GN NederBetuwe-Rhenen

16 oktober 2019

GN NederBetuwe-Rhenen 16 oktober 2019


Sinterklaas komt in Rhenen in het donker aan!

Aankomst Sint in Rhenen. (foto: Sonja van Leusden)

RHENEN - Kinderen in Rhenen moeten zaterdag 16 november iets langer geduld uitoefenen voordat ze Sinterklaas de hand kunnen schudden. De goedheiligman komt dit jaar niet om 13.30 uur aan, maar pas om 17.30 uur. In het donker dus.

Het wordt sprookjesachtig! Er hangen straks overal lampjes. Op de boot, langs de Veerweg en op de kade. Toch is de verhoogde sfeer niet de primaire reden dat de jaarlijkse intocht naar een ander tijdstip is verhuisd. De veiligheid en het aantal politiemensen dat op de been is, is dat wel. ,,Vorig jaar was de Sinterklaasintocht van Elst op precies hetzelfde moment als die in Rhenen’', vertelt politiewoordvoerder Martin de Wit. ,,Niet zo handig, want de wijkagenten wilden bij allebei aanwezig zijn. Na een evaluatie is daarom aan de organisatoren gevraagd of het tijdstip veranderd kon worden.’'

Donker is juist leuk
Rhenenaren lijken er ook voor open te staan. Reacties die de organisatie nu al krijgt, zijn bijna allemaal positief. ,,Weer eens wat anders, zeggen de mensen. En zo is het ook. De intocht in Rhenen wordt ieder jaar drukker bezocht. Dit trekt wellicht nog meer mensen aan.’'

Sinterklaas zet zaterdag 16 november rond 17.30 uur voet aan de wal bij de Veerweg. Op zijn paard en met tientallen Pieten beweegt hij vervolgens onder muzikale begeleiding naar het Jumboplein waar het Sinterklaasfeest gevierd wordt. Doctor Dodo, van Ouwehands Dierenpark, presenteert de intocht.

Vrijdag 13 december brengt liefde en geluk in Kesteren!

Bruidspaar Kitty en Erik. (eigen foto bruidspaar)

KESTEREN - De nooit stilzittende Pitpartners, de ondernemers van Kesteren houden op vrijdag 13 december hun 5e Midwinter Moonlight Shopping Night. Het thema van de avond is Liefde & Geluk. Met de liefde zit het wel snor die avond, want Kitty en Erik, twee inwoners van het mooie dorp zullen die avond met elkaar gaan trouwen!

Kitty en Erik zijn al een paar jaar gelukkig samen, en afgelopen mei is Erik voor Kitty op zijn knieën gegaan. Zij zullen tijdens de Shopping Night in de feesttent op de Hoofdstraat getrouwd worden door de burgemeester van Neder-Betuwe, de heer J. Kottelenberg.

Naast de live bruiloft, waar iedereen vrij is om deze te komen bezoeken, wordt er ook een lampionnenoptocht georganiseerd voor de kinderen. Een bruidspaar heeft uiteraard bruidsjonkers en -meisjes nodig, dus de kinderen mogen verkleed komen. Voor vertier wordt gezorgd door de verschillende verenigingen, de fanfare, de horeca en de marktmeester zorgt weer voor een afwisselende markt met volop kramen. Voor wie een kansje wil wagen wordt er een Pittige Prijzenbingo georganiseerd met zes verschillende rondes. Uiteraard zijn de winkels tot laat open, iedereen is welkom tijdens de vijfde Midwinter Moonlight Shopping Night op vrijdag 13 december van 17.00 tot 22.00 uur. (www.pitpartners.nl / www.facebook.com/pitpartnerskesteren)

Samen trappen we ALS de wereld uit!

LINGEWAARD - "Onze broer, vriend, papa, man en zoon, Bram Emmerzaal heeft twee jaar geleden de diagnose ALS gekregen. We kunnen niets doen. Maar wel de Mont Ventoux fietsen samen met Bram om zoveel mogelijk geld op te halen voor stichting ALS! Samen trappen we ALS de wereld uit! Doneer jij ook?"

Deze woorden staan als startschot op de facebook pagina "allesvoorBram" op www.facebook.com/allesvoorbram voor een geweldig actie, maar vervelende en vrijwel onbekende ziekte ALS. Voor deze actie wil Bram de Mon Ventoux beklimmen met familie en vrienden. Met 16 deelnemers willen ze een groot bedrag binnen halen. Ze hebben 1500 euro per deelnemer nodig om te starten, die symbolisch staan voor de 1500 mensen in Nederland die de diagnose ALS hebben.

Toen Rob Roelofs en Wout van Riel dit hoorde, aarzelde ze geen moment en kwamen ze met de koppen bij elkaar. Rob, die eigenaar is van dagbesteding en coaching bedrijf Werkkans, zet zich graag in voor maatschappelijke doelen. "Kansen geven aan iedereen. Dit is een visie van mijn bedrijf! Hierbij heeft hij al meerdere goede doelen gesteund, maar dit wordt toch mijn grootste goede doel! Vooral omdat ik Bram van vroeger ken, en ook hier veel op het bedrijf heb gelopen."

Dit geldt ook voor Wout van Riel. Eigenaar van dagbesteding de Kweekvijver uit Gendt. "We willen graag wat doen voor Bram en verbinden onze bedrijven, die beide mensen met een achterstand ondersteunen. En mensen werk biedt in resocialisatie. Rob steunt de actie met zijn dagbesteding. Hij werkt veel in de groenvoorziening met de mannen, maar maken met slecht weer ook producten van hout en staal voor klanten. Bij elke klant vragen wij een donatie voor 'allesvoorbram', die ten goed komt voor stichting ALS. Met elke donatie die we krijgen, zal Werkkans de donatie verdubbelen tot 25,- euro. "We zijn vorige week gestart toen de facebookpagina van Bram de lucht in ging. Zonder Bram wat te zeggen, hadden we al snel ruim 250 euro opgehaald. En onze deelnemers in de dagbesteding hebben de helft van hun fooienpot gedoneerd aan Bram. Geweldig en kippenvel", aldus Rob en Wout. Ons doel is dat we minimaal één persoon kunnen laten starten, maar hopen natuurlijk op meer."

Wout van Riel zal met zijn actie ook donaties vragen aan klanten, maar maakt ook nog een speciale 'Bramburger', die hij zal verkopen. Alles over de burger zal bekend worden gemaakt op facebook.

Heeft u nou ook een tuin die winterklaar gemaakt moet worden? Of wil u ook iets doen voor deze vreselijke ziekte? Vraag naar de mogelijkheden op www.facebook.com/Werkkans of info@werk-kans.nl Wil u nou gelijk een donatie doen, zodat de 16 deelnemers kunnen starten om de top te bereiken! www.tourduals.nl/team/alles-voor-bram/doneren.

Wilt u op de hoogte blijven? Ga dan naar www.facebook.com/allesvoorbram, like de pagina dan trappen we samen ALS de wereld uit!

Bosbeheer in Rhenen

Frits van Beusekom over 'kaalkap in Nederlandse bossen'. (foto: Willy Hoorn) Willy Hoorn

RHENEN - Op woensdag 30 oktober presenteert de Werkgroep Milieubeheer Rhenen (WMR) een thema-avond over het beheer van de Rhenense bossen. Aanvang 20:00 uur in de bovenzaal van De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen.

Landelijk was er dit jaar in de media veel discussie over toegenomen houtkap in de Nederlandse bossen. Dit leidt tot een afname van het bosareaal en leidt, in elk geval op korte termijn, tot een afname aan biodiversiteit en belevingswaarde in de resterende bossen. Tijdens de thema-avond wordt er ingegaan op de vraag in hoeverre dit probleem ook speelt in de bossen in onze omgeving?

De avond begint met een lezing door Frits van Beusekom, voormalig directeur van Staatsbosbeheer, over kaalkap in de Nederlandse bossen. Naar zijn mening wordt er in veel Nederlandse bossen, waaronder de bossen van Staatsbosbeheer, vanwege geldgebrek te veel gekapt en heeft dat nadelige gevolgen voor de natuur en de natuurbeleving. Daarna geven Bea Claessens en Hugo Spitzen een toelichting op het beheer in respectievelijk de Stadsbossen en de bossen van Het Utrechts Landschap.

Na de pauze volgt er een plenaire discussie over het beheer van de Rhenense bossen. Wat vinden bezoekers van het bosbeheer in Rhenen en op welke punten zouden ze graag veranderingen zien? Vanwege de betrokkenheid van veel inwoners bij ‘hun’ bossen verwacht de WMR een levendige discussie. Gespreksleider Dick Verkaar zal de discussie in goede banen leiden zodat iedereen de kans krijgt aan het woord te komen. Meer informatie op http://stichtingwmr.nl/nieuws-2. De avond is vrij toegankelijk en duurt tot ongeveer 22:00 uur.

Stadsquiz Rhenen – 1 november

Stadsquiz Rhenen – 1 november

Verschillende teams strijden tegen elkaar tijdens de Stadsquiz Rhenen. Vragen en opdrachten in verschillende categorieën moeten in teamverband beantwoord of uitgevoerd worden. Teams kunnen de vragen en opdrachten op een zelfgekozen locatie uitvoeren. Het is mogelijk om naar antwoorden te zoeken op het internet en via andere kanalen. Alles is eigenlijk toegestaan.

Verbinden is het belangrijkste doel van de Stadsquiz. Samen met Cultuurplatform Rhenen heeft de Lionsclub het evenement bedacht om meer saamhorigheid te creëren in Rhenense straten (ook Achterberg of Elst!) , families en verenigingen. Er hebben zich inmiddels al meer dan twintig teams ingeschreven. Voorbeelden van teams zijn: verenigingen, straten, families, vrienden groepen, personeelsverenigingen van bedrijven, etc.

Tweeduizend euro

Het winnende team gaat naar huis met een geldprijs van tweeduizend euro, te besteden aan een goed lokaal doel. Bijvoorbeeld nieuw materiaal voor een sportclub of een bankje in de straat. Om kans te maken op die hoofdprijs moeten teams vooral hun creativiteit inzetten bij het oplossen van de vragen en opdrachten.

Inschrijven

Teams kunnen zich tot 18 oktober inschrijven via www.stadsquizrhenen.nl. De teamleider van elk team haalt het document met vragen op vrijdag 1 november om 19 uur op in het Huis van de Gemeente. Het ingevulde formulier moet uiterlijk om 23 uur worden ingeleverd bij De Koning van Denemarken. Op vrijdag 22 november vindt de prijsuitreiking plaats in Bollee. Hoofdsponsors Stadsquiz Rhenen: Rhenen Stad en Ouwehands Dierenpark

Aangeboden: burenhulp bij klein snoeiwerk

Vlinderstruik. (foto: Wieland Teixeira via Pixabay)

RHENEN - Kunt u ook wat hulp in de tuin of in huis gebruiken? De Burenhulpdienst Samen voor Rhenen staat voor u klaar.

Mevrouw Van Ingen heeft een kleine voortuin met een vlinderstruik, stamroos en beukenhaagje. Ze probeert die zelf bij te houden. Haar man kan dat niet meer. Hij heeft dementie. Door griep en zorg komt mevrouw een tijdlang niet aan haar tuintje toe. Haar kinderen wonen ver weg. Gelukkig staat mevrouw Van Zetten van de Burenhulpdienst al klaar: met wat simpel snoeiwerk maakt zij de tuin winterklaar.

Kunt u ook wat hulp in de tuin of in huis gebruiken? Voor klein snoeiwerk of een technisch klusje? De Burenhulpdienst Samen voor Rhenen staat voor u klaar. Overstijgt uw klus het niveau van burenhulp, dan verwijzen wij u door naar professionele hoveniers en vakmensen uit de regio.

Bel of mail Kitty van den Hoek, 06 45849059 en email: kittyvandenhoek@welzijnrivierstroom.nl.

Sponsor bedankt!

(foto: Anja Vermeer)

DODEWAARD - Nieuwe trainingspakken, wedstrijdtenues én tassen zijn door Pauw Dodewaard geschonken aan het voetbalteam JO-11-1 van voetbalvereniging Dodewaard.

Sinds dit seizoen voetbalt zoon Gijs in dit team en is Bart zo trots als een Pauw dat zijn zoon en het hele team er netjes bij lopen met de naam Pauw Dodewaard. Pauw Dodewaard is een grond-, weg- en waterbouwbedrijf met vestigingen in Dodewaard en Nieuwegein. Voor de handel, transport en verhuur zijn ze een trouwe partner en wanneer je een rioolverstopping hebt ben je ook bij Pauw op het juiste adres voor een snelle service.

Bart sponsorde voor de Meester Jan Hiddink Cup ook al nieuwe shirts voor die jaarlijkse competitie. Wij zijn als sponsorcommissie en voetbalvereniging Pauw Dodewaard dan ook heel dankbaar en wensen de JO-11-1 veel succes en veel overwinningen dit seizoen!

Het loslaten van de zorg, hoe doe je dat?

OCHTEN - Op maandag 28 oktober om 19:30 uur vindt de bijeenkomst 'Loslaten van zorg' plaats in zorgcentrum Elim aan de Bartus van de Walstraat 2 in Ochten.

"U ontvangt toelichting over de voorwaarden en procedure over het verhuizen naar een zorginstelling. Hierbij wordt er ingegaan op wat dit voor u als mantelzorger betekent en hoe u hiermee kan omgaan. Niet alleen uw partner heeft de aandacht nodig, maar ook u verdient onze aandacht!"

Margriet van der Linden klantadviseur Zorgcentra De Betuwe onder andere Elim in Ochten en Ciska Heemsbergen, verpleegkundige en in opleiding tot geestelijk verzorger, verzorgen de bijeenkomst.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de werkgroep mantelzorgsalon, met ook onder andere POH, STMT 't Anker, Zorgcentra De Betuwe en Welzijn Rivierstroom. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar, zodat we op tijd kunnen beginnen.

Expositie 'Beeldkracht' in gemeentehuis Neder-Betuwe Studenten van kunstopleiding 't Pad tonen hun werk

De studenten van vrije academie ít Pad en wethouder Herma van Dijkhuizen. (foto: Gemeente Neder-Betuwe)

OPHEUSDEN - Studenten van kunstopleiding ‘t Pad uit Opheusden tonen hun werken in de hal van het gemeentehuis Neder-Betuwe. Op dinsdag 8 oktober opende wethouder Herma van Dijkhuizen de expositie ‘Beeldkracht’ die de komende weken is te zien.

De titel ‘Beeldkracht’ verwijst naar het inzetten van beeldmateriaal om te komen tot zelfinzicht. Dit sluit aan bij het uitgangspunt van vrije academie ‘t Pad: werken vanuit hoofd, hand en hart. De kunstwerken laten deze uitgangspunten duidelijk zien. Wethouder Herma van Dijkhuizen: “Het is prachtig werk. Tot stand gekomen vanuit zoveel mooie invalshoeken.”

Eigen inzicht en kunstzinnig proces

De schilderijen en beelden van de expositie zijn veelal als opdracht voor de opleiding gemaakt. De student maakte een keuze naar eigen inzicht voor een werk waarbij er een persoonlijk raakvlak is met het beeld. Ook het kunstzinnige proces kan de basis zijn om te komen tot een eindresultaat.

Filosofie ondersteunt de werken; overigens is filosofie ook een leervak tijdens de opleiding. Waar voor de ene student het zich openstellen voor de natuur belangrijk is, zo is de kunstuiting voor de ander vooral een zoektocht. De expositie is een boeiend geheel en zal de bezoeker inspireren en stof tot nadenken geven.

Expositie ‘Beeldkracht’ is in de hal tijdens openingstijden van het gemeentehuis Neder-Betuwe in Opheusden te bezichtigen. Er ligt ook een gastenboek om een reactie achter te laten.

Een kaartje tegen eenzaamheid

OPHEUSDEN - Curadomi Opheusden heeft afgelopen week op De Hervormde School in Opheusden 300 kaarten gebracht. Deze kaarten zijn door leerlingen van De Hervormde School versierd met een mooie tekening of tekst. Op deze manier willen de thuiszorg organisatie en de school hun steentje bijdragen aan de week tegen eenzaamheid die jaarlijks in oktober wordt gehouden.

Bijna de helft van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam, maar ook bijna de helft van de jongeren voelt zich regelmatig eenzaam. Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De leerlingen van De Hervormde School gingen enthousiast en ijverig aan de slag met het versieren van de kaarten. En de meeste leerlingen hadden al iemand in gedachten wie zij hun kaart gingen sturen. Een zieke oma, een eenzame oom, een meisje uit de kerk, of een alleenwonende buurman in de straat.

Curadomi Opheusden en De Hervormde School hopen met deze actie jongeren en ouderen te laten weten en voelen dat ze waardevol zijn. "Voor mensen die zich zelf regelmatig eenzaam voelen verwijzen we graag naar de website www.stopeenzaamheidzelf.nl. Een initiatief van Agathos in samenwerking met de NPV en HiP."

De Tollekamp getrakteerd op concert van Donna & Dwars

Donna&Dwars in Concert. (eigen foto) eigen beheer

RHENEN - Het was een avond vol muziek voor de bewoners van het zorgcentrum De Tollekamp in Rhenen. Dwarsfluitensemble Donna & Dwars onder leiding van Iris van der Wardt trakteerde alle aanwezigen op een concert waarbij wereldberoemde stukken vertolkt werden.

Met Schubert’s Marche Militaire, Mozart’s ouverture van de opera Figaro en Vivaldi’s virtuoze fluitconcert Il Gardelino, waarbij de fluit het kwetteren van een vinkje imiteert. Ook highlights uit Broadway musicals, als de klassiek/jazzy componist Gershwin met zijn beroemde Summertime. De bewoners genoten zichtbaar en er werd zelfs soms zachtjes meegeneuried bij herkenbare melodieën.

Donna&Dwars in Concert. (eigen foto) eigen beheer

Meer dan twaalf enthousiaste fluitisten uit de gehele regio vormen al jaren een hecht ensemble en bespelen naast de dwarsfluit vaak ook piccolo, alt- en basfluit. Extra speciaal voor dit concert was de toevoeging van cello en contrabas. De volle diepe klanken van deze strijkers mengden met de kleuren van de fluit en gaven een geweldige dimensie aan het orkest. Wie meer wil weten of mee wil spelen: donnaendwars@gmail.com of 06 28430027.

DFS wint topper van SVZW: 3-1

OPHEUSDEN - De thuisploeg domineerde de eerste helft tegen de op dat moment nog ongeslagen koploper uit Wierden. DFS kreeg zeker vijf grote kansen op een voorsprong voor rust tegen de Wierdenaren. Het was vooral aan doelman Bakker te danken dat DFS de vele mogelijkheden niet tot een voorsprong promoveerde.

Spits Badjeck, Ilkhan en Edge vonden steeds de prima keepende Bakker op hun pad, zodat de bezoekers de handen dicht mochten knijpen met een 0-0 ruststand.

In de beginfase van de tweede helft schoot Badjeck de thuisploeg met een beheerste schuiver naar de verdiende voorsprong, 1-0 Niet veel later volgde na een mooie aanval, na een assist van Edge, via een fraaie kopbal van wederom Badjeck de 2-0. Om een of andere reden ging DFS daarna achteruitlopen waardoor men de tegenstander zelfs weer in de wedstrijd hielp. Acht minuten voor tijd werd het zelfs nog spannend toen Smit zo’n beetje de eerste grote mogelijkheid van de bezoekers tegen de touwen schoot, 2-1. In de dying seconds bracht Ilkhan, na een goed uitgevoerde tegenstoot, de beslissende 3-1 op het scorebord. Al met al een verdiende overwinning voor onze mannen, die voetballend duidelijk de bovenliggende partij waren tegen de Wierdenaren.

Zaterdag staat om 14:30 uur op sportpark Inschoten de wedstrijd tegen DTS Ede op het programma.

Opstelling: Jordy van der Kracht, Kerem Cifci, Arjan Goorman, Aleksandar Lejic, Marijn de Kler, Jesse Edge, Michael den Heijer, Fatih Ilkhan, Alper Yaldiz (68. Zefanho Kiriwenno), Cedric Badjeck, Noë Bokila (46. Furkan Alakmak).

Cunerakerk open in herfstvakantie

Gezicht op Cunerakerk en Cuneratoren. (foto: Willy Hoorn)

RHENEN - In de herfstvakantie is de Cunerakerk in Rhenen gratis te bezichtigen op woensdag 23 - zaterdag 26 oktober van 13:00 - 16:30 uur.

Op die zelfde middagen start om 14:30 uur een beklimming van de Cuneratoren onder leiding van een gids van het Cuneragilde. Deelname kost 5 euro; een kind betaalt 2 euro. Kaartjes zijn te koop bij de balie van het Cuneragilde in de kerk.

Op zaterdag 26 oktober om 14:30 uur, wordt het een muzikale beklimming. Beiaardier Klaas de Haan bespeelt de beiaard. Bezoekers kunnen hem aan het werk zien achter het stokkenklavier (achter de uurwijzers) en verzoeknummers vragen.

Alleen met mijzelf of met mijzelf samen?

Harm Knoop. (foto: PR)

RHENEN - Zondag 17 november 10:30 uur geeft Harm Knoop een lezing in De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. De lezing, getiteld 'Alleen met mijzelf of met mijzelf samen?', gaat over het individualisme, de 'dikke-ik', dat vaak een stoorzender is in een samenleving.

Harm Knoop signaleert eerder het tegenovergesteld: er is juist te weinig individualisme in de samenleving. Meer informatie op https://sites.google.com/view/de-vlam/programma/lezingen/alleen-met-mijzelf. Entree bedraagt negen euro; leden en begunstigers betalen zes euro.

Opbrengst brandwonden collecte in Echteld

ECHTELD - De jaarlijkse collecte van de Brandwondenstichting heeft in Echteld het mooie bedrag van 585,28 euro opgebracht.

Gevers worden bedankt voor hun bijdrage, evenals de collectanten voor hun inzet. "Ieder jaar komen wij collectanten te kort, heeft u interesse om te collecteren? U kunt zich opgeven bij de Brandwondenstichting."

Kunsteducatie op de Willem Alexanderschool in Echteld

De kinderen proberen de 'lift' omhoog te laten gaan. (foto: Ellen Weel) Ellen Weel

ECHTELD - Donderdag 10 oktober was het een bijzondere dag op de Prins Willem Alexanderschool. Op deze dag kregen alle kinderen een gastles in het kader van kunsteducatie. Het thema van de lessen was gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek; ‘Reis je mee’.

Groep 1-2-3 heeft wondertrommels (zoötroop is de officiële naam) gemaakt. De kinderen kleurden plaatjes en plakten ze aan de binnenkant van een ronde zwarte kartonnen koker. Daarna kwam het grote wonder moment, want als je de koker rond laat draaien komen de tekeningen tot leven. Op deze manier hebben de kinderen kennis gemaakt met de basis voor animatie.

In groep 4-5 zijn de kinderen aan de slag gegaan met luchtfotografie. Naar aanleiding van het boek ‘Abeltje’ waarin een jongen met een lift de lucht in reist, hebben de kinderen van kosteloos materiaal allerlei verschillende liften gemaakt. Samen werd bekeken en gewogen welke lift het meest geschikt was om de lucht in de gaan. Aan een tros met helium gevulde, ballonnen werd een zelfgemaakte lift, gevuld met een kleine camera, de lucht in gelaten. Alle kinderen werden vanuit de lucht op de foto gezet. Op deze manier hebben de kinderen een versimpelde vorm van een drone na gemaakt.

In groep 6-7-8 kregen de kinderen een workshop ‘Papieren stroomcircuits’ maken. De kinderen hebben een kaart met lampjes gemaakt. Ze ontwierpen een (land)kaart, waarna ze op de achterkant met speciaal materiaal het stroomgeleidend maken. Het resultaat van deze workshop was een lokaal vol met prachtige lichtgevende kaarten!

Heren 1 van Dovol weet niet wat er met ze gebeurt!

DODEWAARD - Op dinsdagavond 8 oktober gingen de heren van Dovol uit Dodewaard op bezoek bij de buurman Xanthos in Zetten voor een, meestal, spannende wedstrijd. De teams zijn veelal aan elkaar gewaagd; hoe anders werd het deze wedstrijd.

In de eerste set maakte Xanthos direct duidelijk dat ze er alles aan zouden gaan doen om de wedstrijd in hun voordeel te gaan beslissen. Op alle fronten, service, verdediging en aanval werd niets aan het toeval overgelaten en daardoor had Dovol erg veel moeite om tot het eigen spel te komen. De passing stond erg onder druk waardoor de aanvallers niet optimaal bediend konden worden. De te makkelijke aanvallen konden daarom door de verdediging van Xanthos eenvoudig gestopt worden. Al snel stond de setstand 25-15 op het scorebord zonder dat Dovol veel inbreng had in het gebeuren.

In de drie volgende sets werd het enigszins positiever voor Dovol, doch niet voldoende om een set te kunnen winnen. De servicedruk van Xanthos was en bleef groter dan die van Dovol met de bekende gevolgen; Xanthos wist hier meer directe punten me te scoren dan Dovol. Met daarnaast een beter scorende aanval met zowel goed ingeslagen ballen als goed geplaatste ballen bleef Xanthos aan de veilige zijde van de score.

Met de setstanden 25-22, 25-20 en 25-19 werd de wedstrijd door Xanthos afgerond. Dovol heeft geprobeerd met alles wat mogelijk was, time-outs, wissels en persoonlijke inzet om de wedstrijd om te buigen, maar moest in Xanthos toch de meerdere erkennen.

Zaterdag 19 oktober krijgt Dovol een nieuwe kans als Woudenberg om 17.00 uur op bezoek komt in sporthal De Eng in Dodewaard

Kampioensstart winterseizoen

KESTEREN - Afgelopen weekend vond de 45e Arnhemse Rookworstwedstrijd 2019 plaats.

De jury stelde vast dat de rookworsten van Slagerij- Traiteur Augustinus van uitstekende kwaliteit zijn en het predicaat goud verdienen. Zowel de grove als de fijne varianten. Een mooie start van het stamppot seizoen en een enorme prestatie. Want aan deze wedstrijd, georganiseerd door Arnhem Rookworststad, nemen alleen de beste ambachtelijke slagers uit Nederland deel. Een onafhankelijke vakjury beoordeelde de rookworsten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie, innovatie en inspiratie.

Vier deze mooie boordeling mee. Ontdek de aanbieding elders in deze krant. Kom proeven in de winkel aan de Hoofdstraat. Hier vindt u naast de bekroonde lekkernijen tal van andere heerlijkheden, passend bij het seizoen!

Slagerij / traiteur Augustinus Hoofdstraat 12 Kesteren; 0488 482400 info@slagerijaugustinus.nl; www.slagerijaugustinus.nl.

Slecht onderhouden tuin?

NEDER-BETUWE - Voor veel mensen is een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd. De tuin is hier een belangrijk onderdeel van.

Heeft u zelf niet de mogelijkheden om op welke manier dan ook de tuin te onderhouden? Leerlingen van Helicon kunnen dit voor u doen. In samenwerking met Helicon organiseert Welzijn Rivierstroom het tuinproject binnen Neder-Betuwe. Leerlingen komen een dagdeel helpen in de tuin met verschillende werkzaamheden.

"Wilt u weten of uw tuin binnen het project past? Neem dan contact op met Esther Morren op 06 33421037 of stuur een e-mail naar esthermorren@hotmail.com. In november hebben we nog ruimte voor twee tuinen, dus wees er snel bij."

iPad basiscursus voor senioren

OPHEUSDEN - De Stichting WelzijnsActiviteiten Neder-Betuwe (SWAN), start in samenwerking met SeniorWeb op 23 oktober een basiscursus iPad voor senioren.

Deze cursus is bedoeld voor senioren, die weinig of niets weten over inrichting en bediening van uw iPad, het installeren en beheren van Apps, gebruik van internet en e-mail wordt ook behandeld.

Deze cursus van acht lessen wordt gehouden op woensdagmorgen vanaf 9.30 uur in de vergaderzaal De Biezenwei in Opheusden. De cursus is inclusief lesboek, USB, koffie of thee. Aanmelden en informatie bij Hermine Martens of Dini Weiman, 06 15241900 of digi@swsnebe.nl'

Opbrengst brandwonden collecte in Echteld

ECHTELD - De jaarlijkse collecte van de Brandwondenstichting heeft in Echteld het mooie bedrag van 585,28 euro opgebracht.

Gevers worden bedankt voor hun bijdrage, evenals de collectanten voor hun inzet. "Ieder jaar komen wij collectanten te kort, heeft u interesse om te collecteren? U kunt zich opgeven bij de Brandwondenstichting."

Herfstbingo

in Echteld

ECHTELD - Op vrijdag 18 oktober presenteert de Oranje Vereniging Echteld een herfstbingo in het dorpshuis De Hoge Hof.

Tijdens deze bingo zijn er diverse eet- en drinkbare prijzen te winnen. De opbrengst zal worden gebruik voor het organiseren van de festiviteiten rond koningsdag en Bevrijdingsdag 2020. Aanvang 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

Vrouwencafé in het Nannenberghuis

DODEWAARD - Op donderdag 31 oktober wordt er een oergezellige Hollandsche bingoavond georganiseerd in het Nannenberghuis, waarbij leuke prijsjes te winnen zijn.

"De bingokaarten kosten 1,50 euro en hierop spelen we drie rondjes. We spelen twee kaarten voor de pauze en twee na de pauze. Als bestuur van stichting Ons Huis Nannenberghuis nodigen wij alle vrouwen, jong en oud, uit om deze gezellige avond bij te wonen. Adres: Matensestraat 22a, Dodewaard, aanvang 20.00 uur."

Meer bewegen

in Echteld

ECHTELD - Meer bewegen? Dat kan: kom woensdagmiddag naar De Hoge Hof in Echteld. Dan is het bewegen op muziek vanaf 13:15 uur onder leiding van gymnastiekdocente Victoria Ran.

"Komt u onze gezellige groep versterken? Wij ontvangen u graag en sluiten af met koffie of thee. Tot woensdag om 13:15 uur in de Hoge Hof. U kunt ook vanaf 14:30 uur komen kijken bij de koersbalgroep!! Ook daar wordt u met open armen ontvangen en worden u de kneepjes van het spel aangeleerd. Er wordt gespeeld tot ongeveer 16:30 uur. Wij verenigen het zo brood nodige bewegen met het sociale aspect met elkaar. Kom vrijblijvend kijken, alles mag niets moet!"

Gelderse bedevaart Maria van Renkum

RENKUM - Op zondagmiddag 20 oktober vindt in het Mariabedevaartsoord Renkum de jaarlijkse Gelderse bedevaart plaats ter ere van Maria van Renkum, de Vrouwe van Gelderland. Gelderlanders worden hiervoor uitdrukkelijk uitgenodigd, maar uiteraard is iedereen welkom.

Het programma begint 14.00 uur met een Bloemenprocessie, 14.30 uur: Feestelijke eucharistieviering met muzikale begeleiding door leden van het Arnhems Kevelaerkoor onder leiding van dirigente Monique Verhoeven, organist is Ton Nagel van de St Janskathedraal 's-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is pastoor drs. Tuan T. Nguyen van de RK parochie Sint Eusebius te Arnhem. 15.45 uur: Lof. Vanaf circa 16.15 uur is er in de pastorie gelegenheid voor ontmoeting. Kosten deelname: vrijwillige bijdrage.

Kinderen kunnen meelopen in de bloemenprocessie. Ze dienen dan uiterlijk 13.45 uur aanwezig te zijn in de Bedevaartskerk O.L.V. Ten Hemelopneming Dorpsstraat 1 in Renkum. Via OV bereikbaar vanaf Arnhem en Wageningen met buslijn 352, uitstaphalte Don Boscoweg Renkum.

Programma Winkelweek

OPHEUSDEN - Het thema is Win-win, goed voor iedereen. Let ook op de like & deelactie van de Ondernemers Vereniging Opheusden op Facebook.

Zaterdag 19 oktober

Spectaculaire opening van de winkelweek om 18.45 uur bij de tent voor het gemeentehuis, met een grote verrassing. Toespraken van burgemeester Jan Kottelenberg en OVO-voorzitter Cees Meijering.

Zeskamp van teams bestaande uit zes personen. Opgeven via www.ov-opheusden.nl.

Luchtkussen van Van Leeuwen Auto's uit Kesteren bij Swaenenstate.

Muzikaal wordt de avond verzorgd door Kunst en Vriendschap Opheusden en Amicitia Lienden. De muzikanten maken een rondgang langs de winkels die 's avonds open zijn.

In de tent is een horecaplein aanwezig met de nodige hapjes en drankjes.

Maandag 21 oktober

De winkels zijn open tot 21.00 uur.

Start lampionoptocht om 19.30 uur, verzamelen bij Swaenenstate om 19.15 uur. Vanaf 20.30 uur is er een ondernemersavond in de tent bij het gemeentehuis.

Dinsdag 22 oktober

Behoudens Piet van Walsem, zijn de winkels 's avonds tijdens het opbouwen van de kramen gesloten.

Woensdag 23 oktober

Om 13.30 uur begint de jaarmarkt, die duurt tot 21.30 uur. Er zijn vele prijzen te winnen met de bonnenactie. Vraag naar de bonnen! De tent bij het gemeentehuis is open voor iedereen. Happen en sappen!

Donderdag 24 oktober

Opnieuw begint om 13.30 uur de jaarmarkt, die duurt tot 21.30 uur. Er zijn vele prijzen te winnen met de bonnenactie. Vraag naar de bonnen! De tent bij het gemeentehuis is open voor iedereen. Happen en sappen!

Vrijdag 25 oktober

De winkels zijn open tot 21.00 uur, dus volop kans om bij de aankopen bonnen te krijgen, waarmee je kans maakt op vele mooie prijzen.

Zaterdag 26 oktober

De laatste kans op winnende bonnen bij je aankopen. De winkels gaan op de normale tijd dicht.

Maandag 28 oktober

Om 19.30 uur is de trekking van de winkelweekbonnen bij de SV Paul Kruger. De trekkingslijst staat op dinsdag 29 oktober op www.ov-opheusden.nl.

Sponsor bedankt!

(foto: Rick)

KESTEREN - Het jonge tweede elftal van Kesteren is in het nieuw gestoken door Vercon Elst BV uit Lienden.


Afgelopen zaterdag mocht het team de nieuwe tenues, polo's en tassen in ontvangst nemen van de heer Bert van der Heijden, directeur van Vercon Elst BV. "Wij bedanken de heer Van der Heijden voor deze fantastische sponsoring als ook voor dit mooie gebaar en betrokkenheid bij onze club."

Vercon is ijzersterk in constructiewerk, staalbouw, trap- en hekwerken, conservering, dak- en gevelbekleding et cetera. Vercon Elst BV is gevestigd op de Hofstede 61a in Lienden.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 1, zitting 5, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Mery Vroege & George Jansen 71,67 24

2 Corrie & Rinus van Soest 58,75 24

3 Gerie Honders & Betty Douma 57,92 24

4 Josseke Jonker & Inge van Rossum 57,08 24

5 Corrie van der Klift & Cees Riemers 51,67 24

Lijn B

(1) Erna Ansing & Dicky Hobé 58,33 20

(1) Wietske & Bert de Vries 58,33 20

3 Len Molenaar & Maria van Schoonhoven 56,60 24

4 Dorothee Quant & Rob Verweij 56,25 20

5 Tiny Kuyper & Ineke Slootmaker 55,56 24

Lijn C

1 Geke & Hans Verver 66,96 23

2 Riet & Bert Lindeboom 59,50 24

3 Ineke & Henk Kersten 58,08 24

4 Janny & Toon van de Kant 57,58 24

5 Frank van den Berg & Ruud Westerbrink 52,50 24

Gelderse bedevaart Maria van Renkum

RENKUM - Op zondagmiddag 20 oktober vindt in het Mariabedevaartsoord Renkum de jaarlijkse Gelderse bedevaart plaats ter ere van Maria van Renkum, de Vrouwe van Gelderland. Gelderlanders worden hiervoor uitdrukkelijk uitgenodigd, maar uiteraard is iedereen welkom.

Het programma begint 14.00 uur met een Bloemenprocessie, 14.30 uur: Feestelijke eucharistieviering met muzikale begeleiding door leden van het Arnhems Kevelaerkoor onder leiding van dirigente Monique Verhoeven, organist is Ton Nagel van de St Janskathedraal 's-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is pastoor drs. Tuan T. Nguyen van de RK parochie Sint Eusebius te Arnhem. 15.45 uur: Lof. Vanaf circa 16.15 uur is er in de pastorie gelegenheid voor ontmoeting. Kosten deelname: vrijwillige bijdrage.

Kinderen kunnen meelopen in de bloemenprocessie. Ze dienen dan uiterlijk 13.45 uur aanwezig te zijn in de Bedevaartskerk O.L.V. Ten Hemelopneming Dorpsstraat 1 in Renkum. Via OV bereikbaar vanaf Arnhem en Wageningen met buslijn 352, uitstaphalte Don Boscoweg Renkum.

Meer bewegen in Echteld

ECHTELD - Meer bewegen? Dat kan: kom woensdagmiddag naar De Hoge Hof in Echteld. Dan is het bewegen op muziek vanaf 13:15 uur onder leiding van gymnastiekdocente Victoria Ran.

"Komt u onze gezellige groep versterken? Wij ontvangen u graag en sluiten af met koffie of thee. Tot woensdag om 13:15 uur in de Hoge Hof. U kunt ook vanaf 14:30 uur komen kijken bij de koersbalgroep!! Ook daar wordt u met open armen ontvangen en worden u de kneepjes van het spel aangeleerd. Er wordt gespeeld tot ongeveer 16:30 uur. Wij verenigen het zo brood nodige bewegen met het sociale aspect met elkaar. Kom vrijblijvend kijken, alles mag niets moet!"

Vrouwencafé in het Nannenberghuis

DODEWAARD - Op donderdag 31 oktober wordt er een oergezellige Hollandsche bingoavond georganiseerd in het Nannenberghuis.
waarbij leuke prijsjes te winnen zijn.

"De bingokaarten kosten 1,50 euro en hierop spelen we drie rondjes. We spelen twee kaarten voor de pauze en twee na de pauze. Als bestuur van stichting Ons Huis Nannenberghuis nodigen wij alle vrouwen, jong en oud, uit om deze gezellige avond bij te wonen. Adres: Matensestraat 22a, Dodewaard, aanvang 20.00 uur."

Dit jaar niet in Het Palet, maar in De Notenbalk Vakantiebijbelweek Opheusden, maar dan even anders!

OPHEUSDEN -Dit jaar gaan we het aller leukste van de vakantiebijbelweek in één dag stoppen! We houden deze vakantiebijbeldag op maandag 21 oktober van 9.30 tot 12.30 uur in De Notenbalk (Swaenenstate 40 in Opheusden). De ingang is bij de parkeerplaats van de Albert Heijn. Alle kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar zijn welkom!

We gaan jou deze morgen vertellen hoe je schatrijk kunt worden! En wie wil dat nu niet? We gaan op speurtocht naar een schat en er is natuurlijk weer een sketch. En als je in De Notenbalk bent, dan hoort er natuurlijk ook muziek bij.

Het allerleukste komt het laatst. Vanaf 11.00 uur trakteert Matthijs Vlaardingerbroek op een spetterende show. Matthijs is poppenspeler, kan buikspreken, doet goocheltrucs en nog veel andere verrassende dingen. Ook voor ouders, grootouders en andere belangstellenden is dit heel leuk om mee te maken. "Daarom willen we alle (groot)ouders en belangstellenden uitnodigen om vanaf 11.00 uur het feest met ons mee te vieren.

Om 12.00 uur sluiten we met zijn allen af met een broodje en een lekkere snack. Om 12.30 uur mogen jullie weer naar huis, maar je gaat niet met lege handen. Wat je mee krijgt, dat houden we nog even geheim…"

Actie4Kids gaat weer van start!

Uitdeling schoendozen in Roemenië. (foto: Actie4Kids)

KESTEREN - Het begint met een lege schoenendoos. Eenmaal mooi versierd en gevuld met schoolspullen, verzorgingsartikelen, speelgoed en een knuffel is het een cadeau van onschatbare waarde.

Actie4Kids wil er dit jaar landelijk weer zo’n 45.000 inzamelen voor kinderen die elders op de wereld leven in moeilijke omstandigheden. Een beetje delen van onze overvloed met kinderen die bijna niets hebben. Zo maakt elke schoenendoos het verschil en dat is goed nieuws. Goed nieuws is ook dat Actie4Kids er voor zorgt dat bij elke schoenendoos een boekje met Bijbelverhalen wordt uitgedeeld. Het aantal van 45.000 is misschien ambitieus, maar de organisatie rekent weer op de bereidheid van veel kinderen en volwassenen om een lege schoenendoos om te bouwen tot een waardevol geschenk.

Doe mee! Ga voor deelname of informatie naar www.actie4kids.org. U kunt ook contact opnemen met het kantoor in Ermelo: tel +31 341-418061 of info@actie4kids.org.


De schoenendozen kunnen worden ingeleverd bij: A de Wit, Dorpsstraat 12, Heteren en/of L. van Veenendaal, Silvanusstraat 32, Kesteren of in ons verwerkings centrum in Ochten (oude Aldi, Molden, zaterdag 30 november 9.00 - 12.30 uur, dinsdag 17 december 18.30 - 20.30 uur, zaterdag 4 januari 10.00 - 12.30 uur.

Gemeente Neder-Betuwe zegt 'dankjewel' tegen ondernemers

Ondernemers en wethouder Stefan van Someren. (foto: Gemeente Neder-Betuwe) gemeente Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - Gelderland is een van de meest ondernemende regio’s van Gelderland en kreeg daarom pas geleden de EER-Award van het Europees Comité van de Regio’s. Wethouder Stefan van Someren bracht aan Neder-Betuwse ondernemers graag deze lof over.

Dat gebeurde tijdens de ‘Dankjeweltour’ die onderdeel is van meer activiteiten in provincie Gelderland rondom de EER Award 2019. EER = European Entrepeneurial Region.

Wethouder Stefan van Someren: “Wij zijn trots op Gelderland en de behaalde kwalificatie. Het is de beloning voor alle inspanningen die door bedrijven en organisaties, scholen en buurten zijn gedaan, ook in ons Neder-Betuwe. Het maakt Gelderland tot een heerlijke, innovatieve en dynamische provincie. Een regio waar je lekker woont, werkt en leeft.”

Om elkaar verder te inspireren deelden ondernemers ideeën tijdens een inspiratiesessie op 10 oktober in het gemeentehuis. Het ging onder meer over boomkwekerij, fruitteelt, zakelijke dienstverlening, installatie en de bouw. En het leidde tot weer nieuwe initiatieven en contacten voor samenwerking, ook op het gebied van innovatie en duurzaam ondernemen. Een waardevolle bijeenkomst, voor herhaling vatbaar.

Wie graag eens met andere ondernemers over bepaalde onderwerpen van gedachten wisselt of mee wil doen aan de volgende inspiratiesessie, die kan contact opnemen met Maaike van Brenk, accountmanager bedrijven gemeente Neder-Betuwe, 06 51109137 of mbrenk@nederbetuwe.nl.

Organisaties en bedrijven kunnen het EER-beeldmerk downloaden voor eigen communicatie. Kijk op www.ondernemengelderland.nl.

Mandala maken in Rhenen

Monique Coenraats. PR foto

RHENEN - Zondag 3 november van 10:30 - 12:00 uur is de workshop Mandala maken door Monique Coenraats in De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen.

Door zelf een mandala te maken kan je ontspanning en een gevoel van evenwicht bereiken. De cirkelvormige figuren met symmetrische elementen hebben een helend effect. Zelf meenemen: eigen schaar en oud tijdschrift met veel gekleurde afbeeldingen. Meer informatie staat op https://sites.google.com/view/de-vlam/programma/bezinning/mandala-maken. Deelname kost 9 euro en 6 euro voor leden en begunstigers.

Film Roma

Beeld uit film Roma. (foto: PR film foto) PR film foto

RHENEN - Op dinsdag 5 november vertoont de filmkring van De Vlam de film Roma in de bovenzaal van gebouw De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. Aanvang 20:00 uur.

De Mexicaanse Spaanstalige film volgt Cleo, een jonge Mizteekse (inheems-mexicaanse) huishoudster in een middenklasse familie in Mexico-Stad in de jaren 1970. De film won in 2019 een Oscar voor Beste Foreign Language Film. Meer informatie op https://sites.google.com/view/de-vlam/programma/film/roma. De entree is zes euro, inclusief consumptie thee/koffie.

Film Green book in Rhenen

Film Green book PR film foto

RHENEN - Dinsdag 3 december 20:00 uur vertoont de filmkring van De Vlam de film Green book in de bovenzaal van gebouw De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen.

Green book geeft een beeld van een muzikale tournee van de zwarte pianist Don Shirley in 1962. De reis gaat door het zuiden van de VS, waar in dat jaar nog strikte rassenwetten gelden, Meer informatie op https://sites.google.com/view/de-vlam/programma/film/green-book. Toegang kost 6 euro, inclusief consumptie thee/koffie.

Voetbal Dodewaard

Het programma (beker & competitie) voor zaterdag 19 oktober:

Thuis

09.00 Dodewaard JO10-1G Unitas '28 JO10-1 (comp)
11.00 Dodewaard JO13-1 Blauw Geel '55 JO13-2 (beker)
14.30 Dodewaard 2 Spero 3 (beker)

Uit

10.00 Excelsior Z. JO8-2 Dodewaard JO8-1G (beker)
11.00 Dodewaard JO13-1 Blauw Geel '55 JO13-2 (beker)
12.00 Oranje Blauw VR1 Dodewaard VR1 (comp)
14.30 GVC 1 Dodewaard 1 (comp)
14.30 Dodewaard 2 Spero 3 (beker)
14.30 ST: AAC-Olympia/Batavia JO17-1 Dodewaard JO17-1 (beker)


22 okt 18.00 RKSV Driel JO10-2 Dodewaard JO10-1G (beker)

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Ook uw bericht in de krant?

NEDER-BETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan in Hét Gemeente Nieuws, de krant in uw regio is namelijk voor én door de lezers.

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Concert solisten Concertgebouw Kamerorkest en violist Niek Baar

Niek Baar. nb

RHENEN - Zaterdag 26 oktober geven solisten van het Concertgebouw Chamber Orchestra (CCO) samen met violist Niek Baar een concert in de Cunerakerk van Rhenen. Al vele decennia treedt het CCO over de hele wereld op met vooraanstaande solisten en dirigenten.

Het was De Efteling die Niek Baar op het spoor van de klassieke muziek bracht: 'Toen ik daar het spookhuis zag en ik een skelet op de viool de Danse Macabre van Saint-Saëns hoorde spelen, was ik om. Die verliefdheid op de viool is altijd gebleven.' Als achtjarig jongetje werd hij leerling van de School voor Jong Talent van het Haags Conservatorium. Hij vervolgde zijn studie aan hetzelfde instituut en studeerde af aan het Hanns Eisler-Conservatorium van Berlijn met de hoogst mogelijke cijfers. Niek heeft diverse concoursen op zijn naam staan, waaronder de International Solo Bach Competition in Londen, de Kersjesprijs in 2015 en in 2018 het prestigieuze Oscar Back Concours. Niek bespeelt een viool gebouwd door Carlo Bergonzi uit het jaar 1729.

'The Lark Ascending' staat al jaren in de top-10 van de Hart & Ziel-lijst van Radio 4. Het stuk verklankt het opvliegen en steeds hoger stijgen van een leeuwerik. Ook in de andere stukken op het programma speelt de viool een hoofdrol.

Programma:
Telemann: Don Quixote Suite
Chausson: Poème
Vaughan Williams: The Lark Ascending
Bach: Vioolconcert in E

Entree 28 euro / CJP/student 14 euro / Jeugd tot en met 18 jaar gratis. Prijzen inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje. Informatie en kaarten www.klassiekaanderijn.nl.

Koersbal club Echteld enthousiast met een oprolsysteem voor de koersbalmat

Oprolsysteem koersbalmat. (foto: N. Ouwerkerk)

ECHTELD - Koersbalclub Echteld is enthousiast met een oprolsysteem voor de koersbalmat.

Het ontwerp: is van Pronova Winterswijk, geproduceerd door smederij R.Dirksen Ochten en voor de aanpassing van de koersbalmat zorgde stoffeerderij Van Looien in Kesteren.

Koersbalclub Echteld is een gezellige club waar men met spel in beweging is en ook het onderlinge contact belangrijk is. "Er wordt uitgekeken naar de woensdagmiddag, waar we in het dorpshuis De Hoge Hof in Echteld vanaf half drie bij elkaar komen en om drie uur beginnen met koersballen. Een ontspannen spel met licht wedstrijdgehalte." Een pauze tussendoor waar men een kwartier gezellig samen zit onder het genot van een kopje koffie of thee weer verder spelen en om vijf uur stoppen.

Het seizoen is van begin september tot medio mei. Een club die al jaren bestaat en er nog leden bij zijn van af het eerste uur, dat zegt genoeg. Inmiddels bestaat de club uit tien personen vanaf 55 jaar en ouder.

"Het oprollen van de mat gaf probleem; dus zijn we super blij met het oprolsysteem. Tevens zouden we graag nieuwe leden verwelkomen. Bent u geïnteresseerd, loop dan vrijblijvend op woensdagmiddag eens binnen, wij verwelkomen u graag."

Keltische band An-Deas in Dorpshuis Ochten was een daverend succes

An-Deas in Dorpshuis Ochten. (Marten Post) Marten Post

OCHTEN - An-Deas wat in het gealic erg leuk betekent speelden zeker een meer dan leuk concert met prachtige hartverwarmende Keltische muziek. Gevoelig melancholische gezongen stukken werden afgewisseld met spetterende voetstampende reels en jigs.

Het samenspel van de verschillende traditionele instrumenten zoals de Keltische harp, de Bodhran, whistles, Uilleann pipes, concertina, gitaren en bouzouki vormden een prachtig droomachtig geheel. Het was muziek om je in te verliezen. Dit is wat Marieke Lesparre, Ellis Steenbeek, Gerrit-Jan Oonk en Marc de Roos ondersteund door Hans Elsinga die het geluid verzorgde in anderhalf uur tijd teweeg wisten te brengen.

An-Deas in Dorpshuis Ochten. (Marten Post) Marten Post

Dat hun optreden door de volle zaal gewaardeerd werd was duidelijk in het applaus dat ze kregen. Het cultureel comite Neder-Betuwe bedankte de vrijwilligers van Dorpshuis Ochten voor hun bijdage aan het succes van deze sfeervolle avond. "Ons volgende concert, een Latijns-Amerikaanse avond met Claudia Y Manito vindt plaats op 23 november in de Serrezaal Van Dorpshuis Kesteren. U kunt ons volgen op www.cultuurnederbetuwe.com waar u meer info vindt en ook via twitter en Facebook."

Ook uw bericht in de krant?

NEDERBETUWE- Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Van 17 tot en met 23 oktober

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WEEGSCHAAL. Over het algemeen zijn weegschalen zeer gezonde types. Wel is hun huid een gevoelig punt. Vrouwelijke weegschalen wensen een egale huid en gebruiken daarom een foundation. Maar daardoor verstikken ze hun huid met alle gevolgen van dien. De nieren zijn ook een gevoelig punt. Ze kunnen dan ook last hebben van nierstenen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Donderdag en vrijdag zijn topdagen! Je bent dan in een zeer optimistische stemming en je blaakt van de energie. Goede dagen om een sportieve topprestatie neer te zetten. In het weekend baal je va verplichte bezoekjes aan (schoon-)familie. Dinsdag ben je zeer open over je persoonlijke emoties.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het weekend is uiterst geschikt om bepaalde relaties wat aan te trekken. Het bevalt je dat je min of meer vaste afspraken met de ander kunt maken. Op maandag staan de planeten goed om heerlijk van het leven te genieten. Geef jezelf bijvoorbeeld een cadeautje! Woensdag zit je met een financiële kwestie.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Zaterdag is een goede dag voor een indringend gesprek. Daarbij wordt wel gevraagd of jij ook met 'de billen bloot' gaat. Op zondag is het tijd voor sterke verhalen. En niet alleen die van anderen. Je hebt er zelf ook een paar in petto. Woensdag zit je in de knoop met de spanning tussen gevoel en verstand.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Nadat jij op donderdag alles hebt gegeven, knap jij op vrijdag min of meer af. Zaterdag is een prima dag om met vrienden door te brengen. De onderlinge verschillen maken het contact extra spannend! Vanaf zondag heb jij iedere dag zowel een opsteker als een afknapper. Op woensdag kies jij voor jezelf.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het weekend ben jij erg complimenteus naar anderen toe. De aandacht die je de ander schenkt wordt heel erg gewaardeerd. Maandag ben je echter in een wat negatievere stemming. Woensdag duiken we dieper de herfst in en dat heeft gevolgen voor jouw humeur. Probeer de moed erin te houden.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op zaterdag kun je door een goed gesprek achterhalen wat de motieven van de ander zijn. Heel onthullend! Op zondag merk je dat anderen jouw visie op bepaalde zaken graag horen. Als je die geeft, kun je de ander helpen om betere keuzes te maken. Op maandag krijg je positieve respons.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend trek je het liefste op met je vaste vrienden of vriendinnen. Het feit dat jullie elkaar al zo lang kennen schept vertrouwen en jullie leunen graag op elkaar als dat nodig is. Maandag staan de planeten goed om uit te delen. Vergeet jij jezelf daarbij niet! Woensdag ben je een tikje humeurig.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vlak voor het weekend ben jij erg open en ook nogal actief. Deze combinatie zorgt ervoor dat je zo'n beetje alles wat je in je hoofd haalt kunt bewerkstelligen. Het weekend is erg geschikt voor een korte trip. Bezoek iemand die je al lang niet meer gesproken hebt. Woensdag begint de schorpioenen tijd weer.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Door je eigen actieve en zoekende houding weet je nog voor het weekend de kwaliteit van je leven te verbeteren. Jij kunt zaken nu naar je eigen hand zetten en niemand legt jou een strobreed in de weg! In het weekend hangen de mensen om je heen weer eens aan je lippen. Komen zij ook aan het woord?

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Gedurende het komende weekend heeft u een broertje dood aan familie. Ze hangen u momenteel min of meer de strot uit. Liever gaat u nu om met de mensen waar u zelf voor gekozen heeft. U voelt dat de aantrekkingskracht wederzijds is en dat u met deze mensen vele interesses deelt.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op zaterdag laat u weer eens zien hoe grillig uw gedrag kan zijn. Maar absoluut niet aanstootgevend! Op zondag daarentegen laat u juist zien dat de ander op u kan bouwen. Volgende week dinsdag bent u nogal nerveus. Dat heeft te maken met het feit dat anderen uw plannen dreigen te doorkruizen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend voel jij je uitermate krachtig. Je kunt de wereld aan! Zelfs de emotionele dip van vrijdag kan jou niet weerhouden om je eigen plannen door te zetten. Op zondag vindt er een levendige uitwisseling van ideeën plaats. En op maandag geef jij de ander een bijzonder gevoel.

AMV bij Ons Genoegen Rhenen

Alle instrumenten mogen worden uitgeprobeerd! (foto: Annemarie Vlaming) Annemarie Vlaming

RHENEN - Na de herfstvakantie gaat zoals elk jaar de cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) van start bij Ons Genoegen Rhenen. In ongedwongen sfeer maken de kinderen in kleine groepen kennis met de beginselen van muziek maken.

Ritme, tempo, notenschrift, melodische vorming en samenspel komen op speelse wijze aan bod. Ook worden diverse muziekinstrumenten gepresenteerd en uitgeprobeerd. Voor de meivakantie wordt de cursus afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking en in mei/juni een proefles bij een van de vaste docenten bij Ons Genoegen. En wie de smaak te pakken heeft zien we volgend jaar misschien wel terug als leerling op een van de mooie instrumenten bij Ons Genoegen!

De AMV-cursus is speciaal bedoeld voor kinderen uit groep 4 en 5 en wordt gegeven op dinsdag- en vrijdagmiddag. De lessen worden gegeven bij Ons Genoegen Rhenen, Valleiweg 92b Rhenen. De kosten bedragen 35 euro voor de hele cursus (exclusief huur/aanschaf blokfluit en lesboek).

Voor meer informatie en/of een inschrijfformulier, mail naar onsgenoegenamv@gmail.com.

OBK Kids: dé cursus van OBK Rhenen

OBK Kids. (foto: Max ter Burg, Youssef Girgis)

RHENEN - Showharmonie Oefening Baart Kunst (OBK) uit Rhenen biedt een cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) aan voor kinderen van zes jaar of ouder. De 'OBK Kids' leren in groepsverband op ludieke wijze noten lezen, ritmes spelen en de instrumenten van de vereniging kennen.

Onder leiding van een gecertificeerde docent krijgen leerlingen zestien lessen, die starten op dinsdagmiddag 22 oktober. De AMV-cursus wordt afgesloten met een optreden aan familie en vrienden.

Na het volgen van de lessen kunnen de OBK Kids hun muzikale carrière binnen de vereniging voortzetten en worden zij opgeleid tot volwaardig muzikant van de showharmonie.

De totale kosten voor deze gehele cursus zijn 35 euro, inclusief lesmateriaal, en wordt gehouden in het vereniginsgebouw van OBK. aanmelden kan via www.obk-rhenen.nl of mail naar info@obk-rhenen.nl.

Huverba biedt Fruit Delta Rivierenland inkijk in bedrijf

Bedrijfsbezoek bij Huverba Opheusden. (foto: Gemeente Neder-Betuwe) Gemeente Neder-Betuwe

OPHEUSDEN - Op 9 oktober brachten medewerkers van samenwerkingsverband Fruit Delta Rivierenland en de economische collega’s van de acht betrokken gemeenten een bezoek aan Boomkwekerij Huverba BV uit Opheusden.

Zij kregen een inkijk in het bedrijf dat een breed assortiment levert aan klanten in binnen- en buitenland: bomen en planten en alle denkbare aanverwante groenproducten. Het vindt zijn weg naar de kopers via slimme en efficiënte logistiek.

Bedrijfsbezoeken regio

De vertegenwoordigers van Fruit Delta Rivierenland en de gemeenten houden jaarlijks een bezoekronde aan bedrijven in de diverse sectoren. Deze keer dus logistiek/agrarisch. Op die manier leren zij de ondernemers beter kennen: wat maakt hen trots, wat zijn hun zorgen en wat kunnen regio en gemeenten voor de ondernemers betekenen. De bezoeken zijn ook belangrijk voor een goede verbinding tussen de ondernemers en de ambities van de regio.*

Tijdens de bedrijfsbezoeken wordt ook het Regionaal Investeringsfonds onder de aandacht gebracht voor innovatieve ideeën op het gebied van agri-business, economie&logistiek, recreatie&toerisme. Meer informatie en de voorwaarden staan vermeld op www.fruitdelta.nl/regionaalinvesteringsfonds. Indienen van voorstellen kan nog tot 2 november.

Ambities FruitDelta Rivierenland

Binnen FruitDelta Rivierenland zetten de betrokken regiogemeenten de vijf O’s in: overheid, onderzoek, onderwijs, ondernemers en ondernemende burgers. Voor ambities, opgaven en projecten die de economische speerpunten in onze regio een boost geven: Agri-businees, Economie & Logistiek en Recreatie & Toerisme.

Gelderse bedevaart voor Gelderlanders

RENKUM - Op zondagmiddag 20 oktober vindt in het Mariabedevaartsoord Renkum de jaarlijkse Gelderse bedevaart plaats ter ere van Maria van Renkum, de Vrouwe van Gelderland. Gelderlanders worden hiervoor uitdrukkelijk uitgenodigd, maar uiteraard is iedereen welkom.

Het programma begint om 14.00 uur met een bloemenprocessie, 14.30 uur: Feestelijke eucharistieviering met muzikale begeleiding door leden van het Arnhems Kevelaerkoor onder leiding van dirigente Monique Verhoeven, organist is Ton Nagel van de Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch.

Hoofdcelebrant is pastoor drs. Tuan T. Nguyen van de RK parochie Sint-Eusebius in Arnhem.

15.45 uur: Lof en aanbidding. Vanaf circa 16.15 uur is er in de pastorie gelegenheid voor ontmoeting. Kinderen kunnen meelopen in de bloemenprocessie. Ze dienen dan uiterlijk 13.45 uur in de kerk aanwezig te zijn. Kosten deelname: vrijwillige bijdrage.

R.K. Bedevaartskerk O.L.V. Ten Hemelopneming Dorpsstraat 1, Renkum. Via OV bereikbaar vanaf Wageningen en Arnhem met buslijn 352, uitstaphalte Don Boscoweg Renkum.

21 / 28

22 / 28

Latifa meditatie

Trudi Alblas.

RHENEN - Zondag 3 december 10:30-12:00 uur is er een oefening in Latifameditatie door Trudi Alblas in De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen.

De Latifa is een eeuwenoude soefi-meditatie, die ons op een concrete wijze een vrijere ruimte binnenleidt. Met woorden van Michael Derkse en verfijnde muziek van Rosa Vendel wordt de deelnemer meegenomen op weg naar vrije wil, verlangen, hoop en vertrouwen. Meer informatie staat op https://sites.google.com/view/de-vlam/programma/bezinning/latifa-meditatie. Deelname kost negen euro; zes euro voor leden en begunstigers.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Heeft u vragen of komt u er zelf niet uit? Belt u dan gerust even:
0481-464770.Wij helpen u vanzelfsprekend graag verder.

Hulppunt Lienden verhuist

LIENDEN - Omdat de privacy onvoldoende is verhuist Hulppunt Lienden van Blommeland naar de Voorstraat nummer 8. De tijden blijven onveranderd: elke maandag van 11.00-13.00 uur.

Brieven, lastige formulieren en vragen over geld zijn zaken waar je het meestal niet in het openbaar over wilt hebben. Om inwoners die met dit soort vragen bij het Hulppunt komen zich meer op hun gemak te laten voelen is Hulppunt Lienden in het vervolg te vinden op Voorstraat 8 in Lienden.

Elke maandag van 11.00 tot 13.00 zit een thuisadministratie-vrijwilliger klaar om mensen te helpen met toeslagen, aanvragen, lastige formulieren en brieven en uitzoeken waar u recht op hebt. Een medewerker van Welzijn Rivierstroom is aanwezig voor andere vragen. Bijvoorbeeld op het gebied van vrijwilligerswerk, mantelzorg, leefbaarheid in de buurt, activiteiten of initiatieven. Meer informatie: Welzijn Rivierstroom 0344 602337.

Open dag MOB-complex Zwijnsbergen

Oude foto van een ingerichte loods op het mob-complex

ELST - Ontdek verborgen verleden tijdens Utrechts themajaar Koude oorlog! In Elst (Utr.) is nog een vrijwel intact moblilisatiecomplex. Maar hoe zag zo’n complex er nu daadwerkelijk uit? Wat voerde men daaruit? (Her)Beleef dit op de open dag van zaterdag 26 oktober!

Gedurende deze dag zullen vrijwilligers van de vereniging Dienstplicht Koude Oorlog een aantal loodsen inrichten zoals het vroeger was. De open dag duurt van 10:00 tot 16:00 uur met elk heel uur een rondleiding over hoe het er op dergelijke complexen aan toe ging. Adres: Zwijnsbergen 12, Elst (Utr.)

Deelnemers van de gemeenten West Betuwe, Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, het Waterschap Rivierenland en de AVRI

Meer biodiversiteit in de Betuwe!

BETUWE - Woensdag 9 oktober was de afronding van de meerdaagse cursus Ecologisch beheer voor de groene ambtenaren in de Betuwe. Deelnemers van de gemeenten West Betuwe, Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, het Waterschap Rivierenland en de AVRI hebben met veel enthousiasme diverse mogelijkheden verkend om méér biodiversiteit te krijgen in de Betuwe.

Gedurende de cursus hebben diverse deskundigen van onder meer de Vlinderstichting, Groene Cirkel Bijenlandschap en Biodivers hun kennis en ervaringen gedeeld. De mensen die dagelijks in het groen werkzaam zijn, hebben zowel theorie als praktijkvoorbeelden van biodiversiteit in de openbare ruimte opgedaan. Duidelijk is dat er goede voorbeelden in diverse gemeenten zijn, dat is een mooie opmaat om dit verder uit te breiden naar het Betuwe Bijenlandschap. Daar is naast politiek draagvlak ook inzet van bewoners, agrariërs en bedrijven voor nodig.

De cursus is het initiatief van Bij Bewust Betuwe en is verzorgd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Meer biodiversiteit in de Betuwe!

De deelnemers met hun oorkonde, rechts Nomi Havelaar van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. (foto: Jacqueline van Rooij) Jacqueline van Rooij

BETUWE - Woensdag 9 oktober was de afronding van de meerdaagse cursus Ecologisch beheer voor de groene ambtenaren in de Betuwe. Deelnemers van de gemeenten West Betuwe, Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, het Waterschap Rivierenland en de AVRI hebben met veel enthousiasme diverse mogelijkheden verkend om méér biodiversiteit te krijgen in de Betuwe.

Gedurende de cursus hebben diverse deskundigen van onder meer de Vlinderstichting, Groene Cirkel Bijenlandschap en Biodivers hun kennis en ervaringen gedeeld. De mensen die dagelijks in het groen werkzaam zijn, hebben zowel theorie als praktijkvoorbeelden van biodiversiteit in de openbare ruimte opgedaan. Duidelijk is dat er goede voorbeelden in diverse gemeenten zijn, dat is een mooie opmaat om dit verder uit te breiden naar het Betuwe Bijenlandschap. Daar is naast politiek draagvlak ook inzet van bewoners, agrariërs en bedrijven voor nodig.

De cursus is het initiatief van Bij Bewust Betuwe en is verzorgd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Activiteiten bij De Driesprong

KESTEREN - Komende weken zijn er bij dierenspeciaalzaak 'De Driesprong' verschillende leuke activiteiten, zoals zaterdag 19 oktober is er een puzzeltocht voor de hond en zijn baasje. Ook is er die dag een professionele fotograaf die een mooie foto van uw viervoeter maakt. U ontvangt een foto van 13 x 18 helemaal gratis! (fotograaf aanwezig van 12:00-15:00 uur).

Tijdens deze dag is er de PIT-500 actie! Elke 500 PIT-punten die u inlevert zijn deze dag 7,50 eurowaard, dus lever in en ontvang extra veel voordeel van uw PIT-pas! Op 14-16 november is er weer een kleindierenshow van kleindiervereniging De Weerhaan met kippen, eenden, ganzen, konijnen en duiven. Zaterdag 16 november een superleuke knuffelhoek met tamme dieren!

Van 21-23 november is er een vogelshow van vogelvereniging Zang en Kleur. Met een mooie diversiteit aan vogels, zoals zang- kleur- en postuurkanaries, verschillende soorten tropische vogels, verschillende soorten agaporniden en verschillende soorten parkieten. Zeker de moeite waard om deze vogels te bekijken! Ook is er een leuke verloting. De entree van deze shows is gratis.

Gouden echtpaar in Opheusden

De heer en mevrouw Deijs-Schuiling en wethouder Hans Keuken. (foto: Van Beek Fotografie Dodewaard)

OPHEUSDEN - Op woensdag 9 oktober vierden de heer en mevrouw Deijs-Schuiling dat zij vijftig jaar eerder in het huwelijksbootje stapten.

Namens de gemeente bracht wethouder Hans Keuken het bruidspaar felicitaties en bloemen. Kees Deijs (72), geboren in Kesteren, en Jannie Deijs-Schuiling (71), geboren in Dodewaard, zijn destijds in Dodewaard getrouwd en in Opheusden gaan wonen. Zij kregen twee kinderen en zeven kleinkinderen.

De heer Deijs heeft als onderhoudsmonteur gewerkt. Mevrouw Deijs werkte in haar jonge jaren als administratief medewerkster en nam later de zorg voor de kinderen en voor het huishouden op zich.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Heeft u vragen of komt u er zelf niet uit? Belt u dan gerust even:
0481-464770.Wij helpen u vanzelfsprekend graag verder.

21 Oktober
ziet dit lekkere mannetje al Abraham!
Marcel van harte gefeliciteerd.
Je vrienden.

Hoera!
Onze vriend Owen is jarig geweest
Gefeliciteerd! Neil, Glenn, Ryan,
Roan en Fenna

Hiep Hiep Hoera
Yara wordt 1 jaar
Veel liefs Oma Alie, Peettante Mariska
en lieve nicht Ashly

Onze kanjer Tessa wordt op 16 oktober
17 jaar. Veel succes op je eerste bivak!
Liefs Papa & Mama xxx

Heb je deze vrolijke meid gezien?
Sinds 11 Oktober is ze 16!
Groetjes Opa en Oma Koeien

Hoera!
Oma is jarig geweest op 10 oktober.
Gefeliciteerd
Ryan Fenna en Dani

Zaterdag de 18e wordt onze jongste kleinkind
Michelle tot haar eigen vreugde 12 jaar! Fijne dag
toegewenst van opa Ard en oma Luus.

Deze kanjer al 20 jaar bij EGA,
waar blijft de tijd...
Afslanken op een gezonde manier is haar motto
en ook nog je kilo's kwijt.

Hoera!
Op 18 oktober wordt Dani 4 jaar
Gefeliciteerd en veel plezier op de basisschool
Liefs Ryan en Fenna

Niet te geloven maar waar,
Marian vandaag 63 jaar! Liefs René.

Burgemeester draagt ambtsketen niet in bed...

Leerlingen van De Hervormde School Opheusden bij het gemeentehuis. (foto: Gemeente Neder-Betuwe)

OPHEUSDEN - Woensdag 9 oktober waren leerlingen van De Hervormde School uit Opheusden aan de beurt om via workshops in de raadzaal van het gemeentehuis eens wat verder kennis te maken met de gemeente.

Burgemeester Jan Kottelenberg was in vol ornaat, met ambtsketen, en liet in zijn welkomstwoord weten het belangrijk te vinden dat kinderen meedenken en meedoen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De leerlingen kwamen met praktische vragen als: “Burgemeester, heeft u die ketting ook in bed om?” en “Wordt u ook betaald?”. Wat blijkt? De ambtsketen draagt hij alleen bij belangrijke gebeurtenissen - als een school op bezoek komt bijvoorbeeld - en ja, hij wordt betaald.

Gemeentewereld
De leerlingen werden daarna meegenomen in de wondere wereld van de gemeente met z’n politiek, het college en de ambtenaren. Ook werd in groepjes gewerkt aan nieuwe plannen die beoordeeld werden door onder anderen wethouder Nees van Wolfswinkel. Die was aangenaam verrast door de slimme plannen van de leerlingen. “Zoiets is best moeilijk weet ik, want het college en de raad werken ook aan zoiets.” Hij gaf nog de tip mee: “Denk ook aan genoeg parkeergelegenheid.”

Deze workshops worden het hele jaar door succesvol aangeboden aan de hoogste klassen van de basisscholen in Neder-Betuwe. Gemeenteraadsleden geven deze workshops.

Open dag Kindcentrum Sunte Werfert

ELST - Op donderdag 24 oktober is er een open dag op Kindcentrum Sunte Werfert van 9.00 – 13.00 uur. "Deze dag zetten wij voor iedereen de deuren open om kennis te maken met ons Kindcentrum."

"Wij geven u graag een rondleiding. Uiteraard bent u ook welkom om zelf (samen met uw kind) rond te lopen en te kijken naar en mee te doen met de verschillende activiteiten, zoals: Lekker appelflappen bakken in onze keuken; Klimmen en klauteren in onze speelzaal; Lezen en voorgelezen worden in onze bibliotheek."

Samen groter groeien

Samen spelen, leren en ontwikkelen is wat kinderen bij ons doen op de kinderdagopvang, het peutercentrum en school. In Kindcentrum Sunte Werfert werken school, kinderdagopvang (de Kikkerkoning Kinderopvang) en peutercentrum (stichting Peutercentra Overbetuwe) samen. Een nieuwe bruisende samenwerking met een enthousiast team van leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

"De zorg en aandacht voor kinderen die wij met elkaar delen maakt dat we het beste willen en doen voor ieder kind: een veilige en vertrouwde basis bieden waarin ruimte is om talenten spelenderwijs te ontdekken en te ontwikkelen en waarbij je anderen ontmoet die jou daarbij helpen. Ieder kind is uniek en krijgt ruimte om te groeien in ons kleinschalige kindcentrum waar ieder kind gekend en gezien wordt. Wij zien uit naar uw komst en hopen u te mogen verwelkomen op donderdag 24 oktober."

EPD Ziekenhuis Rivierenland is live

BETUWE - Jan Willem Haan (namens de patiënten), Jan Meeuse (namens de artsen), René van Blitterswijk (namens de verpleegkundigen) en Janneke Weiman (projectleider) hebben met een ferme slag op de knop het nieuwe EPD in gebruik genomen in Ziekenhuis Rivierenland. Daarmee is HiX, het nieuwe elektronisch patiëntendossier een feit.

Hiermee zet het ziekenhuis in op meer efficiëntie, veiligheid en een nog betere samenwerking met patiënten en andere zorgaanbieders. Die verandering voltrekt zich voor een groot deel achter de schermen, maar ook patiënten gaan er iets van merken. Zo kunnen zij straks thuis online hun dossier inzien en komen er aanmeldzuilen in de hal waar zij zich melden voor hun afspraak.

In het ziekenhuis is tot vandaag met meerdere EPD-deelsystemen gewerkt. Die zijn vervangen door HiX, een geïntegreerd systeem dat moet leiden tot meer efficiency, veiligheid en een nog betere samenwerking met patiënten en andere zorgaanbieders. Bestuurder Marc Hendriks: "Het systeem stelt ons in staat om administratieve taken efficiënter uit te voeren. Dat betekent meer tijd voor handen aan het bed. En voor patiënten betekent het dat zij straks informatie kunnen uitwisselen met het ziekenhuis via een beveiligde internetsite."

Aanmeldzuil
Patiënten van Ziekenhuis Rivierenland melden zich vanaf nu voor hun afspraak bij aanmeldzuilen in de hal. De zuil controleert de identiteit van de patiënt door zijn of haar identiteitsbewijs te scannen. De eerste weken staan er vrijwilligers klaar om daarbij te helpen. De aanmeldzuil print vervolgens de tijd en plaats van de afspraak voor de patiënt.

Ook nieuw is de komst van MijnZR, het patiëntenportaal. Daarin kunnen patiënten vanaf vandaag thuis hun medische gegevens bekijken. Denk daarbij aan een overzicht van afspraken, uitslagen en brieven. Ook kunnen patiënten communiceren met hun arts, een afspraak wijzigen of herhaalmedicatie aanvragen. Om in te loggen is computer, DigiD met sms-verificatie en een mobiele telefoon nodig.

Oproep: 'Betuwenaren in het Buitenland'

NEDER-BETUWE - Kent u iemand die uit gemeente Nederbetuwe is vertrokken om het avontuur in het buitenland aan te gaan? Wil hij/zij graag zijn/haar verhaal delen?

Dat kan in onze rubriek 'Betuwenaren in het Buitenland'. Stuur een mail naar: hansschmeinck@gmail.com. Daarin graag vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. Wie weet staat hij/zij binnenkort dan in met verhaal en foto Hét Gemeente Nieuws!

Harold Oskam weer in de top

RHENEN - Afgelopen donderdag heeft marktkoopman Harold Oskam, van de warenmarkt in Rhenen, weer een medaille gewonnen bij het NNKC (Nationaal Nederlands Kaaskeur Concours).

Na vorig jaar goud, was het nu een dik brons voor de kaaskenner. Zowel de gouden als zilveren medaille winnaars hadden 231 punten, helaas in de laatste rubriek, geur en smaak, scoorde Oskam net iets minder dan de andere twee winnaars.

Deze prijs haalde hij in de categorie Detailhandel. Daarnaast zijn er nog twee categorieën: Handel en Industrie. Uit die laatste categorie kwam de winnaar van de gouden Kaasboor, die had 241 punten. Dat blijft voor Harold nog een uitdaging, om zowel nog keer een zilveren medaille maar zeker een gouden Kaasboor te winnen. Dan zou de serie compleet zijn. Maar deze prijs mag zeker uitzonderlijk genoemd worden, om twee jaar achter elkaar op het podium te staan, en dat in een deelnemersveld van bijna zeshonderd kaaskenners...

Granny's Snuffelshop, de nieuwe kringloopwinkel in Rhenen

RHENEN - Grannys Snuffelshop heeft haar intrek genomen in het leegstaande pand Valleiweg 24 Rhenen (oude Super de Boer). Vanaf heden heeft zij haar daar tweede Kringloopwinkel gevestigd .

Wat ooit begon in een leegstaande bezem kast is nu uitgegroeid naar 650 vierkante meter snuffelplezier. U kunt er van alles vinden van theelepel tot aan bankstel. Momenteel wordt er nog hard gewerkt om alle spullen een plaatsje te geven. Granny is begonnen in Veenendaal, waar ze momenteel ook nog een winkel heeft aan de Tuinstraat 95. Ze heeft als doelstelling dat de spullen betaalbaar blijven voor iedereen. Dus als u bruikbare spullen over heeft kunt u ze afgeven in een van haar winkels. Ook kunt u grote spullen op afspraak laten ophalen.

Verder heeft zij een team klaar staan om huizen garages verzorgingskamers enzovoort te ontruimen. Dit kan meestal op korte termijn gedaan worden. Informeer naar de mogelijkheden. Kom eens snuffelen bij een van haar winkels, Grannys Snuffelshop, Valleistraat 24 in Rhenen 06 51599355 en Grannys Snuffelshop, Tuinstraat 95 in Veenendaal 06 46242741.

Cursus Minder Stress

NEDER-BETUWE - Dit najaar organiseert Welzijn Rivierstroom in samenwerking met Indigo de cursus Minder Stress voor inwoners van gemeente Buren en Neder-Betuwe.

Veel mensen hebben last van stress. Dat maakt het leven minder leuk. In deze cursus kunt u leren hoe u stress in uw leven kan verminderen met technieken die al veel mensen hebben geholpen. De cursus is geen therapie, maar u leert wel praktische vaardigheden toepassen zodat u beter met uw dagelijkse stress uit de voeten kunt en dus minder stress ervaart. U leert stresssituaties te herkennen en er anders mee omgaan, u leert beter ontspannen en minder stressvolle gedachten te hebben. Deze technieken zijn bewezen effectief.

De cursus start op donderdag 7 november en is van 18.30-20.30 uur in Opheusden en bestaat in totaal uit vier bijeenkomsten van twee uur. Kosten voor deelname en het werkboek bedragen 25 euro. Graag van te voren aanmelden bij Welzijn Rivierstroom, Esther Morren, 0344 602 337 of info@welzijnrivierstroom.nl.

Oproep

NEDER-BETUWE - Kent u iemand die uit gemeente Nederbetuwe is vertrokken om het avontuur in het buitenland aan te gaan? Wil hij/zij graag zijn/haar verhaal delen?

Dat kan in onze rubriek 'Betuwenaren in het Buitenland'. Stuur een mail naar: hansschmeinck@gmail.com. Daarin graag vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. Wie weet staat hij/zij binnenkort dan in met verhaal en foto Hét Gemeente Nieuws!