GN Lingewaard

12 september 2018

GN Lingewaard 12 september 2018


Soldaten op Fort Pannerden

Soldaten van Fort Pannerden. (foto: eigen collectie)

DOORNENBURG - De vrienden van Fort Pannerden zoeken foto’s en verhalen van soldaten. De werkgroep History is op zoek naar namen en foto’s van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren.

"Als uw (schoon) vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest, hopen we dat u contact met ons opneemt", namens de werkgroep: Wim Haafs, Dr. Rudolf van Oppenraaystraat 40, 6681 ZB Bemmel 06 10685566 of mail: wim.haafs@planet.nl.

Oranje Fonds steunt project Vrijwillige Gezinsondersteuning Plus

LINGEWAARD - Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het wat minder soepel verloopt. Wat is het dan fijn als er iemand in de buurt is waar je je verhaal aan kwijt kan, die naar je luistert en wat handige tips en handvatten kan aanreiken waardoor je weer verder kan. Stichting Welzijn Lingewaard draait sinds een aantal jaren het project Gezinsondersteuning met zeer enthousiaste en bekwame vrijwilligers.

Dankzij deelname aan het Programma 'Vrijwillige zorg in het gezin' van het Oranjefonds, kan Stichting Welzijn Lingewaard dit project nu door ontwikkelen, zodat er ook gezinnen ondersteund kunnen worden met een kind met lichte ADHD of Autisme spectrumproblematiek. Hiervoor is er weer plek voor nieuwe vrijwilligers die deze gezinnen willen ondersteunen. De eerstvolgende training start op 25 oktober. Aanmelden kan vanaf nu bij Hannah van Oene: email: h.vanoene@swlingewaard.nl of tel: 06 83580598.

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die zelf ouder zijn en of ervaring hebben met opvoeden, ADHD, autisme of hier interesse in hebben en anderen daarmee willen ondersteunen. Het stimuleren van 'Eigen kracht' is belangrijk evenals voldoende aandacht en tijd om het gezin verder te helpen. Goed kunnen luisteren en praktische steun kunnen bieden, daar gaat het bij gezinsondersteuning vooral om.

Wij bieden de vrijwilligers; een voorbereidingscursus, persoonlijke begeleiding in de vorm van coaching gesprekken, thema- en intervisiebijeenkomsten en de mogelijkheid eigen ervaringen en kwaliteiten in te zetten en te verbreden. Voorwaarde is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Oranje Fonds steunt project Vrijwillige Gezinsondersteuning Plus

LINGEWAARD - Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het wat minder soepel verloopt. Wat is het dan fijn als er iemand in de buurt is waar je je verhaal aan kwijt kan, die naar je luistert en wat handige tips en handvatten kan aanreiken waardoor je weer verder kan. Stichting Welzijn Lingewaard draait sinds een aantal jaren het project Gezinsondersteuning met zeer enthousiaste en bekwame vrijwilligers.

Dankzij deelname aan het Programma ‘Vrijwillige zorg in het gezin’ van het Oranjefonds, kan Stichting Welzijn Lingewaard dit project nu door ontwikkelen, zodat er ook gezinnen ondersteund kunnen worden met een kind met lichte ADHD of Autisme spectrumproblematiek. Hiervoor is er weer plek voor nieuwe vrijwilligers die deze gezinnen willen ondersteunen. De eerstvolgende training start op 25 oktober. Aanmelden kan vanaf nu bij Hannah van Oene: email: h.vanoene@swlingewaard.nl of tel: 06 83580598.

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die zelf ouder zijn en of ervaring hebben met opvoeden, ADHD, autisme of hier interesse in hebben en anderen daarmee willen ondersteunen. Het stimuleren van ‘Eigen kracht’ is belangrijk evenals voldoende aandacht en tijd om het gezin verder te helpen. Goed kunnen luisteren en praktische steun kunnen bieden, daar gaat het bij gezinsondersteuning vooral om.

Wij bieden de vrijwilligers; een voorbereidingscursus, persoonlijke begeleiding in de vorm van coaching gesprekken, thema- en intervisiebijeenkomsten en de mogelijkheid eigen ervaringen en kwaliteiten in te zetten en te verbreden. Voorwaarde is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Doornenburg wacht in spanning op komst nieuwe koningspaar

Vendelhulde op het kasteel op kermismaandag. (foto: www.schutterijdoornenburg.nl)

DOORNENBURG - Van zaterdag 15 tot en dinsdag 18 september viert Doornenburg kermis. Schutterij Gijsbrecht van Aemstel organiseert gelijktijdig de schuttersfeesten. Op zaterdag om 14.00 uur worden de vlaggen gehesen bij het Schuttersgebouw.

Aansluitend trekt men in optocht naar de schietweide aan de Pannerdenseweg voor een spannende strijd bij het prijs- en koningsschieten. Na de huldiging van de nieuwe koning start het feest in het Schuttersgebouw met muzikale medewerking van The Perfect Showband. Op zondag wordt om 10.00 uur de schuttersmis gehouden in de R.K. kerk. Aansluitend vindt in de kerktuin de muzikale vendelhulde plaats met muzikale medewerking van harmonie Sint-Caecilia.

Op maandag vindt om 9.00 uur een Heilige Mis plaats in de R.K. kerk en wordt aansluitend een krans gelegd bij het kruisbeeld aan de Kerkstraat / Kasteelsepad. Vervolgens worden om 10.15 uur in de voorburcht van kasteel De Doornenburg de jubilarissen gehuldigd en vindt de uitreiking plaats van De Gijsbrecht.

Dit jaar zijn Henk Claassen en Bram van der Welk ieder zestig jaar lid. Vijftig jaar lid zijn Nico van Alst, Henk van Alst, Henk Koenen en Hans Oostendorp. Piet Weijers en Harrie Boshoven zijn respectievelijk veertig en vijftig jaar medewerker. Op dinsdag wordt om 9.30 uur een bezoek gebracht aan het huis van het nieuwe koningspaar. Na het overhandigen van de gouden ringen wordt er een hulde gebracht. Aansluitend wordt het koningspaar in het Schuttersgebouw onthaald langs een erehaag van honderden schutters. Om 21.00 uur brengen de aspirant vendeliers een vendelhulde aan het koningspaar. Meer info staat op www.schutterijdoornenburg.nl.

Jongerenfeest Blitzz

HAALDEREN - Op 12 oktober zal het jongerenfeest Blitzz gaan plaatsvinden in de Kolk in Haalderen. Een feest van en door jongeren voor jongeren.

Een aantal Lingewaardse jongeren heeft de handen ineengeslagen met de straat- en jongerencoaches van Stichting Welzijn Lingewaard. Begin dit jaar kwamen zij met het idee een NIX-feest te willen organiseren, omdat er voor jongeren tussen 13 en 17 jaar te weinig te doen is in de gemeente. NIX betekent zonder alcohol.

Na maanden van voorbereiding is het gelukt om het feest te organiseren. Op 12 oktober, de vrijdag voor de herfstvakantie, kan iedereen tussen de 13 en 17 jaar naar Blitzz komen. Via Instagram blitzz.swl is het laatste nieuws te volgen, zoals de line-up, de kaartverkoop en tijden.

Vragen? App, bel of mail met Jim Dokter op 06 10069372 of j.dokter@swlingewaard.nl.

Stichting Senioren Actief Bemmel Gevorderden cursus Spaans

BEMMEL - Voor de cursus Spaans voor gevorderden zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Hieronder een enthousiast verhaal van een cursiste: Í Atención, por favor!

Genietend van het lentezonnetje werk ik de aantekeningen van de alweer laatste Spaanse les uit. De wekelijkse lessen in De Kinkel zitten er jammer genoeg op. Onze docente, een temperamentvolle Spaanse, maakte er steeds weer een leerzame maar vooral een gezellige les van. De Spaanse taal onder de knie krijgen is een hele klus. Maar door elkaar te helpen en samen het huiswerk door te nemen wordt de kans kleiner dat je vast loopt. En dan de uitdaging om Spaans te durven spreken tijdens je vakantie! Wanneer een gesprekje lukt geeft dat veel voldoening. Maar ook de complimentjes van het personeel in hotel, restaurant of winkel maken het meer dan waard om volgend jaar door te gaan. Deze cursus wordt georganiseerd door Senioren Actief Bemmel (SAB). Dus beste 50-plusser spreekt dit jou aan? Geef je brein een opdonder!

Wij nodigen je van harte uit om onze gezellige clubs te komen versterken in het cursusjaar 2018-2019. We starten de eerste week van oktober en het zijn 24 lessen van 1,5 uur op de donderdagmorgen.

Spaans voor gevorderden, op donderdagmorgen van 09.30 tot 11.00 uur en voor de (minder) gevorderden van 11.00 tot 12.30 uur.

Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met: cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen, 0481 463555; José van Rossum, 0481 461856.

Klaverjassen in Gendt

GENDT - Op donderdag 20 september begint er een nieuw seizoen klaverjassen. Wie zin heeft om mee te kaarten is welkom in café De Klok in Gendt.


Begonnen wordt om 19.30 uur. Zich aanmelden kan bij Cees Kaandorp: 0481 422065 of per mail: ac.kaandorp@kpnmail.nl.

In het Kleine Kerkje in Angeren Bijzondere kunst zien, horen en ervaren

Kunst in wording. (foto: Gemma Brands)

ANGEREN - Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september kunt genieten van bijzondere kunst in allerlei vormen zoals schilderkunst, multikunst, unieke ontworpen en handgemaakte tassen, bronzen beelden en muziek. Dit alles is te zien en horen tussen 11.00 – 17.00 uur in het Kleine Kerkje in Angeren, Molenstraat 1.

Als bezoeker krijgt u ook een kijkje achter de schermen en laten de kunstenaars zien hoe hun werk ontstaat en vertellen zij graag over hun inspiratie, ideeën en technieken. In het kerkje kunt van Louise de Haardt, Connie Diepstraten en Gemma Brands van 11.00-17.00 uur aan het werk te zien en hun kunst bewonderen en kopen. Op zaterdag en zondag zijn er ook muzikale optredens van het ensemble Ain’t iT Nice, de gelegenheidsformatie Jorna’s Sunday en singer-songwriter Rudi Sedee.

Een van de schilderijen die te zien zal zijn. (foto: Gemma Brands)

De expositie is een onderdeel van de openatelierroute 3 Oeverfestival. U komt op de (fiets)route een grote variëteit aan kunst tegen en kunt genieten van kunst, cultuur, theater, muziek en een hapje en een drankje.

Als bezoeker krijgt u ook een kijkje achter de schermen en laten de kunstenaars zien hoe hun werk ontstaat en vertellen zij graag over hun inspiratie en technieken. De folder ligt op 14, 15 en 16 september klaar bij de deelnemers van de route en is onder andere ook verkrijgbaar bij het VVV in Huissen en de pleisterplaatsen (zie website).

Informatie met een overzicht van de deelnemers staat op www.3oeverfestival.nl.

Sport en Spel voor 50+ in Bemmel

BEMMEL - De pilotlessen Galm zitten er op voor de deelnemers, die naar aanleiding van de fittest afgelopen mei in Bemmel zich op hadden gegeven.

Galm staat voor Groninger Actief Leven Model maar makkelijk en meer inhoud geeft de naam Sport en Spel vanaf 50+. De sport en cultuurcoach van Stichting Welzijn Lingewaard wil in samenwerking met de KBO Bemmel-Doornenburg de lessen Sport en Spel voor 50+ voorzetten in De Hoenderik in Bemmel. Dit op de woensdag avond van 19.45 tot 20.45 uur, onder leiding van twee jonge gekwalificeerd lesgevers. Kosten van de lessen 35 euro per tien lessen.

Ben jij op zoek naar een leuke, gezellige en veelzijdige activiteit op de woensdag avond of ken je iemand die hier interesse in heeft? Voor meer informatie en opgeven voor de lessen kun je contact opnemen met Rosanne de Groot, sport en cultuurcoach Stichting Welzijn Lingewaard, r.degroot@swlingewaard.nl

De lessen starten op woensdag 3 oktober in De Hoenderik in Bemmel. De eerste les is een open les waar iedereen die interesse heeft of het een keer kosteloos wil uitproberen welkom is!

Eerste TOP-film: Three billboards outside Ebbing, Missouri

BEMMEL - Filmliefhebbers opgelet, de eerste TOP-film op donderdag 20 september is gelijk een kraker: Three billboards outside Ebbing, Missouri. Een prachtige film en winnaar van Oscars en Golden Globes voor beste film, beste actrice (Frances McDormand) en beste acteur (Woody Harrelson). Bovendien kreeg de film wereldwijd lovende recensies.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, is een donker en komisch drama van Oscar-winnaar Martin McDonagh (In Bruges). Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes (Frances McDormand) een gedurfde stap. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby (Woody Harrelson). Wanneer politieagent en tweede in lijn Dixon (Sam Rockwell), een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbings ordehandhaving alleen maar heftiger.

Twijfel dus niet en ga deze film zien. U krijgt er geen spijt van. Tip: Zet onze andere topfilms (op donderdagavonden) ook alvast in uw agenda. Het filmprogramma staat op de site. Aanvang 20:00 uur, kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Markkooplieden mogen niet bij hun kramen parkeren

Ondanks waarschuwingsborden staan er nog steeds auto’s op het marktplein. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Marktkooplieden mogen hun voertuigen van de gemeente niet meer bij hun kramen op de markt in Bemmel en Huissen parkeren. Drie kooplieden, die wekelijks op de Bemmelse markt staan, hebben bewaar gemaakt. Zonder succes, want de commissie voor advies van de bezwaarschriften heeft het college met haar besluit in het gelijk gesteld.

Tot op heden was parkeren van voertuigen bij marktkramen of toegestaan, of de gemeente deed een oogje dicht. Toen de Markt in Bemmel onderdeel werd van de blauwe parkeerschijfzone, is het daar verboden te parkeren. Marktkooplieden hebben ontheffing gekregen om donderdags in de blauwe zone te parkeren. Voor het marktplein in Bemmel is dat echter een brug te ver.

Omdat er geen alternatieve locaties voor handen waren, werd het parkeren tijdens de weekmarkt gedoogd. Dat is met de aanleg van een parkeerterrein 200 meter verderop aan de Pollenbrink opgelost, zo is de motivatie in het collegebesluit. “Aangezien er nu een alternatieve locatie voor handen is, wordt er gehandhaafd op het parkeren op de Markt en is het niet wenselijk dat de marktkooplieden alsnog op de Markt mogen parkeren.” Laden en lossen, prima. Maar daarna weg van de Markt.

Het probleem van parkeren op weekmarkten in Bemmel en Huissen speelt al jaren. Bij het ingaan van de nieuwe Marktverordening en het inrichtingsplan zijn volgens het college in Huissen de nieuwe parkeerregels wel geaccepteerd.

In Bemmel is er gemopper. De kooplieden vinden het belachelijk. Nergens anders dan in Lingewaard mogen ze hun auto niet bij de kramen parkeren.

Eerste TOP-film: Three billboards outside Ebbing, Missouri

BEMMEL - Filmliefhebbers opgelet, de eerste TOP-film op donderdag 20 september is gelijk een kraker: Three billboards outside Ebbing, Missouri. Een prachtige film en winnaar van Oscars en Golden Globes voor beste film, beste actrice (Frances McDormand) en beste acteur (Woody Harrelson). Bovendien kreeg de film wereldwijd lovende recensies.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, is een donker en komisch drama van Oscar-winnaar Martin McDonagh (In Bruges). Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes (Frances McDormand) een gedurfde stap. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby (Woody Harrelson). Wanneer politieagent en tweede in lijn Dixon (Sam Rockwell), een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbings ordehandhaving alleen maar heftiger.

Twijfel dus niet en ga deze film zien. U krijgt er geen spijt van. Tip: Zet onze andere topfilms (op donderdagavonden) ook alvast in uw agenda. Het filmprogramma staat op de site. Aanvang 20:00 uur, kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Klaverjassen bij De Klok in Gendt

GENDT - Op donderdag 20 september begint er een nieuw seizoen klaverjassen. Wie zin heeft om mee te kaarten is welkom in café De Klok in Gendt.


Begonnen wordt om 19.30 uur. Zich aanmelden kan bij Cees Kaandorp: 0481 422065 of per mail: ac.kaandorp@kpnmail.nl.

Pheidippides Loper: Adrenaline

HUISSEN - Ik zit uitgeblust op de bank, het is donderdagavond. Bijna een hele week gewerkt, misschien niet zo heel goed geslapen de afgelopen dagen. En ja hoor, daar komt de donderdagavondvraag. Ga je nog hardlopen. Nee zegen kan niet, want dat is gedrag van watjes is en dat wil ik natuurlijk niet zijn.

Ik sleep me naar boven. Onderweg hoop ik stiekem dat mijn hardloopkleren nog niet uit de was zijn. Helaas alles ligt fris in de kast. Omgekleed weer beneden. Nee ik kan niet zeggen dat ik er al zin in heb. Zitten, zitten en nog eens zitten is het enige wat ik wil, maar ja een watje wil ik niet zijn, dus doe ik even later de deur achter me dicht en dribbel ik langzaam naar de start. Daar aangekomen ben ik mijn slechte humeur alweer kwijt. Immers de lopers die daar klaar staan kunnen er ook niets aan doen. Wat ik zo fijn vind aan een training is dat ik dan bijna nergens over kan nadenken. Mijn hele lijf is bezig met lopen, bijblijven of even heel hard weglopen, om natuurlijk toch samen af te sluiten. Aan het eind van menig training, waar ik brak aan begon, heb ik het gevoel eigenlijk nog best wel even naar Nijmegen open neer te kunnen. Ik doe het niet, want dan zou het thuisfront ongerust worden en dat is niet de bedoeling. Na het douchen kan ik de hele wereld aan en is er van het brakke gevoel niets meer over.

Rijnwaal Zorggroep zoekt redactievrijwilliger

Maandblad Op de Hoogte wordt veel gelezen. (foto: archief Rijnwaal)

LINGEWAARD - RijnWaal Zorggroep ondersteunt mensen op leeftijd om zo gezond, prettig en zelfstandig mogelijk te leven. Dat doen we voor inwoners van Lingewaard en Lent en omgeving.

Waar zijn we naar op zoek? Elke maand verschijnt er een informatief maandblad, genaamd Op de Hoogte. Het blad staat boordevol informatie voor de bewoners van RijnWaal Zorggroep. Ook buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen profiteren via de onlineversie op de website: www.rijnwaal.nl.

De redactie bestaat voornamelijk uit vrijwilligers die zich met veel enthousiasme inzetten. We zoeken op dit moment naar een vrijwilliger die de redactie komt versterken en die affiniteit heeft met tekstverwerking en ook de spelling kan controleren. Het is natuurlijk een pré als je affiniteit hebt met kwetsbare ouderen. Voor hen doen we dit werk tenslotte.

Bent u, of ben jij de persoon die wil bijdragen aan het maandblad Op de Hoogte? Stuur dan een mail naar Bernadette Beltman, b.beltman@rijnwaal.nl. Telefonisch informatie inwinnen kan via 0481 470600.

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand

Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand

Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand

Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand

Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand

Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag

Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand

Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand

Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand

Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Inschrijving Kinderdorp Bemmel van start

De start van kinderdorp 2017 onbekend

BEMMEL - In de herfstvakantie wordt van dinsdag 16 - vrijdag 19 oktober Kinderdorp Bemmel gehouden met als thema 112, waarbij hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance centraal staan. Op het grasveld naast De Veldschuur aan de Sportlaan zullen die week hopelijk prachtige hutten gebouwd worden.

Naast de fancy fair op woensdagmiddag worden er op de donderdag workshops georganiseerd, met onder andere bedrijfshulpverlening, survival en dansen. Ook is er een demonstratie met politiehonden en sluiten we de middag af met een barbecue. Op de vrijdagochtend vindt een vossenjacht plaats in het centrum van Bemmel en lunchen de kinderen op het terrein. Het kinderdorp zal vrijdag afgesloten worden met de bonte avond. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen op donderdagavond deelnemen aan de spannende activiteit, film kijken en overnachten. De kosten voor deelname bedragen vijftien euro per kind.

De flyers zijn via de basisscholen verspreid, waarmee de (voor)inschrijving van start gaat. De vrijwilligers (incl. deelnemende kind(eren)) kunnen zich vanaf nu inschrijven, tot uiterlijk 30 september. De inschrijving gebeurt dit jaar alleen nog maar digitaal via onze website: www.kinderdorpbemmel.nl en betaling via Ideal.

"We organiseren een helpdeskuurtje op vrijdagavond 14 september om 18.00 uur in Café 61 aan de Dorpstraat 61. Als u niet kunt komen helpen, kunt u alleen 10 tot en met 16 september uw kind(eren) digitaal inschrijven. Wij hopen jullie als fanatieke deelnemers en vrijwilligers allemaal weer te mogen begroeten op Kinderdorp Bemmel om er samen weer een gezellige en actieve herfstvakantie van te maken!"

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand

Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand

Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand

Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand

Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand

Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag

Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand

Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand

Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand

Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Vrolijk koffieconcert bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Zondagmorgen 16 september start Ouderenvereniging Gendt het najaarseizoen met het traditionele, jaarlijkse koffieconcert.

Het vrolijke gebeuren wordt ditmaal verzorgd door het koor De Notenplukkers. Het wordt een presentatie van leuke, herkenbare en makkelijk in het gehoor liggende melodieën onder het motto: 'Van smartlap tot levenslied'. Het buitenlandse repertoire zal daarbij ook zeker voorbij komen.

Ook niet-leden zijn deze zondagmorgen welkom. Niet-leden betalen vijf euro entree inclusief koffie met cake. Ook de traditionele verloting met mooie, bruikbare prijzen zal ook deze morgen niet ontbreken. Het vrolijke en muzikale gebeuren, vindt plaats in de theaterzaal van Providentia. Om 10.30 uur gaan de deuren van de zaal open en vanaf 11.00 uur is het genieten van 'n paar vrolijke en muzikale uurtjes.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 17 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 18 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 19 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 20 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5,Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

De Minkhof in Bemmel zoekt nieuwe vrijwilligers

De Minkhof

BEMMEL - De Minkhof biedt actieve senioren in de gemeente Lingewaard een bijzondere ontmoetingsplaats op haar leef- en doeboerderij. De openingstijden zijn op maandag, woensdag en vrijdag en de eerste zondag van de maand.

Er is van alles te doen zowel in de tuin, in de werkplaats als in de boerderij zelf. Van bewegen, houtbewerken of zingen onder begeleiding tot creatief schilderen, biljarten en jeu de boules.

De Minkhof wil in verband met toename van deelnemers een oproep doen voor nieuwe vrijwilligers. "Hebt u naast uw bezigheden nog wat tijd over om ons bij te staan, dan horen wij dit graag. Hebt u een talent voor werkzaamheden in de keuken, creatieve begeleiding, gastvrouw/-man, of administratieve kastaken, dan bent u van harte welkom bij ons! Tevens heeft ons PR-team dringend behoefte aan versterking. Wil je maandelijks wat tijd hiervoor vrijmaken neem dan contact op met Bianca Link, coordinator@minkhof.nl en kom ons PR-team versterken. Zie onze website www.minkhof.nl E: info@minkhof.nl. U kunt ook altijd op de maandagen, woensdagen of vrijdagen langskomen voor informatie; Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) Bemmel; 0481 357185."

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

Leesboeken en kleding op beurs. (foto: Kledingbeurs Lent)

LENT - Op zaterdag 22 september van 9.30 tot 12.00 uur wordt in basisschool De Geldershof, Laauwikstraat 11 in Lent een winterkinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden.


Er is najaars- en winterkleding te koop van maat 74 tot en met maat 176, regenkleding, sport- en verkleedkleren, speelgoed, kinderfietsen, fietsstoeltjes, autostoeltjes, laarzen, waterschoentjes en sportschoenen.

Schone en moderne kleding en compleet speelgoed kan worden ingeleverd op vrijdag 21 september tussen 19.00 en 20.00 uur bij De Geldershof in Lent. Hiervoor moet een inbrengnummer worden aangevraagd via het e-mail adres van de kledingbeurs: kledingbeurslent@hotmail.com. Vervolgens wordt het inbrengnummer, een inbrenglijst en een informatie briefje met alle voorwaarden gemaild. Per inbrengnummer wordt 1,50 euro aan organisatiekosten berekend.

De opbrengst en de niet-verkochte artikelen kunnen zaterdagmiddag 22 september tussen 16.30 en 17.00 uur weer worden opgehaald. Als je iets inbrengt, ontvang je bij verkoop tien procent minder dan de vraagprijs. Als je iets koopt, betaal je tien procent meer dan de vraagprijs. Deze twintig procent opbrengst gaat naar het goede doel. In het voorjaar van 2018 is in totaal 700 euro overgemaakt aan stichting Jarige Job en CliniClowns.

"Neem een grote boodschappentas mee, plastic tasjes worden niet meer uitgedeeld. Iedereen is welkom op de beurs."

Popkoor 2000 zingt 'Out of the Jukebox'

BEMMEL - Op 3 en 4 november houdt Popkoor 2000 haar tweejaarlijkse concert. In liefst drie voorstellingen komt een prachtige selectie van de TOP2000 voorbij.

Zoals iedereen van Popkoor 2000 gewend is, meerstemmig gezongen en met een wervelende muzikale show. Voor muziekliefhebbers een must om gehoord en gezien te hebben.

Popkoor 2000 is al 18 jaar een begrip in Bemmel en omstreken. Elke twee jaar zet het koor een grote show in elkaar. Dit jaar compleet met een geweldige liveband. ‘Out of the Jukebox’ staat voor de interactie die Popkoor 2000 wil aangaan met het publiek. Want ditmaal staat de keuze van het publiek centraal. Speciaal voor haar publiek heeft Popkoor 2000 de Jukebox gevuld met prachtige nummers. Het is een gevarieerd geheel van gouwe ouwe tot recente popsongs.

Met één druk op de knop waant het publiek zich in een nieuw muzikaal landschap. Popsongs die doen denken aan de tijd dat u op uw kamertje dat ene singeltje grijs draaide. Of waar u gisteren nog stiekem een danspasje op maakte tijdens het inpakken van de vaat. Alles kan. Laat uw gedachten even afdwalen tijdens het concert. Met een lied in het hoofd, een verloren herinnering in gedachten en een glimlach op het gezicht verlaat u de zaal.

‘Out of the Jukebox’: 3 november om 20.00 uur en 4 november om 14.00 en 20.00 uur in zaal De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop via www.popkoor2000.nl.

Wielerspektakel Bemmel

BEMMEL - Op 16 september zal het NK Tijdrijden voor Masters in Bemmel worden verreden. Net als in 2016 ligt de organisatie van de nationale titelstrijd tegen de klok in handen van TWC ’t Verzetje. Het evenement wordt gecombineerd met het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT), Dikke Banden Race en de Wielerronde van Bemmel.

De tijdrijders uit Lingewaard en omstreken gaan in de vroege ochtend om 8.30 van start op het ruim 11 km lange tijdrit parcours in de Bemmelse polder. Wie mag zich kronen tot Lingewaards Kampioen Tijdrijden 2018? Het OLKT is een evenement voor dames en heren wielrenners uit de regio Lingewaard, Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe die tegen elkaar strijden om de eer wie de snelste tijdrijder is in onze regio.

Het tweede onderdeel op het programma is de strijd om het NK Tijdrijden voor Masters. Deze rit in lijn over ruim 21 km en onder auspiciën van de KNWU is verdeeld over vijf categorieën. De Licentiehouders Masters 60+ starten om 10.00, gevolgd door de categorieën 50+, 40+, 30+ met als slotakkoord de Dames Masters 30+ om 12.45.

Niet alleen tijdritspecialisten komen aan hun trekken in 2018. Na de traditionele Decathlon Dikke Banden Race om 14.00 slijpen om 15.15 de licentiehouders in de Sportklasse / Masters 40+ de messen op het snelle parcours over de afstand van 55 km.

Ook de recreatieve sportievelingen kunnen dit jaar hun krachten meten in het peloton. De recreanten gaan om 16.45 van start. De totaal af te leggen afstand is 25 kilometer. Dit is tegelijkertijd het slotstuk van een enerverend wielerspektakel, dat gepaard zal gaan met veel passie en strijd!

Prijswinnaar luchtballonvaart- actie bij Hans Buis Keukens

BEMMEL - Hans Buis Keukens was één van de bedrijven waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen.

Patrick Wagener is de gelukkige en heeft zijn voucher in ontvangst genomen. Wij wensen hem een behouden vaart. Hans Buis Keukens, Bemmel (0481 461820, www.hansbuiskeukens.nl)

Mantelzorger, je kunt het zomaar zijn!

ELST - Buurtzorg Elst nodigt mantelzorgers uit voor vijf middagen met praktische en theoretische informatie over het thuis verzorgen van een zieke.

Tijdens deze middagen komen de volgende onderwerpen aan bod, wet maatschappelijke ondersteuning, voedingsadvies, medicatie, hulpmiddelen en bedcomplicaties. De middagen worden gehouden op 26 september, 3, 10, 24 oktober en 7 november in De Wieken, Pr. Irenestraat 49 in Elst. Deelname is gratis, de koffie/ thee staat voor u klaar! Aanmelden kan bij Esther de Groot 06 23903641, Karin Klink 06 57888861, Katinka Vissinga 06 23945340.

Prijswinnaar luchtballonvaart-actie bij Beerenondergoed

ARNHEM - Beerenondergoed was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen. Mary Roelofs is de gelukkige en heeft haar voucher in ontvangst genomen. Wij wensen haar een behouden vaart. Beerenondergoed (026 3793592, www.beerenondergoed.nl)

Prijswinnaars luchtballonvaart- actie bij Frisse Energie

ARNHEM - Frisse Energie was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen.

Mevrouw en meneer Van den Brink zijn de gelukkigen en hebben hun voucher in ontvangst genomen. Wij wensen hen een behouden vaart. Frisse Energie, Arnhem (026 3614882, www.frisse-energie.nl).

Kermisbingo

bij Jonge Kracht

HUISSEN - Vrijdag 21 september presenteert Jonge Kracht weer een gezellige bingoavond.

Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. De bingo vindt plaats in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen en begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom. Kantine open om 19.00 uur.

Jaarvergadering supportersvereniging GVA

DOORNENBURG - De supportersvereniging van voetbalvereniging GVA uit Doornenburg houdt op vrijdag 21 september haar jaarlijkse vergadering.

Aftredend en herkiesbaar is G. van Alst. Aftredend en niet herkiesbaar is J. Verhoeven. De vergadering begint om 20.30 uur in de kantine van GVA op sportpark De Vijzel in Doornenburg. Alle leden zijn welkom.

Rondsnuffelen op de rommelmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 15 en zondag 16 september is er weer een gezellige rommelmarkt bij PV De Vriendenkring in Huissen.

Iedereen is van 09.00 tot 16.00 uur welkom om een kijkje te nemen in clubhuis Den Ark aan de Hazekamp 2b, Bredestraat richting de tennisvelden. Voor verdere info 026 3252392.

Repair Café

Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende weken organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt op de volgende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 18 september van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Jaarvergadering supportersvereniging GVA

Jaarvergadering supportersvereniging GVA

DOORNENBURG - De supportersvereniging van voetbalvereniging GVA uit Doornenburg houdt op vrijdag 21 september haar jaarlijkse vergadering.

Aftredend en herkiesbaar is G. van Alst. Aftredend en niet herkiesbaar is J. Verhoeven. De vergadering begint om 20.30 uur in de kantine van GVA op sportpark De Vijzel in Doornenburg. Alle leden zijn welkom.

Rondsnuffelen op de rommelmarkt

Rondsnuffelen op de rommelmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 15 en zondag 16 september is er weer een gezellige rommelmarkt bij PV De Vriendenkring in Huissen.

Iedereen is van 09.00 tot 16.00 uur welkom om een kijkje te nemen in clubhuis Den Ark aan de Hazekamp 2b, Bredestraat richting de tennisvelden. Voor verdere info 026 3252392.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende weken organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt op de volgende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 18 september van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Marit Crajé topper met (beach)handbal Angerense naar Youth Olympic Games

Tekst: Hans Schmeinck

Marit Crajé gaat naar de Youth Olympic Games in Buenos Aires in oktober. De 17-jarige Angerense is geselecteerd voor het Nederlands beachhandbalteam. Behalve op het strand is ze ook een ster in de zaal. Ze ging naar topclub VOC in Amsterdam.

Het Nederlands beachhandbalteam (onder 18) speelt vanaf maandag 8 oktober in de hoofdstad van Argentinië wedstrijden voor de finale van de Youth Olympic Games op zaterdag 13 oktober. De vaderlandse equipe maakt kans op een medaille, want onlangs pakte Marit Crajé en haar teamgenoten op het EK in Montenegro nog knap zilver. En de Angerense werd niet lang daarna met het team Beachhandbal Amsterdam tweede op het NK in Biddinghuizen.

Marit Crajé handbalde in haar jongste jeugd bij HV Angeren. Via de Handbalschool Gelre kwam het talent bij Swift Arnhem en vorig jaar stapte ze zelfs over naar de Amsterdamse topclub VOC, nationaal kampioen bij het dameshandbal. Crajé speelt daar overigens in het A-team dat uitkomt op het hoogste niveau.

Toch even terug naar beachhandbal. Dat is een spectaculaire versie van de toch al zo enerverende sport in de zaal. Enkele regels: het wordt gespeeld op een 'veld' van zand, van 27 bij 15 meter. De teams bestaan uit vier spelers (m/v) die in shorts en/of bikini maximaal drie sets van tien minuten spelen. Het is een snelle en spectaculaire sport, zo wordt de doelverdediger bij een eigen aanval gewisseld voor de 'specialist'.

'Vliegers' en pirouettes

De rol van Marit bij het Nederlands team onder 18: ,,Een spelverdeler, die anderen laat scoren.'' Een regulier doelpunt levert één punt op, maar het meest wordt gescoord met zogeheten 'vliegers' en pirouettes, goed voor ieder twee punten. Crajé: ,,De score wisselt razendsnel, zelfs acht goals voorsprong is soms niks.'' Waarschijnlijk wordt beachhandbal demonstratiesport op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daar hoopt het Angerense handbaltalent uiteraard ook bij te zijn.

Van al dat internationale succes had ze niet kunnen dromen toen ze op haar vierde begon te handballen. ,,Waarom die sport? Alle jongens in Angeren gingen op voetbal, de meisjes op handbal. Dus ik ook.'' Ze bleek alras een talent. Crajé kwam bij de Handbalschool Gelre terecht en mede daarom maakte (linker)opbouwster de overstap van HV Angeren naar Swift Arnhem. Op haar dertiende. En nu, vier jaar later, komt ze uit voor haar land uit op de Olympische Spelen voor de jeugd. ,,Ik wil daar zó graag bij zijn. Ik krijg kippenvel als ik het Wilhelmus hoor, ik kan het ook meezingen.''

'Niet eens reiskosten'

Handballen in Amsterdam, het vergt veel van Marit en haar ouders. Uit school -HAVO, OBC Bemmel- volgt drie keer per week de rit naar VOC voor trainingen en in het weekend het reizen voor de competitiewedstrijd. ,,We krijgen geen reiskosten. Dit is puur hobby. Of ik ooit in het buitenland zou willen handballen en een soort Estevana Polman zou willen worden? Lijkt me leuk, maar het hoeft niet per se.''

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 15 september

19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering,
F. Bomers, In B’tween

Zondag 16 september

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering,
N. Sales Cantorum

10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron

10.00 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering,
A. Hulleman, Herenkoor, kermisviering

10.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, oecumenische viering in de Vloedschuur, J. Kallen
en A. Melzer

10.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, oecumenische viering, J. Rademakers en W. Hartogsveld, St. Caeciliakoor Lent en St. Leonarduskoor Oosterhout, bevrijdingsviering.

Maandag 17 september

09.00 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering,
A. Hulleman, Herenkoor, kermisviering

Dinsdag 18 september

19.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en communieviering, J. Kallen, GK De Levensbron, Vrouwengilde

19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering,
F. Bomers, St. Caeciliakoor, Damesgilde

Rode Kruis Gelderland zoekt evenementenhulpverleners!

(foto: Mooten, Nicole)

REGIO - Rode Kruis Gelderland zoekt minimaal 100 nieuwe evenementenhulpverleners. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat het Rode Kruis de EHBO verzorgt op steeds meer evenementen. Daarom organiseert Rode Kruis Gelderland van 1 - 30 september een grote wervingsactie via Facebook.

Op veel evenementen in Nederland verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de ehbo. Soms zijn dit kleine evenementen, zoals een plaatselijke braderie, een avondvierdaagse of sportevenement. ,,Maar in Gelderland hebben we ook een paar hele grote evenementen, zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en De Vierdaagse van Nijmegen”, zegt Ester Schimmel, die verantwoordelijk is voor de werving van vrijwilligers.

Rode Kruis vrijwilliger zijn is hartstikke leuk, vindt Schimmel. ,,Je kunt door jouw werk andere mensen helpen een fantastische dag te hebben. Het is soms hard werken, maar je leert er veel van en het is ontzettend gezellig!”

,,We hebben de opleiding voor nieuwe vrijwilligers goed geregeld,” vertelt Schimmel verder. ‘’Als je via deze campagne bij het Rode Kruis start als evenementenhulpverlener, zorgen wij voor een ehbo-opleiding. Daarnaast volg je onze opleiding Evenementenhulpverlening en leer je omgaan met een portofoon. Het Rode Kruis zorgt voor deze opleidingen en training.” Als je de opleidingen hebt afgerond, ga je meedraaien bij een afdeling in jouw eigen omgeving.

Wil jij ook helpen? Meld je dan als vrijwilliger aan! Kijk op www.rodekruis.nl/vrijwilliger-in-gelderland.

Koor4Kids in Oosterhout start

OOSTERHOUT - Op 28 september start het project kinderkoor Koor4Kids voor kinderen van 5-10 jaar!

Het eerste project loopt tot en met kerstavond, dan treedt het Kinderkoor op in de gezinskerstviering in de kerk van Ressen. Repetities vrijdagavond van 18:15 uur-19:15 uur in gebouw achter de protestantse kerk aan de Dorpsstraat in Oosterhout. Meer informatie op www.4-plek.nl. Aanmelden bij wilma@4-plek.nl

Vogeltrek en nazomer

IJsvogel. (foto: Gijsbert Peelen)

BEMMEL - De zomer loopt op zijn eind en de herfst kondigt zich aan. De bladeren krijgen al mooie herfsttinten, maar hier en daar bloeit ook nog een bloem. Aan kruiden en struiken ontdekken we de vruchtjes en bessen. Of die ook voor ons smakelijk en eetbaar zijn?

We gaan het ontdekken, ook waarom de plant ze maakt en hoe dieren daarbij ingezet worden. Daarnaast kijken we naar vogels, misschien zien we lepelaars of grote zilverreigers, die langs de kant staan en proberen om door aalscholvers opgejaagde vissen te vangen. Of er alweer ijsvogeltjes zitten, nadat de meeste de vorige winter niet overleefd hebben?

Op zondag 23 september kan men het meemaken in de Bemmelse polder onder leiding van natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Om 14.00 uur start er een excursie vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Vanaf 13.45 is men welkom.

Met goede kleding aan en goedgemutst is het een prima kans om het hoofd leeg te laten waaien.
Tip: laarzen aan en regenkleding mee. Met een verrekijker ziet men scherper. De struintocht vraagt wel enige conditie in verband met klim- en klauteren over omgevallen bomen.
Kosten: Volwassenen drie euro, Kinderen half geld. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Inlichtingen: Gijsbert Peelen 06 10864179.

Middeleeuwse Wandeltocht in Doornenburg

Schone jonkvrouwen bezorgen u een heerlijke wandeldag (foto: Jet Wieland)

DOORNENBURG - Stichting deBol houdt voor de twaalfde keer de Middeleeuwse Wandeltocht op zaterdag 6 oktober in Doornenburg.

De Middeleeuwse Wandeltocht, een tocht anders dan anders! Er zijn routes van 25 en 17,5 km, de start is bij kasteel Doornenburg waar schone jonkvrouwen een ieder graag welkom heten. De deelnemer gaat wandelen door de schitterende natuurgebieden rond Doornenburg en Gendt. Onderweg is er een controlepost bij Fort Pannerden en is er bij het kerkje aan de dijk in Gendt een heerlijke lunch. Na afloop kan men bij de finish nog even gezellig napraten onder het genot van een drankje met de mede-wandelaars. De dames van stichting deBol willen een ieder een heerlijke wandeldag aanbieden en hopen dat hun 'goed-weer-engeltje' voor een stralende dag zal zorgen!

De start van de 25 km is tussen 09.00 en 09.30 uur, de 17,5 km vertrekt tussen 09.30 en 10.00 uur. Het inschrijfgeld inclusief koffie, lunch en herinnering bedraagt 15 euro per persoon. (In verband met de inkoopkosten wordt géén reductie gegeven op het inschrijfgeld.)

Inschrijven kan via de website: www.debolbemmel.nl of telefonisch 06 54975063 / 06 27507051/ 06 22540214.

Mees en Elisa science- en cultuurtalent

Mees Wilkens behaalde de Science Talent Prijs 2018 en Elisa Wagter behaalde de Cultuur Talent prijs 2018. Beide winnaars staan in/op de groene cirkel van Lotus Klaver. (foto: Yvonne Wilkens)

BEMMEL - Zaterdag 1 september werd een middag vol tuinstruinen met Open Science en Cultuur bij Talento Metissimo. 't Mooie weer maakte het compleet. Tijdens de dubbele speurtocht ontdekte men de wetenschap achter een vak. Een verrassende ontknoping...

Vorig jaar was de eerste Open Education Science en Cultuurmarkt met meer dan tien workshops in Bemmel. Jeugdigen wilden dit graag een keer op 't tuinpleintje vieren, aldus geschiedde... Op de vraag: Wat doet T. Metissimo?, is het antwoord: We leveren TOP-educatie voor jong en oud. In ons jaarprogramma tref je mogelijkheden zoals de cursus Basiswijs Science & Muziekcultuur. Werk aan je toekomst.

Deze middag werd door jong en oud onder andere volop getafeltennist, geschaakt, reuze- en mini-zeepbellen gestapeld, eetbekers gepimpt, getrampo-dingest, geschommeld, geraadseld, DNA geketend als sleutelhanger, groen-gespeurd en vooral veel gelachen! Het Rondo Cultuurrondje van T. Metissimo over ' 't bemmeltje' werd verrijkt met de levensboom. Twee studenten hadden een DNA/RNA bonuspuzzel gemaakt: 'Gap the Gap'. Simpel en bizar tegelijk. Het werd genieten, iedereen deed mee. Deze bonuspuzzel besliste de wonderlijke gelijke Science-eindstand. Winnaars: Mees Wilkens is Science Talent 2018 en Elisa Wagter is Cultuur Talent 2018. Dank was er voor de financiële ondersteuning aan Gemeente Lingewaard en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Benieuwd naar ons onderwijs voor jong en oud? In het kader van de onderwijs-zelfregulering is er een ouderplatform in samenwerking met de Gemeente Lingewaard voor onder andere onafhankelijk advies. Meer informatie staat op www. TalentoMetissimo.nl.

Sjaloom, Salam

Glas-in-lood-raam kerkgebouw Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra)

HUISSEN - Vrede, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het helaas niet. Gelukkig zijn er op veel plekken moedige mensen die zich hiervoor inzetten. In Nederland en daarbuiten. Mensen die écht naar elkaar luisteren en mensen samenbrengen.

Tijdens de Nationale Vredesweek van 15 - 23 september worden honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van vieringen tot debatten (PAX). Een lang bestaande traditie in kerkelijk Nederland. In een wereld waarin ruzie, conflicten, dreiging, zuiveringsacties heel erg snel worden uitgevoerd, komen vredesgesprekken, dialoog en open ontmoetingen maar moeizaam en traag op gang. ‘Vrede - een lange weg met verdacht veel benzinestations’ (Loesje). Een vredesweek: om niet te vergeten waartoe wij op aarde zijn. Om recht te doen en in vrede te wandelen, zei de profeet. Om God en de ander lief te hebben. Niet vergeten: vrede moet je niet bewaren, maar uitdelen. Sjaloom, Salam (ds. Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 16 september 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Iedere vrijdagmiddag tussen 14 en 16 uur is een ieder welkom voor koffie of thee, een praatje. Ook de kerkzaal is open. Om gewoon even stil te zijn… Vrij entree.

Twee weken geleden werd de jaarlijkse boekenmarkt gehouden. Velen hebben geholpen bij het uitzoeken en verkopen van de massaal aangeleverde boeken. En dat heeft geresulteerd in een prachtige opbrengst van 850 euro. Dit bedrag gaat in zijn geheel naar een predikant in Cuba. Hij wordt door onze kerk ondersteund in zijn werk met jongeren in de gemeente.

Deurdweilers houden heuse DolDwazeDeurdweilersDag

ANGEREN - Soms wil je iemand bedanken voor iets dat hij/zij voor je gedaan heeft. Of wil je iemand gewoon vertellen dat je heel veel van hem/haar houdt. Of dat hij/zij om een bepaalde reden heel bijzonder voor je is, maar weet je niet goed hoe je dat moet doen. Woorden schieten te kort en deze persoon verdient meer dan dat. In dat geval… hulp is onderweg!

De Deurdweilers organiseren namelijk op vrijdagavond 30 november weer een heuse DolDwazeDeurdweilersDag in het thema: Zeg Het Met Muziek! En dat gaat als volgt; je stuurt je boodschap naar de Deurdweilers via www.deurdweilers.nl/zeg-het-met-muziek en wij nemen contact met je op. Uiteraard gebeurt dit alles zo discreet mogelijk om het verrassingseffect zo groot mogelijk te laten zijn en gaan we zeer vertrouwelijk en professioneel om met je bericht. Bij je boodschap kies jij alleen of samen met de Deurdweilers een lied dat we die avond spelen, speciaal voor jou en degene die je in de spreekwoordelijke spotlights wilt zetten. Het lied gaan we dan spelen nadat het op toepasselijke wijze is aangekondigd, zodat iedereen de boodschap begrijpt.

Dit alles vergt wat voorbereidingstijd voor de Deurdweilers, dus het verzoek is om vóór 28 september het online formulier in te vullen. Verder wordt die avond ook traditiegetrouw de Gouden Duim uitgereikt. Deze wisseltrofee wordt op basis van geheime, anonieme nominaties uitgereikt aan de Vrijwilliger van Angeren. Deze persoon mag de Gouden Duim dan voor twee jaar op zijn/haar schouw laten staan en iedere dag herinnerd worden aan de waardering die erachter schuilgaat.

De entree voor deze feestelijke vrijdagavond op 30 november is geheel gratis. "Dus kom allen en aarzel vooral niet om je boodschap voor een bijzonder persoon in je omgeving op tijd aan ons door te geven! Graag tot dan, Dweilorkest De Deurdweilers uit Angeren."

Sponsors bedankt!

Sponsors bedankt!

HUISSEN - Op zaterdag 1 september heeft HV Huissen het nieuwe shirt gepresenteerd voor de Heren Selectie 1.

Uit naam van de trainer en de spelers wilt HV Huissen de sponsoren: Denned, De Vos, KomR'in, Busser en Leo Scholten bedanken voor hun bijdrage. Super bedankt voor deze mooie tenues!

Beginnerscursussen Spaans en Engels bij SAB

BEMMEL - Wilt u een nieuwe taal leren of wilt u uw taalkennis weer eens ophalen dit is uw kans! Bij voldoende deelname (minimaal acht personen) start er op donderdagmorgen 4 oktober om 11.00 uur een beginnerscursus Spaans in De Kinkel. Dit zijn 24 lessen van 1 u en 30 min.

Tevens start er op vrijdag 26 oktober om 9.00 uur een beginnerscursus Engels (minimaal acht personen) in De Kinkel in Bemmel. Dit zijn 20 lessen van anderhalf uur. Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met de cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel (SAB): Willemien Hermsen 0481 463555, José van Rossum 0481 461856, Sijan Boeder 0481 465812.

Nieuwe leden welkom bij 't Huessens Beleg

HUISSEN - Bezig met beleggen en behoefte daar met anderen over te praten? Beleggingsclub 't Huessens Beleg heeft plaats voor nieuwe leden

Een keer per maand komen de leden bij elkaar, het is inspirerend en gezellig. Nog niet zo ervaren met beleggen en er graag meer over weten? Bij voldoende belangstelling is er een cursus beleggen voor beginners. Meer weten? Neem contact op met 026 3251282 of 026 3251706.

Kruisboogmarathon in Nationale Sportweek

Kruisboogschutter. (Foto: Frank Streng)

BEMMEL - De week van 15 - 29 september wordt in het hele land de Nationale Sportweek 2018 georganiseerd, samen met de Europese Week van de Sport. Bij Op de Korrel valt dit naadloos samen met de jaarlijks georganiseerde Kruisboogmarathon, op de 3e zondag in september en dit jaar dan ook op 16e.

Vanaf 11.00 uur zullen de schutters met hun 250 schoten aanvangen, na de loting voor de baan posities. De schoten zijn verdeeld over vijf series die de schutters zelf per uur in kunnen delen, waarbij de prijsuitreiking om 17.00 uur plaats zal vinden. Het punten record staat op de maximale 2500 punten, door alleen maar 10-en te schieten. Wie komt er dit jaar in de buurt? Afgelopen editie was er slechts een verschil van elf punten tussen goud en zilver. En de middenmoot was nog spannender, met maar 17 punten tussen de plaatsen vier tot en met tien. Geïnteresseerden zijn de hele dag welkom in het clubgebouw aan de Sportlaan 1e in Bemmel, om sfeer te proeven of om de schutters aan te moedigen tijdens deze slijtageslag.

Column

Verward

Burgers zouden verwarde mensen tot zijn verantwoordelijkheid moeten rekenen. Zolang mensen op straat geen oog hebben voor personen die zich afwijkend gedragen, worden de problemen met verwarde personen nooit opgelost. Aldus voorzitter van de taskforce commissie Onno Hoes. Moet ik bij een raadsvergadering alert zijn? Hoes erkent dat het gaat om een taai en ingewikkeld probleem voor de samenleving. "Heb oog voor personen met verward gedrag." Ik heb opgelet. In Action loop ik Hennie Helsen uit Angeren tegen het lijf. Hij leest mijn stukjes met plezier. Je moet tussen de regels kunnen lezen, maar schrijf niks over onze ontmoeting, zegt hij. Zie ik een verward mens? Als de happy few van Angeren wil je niet met spotgoedkope opbergmandjes gezien worden. Onno Hoes vind ik een verwarde VVD-er. De oud-burgemeester van Maastricht, die na een toyboy-rel moest opstappen, wilde solliciteren voor burgemeester van Amsterdam. Zelfs kwaliteitskranten melden al jaren over politiek, bestuurlijk en seksueel verwarde VVD-ers. Ik raak verward en ontken niet dat mijn stoute gedachte van laag allooi is. Waarom zou VVD Lingewaard anders zijn dan de VVD van hun verwarde vriend Mark Rutte. Dé VVD-er die kinderen de grens over wilde zetten omdat het volgens de premier de enige manier is om draagvlak voor het asielbeleid te behouden. Ik zie een verward college. Wethouder Theo Janssen heeft het hondenbeleid geëvalueerd en stelt voor om de hondenbelasting te behouden. De raad mag het zeggen. Afschaffen, ja of nee. De VVD-wethouder financiën vindt dat ze door afschaffen met een gat in de begroting van 2 ton wordt opgescheept. Oplossing? Verhoging van OZB. Wat?! Bemmel, Gendt en Huissen bedisselden gezamenlijk om na de herindeling geen hondenbelasting te heffen. Het college besluit daarna het gat van 2 ton te dichten met ozb-verhoging. In 2005 komt er weer hondenbelasting. De OZB wordt niet verlaagd. Deze gemeenteraad met zes VVD-ers beslist over afschaffing hondenbelasting. Ik hoor dit college al verward blaffen, OZB verhogen en deze stukjesschrijver is verward.
Sjaak

Pas op de plaats, een dagje offline

Kerk Ressen achterzijde. (foto: Hans)

RESSEN - Een dag zonder mobiel, tijd voor jezelf, ruimte voor iets nieuws. Op zaterdag 29 september is er weer een Retraitedag in Pleisterplaats Ressen van 10:30 - 16:00 uur. Vaste onderdelen zijn meditatie, ontmoeting, en een stiltewandeling en creatieve werkvormen.

Deze eerste retraitedag van het seizoen maken we het stil in ons hoofd door iconen te schilderen onder leiding van Ineke Brons. Zij is meditatie- en yogadocente en iconenschilder. Iconen schilderen is een eeuwenoude vorm van mediteren. Je hoeft niet creatief te zijn of te kunnen tekenen/schilderen, het gaat om het proces waarin Ineke ons meeneemt op een kleurrijke tocht van donker naar licht. Maximum aantal deelnemers is vijftien. Wacht niet te lang met aanmelden via pleisterplaats@4-plek.nl of wilma@4-plek.nl. Kosten 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen.

deBol weer van start

Met deBol op pad (foto: Gerrie Wetters)

BEMMEL - "Op woensdag 5 september móchten we weer en waren de weergoden ons aan deze kant van het land goed gezind, het werd een prachtige na-zomerdag."

"Met 63 wandelaars gingen we vanaf De Kinkel in Bemmel op pad om het nieuwe seizoen in te luiden met een mooie route richting Intratuin in Elst waar de koffiepauze was en iedereen een stevig bodempje kon leggen met een heerlijk ontbijtje! De eerste elf kilometer zitten er op en we hopen van harte dat er dit jaar nog heel veel enthousiaste lopers iedere veertien dagen met ons op pad gaan om in onze prachtige omgeving te genieten van lekker sportief wandelen waarbij de sociale contacten en gezelligheid hoog in het vaandel van stichting deBol staan. Kijk op onze website voor het programma 2018/19, www.debolbemmel.nl.

Op 6 oktober houden wij een extra wandeltocht: de 12e Middeleeuwse Wandeltocht in Doornenburg, informatie hierover staat elders in dit GemeenteNieuws."

Tweestroom gaat voor jeugd met de Grote Clubactie!

GENDT - Op zaterdag 15 september start de Grote Clubactie. Tweestroom doet ook mee en wil natuurlijk zoveel mogelijk loten verkopen.

Tweestroom wil de opbrengst van de Grote clubactie gebruiken voor het vernieuwen van haar jeugdopleiding. "We willen de trainingen nog meer gaan richten op de belevingswereld van de jeugd, met inzet van de best opgeleide trainers, met uitgekiende lesprogramma’s en met de beste materialen. En dit met als uiteindelijke doel: nog meer volleybalplezier voor onze jeugd."

Een lot kost drie euro. Van de opbrengst gaat liefst 80 procent (ofwel 2,40 euro per lot) naar onze clubkas! Mensen die loten kopen maken kans op mooie prijzen, zoals de hoofdprijs van 100.000 euro. De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 12 december. Vanaf 13 december staat de trekkingsuitslag op clubactie.nl.

Nieuwe leden welkom bij 't Huessens Beleg

HUISSEN - Bezig met beleggen en behoefte daar met anderen over te praten? Beleggingsclub 't Huessens Beleg heeft plaats voor nieuwe leden

Een keer per maand komen de leden bij elkaar, het is inspirerend en gezellig. Nog niet zo ervaren met beleggen en er graag meer over weten? Bij voldoende belangstelling is er een cursus beleggen voor beginners. Meer weten? Neem contact op met 026 3251282 of 026 3251706.

Beginnerscursussen Spaans en Engels bij SAB

BEMMEL - Wilt u een nieuwe taal leren of wilt u uw taalkennis weer eens ophalen dit is uw kans! Bij voldoende deelname (minimaal acht personen) start er op donderdagmorgen 4 oktober om 11.00 uur een beginnerscursus Spaans in De Kinkel. Dit zijn 24 lessen van 1 u en 30 min.

Tevens start er op vrijdag 26 oktober om 9.00 uur een beginnerscursus Engels (minimaal acht personen) in De Kinkel in Bemmel. Dit zijn 20 lessen van anderhalf uur. Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met de cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel (SAB): Willemien Hermsen 0481 463555, José van Rossum 0481 461856, Sijan Boeder 0481 465812,

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 15 september halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

De inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

3 Oever Festival in teken van 'zelf doen'

REGIO - Van 14-16 september staat de Gelderse Poort in het teken van kunst en cultuur tijdens het 3 Oever Festival. Tijdens dit grootse culturele festival, voor de derde keer tijdens het derde weekend van september, aan de oevers van Rijn, Waal en Pannerdens Kanaal, kan het publiek op de fiets van Pleisterplaats naar atelier, van pont naar tentoonstellingsplek, van kerk naar kroeg. Steeds verrassend wat er te zien is, maar ook wat er te doen is.

Dit jaar zijn er liefst drie eigen festivalproducties: de 3 Oeverture, de theatrale opening op vrijdagavond 14 september bij Fort Pannerden; het nieuw opgerichte 3 Oever Orkest en Saxperiment Stroomopwaarts, een groep van meer dan 33 saxofonisten uit de hele Gelderse Poort die drie keer optreden met een stuk van de Nijmeegse componist Jos Engelhard. Zelf doen en samen doen is hierbij het uitgangspunt.

'Harteklank', een samenwerking van 3 Oever Festival-veteranen La Zona en de dansers van SJI Parts, is ook een productie die speciaal voor het festival is gemaakt. De muzikanten en dansers hebben elkaar dit jaar gevonden vanuit hun individuele discipline en eigenheid. Vanaf Pleisterplaats De Piramide aan de Waal mee met een bijzondere, culturele, fietstocht naar deze voorstelling in de Protestante Kerk van Gendt.

Workshops

Zelf doen heeft ook te maken met de vele workshops die tijdens het festivalweekend worden georganiseerd. Van portrettekenen, verhalen schrijven, kaarten maken met riviergrind en een concert geven van zelf gefabriceerde muziekinstrumenten van gejut afval: het is allemaal mogelijk op de 3 oevers.

3 Oever Open Atelier Route

Bijna 60 beeldend kunstenaars stellen hun atelier open of exposeren in een café of restaurant. Hiervoor zijn drie fietsroutes uitgezet, via de pontveren aan elkaar verbonden. Van vrijdag tot en met zondag zijn de ateliers open van 11.00 – 17.00 uur. De meeste kunstenaars zijn ook aanwezig om te vertellen over hun werk of om samen met de bezoekers aan kunst te werken.

Pleisterplaatsen

Elke oever heeft een pleisterplaats, een hoofdlocatie waar op zaterdag en zondag is een keur aan muziek, dans, theater workshops, exposities van beeldende kunst en goed eten en drinken is. Want dat is het 3 Oever Festival, een grote verscheidenheid aan kunst en cultuur, grotendeels uit de Gelderse Poort zelf, maar ook met input uit de rest van Nederland.

Daarnaast heeft elke oever één of twee andere locaties, allemaal met een eigen programma en signatuur. Dit jaar is er voor het eerst speciaal programma voor de 'jonge gezinnen'. Dit vindt plaats bij De Bijland bij Tolkamer. Circus Snor zet hier de tent op, zodat er van alles gedaan kan worden. Niet alleen de oever, maar ook op het water is er programma, net zoals op zaterdagavond tussen de oevers, tijdens de Jazzcruise over de Rijn

De Gelderse Poort is een bijzonder landschap, gevormd door de rivier én de mens, die de dijken heeft aangelegd. De laatste 25 jaar is veel landbouwgrond omgevormd tot natuur. Hierdoor is er een grote afwisseling ontstaan, geaccentueerd door de vele dorpjes op de oever. Dit landschap is de grote troef van het festival: het mooiste decor denkbaar. Daarom is het fietsen en wandelen tussen de locaties en varen over de drie pontveren van de Gelderse Poort ook expliciet onderdeel van het programma en zal er ook af en toe een culturele verrassing opduiken. Avontuur moet je zelf maken, dat kan bij het 3 Oever Festival, groots in kleinschaligheid.

De laatste informatie over het programma staat op www.3oeverfestival.nl.

Festival Under the Milky Way beleeft zonnige vijfde editie

Casa de la Muerte een van de smaakmakers. (foto: UTMW-Bram Jeurissen)

HUISSEN - Het was goed vertoeven afgelopen zaterdag 1 september op de surfweide in Huissen waar het festival zijn vijfde editie beleefde.

De zon liet zich de hele dag zien en in de avond toen het wat koeler werd, was een jasje voldoende om warm te blijven. Met behulp van vele vrijwilligers had de organisatie het terrein aangekleed in de sferen van het thema 'Flower Power'.

Voor iedereen was er genoeg te beleven. De kinderen vermaakten zich op hun eigen kinderweide met onder andere een heuse bootcamp of een auto te voorzien van graffiti. Veel lof oogstte ook het 'open podium', waar jonge talenten zich presenteerden en waar zeker 'pareltjes' tussen zaten. In de avonduren vermaakte Jangle het publiek in de Secret Pleasure Kot, die uitpuilde en zorgde voor dampende momenten.

's Middags zorgden singer-songwrtiter Frank Blueka en het duo Mood op de relaxweide voor de juiste sferen. Hun laatste gezamenlijk set beëindigden ze toepasselijk met Neil Young’s 'Rockin’ in a free world'. Op de muziekweide met twee podia konden muziekliefhebbers, vanaf 13.00 uur tot middennacht van het gevarieerde programma genieten. De punkband The Soultrappers had de eer het festival te openen. waarna elf bands de podia betraden.

De ode aan de Tragically Hip viel bijzonder in de smaak, maar ook de andere optredens van ondermeer Drive by Wire, The Muff, Misty Grooves, Bootleg Betty, Casa, Jed Thomas band en Grim Tim kon het publiek waarderen. Het festival werd afgesloten door 'local heroes', die een eerbetoon brachten aan Jimi Hendrix.

Excursie in de Oosterhoutse polder

OOSTERHOUT - Op zaterdag 15 september kun je met gidsen van IVN RijnWaal struinen in de Oosterhoutse polder. Het is een gebied met een verleden van dijkdoorbraken en natuurontwikkeling.

Langs het oude dijkje kan je snoepen van de fel rode Meidoornstruiken en zie je op de slikken langs de Waal de familie Ganzenvoet in verschillende geuren en kleuren, de Riempjes met honderden bloempjes en de ontwikkeling van een wilgen bos van kiem tot boom. We gaan genieten van het landschap en de geweldige ruimte en op zoek naar het Vlooienkruid.

Deelname is gratis een vrije gift is welkom. Start op zaterdag 15 september om 14.00 uur op de Waaldijk hoek Dorpsstraat in Oosterhout. Meer informatie over IVN RijnWaal staat op www.ivnrijnwaal.nl.

Huissense Nina Arends in Australië (én Portugal) 'Australië was een enorme cultuurshock'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Nina Arends uit Huissen die met vriendin Mariska naar Australië trok. Zonder: backpack (!), reisplan en al te veel (spaar)geld. 'Liever doen dan lang nadenken.'

Nina Arends (27, op de foto rechts) is al gewend aan het buitenland. De Huissense woonde en werkte al vijf zomers lang met vriendin Mariska Benders uit Overasselt in het Portugese toeristenoord Albufeira. Een jaar geleden ging het roer om voor het duo dat voor 'tweeling' door kan gaan. ,,We waren op een boot op een vrije dag aan het chillen en bedachten dat je overal ter wereld een tweede thuis kunt bouwen. En dat is zonde om dat gevoel alleen in de zomer te ervaren, toch?''

De vraag stellen is 'm beantwoorden. En daarom besloten Nina en 'Maris' om vorig jaar (na de zomer) naar Australië te gaan. ,,Zonder backpack en plan en niet al teveel spaargeld. Liever doen dan er heel lang over nadenken.'' Om het thuisfront op de hoogte te houden en om alles überhaupt vast te leggen werd besloten alles te filmen, te zien/volgen op Youtubekanaal Nina &Maris. Tamelijk hilarisch overigens.

De twee gingen op een Australische boerderij werken. Zo konden ze een tweedejaarsvisum verdienen. ,,We vonden een schapen- en koeienboerderij ten zuidoosten van Adelaide. In the middle of nowhere gingen deze stadsmeisjes aan de slag. Het was een cultuurshock voor ons. We stonden wij regelmatig hekken te repareren in 38 graden met honderd vliegen om onze gezichten. Nee, makkelijk was het niet. Maar samen én met onze camera hebben we er het beste van gemaakt. Ongelofelijk hoe veel meer je aan kan dan je zelf denkt.''

Albufeira

,,We kijken nu positief terug op de periode op de boerderij. De rust die we daar ervaarden, zonder veel mensen en prikkels om je heen. Daar verlangen we nu soms zelfs naar.'' Na drie maanden op de boerderij te hebben 'overleefd' waren de Huissense en haar vriendin toe aan het tegenovergestelde. Ofwel, Surfers Paradise, de Costa Brava van Australië. Aan de oostkust, onder Brisbane. ,,Werken in een heel tof restaurant aan het strand, met bizarre racks of ribs op het menu, sporten in een van de mooiste sportscholen die we ooit hebben gezien en surfen op onze vrije dagen. Het leven is goed in Surfers Paradise.'' Wás goed.

Want het duo besloot afgelopen mei geen gebruik te maken van hun 'welverdiende' tweedejaarsvisum. Waarom? ,,Hoe geweldig het land ook is, het is ontzettend duur. Wij zijn bijvoorbeeld zelfs op een worteldieet gegaan, want paprika was té duur (8,90 dollar per kilo). En hoewel het heel erg leuk hadden in Australië, we wilden toch weer naar Albufeira.''

Daar woonde en werkte het stel dus (weer), van juni tot en met augustus. Nu volgen enkele weken Nederland. Maar het buitenland lonkt alweer. ,,We gaan wonen en werken op Aruba. Weet je, wij zijn twee doodnormale meiden die door doen van ongeschoold werk, de hele wereld over kunnen reizen. Iedereen kan dat en dat willen wij graag laten zien.''

Facebook.com/ninaenmaris; Instagram.com/ninaenmaris

'Overal ter wereld kun je een tweede thuis bouwen.'

Wisselbokaal Team Invitatietoernooi

Winnaars. (foto: Patrick Brom)

BEMMEL - Het Team Invitatietoernooi van 31 augustus was weer een geslaagd evenement. De opkomst was groot in de kantine van SV Op de Korrel alwaar de nieuwe dartbanen op gepaste wijze in gebruik werden genomen.

Na een lange maar sportieve avond werd de finale gespeeld tussen de titelverdediger Elite Team en de thuisploeg SV Op de Korrel. Deze werd nipt gewonnen door het Elite Team uit Gendt, waardoor zij met succes hun titel verdedigd hebben.

De einduitslag:
1. Het Elite Team (Gendt)
2. SV Op de Korrel (Bemmel)
3. Shoeby Darts (Haalderen)
4. De Toorop (Nijmegen)
5/6. Lucky Losers (Driel) & Klok 4 (Gendt)

SV Op de Korrel is haar sponsors zeer dankbaar voor het mogelijk maken van de nieuwe dartbanen en het was daarom mooi dat beide sponsors aanwezig waren en in het zonnetje gezet werden met een bloemetje: Jan Mulder van Elmu Automaterialen en Gerard Tap Autoservice. Voor de mannen van het dartteam kan het nieuwe seizoen beginnen!

Bowling Vereniging Elst zoekt speler/speelster

ELST - Bowling Vereniging Elst speelt van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur de onderlinge competitie in bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

"Wij zijn op zoek naar 'n speler/speelster. Ieder team bestaat uit drie spelers. Of je nu 'n goede of minder goede speler/speelster bent, maakt dankzij de handicap(punten), die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang."

"Is iedere donderdag spelen te veel voor jou? Meld je dan aan als reserve speler/speelster. Dat houdt in dat we je tijdig zullen bellen welke donderdagavond je kunt komen spelen. Lijkt het jou iets, heb je interesse, bel gerust voor informatie met Marc (06 22241417) of stuur 'n mailtje naar marcdorien@live.nl."

Zangkoor Jubilate Gendt

GENDT - Op dinsdag 4 september was de eerste Jubilate-repetitie van het seizoen onder leiding van de nieuwe dirigent Marcus de Haard.

"Na afloop was iedereen heel tevreden, niet alleen vanwege de fijne repetitie, maar ook omdat we enkele 'kandidaat-zangers' mochten begroeten. Wilt u een kijkje nemen bij ons koor - en misschien al een beetje meezingen - dan bent u dinsdag welkom om 20.00 uur in De Leemhof in Gendt."

Muziekcursussen bij harmonie Angeren

ANGEREN - In de maand september start harmonie Sint-Caecilia Angeren weer met verschillende muziekcursussen. Muziek maken is leuk en samen muziek maken is nog leuker.

Vorige week zijn leden van de harmonie in groep 3 van de basisschool Marang geweest om een workshop van de MusicKids-cursus te geven. In deze cursus maken kinderen op jonge leeftijd spelenderwijs kennis met muziek, dans en zang. Ze leren ritme-instrumenten (onder andere de boomwhackers) te gebruiken als ondersteuning bij het zingen; ze spelen en bewegen. Dit gebeurt door middel van spelletjes, verhalen en oefeningen die allen betrekking hebben op muziek en beweging. De kinderen hebben één keer per veertien dagen les, vanaf eind september tot mei/ juni. De lessen vinden plaats op maandagavond in het Dorpshuis van 18.00 tot 19.00 uur.

In groep 4 is een workshop ‘Blokfluit Leren Spelen’ gegeven. Het doel van de blokfluitcursus is om kinderen op jonge leeftijd spelenderwijs kennis te laten maken met muziek, het leren lezen van het notenschrift en het leren bespelen van de blokfluit met gebruik van de methode Tom Stone. Zij ontwikkelen op deze manier gevoel voor ritme, maat en muzikaliteit. De kinderen hebben elke week in kleine groepjes les op donderdagavond.

"Voor aanmelding en meer informatie over onder andere kosten kun je contact opnemen met harmonie Angeren via het emailadres opleidingen@harmonie-angeren.nl. Meer informatie vind je ook op www.harmonie-angeren.nl."

VluchtelingenWerk zoekt taalmaatjes

LINGEWAARD - VluchtelingenWerk biedt vluchtelingen extra hulp bij het leren van de Nederlandse taal door middel van eent taalmaatjesproject. Hierin wordt een taalmaatje gekoppeld aan een cliënt die de Nederlandse taal (verder) wil leren en beter wil functioneren in de maatschappij.


Het gaat hierbij zowel om vluchtelingen die aan het inburgeren zijn, als om vluchtelingen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. In het contact met het taalmaatje kan de anderstalige op een ontspannen en gezellige manier bezig zijn met het oefenen van de Nederlandse taal.

Als taalmaatje bied je individuele taalondersteuning aan één of meerdere cliënten. Jullie oefenen samen met spreken, luisteren, lezen en schrijven van het Nederlands. Je spreekt af bij de cliënt thuis of op een openbare plek. De tijdsinvestering is ca. 2 uur per week gedurende minimaal een jaar.

Interesse? Neem dan voor meer informatie of aanmelding contact op met
vrijwilliger-oost@vluchtelingenwerk.nl. Meer informatie staat op: www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/vacatures.

Handwerk Atelier in Elst

ELST - Vanaf 11 september organiseert De Klankbordgroep in samenwerking met Forte Welzijn iedere dinsdag het ‘Handwerk Atelier’. Van 12.30 tot 14.30 uur zijn vrouwen uit verschillende culturen welkom in De Uitvlucht. Er wordt les gegeven in kleding maken, kleding herstellen, borduren, haken en breien.

De kosten bedragen 1,50 euro per keer. Dit is inclusief koffie, thee, les en materiaal. De Uitvlucht is te vinden aan de Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Voor meer informatie kan men bellen naar 0481 350087 of mailen naar info@fortewelzijn.nl. Een keer komen kijken mag natuurlijk ook!

Bowling Vereniging Elst zoekt speler/speelster

ELST - Bowling Vereniging Elst speelt van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur de onderlinge competitie in bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

"Wij zijn op zoek naar ‘n speler/speelster. Ieder team bestaat uit drie spelers. Of je nu ’n goede of minder goede speler/speelster bent, maakt dankzij de handicap(punten), die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang."

"Is iedere donderdag spelen te veel voor jou? Meld je dan aan als reserve speler/speelster. Dat houdt in dat we je tijdig zullen bellen welke donderdagavond je kunt komen spelen. Lijkt het jou iets, heb je interesse, bel gerust voor informatie met Marc (06 22241417) of stuur ’n mailtje naar marcdorien@live.nl."

Lekker eten, dansen en sporten op Foot & Food Festival!

ELST - Een sportieve prestatie, lekker eten en een hoop gezelligheid. Het Foot & Food Festival op De Park in Elst heeft het allemaal. Op zaterdag 22 september is het weer zover, dus zorg dat je erbij bent. De belangrijkste ingrediënten? Foodtrucks, muziek, een uitgebreide streekmarkt, demonstraties voor jong en oud én natuurlijk de jaarlijkse Lingezegenloop.

Van 15.00 tot 22.00 uur geniet je van sport, muziek en heerlijk eten uit de populaire foodtrucks op het evenemententerrein op De Park. Neem een lekkere pizza of een biologisch frietje, proef de specialiteiten van De Goesterij uit Elst of probeer eens de verrukkelijke mezzebox van Le Souk d'Orient. Als toetje kan een biologisch ijsje of een heerlijke espresso niet ontbreken. Alleen de mix van gezelligheid en lekker eten is al genoeg reden om te komen. Een dj zorgt bovendien voor een fijne beat en 's avonds speelt de band TamarAcoustic op het podium. Er mag gedanst worden!

Voor jong en oud!

Het Foot & Food Festival is een leuk uitje voor het hele gezin. Kinderen kunnen meedansen, zich uitleven op het springkussen, ponyrijden of zich laten schminken. Op het festivalterrein tref je ook een uitgebreide streekmarkt waar je onder meer proeft van (lokale) producten uit de directe omgeving van Park Lingezegen. Ook komen er sportdemonstraties, zoals aikido, dans, ballet, obstacle run en golf.

Lingezegenloop

Een vast onderdeel van het festival is de Lingezegenloop. Het is dit jaar alweer de vijfde editie van de hardloopwedstrijd over het mooie, gecertificeerde parcours op De Park. De estafetteloop van vier keer vijf kilometer hardlopen in teamverband is in de regio inmiddels niet meer weg te denken. Voor veel deelnemers is het een jaarlijkse sportwedstrijd geworden samen met vrienden, familie, collega's of buurtgenoten. De kidsrun staat ook weer op het programma: een jeugdloop van 500 meter of een kilometer voor kinderen tot 12 jaar. De kidsrun start om 16.00 uur, de estafetteloop om 17.00 uur. Inschrijven kan via www.lingezegenloop.nl.

Informatie en inschrijven

Het Foot & Food Festival vindt plaats op het evenemententerrein van Park Lingezegen, ter hoogte van De Park 10 in Elst. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.lingezegenloop.nl of www.parklingezegen.nl.

Tekenwedstrijd Sjors Sportief & Sjors Creatief

LINGEWAARD - In het schooljaar 2018-2019 gaat het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief weer van start in gemeente Lingewaard.

Vanaf half oktober kunnen basisschoolleerlingen van het regulier en speciaal onderwijs uit groep 1 - 8 kennismaken met activiteiten/cursussen op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente.

Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Vanaf 17 september kan er op www.sjorssportief.nl gestemd worden. De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen maar ook om hun buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes te vragen om te stemmen. De winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden beschikbaar gesteld door Fort Pannerden en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje! Er kan tot 21 september 12.00 uur gestemd worden!

Sebastianus naar Mazingarbe Frankrijk

GENDT - Op zondag 16 september vertrekt de Show- en Marchingband met het schuttersgilde Sint-Sebastianus in de vroege ochtend naar Mazingarbe in Frankrijk. Zij zijn specifiek uitgenodigd voor dit optreden vanwege hun bijzondere gilde.

Om 8 uur 's ochtends zal de Show en Marchingband samen met het schuttersgilde Sint Sebastianus uit Gendt vertrekken naar Mazingarbe in Frankrijk. Hier zijn zij één van de deelnemers in de streetparade. Het historische gilde met vendeliers was juist iets speciaals voor de organisatie om Sint Sebastianus uit te nodigen voor dit optreden. Tijdens de streetparade zullen de vlaggen wapperen door de straten. Hiermee wil Sint-Sebastianus graag een kleurrijke indruk achterlaten. Aan het einde van de dag zal de bus weer terugkeren naar Gendt en zal er onderweg nog een stop gemaakt worden om wat te eten.

Nieuw seizoen Medos Gendt

GENDT - De vakantie is weer voorbij en ons nieuwe seizoen gaat weer beginnen. De eerste bijeenkomst van vrouwenvereniging Medos Gendt wordt gehouden op woensdag 19 september met medewerking van het Feedback Duo bij zaal De Klok aan de Markt 1 in Gendt.

Verder wordt er één keer per maand een avond gehouden voor alle leden. Dit zijn culturele-, informatieve- maar ook creatieve- en ontspanningsavonden. Ook is er een aantal openbare avonden, waar ook niet-leden welkom zijn. De kosten voor niet-leden bedragen inclusief koffie 6,00 euro.

"Ook maken we met onze Vereniging en de Vrouwenvereniging uit Haalderen in mei een gezellig dagje uit. Hier wordt altijd weer met veel plezier op terug gekeken. Lijkt het u leuk om eens nader kennis te komen maken met onze vereniging kom dan gerust eens op één van onze avonden langs. Onze Vereniging beschikt ook over een website: www.medosgendt.weebly.com."

Vrouwenvereniging Angeren

(foto: Ria Visser-Huijnk)

ANGEREN - Na een warme zomer begint de Vrouwenvereniging Angeren op 18 september met het nieuwe seizoen.

Dat wordt zoals altijd gedaan met een openingsviering in de Sint-Bavokerk van Angeren om 19.00 uur. Daarna gaan ze verder met de avond in het dorpshuis. Na een kopje koffie wordt het nieuwe jaarprogramma doorgenomen en besproken. Ook wordt er een kwis gespeeld, gepresenteerd door Bertha de Wildt en Marianne Hendricks.

Met er tussendoor een hapje en drankje wordt het vast weer een gezellige avond.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 17 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, spaghetti met saus én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555.

Pubquiz De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Op zaterdag 6 oktober houdt carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 nogmaals een Pubquiz in café De Roskam in Bemmel. Het is een algemene pubquiz, dus geen carnavalsvragen. En uiteraard zijn er weer leuke prijzen te winnen.

"Heb je zin een gezellige avond en hou je wel van een beetje competitie? Meld je dan snel aan met een team van minimaal twee en maximaal zes personen op mailadres secretaris@blauwepony.nl." De prijs is vijf euro per persoon. Te betalen bij binnenkomst. Uiteraard wordt er gezorgd voor een lekker borrelhapje. De deur gaat om 20.00 uur open en de pubquiz begint om 20.30 uur.

The Musical Night met Hanneke Engels

BEMMEL - Houdt u van musicals? Kom dan zaterdag 22 september naar de The Musical Night, een geweldige avond vol grote hits. Met nummers uit de meest succesvolle musicals als Elisabeth, The Phantom of the Opera, Mary Poppins, Lion King, Mamma Mia, On your Feet en ga zo maar door!

De presentatie is in handen van de uit Bemmel afkomstige musicalartiest Hanneke Engels. Ze zong mee in Soldaat van Oranje en Sister Act. Samen met enkele bekende musicalvrienden en combo reist ze door de musicalgeschiedenis. Een avond met ingetogen ballads, anekdotes, videofragmenten en spectaculaire meezingnummers. Kortom: een unieke muziekavond en misschien gaat u wel zingend naar huis!

Zaal open 20:00, aanvang 20:30. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 18,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Sebastianus naar Mazingarbe Frankrijk

GENDT - Op zondag 16 september vertrekt de Show- en Marchingband met het schuttersgilde Sint-Sebastianus in de vroege ochtend naar Mazingarbe in Frankrijk. Zij zijn specifiek uitgenodigd voor dit optreden vanwege hun bijzondere gilde.

Om 8 uur ’s ochtends zal de Show en Marchingband samen met het schuttersgilde Sint Sebastianus uit Gendt vertrekken naar Mazingarbe in Frankrijk. Hier zijn zij één van de deelnemers in de streetparade. Het historische gilde met vendeliers was juist iets speciaals voor de organisatie om Sint Sebastianus uit te nodigen voor dit optreden. Tijdens de streetparade zullen de vlaggen wapperen door de straten. Hiermee wil Sint-Sebastianus graag een kleurrijke indruk achterlaten. Aan het einde van de dag zal de bus weer terugkeren naar Gendt en zal er onderweg nog een stop gemaakt worden om wat te eten.

Swoh zoekt deelnemers bij biljarten en yoga

HUISSEN - De donderdagmiddaggroep van biljarten zoekt nog enkele deelnemers.

De groep biljart in het gemeenschapshuis van 't Zand van 14:00 tot 17:00 uur. Heb je belangstelling kom dan langs voor een eerste kennismaking en biljart mee.

Ook de tweede yogagroep op donderdagmorgen kent enkele open plaatsen. Deze is actief op donderdagmorgen van 11:00 tot 12:00 uur in het gemeenschapshuis van 't Zand. Heb je belangstelling kom dan ook hier langs voor een eerste kennismaking en doe mee.

Voor beide groepen geldt: blijf bewegen, heb het gezellig met elkaar en voor de kosten hoef je het niet te laten. Zie ook www.swo-huissen.nl.

22 / 28

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

REGIO - Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen.

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Die warmte moet weg kunnen. Lukt dat niet, door bijvoorbeeld opgehoopt stof, dan kan brand ontstaan. Bij wasdrogers zit er na elke droogbeurt stof in het filter. Houd het filter en de luchtafvoerslang van het apparaat stofvrij. Hierdoor kan de ventilator zijn werk doen en wordt oververhitting voorkomen. Andere apparaten die je stof- en watervrij moet houden zijn magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters, oude beeldbuis-tv's, stekkerdozen en haarföhns.

Liever uit dan op stand-by Onderdelen in een elektrisch apparaat worden heet als het apparaat aan staat. Maar ook als het apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen warm. De warmte kan in combinatie met stof in het toestel brand veroorzaken. Schakel je apparaten daarom uit. Daarmee bespaar je ook nog eens energie. Flatscreens, zoals LCD- en LED-toestellen, produceren niet zo veel warmte en trekken ook veel minder stof aan dan televisies en monitoren met een beeldbuis. Als je flatscreen televisie alleen in de stand-by kan, dan is de kans klein dat hierdoor een brand ontstaat.

Verstandig aansluiten

Gebruik je een kabelhaspel tijdens het klussen of gourmetten, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden. Als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan. Groot stroomverbruikers, zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes, kun je beter op een stopcontact dan op een kabelhaspel of stekkerdoos aansluiten. Zo voorkom je overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.

Laad apparatuur verstandig op

Het lijkt zo handig: je telefoon of tablet opladen terwijl je slaapt. Maar wist je dat het ook gevaarlijk kan zijn? Als de oplader te lang in het stopcontact zit bestaat de kans op 'overladen'. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen. Video -> https://www.youtube.com/watch?v=PjgKdl2JWJQ Informatiefolder -> https://www.brandweer.nl/media/4133/elektrische_apparatuur-2017.pdf

Rene van Zadelhoff is niet te stoppen

Duivenaanhanger Vliegende Post Haalderen. (foto: Vliegende Post Haalderen)

HAALDEREN - Dit weekend waren er twee wedvluchten, jongeduivenwedvlucht vanuit Nanteuil (378 km) waar negen deelnemers 83 duiven inkorfden en de natourwedvlucht vanuit Quievrain (226 km) waar negen deelnemers 152 duiven inkorfden was het Rene van Zadelhoff die op beide wedvluchten de eerste terug had op het hok.

We brengen ook regelmatig zelf de duiven naar de centrale laadplek om de kosten voor de duivensport te kunnen beperken met deze mooie aanhanger van de vereniging.

Nog één weekend en dan zit het seizoen van 2018 er helaas weer op.

Nanteuil:

Rene van Zadelhoff 10 mee 5 pr. 1,4,5,6,9.

H.J.A. Leemreise 18 mee 5 pr. 2,7,8,16,20.

Comb. Muller & de Wijse 6 mee 1 pr. 3.

Comb. Weijers 11 mee 4 pr. 10,12,15,19.

H.Janssen 3 mee 1 pr. 11.

T.Rutjes 4 mee 1 pr. 13.

Chr.Graven 10 mee 4 pr. 14,17,18,21.

Quievrain:

Rene van Zadelhoff 13 mee 10 pr. 1,2,5,10,11,13,14,19,36,38.

Chr.Graven 8 mee 2 pr. 3,24.

Comb. Weijers 30 mee 16 pr. 4,6,7,8,9,15,16,17,18,20,21,22,23,25,29,34.

H.J.A. Leemreise 23 mee 1 pr. 12.

Muller & de Wijse 25 mee 6 pr. 26,27,30,31,32,33.

T.Rutjes 8 mee 1 pr. 28.

L.Meijberg 32 mee 2 pr. 35,37.

Jongdierenkeuring bij Betuwse Kleindier Vereniging

GENDT - Op zaterdagochtend 15 september houdt de Betuwse Kleindier Vereniging haar jaarlijkse jongdieren keuring bij De Leemhof Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen is welkom om de om de jonge hoenders, dwerghoenders en konijnen in diverse rassen en kleurslagen te komen bewonderen. De toegang is gratis.

Twee professionele keurmeesters beoordelen de dieren en voorzien ze van een predicaat. Mocht men interesse hebben in het aanschaffen van mooie sierkippen of konijnen, dan zijn de fokkers van de dieren aanwezig voor eventuele toelichting en om contacten mee te leggen. De keuring begint om 8.30 en duurt tot rond het middaguur.

Eerste Taekwon-Do training in Bemmel

BEMMEL - Afgelopen donderdag was de eerste training van het seizoen bij Taekwon-Do Academie Gelderland (tag).

Met veel enthousiasme en spirit is er weer getraind. Taekwon-Do is een Koreaanse zelfverdedigingskunst, waarbij men veel gebruik maakt van beentechnieken en men naast het fysieke ook het mentale (weerbaarheid) traint. Men werkt aan doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, respect en zelfbeheersing. Tag geeft lessen aan de allerkleinste (tigers), jeugd, junioren en senioren. Men kan het beoefenen voor de ontspanning als wedstrijdsport, kunst, wetenschap of als levensstijl. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Damvereniging VBI wint Crum-Nielstoernooi

Fred de Koning, Geert van Aalten en Jos Stokkel. (foto: Joop Hendriksen)

HUISSEN - Elk jaar wordt het damseizoen ingeluid met het traditionele Crum-Niels toernooi dat door Damvereniging VBI en DES Lunteren bij toerbeurt wordt georganiseerd. Dit jaar waren de Huissenaren aan de beurt.

Het speelde zich allemaal af in ’t Koelhuis te Huissen op 1 september en er hadden zich negen teams ingeschreven. Die werden verdeeld over twee groepen.

In groep A speelden Damvereniging VBI, DES Lunteren, WSDV Wageningen en DUO Doetinchem. Na zes rondes kwamen de Huissenaren als winnaar uit de bus met vijf overwinningen en één gelijk spel (tegen DES Lunteren).

Ook in groep B werden zes rondes gespeeld. De deelnemers waren Damvereniging VBI 2 en 3, DCA Apeldoorn, DES Lunteren 2 en DUO Doetinchem 2. Na vijf rondes gingen de beide teams van Damvereniging Huissen aan kop en in de finaleronde won de tweede editie van de Huissenaren van het derde team.

Dag van de Ouderen

Aankondiging vorig jaar. (foto: Inktvis)

HUISSEN - De SWOH verzorgt ook dit jaar de Dag van de Ouderen op vrijdag 5 oktober van 13:30 tot 16:30 uur in zaal De Buitenpoort.

Meezingen met het koor UM Mezing uit Bemmel en dansen op de muziek van Eigereid uit Gendt. Het wordt weer een leuke middag.

Cursus digitale fotografie

HUISSEN - De informatieavond van de basiscursussen digitale fotografie in het gemeenschapshuis Huissen-Zand is op woensdag 19 september van 19:30 tot 21:00 uur.

De basiscursus digitale fotografie start op maandag 1 oktober en donderdag 4 oktober. Spiegelreflex- en systeem-camera's van 19:30 tot 21:30 uur 10 lessen á 2 uur. Datums : Maandagavond: Oktober 1, 8, 15, 22, 29. November 5,12,19, 26. December 3. Donderdagavond, Oktober 4,11,18, 25, November 1, 8,15, 22, 29. December 6.

Deze basiscursussen zijn geschikt voor mensen in alle leeftijdsgroepen! met een passie voor fotografie. Voor iedereen met een spiegelreflex / systeem-camera, die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera willen halen en anders willen leren kijken. Locatie: Gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31, Huissen. Aanmeldingen via mail en telefoon: bart-groenendijk@versatel.nl en 026 7506273.

Vacature coördinator Tafeltje Dekje Huissen

HUISSEN - Als coördinator van Tafeltje Dekje Huissen (vrijwilliger) ben je medeverantwoordelijk voor de doorgang van de maaltijdservice door middel van het zorgdragen voor een optimale personele bezetting en het doorgeven van de juiste aantallen maaltijden.

Taakomschrijving:

maaltijdmutaties doorgeven aan keuken en bezorgers
bezoeken cliënten bij aanvang en beëindiging
controle menulijsten en archivering daarvan
spil in het web tussen cliënten / vrijwilligers / bestuur en keuken
zorgdragen voor continuering van vrijwilligers-bezetting
administratie updaten en correcties doorgeven aan penningmeester.
deelnemen aan diverse overleggen

Karaktereigenschappen:

organisatorisch en communicatief sterk
sociaal hart met humor
omgaan met email en office-systeem is geen probleem
goede beheersing van de Nederlandse taal

Ons team bestaat uit enthousiaste en betrokken medewerkers (ook vrijwilligers) die het een dankbare taak vinden om een maaltijd bij de cliënt te mogen brengen. Door cliënten wordt het persoonlijk contact naast het bezorgen van de maaltijd zeer gewaardeerd.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op via 026 3275465.

Eerste Taekwon-Do training in Bemmel

BEMMEL - Afgelopen donderdag was de eerste training van het seizoen bij Taekwon-Do Academie Gelderland (tag).

Met veel enthousiasme en spirit is er weer getraind. Taekwon-Do is een Koreaanse zelfverdedigingskunst, waarbij men veel gebruik maakt van beentechnieken en men naast het fysieke ook het mentale (weerbaarheid) traint. Men werkt aan doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, respect en zelfbeheersing. Tag geeft lessen aan de allerkleinste (tigers), jeugd, junioren en senioren. Men kan het beoefenen voor de ontspanning als wedstrijdsport, kunst, wetenschap of als levensstijl. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Start Open Academie

BEMMEL - De Open Academie start in september/oktober met cursussen voor jong en oud.

Het zijn cursussen zoals kunstbeschouwing, glas-in-lood, handletteren, werkplaats grafische technieken, beeldend vormen, tekenen & schilderen, edelsmeden, digitale fotografie, textielatelier, fashionclub, kinderkunstacademie, basiscursus muziek, muziek op schoot, schrijven, musical, acteren/improviseren en muzieklessen accordeon, keyboard, piano, djembé, dwarsfluit en zang.

De cursussen worden in De Kinkel in Bemmel gegeven. Bij voldoende interesse kan dit ook in de eigen woonplaats zijn. Meer informatie staat op www.openacademie.nl. "Vragen? Stuur een mail naar info@openacademie.nl, en wij mailen of bellen u terug. Bellen kan ook maar we zijn maar beperkt bereikbaar via 0481 465705 op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 – 16.00 uur."

Op zondag 16 september is er een Open Dag in de Kinkel van 13.00 – 16.00 uur. Er worden dan door meerdere gebruikers van De Kinkel voorstellingen, informatie en workshops gegeven. Dansschool DansAnne, gitaarschool Lingewaard, Theater Hakoena en De Open Academie zullen de middag gezamenlijk verzorgen.

Echografie in de voetzorg

BEMMEL - Veel klachten aan de voeten zijn met het blote oog niet zichtbaar maar geven wel degelijk ernstige pijnklachten. Herkenbaar? Irritaties, belemmeringen in het bewegen of zelfs pijn kunnen het gevolg zijn. Maar onnodig met deze klachten rond blijven lopen is onnodig, want er is vaak iets aan te doen!

Hoe? De eerste stap is onderzoeken wat de oorzaak is, en dat doen wij met behulp van echografie. Met echografie zijn we in staat om een beter tot de juiste diagnose te komen. Het hebben van een goede diagnose helpt bij het adviseren en uitvoeren van de juiste behandelmethode.

Aandoendingen die bijvoorbeeld goed zichtbaar zijn met echografie:

· Slijtage van een gewricht (artrose) is al in een vroeg stadium zichtbaar, al voor dit op een röntgenfoto duidelijk zichtbaar is.

· Zenuwirritaties zoals een neuroom van Morton

· De kwaliteit van het vetkamersysteem onder de voet

· De verschillende oorzaken van hielpijn (er zijn veel meer oorzaken dan een hielspoor alleen!)

· Peesverdikkingen of pees-scheuren

· Gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld door reuma en jicht

· Verschillende oorzaken voor pijnklachten aan de sesambeentjes onder het gewricht van de grote teen

· Slijmbeursontstekingen op diverse plekken in de voet

· Instabiliteit van de voetgewrichten

· Schade van gewrichtskapsels, bijvoorbeeld na een verzwikking

· Problemen met groeischijven bij kinderen zoals bij de ziekte van Sever

"Bij Podozorg Bemmel zijn wij de specialist op het gebied van echografie van voet en enkel. Doordat wij gebruik maken van echografie, heeft onze therapie een groter slagingspercentage. Ook kunnen wij patiënten gerichter en met een juiste diagnose doorverwijzen naar andere disciplines zoals de fysiotherapeut. Blijf niet met uw klachten rondlopen!", aldus Marcella Bulters.

www.podozorg-bemmel.nl; 085 2736256.

Bemmel Creatief met Sigma Magic

BEMMEL - Zondag is het zover. Dan wordt voor de vierde keer het evenement Bemmel Creatief gehouden met een gezellige koopzondag in combinatie met een Creatieve Markt. Ook is er dan weer de wielerronde van Bemmel.

Bemmel Creatief start om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' organiseert deze dag weer een verrassende familiemiddag voor jong en oud(er). Naast de koopzondag, inclusief een markt met afwisselende kramen en standhouders, zal op de Markt plaats zijn voor leuke kinderattracties en zal op het terras van Brasserie Bloem de Driestroomband Jukebox zorgen voor gezellige muziek. Ook zal deze dag de bekende Bemmelse goochelaar Sigma Magic (Maarten Nijenhuis) zijn kunsten vertonen. Sigma Magic is bekend van zijn tv-optredens bij 'Met het mes op tafel' en 'Voetbal Inside'. Sigma Magic zal de hele middag aanwezig zijn om het winkelend publiek in verbazing achter te laten. Denk hierbij aan; gedachten lezen, verbluffende kaarttrucs, munten laten verdwijnen en nog veel meer.

Op de promenade kunnen kinderen weer een gratis knutselwerkje maken. Dit alles onder begeleiding van Makers & Merken en Twanny's Knutselatelier. In de Dorpsstraat is er plaats voor creatieveling en hobbyisten om zich te presenteren aan het publiek.

Creatieve hobbyisten kunnen zich nog steeds inschrijven voor een prachtige kraam met zeil voor 25 euro via: www.peervanderven.nl. Of in de winkel van Ellen Buiting; Buiting Schoenen, Dorpsstraat 25, Bemmel.

Overige informatie: Ondernemers: Bemmel Creatief: www.beleefbemmel.nl/ en www.facebook.com/centrumbemmel; Wielervereniging: www.twctverzetje.nl/ en www.facebook.com/twctverzetje; Sigma Magic: www.facebook.com/SigmaMagic.

Extra openingsdag bij Fort Pannerden

DOORNENBURG - Het hoogseizoen is voorbij, maar er lijken nog drukke dagen aan te komen voor Fort Pannerden. September is de maand voor familiedagen, bedrijfsuitjes en andere leuke activiteiten. Ondanks dat het fort in de maanden september en oktober alleen op woensdag, zaterdag en zondag geopend is, is ervoor gekozen om op vrijdag 14 september extra open te gaan.


'Het weekend van 15 en 16 september loopt goed vol. We komen op deze dagen bijna gidsen te kort. Op 14 september gaan we daarom extra open om bezoek en groepen te kunnen ontvangen voor een rondleiding of om vrij rond te kijken.' Op 14 september start ook het 3oever festival. Fort Pannerden is de locatie tijdens de opening van het festival in de avonduren. Meer informatie over het programma staat op www.3oeverfestival.nl.

Het fort zal tussen 11.00 en 17.00 uur geopend zijn voor bezoek. Meer informatie over entreeprijzen staat op www.fortpannerden.eu. Tijdens de opening van het 3oeverfestival in de avond kan men tot de ingang van het fort komen.

Finzie nu ook in Bemmel met hypotheekadvies vanaf 1399 euro

BEMMEL - En één jaar gratis de Best Uit Garantie waarmee je door onze maandelijkse check geld blijft besparen!

Theo Nas opende in augustus zijn Finzie vestiging in Bemmel. Na heel wat jaartjes in de financiële dienstverlening koos hij voor Finzie omdat hij ook gelooft dat mensen gelukkiger leven als hun geldzaken op orde zijn. Daarom kan je bij Theo al voor 1399 euro een hypotheek afsluiten die écht bij jouw huidige en toekomstige situatie past. Zonder financiële verrassingen, maar met extra voordelen. Want met de Best Uit Garantie worden een jaar lang al je andere geldzaken, schadeverzekeringen en spaargeld gratis gecheckt op betere deals. Kan je beter uit? Dan krijg je direct een seintje zodat je blijft besparen.

Vrijblijvende kennismaking met Theo Nas

Een hypotheek afsluiten is voor veel mensen toch best spannend: je koopt maar een paar keer in je leven een huis! Dat moet goed gebeuren en goed voelen en dat snappen wij! Theo: "Ik vind dat advies betaalbaar moet zijn en dat ik de klant meerdere mogelijkheden en aanbieders moet kunnen aanbieden. Mijn ervaring vertelt dat een lange termijn relatie belangrijk is als je klanten goed advies wilt geven (op lange termijn) over al hun financiële zaken."

Daarom kan je waar en wanneer je wilt vrijblijvend een kennismakingsgesprek met Theo inplannen. Je vindt hem aan De Houtakker 51 in Bemmel.

Snel schakelen of gewoon lekker thuis blijven? Dan kan je ook via de webcam of telefoon met Theo je hypotheek regelen. Benieuwd naar wat Theo voor je kan doen? Bel hem op (06 10098602) of stel je vraag per mail: theo.nas@finzie.nl.

Feestelijke opening Bouwcenter HCI Elst

ELST - Onder grote belangstelling is de het nieuwe pand van Bouwcenter HCI aan de Handelsweg 2 in Elst feestelijk geopend. Vrijdagmiddag 31 augustus konden klanten en zakelijke relaties de nieuwbouw bewonderen, terwijl zaterdag 1 september open dag voor alle belangstellenden gehouden werd.

Voor zowel professionals als particulieren is, ten opzichte van de oude vestiging aan de Aamsestraat, het voorraadassortiment enorm uitgebreid en staan de medewerkers van Bouwcenter HCI te popelen om de klanten van een degelijk advies te voorzien. Naast alle voorkomende bouwmaterialen bestaat het assortiment uit hout en plaatmateriaal, isolatie, deuren, hang- en sluitwerk, gereedschappen, verf, tegels, sanitair, enzovoort.

26 / 28

Liam en Renesmee opa

Hiep, Hiep, Hoera

Liam 5 jaar en Renesmee 2 jaar

Dus feest in Bemmel aldaar.

Dikke kus Opa & Oma EL

Deze Ajax fan wordt 14 september
10 jaar.
Gefeliciteerd Quinn
Liefs van:
Britt, Ingrid, Gerwin en Oma.

Deze jonge dame wordt 14 september 20 jaar.

Wij feliciteren haar, Harry Annie, Sabine Marco en de kids,

Chris en Camilla.

Max en Hugo,
van harte gefeliciteerd met jullie
verjaardag.
Groetjes
Oma Leidy, Opa Tonnie en Ton.

De Scootmobiel staat al klaar
Frank wordt 15 september
50 Jaar.
Gefeliciteerd
Pa, Ma, Henk, Annet,
Bo, Amy, Wessel.

12 September zijn onze ouders
49 jaar getrouwd. Op naar het goud!
Gefeliciteerd.
Johnny, Monique,
Stefan, pootje van Tommy

Koningspaar Jaap en Ellie, bedankt voor het afgelopen koningsjaar2017-2018. Wij hebben ervan genoten en zoals koning Jaap altijd
zegt: OANDELIP MEDDADING!

De Kermisploeg

Sara, koopjesjager, bourgondiër, gezellig en sociaal
Onze Monique is het vanaf
komende vrijdag allemaal
Hartelijk gefeliciteerd.
Je collega's

Lieve Carlijn, op 14 september is deze kanjer 20 jaar!

Lang zal ze leven!
Liefs
Papa en mama

Deze topper wordt 12 september
4 jaar...
Gefeliciteerd lieve Kai!
Liefs, Papa, Mama & Fenne

Ons lief klein ventje, altijd blij,
wordt op 20 september alweer 1 jaar!

Lieve Lars, gefeliciteerd!

xxx papa, mama & Isis

TTV Essentia organiseert 55plus-middagen

Theepauze. (foto: M. Nijenhuis) M Nijenhuis

BEMMEL - Sinds enkele jaren is het bij tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel mogelijk om met 55+ers op dinsdagmiddag te tafeltennissen.

Zowel dames als heren zijn welkom om gezellig, sportief en ongedwongen een balletje te slaan. De doelstelling is om fit ouder te worden en goede invulling te geven aan de vrije tijd. Lijkt dit wel iets voor u dan wordt u verwelkomd door een enthousiaste groep van 10 tot 15 personen. Na een tijdje heerlijk gesport te hebben gaat eenieder daarna voldaan huiswaarts. Thuis kijkt u terug op een fijne en ontspannen middag.

Komt u gerust op dinsdagmiddag (14.00-16.00, inclusief theepauze) eens langs in De Schaapskooi in Bemmel. Natuurlijk bent u ook welkom om op vrijdagavond te komen spelen. Vanaf 20.15 uur krijgen de 18+ers dan hun training om vervolgens nog ontspannen tegen elkaar te spelen.

Meer informatie staat op info@essentiabemmel.nl en op de Facebookpagina.

Steunpunt Mantelzorg SWL houdt eerste dementiemarkt

LINGEWAARD - Inwoners die te maken hebben of krijgen met dementie of Alzheimer zijn welkom op de eerste dementiemarkt in Lingewaard op dinsdag 18 september. Een unieke kans om kennis te maken met diverse organisaties die actief zijn rondom dementie.

De organisatie is in handen van RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep en Steunpunt Mantelzorg Stichting Welzijn Lingewaard. Organisatoren Karin Dimmendal, Sjan van Goor en Monique Ritzen kunnen tijdens deze avond vragen beantwoorden en de bezoeker in contact brengen met de organisatie die men zoekt. Op de markt zijn diverse organisaties uit Lingewaard aanwezig om te laten zien wat zij te bieden hebben aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Van praktische hulp tot allerlei vormen van dagbesteding.

Aanwezige organisaties: Alzheimer café Overbetuwe, Senioren Ondersteuning Lingewaard, Senior Service (Nijmegen), Thuiszorg Totaal, Gelukkig Thuis, Naar Huus Toe, Nova Zorg en Welzijn Pannerden, Buurtzorg PG team, STMR, RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, afdeling WMO Gemeente Lingewaard, MEE, Steunpunt Mantelzorg SWL, Van Dorine, De Bascule. Locatie: Gouden Appel 122 – Bemmel van 19.30 – 21.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie is contact op te nemen met het Steunpunt Mantelzorg SWL, Monique Ritzen, 088 2552555.

Wilma van Primera Huissen neemt afscheid

HUISSEN – Elf jaar lang was ze het gezicht van Primera in winkelcentrum De Zilverkamp in Huissen. En deze week op donderdag 13 september zal ze voor het laatst er de klanten bedienen. Wilma Noor (62) gaat na vele jaren van arbeid genieten van haar vervroegd pensioen.

Toen Huub Marttin van Super de Boer in De Zilverkamp destijds besloot ook een Primera-winkel te openen, stelde hij Wilma Noor aan als filiaalmanager. Wilma regelde er alles: van inkoop tot aan personeelszaken. Wilma is al die tijd hét gezicht van Primera en zal daarom vooral het contact met de klanten en haar collega's missen. "Maar ik kom er dan nog best regelmatig, want winkelen doe ik er graag. Bovendien ben ik een fervent rookster en rookt Titaan, het eigen merk van Primera!"

De werkzaamheden in de Primera-winkel zijn de laatste jaren flink toegenomen, zeker met de komst van de pakjesservice van Post.nl. "Dat is eerlijk gezegd mede de reden, waarom ik het graag wat rustiger aan wil gaan doen. Ik denk dat dit werk ook meer is voor een jongere kracht", vertelt Wilma. En die heeft Huub Marttin gevonden in de persoon van Karin Peters, ook een bekend gezicht uit het Super de Boer-tijdperk.

Wilma denkt met plezier terug aan de goede jaren bij Primera. Maar wat gaat Wilma de komende tijd doen? "Dat weet ik nog niet. Veel wandelen –bijvoorbeeld met mijn moeder-, fietsen, shoppen met mijn zus. Een terrasje pikken? En zeker wat meer gaan lezen, want daar ben ik de afgelopen jaren niet meer aan toegekomen."

Donderdag 13 september is de laatste werkdag voor Wilma bij Primera. Dan is haar rooster helemaal vrijgemaakt en kunnen klanten haar de hand komen drukken. Kom donderdag dus even naar Primera!

Bingo Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 19 september presenteert wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingoavond met prachtige prijzen. Deze bingoavonden zijn altijd goedbezocht en gezellig.

De bingo in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de bezoeker vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

"Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde), inclusief een super-hoofdprijsronde; u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Alwéér een speerpunt gerealiseerd!

Gymles in de gymzaal. (foto: SV-Olympia) SV-Olympia

DOORNENBURG - Werkgroep Doornenburg kan alwéér een speerpunt van het lijstje halen en wel een hele mooie! Wie in Doornenburg herinnert zich nog de kleedruimtes met de voetwasbakken bij de gymzaal?

Nu is hieraan afgelopen zomer hard gewerkt en het dak en de vloer van de gymzaal vernieuwd en hebben de kleedruimtes een heuse metamorfose ondergaan. Deze week zijn de kleedkamers en de gymzaal weer in gebruik genomen. De school geeft haar gymlessen weer in de gymzaal en ook sportverenging Olympia houdt hier weer diverse activiteiten zoals kindergym op zaterdagochtend. Ben je vier jaar of ouder en wil je een keer meedoen dan mag je gerust komen kijken. Meer info staat op: www.sv-olympia.nl.

De werkgroep is erg blij dat dit project in goede samenwerking met de gemeente en SV Olympia heeft plaatsgevonden en met een heel mooi resultaat is afgerond.

Samen leren en -spelen op blaasinstrument en slagwerk

Harmonie Angeren tijdens het themaconcert Muzikale Pubquiz. (foto: Henk Sluiter) Henk Sluiter

ANGEREN - Wil je graag muziek maken, kom dan bij harmonie Angeren. "Binnenkort gaan we starten met een speciaal lespakket voor kinderen vanaf groep 5, waarbij je door middel van samen leren en samenspelen in twaalf lessen de basisbeginselen op een instrument van je keuze, (dwarsfluit, klarinet, trompet en slagwerk) leert beheersen."

"Het is de bedoeling om dit project eind december af te sluiten met een klein kerstconcert. Hierna kan je als je dat wilt, vanaf januari verder met individuele lessen. Na ongeveer een jaar ga je meespelen in het jeugdorkest van harmonie Angeren/Volharding Huissen.

Voor aanmelding en meer informatie over kosten kun je contact opnemen met harmonie Angeren via het emailadres opleidingen@harmonie-angeren.nl. Meer informatie vind je ook op www.harmonie-angeren.nl."

Vrijdag & Sandifort in Theater De KiK

ELST - Voorlopig voor Altijd (try-out). Cabaret in Theater de KiK op vrijdag 21 september aanvang 20.30 uur. Kaarten via www.theaterdekik.nl.


Remko Vrijdag en Martine Sandifort spelen alweer hun vierde voorstelling op rij. De vorige show Vrijdag vs Sandifort werd uitgeroepen tot een van de meest indrukwekkende cabaretvoorstellingen van het seizoen: ‘Er zijn maar weinig Nederlandse cabaretiers die met zoveel acteer -en zangtalent, energie en overtuigingskracht op het toneel staan als Remko Vrijdag en Martine Sandifort’, concludeerde de Poelifinario jury.

"Maakt u op voor een avond rauw, razendsnel, scherp, over de top, supermuzikaal en ongenadig grappig cabaret en een karavaan aan typetjes."