GN Berg en Dal Heumen Mook

1 maart 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 1 maart 2017


Burgemeester verrast oud-prinsen en -prinsessen met officieel draaginsigne

Foto: Draaginsigne voor oud Prins en prinsessen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman heeft vrijdagavond in de raadszaal van het gemeentehuis van Groesbeek tijdens de traditionele sleuteloverdracht de oud-prinsen en -prinsessen van 2016 verrast met een gemeentelijke draaginsigne.

Slinkman riep de twee prinsessen en zes prinsen naar voren en het deed hem zichtbaar goed om de carnavalshoogheden van 2016 nog eens terug te zien. Jullie hebben allemaal het afgelopen carnavalsseizoen de boel flink weten op te schudden en hebben daarmee mijn eerste carnavalsjaar als burgemeester van Berg en Dal tot een groot succes gebracht, aldus Slinkman. "Heel het college heeft daar grote waardering voor en dat willen we ook graag laten blijken. Wij als college hebben De Tinnen Roos uit Millingen een officieel draaginsigne laten ontwerpen, dat wij graag aan jullie aanbieden als blijvende herinnering aan uw aandeel in de carnavalsviering 2016. Wij hopen hiermee alle prinsen en prinsessen in de toekomst mee te kunnen vereren, maar jullie zijn de eersten", aldus Slinkman. Na het opspelden van de bijzondere draaginsigne ging de Sleuteloverdracht van start.

Gemeente wil oorlogsmonument bij Kulturhus verplaatsen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is van plan om het oorlogsmonument bij het voormalige gemeentehuis en nu Kulturhus te verplaatsen. Als het aan Jan Wassink ligt en meerdere inwoners uit Millingen is er geen denken aan en blijft het oorlogsmonument aan de Heerbaan.

De gemeente wil het verplaatsen nabij gasthuis Sint-Jan de Deo. De gemeente heeft volgens Wassing bij het recent herinrichten van het pleintje voor het Kulturhus geen rekening met het monument gehouden; in plaats van bestrating staan er nu plantjes. Het monument – gemaakt door de Millingenaar Rien Gesthuizen is in 1993 op verzoek van de toenmalige burgemeester De Roos juist op die plaats gezet, zodat het goed tot zijn recht komt.

Daarnaast wil volgens Wassink het gemeentebestuur de Heerbaan voor de dodenherdenking op 4 mei niet afsluiten. Wassink vraagt zich af of we heden ten dage niet meer bereid zijn voor een klein half uur de weg af te sluiten om de Millingse slachtoffers, die 72 jaar geleden gevallen zijn, te herdenken. Volgens wethouder Alex ten Westeneind heeft de gemeente Berg en Dal nog geen besluit genomen, al zijn er wel plannen voor een ander opzet. "Daarover zal eerst contact worden opgenomen met de ontwerper van het kunstwerk", aldus Ten Westeneind.

Rondleiding tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Vrijdag 3 maart is er speciaal voor kinderen van 10-15 jaar een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht' in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De rondleiding is van 14.00-15.30 uur en zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Pastor Van Gestel weer thuis

GROESBEEK – Op enkele dagen na is het een half jaar geleden dat pastor Jan van Gestel vanwege gezondheidsredenen door de brandweer uit zijn slaapkamer moest worden gehaald en per ambulance naar het UMCRadboudziekenhuis in Nijmegen moest worden gebracht.

Daar heeft hij enkele maanden moeten verblijven. Toen van Gestel uitbehandeld was werd hij voor revalidatie opgenomen in Dekkerswald. Op 20 februairi is Van Gestel het goede weer thuis gekomen, naar zijn oude vertrouwde stek aan de Zevenheuvelenweg 2 in Groesbeek.

Hij dankt familie, vrienden, kennissen en niet te vergeten de parochianen die met hem hebben meegeleefd tijdens zijn verblijf in zowel het UMCRadboud alsmede Dekkerwald. 'Ik ben blij dat in eindelijk naar huis mag, al zal het de eerste tijd nog wel behelpen zijn", aldus Van Gestel.

Voetgangster maakt lelijke val in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 16-jarige voetgangster is dinsdagmiddag naast de Spoorbeek in Groesbeek tegenover winkelcentrum Bellevue lelijk ten val gekomen.

Het meisje – cliënt van Pluryn - gaf tegen haar kennissen, met wie ze mee liep, aan dat ze niet goed werd. Direct daarna viel ze op de grond en verroerde geen vin. Direct werd de hulp ingeroepen van ambulance en politie die ter plaatse kwamen, maar toen was het slachtoffer weer bij kennis. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend en kon haar ter plaatse behandelen.

Spreekuur voor grenspendelaars door GrensInfoPunt Rhein-Waal

KRANENBURG - Op dinsdag 7 maart biedt het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in het gemeentehuis van de gemeente Kranenburg een spreekuur aan.

Van 9.00 tot 12.30 uur bestaat de mogelijkheid zich over het thema 'Wonen en werken in het buurland' te informeren. Competente adviseurs geven advies over grensoverschrijdende thema´s zoals belastingen, ziektekosten- en renteverzekering. Iedereen kan zich hier laten adviseren die misschien in het buurland wil wonen of werken. Wie buiten dit spreekuur een persoonlijk adviesgesprek wil, kan bij het GrensInfoPunt in Kleve een afspraak maken.

Het GrensInfoPunt is bereikbaar onder +49 2821 793079 of via mail gip@euregio.org. Meer informatie staat op www.euregio.org/gip. In de toekomst vindt er ieder kwartaal in Kranenburg een spreekuur plaats.

Expositie Kekerdom en zijn historie

KEKERDOM - Op 4 maart wordt in Kekerdom herdacht dat het 200 jaar geleden door Duitsland aan Nederland werd overgedragen. Vanwege deze gelegenheid is er in het Kulturhus een grote tentoonstelling ingericht, waarin de geschiedenis van Kekerdom wordt getoond.

"U kunt er foto's zien van het werken op de steenfabriek, de strijd tegen het water, de natuur van Kekerdom, de geschiedenis van de middenstand en de vele winkeliers in de jaren 50 van de vorige eeuw. U krijgt een indruk van het rijke verenigingsleven. Maar ook kunnen herinneringen worden opgehaald aan de vele dijkhuisjes die Kekerdom kende of de monumentale boerderijen. Natuurlijk ziet u ook oude klassefoto's en ziet u luchtfoto's van het dorp en de uiterwaarden.

Een mogelijkheid om herinneringen op te halen of om kennis te maken met de geschiedenis van een veelbesproken dorp. U bent welkom op zaterdag 4 maart van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag 5 maart van 10.00 tot 13.00 uur in het Kulturhus aan de Schoolstraat in Kekerdom." De entree is gratis.

Reis om de wereld in 80 dagen

GROESBEEK - Het Cardo Theater staat bekend om het bijzondere programma-aanbod. Wat te denken van een reis om de wereld in 80 minuten? Op 16 maart is het zover als Hans Visser & Friends de bezoeker meenemen op een audiovisuele tocht. De voorstelling is gelieerd aan het bekende boek ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ van Jules Verne.

Start- en eindpunt van de show is Londen aan het einde van de 19e eeuw, het moment dat de fotocamera z’n intrede doet. Foto’s uit die tijd worden gespiegeld aan beelden van nu, waardoor een prachtige indruk ontstaat van een veranderende wereld. Aan de totstandkoming van de show werkten internationale fotojournalisten mee. De multimediashow wordt naast gitarist Hans Visser opgeluisterd door de Russische topaccordeonist Irena Filippova, de Engelse klarinettist Stanley Haywood (Django Edwards Band) en percussionist Arthur Bont.

De show is in Cardo Theater Groesbeek op 16 maart aanvang 20.00 uur. Tickets à 12,50 euro zijn verkrijgbaar bij alle Primera-vestigingen en online www.cardotheater.nl.

Meezingen werd genieten bij Vivace

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De meezingavond, die zangvereniging Vivace afgelopen dinsdag 21 februari organiseerde, werd een groot succes. De Spiegelzaal in De Duffelt in Millingen aan de Rijn was helemaal vol met naast de zestig koorleden liefst 25 meezingers.


Die belangstellenden kwamen niet alleen uit Millingen, maar uit de hele regio: van Wyler tot Bemmel en van Mook en Malden tot Kekerdom. Sommige mensen hadden nog nooit meegezongen in een koor. Het was een gezellige drukte en een prettige uitdaging voor de inspirerende dirigent Frans Coerwinkel.

Na het losmaken van de schouders, nek- en zangspiertjes, waarbij, zeker voor de nieuwkomers, best vreemde geluiden moesten worden gemaakt, zoals loeien, liptrillende bromtonen en het proberen te gapen, begon het echte zingen. Daartoe had Frans vier heel verschillende muziekstukken uitgezocht, die ook voor de koorleden nieuw waren. Meteen al vierstemming (sopranen, alten, tenoren en bassen) studeerden de zangers en zangeressen de liederen 'Danny Boy', een gedeelte van het Sanctus, 'An der Schönen blauen Donau' en 'I like to be in America' in. Bij dit laatste lied moest er ritmisch meegeklapt worden, dat ging meteen al lekker.

Het is verbazingwekkend hoe je toch best snel door oefenen, en nog eens overdoen en naar de dirigent en elkaar luisteren, samen een lied kan instuderen in een paar uur. De meezingers vertelden na afloop, bij een drankje en borrelhapjes, dat ze het bij aanvang niet altijd even gemakkelijk vonden, maar gaandeweg wel doorkregen hoe het in elkaar stak. Ze hebben met plezier meegezongen en vonden het bovendien heel gezellig. Velen van hen komen graag nog eens terug om mee te zingen.
Het koor zingt op de eerste zondag van de Vastentijd op 5 maart de H. Mis met muziek van onder meer Händel en Mendelssohn, in de parochiekerk in Millingen aan de Rijn om 11.00 uur.

Aanleg van uniek landschapselement

GROESBEEK - Zaterdag 4 maart gaan de vrijwilligers van Landschapsbeheer Groesbeek samen met transportonderneming Van Kesteren uit Groesbeek een zogeheten 'Hidden Hedge' aanleggen.


De Hidden Hedge (verborgen heg) is een voor Nederlandse begrippen uniek landschapselement, dat zijn oorsprong vindt in Engeland. De bestaande faunapassage (dassentunnel) op de Wylerbaan, wordt versterkt door aansluitend een greppel te graven van 60 meter lang en circa 50 cm diep en hier onderin een heg te planten, het principe van een verborgen heg.

De combinatie van droge sloot en struikjes biedt dekking aan kleine zoogdieren die gebruik maken van de faunapassage onder de Wylerbaan. Deze dekking is gewenst omdat ter plaatse om verscheidene redenen geen opgaande struiken mogen groeien en het dus in de huidige situatie aan dekking ontbreekt.


De aanleg van dit landschapselement is een zogenoemd pilot als onderdeel is van het landelijk project 'Force4Nature', georganiseerd door de organisaties: Floron, De Vlinderstichting en RAVON. De bedoeling is om projecten te realiseren voor flora en fauma waarvoor normaliter geen geld beschikbaar is en waarbij lokale aannemers personeel en materiaal beschikbaar stellen onder de noemer van 'verantwoord maatschappelijk ondernemen' (MVO).


De locatie is gelegen bij de Geleiloan, een insteekweg aan de oostzijde van de Wylerbaan tussen de Derdebaan en Kamp. Geïnteresseerden zijn welkom om te komen kijken of helpen. De werkzaamheden vinden plaats tussen 9.00 en 12.00 uur.

Carnavalsdoek, inzamelen huisafval en Patricia Paay centraal tijdens Sleuteloverdracht

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het begon al gelijk goed tijdens de traditionele sleuteloverdracht vrijdagavond in de raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek. Alle prinsen en prinses werden door de voorzitter van het SOK Willem Thijssen welkom geheten in 'Het Keulen van Gelderland'.

Ook die tekst staat te prijken op het doek langs de toren van het gemeentehuis waar de afgelopen weken het nodige over te doen is geweest. Thijssen stelde aan alle 7 prinsen en 1 prinses voor om gezamenlijk te beslissen wat er het volgend jaar op het doek moet komen, of jullie moeten zelf een toren in jullie dorp hebben, sneerde Thijssen.

Hij vroeg een applaus voor alle vrijwilligers die het carnaval jaar in jaar uit mogelijk maken. Vervolgens sprak burgemeester Slinkman – gestoken in een historisch burgemeesters ambtskostuum – de carnavalshoogheden met aanhang toe. Hij liet weten dat het burgemeestersbaantje hem aardig tegen is gevallen, hier is altijd wat en constant ruzie en een hoop gedoe, lachte Slinkman. Vorige week nog toen Hans Peters boos wegliep uit de vergadering, omdat de fractievoorzitters niet meer met de pers erbij willen vergaderen. Wat was er aan de hand? Vorige vergadering had onze treitervolger van De Gelderlander de vergadering stiekem zitten filmen met zijn telefoon,'De Gluiperd' en 5 minuten tater stond het al op internet. "Daar had ik geen zin in", aldus Slinkman, "ik ben Patricia Paay niet."

En zo gaat het maar door, grapte Slinkman,. "Dan is het de clown die voor onrust in de gemeente zorgt en wat te denken van de carnavalsdoek op de toren en dan maar niet te praten over het huisvuil waar Sjaak Thijssen hoofdpijn van heeft gekregen. Maar alle gekheid op een stokje er zit ook wel eens wat mee denk maar aan de Giro'Italia, toen een gedeelte van Berg en Dal rosé kleurde."

Nadat Slinkman de sleutels van de gemeente Berg en Dal had overhandigd kon het carnaval in heel Berg en Dal pas echt losbarsten. De prinsen en prinses lieten weten de sleutel waardig te zullen beheren.

Afvalterreur op Schrouwenberg

Foto: Gedupeerde

GROESBEEK – Twee bewoners van woningen aan De Schrouwenberg in Groesbeek hebben sinds eind december te maken met een milieu-idioot die er lol in blijkt te hebben om huisvuil te dumpen op de opritten van de twee betreffende woningen. Het gevolg is dat ongedierte de zakken kapot maken en aan de etensresten gaan zitten, die in of rondom de gedumpte zakken te vinden zijn.

In totaal zijn er al zo'n 13 zakken huisvuil in plastic zakken -geen gemeentezakken- aangetroffen. In januari is er via de mail melding gemaakt bij de gemeente Berg en Dal, echter zonder ook maar een reactie. De bewoners werden het zat en gingen de gemeente vervolgens bellen. Daar kreeg men van de telefoniste te horen dat ze beter een mail konden sturen. Zij werd erop gewezen, dat zij dat al drie maal gedaan hadden zonder resultaat. Uiteindelijk werden ze doorverbonden met de BOA (Bijzondere Opsporings Ambtenaar), die later op de dag een kijkje kwam nemen.

De desbetreffende BOA liet aan de gedupeerden weten dat het een moeilijke zaak is en voor de BOA geen prioriteit heeft, maar wil wel op de hoogte gehouden worden. Dit schoot bij diverse buurtbewoners van de getroffenen in het verkeerde keelgat. "Als de BOA's en de gemeente Berg en Dal niets doen dan zullen wij zelf het heft in eigen handen moeten gaan nemen" aldus de verbouwereerde buurbewoners. Er wordt al gedacht aan een buurtwacht en er worden binnenkort camera's geplaatst om zo de vervuiler van De Schrouwenberg in de kraag te kunnen pakken.

Tot nog toe gaat hij/ zij te werk tussen 04.00 en 08.00 uur. In een van de zakken is een gedeelte van een Sint-Nicolaasgedicht aangetroffen dat bestemd was voor een zekere Lisa, misschien dat dit een aanknopingspunt kan zijn naar de dader. Tot nog toe hebben de benadeelden de rotzooi zelf opgeruimd maar nu de gemeente Berg en Dal er geen of weinig aandacht aan besteed zullen zij de troep niet meer opruimen. "Want wij zijn geen DAR", laat een van de buurtbewoners geïrriteerd weten. Hopelijk hebben de maatregelen binnenkort succes.

Voederhuisjes maken met NLdoet

GROESBEEK - Op zaterdag 11 maart is het NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranjefonds. De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek organiseert dan in de Tullekesbom weer een speciale activiteit voor kinderen.

In 2015 hebben de jonge deelnemers nestkasten in elkaar gezet, en vorig jaar zijn insectenhotels gemaakt. Ook dit jaar is er weer een leuke en nuttige activiteit bedacht: het maken van voederhuisjes voor de vogels in de tuin. Voor ieder kind ligt een voorgezaagd pakketje hout klaar dat hij of zij ter plekke zelf in elkaar mag zetten. Er is beperkt materiaal aanwezig, meld je daarom snel aan als je mee wilt doen. De Aardhommels, Aardmannetjes en Aardsterren doen ook mee. Kijk op www.nldoet.nl voor meer info, of stuur een email naar tullekesbom@wmg-groesbeek.nl.

Geslaagde jeugdclinic Switch '87

MILLINGEN - Afgelopen maandagavond, 20 februari, was er een superleuke clinic in de sporthal voor onze ABC-jeugd. Bijna 30 aspiranten deden mee aan deze clinic.

Jeugdtrainer Niek Latuhihin had een circuitje gemaakt met uitdagende opdrachten voor de aanval, service en de pancake! Hoe hoog kom je wel niet als je via de bank op de trampoline springt en dan mag smashen! Ook het trainen van de pancake, de bal met de rug van de hand spelen terwijl de hand plat op de grond ligt, gaf veel grappige momenten. Door voor deze oefening twee grote matten te gebruiken viel iedereen zacht. Met assistentie van een aantal speelsters en de trainer van Dames 1, Eva, Adriënne, Kristel en Joost, hadden de aspiranten een leuke en leerzame training welke zeker voor herhaling vatbaar is

Als mantelzorger op stap in de bossen van Groesbeek

BEEK - Lekker wandelen door het bos met andere mantelzorgers. Dat kan op maandagmiddag 6 maart. Even wat ontspanning, wat tijd voor uzelf! Met ervoor en erna een kopje koffie of thee. Vorige maand zijn ook mensen uit Beek en uit Ooij met ons mee gegaan! Het was een ontspannen wandeling.

De wandeling voor mantelzorgers is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

De wandeling is op maandag 6 maart ‘s middags van 13.30-15.30 uur en start vanuit voorzieningenhart Op de heuvel, Ericastraat 39 te Groesbeek. Men is welkom en hoeft zich van te voren niet aan te melden.

"Heeft u vragen? Laat het ons weten: 06-13859106 (mantelzorgtelefoon) of info@mantelzorgbergendal.nl of bel op werkdagen tot 13.00 uur naar Forte Welzijn 085 0406066."

In memoriam Ben de Wijse

MILLINGEN - Op dinsdag 7 februari jongstleden ontvingen wij het verschrikkelijke bericht dat ons lid Ben de Wijse op 56-jarige leeftijd plotseling was overleden. Het is niet te bevatten en woorden schieten tekort. Ben is ruim 40 jaar lid van onze vereniging geweest.

Vanaf zijn lidmaatschap in het jaar 1975 heeft Ben de bariton en later de euphonium bespeeld. Dit deed hij met groot plezier. Hoewel het de laatste jaren door zijn rug- en schouderblessure wel wat moeilijker ging hebben we Ben nooit horen klagen en was hij nagenoeg altijd aanwezig.

Ben is vanaf 2001 tot 2009 bestuurslid geweest bij fanfare Sint-Cecilia waar hij de portefeuille gebouw beheerde. Tijdens de grote verbouwing van ons verenigingsgebouw was Ben één van de grote animators en zijn expertise is toen van onschatbare waarde gebleken. Mede door zijn grote inzet hebben wij destijds de verbouwing kunnen realiseren. Ook na het stoppen als bestuurslid is Ben nog vaak gevraagd om zijn visie en expertise te geven ten aanzien van werkzaamheden aan het gebouw.

Naast de muziek bij fanfare Sint-Cecilia en de Fraps vond Ben nog ontspanning in het fietsen en met zijn dieren op de boerderij. Wij verliezen in Ben een prima muzikant, vraagbaak, en een zeer prettig lid. Wij wensen Joke en familie veel sterkte met dit grote verlies.

Bestuur en leden van fanfare Sint-Cecilia

Hegeman verkoopt interieur voor stichting Make-A-Wish

REGIO - De Hegeman Groep, officieel dealer van de merken Volkswagen, Audi en Škoda, is ambassadeur van stichting Make-A-Wish. Stichting Make-A-Wish vervult de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Door verschillende acties probeert Hegeman zo veel mogelijk geld op te halen. In 2016 heeft Hegeman liefst 10.000 euro aan stichting Make-A-Wish kunnen doneren.


Onlangs is het interieur van Hegeman vervangen. Het vorige interieur wordt via Marktplaats verkocht om geld op te halen voor stichting Make-A-Wish. De gehele opbrengst van deze actie gaat naar het goede doel. Zo verkopen ze onder andere bureaus, stoelen, balies, lampen enzovoort.

Basisschool De Vossenburcht uit Nijmegen maakt hier gebruik van om een gezellig hoekje voor de leerlingen te creëren. Mevrouw Nieuwenhuis, juf op de basisschool, is erg enthousiast over de actie van Hegeman. “Aan de ene kant krijgen onze leerlingen een hoekje waar zij kunnen ontspannen, maar aan de andere kant kunnen wij een bijdrage leveren aan het realiseren van de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte.”

Donderdag 16 februari levert het team van Hegeman het gekochte meubilair persoonlijk af bij basisschool De Vossenburcht.

Ontmoetingsmiddag lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen. OOK is een zelfhulporganisatie, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben.

"Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. We werken samen vanuit onze ‘ervaringsdeskundigheid’. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen.

Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn."

De ontmoetingsmiddag is op 11 maart vanaf 13.30 uur welkom bij Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst (gld). De toegang is gratis. Broers, zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Programma: muziek en zang door Marcel Luntungan. Er kunnen verzoeknummers aangevraagd worden. Graag opgeven bij Bettie Elzenaar: 06 40875275 www.oudersoverledenkind.nl.

Volg de boswachter op Facebook

REGIO - De boswachter van tegenwoordig vind je niet alleen in de natuur, maar ook online. Zo houdt ook Ellen Luijks, boswachter bij Natuurmonumenten, je via facebook op de hoogte van natuurnieuwtjes, beheer, activiteiten en waarnemingen.

"Wil jij ook via je tablet, pc of smartphone van de natuur van Nijmegen tot aan Gennep genieten? Volg dan de pagina facebook.com/rijkvannijmegen. Onder deze pagina Rijk van Nijmegen, vallen natuurgebieden zoals Heumensoord, Mookerheide en Sint-Jansberg. Deze gebieden zijn nagenoeg naadloos aan elkaar verbonden. Daarom presenteert Natuurmonumenten ze als een geheel.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom deze drie gebieden. Like dan www.facebook.com/rijkvannijmegen. Onder de nieuwe likes verloot Natuurmonumenten een pakket wandelboekjes met cultuurhistorische wandelingen in de wijde omgeving van Nijmegen."

Carnavalsmiddag zet Inloop 't Groeske op z'n kop

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De eerste carnavalsmiddag bij Inloop 't Groeske is woensdagmiddag een groot succes geworden. Medewerker(ster)s van Gasterij 't Groeske , ZZG en Forte Welzijn hebben voor een fantastisch carnavalsprogramma gezorgd waaraan diverse schlagergroepjes hun medewerking verleenden.

DJ Theo van Blitz wist de stemming er al snel in te krijgen. De hal van 't Groeske was bijna te klein om de vele carnavalisten te kunnen herbergen. Zo waren er optredens van de Groesbeekse Elvis (Jan van Tuttie), Meta, Alt van Huus, De Restantjes en Keizer en Co. Menige polonaise werd spontaan gehouden. Daarnaast kwamen de aanwezigen niets te kort: ze werden volop voorzien van drankjes en hapjes. Het was woensdagmiddag duidelijk dat deze carnavalsmiddag voor herhaling vatbaar is.

Inloop 't Groeske is 's-maandags- en vrijdagsmiddags en op de woensdag de gehele dag open. Hier kunnen de mensen terecht om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie / thee en is het juiste adres om vereenzaming tegen te gaan. Dit is alleen mogelijk gemaakt door de inzet van veel vrijwilliger(ster)s.

Toneelmiddag KBO Groesbeek/De Horst

GROESBEEK – Op donderdagmiddag 16 maart biedt KBO Groesbeek/De Horst haar leden een toneelmiddag aan in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Toneelvereniging 'De Eendracht ' uit Alverna brengt op die middag een klucht in vier bedrijven op de planken met als titel 'Meerderjarig en Volwassen', geschreven door Theo Akkermans. De korte inhoud van de klucht is als volgt: De dochters Betty en vooral Ans vinden het hoog tijd worden dat hun moeder Liesbeth, na 15 jaar weduwe te zijn, weer aan een man gekoppeld wordt. Liesbeth ziet dit niet zo zitten… Of heeft ze toch behoefte aan een man? Maar wil ze dat niet weten tegenover haar vader die na de dood van zijn vrouw is gaan inwonen.

De dochters beslissen dat Liesbeth er toch aan moet geloven en nodigen drie heren uit. Die komen rond haar verjaardag langs om kennis te maken. Opa mengt zich ook in het spel, want drie heren vindt hij teveel van het goede. Hier vloeien de meest komische situaties uit voort.

De voorstelling begint om 14.00 uur en de belangstellenden worden ontvangen op een kopje koffie / thee, terwijl er tijdens de pauze een consumptie wordt aangeboden. De eindtijd is rond de klok van half vijf. Voor leden van de KBO Groesbeek de Horst is deze middag gratis; niet-leden betalen 5 euro.

Paniek om niets in Groesbeek

Foto: Harm van den Brink

Foto: Harm van den Brink

GROESBEEK – Donderdagmorgen kwam bij Liander de melding binnen dat een bewoonster van een appartement bij De Meent aan de Gooiseweg een gaslucht geroken had in de meterkast van haar appartement.

Liander waarschuwde direct de brandweer van Groesbeek alsmede de politie. Uit voorzorg zette de politie de omgeving en de wegen rondom De Meent af met de bedoeling dat zowel de bewoners van De Meent én de klanten van de nabij gelegen Jumbo supermarkt geëvacueerd zouden moeten worden.

De brandweer heeft in De Meent en in het bewuste appartement metingen verricht om zo het gaslek te kunnen ontdekken, maar heeft niets aangetroffen. Hierdoor was het evacueren van de bewoners van De Meent en supermarkt niet meer nodig. De politie heeft de omliggende straten daarna weer vrijgegeven voor het verkeer.

Bingomiddag Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 7 maart is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Voorjaarsconcert fanfare Sint-Cecilia

MILLINGEN - Op zaterdag 1 april geeft fanfare Sint-Cecilia in zaal OEV aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn haar voorjaarsconcert.

Naast de fanfare zal ook het Nijmeegs Koper Konsort zijn medewerking verlenen. Zowel de fanfare als het Nijmeegs Koper Konsort staat onder leiding van Dick Bolt.

De fanfare heeft haar muziek uitgezocht bij het thema 'Ridders en kastelen'. Enkele werken die het die avond speelt zijn Tintagel castle, Zwaanriddersage en muziek uit de jaren ’60-serie Floris. Het Nijmeegs Koper Konsort speelt voor de pauze een gevarieerd en verrassend programma.

Het concert begint om 20.00 uur en de entree is vrij.

Informatie-avond over de zwarte specht

DE HORST - Op vrijdag 10 maart houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een informatieavond over de Zwarte Specht. Deze wordt gehouden in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in het Groesbeekse kerkdorp De Horst en begint om 19.30 uur. Spreker is Henny Brinkhof. De toegang is gratis.

Henny Brinkhof is veldbioloog en één van de oprichters van SNP Natuurreizen. Ook is hij actief lid van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (onder andere in de natuureducatie) en bestuurslid van de Stichting Avonturenbos Groesbeek.

Van 1973 - 1980 bestudeerde hij het gedrag van enkele zwarte spechten in het Groesbeeks bos. Deze schaarse broedvogel, die kenmerkend is voor oude bossen, heeft een groot territorium van wel 200 tot 300 ha en soms nog wel meer. Als ze in zo'n groot gebied niets van zich laten horen, zijn ze nauwelijks waarneembaar. Bovendien zijn het vrij schuwe vogels die zich moeilijk laten benaderen. Meer dan 2000 uur heeft Henny in het bos doorgebracht en alle waarnemingen nauwgezet genoteerd. Daaruit komt een boeiende kijk op het leven van deze vogel naar voren.

Een paar jaar geleden heeft hij zijn hobby weer opgepakt en vooral veel gefotografeerd en ook gefilmd. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal zal Henny een jaar uit het leven van de zwarte specht belichten. In het bijzonder zal hij aandacht besteden aan de paarvorming en het broedgedrag van deze bijzondere vogel.

Voor meer informatie: www.wmg-groesbeek.nl of Paul Leenders, telefoon 024 3972405.

Waterleiding gesprongen onder elektronicawinkel

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Personeel van EP Heinz van Benthum aan de Molenweg in Groesbeek wist niet wat het dinsdagmorgen zag toen het de elektronicawinkel aan de Molenweg in Groesbeek binnen wilde gaan.

Het water kwam hen letterlijk en figuurlijk tegemoet. Bij controle bleek dat het water vanuit een diepe kelder kwam eigendom van een bewoonster van een appartement boven de zaak. De kelder bleek al helemaal vol gelopen te zijn. Direct werd Vitens gealarmeerd die constateerde dat onder de grond een spontane breuk in de waterleiding was ontstaan. Een gedeelte van het trottoir moest worden opengebroken om bij de breuk te komen. Vitens heeft de breuk provisorisch gedicht en zal proberen er een buis doorheen te trekken. Het trottoir is met hekken afgezet. Schade in de winkel is de vloerbedekking; gelukkig stonden de huishoudelijke artikelen hoger opgesteld.

Bingoavond in De Mallemolen

GROESBEEK – Doordat de maximale jackpot tijdens de laatste bingoavond in De Mallemolen in vier extra rondes er uit is gegaan, staat de jackpot donderdagavond 2 maart op honderd euro.

De hoofdprijs is blijft op die avond zoals gebruikelijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open. Het bingospel begint om 20.00 uur.

Jaarvergadering schutterij

EMM Kekerdom

KEKERDOM - Op vrijdag 17 maart houdt schutterij EMM Kekerdom haar jaarvergadering. Aanvang 20.30 uur en de locatie is het Kulturhuus in Kekerdom.

Tijdens deze vergadering zijn er verschillende belangrijke agendapunten; 1. Herbenoeming voorzitter. 2. Benoeming van nieuwe bestuursleden: Jelle Hampsink en Iep Jurrius. 3. Voorstel tot wijziging van het kermisprogramma voor de dinsdag.

Verder zijn de gebruikelijke zaken aan de orde op deze vergadering. "Hoogstwaarschijnlijk kunnen wij op deze avond het 200-ste lid bekend maken! Uiteraard ontvangen alle leden de volledige agenda thuis."

Vivace zingt eerste vastenzondag

MILLINGEN - Op de eerste zondag van de vastenperiode 5 maart zal zangvereniging Vivace de H. Mis zingen.

Onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met muzikale begeleiding van Wouter Broens zingt het koor prachtige muziekstukken van onder andere Händel en Mendelssohn. De H. Mis begint om 11.00 uur in de parochiekerk van Millingen aan de Rijn.

Jaarvergadering Schutterij EMM Kekerdom

KEKERDOM - Op vrijdag 17 maart houdt schutterij EMM Kekerdom haar jaarvergadering. Aanvang 20.30 uur en de locatie is het Kulturhuus in Kekerdom.

Tijdens deze vergadering zijn er verschillende belangrijke agendapunten; 1. Herbenoeming voorzitter. 2. Benoeming van nieuwe bestuursleden: Jelle Hampsink en Iep Jurrius. 3. Voorstel tot wijziging van het kermisprogramma voor de dinsdag.

Verder zijn de gebruikelijke zaken aan de orde op deze vergadering. "Hoogstwaarschijnlijk kunnen wij op deze avond het 200-ste lid bekend maken! Uiteraard ontvangen alle leden de volledige agenda thuis."

Vivace zingt eerste vastenzondag

MILLINGEN - Op de eerste zondag van de vastenperiode 5 maart zal zangvereniging Vivace de H. Mis zingen.

Onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met muzikale begeleiding van Wouter Broens zingt het koor prachtige muziekstukken van onder andere Händel en Mendelssohn. De H. Mis begint om 11.00 uur in de parochiekerk van Millingen aan de Rijn.

Fanfare zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

13 / 28

14 / 28

Gemeente betaalt sneller

BERG EN DAL - De Vereniging Nederlandse Gemeenten benadrukt al een aantal jaar dat korte betaaltermijnen bijzonder belangrijk zijn. Dit is van wezenlijke invloed op de financiële positie van lokale ondernemingen en daarmee de lokale economie. De gemeente Berg en Dal onderschrijft dit en hanteert dit zelfs als beleidsdoelstelling.

De Rijksoverheid hanteert als streven dat 90 procent van de facturen binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betaald zijn. Bij de start van de nieuwe gemeente Berg en Dal lag dit percentage op 80. Eind 2016 heeft de gemeente dat naar 93 weten te verhogen. Wethouder Fleuren (Financiën): "Het was een noodzakelijke en mooie verbeterslag. In 2017 proberen we dit percentage nog verder op te krikken."

Automobiliste schept fietser

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmorgen is op de kruising Pannenstraat / Gooiseweg een fietser geschept door een automobiliste.

Het slachtoffer een inwoner uit Groesbeek reed met zijn e-bike vanaf de Pannenstraat richting Dorpsstraat en werd over het hoofd gezien door een eveneens uit Groesbeek afkomstige automobiliste, die vanaf de Dorpsstraat de Kloosterstraat wilde oprijden. De man kwam hierbij ten val en raakte wonder boven wonder niet ernstig gewond. Omdat het slachtoffer bloedverdunners gebruikte, heeft ambulancepersoneel de man onderzocht en ter plaatse aan zijn lichte verwondingen behandeld. De e-bike werd zwaar beschadigd, terwijl de auto lichte schade opliep.

Inbraken in Kekerdom en Millingen aan de Rijn

KEKERDOM/MILLINGEN – Pas nu maakt de politie bekend dat er in de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 februari is ingebroken in woningen in zowel Kekerdom als Millingen aan de Rijn.

Bij een woning aan de Weverstraat in Kekerdom werd getracht in te breken, maar het is niet gelukt of de inbrekers zijn tijdens hun werkzaamheden gestoord. Dat was ook het geval bij een woning aan de Burgemeester Reijmersstraat in Millingen aan de Rijn. Echter bij een andere woning eveneens aan de Weverstraat in Kekerdom was het wel raak, evenals in een woning aan de Wethouder Koenenstraat en het Visserstraatje in Millingen aan de Rijn. In dit gebied zijn onlangs ook al vier woninginbraken gepleegd. De politie heeft het vermoeden dat de inbrekers vanuit Duitsland werken. Waarom zij dat vermoeden heeft, is niet bekend. Eveneens heeft de politie niet bekendgemaakt op welke wijze de inbrekers de woningen zijn binnengekomen en wat er is buitgemaakt.

Film 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Op 2 en 5 maart van 14.00-17.00 uur en op 7 maart van 19.30-22.30 uur vertoont het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de film 'Krieg am Niederrhein'.

Deze Duitstalige film gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 (geen Nederlandse ondertiteling). De filmvertoningen zijn inclusief pauze. Bij de avondvertoning is de zaal open vanaf 19.00 uur. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Grof geschut nodig om grote dennenboom te verwijderen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmorgen is er grof geschut aan te pas moeten komen om een grote dennenboom te verwijderen uit een tuin aan de Heumensebaan in Groesbeek.

Voor dit karwei moest een grote kraan aan te pas komen om het grote gevaarte uit de tuin te hijsen. Medewerkers van de firma Daamen uit Millingen aan de Rijn waren aanwezig om de dennenboom in stukken te zagen en in een klaarstaande grote container te dumpen. Tijdens deze werkzaamheden is een gedeelte van de Heumensebaan tijdelijk afgesloten geweest. De bewoners waren blij dat de dennenboom weg was want die heeft al vele jaren voor de nodige overlast gezorgd. Nu is de witte woning weer duidelijk zichtbaar en lijkt de tuin eens zo groot geworden.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Groesbeek

Auto veroorzaakster zwaar beschadigd. Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Bij een aanrijding op de kruising Molenweg / Cranenburgsestraat in Groesbeek zijn maandagmiddag twee auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobiliste die uit de richting van het centrum van Groesbeek de Molenweg wilde oprijden. Zij verleende daarbij geen voorrang aan een automobiliste die uit de richting Nijmegen op de Molenweg reed richting Cranenburgsestraat. De veroorzaakster reed tegen de zijkant van de Groesbeekse automobiliste waardoor haar auto in tegenovergestelde richting terecht kwam. Ondanks dat de veroorzaakster klaagde over pijn aan de schouder, hoefde er geen ambulance te komen. Beide auto's waren zo zwaar beschadigd dat ze door een bergingsbedrijf moesten worden afgesleept. Het verkeer ter plaatse heeft enige tijd hinder van de aanrijding ondervonden.

Weer dumpafval in de Ooijpolder

Gipsplaten aan kant van de weg aangetroffen. Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

OOIJPOLDER - In de Ooijpolder hebben tot nog toe onbekende vermoedelijk het afgelopen weekend weer afval gedumpt in de Ooijpolder .

Langs de Persingensestraat werd een aantal gipsplaten aangetroffen en op de Hezelstraat een tweetal volle afvalzakken met daarom heen enkele lege bierflessen. De milieuambtenaren van de gemeente Berg en Dal zijn van de vervuiling op de hoogte gesteld en stellen een onderzoek in naar de herkomst van de gipsplaten en de afvalzakken. De gipsplaten moeten met een aanhanger of met een busje vervoerd zijn. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie 0900 8844.

Qi Gong in Groesbeek

GROESBEEK - Qi Gong zijn eeuwenoude Chinese oefeningen die je lichaam en geest in balans brengen. De oefeningen worden op een ontspannen, vloeiende en zachte manier uitgevoerd. Qi Gong wordt gegeven op depompoenboerderij van de familie Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek.

We werken in een kleine groep en iedereen beweegt vanuit zijn eigen mogelijkheid. Hierdoor is qi gong voor iedereen toegankelijk. Je leert je eigen lichaam beter kennen, begrijpen en er respect voor hebben. verbetering van je stabiliteit zowel lichamelijk als geestelijk, door met aandacht de oefeningen uit te voeren kom je uit je hoofd.

Kenmerken van de les: op een ontspannen, rustige en aangename manier met bewegen bezig zijn.

De oefeningen zijn iedere maandag van 10-14 u: groep 1 van 10-11 u., groep 2 van 11.30-12.30 u (vol) en groep 3 van 13-14 u. Iedereen is welkom om een gratis proefles te volgen.

Nodig: makkelijk zittende kleding die niet knelt en schoenen met platte zolen en een open mind om jezelf en anderen te ontmoeten. Contact/info: e-mail naar mariannelindner@outlook.com.

Groesbeeks eerste Prins Carnaval en Raad van Elf in 1955

Van links naar rechts: Jaap Sillessen (Jaap van Dos), Leen van Thé, Prins Herman Jansen, Marie Schlangen, Jac. Nillessen (Kobus de Stoomp), M. Gerrits (Mattes de Kappes). 2e rij: Jan Liebers (d'n Bessem), Jac. Kersten (Kobus d'n Hoeg), d'n Does, Th. Janssen (Thé de Sim), Wim uut Overasselt, P.Liebers (Bolle Piet), The van Dina en ene Berenschot (d'n Beer). Boven op het podium de muzikanten Jan Geurts en de gebroeders Van Doorn. Foto: archief Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Deze foto is eind 1998 gepubliceerd in het Groesbeeks Weekblad en het bijschrift onthult meer over de beginperiode. De eerste prins, Herman Jansen, vertelt namelijk dat op een koude avond in november 1953 in de onderaan de Stekkenberg gelegen herberg van Toon de Stoomp (Nillessen) een carnavalsclubje was opgericht. Dit clubje zou op carnavalszondag 1954 in optocht over de Stekkenberg zijn getrokken.

Herman Jansen herinnerde zich dat ze 'de zeven van Breda' uitgebeeld hadden: 'we liepen in pyjama en het was stervenskoud, Wim Kersten, Mattus de Kapppes, Jan Thijssen en Thé d'n Does. Kobus de Stoomp reed mee in een bakfiets met zijn dochtertje en dan was er nog een wagen. Dat was het, een bakfiets, die wagen en wat los volk en daarna de cafés langs'. (Het thema was zeer actueel, het betreft de opzienbarende ontsnapping eind dec. 1952 van zeven oorlogsmisdadigers uit de Bredase koepelgevangenis. GGD). Daarna was in 1955 De Feestneus opgericht, aldus Herman Jansen in 1998. Zijn bewering dat er al voordien een carnavalsgroep over de Stekkenberg is getrokken, is later noch ontkent noch bevestigt.

Op 5 februari 1959 bericht het weekblad Onze Krant: 'Het is nu precies vier jaar geleden, 4 febr. 1955, dat tot de definitieve oprichting van De Feestneus besloten werd. Op initiatief van Jac. Nillessen, W.J.Kersten, Th. Gerrits, J.Derks, J.Thijssen, M. Gerrits en J.J. Kersten' (…) Herman Janssen was de eerste Prins, Hermanus 1. (…)

De oprichting vond plaats kort na de B&W – vergadering van 27 januari 1955. Behandeld wordt: 'aanvrage "carnavals –vereniging" om vergunning tot het houden van een gemaskerde optocht gedurende de carnavalsfeesten van 1955'. Achttien dagen later (14 febr.) trok de eerste georganiseerde optocht over de Stekkenberg via de Dries naar het 'dorp'. Op 26 -10- 1976 gaf De Feestneus de organisatie daarvan over aan het toen opgerichte en nog steeds bestaande 'Samenwerking Orgaan Karnaval' (SOK).

Open Laag Toernooi TV PIT

REGIO - Dit jaar organiseert TV PIT voor de vijfde keer in successie het Open Laag Toernooi van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april.

"We beschikken over een prachtig sportpark met vier verlichte kunstgras banen voorzien van alle faciliteiten. Het toernooi is een perfecte voorbereiding voor de diverse competities die beginnen vanaf april. Je kunt je inschrijven voor twee categorieën te weten : DD, HD en MD in de rankings 5, 6, 7en 8.

Het belooft zoals andere jaren een sportief en gezellig toernooi te worden. Op vrijdagavond 31 maart wordt weer een super leuke feestavond gehouden. Indien er nog oude foto's zijn van dit toernooi, dan zouden wij het erg fijn vinden om deze te mogen ontvangen. Mail deze naar: laag@tvpit.nl."

De inschrijving staat vanaf begin januari weer open voor alle speelgerechtigde KNLTB-leden. Opgeven is eenvoudig via de site van TV PIT of via toernooi.nl tot begin maart.

FNV Belastingservice in Groesbeek

GROESBEEK - Met ruim 400.000 belastingaangiftes is FNV belastingservice de grootste belastingadviseur in Nederland.

In Groesbeek verzorgt de FNV met deze ISO-gecertificeerde service van 1 maart tot en met 14 april. FNV-leden kunnen hun aangiftebiljet gratis laten invullen. FNV-leden dienen hiervoor een afspraak te maken, dit kan alleen via telefoonnumer 06 12632309. Het adres om het belastingformulier in te laten invullen is: Op de Heuvel, Ericastraat 39.

18 / 28

VSP On Tour vanaf 6 maart op Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is hip, dat wil VSP On Tour laten zien. En niet alleen hip, maar ook gewoon heel erg leuk. Het Vrijwilligerssteunpunt (VSP) van gemeente Berg en Dal is samen met Omroep Berg en Dal naar verschillende dorpen in de gemeente gegaan voor een nieuw televisieprogramma: VSP On Tour.

In de verschillende dorpen worden inwoners bevraagd over vrijwilligerswerk en het belang ervan. Vanaf maandag 6 maart is het programma te zien bij Omroep Berg en Dal aansluitend op het reguliere programma. Van maandag tot en met vrijdag wordt het driemaal daags uitgezonden: 09.00u, 19.00u en 22.00u. Elke week staat een ander dorp, en haar inwoners, in de spotlights. De volgorde van de afleveringen is als volgt:

Vanaf 6 maart: Kekerdom/Leuth

Vanaf 13 maart: Ooij

Vanaf 20 maart: Groesbeek/Berg en Dal

Vanaf 27 maart: Groesbeek/Berg en Dal

Vanaf 3 april: Millingen aan de Rijn

Vanaf 10 april: Beek

Het televisieprogramma is de start voor een grotere campagne van het Vrijwilligerssteunpunt die in 2017 voort wordt gezet. De wens is dat alle inwoners op de hoogte zijn van het steunpunt en de mogelijkheden die het biedt.

Nu al geïnspireerd? Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk of over het Vrijwilligerssteunpunt? Kijk dan eens op www.fortewelzijn.nl/vrijwilligers of stuur een e-mail naar vspbergendal@fortewelzijn.nl.

Instructrices showgroep Wilhelmina dragen stokje over aan Nika Willems

GROESBEEK - Jarenlang waren de zussen Nicole Hurkmans en Lisette de Bruijn de vertrouwde instructrices van de showgroep van fanfare Wilhelmina. Zij hebben in goed overleg besloten om te stoppen als instructrices van de showgroep. Het stokje is overgedragen aan Nika Willems.

Onder andere tijdens de jaarlijkse themaconcerten van fanfare Wilhelmina hebben de dames van de showgroep laten zien dat ze van vele markten thuis zijn. De showgroep bestond inclusief de twee instructrices tot december uit vijf ‘Dancing-Queens’. Zij hebben samen besloten om pas op de plaats te maken na vele jaren dansplezier.

Mede door het enthousiasme van Nicole en Lisette voor dans en de gehele muziekvereniging fanfare Wilhelmina zijn er uiteraard ook al enige tijd een aantal jonge danseressen actief bij Fanfare Wilhelmina. Sinds januari staat deze showgroep onder leiding van Nika Willems. Fanfare Wilhelmina is uiteraard erg blij met het feit dat een showgroep onderdeel blijft van fanfare Wilhelmina. Fanfare Wilhelmina heeft er alle vertrouwen in dat de showgroep in uitstekende handen is van Nika Willems. Nika is zelf een fanatiek en ervaren danseres bij Dance Centre E-linepro. Onder verantwoording van Eline Zwitserloot van bij Dance Centre E-linepro is Nika Willems nu aan de slag als instructrice bij de showgroep van Wilhelmina.

Vind jij het ook leuk om te dansen, en shows op te voeren voor publiek? Kijk op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl voor informatie een aanmelden.

Vijf bomen leggen het loodje door storm in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Door de storm die donderdagavond ook over Berg en Dal raasde hebben de brandweerkorpsen van Groesbeek, Beek en Millingen aan de Rijn in totaal vijf meldingen binnengekregen van omgewaaide bomen.

De eerste melding kwam dat er een grote beukenboom over het fietspad was gevallen langs de Mooksebaan in Groesbeek. Deze melding werd gevolgd door een omgevallen boom op de Dr. Visscherlaan eveneens in Groesbeek. Beide bomen werden door de brandweer van Groesbeek geruimd. De brandweer van Beek moest naar de Oosterbergweg in Ubbergen waar ook een boom gesneuveld was.

Op de Karel Doormanstraat in Millingen aan de Rijn werd de brandweer van Millingen aan de Rijn gealarmeerd voor een boom, die tegen de gevel van een woning was gevallen. De brandweer van Millingen aan de Rijn wist de boom te verwijderen. De boom had wat schade aangericht aan de dakrand van de woning. Donderdagavond even na 22.00 uur moest de brandweer van Groesbeek nog naar een omgevallen boom bij een woning aan de Joanneslaan in Heilig Landstichting. In alle gevallen is er door de gevallen bomen geen persoonlijk letsel te betreuren geweest.

Wethouder Thijssen legt krans bij herdenking bombardement

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

NIJMEGEN - Loco-burgemeester Sjaak Thijssen van de gemeente Berg en Dal heeft tijdens de 73e herdenking van het bombardement van Nijmegen een krans gelegd namens de gemeente Berg en Dal.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement, waarbij de historische binnenstad grotendeels werd verwoest en 800 burgers hun leven verloren. Elk jaar wordt er in Nijmegen stilgestaan bij deze tragedie en is er een officiële herdenking bij het monument 'De Schommel' aan het Raadhuishof. Sprekers bij deze herdenking waren burgemeester Bruls van Nijmegen, Deputy chief of mission Ms. Keneson – Hal (US Embassy) en vertegenwoordigers van Stichting Paradisum. Jeroen van Zuylen van de stichting las voor uit de dagboeken van Ab Uijen.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 5 maart, 1e zondag van de 40-dagen. Aanvang 10.00 uur.

Voorgangster is da. P. Akerboom uit Nijmegen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor een project van Kerk in Actie voor de Rudolph-stichting, die zich inzet voor de opvang en begeleiding van kwetsbare en beschadigde kinderen en jongeren.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Internetcafé in Bibliotheek

GROESBEEK - Op dinsdag 7 maart is er weer een Internetcafé van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek van Groesbeek.

Het is een plek om hulp te krijgen bij het werken met iPad, tablet of laptop en bij het werken met Social Media. Internetcafé Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst en vindt plaats op iedere eerste dinsdag van de maand. Het internetcafé is bedoeld voor iedereen die iets meer wil weten van computers in de breedste zin van het woord. U kunt er met al uw vragen terecht en er zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. De inloop is vrij, iedereen is welkom.

Goldene Perle der Blasmusik

KEEKEN - Op 12 maart vindt voor derde maal de “'De Goldene Perle der Blasmusik in Keeken' plaats.

Het is een unieke samenwerking tussen De Fraps uit Leuth en Die Original Maastaler uit Heijen in de Duitse plaats Keeken (bij Kleef). Vanaf 14.00 uur verzorgen de twee kapellen een gevarieerd programma met Egerländer- en Böhmische muziek. "Wilt u genieten van enkele gezellige uurtjes muziek dan nodigen wij u van harte uit in Das Schützenhaus des Schützenverein Keeken, Düffelgaustrasse 18 in Keeken. De entree bedraagt 2,50 euro.

Doors4U groeit hard: nieuwe naam met drie specialistische onderdelen

GROESBEEK - Het Groesbeekse bedrijf Doors4U, begonnen middenin de bouwcrisis, is in een paar jaar tijd zó hard gegroeid dat de ondernemers Hennie Nillessen en Hugo van de Ven het bedrijf nu in drie onderdelen opsplitsen. Voortaan is er een poot die zich richt op aannemers, een op consumenten en een op renovatieprojecten.

Nillessen en Van de Ven richtten een paar jaar geleden hun bedrijf op, dat zich specialiseerde in de levering van binnendeuren voor zowel woning- als utiliteitsprojecten. In de bouwcrisis trilde de branche op haar grondvesten en het werd beide oprichters al snel duidelijk dat er behoefte was aan nieuwe concept. "De traditionele manier van werken waarbij een aannemer alles leverde en zelf bouwde of timmerde veranderde. Aannemers kregen behoefte aan partners die specialistisch werk van hen overnamen", vertelt Hennie Nillessen. "Wij zijn op die vraag ingesprongen door van leverancier pur sec te veranderen in een bedrijf dat een totaalconcept levert. Van inmeten, montage, kwaliteitszorg tot communicatie met de toekomstige bewoners van bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten of renovatiewoningen." Die kunnen zelf bepalen welke deur zij willen hebben, en Doors4U begeleidt ze hierbij. Nillessen: "Zo hebben wij voor die toekomstige bewoners ook een online koperskeuze ontwikkeld. Thuis vanuit de eigen stoel kan de klant kiezen welke deur zou passen bij zijn wensen en desgewenst bij ons in de showroom de deur komen bekijken."

Het bedrijf, dat startte met twee mensen, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met een vaste kern van 9 medewerkers en 15 personen in een flexibele schil voor de buitendienst. De twee oprichters hebben nu besloten om alle activiteiten onder een nieuwe naam in de markt te gaan zetten. Vanaf 1 februari heet hun bedrijf Niveau Deuren Groep bv. De naam Niveau staat voor Nillessen Van de Ven Advies en Uitvoering. Het bedrijf richt zich niet alleen op nieuwbouw- en utiliteitsprojecten maar wordt ook een steeds belangrijkere speler op de renovatiemarkt. Hugo van de Ven: " We constateren dat er behoefte is aan zowel specialistisch advies als betrouwbare en flexibel inzetbare vakmensen."

Onder de nieuw opgerichte Niveau Deuren Groep vallen nu drie bedrijven. Naast Niveau Deuren (gericht op aannemers) zijn dat ook Doors4U (dat doorgaat als consumentenmerk) en Niveau Deuren Renovatie (die zich met name richt op renovatieprojecten). Van de Ven: "We denken op die manier onze klanten nog beter te kunnen bedienen."

De beide heren zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Van de Ven: "Met de stappen die wij de afgelopen jaren hebben gezet staat ons bedrijf er goed voor. We hebben onze groeistrategie kunnen waarmaken. Met onze nieuwe bedrijfsnaam kijken wij dan ook vol vertrouwen naar de toekomst".

Niveau Deuren en Doors4U zijn gevestigd aan de Hulsbroek 15a in Groesbeek.

Peutercafés Millingen en Leuth

MILLINGEN - Ook in maart zijn er weer peutercafés. Je bent er van harte welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Leuth: op maandag 6 maart gaat het over peuterpuberteit. De praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk komt vertellen over een lastige fase bij peuters, de peuterpuberteit. Een fase die niet alleen voor peuters ingewikkeld is, maar ook voor ouders en dat gaan we ook bespreken. Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur.

Millingen: op woensdag 8 maart is er van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas (’t Gengske 5) weer een peutercafé. Dit keer is er in Millingen alle aandacht voor ‘ Dansen met je peuter. Eveline Lunenburg is gastdocente Bewegen Op Muziek lessen en Pilates, en geeft daarin les in Millingen aan de Rijn. Het wordt een gevarieerd en vrolijk uurtje muziekplezier. Muziek stimuleert op alle fronten de ontwikkeling: natuurlijk de taalontwikkeling, maar ook de sociale-, emotionele en intellectuele ontwikkeling. Muziek maakt slim!

Het peutercafé komt voort uit de samenwerking tussen ouders, Bibliotheek Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas, Kinderopvang Partou, GGD en het Sociaal Team Millingen-Kekerdom- Leuth.

Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peutercafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Jong geleerd, oud gedaan

Foto: Jeroen Schonhoven

Foto: Jeroen Schonhoven

GROESBEEK – Het carnaval vieren wordt er in Groesbeek bij de kinderen al met de paplepel ingegeven. Alle basisscholen hebben vrijdag voor de carnaval de boeken en schriften opgeborgen en alles aan de kanten gezet om te kunnen hossen en feestvieren.

De kinderen zijn al weken van tevoren bezig met het uitwerken van hun idee voor de carnavalsoptocht van hun school. Het merendeel van de kinderen wordt hierbij geholpen door de ouders, maar de ideeën komen meestal van de kinderen zelf. Op die manier is het carnaval in Groesbeek gegroeid tot wat het nu is. Bijna alle scholen in Groesbeek hebben een optocht gehouden in hun wijk dat vooraf is gegaan of daarna door hossen. Daarna zijn alle leerkrachten in Groesbeek zelf carnaval gaan vieren.
Op de foto de leerlingen van basisschool 't Vossenhol dat met deze dagen is omgedoopt tot 'Hossenhol ' tijdens een polonaise in de aula van de school.

Kinderoptocht De Horst voorproefje op het grote gebeuren

Foto: Mieke Verstraaten

Foto: Mieke Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – De kinderoptocht in het kerkdorp De Horst, de thuisbasis van carnavalsvereniging Net Aecht, is zoals jaren een voorproefje op het grote gebeuren op de zondag in het centrum van Groesbeek.

Enkele praalwagens die zondag ook te bewonderen zijn namen ook deel aan de optocht , maar sommige van hen lieten niet het achterste van hun tong zien. Over belangstelling had de kinderoptocht op De Horst – de eerste optocht in Groesbeek – zoals gewoonlijk niet te klagen. Na de optocht stroomde de twee café die het kerkdorp rijk is (café Hopmans en Oomen), alsmede dorpshuis De Slenk vol, bomvol zelfs.

24 / 28

Foto: Marcel Vink

Optocht Ooij

Foto's gemaakt door Marcel Vink

Foto: Marcel Vink
Foto: Marcel Vink
Foto: Peter Hendriks

Optocht Groesbeek 1

Foto: Peter Hendriks
Foto: Peter Hendriks
25 / 28

Foto: Marcel Vink

Optocht Leuth

Foto's gemaakt door Marcel Vink

Foto: Marcel Vink
Foto: Marcel Vink

Carnavalstraining bij F-pupillen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Nog voordat het carnavalsfeest losbarstte in Millingen aan de Rijn, hebben ze er vrijdag 24 februari bij de training van de F-pupillen er een feest van gemaakt.

Elke vrijdagavond trainen de F-pupillenteams op het kunststofgrasveld (veld 4). De spelertjes van JO7, JO9-4 en JO9-3 en enkele trainers kwamen deze avond verkleed naar de training. Mentor Pierre Janssen had dit op touw gezet. Er was mooie carnavalsmuziek geregeld dus het werd een dolle boel, daar in Millingen aan de Rijn op sportpark De Hove van SC Millingen. Als afsluiting van deze bijzondere carnavalstraining werd er door de mentor een zakje chips aangeboden aan alle voetballertjes.

Evi Versteen Jeugdprinses bij Deurzakkers Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Op basisschool Op Weg is vrijdagmorgen 24 februari Evi Versteen uit tien schoolgenootjes gekozen als nieuwe jeugdprinses van Ooij. Haar pages zijn Marlijn en Marit.

Zij vertegenwoordigt samen met uit 13 personen bestaande Raad van Elf dit carnavalsseizoen de CV De Deurzakkers. Hierna vertrok zij in een schooloptocht op de prinsenwagen door enkel straten van Ooij. Zij volgen hiermee Pien Budding met haar pages zijn Lotte van de Ven en Pleun Willems op.

Kindercarnavalsoptocht door Sint-Martinusschool Millingen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN - Met jeugdprins Milan De Opgewekte uit groep 8a, zijn pages Merel en Faye en raad van elf van de Sint-Martinusschool ging na het schoolcarnaval van vrijdagmorgen 24 februari de kindercarnavalsoptocht door enkele straten van Boemelgat zoals het dorp tijdens de carnaval word genoemd.

Natuurlijk ging de optocht ook over het terrein van Gasthuis Sint-Jan de Deo. Prins Milan is neef van prins Tom van de Deurdouwers.

De Polderschuupers bezoekt jongste inwoner Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM - Vrijdagmiddag 24 februari hebben Prins Maikel 'De Crosser' met pages Caudia en Lynn en de dag eerder gekozen kersverse jeugdprinses Roos met pages Fita en Iris samen met enkele bestuursleden een bezoek gebracht aan de jongste inwoner van Kekerdom.

Ruben Oosterwijk van de trotse ouders Leonie en Martin en zusje Olivia werd geboren op 25 oktober 2016. In 2015 was zijn zusje Olivia de jongste inwoner. Na te zijn toe gesproken door Henk Kummeling jr. kreeg Ruben van Prins Maikel en jeugdprinses Roos de prinselijke onderscheidingen omgehangen vergezeld van een cadeau. De moeder bedankte De Polderschuupers voor het bezoek, waarbij vader Martin niet aanwezig kon zijn.

27 / 28

Hiep hiep hoera
(o)pa 5 maart 80 jaar

Dikke kus kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen

proficiat Rick
Deze kanjer wordt
3 maart alweer 18 jaar
Je weet wel van wie ???

hoera, deze kanjer 18 jaar.
Mooie tijd gehad toen je klein was.
Nog een hele fijne dag 3 maart.

Onze grote broer Tijmen van Veen
8 jaar!
GEFELICITEERD!
Kus van Mette en Siebe

3 –3------word ik --???? 3
Dus proficiat voor onze lieve kleine schat
Knuffel van opa en oma