GN Overbetuwe

2 januari 2019

GN Overbetuwe 2 januari 2019


Uniek in Nederland: locatietheater in de winter!

EWIJK - Wind en Winter is een nieuwe theatervoorstelling van Theater Over & Weer over het leven langs de rivier de Waal in herfst en winter. Met scènes over de eeuwenlange strijd tegen het water, de dijkbewaking en ruigte van de natuur in de winter.

De winterverhalen komen in januari en februari 2019 tot leven tijdens twee voorstellingen: ‘De Barre Tocht’ door de Beuningse uiterwaarden en ‘Bij Het Haardvuur’ in en rond Slot Doddendael in Ewijk.

De Barre Tocht
Voor de echte liefhebbers van buiten en kou is er hartje winter op 19, 20 en 26 januari 2019 (16.00-17.30): De Barre Tocht: locatietheater waarbij het publiek in groepen mee naar buiten wordt genomen. Naar de dijk, door de uiterwaarden en naar de oever van de rivier. Onderweg zijn er speelse, grappige soms dramatische theaterstukken die verhalen over de eeuwenlange strijd tegen het water, de dijkbewaking en de ruigte van de natuur in de winter. De wandeling vindt buiten plaats in de schemering. Na afloop is er warme chocolademelk-met-vel en wentelteefjes met kaneel!

Bij Het Haardvuur
Bij Het Haardvuur speelt zich af op 31 januari en 1, 8 en 9 februari 2019 (20.00-22.30) op en rond Slot Doddendael in Ewijk. Met in het eerste deel drie mysterieuze theaterscènes buiten, gebaseerd op het winterleven in het rivierengebied. Na warme chocolademelk volgt het tweede deel: het toneelstuk “Het Zingen van het IJs” over de angst voor het kruiend ijs, maar ook over het verlangen naar het dichtvriezen van de Waal. Deze avond vindt plaats in de Spyckerzaal van het kasteel. (www.theateroverenweer.nl)

Optreden Full Motion en jam-sessie in De KiK

ELST - Op zondag 6 januari vanaf 16:00 uur gaat het eerste optreden van de band Full Motion plaatsvinden in de foyer van Theater De KiK.

De bandleden van Full Motion zijn cursisten van muziekschool All Music en zij hebben vanaf oktober onder leiding van bandcoach Jürgen Rijkers wekelijks gerepeteerd en een leuk repertoire van tien nummers opgebouwd. Kom kijken en luisteren en laat je inspireren en aansteken door het enthousiasme van deze muzikanten. Jurgen heeft na de kerstvakantie naast Full Motion nog tijd om een tweede band te coachen, dus misschien is dat wat voor jou!

Aansluitend aan het optreden van Full Motion gaan docenten van All Music een jamsessie starten (om ongeveer 17:00 uur). Zij vormen de basis van de sessie-band. Andere muzikanten kunnen voor één of meer nummers de zittende muzikant aflossen. Zo heb je dus de kans om met werkelijk topmuzikanten op het podium te staan! Laat je door het woord 'topmuzikant' niet afschrikken: ook zij zijn ooit hun muzikale carrière begonnen door als beginneling op een podium te klimmen, dus ze weten wat 't is! Gewoon komen luisteren is absoluut ook een optie! Toegang en deelname is gratis.

'Zoek-het-uit'-creamiddag voor kids!

Crea-middag StoryKeepers. (foto: Elly Vergunst-Van Schaik) Elly Vergunst-van Schaik

HETEREN - De eerste StoryKeepermiddag van 2019 staat al weer voor de deur. En wel op vrijdagmiddag 4 januari. Deze keer is er voor twee leeftijdsgroepen (groep 1 - 3 en groep 4 - 8 van de basisschool) een crea-middag georganiseerd in de sportzaal Het Binnenveld in Heteren.

Deze StoryKeepermiddag staat opnieuw in het teken van 'Zoek HET uit.. !' Soms sta je opeens voor een nieuwe uitdaging. De ketting van je fiets ligt er af, er wordt onverwachts een toets uitgedeeld, of je bal rolt in een brede sloot. Wat nu? Uitleg is niet altijd dichtbij. In het dagelijks leven moeten we het vaak maar ‘uitzoeken’. Soms met je handen, soms met het hoofd. Maar in alle gevallen moeten we opzoek naar informatie. Dat is precies wat ze bij de StoryKeepers ook doen. Aan de hand van Bijbelverhalen zoeken ze van alles uit over Jezus. Hoe Jezus geneest, hoe Jezus redt, hoe machtig Jezus is. Ze zingen met elkaar, er is een sketch en er is een leuk en gevarieerd ‘zoek-het-uit’-creamiddagprogramma. De kinderen uit groep 4 - 8 kunnen die middag kiezen uit diverse knutsel-workshops zoals, figuurzagen, een bijzondere touwkrans, een speciale pennenbak en een grappige pompoensleutelhanger. De kinderen uit groep 1 - 3 kunnen genieten van de creatief-en-spel-activiteit 'de herder en Jaap Schaap'.

De kinderen zijn van 13.30 – 16.00 uur welkom bij dit gevarieerde programma. Vanaf 13.15 uur staan de deuren open! De kosten voor deze middag zijn twee euro. Voor vragen of aanmeldingen om te helpen kan men een e-mail sturen naar: storykeepersheteren@gmail.com.

Veel persoonlijke records bij ZVO in Westervoort

Zwemmers ZVO. (foto: Anneke Peters)

OVERBETUWE - Zaterdag 24 november was deel 2 van de Oost Achterhoek Competitie in Westervoort, deze wedstrijd werd georganiseerd door PFC Rheden. Er werden door ZwemVereniging Overbetuwe liefst 35 persoonlijke records gezwommen. De grootste verbetering was voor Isabel Koenders op de 100m wisselslag.

Tijdens de wedstrijd werden er vier persoonlijke records gezwommen door Kiki van den Berg, 50m en 100m vrije slag, 50m rugslag en 50m schoolslag en Diede Hof, 50m vrije slag, 50m en 100m schoolslag en 50m vlinderslag. Drie persoonlijke records waren er voor Thomas Natte, 50m en 100m vrije slag en 50m rugslag. De meeste zwemmers hebben twee persoonlijke records behaald. Wessel van Dorst, 100m schoolslag en50m vlinderslag. Mila Hof, 50m rugslag en 25m vlinderslag. Isabel Koenders, 50m rugslag en 100m wisselslag. Juliët Matser 100m schoolslag en 50m vlinderslag. Joost Pollmann, 100m vrije slag en 50m rugslag. Sam Pollmann, 50m rugslag en 100m wisselslag. Mats van der Rijst, 100m vrije slag en 50m rugslag. Gyan Spaan, 100m vrije slag en 50m rugslag. Sem Teunissen, 100m schoolslag en 50m vlinderslag.1 Persoonlijk record was er voor Nathan van Assen, 100m vrije slag. Ties van het Erve, 100m vlinderslag. Floor Kooij, 50m rugslag. Sanne Teunissen, 50m rugslag. Kim van Veenendaal, 50m vlinderslag. Esmee Wilcke, 50m vrije slag.

Verder werden er nog drie goede estafettes gezwommen, samen waren ze goed voor drie keer een eerste plek.

Dierengeluiden

Kramsvogel

HETEREN - De tijd dat de dagen steeds korter worden ligt alweer achter ons. Het wordt nu elke dag een beetje langer licht. De natuur is nog wel in zijn winterslaap en natuurlijk kunnen we nog wel veel kou en misschien ook sneeuw verwachten.

Maar het zal niet meer zo lang duren voordat de sneeuwklokjes en de krokussen weer hun kopjes boven de grond uitsteken. Als dat eenmaal gebeurt, gaan ook de andere (on)kruiden aan het groeien en hebben we zo weer die prachtige lentekleuren langs de dijken en slootjes in onze mooie Betuwe. Nu hebben we echter nog winter, met veel witte reigers die hoofdzakelijk uit oost Europa bij ons komen overwinteren. Buizerds, met een veel lichtere kleur dan ’s zomers omdat deze uit het noorden komen en natuurlijk heel veel ganzen, ook uit het noorden. Er komen nog meer vogels bij ons de winter doorbrengen die in de zomer in het noorden broeden. Vogels die wij veel in zwermen in de winter zien zijn de kramsvogel en de koperwiek. Ze eten allebei bessen en fruit en vliegen allebei in zwermen. Het is best moeilijk om ze uit elkaar te houden, als ze op een bessenstruik zitten zie je bij de koperwiek een koperrode streep onder de vleugels en een gespikkelde borst, de kramsvogel daarentegen heeft een helemaal gespikkelde borst. Even goed kijken naar het verschil en je vergist je nooit meer. In de vlucht kun je de kramsvogel herkennen aan de witte stuit, deze heeft de koperwiek niet. Wil je eens rustig naar alle vogels kijken, kom dan een kopje koffie of thee drinken in onze kantine aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 5 januari
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice

Zondag 6 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering en KWD, G. Peters, St. Caeciliakoor Lent.
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Leren kijken met uw oren

Gaai. (foto: Piet Broekhof)

HEMMEN - Vogelaars en natuurgidsen van IVN-RijnWaal verzorgen voor het CNME Hemmen een vogelcursus voor beginners om u te 'leren kijken met uw oren'.

Deze beginnerscursus wordt gegeven op de woensdagavond in de periode januari tot en met mei op 9 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april en 15 mei. Aansluitend zijn er vier excursies op zaterdagmorgen (12-1, 16-2, 16-3 en 13-4) en een avondexcursie (17-5). Deze beginnerscursus vindt plaats om 20.00 uur in De Oude School, Kerkplein 4, Hemmen. De kosten inclusief een vogelgids zijn 75 euro (vrijwilligers van CNME Hemmen en IVN-leden betalen 60 euro).

Na afloop van de cursus kunt u op eigen niveau vogels herkennen op uiterlijk, zang en leefgebied. Informatie bij Piet Broekhof, 06 44149876 en website: cnmehemmen.nl. Aanmelden kan via: p.broekhof@kpnplanet.nl.

Herveldse Huissenaar Rob Berns vertrok naar Bonaire 'Ondanks veel blijft Nederland toch een perfect land'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Rob Berns (53), die woonde in Herveld en Huissen. Sinds 2014 woonachtig en werkzaam op Bonaire. Samen met zijn vrouw Jolanda Roelofse. ,,Hier gaat alles langs je heen.''

Het verhaal van Rob en Jolanda is een verhaal van liefde op het eerste gezicht. En nóg een keer als het gaat om de verliefdheid op een eiland. Eerstgenoemde groeide op in Herveld-Andelst. Na een verhuizing leefde hij vanaf z'n 14e tot aan zijn 20e in Huissen. Maar toen kende hij Jolanda al lang en had hij haar al lang in zijn hart gesloten. ,,Zij komt ook uit Herveld. Sterker nog, ze was mijn buurmeisje en ik ken haar al toen ik drie jaar oud was'', glimlacht Rob.

Een soort van voorbestemde liefde. Dat werd bezegeld door een huwelijk, in 1989. In dat jaar gebeurde wel meer aan grote veranderingen in het leven van Rob. Want hij startte een (schilders)bedrijf in Hoofddorp en ging er met Jolanda wonen. Alles prima, maar toch trok het avontuur middels een nieuwe verliefdheid; Bonaire. Rob en Jolanda waren verslingerd geraakt aan het Nederlandse eiland. Dat sinds 2010 als zogeheten Caraïbisch openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt, van circa 20.000 inwoners.

,,We hebben hier in 2005 een woning laten bouwen. We bleven op vakantie gaan naar Bonaire. En elke keer was het weer fijn om hier te zijn. Het was steeds een soort van thuiskomen.''

Materialisme

De twee Huissense Hervelders (of andersom) vertrokken uiteindelijk in 2014 definitief naar het ABC-eiland. En niet zonder 'zwaarwegende' redenen: ,,De mensen in Nederland maken zich vaak druk om niks. Ook het materialisme en de drukte stonden ons steeds vaker tegen. Ondanks dat blijft Nederland een perfect land.''

Rob en Jolanda vestigden zich in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire met ruim 13.000 inwoners. Daar runt Rob wederom een eigen schildersbedrijf. Het is geen verrassing dat het stel het enorm naar de zin heeft. ,,Het is super relaxt hier. Alles wat er in de wereld gebeurt gaat eigenlijk langs je heen. Het is lekker buiten leven, met iedere dag mooi weer. Je trekt je korte broek en t-shirt aan en klaar.''

En voor wie denkt dat het eiland 'achter ligt' voor wat betreft dagelijkse faciliteiten, die heeft het mis. ,,Zo zijn scholen en medische zorg erg verbeterd.'', weet Rob, die ooit voetbalde voor SVHA en RKHVV en zich nog steeds meer Nederlander dan Antilliaan voelt. ,,Mijn meest dierbare herinnering aan Herveld en Huissen is het lekker buiten spelen en het onbezorgde leven als kind. Ik heb er nog veel contacten, als ook in Hoofddorp. Ik heb nooit heimwee gehad.''

Een keer per jaar gaan beiden terug naar Nederland, voor bezoek aan familie en vrienden en bekenden. Ook komt familie naar Bonaire, zoals een paar weken geleden nog. Toen zus Jacq-Anne en man Paul (Derksen) uit Huissen overkwamen. ,,Wat ik aan Nederland totaal niet mis is al die flauwekul waar mensen zich druk om maken.'' Desalniettemin is een gezamenlijke terugkeer naar Nederland niet geheel uitgesloten, zo blijkt. ,,Dat weet ik nog niet, geen flauw idee.''


'Scholen en medische zorg zijn erg verbeterd op Bonaire'

Gezocht: ondernemers met een mening

BETUWE - In heel het land wordt deze weken onderzocht hoe ‘ondernemersvriendelijk’ Nederlandse gemeenten zijn. In de gemeente Neder-Betuwe worden nog enkele tientallen plaatselijke ondernemers gezocht die online een korte, volledig anonieme vragenlijst willen invullen.

De gemeente heeft baat bij een gezond bedrijfsleven, voor werkgelegenheid, lokale welvaart en een gevarieerd winkel- en dienstenaanbod. Verbetering van het lokale ondernemersklimaat is dan ook het belangrijkste doel van de verkiezing tot MKB-Vriendelijkste Gemeente van Nederland.

In deze verkiezing, die MKB-Nederland iedere twee jaar organiseert, spreken lokale ondernemers zich middels een tiental vragen uit over het mkb-beleid en de servicegerichtheid van hun gemeente.

In de gemeente Neder-Betuwe is het onderzoek in volle gang, maar worden nog redelijk wat ondernemers gezocht die de vragen anoniem willen beantwoorden. In maart 2019 worden voor de vijfde keer de winnaars binnen diverse categorieën bekendgemaakt. Bij de laatste editie was Rijssen-Holten de landelijke winnaar en was Apeldoorn de MKB-Vriendelijkste Stad.

Ben u ondernemer en wilt u meehelpen het mkb-beleid in uw gemeente te verbeteren? Geef dan binnen slechts drie minuten uw beoordeling via www.mkbvriendelijkstegemeente.nl.

Otto Gûnther kaartmarathon

Otto Gûnther Kaartmarathondag 2018. (foto: Cor Drost)

OPHEUSDEN - De wintermaanden met zijn lange avonden zijn bij uitstek geschikt om een gezellig kaartje te leggen. Of het nu klaverjassen of jokeren is? Op zaterdag 5 januari wordt weer de jaarlijkse Otto Gûnther-kaartmarathon dag gehouden van 10.00 tot rond 17.00 uur in het clubgebouw van DFS in Opheusden, Van Manenstraat 1.

In een gezellige ambiance wordt een ieder de kans geboden om sportief te strijden met klaverjassen of jokeren. Vrijwilligers van s.v. DFS staan met natje en een droogje klaar, want de inwendige mens mag bij zo'n kaartmarathon niet vergeten worden. Tevens wordt op deze dag ook nog een kleine verloting gehouden. De inschrijfkosten bedragen 8.50 euro per persoon. "Wilt u een introducé meenemen, dat is super gezellig!"

Voor nadere informatie over de Otto Gûnther Kaartmarathon dag, kan men contact opnemen met Cor Drost telefoon 06 57875500.

Heerenzitting Herveld-Andelst daverend succes!

HERVELD - Het was een witte zondagmorgen op 16 december. De dag dat de derde editie van de Heerenzitting Herveld – Andelst van start ging.

Op de weg naar De Hoendrik toe was het wat glibberen en glijden door de sneeuw die was gevallen, maar zowel onze gasten als de artiesten wisten gelukkig zonder problemen op tijd ons dorpshuis te bereiken. Ook voor deze editie waren alle kaarten uitverkocht dus zo’n 250 Heeren strak in het pak verzamelden zich voor De Hoendrik in Herveld voor een dag waar we met z’n allen naar toegeleefd hebben.

Na een stevig ontbijt was er een programma met maar liefst die fantastische tonpraters uit het Brabantse land, drie goede zangacts waaronder de slotact met de enige echte John West, een professionele dansgroep en werd de afterparty afgesloten onder begeleiding van Robert Pouwels.

Dit jaar is ook weer iemand tot Heer van Herveld-Andelst benoemd. Een geboren en getogen dorpeling, iemand die zijn sporen verdient heeft in het maatschappelijke en van grote betekenis is of is geweest voor onze dorpen. Dit jaar is die prijs naar Wim Frentz gegaan. Het bleef nog lang gezellig in De Hoendrik.

Toneelvereniging weer de planken op!

Repetitie. (foto: Johan Swanenveld)

HETEREN - Ooit een tafelgesprek in een restaurant gevolgd? Op 11 en 12 januari is dit mogelijk in zaal De Bongerd in Heteren.

Toneelvereniging Expansie is flink aan het repeteren om u voorbeelden te laten zien hoe zo'n gesprek zich kan ontwikkelen. Toneelvereniging Expansie speelt dan twee eenakters van Maria Goos met de sprekende titels 'Nu even niet' en 'Nu even wel'. Kaarten zijn al te bestellen op www.toneelverenigingexpansie.nl of op telefoonnummer 0317 317428 (tussen 18.00 en 19.00).

Kaartverkoop Pronkzittingen De Batsers

ELST - Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 februari presenteert carnavalsvereniging De Batsers weer een drietal pronkzittingen in de sporthal De Helster in Elst. Dit jaar onder het motto: 'We knalle deur'.

Inmiddels is de kaartverkoop voor dit evenement, dat jaarlijks op grote publieke belangstelling mag rekenen, gestart. Hoewel de vraag naar kaarten ook dit jaar weer groot is, zijn er nog enkele kaarten beschikbaar. Deze kunnen worden gekocht bij Jumbo Macleane, Dierspecialist Moniek en AH Driessen in Elst. Wees er snel bij!

9 / 18

10 / 18

Vrijdag 4 januari in Holland Casino Vleugje Las Vegas in Nijmegen

NIJMEGEN - Bijzondere hotels, extravagante casino's, spectaculair entertainment vol glitter en glamour; dat is Las Vegas. Op vrijdag 4 januari waait dat gevoel even over naar Holland Casino Nijmegen voor de jaarlijkse Vegas Night.

Het belooft een feestelijke avond te worden met bijzonder entertainment. Bewonder de showdames. Laat je verbluffen door de trucs van onze illusionist of luister naar de legendarische tunes van Elvis Presley en Dolly Parton tijdens de tribute-shows. Bovendien maakt iedere bezoeker van Vegas Night op vrijdag 4 januari gratis kans op een reis naar Las Vegas!

Over Holland Casino

"Wij brengen het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 98,6%. Meer informatie als ook de actievoorwaarden van deze Mystery Jackpot zijn beschikbaar op onze website of volg ons op Facebook."

Beginnergroep hardlopen bij Running Elst

Trotse lopers tijdens hun eerste 3 km. (foto: Ivo Hutten)

ELST - Running Elst start op dinsdagavond 5 februari met een nieuwe beginnersgroep hardlopen, speciaal voor mensen die weinig of geen ervaring hebben met hardlopen. Doe mee! Meld je aan via info@running-elst.nl of kijk op de website www.running-elst.nl bij nieuws. Instromen kan de hele maand februari.

Hardlopen is een sport die je altijd en overal kunt beoefenen. Je loopt de deur uit en je kunt er aan beginnen of het nu zomer of winter is, licht of donker. Je wordt er fit van en het is goed voor je gezondheid. Maar het is vooral ook leuk om te doen.

Gemeente Overbetuwe heeft met Running Elst al jaren een gezellige hardloopvereniging geschikt voor iedereen: van beginners tot en met gevorderden en wedstrijdlopers en voor jeugd tot en met senioren; twee keer per week kan er getraind worden onder begeleiding van deskundige en enthousiaste trainers. Binnen Running Elst is er ook een trailgroep actief; regelmatig worden de bossen en de heuvels in de omgeving opgezocht om hard te lopen. Er wordt ook krachttraining gegeven als ondersteuning voor het lopen. Daarnaast worden er leuke lopen, reizen en thema-bijeenkomsten georganiseerd.

Als je meer ervaring hebt kun je bij een andere groep aansluiten. Er is een mogelijkheid om een proefles te volgen. Een mooi doel waar voor iedereen naar toe gewerkt kan worden is de Parkloop die iedere derde zondag van de maand gehouden wordt in Park Lingezegen of de MHB Overbetuweloop op 16 juni. Daag jezelf uit en meld je aan. Informatie over Running Elst staat op www.running-elst.nl.

Bingo in De Verbinding

Mooie kerstbingo dankzij een gulle sponsor.

ZETTEN - Op maandagavond 7 januari is er in het ontmoetingscentrum De Verbinding aan de Stationsstraat 1 in Zetten weer een gezellige bingo.

Op maandag wordt er een lekkere maaltijd gekookt door enthousiaste vrijwilligers waar u als abonnementhouder voor 7,50 euro gebruik van kunt maken. Als niet abonnementhouder kost een maaltijd 10,00 euro.        

Daarop aansluitend is er een keer per maand een gezellige bingo. U bent natuurlijk ook welkom als u niet mee eet, dan kunt u vanaf 18.30 uur binnenlopen. Deze bingo begint om 19.00 uur en u kunt leuke prijsjes winnen, deze mag u zelf uitkiezen, er is keuze genoeg, variërend van huishoudelijke dingen, lekkere dingen, smakelijke etenswaren en gewoon leuke hebbedingetjes. Er is dus een zeer uitgebreid assortiment aan prijsjes. Een bingokaart kost voor abonnementhouders 3,50 euro en voor niet-abonnementhouders 5,00 euro. Dit is inclusief een kopje koffie of thee; er worden zes rondes gedraaid. Een tweede kaart kost 2,50 of 4,00 euro. Per ronde zijn er drie prijzen beschikbaar. De vorige bingo op 20 december was helemaal in de kerstsfeer en dankzij een gulle sponsor (Gasservice Gerritsen) konden we er iets moois van maken.

Heeft u zin in een gezellige bingoavond bent u van harte welkom in het ontmoetingscentrum De Verbinding. Stationsstraat 1 in Zetten. Voor vragen of info kunt u terecht bij onze gastvrouw / gastheer op maandag, dinsdag, en donderdag van 9.30 – 11.30 uur. Tel. 0488 453187 mailen kan ook; ontmoeten01@gmail.com.

Nieuws uit De Verbinding

ZETTEN - Het afgelopen jaar kunnen we terugkijken op een jaar met veel leuke activiteiten.

Zo is onze maandagavond altijd gezellig met het Samen eten. En het schilderen op de dinsdagmiddag blijft een succes. De koffieochtenden op maandag en dinsdag worden steeds beter bezocht en het bloemschikken een is van onze gezelligste activiteiten. We kunnen terugkijken op een aantal geslaagde extra activiteiten zoals de rommelmarkt in mei,deze was lekker druk, met een mooie opbrengst voor het Ontmoetingscentrum. Alle spullen waren gebracht door mensen die ons een warm hart toedragen.

De eerste keer Arttiek and more was gezellig. Dit was een expositie van schilderijen gemaakt door cursisten en door Robert Piket. Ook was er antiek en more te zien. De kledingbeurs was ook zeker een succes. Mensen konden kleding en speelgoed inleveren of zelf een kraam huren. De workshop pompoen maken was een extra activiteit met enthousiaste deelnemers. Sinterklaasavond met twee gezellige pieten en een bingo, de kerstbingo op 20 december die dankzij een gulle sponsor extra mooi was wat prijzen betreft, en als slot een heerlijk kerstdiner op 22 december.

Onze allerlaatste activiteit van 2018 was een gezellige koffieochtend met oliebollen. Heeft u vragen of wilt u info kunt u bellen op maandag dinsdag en donderdag van 9.30 -11.30 uur. Mailen kan ook; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

Cabaret door Danielle Schel & Peer Thielen

Patroon met Danielle Schel en Peer Thielen. (foto: Paul van Raak) Paul van Raak

ELST - Op zaterdag 12 januari om 20:30 uur staat Danielle Schel in Theater De KiK met haar voorstelling 'Patroon'. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.theaterdekik.nl.

“Wat sta ik hier te doen?!…en waarom zeg ik dit hardop?” Met ons goeie gedrag dansen we ons uit de naad op de hangende plaat des levens. Ze tilt de naald op en brengt op haar eigen manier een kleurrijk verhaal over vastlopen en uitbreken. Wat heb je aan de wijde wereld als je schoenen knellen? Een avond vol stuntelende karakters, originele scènes en stuwende kleinkunstliedjes.

Danielle Schel is winnaar van de publieksprijs Amsterdams Kleinkunst Festival 2017. “Een programma vol originele en ook eigentijdse thema’s en vondsten. Haar typetjes zijn sterk, doen een beetje pijn aan je hart en schuren op een fijne manier de lachspieren.” – Jury AKF “Daniëlle Schel, op elektrische gitaar begeleid door Peer Thielen, toont aan een energieke, onbevangen persoonlijkheid te zijn op het podium” – NRC “Een uitstekende actrice die ieder gezichtsspiertje op het juiste moment aan het werk zet” – Parool.

Nostalgisch avondje dansen in het Wintercafé

ELST – Een nostalgisch avondje terug in de tijd. Dus trek je beenwarmers aan, stop je schoudervullingen weer in je blazer en kom swingen op synthesizer-muziek. Op vrijdag 4 januari vanaf 20.00 uur duiken we terug in de jaren tachtig met de Back To The 80s party van het Winterfestijn.

Madonna, Prince, Michael Jackson. Het waren de drie grootste popiconen van de jaren ’80. Twee van hen zijn inmiddels niet meer onder ons, maar hun muziek blijft weergaloos populair en tijdloos goed. En om een of andere reden hebben we allemaal weleens die nostalgische gevoelens naar het verleden. Maar dat is voer voor psychologen. Wij gaan op vrijdag 4 januari gewoon lekker los op de 80s muziek van deejay Henk.

Deze avond is open voor iedereen, maar het is ook een avond waarop we alle vrijwilligers willen bedanken voor hun fantastische inzet voor de twaalfde editie van het Winterfestijn. Deze avond wordt ook de vrijwilliger van het jaar gekozen.

Meer informatie over het Winterfestijn staat op www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Activiteiten in De Verbinding

Activiteiten in Ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten. Telefoon 0488 453187.

Woensdag 2 jan. 08.30 - 09.00 uur prikpost

Woensdag 2 jan. 14.30 uur - 16.00 uur sjoelen met Zeinab ( in overleg)

Donderdag 3 jan. 10.00 - 11.30 uur geen bloemschikken

Donderdag 3 jan. 14.00 - 16.00 uur creatief met Joke D.( in overleg )

Vrijdag 4 jan. 10.00 - 12.00 uur koersbal met Jack ( in overleg)

Vrijdag 4 jan. 13.30 – 16.00 uur kaarten met Ben ( in overleg )

Vrijdag 4 jan. 19.30 - 22.30 uur Joker Troef

Maandag 7 jan . 10.00 - 11.30 uur koffietijd met Els

Maandag 7 jan. 17.00 - 18.30 uur samen Eten met Joke

Maandag 7 jan. 19.00 – 21.30 uur bingo met Ben

Dinsdag 8 jan. 10.00 – 11.30 uur wandelen en koffietijd met Joke en Zeinab

Dinsdag 8 jan. 14.00 – 16.00 uur schilderles met Robert Piket

Agendatip; donderdag 17 jan. Bingo met Ben en 24 januari filmavond met Anneke

Tijdens alle activiteiten bent u van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of voor een gezellig praatje.

Onze gastvrouwen en gastheren worden bijgestaan door Chelo, Christien, Linie, Mariëtte, Dini, Ali, Ank, Jolande, Alfred, Ronja, Annemieke, en Wim en Henk de buitenwerkzaamheden. Ontmoetingscentrum de Verbinding draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team vrijwilligers zou het ontmoetingscentrum de Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488 453187 op maandag dinsdag donderdag en vrijdag van 09.30 - 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

Eindejaarstoernooi biljartvereniging Elst

3e plaats Willy Gerritsen; 2e plaats Jos Straatman; 1e plaats Geert Molthoff. Prijzen werden uitgereikt door de kleindochter van Geert Molthoff: Danielle

ELST - Het eindejaarstoernooi van biljartvereniging Elst eindigt in een liefdevolle apotheose. In de allerlaatste partij moet beslist worden wie de winnaar zal worden van het eindejaarstoernooi. Net als vorig toernooi had Joop Schotten de mogelijkheid om de uitslag te beïnvloeden. Kwam hij vorige keer als winnaar uit de strijd, nu moest hij de eer en de eindoverwinning laten aan Geert Molthoff.

Een goede mix van clubleden en gastspelers zorgden voor een prettige ambiance en goed spelpeil. Dertig partijen werden er gespeelde deze dag, waarbij aan te tekenen valt dat al in de beginfase enkele gerenommeerde spelers teleurstelden en het al ras duidelijk werd dat nu andere winnaars naar voren zouden komen. Dat bracht de spanning ten top en iedere partij werd met argusogen bekeken en becommentarieerd. De winnaars van de vorige editie eindigden in de achterhoede.

Het slot van deze geslaagde toernooi dag kreeg nog een onverwachte als ook een zeer prettig einde. De prijzen werden uitgereikt door de kleindochter van de winnaar. Danielle die haar deelnemende vader kwam aanmoedigen was plots getuige van de overwinning van haar opa. “Opa je bent de beste en winnaar”, riep zij luidkeels opa Geert toe. Direct wed zij gepromoveerd tot officiële prijsuitreiker. De tweede prijs was voor Willy Gerritsen en de derde prijs ging naar Jos Straatman. Zo kunnen we met liefde terug zien op een wel geslaagd einde jaar toernooi 2018 Zij overhandigde de eerste prijs met een innige omhelzing.

JO 13-1 van EMM kampioen

BETUWE - Van de elf wedstrijden werd er een keer verloren en tien keer gewonnen. Doelpuntensaldo was 107 – 10.

Ook in de beker doen ze nog mee. Na de huldiging werden er medailles uitgereikt om daarna gezellig met zijn allen een frietje eten in de kantine.

Sponsors bedankt!

De fietsgroep fietst over de Veluwe om de 100 km te behalen. (foto: Ghidy de Koning)

REGIO - Op donderdag 20 december heeft een groep van het Citadelcollege 100 kilometer gefietst en heeft hiermee bijna 1700 euro opgehaald. De groep wil graag deze sponsors bedanken.

IKC De Regenboog in Bemmel, Droom in Elst, het Openluchtmuseum in Arnhem, restaurant de Waldhoorn in Otterlo, de gemeente van Wageningen, Albert Heijn in Oosterhout, fietsenwinkel Hermans in Bemmel, restaurant de Altena in Oosterhout en eetwinkel Polly in Bemmel.

Mede dankzij deze sponsoren hebben wij dit resultaat behaald.

Kerstbomen er uit, kamerplanten er in

Zeemansmuziek van Schip Ahoy. Hapjes, drankjes en korting van 10 procent van Kwekerij Arnhem-Nijmegen. (foto Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - De keukenstress voor het kerstmenu ligt alweer achter ons. Er wordt misschien nog getwijfeld om ook de laatste oliebollen op te eten, maar de Gendtse kweker Bert van Deelen is er helemaal uit. Kerstbomen er uit, kamerplanten er in. Met dit motto luidt de Huyskweker Arnhem-Nijmegen op zaterdag 5 januari het nieuwe jaar in.

Zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren komt aanvaren om het feest compleet te maken. "De bloemetjes worden buiten gezet", belooft de bezielende dirigent Gert Huting. Alle 'kamerplanten' gaan met tien procent korting langs de kassa, weet Van Deelen. 2 januari wordt er tevens gestart met de verkoop van de eigen orchideeën.

De Gendtse kweker noemt zijn bedrijf aan de Langstraat een kwekerij. Hij wil zich niet vergelijken met tuincentra met ook een assortiment van interieurartikelen tot dierbenodigdheden. Een kerstboom kan net, maar kerstballen zijn aan Bert niet besteed. "Ik verkoop alleen producten waar ik verstand van heb." En dat zijn zomer-winter bloeiers van eigen kweek, kamerplanten en slimme plantenbakken met een waterreservoir.

Zondag staan de kamerplanten er fris en gezond bij. En dat gaat niet vanzelf. In de kassen van Kwekerij Arnhem-Nijmegen groeien de kamerplanten altijd onder een ideale temperatuur, hoeveelheid licht en voeding. De échte kweker doet een alleszeggende uitspraak. "Kamerplanten hebben behoefte aan een juiste temperatuur. Planten staan daarom centraal boven de gewenste temperatuur voor mijn klanten."

Gert Huting hoort het aan. Hij staat bekend als een gedreven dirigent met een enthousiaste uitstraling naar het publiek. Zijn koor zorgt zaterdag ongetwijfeld voor een warm ontvangst. Normaal gesproken treden ze in januari niet op. Dan moet er gewerkt worden aan nieuw materiaal. Voor Gendt maken ze een uitzondering, want de ervaring van vorig jaar zijn ze nog steeds niet vergeten. Veel belangstelling, fijne sfeer en de akoestiek is geweldig, somt Huting op. De kracht van Schip Ahoy ligt volgens de dirigent bij hun beleving. "Je moet muziek brengen met beleving. Wat ik wil bereiken is dat je bij het publiek een gevoelige snaar raakt." Het eerste optreden is om 13.00 uur. De échte kweker zorgt de hele dag voor een hapje, drankje en een korting van 10 procent. Kun je niet komen, de korting geldt voor de hele maand januari.

Kwekerij Arnhem-Nijmegen. Langstraat 46 Gendt. 06 23947551, www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Afzien voor het goede doel

Fietsgroep serious request (foto: Ghidy de Koning)

REGIO - 'Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar ik ben nog nooit zo gelukkig geweest om weer bijna op school aan te komen.'

Na bijna 100 km gefietst te hebben door de harde wind en regen werden deze woorden door één van de 21 jongeren van het Citadel College Nijmegen uitgesproken. Al in de vroege uurtjes stonden ze klaar om te vertrekken, 100 km voor de goede doelen van Serious Request en het helpen aan de verdere opbouw van de school uit Uganda.

Wethouder Velthuis van Sport vond het initiatief van de leerlingen bijzonder genoeg om het vertrek aan te kondigen en zo vertrokken ze, om half negen in de ochtend naar Otterloo en weer terug. Onder begeleiding van twee docenten waren de gele hesjes en kerstmutsen goed zichtbaar. Daar fietsten ze, over de heuvels van de Hoge Veluwe en door de straten van Wageningen. Bij aankomst op school maakten de drie initiatiefnemers Allon de Koning, Joske Roijackers en Lise Hulstein bekend dat ze bijna 1700 euro opgehaald hadden, om daarna met spierpijn en met een voldaan gevoel uit te kunnen rusten.

Olympia start met cursussen jumping fitness

OCHTEN - Jumping fitness is een nog vrij onbekende manier van sporten. Het is een efficiënte en effectieve work-out op een kleine trampoline waarbij veel spiergroepen actief worden gebruikt. Nog maar weinig mensen kennen deze nieuwe sport. SV Olympia in Ochten start in januari achtweekse cursussen jumping fitness.

Voor de work-out wordt gebruik gemaakt van traditionele aerobicpassen, welke door de veerkrachtige ondergrond niet zo belastend voor de gewrichten zijn. Het gevoel van balans en coördinatie van het lichaam wordt aanzienlijk verbeterd door jumping fitness. Door het spelen met de zwaartekracht worden meer dan 400 spieren aangespannen en ontspannen.
Het is vooral gericht op een betere conditie en sterkere been- en corespieren. Je verbrandt drie keer zoveel calorieën als tijdens joggen, maar dankzij de energieke training worden de gewrichten ontzien. Jumping jitness heeft niets te maken met ingewikkelde choreografie. De training is gebaseerd op eenvoudige sprongen en geeft ook beginners voldoening. Het biedt een training die erg leuk is. Verschillende soorten oefeningen worden gecombineerd, zodat alle delen van het lichaam getraind en gerekt worden. Het is perfect voor mensen die gewicht willen verliezen, hun lichaam willen verstevigen, hun conditie willen verbeteren en nieuwe energie willen krijgen. Jumping fitness helpt om te ontsnappen aan de dagelijkse stress en dient ter preventie van ziekten.
SV Olympia in Ochten start vanaf 17 januari achtweekse cursussen jumping fitness onder begeleiding van een professionele trainer. Meer informatie staat op www.olympiaochten.nl.

Opening nieuwbouw Kastanjehof Zetten

Opening Kastanjehof. (foto: I. Ras) I. Ras

ZETTEN - Op woensdag 19 december is nieuwbouwplan Kastanjehof aan de Hoofdstraat in Zetten officieel geopend door wethouder Van Baal van de gemeente Overbetuwe. Deze nieuwe woonlocatie in het centrum van Zetten is ontwikkeld door Van Arnhem Ontwikkeling bv uit Culemborg.

De Kastanjehof omvat zestien woningen in een karakteristiek hof. Het is een divers plan met twee-onder-een-kapwoningen, een vrijstaande woning, levensloopbestendige woningen en starterswoningen. Nu alle kopers de sleutel hebben gekregen van de nieuwe woonplek, was het een mooi moment om het nieuwbouwproject feestelijk te openen. Uiteraard waren alle nieuwe bewoners en de bij de realisatie betrokken partijen aanwezig bij deze opening.

Merendeel Betuwse clubs presteert teleurstellend Bemmel en HAVO dé surprises

HAVO doet het goed! De Haalderenaren staan virtueel eerste in 3D en veroverden de (eerste) periodetitel. Hier een spelbeeld uit de gewonnen derby (3-0) tegen Driel thuis. (Foto: Hans Schmeinck)

Tekst: Hans Schmeinck

De eerste seizoenshelft zit er voor bijna alle (Over)Betuwse amateurvoetbalclubs op. De tussentijdse balans leert onder andere dat Bemmel en HAVO het verrassend goed doen, dat RKHVV de hoofdklasse wellicht moet verlaten en dat het merendeel van de clubs geen rol van betekenis in hun klassen speelt.

In de hoofdklasse A doet De Bataven het met een tiende plaats (van de zestien) niet slecht, maar als de Gendtenaren hoge(re) ogen willen gooien is een ijzersterke tweede seizoenshelft noodzakelijk. De aanblijvende trainer Rob Bouman flikte dat kunstje twee jaar geleden al eens…. Klassegenoot RKHVV staat stijf laatste met maar 7 punten plus een doelsaldo van min 28. Vorig jaar waren dat 11 punten en -15. Maar haalden de Huissenaren na de winterstop nog 24 punten en bleven ze 'erin' met 35 punten (uit 30).

Voor dat 'veilige' aantal zou RKHVV vanaf januari dus nog 28 punten uit 16 duels moeten peuren. Gezien het vaak belabberde spel, de onrust in de selectie en het resterende programma een welhaast onmogelijke klus.

Misschien gaan de Huissenaren wel stuivertje wisselen met Sc Bemmel, want promotie lonkt in 1E. De club staat 1e en scoorde na 12 wedstrijden al 38 keer. Al 14 goals meer dan in het totale vorige seizoen! De hand van de eerstejaars oefenmeester Ronald Grotenbreg is zichtbaar.

Spero treft niet zo makkelijk –'maar' 20 keer in elf duels- toch staan de Elstenaren er in 2I met een tweede plaats wel goed voor. Succestrainer Gerrit-Jan Barten stopt er na dit seizoen trouwens wel mee.

Bemmel scoort!

In 3D presteert HAVO ondanks –volgens sommigen dankzij- het vroegtijdige vertrek van trainer Bert Willemsen verrassend goed. De Haalderenaren staan haalden de eerste periodetitel binnen en staan in verliespunten eerste. Na dit seizoen verwelkomen ze overigens Fred 'Mister HAVO' voor de vierde (!) keer).

De overige ploegen uit de (Over)Betuwe in het zondag- en zaterdagvoetbal (zie kader) presteren teleurstellend. Alleen DVOL doet het aardig, de Lentse promovendus is subtopper in 3D. En Jonge Kracht heeft als gedeeld tweede in 4D kans op iets, al is de achterstand op de schijnbaar ongenaakbare koploper DVV al zes punten. Bovendien is er in de Huissense club deining omdat trainer Johan Scholten gezegd is dat zijn contract niet verlengd wordt.

Klassegenoten Angeren en het Doornenburgse GVA spelen met –beide- 13 uit tien geen rol van betekenis. Ook hier wordt afscheid van de trainers genomen, respectievelijk Edwin Geldof en Patrick Kleinveld. En Manfred van den Broek gaat weg bij OSC. De Oosterhoutse club staat onderin 4E.SDOO uit Heteren (4e, van de elf clubs) en SVHA uit Herveld-Andelst (7e) beleven in 5D een grijze eerste seizoenshelft.

Zaterdag niet zinderend

De zaterdagverenigingen uit de (Over)Betuwe doen het ook niet bijster goed: Excelsior Zetten, gepromoveerd naar 3A, staat laatste en moest al 39 tegengoals slikken. Elistha uit Elst staat in 4A onderin (8e van de tien) en Dodewaard in 4B 'nog' zesde (van de elf). In diezelfde klasse is absolute kelder, met als voorlaatste Valburg en als laatste EMM Randwijk. Beiden haalden pas drie punten uit tien duels en kregen daarin iedere gemiddeld vier goals om de oren.

De SBOB 'Dans-mee'week

Voorstelling Kunst! (foto: Johannes Swart) Johannes Swart

BETUWE - Opnieuw zijn er Dans-mee lessen bij de stichting StreekBalletschool Over-Betuwe (SBOB), en wel in de week van 7 - 11 januari.

Iedereen is deze week van harte welkom om gratis en vrijblijvend mee te komen dansen op een van onze danslocaties in Elst, Bemmel, Huissen, Gendt, Zetten of Herveld. Er is volop keus uit diverse dansstijlen, zoals peuterdans, kleuterdans, klassiek ballet, jazzballet, modern, dansworkout, streetdance en boys class, lessen voor jong en oud!

Alle lessen worden gegeven door enthousiaste en opgeleide dansdocenten, die graag hun passie en plezier voor dans met jullie delen. Dit jaar werken we ook weer toe naar een grote voorstelling in een groot theater. Dansen met plezier en kwaliteit, dat staat bij ons voorop! Alle informatie over de SBOB, het lesrooster en de locaties staan op www.sbob.info.

Ingezonden brief

Speeltuin Elstervreugd te Elst

Oproep!

Mijn naam is Meredith Wolff, woonachtig in Elst en ik heb een wens voor Elst e.o.: een grote, klassieke, buitenspeeltuin in Elst voor jongeren, met een apart gedeelte voor peuters en kleuters.

De speeltuin die ik voor ogen heb wordt omheind door een hoog hekwerk waar kinderen met een gerust hart alleen naar toe kunnen gaan en waar ook de allerkleinsten veilig kunnen spelen. Een speeltuin met: kantine, beheerder, vrijwilligers, openingstijden, lage entreeprijs en/of lidmaatschap en veel speeltoestellen.

De belangstelling voor speeltuin Elstervreugd blijkt groot. Dat merk ik aan mijn groep: Speeltuin Elstervreugd op Facebook. Mijn groep: Speeltuin Elstervreugd heeft binnen een paar dagen al 160 nieuwe leden mogen verwelkomen. Nu er draagvlak voor speeltuin Elstervreugd blijkt te zijn, is mijn volgende stap een projectgroep formeren.

Voel jij je aangesproken om samen met mij je schouders onder dit project te zetten? Laat het mij dan weten via Messenger Facebook: speeltuin Elstervreugd.

Voor meer informatie wijs ik je ook door naar mijn groep: speeltuin Elstervreugd op Facebook.

Ik hoop snel iets van je te horen.

Met vriendelijke groet,
Meredith Wolff

16 / 18

Hiep hiep hoera,
3 Januari word onze lieve
kleindochter alweer 7 jaar.
Lieve Bo Hartelijk gefeliciteerd.
Een fijne verjaardag en een dikke knuffel van Oma Jannie en Opa Piet.

Applaus voor De slagwerkgroep van kunst en vriendschap uit Opheusden voor het optreden op de ijsbaan in Opheusden.

Floor, heel veel plezier en succes de komende maanden in Canada, we wensen je een goeie reis!
Dikke kus van ons allemaal xx

Nu je achttien wordt op 6 januari ben je meer dan ooit; intelligent, aantrekkelijk, fantastisch en wijs. Dat belooft wat voor het volgende jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag!
Liefs papa, mama, Romy en Lynn

Trots zijn we op onze eerste kleinzoon Lars

Willie en Gonnie Sluiter.

Je kunt het nog niet aan hem zien.
Maar 7 januari wordt Rutger
3 keer 10.
Liefs Moekie.

Uitslag loterij vogelvereniging

BETUWE - De uitslag van de loterij van vogelvereniging is als volgt:

1e prijs 150,-: 15082; 2e prijs 100,- : 15365; 3e prijs 50,-: 15868; 4e Stoomcleaner: 15586; 5e Gourmetstel: 15731; 6e Tostiapparaat: 15145; 7e Vogelvoertas: 15236; 8e Waardebon: 15848; 9e Waardebon: 15031; 10e Waardebon Paasbingo: 15628; 11e Wandlamp: 15444; 12e Vogelvoertas Middel: 15820; 13e Glazenbol Kerst: 15717; 14e Kerstlantaarn: 15986; 15e Vogelvoertas klein: 15327; 16e Suiker & Melk set: 15513; 17e Sneeuwman: 15954; 18e Smartwatch: 15481; 19e Schaaltje met Plankje: 15206; 20e Weckpotjes: 15980.

Welkom aan tafel in Ons Dorpshuis

KESTEREN – Op de tweede donderdag van de maand zijn er op initiatief van de Stichting Welzijnsactiviteiten Neder-Betuwe altijd maaltijden in Ons Dorpshuis Nedereindsestraat 27A in Kesteren. Doe mee als je eens gezellig samen met anderen wilt genieten van een heerlijke maaltijd.

De eerste maaltijd van het nieuwe jaar is op donderdag 10 januari. De maaltijd wordt verzorgd door catering De Heerlijckheyt van José Dekker. "Rond 12.00 uur gaan we aan tafel. U bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. U kunt zich aanmelden voor de maaltijd. Dat kan bij Toos Nieuwenhuis: 0488 482104 (bgg Adrie Roelofsen: 06 19703146) uiterlijk tot maandag 7 januari om 12.00 uur. Heeft iemand speciale dieetwensen, dan deze graag doorgeven bij de aanmelding." De gastvrouwen van de eettafel zijn Toos Nieuwenhuis, Adrie Roelofsen en Roely Scholtus. De maaltijd kost tien euro. De maaltijden voor de eerste helft van 2019 zijn op 14 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei en 13 juni.

Zondagmiddag-

concert in De Kik

ELST - Op zondagmiddag 13 januari om 14:30 uur kan men een klassiek concert bezoeken in theater De KiK in Elst. Daar treden Lotus Klinkspoor en Rik Helmes samen op.

Lotus Klinkspoor is een lyrische mezzosopraan met een groot stembereik en een uniek, warm timbre. Met haar zang weet ze mensen te ontroeren en betoveren. Haar repertoire is breed en gaat van barok tot hedendaagse muziek. Zij geeft regelmatig concerten met diverse ensembles en pianisten waaronder pianist Rik Helmes.

Rik Helmes is een veelzijdige pianist die na zijn studies in Arnhem en Londen veelvuldig optreedt als solist en begeleider van solisten en koren. Samen hebben ze speciaal voor theater De KiK een afwisselend programma samengesteld met liederen, aria’s en solo pianorepertoire, variërend van ingetogen en ontroerend tot uitbundig en expressief. Kaartjes (inclusief drankje vijftien euro) zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Leer met computer werken

OVERBETUWE - Wil je beter leren omgaan met de computer? De Bibliotheek Gelderland Zuid kan je hierbij helpen. In Elst en Zetten verzorgt de bieb in samenwerking met 'Forte Fit voor senioren' gratis Klik & Tik of Digisterker cursussen. Ook voor mensen die nog nooit met een computer hebben gewerkt.

In de bieb leer je de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Tijdens de gratis Klik & Tik cursus ga je onder geduldige begeleiding in kleine groepjes aan de slag. Ook maak je kennis met internet, waardoor je wereld letterlijk groter wordt. Corry (81) deed ook mee aan een Klik & Tik cursus in de bieb. "We worden hier heel goed geholpen. Ik kan inmiddels al informatie opzoeken via internet", vertelt ze trots.

Kun je al een beetje met de computer overweg en heb je een e-mailadres en internet? Dan is de cursus 'Werken met de digitale overheid' misschien wat voor jou. Tijdens deze 'Digisterker' cursus leer je bijvoorbeeld hoe je huur- of zorgtoeslag aanvraagt of een DigiD moet gebruiken. Stapsgewijs doe je ervaring op.

In januari starten er weer nieuwe Klik & Tik en Digisterker cursussen in de bibliotheken in Elst en Zetten. Wil je meedoen? Ga naar de bibliotheek waar je de cursus wilt volgen. Je kunt je ook (laten) aanmelden via www.obgz.nl/digitaal-vaardig.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u ook een bericht in Hét Gemeente Nieuws plaatsen? Berichten kunnen eenvoudig online ingestuurd worden via: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' en de rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit, belt u dan gerust even: 0481 464770. Wij helpen u graag verder, zodat ook uw bericht onder de aandacht zal worden gebracht. De deadline ligt altijd op vrijdagmiddag 12.00 uur.

Bronnen vinden, een dagje offline

RESSEN - Op zaterdag 12 januari wordt alweer voor de tiende keer een retraitedag gehouden in Pleisterplaats Ressen! Deelnemers genieten om de maand van een dag zonder mobiel, een plek van stilte en ontmoeting. Een deelnemer zei: 'Op zo'n dag tank ik weer bij, het geeft me gek genoeg rust en energie!'

Vaste onderdelen van retraitedagen in Ressen zijn meditatie, wandelen en zelf - al dan niet creatief - in de stilte aan de slag met het thema. Dat thema is deze keer 'Bronnen vinden'. Aan de hand van een aantal oude bronnen die al duizenden jaren mensen inspireren zoeken we deze dag naar wat onszelf gaande houdt.

De dag start in de Kosterij in Ressen, Kerkenhofstraat 4, en is van 10:30 tot 16:00 uur (inloop vanaf 10:00 uur), de kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Een lunchpakketje en stevige schoenen neem je zelf mee.

Aanmelden/info bij Winny Eijbersen, E info@pleisterplaatsressen.nl / pleisterplaatsressen@4-plek.nl / T 06-14894540. Deze activiteit is een initiatief van de commissie Pleisterplaats Ressen (www.pleisterplaatsressen.nl)

Met een fiets over de ijsbaan van het Winterfestijn

Anja van Hunnik maakte een erg leuke fotoserie voor de Croky IceByk Challenge en mede dankzij deze reportage won het Winterfestijn Overbetuwe een Icebyke-event. (foto: Anja van Hunnik/FotoAn) Anja van Hunnik/FotoAn

ELST – Lekker scheuren over het ijs van de schaatsbaan. Niet op je schaatsen, maar op een heuse ijsfiets. Dat kan op zaterdag 5 januari op het Winterfestijn in Elst. Die middag heeft de ijsbaan de beschikking over een aantal IceBykes.

De komst van het ijsfietsevent is een prijs die het Winterfestijn won met de Croky wedstrijd. De jury vond dat het Overbetuwse Winterfestijn de beschikbaar gestelde materialen van het chipsmerk mooi en nuttig had ingezet. Maar ze prees vooral het creatieve gebruik van de nieuwe tortilla-chips in de fotoreportage die Anja van Hunnik voor ons maakte.

De Croky IceByk Challenge komt op zaterdag 5 januari van 14.00 tot 16.00 uur naar de ijsbaan. Om de beurt mag je rondjes rijden op de speciale ijsfietsen. Hoe we de middag verder invullen is nog niet bekend, maar mogelijk gaan we er ook wedstrijdjes mee houden. "Houd er rekening mee dat de ijsbaan die middag geheel of gedeeltelijk is afgesloten voor het event."

Sinds dit jaar is de ijsbaan in Elst aangesloten bij IJSTIJD! Deze organisatie had een fotowedstrijd uitgeschreven voor de beste en leukste fotoserie met de nieuwe Croky-tortilla-chips. Meer informatie over het Winterfestijn staat op: www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 2 januari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub, 14.00 uur kaartclub

Donderdag 3 januari: 11.00 uur Meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 4 januari: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief in de 50+Club.

Zaterdag 5 januari: 14.30 uur Nieuwjaarsconcert van “Van Alles wat”

Maandag 7 januari: 11.00-12.00 uur Sociaal Kernteam 13.15 uur bridge, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 8 januari: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 2 januari: 11.00 uur Geheugentraining, 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs

Donderdag 3 januari: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 16.00 uur Uitzending videoteam (in de huiskamer)

Vrijdag 4 januari: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo

Zaterdag 5 januari: 10.00 uur Bibliotheekservice.

Maandag 7 januari: 09.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball

Dinsdag 8 januari: 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo

Welkom aan tafel in Ons Dorpshuis

KESTEREN – Op de tweede donderdag van de maand zijn er op initiatief van de Stichting Welzijnsactiviteiten Neder-Betuwe altijd maaltijden in Ons Dorpshuis Nedereindsestraat 27A in Kesteren. Doe mee als je eens gezellig samen met anderen wilt genieten van een heerlijke maaltijd.

De eerste maaltijd van het nieuwe jaar is op donderdag 10 januari. De maaltijd wordt verzorgd door catering De Heerlijckheyt van José Dekker. "Rond 12.00 uur gaan we aan tafel. U bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. U kunt zich aanmelden voor de maaltijd. Dat kan bij Toos Nieuwenhuis: 0488 482104 (bgg Adrie Roelofsen: 06 19703146) uiterlijk tot maandag 7 januari om 12.00 uur. Heeft iemand speciale dieetwensen, dan deze graag doorgeven bij de aanmelding." De gastvrouwen van de eettafel zijn Toos Nieuwenhuis, Adrie Roelofsen en Roely Scholtus. De maaltijd kost tien euro. De maaltijden voor de eerste helft van 2019 zijn op 14 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei en 13 juni.

Leer in bibliotheek met de computer werken

OVERBETUWE - Wil je beter leren omgaan met de computer? De Bibliotheek Gelderland Zuid kan je hierbij helpen. In Elst en Zetten verzorgt de bieb in samenwerking met ‘Forte Fit voor senioren’ gratis Klik & Tik of Digisterker cursussen. Ook voor mensen die nog nooit met een computer hebben gewerkt.

In de bieb leer je de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Tijdens de gratis Klik & Tik cursus ga je onder geduldige begeleiding in kleine groepjes aan de slag. Ook maak je kennis met internet, waardoor je wereld letterlijk groter wordt. Corry (81) deed ook mee aan een Klik & Tik cursus in de bieb. “We worden hier heel goed geholpen. Ik kan inmiddels al informatie opzoeken via internet”, vertelt ze trots.

Kun je al een beetje met de computer overweg en heb je een e-mailadres en internet? Dan is de cursus ‘Werken met de digitale overheid’ misschien wat voor jou. Tijdens deze ‘Digisterker’ cursus leer je bijvoorbeeld hoe je huur- of zorgtoeslag aanvraagt of een DigiD moet gebruiken. Stapsgewijs doe je ervaring op.

In januari starten er weer nieuwe Klik & Tik en Digisterker cursussen in de bibliotheken in Elst en Zetten. Wil je meedoen? Ga naar de bibliotheek waar je de cursus wilt volgen. Je kunt je ook (laten) aanmelden via www.obgz.nl/digitaal-vaardig.