De Liemers Helemaal Goed Courant

3 december 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 3 december 2014


Blazersband Sint-Andries een succes

GROESSEN - Tien weken lang heeft een aantal jongens en meisjes een gezellig muzikaal uurtje op de maandagavond. Onder leiding van musicus en dirigente Willeke de Laak maken de kids kennis met allerlei muziekinstrumenten, zowel blaas- als slagwerkinstrumenten. Na vijf avonden kiezen de kinderen een instrument om thuis mee te oefenen.

De kinderen vinden dit alles geweldig en zijn zeer enthousiast over de manier waarop Willeke, geassisteerd door enkele leden van de werkgroep Opleidingen, alles uitlegt en begeleidt. Het is een geweldig initiatief vanuit int- Andries.

Op zondag 14 december treden zij al op met hét grote orkest, tijdens het Winterconcert 'Into The Movie'. Mocht u een kijkje willen nemen, dan bent u welkom in zaal Gieling Groessen, het concert begint om 15.00.

Na afloop van het concert is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een winterbuffet. Toegangskaarten zijn te verkrijgen bij Kwaliteitsslagerij Theo en Ria Scholten en bij Staring Diervoeders. Entree drie euro, een combikaart inclusief buffet kost twaalf euro.

Kerstconcerten Liemers Mannenkoor in Duiven én Zevenaar

LIEMERS - Op zaterdag 13 december en op zondag 21 december voert het Liemers mannenkoor respectievelijk in Duiven en Zevenaar weer zijn kerstconcerten uit. In beide concerten zal het mannenkoor zich gesteund weten door een plaatselijk jeugdkoor.

In Duiven is dat jeugdkoor Do-Re-mi-Gius, en in Zevenaar het jeugdkoor Star Choir. Met de uitvoering in Duiven hoopt het koor na het succesvolle kerstconcert vorig jaar, aan een traditie te gaan bouwen zoals dat in Zevenaar reeds vele jaren het geval is. In zowel de Remigiuskerk als de Andreaskerk zal met sfeerlicht en aankleding voor een warme kerstsfeer gezorgd worden. Tevens zullen de toehoorders bij binnenkomst een glaasje gluhwein aangeboden krijgen. In de pauze is er gelegenheid voor het gebruiken van een consumptie.

De aanvangstijden zijn in Duiven 19.30 uur, en in Zevenaar 15.00 uur.
Toegangskaarten á 12,50 euro zijn verkrijgbaar via de mail: pr@liemersmannenkoor.nl en in Duiven bij Fotospeciaalzaak: Image and More, Rijksweg 42F in Zevenaar bij de daar bekende voorverkoopadressen, of voorafgaande aan de concerten in de kerk.

Meer informatie staat op www.liemersmannenkoor.nl.

Winterconcert in Groessen: Music, movie & buffet

GROESSEN - Op zondagmiddag 14 december organiseert muziekvereniging Sint-Andries, met medewerking van slagwerkgroep Wilhelmina Pannerden, haar winterconcert Into the Movie.

Dit winterconcert staat garant voor een muzikale middag waarbij u na afloop kunt genieten van een heerlijk winterbuffet. Het muzikale gedeelte staat voornamelijk in het teken van filmmuziek.

De tijdloze filmmuziek van het Wilde Westen, dé klassieker van Disney en nog veel meer. Ook de slagwerkgroep zal zich in dit thema laten horen. Het concert wordt afgesloten in kerstsfeer.

Uniek deze middag is ook de deelname van de Blazersband. Dit is een nieuw project van Sint-Andries om kinderen kennis te laten maken met muziek zowel blaas- als slagwerkinstrumenten.

De afgelopen maanden hebben de kinderen van de Blazersband keihard geoefend, onder leiding van musicus en dirigente Willeke de Laak en het resultaat kan men tijdens dit concert horen.

Het zal plaats vinden in zaal Gieling Groessen, de zaal is vanaf 14.30 uur geopend. Het programma begint om 15.00 en zal rond 17.30 uur afgelopen zijn. Na afloop van het concert staat het winterbuffet klaar.

De entree voor dit concert is inclusief een kopje koffie of thee drie euro per persoon. Voor twaalf euro kan men genieten van het concert en na afloop ook deelnemen aan het winterbuffet, natuurlijk verzorgd door zaal Gieling Groessen.

Een unieke gelegenheid voor een gezellige winterse muzikale zondagmiddag!

Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij cafetaria Janssen Pannerden, Slagerij Theo en Ria Scholten en firma Staring Diervoeders Groessen.

Expositie van Editha de Vos in De Slangentoren Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 13 zondag 14 december 2014 zal Editha de Vos, 'EdiArt', een expositie houden in het monumentale pand en voormalige brandweerkazerne De Slangentoren aan de Wittenburstraat 6 in Zevenaar. Met het oog op de feestdagen kreeg deze expositie de naam 'Eerder en nooit vertoond werk, prettig geprijsd'.

Editha de Vos is een autodidact en een van haar grootste passies is schilderen, liefst met veel kleur en vaart! Haar doeken zijn voornamelijk figuratief en af en toe abstract. Door haar kleurgebruik vallen haar doeken op. Ze schildert in een geheel eigen stijl. Daarnaast experimenteert ze graag en menigmaal schildert ze doeken met humor en een knipoog. Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit zichzelf, ze heeft geen vooropgezet plan. Haar doeken hebben het effect van warmte, zonnig en vrolijkheid. Het werk van Editha de Vos wordt onder andere geprezen om het mooie kleurgebruik en compositie, het werk is spannend. Zij toont in haar schilderijen zowel vrijheid als abstractie. Men ziet haar enthousiasme voor het schilderen tot uiting komen in haar werk.

"Laat u verrassen op deze bijzondere expositie van Editha de Vos en kom kijken in De Slangentoren aan de Wittenburgstraat 6 in Zevenaar. Geopend op zaterdag 13 en zondag 14 december van 12 .00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie of aanvragen lijst werken edithadevos@hotmail.com, www.exto.nl, www.ediart.nl of bel 06 21830130.

Ed van Mierlo en Loo nemen aan het einde van dit seizoen afscheid van elkaar

LOO - "Vorige week hebben wij, bestuur afdeling voetbal en Ed van Mierlo, aan de spelersgroep en begeleiding kenbaar gemaakt dat er na afloop van dit seizoen een einde zal komen aan onze samenwerking."

Ondanks het feit dat er sprake is van een goede samenwerking tussen trainer, spelersgroep, begeleiding en bestuur zijn alle partijen van mening dat het na twee jaar tijd is voor een (mogelijke) nieuwe uitdaging.

Er is op dit moment sprake van een goede samenwerking echter wordt dit niet tot uitdrukking gebracht in een goede stand op de ranglijst. De neerwaartse spiraal ingezet vanaf verleden jaar heeft natuurlijk diverse oorzaken. Zo zijn we de laatste twee seizoenen een aantal belangrijke spelers (Jarno Geurts, Timo Jansen en Robin van Oijen) kwijtgeraakt aan andere clubs in de buurt en heeft de huidige leider van het 1ste elftal Erik Hermsen moeten stoppen met voetballen. Daarnaast zijn dit seizoen vanwege blessureleed een aantal spelers langdurig afwezig (Frank Thuis, Harm Schadenberg, Daan Brakenhoff en Jorn Janssen). Hopelijk komen er binnenkort weer enkele spelers hersteld terug en wie weet ook misschien nog wel enkele nu nog elders spelende spelers het nieuwe voetbalseizoen.

Dat nu reeds deze beslissing is genomen geeft beide partijen ruim de tijd om na te kunnen denken over invulling van de vacature en het mogelijke vervolg van de trainerscarrière.

"Ed van Mierlo is sportvereniging Loo dankbaar dat hij bij deze vereniging zijn debuut heeft kunnen maken als hoofdtrainer en wij hopen dan ook dat hij deze functie bij een andere club kan voortzetten."

Op dit moment wachten we nog steeds op de eerste overwinning in de competitie dit seizoen echter de doelstelling 'een plaats in het linkerrijtje' blijft gehandhaafd. Alle partijen blijven ondanks alles strijdbaar.

Crescendo start muziekles via het Musiater

OOIJ - Muziekvereniging Crescendo gaat weer beginnen met het geven van muzieklessen in het Muziekcentrum aan de Slenterweg in Ooij.

In samenwerking met Het Musiater organiseert Crescendo HaFa-primo lessen, HaFa betekent harmonie/fanfare. Dit zijn speciale muzieklessen waarbij de jeugd ritme, notenschrift en het spelen op een blokfluit zullen worden bijgebracht. Daarnaast vindt er aan het eind van het seizoen een zogenoemde instrumentenparade plaats waarbij de leerlingen les krijgen op de diverse muziekinstrumenten uit een fanfare en slagwerkorkest. Als klap op de vuurpijl zullen de leerlingen ook een (of meerdere) uitvoeringen verzorgen in samenwerking met de jeugdorkesten van Crescendo.

Dit betekent dat er al vroeg aandacht is voor samenspel op muzikaal gebied. Deze cursus zal worden gegeven in samenwerking met (en door een docent van) Het Musiater. Crescendo weet met haar wervingsacties veel jeugd te interesseren voor muziek. Crescendo verzorgt ook de inschrijving bij Het Musiater en bovendien wordt de leerling direct het 1e jaar gratis lid van Muziekvereniging Crescendo en maakt dus gelijk kennis met de vereniging en haar jeugdbeleid. De cursus is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zes tot acht jaar. De blokfluit en het lesboek met cd zijn bij de cursusprijs inbegrepen. Na de primo lessen kan de leerling eventueel kiezen voor een HaFa-opleiding op een specifiek muziekinstrument via Het Musiater. De leerling betaalt vanaf het 2e jaar dan wel contributie, maar ontvangt gratis een instrument van Muziekvereniging Crescendo in bruikleen. Voor kinderen die al een primo cursus gevolgd hebben, of kinderen die al wat ouder zijn, bestaat de mogelijkheid om komend seizoen al direct naar het Musiater te gaan voor een muziekopleiding op een instrument naar keuze of voor melodisch slagwerk.

Na een half jaar les kan het kind al meespelen met een van de jeugdorkesten van Crescendo. De speciaal voor Crescendo ontwikkelde HaFa primocursus is op de maandagmiddag. Is uw kind geïnteresseerd of wilt u meer informatie over muziek maken via Crescendo? Ga dan naar onze website www.crescendo-zevenaar.nl of neem contact op via: info@crescendo-zevenaar.nl.

Kramen kerstmarkt Ooi

DOESBURG - Wijkraad De Ooi in Doesburg organiseert ieder jaar een gezellige kleine Kerstmarkt op het Burgemeester Keijserplein (voor de Aldi) in Doesburg. Deze wordt gehouden op zaterdag 13 december tussen 11.00 en 16.00 uur.


Wijkraad De Ooi heeft een gloednieuwe partytent. Binnen deze tent zijn diverse kraampjes met kerstattributen. Op de kerstmarkt staat een grote verlichte kerstboom. Op de kerstmarkt worden verse warme oliebollen gebakken, warme wafels gemaakt en warme drankjes geschonken. Een demonstratie van een midwinterhoorn.


Wijkraad De Ooi is op zoek naar nieuwe leden en of vrijwilligers. U kunt zich aanmelden via E.mail F.Eggens9@upcmail.nl, Bertus.Tiecken@kpnmail.nl,
Bartho24@kpnmail.nl.

Roué Verveer in Het Musiater

ZEVENAAR - Roué is terug! Maar na vijf succesvolle voorstellingen vindt hij het welletjes. Dit keer gooit hij het roer om. Definitief. Nóg grappiger. Nóg sneller. Frisser. Ga er goed voor zitten, want het tempo is hoog.

Hij laat je niet uitlachen. Dat zijn we van hem gewend. Hij praat nou eenmaal sneller dan hij denkt. Of nee, juist andersom. Nou ja, het voornaamste is: leef en lach. Dat is het belangrijkste. Ga dus naar zijn voorstelling, want voor je het weet komt er iets op je pad. Roué ontroert en verbaast, ontwart en stelt vragen. Tijden veranderen. Daarom: FF wat anders. Wel zo verfrissend.

Zaterdag 13 december begint de voorstelling om 20.15 uur. De prijs inclusief consumptie is 22 euro. De locatie is Het Musiater, Bommersheufsestraat 62. Meer info te verkrijgen via info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl en telefoon 0316 524477. Reserveren is ook mogelijk via de website: www.hetmusiater.nl.

Kerstviering leden BOZ

ZEVENAAR - Op vrijdagavond 19 december is de kerstviering voor de leden van de Belangenvereniging Ouderen Zevenaar.

Deze wordt gehouden in het dienstencentrum De Hooge Bongert. Het koor Different Generations uit Didam zal die avond mooie kerstliederen ten gehore brengen.

De avond begint om 19.30 uur, de zaal open om 19.00 uur.

Entree is vijf euro per persoon. De kaartverkoop is dinsdag 9 december van 13.30 tot 16 ,00 uur in De Hooge Bongert aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Vuurwerk tot vijftig procent goedkoper in Groessen

GROESSEN - Steeds vaker gaan mensen de grens over voor goedkoop, Duits vuurwerk. Dit terwijl je de complete collectie Duits top vuurwerk ook gewoon in Nederland kunt krijgen: bij Vuurwerk Outlet Gelderland. Voor exact dezelfde prijzen als in Duitsland! Honderd procent legaal en zonder risico's aan de grens. Op 29, 30 en 31 december koop je je vuurwerk voor Duitse palletprijzen bij Vuurwerk Outlet Gelderland in Groessen.

Vuurwerk voor Duitse prijzen
Met Vuurwerk Outlet Gelderland onderscheidt eigenaar Koen Kampschreur zich van de vele verkoopadressen in de buurt. Meekomen met de Duitse prijsvechters is zijn doel. Daarom begon hij een directe samenwerking met een importeur. Op deze manier wordt het vuurwerk niet voor groothandelsprijzen, maar voor importprijzen binnengehaald. Hij combineert het Duitse vuurwerk met vuurwerk uit bekende Nederlandse collecties, maar dan tot vijftig procent goedkoper dan bij de concurrent. Dit betekent alle soorten vuurwerk onder één dak, van familiepakketten en maximaal gevulde cakes tot kanonslagen en wondertollen.

Verkoop op 29, 30 en 31 december
De vuurwerkverkoop bij Vuurwerk Outlet Gelderland vindt uitsluitend plaats op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december. Er is geen voorverkoop, hierdoor blijven de prijzen laag. Klanttevredenheid en veiligheid staan hoog in het vaandel, daarom wordt er enkel kwaliteitsvuurwerk ingekocht. De grote winkel met maximale bunkercapaciteit en ruime parkeergelegenheid zorgen voor minimale wachttijden. Tijdens de winkelverkoopdagen is er een continue aanvoer van nieuw vuurwerk.

Kwaliteitsvuurwerk voor Duitse palletprijzen vind je bij Vuurwerk Outlet Gelderland in Groessen! Voor meer informatie ga naar www.VuurwerkOutletGelderland.nl., Vuurwerk Outlet Gelderland, Dorpstraat 55, 6923 AD Groessen, telefoon 0316- 529129
www.VuurwerkOutletGelderland.nl

Kerst bij De Groene Schuur !

GROESSEN-In streekwinkel, kwekerij en kookstudio De Groene Schuur in Groessen is de Kerstsfeer

nu volop aanwezig. U kunt er terecht voor uw Kerstboom, verschillende soorten en maten

waaronder de populaire Nordmann. De bomen komen vers van het land en thuis bezorgen is mogelijk. Ook heeft u in de winkel de keuze uit verschillende Kerststukjes en decoratie artikelen. Kom kijken, geniet van de sfeer en doe inspiratie op voor uw Kerstdiner! U bent van harte welkom!

Voor kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes kunt u ook in

de winter prima terecht bij De Groene Schuur. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij de activiteiten gecombineerd kunnen worden. In de verwarmde kookstudio kunt u heerlijk gaan koken met uw familie, vrienden of collega's op een voor u geschikte datum en tijdstip. U heeft de keuze uit verschillende mogelijkheden zoals: Koken met vergeten groenten, Italiaans, Spaanse Tappas, Surinaams, Pakistaans, Keniaans, Marokkaans, Balkan, Irakees, Thais, Indisch, Japans enz. Ook organiseert De Groene Schuur elke maand een individuele kookworkshop waar iedereen zich voor kan aanmelden. Op dinsdag 27 januari 2015 gaan we Winters koken met Vergeten groenten. U kunt zich hiervoor nu al opgeven!

Zoekt u nog een leuk Kerstpakket met huisgemaakte- en streekproducten? Ook hiervoor kunt u prima terecht bij De Groene Schuur. Vele mogelijkheden!

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B in Groessen. Voor meer informatie of opgave voor de workshops, telefoon (0316) 33 07 18 of kijk op de website www.degroeneschuur.nl of www.kokenindekas.nl

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

Buurtbemiddeling de Liemers zoekt bemiddelaars voor het oplossen van conflicten tussen buren, waardoor een prettige woonsfeer in de buurt ontstaat. Men krijgt eerst een training, voordat men met een ervaren collega op pad gaat.

Stichting Leergeld de Liemers zoekt een medewerker voor het assisteren van de coördinator op administratief en organisatorisch gebied. Taken zijn: het verzamelen, vastleggen en verwerken van gegevens die via de intermediairs binnenkomen, het zelfstandig plannen van afspraken, het voeren van telefoongesprekken en het archiveren van de aanvragen.

MEE Oost-Gelderland zoekt een buddy, die wekelijks een mevrouw van 58 jaar met een verstandelijke beperking wil bezoeken om een praatje te maken, een spelletje te spelen of boodschappen te doen.

Trefpunt Alleengaanden van Caleidoz zoekt een gastvrouw die de mensen ontvangt die tweemaandelijks bijeenkomen op locatie De Hooge Bongert in Zevenaar.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Kerkdienst in Candea College

DUIVEN - Komende zondag 7 december spreekt Kees van Velzen in de dienst van KerkvoorNu.

De dienst wordt gehouden in het Candea College aan Saturnus 1 in Duiven en begint om 10.30 uur. Voor de kinderen tot en met drie jaar is er crèche; de kinderen van de basisschool hebben een eigen programma.

Cursussen Stichting Kreatieve Kring Westervoort 2015.

Foto: Robert Kuster

In Januari/ Februari 2015 start de Kreatieve Kring Westervoort weer met een aantal nieuwe cursussen. Al deze cursussen worden in een gezellige en ontspannen sfeer gegeven in onze cursusruimte in Kulturhus de Nieuwhof Rivierweg 1 Westervoort.

De volgende cursussen starten met voldoende deelname:

Glas in lood                                         maandag avond

Avontuur met steen en klei                 vrijdag morgen

Leer omgaan met een tablet, I-Pad dinsdag avond/ woensdag morgen

Fotografie [beginners/gevorderden maandag avond

Mozaieken                                         donderdag avond

Tekenen en schilderen voor senioren vrijdag middag

Heeft u interesse kunt u voor nadere informatie contact opnemen met Riky Rothengatter Tel. 026-3119659 of kijk op onze web-site www.kreatievekringwestervoort.info

Red & Black Giesbeek huldigt jubilarissen

GIESBEEK — Drum- en showfanfare Red & Black Giesbeek heeft zaterdag 15 november een viertal leden gehuldigd tijdens de jaarlijkse feestmiddag. Bij accommodatie 'De Veerstal' werden de officiële KNMO-speldjes uitgereikt.

Voorzitter Reinier Wieggers huldigde twee leden voor hun 12,5-jarig lidmaatschap bij de fanfare. Tom Wieggers en Benjamin Baars blazen beiden sinds hun lidmaatschap: Benjamin op trompet, Tom eerst bugel, toen bariton en nu al jaren op de sousafoon. Beide leden zijn actief bij de vereniging betrokken en zijn altijd van de partij als er iets te organiseren valt.

Ook Yvonne Soethof kreeg een speldje opgeprikt, zij voor haar 25-jarig lidmaatschap. Op trompet begonnen maar ondertussen alweer een hele poos op de tenorsaxofoon. Yvonne is een trouw lid dat elke repetitie steevast aanwezig is om haar partijen te blazen.

Het gouden jubileumspeldje voor liefst vijftig jaar lidmaatschap werd uitgereikt aan Henk Leenders. Speciaal hiervoor was dhr. Van Schie, afgevaardigde vanuit de KNMO, afgereisd naar Lathum. Henk is al sinds 1964 een betrokken slagwerker en heeft door de jaren heen bijzonder veel voor de vereniging betekend. Zo was hij lange tijd actief in het bestuur. Ook in het onderhoud van het gebouw en de organisatie rondom Molenweekend was en is Henk van onmisbare betekenis.

Na het officiële gedeelte en de felicitaties werd er gebowld en na het lekkere eten kwam er een eind aan een gezellig samenzijn bij De Veerstal.

Bridgen in Angerlo tussen kerst en nieuwjaar

ANGERLO - Op dinsdag 30 december wordt door bridgeclub Angerlo de jaarlijkse Roely Hartmandrive georganiseerd. De drive wordt gehouden in centrum De Meent aan de Prinses Margrietlaan in Angerlo en is inclusief een uitgebreid stamppotbuffet en aantrekkelijke prijzen voor de winnaars.

"We starten om 14.00 uur de zaal is open om 13.30 uur. We spelen twee maal zes ronden van 24 spellen en rond 22.00 uur is de prijsuitreiking. Als u mee wilt doen, verzoeken wij u vriendelijk dit door te geven aan Herman Rensen; graag per e-mail (h.rensen4@chello.nl) of telefonisch (0313 473869). We zien dan uw betaling van twintig euro per persoon graag per omgaande tegemoet op rekeningnummer NL89RABO0321658795 ten name van bridgeclub Angerlo onder vermelding van RH-drive. Als u voor meerdere paren betaalt, graag alle paarnamen doorgeven, dit om misverstanden te voorkomen."

"Mocht u onverhoopt verhinderd zijn op 30 december, dan ontvangt u uw inschrijfgeld terug, indien dit uiterlijk drie dagen tevoren bij ons wordt gemeld. info: Herman Rensen per E-mail (h.rensen4@chello.nl) of telefonisch (0313 473869)."

Schrijfmarathon Amnesty International

ZEVENAAR - Op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, houdt Amnesty International de Schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Ook in Zevenaar worden op 10 december tussen 15.00 en 19.00 uur in het BAT gebouw en tussen 20.00 en 23.00 uur in het Filmhuis brieven geschreven voor activisten en gewetensgevangenen. Om 15.00 uur zal burgemeester Jan de Ruiter de eerste brief schrijven in de hal van het BAT gebouw naast de balie Burgerzaken in Zevenaar.

Dit jaar kan men onder andere brieven schrijven voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten van Amerika, die 35 jaar gevangenisstraf kreeg wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks, en voor de Saudische blogger Raif Badawi, die tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van één miljoen rial (191 duizend euro) werd veroordeeld, terwijl hij slechts op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

In 2013 kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie. Die brieven werden niet voor niets geschreven. Zo kwam activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja vrij.

Startsein (ver)bouw van gemeentehuis Zevenaar

ZEVENAAR - Met de ondertekening van de aannemersovereenkomst is donderdag 20 november het startsein gegeven voor de (ver)bouw van het nieuwe gemeentehuis in Zevenaar. De daadwerkelijke (ver)bouwwerkzaamheden starten maandag 24 november. Burgemeester J. de Ruiter ondertekende de aannemersovereenkomst namens de gemeente Zevenaar. Directeuren W. Smit en B. Wopereis tekenden namens de aannemer WvD-WSi B.V.

Als de (ver)bouw voorspoedig en volgens planning verloopt zal Hal 12 in mei 2015 klaar zijn voor huisvesting van het eerste deel van het nieuwe gemeentehuis. Het Turmac-gebouw, grenzend aan Hal 12, zal eind 2015 gereed zijn. Naar verwachting zal begin 2016 het nieuwe gemeentehuis in zijn geheel in gebruik genomen kunnen worden.

Bouwroute

Om eventuele overlast vanwege de bouw zoveel mogelijk te beperken, wordt het groot bouwmaterieel vanaf de kant van het station in plaats van via het centrum naar de bouwplaats bij Hal 12 geleid. Omdat er in de Kerkstraat een gedeelte eenrichtingsverkeer voor snelverkeer geldt, zullen verkeersregelaars de materiaalaanvoer begeleiden en op die manier de veiligheid bewaken.

Geslaagde vogelshow bij Ons Genoegen

DIDAM - De vogelshow van vogelvereniging Ons genoegen, die op 22 en 23 november gehouden werd, is wederom een groot succes geweest. De zeer goed opgezette en verzorgde show trok daarom vele bezoekers uit didam en de regio.

De prijswinnaars zijn als volgt:

Kleurkanaries: Kampioen A. Duis met 94 pnt; Generaal kampioen j. van beek met 651 pnt; Postuurkanaries: Kampioen Th. geurts met 94 pnt; Generaal kampioen w. van vuuren met 652 pnt; Exoten : Kampioen .f.1 h. gerritsen met 93 pnt; f.2 Sj. slagt met 94 pnt; Generaal kampioen Sj Slagt met 643 pnt; Europese cultuur vogels : Kampioen j. gertsen met 93 pnt; Generaal kampioen j. gertsen met 648 pnt; Hybriden : kampioen j. Gertsen met 94 pnt; Grasparkieten kampioen m. kruijer met 92 pnt; Grote Parkieten: kampioen h. zenhost met 92 pnt; Kampioen jeugd : y. nova met 91 pnt; Winnaar Bondschild H ter Voert met 92 pnt; Winnaar ere medaille J. Gertsen met 93 pnt.

De nummers van de loterij zijn: 1 pr; 1046 2 pr; 447 3 pr; 2075 4 pr; 2165 5 pr; 255; 6 pr; 59 7 pr; 1100 8 pr; 2463 9 pr; 1125.

Kerstzangavond in Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 14 december is er om 19.30 uur in de Ontmoetingskerk van Zevenaar een kerstzangavond.

Op deze avond zal een aantal bekende en minder bekende advents- en kerstliederen worden gezongen. Het enthousiaste koor 'Follow Up' uit Doesburg onder leiding van Anja Beckmans zal medewerking verlenen. Nadere informatie geeft Alies Rutgers, telefoon 0316 525478.

Kerstspecial Muziek op Schoot in Musiater

ZEVENAAR - "Vinden jullie de kerstperiode ook zo gezellig? Dit jaar organiseren we een Muziek op Schoot Kerstspecial. We gaan twee ochtenden lekker veel kerstliedjes zingen, een kerstboom versieren, mee met de arreslee..."

Deze kerstspecial vindt plaats op donderdag 11 en op donderdag 18 december in Het Musiater van Zevenaar.

Aanmelden kan via info@hetmusiater.nl onder vermelding van kerstspecial. De kerstspecial is geschikt voor kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vier jaar. De prijs voor twee ochtenden bedraagt vijftien euro. Verdere informatie staat op www.hetmusiater.nl.

'Kortom, kom helemaal in de kerstsfeer in Het Musiater tijdens deze muzikale ochtenden, waarin u samen met uw (klein)kind kerstliedjes kunt komen zingen en spelen!'

De Laatste Dag door popkoor

ZEVENAAR - Popkoor a Sign of Friendship & Thrillerschrijfster Corine Hartman presenteren 'De Laatste Dag'. Het is een prachtige theaterbewerking van Corine Hartman's meesterwerk De Laatste Dag.

Op kerstavond voltrekt zich in een rustig dorp een afschuwelijk drama…Aangrijpend en meeslepend. Zaterdag 6 en zondag 7 december, aanvang 20:15 en 14:30 uur. De toegangsprijs exclusief consumptie en inclusief gratis leesexemplaar van De Laatste Dag bedraagt vijftien euro.

De uitvoering is in Het Musiater, Bommersheufsestraat 62. Meer informatie te verkrijgen via info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl; 0316 524477. Reserveren is ook mogelijk via de website: www.hetmusiater.nl.

Toneelgroep Het Volk speelrt Het Dwaallicht

Foto; Jan Heijer

ZEVENAAR - "In de novelle Het Dwaallicht van de Antwerpse schrijver Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons de Ridder) zag in 1947 het levenslicht en maken we kennis met Frans Laarmans, op en top burgerman, die na zijn kantoorarbeid op weg is naar huis.

Het is een druilerige novemberavond. Laarmans koopt nog even een krant en het wachten is op de tram naar huis. Drie gekleurde, Afghaanse matrozen klampen hem aan. Hun schip, de Delhi Castle, ligt in de haven. Ze tonen Laarmans een stukje karton met daarop gekrabbeld de naam en het adres van een meisje waarnaar ze op zoek zijn: Maria van Dam, Kloosterstraat 15. In gebrekkig Engels vraagt een der zeelieden de weg en Laarmans doet zijn best het uit te leggen, maar zijn Engels schiet schromelijk tekort. Na een korte aarzeling besluit Laarmans om de drie de helpende hand te reiken en samen op zoek te gaan naar deze Maria. Wat volgt is een dooltocht door nachtelijk Antwerpen. Ze ontmoeten een aantal randfiguren die het er allemaal niet gemakkelijker op maken. Tijdens de zoektocht ontstaat tussen Laarmans en zijn oosterse metgezellen geleidelijk een ontwapenende verbondenheid.

De voorstelling is donderdag 11 december om 20.15 uur. De toegangsprijs is 19,75 euro. De voorstelling is in Het Musiater, Bommersheufsestraat 62. Meer informatie te verkrijgen via info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl. en 0316524477. Reserveren is ook mogelijk via www.hetmusiater.nl.

Gelrepashouders schaatsen voor de helft

DUIVEN - Ouderen en jongeren die in het bezit zijn van een Gelrepas kunnen voor het eerst dit jaar deze pas ook gebruiken op de Rabo IJsbaan in Duiven. Zij krijgen op vertoon van hun pas bij de kassa vijftig procent korting op een schaatskaartje.

De organisatie van de populaire ijsbaan die jaarlijks zo'n honderdduizend bezoekers ontvangt en de coördinator van de Gelrepas hebben hierover deze week overeenstemming bereikt.

De overdekte ijsbaan wordt op vrijdagavond 5 december om 19:30 uur geopend en staat naast het gemeentehuis in Duiven. De ijsbaan staat er tot en met zondag 4 januari.

Rob Vissers van de Stichting Winterevenementen Duiven: "de volledige opbrengst van de ijsbaan wordt besteedt aan goede doelen. Vast onderdeel daarbij zijn de circa vierhonderd minimagezinnen uit de gemeentes Westervoort, Duiven en Zevenaar aan wie wij jaarlijks een mooi kerstpakket mogen overhandigen. De doelgroep van de Gelrepas sluit dus perfect aan bij onze eigen doelstelling. Wij zijn dus erg blij dat wij aan dit mooie initiatief mogen meewerken"

De Gelrepas wordt gratis verstrekt aan inwoners die een bijstanduitkering ontvangen of een inkomen van net boven de bijstandsnorm hebben in de gemeentes Arnhem, Duiven, Overbetuwe (Elst en omstreken), Rheden, Rozendaal en Westervoort. Met de GelrePas kunnen zij tegen flinke kortingen, en in sommige gevallen zelfs gratis, meedoen aan diverse activiteiten zoals een dagje uit, het volgen van cursussen, bezoek aan theater of concert of lid worden van een sportvereniging.

Met gebruik van de Gelrepas kost een uurtje schaatsen op de ijsbaan in Duiven 1,50 euro en schaatsenhuur een euro per uur voor hen die geen eigen schaatsen hebben. Voor informatie over de ijsbaan in Duiven kan men terecht op www.ijsbaanduiven.nl.

Kerstviering voor 55-plussers

DIDAM - Op maandag 15 december vindt weer de jaarlijkse kerstviering plaats voor degenen die deelnemen aan de maandelijkse contactavond van Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk.

Ook introducés, dus niet ingeschrevenen, zijn welkom. Deze viering vindt plaats in zaal Jan en Jan, Lieve Vrouweplein 4 inDidam. De avond begint om 18.00 uur met een gebedsviering waarin pastoraalwerkster Margot Dijkman van de Gabrielparochie zal voorgaan.

Het Sint-Martinus-dameskoor uit Didam verzorgt hierbij de gezangen onder leiding van de dirigent Lydia van Haaren. De organist is Rolf Zandbergen. Om 19.00 uur vindt de feestelijke en uitgebreide koffietafel plaats en eindigt omstreeks 20.30 uur Daarna is er een gezellig samenzijn tot 22.00 uur.

Hierbij zal het koor Spontaan hun liederen ten gehore brengen onder leiding van dirigent Jos van Amerongen. De muzikant is Harry Teering.

Uiteraard is er weer samenzang waarbij de aloude bekende kerstliederen zullen worden gezongen. Natuurlijk ook: Stille Nacht Heilige Nacht!

De kosten bedragen voor de ingeschreven deelnemers 7,50 en

voor andere belangstellende 55-plussers tien euro per persoon. Gevraagd wordt met gepast geld te betalen; dat verkort de wachttijd! De zaal gaat om 17.30 uur open.

Nadere inlichtingen geven Annie Clappers (224378) en Henk Boerstal (223885).

Prins Peter de Eerste bij KV De Griethtreejers

REGIO - Zaterdag 22 november was het dan zo ver. De geheel nieuwe opzet van het prinsenbal van KV De Griethtreejers. Geen lange act's en scetches, maar gewoon een leuke gezellige carnavalsavond. Oftewel Kleintje Carnaval!

Het is uiteindelijke een zeer geslaagde en gezellige avond geworden met echte carnavalsmuziek gedraaid en gezongen door dj Robert Pouwels en nog een optreden van Aldje oet Limburg na de bekendmaking van de nieuwe prins.

Tussen de muziek door werd de verenigingsonderscheiding uitgereikt aan Ans Bosch. Zeer verdiend kreeg zij deze onderscheiding voor al haar steun en aanwezigheid bij alle activiteiten, en voor haar warme en sociale persoonlijkheid. Iedereen is altijd welkom in huize Bosch voor een kop koffie of een biertje, en vindt dan een luisterend oor indien er iets op zijn of haar hart ligt.

Daarna werd er afscheid genomen van prins Bas de Tweede en zijn adjudant Mark die het afgelopen jaar op uitstekende wijze over De Griethtreejers hebben geregeerd, maar die nu toch echt de verantwoording aan iemand anders moesten overdragen.

Die verantwoording , maar natuurlijk ook deze eer, is uiteindelijk terecht gekomen bij Peter Grevers en Erik Gardien. Dit jaar zal Peter daarom als prins Peter de Eerste door het leven gaan, met zijn goede vriend Erik als adjudant aan zijn zijde. Zij zullen dit jaar door gaan met hun leus: Met 'n pens vol power en 'n een goeien zin!

Muzikale avond

DIDAM - Popkoor a Sign of Friendship verzorgt op dinsdag 16 december een muzikale avond in Meulenvelden. Het wordt een avond zoals men dat gewend is van dit sprankelende koor.

Er zullen vele mooie liedjes ten gehore worden gebracht. A Sign of Friendship staat onder leiding van John Stinissen en telt ruim honderd leden. Vanaf 19.30 uur kan men deze muzikale avond mee maken in Meulenvelden in Didam

Het belooft een avond vol luisterplezier te worden die men niet mag missen. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8 in Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt inclusief één consumptie vijf euro.

Informatie wordt verstrekt door het Servicepunt (0316) 293 100 of per e-mail activiteiten.meulenvelden@diafaan.org.

13 december Kerstmarkt Tolkamer

De kerstmarkt van 16.00 uur tot 21.00 uur op zaterdag 13 december is blijkbaar toch weer populair bij de standhouders en niet alleen vanwege de lage kraamprijs van € 30,00, Het zullen er dit jaar toch weer tussen de 40 en 50 worden. En allemaal kramen passend bij de kerstsfeer.

Levende Kerststal en huis van de Kerstman.

De organisatie, allemaal vrijwilligers, is al enige tijd druk om het allemaal weer voor elkaar te krijgen. Net als vorig jaar, zal toneelvereniging D'Amateur de levende Kerststal weer neerzetten en ook het "Huis van de Kerstman" zal weer veel bekijks hebben. Uiteraard zal het vee van boer de Jong niet ontbreken. Een ritje op een ezel wordt ook nog mogelijk. Zelfs een draaimolen is aanwezig.

Gezellige muziek met Koor "Miracle Sound".

Ook dit jaar zullen alle kramen achter de kade in het dorp Tolkamer geplaatst worden. Dit ivm de vaak koude wind rond die tijd. Iedereen die Tolkamer kent weet dat die plek zich uitermate goed leent voor een dergelijk gezellig en knus evenement. De organisatie zal zorgen dat er overal passende muziek zal klinken en de "Leo Harmonie" doet daar nog een schepje bovenop.

Feuer Zange Bohle en heerlijke Saté.

Otto zorgt als vanouds voor de zeer speciale gluhwein, "Feuer Zange Bohle". Terplekke wordt dit speciale drankje op spectaculaire wijze bereid. Naast de traditionele "Reibekuche" en Erwtensoep is er dit jaar ook heerlijke Saté. Dat alles kan gegeten worden op het sfeervol aangeklede en met vuurkorven verwarmde "buspleintje" in hartje Tolkamer.

Carlo's lichtshow.

Uiteraard zorgt Carlo van Kade 7 weer dat de gehele kade sfeervol verlicht wordt. Mees Korving met zijn combo zal zorgen dat het weer gezellig laat wordt aan de Kade. Ook zal Physique weer zorgen voor spectaculaire dansen.

Info kramen: anneke@benlamersmeubelen.nl of 0653620306.

13 december; met z'n allen lekker gezellig naar Tolkamer dus.

Sandra van Zaal directeur- bestuurder bij Baston Wonen

ZEVENAAR - De raad van Commissarissen van Baston Wonen heeft per 1 januari Sandra van Zaal benoemd tot directeur-bestuurder.

Sandra van Zaal heeft ruime werkervaring binnen de corporatiesector. Op dit moment is zij werkzaam als manager strategie en plaatsvervangend directeur bij Welbions, een woningcorporatie met 12.500 woningen in Hengelo (O).

Koers

Sandra is een gedreven volkshuisvester en zal de nieuwe koers, die Baston Wonen inmiddels is ingeslagen, verder vorm gaan geven. Met samenwerkingspartners zal zij gaan zoeken naar nieuwe gezamenlijke ambities. Een van de drijfveren van Sandra van Zaal is om mensen en situaties in beweging te krijgen, juist als dat niet vanzelfsprekend lijkt.

Ron de Haas directeur-bestuurder a.i. draagt zijn werkzaamheden per 1 januar over aan Sandra van Zaal.

Welkom-terug-actie bibliotheken succesvol

PANNERDEN/LOBITH - Inwoners van Rijnwaarden hebben de afgelopen maanden de weg naar de nieuwe bibliotheekservicepunten in Lobith en Pannerden goed weten te vinden.

Mede door de welkom-terug-actie heeft de bibliotheek een mooi aantal leden opnieuw mogen inschrijven. De actie wordt daarom verlengd tot 31 december.

De welkom-terug-actie biedt drie maanden gratis lezen bij afsluiting van een Alles-in-één abonnement! Volwassen leden die zich in 2014 nog als lid van de bibliotheek inschrijven, krijgen voor een vriendelijke prijs toegang tot alle diensten die de Bibliotheek Liemers te bieden heeft. Iedereen is welkom in de servicepunten voor bijv. het lezen van een krant, computergebruik, het lenen van boeken of om elkaar 'gewoon' te ontmoeten.

Meer informatie over de kortingsactie is verkrijgbaar bij de balies van de servicepunten.

Waardering voor mantelzorgjongeren

DUIVEN/WESTERVOORT - Op donderdag 14 november reikten wethouder Knuiman van de gemeente Duiven en wethouder Boone van de gemeente Westervoort, een bioscoopbon uit aan zes jonge mantelzorgers van het Candea College in Duiven.

Beide wethouders hebben veel respect voor de bijzondere inzet die deze jongeren leveren in de thuissituatie. Sommige jongeren groeien op met een langdurig zieke ouder of broertje, anderen zorgen een aantal keer per week voor hun hulpbehoevende opa of oma. Allemaal vinden ze het heel vanzelfsprekend om te zorgen en doen ze dit met veel liefde. Als jonge mantelzorgers hebben zij meer verantwoordelijkheden en zorgen dan leeftijdsgenoten.

De komende jaren zal vanuit de gemeenten het verlenen van mantelzorg steeds meer gestimuleerd worden. Daar zullen ook jongeren steeds meer mee te maken krijgen. Het is daarom belangrijk dat de omgeving weet wat er speelt in de thuissituatie en bij kan springen als de zorgen voor een jongere te veel worden. Het is goed om dan te weten waar je terecht kan voor hulp en ondersteuning. Voor informatie en advies kunnen mantelzorgers terecht bij het Steunpunt Mantelzorg Mikado, telefoon 0316)282032 of mvt@mikado-welzijn.nl.

Beide wethouders ondersteunen van harte het project 'Jonge Mantelzorgers', dat voor het derde jaar georganiseerd is op het Candea College in Duiven. Voor de inwoners van de gemeenten Duiven en Westervoort zijn nog enkele bioscoopbonnen voor Jonge Mantelzorgers beschikbaar. "Dus wilt u als ouder ook een compliment geven aan uw zoon/dochter voor alle inzet thuis, dan kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg telefoon 0316 282032 of met Indigo telefoon 026 3124438.

Grote interesse bijeenkomst zorgpartners

REGIO - De gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben hun zorgpartners uitgenodigd voor een interactieve bijeenkomst over hoe zij de zorg gaan organiseren. Op woensdag 19 november liet een vertegenwoordiging van zorgaanbieders en ook huisartsen zich door de wethouders en projectleiders van de gemeenten informeren over de taakverdeling en de inrichting van sociale (wijk)teams.

In oktober hebben de Liemerse gemeenten contracten afgesloten met organisaties en instellingen die vanaf 1 januari zorg gaan leveren op het gebied van WMO en jeugdzorg. Voor regio De Liemers zijn dit ruim honderdzorgpartners.

Sociale (wijk) teams

Hoewel er onderlinge verschillenen zijn, gaan de Liemerse gemeenten allen werken met een sociaal team. De teams zijn in (een deel van) de gemeente het eerste aanspreekpunt voor de bestaande en nieuwe cliënten als het gaat om zorg. De sociale teams bieden direct zorg en ondersteuning en schakelen wanneer nodig gespecialiseerde zorg in. Dit vraagt om een goede afstemming en samenwerking met de zorginstellingen, maar ook bijvoorbeeld met huisartsen en welzijnswerk.

Samen optrekken

De zorgaanbieders waren in grote getalen aanwezig bij de interactieve sessie. Samen met de beleidsmedewerkers van de gemeenten hebben zij spanningsvelden en succesfactoren benoemd over de inrichting van de zorg en zijn hierover in gesprek gegaan. Met de input van de zorgaanbieders gaan de gemeenten aan de slag. De bijeenkomst was een succes! Op verzoek van de zorgpartners wordt in het voorjaar van 2015 opnieuw een ontmoeting gepland.

Coach Actief Duiven

DUIVEN - Bij het jongerenwerk van welzijnsorganisatie Mikado is sinds kort het project 'Coach Actief' gestart.

Coach Actief is een project gericht op het organiseren van sport- en beweging in de wijk, door de inzet van jonge vrijwilligers die een training tot sport coach hebben gevolgd. De sport coaches gaan sport- en beweegactiviteiten organiseren voor de jeugd in de verschillende wijken in Duiven. Zo krijgen jeugd en jongeren de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier te sporten en te spelen.

Voor dit project is het Jongerenwerk op zoek naar jongeren tussen de zestien en eenentwintig jaar die het leuk vinden om met kinderen en leeftijdgenoten te sporten in de wijk.

Vrijwilligers kunne rekenen op ondersteuning vanuit het Jongerenwerk, een opleiding Leider Sportieve Recreatie niveau twee bij de Gelderse Sport Federatie, werken in een leuk team van jongeren die zich allemaal in willen zetten voor de jeugd van Duiven.

Jongeren tussen de zestien en eenentwintig jaar die opgeleid willen worden tot sportcoach, kunnen zich aanmelden bij: Mikado-Welzijn, Kastanjelaan 3a, in Duiven: 0316 250700 (op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur) of via de mail: Gj.evers@mikadowelzijn.nl.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Gert-Jan Evers 06 11413929 / Gj.evers@mikadowelzijn.nl.

Machair Folk in De Lantaern

ZEVENAAR - Machair Folk is een doorgewinterde vijf-mans formatie waarvan de leden bij elkaar opgeteld 150 jaar ervaring hebben met het vieren van swingende feesten. De groep speelt zaterdag 13 december om 21.00 uur in De Lantaern. Kaarten kosten tien euro.

Met pakkende up-tempo Keltische folk maakt Machair Folk elke avond tot een feestavond. De mannen spelen zowel op intieme huiskamerconcerten als op festivals en alles wat daar tussen zit. De band weet wat een avond nodig heeft om een swingende avond te worden. Up-tempo instrumentalen, swingende meezingers en jigs & reels afgewisseld met gevoelige ballads en airs en natuurlijk de oude bekende Keltische nummers zorgen voor een avond waarbij de voeten van de vloer komen. Je kunt gewoon niet stil zitten als Machair Folk eenmaal aan het spelen gaat.

Machair Folk bestaat uit: Martin Judkins (zang en viool), Henk Nieuwold (zang, cittern en gitaar), Jan Wiendels (accordeon), Gerard Freij (zang, gitaar, whistles, bodhran en percussie) en Henk Freij (tenor banjo, mandoline, basgitaar en bouzouki).

De Lantaern ligt aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de Bibliotheek). Meer info staat op www.delantaern.nl.

Activiteiten Het Palet

Maandag: Yoga, 09.15-12.00. Sjoelen / inloop, 14.00-16.30. Smartlappenkoor, 19.30-22.30.

Dinsdag: Engels, 09.30-12.00. Koersbal, 13.30-16.30. Klaverjassen / Jokeren, 19.30-22.00.

Woensdag: Hobbyclub, 09.30-12.00. Leeskring 14.00-15.30

Bingo, 17, 14.00-16.00.

Donderdag: Studiekring, 09.30-12.00. Klaverjassen / Jokeren, 14.00-16.30. Darts 19.30-22.00

Vrijdag: Schaken, 10.00-12.00. Bridge, 13.30-16.30.

Zondag: Wijkraad Duiven - West, 14-12, 14.00-16.00. Kerstviering, 21-12, 14.00-16.00.

Het Palet – Trefpunt 50+, Mondriaanstraat 14, 6921 MJ Duiven, Tel: ( 06 ) 19931696.

Muzikale mix van stijlen bij Jazzclub Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 14 december treedt de Overijsselse band 'The Ella & Louis Tribute Band'op in Oud-Zevenaar.

Deze band bestaat uit Peter Swart-saxen en klarinet, Coos Zwagerman-trompet, Frans Tunderman-contrabas, Hugo van Os-piano, Aart Frijling-slagwerk en als "kers op de taart"de medewerking van de bekende zangeres Marike Rispens. Zij brengen een mix van oude en moderne stijlen.

De middag wordt gehouden op zondag 14 december in Careza De Kroon, Kerkweg 2, (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint om 14.30 uur te spelen maar de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is twaalf euro. Donateurs ontvangen vier euro korting.

Jeugd Basketiers'71 verslaat Duiven

ZEVENAAR - We schrijven zaterdag 22 november, liefst vier thuiswedstrijden. De meest aansprekende wedstrijd, U12 een Derby tegen Pigeons. Altijd beladen duel, spannend, fanatiek, sportief en veel aanmoedigingen. De vonken vlogen eraf en beiden coaches waren na afloop tien jaar ouder...

Toen de rook was opgetrokken en de strijd gestreden was, bleek Basketiers'71 de spreekwoordelijke buit te hebben binnengehaald: 42-36 De U20 tegen Jolly Jumpers werd een walk over van de eerste orde. Bij de rust een stand van 63-12 en hoe zou je dan in de kleedkamer zitten? De tweede helft moet dan nog beginnen, de gifbeker moet dan leeg tot de laatste druppel. De gasten van Jolly Jumpers dropen af met een 113 – 37 nederlaag. De dames speelden een beroerde eerste helft tegen Spinx en werden gedubbeld 21 – 40. Ook hier nog een tweede helft voor de boeg en als herboren kwamen ze (bijna) terug. Het spel liep goed en de dames konden elkaar weer vinden, helaas een overwinning zat er niet in. Maar met een 41 – 62 nederlaag, een goede tweede helft werd het veld met opgeheven hoofd verlaten!

De U18 tegen Batouwe, een redelijke eerste helft en een beroerde tweede helft. Waarbij de achterstand gestaag steeds groter werd, omdat er gewoon niet of nauwelijks gescoord werd. Een 55 – 82 nederlaag was het gevolg.

"Wilt u ook eens een komen in sporthal Heerenmaten, een heerlijke consumptie nuttigen in de kantine? Zaterdag 6 december bent u vanaf 12.00 uur weer welkom."

De lekkerste kerstmarkt van de Liemers

PANNERDEN - Op zondag 14 december organiseren Coop Pannerden en slagerij Reijmer weer de lekkerste kerstmarkt van de Liemers. Een kerstmarkt die voor een belangrijk deel bestaat uit het proeven van gerechten.

Al enige jaren wordt deze gezellige kerstmarkt in Pannerden door deze ondernemers georganiseerd. Vond het zogenaamde Moonlight shopping de afgelopen jaren plaats op een doordeweekse avond, dit jaar wordt de kerstmarkt voor het eerst op zondagmiddag gehouden van 13.00 tot 16.30 uur. Op deze manier denkt men de kerstmarkt nog toegankelijker te kunnen maken voor het publiek. Een aantal onderdelen zijn inmiddels bekend. Zo zullen de kinderen van basisschool 't Scathe weer een kerstspel ten tonele voeren.

Muzikale ondersteuning is er deze middag onder andere van Just4Fun en harmonie Wilhelmina beiden uit Pannerden. Zij zullen u alvast in kerstsferen brengen. De smaakpapillen worden geprikkeld door het gratis proeven van heerlijke gerechtjes die bereid zijn door de verschillende standhouders. Op de kerstmarkt worden onder andere ter plekke heerlijke oliebollen gebakken maar is er nog veel meer om te proeven. Daarnaast zijn er een aantal lokale ondernemers die hun bedrijf, activiteiten of artikelen aan u presenteren.

De kerstmarkt heeft zich de afgelopen jaren gekenmerkt door sfeer en gezelligheid. Een grote kerstboom op het midden van de kerstmarkt en de kerstman die met een authentieke paardentram de gelegenheid biedt om een ritje door Pannerden te maken. Een leuk moment om even van uw kinderen een foto te maken met de kerstman.

Noteer deze kerstmarkt alvast in uw agenda en zien we u graag verschijnen op zondag 14 december van 13.00 tot 16.30 uur op het Dorpsplein in Pannerden.

Ruil & Reparatie Kring De Liemers draait goed

DUIVEN - Inmiddels is Ruil & Reparatie Kring De Liemers een begrip geworden in heel de Liemers. Elke woensdagmiddag staan er 21 vrijwilligers klaar om de bezoeker te helpen met het repareren van kleding, elektrische apparaten, computers, kapot speelgoed enzovoort.

Tevens kan men terecht over vragen over computer, tablet, mobiele telefoon, enzovoort. Inmiddels is er de ruilweggeefvraaghoek de Liemers, via facebook, waar men leuke spulletjes kan ruilen of wegegeven. Dit is een zeer snel groeiend initiatief, dat is ontstaan om mensen die het wat minder hebben aan leuke spulletjes te helpen. Elke zes weken worden er via deze weg een aantal verrassing tassen weggeven aan mensen die het goed kunnen gebruiken. In deze Sinterklaas tijd zijn er acht tassen weggegeven met Sinterklaas spulletjes, en lekkernijen. Inmiddels is er een Sinterklaasfeest geweest.

De vrijwilligers staan open voor donaties voor het aanstaande kerstfeest om de mensen die het minder hebben een extraatje te geven. Omdat de toestroom van bezoekers met reparaties enorm is, is de organisatie ook op zoek naar een grotere ruimte, waar men permanent zou kunnen blijven, en eventueel vaker open zouden kunnen zijn. "Op 17 december sluiten we om 15.30 uur onze deuren, en op 24 december en 31 december is Ruil & Reparatie Kring De Liemers gesloten en genieten de vrijwilligers van de feestdagen."

Op woensdagmiddag 7 januari is men weer welkom in Jongeren Centrum Alpha, Kastanjelaan 5 in Duiven van 14.00 tot 16.00 uur. Ook voor een kopje koffie en om een kijkje te nemen in onze weggeefhoek is men welkom. Meer info staat op www.ruilkringdeliemers.nl of te verkrijgen via ruilkringdeliemers@hotmail.com.

Optreden Time4Music

WESTERVOORT – De zang/coverband Time4Music uit Giesbeek zal op woensdag 17 december een optreden verzorgen tijdens de gezellige kerstmiddag van de ANBO Westervoort-Duiven.

De middag, alleen toegankelijk voor ANBO-leden, wordt gehouden in cultureel centrum De Nieuwhof in Westervoort. Het optreden vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur.

Doesburgse kunstenaar exposeert in China

DOESBURG - Vanaf 25 november exposeert de Doesburgse beeldend kunstenaar Rini Dado in China.

Zowel in Nederland als over de grens zijn haar beelden en 'graforijen' al veelvuldig te zien geweest. Werk van haar zal vanaf de 25ste te zien zijn in het Radison Blu Hotel in Beijing.

Na eerdere exposities in het buitenland onder andere in Athene, Atlanta, Brussel, Miami, New York en Singapore gaat haar werk nog wat verder van huis. De aquarellen op groot formaat (70x100cm) van Rini Dado blijven drie maanden in China te zien.

Ook in Nederland staan exposities op stapel. In verband met haar 35-jarig kunstenaarschap staan er al verschillende exposities op het programma, onder andere in het Kasteel Rosendael in Rozendaal. Meer informatie staat op www.rinidado.com.

Sponsor bedankt

DOESBURG - Op vrijdag 21 november werd door Lars Buil eigenaar van B&T Internationaal BV investment finance, aan de kegelclub Alles Om nieuwe polo's ter beschikking gesteld.

Kegelclub Alles Om ziet er in de prettig zittende polo's piekfijn uit. Dit zal de kegelprestaties zeker ten goede komen. Rechts staande op de foto de sponsor naast de leden van Alles Om.

Cursus Bewust bewegen, bewust bevallen

REGIO - Bent u zwanger en op zoek naar een leuke, goede zwangerschapscursus? Wilt u zich goed voorbereiden op de bevalling onder goede begeleiding tegen een betaalbare prijs? Dan is de cursus 'Bewust bewegen, bewust bevallen' vast iets voor u!

De zwangerschap is een mooie, maar ook spannende tijd. Een goede voorbereiding kan de bevalling vergemakkelijken.Tijdens de bijeenkomsten leren de deelnemers onder andere hoe zij zich (beter) kunnen ontspannen en welke ademhalingstechnieken kunnen worden gebruikt bij de bevalling. Maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het verloop van de zwangerschap, de invloed ervan op het lichaam, de geboorte en de periode daarna.

De cursus bestaat uit vijftien lesuren, waarvan tien vóór en vijf na de bevalling en wordt gegeven door een ervaren fysiotherapeute. STMG organiseert cursussen op verschillende locaties in Midden–Gelderland.

Informatie en inschrijving gaan via de website www.stmg.nl. Ook kan men voor meer informatie bellen met het cursusbureau, telefoon (26 3761515 op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur.

College Doesburg stelt raad voor reclamebelasting in te voeren

DOESBURG - Het college stelt de gemeenteraad voor om reclamebelasting in te voeren. Dit is de uitkomst van een draagvlakmeting onder ondernemers in de binnenstad. De opbrengst van deze belasting is bedoeld voor het op te richten ondernemersfonds.

Daarnaast is het college bereid om hier in 2015 een extra bedrag van 25.000 euro aan toe te voegen. Voor de jaren hierna wordt in een later stadium een voorstel aan de raad gedaan. Met ingang van 1 januari kan een nieuwe stichting aan de slag.

Draagvlakmeting

Op 28 oktober is het concept businessplan Stichting Doesburgs Centrum Belang aan de ondernemers in de binnenstad gepresenteerd. In het businessplan zijn de ambities, projecten en activiteiten, organisatiestructuur en financieringsstructuur vastgelegd.

Uit een draagvlakmeting onder de ondernemers is gebleken dat een ruime meerderheid voor de komst is van een ondernemersfonds in Doesburg. Bij een opkomstpercentage van 53 heeft 94 procent zich heeft uitgesproken voor de komst van een ondernemersfonds in de binnenstad van Doesburg.

Waarom een ondernemersfonds? Het centrum van Doesburg staat onder druk. Gezamenlijk investeren en samenwerken is een must om de huidige positie van Doesburg te behouden en zo mogelijk te versterken. Centra in de omgeving zoals Zevenaar en Doetinchem versterken zich op het gebied van activiteiten, promotie en uitstraling. Ook daar wordt sinds een aantal jaren samengewerkt met een ondernemersfonds. Doesburg heeft met haar unieke historische centrum vele mogelijkheden. Door samen te werken én financiering te realiseren kunnen kansen worden benut.

Raadsbesluit

Het college stelt de raad voor om in te stemmen met het vaststellen van een verordening reclamebelasting, die vervolgens met ingang van 1 januari 2015 in werking treedt. Voorafgaand aan besluitvorming in de raad op 18 december werd het voorstel op 3 december in de raadscommissie VROM besproken.

Open Podium in De Lantaern Zevenaar

ZEVENAAR - Volop vertier: hypnotiseur, reggae en stand-up comedian tijdens het gratis Open Podium in De Lantaern op zaterdag 6 december. vanaf 21.00 uur. De toegang is gratis

Thjum Arts – stand-up comedian. Thjum werd vorig jaar bij de "BNN Talentday" gekozen tot komisch talent en stond ook dit jaar in de halve finale van het Groningen Studenten Cabaret Festival in de Stadsschouwburg in Groningen. In zijn programma "Doe eens even stil" probeert hij door middel van grapjes, gedichtjes en academisch verantwoorde denkstappen antwoord te vinden op de vragen uit zijn jeugd.

Timon – hypnotiseur. Timon Krause is gedachtelezer & hypnotiseur. In zijn shows neemt Timon u mee in de wonderlijke wereld van telepathie, hypnose en ware magie. Timon schijnt alles van iedereen te weten, van geboortedata tot lievelingseten, van PIN-codes tot allerlei geheimen die u normaal alleen aan uw teddybeer zou durven vertellen. (meer op www.timental.de).

DaVibe – reggae duo. DaVibe is een Reggae duo en bestaat uit Han en Marcus en komen uit Duiven. Door de jaren heen zijn ze hun stijl blijven updaten wat resulteert in een constant verrassende en frisse invloed uit vele muzieksoorten met altijd als uitgangspunt: hun voorliefde voor Reggae.

Brightness – akoestische band. Brightness bestaat uit het drietal Suzanne, Niels en Bjorn. Samen proberen ze een warm huiskamergevoel creëren met gitaar, piano en zang. Klein en fijn, daar ligt hun hart!. Meer info staat op www.brightness.nu).

De Lantaern ligt aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de bibliotheek). Meer info staat op www.delantaern.nl.

Geslaagde demonstratie bloemschikken voor de kerst

ZEVENAAR - Onder zeer grote belangstelling hield Groei & Bloei afdeling Liemers haar jaarlijkse kerstdemonstratie bloemschikken.

Op woensdag 19 november was zaal Staring in Zevenaar vol met enthousiaste dames en enkele heren. De bloemschiksters Carla, José en Dayenne maakten prachtige 'kunstwerken'. Meer dan twintig stukken werden verloot onder de bezoekers.

"Ook interesse gekregen om aan te sluiten bij onze bloemschikcursus? Informeer dan bij Carla Hebben, 0316 333742 Of bekijk www.liemers.groei.nl. Of volg ons via facebook Groei en Bloei de Liemers."

Sponsor bedankt Nieuwe kleding GSV'38-2

GIESBEEK - Vrijdag werd het zaalvoetbalteam GSV'38-2 in een prachtig nieuw tenue gestoken. Het team neemt, in wisselende samenstelling, al meer dan 25 jaar verdienstelijk deel aan de reguliere competitie van de KNVB.

De laatste tien jaar werden de competitiewedstrijden afgewerkt in een tenue van sportcafé Actief. Niet alleen een duurzame sponsorrelatie, maar ook een duurzaam omgaan met de kleding.

Als hoofdsponsor heeft S-Fin & Myburg, Regiobank zelfstandig adviseur nu samen met co-sponsor Sportcafé Actief uit Giesbeek het team voorzien van een prachtig eigentijds tenue. Spelers en coach willen langs deze weg beide lokale sponsoren bedanken en hopen op een even duurzame relatie.

AMK koor huldigt jubilarissen

ZEVENAAR - Het AMK-Koor uit Zevenaar vierde zondag 23 november haar traditionele Ceciliafeest en huldigde de volgende jubilarissen:

Tonie Groothuizen [55 jaar], Truus Bekker, Annie Meijer en Gerry Wintermans [35 jaar], Bert van Bommel [30 jaar], Dinie Wienholts [25 jaar] en Rien Visseren [12.5 jaar]. Jan Verholen [45 jaar] kon helaas niet op het feest aanwezig zijn.

Wereldberoemd kerstverhaal van Charles Dicken in Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Op woensdagavond 10 december vertelt Gery Groot Zwaaftink in de Ontmoetingskerk van Zevenaar op eigen wijze het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens.

De gierige vrek Scrooge, krijgt in de kerstnacht bezoek van de geest van zijn overleden compagnon Marley. Deze waarschuwt hem nadrukkelijk "Verbeter je leven". Om Scrooge te helpen stuurt hij hem drie geesten, die van het verleden, het heden en het toekomstige kerstfeest.

Dit maakt een diepe indruk op de oude man en hij wordt een ander mens. Het is niet alleen de boodschap van vrede en liefde tussen mensen, het is vooral ook de briljante manier waarop Dickens aangeeft hoe we elkaar die boodschap kunnen doorgeven.

De bijeenkomst is van 20.00 tot 22.00 uur. Van de deelnemers wordt een vrije gift gevraagd. Nadere informatie geeft Petra van der Wal via p.vanderwal@planet.nl.

Kerstviering in Lathum

LATHUM - Ook dit jaar weer een sfeervolle Kerstviering in Lathum. Deze zal plaats vinden op woensdag 17 december in Het Gebouw, Kerkstraat 16.

Tussen 19.30 en 20.00 uur wordt de bezoeker ontvangen met een kopje koffie of thee met een lekker stuk appeltaart. De viering begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur; er is geen pauze.

Aan de avond zal medewerking worden verleend door het Blazersensemble van Nieuw Leven, Zangvereniging Zang en Vriendschap en Emmy Künne.

Ook dit jaar veel aandacht voor zang en muziek, waarbij ook het publiek de gelegenheid krijgt om de bekende kerstliederen mee te zingen. Muziek en zang zullen worden afgewisseld met het kerstevangelie, een kerstverhaal en enkele gedichten.

Om de avond te financieren zal de bezoekers op de avond zelf om een vrijwillige bijdrage worden gevraagd. Alle bezoekers ontvangen na afloop van de avond een kleine toepasselijke attentie.

De avond is toegankelijk voor iedereen. Een ieder is uitgenodigd. Het belooft een sfeervolle avond te worden. Een goede gelegenheid om al vast in kerststemming te komen.

Kampioenschappen BC Thuve

DUIVEN - Badmintonvereniging BC Thuve heeft vorig weekend met succes meegedaan aan de Regiokampioenschappen Oost in Lochem. In het gemengd dubbel wonnen Pascal Saul en Cynthia de Bont de eerste prijs en daarnaast werd Cynthia tweede in het vrouwen enkelspel.

Pascal en ook Sjoerd Polman deden mee aan het heren enkelspel, maar zij konden het helaas niet tot de finale schoppen. De organisatie van het toernooi liet af en toe wat te wensen over, zo zou Pascal al om 10.00 uur zijn eerste wedstrijd moeten spelen, maar dit werd uiteindelijk 12.00 uur. Ook Cynthia kon haar lol op, omdat twee poultjes op het laatste moment werden samengevoegd. Ze moest daarom in plaats van drie wedstrijden over de hele dag verspreid ineens vijf wedstrijden in een aantal uur spelen. Conditioneel redde ze dit helaas net niet en werd tweede.

Het gemengd dubbel spel verliep gelukkig wel zoals verwacht en daar hadden Pascal en Cynthia op ingezet. Sjoerd zou ook meedoen aan het gemengd dubbel, maar zijn partner Stephanie van der Veen viel helaas vlak voor het toernooi geblesseerd uit. Jammer voor allen, ze hadden namelijk gehoopt op een Thuve's onderonsje in de finale, maar het mocht niet zo zijn. Pascal en Cynthia wonnen hun wedstrijden vrij gemakkelijk. De prijs bestond naast een gouden en zilveren plak ook uit een flinke plak chocola, waarvan Cynthia er één als dank aan de meegereisde Thuve supporter gaf. Komend weekend mogen de spelers weer vol aan de bak in de competitie.

Jongeren Informatie Punt Duiven stopt per 1 januari

DUIVEN - Op 10 november is de gemeentebegroting vastgesteld. Hiermee heeft de gemeenteraad definitief ingestemd om het Jongeren Informatie Punt (JIP) te sluiten. Eerder dit jaar was deze sluiting al voorgesteld als bezuiniging bij de Kadernota. Op 31 december 2014 is de officiële sluiting van het JIP, maar op maandag 8 december wordt de locatie van het JIP in de bibliotheek al ontruimd.

In het kader van de ontwikkelingen op het sociale domein wordt bekeken hoe delen van het werk van het JIP op een andere wijze kunnen worden ingezet. Jongeren kunnen tot 8 december op de locatie bij het JIP terecht in de bibliotheek. Tot 31 december 2014 worden het Twitteraccount @JIPDuiven en het Facebookaccount van JIP Duiven in de lucht gehouden. Deze accounts worden op 31 december ook afgesloten. De website van het JIP is nog gedurende heel 2015 bereikbaar. De betrokken samenwerkingspartners worden per brief geïnformeerd over de sluiting.

Ontwikkeling richting 2015

De meeste jongeren zijn al op de hoogte van de sluiting. Vanaf 1 januari kunnen jongeren terecht bij de websites www.infovoorjou.nl, www.jouwggd.nl en www.jipsite.nl.
Heeft de jongere behoefte aan een persoonlijk gesprek ,dan is er de mogelijkheid om binnen te lopen bij jongerencentrum Alpha. Voor extra ondersteuning kunnen jongeren zich aanmelden bij jongerencoaching de Liemers.

Het JIP

Het JIP was vanaf 1997 een plek waar jongeren tussen de tien en drieëntwintig jaar anoniem en gratis met al hun vragen terecht konden.

Willems Verspreidingen en Siza bundelen krachten

DUIVEN - Woensdag 3 december organiseren de inwoners van Utopia (programma SBS6) een groots sinterklaasfeest, speciaal voor kinderen voor wie het sinterklaasfeest niet vanzelfsprekend is.

Leer-/werkplaats De Wambeek in Velp, onderdeel van Siza, ondersteunde afgelopen twee weken dit initiatief door speelgoed in te zamelen. Ze plaatsten oproepen waar massaal op werd gereageerd. Al het binnengebrachte speelgoed werd uitgezocht, schoongemaakt en gesorteerd door mensen met een beperking. Het eindresultaat waren twee bussen vol speelgoed.

Willems Verspreidingen uit Duiven schoot te hulp door geheel belangeloos een bus ter beschikking te stellen om het speelgoed afgelopen donderdag naar Utopia te brengen. De Utopianen waren blij verrast met de donatie.

Kerkdienst Sint-Martinuskerk in Giesbeek

Dinsdag 2 december

Pastor J. Scholten H. Eucharistie 10.00 uur Caeciliakoor

Zondag 7 december

Pastor H. Eerkens Woord- en Communie 10.00 uur Caeciliakoor

Zaterdag 20 december

Pastor N. Kok Woord- en Communie 19.00 uur Caeciliakoor

Zondag 21 december

Kon. Doesborgh's Mannenkoor concert 16.00 uur K.D.M.

Maandag 22 december

Jeugd Herdertjestocht 19.30 uur

Woensdag 24 december

Pastor N. Kok Woord- en Communie 22.30 uur Caecilia + Gregorius

Vrijdag 26 december

Pastor J. Scholten H. Eucharistie 10.00 uur Caeciliakoor

Vogelvereniging Vogeleiland

LOBITH - De vogelshow is helaas niet doorgegaan in verband met de vogelgriep, er was wel een feestavond wat goed bezocht werd, wat het bestuur heel fijn vond.

Er werden leden gehuldigd : ertigve jaar lid: Piet Sloot en Bram Derksen en Joop Wemmers, hiervoor kwam wethouder Jos Lamers speciaal naar de feestavond.

De loterij ging gewoon door, 1e prijs lotnummer: 762, 2e prijs lotnummer: 1283, 3e prijs lotnummer: 1675, 4e prijs lotnummer: 1530, 5e prijs lotnummer: 326, 6e prijs lotnummer: 1146, 7e prijs lotnummer: 1723, 8e prijs lotnummer: 285, 9e prijs lotnummer: 1890, 10e prijs lotnummer: 194, 11e prijs lotnummer: 1592, 12e prijs lotnummer: 1308, 13e prijs lotnummer: 927, 14e prijs lotnummer: 557.

HCC Computeravond: Presentatie foto's bewerken

ZEVENAAR - Op woensdag 3 december verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) zijn maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis aan Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar.

De aanvang van de activiteiten is om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Het is een presentatie over foto's bewerken met Adobe Photoshop Lightroom 5 en Adobe Photoshop Elements. Diverse gereedschappen in het nieuwe programma Lightroom 5 zijn aangepast en verbeterd.

Vlekken visualiseren en vlekken verwijderen, geavanceerde zwart-wit conversie, automatische perspectiefcorrectie zijn daar voorbeelden van. Verder zal er nog een aantal praktische tips worden behandeld. Wil je meer bereiken met foto's bewerken dan kun je deze avond niet missen. De presentatie zal worden verzorgd door Will Hetterschijt.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype. Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom; zij betalen een bijdrage van twee euro.

Kerst gaat mee in het digitale tijdperk

ZEVENAAR Tijdens de bijeenkomst 'Pinterest in kerstsfeer' op dinsdag 9 december van 19.30 tot 21.15 uur in de bibliotheek Zevenaar kan de deelnemer digitaal kerstinspiratie opdoen en komt men alles te weten over de laatste kersttrends!

Onder het motto 'Allemaal Digitaal' (onderdeel van Leven Lang Leren) organiseert de Bibliotheek Liemers maandelijkse themabijeenkomsten. In de maand december is dat, hoe kan het ook anders, het thema Kerst.

Pinterest is een sociale networksite in de vorm van een prikbord. De gebruiker maakt een eigen prikbord (moodboard) met daarop allerlei foto's of afbeeldingen die hij op dat prikbord passend vindt. Zo kunnen verschillende prikborden over wisselende thema's worden aangemaakt, en kunnen mensen elkaar inspireren.

Tijdens de bijeenkomst 'Pinterest in kerstsfeer' wordt uitgelegd hoe Pinterest werkt en worden "'kerst-prikborden' bekeken. Denk bijvoorbeeld aan kerstkaarten, kerstmenu's, kerstversieringen, kerststukjes, tafelversieringen et cetera.

Na de uitleg bestaat de mogelijkheid om een account aan te maken en een eigen moodboard te maken. Daarom is het aan te bevelen een eigen tablet of laptop mee te nemen, in de bibliotheek is een beperkt aantal leen-tablets aanwezig.

"Laat u inspireren en ontdek de vele leuke mogelijkheden van Pinterest! Voor vragen op digitaal gebied (vragen over uw tablet, smartphone of laptop) kunt u natuurlijk altijd terecht op onze inloopspreekuren in Duiven: elke dinsdagochtend 10.00 tot 11.00 uur, Zevenaar: elke dinsdagmiddag 15.30 tot 16.30 uur en in Westervoort: elke woensdagochtend 10.00 tot 11.00 uur.

Enorm veel aanmeldingen vrijwilligersprijs Doesburg

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­DOESBURG - De jury van de Hens van der Walvrijwilligersprijs ontving liefst achttien aanmeldingen! Dit jaar wil de jury niet één persoon maar een heel team in het zonnetje zetten. Daarom heeft de jury gekozen voor het thema: 'Beste vrijwilligersteam'.

Uit de achttien aanmeldingen heeft de jury een moeilijke voorselectie gemaakt om zes teams te nomineren voor de vrijwilligersprijs. De uitreiking van de prijs is op woensdagavond 10 december in Het Arsenaal 1309.

Wethouder onder de indruk

"Dat er in Doesburg veel betrokken inwoners zijn en mensen die vrijwilligers werk doen is mij bekend", zegt wethouder Peter Bollen. "Dit aantal aanmeldingen overtreft onze verwachtingen. Wat is het mooi om opnieuw te zien hoeveel vrijwilligerswerk er in Doesburg wordt gedaan! Helaas moeten we een selectie maken voor de avond van 10 december. Maar wat mij betreft verdiend iedereen die vrijwilligers werk doet een pluim!"

Alle aanmeldingen

De teams en de aanmelders van die teams hebben persoonlijk bericht ontvangen of zij tot de zes genomineerden behoren. Alle teams en aanmelders worden persoonlijk uitgenodigd voor de uitreiking op woensdagavond 10 december. Vanwege de grote belangstelling die er is, heeft de jury samenwerking gezocht met Het Arsenaal voor de prijsuitreiking.

Zevenaarse schakers succesvol in november

Lambert Janssen Steenberg was succesvol in Nijmegen

ZEVENAAR - Het eerste team van Zevenaar heeft zijn derde wedstrijd in dit seizoen gewonnen van Voorschoten 2. In Ons Huis werd met 4.5 -3.5 gewonnen van de mede - degradatiekandidaat in de derde klasse van de KNSB.

Tegenover twee nederlagen van Tonie Claessen en Vincent Pelgrom stonde zeges van Guust Homs, Thomas Verfuerth en Toon Janssen. Echter de zwaar bevochten remises van Reinier Janssen, Kevin Verfuerth en Arie Huysman gaven uiteindelijk de doorslag. Met vier uit drie kunnen de Zevenaarders weer even vooruit.

Het tweede team won zijn tweede wedstrijd met 3.5 - 2.5 van UVS 6 in Nijmegen. Er waren remises voor Edzard Bosch, Daan Meiboom en Henk Hermsen maar de invallers deden het. Weliswaar verknoeide Daan Wijnholts een mooie stelling maar Lambert Janssen Steenberg en Pieter van der Poel wonnen hun pionnen eindspelen.

Het derde team moest tegen Groenlo 1 aantreden en won royaal met 4.5 -1.5. Het volle punt was voor Tonie Claessen, Wiellie Evers , Nico Döll en Daan Wijnholts. Pieter van der Poel speelde nog remise maar zijn zoon Jeroen verloor op het eerste bord.

In Ons Huis wordt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur geschaakt en een ieder is welkom om het een maand gratis te proberen. De jeugd speelt op vrijdagavond om 19.00 uur in basisschool De Wissel. Woensdagmorgen is er schaken in De Hoge Bongerd waar zo'n veertien 55-plussers actief zijn. Informatie bij Pieter van der Poel, telefoon 333579 en op www.svzevenaar.nl.

Rosorum by Night

ZEVENAAR - Op zondag 14 december is er een feestje op Kinderboerderij Rosorum aan De Methen 2b in Zevenaar.

Van 15.30 tot 18.00 uur is iedereen welkom op de kinderboerderij om – tegen een kleine vergoeding - broodjes te bakken, pannenkoeken of erwtensoep te eten, op de foto te gaan met de Kerstman, een ritje te maken in de 'arrenslee', naar onze verhalenverteller of muziek te luisteren, kortom te genieten van de gezellige kerstsfeer tijdens Rosorum by Night. De entree voor volwassenen is een euro en kinderen hebben gratis toegang. Opgeven van te voren is niet nodig.

"Van 15.30 tot 17.00 uur hebben wij een activiteit voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar georganiseerd. We gaan dan lampionnen en een kerstversiering maken, een broodje bakken, pannenkoeken eten, een verhalenverteller bezoeken en er is nog een leuke verrassing voor elk kind. Voor deze activiteit moet je je wel van tevoren opgeven. De kosten zijn vier euro per kind. Graag dit bedrag na aanmelding direct voldoen op:
bankrekeningnummer NL 02 RABO 0327 97 0987 ten name van Stg Kinderboerderij Zevenaar onder vermelding van naam kind.


De aanmelding is definitief als wij de betaling hebben ontvangen. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 12 december: telefonisch: 0316 529290; per email: info@kinderboerderijrosorum.nl. Of bij een van de medewerkers op de kinderboerderij."

Eerste kwalificatiewedstrijd vierde divisie geturnd door twee meisjes van Aldo

Van links naar rechts: Sascha Brakenhoff en Nikkie Driessen

WESTERVOORT - Sascha Brakenhoff en Nikki Driessen turnden zaterdag 29 november de eerste kwalificatiewedstrijd in devierdde divisie te Doetinchem. Zij turnden hier een vierkamp met de toestellen brug ongelijk, vloer, balk en sprong.

Beide meisjes turnden weer een niveau hoger dan vorig jaar en hebben veel nieuwe onderdelen laten zien. Ze hebben allebei een goede wedstrijd geturnd Helaas had Sascha de pech dat er bij brug een onderdeel mislukte waardoor zij tekort onderdelen had en er alleen daarom al vier punten van haar totaalcijfer werden afgetrokken. Hierdoor zakte zij een eind in de ranglijst. Nikkie eindigde op plaats 17 en Sascha op plaats 29.

De volgende kwalificatiewedstrijd is 31 januari in Doetinchem. Meer informatie over de gymnastiekvereniging staat op www.aldo-westervoort.nl.

Vrouwenkoor Colours zingt bezoekers naar kerstsferen

WESTERVOORT - Vrouwenkoor Colours uit Westervoort is een enthousiast koor, dat naast hun reguliere repertoire van popsongs, luisterliedjes en licht klassiek ook een mooi kerst- en sfeerrepertoire heeft. Colours wil graag laten horen en zien wat ze huis heeft, dit alles in een mooie kerstsfeer. Naast traditionele kerstnummers brengt Colours enige mooie sfeernummers.

Vrouwenkoor Colours bestaat uit maximaal zesentwintig enthousiaste vrouwen uit Westervoort, Duiven en omgeving. Het is een gezellig maar ook ambitieus koor. Naast muzikale kwaliteit is er ook aandacht voor podiumpresentatie. Zoals de naam zegt is het repertoire veelzijdig en kleurrijk. Naast de klank is er aandacht voor uitstraling en regie. Dit alles onder de bezielende leiding van Josette Brinkhof en pianiste Elly Nijntjes.

"Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken en luisteren op 14 december om 15.00 uur in het mooie kerkje van Loo op zondagmiddag 14 december aan de Loostraat 32. De entree inclusief een kopje koffie of thee bedraagt zes euro per persoon.

Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij Peter Koopmans op maandagochtenden in de parochiezaal tussen 10.00 en 12.30 uur, telefoon 0316 263981 of privé 0316 261612. En ook voorafgaand aan het concert in de kerk.

Sfeervol dineren met kerstbuffet bij Saray in Duiven

DUIVEN – Wilt u tijdens de kerstdagen kennismaken met authentieke gerechten uit de Turkse keuken? Of heeft u dat al gedaan en wilt u opnieuw genieten van een feestelijk buffet bestaande uit Turkse specialiteiten? Ook dit jaar biedt Turks Restaurant Saray zowel op eerste als op tweede kerstdag het inmiddels traditionele feestelijke kerstbuffet met vele warme en koude gerechten aan. En de prijs? Volwassenen betalen 19,50 euro per persoon en kinderen tot twaalf jaar slechts 12,50 euro.

Tijdens beide kerstdagen zijn er twee zittingen, telkens van 15.00 uur tot 19.00 uur en van 19.00 uur tot sluitingstijd. Het kerstbuffet is uitgegroeid tot een vaste traditie bij Restaurant Saray en wordt dit jaar opnieuw in het sfeervolle, maar tijdelijke, pand aan de Elshofstraat gehouden waar per zitting ongeveer 90 gasten ontvangen kunnen worden. Het restaurant leent zich uitstekend om met familie en vrienden of intiem met een kleine groep, te genieten van de kerstmaaltijd. Hierdoor hoeft u geen uren in de keuken te staan en is het mogelijk om ook echt alle tijd aan elkaar schenken. De medewerkers van Restaurant Saray zorgen voor een heerlijk buffet in een feestelijke ambiance.

Restaurant Saray biedt gerechten uit de authentieke Turkse keuken, die licht aangepast zijn op de smaak van de Nederlandse gasten. Er wordt een uitgebreide keuze aan gerechten geboden: vlees-, kip-, vis, grill- en ovengerechten met daarnaast vele soorten salades en keuze uit diverse soorten rijst. De gasten kunnen onbeperkt eten van het buffet. Ook is er de mogelijkheid om à la carte te dineren. Vanwege de altijd grote belangstelling is reserveren gewenst via telefoonnummer 0316 285567.

Turks Restaurant Saray (dagelijks van 14.00 tot 23.00 uur geopend) is gevestigd aan de Elshofstraat 9a in Duiven. Telefoonnummer 0316 285567; www.restaurant-saray.nl.

Ideaal voor kerst, oud en nieuw of welke gelegenheid ook... Met een Plateau van Keurslager Marc Voss maak je van elke avond een feest

TOLKAMER – Wat zet je met kerst op tafel? En wat presenteer je aan lekkers op oudejaarsavond? Vraag dan Keurslager Marc Voss eens naar 'zijn' Plateau. Helemaal nieuw en verrassend lekker. Het Plateau van Voss heeft met een lengte van anderhalve meter ruimte voor liefst 32 verschillende gerechten. Geef iedereen een bordje, een vorkje en... heerlijk prikken maar! Eens helemaal anders dan fonduen of gourmetten. Kom verrassend voor de dag met het Plateau van Voss! Het plateau is uiteraard geschikt voor elk feestje.

Tweeëndertig verschillende gerechten liggen je smakelijk aan te kijken: van tapenade, Spaanse vleeswaren, vijgenbrood, wrap met zalm tot aan olijven, vitello tonnato, rauwe ham met meloen tot aan de huissalade... Een plank vol is genoeg voor acht personen. Je kunt het als gourmetten lekker samen aan tafel gebruiken, maar ook heerlijk over de avond verdeeld ervan prikken.

Het Plateau van Voss is ook een uitstekend alternatief voor de maaltijd op een tweede feestdag, als er op de eerste feestdag al rijkelijk getafeld is. Ideaal voor tweede kerstdag, nieuwjaarsdag en een verjaardag.

Een andere specialiteit van Keurslager Voss is de rollade. Deze is er in allerhande soorten te verkrijgen en op ambachtelijk wijze in eigen slagerij vervaardigd. Van runder-, kalfs-, varkens- en kiprollade tot aan de gevulde. Neem bijvoorbeeld een de rollade gevuld met abrikoosjes: verrukkelijk! En een rollade kan eenvoudig in de oven worden bereid. Vraag gerust naar advies aan slager Marc Voss!

Voor het bestellen van het Plateau en rollades is het aan te raden deze van tevoren te bestellen.

Keurslager Voss, Rijnstraat 10, Tolkamer; telefoon (0316) 54 13 17; www.voss.keurslager.nl.

Spectaculaire openingsaanbiedingen matrassen en boxsprings Nieuw in Arnhem: Bedden Centrum!

ARNHEM – Aan de Steenstraat in Arnhem is sinds enige tijd een nieuwe beddenspeciaalzaak geopend: Bedden Centrum. In de zaak worden voornamelijk matrassen en boxsprings aangeboden. Momenteel gelden er tot het eind van het jaar drie openingsaanbiedingen. Wie nu een nieuw bed zoekt, moet beslist eens hier langs gaan. Er staat zelfs een primeur voor de regio tegen een spectaculair lage prijs.

Je kunt bij Bedden Centrum kiezen uit een hele reeks van boxsprings en matrassen van hoge kwaliteit. "We zijn de goedkoopste in de hele regio!" Er zijn momenteel drie extra scherpgeprijsde aanbiedingen. Zo is er een basic boxspring (1-persoons) mét topmatras voor 299 euro. Dezelfde boxspring is er –ook tegen actieprijs- in 2-persoons vanaf 499 euro.

Een ook heel aantrekkelijke prijs betaal je voor de basic-uitvoering van een elektrisch verstelbare boxspring. In zowel de maten 140, 160 en 180 bij 200cm kost deze 998 euro. Voor wie het neusje van de zalm wenst, heeft Bedden Centrum een primeur in de winkel staan: een boxspring voorzien van alle gemakken. Draadloos(!) verstelbaar via een afstandsbediening, zowel hoofd- als voeteneind; het bed heeft matrasremmers en een koudschuim splittopper. Verkrijgbaar in achttien kleuren. Ideaal is de ledverlichting onder het bed, dat 's nachts aan/uit gaat als men uit bed stapt (met de afstandsbediening). Alle boxsprings Nederlands fabrikaat (snelle levering) en alle met drie jaar garantie.

Bedden Centrum is ook het adres voor matrassen. En voor wie nog een koopje zoekt op het gebied van bankstellen en fauteuils: ga maar eens kijken, want die worden momenteel uitverkocht om plaats te maken voor de boxspring- en matrassencollectie. Bedden Centrum, Steenstraat 110, Arnhem; telefoon 026 3795627; di-vrij. 10.00-18.00, za.10.00-17.00.

Kerstmarkt Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - De gezellige winterdagen staan weer voor de deur. Op de kerstmarkt van Liemerije Zevenaar worden mooie spullen aangeboden voor in de kerstboom, feestelijke aankleding voor uw huis of leuke cadeautjes voor de feestdagen.

De kerstmarkt wordt woensdag 10 december van 10.30 tot 15.30 uur gehouden in het bewonerscafé en de aangrenzende gangen van Liemerije Zevenaar (Hunneveldweg 12).

Op de kerstmarkt staan kraampjes van de verschillende afdelingen van Liemerije. De bezoeker kan er onder andere sieraden, kerststukjes en andere handgemaakte producten kopen. Ook zijn er spullen te koop die door bewoners en cliënten van Liemerije zijn gemaakt in het Dag Activiteiten Centrum. De opbrengst van de kraampjes van Liemerije komt geheel ten goede aan cliënten en bewoners van Liemerije.

Natuurlijk zijn er ook volop winterse lekkernijen en is er live muziek. Op de markt staan ook standhouders van buiten Liemerije.

Actie-inentingen voor uw dier bij Groenrijk Zevenaar

ZEVENAAR - De dierenarts van dr. Woof! is 10 december van 15.30 tot 17.00 uur bij GroenRijk Zevenaar aanwezig.

Iedereen is welkom op de afdeling DierenRijk om uw hond, kat, konijn of fret te laten vaccineren of te laten chippen. "Ook puppy's en kittens kunnen behandeld worden; wij hebben paspoorten en de vaccinaties voor het eerste jaar bij ons. Voor de konijnen gebruiken wij het nieuwe vaccin dat een heel jaar bescherming geeft tegen Myxomatose en VHS.

Als de huisdieren mee gaan naar het buitenland kunnen wij de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid geven. Deze is 3 jaar geldig binnen de EU. Tijdens onze vaccinatie-acties betaalt u geen consult.

GroenRijk, Pannerdenseweg 8a, Zevenaar.

Kerst vieren in Brasserie Het Zesde Zintuig

DOESBURG - Viert u normaal gesproken Kerst thuis, bij familie of vrienden, maar wilt u dit jaar wat anders? Wij van Brasserie Het Zesde Zintuig bieden u de mogelijkheid om uw kerst dit jaar een andere invulling te geven.

Het monumentale pand, gelegen aan de Roggestraat, in het centrum van de historische Hanzestad Doesburg, biedt een perfecte sfeer om een van de Kerstdagen door te brengen. Zowel op eerste als tweede Kerstdag zijn we vanaf 15.30 uur geopend. Op deze dagen kunt u bij ons terecht voor à la carte, maar er wordt u ook de mogelijkheid geboden, gebruik te maken van een van onze Kerstarrangementen vanaf 37,50 euro per persoon waarbij de drank (huisbier, fris, huiswijn) inbegrepen zit. Graag verwijzen wij u voor meer informatie naar onze site: www.hetzesdezintuig-doesburg.nl.

Om u niet alleen de sfeer tijdens Kerst te laten proeven, bieden wij u een extraatje tegen inlevering van dit artikel: Als u per persoon twee gangen van onze à la carte menukaart kiest (uitgezonderd onze plate-gerechten), dan trakteren wij u op een dame blanche deluxe!
Deze actie loopt tot er met maart 2015 en is uiteraard niet geldig tijdens de feestdagen.
Wij hopen u snel te mogen begroeten! Brasserie Het Zesde Zintuig, Roggestraat 1, Doesburg, 0313 476649.

Volop beweging bij zalencentrum Staring Zevenaar

ZEVENAAR - Guido, een jaar geleden heb je een frisse start gemaakt met Zalencentrum Staring Zevenaar hoe gaat het nu? Guido Staring (GS): "Goed! We krijgen erg veel positieve reacties. We hebben net een succesvolle "Kapellendag" achter de rug, die organiseren we in samenwerking met de Liemers Muzikanten. De zaal zat bomvol en de mensen hebben genoten. Er zijn regelmatig kleine en grotere feesten in ons zalencentrum, ik ben zeer tevreden."

En de catering? GS: "Loopt boven elke verwachting! Veel oude én nieuwe klanten weten ons te vinden. Dat komt misschien ook door de prachtige nieuwe website die inmiddels in de lucht is: zalencentrumstaring.nl. Vorig jaar, rond de kerstdagen, was het niet aan te slepen, zoveel hebben we weggebracht. Dit jaar komen we met onze nieuwe vrachtwagen voorrijden!"

Nog leuke dingen meegemaakt? GS: "Ja! Tegenwoordig zijn we een soort van thuisbasis voor De Zonnebloem, veel van hun bijeenkomsten vinden hier plaats. Zo ook de jaarlijkse vrijwilligersdag, waarbij Emile Ratelband de hoofdgast was. Hij liet hier in de zaal de mensen in gebroken glas springen!" Geen schade aan de vloer? GS: "Die rekening krijgt hij nog, haha…"

Zijn er ook negatieve dingen? GS: "Helaas wel. Het internet speelt ons nog steeds parten. Negatieve zaken uit het verleden komen naar voren bij Google. Met name de oude artikelen uit De Gelderlander zijn erg dominant. Dat zou toch na verloop van tijd van het internet moeten verdwijnen."

De buitenkant is volgens mij ook behoorlijk opgeknapt! GS: "Ja, de boel is geschilderd en de parkeerplaats heeft een grote beurt gekregen, het totaal-aanzicht ziet er een stuk beter uit." Nog nieuwe plannen? GS: "De grote zaal staat nu op de nominatie om een facelift te krijgen, wanneer dat gaat gebeuren kan ik niet precies zeggen, we zijn druk aan het sparen!"

Staan er nog activiteiten op stapel? GS: "Jazeker! Op tweede kerstdag: after-kerst-borrel met Bolero-Unplugged, en met oud & nieuw: Dancelation, een compleet nieuw concept! Een combinatie van DJ-en band, zeer de moeite waard. Kijk maar 'ns op hun site!

Nog iets toe te voegen? GS: "We zijn zeer positief gestemd. Veel mensen geven ons een kans en dat geeft me als ondernemer een goed gevoel. Dank aan onze trouwe klanten!"

Schimmelnagels, een veelvoorkomend probleem

ZEVENAAR - Bijna de helft van alle volwassen personen in Nederland heeft last van een schimmelnagel, ook wel onychomycose genoemd. Een schimmelnagel ontstaat wanneer een schimmel in een beschadigde nagel binnendringt.

Zo'n beschadiging kan ontstaan door bijvoorbeeld knellende schoenen of door het stoten van de teennagels in de schoenen tijdens het sporten. Vocht en warmte – in dichte schoenen altijd aanwezig – bevorderen de kans dat schimmels zich vermeerderen in de nagels. Schimmelnagels zijn dan ook een veelvoorkomend probleem en zeer lastig te behandelen. PACT® Schimmelnagel Therapie is een nieuwe methode voor de behandeling van schimmelnagels, die nagenoeg honderd procent schimmeldodend is. Deze uit Duitsland afkomstige innovatieve behandelingstherapie komt oorspronkelijk uit de tandartsenwereld. Het woord PACT is een wetenschappelijk begrip en staat voor de afkorting Photodynamische Antimicrobiële Therapie Met deze methode kunnen schimmels op voet- en vingernagels zeer effectief gedood worden. Schimmelnagelbehandelingen met PACT zijn pijnloos, veilig en doeltreffend, zonder bijwerking. Deze behandeling is ook mogelijk bij personen met diabetes. De Pact methode is geheel pijnloos en ook voor kinderen zeer geschikt.

Voor de behandeling wordt een stukje van de nagel opgestuurd naar het UMC Nijmegen om vast te stellen of het een schimmel(mycose) betreft. De Pactmethode is geheel pijnloos.

In het SBS6 programma 'Mijn lichaam Mijn zorg' op zondag 7 december is een speciaal onderwerp gewijd aan schimmelnagelbehandeling met PACT-therapie. De uitzending is van 12.30 tot 13.00 uur en een week later wordt op zaterdagmiddag 13 december dit programma herhaald van 14.30 tot 15.00 uur.

Bent u geïnteresseerd in deze nieuwe effectieve behandeling van schimmelnagels, dan kunt u vrijblijvend een afspraak maken bij Ria Wegman Integraal Therapeut en Medisch Pedicure, Lentemorgen 5-4, Zevenaar, 0316 332266

Gezellig Sinterklaasfeest bij Zonnekinderen

De kinderen luisteren aandachtig naar wat de Sint te vertellen heeft

ZEVENAAR - Het Sinterklaasfeest voor de kinderen van Kinderopvang Zonnekinderen was weer een succes. De kinderen kregen bezoek van Sinterklaas en zijn Deugpietjes.

Op vrijdag 28 november vond het grote Sinterklaasfeest voor alle kinderen van de opvanglocaties uit de Liemers plaats op BSO de Superster in Zevenaar. Bijna honderd kinderen uit Zevenaar, Duiven, Groessen en Westervoort bezochten samen met hun vaders, moeders en grootouders het gezellige feest. Sinterklaas en zijn ondeugende pieten hebben er weer een gezellig feest van gemaakt samen met cultuurcoach Mariëlle en de aanwezige kinderen. Er werden liedjes gezongen, dansjes gedaan en Sinterklaas vertelde over Spanje. Daarbij liet hij plaatjes zien van het pietenhuis en alles eromheen.

Er was een probleem met vier pedagogisch medewerkers, zij hielde niet meer op met miauwen, niezen, dansen en vingerknippen. Gelukkig wisten de kinderen samen met Sinterklaas en de pieten een oplossing te bedenken waardoor de dames weer normaal konden doen. Natuurlijk konden de cadeaus niet ontbreken en na het uitpakken en uitzwaaien van de Sint en zijn pieten ging iedereen voldaan naar huis. Het was een zeer geslaagd feest voor jong en oud.

Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl.

Praatjuf, Praktijk voor Logopedie haalt met een 100% score de vrijwillige kwaliteitstoets

REGIO - Deze kwaliteitstoets uitgevoerd door het KIWA is een kwaliteitsinstrument dat de kwaliteit van processen, producten en diensten rondom logopedie inzichtelijk maakt. Dit gebeurt in een onafhankelijk onderzoek met vooraf vastgestelde criteria.

Praatjuf is trots dat zij het certificaat heeft behaald en dus aan alle kwaliteitseisen voldoet die worden gesteld aan hoogwaardige logopedische zorg. De kwaliteitstoets is erkend door alle grote zorgverzekeraars.

Bij Praatjuf staat en blijft de cliënt centraal! De juffen zijn Maaike Hendriks, Kim Vermeulen, Leoni Verweij, Sara van Weegen, Inge Zoutenbier, Karien aan den Toorn, Marieke Boon; website: www.praatjuf.nl.

Praatjuf, Logopediepraktijken in: Angeren, Bemmel, Didam, Huissen en Lent

De cursussen van EHBO Duiven

DUIVEN - "Je moet het wel écht kunnen!", zegt stichting Het Oranje Kruis in haar slogan. En dat je het écht kunt (leren), daar zorgt EHBO-vereniging Duiven voor door het geven van basiscursus EHBO, AED-opleiding en vervolglessen.

Op dinsdag 6 januari start een basiscursus, met nog enkele vrije plaatsen. Je voldoet daarna aan de gestelde kwaliteitseisen, voor het landelijk erkende EHBO-diploma. Je kunt dan adequate eerste hulp verlenen wanneer een medemens (mogelijk een familielid?) in een levensbedreigende situatie verkeert. Ook voor hulp bij kleine(re) letsels zijn er dan geen geheimen meer. Op www.ehboduiven.nl vind je informatie en het inschrijfformulier. Telefonisch informatie bij Bertus Kampes (0316 269125) of bij Martin Jansen (0316 261615). Ook via e-mail contact@ehboduiven.nl kun je ons bereiken. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel van) deze cursuskosten.

Eerste lustrum bluesavond bij zaal Gieling met The Twelve Bar Blues Band

GROESSEN - Op 13 december, de vijfde bluesavond in successie, een geweldig optreden van The Twelve Bar Blues Band bij Zaal Gieling Groessen.

De Twelve Bar Blues Band, kortweg 12BBB, draait alweer een tijdje mee in de blues scene en is een graag geziene gast op de grote en kleine podia in Nederland en ver daar buiten. De band speelt voornamelijk eigen werk en haalt daarbij haar inspiratie uit de Chicago blues. Ieder optreden opnieuw weten de mannen met onuitputtelijke energie en enthousiasme een ultieme blues sfeer neer te zetten die alleen in een kroeg in Chicago of New Orleans zou verwachten. Sinds het ontstaan in 2005 heeft de band menig award in de wacht gesleept. Inmiddels heeft ze ook vier cd's op hun naam staan.

Het voorprogramma wordt dit jaar verzorgd door The Blues Vision. Deze Belgische Nederlandse band laat zien dat je niet de oceaan over hoeft om een partijtje Blues te spelen.

In een eigen en eigentijdse stijl brengen ze blues, rock, funk en roots alsof ze ermee geboren zijn. Naast veel eigen werk brengen ze ook een aantal smaakvolle covers! De aanvang van het voorprogramma is 20.30 uur.

Er zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk voor meer informatie en reserveer je kaarten van tien euro per stuk op www.zaalgielinggroessen.nl. Een belletje kan natuurlijk ook via 0316 523948.

Wethouder Hendriksen betreurt uitspraak

ZEVENAAR - Wethouder Gerard Hendriksen heeft spijt van zijn uitspraak "Dat is politiek uit te leggen, maar of de inwoner dat snapt (..)", die hij in het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag heeft gedaan. EenVandaag besteedde in haar uitzending van 26 november aandacht aan de verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB). In Zevenaar stijgt de OZB komend jaar met zestien procent.

Wethouder Hendriksen beseft dat hij een onhandige uitspraak heeft gedaan. "Ik had het anders moeten formuleren. Met die uitspraak wilde ik duidelijk maken dat het om politieke keuzes gaat waar ik zelf als inwoner ook niet altijd begrip voor zou hebben." Hij betreurt het dat de indruk is ontstaan dat hij inwoners niet serieus neemt. "Het belang van de Zevenaarse inwoners staat voor mij voorop. Juist voor hen ben ik politiek actief en doe ik mijn uiterste best."

De gemeente Zevenaar komt uit de steekproef van Vereniging Eigen Huis als koploper naar voren. In Zevenaar stijgt de OZB in 2015 met zestien procent. Het gemiddeld OZB bedrag komt daarmee op 280,55 euro. De gemiddelde woonlasten (OZB, afvalstoffenheffing en rioollasten) in Zevenaar zijn 590,00 euro. Hiermee behoort Zevenaar tot de goedkopere gemeenten van Nederland.

OudjaarsBubbel in De Triominos

DUIVEN - Op zaterdagavond 27 december vindt de tweede editie van het hilarische OudaarsBubbel plaats. Verleden jaar zag de eerste editie van dit unieke sportevenement het levenslicht. De gehele avond lagen honderden toeschouwers dubbel van het lachen door de strijdende teams die elkaar omver stootten in grote opblaasbare bubbelballen.

Dit jaar is de organisatie een samenwerking tussen Bubbelvoetbal Nederland en Welling Catering. Op zaterdag 27 december zal sporthal De Triominos worden omgetoverd tot een gezellige sport- en feestlocatie. Het is een avond die zowel door de deelnemers als door de toeschouwers verleden jaar als zeer strijdlustig en erg vermakelijk werd ervaren. Dit jaar zal het toernooi nog groter worden georganiseerd met na afloop een gezellig feest.

Bubbelvoetbal

Bubbelvoetbal is een snelgroeiende trend op het gebied van teamuitjes, vrijgezellenfeesten en teambuilding. De sport wordt in een vorm van vijf tegen vijf gespeeld waarbij iedereen in een grote bubbel zit waar alleen de benen uitsteken om te lopen. Deze vorm van voetbal levert uiteraard hilarische momenten op voor zowel de spelers als voor de toeschouwers.

Iedereen kan zich met een team inschrijven voor het toernooi. Een team bestaat minimaal uit vijf personen en iedere deelnemer is ouder dan zestien jaar. Teams betalen totaal 50 euro inschrijfgeld. Inschrijven kan op www.bubbelvoetbalnederland.nl. Meer informatie omtrent OudjaarsBubbel staat op www.bubbelvoetbalnederland.nl.

Sponsor bedankt

DUIVEN - De C meiden van HV Duiven worden gesponsord door Alarmbeheer. Staand: Aiverienne Mathilda, Ilse Groothedde, Tessa Aaldering, Britt van de Waeter, Chenne Isenbugel, Patty de Bruijn, Willemijn Sterken en sponsor Frank Hakvoort van Alarmbeheer. Knielend: Chantal piepers, Rinske Steenstra, Sola Wedel, Sharissa Hakvoort, Emma van der Velden.

Sponsor bedankt

DUIVEN - De E 1 jeugd van HV Duiven is in het nieuw gestoken door Welling, Jodeco en Projectburo bv.

Op de foto: achteraan: Sponsor Peter Houthuijzen van Welling catering, sponsor Jeroen Blaauw van Jodeco glass, coach Mirjam van Koppenhagen, sponsor Mark Hakvoort van Projectburo bv. Daarvoor: Sil Houthuijzen, Juup houthuijzen, Tesse Blaauw, Jasmijn Huberts, Lise van den Berg, Maric Smulders. Knielend: Noah Hakvoort, Jay Verhaaf, Mick Verhaaf, Dylan van der Grift.

Kerstconcert drumfanfare Sint-Jan en het Rythmisch Koor uit Babberich

BABBERICH - Op zondag 14 december geven drumfanfare Sint-Jan en het Rythmisch Koor uit Babberich gezamenlijk een kerstconcert in het Kulturhus De Borg in Babberich.

Het programma bestaat, naast natuurlijk enkele traditionele kerstliederen, uit bekende en minder bekende moderne kerstmuziek. Dit alles kunt u beluisteren in een fraaie ambiance. De drumfanfare staat onder leiding van dirigent Michael van Broeck. Het koor staat onder leiding van dirigent Theo Barten.

Het concert gaat van start om 11.00 uur en de toegang hiervoor is gratis. Een kop koffie of thee wordt de gast namens de beide verenigingen aangeboden. Meer informatie staat op www.drumfanfare-sintjan.nl.

Sponsor bedankt

Demi Peters, Lisa van Beersum, Dionne Ariens, coach Arnold Hoogenkamp knielend: Aniek Tijdink, Manon Nagelmaekr, Anika Steenstra, Shanon Betten, Michelle van Hummel en Laura van der Velden

DUIVEN - De B meiden van HV Duiven worden gesponsord door Betten Auto's.

Workshopavond verenigingen helemaal goed!

BABBERICH - Op 27 november vond de workshopavond voor verenigingen plaats. Deze avond wordt twee keer per jaar georganiseerd door de Liemers, helemaal goed! om verenigingen te inspireren, verbinden en ondersteunen. Ditmaal stond de avond in het thema van: 'het samen vasthouden van (jeugd)leden'.

Campagne coördinator Bastiaan Overeem en campagne ondersteuner Thijs Bemelmans verwelkomden de deelnemers bij binnenkomst met een kopje koffie en een streekkoekje. Bastiaan opende de avond met een korte uitleg over waarom de Liemers, helemaal goed! bestaat en hoe verenigingen de Liemers kunnen uitdragen.

Workshop

Bij het zoeken naar een geschikte spreker voor de workshop kwam constant het belang van samenwerken naar voren. De deelnemers gingen tijdens de workshop daarom zelf in groepen aan het werk. Er werd als tip meegegeven om te kijken naar bestaande kanalen waarop kan worden aangehaakt. "Het platform van de Liemers, helemaal goed! waar men kan bloggen is daar een goed voorbeeld van", aldus Bastiaan.

Ideeën

Het samenwerken bleek een succes. De krachten van de verschillende verenigingen werden gebundeld en dit resulteerde in waardevolle ideeën. De herintroductie van de snuffelpas, het organiseren van een Liemers brede verenigingsdag en het maken van een collectief promotieplan voor verenigingen in de Liemers zijn enkele voorbeelden.

Volgende bijeenkomst

Aan het einde van de bijeenkomst werd aan de deelnemers gevraagd hoe zij de volgende bijeenkomst zouden inrichten. Er bleek vraag te zijn naar meer informatie over communicatie naar pers en politiek. In samenspraak is 16 april als volgende bijeenkomst dag gepland.

Finale Fusiepop: vol jong talent!

ZEVENAAR - Op woensdag 10 december vindt de finale van Fusiepop 2014 plaats in het Musiater in Zevenaar. Fusiepop is een samenwerking tussen het jongerenwerk uit de gemeentes Westervoort, Duiven, Rijnwaarden en Zevenaar.

In elke gemeente is een voorronde gehouden, waarbij jong talent zijn / haar kunsten kon vertonen op allerlei gebied, zoals dans, toneel, muziek enz enz. Uit iedere voorronde zijn twee winnaars gekomen en deze winnaars strijden tegen elkaar in de Grote Finale.

De winnaar van Fusiepop 2014 krijgt een coachingstraject op maat aangeboden. Wilt u het jonge talent uit deze gemeentes ook komen bewonderen? Kom dan op woensdag 10 december naar het Musiater! De finale start om 19.00 uur, de deuren gaan open om 18.30 uur. De entrée is gratis, voor zitplaatsen geldt: op = op. Meer informatie staat op www.fusiepop.nl.

Kerkdiensten in De Liemers

H. Antonius Abt Loo

Zondag 14 december 09.30 uur Woord en communie Pastor Smits Samenzang / MOV

Zondag 14 december 15.00 uur Loo Budget Concert Vrouwenkoor Colours

St. Werenfridus Westervoort

Zondag 7 december 09.30 uur Woord en communie Pastor Lemmen Werenfriduskoor

Woensdag 10 december 14.30 uur Viering Meridiaan Ds. Hiemstra

Zaterdag 13 december 19.00 uur Woord en communie o.l.v. parochianen D-H koor

Dinsdag 16 december 15.00 uur Viering Wilgenpas Pastor Doornbusch

H. Remigius Duiven

Zondag 7 december 11.00 uur Eucharistie Pastor Hendriksen/diaken van Boven Middenkoor

Zaterdag 13 december 19.30 uur Concert Liemers Mannenkoor

Zondag 14 december 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh MOV

H. Andreas Groessen

Zaterdag 6 december 19.00 uur Woord en communie Diaken van Zundert Herenkoor

Zondag 14 december 09.30 uur Woord en communie onder leiding van parochianen In Between

Dinsdag 16 december 14.00 uur KBO-kerstviering Pastoor Thanh Zaal Gieling

Kinderen en ouders Wiekslag spelen voor hulp-Sinterklaas

DUIVEN - De Wiekslag draagt de speelgoedinzamelingsactie van Kim Jansen uit Duiven een warm hart toe. Daarom is er op maandag 24 november het startsein gegeven om speelgoed in te zamelen voor kinderen uit minimagezinnen.

Elke dag is er speelgoed meegenomen welke door enkele 'hulp-Sinten' in het tijdelijk pakhuis is opgeslagen. Op vrijdag 28 november zijn de Sinterklaaszakken, vol cadeautjes, door kinderen en ouders overhandigd aan Kim Jansen in het CCOG. Er is met veel plezier ingezameld om alle kinderen een prachtig Sintfeest te laten beleven. De dagelijkse overweldigende opbrengsten zijn te zien op de face-book pagina van PCBS De Wiekslag.

E1 van SDZZ kampioen

ZEVENAAR - Op zaterdag 22 november werd het jeugdteam van de e1 van voetbalvereniging SDZZ ongeslagen kampioen in de derde klasse.

Een gelijkspel tegen SV Loil e1gd was voldoende om het kampioenschap 2014/2015 binnen te halen. Na afloop van deze wedstrijd werd het kampioenschap groots gevierd in de kantine van SDZZ, met muziek, limonade en friet.

Namens de jeugdcommissie van SDZZ de complimenten aan het hele team en de technische staf en leiders. Overigens staan de d1 en f2 staan ook op de nominatie om kampioen te worden, maar hier in een later stadium meer over.

Sint en Pieten bij Zwaluwen

ZEVENAAR - Zaterdag 29 november bezocht Sinterklaas en zijn Pieten korfbalvereniging De Zwaluwen.

Het was een gezellige middag. Eerst werd er een pietenmuts geknutseld daarna hebben we met elkaar gezongen en gedanst. De Sint had zelfs vier Pieten meegenomen.

Één Piet wilde ook weleens op de korf proberen te schieten. Hij gooide zomaar de bal met één hand in de korf! Toen Sinterklaas weer weg was werden de cadeautjes uitgepakt en werd er gesnoept van de pepernoten. Al met al een zeer geslaagde middag bij korfbalvereniging De Zwaluwen.

Kerstviering Diaconie, Oase en PCOB

DUIVEN - Op 17 december houden Diaconie, Oase en PCOB hun gezamenlijke kerstviering in de Samen-op-wegkapel te Duiven, ingang achter het gemeentehuis.

Het programma ziet er als volgt uit:

15.00 uur Ontvangst met koffie of thee

16.00 uur Liturgisch gedeelte, waarin veel gezongen wordt

Bij de uitgang van de kapel is er een collecte ter bestrijding

van de onkosten.

17.00 uur Gezamenlijke broodmaaltijd

18.00 uur Afsluiting

Eerste jeugdteam tafeltennisafdeling DSV Relax kampioen

DIDAM - In de nieuwe sportzaal van DSV Relax binnen het complex van de Brede School Noord mocht de tafeltennisafdeling haar eerste jeugdkampioensteam begroeten.

Het eerste jeugdteam bestaande uit Kai Baakman, Daan en Aron Sanders werden kampioen in de derde klasse van de afdeling Gelre. Een mooie prestatie van dit nog zeer jonge team waar ook in de toekomst nog veel van verwacht wordt.

Ook de andere jeugdteams met veel nieuwe jonge spelers deden het prima in hun competitie en de vereniging hoopt dat meer jongeren zich zullen aanmelden voor het tafeltennis.