De Liemers Helemaal Goed Courant

19 november 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 19 november 2014


Snertwandeltocht rondom Aerdt

AERDT - De Stichting Recreatie & Toerisme Rijnwaarden verzorg op zaterdag 22 november weer de reuzegezellige snertwandeltocht door de prachtige omgeving van de Gelderse Poort. Elk jaar wordt een ander stukje van dit bijzondere gebied verkend. Dit jaar wordt gestart in het Dorpshuis in Aerdt waar de wandelaar hartelijk ontvangen wordt met koffie of thee.

Vanaf 13:00 uur wordt in groepen van maximaal veertig man vertrokken voor de mooie route van ongeveer 1tien kilometer door het prachtige natuurgebied van Twickel, langs de Oude Rijn en door het Rijnstrangengebied rondom Aerdt. Een fantastische route over grotendeels onverharde paden, dus goede stevige wandelschoenen worden aangeraden!

Onderweg is er weer een gezellig rustpunt ingericht waar men zich weer wat kan opwarmen aan de warme chocolademelk en de vermakelijke streekverhalen van een enthousiaste verhalenverteller uit deze streek. Vervolgens gaat de dikke jas weer goed dicht en worden de veters van de stevige schoenen nog eens goed vastgesnoerd voor het laatste deel van wandeling. Eenmaal terug bij het Dorpshuis Aerdt worden de wandelaars weer verwelkomd met de welverdiende kop heerlijke warme snert met roggebrood en spek.

In verband met de organisatie van dit evenement is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan tot en met woensdag 19 november via de website www.gelderseiland.nl of bij het Toeristisch Informatiecentrum in Tolkamer: 0316 769024. "Houd er hierbij rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is en de te verwachten belangstelling groot is. Wacht dus niet te lang met aanmelden. Wilt u liever tomatensoep in plaats van snert dan kunt u dit doorgeven bij het aanmelden."

De kosten voor deelname (inclusief begeleiding, koffie, koek, chocolademelk en een heerlijke kop snert met roggebrood en spek) bedragen elf euro, bij voorkeur gepast te betalen. De totale duur van deze activiteit is drie uur. Meer informatie over deze gezellige wandeltocht of andere activiteiten staat op www.gelderseiland.nl.

OBW steunt KiKa met het Boerenkool Worstweekend

ZEVENAAR - Op 22 en 23 november verzorgt sportvereniging OBW weer haar traditionele Boerenkool Met Worst-weekend (BMW-weekend). Op zaterdag vindt het plaats in het clubgebouw op sportpark Hengelder (Marconistraat 16) bij OBWvoetbal en op zondag in sporthal Lentemorgen bij OBW handbal. Met dit evenement steunt OBW al elf jaar lang de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij).

Boerenkool en broodjes knakworst. Op zaterdag van 9.30 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur serveert de evenementencommissie boerenkool met worst of broodjes knakworst. De opbrengst gaat naar stichting KiKa. Dit jaar kunnen supporters op zondag in sporthal Lentemorgen tijdens de handbalwedstrijden van OBW Handbal boerenkool eten. Ook de bekende KiKa-beren zijn te koop. Sporters én supporters van KiKa zijn welkom.

Het BMW-weekend is elf jaar geleden ontstaan omdat OBW het belangrijk vindt om zich als club in te zetten voor een goed doel. Veel teams van OBW genieten van een gezamenlijke boerenkoolmaaltijd tijdens het weekend en doneren bijvoorbeeld hun 'zondagmiddagpot' aan KiKa. Maar ook gezinnen van OBW-sporters en supporters van KiKa genieten er van dat er heerlijk voor hen wordt gekookt.

Opbrengst voor KiKa

In 2013 leverde het BMW-weekend liefst achthonderd euro op. Met (onder andere) de donatie van OBW zet Stichting KiKa zich in voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd.

Herbenoeming burgemeester Slinkman van gemeente Rijnwaarden bekrachtigd

RIJNWAARDEN - Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, heeft op dinsdag 11 november in het provinciehuis burgemeester Slinkman de eed afgenomen. Mark Slinkman is herbenoemd als burgemeester van Rijnwaarden.

Dit is direct aansluitend aan zijn huidige ambtsperiode in de gemeente Rijnwaarden. Eerder dit jaar werd burgemeester Slinkmans herbenoeming bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Al in haar vergadering van 1 juli is burgemeester Slinkman door de gemeenteraad unaniem voor zes jaar herbenoemd. Mark Slinkman gaat met zijn herbenoeming de tweede periode in als burgemeester van Rijnwaarden. Hij bekleedt deze functie sinds november 2008.

Burgemeester Slinkman: "Ik ben erg blij in en voor Rijnwaarden verder te mogen werken. De plechtige eedsafname door de Commissaris was indrukwekkend. Ik vond het mooi op dat moment omringd te zijn door de collega's uit het college. Aardig van de Commissaris was ook om aan bloemen voor mijn vrouw te denken, zonder wie ik dit werk niet zou kunnen doen."

Active Radio viert feest

DUIVEN - Op zaterdagavond 29 november bestaat het radioprogramma Active Radio twee jaar. Dit programma voor jongeren is iedere donderdagavond op Favoriet RTV te horen tussen 19.00 en 21.00 uur.

Natuurlijk laten de dj's Joshua Eusman en Stefan van der Veer deze verjaardag niet onopgemerkt voorbij gaan en vieren zij dit uitgebreid met een groot feest. Optredens van diverse artiesten, live radio van 21.00 tot 0.00 uur en natuurlijk veel goede muziek.

De entree is gratis en een consumptie kost slechts 0,50 euro. Het feest begint om 20.00 uur en duurt tot in de late/vroege uurtjes.

Dit evenement is op Marketing 16 in Duiven bij Adfo Media. Het is een feest voor alle leeftijden (er zal geen alcohol geschonken worden aan mensen onder de achttien jaar).

Voor meer informatie en aanmelden voor het feest kun je terecht op www.activeradio.nu.

Drie genomineerden voor startersprijs

DUIVEN - Drie ondernemers zijn door MKB Duiven genomineerd voor de Spiegel & Reflex Duivense starter van het jaar 2014. De kandidaten zijn Marc Wentholt van ict-bedrijf Wiki Solutions, Richard en Gemma Laurentzen van RL Fietsen in winklecentrum Eilandplein en Dennis Kock van slijterij Mitra Duiven in het centrum van Duiven.

Voor de uitverkiezing komen alle ondernemers in de gemeente Duiven in aanmerking die na 1 januari 2012 hun bedrijf zijn begonnen. MKB Duiven wil met de prijs het ondernemerschap stimuleren. Vorig jaar werd de startersprijs gewonnen door Harry Slendebroek van Allgrafix. Een jury die bestaat uit Rien Boskeljon, Jeroen Rouwenhorst en de Duivense ondernemer van 2013 Nico Gerrits bepaalt wie dit jaar de winnaar wordt.

De Duivense ondernemersprijzen worden uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van MKB Duiven, die op woensdag 7 januari wordt gehouden. Voor de verkiezing van de Duivense ondernemer van het jaar heeft MKB Duiven vijf kandidaten geselecteerd. De vijf zijn Hans den Engelsen en Karina van der Kolk van restaurant 't Raedthuys, Ingrid Janssen van ABC-Zorgcomfort, Marc en Ellis Rosendahl van de Brilliant Group, Chris en Jolanda Gradussen van Jumbo Duiven en Peter Houthuijzen van Welling Catering. Omdat er een groot verschil is tussen al jaren bestaande bedrijven en net begonnen bedrijven, heeft MKB Duiven ook een prijs in het leven geroepen voor startende ondernemers.

Verkoopmiddag in Angerlo

ANGERLO - Woensdag 26 november is er een verkoopmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de Meent van Angerlo.

Door ouderen zijn er heel veel leuke en bruikbare spulletjes gemaakt. We hebben prachtige handwerken, geborduurde tafelkleden, mooie ansichtkaarten, gebreide sokken en veel kerstartikelen. Een kopje koffie of thee wordt de beoeker aangeboden.

Cursus vrij schilderen/tekenen

DUIVEN - Bij de KunstKring Duiven is door omstandigheden later dan verwacht ook de cursus vrij schilderen en tekenen van start gegaan. Deze cursus voor gevorderden komt jaarlijks terug in het cursusaanbod en heeft een bijzonder creativiteit gehalte.

De cursist vrij in de keuze van het onderwerp en het te gebruiken materiaal: potlood, kleurpotlood, olieverf, acryl, pen en inkt, alles kan! Ook onbeperkte kunstvorm mogelijkheden van realistisch, abstract, illustratief, portret of heel iets anders.

"Weet u het even helemaal niet meer, dan kan het eventueel werken aan een opdracht u misschien een nieuwe impuls geven. Met uw creativiteit en de ervaring van de docent Gérard Phillipsen komt u zeker een stapje verder.

Wilt u wel eens verder kijken dan uw creatieve neus lang is? Zit u een beetje vast in uw schilder- en/of tekenactiviteiten? Zoekt u begeleiding van een ervaren docent/kunstenaar? Dan is deze cursus helemaal geknipt voor u. Men kan altijd instromen en betaalt dan naar ratio of kan ter kennisname een knipkaart nemen."

De cursus is elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het gebouw van KKD, Visserlaan 41 in Duiven.

Meer informatie staat op www.kunstkringduiven.nl of bel ervoor het secretariaat op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur: 0316 280460.

Website helpt burenproblemen oplossen

BETUWE - Zo'n tachtig lokale organisaties voor Buurtbemiddeling hebben gezamenlijk één website ontwikkeld: www.problemenmetjeburen.nl. Op deze site is algemene informatie over de tien meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven voor mogelijke oplossingen. Bezoekers worden via hun postcode direct doorverwezen naar de dichtstbijzijnde organisatie voor Buurtbemiddeling.

Veel mensen hebben regelmatig overlast van de buren. Dat kan gaan om geluidsoverlast, rommel, erfafscheidingen, pesterijen en andere zaken. Tijdig met elkaar in gesprek gaan is dé oplossing voor problemen tussen buren. Daardoor wordt escalatie voorkomen. De ervaring leert dat de burenruzie in twee van de drie situaties wordt opgelost dankzij de helpende hand van buurtbemiddelaars.

Buurtbemiddeling versus rechtspraak

Het grote verschil tussen Buurtbemiddeling en een door de rechter opgelegde oplossing is de bewustwording die ontstaat in de gesprekken tussen buren. Onder begeleiding van de buurtbemiddelaar gaan beide partijen met elkaar in gesprek. Het onafgebroken gehuil van een baby is een stuk minder storend als je weet dat ouders er alles aan doen om hun zieke kind stil te krijgen. In de gesprekken krijgen buren begrip voor elkaars situatie en daardoor is een oplossing sneller gevonden. Legt de rechter een oplossing op, dan is daarmee nog niets aan het onderliggende probleem en de burenrelatie zelf gedaan.

Ook met Buurtbemiddeling De Liemers participeren we in de landelijke website. Zo kan iedereen in een vroeg stadium geholpen worden bij problemen met de buren. Meer informatie staat op www.problemenmetjeburen.nl en verkrijgbaar bij Buurtbemiddeling De Liemers, Weerdjesstraat 168, 6811 JH Arnhem; telefoon 026 3127705; www.buurtbemiddelingdeliemers.nl.

Try-outvoorstelling door Gerry Groot Zwaaftink

ANGERLO - In samenwerking met Vrouwen van Nu Angerlo komt Gerry Groot Zwaaftink naar Angerlo voor de try-out van zijn nieuwe programma.

We weten, dat er heel veel verhalen, legendes en sagen zijn, soms al vele eeuwen oud en heel bepalend voor onze geschiedenis. Goed, dat deze verhalen verteld blijven worden.

Gerry Groot Zwaaftink, verhalenverteller, zanger en troubadour, kennen we ook van het programma van TV Gelderland 'Een wagen vol verhalen'. Met welke verhalen weet hij ons deze avond weer te boeien?

De try-outvoorstelling van Gerry Groot Zwaaftink is vrijdag 28 november om 20.00 uur in De Meent in Angerlo. De voorstelling is gratis, maar na afloop kun je een vrije gift in de hoed stoppen en je mening achter laten over de voorstelling.

Twintigjarig bestaan van stichting Seniorenclub Duiven

DUIVEN - De stichting Seniorclub bestaat dit jaar twintig jaar en daar wil ze enige aandacht aan besteden. De stichting mag zich verheugen in een immer groeiende belangstelling bij de activiteiten, die worden aangeboden samen met 22 vrijwilligers en vier bestuursleden die deze activiteiten begeleiden.

De activiteiten die zij aanbieden zijn onder andere biljarten- sjoelen- bridgen -k laverjassen - jokeren -tekenen en schilderen - quilten - handwerken - koersballen - bingo - voorwaarts voor elkaar - bewegen voor ouderen (mbvo) en daarnaast enkelen toernooien. Dit alles in het mooie clubgebouw aan het Eilandplein 300 in Duiven

Ter ere van het twintigjarige jubileum wordt een receptie gegeven op zaterdag 29 november van 14.00 tot 16.30 uur in het clubgebouw op Eilandplein 300.

Verkoopmiddag in Angerlo

Verkoopmiddag in Angerlo

ANGERLO - Woensdag 26 november is er een verkoopmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de Meent van Angerlo.

Door ouderen zijn er heel veel leuke en bruikbare spulletjes gemaakt. We hebben prachtige handwerken, geborduurde tafelkleden, mooie ansichtkaarten, gebreide sokken en veel kerstartikelen. Een kopje koffie of thee wordt de beoeker aangeboden.

Kerstviering bij Rijnwaarden50plus/KBO

LOBITH - Een van de laatste activiteiten, die Rijnwaarden50plus/KBO ieder jaar voor haar leden organiseert, is tevens het drukst bezocht. Vorig jaar kwamen circa honderdvijftig van de negenhonderd leden naar het traditionele kerstfeest.

Omdat het om praktische redenen ruim voor kerstmis in de adventsperiode gehouden wordt, wordt het als Adventsviering aangekondigd. De middag begint met een dienst waarin gezamenlijk een pastor en een dominee voorgaan. Met het aansteken van een kaarsje worden de overleden leden en andere dierbaren herdacht. Daarna gaat de dienst uiteraard over de geboorte van Christus ruim tweeduizend jaar geleden en wat dit nu nog voor ons en onze samenleving betekent.

Daarbij worden herkenbare liederen gezongen. Na het stichtelijke gedeelte is er tijd om het feest op eigentijdse wijze voort te zetten. De middag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner in buffet vorm. De organisatie raadt de leden aan tijdig te reserveren, omdat er een maximum aan het aantal bezoekers is gesteld. Het feest wordt dit jaar gehouden op woensdag 10 december in zaal Schipperspoort in Lobith. De aanvang is 13.30 uur. Voor de leden die geen vervoer kunnen regelen, rijdt er een speciale bus vanaf alle kerkdorpen. Nadere informatie in Het Plusje en op de website www.rijnwaarden50plus.nl, tab maandprogramma.

Bridgetoernooi Sevenaere

ZEVENAAR - Het is weer zover: bridgevereniging Zevenaar organiseert weer het gezelligge bridgetoernooi 'Sevenaere'. Dit jaar wordt dat voor de 48e keer gehouden op zondag 14 december in het Schuttersgebouw van Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1.

Er wordt gespeeld met handgewassen spellen in vier lijnen. In iedere lijn er mooie prijzen in natura te verdienen, dus ook de beginnende bridger kan rustig meedoen. De inschrijvingen hiervoor komen al volop binnen, echter er zijn nog plaatsen vrij. "Heeft u zin om een gezellige middag te bridgen dan kunt u zich nog tot 8 december aanmelden via de website van Bridge Vereniging Zevenaar www.nbbclubsites.nl/club/7025."

Het inschrijfgeld bedraagt vijfentwintig euro per paar, over te maken op rekeningnummer NL62RABO0374826048 ten name van 'Bridge Vereniging Zevenaar'. Meesterpunten zijn er te behalen volgens het systeem van de NBB en er is ervaren wedstrijdleiding en arbitrage aanwezig. Voor inlichtingen kan men zich wenden tot Piet Gijzen telefoon 06 40224602.

Goed nieuws: extra tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen

REGIO - Goed nieuws voor mensen met een laag inkomen: zij ontvangen dit jaar een extraatje van de gemeente. Voor een echtpaar is dit honderd euro, voor een alleenstaande ouder negentig en voor alleenstaanden zeventig euro.

De koopkrachttegemoetkoming is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 110 procent van de toepasselijke bijstandsnorm. Voor iemand ouder dan 21 jaar en nog niet gepensioneerd, is dit bijvoorbeeld 994,46 euro als alleenstaande, 1.278,60 euro als alleenstaande ouder en 1.420,67 euro als gehuwde.

Mensen met een gemeentelijke uitkering (WWB, IOAW of IOAZ) hoeven niets te doen. Zij ontvangen in november een brief met het bedrag en krijgen dit automatisch overgemaakt.

Anderen kunnen vanaf 14 november een aanvraagformulier vinden op www.duiven.nl of op www.loketwwz.info . Het formulier met bewijsstukken moet vóór 15 december binnen zijn bij de gemeente. Mensen die willen weten of ze in aanmerking komen voor de tegemoetkoming kunnen kijken op www.laaginkomen.nl .

Het kabinet wil de ongewenste inkomenseffecten voor mensen met een laag inkomen compenseren, omdat is gebleken dat hun koopkrachtontwikkeling is achtergebleven bij die van andere inkomensgroepen. Daarom is de Wet koopkrachttegemoetkoming lage inkomens vorige maand in werking getreden.

Gedichten en foto's ontmoeten elkaar in Didam

Foto: Constant van Bommel

DIDAM - Een Didamse huisvrouw Joke (68) met als hobby dichten, heeft als kroon op haar werk een gedichten/fotoalbum uitgebracht. Niets bijzonders zou je denken. Maar de totstandkoming kun je wel uniek noemen.

Op facebook kwam ze prachtige natuurfoto's tegen van een Limburgse amateurfotograaf Constant (43). Spontaan kwamen combinaties bij haar op; gedicht bij de foto en andersom.

Na ontelbare mailberichten over en weer, hebben vele gedichten hun foto's 'ontmoet' en andersom en dat allemaal alleen via internet. Er volgde pas na lange tijd een ontmoeting tussen de twee makers, waarna de stoutste verwachtingen van beiden: een bundel uitgeven, gestalte zou krijgen.

Nu is, tot grote trots van beiden, het album 'Ontmoeting' uitgegeven bij de Arnhemse uitgeverij Aquazz. Met als prachtig resultaat; echt iets moois, om steeds terug te pakken en/of cadeau te geven. En is er samenwerking tussen de zaak 'Lekkers Vlaaien en Chocolaterie' in Didam en Joke om de bundel onder de aandacht te brengen door via een stempelactie bij 'Lekkers' twee bundels, samen met twee halve vlaaien, te verloten. Dit alles op vrijdagmiddag 12 december in de zaak op het O.L.Vrouweplein in Didam.

Joke zal dan aanwezig zijn om de gewonnen prijzen uit te reiken en te signeren. Ook zal er een aantal bundels voor de verkoop aanwezig zijn, die naar wens elk van een persoonlijk bericht kan worden voorzien.

Jaarlijks etentje van VVV Doesburg

DOESBURG - Zondagavond 9 november was er weer het jaarlijks terugkerende etentje van de VVV Doesburg met bestuur, vaste kracht en alle vrijwillig(st)ers met eventuele partners. Dit keer kreeg het etentje een bijzonder tintje.

Nadat iedereen bij binnenkomst verwelkomd was en voorzien was van een drankje, hield de voorzitter Robert Leemhuis zijn praatje. Vervolgens riep de voorzitter stadsgids Paula Hei bij zich. Paula had onlangs aangegeven te willen stoppen nadat zij 45 jaar met heel veel plezier vele groepen mensen door de prachtige historische binnenstad had rondgeleid.

Dit wilde de VVV niet zomaar voorbij laten gaan en vervolgens is Paula door het bestuur in het zonnetje gezet! Geruime tijd geleden is Paula al een keer gehuldigd omdat zij meer dan duizend wandelingen had gedaan, waarvoor zij toen een oorkonde heeft ontvangen. Dit keer heeft zij als cadeau een totaal verzorgd diner voor twee ontvangen en om het geheel compleet te maken kreeg zij er nog een prachtige bos bloemen bij.

Dacht de voorzitter daarna lekker te kunnen gaan genieten van het buffet, stond ook de voorzitter nog een verrassing te wachten. Robert Leemhuis werd in het zonnetje gezet aangezien hij sinds veertig jaar met veel plezier verbonden is aan de VVV Doesburg.

Vervolgens heeft de hele groep met aanhang genoten van een heerlijk buffet bij restaurant De Bonte Hond in Doesburg met op de achtergrond muziek van het StarDust Duo.

Filmconcert DES Nieuw-Dijk

NIEUW-DIJK - Zondag 30 november geeft fanfare DES een najaarsconcert in de zaal van Steak'm. Het concert staat in het teken van filmmuziek.

De muziek uit films zoals Out of Africa, Skyfall, Jesus Christ Superstar en Floris zullen op een bijzondere manier gebracht worden. Maanden van voorbereidingen hebben een concert opgeleverd dat zeer de moeite waard is. Zeker anders dan andere concerten die men van DES gewend bent. Geef uw oren en ogen de kost en kom genieten van dit optreden.

Ook de slagwerkgroep van DES zal een aantal nummers ten gehore brengen. Toegang tot het concert dat om 19.30 uur begint, is gratis,.

Tentoonstelling vogelverenigingen

DOESBURG - Vogelvereniging Vogelvrienden uit Doesburg verzorgt dit jaar een regio-tentoonstelling met negen zusterverenigingen van de regio Rijn en IJssel.

De show wordt gehouden bij tuincentrum Bloemendaal aan de Rijksweg 14 in Drempt. Er zullen vogels aanwezig zijn verschillende pluimage. Er zullen tussen de vier- tot vijfhonderd vogels op deze tentoonstelling zijn.
De show is geopend op vrijdag 28 november van 10.00 tot 21.00 uur, zaterdag 29 november van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 30 november van 10.00 tot 17.00 uur.

Het dak eraf in Het Huis van Droo...

DUIVEN - Sinterklaas en zijn Pieten staan alweer te trappelen om de Duivense daken te gaan beklimmen, maar voordat het zover is organiseren de wijkraad Duiven Oud-Zuid en Welling Catering op 26 november voor alle kinderen het gratis 'sinterklaas schoentje maken' bij buurtlounge Het huis van Droo. Alle kinderen van drie tot tien jaar zijn welkom tussen 14.00 en 16.30 uur.

Op zaterdag 29 november tussen 14.00 en 15.00 kunnen de zelfgemaakte schoentjes gevuld met wat lekkers weer worden opgehaald en om 15.00 start de gezellige 'Sinterklaas-kinderbingo' met leuke prijzen (deelname is geheel kosteloos).

Aansluitend wordt er zaterdagavond vanaf 20.00 een geheel Hollandse avond gehouden! Met echte Hollandse hapjes & natuurlijk Hollandse muziek mag het dak eraf bij buurtlounge Het huis van Droo

Het huis van Droo ligt aan de Fuutstraat 42 in Duiven.

Volle zaal bij Nieuw Leven

ANGERLO - Op zaterdag 15 november vond de uitvoering van Muziekvereniging Nieuw Leven plaats. Gast speaker Ton Nijenhuis nam het publiek mee op reis op het schip. Met allerlei prachtige woordspelingen maakte hij een mooi geheel van het programma.

Het spits werd afgebeten door de slagwerkgroep onder leiding van Edwin Rosmulder. Zij lieten op allemaal verschillende slagwerkinstrumenten horen wat ze al in hun mars hebben.

Daarna volgde het orkest. Onder leiding van dirigent Ruud Lanters liet het orkest horen waarom zij in Zutphen tijdens het Hanzefestival, met een score van ruim 83 punten, een keurige beoordeling hebben gekregen.

Voor de pauze mochten ook de blokfluitgroepen laten horen wat zij de afgelopen periode geleerd hadden van instructeur Joep Oisterwijk. Meespelend met een cd klonk het al heel keurig!
Na de pauze was het de beurt aan het aspirantenorkest dat voor de gelegenheid onder leiding stond van Ruud Lanters. Ook zij presenteerden zichzelf op een prima wijze.
Het orkest sloot het muzikale deel van de avond af met een aantal luchtig in het gehoor liggende nummers.
Ook was er nog een jubilaris deze avond. Saxofonist Alfons Staring werd gehuldigd voor zijn 12,5 jarig lidmaatschap. Na een toespraak door voorzitter Bennie Hesselink mocht wethouder Albers het bijbehorende speldje opspelden. Ook kreeg hij een certificaat overhandigd.

Al met al een prima gevulde gezellige avond in dorpshuis De Meent. Meer info staat op www.nieuwleven-angerlo.nl.

Uut de Klei Festival

Foto: Debby Watulingas

BABBERICH - 'Uut de Klei' is de naam van het Liemerse streektaalfestival dat in 2014 z'n tweede editie beleeft. "Streektaal, is dat niet iets met klompendans?" Nou, nee hoor! Verwacht singer-songwriter, rootsmuziek en gewoon prachtige liedjes, maar dan gezongen in dialect.

Liefst vijf Liemerse en Achterhoekse streektaal-acts zullen optreden, geheel akoestisch. De optredende muzikanten zijn Mulder & Van Gorkum, De Boetners, Serge Epskamp, Ben Lukassen en Henry Welling. Zorg da'j d'r bi-j bun, da' wil je niet missen! Henry Welling is de man van de bluesy muziek. Maar zoals Henry zelf zegt: "Blues is happy music!"

De Boetners uit 's-Heerenberg gaan als een speer. Hun liedje "Goa je met (noar mien)" kwam in een klap binnen op nummer 10 in de Gelderse top 100! Ben Lukassen is met gemak een van de beste singer-songwriters van Nederland. Zijn poëtische beschouwingen verwerkt hij in prachtige liedjes.

Serge Epskamp maakte in de DRU-fabriek te Ulft een overweldigende indruk tijdens het streektaalfestival 'Plat Gespöld'. Luister naar zijn cd 'Oer' en je bent verslaafd aan zijn liedjes en zijn stem.

De muziek van Paul Mulder en Frans van Gorkum varieert van uitbundig naar ingetogen, van humoristisch tot ernstig, maar het is altijd 1honderd procent Mulder & Van Gorkum.

Het festival is zaterdag 29 november in 't Centrum Reijmer, Dorpsstraat 78 in Babberich. De zaal is open om 19.00, de start om 20.00 uur. Kaarten kosten tien euro in de voorverkoop: bij 't Centrum Reijmer of via www.uutdeklei.nl. Aan de deur (indien voorradig) kosten ze 12,50 euro.

Optreden Seanma in Huize Vredenburg in Westervoort

WESTERVOORT - Seanma brengt zondag 7 december in Huize Vredenburg in Westervoort Keltische liederen ten gehore, van het droevige treurlied tot het vrolijke drinklied, van muziek uit Galicië (Noordwest Spanje) tot Texas, van oude melodieën (uit 1603 en daarvoor zelfs) tot kersverse moderne composities. Aanvang 14.00 uur. Entree is gratis.

Seanma is een oud-Keltisch woord dat 'muziek' of 'muzikant' betekent. De vier muzikanten spelen op instrumenten die voor deze muziek veel gebruikt worden zoals uilleann pipes, viool, bouzouki, concertina, gitaar, fluit, etc.

De band bestaat uit: Jos Thoonsen (Nijmegen) - viool, altviool; Kees van de Sande (Nuenen) - bouzouki, gitaar, mandoline; Willem Elbers (Nijmegen) - uilleann pipes, low whistle, 5 string banjo; Henk van Aalten (Westervoort) - concertina, tin whistle.

De muzikanten kennen elkaar van diverse sessies (Ierse, Schotse muziek) die regelmatig gehouden worden in plaatsen als Nuenen, Hilvarenbeek, Wageningen, 's Heerenbergh, et cetera.

Al enkele jaren komen de muzikanten wekelijks bij elkaar om samen muziek te maken en nieuwe tunes uit te wisselen. Dit vrijblijvende gebeuren werd serieuzer toen in 2011 besloten werd om als groep op te gaan treden. Dit heeft geleid tot meer verdieping in de muziek en ook in het verhaal achter de muziek. Kortom reden genoeg om met Seanma op avontuur te gaan in het land van de Keltische muziek!

Sponsor bedankt

DUIVEN - Heren 1 van HV Duiven wordt gesponsord door Jodeco Glass, Palm Groessen en Heebing belastingadviseurs.

Staand van links naar rechts: sponsor Jeroen Blaauw van Jodecoglass, Martijn van Wely, Ron Nieuwkoop, Niels Ouwehand, Rik Snel, Jeroen Geessinck, Bas van den Berg, Erik van der Aa, Wouter Brouwer, sponsor Gunther Palm. Knielend: sponsor Carlo Heebing, Bjorn Wanink, Glenn Verheijen, Tom Badart, Paul van den Berg.

Expositie Foto-Art Westervoort groot succes

WESTERVOORT – Vrijdagavond 7 november is de foto-art expositie van grafisch ontwerper/beeldend kunstenares Mendy van Diek geopend in Huize Vredenburg en de Bibliotheek in Westervoort.

De officiële opening van de expositie afgelopen vrijdagavond was een groot succes. Zo'n honderd genodigden kwamen de tentoonstelling bekijken en waren razend enthousiast over de foto-art werken. Tevens was er een muzikale omlijsting van nieuw talent Nina & The Flatcaps die op 22 november mee doen met 'Wauw wat een talent in concert' in Kulturhus De Nieuwhof.

Elk werk is een sensatie voor het oog en een ware ontdekkingsreis op zich. U zult zich afvragen hoeveel digitale foto's er verwerkt zijn in één werk, u ziet namelijk telkens weer iets nieuws. Mendy van Diek haalt inspiratie uit mensen, gezichten, industriële gebouwen, mystieke sferen, chaos, orde, typografie en kunst. Compositie, contrast, kleurgebruik en sfeer spelen hierbij een belangrijke rol. Alle werken zijn in hoge kwaliteit op acrylglas geprint.

Wilt u de expositie zelf komen bekijken? Dan kan dat tot 30 november elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur in Huize Vredenburg waar het grootste gedeelte van de foto-art collectie tentoongesteld is. Wanneer u nog 8 andere foto-art werken van Mendy van Diek wilt bekijken, dan kan dat in de bibliotheek tijdens de openingstijden die te vinden zijn op www.liemersebibliotheken.nl. Tevens vindt u op beide locaties het stuk 'Dutch', dat een nominatie heeft ontvangen voor de 'Gelderlander Kunstprijs 2014'. Iedereen is welkom, van jong tot oud en de toegang is gratis. Meer info staat op www.mendyvandiek.nl.

Kampioensbakker bezoekt Vrouwen van Nu

ANGERLO - Het bakkersvak zit Paul Berntsen uit Didam in het bloed. Hij vormt al de vijfde generatie bakkers binnen de familie.

Na zijn bakkersopleiding deed hij op uiteenlopende plaatsen ervaring op met het vak om in 1992 een bakkerij in Didam over te nemen. Binnen de kortste keren werd hij uitgeroepen tot 'Kampioen van Nederland' en in 2006 werd zijn winkel uitgeroepen tot 'Bakkerij van Het Jaar'. Sindsdien noemt Paul Berntsen zich met recht 'Kampioensbakker'.

Dat je niet zomaar Kampioensbakker wordt en wat je daar allemaal voor moet doen vertelt Paul op een leuke wijze. Natuurlijk heeft hij het een en ander meegenomen om te laten zien, maar uiteraard ook om te laten proeven.

Na de pauze vertelt Paul over zijn producten. Wat zit er wel en juist niet in brood, welke soorten brood kennen wij en waar is de meeste vraag naar, waarom is het ene brood lichtbruin en het ander donker en... wie weet welke vragen er nog meer beantwoord kunnen worden. Na afloop kan er een tasje gekocht worden met allerlei lekkernijen.

De avond is alleen toegankelijk voor de leden en begint om 19.45 uur in De Meent in Angerlo op donderdag 27 november.

Weggeefhoek Duiven in dienst van Sinterklaas

Initiatiefneemster Esther van IJs van Weggeefhoek Duiven heeft zich het lot aangetrokken van vele kinderen met ouders met een laag inkomen.

In deze dure maanden worden juist deze kinderen geconfronteerd met het vaak moeilijke financiële bestaan van hun ouders. Doordat de weggeefhoek het hele jaar door spelletjes, knuffelberen en ander soort speelgoed aangeboden heeft gekregen, hebben zij nu de kans om deze cadeaus weg te geven aan hen die het zo hard nodig hebben.

Ruim 700 cadeaus worden belangeloos weggegeven aan kinderen in Duiven, Westervoort, Zevenaar, Arnhem, Velp en Rheden.

Als Sinterklaas weer naar Spanje is, zet de weggeefhoek zich in om ook net zo veel kerstcadeaus beschikbaar te stellen.

Diverse activiteiten bij Het Musiater

ZEVENAAR - Hieronder volgt een aantal activiteiten in Het Musiater.

Javier Guzman 'Absurd Verlicht'. Zes adembenemende avondvullende programma`s achterlatend, is dit zijn zinderende zevende. De cirkel is rond, het verleden geweest. Is de jacht op `t nieuwe, verfrissende al beslecht? Is alles al van alle kanten belicht? Welnee, dat zou absurd zijn! Guzman is nog maar net begonnen. (Woensdag 26 november, aanvang 20.15 uur, prijs twintig euro, excl.usief consumptie).

Toneelvereniging UDI: 'Ontkoppeling' van Neil Simon. Dit seizoen brengt Toneelvereniging UDI de damesversie van 'Ontkoppeld' van 'The King Of Comedy'; Neil Simon. Zes vriendinnen komen in het appartement van één van hen, Olive Madison, bijeen voor hun wekelijkse avondje Triviant. Als de echtgenoot van Olive's vriendin Florence Unger een streep onder hun huwelijk zet, nodigt Olive haar uit om bij haar in te trekken. Maar terwijl Olive een relaxte, nonchalante sloddervos is, is Florence daarentegen een neurotische, hypochrondische, van orde en netheid bezeten pietlut. De twee tegenpolen vormen een onwaarschijnlijk koppel, waarbinnen de spanningen vaak hoog oplopen en een escalatie onvermijdelijk is... (Zaterdag 29 november, aanvang 20.15 uur, prijs exclusief consumptie elf euro).

Het Musiate ligt aan de Bommersheufsestraat 62; info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl. telefoon 0316 524477. Reserveren is ook mogelijk via de website: www.hetmusiater.nl.

Rode kruis houdt verkoop en verloting in de Pelgromhof

ZEVENAAR - Op vrijdag 28 november wordt er in verzorgingshuis Pelgromhof in Zevenaar een verkoop van unieke, handgemaakte artikelen gehouden, die gemaakt zijn door de deelnemers van de groep die daar wekelijks bijeenkomt.

Tevens zal er een verloting worden gehouden met prijzen van dezelfde unieke artikelen. De verkoop is van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over de wekelijkse bijeenkomsten staat op www.rodekruis.nl/liemers-oost.

Sint komt naar Pannerden

PANNERDEN - Op zondag 23 november zal Sinterklaas en een stoet van vrolijke pieten Pannerden bezoeken. Om 14.00 uur meert hij met zijn stoomboot aan op de Veerdam bij de pont naar Doornenburg, volgeladen met cadeautjes en snoepgoed. Kinderen en ouders kunnen zich om 13.30 uur verzamelen op het dorpsplein om vervolgens in optocht naar de Veerdam te lopen.

Sinterklaas zal tijdens de intocht op zijn trouwe paard Americo en met een feestelijke stoet kinderen en ouders door het dorp rijden. De harmonie zorgt voor de vrolijke noot en ook de volledige schutterij is weer van de partij.

Na hartelijk welkom geheten door het Sintcomité zullen de vendeliers Sinterklaas en zijn pieten op het dorpsplein de traditionele vendelhulde brengen.

Hierna is iedereen welkom in het schuttersgebouw waar Sinterklaas en zijn pieten nog een uurtje samen met de kinderen een gezellig feestje bouwen en zich laten verrassen door de optredens die door de kinderen van basisschool 't Scathe verzorgd worden. Natuurlijk hebben de pieten ook weer een verrassing in petto voor Sinterklaas. Na afloop van dit geweldige feest zal er aan de kinderen iets lekkers uitgedeeld worden.

Diabetes en manier van leven

ZEVENAAR - Op woensdagavond 26 november is er een informatieavond in Ziekenhuis Zevenaar over diabetes en de aanpassingen die nodig zijn om daarmee te leven.

De aanvang is 19:30 in het personeelsrestaurant van Ziekenhuis Zevenaar, Hunneveldweg 14. Aad Buitendijk, voorlichter van Diabetes Vereniging Nederland zal de presentatie verzorgen. Vanaf 19:00 uur is er een gratis kopje koffie.

Vrijwilligers van DVN Arnhem organiseren regelmatig activiteiten en themaavonden voor leden en niet-leden. Doel is het bevorderen van kennis en levensstijl, en om contacten te stimuleren. De vrijwilligers van Diabetesvereniging Nederland organiseren regelmatig een bewegingsactiviteit speciaal gericht op mensen met diabetes.

Viering vijfentwintigjarig bestaan Musiater

ZEVENAAR - Het is feest, Het Musiater bestaat dit seizoen vijfentwintig jaar! En om dit met alle (bovenbouw) basisschoolleerlingen van Zevenaar te vieren gaan wij een heuse wedstrijd houden. Zevenaar's got Talent!

Dus ben jij een talentvolle zanger, paaldanser, goochelaar, acrobaat, muzikant of kun je een andere spannende act? Begin dan nu met oefenen! De grote finale van Zevenaar's got Talent zal op zondag 15 maart plaatsvinden in
Het Musiater.

De winnende act krijgt naast de roem een muziekworkshop naar keuze aangeboden voor de hele klas! In januari is er meer informatie, via school en www.hetmusiater.nl.

"Mocht je vragen hebben dan kun je contact opnemen met Het Musiater met Tessa de Jong (0316 529841)."

Grote vogelshow van Ons genoegen in Didam

DIDAM - Vogelvereniging Ons Genoegen houdt op zaterdag 22 en zondag 23 november een vogeltentoonstelling. Voor deze show hebben 35 leden 380 eigen gekweekte vogels ingezonden.

Deze zullen door zes keurmeesters worden gekeurd op kleur, vorm en tekening. De vogels zijn onder verdeeld in verschillende categorièen zoals kleur- en postuurkanaries, Australische en Afrikaanse prachtvinken, Europese cultuurvogels( vink, putters enzovoort.) hybriden, parkieten .=en grote parkieten.

Tijdens de show is er een verkoopklasse voor de vogels en een tombola met mooie prijzen aanwezig. De tentoonstelling wordt gehouden in zalenverhuur Luiking aan de Van Voorstweg 1 in Greffelkamp-Didam.

De tentoonstelling is geopend op zaterdag 22 november van 10.00 tot 20.00 uur en op zondag 23 november van 10.00 tot 17.00 uur.

Sinterklaas bij SDZZ

ZEVENAAR - Vanaf half november is Sinterklaas weer in het land, en ondanks alle drukke werkzaamheden in de maand november en december, heeft de Sint ook dit jaar weer even de tijd om samen met zijn Pieten naar voetbal vereniging SDZZ te komen.

Op vrijdagmiddag 28 november zullen de Sint en zijn pieten vanaf half vijf tot zes uur een bezoekje brengen aan het clubhuis van SDZZ op sportpark de Griethse Poort aan de Doesburgseweg 14 in Zevenaar .

Het zal vast heel erg gezellig worden in de kantine van het clubhuis en zullen de jeugd-leden, ouders, zusjes ,en broertjes, en vriendjes, en vriendinnetjes tot en met tien jaar bij het Sinterklaasfeest aanwezig zijn om dit te vieren.

Minder betalen voor méér zorgverzekering

DUIVEN - De gemeente Duiven biedt, samen met zorgverzekeraar Menzis, een goed en betaalbaar zorgverzekeringspakket voor mensen met een laag inkomen en een hoge zorgvraag. Hoe meer zorg iemand nodig heeft, hoe uitgebreider het pakket en hoe meer de gemeente mee betaalt.

Er zijn extra vergoedingen voor brillen, contactlenzen, tandartskosten, hulpmiddelen, diverse therapieën en kraamzorg. Stuk voor stuk hoge kosten, waarvoor inwoners dankzij de aanvullende verzekering van de gemeente goed verzekerd zijn.

Zorg is belangrijk, maar ook duur. Daarom betaalde de Rijksoverheid mee aan zorgkosten voor mensen die extra veel gebruik maken van zorg. Deze mensen kregen tot 1 januari 2014 automatisch geld op hun rekening gestort via de Wet Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Hiermee is de Rijksoverheid gestopt. Daarvoor in de plaats krijgen gemeenten extra geld van het Rijk, maar wel met een flinke bezuiniging. De gemeente Duiven heeft ervoor gekozen om dit geld te gebruiken om mee te betalen aan de premie van de collectieve zorgverzekering van Menzis.

Vanaf 19 november start de voorlichtingscampagne over de collectieve zorgverzekering. Vanaf die datum worden inwoners geïnformeerd over de verschillende pakketten en over de overstapmogelijkheden.

Prijswinnaars vogelvereniging Witropaka in Duiven

DUIVEN - Na een gezellige drukke en vooral een mooie tentoonstelling zijn er natuurlijk ook prijswinnaars en kampioenen.

Dat zijn: Kanarie Lipochroom B.Pleiter met 92 pnt: Kanarie Melanine W Roelofse met 92 pnt: Kanarie Vorm en Houding: B Knuman met 93 pnt: Kanarie Gekuifd en Ongekuifd B Elsman met 92+ pnt: Zebravinken H J Evers met 91 pnt: Japanse meeuwen G van Diek met 91 pnt: Prachtvinken H J Evers met 92 pnt: Gould amandine J Michiels met 92 pnt: Overige tropen J Wemmers met 92 pnt: Wildzang G.Keultjes met 90 pnt: Grasparkieten M Dibbets met 91 pnt: Forpussen J.Stoop met 92 pnt: Bourkes R Nijland met 92 pnt: Grote Parkieten H Verlangen met 91 pnt: Beste OK vogel J Wemmers met 91 pnt: Australische Prachtvinken Goud Zilver en Brons J Stoop met 93-92+ en 92 pnt: Stammen Kampioen F Hendriks met 368 pnt: Stellen Kampioen J.Stoop met 185 pnt:.                        

De bijzondere tijd van Advent

LOBITH - Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest. De tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus worden verwacht. De werkgroep ´Actief en Spiritueel Verbonden´ wil deze tijd van afwachting actief aandacht geven en organiseert vier wandelingen.

De eerste tocht is op zaterdag 29 november en start om 14.00 uur in de kerk van Lobith met een bezinningsmoment. Aansluitend wordt er maximaal tien kilometer gewandeld met onderweg één moment van bezinning. Om 16.30 uur wordt de tocht in de kerk van Lobith afgesloten met een vesperviering.

Op zaterdag 6 december start de tweede wandeling om 14.00 uur vanuit de kerk in Pannerden. De derde wandeling staat gepland op zaterdag 13 december vanaf Herwen en de vierde op zaterdag 20 december vanuit Spijk. Alle wandelingen hebben een gelijk programma.
Wilt u niet wandelen, maar wel graag bij de vesperviering aanwezig zijn dan bent u welkom op deze zaterdagen om 16.30 uur in de kerk van genoemde locatie. U hoeft zich noch voor de wandeling, noch voor de viering aan te melden.

Voor meer kunnen geïnteresseerden telefonisch contact opnemen met het centraal secretariaat van de Sint Willibrordusparochie, dat bereikbaar is op maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 15.00 uur via 0316 523468. Op vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur. Een e-mail bericht sturen naar secretariaat@sint-willibrordusparochie.nl kan ook.

Onbeperkt volleyballen?

WESTERVOORT - Bij Actief '81, dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort geldt de regel, dat je vanaf elf euro per maand onbeperkt recreatief mag volleyballen op de maandag, dinsdag en woensdagavond.

Zowel in De Nieuwhof (van 21.00 tot 22.30 op maandag, van 19.30 tot 22.30 uur op dinsdag) als in Sports Planet De Pals (van 20.30 tot 22.30 uur) spelen diverse groepen samen een heerlijk potje volleybal onder leiding van een vaste trainer. Maandags is er een gemengde groep, dinsdag ook met vanaf 21.00 uur een herengroep en op de woensdag zijn meerdere groepen 'Actief'.

En nu heeft Actief '81 een actie zodat u tot de Kerst elk van die avonden de gelegenheid krijgt om onbeperkt gratis mee te spelen of te trainen. Dat geldt sowieso al voor de circa honderd leden die Actief '81 rijk is. "En wordt u in deze periode lid, ontvangt u een heuse kerstster."

Proef de sfeer in de Pals of De Nieuwhof waar op verschillende niveaus wordt gespeeld. Schuif aan in het veld met gemengde teams, in de heren- of damescompetitie, kom snuffelen bij de herenrecreanten of de gemengde groepen, die ook mee doen in de recreantencompetitie in Pannerden of zoek aansluiting bij een van de damesteams. Met name het competitieteam dames 1 (derde klasse, liefst middenaanvalsters) en de maandagavond groep kan versterking gebruiken, maar in elke groep word je uiteraard welkom geheten!

Meer weten over Actief '81 staat op www.actief81.nl of mail ervoor naar secretariaat@actief81.nl.

Vierde Judokwai Fred Schilder judotoernooi

ZEVENAAR - Onder grote belangstelling werd op zaterdag 15 november in Cordia Sportswold het vierde JFS judotoernooi gehouden.

Er werd door 120 judoka's enthousiast en sportief gestreden op de ereplaatsen. Tussendoor werden er fraaie judodemonstraties gegeven door de dangraad judoka's.

Voor Judokwai Fred Schilder behaalden de volgende judoka's prijzen:

Eerste prijs voor: Nick Jansen, Dico Bosman, Luuk Sterk, Sam Maeyer, Lina Willemsen, Demi v.Beukering.

Tweede prijs voor: Louk Ploum, Julius Smit, Tristan Boxstart, Kai Vastbinder, Maarten Bosman, Sem Moens, Tijn v.Essen, Jay Dean Wien, Luke Ewes, Coen Lenting, Evy Rasker, Lieke Kool, Meike Zwier.

Derde prijs voor: Mo Neervoort, Pepijn Bos, Rens Polman, Jelle Timmermans, Jordy Meijer, Deron v.Mueren, Matz Cajada Vargues, Vincent Nienhuis, Chanelle Duis, Lana Damen.

Aanmoedigingsprijzen voor: Isolde Claus,Jorg Jagers, Bowi Göbel, Floris Grobben, Sam Post.

Rabobank Graafschap-Midden ondersteunt minipupillen Sportclub Doesburg

DOESBURG - De sponsorcommissie van Sportclub Doesburg heeft een tijdje geleden een sponsoraanvraag ingediend bij de Rabobank Graafschap-Midden. Het betrof hier de financiële ondersteuning van onze mini pupillen.

De minipupillen (vier- tot zesjarigen) vormen binnen het jeugdbeleidsplan van Sportclub Doesburg een speerpunt en betekent continuïteit voor de club. Sinds de laatste vier jaar besteedt Sportclub Doesburg met succes extra aandacht aan de minipupillen.

Met plezier spelen is voor deze kinderen het allerbelangrijkste. "Wij willen vooral dat de minipupillen zich lekker voelen in hun voetbalshirt en dat ze een langdurige band krijgen met de club."

Door het succes van de minipupillen heeft Sportclub Doesburg de afgelopen jaren een mooie doorstroming binnen de jeugd richting de hogere leeftijdscategorieën. Hierdoor komen er steeds meer elftallen in de leeftijdscategorie van zes tot acht jaar en tien tot twaalf jaar.

Het is daarom zeer belangrijk dat we aan de onderbouw ieder jaar weer nieuwe leden er bij krijgen en dit kun je alleen bereiken door deze kinderen leuke trainingen te geven met goede materialen en opgeleide enthousiaste trainers. Hiervoor zijn financiële middelen meer dan welkom.

Dinsdagavond 4 november mocht de sponsorcommissie een presentatie over de minipupillen verzorgen op het hoofdkantoor van Rabobank Graafschap-Midden in Doetinchem. "Na deze presentatie zijn we voor de sponsoraanvraag beloond met een cheque van liefst 1.500 euro.

Met dit geldbedrag kan de club de komende tijd zaken financieren waaronder een trainingscursus bij de KNVB voor de jeugdtrainers en goede materialen zoals ballen, kleding en doeltjes.

Sportclub Doesburg is de Rabobank Graafschap-Midden dankbaar dat zij de talenten van de club hiervoor financieel wil steunen.

Nieuw bestuur KBO Groessen

GROESSEN - De bestuursverkiezing van KBO Groessen was op 28 oktober in zaal Kandia bij zaal Gieling Groessen. Reden voor deze bijeenkomst was het kiezen van een nieuwe voorzitter plus een geheel nieuw bestuur. En zaal Kandia was nodig, want de leden waren in grote getale aanwezig.

67 mensen waren aanwezig en nog 10 stemmen werden bij volmacht uitgebracht. In de eerste ronde werd gestemd 'ja' of 'nee' voor Sjef Holland als voorzitter. Met een overweldigende meerderheid werd hij gekozen. Met de tweede ronde is het nieuwe bestuur gekozen. De verdeling van de taken voor ieder moet nog gebeuren, maar KBO Groessen heeft nu een ploeg die geheel uit dorpelingen bestaat. Kortom, een sterke ploeg, waar we veel van verwachten!

Wyborgh pakt feestelijk uit

WESTERVOORT - In winkelcentrum De Wyborgh in Westervoort zijn twee unieke bezienswaardigheden: het Sinterklaashuis (waar Sint ook echt komt logeren!) en kleurrijke sieraden met miniatuurschilderijtjes van Jeanne Melchels.


Sinterklaas heeft gevraagd of hij tijdens zijn verblijf in Nederland mag komen logeren in Westervoort. Winkelcentrum De Wyborgh was erg vereerd met deze vraag en besloot daarom een speciaal Sinterklaashuis te bouwen in de voormalige winkel van Globe-reisbureau. Om dit Sinterklaashuis te versieren kunnen alle kinderen een mooie tekening maken. Deze tekeningen (met naam, leeftijd en telefoonnummer) konden worden ingeleverd bij De Goudreinet tot 15 november. De tekeningen worden opgehangen in het Sinterklaashuis en zijn vanaf 17 november te bekijken. De mooiste tekeningen worden beloond met leuke prijzen!

De Wyborgh krijgt extra kleur met miniatuurschilderijtjes. In twee etalages (naast het Sinterklaashuis en tegenover de Lidl) hangen grote posters van sieraden met piepkleine olieverfschilderijtjes. Het schilderen van miniaturen voor sieraden (zoals een portret in een medaillon) is een oud ambacht dat door bijna niemand in Nederland meer wordt uitgeoefend. Jeanne Melchels uit Westervoort blaast dit oude ambacht nieuw leven in. Niet met ouderwetse portretten, maar met kleurrijke kolibries en mysterieuze zeepaardjes. De sieraden zijn te koop via www.jeanne-miniatuur-schilderij.nl.

Filmhuis: Mini in Italië; stoomboot uit Spanje

ZEVENAAR – Rob zoekt een manier om aan zijn gezinsleven te ontsnappen en Steve probeert weg te komen van zijn werk. Samen ondernemen ze een trip in een Mini Cooper naar Italië.

Het zoete leven lonkt, mooie maaltijden, prachtige landschappen, eindeloze discussies en imitaties van beroemdheden. Voor de krant reizen de twee komieken van Ligurië, via Toscane, Rome en Amalfi, naar Capri, en treden in de voetsporen van de dichters Byron en Shelley. Ze doen zes plaatsen aan om zes maaltijden te proeven, al doende koeterwalend over poëzie, muziek, liefde en culinair genot. 'The trip to Italy', vanaf donderdag 20 november 14:30 en 20:15 uur.

In de avontuurlijke film 'Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring' zit Sinterklaas met de handen in het haar. De brieven stapelen zich op en de pakjeslijst wordt steeds langer. Hoe moet hij nu in één avond alles bezorgen bij alle lieve kinderen? Wanneer Diego op het idee komt om de Kerstman om hulp te vragen, gaan ze samen met Stuntelpiet en de kinderen Max en Anna op weg naar de Noordpool. Het plan lijkt op rolletjes te lopen tot twee ontsnapte boeven roet in het eten gooien. Vanaf zondag 23 november 11:00 en 14:30 uur.

Omdat de maand van Nederland Leest op zijn einde loopt, draait de film 'Een vlucht regenwulpen' uit 1981 vanaf maandag 24 november 20.15 uur in Filmhuis Zevenaar. Met Jeroen Krabbé in een dubbelrol. Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl of 0316 344250.

Eerste Heilige Communie

DUIVEN - In de parochie HH Vier Evangelisten gaan de voorbereidingen beginnen voor de eerste H. Communie. "Als parochie willen we de ouders/verzorgers graag ondersteunen bij de geloofsopvoeding onder andere door de viering van de eerste H. Communie en de voorbereiding daarop te organiseren."

Daarom zijn er voor de kinderen bijeenkomsten waarop het project behandeld zal worden. Ook worden de kinderen met hun ouders/verzorgers enkele keren samen verwacht . De data van de grote dag van de eerste H.Communie is in Duiven op zondag 12 april, in Groessen/Loo en Westervoort op zondag 19 april.

Natuurlijk moet een kind gedoopt zijn om de eerste H.Communie te kunnen ontvangen. Eventueel kan de doop plaatsvinden tijdens het voorbereidingstraject op de eerste H.Communie.

"Mocht u belangstelling hebben dan kunt u voor meer informatie en een aanmeldingsformulier terecht bij het Centraal Secretariaat van de parochie, telefoon 0316 285650 (elke werkdag tussen 09.00 en12.00 uur) of via email: communie@4evangelisten.nl.

Horeca met oud & nieuw tot vijf uur open

ZEVENAAR - Ook de komende jaarwisseling mag de horeca in de gemeente Zevenaar tot vijf uur open blijven. De burgemeester heeft opnieuw besloten de sluitingstijd met oud & nieuw te verlengen tot vijf uur. Normaal gesproken moeten horecabedrijven om twee of uiterlijk drie uur de deuren sluiten.

De evaluatie van voorgaande jaarwisselingen laat een positief beeld zien. Naast de inzet van voldoende politie rond dit tijdstip, wordt ook voorkomen dat horecabedrijven non-stop open kunnen blijven.

Om ervoor te zorgen dat de afloop rustig verloopt, gelden tijdens het laatste half uur enkele beperkingen. Zo mogen horecazaken die geen alcohol verkopen na half vijf geen consumpties meer verstrekken. Horecazaken die wel alcohol schenken, moeten voor kwart voor vijf de laatste consumptie hebben verkocht. Ook is het verplicht vanaf half vijf de muziek zachter te zetten en de lichten aan te doen.

De regels gelden zowel voor de horeca als voor evenementen tijdens de jaarwisseling.

De agenda van Sinterklaas

ZEVENAAR - Het Liemers Museum is ingericht in de sfeer van het Sinterklaasfeest. Op de middagen dat er workshops zijn, is Sint met enige Pieten zelf aanwezig.

Op elke workshopmiddag is de entree voor kinderen ouder dan twee jaar en volwassenen twee euro. De workshops worden gegeven van 14.30 tot 16.00 uur. Opgave voor deelname kan via de website of telefoon.

Op 22 november is de workshop klomp versieren en bij de kachel in het museum zetten (kost inclusief entree 7,50 euro). Verder op de foto met Sinterklaas en/of Zwarte Pieten (gratis) en een speurtocht (gratis).

Op 26 november is de workshop taaipop versieren (inclusief entree vijf euro). Op de foto met Sinterklaas en/of Zwarte Pieten (gratis) en speurtocht (gratis).

Op 29 november is er de workshop chocoladeletter maken en versieren (inclusief entree zeven euro vijftig). Op de foto met Sinterklaas en/of Zwarte Pieten (gratis) en een speurtocht (gratis).

Op 3 december is de workshop taaipop versieren (inclsief entree vijf euro). Op de foto met Sinterklaas en/of Zwarte Pieten (gratis) en een speurtocht (gratis).

Op 5 december is de knutselmiddag voor Sinterklaas en de zwarte Pieten (gratis)

Op 6 december vanaf 15.00 uur Americo aaien en vanaf 16.00 afscheidnemen van Sinterklaas en Zwarte Pieten

De activiteiten zijn op het Liemers Museum aan de Kerkstraat 16 in Zevenaar; www.liemersmuseum.nl; telefoon 0316 581830.

Open dag Showband KDO voor jong en oud

Foto: Jacques Kok

GROESSEN - Op zondag 23 november houdt Showband KDO uit Groessen haar jaarlijkse open dag. Tijdens deze dag is er weer veel aandacht voor het uiterst succesvolle Music Kidzz project. Music Kidzz is uniek in de regio en biedt jonge kinderen de mogelijkheid om in tien lessen gratis(!) kennis te maken met verschillende muziekinstrumenten. In deze lessen leren de kinderen bewegen op muziek en maken zij kennis met de beginselen van het notenschrift via het bespelen van een blokfluit en slagwerk.

Na afloop van het Music Kidzz-project zijn er geen verplichtingen voor ouders en kinderen, maar natuurlijk hoopt KDO dat een aantal kinderen bij KDO blijft. Om te laten zien waartoe het volgen van Music Kidzz kan leiden zal jeugdkorps Jong KDO show- en muziekdemonstraties verzorgen.

De open dag wordt ook bijzonder aanbevolen voor oudere jongeren en herintreders die belangstelling hebben in het lopen en spelen in een showband. Je hoeft niet speciaal al een muzikale ondergrond te hebben. KDO leert het je graag en heeft voor iedere doelgroep een op maat gesneden opleidingsplan. Tijdens de Open Dag kan meer informatie worden verkregen over opleidingen en het spelen bij KDO. Showband KDO verzorgt zelf om 15.45 uur ook nog een kort optreden. Mis het niet!

Iedereen is welkom van 14.00 tot 16.00 uur in het clubgebouw van Showband KDO, Commenderijestraat 20 in Groessen. Meer informatie over Music Kiddz en Showband KDO staat op www.showbandkdo.nl.

Veel beweging en activiteit in Het Arsenaal 1309 Maatschappelijke Beursvloer een succes in Doesburg

DOESBURG - De eerste editie van Beursvloer Doesburg heeft 32 matches opgeleverd. Het gaat om afspraken tussen vrijwilligers en organisaties die elkaar gaan helpen zonder dat daarvoor geld wordt uitgetrokken. De eerste beursvloer vond maandagavond plaats in Het Arsenaal 1309 in Doesburg.


Onder toeziend oog van notaris Jeroen te Lindert werd 32 maal een afspraak op papier gezet. Het gaat om afspraken waarbij bedrijven en organisaties elkaar gaan helpen op het gebied van vrijwilligerswerk, dus zonder geldstromen.
De 32 matches werden in anderhalf uur gesloten. Daarvoor waren mensen van bedrijven zoals Ubbink, Rotra en Hotel Doesburg en organisaties zoals Soosciaal, Stepteam Doesburg en de lokale muziekvereniging naar Het Arsenaal gekomen. Wethouder Ellen Mulder opende om 19.30 uur de beurs met een klap op de gong. Exact om 21.00 uur klonk de gong weer, als teken van sluiting.

Organisator Andre Bikker is tevreden over het deelnemersveld. 'Bedrijven als Ubbink, Rotra en Hotel Doesburg hebben flink uitgepakt. Er zijn leuke sponsorcontracten gesloten en er was een goede wisselwerking. Beursvloer Doesburg is er voor iedereen dus voor bedrijven, zzp'ers, maatschappelijke organisaties zoals Attent en Philledelfia en het verenigingsleven. Het is zeer divers. Doesburg is groot genoeg voor een beursvloer en klein genoeg om het een mooie plek te geven'.
Beursvloer Doesburg was maandagavond rechtstreeks te volgen via een liveblog op DoesburgDirect.nl.

Nieuw contract voor assistent-coach bij SSA SV Aerdt Carvium

HERWEN - Op zondag 2 november werd tijdens de thuiswedstrijd SSA SV Aerdt /Carvium tegen NVC de nieuwe assistent-coach gepresenteerd.

Roy Heijmen kreeg van de voorzitters van SV Aerdt en Carvium, een nieuwe coach jas uitgereikt die hem warm op de bank moet houden. Roy was sinds jaar en dag te vinden op de bank bij SV Aerdt en heeft zich moeiteloos aangepast bij de nieuwe situatie.

Trots, met de naam op de borst van beide verenigingen, en zeker niet minder belangrijk, zijn eigen naam op het jack, zocht hij meteen na de foto de dug-out op om zijn mannen aan te moedigen. Fantastisch dat dit kan in kleine gemeenschappen waar we nog oog voor elkaar hebben! "We hopen dat Roy nog lang van zijn jas kan genieten en ook ooit, in de nabije toekomst, een fusie mee gaat maken tussen beide verenigingen. Hij geeft in ieder geval het goede voorbeeld door zonder problemen, zowel in Herwen als in Aerdt, op de bank te gaan zitten!"

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

Amnesty Zevenaar zoekt voor hun werkgroep enthousiaste vrijwilligers die zich bezighouden met het geven van voorlichting, organiseren van informatiemarkten en het laten ondertekenen van petitielijsten.

Caleidoz zoekt enkele mantelzorgondersteuners die bezoekjes afleggen bij thuiswonende chronisch zieken of dementerenden ten einde mantelzorgers enkele uren per week te kunnen ontlasten.

Diafaan zoekt voor haar lokale cliëntenraad een voorzitter die verantwoordelijk is voor de coördinatie en als spreekbuis zal fungeren van de raad en lid zal zijn van de centrale cliëntenraad.

Zonnebloem de Liemers is op zoek naar een bestuurslid bezoekwerk die, binnen de regio-afdelingen, verantwoordelijk is voor de ondersteuning en stimulering van het bezoek aan de gasten.

Voor meer informatie over deze en circa 240 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Pronkzitting en een nieuwe Prins(es) bij De Schuumneuzen

BABBERICH - Op zaterdag 29 november wordt in Kulturhus De Borg in Babberich de jaarlijkse Pronkzitting gehouden. Het wordt een avond met dans, zang, muziek en grandioze buuts.

Naast het uitreiken van de Orde van verdienste en het Bokkenbrons is de presentatie van de nieuwe Prins (of Prinses) natuurlijk ook een bijzonder hoogtepunt. De Raad van Elf gaat deze presentatie als vanouds op een leuke manier verzorgen.

Schuumneuzen voorzitter Martijn Bouwman heeft er alweer zin in. Dat ondanks dat enkele lokale artiesten er deze keer om uiteenlopende redenen niet bij kunnen zijn. "Wat dat laatste betreft, zit er mogelijk nog een verrassing in het vat", laat Bouwman weten.
Huisorkest De Lüdeckers zorgt voor de muzikale omlijsting en De Schuumzangers komen dit jaar zelfs met een speciaal lied. De nieuwe seniorendansgarde van De Schuumneuzen heeft enkele mooie dansen ingestudeerd. Buurvrouw en Buurvrouw gaan de Babberichse dorpspolitiek weer even flink op de korrel nemen; dat wordt lachen.

Maar lachen wordt het ook met Frank Schrijen uit Boxmeer die al enkele jaren in Babberich in de buutton staat. Deze keer komt hij als 'De Superkneus'. Rob Scheepers uit Helmond verzorgt ook een gastoptreden. Dat doet hij met zijn buut 'De EHBO-er'.

De avond start exact om 20:11 uur en de zaal gaat open om 19:30 uur. Om een plaats in de zaal te reserveren, kan men vrijdag 28 november om 19.00 uur naar kulturhus De Borg komen. Wees er dan in ieder geval snel bij, want vol is vol.
De entree bedraagt acht euro. 65-plussers betalen vijf euro en voor leden van De Schuumneuzen is de entree gratis.
Meer informatie over deze pronkzitting en andere informatie over de Schuumneuzen staat ook op www.schuumneuzen.nl. De Schuumneuzen via Twitter volgen, kan via @schuumneuzen.

Ingezonden Eindelijk... ik woon in Doesburg!

DOESBURG - "Eindelijk... ik heb het voor elkaar: ik woon in Doesburg! Deze prachtige Hanzestad is immers níet plat gebombardeerd in de tweede Wereldoorlog, en dús leuk: de steegjes gevels, bankjes, bloemen..."

"... ik geniet, en met míjn bloembakken doe ik inmiddels vrolijk mee aan de gezelligheid. Want: wat is Doesburg leuk zeg! Ik ben vaak verhuisd, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt:
2 oktober werden namelijk alle recente nieuwe inwoners van Doesburg welkom geheten door het College van Burgermeester (Cees Luesink) en Wethouders, in het Stadhuis."

"Ik ben vaak verhuisd, maar dit heb nog nooit meegemaakt: Er stond een grote tent aan de zijkant van het Stadhuis. Daarin waren diverse instanties vertegenwoordigd. Zo waren er stands van de Buurtacademie, Zorgcentrum De Linie, Politie, Gemeente Doesburg, Het Arsenaal 1309, Project 0313, het Repair Café, diverse artistieke centra, en nog veel meer.
De avond werd opgeluisterd door een prachtig optreden van het Koninklijk Doesburgs Mannenkoor. En ondertussen gingen de Doesburgse mosterdkroketten rond..."

Wat een welkom!
Zo'n gebruik is zeldzaam in Nederland. Dat is jammer, want mede door dit warme onthaal voel ik me nú al een echte Doesburgse.Het is hier echt zó leuk: kletsen op straat, op de parkeeplaats, in de supermarkt, enzovoort. Zelfs de regenbogen lijken in Doesburg mooier dan elders...

Met vriendelijke groet,
Katinka C. de Rijk-van Rij

Nationaal Schoolontbijt op Montessorischool

WESTERVOORT - Op de Montessorischool hebben ze dinsdag 4 november het Nationaal Schoolontbijt gevierd en samen met alle 132 kinderen van de school ontbeten.

De school heeft een donatie gedaan die ten goede komt aan de stichting Make-A-Wish, het goede doel van het Nationaal schoolontbijt, waarbij de wens van een ziek kind wordt ingewilligd.

DVV Techniek School

Mick, Roxy, Manon, Daan, Luuk, Bjorn, Sven, Kevin, Yme en Frank tonen vol trots hun felbegeerde certificaat

REGIO - Na vijf weken oefenen op kappen, draaien en allerlei schijnbewegingen ontving vandaag (vrijdag) de eerste groep voetballertjes hun techniekcertificaat.

De DVV Techniek School is nieuw dit seizoen en een aanvulling op bestaande trainingen. Met een reeks van vijf trainingen kunnen F- en E-pupillen van DVV en andere clubs uit de regio extra werken aan hun technische vaardigheden.

Winnaar foto van Fotoklub Duiven

Foto: Peter van Gessel

DUIVEN - Op zondag 9 november heeft het open huis van Fotoklub Duiven plaatsgevonden. Er zijn veel kijkers geweest. Het publiek heeft gestemd en een winnaar gekozen.

Marcel Limbeek nieuwe prins bij De Deurdreiers Groessen Prins Marcel de 2e en adjudant Wielie Steentjes

GROESSEN – Zaterdag 8 november werd tijdens het Prinsenbal het 'Best bewaarde geheim van Groessen' onthuld: Marcel Limbeek is de 57e prins van Carnavalsvereniging De Deurdreiers. Meteen na de spectaculaire presentatie kwam adjudant Wielie Steentjes al even verrassend tevoorschijn.

Limbeek is al jarenlang een bekende in de Groessense carnavalscene. Op de pronkzittingen weet hij samen met zijn gehele gezin (echtgenote en drie zonen) indrukwekkende creaties op het podium te toveren. Daarnaast is de van beroep elektromonteur muzikaal actief bij muziekvereniging Sint-Andries.

Samen met zijn adjudant Wielie zwaaien ze het komend seizoen de scepter over 'Deurdreiersdarp' met de leus 'Met carnaval laten wij van ons hoor'n', verwijzend naar zijn muziekinstrument.

Voorafgaand aan de onthulling werd op ludieke wijze afscheid genomen van Prins Niels (Meijer) 1e en zijn adjudant Berry Visser. Hun vaders Bennie en Geert trokken hun zoons in een bolderkar door de zaal naar buiten, met als uitleg dat de beiden het carnaval een jaar lang groots hebben gevierd, maar nu klein de aftocht ondergaan. Beiden hebben besloten bij de vereniging betrokken te blijven. Niels gaat de Senaat&Convent versterken en Berry gaat als 'stagelopend' het bestuur versterken.

Het Prinsenbal werd druk bezocht door genodigden en de collegavereniging De Nathalzen uit Loo. De vernieuwde aanpak van de pr en het laatste optreden van Commercial Break op het Prinsenbal hadden ook een positief effect op het bezoekersaantal.

Karel Vleeming stadsprins van Boemelburcht

- stadsprins Karel de eerste en adjudant Jorrin. - jeugdprins Jarrick de eerste en adjudant Bart. Foto: Yvonne Heijneman

ZEVENAAR - In een bomvolle residentie van De Boemelaars is na een hilarische act Karel Vleeming gepresenteerd als de nieuwe stadsprins van Boemelburcht. Als adjudant heeft prins Karel de eerste gekozen voor Jorrin (Vermeulen). De leus waar zij de komende periode mee gaan regeren is 'Met de turbo d'r op zetten wij Boemelburcht op zijn kop'.

Maar voor het zover was hebben de carnavallisten eerst afscheid genomen van Wim de eerste en zijn adjudant Frank en jeugdprins Marick en adjudant Sjoerd. Vicevoorzitter Wim Wegman overhandigde allen als dank voor alles wat zij gedaan hebben het afgelopen jaar De Boemelburcht onderscheiding. Na het afscheid werd direct de act gestart voor de presentatie van de nieuwe jeugdprins.

Aan het einde van een wervelende act kwam de nieuwe jeugdprins tevoorschijn. Hij zal als prins Jarrick de eerste (Van den Berg) samen met zijn adjudant Bart (Godschalk) het komende seizoen regeren over de jeugd van Boemelburcht. Hun leus voor het komende carnaval is 'Nu FF niets met ballen 't is carnaval. Wij gaan knallen'.

Tijdens de avond traden verder nog op de jeugddansgarde van De Nachtuulen, de dansgarde van De Toetenburgers, een viertal dansers van Vida en een dansgarde uit de Duitse stad Goch. Na het officiële gedeelte werd er onder de muzikale leiding van dj Dennis een gezellig feest gehouden waar ook de Deurbloazers en Willem en Miriam hun steentje aan bijdroegen. Al met al een prima start van het nieuwe carnavalsseizoen.

Pronkzitting Olde Tollus Lobith hoogstaand peil

LOBITH - Dat de pronkzitting van CV Het Olde Tollus in Lobith van toch wel altijd een aparte klasse was, is in de regio wel bekend. Daarom waren de verwachtingen dit jaar toch wel enigszins gespannen, omdat een groot deel van de spelers die al jaren meededen, was afgehaakt. Maar de jonge ploeg heeft het er meer dan fantastisch van afgebracht.

Met als stuwende krachten Rick Ruikes, Patricia Bonnes en Michiel Geurts, de beide laatste door prive omstandigheden zelf weinig op het toneel , heeft de groep een programma gebracht waar menigeen versteld van stond.

Na de prins presentatie, waar Raymond Giesen verrassend als 'Prins Raymond de 1e' voor de dag kwam met de leus Vooruit… nog eentje dan', was het genieten van de soms nog maar net vierjarigen in de minigarde. Later zorgde de midigarde en dansgarde ook voor spetterende optredens.

Na een komische tweespraak van Herman Verborg en Jolanda Steennis was de zaal muisstil tijdens een voortreffelijke duet van nieuwkomer Rowan Langenhof en Joey Ijsveld. Alsof de Common Linnets, Ilse en Waylon zelf een parodie zongen in 'Stilte na de storm'.

Brasbende weer als vanouds

Nadat Joey in z'n eentje de zaal flink had opgepept was het tijd voor de Brasbende, die al voor bijna de dertigste keer het pauzenummer verzorgde. Ondersteund met een gebruikelijk 'Onzin Verhaal' was het weer lachen geblazen met de 'Pensorgel'-spelende 'Tiroler Trek Zakken'.

Na de pauze kregen nieuwkomers in 'De Oudjes', Robin Seegers, Patricia en Jolanda met als enige oude rot Ben Lamers, in het internet-café van Lobede een cursus in Facebooken. In combinatie met een groot interactief scherm, waar iedereen in de zaal wat op kwijt kon door middel van facebook, twitter, sms of whatsapp zorgde dat voor verrassende teksten en beelden. Dit was een dusdanig succes, dat dit onder leiding van Errol Endeveld (binnen de carnavalsvereniging bekend onder de naam 'Error') hoogstwaarschijnlijk een terugkerend fenomeen zal worden.

Jolanda als 'Tulpen Tina' liet in haar buut de positieve kanten van Nederland weer eens zien. Hans Stinissen zong samen met wederom Joey, de door Gerard van de Weijer geschreven tekst in 'Heel Holland Bakt'. Rik Janssens een toppertje in zijn De'Buut'.

Rik Janssens, ook een nieuwkomer, verraste iedereen met zijn typetje 'Johnny van Metteren'. Op voortreffelijke wijze zette hij het schoffie uit Elst neer. Het bleek een ideale opmaak naar het uiteindelijke alles overtreffende slotstuk 'BlueManGroup'.

Rob Barten, Edwin Rosmulder,Simon Dunselman en Tim Schouten zorgen voor een knaller. De genoemde slagwerkers waren een lust voor het oog en oor, tijdens hun professionele uitgevoerde slotact waren de Oooh's en Aaaah's een veel gehoorde kreet in het drie dagen nagenoeg uitverkochte Saltgebouw.

Prins van De Toetenburgers bekend

OOIJ - Het weekend van 15 en 16 november is bij de Toetenburgers een 'olderwets' gezellige pronkzitting gehouden; hier is prins Peter de Vierde geïnstalleerd als nieuwe prins. Prins Peter (Verhart) de Vierde wordt bijgestaan door zijn adjudant Marc (van Hondel) en zij zullen ervoor zorgen dat De Toetenburgers komend carnavalsjaar vol enthousiasme vertegenwoordigd worden in Boemelburcht. Ze regeren onder de leus: 'Buur en buur vier dagen samen aan het stuur'.

Na de installatie van prins Peter IV en zijn adjudant Marc werd aan het publiek ook nog de twee nieuwe hofdames van de vereniging voorgesteld. Kristel Wanders en Malou Reintjes. Erik Schurmann is tevens geïnstalleerd als de nieuwe president van De Toetenburgers.

Naast alle geweldige acts heeft de Toetenburgerprijs altijd een speciaal plek in het programma. De hoogste verenigingsonderscheiding van carnavalsvereniging De Toetenburgers wordt jaarlijks uitgereikt en is dit jaar toegekend aan Schutterij Eendracht Maakt Macht uit Ooij.

De Schutterij heeft een bindende factor binnen het Ooijse verenigingsleven en levert hiermee een grote bijdrage aan een goede samenleving in de Ooijse gemeenschap.

Al met al was het een zeer afwisselend programma vol humor in een gezellige aangeklede zaal en met een goede techniek. Niets was aan het toeval over gelaten en alles was tot in de puntjes geregeld. Met andere woorden het was weer 'olderwets' gezellig en lachen.

De Toetenburgers is een carnavalsvereniging met zo'n 850 leden. De Toetenburgers is het gehele jaar actief met carnavalsactiviteiten, de dansgroepen en het Breulyfeest. Meer informatie staat op www.toetenburgers.nl. Ook te volgen op twitter en facebook.

DOORLOOP Pronkzitting Olde Tolhus

scherm, waar iedereen in de zaal wat op kwijt kon dmv facebook, Twitter, sms of Whatsapp zorgde dat voor verrassende teksten en beelden. Dit was een dusdanig succes, dat dit onder leiding van Errol Endeveld (binnen de C.V. bekend onder de naam "Error") hoogstwaarschijnlijk een terugkerend fenomeen zal worden.

Jolanda als "Tulpen Tina" liet in haar buut de positieve kanten van Nederland weer eens zien. Hans Stinissen zong samen met wederom Joey, de door Gerard van de Weijer geschreven tekst in "Heel Holland Bakt".

Rik Janssens een toppertje in zijn De"Buut".

Rik Janssens, ook een nieuwkomer, verraste iedereen met zijn typetje "Johnny van Metteren". Op voortreffelijke wijze zette hij het schoffie uit Elst neer. Het bleek een ideale opmaak naar het uiteindelijke alles overtreffende slotstuk "BlueManGroup".

Rob Barten, Edwin Rosmulder,Simon Dunselman en Tim Schouten zorgen voor een knaller.

De bovengenoemde slagwerkers waren een lust voor het oog en oor, tijdens hun professionele uitgevoerde slotact waren de OOOH's en AAAAH's een veel gehoorde kreet in het 3 dagen nagenoeg uitverkochte Saltgebouw.

Rinoceros Groessen in Duitse sferen

GROESSEN - Zaterdag 22 november is de Rinoceros in de Duitse sferen. Wij richten deze middag in op een breder publiek. Het programma is zo opgezet, dat zowel jong als oud zich thuis voelt.

's Middags om 15.30 uur gaan de deuren open. Allereerst is er een concert van de Original Liemers Musikanten, een orkest dat met name traditionele Egerländermuziek speelt. Er zijn zitplaatsen beschikbaar en tevens is het mogelijk om voorafgaand, tijdens en na het concert een typisch Duitse lekkernij te eten. De entree voor de middag is gratis.

"Na het concert maken wij ons op voor het avondprogramma. Rinoceros blijft gewoon geopend, dus u hoeft in de tussentijd niet naar huis. De dj's van Rinoceros draaien 's avonds bekende Duitse schlagers en hits uit de nationale topveertiglijsten van onze oosterburen. 's Avonds geldt er wel een entreeprijs: twee euro voor leden en vier euro voor niet-leden.

GroenRijk Zevenaar: drie jaar thuis in kerst-/streekpakketten

ZEVENAAR - Binnen GroenRijk Zevenaar is sinds drie jaar een mooie afdeling met ambachtelijke streekproducten. Hier vind je alles op het gebied van jam, sap, koeken, worst, bier enzovoort.

Er wordt zo veel mogelijk uit de regio gehaald. Waarbij u kunt denken aan metworst van slagerij Staring uit Didam, heerlijke koeken van bakkerij Paul Berntsen uit Didam. Maar ook de Stadsbrouwerij Wittenburg uit Zevenaar en vele bakproducten van Molen De Hoop uit Oud-Zevenaar is vertegenwoordigd. Appelsap uit Aerdt en nog veel meer...

De afdeling is ondergebracht in een 'oude schuur, waar de weckflessen met kersen uit 1973 en de strobalen enzovoort nog op zolder staan. Verder met een keur aan gezellige serviezen en decoraties is het een genot om even rond te snuffelen.

De komende periode richt men zich op de kerstpakketten, waar verschillende streekproducten samen een passend pakket worden voor personeel, relaties en vrijwilligers enzovoort.

45 plusser met HBO+ opleiding en op zoek naar werk?

LIEMERS - Bent u op zoek naar een nieuwe baan of dreigt u uw baan te verliezen en wilt u van werk naar werk? Dan kan TalentPlus iets voor u betekenen. TalentPlus is een vereniging, met regionale afdelingen in oner andere Arnhem en Nijmegen, waarin u samen met andere 45-plussers met HBO/WO werk- en denkniveau zoekt naar een nieuwe baan.


Met elkaar en voor elkaar, dat maakt TalentPlus uniek: u komt halen, maar door anderen te ondersteunen komt u ook brengen. Samen ontdekt u bestaande wegen die u nog niet kende. Samen creëert u ook nieuwe manieren om weer aan de slag te gaan.

Bij TalentPlus krijgt u bouwstenen aangereikt waarmee u goed toegerust de arbeidsmarkt op gaat. U zoekt uit wat u kunt en wat u wilt. Misschien wilt u in uw laatste vak verder, maar misschien wilt u het wel – al dan niet noodgedwongen - loslaten en iets anders zoeken. Wat past bij u? U wilt misschien (weer) in loondienst of juist voor u zelf beginnen. Of u hoeft niet meer zo nodig een voltijdbaan, maar een deeltijdbaan. Terwijl u dit allemaal uitzoekt, leert u ook hoe u zich goed presenteer (cv, LinkedIn eventueel Twitterprofiel, gesprekken voorbereiden enzovoort).

De afdeling Arnhem komt iedere vrijdagmorgen bijeen. Aan de hand van een gedegen programma leert u hoe u goed voorbereid de arbeidsmarkt op kunt. Ook met het netwerken staan we u bij. Leden stellen hun netwerk open voor TalentPlus-collega´s.

Wilt u deelnemen aan van TalentPlus bijeenkomsten? Dat kan. Als aspirant-lid mag u zonder verdere verplichtingen twee bijeenkomsten bijwonen. Na positieve ervaringen kunt u volwaardig lid worden.

Meer weten over TalentPlus? Raadpleeg dan de website www.TalentPlus.nl of stuur een e-mail naar Arnhem@talentplus.nl.

Ledenbijeenkomst van Rabobank De Liemers in Duiven

Bijschrift bij foto2: Van links naar rechts: directievoorzitter van Rabobank De Liemers Jan Ummenthum en de vertegenwoordigers van de hoofdprijswinnaar (Stichting Vrienden van Liemerije) met in hun midden Karin Bloemen.

DUIVEN - Op donderdag 13 november 2014 was de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Rabobank De Liemers in het Van Der Valk hotel in Duiven. Op het programma stonden een forumdialoog, de verkiezing van de winnaar van het Stimuleringsfonds en een optreden van Karin Bloemen. Liefst duizend leden waren bij de avond aanwezig.


Om de leden van de bank mee te nemen in de ontwikkelingen, begon de avond met een forumdialoog onder leiding van Willemien Veldman-Marsman. De deelnemers aan deze dialoog waren Linda Otten (ledenraadslid), Maike Kersten (medewerker van de bank), Bert Cornelese (voorzitter van de raad van commissarissen) en Jan Ummenthum (directievoorzitter).
Karin Bloemen De gast van de avond was zangeres en cabaretière Karin Bloemen. Zij gaf een spetterend optreden en vermaakte de bijna duizend aanwezige leden met mooie, grappige liederen en verhalen. In haar enthousiaste performance kwam duidelijk naar voren dat ze zich ook goed had verdiept in de omgeving van de Liemers en de Rabobank.

Bijschrift bij foto1: aAlle prijswinnaars van het Rabobank De Liemers Stimuleringsfonds

Rabobank De Liemers had ook dit jaar vijf projecten genomineerd voor het Stimuleringsfonds. Alle aanwezige leden brachten hun stem uit op één van deze projecten. De hoofdprijs van tiendui`end euro werd dit jaar gewonnen door Stichting Vrienden van Liemerije. Zij gebruiken het gewonnen bedrag voor de realisatie van een tuinkas voor de deelnemers aan de dagbesteding. De vier andere prijswinnaars zijn Imkervereniging De Bij en Wij, Stichting Leergeld de Liemers, Stichting Radio Mozaïek en Stichting Vakantiespelen Rijnwaarden.

Drumfanfare PCL komt in Sinterklaas sfeer

LOBITH - Eind november kunt u de muzikanten van drumfanfare PCL weer tegenkomen bij u aan de voordeur. Dit keer om speculaasmijters te verkopen die gebakken zijn door kampioensbakker Van Bentum uit Lobith. Kwaliteit dus verzekerd.

In tijden dat inkomsten terug lopen (onder andere minder subsidie) en de uitgaven gelijk blijven of zelfs stijgen, is het goed om met een ludieke Aktie te komen om zo de kas van de vereniging te spekken. Speculaas in de vorm van mijters is de link naar het zeer oude kinderfeest Sinterklaas, en aan dat feest willen we graag bijdragen.

"U, als inwoner, heeft deze week, tijdens de intocht van de Goed Heiligman, weer van onze muziek kunnen genieten en wij hopen nu dat u ons wilt steunen door speculaas te kopen."

De leden willen in de toekomst ook graag in een clubgebouw zitten dat netjes onderhouden is en verwarmd moet worden. "Ook belastingen en verzekeringen worden, net als voor iedereen, elk jaar een beetje hoger en als dat voor ons betaalbaar kan blijven, kunnen we voor de gemeenschap nog lang muziek maken en dat is toch wat onze leden het liefste doen. Voorverkoop van de speculaas kan via onze leden."

Dames Dubbel TVW'74 kampioen geworden

Achter van links naar rechts: Anjo Mulling-Drijsen en Petra Krechting; liggend Barbara Krechting en Olivia Jacobsz.

WESTERVOORT - Het eerste dames team van Tennis Vereniging Westervoort zijn in de derde klasse dames dubbel 17+ kampioen geworden. De competitie werd gespeeld onder auspiciën van de KNLTB Gelderland.

Dat zijn mooie competitiewedstrijden die kort en ook heel lang kunnen duren. De dames van TVW'74 wisten hun zes competitie wedstrijden in hun voordeel te beslissen. Dit jaar nam TVW'74 met negen teams deel aan de competitie. Terugkijkend op de competitie kan TVW'74 als vereniging tevreden zijn over de resultaten van de teams, want er is goed gespeeld.

Jubilarissen bij EHBO Didam

DIDAM - Tijdens de algemene ledenvergadering op maandag 10 november zijn de jubilarissen in het zonnetje gezet.

Zij werden gedecoreerd met een speldje en ontvingen een fraai bouquet bloemen. Staand van links naar rechts: mevr. Viel-Aaldering, 40 jaar, dhr. Damen, 35 jaar, mevr. Bolk-van Dulmen, 20 jaar, dhr. Van de Camp, 15 jaar, dhr. Scholten 45 jaar en mevr. Roos, 20 jaar. Gehurkt van links naar rechts: dhr. Jansen, 15 jaar, mevr. Oosterink-ten Haaf, 30 jaar en dhr. Jansen, 15 jaar. Dhr. Sanders, 25 jaar, mevr. Plessius-Luijten en mevr. Rutjes-Hendriks, beiden tien jaar.

Vijf aantrekkelijke films bij Filmhuis Didam

DIDAM- Maandag 24 november om 20.00 uur vertoont Filmhuis Didam de Frans-Zwitserse film Clouds of Sils Maria. Maria Enders (Juliette Binoche) heeft een succesvolle acteercarrière. Als een jonge actrice een rol aanneemt in een nieuwe film - dezelfde rol die Maria beroemd maakte - begint haar wereld af te brokkelen.

Zij wordt wel gevraagd voor de film, maar om de rol van de oudere Helene te vertolken. Oog in oog met het gezicht van jeugd en ambitie, ziet Maria zich geconfronteerd met de eindigheid van haar carrière en tast ze de grenzen af van vriendschap en liefde.

Woensdagmiddag 26 november om 13.30 uur zijn alle kinderen vanaf 4 jaar welkom bij de Sinterklaasfilm Bennie Stout. Bennie wil heel graag bij de 'stoute kinderen' in het Grote Boek van Sinterklaas staan en zo met Sint mee naar Spanje toe. Zou het hem lukken?

Donderdag 27 november om 20.00 uur draaien we de succesvolle Nederlandse speelfilm Wonderbroeders. Over vijf monniken die harmonieus leven in het klooster van Wanroij, totdat er een stel bouwvakkers de rust komt verstoren. Het klooster is verkocht aan de gemeente, die er een commercieel wellness resort van wil maken. De broeders zetten alles op alles om de plannen voor deze 'turkse stoomzooi' tegen te gaan.

Op maandag 1 december vertonen we de spannende film Locke. Ivan Locke heeft hard gewerkt om een goed leven voor zichzelf op te bouwen. Hij houdt van zijn werk en adoreert zijn gezin. Op de vooravond van de grootste uitdaging uit zijn carrière, gaat zijn telefoon. Terwijl Locke zijn auto instapt en de tijd weg begint te tikken, wordt duidelijk dat die ene verkeerde beslissing zijn leven voorgoed heeft veranderd .

Donderdag 4 december kunt u genieten van The Hundred-Foot Journey. Het Indiase gezin Kadam is naar een klein plaatsje in Zuid-Frankrijk verhuisd om een Indiaas restaurant te openen. Wanneer de eigenaresse (Helen Mirren) van een Frans restaurant protesteert tegen de opening, lijkt een rustig begin van een nieuw leven er niet in te zitten.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. De entree is zes euro. Kinderfilm vier euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

'Je e-mail de baas worden en blijven'

DUIVEN - Op donderdag, 27 november vanaf 19.30 uur vindt in de Bibliotheek Liemers, vestiging Duiven een gratis lezing met aansluitende workshop plaats. Professional organizer Manuela Lauch geeft tips om grote hoeveelheden e-mail (blijvend) de baas te worden.

E-mail: vloek of zegen? E-mail maakt op een snelle en goedkope manier plaats- en tijdonafhankelijke gegevens-overdracht mogelijk. Steeds vaker ervaren mensen, vaak zakelijk maar soms ook privé, echter stress door de grote hoeveelheid e-mail die zij dagelijks moeten verwerken. Eén tot vier uur per dag met je e-mail bezig zijn is geen uitzondering meer.

"Slim e-mailbeheer wint niet alleen tijd maar schept ook overzicht en daardoor rust", weet Manuela Lauch, eigenaar van Alinea business Professional Organizing. Zij biedt in haar lezing 'Je e-mail de baas (worden en blijven)' een concrete stap-voor-stap handleiding.

De daad bij het woord voegen

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid het geleerde direct in praktijk te brengen. Deelnemers kunnen op hun meegebrachte apparaten of op de computers in de bibliotheek aan de slag. De spreekster is dan voor individuele vragen beschikbaar. De bibliotheek beschikt over gratis WiFi.

Prijs voor de volste inbox.Toch een extra ruggensteuntje nodig? De deelnemer die aantoonbaar, dus of op zijn apparaat of middels een schermprint, de meeste berichten in zijn inbox heeft maakt kans op één exemplaar van Annemiek Tigchelaars boek 'Grip op je e-mail = is grip op je werk'. Lezing en workshop zijn gericht op iedereen die, zakelijk of privé, de dagelijkse stroom e-mails wil structureren en organiseren.

De lezing met aansluitende workshop vindt plaats op donderdag 27 november vanaf 19.30 uur in de Bibliotheek Liemers, vestiging Duiven aan de Rijksweg 53. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel is aanmelden gewenst via de balies van de Bibliotheek Liemers.

Daniëlle Vuulink treedt af als wethouder

DUIVEN - Wethouder Daniëlle Vuulink-Imming (CDA) heeft 10 november burgemeester De Lange laten weten dat zij aftreedt als wethouder bij de gemeente Duiven. In een persoonlijke brief geeft zij aan dat met name persoonlijke omstandigheden haar dit besluit hebben doen nemen.

Daniëlle Vuulink-Imming werd na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 wethouder. Zij had in haar portefeuille onder meer de onderwerpen Jeugdbeleid, Welzijn, Kunst, Cultuur en Volksgezondheid. Zij had ook als één van de eerste wethouders in Nederland het onderwerp Overheidsparticipatie/ actief Burgerschap in haar portefeuille.

Burgemeester De Lange heeft de beslissing over het aftreden van mevrouw Vuulink mondeling aan de gemeenteraad meegedeeld. Dit deed hij op maandag 10 november, bij aanvang van de begrotingsvergadering van de gemeenteraad, om 15.00 uur. Hij las daarbij de persoonlijke brief van Daniëlle Vuulink voor, waarin zij haar beslissing motiveert.

De gemeente Duiven begrijpt haar beslissing, al betreurt zij deze uiteraard ook. Met het aftreden van Daniëlle Vuulink als wethouder ziet het college van B&W een zeer betrokken, gemotiveerd en enthousiast bestuurder vertrekken.

Gert Donderwinkel vijftig jaar lid van kegelvereniging Alle Negen

DOESBURG - Op 1 november 1964 werd Gert Donderwinkel, toen 26 jaren oud, lid van Alle Negen, de oudste kegelvereniging van Doesburg. Vanwege dit gedenkwaardige feit werd Gert op 6 november in het Kegelcentrum Doesborgh eens even flink in het zonnetje gezet.

Onder grote belangstelling van kegelaars, familie en vrienden werd hij toegesproken, toegezongen en met een op bijzondere wijze uitgevoerd lied door 'De Bengaalse Nachtegalen' werden een aantal gedenkwaardige feiten uit het kegelverleden van Gert naar voren gebracht.

Ook kreeg hij een gouden kegeltje opgespeld, voor een kegelaar iets bijzonders. Tijdens de bouw van het kegelhuis in 2011 heeft Gert ook door het verrichten van diverse werkzaamheden een waardevolle bijdrage geleverd aan de afbouw ervan. Hij is nog steeds regelmatig actief bij het dagelijks onderhoud en wat er verder te doen staat. Dit geldt ook voor zijn (ook kegelende) echtgenote Thea, die een belangrijke bijdrage levert bij het beheer van het gebouw en de aanwezige voorzieningen.

Gert gooit ook na vijftig jaar nog een strakke bal en wil ook graag zijn kennis overdragen aan andere kegelaars. Hij is er elke donderdagavond en bij wedstrijden is de concentratie optimaal. Een voorbeeld voor velen.

Maaltijdvoorziening Caleidoz

ZEVENAAR/DOESBURG - Caleidoz is een brede welzijnsinstelling in Zevenaar en Doesburg met diensten, activiteiten en begeleiding. Om ervoor te zorgen dat mensen zich zolang mogelijk thuis kunnen redden biedt Caleidoz onder andere maaltijdvoorziening aan huis aan.

"U krijgt een catalogus met een groot assortiment vriesvers maaltijden waaruit u een keuze kunt maken. De componenten zijn door de leverancier niet geheel gaar in de schaaltjes gedaan en vervolgens diepgevroren waardoor de kwaliteit van de maaltijd behouden blijft. Het afgaren in de magnetron duurt tien minuten. Uw bestelling wordt donderdagochtend in de gem. Zevenaar en donderdagmiddag in de gemeente Doesburg bezorgd door vaste vrijwilligers. Ophalen kan ook. De maaltijden zijn per stuk geprijsd, dus u bepaalt zelf het kostenplaatje. Het is niet verplicht om wekelijks een bestelling af te nemen. Vriesvers maaltijden kunnen een fijne aanvulling zijn op ondersteuning van uw zelfredzaamheid. De mogelijkheid bestaat om ter kennismaking geheel vrijblijvend een proefpakket maaltijden te bestellen. Hiervoor geldt een actieprijs. Neem voor meer informatie contact op met Hanny Berendsen Caleidoz telefoon 0316 526994. Wij beschikken over ruime ervaring en helpen u graag."

Lezing Reinier van den Berg in Lathum

LATHUM - Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Lathumse kerk (VVLK) nodigt een ieder uit tot het bijwonen van een bijzonder aantrekkelijke lezing door Reinier van den Berg op 28 november, met als onderwerp: Extreem weer en dure koffie.

Reinier van den Berg, bekend van tv, is specialist op gebied van weer, klimaat en duurzaamheid. Tijdens deze lezing zal Reinier ingaan op actuele toestand van het wereldwijde klimaat.

Weer, klimaat, duurzaamheid en economie, worden in deze boeiende en rijk geïllustreerde presentatie, in verband gebracht met het grondstoffen- en voedselvraagstuk. Daarbij zal hij gebruik maken van beelden van spectaculaire expedities en kersverse beelden uit Ethiopië.

Deze lezing is op28 november om 20.00 uur in de Lathumse kerk. De entree met koffie vooraf bedraagt acht euro. Toegangskaarten zijn te bestellen via e-mail (vvlk@chello.nl) of per telefoon 0313 631915. Tevens zijn kaarten, zolang de voorraad strekt, te koop voor aanvang van de lezing.

Betaling van de bestelde kaarten is mogelijk door overschrijving van acht euro per kaart op IBANnummer NL04ABNA0464264022 ten name van VVLK, Kerkstraat 2 in Lathum. Bestelde kaarten kunnen worden afgehaald voor aanvang van de lezing.

'We maken van ontbijten een feestje vandaag!'

WESTERVOORT - Op donderdagochtend 6 november brachten 21 kinderen van basisschool De Klimroos uit Westervoort een ontbijt bij burgemeester Arend van Hout. In de raadzaal van het gemeentehuis hebben ze genoten van een gezond, voedzaam en lekker ontbijt. Met dit Burgemeestersontbijt gaven ze in de week van Het Nationaal Schoolontbijt het goede voorbeeld: een goed ontbijt is heel belangrijk.

Bovendien wordt hiermee Make-A-Wish Nederland, het goede doel van dit jaar, gesteund.

Burgemeester Van Hout onderstreept hiermee, net als meer dan tweehonderd collega-burgemeesters in het hele land, het belang van een goed ontbijt. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de burgemeester uitgebreid kennis met elkaar en wisselden ze van gedachten. Burgemeester Van Hout: "We maken van ontbijten een feestje vandaag! Gezellig dat jullie er zijn!"

Voor het Burgemeestersontbijt stelt de gemeente Westervoort ook een bedrag beschikbaar voor Make-A-Wish Nederland. Mevrouw Anny Huuskes nam als regiovrijwilliger namens Make-A-Wish een cheque met een bedrag van zeshonderd euro in ontvangst.

Ceciliafeest van het AMK-koor uit Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 23 november viert het AMK-koor haar jaarlijkse Sint-Ceciliafeest en tevens het feest van Christus Koning. In de feestelijke eucharistieviering van 9.30 uur zingt het koor onder leiding van dirigent/organist Paul Sweers onder andere de Messe Breve van Gounod.

Pastoor Thanh Ta en pastor Jeroen Heemink gaan voor in deze viering en zullen tevens enkele jubilarissen onderscheiden met eretekenen van de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging. 's Middags viert het koor haar feest in besloten kring verder in zaal de Griethse Poort.

Het AMK.-koor zingt twee keer in de maand op zondagmorgen om 9.30 uur in de eucharistieviering in de Andreaskerk. Het repertoire bestaat op de eerste plaats uit gregoriaanse en Latijnse gezangen, aangevuld met Nederlandstalige liederen.

Het koor telt momenteel 39 leden, maar is - zeker gezien de toenemende vergrijzing - naarstig op zoek naar zowel dames- als herenstemmen. "Kom ons koor versterken en repeteer een keer mee in de Pelgromhof op maandagavond van 8.00 tot 10.00 uur of bel voor meer informatie met voorzitter Piet Nas: 0316 372888."

Adventsconcert van Hooge Bongertkoor

ZEVENAAR - Op zondag 7 december geeft het Hooge Bongertkoor een Adventsconcert met als thema Kerstlicht, met medewerking van Gaby Keet (harpist).

Het Hooge Bongertkoor staat onder leiding van Diane Hidding en wordt op de piano begeleid door Gerard van der Heijden. Het koor zingt een kerstrepertoire in het duits, engels, spaans en latijn en dit alles belooft een sfeervolle kerstviering te worden.

Iedereen is welkom op zondag 7 december in het Liemers College, locatie Zonegge van Zevenaar. De aanvang is om 14.30 uur, de zaal is geopend vanaf 14.00 uur. De toegangsprijs is inclusief koffie in de pauze 8,50 euro euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Kaarten zijn verkrijgbaar voor aanvang van het concert of via de koorleden. Kaarten reserveren is ook mogelijk via info@hethoogebongertkoor.nl.

Verdere informatie staat op www.hethoogebongertkoor.nl.

Expositie Onbeperkt Beperkt in Het Juvenaat in Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 22 en zondag 23 november wordt in Het Juvenaat, Babberichseweg 23 in Zevenaar de expositie Onbeperkt Beperkt gehouden.

De tentoonstelling vindt op beide dagen plaats van 11.00 tot 18.00 uur. De expositie in Het Juvenaat is bereikbaar via ingang 3 en vindt plaats op de eerste verdieping. Na bijna vijftien jaar schilderlessen te hebben gegeven aan mensen met een beperking, neemt beeldend kunstenares Riet Mooren uit Zevenaar afscheid van haar cursisten. De meesten van hen hebben al jarenlang les van haar.
Tijdens deze afscheidstentoonstelling laten de deelnemers zien, dat hun werk getuigt van een grote, spontane zeggingskracht en een vaak ontroerende schoonheid. Op deze voor iedereen gratis toegankelijke expositie is werk te zien van de cursisten: Geert, Olga, Gerard, Paulien, Margot, Danielle, Michelle en Oscar. Hun werk, dat tijdens deze expositie te zien is, kan worden gekocht.

IVN-winteractiviteit 'Vogels'

ZEVENAAR - In het najaar vindt een ware vogelverhuizing plaats. De zomergasten vertrekken naar het zuiden en vanuit het noorden en oosten zijn wintervogels gearriveerd.

De meeste opvallende en luidruchtige zijn natuurlijk de ganzen, maar er is meer... Wilt u nader kennis maken met deze andere tijdelijke kostgangers? Kom dan naar de IVN activiteit 'Andere wintergasten'.

De ochtend 22 november (09.30 tot 12.00 uur) bestaat uit een kort informatief gedeelte bij NME en daarna vertrekken we per auto naar een vogelrijke locatie. Kleedt u naar gelang de voorspelde weersomstandigheden goed aan, trek waterdichte schoenen of laarzen aan en neemt u een verrekijker mee!

Voor opgave en meer informatie: Carin Holtslag, telefoon 0316248691. De start is bij NMEgebouw aan Vestersbos 2 in Zevenaar. Deelname kost 2,50 euro.

Opbrengst Collecte Diabetes Fonds

DIDAM - De collecteweek van het Diabetes Fonds is weer achter de rug. Ruim 65 vrijwilligers zijn in Didam actief geweest en dat heeft het mooie bedrag van 5.410 euro opgebracht.

Naast alle gevers is het Diabetes Fonds de collectanten en de andere vrijwilligers dankbaar, die zich hebben ingezet om deze collecte te doen slagen.

Meer informatie over diabetes kan men verkrijgen via 033 462055 en www.diabetesfonds.nl.

Voorlichting over loverboys in Lobith

RIJNWAARDEN - Op woensdag 3 december verzorgen het CJG en het jongerenwerk van Welzijn Rijnwaarden voor een voorlichtingsbijeenkomst over loverboys. Deze bijeenkomst is voor ouders en jongeren (vanaf groep acht).

Loverboys zijn jongens die meisjes de prostitutie in lokken. De meiden krijgen niet alleen te maken met prostitutie, maar ook met wapenhandel, drugshandel en witwaspraktijken.

Loverboys gebruiken daarbij chantage en soms direct geweld. Ze ronselen hun slachtoffers overal, bijvoorbeeld op scholen, in discotheken en via het internet. De voorlichting wordt gegeven door een deskundige van stichting StopLoverboysNU en ook een slachtoffer zal haar verhaal vertellen.

De voorlichting begint om 19.15 uur, vanaf 19.00 uur zijn de deuren open. De ingang van jongerencentrum De Sfinx is aan de achterzijde van het Gildehuis, aan de Dorpsdijk 16 in Lobith. De bijeenkomst is gratis. Voor aanmelden en meer informatie, stuur een e-mail naar Claudia Peeters info@de-sfinx.nl of bel 0316 542794

Meer informatie over loverboys staat op www.stoploverboys.nu.

Sinterklaas leest voor in de bibliotheek

REGIO - Vind jij ook dat de Sint zulke mooie verhalen vertelt? Daarom komt hij naar de bibliotheken van Duiven, Westervoort en Zevenaar om voor te lezen en te vertellen over zijn avonturen.

Iedereen weet dat Sinterklaas graag cadeautjes uitdeelt, maar volgens de Hoofdpiet vindt hij het ook geweldig om zelfgemaakte cadeautjes te krijgen! Heb je een mooi cadeautje getekend, geplakt of geknutseld, dan mag je dat meebrengen en aan de Sint of aan een van zijn Pieten geven. Natuurlijk mag je ook met Sinterklaas en de Pieten op de foto.

Waar en wanneer kun je de Sint ontmoeten? Zondag 23 november, 14.00 uur (bibliotheek Zevenaar); woensdag 3 december, 13.30 uur (bibliotheek Westervoort); woensdag 3 december, 14.30 uur (bibliotheek Duiven).

Kom dus naar de bibliotheek, geef Sint je zelfgemaakte cadeautje (of gewoon een handje), ga met hem op de foto, en luister vooral naar zijn spannende verhalen!

MOET Nostalgische filmavond bij De Plok in Didam

In zalencentrum De Plok in Didam wordt op vrijdagavoond 12 december weer een nostalgische filmavond gehouden. Er zullen films vertoon worden over landbouw, grondverzet en transport.

Programma van 19.30 tot 21.00 uur Big tractors, big trucks en van 21.00 tot 22.30 uur classic machines, tractoren, werktuigen, graafmachines, vrachtwagens uit vervolgen tijden.

De zaal is open om 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. Entree 5 euro inclusief 1 consumptie. Tot 1 jaar gratis toegang.

Feestelijk jubileum Kiddiez Speeltuin

BABBERICH - Afgelopen weekend 15 en 16 november bestond Kiddiez alweer een jaar. Natuurlijk werd hier niet aan voorbij gegaan. Het weekend werd feestelijk bij gewoond door Nicole de Ballonnenclown.

Kinderen konden zoveel ballonnen meenemen als ze wilden. Er werden bloemetjes, hondjes, hartjes, muisjes, hoedjes en grote ballonnen gemaakt.Maar ook aan de ouders en opa's en oma's was gedacht. Naast de lekkere koffie was er ook een fotobooth. Een soort pashokje die we vaak zien op het station.

Deze stond opgesteld en je kon zoveel foto's maken als je wilde en mee naar huis nemen. Jong en oud maakten hier gebruik van. Ook waren de entreeprijzen het hele weekend verlaagd. Kortom een super leuk en enerverend een jarig jubileum voor Kiddiez Speeltuin aan de Dorpstraat 46 in Babberich. Meer informatie en openingstijden staan op www.kiddiezspeeltuin.nl.

Een van de projecten door Boerboom Deuren

BEMMEL - Boerboom Deuren heeft weer een prachtig project gerealiseerd met drie grote industriële deuren in Bemmel op De Houtakker, in het nieuwe pand waar onder andere Brezan in zit.

Tevens hebben wij een zeven meter brede deur geleverd aan Derksen Transport. Er zijn deuren leverbaar tot zelfs tien meter breed. Boerboom Deuren levert en monteert industriële ISO en ALU sectionaaldeuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen.

Tevreden klanten, voor wie wij graag een wereld aan nieuwe mogelijkheden openen. De ISO 40 mm sectionaaldeur is de best verkochte deur. De deur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen in een moderne vormgeving. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect past in elke gewenste situatie. Keuze uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en in iedere Ral kleur leverbaar. Het is ook mogelijk om uw bestaande deur te voorzien van een elektrische bediening laat uw door boerboom deuren adviseren.

Ook voor onderhoud aan uw deuren kunt u bij Boerboom deuren terecht, ongeacht welk merk, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengd u daarmee de levensduur van de deur. Komt u gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom.

Onder het genot van een kopje koffie informeren wij u graag over alle mogelijkheden en prijzen.

Tot ziens, Boerboom Deuren Groenestraat 2 Bemmel, telefoon 0481 350208 of mail naar info@boerboomdeuren.nl.

Oud & nieuw: Dancelation bij zalencentrum Staring

ZEVENAAR - Zalencentrum Staring in Zevenaar presenteert een gloednieuw concept. In de nacht van 31 december op 1 januari wordt een spetterend nieuwjaarsfeest georganiseerd. Dancelation: Meer dan een band, meer dan een dj!

Dancelation combineert dance-hits met een echte live sound, live vocals, te gekke visuals op een groot videoscherm en een vette lichtshow. Eén grote mix van dance, pop, rock en R&B covers, met daaronder een vette dance-beat. Met een muur van digitale synthesizers wordt een brede electro-sound neergezet, maar het échte fundament wordt gecreëerd door akoestische drums en electrische (bas)gitaar.

Wie Dancelation live wil zien, kan terecht op www.dancelation.nl De voorverkoop start op 1 november, voor info zie www.zalencentrumstaring.nl. De dancelation is van 01.00 tot 05.00 uur. Tickets (voorverkoop) kosten 12,50 euro. Meer info staat op www.dancelation.nl / www.zalencentrumstaring.nl.

GroenRijk Winterfair Zevenaar

ZEVENAAR - Dit jaar organiseert Tuincentrum GroenRijk uit Zevenaar al weer voor de vijfde keer de altijd gezellige en leuke GroenRijk Winterfair. "U kunt zich al in winterse sferen laten brengen op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur." Het parkeren en de entree is gratis.

"U kunt deze editie voor het eerst twee dagen genieten van een gezellige markt met wel meer dan vijftig deelnemers. Wij hebben paling, de brood- en theebus, sieraden, hoveniers, beeldhouwer, schilderijen, nestkasten, stadsbrouwerij, geitenkaas, chocolade en nog veel meer.

Verder is de kinderboerderij aanwezig en kunnen kinderen zich laten schminken enzovoort. Aan de muziekomlijsting is dit jaar veel aandacht besteed, er komt een speciaal optreden van kapel Stilli Wald uit Wehl. Dit elfkopige blaasorkest heeft een repertoire van moderne muziek tot klompendans. En staat garant voor een gezellige dag!

Ook komt theatergroep Flirt acte de presence geven en laat haart zang- en acteerkunst zien. Natuurlijk is het tuincentrum zelf al in kerstsfeer en zijn er leuke aanbiedingen. Kortom genoeg redenen om deze dagen te komen kijken en proeven!"

Schildersbedrijf Patrick van Zoest meer dan alleen een schildersbedrijf

ARNHEM - "Wilt u kwalitatief en duurzaam schilderwerk dat jarenlang mee gaat? Dan bent u bij schilders en afwerkingsbedrijf Patrick van Zoest aan het juiste adres. Wij hebben al meer dan twintig jaar ervaring in grote en in kleine projecten, zowel bedrijven als particulieren."

"Naast schilderwerk kunnen wij nog veel meer voor u betekenen, zo zijn wij gespecialiseerd in renovatie schilderwerk, monumentenwerk, integraal onderhoud, glas zetten, coaten van vloeren, spuiten van plafonds en behangen.

Kiezen voor vakkundig onderhoud van het schilderwerk is verstandig. Kwaliteitsschilderwerk voorkomt voortijdige veroudering en renovatie, daarnaast is goed verzorgd en mooi schilderwerk een meerwaarde voor uw woning en of bedrijf.

Op schilderwerk aan woningen ouder dan twee jaar hanteren we het lage btw tarief van zes procent. Het laten uitvoeren van binnen- en buitenschilderwerk wordt hierdoor nog aantrekkelijker. Voor meer informatie of voor een vrijblijvende offerte www.patrickvanzoest.nl, 06 22757789."

Welkom bij Residence Tergouw

OOSTERHOUT - U wilt een chalet aankopen in Gelderland. Op eigen grond of huurgrond? Een locatie waar u het gehele jaar kunt verblijven en waar ieder seizoen iets te beleven is?Residence Tergouw ligt in een bos- en waterrijke omgeving, tussen Arnhem en Nijmegen. Het park is het hele jaar geopend en ideaal voor rustzoekers.

De luxe chalets liggen prachtig gesitueerd in het groene en waterrijke gebied en stralen stijl, klasse en comfort uit. Het uitstekend onderhouden park is het hele jaar geopend en beschikt over zowel koop- als huurpercelen met een afmeting tot vijfhonderd vierkante meter. Er zijn prachtige plaatsen aan het water en voor wie niet aan het water wil wonen is er ruim voldoende keus uit andere mooi gelegen percelen. Op de percelen kunnen diverse types chalets geplaatst worden in Red Cedar – uitvoering.

Het unieke gebied met het afwisselende Betuwse landschap biedt vele mogelijkheden voor activiteiten als wandelen, fietsen, vissen, steden bezoeken of heerlijk uitrusten in een prachtig park.

"Op zondag 14 december aanstaande houden wij open huis van 10:00 tot 18:00 uur. Kom langs! U bent van harte welkom om ons park te ontdekken en diverse chalets te bekijken. Onder het genot van een kop koffie vertellen wij u graag over de vele mogelijkheden. Graag tot ziens!"

Residence Tergouw, Oude Groenestraat 6, 6678 MB Oosterhout (Gld); telefoon 0481 481395; info@residence-tergouw.nl; www.tergouw.nl.

Samenwerking Musiater en Linda Wagemakers

ZEVENAAR - Het Musiater heeft musicalster Linda Wagemakers bereid gevonden om een unieke cursus zang te begeleiden.

Gedurende tien avonden van een uur en 45 minuten zal Linda Wagemakers met een groep van maximaal twintig deelnemers werken aan zangtechniek, interpretatie en presentatie. Deze serie heeft als doel om de individuele zangkwaliteiten van de deelnemers naar een hoger niveau te brengen. De cursus zal worden afgesloten met een eindpresentatie in Het Musiater.

Deelname is alleen mogelijk na een auditieronde en vraagt intensieve voorbereiding en inzet. Linda is een veelgevraagd musicalactrice en begeleid diverse workshops bij verschillende opleidingen in Nederland.
De cursus vindt plaats op een maandagavond vanaf 5 januari van 20.15 tot 22.00 uur in Het Musiater. De miniimumleeftijd is zestien jaar en de kosten bedragen tweehonderd euro (vanaf 21 jaar: exclusief 21 procent BTW)

Opgeven kan via www.hetmusiater.nl/muziek. De cursus start bij voldoende aanmeldingen.

Akoestische blues met The Mudbirds in De Lantaern

ZEVENAAR - Zaterdag 22 november om 21.00 uur treedt The Mudbirds op in De Lantaarn aan De Hooge Bongert 3 naast de bibliotheek. De toegangsprijs bedraagt acht euro (plus-donateurs: zeven euro).

Het duo bestaat sinds 2007 en wordt gevormd door Alan Laws (UK) op mondharmonica, zang, harp en akoestische gitaar en René Tweehuysen (NL) op dobro, weissenborn en akoestische lap steel gitaar.

Alan Laws is eind jaren 70 ooit begonnen als straat muzikant in Engeland en werd toen bekend als een virtuoze "Blues Harp" speler, hij combineert zijn " harmonicastijl muziek" met krachtige maar soms ook subtiele tonen.

René Tweehuysen is één van de weinige muzikanten in Nederland die blues speelt op de dobro. Met de 'lonesome sound' van dit instrument geeft hij op een persoonlijke en uiterst dynamische wijze kleur aan de muziek.

The Mudbirds vermengen traditionele en akoestische muziek met modernere harmonieën en verrassende ritmes. De combinatie van harmonica en dobro is er een die de meeste mensen niet vaak horen.

Hun eerste cd 'Slick Blues' is in 2010 is met veel lof onthaald. Als winnaars van the Dutch Blues Challenge in 2011 (solo/duo's) vertegenwoordigden The Mudbirds Nederland tijdens de prestigieuze 'International Blues Challenge' in Memphis in 2012.

Dit duo vertolkt goede blues, die zeker de aandacht van de bezoekers van De Lantaern verdient vanwege de variatie en het hoge niveau.

Goeie Boule bij Jeu de Boulesclub Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 19 september heeft de Jeu de Boulesclub Zevenaar haar onderling sponsortoernooi met drie te spelen partijen gehouden. Deelgenomen werd door 42 deelnemers van eigen vereniging.

De sponsoren waren zoals gebruikelijk de deelnemende leden die ieder een euro voor de prijzenpot inlegden. Er werd door het regenachtige weer in de verwarmde binnen accommodatie gespeeld. In een gezellige onderlinge strijd werd de uitslag als volgt; Winnaar en eerste werd Henk Engelen (foto), tweede werd Jan Lobbezo, de derde prijs ging naar Paula Peters. vierde en vijfde werden Joke en Ben Gasseling. zesde werd Alex Boss. Zevende werd Jan Reutering. Door het grote aantal deelnemers waren er meer prijzen te winnen. Door loting werden nog twee prijzen toegekend aan Gré Makkinga en Theo Peters.

Al met al een weer 'goeie boule'. Meer info staat op www.jbcz.nl.

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk in Duiven

's Morgens dienst in het Candea College, Saturnus 3 in Duiven

Zondag 23 november 09.30 uur ds J.J. Burger

Zondag 30 november 09.30 uur ds J.M. van Leeuwen

Zondag 7 december 09.30 uur ds H.J. Boiten

Zondag 14 december 09.30 uur ds P. Schelling

Zondag 21 december 09.30 uur ds J. Luiten

Middagdienst S.o.W. Kapel, Rijksweg 56B in Duiven

Zondag 23 november 16.30 uur Leesdienst

Zondag 30 november 16.30 uur ds H.S. van Hemmen

Zondag 7 december 16.30 uur ds H.S. van Hemmen

Zondag 14 december 16.30 uur ds J.A. Boersema

Zondag 21 december 15.00 uur ds H.S. van Hemmen

Schenking Streekfietstocht aan Het Braamhuis

Van links naar rechts: Anky van Alst, Arend Timmerman, Mariska Willemsen en Anje Andriessen

ZEVENAAR - Op 4 en 5 oktober dit jaar was de eerste editie van de Streekfietstocht. Met deze tocht wilde organisator Mariska mensen bewuster maken van wat er in hun omgeving te verkrijgen is aan streekproducten.

Transparantie was voor haar daarbij een belangrijk punt. Vandaar dat ze Het Braamhuis in Zevenaar als goed doel hieraan had gekoppeld. Het Braamhuis is een inloophuis waar de deuren altijd open staan voor de mensen die kanker hebben of er juist van genezen zijn. Ook voor nabestaande, familie en vrienden is er een plek bij het Braamhuis. Deelnemers konden tijdens de Streekfietstocht een kijkje nemen in Het Braamhuis. Zo werd voor vele mensen de drempel verlaagd om er binnen te stappen en konden de deelnemers zien waar de opbrengst van de tocht naartoe gaat.

Het bedrag van 460 euro is niet alles wat er door middel van de Streekfietstocht is binnengehaald. Arend, penningmeester van Het Braamhuis, vertelde dat er op de dag ook al ongeveer een bedrag van 400 euro is opgehaald, door vrije giften en verkoop van Braamcake. Daarbij bevestigde de vrijwilligers van Het Braamhuis dat buiten het fantastische geldbedrag, ze ook heel blij zijn met het aantal mensen wat binnen is geweest. "Zo hebben we veel nieuwe mensen kunnen laten zien dat wij er zijn en wat wij doen".

Kompassie Netwerken: Trefpunt voor (psychisch) welzijn

ZEVENAAR - Kompassie Netwerken: Trefpunt voor (psychisch) welzijn. Op plezierige wijze werken we samen aan (psychisch) welzijn. Iedere maand kiezen we een thema. Aan de inhoud wordt met elkaar invulling gegeven. De praktische toepasbaarheid is daarbij heel belangrijk. Een lokale deskundige biedt een workshop aan. Zo kunnen wij een ervaring opdoen en zij maken hun werk hiermee bekend. Er wordt veel waarde gehecht aan het informeel ontmoeten.

Wat versta je onder betrokkenheid en hoe verhoudt zich dat in de relatie tot jezelf en tot anderen? Zijn er grenzen aan betrokkenheid, wat zijn jouw grenzen? Kan betrokkenheid ook bemoeizucht worden? Op deze avond starten we met een Mindfulnessoefening. Na de pauze en een korte inleiding op het thema gaan we in kleine groepjes uiteen om met elkaar bij enkele vragen rond het thema betrokkenheid stil te staan. Een vertaalslag naar concrete acties op basis van aanwezige behoeften en voorstellen vormt het sluitstuk van de avond.

De bijeenkomst voor bewoners van De Liemers is vrijdagavond 28 november op De Hooge Bongert 3 te Zevenaar. De entree is vanaf 19.15 uur en kost twee euro. Aanmelden is wenselijk via info@kompassienetwerken.nl of 06 3138 5663.

Kerkdienst in Candea College

DUIVEN - Komende zondag 23 november spreekt Hans Sikkema in de dienst van KerkvoorNu.

De dienst wordt gehouden in het Candea College, Saturnus 1 in Duiven en begint om 10.30 uur. Voor de kinderen tot en met drie jaar is er crèche; de kinderen van de basisschool hebben een eigen programma.

De Melkweg bij Sterrenwacht Corona Borealis

ZEVENAAR - Vrijdag 28 november om 20.00 uur geeft Don Willems een lezing over De Melkweg (2).


De Melkweg is het sterrenstelsel waarin ons zonnestelsel is ontstaan, evolueert en ook zijn einde zal vinden. Ongeveer honderdmiljard sterren maken deel uit van dit sterrenstelsel. In deze tweede presentatie gaan we dieper in op de kleinere structuren in het melkwegstelsel, zoals open en bolvormige sterrenhopen en de gas- en stofnevels waaruit de sterren ontstaan. Ook zullen we naar de positie van de zon in ons melkwegstelsel kijken.

De Sterrenwacht, ligt aan Breulylaan 3 in Zevenaar. Meer informatie staat op www.coronaborealis.nl.

Idealen van vroeger op podium Filmhuis

ZEVENAAR - "Hoe kan ik weten wat ik ooit of nooit zou doen". In de monoloog 'Alles wat licht is' voert Rik Luijmes een man ten tonele die spreekt over de meest indrukwekkende periode in zijn leven. Hij blikt terug op de idealen die hij vroeger had.

Hij herinnert zich de gevechten voor een betere wereld. Brandhaarden waar poëzie en geweld dicht bij elkaar lagen. Waar staat hij nu en welke dromen heeft hij nog?

Rik Luijmes neemt het publiek in zijn monoloog mee naar een wereld van herinneringen. Schouder aan schouder vecht hij met zijn maat in de oorlog. Samen komen ze op plekken waar ze nooit eerder zijn geweest. En samen met andere militairen gaan we een wereld in die nauwelijks is voor te stellen. In poëtische bewoording wordt de gekte voelbaar: intens, intiem, verwarrend en kwetsbaar. 'Alles wat licht is' is een bewerking van Pisstof (1997) van toneelschrijver Rob de Graaf. Rik Luijmes is oprichter, artistiek leider en regisseur van Theatergroep Greppel uit Nijmegen en werkt ook theaterdocent.

Rik Luijmes: "Ik vertel graag een verhaal met mijn voorstellingen. Een verhaal wat goed te volgen is. Daarnaast vind ik het spannend als er iets in een voorstelling zit wat rationeel niet helemaal te duiden is, maar wel raakt."

Zaterdag 22 november om 20:15 uur, Filmhuis Zevenaar. Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl of te verkrijgen via 0316 344250.

LIOS Lobith volop in de prijzen

LOBITH - Zondag 9 november was er een clubteamwedstrijd in Winterswijk. Lios Lobith deed mee met twee teams.

Bij supplement E zijn Quinty Bergevoet, Eva Wienhoven en Jaydin Pijl eerste geworden en gingen naar huis met een mooie gouden medaille. Ze hadden een totaalscore van 132,93. Bij supplement D behaalde Judith Mulder, Daphne van Ingen, Maureen van Marwijk, Jody Geurts en Nikita Miechels een zevende plaats met een totaalscore van 127,25.

In Doetinchem was zaterdag 15 november de eerste plaatsingwedstrijd van de derde divisie. Bij de junioren supplement D behaalde Nikita Miechels een gouden medaille. Met een tweede sprongcijfer, tweede vloercijfer,eerste brugcijfer en eerste vloercijfer, een totaalscore van 46,275.

Op 30 november is de eerste plaatsingwedstrijd van de vierde divisie in Doetinchem.

Midwinterwandeling rond Doesburg

DOESBURG - De Midwinterhoorngroep Doesburg verzorgt dit jaar voor het eerst op 14 december een wandeling over de verdedigingswallen en rond de oude stad.

De bloazers met hun ouderwetse houten hoorns staan op diverse plekken om de wandelaars tijdens hun tocht van zeven of zeventien kilometer de karakteristieke geluiden te laten horen. Omdat men vele deelnemers verwacht, krijgt de Doesburgse groep ondersteuning uit Zelhem. Bij het startpunt, de harmonie van de voormalige schutterij aan de Burgemeester Nahuyssingel, wordt ook getoond hoe een hoorn wordt gemaakt. Al geruime tijd is men met de organisatie doende. Onderweg zullen bij diverse oversteekpunten verkeersbegeleiders staan. Ook de ehbo-ploeg is paraat, maar hoopt niet te moeten aantreden.

Een uitvoerige beschrijving van de route wijst de wandelaars de weg evenals een bebording. Opvallend is de bijlage, die vertelt over de circa vijftien bijzondere plekken waar de route langs voert. Zowel voor inwoners van de Hanzestad als van daarbuiten maakt dit er een bijzonder evenement van.

Onderweg is er een rustpunt. De beide afstanden zijn goed beloopbaar en geschikt voor jong en oud.

De inschrijving is van 10.00 tot 12.00 uur. Het startgeld (inclusief een consumptie) bedraagt 3,50 euro, kinderen 1,50 euro. Gratis parkeren kan op het schoolplein van de openbare school De Horizon of de parkeerplaatsen rond de stad.

Optreden Tamboers en Pijpers samen met trommelgroep Radac

ZEVENAAR - Op zondag 30 november om 11.00 uur treden de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers samen met trommelgroep Radac op in Het Musiater in Zevenaar.

Dit wereldberoemde korps is bij het grote publiek in Nederland vooral bekend van hun optredens tijdens Prinsjesdag, maar dit is maar een van de vele activiteiten die zij wereldwijd verrichten. Zij dragen zorg voor een zeer verfijnde en geperfectioneerde manier van het traditioneel trommelen al dan niet in combinatie met pijperfluiten en zorgen op deze manier dat dit 'trommelerfgoed' ook voor de volgende generaties behouden blijft.

In een programma met pauze zullen zowel de Mariniers als Radac afwisselend laten horen wat er op het gebied van 'traditioneel trommelen' allemaal mogelijk is. Daarnaast zullen er ook flitsende Amerikaanse, Schotse, Basler composities en zelfs de steelband van de Mariniers te horen zijn. Kortom een must voor iedereen die van muziek en zeker ook van trommelen houdt.

Toegangskaarten á tien euro zijn verkrijgbaar via www.hetmusiater.nl of aan de kassa, die op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 11.00 en 14.00 uur open is.. Tevens 45 minuten voor aanvang van de voorstelling.