GN Lingewaard

13 mei 2020

GN Lingewaard 13 mei 2020


Genieten van het landschap in LingewaardMaak een foto en win een prijs!

LINGEWAARD - Binnen zitten beu? Met het gezin naar buiten? Kan dat in Lingewaard? Ja, dat kan! Als u rekening houdt met de coronaregels, dus met 1.5 meter afstand van elkaar. Verblijven in de natuur kan geluk verhogen en stress verminderen. Uit steeds meer onderzoeken over natuur en gezondheid blijkt het positieve aspect van de natuur op ons welzijn.


Stichting Lingewaard Natuurlijk wil graag jong en oud in contact te brengen met de natuur. Dat doen we door het aanbieden van diverse activiteiten. Een daarvan is onze inventarisatie van het landschap van Lingewaard. Daarbij kunt u ons helpen. Hoe?

Ga naar www.lingewaardnatuurlijk.nl om de geïnventariseerde landschapselementen te bekijken. Klik op Project Landschapsinventarisatie en lees meer. De database MKLE Lingewaard 2019 benadert u via de aangegeven link. En dan kunt u zien wat onze vrijwilligers in kaart gebracht hebben.

Maar onze inventarisatie kan helemaal volledig worden. En daarom zijn wij benieuwd wat ú ziet in ons buitengebied. Ga (net zoals onze vrijwilligers gedaan hebben) wandelen of fietsen door het landschap in Lingewaard. Wat valt u op? Wat zou anders/mooier kunnen?

Als u een stukje natuur ziet dat u heel mooi vindt of een idee heeft voor een mooier landschap laat het ons weten. Stuur uw bericht en of foto naar landschap@lingewaardnatuurlijk.nl.

Over enkele weken publiceren wij de aangemelde ideeën. De vijf mooiste foto’s en vijf beste ideeën worden geselecteerd door de medewerkers van Stichting Lingewaard Natuurlijk en beloond met een prijs.

Aanmelden sportactiviteiten via www.sjorssportief.nlSjors Sportief tijdens corona

Alle kanjers die de armbandjes gemaakt en verkocht hebben. (eigen foto)

LINGEWAARD - Vanaf 29 april mogen kinderen tot en met 12 jaar weer in teamverband in de buitenlucht gaan sporten. De gemeente ondersteunt samen met de sport- & cultuurcoaches de verenigingen zodat de eerste trainingen van start zijn gegaan.


Voor niet-leden die willen buitensporten biedt Sjors Sportief een platform om zich aan te melden voor sportieve activiteiten. Sjors Sportief & Creatief is in onze gemeente al jaren een veelgebruikt platform waardoor kinderen kennis kunnen maken met sportieve en culturele activiteiten. Verenigingen en clubs promoten hun kennismakingslessen via dit platform. Kinderen en hun ouders/verzorgers schrijven hier vervolgens via de website op in.

Kinderen in beweging krijgen is nu belangrijker dan ooit. Vanuit de gemeente Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard doen wij een dringende oproep aan alle verenigingen/sportaanbieders die er op ingericht zijn om activiteiten te organiseren, hun activiteit spoedig aan te melden op www.sjorssportief.nl. Vanaf 11 mei kunnen ouders/verzorgers hun kinderen weer inschrijven op www.sjorssportief.nl voor de sportactiviteiten naar hun keuze.

"Wilt u wel iets organiseren, maar is de datum nog onbekend? Ook dat kunt u online aangeven. Kinderen schrijven zich dan alvast in en wachten op nadere bericht van u wanneer de activiteit plaats zal vinden. Bent u geen vereniging, maar wilt u toch graag een activiteit voor deze doelgroep aanbieden? Neem dan contact op met info@sjorssportief.nl."

Harde werkers

BEMMEL - Deze dames en heer hebben een aantal dagen armbandjes gemaakt en deze verkocht.


Ze hebben een deel hiervan besteed om de ouderen in Liduina een ijsje aan te bieden. Het deel wat over is, wordt geschonken aan het goede doel.

Bibliotheken gaan in aangepaste vorm open

(foto: Marcel Krijgsman)

LINGEWAARD - De grotere vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid openen op maandag 18 mei weer hun deuren. Bibliotheekleden kunnen tijdens de normale openingstijden in de bieb terecht voor het inleveren en lenen van boeken en andere materialen. Om alles veilig te laten verlopen voor medewerkers en bezoekers volgt de bibliotheek de richtlijnen van het RIVM. Negen kleinere onbemande vestigingen blijven voorlopig nog gesloten.


Vanaf 18 mei kunnen bibliotheekleden weer materialen lenen en inleveren in zeventien geopende vestigingen. Ook kunnen er dan weer materialen worden gereserveerd. Inleveren van materialen kan tot en met 27 mei nog zonder boete. In de nog gesloten vestigingen kunnen leden hun boeken tot een week na heropening boetevrij inleveren. In verband met de veiligheid van medewerkers en bezoekers is het in de bieb nog niet mogelijk om te studeren, te lezen of anderen te ontmoeten. Ook zijn alle activiteiten in de bibliotheek tot 1 september geannuleerd.

Negen kleinere, onbemande vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid blijven voorlopig gesloten. Hier kan de bibliotheek niet de gewenste maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de vestigingen: Angeren, Doornenburg, Haalderen, Millingen aan de Rijn, Ooij, Leuth, Kekerdom, Overasselt en Ewijk. Bibliotheekleden kunnen voor het lenen en inleveren van materialen en ophalen van reserveringen gebruik maken van een geopende vestiging in de buurt.

In de bibliotheek worden bezoekers verzocht zich te houden aan een aantal huisregels. Kijk voor een overzicht van alle maatregelen op www.obgz.nl/heropening.

Harde werkers

De medewerkers die de ijsjes gaan ronddelen. (eigen foto) Eigen werk


BEMMEL - Deze dames en heer hebben een aantal dagen armbandjes gemaakt en deze verkocht.


Alle kanjers die de armbandjes gemaakt en verkocht hebben. (eigen foto) Eigen werk

Ze hebben een deel hiervan besteed om de ouderen in Liduina een ijsje aan te bieden. Het deel wat over is, wordt geschonken aan het goede doel.

Noor uit Huissen verrast mede-inwoonster!

HUISSEN - Bakker Noor is 13 jaar oud en woont in Huissen. Zij gaf zich op voor ‘Heel Lingewaard bakt voor het Praatstoeltje’. Een initiatief van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) om inwoners van Lingewaard te verrassen met een taartje in combinatie met een praatje.


Noor maakte een prachtig taartje en samen met Aart Slob, wethouder Sociaal Domein in de gemeente Lingewaard, brachten ze het naar inwoonster Ans Cremers uit Huissen. “Het was leuk om te doen en het werd positief ontvangen. Ik ondersteun dit initiatief van harte”, aldus Aart Slob. De gedachte bij dit initiatief is om inwoners even in het zonnetje te zetten en een hart onder de riem te steken, zeker nu tijdens de coronacrisis.


"Wil jij ook een taartje met praatje ontvangen of wil je iemand ervoor opgeven? Dat kan! Ook bakkers zijn welkom. Je kunt bellen met Marianne te Bokkel, coördinator participatie bij de Stichting Welzijn Lingewaard op telefoonnummer 06 20905084. Mailen mag ook: m.tebokkel@swlingewaard.nl."

Alarmfase 3 viert de vrijheid met '15 miljoen mensen!'

BEMMEL - Woensdag vierden we op een bijzondere manier de vrijheid. Helaas zonder live-muziek op een bevrijdingsfestival, maar dat hield Alarmfase 3 natuurlijk niet tegen om muziek te maken. En welk nummer is er toepasselijker dan '15 miljoen mensen!?'.


"Met dank aan de nieuwe trombonetopper Jerke. Hij heeft de videobeelden van dit gloednieuwe Alarmfase 3 nummer onder elkaar gezet.

#stayhealthy #muziekverbindt #wijvierendevrijheid; www.alarmfase3.nl;; facebook.com/alarmfase3; instagram.com/alarmfase3.

Ingezonden brief

Boa's helpen niet

tegen hondenpoep


Inwoners van Huissen met een hond, pas op! Als uw huisvriend zijn behoefte doet buiten een uitlaatstrook en u ruimt zijn drol niet op, dan krijgt u gegarandeerd een fikse boete. Dat heeft ons gemeentebestuur beloofd in ons weekblad. De boa’s worden erop los gelaten!

Gelooft u het zelf? In de ruim veertig jaar dat ik in en om de Zilverkamp viervoeters uitlaat, heb ik nog nooit gezien dat iemand een bon kreeg voor zijn wildkeutelende hond. Wel ben ikzelf eens buitendijks bedreigd door zo’n malle jachtopziener die niet wilde dat misschien de haasjes verstoord werden waar zijn eigen baasje in de herfst op wilde knallen.

Sterker nog, ik heb nog nooit een boa in het wild gezien! Een enkele keer zie je een ingeblikt exemplaar, in de dienstauto. Die stapt straks echt niet uit voor een voettocht om hondeneigenaren te betrappen die schijt hebben aan de regels. Wandelen ze mee tot Fikkie zijn hoopje doet? Voor ernstiger zaken zijn ze al nauwelijks te porren.

Het wordt dus gewoon weer een kwestie van burgerfatsoen. En daar ben ik niet optimistisch over. Want al heb ik geen gezag, ik heb nogal eens een overtredende mede-uitlater aangesproken. Omdat hondenpoep nou eenmaal niet in het gras hoort. Geen kind kan daar nog fris spelen. En op het trottoir hoort een drol evenmin.

Een kleine bloemlezing uit de reacties die ik zoal kreeg:

‘Hij doet maar een klein hoopje’ (driemaal per dag is dat samen een grote)

‘Waar bemoei je je mee’ (het mag niet, en hier spelen soms kinderen)

‘Ik heb anders altijd een zakje bij me’ (flauwe smoezenboek, pag. 13)

‘Ik betaal toch hondenbelasting!’ (voor jezelf zeker, man!)

Nee, ik heb er dus weinig vertrouwen in dat de ferme taal van onze bestuurders wat oplevert. Misschien zou het beter werken als ze nog eens uitleggen hoe vies en ongezond de oogst is die dagelijks overal in Lingewaard wordt uitgepoept. In tijden dat corona de mensen schrik aanjaagt, zijn ze daar hopelijk banger voor dan voor de minimale kans dat een boa je op de bon slingert!

J. Durant, Huissen

DierengeluidenTjonge jonge

HETEREN - Wat is het voorjaar toch een prachtig jaargetij. Met alle vogels die nesten bouwen of al jongen hebben en dan druk in de weer zijn om voedsel te zoeken voor hun kroost. Met de lammetjes in een frisgroene wei. Maar dat is niet het enige groen dat je ziet, alle bomen hebben zo langzamerhand blaadjes en die hebben allemaal een andere kleur groen, van bijna geel tot echt vol groen.


De bomen die vroeg bloeien zijn hun bloemen al kwijt en daar zitten al hele kleine peren en appels aan, wat die bomen een andere tint geeft dan dat alleen bladeren doen. Op de grond komen allerlei bloemen in bloei en die geven de dijken in ons rivierenlandschap een heel levendig uiterlijk met wit, geel en hier aan daar wat blauw.

Graag hadden we ook in onze vlindertuin veel planten gehad die dan nu ook al bloeiden, maar helaas omdat tijdens het plantseizoen de coronacrisis op zijn hoogtepunt was, was onze ecologische plantenleverancier gesloten. Daarom hebben we besloten te zaaien, maar gezaaide planten hebben tijd nodig om te ontkiemen en op te groeien. Ja later in het jaar zullen er echt bloemen staan in onze tuin.

Maar op het Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren hebben we niet alleen de nieuwe vlindertuin, maar ook de al een hele tijd bestaande kinderboerderij. En daar zijn natuurlijk nu veel jonge dieren te bewonderen. Kom eens langs om de nieuwe aanwinsten te bekijken. Op gepaste afstand en niet allemaal tegelijk, kan dat nu wel weer.

Alarmfase 3 viert de vrijheid met '15 miljoen mensen!'

BEMMEL - Woensdag vierden we op een bijzondere manier de vrijheid. Helaas zonder live-muziek op een bevrijdingsfestival, maar dat hield Alarmfase 3 natuurlijk niet tegen om muziek te maken. En welk nummer is er toepasselijker dan '15 miljoen mensen!?'.


"Met dank aan de nieuwe trombonetopper Jerke. Hij heeft de videobeelden van dit gloednieuwe Alarmfase 3 nummer onder elkaar gezet.

#stayhealthy #muziekverbindt #wijvierendevrijheid; www.alarmfase3.nl;; facebook.com/alarmfase3; instagram.com/alarmfase3.

Dodenherdenking Angeren onwennig, indrukwekkend

Kransleggen oorlogsmonument Angeren. (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Een aangepaste dodenherdenking in Angeren. Eerst werden de kerkklokken van beide kerken geluid. Daarna verzorgde het Schuttersgilde het taptoesignaal.


Na de twee-minuten-stilte werden door familieleden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument, massagraf en muurpaneel aan de hervormde kerk.

Geen dienst, geen toespraken, geen Wilhelmus. Onwennig allemaal, wel indrukwekkend en respectvol voor de oorlogsslachtoffers die in Angeren zijn begraven of in Angeren zijn omgekomen.

Bloemen knutselen voor het verzorgingshuis

Lonneke, Tijmen en Jolien bij verzorgingshuis Luduina in Bemmel als ze de 72 bloemen afgeven.

BEMMEL - In de mei-vakantie zijn de drie kinderen van de familie Berendsen uit Bemmel, Lonneke (10 jaar), Tijmen (8 jaar) en Jolien (5 jaar) aan de slag gegaan met bloemen knutselen.


Ze gaan zelf nu nog wel op bezoek bij hun eigen oma’s en opa, soms vanachter het raam spelletjes met ze doen en soms buiten op ruime afstand. Maar hierdoor kwamen we wel aan het praten over de mensen in een verzorgingshuis: deze mensen mogen helemaal geen bezoek ontvangen in deze coronatijd. Daarom wilden ze graag iets doen voor de oudere mensen in het verzorgingshuis in het dorp.

"We zijn hard aan de slag gegaan met knutselen en halverwege belden we maar eens op naar het verzorgingshuis of ze het een leuk idee vonden. Ook wilden de kinderen wel graag weten hoeveel mensen er eigenlijk wonen, we kregen te horen 72! Oei, dan hadden we met onze 40 niet genoeg voor iedereen. Dus nog harder aan de slag met knutselen, want ze vonden het wel zielig als meer dan de helft van de mensen wat zouden krijgen en de anderen niet. Uiteindelijk is het ze gelukt om 72 bloemen te maken! (met een beetje hulp van mama) En wat waren de mensen in huize Liduina er blij mee!"

Samenleving aan zet

LINGEWAARD - De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, drs. H.M.F. Bruls, heeft op 9 mei 2020 de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aangepast en vastgesteld. De aangekondigde versoepeling voor buitensport, contactberoepen en bibliotheken zijn verwerkt.


Er komt weer meer ruimte na een periode van strenge maatregelen en binnen blijven. Deze positieve ontwikkelingen kunnen alleen een vervolg krijgen als we gezamenlijk onze verantwoordelijkheid blijven nemen. Vermijd dus drukte, ontwijk elkaar in het gangpad van de supermarkt of kledingzaak, respecteer de 1,5 meter, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak je handen. Heb je verkoudheidsklachten blijf dan thuis. Heb je koorts of benauwdheid dan blijven alle huisgenoten thuis

Daarnaast zullen we meer en meer een beroep op elkaar gaan doen. En dat vraagt om begrip. De kapper vraagt of je gezondheidsklachten hebt, de conducteur zal handhaven in een te volle trein en de voetbaltrainer wijst op hygiëne. Deze nieuwe fase van versoepeling vraagt ook meer om lokaal maatwerk. Er zullen kleine verschillen ontstaan, niet iedere gemeente is hetzelfde en niet iedere gemeente loopt tegen dezelfde dilemma’s aan. We zijn als samenleving aan zet. We geven elkaar de ruimte en respecteren de ruimte die een ander nodig heeft. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Versoepelingen vanaf deze week:

  • Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang weer open. Maar kinderen gaan nog niet elke dag naar de basisschool.
  • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken. Ook pedicure en fysiotherapie mag weer. Een afspraak maken is verplicht.
  • Buiten sporten mag. Maar je moet wel 1,5 meter afstand houden.
  • Bibliotheken weer open.

En dan wordt er aan de voordeur gebeld!

Vrijwilliger Marian Drent verrast Jolly Lunenburg. (foto: Eddie van Hattum)

ELST - De coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor senioren en alleenstaanden in Elst. Contacten met familie, vrienden en kennissen zijn heel beperkt. Het ommetje in de buurt levert maar moeizaam contacten op en in winkelstraten en de markt mijden mensen elkaar. Een gezellig bezoekje aan de Huiskamer van Elst in de Bibliotheek op de donderdagochtend is ook niet mogelijk. Het virus houdt iedereen thuis en heeft ons behoorlijk in de greep, ook op Bevrijdingsdag.


En dan wordt er gebeld en staat er voor de voordeur een goed gevulde tas met een opdruk van makelaardij Nieuwe Buren. Op gepaste afstand staat een vrijwilliger van De Huiskamer van Elst die de bewoner vriendelijk aanspreekt. Men is verrast en zelfs ontroerd. Dit mooie gebaar maakt Bevrijdingsdag voor veel Elstenaren toch tot een bijzondere dag.


Op initiatief van De Huiskamer van Elst hebben maatschappelijk betrokken ondernemers artikelen aangeboden voor het vullen van ‘fruittassen’ die op 5 mei op 125 adressen in Elst door vrijwilligers zijn bezorgd. Aardbeien, beschuit, appels en flesjes biologisch sap zijn beschikbaar gesteld door Kwekerij Royal Berry Bemmel, Jumbo Macleane, Groente en Fruit winkel De Rotonde, Streekwinkel De Lingegaerdt en Bio- en streekwinkel De Oogst Elst.

Het initiatief is een prachtig voorbeeld waar samenwerking tussen een vrijwilligersorganisatie en ondernemers toe kan leiden. Namelijk een beetje extra aandacht voor mensen die dit in een tijd met corona goed kunnen gebruiken.


Meer over De Huiskamer van Elst is te lezen op www.huiskamervanelst.nl of e-mail naar info@huiskamervanelst.nl.

Wat heeft 4 mei met 7 mei van doen?

Gezamenlijke bloemlegging Massagraf Huissen in 2019. (foto: Van Hemmen)

HUISSEN - Dodenherdenking 2020 zal de geschiedenis ingaan als één die nooit vergeten wordt. Een lege Dam, herdenken zonder grote massa's. Het maakte desondanks grote indruk.De woorden van de koning vielen in vruchtbare aarde. Genoeg stof om over na te denken.


Dat maakt herdenken extra waardevol: stilstaan bij de gebrachte Nederlandse offers en dat in één relatie brengen met de actualiteit. In dankbaarheid kunnen wij herdenken en ondanks de virus crisis werd 75 jaar vrijheid alle aandacht gegeven. Vandaag ontving ik (Martien van Hemmen) een bericht van onze bevriende relatie Josef Gietemann uit Kleef. Het betrof een filmpje over de 7e mei. Centraal stond de aandacht voor het feit dat op deze dag Duitsland bevrijd werd van een misdadig regime. Ieder heeft zijn moment van stilstaan bij het verleden.

Tegenwoordig liggen Nederlandse coronapatienten ook in Duitse ziekenhuizen. Laten we koesteren die 75 jaar vrijheid; opdat we niet vergeten. In het kader van Gelderland Herdenkt zullen naar we hopen later dit jaar en lopend tot eind mei 2021 diverse activiteiten plaats hebben. Hopelijk kán het dan allemaal weer. Aan de herdenking in Huissen deden diverse partijen mee; volgordelijk en volgens de regels.

Zonnebloem Gendt in coronatijd

Bloemen voor onze gasten. (foto: D. Nissen)

GENDT - "Wat zijn we als Zonnebloem in een lastige tijd beland. Geen bezoek bij onze gasten, geen activiteiten waar wij en zij zo van genieten."


"Toch proberen we via telefoontjes, kaartjes en bloemetjes contact te houden met hen. We doen dit graag nu wij geen andere activiteiten kunnen ondernemen. Zodra het weer kan en mag gaan we kijken welke activiteiten we weer kunnen ontplooien in de nieuwe 1,5-meter-maatschappij. Maar om dit alles te bekostigen kunt u vanaf 18 mei tot en met 14 juni uw lege flessen inleveren bij de AH in Gendt en dit bedrag doneren aan Zonnebloem Gendt."

Extra Sjors Sportief ‘Sjors beats Corona’ bij TC Bemmel

BEMMEL - In samenwerking met de gemeente Lingewaard biedt TC Bemmel een extra cursus Sjors Sportief aan. Onder het mom van ‘Sjors beats Corona’ kunnen kinderen in het basisonderwijs gratis kennismaken met tennis.


De cursus bestaat uit vijf lessen en start vanaf dinsdag 19 mei. Later instromen kan ook. De lessen worden gegeven door gediplomeerde, professionele tennisleraren. TC Bemmel zorgt voor rackets, ballen en overige materialen. Je hoeft alleen maar in sportkleding te komen!

"We hebben bij TC Bemmel natuurlijk ook alles veilig ingericht volgens de richtlijnen van NOC/NSF en de gemeente. Wil jij ook meedoen? Kijk op www.sjorssportief.nl en zoek op Lingewaard. TC Bemmel staat er al bij! Voor meer informatie mail je naar sec@tennisclubbemmel.nl."

9 / 18

10 / 18

Morgengebed

HUISSEN - Een lege kerkzaal. Het zonlicht schijnt naar binnen. Verspreid over de ruimte zitten we met drie ambtsdragers wat onwennig met liturgie en liedboek in de hand. Een morgengebed in plaats van een kerkdienst.


De klok luidt, Matthijs Glastra stapt in toga op de lezenaar. Zo ben je verbonden met iedereen die niet lijfelijk aanwezig is. En dan… Zingen we wel mee, zingen we niet mee. Is het acceptabel dat we ondanks de 1,5 m afstand in de kerk zijn? Hoe lang gaat dit duren? Is het voor de luisteraars net zo indrukwekkend als het voor ons is?

De Stille Week voor Pasen en Paasmorgen is zo mogelijk nog indrukwekkender. En bijna voel je je bevoorrecht dat je er wel bij kan zijn. Een indrukwekkende en ontroerende ervaring. Je weet je verbonden met elkaar ondanks dat je niet allemaal samen kunt komen. Hartverwarmend en indringend de woorden over Jona, Bonhoeffer, Jezus. En ook als je thuis via de kerkomroep luistert naar het morgengebed voelt het anders. Alsof de verhalen en gedachten nog sterker binnen komen en blijven hangen.

Zo kunnen we ook kerk en gemeente zijn. Elkaar op afstand begroeten en ontmoeten. Ook zonder het gebouw verbindt samen geloven (Marja Huson-ter Avest, scriba).

Morgengebed Protestantse Gemeente Huissen via kerkomroep, zondag 17 mei 2020, 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra.

Lingewaard, beweegt u mee?55plussers uit Lingewaard opgelet!

Sportfoto Angeren.

LINGEWAARD - Jordi Braam is, in samenwerking met Provincie Gelderland, Sport Welzijn Lingewaard en ouderen/sportverenigingen uit Lingewaard, gestart met Lingewaard Fit!


Wilt u in deze tijd ook blijven bewegen, maar wel met de juiste routes en begeleiding? Blijft u lekker in beweging en heeft u behoefte aan de juiste motivatie? Meld u dan aan om mee te doen met Lingewaard Fit. Al 60 personen hebben zich aangemeld om vanaf maandag 18 mei elke week 3 video’s en een fiets- en wandelroute te ontvangen.

Deze video`s zijn sportoefeningen die u eenvoudig thuis in de woonkamer doet. Gebaseerd op kracht en uithoudingsvermogen. De video’s worden gemaakt in samenwerking met verschillende ouderen sportverenigingen in Lingewaard. De oefeningen zijn op maat en voor elk niveau. Daarnaast krijgt u elke week 1 fiets- en wandelroute meegestuurd waarbij het begin en eindpunt in uw woonplaats ligt. Voor alle kernen van Lingewaard worden verschillende routes gemaakt. Uiteraard rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM.

U ontvangt tevens een telefoonnummer waarop u kunt bellen of Whats-appen voor extra advies en begeleiding. Een fysiotherapeut staat u dan te woord.

Ook worden er video’s gemaakt door diëtisten uit Lingewaard om u te informeren over gezonde en minder gezonde producten.

De duur van dit project is minimaal 6 weken. Is het een succes dan gaan wij hier uiteraard mee door. Er zijn geen kosten; u bepaalt zelf hoeveel, waar en wanneer u meedoet.

Meedoen? Meld u gratis aan via: info@Lingewaardfit.nl of kijk op www.lingewaardfit.nl

Actie ondernemers en horecafans Juul Nijhuis en Hans SchmeinckGedichten als hart onder de riem Huissense horeca

Gedichten als hart onder de riem voor de Huissense horeca. Hans Schmeinck leest er een voor, op het (gesloten) terras van t Wijnhuys. Juul Nijhuis filmt het waarna publicatie op Facebook volgt. (eigen foto)

HUISSEN – De coronacrisis raakt de horeca enorm hard, natuurlijk ook in Huissen. Dat nogal wat etablissementen telt. Om de ondernemers en het personeel daarvan een hart onder de riem te steken, hebben Juul Nijhuis en Hans Schmeinck een actie opgezet. Met een hoofdrol voor gedichten, video’s en cadeautasjes.In maart verraste Juul Nijhuis van Juul Bodyfashion haar collega-winkeliers in Huissen-centrum met een bosje bloemen, mogelijk gemaakt door Beaumonde Amarylissen. In april wilde ze de horecaondernemers in het stadje van plezier een hart onder de riem steken. Daarbij schakelde ze haar partner Hans Schmeinck in, journalist/schrijver (en dj en eventorganisator). Als actie bedacht het ondernemersstel; voor ieder binnen een week verkocht artikel badmode uit Juuls winkel, schrijft Hans een gedicht voor/over een horecabedrijf.

,,De actie sloeg aan, want binnen een week schaften klanten behoorlijk wat bikini’s, zwemshorts en strandjurken aan’’, aldus Juul. ,,Meer nog dan de gewenste 25, het aantal café’s, restaurants en zaalbedrijven in Huissen.’’ Plotse drukte dus bij Hans Schmeinck – communicatie & organisatie! Waar alle opdrachten zijn gestopt sinds het uitbreken van de coronacrisis. Zijn pen wierp vruchten af en zo kreeg ieder horeca-etablissement zijn eigen tekstuele ode.


Aandacht genereren
Om deze te kunnen delen met het publiek las Hans ieder gedicht bij de betreffende zaak voor. Juul filmde het en plaatste het op haar Facebookpagina’s. ,,We willen daarmee aandacht genereren voor het horecabedrijf, de ondernemers én medewerkers. Ieder bedrijf ontvangt ook een cadeautasje.’’ Daarin onder meer de geprinte versie van het gedicht, een gesigneerd exemplaar van Hans’ boek Humans of Huissen, een brief met opbeurende woorden en een presentje van Juul Bodyfashion.

Juul broedt (met Hans) nog op een sympathieke actie in mei. En hopen tevens dat hun acties voor anderen ook aandacht voor hun eigen bedrijven oplevert. ,,Pr-werk en/of dj-opdrachten voor Hans zijn welkom. En kom gerust naar mijn winkel, alle richtlijnen worden nageleefd. Private-shopping is ook mogelijk.’’ Facebook.com/JuulBodyfashion en /HansSchmeinckCommunicatieOrganisatie.


Ingezonden brief

Vrijbrief?

In zijn column schrijft Sjaak dat hij een glazen stopvaas bij de glasbak heeft meegenomen om er thuis bloeiende meidoorn takken uit de polder in te zetten.

Hij maakt vaak fotos in de polder van gedumpte spullen om zijn afschuw daar over te laten blijken, nu gaat hij zelf met snoeischaar de polder in om meidoorn takken knippen, is dit niet met twee maten meten?

Ik hoop dat dit geen vrijbrief is voor de medemens om in de polder alles wat groeit en bloeit maar mee te nemen en thuis in een al dan niet gevonden vaas te zetten.

Th Witjes, Gendt

Ook uw bericht in de krant?

LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Stuur uw bericht eenvoudig in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Heeft u vragen, belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u uiteraard graag verder.

Inspiratie in de ochtend

REGIO - Zoek je een inspiratiemomentje in de ochtend? Sluit je dan online een kwartiertje aan.


Iedere werkdag kun je online meedoen met de meditatieve dagopening/het ‘ochtendgebed’ om 9:00 uur, gestreamd vanuit de kerk van Ressen. Kijk op www.pleisterplaatsressen.nl.

Misschien zijn er dingen die je graag genoemd wilt hebben, mensen voor wie je een gebed zou willen vragen, of zijn er zorgen of is er juist dankbaarheid die je in wilt brengen. Stuur dat dan per mail aan ochtendgebed@4-plek.nl of bel Wilma Hartogsveld 0481 355578.

Wanneer mogen we weer gaan sporten?

Corry bij Slimmer-fit. (foto: Steph Driessen) Steph Driessen

LINGEWAARD - In deze coronatijd hebben de sporscholen en sporters het erg moeilijk. Net als veel andere bedrijven.


"Ze kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken en mogen ook wel even in het zonnetje worden gezet. Ondanks dat ze gesloten zijn gaan we/zij niet bij de pakken neerzitten. Slimmer-Fit stuurt ons informatie om thuis te bewegen, Video's en apps, voedingstips om gezond en fit te kunnen blijven. Hiervoor ben ik ze zeer dankbaar en wil ik ze daarvoor een compliment geven. Kijk erna uit om zo snel mogelijk weer bij Slimmer-fit te kunnen sporten. Hoop dan ook dat iedereen zijn/haar sportschool blijft steunen."

Corry bij Slimmer-fit. (foto: Steph Driessen) Steph Driessen

Ook uw bericht in de krant?

LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook graag in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Heeft u vragen? Belt u dan gerust even:
0481-464770 We helpen u graag verder.

Niet-Aangeboren Hersenletsel in tijden van Corona

ARNHEM - Voor mensen die hersenletsel oplopen, verandert het leven definitief. Leren omgaan met de veranderingen is het moeilijkste. Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) hebben vaak last van vergeetachtigheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, kunnen de weg niet meer vinden, komen moeilijk uit hun woorden, zijn prikkelbaar en reageren anders op emoties. Door alle veranderingen in het dagelijks leven als gevolg van de corona maatregelen, kunnen deze problemen nog meer spelen dan anders.


Maar er is hulp. De zorgprofessionals van het Regionaal Expertisecentrum NAH (REC) Arnhem helpen u weer op weg met een op maat gesneden programma van Hersenz.

U staat er niet alleen voor
Ook in deze verwarrende tijd staat u er niet alleen voor. U kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek met gedragskundige Geeke Blenk, telefoonnummer: 06- 53961080 of Ine Peters, cognitief trainer, telefoonnummer: 06- 13321072 om te bespreken of Hersenz iets voor u kan betekenen. Samen gaan we er voor zorgen dat u de behandeling kunt starten, rekening houdend met de maatregelen die gelden rondom het coronavirus. Of bezoek de website: www.hersenz.nl

Mei-presentje voor onze ouderen

LINGEWAARD - Dat we iets wilden doen voor de opa's en oma's in Verpleeg/Zorghuizen in Lingewaard was duidelijk! Na de intelligente lock-down corona melding op 12 maart 2020 werden ideeën verzameld. De afgelopen 4-6 weken werkten de jeugdigen van Talento Metissimo aan het Science & Cultuur project Potje-plantje-harten-praatje. Vrijdag 8 mei was het zover...


Het begon allemaal met een grappige tongbreker: Pietje Peters Poot met Plezier zonder Poeha Pietepeuterige Peterselie Plantjes in Pimpelgrijze Peterselie Potjes... Het idee was eensgezind: Kruidenplantjes in een potje want die geuren heerlijk en je kunt er gezellig over praten. Zo gedacht, zo gedaan.

Het was superfijn dat het buitenlokaal nog opstond. Tijdens de educatieve talentlessen kweekten we peterselie, bieslook, munt, thijm, roosmarijn, dille, tuinkers en basilicum. Sommige sproten het potje uit, andere bleven pietepeuterig. Het rook wel heel bijzonder in het lokaal.

Van klei werden ruim 50 potjes, 40 meibloempjes, 100 vlaggen-dopjes, harten en hartopstekers geboetseerd met meer dan 150 hartenspreuken en lovertjes zoals: “Fijne dag, -XXX- Veel plezier, Geniet, Stay Safe, Je bent mooi, We houden van je, Je Bent Lief, Love, Nice Day, Stay Cool, Hartjes & Kusjes, We Love You".

Het werd gezellig ingepakt, zo goed mogelijk verdeeld en weggebracht door teamleden in Lingewaard.

"Lieve Mensen, wij wensen jullie een fijne meimaand en hopen dat er spoedig weer bezoek mag komen. We denken aan jullie. Lieve groetjes, jeugdigen & teamleden van Talento Metissimo." Info: www.TalentoMetissimo.nl, M: 06 25506566 (Karen).

Leuk je weer te zien!

BEMMEL - Natuurlijk zijn het voor de ondernemers in Bemmel ook lastige tijden. Toch doet elke ondernemer er alles aan om deze vervelende periode de klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Vanuit de ondernemersvereniging worden zoveel mogelijk initiatieven ontwikkeld om onze lokale ondernemers hierbij te ondersteunen.


Een van deze initiatieven is het gezelliger maken van het centrum. Afgelopen week zijn daarom al twee banners opgehangen om de bezoekers welkom te heten. Dit natuurlijk niet alleen nu in deze coronatijd, maar bij ieder bezoek aan ons centrum. Het is de bedoeling dat de versieringen de komende periode verder worden uitgebreid om ons centrum nog aantrekkelijker te maken. Dit niet alleen voor boodschappen, maar ook om even lekker te shoppen en gebruik te maken van de diverse horecagelegenheden.


Ondanks dat, evenals in heel Nederland, een aantal geplande evenementen dit jaar voor alsnog niet doorgaan blijft Bemmel, met een gezellig en compact centrum en ook nog eens ruime gratis parkeervoorzieningen, een uitgelezen plek om te vertoeven. Dit voor zowel voor de inwoners van Bemmel zelf als bezoekers uit de gehele regio.

De ondernemers van Bemmel vinden het altijd leuk je weer te zien!

GENDT - Het in Gendt gevestigde bedrijf KelderBox Packaging maakt al meer dan 90 jaar transparante verpakkingen voor diverse goederen. Toen de coronapandemie Nederland bereikte, werd er geen moment getwijfeld: het bedrijf wilde helpen in deze crisis en zijn steentje bijdragen.


Na een ontwerptraject, proefproducties, aanpassingen en een testperiode in een tandartsenpraktijk, is de FaceProtector gelanceerd. De FaceProtector is een gezichtsbeschermer die zorgt voor een goede afscherming van het gezicht aan de voor- en zijkant. Ook de mond wordt door het masker extra beschermd. Deze gezichtsmaskers zijn door KelderBox Packaging zelf ontwikkeld en worden ook door het bedrijf geproduceerd.

Vooral in de zorginstellingen blijken minder beschermende middelen ter beschikking te zijn en KelderBox Packaging hoopt dit tekort iets te kunnen verlichten door het produceren van de FaceProtector. Het bedrijf heeft inmiddels belangeloos enkele honderden exemplaren aangeboden aan diverse zorginstellingen om zo tekorten aan te vullen en een steentje bij te dragen tijdens deze crisis.

De FaceProtectors blijken in hun eerste week op de markt al een groot succes te zijn. Niet alleen zorginstellingen, maar ook tandartsenpraktijken, huisartsenpraktijken en andere contactberoepen zoals kappers, schoonheidssalons, pedicuren, opticiens et cetera hebben reeds bestellingen geplaatst. Bij KelderBox Packaging in Gendt worden nu volop FaceProtectors geproduceerd.

FaceProtectors dragen comfortabel, zijn verstelbaar en lichtgewicht. De maskers worden geproduceerd van 100 procent recyclebaar APet en zijn na desinfectie meerdere keren herbruikbaar.

Meer informatie over de FaceProtector is te vinden op de website www.faceprotector.nl. Bestellingen zijn te plaatsen vanaf 25 exemplaren. KelderBox b.v. Willem Alexanderstraat 1-3 Gendt.Tel: 0481 421798; sales@kelderbox.nl; www.kelderbox.nl.

Ook uw bericht in de krant?


LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook graag in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Heeft u vragen? Belt u dan gerust even:
0481-464770 We helpen u graag verder.

16 / 18

Bijna 30
Nog één jaartje genieten van de 2!
Proost, op je verjaardag lieve schat
Veel liefs van ons 3
love u

Deze knappe handige klusjesman,
het is echt waar is nu ook 60 jaar
van harte gefeliciteerd
"de Saphokkers"

Patrick en Patricia waren 8 mei
50 jaar broer en zus.
Nog van harte gefeliciteerd!
Groetjes, de familie!

Lieve Esmee.
13 mei al weer 9 jaar.
Proficiat en een fijne dag.
Heel veel liefs en knuffels
Oma Emmy en Opa André

12 mei wordt deze lieve moeder en oma 84 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd!
Liefs kinderen en kleinkinderen
Diva & Wally
xxx

18 Mei wordt onze lieve kleindochter Lilly 5 jaar.

Veel liefs Opa en Oma moppie.

Ook al wordt Ellie nu 60 jaar
Onkruid wieden en onderhouden
van de tuin is haar favoriete klusje
en is alles zo weer netjes en klaar!
Gefeliciteerd van Ons voor jou

Dit stoere Binkie wordt 14 mei al weer 3 jaar.
Gefeliciteerd lieve schat.
Opa Henny, Oma Diny en Woezel.

Dinsdag 12 mei gaat ons
vrolijke meisje Zoë voor het eerst

naar de basisschool. Veel succes.
Dikke knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Deze meneer is 6 mei
18 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd met
je verjaardag Jelle Vaassen.

Hiep Hiep Hoera,
Senna wordt 15 mei
14 jaar

Noa gefeliciteerd pootje van
je hondenvriendinnetjes

Happy en Funny xxx

19 mei ziet deze kanjer
een halve Abraham.
Daarom op deze manier:
Van harte gefeliciteerd knul!

14 mei
Hiep Hiep Hoera!
Tijme 12 en Loes 8 jaar
Van harte gefeliciteerd!

15 mei 2020
Mirthe alweer 6 jaar.
Hiep, Hiep, Hoera!
Opa Gerie en Oma Carla

Nigel alweer 13 jaar.
Gefeliciteerd door Papa, Mama, Viggo, Enzo en de gehele Familie.

Deze jonge meid wordt op 15 mei
5 x 10!

xxx Danny, Lotte, Maureen

HIEPHIEPHOERA
Gefeliciteerd xx Rocky
14 mei 8 jaar !
Liefs Opa en Oma Bemmel.

toch met Sarah verblijd of paniek paniek Joëlle antiek’

Bloemen in de Tuin van de Vrijheid

Monument in Haalderen met bloemstuk van de Tuin van de Vrijheid. (foto: Martine Kersten)

LINGEWAARD - Ook voor de Tuin van de Vrijheid was de Dodenherdenking van 2020 anders dan anders. De Tuin van de Vrijheid betrekt de basisscholen bij de Dodenherdenking in Bemmel, Haalderen, Gendt, Angeren en Doornenburg.


Het monument waar de jaarlijkse herdenking in iedere dorpskern plaatsvindt, is geadopteerd door de kinderen; zij hebben mozaïeken gemaakt, leveren een zichtbare, creatieve bijdrage aan de herdenking en leren over de lokale oorlogsgeschiedenis. Omdat de basisscholen in april dicht waren, konden de activiteiten niet plaatsvinden.

Om toch zichtbaar te laten zijn dat bij ieder monument ook basisschoolkinderen betrokken zijn, heeft het bestuur op maandag 4 mei bij de monumenten een bloemstuk gelegd, namens de kinderen. Dat leidde al meteen tot mooie gesprekken met mensen die langs liepen.

De Tuin van de Vrijheid is nog aan het zoeken naar wat de plek van de Tuin in Huissen zou kunnen zijn. Als dat lukt, is er een Tuin van de Vrijheid in iedere kern van Lingewaard.

Parochie H. Maria Magdalena

Gevormd worden – gevormd zijn.


Op deze zondag had naast een groep kinderen die de eerste communie zouden ontvangen ook een groep tieners uit onze parochie het sacrament van het heilig vormsel zullen ontvangen. Vanwege de pandemie zijn deze feesten naar het najaar verplaatst. De eerste lezing uit het Bijbelboek Handelingen van de apostelen nodigt wel uit om over het vormsel te spreken. Het heilig vormsel is voor velen een moeilijk te begrijpen sacrament. Hoe kan je je laten ‘vormen’? Het vormsel een eindpunt van de basisvorming tot christen. In ander kerkelijk spreken heeft men het daarom ook wel over confirmatie, bevestiging of belijdenis.


Deze zondag horen wij hoe de diaken Filippus naar het land van Samaria gaat om daar bekend te maken dat de mensen slechts hoeven te vertrouwen op de Messias Jezus. Op het getuigenis van Filippus gaan de mensen in Christus geloven. Het geloof van deze mensen rondom Filippus wordt bevestigd doordat de apostelen Petrus en Johannes naar Samaria afreizen en zo lezen wij: ‘Zij legden hun dus de handen op en ze ontvingen de heilige Geest.’ Vandaar dat in onze traditie de bisschop (met mijter en staf) als opvolger van de apostelen de bedienaar is van dit sacrament.


Paus Franciscus sluit het getuigenis van Filippus in een bede: ‘Moge de Geest van gedoopte mensen mannen en vrouwen maken die het Evangelie verkondigen om anderen aan te trekken, niet naar henzelf maar naar Christus.’

Lezingen Zesde zondag van Pasen: Hand.8, 14-17, 1 Petr.3, 15-18, Joh.14, 15-21.

Eucharistieviering zondag 17 mei om 10.00 uur vanuit de St. Werenfriduskerk Elst te volgen via: www.kerkomroep.nl, www.facebook.com/stwerenfridus en Omroep Lingewaard TV (KPN kanaal 1478).

Zondag 17 mei is er om 15.00 uur een Marialof in de Sint-Werenfriduskerk in Elst, voorgegaan door pastor Bulthuis. Net als de zondagochtendvieringen kunt u dit lof meevieren via de livestream/facebook en de kerkomroep

Huissen in tekstbeeldDe Grevenveld-kastanjes in feeststemming...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

...De natuur in de lente is een optimale verrijking van ons brein. En een mooie bezigheid ook om in coronatijd je te verdiepen in de zegeningen die de natuur ons biedt. Vanuit onze dijkpatio op de Binnendijk in woonwijk de Zilverkamp kan ik de kronen van de witte paardenkastanjes aandachtig bekijken. Die robuuste en beeldbepalende kastanjes meanderen al ruim veertig jaar langs het Grevenveld en staan in feeststemming. Een van mijn favoriete plantaardigheden is ook het ontluiken van de witte paardenkastanje. Een witachtig viltig behaard blad wurmt zich naar buiten. Een blad als een opgevouwen hand die langzaam strekt en je een voorjaarsgeschenk aanbiedt. Fantastisch de grote witte trossen bloemen in het groen. Als een ‘kerstboom met kaarsen’.


Ik heb wat met de witte paardenkastanje, Aesculus hippocastanum, wat kort gezegd betekent: ‘eetbare vrucht voor paarden'. Als klein jongetje van een jaar of acht stopte ik een mahoniekleurige kastanje in de grond. Dat was in de enorme tuin van mijn vader in het Groningse Bellingwolde. Die kastanje was afkomstig van de 'honderd jarige' kastanjeboom van onze huisarts dokter Eggens aan de overkant. Mijn vader was niet blij met mijn 'bomendrift' en smeet de kastanjeboom op de mesthoop maar uiteindelijk werd de boom toch gedoogd. Achter het kippenhok. Voor mij was de opgroeiende kastanje een soort 'studieobject'; een ontdekkingsreis naar plantaardigheden. Na tien jaar kreeg ik eindelijk mijn zin. De kastanje kreeg zijn eerste bloei wat overging in stekelvormige bolsters waarin verscholen de mahoniekleurige kastanjes. De vruchten. Ik kon mijn geluk niet op. De cyclus was rond!

Bij de Grevenveld-kastanjebomen zoek je echter tevergeefs naar kastanjes. De hier geplante kastanje is een steriele variëteit (lees: kweekvorm), namelijk de 'Baumannii', die dus geen kastanjes geeft. Deze variëteit is in 1819 'gevonden' door ene Baumann op een buitenplaats nabij Genève. Vandaar de toevoeging 'Baumannii' (voluít: Aesculus hippocastanum 'Baumannii'). Deze middelgrote kastanje wordt ‘door stek’ vermeerderd. Het is een soort met dubbel bloeiende bloemen. Bloemen als uithangbord voor insecten.

Mijn kastanjeboom ging als vijftigplusser teloor door de kastanje-bloedingsziekte. In Huissen werd onder andere de lommerrijke Kloosterlaan geruïneerd door die bloederziekte. Het lijkt erop dat de Grevenveld-kastanjes deze ziekte ontstijgen. Daarmee zijn de witte paardenkastanjes aan het Grevenveld inmiddels de paradepaardjes van onze gemeente...