GN Lingewaard

22 mei 2019

GN Lingewaard 22 mei 2019


De tweede zondag in juni: de perfecte zondag!

Ronnie Polman op de Bemmelse Dweildag.

BEMMEL - Al decennia lang komen op de tweede zondag van juni duizenden dweilmuzikanten en bezoekers naar de Bemmelse Dweildag. Maar wie zijn nu die mensen die komen genieten? Deze keer spreken we Ronnie Polman (35), een geboren en getogen Bemmelnaar die al jaren trouw de Dweildag bezoekt.

Ronnie: “Ik ben geboren en opgegroeid in Bemmel, dus ik ken de Dweildag al mijn hele leven. De laatste vijf jaar ben ik ook vrijwilliger in het mobiele klusteam. Dit team is beschikbaar tijdens de op- en afbouw van de Dweildag en bouwt de wat meer ingewikkelde decoratie op, maar lost ook technische problemen op en plaatst tenten.”

Op de vraag wat hem het meest is bijgebleven van alle Dweildagen, antwoordt Ronnie: “In 2007 maakte ik deel uit van de show van Alarmfase 3; Ze speelden toen hun ‘disco-show’ en ik hield bordjes met tekst uit Blame It On The Boogie van The Jacksons omhoog.”

Of Ronnie nu vrijwilliger is of niet: de Dweildag bezoekt hij sowieso. “Het is altijd een gezellige dag waar je veel bekenden tegenkomt. Voor de kinderen is er een speciaal gedeelte ingericht en voor iedereen boven de 18 staan heerlijke koude pilsjes en lekker eten klaar. Wat wil een mens nog meer?

Inmiddels is de Dweildag niet meer weg te denken uit Ronnie’s agenda. “Het tweede weekend van juni staat altijd gereserveerd. Ik blijf het bijzonder vinden dat zo’n groot evenement ieder jaar weer door vrijwilligers tot stand komt. Het dweilweekend is altijd een zwaar, maar heel tof weekend! Ik zou het niet meer willen missen.”

Dit jaar is de Bemmelse Dweildag op zondag 9 juni.

Start 29e Burgrun in Doornenburg

DOORNENBURG - De vrijwilligers zijn er bijna klaar voor om iedereen weer een leuke en gezellige dag te bezorgen op 25 mei, weer of geen weer!

Net als vorig jaar is de start in de Sint-Maartenstraat in Doornenburg. Om 10:00 uur zal het startschot worden gegeven. Dit jaar zullen er circa veertig zijspannen om de onze deelnemers met een beperking een onvergetelijke dag te bezorgen De tussenstop zal plaatsvinden bij het Maïsdoolhof in Malden.

’s Middag rond 16.15 uur wordt de stoet terug verwacht in Doornenburg om onder muzikale begeleiding de intocht te vieren. De middag wordt afgesloten met een barbeque en ijs van Wijsijs. Wellicht ontdekken we ook nog de nieuwe voice van Doornenburg tijdens de fameuze karaoke. De 29e Burgrun wordt afgesloten met een feestavond. Dit jaar worden we muzikaal ondersteund door 80’s dilemma die in het westen van Nederland al een populaire te boeken feestband is. Hun repertoire bestaat Prince, Madonna, Dolly Dots, Wham. De van vroeger bekende Swing Night wordt geheel teruggebracht in Doornenburg.

De kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij de Read Shop in Gendt en het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Wees er op tijd bij vol is vol in het Schuttergebouw in Doornenburg

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Bij Vrouwenvereniging Haalderen is een avond over het reizen met het openbaar vervoer.

Op 29 mei komen de OV-ambassadeurs Tom Fest en Hennie Noordhoek informatie geven over reizen met bus en trein. Zij zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig anderen op weg helpen. Ze vertellen alles over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen. Aanvang: 20:00 in De Tichel.

Kinderdorp Bemmel: Best of tien!

BEMMEL - Kinderdorp Bemmel bestaat dit jaar tien jaar! In de afgelopen negen jaar hebben we honderden basisschoolleerlingen van groep 3 - 8 al een onvergetelijke week kunnen bieden.

Dat vieren we met een speciale editie van ons bijzondere evenement waarin we alle thema’s van voorgaande jaren terug laten komen. Speciaal vanwege ons jubileum start het kinderdorp in de herfstvakantie al op maandag en hebben we diverse extra feestelijke en verrassende programmaonderdelen. Wat niet verandert zijn de lage inschrijfkosten, omdat we willen dat Kinderdorp Bemmel voor elk kind toegankelijk is en blijft en elk kind een fantastische beleving gunnen. Wij organiseren het kinderdorp als bestuur ook dit jaar weer met alle liefde en aandacht voor de kinderen.

"Maar inmiddels is ook duidelijk dat een groot deel van het bestuur na dit jaar ermee stopt. Vandaar dat wij nu al op zoek zijn naar nieuwe bestuursleden. Helpt u ons om de kinderen van Kinderdorp Bemmel een mooie ervaring mee te geven? Mail ons op info@kinderdorpbemmel.nl. Natuurlijk lukt het organiseren van het kinderdorp niet zonder jullie als deelnemers en de hulp van al jullie ouders en andere fanatieke vrijwilligers, dus blok de herfstvakantie in jullie agenda’s en kom naar Kinderdorp Bemmel voor een gezellige en actieve herfstvakantie en vier met ons het jubileum! Hou de informatie op onze website en de flyers die op alle basisscholen uitgedeeld zullen worden in de gaten en schrijf je in september in. Tijdens de avondvierdaagse komen jullie ons weer tegen op onze vertrouwde stek op de dijk met wat lekkers en zijn wij er om jullie aan te moedigen."

Ingezonden brief

Project 'De Poel' Angeren (2)

Ik ben nogal overvallen door de vele positieve en ondersteunende reacties op mijn ingezonden brief over dit project twee weken geleden. Ik liet mij kritisch uit over dit project en de diverse niet-beantwoorde vragen door verantwoordelijk wethouder Sluiter en zijn lokale niet al te grote vriendengroep. De wethouder laat zijn opgestelde beleid links liggen en heeft zich laten overtuigen door zijn vrienden; sportparken op korte afstand niet samenvoegen en te veel woningen gaan bouwen op een te klein overblijvend deel van het bestaande sportpark De Poel. En voldoen deze woningen aan de behoefte die er in Angeren is (vooral voor ouderen en jongeren)? Niet dus! Uit de vele reacties blijkt zeker dat dit project niet breed gedragen wordt in Angeren. Waarom is er niet eerst een enquête gehouden onder alle bewoners? Natuurlijk kun je de politieke partijen in de gemeenteraad aanspreken, maar daar hoef je mijns inziens niet veel van te verwachten. Veel handen op dezelfde buik…! Als de gemeenteraad het project in zijn huidige vorm goedkeurt, en u bent het er niet mee eens, dan adviseer ik om op de officiële wijze bezwaar te gaan maken na publicatie van het project in Hét GemeenteNieuws. Bezwaren en zienswijzen worden dan voorgelegd aan een commissie, die hierover aan B&W advies uitbrengt. Als dit een niet gewenst resultaat oplevert, dan is een volgende mogelijke stap het inschakelen van de bestuursrechter. De geplande start van het project in het najaar van 2019 kan worden voorkomen door een voorlopige voorzieningen uitspraak door de rechter. Je kunt natuurlijk ook de bezwaren bundelen met een aantal personen of zelfstandig indienen. Het project in zijn huidige vorm is mijns inziens niet de beste oplossing voor Angeren.

Ben Maasman

Angeren

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 25 mei
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Young at Heart


Zondag 26 mei
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, Spetters, Eerste Heilige Communie
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 09.30 u: woord- en communieviering J. Rademakers, Dameskoor
St. Willibrordus Herveld: 16.00 u: Marialof, V. Bulthuis, St.Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Locatie Buitenspeeldag Huissen: de Markt of het Raadhuisplein ?

Hoofdattractie 2018. (foto: P. Wolff)

HUISSEN - Het stadshart van Huissen is in juli weer een mooi initiatief rijker: het Odeon op de Markt.

Dat de bouwwerkzaamheden al zo snel zouden starten was ook voor de organisatie van de Buitenspeeldag een grote verrassing die bij het aanvragen van de evenementenvergunning nog niet aan de orde was. Het blijkt dat de bouwwerkzaamheden ook nog aan de gang zijn op woensdag 12 juni wanneer de grootste Buitenspeeldag van Lingewaard in het centrum plaatsvindt.

Deze bouwwerkzaamheden stellen de organisatoren opnieuw voor een uitdaging. En er zijn de afgelopen jaren al aardig wat hobbels genomen om toch weer ieder jaar geheel vrijwillig dit leuke feest voor kinderen van 0-12 jaar neer te zetten. "Een ding is voor ons het belangrijkst: de veiligheid van de kinderen die het evenement komen bezoeken te waarborgen. Vandaar dat wij bij de Gemeente de wens hebben geuit terug te mogen gaan naar ons vertrouwde plekje op het Raadhuisplein. Met deze locatie houden wij het evenement overzichtelijk en vertrouwen wij erop zoveel mogelijk rekening te houden met onze sponsoren, deelnemers en ondernemers die ons evenement al jarenlang een warm hart toedragen. Want wij zijn ons er terdege van bewust dat zonder de medewerking van ondernemers en sponsoren de Buitenspeeldag in Huissen niet mogelijk zou zijn." De datum van 12 juni komt met rasse schreden dichterbij en het vraagt nogal wat van de organisatie om een evenemententerrein veilig in te richten. De locatiebepaling is ook belangrijk voor al het drukwerk. "Wij hopen dan ook van harte dat de Gemeente ons zo snel mogelijk laat weten waar de Buitenspeeldag plaats mag gaan vinden."

Geen wespennest, maar bijenzwerm!

LINGEWAARD - Vorige week publiceerden wij een prachtige foto van een 'Kunstwerk' in de tuin. De inzender van de foto en wij, waren in de veronderstelling dat dit om een wespennest ging. Dat was een vergissing.

Volgens imker Hans van de Poel bleek het om een bijenzwerm te gaan. Als u een bijenzwerm ziet kunt u deze aanmelden bij een imker van Imkervereniging Oost Betuwe. Een lijst met imkers is te vinden op de website www.imkers-oost-betuwe.nl Imkers halen deze zwermen graag en meestal gratis op.

Rectificatie

LINGEWAARD - Vorige week publiceerden wij een prachtige foto van een 'Kunstwerk' in de tuin. De inzender van de foto en wij, waren in de veronderstelling dat dit om een wespennest ging. Dat was een vergissing.

Volgens imker Hans van de Poel bleek het om een bijenzwerm te gaan. Als u een bijenzwerm ziet kunt u deze aanmelden bij een imker van Imkervereniging Oost Betuwe. Een lijst met imkers is te vinden op de website www.imkers-oost-betuwe.nl Imkers halen deze zwermen graag en meestal gratis op.

Nominaties 'ondernemer van het jaar' bekend

BETUWE - De Betuwse ondernemers Ruben Bringsken van Baltussen Konservenfabriek, Hans Geveling van Albert Heijn Huissen en Günther Maters en Linda Kuipers van Koeltrans Angeren maken dit jaar kans op de titel ‘ondernemer van het jaar 2019’. Tijdens het ondernemersevenement Betuwe Onderneemt Beter op 17 juni bepalen jury én publiek de winnaar.

Wie wordt de winnaar? Welke ondernemer onderscheidt zich in visie en uitvoering? Hoe zet het bedrijf de Betuwe op de kaart? Zes kanshebbers zijn onder andere hierop beoordeeld door een vakjury, bestaande uit oud-winnaars en vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen Veron en Oco. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is juryvoorzitter. Uiteindelijk koos de jury voor de drie genomineerden.


Ook de Rabo Talent Award ontbreekt niet. Genomineerd hiervoor zijn: Tom van Dalen van Van Dalen Infra en Milieu, Ted en Max van Onna van Perfect View en Rajini Schoonhoven van Matdesign. Deze jonge talenten vallen op door hun rol binnen bedrijven die al langer bestaan en dragen zo nadrukkelijk bij aan de toekomst van deze bedrijven.?


Betuwe Onderneemt Beter draait dit jaar om ‘storytelling’ en het promoten van deze ondernemende regio. De organisatie tovert op 17 juni de Theaterkerk in Bemmel om tot een groene, parkachtige oase waar kan worden genetwerkt in festivalsfeer. Multitalent Kasper van Kooten wisselt de verkiezingsmomenten af met sketches en muzikale intermezzo’s.

Betuwe Onderneemt Beter, 17 juni van 18.00 tot 23.00 uur. Meer informatie en kaarten via: www.betuweonderneemtbeter.nl.

Succesvolle actie – geef een geit!

HUISSEN - In de 40-dagen-tijd, de vastenperiode in de Protestantse Kerk is er een spaardoosjes actie gestart. In het doosje ‘spaar’ je het geld dat je overhoudt door sober te leven in de 40-dagen-tijd. Het geld dat gespaard is, is bestemd voor de aanschaf van geiten. Samen met de plaatselijke kerken in Moldavië willen we gezinnen helpen door ieder gezin een geit te schenken.

Moldavië is het armste land van Europa. De zwakke economie en de slechte omstandigheden in het land maken dat de meerderheid van de inwoners het slecht heeft. Een drachtige geit geeft een gezin de mogelijkheid om de melk en de zelfgemaakte kaas te verkopen. Het gezin krijgt meer inkomen en wordt meer zelfvoorzienend. De geiten worden op de plaatselijke markt gekocht en persoonlijk bij de gezinnen afgeleverd. Eén drachtige geit voor een gezin kost 78 euro. Voor 390 euro (het streefbedrag van de diaconie voor de opbrengst van de spaardoosjes) kan aan vijf gezinnen een geit te geven worden. De actie was zeer aansprekend omdat de opbrengst de verwachtingen ruim overtrof. Het streefbedrag is meer dan verdubbeld! Dank aan alle gulle gevers! Eens te meer wordt duidelijk dat (financieel) bijdragen aan verbetering van het leven van onze medemens met een gerichte actie heel goed mogelijk is (Ada van Arkel).

Viering Protestantse Gemeente Huissen, zondag 26 mei: Rogate (vraagt). Aanvang 10.00 uur, voorganger ds. Wim Blanken. Iedere vrijdagmiddag bent u van harte welkom voor koffie, thee en een praatje. Tussen 14-16 uur. We begroeten u graag.

Open Eetcafés

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 27 mei - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 28 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 29 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Nominaties 'ondernemer van het jaar' bekend

BETUWE - De Betuwse ondernemers Ruben Bringsken van Baltussen Konservenfabriek, Hans Geveling van Albert Heijn Huissen en Günther Maters en Linda Kuipers van Koeltrans Angeren maken dit jaar kans op de titel 'ondernemer van het jaar 2019'.

Tijdens het ondernemersevenement Betuwe Onderneemt Beter op 17 juni bepalen jury én publiek de winnaar. Wie wordt de winnaar? Welke ondernemer onderscheidt zich in visie en uitvoering? Hoe zet het bedrijf de Betuwe op de kaart? Zes kanshebbers zijn onder andere hierop beoordeeld door een vakjury, bestaande uit oud-winnaars en vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen Veron en Oco. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is juryvoorzitter. Uiteindelijk koos de jury voor de drie genomineerden.


Ook de Rabo Talent Award ontbreekt niet. Genomineerd hiervoor zijn: Tom van Dalen van Van Dalen Infra en Milieu, Ted en Max van Onna van Perfect View en Rajini Schoonhoven van Matdesign. Deze jonge talenten vallen op door hun rol binnen bedrijven die al langer bestaan en dragen zo nadrukkelijk bij aan de toekomst van deze bedrijven.?


Betuwe Onderneemt Beter draait dit jaar om 'storytelling' en het promoten van deze ondernemende regio. De organisatie tovert op 17 juni de Theaterkerk in Bemmel om tot een groene, parkachtige oase waar kan worden genetwerkt in festivalsfeer. Multitalent Kasper van Kooten wisselt de verkiezingsmomenten af met sketches en muzikale intermezzo's.

Betuwe Onderneemt Beter, 17 juni van 18.00 tot 23.00 uur. Meer informatie en kaarten via: www.betuweonderneemtbeter.nl.

WO II-excursie krijgt gestalte

De nieuwe outfit voor het WO II gilde. (foto: Herman Janssen)

BETUWE - Gelderland Herdenkt, dus ook de Betuwe. In het lopende jaar 2019 wordt de jammerlijke mislukking van de Operatie Market Garden herdacht. Nu,75 jaar later, zijn er nog burgers, die hun herinneringen kunnen delen. Gelukkig is veel van hetgeen gebeurde in de periode '44-'45 verwerkt op schrift. Het boek Bevrijdingsbloesem is daar zeer kenmerkend in.

Tal van organisaties gaan aandacht geven aan het thema WO II en daarin past een lang gekoesterde wens van het Exoduscomité om excursies te gaan verzorgen. Inmiddels is een kerngroep geformeerd van zeven personen. Er zullen vanaf medio september periodiek excursies worden aangeboden. Tevens is het dan mogelijk om aan te geven, dat men aan zo'n WO II rondleiding wenst deel te nemen. Dit initiatief zal zich richten op het thema 'Betuwe in de frontlijn'.

De rondleidingen zullen in eerste instantie plaats hebben in Huissen, dat met kernen als Gendt, Doornenburg, Angeren, Arnhem Zuid en Elden in onze omgeving nog acht maanden onderdeel uitmaakten van bezet gebied. De start is in het Dominicanenklooster (voormalig toevluchtsoord en noodhospitaal). Vervolgens bezoekt men het ere-massagraf (waar circa 140 burgers zijn begraven), de Liberation Route Luisterkei en WO II monument De Klok Na afloop kan men het museum De Hof van Hessen bezoeken.

In een later stadium zullen er fietsexcursies aan toegevoegd worden rond het Lingegebied. De outfit voor het WOII gilde maakt onderdeel uit van 'Gelderland Herdenkt'. Jan Gerritsen leverde de Exodusblauwe jacks, waar we zichtbaar blij mee zijn. Meer informatie staat op www.exodustocht.nl.

Aftellen tot de slag om Huissen

Gilden trekken door Huissen. (foto: Harrie ten Have)

HUISSEN - Het aftellen is begonnen, het jaarlijks spektakel, de slag om Huissen (30 juni) gaat weer beginnen. De aftrap vindt plaats op zondag 26 mei als door beide gilden, het Sint-Laurentius en Sint-Gangulphus de vlaggen worden gehesen.

Rond het middaguur zullen deze vlaggen gehesen worden in de masten bij de Arnhemse poort. Iedereen is welkom om het begin van dit spektakel te vieren. Want op 26 mei begon de belegering van Huissen door hertog Karel van Gelre. Zijn troepen, uit Arnhem, lagen rond de stad Huissen met de bedoeling het fiere stadje uit te hongeren. Uiteindelijk werd op 30 juni de hertog verslagen en Huissen bevrijd.

Naast dat de vlaggen worden gehesen vieren de gildenbroeders ook hun patroonsdag. Dat is de dag van een van hun patroonheiligen, Sint-Gangulphus. Tijdens de patroonsdag wordt gestemd of er dit jaar geschoten voor koning wordt. Bij een negatieve stemming is er dan ook geen koningschieten. Na een positieve stemming zullen de tamboers een rondgang maken door Huissen om vervolgens de gildenvlag in de mast bij de Molenweide. Kortom, er gebeurt van alles op zondag 26 mei. Wees erbij en kom zeker op zaterdag 30 juni naar de slag om Huissen. Meer informatie staat op www.gildenhuissen.nl.

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 27 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur een maaltijd afhalen.

Dit menu kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Audities bij kindertheater

Cast Robin Hood. (foto: Gerdien Jansen) Gerdien Jansen

HUISSEN - De voorstelling Robin Hood in Theater Kees in Huissen gezien? Had je ook zo’n zin om mee te doen? Ben jij tussen de 8 en 15 jaar? Kun je goed dansen, zingen en vind je het leuk om toneel te spelen? Geef je dan op voor de audities en wie weet sta jij volgend jaar te stralen op het podium!

Om deel te nemen aan de audities op zaterdag 15 en zondag 16 juni kun je het aanmeldformulier invullen op www.kleine-kees.nl. Voor de auditie zelf hoef je niks voor te bereiden. De auditie bestaat uit drie onderdelen: spel, zang en dans, die je samen met een aantal andere kinderen in een groep zult gaan doen. Aan het einde van de workshop laten we aan elkaar het resultaat zien. Kortom we maken er een gezellige auditie van. Je kunt je tot en met vrijdag 31 mei inschrijven, daarna gaat de inschrijving dicht. De repetities zijn elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen.

Toneelavond OVG geannuleerd

GENDT - De toneelavond bij de Gendtse ouderenvereniging die voor vrijdag 24 mei op het programma stond, kan door omstandigheden jammer genoeg niet doorgaan.

Er zal wordt gekeken of er in het najaar nog een mogelijkheid is, om een nieuwe datum te plannen.

Van 23 tot en met 29 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. De tweelingen is een mens die van afwisseling houdt. Niemand anders kan beter drie dingen tegelijk doen dan zij. Ze hebben veel gevoel voor humor. Een eigen mening hebben ze niet. Ze passen zich naadloos aan aan hun omgeving. Verwondering is hun grootste kracht. Hun algemene ontwikkeling is groot. Daarom weten ze over van alles mee te praten.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag is argumenteren jouw grootste kracht. Je kunt op een felle manier bepaalde standpunten verdedigen. In het weekend staan de planeten goed om iets aan lichaamsbeweging te doen. Volgende week woensdag kunnen de emoties tijdens een bijeenkomst hoog oplopen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vrijdagavond staan de planeten goed voor een gezellig avondje uit! Volgende week maandag laat je zien dat je heel creatief bent. En je laat anderen daarvan genieten. De woensdag daarna is een beetje een rommelige dag omdat je zoveel verschillende dingen te doen hebt. Maar het is wel gezellig!

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aan het einde van de werkweek heb je leuke nieuwe ideeën. Die ga je vanaf maandag uitwerken. In het tussenliggende weekend zijn er diepgaande gesprekken waarbij jij ook 'met de billen bloot' moet. Volgende week woensdag kun jij mensen bij elkaar brengen. Je bent dan een soort bemiddelaar.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag ben jij een beetje stilletjes. Er gaat van alles in je om. In het weekend reageer je fel als iemand jou over het hoofd ziet. Maandag begint wat chaotisch. Je weet daardoor niet goed wat te doen. Maar op dinsdag en woensdag vind jij je draai weer en ga je juist heel doelgericht te werk.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op zaterdag heb je briljante ideeën. Maar na een nachtje slapen zie je ineens leeuwen en beren op de weg. Dat kan je wel helpen om je plannen wat meer handen en voeten te geven. Volgende week woensdag krijg je te maken met een heel krachtige persoonlijkheid. Wordt dit een machtsstrijd?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze werkweek stapelen de problemen zich op. Maar jij hebt voor elk probleem een passende en slimme oplossing. In het weekend doet iemand erg moeilijk. Jij helpt om het eenvoudiger te zien. Volgende week woensdag is een intense dag op het gebied van relaties.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag ga je op zoek naar ontspanning. Na het weekend klopt men bij jou aan voor advies. Je laat zien dat jij heel wat wijsheid in huis hebt. Aan jouw woorden heeft men echt iets! Volgende week woensdag ontmoet je mensen van allerlei aard. Juist de verschillen maken deze ontmoetingen zo leuk.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag ben jij tegen iedereen heel open. Ook over persoonlijke zaken. Op zaterdag is dat juist heel anders. Naar buiten toe doe je alsof er niets aan de hand is. Maar van binnen speelt er van alles. Volgende week woensdag spelen er spanningen. Maar jouw relativerende woorden halen de angel eruit.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Tot en met zondag heb je alle tijd van de wereld om plannetjes uit te werken. Maak je plannen zo concreet mogelijk. Aanstaande maandag speelt geluk een grote rol. Richt je energie vooral op datgene wat je (materieel) verder brengt. Op dinsdag wil je erachter komen wat jou zo aan de ander ergert.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande donderdag wijst je verstand je de verkeerde weg. Ga gewoon op je gevoel af, steenbok. In het weekend alsmaar dubben over je werk is niet de bedoeling. Maar zo kun je wel op je gemak nagaan wat je te wachten staat. Op maandag kun jij je ideeën en plannen heel goed verwoorden.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag neem je te grote stappen bij een uitleg. Het lijkt overdreven, in jouw ogen dan, maar vertel het echt stap voor stap. In het weekend kies je eerst voor de broodnodige ontspanning, om daarna wat verplichte nummers af te werken. Op maandag kies je precies de juiste woorden.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Volgende week maandag ben je aan de ene kant graag onder de mensen. Maar tegelijkertijd ben je die dag hypergevoelig. Selecteer alleen diegenen die je kunt vertrouwen en die jou goed kennen. Die houden wel rekening met jouw gevoeligheid. Op woensdag ontstaan er makkelijk misverstanden.

De Regenboog loopt tegen kanker voor Roparunteam-031 Lingewaard

BEMMEL - Integraal Kind Centrum De Regenboog uit Bemmel organiseert op vrijdag 24 mei een grote sponsorloop. De opbrengst van deze loop is voor Roparun team-031 Lingewaard.

IKC de Regenboog bereidt kinderen niet alleen voor op de volgende stap in de maatschappij, maar zet met de kinderen ook stappen tégen kanker. Roparun team-031 Lingewaard zet zich in voor mensen die met de ziekte kanker worden geconfronteerd. De Regenboog en team-031 organiseren samen de sponsorloop. Schoolkinderen uit de bovenbouw gaan met hun sponsoren (ouders, grootouders, buren, familieleden) een uitdaging aan. Ze gaan 2, 3 ,4 of meer kilometers lopen en krijgen als tegenprestatie een financiële bijdrage. Deze bijdrage is in haar geheel bestemd voor team-031 die hiermee het leven van kankerpatiënten wat ‘meer acceptabel’ maken. Word je gevraagd voor een financiële bijdrage, sponsor de Regenboog-lopers en hun goede doel.

Op de school wordt ook een wensboom geplaatst. De kinderen hangen daarin een wens, die ze hebben voor een zieke uit hun naaste omgeving. Na de sponsorloop wordt een wens uit de boom getrokken en zal Roparun team-031 de wens in vervulling doen gaan.

Inzameling goederen rommelmarkt Gendt

Rommelmarkt Gendt. (foto: Sint-Caecilia / Albert Berns)

GENDT - Op zondag 29 september houdt harmonie Sint-Caecilia voor de derde maal een grootse overdekte rommelmarkt in zaal Providentia in Gendt. Op zaterdag 25 mei is er gelegenheid om goederen voor de rommelmarkt in te leveren.


Het doel is om geld in te zamelen voor de Gendtse muziekvereniging. De organisatoren willen zoveel mogelijk artikelen te koop aanbieden. Denk hierbij aan goede, schone en verkoopbare spullen zoals boeken, platen, cd's, speelgoed, lampen, gereedschap, elektra, fietsen, huishoudelijke artikelen en curiosa. Uitsluitend schone, goed verkoopbare spullen kunnen ingeleverd worden. Dit ter beoordeling van de organisatoren van de rommelmarkt. Elektrische apparaten zullen ter plaatse gecontroleerd worden of deze naar behoren werken. Kleding, matrassen en meubels zullen niet aangenomen worden.

Heeft u pas de zolder of schuur opgeruimd? Dan heeft u zeker spullen over die u niet meer gebruikt. Harmonie Sint-Caecilia Gendt wil deze spullen graag hebben om te verkopen. Op zaterdag 25 mei is er gelegenheid om goederen voor de rommelmarkt in te leveren. Van 10.00 tot 13.00 uur is een ieder welkom op Kommerdijk 24 (voorheen opslag Nijmeegs Jopie) in Gendt.

Zomerlidmaatschap bij TC Bemmel

BEMMEL - Tennisclub Bemmel biedt deze zomer tennis aan voor bijvoorbeeld voetballers, hockeyers en andere teamspelers die een zomerstop hebben van hun eigen sport. Ook sporters die veel binnen sporten en in de zomer naar buiten willen zijn van harte welkom om gebruik te maken van dit zomerlidmaatschap.

Het zomerlidmaatschap is een compact lidmaatschap van vier maanden in de maanden juni tot en met september, waarbij spelers, jong en oud, onbeperkt vrij kunnen spelen wanneer het hen uitkomt. Ons zomerlidmaatschap is niet alleen voor volwassenen, maar ook leuk voor kinderen die een zomerstop hebben van een sport of kinderen die willen ontdekken of tennis wat voor hen is. Deelnemers kunnen zich individueel inschrijven, of met teamgenoten. Kosten zijn €45,-pp. Voor meer informatie en aanmelden kan een mail worden gestuurd naar sec@tennisclubbemmel.nl

Rijnwaal Zorggroep zoekt chauffeurs

LINGEWAARD - RijnWaal Zorggroep is op zoek naar enthousiaste en vriendelijke chauffeurs die cliënten van en naar de dagbesteding in Huissen en Angeren kunnen rijden.

"Het gaat vooral om cliënten (met beginnende dementie), die niet zelfstandig meer naar onze locatie kunnen komen. U gebruikt uw eigen auto en krijgt uiteraard de gereden kilometers hiervoor vergoed. Voor de dagbesteding in Angeren hebben we vrijwilligers nodig op vrijdagmiddag en op zaterdagmorgen/middag. En voor de dagbesteding in Huissen (Sancta Maria) zijn we op zoek naar chauffeurs voor verschillende dagdelen. Heeft u interesse? Laat het ons weten! U kunt contact opnemen met onze vrijwilligerscoördinator Ellen van Moerkerk op telefoonnummer 0481 750783 of per e-mail ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl. Ellen zal de verschillende mogelijkheden met u bespreken. Heeft u interesse in eventueel ander vrijwilligerswerk dan vinden wij het ook heel fijn als u contact met ons opneemt."

Rijnwaal Zorggroep zoekt chauffeurs

LINGEWAARD - RijnWaal Zorggroep is op zoek naar enthousiaste en vriendelijke chauffeurs die cliënten van en naar de dagbesteding in Huissen en Angeren kunnen rijden.

"Het gaat vooral om cliënten (met beginnende dementie), die niet zelfstandig meer naar onze locatie kunnen komen. U gebruikt uw eigen auto en krijgt uiteraard de gereden kilometers hiervoor vergoed. Voor de dagbesteding in Angeren hebben we vrijwilligers nodig op vrijdagmiddag en op zaterdagmorgen/middag. En voor de dagbesteding in Huissen (Sancta Maria) zijn we op zoek naar chauffeurs voor verschillende dagdelen. Heeft u interesse? Laat het ons weten! U kunt contact opnemen met onze vrijwilligerscoördinator Ellen van Moerkerk op telefoonnummer 0481 750783 of per e-mail ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl. Ellen zal de verschillende mogelijkheden met u bespreken. Heeft u interesse in eventueel ander vrijwilligerswerk dan vinden wij het ook heel fijn als u contact met ons opneemt."

Bloemrijke akkerranden: een mooie en nuttige omlijsting van boerenland

BETUWE - Ook dit voorjaar worden en net als in voorgaande jaren in LIngewaard en Overbetuwe weer bloemrijke akkerranden ingezaaid.

Dit initiatief van boeren in samenwerking met de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe is weer van start gegaan. De akkerbouwers en veeboeren hebben met hun machines de laatste weken weer stroken van vier meter en breder ingezaaid aan de randen van percelen bieten graan en maïs.

Doel is om met mengsels van bloemen- en kruidenzaden meer biodiversiteit te ontwikkelen. Dit is niet alleen nuttig voor de insecten en bijen maar ook om de natuurlijke vijanden van de gewassen de pas af te snijden. Door natuurlijke vijanden meer leefruimte te geven. Ook geeft het extra voedsel waar de akkervogels zoals de patrijs weer van kunnen profiteren. Boeren en tuinders van de land- en tuinbouworganisatie LTO-afdeling Oost Betuwe zijn blij met de financiële steun van uit de gemeenten nu de de subsidie van de provincie dit jaar is opgedroogd. Hopelijk kunnen burgers en buitenlui in de loop van de zomer weer volop gaan genieten van de bloemrijke versiering van onze percelen en zijn de bijen en patrijzen er mee in hun sas.

W. Geurtz & Zn pakt de dubbel op Chalons & Champagne

William & Willy Geurtz. (foto: W. Geurtz)

DOORNENBURG - Op 18 mei stond de tweede Midfondvlucht van 2019 op het programma vanuit Chalons & Champagne (345 km). Hieraan deden 218 duiven mee van tien liefhebbers. Ze werden gelost om 10.20 uur.W. Geurtz & Zn 24 mee 8 pr. 1, 2, 4, 15, 17, 34, 36, 53
v. Olderen & Meuwsen 54 mee 16 pr. 3, 6, 7, 10, 11, 25, 26, 27, 32, 35, 39, 43, 44, 46, 50, 55
P.C. Engelen 30 mee 11 pr. 5, 12, 16, 19, 23, 28, 31, 40, 49, 52, 54
H. v. Hal 20 mee 6 pr. 8, 18, 22, 33, 41, 45
Nissen & Vermaas 40 mee 10 pr. 9, 13, 14, 21, 24, 29, 30, 42, 48, 51
J. Pauwelsen 12 mee 1 pr. 20
G. Peters 10 mee 3 pr. 37, 38, 47

Enthousiaste Vierdaagse-vrijwilligers gezocht

REGIO - Wandelvereniging Magnus is op zoek naar vrijwilligers voor de Nijmeegse Vierdaagse. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

"Op de route verzorgen wij een 120-tal leden en gastlopers. Heb jij een klik met de Nijmeegse Vierdaagse, Wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen. Voor op de route: Je gaat als verzorger vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekent lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Indien je in het bezit bent van een geldig ehbo-diploma (module wandelletsel) en/of je kunt ook nog masseren dan is dat fijn maar absoluut niet noodzakelijk. Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd en de avondkoffie verzorgen. Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtendhumeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je welkom. In verband met de teambuilding die in zo’n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle vier de wandeldagen inzetbaar zijn. Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken. Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: coordinator@wvmagnus.nl."

Gezocht: Stoere sportieve meiden

BEMMEL - Aankomend seizoen wil SC Bemmel een meisjesteam onder de 9 jaar starten.

"We hebben al vier sportieve meiden voor dit team, maar we zoeken er nog een paar gezellige en stoere meiden bij. Je hoeft niet te kunnen voetballen, je moet vooral plezier hebben De rest leren de trainer(s) je wel. We trainen op de maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.15 uur. Kom gerust een paar keer meetrainen. Ben je ouder dan 9 jaar dan ben je natuurlijk ook welkom. Voor iedere leeftijdscategorie hebben we wel een team. Het is altijd reuze gezellig, maar er wordt natuurlijk ook serieus getraind. Heb je interesse neem dan contact op met de meisjescoördinator Berry Menting, 06 40508142 of stuur een mail naar fam.menting@upcmail.nl."

Disco & Soul Night met DJ Rob en videoclips in De Buitenpoort Dansen op classics op verlichte dansvloer

(foto: Wikimedia Commons)

HUISSEN - De discokneiters vliegen je om de oren. De bijbehorende beelden uit de 70's en 80's op grote schermen. Jij met je vriend(in) op de verlichte dansvloer. Heerlijk oude tijden herleven tijdens de Disco & Soul Night op zaterdag 1 juni in De Buitenpoort in Huissen. 'Hey Sexmachine. Dance, dance, dance the Disco Inferno and Relight my fire!'

Met onder meer de Carrousel, Wampie, Maxim, Apollo en Swingding kende Huissen zeker in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw tal van horecazaken waar gedanst kon worden op soul, funk, disco, rock en pop. Helaas zijn die bedrijven in de loop der jaren naar de grond of ter ziele gegaan. Maarrrrr, de heerlijke tijden van weleer en de daarbij horende sfeer in die 'dancings' gaan herleven tijdens de Disco & Soul Night op zaterdag 1 juni in multifunctioneel horecabedrijf De Buitenpoort in Huissen. Het is de eerste editie van deze nieuwe uitgaansavond voor 30- en 40+ers. En er wordt direct 'groovy' uitgepakt. Want er is een grote verlichte dansvloer, de clips van bijbehorende danceclassics worden vertoond op meerdere grote schermen, er is de onvermijdelijke spiegelbol, en er is een gave lichtshow met eigen lightjockey.

Bekende dj
De discjockey op de Disco & Soul Night is Rob van Genderen, een instituut in de wereld van drive-in shows (ook al zo'n eighties verantwoord fenomeen). De Arnhemmer is ook bekend als dj van HOT Radio, de regionale commerciële radiozender waar hij altijd de hitparade presenteerde. Natuurlijk zijn te horen: I will survive, Relight my fire, Sexmachine. River deep, mountain high, Papa was a rolling stone, Waterloo, Disco Inferno. Maar Rob zal ook de -vergeten- pareltjes uit de soul en funk draaien. Het wordt hoe dan ook een feest der herkenning! Vanwege de muziek, de clips en zeer waarschijnlijk ook door het weerzien van oude bekenden.
,,We hopen met deze avond een behoefte in Huissen in te vullen voor de oudere jongeren, die graag willen dansen'', aldus Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum. ,,Ik denk dat zelfs ik nog even de dansvloer op ga.'' De deuren voor de Disco & Soul Night op zaterdag 1 juni gaan om 21.00 uur open. Reserveer op tijd je tickets via de Debuitenpoort.nl.

Huissenaar Jan van Helvoort met gezin in China 'Er heerst in Shanghai een enorme prestatiecultuur'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Jan van Helvoort (44), een geboren Huissenaar die vanwege zijn baan bij Ikea in 2014 naar Zweden trok en vorig jaar naar China. Met vrouw en drie kinderen. 'We wonen in Shanghai, het contrast met het Zweedse bos kan niet groter'.

Een mooi rijtje; Huissen, Amsterdam, Hilversum, Almhult en Shanghai. De eerste is de geboorteplaats van Jan van Helvoort en waar hij opgroeide. De tweede de stad waar hij studeerde, woonde en werkte en zijn vrouw Mascha leerde kennen. De derde plaats is waar het stel woonde en werkte voor Nike en de vierde is het Zweedse dorp waar ze in 2014 naar toe vertrokken, omdat hun -destijds- nieuwe werkgever Ikea er domicilie houdt.

De vijfde tenslotte is de metropool in China waar ze sinds vorig jaar januari verblijven. Met hun drie kinderen Maud (16), Zeger (11) en Ambroos (9). Het stel verhuisde naar Shanghai vanwege hun werk voor Ikea. ,,Mascha's achtergrond is designer en die van mij Human Resources: we hebben in het professionele leven niet met elkaar te maken. Gelukkig maar, want 24 uur per dag zou wat veel zijn.''

Jan vindt Shanghai een 'gigantische stad met een enorme drive, inspiratie en interessante historie'. ,,Er heerst hier een enorme prestatiecultuur. Mijn zoon van 11 vroeg: 'Waarom zie ik nooit leeftijdsgenoten of andere kinderen in de stad?'. Nou, omdat kinderen hier huiswerk maken, bijles krijgen, Engelse cursus volgen, extra wiskunde studeren, muziek studeren et cetera. Onze kinderen sporten veel, zijn druk met school en muziek en we zien veel musea en maken trips: in Shanghai en China. Japan en Korea zijn om de hoek en ook Thailand, Indonesie. De Filipijnen, Vietnam et cetera zijn makkelijk en snel te bereiken.''

De Betuwe

Het wonen in Shanghai is volgens de geboren Huissenaar 'erg op gemak gericht'. ,,Alles is hier en er is veel te ontdekken. China is een geweldig land met contrasten, natuur en een enorme historie. Het is heel gaaf om in dit deel van de wereld te wonen en de snelle ontwikkelingen op gobal level vanuit hier te zien.''

Een gemis voor hem is het (geringe) contact met mensen op straat. ,,Ik spreek geen Mandarijn (de meest gangbare Chinese taal, HS) en weinig mensen spreken Engels. Gelukkig kunnen mijn kinderen zich al aardig redden in het Mandarijn. Ik voel me zeker niet meer Chinees dan Nederlander, wel meer Europeaan. Daarnaast is de luchtverontreiniging soms lastig en missen we de natuur. Het contrast tussen Shanghai en Almhult kan ook niet groter.''

In Zweden woonde het gezin midden in het bos en aan een meer. ,,We hebben er nog een zomerhuis en weten zeker dat we ooit weer terugkeren naar Zweden want de ruimte en de natuur en de mogelijkheden voor kinderen zijn er geweldig.''

Dan, over zijn eigen jeugd: ,,Die was fantastisch in Huissen. Dierbare herinneringen heb ik aan m'n vrienden van toen, de bijbaantjes zoals de Zondagkrant bezorgen (ging niet altijd helemaal goed) en werken bij restaurant De Betuwe waar we met eigenaren Johnny en Jeanette en collega's veel plezier maakten.'' Hoewel hij in Shanghai leeft, mist Jan 'de drukte en gejaagdheid van Nederland absoluut niet'. ,,Evenals de polariserende meningen.''

'Gelukkig redden mijn kinderen zich al aardig in het Mandarijn'

Spulletjes-/snuffelmarkt in Huissen

De vorige keer gehouden spulletjesmarkt van het LWMK. (foto: Gérard Siepman)

HUISSEN - De leden van het Lingewaards Mannenkoor houden op zaterdag 25 mei een spulletjes-/snuffelmarkt met uitgebreide spulletjes-/snuffelmarkt met een zeer gevarieerd aanbod zoals mooie schilderijen. De entree is gratis.

De markt staat in het kader van 100-jaar Mannenzang in Huissen. Deze markt wordt gehouden in de druivenkassen bij Mea Vota, Boskoops Glorie 33 in Huissen van 10.00 tot 17.00 uur. Uiteraard is het het tuinbouwmuseum Mea Vota zelf ook te bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur, zoals altijd kostenloos. Bijzonder is dat de koorleden en hun partners de echt leuke spulletjes zelf hebben vergaard onder het motto: "We kunnen er eigenlijk geen afstand van doen behalve voor je geliefde koor".

Eerste jeugdviswedstrijd Huissen

Vissen is niet alleen voor jongens, Samira wist deze avond de grootse vis te vangen. (foto: Ruben ter Buurkes)

HUISSEN - Afgelopen dinsdagavond 14 mei namen er zestien jongens en meiden deel aan de eerste jeugdwedstrijd van het seizoen 2019, een prima opkomst. Voor velen was het zelfs de eerste keer dat ze naar de waterkant gingen dit jaar.

Er werd door bijna iedereen vis gevangen, een enkeling wist helaas geen vis in het net te krijgen. Nieuwkomer Luuk wist deze avond de meeste vis te vangen, met een totaal van 183 centimeter bleef hij Samira (159 cm) en Robin (147cm) voor. Samira wist deze avond de grootste vis te vangen. Helaas voor Stef, zijn top vis wist te ontsnappen. Er was veel support van jong en oud langs de waterkant, dat zien we natuurlijk graag! Dinsdag 28 mei is de volgende wedstrijd! "Mocht je de eerste wedstrijd hebben gemist, is dat geen probleem! Je kunt per wedstrijd inschrijven en deelnemen", aldus meldt de jeugdcommissie HSV Sint-Petrus Huissen.

TC Bemmel WJ Finance 30+ Open Dubbeltoernooi komt eraan

BEMMEL - Van dinsdag 11 - zondag 16 juni houdt Tennisclub Bemmel weer het jaarlijkse 30+ dubbeltoernooi.

Dit gezellige dubbeltoernooi wordt gespeeld in de categorieën 4/5/6/7 en 8 in DD, HD en/of GD in de leeftijdscategorie 30+. "Zoals altijd spelen we in een poule-systeem waardoor men altijd verzekerd is van een aantal leuke partijen op eigen niveau. Natuurlijk houden wij op verzoek ook rekening met de deelnemers aan de Zomeravondcompetitie, op woensdag worden er daarom minder wedstrijden gepland.

Gedurende de week kun je weer genieten van leuke wedstrijden in een sfeervolle ambiance met diverse lekkernijen van onze cateringsponsors Eetwinkel Polly en Roelofsen Horeca Groothandel. Daarnaast zijn er dit jaar ook weer mooie prijzen te winnen bij de traditionele loterij! Dinerbonnen van restaurant DaGiorgio, een tennisles of één van de vele waardebonnen of prijzen van de Bemmelse ondernemers en clubsponsors. Zondag 16 juni staat in het teken van de laatste poulewedstrijden en finales. Kortom, het wordt weer een gezellige week bij T.C. Bemmel waarbij voor spelers en toeschouwers genoeg valt te beleven! Heb je zin om mee te doen, schrijf je dan snel in!" Inschrijven kan tot 3 juni. Meer informatie staat op: www.tennisclubbemmel.nl, www.toernooi.nl of mijnknltb.toernooi.nl.

Scholen bezoeken museum Hof van Hessen

Oorlogsmedaille Harry Martens. (foto: Hof van Hessen)

HUISSEN - In totaal zeven klassen, groepen 7 en 8 van de Huissense basisscholen De Abacus en De Boemerang hebben afgelopen weken museum Hof van Hessen bezocht.De kinderen maakten een Tweede Wereldoorlogwandeling door Huissen, waarbij ze het monument De Klok, het massagraf op het oude kerkhof en het informatiepaneel bij het klooster bezochten.

Voorafgaand aan de wandeling werd er op school voorgelezen uit een origineel dagboek uit Huissen, bijgehouden tijdens de oorlog. Via het digibord kregen de leerlingen een fotoserie te zien “Huissen van mobilisatie tot bevrijding”. Foto’s van de gevolgen van de bombardementen maakten veel indruk. Leeftijdsgenoten waren op slag dood. “Oh, net zo oud als ik”, riep een van de leerlingen dan ook.

In het stadsmuseum werd een film uit 1945 getoond over de verwoesting van o.a.Huissen. Dat ontlokte een kind de opmerking: “Wat erg, maar gelukkig staat alles er weer.”De kinderen kregen allerlei dingen uit de oorlog te zien, zoals voedselbonnen, dagboeken een knijpkat en een massieve fietsband, een cussie fietsband genoemd. Ook werd een medaille van Harry Martens getoond. Hij kreeg deze Franse onderscheiding voor zijn hulp in de Tweede Wereldoorlog aan ontsnapte, gevangengenomen Franse piloten.Het verhaal over de oorlogsgeschiedenis van hun eigen stad Huissen, maakte veel indruk op de scholieren.

Voor meer informatie over of aanmelding voor schoolbezoeken, kan men contact opnemen met stadsmuseum Hof van Hessen. Het museum is geopend van dinsdag - zondag van 13.00 - 16.30 uur aan de Vierakkerstraat 29 in Huissen, 026 3255058.

Bouwens Melkgeiten wint Agroscoopbokaal

Yvonne Jaspers deelt prijs uit aan familie Bouwens. (foto: ForFarmers)

GENDT - Bouwens Melkgeiten uit Gendt wint Aroscoopbokaal 2019 voor de melkgeitensector. Het bedrijf ontvangt de prijs vanwege de uitzonderlijke resultaten en duurzame bedrijfsvoering.

ForFarmers organiseert deze uitreiking van de Agroscoopbokalen om ondernemers te onderscheiden voor hun onderscheidende vakprestaties en hun aansprekende resultaten op het gebied van duurzaamheid.

Bouwens Melkgeiten van de familie Bouwens wint de Agroscoopbokaal omdat zij van alle Agroscoop-deelnemers de hoogste toename in voerwinst (18%) over de afgelopen twee jaar realiseerden. Voerwinst zegt iets over de dierprestatie, de melkopbrengst en de voerkosten. Bouwens wist met 10% minder krachtvoer, 10% meer melk per geit te produceren. Dit komt door een hoger aandeel melk uit ruwvoer.

De geit staat op het bedrijf van Leeke, Renate en Ria Bouwens centraal. Ze maken o.a. een duidelijk bemestingsplan en gebruiken een specifiek maisras, waarmee ze het juiste ruwvoer voor geiten kunnen maken. Ze passen zoveel mogelijk duurmelken toe en hebben de stal daar ook geschikt voor gemaakt. Daarnaast besteden ze veel aandacht aan diergezondheid en dierwelzijn.

Trots
De visie van de ondernemers is dat ze op een efficiënte en duurzame wijze geitenmelk produceren, met respect voor mens, dier en milieu. Ze hopen daarbij dat hun melkgeitenbedrijf geaccepteerd en gerespecteerd wordt door de omgeving. Met het winnen van de Agroscoopbokaal krijgen de ondernemers bevestiging dat ze goed bezig zijn. “We zijn echt trots op het winnen van de Agroscoopbokaal en trots met waar we als bedrijf staan.”

Vier generaties Van Zadelhoff

LINGEWAARD - Vier generaties Van Zadelhoff: Theo van Zadelhoff (55) Frits van Zadelhoff (88), Bobby Rae van Zadelhoff (0) en Robin van Zadelhoff (28).

Samen maken we Bemmel schoon!

BEMMEL - Iedereen uit Bemmel, van jong tot oud, wordt uitgenodigd om mee te doen met de gezamenlijke schoonmaak van ons dorp en buitengebied op donderdagavond 13 juni.

Zwerfafval is een toenemend probleem. Het gaat om afval dat - bewust of onbewust - terecht komt op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Een groot deel van het zwerfafval breekt slechts langzaam of zelfs helemaal niet af. Een paar voorbeelden: sigarettenpeuken breken pas na 2-12 jaar af, kauwgom na 20 jaar, een blikje na minimaal 50 jaar en een plastic fles blijft zelfs oneindig in ons milieu rondzwerven! Dat willen we toch niet?

Daarom zijn er in de gemeente Lingewaard regelmatig opschoonacties, waarvan een aantal samen met de schooljeugd. We beginnen langzaam resultaat te zien, maar er moet nog veel gebeuren. De Zwerfafvalbrigade Huissen bijvoorbeeld gaat elke eerste zaterdag van de maand op pad met een grote groep vrijwilligers om zwerfafval te ruimen. In Haalderen, Gendt en Doornenburg is men nu ook bezig zwerfafvalbrigades op te richten. "Dat willen in Bemmel ook en daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Kom op donderdagavond 13 juni om 19.00 uur naar de Theaterkerk in Bemmel en doe mee met onze eerste opschoonactie als zwerfafvalbrigade Bemmel! Om uiterlijk 21 uur komen we weer terug bij de Theaterkerk met onze 'buit'." Voor het materiaal om zwerfafval te verzamelen zoals prikstokken, handschoenen en zakken wordt gezorgd.

Samen maken we Bemmel schoon!

BEMMEL - Iedereen uit Bemmel, van jong tot oud, wordt uitgenodigd om mee te doen met de gezamenlijke schoonmaak van ons dorp en buitengebied op donderdagavond 13 juni.

Zwerfafval is een toenemend probleem. Het gaat om afval dat - bewust of onbewust - terecht komt op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Een groot deel van het zwerfafval breekt slechts langzaam of zelfs helemaal niet af. Een paar voorbeelden: sigarettenpeuken breken pas na 2-12 jaar af, kauwgom na 20 jaar, een blikje na minimaal 50 jaar en een plastic fles blijft zelfs oneindig in ons milieu rondzwerven! Dat willen we toch niet?

Daarom zijn er in de gemeente Lingewaard regelmatig opschoonacties, waarvan een aantal samen met de schooljeugd. We beginnen langzaam resultaat te zien, maar er moet nog veel gebeuren. De Zwerfafvalbrigade Huissen bijvoorbeeld gaat elke eerste zaterdag van de maand op pad met een grote groep vrijwilligers om zwerfafval te ruimen. In Haalderen, Gendt en Doornenburg is men nu ook bezig zwerfafvalbrigades op te richten. "Dat willen in Bemmel ook en daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Kom op donderdagavond 13 juni om 19.00 uur naar de Theaterkerk in Bemmel en doe mee met onze eerste opschoonactie als zwerfafvalbrigade Bemmel! Om uiterlijk 21 uur komen we weer terug bij de Theaterkerk met onze ‘buit’." Voor het materiaal om zwerfafval te verzamelen zoals prikstokken, handschoenen en zakken wordt gezorgd.

TC Bemmel WJ Finance 30+ Open Dubbeltoernooi komt eraan

BEMMEL - Van dinsdag 11 - zondag 16 juni houdt Tennisclub Bemmel weer het jaarlijkse 30+ dubbeltoernooi.

Dit gezellige dubbeltoernooi wordt gespeeld in de categorieën 4/5/6/7 en 8 in DD, HD en/of GD in de leeftijdscategorie 30+. "Zoals altijd spelen we in een poule-systeem waardoor men altijd verzekerd is van een aantal leuke partijen op eigen niveau. Natuurlijk houden wij op verzoek ook rekening met de deelnemers aan de Zomeravondcompetitie, op woensdag worden er daarom minder wedstrijden gepland.

Gedurende de week kun je weer genieten van leuke wedstrijden in een sfeervolle ambiance met diverse lekkernijen van onze cateringsponsors Eetwinkel Polly en Roelofsen Horeca Groothandel. Daarnaast zijn er dit jaar ook weer mooie prijzen te winnen bij de traditionele loterij! Dinerbonnen van restaurant DaGiorgio, een tennisles of één van de vele waardebonnen of prijzen van de Bemmelse ondernemers en clubsponsors. Zondag 16 juni staat in het teken van de laatste poulewedstrijden en finales. Kortom, het wordt weer een gezellige week bij T.C. Bemmel waarbij voor spelers en toeschouwers genoeg valt te beleven! Heb je zin om mee te doen, schrijf je dan snel in!" Inschrijven kan tot 3 juni. Meer informatie staat op: www.tennisclubbemmel.nl, www.toernooi.nl of mijnknltb.toernooi.nl.

Speelweek Expeditie Hulhuizen

HULHUIZEN - "Van 8 tot en met 12 juli is het weer zover, dan organiseren we voor de 12e keer de Speelweek!"

"Dit jaar is het thema Expeditie Hulhuizen en hebben de activiteiten een survivaltintje. We hebben de week als vanouds weer gevuld met leuke en uitdagende activiteiten. Wil je graag mee doen? Gezellig! Wanneer je ouders lid zijn van sport-en speeltuinvereniging Hulhuizen kun je je via de volgende link opgeven: www.sysvision.nl/speelweek/. Denk eraan, aanmelden kan nog tot 1 juni. Wie weet, zien we je dan!"

De Wieken opgefleurd

De nieuwe bloemenpyramide. (foto: Bert Bekker) Bert Bekker

GENDT - Het plaatsen van een bloemenpyramide als vervanging van de oude bloembakken bij de entree van de Molenwijk. Dat initiatief hadden de bewoners van De Wieken in Gendt aangedragen bij de gemeente Lingewaard in het kader van het project Lingewaard Doet.

Zondag 19 mei was het zover. De Huyskweker Arnhem-Nijmegen leverde de bloemenpyramide en deze kon probleemloos geplaatst worden op de verharding, die door enkele buurtgenoten in de dagen ervoor al was aangebracht. Ook de banken -gekregen van het Oranjefonds op Burendag- waren reeds geplaatst. Onder het genot van een kopje koffie werd de doelstelling van het project "Lingewaard doet", het bevorderen van de onderlinge samenhang in de buurt, vorm gegeven. Gezien de enthousiaste reacties van diverse passanten kan de fleurige entree van de Molenwijk op veel bijval rekenen.

Heibel over vissen op het Binnenveld gesust

Er mag alleen vanaf de Baron van Spittaellaan worden gevist. (foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Een hengeltje uitgooien in een vijver op het Binnenveld in Huissen geeft overlast aan omwonenden. Door hengelsportvereniging Sint-Petrus weer 'schriftelijke toestemming' te verlenen om te mogen vissen, denkt het college een oplossing te hebben. Wethouder Theo Janssen zegt te hopen nu van het 'gedoe' af te zijn. Onder voorwaarde is het vissen gelegaliseerd tot 1 oktober. Volgend jaar wordt het water overgedragen aan het Waterschap.

Het gedoe is niet van gisteren. Omwonenden hebben last van vissers die voor hun pand een hengeltje uitgooien. Zoals geluidsoverlast, maar ook dat een vishaak die door het gezwiep met een werphengel op het balkon terecht komt, weet Janssen. HSV Sint-Petrus had in 2016 toestemming gekregen om ook op het Binnenveld te vissen. Maar dat zagen bewoners niet zitten en werd daarom weer teruggedraaid. Het illegaal vissen werd voortgezet. En dat is niet tegen te houden, zegt Theo Janssen. "Als kinderen water voor hun neus zien, dan wordt er gevist.''

De heibel is gesust, verzucht Janssen als handhavend wethouder. Sint-Petrus verleent namens de gemeente toestemming om te mogen vissen. Zonder deze machtiging zou de hengelsportvereniging niet verantwoordelijk zijn voor het gedrag van vissers. De gemeente ziet 'strikte handhaving' door hun boa's niet zitten. Nu mag controleur-coördinator Joop van Heemskerk van Sint-Petrus aan de bak.
Gebruik van een werphengel is verboden, alleen vissen vanaf een aangewezen plek en geen bootjes gebruiken. Bewoners zijn hiervan per brief op de hoogte gebracht. "Elkaar aanspreken wanneer op een verkeerde plek gevist wordt werkt, en heeft de voorkeur boven een strikte handhaving." De gemeente verwacht dat hiermee overlast wordt voorkomen.

Geïnteresseerde vissers kunnen zich melden bij HSV Sint-Petrus. Die heeft de voorwaarden verder aangescherpt. Open vuur, barbecue, radio en scooter zijn verboden. En gevangen vis moet terug gezet worden.

Wie wint de wisselbokaal Klootschieten Hulhuizen?

Klootschieten in Hulhuizen. (foto: Wilco Witjes)

HULHUIZEN - Het Comité Hulhuizen200 gaat weer door! Het eerste open kampioenschap Klootschieten Hulhuizen, dat vorig jaar werd gehouden, was een groot succes. Dit jaar krijgt het een vervolg, en wel op 9 juni is een feit. Plezier voor het hele gezin!

Enthousiasme is een van de belangrijkste kernwaarden voor de H200 organisatie. Pinksteren is een feest van de Hulhuizenaren en voor iedereen die zich verbonden voelt met Hulhuizen, aldus de organisatie H200. Voorwaarden is wel dat de hele familie eraan kan deelnemen. Jarenlang was er feest in de speeltuin van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen, maar is sinds vorig jaar abrubt beëindigd, Comité Hulhuizen200 is van mening dat pinksteren een feestweekeinde is voor Hulhuizenaren, en heeft op eigen initiatief het stokje overgenomen.

Op 9 juni staat het ‘2e Open Kampioenschap Klootschieten Hulhuizen’ gepland en de route is compleet vernieuwd. Vorig jaar was de route door het warme weer net een tikkeltje te ver. Een sportiviteit voor jong en oud met de nodige hillariteit. 'Heb je een vriendenteam, leuke buren of familie waarmee je deze sportieve uitdaging wilt aangaan, meld je dan aan op www.hulhuizen200.nl. Teams van minimaal zes personen kunnen zich tot uiterlijk 1 juni aanmelden. Kosten van deelname zijn in totaal vijftien euro per team, waarvan vijf euro borg voor de bal."

Locatie: café-zaal Concordia, Waaldijk 23 Hulhuizen. Aansluitend is er een gezellige nazit met bbq en muziek. Geef je op als team en doe mee aan dit spektakel of kom gezellig een drankje doen. (www.hulhuizen200.nl)

Veel Betuwse clubs onder hoogspanning Degradatiedreiging en titel- en promotiekoorts

Ontzetting bij Sportclub Bemmel als de titel in 1E definitief is verspeeld aan Longa'30. Maar captain Ricky Houterman en co maken nog kans op promotie. (foto: Dennis Peters)

Met nog één reguliere competitieronde te gaan in het amateurvoetbal is het enorm spannend. Voor liefst elf van de achttien Betuwse clubs staat er nog iets op het spel. Een titel, het toetje voor promotie of de dreiging van (nacompetitie tot) degradatie. Zoek de velden op zaterdag en/of zondag (en de weken erna)!

Tekst: Hans Schmeinck

Hoofdklasse: RKHVV is weken geleden al gedegradeerd. Zondag was er een 3-2 thuisverlies tegen Purmersteijn. Daarmee hielpen de Huissenaren streekgenoot/aartsrivaal De Bataven niet in hun strijd onderin. De Gendtenaren wonnen zelf bij concurrent Be Quick Groningen (1-2), maar voor klassebehoud moeten ze zondag zelf hoogvlieger RKZVC verslaan. En dan zijn de oranjehemden nog afhankelijk van overige teams. Anders wacht een zuur toetje.

1E: Sportclub Bemmel speelde lang mee om de titel, maar moest die twee weken geleden thuis laten aan concurrent Longa'30. De roodzwarten gaan op voor de nacompetitie voor promotie. Daarin mag Bemmel de eerste ronde overslaan als het zondag thuis remiseert tegen Tubantia.

2I: Spero heeft ook nog 1 punt nodig en dan haalt het de play-offs voor promotie. Dat moet lukken tegen het reeds afgedaalde Warnsveldse Boys. Maar de Elster club verspeelde eerder al het kampioenschap en is, mede door vele afwezigen, niet in beste doen.

3D: Ook in deze klasse Betuwse kansen op een stapje hoger. HAVO leek rechtstreeks op de titel af te stevenen, maar dreigt deze te moeten laten aan DIO'30. Het kampioenschap kan toch worden gevierd als de Haalderense ploeg zelf in de derby bij DVOL in Lent -dat veilig is- wint en DIO ten onder gaat bij Eldenia. Anders rest HAVO nacompetitie. Dat geldt hoogwaarschijnlijk ook voor Driel, zeker als het zondag buurman en rode lantaarndrager Arnhemse Boys opzij zet.

Wel/Geen toetje

4D: Jonge Kracht eindigt als tweede en wacht mogelijk een zeer smakelijk slot, want de Huissenaren eindigen als tweede en mogen de eerste ronde van de play-offs overslaan. Daarna zal in een tweeluik (9 en 16 juni) met, mogelijk Arnhemse Boys, promotie moeten worden afgedwongen.

Angeren kan het toetje ook nog bereiken, ondanks de smadelijke 2-0 nederlaag bij buurman GVA dat uitgespeeld is, als het thuis concurrent Westervoort verslaat.

4E: OSC (Oosterhout) moet vrezen voor nacompetitie tot lijfsbehoud. Voor klassebehoud moet de ploeg van scheidend trainer Manfred van den Broek uit Angeren drie punten pakken bij kampioen Groesbeekse Boys en dan nog is het afhankelijk van de overige laagvliegers.

5D: SDOO uit Heteren gaat de nacompetitie in voor promotie. SVHA uit Herveld-Andelst speelt om des keizers baard.

Zinderende zaterdag

Bij de regionale zaterdagamateurs ook spanning. Excelsior Zetten is in 3A in nood, het kan nog laatste eindigen en rechtstreeks degraderen. Maar het wordt waarschijnlijk de nacompetitie. In 4B kan Dodewaard het toetje voor promotie bereiken. Dan is winst op nummer laatst Wodanseck noodzakelijk. In diezelfde klasse maken EMM Randwijk en Valburg in een rechtstreeks duel uit wie het laagst gaat eindigen. In 4A kan Elistha uit Elst nog laatste worden, degraderen kan niet.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 29 mei van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 29 mei van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De datums van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 26 mei is er een viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan, om 10.00 uur.

Hierin zal ds. Margreet de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Laat ons geen vooruitgang noemen,

waar een ander aan ten onder gaat.

Laat ons geen groei noemen,

waar een ander minder van wordt.

Laat ons vrijheid noemen,

wat een ander het recht geeft om er te zijn.

Laat ons gemeenschap noemen,

waar de minste wordt geacht.

Laat ons zelf de verandering zijn,

die we in de wereld willen zien.

Van: Mahatma Ghandi

RockStreet op hemelvaart in Huissen

HUISSEN - TLH Presents verzorgt op hemelvaartsdag 30 mei in Huissen het festival RockStreet.

Deze club rockfanaten tovert de Vierakkerstraat om in een dampende RockStreet. Om 14.30 uur is traditioneel de kick off in café De Dijk. Aan coverband Jangle de eer om dit op gepaste wijze te doen. Daarna barst het geweld los in de overige cafés van RockStreet. In café Het Moment, Borrelz, De Kater kun je genieten van live muziek. Van alternatief tot lekkere covers. In de straat zijn er ook weer akoestische optredens.

Dit jaar geven de volgende bands acte de presence: Jangle, New Sensation, Stillmode, Money & the Man, Ten Times a Millio en Peter Sluiter. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten in De Buitenpoort. Vanaf 19.00 uur gaat Ten Times a Million daar een mooi optreden verzorgen. Een band met internationale allure en invloeden van Nothing But Thieves, Queens off A Stone Age en Biffy Clyro. Topniveau!

15 / 24

16 / 24

Rode Kruis zoekt collectanten

Rode Kruis Lingewaard-Overbetuwe was onlangs nog actief in Doornenburg. (foto: Eric Versteeg/Rode Kruis) Eric Versteeg (Rode Kruis)


BETUWE - Op 16 juni start de jaarlijkse collecte als onderdeel van de Rode Kruis Week. In Nederland gaan dan tienduizenden vrijwilligers met de collectebus langs de deur om steun te vragen voor de activiteiten van het Rode Kruis. Dat gebeurt ook in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Hiervoor worden collectanten gezocht!


Tijdens de Rode Kruis Week (dit jaar van 16 - 22 juni) wordt met allerhande georganiseerde activiteiten aandacht gevraagd voor de inzet van onze Rode Kruis vrijwilligers in Nederland. Men kan deze activiteiten steunen door tijdens deze week te geven aan de Rode Kruiscollectant. De opbrengst van de collecte komt dit jaar geheel ten goede aan de Rode Kruis activiteiten van de afdeling Lingewaard-Overbetuwe. Zo worden EHBO-lessen ondersteund aan leerlingen van groep 7 en 8 op basisscholen in Lingewaard en Overbetuwe. Ook kunnen (sport-)verenigingen lessen krijgen in reanimeren en in het omgaan met een AED. "Heeft u in de week van 16 - 22 juni een uurtje vrij? Wilt u graag het Rode Kruis ondersteunen met een collecte in uw eigen woonomgeving? U kunt zich aanmelden bij Rick Bouwman via rbouwman@rodekruis.nl of 06 20594243." Meer info staat op www.rodekruis.nl/lingewaard-overbetuwe en op Facebook.

Op de koffie in de Zandse Kerk in Huissen

Zandse Kerk, annex uitvaartcentrum en pastorie. (foto: N. Hubers)

HUISSEN - Stichting de Zandse Kerk verzorgt op woensdag 29 mei van 10.30 tot 12.00 uur weer haar populaire koffieochtend. Een maandelijks terugkerend bijzonder ontmoetingsmoment in onze sfeervolle Zandse Kerk.

"Het succes van de koffieochtend-ontmoetingen in ons sfeervolle kerkgebouw heeft zich intussen ruimschoots bewezen. Op woensdag 24 april hebben we immers ongeveer 110 gasten mogen verwelkomen, waaronder weer vele nieuwe bezoekers, die ons hun dank en positieve eerste ervaring met genoegen hebben kenbaar gemaakt. Tijdens de komende koffieochtend kunt u genieten van warme muzikale omlijsting door Els Thissen, onze welbekende pianist en organist.

Vanaf 10.00 uur is de kerk voor onze gasten open om binnen te lopen, een mooi plekje aan de gezellig ingerichte tafels uit te kiezen en te luisteren naar welkomstmuziek van Els. Om 10.30 uur start het serveren van koffie en thee. Iedereen is van harte uitgenodigd en aanmelden vooraf is niet nodig. Naast bijpraten met vertrouwde deelnemers (vrienden, kennissen, buren, et cetera) is dit een unieke gelegenheid om kennis te maken met nieuwe gasten. Hun komst is meestal het resultaat van enthousiaste verhalen van regelmatige bezoekers; een mooie aanzet om dit populaire ontmoetingsevenement ook eens mee te maken

Ons team van gastvrouwen verheugt zich op weer een grote opkomst van enthousiaste deelnemers. Dit alles onder het motto 'ontmoet elkaar, deel je verhalen, leer elkaar kennen en geniet van de gezelligheid'. Voor contact met onze Werkgroep Koffieochtenden, mail info@zandsekerk.nl; bel 06 14803998. Zie ook op onze website: www.zandsekerk.nl."

Natuurlezing en lunch bij De Minkhof

BEMMEL - Zondag 2 juni van: 11.00 tot 14:30 uur is er een natuurlezing en lunch bij leef- en doeboerderij De Minkhof.

De lezing gaat over de natuur en een lunch. Na de koffie/thee met iets lekkers geeft Riet van Dalen een lezing over de natuur. De koks van De Minkhof verzorgen een heerlijke uitgebreide lunch. Zich aanmelden kan tot en met vrijdag 31 mei bij De Minkhof (ma, wo en vr, Molenwei 57, Bemmel; 0481 357185). De kosten voor deze zondag zijn 9,50 euro en men wordt verzocht om gelijktijdig met de aanmelding dit bedrag te voldoen. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

Natuurlezing en lunch bij De Minkhof

Natuurlezing en lunch bij De Minkhof

BEMMEL - Zondag 2 juni van: 11.00 tot 14:30 uur is er een natuurlezing en lunch bij leef- en doeboerderij De Minkhof.

De lezing gaat over de natuur en een lunch. Na de koffie/thee met iets lekkers geeft Riet van Dalen een lezing over de natuur. De koks van De Minkhof verzorgen een heerlijke uitgebreide lunch. Zich aanmelden kan tot en met vrijdag 31 mei bij De Minkhof (ma, wo en vr, Molenwei 57, Bemmel; 0481 357185). De kosten voor deze zondag zijn 9,50 euro en men wordt verzocht om gelijktijdig met de aanmelding dit bedrag te voldoen. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

Snel een taxatie nodig? Trek bij Arns & de Leeuw Makelaars aan de bel! 'De taxatie wordt met grote nauwkeurigheid uitgevoerd'

HUISSEN - Taxeren is het inschatten van de waarde van een woning en wordt altijd uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Het is specialistisch werk dat altijd onafhankelijk is.


Onder andere voor de hypothecaire lening van uw toekomstige woning kan de bank vragen om een taxatie. Tegenwoordig is het bijna een vereiste dat de taxatie via het Nederlands Woning Waarde Instituut verloopt. Banken en verzekeringen accepteren namelijk niet zomaar elke taxatie, maar hanteren strikte regels. Het NWWI valideert taxatierapporten en ziet erop toe dat elke taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld.
"Je kunt om verschillende redenen een taxatierapport nodig hebben. Wij hebben dit tot twee maal toe uit laten voeren door Johan de Leeuw. Wij zijn dan ook zeer te spreken over de service waarmee het kantoor van Arns & de Leeuw Makelaars je bijstaat", vertelt Sjors. Johan de Leeuw is beëdigd Register-Taxateur en aangesloten bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Het NRVT waarborgt en bevordert de onafhankelijkheid, integriteit en kwaliteit van de Register-Taxateur. "De taxatie wordt met grote nauwkeurigheid uitgevoerd, waarbij de situatie van de woningmarkt natuurlijk niet uit het oog verloren wordt. Al met al zijn wij dus zeer tevreden over het laten opstellen van een taxatierapport door Arns & de Leeuw Makelaars", aldus Sjors en Marjolein Gerichhausen uit Huissen.
Voor het uitvoeren van de taxatie kunt u rekenen op de kennis en ervaring van Arns & de Leeuw Makelaars. Wij werken zorgvuldig en vlot; u heeft uw taxatierapport binnen enkele dagen digitaal in huis. Trek aan de bel: 026 3258210; www.arnsdeleeuw.nl.

Kinderconcert Peter en de Wolf

(foto: Ton Heuvelmans)

BEMMEL - Peter en de Wolf is het bekende Russische muzikale sprookje waarin de belevenissen van hoofdpersoon Peter worden uitgevoerd door instrumenten.

Maandag 27 mei speelt muziekvereniging UDI deze klassieker in samenwerking met verteller Aloys Gosselt. Hoe klinkt het geluid van een vogeltje, een eend, een kat en hoofdpersoon Peter? De muzikanten van UDI nodigen u van harte uit om te komen luisteren. De uitvoering is op maandag 27 mei om 18:30 uur in de Theaterkerk in Bemmel en is een echte aanrader om gratis te bezoeken samen met uw kinderen.

Muzikaal project basisschool Donatushof
De uitvoering van het sprookje Peter en de Wolf is de afsluiting van een muziekproject op basisschool IKC Donatushof in Bemmel. Een 20-tal UDI-leden heeft voor de leerlingen van IKC Donatushof twee workshops georganiseerd voor de verschillende muziekinstrumenten en het bespelen hiervan. De workshop is opgevolgd door een snuffelstage tijdens de naschoolse opvang. Kinderen die deelnemen aan de snuffelstage krijgen muziekles op een instrument naar eigen keuze. De snuffelstage wordt afgesloten met een gezamenlijk optreden met het leerlingorkest van UDI voor de uitvoering van Peter en de Wolf door het UDI-orkest.

Iedereen is welkom in de Theaterkerk om gratis te komen luisteren naar de uitvoering van het sprookje Peter en de wolf en het snuffelstage-orkest. De uitvoering is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Het begint om 18:30 uur en duurt tot ongeveer 19:45 uur. De toegang is gratis.

Fashion Zaterdag stoomt Lingewaard klaar voor de zomer!

HUISSEN - De zomer staat nu écht voor de deur. Uw wintercollectie kan naar zolder en in de kasten wordt ruimte gemaakt voor alles wat de zomer te bieden heeft. De ondernemers van Huissen, denken hierin graag met u mee. Daarom wordt zaterdag 25 mei omgedoopt tot Fashion Zaterdag.

Op deze dag vindt op de Markt in Huissen liefst twee keer de grootste fashionshow van Lingewaard plaats. Ladyspeaker Barbara lootst de bezoekers door verschillende thema's, te weten: Sport Comfy Chic, Tropical en Festival Beach. Ervaren en beeldschone mannequins van The Beauty Boutique, Bloggerfields, Broekman Men Women Wear, Hebbes, Huisman Sport, Huisman Schoenmode Huissen, HEMA Huissen, Shoeby Huissen en Trend & Co geven u tijdens een spectaculaire show voldoende inspiratie voor de komende zomer.

Of u nu op zoek bent naar een geschikte outfit voor die zomerse bruiloft óf wilt weten hoe u aan één van de Spaanse Costa's te blits kunt maken, alles komt voorbij. De show wordt gecombineerd met spectaculaire dansacts om het geheel compleet te maken. Inspiratie genoeg. De eerste show zal om 13.00 uur starten. Is dat te vroeg voor u? Om 15.00 uur zal de volledige show nogmaals worden gehouden. En om het nog aantrekkelijker te maken de gezelligste binnenstad van Lingewaard te bezoeken, gelden er het hele weekend, dus ook op koopzondag 26 mei, verschillende interessante aanbiedingen als het gaat om mode, sport en lifestyle. De zomer begint voor Nederland pas eind juni. Voor Lingewaard begint de zomer op 25 mei.

Dé expert bij scheiden, zeker als er óók kinderen zijn 'Scheiden doe je samen'

ELST - Waar moet ik beginnen als wij gaan scheiden? Hoe vertel ik onze kinderen dat wij gaan scheiden? Kan ik hier blijven wonen of moet ik andere woonruimte gaan zoeken? Welke toeslagen kan ik als alleen staande ouder allemaal aanvragen en wanneer kan dit?

Dit zijn allemaal vragen die door je hoofd gaan als je aan het begin staat van een scheidingstraject. Zeker als er kinderen zijn is vaak de belangrijkste vraag: "Hoe kunnen wij het als ouders zó regelen dat de kinderen hier zo min mogelijk schade van ondervinden?" Wij van "Scheiden doe je samen" hebben zelf een scheiding met kinderen meegemaakt en herkennen deze vragen dan ook. Het is gewoon één grote brei van onzekerheden en onduidelijkheden. Tijd dus om met een kantoor te gaan samenwerken die snel die brei kan ontrafelen en er een overzichtelijk geheel van kan maken. Laten wij hier nu eens écht goed in zijn! We werken met een duidelijk stappenplan die alle zaken die geregeld moeten worden rondom jullie scheiding snel overzichtelijk maakt. Johan is financieel scheidingsplanner, hypotheekadviseur en MfN mediator met een family accreditatie. Van het financieren van je (nieuwe) woning, en alle overige financiële zaken die geregeld moeten worden rondom een scheiding kan je met Johan bespreken en regelen. Het allerbelangrijkste zijn uiteraard jullie kinderen. Ook hebben wij onze eigen ervaringsdeskundige kindercoach Denise. Zij kan de kinderen een veilige plek geven waar zij zich gehoord en gezien voelen. Inge Bosveld is ook MfN mediator met een family accreditatie en is juridisch geschoold. Inge heeft zich vooral gespecialiseerd in het begeleiden en opstellen van een zeer goed zorgplan voor jullie kinderen. Je leest het dus al: 'Alle kennis en know-how' is bij ons dus ruimschoots aanwezig.

Wij nodigen jullie dan ook graag uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Bellen kan via telefoonnummer: 085-4010839 of naar www.scheidendoejesamen.nl. Wij hebben de koffie in ieder geval klaar staan!

Voorbereidingen Elst Op Stelten lopen op rolletjes

(foto: Hein Arns) Foto: Hein Arns

ELST – Traditioneel is het centrum van Elst op tweede pinksterdag het toneel voor Elst op Stelten (EOS). Het topevenement van Centrum Management Elst dat jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Elst trekt heeft ook in 2019 veel te bieden.

Vanaf 11.00 tot 18.00 uur staat het kernwinkelgebied van Elst bol van de activiteiten en marktkramen. De door spelers van Spero bewaakte fietsenstallingen bij de Grote Kerk en de ING-bank zijn inmiddels niet meer weg te denken. Nieuw in 2019 is dat een gratis pendeldienst ingericht wordt die de P&R Parkeergarage bij het station verbindt met het centrum. Uiteraard is het centrum ook per openbaar vervoer goed te bereiken met diverse buslijnen die op de Rijksweg stoppen en het NS-station op loopafstand.

Attracties

Vrijwel alle attracties krijgen, door de verbouwing van het gemeentehuis, een nieuwe plaats, waarover later meer. Verheugend is het feit dat de brandweer post Elst weer van de partij is met spectaculaire demonstraties. Meer informatie en een inschrijfformulier is te vinden op www.elstopstelten.nl.

SWL zoekt vrijwilligers voor gezinsondersteuning

LINGEWAARD - "Ben jij een opvoeder in hart en nieren en vind je het leuk om gezinnen in Lingewaard te ondersteunen? Voor het project Gezinsondersteuning zijn wij dringend op zoek naar mensen met ervaring en passie voor opvoeding."

In ieder gezin loopt het wel eens tijdelijk niet zo lekker. Dan is het fijn als er even wat extra ondersteuning is. Stichting Welzijn Lingewaard biedt die ondersteuning met het project Gezinsondersteuning. De gezinsondersteuning is gratis en heeft een duur van maximaal een jaar. De vrijwilligers worden getraind en krijgen intervisie zodat zij goed voorbereid de ondersteuning kunnen bieden. Ook kunnen zij gedurende het ondersteuningstraject terugvallen op de projectcoördinatoren. De vrijwillige inzet bedraagt een dagdeel per week.

"Beschik jij over goede sociale en contactuele vaardigheden? Kijk je met een open blik naar de situatie? Lukt het je om naast deze gezinnen te staan en hen dat kleine duwtje in de rug te geven zodat zij zelf weer verder kunnen? Dan zijn we op zoek naar jou! Voor meer informatie of aanmelding kun je contact opnemen met projectcoördinator, Hannah van Oene, 06 83580598 of mail: h.vanoene@swlingewaard.nl."

Leer Angeren op muzikale wijze kennen...

ANGEREN - Onder de titel 'Angeren, ons plekske' gaat harmonie Angeren haar volgende muzikale uitdaging aan.

Ieder jaar probeert de harmonie van haar thema-concert een bijzondere gebeurtenis te maken. Voor de muzikanten steeds weer een stevige muzikale uitdaging. Dit jaar geen night-of-the-proms, all-you-need-is-love, pubquiz, miljoenjacht, revue-avond, Soldaat-van-Angeren of moordspel, zoals voorgaande jaren de thema’s waren, maar zullen actuele beelden en interviews van en over Angeren centraal staan. In een 4D-belevenis zal vanuit de lucht en via foto’s verbeeld en via bekende personen in gesproken woord tot uitdrukking gebracht worden wat Angeren nou zo bijzonder maakt.

Via deze impressies zal op zaterdag 22 juni vanaf 20:00 uur in het Dorpshuis in Angeren worden aangetoond, dat Angeren als dorpsgemeenschap en dorpsuiterlijk beslist mooie trekjes heeft. Uiteraard gaat een en ander voorzien worden van heel toepasselijke muzikale omlijsting. Zoals wel vaker, zal ook deze keer Martijn van Vuuren de dubbelrol van zanger en presentator voor zijn rekening nemen.
Wilt u getuige zijn van deze opnieuw bijzondere invulling van een themaconcert? Reserveer dan vast de avond van 22 juni en koop in het Dorpshuis vast toegangskaarten à raison van 7,50 euro per persoon. Harmonie Angeren zal u op die avond graag verwelkomen.

Lijkt jou dit ook iets??

Voorspelen leerling met docent. (foto: Cor Neijenhuis)

HUISSEN - Ondanks de moederdag kwamen op zondag 12 mei toch nog vijftien leerlingen met hun docenten naar het Stedium aan de Muntstraat in Huissen om aan een talrijk publiek van ouders, grootouders, ooms, tantes enzovoort te laten horen wat ze bijgeleerd hadden op hun instrument.

"Zou jij dat ook willen? Een instrument willen leren bespelen? Bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen kan het. Je kunt bij de Stedelijke les krijgen op alle instrumenten, die in een harmonie-orkest voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn: fluit, klarinet, trompet, saxofoon, bariton, trombone, hoorn en slagwerk. Daarnaast kun je ook pianoles krijgen bij de Stedelijke. Je krijgt les van gediplomeerde docenten. Wil je mee doen of speel je al een instrument en wil je mee spelen in het harmonie orkest of het slagwerk ensemble? Je kunt je aanmelden voor de muzieklessen of een aanvraag doen voor informatie via de website: www.stedelijkemuziekhuissen.nl Datzelfde kan ook via mail: stedelijke@gmail.com Kom ook gerust eens kijken en luisteren op de repetitie avond van het orkest op woensdagavond en van het slagwerk ensemble op de vrijdagavond. Je bent welkom." Alle lessen en de repetities zijn in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

Column

Bluesloopje

Onze Bas speelt gitaar, piano, keyboard, viool, drum en xylofoon. Opa is trots als Bas op zijn keyboard in herhaling, meer kan hij niet, het bluesloopje met een vast akkoordenschema laat horen. Ik zwijmel dan weg bij de zwarte blues. Bas groeit op in Nijmegen-Noord, maar is lid van harmonie Sint-Caecilea Gendt. Muziekles en studiekosten waren overwegingen om met Bas elke week naar repetities en concerten in Gendt te kachelen. Ik zie hem geen carrière maken als muzikant. Bas is hoog begaafd. Ik zie meer toekomst als wetenschapper die bij de uitvaart van zijn opa het bluesloopje van toen nog eens laat horen. In de cultuursector is door het VVD-tijdperk voor een muzikant geen droog brood te verdienen. Dagblad Trouw schreef afgelopen week dat freelance musici bijzonder weinig tot niets betaald krijgen voor hun optredens. Cultuur in Lingewaard. Wat moet ik er van denken. De Open Academie zit financieel krap. Gesprekken met de wethouder cultuur en toerisme Theo Janssen gaan moeizaam, laat de voorzitter in een open brief weten. "De wethouder ziet weinig mogelijkheden om ons financieel tegemoet te komen omdat de onvoorspelbaarheid van de kosten van de jeugdgezondheidzorg een grote stempel drukt op de uitgaven van de gemeente. Ondertussen wordt het financiële gat elke maand groter." Ik denk dan, jammer voor de academie, Lingewaard kan ons belastinggeld maar één keer uitgeven. Totdat deze stukjestikker leest dat Fort Pannerden, met een dalend aantal bezoekers en financiële tekorten, vanaf 2019 een gemeentelijke bijdrage van 10.000 euro is toegekend vanwege de extreem hoge kosten van groenonderhoud. Wethouder van cultuur en toerisme geeft geen sjoege. 10.000 euro? Weet hij niks van. Het toeristische Fort Pannerden in Doornenburg is een project van VVD-wethouder Helga Witjes uit Doornenburg. Afgesproken bij de onderhandelingen over de coalitieverdeling, zegt hij en probeert daarbij zijn zure gezicht te onderdrukken. Helder antwoord Theo. In achterkamertjes speelt de politiek rauwe bluesloopjes. Theo moest het onderspit delven. Stichting Fort Pannerden is blij met Helga. De Doornenburgse blues.
Sjaak

Hemelse Bid, Walk & Breakfast

Rugzak. (foto: Hans Rutgers)

RESSEN - Voor wie eens iets bijzonders wil doen op hemelvaartsdag organiseert Pleisterplaats Ressen op donderdag 30 mei een bijzondere combinatie van pelgrimswandeling en Bid&Breakfast.

Om 9:00 uur start in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 5) een kort meditatief ochtendgebed gevolgd door een gezamenlijk ontbijt en een stiltewandeling van ongeveer 4 kilometer. Wie voorafgaand hieraan een uurtje wil fietsen is om 8:00 uur al welkom! Dan vertrekt er een groep fietsers van de Vierplek die om 9:00 uur ook aansluit bij het ochtendgebed. "Aanmelden is niet nodig, wij zorgen voor een eenvoudig ontbijt. Vrijwillige bijdrage is welkom." Informatie staat op www.4-plek.nl en www.pleisterplaatsressen.nl.

Champagne voor Dirk Peters

Dirk Peters met winnende duif. (foto: mevrouw Peters)

HAALDEREN - De lossingsplaats Chalons en Champagne is nieuw in het vliegprogramma 2019 en heeft een afstand van ongeveer 345 kilometer naar Haalderen.

Winnaar van deze midfondvlucht is Dirk Peters uit Driel. Dirk heeft wat problemen met zijn longen en heeft besloten wat minder duiven te gaan houden. Desondanks een dik verdiende overwinning. Dirk Peters 9 mee 3 pr. 1-29-35. Rene van Zadelhoff 20 mee 7 pr. 2-4-12-15-26-41-42. Comb. Muller/de Wijse 16 mee 4 pr. 3-6-27-31. Comb. Weijers 30 mee 6 pr. 5-7-16-21-33-43. H.J.A. Leemreise 20 mee 8 pr. 8-14-17-18-19-24-28-36. Chr. Graven 18 mee 5 pr. 9-11-22-38-40. L. Meijer 20 mee 7 pr. 10-25-32-37-39-44-45. Th. Rutjes 9 mee 2 pr. 13-46. L. Meijberg 12 mee 1 pr. 20. H.J. de Wijse 14 mee 3 pr. 23-30-34.

Sasa-bustocht naar paardenmelkerij en zandsculpturen

ANGEREN - De busreis van de Sasa is dit jaar op woensdag 5 juni. De reis gaat naar Orchid’s Paardenmelkerij in Zeeland (N-Br.).

Met een film en een rondleiding krijgt men inzicht in hoe deze paardenmelkerij er in praktijk uitziet. De liefhebbers kunnen zelf proeven van een heerlijk glaasje verse paardenmelk. Na de maaltijd in Harskamp gaat de bus naar Garderen. Daar bij het Veluws Zandsculpturenfestijn maakt u figuurlijk een 'Reis om de wereld'.

De bus vertrekt om 8.30 uur van het Dorpshuis en is ca 18.00 uur weer terug. Informatie? Bel Ginie Reijmers 026 3250670, Henk Aarntzen 026 3255110 of Theo Buurman 0263250746 De kosten bedragen 48 euro per persoon.

Albert Heijn Huissen is jarig en trakteert!

HUISSEN – Een jaar geleden gingen de deuren van het nieuwe pand van Albert Heijn Huissen voor het eerst open. Dankzij alle enthousiaste klanten, kan supermarktmanager Torsten van Mierlo, samen met zijn team, terugkijken op een mooi jaar. Dat wordt gevierd! Een week lang staat Albert Heijn Huissen bol van allerlei leuke extra's.

Iedere klant kan tot en met zondag 2 juni extra profiteren. Zo zijn er elke dag nieuwe scherpe aanbiedingen en meerdere proeverijen in de winkel te vinden. Neem vooral ook de kinderen mee, want op vrijdag 31 mei tussen 11.00 en 15.00 uur worden er gratis poffertjes gebakken. Vrijdag tussen 14.00 tot 18.00 uur mag u bij besteding van 25 euro aan boodschappen aan het prijzenrad draaien en maakt u kans op mooie prijzen! Op zaterdag 1 juni kunnen de kleintjes tussen 11.00 en 14.00 uur een mooie glittertatoeage laten plaatsen en geschminkt worden.

De nieuwe Albert Heijn in Huissen valt in de smaak. Klanten komen er graag, het team is enthousiast en wordt inmiddels medeondersteund door assistent-manager Eva van Striep. Een zeer welkome assistente, want inmiddels heeft Torsten ook Albert Heijn Bemmel onder zijn hoede, één van de twaalf winkels van supermarktondernemer Hans Geveling. 'Bijna dertien, want straks wordt in Lent ook een vestiging geopend', vult Torsten aan. Hans Geveling, genomineerd om Beste Ondernemer van de Betuwe te worden, mocht een half jaar na de opening van Albert Heijn Huissen, ook al de plaquette 'Mooiste supermarkt van Nederland 2018' in ontvangst nemen. Wilt u ook graag een prijs in ontvangst nemen? Waag uw kans dan aan het rad op vrijdag 31 mei, bij Albert Heijn aan de Langestraat 82 in Huissen! Houd vanaf nu ook Facebook goed in de gaten...

Betaalbare rijlessen na behalen van schooldiploma!

ARNHEM – Is uw zoon, dochter, kleinzoon of kleindochter ook geslaagd voor hun schooldiploma? Geef ze dan een topcadeau, waar nog jaren over gesproken wordt of profiteer zelf van betaalbare rijlessen. Start vandaag nog met autorijlessen van Rijschool Simpelweg.

Aan het woord zijn Bjorn en Yvonne Lodder, beiden rijinstructeur en eigenaar van Rijschool Simpelweg. In ons gesprek blijkt duidelijk dat zij hun werk met plezier doen. 'Het is toch mooi als je samen met je leerlingen kunt werken naar een goed eindresultaat?' En dat er goede resultaten worden geboekt bij Simpelweg dat blijkt wel uit het hoge percentage leerlingen dat er vervolgens slaagt voor het rijbewijs! Naast de professionaliteit waarmee kennis wordt overgebracht, staat rijschool Simpelweg ook bekend om de goede begeleiding, juist wanneer iemand er wat meer moeite meer heeft. Als bij een leerling de zenuwen de overhand nemen, zal iedere instructeur van Simpelweg daar met veel geduld en op doeltreffende wijze rekening mee houden. Zowel de vorderingen als ook de verbeterpunten van iedere leerling worden door de instructeurs met elkaar doorgenomen. Zo kan de manier van les geven per leerling worden aangepast, want de leerling staat voorop. Deze vakkundige, maar ook gezellige, werkwijze van Rijschool Simpelweg, kun je nu gratis ervaren!

Speciale actie:
35 (uur) rijlessen inclusief praktijk examen een tussentijdse toets, I-theorie en een gratis proefles! Nu slechts voor 1399 euro!

Bel voor een gratis proefles:

Rijschool Simpelweg, Ulvenhoutstraat 22, Arnhem; www.rijschoolsimpelweg.nl;
06 43729029.

Masterclass bij Sportsereen met Iris Frederix

HUISSEN - Zondag 26 mei geeft Iris Frederix een unieke masterclass bij Sportsereenin Huissen. Aan het einde van de dag heb je een zelfportret geschilderd in twee tinten en Iris belooft dat het mooi gaat worden!

"Heb je er altijd al van gedroomd om te schilderen, maar ben je er nog nooit aan toegekomen? Ben je onzeker of je het wel in je hebt, of wil je juist je techniek verbeteren en doorgroeien als kunstenaar? Sportsereengeeft jou de mogelijkheid om zondag 26 mei deel te nemen aan de masterclass van Iris Frederix (beroemd van het Project Rembrandt npo. 3). Waarin zij de basisprincipes van het schilderen naar de waarneming gaat uitleggen en natuurlijk gaan we dat ook in praktijk brengen.

Het programma gaat er als volgt uitzien;

9.30 Hartelijk welkom van de deelnemers bij Sportsereenwaar we, onder het genot van koffie/thee en homemade appeltaart , deze bijzondere dag vrolijk starten.

10.00 Iris zal beginnen met studielectuur en uitleg geven over de verhoudingen van het gezicht. Vervolgens maken de deelnemers met VanDyke Brown Acrylic een imprimatur op canvasboard maat 30x 40 of 40 x 50. Dat is dan de eerste gekleurde onderlaag van jullie zelfportret (In de 17e eeuw was deze techniek al zeer gebruikelijk). Dan worden spiegeltjes met tape vastgezet aan de schildersezel en het echte werk gaat beginnen. Het tekenen van het gezicht uit de spiegel. We gebruiken daarbij een vet bruin en wit potlood een punteslijper en natuurlijk ook gum.

12.30 Lunchpauze, deelnemers krijgen een heerlijke lichte lunch aangeboden.

13.30 We pakken de penselen weer op en gaan schilderen met twee tinten Burnt Siena en Naples Yellow Acrylic.
15.45 Gezamenlijke nabespreking en bewonderen elkaars masterpieces onder het genot van een glaasje bubbels met een kleurrijk hapje.

16.30 Einde van deze creatieve inspirerende dag waarna we naar huis gaan met ons eigen kunstwerk.

De kosten van deze masterclass bedragen 100 euro per persoon inclusief gebruik van: materialen (schildersezel, verf, canvasboard, potloden, gum, puntenslijper, afscheurpallet, spiegeltje, tape) Koffie/thee, appeltaart lunch, bubbeltje, hapje. Voor de penselen wordt aangeraden om met een kattentong penseel en een paar penselen die fijner zijn en een goed puntje hebben te werken. Deze dien je zelf mee te brengen. Er zijn nog enkele plekken vrij in deze unieke masterclass, dus schrijf je in! info@sportsereen.nl.

Sportsereen, Blauwenburcht 3, Huissen; 026 3250928, info@sportsereen.nl; www.sportsereen.nl.

Een nieuw gezicht bij Ron Pieters Makelaardij

Van links naar rechts: Mirjam Hulshof, Larissa Crum en Ron Pieters

HUISSEN - Even voorstellen… Mijn naam is Mirjam, 27 jaar en enthousiaste nieuwe binnendienstmedewerkster bij Ron Pieters Makelaardij.

Samen met mijn partner en dochters woon ik met veel plezier in Huissen. Mijn werkzaamheden zijn veelomvattend, zo stel ik koopovereenkomsten op maar kunt u mij ook aan de telefoon krijgen als u bijvoorbeeld belt voor een bezichtiging. Kortom, ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat we u zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij het aan- en verkopen van uw huis. In mijn vrije tijd ga ik graag wandelen/sporten, zet ik me regelmatig in voor een mooi en leefbaar Lingewaard en geniet ik van mijn gezin en vrienden.

Ron Pieters makelaardij heeft een relatief klein maar zeer gedreven team. Wij hebben korte lijnen met onze klanten en dragen zorg voor duidelijke, eerlijke communicatie. Zodat u verzekerd bent van een goed aanspreekpunt! Gevestigd in het centrum van Huissen en op de hoogte van alle ins en outs van de woningmarkt in Lingewaard. Wij staan voor u klaar.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

BEMMEL - Enthousiast, met een wagen vol met heerlijke verse kip op weg naar de Markt in Bemmel.

"Zoals u op de foto kunt zien ben ik niet ver gekomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat blijkt maar weer. Dit is dus de reden van mijn afwezigheid op de Markt donderdag in Bemmel en vrijdag in Gendt. Omgaan met tegenslagen hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Op dit moment kan ik niet zeggen hoe lang de reparatie aan de wagen gaat duren maar ik hoop u binnen 2 à 3 weken alsnog te kunnen begroeten op de Markt in Bemmel en/of Gendt."

Tijl

Hiep Hiep Hoera onze Kleinzoon
Tijl van Blitterswijk wordt op 23 Mei 10 jaar
Hartelijk Gefeliciteerd en een dikke knuffel
van Opa Bart en Oma Wenda.

Leg de ballonnen en slingers maar vast klaar!
Want deze stoere meid wordt 26 mei 3 jaar.
Dafne van harte gefeliciteerd.
Liefs : Oma Moekie.

Fabio Jansen wordt 27 mei 18 Jaar en mag dan met zijn rijbewijs en nieuwe auto zijn eerste ritje maken,

heel veel veilige ritjes en felicitaties gewenst van Oma

Hiep Hiep Hoera!
Angelique Goercharn-Ramlal
Gefeliciteerd met je 35ste verjaardag

Liefs van Kiara & Andy

Dit guitige meisje werd op 22 mei 2009 geboren
en wordt nu dus 10 jaar!

gefeliciteerd Amber!
verjaardagskus van opa en oma
en een likje van onze Fam.

Hudepohl Fotografie

Brianna van harte gefeliciteerd met het behalen van je easy swim zwemdiploma. We zijn heel trots op je.

Mama en Rick
Jan en Julian
opa en oma

Lieve Juul,
gefeliciteerd met je 2e verjaardag!
Kus en knuffel van opa Peter en oma Diana.

Hiep, hiep, hoera 26 mei wordt Puk 8 jaar.

Gefeliciteerd lieverd.

Liefs van Opa, Oma, Annabel, Jasper, Saar en Juul.

Xxx.

Liefste Anniek, Mirte, Mila en Jolie, heel erg bedankt voor het verrassingsfeest.
Ik vond het super leuk!
Liefs, Chris

Deze dieren vriendin Mila wordt 9 jaar.
Gefeliciteerd van opa Ad en oma Ans.

Ize alweer 8 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama,
Lune en de gehele Familie.

Onze lieve vriendinnetje is jarig!
Gefeliciteerd Ize.
Liefs,
Lev, Fee en Lux

Scholidair steunt stichting Kwame in Ghana!

Kinderen in uniform. (foto: stichting Kwame) stichting Kwame

ZETTEN - Elk jaar steunt OBS De Okkernoot in Zetten een goed doel met behulp van de actie Scholidair. Dit jaar zetten de kinderen zich in voor een schooltje in Ago Meda, Ghana: https://www.stichting-kwame.nl/school-in-ago-meda/.

Ooit begon het schooltje met certig leerlingen maar deze is inmiddels al uitgegroeid naar 180 basisschoolleerlingen! Het ‘gebouw’ bestaat uit vier muren, een golfplaten dak, wat oude houten bankjes, een oud schoolbord en een grote zandvlakte. De kinderen van De Okkernoot zullen dit jaar geld in gaan zamelen voor diverse speeltoestellen (onder andere klimrek, voetbalgoaltjes) zodat de kinderen in hun vrije tijd samen kunnen spelen en sporten.

Wat gaan de kinderen de komende weken doen? Op zaterdag 25 mei kan men de kinderen van De Okkernoot tussen 09:00 en 12:30 uur aan de deur verwachten voor het ophalen van lege statiegeldflessen. Zorg dat u thuis bent! Van 3 tot 14 juni kunt u uw gebruikte kleding/textiel inleveren bij De Okkernoot in speciale Bag2school zakken, voor dit textiel geeft stichting Bag2school een vergoeding per kilo. De periode wordt op vrijdag 7 juni feestelijk afgesloten met een sponsorloop met daaromheen diverse activiteiten op het schoolplein van De Okkernoot.

De school. (foto: stichting Kwame) stichting Kwame

Iedereen is welkom tijdens dag van de sponsorloop. "Dus kom je (klein) kind(eren), nichtje, neefje, vriend of vriendin, buurjongen of –meisje aanmoedigen tijdens de sponsorloop op 7 juni en help ze mee geld in te zamelen voor Kwame!"

Honing slingeren bij Landerij De Park

Raten klaarmaken voor het honing slingeren. (foto: Reverse Pixels Photography) Reverse Pixels Photography

ELST - Op zaterdagmiddag 25 mei van 14-16 uur gaan de imkers van Landerij De Park de eerste honing van dit jaar oogsten.

De imkers vinden het leuk als er kinderen meehelpen bij het ontzegelen van de raten en het slingeren van de honing. Dat is namelijk best veel werk. "Natuurlijk vertellen we hoe de imkers dit allemaal doen en hoe de honing vanuit de bloemen uiteindelijk in potjes terecht komt. We gaan ook bij de bijen op bezoek, kijken in hun huis. Als je naar jouw eigen huis gaat, weet je héél veel over bijen en smaakt je honing daar waarschijnlijk véél lekkerder. Kom je helpen? Toegang is gratis."
"Landerij De Park vind je aan De Park 12 in Elst. Je vindt de imkers in De Pakschuur. En kom je graag op Landerij De Park? Steun dan de Makers! Kijk op landerijdepark.nl/steundemakers en help mee."

Choral Evensong in Lent

VTE in Lent. (foto: Etienne) etienne

LENT - Op 26 mei vindt er weer een oecumenische Choral Evensong plaats, voor de derde keer georganiseerd door de Protestantse Vierplek en de Maria Magdalenaparochie.

Deze grotendeels gezongen avondviering is afkomstig uit de Anglicaanse Kerk en wortelt in de monastieke traditie. De combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde muziek en koorzang, ingebed in een eeuwenoud ritueel maakt dat ook mensen zonder kerkelijke achtergrond de Choral Evensong zeer waarderen.

De muziek wordt verzorgd door het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken, organist is Sebastiaan 't Hart. De Evensong vindt 26 mei om 19:00 uur plaats in de O.L.V. Maria Geboortekerk Pastoor van Laakstraat 42 in Lent. Vanaf 18.30 uur is de kerk open. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom!

Bomenexcursie in het Galamapark in Elst

Anna Pawlownaboom. (foto: Bomengids) Bomengids

ELST - Zondag 26 mei start om 14.00 uur in het Galama park in Elst een bomenexcursie die begeleid wordt door IVN RijnWaal-gidsen.

"We verzamelen bij het zitje aan de Randweg bij de entree van het Galamapark tegenover Europaplein 39 in Elst. In het park staan meer dan honderd boomsoorten die voor iedereen te bewonderen zijn. Bomen maken onze wereld niet alleen mooi maar bieden ook schaduw bij warmte en ze verbeteren de lucht kwaliteit. Al eeuwen wordt het hout gebruikt voor het maken van werktuigen, meubels en onder andere muziekinstrumenten. Kent u bijvoorbeeld de Anna Paulowna boom? Deze heeft mooie, violette bloemtrossen voordat het grote blad gaat groeien. Ook de vruchten en zaaddozen zijn bijzonder fraai. Tijdens deze excursie komen ook de groeiwijze, vormen, familie namen en hoe bomen samenwerken ter sprake. Laat u verrassen en kom bomen beleven!"

Alcedo op de Plakse Plas

Jeugdigen van Talento Metissimo schilderen en tekenen de ijsvogels. (foto: ccml) ccml

RESSEN - Op donderdagavond 20 juni vinden vanaf 19.00 uur in het kerkje Pleisterplaats Ressen de presentaties plaats van jeugdigen van Talento Metissimo. Zij vertellen over hun research van afgelopen schooljaar. Welkom en moedig ze aan, want ze hebben echt iets te vertellen! Graag van te voren aanmelden. Entree is gratis.

Op 20 juni is het woord aan de kinderen over hun gekozen thema's afgelopen jaar en die zijn weer divers. Laat u verrassen! Jeugdigen van Talento Metissimo bestuderen, tekenen, schilderen, dichten, componeren, musiceren en doen echt onderzoek op eigen thema's. Kortom: Science en Cultuur op en top!

De fundamenten van dit nieuwe vak Science & Cultuur (incl. toetsing, certificaat en/of diploma) wordt door ANBI Stichting Talento Metissimo sinds 2016 met succes uitgedragen en is ontstaan door de unieke vondsten van de Wiskundige Muziek-intervalklokken, Twinkeltaal, Rekentoren Rexna, Nationale SchaakConcerten, Europees metselen et cetera. Dit jaar koos een jeugdige ervoor om naast haar research ook de IJsvogel Alcedo te schilderen als vervolg op een gedicht en muziekstuk hierover. Deze ideeën ontstonden spontaan na kaalkap en leegroof in het broedseizoen, op de Plakse Plas met haar IJsvogels te Bemmel, februari 2019. Wie wil nu niet deze rust en prachtige natuur behouden?

Op deze avond is er ook een korte (deskundige) toelichting op epidemiologisch gebied over de brandende vraag: Kan Nederland ooit weer een gezond kikkerland worden, ook met recreatief Park Lingezegen Voorlichting is belangrijk: Jong leert, oud veert. Voor info en aanmelden: www.TalentoMetissimo.nl

Jubileumconcert Oosterbeeks Kamerkoor

Jubileumconcert OKK, uitvoering februari. (foto: Danique Regterschot) Danique Regterschot

ARNHEM - Het Oosterbeeks Kamerkoor (OKK) bestaat 30 jaar en wil dit feit luister bijzetten met een uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff. Na twee uitverkochte voorstellingen in februari volgt een reprise op zondagmiddag 2 juni om 15.00 uur in de Diaconessenkerk aan de Izaak Evertslaan 11 in Arnhem.

De Carmina Burana wordt uitgevoerd in de versie met twee vleugels en slagwerk. Pianisten Ella Kamerich en Gan Sun begeleiden het koor en spelen daarnaast een verkorte versie van het indrukwekkende en meditatieve werk ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt. De slagwerkgroep staat onder leiding van Hein de Jong. Zangsolisten zijn de sopraan Diane Hidding en de tenor Erik van Maanen.
Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigente Annelies Boone.

Kaarten kunt U bestellen door een email te sturen naar carminaOKK@gmail.com. Daarin a.u.b. vermelden het gewenste aantal kaarten en hoeveel kaarten er voor jongeren bij zijn. Ook bij de koor- en projectleden en overige uitvoerenden kunt U kaarten bestellen. Méér info staat op www.oosterbeekskamerkoor.nl.

Open dag Nijmeegse stadstuinen

NIJMEGEN - Op zaterdag 8 juni openen een dertigtal tuinliefhebbers hun poorten tijdens de 21ste editie van de Nijmeegse Open Tuinendag. Tussen 10.00 en 17.00 uur bent u welkom om een kijkje te nemen en geïnspireerd te raken door tuinen in allerlei maten en vormen.

In zowel Nijmegen als Lent heeft u op deze dag de kans eens in de achtertuin van een wildvreemde te kijken. Verborgen achter oude en nieuwe gevels treft u een diversiteit aan tuinen aan. Van hele grote tuinen aan de rand van het bos, historische tuinen in het centrum tot aan nieuwe stadstuinen in de nieuwbouw van Lent. Juist deze diversiteit maakt de Nijmeegse Open Tuinendag zo uniek.
Alle deelnemers tuinieren op hun eigen manier en naar eigen inzicht, maar wat zij delen is hun passie voor tuinieren. Bent u nieuwsgierig naar hoe anderen tuinieren of heeft u inspiratie nodig?
Wees dan welkom in de Nijmeegse en Lentse tuinen!

Brochures met adressen en tuinomschrijvingen zijn vanaf heden mei à 3,00 euro verkrijgbaar bij Intratuin Malden, Intratuin Elst, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker van de Vegt Boekverkopers in Nijmegen en ‘Geknipt voor uw tuin’ in Lent. Meer informatie staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl.