'Warnsborn' ten noorden van Arnhem. Er wordt gelopen over 1 tot 3 rondes van 5,5 km en het parcours kent uitdagende hoogteverschillen. Een sportief begin van de lente!

De voorzieningen rondom de loop zijn zoals altijd prima geregeld, parkeergelegenheid; sportdrank; soep; kleedgelegenheid; individuele tijdregistratie; EHBO én heel veel enthousiaste vrijwilligers langs het parcours. Omdat het de 25e editie is ontvangen de deelnemers een aardige herinnering aan deze jubileum-editie.

Er kan gekozen worden uit verschillende afstanden. Naast een wedstrijd over 5,5 km, 11 km en 16,5 km is er een jeugdcross over een afstand van 1200 meter. De start van de jeugdcross is om 10.30 uur en de start van de overige afstanden is om 11.00 uur.

Inschrijven kan vanaf 09.30 uur in de kantine van de tennisvereniging Schaarsbergen aan de Kemperbergerweg 671a in Arnhem. Voorinschrijven is mogelijk tot en met vrijdag 6 maart. Het inschrijfgeld voor de jeugdcross is 2,00 euro en voor de overige afstanden bij voorinschrijving 7,00 en 8,00 euro op de wedstrijddag. Meer informatie staat op www.loopgroep-arnhemia.nl/warnsborncross.

Tentfeest in Deurdouwerdam

HERVELD-ANDELST - Dit jaar zijn de Dolle Dagen in Deurdouwerdam (Herveld-Andelst) in een grote verwarmde feesttent. Ze gaan er vijf Dolle Dagen van maken.

Op vrijdag 21 februari start het meteen voor jong en oud. Na bezoekjes aan de Sint-Willibrordusschool én De Hoge Hof, is ´s avonds het Jeugdcarnaval én het 'Wermdraaiuh' met oa de Oud-Prinsen en Hofdames.

Zaterdagochtend vindt de officiële opening van de Dolle dagen plaats, met aansluitend de prachtige kindermiddag met DJ Blijwin. Zaterdagavond is het weer groot feest met DJ Henry, die er met alle Deurdouwers een topfeest van maakt.

Zondag staat de traditionele Carnavalsmis op het programma, en wordt er ’s middags een ronde door Deurdouwerdam gemaakt om de straat- en huisversieringen te bekijken. Het versieren van straten én huizen is een nieuw onderdeel. Om 11 over 8 is er live muziek van Anderkovver op onze Dolle Zondagavond.

Het Frühshoppen, op maandag vanaf 10.11 uur, is al compleet uitverkocht. De derde Dolle Maandagavond heet 'Fauwdt en Deur: Kom in de tent, met jouw instrument!' met de eigen Deurdouwer DJ´s. Naast het 'Prijslopen' zal de prijsuitreiking van de straat- en huisversiering plaatsvinden. Er zijn die avond dus veel leuke prijzen te winnen!

Dinsdag wordt afgesloten met live muziek van Xplain, en is de verkiezing van De Deurdouwer en Deurdouwerinneke. Kaarten haal je bij Crazy Flowers in Herveld of via dehoendriktickets.nl. Op=op! “Steek de handen uit de mouwen, we gaan een tentfeest bouwen!” Meer info staat op: www.cvdedeurdouwers.nl.

Ook uw bericht in de krant?

OVERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u uw bericht in. Bij 'Opmerkingen' kunt u het aangeven als u uw bericht graag in meerdere regio's geplaatst wilt hebben. Als uw bericht daar geschikt voor is en bij voldoende ruimte, zal de redactie uw bericht dan ook doorplaatsen in andere regio's. Vervolgens klikt u op: 'Nieuws aanleveren' . Ook kunt u een (rechtenvrije) foto toevoegen. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even:
0481-464770.

R.K. Parochie

H.Maria Magdalena

22-23 februari: Van oorsprong vierde men met carnaval het einde van de winter. De laatste restjes in de vleespotten moesten worden opgemaakt voordat de vasten begon. Het is zo een feest geworden van het delen van de overvloed van gaven. In het evangelie van deze zondag vraagt Jezus méér te geven dan wat ons wordt gevraagd: 'Als iemand u vordert één mijl met hem te gaan, ga er twee met hem.'

Zaterdag 22 februari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Magna Voce

Zondag 23 februrari

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Exotherm

H. Maria Geboorte Driel: 11.00 u: Carnavalsviering Liturgische werkgroep

H. Martinus Gendt Providentia: 11.11 u: Carnavalsviering, C. Driessen

St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: Carnavalsviering, J. Rademakers, St. Caeciliakoor/In B'Tween

H. Maria Geboorte Lent: 10.00 U: Woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Carnavalsviering, Young at Heart

26 februari: Aswoensdag:

Met de woorden van de profeet Joël begint de liturgie van deze eerste dag van de Veertigdagentijd: "Keert tot Mij terug, van ganser harte, met vasten, met geween en met rouwklacht. Scheurt uw hart en niet uw kleren" Hoe we die tijd van vasten ook voor onszelf invullen, het mag iets van de binnenkant zijn. Waar leef ik voor? Wat geef ik? Wat heb ik écht nodig

Woensdag 26 februari Aswoensdag

St. Werenfridus Elst: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, GK De Levensbron

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 09.30 u: Eucharistieviering, F. Bomers Samenzang

Zaterdag 29 februari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Exotherm

H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy

St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, InVoice

Zondag 1 maart

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering en kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Leonarduskoor

O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren :09.30 u: Woord- en communieviering, Liturgische Werkgroep, Ubi Caritas

St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30: Eucharistieviering, K. Donders, Dameskoor

Loslaten door vasten

RESSEN - De veertig dagen voor pasen, ook wel de Veertigdagentijd genoemd, is vanaf de eerste eeuw een periode van bezinning, onthechting en verstilling.

Tegenwoordig wordt er echter op allerlei manieren gevast, dat wil zeggen: een periode gemarkeerd door bepaalde dingen niet te doen die je normaal gesproken wel (graag) doet. Zo kun je je onthouden van alcohol, Facebook, vlees, of iets anders. Ook kun je in de vastentijd ervoor kiezen om iets juist wél te doen zoals elke dag stille tijd, opschrijven waar je dankbaar voor bent of een kaars aansteken met in gedachten iets of iemand die warmte/licht nodig heeft.


Pleisterplaats Ressen wil ook dit jaar mensen graag uitdagen, stimuleren en motiveren om te vasten. Op woensdag 26 februari nodigen wij iedereen uit die erover denkt om dit jaar te vasten. Om 18:30 uur staat er soep en brood klaar in de Kosterij. Aan het einde van deze bijeenkomst heeft iedereen voor zichzelf een manier van vasten gekozen.
Op de site van Pleisterplaats zal drie keer per week iets worden gepost ter inspiratie. Ook is het mogelijk elkaar te steunen deze periode via de mailgroep. We sluiten de vastenperiode weer gezamenlijk af op 8 april in de Kosterij met een eenvoudige maaltijd. Opgeven kan bij Winny@4-plek.nl.

De bezinning is in De Kosterij, Kerkenhofstraat 5a, Ressen. Bereikbaar vanuit Nijmegen en Arnhem met lijn 300 (twee minuten lopen vanaf de bushalte).

Speelgoed- en kinderkledingmarkt in Elderveld

ARNHEM - Zaterdag 18 april wordt er een kinderspeelgoed- en kinderkledingmarkt gehouden in wijkcentrum Elderveld in Arnhem

Een plek reserveren kan voor 5,00 euro per tafel. De aanvang: 9.30 uur; verkoop: 10.30 tot 12.30 uur. Locatie: wijkcentrum Elderveld, Breezandpad 15, Arnhem. Aanmelden en info: tbussink@upcmail.nl.

Retraitedag

Boetseren met klei. (foto: Marion Zwart) Marion Zwart

RESSEN - Zaterdag 7 maart, van 10.30 tot 16.00 uur is er in De Kosterij aan de Kerkenhofstraat 5a in Ressen (naast de protestantse kerk) een retraitedag.


"Op deze retraitedag gaan we op zoek naar waar we warmte en stevigheid vinden. In onszelf en in onze omgeving. Wat ontstaat er als je je intuïtie volgt? Wat voel je als je contact maakt met de aarde? We gaan het ervaren tijdens de wandeling en bij het werken met klei. Gun jezelf een dag waarin je in rust en stilte op zoek kunt naar antwoorden op de vragen in jezelf.

We starten om 10:30 uur. De inloop is vanaf 10.00 uur. Het programma duurt tot 16.00 uur. Wij zorgen voor koffie, thee, en lunch Voor deze dag vragen we een bijdrage van twintig euro, die je ter plaatse contant kunt voldoen. Neem een paar wandelschoenen mee want we gaan ook naar buiten."

Ook uw bericht in de krant?

OVERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u uw bericht in. Bij 'Opmerkingen' kunt u het aangeven als u uw bericht graag in meerdere regio's geplaatst wilt hebben. Als uw bericht daar geschikt voor is en bij voldoende ruimte, zal de redactie uw bericht dan ook doorplaatsen in andere regio's. Vervolgens klikt u op: 'Nieuws aanleveren' . Ook kunt u een (rechtenvrije) foto toevoegen. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even:
0481-464770.

Een bijbaan voor een bikkel na Beroepenfeest Betuwe On Stage

Mart voor de vrachtwagen bij Veens. (foto: Bernadette Egelmeers)

OVERBETUWE - Zaterdagochtend praat ik met eigenaar Marco Veens van Transporten Veens Herveld BV en met Mart Bouwman (15), 4e jaars vmbo-leerling bij HPC Zetten.

Mart houdt van grote, stoere machines, waar je de techniek aan de buitenkant ziet. Hij maakte op het Beroepenfeest in 2019 twee afspraken voor de Doe Dag. Bij Veens had Mart het zo naar zijn zin, dat hij er niet meer weggegaan is. Marco heeft pretlichtjes wanneer hij vertelt hoe Mart afgelopen anderhalf jaar is gegroeid. Mart wast elke zaterdag de vrachtwagens. Hij rijdt inmiddels ook de wagens de wasstraat in en bestuurt een heftruck. Mart praat nu veel gemakkelijker met collega's.

Komend schooljaar start Mart de 3-jarige MBO opleiding Machinist Grondverzet in Harderwijk. Marco moedigt de keuze van Mart aan. "Het is belangrijk dat je je kwaliteiten en ambities achterna gaat. Dan vind je je bestemming." Mart gaat intern wonen in Harderwijk. Hoe hij daar komt? "Met de brommer, het is ongeveer een uur en drie kwartier rijden."

Beroepenfeest 2020

Lars en Erica Veens doen mee aan het Beroepenfeest op 5 maart. Zij maken derdejaars vmbo-leerlingen enthousiast voor het beroep vrachtwagenchauffeur. "Bent u sportinstructeur, kapper, onderwijsassistente, vormgever of styliste? Leerlingen hopen met u kennis te maken. Meer info: www.betuweonstage.nl."

Carnavalsoptocht Döppertdurp

ELST - Op zondag 23 februari verzorgt de VEKO (Vereniging ElsterCarnavalsOptocht) alweer de 54e Döppertdurpse carnavalsoptocht.

De inschrijving hiervoor is inmiddels geopend. Je kunt je on-line inschrijven op www.veko-elst.nl. De route zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren. "We zullen de route tot het einde van de Prins Hendriksstraat volgens als altijd, vanaf daar gaan we rechtsaf de Grotemolenstraat op in plaats van links, dan vervolgen we de weg linksaf de Griegstraat op en daarna rechtsaf de Mozartstraat in, rechtsaf de Bachstraat en vervolgens linksaf weer de Grote Molenstraat in waar de optocht zal eindigen.

Deelname aan de optocht is natuurlijk geheel gratis. Elke deelnemer kan aangeven of startgeld gewenst is. Inschrijven kan in de volgende categorieën: enkelingen, duo’s, kleine groepen, grote groepen, wagens. Verder zijn er ook prijzen te winnen in de twee jeugdcategorieën tot en met 12 en van 12 tot en met 18 jaar.

In elke categorie is er een 1e, 2e en 3e prijs te winnen, deze worden bepaald door onze vakjury. Kijk op www.veko-elst.nl voor het prijzengeld. Heb je dus een leuk en origineel idee meld je dan aan voor de 54e DÖppertdurpse carnavalsoptocht.

Hemmense Bos Cross: Hardloop evenement voor jong en oud

HEMMEN - Het is bijna weer zover… de eerste zaterdag in maart en dat betekent de Hemmense Bos Cross 2020 gaat van start! Op zaterdag 7 maart wordt dit leuke en sportieve evenement weer vol enthousiasme georganiseerd door vriendengroep ’t Begin van ‘t Endt.

"Zoals ieder jaar hebben we een aantal mooie tracks, welke ontzettend leuk zijn voor beginnende tot recreatieve en fanatieke hardlopers. De Linge Cross is een leuke run van drie km over de onverharde paden van het Hemmense bos en is voor veel mensen prima geschikt. Wanneer je een stap verder wilt gaan kun je deelnemen aan de Kasteel Cross van 7 km over het mooie Hemmense landgoed, een gave uitdagende track. Voor de echte fanatieke hardlopers hebben we een geweldige lange run van 11 km, de Boer’n Cross! Hier kun je je maximaal uitleven op de offroad routes van het landgoed langs de Linge!"

Ook met de jongste lopers hebben we rekening gehouden. De Kabouter Cross is een ronde van 1,5 km en deelname hieraan is gratis. Zo wordt het een leuke dag met een geschikte afstand voor iedereen.

Vanaf 10.00 uur kunnen de startnummers worden opgehaald. Na afloop van de drie crossen en nog voordat de Kabouter Cross start is er een prijsuitreiking. De snelste dames en heren op de verschillende afstanden ontvangen een leuke prijs. Tevens is er een prijs voor als er een nieuw parcoursrecord wordt gezet. Ga de uitdaging aan, bereid je voor en zet de scherpste tijd neer!

Kijk voor meer informatie en voor inschrijvingen op onze site: http://www.beginvanendt.nl/event/hemmense-bos-cross.

Zonnebloem Heteren op de mozaïektoer

De resultaten mochten er zijn! (foto: Rens de Bot) Rens de Bot

HETEREN - De gasten van de Zonnebloem Heteren hebben het maar druk met alle activiteiten. Maar dat mag ook wel in het jaar dat de afdeling 25 jaar bestaat. Het was alweer de derde activiteit van het nog prille jaar.

De gasten waren naar De Vluchtheuvel gebracht om daar onder de deskundige leiding van Ton Goossens, een van de vrijwilligers van de Zonnebloem, de mooiste mozaïeken te leggen. Rond een spiegel was een brede rand vrij waarop de mozaïeksteentjes moesten worden gelegd. De eerste klus was een patroon kiezen en daarna moest er een keus gemaakt worden uit heel veel verschillende kleuren vierkante mozaïeksteentjes.

Er werd ijverig gezocht naar de mooiste kleuren combinaties. De steentjes werden keurig op hun plaats gelegd, maar de dames waren niet snel tevreden en veranderden naar eigen inzicht nogal eens het patroon. Dat kenmerkt de echte kunstenaars. Het grootste kwarwei moest toen nog komen, maar eerst tijd voor koffie of thee. De potten lijm kwamen op tafel want de steentjes moesten nog worden vastgeplakt. Dat was een uiterst nauwkeurig en priegelig werkje. De steentjes moesten natuurlijk wel keurig recht en boven elkaar worden geplakt. Het kostte even tijd, maar iedereen slaagde er in om een waar kunstwerk af te leveren.

Ton is zo aardig om de mozaïeken mee naar huis te nemen en het voegwerk voor zijn rekening te nemen. Volgende week wordt deze workshop nog een keer gegeven door Ton zodat andere gasten van de Zonnebloem ook in de gelegenheid zijn om een eigen mozaïekspiegel te maken. Zulke vrijwilligers van de Zonnebloem verdienen een pluim!

Danée Roos gekwalificeerd voor NK judo

Van links naar rechts: Joyce, Naomi, Elena, Danee, Anouk, Peter, Quinty, Anne-Lynn. Onder Amber, Faye en Julia. (foto: Bushi Arnhem)

ELST - Zaterdag 15 februari is in Ede het districtskampioenschappen gehouden voor judoka’s onder de 18 jaar. Op dit DK kwalificeerden liefst veertien judoka’s zich voor het Nederlands kampioenschap dat wordt gehouden in Den Haag op zaterdag 29 februari.

Bushi behaalde 5 keer goud, 6 keer zilver en 3 keer brons. Danée Roos (+70 kg) uit Elst behaalde een zilveren medaille. Het DK is voor alle judoka’s een belangrijk piekmoment. Medaillewinnaars op het DK kwalificeren zich voor het NK. Het NK -18 is voor deze leeftijdscategorie een meetmoment waarbij resultaten meetellen voor het eventueel deelnemen aan een Europees judotraject. Bushi Arnhem had zich in totaal met 18 judoka’s ingeschreven.

Districtskampioenen werden Elena Renes (-57 kg), Fabio Martens Raes (-46 kg), Binck te Winkel (-50 kg), Jort Gerdes (-55 kg) en Daan Radier (-60 kg). Zilver voor Anouk de Kruijff (-44 kg), Naomi de Ruiter (-63 kg), Danée Roos (+70 kg), Twan de Ruiter (-46 kg), Marijn Jansen (-50 kg) en Yven Wehman (-60 kg). Brons voor Faye Hensen (-52 kg), Janno Prins (-46 kg) en Stan Heg (-66 kg).

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem is te vinden op de website en de facebookpagina.

20 / 22

Hiep , hiep, hoera
25 februari is de dag,
dat Sjors 5 kaarsjes uitblazen mag.
Van harte gefeliciteerd !
Liefs van Oma Ria.

Hoera!
Fenna is jarig op 24 februari
Ze wordt alweer 8 jaar
Gefeliciteerd
Liefs papa mama en Ryan

Deze vrolijke grote meid Alana wordt 23 februari alweer 8 jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Dikke xxxx
Opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud

Deze knappe jongeman is 70 jaar geworden!

Van harte gefeliciteerd van je vrouw, de blagen en je kleinzoon!

Deze boys zijn beide alweer 3 jaar in februari.
Wat een feest zeg!
Gefeliciteerd

Hiep, hiep, hoera.
Nora alweer 5 jaar.
Gefeliciteerd van Oma Marian en Opa Hans.

21 februari 2020

Hoera, het is echt waar

Onze lieve (o)ma Cornelissen wordt ¾ van 100 jaar!!

Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Peter 50 jaar, wees gerust, hij is nog lang niet uitgeklust!

Proficiat van je vrienden.

Deze fanatieke vierdaagse wandelaar mag dan eindelijk 40 km gaan lopen.
Hiep hiep hoera 50 jaar.

Tobi gefeliciteerd met je verjaardag.
Op je 15e kon je al varen en wat ga je nu op je 16e proberen?

Have nice day mama, papa en Kiki

Onze princes Elina is 4 jaar geworden.
Van harte gefeliciteerd.

Liefs Lydia, Wibo, Marijn, Rosalie en Annefleur

De laatste loodjes voor de optocht...
Ondanks de werkdruk, blijven de Loatbløjers
dol op elkaar!

Onze lieve kleinzoon HUUB 1 JAAR!
Dikke kus van opa en oma. X

Rijk Vink gaat 21 februari met pensioen.|
Geniet ervan!
Groetjes van je familie

Deze stoere mannetjes worden in februari 7 en 12!

Zanger/bassist van Rosco P. (foto: Mark Rooijakkers)

ANDELST - Zondagmiddag 2 februari werd er weer 'Gerockt op het Open Podium' in café De Posthoorn in Andelst. Met zeven aangemelde acts zat het programma lekker vol.

De bands Bugs, All in Favour, Lowkey, Ouwe Rockers en Rosco P vermaakten het publiek met hun mooie optredens. Kingspin verzorgde een mooi solo optreden, en Koert Janssen begon in zijn uppie, maar werd na een aantal nummers bijgestaan door een bassist en drummer die in het publiek stonden. Dit was al een mooie voorbode van de afsluitende jamsessie, waarmee deze zeer geslaagde middag in stijl werd afgesloten.

De gezellige kroeg zat lekker vol, en er werd door jong en oud volop genoten van de heerlijke optredens. De datum voor de volgende Rock Middag is nog niet bekend, maar de zevende editie komt er vast en zeker.

"Wil je meer info? Kijk dan op: https://www.betuweopenpodium.com/info. Wil je op de hoogte worden gehouden over alles met betrekking tot de Open Rock Middag? Meld je dan op onze website aan voor de nieuwsbrief. Het laatste nieuws ontvang jij dan als eerste."

'Onze plastic soep' in Grote Kerk in Elst

ELST - 'Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze plastic soep'. Met deze wending in het ‘Onze Vader’ wordt een actueel probleem aangestipt. Door het ‘onze schulden’ te vervangen door ‘onze plastic soep’ wordt ‘schuld’ concreet.

"De mens, die door God als behoeder over de aarde is aangesteld, is de aarde aan het vernietigen. Terwijl God ons brood tot leven geeft, vervuilen we het land waarop het graan groeit. De mens is niet langer de hoeder van Gods Schepping. In de viering van 23 februari in de Grote Kerkvan Elst vragen we aandacht voor het serieus nemen van goed rentmeesterschap. Dit onder de titel: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze plastic soep’."

Het is ook de titel van een aantal kunstwerken van Annemieke van der Kaa. Ze zag steeds vaker op straat plastic afsluiters van broodzakjes liggen. Overal lagen die kleine witte plastic sluitertjes. Ze kwam ze zelfs tegen in de natuur. Annemieke besloot de plastic clips te gaan sparen en er moderne schilderijen van te maken. Vrienden en mensen van de kerk hebben met haar meegespaard. Op de kunstwerken is ook veel plastic zwerfaval verwerkt. De verbeeldingen zetten, met een knipoog, de toeschouwers aan het denken over hun omgang met het milieu. Zondag 23 februari, 10.00 uur, Grote Kerk Elst.

Online belastingaangifte doen? De bibliotheek helpt je.

Spreekuur over de online belastingaangifte.

OVERBETUWE - De aangifte voor de inkomstenbelasting komt er weer aan. Vind je het lastig om je belastingaangifte online te doen? In de bibliotheken in Elst en Zetten vinden op dinsdag 3 en dinsdag 10 maart gratis informatiebijeenkomsten plaats over de online belastingaangifte.

Tijdens het spreekuur ‘Online belastingaangifte doen – Hoe werkt dat?’ zitten maatschappelijke dienstverleners klaar om je vragen te beantwoorden of om je verder te helpen. Daarna kun je thuis zelf aan de slag. Of gebruik een computer in Bibliotheek Elst om zelf gratis en veilig de aangifte te doen of een toeslag aan te vragen.

De spreekuren in Bibliotheek Elst vinden plaats op dinsdag 3 maart en dinsdag 10 maart van 10.00 tot 12.00 uur. In Bibliotheek Zetten kun je voor je belastingvragen op deze dagen terecht tussen 9.30 en 11.30 uur. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of door een mailtje te sturen naar elst@obgz.nl of zetten@obgz.nl.

Digitaal vaardiger worden?

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert ook de cursussen ‘Klik & Tik’ en ‘Werken met de digitale overheid’ voor mensen die (beter) met de computer willen leren omgaan. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaalvaardig of vraag ernaar in de bieb.

Bridge-uitslag Rijnbridge Heteren

HETEREN - Hieronder is de uitslag 4e ronde 2019/2020 van Bridgeclub Rijnbridge Heteren vermeld.

Eerste worden op de laatste speelavond en dat ook nog met een mooie score van 62% en toch degraderen! Ja, ja, dat overkwam de dames Fokje Kuiphof en Ans Bergsma.

Opvallend is dat in de A lijn de eerste drie paren weer dezelfde zijn en dat de dames Clasien Lock en Marie-José v.d. Linde van de C naar B en nu meteen naar de A lijn promoveren.

Standen van deze vierde speelronde zijn als volgt:

De stand in de A lijn:

1e Ake en Ton Eimers

2e Tom Mol en Thijs Moons

3e Tonny Konings en René den Ouden

4 Joke Horst en Ellen Span

Gedegradeerd van A naar B lijn:

13e Rens de Bot en René Klein Lankhorst

14e Ans Bergsma en Fokje Kuiphof        

15e Martine en Wyb Jonkers                

16e Willem Dorst en Ed Hendriks        

In de B lijn gepromoveerd naar de A lijn:

1e Geert Kuijpers en Harry Walinga

2e Marijke Reinink en Jossy Sinnema

3e Clasien Lock en Marie- José v.d. Linde

4e Anneke Oonk en Annette Sülten        

Gedegradeerd van de B naar de C lijn:

11e Gerard Giessen en Gerrit Weikamp        

12e Lenie Linsen en Jacqueliene van Schaik        

13e Elly Boekelmans en Ben Aagten

14e Hermien Aagten en Hetty Vermeulen        

Gepromoveerd van de C naar de B lijn:

1e Aal Wolf en Jan v.d. Linden                        

2e Jenny Nieuwpoort en Leen Mol

3e Rob Snelders en Stef Straatman

4e Gabriêlle Jacobs en Hanny Pijnenburg.

Ook interesse in het mooie kaartspel bridge? Meldt u zich dan aan bij Rens de Bot 026 4723503.

Crimineel leuke middag: Vrouw & Veiligheid

ELST - Op Internationale Vrouwendag (zondag 8 maart) vindt er een bijzonder evenement plaats in Elst, georganiseerd door Vrouwen met Lef Overbetuwe en Theater De KiK.

Drie vrouwen die dagelijks intensief beroepsmatig met het thema Vrouw & Veiligheid bezig zijn zullen een theatercollege geven, onder wie burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. Veiligheid van burgers en bestuurders krijgt veel aandacht in de landelijke pers. De burgemeester zal haar visie geven over hoe zij veiligheid in de Overbetuwe dagelijks vormgeeft.


De andere spreeksters zijn terrorisme officier van justitie Geertje van Roermund en gedragsveiligheidskundige Annemarie Timmermans. Officier van justitie Geertje van Roermund zal vertellen wat er vanuit opsporing en recht wordt gedaan aan bestrijding van terrorisme. Zij geeft leiding aan belangrijke opsporingsonderzoeken en werkt iedere dag aan het veilig maken en houden van onze leefomgeving.

Gedragsveiligheidskundige Annemarie Timmermans licht toe wat veiligheidsbeleving op persoonlijk vlak betekent en hoe je je als vrouw mentaal en fysiek zelf weerbaarder kunt maken. Zij vertelt over persoonlijke veiligheid in de werk- en privésfeer en over haar ervaringen die hebben geleid tot het boek 'Geef veiligheid wortels'.

Kleinkunsttrio Rouxlala zorgt voor de vrolijke noot bij een op zich serieus onderwerp. Ter afsluiting van deze middag wordt er onder genot van een drankje nagepraat. Ook bij Vrouwen met Lef, die met een stand in de foyer vertegenwoordigd is. Kaarten via www.theaterdekik.nl (inclusief drankje 12,50 euro) Info: www.vrouwenmetlefbetuwe.nl.