De Liemers Helemaal Goed Courant

25 mei 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 25 mei 2018


Traditionele viswedstrijd al 60 jaar tussen drie rivierdorpen

Harrie Reuling vangt een grote snoek in 2017 HSV De Flipper Angeren. (foto: Frans Willemsen)

PANNERDEN - In de jaren na de oorlog werden er vele verenigingen en clubjes opgericht. De armoedige tijd van honger en kwel moest snel worden achter gelaten. Het duurde zeker nog vijf tot tien jaar voordat Nederland weer wat dragelijker werd.

Acht jaar na de bevrijding in 1953 laat de Hengelsport Vereniging De Rietvoorn Pannerden zich Koninklijk registreren. Daarna werden met buurtverenigingen zoals Lotus Vulgaris Doornenburg en Flipper Angeren een onderlinge wedstrijd georganiseerd. Deze viswedstrijd groeide uit tot een jaarlijks vis-evenement van deze verenigingen.

De afkorting DAP geeft aan: Doornenburg, Angeren, en Pannerden. Het is zeker dan ook historisch: reeds zestig jaar elk jaar in de maand juni onderling gezamenlijk vissen. Het ene jaar in Angeren of Doornenburg. Dit jaar is HSV De Rietvoorn Pannerden de organisator van dit toch wel spannend spektakel, zoals deze wedstrijd benoemd mag worden.

Mart Verhoeven (Lotus Vulgaris), Theo Willemsen (Flipper Angeren), en de geroutineerde visser van HSV De Rietvoorn Pannerden Roland Cornelissen hebben gezamenlijk met hun vele wedstrijden de wijzers van de weegschaal vaak tot een maximum het gevangen gewicht laten registreren. Hierbij kan en mag men dan spreken van kilo’s: 14 tot 15 per persoon tijdens de vier wedstrijduurtjes, die hier voor staan.

9 juni is het weer zover: dan zal in Pannerden zowel op de Kribben als op de Strek in het Pannerdens kanaal worden gevist. Loten is vanaf 07.30 uur tot 08.00 uur in clubhuis De Oude Waal Piet Groenen Schoolstraat 6 Pannerden. De wedstrijd is van 09.00 tot 13.00 uur.

Uitvoering leden gymnastiekvereniging Aldo

Uitvoering 50-jarig bestaan ALDO acro-gym in 2012

WESTERVOORT - Op zondag 3 juni verzorgen de leden van Aldo een mooie uitvoering om te laten zien wat zij geleerd hebben. Dit zal plaatsvinden in de grote zaal van Kulturhus De Nieuwhof. Het thema van deze leuke middag is Foute Top 40.


De bezoeker zal door de leden van Aldo verrast worden met demonstraties vanuit alle verschillende facetten van een prachtig bewegende vereniging. Het programma zal bestaan uit twee voorstellingen. Van 12.00 tot 14.00 uur: ouder-peuter gym, dames jazz, meisjes turnen 8- 16 jr + voorselectie, streetdance 5+, selectie acro en streetdance 9+. Van 15.00 tot 17.00 uur: gym uniek, dames/heren gym, streetdance 5+, kleutergym en meisjes turnen 6-8 jr, freerunning, streetdance 9+, selectie turnen en streetdance 16+.

Toegangskaartjes
Aan de deur kosten de kaartjes voor kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro en voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen vijf euro. Om zeker te zijn van een plekje kan men het beste kaartjes kopen in de voorverkoop, want het aantal kaartjes is beperkt.
Maandag 14 mei begint de voorverkoop. Kaartjes kosten dan slechts twee euro voor kinderen tot en met 12 jaar en vier euro voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen. Men kan tijdens de lessen bij de technische leiding alleen met contant geld kaartjes kopen. Wie vragen heeft, kan met Aldoi contact opnemen via aldo@aldo-westervoort.nl.

Groessen krijgt weer 'n mooie taptoe

GROESSEN - Na het succes van twee jaar geleden verzorgt Showband KDO Groessen op zaterdag 16 juni weer een mooie taptoe. Net als toen wordt ook nu weer een prachtige entourage gecreëerd met een groots decor en een aantal prachtige showbands.

Met Show & Marchingband Juliana Amersfoort heeft men een nationale topper weten te strikken. Een korps dat veel optreedt in binnen- en buitenland en prijzen haalde tijdens het WMC. Juliana speelde onlangs zelfs mee tijdens de concerten van The Script in de Ziggo Dome! Dan moet je wel van goede huizen komen! Ook de jeugdband van Juliana zal een prachtige show brengen. Jong Juliana is één van de beste jeugdbands van Nederland. Maar ook de overige deelnemers liegen er niet om. Showband Excelsior Renkum is stilaan bezig om een plaatsje in de subtop van Nederland te bemachtigen en ook de Arnhem Band is als scoutingband al tijden veelgevraagd voor taptoes.

Natuurlijk treedt KDO zelf ook op met haar galashow Colors en de entertainmentshow Goet Vaud. Goet Vaud zit vol met Duitse Schlagers, verkeerde meezingers, guilty pleasures: als het maar goed fout is… Zelfs de kleding bij deze show is fout.

Taptoe Groessen 2018 is voor iedere liefhebber een uitgelezen kans om een aantal mooie showbands aan het werk te zien. Het is nog de enige taptoe van de Liemers! De entree bedraagt vier en voor een tribuneplaats zeven euro. Er zijn nu al tribuneplaatsen te reserveren via het e-mailadres taptoekdo@hotmail.nl. Taptoe Groessen: Commendereijstraat, Groessen, aanvang 20.00 uur.

Gracieus oud worden

REGIO - De werkgroep Identiteit en Zingeving van KBO-PCOB in Gelderland verzorgt een inspiratiedag op 31 mei van 10.00-16.00 uur in Het Kernhuis, Parkrand 60, 6714 GN Ede.

We worden ouder dan ooit in de geschiedenis en we zijn zoekende hoe we dat goed kunnen doen. Hoe leven we plezierig? Hoe houden we pensioenen betaalbaar? Hoe organiseren we de zorg? Hoe gaan we om met de dood? Maar ook: hoe worden we mensen die vrede hebben met hun butsen en schrammen en die iets te betekenen hebben voor anderen en voor de samenleving?

Genoeg om over na te denken, erover met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren en geïnspireerd te raken. Journalist, schrijver en theoloog Arjan Broers houdt een inleiding. Daarna gaan we op speelse manieren in kleine groepen met elkaar in gesprek.

Toegang voor leden van KBO en PCOB in Gelderland is gratis. Anderen betalen tien euro. Aanmelden kan via info@kbogelderland.nl of telefoonnummer 0481 450252. Vermeldt bij de aanmelding uw adresgegevens en lidmaatschapsnummer.

Processie Herwen en Aerdt

Processie Herwen en Aerdt 2017 (foto: Herman Vreman) Foto: Herman Vreman

HERWEN - Voor de negende opeenvolgende keer organiseert de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Sint-Martinus Herwen en Aerdt een sacramentsprocessie. De is op zondag 3 juni om 9.30 uur.

De processie van vorig jaar was prachtig, zonnig weer, veel belangstelling en een mooie viering. |Uiteraard hopen we ook dit jaar op mooi weer, maar ook op slecht weer zijn we voorbereid. De belangstelling voor de processie is groot en de processie wordt breed gedragen in Herwen en Aerdt. Daarom zijn we verheugd ook dit jaar weer de processie te kunnen organiseren en wel op zondag 3 juni."

Er wordt ook nu weer alles aan gedaan om er een feestelijke viering van te maken. Alle vrijwilligers van de geloofsgemeenschap werken hieraan mee. Ook dit jaar doen zowel harmonie van Herwen als de drumfanfare van Aerdt mee. Ook zijn de twee schutterijen van Herwen en Aerdt aanwezig. Dit jaar zal er net zoals vorig jaar een aantal bruidjes in de processie meelopen. Pastores Gerard Remmers en André van Boven zullen in de viering voorgaan. De route van processie is dezelfde als voorgaande jaren met het eerste rustaltaar op basisschool Sprankel en een tweede rustaltaar op de parkeerplaats bij de kerk. Het laatste rustaltaar is in de prachtige Mariakapel op het kerkhof. "Alle altaren zijn prachtig versierd en passen daarmee erg mooi in deze, voor onze geloofsgemeenschap, erg belangrijke en feestelijke dag."

Na de viering is er in de kerk gelegenheid om onder het genot van koffie en cake nog even na te praten over deze viering.

Workshop bij Longpunt

WESTERVOORT - Heeft u weleens last van problemen betreffende: adem - slikken - stem - articulatie - stress? Op woensdag 30 mei verzorgt het Longpunt Arnhem-Liemers een workshop Adem - Ontspanning en Stem.

Tijdens de workshop krijgt u informatie, tips en praktische aanwijzingen om deze problemen aan te pakken. Hiermee kunt u optimaal gebruik maken van uw ademcapaciteit, hoesten, verslikken en stemproblemen voorkomen en uw stem en articulatie zo duidelijk mogelijk laten horen. Ook kunt u door middel van adem- en ontspanningsoefeningen kennis maken met de mogelijkheden om lichaam én geest te laten ontspannen, zodat u beter met stress en spanning kunt omgaan. De bijeenkomst eindigt met een verrassende gezamenlijke afsluiting!

De bijeenkomst van Longpunt Arnhem-Liemers vindt plaats in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. Het programma duurt van 14.00 - 16.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis, evenals het parkeren en de consumpties. Bezoekers worden verzocht geen geurtjes te gebruiken.

Kinderwelzijn China brengt Muziek in de tuin

WESTERVOORT - Kinderwelzijn China verzorgt op zondag 24 juni 'Muziek in de Tuin'. De opbrengst is voor een kinderrevalidatiecentrum in China.

In acht tuinen in Westervoort kunt u genieten van prachtige muziek, verzorgd door verschillende muzikanten. De aangeboden muziek is heel gevarieerd, van een duo dat popnummers uit de jaren '70 en '80 speelt tot een mannenkoor met weemoed en ironie en Balkanmuziek. Tijdens het optreden kunnen de bezoekers een drankje en een hapje kopen voor een euro. Na elke ronde is er een half uur pauze, zodat de bezoekers de tijd hebben om naar een andere tuin te fietsen of te wandelen.

Hoofdlocatie is Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 in Westervoort, waar behalve muziek, ook een fototentoonstelling over het project en China te zien is. Strippenkaarten om de tuinen en hun muzikanten te bezoeken kosten 7,50 euro per persoon en zijn bij elke tuin verkrijgbaar. Informatie over het programma, de tuinen en muzikanten staat op www.KWChina.nl.

Het project

Alies, Joke, Karin en Greta zijn adoptieouders van kinderen uit China. Samen met Anoek vormen we de leden van Stichting Kinderwelzijn China. We zetten ons in voor het project Kinderrevalidatie Liming om zo kinderen in China met een handicap een volwaardig leven te geven en om te voorkomen dat een baby met de spierziekte Cerebrale Parese te vondeling wordt gelegd.

Elk jaar halen we zoveel mogelijk geld binnen voor het Kinderrevalidatiecentrum Liming. Dit doen we door onder andere jaarlijks een charity/mystery dinner te organiseren, producten te verkopen via onze webshop, met een kraam op markten en evenementen te staan en door projecten te organiseren op scholen die ons willen sponsoren.

Kinderwelzijn China hoopt op deze manier veel geld in te zamelen voor het kinderrevalidatiecentrum en het bijbehorende schooltje voor speciaal onderwijs, zodat de kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

Word Digisterker en volg de gratis cursus

ZEVENAAR - Word Digisterker en volg de gratis cursus. Je leert in vier woensdagochtenden hoe je gebruik kunt maken van diverse digitale (overheids) diensten. Wil je leren hoe je gebruik kunt maken van digitale (overheids)diensten van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV of de belastingdienst? De cursus Digisterker helpt je op weg.

Wat leer je? Voor veel overheidswebsites heb je een DigiD nodig. Leer een DigiD aan te vragen en te gebruiken. Het zoeken en vinden van informatie op de websites van de gemeente en andere overheidsorganisaties. Je leert in te loggen in persoonlijke omgevingen van overheidswebsites (zoals Mijn toeslagen, Mijn overheid, werk.nl). Je leert online toeslagen aan te vragen en afspraken te maken met overheidsorganisaties.

Inschrijven kun je via de Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers, activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl.

Dames en meisjes basketballen

bij Pigeons

DUIVEN - Wordt basketbal jouw nieuwe uitdaging? Pigeons is op zoek naar dames/ meisjes die willen basketballen bij Pigeons.

Wordt basketbal jouw nieuwe uitdaging? Kom dan naar de open trainingen op 18 mei en 1 juni van 19.30 - 21.00 uur. Je kan ook woensdagavond komen kijken als Pigeons traint van 18.00 - 21.00 uur. De trainingen vinden plaats in Triominos Duiven. Je kan vragen naar Andreas Kiele of Twan Berkers. Meer informatie staat op www.depigeons.nl.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW kapel Rijksweg 56B in Duiven

27 mei 8.45 u drs. P. Houtman 16.00 u drs P. Houtman

3 juni 8.45 u leesdienst

16.00 u ds R.A. Nijhoff

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk Honigstraat 3 in Zevenaar

Pop-upwinkel 'Antiquariaat' in Zevenaar

ZEVENAAR - Vrijdag 1 juni opent de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ) weer haar winkel in de Didamsestraat 2A.

CVZ is een bloeiende vereniging, die onderzoek doet naar de cultuur, erfgoed en de historie van Zevenaar en omstreken. De resultaten worden gepubliceerd onder andere in haar blad 'Old Senders Ni-js' (OSN), via lezingen en met uitgifte van boeken. De vereniging heeft een uitgebreide verzameling boeken, foto's en dvd's, die voortdurend wordt uitgebreid via schenkingen.

"Bij die schenkingen zijn soms exemplaren die we al in ons bezit hebben. Net als vorig jaar, toen CVZ de winkel voor het eerst opende, bieden we die boeken, meestal in uitstekende staat, tegen een fancy-prijsje aan. Daaronder bevinden zich boeken over geschiedenis, geografie, dialecten, atlassen en encyclopedieën. Maar er zijn ook veel 'gewone' boeken zoals romans, biografieën, dichtbundels en boeken over kunst en architectuur. Verder beschikt de vereniging ook over een verzameling dvd's, die betrekking hebben op Zevenaar, de regio of de geschiedenis hiervan. Ook bieden we oude lp's (tegenwoordig 'vinyl' genoemd) aan.

In de winkel kunnen we een paar prachtige voorbeelden laten zien uit onze collectie kaartmateriaal, waaronder de plannen voor de naoorlogse stadsuitbreidingen anno 1947.

De winkel is zes weken lang geopend op vrijdag, zaterdagmiddag en op koopzondagen. De laatste dag is op 7 juli!

Pop-upwinkel 'Antiquariaat' in Zevenaar

ZEVENAAR - Vrijdag 1 juni opent de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ) weer haar winkel in de Didamsestraat 2A.

CVZ is een bloeiende vereniging, die onderzoek doet naar de cultuur, erfgoed en de historie van Zevenaar en omstreken. De resultaten worden gepubliceerd onder andere in haar blad ‘Old Senders Ni-js’ (OSN), via lezingen en met uitgifte van boeken. De vereniging heeft een uitgebreide verzameling boeken, foto’s en dvd's, die voortdurend wordt uitgebreid via schenkingen.

"Bij die schenkingen zijn soms exemplaren die we al in ons bezit hebben. Net als vorig jaar, toen CVZ de winkel voor het eerst opende, bieden we die boeken, meestal in uitstekende staat, tegen een fancy-prijsje aan. Daaronder bevinden zich boeken over geschiedenis, geografie, dialecten, atlassen en encyclopedieën. Maar er zijn ook veel ‘gewone’ boeken zoals romans, biografieën, dichtbundels en boeken over kunst en architectuur. Verder beschikt de vereniging ook over een verzameling dvd’s, die betrekking hebben op Zevenaar, de regio of de geschiedenis hiervan. Ook bieden we oude lp's (tegenwoordig ‘vinyl’ genoemd) aan.

In de winkel kunnen we een paar prachtige voorbeelden laten zien uit onze collectie kaartmateriaal, waaronder de plannen voor de naoorlogse stadsuitbreidingen anno 1947.

De winkel is zes weken lang geopend op vrijdag, zaterdagmiddag en op koopzondagen. De laatste dag is op 7 juli!

Midlive pop 2018

The Jibs eigen foto aangeleverd

LATHUM - Time flies when you are having fun zeggen ze weleens. Dit geldt zeker voor Midlive pop. Wat begon als een ideetje tijdens de kerst onder het genot van een biertje beleeft dit jaar zijn lustrum.

"De jaren zijn voorbij gevlogen en over het algemeen mogen we niet klagen over de belangstelling. Het idee om een gezellige avond te organiseren voor mensen tussen 35 en 80 jaar met live muziek kan zich toch verheugen in een warme belangstelling.

Left hand Thread eigen foto aangeleverd

We organiseren dit jaar Midlive pop op 2 juni. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we wel weer twee bands, zodat we eigenlijk de hele avond live muziek hebben. We hopen altijd op een goede ´interactie´ tussen de twee bands en voor dit jaar moet dat geen enkel probleem zijn wat ons betreft. De lokale helden van The Jibs met nummers van The Kinks, Them en The Rolling Stones worden afgewisseld door de muzikanten van Left Hand Thread die wereldberoemd zijn in de omgeving Lichtenvoorde en ondertussen ook in de omgeving van recreatiepark De Veerstal in Lathum met energieke rock uit het Achterhoekse met nummers van Deep Purple, Golden Earring en Amy Winehouse.

De ondersteuning voor een gezellig avondje lijkt ons hiermee fantastisch ingevuld. Nu nog lekker weer en genoeg belangstelling en we hebben weer een geweldige Midlive pop."

Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop: kapsalon Judith Lathum, recreatiepark De Veerstal Lathum. cafetaria Joosje Giesbeek en Garage Schel Angerlo. Entree: voorverkoop acht euro; aan de zaal tien euro.

Mobieltjesproject Zevenaar

ZEVENAAR - Bij het Mobieltjesproject leert een aantal derdejaars leerlingen van het Liemers College mensen vanaf 55 jaar, hoe hun mobiel, smartphone en/of tablet te gebruiken. Het project is een samenwerkingsverband tussen het Rode Kruis, Caleidoz en het Liemers College.

Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en het mobiele netwerk is daarbij een belangrijk hulpmiddel om contact te leggen. Het verhoogt de zelfredzaamheid. Maar wat kun je nu allemaal met een mobiel, smartphone of tablet? Enkele malen per jaar is er bij Caleidoz een Mobieltjesproject. Jongeren, die met de moderne technieken opgroeien, maken 55-plussers wegwijs in het gebruik van hun toestel. Het project is onderdeel van de Maatschappelijke Stage.

Het eerstvolgende Mobieltjesproject is op dinsdag 12 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur bij Caleidoz, Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Deelname is gratis. Voor informatie of aanmelden; d.westerik@caleidoz.nl, 0316 526994.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 27 mei 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor Thanh Ta - Samenzang.

Intentie: Eef Jansen.

Woensdag 30 mei 19.00 uur: Mariaviering / Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep met medewerking van het N.G.K.koor.

Zondag 3 juni 9.30 uur: Eucharistieviering / Familieviering. Voorganger: pastoor Thanh Ta - met medewerking van koor Stella Maris.

Intenties: Familie Stoffels-Okkerman, Gerda Duis-Kaak, Jan Berntzen, Harm Wolters.

Overleden:

Op 1 mei: Theodora Geurts, 59 jaar, de Hooge Bongert,

Op 5 mei: Berendina Damen, 86 jaar, Masiusplein,

Op 7 mei: Paulina Ros-Hendriks, 96 jaar, de Liemerije Zevenaar,

Op 11 mei: Gerrit Janssen, 88 jaar, Masiusplein, Zevenaar.

:

Nog niets te doen op zaterdag 30 juni?

Paul Mulder en Theo Scholten Foto: gekregen van Paul Mulder zelf

REGIO - Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooij heeft een leuke zomeractiviteit georganiseerd. Op zaterdag 30 juni treedt zanger en gitarist Paul Mulder op. Hij wordt begeleid door Theo Scholten.

Theo is een rasmuzikant en -arrangeur, speelt accordeon en andere toetsinstrumenten. Paul zingt zijn handgemaakte liedjes in het Nederlands en de Liemerse streektaal. In de liedjes wisselen ernst en humor elkaar af. Er worden uiteenlopende zaken bezongen zoals (on)mogelijke liefdes, de eeuwige strijd tussen de seksen, opa en oma uut Spiek en natuurlijk… de jukebox!

De middag begint om 14.00 uur en vindt plaats bij zalencentrum Staring. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Iedereen, jong of oud, is welkom! Voor een toegangsbewijs betaal je in de voorverkoop tien euro en aan de zaal 12,50 euro. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar bij Ria Lentjes (526657), bij Marian Godschalk (333120) en vanaf 15 mei ook bij Cigo Gemak Shop Leuven, Grietsestraat 50 in Zevenaar.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 1juni van 14.00 tot 16.30 uur zal de Ontmoetingskerk aan de Marktstraat te Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 eens van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk waarschijnlijk niet van binnen bezichtigd. Dit terwijl het interieur zeker een bezoek waard is. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard. Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Iedereen is die middag welkom.

Fietsen en genieten...

Leden van tennisvereniging De Rackets maken een tussenstop tijdens de fietstocht op Hemelvaartsdag (foto: Peter Beekman) Foto: Peter Beekman

REGIO - Op hemelvaartsdag maakten leden van tennisvereniging De Rackets een fietstocht. Dit is één van hun nevenactiviteiten.

Het was een gezellige fietstocht door een deel van de Liemers. Allen genoten van het mooie, afwisselende landschap. Het maakte weer duidelijk dat we in een mooie omgeving wonen met zeer veel mogelijkheden om het gehele jaar in de buitenlucht actief te zijn, te bewegen. Naast tennissen wordt daarom onder andere veel gewandeld en gefietst en daarmee gewerkt aan gezond ouder worden.

Autismecafé De Liemers over ASS en seizoenen

ZEVENAAR - Vrijdag 1 juni is het onderwerp van Autismecafé De Liemers ’ASS en seizoenen’. Het café is voor volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn. Zij hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Het Autismecafé gaat om 19.30 uur open. Van 20.00 tot 21.00 uur is het themagesprek en daarna is er nog een half uur om na te praten. De bijeenkomst is in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Aanmelden is niet nodig; de entree is 3,50 euro. Meer informatie staat op www.auti24.nl.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Woensdag 23 mei 19.00 uur: Mariaviering / Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep met medewerking van het N.G.K.koor.

Zondag 27 mei 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor Thanh Ta - Samenzang.

Intentie: Eef Jansen.

Woensdag 30 mei 19.00 uur: Mariaviering / Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep met medewerking van het N.G.K.koor.

Zondag 3 juni 9.30 uur: Eucharistieviering / Familieviering. Voorganger: pastoor Thanh Ta - met medewerking van koor Stella Maris.

Intenties: Familie Stoffels-Okkerman, Gerda Duis-Kaak, Jan Berntzen, Harm Wolters.

Overleden:

Op 1 mei: Theodora Geurts, 59 jaar, de Hooge Bongert,

Op 5 mei: Berendina Damen, 86 jaar, Masiusplein,

Op 7 mei: Paulina Ros-Hendriks, 96 jaar, de Liemerije Zevenaar,

Op 11 mei: Gerrit Janssen, 88 jaar, Masiusplein, Zevenaar.

:

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW kapel Rijksweg 56B in Duiven

27 mei 8.45 u drs. P. Houtman 16.00 u drs P. Houtman

3 juni 8.45 u leesdienst

16.00 u ds R.A. Nijhoff

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk Honigstraat 3 in Zevenaar        

Sint Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 26 mei en zondag 27 mei is er geen viering in deze kerk.

Mededelingen:

Overleden op donderdag 3 mei in de leeftijd van 78 jaar mevrouw Leny ter Bogt-van den Berg, Coehoornsingel, afdeling Meipoort, Kamer 4 te Doersburg.

Overleden op vrijdag 11 mei in de leeftijd van 88 jaar de heer Gerrit Janssen, Masiusplein, Zevenaar.

In het weekend van zaterdag 2 juni en zondag 3 juni is er geen viering in deze kerk.

Harmonie-orkest Betuwse processie Kevelaer

HUISSEN - Op donderdag 9 augustus vindt de bedevaart naar Kevelaer plaats. Ook dit jaar wil men weer een (harmonie) orkest samenstellen, dat zal bestaan uit leden van diverse verenigingen en andere muzikale liefhebbers.

"We doen een extra oproep voor alle muzikanten,klarinettisten, saxofonisten,trompettisten om zich op te geven, want bij deze groepen hebben we meestal een tekort en dat is jammer. Dit geldt ook voor de bespelers van de dwarsfluit en de hoorn en bas. Iedereen is welkom.

De repetities worden gehouden op maandag 30 juli en maandag 6 augustus in het Gemeenschapshuis in Huissen -Zand. De repetities beginnen om 19.30 uur. De muziekstukken zijn dit jaar weer gevarieerd. Voor elk wat wils. Naast de gebruikelijke kerkelijke liederen zijn er ook wat moderne nummers opgenomen. Dit afgewiseld met leuke marsen.

Het programma is wat beknopter dan voorgaande jaren en start later dan gebruikelijk. Dit jaar is er meer tijd de muzikale optredens gereserveerd. Tussen de tijden van muzikale medewerking door is er voldoende gelegenheid om een kijkje in Kevelaer te nemen.

De hoogmis is om 10.00 uur en het lof om 16.00 uur. We hopen dat dit voor meer muzikanten een stimulans is om mee te doen. Het is een leuke bezigheid, tevens heb je als muzikant een stukje opvulling in de vakantieperiode.

Op het einde van dag zal een mini-concert gegeven worden pittoreske kerkplein nabij de basiliek in Kevelaer. Het vervoer van en naar Kevelaer is per bus geregeld. Voor informatie kunt u terecht bij Theo Jansen 026 3252172 (jansweiss@me.com)."

Sublieme folkmuziek met Martin Simpson in Lantaern

Martin Simpson

ZEVENAAR - Op zaterdag 9 juni staat Martin Simpson op het podium in De Lantaern in Zevenaar. Zanger en gitarist Simpson staat bij de folk kenners op eenzame hoogte met zijn interpretaties van traditionele folksongs. Voor de ware liefhebber een must om dit concert bij te wonen.

Martin Simpson. Een naam die bij de folk-kenners op een vrij eenzame top staat, een top met in de nabijheid lieden als Richard Thompson en Bert Jansch. Met andere woorden: de gitaar is hier in handen van een ware maestro. Martin Simpsons interpretaties van traditionele folksongs zijn simpelweg pure meesterwerkjes. Zijn solo-optredens zijn intens, veelzijdig en betoverend. Wereldwijd wordt hij gerespecteerd als één van de beste akoestische- en slide-gitaristen. Simpson combineert als geen ander diverse elementen uit de Britse, Afro-Amerikaanse en old-time muziek. Hij woonde dan ook vijftien jaar in de USA, en dat is hoorbaar. Bovendien heeft hij zelf een aantal parels geschreven.

Martin Simpson

Martin Simpson is eenendertig maal genomineerd voor de BBC Radio 2 Folk Awards en twaalf keer als Musician of The Year. Zijn album Prodigal Son kreeg in 2008 vijf nominaties en twee prijzen. Zo ook In 2010 met een extra nominatie voor de cd True Stories. Of hij nu Amerikaanse oldtime muziek, blues, traditionele Britse folk, een Dylan-cover of zijn eigen materiaal speelt: Martin Simpson is onvoorspelbaar, onnavolgbaar en, als gitarist, van een ongekende subtiliteit en originaliteit. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 15,00 euro.

HUISSEN - Op donderdag 9 augustus vindt de bedevaart naar Kevelaer plaats. Ook dit jaar wil men weer een (harmonie) orkest samenstellen, dat zal bestaan uit leden van diverse verenigingen en andere muzikale liefhebbers.

"We doen een extra oproep voor alle muzikanten,klarinettisten, saxofonisten,trompettisten om zich op te geven, want bij deze groepen hebben we meestal een tekort en dat is jammer. Dit geldt ook voor de bespelers van de dwarsfluit en de hoorn en bas. Iedereen is welkom.

De repetities worden gehouden op maandag 30 juli en maandag 6 augustus in het Gemeenschapshuis in Huissen -Zand. De repetities beginnen om 19.30 uur. De muziekstukken zijn dit jaar weer gevarieerd. Voor elk wat wils. Naast de gebruikelijke kerkelijke liederen zijn er ook wat moderne nummers opgenomen. Dit afgewiseld met leuke marsen.

Het programma is wat beknopter dan voorgaande jaren en start later dan gebruikelijk. Dit jaar is er meer tijd de muzikale optredens gereserveerd. Tussen de tijden van muzikale medewerking door is er voldoende gelegenheid om een kijkje in Kevelaer te nemen.

De hoogmis is om 10.00 uur en het lof om 16.00 uur. We hopen dat dit voor meer muzikanten een stimulans is om mee te doen. Het is een leuke bezigheid, tevens heb je als muzikant een stukje opvulling in de vakantieperiode.

Op het einde van dag zal een mini-concert gegeven worden pittoreske kerkplein nabij de basiliek in Kevelaer. Het vervoer van en naar Kevelaer is per bus geregeld. Voor informatie kunt u terecht bij Theo Jansen 026 3252172 (jansweiss@me.com)."

Vlooienmarkt in Zelhem

ZELHEM - Zondag 3 juni is er van 10.00 tot 17.00 uur een supergrote vlooienmarkt met 100 deelnemers op de parkeerplaats van sporthal De Pol aan de Vincent van Goghstraat 72 in Zelhem.

Het is voor de tweede keer buiten met veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam van vier meter met bovenbouw kost 25 euro. Een grondplaats met auto kost 12,50 euro; met aanhanger of bus vijftien euro. Deze zijn te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of tel. 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten en catering worden verzorgd door de sporthal. Bij heel slecht weer wordt de vlooienmarkt in de sporthal gehouden.

Vakantieouders gezocht voor kansarme kinderen

REGIO - Pax Kinderhulp zoekt in de regio's Liemers en Doetinchem gastgezinnen die in de periode van 14 juli - 3 augustus een Berlijns kind een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 5 - 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier vaak de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft.

Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in 'bagage voor later'. De mogelijkheid bestaat de kinderen vaker uit te nodigen en een langdurige band op te bouwen.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 20727975 Joke Zijtveld of 06 54755764 Marga ten Dolle, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Meer informatie staat op www.paxkinderhulp.nl.

Programma Filmhuis Didam

Maandag 28 mei om 20.00 uur: Aus dem Nichts. Een verhaal over familie, recht en wraak, geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland en de daaropvolgende rechtszaak in 2013.

Vrijdag 1 juni om 20.0 uur: Wild. In Wild volgen we gedurende de vier jaargetijden de verhalen van drie hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn.

Maandag 4 juni om 20.00 uur: Gek van Oranje. Gek van Oranje is een feelgood mozaïekfilm, die zich afspeelt tijdens die paar weken dat Nederland zijn doe-maar-gewoon mentaliteit van zich afschudt en helemaal opgaat in de totale oranjegekte.

Vrijdag 8 juni om 20.00 uur: Finding our feet. Een chique Engelse dame wordt nadat haar man haar heeft bedrogen gedwongen haar leven met andere ogen te bekijken, en ontdekt dat het nooit te laat is voor een frisse start.

Filmhuis Didam lis gevestigd aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree film zeven euro, ‘Vriend Van’ vijf euro, kinderfilm vijf euro,. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Nieuw: vlooienmarkt in Babberich

BABBERICH - Zaterdag 2 juni is er een openluchtvlooienmarkt met veel particulieren deelnemers op het bijveld van sportvereniging Babberich aan de Beekseweg 5.

Het is buiten met veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam van vier meter met bovenbouw kost 25 euro. Een kofferbakgrondplaats met auto kost 12,50 euro; met aanhanger of bus vijftien euro. Deze zijn te boeken via www.animo-vlooienmarkten.nl of tel. 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten en catering worden verzorgd door sv Babberich.

Liemerse dancecrews pakken prijzen op EK

Kids 'NBeats

DUIVEN/ZEVENAAR - In het weekend van 11 - 13 mei vond in Kalkar Duitsland het EK Streetdance plaats. Deze werd georganiseerd door United Dance Organisation (UDO). Zo'n tweeduizend dansers uit heel Europa streden in diverse leeftijdscategorieën en klasses voor de titel Europees kampioen.

DJF Dande Centre was dankzij de goede prestaties bij de UDO-kwalificatiewedstrijden in Nederland en België met drie teams en vier duo's geplaatst voor dit prestigieuze EK.

Op vrijdag plaatste het jongste DJF-team, Kids 'n Beats, dat meedeed in de categorie U12 advanced, zich al meteen voor de finale op zondag. Met tegenstanders uit heel Europa, van Frankrijk tot aan Rusland, op het hoogste niveau voor hun leeftijd.

Zaterdag was het de beurt aan de vier duo's. Na een spannende voorronde wisten drie van de vier duo's zich te plaatsen voor de finale. Duo Joy & Charlotte behaalde de halve finale.

Van de teams in de categorie U18 novice behaalde de DJF-crew We Are een twaalfde plaats en plaatste D-Unit zich voor de finale. Zondag 13 mei was de finaledag. Kids 'n Beats beet het spits af met een knallende performance. Daarmee behaalde het team een prachtige vijfde plaats.

's Middags dansten de duo's zichzelf naar een welverdiende podiumplaats. Elize & Shayenna (U12), Puck & Lynn (U16) werden derde in hun categorie en het duo Cleo & Tessa (U16) behaalde een tweede plaats.


Aan het eind van de dag nam D-Unit het op tegen tien andere sterke crews. Ondersteund door enthousiaste meegereisde DJF-supporters zetten zij een zeer strak optreden neer. Coach Kimberly Woesing danste zelf mee met haar crew, want één van de danseressen moest zich focussen op de examens, die deze week plaatsvinden. Het resultaat was een indrukwekkende derde plaats!

Coach en eigenaar van DJF Dance Centre, Joeri van Grol, is supertrots op alle behaalde prijzen. 'We hebben er keihard voor gewerkt en dat het dan zo wordt beloond op het EK is gewoon geweldig. En het seizoen is nog niet afgelopen, we knallen lekker door met z'n allen naar het WK in Glasgow Schotland! Om met onze teams naar Glasgow te kunnen gaan, organiseren wij diverse sponsoracties. Wilt u ons supporten met uw bedrijf? Neem dan contact op met DJF Dance Centre.'

Duo's
D-UNIT
Joy en Charlotte
WE ARE

Zonnebloemloterij is gestart

LIEMERS - 12 april heeft de officiële start van de Zonnebloemloterij plaatsgevonden. Dit jaar met een fris nieuw prijzenpakket. Naast de bekende geldprijzen zijn er dit jaar ook prachtige belevenissen te winnen. Op maandag 8 oktober vindt de trekking plaats.

Ook vrijwilligers van lokale Zonnebloemafdeling in de Liemers lopen tot begin september met de loten langs de deur of zijn aanwezig op de markt in de buurt. De loten kosten twee euro per stuk. Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen (vanaf 18 jaar) met een lichamelijke handicap waardoor het ontmoeten van (nieuwe) mensen niet vanzelfsprekend is.

Een groot deel van de opbrengst van de loterij gaat naar dagjes uit en activiteiten in en rond de gemeenten Doesburg, Duiven, Montferland, Westervoort en Zevenaar. Een klein deel van de opbrengst besteedt de Zonnebloem aan bijvoorbeeld de aangepaste vaarvakanties. Die organiseert de vereniging landelijk met MPS de Zonnebloem voor jaarlijks 2.800 mensen met een lichamelijke beperking.

Dit jaar maken inwoners niet alleen kans op de bekende 15.000 euro of andere geldprijzen. Ook zijn ze in de race voor andere mooie prijzen. Bijvoorbeeld een luchtballonvaart, een weekendje weg, een iPad of elektrische fiets. Het volledige prijzenpakket is terug te lezen op zonnebloem.nl/loterij/prijzenpakket.

De trekking van de loterij vindt plaats op maandag 8 oktober. In de prijzenpot zitten meer dan vijfduizend prijzen. Zonnebloemloten kosten twee euro per stuk. Belangstellenden kunnen die tot begin oktober ook bestellen op www.zonnebloem.nl/loterij.

´Wonderstruck´ bij Het Filmhuus

WESTERVOORT - Op woensdag 13 juni is er bij Het Filmhuus in Huize Vredenburg ´Wonderstruck´ te zien, een verbazingwekkende film met twee magische verhaallijnen. De tickets voor dit leuke avondje uit kunnen nu worden gereserveerd.


Een jongen, Ben, verlangt in de jaren '70 naar de vader die hij nooit heeft gekend. Een doof meisje, Rose, houdt in de jaren ’20 nauwkeurig een plakboek bij van het leven van een actrice. Wanneer Ben een mysterieuze aanwijzing ontdekt in de kamer van zijn moeder en Rose op een ochtend een aanlokkelijke krantenkop leest, besluiten beide kinderen op zoek te gaan naar datgene wat ze missen.


Dit is de laatste filmvoorstelling voor de zomervakantie. In juli en augustus is er geen filmvoorstelling. Regisseur Todd Haynes brengt de kijker terug naar de magie van de kindertijd. Het scenario van Wonderstruck is gebaseerd op een New York Times bestseller van Brian Selznick.

Programma
Om 19.30 is iedereen welkom in Huize Vredenburg. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er een pauze. Het eerste kopje koffie of thee bij binnenkomst is gratis. Er is een ringleiding aanwezig voor slechthorenden met een hoortoestel.

Tickets
Om zeker te zijn van een plekje wordt het aangeraden kaartjes te reserveren op www.hetfilmhuus.nl/tickets of bij Kulturhus De Nieuwhof. Ze kosten vijf euo per stuk en kunnen opgehaald worden bij Kulturhus De Nieuwhof. Filmliefhebbers die wel reserveren maar niet van tevoren hun kaartje ophalen, kunnen tot 19.45 uur binnenkomen. Na dit tijdstip komen de reserveringen te vervallen.

H. Andreas Groessen

Vieringen: Zo 27-5-18 om (let op) 11.00 uur communieviering voorafgaande aan de processie die om 12.00uur begint. Voorganger diaken Adri van Zundert m.m.v. Herenkoor en In Between. Zo 3-6-18 geen viering.

Intenties: Zo 27-5-18: Theodorus en Gerda Aleven-van Uum, Jan en Bep Buurman-Bruins, vader en moeder Degen, Hennie Wouters, Riet van Kempen-Salemink en John, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, ouders Zweers-Wieggers, Genie en Marianne Terbonsen-Bartsch, Frans Uffing, Maria Nass-Uffing, ouders Bolder-Raasing, familie Derksen-Huberts, Riek Derksen-Roordink en Willy, Hennie,Dinie en Willy van Kempen, Thea Staring-v.d Hazelkamp, Rienie Bouwman-Staring, ouders Polman-Boland, ouders Uffing-Reijmer, jaargedachtenis Harry Meijer, Theo Uffing, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Bertus Driessen, Theodorus en Joanna Kampschreur- Mulder en Gerard, Gerda Willemsen-Bloemberg, ouders Derksen-Polman, jaargedachtenis ouders Tamboer-Spaan, jaargedachtenis Jo en Toos Boss-van Kempen, familie Lendering-Delsing, Gerrit Derksen, ouders Jeurissen-Knuiman, Gerda Stokman-Koning, Wim Vermeulen, Bep Elfrink, Bennie Knuiman, Carla Brinkman-Knuiman.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus

Op zaterdag 2 juni is er om 19.00 uur een Eucharistieviering met als voorganger pastor Remmers. Het Ritmisch Koor verzorgt hierbij de zang.

Misintenties:

Henk Peters

Henk Schreven

Leo en Ria Gieling-Jansen

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het ritmisch koor op 20 oktober zijn wij op zoek naar oud-leden van ons koor. Wilt u zich aanmelden, dan kan dat via het volgende mail adres: ritmischkoor50jaar@hotmail.com. U krijgt dan een berichtje terug. Telefoon: 0316 247216; Email : babberich@rkliemers.nl

Cursus 'Zelfstandig en vitaal zonder vallen' in Zevenaar.

Balanstraining op MFTplankje (foto: De Romei Therapie en Training) Foto: de Romei Therapie en Training

ZEVENAAR - Liefst 67 mensen waren 17 april jongstleden aanwezig om de interactieve workshop 'Langer zelfstandig en vitaal zonder vallen' bij te wonen. In de grote zaal bij ontmoetingscentrum De Hooge Bongert werd actief deelgenomen aan deze middag. Zowel de fysiotherapeuten van De Romei Therapie en Training als de Welzijnsorganisatie Caleidoz waren blij verrast door de grote opkomst. Het was een zeer geslaagde middag!

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. In 2016 werden in Nederland 96.200 65-plussers na een val behandeld op een afdeling voor Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis: oftewel elke vijf minuten valt er één 65-plusser waarvoor een behandeling noodzakelijk is (bron VeiligheidNL, 2017).

Gezien de grote opkomst bij deze workshop afgelopen april bieden de fysiotherapeuten van De Romei Therapie en Training een vervolg op die middag aan. Zij starten op maandag 28 mei van 15:00 tot 16:00 uur met een valpreventiecursus 'Zelfstandig en vitaal zonder vallen'.
In deze cursus zal men in zes lessen door middel van kracht,- mobiliteit en balanstraining, uw evenwicht, kracht en zelfvertrouwen vergroten. Zo verkleint men de kans op een val en kunt u langer zelfstandig en vitaal blijven. Dat wil toch iedereen? Meer weten of inschrijven? Neem dan contact op met De Romei Therapie en Training.(0316 342151).

Herman van der Kamp (sociaal) beheerder voor De WijKern

DUIVEN - Het bestuur van stichting De WijKern verheugt zich op de samenwerking met Herman van der Kamp als (sociaal) beheerder van de club. De gepensioneerde, doch actieve, Duivenaar Herman is ruim 45 jaar werkzaam geweest bij Coopsupermarkten in diverse functies. De laatste vijftien jaren was hij supermarktmanager bij Coop Zevenaar.

Herman is in oktober 2015 begonnen als vrijwillig barmedewerker en inkoper voor de Seniorenclub en later voor De WijKern. Sinds april is Herman, na gedegen afstemming met het bestuur, de aangewezen beheerder en het eerste aanspreekpunt voor bezoekers, vrijwilligers en huurders van de club.

Zijn taken bestaan uit het coördineren en organiseren van de barbezetting, de barinkoop, het gebouwenbeheer, de vrijwilligersbezetting en de activiteiten. Herman wordt bijgestaan door een enthousiast team van zo'n 25 vrijwilligers en door een strategisch bestuur van vier personen. Het runnen van een dergelijke organisatie als De WijKern vergt veel organisatie. Het bestuur is dan ook zeer verheugd met de nieuwe taak, rol en functie van professioneel vrijwilliger Herman!

Herman is aanwezig op maandag 9.30 – 11.00 uur, woensdag 11.00 – 12.00 uur, vrijdag 12.30 – 16.30 uur en op afspraak. Hij is te bereiken via: beheerderdewijkern@gmail.com of telefonisch 06 37334831. Voor meer informatie over de De WijKern: www.dewijkern.nl

DansPodium danst 'Leven op de Grens'

Dansstudent van DansPodium in sprong (foto in opdracht van DansPodium door Jenneke Luijmes) Foto: Jenneke Luijmes

BABBERICH - Op 2 en 3 juni dansen 52 dansstudenten van DansPodium in de dansproductie ‘Leven op de Grens’. De studio is namelijk door de provincie Gelderland als enige dansschool in Gelderland uitgekozen om een speciale dansproductie te maken voor hun Erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland 2018.

De grens tussen Elten en Babberich is in de geschiedenis een aantal keren verschoven geweest. Vooral tijdens de Tweede wereldoorlog heeft dit een grote impact gehad op de families die in dit grensgebied leefden. Dit thema heeft DansPodium verwerkt in haar dansproductie.

De dansstudenten hebben, samen met de choreografen, vanaf januari iedere week gerepeteerd en gechoreografeerd. Resultaat is een dansvoorstelling vol emotie, danstalent, passie en theatrale beelden. Een aanrader voor iedereen die van dans, theater en het erfgoed van Gelderland houdt!

De productie wordt drie keer uitgevoerd op de binnenplaats van het prachtige Landgoed Halsaf in Babberich. Na de voorstelling is er gelegenheid in Landgoed Halsaf om een drankje en een hapje te nuttigen. Kortom, een heerlijk cultureel en zomers evenement.

De voorstellingen zijn op 2 juni om 20.30 uur, 3 juni om 16.00 uur en om 19.00 uur. Een kaartje kost 7,50 euro via www.danspodium.com/shop. Adres: Landgoed Halsaf, Beekseweg 2 in Babberich.

Repair Café komt naar Spijk

SPIJK - In het Dorpshuis De Spieker in Spijk draait het op deze laatste donderdag van de maand allemaal om repareren. Tussen 14.00 en 16.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.

Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Er staan ook naaimachines klaar en dames die daarmee kleine kledingreparaties kunnen doen. Als er voldoende animo is, start het Repair Café na de zomervakantie met een naaicursus. Mensen die interesse hebben daaraan mee te doen, kunnen zich alvast melden bij de vrijwilligers van het Repair Café.

Das Groessen herdenkt Theo Scholten

De droge metworst van de vorig jaar overleden slager Theo Scholten was gewild in de regio (foto: Bart Harmsen) Foto: Bart Harmsen

GROESSEN - Hij was bestuurslid van de stichting Das Groessen. Theo Scholten kwam december 2017 echter plotseling te overlijden. Tijdens de manifestatie Das Groessen op zondag 24 juni wordt de karakteristieke Groessenaar op bijzondere wijze herdacht. Door nog één keer zijn populaire droge metworst te maken.

Het overlijden van Theo Scholten begin december 2017 sloeg in Groessen in als een bom. Als slager en verzorger van sportclub Groessen stond hij midden in de Liemerse gemeenschap. “We waren volop bezig met de organisatie van de tweede editie van de manifestatie toen Theo wegviel”, vertelt voorzitter Sjoerd Geurts van Das Groessen. “Wij vinden het een mooie gelegenheid om hem daar op zondag 24 juni te herdenken.”

Na overleg met de familie is er een bijzonder plan bedacht. De Groene Weg slagerij Bas Derksen maakt in samenwerking met de familie Scholten op basis van het originele recept nog één keer de ‘beroemde’ droge metworst van Kwaliteitsslagerij Theo & Ria Scholten. Ralf en Nathalie - schoonzoon en dochter van Theo - zijn op de manifestatie aanwezig om de metworsten zelf uit te leveren.
Sjoerd Geurts: “De opbrengst levert een cheque op die we tijdens de manifestatie overhandigen aan de familie Scholten. De cheque wordt door de familie besteed aan een concreet doel bij sportclub Groessen, de vereniging waar Theo zo van genoot.”

De kosten per droge metworst bedragen 4,50 euro. Bestellingen kunnen voor 3 juni worden gestuurd naar e-mail nijmegen@degroeneweg.nl. Afhalen en betalen kan tijdens Das Groessen.

Joe Bar Motor toertocht bij Asom

Eventjes van de omgeving genieten (foto: pr Asom) Foto: PR ASOM

ZEVENAAR - Zondag 10 juni houdt motorclub Asom uit Zevenaar de jaarlijkse Joe Bar Tocht. De invulling van de Joe Bar Tocht bij deze motorclub is altijd: een flink aantal kilometers toeren en het bezoeken van een motormuseum of een ander interessant 'technisch' museum.

Dit jaar is de start van deze tocht bij een privémuseum in Veghel. Bij aankomst rond 09.30 uur in het museum, is er voor elke deelnemer een kop koffie met een broodje. Voor de Asomleden gratis en niet-leden betalen hiervoor vijf euro.

Niet-leden, die willen deelnemen, dienen voor vrijdag 8 juni deze vijf euro overgemaakt te hebben op de ING-rekening NL80 INGB 0002 6207 t.n.v. mc Asom met vermelding deelname Joe Bar Tocht. "Daarna word je de route Zevenaar - Veghel en van de tocht je toegemaild. Voor meer info over deze rit door het groene en mooie hart van Holland bezoek dan onze website mc-asom.com. Adres van het motormuseum is: Korendreef 4 te Veghel."

Ontmoetingskerk Zevenaar

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 27 mei is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin de heer E. Fokkema uit Twello zal voorgaan Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in gebouw ‘Ons Huis’ onder het genot van een kopje koffie of thee..

Op zondag 3 juni is er om 10.00 uur een viering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Na afloop van deze viering is er een gemeenteochtend waarop de dienst zal worden nabesproken en informatie zal worden gegeven over de samenwerking tussen de zes Protestantse Gemeenten in de Liemers. Dit alles natuurlijk onder het genot een kopje koffie of thee. Op deze zondag is er om 10.00 uur ook jeugdkerk en kindernevendienst in ‘Ons Huis’.

Taalvrijwilliger Praathuis

ZEVENAAR - Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving? Als taalvrijwilliger kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers zoekt in samenwerking met Caleidoz Welzijn voor het Liemers Taalhuis taalvrijwilligers voor het begeleiden van een wekelijkse praatgroep bestaande uit vrouwelijke vluchtelingen. Deze groep vrouwen komt wekelijks bij elkaar in Lobith en Zevenaar. Gedurende anderhalf uur praten zij met elkaar om zodoende de taal eigen te maken. De praatgroep draagt bij aan de integratie van deze groep vluchtelingen. De vrijwilliger ondersteunt en begeleidt met als doel te werken aan taalverhoging.

Taken: Begeleiden van de praatgroep; (Thematisch) voorbereiden van de bijeenkomsten; Inzetten van de materialen; Signaleren en doorverwijzen; Het leveren van een bijdrage aan nabesprekingen.

Wij vragen: Goede sociale vaardigheden; Goede taalvaardigheden; Kan kennis interactief en op informele wijze overbrengen; Openstaan voor andere culturen; Bieden van een luisterend oor; Kan zelfstandig werken; Een tijdsinvestering van ca 2-3 uur per week.

Wij bieden: Een vrijwilligersovereenkomst; Regelmatige begeleiding; Training; Een prettige werkomgeving; Goede faciliteiten.

Voor informatie en contact: Marie-José van de Velde, mj.van.de.velde@liemerskunstwerk.nl, 0316 523819.

Zwaluwconcert in Zevenaar

Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar (foto: Ab Hendriks) Foto: Ab Hendriks

ZEVENAAR - Een zwaluw maakt nog geen lente. Om die reden zocht de Stedelijke Muziekverenging Zevenaar een muzikale partner voor een lenteconcert. Op zondagmorgen 3 juni zal dit concert plaats vinden met als gast DT Orchestra . Beide orkesten zullen een aantrekkelijk programma spelen.

De Stedelijke Muziekvereniging neemt het eerste deel voor haar rekening. Bekende nummers als Army of the Nile, de musicalmuziek van Symphonic Dances from Fiddler on the Roof en Tribute to Harry James komen aan bod.

Na de pauze verzorgt DT Orchestra het programma. Dit orkest begon zestig jaar geleden als hofkapel met als naam 'De Diesel-Trekkers'. Het orkest, onder de bezielende leiding van Jos Jansen en Roeland Cleijne, heeft in Nederland inmiddels een aardige reputatie opgebouwd en beheerst diverse muziekstijlen. Of het nu een tribute is aan Queen of een meezinger van André Hazes, DT Orchestra speelt het allemaal. Ook heeft het orkest diverse bekende artiesten begeleid, zoals Karin Bloemen en Toni Neef. Het is uitgegroeid tot een allround showorkest en staat garant voor een concertfeest.

Beide orkesten zullen spelen onder leiding van Jos Jansen. De toelichting op het programma wordt verzorgd door Henk Kip. Een zwaluw maakt ook nog geen zomer, maar dit concert is zeker een goede opmaat. Het concert is op zondag 3 juni in de aula van het Liemers College aan de Zonegge 07-9 in Zevenaar. De aanvangstijd is 11.00 uur. De toegang is gratis.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Nieuwkomers zoekt een medewerker voor het spreekuur culturele minderheden die personen ondersteunt bij het beantwoorden van hun vragen en het oplossen van hun sociale, financiële en juridische problemen.

- Liemerije zoekt een chauffeur voor de rolstoelbus. Men werkt samen in een team van meer dan tien vrijwillige chauffeurs. De vrijwilligers stellen in onderling overleg de wekelijkse planning vast.

- Stichting Blij Groessen zoekt tuinhulpen voor het oogsten van groenten ten behoeve van de voedselbanken in de regio en om het onkruid wieden.

- Sport- en speluitleen zoekt een medewerker die de klanten helpt, kleine reparaties verricht en de administratie hiervan verricht.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Heilige Werenfridus Westervoort

Weekend 26/27 mei geen viering.

Zaterdag 2 juni 2018 om 19.00 uur.

Misintenties: Annie kosters- Overbeek (jgt), Maria Hendrikx- Toonen, Corrie Messing- Disteli, Rob Bisselink, Engelien Bisselink, Jan Jansen, ouders Rekswinkel- Reijers, Geert Jansen, Doortje v.d. Linde, Catharina Bus, Johannes Snik, fam. Holtslag- Teunissen.

Op 3 mei 2018 is overleden Johannes Jacobus Christianus Snik in de leeftijd van 77 jaar.

H. Remigius Duiven

Zondag : 27 mei om 9.30 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Diaken van Boven. Muziek: Martin Post.

Zondag : 3 juni om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor : Samenzang.

Gebedsintenties 27-05-2018: Pa en Ma Staring-Franken en kinderen en kleinkinderen, Els en Eeke Schampers, Jos Gielis, Piet Mulder en Fien Mulder-Lamers en hun kinderen Jan Mulder en Ria Moraal-Mulder, Ria Spaan-Jansen, Toos Bus.

Gebedsintenties 03-06-2018: Jan en Dieneke Krus-Duis, Herman Derksen, Toos Bus, Ouders Mulder-Böhmer en Theo.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 27 mei is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin de heer E. Fokkema uit Twello zal voorgaan Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in gebouw 'Ons Huis' onder het genot van een kopje koffie of thee..

Op zondag 3 juni is er om 10.00 uur een viering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Na afloop van deze viering is er een gemeenteochtend waarop de dienst zal worden nabesproken en informatie zal worden gegeven over de samenwerking tussen de zes Protestantse Gemeenten in de Liemers. Dit alles natuurlijk onder het genot een kopje koffie of thee. Op deze zondag is er om 10.00 uur ook jeugdkerk en kindernevendienst in 'Ons Huis'.

IVN-excursie door Steenwaard en Erfkamerlingschap

LOBITH - De IVN-excursie door Steenwaard en Erfkamerlingschap is een prachtige excursie en gaat gedeeltelijk door een gebied dat tegenwoordig privé-bezit is, en daardoor normaal niet toegankelijk voor publiek.

De Steenwaard is een moerasgebied dat 50 jaar geleden al ontkleid is. Het Erfkamerlingschap is een eiland in de Oude Rijn. Stevige schoenen zijn aan te raden !                                                        

De excursie is zondag 27 mei om 09.00 uur en duurt ongeveer drie uur. Start: parkeerplaats Eltenseweg, bij de brug over de Oude Rijn bij Lobith. Aanmelden kan via www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijssel Info: Gerard Tittse, 0316 543230.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag : 27 mei om 9.30 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Diaken van Boven. Muziek: Martin Post.

Zondag : 3 juni om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor : Samenzang.

Gebedsintenties 27-05-2018: Pa en Ma Staring-Franken en kinderen en kleinkinderen, Els en Eeke Schampers, Jos Gielis, Piet Mulder en Fien Mulder-Lamers en hun kinderen Jan Mulder en Ria Moraal-Mulder, Ria Spaan-Jansen, Toos Bus.

Gebedsintenties 03-06-2018: Jan en Dieneke Krus-Duis, Herman Derksen, Toos Bus, Ouders Mulder-Böhmer en Theo.

Braderie De Bijland voor de hele familie gezelligheid, ontspanning en plezier

Braderie 2017

TOLKAMER - Zondag 10 juni houdt stichting Evenementen De Bijland op watersportcentrum De Bijland een leuke en gezellige braderie van 11.00-17.00 uur.

Ook zijn er activiteiten voor het hele gezin op en rond het water. "Neem zwemkleding, handdoek en picknickkleedje mee en zoek een plekje aan de waterkant. Laat je verrassen door het gevarieerde aanbod van standhouders. Voor de kids een speeltuin, schminken, vislessen en meer."

Watersportcentrum de Bijland is gevestigd aan Bijland 2a in Tolkamer, nabij recreatiepark De Bijland. De entree en het parkeren voor de braderie zijn gratis. Meer informatie staat op Facebook @braderiedebijland.

Vieringen H. Antonius Abt Kerk Loo

Weekend van 27 en 27 mei geen viering.

27 mei om 15.00 uur Loo Budget Concert met medewerking van het VrouwenKoor Colours.

Dinsdag 29 mei om 19.00 uur Mariaviering. Onder leiding van de werkgroep.

Zaterdag 2 juni 18.00 uur, Woord en Communieviering. Voorganger Pastor J. Heemink. Lector W. Berentsen. Zang Dames en Herenkoor.

Zaterdag 9 juni 18.00 uur, Woord en Communieviering. Voorganger W. Herbes. Lector E. Kroets. Zang Dames en Herenkoor.

Openluchtvlooienmarkt Braamt

BRAAMT – Op het terrein van Markant Outdoorcentrum aan de Gildeweg 7 is zondag 27 mei van 10-17 uur de aftrap van drie geplande zomermarkten: een vlooien- en kofferbakmarkt met braderie.

Er zijn kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Ook zijn er nieuwe artikelen te koop. Elk jaar weer een groot succes, door Animo Vlooienmarkten georganiseerd,

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een kraam met dakje voor 25 euro. Er is ook kofferbakverkoop; een grondplaats kost met auto 12,50 en auto- aanhanger 15 euro. De auto kan achter de kraam of grondplaats staan. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Alle data van de openluchtvlooienmarkten & more van Animo op terrein Markant Outdoorcentrum Braamt zijn: zo. 27 mei, zo. 1 juli en zo. 30 september. Markant Outdoorcentrum zorgt voor de catering en een leuk terras!

Programma Filmhuis Zevenaar

Pieter Konijn (Foto: Filmhuis Zevenaar) Foto: Filmhuis Zevenaar

THE FLORIDA PROJECT. Kleurrijk drama met sprankje hoop. Halley, 22 jaar, heeft het zwaar. Met haar zesjarige dochter Moonee woont ze in een budgetmotel. Ze kan nauwelijks rondkomen nu ze haar baan als stripper kwijt is. Maar dochter Moonee floreert prima in deze armoedige omgeving! De enige volwassene die naar haar omkijkt, de motelmanager, prachtig gespeeld door Willem Dafoe. Met prijzen overladen sociaal drama over armoede en onverantwoord ouderschap. zo 27/5 20:15u.

ENNIO MORRICONE is een speciaal programma over een muzikaal genie. In 2018 wordt Ennio Morricone 90 jaar. Filmhuis Zevenaar toont een informatief en educatief programma over de oudste nog actieve filmcomponist aller tijden, bekend door zijn muziek voor de klassieke western Once Upon a Time in the West. In het programma filmfragmenten met muziek en toelichting van Rudi de Boer (filmdocent), Sijbold Tonkens (Morricone-kenner) en Julius Wolthuis (voorzitter Filmtheater Lelystad). Za 26/5 20:15u.

De laatste kidsfilm in mei is PIETER KONIJN. Wie wint de strijd om de moestuin? Het avontuurlijke en ondeugende konijn Pieter heeft de hoofdrol in deze eigentijdse en stoere live-action animatiefilm voor de hele familie. De film is gebaseerd op het gelijknamige en tijdloze boek van Beatrix Potter (1902), dat met 45 miljoen verkochte kopieën en vertalingen in 36 talen één van de best verkochte boeken aller tijden is. Het karakter van de buurvrouw is geïnspireerd op de schrijfster zelf. Zo 27/5, wo 30/5 14:30u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Rommelmarkt bij De Boemelaars

Rommelmarkt bij De Boemelaars (foto: CV de Boemelaars) Foto: CV de Boemelaars

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars houdt elk voorjaar een grote rommelmarkt. De rommelmarkt van 2018 wordt gehouden op zondag 24 juni van 11:00 tot 13:00 uur. De rommelmarkt is in het Schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De entree voor de rommelmarkt bedraagt een euro.

Ook op deze rommelmarkt zullen weer allerlei goed bruikbare tweedehands goederen aangeboden worden. In de diverse stands zullen weer volop boeken, platen, cd’s, kleding, schoenen, speelgoed, huishoudelijke goederen, porselein, glaswerk, elektronica aangeboden worden.

"Hebt u plannen om uw zolder of schuur eens grondig op te ruimen of hebt u dit al gedaan maar weet u niet waar u met de voor u overbodige doch voor een ander nog goed bruikbare goederen naar toe kunt? Bel dan gerust met De Boemelaars. Wij stellen het zeer op prijs als u uw goederen aan ons wilt schenken. Wij komen de goederen dan bij u ophalen. U kunt bellen met Leidy Meijer, 06 55337461. Op een met u afgesproken tijdstip worden de goederen dan netjes bij u opgehaald. U kunt de goederen ook zelf afgeven bij onze loods aan de Industriestraat 4 in Zevenaar. Iedere woensdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 13:00 uur."

Na of tijdens het bezoek aan onze rommelmarkt is er in het schuttersgebouw natuurlijk zoals altijd de mogelijkheid om een heerlijk vers gezet kopje koffie of thee te drinken. Meer informatie over de rommelmarkt staat op www.cvdeboemelaars.nl.

Programma Filmhuis Zevenaar

Sweet country (foto: Filmhuis Zevenaar) Foto: Filmhuis Zevenaar

SWEET COUNTRY is een harde film maar ook poëtisch. Wanneer Aboriginal Sam Kelly uit zelfverdediging een witte boer doodschiet trekt hij met zijn vrouw de woestijn in om uit handen van de jagende meute te blijven. Een western over racisme en de oprukkende ‘witte beschaving’ in Australië aan het begin van de vorige eeuw. Gebaseerd op een echte rechtszaak in de jaren twintig in Australië. Do 31/5 20:15u, vr 1/6 en zo 3/6 14:30u.

DE WILDE STAD. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De Wilde Stad bekijkt de natuur in Amsterdam vanuit een totaal nieuw perspectief. Dat van de onopgemerkte inwoners zoals de vele wilde dieren, bomen en planten in onze steden. Onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen zijn namelijk net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. Gids door Amsterdam is kater Abatutu, een rasechte stadsbewoner en hoofdpersoon van deze documentaire. Za 2/6 20:15u.

LUMIÈRE L´AVENTURE COMMENCE laat het begin van het filmavontuur zien. In 1895 vinden de gebroeders Lumière de cinematograaf uit en draaien ze de allereerste films. Gaandeweg ontdekken ze de kunst van het filmen. Deze documentaire biedt een selectie van hun wereldberoemde en onbekende meesterwerken en vormt een reis naar de oorsprong van de cinema. Deze onvergetelijke beelden gunnen ons een unieke blik op Frankrijk en de wereld die zich openstelt voor de 20e eeuw. Ma 4/6 en wo 6/6 20:15u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Zeventig jaar SAL in het zonnetje gezet

Dave Banning (25 jaar), Iris van Marwijk (10 jaar), Joyce Aarsen (10 jaar), Roel van Leeuwen (25 jaar), Wilbert Stapelvoort (voorzitter SAL).

LOBITH - Tijdens de jaarlijkse algemene leden vergadering van duikteam Sub Aqua Libera (SAL) werden vier jubilarissen die hun 10-jarigen en 25-jarig jubileum vierden extra in het zonnetje gezet.

Er waren dit jaar twee dames die hun 10-jarig lidmaatschap van duikteam SAL vierden en twee heren die liefst 25 jaar lid zijn van de duikclub. Allen zijn ze begonnen op jonge leeftijd met snorkelen, ze zijn doorgegroeid naar de duikopleidingen die je vanaf 14 jaar mag volgen en ook allemaal zijn ze het trainers en instructeurs vak ingerold. "We zijn er trots op dat ze alle vier al zo lang lid zijn en zich met liefde inzetten voor de club. Ze zijn niet alleen zeer gewaardeerde leden maar ook hele waardevolle vrijwilligers die zich in zowel het bestuur als in trainer- en instructeur functies volop hebben ingezet voor de vereniging", aldus Angela Bergsma, bestuurslid van duikteam SAL. Ben jij net als deze jubilarissen ook op zoek naar een gezellige vereniging waar je jezelf thuis voelt en wekelijks bekenden tegenkomt om jouw (toekomstige) hobby mee te delen? Kijk dan voor meer informatie op www.subaqualibera.nl en maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis introductieduik door te mailen naar opleidingen@subaqualibera.nl. Duikteam SAL geeft duikopleidingen (vanaf 14 jaar) voor beginnende en gevorderde duikers. SAL organiseert daarnaast verschillende clubactiviteiten voor haar leden waaronder een weekend naar Zeeland, clubduiken op verschillende locaties, een club BBQ en natuurlijk jaarlijks de opening en afsluiting van een gezellig duikseizoen.

Repro fietsaccu's zoekt graag de uitdaging

GIESBEEK - Accu's voor e-bikes en e-scooters: zonder kom je niet ver. Als je accu stuk gaat, ben je vaak veel geld kwijt aan een nieuwe accu. Maar Repro fietsaccu biedt een duurzame oplossing.

Eigenaar Ruud van Haren vertelt: "Ik hoorde twee jaar geleden dat er veel problemen zijn met elektrische accu's. Ik heb me toen verdiept in de techniek en de industrie. Je bent als klant vaak verplicht om een nieuwe accu van de fabriek af te nemen. Maar er is dus een alternatief, want je kunt ook je accu laten reviseren. Ik zet er dan graag de modernste batterijen in zodat je accu zelfs nog beter is na de reparatie."

Inmiddels weten al veel fietsenzaken in De Liemers wat Repro fietsaccu's voor hen kan betekenen. Ze laten accu's op maat maken. "Bijvoorbeeld voor minder mobiele klanten die een Tante Paula-step gebruiken. Een aangepaste accu heeft meer kracht, zodat je langer door kunt rijden."

"Het is altijd maatwerk, want je moet wel binnen een bestaande cassette werken. Ik vind het een uitdaging om mensen een betere accu tegen een veel lagere prijs te leveren."

Wilt u ook een betere accu? Bel dan voor een afspraak!

Repro fietsaccu, Ruud van Haren, Mr. Willemsenstraat 4, Giesbeek; 0313-410228 of 06 50567880; info@reprofietsaccu.nl; www.reprofietsaccu.nl.

Nieuwe locatie, meer kansen!

DUIVEN - 12 mei opende Vitality Sports de deuren van hun nieuwe vestiging in Duiven. Bij de gespecialiseerde strenght & conditioning box kan men terecht voor personal training, small group-trainingen, boksfit, 50+fit, kidsbootcamp en voedingsadvies op maat. Naast de nieuwe vestiging aan het Holland 35 in Duiven geeft Vitality sports op meerdere locaties ook buitentrainingen aan inwoners en bedrijven.

Josko Koelemeijer is een van de 5 Personal Trainers. Josko: "In 2014 besloten wij om buiten trainingen te geven in de omgeving van Duiven, nu 4 jaar later onze eerste vestiging! Het is de beste beslissing die we ooit hebben gemaakt. Ons team heeft al bij meer dan 500 mensen een bijdrage geleverd aan hun gezondheid en geluk. In Duiven willen we nu ook via 1-op-1 trainingen en trainen in kleine groepen nog meer mensen begeleiden naar een gezonde geest in een gezond lichaam."

Om de opening te vieren krijgen nieuwe leden, die zich voor 1 juli 2018 aanmelden voor een onbeperkt abonnement small-grouptraining van minimaal 1 jaar of voor personal training, een voedingsprogramma dat op maat gemaakt is ter waarde van 175 euro gratis! Inclusief wegen en meten.

Josko: "In deze periode worden klanten begeleid door opgeleide professionals met een schat aan kennis en ervaring. Personal trainers die naar de sporters luisteren en persoonlijke aandacht geven die nodig is om de gezondheid een boost te geven. Josko hoopt in de nieuwe strenght & conditioning box veel Duivenaren fitter en energieker te maken. Want dat wil toch iedereen?

Vitality Sports, 't Holland 35, Duiven; 06 54347922; www.vitalitysports.nl; info@vitalitysports.nl.

Vernieuwing restaurant 't Centrum

BABBERICH - Restaurant 't Centrum van de familie Reijmer bestaat al ruim 21 jaar en is in die jaren al een keer grondig verbouwd. Afgelopen weken zijn Laurens en Marita met hun medewerkers druk bezig geweest met het maken van plannen voor een make-over. Met een paar simpele ingrepen ziet het restaurant er nu heel anders uit. Nieuwe tafels, gordijnen, servies en glaswerk geven het restaurant een eigentijdse uitstraling. Ook het zitje bij de open haard is nieuw, zodat onze gasten gezellig een aperitief kunnen drinken voordat ze aan tafel gaan.

De menukaart is onder de loep genomen met als resultaat dat gerechten helemaal van deze tijd zijn. Ook de lunchkaart is aangepast met een paar heerlijke sandwiches en salades. Het restaurant is ook ideaal voor een zakenlunch. "Wilt u met uw gast belangrijke zaken bespreken, dan is het mogelijk om in een aparte ruimte te lunchen.

Om onze gasten kennis te laten maken met het vernieuwde restaurant hebben we een speciaal menu bedacht. Dit menu en de vernieuwde menukaart en lunchkaart vindt u natuurlijk op onze website."

Naast het restaurant staat de familie Reijmer natuurlijk ook bekend om hun zalen voor feesten, koffietafels en vergaderingen. "Feestgevenden willen steeds vaker maatwerk en dat is bij ons geen probleem. Net als de cateringen die wij kunnen verzorgen.

We zijn blij met ons vernieuwde restaurant en ontvangen onze gasten met enthousiasme om ze dat te kunnen laten zien."

Restaurant 't Centrum vindt u aan de Dorpstraat 78 in Babberich. www.centrumreijmer.nl.

Iedereen aan het sporten met Decathlon

ARNHEM - Twee jaar geleden toverde Decathlon de Rijnhal in Arnhem-Zuid van een sporthal met vergane glorie weer terug in een fonkelnieuw sportpaleis. Sportbeoefenaars van alle leeftijden kunnen er zeven dagen per week terecht voor sportartikelen van liefst 65 sporten.

Je kunt er uiteraard terecht voor de meest gangbare sporten, zoals voetbal, tennis, hockey en wielrennen, maar minder gangbare sporten als trailrunning, padel of hengelsport zijn ook vertegenwoordigd. Honderden sporters en sportertjes weten de winkel dagelijks te vinden.

Gratis sportclinics.

Decathlon biedt overigens meer dan alleen sportartikelen. In de winkel kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met sport. Vrijwel iedereen weet inmiddels dat je in de winkel alles mag uitproberen. Nog leuker is dat Decathlon regelmatig gratis sportclinics organiseert, zoals de Running Academy, Start to Skate en Start to Bike.

Sport4daagse

Om zoveel mogelijk mensen lekker te laten sporten en bewegen, organiseert Decathlon rond het tweejarig bestaan liefst vier sportieve dagen in en rond de Rijnhal. De Arnhemse basisschooljeugd doet op woensdagmiddag 30 mei de aftrap met de Decathlon Kinderspelen. Dag twee staat in het teken van aangepast sporten in samenwerking met Uniek Sporten Arnhem. Op dag drie is er opnieuw een sportdag voor basisschoolkinderen. Op zaterdag 2 juni is de knallende afsluiting van de festiviteiten met diverse sportclinics. Uiteraard is iedereen elke dag welkom. Dus kom gezellig langs bij de Rijnhal!

Decathlon Rijnhal, Olympus 1, Arnhem; 026 202 2600; www.decathlon.nl/rijnhal.

Mountainbike testdag voor wielerliefhebbers

ZEVENAAR/BEEK - Bike-Emotions en Rebel stellen hun nieuwste modellen beschikbaar voor startende en veeleisende MTB-ers.

Op zondag 27 mei en 17 juni organiseren Bike-Emotions uit Beek en het fietsenmerk Rebel, uit Zevenaar, een testevent om op de mountainbike van uw dromen te rijden. Rondom 't Peeske is een uitdagend parcours uitgezet waarin al het goede van het mountainbiken te vinden is.

Zowel startende en ervaren MTB-ers kunnen hier de nieuwste modellen van marktleider Cube, maatwerkspecialist Rebel en de Zwitserse specialist Scott testen. Voor de starters staan diverse 'instapmodellen' opgesteld. Liefhebbers kunnen een echte 'Fat-Bike' testen. Ook voor gevorderden en wedstrijdrijders is er keuze genoeg met hardtails en full-suspensions. Voor de wedstrijdrijders staan topfietsen opgesteld die hun kwaliteit bewezen hebben in de Swiss Bike Cup en het WK mountainbike vorig jaar in Australië. Het is zelfs mogelijk om eens een hybride (elektrisch ondersteunde) mountainbike te testen… Kortom, mogelijkheden genoeg voor een leuke 'testmorgen'.

U bent op beide zondagen van 9:00 tot 13:00 uur welkom op de parkeerplaats bij 't Peeske in Beek. Neem een geldig identiteitsbewijs en, als u daar over beschikt, uw eigen pedalen. U bent van harte welkom!

Spraakontwikkeling bij kinderen 'Mijn kind spreekt sommige klanken niet goed uit….'

DIDAM - In de spraakontwikkeling van kinderen kunnen zich problemen voordoen. Het kan zijn dat klanken niet goed worden gemaakt of vervangen worden door een andere klank. Het komt ook voor dat kinderen een klank op de verkeerde manier uitspreken. Een voorbeeld hiervan is: slissen.

Bij slissen zijn wel de juiste klanken te horen, maar worden deze niet op de juiste manier in de mond gemaakt. Hierbij komt namelijk de tong tussen de tanden of tegen de tanden aan, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de voortanden. Hierdoor kan de verstaanbaarheid minder zijn. Daarnaast kan het problemen geven bij de ontwikkeling van het gebit.

De logopedist kan hierbij helpen. Er zal naast de spraak ook gekeken worden naar het slikgedrag, open mondgedrag, duimen en slappe spierspanning in het mondgebied. Hierbij is de samenwerking met huisarts, tandarts en orthodontist van groot belang. Een kind leert dan spelenderwijs en aan de hand van verschillende oefeningen de spraak te verbeteren.

Praatjuf creëert een veilige en leerzame omgeving om de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren. Heeft u twijfels over de spraakontwikkeling van uw kind? Of wilt u gewoon advies? De logopedisten van Praatjuf helpen u graag. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: www.praatjuf.nl

Benefietrally door Gelderse landschap tegen vrouwenkanker Drive4Life voor Ruby & Rose

NIJMEGEN/LATHUM - Op zondag 7 oktober wordt een Drive4Life georganiseerd, waarmee de deelnemers de aandacht vragen voor kanker, die alleen vrouwen kunnen krijgen. De opbrengst van de tocht gaat naar het goede doel: Stichting Ruby and Rose.

Drive4Life is een benefiet rally door het prachtige Gelderse Landschap, een verrassende route met originele elementen. Iedereen in het bezit van rijbewijs en trotse eigenaar van een vierwieler kan hieraan meedoen. De organisatie streeft naar zoveel mogelijk variatie in de deelnemende equipes: sportief, antiek, cabrio, het maakt niet uit. Er valt een prijs te winnen voor het origineelste voertuig en/of outfit. De start en finish vindt plaats bij Grand Café Rutgers in Lathum. Aanmelden kan via event@rubyandrose.nl of via www.rubyandrose4dl.nl.

Ruby and Rose:Stichting Ruby and Rose zamelt gelden in voor de strijd tegen vrouwenkanker. Er is te weinig aandacht voor vormen van kanker, die alleen vrouwen kunnen treffen. Jaarlijks krijgen circa 4750 vrouwen in Nederland een vorm van kanker aan onder andere de baarmoeder(hals), baarmoeder, eierstokken en schaamlippen. Ongeveer 1900 vrouwen overlijden jaarlijks aan de gevolgen. Alleen al aan eierstokkanker overlijden jaarlijks 1000 vrouwen aan deze ziekte en daarom maakt Ruby and Rose zich sterk voor onderzoek naar deze vorm van kanker. (www.rubyandrose.nl)

Dementievriendelijke uitvaart

REGIO - Een afscheid waar specifiek wordt nagedacht over de dilemma's als gevolg van een dementerende nabestaande; moet ik dit wel vertellen aan mijn dementerende moeder? Wordt ze er onrustig van? Kan zij de emoties wel aan? Zal ze haar partner missen als hij nooit meer langs komt?

Ze zijn zolang samen geweest, hun levens zijn zo in elkaar verweven, ze betekenden alles voor elkaar, hoe moeten wij dit verlies vertellen? Zo veel vragen die er in je opkomen bij het verlies van de 'gezonde' ouder en de achterblijvende dementerende ouder. Waar doe je dan goed aan?

Elke dag wordt er in Nederland bij 120 mensen de diagnose dementie vastgesteld. Doordat de zorg steeds beter wordt, verliest de partner met dementie regelmatig zijn of haar partner. Maar vaak zijn nabestaanden daar niet op berekend. Het kan dan ook voor dubbel verdriet zorgen. Nabestaanden worden overvallen door het overlijden van de 'gezonde' ouder en zijn bang dat hun dementerende ouder niet bij de uitvaart kan zijn.

Amare Memoria uitvaartverzorging kijkt samen met u naar wat wel mogelijk is. "Ik zal bijna altijd adviseren om de dementerende partner in te lichten en hem of haar zoveel mogelijk bij het afscheid te betrekken. Tijdens de regelgesprekken waarin we invulling gaan geven aan het afscheid zal ik alle nabestaanden, ook de dementerende partner, betrekken in de keuzes die er zijn.

Het is moeilijk om te voorspellen wat iemand zich nog zal herinneren van het afscheid. Maar iemand de kans ontnemen om het verdriet toe te mogen laten dat is nogal wat. Daarom heb ik de training tot dementievriendelijke uitvaartverzorger gevolgd en met succes afgerond. Vanaf nu kunt u bij Amare Memoria uitvaartverzorging ook terecht voor een 'dementievriendelijke' uitvaart."

Hartelijke groet, Loes Jonkers-van Bemmel

Amare Memoria uitvaartverzorging, Waterrus 9, 6922 HJ Duiven; T. 06 48895895; info@amarememoriauitvaart.nl; www.amarememoriauitvaart.nl.

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

27 / 36

29 / 36

31 / 36

32 / 36

33 / 36

Ree-Zo Electroworld verhuist naar Pastoriestraat

DUIVEN – Bijna 25 jaar zat Marco Kreté met Ree-Zo Electroworld in winkelcentrum De Elshofpassage. Dat zilveren jubileum haalt hij net niet. Op 8 juni verhuist hij naar de Pastoriestraat 9-11.

"Eindelijk", lacht Marco Kreté, die uitkijkt naar de verhuizing. Het nieuwe pand is slechts driehonderd meter verwijderd van de huidige locatie, maar biedt veel meer mogelijkheden. De plek ligt in de loop van het winkelende publiek, het is een echte zichtlocatie. Het pand aan de Pastoriestraat maakt een efficiëntere indeling van de productgroepen mogelijk, waardoor de klantbeleving aanzienlijk wordt vergroot.

"De televisiewand wordt uitgebreider. Daarnaast zetten we nog nadrukkelijker in op witgoed, audio en inbouw inclusief onderdelen", verklapt Marco. Dat betekent dat kleinere keukenapparaten als koffiezetapparaten en broodroosters uit het assortiment verdwijnen. In de nieuwe speciaalzaak zet de ondernemer met zijn team volledig in op service en deskundigheid. Wie iets koopt bij Ree-Zo Electroworld wordt helemaal ontzorgd. "We hebben een eigen service- en bezorgdienst, we sluiten bij aankoop alles netjes aan en we geven uitgebreid uitleg over de gebruiksmogelijkheden. De complexiteit van de goederen neemt toe en daarmee de behoefte aan advies en service. Het installeren van nieuwe apparaten, het afvoeren van de oude; mensen willen nergens geen omkijken meer naar hebben. In het oude pand in de Elshofpassage houdt Marco Kreté na 8 juni tot september op elke zaterdagmorgen opruiming, met sensationele aanbiedingen.

Informatie: www.electroworld.nl of volg ons op Facebook en Twitter.

Geslaagde voorjaarsdagtocht

ZEVENAAR - Van tevoren was het spannend of er voldoende animo zou zijn om juist op hemelvaartsdag met een bustocht van de KBO-PCOB - Belangenvereniging Ouderen Zevenaar mee te gaan. Deze bedenkingen bleken volledig ongegrond, want tijdens de aanmelddagen was de belangstelling zo groot, dat voor het eerst zelfs een tweede bus ingezet kon worden.

Eerst werd een bezoek gebracht aan de Zaanse Schans met de mooie molens, het oude Albert Hein, winkeltjes en oude ambachten zoals een klompenmakerij. Vervolgens werd om 12.00 uur ingescheept op het Partyschip Jacqueline. Tijdens de 3,5 uur durende cruise werd gevaren over de Zaan, Noordzeekanaal, door de houthavens en Amsterdamse IJ, langs het Muiderslot en eiland Pampus.

Onderweg kon iedereen niet alleen genieten van het uitzicht, maar ook van een uitgebreide koffietafel en later koffie/thee met gebak. In Almere Haven stonden de bussen weer klaar om iedereen keurig terug te brengen naar Zevenaar.

Het prima weer (geen regen en niet te warm) heeft eraan bijgedragen dat de honderd deelnemers kunnen terugkijken op een heel gezellige dag.

Dag van de Logistiek op bedrijventerrein Centerpoort-Noord Duiven

DUIVEN - Op 2 juni is bedrijventerrein Centerpoort-Noord het centrum van activiteiten! Van 10.00 tot 16.00 uur wordt daar de Dag van de Logistiek gehouden.

Logistiek is meer dan in een vrachtwagen rijden. Het uiteindelijke transport via weg, water, lucht of rails is maar een klein deel van logistiek. Werken in de logistiek kan op alle vakgebieden en niveaus. Logistiek is gevarieerd en afwisselend. Iedere dag is weer anders. Het vraagt om anticiperen op de hectiek van de dag, bijsturen en vooral samenwerken. Beleef het zelf!

Kom binnen bij Nedac Sorbo, Kuehne+Nagel, Visser Duiven en Van Tilburg-Bastianen. Bezoek de stands van Aviko, Rotra, Container Terminal Doesburg en vele anderen op de bedrijvenpleinen. Toe aan een nieuwe uitdaging; bezoek het opleiders- en werkgeversplein. Werkgevers en intermediairs geven informatie over de vacante vacatures, om- en bijscholingstrajecten. Opleidingscentra van VMBO- t/m HBO-niveau presenteren zich met de diversiteit aan studiemogelijkhedenNaast alle demonstraties is er volop gelegenheid tot uitproberen. Vaar met een binnenvaartschip, stapel dozen met een heftruck, rijd in een leswagen, bedien een orderpicksysteem, doe mee met een docking simulatie en zo is er nog veel meer te beleven.

Burgemeester Lichtenbergprijs voor Ben Sanders

Van links naar rechts: Pieter Copier, Joop Schrijner, en heer en mevrouw Sanders, Fons Lichtenberg en Mat Gijsbers. (foto: René Nijhuis)

GROESSEN - Ben Sanders uit Groessen heeft zaterdag de Burgemeester Lichtenbergprijs 2018 ontvangen. Hij kreeg de prijs voor zijn inzet voor judovereniging Groessen. De prijs is zaterdag in het gemeentehuis van Duiven uitgereikt door de naamgever: oud-burgemeester Fons Lichtenberg. Het gaat om een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro.

Ben Sanders was in 1978 één van de oprichters van judovereniging Groessen. Veertig jaar later is hij ondanks zijn hoge leeftijd – Ben Sanders is 78 jaar – nog steeds zeer actief bij de vereniging, als judoleraar én als judoka. Vooral de wijze waarop hij kinderen stimuleert in het beoefenen van de judosport, met ook veel aandacht voor sociale vaardigheden, heeft hem veel waardering opgeleverd. Het is niet voor niets dat de jaarlijkse clubkampioenschappen het Sanderstoernooi heten.

De Burgemeester Lichtenbergprijs is in 2000 ingesteld door de gemeenteraad bij het afscheid van Fons Lichtenberg als burgemeester van Duiven. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een plaatselijke instelling, groep of persoon die zich bijzonder heeft onderscheiden op maatschappelijk, cultureel of sportief terrein. Vorig jaar ging de prijs naar Ruben Bosch voor zijn inspanningen voor een jongerenhonk in Duiven.

Hockey Vereniging Zevenaar scoort hoog met Pinkstertoernooi

ZEVENAAR - Dankzij zo'n 100 vrijwilligers - ouders, veteranen en clubleden - verliep op 19 en 20 mei het HVZ Pinkstertoernooi op rolletjes. Voorzitter Bert Cornelese is verheugd. "Veel clubs zien dit toernooi als seizoensafsluiting, en dit jaar viel het vrij vroeg." Desondanks was de opkomst met 23 inschrijvingen, waarvan zeven Duitse teams, boven verwachting. Het was een daverend succes. "Al die blije gezichtjes, daar doen we het voor!"

Scheidsrechter André Mulder kijkt moe maar voldaan terug op een geslaagd evenement. "Dit jaar pakten we het iets anders aan. Ontbijten en lunchen deden de jongeren gezamenlijk in de grote tent en dat gaf een gezellige dynamiek tussen de teams." Met dank aan Bakkerij Godschalk en Jumbo Heemskerk die brood, beleg en chocolademelk doneerden; "In totaal moesten we 1200 maaltijden verzorgen, en dat vraagt niet alleen om goede organisatie, maar ook een behoorlijke investering."

Naast hockeyen moest er natuurlijk ook gefeest worden. Zaterdagavond volgde na de uitgebreide barbecue een spetterende disco. Een vrijwilligster vertelt geamuseerd: "Door de geweldige DJ gingen de voetjes al snel van de vloer in de grote tent. Wij volwassenen vermaakten ons in en rond het clubhuis waar meer ons muziekgenre werd gedraaid." 's Nachts patrouilleerden beveiligers op het geïmproviseerde campingterrein. "Een beetje donderjagen hoort er bij, dus echt veel geslapen hebben de teams waarschijnlijk niet."

Zaterdag 26 mei strijden de meiden van A1 in een thuiswedstrijd om het kampioenschap tegen de nummer 2 van de competitie. Meer informatie staat op www.hvz.info.

IVN-struintocht door de Lobberdense Waard

PANNERDEN - Op zondag 3 juni verzorgt IVN werkgroep De Liemers een excursie door de Lobberdense Waard.

Door kleiwinning zijn er waterpartijen ontstaan waarin diverse planten en dieren zich thuis voelen. Om het gebied toegankelijk te houden lopen er het jaar rond grote grazers. Het Ooibos wordt omgeven door weilanden, met daarin een grote variatie aan flora en fauna. Stevige schoenen worden aanbevolen.

De start is om 14.00 uur op de Rijndijk / begin Lobberdenseweg bij Pannerden. De tocht duurt ongeveer twee uur. Meer informatie staat op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Jeugdkamp Labyellov succes!

DIDAM - Zaterdag voor pinksteren was het vanaf 11.00 uur verzamelen van alle jeugd op de Scouthorst, het buitenterrein van Scouting Didam, aan de oevers van de Nevelhorst voor de jeugd met ouders.

Na een bakkie koffie vertrokken de ouders en kon het kampweekend van start, met onder andere: 6-kamp met stormbaan, levend mastermind, spookverhaal met aansluitend speurtocht net na zonsondergang rond het water...

De dag werd afgesloten met een mooi kampvuur, waar de eerste oogjes bijna dichtvielen! Na een aardig frisse nacht kon de bootcamp en het volleybaltoernooi van start, waarna de kids weer opgehaald werden. Ja.... de meeste kinderen hadden het pinksterweekend wel nodig om weer bij te trekken! Zeer geslaagd kamp op een mooi terrein!

Hoe kan het beter?

Bloemrijke oevers aan de Jezuïetenwaay (foto: Marijke de Both) Foto: Marijke de Both

DUIVEN - Hoe kan het beter? Met deze vraag in het achterhoofd gaan de groepen 7 en 8 van alle Duivense basisscholen op pad in natuurgebied de Jezuïetenwaaij vlak bij Groessen. Hier gaan ze een vergelijking maken tussen hun eigen leefomgeving en de natuur.

Wat is het verschil tussen de tuinvijver en de poel in het veld? Hoe ziet de erf-afscheiding thuis er uit en hoe die in de polder? En het gras? Wat zorgt er in de natuur voor, dat dieren overleven?
Tijdens de les op school kwamen de kinderen er al achter dat er ook allerlei wilde dieren vlakbij huis wonen. In tuinen en parken zijn egels en vleermuizen, maar ook vlinders en bijen. Maar zonder bloemrijke planten waar ze hun voedsel halen zal je mooie insectenhotel leeg blijven. Je kunt best een nestkastje ophangen maar als de vogels geen insecten kunnen vinden om aan hun kuikens te geven, hebben ze er niets aan. En een strakomheinde tuin is ontoegankelijk voor egels en dus moet je zelf alle dikke slakken opruimen die je planten opeten.
In de Jezuïetenwaaij zijn tal van voorbeelden te vinden hoe dieren in de natuur alles vinden wat ze nodig hebben. Wat daarvan kun je ook in je eigen tuin toepassen? Samen met de vrijwilligers van NME zoeken ze naar het antwoord.

Finaledag Pigeons On Wheels

Links naar rechts: Maarten Groenendijk, Daan van der Heyden, Fons van Dael, Robert Dekker, Els Peters, Martijn van de Goor, Lucia Dijkstra, Isabelle Haring en Bjorn Freriks (foto: Bjorn Freriks)

DUIVEN - Zaterdag 12 mei is Pigeons On Wheels vanuit Duiven vertrokken naar Almere voor de finaledag van de NBB Poule C. Ze hebben een geweldige finaledag gehad in Almere.

Met negen basketballers trad Pigeons aan tegen DOV en ISV Hengelo. Voor deze dag was Bjorn Freriks de coach van het sterke basketbalteam uit Duiven. De eerste wedstrijd was erg spannend en het ervaren DOV had veel moeite met het frisse maar ambitieuze en sterke team van Pigeons On Wheels De basketballers uit Duiven verloren de wedstrijd met slechts twee punten. Eindstand 28 tegen 26.

Coach Bjorn Freriks en de rest van het team was gebrand op een overwinning en zodoende gingen alle remmen los tijdens de tweede wedstrijd tegen het sterke ISV Hengelo. Al snel werd duidelijk dat team Pigeons een serieuze kampioenskandidaat is en er werd gewonnen met 48 tegen 14. De basketballers uit Duiven hebben dit seizoen laten zien dat het team beschikt over enorm veel kwaliteit en vol vertrouwen gaat het Pigeons On Wheels het nieuwe seizoen tegemoet. Een seizoen waar ze gaan meedingen naar de hoofdprijs!

Meer informatie over het Pigeons staat op www.depigeons.nl.

Buitensporig overlevingsdrang...

De graskarper die in november 2018 gepoot zijn voor de groen bestrijding

PANNERDEN – Een kappervisser uit Winterswijk beleefde samen met zijn vriendin aan het viswater een moment dat je niet voor mogelijk houdt. Zij slaak een zucht van schrik en roept wat is dit, hoe is dit mogelijk dat een snoek zo’n buitensporige vraatzucht vertoont.

Door Frans Willemsen

Dit zijn belevingen in de natuur die je niet voor mogelijk houdt. Als je eenmaal aan de oever plaats hebt genomen en luistert hoe bijzonder mooi de omgeving van de oude 'Rijnstrangen' zijn, word je plots opgeschrikt door het onverwachte aan de waterkant. Geplons en gekletter verstoren alle zangnoten in deze avondschemering.

Joska vertelde: "We zitten net aan een lekker bakje cappuccino, gehaald bij De Oude Rijn. Ineens hoorden wij beiden een geweldige plons. We zien een stukje van ons af een karper met iets wits op het water tussen de beplanting schieten. Het leek wel of de karper de oever op wilde. Nee het verschool zich dicht aan de oeverwal tussen de waterplanten. Ik zie dat het een graskarper was rond de 55 - 60 cm. Dat witte wat we zagen bleek het vel dat van zijn lichaamdeel gescheurd werd tijdens zijn bizarre vluchtpoging. Een deel van de achterrug en de staart van de karper gaven diepe snijwond aan. Daarnaast waren er tandafdrukken te zien boven op de rug, de snoek heeft de karper willen draaien. De verwondingen waren zo erg en diep (zie foto) in de vis dat we gedwongen waren het dier uit zijn lijden te bevrijden. Overleven was echt geen optie, het is natuurlijk wel jammer. Deze graskarper is vorig jaar in november speciaal gepoot, begreep ik tijdens de melding van het secretariaat."

Themabijeenkomst over Participatiewet in de regio

Onderwerp themabijeenkomst participatiewet (Foto van de film I Daniel Blake) Foto: van de film I Daniel Blake

REGIO - Op woensdag 6 juli in Filmhuis Het Barghse Huus is er een themabijeenkomst door Lokaal FNV Achterhoek en de Liemers over de uitvoering van de Participatiewet in de Achterhoek en De Liemers.

Bijna drieënhalf jaar is de Participatiewet nu in uitvoering. Hoe is het de burgers in de Achterhoek en De Liemers, afhankelijk van deze wet sindsdien vergaan? Dat is een van de vragen die we samen willen beantwoorden tijdens een themabijeenkomst op woensdag 6 juli in Filmhuis Het Barghse Huus, W. van den Berghstraat 1 in ‘s Heerenberg. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

De FNV vertoonde hier op 11 april de aangrijpende film I, Daniel Blake. De film schetst hoe de 59-jarige werkloze hartpatiënt Daniel Blake in het noordoosten van Engeland kampt, met onmenselijke bejegening, onverschilligheid, onrechtvaardigheid en bureaucratie. Het leidt tot steeds meer stress. “Wordt het hier ook zo met de invoering van de participatiewet”, vroeg een van de kijkers zich af. Is dat zo? Kan de beoordeling en begeleiding van burgers naar goed en eerlijk betaald werk beter? Hoe dan? Is ook in onze regio sprake van verdringing van reguliere arbeid door werkers zonder loon in re-integratietrajecten? Moordende onderlinge concurrentie tussen meer en minder betaalde werkers? Kampen eerlijke werkgevers ook hier met oneerlijke concurrentie door verdienmodellen die gebaseerd zijn op het drukken van de loonkosten tot onder het minimum? "Daarover gaan we het samen hebben tijdens deze themabijeenkomst. Je bent van harte uitgenodigd om je inzichten en opvattingen hierover met elkaar te delen. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar Hans Hupkes, bestuurder FNV, hans.hupkes@fnv.nl."

Dude's Day Let's Go Bowling in Groningen

Dudes Day bowling (foto: Renee van der Sluis) Foto: renee van der sluis

ZEVENAAR - Na een aantal maanden van voorbereiding, was het maandag 14 mei zo ver. Landelijk ging de film The Big Lebowski met Jeff Bridges in de hoofdrol na twintig jaar, weer in première. Diverse bioscopen en filmhuizen hadden hun eigen programma eromheen gemaakt.

"Nu vraagt u zich natuurlijk af hoe komt een mobiele bowlingbaan van uit Zevenaar nu helemaal in Groningen. Nou dat kwam zo: ditt voorjaar werd onze bowlingvereniging Zevenaar gebeld of we de mobiele baan vrij hadden op maandag 14 mei in de avond. We kregen het hele programma te horen, drong toen nog niet door dat het zo een groot evenement was.

Afgelopen maandag stond onze mobiele bowlingbaan in Groningen in het filmhuis met een setting van de film, dat wil zeggen, met onbepiste tapijten, white russians, zitzakken, luie stoelen et cetera en een dj.

In de avond werd dat aangevuld met bezoekers verkleed in ochtendjas, donkere zonnebril et cetera. De film van toen werd natuurlijk vertoond en men kon als bezoeker bowlen op een mobiele baan. Het was een zeer geslaagd evenement meer dan 160 bezoekers hadden ze gehad.

Mocht u nou ook denken, een mobiele bowlingbaan, deze is te huur. Meer info staat op www.bowling-zevenaar.nl. Het seizoen zit er nu bijna op maar in september begint de competitie weer. Ook zin in bowlen, kom ook naar de gezelligste club in de Liemers. Voor meer info verwijs ik naar onze site."

36 / 36