GN Berg en Dal Heumen Mook

12 oktober 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 12 oktober 2018


Cherman tank bevrijdingsmuseum moet plaats maken voor nieuwbouw museum

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Britsche Chermantank 'Robin Hood', die al ruim 30 jaar op het terrein van het bevrijdingsmuseum staat nabij de huidige koepel is vrijdagmorgen met zwaar geschut verplaatst.

De firma Wido uit Nijmegen moest er met een telekraan aan te pas komen om het gevaarte (31.000 kilogram) van zijn sokkel te lichten en op een dieplader te plaatsen. Die vervoerde de tank vervolgens naar de voorkant van het museum aan de Wylerbaan waar het gevaarte weer met de telekraan vanaf werd getild waar deze een tijdelijke nieuwe plaats heeft gekregen.

Als het nieuwe museum klaar is, zal de telekraan er nogmaals aan te pas moeten komen om de tank een definitieve plaats te geven. Met de verplaatsing van de tank was ruim twee uur gemoeid. Eigenlijk is de tank van Canadese afkomst, maar is omgebouwd tot een Cherman tank. Dit type tanks hebben gevochten in Nijmegen, maar de tank die bij het Bevrijdingsmuseum staat is niet in Nijmegen geweest. Eind jaren tachtig is de tank geschonken door de Britse tankeenheid Sherwood Rangers en is door een Brits bedrijf getransporteerd naar het Bevrijdingsmuseum 1944-1945 waar de tank een vaste plaats heeft gekregen op het terrein van het museum. Een maal is de tank enige tijd van zijn stek af geweest vanwege restauratie. Nu heeft de Cherman Tank een andere plaats gekregen, omdat de tank de nieuwbouw in de weg staat, aldus de conservator Rense Havinga van het museum. Ook directeur Wiel Lenders was vrijdagmorgen aanwezig om de verplaatsing van de tank mee te maken en het tafereel op de gevoelige plaat vast te leggen.

Mevrouw Berns-Teunissen erelid KBO Ooij

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Mevrouw Dineke Berns-Teunissen is zondagmiddag op haar 90ste verjaardag door het KBO bestuur uit Ooij verrast met het erelidmaatschap van de Ooijse KBO.

Een delegatie van het KBO-bestuur was afgereisd naar 't Höfke, waar mevrouw Berns woonachtig is. Na de 90-jarige gefeliciteerd te hebben, reikte waarnemend voorzitter Arnold Wulterkens haar de oorkonde uit waarop het erelidmaatschap van de Katholieke Belangen Organisatie 50+ afdeling Ooij vermeld stond. Van bestuurslid Mientje Huisman ontving Dineke Berns-Teunissen een fraai boeket bloemen. Het verjaardag feestje werd in kleine kring met familie en kennissen gevierd in de recreatiezaal van 't Höfke.

Nacht van de nacht: dwalen rond donker Berg en Dal

BERG en DAL - Beleef de Nacht van de Nacht met IVN Rijk van Nijmegen in de bossen rond Berg en Dal.

Op zaterdagavond 27 oktober gaat IVN bij Berg en Dal het bos in om het nachtleven in de natuur te ontdekken. Hert vertrek is om 19.00 uur vanaf het tennispark aan de Molenbosweg 10 voor een wandeling van twee uur.

Het wordt een afwisselende beleeftocht met veel ongekende geluiden en geuren. Welke nachtvogel horen we daar en was dat geluid van een opgeschrikt dier? Voor de kinderen is er een heel eigen programma.

Het wordt een bijzondere belevenis voor jong en oud met aandacht voor het belang van de duisternis voor mens en dier. Stevige schoenen worden aanbevolen, zaklamp mee (deze wordt alleen bij noodgevallen gebruikt).

Kosten: 2 euro. Voor kinderen onder de 16, leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei is het gratis. Meer informatie staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Aanmelden voor Groesbeekse Zonnebloemvakantie

GROESBEEK - De werkgroep vakantie heeft zich per 6 oktober opgeheven. De reden is dat het financieel niet haalbaar was om met de gehele werkgroep op vakantie te gaan, omdat de jaarlijkse financiële bijdrage van het Nationaal Bureau Zonnebloem is komen te vervallen.

De Groesbeekse Zonnebloemvakantie is reeds vele jaren een traditie, daarom wil het bestuur zich inzetten om voor 2019 toch een vakantie te organiseren. Daarom wil het bestuur graag weten of er inwoners (van de 'oude' gemeente Groesbeek) zijn met lichamelijke beperking, die volgend jaar graag een weekje op vakantie willen. "Als u mee wilt, meldt u dan aan vóór 1 januari bij ons secretariaat, 024 3973655 of per e-mail zonnebloemregiogroesbeek@gmail.com."

De planning is om in april/mei 2019 de vakantie te organiseren, uiteraard bij voldoende deelname. De keuze van de vakantielocatie wordt bepaald nadat bekend is hoeveel mensen zich hebben aangemeld.

Nieuwe leesclub in Groesbeek

GROESBEEK - In Groesbeek start een nieuwe leesclub. In Bibliotheek Gelderland-Zuid, locatie Groesbeek is op dinsdagmiddag 23 oktober een informatiebijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om over literatuur te praten en daardoor in contact willen komen met andere lezers.

De informatiebijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia in samenwerking met de bibliotheek. Leidraad voor de groepen is een lijst van moderne literatuur die is opgesteld door deskundigen. Daaruit worden 6 à 7 boeken per jaar gelezen en besproken aan de hand van leeswijzers met vragen die het gesprek structuur geven. Meer informatie over de werkwijze staat op www.senia.nl.

Belangstellenden zijn welkom op 23 oktober in Bibliotheek Gelderland-Zuid in Groesbeek, aan de Kloosterstraat 13. Aanvang 14.30 uur.
Graag aanmelden bij Senia via e-mail info@senia.nl.

Jeugdtoernooi Groesbeeks Glorie

Deelnemende jeugdteams van handbalvereniging Groesbeeks Glorie. (foto: Susan Mulders)

GROESBEEK - Op zaterdag 6 oktober was het druk in sporthal Heuvelland; handbalvereniging Groesbeeks Glorie organiseerde daar een jeugdhandbaltoernooi voor handballers en handbalsters in de leeftijd van 6 tot 8 jaar.

Naast drie jeugdteams van Groesbeeks Glorie waren ook teams van handbalvereniging Habo, Apollo, De Sprint, Tremeg, Bedo en Acritas naar Groesbeek gekomen om aan dit toernooi deel te nemen. In een onderlinge competitie streden in totaal tachtig kinderen in fanatieke maar vooral zeer sportieve wedstrijdjes voor de winst. Het belangrijkste tijdens dit toernooi was samen plezier hebben in het handbalspel en lekker bewegen. Elke wedstrijd werd afgesloten met een shoot-out serie. Dit toernooi kende alleen maar winnaars en alle kinderen verlieten de sporthal moe en zeer voldaan.

Nieuwe Groesbeekse cd verschijnt op 20 oktober

GROESBEEK - Op 20 oktober verschijnt er na bijna 30 jaar een derde verzameling van muziek uit het muzikale dorp Groesbeek. De eerste elpee getiteld 'De Muzikale groeten uit Groesbeek' verscheen in 1984. De tweede lp/cd 'Groesbeek dorp vol muziek' werd vijf jaar later in 1989 uitgebracht en kreeg veel landelijke aandacht op radio en tv.

Proef de sfeer van de muziek uit Groesbeek! Op de zaterdagavond tijdens de bierfeesten in de feesttent op het marktplein zal de cd aan het publiek worden gepresenteerd. Vanaf 20.30 uur zullen de presentatoren Twan Vissers en Herman de Bruin deze unieke avond presenteren en zullen de deelnemende artiesten hun opwachting maken.

Na de presentatie zal een groot aantal artiesten optreden tot in de laatste uurtjes om iedereen de sfeer van muziek uit Groesbeek te laten proeven. De cd is die avond verkrijgbaar voor tien euro en vanaf maandag 22 oktober bij de Bruna. Iedereen die deze muziek een warm hart toedraagt mag deze gezellige avond niet missen! En natuurlijk is de entree geheel gratis!

Het geheel is een initiatief van Huub Arents, die ook aan de cd-uitgave in 1989 heeft mee gewerkt. Anders dan de voorgaande uitgaves is er nu gekozen voor een groot aantal Groesbeekse artiesten in plaats van alleen maar orkesten. Mede natuurlijk, omdat er vooral de laatste jaren veel orkesten zijn verdwenen, hetgeen overigens een algeheel landelijk verschijnsel is. Toezeggingen kwamen van musici uit verschillende muziek genres, zodat het een zeer gevarieerd muziekproduct is geworden van zwoele gitaarklanken tot smartlappen en waarbij ook onze 'bullensound' niet wordt vergeten. Op het album komen in totaal twintig in het Nederlands gezongen liedjes en enkele instrumentale muziekstukken te staan. De opnames vonden plaats in de opname studio van Will Geerling in Valkenburg, die reeds opnames maakte voor Ben Cramer, Jeroen van den Boom en Helen Liebers. De productie en samenstelling kwam van Huub Arents, die ook een groot aantal liedjes schreef.

De volgende artiesten staan op de cd: Alt van Huus – Theo Gerrits – Helen Liebers Trudy Rikken – Gerry Liebers – Harm Wijnhoven – Hemmie Hermsen – William Smulders – Gerard Schoenmakers – Cor Kersten – Theo Peters – Hans Peter Weijers – Band Alles – Henk Janssen - Jaqueline Kemperman – Jan Janssen ( Galgenhei) – Frank Wijers – Smartlappenkoor Ocharm – Tonny Pouwels – History Sounds.

Uniek Groesbeeks toeristisch geschenk

Een uit liefst 16 pagina's bestaand boekwerkje bevat informatie over de artiesten met prachtige foto's, gemaakt op diverse bezienswaardigheden in Groesbeek door de Groesbeekse fotograaf Piet Spanjers. Ideaal als een Groesbeeks toeristisch geschenk. Het ontwerp is gemaakt door Remi van Bergen, uitgever van onder andere Topic Berg en Dal.

De cd zal landelijk uitgebracht gaan worden en bij vele radio – en televisiestations in Nederland en België onder de aandacht worden gebracht. Natuurlijk is hij ook verkrijgbaar bij alle downloadstations en te beluisteren op Spotify.

Start ondersteuningsgroepen voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen

NIJMEGEN - Uit recent onderzoek (Trimbos Instituut) blijkt dat er minimaal 600.000 kinderen in Nederland zijn, waarvan minstens één ouder psychische of verslavingsproblemen heeft (KOPP/KVO kinderen). Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal nog veel hoger. Deze kinderen/jongeren lopen zelf een groter risico problemen te ontwikkelen.

Omdat het thuis niet altijd even makkelijk is, omdat ze soms de taken van hun ouders overnemen, omdat ze piekeren over de situatie, zich schamen, er moeilijk over kunnen praten of zich schuldig voelen. Om te voorkomen dat deze kinderen/jongeren zelf problemen ontwikkelen, zijn er ondersteuningsgroepen.

Indigo organiseert deze groepen in de regio Nijmegen voor kinderen van 8-12 jaar, jongeren van 13-17 jaar en jongvolwassenen van 17-25 jaar. In de groepen is er steun, begrip en herkenning. Je kan ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten die als geen ander weten hoe het is als er thuis problemen zijn. We praten over wat er thuis aan de hand is, geven uitleg over psychische en verslavingsproblemen en gaan aan de slag met gevoelens, steun vragen en omgaan met moeilijke situaties. De groepen zijn bedoeld voor kinderen/jongeren woonachtig in regio Nijmegen.

Informatie en/of aanmelding

In het najaar starten twee groepen in Nijmegen, bij voldoende aanmeldingen. De groep 8-12 jaar start donderdag 25 oktober en de groep 17-25 jaar start op dinsdag 30 oktober. De groep voor jongeren van 13 tot 17 jaar start bij voldoende aanmeldingen waarschijnlijk in het voorjaar van 2019. Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met Indigo: 026 3124483 of info@indigogelderland.nl. Of kijk op www.indigo.nl voor meer informatie. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Anne Frankmiddag

Anne Frank

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek verzorgt op donderdag 18 oktober een Anne Frankmiddag voor kinderen van 10-13 jaar.

Het programma is van 14.00-15.30 uur. Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna bezoeken de kinderen onder leiding van een gids de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen.

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Lili Marleen Dag in het Bevrijdingsmuseum

Zangeres Majorie Ceulemans-Scholtz als Lili Marleen. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Op zondag 21 oktober houdt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een speciale Lili Marleen Dag.

De gehele dag door van 12.00-17.00 uur is er een doorlopend programma met verschillende activiteiten. Het museum brengt een ode aan de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog door middel van een lezing, live muziek en filmbeelden. Het legendarische lied zal live worden vertolkt door zangeres Majorie Ceulemans-Scholtz. Zij brengt daarnaast een repertoire van (nostalgische) evergreens.

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Burgemeester Mark Slinkman reikt eerste geboortecadeau uit

(foto: Gemeente Berg en Dal)

BERG EN DAL – Op maandag 8 oktober hebben de ouders van Zahraa het eerste geboortecadeau ontvangen van de gemeente Berg en Dal uit handen van burgemeester Mark Slinkman.

Zahraa is het eerste kindje dat in 2018 in de gemeente Berg en Dal is geboren. Daarom kreeg zij als eerste het nieuwe geboortecadeau, de tuimelringpiramide. Inwoners konden eerder dit jaar via Facebook kiezen wat de gemeente Berg en Dal cadeau ging doen aan ouders die een geboorteaangifte komen doen. De tuimelringpiramide kreeg de meeste stemmen.

Al geboorteaangifte gedaan? Alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2018 mogen alsnog een geboortecadeau ophalen. De ouders van deze kinderen krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging per post.

De tuimelringpiramide is een houten stapelpiramide. Deze bestaat uit zes losse onderdelen met verschillende zachte pastelkleuren in het roze of blauw. Door het spelen en stapelen wordt de motorische ontwikkeling van het kindje gestimuleerd. De tuimelringpiramide is geleverd door Cadeauwinkel Millingen.

Vendelhulde voor Koningin schutterij Vriendenkring

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Zondagmiddag was het druk tijdens de installatie van de nieuwe Koningin van schutterij Vriendenkring in Leuth.

De hele schutterij was er getuige van -onder wie Keizerin Marian Hermsen-Jansen en wethouder Sylvia Fleuren- dat Mandy geïnstalleerd werd. Mandy Neienhuijsen heeft samen met haar vriend Melvin Rutjes de afgelopen dagen de scepter gezwaaid tijdens de Leuthse kermis.

Succesvol optreden Vivace in stampvolle kerk

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - De uitvoering van het concert: ‘Musical meets Classic’ door zangvereniging Vivace op 30 september in de parochiekerk in Millingen aan de Rijn was indrukwekkend.

De vele bezoekers – de banken waren tot en met de achterste plaats bezet – kwamen af op dit thema en iedereen genoot van de afwisseling tussen klassieke stukken en musicalwerken. Deze werden op professionele wijze aan elkaar verbonden en gepresenteerd. Sopraan Claudia Weijers verzorgde met haar sprankelende stem het gastoptreden en Wouter Broens maakte indruk met zijn pianobegeleiding en verrassend solo-intermezzo.

Toen het koor in het laatste gedeelte van het concert de twaalf minuten durende medley zong van de Phantom of the Opera ging het publiek los en kreeg het koor een staande ovatie. En nogmaals een staande ovatie na het slotlied, samen met Caudia Weijers: ‘Climb every mountain’ uit The Sound of Music. Dat de leider en dirigent van dit koor, Frans Coerwinkel, zich daarvoor helemaal geeft, was voor iedereen heel waarneembaar en werd zeer gewaardeerd.

Horecawerkgroep ontevreden met horecabeleid buitengebied

BERG EN DAL – De horecawerkgroep Berg en Dal is allerminst tevreden over het voorgestelde horecabeleid dat de gemeente Berg en Dal voorstelt voor het buitengebied in de gemeente Berg en Dal. De werkgroep heeft samen met Koninklijke Horeca Nederland die zich inzetten om oneerlijke concurrentie in de horeca tegen te gaan, heeft het college en de gemeenteraad inmiddels een brief gestuurd waarin zij hun grieven in kenbaar hebben gemaakt.


De gemeente Berg en Dal wil duidelijke speregels opstellen voor horeca-activiteiten in het buitengebied omdat er momenteel onduidelijkheid bestaat wat er wel of niet is toegestaan. Volgens het college beginnen activiteiten in het buitengebied klein, maar groeien zo langzamerhand uit tot activiteiten die eigenlijk niet bij het bedrijf passen. Volgens de Economische Visie moet horeca bij mini-campings en agrariërs, inclusief wijnboeren mogelijk zijn. Het college gaat er wel vanuit dat het landschappelijk inpasbaar moet zijn en dat het kleinschalig moet blijven. Op die manier is volgens het college het toerisme en recreatie gediend.

De horecawerkgroep is niet blij, omdat volgens haar met dit beleid de deur van horeca-initiatieven in het buitengebied open wordt gezet en krijgt alle mogelijkheden om in het buitengebied een volwaardig horecabedrijf te realiseren. De werkgroep vreest dat door dit beleid minder aantrekkingskracht van de kernen vanwege een overaanbod van horeca. Mocht het gemeentebestuur zich aan dit horecabeleid houden, dan moeten de openingstijden van de horeca in het buitengebied van bijvoorbeeld 08.00 tot 20.00 uur zijn. Daarnaast moeten volgens de werkgroep bruiloften en partijen in het buitengebied niet kunnen, evenals illegale feestjes die er zijn in het buitengebied. Alles hangt of valt met het handhaven van de regels, volgens de horeca werkgroep.

Unieke luchtfoto Groesbeeks centrum, augustus 1922

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Het Instituut voor Militaire Historie (NIMH) stelde het afgelopen jaar meer dan duizend historische luchtfoto's digitaal gratis beschikbaar. De foto's laten zien hoe steden en dorpen in Nederland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw er uit zagen , aldus de betreffende website. Het hier gepubliceerde gezicht op de dorpskom, is een detail van de originele foto.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Luchtopnamen zijn gemaakt tussen 1920 en 1930, een precies jaartal wordt niet genoemd. Toch kan de foto van de dorpskom exact gedateerd worden, omdat de in 1837 herbouwde en in 1868 met twee zijbeuken uitgebreide dorpskerk nog niet gesloopt is. Links van de oude kerk staat de nieuw gebouwde op 27 augustus 1922 ingezegende Cosmas en Damianuskerk. Het is best mogelijk dat die plechtige gebeurtenis toen nog niet had plaatsgevonden. Bekend is namelijk dat eind augustus een begin is gemaakt met de sloop van de oude kerk om op die plek de huidige pastorie te kunnen bouwen. Foto's van pastorie en van de oude en nieuwe kerk zijn opgenomen in Het Rijke Roomse Leven van de Groesbeekse parochie Cosmas en Damianus, blz. 30 t/m 48. Op blz. 55 t/m 59 wordt de geschiedenis beschreven van het op de voorgrond gelegen Hollands klooster en bijbehorende schoolgebouwen. Het middensegment werd gebouwd in 1853 en in 1855 door de Zusters van Liefde betrokken. eeuwenoude straatnaam (Quade – of Kwadestraat) werd pas een halve eeuw ná de komst van de Liefde Zusters veranderd in Kloosterstraat. Het besluit viel tijdens de raadvergadering van 9 augustus 1910. Het R.K. kerkhof dateert van 1849. Tot die tijd werd iedereen begraven bij de eeuwenoude dorpskerk aan de Kerkstraat, sinds 1612 bekend als de protestantse kerk. Terugkerend naar de foto, de rechtsboven staande panden liggen aan de Dorpsstraat. Geheel rechts Café Jacobs met de daarachtergelegen Zaal Wilhelmina.

Weer greep uit kassa bij supermarkt in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Woensdagavond 3 oktober heeft opnieuw een vrouwelijke dader een greep in de kassa gedaan van een supermarkt in het centrum van Groesbeek. Ditmaal was de Albert Heijnsupermarkt in winkelcentrum Bellevue het doelwit.

Een vrouw kwam de supermarkt binnenlopen op het moment dat de caissière aan het afrekenen was. De vrouw voorzien van een doek of capuchon over haar hoofd zag kans om binnen enkele seconden een greep in de kassa te doen en ging er hard lopend vandoor richting Kruitvat aan de Dorpsstraat. De jeugdige caissière was danig van streek door het gebeuren; zij is opgevangen door de bedrijfsleiding en personeel. Ook de klanten die het zagen gebeuren waren met stomheid geslagen. De gealarmeerde politie is ter plaatse geweest, maar heeft de dader niet meer kunnen achterhalen. De camera beelden – waar de dader op moet staan – zal voor onderzoek aan de politie worden overhandigd. Op dit moment is niet bekend hoeveel geld er uit de kassa gegrist is.

Zondagavond 23 september heeft zich eenzelfde voorgeval zich voorgedaan in de Jan Linders-supermarkt aan de Spoorlaan in Groesbeek. Daar heeft ook een vrouw een greep in de kassa gedaan en is er naar verluidt met rond de 200 euro vandoor gegaan. De bedrijfsleiding van Jan Linders kon echter pas donderdag 27 september aangifte doen in Malden (niet in Groesbeek). Ook zijn er duidelijke camerabeelden overhandigd. Tot op heden heeft de bedrijfsleiding van Jan Linders nog helemaal niets van de politie gehoord. Mogelijk gaat het hier om dezelfde dader.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Johannes Wilhelmus Wiendels

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 20 okt. 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties:Piet Spanjers en Annie Spanjers-Kosman; Lam Tüss;

Overledenen familie Tüss-de Haan; Toon Wollenberg

Zondag 21 okt. 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn en Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen;

Albert Rutten en Raden Soekinem de echtg., dochter José, zonen Waldie en Paul en schoonzoon Mike van Vugt; Wim Derks, Lies Derks-Lamers, Hendrikus Lamers- Maria Lamers Poelen, Agnes Kerkhoff – Thé Kerkhoff, Zuster Bernardo; Gerrit Derks-Bertha Derks-Janssen

Overleden familieleden Lamers en overleden familieleden Derks; Maria Theadora van Elst-Janssen, ouders en overleden familieleden Van Elst en Janssen.

Oktobermaand – Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur

het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Van harte welkom.

Zielboek

In de maand november zullen de vaste ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag niet plaatsvinden, in plaats daarvan op dinsdagochtend om 09.00 uur en op donderdag avond

om 19.00 uur gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek.

U kunt de namen opgeven in de sacristie of op de pastorie.

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 17 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 21 oktober 29e zondag door het jaar.

Eucharistieviering met samenzang

Intenties: Voor de verjaardag van Wijnand Wijers.

Woensdag 24 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Oktoberfest in Op De Heuvel in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het team van Voorzieningen hart Op De Heuvel aan de Ericastraat heeft dinsdagmiddag in samenwerking met seniorenvereniging Sionsheuvel voor de eerste maal een Oktoberfest georganiseerd.

Zo'n 80 ouderen waren naar Op De Heuvel gekomen om te genieten van het speciaal voor hen opgezet feestje in Bayerische sferen. Ook het seniorenorkest Aldörum, dat voor de muzikale omlijsting zorgdroeg, had zich in Bayerische / Oostenrijkse kleding gestoken. Ook diverse aanwezigen waren verkleed naar gekomen om te genieten van dit eerste Oktoberfest in Groesbeek.

Voor de mooist verkleden waren er leuke prijsjes beschikbaar. Vooral de mannen dronken pullen bier en waanden zich op een minifeest van Munchen waar gezelligheid de boventoon voerde. Alle gasten kregen tijdens de middag hapjes geserveerd en op het eind van de middag kreeg ieder een broodje met Duitse braadworst.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Burgemeester toont interesse voor het metselaarsvak

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman heeft vrijdagmorgen een bezoek gebracht aan Triton Support van Daan Rouw aan de Industrieweg 29 D in Groesbeek. Triton Support verzorgt metselopleidingen voor hen die willen leren metselen en door willen naar het grote werk 'de bouw '.

Triton 'heeft dit jaar al twaalf metselaars kunnen leveren aan de bouw en dat in een tijd dat er een groot tekort is aan metselaars. Normaliter duurt deze opleiding bij Triton zes weken,maar er zijn metselaars bij die er korter en sommige langer over doen. Er wordt begonnen met een steense muur, daarna wildverband en vervolgens de hoek om een spouwmuur metselen. Als dat allemaal lukt, kunnen de nieuwbakken metselaars onder begeleiding de bouw in. Het UVW ondersteunt de opleiding in Groesbeek en stuurt met regelmaat aspirant-metselaars naar Triton toe.

Vrijdagmorgen was de 26-jarige Sven Straten uit Groesbeek aan het metselen. Hij volgde op 16-jarige leeftijd al een metselcursus, maar moest vanwege ziekte afhaken totdat hij nu -tien jaar later- het metselaarsvak weer opgepakt heeft en met succes. Het is voor Sven meer een herhaling en om weer vertrouwen op te bouwen. Hij doet er beslist geen zes weken over, laat Daan Rouw weten, want hij heeft het vak al aardig onder de knie. Burgemeester Slinkman die ook een paar stenen metselde, liet weten dat het makkelijk lijkt maar dat niet is. Steen voor steen gaat het nog wel maar meters maken, nee dat lukt niet, daar heb je routine voor nodig.

Toch kreeg Slinkman voor die paar stenen een voldoende. Diegene die ook het metselvak onder de knie willen krijgen, kunnen contact opnemen met daan@tritonsupport.nl, 06 15034185. Het bedrijf Triton Support is gevestigd aan de Pijnenborgstraat 6; de metseltrajectplaats is aan de Industrieweg 29 D.

Onthulling van het schild in het trappenhuis kapel Mariëndaal

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - In 1875 vestigden de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs zich in hotel Bellevue onder de naam Mariënthal. Deze zusters kwamen uit Kleve, moesten door de Kulturkampf Duitsland verlaten, maar gingen verder met hun werk in Groesbeek.

Zo kregen al vrij snel zestig meisjes hier onderdak en onderwijs. Groesbeek was voor de zusters een echt toevluchtsoord. Dat blijkt ook uit het feit dat bij het vijftigjarig jubileum in 1925 de zusters een goudkleurig schild cadeau kregen van de Groesbeekse bevolking met daarop de tekst:

"Wij bieden u ons hart en hand

op Neerlands vrijen grond,

de plek waar elk in zijne stand

door 't Recht bescherming vond.

Wat elders ook geschied'

op Neerlands bodem huist 't niet."

Dat schild werd op de gevel aangebracht, maar is verloren gegaan. Er was een grote band gegroeid tussen de inwoners van Groesbeek en de zusters. Als voorbeeld hiervan: In de Kronieken van de Zusters staat vermeld dat in 1920 burgemeester jhr. O.J.M. van Nispen tot Pannerden samen met zijn voorganger oud-burgemeester R.M. Ottenhoff, de gemeentesecretaris C.A. Luijben en F. Meulemans, secretaris van de spijskokerij voor de arme kinderen een uitvoerige brief aan de generale overste in Trier schreven. In die brief wordt vermeld dat "een vertrek van de zusters uit Groesbeek een groot verlies zou zijn voor het Groene Kruis, de spijskokerij en in het algemeen voor de verscheidene belangen van de inwoners van Groesbeek." De Vereniging Behoud Dorpsgezichten laat op dit moment bovenstaande tekst smeden door Richard en Bram Kerkhoff.

Het nieuwe gouden schild met blauwe letters komt te hangen in het trappenhuis naar de kapel en wordt op zondag 28 oktober officieel onthuld door de wethouder cultuur van de gemeente Berg en Dal: Annelies Visser. De gemeente Berg en Dal heeft de erfgoedsubsidie verleend. Eenieder wordt van harte uitgenodigd bij deze plechtigheid. Begonnen wordt om 14.30 uur in de kapel van Mariëndaal met enkele toespraken. De plechtigheid wordt afgesloten met een kop koffie/thee in 't Groeske.

Sportinstuif tijdens herfstvakantie

GROESBEEK – Op dinsdag 16 oktober (herfstvakantie) wordt er van 09.45 tot 12.45 uur een sportinstuif gehouden in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

De sportinstuif vindt plaats onder begeleiding van trainers, assistenten en vrijwilligers van onder andere korfbalvereniging De Horst, Hazenamp Gymsports met turnen en freerunnen, judovereniging Groesbeek, tafeltennisvereniging GTTC en handbalvereniging Groesbeeks Glorie wordt het een sportieve sport- en spelochtend. De deelnemers worden op leeftijd ingedeeld in groepen. De entree bedraagt vijf euro per deelnemer.

'Door ZZG en Oosterpoort raken hoogbejaarden geïsoleerd'

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De bewoners van het appartementencomplex aan de Rembrandtweg zijn boos, erg boos zelfs. Op 3 september kregen zij een brief van Oosterpoort met de volgende inhoud:


"Beste bewoners, Regelmatig vragen bewoners van de Rembrandtweg ons om sleutels die toegang geven tot de zij ingang van De Meent. Het is echter niet de bedoeling dat bewoners die ingang tot het gebouw van De Meent gebruiken.
Bezoek via hoofdentree. Die entree is uitsluitend bestemd voor medewerkers van ZZG. Binnenkort wordt het slot van deze ZZG vleugel vervangen en is het niet meer mogelijk om deze ingang te gebruiken. Wilt u een bezoek brengen aan De Meent of het Trefpunt in De Meent dan moet u via de hoofdentree naar binnen."

Deze brief heeft kwaad bloed gezet bij een aantal bewoners van de Rembrandtweg, die nu niet meer naar De Meent kunnen voor het bezoeken van de activiteiten in 't Trefpunt, het bezoeken van de kapel en voor de sociale contacten.
De reacties zijn overduidelijk. Door Janssen – Van de Logt (89): "Het lijkt nergens op, ik heb al 13 jaar die sleutel en die pakken ze ons nu af. Door deze maatregel kom ik nergens meer. Ik kan met de rollator de berg niet op komen en daarnaast kan ik niet zover lopen. Wij raken de sociale contacten kwijt."
Martha Heijmans (83): "Ook ik heb al 11 jaar de bewuste sleutel om in De Meent te kunnen komen. Ik gebruik de sleutel omdat ik niet naar de hoofdentree van De Meent kan lopen. Het is te ver en met die berg lukt het helemaal niet. Ik gebruik de sleutel om naar de activiteiten in De Meent te gaan, af en toe naar de kapel voor de H.Mis en soms om naar supermarkt Jumbo te gaan."
Marie Groenen (94): "Het is schande", laat Marie achter haar rollator weten. "Al 18 jaar lang maak ik 3 à 4 maal in de week gebruik van deze ingang. Het voornaamste is de sociale contacten in het Trefpunt. Daar vinden regelmatig activiteiten plaats zoals muziekmiddagen, bingo en spelletjes. Als we er niet meer op deze manier in kunnen dan rest ons alleen nog maar om achter de geraniums te gaan zitten."

Omroep Berg en Dal op zoek naar vrijwilligers met affiniteit in techniek

BERG EN DAL – Omroep Berg en Dal is naarstig op zoek naar leergierige vrijwilligers die affiniteit hebben in de techniek. Deze leergierige vrijwilligers kunnen op deze manier de wereld van de lokale omroep ontdekken en helpen daarmee gelijk de omroep.

Omroep Berg en Dal is een lokale omroep met ruim honderd enthousiaste vrijwilligers die radio- en tv-uitzendingen maken voor en over de gemeente Berg en Dal. Door de fusie van de lokale omroepen van Millingen (WMF) en Groesbeek (Omroep Groesbeek) tot Omroep Berg en Dal zijn de technische werkzaamheden enorm toegenomen en om die reden is het technische team op zoek naar uitbreiding.

Wat kan de vrijwilliger bij de omroep doen? Heel veel! Het belangrijkste is dat de vrijwilliger affiniteit en interesse heeft in de audio- visuele techniek (radio en televisie) of kennis van ICT heeft. Hierbij kan men denken aan: Ondersteunen van de gebruikers op ICT vlak; Het opbouwen en afbreken van de locatiestudio; Het technisch mogelijk maken van de uitzendingen van Omroep Berg en Dal; Het verhelpen van kleine storingen.

Indien men interesse heeft kan er gekeken worden waar de interesses liggen waarna getracht zal worden daar aan tegemoet te komen. "Je hoeft niet alles te kunnen omdat men veel al doende kan leren. Lijkt het je wat en wil je eens komen praten stuur dan een berichtje, waarin je jezelf kort voorstelt naar vacature@omroepbergendal.nl."

Iedere donderdagavond bingo in De Mallemolen Groesbeek

Iedere donderdagavond bingo in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in de grote zaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De wekelijkse hoofdprijs bedraagt 250 euro; de jackpot wekelijks wordt verhoogd met 100 honderd. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, dan worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen.

Geslaagde reünie familie Pouwels

Oom en tantes met neven en nichten van de familie Pouwels. Staand van links naar rechts: Sjaak Pouwels, Gonnie de Nijs, Peter Pouwels, Heleen Pouwels, Nel Pouwels-de Bruin, Lilian Eshuis, Piet Pouwels, Coby Pouwels-Jacobs, Pieter Pouwels, Petra Eshuis, Niki de Nijs, Mia Pouwels-Verbeet. Voorste rij zittend/gehurkt: Els Pouwels, Bianca Eshuis, Annie de Nijs-Pouwels en Alga Eshuis. Niet aanwezig op foto: Carla Eshuis, Anke Eshuis, Karin Pou

GROESBEEK - In het laatste weekend van september vond voor de allereerste keer de reünie van de familie Pouwels plaats.

De start was bij café restaurant De Oude Molen. Hier verzamelden zich de oom en tantes met neven en nichten en hun kinderen. Na het welkomswoord was er een korte wandeling naar het ouderlijk huis van de familie Pouwels-Veulings. Vroeger woonde de familie Pouwels hier op de Boksheuvel, gelegen tussen de Oude Zevenheuvelenweg en de Zevenheuvelenweg die er nu ligt, om precies te zijn, het laatste huis links gelegen in de bocht, komende vanaf de Siep-Kamp richting Berg en Dal. We werden daar welkom geheten door de eigenaars die er nu wonen. Terug op deze oude bekende plaats werden hier weer vele herinneringen opgehaald, en na een rondleiding om het huis en enkele foto kiekjes, ging men weer terug naar de Oude Molen. Na een kort samenzijn ging het daarna verder naar de Plasmolense watermolen. Hier kreeg men een rondleiding in de watermolen die dateert uit 1725. Als afsluiting was er nog een diner en na een gezellig samenzijn werd deze eerste familie reünie afgesloten.

Gouden concert Vivace in kapel van voormalig klooster Mariëndaal

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het Groesbeekse koor Vivace heeft zaterdagavond een concert gegeven ter gelegenheid van het gouden jubileum in de knusse kapel van het voormalige klooster Mariëndaal boven Gasterij 't Groeske.

Naast het concert van het koor waren ook oud-leden uitgenodigd om er gelijker tijd een reünie werd gehouden, waarvoor zich liefst honderd oud-leden hadden aangemeld. De voortrekkers bij de geboorte van het zangkoor in 1968 was ongetwijfeld pastor Jan van Gestel bijgestaan door enkele enthousiaste Groesbeekse jongeren. Vivace heeft jarenlang de kerkdiensten in de Cosmas en Damianuskerk opgeluisterd en zorgde steeds voor volle kerken. Maar door een ander inzicht van de kerkleiders in Groesbeek – die zich niet konden vinden in het repertoire van het koor kwam hier abrupt een einde aan.

Ook buiten de kerk was Vivace een graag gehoord koor en maakt terecht al jaren deel uit van het Groesbeeks muzikale landschap met jaarlijks diverse optredens her en der. Nadat Vivace enkele nummers had laten horen op het altaar van de kapel – die eigenlijk veel te klein was- trad het XXL- koor op (leden en oud-leden van Vivace) dit tot groot genoegen van de aanwezigen in de bomvolle kapel. Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang om in het najaar van 2019 een groots jubileum optreden te gaan verzorgen. Zaterdagavond werd er na het reünie concert nog gezellig nagebabbeld in Gasterij 't Groeske waar menige oude koe uit de sloot werd gehaald.

Kwart miljoen extra beschikbaar voor energiebesparing

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft donderdagavond 27 september groen licht gegeven om de subsidie Energie Besparende Maatregelen Eigen Woningen aan te vullen met 250.000 euro.

Sinds afgelopen maart was de subsidie van liefst 500.000 euro al helemaal op. Zo'n 500 mensen uit de gemeente Berg en Dal hadden al 500 eigenaren van deze subsidieregeling gebruik gemaakt. Diegene die van de regeling gebruik hebben gemaakt hebben hun woning verduurzaamd door zonnepanelen aan te leggen, isolatie aan te brengen ( dak, gevel, spouwmuur, vloer of bodem ) of dubbel glas (HR Plus Plus) te installeren. De gemeente Berg en Dal vergoedt een derde van de uitvoeringskosten met een maximum van 500 euro. De gemeente Berg en Dal is de enige gemeente in de regio die op eigen initiatief zo'n ruime subsidie regeling heeft ingevoerd voor woning eigenaren.

Bewoners Bruuk huis uit vanwege gaslek in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Maandagmorgen was er de nodige paniek omtrent een gaslek in De Bruuk in Groesbeek. De firma Bouten uit Nijmegen was een nieuwe put onder het wegdek van De Bruuk aan het aanbrengen, toen de werklieden plotseling werden geconfronteerd met een flinke gaslucht.

Direct werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die de bewoners rondom de gaslekkage sommeerde uit veiligheid hun huis te verlaten. Uit voorzorg werden enkele waterslangen uitgerold tot nabij de lekkage. Een van de bewoners was eten aan het bereiden en vroeg om even terug te mogen om het eten af te zetten, maar dat werd in eerste instantie geweigerd. Inmiddels was ook Liander gewaarschuwd die met twee wagens kwam. Volgens een woordvoerder van Liander is de hoofdleiding geraakt tijdens werkzaamheden waardoor de lekkage is ontstaan. Door deze gaslekkage zaten drie woningen nabij de gaslek enige tijd zonder gas totdat de lekkende hoofdleiding is opgegraven en gerepareerd. Omdat De Bruuk vanwege die werkzaamheden afgesloten was heeft het verkeer – op een enkele fietser en wandelaar na – geen gevolgen vaan het gaslek ondervonden.

Staat ook jouw bericht in Hét GemeenteNieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét GemeenteNieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

Het GemeenteNieuws Berg & Dal mag in het weekend verspreid worden, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden IN het verspreidingsweekend, dan kunt u dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl En zo blijft Hét GemeenteNieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Slaapsfeer Groesbeek houdt grote magazijnuitverkoop

GROESBEEK - Deskundigheid, advisering, service en toegankelijkheid, de kernwaarden van Slaapsfeer. "We hebben in Beers, Beuningen en Groesbeek grote showrooms om mensen te inspireren. Persoonlijk contact vinden wij heel belangrijk, omdat we begrijpen dat mensen een bed niet vaak kopen, en het moeilijk te doorgronden is wat je kunt kopen… Aan ons de taak om een grote keuze te bieden, te ondersteunen met advies, om de juiste keuze te maken en uit te leggen waarin de producten in prijs en kwaliteit verschillen."

"Dat er geen matrassen bestaan die voor iedereen geschikt zijn, omdat iedereen anders is. Wij vinden het belangrijk dat de juiste keuze wordt gemaakt, binnen wat mensen kunnen of willen betalen. Wil je persoonlijk advies en de verschillende bedden ervaren? Het enige is dat je naar een winkel moet gaan in plaats van bestellen vanaf de bank. Maar wees eerlijk; wanneer je een investering, in je gezondheid en waarop je eenderde van je leven doorbrengt, doet; dan wil je toch weten, voelen en ervaren wat je koopt?"

Magazijnuitverkoop

"Door de toevoeging van twee nieuwe filialen is het nu de eerste keer onze jaarlijkse magazijnuitverkoop met drie winkels. We pakken dit groots aan! Op enorm veel boxsprings, matrassen, kasten, slaapkamers, dekbedden, kussen, hoeslakens et cetera zijn er hoge kortingen. Zo zijn er aanbiedingen als '3 halen 1 betalen', of 10 – 50% korting op bepaalde artikelen, 'meeneemprijzen'. Maar let op: op is op. Sla uw slag!"

De publieke magazijnuitverkoop start op donderdag 11 oktober in Groesbeek aan de Ambachtsweg 13.

Nierstichtingcollecte in Leuth

LEUTH - Van 16 - 22 september was de collecte voor de Niertstichting in Leuth. In totaal is er ruim 704 euro opgehaald voor dit goede doel. De Nierstichting is de inwoners van Leuth dankbaar voor hun bijdrage en de vrijwillige collectanten voor hun inzet.

Mede hierdoor kan de Nierstichting al vijftig jaar dromen, durven en doen. In 2017 werd 19 % uitgegeven aan patiënten ondersteuning, 23% voor voorlichting en 58% aan onderzoek en innovatie. "Mocht u de collectant gemist hebben maar toch nog de Nierstichting willen steunen, sms dan Nier naar 4333 en geef eenmalig twee euro (exclusief telefoonkosten). Voor de collecte van 2019 zoeken we in Leuth nog enkele collectanten u kunt zich melden op Haafakker 54 in Leuth."

Statiegeld Coop voor Zonnebloem

GROESBEEK - Dit kwartaal is de opbrengst van alle gedoneerde statiegelden via COOP Groesbeek bestemd voor de Zonnebloem regio Groesbeek en omgeving.

Indien men lege flessen gaat inleveren via het automaat van Coop in de winkel aan De Bats of aan de Pannenstraat, is het mogelijk om het statiegeld te doneren, zie daarvoor de aanwijzingen die door middel van stickers op het automaat zijn weergeven. Indien men de plaatselijke Zonnebloem een warm hart toe draagt, is er nu de mogelijkheid om dit via de statiegeldactie tot uitvoering te brengen. De regionale Zonnebloem is daarvoor de statiegeldschenkers zeer erkentelijk.

Tortelduiven bezoeken bruidsbeurs in Fletcherhotel Erica Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten)

BERG EN DAL – Zondag stond in het Berg en Dalse Fletcher hotel Erica aan de Molenbosweg het trouwen centraal in twee zalen van het hotelcomplex. Liefst zo'n honderd tortelduiven afkomstig uit heel Gelderland waren op deze bruidsbeurs afgekomen.

In een zaal kon men inspiratie op doen op welke wijze hun trouwdag er uit zou kunnen zien. Zo waren er diverse fotograven die hun trouwreportages met voorbeelden aan prezen. Om als bruid of bruidegom niet af te gaan tijdens de eerste dans kon men een korte danscursus volgen om in ieder geval goed voor de dag te komen. Maar ook een exclusieve videoreportage werd aangeprezen. Ook was er een zelfstandige trouwambtenaar/ceremoniespreker aanwezig, alsmede live muziek op de dag van je leven. Op een bruiloft hoort een bruidstaart van drie of vier verdiepingen, daarin had de Nijmeegse banketbakker Looijenga zich gespecialiseerd.

Om half twee was er in een andere zaal een bruidsshow waar de laatste mode van bruidsjurken door mannequins werden getoond. Ongetwijfeld hebben de trouwlustigen de nodige inspiratie opgedaan voor hun grote dag. Als het organiseren van je eigen bruiloft je de nodige kopzorgen geeft dan kan men de organisatie geheel of gedeeltelijk uit handen geven aan een weddingplanner, die ook aanwezig was op de bruidsbeurs.

DVSG ontmoet Overasseltse Boys

GROESBEEK - Vandaag speelt DVSG tegen koploper Overasseltse Boys. DVSG wordt meteen gedwongen tot verdedigen. Overasseltse Boys speelt met veel energie en heeft veel fysiek sterke spelers.

Pas na een half uur komt DVSG een paar keer gevaarlijk voor het doel van Overasseltse Boys. De wedstrijd gaat nu gelijk op en met een 0-0 ruststand is DVSG niet ontevreden.

Na rust krijgt Overasseltse Boys na drie minuten een penalty en scoort hieruit de 0-1. DVSG moet nu beginnen aan een inhaalrace en dat wordt ook daadwerkelijk gedaan. Er worden legio kansen gecreëerd, maar telkens net geen doelpunt doordat de bal net te zacht, de keeper goed redt, net naast geschoten wordt...

Het gaat er langzamerhand naar uitzien dat DVSG goed speelt, kansen creëert maar niet scoort en zo de wedstrijd verliest. In de 60e min wordt Luuk Rikken gewisseld voor Tijmen Heus en wordt er nu vol op de aanval gespeeld. Overasseltse Boys wordt gedwongen tot verdedigen met soms een uitbraak via een lange bal van achteruit. Als Tijs de Jong in de 85e min rood krijgt, lijkt het een onhaalbare missie om nog de gelijkmaker te scoren. Toch valt de gelijkmaker nog in de 89e min. Vanuit een inworp belandt de bal in het 16-metergebied. Na wat heen en weer getik belandt de bal voor de voeten van Niek Derksen die van dichtbij de 1-1 inschiet. In de laatste minuten gebeurt er niet veel meer en DVSG verdient terecht een punt tegen Overasseltse Boys. Een opsteker voor de wedstrijd van volgende week uit tegen VVLK.

Super vleesbingo in Op de Heuvel

GROESBEEK – Op zaterdagavond 20 oktober organiseert de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger opnieuw een super vleesbingoavond in basisschool Op de Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Op deze avond zijn er vlees– en barbecue schalen, rollades, tassen boodschappen en een super vleesschaal in de wacht te slepen. De zaal in Op De Heuvel is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Er worden in totaal 19 rondes gespeeld. Een grote kaart kost tien euro. Iedereen is op deze super bingoavond welkom.

Kinderen op speeltoestellen. (foto: Museumpark Orientalis)

HEILIG LANDSTICHTING - Het is herfst! En wat een geluk: de zon schijnt volop. Bij Museumpark Orientalis kun je genieten van dit prachtige seizoen. De vele bomen in het park verkleuren, binnen of buiten drink je een lekkere mok chocolademelk met wat lekkers én er zijn natuurlijk leuke activiteiten voor jong en oud.

Klim en klauter op de Romeinse speeltoestellen, zoek tamme kastanjes, maak je eigen oogstslinger en bak je eigen brood!

Ontdek het Joodse dorp, waar je zelf een kleurrijke bloem kan maken van keramiek voor iemand die jij bijzonder vindt. En speurneuzen opgelet: ga op onderzoek uit in het park en ontdek via de speurtocht hoe mensen vroeger leefden. De speurtocht vind je bij de kassa en is gratis. Meer informatie staat op www.museumparkorientalis.nl/herfstvakantie.

KNA-herfstconcert met musikverein Zyfflich

BEEK - Op zondag 21 oktober geven harmonie KNA uit Beek en Musikverein Zyfflich een herfstconcert in de grote zaal van het Kulturhus in Beek. Aanvang van het concert is 11.30 uur. De zaal is open vanaf 11.00 uur en de entree is gratis.

Beide muziekverenigingen hebben een mooi en afwisselend programma op de lessenaar staan en willen een ieder daarvan laten meegenieten. De jeugdbende van KNA neemt ook deel aan dit concert. Natuurlijk kan men ook weer genieten van zelfgebakken taart.

Meer over de vereniging staat op www.harmonieknabeek.nl.

Onwel wording bleek laveloosheid te zijn in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagmorgen werd zowel de ambulance als politie gealarmeerd voor een onwelwording op De Meent in Groesbeek.

Ter plaatse aangekomen werd een man aangetroffen tussen geparkeerde auto's. Ambulancepersoneel constateerde dat de man niet onwel geworden was maar dat hij veel te diep in het glaasje gekeken had. Zo diep zelfs dat hij nergens meer van af wist. De politie kon de man niet wakker krijgen en hij bleek ook zijn behoefte in zijn broek te hebben gedaan. Bij zijn val had de man een flinke deuk veroorzaakt aan een geparkeerde personenauto van een medewerkster van de Jumbo-supermarkt. De politie heeft uiteindelijk de man overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij ter ontnuchtering is ingesloten. Hij kan ongetwijfeld een proces van openbare dronkenschap tegemoet zien, ook zal hij moeten opdraaien voor de schade aan de personenauto.

Eerste zege Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie speelde op zondag 7 oktober tegen RED-RAG/Tachos in Waalwijk. Groesbeek begon de wedstrijd sterk. Verdedigend was er geen ruimte voor de dames uit Waalwijk en aanvallend was het spel variërend en dreigend.

Groesbeeks Glorie oefende veel druk uit op de verdediging van Tachos waardoor er vanaf allerlei posities gescoord werd. Na 10 minuten spelen was de stand 2-5. De Groesbeekse dames konden deze voorsprong echter niet vasthouden en kenden een slordige fase waar Tachos gretig gebruik van maakte. De dames uit Waalwijk maakten de opgelopen achterstand goed. De resterende minuten van de eerste helft waren beide teams aan elkaar gewaagd. Alba Folguiras Gonzalez scoorde net voor rust het 8e doelpunt voor Groesbeeks Glorie, waardoor zij met een kleine voorsprong ging rusten: 7-8. Direct na rust kende Groesbeeks Glorie wederom een sterkte fase. Maud de Bruin wist drie maal haar tegenstander te passeren en de open kans te verzilveren. De voorsprong werd uitgebouwd naar 9-14. Maar ook nu verslapte de Groesbeekse selectie en liet Tachos terugkomen tot een stand van 12-14. Desalniettemin bleef deze kleine voorspong behouden.

De wedstrijd kende een spannende slotfase. Bij een stand van 16-17 met nog een minuut op de klok ging Tachos nog eenmaal in de aanval. Eva Baars kon een slordig gespeelde bal onderscheppen en de aanval overnemen. Zij werd echter dusdanig gehinderd dat de scheidsrechter genoodzaakt was een rode kaart en een strafworp toe te kennen aan Groesbeeks Glorie. Manon van Sas benutte deze strafworp waardoor de winst veilig gesteld werd. De wedstrijd eindigde in een stand van 16-18.

Lessen Dynamic Tennis in Heuvelland

GROESBEEK - Vindt u het leuk om tennis, badminton en of tafeltennis te spelen? Dan is Dynamic Tennis de ideale oplossing voor u! Dynamic Tennis wordt gespeeld in een sporthal, dus ook slecht weer hoeft niet meer in de weg te staan om lekker een balletje te slaan.

De andere grote verschillen met 'gewoon' tennis zijn: dat u speelt met een zachte bal waardoor de bal minder snelheid heeft tijdens het spelen; dat het veld kleiner is, namelijk de grootte van een badmintonveld; dat het racket waarmee u speelt een kleiner oppervlak heeft en is lichter dan een normaal tennisracket; en daarnaast worden er de regels van tafeltennis aangehouden.

Vanaf vrijdag 26 oktober biedt Kwiek Actieve Leefstijl Dynamic Tennis lessen aan in sporthal Heuvelland in Groesbeek. Onder leiding van de docent Anne Marie Kirch leert u het spel en kan iedereen op zijn of haar eigen niveau meespelen. Kosten 40 euro voor de vier lessen en vervolgens iedere volgende vrijdag 4 euro om mee te spelen.

Iedereen is vrijdag 26 oktober welkom in sporthal Heuvelland, Ambachtsweg 8a in Groesbeek. Mocht u zich willen opgeven of heeft u nog vragen hebben, schroom u niet te mailen naar: kwiekal@kpnmail.nl of bel 06 13260571. Meer informatie over Kwiek Actieve Leefstijl staat op www.kwiekactieveleefstijl.nl.

Blaaskapel De Fraps in Leuth 50 jaar

Blaaskapel De Fraps uit Leuth. (foto: Dieter Lenders) Dieter Lenders

OOIJ - Op zaterdag 27 oktober staat blaaskapel De Fraps stil bij hun jubileum van het 50-jarig bestaan van de vereniging.

Het programma van de feestdag ziet er als volgt uit: receptie van 16.00 tot 17.30 uur met muzikale omlijsting van Die Berger Musikanten, van 18.00 tot 18.30 uur treedt het zangduo René en Rob op. Van 18.30 tot 20.30 uur geeft De Fraps een eigen jubileumconcert. Dit alles in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Sinterklaascollecte in Millingen

MILLINGEN - In de week van 22 tot en met 27 oktober komt het Sint-Nicolaas Comité met de collectebus bij iedereen aan de deur.

"We hopen net als voorgaande jaren, op uw gulle bijdrage, zodat wij de Sint financieel kunnen ondersteunen. Als bedrijf, winkel of zzp’er kunt u ons ook sponsoren, en zal uw naam op onze website komen te staan, evenals in de sporthal. De intocht zal zijn op zondag 18 november", aldus het Sint-Nicolaascomité. (www.sintinmillingen.nl).

Druk bezochte beweegmarkt in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Voor de eerste maal heeft Kwiek actieve leefstijl een beweegmarkt georganiseerd in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek. Voorafgaand aan de nieuwe uitdagingen werden er twee lezingen gehouden te weten 'Goed gevoed ouder worden ' door Baseline en een lezing over ' Gebruik minder zout 'verzorgd door de Nierstichting.

Vervolgens konden de 150 belangstellenden kennis maken met de nieuwe uitdagingen en activiteiten. Zoals disqtraining, dynamic tennis en qi gong. De middag werd afgesloten met Old Stars een voetbalvorm voor senioren, lekker pingelen en voetballen, lopend, niet hoger spelend dan de heup en geen slidings. Deze voetbalvariant voor de senioren heeft ongetwijfeld toekomst. Bewegen op muziek is al op diverse plaatsen in Berg en Dal de wekelijkse vorm van bewegen. Daarnaast was er een parcours uitgezet waar de belangstellende konden oefenen voor wat betreft valpreventie, hoe men vallen kan voorkomen. In het najaar worden in Berg en Dal hierover cursussen gegeven. Alle activiteiten werden nauwlettend in de gaten gehouden door Marian Schijf, de bewegingscoach Senioren van de gemeente Berg en Dal. Marian was zeer tevreden over het verloop van deze eerste beweegmarkt en is ongetwijfeld voor herhaling vatbaar. Ook mede dankzij de leerlingen van het ROC en HAN is het een succes geworden, aldus Marian Schijf.

Inschrijving tweede editie Groesbeekse Kwis buiten verwachting groot

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Vijfendertig teams hebben zich zondagmiddag van 15.00 tot 19.00 uur ingeschreven voor de tweede editie van de Groesbeekse Kwis.

Dat de Groesbeekse Kwis populair was, was bekend maar zo populair had niemand van de organisatie durven dromen. Al om 15.00 uur waren afgevaardigden van teams bij café De Comm om zich in te laten schrijven en een joker in ontvangst mochten nemen. Het merendeel van de teams bestaat uit tussen de 15 en 25 personen en heeft daarnaast nog een achtervang van enkele personen om mee te helpen de vragen en opdrachten te beantwoorden of uit te voeren.

Zaterdagavond 24 november kan het kwisboek opgehaald worden eveneens in café De Comm en kunnen de teams aan de slag met het beantwoorden van de vragen en het uitvoeren van de opdrachten. Naar schatting ruim duizend Groesbekers zullen die avond in de weer zijn met het kwisboek. Velen zullen die avond achter de computers of telefoon zitten om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarnaast zullen er teamleden van elk team op pad moeten om te 'Geheime Opdracht' te vervullen. De ingevulde kwisboeken moeten op dezelfde avond zaterdagavond 24 november om 23.15 uur ingeleverd te worden. Zaterdagavond 15 december zal in een volle zaal van dansschool Verhoeven aan de Pompweg de uitslag bekend worden gemaakt, waarbij de deejays Push In voor de muzikale omlijsting zal zorgdragen. De winnaars van De Bruin & Co van het vorig jaar zullen ongetwijfeld pogingen ondernemen om weer met de wisselbokaal naar huis te gaan.

Team van vriendjes van Achilles'29 krijgt warm welkom bij DVSG

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK-DE HORST – Sinds het begin van dit voetbalseizoen heeft DVSG er -naast de samenwerking met Germania- een nieuw jeugdteam bij. Het betreft een volledig team van vriendjes dat is overgekomen van Achilles'29 met alle trainers en leiders.


Het ontvangst bij hun nieuwe club DVSG voelde als een warm welkom. Na de introductie bij DVSG is deze gedreven groep spelers en trainers vol aan de slag gegaan. Dat heeft nu al zijn vruchten afgeworpen. Nooit eerder was de start zo voortvarend, de eerste bekerronde werd met gemak overleefd, maar ook in de competitie staat het vriendenteam zijn mannetje.

Inmiddels zijn er drie wedstrijden gespeeld en 9 punten behaald. De tegenstanders zijn gemiddeld één jaar ouder en hiermee ook vaak een kop groter maar daar deinzen deze jongens niet van terug. Om direct in de juiste club kleuren (rood – zwart) op de trainingen en wedstrijden te verschijnen hebben enkele ouders de sponsoring op zich genomen door tassen en trainingspak te sponsoren. Dat zijn Rijschool De Schakel, Tandartsenpraktijk Kerkstraat uit Boekel en klus- en montagebedrijf Erwin Leenders. Zowel de trainers als leiders kijken ontzettend uit naar het vervolg van de competitie van DVSG JO-1 in de tweede klasse. De vriendengroep staat onder leiding van de trainers Danny Wijers, Twan Lensen, Mark van de Brink en Erwin Leenders en elftalleider Chris Nikkelen.

Aantal uitkeringsgerechtigden daalt

BERG EN DAL - Het aantal uitkeringsgerechtigden in gemeente Berg en Dal daalt. De afgelopen jaren is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar waarbij steeds meer mensen met een uitkering een baan vinden. In de eerste helft van 2018 hebben 64 van hen een betaalde baan gevonden.


Waarom daalt het aantal uitkeringsgerechtigden? Deze daling komt door inspanningen van de mensen zelf, de gemeente, het Werkbedrijf Regio Nijmegen (WBRN), het project Berg en Dal Werkt!, onze inkomens- en participatieconsulenten en bereidwillige ondernemers. De aanhoudende economische groei speelt ook een rol en ook een afnemend aantal nieuwe vluchtelingen. Verantwoordelijk wethouder Irma van de Scheur: 'Het is erg prettig te zien dat de inspanningen van alle betrokkenen worden beloond. Werk en voldoende financiële zekerheid zijn voorwaarden om volwaardig en zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij.'

Hoe worden mensen met een uitkering geholpen? Kenmerkend voor de aanpak van Berg en Dal Werkt! is de intensieve bemiddeling van kandidaten. Medewerkers van het WBRN zijn wekelijks op locatie. Vanaf 2018 zijn dit Millingen aan den Rijn, Groesbeek en Beek. Zij zijn daar aanspreekpunt voor kandidaten en lokale ondernemers. Door de fysieke nabijheid blijkt het eenvoudiger te zijn om verbindingen te leggen tussen kandidaten, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeentelijke inkomens- en participatieconsulenten.

Overwinning Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Na de overwinning vorige week tegen Krayenhoff heeft Groesbeekse Boys opnieuw de winst binnengehaald. Op sportpark Breedeweg speelde het team van trainer Michel Houterman een goede wedstrijd en won het verdiend met 4-1 van UHC. Door de overwinning heeft Groesbeekse Boys aansluiting gevonden met de koplopers in de competitie.

Groesbeekse Boys had gedurende de gehele wedstrijd de controle. Na enkele speldenprikken creëerde de thuisclub na tien minuten voetballen de eerste grote kansen. Ruben de Bruin (twee keer) en Devin Jacobs (schot) wisten het doel niet te vinden. Enkele minuten later bracht Thom Jochoms Groesbeekse Boys vanuit een strafschop verdiend op voorsprong. Groesbeekse Boys bleef daarna goed spelen. Ruben de Bruin bracht de stand na een mooie aanval op 2-0.

Na de thee veranderde niet veel aan het spelbeeld. Jan Willem Hendriks verhoogde de stand naar 3-0 nadat de UHC doelman een schot van Devin Jacobs niet vast kon houden. Gijs Müskens zag zijn schot op de lat eindigen. Vanuit het niets bracht Karel Steeg daarna de stand op 3-1. De Groesbeekse formatie liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Na een goede individuele actie van Ruben de Bruin scoorde Dave Kleijnen van dichtbij de 4-1. Dit was tevens ook de eindstand.

Zondag 14 oktober gaat Groesbeekse Boys op bezoek bij OSC. Een wedstrijd waarin Groesbeekse Boys kan laten zien dit seizoen echt voor de prijzen mee te kunnen strijden. De wedstrijd in Oosterhout begint om 14.00 uur.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

Parachutistentraining. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Dinsdag 16 oktober in het Nationaal Bevrijdingsmuseum: Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2', speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur: je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Opa's en oma's over de oorlog

Opa's en oma's vertellen persoonlijke verhalen over WO2. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Woensdag 17 oktober vertellen opa's en oma's persoonlijke verhalen over de oorlog voor kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd!

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 21 oktober. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: pastor B. Oosterveer uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor de Zending.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Hoe zit het nu werkelijk met parteralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie als u gaat scheiden of gescheiden bent?

BERG EN DAL - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Donderdag 18 oktober bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al ruim twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Gaat u scheiden of wilt u wellicht een herberekening maken dan is dit een mooie gelegenheid om u te laten informeren. Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons algemene telefoonnummer: 085 4010839, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: donderdag 18 oktober. Tijdstip aanvang: 19.45 tot ca. 22.00 uur.

Hoe zit het nu werkelijk met parteralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie als u gaat scheiden of gescheiden bent?

Halloween Pompoendagen bij Groentenhof Poelen Groesbeek

GROESBEEK – Voor de vijfde maal organiseert Groentenhof Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek de laatste drie weekenden van oktober de Halloween Pompoendagen. De pompoendagen zijn zaterdag 13 en zondag 14 oktober, zaterdag 20 en zondag 21 en zaterdag 27 en zondag 28 oktober.

Evenals voorgaande jaren zijn er van 10.00- tot 17.00 uur leuke activiteiten voor jong en oud. Alle drie de weekenden staan in het teken van pompoenen en kalebassen. Zo kan men er pompoen snijden, pompoen beschilderen, pompoen versieren, gewicht raden van de reuzenpompoen, proeven van pompoensoep, grote pompoenen- en kalebassenmarkt, krijgt men gratis recepten en kan de jeugd zich uitkuren op de trampoline. Daarnaast kan men op het gezellig ingericht terras genieten van het mooie uitzicht over Groesbeek. Iedereen is tijdens de Halloween Pompoendagen welkom. De entree is geheel gratis.

Fly Drive service Portugal met Co-Bus Buscamper Verhuur Wintervakantie met een lentegevoel

OOIJ – Heleen en Arnold richten zich weer op de verhuur van hun buscampers in Portugal en zuid-Spanje tijdens de wintermaanden.


Met een buscamper van Co-Bus kun je vanaf airport Faro-Algarve Portugal (Fly Drive service) je vakantie beginnen zonder eerst een lange rit naar het zuiden te moeten maken. Op airport Faro staan Heleen en Arnold klaar met een volledig ingerichte buscamper, alleen een koffertje met persoonlijke zaken hoef je mee te nemen.

De Algarve leent zich goed voor een vakantie of overwinteren in de wintermaanden. De weersomstandigheden zijn als in de lente in Nederland. Je kunt oude stadjes als Lagos, Faro, Tavira of Silves bezoeken. Houd je meer van wandelen dan bieden de rotskusten en natuurreservaten in de Algarve daar voldoende gelegenheid toe. Ook de Alentejo met z'n rijke historie en de ruige zuidwest kust van Portugal zijn de moeite waard om te bereizen. Zuid-Spanje ligt ongeveer 70 kilometer van Faro. Heb je meer tijd, dan kun je een rondreis maken vanuit de Algarve naar zuid Spanje, Sevilla, Huelva en Merida en daarna via de Alentejo weer afzakken naar de Algarve.

Zin in vakantie in de wintermaanden of overwinteren met een buscamper? Kijk op de website co-bus.nl bij Portugal/Overwinteren of bel Co-Bus / Heleen en Arnold voor meer informatie (06 12403209).

Bericht van Sinterklaas

OOIJ - Ook dit jaar wil Sinterklaas met een van zijn pieten een bezoek brengen aan de kinderen in Ooij en omgeving. En ook dit jaar heeft hij muziekvereniging Ooijse Toekomst gevraagd hem daarbij te helpen.

Hij wil graag op zaterdag 1, zondag 2 of woensdag 5 december langs komen. Per bezoek van 15 minuten kan hij drie kinderen spreken en een cadeautje overhandigen. Voor elk kind extra heeft hij vijf minuten extra nodig. Muziekvereniging Ooijse Toekomst vraagt voor een bezoek van 15 minuten 25 euro, en voor elke 5 minuten extra zeven euro extra. U kunt voor 26 november aan Hennie Basten, email- adres w.basten@hetnet.nl, opgeven op welke dag en hoe laat u de Sint en zijn trouwe knecht wil verwelkomen, en hoe veel kinderen een toespraakje en cadeautje van de Sint willen. Daarna neemt zij contact met u op voor een definitieve afspraak. Graag uw adres en telefoonnummer vermelden en om hoe veel kinderen het gaat. Voor informatie kunt u bellen met Hennie Basten telefoon 024 6331277, mobiel: 06 83123678 of Kees Rijk telefoon 024 3224833, na 19.30 uur bereikbaar, u kunt ook voicemail inspreken om teruggebeld te worden.

Henk Rikken van Rikjo verlaat het bedrijf

(eigen foto)

GROESBEEK – De 60-jarige Henk Rikken gaat op 18 oktober na 41 jaar het bekende bedrijf Rikjo verlaten en gaat genieten van zijn welverdiende pensioen.

In 1962 begon vader Toon Rikken (als postbode beter bekend als Tönje Rieke) een assurantiekantoor in zijn woning aan de Hoflaan in Groesbeek. In 1977 werd Toon ziek en kwam Henk vervroegd uit militaire dienst om zijn vader te assisteren en samen runden ze het verzekerings– en hypotheekkantoor en onderhielden de contacten met de klanten. In 1981 kwam ook broer Gerard in de zaak en nam geleidelijk aan de verzekeringstak van vader Toon over. Even daarna toen Gerard ingeburgerd was, heeft Henk zich volledig toegelegd tot op het verstrekken van hypotheken en levensverzekeringen.

In 1993 is ook broer Christian in het bedrijf gekomen met zijn administratiekantoor. Het woonhuis aan de Hoflaan werd door die uitbreiding veel te klein waarna ze in 1996 het ouderlijk huis van moeder aan de Herwendaalseweg 3 waarin Modan was gevestigd betrokken. In 2000 werd het dienstverlenende bedrijf Rikjo uitgebreid met makelaardij waar Gert Jan Janssen verantwoordelijk voor is. Rikjo B.V. is al ruim vijftig jaar een begrip in Groesbeek en omstreken. De hypotheken- en levensverzekeringentak van Rikjo zullen bij het vertrek van Henk Rikken worden overgenomen door Rob van Dop en Martien Loeffen.

Donderdag 18 oktober kan men van 18.00 tot 21.00 uur afscheid nemen van Henk Rikken tijdens een afscheidsreceptie in restaurant 't Zwaantje aan de Groesbeekseweg in Mook.

Voor de feestdagen ben je bij de Hema op het juiste adres

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Hema-vestiging in winkelcentrum Bellevue in Groesbeek is het juiste adres voor de inkopen voor de komende feestdagen zoals Halloween, Sinterklaas en kerstmis, laat filiaalmanager Marga Slaats weten.


Voor Halloween zijn er momenteel verkleedpakjes, lampions, lampionstokjes en diverse versieringen voorradig.
Voor Sinterklaas is een hele wand ingericht met chocoladeletters van luxe tot origineelste en van groot tot klein. Momenteel zijn alle letters van het alfabet van A tot Z verkrijgbaar. Het is verstandig om nu al chocoladeletters te kopen om teleurstelling te voorkomen, aldus Marga Slaats. Ook strooigoed en cadeaus voor mannen en vrouwen alsmede surprise-artikelen zijn ruimschoots aanwezig evenals de originele verpakkingen van tasjes en zakjes en dergelijke. Binnenkort is er ook weer het aantrekkelijke houten speelgoed weer verkrijgbaar waar de Hema bekend om staat. Naast de tafelversieringen en handpoppen van Sinterklaas en Pieten zijn er ook Sinterklaas en Pieten pakken voor de kinderen zodat de Sint een warm onthaal krijgt in Groesbeek.


Kerstmis
De Hema staat er al jaren om bekend dat het winkelbedrijf versieringen in huis heeft voor zowel de kerstboom, de woning en de eettafel. Met serviesgoed en serveerschalen van de Hema maak je ook een goede beurt dit te samen met de feestkaarsen, die in alle soorten, kleuren en maten verkrijgbaar zijn. Voor feestelijke panty's en feestelijke kleding voor de kinderen kan men ook terecht bij de Hema. Als Sinterklaas weer is vertrokken komt er weer een grote sortering bonbons en kerstzoetwaren is men bij de Hema in winkelcentrum Bellevue op het juiste adres.

De Hema is geopend van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Voor de komende feestdagen is de Hema extra geopend op een drietal koopzondagen: zondag 2, zondag 16 (tijdens de kerstmarkt) en zondag 23 december van 12.00 tot 17.00 uur.

Primera de speciaalzaak voor cadeaus, leeswaren, kantoorartikelen en loten

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Primera winkel van Peter en Anita Peters, 't Hart van Groesbeek in winkelcentrum Bellevue is al veertien jaar naast tabaksartikelen een cadeauwinkel geworden voor elk wat wils. Nu het jaar eindigt is er een groot assortiment agenda's, kalenders en planners aanwezig.

Binnenkort wordt er ruimte in de winkel vrijgemaakt voor de Hallmark kerstkaarten. Maar met Sinterklaas en kerstmis voor de deur zijn er te kust en te keur cadeauartikelen verkrijgbaar voor een schappelijke prijs dus voor iedereen beschikbaar. Ook voor het maken van pasfoto's staat het team van Primera voor de klanten dagelijks klaar. Primera is in Groesbeek ook het adres voor het kopen van staatsloten, lotto, krasloten en niet te vergeten de december krasloten, die nu al verkrijgbaar zijn. Bij Primera in winkelcentrum Bellevue zijn inmiddels al prijzen gevallen van 10.000 en 100.000 euro.

Door de maatregelen op de verkoop van tabaksartikelen opgelegd door de regering zijn tabaksspeciaalzaken genoodzaakt alternatieve producten te verkopen en bij Primera Groesbeek is dat niet zonder succes te noemen. Primera is ook dit jaar weer in de prijzen gevallen. Onlangs ontving Primera de publieksprijzen in de categorie cadeau, leeswaren en kantoorartikelen. Daarvoor danken zij de klanten voor het uitbrengen van hun stem. Momenteel kunnen de klanten nog stemmen op Primera.nl voor de beste winkelketen van Nederland.

Primera Bellevue is geopend op maandag van 11.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en donderdag van 08.30 tot 18.00 uur, vrijdag 08.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur.