GN Overbetuwe

22 januari 2020

GN Overbetuwe 22 januari 2020


Heteren door goede samenwerking benoemd tot Transition Town

(foto: Daan van Oort)

HETEREN - Heteren is een actieve dorpsgemeenschap in Gelderland. Om de leefbaarheid te verbeteren zijn veel dorpsgenoten gedreven om het gebrek aan of de terugloop van voorzieningen te veranderen. Om ervoor te zorgen dat er een plezierige woon- en leefomgeving ontstaat, drijft Heteren bij één. Samen met inwoners en lokale organisaties is er in 2014 een dorpsvisie met een ontwikkelingsplan ontwikkeld. Sindsdien valt het dorp regelmatig in de prijzen.

Dit is vier jaar geleden gestart door een nominatie voor de Dorpsvernieuwingsprijs van Nederland. Ondanks dat Heteren in de finale heeft verloren van Hoonhorst, waren vele inwoners enorm trots. In 2018 werd Heteren opnieuw genomineerd voor een prijs. Dit keer was het de provincie die Heteren uitdaagde in 'Maak Gelderland Mooier'. Ook deze keer bereikte Heteren een finaleplaats. Afgelopen november viel Heteren weer in de prijzen. Dit keer een eerste prijs, een Europese nog wel: UEPG Sustainable Development Award in de categorie 'Local Community Partnership'! De rode draad in alle juryrapporten is dat Heteren het positieve verschil maakt in de samenwerking tussen inwoners, lokale organisaties en de gemeente.

In de afgelopen jaren is er door Heterenaren hard gewerkt aan veel projecten. Hierdoor heeft Heteren sociaal gezien al een transitie ondergaan, maar economische en fysiek gezien staat het aan de vooravond van haar grootste transitie. Het vlaggenschipproject is de bouw van een centrale ontmoetingsplek met winkels midden in het dorp. Hierbij zijn de organisaties uit het dorp in de regie, maar lijkt juist door de goede samenwerking ook deze transitie te gaan lukken. Begin dit jaar verwacht het dorp groen licht op de financiering te krijgen, waarna de schop in de grond kan.

Afgelopen maand ontving de dorpsraad door de inzet van haar inwoners het bericht dat Heteren officieel is toegelaten tot de groep erkende 'Transition Towns' van Nederland. Nederland heeft ongeveer tienduizend dorpen en wijken, waarvan er nu zeventig de titel TT voor haar naam mogen voeren. Heteren is volgens deze organisatie één van die transitie towns die volop in beweging is. Als de voorzieningen in dorpen slinken en de lokale economie krimpt, zijn het de bewoners en lokale organisaties van Transition Towns, die laten zien op welke wijze we in de toekomst moeten leven. En daar is heel 'TT Heteren' trots op!

Gezellige Ladiesnight in Driel

Kramen en bezoekers van de editie 2019. (foto: Francois Pauwelsen)

DRIEL - De Ladiesnight in Driel op 17 april wordt een gezellige avond uit voor vrouwen. Op deze avond kan je lekker shoppen, je laten verzorgen, informatie opdoen, eten proeven, of heerlijk een drankje doen in het café en bijkletsen. Er zijn verschillende standhouders in allerlei categorieen. Ook is er een loterij met leuke prijzen aangeboden door de standhouders die aanwezig zijn.

Kom samen met je vriendinnen, buurvrouw, moeder, zussen. Deze avond is voor alle leeftijden: het maakt niet uit of je nou puber bent of 99 jaar oud, alle vrouwen zijn welkom!

Dit jaar vindt de vierde editie van de Ladiesnight plaats op vrijdag 17 april van 19:00 uur - 22:00 uur bij zalencentrum De Oldenburg in Driel. Er zullen tussen rond de zeventig standhouders aanwezig zijn. "Vorig jaar hadden we ruim 300 bezoekers! We hopen dit jaar weer op zo’n groot bezoekersaantal. Daar wil jij toch ook bij zijn?"

Aan de deur kan je entree kopen voor zes euro per persoon. In de voorverkoop kost een entreeticket vier euro. De tickets kosten 4 euro, maar van de entreeticket inclusief Goodiebag zijn er maar 75 stuks beschikbaar. De tickets zijn te koop via www.ladiesnightdriel.nl.

Op de website www.ladiesnightdriel.nl en op onze facebookpagina Ladiesnight Driel word je op de hoogte gehouden over welke stands er aanwezig zullen zijn en zie je andere mededelingen en informatie over de avond. De ticketverkoop begint op zaterdag 1 februari om 10:00 uur.

Koffieconcert bij De Batsers

Koffieconcert 2018-2019. (foto: De Batsers)

ELST - Ook dit jaar presenteert carnavalsvereniging De Batsers in samenwerking met een aantal sponsoren weer het jaarlijkse koffieconcert. Inmiddels is dit de derde editie.

Het koffieconcert is een evenement date wordt gehouden speciaal voor de oudere inwoners van Elst, waaronder de leden van de Zonnebloem en bewoners van diverse verzorgings- en verpleegtehuizen in de gemeente Overbetuwe.

Het koffieconcert wordt gegeven in sporthal De Helster, dezelfde locatie waar ook de Pronkzittingen van De Batsers worden gehouden. Tijdens het programma wordt er onder andere een optreden verzorgd door Con Amore uit Oosterhout met gastoptredens van Christien & Dini, Marian de Vette, Wes jr & Wes bj met liedjes van Toon Hermans. De presentatie is in handen van Jozef Joosten.

Toegang tot het koffieconcert is gratis en is op 8 februari van 10:30 - 12:30 uur in De Helster (toegang via de ingang naast de tennisbaan).

Honden in actie voor KWF Kankerbestrijding!

Foto in bijlage gemaakt door: Ron Baltus. (vrij van rechten opnamedatum 20.12.2019 hond Leia met dummy KWF opgeven is geen optie). (foto: Ron Baltus)

HETEREN - "Op de 'Pink Workingtest' delen we verhalen en vieren het leven. Je voelt: we doen dit samen. Iedereen weet wat het is en heeft er direct of indirect wel mee te maken."

"Gelukkig kan het ook goed gaan, kijk naar mijn man Robin van der Hart uit Heteren die heeft het overleeft. Helaas heb ik ook veel dierbare mensen verloren aan kanker. Er is nog steeds geld nodig voor onderzoek. Daarom doe ik, Jacqueline van der Hart-Snelle uit Heteren met mijn 2 jaar oude Golden Retriever teef met de roepnaam: Leia mee aan een landelijke jachthonden apporteer wedstrijd “Pink Workingtest” op zaterdag 22 februari 2020. Belangstellenden zijn van harte welkom! Het adres is Schremmersteeg 4, 3882 SE Putten.

Leia en Jacqueline. (foto: Ron Baltus)

Honden oud en jong wisselen elkaar in deze wedstrijd af zodat er steeds honden met hun baasjes een van stof neergelegde dummy aan het ophalen zijn. Ondertussen zorgen indrukwekkende ceremonies, een gezellige veiling en veel activiteiten ervoor dat het voor zowel de bezoekers als de deelnemers een onvergetelijk evenement is. Aan deze landelijke wedstrijd doen ruim 75 honden aan mee en deze honden hebben samen met hun baasjes tot nu € 20.714,00 aan sponsorgeld opgehaald. Iedere dag groeit het opgehaalde bedrag op de sponsorsite. De volledige opbrengst van deze wedstrijd gaat naar KWF kankerbestrijding. Wie wil Leia sponsoren met een donatie? Klein of groot, alles is welkom. Leia gaat zeker haar best doen zoveel mogelijk dummy's binnen te halen. Lees het verhaal van Robin en wil je ons hierin steunen: https://acties.kwf.nl/fundraisers/robinenjacquelinehart/pink-workingtest--5e-editie."

Kandidaten Döppert bekend

ELST - De genomineerden voor de Döppert 2019 zijn bekend. Voor de prijs komen zangeres Elles Springs, Kees en Carisia ’t Jong van Streekwinkel De Lingegaerdt en Bauke Huisman in aanmerking. Ze hebben Elst op de kaart gezet. Dat is het belangrijkste criterium voor deze prijs van de Vereniging Elster KarnavalsOptocht (VEKO). Het publiek kiest de winnaar.

Zangeres Elles Springs uit Elst heeft met jongeren en jongvolwassenen van zorginstelling Pluryn een cd opgenomen. Het gaat om zelfgemaakte nummers in verschillende muziekgenres. Ze heeft het project begeleid. Elles is lid van Rotary Elst Overbetuwe waarvan het wensboomproject onderdeel is. Ze vindt dit project een supermooi initiatief zodat wensen van inwoners van Elst uitkomen.

Streekwinkel De Lingegaerdt werd in 2019 uitgeroepen tot de beste winkel van de gemeente Overbetuwe en de provincie Gelderland. De winkel werd bijna de beste van het land. Kees en Carisia ’t Jong runnen de streekwinkel nu ruim twee jaar. Bijzonderheid is dat het paar is. Ze hopen dat hun prestatie voor mensen met een beperking een inspiratie is.

Bauke Huisman is betrokken bij het Betuws Oorlog en Informatie Centrum en The Island 44-45 en zet zich in voor het herinneringsweekend dat Landgoed Schoonderlogt bij Elst als decor had. Hij geeft lezingen om het verhaal over de Tweede Wereldoorlog naar buiten te brengen.

De winnaar wordt zaterdag 15 februari bekendgemaakt tijdens de VEKO-avond, vanaf 20.00 uur in het Wapen van Elst. Het publiek kiest de winnaar door een stem op een van de genomineerden uit te brengen. Stemmen kan tot 14 februari via www.veko-elst.nl.

Dierengeluiden Vreemde eend

Carolina-eend.

HETEREN - Afgelopen zaterdag waren we weer in de vlindertuin bezig, om voldoende zand op het pad te krijgen zodat Ruben de Ruijter volgende week kan gaan straten. Toen we naar de B&B liepen om even koffie te drinken zagen we een vreemde eend in eendenwei staan.

Eerst dacht ik dat het een mandarijneend was, maar toen ik thuis ging zoeken zag die er toch wel wat anders uit. De kop van de manderijneend is veel witter, de rug veel lichter en ook de tekening op de borst klopt niet bovendien heeft 'mijn' eend maar één streep op zijn flank en de manderijneend twee. Tja dan maar verder zoeken.

Gelukkig kun je in google 'lijkt op' invoeren en als je dan de afbeeldingen bekijkt kun je geluk hebben en vinden wat je zoekt. In mijn geval kwam ik uit op de site van de sierwatervogels wat al aan geeft dat het geen soort is die hier van nature thuis hoort. Maar zelfs op deze site stond over deze eend naast de foto en de naam geen verdere informatie. Nu weet ik tenminste dat hij carolina-eend heet en dus verder zoeken.

Op Wikipedia staat zowaar een beschrijving van de carolina-eend. Daar lees ik dat deze eend onder andere eikels eet. Dat verwacht je niet van een eend toch? Verder lees ik dat hij uit Noord Amerika komt en hoog in bomen nestelt in oude spechtennesten of nestkasten. Ja dus echt een buitenbeentje dat in onze eendenwei terecht is gekomen, omdat hij waarschijnlijk uit gevangenschap is ontsnapt. Zo zie ja maar dat ook bij ons op de kinderboerderij aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren soms vreemde vogels komen buurten.

De Toorenuulen gaat weer los

DRIEL - Carnavalvereniging De Toorenuulen heeft het programma voor de komende carnavalsdagen weer gereed.

Zaterdag 15 februari vindt de kindermiddag plaats in de Oldenburg. De nieuwe jeugdprins zal worden gelanceerd. Aanvang 14.00 uur en sluiting om 16.30 uur; vanaf 19.00 uur kinderdisco voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. Deze dag wordt de muziek verzorgd door DJ Peter Otten. Vrijdag 21 februari bezoeken ze de Kameleon, om samen met het prinsenpaar en de jeugdprins hun feest op te vrolijken. 's-Middags gaan ze naar Liefkenshoek om daar met de bewoners het carnaval te vieren.

Dan de drie dolle dagen. "Zaterdagmorgen begint met het ophalen van de sleutel op het Gemeentehuis en middags gaan wij naar Heteren om daar het kindercarnaval op te luisteren. 's-Avonds is de verlichte optocht. Start om 19.11 uur bij café Zeldenrust. U kunt u aanmelden via de site van De Toorenuulen. Wie gaat er dit jaar met de wisselbeker pronken? Ook zijn er weer mooie en grote geldprijzen te winnen."

Na afloop om 21.00 uur prijsuitreiking in De Oldenburg waar DJ Peter Otten muzikaal de avond zal opvrolijken. Zondagmorgen om 11.00 uur de carnavalsmis m.et medewerking van Kapel 3l en 's-middags naar de optocht in Elst. "Vanaf 17.00 uur sluiten wij deze dag af bij café Zeldenrust met DJ Peter Otten. Maandag gaan we met de bus weer naar andere vereniging om samen met hun carnaval te vieren. Om 11.00 uur verzamelen bij het Uulencafé Zeldenrust. Iedereen die meegaat is welkom. Wij sluiten af in zalencentrum De Oldenburg."

Bemmelnaar Walter Weterings vertrekt uit Australië 'Door de bosbranden voelen we ons hulpeloos en gefrustreerd'

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. Sommigen verblijven er nog steeds, anderen zijn terug gekeerd. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op, ook die van actuele en urgente aard. Zoals de bosbranden in Australië en in het bijzonder in en om Sydney. Waar Walter Weterings (41) al jaren woont. De branden zijn een van de redenen om met zijn gezin naar Nederland te verkassen. 'Ik ben geen fan van het politieke klimaat hier.'

Als we voor dit verhaal contact hebben met Walter heeft hij naar eigen zeggen 'goed nieuws'. ,,Het gaat aankomend weekend, 17, 18 en 19 januari, flink regenen, zo is voorspeld.'' Dat biedt in ieder geval tegenwicht aan de nog steeds fel woedende bosbranden in Australië in het algemeen. Die hebben al geleid tot de dood van tientallen mensen en honderden miljoenen dieren. Een gebied zo groot als Zuid-Korea is volledig platgebrand en tienduizenden inwoners moesten worden geëvacueerd.

In Sydney en omgeving in het bijzonder waren de branden tot nu ongekend fel. In de miljoenenstad Down Under woont Walter al ruim vier jaar met zijn (Australische!) vrouw Rebecca en dochter Ava in Cronulla, een suburb van Sydney aan de kust. Nog meer goed nieuws; een tweede kindje (lees: zoon) wordt binnenkort verwacht en het gezin is tot op heden ongedeerd gebleven. ,,Ik werk in Sydney centrum, en mijn vrouw iets meer ten westen daarvan, maar daar zijn geen branden in de buurt. Alleen rook soms. Soms staat de wind verkeerd en is de lucht niet te harden. Dan blijven we zoveel mogelijk binnen; is gezonder.''

De manager 'planning & analysis' verwacht in Cronulla ook niet meer te maken te krijgen met de branden. ,,Er zijn twee nationale parken hier vlak bij, maar die zijn nog steeds ver genoeg weg en er zit water tussen. Volgens mij zijn we hier dus veilig.''

[tussenkop]

Vertrek

De huidige situatie is de geboren Bemmelnaar en zijn gezin niet in de koude kleren gaan zitten. ,,We voelen ons hulpeloos en gefrustreerd. Tegelijkertijd gaat alles gewoon ook door alsof er niks aan de hand is. Gefrustreerd met de politiek hier, die iedere relatie met klimaatverandering blijft wegwuiven, vanwege afhankelijkheid van kolensector. Ze lijken te weinig middelen beschikbaar te stellen om de problemen aan te pakken. En er dus allerlei burgerinitiatieven op touw worden gezet om de brandweer bij te staan. Zoals donaties voor gasmaskers, echt te gek voor woorden!''

Het besluit om – definitief – naar Nederland te verkassen is inmiddels genomen. ,,Vanwege de klimaatverandering, het ieder jaar groter wordende brandgevaar en de onwil van de politiek hier om er ook maar iets aan te doen ben ik niet ongelukkig om weer naar Nederland te gaan. Ik ben op z'n zachtst gezegd geen erge fan van het liberale politieke klimaat hier, waarbij voor iedere beleidsafweging alleen maar gekeken wordt naar de hoeveelheid banen die het oplevert/kost.''

Het vertrek staat gepland voor juli. ,,We zijn de laatste weken zelfs al aan het inpakken. Want over twee maanden verwachten we gezinsuitbreiding, dus dan gaan we niet heel veel vrije tijd hebben, vrezen we. Als de kleine het goed doet en z'n eerste serie prikjes heeft gehad, gaan we hier weg.'' Ze gaan dan wonen in Tilburg. ,,Daar hebben we al/nog een huis. Maar ik zal regelmatig in Bemmel zijn, want m'n ouders en een boel bekenden wonen daar nog.''

[streamer]
'We zijn al aan het inpakken, want na de gezinsuitbreiding is er niet veel tijd meer'

Spreekuur HvOB Elst

ELST - HvOB houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder (Vivare).

"Schroom niet om contact met ons op te nemen." Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Het spreekuur is iedere derde donderdag van de maand.

High tea voor ouderen in Heteren

De tafels staan klaar voor de High Tea in de sfeervolle Vloedschuur. (foto: Karin Bernet) Karin Bernet

HETEREN - Ook dit jaar organiseren de gezamenlijke kerken uit Heteren weer een high tea. Alle inwoners van 75 jaar en ouder zijn welkom in De Vloedschuur op vrijdagmiddag 24 januari om 15.00 uur. Daar komen we samen voor de gezelligheid, voor het doorbreken van de wintersleur, en… om het sociale hart van Heteren kloppend te houden!

Onder het genot van iets hartigs en iets zoets, is er alle ruimte voor ontmoeting. Elkaar weer even spreken in deze lange, donkere maand. Een maand waarin iedereen het liefst in zijn eigen huisje, warm bij de kachel blijft zitten.

Ook dit jaar zorgt de Haal- en Brengservice van Heteren Sociaal voor het vervoer van de gasten naar De Vloedschuur en weer terug. Ieder jaar een logistieke uitdaging! Daarnaast zijn er vele vrijwilligers betrokken bij deze middag en zijn er ieder jaar weer jongeren die helpen met het uitserveren van al het lekkers.

Mochten er nog mensen in Heteren zijn van 75 jaar of ouder die geen uitnodiging gehad hebben, dan kunnen zij zich – zolang er ruimte is – nog opgeven door een e-mail te sturen aan Yvonne Sinkeldam: familiesinkeldam@hotmail.com of te bellen met 026 4721060.

Film: Nous Finirons Ensemble

Franse film Nous Finirons Ensemble. (foto: rita) rita

ELST - Op donderdag 23 januari draait het komisch drama 'Nous Finirons Ensemble' in Theater De KiK in Elst. De film start om 20:00 uur en van tevoren is de foyer geopend. Kaarten inclusief drankje kosten acht euro en zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.


Zeven jaar na de gebeurtenissen uit ‘Les Petits Mouchoirs’ herenigt de vriendengroep zich. Dit nadat ieder lid zich lange tijd van elkaar heeft afgezonderd. De vrienden, allen intussen de veertig gepasseerd, organiseren een geheim verjaardagsfeest voor Max en reflecteren op hun leven en vriendschap.

Info over computercursussen tijdens Huiskamer van Elst

ELST - Begin februari start Forte Fit in samenwerking met SeniorWeb en de Bibliotheek Gelderland-Zuid weer met diverse computer-, tablet- of smartphonecursussen. Het cursusaanbod is vooral gericht op senioren die nog geen of weinig ervaring hebben. Maar ook voor meer ervaren gebruikers zijn er interessante cursussen.

"Wilt u hier meer over weten dan biedt de Huiskamer van Elst op donderdag 23 januari de mogelijkheid. Tijdens de inloop kan ook individueel antwoord worden verkregen op vragen over bijvoorbeeld Windows 10, Apple iOS, Excel, het overzetten of bewerken van foto’s en het gebruik van app’s.

De Huiskamer van Elst is iedere donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur geopend in de Bibliotheek aan het Europaplein in Elst. Er is altijd koffie, ruimte voor een goed gesprek of het lezen van een krant of tijdschrift.

De Deurdouwers gaan pronken in De Wanmolen in Zetten

Artiesten Jeugdpronkzitting. (foto: Peter Ariese)

HERVELD/ZETTEN - Er moest dit jaar worden uitgeweken naar een andere locatie. De Wanmolen is perfect gebleken, alle avonden zat de grote zaal vol. Ook op zondagmiddag tijdens de Jeugdpronkzitting kon er niemand meer bij.


Het programma was gevarieerd. Dans, muziek en playback werden afgewisseld door zang en buuts, en dat allemaal door ‘eigen’ mensen. Martijn van Schaik (De Klerelijer) kondigde zijn afscheid aan. Dit deed hij nadat hij als echte Zettenaar (Brave Hendrik) de Herveldse bezoekers welkom had geheten in zijn Zetten. Harry Merkus werd bedankt voor al zijn jaren bij de Hoendrik. Na de optredens werden familie en vrienden van Prins en hofdames, Sixpack en de drie dansgardes met veel applaus ontvangen in de zaal.

De muzikale opening én afsluiting was in handen van De Deurzingers. Dit keer 'ohne der Alte' omdat Wim Scholten geblesseerd is. Wim werd geëerd voor 44 jaar zang en onderscheiden als 'Deurdouwer aller tijden'. Erik Hendriks, Leanne Janssen en Sylvia Holvast samen met Hennie Roelofsen verzorgden drie leuke 'Buuts'. De Raads- en Senaatsleden zorgden voor een leuke verrassing.

Na de pauze kwam het Remspoor met livemuziek en actuele teksten. Het liedje dat de hofdames Petra en Marieke zongen, sloeg in als een bom. Na de Queen-medley, door de Deurdouwer Dames, was het tijd voor de laatste buut van de avond. Henkie Frentz had over iedere tafel in de zaal wel een leuke anekdote/grap te vertellen. Het weekend werd op zondagmiddag afgesloten met de Jeugdpronkzitting, met de onthulling van Jeugdprins Levi de Feestblusser en Jeugdprinses Fleur.

Parochie H. Maria Magdalena

Liturgie derde zondag in de tijd door het jaar Dit weekend eindigt de internationale bidweek voor de eenheid van de christenen. In de liturgie lezen wij over de verdeeldheid waartegen Paulus schrijft: Ieder van u schijnt zijn eigen leus te hebben: 'Ik ben van Paulus.' 'Ik van Apollos.' 'Ik van Kefas.' 'Ik van Christus.' Is Christus dan in stukken verdeeld? Of zijt gij gedoopt in de naam van Paulus?

Zaterdag 25 januari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Herenkoor

St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: Eucharistieviering. V. Bulthuis, Magna Voce

St. Leonardus Oosterhout 19.00 u: Eucharistieviering, A. Lurvink, Musica Nova


Zondag 26 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, Presentatieviering EHC, V. Bulthuis Jeugdkoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering,
K. Donders, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 10.00 u PK-kerk Oecumenische viering, M. Sanders en E Kamper, Enjoy

H. Martinus Gendt: 10.00 u Oecumenischeviering PKN Kerk

Zaterdag 1 februari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, kinderwoorddienst, Feest van Licht, K. Donders, Exotherm

H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u Eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

Zondag 2 februari

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering met kinderwoorddienst, K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron

H. Maria Geboorte Driel: 09.30 u: Woord- en Communieviering, Liturgische Werkgroep, Enjoy

O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: Woord- en Communieviering, Liturgische Werkgroep Ubi Caritas

St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Enige Overbetuwse club met ARAG Fair Play certificaat Kevin Blom ziet; arbitrage bij RKSV Driel goed

Stefan Emons (midden) van RKSV Driel heeft het felbegeerde ARAG Fair Play certificaat uit handen van Kevin Blom ontvangen. Links: E. Franken (ARAG).

DRIEL - RKSV Driel heeft afgelopen zaterdag het zogeheten ARAG Fair Play certificaat ontvangen. Topscheidsrechter Kevin Blom was daarvoor reikte het document uit. De voetbalclub is daarmee de enige in de (Over)Betuwe. Het toont dat het met het arbitragebeleid binnen de dorpsvereniging goed is.

De uitreiking afgelopen zaterdagochtend in het clubhuis van RKSV Driel is de kroon op het werk voor Stefan Emons, die scheidsrechtercoördinator is. Hij is al anderhalf jaar geleden aan de slag gegaan om het certificaat aan te vragen. De vereniging, waarvan het vlaggenschip uitkomt in de derde klasse D West, moest daarvoor voldoen aan een groot aantal richtlijnen, vastgelegd door zowel KNVB als (sponsor) ARAG, onderneming in rechtsbijstand. Als hieraan voldaan zou worden kan Driel aantonen dat het met beleid op het gebied van arbitrage in orde is.Daarvoor moest in ieder geval eerst een goed en vooral duidelijk arbitrageplan geschreven worden. Nogal een uitdaging, want als kleine dorpsclub (ca. 590 leden) was er een dergelijk plan gewoonweg niet. Maar Emons en anderen pakten de handschoen op en na een half jaar lag er 'al' een conceptbeleidsplan. Na enige tijd werd dit goedgekeurd door de KNVB.


Een andere richtlijn waaraan voldaan moest worden was het diplomeren van de eigen scheidsrechters. Ook dat lukte, want inmiddels is op een enkeling na iedereen gediplomeerd. Daardoor kunnen bijna alle wedstrijden van zowel jeugd- als seniorenteams worden voorzien van een gecertifieerde arbiter! Voor de duels van de allerjongsten (lees: O8-, O9- en O10-teams) worden er zogeheten spelbegeleiders ingezet. Zij moeten het al aanwezige spelplezier verder verhogen.
Voor startende scheidsrechters heeft Driel een opgeleide scheidsrechter begeleider in huis. Ook heeft de club voor deze scheidsrechters kleding beschikbaar gesteld zodat zij in een 'professioneel' tenue de wedstrijd kunnen leiden.


Grondlegger

De aanvraag van het ARAG Fair Play certificaat leverde mooie bij-effecten op. Driel werd onder andere grondlegger van een breed regionaal scheidsrechterscoördinatoren overleg, inmiddels SVVA Gelderland-Midden (Samenwerkingsverband Verenigingsarbitrage Gelderland-Midden) genaamd. In dit samenwerkingsverband zitten tot nu toe 15 verenigingen, en deze overleggen maandelijks over allerlei zaken binnen de verenigingen aangaande arbitrage. Ook verlopen via de SVVA onderlinge uitwisselingen van scheidsrechters.

Emons was zaterdag zichtbaar in zijn nopjes toen hij van de topscheidsrechter Kevin Blom het zo vurig gewenste certificaat uitgereikt kreeg, het 91ste exemplaar in Nederland overigens: ,,Het heeft ons ruim anderhalf jaar gekost om het certificaat te mogen ontvangen. Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost om dit voor elkaar te krijgen, maar gelukkig hebben we nu ook de goedkeuring van de KNVB. Zij hebben ons hier goed in begeleid, maar ook het vertrouwen van het bestuur van de vereniging heeft hieraan bijgedragen. Ik ben blij dat we ons als eerste vereniging in de gemeente Overbetuwe mogen certificeren met het ARAG Fair Play certificaat.'' Blom gaf tenslotte ook nog een, volgens Emons, leerzame presentatie over arbitrage.

Vrouwendag in Zetten

Mirjam van der Vegt.

ZETTEN - Zaterdag 7 maart spreekt Mirjam van der Vegt op de Vrouwendag in Zetten. Deze interkerkelijke vrouwendag wordt georganiseerd voor ruim tweehonderd vrouwen uit de Betuwe en omstreken.

De vrouwendag staat in het teken van ontmoeting, bezinning en inspiratie. Dit jaar is het thema ‘Balans’, (gezond geven, ontvangen en loslaten) naar aanleiding van Kolossenzen 2:6, 7: “Zoals u dan Christus Jezus, de Heere, hebt aangenomen, wandel in Hem, geworteld en opgebouwd in Hem, en bevestigd in het geloof, zoals u onderwezen bent. Wees daarin overvloedig, met dankzegging".

Tijdens de middagpauze is er ruimte om elkaar te ontmoeten en de lunch te nuttigen. Voor soep, koffie en thee wordt gezorgd, lunchpakket graag zelf meenemen. Aansluitend is er tijdens het middagprogramma een gevarieerd aanbod van verdiepende, creatieve en ontspannende workshops. De muzikale begeleiding is zoals gewoonlijk in handen van de band ReCall.
Kortom, het belooft weer een prachtige dag te worden met tijd voor bemoediging, bezinning, toerusting en ontmoeting. De toegang is vrij. Op de dag zal een collecte worden gehouden. Voor sommige workshops is een kleine bijdrage verschuldigd. De locatie is het HPC, Mammoetstraat 1 in Zetten.
Inschrijven kan via de website www.deschakelzetten.nl/vrouwendagen of telefonisch bij Klazien Wierbos, 0488 412410.

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

Van 23 tot en met 29 januari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Op sociaal vlak is de waterman een echte bezige bij. Ze zitten in allerlei clubjes en verenigingen. Het liefste ontmoeten ze mensen die op dezelfde golflengte zitten als zij zelf. Maar ze houden er ook van om met allerlei verschillende types om te gaan. Hun vriendenkring is dan ook van een grote diversiteit. Ze vallen op mensen die apart en uniek zijn. Net zoals zij zelf!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Tijdens het komende weekend maak je tijd om gezellig met vrienden of kennissen om te gaan. Het deert je dan niet dat er ook emotionele onderwerpen ter sprake komen. Na het weekend wordt door de een en ander de strijdbijl opgegraven. En dus ook door jou. Op maandag en woensdag is dit echt link.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag heb je een kleine meevaller. Maar die is ook snel gespendeerd. Op vrijdag is een het een goede dag om lekker de stad in te gaan met vrienden. Na een rustig weekend kun je kiezen; vechten of vluchten. Waarschijnlijk wordt het vluchten. En op dinsdag dreigt iemand met een breuk.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor het weekend speel jij postiljon d'amour. Je brengt in ieder geval wonderbaarlijke combinaties bij elkaar. In het weekend ben je eerst heel actief bezig om daarna vooral ontspanning te zoeken. Rond volgende week dinsdag heb jij het ene na het andere lumineuze idee. Werk die ideeën snel uit!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Voor het weekend is donderdag een topdag waarop jij je zeer goed voelt. Vrijdag is het weer Jantje huilt. Op zaterdag pak jij de positieve tendens weer op en ben je zeer actief. Na het weekend is dinsdag een opvallende dag. Veel van je zaakjes verlopen dan voorspoedig, maar er is iemand die jij mist.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag krijg je te maken met een duivels dilemma. Jouw belangen staan dan haaks op die van de groepsbelangen. Als je kiest voor jezelf, krijg je de groep tegenover je. En als je kiest voor de groep, voel jij je tekort gedaan. Misschien dat vrijdag uitkomst biedt. Je maakt dan als het ware een nieuw begin.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag ben jij koopjes aan het jagen. Het is nog maar de vraag of dat echt voordeel oplevert. Op zaterdag vind je het leuk om de degens te kruizen op communicatief niveau. En op zondag hou jij je heel stilletjes. Volgende week dinsdag vind jij een oplossing voor een oud probleem.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Voor het weekend lacht het (kleine) geluk je toe. En je bent in de stemming om gezellig met vrienden uit te gaan. Het weekend verloopt vrij rustig. Dat mag ook wel eens weer. Op maandag ben jij in een romantische bui. Maar op dinsdag kun je juist niemand om je heen hebben. Je hebt genoeg aan jezelf.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op zaterdag heb jij zin om bepaalde klusjes aan te pakken. Je bent er energiek genoeg voor. Vanaf maandag dienen zich problemen aan. Op maandag ligt dat in de relationele sfeer. Op dinsdag heb jij het gevoel dat bepaalde dingen zinloos zijn. En op woensdag wordt je ergens door overvallen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend ben je helemaal gericht op persoonlijk contact. Tussen een hoop gezelligheid door ben jij in staat om anderen van waardevolle adviezen te voorzien. Maar leg dat er niet te dik bovenop. Anders gooit men de kont tegen de krib. De rest van deze week is min of meer saai.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend heb je veel zorgen aan je hoofd. Daarbij heb je wel de neiging om dat voor jezelf te houden. Toch kan het echt geen kwaad om iets van emotie te tonen als bepaalde onderwerpen aan bod komen. Na het weekend gaat dat beter. Je wordt er 'meer mens' van.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Voor het weekend krijg je te maken met iemand die min of meer macht naar zich toe wil trekken. Dat laat jij niet over je kant gaan! Volgende week dinsdag heb jij een geweldig idee. Maar al snel merk je dat je dit in je eentje moet uitwerken. Op woensdag krijg je te maken met technische problemen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag ben jij helemaal in de stemming voor een feestje. Is die er niet? Dan bouw je toch zelf een feestje! Volgende week maandag ben je erg gecharmeerd door iemand. Je ziet het in je fantasie al helemaal zitten. Maar op dinsdag doet die persoon iets waardoor je helemaal teleurgesteld bent.

Sfeer proeven op OBC open dagen

BETUWE - Op woensdag 29 januari houdt OBC Elst en op zaterdag 8 februari houden OBC Huissen en OBC Bemmel een open dag. Bezoekers kunnen op deze dagen een kijkje nemen in de scholen.


OBC Elst bijt op woensdag 29 januari het spits af. Van 13:30 tot 16:00 uur en van 18:30 tot 21:00 uur zijn geïnteresseerden welkom op de Van der Duyn van Maasdamstraat 25. Er is informatie over het reguliere mavo- en havo-traject, het populaire STEAM-programma (programma met 21st century skills), het speciale Mavoplus traject, het Cambridge-programma, lesmethodes, begeleiding, buitenlesactiviteiten en natuurlijk over de keuzewerktijd (KWT)-uren.

Zaterdag 8 februari opent OBC Huissen de deuren van 10:00 tot 15:00 uur. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd om kennis te maken met deze dynamische vmbo-school. OBC Huissen is specialist in de sectoren: Zorg en Welzijn, Techniek (Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Bouw, Wonen & Interieur (BWI)) en Dienstverlening en Producten (D&P). Daarnaast kunnen leerlingen in de onderbouw de talentenprogramma's Kunst & Cultuur, Techniek of Sport volgen. Tot slot biedt OBC Huissen sinds 2019 het onderwijsconcept BAASis aan. In kleine groepen krijgen de scholieren onder andere les van een klein team docenten, in een speciaal voor dit onderwijs ingerichte vleugel.

Zaterdag 8 februari zal het ook op OBC Bemmel bruisen van 10:00 tot 15:00 uur op de Essenpas (vmbo-t) en op locatie de Heister (havo, vwo en tweetalig onderwijs). Proef de sfeer tijdens de open dag en ontvang informatie over vmbo-t, havo, vwo en tweetalig onderwijs. Er is ook uitleg over de nieuwe onderwijsaanpak, die in grote lijnen samen te vatten is in: meer keuzes en maatwerk voor de individuele leerling, minder vakken op een dag en meer aandacht en begeleiding in langere lessen. Uiteraard komt ook het vmbo-t Lifestyle-programma aan bod.
De OBC-scholen organiseren naast de open dagen op woensdag 11 maart 2020 van 19:00 tot 20:30 uur
ook een 'aanmeldingsavond'. Tijdens de aanmeldingsavond kunnen leerlingen ingeschreven worden. Voor meer informatie kan men terecht op www.overbetuwecollege.nl.

Informatieavond en open dag bij HPC Zetten

ZETTEN - Het Hendrik Pierson College houdt op dinsdagavond 28 januari een informatieavond voor ouder(s)/verzorger(s) en groep 8-leerlingen. Tevens vindt op zaterdag 1 februari de jaarlijkse open dag plaats.

De informatieavond op dinsdag 28 januari start om 19.30 uur. Er wordt voorlichting gegeven over onder andere de verschillende afdelingen: vmbo bbl en kbl, mavo, havo, vwo en het vooruitstrevende programma De Overstap! Daarnaast zal er aandacht besteed worden aan de profielen (Sport & Bewegen, Kunst & Cultuur, Technologie Breed en Vwo-plus) en de speciale erkenningen als Cultuurprofielschool en WON-school. De avond wordt gestart met een korte algemene bijeenkomst in de aula. Hierna kunnen bezoekers verschillende lokalen bezoeken. In de lokalen staan docenten en leerlingen klaar met meer informatie en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Op zaterdag 1 februari bruist het op HPC Zetten. Tussen 9:30 en 13:00 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje komen nemen in de theorie- en praktijklokalen en deelnemen aan verschillende activiteiten. Een mooie gelegenheid om sfeer te komen proeven! Er zullen de hele dag sport-, muziek- en kunstpresentaties gegeven worden. Daarnaast is het mogelijk de algemene voorlichtingsrondes van de verschillende afdelingen bij te wonen en vragen te stellen. Meer informatie staat op www.hpc-zetten.nl.

Obdam staat garant voor eerlijk en onafhankelijk financieel advies 'We komen elkaar in het dorp weer tegen'

BEMMEL – Toen Gendtenaar Rinus Obdam in 1992 zijn eigen advieskantoor aan huis begon, had hij nog geen idee dat zijn bedrijf later een behoorlijke groei zou gaan doormaken. In 2011 nam hij een assurantiekantoor in Haalderen over en 24 januari opent hij in Bemmel zijn tweede vestiging van Obdam Financieel Advies.

Om alle klanten in de regio zo optimaal mogelijk te bedienen kon een tweede vestiging echt niet langer uitblijven. Een geschikte locatie vond Rinus in Bemmel, tegenover de ingang van de Jumbo. Net als in Haalderen, waar u zelfs nog contant geld kunt storten, is ook Bemmel een klein kantoor. Bewust kleinschalig, omdat persoonlijk contact kenmerkend is bij Obdam.

In beide vestigingen kunt u bij Obdam terecht voor advies over diverse financiële diensten. Heeft u vragen over uw pensioen of bent u benieuwd of uw verzekeringen of hypotheek nog wel bij u past? Obdam werkt onafhankelijk, u bent er dus zeker van dat Obdam voor u de meest geschikte financiële instelling kan vinden. Voor al uw bankzaken biedt Obdam u alle gemakken van de RegioBank, waarvan Obdam zelfstandig adviseur is. Naast al zijn ervaring en kennis uit de financiële branche, kent Rinus ook de regio goed. "Ik woon met mijn gezin in Gendt en in mijn vrije tijd zet ik me vrijwillig in bij de voetbalvereniging. Onze klanten komen hier uit de regio, dus we komen elkaar weer tegen in het dorp", vertelt hij. Het gezegde: 'Wie goed doet, goed ontmoet' past bij Obdam.

Eerlijkheid en openheid zijn dan ook de rode draad in zijn bedrijfsvoering. "Dat geldt voor ons voltallige team dat bestaat uit acht vakbekwame medewerkers, die stuk voor stuk ervaren en gediplomeerd zijn", voegt Rinus er aan toe. Wilt u eens laten bekijken of u geld kunt besparen door uw financiële zaken anders te organiseren? Wees welkom aan de Van der Mondeweg 74 in Haalderen of aan de Klappenburgstraat 1a in Bemmel. www.obdamfa.nl T: 0481 464855.

Open repetitie bij Nijmeegs Mannenkoor

NIJMEGEN - Het Koninklijke Zangvereniging Nijmeegs Mannenkoor houdt maandag 27 januari om 19.00 uur een open repetitie in het Kandinsky College, Malderburchtstraat 11, Nijmegen (Hatert).

"Zingen goed is voor lichaam en geest, één avond in de week niet thuis, er geconcerteerd wordt in het binnen- en buitenland. Onze dirigent zegt: 'in principe kan iedereen zingen'."

Je wordt op maandag 27 januari vanaf 19.00 uur op onze repetitielocatie, Kandinsky College, Malderburchtstraat 11 in Nijmegen ontvangen voor de open repetitie. Je gastheer is Ferdy Kokke. Er wordt altijd gerepeteerd op een maandag van 19.40 tot 22.00 uur met een korte pauze.

Voor de pauze van de repetitie van 27 januari kun je kennis nemen van het niveau en het repertoire van het Nijmeegs Mannenkoor (negentig leden verdeeld over vier stemgroepen). Als je wilt kun je tijdens de pauze een stemtest doen bij de dirigent. Hij bepaalt ook of je toegelaten wordt tot het koor. Na de pauze zal Ferdy je op de hoogte brengen van de ‘mores’ van het koor. "Indien je tijdens deze Open repetitie aanwezig wilt zijn, meld je dan aan bij Ferdy: mail f.kokke@ziggo.nl of bel 0485 7506."

Na de open repetitie start de koorschool op maandag 17 februari. Elke driekwartier durende les begint om 18.40 uur voorafgaand aan de wekelijkse repetitie. Besluit je tijdens of na de cursus om lid te worden van de vereniging dan zijn de cursuskosten 55 euro voor het Nijmeegs Mannenkoor. www.nijmeegsmannenkoor.nl.

Ook uw bericht in de krant?

OVERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Als uw bericht geschikt is voor plaatsing in meerdere regio's, kunt u bij 'Opmerkingen' vragen om plaatsing in meerdere regio's. Bij voldoende ruimte zal de redactie aan uw verzoek gehoor geven. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Brons voor GV Excelsior

Brons voor Delilah Nagel. (foto: Jikke Janssen)

ZETTEN - Zaterdag 11 januari was voor de turnsters van GV Excelsior in de 5e divisie de eerste plaatsingswedstrijd van het seizoen. Deze vond plaats in de SportQube in Nijmegen, waarbij GV Excelsior zelf medeorganisator was. GV Excelsior behaalde een bronzen medaille bij deze wedstrijd.

Voor GV Excelsior kwamen vijftien turnsters aan de start. Roos Lamers, Jenta Rietveld en Ellemijn Frentz (Instap), Gaby Kouwen, Ilana Scholtus, Evi van Elk en Roos Voskamp (Pupil 1), Lynn Pelle, Femke Wolbrink (pupil 2), Delilah Nagel, Anouk Bouwman (Jeugd 1), Annelee Mensing, Kim Peeters en Josefien Duijn (Jeugd 2) en Brechje Oei (Junior). Er werd goed geturnd door alle meiden, waarbij er ook mooie resultaten werden gehaald, zoals Roos tweede op de brug, Ellemijn derde op sprong en vijfde op de mat, Ilana derde op de mat, Evi vijfde op de sprong, Femke en Anouk eerste op de sprong. Gaby haalde een mooie vierde plaats in het klassement bij pupil 1 door tweede op sprong, derde op balk en eerste op de vloer. Annelee Haalde een mooie vierde plaats bij jeugd 2 met een tweede plaats op de sprong en een vijfde plaats op de balk. Het hoogtepunt van de wedstrijddag was de bronzen medaille van Delilah met een tweede plaats bij sprong en vierde op de brug.

De organisatie liep vlekkeloos dankzij de vrijwilligers van De Hazenkamp, SDF gym Opheusden, DGV Dodewaard, GV Elistha Elst en GV Excelsior uit Zetten. En het liep ook heel goed dankzij de inzet van de vele juryleden natuurlijk. "Wij zoeken op dit moment nog juryleden! Heeft u belangstelling om jurylid te worden? Neem dan contact op met voorzitter@gvexcelsior.nl."

Opnieuw zilver voor Lieke Meulenberg

Zilver voor Lieke Meulenberg. (foto: GV Elistha)

OVERBETUWE - Afgelopen zaterdag vond de tweede NK kwalificatie plaats voor Lieke Meulenberg, turnster in de 2e divisie.

Ondanks dat Lieke zich tijdens de vorige kwalificatie al ruimschoots geplaatst heeft voor de kwartfinale van het NK turnen, was het toch een spannende wedstrijddag. Zo liet Lieke wat schoonheidsfoutjes zien op het onderdeel sprong en was ze ietwat onzeker over haar oefening op balk. Desondanks scoorde Lieke op alle onderdelen in de top 10, waarbij zij zelfs de hoogste score behaalde op het onderdeel vloer en balk. Allround eindigde Lieke op de tweede plaats op het podium en heeft ze hiermee laten zien dat ze aan de top behoort van deze divisie.

Lezing over de Dode Zeerollen

RHENEN - De lezing over de Dode Zeerollen is op 30 januari van 20:00 - 22:00 uur in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan 1 in Rhenen. De toegang is vrij.

In 1948 werden in de grotten van Qumran, Israël, de Dode Zeerollen gevonden. Het zijn boekrollen en duizenden fragmenten van voor het begin van de jaartelling. Er zijn maar ongeveer tien rollen (bijna) compleet. Ze bevatten informatie van onschatbare waarde over de oudste bijbelhandschriften, over de vroegste geschiedenis van het Jodendom en over de cultuur waarin het christendom is ontstaan.

Bram van Putten van het Nederlands Bijbelgenootschap vertelt aan de hand van boeiend beeldmateriaal het verhaal van de opgravingen bij Qumran en maakt het belang van de rollen voor het vertaalwerk van de bijbel duidelijk.

Spinningmarathon en Outdoortraining in Bemmel voor kankeronderzoek

BEMMEL - Op zondag 16 februari van 9.30-14.00 uur houdt TWC 't Verzetje uit Bemmel in samenwerking met Bewust Fit en Gezond uit Elst voor het zesde jaar een vier uur durende spinningmarathon voor het goede doel.

Nieuw dit jaar is ook de mogelijkheid om een outdoortraining te volgen bij Bewust Fit en Gezond. Deze training start om 9.30 uur, afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt er ook een tweede uur outdoortraining gegeven.

Voor de spinningmarathon kun je je één of meerdere uren opgeven, het eerste uur start ook om 9.30 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per uur en je kunt je aanmelden via teamkanjerselst@gmail.com. De opbrengsten van deze dag komen ten goede aan 'Zeven voor Leven' en 'Swim to Fight Cancer'. Team Kanjers Elst heeft beide evenementen (georganiseerd om geld op halen voor kankeronderzoek) als doel gesteld voor 2020 en zal ook deel gaan nemen aan beide evenementen. De locatie is: Clubhuis TWC 't Verzetje, Sportlaan 18 in Bemmel.

Songs of Liberation in Musis Arnhem

Symfonisch Blaasorkest KHO met Tenar van Kooten Niekerk. (foto: KHO) KHO

ARNHEM - Songs of Liberation (op 9 februari in Musis Sacrem) is een bijzonder concert in het teken van oorlog, bevrijding en vrede. Met als bijzondere gast dr. Jan Terlouw die hierover zijn gedachten zal laten gaan. Muziek afgewisseld door passende filmbeelden. Met een geweldige soliste, sopraan Tenar van Kooten Niekerk, en een prachtig groot koor, het Toonkunstkoor uit Wageningen, als muzikale gasten.

Het concert is enkele maanden na de grote herdenkingen van de Slag om Arnhem en blikt vooruit naar mei 2020 waarin we 75 jaar vrijheid mogen vieren. Dirigent Jurgen Nab heeft met ons orkest Koninklijke Harmonie Oosterbeek een geweldig programma voorbereid dat helemaal bij dit gegeven past. Musis Sacrum is nog geen kilometer verwijderd van ‘de’ Brug waar het tijdens de Slag om Arnhem allemaal om te doen was, het gebouw zelf beleefde ook donkere dagen: het was bij de Duitse bezetter in gebruik als 'Wehrmachtheim'.

Het programma bestaat uit twee gedeelten. Voor de pauze is het thema Oorlog: met onder meer 'Mars, the bringer of War' uit The Planets van Gustav Holst, 'D-day' van Alex Poelman, 'Hymn to the Fallen' van John Williams.

Na de pauze vieren we bevrijding en vrijheid. Onder meer met 'Jupiter, bringer of Jollity' uit The Planets van Holst, 'Wilhelm von Oranien' van Richard Strauss, en het werk waaraan het concert zijn naam ontleent: 'Songs of Liberation' van Harrie Janssen. Op beide thema's reflecteert Jan Terlouw in een tweetal persoonlijke bijdragen. Kaarten kpsten 15 euro op www.songsofliberation.nl.

Leer met de computer werken

ELST - Wil je graag informatie op internet kunnen opzoeken? Of foto’s versturen naar je (klein)kinderen? Bibliotheek Elst verzorgt een gratis Klik & Tik-cursus. Je leert in een kleine groep en onder geduldige begeleiding met de computer werken.

In de bieb kun je je eerste stappen in de digitale wereld zetten. Tijdens de gratis Klik & Tik-cursus helpen geduldige begeleiders je in kleine groepjes op weg. Je leert de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Je leert bijvoorbeeld hoe een toetsenbord en muis werken. Ook ga je het internet op. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om de cursus te kunnen volgen.

De Klik & Tik-cursus bestaat gemiddeld uit tien lessen. In Bibliotheek Elst vindt de cursus plaats op dinsdagen van 10.00 tot 12.00 uur. "Wil je meedoen? Ga naar de bibliotheek en geef je op. Je kunt je ook (laten) aanmelden via www.obgz.nl/digitaalvaardig. Of vraag in de bibliotheek naar de brochure ‘Digitaal op weg’."

Concert Rosanne Philippens & Camerata RCO

Rosanne Philippens. (foto: Marco Borggreve)

RHENEN - Topvioliste Rosanne Philippens & Camerata RCO geven zaterdag 8 februari om 20:15 uur in de Cunerakerk van Rhenen een concert. Kaartenzijn verkrijgbaar via www.klassiekaanderijn.nl en voor aanvang concert aan de zaal.

Janine Jansen, Liza Ferschtman, Simone Lamsma, in dit rijtje Nederlandse topviolisten hoort ook zeker Rosanne Philippens te staan. Parallel aan haar (met hoogste onderscheidingen afgeronde) studies aan de conservatoria van Den Haag en Berlijn won ze het Nationaal Vioolconcours (2009) en het Internationale Violin Wettbewerb Freiburg (2014). Sindsdien viert ze muzikale triomfen op de grote internationale concertpodia.

Camerata RCO is een uniek ensemble dat bestaat uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. 'Het plezier dat wij beleven aan het samenspelen in het orkest zetten wij voort door het samenspelen in kleine bezetting.'

Het divertimento Le baiser de la fée van Stravinsky was een eerbetoon aan Tsjaikovski. Qua klank, maar ook met de keuze voor een sprookjesachtig verhaal. De laatste opera van Strauss, Capriccio, begint met een gedeelte deel voor strijksextet, dat ook los van de opera vaak wordt gespeeld. Metamorphosen kan in zekere zin worden beschouwd als de hartverscheurende reactie van Richard Strauss tegen de oorlogsvernietiging van de Duitse cultuur en erfgoed. Voltooid in het voorjaar van 1945, is het werk tegelijk boos, aangrijpend en intens mooi.

Programma
Joseph Haydn: Vioolconcert no. 1 in C Hob.VIIa:1
Igor Stravinsky: Divertimento from Le Baiser de la Fée (arr. J. Ledger)
Richard Strauss: Capriccio Sextet
Richard Strauss: Metamorphosen (arr. R. Leopold)

Thema-avond 'Rouwverwerking' in Vrouwencafé Nannenberghuis

DODEWAARD - Er is een thema-avond 'Rouwverwerking' op 30 januari 20.00 uur in Vrouwencafé Nannenberghuis Dodewaard. Een avond met huisarts Ingrid Corten en praktijkondersteuner Josita van der Veen van Huisartsenpraktijk Dodewaard

Als er iemand overlijdt die je dierbaar is, dan ben je in de rouw. Rouw is het antwoord dat je geeft op het verlies van die dierbare. Je hebt je aan hem of haar gehecht en nu moet je leren leven met het gemis. Er is geen goed of fout in de rouw. Jij rouwt zoals jij rouwt en ieder doet dat op zijn of haar eigen manier.

Het onderwerp ‘rouwverwerking’ is moeilijk, zwaar en verdrietig, maar hoort wel bij het leven. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Kom er over praten in het Vrouwencafé op 30 januari om 20.00 uur. Meer informatie: 0488 427650.

Parkinson Café Nijmegen over Slaapproblemen bij Parkinson

NIJMEGEN - Professor Sebastiaan Overeem, art-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze geeft een presentatie over slaapproblemen bij Parkinson.

Een goede slaap is essentieel voor ons functioneren. De presentatie vindt plaats op vrijdag 24 januari van 14.00-16.00 uur in De Ark van Oost, Cipresstraat 154 in Nijmegen. Aanmelden via: info@parkinsoncafenijmegen.nl.

Stamppotconcert

RHENEN - Kom je eten bij het orkest Music4Fun van Ons Genoegen? Op zaterdag 25 januari geeft dit orkest een stamppotconcert in het huis van de gemeenten Rhenen aan de Nieuwe Veenendaalseweg om 18:30 uur.

Toegangsprijs: neem je eigen stamppot mee voor circa vijf mensen per vier mensen (dan kunnen de muzikanten mee-eten!). Iedereen kan tijdens het concert lekker stamppot eten aan lange tafels. Wij zorgen voor borden en bestek. Voor de lekkerste stamppot is een prijs. Het orkest staat onder leiding van Bert Groothedde en wordt weer een muzikaal avontuur.

Duizend lopers rennen door Kwintelooijen

Lopers in het bos am

RHENEN - Het was zaterdag een bonte verzameling van hardlopers in Kwintelooijen. Zo'n duizend hardlopers waagden zich over de 5, 10 en 15 kilometer.

Naast een prachtig parcours kregen de deelnemers ook nog te maken met zon, regen en zelfs een buitje hagel. Naast het sportieve evenement, was er ook aandacht voor de goede doelen waarvoor men liep, de Stichting Bo, de Manege zonder drempels en een project voor de bouw van scholen in Mexico. Mede dankzij 75 vrijwilligers werd zowel sportief als voor de goede doelen een succes.

Lezing (on)beschadigd

ELST - “Als alles duister is …”. Mensen kunnen worden beschadigd door het leven. Fysiek lijden, geestelijke nood of sociaal isolement beschadigen een mens zichtbaar of onzichtbaar.

Door een ernstig ongeluk liep Arnoud Aikema op 16-jarige leeftijd ernstige brandwonden op over een groot deel van zijn lijf. Hoe ervaar je zo’n zichtbare beschadiging? Wat betekent dit voor je ontwikkeling? Hoe reageert je omgeving? En kan je verder met zulke littekens? Worden het ook littekens op je ziel? Arnoud vertelt zijn persoonlijke verhaal, over verdriet en boosheid, over ongemak en zorg, en ook over de troost van de nabijheid van anderen. Over de grote vragen voor een klein leven.

En de impact van wat hem overkomen is, blijkt onvoorstelbaar groot. Niet alleen bij hemzelf, maar ook bij al die mensen in zijn leven. Dichtbij en ver weg. Arnoud stelt zich de vraag of zij ook beschadigd zijn, of in ieder geval geraakt. En zijn de antwoorden op die vraag verhalen die een mens verder helpen? Al ontmoet hij nieuwe mensen, in een nieuwe tijd, in nieuwe situaties, nog steeds zijn daar die littekens, het onuitwisbare. En voor die nieuwe mensen en in die nieuwe tijd wordt het onuitwisbare ook onderdeel van hun leven. “…vuur dat nooit meer dooft”.

De lezing (en discussie) is op woensdag 29 januari in De Ruimte, Elst van 20.00-21.30 uur (inloop 19.30-20.00 uur). Info: Jeroen Jeroense

NL-Doet Hemmen

HEMMEN - Al jaren organiseert dorpsvereniging Hemmen een boekenmarkt tijdens NL-Doet. "Dit willen we graag uitbreiden met kleding erbij."

"Mocht u kasten willen opruimen met boeken of kleding dan kunt u die te koop aanbieden tijdens deze markt." Deze markt is in het dorpshuis te Hemmen op 10 maart van 11.00-15.00 uur. Informatie: 0488 451002.

Activiteiten

in De Loohof

Dinsdag 21-01 10.00 uur Koffiedrinken met Joke, 13.30 uur Kaarten met Ben, 14.00 uur Schilderen met Jack.

Woensdag 22-01 14.00 uur Koffiedrinken en Sjoelen met Zeinab en Els (bij voldoende deelname).

Donderdag 23-01 10.00 uur Bloemschikken met Anneke, 14.00 uur Creatief met Annette, 14.00 uur Schildercursus met Frida, 19.00 uur Bingo met Ben.

Vrijdag 24-01 10.00 Koersbal met Cees, 19.30 uur Klaverjassen Joker Troef.

Zaterdag 25-01 19.30 uur Gezellige avond met leuke activiteiten zoals een quiz of een spel. Kosten 2 Euro

Maandag 27-01 10.00 uur Koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur Samen Eten (inloop vanaf 16.30 uur).

E-mail: ontmoeten loohof@hotmail.com

Gezellig schaak-

toernooi in Elst

ELST - Op zaterdag 22 februari houdt schaakvereniging De Elster Toren voor de veertiende keer het Elster Toren Rapidtoernooi.

Het toernooi wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren in Elst. Het toernooi begint om 10.00 uur. Er worden zeven ronden van twintig minuten per persoon per partij gespeeld. Het inschrijfgeld inclusief lunch bedraagt 12,50 euro. Aanmelden kan via e-mail: toernooi14@elstertoren.nl of via Henk Russens 06 14762172. Aanmelden kan ook op de dag zelf tot 9.45 uur.

Er zijn leuke prijsjes beschikbaar. Dit toernooi is geschikt voor huisschakers en gevorderden. Meer informatie staat op de website van De Elster Toren.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - In dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk is op zaterdag 25 januari weer een gezellige bingo.

Er wordt gewerkt met boekjes, die gekocht kunnen worden als je de zaal inkomt. Ook zijn er losse bingobriefjes bij te kopen voor de extra rondes. De prijzen zijn weer prima, er zijn geldprijzen en ook leuke andere prijzen te winnen. Hoe meer mensen, hoe hoger de hoofdprijs. De hoofdprijs is minimaal zeventig euro. Iedereen is er welkom! De bingo begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.00 uur open. Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk.

Gegoriaans koor Magna Voce weer van start in Herveld

HERVELD - Het gregoriaans koor Magna Voce gaat in Herveld van start. Zaterdag 25 januari om 19.00 uur is er in de geheel vernieuwde RK kerk van Herveld een eucharistieviering waarin pastor Victor Bulthuis zal voorgaan. Magna Voce zal de Latijnse gezangen verzorgen van de derde zondag door het jaar.

Thema van deze viering is 'Gods licht verbindt ons' Kyrie-Gloria-Sanctus en Agnus Dei worden gezongen uit de XI-mis, tijdens de communie-uitreiking zal het koor het meerstemmig Ecce Panis zingen. Het eerste halfjaar staan vieringen gepland in Haalderen, Elst, Driel en Huissen-Stad. Het koor dat uit twintig zangers bestaat uit de verschillende kerkdorpen van de H. Maria Magdalena parochie en een vaste muzikale begeleiding heeft, verzorgt de vieringen met veel enthousiasme. Ook worden door het koor op verzoek vieringen verzorgd zoals jubilea-, huwelijks- en uitvaartvierigen.

Samen zingen verbindt en zorgt voor ontspanning. "Als u met ons mee wilt zingen bent u van harte welkom. Wij nodigen u uit om in Herveld met ons mee te vieren. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Harry van Kempen uit Oosterhout aan het orgel, het geheel staat onder leiding van dirigent Rita Branderhorst."

Gezellig schaaktoernooi in Elst

ELST - Op zaterdag 22 februari houdt schaakvereniging De Elster Toren voor de veertiende keer het Elster Toren Rapidtoernooi.

Het toernooi wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren in Elst. Het toernooi begint om 10.00 uur. Er worden zeven ronden van twintig minuten per persoon per partij gespeeld. Het inschrijfgeld inclusief lunch bedraagt 12,50 euro. Aanmelden kan via e-mail: toernooi14@elstertoren.nl of via Henk Russens 06 14762172. Aanmelden kan ook op de dag zelf tot 9.45 uur.

Er zijn leuke prijsjes beschikbaar. Dit toernooi is geschikt voor huisschakers en gevorderden. Meer informatie staat op de website van De Elster Toren.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - In dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk is op zaterdag 25 januari weer een gezellige bingo.

Er wordt gewerkt met boekjes, die gekocht kunnen worden als je de zaal inkomt. Ook zijn er losse bingobriefjes bij te kopen voor de extra rondes. De prijzen zijn weer prima, er zijn geldprijzen en ook leuke andere prijzen te winnen. Hoe meer mensen, hoe hoger de hoofdprijs. De hoofdprijs is minimaal zeventig euro. Iedereen is er welkom! De bingo begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.00 uur open. Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk.

Politie BigBand Oost-Nederland zoekt muzikanten

Jaarconcert. (foto: D. de Wit)

OVERBETUWE - Door natuurlijk verloop heeft de Politie BigBand Oost-Nederland een aantal vacatures die zij op zo snel mogelijke termijn ingevuld zou willen hebben.

"Wij hebben op dit moment in de vaste bezetting ruimte voor een bas-trombonist, 3e trombonist, 2e alt-saxofonist en pianist. We zoeken
enthousiaste politiemensen of medewerkers die binnen de politieorganisatie in de administratieve e/o technische ondersteuning werkzaam zijn en deel uit willen gaan maken van onze bigband.

Bent u als opsporingsambtenaar in dienst bij een andere opsporingsorganisatie en houdt u ervan muziek te maken? Dan bent u ook van harte welkom binnen onze bigband. Bent u geïnteresseerd en heeft u ervaring in een HaFaBra orkest en wilt u kennis maken met het BigBand repertoire ? Neem dan contact met ons op via info@politiebigband.nl. Of kom tijdens onze repetitie avond binnenlopen. We repeteren op woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in het Muziekhuus van de Liemers Harmonie Duiven aan de Visserlaan 39 in Duiven.

Ga voor meer informatie over onze bigband naar onze website www.politiebigband.nl. Indien u geen politieambtenaar bent en wel geïnteresseerd om in onze bigband mee te spelen, schroom dan niet en meldt u aan. Onder bepaalde voorwaarden bestaat de mogelijkheid om lid te worden."

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Donderdag 23 januari: 11.00 uur Meer bewegen

Vrijdag 24 januari: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 18.30 uur Weeksluiting.

Maandag 27 januari: 13.15 uur Bridge, 18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 28 januari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor, 20.00 uur De Lofstem

Woensdag 29 januari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub,14.00 uur Kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij.

De Hoge Hof Herveld

Donderdag 23 januari: Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 uur De Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam in de huiskamer

Vrijdag 24 januari: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 14.30 uur Bingo

Zaterdag 25 januari : 10.00 uur Bibliotheek met Annie, 19.00 uur Rad van Fortuin

Maandag 27 januari: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie , 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll bal.

Dinsdag 28 januari: 11.00 uur: Geheugentraining, 14.00 Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Theatergroep Mooi Weer

Woensdag 29 januari : 14.0 uur Sjoelen en kaartclub, 17.00 uur Eet en drink café.

                                                                                                                                        

Activiteiten De Loohof

Dinsdag 21-01 10.00 uur Koffiedrinken met Joke, 13.30 uur Kaarten met Ben, 14.00 uur Schilderen met Jack.

Woensdag 22-01 14.00 uur Koffiedrinken en Sjoelen met Zeinab en Els (bij voldoende deelname).

Donderdag 23-01 10.00 uur Bloemschikken met Anneke, 14.00 uur Creatief met Annette, 14.00 uur Schildercursus met Frida, 19.00 uur Bingo met Ben.

Vrijdag 24-01 10.00 Koersbal met Cees, 19.30 uur Klaverjassen Joker Troef.

Zaterdag 25-01 19.30 uur Gezellige avond met leuke activiteiten zoals een quiz of een spel. Kosten 2 Euro

Maandag 27-01 10.00 uur Koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur Samen Eten (inloop vanaf 16.30 uur).

E-mail: ontmoeten loohof@hotmail.com

Oude activiteit in een nieuw jasje in De Loohof

ZETTEN - Vanaf zaterdag 25 januari wordt weer gestart met een gezellig samenzijn in het Ontmoetingscentrum De Loohof.

De avonden worden om de week georganiseerd en iedereen kan gewoon gezellig komen voor een praatje met een kopje koffie of thee. Ook worden activiteiten georganiseerd waar iedereen aan kan deelnemen. "Denk hierbij aan een quiz of een spel. Of heeft u zin in een potje sjoelen dan kunt u ook aan de slag. U bent welkom vanaf 19.30 uur." De kosten zijn twee euro voor de versnaperingen. (Email: ontmoetenloohof@hotmail.com.)

Theaterstuk 'Van je familie...'

De broers Leo en Guus Smid. (foto: Conny Smid)

SLIJK-EWIJK - De broers Leo en Guus Smid spelen op vrijdag 14 februari in dorpshuis Beatrix het programma 'Van je familie...' Het is een verhaal gebaseerd op eigen ervaringen van het opgroeien in een gereformeerd gezin.

"Wij zijn beiden geboren in de jaren '50, een tijd waarin niet zoveel met elkaar gesproken werd." Het hoofdthema is dan ook serieus. "Soms schuurt het een beetje, maar er valt genoeg te lachen." Niemand kan kiezen wie zijn ouders, broers en/of zussen zijn en in welke sociale of religieuze context je opgroeit. De broers doen verslag van hun levensreis, herkenbaar, schurend,ongemakkelijk, liefdevol en confronterend.

Rond het sterfbed van hun moeder komen alle emoties naar boven en wisselen de broers ervaringen uit. Zij schreven zelf de (lied-) teksten. Remon Struijke schreef de muziek voor de liedjes en begeleidt de broers op piano, met subtiele ondersteuning van Rob Witteveen op accordeon. 'Van je familie...' Is een theatraal opgezet programma zonder pauze. De voorstelling vindt plaats vrijdag 14 februari om 20.00 uur in Dorpshuis Beatrix, Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De entree bedraagt 7,50 euro.

Pink Workingtest voor KWF

HETEREN - Op de 'Pink Workingtest'worden verhalen gedeeld en het leven gevierd. Je voelt: we doen dit samen. Iedereen weet wat het is en heeft er direct of indirect wel mee te maken.

"Gelukkig kan het ook goed gaan, kijk naar mijn man Robin van der Hart uit Heteren die heeft het overleeft. Helaas heb ik ook veel dierbare mensen verloren aan Kanker. Er is nog steeds geld nodig voor onderzoek. Daarom doe ik, Jacqueline van der Hart-Snelle met mijn twee jaar oude Golden Retriever teef met de roepnaam: Leia mee aan een landelijke jachthonden apporteer wedstrijd “Pink Workingtest” op zaterdag 22 februari. Belangstellenden zijn welkom! Het adres is Schremmersteeg 4 in Putten."

Deze wedstrijd wordt voor het vijfde jaar georganiseerd en staat symbool voor de voortdurende strijd die een kankerpatiënt moet leveren. Honden oud en jong wisselen elkaar in deze wedstrijd af zodat er steeds honden met hun baasjes een van stof neergelegde dummy aan het ophalen zijn. Ondertussen zorgen indrukwekkende ceremonies, een gezellige veiling en veel activiteiten ervoor dat het voor zowel de bezoekers als de deelnemers een onvergetelijk evenement is. "Tijdens de Pink Workingtest steunen we elkaar, staan we stil bij kanker en herdenken."

"Wie wil Leia sponsoren met een donatie? Klein of groot, alles is welkom. Leia gaat zeker haar best doen zoveel mogelijk dummy's binnen te halen. Doneren kan nog tot 22 februari 2020! Lees het verhaal van Robin en wil je ons hierin steunen: https://acties.kwf.nl/fundraisers/robinenjacquelinehart/pink-workingtest--5e-editie."

Alvast gefeliciteerd Abraham!
Cheers !!

Met deze knapperd vieren we 27 januari feest,
omdat ze dan pas 73 is geweest!
Dikke kus van de Kustertjes

Hieperdepieperdepiep.....
Hoeraaaaa!! Van harte lieve Luus!
Dat we het nog maar lang gezellig mogen
hebben samen!

"21 januari is déze kanjer alweer 5 jaar!
Dikke kus van Oma en Opa voor onze grote vriend."

Kyra18 jaar! Gefeliciteerd en succes
met je rijlessen #binnendelijntjes
Papa, mama en Tamar

En dan is het nog maar 3 weken!
Deze 'sportieve' dame bijna 50 jaar.

Lune alweer 6 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama,
Ize en de gehele Familie.

Onze lieve Lieve wordt 4 jaar
Ze mag dan eindelijk naar school
Echt waar! Gefeliciteerd
Oma en Opa uut Huessen

Deze sportieve meid word op 24 januari
al weer 8 jaar! Gefeliciteerd lieve Lisa.
Een Dikke kus van Papa & Mama

Voor deze mooie toverfee,
neem ik zaterdag 3 kaarsjes mee.
Fijne dag xxx

Lizzy

Met je zwemdiploma C in je hand,
staat Lizzy in de krant.
Gefeliciteerd Lizzy
Liefs van Oma Ria.

Hulp op computer- en smartphonegebied

(foto: SeniorWeb)

ELST - Uw kinderen, kleinkinderen of anderen vliegen razendvlug met hun vingers over het toetsenbord van computer, tablet of smartphone. Voor u onbegonnen werk denkt u vast! Terwijl er wel een steeds grotere interesse en noodzaak ontstaat voor dit soort vaardigheden bij de huidige energieke groep senioren.

Stelt u zich eens voor dat u deze vaardigheden, geheel in uw eigen tempo toch kunt leren en ermee aan de slag kunt. Voor 50-plussers geeft Forte Fit in samenwerking met SeniorWeb in het begin van 2020 weer diverse computer-, tablet- en smartphonecursussen. Nieuw is de basiscursus Apple MacBook.

Er zijn cursussen voor beginners en voor gevorderden. Ons cursusaanbod ziet er als volgt uit: 1. basis- en verdiepingscursus Windows 10, 2. basiscursus Excel, 3. cursus fotobewerking met het programma GIMP (gevorderden), 4. basiscursus Apple MacBook, 5. basiscursus tablet, voor zowel Android als iPad, 6. basiscursus smartphone, voor zowel Android als iPhone, 7. workshop: het overzetten van foto’s van camera of smartphone naar de laptop.

In samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid start de cursus ‘Werken met de e- overheid’, over het gebruik van DigiD bij de overheid, ziekenhuis of zorgverzekeraar. Een functionaliteit die steeds belangrijker wordt! De meeste cursussen starten begin februari.
Op www.fortefit.nl/activiteiten/computer-cursussen staat ons programma vermeld. Op aanvraag kunnen ook korte workshops aangeboden worden. Voor meer informatie en/of aanmelding kan men contact opnemen met Koos de Bondt via 06 44606844 of computer.fortefit@fortewelzijn.nl.

Forte Fit start een nieuwe filosofiekring in Elst

(foto: Pixmania)

ELST - Afgelopen najaar heeft een voorbereidingsgroep onderzocht, of een filosofiekring bij Forte Fit bestaansrecht heeft . En het antwoord was ja. Er blijkt zelfs behoorlijk wat interesse voor een dergelijke kring te zijn.

"in februari willen we nu starten aan de hand van het een boek van Paul van Tongeren: 'Leven is een kunst'. Voor wie nog mee wil doen: er is nog ruimte voor twee of drie deelnemers. Je moet dan denken aan zes maandagavonden in 2020 van 20.00 tot 22.00 uur in de maanden februari, maart, april, september, oktober en november.

De begeleiding is in handen van Henk Minnema, die ooit bij Paul van Tongeren is afgestudeerd. Hij werkte tot voor kort als ethicus in de zorg en gaf onder andere colleges voor de opleiding ‘wijsbegeerte en spiritualiteit’ aan de VU in Amsterdam. Binnen de protestantse gemeente van Elst begeleidt hij al een filosofiekring, sinds 2008. Kosten: 80,00 euro. Informatie: Ans Blom (06 36045494). Website: https://www.fortefit.nl. Aanmelden: Jan Zwier via jan.zwier@chello.nl.

Informatiemarkt in ziekenhuis over MijnZR

Thuis inloggen in MijnZR, het portaal voor patiënten van Ziekenhuis Rivierenland, gaat veilig en makkelijk met DigiD. (foto: Raphael Drent)

TIEL - Van 27 tot 30 januari is er een informatiemarkt in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel over MijnZR. Bezoekers en patiënten kunnen zelf of met hulp inloggen in hun patiëntenportaal. Er is begeleiding aanwezig en medewerkers geven antwoord op alle vragen over MijnZR.

MijnZR is een beveiligde, persoonlijke, online omgeving voor patiënten van Ziekenhuis Rivierenland. Patiënten kunnen thuis via www.mijnzr.nl hun medische gegevens inzien en zelf een aantal zaken regelen. Steeds meer patiënten maken gebruik van dit patiëntenportaal. Bij het inloggen is DigiD met sms-functie nodig. Op de informatiemarkt is op bepaalde tijden het Informatiepunt Digitale Overheid aanwezig met uitleg over digitale vaardigheden. Ook het Oranje Servicepunt is er met hulp bij lezen en schrijven. Op 29 januari sluit ook Zorg van Nu aan met informatie over e-health. U vindt de informatiemarkt in de hal bij de liften.

E-healthweek

De informatiemarkt valt in de landelijke e-healthweek. In deze week organiseren zorginstellingen allerlei activiteiten om mensen te laten kennismaken met digitale innovaties in de zorg.

Iron Lady en Hendrikse live

ZETTEN - Zaterdag 25 januari wordt het echt genieten van een avondje rocken. De intussen bekende Iron Maiden coverband Iron Lady en solist Hendrikse zullen deze avond een optreden verzorgen in het Veilingcafe van 't Vuurspoor.

Hendrikse is een eigenzinnige gitarist die in zijn eentje zowel eigen werk als herschreven werk brengt uit de bluesrock omgeving. Dat hij dit al jaren doet hoor je aan de uitgeleefde stem en het onderliggende rauwe gitaargeluid. Soms wat meezingers, dan weer gevoelig tot stevige bluesrock vanuit de basis.

Iron Lady is de Iron Maiden coverband uit de Betuwe. Zangeres Iron Lady scheurt net als het origineel lekker door de strakke bombastiche tonen van de band heen. Twee gitaristen, een bassist en drummer vormen de basis van dit optreden van ruim een uur. De meest bekende nummers van Maiden komen voorbij, soms met een verrassend jasje van eigen kunnen.

De zaal aan de wageningsestraat 35 gaat open om 21.00 uur. De entree is slechts 5 euro. Eventueel reserveren kan op www.vuurspoor.nl

Veron en gemeente blijven krachten bundelen

BEMMEL - Tijdens de inmiddels traditionele Nieuwjaarslunch van Veronop donderdag 16 januari, sprak onder andere Helga Witjes, wethouder Economische Zaken van de gemeente Lingewaard, de aanwezige ondernemers toe. Er werd gerefereerd aan de activiteiten die de gemeente samen met Veron heeft georganiseerd.

Mooie voorbeelden hiervan zijn het ontbijt voor jonge ondernemers, de bijeenkomst over 'Inkoop en Aanbesteding' en de ondernemersborrel tijdens 'de dag van de Ondernemer' in november 2019. Door de krachten te bundelen, stimuleer je het lokaal ondernemen, dit kan echter alleen als je van elkaars bestaan af weet. Door evenementen te faciliteren om bedrijven met elkaar kennis te laten maken, ontstaat deze kruisbestuiving. En wat is er nou mooier dan elkaar opdrachten te gunnen en de economie te laten bloeien, dus 'Wees loyaal, koop lokaal'.

Mevrouw Witjes ziet de toekomst en het economisch klimaat positief tegemoet, mede door de ontwikkeling van de bedrijventerreinen en nieuwe bedrijven die zich in de gemeente Lingewaard gaan vestigen. Speerpunt is om met de ondernemers in gesprek te blijven, en met elkaar mooie projecten te kunnen realiseren. Ondernemersvereniging Veron juicht dit van harte toe. Zij zijn een enthousiaste belangenbehartiger en netwerkvereniging, met 115 ondernemers uit Lingewaard. Doel van de Veron is om de leden met elkaar te verbinden zodat men van elkaars kennis, ervaring en netwerk kunnen profiteren. Veron heeft zeer regelmatig overleg met de gemeenten en andere belangenorganisaties, en is hiermee hét platform en schakel tussen ondernemers en de gemeente. Zij biedt haar leden diverse netwerkbijeenkomsten zoals bedrijfsbezoeken, themaborrels, inspirerende workshops en symposia. Ook een bijeenkomst bijwonen? Kijk op www.veron.nu voor de activiteiten van dit jaar.