De Liemers Helemaal Goed Courant

25 november 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 25 november 2016


Feestelijke oplevering Leven in de Liemers

Foto: Ab Hendriks

ZEVENAAR - Op woensdag 30 november wordt het project Leven in de Liemers feestelijk afgesloten in Het Musiater in Zevenaar. Het project startte in juli 2015 met het doel om het verhaal van de Liemers op de kaart te zetten. Nu, bijna anderhalf jaar later, worden de resultaten van het project gepresenteerd.

Eén belangrijk resultaat van het project is de canon van de Liemers. De canon, bestaande uit hoogtepunten uit de Liemers geschiedenis, is gebruikt als inspiratiebron voor een tweetal online quizzen. De quizzen (één voor kinderen uit groep acht en één voor volwassenen) maken inwoners van het gebied op speelse wijze bewust van hun geschiedenis. Test uw eigen kennis en speel de quiz nu op: www.levenindeliemers.nl/liemerse-kennisquiz.

Verbindende verhalen en activiteiten

Daarnaast ondersteunde Leven in de Liemers de afgelopen anderhalf jaar liefst tien lokale initiatieven. Zo zijn er onder andere een smokkelspel, een educatief filmproject en gedichtenwedstrijd gerealiseerd. Bovendien leidde het projectteam 24 vrijwilligers uit de omgeving op om door middel van interviews persoonlijke verhalen te verzamelen. Deze verhalen werden gedeeld op de website en op www.facebook.com/Levenindeliemers.

De feestelijke oplevering bijwonen?

Behalve de canon en de cultuurhistorische activiteiten zijn er meer resultaten die het verhaal van de Liemers versterken. Zij worden op 30 november om 16.00 uur gepresenteerd in Het Musiater. Maar dat niet alleen: Paul Mulder trakteert op een nieuw geschreven lied en de Ridders van Gelre testen de kennis van de aanwezigen. Zij reiken die middag bovendien de prijs uit aan de winnaars van de online quizzen. Wilt u de oplevering op 30 november bijwonen? Stuur dan een e-mail met uw naam naar info@levenindeliemers.nl.

'Carnavalsvereniging ’t land van Waoter & Wiend is de steek van prinses Ans de 1e kwijt!'

PANNERDEN - Met de jaarlijkse pronkzitting voor de deur, zit carnavalsvereniging ’t Land van Waoter & Wiend met de handen in het haar. De steek van prinses Ans de 1e is verdwenen! Met man en macht wordt gezocht om de steek op tijd voor de jaarlijkse pronkzitting op 25 en 26 november terug te vinden.

Het bestuur heeft al een noodscenario uit de kast getrokken, mocht de steek niet op tijd terug zijn. “Zo’n kostbare steek kan toch niet zomaar opeens verdwenen zijn!” aldus een bestuurslid die verder graag anoniem wil blijven. Ook bij cabaretgroep OKO die de pronkzitingsavonden verzorgen in samenwerking met de carnavalsvereniging snappen ze er geen steek van.

De onderste steen moet boven komen, wie heeft hier een steekje laten vallen?De geruchtenstroom dat de steek in de buurt van Hilversum is gesignaleerd wordt niet waarschijnlijk geacht, maar wordt op dit moment wel serieus onderzocht. Mocht iemand weten waar de steek zich bevindt, gelieve dit dan direct te melden bij carnavalsvereniging ’t Land van Waoter & Wiend.

Tevens zijn er nog enkele entreekaarten te koop voor de pronkzitting, zowel op vrijdag 25 als zaterdag 26 november. Meer info hierover bij Annie Mulder 0316 372273 of 06 30758909. Beide avonden beginnen om 20:11 uur in het schuttersgebouw. Deze is om 19:00 al open.

Op deze avonden brengen de OKO spelers sketchjes en liedjes ten gehore, ook zal de nieuwe prins(es) bekend gemaakt worden. Natuurlijk is er ook weer de 'orde van verdienste' die door de carnavalsvereniging jaarlijks wordt uitgereikt en zullen de twee dansgroepen van de carnavalsvereniging hun dans ten tonele brengen. De muziek op beide avonden wordt verzorgd door de band Kiep Movin’.

Vogelshow Lobith

LOBITH - Vogelvereniging 'Vogeleiland' verzorgt zaterdag 3 en zondag 4 december haar jaarlijkse vogelshow in partycentrum Schipper­spoort, Dorpsdijk 30 in Lobith.

Er zijn ongeveer 250 eigen kweekvogels ingeschreven, door eigen leden, die ingedeeld zijn in de volgende groepen: kleurkanaries, postuurkanaries, parkieten, Europese cultuurvo­gels en tropische vogels. De keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers keuren alle vogels op hun kleur, houding en verdere speci­fieke kenmerken. De ingezonden vogels zijn ook dit jaar weer van een hoge kwaliteit. Het belooft ook nu weer een prachtige verzameling te worden die u zeker niet mag missen. De vele liefhebbers uit de verre omgeving komen graag naar deze show vanwege de kwaliteit die de leden steeds weer brengen.

De show is voor het publiek toegankelijk op zaterdag 3 december van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 4 december van 10.00 tot 16.00 uur. Op deze show zijn de vogels het middelpunt en dat wordt door de liefhebbers ook gewaardeerd.

Dit is tevens een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met een levendige liefhebberij. Bezoekers kunnen ook informatie krijgen over de verzorging.

De toegang tot deze schitterende show is gratis en de locatie is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Start voorbereiding Sacrament Vormsel

LIEMERS - In januari beginnen de voorbereidingen voor de jongens en meisjes die gevormd willen worden. Vanaf dit nieuwe seizoen doen de kinderen van de parochies Heilige Vier Evangelisten en Sint-Willibrordus de voorbereidingen samen. Als zodanig zullen zij ook samen in één vormselviering gevormd worden op zaterdag 1 april. Monseigneur Woorts zal daarin vormheer zijn.

Wat betekent dat, gevormd worden door het Heilig Vormsel te ontvangen? Het is toch wel bijzonder als er voorbereiding voor nodig is en er een speciale dag voor wordt gereserveerd, die met veel mensen samen wordt gevierd. Het lijkt niet alleen heel belangrijk, dat is het ook! Als baby word je gedoopt in de katholieke kerk. Dat willen je ouders heel graag. Als je weer wat ouder bent, doe je de 1e Heilige Communie. Vanaf groep 8 kun je gevormd worden samen met anderen. Daar mag je dan zelf in meebeslissen. Het zijn allemaal feestelijke momenten, die aangeven hoe je zelf maar ook samen met anderen kunt groeien in geloof. Gevormd worden wil zeggen dat mensen om je heen (ouders, school, kerk) je allerlei dingen willen leren voor later, die belangrijk zijn en blijven. Ook door je geloof kun je sterker worden.

Zit je in groep 8 (of hoger) en wil jij ook gevormd worden? Praat er dan over met je ouders en meld je aan, uiterlijk tot 1 december 2016.

Voor vragen en aanmelding: Centraal Pastoraal Secretariaat, email: secretariaat@rkliemers.nl. Openingstijden maandag tot en met donderdag van 9.30 – 15.00 uur; vrijdag van 9.30-12.30 uur; 0316 523468.

Songwriters en countryblues in folkcafé De Liemers

DUIVEN - Op vrijdag 2 december zal de laatste muziekavond van 2016 plaats vinden in het folkcafé te Duiven. En zoals altijd komen er ook nu weer diverse artiesten op het podium.

Een van deze artiesten is Hans Witjes uit Huissen. Hans is een laatbloeier wat optreden betreft, want hij is pas op zijn 40e begonnen met gitaarspelen en liedjes schrijven. Maar zoals iedere songwriter is hij begonnen met covers. Onlangs heeft hij zijn eerste cd uitgebracht, die zeven Nederlandstalige liedjes bevat.

Een andere bijzondere artiest is Aelixihr. Behalve op concerten in en om Berlijn, is hij twee keer uitgenodigd op het 'Les grands Bals de l’Europe' in St.Gervais in Frankrijk. Het afwisselende repertoire bestaat uit eigen composities en West Europese traditionals uit de Noordzee regio in intime, polyfone.

De band die deze avond op de planken staat is 'The Rattlesnake Twisters'. Zij maken licht versterkte akoestische muziek. De basis van de band bestaat een jaar, en deze werd langzaam uitgebreid tot de huidige samenstelling. Men maakt min of meer een reis door de diverse stromingen, voortkomend uit de Old School Blues, Country en Country-blues. Maar ook Celtic en folk gerelateerde muziek hebben een plaats in het repertoire gekregen. Nummers van Lightning Hopkins, T-bone Walker, Dylan en JJ Cale. Maar ook gospel, eigen nummers en de typische 70’s sferen komen langs.

Folkcafé de Liemers is aan het Remigiusplein 9 in Duiven. Aanvang: 20.30 uur. Zaal open: 20.00 uur. Gratis toegang; www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl.

Vrienden Carnaval Boemelburcht delen succes

Foto: Yvonne Heijneman-Stevens

ZEVENAAR - De start van het jaarlijkse Carnaval staat weer voor de deur. En dat betekent dat veel enthousiaste carnavalisten zich opmaken voor een nieuw feestseizoen. Zevenaar is het centrum van de Liemers, en dat merk je ook tijdens het jaarlijkse carnaval. Vanuit de hele regio komen mensen naar Zevenaar om Carnaval te vieren.

De Stichting Vrienden van Carnaval in Boemelburcht is sinds vorig jaar actief om Carnaval in Zevenaar ook voor de toekomst nog meer te laten floreren. Een groep enthousiaste carnavalsvierders met roots binnen verenigingen, groepen en het bedrijfsleven initiëren activiteiten die carnaval binnen Zevenaar nog aantrekkelijker moeten maken voor alle betrokkenen.

Vorig jaar introduceerden de Vrienden het enige échte Zevenaarse Carnavalsdrankje: Boemel. Deze eerste grote actie was direct een groot succes en heeft ervoor gezorgd dat er kortgeleden een cheque van 1000 euro is overhandigd aan het bestuur van Stichting Gemeenschappelijk Zevenaars Carnaval Boemelburcht. Daarnaast ontvingen de bij Boemelburcht aangesloten carnavalsverenigingen afgelopen zaterdag uit handen van de Vrienden van Boemelburcht een cheque van 200 euro per club.

De Vrienden van Boemelburcht zijn, naast het vervaardigen van het drankje Boemel, ook actief aan de slag met een nieuwe actie. Deze actie moet bijdragen aan de feestvreugde voor jong en oud. Max Hetterscheid (bestuurslid van Vrienden van Boemelburcht) benadrukt dat de club geheel onafhankelijk een bijdrage wil doen aan initiatieven die het Zevenaars Carnaval voor de toekomst moeten behouden en eventueel uitbouwen. Dit, met respect voor tradities, maar ook zeker ruimte voor vernieuwing op diverse fronten. Carnaval is een feest voor jong en oud en moet een belangrijke bijdrage leveren aan het sociale gevoel van saamhorigheid binnen de gemeenschap. Vanuit de hele regio onderstrepen de carnavalisten, met hun komst naar Zevenaar, dit sociale gevoel.

Vriendenlid Erwin Bomers vult aan dat de stichting ook vooral een beroep doet op de actieve carnavalsvierders in Zevenaar. Vanuit de actieve leden van verenigingen en carnavalsgroepen zullen de acties ondersteund moeten worden en voldoende draagkracht moeten krijgen binnen de clubs. Dit, om zo financiële revenuen te vergaren voor toekomstige initiatieven met een gemeenschappelijk doel voor het behoud van het Carnaval in Boemelburcht. Binnenkort volgt er een gesprek met de voorzitters van de bij Boemelburcht aangesloten carnavalsverenigingen om nog meer duidelijkheid te geven over de ideeën en het enthousiasme van de Vrienden van Carnaval in Boemelburcht.

Kerst op treden...

ZEVENAAR - Op zondag 18 december zal Theatergroep Flirt een trappenhuisconcert verzorgen in het Juvenaat in Zevenaar.

Diverse bekende en minder bekende kerstliederen zullen tijdens dit op-treden ten gehore worden gebracht. Flirt staat garant voor verrassende arrangementen en zuivere, meerstemmige zang en is al jaren een graag geziene en gehoorde gast op kerstmarkten in de regio. de aankleding, de bijzondere akoestiek en natuurlijk de glühwein en de warme chocolademelk brengen de bezoeker moeiteloos in de echte, ouderwetse kerstsfeer. Het begint om 16.00 uur en de toegang is gratis.

De Overlaat in Zevenaar loopt voor Gambia

ZEVENAAR - Op 22 februari gaan zeven leerlingen van het Liemers College te Zevenaar naar Gambia. De reden hiervan is dat wij daar een project opstarten voor de Stichting Handen ineen voor Gambia. Hetgeen er gebouwd moet worden, wordt door de stichting bepaald.

De werkzaamheden bestaan dit jaar uit het schilderen van een muur om de scholen heen, zo ook worden de muren van de medische post aangepakt. Om dit project te bekostigen zijn wij afhankelijk van sponsoren. Dit jaar gaan wij samen met Daltonschool De Overlaat op maandag 12 december een sponsorloop organiseren. Hiervoor gaan de leerlingen van de Overlaat langs de deuren om geld in te zamelen. Het eind bedrag dat we met ze allen bij elkaar moet sparen is tussen de 10.000 en 12.000 euro. "Mocht u nieuwsgierig geworden zijn en bijvoorbeeld een steentje bij willen dragen in de vorm van een vergoeding, dan kunt u altijd een e-mail sturen naar: j.kersten01@hotmail.com Voor verdere informatie kunt u ook altijd een kijkje nemen op www.gambia-hah.nl.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op 27 november - de 1e adventszondag - gaat om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. D. Juijn uit Velp voor.

Op zondag 4 december - 2e adventszondag - is er om 10.00 een oecumenische viering in samenwerking met Amnesty International. De voorganger is ds. Alle Jonkman.

Eveneens om 10.00 uur is er in gebouw ‘Ons Huis’ jeugdkerk voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

Soraya de Visch Eijbergen dit jaar jeugdtrainster BC Thuve

DUIVEN - Ook dit seizoen 2016-2017 heeft de huidige Nederlands kampioene en nummer 1 van Nederland, toegezegd om de jeugdtraining bij de badmintonclub BC Thuve in Duiven te verzorgen.

Soraya de Visch Eijbergen heeft de afgelopen twee jaar ook al de jeugdtraining verzorgd en deze trainingen geeft ze met veel passie voor de badmintonsport, een ambassadrice bij uitstek. Hier in Duiven bij BC Thuve verzorgt ze wekelijks de trainingen op de maandagen vanaf 18.00 tot 19.00 uur aan de jeugd tot 12 jaar en vanaf 19.00 tot 20.00 uur aan de groep jeugd tot en met 18 jaar. Op de donderdagen zijn deze twee groepen samengevoegd en wordt er getraind en gespeeld vanaf 17.00 uur tot 18.00 uur. Tijdens deze trainingen, wordt Soraya geassisteerd door een aantal gediplomeerde trainers en vrijwilligers.

"Mocht jij nu denken, ik wil ook wel eens badmintonnen en les krijgen van de beste dame in Nederland, kom dan eens een keer kijken en meespelen. Je bent welkom op de eerder genoemde speeltijden in sportcentrum Triominos in Duiven. Als je komt neem je zelf de sportspullen mee en als je niet in het bezit bent van een racket, dan kunnen wij jou er een lenen. Voor meer informatie: www.bcthuve.nl."

Pigeons 2 aan kop

DUIVEN - Als je van een team zegt dat het een stelletje amateurs is, dan klinkt dat allesbehalve positief. Toch zijn de spelers van Pigeons amateurs in hart en nieren. Spelers die uit liefhebberij graag (en vaak ook goed) basketbal spelen.

Dat een aantal spelers moest werken speelde Pigeons zaterdag parten in de wedstrijd tegen Limit Stars. Het team uit Dinxperlo is niet de sterkste tegenstander, maar toch te goed om met een veredeld b-team tegemoet te treden. Met lede ogen moesten de meegereisde supporters toekijken hoe Pigeons nu te kort kwam, terwijl het team op volle sterkte Limit Stars had kunnen verslaan. Eindstand: 81-55.

Dat Heren 2 sterspelers Taco Jansen en Yossi Salter moest afstaan aan het eerste was in hun wedstrijd tegen Black Stars nauwelijks te merken. Met speels gemak wist Pigeons in Rhenen met 40-80 te winnen. En daarmee stoomde Heren 2 op naar de eerste plaats van de ranglijst. De praatjes die de heren aan het begin van het seizoen hadden, leken na de eerste resultaten te verstommen. Nu zou je ze bijna nog gaan geloven.

Winterfair in Giesbeekse kerk

GIESBEEK – Voor de vierde keer wordt zondag 8 januari in de Giesbeekse Martinuskerk een Winterfair gehouden. Deze fair zal weer bol staan van uiteenlopende activiteiten, men zal zich verbazen in de verscheidenheid van het aanbod.

Diverse streekproducten zullen er te koop en te proeven zijn, ook zijn er stands met curiosa, brocante en diverse andere rariteiten. In de hobbyhoek, is er schilderkunst, vogelhuisjes, viltkunst, glas in lood en beelden te bekijken en te koop. Het maken van sieraden in leder, zilver en aluminium uitvoering, het samenstellen van energie sieraden en het werken met hout en klei.

De traditionele kerststal is deze dag te bewonderen, tevens zal de maker van de schapen en de andere beelden uitleg geven hoe hij van klei een beeld kan maken. Muziek, zang en dans zullen tijdens de fair niet ontbreken.

Verenigingen uit de omliggende dorpen kunnen zich eventueel presenteren op deze dag (voor info en/of deelname 06 10252829 of www.giesbeektorenhoog.nl ).

Een herder met zijn schapen en 'n ezel staan bij de ingang en zullen samen met een saxofonist de bezoekers begroeten. Het zal die zondag niet ontbreken aan 'n welkomsdrankje, chocomel, koffie/thee, de gebruikelijke erwtensoep, wafels en nog vele andere lekkernijen. In de Martinuszaal waar de tentoonstelling '100 jaar Giese kerk en toren in beeld' nog gedeeltelijk is opgesteld zullen accordeonisten een gezellig sfeertje creëren.

De winterfair is open van 10.30 tot 17.00 uur de toegang is vrij.

Wat moet ik kiezen? Tablet met Android, iPad met iOS of een laptop met Window?

ZEVENAAR - Op donderdag 8 december verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar.

Aanvang activiteiten: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Onderwerp is Tablets met Android, iPads met iOS en laptops met Windows: overeenkomsten, verschillen en samenwerking. Je staat op het punt om een tablet, iPad, of laptop aan te schaffen. Maar wat is het meest geschikt voor jou?

In deze workshop proberen we de overeenkomsten, verschillen en gebruiksdoelen van deze apparaten zo goed mogelijk in kaart te brengen. Je krijgt theoretische, maar juist ook veel praktische informatie om die keuze welbewuster te kunnen maken.

En… heb je al zo’n prachtig hulpmiddel? Hoe krijg je er dan bestanden op of hoe wissel je informatie uit tussen bijv. een tablet, een iPad en/of een PC of laptop. Denk aan documenten, spreadsheets, adresgegevens, agenda’s, en dergelijke. Met andere woorden: hoe krijg je de samenwerking tussen die diverse apparaten toch voor elkaar.

In het tweede deel van de workshop besteden we uitvoerig aandacht aan dit aspect 'samenwerking' met (alweer) praktische aanwijzingen en veel voorbeelden.

Uiteraard is er ook volop gelegenheid om vragen te stellen of elkaar met raad en daad te helpen. Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom, maar betalen een bijdrage van vier euro.

Mengelmoes zingt in Meulenvelden

DIDAM - Op woensdag 30 november treedt mannenkoor Mengelmoes op in Meulenvelden.

Het Diemse koor Mengelmoes bestaat sinds 10 november 2004 en telt vanaf de oprichting een kleine dertig leden, allen mannen. Tijdens Didam op stelten in 2005, trad het koor voor het eerst met een compleet repertoire naar buiten. Sindsdien is het een veel gevraagd koor in de Liemers en wijde omgeving. Elke week wordt op woensdagavond onder leiding van dirigent Cindy Gregoor in de Tabaksdeus in Greffelkamp geoefend.

Tijdens optredens wordt het koor begeleid door Annèt Lammers op de piano, Willy Gieling op de drums, Theo Vonk op basgitaar en zanger Ton Seegers op accordeon.

Het repertoire van Mengelmoes bestaat uit feest-, volks- en levensliederen, musicalsongs, meezingers en ballades. Gezongen wordt in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Iers en zelfs in het alom bekende Diems.

Eén van de hoogtepunten van het jaar is de geheel verzorgde Mengelmoesdag op de vierde zondag in oktober bij Jan & Jan in Didam. "Komt allen op 30 november naar Meulenvelden in Didam. Het belooft een gezellige avond te worden die u niet mag missen. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom."

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur; de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt 3,00 euro.

Sinterklaasbingo in Zevenaar

ZEVENAAR - Sinterklaas heeft ook dit jaar weer een overvolle agenda. Toch ziet hij kans om op dinsdag 29 november langs te komen bij de bingo in Ontmoetingscentrum De Hooge Bongert.

Om het extra spannend te maken heeft de Grapjespiet stiekem een gouden lot verstopt! Misschien win jij die prijs? Wil je het zeker weten kom dan naar de sinterklaasbingo. Een bingoplankje kost 1,50 euro.

De sinterklaasbingo wordt gehouden op dinsdag 29 november in het Ontmoetingscentrum aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. De middag begint om 14.00 uur. Deze bingomiddag wordt georganiseerd door Caleidoz Welzijn in samenwerking met de BOZ.

Met de bieb het internet op

MONTFERLAND - In de vestigingen Didam en 's Heerenberg van Bibliotheek Montferland kunnen nieuwe deelnemers instromen bij de doorlopende cursus 'Klik & Tik'. De lessen zijn bedoeld voor iedereen die moeite heeft om zijn of haar weg te vinden op het internet.

De cursus telt verdeeld over vier bijeenkomsten een drietal onderdelen. Allereerst wordt kennisgemaakt met de computer. Aansluitend komen de mogelijkheden op het internet en van e-mailen aan de orde. Tot slot is er aandacht voor sociale media.

De lessen in Didam vinden iedere vrijdag plaats en in 's Heerenberg op dinsdag. Ze duren altijd van 9.30 tot 11.30 uur. Deelname is gratis. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de bieb of bel 0316 221184. Zie ook www.bibliotheekmontferland.nl.

50e Sevenaere bridge-toernooi

ZEVENAAR - Traditiegetrouw organiseert Bridgevereniging Zevenaar rond kerst en oud en nieuw het Sevenaere-bridgetoernooi. Dit jaar is het voor de 50e keer en wordt gehouden op zondag 18 december in het Schuttersgebouw van Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

De inschrijvingen hiervoor komen al volop binnen, echter er zijn nog plaatsen vrij. "Heeft u zin om een gezellige middag te bridgen dan kunt u zich nog tot 13 december aanmelden via de website van Bridgevereniging Zevenaar www.nbbclubsites.nl/club/7025. Het inschrijfgeld bedraagt 22 euro per paar, over te maken op rekening nummer NL62RABO0374826048 t.n.v. Bridgevereniging Zevenaar.

Er zijn prachtige prijzen in natura te winnen. Tevens worden er meesterpunten toegekend en is er ervaren wedstrijdleiding en arbitrage. Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot Piet Gijzen: 0640224602.

Muzikaal kerstspektakel Ooy

OOY-ZEVENAAR - Sinds jaar en dag organiseert de Retteketet Showband, in samenwerking met schutterij EMM, een muzikale kerstshow. Dit jaar zal er op zaterdag 17 en zondag 18 december flink worden uitgepakt met als thema: 'kerstcircus'.

Een enthousiaste bouwploeg werkt dagenlang om het schutersgebouw in Ooij om te toveren tot een semi kerstcircus. Uiteraard draait het allemaal om het kerstconcert van de Retteketet Showband, die er wederom op is gebrand om van dit weekend een regelrecht kerstspektakel te maken.

Vrijwilligers

"Dit kunnen wij niet alleen", vertelt gitarist Gijs Weenink van de band, "hier zijn ontzettend veel vrijwilligers bij betrokken." De band kan elk jaar rekenen op de hulp van vrijwilligers van EMM. Daarnaast doet zij een beroep op vrienden, kennissen en fans. "De aanloop naar het spektakelweekend is altijd buitengewoon plezierig, alleen op deze manier kunnen we zo'n schouwspel neerzetten", aldus Weenink.

Voorverkoop

Opmerkelijk genoeg zijn de kaarten voor dit kerstconcert alleen verkrijgbaar bij Gemak Shop Leuven aan de Griethsestraat in Zevenaar. "Wij hebben meestal te maken met nogal uitzonderlijke entreekaarten. Dan kan een kerstmuts zijn, of een lichtstaaf. Niet iedereen heeft de ruimte om onze kaarten op te slaan", laat zangeres Marian Boschman weten, "Ed Leuven verkoopt de kaarten en speelt fantastisch op ons kerstthema in. Hij verkoopt zelfs attributen die met het thema samengaan."

Een week voor de kerst

De kerstshows vinden plaats op zaterdagavond 17 december en zondagmiddag 18 december. Op zondagmiddag is er vertier voor de kinderen. Boschman zegt: "We krijgen vaak te horen dat het een ultiem begin is van de kersttijd. Daar ben ik het mee eens; Na deze show mag de kerst beginnen!"

De kerstshow Retteketet Showband is zaterdag 17 december 20.00 uur en zondag 18 december 13.30 uur in het EMM Schuttersgebouw Ooij Zevenaar. De kaartverkoop is bij Gemakshop Leuven, Griethsestraat 50 in Zevenaar. Kaarten voor zondag zijn ook aan de deur verkrijgbaar. Meer info staat op www.retteketetshowband.nl.

Grote kerstmarkt in Elten

ELTEN - Zondag 27 november van 13.00-21.00 uur houdt de plaatselijke ondernemersvereniging IWE uit Elten een grote kerstmarkt rondom de Sint-Martinus Kerk en in de Streuffstrasse.

Er zijn meer dan 50 kramen waar veel zelfgemaakte produkten en artikelen aangeboden worden zoals sieraden, houtartikelen, deko-artikelen, tassen, sjaals, likeuren, bakprodukten, decemberkadootjes et cetera.

Dit alles is mogelijk doordat de Eltense bevolking,verenigingen en middenstand samenwerken. In het Pfarrheim wordt koffie en zelfgebakken taart aangeboden. Hier is ook een kunstgalerij waar Eltense kunstenaars hun werk tentoonstellen. In de Sint-Martinuskerk is een gevarieerd programma voor jong en oud. Ook de sint komt op bezoek.

12.45 uur Opening van Kerstmarkt met klokkenspel

13.00 uur Optreden van Kindergarten St Martunus

13.30 uur Koor Da Capo

14.15 uur Optreden van Kindergarten Rappelkiste

14.45 uur Duo Gustimusic

15.30 uur Cäcilienchor Elten-Hüthum

16.15 uur Muziek met jonge Eltense talenten

17.15 uur Het Tambourcorps Elten begeleid De Sint naar de Kerstmarkt

17.30 uur Verhalenvertelster

18.15 uur Männergesangverein Elten-Emmerich

19.30 uur Bundesschützen-Musikverein Elten

20.00 uur Koor Taktlos

Er is een gevarieerd aanbod van eten en drinken, Deze dag wordt verzorgd door de IWE en vele vrijwilligers.

Disco 'Do you remember' in Muziekcafé De Lantaern

ZEVENAAR - Herinnert u zich deze nog was een bekende jingle van Radio Veronica tijdens het draaien van popklassiekers. Deze oude tijden zullen vanaf 21:00 uur herleven op zaterdagavond 3 december in Muziekcafé De Lantaern.

Want dan opent het muziekcafé met ‘Do You Remember’, haar deuren voor de dansliefhebbers. Men kan op de dansvloer uit je dak gaan tijdens opzwepende bekende disconummers of schuifelen op de klanken van bekende evergreens die een plaatsje hebben bereikt in de Veronica Top 40. Op deze avond is alles mogelijk. Zelfs verzoeknummers aanvragen, maar dan wel graag met een reden waarom specifiek dit plaatje gedraaid moet worden. Kortom, dit wordt een heerlijk nostalgische avond die veel herinneringen wakker maakt. De toegang van deze avond is gratis en wordt gepresenteerd door Jannie en Mariken.

Vogelshow Ons Genoegen

DIDAM - Vogelvereniging Ons Genoegen houdt op zaterdag 26 november en zondag 27 november hun jaarlijkse onderlinge vogel tentoonstelling. Dit jaar zullen de leden van Ons Genoegen weer hun beste en mooiste vogels showen. Deze zullen door zeven keurmeesters worden gekeurd op kleur, vorm en tekening.


De vogels zijn onder verdeeld in verschillende categorieën zoals kleur en postuur kanaries, Australische en Afrikaanse prachtvinken, Europese cultuur vogels, hybriden (kanarie x putter) en parkieten. Tijdens de show is er een verkoopklasse voor de vogels en een tombola met mooie prijzen aanwezig.

De tentoonstelling wordt gehouden in zalencentrum Luiking aan de Van Voorstweg 1, Greffelkamp-Didam. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 26 november van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag 27 november van 10.00 tot 17.00 uur.

Boekenmarkt tijdens openstelling Giese Toren

GIESBEEK - Zondag 27 november tijdens de gebruikelijke openstelling van de Giese Martinuskerk en de Toren is er een boekenmarkt in de ontvangst ruimte van de kerk.

Op deze dag is tevens de toren te beklimmen en kan men genieten van het prachtige uitzicht op de veluwezoom, de klokkenkamer te bezoeken, antieke en religieuze gewaden te aanschouwen en de prachtig gerestaureerde meubels te bezichtigen. Naast dit alles is er een tentoonstelling '100 jaar geschiedenis Giesbeekse kerk'.

De aanwezige torenwachters zullen de bezoeker verwelkomen en vertellen over het wel en wee van de Giesbeekse Martinuskerk. Het is de moeite waard de boekenmarkt waar een groot assortiment aan boeken van uiteenlopende schrijvers is uitgestald te bezoeken.

De boekenmarkt aan de Kerkstraat 39 in Giesbeek is open van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Volgende activiteit is de Winterfair op 8 januari. Meer info staat op www.giesbeektorenhoog.nl of 06 10252829.

ZEVENAAR - Traditiegetrouw organiseert Bridgevereniging Zevenaar rond kerst en oud en nieuw het Sevenaere-bridgetoernooi. Dit jaar is het voor de 50e keer en wordt gehouden op zondag 18 december in het Schuttersgebouw van Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

De inschrijvingen hiervoor komen al volop binnen, echter er zijn nog plaatsen vrij. "Heeft u zin om een gezellige middag te bridgen dan kunt u zich nog tot 13 december aanmelden via de website van Bridgevereniging Zevenaar www.nbbclubsites.nl/club/7025. Het inschrijfgeld bedraagt 22 euro per paar, over te maken op rekening nummer NL62RABO0374826048 t.n.v. Bridgevereniging Zevenaar.

Er zijn prachtige prijzen in natura te winnen. Tevens worden er meesterpunten toegekend en is er ervaren wedstrijdleiding en arbitrage. Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot Piet Gijzen: 0640224602.

Winnaars vogelvereniging Witropaka

REGIO - Het is vogelvereniging Witropaka toch weer gelukt er een mooie tentoonstelling van te maken samen met de Regio Oost Gelderland van de prachtvinken en met de 290 ingezonden vogels, waarvan 6 stuks met 94 pnt.

De kampioen zijn bij de Kanarie lypochroom en melanine Fr. Hendriks beide met 93 pnt. Kanarie vorm en houding H.Hubers met 94 pnt. Zebra vinken en Japanse meeuwen HJ. Evers met 93 pnt. Tropen en rijstvogel en diamantvink C. van Hummel met 94 pnt. Gouldamandine,s J. Stoop met 94 pnt. Baardsijzen en roodmus J.Wemmers met 94 pnt. Wildzang H. Peters met 91 pnt. Grasparkieten Forpussen en Agapornisssen E. Kuijpers met 93 pnt. Prachtvinken Goud P. Kuijpers met 94 pnt. en Zilver R. Blankhorst met 93pnt. Stammen Kampioen B.Pleiter 363 pnt en stellen kampioen is B. Elsman en de beste OK vogel is van H. ten Dorsthorst.

Handbaldames SC Groessen blij met sponsors

Vanaf links Rob Gieling (Zaal Gieling), Lynn den Balvert, Dorien den Balvert (The Travel Club / Dorien den Balvert), Sharon Lamers, Nick Gieling (Zaal Gieling), Elcke van Onna, Els van Kerkhoff (Kinderdagverblijf Pepeloentje) en Niels Meijer (Sportclub Groessen).

GROESSEN - Zaal Gieling Groessen heeft het contract als hoofdsponsor van de handbalafdeling van Sportclub Groessen met drie jaar verlengd. Naast het hoofdsponsorschap van Zaal Gieling Groessen zijn ook Kinderdagverblijf Pepeloentje en The Travel Club / Dorien den Balvert toegevoegd aan de kleding van handbaldames 1 van Sportclub Groessen.

Sportclub Groessen is blij met de drie lokale bedrijven die Sportclub Groessen en in het bijzonder handbaldames 1 een warm hart toedragen. Het eerste handbalteam speelt dit seizoen voor het tweede jaar op rij in de hoofdklasse en eindigde vorig jaar op een vierde plaats. Door diverse wijzigingen in het team komen de overwinningen dit seizoen wat minder makkelijk tot stand dan het vorige seizoen.


Bestuurslid commerciële zaken Niels Meijer is verheugd met de drie sponsoren. "Zaal Gieling Groessen is een begrip in de regio en past perfect bij Sportclub Groessen. Als vereniging zijn wij erg blij dat wij ook de komende drie jaar kunnen rekenen op de steun van deze mooie horecalocatie in Groessen. Dat daarnaast nog twee prachtbedrijven met hun sponsoring het eerste handbalteam ondersteunen, is super. Kinderdagverblijf Pepeloentje en The Travel Club / Dorien den Balvert zijn bedrijven van ouders van speelsters uit het eerste handbalteam.


Zaal Gieling Groessen zal als hoofdsponsor op de voorkant van het shirt te zien zijn, Kinderdagverblijf Pepeloentje is te bewonderen op de achterkant van het shirt en The Travel Club / Dorien den Balvert maakt het trio sponsoren compleet door zichtbaar te zijn op de trainingsbroek.

Sponsor bedankt!

ZEVENAAR - Alle D pupillen JO-13 van voetbalvereniging OBW zijn compleet in nieuwe wedstrijdkleding gestoken door Jumbo Heemskerk Zevenaar.

Wij zijn heel blij dat Jumbo zich voor drie jaar verbonden heeft aan de jeugdafdeling van OBW. Vorige week zijn de tenues overhandigd door Jan Heemskerk, (bovenste rij 3e van rechts) Jumbo Heemskerk Zevenaar, dank je wel.

Leerlingen Het Kofschip sluiten kunstproject 'De Stijl' af

Enkele leerlingen uit alle groepen met hun creaties

ZEVENAAR - Alle leerlingen van basisschool Het Kofschip uit Zevenaar hebben de afgelopen zes weken gewerkt aan het kunstproject 'De Stijl'.

Op Het Kofschip worden verschillende kunststijlen door het jaar heen geïntroduceerd. Nu maakten de kinderen kennis met Mondriaan, Van Doesburg, Rietveld en andere kunstenaars die bij de stroming horen. Tijdens Arts & Activities werden prachtige kunstwerken gemaakt die werden tentoongesteld op 'Tthe Wall of Fame'.

Gastles over Respect door burgemeester bij Kindcentrum

WESTERVOORT - Donderdag 10 november heeft burgemeester Van Hout gastlessen verzorgd in de onder- en middenbouw en tussen- en bovenbouwgroepen van Montessori Kindcentrum Westervoort.

De kinderen vertelden hoe zij werken met de Kanjertraining en leren respectvol om te gaan met zichzelf en anderen. De burgemeester vertelde verhalen over respectvolle en niet-respectvolle situaties waar hij mee te maken krijgt in de gemeente en hoe mensen met hem omgaan sinds hij de ambtsketting draagt. Ook vertelde hij welke rol hij in de gemeenteraad heeft en hoe hij bijdraagt aan een respectvolle maatschappij. Een leerzame en interessante ochtend.

Grootste basketbalscholentoerooi van regio!

DUIVEN - Woensdag 9 november vond het Basketbal-Scholentoernooi plaats voor de basisscholen uit Duiven en Westervoort. In totaal hebben 121 kinderen meegedaan, verdeeld over 27 teams, wat resulteerde in het grootste basketbalscholentoernooi van de regio!

Het Basketbal-Scholentoernooi is een samenwerking tussen de combinatiefunctionarissen sport uit Duiven en Westervoort en basketbalvereniging Pigeons. Het was de tweede keer dat dit toernooi plaats vond in sportcentrum Triominos in Duiven. Er is fanatiek gespeeld door alle teams, afkomstig van de volgende scholen: Remigius, De Wiekslag, Wereldwijzer, Groene Ring, Het Veer, Toermalijn, Montessorischool Westervoort, De Brug en De Hoge Hoeve. We kijken terug op een zeer succesvol en sportief toernooi!

HH. Vier Evangelisten

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 03-12 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 11-12 09.30 Woord en communie Pastor Heemink samenzang

Zaterdag 17-12 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zaterdag 24-12 17.00 Eucharistie /familieviering Pastoor Thanh Gelegenheidskoor

Zondag 25-12 09.30 Woord en communie werkgroep Antoniuskoor

Maandag 26-12 09.30 Regioviering in Zevenaar        

Zondag 01-01 11.00 Regioviering in Duiven                

St. Werenfridus Westervoort        

Zaterdag 03-12 19.00 Woord en communie Pastor Smits         D-H koor

Woensdag 07-12 14.30 Viering Meridiaan Ds. Hiemstra

Zaterdag 11-12 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers cantor

Zondag 18-12 09.30 Woord en communie Diaken van Boven Werenfriduskoor

Maandag 19-12 15.00 Viering Wilgenpas Pastor Smits

Dinsdag 20-12 15.00 Kerstviering KBO Pastor Smits Zaal Wieleman

Zaterdag 24-12 19.00 Woord en communie / familieviering Pastor Heemink                

Zaterdag 24-12 23.00 Woord en communie Diaken van Boven Werenfriduskoor

Zondag 25-12 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert D-H koor

Zondag 25-12 11.30 Kindje wiegen werkgroep

Zondag 25-12 15.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Maandag 26-12 09.30 Regioviering in Zevenaar                

Vrijdag 30-12 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zondag 01-01 11.00 Regioviering in Duiven                

        

H. Remigius Duiven

Maandag 28-11 20.00 Informatieavond 1e Heilige Communie 2017                

Zondag 04-12 11.00 Eucharistie Pater Remmers D-H koor

Zondag 11-12 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh

Zondag 11-12 15.00 Concert Elster Mannenkoor        

Zondag 18-12 11.00 Eucharistie / Boeteviering Pastoor Thanh D-H koor

Dinsdag 20-12 15.00 Viering Thuvine Wil Staring

Zaterdag 24-12 17.00 Kindje wiegen werkgroep

Zaterdag 24-12 18.30 Eucharistie / familieviering Pastoor Thanh Combo + gelegenheidskoor

Zaterdag 24-12 23.00 Woord en communie Pastor Smits D-H koor

Zondag 25-12 11.00 Eucharistie Pater Remmers Liemers Harmonie

Maandag 26-12 09.30 Regioviering in Zevenaar        

Zondag 01-01 11.00 Eucharistie / regioviering Pastoor Thanh D-H koor

                

H. Andreas Groessen                

Zaterdag 03-12 19.00 Woord en communie Diaken van Boven Herenkoor

Zaterdag 10-12 19.00 Woord en communie /MOV Parochiële voorgangers organist J. Holland

Zondag 18-12 09.30 Eucharistie Pater Remmers Samenzang

Dinsdag 20-12 13.30 Kerstviering SSG Pastoor Thanh Herenkoor / zaal Gieling

Zaterdag 24-12 19.00 Woord en communie / familieviering Diaken van Boven St. Andries

Zaterdag 24-12 21.00 Woord en communie Pastor Heemink Herenkoor

Zondag 25-12 09.30 Eucharistie Pater Remmers In Between

Maandag 26-12 09.30 Regioviering in Zevenaar        

Zondag 01-01 11.00 Regioviering in Duiven

Uniek Sporten, het loket voor aangepast sporten

REGIO - Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook erg leuk om te doen. Tijdens het sporten en bewegen werk je aan een goede conditie en bouw je sociale contacten op. Een beperking hoef zeker geen belemmering te zijn om te sporten of te bewegen!

Heb je een beperking en wil je graag sporten? Mogelijk vraag jij je af wat de mogelijkheden zijn en of er een activiteit bij zit die jij zou kunnen beoefenen? Misschien wil je een sportadvies, of zit je met vragen over bijvoorbeeld financiële ondersteuning, hulpmiddelen of het zoeken van een maatje. Uniek Sporten helpt je bij al dit soort vragen en bij het vinden van een geschikte vorm van sport of bewegen.

Ondersteuning sportaanbieders. Ben je een sportaanbieder, trainer/coach of vrijwilliger en heb je ondersteuning nodig bij het opzetten, continueren of verbeteren van de activiteiten voor mensen met een beperking? Uniek Sporten kan hierbij ondersteunen.

Waar is Uniek Sporten actief? Uniek Sporten, regio Arnhem is actief in de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.

Website en app. Het laatste nieuws op gebied van aangepast sporten in de regio Arnhem is te vinden via de app en de website www.unieksporten.nl. De agenda geeft een overzicht van de lokale en landelijke activiteiten die de komende tijd plaatsvinden. Ook kun je ervaringsverhalen lezen en je kunt filmpjes bekijken.

Contact. Onze diensten zijn kosteloos en je kunt vrijblijvend contact opnemen via info@unieksporten.nl / 026 3523580.

Sponsor bedankt!

DUIVEN - Het recreantenteam van volleybalvereniging Reflex uit Duiven dat meedoet aan de midweekse competitie in Pannerden heeft een shirtsponsor gekregen in AutoVreman en AVITAS Autolease. Het in Zevenaar gevestigde bedrijf sponsort meerdere teams in de regio en heeft specifiek voor deze sponsoring gekozen vanwege het karakter en de bovenregionale uitstraling van het toernooi in Pannerden. Het recreantenteam speelt om de zes weken op woensdagavonden in sporthal Pauwengaard.


Sjack Buermans, coördinator, geeft aan dat voor het eerst in jaren een recreantenteam van Reflex, zich mag hullen in shirts met de naam van een sponsor. “Het vervult ons met een gevoel van trots dat AutoVreman zich aan onze vereniging heeft verbonden. Sportclubs hebben het steeds moeilijker om financieel de eindjes aan elkaar te knopen en als we er dan ook nog eens in slagen om voor een recreantenteam een sponsor te krijgen, vervult ons dat met lichte trots.”

De shirts hebben de recreanten een vliegende start van de competitie bezorgd en het teamgevoel en het enthousiasme enorm versterkt. Het team neemt voorlopig een vierde plaats in. Reflex kan nog steeds nieuwe recreanten verwelkomen, stuur voor meer informatie een mail naar lidmaatschap@reflex-volleybal.nl.

Een sfeervol meubel in de kleur van jouw keuze?

WESTERVOORT - Dat kan bij Oud Nieuwe Stijl in Westervoort! Sinds oktober 2011 steken zij oude, gebruikte meubels in een eigentijds jasje zodat ze weer klaar zijn voor een nieuw leven.

Wat ooit begon als webshop, is nu uitgebreid met een knusse winkel die sinds begin september gevestigd is aan de achterzijde van Klapstraat 129 in Westervoort (in de voormalige bakkerij van Lubbers).

In de winkel kan men de authentieke meubels bekijken en eventueel meteen een keuze maken uit één van de bijna 200 kleuren die beschikbaar zijn voor restyling. De meubels worden vervolgens met de kwast speciaal op maat voor de klant gerestyled.

Voor degene die liever zelf aan de slag gaat, verkoopt Oud Nieuwe Stijl een eigen krijtverflijn in mooie brocante tinten onder de naam Chalky Shades en daarnaast is zij dealer van de AbbondanzA (krijt)verfproducten. De meest gangbare kleuren zijn in de winkel verkrijgbaar. Overige kleuren / producten zijn – op bestelling - binnen ca. 2-3 werkdagen af te halen.

Oud Nieuwe Stijl is in eerste instantie gericht op restyling van landelijke meubels, maar u treft er ook een beperkte mix aan van brocante en nieuwe woonaccessoires (van o.a. Jeanne d'Arc Living). Tevens is zowel het luxe magazine van Jeanne d'Arc Living als het Brocante Blog Magazine hier verkrijgbaar.

Oud Nieuwe Stijl is dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Buiten deze vaste openingstijden is het ook mogelijk op afspraak de winkel te bezoeken.

Kom eens gezellig bij ONS rondkijken!


Klapstraat 129, Westervoort; www.oudnieuwestijl.nl; 06 46261629; info@oudnieuwestijl.nl.

Uniek Sporten, het loket voor aangepast sporten

REGIO - Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook erg leuk om te doen. Tijdens het sporten en bewegen werk je aan een goede conditie en bouw je sociale contacten op. Een beperking hoef zeker geen belemmering te zijn om te sporten of te bewegen!

Heb je een beperking en wil je graag sporten? Mogelijk vraag jij je af wat de mogelijkheden zijn en of er een activiteit bij zit die jij zou kunnen beoefenen? Misschien wil je een sportadvies, of zit je met vragen over bijvoorbeeld financiële ondersteuning, hulpmiddelen of het zoeken van een maatje. Uniek Sporten helpt je bij al dit soort vragen en bij het vinden van een geschikte vorm van sport of bewegen.

Ondersteuning sportaanbieders. Ben je een sportaanbieder, trainer/coach of vrijwilliger en heb je ondersteuning nodig bij het opzetten, continueren of verbeteren van de activiteiten voor mensen met een beperking? Uniek Sporten kan hierbij ondersteunen.

Waar is Uniek Sporten actief? Uniek Sporten, regio Arnhem is actief in de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.

Website en app. Het laatste nieuws op gebied van aangepast sporten in de regio Arnhem is te vinden via de app en de website www.unieksporten.nl. De agenda geeft een overzicht van de lokale en landelijke activiteiten die de komende tijd plaatsvinden. Ook kun je ervaringsverhalen lezen en je kunt filmpjes bekijken.

Contact. Onze diensten zijn kosteloos en je kunt vrijblijvend contact opnemen via info@unieksporten.nl / 026 3523580.

Wijn- en kaasproeverij in De Verzameling Westervoort

WESTERVOORT - Bent u op zoek naar een culinaire smaakbeleving, of om inspiratie op te doen voor de feestdagen, kom dan op zondag 11 december om 15.00 naar onze gezellige wijn- en kaasproeverij in De Verzameling, Brouwerslaan 1a in Westervoort.

De Verzameling staat bekend als een prachtige en unieke locatie die allure uitstraalt. Smaak en beleving staan dan ook garant voor een geslaagde middag.

Bij de proeverij laten we u kennis maken met heerlijke, kwalitatieve goede wijnen van één van de oudste wijnhuizen die Nederland rijk is, Robbers & van den Hoogen. De wijnen worden gecombineerd met de mooie, volle smaak van prachtige kazen. De kaasspecialist Slijderink zal deze middag een kaasplateau met verschillende kazen samenstellen en zijn brede kennis hierover met u delen. U gaat ervaren hoe mooi klassiek de combinatie van wijn en kaas kan zijn.

Wilt u na afloop thuis genieten van de heerlijke wijnen en het bijpassende kaasplateau dan kan dat. De producten zijn deze avond direct af te nemen tegen betaling, een bestelling plaatsen behoort ook tot de mogelijkheden.

De kosten voor deze proeverij zijn per persoon 27,50 euro. De middag duurt tot 17.30 uur

U kunt uw reservering plaatsen voor deze wijn- kaasproeverij via de mail: info@deverzameling.nl onder vermelding van proeverij, of door contact op nemen met 026 4428497. U kunt het bedrag ter plaatse betalen met pin of contant.

Jubilaressen gehuldigd

ZEVENAAR - Op zondag 20 november vierde het Andreas Maria Koningin Koor uit Zevenaar het Ceciliafeest. Tijdens de viering in de kerk zijn de volgende jubilarissen gehuldigd: Henk van den Brink (50 jaar), Leny Kelderman (40 jaar).

's Middags zijn in de zaal van de Griethse Poort de festiviteiten voortgezet en werden de volgende jubilarissen in de bloemetjes gezet: Stien Coenraads (35 jaar), Ineke Folkers, Wilma Grob, Gerrit Kampes (30 jaar). Lies Hollander (45 jaar) kon door ziekte niet aanwezig zijn en is een dag eerder door twee bestuursleden bezocht met een bos bloemen.

Pronkzitting van Het Olde Tollus

LOBITH - Ook dit jaar organiseerde carnavalsvereniging Het Olde Tollus uit Lobith-Tolkamer weer zijn jaarlijkse Pronkzittingsdagen op 11, 12 en 13 november.

In de voorbereidingen naar deze zittingen toe, is er zowel vanuit de spelersgroep als de vereniging veel werk verzet om er een aantal mooie avonden van te maken. Tijdens de avonden waande wij ons in Hollywood, voor deze avonden omgetoverd in 'Tollywood'. Het decor was in deze sferen aangepast en de filmsterren van deze avond werden met een witte limousine naar de bioscoop gebracht en ontvangen door een enthousiast publiek. Het was mooi om te zien met hoeveel passie en inzet de sterren hun zang en sketch aan het publiek toonde. Het was genieten. Een van de hoogtepunten was natuurlijk de presentatie van onze nieuwe Prins.

De prinsengarde heeft er voor gezorgd dat op een in leuke act werd weergegeven. Uiteindelijk kwam Prins Rob (Barten) den Erste tevoorschijn uit een hamburger in de MacDrive. Een aantal stukken die werden opgevoerd waren de sketch in een bioscoop waar twee vriendinnen, Patricia en Jolanda, een avond uit hadden en een daarvan haar hart uitstortte over het einde van haar relatie. Verder waren er Michiel Geurds en Robin Seegers die hun verhaal vertelde over het miljoenencontract wat zij hadden binnen gesleept. Zij lieten ons geniet van een draaidag op de set. Het presidentschap van Amerika mocht ook niet ontbreken. Rick Janssens wist daar, zo wij hem kennen, op zijn eigen wijze invulling aan te geven. Verder deed de Brasbende voor het 32 ste jaar mee. Ook traden de mini-, midi- en dansgarde op en waren er diverse muziek stukken vertolk door Hans Stinissen, Rowan Langenhof en Joey IJsveld. Er was een zangstuk, gebracht door Hans Stinissen over Frans Jansen, een van de oprichters van de Carnavalsvereniging, die van ons is heengegaan. Dit werd op een prachtige wijze door hem verwoord en tekst en zang.

Ook de oudjes mochten niet ontbreken die weer het nodige hadden te vertellen over onze woongemeenschap en natuurlijk de Bluemann group, waar Prins Rob den Erste er naar hartenlust op los trommelde. De muzikale omlijsting werd verzorgd door onze vernieuwde Tollusband. Zij wisten het publiek goed te vermaken en kregen deze zelfs op de stoelen. We kunnen zeggen dat het dolle avonden waren, waarbij het publiek zich goed heeft vermaakt.

Rijnwaarden50Plus/KBO bedankt leden Rabo

RIJNWAARDEN - Gedurende de Rabobank Clubkas Campagne heeft Rijnwaarden 50Plus maar liefst 111 stemmen ontvangen. Tijdens de Ledenbijeenkomst mochten we daarom het mooie bedrag van 1063,38 euro in ontvangst nemen. "We zijn erg blij met dit mooie resultaat", aldus penningmeester Joop Joosten.


Met de bijdrage van de Rabobank Clubkas Campagne willen we als Rijnwaarden50Plus overgaan tot de aanschaf van een projector en projectiescherm voor voorlichtingsavonden of middagen. Wat er overblijft, wordt besteed aan een ander informatieproject namelijk het verenigingsblad 't Plusje.
Ook de gelieerde stichting Leercentrum Senioren Rijnwaarden mocht een mooi bedrag ontvangen. Dit voor het ontwikkelen van lesmateriaal en het aankopen van hulpmiddelen.
Rijnwaarden 50Plus is alle leden van de Rabobank dankbaar voor het stemmen op haar vereniging. “Jouw stem heeft het verschil gemaakt."
Daarnaast bedankt Rijnwaarden50plus de Rabobank Arnhem en Omstreken voor het beschikbaar stellen van dit mooie bedrag. Dankzij deze steun kunnen beide verenigingen weer verder om het doel te realiseren.

Bronzen medaille turnsters

ZEVENAAR - Op 12 en 13 november heeft Gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen uit Zevenaar met twee teams meegedaan aan de regionale clubteamwedstrijden in de derde divisie.

Het team uit de categorie N3/N4 bestaande uit Celina Albers, Lynn van Heugten, Juna van Essen, Isabella Mangiacavallo en Maud van Noordenne behaalde een 6e plaats. Het team uit de categorie Jeugd 2 supplement E bestaande uit Dinja Bezemer, Sophie ten Harmsen, Jans Leenders, Marit Strous, Donna Strous en Iris Timmerman gingen met een bronzen medaille naar huis!

ZijActief Zevenaar ziet Sara

Het huidig bestuur van links naar rechts: Diny Dijks, Riet Godschalk, Maria Bruins, Annie Jurrius en Ria Bruins. De 5 sara's : Willemien Lueb, Willemien Schennink, Lenie Goris, Riet Berntzen en Truus Heijneman.

ZEVENAAR - ZijActief Zevenaar heeft haar 50-jarig jubileum afgelopen zondag gevierd. Om 9.30 uur was er een eucharistieviering met Koor Stella Maris.

Ook Pastor Tangh besteedde aandacht aan dit heuglijke feit. Daarna ging men naar bowlingcentrum De Grietshe Poort, waar een heerlijke brunch klaar stond. Na een welkomswoordje en een levensloop van de afgelopen 50 jaar werden er vijf sara's door het bestuur in de bloemetjes gezet.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Voor het Kookpot-project zoekt Caleidoz Welzijn enkele koks en kokassistenten die samen met buurtbewoners van Steenhuizen elke dinsdag- en vrijdagmiddag een maaltijd koken.

- Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar zoekt vrijwilligers die patiënten helpen bij het aanmelden via een aanmeldzuil; werktijden: van 08.00 tot 12.00 of van 13.00 tot 17.00 uur.

- ROC A12 zoekt een gastheer/-vrouw om allerlei werkzaamheden te verrichten ter ondersteuning van het docententeam, o.a. receptiewerk, ordenen, opruimen en kopiëren.

- Siza zoekt een fietsmaatje die een keer in de week een rondje wil fietsen met een cliënt, die een verstandelijke beperking heeft en slechthorend is.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website ww.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een email sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Sinterklaasje bonne, bonne, bonne

Fotograaf is het Liemers Museum.

ZEVENAAR - Ook dit jaar logeert Sint en zijn pieten weer bij het Liemers Museum. In de Sinterklaasperiode tot 6 december is er weer van alles te beleven zoals een speurtocht voor groot en klein, een tentoonstelling 'kijkje in de kledingkast van Sint en Piet' en je kunt een kijkje komen nemen in de slaapkamer van Sinterklaas.

Ook zijn er voor de kinderen diverse leuke workshops.Op zaterdag 3 december en zondag 4 december kun je komen knutselen voor Sinterklaas.

In deze periode geldt een aangepaste entreeprijs van 2,00 euro voor kinderen en volwassenen. Voor deelname aan de workshop knutselen voor Sinterklaas geldt een toeslag van 1.50 euro.

Loo Budget kerstconcert

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk van Loo (gemeente Duiven). Het aanbod is wisselend omdat ook de interesse van mensen wisselend is, zo is er voor elk wat wils. Bezoekers wordt een gezellig samenzijn bezorgd met mooie muziek. Zij kunnen bovendien een kijkje nemen in de mooie, authentieke Loose kerk.

Op zondag 11 december verzorgt popkoor Repeat van 15:00 tot 17:00 uur een kerstconcert in de H. Antonius Abt kerk van Loo en sluit daarmee de Loo Budget concertreeks van dit jaar af. In de sfeervolle kerk zullen vele bekende kerstliedjes vijfstemmig ten gehore worden gebracht. Daarnaast zingt Repeat tijdens dit kerstconcert allerlei populaire nummers van de jaren ’70 tot nu.

Voor meer info: www.popkoorrepeat.nl. De entree inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze is 7,50 euro.

Kaartverkoop voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk, 0316 263981 of via www.popkoorrepeat.nl.

Portret tekenen/schilderen bij Kreatieve Kring

Foto: Riky Rothengatter

WESTERVOORT - Op woensdag 11 januari starten bij de Kreatieve Kring Westervoort twee cursussen portret tekenen/schilderen: een ochtend- en een middagcursus. De ochtendcursus is van 10.00-12.00 uur en de middagcursus van 13.30-15.30 uur.

De cursussen bestaan uit acht lessen en worden verzorgd in de atelierruimte van de Kreatieve Kring in Kulturhus de Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. De Nieuwhof is uitstekend per bus bereikbaar en beschikt ook over voldoende parkeergelegenheid.

Een mooi portret schilderen is makkelijker dan vaak wordt gedacht! In deze cursus wordt het portret stapsgewijs opgebouwd, waarbij er vele leuke tips en trucs worden aangereikt. Het is prachtig te zien hoe het schilderij langzaam tot leven komt. De basis is natuurlijk een goed gelijkende tekening – dat wordt eerst uitvoerig geoefend. Daarna wordt er geschilderd naar foto’s en mogelijk naar model. U mag natuurlijk ook naar een eigen foto werken. Deze cursus is geschikt voor beginners en gevorderden. Cursusprijs: 90 euro.

Voor informatie en aanmelding kan contact worden opgenomen met Riky Rothengatter: 026 3119659 of raadpleeg www.kreatievekringwestervoort.nl.

Jan Karman 9 Strike Toernooi in Zevenaar

ZEVENAAR - Zondag 13 november organiseerde Bowling Vereniging Zevenaar voor de tweede keer het Jan Karman 9 strike Toernooi.

Hoe gaat dat in zijn werk? Iedere keer als er 9 pins ineen keer in de eerste worp om gegooid werden dan werd de laatste pin weg geveegd, en telde dat als een strike. De bedoeling was om na 12 strikes een 300 game te gooien.

In de eerste serie die zondag gespeeld werd was het gelijk al spannend, maar de eerste vier games lukte het niemand om die mooie game te gooien. Tot we beland waren bij de 5e game. Het lukte Rob Rothengatter toen om een 300 game te gooien, wat heel knap was.

Na de eerste serie met spelers kwamen er nog twee series, hierbij zaten een aantal spelers er dichtbij, maar helaas lukte het niet. Die zondag was een zeer geslaagde zondag. "We hopen volgend jaar uiteraard weer op een volle bak qua spelers. Mocht bowlen je leuk lijken, kom een keer kijken op de maandag, dinsdag of donderdagavond bij de bowling in de griethse poort in Zevenaar. Of op de woensdagavond voor de jeugd."

Zwarte piet blijft zwart bij De Grote Sinterklaasshow

Foto: Pure in Focus en Babello Entertainment

WESTERVOORT - Op zondag 4 december is de vijfde editie van De Grote Sinterklaasshow in zalencentrum Wieleman en tijdens deze show zijn alleen maar traditionele zwarte pieten te zien.

¨We zien het Sinterklaasfeest als het feest voor kinderen en staan ook achter hetgeen wat we de afgelopen jaren in onze shows hebben laten zien. Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort. Zwarte Piet zal daarom gewoon te zien zijn tijdens De Grote Sinterklaasshow¨, aldus organisator Sander Ketels van Babello Entertainment.

De Grote Sinterklaasshow is een theatershow voor de hele familie met onder ander dj Piet, een hilarische buikspreek act, het Pietenshowballet, herkenbare Sinterklaasliedjes, een doldwaze ballonnenfinale, magie en natuurlijk heel veel zwarte Pieten op het podium en in de zaal. Na de show is er een Meet & Greet met Sinterklaas en zijn Pieten. Meer informatie, tijden en kaartverkoop staat op www.grotesinterklaasshow.nl.

Basketiers'71: Heren 1 verliest zes punten duel

ZEVENAAR - Het eerste herenteam van Basketiers'71 speelde een zogeheten zes-punten-duel. Tegen Twente Buzzards, zij stonden op vier punten, wij nog zonder punten.

Met liefst vier geblesseerden aan de kant, werd het als lastig gevonden. Men kwam goed uit de startblokken, een voorsprong van 22 – 12. Bood voldoende perspectief voor de rest van de wedstrijd, helaas werd dit niet vastgehouden. De rust was 30 – 38, alle zeilen moesten opnieuw worden bijgezet. Bij een stand van 48 – 65 leek de strijd beslist, niets was minder waar. Nog één keer richtte het team van Floris Zwarteveen zich op, haalde alles uit de kast, de achterstand werd teruggebracht tot 57-68.

Hierna een alles of niets offensief, met alle risico's van dien, het pakte verkeerd uit 65 – 87. Een achtste nederlaag, blijft men laatste in de ranglijst, al biedt het spel hoop voor de toekomst.

Als alle geblesseerden weer terug zijn, komen de punten vanzelf weer. In de historie van de vereniging, was het de derde keer, dat het eerste herenteam zijn eerste acht wedstrijden verloor. Dit gebeurde eerder in de seizoenen 1992/1993 en 1993/1994.

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 2 december van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden.

De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten 'De Wervelkolom' houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar.

Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

Meer informatie over wervelkolomproblemen of een 'steuntje in de rug' via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Sinterklaas 50plusbingo

DUIVEN - Het Palet trefpunt Duiven houdt op zondagmiddag 4 december een Sinterklaas 50plusbingo. Tijdens deze bingo zijn er diverse leuke prijzen te winnen. Tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden.

Ook Sint-Nicolaas en zijn Pieten hebben aangegeven deze middag een bezoek te zullen brengen aan Het Palet. Vrijwilligers zullen de deelnemers tussen de bingospelen een borrelhapje aanbieden.

Als werkgroep activiteiten zien wij u graag op deze gezellige bingomiddag. De aanvangstijd is 13.30 uur. Het Palet is open vanaf 13.00 uur.

Wegens beperkte ruimte in Het Palet dient u zich voor deze bingo aan te melden bij Tonnie Jansen: 0316 266104. Het Palet staat aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coöp). Meer info op www.hetpaletduiven.nl.

Kerkdiensten

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

27 november 9.30 u ds. W. Scherff

16.30 u drs L.W. Beuving

4 december 9.30u ds D.T. Vreugdenhil

16.30 u ds D.T. Vreugdenhil

Sint-Franciscus

Babberich

In het weekend van 26 en 27 november zijn er geen vieringen in onze kerk.

De eerstvolgende viering is op zondag 11 december om 09.30 uur met Pastoraal werker Maarten Smits en zang van het Gemengd koor. Er is dan een extra collecte voor de bisschoppelijke adventsactie.

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Sint-Martinus

Lathum/Giesbeek

Dinsdag 6 dec. om 10 u. Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Caeciliakoor.

Zondag 11 dec. om 16 u., Concert met Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor, met Jeugdkoor Dieren.

Zaterdag 17 dec. om 19 u., H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor.

Vrijdag 23 dec. om 19.00 u. Herdertjestocht.

Zaterdag 24 dec. om 20.30 u., Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Caeciliakoor en Gregorius.

Maandag 26 dec. om 20 u., Concert van Fanfare St. Gregorius.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 27 november 11.00 uur:

Communieviering / Gezinsviering 1e Advent met Pastor Heemink en medewerking van het Joko uit Wehl o.l.v. Juliette Godschalk.

Gebedsintenties:

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Grada Engelen-Polman

Johanna Koenders

Nel Bitter

Collecte:

Bisschoppelijke Adventsactie

Zondag 27 november 16.00 uur:

Adventsvespers met Wim van Heugten, Theo Salemink, Wim Wismans en medewerking van projectkoor.

Mededelingen:

Overleden op vrijdag 4 november de heer Jos Ariës, Oud-Zevenaarseweg 42, Oud-Zevenaar, 60 jaar.

Overleden op zondag 13 november de heer Willy van Alst, Gersdorfstraat 33, Zevenaar, 89 jaar.

In het weekend van zaterdag 3 december en zondag 4 december is er geen viering.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 27 november om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: pastoor Thanh en Diaken A. van Zundert.

Koor: N.G.K.

Intenties: Toine Stuyck, Gerrie Jörissen, Ouders Schepers-Fortkamp, Ouders Joosten-Wiendels, Annie Bosman-Janssen jaargetijde, Dimphina van Ruiten-van Noort.

Zondag 4 december om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pater G. Remmers Koor: A.M.K.

Intenties: Gerda Duis-Kaak, Frans Gieling, Annie Bosman-Janssen.

Overleden:

Op 30 oktober: Antonia Stöcker-Bodde, 99 jaar, Masiusplein 246,

Op 1 november: Wim Arends, 86 jaar, Liemerije v.h. Masiusplein 434 en

Op 4 november: Diny Arends-Janssen, Liemerije v.h. Masiusplein 434,

Op 4 november, Aloysia van Well-Wobbe, 84 jaar, Biezenweide 16,

Op 8 november: Cornelia Roose-Speelman, 98 jaar, Masiusplein 112,

Op 10 november: Dinie Wiggers-Splithof, 80 jaar, Liemerije Zevenaar,Op 11 november: Elsa van Ham, 42 jaar, Vivaldistraat 21,

Op 12 november, Anny Jansen, 89 jaar, Liemerije v/h Schievestraat,

Op 13 november, de heer Willy van Alst, 89 jaar, Gersdorfstraat 33, Zevenaar.

Vroege kerst in Spijk

SPIJK - Op zondag 18 december is er weer een kersttocht door Spijk. Deze tocht wordt al enkele jaren door een enthousiaste groep mensen uit Spijk voorbereid en is leuk voor jong en oud. We trekken op met Jozef en Maria, die zwanger is, door de straten van Spijk. En onderweg komen we van alles tegen, wat met kerstmis te maken heeft.

Er zijn herbergen waar we aankloppen. Maar zullen we welkom zijn? Er is een plek waar een koortje kerstliedjes zingt, terwijl de kinderen boven een vuurtje heerlijke marshmallows warm maken. We horen in de verte de midwinterhoorn. Natuurlijk zal ook het kerstverhaal klinken. We volgen de hele tijd een grote, heldere ster. Waar zal die ons naar toe leiden?                

Er valt van alles te beleven om alvast helemaal in kerststemming te komen. Ook is er wat te eten en te drinken. Het begint om 16.00 uur en duurt tot 19.00 uur. We verzamelen ons in dorpshuis De Spieker, Willibrordusweg 1/A. Daar drinken we wat, worden we welkom geheten en dan gaan we van start. Iedereen is welkom!

Voor informatie kunt u terecht bij het centraal pastoraal secretariaat 0316-523468 of secretariaat@rkliemers.nl.

Cursus cantor Velp

REGIO - Vanaf zaterdag 28 januari wordt in de OLV Visitatie Velp een cursus Cantor gegeven. Op tal van plaatsen is het gebruik van een cantor, een voorzanger, steeds meer gebruik.

Om deze mensen extra wegwijs te maken in de taak cantor wordt deze cursus gehouden. Maar ook wanneer je nieuwsgierig bent om straks mogelijk als cantor te fungeren ben je van harte uitgenodigd deel te nemen. Cursusleider is Marcus de Haard. Hij zal de deelnemers voorzien van handige tips en deskundige adviezen.

De cursus is op 28 januari, 4, 11 en 18 februari en duurt van 10 (inloop vanaf 9.30u.) - 15 uur. De kosten bedragen 27,50 euro. Koffie/thee is voor eigen rekening (1 euro) en men dient zelf een lunchpakketje mee te brengen.

Informatie en aanmelding: NSGV Utrecht; 030 6982579; post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Kwismiddag in Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 1 december is er een kwismiddag voor de seniorenleden. De kwis gaat met vragen over Pannerden, dialect van Pannerden, foto's van soosmiddagen, bloemen, plaatsnamen, dieren en nog veel meer.

Er worden groepen gemaakt van 5 of 6 personen. Alle leden zijn welkom van 14.00 - 16.30 uur in zaal 'De Oude Waal in Pannerden. De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag, waar diverse activiteiten worden gehouden, in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging en voor inlichtingen: telefoon 0316 371238.

Kerstconcert Liemers Mannenkoor en popkoor Sjanté

LIEMERS - Dat is Kerstmis en nog meer... Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus. Met het verstrijken der jaren is de manier waarop mensen Kerst vieren veranderd. De godsdienstige traditie van Kerst vieren is de kern en de bron van het bestaan van deze feestdag en heeft een krachtige geschiedenis. Christenen gedenken de komst van de Heer naar de mensheid in de gestalte van een kind.


In de seculiere traditie is de oorspronkelijke betekenis van Kerstmis vervaagd. De mensen vieren het kerstfeest dan vanwege de vreugde, de saamhorigheid en nostalgie. Al deze aspecten komen in dit concert tot uitdrukking.

Het Liemers Mannenkoor en popkoor Sjanté presenteren een prachtig kerstrepertoire, ieder met eigen liederen maar ook met gezamenlijke stukken. De liederen worden afgewisseld met verhalen en gedichten in de kerstsfeer.

Zondag 11 december 14.30 uur in de Maria kerk in Didam en 18 december 14.30 uur in de Andreaskerk in Zevenaar. De toegangsprijs bedraagt (inclusief pauzeconsumptie) vijftien euro. Voor meer informatie: www.liemersmannenkoor.nl en www.sjante.nl.

Kerkberichten Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

In het weekend van 26 en 27 november zijn er geen vieringen in onze kerk.

De eerstvolgende viering is op zondag 11 december om 09.30 uur met Pastoraal werker Maarten Smits en zang van het Gemengd koor. Er is dan een extra collecte voor de bisschoppelijke adventsactie.

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Kerkberichten Sint-Martinus Lathum/Giesbeek

Dinsdag 6 dec. om 10 u. Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Caeciliakoor.

Zondag 11 dec. om 16 u., Concert met Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor, met Jeugdkoor Dieren.

Zaterdag 17 dec. om 19 u., H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor.

Vrijdag 23 dec. om 19.00 u. Herdertjestocht.

Zaterdag 24 dec. om 20.30 u., Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Caeciliakoor en Gregorius.

Maandag 26 dec. om 20 u., Concert van Fanfare St. Gregorius.

Muziek op Schoot

ZEVENAAR - Vinden jullie de Kerstperiode ook zo gezellig? Dit jaar organiseren we een Muziek op Schoot Kerstspecial. We gaan twee ochtenden lekker veel kerstliedjes zingen, een kerstboom versieren, mee met de arreslee...

Deze kerstspecial vindt plaats op donderdagochtend 15 en op donderdagochtend 22 december in Het Musiater in Zevenaar. Dit jaar vindt er ook een kerstspecial plaats in Duiven op maandagochtend 12 december en op maandagochtend 19 december in De Ogtent in Duiven.

Aanmelden kan via info@hetmusiater.nl onder vermelding van kerstspecial. De kerstspecial is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 9 maanden tot 3 jaar. De prijs voor twee ochtenden bedraagt 15 euro. Verdere informatie staat op www.hetmusiater.nl.

Kortom, kom helemaal in de kerstsfeer in Het Musiater tijdens deze muzikale ochtenden, waarin men samen met uw (klein)kind kerstliedjes kunt komen zingen en spelen!

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 27 november om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: pastoor Thanh en Diaken A. van Zundert.

Koor: N.G.K.

Intenties: Toine Stuyck, Gerrie Jörissen, Ouders Schepers-Fortkamp, Ouders Joosten-Wiendels, Annie Bosman-Janssen jaargetijde, Dimphina van Ruiten-van Noort.

Zondag 4 december om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pater G. Remmers Koor: A.M.K.

Intenties: Gerda Duis-Kaak, Frans Gieling, Annie Bosman-Janssen.

Overleden:

Op 30 oktober: Antonia Stöcker-Bodde, 99 jaar, Masiusplein 246,

Op 1 november: Wim Arends, 86 jaar, Liemerije v.h. Masiusplein 434 en

Op 4 november: Diny Arends-Janssen, Liemerije v.h. Masiusplein 434,

Op 4 november, Aloysia van Well-Wobbe, 84 jaar, Biezenweide 16,

Op 8 november: Cornelia Roose-Speelman, 98 jaar, Masiusplein 112,

Op 10 november: Dinie Wiggers-Splithof, 80 jaar, Liemerije Zevenaar,Op 11 november: Elsa van Ham, 42 jaar, Vivaldistraat 21,

Op 12 november, Anny Jansen, 89 jaar, Liemerije v/h Schievestraat,

Op 13 november, de heer Willy van Alst, 89 jaar, Gersdorfstraat 33, Zevenaar.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 27 november 11.00 uur:

Communieviering / Gezinsviering 1e Advent met Pastor Heemink en medewerking van het Joko uit Wehl o.l.v. Juliette Godschalk.

Gebedsintenties:

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Grada Engelen-Polman

Johanna Koenders

Nel Bitter

Collecte:

Bisschoppelijke Adventsactie

Zondag 27 november 16.00 uur:

Adventsvespers met Wim van Heugten, Theo Salemink, Wim Wismans en medewerking van projectkoor.

Mededelingen:

Overleden op vrijdag 4 november de heer Jos Ariës, Oud-Zevenaarseweg 42, Oud-Zevenaar, 60 jaar.

Overleden op zondag 13 november de heer Willy van Alst, Gersdorfstraat 33, Zevenaar, 89 jaar.

In het weekend van zaterdag 3 december en zondag 4 december is er geen viering.

Kwismiddag in Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 1 december is er een kwismiddag voor de seniorenleden. De kwis gaat met vragen over Pannerden, dialect van Pannerden, foto’s van soosmiddagen, bloemen, plaatsnamen, dieren en nog veel meer.

Er worden groepen gemaakt van 5 of 6 personen. Alle leden zijn welkom van 14.00 - 16.30 uur in zaal ‘De Oude Waal in Pannerden. De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag, waar diverse activiteiten worden gehouden, in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging en voor inlichtingen: telefoon 0316 371238.

Woonwijk Duiven-west maakt wijkontwikkelingsplan

DUIVEN - In samenwerking met de gemeente Duiven, de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK), Letz Buzz en gesubsidieerd door de Provincie wordt er in de wijk Duiven-west gewerkt aan een wijkontwikkelingsplan.

Er is intussen een wijkwerkgroep samengesteld die zaterdag 26 november een 'wijkschouw' heeft gehouden. Vanaf woensdag 7 december rijden we met de camper van Letz Buzz door de wijk. Daarmee gaan we zoveel mogelijk wijkbewoners interviewen. Wat vind je bijvoorbeeld van de veiligheid, de voorzieningen en de manier waarop we met elkaar omgaan in de wijk.

Natuurlijk willen we weten wat jij goed vindt aan het wonen in Duiven-west en wat er volgens jou verbeterd zou kunnen of zelfs moeten worden. Ieders mening wordt anoniem verwerkt. Daarna spreken we ook met de ondernemers, verenigingen, stichtingen en andere organisaties die in onze wijk gevestigd of werkzaam zijn. Vervolgens organiseren we (begin 2017) een bijeenkomst voor alle wijkbewoners waarin we de resultaten bespreken.

Uiteindelijk ontstaat er (voor de zomer van 2017) een plan voor de komende jaren. Hierin is opgeschreven waarmee we gezamenlijk aan de slag gaan om de leefbaarheid voor iedereen in onze wijk zo goed mogelijk te houden en/of te maken. We roepen alle wijkbewoners op hun mening te geven. Alleen dan komen we tot een breed gedragen plan voor de komende jaren waarmee we samen (alle inwoners, de wijkraad, de gemeente, verenigingen et cetera) aan de slag gaan. Wil je ons helpen bij het interviewen? Stuur dan een mailtje met je naam, adres en telefoonnummer naar wijkplan@wijkraadduivenwest.nl. Wij nemen dan graag contact op.

Afzien voor vijf leerlingen in Kaapverdië

Een van de kinderen laat zich gewillig schminken door Mirte Overmars, die er duidelijk plezier in heeft. Foto: Jan van den Heuij.

ZEVENAAR - De LCAward verdien je door boven jezelf uit te stijgen en niet door af en toe iets leuks te doen. Daarom gingen Mannus ter Avest, Shannon Kersten, Carmen Peters, Jet Huugen en Mirte Overmars naar Kaapverdië. Voor intensieve hikes (trektochten), een paar huizen schilderen en kinderen leren samenwerken.

Door Piet van Breukelen

Het vijftal had niet alleen voor deze voormalige Portugese eilandengroep gekozen, omdat dit land tot de armste gebieden ter wereld behoort, maar ook omdat het landschap een prima uitdaging biedt voor intensieve wandeltochten: warm, steil, slecht begaanbare paden en adembenemend.

De eerste hike in de ochtend werd als ongelofelijk zwaar ervaren en na de lunch werd het eerste huis al onder handen genomen. Op het culturele vlak werd het voormalige concentratiekamp in Tafarel bezocht en werd er kennis gemaakt met mensen die zich Rabelart noemen. Zij zetten zich in hun kunst af tegen de veranderingen in de kerk; vandaar de naam Rabel-art.

Maatschappelijk actief

Het maatschappelijke aspect op school was voor iedereen een feestje: voor de kinderen sport, spel, schmink, vliegtuigen vouwen en pret maken. En de juf had lang niet meer zo’n gemakkelijke en feestelijke dag gehad. Voor het vijftal van het Liemers College was het juist lang geleden dat ze zich zo in het zweet hadden moeten werken. Maar terug in Nederland was iedereen het met Shannon eens: “We hebben onze grenzen verlegd, nieuwe dingen gedaan, beenspieren gekweekt tijdens de intens zware wandeltochten en vooral heel veel geleerd.”

Midwinterhoornwandeling in Doesburg

DOESBURG - Op zondag 27 november gaat de 7 km lange Midwinterhoornwandeltocht Doesburg over de vestingwallen, door de historische binnenstad en voor de 20 km-lopers zelfs tot in het prachtige buitengebied van Angerlo.

Onderweg klinken op verschillende plaatsen langs de route de mystieke tonen van de houten midwinterhoorns. Natuurlijk ontbreken de oude verdedigingswerken, de batterijen, niet in de wandeling. Een mooie afwisseling van historie en natuur met begeleiding van de midwinterhoornblazers.

De midwinterhoorngroep Doesburg bestaat uit 11 enthousiaste leden uit Doesburg en omgeving. Naast het blazen wordt ook een demonstratie gegeven over het maken van de hoorns. Een kunst die de leden uitstekend beheersen naast het blazen van de traditionele melodieën zoals 'd’ olde roop' en het 'lange duuster'.

Er kan gekozen worden uit twee afstanden: 7 of 20 km. Beide tochten zijn voor rolstoelgebruikers geschikt, maar gaan dan niet over de vestingwallen. De route is bewegwijzerd en er is een routebeschrijving. De kosten bedragen 3,00 euro (1,00 korting voor KNWB-leden) per persoon en voor kinderen tot en met 12 jaar 1,00 euro.

Start en finish zijn in het clubgebouw De Harmonie, Burgemeester Nahuyssingel 2 a in Doesburg. Er kan gestart worden tussen 9.00 en 12.00 uur. Finish is uiterlijk 16.00 uur. Gratis parkeren kan op het terrein De Bleek, De Turfhaven en de Linie. Meer informatie staat op www.midwinterhoorngroepdoesburg.nl.

Trio Sandra Vanreys met Dick van Altena in De Lantaern

ZEVENAAR - Het trio Sandra Vanreys en Dick van Altena zullen op zaterdag 10 december samen op het podium staan in muziekcafé De Lantaern om het publiek een onvergetelijk avond te bezorgen met hun overwegend country muziek. Aanvang: 21.00 uur. Zaal open om 20.15 uur. Entree: 12,00 euro. Gelrepashouders: 6,00 euro.

Wie de naam Sandra Vanreys hoort denkt onmiddellijk aan countrymuziek. En terecht, country vormt een groot deel van het repertoire. Sandra Vanreys is een allround artieste, maar haar bekendheid verwierf ze voornamelijk met country muziek. Zij is door het maandblad Country Gazette uitgeroepen tot de beste countryzangeres van Nederland. Haar ruim 20 jaar bühne-ervaring op binnen- en buitenlandse podia, Haar eigen stemgeluid, een sympathieke uitstraling en de capaciteit om elk publiek voor zich te winnen maakt Sandra Vanreys tot een zangeres van formaat. Ook folkmuziek en bewerkingen van hedendaagse popmuziek zijn in de setlist van het trio terug te vinden.

Country singer-songwriter Dick van Altena is geboren in Oosterhout. Inmiddels vinden bijna 1100 liedjes daar hun oorsprong. Vele bekende artiesten hebben songs van zijn hand opgenomen in hun repertoire. Dick maakt deel uit deel uit van het zeer succesvolle en onderscheiden muziektheaterprogramma Back to the country dat tot ver in 2016 geprogrammeerd staat in diverse zalen en schouwburgen en op festivals in binnen- én buitenland. Meer informatie over Trio Vanreys en Dick van Altena staat op www.delantaern.nl.

Vocaal: 'Liefde is Kerst'

NIEUW-DIJK - Afgelopen januari is Vocaal uit Nieuw-Dijk gestart met de voorbereidingen voor Kerst 2016. Zelfs afgelopen zomer, toen het buiten 30 graden was en de zon hoog aan de hemel stond, werd er menig uurtje geoefend op nieuw kerstrepertoire.

"Het resultaat willen wij graag presenteren tijdens de voorstelling 'Liefde is Kerst'. Welke gevoelens en gedachtes heeft u bij Kerst? Iedereen beleeft Kerst op zijn of haar eigen manier. Wij nemen u in de voorstelling mee naar enkele van onze kerstgedachtes, welke uiteraard vergezeld worden door prachtige, sfeervolle en vrolijke kerstliederen."


De voorstellingen vinden plaats op zaterdagavond 17 en zondagavond 18 december in Meulenvelden in Didam, aanvang 19.30 uur. Kaarten kosten 7,50 euro (inclusief koffie/thee/fris in de pauze) en zijn verkrijgbaar bij alle leden van Vocaal, via het emailadres vocaal-nd@live.nl of via telefoonnummer 06 11065355 (op werkdagen tussen 18.00-20.00 uur).

Tevens zijn er in Meulenvelden twee voorverkoopavonden op vrijdagavond 9 en vrijdagavond 16 december van 19.00-20.00 uur. Hier kunnen tevens vooraf bestelde kaarten worden opgehaald.

"Wilt u dit jaar eens goed in kerstsfeer komen en een avondje heerlijk genieten van mooie kerstliederen en verhalen? Bestel dan tijdig uw kaartje! Voor meer informatie kunt u ook altijd terecht op onze Facebookpagina of onze website www.vocaalnd.nl."

Theo Bosch nieuwe stadsprins

oto Ab Hendriks: met stadsprins Theo de eerste, adjudant Mark, jeugdprins Wessel en adjudant Koen.

ZEVENAAR - In een bomvolle en sfeervolle residentie van carnavalsvereniging de Griethtreejers zijn zaterdag 12 november Theo Bosch en Wessel te Witt geïnstalleerd als de nieuwe stads- respectievelijk jeugdprins van Boemelburcht.

Aan het begin van de avond werd op een indrukwekkende wijze stilgestaan bij het overlijden van Jan Bouwman, de prins van de Griethtreejers. Daarna werd afscheid genomen van jeugdprins Cas en zijn adjudant Niels en na een spannende Pokemon zoektocht kwam uiteindelijk de nieuwe jeugdprins te voorschijn.

Jasper de eerste installeerde Wessel als de nieuwe jeugdprins van Boemelburcht wat gelijk zijn laatste officiële daad was als stadsprins. Wessel heeft dit jaar Koen Polman als adjudant aan zijn zijde. Hierna volgde het afscheid Jasper en Jelle als stadsprins en adjudant. De presentatie van de nieuwe stadsprins, Theo de eerste, vond plaats tijdens een act gebaseerd op het programma Ik hou van Holland. Adjudant van stadsprins Theo is zijn zoon Marc.

Tijdens de avond kregen alle voorzitters van de aangesloten carnavalsverenigingen een cheque van 200 euro aangeboden door Pablo van Dick namens de Stichting Vrienden van het carnaval in Boemelburcht. Tevens vertelde Pablo van Dick dat het Boemeltje ook komend seizoen weer overal in Boemelburcht verkrijgbaar is. Na afloop van het officiële gedeelte barstte het feest los onder leiding van de Allround feestband KIX.

Boemelburcht kijkt terug op een geweldige avond en is De Griethtreejers dankbaar voor de prima organisatie van presentatie van de stads- & jeugdprins.

Palazzo Duiven doneert 5.000 euro voor MS-vriend

De overhandiging van de cheque op het kantoor van Palazzo in Duiven

DUIVEN - Afgelopen vrijdag heeft Palazzo een donatie van 5.000 euro gedaan aan Stichting Steun André. Voor deze gelegenheid kwam André Kruiper speciaal naar het architectenbureau in Duiven en Holten.

André is bezig met het inzamelen van geld voor het ondergaan van een speciale stamcelbehandeling in Moskou. André kamt al 12 jaar met de ziekte MS. De kosten voor deze behandeling bedraagt 65.000 euro. Met deze donatie van Palazzo zit de stichting ondertussen bijna op 60.000 euro De behandeling staat gepland in februari 2017.


Dat Palazzo uit Duiven/Holten een donatie voor André doet is niet geheel toevallig. Directeur Martin Kemper van Palazzo Duiven is een goede vriend van André Kruiper. We kennen elkaar al vanaf dat we 3 jaar oud zijn. André en ik zijn echte 'maatjes' van elkaar, aldus Martin Kemper.

Doordat het wereldje van André steeds kleiner wordt hebben de twee vrienden elk kwartaal een 'MS-dag'. Dan plannen we de hele dag vrij en gaan we er een leuke dag van maken. "De kans is groot dat ik André op ga zoeken tijdens zijn behandeling in Moskou. Een beetje afleiding kan André daar wel gebruiken want het is ook nog eens een loodzware behandeling."

DCS Zevenaar verwelkomt 925ste lid

ZEVENAAR - Afgelopen zondag 13 november is ons 925ste lid welkom geheten bij sv DCS. Waarom 925? Er is een relatie gelegd met het jaar 1925. Op 15 november van dat jaar namelijk is voetbalvereniging TVV is opgericht. Later heeft deze haar naam veranderd in DCS.

Thijmen Bruggemans werd als 925ste verwelkomd. Voor aanvang van de wedstrijd DCS – DVV mocht hij aan de hand van de scheidsrechter mee het veld op. Na het applaus van de toeschouwers werd hij welkom geheten door de jeugdvoorzitter Robert Polman. Van hem ontving hij een shirt met aan de voorzijde het nummer 925 en aan de achterzijde de naam Thijmen. Van Onur Ilbay, aanvoerder van het eerste elftal van DCS ontving hij een voetbal met alle namen van de spelers van het eerste. Uiteindelijk mocht hij de aftrap doen en op solotoer richting het doel van DVV, waar hij met een prachtige dribbel de keeper omspeelde en scoorde.

Inmiddels heeft de vereniging haar 928ste lid welkom geheten, zodat we mogen concluderen dat sv DCS de laatste jaren uitgegroeid is tot een bloeiende vereniging.

Kunstwerk Het Musiater

Foto: Misch Muijlaert

Roué Verveer: Op Het Laatste Moment

Roué Verveer is één van de meeste authentieke cabaretiers van dit moment en behoort tot de top van de Nederlandse cabaretwereld. Dit seizoen staat hij in het theater met alweer zijn zevende voorstelling: Op Het Laatste Moment.

Roué Verveer staat bekend om zijn driftige, enthousiaste speelstijl, charisma en talent om te improviseren. Hij put graag uit de liefde, Surinaamse cultuur en de contrasten met Nederland, wat bakken vol hilarisch materiaal oplevert! (Zaterdag 3 december. Aanvang 20:15 uur. Prijs 23,50 euro.)

Leonie Meijer: Naked

In deze tweede theatertour 'Naked' laat Meijer zien hoe haar muzikale pad leidde tot het ontstaan van 'The Naked Sessions', haar derde album. Uiteraard zal ze haar bekende liedjes spelen, maar zeker ook nieuwe en verrassende songs, met zelfs een onverwacht uitstapje naar het Italiaans.

Begeleid door twee muzikanten neemt Leonie Meijer in 'Naked' het publiek wederom mee in een meeslepende vertelling die u niet mag missen. (Vrijdag 9 december. Aanvang 20:15 uur. Prijs 17,50 euro.)

Doesburgse Smartlappers in Liemerije

ZEVENAAR – Muziekstad Zevenaar houdt op woensdag 30 november de jaarlijkse muziekmiddag voor senioren.

Van 14.45 tot 16.00 uur treden de Doesburgse Smartlappers op in Liemerije aan de Hunneveldweg. De toegang is gratis.

Zonnebloem Westervoort

WESTERVOORT - Zonnebloem afd. Westervoort heeft een mooi bedrag mogen ontvangen doordat leden van de Rabobank Arnhem en Omstreken ons veel (129) stemmen hebben gegeven in hun 'Clubkas Campagne 2016'.

Zo kunnen de vrijwilligers weer iets extra's organiseren voor gasten met een beperking. "We zijn de Rabobank dankbaar voor het organiseren van deze actie en de leden van de Rabobank, die de Zonnebloem afdeling Westervoort een warm hart toedragen, voor hun stemmen."

Kerststerren OBW Handbal

ZEVENAAR - Op zaterdag 10 december gaan meer dan 50 handballeden (jeugdleden samen met ouders en seniorenleden) langs de deuren om kerststerren (klein en groot), cyclamen en kerstdennen te verkopen. Standaard komen ze in de wijken zoals Ooy, Oud-Zevenaar en in het centrum van Zevenaar.

Ook zijn de verkopers ook elk jaar te vinden op het bedrijventerrein en de woonwijken daar in de buurt. Wilt u ook kerstbloemen van OBW-handbal maar komen ze niet bij u in de wijk? U kunt ze dit jaar ook kopen bij de Coop-supermarkt in Zevenaar! Daar mogen de jeugdleden op 10 december staan met een stand. Of kom op 10 december tussen 10 en 13 uur naar de voetbalkantine van OBW op het Hengelder.

"Van de opbrengst hebben we de afgelopen jaren trainingsmateriaal gekocht, shirts aangeschaft voor jeugdleden en coaches en een attentie voor onze vrijwilligers kunnen aanschaffen. De OBW-leden gaan voor een gezellige verkoopdag. Koopt u ook een kerstbloem?"

Bakkerij De Tragellijn

LOBITH - Dit jaar hebben Sinterklaas en zijn Pietjes een echte bakkerij ingericht op basisschool De Tragellijn.

De kleuters mogen hier zelf pepernoten, speculaasjes en natuurlijk de verjaardagstaart voor Sinterklaas bakken. Ze moeten hierbij onder andere tellen, wegen, kneden en proeven. Zo helpen ze de echte Pieten, die het deze dagen al druk genoeg hebben.

Zonnebloem Westervoort

WESTERVOORT - Zonnebloem afd. Westervoort heeft een mooi bedrag mogen ontvangen doordat leden van de Rabobank Arnhem en Omstreken ons veel (129) stemmen hebben gegeven in hun 'Clubkas Campagne 2016'.

Zo kunnen de vrijwilligers weer iets extra's organiseren voor gasten met een beperking. "We zijn de Rabobank dankbaar voor het organiseren van deze actie en de leden van de Rabobank, die de Zonnebloem afdeling Westervoort een warm hart toedragen, voor hun stemmen."

Met dialect op de koffie

Foto: Ruud Hamburger (PR)

REGIO - Op zondag 11 december verzorgt de Dialectkring Achterhook en Liemers (www.dialectkring.nl) een volgende aflevering van 'Met dialect op de koffie'.

Deze keer staat de bijeenkomst in het teken van de komende feestdagen. Pastor Jan Leijenhorst uit Barchem en voorganger Hans de Graaf uit Aalten verlenen medewerking aan dit programma.

De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree bedraagt inclusief twee keer koffie of thee 7,00 euro per persoon. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom.

Kortingskaarten bij Dukson

ZEVENAAR - Nieuwe ronde, nieuwe kansen bij Dukson Mode in Zevenaar. De komende weken is er veel te doen bij Dukson mode in Zevenaar. Nog veel kortingsspeelplezier bij Dukson tot eind van dit jaar. U kunt uw eigen kortingskaart trekken op het volledige dames- en heren kledingassortiment van Dukson. De getrokken speelkaart bepaalt de korting op uw aankopen.

De korting geldt voor de volledige kledinglijn zowel op de nieuwe herfst- en wintermode als op de bestaande kledingmerken bij Dukson. De bestaande korting op de kleding met de aangegeven kortingen kunt u verhogen met de speelkaart. De extra korting kan dan zelfs oplopen met tien procent. Korting stapelen in de winkel in een inspirerende omgeving waarbij kleur en heerlijke achtergrond muziek u alvast in een feestelijke decembermaand stemming brengen. Topmerken en kwaliteit in herfst- en winterkleding voor dames en heren tegen blijvend lage prijzen is ons motto. En hiervoor nodigt Dukson u graag uit om onder het genot van een gratis kopje koffie al uw kledingwensen in te vullen. Makkelijk bereikbaar en gratis parkeren.

"Ons winkelteam biedt u die prettige service die u van ons gewend bent. Bezoek ons en laat u verrassen. Alle mode inspiratie vindt u in onze winkel, Hengelder 21 in Zevenaar. Ook voor werk- en buitenkleding bent u bij Dukson op het juiste adres. In de weken daarna blijven wij u verrassen met bijzondere acties. Dukson brengt u en uw familie en vrienden kleur in mode. Speel mee voor nog meer kledingplezier. Dukson, het kloppend hart voor mode. Kijk ook even op onze website www.dukson.nl."

Nieuw: Oktoberfeesten op z'n Bourgondisch bij Gasterij De Gulle Goedzak in Huissen

HUISSEN – De Gulle Goedzak introduceert een nieuw concept. Bourgondische avonden, dat wil zeggen: de oktoberfeesten in luxestijl. De gasten kunnen een hoed op zetten, bier wordt geschonken in luxe pullen en de wijnen worden geserveerd in stenen bokalen.Er zijn diverse varianten met hapjes zoals grote planken (batsen) met worsten, noten en kaas, gefrituurde eieren, knakworsten, bokworsten met zuurkool, aardappelkoek et cetera. Op een zeer bourgondische manier geserveerd.

Een personeelsfeestje, een vriendenreünie, een jubileum? Hoe geven we daaraan vorm? Neem De Gulle Goedzak in de arm en praat eens met Herman Schrijver. Als geen ander weet hij steeds aan elk feestje een nieuwe draai te geven. De horeca-eigenaar weet van elk feestje eens iets anders te maken van een hapjesbuffet, klein buffet, uitgebreid buffet, bourgondisch eten, stampotbuffet, bruiloften, recepties et cetera.

Wat bepaalt het succes van een feestavond? Vooral de sfeer! En ook daarvoor ga je naar De Gulle Goedzak. Het is niet verwonderlijk, dat vele jarigen en jubilarissen nu al voor de zoveelste keer hun feest houden in dit Huissense etablissement. Het eten en drinken is er meer dan voortreffelijk en... de sfeer is onovertrefbaar! De Gulle Goedzak staat synoniem voor luxe Bourgondische bijeenkomsten, waar naast lekker genieten van eten en drinken, ook de sfeer telt. Een avond bij De Gulle Goedzak is niet alleen onovertroffen gezellig, alles bij elkaar ook nog eens voordelig.

Alles heeft Herman Schrijver als De Gulle Goedzak in huis voor een geslaagde avond. Drank, bier, wijn, gedestilleerd. Eten aan de dis, aan een grote tafel vol heerlijkheden. Met voor elk wat wils. Afgestemd op de wensen van de gasten.

Reserveren kan via 06 53812300. Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

't Broquette in Pannerden eindelijk lunchroom

PANNERDEN – Lang verwacht en nu toch eindelijk gekomen: 't Broquette is nu echt Lunchroom 't Broquette. De droom van Qurienna is werkelijkheid geworden. Inwoners, maar ook wandelaars, fietsers, toeristen en wie maar trekt heeft in een heerlijk belegd broodje, een kop koffie, drankje, ijsje of een smoothie zijn welkom bij deze nieuwe sfeervolle lunchroom. En natuurlijk ook voor brood en banket, dat blijft gewoon!

Een lunchroom in Pannerden? Niet een te ambitieus plan? Dat vraagt menigeen zich af. Qurienna en Edwin Cornelissen weten het zeker: het wordt een succes. Ze weten goed aan welk avontuur ze beginnen. Ze zijn ook eigenaar van het naastgelegen 'Verse Kip van Cornelissen' aan de Kerkstraat in Pannerden. Ze wisten deze zaak door uitsluitend kwaliteit en een uitstekende service te leveren tot een succes te maken. Qurienna zag vanuit deze winkel de vele passanten en toeristen voorbij fietsen, zoekend naar een terrasje...

"Er is tegenwoordig meer en meer belangstelling voor een gezonde hap. Voor een heerlijk kopje koffie en een vers smoothie...", vertellen ze. "Lunchroom 't Broquette wordt een ideale stek om even tussendoor uit te rusten. Ook ideaal voor zowel de zakenman of voor een bespreking."

De lunchkaart zal verrassend zijn met bijvoorbeeld naast een saucijzenbroodje een broodje warm vlees zoals kiprollade van 'Verse Kip van Cornelissen'! En natuurlijk ook een kop koffie met gebak, dat evenals het brood geleverd wordt door bakker Van Bentum. Heerlijk!"

Kom maar eens proeven. Dat kan vanaf 1 december!

Lunchroom 't Broquette, Kerkstraat 1c, Pannerden; 0316 372016; ook te volgen via facebook!

Bovag rijopleiding tegen een scherpe prijs Bij een lespakket antislipcursus kado

ZEVENAAR – Bovag Autorijschool Quickles.nl maakt het voor leerlingen in Zevenaar en omgeving mogelijk een professionele Bovag rijopleiding te volgen tegen een scherpe prijs. Tijdens de winteractie krijg je nu een korting van 300 euro op je lespakket.


Autorijschool Quickles.nl is als rijschool lid van Bovag Rijscholen omdat ze zich daarmee duidelijk onderscheidt. Leerlingen zijn goed beschermd omdat men werkt met duidelijke voorwaarden en het Bovag Garantiefonds
Rijscholen. Ouders kunnen hun zoon of dochter met een gerust hart op pad sturen omdat hun instructeur van onbesproken gedrag is met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en de juiste geldige papieren. De All Inclusive BovagRijopleiding is echt uniek in de rijschoolwereld, omdat alles wat bij een rijopleiding hoort erbij inbegrepen is.

Iedereen is welkom voor rijles in schakel en automaat. Autorijles wordt er gezien als passie waarbij iedereen de individuele begeleiding krijgt, waar hij of zij recht op heeft. Ook als je al een rijbewijs hebt, maar niet meer durft te rijden ben je bij Quickles aan het juiste adres, omdat ze je ook dan graag weer op weg helpen.
Eén keer per jaar verloten ze onder alle aanmeldingen ook nog eens een vlucht in een zweefvliegtuig. Neem gerust vrijblijvend contact op en probeer het uit omdat het je tot niets verplicht.

Bovag Autorijschool Quickles.nl; 0316 527464; www.quickles.nl; www.facebook.com/AutorijschoolQuickles.

Kerstdiner en kerstcadeau bij Eet-Lokaal

ZEVENAAR - Dit jaar kunt u op kerstavond en eerste kerstdag genieten van een mooi kerstmenu bij restaurant Eet-Lokaal. De perfecte plek om lekker te dineren met een goed kerstgevoel. Hertzog E Olivier, chefkok en eigenaar van dit restaurant heeft een prachtig kerstmenu samengesteld op basis van lokale, verse en veelal biologische producten.

Een bijzondere proeverij met eigenzinnige producten en smaken. Het diner, begeleid met lekkere wijnen, de informele gastvrijheid en subtiele kerstaankleding, zal zorgen voor een ontspannen en gezellige avond. Door de manier van werken, het gebruik van producten, het respect voor mens en natuur is restaurant Eet-Lokaal de Hotspot van de Liemers. Én de plek om met een goed gevoel de Kerst met familie of vrienden te vieren.

Vanwege het succes van het restaurant geeft Eet-Lokaal een kerstcadeautje weg in de vorm van een leuke korting. In de januari en februari krijgt u tien euro korting bij twee driegangenmenu's met de voucher die elders in deze krant zit.

Eigenaar Michiel Beltman: "We zijn blij en trots dat we deze twee jaar dit mooie bedrijf hebben kunnen opbouwen op de mooiste plek van Zevenaar. Dat we de verbinding mogen zijn tussen het eeuwen oude landgoed Huis Sevenaer en de nieuwe tijd waar lekker en duurzaam eten hand in hand gaan."

Voor informatie of reserveren kunt u bellen met restaurant Eet-Lokaal, Markt/Wittenburgstraat 25, Zevenaar; 0316 242409; restaurant@eet-lokaal.com. www.eet-lokaal.com.

Workshop dansen van Tanja de Jager met Lidagroz

LIEMERS - Dansen uit verschillende delen van Europa en daarbuiten. Zaterdag 5 november kregen de leden van de vereniging Lidagroz van de maandagmiddaggroep in het Juvenaat daarmee te maken tijdens een dansworkshop van Tanja de Jager.

De specialiteit van deze dansdocente is het gebruik van attributen tijdens de dansen zoals kunststof bakjes, lakens en hoedjes waardoor de dansen net wat meer expressie en uitbundigheid krijgen. Zo werden de bekertjes gebruikt bij een dans van de Samoa-eilanden waarbij de bakjes als kokosnoten tegen elkaar geklopt werden. De hoedjes werden gebruikt bij een Duitse dans waarbij de hoedjes met grote pret en gelach wisselden van hoofd naar hoofd. De Nederlandse dans met de lakentjes die het ‘gezellig samen de was doen van vroeger’ voorstelde was van Tanja’s eigen choreografie waarbij de wisseling van het glad trekken en opbollen van de lakentjes een bijzonder mooi effect gaf in de dans. De dansen werden afgewisseld met de nodige hapjes en drankjes, waardoor deze workshop een zeer geslaagde middag werd voor de dansers van Lidagroz.

Orkest La Sinfonia Contea naar China

ZEVENAAR - Op speciaal verzoek van een Chinees concertmanagement is het projectorkest La Sinfonia Contea uitgenodigd om na de kerst een concerttour te houden in de omgeving van Shanghai. In het kader van culturele ontmoetingen met Nederland en China.

Bijzonder trots zijn we op deze uitnodiging. Het orkest bestaat uit 60 professionele en amateurmusici uit voornamelijk de Achterhoek en Liemers. Er wordt een prachtig en afwisselend palet van wereldberoemde werken ten gehore gebracht. Waaronder de bij ons bekende nieuwjaarsklanken van Johann Strauss, maar ook operastukken van Bizet en delen uit bekende musicals. En uiteraard komen ook enkele Chinese werken aan bod. Kortom, voor beide culturen een feest van herkenning of een kennismaking met nieuwe muziek. In ieder geval een unieke muzikale avond met een fantastisch orkest onder leiding van Joop Boerstoel. Solisten deze avond zijn; Petra Frölich (sopraan), Peter Vos (tenor) en Symone Boerstoel (viool).

De productie is tot stand gekomen in samenwerking met Kunstwerk! Het Musiater. Daarom vindt de première plaats op zondag 11 december om 20.00 uur in Het Musiater. De kaarten à 10,00 euro zijn verkrijgbaar via Het Musiater, www.hetmusiater.nl.

Breicafé De Liemers bij Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Wat is er in deze tijd van het jaar leuker dan handwerken? Bijna niets toch? Dus hou je van hip, retro en breien en/of haken? Kom dan eens naar Breicafé De Liemers in Zevenaar. Het breicafé is bedoeld voor mensen die handwerken en gezelligheid graag met elkaar combineren. Iedereen is welkom.

Je bent vrijdag 2 december van van 14.00 tot 16.00 uur welkom bij Liemerije Zevenaar, Hunneveldweg 12. De entree is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

Breicafé De Liemers wordt geleid door Dominique Struik. Zij heeft ook een breicafé in Rozet in Arnhem. Voor meer informatie kun je contact met haar opnemen via info@draadjesenzo.com of 06 42817413. Of stuur een mailtje naar Petra Wout petra.wout@liemerije.nl.

Pijnappel Diervoeders in Pannerden sluit deuren

PANNERDEN - Na ruim 30 jaar hebben Coby en Willy besloten per 1 januari 2017 te stoppen met de winkel. Met veel plezier kijken zij terug op een prettige periode.

Het persoonlijk contact met klanten uit het dorp en daarbuiten vonden zij erg fijn. Maar nu is de tijd gekomen om het wat rustiger aan te gaan doen. Voor een gedeelte van de bedrijfsactiviteiten is een opvolger gevonden. De verkoop van tuinprodukten wordt voortgezet zoals: potgrond, meststoffen en tuingereedschap.

Voor diervoeders en dierbenodigdheden kunt u eventueel terecht bij Firma Staring, Achtergaardsestraat 17 in Groessen. Tevens dealer van Garvo, Anidis en Royal Canin.

Coby en Willy willen al hun klanten hartelijk bedanken voor het in hen gestelde vertrouwen in de afgelopen jaren. Tot en met einde van het jaar is er uitverkoop met aantrekkelijke kortingen!

Coby en Willy Pijnappel, Hoogeweg 21, Pannerden

Uw fiets ook toe aan een winterbeurt?

DOESBURG - Bij Xycleservice in Doesburg worden nog winterbeurten uitgevoerd op de ouderwetse manier. Dit wil zeggen dat bij deze beurt de fiets 'volledig' wordt gedemonteerd en alle delen worden gereinigd en opnieuw voorzien van vet, olie en kogels!

De fiets wordt vervolgens met nieuwe rem- en versnellingskabels, weer opgebouwd en afgesteld! Eventueel overige te vervangen onderdelen worden wel berekend, maar de extra montagekosten vervallen! Deze vorm van onderhoud is het beste voor uw fiets en kan alleen worden uitgevoerd in de periode oktober tot en met februari voor alle soorten van fietsen. In de winter kunt u uw fiets toch vaak wat makkelijker missen en bent u weer klaar als het mooie weer in het voorjaar begint. Maak tijdig een afspraak voor deze winterbeurt en Xycleservice haalt en brengt uw fiets gratis! De winterbeurt kost 99,00 euro.

Voor meer informatie: www.xycleservice.nl of bel 0313 412727, Leigraafseweg 33F, Doesburg.

Ideaal voor Sint, kerst, oud en nieuw of welke gelegenheid ook... Met een Plateau van slager Voss maak je van elke avond een feest

TOLKAMER - Wat zet je tijdens het heerlijke avondje, of met kerst op tafel? En wat presenteer je aan lekkers op oudejaarsavond? Vraag dan Keurslager Marc Voss eens naar 'zijn' Plateau. Verrassend lekker tafelen.

Het Plateau van Voss heeft met een lengte van anderhalve meter ruimte voor liefst 32 verschillende gerechten. Geef iedereen een bordje, een vorkje en... heerlijk prikken maar! Eens helemaal anders dan fonduen of gourmetten. Kom verrassend voor de dag met het Plateau van Voss! Het plateau is uiteraard geschikt voor elk feestje.

Tweeëndertig verschillende gerechten liggen je smakelijk aan te kijken: van tapenade, Spaanse vleeswaren, vijgenbrood, wrap met zalm tot aan olijven, vitello tonnato, rauwe ham met meloen tot aan de huissalade... Een plank vol is genoeg voor acht personen. Je kunt het als gourmetten lekker samen aan tafel gebruiken, maar ook heerlijk over de avond verdeeld ervan prikken.

Kerstpakketten

Het geven van een kerstpakket is een uitstekende manier om waardering te uiten aan uw relaties, familie, personeel of iemand anders. Wie wil er nu niet zo'n mooi kerstpakket van de Keurslager. Gevuld met allerlei lekkernijen uit onze winkel. Denk aan een heerlijke runder-, half-om-half- of varkensrollade in cadeauverpakking. Of aan luxepakketten in cadeauverpakking met ambachtelijke vleesproducten. Dat zorgt voor blije gezichten en nog net zo belangrijk…. alles uit dit pakket wordt gebruikt. U kunt in overleg met Marga of Marc zelf een pakket samenstellen of u kunt het aan hen overlaten. Ze hebben immers veel ervaring op dit gebied.

Marc Voss Keurslager, Rijnstraat 10, Tolkamer; 0316 541317; www.voss.keurslager.nl

't Eethuys Didam bestaat drie jaar

DIDAM - Vele gasten weten ''t Eethuys in Didam al enige tijd te vinden. Samen met het hechte team staan Manfred en Desirée klaar om u als gast te verwelkomen in een aangename en gezellige ambiance.

Inmiddels heeft 't Eethuys het concept uitgebreid met onbeperkt tapas. Wegens groot succes is de tapas blijvend in het concept opgenomen. Bij tapas draait alles om bites! "Een bite is een klein gerechtje dat we speciaal op maat hebben gemaakt, groot genoeg om het fijne te proeven en het te delen, en klein genoeg om jou te verleiden tot een volgende bite. Onbeperkt allerlei gerechtjes proeven. Ook een leuk idee voor bedrijfsuitje of een feestje!

Op dit moment serveren we ook weer een driegangen wildmenu en een viergangen wildproeverij. Verschillende gerechten zoals een plank met vier verschillende wildcarpaccio's of wildtrio van haas, zwijn en hert.

Kerst is bij uitstek de tijd om samen te zijn met familie en vrienden. Gezellig met z'n allen aan tafel genieten van een heerlijk kerstmenu die u zelf samenstelt. Laat u door ons in de watten leggen en verwennen met mooie, eerlijke en vooral overheerlijke gerechten die u van binnen zullen verwarmen. Reserveer nu voor 1e of 2e kerstdag.

Uitgebreide informatie omtrent Eethuys, diverse menu's en arrangementen, inclusief prijzen zijn terug te vinden op onze website."

't Eethuys is geopend op woensdag tot en met zondag geopend vanaf 16.00 uur (lunch op afspraak, maandag en dinsdag vanaf 15 personen).

't Eethuys, Hoofdstraat 2, Didam; telefoon 0316 769046; www.heteethuys-didam.nl.

Trots bij Atelier Riekie

ZEVENAAR - "De winter, de lente, de zomer en de herfst. 4 seizoenen waarin onze auto al jaren op de weg te vinden is. En hoe mooi is deze! Afgelopen week hebben we een nieuwe auto in gebruik genomen om onze klanten van dienst te zijn. Net even iets roder als de voorgaande en we zijn er trots op. En dat mag best, want volgend jaar bestaan we 30 jaar!"

"Wat vliegt de tijd. En vele mooie kledingstukken zijn veranderd op ons atelier. Broeken, kolberts, jassen, rokken, blouses. U kunt niet bedenken hoeveel verschillende kledingstukken en kledingveranderingen er passeren op ons atelier. Daagt u ons uit? Doe een beroep op onze vakkennis, dan kunt u zelf oordelen over onze ervaring van onze coupeuses.

Iedere week kunt u vrijblijvend op ons atelier binnenlopen van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00-14.00 uur, er staat dan altijd iemand voor u klaar met advies. Wilt u graag op zaterdag komen, neemt u dan even contact met ons op via telefoonnummer 0316-342584 of mail naar: info@atelierriekie.nl

En, tja… als die rode auto dan niet voor de deur staat. Kunt u nog steeds binnenlopen en komt u andere keer gewoon weer terug. Maar één ding weet u dan wel, onze chauffeurs zijn dan op pad om de zakelijke markt ook uit te dagen."

Ruil & Reparatie Kring Liemers ontvangt 2500 euro van Univé

DUIVEN - Dit jaar had de stichting bij verzekeringsmaatschappij Univé Oost Fonds een sponsorbedrag aangevraagd. Het thema waarvoor een aanvraag ingediend kon worden in 2016 was veiligheid.

Er was een bedrag aangevraagd onder het motto: iedereen moet veilig kunnen fietsen. Van de 145 inzendingen waren er 11 geselecteerd, onder andere Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers. De cheque die is ontvangen, is op 22 november uitgereikt, waarna het bedrag bekend werd gemaakt. € 2500,00 De stichting gaat met dit bedrag in het voorjaar een actie starten met het thema: iedereen moet veilig kunnen fietsen. Het idee hierachter is: mensen met weinig inkomen moeten ook veilig kunnen fietsen, kinderen én volwassenen.

Natuurlijk blijft de stichting ook bezig met het repareren van elektrische apparaten, kleding et cetera elke woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur in De Boomgaard, Schoolstraat 9, Duiven (achter de oude bibliotheek).

"Bent u handig met elektrische apparaten of fietsen dan kunnen wij uw hulp heel goed gebruiken. Meer weten: 0316 262274 – email: ruilkringdeliemers@hotmail.com; website: www.ruilkringdeliemers.nl."

Adventsvespers Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Op zondag 27 november om 16.00 uur zal een projectkoor met zangers uit Oud-Zevenaar, Zevenaar, Groessen en Duiven in de Oud-Zevenaarse Sint-Martinuskerk tijdens een Adventsvespers de Gregoriaanse getijden van de eerste Adventszondag zingen.

In de overgang van herfst naar winter wordt de baan van de zon langs de hemel steeds lager en begint de mens weer terug te verlangen naar het licht. De Advent is zo een tijd van verwachting van wat komen kan, een tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus worden verwacht, een tijd van voorbereiding op het kerstfeest. De Advent gaat over de verwachting van een toekomst, over een nieuwe wereld zonder onrecht.

Deze bijzonder viering zal niet als gebruikelijk aangekondigd met klokkengelui maar met de midwinterhoorn. Het blazen van deze lange houten hoorns hangt nauw samen met de Adventstijd. In grote delen van de Achterhoek, Twente en de Veluwe, en sinds enkele jaren ook in de Liemers, klinkt het kenmerkende wat melancholisch geluid vanaf de eerste Adventsdag tot Driekoningen.

Op de komende eerste Adventszondag richt het projectkoor zich op het kerkelijk avondgebed, de Vespers. Dat vindt traditioneel plaats op het scharnierpunt als de dag overgaat naar de avond en de lichten worden ontstoken. De mystieke sfeer met Latijnse gezangen, gebed, rust, bezinning en spiritualiteit nodigt hopelijk veel mensen uit dit met het projectkoor te ondergaan. De gregoriaanse getijden worden omlijst met oude en nieuwe teksten over advent, dat wil zeggen over toekomst en verwachting van een nieuwe wereld. Teksten van de profeet Jesaja bijvoorbeeld over lam en de leeuw, maar ook wordt herinnerd aan Maarten Luther King met zijn beroemde toespraak 'I have a dream'.

Het projectkoor staat onder leiding van Martijn van Leeuwen uit Groessen. Wim van Heugten en Theo Salemink hebben het idee voor deze viering uitgewerkt en dragen zorg voor teksten en gedichten. Medewerking verlenen Annie Weening (voordracht), Myrthe Kouwenhoven (fluit) en Rieny Putmans (midwinterhoorn).

Ralf Diesvelt en Jesse Duits nieuwe Prinsen van CV De Deurdreiers in Groessen

Op de foto van links naar rechts Sharon Diesvelt, Adjudant Jeroen Visser, Prins Ralf (Diesvelt) de 1e en Linda Dikker. Fotograaf is Eddy de Wild

GROESSEN – De naam Ralf Diesvelt was het ‘best bewaarde geheim van Groessen’ dat zaterdag 12 november werd onthuld tijdens het Prinsenbal in Feestburcht Gieling. Prins Ralf de 1e is de 59e prins van carnavalsvereniging De Deurdreiers.

Hij werd warm onthaald nadat hij een papieren muur op het podium doorbrak. Even later presenteerde zijn Adjudant Jeroen Visser zich even zo. Een jaar lang zullen ze de scepter zwaaien over Deurdreiersdarp met hun leus “Met carnaval gaan wij los, van de feestburcht tot aan Rinoceros”, verwijzend naar Ralf’s voorzitterschap van jongerensoos Rinoceros.

Het afscheid van hun voorgangers Prins André de 1e en zijn zoon Adjudant Carlo Boss werd cryptisch uitgevoerd: de bielemannen van Schutterij EMM zorgden voor het afvoeren van Boss en Boss. Uit veiligheid werd er niet echt gehakt, maar moest een boomstam worden doorgezaagd. De muziek was van de Twentse Millennium Showband.

’s-Middags was de prinswisseling voor de jeugd een feit. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst in jongerensoos Rinoceros. Afscheid werd genomen van Prins Nick Geurts en Prinses Amy Verweijen. De loting voor hun opvolgers was erg spannend, maar bepalend voor Jesse Duits die de nieuwe prins werd, Daphne Lips werd Prinses en Sara Holkenborg president.

Basketiers'71: Meer winst, dan verlies

ZEVENAAR - Zaterdag 19 november, zeven thuiswedstrijden. Een volle bak! Onder het genot van pepernoten en schuimpjes kon de sportdag beginnen. U14 -1 speelde tegen Arnhemia Eagles, deze kwamen met zes man. Daarmee een makkie, nee schijn bedriegt. De beginfase was lastig en moeilijk.

Naarmate de wedstrijd vorderde, werd de conditie minder bij de tegenpartij, een winst van 52 – 18. U18-1 tegen BCE, met een flitsende start werd de basis voor de overwinning gelegd. Mede omdat het goede spel en vele scores werden vastgehouden. Winst 78 – 28.

U14-2 tegen Tower Jumpers, soms zie je al gauw dat het verschil te groot is. Eigen spel blijven spelen, mooie balcombinaties blijven maken, verlies accepteren 19-68.

U20 tegen – Batouwe, een snelle achterstand van 1 -9 die je de das om doet. De hele wedstrijd uit alle macht dit gaatje proberen te verkleinen en de winst te pakken. Goede inzet blijven tonen, de tegenpartij het moeilijk maken, net niet gelukt 48-62.

Dames 1 tegen VBV, ook hier een moeizame start in de 1e periode, gelijk opgaand. Hierna werd geleidelijk aan, een steeds grotere voorsprong genomen. Na hartenlust werden alle spelers goed ingezet en de speeltijd verdeeld. Winst 68-36.

De U12- Arnhemia Eagles, ook een derby, die in het thuisvoordeel werd beslist. Een wedstrijd bestaat uit acht periodes van ieder slechts vier minuten speeltijd. Als je dan in alle acht de periodes winst behaalt, staat er een mooie score van 53 – 20 op het bord.

Heren 1 tegen Twente Buzzards, het zes puntenduel, in de degradatiezone. Men kwam goed uit de startblokken, een 22-12 voorsprong bood veel perspectief. Helaas werd deze niet vastgehouden, men moest het hoofd buigen 65 – 87 verlies. Al met al meer winst dan verlies...

Voetbal is oorlog

WESTERVOORT - Het gescheld en agressie op en rond het voetbalveld loopt regelmatig de spuigaten uit. Een grote mond tegen scheids- en grensrechters lijkt er ook gewoon bij te horen. Helaas ook bij de jeugd is het aan de orde van de dag. Steeds regelmatiger lijkt het ook volledig uit de hand te lopen met krantenkoppen als hierboven tot gevolg.

Op initiatief van een aantal betrokken ouders stond de wedstrijd SC Westervoort JO13-2 – RKSV Driel JO13-1 in het teken van sportiviteit, fair play en respect. De supporters (ouders) van Driel werden ontvangen door de ouders uit Westervoort met koffie/ thee en een lekkere traktatie. In de voorbespreking werd door de leiders gehamerd op het belang van sportiviteit en respect. De jongens zelf wensten hun directe tegenstander voor de aftrap een prettige wedstrijd door middel van een persoonlijke handdruk en overhandigde daarbij van chocoladeletters in de woorden fair play.

En dat fair play gepaard kan gaan met fanatiek en fel voetbal is daarna wel gebleken. Na een wedstrijd waarin werkelijk werd gestreden om elke grasspriet werden de punten uiteindelijk gedeeld. Felle duels met af en toe ook een pittige overtreding vonden absoluut plaats maar deze werden dan wel opgevolgd met een 'hand' en een 'sorry'. Of het door de sfeeractie kwam of niet, het was een leuke en sportieve wedstrijd waarbij zowel toeschouwers, scheidsrechter, grensrechters als spelers met lachende gezichten het voetbalveld/terrein verlieten. Leuk ook dat Driel later op de dag nog een mail stuurde met complimenten en een dankwoord namens alle ouders en de spelers. Zo kan het dus ook...

Expo16 van Fotoklub Duiven

Foto: Marion Keijzer

DUIVEN - Op zondag 20 november heeft de Expo16 van Fotoklub Duiven plaatsgevonden. Hierbij kon het publiek stemmen op de foto die zij het beste vonden.

Als winnaar is Hans Bouwmeister uit de (stem)bus gekomen met zijn foto van de Rijnbrug in Arnhem. Het streven om zaken in een ander licht te beschouwen en zo meerwaarde te geven aan een foto is Hans goed gelukt.

CDA Zevenaar & CDA Rijnwaarden samen

REGIO - Vooruitlopend op de samenvoeging van gemeente Zevenaar en Rijnwaarden gaan de plaatselijke CDA afdelingen vanaf 1 januari 2017 fuseren. Daarmee hebben de leden van CDA Zevenaar en Rijwaarden unaniem ingestemd tijdens een drukbezochte ledenvergadering op 16 november.

De nieuwe CDA afdeling draagt de naam: CDA Zevenaar, gelijknamig aan de naam van de samen te voegen gemeenten. De afdeling staat onder het voorzitterschap van mevrouw Stoni Scheurer, zij is voormalig burgermeester van gemeente Rijnwaarden.

Door de fusie ontstaat een sterke lokale CDA-afdeling met circa 150 leden die dezelfde normen en waarden nastreven. Komend voorjaar 2017 zal de kandidatenlijst worden samengesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen die eind november 2017 wordt gehouden. Doordat de afdeling nu al gefuseerd zijn kan er een gezamenlijk verkiezingsprogramma komen waar alle inwoners van zowel Zevenaar als Rijnwaarden zich in herkennen.

Prins van de Toetenburgers bekend

Foto: Michael Midden

ZEVENAAR - Het weekend van 18 en 19 november is bij de Toetenburgers een gezellige pronkzitting gehouden. Hier is Prins Leo I geïnstalleerd als nieuwe prins. Prins Leo I (Buser) wordt bijgestaan door zijn adjudant Marco (Kaaken).

Beiden komen uit de carnavalsgroep Total Loss. Samen zullen zij er voor zorgen dat De Toetenburgers komend carnavalsjaar vol enthousiasme vertegenwoordigd worden in Boemelburcht. Ze regeren onder de leus: '4 dagen is iedereen de klos, want wij gaan Total Loss!'.

Daarnaast werd de hoogste verenigingsonderscheiding van carnavalsvereniging De Toetenburgers uitgereikt. Deze is dit jaar toegekend aan Stichting Wandel Kommitee Zevenaar. Het gaat hier om een grote groep vrijwilligers die zich jaarlijks het vuur uit de sloffen loopt om in mei weer een mooie avondvierdaagse te verzorgen en de derde zaterdag in juni de Grenslandtocht.

Zij weten bij iedereen het saamhorigheidsgevoel op te roepen om samen een zelfde koers te bewandelen. En dat is iets dat respect afdwingt, dat je mensen in deze tijd nog steeds kunt bewegen om een gezamenlijk einddoel na te streven. Om stap voor stap een gezamenlijk traject te volgen en daarbij ook samen de eindstreep te halen. Daarom vinden de Toetenburgers dat Stichting Wandel Kommitee Zevenaar de Toetenburgprijs 2016 verdient.

De Toetenburgers is een carnavalsvereniging met zo'n 850 leden. De Toetenburgers is het gehele jaar actief met carnavalsactiviteiten, de dansgardes en het Breulyfeest. Lid worden van deToetenburgers kan al voor 20,00 euro. Hiervoor heb je vier avonden entree en nog meer voordelen. Voor meer informatie zie www.toetenburgers.nl en op twitter en facebook.

Autismecafé De Liemers: autisme en muziek

ZEVENAAR - Vrijdag 2 december is er weer een bijeenkomst van het Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zowel Maya als Heleen hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten.

Vrijdag 2 december is het thema: ASS en muziek. Muziek doet iets met je brein en met je gevoel. Kinderen met autisme kan het uit hun isolement halen. Sommige mensen kunnen de emoties in muziek beter voelen dan in het dagelijks leven. Muziek kan ook emoties oproepen. Muziek kan je vrij maken, of blij maken. Je kunt er somber van worden maar ook troost uit putten. Hoe is dat voor jou? Kan jij de harde geluiden uit de muziekboxen bij een muziekuitvoering of bij concerten verdragen? Welke rol heeft muziek in jouw leven gespeeld of speelt het nog in je leven? Je bent van harte welkom als je hierover wilt praten met andere mensen met een ASS.

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Inloop vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree is inclusief 1 kop koffie / thee drie euro vijftig. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie staat op www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Prijsuitreiking avn actie FietsTelWeek

ZEVENAAR - Dinsdag 15 november heeft de Zevenaarse winnares van de prijsuitreiking verbonden aan de FietsTelWeek haar prijs ontvangen in het gemeentehuis van Zevenaar. Wethouder Gerard Hendriksen heeft de prijs uitgereikt aan inwoonster Jennie Hoogeveen.

Van 19 tot en met 25 september heeft in Nederland de FietsTelWeek plaatsgevonden. In die periode hebben vele Nederlanders bijgedragen aan deze succesvolle telactie door ruim twee miljoen fietskilometers te registreren via de Fietstel-app. Ook diverse Zevenaarders hebben deelgenomen aan deze actie. Onder hen is een prijs verloot, namelijk een weekend weg voor vier personen in een DroomPark naar keuze. Wethouder Gerard Hendriksen van sport heeft de waardecheque uitgereikt.

Jaarfeest Ons Genoegen Giesbeek

GIESBEEK - Zaterdag tien december houdt hengelsportvereniging Ons Genoegen Giesbeek als afsluiting van het verenigingsjaar haar jaarfeest.

Het zal een avondvullend programma worden met diverse ronden bingo en een loterij ten bate van de jeugdwedstrijden. Tevens zal de prijsuitreiking plaatsvinden van de seniorencompetitie. Leden met partner worden hierbij uitgenodigd om deze avond bij te wonen. Het feest wordt gehouden in het clubgebouw aan de Landaansestraat en duurt van 20.00 tot 24.00 uur.

Jubilarissen bij Ehbo Didam

DIDAM - Op de foto de jubilarissen en andere vrijwilligers binnen de Ehbo-vereniging van Didam, die om hun verdiensten voor de vereniging zijn gehuldigd.

Samen tien jubilarissen vanaf 10 jaar tot en met 35 jaar inzet voor de vereniging, een vrijwilliger die 30 jaar bestuurslid is, een vrijwilliger die zich ruim twee decennia heeft ingezet voor de jeugd ehbo-opleiding en de 'scheidende' penningmeester, die met instemming van de vergadering het ere-lidmaatschap heeft gekregen.

Geslaagd Judokwai Fred Schildertoernooi

ZEVENAAR - Onder zeer grote belangstelling werd in de dojo van Cordia Sportsworld in Zevenaar op zaterdag 19 november het zesde JFS judotoernooi gehouden.

Op dit judotoernooi deden elf judoscholen mee met hun judoka's. Er werd op zeer sportieve wijze om de prijzen gestreden en werden er ook verschillende indrukwekkende judo- en jiu-jitsudemonstratie verzorgd. Met dank aan alle sponsors van dit judotoernooi.

Mooie Sinterklaasvoorstelling in Het Musiater

ZEVENAAR - Het Liemers Jeugdorkest onder leiding van Robert Hootsen en het kinderkoor onder leiding van Carla Herlfterkamp hebben er samen met een tiental toneelspelers voor gezorgd dat de kinderen in Zevenaar de zondag na de intocht konden genieten van de voorstelling 'Samen Rond De Sint'. Het script was weer als vanouds van Rien van den Heuvel.

Door Piet van Breukelen

Al vroeg