De Liemers Helemaal Goed Courant

29 september 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 29 september 2017


1 / 26

Vernieuwd programma met het eerste Liemers Open Dartstoernooi Groessen maakt zich weer op voor de Feestweek

GROESSEN - Net zoals ieder jaar organiseert Showband KDO in oktober weer Feestweek Groessen. Vorig jaar vierde men het 25-jarig jubileum met een prachtig programma waarbij ook even werd terug geblikt naar het ontstaan van de Feestweek. Met de band Bökkers keerde men even terug naar de tijden dat Normaal Groessen plat speelde.

Dit jaar grijpt Feestweek Groessen weer terug naar het beproefde recept met evenementen 'voor elk wat wils'. De line-up voor de feesten is helemaal nieuw. Nieuwe bands die iedereen zeker gaan vermaken en verrassen. De Feestweek kent ook een geheel nieuw evenement, namelijk het Liemers Open Dartstoernooi.

Feestweek Groessen start op zaterdag 7 oktober met het Gerstfeest. Het Gerstfeest staat bekend om haar ongedwongen sfeer en gemoedelijke gezelligheid. Dat zal dit jaar niet anders zijn want met de komst van 'Bandje Speciaal' naar Groessen zal het feest compleet zijn. Bandje Speciaal bestaat uit zes mannen met liefde voor muziek en feest. De ideale mix voor een geslaagde avond. Zij houden van hossen, hakken, schuifelen, lol trappen, raven en véél show. Met vurige passie spelen zij bikkelharde rock, zwoele love songs, pop maar ook latin, soul, en disco. Bandje Speciaal speelt door tot dat de hele zaal op z'n kop staat en zelfs dan gaan ze nog even door!

De dag erna, zondag 8 oktober staat weer de Groessense Bokbier Pruuveri-j op het programma. Dit evenement behoeft nauwelijks nog introductie want heel de regio weet onderhand dat de tent die zondagmiddag is omgetoverd tot bokbierklooster, inclusief paters en vooral ook dat er een heerlijke selectie van 6 bo(c)kbieren te proeven is. Natuurlijk is er ook weer de wijnproeverij met exclusieve Duitse wijnen. Daarbij kunnen de bezoekers de hongerige magen vullen met heerlijkheden van Slagerij Scholten en lekkere oude kaas. Het orkest Vision treedt voor het eerst aan en zal de gezelligheid flink opschroeven. Vorig jaar was de bokbierpruuveri-j bijna uitverkocht dus het is aan te bevelen om kaartjes in de voorverkoop aan te schaffen.

Het tweede weekend begint op vrijdagavond 13 oktober met het eerste Liemers Open Dartstoernooi. Darten is erg populair en het aantal beoefenaars van deze sport groeit voortdurend. Wat is er nu leuker om je vaardigheden te meten met anderen? Zeker als je dat kunt doen in een grote, goed verwarmde tent met een groot aantal banen waarop het publiek goed zicht heeft. Onnodig om te zeggen dat de bar geopend zal zijn en er, behalve drinken, ook eten te verkrijgen zal zijn! Om het geheel nog aantrekkelijker te maken is er een gegarandeerde prijzenpot van liefst 750 euro. Inschrijven kan nog via dartsgroessen@hotmail.com.

Op zaterdag 14 oktober wordt Feestweek Groessen afgesloten met het overbekende Maisfeest. Dit jaar heeft de organisatie de geweldige band Perfect ShowBand weten te strikken. De band staat al meer dan 20 jaar aan de top van het Nederlandse Entertainment-circuit. Ze worden ook wel de meest succesvolle band uit het oosten van Nederland genoemd en dat is niet zonder reden. Perfect Showband is een zeer dynamische band met jaren lange ervaring dat zich uit in muzikaliteit, veelzijdigheid en 100 procent live beleving. Met hits van toen tot de hedendaagse top 50 gaat overal het dak eraf. Alles staat in het teken van interactie met het publiek om er samen een onvergetelijke avond van te maken. Het Maïsfeest is in wijde omgeving al jaren heel populair en vaak uitverkocht. Het is dus raadzaam op tijd een kaartje aan te schaffen.

Kaarten voor de feesten zijn te koop bij diverse voorverkoopadressen in de regio maar wie het zichzelf makkelijk wil maken kan ook online terecht bij www.qtickets.nl/feestweekgroessen

Natuurlijk kan er tijdens de Feestweek ook met PIN worden betaald. De opbrengst van Feestweek Groessen gaat zoals altijd naar de vereniging Showband KDO voor haar jeugdopleidingen, uniformen en instrumentarium.

Verdere informatie over het programma en de voorverkoopadressen van de diverse activiteiten, staan op facebook en www.feestweekgroessen.nl.

De Kunstkamer in Praathuis 304 door Madeleine Corbey

DUIVEN - De Duivense première van de kunstkamer is op donderdagavond 12 oktober, het thema dit keer is Portret.

Tijdens de kunstkamer praten we over kunst aan de hand van foto's (van beelden, schilderijen, installaties). Madeleine Corbey geeft tekst en uitleg. Maar om de tongen los te maken,gaat het om uw mening, want een ieder vindt er iets van en natuurlijk leert u ook van de mening van anderen.

Deelname kost 3.50 euro; koffie/thee en of een drankje is voor eigen rekening. Het Praathuis is aan het Eilandplein 304 in Duiven op donderdag 12 oktober Aanvang 19:00 uur, eindtijd gepland om 21:30 uur.Aanmelden kan via: info@atelier-allegro.nl en Madeleine Corbey 06 23937822

Programma Kunstwerk! Het Musiater

Foto: Roger Cremer

Theater Terra
Welterusten, Kleine BeerTheater Terra, bekend van 'Kikker' en 'Raad eens hoeveel ik van je hou', brengt het wereldberoemde prentenboek 'Welterusten, Kleine Beer' tot leven in deze nieuwe familievoorstelling. Kleine Beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote Beer brengt steeds een groter lichtje naar Kleine Beer. Uiteindelijk neemt hij zelfs de maan voor hem mee. Na de voorstelling mag iedereen met Kleine Beer op de foto!

Jeugd 4+; Zondag 1 oktober aanvang 13.30 uur. Prijs 15 euro

De Partizanen: Absurd, verfrissend en rebels

Wat hebben een jerrycan met gevoel, een koffiemaal-verslaafde en een gewiekste luciferverkoper met elkaar gemeen? Ze komen allen voor in het cabaretprogramma van De Partizanen. Dit hoogkomische duo verovert Nederland met hun snelle, absurde humor. Onder het motto 'Een lach, je bent in Partizanië' slepen Merijn Scholten en Thomas Gast (beiden 1983) het publiek hun totaal eigen universum in. Dus pak in die tas en gun jezelf een enkele reis naar het beloofde land!

Zaterdag 7 oktober aanvang 20.15 uur. Prijs 18 euro.

Workshop door de fluitist Chris Hinze en collega muzikanten

Voorafgaand aan de voorstelling Mr. Richard Parker- Road of Hope geeft de bekende fluitist Chris Hinze en zijn collega muzikanten een bijzondere workshop.In deze workshop krijg je tips & tricks van de prof.
Gezamenlijk ga je een improvisatie maken. Je mag je eigen instrument meenemen. Dit is de ultieme gelegenheid om op breed terrein kennis te maken met het vak van muzikant!

Zondag 8 oktober aanvang workshop: 13.00 uur, aanvang voorstelling: 14.30 uur. Prijs: Gratis bij afname kaartje voor voorstelling Mr. Richard Parker- Road of Hope. Opgeven via: info@liemerskunstwerk.nl o.v.v. je naam, leeftijd en telefoonnummer

Mr. Richard Parker: Road of hope

Mr Richard Parker is een samenwerking tussen de bekende fluitist, producer en componist Chris Hinze & toetsenist, componist en producer Coen Molenaar. Een wereld met zo veel rampen, oorlogen en vluchtelingen, een wereld waar enerzijds qua "environment" zo veel in kapot gemaakt wordt, maar anderzijds zoveel prachtige mensen wonen die zich hier met man en macht tegen verzetten. "there is hope on the road of Hope".

Zondag 8 oktober aanvang 14.30 uur. Workshop 13.00-14.00 uur. Prijs 21,50 euro.

De Bylandt draagt steentje bij aan afscheidsfeest inwoners Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Steenfabriek De Bylandt heeft voor het afscheid van de gemeente Rijnwaarden een speciaal steentje gebakken. De steentjes staan symbool voor een van de kroonjuwelen van de gemeente. De steenfabriek industrie is in de geschiedenis van Rijnwaarden van groot belang en nog steeds een van de grotere werkgevers in de gemeente.

Op zaterdag 16 september neemt de gemeente afscheid van haar inwoners. Dit gebeurt met een feestelijk programma voor jong en oud om 14.00 uur op het marktplein in Lobith. Diverse lokale artiesten werken mee met gedichten, toneel en zang. Toneelvereniging D'Amateur maakt gebruik van steentjes tijdens hun optreden: 'Het Gelders Eiland draagt haar steentje bij in de nieuwe gemeente Zevenaar'. Die middag vieren we de kroonjuwelen van Rijnwaarden die uiteraard na de fusie met de gemeente Zevenaar op 1-1-2018 blijven voortbestaan.

Geschenk aan de dorpen

Het gemeentebestuur schenkt eerder die dag een symbolisch cadeau aan ieder dorp passend bij dit thema. Dit geschenk wordt 's ochtends onthult tijdens een koetstocht langs alle dorpen. Deze tochten starten om 10.00 uur in Pannerden en in Spijk. Het gezelschap komt vervolgens weer samen het feest op de Markt in Lobith te openen. De steentjes die steenfabriek De Bylandt speciaal voor de gelegenheid gebakken heeft, worden voorzien van de start- en einddatum van de gemeente Rijnwaarden en zijn een aandenken dat geschonken wordt aan de bijzonder genodigden zoals oud burgemeesters en schouten.

Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - Vanaf donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober worden in Filmhuis Zevenaar de volgende films vertoond:

Viceroy's House. Historisch drama over het moeizame proces naar onafhankelijkheid van India en Pakistan.

Donderdag 28 september 14.30 en woensdag 4 oktober 20.15 uur.

The Promise. Deze film speelt zich af tijdens de Armeense genocide, begin twintigste eeuw. De Armeense apotheker Mikael wil dolgraag studeren voor arts in Constantinopel. Het ontbreekt hem echter aan geld om zijn droom te kunnen verwezenlijken. Zijn baas belooft hem de bruidsschat van zijn dochter, maar eerst moet hij zich wel met haar verloven. Donderdag 28 en zaterdag 30 september 20.15u, maandag 2 en woensdag 4oktober 14.30u en dinsdag 3 oktober om 10.30u.

Broers. Speelfilmdebuut van regisseur Bram Schouw over twee broers, tegenpolen van elkaar. Tijdens een reis doorFrankrijk worden de verschillen tussen de broers op een pijnlijke manier blootgelegd.

Vrijdag 29 september 14.30u. maandag 2 en dinsdag 3 oktober 20.15u.

Mountain. Israëlische film over een jonge vrouw die zich niet begeerd voelt door haar man.'s Nachts op een begraafplaats is ze getuige van een seksscène. Ze is overstuur, maar tegelijkertijd ervaart ze het als een verademing. Ze begint een dubbelleven te leiden. 's Nachts gaat ze naar de begraafplaats, overdag probeert ze een goede huisvrouw te zijn.

Vrijdag 29 september en zondag 1 oktober 20.15u , dionsdag 3 oktober14.30u.

The Eagle Huntress. Aisholpan, opgegroeid op de Mongolische steppe, is pas 13 en wil net als haar familie het al generatielang doet, een arend trainen voor de jacht. Eigenlijk een mannenaangelegenheid, maar haar vader steunt haar op alle fronten. Zondag 1 oktober 14.30u.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Dagbesteding zoekt een enthousiaste gastheer/gastvrouw die mensen welkom heet en rondleidt en samen met hen leuke activiteiten onderneemt. Tijd/locatie: zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur op de Hooge Bongert.

- Mentorschap Overijssel-Gelderland is op zoek naar een voorzitter met bestuurlijke ervaring en affiniteit met de doelgroep. Hij/zij leidt de bestuursvergaderingen en vertegenwoordigt de stichting naar buiten.

- RK geloofsgemeenschap H. Andreas zoekt een vrijwilligerscoördinator die verantwoordelijk is voor de vrijwilligersadministratie.

- Subenhara-Pleyade heeft een vrijwilliger nodig die evaluatiegesprekken voert met voormalige cliënten of hun nabestaanden door terug te kijken hoe zij de zorg en dienstverlening bij Pleyade ervaren hebben.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Wervelende modeshow


DOESBURG - Op zaterdag 30 september tijdens de Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie in de grote Martinikerk in Doesburg zal het Kunstlab zich manifesteren met een grote spectaculaire modeshow.

In het centrum tonen leden van het Kunstlab op ludieke wijze wat er allemaal gemaakt en verkocht wordt in het Kunstlab. Sieraden, sjaals, tassen, vilten bloemen,kinderkleding, hoeden en petten, het is allemaal te zien. Om 13.00 en 15.00 uur vertrekt vanaf de Ooipoortstraat 35 een stoet van modellen in de richting van de grote Martinikerk. Meer informatie staat op www.kunstlabdoesburg.nl.

NAH Breincafé in Zevenaar

ZEVENAAR - Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt organiseert NAH Breincafé. Elke eerste dinsdag van de maand kunnen mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) in het Breincafé terecht om elkaar te ontmoeten.

Het accent ligt op ontspanning en gezellig samen zijn. Je kunt met lotgenoten, her- en erkenning delen, ervaringen en tips uitwisselen. De entree is gratis, koffie /thee kost een euro. Het café is bij Caleidoz, Steenhuizen 6 in Zevenaar, steeds van 10.00 tot 12.00 uur.

Dit keer op 3 oktober spreekt Frank Schaepsmeerder, voormalig arts van de Liemerije, over revalidatie.

Zestigjarige Dialectkring Achterhook & Liemers

Foto: Ruud Hamburger (PR)

LIEMERS - Op zondag 1 oktober verzorgt de zestigjarige Dialectkring Achterhook & Liemers (www.dialectkring.nl) de honderdste aflevering van het programma 'Met dialect op de koffie'.

Op deze morgen wordt het boek 'Met Eigen Woorden' deel 3 gepresenteerd, een initiatief van wijlen Henk Krosenbrink.

Foto: Ruud Hamburger (PR)

Deel 1 gaat over het schrijven in de streektaal in de periode 1600-1900, deel 2 bestrijkt de periode 1900-1950 en deel 3 gaat over de periode 1950-2000. In het naslagwerk, samengesteld door D.J. ten Hoopen en H. Lettink, staan 63 streektaalschrijvers en wordt uitgegeven door uitgeverij Fagus uit IJzerlo, in samenwerking met de Henk Krosenbrink Stichting. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt door Hans Keuper. Het boek is deze morgen te koop voor 19,95 euro (winkelprijs 24,95).

Daarna zorgen Hans Keuper (Boh Foi Toch) en Ferdi Joly (Ex-Normaal en ex-Boh Foi Toch gitarist) samen voor een sfeervolle invulling van de honderdste aflevering van 'Met dialect op de koffie'. Ze brengen luisterliedjes in het dialect van Dinxperlo en Zieuwent.

De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree bedraagt deze speciale morgen tien euro per persoon inclusief twee keer koffie of thee. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom.

Spelplezier en -vreugde bij Basketiers'71

ZEVENAAR - De eerste speelzaterdag van het seizoen, altijd spannend. U12-2 menig jonge speler hun competitie debuut maakt. Wild Cats had de zenuwen meer in bedwang.

Iedere thuisscore werd enthousiast begroet, te weinig om te winnen. 7 – 54. De U12-1 speelde Tower Jumpers, 3 coaches langs de zijlijn. Beste stuurlui staan dan aan de kant, niet in het veld. Het goede spel, de juiste aanwijzingen, geen overwinning 39 – 40. U16-2 speelde de eerste derby van het seizoen tegen Pigeons.

Mooiere start kun je toch niet hebben. Vol strijd, enthousiasme, werd er gestreden, een 38 – 55 nederlaag. De U14-1 speelde tegen black stars, een pittige tegenstander. Moesten elkaar nog vinden in spelsituaties, de bal stuiters soms teveel. Beginselen van de basketbalsport zijn er, perspectief voor de toekomst. Tegenstander op vele fronten een maatje te groot 12 – 92.

De U18-1 speelde tegen Black Stars, moesten er speelzaterdag lang opwachten. Daar was hij dan; begonnen om 11.00 uur, om 16.00 uur, Jawel! Eerste overwinning van het seizoen. Terecht: 59 – 33.

Goed voorbeeld doet goed volgen: dames 1 tegen Trajanum. Met gemak werden de dames opgerold, winst met 81 – 28. Heren 1 tegen Amical, gelijk opgaande strijd, spelend met vol passie en vuur. Kleine achterstand, in het laatste kwart net niet werd gedicht. Kopjes gingen hangen, de ballen vielen niet, nederlaag 69 – 87.

Zeven wedstrijden gespeeld, waarvan (slechts) twee gewonnen. De spelvreugde, het spelplezier, het enthousiasme, de beleving van de sport, is de winst.

Doe mee met beplantingsproject Duiven

Foto: SLG

REGIO - Behalve in Groessen en Loo kunnen ook bewoners van andere delen van het buitengebied van Duiven meedoen met een beplantingsproject. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) gaat op verzoek van de gemeente Duiven boeren, burgers en buitenlui informeren over de mogelijkheden om inheemse bomen en struiken aan te planten op hun erf.

Tijdens een speciale informatieavond op donderdag 5 oktober vertelt SLG meer over streekeigen beplanting en de meerwaarde van een landschappelijk verantwoord ingericht erf. Deze informatieavond vindt plaats om 19.30 uur in Cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Foto: SLG

Werkwijze

Voor dit beplantingsproject worden de inwoners van het buitengebied van Duiven in de gelegenheid gesteld om met subsidie inheemse bomen en struiken te planten op eigen terrein. Ook buiten het erf kunnen landschapselementen als singels, houtwallen en poelen worden aangelegd. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop.

Groenspreekuur

Na de informatieavond wordt op donderdag 26 oktober een Groenspreekuur georganiseerd, waarop grondeigenaren hun individuele beplantingswensen kunnen voorleggen aan de adviseur van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor hun grond.

Op basis van alle individuele beplantingsplannen wordt een gezamenlijke bestelling gedaan. In februari, dus nog voor de winter om is, ontvangen de deelnemers op een feestelijke plantdag hun bomen en struiken. De combinatie van gezamenlijke inkoop en de subsidie maakt dat de eigen bijdrage beperkt kan blijven.

Na de plantdag zal het buitengebied van de gemeente Duiven landschappelijk zichtbaar versterkt en verfraaid zijn. Meer informatie over (en voor aanmelden voor) het beplantingsproject Duiven staat op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Kerkdiensten Ontmoetingkerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 1 oktober is er om 10.00 in de Ontmoetingskerk een viering waarin ds. H.M. de Bruin uit Arnhem zal voorgaan. Tijdens deze viering is er ook jeugdkerk en kindernevendienst

Op zondag 8 oktober is er een gemeenteochtend. Na een korte viering om 10.00 uur, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan, is het de bedoeling om met elkaar in gesprek over het Heilig Avondmaal. Hoe beleven we het en waarom hebben mensen er soms moeite mee om er aan deel te nemen. Zijn er andere manieren om het te vieren?

Vlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 15 oktober is er van 10 tot 17 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 23,50 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 15 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost 2,50 euro voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Volleybal voor ouderen

ZEVENAAR - Recreatief veteranen volleybal in Zevenaar kan nog wat leden gebruiken. Vrouwen en mannen.

"Wij spelen op de maandagavond in de sportzaal op de hoek van de van Beethovenstraat met de Schubertstraat. Talent of ervaring zijn welkom maar zeker niet nodig, de sfeer is informeel. Meld je aan via email famdegier@hotmail.com of bertvanbeem@gmail.com. Of loop gewoon eens binnen op de maandagavond. Je kunt meteen meedoen. Kosten zijn ongeveer zestig euro per jaar."

Repair Café Zevenaar en de ANWB Lichtbrigade

ZEVENAAR - In de maand oktober verzorgt de ANWB de landelijke actie : Lichtbrigade. Het Repair Café Zevenaar van Caleidoz ondersteunt dit initiatief.

Als je in het donker deelneemt aan het verkeer is het in ieders belang op straat, dat je goed zichtbaar bent. Op woensdag 11 en 25 oktober is er daarom, naast gebruikelijke reparaties, extra aandacht voor de fietsverlichting. Wees verstandig en laat je zien in het verkeer! Fiets even langs het het Repair Café op Steenhuizen 6 in Zevenaar. Tussen 14.00 en 16.30 uur zorgen deskundige vrijwilligers dat je met goedwerkende verlichting weer weggaat.

Hoogstaande countrymuziek tijdens Open Podium

ZEVENAAR - Op 30 september kunnen de liefhebbers van hoogstaand countrymuziek hun hart ophalen tijdens een uurdurend optreden van V-Project in Muziekcafé De Lantaern. Voorafgaand aan dit optreden zingt het duo Redmar en Elaine prachige liedjes. Aanvang: 21.00 uur. Gratis entree.

De linedancers kunnen hun laarzen tevoorschijn halen en de andere liefhebbers van countrymuziek hun dansschoenen. Want de band V-project staat garant voor een fantastische country beleving. V-Project is opgericht door de door de country wol geverfde Hans Venneman. Hij speelt en zingt ook in de wel bekende band Colonel Hammond’s Four, waar hij ook de oprichter van is. Zangeres Resi Willemsen heeft haar sporen in de muziekwereld al verdiend. Haar prachtige stem mengt zich prima met de herenstemmen. V-Project is een akoestische formatie met meerstemmige zang en een grote diversiteit aan instrumenten, grotendeels gericht op countrymuziek.

Het duo Redmar en Elaine brengen liedjes ten gehore die geboren zijn in het diepe zuiden van Amerika, geïnspireerd door lokale artiesten zoals b.v. Shovels & Rope. Af en toe sluipt er eigen werk tussendoor. Zij geven het hele jaar huiskamerconcerten, maar deze avond staan ze voor het eerst op een podium. Redmar is een laatbloeier. Pas na zijn 30ste kocht hij een gitaar. Elaine is zijn vriendin. Toen Redmar indruk wilde maken op haar door het zingen van een liedje, viel zij meteen in met een tweede stem. Kortom een mooie avond voor geen geld.

Sam's Kledingactie in Duiven

DUIVEN - Inwoners van Duiven worden van harte uitgenodigd hun tweedehands kleding en schoenen te doneren bij de inzamellocaties. De opbrengst bestemd voor hulppakketten aan door hongersnood getroffen gezinnen in Zuid-Soedan.

Sam's Kledingactie in Udenhout heeft voor het komende najaar, in samenwerking met hulporganisatie Cordaid, een nieuw doel uitgekozen. De opbrengsten van de ingezamelde kleding gaat voor de tweede helft van 2017 naar een bijzonder project waarmee de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan geholpen worden. Samen met Cordaid gaat Sam's bijna vierduizend gezinnen voorzien van een hulppakket. Zo'n pakket bevat vissermaterialen, gereedschappen en zaden, zodat de gezinnen weer zelf voor hun voedselvoorziening kunnen zorgen. Gaat u de komende weken uw kledingkasten opruimen vanwege het voorjaar? Denkt u dan alstublieft aan Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood.

U kunt uw gebruikte kleding en schoenen inleveren op onderstaande adres(sen): Remigiuskerk, Remigiusplein 2 op 07 oktober van 9:00 tot 12:00 uur.

In februari van dit jaar hebben de Verenigde Naties de hongersnood uitgeroepen in delen van Unity State, in Zuid-Soedan. Dit land kampt al jaren met een burgeroorlog en droogte en het weinige geld dat in het land beschikbaar is, besteedt de regering aan wapens. De VN hebben gewaarschuwd voor een snelle verspreiding van de hongersnood, als er niet wordt ingegrepen. Het World Food Programme rapporteert dat 40% van de bevolking (4,9 miljoen mensen) dringend behoefte heeft aan voedsel en dat 100.000 mensen dreigen te sterven aan honger en ondervoeding.

Cordaid gelooft in structurele hulp. De keuze voor hulppakketten waarmee de bevolking weer zelfvoorzienend kan worden is dan ook een logische. Op termijn profiteren meer dan 11.000 mensen van deze vorm van hulp.

Sam's Kledingactie zamelt al 50 jaar kleding in voor mensen in nood. Samen met honderden vrijwilligers wordt jaarlijks honderdduizenden kilo's kleding ingezameld. De netto-opbrengst van de kleding wordt besteed aan hulpprojecten over de hele wereld. Meer informatie staat op www.samskledingactie.nl.

Waargebeurd verhaal ´Lion´ bij Het Filmhuus

WESTERVOORT - Het wordt weer op en top genieten van een schitterende film bij Het Filmhuus in het Huize Vredenburg. Woensdag 11 oktober kun je gezellig samen met andere filmliefhebbers kijken naar de bijzonder meeslepende en ontroerende film ´Lion´, het waargebeurde verhaal over een geadopteerde jongen uit India.


Een 5-jarige Indiase jongen raakt verdwaald in de straten van Calcutta, duizenden kilometers van huis. Hij overleeft vele uitdagingen waarna hij door een stel in Australië wordt geadopteerd. Vijfentwintig jaar later besluit hij op zoek te gaan naar zijn verloren familie.

De recensies zijn meer dan lovend: deze film moet je gewoon gezien hebben. Dit is een verhaal dat laat zien dat liefde het enige is wat een mens nodig heeft. De hartverscheurende acteerkunsten van de jonge Sunny Pawar die Saroo speelt zijn het kijken absoluut waard! Acteurs Dev Patel en Nicole Kidman hebben voor deze film met hoog feel good gehalte terecht awards gekregen.


Kom ook en neem gezellig iemand mee! Iedereen is vanaf 19.30 van harte welkom in Huize Vredenburg. De hoofdfilm start om 20.00 uur en halverwege de avond is er een pauze om wat lekkers te drinken.

Kaartjes reserveren kan op www.hetfilmhuus.nl/filmhuus of bij Kulturhus De Nieuwhof. Ze kosten vijf euro per stuk en kunnen opgehaald worden bij Kulturhus De Nieuwhof. Filmliefhebbers die wel reserveren maar niet van tevoren hun kaartje ophalen, kunnen tot 19.45 uur binnenkomen. Na dit tijdstip komen de reserveringen te vervallen.

Uitdagende mountainbiketocht

REGIO - Mountainbikers kunnen zondag 1 oktober hun hart ophalen in de bossen van het Montferland. ATB de Pedaleur en Toerfietsclub TC de Liemers verzorgen dan de altijd uitdagende Wielerhuis de Pedaleur Montferlandtocht.

Eenmaal per jaar stelt Natuurmonumenten het bosgebied van het Montferland open voor mountainbikers. TC de Liemers en ATB de Pedaleur zorgen die dag voor een tocht over plekken die voor mountainbikers anders verboden terrein zijn.

Dit jaar bestaat de Montferlandtocht uit compleet vernieuwde routes. Deelnemers hebben de keuze uit drie ‘lussen’, van elk 20 kilometer. De lussen (paars, blauw en rood) variëren in zwaarte, waarbij de zwaarste tocht over de paarse route gaat. Alle lussen samen vormen een pittige tocht van zestig kilometer en zo’n duizend hoogtemeters.

Alle routes zijn uitgepijld. Onderweg kunnen deelnemers rekenen op goede verzorging, met diverse extra’s en versnaperingen. De Montferlandtocht heeft daarom ook de hoogste, ‘driesterren’, waardering gekregen van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU).

Er kan tussen 9.00 en 10.00 uur worden gestart bij HCR ’t Heuveltje (St. Jansgildestraat 27, 7037 CA Beek). Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel aan te raden. Dit kan via www.ntfu.nl (zoek via de kalender de Wielerhuis de Pedaleur Montferlandtocht). Voor leden van de NTFU is er ‘Scan & Go’. Leden betalen 5,00 euro inschrijfgeld, niet-leden 7,00 euro.

Meer info staat op www.tcdeliemers.nl en www.pedaleur.nl/atbclub. Of op Facebook: @MtbMontferlandtocht en @Montferlandtocht.

Sterke start van Pigeons

DUIVEN - Wat goed is komt snel. Of dat ook voor de heren van Pigeons geldt moet nog blijken, maar met het resultaat van de eerste wedstrijd wekken ze wel verwachtingen. Nog maar drie weken trainen de heren in de huidige samenstelling die wordt gekenmerkt door een mix van jong talent en ervaren spelers.

Aan toptrainer Amr Ghrayyeb de taak om er in korte tijd een eenheid van te smeden. De eerste wedstrijd was de graadmeter waarmee Amr zou kunnen zien hoe zijn team er voor stond. Tegen Limit Stars heeft hij tot zijn tevredenheid kunnen zien dat Heren 1 er nog niet helemaal is, maar al wel een ontwikkeling doormaakte die op zijn minst veelbelovend is. De teleurstelling dat in Dinxperlo nipt werd verloren (48-45) was daarom maar van korte duur. Volgende week speelt Pigeons Heren 1 om 14:15 thuis in sporthal Triominos tegen Hanze Stars.

Wat goed is komt niet altijd snel. Na lange tijd heeft Pigeons eindelijk weer een damesteam in de competitie. Het team van Dames 1 bestaat uit een mix van ervaren en nieuwe speelsters en een grote vraag was hoe dat zou uitpakken. De eerste wedstrijd was ook de eerste test, maar die doorstonden de dames van trainer Twan Berkers met glans. Hoewel zij het tegen Trajanum 2 nog onnodig spannend door in de laatste minuten een ruime voorsprong bijna weg te geven, waren de dames de hele wedstrijd beter tegen het zeker niet zwakke team uit Nijmegen.

Al met al was het een goed weekend voor Pigeons. De U12 speelden onder leiding van coach Guido Mahler op het scherpst van de snede tegen het sterke Wyba uit Wijchen en wisten de zeer gelijk opgaande strijd net te winnen. Pas in de laatste minuut nam Pigeons wat afstand toen Wyba risico's nam om nog gelijk maken. Pigeons maakte dankbaar gebruik van de slordigheden van het ineens haastige Wyba en liep uit naar 40-34. De jongens en meisjes van de U14 bezorgden de debuterende coach Lieke Scholten een goede middag. De tegenstand die Arnhem Eagles bood was niet genoeg om Pigeons erg te laten zweten. De eindstand 60-35 spreekt duidelijke taal. Voor de U16 stond de derby tegen Basketiers '71 op het programma. Trainer Andreas Kiele droomt al van een kampioenschap en de eerste wedstrijd heeft hem niet wakker gemaakt, want zijn team won in Zevenaar vrij eenvoudig met 55-38. Zoals elk jaar heeft ook Heren 2 titelaspiraties en het zou kunnen dat zij die dit seizoen zo maar eens gaan waarmaken. Tegenstander BeCeGe maakte het de heren niet bepaald eenvoudig, maar na dag één staat Heren 2 in ieder geval op de eerste plaats, want ze wonnen met 47-42.

Ouderwets plakboek én modern digitaal bij Basketiers'71

ZEVENAAR - Ieder sport kent zijn veranderingen, ook de basketbalsport. Dit seizoen is het digitale scoreformulier ingevoerd. Ouderwetse sheets, het al oude handwerk zal worden afgeschaft.

Wereld van de moderne elektra en techniek wordt nog meer toegepast. Afhankelijker worden van het elektronische scorebord, de 24-seconden apparatuur... Ook nog het digitale scoreformulier, brengt dit dan (nog) meer basketbalplezier? Is het de moderne tijd, is dat wat u zegt.

Kinderziektes moeten hierin nog worden overwonnen, gelukkig uitstel tot 1 januari. Dan is er geen ontkomen meer aan, zal het worden ingevoerd. Als archiefcommissie denken wij met weemoed, nostalgie terug aan die goede ouwe tijd. Weten het: wij worden, (soms) bestempeld 'als die twee ouwe zakken'.

Met clubliefde voor Basketiers’71 blijven we ouderwets archiefboeken vol plakken. Met alles wat in de (plaatselijke) media komt, zal verschijnen, deze liefde zal niet verdwijnen! Al 30 jaar doen we dit, met heel veel plezier, ouderwets plakwerk op het papier.

Elektronische scoreformulieren, makkelijker, handiger, eenvoudiger, doet men geloven. Minder administratieve rompslomp, zo doet men beloven. Liever de handmatige administratie, de sheets, het eenvoudige handwerk, op papier.

"Hoe het ook straks zal gaan, we zullen het wel beleven, voorop moet staat, het basketbal-speelplezier. Mocht u nog oude archiefstukken, spelerspasjes, informatie, foto’s hebben van Basketiers’71. Houden ons van harte aanbevolen, neem contact op via secreataris@basketiers.nl."

Vlooienmarkt in Zelhem

ZELHEM - Zondag 8 oktober is er van 10.00 tot 17.00 uur een supergrote vlooienmarkt met 100 deelnemers in sporthal De Pol, Vincent van Goghstraat 72 in Zelhem.

Een vlooienmarkt met veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam van vier meter met bovenbouw kost 23,50 euro. Een grondplaats van zes meter 15 euro. Deze is te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of tel. 06 39108152.

De markt bezoeken kost 2,50 euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De catering wordt verzorgd door de sporthal.

Ledenwerfactie badmintonvereniging Didam

DIDAM - Badmintonvereniging BC Didam biedt vanaf oktober 10 proeflessen aan. Tijdens deze proeflessen kan kennis worden gemaakt met de badmintonsport en worden de basisslagen en spelregels aangeleerd. De kosten zijn 25 euro.


De eerste les is op dinsdag 3 oktober voor senioren (vanaf 18 jaar) in sporthal De Muizenberg en op zaterdag 7 oktober voor jeugd (van 7 tot en met 17 jaar) in Zuidzon sporthal ’t Raland. De proeflessen maken deel uit van de gezamenlijke ledenwerfactie ‘Probeer badminton nu’ van twintig badmintonverenigingen in de Achterhoek en de Liemers. Op www.probeerbadminton.nu is te zien welke verenigingen aan deze actie deelnemen en op welke dagen zij de proeflessen aanbieden. Zo kan iedereen een passende dag/avond en locatie vinden. Inschrijven voor de proeflessen kan via de website tot uiterlijk 30 september.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 1 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Zundert met medewerking van koor AMK.

Intenties: Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Lies Gieling-Buiting, Overleden familie Stoffels-Okkerman.

Woensdag 4 oktober om 19.00 uur: Maria-lof / Regioviering. Voorganger: Pater G. Remmers en met medewerking van koor AMK.

Zondag 8 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van koor Stella Maris.

Intenties: Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Ouders Jörissen-Rutten + Gerrie en Wim, Anton Scheerder, Hein Brinkman, Gerrit en Doortje Hageman-van Uum, Riet Köning-Roelofsen, Overleden ouders Joh.Thomassen en Maria Thomassen-Peters.

Woensdag 11 oktober om 19.00 uur: Maria viering / Rozenkransgebed. Voorgangers: Werkgroep, met medewerking van koor AMK.

Overleden: Op 5 sept: Maria Smits-Nieuwenhuis, 74 jaar, Bergvrede,

Op 8 sept: Everdina van Zelst, 77 jaar, de Liemerije Zevenaar.

Op 14 sept. Theo Beudel, 70 jaar, Vivaldistraat Zevenaar

Themaävond 'Voeding en kanker' in Het Braamhuis

ZEVENAAR - Op donderdagavond 26 oktober van 19.00 tot 21.00 uur is de thema-avond Voeding en kanker'. De avond wordt geleid door Peter Haima en Timo Belle. De rol van voeding bij genezing en preventie van ziekte staat volop in de belangstelling en ook bij artsen zie je langzamerhand meer interesse voor dit onderwerp.

Peter Haima is medisch bioloog en yoga docent, hij werd in 2010 zelf getroffen door kanker. Tijdens de workshop vertelt hij over zijn eigen ervaringen hiermee en hoe hierdoor zijn interesse ontstond in voeding en leefgewoonten in relatie met kanker. Timo Belle is leefstijlcoach en begeleidt mensen die hun leefstijl willen veranderen en gezonder willen leven. Op inspirerende wijze en goed onderbouwd zullen zij hun kennis met je delen en laten zien dat je ook zelf actief kunt bijdragen aan je herstel door aanpassing van je voedingsgewoontes en leefstijl.

De lezing is in Het Braamhuis, Reisenakker 12 in Zevenaar. Toegang is gratis. Aanmelden is verplicht via info@braamhuis.nl of 0316 332111 of via www.braamhuis.nl.

Fusie MKB Zevenaar en MKB Rijnwaarden

v.l.n.r. Nico Peters Maria Hendriksen Roeland Thissen Eef Boolting Manon Kummer Evelien Jansen Fred van de Broek

REGIO - Vanaf 1 juli zijn MKB Zevenaar en MKB Rijnwaarden één vereniging. Omdat de gemeenten Zevenaar en Rijnwaarden gaan fuseren, hebben wij daar als MKB vast een voorschot op genomen.

Donderdagavond 21 september werd in Partycentrum Schipperspoort in Lobith de fusie van MKB Zevenaar en MKB Rijnwaarden gevierd. Twee nieuwe bestuursleden uit Rijnwaarden stelden zich voor: Eef Boolting en Nico Peters. De laatste vertelde meteen zich sterk te gaan maken voor alle ondernemers bij de nieuwe gemeente Zevenaar. Met de komst van deze twee nieuwe bestuursleden is er een goede verdeling over alle plaatsen van de nieuwe gemeente Zevenaar.

Na het heffen van een glas champagne werd het nieuwe logo onthuld. Ontwerpers van beide verenigingen zijn opgeroepen om een inzending te doen. Het winnende logo is ontworpen door Rosa Künne van CreaRosa Grafisch ontwerpen. De slogan van het nieuwe MKB Zevenaar: vermaken, verbinden, versterken.

De eerstvolgende activiteit is bij Careza De Kroon in Oud Zevenaar. Op dinsdagavond 10 oktober kun jij voor jouw bedrijf nieuwe inspiratie op doen! Zodat je relevant bent en blijft voor je klanten, medewerkers, journalisten en partners. Chantal Verweij van De Inspiratiebrigade gaat hier alles over vertellen. Alle ondernemers uit de nieuwe gemeente Zevenaar zijn van harte uitgenodigd. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.mkbzevenaar.nl.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De morgen- en middagdienst worden gehouden in de SoW kapel Rijksweg 56B te Duiven

1 oktober 8.45 u br R.A. Nijhoff; 16.30 u ds U.v/d Meer

8 oktober 8.45 u ds C.A. Smit; 16.30 u ds U.v/d Meer

Mariavieringen

in Loo

LOO - De data van de Mariavieringen in de H.Antonius Abt zijn als volgt:

Dinsdag 3, 10, 17 en 24 oktober, alle avonden aanvang 19.00 uur. Meer informatie in te winnen bij de Maria Werkgroep, Ida ten Broeke, Robert Josephstraat 23 in Duiven; 06 31504015.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag 1 oktober om 11.00 uur. Eucharistie viering
Voorgangers : G. Remmers & A. van Zundert
Koor : Dames en Herenkoor.

Gebedsintenties 01-10-2017 :
Wilma Willemen-Roepman
Mart Heijneman
Luus van den Anker-Vossebeld
Corry Vette-Schuerman
Tine Hogenelst-Meijerink

Zondag 8 oktober om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pastoor Thanh.
Koor : Dames en Herenkoor

Gebedsintenties 08-10-2017 :
Henk Teunissen en familie
Henk Kerseboom
Corry Vette-Schuerman

Mededelingen :
Op zondag 8 oktober zingt het Dames en Herenkoor, niet het Koor In Between Groessen zoals in de Op Weg vermeld staat.

Oktober maand – Maria maand
Maria vieringen in Duiven iedere woendagavond.
Eerste viering op 4 oktober om 19.00uur
Maria vieringen in Loo iedere dinsdagavond.
Eerste viering op 3 oktober om 19.00 uur.

Extra collecte op 8 oktober :
Wereldmissiedag kinderen.

Opbrengst KWF-collecte

ZEVENAAR – De collecte voor KWF Kankerbestrijding in de gemeentelijke afdeling Zevenaar heeft liefst 15.062,11 euro opgebracht. Dankzij deze vrijgevigheid kan KWF investeren in nieuwe doorbraken in kankeronderzoek, zodat we samen de dag steeds dichterbij brengen dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Dankzij doorbraken in kankeronderzoek is het percentage patiënten dat 5 jaar na hun diagnose nog in leven is, gestegen van 25 naar 62 procent. Als je geld geeft voor onderzoek, geef je dus eigenlijk tijd aan iemand met kanker.

De gemeentelijke afdeling Zevenaar zet zich sinds vorig jaar in voor KWF Kankerbestrijding. Tot vorig jaar had ieder plaats zijn eigen afdeling.

In de woonplaatsen zijn de volgende bedragen opgehaald: Angerlo (864,98), Babberich (1336.12), Giesbeek (1364,34), Lathum (764,85) en Zevenaar (10.731,82).

Collecteren voor KWF?

Meldt u aan als collectant op www.kwf.nl. De KWF-collecteweek is elk jaar in de eerste volle week van september en wordt georganiseerd door KWF-afdeling Zevenaar. Als u zich aanmeldt als collectant neemt een organisator van de collecte contact met u op. Want weet: Samen komen we steeds dichterbij.

Inschrijving geopend voor Liemerse Beursvloer

Fotografie Jacques Kok

Sarian Dijkstra (Tekstbureau Saer, matchgroeplid Liemerse Uitdaging)

LIEMERS - Op 20 november 2017 vindt de tweede editie van Beursvloer de Liemers plaats. Tijdens deze Beursvloer handelen maatschappelijke organisaties en bedrijven een uur lang in vraag en aanbod, in natura. De eerste beurseditie leverde vorig jaar ruim 44 matches op met een geschatte waarde van 22.000 euro. Deelnemers kunnen zich tot 20 oktober aanmelden bij de organisatie. Deelname is gratis.

"Op de Beursvloer ontmoeten maatschappelijke organisaties en ondernemingen elkaar, die 'iets' voor elkaar en voor De Liemers willen doen. Wat de één over heeft, kan voor de ander immers van onschatbare waarde zijn. Het kan daarbij om werkelijk van alles gaan, behalve om geld. De hulpvragen zijn globaal in te delen in vier thema's: spullen, menskracht, advies en durf te vragen. We verwachten dat het er ook dit jaar net zo dynamisch en succesvol aan toe gaat", aldus Sylvia Verhaar van de werkgroep Beursvloer de Liemers.

De Beursvloer vindt op maandag 20 november plaats in het Liemers College, locatie Landeweer. Het doel is om zoveel mogelijk afspraken, 'matches', te maken. Die matches worden ter plekke bekrachtigd door een notaris. De deelnemende verenigingen en stichtingen doen ook iets terug voor de bedrijven die hen helpen. Zo ontstaat een win-win situatie.

Maatschappelijke Beursvloer de Liemers is een initiatief van de Liemerse Uitdaging, Welcom, Caleidoz en Mikado. Bedrijven en maatschappelijke instellingen uit de gemeenten Westervoort, Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden en Montferland kunnen zich inschrijven op: http://liemerseuitdaging.nl/activiteiten/beursvloer/ .

'Uut de Klei' banjert door!

BABBERICH - Na vier jaar de organisator te zijn geweest van het streektaalfestival 'Uut de Klei', heeft Paul Mulder het stokje overgedragen aan de bandleden van 'FF wat anders'.

Op zondagmiddag 1 oktober vindt in ’t Centrum Reijmer aan de Dorpstraat 78 in Babberich dan ook de vijfde editie van het Uut de Klei-Festival plaats. De opzet van het festival is nagenoeg hetzelfde gebleven: In theateropstelling genieten van mooie (dialect) luisterliedjes. Naast FF wat anders betreden ook de midwinterhoornblazers, Paul Mulder & Theo Scholten, De Grenzkapel en zanger en meesterverteller Henk van Aalten het podium. De zaal is open om 13.00 uur, aanvang 14.00 uur. Entree in de voorverkoop bedraagt tien en aan de deur 12,50 euro.

Uut de Klei met: Midwinterhoornblazers, FF wat anders, Paul Mulder & Theo Scholten en De Grenzkapel. Presentatie: Zanger en meesterverteller Henk van Aalten. De voorverkoopadressen zijn

Babberich: ’t Centrum Reijmer en Grimpeur Wielersport

Lobith: Grenswinkel De Hut

Pannerden: Cafetaria Janssen

Zevenaar: Gemak Shop Leuven

Meer informatie en/of reserveringen: Theo Luub 0316 247204 / 06 22977365 of via theoluub@ziggo.nl; http://www.uutdeklei.nl.

Rommelmarkt in Zevenaar

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars houdt elk najaar een grote rommelmarkt. Deze wordt dit keer gehouden op zondag 15 oktober van 11:00 tot 14:00 uur. De rommelmarkt is in het schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De entree voor de rommelmarkt bedraagt een euro.

Ook op deze rommelmarkt zullen weer allerlei goed bruikbare tweedehands goederen aangeboden worden. In de diverse stands zullen weer volop boeken, platen, cd’s, kleding, schoenen, speelgoed, huishoudelijke goederen, porselein, glaswerk en elektronica aangeboden worden.

"Hebt u plannen om uw zolder of schuur eens grondig op te ruimen of hebt u dit al gedaan maar weet u niet waar u met de voor u overbodige doch voor een ander nog goed bruikbare goederen naar toe kunt? Bel dan gerust met De Boemelaars. Wij stellen het zeer op prijs als u uw goederen aan ons wilt schenken. Wij komen de goederen dan bij u ophalen. U kunt bellen met Leidy Meijer, 06 55337461. Op een met u afgesproken tijdstip worden de goederen dan netjes bij u opgehaald. U kunt de goederen ook zelf afgeven bij onze loods aan de Industriestraat 4 in Zevenaar. Iedere woensdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 13:00 uur (met uitzondering van 15 oktober) is hier altijd iemand aanwezig."

Na of tijdens het bezoek aan de rommelmarkt is er in het schuttersgebouw natuurlijk zoals altijd de mogelijkheid om een heerlijk vers gezet kopje koffie of thee te drinken. Meer informatie over de rommelmarkt staat op www.cvdeboemelaars.nl.

Dansavond in De Griethse Poort Zevenaar

ZEVENAAR - In De Griethse Poort worden al jarenlang op een aantal zaterdagavonden in het jaar dansavonden met live muziek georganiseerd. Met iedere keer een andere band met altijd zeer goede dansmuziek!

Men kan heerlijk dansen, andere mensen leren kennen en onder het genot van een hapje en een drankje. Men heeft de avond van z'n leven. Kortom, een avond om eens mee te maken. Er is ruime parkeergelegenheid.

Op zaterdag 7 oktober speelt orkest Sunshine Boys. De entree bedraagt acht euro.

Data Mariavieringen in Loo

Data Mariavieringen in Loo

LOO - De data van de Mariavieringen in de H.Antonius Abt zijn als volgt:

Dinsdag 3, 10, 17 en 24 oktober, alle avonden aanvang 19.00 uur. Meer informatie in te winnen bij de Maria Werkgroep, Ida ten Broeke, Robert Josephstraat 23 in Duiven; 06 31504015.

De Veranderring

DUIVEN - In De VerandeRRing brengt een bijzondere groep mensen met een kwinkslag serieuze zaken uit het leven op het podium. Mensen die stuk voor stuk veranderingen moedig zijn aangegaan en dat met u als publiek willen delen.

De bijeenkomst is in de SOW-kapel, Kastanjelaan 3 in Duiven op zaterdag 7 oktober van 20.00 - 22.00 uur. De leiding is in handen van speelgroep Badinage (www.badinage.nl). Contactpersoon is Paul Vlaardingerbroek, 0316 282963.

misintenties Zondag1oktober 9.30 uur

Sint-Werenfriduskerk Westervoort misintentieszondag 1oktober 9.30 uur:

Bart Weiss(jgt), Jan Siebenheller(jgt), Dora Groot-Buinderink-Schreeven, Ardie Bouwman-Coenen, Eef en Dien Heijmen-Castrop, AnnieJansen-Wolters, Wim en Johanna van Loon-Bouman, Jan Karsten, Riny Smits-Hakfoort, Corrie Messing-Disteli.

Stedenband Zevenaar-Weilburg

ZEVENAAR - Vrijdag 8 september arriveerden rond het middaguur vijftien Weilburgse gasten die vervolgens met hun gastgezinnen naar de privéadressen gingen.

Aan het einde van de middag heeft het gezelschap een rondje Rijnwaarden gedaan. René Wijnbergen gaf daarbij allerlei informatie over de geschiedenis van Lobith en Tolkamer. Vooral dankzij het enthousiasme en deskundigheid van René kregen de deelnemers een goede indruk van de toekomstige uitbreiding van de gemeente Zevenaar.
Vervolgens ging het naar Thoen & Thans waar bij een overheerlijk buffet de goede contacten tussen gasten en gastgezinnen werden verstevingd.

Zaterdag ging het naar de Zandsculpturen in Garderen. Op basis van het thema "er op uit in eigen land"waren er allerlei mooie gebouwen, steden en attracties uitgebeeld. Iedereen heeft met volle teugen genoten. Het werd een zeer geslaagd uitstapje.

Zondag was de 'uitzwaaibijeenkomst' in Ons Huis en daarbij waren de wethouders Tienke van de Werf, Toon Albers en Gerard Hendriksen ook aanwezig. Gerard Hendriksen benadrukte nog eens de zin en het nut van de stedenband. Weilburgs delegatieleider Joachim Walter bedankte de gastgezinnen en het Comité voor de fijne dagen en het goede programma. Dweilorkest Wij uut Zender, dat in Weilburg zo ongeveer is uitgeroepen tot 'hun huisorkest', verraste het gezelschap met een klinkende serenade.

Origineel folkmuziek door Fleetwood Cave

ZEVENAAR - Op zaterdag 7 oktober staat er weer eens een originele folk avond op het programma van Muziekcafé De Lantaern. Het duo Fleetwood Cave uit de UK zal de liefhebbers van dit genre trakteren op eerlijke, expressieve en traditionele folkmuziek. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 12 euro.

Het duo Fleetwood Cave bestaat uit Marion Fleetwood en Cregg Cave. Marion is bekend om haar prachtige stemgeluid (‘mesmerising en siren-esque)die ze deze avond veelvuldig zal laten horen. Daarnaast bespeelt ze verschillende snaarinstrumenten.
Fleetwood heeft in n diverse bekende bands gespeeld. Zo is ze onder meer bekend van TraddArr, The Jigantics en de Gerry Colvin Band. Met al deze bands is ze al wel eens in de Lantaern geweest. Regelmatige bezoekers zullen haar waarschijnlijk dan ook herkennen. In de zomer van 2015 heeft ze haar eerste solo lp uitgebracht; ‘Holding Space”.

Sinds hij folkrockband Caveop 18-jarige leeftijd oprichtte heeft Cregg Cave op diverse festivals opgetreden en diverse concerten gegeven. Zowel in de UK als op het Europese vasteland. Onlangs heeft hij met andere muzikanten een productie gemaakt voor de National Trust.
Greg is tevens oprichter en bandlid van TraddArr. Onlangs heeft hij het album 'Old England Grown New' uitgebracht in samenwerking met andere muzikanten uit Northhamptonshire.

Marion en Cregg delen hun voorliefde om eerlijke, expressieve en originele interpretaties van traditionele muziek voor het voetlicht te brengen en dit te combineren met eigen werk.

Workshop 'Hoe ga ik mee doen aan de Boemelparade'

foto: R.Wijnbergen

ZEVENAAR - In samenwerking met de carnavalsverenigingen organiseert Boemelburcht zaterdag 30 september de workshop 'Hoe ga ik mee doen aan de Boemelparade'.

De workshop wordt gegeven voor de mensen die graag eens mee willen doen aan de Boemelparade maar niet precies weten hoe ze dit moeten aanpakken. Om deze mensen over de drempel te helpen organiseert Boemelburcht deze workshop. De Boemelparade bestaat uit zeven categorieën.

De workshop wordt gegeven voor alle categorieën van de Boemelparade. Deze staan op www.boemelburcht.info/boemelparade. Het idee van de workshop is ontstaan tijdens de evaluatie met de eerste deelnemers aan de categorie J(eugd) in de Boemelparade. De jonge deelnemers gaven aan dat zij best wel eens van ervaren leden van de carnavalsverenigingen, groepen en individualistisch deelnemers willen weten hoe zij een onderwerp bedenken, uitwerken en maken.

Dit zette het bestuur aan het denken met als resultaat de workshop. Omdat bij de verenigingen deze kennis ruimschoots aanwezig is zijn wij ontzettend blij met hun medewerking.

Zaterdag 30 september vindt de workshop plaats bij carnavalsvereniging De Toetenburgers op de Reisenakker 12. "We beginnen om 14.00 uur en eindigen om 16.00 uur. Wel willen wij graag dat u zich aanmeldt voor de Workshop en dat doet u via secretaris@boemelburcht.info. Altijd al willen mee doen met de Boemelparade dan heeft u nu een unieke kans om de eerste stap te zetten."

Met kerst een volleybal-ster?

WESTERVOORT - Volleyballen bij Actief ’81, dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort en omgeving smaakt altijd naar meer. Wie na de een paar weekjes proefdraaien heeft gemerkt hoe leuk het samenspelen is in Sportsplanet De Pals (woensdag) en De Nieuwhof (maandag en dinsdag) blijft vanzelf nog even hangen om na te praten.

Actief ’81 telt momenteel tegen de 100 leden die naast volleybal ook andere activiteiten delen. De nazit is altijd belangrijk voor de teamspirit. Volleybalervaring is niet bij alle teams direct noodzakelijk, wel meegenomen.

Maar voor iedereen die van (recreatief) volleybal houdt biedt Actief ’81 in Westervoort tot de Kerst de gelegenheid om gratis zes weken mee te spelen of te trainen. Normaal is het al goedkoop (vanaf elf euro per maand), maar nu dus een unieke kans om vanaf december als volleybal-ster het nieuwe jaar tegemoet te zien.

Schuif aan in het veld bij de herencompetitie (woensdag), kom snuffelen bij de herenrecreanten (maandag) of de gemengde groepen (maandag, dinsdag en woensdag) of zoek aansluiting bij de damesgroep op woensdag. Veel teams doen ook mee in de NeVoBo recreantencompetitie in Pannerden.

De speelavonden in De Nieuwhof zijn op maandag van 21.00 tot 22.30 uur en op dinsdag vanaf 19.30 tot 22.30 uur. Op woensdagen wordt er vanaf 20.30 tot 22.00 uur op meerdere niveaus in Sportsplanet De Pals gespeeld.

Meer over Actief ’81 staat op www.actief81.nl of neem contact op via mail: secretariaat@actief81.nl.

Informatieavond Pax Kinderhulp

ARNHEM - Wat is een vakantieouder, waarom komen er kinderen op vakantie in Nederland en wat doet Pax Kinderhulp precies? Op deze vragen geeft Pax Kinderhulp donderdag 5 oktober antwoord tijdens een informatieavond in Arnhem.

Al meer dan 55 jaar trekt Pax Kinderhulp zich het lot aan van kinderen uit het buitenland die door armoede, geweld of een ramp onder slechte omstandigheden leven. Jaarlijks komen er via Pax Kinderhulp kinderen naar Nederland voor een paar weken vakantie bij gastouders.

Tijdens de informatieavond zal verteld worden over het werk van Pax Kinderhulp, waarom dit zo nodig is en wat het precies inhoudt om vakantieouder te zijn. Drie weken een ander kind in huis. Een kind dat, zoals ieder kind, recht heeft op warmte en aandacht maar van wie de ouders niet in staat zijn dat voldoende te geven.

Ervaren vakantieouders worden ook uitgenodigd om hun verhaal te vertellen. Daarnaast zal er genoeg tijd zijn om alle vragen te beantwoorden. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur en wordt gehouden in Postillion Hotel Arnhem, Europaweg 25, Arnhem. "Wilt u ook meer weten over vakantieouder worden? Meldt u zich dan aan door te mailen naar infoavond@paxkinderhulp.nl of bel 06 22216938."

NME Natuuronderwijs: start Loowaard

Foto: Hanny Scheers

LIEMERS - Een groen begin van het nieuwe schooljaar. De kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Liemerse basisscholen trekken de komende weken de laarzen aan. Ze gaan op ontdekkingstocht in de Loowaard.

Het centrum voor Natuur en Milieu-educatie (NME) heeft hiervoor een speciaal programma ontwikkeld. In groepjes mogen de kinderen vrij door het gebied zwerven. Daarbij gaan ze verschillende opdrachten doen waarbij ze al hun zintuigen moeten inschakelen.
Ze gaan de grote grazers bestuderen maar ook hun poep analyseren. Ze gaan een eigen geurtje maken met behulp van de vele verschillende soorten bloemen die er bloeien. Zand voelt heel anders dan grind of klei. Met behulp van een bodemboor worden de verschillende lagen naar boven gehaald. Ook gaan ze een aantal minuten heel stil in het veld zitten om te luisteren naar de geluiden van wind, water, vogels en wie weet wat nog meer.

Smartlappenmiddag bij De Zonnebloem

REGIO - Op 12 september heeft het Doesburgs Smartlappenkoor in Zalencentrum Staring een tweedelige gezellige meezing- en inhaak zanguitvoering gegeven voor de gasten van De Zonnebloem Zevenaar Oost, Babberich, Ooy en Oud Zevenaar.


Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd met een kopje koffie of thee met cake en in de pauze tussen het 2-delige optreden een drankje met bittergarnituur. Na afloop van het optreden kregen alle gasten en het koor nog een kopje koffie of thee met een heerlijk saucijzenbroodje. De catering was als van ouds weer geweldig geregeld door Guido Staring en zijn crew.
Een gezellige middag was weer ten einde gekomen, waarna men, ondanks de hevige regen, goed gemutst huiswaarts gekeerde.

Kennismaken met badminton

ZEVENAAR - Badmintonvereniging BCZ in Zevenaar biedt vanaf oktober tien proeflessen aan. Tijdens deze proeflessen kan kennis worden gemaakt met de badmintonsport en worden de basisslagen en spelregels aangeleerd. De kosten zijn 25 euro.

De eerste les is op woensdag 4 oktober voor senioren en jeugd in sporthal Lentemorgen, Lentemorgen 3 in Zevenaar. De proeflessen maken deel uit van de gezamenlijke ledenwerfactie ‘Probeer badminton nu’ van twintig badmintonverenigingen in de Achterhoek en de Liemers. Op www.probeerbadminton.nu is te zien welke verenigingen aan deze actie deelnemen en op welke dagen zij de proeflessen aanbieden. Zo kan iedereen een passende dag/avond en locatie vinden. Meer informatie over BCZ (site en facebook) staat op deze site.

Inschrijven voor de proeflessen kan via www.probeerbadminton.nu tot uiterlijk 30 september.

Aanmelding Eerste Heilige Communie

LIEMERS - Binnenkort gaan de voorbereidingen op de Eerste Heilige Communie van start in de Liemerse parochies Heilige Vier Evangelisten en Sint Willibrordus.

Deze twee parochies omvatten de geloofsgemeenschappen Babberich, Doesburg-Angerlo, Duiven, Giesbeek-Lathum, Groessen, Herwen& Aerdt, Lobith&Tolkamer, Loo, Oud-Zevenaar, Pannerden , Spijk, Westervoort en Zevenaar.

Alle kinderen die in het schoolseizoen 2017-2018 in groep 4 zitten kunnen zich voor dit Communie-feest opgeven. Hiertoe zijn begin september op bassischolen de uitnodigingsbrieven verspreid voor aanmelding. Net als voorgaande jaren zullen er dit seizoen drie vieringen zijn, verspreid over drie clusters:

- zondag 22 april: Duiven, Groessen, Loo en Westervoort;

- zondag 27 mei: Babberich, Herwen& Aerdt, Lobith&Tolkamer, Pannerden en Spijk;

- zondag 24 juni: Doesburg-Angerlo, Giesbeek-Lathum, Oud-Zevenaar en Zevenaar.

Mocht een kind geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen, dan kunnen de ouders zich wenden tot het Centraal Secretariaat te Zevenaar Kerkstraat 2 Zevenaar. Email: secretariaat@rkliemers.nl. Of per telefoon: 0316 523468. Na aanmelding ontvangen zij een bevestiging, en tevens een uitnodiging voor de ouderavond waar belangrijke informatie wordt gegeven omtrent de voorbereidingen op de 1e Heilige Communie van hun kind(eren). Aanmelding is mogelijk tot uiterlijk 14 oktober.

Palet Trefpunt Duiven zoekt voorzitter en secretaris

DUIVEN - Het Palet Trefpunt Duiven is een stichting die een uitgebreid pakket aan activiteiten organiseert geheel met vrijwilligers voor de inwoners van Duiven in het bijzonder voor de bewoners van de wijk Duiven-West.

Op dit moment zijn de activiteiten veelal gericht op senioren maar in de toekomst willen we graag ook voor andere leeftijdsgroepen activiteiten organiseren. Dat kan niet met een bestuur dat, zoals op dit moment, bestaat uit slechts drie bestuursleden. Daarom zijn wij naarstig op zoek naar een voorzitter en een secretaris (m/v) die ons bestuursteam willen versterken.


Hebt u interesse chroom niet en neem contact met ons op, het is echt dringend noodzakelijk om het voortbestaan van Het Palet te garanderen. Het zou toch heel jammer zijn als Het Palet moet stoppen.
Iedereen die interesse heeft nodigen wij van harte uit voor een oriënterend gesprek met de zittende bestuursleden. Voor informatie of voor het maken van een afspraak kunt u bellen met Theo Scholte telefoonnummer 0316 263596 of mailen naar secretariaat@hetpaletduiven.nl.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.

Lisa en Bob schitteren in The New Voices

ZEVENAAR - Zanggroep The New Voices uit Zevenaar en omstreken, staat van 26 tot en met 29 oktober op de planken van het Musiater met haar achtste zang- en theatershow, genaamd 'Carpe Noctem – pluk de nacht'. Voor het eerst met de inbreng van jong zang- en acteertalent.

Lisa Radstake (9) en Bob van Bindsbergen (12) spelen samen met beer Teddy om en om de jeugdige hoofdrol in een spannende familie show, maar daarin veel humor. De moeders van beide kinderen staan ook op het podium, een mooi houvast. De show speelt zich af in een kasteel. Binnen de kasteelpoorten moet iedereen zich houden aan de regels van de strenge Heer des Huizes. Een nieuwkomer twijfelt, is het allemaal wel zo erg? Hij gaat op onderzoek uit en stuit op wonderlijke zaken.

De nummers in de show variëren van klassiek tot pop, van koorstukken tot solo's. Het geheel wordt ondersteund door een liveband. De muzikale leiding is in handen van dirigent Gerben Kruisselbrink. De complete regie wordt verzorgd door regisseur Richard Sprokkereef. Er zijn nog enkele kaarten te koop via Het Musiater (www.hetmusiater.nl). Meer informatie staat op www.thenewvoices.nl.

Boetseercursus Dikke Moeke

WESTERVOORT - Heeft u altijd al eens zelf een gezellige Dikke Moeke willen maken? Dit is uw kans! In deze korte cursus van zes lessen, te beginnen op dinsdagmorgen 24 oktober boetseert u naar eigen idee een leuke Dikke Moeke.

U leert hoe u klei vormt, wat er met boetseren allemaal mogelijk is en waar u op moet letten bij het maken van uw beeld. Als het beeld klaar is moet het twee weken drogen, waarna het gebakken wordt. In de laatste les gaat u uw Dikke Moeke glazuren of beschilderen in uw eigen stijl en kleur.

De cursus wordt gegeven op dinsdagmorgen van 10.00-12.00 uur in de atelierruimte van de Kreatieve Kring in Kulturhus de Nieuwhof, Rivierweg 1, Westervoort. De Nieuwhof is per openbaar goed te bereiken. Prijs inclusief materialen en bakkosten: 92 euro. Voor nadere informatie en aanmelding (vóór 12 oktober) kan contact worden opgenomen met Riky Rothengatter, 026 3119659 of raadpleeg www.kreatievekringwestervoort.nl.

Bijzonder klassiek concert in Duiven

Foto links (Hanneke Rouw, cello): Ronnie Sentamu Foto rechts (Sofia Vasheruk. piano): Elina Akselrud

DUIVEN - Bijzonder klassiek concert: Hanneke Rouw, cello, en Sofia Vasheruk, piano, brengen het programma sonates van Chopin en Lalo. Het concert is in De Ogtent, Duiven op zondag 15 oktober om 15:30 uur (tot 17:00 uur). De entree bedraagt vijf euro.

Hanneke Rouw (1987) is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg, Maria Hol en Ran Varon. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu Het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven.

Sofia Vasheruk (1988) is geboren in Moskou. Zij begon haar pianostudies in haar vierde levensjaar. Na een half jaar werd ze toegelaten tot de pianoklas van prof. Ada Traub aan de Speciale Gnessin Muziekschool voor begaafde kinderen. In 2003 zette zij haar studie voort aan het Chopin Muziek College in Moskou bij prof. Ksenia Knorre. Tijdens haar studie heeft Sofia deel genomen aan de International Piano Competition for Young Musicians 2004 in Enschede (Nederland) waar ze een derde prijs won. In 2007 heeft Sofia haar studie aan het Chopin College cum laude afgerond en werd ze uitgenodigd om verder te studeren in Nederland aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. In 2014 studeerde Sofia af aan het ArtEZ conservatorium met het diploma 'cum laude'.

Bijbelse papierknipkunst in Zevenaar

ZEVENAAR - "Ik wil mij aan u voorstellen: mijn naam is Henk Kapitein, maar sinds jaar en dag word ik in mijn woonplaats Urk gewoon Henk de Knipper genoemd omdat ik al meer dan twintig jaar verslingerd ben aan de papierknipkunst."

"Het papierknippen is in 1992 begonnen als experiment met een gemaakte potloodtekening op papier waarvan de achterkant zwart was. Door de tekening uit te knippen ontdekte ik de kracht van het pure effect van zwart en wit. Na mijn burn-out ben ik mij gaan toeleggen op het weergeven van mijn overdenkingen bij bijbelgedeelten. Juist wat mij treft of waar je anders overheen leest probeer ik sinds die tijd weer te geven. De bijbel is mijn inspiratiebron en mijn levensbron. Momenteel werk ik aan knipwerken over de psalmen. Ik hoop u aan de hand van mijn knipkunst te kunnen laten zien en te vertellen hoe de rijkdom van Gods Woord mij inspireert."

Op woensdag 11 oktober van 19.30 – 21.30 uur geef ik in gebouw Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar een inleiding over mijn werk. De kosten voor deze avond zijn vijf euro. Nadere informatie bij Alies Rutgers, 0316 525478                

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober is er geen viering.

Mededelingen:

Overleden op vrijdag 8 september te Nijmegen de tweeling Jop en Gijs Staring, Graaf Reinoutstraat, Zevenaar.

Overleden op donderdag 14 september in de leeftijd van 70 jaar de heer Theo Beudel, Vivaldistraat, Zevenaar.

Zondag 8 oktober 11.00 uur:

Communieviering met Pastor Smits en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Leden en overleden leden Sint Vincentius

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Carola Schlief

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Jos Ariës

Ria Engelen

Overleden ouders Willemsen-Kuster

Jan en Wilfred Smits

Martin Bitter Junior

Collecte:

Wereldmissiedag van de kinderen

Studiekring bij Het Palet zoekt deelnemers

DUIVEN - Eén van de vele activiteiten van Het Palet Trefpunt Duiven is de Studiekring. Iedere donderdagmorgen van 09.30 tot 12.00 uur komt er een groepje dames en heren bij elkaar en deze vormen samen de Studiekring.

Het eerste uur kan een ieder naar voren brengen wat hem of haar is opgevallen de afgelopen week en daar gaan we dan eventueel wat dieper op in. Het tweede uur hebben we een onderwerp wat eerder bepaald is en daar kan een ieder zijn mening of kennis over laten horen. Ook kan iemand een eigen onderwerp kiezen, zoals zijn hobby, verzameling of iets dergelijks. We bezoeken ook wel eens een musea, kerk of maken een stadswandeling.
"Mocht uw interesse zijn gewekt, neem dan gerust contact op met Simon Wesdijk 0316 268219 of mail naar studiekring@hetpaletduiven.nl. De belangstelling gaat zeker uit naar heren, daar deze wat in de minderheid zijn, maar gaat in de eerste plaats om alle belangstellende. U kunt ook gewoon een keer aanschuiven om eens te kijken en luisteren of het wat voor u is." Het Palet is gevestigd aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus

BABBERICH - Zondag 8 oktober is er om 9.30 uur een eucharistieviering met voorganger G. Remmers (Franciscusviering) de zang wordt verzorgd door het Ritmisch en het gemengd koor.

We nemen afscheid van de vrijwilligers die gedeeltelijk of geheel stoppen zijn en begroeten de nieuwe vrijwilligers. Na de viering is er gelegenheid tot het drinken van koffie/ thee met wat lekkers. U bent van harte welkom.

Misintenties

Overleden ouders Jansen-van Wessel

Teun Hendriks en broers

Ouders Bouwman-Bodd

Dora Wolters-Medze

Albert en Henkie van Dinther

Dineke en Henk van Dinther

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Jan Lenting en Annemarie

Geert Mulder

Overleden Fam. Hulsink

Huub Tenback

Nol Köning

Riet van Binsbergen-Schipper (jaargetijde)

Mededeling

Op 7 september is op 84 jarige leeftijd overleden Henk Schreven, wonende aan Vendelstraat.

Dinsdagavond 13 september was zijn avondwake en op

donderdag 14 sept vond de crematie plaats.

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl

Feest in Bibliotheek tijdens Kinderboekenweek

DIDAM - In de Kinderboekenweek van 4-15 oktober zijn er twee feestmiddagen, georganiseerd door Bibliotheek Montferland en Welcom. Het thema van de Kinderboekenweek is Gruwelijk eng!.

Op woensdagmiddag 4 oktober begint de Kinderboekenweek met een feest in de Bibliotheek van ’s-Heerenberg. Er is een workshop 'griezelige hapjes maken' en er kan griezelig geknutseld worden. Je kunt op de foto als je griezelig geschminkt bent. In ’s-Heerenberg gaat Funnymatie voorlezen, ballonnen vouwen en ook nog dansen.

Een week later, op woensdagmiddag 11 oktober, is het Kinderboekenfeest in de Bibliotheek van Didam met bijna hetzelfde programma. In plaats van Funnymatie zal de Grote Vriendelijke Reus voorlezen! Beide feestmiddagen duren van 14:00-16:00 uur en zijn gratis. Meer inmformatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl.

Eerste erelid van Bridgeclub Angerlo

ANGERLO - Tijdens de jaarvergadering op donderdag 14 september is Herman Rensen benoemd tot erelid van Bridge Club Angerlo.

In de loop der jaren is Herman het gezicht van de club geworden. Vanaf de oprichting(2003) was hij bestuurslid. Herman heeft zich ontpopt tot een alleskunner en tot een regelaar.
Met volle inzet heeft hij op de centjes gepast, de bridge avonden geleid , ziekenbezoek gedaan (altijd samen met zijn vrouw Aly) en veel leden gekoppeld tot bridge partners. Dit was een bijzondere gave van hem. Niet zomaar twee bridgers aan elkaar kleven, nee... rekening houden met sterkte, zwakte en gevoeligheden . Als Herman een huwelijks bureau zou starten, wordt dit een gigantisch succes.
Inmiddels heeft hij al wat taken afgestoten en nu heeft hij ook het penningmeesterschap overgedaan en is uit het dagelijks bestuur gestapt . Maar Herman verdwijnt niet van het toneel. Hij blijft de donderdag avond actief in de technische commissie en ook wil hij zich blijven bemoeien met opleidingen en clinics. Herman is het eerste erelid van BC Angerlo. Gefeliciteerd. Je bent een Super(Her) man

Euregio Tennis Competitie

REGIO - Bij het schrijven en ter perse gaan van het vorige artikel was de organisatie van de Euregio Tennis Competitie niet op de hoogte dat 3 oktober in Duitsland een nationale feestdag is en dat er niet gespeeld gaat worden.

De finale schuift derhalve door naar dinsdag 10 oktober en vindt plaats op de parken van tennisvereniging Zevenaar en tennisvereniging De Rackets. TVZ is na drie wedstrijden ongeslagen en promoveert naar poule 1 en daar zal ze wel een zwaarder caliber tegenstander treffen zoals Didam 1, Zeddam en 's-Heerenberg 1. "Wilt u spannende tenniswedstrijden zien, kom dan gerust naar de eerder vermelde parken." De schema's van uit en thuis hangen in de betreffende clubhuizen.

Weerbaarheidtraining in 4ALL

ZEVENAAR - Vanaf woensdag 1 november verzorgt Caleidoz Welzijn opnieuw een weerbaarheidtraining voor alle kinderen in de leeftijd van 8 - 12 jaar. Kinderen die gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben of gewoon niet zo sterk in hun schoenen staan leren fysieke en mentale weerbaarheidtechnieken.

Zo kunnen zij zichzelf verdedigen, hun emoties beter leren kennen en beheersen en daardoor weer lekker zichzelf zijn. Tijdens de training staan plezier, sport en respect voor elkaar centraal. Het is elke woensdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur in jongerencentrum 4ALL, Engeveldweg 4 in Zevenaar. De kosten voor tien lessen bedragen totaal veertig euro. Voor meer informatie of om je op te geven, kun je bellen naar 0316 332765 of stuur een mail naar 4all@caleidoz.nl.

Koffieochtend in Westervoort

WESTERVOORT - Dinsdag 10 oktober van 10.30 tot 12.00 uur is het koffieochtend in Het Paalmanhuis!

De dagen worden nu echt korter en dan is het extra gezellig om elkaar te ontmoeten om even bij te praten. Dat kan terwijl u geniet van een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom. Het is voor álle inwoners van Westervoort en het verplicht tot niets. Het Paalmanhuis staat aan Dorpstraat 63 in Westervoort.

Vlooienmarkt in Giesbeek

GIESBEEK - In sporthal De Panhoven, Bingerdensedijk 2 wordt op zondag 1 oktober van 10-17 uur een leuke grote vlooienmarkt georganiseerd.

Nu voor de eerste keer op deze nieuwe locatie met veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam van vier meter met bovenbouw kost 23,50 euro. Een grondplaats van zes meter 15 euro. Deze is te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of tel. 06 39108152.

De markt bezoeken kost 2,50 euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De catering wordt verzorgd door de sporthal De Panhoven.

WMO-raad Rijnwaarden en Participatieraad Zevenaar gaan samen

REGIO - Als gevolg van de gemeentelijke herindeling Zevenaar-Rijnwaarden ontstaat er per 1 januari een nieuwe gemeente Zevenaar. Dit betekent dat er voor deze nieuwe gemeente ook een nieuwe participatieraad benoemd gaat worden. Deze nieuwe adviesraad wordt vooralsnog samengesteld uit de huidige Wmo-raad Rijnwaarden en de Participatieraad Zevenaar.

De intentie van beide adviesraden is om dit fusieproces eind oktober te hebben afgerond zodat de nieuwe raad per 1 januari (ook) van start kan gaan. De contacten met en ontmoetingen van de leden van beide raden verlopen op een prettige en constructieve manier. De nieuwe raad gaat verder onder de naam Participatieraad Zevenaar, adviesraad sociaal domein.

Onafhankelijke adviesraad sociaal domein

De participatieraad Zevenaar (PRZ) is een onafhankelijke adviesraad en ingesteld door het college van burgemeester en wethouders om mee te denken over het gemeentelijk beleid op het sociale domein. Het gaat dan over onderwerpen die te maken hebben met Wmo, jeugdzorg en passend werk. De PRZ geeft het bestuur van de gemeente Zevenaar gevraagd en ongevraagd advies over die onderwerpen en denkt mee in de beleidsvoorbereiding.

Samenwerken met inwoners

De participatieraad voelt zich nauw betrokken bij cliëntengroepen, belangenorganisaties en mensen met burgerinitiatieven. De leden van de participatieraad komen graag in contact met deze groepen om elkaar te informeren, te overleggen of te adviseren.

Meer informatie is te vinden op www.przevenaar.nl.

Vliegende start Pigeons On Wheels

Foto: Froukje Sandberg / shotsby froukje.

DUIVEN - Op zondag 17 september presenteerde basketbalvereniging Pigeons met trots hun rolstoelbasketbalteam Pigeons On Wheels. In Triominos verzorgde Basketbal Experience Nederland (BEN) een geweldige clinic.

Na een persoonlijk openingswoord van voorzitter Taco Jansen gaf Toine Klercx ruim dertig enthousiaste basketballers een inspirerende clinic. Rolstoelbasketbal krijgt veel steun vanuit de gemeente Westervoort, de gemeente Duiven en Uniek Sporten, die alle drie aanwezig waren bij de kick-off. Zowel wethouder Hans Breunissen (Westervoort) als wethouder Johannes Goossens (Duiven) spraken hun bewondering uit de voor het initiatief.

Er werd fanatiek gebasketbald en alle aanwezigen gaven aan dat ze het super vonden om de sport basketbal nu eens vanuit een ander perspectief te kunnen beoefenen. Tegelijkertijd was het een realitycheck voor de aanwezigen, dat er heel veel mensen zijn met een belemmering waardoor het moeilijker wordt om een sport te kunnen beoefenen. Pigeons wil een voorbeeld stellen met hun Pigeons On Wheels en hoopt dat andere verenigingen dit voorbeeld zullen volgen.

Na de clinic hebben alle basketballers in de kantine met elkaar onder het genot van een drankje nagenoten van de enerverende clinic. Pigeons On Wheels traint woensdag- en vrijdagavond in Triominos. De trainingen op woensdagavond worden verzorgd door Jelmer van Brunschot en Dennis de Vries. Beiden spelend op het hoogste niveau. Zo komt Dennis uit voor Jong Oranje en speelt Jelmer in onder meer de Nederlandse Eredivisie rolstoelbasketbal. Meer informatie over alle mogelijkheden van basketbal bij Pigeons staat op www.depigeons.nl.

Muziektheatervereniging Pit! zet nieuw stuk op de planken

Foto Koos Roelofs Van links naar rechts: Marian Keuben, Caroline Hofstra, Ans Roelofs, Jackie van der Werff (tevens scriptschrijfster), Rutger-Jan Ros, Ingrid Weeda, Danny de Boer, Tineke Corman, Elja Zagema, Claudia Hiffens en Ineke van Zwam. Niet op deze foto Daan van den Broek, Lenie ten Velde, Dick de Jager, Evelien Reinders en Jennie Hidding (regisseur).

DUIVEN - Pit! maakt zich op voor Pech. Muziektheatervereniging Pit! uit Duiven maakt zich op voor drie dagen theater. Op 10, 11 en 12 november wordt in De Ogtent in Duiven het gloednieuwe stuk Pech op de planken gezet.

Annabel en Michel gaan trouwen in Prabilië. Familie en vrienden gaan mee. Onderweg besluiten ze de snelweg te verlaten en een snellere route naar het vliegveld te nemen. Maar ze verdwalen en dan gaat ook nog de bus kapot. Op de plek waar ze gestrand zijn, hebben hun mobieltjes geen bereik. Ze gaan op zoek naar een huis waar ze kunnen aanbellen voor hulp.

Foto Koos Roelofs Van links naar rechts: Marian Keuben, Caroline Hofstra, Ans Roelofs, Jackie van der Werff (tevens scriptschrijfster), Rutger-Jan Ros, Ingrid Weeda, Danny de Boer, Tineke Corman, Elja Zagema, Claudia Hiffens en Ineke van Zwam. Niet op deze foto Daan van den Broek, Lenie ten Velde, Dick de Jager, Evelien Reinders en Jennie Hidding (regisseur).

Maar in de wijde omtrek is geen huis te zien. Het landgoed waarop ze lopen staat ook helemaal niet op de kaart. Niemand weet waar ze precies terecht zijn gekomen. Dan zien ze eindelijk een groot landhuis. Ze bellen aan. En al snel blijkt dat het huis wordt bewoond door een bijzondere groep mensen...

De voorstellingen in De Ogtent worden gespeeld op vrijdag 10 november (20.00 uur), zaterdag 11 november (20.00 uur) en zondag 12 november (14.30 uur). Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te bestellen via pitduiven@live.nl, alsmede vanaf 15 oktober te koop bij Bruna Duiven en bakkerij Koenen (Eilandplein). Meer informatie staat op www.pitduiven.nl.

Foto Koos Roelofs

Combo zingt voor Hulp aan Tanzania

WESTERVOORT - Op 22 oktober komt een combo uit Zevenaar zingen in de eredienst van de PKN in Westervoort. Aanvang 10.00 uur, Dorpstraat 61 te Westervoort. Het combo zingt en speelt gratis en de collecte wordt bestemd voor hun project.

Sinds 2010 gaat er zo’n tweemaal per jaar een medisch team naar Tanzania voor het geven van specialistische zorg aan de arme bevolkingsgroep in deze streek en wordt er onderwijs gegeven aan het lokale medisch personeel.

Er worden zoveel mogelijk kinderen geholpen. Hun beentjes of klompvoetjes weer worden rechtgezet. Er is weinig tot geen materiaal en pijnstilling, dus dat nemen we zoveel mogelijk mee. Op dit moment zijn we hard aan het sparen voor een nieuw anesthesie apparaat, omdat dit van levensbelang is om operaties te kunnen uitvoeren.

De opbrengst van de collecte wordt aan dit project besteed. "Wilt u op andere wijze een bijdrage leveren, neem dan contact op met Paulien Brethouwer 06 48136157 of pgstaal@gmail.com.

Beverspeuren met kinderen

LOBITH - De Stichting Recreatie en Toerisme Rijnwaarden houdt in samenwerking met de Beverwerkgroep Rijnwaarden op zondag 8 oktober een leerzame en leuke ochtend voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Om 10:00 uur verzamelen we bij de fruitloods aan de Eltenseweg 6 in Lobith voor limonade en een lekkere koek, voor de ouders/begeleiders is er natuurlijk koffie en thee. Om 10:15 uur starten we met een korte film over de bever en zullen de leden van de Beverwerkgroep Rijnwaarden vertellen en ook het een en ander laten zien over dit bijzondere dier. Wist je bijvoorbeeld al dat de bever het grootste knaagdier van Europa is? En dat hij knal oranje tanden heeft?

Daarna gaan we met zijn allen naar buiten. Na een korte wandeling gaan we in de waterrijke omgeving van de zogenaamde ‘kleiputten’ op zoek naar sporen van bevers en brengen we zo mogelijk ook een bezoek aan een heuse beverburcht. Je moet wel goed opletten want de ingang zit verstopt onder water! De omgevallen bomen verraden een beetje waar de burcht zich bevind.

Vind je het leuk om veel te weten te komen over de bever? Trek dan stevige schoenen of laarzen aan, pak je verrekijker en ga op 8 oktober a.s. met ons mee. Rond 12:30 uur zijn we weer terug.

De kosten zijn inclusief koffie/thee/limonade en wat lekkers 2,50 euro per persoon. Bij voorkeur gepast betalen. Parkeren van auto´s in de kern van Lobith! Aanmelden via tel: 0316-769024 of info@gelderseiland.nl.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Overleden: in de leeftijd van 93 jaar overleed op 15-9-17 mw.Diny van Kempen-van Kempen.

zo. 1 oktober: geen viering. zo. 9 oktober: woord- en communieviering M. Smits m.m.v. Herenkoor.

Intenties: Miriam Reijmer-Peters, jaargedachtenis moeder Staring,Gerda Stokman-Koning, Cor en Riet Aaldering-Roordink,Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Piet en Annie de Kinkelder-Nass, Marga de Jong-Wolters, Wim en Willy Derksen-Huberts, jaargedachtenis Theodora Koning-Bloemberg, ouders Bolder-Raasing, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Cor en Corrie Raasing-Welling en Niels, Maria Nass-Uffing, jaargedachtenis Hans Buhler, familie Kloppenburg, Theodorus en Gerda Aleven-van Uum, Riek Derksen-Roordink en Willy, Wim en Lies Melchers-Derksen, familie Lendering, jaargedachtenis Theodora Koning-Bloemberg, ouders Bolder-Raasing, Cor en Riet Aaldering-Roordink, Marleen Wiegerink, Diny van Kempen-van Kempen,

Het 3 Oever Festival, een terugblik

REGIO - Het derde weekend bruiste de Gelderse Poort van culturele activiteiten. Wandelaars, fietsers, kunstliefhebbers, concertgangers, natuurgenieters, pontoverstekers, muzikanten: allemaal mensen die onderweg waren of ergens aangingen.


Het 3 Oever Festival beleefde zijn tweede driedaagse versie. Uit heel Nederland én van daarbuiten zijn mensen naar het gebied gekomen om deel te nemen aan dit brede culturele evenement.

Het is eigenlijk onmogelijk om een recensie te schrijven, daarvoor waren er te veel verschillende hoogtepunten. Twee fietsers uit Nijmegen gaven in Pannerden aan: "Eigenlijk viel het erg mee hoe ver het was. We komen wel vaak in de Ooijpolder, maar bijna nooit over de rivier. Dat gaan nu we wel vaker doen." Een Amerikaanse muzikant uit Amsterdam zei: "Ik wil volgend jaar graag weer terugkomen, maar dan blijf ik het hele weekend, op een camping. Ik had geen idee dat het hier zo mooi is." Een Duits echtpaar uit Weeze gaf aan volgend jaar, met vrienden, het hele weekend te willen komen, vanwege de unieke mogelijkheid om van natuur en cultuur te genieten.

De 3 Oever Open Atelier Route was dit jaar ook een groot succes. Op ruim dertig locaties hebben de kunstenaars van de Gelderse Poort hun beeldende kunst laten zien. In een nieuwe Kunstwaaier zijn 38 kunstenaars en expositieruimtes in de Gelderse Poort bij elkaar gebracht, met informatie over hun werk én de contactgegevens. Dit is een uniek document, blijvend voor vijf euro op geselecteerde adressen te koop. Meer informatie met een terugblik staat op www.3oeverfestival.nl.

Programma Filmhuis Didam

Maandag 2 oktober om 20.00 uur: The big sick. Na een one-night stand zijn de stand-up comedian Kumail en Emily smoorverliefd. Het enige probleem: Kumail verzwijgt zijn vriendin voor zijn Pakistaanse ouders. Wanneer Emily hierachter komt wil ze Kumail nooit meer zien. Maar dan wordt Emily plots zo ziek dat ze in een coma belandt.

Vrijdag 6 oktober en maandag 9 oktober om 20.00 uur: Dunkirk. Dunkirk opent met Britse en geallieerde troepen die omringd worden door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand. Het lijkt een onmogelijke situatie nu de vijand hen van alle kanten heeft ingesloten.

Dinsdag 10 oktober om 14.00 uur: Het Verlangen. Een aantrekkelijke schrijfster klopt bij een uitgeverij aan met een slecht manuscript. De uitgeverij laat haar de plaats innemen van een stotterende auteur die net een meesterwerk heeft voltooid. Hun plan werkt en het boek wordt een bestseller.

Vrijdag 13 oktober om 20.00 uur:Tonio. Tonio wordt geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree film 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro, kinderfilm 5 euro,. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Een sportieve broederstrijd bij Basketiers'71

ZEVENAAR - Op zaterdag 30 september is de tweede thuis speelzaterdag van Basketiers’71. Er zullen liefst vijf teams aantreden, spelen voor het plezier en zo mogelijk, de winstpunten.

Dit verdeeld in drie blokken, een voorgerecht, een hoofdmaaltijd en een toetje. Tussendoor kunt u genieten van onder andere een kop koffie of een eenvoudige hapje in de kantine. Om 14.30 uur zal de U18-1 aantreden tegen Wyba Wijchen. De U14-1 speelt op dit zelfde tijdstip, een ware derby tegen aartsrivaal Pigeons.

Om 16.15 uur zal de U16-2 strijd leveren tegen Joy – Malden. Dan om 16.15 uur de sportieve 'Broederstrijd': de allerjongste competitiespelers spelen tegen elkaar. Dit belooft op voorhand als een heus spektakel te worden. De U12-1 tegen U12-2.

Een volle bak, met een goed gevulde tribune, spelplezier, (over)enthousiasme, sportiviteit. Dit zijn de ingrediënten die zoals altijd bij iedere wedstrijd voorop blijven staan. Tenslotte als spreekwoordelijk toetje, om 18.00 uur: het eerste herenteam tegen Reboud’73.

Kortom een speelzaterdag die bol staat, van de spannende wedstrijden, de moeite waard om te zien. U komt toch ook kijken, we zien u graag vanaf 14.30 uur verschijnen in sporthal Heerenmaten. Meer informatie over Basketiers’71, lid worden, of vragen? Mail naar secretaris@basketiers.nl.

Jeugdvissen Pannerden

Op foto wordt de Kanjerkoning Sam van Vuuren de gouden plak om gehangen door de secretaris Frans Willemsen.

PANNERDEN – Drie weken op rij de woensdagavonden vissen met de jeugd van HSV De Rietvoorn.


De deelname was tien in totaal. Je hoopt op meer zoals voorgaande jaren rond de dertig. Waar ligt het aan?. Natuurlijk hoopten we tijdens de tweede wedstrijd waar zich nu dertien aanmeldingen dat dit een omslag kon betekenen. Ook tijdens de laatste wedstrijd bleef de deelname magertjes, nu waren het er negen.

De strijd - natuurlijk was er strijd onderling in de twee leeftijdklassen 5/10 en 11/16 jaar, wie werd Kanjerkoning 2017.
1. Sam van Vuuren Pannerden won met 7 visjes en een brasem 48 cm kanjerkoning.
2. Dion Durant Aerdt 4 visjes.
3. Ronan Peters Pannerden 4 visjes.
4. Janson Peters Pannerden 1 visje.

Kanjerkoning 11/16 jaar.
1. Dylan Durant Aerdt 8 visjes.
2. Luc Spannenberg Pannerden 6 visjes.
3. Nick Verhaaf Pannerden 5 visjes.
4. Jochem Harmsen Pannerden 5 visjes grootste vis 21 cm kanjerkoning 2017.
5. Lotte Wolf Pannerden 1 visje.
6. Stijn Krijger Pannerden 1 visje.

Dierspecialist Lucassen Muldershof Zevenaar is de sponsor van Rietvoorn Pannerden.

Ehbo in de Liemers

LIEMERS - Het komende winterseizoen worden, door samenwerkende ehbo-verenigingen in de Liemers, weer diverse cursussen op het gebied van Eerste Hulp Bij Ongelukken aangeboden.

Iedereen wordt de mogelijkheid geboden een complete basiscursus ehbo (inclusief reanimeren/ AED-bediening en ehbo aan kinderen) te volgen, of (één van) de modules Eerste Hulp Aan Kinderen, Reanimeren en AED-bediening, Sportletsels.

Geslaagden komen dan in het bezit van het, door het Oranje Kruis uitgegeven en algemeen erkende ehbo-diploma, of een modulecertificaat.

Wacht met het volgen van een cursus niet tot: “Had ik toch maar…..”

Afhankelijk van uw verzekeringspakket wordt door veel ziektekostenverzekeringen (een deel van) de kosten voor een ehbo-opleiding vergoed.

Nadere informatie wordt u graag verstrekt door de secretarissen van:

Ehbo-Didam: Rob Jansen; 06 14681411, email: ehbo.didam@gmail.com

Ehbo--Duiven: Martin Jansen; tel. 0316 261615 email: ehbo_duiven@hotmail.com

Ehbo--Lobith-Tolkamer: Toon v.d. Kamp; tel. 06 51659390 email: ehbo_lobith_tolkamer@chello.nl

Ehbo--Pannerden: Theo Gunsing; tel. 0316 526062 email: secretaris@ehbo-pannerden.nl

Ehbo--Westervoort: Laura Speijdel-Bouma tel. 026 3118949 email: secretaris@ehbo-westervoort.nl

SV Babberich 1 wint eerste competitieduel

BABBERICH - Nadat Babberich al vroeg in de wedstrijd door een prachtige goal van Robin Pattipeilohy op een 1-0 voorsprong kwam, lukte het Loo toch om op gelijke hoogte te komen met een wat makkelijk weggegeven penalty.

Door een doelpunt van Dirk Sloot vlak voor rust kon Babberich alsnog met een voorsprong de rust in. Na de vijftien minuten waarin beide teams de tactieken konden herzien, kwam Loo eerst nog op gelijke hoogte en waren er verscheidene kansen op de 2-3. Gelukkig herstelde de spelers van SV Babberich zich en kon de overwinning alsnog veilig gesteld worden middels een benutte strafschop door wederom Robin Pattipeilohy. Het laatste doelpunt van de middag werd gemaakt door Robin Swaters. Eindstand: 4-2.

Rober Verbeek kon met trots terugkijken op de eerste wedstrijd: “een eerste competitiewedstrijd blijft altijd lastig. Het was geen hele goede wedstrijd, maar onze goals kwamen wel allemaal uit goed uitgevoerde aanvallen.”

De spelers willen het publiek langs de kant bedanken voor hun support gedurende de wedstrijd en zijn dan ook blij dat zij hen hebben kunnen belonen met de overwinning. De spelers hopen over twee weken weer voor hun eigen supporters de drie punten in Babberich te kunnen houden.

Handbalvereniging Duiven van start

DUIVEN - De trainingen en oefenwedstrijden bij handbalvereniging Duiven zijn weer van start gegaan. Op zaterdag 16 september vond het ouder-kind toernooi plaats, als eerste de f- en e-jeugd en daarna de d- en c-jeugd.

Lijkt het je leuk om ook eens te proberen of handbal (een snelle, fysieke sport) ook iets voor jou is, kom dan eens een paar keer meetrainen. Voor informatie over de trainingstijden: www.welkom@hvduiven.nl. Alle leden zijn natuurlijk welkom, maar speciaal jongens die onze jongensteams komen
versterken. Op de foto (een gedeelte) van onze d- en c-jeugd met hun ouders.

Herfstactie bij Autorijschool Quickles.nl

ZEVENAAR – Bovag Autorijschool Quickles.nl maakt het voor leerlingen in Zevenaar en omgeving mogelijk een professionele Bovag rijopleiding te volgen tegen een scherpe prijs. Tijdens de Herfstactie krijg je nu een korting van 150 euro op je lespakket.


Autorijschool Quickles.nl is als rijschool lid van Bovag Rijscholen omdat men zich daarmee duidelijk onderscheidt. Leerlingen zijn goed beschermd omdat men werkt met duidelijke voorwaarden en het Bovag Garantiefonds Rijscholen. Ouders kunnen hun zoon of dochter met een gerust hart op pad sturen omdat hun instructeur van onbesproken gedrag is met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en de juiste geldige papieren.

Hun All Inclusive Bovag Rijopleiding is echt uniek in de Rijschoolwereld omdat alles wat bij een rijopleiding hoort er bij inbegrepen is. Iedereen is welkom voor rijles in schakel en automaat. Autorijles wordt er gezien als passie waarbij iedereen de individuele begeleiding krijgt waar hij of zij recht op heeft. Ook als je al een rijbewijs hebt maar niet meer durf te rijden ben je bij Quickles aan het juiste adres omdat ze je ook dan graag weer op weg helpen. Ook voor begeleiding bij een rijtest bij het CBR in verband met medische reden kun je bij hen terecht. Neem gerust vrijblijvend contact op en probeer het uit omdat het je tot niets verplicht. Kijk voor de actievoorwaarden van de Herfstactie bij 'acties' op hun site.

Bovag Autorijschool Quickles.nl telefoon (0316) 527464; www.quickles.nl; www.facebook.com/AutorijschoolQuickles.

'Ergotherapie Valenti' en 'Sta op met gemak'

DUIVEN - Remco Kluck van Sta op met gemak, gevestigd op 't Holland 51 in Duiven, is een samenwerkingsverband aangegaan met Ergotherapie Valenti, een ergotherapiepraktijk ook gevestigd in Duiven. Door intensieve samenwerking wordt er voor veel mensen een bijdrage geleverd om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Ergotherapeut Kajanda van Kessel (Ergotherapie Valenti) leert mensen met een beperking zichzelf (weer) te kunnen helpen om de dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. Ergotherapie wordt voor iedere verzekerde in Nederland, tien uur vergoed vanuit de basisverzekering en iedereen kan direct, zonder verwijzing van de huisarts bij de praktijk terecht voor hulp en advies op maat.

Tijdens de werkzaamheden komt Kajanda regelmatig mensen tegen die moeilijkheden ervaren bij het opstaan vanuit bijvoorbeeld een stoel of bank. Een sta-op-stoel kan hierin bijdragen tot het verminderen van die belemmering en het vergroten van zelfstandigheid. In sommige gevallen kan een sta-op-stoel vergoed worden, maar indien dit niet het geval is kan gekeken worden naar een sta op stoel uit de showroom van Remco Kluck. Hier staan betaalbare, goed onderhouden sta-op-stoelen die met deskundige advies, volledig worden aangepast aan het postuur en wensen en behoeften van de klant.

Ervaart u belemmeringen in uw dagelijks leven, of wilt u weten welke stoel bij u past? Neem contact op met Kajanda van Kessel – 06 10281096 (www.ergotherapievalenti.nl).

Of wilt u een afspraak maken in de showroom van Sta op met gemak? Neem dan contact op met Remco Kluck – 06 51821098 (www.staopmetgemak.nl).

Curves: Samen sporten met een doel

DUIVEN - Curves viert haar 25-jarig jubileum, goede-doelenmaand oktober, en een nieuwe locatie! Oktober is goede doelen maand bij Curves en wij zijn het volgende van plan:

1. Oude handdoeken inzamelen ten behoeve van Dierentehuis Arnhem en omstreken. 2. Wandel mee voor Pink Ribbon. 3. Kinderkleding inzamelen ten behoeve kinderen in Gambia. 4. Marathon & koken voor gehandicapte volwassenen in Duiven.

We gaan verhuizen! Vanaf maandag 2 oktober kunnen leden verder sporten in onze nieuwe vestiging aan de Rijksweg 60 (schuin aan de overkant van onze huidige vestiging naast de dierenarts). Onze nieuwe club wordt volledig gerenoveerd en gerestyled en om het nodige zweet tegen te gaan, is er in de nieuwe club airco.

De club krijgt een moderne nieuwe look en beschikt over eigen parkeerplaatsen. Wij als team hebben veel zin om deze nieuwe plek te creëren in de hoop dat wij comfortabeler verder kunnen sporten met z'n allen!

Als je curves nog niet kent, bel 0316 263120 en maak een afspraak voor drie keer gratis sporten onder persoonlijke begeleiding van een Curves-coach! Voor meer informatie bezoekt u www.curvesduiven.nl.

Pasfoto's bij Loonstra Computer Services in Duiven

DUIVEN - Bij Loonstra Computer Services maakt u samen met de professionele medewerkers de juiste keuze voor al uw computers en laptops, software, supplies en dat tegen zeer scherpe prijzen.

Ook voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van uw netwerk, servers en computers bent u hier aan het juiste adres. Het woord Services zit niet voor niets in de naam. Met hun service gaan ze nu nog een stapje verder.

Loonstra Computer Services heeft namelijk de beschikking gekregen over foto apparatuur, uitgerust met de modernste technieken waarmee pasfoto's voor alle officiële documenten zoals paspoort, rijbewijs, ID-kaarten perfect gemaakt worden.

Frans Loonstra: 'Vanwege de sluiting van de fotozaak in Duiven hebben we besloten om onze service uit te breiden en pasfoto's te gaan maken. Een officieel goedgekeurde pasfoto maken is niet eenvoudig. De regels waaraan een pasfoto tegenwoordig moet voldoen zijn enorm streng. We hebben dus goed gekeken naar de mogelijkheden en de beslissing pas genomen nadat we zeker wisten dat we perfecte pasfoto's van onze klanten kunnen maken. En dat is met de apparatuur die we nu hebben gelukt.

De eerste reacties van onze klanten zijn allemaal positief, je merkt dat ze het prettig vinden dat ze hiervoor bij ons terecht kunnen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de foto mislukt want wij maken de foto, bij ons dus geen zelfbediening.

Je stapt even binnen en drie minuten later is de goedgekeurde pasfoto al klaar. Heel gemakkelijk en snel. Ook mensen in een rolstoel kunnen bij ons terecht. We zien direct of de foto voldoet aan alle eisen. Maar natuurlijk kunnen we er ook leuke pasfoto's mee maken. Het werkt fantastisch, kom gerust een kijkje nemen.'

Loonstra Computer Services is gevestigd aan de Rijksweg 45, Duiven; 0316 282128.

Nu al volop kerstpakketten!

GENDT - De kerstdagen lijken nog ver weg, maar toch wordt er bij Joosten Promogifts in Gendt (Gld) al weer volop gewerkt voor de aanstaande kerst!

De prachtige showroom gevestigd aan de Langstraat in Gendt is smaakvol ingericht. "Al ruim 15 jaar verzorgen we de kerstpakketten en relatiegeschenken voor bedrijven en instellingen. Vanaf eind oktober tot aan de kerst werkt er een inpakploeg om alle kerstpakketten voor relaties klaar te maken. Alle logistiek nemen we uit handen!"

Naast een culinair assortiment is er ook een breed scala aan 'non-food' cadeaus en accessoires. De service, flexibiliteit en kwaliteit van ons bedrijf is gewoon goed. Relaties kunnen hun pakketten naar eigen inzicht samenstellen, iedereen is welkom in de vernieuwde showroom in Gendt om het uitgebreide assortiment te zien.

Joosten Promogifts BV, Langstraat 48a, Gendt; 0481 454250.

Rode Kruis afdeling Liemers Oost verhuisd

ZEVENAAR - Rode Kruis afdeling Liemers Oost is verhuisd. Wekenlang is er geklust, geschilderd en gepoetst en op 4 september is de officiële opening van onze nieuwe locatie verricht.

De afdeling heeft binnen het gebouw van de Vrije Universiteit in Zevenaar nu de beschikking over meerdere lokalen en een garagebox. Deze zijn onder andere ingericht als ontmoetingsruimte, leslokaal en magazijn. Het resultaat mag er zijn: fris en modern en van alle gemakken voorzien. "Wij zijn klaar voor de toekomst. Met voldoende plek voor het gericht geven van cursussen en de opslag van ons materiaal. Wil je je ook aansluiten bij ons hechte en enthousiaste team van hulpverleners? Onderzoek je mogelijkheden en neem contact op met gvanmaldegem@rodekruis.nl."

Het nieuwe adres is: Rode Kruis Afdeling Liemers Oost, Vincent van Goghstraat 4, 6901 DK Zevenaar.

Film Toni Erdmann in De Ontmoeting in Lobith

LOBITH - De eerste film die dit winterseizoen wordt vertoond in De Ontmoeting op 11 oktober is de film 'Toni Erdmann'. Het is de veelgeprezen film van de Duitse regisseuse Maren Ade.

Via het spel wijst de film op de rollen die we in het volwassen leven spelen. Het draait om een vader en een dochter. De vader probeert zijn dochter met humor te bereiken, je ziet het desperate ook van zijn gedrag. De kracht van de film is dat de regisseur de pijn, wanhoop en eenzaamheid van vader en dochter laat zien, gecombineerd met een feilloos gevoel voor melancholie en absurde humor.

Vanaf 19 uur is een ieder welkom in De Ontmoeting bij de protestantse kerk in Lobith aan de Markt,; de film begint om 19.30 uur. De toegang en de drankjes zijn gratis; een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Topbadmintonster Soraya traint competitiespelers bij BC Thuve

DUIVEN - Soraya de Visch Eijbergen trainde vorige seizoen, als Nederlands kampioene en nummer 1 van Nederland, de jeugd bij de badmintonclub BC Thuve in Duiven. Soraya de Visch Eijbergen heeft de afgelopen drie jaar ook al de jeugdtraining verzorgd en deze trainingen geeft ze met veel passie voor de badminton sport, een ambassadrice bij uitstek.

In Duiven bij BC Thuve verzorgt ze wekelijks de trainingen op de maandagen vanaf 18.00 tot 19.00 uur aan de jeugd tot 12 jaar en vanaf 19.00 tot 20.00 uur aan de groep jeugd tot en met 18 jaar. Op de donderdagen zijn deze twee groepen samengevoegd en wordt er getraind en gespeeld vanaf 17.00 uur tot 18.00 uur. Tijdens deze trainingen, wordt Soraya geassisteerd door een aantal gediplomeerde trainers en vrijwilligers.

Vanaf september is Soraya bereid gevonden om ook de volwassen-training voor de competitiespelers op zich te nemen. Op woensdagavond vanaf 21 uur verzorgt ze deze trainingen in Triominos in Duiven.

Mocht jij nu denken, ik wil ook wel eens badmintonnen en les krijgen van de beste dame in Nederland, kom dan eens een keer kijken en meespelen. Je bent welkom op de eerder genoemde speeltijden in sportcentrum Triominos in Duiven. Als je komt neem je zelf de sport spullen mee en als je niet in het bezit bent van een racket, dan kunnen wij jou er een lenen.

HCC Computeravonden: computer-onderhoud

ZEVENAAR - Op donderdag 12 oktober verzorgt de HCC weer met de maandelijkse computeravonden. De avonden worden gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3, Zevenaar. Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

"In deze lezing bespreken we het regelmatige onderhoud aan Windows computers. Er wordt een groot aantal programma’s en alternatieven besproken. Een handig programma om de algehele status van de computer snel te toetsen is Scancircle. Met dit programma worden systeem, beveiliging, hardware en software getoetst aan ons inziens redelijke normen en aanbevelingen gedaan voor eventuele updates en wijzigingen. Het is van groot belang dat alle programma’s up-to-date worden gehouden."

Enige voorzichtigheid is geboden met het updaten van stuurprogramma’s (drivers). In principe worden de meeste van zulke updates door Microsoft bij de Windows’ updates meegenomen. Er zijn nogal wat (betaalde) programma’s, die pretenderen alle drivers te updaten. "Ons advies is om hier geen geld aan uit te geven. Als het goed functioneert: afblijven!" De lezing wordt gegeven door Bertus Postema.

Er zijn enkele plaatsen vrijgekomen bij onze Fotogroep, die werken met Adobe Fotoshop en Adobe Lightroom. De nieuwe Linuxgroep is gestart ook hier kan men zich nog voor aanmelden. De toegang is vrij voor HCC-leden; ook niet-leden zijn welkom; zij betalen vier euro per avond.

The Road of Hope in Musiater

ZEVENAAR - Mr. Richard Parker is de tijger in het boek en de gelijknamige film 'Life of Pi', waar wanhoop en hoop hand in hand gaan. De voorstelling 'The Road of Hope' is een blauwdruk van de tijd, waarin we nu leven. En tevens een zoektocht naar liefde, verloren idealen en een nieuwe toekomst.

We leven in roerige tijden. Angstige tijden ook, waarin de wereld een soort tikkende tijdbom is, die ieder moment kan ontploffen. Oorlogen, vluchtelingen, terroristische aanslagen, millieurampen, haat, racisme, die wereldwijd op grote schaal plaatsvinden. Maar -om met de Dalai Lama te spreken-: 'there is always hope.

Want uit al deze negatieve elementen is er ook een positieve ontwikkeling gaande. Zoals: internationale verbroedering (Je suis Charlie), een groeiend milieubewustzijn (Cop 21 Het Klimaat akkoord van Parijs), samenwerkingsverbanden, life aidconcerten, een groeiend aantal hulp organisaties etc. Dus er is Hope!

Dat gegeven was ook de aanleiding voor Chris Hinze, fluitist, componist en wereldreiziger en toetsenist en producer Coen Molenaar (bekend als keyboardman van Jan Akkerman) om hun krachten te bundelen. Met als resultaat: Mr. Richard Parker, The Road of Hope.

Een voorstelling, waarbij de unieke combinatie van intrigerende beelden en muziek als een film aan je voorbij trekt en waarbij je van begin tot eind op het puntje van je stoel zit. De cd, die eind september uitkomt en dit concert is dan opgedragen aan al die mensen, waar ook ter wereld, die werken aan een betere wereld en daarmee een beter leven.

Er is altijd hoop op 'The Road of Hope'. Mis het niet op 8 oktober om 14.30 uur in Het Musiater in Zevenaar! (www.chrishinze.nl, www.isolderecords.com)

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 6 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden.

De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar.

Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

Meer informatie over wervelkolomproblemen of een ‘steuntje in de rug’ via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Autismecafé De Liemers: ASS in de media

ZEVENAAR - Vrijdag 6 oktober is er weer een bijeenkomst van Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Deze keer is het thema ‘ASS in de media’.

De laatste tijd is er in de media steeds meer belangstelling voor autisme. Dit kan leiden tot een andere beeldvorming over autisme en tot meer begrip. Aan de andere kant kan verkeerde en/of beperkte informatie juist leiden tot negatieve en stereotiepe ideeën over autisme en tot meer vooroordelen.

Herken jij je in wat er over autisme op tv is geweest of in de krant heeft gestaan? Vind je dat er in de media een goed en realistisch beeld van (mensen met een) ASS wordt gegeven? Wat klopt er aan het beeld en wat zou wat jou betreft beter kunnen?

Je bent welkom als je hierover wil praten met andere mensen met een ASS. Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur en er is tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Aanmelden is niet nodig. De entree is inclusief een kop koffie of thee 3,50 euro. Meer informatie staat op www.auti24.nl.

Onbezorgd op vakantie met Travel Club Groessen

GROESSEN - Al meer dan tien jaar werk ik nu als ZRA, zelfstandig reisagent. Ik ben aangesloten bij de grootste organisatie op dit gebied in Nederland, The Travel Club. Door deze organisatie ben ik aangesloten bij ANVR, SGR en calamiteitenfonds.

Ook bieden zij mij vele trainingen, workshops en studiereizen waardoor ik goed op de hoogte blijf van alles in de altijd veranderende reiswereld. En kunt u bij mij terecht voor:

-Alle reizen, van weekendje weg tot wereldreis, en van low-budget tot luxe reizen.

-Individuele reizen, groepsreizen en incentives , en zakelijke reizen.

-Reizen naar alle bestemmingen in de wereld. Met als specialisatie Nieuw Zeeland en Zuid Afrika.

-Een volledig onafhankelijk en objectief advies.

-De reizen van zeer veel organisaties in binnen en buitenland behoren tot ons assortiment.

-Een afspraak op een tijd dat het u uitkomt is per telefoon of e-mail zo gemaakt.

En dan is er nog mijn website thetravelclub.nl/reisadviseurs/gelderland/dorien-den-balvert, waarop u veel informatie kunt vinden en zelf ook boekingen kunt maken. Dit kan zowel voor pakketreizen als voor losse vluchten, hotels, autohuur, verzekeringen en zelfs een visumaanvraag. Kijk er eens op en maak er gebruik van!

Volg mij op facebook en schrijf u via mijn site in voor mijn nieuwsbrief! Ik zie uw reiswens of uw online boeking graag tegemoet!

Groeten van Dorien den Balvert, Pinkslo 7, 6923CH Groessen, 06 22865624, doriendenbalvert@thetravelclub.nl.

Spiritueel wandelen

WESTERVOORT - Wandelen doet mensen nadenken. Soms ga je nadenken over de dagelijkse dingen, soms ook speelt spiritualiteit een rol. Al lopend verbaas je je over de wereld waarin je leeft in al z’n facetten.

Komend seizoen willen we ergens in de omgeving vijf keer een wandeling maken. Steeds is er een thema dat verbonden is met de plek waar je loopt. Een paar teksten bepalen ons denken. Maar natuurlijk kun je ook gewoon nadenken en met elkaar praten over wat je onderweg ziet. We wandelen ongeveer 8-10 kilometer. De eerste wandeling is op 7 oktober in het Rozendaalse Veld en het thema is: 'Heide'.

Vertrek: 10.00 uur met eigen vervoer (carpoolen) vanaf het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort Leiding: ds. Arjen Hiemstra Kosten: 3,00 euro (bijdrage in de benzinekosten). Contactpersoon: Henk Bonnink, 026 3114522.

Oktoberfeest bij die Alte Ecke in Emmerich

EMMERICH - Het in Emmerich en omstreken om zijn schnitzels befaamde restaurant die Alte Ecke viert op 14 oktober weer Oktoberfeest. Uiteraard ook dit jaar weer varken aan het spit en nog veel meer lekkernijen behorende bij een Oktoberfeest.

Zoals vele vaste gasten van ons weten, verteld Bert Oosterbaan, staat kwaliteit en gemoedelijkheid bij ons hoog in het vaandel. Uiteraard huldigen we dat principe ook tijdens het Oktoberfeest. Zoals bekend van die Alte Ecke is het eten altijd ruimschoots voldoende. Voor de prijs hoeft niemand het te laten, want het buffet kost dit jaar slechts 18,90 euro per persoon, exclusief drankjes. Kinderen tot 12 jaar 9,90 euro. Ook kunt u bij die Alte Ecke terecht voor kleine en of besloten partijen.

"Let ook op onze advertentie binnenkort met onze kerstaanbiedingen. Maar eerst gaan we het Oktoberfeest vieren op 14 oktober vanaf 17.00 uur..." Reserveren is noodzakelijk!! 0049 2822 6967972. Het restaurant is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 17.00 - 22.30 uur en op zondag van 12.00 - 21.30 uur.