GN Berg en Dal Heumen Mook

29 mei 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 29 mei 2020


Coronaproof wandelen met aandacht in Groesbeek

GROESBEEK - Nu we buiten mogen sporten - met in achtneming van de coronamaatregels – gaat ook de maandelijkse wandeling met aandacht weer beginnen. De wandeling wordt georganiseerd door de rooms-katholieke parochie en de protestantse gemeente van Groesbeek.


Deze wandeling is altijd op de eerste donderdag van de maand en dit keer op 4 juni. Het is een meditatieve wandelingen rond Groesbeek. De start is bij de Serre van de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek. De wandeling begint om 9.45 uur. Er wordt een uur gewandeld in een rustig tempo. De natuur kan zo met aandacht ervaren worden.

Het eerste half uur is de wandeling in stilte, het tweede half uur kunnen ervaringen met elkaar gedeeld worden. Rond 11.00 uur wordt de wandeling afgesloten in de kerk met het aansteken van een kaarsje. Er is in de maand juni nog geen koffiedrinken na afloop. Vanwege de 1,5 meter afstand, die we moeten houden tijdens de wandeling, willen we in juni met maximaal tien deelnemers wandelen. U wordt daarom verzocht zich op te geven, dit kan tot en met 2 juni. Het liefst per mail: riahopman@xs4all.nl, maar mocht u geen toegang tot internet hebben, kan het ook telefonisch: 024 3976154. Er zijn geen kosten aan deze wandeling verbonden.Huur te hoog voor uw inkomen?

GROESBEEK - Huurt u een woning van Oosterpoort? En heeft u een huur die eigenlijk te hoog is voor uw inkomen? In sommige situaties kan Oosterpoort besluiten om de huur op 1 juli niet te verhogen (huurbevriezing). Soms is het zelfs mogelijk dat uw huur verlaagd wordt.


"Wilt u weten of u in aanmerking komt? Kijk dan op onze website www.oosterpoortwoon.nl. Een aanvraag doen voor huurbevriezing is mogelijk tot en met 30 juni. “Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via (024) 399 55 55.”

Ode aan de Natuur

Logo op de deuren van de kleine expositieschuur Chambre d'Amis in Ooij. (foto: Ann Hoogendoorn) Ann Hoogendoorn

OOIJ - De kleine expositieschuur Chambre d'Amis in de Ooij gaat weer open met de lentetentoonstelling 'Ode aan de Natuur' van Hadewien Dobbelaer.


We worden steeds nadrukkelijker geconfronteerd met onze verbinding met de natuur. Hadewien onderstreept dit met haar ei-tempera schilderijen op een hele bijzondere manier, die je niet ongemoeid laat. Processen van knop-, bloei, verwelking en zaadvorming worden gevat in wonderlijke uitsneden of uitvergrote details. De vaak terugkerende nerven in bladeren refereren aan ons eigen bloedvatenstelsel en zo aan de eenheid in alles. www.hadewiendobbelaer.nl'

Geopend op zaterdag 6 en zondag 7 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Slechts één persoon tegelijk naar binnen voor de beleving en de veiligheid. Kom niet bij symptomen van verkoudheid, griep en koorts (in uw gezin).

Expositieschuur Chambre d'Amis in Ooij, Prins Hendrikstraat 1, Ooij. (www.annhoogendoorn.nl)

Tijd genoeg voor potje Cartamore

Kaartspel cartamore. (foto: Piet van Eekelen)

MOLENHOEK – Er is een spel ontwikkeld voor mensen die nu veel alleen moeten zitten. Het spel, Cartamore genaamd, is enkele jaren geleden ontwikkeld voor twee personen.


Nu er veel mensen thuis, of waar dan ook, alleen moeten zitten, is het spel ook geschikt gemaakt om door één persoon gespeeld te kunnen worden. Het is toevallig uitgeprobeerd enkele maanden voordat het coronavirus uitbrak.

De deelnemers waren direct erg enthousiast. Het spel bestaat uit een houten blok met zestien gleuven. In elke gleuf past een kaart uit een gewone stok kaarten. In de handleiding staat verder precies hoe het spel gespeeld moet worden. Het tweepersoonsspel is ook erg geschikt om het te spelen door ouderen met hun kleinkinderen. Je hebt dan twee blokken en één stok kaarten nodig. Je gebruikt dan de handleiding voor twee personen. Ook is er nog een speciale kinderhandleiding beschikbaar.

Het spel is per blok van tien euro te verkrijgen. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met p.eekelen39@gmail.com.

Co-Bus heeft het begrip 'Veilig' voorop staan

NIJMEGEN – Nu meer mogelijk is, kijken velen er naar uit om op vakantie te gaan in Nederland. Ook steeds meer landen denken er over om toeristisch verkeer binnen de grenzen toe te laten. Wordt de leefwereld toch weer groter voor de vakantieganger? Heleen en Arnold zwaaien de buscamperhuurders in juni uit, nu ze weer op pad mogen. Veiligheid bij reizen staat centraal deze tijd en dát kan met buscampers van CO-BUS die zelfvoorzienend zijn en waarmee je genoeg leefruimte om je heen kunt creëren.


Voor camperbezitters die hun eigen camper nu toch uit de stalling halen is veiligheid ook belangrijk voor het autodeel en zeker ook het camper (woon)deel. Als een camper wordt gestald einde van het jaar denkt men vaak bij onderhoud; dat doen we wel als we de camper weer gaan gebruiken. Realiteit is dat als de vakantiezin, zon en reizen roepen, het voorgenomen onderhoud van het camperdeel er nog wel eens bij inschiet.

- Het watergedeelte; zijn er geen lekkages, vooral na de stallingperiode.

- Werken accu’s en laadsystemen 230 / 12 volt en het zonnepaneel goed.

- Hoe is de conditie van de gasslangen en drukregelaar.

- Zijn luifel, fietsdrager, ladder of imperiaalbevestigingen nog wel stevig genoeg.

- De mankementen of het gemis van zaken die vorig jaar opgevallen waren.

Voorkomen is beter dan… Op CO-BUS.nl vindt u meer informatie. Geïnteresseerd of nog vragen, bel gerust: 06 49119396 / 06 12403209. Arnold en Heleen bespreken de mogelijkheden met u.

De noodzaak om als kunstenaar te moeten scheppen juist in coronatijdNog zoveel moois om te delen....

78 werken die werden gemaakt iedere dag een in coronatijd. (foto: Nellie de Mulder) Nellie de Mulder

PERSINGEN - De noodzaak om als kunstenaar te willen scheppen verander niet door het coronavirus. Ook niet bij kunstenaars Eduard Gerrits en Nellie de Mulder. Naast de vele dingen die stil vielen hebben ze zich gericht op wat nog wel kon. Creativiteit verbeeldingskracht schoonheid, allemaal waardes die er vooral nu toe doen.


Eduard verdiepte zich in het thema De Maakbare Mens en de gedachte dat alles beheersbaar en maakbaar zou zijn. Het coronavirus laat ons echter duidelijk de kwetsbaarheid van de mens zien. Werkend vanuit twee basisfiguren van klei liet hij door ingrepen in houding vorm kleur en structuur uiteindelijk zestien nieuwe werken ontstaan. In het project van Nellie ontvouwde zich door onder andere te schilderen, borduren, plakken en tekenen iedere dag een nieuw beeldverhaal. Het werden er 78. Ze verwijzen naar de mens en zijn wereld in deze verwarrende tijd.

De Maakbare Mens. (foto: Eduard Gerrits) Eduard Gerrits

Omdat galeries gesloten waren, werden ze dagelijks gedeeld op social media waar ze gezien de vele reacties werden gewaardeerd. Een dichter liet zich inspireren en plaatste korte gedichten bij het werk. Er werden troostrijke en stimulerende reacties toegevoegd. Een collega kunstaar schreef: ..."de werken zijn prachtig intrigerend sterk en kwetsbaar tegelijk. Het gebruik van diverse materialen maakt het werk sterk. Ze nodigen uit je eigen wereld erin te ontdekken."

Eduard studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (www.eduardgerrits.nl, Eduardgerrits@gmail.com). Nellie studeerde monumentale kunst aan de AKI In Enschede (www.nelliedemulder.nl, nelliedemulder@upcmail.nl).

Welkom 6 en 7 juni in het kerkje van Persingen, open van10.00 tot 18.00 uur..

Propaangasvoorziening aangekondigd in 1953 en uitgevoerd in 1961

(foto: Collectie Gerrie Driessen) Foto: Collectie Gerrie Driessen

Propaangasvoorziening aangekondigd in 1953 en uitgevoerd in 1961. Op 21 januari 1953 wordt in De Gelderlander de aanleg van een propaangasvoorziening te Groesbeek in kapitale letters aangekondigd; de verwezenlijking echter zou nog acht jaar op zich laten wachten.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Tijdens de raadsvergadering van 30 januari 1959 laat het college weten ‘erop te vertrouwen, dat nog dit jaar met de aanleg van gasvoorziening kan worden begonnen’. Het zou echter langer duren, want pas op 27 september 1961 werd tussen de Stationsstraat en het Wisselpad een propaangasstation in werking gesteld, waarna in de dorpskom in een beperkt aantal woningen de gaskraan kon worden opengedraaid. De bouw van de installatie werd gestart in de zomer van 1961 en van de aanvoer en plaatsing van propaantanks zijn zes foto’s gemaakt, waaronder deze. Het eerste op de achtergrond staande huis, adres Wisselpad nr. 5, was toen van de familie J. van Kessel. In 1965 werd het gekocht door de familie Th. Rutten–Giebels, die het in 1972 verbouwde. Links daarvan werd in die tijd een dubbelwoonhuis gebouwd voor de families M. Janssen en F. Liebers. De achtergelegen noodwoning zou enige tijd later voor nieuwbouw gesloopt worden.


Aardgasnet

In december 1965 worden H. Landstichting en Berg en Dal vanuit Nijmegen van aardgas voorzien. Groesbeek dorp volgde in loop van 1966, de buurtschappen Breedeweg en de Horst zullen in de loop van 1967 op het aardgasnet zijn aangesloten. Na afronding van het werk, kon het propaangasstation aan het Wisselpad worden ontmanteld. De komst van het aardgas was voor de handelaren in kolen, stookolie en Butagasflessen geen goed bericht. Zeker niet voor de kleine zelfstandig werkende kolenboer, die verdween een paar jaar later uit het straatbeeld. Tot zover deze wetenswaardigheden uit de nu in de boekhandel aangeboden uitgave Nutsbedrijven in Groesbeek 1890 -1966, te lezen in de hoofdstukken Propaangas en Aardgas.

Op pad met de wandelpadenkaart

Wandelpadenkaarten. (foto: Nel van den Bergh)

BERG EN DAL - Bekende en populaire bestemmingen voor korte ommetjes of langere wandelroutes zijn de uiterwaarden langs de Waal en de bossen op de stuwwal, maar er is meer.


In de Ooijpolder zijn in de afgelopen jaren boerenlandpaden opengesteld, zodat het binnendijkse gebied nu beter toegankelijk is. En in Groesbeek zijn nog veel van de oude onverharde paden in het buitengebied bewaard gebleven. Met de wandelpadenkaart van de Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek kan iedereen op pad. Er zijn twee varianten, eentje van Groesbeek en eentje van de Ooijpolder en Duffelt. Op de kaarten zijn de toegankelijke wandelpaden in het buitengebied ingetekend, zodat iedereen nu zelf een mooie route kan uitstippelen zonder de weg kwijt te raken. Voor 3,50 euro zijn ze te koop bij onder andere de VVV’s in Nijmegen en Groesbeek, boekhandel Dekker van de Vegt, Bruna Groesbeek en sinds kort ook bij Primera in Beek. Alle verkooppunten staan op www.ooijpolder-groesbeek.nl.

Gemeentegids Heumen 2020-2021, de nieuwe editie

HEUMEN - De gemeente Heumen en uitgeverij Akse Media te Den Helder zijn gestart met de voorbereidingen van de nieuwe gemeentegids. Ook dit jaar is de gids weer een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over uw gemeente. Zowel in de papieren versie als in onze digitale gemeentegids, http://heumen.smartmap.nl, vindt u informatie over de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven.


Naast de digitale gemeentegids kunt u gebruikmaken van de Gemeentegids App. Deze is gratis te downloaden.

Vanaf 2 juni 2020 (week 23) worden instellingen en verenigingen met een redactionele vermelding benaderd om de juistheid van de gegevens te controleren. Indien u in de vorige editie een vermelding heeft, ontvangt u van ons een e-mail. Deze e-mail bevat een unieke, persoonlijke inlogcode waarmee u de gegevens op elk gewenst moment kunt wijzigen. Is er bij ons geen mailadres bekend, dan wordt er komende weken telefonisch contact met u opgenomen. Wilt u zelf een wijziging doorgeven of staat uw vereniging/ organisatie nog niet in de gids? Geef dit dan door via redactie@aksemedia.nl (onder vermelding van gemeentegids Heumen) of bel (0223) 673 010.

Bent u benaderd en twijfelt u over de echtheid van uw gesprek, neemt u dan zeker contact met ons op. Wij kunnen indien nodig door middel van ons adressenbestand en sociale media andere organisaties binnen uw gemeente op de hoogte stellen. Als officiële uitgever van de gemeentegids Heumen 2020-2021 bezitten onze publiciteitsadviseurs een aanbevelingsbrief van uw gemeente. Hier kunt u te allen tijde naar vragen.


Vrijwilligerswerk Berg en Dal

BERG EN DAL - Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiele vrijwilligers aan organisaties.


De vacatures die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht:

In de houtwerkplaats van Pluryn aan de zevenheuvelenweg in Groesbeek, worden allerlei houten voorwerpen gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ben jij een handige klusser en vind jij het leuk om mensen te helpen bij het maken en bedenken van bijvoorbeeld vogelhuisjes, tuinmeubilair, kratjes en dergelijke? Neem dan contact op met Ton-Willem Beerens, 06 29590717, tbeerens@pluryn.nl.

Museumpark Orientalis in H.Landstichting is klaar om weer bezoekers te ontvangen. Het museum laat bezoekers kennis maken met het oude midden oosten waar het jodendom, christendom en de islam zijn ontstaan. Wil jij als gastheer of gastvrouw uitleg geven over het museum en daarbij toezien op de 1,5 meter regels? Ben je zelfstandig en werk je graag buiten? Neem dan contact op met Linda Scholte Lubberink, 024 3823110, l.scholtelubberink@museumparkorientalis.nl.

Ben je geïnspireerd geraakt? Kijk op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn, 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor je bij dan gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Tweedehands kledingwinkel De Schakel

Unique highschool Uganda. (foto: Jacques Pouwels)

MALDEN - Helaas moeten we vanwege het Corona virus onze winkel De Schakel aan de Eendepoelseweg 6b in Malden voorlopig nog gesloten houden tot zeker 1 augustus.


Wel is er naast de winkel vanaf 30 mei iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur de gelegenheid tot het gratis inleveren van goede gebruikte (winterkleding). Met de opbrengsten van de kledingverkoop worden door de plaatselijke vrijwilligers-stichting Missie en Ontwikkeling (M&O) goede doelenprojecten in diverse ontwikkelingslanden ondersteund. Uw gebruikte kleding is zeker in deze wereldwijde crisistijd bijzonder welkom.

Vrijwilligerswerk Berg en Dal


BERG EN DAL - Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiele vrijwilligers aan organisaties.


De vacatures die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht:

In de houtwerkplaats van Pluryn aan de zevenheuvelenweg in Groesbeek, worden allerlei houten voorwerpen gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ben jij een handige klusser en vind jij het leuk om mensen te helpen bij het maken en bedenken van bijvoorbeeld vogelhuisjes, tuinmeubilair, kratjes en dergelijke? Neem dan contact op met Ton-Willem Beerens, 06 29590717, tbeerens@pluryn.nl.

Museumpark Orientalis in H.Landstichting is klaar om weer bezoekers te ontvangen. Het museum laat bezoekers kennis maken met het oude midden oosten waar het jodendom, christendom en de islam zijn ontstaan. Wil jij als gastheer of gastvrouw uitleg geven over het museum en daarbij toezien op de 1,5 meter regels? Ben je zelfstandig en werk je graag buiten? Neem dan contact op met Linda Scholte Lubberink, 024 3823110, l.scholtelubberink@museumparkorientalis.nl.

Ben je geïnspireerd geraakt? Kijk op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn, 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor je bij dan gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Parochie Groesbeek

GROESBEEK - De kerkvieringen in het weekend en doordeweeks komen vanwege maatregelen van de bisschop helaas te vervallen, dit geldt ook voor de Kloostertuin.


Wij willen u attenderen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt radio Maria iedere ochtend en avond een eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur.

Elke zondag wordt de heilige mis live uitgezonden via Youtube, inloggen op parochie Groesbeek, op onze website staat een link. Om 09.30 uur kunt u live meekijken!

In verband met de maatregelen omtrent het coronavirus is het secretariaat beperkt geopend: van 09.00 tot 10.00 uur. De reeds opgegeven misintenties worden gebeden als de openbare vieringen weer doorgaan.

10 / 24

11 / 24

Nieuws van KBO Beek

Fotograaf: Gerard van der Pluim.

BEEK - "Langzarnerhand komen wij weer in beter vaarwater terecht, de opnames van covid-19patiënten en de overlijdens van zieken aan het virus zijn inmiddels sterk gereduceerd, maar helaas zijn wij nog niet daar waar wij allen graag naar toe willen, de heropening van ons seizoen, wij gaan niet met vuur spelen."


"Maar zodra de mogelijkheid zich voordoet, staan wij zoals altijd paraat voor onze Ieden. Allen hebben zij een mooie kaart ontvangen om de teamgeest, 'onze spirit' in deze tijd goed er in te houden. De foto is een opname van het Wylerbergmeer, gemaakt door Gerard van der Pluijm, die samen met Coby en Anke Schraven een wandelaarster puur sang hun verworven vrije tijd meteen beschikbaar stelden aan de KBO Beek en de meeste kaarten bij u in de brievenbus gedaan."

Deze actie gaf onmiddellijk veel respons van de leden. Goed nieuws voor de gymgroepen: vanaf maandag 8 juni kunnen zij de conditie weer op niveau brengen, in de buitenlucht.

Chiquita Zonneveld gaat voor die leden van Dans Je Fit en Bewust Ouderen Fitness, een speciaal programma verzorgen, gewoon op dezelfde tijden van de zaal,15.45 en 17.30 uur. Wanneer er nog extra eisen aan gesteld door de overheid dan zullen die uiteraard in acht worden genomen. Verzamelen bij het clubhuis van BVC.

'Digitale' vragen kan men stellen via de digi-bellijn van de KBO-PCOB, 030 3400660, op de maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Op woensdagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur kan er weer bingo worden gespeeld op www.denationalethuisbirlgo.nl.

"De KBO Beek is de seniorenvereniging van Beek, die graag gebruikt maakt van uw steun zeer zeker in deze tijd. Nu lid worden en u bent er bij wanneer de KBO Beek haar activiteiten weer gaat vervolgen. Voor 20,00 euro per kalender jaar bent lid van de belangenorganisatie van Beek, 'De KBO Beek'. U ontvangt tien maal per jaar het uitgebreide KBO-PCOB Magazine met veel informatie, die ons aangaat. In de bijgevoegde nieuwsbrief staan al onze activiteiten voor het betreffende tijdvak, er is altijd wel iets voor u bij. Genieten doen wij straks weer samen, vrienden, vriendinnen buren, kennissen, kom erbij, doe het nu!", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, 024 3226317.

Onzichtbare bosbrand totaal uit de hand gelopen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd vrijdagmiddag door een tot nog toe onbekende gemeld, dat er een bosbrand zou zijn in een bosperceel langs de Biesseltsebaan in Groesbeek. In verband met de droogte rukte de brandweer met enkele wagens uit, echter kon de bosbrand niet vinden...


Uiteindelijk – na drie kwartier – werd de brand ontdekt midden in een bosperceel, waar deze moeilijker bereikbaar was om te bestrijden. Het bosperceel bevond zich ter hoogte van de voormalige Hoenderberg. Gezien het gevaar van verspreiding van de brand werd de hulp ingeroepen van de brandweer van Malden. Bovendien werd de hulp ingeroepen van de brandweer Nijmegen en Ubbergen, die met tankwagens ter plaatse kwamen. In totaal was ruim 30.000 liter water nodig om de brand – die vanwege de droogte in de grond verder woekerde – in de kiem te smoren. In totaal is zo’n 1.500 m2 natuurschoon verloren gegaan. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend, brandstichting wordt niet uitgesloten. De 24 brandweerlieden hadden rond de klok van half negen de bosbrand onder controle.

Bewoonster via slaapkamerraam in veiligheid gebracht

Bewoonster via slaapkamerraam in veiligheid gebracht

MILLINGEN – De bewoonster van een woning aan de Zeelandsestraat in Millingen aan de Rijn werd in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.30 uur wakker van de rookmelder.


Direct werd de brandweer van Millingen aan de Rijn gealarmeerd. Ter plaatse bleek dat vanwege de rookontwikkeling het slachtoffer niet via de normale weg de woning kon verlaten. Met behulp van een ladder wist de brandweer de vrouw via het slaapkamerraam naar beneden te krijgen. Wonder boven wonder had het slachtoffer geen rook ingeademd. De keuken heeft de nodige brandschade opgelopen, terwijl de zolder die boven de keuken gesitueerd was veel waterschade heeft opgelopen, doordat door de brand een waterleiding gesprongen was. De oorzaak van de brand die in de keuken is niet bekend. De vrouw is door buren opgevangen.

Noodmaatregel voorziet Spoorbeek en De Groesbeek van water

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Naar aanleiding van het droogvallen van zowel De Spoorbeek als De Groesbeek in het centrum van Groesbeek heeft de gemeente Berg en Dal onverwacht noodmaatregelen getroffen om beide beken van water te voorzien.


Op het Marktterrein is een gat gegraven om bij een put te kunnen komen, vandaar is een slang gekoppeld, die wat water loost in De Spoorbeek. Het is de vraag of ook De Groesbeek van water wordt voorzien, omdat het daar begint te stinken. Hopelijk is dit probleem opgelost voordat de horeca op 1 juni zowel de terrassen alsmede de horecabedrijven weer open gaan.

Ook in De Spoorbeek snakken de aanwezige vissen naar zuurstofhoudend water. Dinsdagmiddag nog liet wethouder Verheul weten dat het nog wel even kan duren, voordat dit probleem is opgelost. Een extra pomp plaatsen bij de protestantse kerk aan de Kerkstraat ziet de gemeente niet zitten, omdat daar ook te weinig grondwater is, aldus Verheul.

Het probleem zal worden aangepakt bij de herinrichting van het marktterrein. Eerst moet het pand van Scapino en De Hema afgebroken zijn en moeten de winkeltjes en 23 appartementen gerealiseerd zijn. Dit is zowel bij de bewoners van de appartementen als bij de ondernemers rondom het marktterrein in het verkeerde keelgat geschoten en hebben een brief op poten aan het gemeentebestuur gestuurd. Tot ieders verrassing werd woensdagmorgen een put opgegraven, zodat het water met behulp van een slang en pomp in De Spoorbeek terecht komt.

Beachtrainingen van start bij Switch '87

MILLINGEN - Vanaf maandag 11 mei zijn de beachtrainingen voor Switch-leden op sportpark De Hove gestart. Helaas was het te koud voor onze jeugd, maar de dames van Swikaros hadden daar geen moeite mee.


Ook op dinsdag, woensdag en donderdag wordt er door de jeugd, senioren en recreanten volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om weer buiten te sporten. Gelukkig was het maandag 18 mei mooi weer en konden de aspiranten wel beachvolleyballen, onder leiding van trainer Niek. Woensdag 20 mei gingen de mini’s (6-12 jaar) voor het eerst op het zand trainen. Veel enthousiaste geluiden en de kinderen genoten van de training.

Vanaf het moment dat bekend werd dat de jeugd tot en met 18 jaar weer buiten mochten sporten heeft een aantal mensen achter de schermen druk gewerkt om alles rond te krijgen, protocollen op te stellen en trainers en kaderleden te werven. Dank was er aan iedereen die zich heeft ingezet om dit mogelijk te maken, ook voor iedereen die zich heeft aangemeld als kaderlid, zonder hen kan er niet getraind worden.

Mochten er (buurt)verenigingen zijn die ook buiten willen volleyballen? Stam verhuurt complete volleybalvelden. Stuur een email naar info@stamvolleybal.com.

Het team van De Spil staat te popelen om gasten weer te ontvangen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Na tien weken gesloten te zijn in verband met het coronavirus mogen maandag (tweede pinksterdag) weer de deuren open van zowel restaurant De Spil als het terras.


In de afgelopen weken is het restaurant onder handen genomen en ziet er weer spic en span uit. Iedereen is door het virus de dupe geworden, waarvan de horeca in Groesbeek ook een flinke tik heeft gekregen, laat de eigenaar Michael Stekhuizen desgevraagd weten.

Vanaf maandag 1 juni mag De Spil in totaal dertig gasten in zijn restaurant ontvangen. Meer personen aan één tafel mag tenminste als ze uit één gezin komen. Als drie personen willen komen eten en die geen familie van elkaar zijn dan mogen er twee bij elkaar gaan zitten, terwijl de derde aan een andere tafel plaats zal moeten nemen. Om lekker te kunnen eten binnen, moet men reserveren. Het is niet anders, laat Michael weten.

Michael mag ook zijn terras uit gaan breiden. "Voor de corona kon ik op mijn terras zestig mensen kwijt en aan dat aantal wil ik blijven handhaven, ook als de stoelen anderhalve meter van elkaar moeten staan. Het terras wordt uitgebreid aan de kopse kant richting AH. Dat moet gaan lukken", daar is Michael van overtuigd. "Het is allemaal een heel gedoe maar het is niet anders. Het hele team is er klaar voor. "We staan te popelen om de gasten weer te kunnen ontvangen en in de watten te leggen. Dat hebben ook zij verdiend na deze tien weken." Inmiddels hebben Welmoed en Michael zowel een nieuwe lunch- als ook een dinerkaart met gerechten voor elk wat wils. "We kunnen haast niet wachten tot 1 juni 12.00 uur", laten beiden weten.

15 / 24

16 / 24

17 / 24

18 / 24

Diamanten bruiloft zonder feest en zonder burgemeester in Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Maandag 25 mei is het liefst 67 jaar geleden dat Jöp Janssen (83) en Toos Janssen (82) elkaar leerden kennen tijdens een wandeling door het dorp Groesbeek. Het was liefde op het eerste gezicht, laten zowel Jöp als Toos eensgezind weten en ze hebben liefst zeven jaar verkering gehad voor ze gingen trouwen.


Na hun trouwen is het stel Janssen-Janssen gaan wonen in de Vlasrootweg, van daar uit naar het Piet Heijnplein en nu wonen ze al jaren in een woning aan de Ruyterstraat in een oergezellige buurt; allemaal woningen in de wijk Herwendaal, waar ze het altijd ontzettend naar hun zin hebben gehad.

Jöp heeft altijd in de bouw gewerkt en Toos is gezinsverzorgster geweest en heeft uiteraard voor haar gezin gezorgd. Jöp en Toos hebben twee kinderen gekregen: zoon René en dochter Evelien. Beiden hebben ook twee kinderen gekregen. Dus vier kleinkinderen en bij de oudste twee kinderen zijn inmiddels twee achterkleinkinderen op komst. Iets waar zowel Jöp als Toos erg naar uitkijken. Naast hun eigen kinderen hebben Jöp en Toos ook de kleinkinderen in hun hart gesloten.

Als je Jöp ziet, dan zie je Toos ook en andersom eveneens. Ze zijn vaak samen en houden veel van muziek en gaan nog steeds graag dansen naast het fietsen en wandelen, wat ze ook met de regelmaat doen. Het is jammer dat de burgemeester in verband met het coronavirus niet kan komen. Maar dat is overmacht, laten ze weten. Beiden zijn zeer verrast door een schriftelijke felicitatie van Koning Willem Alexander en de Commissaris van de Koning in Gelderland. Ook het geplande feest kan helaas geen doorgang vinden, daar balen ze ontzettend van. Ze gaan zich nu verheugen op de komst van de achterkleinkinderen die in juli en september dit jaar geboren worden. Dan zijn er vier generaties binnen de familie Janssen-Janssen.

Hardloopcursus blessurevrij lopen

Loopcursus Plasmolen. (foto: Frank van Hulst)

PLASMOLEN - Op dinsdag 2 juni start de cursus Ontspannen en blessurevrij hardlopen in Plasmolen.


"We kijken in de cursus naar de juiste looptechniek om efficiënter te lopen en blessures te voorkomen. Doel is een meer ontspannen looptechniek. Makkelijker lopen, niet vanuit kracht, maar vanuit souplesse en focus. Hier valt voor lopers van alle niveaus winst te behalen. Licht en gemakkelijk lopen heeft onder andere een positief effect op belastbaarheid en snelheid."
De hardloopcursus wordt geheel kosteloos aangeboden.

Duur van de cursus: vijf weken in juni/juli. Tijd: van 19.00 tot 20.30 uur. Voor meer info kijk op Facebook Hardloopschool Locus. Of mail naar ae.castricum@gmail.com.

Vier jongen op Millings ooievaarsnest

Ooievaarsjongen laten van zich horen om gevoerd te worden. (foto: Roland Gesthuizen)

MILLINGEN - Op het Milings ooievaarsnest hebben Hannelore en Hendrik vier ooievaarsjongen.


Beide ouders vliegen af en aan met voedsel wat ze uitbraken in hun nest. De voorverteerde maaltijden laten de jongen zich goed smaken. Het is aandoenlijk om te zien hoe beide ouders hun kroost verzorgen. Gezien de goede weersomstandigheden en voldoende voedselaanbod verwachten we dat de ooievaarsjongen levensvatbaar zijn om eind augustus uit te vliegen.

Protestantse gemeente Groesbeek

GROESBEEK - Vanwege het coronavirus waren de kerk en de Serre achter de kerk lange tijd gesloten.


Vanaf zondag 7 juni wordt weer voorzichtig gestart met de zondagse vieringen, uiteraard onder voorbehoud van onverwachte nieuwe ontwikkelingen. Hierbij mogen dan maximaal 30 mensen aanwezig zijn, en gelden de van overheidswege opgestelde regels om besmetting te voorkomen.

In de viering op 7 juni zal da. Janneke Ruijs voorgaan; aanvang 10.00 uur. Tijdens de dienst wordt gecollecteerd voor het project van Kerk in Actie: Corona in Zuid-Afrika. U kunt ook uw bijdrage storten op NL 08 INGB 0000961922 ten name van Diaconie Prot. Gem. Groesbeek, onder vermelding van KiA Zuid Afrika

Om te voorkomen dat u onverrichter zake teruggestuurd moet worden als het maximumaantal van dertig is bereikt, kunt u zich voor vrijdagavond 20.00 uur opgeven via info.pkn.groesbeek.nl of per telefoon 024 3973857. Vanaf 9.45 uur bent u van harte welkom!
Dansschool MaxStudios wil open

(foto: Dave van Hout Photography; www.davevanhout.nl) (foto: Dave van Hout Photography; www.davevanhout.nl)

NIJMEGEN/ARNHEM - Max Odarty van dansschool MaxStudios wil duidelijkheid over wanneer de danslessen weer hervat kunnen worden. Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn, maar dit geldt niet voor drieduizend dansscholen. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet.


Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Odarty zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. Wel dansen op school, niet in de dansschool?


Omdat er al wel buiten gedanst mag worden, krijgen de kinderen bij dansschool MaxStudios nu buiten dansles. "Buiten op ons parkeerterrein of grasveldje kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen. De reacties van onze buren zijn overwegend positief. Maar liever geven we natuurlijk in de dansstudio's zelf les in onze goed te ventileren zalen, want buiten dansen is verre van ideaal."


"Kun je niet wachten tot de danslessen weer naar binnen gaan? Schrijf je dan in voor een gratis proefles via de website: www.maxstudios.nl. Bij MaxStudios Arnhem dansen we op een afgezette parkeerplaats en in Nijmegen voor de dansstudio op een grasveldje."

5 juni zijn jullie 50 jaar getrouwd. Van harte gefeliciteerd!

Antoine, Esther, Brent, Jort, Henrique, Dieke, Luca, Evi en Suus

Hoera Luca geslaagd voor VWO, gefeliciteerd!
Wij zijn super trots op jou,
op naar Groningen.
Antoine, Esther, Brent en Jort

Hoera Hoera
Oma Annie 80 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel
Van je kleinzoon Jan

2 Juni wordt deze prinses 40 jaar
Van Harte proficiat
pappa en mamma

Deze jonge Automonteur
Fabio Jansen, is alweer 5 Jaar
geleden wordt 27 Mei 19 Jaar.

Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Oma.

Glas- en Graveeratelier Decorama geniet bekendheid in heel Nederland en zelfs daarbuiten

MALDEN – Het glas- en graveeratelier Decorama van Arjan Bouckaert aan de Hoge Brug 24a in Malden geniet bekendheid in heel Nederland, België en Duitsland, zelfs in Zuid-Afrika zijn de glaskunstwerken te vinden.


Arjan is gespecialiseerd in het ambachtelijke bewerken van vlak glas. Het op maat maken van een klein glasplaatje voor in je hanger of een groot glasmonument in de door jouw gewenste kleuren en of gewenste diktes, afmetingen en vormen, worden mogelijk door een groot assortiment van professionele machines voor zagen, slijpen, polijsten of boren.

Voor naambordjes aan de gevel van een woonhuis of bedrijfspand is Arjan de hofleverancier. Vrijwel alle naamplaatjes zoals bij schoenreparatie-zaken en doe-het-zelfwinkels zijn afkomstig van Decorama. Tevens voor spiegels met ledverlichting ben je hier bij Decorama op het juiste adres. Glas-in-lood kan geheel op maat en in de gewenste kleuren worden gemaakt, zelfs in isolatieglas. En zoals de naam het al zegt, graveren de specialiteit bij Decorama door middel van laser of zandstralen, kan op vele materialen, niet alleen op glas of spiegel maar ook op metaal, steen, hout of kunststof met elk ontwerp, dat je kunt bedenken.

Om kennis te maken met de ambachtelijke technieken worden er met regelmaat workshops gehouden. Daar leert men zandstraal graveren, sieraden maken van glas, fusen van schalen of raamhangers, glaskunstwerken maken met randlood of glas-in-lood en het beter bekende tiffany. Zelfs voor grotere groepen en kinderfeestjes kunnen je bij Decorama terecht.

Arjan kan alles maken op glasgebied. Voor een uniek product ben je bij Decorama op het juiste adres. Decorama is telefonisch te bereiken op 024 6758758, geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag en donderdag uitsluitend op afspraak. Email: info@decorama.nl.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemiddelaar@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

Vanaf 1 juni worden de Missen weer hervat, met een maximum van 30 personen.

Zaterdag 13 juni 19.00 uur: H. Mis

Voor persoonlijk gebed en een kaarsje zijn twee Mariakapellen de hele dag open: Eindweg in Middelaar en Riethorst in Plasmolen.

Bij bezoek aan de kapellen alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!


Kerk Mook


Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemook@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

Vanaf 1 juni worden de Missen weer hervat, met een maximum van 30 personen.

Vrijdag 5 juni 9.00 uur: H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 7 juni 9.30 uur: H. Mis

Kerk open voor persoonlijk gebed en/of kaarsje: elke zondag 9.30 - 10.30 uur (wanneer er geen Mis is).

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Raumplus: maatwerk in kasten

MALDEN - Bij Beddenspeciaalzaak de Vries in winkelcentrum Malden kunt u vanaf nu ook terecht voor maatwerk kastsystemen van het topmerk Raumplus. Een perfecte combinatie van Duitse topkwaliteit en vernuft.


Met deze schuifdeurkasten maak je in elke ruimte een perfect op maat gemaakte kast die voldoet aan jouw persoonlijke smaak en opbergwensen. Of het nu voor een slaap- of woonkamer is of dat de kast tussen twee muren komt of in een hoek of onder een schuin dak. De klant kan kiezen uit verschillende vouwdeuren, draaideuren en binnendeuren, met aluminium frames en tientallen paneel- en glaspanelen als deurvulling. Verder de keuze uit diverse interieurlijnen met hangsysteem, legplanken en laden. Ook is er een uitgebreid servicepakket zoals inmeting, levering aan huis en montage door eigen monteurs.


Passage 1 Malden (Winkelcentrum); 024 3585801; wwwbeddenspeciaalzaakdevries.nl.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

Vanaf 1 juni worden de Missen weer hervat, met een maximum van 30 personen.

Maandag 1 juni 11.00 uur: H. Mis 2e Pinksterdag

Dinsdag 2 juni 19.00 uur: H. Mis

Zondag 14 juni 11.00 uur: H. Mis

Kerk open voor persoonlijk gebed en/of kaarsje: zondag 10.00 – 12.00 uur (wanneer er geen Mis is) en elke woensdag 10.00 – 11.30 uur.

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Kerk Mook

Kerk Mook


Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemook@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

Vanaf 1 juni worden de Missen weer hervat, met een maximum van 30 personen.

Vrijdag 5 juni 9.00 uur: H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 7 juni 9.30 uur: H. Mis

Kerk open voor persoonlijk gebed en/of kaarsje: elke zondag 9.30 - 10.30 uur (wanneer er geen Mis is).

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Oproep van Sonja Poelen aan Groesbeekse ondernemer

GROESBEEK - Sonja Poelen voorheen eigenaresse Lunchroom de Kroon doet een oproep aan de Groesbeekse ondernemer.


"Aangezien ik nu wat tijd over heb, dacht ik misschien kan ik iets doen in deze moeilijke coronatijd. Dat heeft mijn op het idee gebracht om tassen te gaan vullen met lekkere en leuke spulletjes en deze te geven aan de kwetsbare mensen. Denk aan de 70-plusser, mensen met een beperking, alleenstaande of eenzame mensen die het nu extra moeilijk hebben.

De producten worden gekocht bij de Groesbeekse ondernemers. Zo hebben we een win win situatie. Om dit te kunnen bekostigen heb ik subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland, die ondersteunen dit soort plannen. En mijn aanvraag is goedgekeurd, dus ik hoef niet te schooien, ik kan de inhoud en de tassen kopen! Het idee is dat ik 400 tot 500 tassen wil vullen, per week ongeveer 25 tot 50."


TasLief
Wat zit er in de tas? 1 zelfgemaakt mondkapje, 1 zeepje, 1 papieren zakdoekjes, 1 leesboek, 1 tijdschrift, 2 plakken cake of klein cakeje, 2 stuks fruit, 1 zakje drop/bonbons of iets anders lekkers, 2 puzzels met prijsvraag, verassing (klein cadeautje voor zichzelf of te geven aan de mantelzorger), 1 bloemetje/plantje, enzovoort.
Een brief erbij waarom we dit doen, de namen van de bedrijven die mee doen. Hert is een hart onder de riem, lief zijn voor elkaar, samen overwinnen we corona. Het liefst natuurlijk de tas lekker vol, als bedrijven nog iets hebben liggen en willen schenken, graag!

Mijn vraag: Hebben jullie iets van mijn lijstje of iets anders wat leuk is erbij te doen? Het mag ongeveer 0,20 tot 1,50 cent per stuk kosten. Afhankelijk van wat het is! De hoeveelheid mag ook variëren van 25 tot 500 stuks. Dus heb je nog iets liggen wat voor een leuke prijs weg kan…

Week 22 willen we de eerste tassen klaarmaken. Willen jullie hier aan meedoen? Heb je vragen: 06 13830071 s.poelen@upcmail.nl. Ik kan ook even langs komen als je het persoonlijk wil bespreken. Natuurlijk op gepaste afstand", aldus Sonja Poelen.

Ingezonden brief

Mijn 'coronaopruiming'

De Amerikaanse auteur Robert D Kaplan zegt, dat een les van de historie is, dat problemen niet worden opgelost, maar door andere problemen worden overvleugeld.

Ook het klimaatprobleem? In 1972 verscheen 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome.Tot krachtig (mondiaal) handelen leidde het niet. Midden jaren ’90 zag ik groeiende aandacht voor de verloedering van het milieu. Veel publicaties op 'geduldig papier'. Ontbossing ging gewoon door. Bij het opruimen van al dat papier las ik een stukje in het parool (1993) over de econoom prof. Jan Pen (1921 – 2010). Een sober levend mens. Reisde niet graag, zeker niet in de lucht. Al die vliegbewegingen vormen een te zware belasting voor het milieu. Hij fietste ook liever dan dat hij auto reed. Trok een trui aan om warm te blijven. Schreef, op de achterkant van gebruikt papier. Met regelmaat brak hij een lans brak voor een geheel ander belastingstelsel. Het inkomen moet niet langer de grondslag voor belasting- en premieheffing zijn. Maar milieuvervuilende activiteiten moeten fiscaal zwaar worden belast (gestraft). Dure energie, aardgas, water, duur autorijden, extreem duur vliegen. Hij heeft het zelfs over Schiphol sluiten. Ik zou er duur vlees aan toe willen voegen, Een kilo rundvlees verbruikt gemiddeld 15.415 liter zoet water (evengeenvlees.nl). Jan Pen was zijn tijd ver vooruit. Laten we, (ca. 50 jaar na 1972) nu de goede weg naar Rome aflopen. Daadwerkelijk (mondiaal) handelen tegen een ander probleem dat ouder en groter gaat worden dan alle andere en waar geen vaccin voor is.


Albert Brouwer

Malden

Groesbeeks duo Sunday stopt

(Eigen foto)

GROESBEEK – Hennie en Peirre van Duo Sunday hebben laten weten per direct te stoppen met hun optredens na liefst 39 jaar en 8 maanden.


In de afgelopen 39 jaar heeft het duo ontelbare bruiloften, feesten, karnaval en kermissen muzikaal verzorgd in Groesbeek en de regio. Na lang nagedacht te hebben in deze onzekere tijd is de koek helemaal op. Het was in één woord 'geweldig'. Echter door het coronavirus is alles niet alleen voor de muzikanten, maar ook voor de hele horeca alles zo onzeker geworden.

Voor al die jaren lief en leed zeggen Hennie en Pierre: 'Bedankt'. We zien gekommuh met de stille trom. En wee gaon met de stille trom, en maktur gen drama van.'

Duitse fietser loopt fikse hoofdwond op

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Een bejaarde fietser afkomstig uit het Duitse Kranenburg is donderdagmiddag rond 13.00 uur op de kruising van de rotonde Hulsbeek met de Hoge Horst met zijn fiets ten val gekomen en heeft daarbij een fikse hoofdwond opgelopen.


Voordat de gealarmeerde ambulance ter plaatse was, hebben omwonenden en voorbijgangers eerste hulp verleend aan het slachtoffer. De bemanning van een responder-ambulance heeft het slachtoffer verbonden, maar de hoofdwond was van dien aard, dat de man met een ambulance naar het Radboud UMC is vervoerd. De oorzaak van de valpartij is niet bekend.

Bouwbedrijf Van Erp: voor al uw verbouwingen, tegel- en meubelwerk

MALDEN/NIJMEGEN – Heeft u plannen om binnenkort uw woning of bedrijfspand te verbouwen? Dan bent u bij Bouwbedrijf Van Erp aan het juiste adres. Aannemer Arnold van Erp uit Malden en zijn zoon Mike hebben jarenlange ervaring in de bouwbranche. Mike is een allround tegelzetter en is gespecialiseerd in het leggen van vloeren en in het betegelen van badkamers.


Het bouwbedrijf is gespecialiseerd in het aanleggen en het plaatsen van een uitbouw/aanbouw, dakkapellen, dakopbouw, serres, veranda’s en erkers. Ook kunt u er terecht voor het bouwen van een berging, garage of carport en allerlei verbouwingen binnenshuis zoals het (ver)bouwen van een badkamer, toilet, keuken, bijkeuken, zolder en zolderkamers.

Bouwbedrijf Van Erp staat bekend om zijn betrouwbaarheid, vakmanschap en kwaliteit en werkt uitsluitend met materialen voorzien van kwaliteitskeurmerken. Een aanbouw of een verbouwing aan uw woning of pand levert direct meer woongenot op en zal gegarandeerd in waarde stijgen.

"Kiest u voor Bouwbedrijf Van Erp, dan gaan zij de realisatie voor u plannen. Kortom één aanspreekpunt voor de gehele verbouwing. Wilt u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte op maat ontvangen?
Neem dan gerust contact met ons op voor een offerte op maat."

Bouwbedrijf Van Erp, 06 22229917, www.bouwbedrijfvanerp.nl.

Coronavirus Praatkaarten

GROESBEEK - Wilco de Schouwer uit Groesbeek ontwikkelde een handige set Corona Praatkaarten én posters voor mensen die moeite hebben om te begrijpen wat er allemaal aan de hand is.


Op de posters zien we in één oogopslag de regels rondom het coronavirus en de kaarten helpen in het gesprek over het virus. Afspraken worden duidelijk uitgelegd én gemaakt. Ook mensen die moeite hebben om te begrijpen wat er allemaal aan de hand is, krijgen duidelijkheid en rust. Door het kaartspel te spelen kan iedereen begrijpen wat hij of zij moet doen bij verkoudheid, koorts en hoesten. Begeleiders kunnen zo een fijn gesprek aangaan over corona en de reacties zijn dan ook positief. Vooral ook omdat de plaatjes duidelijk zijn en soms zelfs een beetje grappig.

Een setje kaarten bevat 27 praatkaarten. Iedere kaart heeft aan de ene zijde een getekende situatie en aan de andere zijde informatie of een instructie in eenvoudige taal over het coronavirus. Zowel de posters als de kaarten zijn goed afneembaar! Meer informatie staat op https://edubooks.nl.

Oecumenische pinksterviering op Omroep Berg en Dal TV

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

GROESBEEK - Op de eerste pinksterdag, zondag 31 mei, zendt Omroep Berg en Dal TV een oecumenische pinksterviering uit vanuit de kerk van het Goddelijk Hart van Jezus op de Horst.


De voorgangers zijn pastoor Aloys van Velthoven en domina Janneke Ruijs. Op het orgel speelt Jos Mijland en de zang wordt verzorgd door Wopke en Mirjam Veenstra. Het thema van de viering is : Kom Schepper Geest. Het pinksterverhaal wordt gelezen, een mooi pinksterlied zal klinken, er is een overweging en er zal gebeden worden.

De uitzending is via de kabel te zien op eerste pinksterdag om 9.00 uur en wordt om 13.00 uur herhaald. Het kan ook bekeken worden via de website: www.omroepbergendal.nl. Later verschijnt het op de Facebook- en YouTube-pagina van de omroep.