niet de juiste De Liemers

26 april 2019

niet de juiste De Liemers 26 april 2019


Zaterdag 15 juni barst de strijd los; 29 juni prijsuitreiking Groessen in ban van dorpskwis

Vertegenwoordigers van verschillende deelnemende teams. Foto: Eef & Co Foto: Eveline Wiendels

GROESSEN - Honderden deelnemers verdeeld over zo'n 30 teams. De Das Groessen Kwis houdt de gemoederen in het Liemerse kerkdorp flink bezig.

Alles draait op zaterdag 15 juni om de titel 'Knapste Koppen van Groessen'. Welk team volgt het Kindercomité op als winnaar van de eerste editie die in 2017 werd gehouden? "Het aantal inschrijvingen nadert de dertig", vertelt voorzitter Sjoerd Geurts van de stichting Das Groessen. "Als je beseft dat ieder team gemiddeld uit tien tot twintig deelnemers bestaat dan weet je dat het dorp op 15 juni op z'n kop staat."

Iedereen kan deelnemen aan de Das Groessen Kwis. Vrienden, familie, buurt, bekenden, verenigingen. Het speelt zich allemaal op twee avonden af. Op 15 juni worden de 'kwisboeken' uitgedeeld waarmee de deelnemende teams een avond lang aan de slag gaan. Voor middernacht moet alles weer worden ingeleverd en is het tijd voor een 'afterkwisborrel' bij Jongerensoos Rinoceros. Precies twee weken later - op 29 juni - vindt tijdens een feestavond bij Zaal Gieling de prijsuitreiking plaats.
De kwis bestaat voor het grootste deel uit algemene vragen en voor een kleiner deel uit Groessense weetjes, kiekjes, sport, muziek en nog veel meer. De kenniskwis kent ook praktische en algemene opdrachten. Dus ook als je niet uit Groessen komt, kun je ver komen in de eindrangschikking. Het houdt de deelnemende teams een avond lang bezig.

Meer informatie en inschrijven kan via www.dasgroessen.nl.

Als mensen vragen naar mijn bijbaantje, zeg ik met trots dat ik journalist bij een krant ben. Ik weet zeker dat andere redactieleden dat ook doen en dat mag ook. Ik heb een ander bijbaantje dan de meeste jongeren. Veel jongeren werken in een supermarkt als vakkenvuller, of ze brengen de post rond. Daarom vinden leeftijdsgenootjes het soms gek wat ik doe, maar ik vind van niet.

Ik ben nog steeds blij dat ik anderhalf jaar geleden de stap heb gezet en heb gesolliciteerd naar deze bijbaan bij de Liemers Helemaal Goed Courant, want wat is er nu leuker dan bezig zijn met goed nieuws in je eigen omgeving?

Het was een mooie kans en die heb ik aangepakt. Werken bij een krant is bijzonder. Je maakt veel nieuwe dingen mee, je leert nieuwe mensen kennen en je leert jezelf goed kennen. Zo heb je bijvoorbeeld de druk van deadlines, daar moet je mee om leren gaan en dat betekent: goed plannen. Ook de interviews moet je zelf regelen en dat betekent dus de telefoon pakken, gesprekken voorbereiden en voeren, evenementen bijwonen en niet te vergeten naar de redactievergaderingen gaan.

Toen ik anderhalf jaar geleden bij de krant begon, was het allemaal heel erg wennen en soms ook best eng. Inmiddels vind ik niets leuker dan interviews houden en stukjes schrijven. Ik ben erg blij en trots op mijn bijbaantje. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik een uniek bijbaantje heb.

Nina Elbers

Muziekstad Zevenaar houdt bevrijdingsfestival op Raadhuisplein

ZEVENAAR - Muziekstad Zevenaar tekent op 5 mei voor het bevrijdingsfestival op het Raadhuisplein in Zevenaar.

De ingrediënten van deze feestelijke dag: ceremoniële plichtplegingen en veel muziek. Het programma begint met het hijsen van de vlag en een welkomstwoord van burgemeester Luciën van Riswijk. Daarbij zijn ook enkele oorlogsveteranen aanwezig. Daarna volgt een optreden van het seniorenorkest. DJ Job en Ruych maken er 's middags een groot feest van. Zij staan van 13.30 tot 16.30 uur op het podium onder een prachtige overkapping in parachutevorm. Om 19.30 uur halen leden van atletiekvereniging De Liemers en slagwerkgroep Samba Palooza uit Ooy het vredesvuur op en wordt het vuur met enkele veteranen ontstoken op het Raadhuisplein.

Daarna is het de beurt aan Exposure, dé feestband van Friesland. Dit zeskoppige bandje maakt al jarenlang Nederland onveilig op een positieve manier, zet elke zaal op zijn kop en maakt feesten waar nog lang over gesproken wordt. Iedereen die op zondagavond 5 mei naar het Raadhuisplein komt gaat het meemaken. De band is de absolute publiekstrekker van het bevrijdingsfestival van Muziekstad Zevenaar. De entree is gratis.

Swingen met Duuves Mixed Music

DUIVEN - De recent gerichte stichting Duuves Mixed Music verzorgt in 2019 een reeks van muzikale activiteiten in hartje Duiven.

Gestart wordt met een optreden van de Bluesbreakers en de Britse blueszangeres Bex Marshall op zondag 28 april op het Remigiusplein van 15.00 tot 19.00 uur.

Een week later, op 5 mei, staan van 14.00 tot 17.00 uur op dezelfde locatie Elsa Jean MacTaggart en Gary Lister uit Schotland geprogrammeerd. Het hoogtepunt van het jaar moet het tweedaagse jazz & bluesfestival worden op 17 en 18 augustus met tien bands, waaronder Barrelhouse, Julian Sas en de al eerder genoemde Bluesbreakers.

Zaterdag 19 oktober is de Ogtent van 20.00 tot 24.00 uur het decor van een optreden van de Corona's, de beste stand-up band van Nederland.

Prachtig plein

De nieuwe stichting is een initiatief van Ben Aarntzen, die het huidige programma ook grotendeels zelf heeft samengesteld. Hij was van mening dat Duiven wel wat reuring op muzikaal gebied kon gebruiken. "Voor leuke muziekoptredens moest ik eerder altijd naar omliggende gemeenten. Nu we in Duiven met het Remigiusplein een prachtig plein hebben, werd het hoog tijd om hier iets mee te doen." Duuves Mixed Music telt vier bestuursleden: Edwin Tunissen (voorzitter), Richard Rigter (penningmeester), Lisa Rutte (secretaris) en Stef Schaap (bestuurslid). De naam zegt het al: de stichting wil voor een gevarieerd stuk muziek gaan zorgen. De nadruk ligt echter op jazz en blues.

Mika Ingendaa (15): een tien

voor schilderkunst

Claudia Luppes overwint

obstakels voor goed doel

Foto: HERMAN VREMAN

EMM Ooy viert

125-jarig bestaan

De zon schijnt weer volop. Lekker een ijsje eten op een Duivens terrasje. Daar word je vrolijk van! Foto: Nina Elbers

Door onze redactie

Door onze redactie

Door onze redactie

Zondag 5 mei Vanaf 12:00 uur

NIEUWS UIT HET JAAR 1946

Hoe zag het leven van alledag er uit net na de oorlog,
De wederopbouw moest vorm gegeven worden, nieuwe verkiezingen werden voor het eerst na de oorlog uitgeschreven.
Een mooi sfeerbeeld uit die tijd.

                        

        

Doorlopende voorstelling

Gratis toegang

Donderdag 9 mei 20:00 uur

GOOD TIME


Amerikaanse thriller uit 2017. Na een mislukte bankoverval belandt de jongere broer in de gevangenis. Zijn oudere broer bedenkt een steeds ingewikkelder verhaal om hen er uit te krijgen. De film won een prijs op het Cannes Film Festival 2017 en kreeg een zes minuten lange staande ovatie na de première.

(vanaf 16 jaar, 101 minuten, Engels gesproken)

Donderdag 16 mei 20:00 uur

THE DEATH OF STALIN

Canadees/Amerikaans/Engels/Belgische politieke comedy. Na het onverwachte overlijden van Stalin breekt onder zijn ministers een strijd uit over het overnemen van de macht. Dan grijpt de Geheime Dienst in. Vertoning van deze film was lange tijd verboden in Rusland.

(vanaf 16 jaar, 107 minuten, Engels gesproken)

Woensdag 22 mei 14:30 uur

DE KLEINE HEKS

De kleine heks wil dansen met de andere heksen, maar ze is nog veel te jong. Omdat ze in het geheim naar het feest is gegaan, moet ze voor straf alle spreuken uit het grote magische boek leren.

(vanaf 6 jaar, 104 minuten, Nederlands gesproken)(vanaf 6 jaar, 104 minuten, Nederlands gesproken)

                                 Kinderfilm. Gratis toegang

Vr 3 mei

Lezing Eus

Aanvang 20:00 uur – entree € 7,50

Bibliotheek Duiven/De OGtent

Zo 5 mei

Indisch Dansmatinee van 13:00 – 18:30 uur

Entree € 12,50
(bij reservering € 10,-)
aanmelden via: www.ini-dia.nl

Wo 8 mei

Creatief met (klein)kind

13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel

Vrije inloop

Wo 8 mei

Meezingcafé

Aanvang 20:00 uur – gratis entree

Do 9 mei

Creatief

13:30-16:00 uur - €2,50

Vrije inloop

Deze week: haken

Do 9 mei

Filmhuis

Aanvang 20:00 uur – entree € 4,-

Vr 10 mei

Cul's Cabaret

Ernesto Beuving – Solong Cohen

Aanvang 20:15 uur

UITVERKOCHT

Wo 15 mei

Creatief met (klein)kind

13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel

Vrije inloop

Do 16 mei

Creatief met kralen

13:30-16:00 uur - €2,50

Vrije inloop

Deze week haken

Do 16 mei

Filmhuis

Aanvang 20:00 uur – entree € 4,-

Eus draait door! in Duiven

Lezing gehouden door Özcan Akyol ( Eus )
Vrijdag 3 mei om 20:00 uur Entree € 7,50

Özcan Akyol is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij woont en werkt in Deventer.

Naast zijn literaire werk is of was hij columnist voor een combinatie van het AD en 7 regionale dagbladen, VARA-gids, Nieuwe Revu (2014 - 2018) en Helden. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in onder andere Hard gras en Viva Mama. (info uit Wikipedia).

Ook is hij regelmatig te zien als tafelheer bij De Wereld Draait Door

Meer info: www.ozcanakyol.nl

Locatie: De Ogtent Duiven, Remigiusplein 9 Duiven
Kaartverkoop / reserveringen: Bibliotheek Duiven, Westervoort & Zevenaar/Hal 12

So Long Cohen

Ernesto Beuving - So long Cohen

Vrijdag 10 mei Aanvang 20:15 uur - UITVERKOCHT

Eind 2016 overleed Leonard Cohen, die met zijn donkere stem en zijn prachtige teksten
generaties in de ban wist te houden.

'So long Cohen' is een theaterconcert met liederen van deze charismatische Canadese folkzanger, componist en dichter.


In 'So long Cohen' wordt gezongen, verteld, gedronken en gelachen.
Want hoe donker zijn stem ook was en hoe teer de beelden ook waren die Cohen opriep, zijn vreugde brak door alles heen:
'there is a crack in everything
that is how the light gets in'

5 Mei - Bevrijdingsdag

Feestelijk programma
op het Remigiusplein

14:00 uur
- Aankomst Bevrijdingsvuur door Loop        
groep FRoS vergezeld met pauken.
- Spelen van de hymne / kerkklokken        
- Opkomst burgemeester + Vuurwachter
en helpers
- Redevoering burgemeester
- Aansteken vuurtonnen
- Fotomoment Kids
- Aansteken troon / vuurtonnen


14:30 uur
- Optreden van Elsa Jean MacTaggart


16:00 uur
- Touwtrekken: Jelle Liemerse Touwtrek
kampioenschappen


17:30 uur
- Uitreiking prijzen

Filmhuis Bij Bert

NR. 195 | 26 april 2019

Een tien voor schilderkunst Mika Ingendaa (15) tekent al van jongs af aan

"Mensen schilder ik eigenlijk nooit"

ZEVENAAR – Mika Ingendaa is 15 jaar en zit in havo 4 van het Liemers College. Hij kreeg een 10 voor het eerste stilleven dat hij ooit maakte, een stuk dat enkele weken in het hoofdkantoor van Quadraam in Duiven komt te hangen.

Mika tekent al van jongs af aan en is nooit gestopt. Hij heeft altijd overal teken- en verfspullen liggen en vindt het super leuk om creatief bezig te zijn. "Ik doe het voor de ontspanning en om nergens anders aan te denken. Ik vind het fantastisch om te zien hoe het werk van begin tot eind tot stand komt." Ook de complimenten vindt Mika erg leuk om te krijgen.

'Het liefste maak

ik landschappen

en huizen'

Vroeger was Mika vooral bezig met fineliner, pen en inkt, tegenwoordig doet hij veel met waterverf, aquarel, potlood en pastelkrijt. Ook probeert hij graag nieuwe soorten verf, zoals acrylverf, uit. "Ik houd wel van een uitdaging. Wel maak ik het liefst landschappen en huizen. Vooral bomen zijn mijn favoriet. Mijn voorkeur gaat uit naar realistische en impressionistische werken. Mensen maak ik eigenlijk nooit."

Het stilleven dat Mika maakte was een schoolopdracht. "We moesten objecten bij elkaar zoeken, er een foto van maken en de foto naschilderen. Het bij elkaar zoeken van de objecten en de foto daarvan was een schoolexamen waar ik een negen voor kreeg, voor het stilleven zelf kreeg ik een tien." Het stilleven was gemaakt van spullen uit Mika's keuken.

Hij heeft zijn stuk ook al af, terwijl zijn klasgenoten nog bezig zijn. "Ik ben erg gedreven om stukken af te maken. Meestal doe ik drie volle dagen over een groot, realistisch stuk met veel details en een dag over een klein stuk met minder details. Details doe ik vaak met potlood of krijt. Hiervoor moet het doek alleen wel helemaal droog zijn en dit kost meer tijd. Het stilleven heb ik in vier dagen gemaakt, de langste tijd die ik ooit over een stuk gedaan heb."

Het stilleven zou in eerste instantie in het Arnhem Stedelijk Museum komen te hangen, maar dit kon jammer genoeg niet vanwege een verbouwing. "Het is jammer, maar ik vind dit stuk wel het meest bijzondere stuk dat ik ooit gemaakt heb. Elke docent is komen kijken naar het stuk en gaf complimenten." Een ander stuk waar Mika trots op is, is het stuk waar hij net klaar mee is. Dit is een naschildering van 'Rivierlandschap met windmolen', een stuk van Rembrandt. Met dit stuk doet Mika mee met een wedstrijd van het Rijksmuseum, georganiseerd omdat het het jaar van Rembrandt is. Het stuk van de winnaar komt in de zomer in het Rijksmuseum te hangen.

Mika weet nog niet wat hij in de toekomst wil doen. "Ik wil in ieder geval iets met tekenen doen. Op het moment denk ik aan architect, maar het kan ook heel goed een studie aan de kunstacademie Artes worden." Voorlopig besteedt Mika al zijn vrije tijd aan tekenen en schilderen, voor de ontspanning en de fun.

'Verrassend blijven is de sleutel' Leraar Engels Paul Tenniglo neemt na dertig jaar afscheid van het Candea College

"Met kleinere klassen kun je nog eens tijd inlassen voor een leuke onderbreking"

DUIVEN - Wat hebben weetjes over bijen en de muziek van Pink Floyd op hoog volume met elkaar te maken? Wie les heeft gehad van Paul Tenniglo weet deze – schijnbaar – willekeurige verschijnselen te linken aan zijn lessen Engels op het Candea College. Na dertig jaar neemt hij afscheid. Een terugblik.

Toen Paul al op jonge leeftijd als scholier ontdekte een passie te hebben voor (de Engelse) taal besloot hij deze passie vast te grijpen en zich te storten op de bijhorende studie die hem zo dicht aan het hart lag. "Het was liefde op het eerste gezicht." Paul lijkt weg te dromen bij zijn herinneringen aan vroeger: "De literatuur, de klanken, het gevoel; alles sloot aan bij wat ik leuk vond en wie ik wilde zijn," vertelt hij. Een leraar die zijn leerlingen enkel test op woordjes leren en grammatica? Volgens Paul toch zeker niet; hij wist zeker een docent te willen zijn die leerlingen zou weten te enthousiasmeren door zijn eigen literaire passies over te brengen op de klas. Dit is wat hij, tot op de dag van vandaag, nog altijd probeert en of je het gedicht, boek of songtekst in kwestie nou leuk vindt of niet, je moet als leerling toegeven dat Pauls enthousiasme aanstekelijk is.

Mop

"Verrassend blijven is volgens mij de sleutel tot een actievere klas." Om te voorkomen dat zijn Engels lessen wegzakken in de sleurspiraal, heeft Paul er bijvoorbeeld een handje van om leerlingen bij willekeur te bestoken met het verzoek om een mop. Met oogjes als schoteltjes kijkt de aangewezen leerling dan op uit zijn of haar boeken. "Dat is toch fantastisch?" lacht Paul hardop. "Met kleinere klassen kun je nog eens tijd inlassen voor een leuke onderbreking." Hiermee doelt hij op het feit dat grotere klassen meer tijd vergen wat betreft het controleren van leerlingen en dat docenten door middel van kleinere klassen, leerlingen persoonlijk ook meer aandacht kunnen bieden. "Het Candea is een heel goede school, en het blijft erg belangrijk om als leraar benaderbaar te blijven voor leerlingen." De beste onderwijsvernieuwing is het invoeren van kleinere klassen, zo pleit Paul al jaren.

De energieke leraar Engels blijft op alle mogelijke manieren genieten van zijn leven; op school, maar ook ná zijn pensioen is hij van plan om actief te blijven door, onder andere, te tuinieren, te bridgen en zo nu en dan een ritje te maken op één van zijn Zündapps. Daarnaast brengt zijn bijenhobby hem veel dagelijks plezier in zijn taak als imker. "Het gaat slecht met de insectenwereld, dus ik dacht 'ik doe wat terug'" aldus Paul. De hobby-imker werkt in de nabije toekomst ook mee om grote bloemperken en plantsoenen aan te leggen rondom het Candea, zowel als zijn nalatenschap als een plek voor zijn geliefde bijen die zich daar tegoed kunnen doen aan een pluriform geheel van kleurrijke bloemen.

Uiteraard zal hij straks ook lekker achteroverliggen met een glas whisky, met PinkFloyd op de achtergrond, kijkend naar een wedstrijd van FC Twente.

Kim Kleijkers

Archief HOPE XXL: Arnon Grunberg

In gesprek met Arnon Grunberg (tweede van rechts)

Nog een jaar, dan is het vijf jaar geleden dat we in Amsterdam aan tafel zaten met schrijver Arnon Grunberg. Naast de vele jaren dat hij op de voorkant van de Volkskrant zijn dagelijkse voetnoot met zijn lezers deelde, mocht hij ook graag om iets wedden.


We gingen met hem in gesprek over HOPE XXL, het gedachtegoed, de achterliggende concepten. Het was een leuk inhoudelijk gesprek. Slimme man. Kritisch ook. Yama (tweede van links) had een paar maanden van tevoren als een van de Founders van HOPE XXL in New York de Liemers List gepresenteerd. Voor een zaal met 400 mensen van over de hele wereld, in het gebouw van de VN aan First Avenue, het centrum waar alle landen van de wereld elkaar treffen, sprak hij zijn speech uit.
Naast Yama, luisteren Frits en Devika naar de adviezen van Grunberg. Hij roemt het doorzettingsvermogen en het behaalde resultaat, maar twijfelt aan de houdbaarheid van HOPE XXL en het effect op de lange termijn. Hij ondersteunt het gedachtegoed, maar of het ook daadwerkelijk iets zal uithalen? Daar gelooft hij niet echt in. Het is goed bedoeld, maar op de lange duur zinloos. Als tegenargument krijgt hij te horen dat HOPE XXL voor gek werd verklaard omdat ze vanaf dag een het streven had De Liemers List op te stellen én die te bezorgen bij de VN. Dat laatste zou nooit gebeuren volgens velen. Nu dat wel gebeurd was en er dus wel vaker 'tegenwind' kwam, meenden gespreksgenoten van Grunberg dat hij zich wel eens zou kunnen vergissen. Hij veerde op. HOPE XXL had hem uitgenodigd in een restaurant en zou de gezamenlijke maaltijd betalen. "Jullie betalen vandaag de maaltijd, waarvoor dank. Als jullie over vijf jaar nog bestaan en ook iets voor elkaar hebben gekregen, dan treffen we elkaar weer op deze plaats en ben ik degene die voor jullie betaalt". We zijn nu vier jaar verder. Nog een jaar te gaan.

Tussen journalisten op de perstribune

Dirk: "Een prachtervaring rijker"

ARNHEM - Vitesse-AZ. Vitesse-trainer Leonid Slutskiy ijsbeert de hele tijd rondjes in zijn eigen trainersvak. Zijn collega John van de Brom zit rustig op zijn stoel en staat soms op om zijn team te coachen. Ik zelf zit als leerling van het Liemers College en beginnend journalist van De Liemers Helemaal Goed Courant tussen de 'echte' journalisten op de perstribune om ervaring op te doen.

We komen aan bij het Gelredome en kunnen de kaartjes ophalen aan de balie. Wanneer we naar boven lopen, krijgen we een blaadje met de opstelling van beide teams. We lopen uit de perskamer naar onze plekken aan de linkerkant van de perstribune, waar witte stickertjes zijn opgeplakt met 'De Liemers Helemaal Goed Courant'. Daar hebben we een mooi uitzicht op het veld waar de 22 spelers van thuisploeg Vitesse en uitploeg AZ acteren. In de eerste helft lijkt Vitesse een gemakkelijke prooi voor AZ, dat met 0-2 voorkomt. Tijdens de rust lopen de tribunes leeg. Alle journalisten en commentatoren als Pascal Kamperman van Fox Sports en Simon Zijlemans van RTL7, vertrekken samen naar de perskamer om terug te blikken op de eerste helft van Vitesse-AZ. In de tweede helft komt Vitesse terug en maakt 2-2.

Na afloop van de wedstrijd gaan de supporters naar huis, en blijven de journalisten over om hun artikelen voor de volgende dag al aan te leveren. Er is ook een persconferentie waarin Leonid Slutskiy en John van de Brom vanuit hun visies terugblikken op hoe zij de wedstrijd hebben beleefd. Bij deze persconferentie heb ik het gevoel dat ik een van de weinigen ben die aan het luisteren is, naar wat beide trainers te zeggen hebben. De overige journalisten van kranten en andere bladen zijn dan al aan het typen en kiezen welke foto het beste zal zijn voor het artikel. Een prachtervaring rijker ga ik daarna naar huis.

Nederlandse Veteranendag 2019

Nederlandse soldaten hebben in het verleden en het heden gestreden voor de vrijheid van zowel Nederlanders als anderen in verschillende plaatsen op de wereld. Veelal zijn hierbij grote offers gevraagd en gegeven door deze mensen die zichzelf in dienst stelden van anderen. Om hen hiervoor te eren wordt jaarlijks de Veteranendag georganiseerd door het ministerie van Defensie.

Gedurende deze dag wordt er stilgestaan bij een ieder die in Nederlandse dienst is uitgezonden of gevochten heeft. Momenteel wordt geschat dat er 110.000 veteranen zijn, waarvan er nog 30.000 in actieve dienst zijn als militair. Deze dag vindt ieder jaar plaats op een zaterdag rondom 29 juni, de geboortedatum van wijlen Prins Bernhard. Naast een eerbetoon aan de veteranen is de dag ook bedoeld voor het algemenere publiek om kennis te maken met defensie en het Nederlandse leger. Met name in en rondom Den Haag worden er verschillende evenementen georganiseerd.

The Battle

Een nieuw initiatief van de organisatoren van de Veteranendag is het interactieve live concert "The Battle", waarin leerlingen van de middelbare school betrokken worden bij het werk van veteranen. Dit wordt gedaan door middel van quizvragen bij animaties op een groot scherm. Deze animaties worden muzikaal ondersteund door een militair orkest van het Nederlandse leger. Het is mogelijk een gratis uitvoering van "The Battle" aan te vragen in een grote ruimte van een middelbare school. Voor meer informatie hierover en instructies over de aanvraag kunnen geïnteresseerden terecht op https://www.veteranendag.nl/concerten/battle/

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds

SONY DSC

Dirk van Hummel

Sylvain Thöni

Sylvain Thöni

5 / 12

Sporten en doorzetten voor iets tastbaars Claudia Luppes neemt obstakels voor huiselijke inrichting oncologie-afdeling Rijnstate

Claudia: "Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron."

WESTERVOORT - Claudia Luppes is een 23-jarige studente communicatie aan de HAN in Nijmegen. Dit jaar haalt ze op een sportieve manier geld op voor een huiselijke inrichting op de oncologie afdeling in het Rijnstate ziekenhuis. Ze doet dit door mee te doen met acht sport-events met als afsluiting haar eigen, negende event. Dit alles in samenwerking met het Rijnstate Vriendenfonds.

In 2016 wil Claudia iets doen met sport om geld op te halen voor het KWF, mede omdat haar moeder kanker heeft. Ze is erg sportief, alleen geen grote fan van hardlopen. Daarom doet ze mee aan het fietsevent Ride for the Roses waarbij ze 100 kilometer fietst met haar moeder langs de zijlijn. Het jaar daarop, op 15 maart 2017, overlijdt Claudia's moeder. Datzelfde jaar doet ze weer mee met de Ride for the Roses, ook al twijfelt ze erg door het overlijden van haar moeder. Een bos rozen die ze vanuit de organisatie krijgt, is net het laatste zetje waardoor Claudia toch weer mee wilde fietsen. Een maand van tevoren geeft ze zich op en fietst ze de 100 kilometer, dit keer ongetraind.

"Kanker is een klein woord, maar heeft een grote impact"
"De obstakel runs zie ik symbolisch. Als je ziek bent krijg je ook steeds te maken met obstakels die je moet overwinnen."

Rijnstate Vriendenfonds

Dit jaar is Claudia gestart met de acht events. Claudia kwam op het idee van de events doordat ze heel graag iets tastbaars wilde doen, maar niet wist hoe ze dit moest vormgeven. Na lang nadenken, goede gesprekken en research online kwam ze uit bij het Rijnstate Vriendenfonds. "Ik doe dit voor mensen die strijden tegen kanker en voor hun familie en vrienden. Ik wil graag iets tastbaars, op deze manier weten mensen ook wat er met hun geld gebeurt. Met een huiselijke inrichting op de oncologie afdeling van het Rijnstate ziekenhuis doe ik iets terug voor het ziekenhuis, voor wat ze gedaan hebben tijdens de ziekteperiode van mijn moeder." Claudia geeft aan dat ze de ziekenhuisregels met oog op de nieuwe kamer respecteert en dat ze de zorg zeker niet in de weg wil staan. "Ik wil een huiselijke sfeer creëren. Ik heb de tijd dat mijn moeder thuis was als fijner ervaren dan de tijd in het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijg je toch sneller het gevoel dat je echt ziek bent. De ruimtes zijn vaak kaal en voelen echt als ziekenhuis aan. De ruimtes in een ziekenhuis kunnen kil aanvoelen op het moment dat je je machteloos voelt. We zeggen niet voor niets: in een ziekenhuis word je zieker."

Met haar idee is Claudia naar het Rijnstate Vriendenfonds gegaan. Binnen een week kreeg ze een reactie en in februari ging ze langs. Het Rijnstate Vriendenfonds wil alles rondom de zorg fijner en beter maken voor de patiënt en heeft verschillende grote projecten om dit te bereiken. Nu heeft Claudia haar eigen grote event en wil ze daarnaast meedoen met acht events. De acht events bestaan uit obstakel runs en wielrennerstochten, waarbij de obstakel runs een verwijzing zijn naar de obstakels waarmee je te maken krijgt als je ziek bent of als een familielid ziek is. In november zal haar eigen event, het negende event, plaatsvinden. "Mijn eigen event vind ik het meest bijzondere event. Het is nog lopende, ik wil dan onder meer het geldbedrag bekendmaken en een beeld laten zien van wat er met het geld gaat gebeuren."

Het eerste event waaraan Claudia meedeed was het Mud Masters Urban Work-Out Festival op 16 maart in Utrecht. Claudia koos dit event als eerste, omdat het twee jaar na het overlijden van haar moeder plaatsvond. Het volgende event waaraan Claudia deelnam was de Strong Viking Mud Edition in Nijmegen op 30 en 31 maart, een obstakel run van 7 kilometer. Na deze eerste twee events gehad te hebben, staan er nog zes events op de planning. Deze zes events bestaan uit wielrennerstochten en obstakel runs. "Het wielrennen doe ik omdat het daar allemaal mee begonnen is toen ik meedeed met de Ride for the Roses. De obstakel runs zie ik symbolisch. Als je ziek bent krijg je ook steeds te maken met obstakels die je moet overwinnen."

Op dit moment loopt Claudia 40 uur in de week stage. Ook heeft ze een blessure, maar dat weerhoudt haar er niet van om de events te doen. "Het gaat niet om het hoe, maar het gaat erom dat je het doet. Heel veel doe ik ook ongetraind." Claudia wil mensen aansteken mee te gaan en om mee te doen, ook omdat bewegen gezond is. Ze weet nog niet wat ze in de toekomst voor een acties zal gaan doen, ze is vooral heel benieuwd naar hoe dit project uitvalt en uitpakt. Wel geeft ze aan dat dit het meest tastbare en grote is wat ze ooit heeft gedaan en daarom krijgt dit project ook alle, volledige aandacht. "Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron. De manier waarop ze de ziekte doorstaan en aangepakt heeft, haar doorzettingsvermogen, sterke wil en positiviteit zijn mijn grootste inspiratie."

Claudialuppes.nl

Claudia heeft ook een eigen website, claudialuppes.nl, waarop ze schrijft over recepten, training en lifestyle. De website is online sinds 2019 en was voorheen een blog waarin ze schreef over haar ervaringen met de sportschool. Van daaruit ontstond de website met artikelen over voeding, sport en lifestyle. "Ik ben heel sportief, maar was in het begin heel onzeker over de sportschool. Daar schreef ik in mijn blogs over. Later kreeg ik via een sportopleiding de kans aangeboden gecertificeerd trainer te worden en die kans heb ik gegrepen. Nu ben ik een gecertificeerd trainer en schrijf ik over sport, voeding en lifestyle." Op de website van Claudia is ook een aparte pagina, www.claudialuppes.nl/help-mee, waarin iedereen kan lezen over hoe Claudia omgaat met het verlies van haar moeder en over de events die ze doet. Op deze pagina kunnen mensen ook doneren. "Dit is echt een aparte pagina, omdat het een losstaand project is. Er komen ook stukken van oud patiënten die kanker gehad hebben en die hun verhaal delen op deze pagina te staan. Zij denken ook mee over de nieuwe ruimte voor de oncologie afdeling in het Rijnstate ziekenhuis."

"Herstellen in een fijne omgeving zorgt voor meer luchtigheid. In overleg met het ziekenhuis ga ik dat straks invullen. Eerst moet ik zorgen dat het geld er komt. Mijn streefbedrag is 7500 euro." Claudia geeft aan dat ook giften in natura kunnen worden besproken. "Met mensen die willen helpen met manuren of materiaal beschikbaar willen stellen, ga ik graag in gesprek." Daarbij hoeft een donatie geen groot bedrag te zijn, iedere euro is er een en ieder beetje helpt. Ook is het mogelijk een eigen project op te starten om geld binnen te halen voor het project van Claudia. "Mensen reageren erg positief en vinden het heel bijzonder wat ik doe. Ze hopen dat het gaat lukken. Ik hoop ook te bereiken dat mensen even stilstaan bij wat kanker doet. Kanker is een klein woord, maar heeft een grote impact. Met de huiselijke inrichting wil ik iets herkenbaars en tastbaars neerzetten, want de omgeving doet ertoe en kan verlichting geven. Kanker is al zwaar genoeg." Meer informatie of doneren? Ga dan naar: www.claudialuppes.nl/help-mee.

Kim Kleijkers

7 / 12

Goed advies zorgt voor een beter Zevenaar Vijf jaar Participatieraad Zevenaar en een waslijst aan adviezen

Leen den Besten, Marlyn le Fèvre en Peter van Schijndel. Foto: PR

ZEVENAAR – De participatieraad van de gemeente Zevenaar bestaat vijf jaar. De afgelopen jaren heeft deze onafhankelijke adviesraad op het gebied van het sociale domein al veel gevraagde en ongevraagde adviezen gegeven. Geen overbodige luxe aangezien de gemeente er vanaf 2015 meer zorgtaken bij heeft gekregen.

De gemeente Zevenaar moest zelf vorm geven aan de nieuwe taken op het gebied van zorg en ondersteuning, participatie en jeugdhulp. Omdat Zevenaar het belangrijk vindt om burgers mee te laten denken, werd een adviserende raad opgericht. "Bij de vorming van de participatieraad is geprobeerd om zoveel mogelijk verschillende leeftijden en achtergronden te mixen", vertelt Peter van Schijndel, secretaris van de Participatieraad Zevenaar. "De leden moeten een groot netwerk hebben, zodat ze met veel verschillende mensen en belangengroepen contact hebben. Maar hun onafhankelijkheid is wel erg belangrijk."

Sinds januari 2018 zijn de gemeente Zevenaar en Rijnwaarden gefuseerd. Dat betekent dat de adviesraden Sociaal Domein ook samengegaan zijn. Zo worden meer kernen uit de nieuwe gemeente vertegenwoordigd. De belangen en de achtergronden zijn heel verschillend, op deze manier komen er verschillende ideeën bij de adviesraad terecht en kan naar het beste advies voor de gemeente worden gezocht.

"Wij zijn voor advisering deels afhankelijk van de gemeente", vertelt Marlyn Le Fèvre. "Vaak vraagt zij of we op nieuwe voorstellen een goed advies kunnen geven. Ook het landelijke nieuws heeft invloed op onze agenda. Als de Tweede Kamer een besluit neemt met betrekking tot het sociale domein, moet de gemeenteraad kijken hoe ze deze taak gaat vervullen. De gemeente moet daarbij ook kijken naar de wensen van de bewoners en het beschikbare budget."

Eén van de onderwerpen waar de participatieraad over meedenkt, is het aanpakken van de armoede in Zevenaar. Dit blijkt nog een groot probleem in de gemeente. "Ruim tien procent van de inwoners in Zevenaar leeft onder de armoedegrens", vertelt Leen den Besten. "Inwoners met een laag inkomen kunnen een beroep doen op verschillende voorzieningen, zoals de Gelrepas. Ook kunnen ze geholpen worden bij het weer grip krijgen op hun financiële situatie. Helaas melden sommige mensen zich pas bij de gemeente als ze diep in de problemen zitten. Als dat eerder gebeurt, kan er veel ellende voorkomen worden."

Niet alleen de armoedebestrijding, maar ook de mantelzorg is een speerpunt. Een deel van de mantelzorgers bestaat uit kinderen die bijvoorbeeld voor hun zieke vader of moeder zorgen. Kinderen praten hier bijna nooit over, toch wil de gemeente iets voor deze groep betekenen. De participatieraad denkt mee, adviseert en volgt de ontwikkelingen. Ook andere inwoners van Zevenaar kunnen helpen door op de website van de participatieraad ideeën, meningen en reacties achter te laten. Als iedereen helpt met het zoeken naar een oplossing, is bijna geen enkel probleem te groot.

Informatie: www.przevenaar.nl

Ambtenaren duiken de gemeente in Over leefbaarheid in de wijk: 'Er is vaak meer mogelijk dan mensen denken'

Maikel van der Beek, Leny Thuss en Anke Voesten, wijkcontactpersonen gemeente Zevenaar Foto: PR

ZEVENAAR - In het nieuwe leefbaarheidsbeleid van gemeente Zevenaar werd beloofd dichter bij de inwoners te gaan staan. Dit proces is al in volle gang; de gemeente probeert betrokken te zijn bij burgerinitiatieven en de burgers te helpen met vragen of problemen. De medewerkers Maikel van der Beek, Anke Voesten en Leny Thuss zijn de verbindingsofficieren tussen inwoners en de verschillende afdelingen binnen de gemeente.

Maikel, Anke en Leny zijn de contactpersonen tussen de dorpen of wijken en de gemeente. Wanneer inwoners vragen hebben, dan leggen zij het probleem intern voor. Maikel richt zich op de dorpen Angerlo en Aerdt, Anke richt zich op Babberich, Giesbeek, Herwen, Lathum en Spijk. Tenslotte is Leny het aanspreekpunt voor Lathum, Ooij, Oud-Zevenaar, Lobith, Pannerden, Tolkamer en Tuindorp. Via een gezamenlijk e-mailadres zijn de medewerkers te bereiken voor problemen of vragen. De beleidsmedewerkers zijn momenteel druk bezig met de vraag hoe zij als gemeentelijke organisatie dichter bij de inwoner kunnen komen. ''Niet dat we voorheen zo ver van de inwoners stonden. We zaten alleen zoveel binnen, in dit gebouw'', vindt Maikel.

Sinds juni vorig jaar zijn de drie medewerkers bezig en krijgen ze veel positieve reacties. "Het is erg belangrijk dat de mensen meedenken over wat hun dorp of wijk nodig heeft. Wanneer mensen zelf een alternatief kunnen indienen, wordt het idee veel meer gedragen door de hele buurt; dit levert een goede sfeer op in de gemeente."

Burgemeesterspreekuur

''Mensen vinden het erg fijn om te zien dat iemand van de gemeente ook echt even komt kijken en betrokken is. Eerder werd er een brief ingeleverd, deze werd afgehandeld en er werd weer een brief teruggestuurd'', vertelt Anke. De gemeente Zevenaar heeft eerder al wijkraden en een burgermeesterspreekuur opgericht. Het burgermeesterspreekuur wordt om de twee weken georganiseerd waar alle geïnteresseerden naartoe kunnen komen. '' Toen we net begonnen kwamen er vooral klachten binnen. Op dit ogenblik zijn het voor het merendeel vragen. Wil je iets organiseren voor jouw buurt en heb je onze hulp daarbij nodig? Misschien kunnen wij wel helpen'', meldt Leny.

Oplossingsgericht

Stel, een burger komt met een tip over gevaarlijke verkeerssituaties dan kan deze persoon de kwestie bij Maikel, Anke en Leny neerleggen. Zij kijken dan samen met een verkeerskundige naar een oplossing en wanneer het nodig is, gaan ze zelfs naar de desbetreffende plek toe om het goed te kunnen beoordelen. De verkeerskundige besluit daarna of er daadwerkelijk iets moet veranderen. ''We zoeken altijd naar een oplossing. We kijken op verschillende manieren naar een probleem. Vaak onderschatten mensen wat ze wél kunnen en mogen; er is veel meer mogelijk dan ze denken'', aldus Anke.

E-mailadres: dorpscontact@zevenaar.nl of wijkcontact@zevenaar.nl.

Linda Ruijs

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Gemeente Zevenaar

26 apr Tolkamer Blues

Feest / 19:00 / Gratis
Acht verschillende bands op acht verschillende locaties: Kade 7, Strand 9, café De W8, restaurant Copera, De Swaenebloem, café het Anker, de Taveerne, Graaf van Bylant. Geniet van de geweldige blues/rock muziek. Om de unieke beleving van de bluesroute te ervaren zal er passend vervoer zijn om zo de verschillende bands te kunnen bezoeken.

27 april Landgoed Sevenaer

Natuur / 14:00 / € 7,50
Website: https://www.huissevenaer.com

27 apr Centrum Westervoort

Kinderspelen <12jr / 10:00 tot 14:00
Wij staan met onze mooie mobiele bowlingbaan van bowling vereniging Zevenaar op de koningsdag voor de kinderen. Via een stempelkaart kunnen de kinderen deelnemen aan het bowlen. Verkrijgbaar bij de infostand op het dorpsplein.

28 apr Galluskerk Angerlo

Expositie / 13:00 / Gratis
Expo-Angerlo exposeert kunstfotografie van drie kunstenaars uit de regio: Ineke van Middelkoop, Aad van den Bosch en Marijke Schellekens. Onderwerp: fotografie als kunstvorm. (ook op 5 mei)

28 april Muziek op Remigiusplein in Duiven

Bex Marshall en de Bluesbreakers / 14.00-17.00 uur / gratis

28 apr Centrum Duiven

LenteFair / 12:00 tot 17:00/ Gratis
Met leuke aktiviteiten voor jong en oud plaats. O.a. schapen en geiten met hun pasgeborenen. Tevens 'n mobiele- en interactieve straattheateract, KabouterKlash, die gaat voor een "groenere" wereld.

28 apr Centrum Doesburg

Braderie / 10:00 / Gratis
Voor het 4e seizoen organiseren wij weer 7 prachtige Montmarte markten in het historische centrum van de Hanzestad Doesburg.

28 apr H. Antonius Abt Kerk Loo

Concert / 15:00 / € 7,50 incl consumptie
Sing à Long (samen zingen) met Carla Herlfterkamp: zang Theo Scholten: accordeon & Vincent Gal: drums/percussie.

3 mei Wieleman Westervoort

Concert 16+ / 20:00 / € 15,00
Beatles Revival
Deze jongens uit Tjechie benaderen' the real thing' door de kapsels, de kostuums.... maar de grootste gelijkenis zit 'm in de muziek. http://www.facebook.com/tributeswestervoort

5 mei Bevrijdingsfestival Zevenaar

Vlag hijsen, muziek / 12.00 / gratis

Om 12.00 uur vlag hijsen op Raadhuisplein, daarna muziek van Ruygh en DJ Job. Om 20.00 uur vredesvuur branden, daarna groot feest van Feestband Exposure. Organisatie: Muziekstad Zevenaar.

5 mei bij kerk Giesbeek

Koffermarkt / 9:00 / Gratis
De opbrengst komt ten goede van de Giesetoren.

7 mei Zaal Staring Zevenaar

Voorlichting Notaris / 14:00 / niet leden € 2,50
Notaris Martijn van Lawick van Pabst komt het een en ander vertellen over o.a. (levens) testament, schenkingen en verdeling en afhandeling van een erfenis Leden van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy is de toegang gratis.

WEEKMARKTEN

Dinsdag:
- Duiven 8:30 - 12:30
- Angerlo 9:00 - 13:00
- Giesbeek 13:30 - 12:30
- Doetinchem 9:00 - 13.00 Groot

Woensdag
- Doesburg 08:30 - 12:30 uur

Donderdag
- Pannerden 09:00 - 12:00
- 's Heerenberg 10.30 - 16.00

Vrijdag:
- Didam 11:00 - 18:.00 Markthal
- Lobith 09:00 - 12:00
- Westervoort 8:00 - 12:30
- Zevenaar 12:30 - 20:00

Zaterdag
- Doetinchem 9.00 - 17.00 Klein

Bert Rebergen en Johan Kamps vormden jarenlang een 'setje'

John Kamps (links) en Bert Rebergen proosten op hun herinneringen aan de Turmac

De voormalige productiehal, HAL12, naast het gemeentehuis in Zevenaar wordt omgedoopt tot podium voor samenwerking en ontmoeting. Verschillende organisaties bieden samen op deze plek straks sociale, educatieve en culturele programma's aan. Op deze unieke locatie hebben veel mensen uit de hele regio gewerkt en zij koesteren herinneringen aan een mooie tijd en dierbare ontmoetingen. Hun persoonlijke verhalen willen we niet vergeten, maar juist vastleggen.

Hij noemt het een droomjaar, 1979. Met een baan, een huis en een echtgenote. De liefde deed hem verhuizen van Veenendaal naar Zevenaar. Hij zat al 'in de tabak'. Werkte bij de Panter sigarenfabriek. Via het Turmac pensioenfonds kon hij aan een huis komen. Zijn buren en overburen werkten allemaal bij Turmac. Als een warm thuiskomen, zo voelde het. Vervelend om te midden van louter collega's te wonen? "Het bedrijf was zo groot dat je elkaar niet voortdurend tegenkwam."

Bert Rebergen begon als storingsmonteur op de Verpakkingsafdeling, leerde door, werd ploegbaas en uiteindelijk opleider voor techneuten en technisch specialist. "Die baan heb ik gehouden tot het bedrijf sloot. De laatste twee jaren voelden als een emotionele rollercoaster. Alles werd ontmanteld. Machines en installaties, gebouwen én jarenlange collegiale relaties. Ik ben tot het einde gebleven, al had ik een nieuwe baan. Eerder weggaan betekende geen ontslagvergoeding. De bulk aan vrije dagen gaf me de mogelijkheid om twee heren te dienen; afbouwen bij Turmac/BAT en opbouwen bij Spikker. Zo'n drie maanden heeft die overbruggingsfase geduurd. De overstap naar Spikker, waar ik technisch verkoper binnendienst ben, verliep vlekkeloos. Ik bracht een rugtas vol kennis en ervaring mee. Daarnaast was er die link met sigaretten. Turmac/BAT maakte sigaretten, Spikker is wereldwijd een grote speler op de markt van machineonderdelen voor onder andere de sigaretten/sigarenindustrie.

Tot mijn plezier kwam ik Johan Kamps weer tegen. Jaren vormden we 'een setje' als technisch opleider en technisch specialist, nu neemt Johan regelmatig onderdelen bij ons bedrijf af."

Ilja Gort

Werd Johan Kamps niet dé Ilja Gort van de Liemers - hij wilde na ontslag een wijngaard beginnen - ondernemer werd hij wel. Met Kamps Training & Support (KTS) zit hij opnieuw tot over zijn oren in de sigaretten/sigarenmachines. Hij bouwt machines, werkt aan verbeteringen en biedt technische ondersteuning aan monteurs. Is altijd onderweg en vliegt de hele wereld over.

"Ondernemer worden was het laatste waar ik van droomde. Ik wist niet eens of ik mijn diploma aan de LTS in 1973 gehaald had toen de toenmalige personeelsman van Turmac zich op advies van school bij ons thuis meldde. 'We zoeken leerling monteurs, wil je bij ons komen werken?' Automonteur was waar ik van droomde. Maar mijn vader zag het wel zitten en zo trad ik toe tot de Turmac-gemeenschap. Al snel werd me duidelijk dat Turmac synoniem was voor kwaliteit, door alle lagen van de organisatie heen. Met als ongeschreven regel investeren in jezelf. Daar heb ik volop gebruik van gemaakt. Na diverse carrièrestappen belandde ik uiteindelijk in 2000 op de afdeling van Bert als opleider.

Na vier jaar begon het 'gerommel' met de bekende afloop. Jammer dat het zo gelopen is. Maar wij kijken terug op goede jaren met veel mooie momenten en een fantastische werkgever; Turmac….de herinnering blijft." Bert knikt instemmend. Voor even zijn ze weer 'een setje'.

Mannetje-vrouwtje op de bruidstaart is uit de mode

Het huwelijk is helemaal in bewees animo voor de bruidsbeurs in Babberich. Foto: Arthur van Leeuwen Fotografie Arthur van Leeuwen

BABBERICH - Op de Trouwbeurs in Centrum Reijmer te Babberich was het gezellig druk. Het huwelijk is echt wel 'in', volgens ondernemers op de beurs. Ook bezoekers deelden die mening. Jonge, maar ook oudere stellen, moeders met dochters, mensen die speciaal voor de bruidsshow kwamen, ze konden informatie halen bij een groot aantal bedrijven en genieten van live-music.

"Ik kijk uit naar dat magische moment dat ik in mijn trouwpak aanbel aan haar deur," vertelt een heer op leeftijd. Hij knikt naar de vrouw aan zijn zijde, die druk in gesprek is met de weddingplanner. Ze zijn nu twee jaar samen. Het is zijn eerste huwelijk, haar tweede. Ze kiezen er bewust voor om nog in het huwelijksbootje te stappen. "Als je wat ouder bent maak je bewustere keuzes, meer out-of-the-box. De reis er naar toe is al bijzonder. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn. Zo willen wij buiten trouwen en zoiets moet wel mooi aangekleed zijn. Het is immers een heel bijzondere dag."

Verderop staat een jong stel met elkaar te kletsen. Op de vraag hoe ze denken over trouwen antwoordt zij: "Wij zijn nog maar 18, daar zijn we helemaal niet mee bezig." 'Trouwen is pas over 10 jaar aan de orde," grapt haar vriend. "Maar we willen wel trouwen en dan vooral voor het feest."

Eric en Marieke trouwen volgend jaar. Zij zijn zich aan het oriënteren. "Wij willen met een bruiloft vieren dat we al 10 jaar samen zijn," zegt Eric. Het jonge stel wil een traditionele trouwdag, met alles erop en eraan. Marieke wil ook de naam van haar man aannemen. "Op die manier ben je toch samen een echt gezin en dat vind ik wel belangrijk," vertelt Marieke.

Weddingplanner Gina Meijer: "Er wordt nog veel getrouwd, gelukkig. Ik heb het er best druk mee. Soms regel ik alles van begin tot eind, bij anderen heb ik alleen een adviserende rol. Het is een mooi beroep, je werkt voor mensen die in een feestelijke stemming zijn."

Marga Nienhuijs, Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand doet haar werk ook met veel plezier. "Er moet wel een klik zijn met het bruidspaar," vindt ze. "Ik moet het juiste gevoel kunnen leggen in de persoonlijke toespraak tijdens de ceremonie." Ze maakt bijzondere dingen mee. Zo heeft ze op deze beurs een afspraak gemaakt met een aanstaand bruidspaar dat in Spanje wil trouwen. Dat bruidsparen tegenwoordig originele ideeën hebben ondervindt ook bakker Gerian Peperkamp. "Ik zet niet vaak meer het traditionele mannetje-vrouwtje op de bruidstaart. Mensen kiezen voor andere versieringen. Meestal romantische rozen of hartjes, maar ik heb ook meegemaakt dat een stel geweertjes op de taart wilde. Niet mijn smaak voor een bruidstaart, maar de klant is koning."

Reisbureau's doen nog steeds goede zaken als het om huwelijksreizen gaat. Travel counsellor Minke Smits: "Veel bruidsparen vinden de huwelijksreis belangrijk. Een groot deel van het budget gaat daar naar toe. Favoriete bestemmingen zijn de bountyachtige vakantieoorden. Maar een rondreis door Zuid Afrika komt ook voor." Minke bezorgt kersverse bruidsparen een onbezorgde reis. "Ik plan meestal wat extra's voor pasgetrouwde stellen, rozenblaadjes en chocolaatjes op het bed natuurlijk, maar vaak ook een verrassingstochtje." De ondernemers op de beurs doen er alles aan om van een trouwdag een onvergetelijk moment te maken. Boss Rentals speelt daar handig op in met zijn photobooth, waarmee gasten hun eigen leuke aandenken kunnen maken.

"Je moet je de kop ook niet gek laten maken op zo'n beurs," zegt een van de bezoekers. "Er is zoveel mogelijk, maar tijdens zo'n feest moet je wel bij jezelf blijven."

Alie Engelsman

Door onze redactie

'Ik ben het gelukkigst in de Liemers'

"Alles wat voor mij belangrijk is, is verbonden aan de Liemers." Foto: Eva Peters

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Hanneke Fraaije-Luising. Ik woon in Loo en mijn bedrijf heet HAUS Advocaten."

Bedrijf?

"Ik ben tien jaar advocaat geweest bij verschillende kantoren. Ik ontdekte dat ik het gelukkigst ben in de Liemers en daarom heb ik ook hier mijn bedrijf gestart. Mede dankzij mijn compagnon Susan van Rijsewijk wordt HAUS Advocaten steeds bekender en vanzelfsprekender. We merken dat onze relaties het prettig vinden om te werken met ondernemers uit dezelfde regio. Je spreekt elkaars taal en begrijpt elkaar heel goed. Dat brengt je snel tot de kern en oplossing van de zaak."

Vrije tijd?

"Ik houd van reizen en natuurlijk van mijn familie en vrienden. Wandelen met onze boxer, uitgebreid tafelen of films kijken doe ik ook heel graag."

De Liemers?

"Alles wat voor mij belangrijk is, is verbonden aan de Liemers. Familie, vriendinnen, mijn zoon die hier nu opgroeit. Mijn bedrijf zit hier en mijn relaties en klanten komen hier ook vandaan. Verder zijn er nog veel verenigingen, zoals ondernemersvereniging Lindus, waar ik acht jaar secretaris ben geweest en Rotaryclub Zevenaar. Je kunt beter vragen wat ik niet met de Liemers heb!"

Partner van De Liemers Helemaal Goed?

"Ik ben bij de oprichting geweest. Ik was lid van Liemers 2020 en zo actief betrokken bij onderzoek naar de identiteit van de Liemers. Wat onderscheidt ons? Volgens ons onderzoek was dat de mentaliteit: ondernemend, loyaal, sociaal en gezamenlijk. Daar kan ik mij helemaal in vinden. Dit kan veel meer uitgedragen worden door ons, inwoners van de Liemers. We mogen trots zijn op deze prachtige regio. We zijn als regio bijna net zo groot als Arnhem, maar veel te bescheiden."

Buiten spelen en een prijs winnen Megan Satter van Pepeloentje is buitenspeelkanjer 2018

"Ik ben toch wel trots, ook al hoef ik niet zo in de belangstelling te staan"

GROESSEN - Buiten spelen en een prijs winnen. Dat overkwam de 20-jarige Megan Satter, pedagogisch medewerkster bij kinderdagverblijf Pepeloentje in Groessen op woensdag 10 april. Zij ontving uit handen van Marja van Delden van Kommee buitenspelen, de beker en award behorende bij de titel Buitenspeelkanjer 2018.

Voor buiten spelen ook al een prijs krijgen. Dat behoeft enige uitleg. Megan Satter: "Ik werk met kinderen van 0 tot 4 jaar bij kinderdagverblijf Pepeloentje. Wij zijn een groot deel van de dag met de kindjes buiten.

De omgeving van het kinderdagverblijf is zo groen als het maar zijn kan. En buitenspelen is ook voor kinderen van deze leeftijd een heel belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Ze ontdekken en ervaren de wereld, leren door bijvoorbeeld op blote voeten te lopen hoe gras, zand en grind voelen. Ze leren de risico's kennen van buiten zijn. Water, zand, modder, dieren, wat is er uitdagender? Ook met de baby's gaan we naar buiten. Ze slapen buiten door weer en wind in daarvoor speciaal ontwikkelde buitenbedjes, ze hebben het niet koud en vinden het fantastisch. Ze ontmoeten kippen, kuikens, konijnen, geiten, schapen en allerlei ander kleinvee. Aaien, knuffelen en dus genieten. Kennelijk is het opgevallen, dat mijn hart en mijn werk vooral buiten liggen. Mijn werkgever heeft mij genomineerd voor deze prijs en als je deze dan ook nog wint, ben ik toch wel trots, ook al hoef ik niet zo in de belangstelling te staan."

Minder overgewicht

"Buitenspelen is gezond! Een uur buitenspelen per dag levert 25% minder overgewicht. Bovendien eten en slapen kinderen beter," vertelt Marja van Delden na de uitreiking van de Award aan Megan. Zij is in 2010 met Kommee begonnen op basis van jarenlange eigen ervaringen met een buitenspelconcept. Dit was vooral gericht op kinderen die gemakkelijk 'buiten spel' staan. "Ik merkte dat heel veel kinderen in mijn klas een rijker aanbod nodig hadden om lekker te kunnen buitenspelen. Dit concept past ook prima binnen elk Anti-Pestprotocol." Kommee ontwikkelt lesmateriaal, geeft clinics om buitenspelen tot een succes te maken, coacht organisaties over buiten spelen, als daar behoefte aan is en is een graag geziene gastspreker over dit onderwerp.

Groen kinderdagverblijf

Het Kinderdagverblijf Pepeloentje in Groessen is al vanaf de oprichting in 2002 een groen kinderdagverblijf. Het kabouterbos, de dierenweide, de moestuin, maar vooral de situering in het buitengebied zorgt er voor dat alle kinderen veel en veilig naar buiten kunnen. Bewust is gekozen voor kleinschaligheid en wordt er een huiselijke warme sfeer gecreëerd. Ze zijn daardoor in staat de kinderen en hun ouders meer persoonlijke aandacht te geven.

Pepeloentje bezit het kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang (van Groen Cement). Het doel van Stichting Groen Cement is iedereen die zich met de relatie kind en natuur bezig houdt met elkaar te verbinden. "We slaan een brug tussen professionals in de kinderopvang en professionals op het gebied van natuur en milieu."

SONY DSC

Overdenking

Twee minuten sta ik stil
Mijn gedachten zijn bij toen en nu
Vrede is niet vanzelfsprekend
Nog altijd weet niet iedereen wat dat betekent

We zijn vrij, we zijn dankbaar
Dankbaar voor het leven
Dankbaar voor de vrede
Die helden ons hebben gegevenNina Elbers

Kyra Sannes

Ton de Vlieger

De wereld is mooi

Foto: Bas van Spankeren

Bij aanvang van het schrijven van deze columns gaf ik aan je eens mee te nemen in de bezigheden van een directeur van een culturele organisatie. De afgelopen week was het een afwisselende en boeiende week.

Ik kom op allerlei plekken, ontmoet veel mensen en ben betrokken bij mooie activiteiten. De week begon met een bijeenkomst over het organiseren van activiteiten rondom 75 jaar vrijheid in de Liemers volgend jaar. De tweede bijeenkomst was in het gemeentehuis in Duiven.

Het is mooi om te zien dat er al heel wat ideeën zijn om in de periode maart tot mei 2020 extra aandacht te besteden aan dit jubileum. Het is belangrijk om aandacht te blijven vestigen op de vrijheid waarin we kunnen leven in ons land. Een dag later was ik aanwezig bij het nationale bibliotheekcongres. Het thema van deze dag was diversiteit. Belangrijk om oog te hebben voor de samenleving, begrip hebben voor elkaar, je wellicht wat meer verplaatsen in de wereld van een ander. Je bekijkt de wereld of je eigen omgeving via je eigen filter, zo leerde ik ook tijdens de avond georganiseerd voor de Liemerse muziekverenigingen. En als je dat beeld kunt verbreden, soms letterlijk, dan komen er ook nieuwe of andere inzichten en dus mogelijkheden. En ik ontwaarde een rode draad. Want ook tijdens de voorstelling 's avonds van Javier Guzman ging het over het feit dat we te vaak overspannen reageren, waar blijft de humor en de relativering? Met al deze inzichten was het ook weer mooi om te zien dat kinderen, onze toekomst, enthousiast musiceerden tijdens de ondertekening van het convenant Méér muziek in de klas Lokaal in Zutphen. Kortom, aan afwisseling geen gebrek. Maar wat hebben wij daaraan? Nou, dat het ook voor ons goed is om de blik naar buiten te blijven richten. Ik raad het je aan: laat je inspireren, de wereld is best mooi!

Ideeën

1346-b

Het 'meldpunt voor indoctrinatie van leerlingen' had leuke opnamen kunnen maken toen Multaboni nog voor de klas stond. Om Havo4-leerlingen maatschappijleer het begrip 'relativeren en zelf nadenken' te verduidelijken, deelde Multaboni een les in twee parten. Eerst hing hij een Amerikaanse vlag aan het bord en stak vervolgens een kwartier de loftrompet over de VS. Het land van de ongekende mogelijkheden. Waar uitvinding na uitvinding vandaan kwam. Wier muziek en cultuur, voor ieder wat wils, onze levens verrijkten. Waar je persoonlijke vrijheid en ontwikkeling belangrijk werd geacht. Het land dat ons heeft behoed voor de fascistische overheersing door Hitler en zijn trawanten. Het waren namelijk de Amerikanen die hun jongens naar Europa stuurden om daar te vechten op vreemde bodem met alles wat ze in zich hadden, om de democratie en al wat van waarde is te beschermen. Die Amerikanen die bakken met geld en goederen naar ons verscheepten als uitvoering van het Marshallplan en ons er na de oorlog weer bovenop hielpen. Zij zorgden ervoor dat we niet van een fascistische overheersing in een communistische heilstaatdictatuur terecht zijn gekomen. Eeuwige dank aan de Amerikanen! Want de Russische overheersing in Oost-Europa was zonneklaar een verschrikking. Grauwe samenlevingen met planeconomie, waar men uren in de rij stond voor de meest elementaire levensbehoeften. Waar men sinaasappelen en bananen alleen kende van plaatjes. Waar ze een muur hebben gebouwd om hun mensen te beletten dit communistisch paradijs te ontvluchten. Leg deze lofzang vast met een mobieltje en je hebt een voortreffelijk voorbeeld van rechtse indoctrinatie. Na de kritiekloze aanbidding van de VS haalde Multaboni de Amerikaanse vlag weg en verving die door een Oost-Duitse vlag (een vlag van de Sovjet-Unie had hij helaas niet).
Wordt vervolgd.....

Meisjes, techniek en gezelligheid

"Bij sommige banen lijkt het alsof die heel erg voor jongens zijn, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar"

ZEVENAAR – Voor het vierde jaar op rij was het op vier april Girlsday: meisjes uit de eerste van het Liemerscollege gaan dan naar Alliander voor een leerzame dag. Het doel: meisjes kennis laten maken met de techniek én Alliander zelf.

"Girlsday wordt landelijk georganiseerd door de VHTO, een organisatie die zich inzet om meisjes en vrouwen meer in de techniek te krijgen," vertelt Nelleke Feliks, de organisator van Girlsday bij Alliander. "Maar deze dag is ook bedoeld om te laten zien wat er gebeurt in deze regio."

Een bedrijf als Alliander is volgens Nelleke maatschappelijk erg betrokken. "Ik vind het belangrijk om bij een bedrijf te werken dat midden in de samenleving staat. Wij zorgen ervoor dat iedereen gas, licht en stroom heeft. Dat willen we ook aan deze leerlingen meegeven én we willen laten zien hoe gaaf techniek is." Wat de meisjes zelf betreft, zij vinden Girlsday vooral een gezellig en leerzaam uitstapje. "Het is heel gezellig met al die meiden hier," vertelt Lara. "En natuurlijk is het ook belangrijk: er mogen best wat meer meisjes komen, zodat de jongens niet meer zo'n grote meerderheid hebben."

Beter beeld

Of Lara zelf later wat in de techniek gaat doen, weet ze echter nog niet. Net zo min als Marieke: "Ik zou het nog niet weten, maar nu heb ik in ieder geval een goed beeld. Dat is wel heel fijn." Deze dag is tenslotte dan ook bedoeld om de meisjes een beter beeld van techniek te geven, omdat zij over het algemeen minder snel kennis maken met techniek. "Bij sommige banen lijkt het alsof die heel erg voor jongens zijn, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar," vertelt Romy. En of het nu echt uitmaakt wie welk werk doet? Sofie heeft daar een uitgesproken mening over: "Het maakt me helemaal niks uit, als diegene zijn werk maar goed doet!"

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Ondanks dat ook dit weer een mening van een mening wordt, vind ik dit toch interessant. Dit idee is ook niet zozeer een mening van Multaboni, maar meer een feit, een verleden. Wat ik vooral heel interessant vind, is dat hij in een les dus twee kanten van een verhaal laat zien. Wat die twee kanten dan zijn, dat kan volgens mij voor alles verschillen.

Een goede en slechte kant, een positieve en negatieve kant, een vrouwelijke en mannelijke kant, het kan van alles zijn. Wat mij wel opvalt is dat de les, zoals beschreven staat, in twee parten wordt verdeeld. Maar de lofzangen duren voor elke kant maar een kwartier. Als ik ga rekenen zou dit betekenen dat een les dus maar een half uur duurt.

Is er dan toch nog een derde part waarin er iets gedaan wordt door de leerlingen? Of duurt de les maar een half uur? Toen ik nog op de middelbare zat, nu een jaar geleden, duurde een lesuur 50 minuten. Dat is 20 minuten meer dan een half uur, het half uur dat beschreven wordt in het idee. Het ophangen van de vlaggen lijkt mij geen 20 minuten duren, hooguit twee. En hoe lang duurt het voordat alle leerlingen in de klas zijn en op hun plaats zitten? Vijf minuten hooguit? Al is dat natuurlijk ook afhankelijk van hoe streng een leraar of lerares is, dus dan is de vraag, hoe ging dat bij Multaboni? Was hij de strenge leraar die alles in no time geregeld had en met de les begon of duurde dat allemaal net wat langer? Dat vermeld hij dan niet in zijn ideeën. Wel vind ik het passend dat hij maatschappij leraar was.

Ik weet nog dat maatschappijleer bij mij op school veelal uit debatteren bestond. Over de politiek en politieke kwesties, dingen om over na te denken. Als er dan iets bij Multaboni past dan is het wel lesgeven in een vak waarbij je moet nadenken. Al was filosofie dan ook wel passend geweest.

COLUMN

Bert Frölich, de Verbinder

Kyra Sannes

Kim Kleijkers

11 / 12

EMM uit Ooy viert 125-jarig jubileum met Federatief Kringconcours en feestavond 'Schutterij is de specie in ons buurtschap'

Een van de eerste besturen. Zittend vanaf links Gerrit Heinst, Jan Schoemakers, Willem Teunissen. Staand vanaf links Theet Postma, Bart Zweers, Ben Jansen en Willem Thomassen. Foto: Schutterij EMM

OOY - In het jaar waarin de wereldberoemde Towerbridge in Londen wordt voltooid, gebeurt er in het Liemerse buurtschap Ooy ook iets opvallends. Aan de Ooyselandweg besluiten vier heren tot de oprichting van een schutterij. Nu, precies 125 jaar later, viert Eendracht Maakt Macht (EMM) haar 125-jarig bestaan. En dat wordt uitbundig gevierd.

In Ooy zijn ze al maanden bezig met de voorbereidingen voor het bijzondere jubileum. Voorzitter Jan Berendsen is trots op het werk van alle vrijwilligers binnen zijn vereniging. Hij is alweer 13 jaar bestuurslid van Schutterij EMM, waarvan hij 9 jaar de voorzittershamer hanteert. Hij is bezig aan zijn laatste loodjes, want in de ledenvergadering van 11 juni legt hij zijn functie neer. "Het is tijd voor een frisse wind", zo legt hij uit.

Concours Hilvarenbeek. Vanaf links Theet Postma, Jan Schoemakers en Bennie Luiking (vaandeldrager). Foto's: archief EMM Foto: EMM
Het koningspaar: “Het is voor ons een eer om EMM te mogen vertegenwoordigen.” Foto: Herman Vreman Foto: HERMAN VREMAN

Maar eerst is er nog een feest te vieren. Alle ogen zijn gericht op het jubileumweekeinde op 18 en 19 mei. Eén ding wordt snel duidelijk. Jan Berendsen is trots op zijn vereniging. "Een schutterij als EMM is de specie in ons mooie buurtschap. Als schutterij zetten we ons in voor het dorp vanuit een stuk betrokkenheid, maar anderzijds hebben wij als schutterij de gemeenschap ook nodig. We doen het samen want alles wat we doen is alleen maar mogelijk dankzij de vele kaderleden en vrijwilligers. Met zijn allen zorgen wij ervoor dat hetgeen onze voorgangers hebben opgebouwd, verder wordt uitgebouwd. Door samen de schouders er onder te zetten, creëer je verbondenheid en saamhorigheid."

EMM heeft een geschiedenis die precies 125 jaar geleden begint. Tegenwoordig worden de feesten gevierd in het schuttersgebouw aan de Slenterweg; op 15 mei 1894 vormt echter het toenmalige café- en zalencentrum Van Uum aan de Ooyselandweg het decor van de nieuwe vereniging. De oprichters - de heren Van Uum, Jeths, Hebben en Florissen - vormen het eerste bestuur. De naam destijds: Schutterij en Ringrijdersvereniging. Het tegenwoordig zo traditionele koningschieten staat de eerste jaren nog niet op de agenda.

Verhuizing

Pas in 1920 mag Hend Fontein zich als eerste koning van Schutterij EMM laten kronen. EMM blijft café- en zalencentrum Van Uum jarenlang trouw om vervolgens te verhuizen naar de Rosandeweg waar jaarlijks een lappen tent wordt geplaatst, ongeveer ter hoogte van het huidige verenigingsgebouw van Crescendo. Daar wordt feest gevierd tot het moment dat in 1934 - tijdens het veertigjarig bestaan van de vereniging - een nieuwe onderkomen aan de Slenterweg wordt geopend. Op de plek waar EMM Ooy nog steeds haar jaarlijkse schuttersfeest viert.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog annexeren de Duitsers het verenigingsgebouw waardoor er geen festiviteiten kunnen worden gevierd. Het vijftigjarig bestaan wordt uitgesteld. Maar 3 jaar later - in 1947 als de Duitsers al lang en breed zijn vertrokken - gaat het feest alsnog door.

Schutterij EMM staat aan de basis van meerdere verenigingen in het buurtschap. Carnavalsvereniging De Toetenburgers en Fanfare Crescendo worden opgericht vanuit de schutterij en hebben tot op de dag van vandaag een innige band met de vereniging. Crescendo is er bij de rondgang door het dorp altijd muzikaal bij en De Toetenburgers vieren hun jaarlijkse feesten in het schuttersgebouw.

Kloppend hart van Schutterij EMM blijft al sinds jaar en dag het verenigingsgebouw aan de Slenterweg. In de loop van de jaren is er veel aan vertimmerd en in 1998 wordt zelfs besloten tot volledige nieuwbouw. De laatste verbouwing dateert van 2009. En al die keren steken vrijwilligers hun handen flink uit de mouwen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Een van de hoogtepunten in de rijke geschiedenis van Schutterij EMM is in 1982 het Landjuweel op het terrein van de familie Bus aan de Slenterweg. Het wordt nog steeds gezien als een van de mooiste evenementen die ooit is georganiseerd door EMM. Maar zeker ook vermeldenswaardig is 8 november 1990. Die dag brengt een afvaardiging van de vereniging een bezoek aan Rome. Tijdens de Heilige Mis wandelt de Paus over het vaandel van EMM. Sindsdien is deze eer jaarlijks voorbehouden aan de pastor, tijdens de traditionele kerkdienst in de Sint-Martinuskerk op kermiszondag.

EMM pakt uit

Terug naar de actualiteit. EMM pakt in het weekeinde van 18 en 19 mei flink uit tijdens het jubileumweekeinde. De festiviteiten beginnen zaterdag 18 mei met een receptie, waar de nieuwe kleding wordt gepresenteerd. Dan wordt tevens de nieuwe sectie met jonge handboog dames geïnstalleerd. De dag wordt feestelijk afgesloten met een avondfeest met orkest Kaliber (gratis toegang).

Zondag 19 mei wordt een dag voor jong en oud. Tijdens het Federatief Kringconcours wordt er een beroep gedaan op bijna 100 vrijwilligers. Jan Berendsen: "Uniek, maar meteen ook noodzakelijk omdat je het anders niet voor elkaar krijgt. Het is ontzettend veel werk, zowel organisatorisch als bestuurlijk. Als schutterij zijn we trots dat wij dat nog steeds kunnen en mogen doen."

Na de officiële opening van het Federatief Kringconcours beginnen de marswedstrijden en concourswedstrijden met het Schuttersgebouw als kloppend hart. De marsroute loopt via Pannerdenseweg, de 'nieuwe wijk' richting Zalencentrum Staring waar het defilé plaatvindt. Vervolgens gaat de route verder via de Heilige Huisjes en de Slenterweg. In het schuttersgebouw wordt het feest opgeluisterd door DJ Robert Pouwels.

Ook de jongste schutters komen deze dag uitgebreid aan bod. Er wordt bijvoorbeeld om de eer gestreden bij het koningschieten. De winnaars mogen zich het komende jaar kringkoning en jeugdkringkoning noemen. Om 17.30 uur is de prijsuitreiking en meteen de installatie van de nieuwe koningen.

Natuurlijk zijn veel spots gericht op het Federatief Kringconcours. Jan Berendsen: "Er komen zondag 19 mei maar liefst achttien schutterijen, gildes en muziekverenigingen vanuit heel Nederland naar Ooy. Het wordt iets bijzonders."

Voor koningspaar Harald van Poorten en Arianne Schoof van Schutterij EMM is het een uniek 'koningsjaar' met als hoogtepunt het jubileumweekeind. Ze genieten met volle teugen, vertelt Arianne: "Mijn man is kanonnier bij Schutterij EMM. Zelf was ik nooit actief betrokken bij de schutterij, maar ik ervaar dit koningsjaar als een 'warm onthaal' in een hechte club. Door deze ervaring heb ik besloten om toe te treden tot het nieuwe dameskorps. Bij elk feest ervaren we hoe groot de betrokkenheid is van alle leden en vrijwilligers. Het is een eer om EMM te mogen vertegenwoordigen en zeker in dit bijzondere jaar."

Meer informatie www.schutterijemm.nl.