GN Arnhem

22 september 2018

GN Arnhem 22 september 2018


Gratis lunchconcert Het Gelders Orkest Schumann's Symfonie nr. 1 'Frühling'

(foto: Robert Maybach) foto: Robert Maybach

ARNHEM - Nog nooit een klassiek concert bijgewoond maar wel nieuwsgierig? Op woensdag 26 september om 12.30 uur geeft Het Gelders Orkest een gratis lunchconcert in Musis Arnhem.

Deze Lunch Classic bevat een schitterend Duits romantisch programma onder leiding van oud chef-dirigent en honorair gastdirigent van Het Gelders Orkest, Martin Sieghart. Een vrolijke lentesymfonieHet orkest laat je genieten van de Eerste Symfonie van componist Schumann, ook wel de lentesymfonie genoemd, zo vrolijk en uitgelaten klinkt deze zonnige muziek. Is je trek na het lunchconcert nog niet gestild? Dan kun je verderop in de week nog het hele concert bijwonen.

Lunchconcerten zijn een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met klassieke muziek. Tijdens de lunchpauze wordt je een half uur lang meegenomen in de sfeer van een symfonisch concert. De gratis lunchconcerten zijn van 12.30 tot 13.00 uur.

Voor deze gratis Lunch Classic hoef je geen kaarten te reserveren.

'Gekkigheid' bij het Sprookjesfestival

(foto: Hans Withoos)

ARNHEM - 'Gekkigheid' bij het Sprookjesfestival in Arnhem, deze elfde editie. Honderden sprookjesfiguren, voorstellingen, acts, muziek, dans en films zijn te vinden in de theaters, straten, bossen, scholen en pleinen van zaterdag 13 - zondag 21 oktober.

In vele hoeken en gaten vind je sprookjes om het Sprookjesfestival te vieren. Voor groot, maar vooral voor klein, is er van alles te beleven in de grootste sprookjesstad van Nederland, waar een heuse sprookjesprinses, prinses Arnerijntje, negen dagen lang de baas is. De (te) gekke opening vindt zaterdag 13 oktober om 13:00 uur plaats op Landgoed Bronbeek in Arnhem.

Negen dagen lang staat Arnhem in het teken van sprookjes. Met haar sierlijke parken, vorstelijke kastelen, klaterende beekjes, glooiende heuvels en sfeervolle plekjes is Arnhem de gedroomde locatie voor het Sprookjesfestival.

Sprookjes komen binnen het festival terug in de breedste zin van het woord. Zowel traditionele als moderne sprookjesverhalen vinden hun weg binnen het enorme aanbod aan activiteiten. Mooie prinsessen, hardwerkende kabouters, lieve wolven, rondspringende kikkers en grappige lakeien duiken op in de sprookjesvertolkingen van gevestigde en opkomende kunstenaars. Dans, (vertel)theater, musical, muziek, film, workshops: verschillende culturele disciplines passeren de revue in het theater, op school, op straat en in de wijken. Er is teveel om op te noemen: wel honderden activiteiten op circa 50 verschillende locaties. Het thema 'gekkigheid' is overal in te zien. Soms groots, soms klein en intiem. Maar altijd sprookjesachtig. Het programma en de laatste ontwikkelingen staan op www.sprookjesfestival.nl!

Fit20 Arnhem bewijst dat het kan; Met 20 minuten per week trainen een strak en fit lichaam!

ARNHEM – De manier van trainen bij Fit20 is met geen enkele sportschool te vergelijken en zo bijzonder dat wel enige uitleg nodig is. Want hoe is het mogelijk dat je met eenmaal per week 20 minuten trainen je lichaam echt strakker en fitter kunt krijgen? Dave Mulderij, personal trainer en eigenaar van Fit20 Arnhem, legt het graag uit:

'Bij Fit20 train je de belangrijkste spiergroepen met veel weerstand in slow motion, tot net over de grens van je spierkracht. Je personal trainer staat je bij, om je over dat moeilijke punt heen te pushen. Door deze trainingswijze krijgt je lichaam een flinke prikkel om sterker te worden', aldus Dave. 'Je spieren worden zodanig getraind dat ze zo'n vijf dagen nodig hebben om volledig te herstellen. Daarom is eenmaal per week echt voldoende en geloof me, hiermee worden optimale resultaten behaald!' Enthousiast legt hij uit dat deze training gewoon in de dagelijkse kleding wordt gedaan: 'Je traint namelijk in een sportruimte met een constante lage temperatuur en omdat je de oefeningen in slow motion doet, ga je niet zweten!' Dave is zich ervan bewust dat dit bijna te mooi klinkt om waar te zijn. 'Daarom bieden we altijd één gratis training aan om het zelf te ervaren.

Hét Gemeente Nieuws is voor ons een goed platform gebleken want we krijgen altijd reacties als we erin hebben gestaan. Een teken dat het goed gelezen wordt', zegt Dave. Zelf ook eens een gratis training ervaren? Kijk op www.fit20arnhem.nl (Ook met Gelrepas mogelijk)

Fit20 Arnhem, Mr. D.U. Stikkerstraat 10, 6842 CW Arnhem, 06 28349271,

'Kleurrijk Presikhaaf'

ARNHEM - Op koopzondag 30 september presenteert de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen een muziek-, dans- en zangfestijn in het winkelcentrum Presikhaaf.

Groepen uit Presikhaaf treden live op met bijdragen uit verschillende windstreken: Arnhems Fanfare Orkest, ATK Brass, El Ele dans- en muziekschool, KDOW accordeonvereniging, Parade Girls en het WereldVrouwenKoor. De trommelaars van Bateria Monte Reno laten uiteenlopende ritmes uit Brazilië horen.

Waarom het thema 'Kleurrijk Presikhaaf'? Presikhaaf is een mooie wijk om in te wonen, te werken en te recreëren. Ook op het gebied van zorg en onderwijs kent Presikhaaf hoogwaardige voorzieningen. Daarnaast heeft Presikhaaf een gevarieerde bevolkingssamenstelling. De allochtone bevolking bestaat voornamelijk uit mensen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Uit onderzoek blijkt, dat de verhouding allochtone en autochtone bevolking ongeveer 50 procent bedraagt.

Deze bevolkingsgroepen leven prima naast elkaar, maar met elkaar zou beter kunnen, met andere woorden: de sociale cohesie in de buurten is voor verbetering vatbaar.

Het festijn 'Kleurrijk Presikhaaf' wil daartoe een bescheiden bijdrage leveren door muziek, dans en zang op te voeren, die zoveel mogelijk aansluiten bij de gemengde bevolkingssamenstelling van Presikhaaf.

Mensen van verschillende afkomst kunnen elkaar zo ontmoeten onder het motto 'muziek, dans en zang verbindt'. Iedereen is welkom om gratis te genieten van liveoptredens op koopzondag 30 september in het gastvrije winkelcentrum Presikhaaf.

Koor zoekt gemengde tenoren

ARNHEM - Het Arnhems gemengd koor Xing zoekt tenoren, zonder aanzien des geslachts. Veel koren hengelen naar hooggestemde mannen, maar zien voorbij aan al die vrouwen die diep kunnen gaan.

Het wordt tijd voor de emancipatie van de vrouwelijke tenor, en Xing maakt daar graag werk van.
Niettemin zijn mannelijke tenoren natuurlijk welkom. Wat maakt het uit, het gaat immers vooral om een zoveel mogelijk gemengd geluid.
Xing zoekt ook nog een enkele bas m/v. Het koor is eveneens gemengd qua repertoire: deels klassiek (‘serieus’), maar ook met ook veel lichtvoetigs, met speelse arrangementen en teksten. De sfeer is ongedwongen en nieuwkomers blijken zich steeds weer snel thuis te voelen.

Xing repeteert iedere maandagavond van 20.00 – 22.15 uur in de Heijenoordschool, Gentiaanstraat 25. Wie eens een repetitie wil bijwonen is welkom. Informatie: xingarnhem.blogspot.nl; e-mail: xingkoor@gmail.com of bel met Marion Brugman: 06 53438598.

Kasteelse Klusjes Klaren op kasteel

Kasteelklusjes

DOORWERTH - Op woensdag 17 en 24 oktober zijn er speciale klusjes middagen op kasteel Doorwerth. Geldersch Landschap & Kasteelen laat kinderen graag met kennismaken het Gelders erfgoed. Dit najaar kunnen ze op speelse wijze leuke en nuttige klusjes klaren in het kasteel.

Kasteel Doorwerth is een stoer middeleeuws kasteel. Op het kasteel werd gefeest, gedanst en soms zelfs gevochten door ridders! Maar meestal moest er hard gewerkt worden, en ook kinderen kregen weleens klusjes. Tijdens de klusjes middagen kunnen kinderen de kasteelheer en kasteeldame helpen met hun taken. Het zijn geen saaie of stomme klusjes, het zijn juist leuke en soms spannende en zeker nuttige ‘Kasteelse klusjes’ om te klaren. Bij de kassa krijgen de kinderen de klussenlijst mee.

Reserveren is niet nodig. Naast reguliere toegang geen extra kosten.Tijd: doorlopend tussen 11:00-17:00 uur. Kosten (alleen entree museum): 11,50 en kinderen 4-18 jaar 5,25 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders gratis op vertoon van jaarkaart. Kinderen krijgen na afloop als extraatje 'Knutsel een kijkdoos' mee naar huis.

Enthousiaste start Betuwe On Stage

Het organiserende Stage Team, Wim Biesters is 1e van rechts op de bovenste rij. (foto: Leerling HPC Zetten) Foto: Leerling HPC Zetten

BETUWE - Het organiserende ‘Stage Team’ van Betuwe On Stage heeft onlangs de aftrap gedaan om ook dit schooljaar een doeltreffend (beroeps)podium voor Betuwse vmbo-leerlingen te organiseren!

“Genieten!” Dat is wat decaan OBC Huissen Wim Biesters, één van de organisatoren van Betuwe On Stage doet als leerlingen enthousiast een match maken tijdens het beroepenfeest Betuwe On Stage. “Dit project heeft ons onderwijs verrijkt!” Een reactie van een leerling die vorig jaar deelnam: “Hier heb ik nu echt iets aan gehad. Dit kunnen ze mij in de klas niet leren, ik word hier heel erg blij van!” Dat Betuwe On Stage een groot succes is, daar bestaat geen twijfel meer over. Ook komend schooljaar krijgen leerlingen deze kans.

Beroepskeuze en netwerk

Achthonderd leerlingen van de vijf scholen: Citadel College, HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen, ontmoeten 250 verschillende vakmensen, tijdens Beroepenfeest Betuwe On Stage op dinsdag 5 februari. De vakmensen helpen de leerlingen bij een beroepskeuze en een netwerk door gesprekken te voeren over hun werk. Wanneer het klikt maken leerling en beroepsbeoefenaar een match voor de ‘Doe Dag’ op dinsdag 26 februari. De leerling gaat die dag bij de beroepsbeoefenaar op werkbezoek. Leerlingen krijgen op die manier een goed beeld van een beroep en een branche.

Beroepsbeoefenaren die hun passie met de leerlingen willen delen, kunnen zich aanmelden via: www.betuweonstage.nl.

Nieuwe bridgecursus voor beginners

HETEREN - Bridgeclub Rijnbridge Heteren start een nieuwe bridgecursus. Bridgen doe je met vier personen en is een mooi en spannend kaartspel.

Kan je klaverjassen dan is bridge zeker ook wat je absoluut leuk zal vinden. Het is zeker wat uitdagender maar vooral spannender. Daarbij komt ook nog dat ‘denkwerk’ heel goed is voor je hersenen. En iedereen heeft die toch? De nieuwe bridgecursus start woensdagavond 10 oktober van 20.00 tot 22.00 uur en zal gehouden worden in zalencentrum De Bongerd in Heteren onder leiding van Henk Pennings. Het aantal cursusavonden zal tien avonden zijn. De cursuskosten zijn, inclusief cursusboek, 55 euro per persoon.

U kunt zich aanmelden bij de secretaris van de bridgeclub, bij Rens de Bot (026 4723503) of per e-mail rensdebot@gmail.com).

Vrijwilligers gezocht voor daklozenopvang in Arnhem

ARNHEM - Daklozenopvang in Arnhem zoekt vrijwilligers voor het stoelenproject De Duif.

Het stoelenproject De Duif is een laagdrempelige nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. Het project is elke nacht geopend. Per nacht biedt het aan zo'n twintig mensen gratis een dak, warmte en iets te eten. Het is gelegen aan de Spoorwegstraat 11 in Arnhem.

Het project wordt draaiende gehouden door vrijwilligers en ondersteund door drie parttime beroepskrachten en een bestuur. Op dit moment hebben we een tekort aan vrijwilligers. Er is altijd één beroepskracht aanwezig om het project en de bezoekers te begeleiden. Als vrijwilliger ben je samen met de beroepskracht in de nacht aanwezig. Zij delen soep, brood en dergelijke uit en houden een oogje in het zeil. Er is een mogelijkheid om even te rusten.

De groep vrijwilligers is erg divers: studenten, gepensioneerden, werkenden. Zij hebben eens per twee weken één nacht dienst, van 21:45 - 09:15 uur. Frequentie is te bespreken. De minimum leeftijd van de vrijwilliger is achttien jaar.

Elk seizoen worden er verschillende trainingen gehouden voor de vrijwilligers om nog meer vertrouwd te raken in het omgaan met onze bezoekers. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator Edmund Boering 06 51111908 of via de mail edmundboering@gmail.com.

Daglichtschaak start nieuw seizoen

Daglichtschaak bij Nivon. (foto: J.A. Vermeer)

ARNHEM - Dinsdag 2 oktober begint weer het nieuwe seizoen voor de daglichtschakers. Er wordt in twee groepen geschaakt. Eén groep voor de sterkere schakers en één voor de beginnende huisschaker.

Er worden per middag drie ronden gespeeld met een bedenktijd van 25 minuten per persoon. De eerste ronde begint om 14.00 uur en geëindigd wordt om 17.00 uur. Al om 13.30 uur is de zaal open. De kosten zijn 2,00 euro per middag of 10,00 per seizoen (voor de zaalhuur). De verdere speelmiddagen vinden altijd plaats op de eerste dinsdag van de maand tot en met de maand april bij NIVON, gevestigd in de Molenbeekstraat 26a in Arnhem.

Komt u gerust binnenlopen, een afspraak maken is niet nodig en er heerst een gemoedelijke sfeer. Een welkomstgeschenk ligt voor u klaar. Deze schaakactiviteit worden georganiseerd door de Arnhemsche Schaakvereeniging en Nivon.

Directeur Icesave op Arnhemse faalavond

ARNHEM - Tijdens de derde editie van Fuckup Nights Arnhem zal ondermeer Bjorn Niels zijn verhaal vertellen. Bjorn was medeoprichter van de internetspaarbank Icesave en speelde tot aan het dramatische einde een leidende rol.

Vragen als ‘Had ik dit kunnen voorzien? Misschien wel kunnen voorkomen?’ spelen nog vaak door zijn hoofd. Fuckup Nights is een mondiale beweging die wereldwijd avonden over (professionele) mislukking organiseert.

Het begon in 2012 in Mexico. Vijf vrienden waren klaar met het altijd maar tegen elkaar opbieden met succesverhalen. Maar vooral waren ze klaar met het weglaten van de andere kant: de mislukkingen, de blunders, de deuken. De fuckups die het leven vaak maken tot wat het is. Ze waren niet de enige: inmiddels worden er op 300 plaatsen Fuckup Nights georganiseerd, waaronder Arnhem.

Op 25 september van 20.00-22.00 uur is Fuckup Nights Arnhem weer terug in The Workstation aan het Gele Rijdersplein 36 in Arnhem. Er zijn eerlijke verhalen, je kunt met de sprekers in gesprek, er is live muziek en er is de kans je eigen fuck-up vanaf het podium te delen! Tickets: fb.com/funarnhem. Eventbrite of aan de deur.

Historische wandeling over de landgoederen Zilverberg en Oorsprong

Oorsprong (foto: Nico van Haasdrecht) Nico van Haasdrecht

OOSTERBEEK - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen leidt op zondag 23 september een historische wandeling over de landgoederen Zilverberg en Oorsprong, een mooi en gevarieerd gebied met bossen, akkers en waterpartijen.

Maar buiten het feit dat men hier heerlijk kan wandelen, valt er ook veel over deze landgoederen te vertellen. De boswachter neemt deelnemers graag mee voor een reis door de tijd. Wie weet bijvoorbeeld waar het vroegere landhuis van de Zilverberg heeft gestaan? Of dat water bepalend is geweest bij de ontwikkeling van De Oorsprong tot gerenommeerde buitenplaats? En dat er op het landgoed een suikerfabriek en later een stroopfabriek heeft gestaan? Waar zijn die fabrieken gebleven? En wat is er allemaal gebeurd tijdens de slag om Arnhem in 1944? En wie heeft al eens een kijkje genomen bij het, onlangs gerestaureerde, historische zwembad? Of bij de schuilkelder van het vroegere landhuis? Is de nieuwsgierigheid gewekt? Tijdens de wandeling besteedt de boswachter aandacht aan al deze onderwerpen.

Start: 13.30 uur op de parkeerplaats bij het Drielse Veer langs de Rijn aan de Veerweg in Oosterbeek onderaan de Westerbouwing. GPS DD (decimale graden): 51.974164, 5.823785. Duur: 1,5 à 2 uur. Afstand: 6 km. Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Job Laan, 06 83179965 of Jaap Uijthof, 06 44043707.

Het Nieuwe Kader sponsor Ome Joop’s Tour

NS Trein De Hondekop. (foto: Ome Joop's Tour) Ome Joop's Tour

ARNHEM - Het Nieuwe Kader is de eerste échte (greenscreen-) filmstudio in het oosten van het land, gevestigd in Arnhem, een initiatief van Berko Mulder en Niels Bosch.

Op de rand van de Westervoortsedijk staat een studio van Randstad-achtige allure, waarin eigen multimedia-producties worden gemaakt en faciliteiten voor derden beschikbaar zijn. Het Nieuwe Kader was in 2018 een van de sponsoren van Ome Joop’s Tour.

De sponsorbijdrage heeft bestaan uit een filmimpressie van zaterdag 28 juli, de dag waarop het Tourpeloton met de nostalgische NS trein De Hondekop de oversteek heeft gemaakt van Groningen naar ’s-Hertogenbosch. Cameraman Luuk Werkman reed de hele dag mee en maakte een prachtige reportage over doel en missie van Ome Joop’s Tour. Geniet nog een keer van deze bijzondere gebeurtenis.

De voorbereidingen voor de ronde van 2019 zijn alweer van start gegaan. Vanaf 1 oktober zal aanmelden voor de 69e editie mogelijk zijn via de site van OJT.

Professor Bombasticus: de oude schat op Kasteel Doorwerth

Professor Bombasticus. (foto: Kasteel Doorwerth)

DOORWERTH – Help! Kom alsjeblieft! Een onzichtbare tovenaar waart door de gangen, een ridderharnas begint soms vanzelf te rammelen en de klauw van een opgezette beer greep laatst naar een bezoeker. Professor Bombasticus heeft een deel van kasteel Doorwerth van Geldersch Landschap & Kasteelen ingericht als laboratorium voor belangrijk onderzoek. De professor is namelijk een hele oude schat op het spoor! Kinderen kunnen hem op zondag 21 oktober assisteren in zijn zoektocht.

Professor Bombasticus heeft in het kasteel zijn laboratorium ingericht voor belangrijk onderzoek. Hij zoekt namelijk naar de geheime deur van een ondergrondse gang die vanuit het kasteel leidt naar een schat diep onder water in de Rijn. Bij die schat zit ook een ring en diegene die de ring te pakken krijgt en om zijn vinger doet kan over de hele wereld heersen. Dat is heel gevaarlijk want er is een hele valse tovenaar op de schat afgekomen. Maar de tovenaar is onzichtbaar en ergens in het kasteel! Help zoeken naar de tovenaar!

Nou zijn er nog gekkere dingen aan de hand, en daarom moeten de kinderen ook allemaal gekke proefjes doen in het laboratorium.

Datum: zondag 21 oktober om 11:30, 13:30 en 15:30 uur (circa 45 minuten). Entree museum: 11,50 euro, kinderen 4 - 18 jaar 5,25 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Aan deze activiteit zijn geen extra kosten verbonden. Kasteel Doorwerth staat aan Fonteinallee 2b in Doorwerth,

13 / 40

Een leuke, goed passende schoen voor iedere kindervoet

DUIVEN - On-line schoenen kopen is populair – maar bij de aanschaf van kinderschoenen is dit toch vaak wat lastig. Veel ouders ervaren steeds weer, dat zij toch echt beter af zijn bij de aanschaf van kinderschoenen in een fysieke winkel. Maar waar vind je in deze tijd nog een schoenenwinkel, waar men echt aandacht heeft voor snel groeiende kindervoeten?

Bij Derksen Schoenmode in Duiven weten ze al 90 jaar hoe belangrijk goed passende schoenen zijn voor kindervoeten, die zich voortdurend ontwikkelen. "Een schoen uitzoeken vanaf een plaatje: dat kan wel, maar dan kijk je vooral naar het uiterlijk. Wij bieden meer dan de online winkels: wij meten de voet goed op, geven advies over de beste pasvorm voor de voet van juist dit kind, en we hebben veel verschillende maten, modellen en merken op voorraad. Daarmee zijn we redelijk uniek in de regio", vertellen Irma en Brigitte Derksen van Derksen Schoenmode.

Pastoriestraat 42 Duiven; 0316 263035; www.derksenschoenmode.nl.

De Pompernikkel in Duiven

André Seubring staand bij 'Duivens Roem'.

DUIVEN - Al 25 jaar onderneemt de Pompernikkel in Duiven.

Met de allerbeste kazen, vers gebrande noten, bijzonder wijn- en port-assortiment, bonbons, nougat, Franse en Spaanse worsten et cetera. Sinds kort hebben we onze eigen kaas 'Duivens Roem' genaamd. Ongeveer een jaar geleden is het idee ontstaan om een eigen kaas te maken. En wel met een kaasmaker met veel ervaring, die al meer dan 100 jaar kaas maakt.

In samenwerking met Boer Klaver uit Noord-Holland hebben we onze trots kunnen presenteren op ons 25-jarig jubileum, 26 mei jongstleden. Boer Klaver heeft een ouderwets zuursel gebruikt waardoor de kazen langer moeten rijpen. Dit sprak ons natuurlijk enorm aan als kaasspecialist, want tegenwoordig moet alles snel, snel, snel (helaas). Onze kazen liggen daarom acht maanden te rijpen en juist door de lange rijping en dat bijzondere zuursel krijgt de kaas een overheerlijke smaak; hij is lekker pittig en een tikkie zoetig.

Kom gerust proeven!!

Thuvinestraat 39, Duiven; info@depompernikkel.nl; www.depompernikkel.nl; 0316 268865.

Een pruik tijdens en na chemotherapie

DIDAM - De impact van haarverlies door chemotherapie is groot. Een belangrijk deel van iemands uiterlijk verandert. Vooral vrouwen vinden vaak dat het haar de uitstraling en vrouwelijkheid bepaalt. Haarverlies zorgt dan voor een onzeker gevoel. Lorny Wanders Haarmode helpt klanten graag met een mooie oplossing, die voor iedereen anders is.

Een pruik moet vooral goed voelen en lekker zitten. Er is keuze uit vele modellen en kleuren haarwerken. In een toch al moeilijke periode is het fijn als een haarwerk, er zo natuurlijk mogelijk uitziet, en zelfvertrouwen geeft.

Ruime collectie

Er zijn pruiken verkrijgbaar in diverse prijsklassen, kwaliteiten en modellen. Heeft een klant een of meer leuke modellen uitgezocht, dan laat Wanders Haarmode een zichtzending naar de salon komen. Als de definitieve keuze is gemaakt, dan wordt het haarwerk helemaal aangepast (gepersonaliseerd) aan de specifieke wensen van de klant. Voor het uitzoeken, vindt altijd eerst een uitgebreid kosteloos en vrijblijvend informatief gesprek plaats, waarin onder meer verteld wordt wat de mogelijkheden zijn en hoe het zit met vergoeding door de zorgverzekeraar.

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij verwijzing van een arts, is er recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een pruik. In 2018 bedraagt de basisvergoeding voor haarwerk 431 euro. Als iemand aanvullend verzekerd is, kan het recht op een vergoeding hoger zijn.

Lorny en Christien Wanders zijn door de ANKO gecertificeerd haarwerkspecialist en staan al meer dan 35 jaar samen met hun medewerkers klaar voor hun klanten in de sfeervolle kapsalon van Lorny Wanders Haarmode in de Spoorstraat in Didam. Ze staan klanten bij met gespecialiseerde begeleiding en advies op maat, in alle discretie en privacy. Klanten zijn overdag of 's avonds van harte welkom in de haarsalon, maar Christien of haar medewerkers komen ook graag bij u aan huis of in het ziekenhuis. Bel voor een vrijblijvende afspraak!

Lorny Wanders Haarmode, Spoorstraat 6, Didam; 0316 294 500; www.kapsalonwanders.nl.

Detox & More: uniek in de regio op gebied van darm- en lichaamsreiniging en afslanken!

DIDAM - Detox & More is een praktijk voor natuurlijke geneeswijzen in Didam. Al het aanbod is er op gericht de gezondheid, fitheid en het gewicht van de cliënt op een natuurlijke manier (water, zonlicht, gezonde voeding, sappen, kruiden, supplementen en beweging) te herstellen.

Gezondheid begint in de darmen. Francis van Dijk (eigenaresse) vertelt: 'Ik krijg veel mensen in mijn praktijk met opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree of obstipatie, maagzuur, een spastische darm, moeheid, lusteloosheid, hoofdpijn, eczeem, depressie, rugklachten en overgewicht. Vaak lopen ze hier al jaren mee rond. Altijd is de oorzaak een te volle, vervuilde darm! Door de dikke darm te spoelen met gezuiverd water op lichaamstemperatuur ervaart men direct verlichting. De hoge darmspoelingen zijn zeer effectief in het oplossen van allerlei gezondheidsklachten. De cliënt zelf is vaak verbaasd hoeveel afvalstoffen er los komen tijdens een hoge darmspoeling. Vaak zegt men: "Had ik dit maar eerder geweten of waarom zegt een huisarts dit niet?" De behandelingen gaan heel professioneel, met een gesloten systeem en zijn pijnloos. En worden in veel gevallen vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

VacuStep

Sinds maart dit jaar kun je ook sporten en afslanken bij Detox & More. Er staan twee VacuSteps (crosstrainers in een vacuüm cabine) in de praktijk. Een hele fijne, effectieve manier van sporten en afslanken. Je sport een half uur per keer, op afspraak. De VacuStep pakt de probleemgebieden aan: de benen, billen en buik. Daarnaast zorgt het vacuüm en het infrarode licht voor een optimale bloedcirculatie van de benen en vermindering van cellulitis. Het infrarode licht zorgt ook voor een mooiere huid en vermindering van spier- en gewrichtsklachten! Wil je kijken of het wat voor je is? Bel voor een gratis proefles!

Contact

Detox & More, Praktijk voor natuurlijke geneeswijzen

Wilhelminastraat 28G Didam; info@detoxandmore.nl

0316 785075 / 06 18643023; www.detoxandmore.nl

Thuis-pc.nl voor particulier, zzp'er én mkb

ARNHEM – Als particulier of zzp'er heeft u veel geld uitgegeven aan een goede computer. Inmiddels is hij een stuk trager, loopt soms vast, maar u heeft geen garantie meer. U heeft geen zin in hoge reparatiekosten, maar hij moet wél vakkundig gemaakt. Wat nu?

Piet Hoogland, eigenaar van Thuis-pc.nl, herkent dit probleem als geen ander. 'Ik repareer en verkoop nu al meer dan zes jaar pc's en laptops. Mensen zijn steeds weer verbaasd als ze zien hoe snel ik hun computerprobleem heb opgelost.' Een virus, een kapotte harde schijf of traagheid zijn voor de leek nu eenmaal niet eenvoudig zelf op te lossen. Thuis-pc.nl repareert, adviseert én verkoopt ook nieuwe en tweedehands computers en laptops.

De nieuwe trend: hulp op afstand
Thuis-pc.nl werkt vanaf eigen locatie of komt bij u langs. Liever hulp op afstand? Thuis-pc.nl maakt rechtstreeks verbinding met uw pc en lost zo online uw problemen op! In de webshop vindt u allerlei IT-benodigdheden. Zoekt u iets wat niet in de webshop staat? Bel dan gewoon Piet: 'Alles wat mijn klanten op PC-gebied nodig hebben, regel ik voor ze. Makkelijker kan ik het niet maken.'

Thuis-pc.nl, voor particulier, ZZP én MKB, Bingelradestraat 3 (nabij woonboulevard Arnhem-Zuid);(06) 81469489, www.thuis-pc.nl.

Keratinebehandelingen bij Connie's Kapperij

ZEVENAAR - Wij zijn gespecialiseerd in keratinebehandelingen van het merk Keratinboost. Dit is een nieuwe generatie keratine zonder formaldehyde en werkt op een andere wijze dan de traditonele versies.

Deze keratinebehandeling kan je pluizig haar transformeren in prachtig glanzend haar. Krullen kunnen desgewenst verminderen of stijl gemaakt worden. Beschadigd haar kunnen wij weer mooi glanzend en zacht krijgen.
Een behandeling neemt ongeveer drie uur in beslag, vanaf 99.95 euro afhankelijk van de lengte.

De verzorgingsproducten hebben wij van Marulaoil, dit zijn producten zonder parabenen, siliconen en gluten. Deze rijkvoedende producten zijn exclusief en niet online of bij een groothandel te koop.

Ook hebben wij een fantastische behandeling van Careplex, hiermee wordt je haar van binnen uit blijvend hersteld.

Wil je meer weten? Kijk op www.connieskapperij.nl of bel 0316 242350. Wij werken uitsluitend op afspraak en zijn gevestigd aan Lentemorgen 5 in Zevenaar. Gratis parkeren.

Gitaarspelen voor iedereen: ook voor de kleine beurs

ARNHEM – Sjonnie Gitaar is het adres voor iedereen die gitaar speelt of wil gaan spelen. In onze winkel in Arnhem-Zuid staan gitaren in verschillende prijsklassen en krijg je een duidelijk advies en tips om je goed op weg te helpen.

"Ook in ons assortiment: kinder- en jeugd gitaren, (elektrische) ukeleles, mondharmonica's, basgitaren, effectpedalen, versterkers, accessoires, lesboeken en onderdelen. Maar ook voor onderhoud en reparatie kunt u bij ons terecht. Inruil/inkoop is ook mogelijk, wij hebben altijd diverse occasions in de winkel.

Tevens is het mogelijk gitaarles te volgen waarbij jouw motivatie het belangrijkste is en dat je al na één les een leuk pop/rock liedje kunt spelen. Mocht je al een instrument hebben, maar je hebt er problemen mee, dan kan deze kosteloos voor je nagekeken worden, wij beschikken over een eigen technische dienst."
Gitaarspelen is geschikt voor iedereen vanaf drie jaar tot zo oud je je voelt en bij Sjonnie Gitaar ook betaalbaar voor iedereen.

Sjonnie Gitaar, Dovenetellaan 77, Arnhem, 026 3210126 of 06 12373805, www.sjonniegitaar.nl.

Schoenen reinigen met stoom: je schoenen worden weer als nieuw!

ARNHEM - Problemen met vieze leren schoenen? Hardnekkige vlekken in suède schoenen? De revolutionaire stoomreiniger van Scarpa Vapor zorgt dat je schoenen er weer als nieuw uitzien. Spaar je portemonnee en het milieu: laat je schoenen professioneel schoonmaken en gun ze een tweede leven door een professionele reinigingsbeurt.

Met deze geweldige stoomreiniger kunnen we niet alleen leer reinigen, maar ook suède schoenen, nubuck schoenen en zelfs sneakers. De Scarpa Vapor krijgt praktisch alles schoon, door een combinatie van stoom onder hoge druk en zeer hoge temperatuur. Doordat het leer eerst krimpt en dan rekt, laat het vuil aan de oppervlakte los.

Zoals gezegd kan de stoomreiniger niet alleen leer- en nubuckschoenen schoonmaken, maar schoenen van alle materialen en kleuren; dus ook je witte schoenen worden weer als nieuw.

Leer reinigen bij de betere schoenmaker. De Scarpa Vapor stoomreiniger is een machine voor de specialist. Je vindt deze dus bij de betere schoenmaker, die garant staat voor perfecte reparatie en reiniging van je schoenen.

Schoen & sleutelmakerij Mark Spierings, Kronenburgpassage 73, Arnhem; 026 3232391.

17 / 40

Arjolux, uw pand stijlvol en onderhoudsvrij Kozijnen met allure

Kozijnen

WESTERVOORT - Met kunststof kozijnen behoudt een pand een stijlvolle uitstraling. In tegenstelling tot houten kozijnen vergen kunststof kozijnen weinig onderhoud. Je hoeft ze niet te schilderen omdat ze bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Bovendien zijn ze makkelijk schoon te houden. De keuze voor kunststof kozijnen is er één voor het leven. Dan wil je de beste en mooiste oplossing.

Voor bedrijfspanden zijn naast kunststof kozijnen aluminium kozijnen ook een fraai alternatief. Het geeft een pand een architectonisch en industriële look. Deze kozijnen zijn eveneens onderhoudsvrij.

Dakkapel
Gevelbekleding

Arjolux is al meer dan 25 jaar specialist op het gebied van kunststof en aluminium kozijnen. Wij werken met de beste materialen die op dit moment voor handen zijn. Wij hebben onze eigen productie waardoor we snel en op maat leveren. Een mooi kozijn maak je af met een functionele en toch aantrekkelijke zonwering of rolluik. Bij ons heeft u uitgebreide keuze. We leveren overal in Nederland. Veel van ons werk voeren we uit in de regio Duiven, Doetinchem, Westervoort, Arnhem, Zevenaar & Groesbeek.

Dakkapellen van formaat

Met een dakkapel vergroot u een ruimte en er komt veel meer licht binnen. Wij adviseren welk model dakkapel past bij uw huis en begeleiden de eventuele vergunningsaanvraag. Wij produceren in onze eigen fabriek zodat aan uw wens en aan de vereisten van de gemeente voldaan wordt. Maatwerk dus. We plaatsen de dakkapel in één dag op uw woning zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft.

Veelzijdig in kunststof

Naast dakkapellen leveren we serres, veranda's, gevelbekleding en diverse soorten zonwering. Ook daarvoor geldt: maatwerk en fabricage in onze eigen fabriek.

Showroom

De producten die wij leveren geven u meer comfort en levensvreugde. De keuze die u maakt is levenslang. Daarom krijgt u een goed advies om de juiste beslissing te nemen. Wij nemen de tijd voor u. In onze showroom in Westervoort kunt u de verschillende producten en materialen zien en voelen. Hier doet u inspiratie op en lichten wij de mogelijkheden uitgebreid toe. Met hetzelfde plezier komen we eerst bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. Uw wens. Ons uitgangspunt.

Over Arjolux

Familiebedrijf Arjolux in Westervoort is expert op het gebied van kunststof en aluminium kozijnen, dakkapellen, zonwering, rolluiken, veranda's, gevelbekleding en serres. Uw wens is ons uitgangspunt. In onze fabriek produceren we op maat. Snel en vakkundig.

Onze producten: Kozijnen, Zonwering, Dakkapel, Serre, Veranda, Gevelbekleding.

Snel contact met Arjolux!

Het Vergun 7, 6931 KC Westervoort; 026-3117473; info@arjolux.nl

Openingstijden:
Ma t/m vr van 8:00 uur tot 17:00 uur; zaterdag op afspraak.

Fris en verzorgd met de permanente mooie make-up van Caroline Huid- en Nagelverzorging

ARNHEM - Hebt u ook zo'n moeite met het aanbrengen van uw make-up? Dit hoeft vanaf nu geen probleem meer te zijn. Permanente make-up is de oplossing. Nooit meer worstelen om de wenkbrauwen mooi gelijk te krijgen, nooit meer een uitgelopen eyeliner.

Permanente make-up is een bijna pijnloze behandeling waarmee make-up zoals wenkbrauwen, eyeliners en lipliners worden aangebracht en enkele jaren zichtbaar zullen blijven. Uw make-up zal altijd perfect blijven zitten ook tijdens sporten, zwemmen of een sauna bezoek. Voor het professioneel aanbrengen van permanente make-up bent u bij Caroline Huid- en Nagelverzorging aan het juiste adres. Door de jarenlange ervaring van Caroline zijn bijna alle wensen van de klant te realiseren. In overleg met u zal er op een professionele manier een prachtige make-up aangebracht worden waar u lang plezier van zult hebben.

Tevens kunt u bij Caroline Huid- en Nagelverzorging terecht voor een ontspannende gezichtsbehandeling, deskundig huidadvies en bodysugaring, een milde manier van lichaamsontharing waarbij er met een koude suikerpasta alle ongewenste haartjes verwijderd worden.

Belt u gerust voor vrijblijvende informatie of kom eens binnen wandelen aan de Graslaan 77 in Arnhem; 026 3216585, www.carolinearnhem.nl.

Gelders Auto Herstel uw schadespecialist

ARNHEM – Een deuk, kras of schade op uw auto ziet er niet fraai uit, bovendien vermindert de waarde van uw voertuig. Gelders Auto Herstel is gespecialiseerd in het herstellen, maar ook restaureren van alle soorten auto's. Bij (lak)schade is het van belang deze wel te laten herstellen, want dit kan tot roestplekken en uiteindelijk tot doorroesten leiden.

Bij Gelders Auto Herstel wordt iedere schade secuur en op vakkundige wijze hersteld. Eigenaar Davut Yalcin is gespecialiseerd in alle voorkomende schades. Davut heeft ruim twintig jaar ervaring en heeft alle benodigde certificaten om zich specialist te noemen.

"'Bij Gelders Auto Herstel kunnen de lijnen niet korter zijn, want ik werk alleen! Van demontage tot en met het spuitwerk, ik doe alles zelf, waardoor ik de tarieven laag kan houden. En ook voor ruitvervanging en laswerk kan men hier terecht." Gelders Auto Herstel werkt uitsluitend met professionele apparatuur. Bij een beschadigde chassis wordt er uiteraard gebruik gemaakt van een autorichtbank.

Voor meer informatie of voor een vrijblijvende offerte kunt u van maandag tot en met vrijdag 09:00 tot 17:00 uur altijd langskomen. Buiten deze tijden is het alleen mogelijk op afspraak.

Gelders Auto Herstel, Conradweg 14, Arnhem (vlakbij de welbekende Driepoortenweg); 06 81236008.

De Variabele Selectiedagen: scoor een sponsor voor jouw club

Team DVOL 1 seizoen 2017-2018

NIJMEGEN/ARNHEM - De BKT-experts is een duurzame, goedkope, mooie én zeer snelle oplossing voor de renovatie van keuken, badkamer en toilet. Voor de montage ervan is De Variabele op zoek naar nieuwe sterspelers en sterspeelsters. Dit doen we tijdens de selectiedagen op 25 september in het Gelredome in Arnhem en 26 september in De Goffert in Nijmegen. Heb je interesse, dan kun je je aanmelden via www.BKT-experts.nl.

Ben je technisch ingesteld en kun je goed met mensen overweg, dan zorgen wij voor een passende training om je klaar te stomen als BKT-expert. Onze interne opleiding start in november.

"We vragen (sport)clubs in ons werkgebied ons te helpen op zoek te gaan naar dit nieuwe sterrenteam. Levert jou club één van onze nieuwe sterspelers, dan ligt er bij De Variabele voor jou club een sponsorcontract te wachten. Op deze manier dragen we naast een goed en prettig werkklimaat ook bij aan sport en spel in onze regio. Dus ga binnen je club op zoek naar technische vakmensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging binnen een stabiel en ondernemend bedrijf met volop mogelijkheden."

De Variabele is een vastgoedonderhoudsbedrijf in de regio Doetinchem-Arnhem-Nijmegen-Utrecht. Met ruim 200 medewerkers onderhouden we dagelijks alle vormen van vastgoed voor zakelijke bekeerders. Meer informatie over De Variabele staat op www.devariabele.nl. Naast de BKT-experts zijn we ook op zoek naar andere (allround) vakmensen in het onderhoud.

Refurbished notebook bij Computershop Arnhem

ARNHEM - Bij Computershop Arnhem kunt u niet alleen terecht voor een mooi nieuw notebook, ook voor gebruikte notebooks bent u hier op het juiste adres.


Gebruikte notebooks worden ook vaak ook 'refurbished' genoemd. De meeste refurbished notebooks zijn zakelijke modellen die wel tegen een stootje kunnen. Dat ze een paar jaar oud zijn, is door de degelijkheid van deze modellen meestal geen probleem.
Als deze notebooks bij Computershop Arnhem binnenkomen, wordt er een uitgebreide procedure gevolgd, voordat ze in de winkel terecht komen: Componenten zoals geheugen en harddisk zijn uitgebreid getest. In veel notebooks is de gebruikte harddisk vervangen voor een nieuwe SSD. Dit maakt het notebook aanzienlijk sneller en verlengt de levensduur. Windows 10 wordt op de notebooks geïnstalleerd, geactiveerd en van de laatste updates voorzien.

Hierna wordt het notebook op 30 punten getest. Onder andere het beeld, geluid, toetsenbord, de camera en de USB-poorten. Na het testen worden de behuizing en het scherm schoongemaakt. De accu's van de refurbished notebooks worden getest op hun werkduur. Met de betere refurbished notebooks kan vaak ruim drie uur worden gewerkt op één accu-lading.
Door de uitgebreide testen bent u zeker van lang ongestoord gebruik. Alle refurbished notebooks bij Computershop Arnhem hebben één jaar volledige garantie op de hardware.

Computershop Arnhem; Gamerslagplein 2, achter winkelcentrum Presikhaaf, Arnhem. www.computershoparnhem.nl.

Al tien jaar 'definitief ontharen' bij Beautycare Velp

VELP – "Voor 'definitief ontharen' IPL bent je bij ons aan het juiste adres. Nooit meer hoeven scheren! Nooit meer die harde stoppels of ingegroeide haartjes! Op vakantie gaan zonder scheermes, wie wil dat niet? Wij verzorgen dit voor jou!"

"Wel is het noodzakelijk dat de haartjes nog pigment bevatten, dat ze nog niet grijs zijn. De beste resultaten krijg je bij donkerbruin tot zwarte haar. Een IPL behandeling van het lichaam vindt plaats eens in de vijf weken. (het gezicht eens in de drie weken). Je mag tussentijds niet meer harsen of epileren. Alleen maar scheren. Zonnebanken is even niet toegestaan.

Heb je ingegroeide haartjes bij je oksel of schaamstreek? Met twee behandelingen ben je daar al vanaf. De haartjes komen namelijk al zachter de huid en de haartjes groeien niet zo snel meer de huid uit. Daarnaast blijven er na twee behandelingen al een heleboel haartjes weg. Start je nu dan ben je in het voorjaar 2019 al bijna haarloos.

Enkele prijsvoorbeelden zijn: oksels 25 euro, bikinilijn 20 euro, bikinilijn inclusief schaamstreek 35 euro onderbenen 80 euro, rug man 80 euro. Indien je meerdere gebieden tegelijk laat behandelen bespreken we een pakketprijs. "Bij ons worden IPL-behandelingen niet vergoed door de zorgverzekeraars."

Tot snel bij Beautycare Velp, President Kennedylaan 81a, Velp; 026 3610757 / 0619193009; www.beautycarevelp.nl; email: info@beautycarevelp.nl.

Seren Supermarkt: Turkse en oosterse producten

ARNHEM – Voor mediterrane gerechten zoek je naar de juiste producten en ingrediënten. Producten, die men in deze landen ook zelf gebruikt. Deze vind je bij Seren Supermarkt van de broers Murat en Fatih Cilsal.

"Wij zijn in 2005 samen begonnen bij groothandel Seren Impex. Na één jaar samenwerking met Seren Impex hebben wij de winkel overgenomen. De kennis en ervaring vanuit de groothandel hebben wij meegenomen naar onze winkel. Daardoor zien de klanten ons als groothandel en wij maken het waar met onze lage prijzen."

Seren Supermarkt staat garant voor kwaliteit, diversiteit en ruim assortiment, die wekelijks wordt aangevuld. "Omdat wij grote volumes voordelig inkopen, profiteren onze klanten van lage prijzen", aldus Murat en Fatih. De supermarkt bevindt zich aan de Middelgraaflaan in winkelcentrum de Drieslag. Het winkelcentrum telt vele diverse winkels en speciaalzaken en is makkelijk te bereiken. Ook zijn er voldoende gratis parkeerplaatsen rondom het winkelcentrum. In het winkelcentrum zitten ook de wat meer bekende supermarkten zoals de Albert Heijn, Coop, Aldi. Daarnaast is er een opticien, bloemenwinkel, bakkerijen, toko's, kledingwinkel, dierenspeciaalzaak, visspeciaalzaak, slijterij, kapper, groenteboer, telefoonwinkel, pizzeria, tabakswinkel, textiel winkel en een café. Alle reden dus om eens een bezoek te brengen aan winkelcentrum De Drieslag.

Seren Supermarkt, Middelgraaflaan 71b, Arnhem; telefoon 026 3213002.
Wilt u ook op de hoogte blijven van alle aanbiedingen? Volg dan Seren Supermarkt via facebookpagina: Seren Supermarkt.

Productpresentaties bij Baptist in Arnhem

ARNHEM - Baptist Arnhem organiseert dit najaar diverse productpresentaties met vijf vooraanstaande merken. Op deze dagen worden diverse machines en gereedschappen van uw favoriete merken gepresenteerd.

Zaterdag 6 oktober: Festool elektrisch gereedschap. Hans Bos geeft twee presentaties over Domino en zagen & frezen met het elektrische gereedschap van Festool. Laat u informeren over de mogelijkheden en pak deze kans om zelf de machines te proberen!

Vrijdag 19 oktober: Robert Sorby houtdraaigereedschap. Clive Brooks, fabrieksdemonstrateur van Sorby, zal in twee presentaties aandacht besteden aan Sorby houtdraaigereedschappen. De collectie bevat een aantal unieke items welke Clive met enthousiasme en toewijding aan u zal demonstreren.

Vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober: Tormek natslijpsysteem. Hebt u een Tormek thuis en wilt u de fijne kneepjes van het slijpen leren? Of denkt u erover om het Tormek T8 slijpsysteem of accessoires aan te schaffen? Vrijdag en zaterdag kunt u van Wolfgang Hess in een kleine groep advies krijgen over het Tormek natslijpsysteem.

Donderdag 1 en vrijdag 2 november: Record Power houtbewerkingsmachines. Wilt u meer weten over lintzagen of de houtdraaibanken van Record Power? Craig Heffren van Record Power geeft deze dagen diverse productpresentaties over de stationaire houtbewerkingsmachines en stofafzuiging van Record Power.

Zaterdag 17 november: Mafell elektrisch gereedschap. Ralf Kehne en Björn van Hilten van Mafell laten u diverse Mafell machines zien en voelen. Welke machines er besproken worden hangt ook deels af van de inbreng van de groep. Dus hebt u specifieke vragen, wilt u algemene informatie of twijfelt u nog over de aanschaf van een Mafell machine? Kom dan naar de presentatie van Mafell!

Voor meer informatie, beschikbaarheid en inschrijven kijkt u op www.baptist.nl/agenda. De productpresentaties zijn alleen met inschrijving (maar wel gratis) te bezoeken. Vol=vol! Graag tot dan! De koffie staat klaar!

Baptist Arnhem BV, Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

Maarten van der Weijden sliep op het watermatras van Topslapen

ARNHEM/ELST - Topslapen Arnhem en sinds 1 september ook Topslapen Elst zijn twee beddenspeciaalzaken, waar kennis en advies nog steeds hoog in het vaandel staan. ,,Dit moeten wij wel" zegt Ton Pouwels tegen het massale geweld op internet en TV. Hierbij wordt alleen gekeken naar de massa en naar de prijs. Het uiteindelijke ligcomfort is meestal van secundair belang.

"Bij ons gaat het meer om de zekerheid van goed slaapcomfort. Eigenlijk zou elke klant zijn bed moeten kiezen met de ogen dicht in plaats van met de ogen open. De klant zou dan beter voelen wat werkelijk goed voor hem/haar is."

Vaak komen er mensen in de winkel, die het zat zijn om op goedkope kussens en matrassen te liggen. Zij zijn in gaan zien, dat een goede nachtrust essentieel is voor het goed functioneren overdag. Ook mensen met nek- en rugklachten vinden meer en meer hun weg naar de beddenspecialist. Een goed kussen is het belangrijkste onderdeel in uw bed. (zie onze advertentie op pagina 12)

Wist u dat Maarten van der Weijden zijn rusturen sliep op het watermatras van Topslapen Arnhem? Een matras gevuld met slechts 50 liter water en afgedekt met een dikke laag gelfoam. Zo werd het lichaam van Maarten overal ondersteund en kregen zijn spieren nieuwe energie voor de vele zwemkilometers.

Bent u ook nieuwsgierig naar het watermatras (geen waterbed) van Maarten van der Weijden, kom dan eens liggen in de showroom van Topslapen Arnhem en ervaar het zalige gevoel en ondersteuning van dit unieke matras.


Beddenspecialist Topslapen Arnhem, Nieuwstraat 4, 6811 HW, Arnhem, 026 4422777
Beddenspecialist Topslapen Elst, Dorpsstraat 40, 6661 EL, Elst, 0481 745749
www.beddenspecialist-topslapen.nl.

Gilde Stadswandeling Arnhem

Het Huis der Provincie in Arnhem (foto: Rob Slepicka)

ARNHEM - In september en oktober wandelen gidsen van Gilde Arnhem op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag weer door Arnhem.

Woensdag 26 september Wandeling Slag om Arnhem
De grote slag, die Arnhem voorgoed veranderde en tweede wereldoorlog helaas niet kon beëindigen.
Start: 14.00 uur, Airborne at the Bridge, Rijnkade 150.

Donderdag 27 september Wandeling Spijkerkwartier
Het Spijkerkwartier is gebouwd na het slechten van de stadsmuren. Het is een wijk met een roemruchte geschiedenis, maar ook met prachtige panden uit de 19de eeuw, met onverwachte binnentuinen en verrassende sporen van beroemde Arnhemmers.
Start: 14.00 uur, Musis Sacrum, Stadskiosk Velperplein.

Iedere zaterdag Stadswandeling
Tijdens een wandeling door de stad maakt u kennis met de bewogen Arnhemse geschiedenis en de vele bezienswaardigheden in de stad en hoort u verrassende verhalen.
Start: let op de tijd: 11.00 uur. Sabelspoort, Markt 11.

Zondag 14 oktober Wederopbouw-Wandeling
Na de oorlog is de wederopbouw krachtig ter hand genomen. Interessant, hoe met andere ogen naar de ruimtelijkheid werd gekeken van een ooit zo "compacte stad". Het heeft interessante dingen opgeleverd.
Het Huis der Provincie is daar het duidelijkste voorbeeld van. Start: 14.00 uur, Huis der Provincie, Markt 11.

Kosten: volwassenen vier euro, kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro.
Reserveren is niet nodig.

Zaterdag 27 oktober Dag van de Arnhemse Geschiedenis
Zie hiervoor én voor het volledige aanbod: www.wandeleninarnhem.nl

Tweedehandskinderkledingbeurs Sis & co in De Troubadour

ARNHEM/ELDEN - Op zaterdag 29 september van 12.00 tot 14.00 uur wordt voor de zesde keer kinderkledingbeurs Sis &co gehouden in basisschool De Troubadour aan de Rijksweg-West 63 in Arnhem (Elden).


Het gaat deze keer om de herfst-wintereditie. De beurs is ruim opgezet en heeft een superleuk aanbod van mooie (merk)kleding en schoenen voor jongens en meisjes in maat 86 tot en met maat S. De beurs is een belangeloos initiatief van twee enthousiaste Arnhemse zussen met een grote voorliefde voor leuke, aparte, maar wel goedkope kinderkleding. Met de beurs willen zij het graag voor iedereen mogelijk maken om voor kleine prijsjes kwalitatieve en leuke tweedehands kinderkleding aan te schaffen. Op deze manier hopen zij er ook aan bij te dragen dat kleding niet onnodig wordt weggegooid maar een tweede of zelfs derde ronde gegund wordt.

Kinderkledingbeurs Sis & co biedt de mogelijkheid om niet-verkochte kleding achter te laten voor een goed doel. Deze kleding wordt geschonken aan de Weggeefhoek Geven en Nemen, die het doorgeven aan gezinnen die hiervoor geen budget hebben. De Weggeefhoek staat op facebook: Weggeefhoek geven & nemen in Arnhem. Meer informatie over Sis & co staat op www.kinderkledingbeurssisenco.jimdo.com.

Wandel door kasteel Doorwerth met ridder Hendrik van Doorenweerd

Hendrik van Doorenweerd. (foto: Kasteel Doorwerth) Kasteel Doorwerth

DOORWERTH – Op dinsdag 16 en 23 oktober (14.00-15:30 uur) kun je in kasteel Doorwerth van Geldersch Landschap & Kasteelen even terug in de tijd door een ontmoeting met één van de eerste bewoners. Luister tijdens de rondleiding door het kasteel naar (acteur) ‘Hendrik van Doorenweerd’ die zijn middeleeuwse ervaringen deelt met het publiek.

Kasteel Doorwerth is in de dertiende eeuw ontstaan. Eén van de eerste bewoners was ridder Hendrik van Doorenweerd. In de tijd van Hendrik van Doorenweerd was het kasteel nog geen mooie buitenplaats, maar een dikke woontoren die tegen de vijand verdedigd moest worden. Wie die vijand was…

De verhalen van ridder Hendrik zijn geschikt voor bezoekers vanaf 4 jaar. De rondleiding duurt één tot anderhalf uur. Vooraf reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk.

Kosten: 14,50 euro, kinderen 4 - 18 jaar 8,25 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders betalen 3,00 euro op vertoon op vertoon van jaarkaart. Kasteel Doorwerth ligt aan de Fonteinallee 2b in Doorwerth. Reserveren voor deze voorstelling is noodzakelijk en uitsluitend online mogelijk in de voorverkoop via www.glk.nl/doorwerth.

Damclub Heteren

HETEREN - Voor een rustig avondje ontspanning kom je naar damclub Heteren. Voor een ontspannen partijtje dammen.

Voor jeugd vanaf zes jaar is er dammen op vrijdagavond van 19.30 tot 20:30 uur. Dam Club Heteren is actief in Liefkenshoek in Heteren. Voor meer informatie: JTvanBrakel@hotmail.com, 06 23064209.

De Grote Harry Bannink Podcast on tour

Gijs, Frank en Dick. (foto: Jonathan Herman)

ARNHEM - De Grote Harry Bannink Podcast on tour is op 23 september om 15:00 uur in de Parkzaal van Musis Sacrum.

Het oeuvre van Harry Bannink – misschien wel de beste (lied)componist die Nederland ooit heeft voortgebracht – werd in nieuw licht gezet door De Grote Harry Bannink Podcast. Nu is er de theaterversie van dit populaire programma.

Prachtige liedteksten van schrijvers als Hans Dorrestijn, Willem Wilmink, Karel Eykman, allemaal op muziek van Bannink. Meesterlijk gezongen door Frank Groothof, een van de grote Bannink-vertolkers, en begeleid door de in Arnhem wonende pianist Dick van der Stoep, die vele jaren met Bannink samenwerkte. Gijs Groenteman, maker van de podcast, vertelt op zijn geheel eigen wijze over Bannink.

Harry Bannink componeerde heel veel liedjes die overbekend zijn geworden, maar in deze voorstelling hoort u vooral de onbekende juweeltjes: liedjes die slechts eenmaal te beluisteren waren bij programma’s als Klokhuis, De Stratemakeropzeeshow en Sesamstraat. En nu dus voor het eerst te horen in het theater. De Grote Harry Bannink Podcast on tour is zo een waardevolle bijdrage aan het bewaren van het Nederlands cultuurgoed.

Rode Kruis Gelderland zoekt evenementenhulpverleners!

(foto: Mooten, Nicole)

REGIO - Rode Kruis Gelderland zoekt minimaal 100 nieuwe evenementenhulpverleners. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat het Rode Kruis de EHBO verzorgt op steeds meer evenementen. Daarom organiseert Rode Kruis Gelderland van 1 t/m 30 september een grote wervingsactie via Facebook.

Op veel evenementen in Nederland verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de EHBO. Soms zijn dit kleine evenementen, zoals een plaatselijke braderie, een avondvierdaagse of sportevenement. ,,Maar in Gelderland hebben we ook een paar hele grote evenementen, zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en De Vierdaagse van Nijmegen”, zegt Ester Schimmel, die verantwoordelijk is voor de werving van vrijwilligers.

Ontzettend gezellig

Rode Kruis vrijwilliger zijn is hartstikke leuk, vindt Schimmel. ,, Je kunt door jouw werk andere mensen helpen een fantastische dag te hebben. Het is soms hard werken, maar je leert er veel van en het is ontzettend gezellig!”

Opleiding geregeld

,,We hebben de opleiding voor nieuwe vrijwilligers goed geregeld,” vertelt Schimmel verder. ‘’Als je via deze campagne bij het Rode Kruis start als evenementenhulpverlener, zorgen wij voor een EHBO-opleiding. Daarnaast volg je onze opleiding Evenementenhulpverlening en leer je omgaan met een portofoon. Het Rode Kruis zorgt voor deze opleidingen en training.” Als je de opleidingen hebt afgerond, ga je meedraaien bij een afdeling in jouw eigen omgeving.

Wil jij ook helpen? Meld je dan als vrijwilliger aan! Kijk op www.rodekruis.nl/vrijwilliger-in-gelderland/.

'De renovatie van Malburgen'

Flat Akkerwindestraat hoek Hortensiastraat (foto: Gerdien Mogendorff) Gerdien Mogendorff

ARNHEM - Het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur houdt op vrijdag 28 september om 20.00 uur in de Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A in Arnhem een lezing met als titel: De renovatie van Malburgen.

Sprekers zijn ir. Dick van Ouwerkerk en ir. Herman Mens. De toegang is voor leden gratis. Andere belangstellenden zijn ook welkom tegen een betaling van drie euro entree.

In 1935 besloot de gemeente Arnhem, dat Arnhem slechts ten zuiden van de Rijn kon worden uitgebreid. De architecten /stedenbouwkundigen Grandpré Molière en Verhagen maakten daarop een ontwerp voor de tuinstad Malburgen. Slechts een kleine honderd huizen werd voor de oorlog gebouwd. Tijdens de slag om Arnhem zijn veel van deze eerste huizen verwoest. Na de oorlog werd verder gebouwd.

Rond 2003 werd begonnen met een renovatie van de wijk. De twee sprekers, respectievelijk architect en stedebouwkundige, waren daarbij betrokken als leden van het Kwaliteitsteam Malburgen.

De wijk werd in het Ontwikkelingsplan Malburgen uit 2003 verdeeld in Malburgen-Oost en Malburgen-West. Door het slopen van verouderde portiekflats is ruimte gekomen voor nieuwe buurten met ongeveer 800 nieuwe huizen. Veel water en groen zijn in de wijk gekomen en er is aansluiting gezocht tussen bestaande en nieuwe woningen. In de plaats van oude schoolgebouwen en gebouwen is de nieuwbouw van De Spil gekomen, een multifunctioneel wijkcentrum. Het oorspronkelijk achter een brede groene dijkzone verscholen Malburgen heeft een gezicht naar de stad gekregen.

In de lezing worden opzet en uitvoering van de renovatie toegelicht.

Scheiden… en nu?

HUISSEN - Elk jaar na de vakantieperiode stijgt het aantal (echt)scheidingen opvallend. Mensen groeien uit elkaar en dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer je opeens veel tijd met elkaar door brengt. En als het hoge woord eruit is voel je je misschien ergens opgelucht maar tegelijkertijd ook heel onrustig. Je weet wat je achterlaat, maar de toekomst is opeens onzeker. Waar moet je beginnen als de scheiding onvermijdelijk is?

Een scheiding is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding gaat over emoties, over praktische zaken en over geld. Maar hoe kom je daar samen uit?

Mediation

Eugenia van Bon uit Huissen is MfN-registermediator. Zij heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van stellen die uit elkaar gaan. Zij denkt mee in oplossingen. 'Daarbij verlies ik jullie als mens en jullie emoties niet uit het oog.'

Van A tot Z

Jullie komen voor veel keuzes te staan. Over de zorg voor jullie kinderen. Over gezamenlijke bezittingen en schulden en minimaal één verhuizing. Over kinder- en partneralimentatie, toeslagen en pensioen. Met Eugenia als echtscheidingsmediator hebben de (ex-)paren te maken met één aanspreekpunt die voor jullie doorrekent en coördineert, financieel, fiscaal en juridisch.

Samen afspraken maken over de afwikkeling van de scheiding betekent samen beslissen over de toekomst van jezelf en de kinderen, zodat je beiden verder kunt met je leven. En niet onbelangrijk, mediation is sneller èn goedkoper dan een scheiding met advocaten.

'Bel mij voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.'

eugeniavanbon@scheidingsbegeleiding.com // www.scheidingsbegeleiding.com

Eugenia van Bon: 06-26628726

De Arnhemse Textiel Reinigers geeft 25 procent korting op uw was- of stoomgoed

ARNHEM - Al uw textielgoed wordt met zorg en jarenlange ervaring optimaal gereinigd. DAT reinigt voor particuliere en zakelijke klanten met een uitgesproken goede service en de best mogelijke kwaliteit. Al het textielgoed wordt zoveel mogelijk separaat en ambachtelijk gesorteerd, behandeld, gereinigd en keurig afgeleverd.Een stomerij en wasserij die samen al 135 jaar hun diensten aanbieden om uw textielwaren te reinigen. Van knuffelbeer tot maatpak en van washandje tot vloerkleed.

"Ook voor een Speed-Date om uw textielgoed te reinigen kunt u bij ons terecht, voor 10.00 uur gebracht, eind van de middag is uw maatpak of dekbed weer klaar. vraag naar de voorwaarden en na beoordeling van DAT! (alleen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag).

Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, introduceren wij medio september een nieuw reinigingsproces. Drie reinigingsprocessen op één locatie om al uw textielgoed zo duurzaam mogelijk te kunnen reinigen. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen maken de reinigingsprocessen gebruik van Groene Energie en uw textielgoederen worden zoveel mogelijk handmatig behandeld."

Aanbieding: Op vertoon van dit artikel ontvangt u 25 procent korting op uw was- of stoomgoed. Vraag naar de voorwaarden!

DAT is het waard om een bezoek te brengen aan de Eusebiusbinnensingel 5, Arnhem. 026 4420324; www.datreinigers.nl, email: info@datreinigers.nl.

MaxStudios start dansseizoen met workshop door Timor Steffens

ARNHEM - Het dansseizoen is weer begonnen. En hoe! Op zaterdag 29 september komt niemand minder dan Timon Steffens naar MaxStudios om een te gekke Hiphop dance workshop te geven!

Voor deze workshop wijkt MaxStudios even af van haar eigen locatie in het Matserhuis in Elderveld, om van de extra grote ruimte van de sporthal aan Breezandpad 13 gebruik te kunnen maken. Het is niet de eerste keer dat Timor naar MaxStudios komt. In 2015 hebben dansers uit Arnhem en omgeving bij MaxStudios ook al een workshop van deze populaire choreograaf kunnen volgen. Want populair is hij. Timor werd bekend in het programma So You Think You Can Dance, was achtergronddanser van Michael Jackson's This is it, lid van het dansgezelschap van zanger Chris Brown en heeft samengewerkt met onder andere, Madonna, Beyoncé, Whitney Houston en Usher. Momenteel is hij te zien in het dansprogramma Dance Dance Dance!

In de workshop, die bedoeld is voor half gevorderde dansers, zal hij de deelnemers een van zijn choreografieën aanleren. Enthousiast geworden? Tickets zijn verkrijgbaar via de website: www.maxstudios.nl

MaxStudios staat bekend om haar veelzijdige dansaanbod en workshops van bekende nationale- en internationale choreografen. Iedereen aan het dansen krijgen is het motto. Wil jij ook (weer) beginnen met dansen? Bekijk dan het aanbod via de website.

Crazywheels: de scooter/brommerzaak van Arnhem en omstreken

ARNHEM - Na een flinke verbouwing, opende 1 mei Crazywheels zijn deuren aan de nieuwe locatie, aan de Middachtensingel 141 in Arnhem. In de showroom vindt u onder andere de nieuwste modellen scooters, maar ook gebruikte scooters en bromfietsen. Onderdelen, zoals banden, uitlaten, accu's, olie en veel meer.

"Wij leveren alle grote A-merken zoals Vespa, Piaggio, Sym en Kymco, maar ook voor merken zoals AGM, BTC en Turbho. Daarnaast kunt u er terecht voor uw onderdelen, accessoires, onderhoud, reparatie, maar ook verzekeringen, schade afhandeling en lease-aanvragen." Het team van Crazywheels staat klaar voor al uw onderhoud, reparaties, schadetaxaties en zelfs voor olie peilen. Wilt u een reparatie of onderhoudsbeurt laten uitvoeren, kunt u dit het beste op afspraak doen. Onderhoud en (kleine) reparaties wordt geprobeerd dezelfde werkdag voor u klaar te krijgen.
CrazyWheels is aangesloten bij de Bovag en RDW. Voor informatie en contact kijkt u op onze website www.crazywheels.nl of via facebook

De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 en zaterdag van 9.00 tot 16.00. Bent u op zoek naar een nieuw scooter? Is uw scooter aan onderhoud toe of moet deze gerepareerd, komt u bij ons binnen of bel 026 4422365 voor een afspraak.

Crazywheels, Middachtensingel 141, Arnhem.

Crescendo start met de muzieklessen

ARNHEM - Al jaren worden door Muziekvereniging Crescendo muzieklessen verzorgd in het verenigingsgebouw aan de Klapstraat in Elden.

De lessen worden alle gegeven door professionele docenten met ieder zijn eigen vakgebied. Per semester worden er 18 lessen gegeven en leerlingen kunnen eventueel een instrument van de vereniging in bruikleen krijgen.

De basisopleiding. De basisopleiding is voor leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 van de basisschool vanaf 7 jaar. De kinderen krijgen les in groepjes gedurende twee tot drie kwartier per week afhankelijk van de groepsgrootte. Het eerste semester van de basisopleiding is gericht op kennismaking met verschillende instrumenten die binnen het harmonieorkest voorkomen. Daarnaast wordt er een klein beetje aandacht besteed aan het notenschrift. Het echte noten leren lezen komt aan bod wanneer de kinderen een instrument gaan bespelen.

De vervolgopleiding. In de vervolgopleiding worden individuele lessen gegeven voor slagwerk; voor koperinstrumenten zoals hoorn, trompet, trombone, bariton en voor houtinstrumenten als dwarsfluit. saxofoon en klarinet. Om te leren samenspelen nemen leerlingen, die een instrument al redelijk beheersen, deel aan een leerlingensemble onder leiding van de dirigent van de vereniging.

De oriëntatiecursus. De oriëntatiecursus geeft kinderen vanaf ongeveer 10 jaar en volwassenen de mogelijkheid om in een cursus van acht lessen van 20 minuten individueel les te krijgen op een instrument naar keuze om gericht met dat instrument kennis te maken. Deze cursus is vooral bedoeld voor hen die nog niet zo goed weten welk instrument ze willen bespelen.

De opfriscursus. Ooit in het verleden een instrument bespeeld dan is dit een prima cursus voor gevorderde muzikanten. Het is een kortdurende cursus van acht lessen.

Informatie over Muziekvereniging Crescendo Elden/Arnhem staat op www.crescendo-elden-arnhem.nl.

Primeur ESA met E-Talents Cup

(foto: Michel Blom)

ARNHEM - In samenwerking met de KNVB en Dutch Game Masters organiseert ESA Rijkerswoerd op 28 september de E-Talents Cup 2018. Een evenement waarbij de combinatie van gaming en voetbal centraal staat.

“De populariteit van eSporting in Nederland wordt ieder jaar groter. Dat wij de Arnhemse primeur hebben van de E-Talents Cup is ronduit geweldig”, aldus Michel Blom, initiatiefnemer bij ESA. “Als vereniging stimuleren wij onze leden om te sporten en te bewegen, maar kunnen we aan de andere kant niet negeren dat de populariteit van gaming enorm is. De E-Talents Cup combineert deze aspecten en zorgt voor clubbinding. Iets dat helemaal past in onze verengingsdoelstellingen”.

(foto: Michel Blom)

Naast een 2-tegen-2 Fifa-toernooi in de kantine van de sportvereniging, worden er op het veld spelvormen uitgezet die gelijk zijn aan de zogenoemde 'Skill Games' van Fifa 19. De twee beste gamers en de twee winnaars van de Skill Games competitie worden uitgeroepen tot eSporters van de vereniging en gaan naar de landelijke finale.

De absolute primeur die ESA heeft, is dat juist op de dag van het evenement Fifa19 uitkomt in Nederland. “We hebben deze dag natuurlijk bewust gekozen. Al was het even de vraag of we op tijd het fel begeerde Fifa 19 in huis zouden hebben. Inmiddels is dit bevestigd”, vertelt Blom.

Ben jij tussen de 10 en 25 jaar oud, en wil je meedoen (28 september vanaf 17:30 uur)? Meld jezelf en je teamgenoot dan aan via www.esa-rijkerswoerd.nl óf stuur een e-mail naar: michel.blom@esa-rijkerswoerd.nl.

Sportiefste wedstrijd van het jaar zoekt deelnemers

REGIO - Ton Sandifort en Ada van der Molen, twee ervaren linedance-docenten en al meer dan dertig jaar levenspartners, organiseren dit jaar voor de negende keer de Nationale Speciale Danswedstrijd voor dansers met een verstandelijke beperking. Er is nog ruimte voor nieuwe teams.

Dansers met een handicap, die wonen in instellingen in Arnhem, Apeldoorn, Doetinchem en Zutphen, verleggen ieder jaar hun grenzen en leggen onderling nieuwe contacten, en dat is precies wat het organiserende paar wil bereiken. Voor hen kan de regio niet groot genoeg zijn. Sandifort, zelf al ruim 25 jaar country-linedancer en -instructeur, vertelt: "De dansers kijken het hele jaar naar de wedstrijd uit en zijn al weken van tevoren zenuwachtig voor de grote dag. Niet alleen mogen ze hun nieuwe dans dan laten zien aan het publiek, maar ze zien ook de andere dansers weer waar ze vorige jaren kennis mee hebben gemaakt. Het is inmiddels een jaarlijkse reünie geworden."

Wekelijks wordt er door de dansers geoefend en voor elke wedstrijd wordt er weer extra aandacht aan de kleding besteed. Elk team wil immers met een mooie beker naar huis. "De wedstrijd is elk jaar weer een groot sportief feest. Alle teams willen graag winnen, maar zijn ook niet te beroerd om de concurrentie te helpen waar nodig", lacht Van der Molen. Zij en haar partner geven aan sommige teams zelf wekelijks les, andere groepen staan onder leiding van vrijwilligers of activiteitenbegeleiders, die zij coachen. Er zijn zelfs begeleiders die de 'verplichte' wedstrijddans aanpassen aan het niveau van hun groep.

Deelnemers hoeven niet per se linedancing te beoefenen, ook volksdansers zijn meer dan welkom op de Nationale Speciale Danswedstrijd. Ton en Ada bepalen in welke klasse de deelnemers meedoen, afhankelijk van hun mogelijkheden. Een instelling, begeleider of vrijwilliger die een dansgroep voor mensen met een beperking wil aanmelden, kan contact opnemen met Ton Sandifort, telefoon 06 44906717.

Longrevalidatie, wat kun je verwachten?

WESTERVOORT - Op woensdag 26 september verzorgt het Longpunt Arnhem-Liemers een bijeenkomst over wat men kan verwachten van Longrevalidatie.

Imke van Esschoten, fysiotherapeut, en Elke Pothof, psychologe, zullen ingaan op de volgende vragen met betrekking tot longrevalidatie: Wie kan verwijzen voor longrevalidatie? Hoe verloopt het assessment?Hoe ziet een longrevalidatietraject er uit? Met als belangrijke focus het interdisciplinaire karakter van het revalidatietraject en het leren omgaan met de longaandoening als behandeldoel.

De bijeenkomst van Longpunt Arnhem-Liemers vindt plaats op woensdag 26 september van 14.00 - 16.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. De zaal is open van 13.30 uur. De toegang is gratis, evenals het parkeren en de consumpties. Wel wordt bezoekers verzocht geen geurtjes te gebruiken.

Opheffingsleegverkoop Meubel-Planet Huissen

HUISSEN - Na 25 jaar stopt Meubel-Planet in Huissen. En gaat verder in de vestiging van het bedrijf aan de Woonboulevard in Wijchen, waar alle winkels bij elkaar zijn gevestigd.

"We hopen daar onze klanten met evenveel plezier als hier in Huissen te kunnen bedienen." Op de locatie aan de Nijverheidsstraat komt Badkamer Warenhuis Huissen. Meubel-Planet zal de komende periode nog wel een groot deel van de collectie/outlet uitverkopen vanaf de bovenverdieping in Huissen. "Wij verkopen bankstellen, zithoeken, tafels, stoelen, boxsprings en (linnen)asten met kortingen van 20 tot 50 procent.

Meubel-Planet, Nijverheidsstraat 25, Huissen; 026-3258525
Ma: gesloten, Di tm do 10-17.30. Vrijdag 10-21.00, Zaterdag 10-17.00
(Links naast de Praxis op industrieterrein het Pannenhuis) Wij hebben geen koopzondagen!

Dag van de Ouderen

Aankondiging vorig jaar. (foto: Inktvis)

HUISSEN - De SWOH verzorgt ook dit jaar de Dag van de Ouderen op vrijdag 5 oktober van 13:30 tot 16:30 uur in zaal De Buitenpoort.

Meezingen met het koor UM Mezing uit Bemmel en dansen op de muziek van Eigereid uit Gendt. Het wordt weer een leuke middag.

Bijeenkomst HSP/hooggevoeligheid

ARNHEM - Op 28 september wordt door Ervaar MEE Arnhem een gratis themabijeenkomst over HSP/hooggevoeligheid georganiseerd.

Tijdens deze ochtend praten we onder andere over wat hooggevoeligheid voor jou betekent, over prikkelgevoeligheid, over belemmeringen in werk en het dagelijks leven en over de mooie kanten ervan. Het doel is lotgenotencontact en herkenning. Het gesprek wordt geleid door ervaringsdeskundigen met hooggevoeligheid. Op vrijdag 28 september van 10.00 tot 11.30 uur (inloop vanaf 9.45 uur) in De Petersborg (1e etage), Slochterenweg 40, Arnhem-Zuid. Aanbellen bij het RIBW.

Bestemd voor mensen met hooggevoeligheid. Maximaal acht deelnemers kunnen zich aanmelden bij mariska.ervaarmee@gmail.com. Meer info staat op www.mariskamedia.nl.

Ervaar MEE Arnhem bestaat uit ervaringsdeskundigen met diverse achtergronden. Of je nu behoefte hebt aan een luisterend oor, begeleiding, lotgenotencontact of informatie over beperkingen: Ervaar MEE Arnhem helpt je gratis op weg!


Het unieke van onze ervaringsdeskundigen is dat zij vragen en behoeften van mensen begrijpen en (h)erkennen vanuit hun eigen ervaring. Daarbij geloven zij ook in de eigen kracht van mensen. Op weg naar een leven onder eigen regie staan de ervaringsdeskundigen van Ervaar MEE Arnhem naast je. Zij werken vanuit ervaringsdeskundigheid (psychische beperking, autisme, LVB, NAH, ADHD, verslaving of schulden) en cliëntperspectief en ondersteunen op het gebied van hulpverlening, dagbesteding en wet- en regelgeving. Meer informatie staat op www.meegeldersepoort.nl > cliënten > onze projecten > Ervaar MEE Arnhem.

Appelbollen maken en speciale speurtocht op kasteel Doorwerth

Appelbollen maken. (foto: Kasteel Doorwerth) Kasteel Doorwerth

DOORWERTH - Aan het eind van de zomer wordt de oogst binnen gehaald. De vruchten zijn rijp en worden geplukt en aardappelen en groenten klaar zijn voor de bewaarkelder en het inmaken. De oogsttijd was vroeger een hele drukke periode voor landman en huisvrouw.

Kinderen en hun (groot)ouders kunnen op vrijdag 19 en 26 oktober van 14.00 tot 16.00 uur de tuinman van kasteel Doorwerth helpen. Eerst worden de appels geplukt uit de boomgaard, daarna mogen ze verwerkt worden in een zelfgemaakte heerlijke appelbol.

Terwijl de appeltjes in de oven zitten kan het kasteel bezocht worden aan de hand van een leuke appelspeurtocht. Daarna is het smullen geblazen van je eigengemaakte appelbol! De speurtocht waarbij je op zoek gaat naar de verborgen appels in het kasteel is ook te doen zonder deze workshop. Je koopt de speurtocht tegelijkertijd met je toegangskaartje. Reserveren is voor deze activiteit noodzakelijk.

Prijs: 14,50 euro volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar 8,25 euro. Dit is inclusief de entree voor het kasteel, de appeltjes speurtocht & de gemaakte appelbol natuurlijk! Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders betalen drie euro. Informatie en reserveren: 026 3397406 of doorwerth@glk.nl. Adres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, Doorwerth.

Het Betuwse Oktoberfest der Oktoberfesten!

VALBURG - Op 27 oktober 2018 is iedereen welkom om het succesvolle Betuws Oktoberfest mee te beleven. Watergoed tovert deze dag de locatie volledig om waardoor je je in heuse Duitse contreien waant. De blauwwit geruite kleedjes liggen weer op tafel, de Pretzels hangen aan de muur en het bier gaat in pullen. Ook de vertegenwoordiging van de Duiste Schlagers is ruim aanwezig; Pater Moeskroen, Das Festteam, DJ Jerome en DJ Mattie Frazzie zetten deze avond de feesttent op zijn kop.

Om 17.00 uur opent de poort naar de biertuin. Er zijn zowel regular tickets als freunde arrangementen te koop. Bij het freunde arrangement reserveer je een eigen biertafel, krijg je overheerlijke Duitse platters geserveerd en ontvang je acht munten Leuk om als verenigingsteam te doen, voor de invulling van een bedrijfsuitje of gewoon omdat je graag met je vrienden en vriendinnen een avond op stap gaat.

Regular kaarten kosten twintig euro, en een freunde-arrangement kost vijftig euro, dus…. zet die lederhosen in het vet en haal die Dirndl uit de kast. Hos je vervolgens naar www.watergoed.nl/oktoberfest om kaarten te bemachtigen.

Vrijwilligers gezocht voor VoorleesExpress Arnhem

ARNHEM - Hoe meer taal een kind hoort, hoe sneller het leert. Als kinderen goed de Nederlandse taal leren, hebben ze daar de rest van hun leven baat bij. In de gemeente Arnhem kunnen kinderen met een taalachterstand daarom terecht bij de VoorleesExpress.

Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om een kind voor te lezen, te praten en taalspelletjes te doen. Daarna nemen gezinsleden het over, zodat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

Voor dit project, dat start in september, worden nog vrijwilligers gezocht, vooral coördinatoren, maar ook nog enkele voorlezers. Als coördinator begeleid je twintig weken lang vijf gezinnen en vijf voorlezers. Gedurende deze periode bewaak je het project en vorm je de spil tussen de gezinnen, voorlezers en de projectleiding van de VoorleesExpress. Ook schrijf je verslagen over de voortgang van het project. Om al deze taken zo goed mogelijk te kunnen vervullen volg je trainingen gegeven door de projectleiding VoorleesExpress, die je weer doorgeeft aan de voorlezers waar jij de leiding over hebt.

Als voorlezer lees je twintig weken lang voor bij een gezin met een taalachterstand. Dit doe je op een vaste doordeweekse avond, een uur lang. Een van de belangrijkste taken naast het voorlezen is het begeleiden van ouders om actief betrokken te raken bij het voorlezen. Je stimuleert ouders om zelf voor te gaan lezen en zelf boeken te halen bij de bibliotheek.

Interesse? Meer informatie kun je krijgen bij Vera van Eck, arnhem@voorleesexpress.nl, 06 53657071 of via www.voorleesexpress.nl.

Oostpool speelt Allemaal Mensen

(foto: Krista van der Niet)

ARNHEM - Toneelgroep Oostpool speelt Allemaal Mensen, een voorstelling over hokjes en labels. En hoeveel meer daarachter zit...


Na het succes van Allemaal Mensen #1 t/m #6 op de Nederlandse festivals brengt Marcus Azzini dit najaar Allemaal Mensen naar de theaters. Samen met een grote groep podiumkunstenaars vanuit diverse disciplines maakt hij de schouwburg tot een ontmoetingsplaats. Naast bekende gezichten als Rick Paul van Mulligen, Eva Bartels en Ludwig Bindervoet staat ook regisseur Marcus Azzini iedere avond op het podium. Allemaal Mensen beweegt mee met de actualiteit van de dag. Een tijd waarin mensen worden gereduceerd tot één enkele opvatting. Allemaal Mensen is een voorstelling over hokjes en labels. En hoeveel meer daarachter zit.

Allemaal Mensen speelt van 22 september tot en met 24 november in schouwburgen door heel het land. De première is in Stadstheater Arnhem op 29 september.

De NS zet bussen in: theater over suïcide

(foto: Foto: Picasa) Foto: Picasa

ARNHEM - Indigo en Illustere Figuren organiseren in Arnhem de theatervoorstelling "De NS zet bussen in" over suïcide. De voorstellingen is in samenwerking met Vitale Verbindingen en Wijkteams Arnhem.

'De NS zet bussen in' is een voorstelling die de bezoeker meeneemt in de gedachtewereld van een suïcidaal persoon. Zowel vanuit het perspectief van de nabestaande als de persoon zelf. Aansluitend is er een nabespreking die tot doel heeft het thema suïcide bespreekbaar te maken. Erover durven en mogen praten kan het verschil maken.

De voorstelling is woensdag 24 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in Theater het Hof in Arnhem. Vooraf aanmelden is noodzakelijk gezien het maximale aantal zitplaatsen. Dit kan bij Indigo Gelderland, afdeling Preventie via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl.. Leeftijd vanaf achttien jaar. De entreeprijs is vijf euro (geldt niet voor studenten en mensen met een minimum inkomen).

Informatieavond Eerste Heilige Communie

BETUWE - Informatieavond Eerste Heilige Communie 2019. Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de parochie H. Maria Magdalena regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn welkom. Deze avond vindt plaats op dinsdag 13 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen aan de Prinses Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt de bezoeker informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke overige data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

"Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren.

U kunt zich voor deze infomatie-avond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoonnummer 0481 451371 (keuze 1) of via de mail secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier.

Stichting HandsnFeet zamelt geld in voor straatkinderen

Straatkinderen bij de fundering van hun toekomstige school. (foto: Jerome Damey foundation) Jerome Damey foundation

ARNHEM - Guinee, gelegen in West-Afrika, is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. De overheid doet niet veel op het gebied van onderwijs en educatie van jonge kinderen.

Voor wees- en straatkinderen is er al bijna helemaal geen onderwijs mogelijk. Veel kinderen leven op straat en moeten bedelen om te overleven. Sommige hebben geluk en kunnen terecht in pleeggezinnen, maar dan komt het vaak voor dat ze zwaar huishoudelijk werk verrichten en de straat op moeten om fruit, water, ijs, ijsblokjes en dergelijke te gaan verkopen voor hun pleeggezin. In ruil daarvoor krijgen ze alleen maar een plekje in huis, vaak niet meer dan een dun matje op de grond om te slapen en ‘s avonds een beetje eten.

De Jerome Damey Foundation uit Arnhem wil daar verandering in brengen en is een school aan het bouwen in Guinee. Dit vergroot de kansen van de kinderen om een vak te leren en uiteindelijk een goede rol in de maatschappij te vervullen. In november 2017 is de fundering gelegd van de eerste vier klaslokalen, in 2018 / begin 2019 worden de lokalen verder afgebouwd.

Hands & Feet helpt om de toiletgroep bekostigen, die is begroot op 1.500 euro. Er komen vier klassen met in totaal maximaal 200 kinderen. De kosten per kind komen neer op 7,50 euro euro per kind. Help jij mee om deze kinderen een betere toekomst te geven?

De Jerome Damey-Foundation is vernoemd naar Jerome Damey, een jongeman met een droom om gratis onderwijs aan weeskinderen te geven. Hij werd 24 jaar oud. Bij Cecile, zijn zusje, is door haar reizen naar Guinee dezelfde droom en vervolgens de stichting ontstaan.

Lezingen bij Inspiratie & Ontmoeting Heteren

HETEREN - Enthousiaste vrijwilligers zetten de komende maanden het gedachtegoed van het Centrum van Spirituele Ontmoeting Heteren voort. Onder de naam: Inspiratie & Ontmoeting Heteren (IOH).

Gespiegeld naar HOI wat een open begroeting betekent. Elke tweede dinsdag van de maand organiseren Kim Doyer -Walter, Josje Jansen en Bart Jan Modderman Jansen een avond met een lezing of workshop. Voor iedereen van jong tot oud om elkaar te inspireren en elkaar en zichzelf op een andere manier te ontmoeten. De lezingen zijn in zalencentrum De Bongerd.

De eerste lezing is op dinsdag 9 oktober. Sprekers zijn Bram en Inske Zaalberg, ontwikkelaars en producenten van de Bloesem Remedies Nederland. Zij vertellen hoe je op een eenvoudige manier zelf kan werken aan je gezondheid. Met behulp van de Bloesemremedies, aromatherapie en Schüssler Celzouten.

Aanmelden kan via klmdoyer@gmailcom of via de website: www.spirituele-ontmoeting-heteren.com.

Zin in Zondag

ELST - Het idee achter 'Zin in Zondag' is ruimte geven aan andere vormen van vieren en ontmoeten. Er is tijdens dit uurtje veel aandacht voor het nieuws, muziek, poëzie en debat. 'Zin in Zondag' biedt daarmee een eigentijdse vorm aan van ontmoeting en vieren.

De ontmoetingen zijn een collage van muziek, gesprek, beamer-presentatie, tekst, interview, stilte. 'Zin in Zondag' wil mensen een inspirerend moment bieden om elkaar aan het denken te zetten. De ontmoeting stimuleert een actieve deelname van de deelnemers. Het is inspirerender en gezelliger om de zoektocht naar zingeving met anderen vorm en inhoud te geven.

Iedereen die geïnteresseerd is in zingeving en die zich op een ongebonden manier wil laten inspireren is welkom. Na de Zin in Zondag is er alle ruimte voor ontmoeting.

"De eerste Zin in Zondag op zondag 23 september van 16.30-18.00 uur in De Ruimte besteden we aandacht aan het onderwerp 'Verslaafd'. Je kunt verslaafd zijn aan drank, drugs, maar ook aan je mobiel, sport, werk enzovoort."

Zijn er nog tenoren, die willen zingen?

Concert Remonstrantse Kerk. (foto: Marije van de Bos)

OOSTERBEEK - Het Oosterbeeks Kamerkoor (OKK) start deze maand met het nieuwe seizoen.


Volgend voorjaar viert het koor zijn 30-jarig bestaan en wil dit luister bijzetten met een uitvoering van delen van de Carmina Burana van Carl Orff.

Het koor is naarstig op zoek naar versterking van de tenorpartij. Maar ook andere ‘stemmen’ zijn welkom! "Wij zijn een vierstemmig koor, dat klassieke en modern-klassieke werken zingt. En soms een uitstap maakt naar het populaire genre. De repetities zijn –vanaf september tot juli- op de dinsdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur in De Molenberg, Molenberg 2 in Oosterbeek.

Voor méér informatie wordt verwezen naar: www.oosterbeekskamerkoor.nl. Bellen kan naar 06 12276137 (Marian van de Meijs) of 06 22159205 (Herman Damen).