GN Nijmegen-Noord

11 oktober 2017

GN Nijmegen-Noord 11 oktober 2017


1 / 12

Mobiliteit centraal tijdens valpreventiemaand oktober

REGIO - Deze maand is het valpreventiemaand. De GGD en ZZG Zorggroep organiseren in oktober speciale activiteiten om valpreventie onder de aandacht te brengen. Want het aantal valongevallen onder ouderen stijgt nog steeds. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van VeiligheidNL. Dit jaar staat het thema 'mobiliteit' centraal. Met als doel: zo lang mogelijk actief blijven zonder de angst om te vallen.

Kunt u makkelijk en veilig komen waar u wilt komen? Deze vraag is leidend voor de activiteiten die in Gelderland-Zuid in diverse gemeenten worden georganiseerd in oktober. De valtrainingen richten zich op verschillende doelgroepen en worden verzorgd door fysiotherapeuten, ergotherapeuten en sportdocenten uit de buurt. Een overzicht van alle activiteiten vindt u op www.zzgzorggroep.nl/voorkom-vallen (regio Nijmegen) en op www.samenwel.nl (regio Rivierenland).

Blijf bewegen
Het is ontzettend belangrijk om elke dag weer te bewegen. En dat geldt voor alle leeftijden. De richtlijnen voor volwassenen en ouderen zijn:Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, bij voorkeur in combinatie met balansoefeningen (voor ouderen). En: voorkom veel stilzitten.


Keuzewijzer Mobiliteit

Met het oog op het thema mobiliteit heeft de organisatie 'blijf veilig mobiel' de Keuzewijzer Mobiliteit ontwikkeld. Hierin staan tips en informatie voor senioren om zo lang mogelijk actief te kunnen blijven. Bijvoorbeeld over rijbewijskeuringen voor ouderen 75+, keuzewijzers voor elektrische fietsen, voorzieningen voor begeleid vervoer enzovoort. Zie ook: http://www.blijfveiligmobiel.nl/producten/keuzewijzer-mobiliteit/

Hoofdrol voor Ressen in ingewikkeld politiek proces

De afsluiting van de Waaldijk tussen Bemmel en Lent was een zwaar bevocht resultaat van de gemeenteraad van Bemmel. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De gemeenteraden van Nijmegen en Lingewaard zoeken gezamenlijk naar een oplossing om uit de impasse te komen voor ontsluiting van Nijmegen Noord richting Bemmel. Om Ressen te ontlasten lijkt er een plan te komen om het groeiend aantal auto's uit Nijmegen richting Bemmel te spreiden. Ook de Waaldijk wordt er in betrokken. De uitvoering is onderdeel van een ingewikkeld politiek overleg. Wethouder Theo Peren houdt rekening met een langdurig proces.

De Waalsprong heeft de Betuwse geschiedenis behoorlijk beïnvloed. In 1996 besloot de toenmalige gemeente Bemmel een deel van Ressen af te staan aan Nijmegen voor woningbouw. Sinds die tijd staat de aanleg van de Dorpensingel-Oost op de kaart. De woningbouw begon zonder een vlotte ontsluiting van het verkeer. Toch is de Dorpensingel nog steeds een belangrijk onderdeel van de verkeersstructuur in de Waalsprong.

Ressen ging op zijn achterste benen staan toen het plan werd ontvouwd om het verkeer van Nijmegen Noord via de bussluis bij Ressen en de Ressensestraat naar Bemmel te sturen. De Ressensestraat zou voor 1,5 miljoen euro aangepast worden. Wethouder Theo Peren zegt dat hij de Ressenvariant nog steeds beste optie vindt. Een raadsmeerderheid en de ruim honderd inwoners van Ressen denken er toch anders over.

De kaarten liggen op tafel om te komen tot spreiding van verkeer van en naar Nijmegen Noord. Zo wordt door Nijmegen als totaalpakket genoemd met de bussluis in Ressen, de Vossenpelsroute, de route Zandsepad, Pelsestraat, Het Bruukske en om auto's weer toe te laten over de Waaldijk. Wethouder Theo Peren verwacht dat beide colleges pas volgend voorjaar een besluit zullen nemen. De gemeenteraden van Nijmegen en Lingewaard zijn nu aan zet, zegt Peren. Maar ook de aanwonenden in Lent, Bemmel en Ressen zullen er straks er iets van moeten vinden, zo waarschuwt hij.

KBO-middag in Theaterkerk

BEMMEL - De recreatiecommissie van de KBO heeft voor alle senioren in Lingewaard een informatieve middag georganiseerd met een lezing door Michel Bongers en een film van Han de Winter.

In 2016 verscheen deel 1 van het Lingewaards kookboek. Onder de titel 'Wat schaft de pot?' geven 50 oma’s uit de gemeente Lingewaard hun ouderwetse gerecht prijs. In het boek poseren ze samen met hun smikkelende kleinkinderen. Recentelijk is deel 2 van dit unieke streek-kookboek uitgekomen.

De schrijver en samensteller van het boek Michel Bongers, zal een lezing geven over de typische eetcultuur in deze regio. Hij doet dat aan de hand van foto’s en gezellige ouderwetse liedjes.

De film van Han de Winter 'Van Donatuskerk naar theaterkerk begint met de laatste dienst in de Donatuskerk. Daarna is het verbouwingsproces in stappen te volgen, inclusief belangrijke momenten waarop de betrokkenheid van allerlei mensen te zien is. De dvd eindigt bij de oplevering vlak voor de opening.

De middag is donderdag 19 oktober in de Theaterkerk Bemmel om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur). De toegang is gratis; iedereen is welkom.

Bekenwandeling langs de Dunobeek en het waterstelsel rond kasteel Doorwerth

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op zaterdag 14 oktober een bekenwandeling langs de diverse waterstromen rond kasteel Doorwerth en de Duno. Hij zal uitleggen wat het belang van wat water was en is voor het bedrijven van een kasteel en zijn omgeving. Immers, zonder water kan een levend wezen, dus ook de mens, niet leven.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats van kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, 6865 ND, Doorwerth. GPS DD (decimale graden): 51.966766, 5.786755. Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen. Informatie: Dirk van der Plaat, tel. 06 - 28 849 331 of Dick Wijnveldt, tel. 06 - 42 475 520.

Nominaties gezocht voor Lingewaardse MBO-prijs

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard en het comité Vrijwilligersgala organiseren dit jaar voor de gemeente Lingewaard de uitreiking van de prijs voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemer, de MBO-prijs 2017.

Er zijn veel Maatschappelijk betrokken ondernemers in Lingewaard, een aantal treedt hiermee op de voorgrond maar er zijn er ook waarvan deze betrokkenheid niet of nauwelijks bekend is. Wij zijn van mening dat deze ondernemers duidelijker voor het voetlicht dienen te worden gebracht, zij vormen immers binnen onze gemeente een belangrijke steunpilaar voor veel verenigingen, stichtingen of andere maatschappelijke organisaties.

Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers of is er een ondernemer (of zzp-er) of onderneming binnen uw organisatie maatschappelijk betrokken actief, laat het ons dan weten via het SWL Meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088 2552555.

Selectieprocedure

Genomineerden dienen vóór 20 oktober aangemeld te worden. De Lingewaardse Vrijwilligersprijs en de Lingewaardse MBO-prijs 2017 zal door een onafhankelijke commissie, onder leiding van burgemeester Marianne Schuurmans, worden toegewezen.

Op 24 november worden alle genomineerden uitgenodigd voor het Vrijwilligersgala 2017, georganiseerd door het comité Vrijwilligersgala in zaal Providentia in Gendt. Op deze avond zal de winnaar bekend gemaakt worden die dan de MBO-prijs zal ontvangen uit handen van de burgemeester.

Wie verdient de Lingewaardse Vrijwilligersprijs?

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard en het comité Vrijwilligersgala organiseren weer de uitreiking van de Lingewaardse Vrijwilligersprijs. Nieuw is dat de prijs toegekend wordt aan een bepaalde doelgroep.

De vrijwilligersprijs 2017 zal gaan naar een persoon, groep of organisatie die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor een sportvereniging (anders dan voetbal!).

Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers, laat het ons weten en geef de nominatie door via het SWL Meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088 2552555.

Selectieprocedure

Genomineerden dienen vóór 20 oktober aangemeld te worden. De Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2017 zal door een onafhankelijke commissie, onder leiding van burgemeester Marianne Schuurmans, worden toegewezen

De genomineerden worden uitgenodigd voor het Vrijwilligersgala 2017, op 24 november georganiseerd door het comité Vrijwilligersgala in zaal Providentia in Gendt. Op deze avond zal de winnaar bekend worden gemaakt en zal de winnaar de Lingewaardse Vrijwilligersprijs ontvangen uit handen van de burgemeester.

Rondleiding tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Woensdag 18 oktober is er speciaal voor kinderen van 10-15 jaar een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht'.

De rondleiding is van 14.00-15.30 uur en wordt gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

DRIEL - Ook dit najaar zal er weer een kinderkleding- en speelgoedbeurs worden georganiseerd in de Oldenburg aan het Hofplein 1 in Driel.

Tijdens deze beurs is er tweedehands najaars- en winter kinderkleding te koop. De beurs is geopend op zaterdag 28 oktober van 9.00 tot 12.00 uur.

"Wilt u kleding en/of speelgoed verkopen? U hoeft hiervoor niet zelf aanwezig te zijn op de beurs. U levert geprijsd de artikelen aan en wij verkopen het voor u. Wilt u meer weten, vraag dan naar de mogelijkheden via ons mailadres. Wilt u meer informatie, like ons dan op www.facebook.com/Kledingbeurs Driel of mail naar kledingbeursdriel@hotmail.com."

Mineralogie in België: GEA-lezing in Natuurmuseum

NIJMEGEN - Op dinsdag 10 oktober geeft Herwig Pelckmans in het Natuurmuseum Nijmegen een interessante lezing over mineralogie in België. Deze activiteit wordt georganiseerd door de Kring Arnhem-Nijmegen van de stichting Geologische Aktiviteiten (GEA). De lezing begint om 20.00 uur. De entreeprijs is inclusief consumptie 3,50 euro.

België is een vrij klein land, maar heeft op mineralogisch vlak toch best wel wat te bieden. Uiteraard bepaalt de geologische opbouw wat er aan mineralogisch lekkers te vinden is, dus kijken we eerst even naar de geologische kaart. In België werden reeds 291 verschillende mineralen gevonden, en 19 daarvan hebben er ook hun typevindplaats. Van al deze mineralen wordt er een strikte selectie meer in detail besproken en getoond.

Daarnaast besteden we ook aandacht aan enkele belangrijke Belgische mineralogen en hun prestaties. Tenslotte overlopen we ook even de bestaande literatuur over de mineralen van België.

Herwig Pelckmans is voorzitter van de Mineralogische Kring Antwerpen, een fantastische spreker met veel humor. Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen, telefoon 024 3297070. Meer informatie staat op www.natuurmuseum.nl en www.debastei.nl.

Paddenstoelen zoeken op de Duivelsberg

BERG EN DAL - In de herfst laten de paddenstoelen zich weer zien! Wil jij daar alles over te weten komen en ben je tussen de 8 en 12 jaar oud? Dan kun je op woensdagmiddag 11 oktober mee met een spannende ontdekkingstocht naar paddenstoelen op de Duivelsberg in het bos bij Berg en Dal. Deze excursie wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en De Bastei.

De gidsen van het IVN kunnen je veel vertellen over de paddestoelen en waar je ze kunt vinden. Veel mensen denken dat je paddenstoelen niet mag aanraken, omdat ze giftig zijn. Maar is dat ook zo? Ga met ons mee en beleef een leuke middag! Doe kleren aan die vuil mogen worden en stevige schoenen of laarzen, dan kun je lekker ravotten op de hellingen.

De ontdekkingstocht start om 14.30 uur op de parkeerplaats naast pannenkoekenhuis De Heksendans aan de Oude Kleefsebaan 425 in Berg en Dal. Wij zorgen voor drinken onderweg. De tocht duurt ongeveer twee uur.

Schrijf je vooraf in bij De Bastei | Natuurmuseum Nijmegen, 024 3297070 of via info@debastei.nl. Deelname kost drie euro. Met een stempelkaart betaal je twee euro. Vrienden van het IVN en De Bastei betalen 1,50 euro.

Meer informatie staat op www.debastei.nl of www.ivn-nijmegen.nl.

Met de Zonnebloem op bezoek in Paleis Het Loo

LINGEWAARD - De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen vertrok vorige week met 58 mensen naar Apeldoorn om Paleis Het Loo te bezichtigen.

"We hadden geluk want de zon scheen en de gasten en vrijwilligers hadden er zin in. We begonnen lekker met koffie en appelgebak en daarna konden we het paleis bekijken. Er moest wel een stukje worden gelopen, maar gelukkig waren er genoeg vrijwilligers om een arm te geven en sommigen hadden de rollator bij zich. Om 13.30 uur was het tijd voor een heerlijke lunch en daarna was er nog genoeg tijd om ook de stallen met koetsen te bekijken. Deze ruimte sprak ook veel mensen aan en er kwamen mooie verhalen los. Rond 16.30 uur zat iedereen weer netjes in de bus om huiswaarts te keren, moe maar voldaan. De gasten hadden erg genoten. Alle vrijwilligers werden bedankt voor de hulp en Harrie Mattijssen voor de mooie sponsoring waardoor wij als afdeling onze gasten weer een mooie dag hebben kunnen geven. Een dag om nooit te vergeten met gezelligheid en even een dag niet alleen", aldus Cora Sluiter- de Goey, voorzitter Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen

'Bezig zijn, maakt ons gelukkig'

NIJMEGEN - Bezig zijn is niet makkelijk als je, zoals Jo Dekkers (74) uit Nijmegen, steeds sneller moe wordt. De aanschaf van een scootmobiel zeven jaar geleden veranderde zijn leven, hij doet weer alles wat hij leuk vindt. Zijn vrouw Carla (71) is ook een bezige bij. Tien jaar geleden merkte ze dat ze hijgend achter haar zussen aanliep tijdens het shoppen. Daar maakte ze korte metten mee.

Het weekprogramma van Carla Dekkers bestaat onder meer uit fitness en een beweegclub voor 50-plussers. Als vrijwilliger kookt ze bij een verzorgingshuis en werkt ze bij een hobbycentrum. En daarnaast past ze ook nog regelmatig op haar kleinzoon. "Ik moet mensen om me heen hebben, mezelf nuttig maken, daar voel ik me goed bij. Mijn moeder deed dat ook zo en mijn zussen doen het ook."

Minder energie

Een kleine tien jaar geleden ging ze met pensioen. Maar achter de geraniums zitten was absoluut niet haar plan. Helaas had haar man een stuk minder energie dan zijzelf. Jo Dekkers kampt al heel lang met een hartritmestoornis en zit sinds zijn 40e in de WAO. Een openhartoperatie en enkele ongevallen zorgden ervoor dat het met zijn gezondheid op dat moment niet goed ging. "Ik was vooral heel snel moe", vertelt Jo. "Ik kreeg steeds te horen dat ik moest bewegen, maar ik bleef kortademig. Fysiotherapie, sporten, het hielp allemaal niet. Ik bouwde niets op, terwijl mijn vrouw wel een betere conditie kreeg. Zij had inmiddels een actief leven, terwijl ik binnen zat."

Waarom schamen? Dat veranderde gelukkig, toen hij een scootmobiel aanschafte. "Er ging echt een wereld voor me open", glundert Jo. "Ik kon weer de straat op, over de markt rijden, naar het stadhuis om de wethouder op te zoeken." Over dat laatste zegt hij: "Ik ben secretaris van het KBO Nijmegen. Daar ben ik dag en nacht mee bezig. Soms moet ik daarvoor ook bij de wethouder langs om subsidie binnen te halen." Hij schaamt zich totaal niet voor zijn scootmobiel. "Waarom zou ik? Het is toch prachtig dat zo'n ding er is? Je kunt er alles mee. We kunnen nu weer lekker samen op vakantie. Over een week gaan we naar Spanje, samen winkelen en terrasjes bezoeken".

Kapitein Iglo
Hoewel hij duidelijk kortademig is, kun je Jo zeker geen uitgebluste man noemen. Zijn ogen sprankelen ondeugend en als hij zijn kapiteinspet opzet, noemen ze hem 'Kapitein Iglo'. In de buurt is hij een bekende, een praatje met iedereen. "Ik zit ook graag alleen thuis hoor, het is de afwisseling die ik nodig heb. Dadelijk ga ik weer boodschappen doen. Dat is mijn taak op vrijdag." Regelmatig is Jo ook in zijn (volks)tuintje in Hatert te vinden. Hij heeft daar een fijne buurman die hem goed meehelpt. Ook gaat hij nog regelmatig naar het zwembad. "Het voordeel van zwemmen is dat je je gewrichten niet zo goed voelt als je bezig bent. Dat is prettig als je artrose hebt, zoals ik. En het is goed voor het onderhoud van je spieren en botten."

Bijeenkomst Vrouwen met Lef: Proeven van andere culturen

ELST - Hoe zorgen we dat nieuwkomers in Overbetuwe zich welkom voelen? Op donderdagavond 12 oktober is er een bijeenkomst van Vrouwen met Lef 'Proeven van andere culturen'. Ontmoeting met statushouders, netwerken en eten staan centraal.

Het Overbetuws kookboek van de gemeente Overbetuwe en onze burgemeester Toon van Asseldonk is een van de inspiratiebronnen voor deze avond. Eten is een belangrijke manier om elkaar te ontmoeten en elkaars cultuur te leren kennen. Een aantal vrouwen uit andere culturen en uit ons netwerk zorgt deze avond voor hapjes.

Programma

Inleiding Toon van Asseldonk, burgemeester Overbetuwe;

In gesprek met vrouwen uit andere culturen: Wat kwam je tegen in je zoektocht naar contact met Nederlandse vrouwen? Wanneer voel je je ingeburgerd? Wat vind je van Nederland?

Beursvloer om Nederlandse vrouwen en nieuwkomers aan elkaar te koppelen

Hapjes

"Ben je in de buurt, ken je vrouwen die mee willen deze avond? Wil je graag andere vrouwen ontmoeten? Dan ben je welkom. Geef het even aan als je vervoer nodig hebt.

De bijeenkomst is donderdag 12 oktober om 19.00 uur in De Ruimte, St. Maartensstraat 32b, Elst. Wie erbij wil zijn, kan zich aanmelden: info@vrouwenmetlefbetuwe.nl. Ook voor informatie kun je een e-mail sturen of bellen naar Jacqueline van Lent: 06 22235471 of Marieke Mom: 06 53227053."

Moeite met officiële brieven? Doe mee met ‘Voor ’t Zelfde Geld’

BEMMEL - Snap je niets van de brieven die binnenkomen van de bank, belastingdienst of andere organisaties en maak jij je zorgen over geld? Van geldzorgen kan je behoorlijk veel stress krijgen.

Wil jij graag meer overzicht in je inkomsten en uitgaven en je financiële administratie? Heb je het gevoel dat je er in vast loopt? Doe dan mee aan ‘Voor hetzelfde geld!’

Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we zes weken aan de slag om formulieren te lezen, begrijpen en in te vullen. Ook krijg je meer grip op je uitgavenpatroon. We wisselen tips & trucs uit en gaan met oefeningen aan de slag.

Op maandag 30 oktober is de start (10.00 – 12.00 uur) bij Stichting Welzijn Lingewaard in de Cuperstraat 9 in Bemmel.

Meld je snel aan want we werken in kleine groepen. Dit kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Wandelen met Forte Fit voor senioren

ELST - De start van Wandelen met Forte Fit voor senioren is om 13.00 uur bij cultureel centrum De Wieken op dinsdag 17 oktober aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst.

Deze wandeling wordt georganiseerd door Forte Fit Welzijn en zal onder leiding staan van Feike Vlas, bestuurslid van Historische Vereniging Marithaime. De wandeling zal gaan door Park Lingezegen.

De route is als volgt: Via Alosta - Helofytenveld - Waterrijksepad i.a. - Rijkerswoerdseplas - De Laar - Vestingstad Schuytgraaf - Speelbos - Landerij De Park - Romeins Lint - nieuwe wandelpad naar de Mozartstraat.

Om 16.00 uur zijn we weer terug bij De Wieken. Men kan zich opgeven voor de wandeling bij Truus Braam (vrijwilligster bij Forte Fit), Van der Veenstraat 2 in Elst; 0481 373407, jan.braam@outlook.com.

Wie komt er mee sporten voor het goede doel?

BEMMEL/NIJMEGEN - Vanuit het Wellnesshuis Nijmegen en Sven's fit elements organiseren wij een mega bootcamp! Op zaterdag 2 december nodigen wij iedereen die van sporten houdt uit om samen met een buddy(sport partner) mee te komen sporten op de Limosvelden in Nijmegen. We hebben een heel mooi programma voor verschillende niveaus waar we met zijn alle op een sportieve manier zo veel mogelijk geld binnen willen halen voor 'Het Vergeten kind'.

Het programma zal onder andere bestaan uit een mega bootcamp, inclusief diverse circuitjes. We zullen jullie verwennen met gezonde en sportieve lekkernij en herstel voeding. En je kunt samen met je buddy mee strijden voor mooie prijzen tijdens de buddy wedstrijd! Kortom een ochtend lekker sportief aan de gang! Als je geen buddy hebt, geen probleem, laat het ons weten wanneer je opgeeft dan regelen wij een buddy.

De bootcamp is 2 december en start om 9.30 uur; het eind is om 13.00 uur. De bootcamp is bij Limosvelden in Nijmegen; het verzamelen is aan Postweg 50, bij het Wellnesshuis, In Nijmegen.

"De bijdrage is vijftien euro per persoon. Dit bedrag is geheel voor het goeie doel! Opgeven en/of vragen: Annegien@fontfreide.nl of via Facebook: 024Fit, en dan kun je je aanmelden op het evenement van 2 december!

Omdat wij dol zijn op sporten en op kinderen. Hopen wij met een zo groot mogelijke groep sportievelingen in actie te komen voor dit vergeten kind! Wij dagen jullie die ochtend uit om jezelf uit te dagen en lekker mee te komen sporten. Dus graag tot zaterdag 2 december."

Overdracht voorzitterschap Bridgeclub 3 Sans-Atout

Links Harry Vens, rechts Ton van Amsterdam. Foto: Fred van der Aa

HERVELD - Op donderdag 28 september heeft Harry Vens, de voorzitter van bridgeclub 3 Sans-Atout, zijn bestuursfunctie overgedragen aan zijn opvolger, Ton van Amsterdam.


Na zes jaar voorzitterschap, direct sluitend aan een korte periode penningmeesterschap, heeft Harry besloten dat de tijd rijp is voor een opvolger. Onder zijn leiding werd de digitale communicatie met de leden naar een hoger plan getild. Papier maakte plaats voor de elektronische weg. De website werd de informatiebron en was altijd up-to-date. De leden die nog niet over internet beschikten werden niet vergeten. Zij ontvingen de aankondigingen van bridgedrives, ledenlijst, wedstrijdkalender et cetera op papier.
Charismatisch en benaderbaar was hij elke donderdagavond ruim voor aanvang van de speelavond aanwezig. Ook in een bridgeclub met 144 leden ontstaan wel eens brandjes, echter, na hoor en wederhoor werden ze altijd geblust, waardoor uitslaande branden geen kans kregen. Harry had toekomstbestendigheid hoog in het vaandel zonder het hier en nu uit het oog te verliezen.

In zijn slotwoord bedankte Harry niet alleen de leden voor het in hem gestelde vertrouwen, maar legde hij met name de nadruk op de professionele en prettige samenwerking en de open communicatie met de andere bestuursleden. Ieder droeg zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Ditzelfde gold ook voor alle commissieleden. Met een goed gevoel en vol vertrouwen droeg hij de hamer over aan Ton van Amsterdam en wenste hem naast plezier veel voldoening in zijn nieuwe functie.

Teams Essentia goed begonnen

BEMMEL - Het eerste en het tweede team van tafeltennisvereniging Essentia hebben een heel goede start gehad in de competitie. Na drie speelronden staan beide teams op een tweede plaats.

Essentia 1 heeft twee prachtige overwinningen behaald tegen Herpen en Akris. Alleen tegen de gedoodverfde titelkandidaat TT Nijmegen werd verloren. Jorn Sanders en Ton Wannet spelen tot nu toe een zeer sterk seizoen. Waar Jorn liefst 7 van de 9 partijen wist te winnen, lukte Ton het om 6 van de 9 partijen te winnen. Maarten Nijenhuis had een verdienstelijke invalbeurt door afgelopen vrijdag twee partijen te winnen.

Essentia 2 staat op één punt achterstand van de koploper, terwijl ze deze koploper als eens verslagen hebben. Dat belooft veel voor de rest van de competitie. In dit team is niet één kopman aan te wijzen. Alle spelers stegen de afgelopen weken boven hun normale niveau uit.

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in de Schaapskooi te Bemmel. Om 20.15 uur begint de training. Om 21.15 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen.
Daarnaast is er elke dinsdagmiddag een seniorenmiddag bij TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers slaan tussen 14.00 en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel. Het fanatisme is groot, terwijl er ook ruimte is voor gezelligheid en humor. Ook hier bent u welkom.

Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of via www.facebook.com/TTVEssentia.

Opbrengst collecte Prinses Beatrix Spierfonds

LENT - De collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds heeft in de week van 10 - 16 september in het dorp Lent het prachtige bedrag van 2.343,82 euro opgebracht!

Het fonds is de collectanten en de schenkers dankbaar.

Vieringen in parochie Sint-Benedictus

Zaterdag 14 oktober

19.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, gebedsviering, R.K.G.K.I.
19.00 uur: St. Leonardus kerk Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, Musica Nova

Zondag 15 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen
11.00 uur: St. Willibrordus kerk Herveld, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, Mariaviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas
11.00 uur: Maria Geboorte kerk Lent, Marialof, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zaterdag 21 oktober
19.00 uur: Maria Geboorte kerk Driel, Woord- en Communieviering, J. Kallen, Cantorije
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 22 oktober
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
11.00 uur: Maria Geboorte kerk Lent, Woord- en Communieviering, J. Kallen, Young at Heart

Start wandelclub

De Tippelaars

BETUWE - Wandelclub De Tippelaars is weer gestart met haar wandelingen; eens per maand van oktober tot en met april.

"De eerste wandeling is dinsdag 24 oktober. Meedoen kost niets, dus loop lekker mee in de frisse lucht in een mooie omgeving." Nadere informatie via detippelaars@gmail.com of via 0481 371875.

Speelgoedbeurs in Oosterhout, waar Sinterklaas graag koopt!

OOSTERHOUT - Op zaterdag 11 november wordt er van 10:00 tot 12:00 uur in Het Tussendoortje van basisschool SamSam aan de Honsvoet 4 in Oosterhout weer een tweedehands-speelgoedbeurs gehouden.

"Wij zijn afhankelijk van onze inbrengers, maar meestal worden we voorzien van mooie artikelen zoals Playmobil, puzzels, leesboeken, houten speelgoed, cd's, dvd's, boeken, computerspellen, poppen, Lego, knutselspullen, gezelschapsspellen, verkleedkleren of leuke spulletjes voor op de slaapkamer. Ook kan er buitenspeelgoed ingebracht worden, denk dan aan fietsen, skelters, glijbanen, skates, sleeën, schaatsen en buitenspellen."

De toegang is gratis. Het vaste team van vrijwilligers kijkt alweer uit naar alle mooie artikelen die weer ingebracht kunnen worden en hoopt op een mooie opbrengst voor school. Deze opbrengst wordt behaald door iedere verkoop; de verkoper staat vijftien procent van de verkoopprijs af en de koper betaald vijftien procent van de verkoopprijs extra. De inbreng geschiedt door middel van inbrenglijsten; meer informatie hierover en aanvragen kan via kledingbeurs-samsam@live.nl. De opbrengst komt ten goede aan basisschool Sam-Sam.

Alle artikelen liggen gesorteerd bij soort. Het zoeken gaat hierdoor erg makkelijk en eenvoudig!

Het Schrijfcafé

BEMMEL - We schrijven steeds minder brieven en kaarten en zijn meer en meer gewend aan digitale communicatie. Toch blijft het schrijven van een brief, verhaal of ansichtkaart prettig om te doen. En bovendien voor de lezer of ontvanger leuk om te krijgen.

Daarom stimuleert het ParticipatiePunt Bemmel het initiatief ‘Het Schrijfcafé! Vanaf 18 oktober kunnen inwoners van Lingewaard maandelijks met pen en papier aanschuiven in ‘Het Schrijfcafé’. Ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal of voor wie Nederlands de tweede taal is, zijn welkom. Plezier in het schrijven staat bovenaan!

Voor meer informatie kan men contact opnemen met: Albert van Duijn, e-mail: chroniqueur@tele2.nl; 06 20649643. Startdatum is 18 oktober (10.00-12.00 uur) bij Cuperstraat 9 in Bemmel. Aanmelden kan bij SWL Meldpunt - 088 2552555; e-mail:meldpunt@swlingewaard.nl. Koffie/thee kost één euro.

Inloopmiddag

voor veteranen

DRIEL - De vereniging VeteranenOverbetuwe organiseert op zaterdag 21 oktober een inloopmiddag voor alle veteranen uit de gemeente Overbetuwe en omliggende gemeenten.

Deze middag kent geen officieel karakter, maar is bedoeld voor het versterken van de onderlinge banden en het delen van verhalen. Heeft u vervoer nodig? Neem even contact op met secretaris Daan van der Graaf via 0481-375646 of via info@veteranenoverbetuwe.nl

De bijeenkomst is van 15.00 tot 18.00 uur in zalencentrum De Oldenburg, Hofplein 1 in Driel. Nadere informatie is te verkrijgen via info@veteranenoverbetuwe.nl.

Vieringen in parochie Sint-Benedictus

Vieringen in parochie Sint-Benedictus

Zaterdag 14 oktober

19.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, gebedsviering, R.K.G.K.I.
19.00 uur: St. Leonardus kerk Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, Musica Nova

Zondag 15 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen
11.00 uur: St. Willibrordus kerk Herveld, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, Mariaviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas
11.00 uur: Maria Geboorte kerk Lent, Marialof, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zaterdag 21 oktober
19.00 uur: Maria Geboorte kerk Driel, Woord- en Communieviering, J. Kallen, Cantorije
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 22 oktober
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
11.00 uur: Maria Geboorte kerk Lent, Woord- en Communieviering, J. Kallen, Young at Heart

Inloopmiddag voor veteranen

Inloopmiddag voor veteranen

DRIEL - De vereniging VeteranenOverbetuwe organiseert op zaterdag 21 oktober een inloopmiddag voor alle veteranen uit de gemeente Overbetuwe en omliggende gemeenten.

Deze middag kent geen officieel karakter, maar is bedoeld voor het versterken van de onderlinge banden en het delen van verhalen. Heeft u vervoer nodig? Neem even contact op met secretaris Daan van der Graaf via 0481-375646 of via info@veteranenoverbetuwe.nl

De bijeenkomst is van 15.00 tot 18.00 uur in zalencentrum De Oldenburg, Hofplein 1 in Driel. Nadere informatie is te verkrijgen via info@veteranenoverbetuwe.nl.

Start wandelclub De Tippelaars

BETUWE - Wandelclub De Tippelaars is weer gestart met haar wandelingen; eens per maand van oktober tot en met april.

"De eerste wandeling is dinsdag 24 oktober. Meedoen kost niets, dus loop lekker mee in de frisse lucht in een mooie omgeving." Nadere informatie via detippelaars@gmail.com of via 0481 371875.

Optreden koor Tot Zangs! met bijzonder concert

BEMMEL - Koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn treedt op met een bijzonder concert: Een nieuwe horizon.

Koor Tot Zangs! heeft met dit concert gekozen voor een actueel thema. Wat gebeurt er met mensen als ze in een oorlogssituatie zijn beland? Iedereen wil veilig wonen en leven... maar wát als dat niet meer kan in je eigen land?Dan nemen mensen de uiterste consequentie en gaan op de vlucht voor het geweld.

Op zoek naar een plek die wel veilig is. Waar ze een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Zij hopen op een nieuwe horizon. Tijdens ons concert zal de uit Syrië gevluchte Imad zijn persoonlijke verhaal vertellen.

In drie korte schetsen: betreffende zijn geboorteland Syrië, zijn vlucht naar Nederland, en zijn huidige situatie. Vredesorganisatie PAX heeft ondersteuning verleend voor zijn deelname aan dit concert.

Abbas, een vluchteling uit Irak, zal een gedicht voordragen. Koor Tot Zangs! zal aan de hand van de drie onderdelen speciaal uitgezochte en toepasselijke liederen ten gehore brengen. We worden begeleid door een gelegenheidscombo dat bestaat uit: Wouter: piano, Rob: gitaar, Hans: cajon en Philip: contrabas. Koor en combo zullen worden gedirigeerd door: Frans Coerwinkel. Iedereen is van harte welkom op zondag 29 oktober om 15.00 uur in de protestantse kerk aan Oude Kerkhof 13 in Bemmel. De toegang is gratis.

Glow in the Dark verrast leerlingen OBC Elst en HPC Zetten

BETUWE - Drie Betuwse scholen gaven donderdag 5 oktober de aftrap voor de derde editie van Betuwe On Stage. In dit project komen vmbo-leerlingen in contact met lokale bedrijven en organisaties. Een verrassingsoptreden van de populaire dj’s Glow in The Dark zorgde voor een vlammende start op OBC Bemmel, OBC Elst en HPC Zetten. De dj’s promoten hun nieuwe album ‘Lituatie 2’

Op 27 februari vindt het Betuwe On Stage Beroepenfeest plaats. Leerlingen ontmoeten dan bedrijven en organisaties uit de Betuwe en maken direct afspraken voor werkbezoeken. Deze werkbezoeken vinden plaats op 15 maart, de zogenoemde Doe Dag. Vijf scholen werken samen in Betuwe On Stage; Citadel College, HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen. Mentoren bereiden de leerlingen voor op hun studiekeuze en op het bouwen van een lokaal netwerk.

Het optreden begon iets later dan verwacht. In no time dansten de leerlingen door de aula’s. Glow in The Dark sloot het optreden af met een fotomoment voor alle leerlingen. Een leerlinge bleek goed uitgerust. Zij vroeg de DJ’s: “Hebben jullie nog een manager nodig? Want dan wil ik wel bij jullie stage lopen”.

Flitsend optreden op HPC Zetten

Huurdersvereniging op zoek naar kandidaten

OVERBETUWE - Huurdersvereniging Over-Betuwe reikt 13 januari voor de elfde maal de leefbaarheid Award 'De Regelaar' uit.

De winnaar ontvangt een cheque van 1000 euro plus 50 euro vrij te besteden en tevens ontvangen de tweede en derde genomineerden 100 euro. Voor de eerste plaats is er tevens de afbeelding van de Award. Een onafhankelijke deskundige jury bestaande uit vijf personen beoordeelt de inzendingen. Deze moeten wel betrekking hebben op de leefbaarheid in Elst. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen tot 8 december worden voorgedragen bij het secretariaat van HVOB.

Antwoordnummer 210 6660 WB Elst of per mail: hvob@outlook.com. Met vermelding (Award). Meer info over de Award staat op.www. huurderselstover-betuwe.nl.

Rondleiding Indian Summer op de boomkwekerij

BETUWE- Vlammend gekleurde bomen in de tuin dat wil toch iedereen! "Zaterdagochtend 21 oktober zijn we van Groei en Bloei door boomkwekerij MABO in Randwijk uitgenodigd om daar te genieten van bomen met prachtige herfstkleuren."

Tijdens een wandeling over de kwekerij vertelt Herman Mauritz welke bomen herfstkleur geven maar ook hoe je ze kunt planten, onderhouden en verzorgen. Ook laat hij zien hoe zo’n fraaie boom gekweekt wordt van kleine ent tot een vorstelijke boom.

We worden om 10.00 uur ontvangen met koffie/thee en iets lekkers op de kwekerij van MABO aan de Achterstraat 12, in Randwijk. Telefoon 0488 491271 De rondleiding duurt tot 12.00 uur. Er zijn geen kosten aan deze rondleiding verbonden. U moet zich wel met naam en telefoonnummer voor maandag 16 oktober opgeven via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com, onder vermelding van rondleiding MABO.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 16 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: loempia’s, nasi én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Huurdersvereniging op zoek naar kandidaten

OVERBETUWE - Huurdersvereniging Over-Betuwe reikt 13 januari voor de elfde maal de leefbaarheid Award 'De Regelaar' uit.

De winnaar ontvangt een cheque van 1000 euro plus 50 euro vrij te besteden en tevens ontvangen de tweede en derde genomineerden 100 euro. Voor de eerste plaats is er tevens de afbeelding van de Award. Een onafhankelijke deskundige jury bestaande uit vijf personen beoordeelt de inzendingen. Deze moeten wel betrekking hebben op de leefbaarheid in Elst. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen tot 8 december worden voorgedragen bij het secretariaat van HVOB.

Antwoordnummer 210 6660 WB Elst of per mail: hvob@outlook.com. Met vermelding (Award). Meer info over de Award staat op.www. huurderselstover-betuwe.nl.

11 / 12

Wij feliciteren Tijl met het behalen van de oranje slip en Jelle met het
behalen van de witte band bij het karate.

Een dikke kus en knuffel van

Opa Bart en Oma Wenda

Op 14 oktober wordt deze hele lieve meid 21 jaar.

Hartelijk Gefeliciteerd

namens ons XXX

Onze (O)MA hoopt op 10 oktober haar 80st. verjaardag te vieren.
Wij wensen haar namens de hele familie een hele fijne dag toe!

HIEP, HIEP, HOERA
65 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag
Een hele fijne dag!

Liefs van ons allemaal x

Joop en Mientje
Proficiat met jullie 50 jarige huwelijk.|
Een fijne dag en nog vele jaren samen.
André en Emmy.

Hoera!
Onze vriend Owen wordt alweer 6 jaar
Gefeliciteerd
Neil, Ryan
Roan en Fenna

Bo Peelen en neef Lars winnen het familie-tennistoernooi!
Hartelijk gefeliciteerd!
groetjes van oma Noortje en opa Gé

Met je diploma in de hand, sta jij in de krant.
Gefeliciteerd Silvy.
Opa Hans en Oma Marina

Hiep Hiep Hoera
Ons sportmannetje Rens alweer
9 jaar
Gefeliciteerd
Papa, Mama, Bas, Anne, Opa en Oma

Diploma A, knap gedaan,
Vanaf nu zwemmen
zonder vestje aan!
Gefeliciteerd kanjer,
XXX Papa Mama en Sophie