GN Berg en Dal Heumen Mook

28 juni 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 28 juni 2017


Boswachter worden? Grijp je kans!

REGIO - Word vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Vind je het leuk om je in te zetten voor de natuur in de omgeving? Natuurmonumenten zoekt natuurliefhebbers voor verschillende vrijwilligersfuncties op en rond Heumensoord, de Mookerheide en Sint-Jansberg.

Wie zoeken we?

Coördinator Evenementen: Ben jij een organisatietalent? Natuurmonumenten zoekt een coördinator voor evenementen en promotieactiviteiten.

Vrijwilligers Evenementen: Als je graag over natuur en Natuurmonumenten vertelt, kun je bij ons als vrijwilliger evenementen aan de slag.

Vrijwillige boswachters: De vrijwillige boswachter is een echte gastheer of -vrouw in onze natuurgebieden. Je bent zichtbaar aanwezig en legt contact met bezoekers.

Vrijwillige excursieleiders: Verwonder je jezelf vaak over de natuur en deel je jouw verhalen graag? Als excursieleider bereid je excursies voor en begeleid je groepen door het gebied.

Vrijwilligers inventarisatie flora/fauna: Voor het volgen van de ontwikkeling van dier- en plantensoorten zijn de bijdragen van waarnemers onmisbaar. We zoeken deze voor de soortgroepen sprinkhanen, reptielen, amfibieën, vlinders, libellen, paddenstoelen, kevers.

Informatieavond
Heb je interesse in een van de functies? Kom dan naar de informatieavond. Deze wordt gehouden op 12 juli aanstaande van 19.30 tot 21.30 uur in Herberg Restaurant ’t Zwaantje in Mook. Opgeven kan door een e-mail te sturen aan mookerheide@natuurmonumenten.nl. Meer informatie over de vrijwilligersfuncties en functieprofielen vind je ook op https://www.natuurmonumenten.nl/mookerheide onder het kopje nieuws.

Wethouder Weijers en fotograaf Peter Hendriks handen vol aan kampioenen

GROESBEEK – Wethouder Erik Weijers en fotograaf Peter Hendriks hebben vrijdagavond de handen vol gehad aan de kampioenen van Berg en Dal die op het Dorpsplein in het zonnetje werden gezet.

Het Dorpsplein was rond 19.00 uur al aardig gevuld met ouders en familieleden van de jeugdige kampioenen. Speciaal voor deze gelegenheid was er een podium opgesteld waar alle teams persoonlijk werden toegesproken door Erik Weijers. In totaal ging het om 291 kampioenen verdeeld over 31 teams en 5 individuelen, die allen in hun verenigingsoutfit naar het Dorpsplein waren gekomen voor het 'feest der kampioenen'.

Alle kanjers kregen uit handen van wethouder Erik Weijers de fel begeerde medaille van de gemeente Berg en Dal omgehangen als dank voor hun geleverde prestaties. Tussen de pauzes door werd door Mark Mulder en Jeroen Kuijt een tafeltennisshow gegeven, waarbij zij meerdere malen de handen van het publiek op elkaar kregen. Even na 21.00 uur zat het feest erop en ging iedereen voldaan huiswaarts.

Leef! steunt Fietsmaatjes Millingen

Foto: Gijs Kroes Fotografie

MILLINGEN - Op vrijdagavond 16 juni overhandigde Rinny Meijer van Leef!, een cheque van 300 euro aan het bestuur van Fietsmaatjes Millingen aan de Rijn.

Het bedrag werd ingezameld tijdens de feestelijke opening van Leef! op 27 en 28 mei, waarbij ook Fietsmaatjes aanwezig was op de Rijndijk 28. Leef! Is een bijzondere praktijk op een unieke locatie in Millingen aan de Rijn waar jouw welzijn en gezondheid centraal staat. Enthousiaste en deskundige specialisten op het gebied van o.a. acupunctuur, pedicure, holistische- en Ayurvedische therapie, diëtiek en kindercoaching.

Uiteraard was het bestuur van Fietsmaatjes zeer blij met deze gulle en spontane donatie. Stichting Fietsmaatjes maakt het mogelijk dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, maar dat nog wel graag doen, samen met een vrijwilliger op een duofiets op pad kunnen gaan. De stichting bedient al meer dan veertig gasten met de hulp van dertig vrijwilligers maar kan nog enkele enthousiaste vrijwilligers gebruiken die regelmatig met een gast willen gaan fietsen.

Meer informatie over Leef! en Fietsmaatjes Millingen staat op: www.leefaanhetwater.nl en www.fietsmaatjesmillingen.nl.

Ouder-kindtraining Switch

MILLINGEN - Ook dit jaar was er ter afsluiting van het volleybalseizoen bij Switch '87 weer een erg leuke ouder-kind volleybaltraining voor de mini's van niveau 1 tot en met 3.

Alle kinderen hadden zaterdag 17 juni een papa of mama mee en er waren zelfs broers en zussen die gekoppeld werden aan de hulptrainers en ook meespeelden. Uiteraard had Els met hulp van Stan en Nikki weer een sportieve en verrassende training in elkaar gezet. Al met al werd het een leuke ochtend!! Met dank aan Stan voor de foto's. "We zijn Els, Nikki en Stan dankbaar voor de trainingen van afgelopen seizoen. Hopelijk zien we iedereen weer eind augustus bij de start van het nieuwe seizoen."

Zomerconcert fanfare Wilhelmina

BERG EN DAL - Om het vakantieseizoen muzikaal in te luiden verzorgt fanfare Wilhelmina op zondagmiddag 2 juli een fraai zomerconcert met recreatieboerderij Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg 47 in Berg en Dal als sfeervol decor.


Onder het genot van een drankje kan men te midden van de prachtige natuur genieten van muziek, zang en dans. De muzikanten van fanfare Wilhelmina en de twee top-vocalisten Wido Fleuren en Suzanne Coppens, het opleidingsorkest, de slagwerkgroep, de junior percussiegroep en de mini-showgroep, verheugen zich op deze bijzondere middag èn op ieders komst. Het programma begint om 14:00 uur en eindigt om 17:00 uur. Het concert is gratis toegankelijk.

Bromfietser zwaar gewond in Leuth

LEUTH – Op de Steenheuvelsestraat in Leuth is woensdag in de namiddag een 18-jarige bestuurder van een scooter afkomstig uit Millingen aan de Rijn ernstig gewond geraakt.

De Millingenaar reed volgens getuigen vanaf het fietspad schuin de weg over op het moment dat vanaf de richting Leuth een personenauto naderde. De bestuurder van de auto probeerde de scooterrijder nog te ontwijken, maar dat bleek niet te lukken met een frontale botsing tot gevolg. De klap kwam zo hard aan dat het slachtoffer tegen de voorruit van de auto belandde. De weg lag erna bezaaid met brokstukken van de scooter. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. De auto raakte flink beschadigd; de scooter moet als verloren worden beschouwd. De Steenheuvelsestraat is enige tijd afgesloten geweest voor technisch onderzoek door de politie.

Eerste triatlon met jeugd en senioren in Groesbeek succesvol

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Wethouder Erik Weijers heeft dinsdagmorgen 20 juni het startsein gegeven voor de eerste triatlon met leerlingen van het Montessori College en senioren uit de gemeente en vanuit Kwiek Actieve Leefstijl.

Deze eerste triatlon is een initiatief vanuit de beweegcoach senioren en studenten van de HAN om jong en oud samen in beweging te brengen en begrip en waardering voor elkaars inspanningen te tonen en om zo met elkaar in gesprek te gaan. Wethouder Weijers, die het startschot gaf, had waardering voor dit initiatief dat op deze manier de ouderen en jongeren een dag samen op sportieve wijze op pad gaan, waardoor er meer wederzijds begrip komt, daarvan was Weijers overtuigd.

In totaal stonden dinsdagmorgen 48 sportievelingen klaar (24 leerlingen en 24 ouderen) die achtereenvolgens 600 meter gingen zwemmen, 5 kilometer wandelen en 10 kilometer fietsen. Daar waar de senioren niet meer verder konden met zwemmen nam de jeugd het over. De wandel– alsmede de fietsroutes werden samen met de leerlingen uitgestippeld. Onderweg stond de leerlingen op de Oude Kleefsebaan nog een trainingsurvival op hen te wachten, waarbij ze helemaal los gingen, aangemoedigd door de senioren.

Bij terugkomst kregen de deelnemers een welverdiende lunch, bereid door de leerlingen en gesponsord door Aldi. ´Een mooi stukje samenwerking dat mogelijk gemaakt is door de gemeente Berg en Dal, Montessori College en bedrijfsleven. Zo is er gewerkt aan de leefbaarheid in Berg en Dal´, aldus Marian Schijf van In Beweging.

Zorgboerderij Buitenleven tien jaar

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Het was een drukte van jewelste tijdens het 10-jarig bestaansfeest van de Groesbeekse zorgboerderij 'Buitenleven' op De Klös in Groesbeek.

In de afgelopen 10 jaar hebben al velen tientallen ouderen er genoten van de geweldige ontvangst op de zorgboerderij van Jos en Annemiek Poelen. Voor de gasten werden velerlei activiteiten en bezigheden gecreëerd om de dag op een leuke en prettige manier door te brengen. Op die manier werden er nog diverse werkzaamheden verricht op de boerderij door de gasten. Maar daarnaast genoten ze ook over het prachtige uitzicht richting Duitsland.

Ter gelegenheid van dit tweede lustrum waren ook de vrijwilligers met aanhang en uiteraard ook de gasten met aanhang uitgenodigd. Ook de vrijwilligers die dagelijks de gasten thuis ophalen om naar de zorgboerderij te brengen en later op de dag weer ophalen, waren van de partij. Jos en Annemiek Poelen hebben aangegeven het stokje na 10 jaar over te geven aan Esther ter Hark die al lange tijd op de zorgboerderij werkzaam is. Wethouder Thijssen had veel lof voor deze belangrijke voorziening voor kwetsbare ouderen. Ik heb veel respect en bewondering voor de initiatiefnemers maar zeer zeker ook voor de vele vrijwilligers. Zijn bijzondere aandacht ging uit naar Leny Cillessen die liefst tien jaar als vrijwilliger bij Buitenleven actief is. Ook had Thijssen bijzondere aandacht voor Diny Hanegraaf (97) die al vanaf het begin van Buitenleven er gast is. Thijssen dankte Jos en Annemiek Poelen voor hun goede werk wat ze de afgelopen tien jaar verricht hebben en wenste hun opvolgster Esther veel succes toe.

Activiteiten KBO Beek in beeld

Foto: Bert Roodbeen

BEEK - In hotel`t Spijker was er donderdagmiddag 22 juni weer een fijne KBO Beekmiddag waarin er teruggekeken werd op allerlei sportieve activiteiten, vieringen, vergaderingen, themamiddagen, bloemschikavonden, uitstapjes en nog veel meer.

Een middag die het oh en a, ken je die nog, weet je dat nog, weer boven bracht bij het zien van de foto`s, geordend en begeleid door fotograaf René Hendriks zelf. Het was `n middag waar ieder lid van de KBO Beek bij zou moeten zijn geweest even een blik terug in de tijd en dan weer met volle kracht vooruit. De zomerse temperaturen hadden helaas sommigen thuis gehouden, wat natuurlijk ook wel weer begrijpelijk was. Maar diegenen die de middag bezocht hadden, waren vol lof over het gebodene, de leden stonden centraal. De koffie/thee bij de ontvangst smaakte prima, ook voor gekoeld water werd gezorgd en in de pauze was de versnapering ook niet te versmaden. Kortom: een echte KBO Beekmiddag.

"Dit soort gezellige middagen kunt ook u meemaken en nog veel meer. Even 20 euro per kalender jaar overmaken naar onze penningmeester en genieten van al onze activiteiten", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, die alle inlichtingen geeft.

In de tuin van Henk en Els Burgers zie je bij iedere stap wat anders

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – De tuin 't Stekje van Henk en Els Burgers aan de Rijksstraatweg in Beek aan de voet van de Duivelsberg mag gezien worden door iedere tuinliefhebber. Ruim dertig bezoekers hebben met volle teugen genoten van het mooi aangelegde grindpad dat kronkelend voerde langs de vele honderden verschillende planten, vijvers – twee grote en twee kleine - en de knusse zitjes die uitkeken op de 58 meter lange tuin die daarnaast 7 meter breed is.


Bijna alle aanwezige planten zijn door middel van stekjes door Henk en Els grootgebracht. Vandaar de naam van de tuin 't Stekje , maar ook doordat Henk en Els elkaar al vanaf hum zevende jaar kennen en twee huizen verder van elkaar woonden en dat is nu al bijna 70 jaar, vertelt Henk. Ieder vrij uurtje is het tweetal in de prachtige tuin te vinden, 's maandags de hele dag, dinsdags de namiddag en voor de rest van de week als het uitkomt, volgens Els.

Naast de tuin is knopen ook een hobby van Els, terwijl Henk graag fotografeert. Het eerste jaar in 2005 trok de tuindag in Ubbergen en Millingen 154 bezoekers en in 2011 bedroeg het aantal 77. Vorig jaar deden er nog 39 particuliere tuinbezitters aan deze tuindag mee en dat zijn er nu voor de hele gemeente Berg en Dal nog maar 19, aldus Henk.

Annelies en Harrie Versteegen die zelf een Japanse tuin hebben in Middelaar lieten desgevraagd weten dat ze in de tuin van Henk en Els Burgers bij ieder stap wat anders zien. Van leuke hoekjes, rozenboogjes, vijverpartijen, leuke zitjes, buxushagen tot aan een keur aan planten. Die maken deze tuin zo bijzonder. Ook Lia Meijer uit Nijmegen vond het een prachtige tuin, maar iedere tuin is anders, zo liet zij weten.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 2 juli. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. D. Stolk uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het Wenchi Hospital Ghana.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Hemmie van Haren brengt liefst 850.000 bananen aan de man

Foto: Jacqueline van Haaren

Foto: Jacqueline van Haaren

GROESBEEK – Groente- en fruitspecialist Hemmie van Haaren aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft vrijdagmiddag uit handen van Tom Buijtels van Chiquita een exclusieve Loyalty Award in ontvangt mogen nemen.

De in de hele regio bekend staande groente– en fruitspecialist verkoopt nu al 20 jaar Chiquita bananen. Chiquita heeft het allemaal uitgezocht te weten; in totaal heeft hij 850.000 bananen verkocht die verpakt waren in 6240 dozen en zijn in totaal met 10 vrachtwagens in al die jaren naar Groesbeek bezorgd.

De exclusieve, gepersonaliseerde artprint waarin naast het getal 20 de bekende gele Chiquita bananen kunstzinnig zijn verwerkt, zal ongetwijfeld een mooi plaatsje krijgen in de Groesbeekse speciaalzaak. Chiquita is blij dat ze zo'n ambassadeur als Hemmie van Haaren in haar midden heeft.

Open dag bij de kassen van Jachtslot De Mookerheide

MOLENHOEK - Op zondag 2 juli houdt Werkpost Jachtslot Mookerheide van 10.00 – 15.00 uur een open dag bij de kassen van Landgoed Jachtslot De Mookerheide. Werkpost Jachtslot Mookerheide nodigt iedereen die geïnteresseerd is uit om op deze dag een kijkje te komen nemen. Er is van alles te zien en te beleven, voor zowel jong als oud. Bezoekers kunnen de gerestaureerde kassen bewonderen, hout zagen, nestkastjes maken en de tuinen bekijken.


Een werkpost is een plek binnen een bedrijf waar mensen met een ondersteuningsvraag kunnen werken. In 2014 startte Natuurmonumenten met het opknappen van het Landgoed Jachtslot Mookerheide. Samen met Driestroom en DeSeizoenen zijn de historische kassen op het landgoed volledig gerestaureerd. In en rondom de kassen worden bloemen, kruiden, groenten en fruit gekweekt door mensen met een ondersteuningsvraag en/of afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers. Zij worden begeleid door begeleiders van Driestroom en DeSeizoenen. De medewerkers laten op zondag 2 juli graag zien hoe trots zij zijn op hun werkplek!


Half augustus opent ook een landwinkel op het terrein van Jachtslot Mookerheide. Men kan er dan onder andere producten uit de tuinen en kassen kopen! Op de open dag is de landwinkel al even open om de geïnteresseerden alvast een voorproefje te geven!


Iedereen is welkom op zondag 2 juli van 10.00 – 15.00 uur. De werkpost van Landgoed Jachtslot Mookerheide ligt aan de Heumensbaan 2 in Molenhoek (Midden in de bossen tussen Groesbeek en Molenhoek).

Altijd al kennis willen maken met golfen?

Foto: Herman Berteler

Foto: Herman Berteler

GROESBEEK - In Groesbeek ligt een van de mooiste golfbanen van Nederland. Toch is het voor veel mensen geen plek om 'even' naar toe te gaan. Kom op 5 juli naar de golfbaan en doe mee aan een golfclinic om te ervaren hoe leuk en sportief golf kan zijn!


De golfles is van 10.00-11.00 uur. Maximaal twaalf mensen kunnen meedoen. Leeftijd vanaf 12 jaar. In 60 minuten tijd maakt golfleraar Stephan Ruijter van Golfbaan Rijk van Nijmegen je bekend met de belangrijkste beginselen van het golfspel.

Dit is de tweede gratis golfclinic die de Golfbaan Rijk van Nijmegen aanbiedt. De opbrengst is voor de parken Mariëndaal en het Groeske. De deelname kost 10 euro per deelnemer. Geef je op bij: stichtingdegroesbeek@outlook.com met vermelding van voor- en achternaam en of neem contact op met 06 15922921 (Erna Gerrits)

Het Jan Linders Fonds heeft in 2017 als lokaal goed doel supermarkt Jan Linders in Groesbeek de buurtparken 't Groeske en Mariëndaal uitgekozen. De buurtparken mogen het hele jaar activiteiten organiseren. Voor alle activiteiten wordt een bijdrage gevraagd. En het Jan Linders Fonds verdubbelt de opbrengst van iedere activiteit! Een fantastische kans om allerlei ideeën in de parken te kunnen uitvoeren en om van veel extra activiteiten te kunnen genieten.

Drie kleine zomerconcerten met gedichten en meer...

GROESBEEK - Op 2 juli verzorgt hoboïste Lidia van der Vegt voor de vierentwintigste keer drie kleine zomerconcerten met Gedichten in de historische (protestantse) kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek vanaf 14.15 uur.

Het programma - dat Lidia deze keer de thematische titel 'Beminnen & Bezinnen' heeft meegegeven - bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek wordt afgewisseld met poëzie. Aan de muur zijn er schilderijen te bezichtigen van kunstenares Ingrid Giesbers.

In de pauzes kan men genieten van cake met aardbeien en vruchtendrank. Uitgenodigd zijn de Portugese mezzosopraan Maria João Carmo en pianist Rik Helmes. De klanken van de muziek zijn afwisselend; romantisch, rustig overdenkend, als ook met mediterrane passie, onder andere werken van componisten: Robert Schumann, Jules Massenet, Manuel de Falla, Frederic Mompou.

De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en Marcel Becker. Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van zomerbloemen uit de vrije natuur. Dank aan sponsoren: notariskantoor Mostart & Timmermans, Groesbeek en supermarkt Nico de Witt, Beek.

De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst eerste of tweede concert 12,50 euro (voor de rest van de middag), bij het laatste concert 7,50 euro. Entree kinderen: 2,50 euro. Reserveren is aan te raden. Mail daarvoor naar: <lidiafrancis@yahoo.com>. Zie ook <www.lidiafrancis.nl>.

Inschrijving Millingse Zomerspelen

MILLINGEN - Ook dit jaar organiseert werkgroep Zomerspelen voor alle kinderen uit Millingen aan de Rijn en Kekerdom een aantal fantastische dagen van 21 tot en met 24 augustus. Het thema dit jaar is Piraten.

"We starten op maandagavond, wat we gaan doen blijft nog even een verrassing. Daarna zal de week gevuld worden met vrolijke knutsels en plezier in dit thema. Natuurlijk zal de optocht niet ontbreken. Alle groepjes mogen hun eigen prachtige wagen tonen en voor de grotere vanaf groep 6 naar keuze een super spannend spel. Ook is er dit jaar weer de overnachting voor de oudere deelnemers vanaf 8 jaar. In Piratenstijl. Tot en met zondag 9 juli kun je inschrijven."

Ouders/verzorgers kunnen hun kinderen aanmelden door een inschrijfformulier te downloaden via de site www.zomerspelenmillingen.com . De kosten zijn 22,50 euro per kind. Voor vragen een e-mail worden gestuurd naar millingse.zomerspelen@hotmail.com. Er is een limiet gesteld van 130 kinderen, dus kom op tijd!

"Om de Zomerspelen goed te laten verlopen en de kinderen optimaal te kunnen begeleiden hebben wij veel vrijwilligers nodig. Wij willen ouders vragen om één of meerdere dagen te komen helpen, als u uw kind opgeeft voor de zomerspelen. Maar let daarbij dat u vanwege de veiligheid en optimale begeleiding niet uw eigen kinderen jonger dan vier jaar mag meenemen. Wilt u ingedeeld worden bij het begeleiden van groepen of catering, opbouw, afbouw en zelfs voor het collecteren? Wij horen het graag, want wij hebben uw hulp hard nodig!", aldus de werkgroep Millingse Zomerspelen.

Wylerbergmeer twee fonteinfietsen rijker

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

BEEK – Sinds maandagmiddag is het recreatiegebied Wylerbergmeer twee speeltoestellen in de vorm van twee fonteinfietsen rijker. Dit is mede tot stand gekomen van de inmiddels opgeheven Beekse 'Sportstichting Antonius Beek-Ubbergen', die nog wat geld in de kas had zitten en n daarmee hoopt, dat de jeugd hierdoor blijft sporten, aldus Ingrid Vrenken van de opgeheven sportstichting.

"Dit is een kroon op ons werk en geschikt voor een grote doelgroep zowel jong als oud", volgens Vrenken. Van de 20 recreatiegebieden van Liesurelands is het Wylerbergmeer het eerste recreatiegebied met fonteinfietsen. Erik Droogh, directeur van Leisurelands heette iedereen op deze zonovergoten tropische dag welkom. Droogh was blij dat de sportstichting Antonius aan hen gedacht heeft en hoopte dat vooral de jeugd hierdoor sportief bezig zal blijven. Dat is ook de intentie van de Sportstichting Antonius. "Wij zijn constant bezig om het Wylernergmeer aantrekkelijk te houden en te maken", aldus Droogh.

Ook wethouder toerisme van Berg en Dal Sylvia Fleuren vond het bijzonder dat de opgeheven stichting aan het Wylerbergmeer gedacht heeft. Deze toestellen dragen ongetwijfeld bij aan het noodzakelijke bewegen door jongeren. Voor Sylvia Fleuren is het Wylerbergmeer een fantastisch recreatiegebied, dat voor iedereen aantrekkelijk is en ze hoopte dat het gevrijwaard zal blijven van alg.

Samen met Erik Droogh stapte Fleuren op de fonteinfietsen en probeerde het water in de fontein hoog te fietsen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Maximaal moet het water in de fontein 2,5 meter hoog gefietst kunnen worden; daar was maandagmiddag geen sprake van.

Omloop der Zevenheuvelen naarstig op zoek naar vrijwilligers

BEEK – De organisatie van de Omloop der Zevenheuvelen, het nieuwe wielerevenement dat op zondag 9 juli gehouden wordt in Berg en Dal is naarstig op zoek naar vrijwilligers en verkeersregelaars.

Verkeersregelaars vormen een belangrijk aspect voor het wielergebeuren. Zij zorgen ervoor dat de wedstrijd veilig kan plaatsvinden en zorgen er tevens voor dat de overlast voor het overige verkeer tot een minimum beperkt blijft. De drukste en belangrijkste posten zullen door ervaren verkeersregelaars worden bezet, de overige posten door tijdelijke verkeersregelaars. Op de rustigere posten langs het parcours kunnen verkeersregelaars rustig naar de koers kijken. Daarnaast is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die helpen bij de op - en afbouw van het evenement. Diegenen die een steentje bij willen dragen aan de eerste editie van dit evenement kunnen contact opnemen via info@omloopderzevenheuvelen.nl.

9 / 28

Muziek beheerste groot deel leven van Joep en Toos van Elst – Janssen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Op de dag af waren maandag 19 juni Joep (84) en Toos (82) van Elst – Janssen 60 jaar getrouwd en vierde het echtpaar samen met hun kinderen, familie en vrienden het diamanten huwelijksfeest.

Ook burgemeester Slinkman kwam het diamanten paar feliciteren vergezeld van de ingelijste trouwakte alsmede een fraaie bloementaart. Via een serenade die fanfare Jubilate Deo ging brengen (waarvan Joep deel uitmaakte) aan de collega-fanfare Wilhelmina, die een eerste prijs in de wacht had gesleept kwam Joep in contact met Toos. Nu 64,5 jaar geleden, want het stel heeft 4,5 jaar verkering gehad.

Zestig jaar geleden is het stel voor de wet getrouwd om in aanmerking te komen voor een noodwoning achter op De Bruuk in Groesbeek. Na enkele jaren zijn Joep en Toos gaan wonen in de Vijverweg en zijn sinds 2011 verhuisd naar De Litsenhof waar ze nu nog steeds wonen. Het paar heeft drie zoons gekregen en 5 kleinkinderen waar ze echt trots op zijn.

Joep is bij De Honig in Nijmegen begonnen en ging jaren later werken bij diverse schoenfabrieken zoals Van der Laan (de Gele Jas), Empress en de Zoma. Vandaar keerde Joep weer terug naar Honig. Toos heeft jaren gewerkt bij dr. Beijnes in de Burgemeester Ottenhoffstraat en bij Mariëndaal. Daarnaast zorgde ze voor het gezin.

Muziek heeft een groot gedeelte van het leven van zowel Joep als Toos centraal gestaan. Joep speelde en Toos genoot van de muzikale klanken waar dan ook. Joep heeft gespeeld bij fanfare Junilate Deo, Ffanfare Wilhelmina, orkest De Heuvellanders, gelegenheidsorkest De Laatbloeiers en de Postharmonie in Nijmegen. Daarnaast is hij vele jaren actief geweest voor de FNV afdeling Industrie waar hij vele jaren de klachten heeft behandeld aan de Steenbokstraat in Nijmegen. Voor zowel de muziek als bond heeft Joep een Koninklijke onderscheiding ontvangen. De hobby's van Toos waren wandelen en kaarten. Ondanks dat de gezondheid van Toos haar wat in de steek laat, wonen beiden nog knus samen in hun woning aan de Litsenhof.

Onwel geworden man zorgt voor consternatie

Foto:Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmorgen heeft een vermoedelijk onwel geraakte bestuurder van een Duitse personenauto voor consternatie gezorgd op de Dorpsstraat in Groesbeek.

Het slachtoffer wilde vanuit een parkeervak uit zijn auto stappen en kwam ten val en bleef op het wegdek liggen. Omstanders hebben eerste hulp verleend in afwachting van de komst van een gealarmeerde ambulance. Op de drukke Dorpsstraat op de zaterdag is de nodige consternatie ontstaan zodat de politie het verkeer in goede banen moest leiden. Het slachtoffer is vermoedelijk vanwege diabetes onwel geworden en is voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Wethouder komt winkeliers Dorpsstraat Groesbeek tegemoet

GROESBEEK – Onlangs heeft een delegatie van winkeliers van de Dorpsstraat in Groesbeek vanaf Chinees restaurant Lee Ho Fook tot aan Bruna een gesprek gehad met wethouder Alex ten Westeneind.

Zij waren het beu dat bij evenementen de Dorpsstraat vanaf Bruna afgesloten wordt en zij sinds de komst van winkelcentrum Bellevue het gevoel hadden er niet meer bij te horen. De ambtenaren lieten eerder weten dat de Dorpsstraat in dat gedeelte open moest blijven voor de parkeergarage. Het gesprek met de wethouder is voor de veertien winkeliers gunstig verlopen. Ten Westeneind heeft toegezegd dat voortaan bij evenementen de Dorpsstraat vanaf de Chinees afgesloten zal worden, zodat de ondernemers ook deel kunnen nemen aan de evenementen.

Omroep Berg en Dal zet jubilarissen in het zonnetje

Foto: Bert Roodbeen

BEEK - Omroep Berg en Dal heeft tijdens een medewerkers bijeenkomst maandagavond 19 juni in het Kulturhus in Beek twee omroepmedewerkers in het zonnetje gezet vanwege hun jarenlange medewerking bij de omroep.

Foto: Joop Verstraaten

Thé Zwitserloot en Gerard Polman kregen respectievelijk voor 25 en 12,5 jaar uit handen van omroepvoorzitter Jan Verbeet een oorkonde vergezeld met bloemen voor hun inzet. Twee andere medewerkers konden niet aanwezig zijn en worden op een later tijdstip gehuldigd: Berry Joosten (25 jaar) en Johan Lamers (12,5 jaar).

Omroep Berg en Dal telt meer dan honderd medewerkers, die zich op vrijwillige basis inzetten om de inwoners van de gehele gemeente Berg en Dal te voorzien van nieuws, informatie en amusement op de radio, tv en kabelkrant.

ZalmstraatZomerPetanquetoernooi

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Zaterdag 17 juni was de finaledag van het ZalmstraatZomerPetanquetoernooi (ZZP), dat voor de achtste maal gehouden werd.

De jeu de boulesbaan aan de Zalmstraat is in 2010 door de bewoners zelf 'gebouwd' en gefinancierd en bedoeld voor eigen gebruik. Sinds die tijd worden er jaarlijks twee toernooien georganiseerd: het ZZP, dat start op tweede pinksterdag en in twee weken wordt gespeeld met tweetallen en het individuele ZIP-toernooi, dat begin september op één dag gespeeld wordt. Er gaat binnenkort zelfs een toernooi plaatsvinden voor de kinderen van de straat, die nu al fanatiek gooien tussen de wedstrijden door.

Beide toernooien zijn een bron van vermaak voor jong en oud. Na de uiteindelijke finalepartij wordt de dag traditioneel afgesloten met een barbecue en een borrel. Het kan dan nog wel eens lang onrustig zijn in de Zalmstraat. Het laatste toernooi werd gewonnen door Ansje en Bart van nummer 27. (Maar zo belangrijk is dat niet, want het motto hier is: 'meedoen is winnen'!

Muzikale wandeling in Berg en Dal

Foto: Nic Limper

BERG EN DAL - Na een succesvolle eerste editie in 2016 keert het NJO dit jaar terug met een volledig nieuwe Muzikale wandeling in Berg en Dal. In onze prachtige omgeving kunnen wandelaars 6 augustus genieten van kwalitatief hoogstaande muziek van NJO- ensembles!

Startpunt is De Refter in Ubbergen. Voor wie deelneemt aan de eerste ronde is er voorafgaand (12.30 uur) een lezing over Otto Bartning:
’Kristallen in muziek en bouwkunst’ (Huis Wylerberg). Zij die deelnemen aan de tweede ronde, zijn natuurlijk ook welkom. Na de lezing bijten leden van SPRONG het spits af. Dit bijzondere ensemble zal een programma vol nieuwe geluiden presenteren.

"Hierna wandelt u door het bronnenbos, over vlonders door een enigszins moerassige gebied, een wandelbrug en neemt u het wandel pontje naar Persingen. In ’Zicht’ met een prachtig uitzicht van Natuurgebied ’t Zwanenbroekje en de heuvels van Beek Ubbergen, laat u zich de muziek van het Moretti Strijktrio goed smaken.

Vervolgens gaan we weer de paden op, de weilanden in, langs het Wylerbergmeer om te eindigen in het schitterende Huis Wylerberg. Daar zorgen de strijkers en blazers van het Intercontinental Ensemble met zijn negenen voor bovenaards mooie muziek.

Voor concertkaarten bezoekt u de site: NJO muziekzomer.nl. Voor de lezing gelieve u zich tevoren aan te melden via www.wylerbergkring.eu. Daar staat ook de routebeschrijving van de wandeling als we het terrein van de Refter verlaten."

Beweegtuin Millingen gesloten van 15 juli tot 1 september

MILLINGEN - Van 15 juli tot en met 1 september is de beweegtuin op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn gesloten.

Op zaterdag 26 augustus tijdens de Kick-off dag van SC Millingen en Odio zijn ook de coaches van de beweegtuin aanwezig. Om 15.30 uur zullen zij een demonstratie geven.

11 / 28

12 / 28

Motorcrosser loopt schouderletsel op in Groesbeek

GROESBEEK – Een motorrijder uit Haps is woensdagavond tijdens trainingswedstrijden op het circuit van MBC De Zevenheuvelen langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek gewond geraakt bij een val met zijn crossmotor

De motorcrosser kwam tijdens de trainingswedstrijden zo ongelukkig ten val en liep schouderletsel op. De bemanning van de gealarmeerde ambulance heeft het slachtoffer eerste hulp verleend, waarna hij per ambulance is overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Leg geloof vast!

GROESBEEK - Zomertijd: een tijd om met ontspannen ogen rond te kijken. Wat zou het leuk zijn in de zomermaanden eens op zoek te gaan naar waar geloof te vinden is. Misschien ziet u geloof in een kerk, in een lief gebaar of in de natuur. Wij zijn benieuwd.

Maak er een foto van, vertel wat u ziet en plaats het op onze facebookpagina: ‘Paraochie Cosmas en Damianus’ of ‘Protestantse Kerk Groesbeek’. U mag de foto en toelichting ook per mail opsturen naar de pastores Janneke Ruijs: ruijsjanneke@hotmail.com of Isabel van Baal: isabel@cosmasendamianusgroesbeek.nl.

De mooiste foto zetten we na september op onze beide websites in een gouden lijst! De maker krijgt bovendien een lekkere gezegende lunchbon. Voor deze zomer is ons motto: Keep calm and make a picture.

Open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK - Zaterdag 1 juli is het de eerste zaterdag van de maand, en dus open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Van 10.00 - 14.00 uur kan iedereen (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar de rollators - douchestoeltjes - toiletsteunen - (elektrische) rolstoelen – tilliften – bedkastjes – wandsteunen – loeplampen – luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wil komen, èn als men grotere artikelen nodig heeft (zoals elektrisch verstelbare hoog/laag-bedden en bedkastjes, statafels/sta-ortheses of 2wiel/3wielfietsen), kan een telefonische afspraak gemaakt worden op 06 42898537. Meer info staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, buitenschools sporten, speelweek, atletiek).

De Horst F1

Foto: Peter Hendriks

Kampioen Welpen regio Maas en Waal. Deze meisjes zijn dit jaar voor het eerst met wedstrijdjes begonnen en dus ook allemaal voor de eerste keer kampioen!

Ze hadden er ook niet echt meer op gerekend, want ze waren thuis verloren van Fortuna uit Bergharen . Dus alleen bij winst zouden ze samen bovenaan staan… en een feestje mogen vieren. En laat ze dat nu nét hebben gedaan ! Ze hebben volgens de coaches Vera en Lotte súpergoed gespeeld.

De Treffers JO11-2 (E2)

Voorjaars-kampioen 3e klasse

DVSG JO15

Foto: Peter Hendriks

Kampioen in de 5e klasse

SVO D1

Foto: Peter Hendriks

Voorjaars-kampioen in de eerste klasse.

CV De Deurdouwers Puppies

Foto: Peter Hendriks

De middelste dansgroep van de vereniging, qua leeftijd, die ook deelneemt aan internationale danstoernooien om zich te meten aan anderen. Ze treden jaarlijks ook op uitnodiging op bij evenementen in de regio en op de verenigingsevenementen.

Ikaros niveau 4 (Ikaros 1)

Foto: Peter Hendriks

Niveau 4: 9-10 jaar.

Bewegen en vitaliteit in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - De werkgroep Bewegen in Heilig Landstichting heeft Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc, uitgenodigd om een lezing te geven over de relatie tussen bewegen en vitaliteit.

Aanleiding was zijn vaststelling dat bewegen, als je ouder bent dan 40 jaar, bijdraagt aan een beter behoud van geheugen en andere psychische functies. Daarnaast verhoogt bewegen de veerkracht en het reservevermogen bij andere lichamelijke aandoeningen. Op 2 juli om 16.30 uur zal Marcel Olde Rikkert in ’t Zaaltje deze lezing geven over het belang van bewegen bij senioren.

Marian Schijf, bewegingstherapeut, zal op die middag een vitaliteitsprogramma uitvoeren, met als motto: 'Bewegen in het groen'. Voorafgaand aan de lezing kunnen alle bewoners zich laten testen en meten met een 2 km UKK-wandeltest. Iedereen tussen de 20 en 80 jaar kan via deze test op een vrij gemakkelijke en veilige manier zijn/haar lichamelijke conditie in beeld brengen. De wandeltest van 2 km in het dorp start vanuit ’t Zaaltje in groepen van vier.

"U kunt zich opgeven, voor de wandeltest en/of de lezing bij onze contactpersoon Tineke Postma- Broshuis, via haar mail: tinekebroshuis@gmail.com onder vermelding UKK test en/of lezing Bewegen in het Groen 2 juli 2017. Wij vragen een bijdrage van 3,50 euro per persoon. U kunt dit bedrag overmaken op de rekening van de Dorpsvereniging Heilig Landstichting: NL56RABO0187444412 onder vermelding Bewegen in het Groen."

Auto gaat lopen bij hoge nood automobiliste in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een automobiliste had zaterdagmorgen hoge nood en besloot die nood te ledigen in het Afrikamuseum aan de Postweg in Berg en Dal. Toen de vrouw de huurauto voor het Afrikamuseum parkeerde en de auto verliet, liep de auto achteruit omdat ze die vergeten had op de handrem te zetten.

Zij heeft nog geprobeerd de auto tegen te houden maar dat lukte niet. Het voertuig stak de Postweg over waar op dat moment wonderwel niemand reed, fietste of liep. Vlak voor een woning kwam de auto tot stilstand nadat deze eerst door een haag was gegaan. De brandweer van Groesbeek kwam ter plaatse, omdat de melding kwam dat er iemand bekneld in de auto zou zitten, dat bleek niet het geval ter zijn. De auto raakte aan de achterzijde licht beschadigd.

Houten schiethut De But door brand verwoest

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De meters hoge houten schiethut van kleiduivenschietbaan De But langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek is woensdag tegen de middag totaal door brand verloren gegaan. Ook een naast gelegen vermoedelijk materialengebouwtje is een prooi van de vlammen geworden.

De brand werd ontdekt door een man die zijn hond aan het uitlaten was. Hij sloeg groot alarm omdat de kleiduivenschietbaan zich midden in het bosgebied langs de Nijmeegsebaan gevestigd is. De ontdekker maakte zich boos omdat er naar zijn zeggen na 15 minuten nog geen brandweer ter plaatse was, vooral omdat code oranje van toepassing is. De brandweer had overigens de brand snel onder controle, maar voor alle zekerheid werd er nog een waterwagen gealarmeerd, omdat ze de omgeving van de brand extra nat wilde houden in verband met de droogte. De oorzaak van de brand is niet bekend; brandstichting wordt niet uitgesloten.

Jeu de boulesclub zoekt verkoeling

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Jeu de boulesclub De Meent heeft dinsdagmiddag de jeu de boulesbanen gelaten voor wat ze waren en hebben de verkoeling opgezocht.

De wekelijkse jeu de boulesmiddag wilden ze niet voorbij laten gaan. De jeu de boulers zochten de schaduw op van een grote boom die enkele tientallen meters van de jeu de boulesbanen stond. De sportievelingen moesten genoegen nemen met gras in plaats van zand, maar de sportiviteit was er niet minder om.

Switch '87 Mini's niveau 3 team 1

Evy, Britt, Floor, Lot en Mila zijn zomerkampioen niveau 3. Deze dames speelde het begin van het seizoen nog op niveau 2. Na de eerste helft van het seizoen maakten zij de stap naar niveau 3.

Dit niveau bleken zij met gemak aan te kunnen. Zij werden, onder het toeziend oog van bijna de hele familie van het team, op dit hogere niveau dan ook meteen kampioen. De meiden mochten meteen door naar de regiokampioenschappen. Daar hebben zij hard gestreden en hebben zij een keurige derde plaats in de wacht weten te slepen. Volgend jaar gaat dit team spelen op niveau 4!

Odio C1

Foto: Peter Hendriks

Isa, Kiki, Sasha, Gitte, Pien, Eva en Renske: zeven sportieve gezellige meiden. Ondanks dat ze speelsters tekort hebben, hebben ze de moed er in weten te houden. Met behulp van de D1 en de B1 hebben ze het eerste helft van de buiten- en de zaalcompetitie met een kampioenschap af kunnen sluiten!

CV De Deurdouwers Rellebellen

Foto: Peter Hendriks

Een gedreven groep jonge meiden die naast hun eigen danstrainingen twee keer per week ook de jongste dansgroep van de vereniging (mini's 4-6 jaar trainen en ondersteunen).

Germania JO11-1 (E1)

Foto: Peter Hendriks

Sjoerd, Mickey, Rens, Nika, Teun, Levi, Thijs, Teun en Sven zijn kampioen 4e klasse, ongeslagen (twee gelijk, rest gewonnen)!

Achilles '29 JO17-2

Foto: Peter Hendriks

Kampioen 3e klasse voorjaar!

Stichting Top Judo Nijmegen

Foto: Peter Hendriks

Mirthe van Kerkhof (Groesbeek): meisjes < 15 jaar en < 36 kg id districtkampioen Midden-Nederland en derde op het Nederlands Kampioenschap

Windindustrie in het Reichswald

REGIO - ‘Tegenwind in het Reichswald’ en dorpsraad VHV Kessel roepen alle tegenstanders van windindustrie in het Reichswald op om 6 juli in Grevenbroich te protesteren bij de verantwoordelijke politici.

Veel burgers denken dat de bouw definitief van de baan is, nadat de door ABO Wind ingediende bouwaanvraag is afgewezen. Helaas is dat niet het geval. Politici in Düsseldorf lijken hun plan voor windindustrie in het bos, ongewijzigd te willen laten. Door de nieuwe politieke verhoudingen in Duitsland en de afwijzing van Kreis Kleve is het niet kansloos. Maar een definitief besluit is nog niet genomen.

De Regionalratsleden met politici uit de Duitse fracties stemmen op 6 juli of de aangewezen zones voor windindustrie in het Reichswald in het Regionalplan blijven staan of dat de zones eruit moeten. De Regionalrat is een hogere bestuursinstantie dan Kreis Kleve. Het is daarom zeer belangrijk dat in deze laatste beslissende zitting over dit thema, wederom alle politici een duidelijk ‘nee’ van de Duitse en Nederlandse bevolking horen.

Geïnteresseerden die deel willen nemen aan deze manifestatie en met de bus mee willen rijden, kunnen zich uiterlijk 30 juni aanmelden via telefoonnummer 0485 518043 of 0049 174 9009736. Op 6 juli vertrekt om 07.20 uur de bus vanaf Kaiser Otto Platz 12, Kessel (Duitsland). De bus is rond 15.00 uur terug in Kessel, graag zelf voor drinken en eten zorgen. De Regionalrat komt om 10.00 uur bijeen. Degenen die met eigen vervoer reizen: graag om 9.30 uur voor de hoofdingang van het Kreishaus, auf der Schanze 4, 41515 Grevenbroich.

Nieuwe fietskaart geliefd bij fietsers

REGIO – Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN heeft vorige week een nieuwe, volledige herziene, versie van de geliefde fietskaart uitgebracht. De kaart bevat alle fietsknooppunten van de regio Arnhem Nijmegen en toont alle toeristische bezienswaardigheden.

De kaart heeft een schaal van 1:60.000. Hij wordt verkocht voor 5,95 euro bij VVV, boekhandel en toeristisch bedrijfsleven in de regio. De kaart is al jaren een geliefd product bij de vele fietsers in de regio.

Gedetailleerd

De nieuwe fietskaart is zeer gedetailleerd, bevat alle (snel)fietspaden en uiteraard ook alle fietsknooppunten. De laatste grote wijzigingen in het routenetwerk op de Veluwe uit het voorjaar zijn vanzelfsprekend in het kaartbeeld verwerkt. Bovendien vindt de gebruiker alle mogelijke toeristische informatie op de kaart. Van kastelen tot musea, van horeca in het buitengebied tot speeltuinen en van tuinen tot wijngaarden. Het kaartbeeld loopt van Barneveld tot Zutphen aan de noordzijde en van Kleve (D) tot Oss aan de zuidzijde. De twee steden Arnhem en Nijmegen liggen midden op de kaart.

Fietsroutes

Iedere gebruiker kan met de kaart zelf zijn route door de regio uitstippelen. Maar RBT KAN biedt met de kaart bovendien zeven uitgestippelde routes. Die staan aan de achterzijde van de kaart. Die routes maken uiteraard gebruik van fietsknooppunten. Drie ervan hebben als thema's wijnen, rondje pontje en Liberation Route. De vier andere voeren door de Liemers, over de Posbank, door de Betuwe en het Land van Maas en Waal. Meer routes staan op www.lekkerfietsen.nl.

Rotzooi gedumpt op parkeerplaats langs Oude Keefsebaan Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Onverlaten hebben vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag een hoop rotzooi gedumpt langs de Oude Kleefsebaan.

De tot nog toe onbekende dader(s) hebben de rotzooi gedumpt op de parkeerplaats van de Duivelsberg langs de Oude Kleefsebaan. De rotzooi is een ergernis voor wandelaars en fietsers en niet in het minst voor automobilisten die daar hun auto parkeren om te gaan wandelen. De gemeentelijke boa's zijn ingeschakeld om een onderzoek in te stellen naar de herkomst van de troep. De gemeente Berg en Dal zal de gestorte rotzooi zo spoedig mogelijk laten verwijderen.

Op naar 50 jaar Fraps

REGIO - "Vooruitlopend op ons jubileumjaar 2018, zijn wij op zoek naar muzikanten die ons muzikale team in de diverse registers permanent willen versterken", aldus het bestuur van blaaskapel De Fraps.

"Hierbij denken wij aan 1e/2e bugel,1e/2e tenorhoorn, 1e/2e trombone/hoorn, bes bas/tuba en zanger. Wij zoeken muzikanten die hart hebben voor de Egerländer-/Tsjechische muziek met een bovengemiddeld niveau, dit om onze kwaliteit te waarborgen. Onze repetitieavond is woensdag van 20.00 tot 22.00 uur en vindt om de twee weken plaats. Voor info reageren op rthvink@kpnplanet.nl of tel. 0481 432632. Graag zien wij uw reactie tegemoet. Liefst reageren vóór 15 augustus."

Switch '87 Mini's

Foto: Peter Hendriks

Froukje, Frederique, Manuel, Amber en Lotte: twee keer kampioen in één jaar. Dit team begon het seizoen op niveau 3. Na de eerste helft werden ook zij glansrijk kampioen.

De tweede helft van het seizoen speelde dit team op niveau 4. En zelfs op dit niveau wist het team op de laatste toernooi-dag het kampioenschap in de wacht te slepen! Wat een knappe prestatie.

Achilles '29 JO9-1 (F1)

Foto: Peter Hendriks

Najaarskampioen 1e klasse: een nieuw opgestart O9-1 team dat bestaat uit jongens en meisje uit Groesbeek, Duitsland, Gennep en Heumen. Mooi om te zien dat er al meteen vanaf het begin van het seizoen een chemie tussen deze "vreemde kinderen" met elkaar was. Het enthousiasme van de ouders en club was dan ook groot na de titel, met een heuse ereronde op de platte kar en een mooi feest. Ook de tweede seizoenshelft in de hoofdklasse is goed gegaan, een verdienstelijke gedeelde derde plaats behaald. En in de beker hebben ze de laatste acht behaald,kortom een topteam!

Achilles '29 JO12-1

Foto: Peter Hendriks

Kampioen hoofdklasse najaar en KNVB bekerwinnaar 2016/2017. Een zeer talentvolle groep binnen de jeugdopleiding van Achilles'29.

SC Millingen JO13-1

Foto: Peter Hendriks

Najaarskampioen in derde klasse

Ikaros Mini's nivo 6 (Ikaros 1)

Foto: Peter Hendriks

Kampioen 11-12 jaar

ODIO F1

Foto: Peter Hendriks

Kampioen 2e helft buitencompetitie. De F1 is dit jaar begonnen met speelsters van ODIO en Klimop omdat ze weinig speelsters hadden van die leeftijd. Direct kampioen geworden! Helaas wil Klimop dit jaar weer proberen om weer zelf speelsters te krijgen, dus stopt de samenwerking weer.

1924. Houthakken in Frankrijk

Foto: Archief Gerrie Driessen

GROESBEEK - Krantenbericht van 11 januari 1924: Nederlandse arbeiders naar Frankrijk. Wij vernamen uit Zuid-Oost –Gelderland, dat er den laatste tijd veel arbeiders naar Zuid Frankrijk gaan werken in een Belgische bosonderneming. Uit Groesbeek alleen al gingen er dertig. Vervolgens wordt op 21 januari bericht: Arbeiders naar Frankrijk. Onlangs vertrokken uit Groesbeek een twintigtal arbeiders naar Zuid-Frankrijk, waar zij goed werk vonden. Het beviel hun daar best en zij willen er niet weg. Nu zijn er weer nieuwe Groesbeekse arbeiders gevraagd voor Zuid–Frankrijk.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Op deze in 1924 gemaakte foto is één van de drie ploegen Groesbeekse bosarbeiders afgebeeld. De ploeg waar Hendrik van Bebber (Boalleman) ploegbaas van was, is het niet goed vergaan. Hij vertelde ooit:

In 1923 bezocht een Belgische heer het gemeentehuis en vertelde aan de gemeenteambtenaar Van Liempt dat er in de Franse bossen veel en goed betaald werk was voor Groesbeekse bosarbeiders. Hij beloofde gouden bergen voor de mannen die genegen waren daar te gaan werken. Aangezien hier de werkeloosheid groot was, dus ook de armoede, besloot een aantal mannen de stap te wagen. Op een goede dag zijn ze op de trein gestapt en na een lange reis kwamen ze tien kilometer van de Spaanse grens terecht. Daar aangekomen bleek dat er van alle beloften weinig waar was. Ze moesten slapen in lemen hutten en het eten bestond uit een rond stuk 'weg' (brood) met mosterd als beleg. Als avondeten kregen ze erwten met een stukje vet spek. Voor de variatie probeerden ze tijdens het werk met schilbeitels op konijnen te gooien. De ploeg van 16 personen heeft zes weken deze ontberingen doorstaan en toen er na die tijd nog geen geld gebeurd was ging de ploeg met lege handen naar huis. De veelbelovende houthandelaar bleek een oplichter te zijn, die er met het loon van de houthakkers vandoor was gegaan. Voor meer info zie 'De Dukenburg en zijn bewoners, Groesbeekse buurtschap van 1850 -1944.'

Aanleg glasvezel Ooijse Bandijk en De Bouwkamp definitief

OOIJ - Nog dit jaar legt NDIX glasvezel aan rond de Ooijse Bandijk en op bedrijventerrein De Bouwkamp in Ooij. Dit betekent een enorme verbetering van de internetverbindingen op deze locaties.

Om tot aanleg over te kunnen gaan gaf NDIX aan dat minimaal 60 procent van de bewoners van de Ooijse Bandijk mee moest doen en minimaal acht ondernemers op De Bouwkamp. De 60-procent-deelname van de bewoners is gehaald: van de 134 huishoudens (potentiële aansluitingen) hebben er 81 een contract ondertekend. Op De Bouwkamp hebben zes ondernemers een contract getekend. Het minimum van acht is daar dus niet gehaald. Omdat de gemeente een snelle en betrouwbare internetverbinding belangrijk vindt, sluit ze twee zakelijke abonnementen af bij NDIX. Hiermee is alsnog aan de voorwaarden voldaan en zal nog dit jaar met de aanleg gestart worden.


Totstandkoming

Twee werkgroepen hebben de afgelopen maanden een zogenoemde vraagbundeling uitgevoerd om de mogelijkheid voor de aanleg van de glasvezel te bepalen. Deze werkgroepen, de één bestaande uit bewoners en de andere uit ondernemers, hebben veel werk verzet. Zo zijn er onder andere twee bewonersbijeenkomsten georganiseerd en één bijeenkomst voor de ondernemers.

De gemeente Berg en Dal vindt een snelle en betrouwbare internetverbinding belangrijk voor de bedrijfsvoering van ondernemingen en voor de leefbaarheid van de inwoners. Uit een gemeentelijke enquête uit 2015 bleek dat de kwaliteit van de verbindingen in het buitengebied en op de bedrijventerreinen matig tot slecht is. Ook bleek dat de Ooijse Bandijk en De Bouwkamp een kansrijk gebied vormen voor vraagbundeling. Na de enquête heeft de gemeente samen met Oost NV gesprekken gevoerd met bewoners, ondernemers en marktpartijen. De gemeente is zeer verheugd dat NDIX nu glasvezel gaat aanleggen.

Afsluiting feestelijkheden 95-jarig bestaan KNA Beek

Tekst en foto: Henk Burgers

BEEK - Op zondag 18 juni werd ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van harmonie KNA uit Beek bij Nijmegen een gezinsontspanningsdag georganiseerd. Leden konden zich opgeven voor een middag met de huifkar of op de sportieve toer met dicgolf.

Na een fijne tocht met de huifkar (zonder paard) deze werd getrokken door een tractor door Groesbeek keerden we terug naar boerderijcamping Nederrijkswald waar de laatste sportievelingen bezig waren met hun laatste worp. Samen hebben we nog menig biertje of wijntje gedronken. Tegen 17.00 uur volgde een gezamenlijk buffet, dat uitstekend was verzorgd door de gastheer en medewerkers. De jubileumcommissie kan terugkijken op een geslaagde viering van het 95-jarig bestaan van de vereniging.

Op zaterdag 24 juni volgde het alom geprezen Feessie bij Keesie, en dan wordt het na de bekende buitenconcerten langzaamaan tijd voor de welverdiende vakantie.

Switch '87 Volleybal Mini's niveau 4 team 2

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Winterkampioen niveau 4, Senna, Nikki,Julia,Mara en Puck. Dit team werkt goed als een geheel. Alle kinderen hebben hun eigen kwaliteiten en daar maken ze samen goed gebruik van. Als team zijn ze gegroeid en ze hebben een stabiel spel.

SVO voetbal JO13-1 (D1)

Foto: Peter Hendriks

Manna (Mannen en Anna, 13 jongens en 1 meisje Anna) heeft alle wedstrijden in de 4e klasse gewonnen met maar één tegendoelpunt (keepster Anna).

Groesbeekse Boys JO15-1 (C1)

Foto: Peter Hendriks

Ongeslagen kampioen in de 5e klasse

Top Judo Nijmegen Kim Wijers

Foto: Peter Hendriks

Kampioen Midden-Nederland en derde op het Nederlands Kampioenschap

< 15 jaar <48 kg

Odio Korfbal E2

Foto: Peter Hendriks

Kampioen tweede helft buitencompetitie

SVO korfbal B

Foto: Peter Hendriks

Voorjaars-kampioen in de eerste klasse

Inspiratie & informatie avond: Wandelen door de woestijn

REGIO - Op dinsdagavond 4 juli vertellen twee reisorganisaties uit Berg en Dal de mooiste verhalen over de Bedoeïenen van de Sinaïwoestijn, tijdens een bijeenkomst in Nijmegen. Laat je inspireren om op reis te gaan en te wandelen in de voetsporen van de woestijnnomaden.

Sinds 2008 komt Marion Meulenbroek al bij de Bedoeïenen in de Sinaï. Deze woestijn geldt als een van de mooiste op aarde. Zandvlaktes worden afgewisseld met formaties van zandsteen of basalt, nauwe kloven volgen op brede dalen. Hier en daar sluimert een dorpje of verschijnt plotseling het groen van een oase. En dat is allemaal te zien tijdens een wandelreis die stichting Hadiya Reizen samen met Fair2.travel organiseert.

"Van 10 tot 18 oktober gaan we weer een week wandelen. We trekken langs de mooiste plekken, de kamelen dragen onze bagage, de bedoeïenen zijn onze gids en gastheer en geven ons een kijkje in hun leven. ’s Morgens bakken ze vers brood, heerlijk om bij die geur te ontwaken. De wandelingen zijn niet zwaar en wie er genoeg van heeft, gaat lekker zitten wiegen op een kameel.

Vaak krijgen de organisaties vragen over of het wel veilig is, daar in Zuid Sinaï? Dat is het zeker. Onlangs nog heeft een journalist van Elsevier 11 dagen door deze woestijn getrokken. Het spannendste dat hij meemaakte was een regenbuitje. De Bedoeïenen beschermen hun stamgronden tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Dat kunnen we gerust aan hen overlaten."

Dinsdagavond 4 juli; 19.30-21.30 uur bij J72 (Sint-Jorisstraat 72 in Nijmegen, aan het Trajanusplein). Meer info op: www.hadiyareizen.nl en www.fair2.travel.

Familie Poelen: 'Gemeente, neem maatregelen voor dat het te laat is'

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De familie Poelen van de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek vreest het ergste. Sinds de gemeente twee bochten in de Cranenburgsestraat heeft aangebracht even voor en na de Adelbrecht /Windekindschool zijn er al diverse aanrijdingen geweest. Tot nog toe gelukkig zonder persoonlijk letsel.

Wel is het sierhek rondom de tuin van de familie Poelen al tot drie maal toe het doelwit van hardrijdende automobilisten geweest waardoor het hek zwaar beschadigd is geraakt. "De automobilisten raken de macht over het stuur kwijt, rijden vervolgens over de betonnen band – die het fietspad met de weg markeert – en komen tegen mijn tuinhek tot stilstand en gaan er vervolgens vandoor en laten mij met de schade zitten", aldus Gerrit Poelen.

"Gelukkig zijn er nog geen ernstige ongevallen gebeurd, want je moet er niet aan denken als de schooljeugd, discogangers en vele fietsers op dat moment op het fiets/wandelpad rijden of lopen. Als we 's nachts een klap horen, dan zitten we rechtop in bed, laat Gerrit weten. De tuin is voor de familie Poelen eigenlijk hun levenswerk en zijn er bijna dagelijks in te vinden. Ook het sierhek rondom deze prachtige tuin is een lust voor het oog voor de voorbijgangers, die van de fiets af stappen om een blik in de tuin te werpen.

De familie Poelen doet een oproep aan de gemeente: "Neem zo snel mogelijk maatregelen voordat het te laat is en laat het spreekwoord niet gelden 'Als het kalf verdronken is dempt men de put'." Gerrit heeft al eerder contact gezocht met de gemeente, maar heeft daar nooit meer iets van vernomen. Leg er drempels neer dan moeten de automobilisten wel afremmen, is het advies van Poelen.

Fanfare zamelt spullen in

GROESBEEK - "Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goed gebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?"

"Dan kunt u deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur brengen op Cranenburgsestraat27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding."

Bingo in Breedeweg

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt er bingo gespeeld op dinsdag 27 juni in 'De Goei.j Ka.mer' om 14.00 uur.

De zaal is om 13.00 uur open. De kaarten kosten zes euro er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit een bedrag van 100 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Niet-leden zijn ook welkom. Door mee te spelen steunt de deelnemer de Bond voor Senioren Breedeweg.

Ikaros Jongens C1

Foto: Peter Hendriks

Kampioen in 2e klasse. Het team heet Jongens, maar het is een mix-team, hoofdzakelijk meisjes.

SC Millingen JO15-2

Foto: Peter Hendriks

Voorjaarskampioen derde klasse. Kampioen word je niet door één wedstrijd, maar door resultaten, inzet en plezier van het hele seizoen!

Ikaros meisjes C1

Foto: Peter Hendriks

Ikaros meisjes C1: kampioen 2e klasse 14-15 jaar

SVO C1

Foto: Peter Hendriks

Kampioen in de zaal.

Achilles'29 JO11-4

Voorjaarskampioen 6e klasse

Oude bril tweede leven in Tanzania

MILLINGEN - Uw oude bril een tweede leven in Sanya Juu, Tanzania: lever ze in bij Mol Optiek in Millingen. Peter en Lia Mol werken al enkele jaren nauw samen met Martin Janssen uit Nijmegen.

Martin is mede-oprichter van de stichting 'Bouw Woningen Tanzania' voor hun project 'Van hut... naar stenen huis'. Stichting Bouw Woningen Tanzania is in 2004 opgericht. Samen met vrijwilligers reizen ze twee keer per jaar -in april en in oktober- op eigen kosten af naar Sanya Juu in Tanzania. Gedurende twee weken helpen zij de lokale bouwvakkers bij het bouwen van stenen huizen voor de allerarmste mensen. April jongstleden bouwden zij twee huizen tot en met dakspanten en één huis tot half-raam-hoogte. De lokale bouwvakkers maken de huizen af en maken er nog een aantal huizen bij.

De allerarmste mensen leven in hutjes die klein, donker en slecht voor de gezondheid zijn. Een veilig, hygiënisch, stenen huis waar daglicht binnenkomt, met voldoende ruimte voor het gezin zorgt voor ruimte in de hoofden van mensen. Minder zorgen, meer hoop op en vertrouwen in een betere, gezondere toekomst.


De brillen die bij Mol Optiek worden ingeleverd, dragen zij over aan Martin. Hij neemt ze mee naar dokter Michael Mtui in Tanzania.
Dokter Mtui zorgt ervoor dat de brillen terecht komen bij de mensen die het goed kunnen gebruiken. Zo dragen we allemaal ons steentje bij. Informatie over de stichting staat op www.stichtingbouwwoningentanzania.nl.

Mol Optiek, Heerbaan 132 B, Millingen aan de Rijn; 0481 769113; info@mol-optiek.nl; www.mol-optiek.nl.

Betonnen fietspad door de Spoorkuil tijdelijk afgesloten

GROESBEEK - Het betonnen fietspad door de Spoorkuil in Groesbeek is tijdelijk afgesloten voor fietsers en wandelaars. Ook het bruggetje (bij het grotje) is hermetisch afgesloten in verband met de veiligheid.

Vrijdagmorgen werd ontdekt dat een deel van een balk van het bruggetje op het fietspad was gevallen. De gemeente Berg en Dal heeft direct na het bekend worden zowel het fietspad als het bruggetje afgesloten en hebben de eigenaar van het bruggetje Prorail op de hoogte gesteld van het gebeuren en hebben verzocht het bruggetje te controleren en zo nodig te herstellen. Tot die tijd zal zowel het bruggetje alsmede het fietspad afgesloten blijven. Desondanks zijn er lieden die zowel gewoon gebruik maken van het fietspad en het bruggetje. Wielrenners beuren zelfs hun fietsen over het hek heen om zo hub route te kunnen vervolgen.

Henk Kersten van Kentalis Terwindtschool de allerbeste conciërge

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Vrijdagmorgen is in het bijzijn van leerkrachten, familie en bekenden Henk Kersten door de fractieleidster van D66 afdeling Groesbeek Tessa Vorderman uitgeroepen tot beste conciërge van 2017 in Berg en Dal.

De bekendmaking vond plaats in de Kentalis Terwindtschool op het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. De aanwezigen werden welkom geheten door afdeling directeur Joke van Driel. Toen Henk (60) een vol lokaal binnenkwam ontstond er een daverend applaus, waar Henk zelf rode oortjes van kreeg en kon het maar nauwelijks droog houden. Tessa Vorderman liet namens D66 weten dat er massaal gestemd is, meer dan 1000 maal. Als je een school binnen komt is de conciërge het eerste gezicht, liet zij weten. "Jij verricht hand- en spandiensten en zorgt er tevens voor dat de leerkrachten en leerlingen in een veilige- en hygiënische omgeving zijn. Jij bent door de driekoppige jury bestaande uit Theo Giesbers, Gert Olthof en Liny Toenders (afwezig) uitgeroepen tot 'De beste conciërge van 2017 van Berg en Dal'."

Theo Giesbers -voorzitter van de jury- vond het een prachtig idee van D66 om op deze manier de conciërges in het zonnetje te zetten. Liefst acht conciërges waren genomineerd waar uit de top 3 is gekomen. "Henk, jij wist met 28,1 punt Theo Wijnhoven (25,3) en John Egbers (24) voor te blijven en is daarmee terecht de beste conciërge van Berg en Dal 2017 geworden", aldus Theo Giesbers. Tessa Vorderman reikte vervolgens een ingelijste oorkonde met bloemen uit. Henk werd vervolgens overspoeld met cadeaus van de school, leerkrachten en familie. De organisatie is vervolgens naar de andere twee genomineerden gegaan om hen ook in de bloemetjes te zetten.

Coppes Hoorzorg gaat verhuizen

GROESBEEK - Bijna is het dan zo ver, Jochem Coppes van Coppes Hoorzorg zal op 4 juli met zijn audicienszaak verhuizen naar Bellevue 2. Een prachtige winkel met een fris en open uiterlijk in het nieuwe winkelcentrum van Groesbeek!

Jochem Coppes: 'Het is een hele verandering natuurlijk', aldus Jochem. 'Maar na vijf jaar gevestigd te zijn geweest in de Dorpsstraat is het nu tijd voor uitbreiding. Omdat wij ons als de hoorspecialist van de regio steeds meer gaan focussen op alles wat met het gehoor te maken heeft, bleek voor een goede hoorzorg een extra aanmeetruimte uiteindelijk noodzakelijk. Door deze stap te zetten kunnen wij onze klanten alle mogelijkheden bieden voor de toekomst. Klanten kunnen met al hun vragen bij ons terecht, en dat geeft een prettig gevoel, zowel voor ons als de klant.'

'U vindt Coppes Hoorzorg vrijwel direct aan het Marktplein, recht tegenover boekhandel Bruna. Wanneer u met de auto komt, parkeert u deze eenvoudig op het Marktplein of in de parkeerkelder van winkelcentrum Bellevue. Vanuit hier is de winkel binnen enkele meters goed bereikbaar.

Voor wie interesse heeft in een uitgebreide hoortest, aangevuld met een goed passend advies, kan altijd op afspraak bij Coppes Hoorzorg terecht. U neemt hiervoor contact op met het telefoonnummer: 024 8445599.'

Jochem Coppes: 'Er is bij ons iedere dag een gediplomeerd audicien aanwezig om u bij te staan met een goed advies, dus stel gerust al uw vragen. Daarnaast hopen wij u natuurlijk te mogen begroeten in onze nieuw winkel, de koffie staat altijd voor u klaar.'

ODIO D2

Foto: Peter Hendriks

ODIO D2: kampioen zowel 1e als 2e helft competitie. De D2 is dit jaar begonnen met speelsters van ODIO en Klimop Omdat ze weinig speelsters hadden van die leeftijd. Direct kampioen geworden! Helaas wil Klimop dit jaar weer proberen om weer zelf speelsters te krijgen, dus stopt de samenwerking weer.

Switch '87 Mini's niveau 3 team 1

Foto: Peter Hendriks

Ilyane, Milan, Demi, Merle en Julia: winterkampioen niveau 3. Dit team begon het seizoen op niveau 3. Ze bleken dit niveau gemakkelijk aan te kunnen, want zij werden winterkampioen. De tweede helft van het seizoen speelde dit team een niveautje hoger. Dit heeft het ook prima gedaan!

Budoschool Gennep

Foto: Peter Hendriks

Marco van Doorn (Groesbeek) bij jongens < 15 jaar districtskampioen jongens <15 Limburg. Drie spannende partijen allemaal gewonnen met ippon. Hierdoor mocht hij 11 maart meedoen aan het NK (tot 15 jr) in Tilburg.

Achilles'29 JO9-4

Foto: Peter Hendriks

Voorjaar-kampioen 5e klasse.

Stichting Top Judo Nijmegen Renske Wekking (Berg en Dal)

Foto: Peter Hendriks

Renske Wekking bij meisjes <15 jaar en < 44 kg: districtkampioen Midden Nederland, tweede op het Nederlands kampioenschap.

Switch '87 Mini's niveau 4 team 1

Foto: Peter Hendriks

Marescha, Danique,Lara,Jan en Iris: winterkampioen niveau 4. Dit team is vooral van het plezier tijdens de trainingen en de prestatie bij de wedstrijden.

Wandelvereniging Magnus zoekt barmedewerker

NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse editie 101 komt er aan en Wandelvereniging Magnus is drukdoende met de organisatie daarvan. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

"Op de route verzorgen wij een 120-tal leden en gastlopers. Heb jij een klik met de Nijmeegse Vierdaagse of ben je uitgeloot, maar wil je toch iets betekenen tijdens deze gezellige en sfeervolle wandeldagen. Wandelvereniging Magnus is nog actief op zoek naar een enthousiaste en geschikte Bar medewerker voor op de locatie.

Je werkzaamheden als vrijwilliger bestaan uit het inschenken van dranken en het goed kunnen tappen van een lekker glas bier. Het ordelijk en schoonhouden van de bar. De aanvangstijden zijn zaterdag 15 juli vanaf 14:00 uur, zondag 16 juli vanaf 12:00 uur maandag tot en met donderdag vanaf 15:00 uur en vrijdag 21 juli vanaf 1400 uur. De sluitingstijden variëren, maar om 22:00 uur of eerder ben je klaar.

Heb jij enige ervaring met barwerkzaamheden, hebt jij goede sociale vaardigheden en ben je representatief, dan zouden wij het leuk vinden als je contact met ons opneemt. Wij bieden gezellig mensen die allemaal maar een doel hebben en dat is, er met elkaar een top week van maken! Uiteraard kun je elke dag gratis gebruik maken van de warme maaltijd en indien je van buiten Nijmegen komt, bestaat er de mogelijkheid om bij ons te overnachten. Voor meer info neem contact op met Jan Polman 4Daagse verzorgingscoördinator, 06 51757645.":

Franse Dag PV Leuth

LEUTH - Op zaterdag 17 juni was het weer zover. De Franse dagdag in Leuth.

Deze stond in het teken van jeu de boules met allerlei Franse dingetjes om te eten. Denk aan Franse kaasjes, uiteraard uiensoep en diverse patés. Dit was weer uitstekend verzorgd door de dames Wil en Trees. Het weer was ook Frans. Een heerlijke temperatuur om te spelen. De zon was wel besteld, maar die werd te laat geleverd. Rond de 24 graden is echter een prima temperatuur om te boulen. 20 personen hadden zich aangemeld voor dit toernooi. In totaal werden er drie partijen gespeeld. Speelwijze was meleé oftewel een wedstrijdvorm, waarbij de partner per ronde door loting wordt bepaald.

Er waren uiteraard weer spannende partijen bij. Uiteindelijk waren er drie met drie gewonnen partijen zodat het aantal gescoorde punten de doorslag moest geven. Eerste werd Henk Gunsing, tweede Rinie Verheijen en derde Gerrit van Eldijk. Ieder kreeg een mandje gevuld met kaas, paté, worstjes, wijn, beschikbaar gesteld door de firma Splithof uit Millingen. Het bestuur kan weer terug zien op een geslaagde dag.

De Horst heeft eigen buurtsoepie

Foto: Joop Verstraaten

DE HORST – Sinds dinsdagmiddag heeft het kerkdorp De Horst ook zijn eigen buurtsoepie in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat in Groesbeek.

Het initiatief is van Iedje Verweij, die sinds zij weduwe is alleen eten nog steeds niet zo prettig vindt. Volgens haar moeten er meer mensen zijn die met dit probleem kampen ook op De Horst. Vandaar de oprichting van een eigen buurtsoepie ook op De Horst. Dinsdagmorgen om 10.00 uur kwam Iedje met enkele dames in De Slenk om voorbereidingen te treffen voor de eerste buurtsoepie. Na samen koffie gedronken te hebben ging men aan de slag met het schoonmaken van de groente voor in de soep en het maken van soepballen. Inmiddels stond de bouillon al te trekken.

Om 12.00 uur was de zondagse groentesoep gereed en kon bij het stokbrood en de kruidenboter geserveerd worden. In totaal schoven elf gasten aan, die met volle teugen genoten van de soep en niet te vergeten de gezelligheid onder elkaar. Na de soep stond er ook nog een fruithapje voor de gasten klaar en dit voor een prijs van slechts 3,00 euro per persoon. Het is de bedoeling dat iedere dinsdagmiddag om 12.00 uur een buurtsoepie gehouden wordt. "Als dit aan slaat, denken we ook nog eenmaal in de maand aan een volledige maaltijd, maar dat is even afwachten geblazen", aldus Iedje Verweij.

KBO Ooij bezoekt Bronckhorst en Jos en Dicke uit Boer zoekt vrouw

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - De Ooijse Katholieke Belangen Organisatie (KBO) senioren 50+ heeft donderdag 22 juni weer haar jaarlijkse dagreis gehad.

"Onder tropische temperaturen vertrok om half tien de bus naar de regio Doesburg, waar de eerste koffiestop was bij de IJsselhoeve bij Doesburg, om na de koffie met appelgebak een bezoek te brengen bij gladiolen kweker Jos Sloot in Steenderen met zijn vriendin Dicke uit seizoen 2009 van 'Boer zoekt vrouw', daar de gladiolen nog niet snij-klaar waren, werd door Dicke aan de bezoekers een zakje gladiolenbollen uitgedeeld.

De lunch was weer IJsselhoeve, waar een Achterhoeks lunch/buffet klaar stond. Het middaggedeelte werd gevuld met een bezoek aan het kleinste stadje van Nederland Bronckhorst. Hier werd onder andere het Charles Dickensmuseum bezocht. De afsluiting bestond uit een prima verzorgd dinerbuffet, weer in de IJsselhoeve. Hierna werd vanwege het onweer de groepsfoto binnen gemaakt. Tegen 20.00 uur waren we weer veilig thuis en kwam aan deze warme dag een einde."

Minder klachten bij Gemeentelijke Ombudsman

BERG EN DAL – Het aantal klachten ingediend bij de gemeente of de gemeentelijke ombudsman is afgenomen van 36 in 2015 naar 28 in 2016. Het waren 11 interne klachten waaronder drie doorverwijzingen en 17 klachten en meldingen bij de Gemeentelijke Ombudsman.

De interne klachten gingen over uitingen van ongenoegen over praktische kwesties zoals evenementen en verkeer. Deze klachten zijn eerder dan voorheen op een andere wijze opgelost. De aard van de klachten waren divers/ Zo waren er wat meer klachten op sociaal terrein zoals bijstand en WMO. De klachten waren in enkele gevallen aanleiding om procedures en werkwijze opnieuw te bezien. De interne procedure ten aanzien van de klachten wordt in 2017 tegen het licht gehouden met als insteek directer en minder formeel contact met de burger na te streven.

Wat opvalt is dat er steeds meer meldingen rechtstreeks bij de Gemeentelijke Ombudsman binnenkomen. Gebruikelijk is dat de klachten eerst intern behandeld worden. De informatieverstrekking naar de klager zal in overleg met de Gemeentelijke Ombudsman opnieuw worden bekeken. Mevrouw Van den Konink zal tevens worden aangewezen als plaatsvervangend secretaris van de commissie Bezwaarschriften.

MeisterO in Millingen groot succes

Foto: Erik Hell

MILLINGEN - Op zaterdagmiddag 17 juni organiseerde het Comité 100 jaar fanfare Sint-Cecilia het project MeisterO in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. Voor onze regio een uniek project, gebaseerd op het landelijk bekende Maestro, gepresenteerd door Frits Sissing.

's Middags was er een uitvoering van MeisterO Junior, voor kinderen van de basisschool. Voor de presentatie van de Millingse variant was Brenda Nieborg 'gestrikt'. Het B-orkest van fanfare Sint-Cecilia onder leiding van Tonnie Lelie opende de show. Brenda loodste de zes deelnemers door het programma. Alyssa van Summeren beet het spits af, gevolgd door Boaz Bolhuis, Jan Honing, Maxim Bartelsman, Marit Leenders om tenslotte de voorronde af te sluiten door Raffaël Mateman.

Een deskundige jury, onder leiding van Dick Bolt, Jacinta Molijn en Christiaan Habing beoordeelden de kinderen niet alleen op de dirigeerkunst maar ook op kleding, opkomst en hun algehele presentatie. De finalisten waren Maxim en Marit. Maxim stal de show en werd dus winnaar. De prijsuitreiking werd gedaan door wethouder Eric Weijers van de gemeente Berg en Dal.

's Avonds was het de beurt aan de senioren: zeven bekende prominenten uit Millingen aan de Rijn, oftewel de zeven BM'ers. Joep Dercks (Koning OEV1), Tom Erinkveld (Prins Deurdouwers), Alex ten Westeneind (wethouder), Willem Neijenhuis (Koning OEV), Vincent Scholte (directeur basisschool), Paul Tissen (ondernemer) en Eric Smits (pastoor). De jury bestond onder leiding van Wim Bakker, Frans Coerwinkel en Ria Kornet. De finale ging uiteindelijk tussen Prins Tom en pastoor Eric. De kwaliteiten van Prins Tom kwamen allemaal samen en hij loodste koor en orkest vlekkeloos door het prachtige Nabucco van Giuseppe Verdi. Hij mocht de trofee MeisterO in ontvangst nemen. Het organiserend comité kijkt terug op een super geslaagd MeisterO Millingen door het comité 100 jaar Sint-Cecilia.

Amazone gewond na val van paard

GROESBEEK – Zaterdagmorgen is een 21-jarige amazone afkomstig uit Groesbeek gewond geraakt tijdens selectiewedstrijd bij een manege aan het Lagewald in Groesbeek.

Het slachtoffer reed op haar paard in de buitenmanege, waar ze deelnam aan de selectiewedstrijden. Plotseling begon haar paard te steigeren. Zij wist in eerste instantie het paard wat tot bedaren te brengen en ging vervolgens langs de kant van de manege rijden. Plotseling begon het paard weer te steigeren waardoor zij van het paard geslingerd werd en ongelukkig op de grond terecht kwam. De bemanning van een gealarmeerde ambulance heeft eerste hulp aan het slachtoffer verleend, waarna ze vervolgens voor nader onderzoek is overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Geen statushouders in Muntberg

GROESBEEK - De Gemeente en Pluryn hebben besloten geen statushouders te huisvesten in de gebouwen van Muntberg aan de Ds Visscherlaan in Groesbeek. De voorbereidingen om de Muntberg te verbouwen en zo geschikt te maken voor statushouders zijn stopgezet.


Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning voor vijf jaar in Nederland hebben gekregen.
Muntberg niet meer nodig .Vorig jaar heeft de gemeente samen met Pluryn en Vluchtelingenwerk een informatieavond gehouden over de mogelijke komst van statushouders in de gebouwen van de Muntberg in Groesbeek. Maar inmiddels is er veel veranderd. De noodzaak om de Muntberg in te zetten voor de huisvesting van statushouders is er niet meer. Het aantal vluchtelingen is sinds vorig jaar sterk afgenomen. Ook blijkt dat de vluchtelingen die nu naar Nederland komen vaak niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Of het zijn familieleden van statushouders die al een woning hebben. Daarbij hebben gemeente en de parochie Maria ten Hemelopneming onlangs afgesproken dat er tijdelijk statushouders in de pastorie van Leuth kunnen wonen.


Wat gebeurt er nu met de Muntberg? Pluryn gaat nu bekijken wat de andere mogelijkheden zijn voor de gebouwen. Op dit moment wonen er tijdelijke huurders anti-kraak. Ook gebruikt Pluryn een gebouw voor dagactiviteiten voor de cliënten.

Optreden Ap/Art in Kranenburg

REGIO - De Stüppkesmarkt is een afwisselende markt in het centrum van Kranenburg. Om het jaar trekt deze markt duizenden bezoekers naar Kranenburg, waar zij kunnen genieten van meer dan honderd kramen met standwerkers, spel- en actiekramen, maar ook van diverse animatie- en muziekgroepen.

Een gevarieerd evenement voor jong en oud! De organisatie van dit evenement is in handen van der Verein Stüppkesmarkt e.V. en is dit jaar te bezoeken van vrijdag 30 juni tot en met zondag 2 juli. Op zondag 2 juli treedt koor Ap/Art voor de eerste keer op tijdens deze traditionele Stüppkesmarkt. Tussen 12.00 en 14.00 uur verzorgt het koor een spetterend optreden op het marktplein in Kranenburg.

Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van de vaste live-band brengt het koor nummers ten gehore die uiteen lopen van ‘Bohemian Rhapsody’ tot ‘Angels’ van Robbie Williams. Maar ook bijvoorbeeld het swingende ‘Turn the beat around’ en een Abba-medley.

Leuke verrassing voor beachvolleyballers Switch'87

MILLINGEN - Elke dinsdagavond is er een grote groep Switch-heren en een enkele dame, actief aan het beachvolleyballen op sportpark De Hove.

Afgelopen dinsdag werden de heren tijdens het beachen verrast door het Red Bull Promotieteam! De bekende wagen met Red Bull blikje werd door Jordy al gespot op de parkeerplaats. Twee vlotte jongedames met een fraaie glimlach kwamen kijken wat we aan het doen waren op het sportpark. Gelukkig hadden ze ook twee grote koeltassen met blikjes meegenomen. Met een temperatuur van 25 graden is een blikje drinken altijd welkom. Hierna zagen we de heren ook over het veld vliegen en werd er zelfs hoger gesprongen dan normaal in de zaal. Of was dit omdat de Red Bulldames nog een balletje meespeelden in het zand!

Interesse om ook te beachen? Kom dan op dinsdagavond naar het sportpark. Vanaf 19.30 uur worden er diverse partijtjes in verschillende samenstellingen gespeeld. Beginnend volleyballer of al enige ervaring, meedoen kan altijd.

Nu ook in Millingen: eten met mantelzorgers

MILLINGEN - Op maandag 3 juli start ook in Millingen een nieuwe activiteit. Deze is bedoeld voor mensen die de zorg hebben voor anderen die extra zorg nodig hebben. Familie, een vriend, een buur of iemand anders.

In Groesbeek komt al een aantal mantelzorgers bij elkaar om samen een hapje te eten. Daar is het een succes. Dus waarom zouden we dat ook niet in Millingen organiseren? Een deelnemer zegt: “Ik vind het heel fijn. Je bent er even tussenuit. Je zit aan tafel met andere mantelzorgers, ontmoet mensen in dezelfde situatie. Dat is ook prettig." De maaltijd in Millingen zal steeds op de eerste maandag van de maand zijn. "Je bent als mantelzorger welkom. De maaltijd is in Gasthuis Sint-Jan de Deo in Millingen. De start is om 11.45 uur en we zijn tegen 13.15 uur uitgegeten. Je kunt je op werkdagen tot 13.00 uur aanmelden via Forte Welzijn, 085 0406066 of door een mail te sturen naar info@mantelzorgbergendal.nl. Er zijn voor mantelzorgers geen kosten aan verbonden."

Jackpot bingo maximaal bedrag

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek is donderdagavond 29 juni op het maximale bedrag van liefst 400 euro.

Daarnaast is de hoofdprijs zoals gewoonlijk 250. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend; het bingospel start om 20.00 uur. Iedereen is op deze avond welkom.