niet de juiste De Liemers

11 mei 2018

niet de juiste De Liemers 11 mei 2018


''Waar werk jij? De Albert Heijn of Jumbo?'' Het antwoord is iets anders dan de meeste jongeren van mijn leeftijd geven. Ik kan met trots zeggen dat ik bij DLHG-courant werk. Als ik dat zeg, snappen ze natuurlijk niet wat het is, maar het klinkt wel professioneel. Ik leg dan uit dat het een krant is met alleen positief nieuws door voornamelijk jongeren: de Liemers Helemaal Goed Courant.
Op school moeten wij veel verslagen schrijven voor culturele en kunstzinnige vorming. Je bezoekt een culturele of kunstzinnige plek en schrijft er een verslag over, variërend van nog geen eens een halve bladzijde tot twee kantjes lang. Het lukt mij nooit om minder dan één kantje te schrijven. Ik bedenk kort wat ik wil zeggen en als ik dat op papier zet - we zitten in de 21e eeuw, ik bedoel eigenlijk Word - dan komt er een heel verhaal uit.
Dat vind ik het leukste aan schrijven. Je begint met een onderwerp, een woord of een zin waar andere mensen nog niets mee kunnen. Dan zijn er twee opties: je beheerst de kennis al of je gaat kennis erover opdoen. Het opzoeken van informatie is zelf al een uitdaging, waar haal je de informatie vandaan en hoe betrouwbaar is deze? Bij deze krant vinden we onze informatie vooral bij contactpersonen, zij beheersen de kennis die wij dan opdoen. Het resultaat ziet u in deze krant, een artikel van 500 woorden heb ik helemaal uitgewerkt op pagina 3. En dan te bedenken dat dat begon met een simpele zin. Het succes van de krant is ook te danken aan u, de lezer. Zonder u zouden wij deze mogelijkheid om meer te leren en verder te komen, niet krijgen op dit gebied. Dan blijft het bij het ckv-verslag van twee kantjes.

Rahma Maqboul

Op de fiets met Marianne Vos

DIDAM - Meefietsen met Bart Voskamp, Michael Boogerd, Kenny van Hummel, Gert Jacobs, Maarten den Bakker, Anouska Koster of Marianne Vos? Dat kan op 23 juni tijdens de tweede prominententoer in Montferland.

Richard Tijsseling is projectcoördinator van het evenement. Hij is ook bestuurslid van Toerclub De Liemers die de toer samen met de gemeente Montferland organiseert.

Naast enkele mannelijke prominenten zijn dit jaar verschillende rensters van WaowDeals Pro Cycling aanwezig, de ploeg van Marianne Vos. De kopvrouw springt zelf zelf ook op de fiets. De tocht brengt de wielrenners door heel Montferland.

Deelnemers kunnen kiezen uit een afstand van 75 of 105 kilometer en drie verschillende gemiddelde snelheden: 26, 28 of 30+ kilometer per uur. In iedere groep rijdt een (oud)-profwielrenner mee en een wegkapitein van de TC De Liemers. "Iedereen kan dus op zijn eigen niveau fietsen", aldus Tijsseling. Zo'n tachtig plaatsen van de 250 beschikbare plaatsen zijn er al vergeven.

Inschrijven kan tot 16 juni via www.prominententoer.nl. Vol is vol. De start en de finish zijn bij partycentrum Plok. Het startschot klinkt om 8.30 uur. Na afloop van de tocht krijgen alle deelnemers een pastamaaltijd. Dat gebeurt na de wielertafel onder leiding van presentatrice Samantha van Wijk.

Wie de afstanden te ver vindt en de snelheden te hoog kan op deze dag toch nog aan zijn of haar trekken komen. Sportcentrum Aerofitt geeft op het terrein van Partycentrum Plok drie keer een spinningclinic van een half uur.

'Vrienden van Loil Live' op zaterdagavond tijdens sfeermarkt

LOIL – De jaarlijkse Sfeermarkt in Loil krijgt in 2018 een nieuwe invulling. Muziek- en toneelvereniging Amicitia wil op de zaterdagavond een muzikaal festival organiseren, waar ze een podium biedt aan ervaren en onervaren muzikanten, met of zonder podiumervaring, uit de hele regio.

Daarmee wil de vereniging een nieuwe impuls geven aan de sfeermarkt, die in het weekend van 23 en 24 juni plaatsvindt. Het idee voor het festival is gebaseerd op de muziekspektakels Muzikale Helden van Baak en Keijenborg Live, die de afgelopen jaren zeer succesvol waren. "Het evenement moet voor wat extra reuring zorgen tijdens de sfeermarkt in Loil", vertelt Tonnie Diesvelt namens Amicitia.Voor het evenement, dat vooralsnog de naam 'Vrienden van Loil Live' meekrijgt, is de muziek- en toneelvereniging op zoek naar muzikanten uit de omgeving van Loil en Didam. "Het moet een mix worden van ervaren en beginnende, onbekende muzikanten", zegt Martin Tiemessen. "Zangers, zangeressen, gitaristen, drummers, blazers en bassisten, maar ook groepen kunnen zich aanmelden. We staan daarbij open voor alle muziekstijlen." Inschrijven kan tot en met 15 mei 2018 via www.amicitia-loil.nl/vvll2018 of door te mailen naar amicitia@amicitia-loil.nl.

Louis Sweers, Melanie Hartman en hun kinderen Swen en Tess hebben dolle pret op de Diemse kermis. Foto: Jairo in der Beeck

Wonen in Didam

Ze waren blij dat ze samen als gezin kunnen genieten van de kermis met dit mooie weer

Swen: "Ik ben blij want ik ben in de techno dance geweest."

Maaike Hageman

Door onze redactie

Shufflegamer heeft zijn

YouTube kanaal terug

Door onze redactie

Roderick ten Kortenaar is

Westervoorts' jongste politicus

Henk van Aalten:

'Wees trots op het dialect'

Agenda mei

Do 17 mei

Filmhuis Bij Bert
Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Vr 18 mei

Cul's Cabaret
Sven Radzke
Aanvang 20.15 uur – UITVERKOCHT

Wo 23 mei

Kid's Filmhuis

Aanvang 14.30 uur - toegang gratis

Wo 23 mei

Culzz Kwizz
Aanvang 20.15 uur – inleg € 2,50

Do 24 mei

Filmhuis Bij Bert
Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Vr 25 mei

Voorstelling Zonnekinderen:
'Op zoek naar het junglebeest'

Aanvang 19.00 uur - entree € 5,-

Za 26 mei

Militariabeurs
Aanvang 10.00 uur
Info: www.militariaplaza.nl

Za 26 mei

Buitenbios

Info via pers en social media

Ma 28 mei

Lezing Lennart Savenije
Verzet en Collaboratie tijdens WOII in Nijmegen

Aanvang 20.00 uur - Gratis entree

Do 31 mei

(laatste film van het seizoen)

Filmhuis Bij Bert
Aanvang 20.00 uur – gratis toegang

zie ook: www.deogtent.nl

Sven Radzke - For One Night Only

Vrijdag 18 mei - Aanvang 20.15 uur - UITVERKOCHT!

Showvedette, extravagante entertainer, homme fatale en sympathieke diva… Vele titels zijn de Nederlands-Duitse theatersensatie Sven Ratzke al ten deel gevallen. Eén ding is echter zeker: deze wereldster heeft een flinke dosis zelfspot en voelt zich naast al die grote concertzalen van New York tot Sydney en van Berlijn tot Londen ook erg thuis in de kleinere zalen, dichtbij zijn publiek.
In FOR ONE NIGHT ONLY opent Ratzke zijn prachtige catalogus van muziek die hij met de jaren heeft verzameld. Parels van Bowie, Brecht en Brel passeren de revue, maar ook speciaal voor hem geschreven nummers door grootheden als Rufus Wainwright en Fay Lovsky. Ratzke brengt iedereen in vervoering met zijn eigenzinnige stijl van hilarische verhalen, weergaloze muziek en interactie met het publiek. En zoals altijd gehuld in prachtige couture en begeleid door de virtuoze Christian Pabst aan de vleugel. Maakt u zich op voor een avond met topentertainer Ratzke: FOR ONE NIGHT ONLY, exclusief voor u!

Zaterdag 26 mei: 3e BUITENBIOS DUIVEN

Na de zeer geslaagde 2 voorgaande edities van dit evenement is het de organisatie wederom gelukt een leuk programma samen te stellen. Ook dit maal is de toegang geheel gratis dankzij de vele sponsoren. Neem uw eigen stoel mee of maak gebruik maken van de diverse terrassen.

Het programma is als volgt:
14.00 uur : Dikkertje Dap
15.30 uur : Mees Kees langs de lijn
17.00 uur : Frozen – A.L.
18.45 uur : Murder on the Oriënt Express
20.45 uur : Pirates of the Caribbean –
                 Salasar's Revenge
Een zeer gevarieerd programma. Voor ieder wat wils, zelfs tijdens het drankje of eten op één van de terrassen van de HOPleden (Horeca Op het Plein). We hopen vele toeschouwers te mogen begroeten.

De organisatie van dit evenement is in handen van: Stichting SPOED, Stichting zo!Diva en Filmhuis "Bij Bert".

Donderdag 17 mei 20:00 uur

UNE ENFANCE


Franse film uit 2015. Over een twaalfjarige jongen die zich staande probeert te houden tussen zijn
junkie-moeder en haar vriend met de losse handjes.

Een realistische kijk op een gezin in een
aftakelend Frans industriestadje.

(vanaf 12 jaar, 99 minuten, Frans gesproken)

Woensdag 23 mei 14:30 uur

DUMMIE DE MUMMIE,
de tombe van Achnetoet


De derde film over Dummie. Hij heeft heimwee en wil naar Egypte om het graf van zijn ouders te
bezoeken. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk.


Kinderfilm, toegang gratis
(alle leeftijden, 82 minuten, Nederlands gesproken)

Donderdag 24 mei 20:00 uur

GOING IN STYL


Amerikaanse comedy uit 2017. Drie gepensioneerden mannen zien hun pensioen in rook opgaan als
een bank door de crisis de kraan dichtdraait. Ze zien geen andere oplossing dan de schuldige bank te
beroven om zo voor hun families te kunnen blijven zorgen.

(vanaf 6 jaar, 96 minuten, Engels gesproken)

Zaterdag 26 mei Buitenbios

Donderdag 31 mei 20:00 uur

THE BIG SICK


Amerikaanse romantische komedie uit 2017 over de relatie van een stand-up comedian met zijn
vriendin. Het koppel probeert om te gaan met hun culturele verschillen, naarmate hun relatie zich
verder verdiept.

(alle leeftijden, 120 minuten, Engels gesproken)

EINDE SEIZOEN 2017/2018, toegang gratis

Samen is leuker


Bert Fröhlich, de directeur van Kunstwerk, ik zeg nog altijd 'de baas van het Musiater in Zevenaar' is net op bezoek geweest. DE OGTENT beschouw ik nog altijd als 'het kleine broertje' van ons mooiste Liemerse theater. Bert is dé cultuurman van de Liemers. Hij stuurt van alles aan, niet alleen het Musiater, maar ook Hal 12, de bibliotheken, Liemers Museum en de muziekscholen. En dan denk ik soms dat ik druk ben!
We hebben bijgepraat en gaan nog meer samen optrekken. Zo gaan wij voor de Liemers, 'klassieke appeltaarten concerten' organiseren en gaat Bert die mee promoten. Ook denken we aan een uitwisselingsoptreden en gaat er bij ons, maar in samenwerking met het Musiater, een musical opgevoerd worden met de titel 'De Dag Dat Ik Robert Long Ontmoette". Een fantastische happening geschreven door Ivo de Wijs en met een keur van professionele artiesten. Noteer maar in uw agenda. Zondag 10 februari 2019 om 14.00 uur. Mag u niet missen.
Bert en ik heten u welkom. Entreeprijs is € 15,-- en daar zit de koffie bij in!

CHRIS VAN DE VEN

Zonnekinderen Academy

Op vrijdag 25 mei presenteert Zonnekinderen i.s.m. de Ogtent 'De Zonnekinderen Academy' met de voorstelling:

OP ZOEK NAAR HET JUNGLEBEEST

Aanvang 19.00 uur

Kosten € 5,00 per kaartje inclusief 1 consumptie na afloop.

Weken lang hebben de kinderen van verschillende BSO locaties elke woensdag met elkaar geoefend op het grote podium in de Ogtent.

De kinderen hebben hard gewerkt maar bovenal plezier met elkaar gemaakt en soms zelfs nieuwe kanten van zichzelf ontdekt.

Kom en kijk mee naar de eindvoorstelling "op zoek naar het junglebeest".

Kaartverkoop: Café Bij de Buren, Avondkassa en Online via www.deogtent.nl / kaartverkoop

NR. 170 | 11 MEI 2018

3 / 12

Shufflegamer weer online op YouTube Silvyn van de Ven neemt het met succes op tegen mediagrootmacht Google

Sylvyn: "Ik zou nooit kwetsende content plaatsen". Foto: Ted Prost

DUIVEN – De zeventienjarige Silvyn van de Ven, voor zijn 800.000 abonnees beter bekend als 'Shufflegamer', voerde drie maanden een vurige rechtszaak om zijn YouTube kanaal terug te winnen. Met succes.

YouTube, een onmisbaar aspect van het moderne leven. Van wereldberoemde muziekhits tot populaire vloggers. Voor Silvyn van de Ven is YouTube meer dan enkel een platform om video's op te kijken. De zeventienjarige YouTuber heeft het voor elkaar gekregen forse populariteit te vergaren onder zijn alter ego "Shufflegamer", een YouTubekanaal waarop hij sinds 2013 gamevideo's maakt als entertainment voor ruim 800.000 trouwe kijkers wereldwijd. Voor het geld heeft hij het nooit gedaan, voor hem is het een manier om zijn creativiteit tot uiting te laten komen en om mensen te vermaken.

Silvyn begon zijn YouTube carrière met het maken van video's na geïnspireerd te zijn door zijn vrienden en klasgenoten. Met enkel de microfoon uit zijn oude koptelefoon en andermans laptop, begon Shufflegamer met het filmen van games zoals GTA V, een online actiespel. Door positief te blijven en blijven doorgaan - "zelfs wanneer het even tegen zit" - werd Silvyn binnen vier jaar razend populair door elke dag video's te uploaden en door slim in te spelen op actuele trends. Maar op 28 december 2017, zat het écht tegen. Bij het inloggen op de site van YouTube, bleek dat zijn kanaal, waaraan hij vier jaar zo hard aan gewerkt had, verwijderd was. Vanaf dat moment liet Shufflegamer, geheel onaangekondigd, zijn kijkers in verwarring achter. Silvyn werd door YouTube doorverwezen naar een speciaal onderzoeksteam dat hem niet kon vertellen waarom zijn kanaal niet langer bestond. Normaliter geeft YouTube drie waarschuwingen bij overtredingen, iets dat in het geval van Silvyn niet was gebeurd. Later bleek dat hij van het platform afgehaald was vanwege 'ongepaste reacties op andere video's', reacties waar YouTube geen voorbeelden van kon geven. "Het voelde niet rechtvaardig, ik zou nooit kwetsende content plaatsen. Zelf ben ik altijd positief", vertelt Silvyn. Door lotgenoten op te zoeken, YouTubers van wie het kanaal ook onder troebele omstandigheden verwijderd was, en samen te kijken naar de opties, resteerde Silvyn geen andere keus dan juridische stappen. Met dank aan zijn vader kwam de YouTuber in contact met een advocaat die hem heeft geholpen een rechtszaak aan te spannen tegen Google, het grote bedrijf achter YouTube. De rechtszaak vond plaats in California, de Verenigde Staten, waardoor het proces werd vertraagd en Silvyn in totaal een royale drie maanden zonder kanaal heeft gezeten. . Eind april 2018, kwam eindelijk reactie van Google. Het miljardenbedrijf bood Silvyn aan zijn kanaal terug te geven, op de voorwaarde dat de rechtszaak ten einde zou worden gebracht. Shufflegamer accepteerde dit aanbod. Nu, na de wedergeboorte van zijn kanaal, is Silvyn weer in staat om zijn grootste hobby uit te voeren. Met nieuwe games en ideeën hoopt hij zijn afwezigheid weer volledig te compenseren. "Blijf in jezelf geloven en blijf vechten voor wat je leuk vindt om te doen", vertelt Silvyn trots, maar vooral dolgelukkig.

Wereldwijde Tai Chi Dag zorgt voor ontspanning 'Eén wereld, één adem', ook in Zevenaar veel deelnemers

Wereld Tai Chi Dag in Zevenaar. Foto: Yvonne Abma Foto: Yvonne Abma

ZEVENAAR - Jaarlijks staat de laatste zaterdag van april in het teken van meditatie en beweging. In Zevenaar werd de Wereld Tai Chi Dag voor de tweede keer in het Gimbornhof gehouden. Tai-Chi docente Winny de Meij begeleidde de grote groep mensen uit Zevenaar en omgeving met allerlei rustgevende bewegingen.

Dit jaar viel de Wereld Tai Chi Dag op 28 april. Op deze dag werd over de hele wereld in honderden steden Tai Chi beoefend, vaak in parken of op pleinen.
Daardoor heerste er een zekere walm van energie over de aarde. Het wereldwijde motto van Tai Chi luidt dan ook: 'Eén wereld… één adem'. Tai Chi focust zich vooral op het bereiken van de natuurlijke energie door het lichaam. Door oefeningen te doen verminder je de stress en kun je je lichaamsenergie voelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit een zekere waarde heeft in het behandelen of voorkomen van veel gezondheidsproblemen.

Gimbornhof

Op diverse plekken in Nederland kon je meedoen aan de Wereld Tai Chi Dag. In deze regio konden mensen terecht in het Gimbornhof te Zevenaar, tegenover de vijver. De opkomst dit jaar was erg groot. De tevredenheid onder de aanwezigen was na afloop zeker merkbaar, zoals bij Els van de Voortwanders: "Ik vond het wederom een onvergetelijke ervaring. Tai Chi kun je eigenlijk overal doen, als je de rust er maar voor vindt." Door de rustgevende omgeving in Zevenaar kon de ontspanning goed worden ervaren. De grote groep deelnemers stond op het gras in een kring naast en tegenover elkaar. Vooraan stond Tai Chi-docente Winny de Meij de bewegingen voor te doen en vertelde ze tegelijk wat de bewegingen inhielden. Dat varieerde van: de vier elementen (water, aarde, vuur en lucht) pakken tot denkbeeldige bomen omhelzen.

Zachtere bewegingen

De Tai Chi-docente geeft al een kleine tien jaar les. Het begon voor haar niet als een kinderdroom die ze achterna ging, maar met een simpele klas waar ze aan deelnam. "Ik wilde Tai Chi een keer ervaren hebben, maar daarna vond ik dat het eigenlijk iets is om aan anderen door te geven, omdat het zo mooi is. Een yoga-oefening vind ik ook mooi, maar daarbij gaat het meer om grotere bewegingen. Tai Chi bestaat vooral uit zachtere bewegingen en het kan beoefend worden door iedereen, of iemand nu tien of zeventig jaar is." Winny de Meij denkt echter wel dat Tai-Chi meer voordelen heeft voor ouderen en mensen met rug- of spierklachten. "Je moet echter wel weten waar je grens ligt", geeft ze aan. Winny de Meij geeft les in Zevenaar, Didam en Duiven. Ze merkt dat de sportscholen en de volksuniversiteit populaire plekken zijn voor Tai Chi. Maar ook de lessen die ze geeft bij De Romei Therapie en Training in Zevenaar krijgen steeds meer bekendheid.

Rahma Maqboul

De Historische Kring Duiven-Groessen-Loo

Uit: Ik herinner me…….. G. Staring


In 1941 zijn we getrouwd. We woonden in een groot huis. Ik ben jarenlang huisslachter geweest en vanwege het grote huis, hebben wij een advertentie voor pensiongasten geplaatst. Daarop is allereerst een onderduikers-echtpaar op afgekomen, daarna kwam een zwager van dat echtpaar, vervolgens een meisje uit Den Haag en zo nog een paar mensen. Tenslotte zijn uit Amsterdam twee Joodse vrouwen gekomen, het was toen 1942. Tezelfdertijd waren er twee Duitsers ingekwartierd, Jupp en Alphons, beiden ongeveer even oud als ik. Die twee hadden een grote hekel aan Hitler, maar moesten als zoveel dienstplichtigen voor hun nummer opkomen. Zij haalden hun eten uit de veldkeuken, maar kieperden dat hier gelijk in de varkenstroggen. Zij aten liever met ons mee aan tafel, waar natuurlijk ook de twee Jodinnen zaten. Er is nooit openlijk over deze 'logees' en hun afkomst of reden van verblijf gesproken, maar ze zijn lang genoeg in huis geweest om er minstens iets van te vermoeden. Ook van het feit dat ik als huisslachter vaak genoeg clandestien slachtingen verrichtte en dus het vlees niet aangaf, zijn ze op de hoogte geweest. Zij hebben ons echter nooit verraden, of zelfs maar vragen gesteld. Zij hebben ook gezorgd, dat er geen andere Duitsers werden ingekwartierd middels een bord 'belegt' (bezet). De Joodse vrouwen werden door hen gewaarschuwd als er controle op komst was.
De Joodse vrouwen zijn midden 1944 bij ons weggegaan. Zij vertelden ons, dat zij een kans hadden om naar Zwitserland te gaan. Op een dag zijn ze toen naar Arnhem gegaan om daar de trein te nemen. Nog tijdens de oorlog hebben we via het Rode Kruis bericht ontvangen, dan beiden behouden in Zwitserland waren aangekomen. Na de oorlog heb ik nog een brief ontvangen dat beide dames de oorlog goed waren doorgekomen. Verder contact is er echter niet meer geweest.

Het Airborne Museum

Het Airborne museum in Oosterbeek is opgedragen aan de slag om Arnhem die plaatsvond gedurende september 1944.

Het museum is gevestigd naast villa Hartenstein, die toen gebruikt werd als het hoofdkwartier van de Britse 1ste Airborn divisie.

In het museum zijn verschillende originele wapens en uniformen tentoongesteld en wordt het verhaal verteld van de slag om Arnhem en operatie Market Garden in het algemeen.Sinds 2008 is het museum grondig verbouwd en is er in de kelder de 'Airborne experience' gebouwd. Deze vaste tentoonstelling betrekt de bezoeker op een interactieve manier met de slag om Arnhem door middel van video- en geluidseffecten.Deze tentoonstelling werd bekroond met de Gouden Reiger, de Nederlandse prijs voor uitmuntende projecten op het gebied van communicatie door middel van interactieve media. Tevens zijn er momenteel tentoonstellingen over Britse militaire onderscheidingen die na de slag zijn uitgereikt (For Valour, te zien tot 1 oktober 2018) en over het verzetsnetwerk dat actief was rondom de slag om Arnhem (Het netwerk, te zien tot 1 maart 2019).

De toegangsprijs voor het Airborne museum bedraagt € 10,-. Het museum is vrij toegankelijk voor museumjaarkaarthouders. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kortingen zijn beschikbaar voor groepen, studenten, jongeren en kinderen.

Het Airborne Museum biedt diverse activiteiten voor groepen. Zoals een rondleiding door het museum met een enthousiaste gids, een wandeling in de omgeving van het museum met gids, een rondleiding op de Airborne begraafplaats, een boottocht over de Rijn met als onderwerp de Slag om Arnhem of een uitgebreide Battlefieldtour.

World's Best News: honingbij onbedreigd

Vanaf 2012 gaat het beter met de honingbij.

Het gaat heel goed met de honingbij. Onze belangrijkste bestuiver voor landbouwgewassen, sterft nog lang niet uit. Sterker nog: het aantal neemt toe. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) informeert dat er in 2014 meer dan 83 miljoen bijenvolken werden gehouden in de hele wereld. Terwijl dat aantal in 2000 nog 70 miljoen was.

Ook Wilde bijen.nl vertelt dat er geen sprake is van het uitsterven van de honingbij. Zij hebben veel informatie over bijensoorten op hun website.

In grote concentraties, tientallen tot honderden volken, kunnen imkers volken met honingbijen kweken. Ongevaarlijk is dat niet. Er kunnen veel ziektes bij uitbreken. Dat gebeurde tussen 2006 en 2012. Er was veel sterfte bij de honingbij. Vanaf 2013 is de 'wintersterfte' weer verminderd naar een normaal aantal bijensterfte. Die ligt rond de tien en vijftien procent.

Bijenverdwijnziekte

In de jaren dat er zoveel sterfte was, merkten imkers dat zowel in Nederland als in de rest van de wereld. De term 'bijenverdwijnziekte' ontstond. Dat houdt in dat de bijen dood gingen. Dat was tot 2012. Vanaf toen ging het weer beter met de honingbij. Door verschillende oorzaken. Zo worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Daarbij hoort genoeg beschikbaar voedsel. Daarnaast speelt het management van de bijenhouder mee.

Nu het weer goed gaat met de honingbijen, blijft het nog steeds zo dat er veel wilde bijensoorten bedreigd zijn. Terwijl het bestuiven door wilde bijen, vooral in Nederland, erg belangrijk is. Helemaal omdat er steeds meer imkers verdwijnen in ons land. Het gevolg is dat van bestuiving afhankelijke wilde plantensoorten ook kunnen afnemen.

Uit het Archief van HOPE XXL

In gesprek met Jan Pronk.

September 2009. We hadden oud-minister Pronk als derde gast uitgenodigd om te spreken met de jongeren van HOPE XXL. De gedreven man die de hele wereld had gezien, spraken we daarna nog enkele malen.

Het gaat bij hem altijd om de inhoud. Een man van idealen die er geen doekjes om windt. Op Wikipedia lees je dat Johannes Pieter (Jan) Pronk (Scheveningen, 16 maart 1940) een Nederlands politicus is. Minister in vier kabinetten: Den Uyl, Lubbers III, Kok I en Kok II. Ook maakte hij deel uit van de Tweede Kamer en was hij in verschillende functies werkzaam voor de Verenigde Naties. Pronk was bijna vijftig jaar lid van de Partij van de Arbeid. Op 28 mei 2013 maakte Pronk bekend dat hij zijn lidmaatschap van de PvdA had opgezegd, omdat hij meende dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie had verwijderd.
Hij is nu extra in het nieuws omdat hij ernstige gezondheidsproblemen heeft gehad. In Trouw lees je dat hij zijn nieuwe boek 'Strijd rond de grote meren' heeft opgedragen aan de artsen en staf van de afdeling cardiologie van het universiteitsziekenhuis in Bern. Want zonder hen was het boek er niet geweest. Was hij er niet meer geweest. Toen hij vorig jaar vakantie vierde in Zwitserland, werd hij getroffen door een ernstig hartinfarct. "Het was kantje boord", zegt hij in een klein fris kantoortje dat hij als emeritus professor in het Institute of Social Studies in Den Haag mag gebruiken. Het was in dat kantoortje dat we hem ook twee keer met hem hebben gesproken. Als oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking gaf hij geld aan 120 landen. Dat is later stapsgewijs teruggebracht tot 15 landen. HOPE XXL wil dat we met één land een relatie aangaan. Nederland is gekoppeld aan Bangladesh. Pronk vond het niets. Maar zei het heel diplomatiek. "In deze deel ik jullie analyse niet!"

Maaike Hageman

'Refurbished heeft veel voordelen' Zevenaarder Alwin Aleven repareert smartphones

Overal in de werkruimte staan microscopen, schermen en meetsoftware. Foto: Sam Dijkstra

ZEVENAAR - Refurbished smartphones zijn booming business. Steeds vaker kiezen mensen ervoor hun telefoons te laten renoveren door een specialist. Alwin Aleven uit Zevenaar is zo'n specialist.

Alwin Aleven is eigenaar van automobielbedrijf Aleven in Zevenaar. Ook zijn vrouw en ouders werken daar. Oorspronkelijk richtte het familiebedrijf zich alleen op het monteren van auto's. Later werden er ook broodjes verkocht. En sinds twee jaar repareert hij in een aparte hoek in het bedrijf dus smartphones. "Mijn stiefdochter had destijds problemen met haar smartphone. Ze is ermee naar verschillende winkels geweest, maar kreeg hem eigenlijk steeds kapotter terug dan dat ie was. Toen heb ik het toestel zelf maar los gehaald. Die hobby is vervolgens een beetje uit de klauwen gelopen."

Daar is geen woord van gelogen. Overal in de werkruimte staan (soms zelfgebouwde) microscopen, schermen en meetsoftware. "Een schermpje vervangen en kleine reparaties uitvoeren kan iedereen," stelt Aleven. "Maar voor wat daarna komt is expertise nodig. Ik heb vroeger elektrotechniek gestudeerd, maar doordat alles steeds kleiner wordt, heb ik nog meer opleidingen en cursussen moeten volgen. Zo ga je iedere keer een stapje verder. Inmiddels hebben we duizenden losse onderdelen op voorraad, die we bij binnen- en buitenlandse leveranciers inkopen. Aanvankelijk waren dat alleen Apple onderdelen, maar we krijgen nu ook andere merken binnen."

De kleine reparatiewinkeltjes schieten als paddenstoelen uit de grond, Alwin snapt wel waarom. "De vraag naar refurbished smartphones stijgt enorm. Er zijn ook veel voordelen. Die beginnen natuurlijk bij het prijsverschil met het originele toestel. Daarnaast is de kwaliteit bij de goede specialisten vaak bijna net zo hoog en is de renovatie door het hergebruiken van oude onderdelen ook nog eens goed voor het milieu."

Toch is hij niet alleen maar positief. "Er zijn refurbishwinkels die alleen maar zoveel mogelijk geld willen verdienen. Zij verwaarlozen soms de voor de klant onzichtbare schade aan de binnenkant van het toestel." Alwin wil bovenal tevreden klanten. Hun vertrouwen probeert hij te winnen door extra dingen te doen. "Wij halen het toestel altijd helemaal uit elkaar en maken het volledig schoon. Ook leveren we er een gratis screenprotector bij, als dat mogelijk is."

Aleven heeft vooral bedrijven, zoals grote telefoonaanbieders, als klant. Die komen hem via bekende relaties en mond-tot-mondreclame op het spoor. "Die bedrijven komen hier doorgaans niet voor kleine reparaties. Ze kampen vaak met ingewikkelde schade, zoals problemen aan het moederboard of defecte nano-chips." Inmiddels richt hij zich ook steeds meer op particulieren. "Op vertoon van een studentenpas kunnen jongeren bijvoorbeeld korting krijgen op hun telefoonreparatie."

In de toekomst wordt zijn huidige 'hobbyhoek' binnen het autobedrijf wel een aparte winkel, denkt Alwin Aleven. "Dit is nu al groter dan de rest van het bedrijf. Er is een heel groot gat in de markt wat betreft het specialistische werk, bijna niemand doet dat."

De dagelijkse praktijk van een notaris 'Kom gewoon eens een keer praten'

Mark Hofman: "Een notaris is deels ambtenaar, deels ondernemer". Foto: Nynke Kooy

ZEVENAAR - Mark Hofman is een van de drie notarissen die werkzaam zijn bij Prick & van Houtum notarissen. Een gesprek over zijn werk als notaris, de praktijk en over de toekomst van het notariaat.

Wat doet een notaris precies?

"Een notaris is deels ambtenaar, deels ondernemer. Voor een groot deel voert hij wettelijke taken uit. In de wet staat namelijk dat voor handelingen als een testament of een hypotheek, een notariële akte opgesteld moet worden. Her en der kom je dus verplichtingen tegen waarbij de notaris betrokken is. Daar hebben wij dan een wettelijke taak om uit te voeren. Onze rechtsgebieden zijn onder te verdelen in drie types. Je hebt het personen- en familierecht over bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden, testament en nalatenschap. Ook heb je het onroerend goed recht wat onder andere woningen, gronden en hypotheek omvat. Als laatst is er het vennootschapsrecht dat over bijvoorbeeld verenigingen, stichtingen en andere rechtspersonen gaat."

De maatschappij en samenlevingsvormen veranderen, merkt u dat dat consequenties heeft?

"Je merkt dat jongere mensen dingen uitzoeken via internet en met veel voorwerk binnenkomen. Zij denken dat ze zaken goed zelf kunnen regelen, maar de ervaring leert dat dat niet altijd zo is. Op internet staat namelijk heel veel informatie, maar het is lastig om het kaf van het koren te scheiden. Mensen komen dus ook veel onzin tegen en komen dan met een verkeerde voorstelling binnen. Wij zeggen dan ook: kom gewoon eens een keer praten, dan hoor je hoe het echt zit."

Is het lastig om mensen te mobiliseren?

"Jonge mensen zijn heel druk en doen dingen het liefst op een moment dat het hen uitkomt. Oudere mensen maken echter heel graag gebruik van informatie die je met ze deelt. Jonge mensen moeten we dus meer mobiliseren, via bijvoorbeeld social media. Bij de oudere generatie geven we bijvoorbeeld een lezing over onderwerpen waar zij mee worstelen."

Zou je dus kunnen zeggen dat het werk van een notaris veel meer ondernemen geworden is?

"Ja, maar dat maakt het wel heel leuk. Soms staat het ondernemen wel op gespannen voet met het ambtenaar zijn. Als ondernemer zou je sommige beslissingen misschien wel willen nemen, maar vanuit je wettelijk opgelegde taak is het twijfelachtig of het wel mag. Dan moet je dus toch de beslissing maken om het niet te doen."

Denkt u dat het notariaat in de toekomst nog veel zal veranderen?

"Ja, dat zou zomaar kunnen. Er wordt regelmatig gediscussieerd over verplichte notariële tussenkomst. Het zou kunnen dat er in de toekomst geen notariële akte meer nodig is voor bijvoorbeeld een eigendomsoverdracht van een woning. Ik denk wel dat wij altijd controlewerkzaamheden blijven doen. Bijvoorbeeld bij blockchain. Ik denk dat daar toch een menselijk oog aan gekoppeld moet worden en dat zou heel goed de notaris kunnen zijn."

Bedrijvigheid

Sam Dijkstra

Ideeën Multaboni

1288

Denk groot, struikel niet over kleine bezwaren.

1289

Realiseer u gezegend te zijn met de zekerheid te sterven. Het geeft u de urgentie om er tussen geboorte en overlijden iets van te maken. Ik garandeer u dat elke eeuwigdurende hemel de hel is. Mik niet op wat komen gaat, maar richt u op wat er nu is. Sorteer nooit voor op het sterven, bouw niet af, blijf actief, blijf ertoe doen. Wie niet verstaat te sterven, verstaat het leven niet.

1290

In de vorige ideeën vond u af en toe een woord, een zin, onderstreept. Als het niet in uw hoofd is opgekomen dat het onderstreepten rechtstreekse aanhalingen zijn uit het werk van Multatuli, dan geeft dat te denken. Uw goochem bijdehand buurmeisje of slim neefje had het al wel door. De jeugd wordt overschat, jongeren onderschat.

1291

Gegoten in TR8-project nr 37 geef ik u iets ter overweging. Denk eens mee en reageer inhoudelijk op dit idee. We hebben er geen haast mee. Laat het borrelen en pruttelen. Ik ben waarlijk benieuwd naar uw inbreng. Eerst vertel ik u van de Gini-coëfficiënt. U hoeft niet alles te weten…ik kan compassie hebben…ook omdat het er hier niet omgaat dat u dat zelf opzoekt maar ik het als voorbeeld gebruik voor iets anders. Bovendien... ik kende het ook niet tot dat ik er op gewezen werd. Het is een rekenmethode waarmee je aangeeft hoe in een land de verdeling van de welvaart is. Komt de Gini-coëfficiënt uit op 0 dan heeft iedereen evenveel. Komt hij uit op 1, dan heeft één persoon alles en de rest niets. Dit laatste is niet wenselijk. Een coëfficiënt van 0 lijkt theoretisch aantrekkelijk, maar de geschiedenis heeft al aangetoond dat het geen leefbare samenleving oplevert. Een coëfficiënt tussen de 0,2 en 0,3 is volgens sociologen een na te streven verdeling. (Wordt vervolgd)

Multatuliaanse reactie

Commentaar

Meerdere ideeën in deze editie, want Multaboni heeft korte(re) ideeën geschreven, het is een wonder. Sinds zijn eerste idee 1283 heb ik geen kort idee meer gezien en ik dacht dat ze niet meer zouden komen. Maar genoeg gespot, want hoe kort de ideeën ook zijn, ze zijn goed en doordacht. Bent u het niet met mij eens, lever dan zelf commentaar, op Multaboni of op mijn commentaar, dat zou mij een zorg zijn. Het doel van nadenken wordt er immers mee bereikt.

Nadenken is tevens de grote boodschap in de ideeën die u vandaag (of morgen of overmorgen) lezen kan. Nadenken over het leven, het leven dat we zelf leiden of het leven van een ander. Over de foute en goede keuzes die we maken, tot de dood. Nadenken over leven betekent nadenken over de dood, over het sterven. We kunnen niet leven zonder dood en dood zal niet bestaan zonder leven. Alles in balans en alles is met een voor ons onbekende reden in elkaar gezet. Proberen alles te begrijpen en te snappen, terwijl we niet kunnen bevatten dat we nooit alles kunnen weten. Vraag je af waarom we leven en wat ons doel is, ons onbekende doel. We stellen doelen voor onszelf en anderen op, terwijl we niet weten waarom wij zijn. Het leven is een mysterie, de dood is een mysterie binnen het leven.

Binnen het mysterie van het leven kunnen we nadenken over de ideeën van Multatuli en Multaboni. Meedenken en inhoudelijk reageren op de ideeën zoals Multaboni zelf aangeeft in idee 1291. Haast heeft hij niet en waarom zou hij of zouden wij haast moeten hebben met meedenken en reageren. We denken immers allemaal in ons eigen tempo en dat is goed. Zolang we maar nadenken. Zelfs als u niet na wilt denken over de ideeën van Multatuli en Multaboni (omdat u ze misschien te onduidelijk of lastig vindt) dan zijn er wel andere dingen om over na te denken.

Volleyballers Reflex vieren zilveren feest

Dames 2 werd afgelopen seizoen kampioen. Foto: Annette Kersten

DUIVEN - Volleybalvereniging Reflex bestaat 25 jaar en dat moest gevierd worden. Op zaterdag 21 april was het de hele dag feest bij de vereniging.

Trainster Louisa Jansen was er vanaf het begin bij. "Eerst trainde ik zelf bij Reflex, daarna bleef ik het zo leuk vinden dat ik de pupillen ging trainen en cursussen ging volgen om nog hogere teams te trainen. Zo ben ik na 25 jaar nog steeds trainster bij Reflex."

Het mooiste in die 25 jaar bij Reflex vindt ze de vriendschappen die ze heeft opgebouwd binnen de vereniging. "Wat ook prachtig is om te zien, is dat de jeugd die ik train echt vooruit gaat en beter wordt in het volleybal." Natuurlijk vindt ze het ook altijd fijn als er een team kampioen wordt. Het afgelopen seizoen werd Dames 2 kampioen. Dat was een grote party.Op 21 april had bijna ieder team van de club zijn laatste wedstrijd en was het de hele dag feest. Buiten waren er allerlei activiteiten: de JOIN bus van NEVOBO was gereserveerd, zo kon iedereen van jong tot oud actief kennis maken met volleybal. 's Avonds was er een lekker buffet en werd er gefeest tot in de late uurtjes.

Dit is het laatste seizoen dat de Duivense vereniging volleybalt onder de naam Reflex. Volgend seizoen gaat de vereniging samen met de Westervoortse volleybalvereniging en wordt de naam Livo (Liemers Volleybal). "Het wordt wennen maar het kan gewoon niet anders", vervolgt Jansen. "Er zijn steeds minder leden en we kunnen bijna geen teams meer maken. Ik zie het zeker zitten om Livo te worden. Reflex is leuk omdat het een hechte club is. Toen ik er even tussenuit ging om bij een andere club training te geven, hoorde ik daar niet echt bij. Ik trainde daar alleen een team en dat was het dan. Toen ik daarna weer hier kwam, was het of ik thuiskwam. Je traint hier niet alleen, je hoort er ook echt bij!"

Bedrijven en maatschappij matchen

Een match tussen Willem Daalder (Stichting Daadkr8-Media) en Mark Hofman (Prick en Van Houtum)

LIEMERS - De Liemerse Uitdaging is niet meer weg te denken uit de regio. Verenigingen en stichtingen met knelpunten kunnen bij hen terecht.

Veel maatschappelijke organisaties hebben goede ideeën, maar redden het niet om deze te realiseren vanwege gebrek aan menskracht, middelen of materialen. De Liemerse Uitdaging is een platform dat hulp biedt door maatschappelijke organisaties te verbinden aan het bedrijfsleven. ''Het is niet de bedoeling dat we geld gaan geven. Aanvragen voor concrete zaken, daar kunnen we iets mee!'' aldus Sylvia Verhaar, manager bij de Liemerse Uitdaging. Samen met Audrey Jeurissen vormt zij het operationele team van de Uitdaging. Het platform kent een organisatie met veel vrijwilligers zoals een adviesgroep, een PR-groep, een groep ondersteuners en drie matchgroepen. In deze matchgroepen zitten enthousiaste mensen uit het lokale bedrijfsleven. De ''Oude Rotten'', ervaren ondernemers die beschikken over een breed netwerk én de ''Jonge Honden'', startende ondernemers met een kleiner, opbouwend netwerk. "Onze matchgroepen behandelen aanvragen van maatschappelijke organisaties en dagen bedrijven binnen hun netwerk uit deze vraagstukken op te lossen. Lukt dat, dan noemen we dat een 'match'. Een mooi voorbeeld is de kosteloze oprichting van Stichting Daadkr8-Media door Prick & Van Houtum in 2017. Deze stichting is de uitgever van DLHG-Courant!" aldus Audrey Jeurissen. Daarnaast beschikt de Liemerse Uitdaging over een ''Spullenbank' en organiseert zij samen met Liemerse welzijnsorganisaties 'De Beursvloer'. Bij de Spullenbank kunnen bedrijven hun overtollige spullen een tweede leven in laten blazen bij maatschappelijke organisaties. De Beursvloer is een jaarlijks evenement waarbij vragers en aanbieders binnen één uur zoveel mogelijk matches proberen te maken. Dit leverde in 2017 ruim 60 matches op met een waarde van bijna € 37.000,-.

Camillia Stokman

7 / 12

'Ik wil graag iets voor het dorp betekenen' Roderick ten Kortenaar (20) is Westervoorts' jongste politicus

'Ik vind het een ontzettende eer dat ik in de raad zit.' Foto: Miranda Kamphuis

WESTERVOORT - Hij is twintig jaar, komt uit Westervoort en zit sinds de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart in de gemeenteraad van Westervoort. Zijn naam: Roderick ten Kortenaar. Een gesprek.

Vertel eens iets over je achtergrond?

Roderick actief in een verzorgingshuis tijdens de jaarlijkse snerttoer van zijn partij.

"Mijn middelbare schooltijd bracht ik door op het Candea College in Duiven. Daarna heb ik mijn propedeuse rechten behaald op het HBO. Nu werk ik veertig uur per week op een advocatenkantoor."

Sinds wanneer merkte je dat je (lokale) politiek interessant begon te vinden?

"Mijn fascinatie voor politiek is denk ik al wel 10 jaar oud. Wat ik zo mooi vind aan politiek, zowel landelijk als lokaal, is dat je voor veel mensen wat kunt betekenen. Echt actief ben ik nog niet zo lang: pas een jaar echt bij de VVD. De snelle opkomst van de partij DENK heeft mij wel aan het 'denken' gezet. Het idee dat een partij met zoveel directe invloeden uit Turkije zoveel draagvlak weet te vinden in Nederland beangstigt mij wel eens."

Je bent pas 20. Vanwaar de drive om je nu al in te zetten voor de gemeente Westervoort?

"Ik wil graag iets voor het dorp kunnen betekenen. Westervoort is echt een prachtig dorp, daar mag je naar mijn mening dan ook best iets voor terug doen. Ik ben inderdaad nog jong. Conclusies verbind ik daar niet echt aan. Sinds ik actief ben voor de VVD heb ik ook een lidmaatschap bij de JOVD (de jongerenafdeling) in Nijmegen. Maar door mijn werk op een advocatenkantoor én mijn nieuwe rol als raadslid is het, helaas, lastig daar ook voldoende tijd aan te kunnen besteden."

Je bent een nieuw gezicht in de raad, waarom hebben mensen op jou gestemd?

"Tijdens mijn campagne heb ik veel mensen proberen te bereiken via social media. Er is veel geadverteerd via onze Facebook-pagina. In tegenstelling tot veel andere partijen is deze pagina nu, na de verkiezingen, nog steeds actief. Daarbij is ook het vertrouwde flyeren in winkelcentra en het ophangen van posters onderdeel geweest van mijn campagne. De campagne heeft naar mijn mening gewerkt. Ik zit nu in de raad en de VVD is met één zetel gegroeid."

Je zit in de gemeenteraad voor de VVD. Waarom de VVD, ben je ondernemend ingesteld?

"Ik vind dat iedereen die een bijdrage kan leveren, ook daadwerkelijk een bijdrage moet leveren aan de maatschappij. Natuurlijk erken ik het probleem van veel mensen die door omstandigheden thuis zitten. Die mensen moeten we steunen vanuit de overheid. Alleen te vaak zitten er mensen thuis die, hoe klein ook, echt wel een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Dit wordt mede gestimuleerd door bepaalde partijen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

Halbe Zijlstra, Fred Teeven, Ard van der Steur. VVD'ers die moesten opstappen na een schandaal. Maar ook een kandidaat-raadslid in Almere na het hacken van computers. Wat is dat toch, VVD en integriteit?

"Naar mijn mening is de VVD integer. Neem nu het voorbeeld uit Almere, dat had elke partij kunnen gebeuren.

Het hacken van pornografisch materiaal is niet 'kenmerkend' voor de VVD, het had de SP, het CDA of welke partij dan ook kunnen gebeuren. Het wordt vrij VVD-geframed, maar het komt kamerbreed voor.

Nog zo'n actueel VVD-puntje: de dividendbelasting. Had de VVD zich niet beter kunnen inzetten voor meer lastenverlichting voor het MKB?

"De dividendbelasting is landelijk beleid. Als gemeenten hebben wij daar niets over te zeggen, maar ik heb daar wel een mening over. De regio de Liemers heeft op zich niet heel veel baat bij de dividendbelasting.

De kans dat grote multinationals zich daardoor in de Liemers vestigen is heel klein. Wel is het belangrijk om af en toe over de gemeenten heen te kijken. Het is van belang dat we grote bedrijven naar Nederland trekken. Niet iedereen die in de Liemers woont, werkt hier ook daadwerkelijk.

Als er genoeg banen in heel Nederland zijn, dan profiteert ook de Liemers van en daarom ben ik voor. Het kan geen toeval zijn dat Unilever net heeft aangegeven haar hoofdkantoor in Nederland te behouden."

Op bestuurlijk vlak werkt de gemeente Westervoort samen met Duiven; is het niet beter dat jullie als kleine gemeente gewoon fuseren?

"Vier jaar geleden was dit een hot item tijdens de verkiezingen. De VVD was voor, maar uiteindelijk is het niet gebeurd door de grote invloed van het CDA in de gemeenteraad. Er is inderdaad wel een ambtelijke fusie ontstaan, op dat gebied werken we al als een geoliede motor. Persoonlijk vind ik dat fusies niet ten koste hoeven gaan van de dorpse identiteit. Het doel is goed bestuur, als dat zelfstandig niet meer lukt is het juist goed om samen te gaan werken. Daar profiteert de Liemers net zo hard van als de individuele gemeenten."

Wat ga jij concreet betekenen voor Westervoort in de gemeenteraad?

"Ik ben lid van de commissie Bestuur, Samenleving en Financiën. Dat betekent eens per week een fractievergadering bijwonen en vooral veel voorbereidend werk verzetten. Ik wil mij vooral richten op financiële lastenverlichting, bijvoorbeeld een lager OZB.

Op dit moment is een koophuis in Westervoort een grote last, dat mag niet de bedoeling zijn. Ik moet handelen vanuit de oppositie, een beetje ongewoon als tweede partij, maar het CDA wilde niet met ons in de coalitie. Dat kwam door onderlinge discussies en relaties die al langer niet zo lekker liepen. Ik vind dat jammer, omdat ik het gevoel heb dat we vanuit de coalitie veel meer hadden kunnen betekenen voor Westervoort."

Druk als raadslid, aan het werk op een advocatenkantoor en na de zomer gewoon weer studeren, hoe combineer je dat allemaal?

"Tijd moet je maken! Ik vind het een ontzettende eer dat ik in de raad zit. Ik denk dat mijn studie mooi aansluit op mijn nieuwe rol als raadslid. Iemand overtuigen van je mening zie je zowel in de gemeenteraad als in de advocatuur terug. Wat dat betreft is het een goede match!"

Nick Hoekstra

Een hele Belle-serie zit in de pen

De illustraties zijn gemaakt door de Zevenaarse Kristel Gasseling

vervolg van voorpagina

Het boek is een grappig verhaal met leuke plaatjes over lekker spelen, doen-alsof en tegendraads-zijn. Wel vertelt Busink dat er goed is nagedacht over wat ze wel en niet wilde beschrijven. De illustraties van 'Belle in bad' zijn gemaakt door Kristel Gasseling. Kristel is grafisch vormgever bij Het Span uit Babberich.

"Samen hebben we bedacht wat er het best past bij deze doelgroep. Het moest leuk en uitdagend zijn, maar niet te druk," vertelt Diane. "Eerst dachten we aan een genderneutraal poppetje, hoewel de tekst duidelijk gericht was op een meisje. Toch hebben we er voor gekozen een meisje te laten zien op de tekeningen. Uiteindelijk zijn de illustraties beter uitgekomen dan ik dacht."

In de trein, in het park of gewoon thuis. Om inspiratie op te doen voor het schrijven gaat ze het liefste naar een openbare plek waar veel mensen zijn en veel te zien is. Daarentegen vindt ze het soms ook fijn om juist thuis een rustig plekje op te zoeken. Met muziek aan dan, zodat ze in het verhaal kan verdwijnen. Diane: "Het schrijven is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby geworden." Als ze niet aan het schrijven is zoekt ze de rust op met wandelen.

Goed nieuws

Uitgeschreven is Diane Busink nog lang niet. Op dit moment ligt haar focus op het schrijven van romans voor volwassenen en zit haar tweede roman in de pen. Tussendoor schrijft ze ook gedichten. Als laatste vindt ze het een uitdaging om in opdracht te schrijven. Gebeurtenissen uit het leven van iemand anders vastleggen op papier. En voor fans van 'Belle in bad' is er goed nieuws. Diane Busink verwacht dat er een hele serie van zal komen.

Het boek 'Belle in bad' is verkrijgbaar in winkels als Bruna. Het boek kost € 12,95. Informatie: www.BoekBusink.nl.

Henk van Aalten: 'Wees trots op het dialect'

Henk van Aalten houdt van het dialect. Foto: Nomi Vermeulen

TOLKAMER - Nederland kent veel dialecten die verschillen in uitspraak en zinsbouw. Zelfs binnen de Liemers zitten verschillen in de spreekwijzen. Henk van Aalten is specialist in het dialect. Hij is zelf geboren en getogen in Lobith. Het is voor hem belangrijk dat het dialect niet verdwijnt.

Henk, wat is Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN)?

"ABN is het standaard Nederlands, dat is ingesteld rond het jaar 1950/1960. Het komt hoogstwaarschijnlijk uit Haarlem."

Hoe ontstaat een dialect?

"Een dialect is een accent en een manier van praten uit een bepaalde streek. Het is grotendeels ontstaan doordat mensen bijna niet buiten hun dorp kwamen en zo hun eigen manier van spreken ontwikkelden. Omdat wij tegenwoordig wereldwijd met elkaar spreken, nemen we woorden en manieren van spreken van elkaar over. Hierdoor verandert het dialect.

Er is niet precies bekend hoeveel procent van de Liemerse bevolking nog dialect spreekt, maar het is in ieder geval niet veel meer, en dat is erg zonde omdat streektaal bij de identiteit van een dorp, stad of streek hoort. Zou dit verdwijnen, dan verdwijnt er ook een stukje van de identiteit van die streek."

Is dialect spreken schadelijk voor je basisnederlands?

"Dat is een groot discussiepunt. Mensen zijn het dialect vroeger minder gaan spreken omdat hun kinderen een achterstand hadden op het moment dat ze naar de basisschool gingen.

Ikzelf sprak voordat ik naar school ging, thuis en met mijn vriendjes, alleen maar dialect. Het was niet erg, want waar ik ook kwam, konden ze me verstaan, inclusief in Duitsland.

Het dialect dat wij hier spreken, lijkt namelijk veel op het Duits."

Waarom houdt u zich zo veel bezig met het dialect?

"Het is gewoon mijn moedertaal. In mijn familie werd alleen maar dialect gesproken. Het Nederlands op school, het ABN, gebruikte je om te schrijven, maar meer ook niet. Ik ben mij de laatste vijf jaar in het dialect gaan verdiepen.

Het begon door elke dag een woord (met betekenis) in het dialect te tweeten. Later ben ik ook liedjes en verhaaltjes gaan schrijven. Ik vind het belangrijk dat het dialect niet verdwijnt. Eén van mijn favoriete zinnen is: Hi-j schupte mien allejekes hard vur de knäök.(hij schopte me heel erg hard tegen de botten/ schenen)."

Wat is moeilijker om te spreken, dialect of ABN?

''Het ligt er helemaal aan waarmee je bent opgegroeid. Ben je opgegroeid met dialect, dan zal dat makkelijker zijn dan ABN, en andersom.

Het zou natuurlijk mooi zijn als ze hier structureel les in zouden geven op school, maar dat gebeurt nou eenmaal niet. Het wordt soms hier en daar toegepast in de vorm van projecten."

'Streektaal hoort bij

de identiteit van

die streek'

Hoe kunnen wij er zelf voor kunnen zorgen dat het dialect niet verdwijnt?

"Mijn tip hiervoor is: blijf het gewoon veel spreken met vrienden en familie. Wees er gewoon trots op en schaam je er niet voor, wat mensen er ook van vinden of denken."

(Te) Stil

Het is zo stil buiten dat het lijkt alsof iemand de tijd gepauzeerd heeft en mij vergeten is
Ik hoor enkel het geruis van mijn oplaadkabel
Buiten branden de lantaarnpalen
Ze knipperen niet zoals ze normaal doen
De auto van de buurman staat nog op precies dezelfde plek als tien minuten geleden toen hij instapte
Ik heb het idee dat wanneer ik in mijn vingers knip alles weer tot leven komt
De tijd weer verder gaat
Maar dit moment
Nu voelt goed
Dus hang ik nog eventjes uit mijn raam
Adem mij dichter naar het einde
Terwijl jullie voorlopig op pauze staan

FvL

11-13 mei Buitenblik Zevenaar

Aan de Breuly. Met een keur aan activiteiten. Zie www.buitenblik.nl

12 mei Open Podium Zevenaar

Muziekcafé De Lantaern, de Hooge Bongert 3, aanvang 21.00 uur. Entree gratis

12 mei A Sign of Friendship Didam

Meulenvelden, aanvang 19.30 uur. Voorverkoop € 10,-.

16 mei Line Dance Westervoort

Kulturhus de Nieuwhof, van 10.00 tot 12.00 uur.

18 mei So Long Cohen Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater, muzikale ode aan Leonard Cohen, aanvang 20.15 uur. Entree

€ 19,50.

18-20 mei Jazz- en Bluesfestival Zevenaar

Op Raadhuisplein, Markt, Muldershof, in Eet-Lokaal en in de St. Andreaskerk. Toegang op zaterdag en zondag gratis. Programma: zie www.muziekstadzevenaar.nl

19 mei concert Balkanova Orchestra Zevenaar

Muziekcafé De Lantaern, de Hooge Bongert 3, aanvang 21.00 uur, entree € 10,-.

Zeven dagen als Hongaarse Pien Heijneman vertelt over uitwisselingsproject met het Esze Tamás Gimnázium

"Het was een geweldige ervaring om mee te doen aan de uitwisseling." Foto: Stefan Vink

LIEMERS - Met Mátészalka als partnergemeente van Zevenaar vindt er al jaren een uitwisselingsproject plaats tussen het Liemers College en het Esze Tamás Gimnázium. Samen met 21 andere leerlingen vertrok ik voor zes dagen naar Hongarije.

Op zondag 8 april stonden we allemaal te popelen om te gaan, toch was het wel een beetje spannend, want ook al had je van tevoren al contact gelegd met je uitwisselingsstudent, je wist toch niet zo goed waar je terecht zou komen. Gelukkig werden we op het vliegveld in Boedapest super vriendelijk ontvangen door de Hongaarse leerlingen en vanaf dat moment kon de reis vol ervaringen pas echt beginnen.De eerste nacht verbleven we met de hele groep op een camping, in twee grote gebouwen. Op deze manier kon je niet alleen je eigen uitwisselingsstudent leren kennen, maar ook de anderen. Je sliep met jouw uitwisselingsstudent op een kamer, samen met andere duo's. De volgende dag zijn we naar de dom van Esztergom geweest, hier had je een fantastisch uitzicht over de Donau en keek je recht op Slowakije. Vervolgens zijn we over de brug naar Slowakije gelopen en weer terug. Later op de dag hebben we een kasteel bezocht waar je weer prachtig uitkeek over de Donau. Hier aten we het typisch Hongaarse gerecht Lángos: gefrituurd brooddeeg met knoflook, crème fresh en kaas. Superlekker! We bezochten nog kort een dorpje voordat we de vier uur durende busreis naar Mátészalka zouden maken. Deze reis was geen pretje, de verwarming in de bus kon niet uit en het was al best wel warm buiten, de bus was letterlijk een sauna. Gelukkig kwamen we 's avonds allemaal nog levend aan. Dit was het moment waarop iedereen naar zijn gastgezin zou gaan. Wat betreft de taal in de groep wisselde het heel erg per persoon wie wat sprak, ik had het geluk dat 'mijn' Hongaarse, Zsuzska, goed was in Engels. De meesten spraken Engels, maar sommigen spraken Duits en anderen konden helemaal niet zo goed overweg met vreemde talen. Hierdoor was het wel lastig, want in wat voor een taal spreek je nou in zo'n diverse groep? In het begin was het ook heel raar om Engels te praten tegen Nederlanders, als er Hongaren bij waren, maar dit wende al gauw. Door de moeder van Zsuzska werd ik hartelijk ontvangen, ze wilde me al gelijk adopteren! Ook al sprak ze alleen Hongaars en Russisch, met Zsuzska's vertalingen kwam het allemaal goed. De volgende ochtend ging ik bij Zsuzska in de auto naar school, waar we een gymles zouden volgen. Tijdens deze rit merk je toch wel dat Nederland het qua voorzieningen veel beter voor elkaar heeft. Zo zaten er in alle wegen grote gaten die nooit gedicht worden. En dat is daar heel normaal. In de twee dagen dat we nog bij de Hongaren waren hebben we allerlei activiteiten gedaan, zo hebben we de volksdans geleerd, hebben we Hongaarse concerten gezien en met de hele groep gebowld. Hierna zijn we met alle Nederlanders twee dagen naar Boedapest geweest, een grandioze stad die zeker een bezoekje waard is. Al met al was het een geweldige ervaring om mee te doen aan deze uitwisseling, je leert veel meer van de cultuur dan wanneer je gewoonweg op vakantie gaat. Ik kijk ernaar uit om de Hongaren vanaf 22 mei 5 dagen Nederland te laten zien.

Uitwisseling

Pien Heijneman

Camillia Stokman

Energieneutrale woningen hebben de toekomst In 2050 alle woningen gasvrij, duurzame maatregelen zijn nodig

Steeds meer daken worden voorzien van zonnepanelen. Foto: R. Wigman

ZEVENAAR - Minister Wiebes heeft een duidelijk doel gesteld. Alle woningen moeten in 2050 gasvrij zijn, omdat fossiele brandstoffen opraken en ook om het klimaat te sparen.

In het zoeken naar oplossingen voor duurzame energie horen we steeds vaker het begrip: energieneutraal. Maar wat is dat eigenlijk? Volgens bedrijfsleider Remco Wigman van Pola Duurzaam uit Zevenaar verbruikt een energieneutrale woning net zoveel energie als wat er wordt opgewekt met onder andere: zonnepanelen.
Om een huis energieneutraal te maken kijk je naar de Trias energetica. Dit zijn drie stappen die je doorloopt om een gebouw duurzaam te maken. Stap 1 is het energieverbruik te beperken door verspilling tegen te gaan; bijvoorbeeld door isolatie van gevels en daken. Stap 2 is het maximaal gebruik maken van energie uit duurzame bronnen, zoals wind, water en de zon; bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler voor het warme water of zonnepanelen voor stroom. Stap 3 is de laatste stap. Als je alles hebt gedaan om energie te besparen kun je nog op efficiënte wijze fossiele brandstoffen gebruiken om in het laatste restje energiebehoefte te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp voor lage temperatuurverwarming en gebruik maken van led-verlichting.

Volgens Remco Wigman zijn er tegenwoordig voldoende duurzame alternatieven voor het gebruik van gas. "Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig bijna altijd gasvrij. Dat komt omdat er bij de realisatie van nieuwbouwwoningen rekening gehouden wordt met duurzame oplossingen en de woningen goed zijn geïsoleerd. Bestaande woningen vormen de grootste uitdaging. Het begint bij een goede isolatie van de wanden, het dak en de vloer, want anders stook je voor niets. Daarnaast moet je kijken naar de technische mogelijkheden die de woning biedt. Zo kan een ouderwetse cv-ketel die gas stookt, vervangen worden door een nieuwe warmtepomp die werkt met aardwarmte of luchtwarmte. Dan heb je geen gas meer nodig en je kunt dan op lage temperaturen stoken. Daarbij plaats je zonnepanelen om de stroom die wordt gebruikt op te wekken. Zo kun je ook een bestaande woning zelfvoorzienend krijgen."

De belangrijkste redenen om voor duurzaam te kiezen komt voort uit de zorg over het klimaat en het tekort aan fossiele brandstoffen. Remco Wigman: "Die raken op. Het klimaat verandert en er wordt steeds meer CO2 uitgestoten. Dat is niet goed voor onze omgeving. Daarom is er in 2016 in Parijs een verdrag gesloten waarin staat dat we voor 2023 16% minder broeikasgassen moeten gaan uitstoten. Om dit te realiseren moet je stoppen met het gasgebruik en op een andere manier elektriciteit opwekken. Maar als je echt energieneutraal wilt zijn, moet er veel meer gebeuren. Dan moet je alle energie die je verbruikt zelf gaan opwekken."
Een advies van Wigman: "Er zijn veel mensen die willen gaan verduurzamen, ik zeg dan wel altijd: houd het simpel, kijk naar wat je hebt en wat je wilt. Het moet natuurlijk wel kunnen en nut hebben." Meer informatie over energiemaatregelen is ook te vinden op: www.liemersenergieloket.nl.

Prachtige ruiterroutes door de Rijnstrangen Met Paard Op Pad Rijnwaarden realiseert veilig routenetwerk

Met paard (en wagen) door het prachtige Rijnstrangengebied. Foto: Kim Kleijkers

AERDT - Ruiterroutes maken de weg veiliger voor paard, ruiter en menner. Met de gerealiseerde ruiterroutes door het Rijnstrangengebied kunnen paarden- en natuurliefhebbers met hun paard een rit maken door een prachtig en veilig gebied.

De Stichting Met Paard Op Pad Rijnwaarden werd in 2013 opgericht naar aanleiding van de vele ongelukken die er met paarden op de weg en dan voornamelijk op dijken, geweest waren. Het doel van de Stichting werd een veilig routenetwerk creëren voor een ieder die met zijn paard op pad wil. Door middel van knooppunten laat de Stichting de routes aansluiten op bestaande routes in enerzijds het Gelderse Montferland en het Duitse Borghees en anderzijds de Veluwezoom en de Veluwe.

Veel gesprekken

Met Paard Op Pad Rijnwaarden bestaat uit Ton Heinst, penningmeester en projectleider, Gijs van Schip, voorzitter, en Evelien Wolters, secretaris. Om te zorgen dat de paden gerealiseerd konden worden, waren er vooraf veel gesprekken met Provincie Gelderland, gemeentes, Waterschap, ondernemers en grondeigenaren. Het duurde drie jaar voordat de plannen werkelijkheid werden, maar nu heeft de Stichting er partners aan over gehouden en krijgen ze subsidie. De routes bij Huize Aerdt, Carvium Novum, de Doorgang de Bijland en de Ossenwaard zijn inmiddels allemaal al gerealiseerd. De nieuwste route is de route door de Geuzenwaard. De bedoeling is dat de routes eind 2018 allemaal klaar zullen zijn.

Speciaal zand

Voor bepaalde stukken van de ruiterroutes in het Rijnstrangengebied is speciaal zand gebruikt. Dit zand kon pas gestort worden nadat in het verleden gestorte puin was weggehaald en het pad met veel moeite was vrijgemaakt. Nu ligt het zand op de route van de Voorde naar de Doorgang de Bijland, die direct langs de Rijn en langs een Hollands mangrovebos loopt. Bij de Voorde is ook een doorwaadbare plaats aangelegd waar ruiters en rijtuigen een stukje door het water heen kunnen rijden. Naast het pad langs de Bijland staan de twee dikste schietwilgen van Nederland, die tijdens het aanleggen van het pad zijn ontdekt. Om een stuk van de route van de Doorgang de Bijland te kunnen realiseren, kreeg de Stichting hulp van Steenfabriek De Bijland. Diverse sponsoren, waaronder Stichting Landschap Rijnwaarden en Landgoed De Houberg hebben ervoor gezorgd dat de routes gerealiseerd konden worden. Nu helpen zij bij het onderhoud van de ruiterpaden.

Vervolgtrajecten

Voorlichting over de gerealiseerde ruiterroutes in het Rijnstrangengebied heeft ervoor gezorgd dat andere gemeentes in Gelderland ook aansluitende ruiterroutes willen. Daarom is Met Paard Op Pad Rijnwaarden gestart met vervolgtrajecten.

Omliggende gemeentes kunnen participeren in deze vervolgtrajecten, die niet alleen zorgen voor meer veilige ruiterroutes, maar ook voor een netwerk van ruiterroutes. Zo kun je als ruiter of menner veilig met je paard op pad door een prachtige omgeving.

Nina Elbers

Kim Kleijkers