GN Berg en Dal Heumen Mook

11 mei 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 11 mei 2016


Millingse Volleybalfeesten 21 en 22 mei

MILLINGEN - Volgende week gaan voor de 42e maal de Millingse Volleybalfeesten van start. Wil je mee spelen en heb je je nog niet opgegeven, schrijf dan snel in, er is altijd wel een categorie die bij je past:

Jeugd van 9 – 18 jaar, senioren: recreanten of de competitie volleyballers 6x6 en 3x3 op gras of 2x2 op zand. Vrijdagavond kun je al aan je warming up beginnen met Denim, een allround band uit de Polder met soul, R&B, funk, disco, pop nl-talig en een beetje rock. De toegang bedraagt 2,50 euro.

Zaterdagavond is het echt Volleybal met Hike, al sinds jaar en dag een van de bekendste, beste en meest succesvolle coverbands van Nederland, toegang < 18 jaar: 5,00 en ≤ 18 jaar: 7,50. Op zaterdag- en zondag wordt de gezelligheid op het terras nog verhoogd door de Surprise Music Show.

Er schreven zich al zo’n 150 teams in (www.stamvolleybal.nl of volleystam@gmail.nl.)

Burgemeester Slinkman ontvangt drie Groesbeekse wielerhelden

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Burgemeester Slinkman heeft zaterdagmorgen om 11.00 uur een drietal wielerhelden uit Groesbeek te weten Tin Davids, Wim Houben en Piet Visser voor het gemeentehuis ontvangen voor hun geweldige sportieve prestatie de 'Giroesbeek'.

De drie hebben in 10 dagen tijd liefst 1100 kilometer gefietst van het Italiaanse Turijn naar Groesbeek, dit allemaal voor het goede doel. Slinkman liet weten dat het drietal beloofd heeft zon mee terug te brengen. "En daar hebben jullie je aan gehouden. Jullie hebben 1100 kilometer in de benen en dat is een geweldige sportieve prestatie ondanks de zon, regen en wind die jullie getrotseerd hebben", aldus Slinkman. "Jullie komen op een superdag in Groesbeek aan, maar het begin van de sportieve dag is nog mooier door jullie aankomst."

Namens de drie renners sprak Wim Houben een dankwoord aan burgemeester Slinkman. "Wij hebben in de afgelopen tien dagen 1.500 euro bij elkaar gefietst dat bestemd is voor welzijnswerk in Berg ern Dal", aldus Wim Houben. Hij kreeg van de aanwezigen een daverend applaus. Zij hadden voor burgemeester Slinkman voor de ontvangst een klein cadeautje meegebracht in de vorm van een miniatuur Fiat 500.

Oranjetoernooi P.V. Leuth

LEUTH - Op zaterdag 30 april werd er het Koningsdagtoernooi gehouden. Met 24 spelers werd het een zeer gezellige en sportieve middag onder een stralende zon wat vooraf niet voorspeld was.

Na twee rondes waren er nog zeven spelers die allebei hun partijen hadden gewonnen. Na een heerlijke kop soep van kok Jan Tissen en andere lekkere hapjes begonnen we aan de derde partij. Uiteindelijk werd Ton Stevens winnaar met drie gewonnen partijen en 21 pluspunten.Tweede werd Rieky Groothuizen met drie gewonnen en 17 plus en als derde eindigde Bert van Swelm met drie gewonnen en plus16.

Het was weer een mooi toernooi en er werd nog gezellig nagepraat. hemelvaartsdonderdag Is er dauwboulen en we beginnen dan 's morgens om 06.00 uur.

Mozartconcert in museum Het Valkhof Nijmegen

NIJMEGEN - De Mozart(l)ring Gelre-Niederrhein houdt samen met de Vrienden van museum Het Valkhof Nijmegen een concert in de 'Vrede-van-Nijmegen-zaal' van het museum op maandag 16 mei om 14.00 uur.

Werken van W.A. Mozart, Z. Kodaly en Fr. Schubert worden uitgevoerd door het Mozart Strijktrio, bestaande uit Melissa Ann Ussery (viool), Anna Smith (altviool) en Douwe Fonda (cello). Vooraf aan het concert wordt het eerste Nederlandse Mozart-postzegelvel aangeboden aan burgemeester H. Bruls van Nijmegen.

Na de pauze houdt (muziek)historicus Maarten-Jan Dongelmans in de Museum-Aula een lezing over 'Mozart 250 jaar geleden in ons land... en de relatie met Nijmegen'.

Toegangsprijs inclusief concert, lezing, postzegelpresentatie, koffie/thee: 17,50 p.p. (Museumjaarkaart niet geldig).

Aanmelden kan tot uiterlijk 10 mei bij: Ben Geutjes, Zevenaar 0316 331207 / e-mail: bengeutjes@hetnet.nl Betaling op rek.nr.: NL 02 ABNA 0554 6792 13 t.n.v. Mozartkring Gelre-Niederrhein, o.v.v. 'Valkhof 2016' - en uw adres.

Fotolezing Andalusië

GROESBEEK- Op donderdag 12 mei komt Helma Groenen in de bibliotheek Groesbeek vertellen over haar reis door Andalusië. Helma Groenen is misschien wel de grootste natuurliefhebster in Groesbeek. Geboren aan de rand van het natuurreservaat De Bruuk kreeg ze de natuur al met de paplepel ingegoten en de liefde voor al wat buiten te zien is speelt een belangrijke rol in haar leven.

Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto’s iedereen het bijzondere van de natuur te laten zien. Omdat ze een studie Biologie heeft gevolgd en steeds leergierig blijft in alles wat er buiten speelt weet ze er ook heel veel over te vertellen. Met haar fotografie groeit ook haar visie en krijgt ze steeds meer oog voor de details in de natuur. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd.

In 2011 bezocht ze Andalusië in het zuiden van Spanje en zocht daar de mooiste plekjes op. Indrukwekkende bergen, hoge rotsen en bossen maken deel uit van het landschap hier. De fotolezing in de bibliotheek begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Nieuwe directeur Bedrijven Rabobank Rijk van Nijmegen

NIJMEGEN - De heer M.S.H. (Martin) Visser is per 1 juni 2016 benoemd tot directeur Bedrijven van Rabobank Rijk van Nijmegen. Hij volgt de heer R.J.W. (René) Jansen op die een nieuwe uitdaging is aangegaan.

Martin Visser werkt sinds 2002 bij de Rabobank organisatie. Sinds juni 2013 is hij binnen Rabobank Rijk van Nijmegen werkzaam als directeur Bedrijfsmanagement. Daarvoor vervulde hij verschillende management- en directiefuncties bij lokale Rabobanken.

Met ingang van genoemde datum vormen Antoine Driessen, Bianca Zomerhuis en Martin Visser het directieteam van Rabobank Rijk van Nijmegen.

Ook voor computerproblemen naar Repaircafé Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 14 mei van 13.00-16.00 uur is er weer een Repaircafé in Inloop Op de Paap. Deze keer met aandacht voor alles met computers.

Natuurlijk kunt u er ook terecht voor uw reparaties aan huishoudelijke apparaten, verstelwerk en dergelijke of kom gewoon eens kijken. Deze keer wat aandacht voor de vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht voor vragen over de werking van uw smartphone, iPad, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf, een videokaart . Wij adviseren u graag en zo mogelijk doen wij dit ook voor u, natuurlijk wel tegen een gepaste vergoeding. U kunt zelfs informatie krijgen over het Linux-systeem.

Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.

Expositie Kulturhus Beek

BEEK - In de maanden mei en juni kunt u in het Kulturhus de expositie bekijken van Jacqueline van Loef.

Jacqueline woont in Beek. Het is de eerste keer dat ze exposeert. Ze schildert sinds een jaar of vijf. Dit is ontstaan door haar functie als consulent creatieve vorming in de gevangenis.

Jacqueline wordt vooral aangetrokken door portretten waar een sterke emotie zichtbaar is. Ze vind het fijn om te doen en kan de hele wereld om zich heen vergeten als ze aan het schilderen is. Het is dan het alsof iemand anders het van haar overneemt.

U bent welkom tijdens openingstijden van het Kulturhus.

Lenteconcert kamerkoor Ton sur Ton

BERG EN DAL - Op 22 mei om 15.00 uur verzorgt Kamerkoor Ton sur Ton onder leiding van Margriet Stok een sfeervol dubbelconcert, onder de titel Im Grünen, in de Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal.

Samen met kleinere ensembles uit het bekende blazersorkest Noviomagum Wind Orchestra worden de lente en de liefde bezongen. Er wordt een gevarieerd romantisch programma uitgevoerd met werken van Felix Mendelssohn, Edward Elgar, Benjamin Britten en Charles Gounod.

In de loop van het programma hoort u een afwisseling van koorwerken en van instrumentale stukken in verschillende kleine bezettingen. Koor en blazers beginnen en eindigen gezamenlijk. Van uitbundig vrolijk tot droevig verstild, van suikerzoet tot bitter, alle geuren en kleuren komen aan de orde.

Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart staat aan de Oude Kleefsebaan 123 in Berg en Dal. Entree 12,- in de voorverkoop via www.kamerkoortonsurton.nl en 14,- aan de deur.

176 maal te hard bij twee radarsnelheidscontroles in Groesbeek

GROESBEEK – De politie heeft dinsdagmorgen op twee plaatsen in Groesbeek een radarsnelheidscontrole gehouden waarbij in totaal 176 hardrijders werden betrapt, ondanks het feit dat de apparatuur afgesteld stond op 57 kilometer per uur.

Op de Nieuweweg in Groesbeek passeerden tussen 08.00 en 11.00 uur in totaal 1215 voertuigen de radarcontrole. Daar werden 161 hardrijders betrapt, terwijl de hoogst gemeten snelheid 93 kilometer per uur bedroeg waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan.

Vervolgens werd er ook gecontroleerd op de Breedeweg van 08.30 tot 11.00 uur. Daar passeerden 1066 voertuigen de radarcontrole die hier eveneens afgesteld stond op 57 kilometer per uur. Slechts 15 overtraden de maximumsnelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 67 kilometer per uur. Alle 176 overtreders treffen binnenkort een acceptgirokaar op de mat aan.

KNVB-bekerfinales bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdag 14 mei worden bij SC Millingen de regionale bekerfinales gespeeld van de KNVB. De eerste voetbalwedstrijden zullen op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 om 9:30 uur beginnen en rond 16:45 uur zijn de laatste wedstrijden afgelopen.

Op deze unieke dag zijn er 18 spannende finalewedstrijden met 36 teams uit heel Gelderland. Van elke leeftijdscategorie zijn er teams vertegenwoordigd, ook 2 seniorenteams, 10 E-teams en 10 F-teams. Om dit grote grandioze voetbaltoernooi in goede banen te leiden, worden er door SC Millingen zaterdag 14 mei ruim 70 enthousiaste vrijwilligers ingezet.

Namens SC Millingen mag het pupillenteam E3 het om 13.00 uur gaan proberen om de beker te winnen. In Twello gaat SC Millingen C4 de strijd aan om bekerwinnaar te worden.

Het belooft een zeer aangename en leuke dag te worden voor alle voetballers, de finalisten en ook voor alle supporters en toeschouwers. Iedereen is welkom op sportpark De Hove op zaterdag 14 mei.

Zonnebloemnieuws afdeling Ooijpolder en Beek/Ubbergen

BEEK - Op vrijdag 3 juni zal de jaarlijkse muziekmiddag plaatsvinden in dorpshuis De Sprong in Ooij. Er is een optreden van De Kérls uit Groesbeek en dat is zeker de moeite waard. Aanvang van deze middag is 14.00 uur, de kosten zijn twee euro.

Bent u niet in de gelegenheid om zelfstandig naar De Sprong toe te komen, dan is er een mogelijkheid om gehaald en gebracht te worden, geef dit dan bij aanmelding door.

Aanmelden kan bij onderstaande personen

Beek/Ubbergen Mieke Groothuizen 024 3564491

Leuth/Erlecom Door Rutten 024 6633044

Ooij (ivm vakantie) bij Leny Rikken 024 6632271.

Van 23 mei tot en met 5 juni is de jaarlijkse lotenverkoop van de Zonnebloem plaats vindt. De verkopers komen daarvoor aan de deur.

Holle boom in brand in Ooij

OOIJ – Op de Kerkdijk in Ooij is donderdagavond door vermoedelijk vandalen een holle boom in brand gestoken.

De brand werd even na 22.00 uur ontdekt door een vakantieganger die met zijn camper over de Kerkdijk reed. Die heeft vervolgens de brandweer van Beek gealarmeerd, die heeft vervolgens de boom geblust. Van de dader(s ) ontbreekt elk spoor.

Foto's koninklijke onderscheidingen

BERG EN DAL - De foto`s van de elf koninklijke onderscheidingen in de Gemeente Berg en Dal zijn gemaakt door Peter Hendriks van Loraz Video Producties, gevestigd aan De Kamp 65 in Millingen aan de Rijn.

Bouw gestart van Nederlands Wijnbouwcentrum Groesbeek

GROESBEEK - Het is de bedoeling dat in 2017 het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek wordt geopend. De bouw die onlangs van start is gegaan vindt plaats op De Mansberg in het gebied van de Colonjes in Wijndorp Groesbeek.

In de afgelopen decennia is de wijnbouw in Nederland ontwikkeld tot een professionele activiteit in de Nederlandse landbouw. Door die ontwikkeling was er al geruime tijd behoefte aan een wijnexpertisecentrum. De keuze voor Groesbeek ligt voor de hand, met circa 20 hectare wijngaard is Groesbeek het centrum van de Nederlandse wijnbouw.
Het Nederlands Wijnbouwcentrum is een sociaal ecologisch en economisch duurzaam bedrijf. Het ligt in de bedoeling dat in het nieuwe centrum biologische wijnen geproduceerd gaan worden, wijnopleidingen gegeven en er wordt wijnhandel bedreven. Ook zal er ruimte zijn voor congressen en symposia, rondleidingen, wijnproeverijen en evenementen. Verder zullen er wijnen worden geanalyseerd en wordt er onderzoek gedaan naar druivenrassen.

Bij alle werkzaamheden in het wijnbouwcentrum en de wijngaarden zullen zoveel mogelijk mensen met een arbeidshandicap worden ingezet. Zij kunnen leer-werktrajecten op maat volgen en worden ondersteund in de ontwikkeling van zelfredzaamheid en loonwaarde. Het bestuur van het Nederlands Wijnbouwcentrum heeft zich ten doel gesteld een zo duurzaam mogelijk instituut op te richten. Met de productie van biologische wijnen, maximale participatie in werk van mensen met grote afstand van de arbeidsmarkt en het gebruik van duurzame, zelf opgewekte, energie is de basis hiervoor gelegd. Men hoopt in het voorjaar van 2017 het wijnbouwcentrum in gebruik te kunnen nemen. Men kan de ontwikkelingen, nieuws en vacatures volgen via www.nederlandswijnbouwcentrum.nl of facebook en LinkedIn.

Dauwboules bij PV Leuth

LEUTH - Hemelvaartsdag 5 mei heel even 's morgens met de banen in orde maken maar daarna gingen de schijnwerpers weer uit. Het zou een prachtige dag worden en dat werd het ook.

De jasjes en vesten gingen al snel uit en we konden weer vrij uit boulen. Zoals gewoonlijk 3 partijen. Het werd een spannend en sportief toernooi met mooie standen van 13-12/13-11. De winnaar werd Ton Stevens met 3 gewonnen wedstrijden en 21 Plus. Tweede werd Henk Gunsing ook met 3 gewonnen partijen en plus 17. Derde werden exequo Ben Rutten en Gerda Stevens met 2 gewonnen partijen en plus 7.

Allen ontvigen een mooie pot met bloemen. Daarna gingen allen ontbijten. Dat was weer heel goed verzorgd. De voorzitter dankte de dames hier dan ook voor. Ook de hulp van Sybrand in deze werd daarom ook vernoemd. Hierna ging ieder zijn weg om te genieten van een stralende dag.

De Treffers promoveert naar tweede divisie

GROESBEEK/LIENDEN - Door een 0-0 gelijkspel in en tegen Lienden heeft De Treffers één wedstrijd voor het einde van de competitie haar doelstelling behaald, promotie naar de nieuw te vormen Tweede Divisie. Thuisclub FC Lienden had aan 1 punt genoeg om titelprolongatie te bewerkstelligen en de rood-zwarte trots uit Groesbeek had eveneens een punt nodig om te promoveren. In de blakende zon eindigde de wedstrijd zoals hij begon 0-0. Het was een bloedeloze wedstrijd waarin weinig kansen te noteren vielen. De Treffers kwam in de 5de minuut goed weg toen de prima leidende scheidsrechter Bijl de terugspeelbal van Frenk Keukens die Niels Kornelis oppakte anders interpreteerde. In de 20ste minuut was De Treffers dicht bij de 0-1. Robert Mutzers zag zijn schot van de doellijn gehaald worden door een verdediger van Lienden. Daartegen ontstond een kans van Mo Ajilach die tussen Niels en een verdediger viel , zijn inzet miste precisie. Tien minuten voor rust speelde Wesley Meeuwsen zich vrij maar zijn schuiver kon gered worden door Jan Schimmel de keeper van Lienden hield dit seizoen voor de 16de keer de nul. Lienden creëerde in de tweede helft wat speldenprikjes maar geen kansen. De grootste kans van de wedstrijd was voor De Treffers maar werd uiteindelijk teniet gedaan door de keeper. De Treffers heeft gedaan wat het moest doen en heeft promotie naar de Tweede Divisie bewerkstelligd, en Lieden kon een feestje gaan bouwen zij werden kampioen. Tweede Pinksterdag ( maandag ) speelt De Treffers de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen SWZ Bosco Sneek. Na de wedstrijd is er muziek in de kantine en zal de speler van het jaar bekend worden gemaakt.

Hoogbejaarde vrouw valt met elektrische fiets in Leuth

Foto: Marcel Vink

LEUTH – Vrijdagmiddag is op de Steenheuvelsestraat in Leuth een 84-jarige inwoonster uit die plaats met haar elektrische fiets ten val gekomen en is daarbij gewond geraakt in haar gezicht en arm letsel.

De vrouw wilde de Steenheuvelseweg oversteken om op het fietspad terecht te komen, maar die bocht was zo krap dat zij hierbij ten val kwam. Ambulancepersoneel heeft aan het slachtoffer eerste hulp verleend.

7 / 24

8 / 24

9 / 24

Lenteclinic bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Maandag 2 mei is om 9.30 uur de laatste voetbalclinic van SC Millingen van start gegaan. Kinderen van de F.E.D en C-jeugd, die niet mee kunnen doen aan de VAM voetbalschool op zondagochtend, konden zich inschrijven.

25 kinderen hadden zich aangemeld op deze zonnige ochtend. Deze Lenteclinic stond onder leiding van Daan Arnts en Joey Wijnhoven en werd geassisteerd door drie andere selectiespelers: Niels Wingels, Menno Houkes en Rick Wolsing. Tot de pauze stonden er diverse oefeningen klaar, die de kinderen gingen doen met hun begeleiders. Om 12.00 uur was er pauze met een lekker broodje kaas, ham of hagelslag en een appel met een glaasje aanmaaklimonade. Na de pauze werden de groepjes bijeengevoegd en gemixt en werden er partijvormen gespeeld.

Zoals aangegeven was dit de laatste clinic van dit voetbalseizoen, daarom kreeg iedere deelnemer een kleinigheidje. Ook was er voor een speler een bal geregeld met de handtekeningen van de begeleiders. Deze bal was voor Ties Buil.
De organisatie is alle deelnemers dankbaar voor hun inzet

.

Tentoonstelling 'Kom Mar Kieke'

GROESBEEK - Met 'Kom Mar Kieke' wordt geprobeerd een aantal doelstellingen na te streven. Eén er van is om de drempel tot de kunst te verlagen, ook voor de jeugd. Ook krijgen mensen die kunstzinnig bezig zijn, en anders niet zo gauw of helemaal niet hun werk kunnen tonen, nu wel de kans om hun werk aan anderen te laten zien.

De expositie is ingericht door samenwerking van beroepskunstenaars en amateurs. Dat stimuleert de deelnemers elke keer weer tot grotere creativiteit. Te zien is ook dat 'grote' en 'kleine' kunst heel goed kunnen samengaan, en elkaar kunnen versterken.

Er zijn nu 19 kunstenaars, waarvan er zes dit jaar voor de eerste keer meedoen. Te zien zijn olieverf- en acrylschilderijen, tekeningen, aquarellen, beelden, emailleerwerk, fotografie, siersmeedwerk, plantaardige kunst, keramiek, mozaïekwerk, objecten en glassculpturen.

De oudere leerlingen van basisschool Op De Horst maken ook elk een kunstobject; die zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling. De expositie wordt gesteund door subsidie van de gemeente Berg en Dal.

De officiële opening is op vrijdag 27 mei om ongeveer 12.30 uur door burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal.

De openingstijden van de expositie zijn: vrijdag 27 mei van 12.00 - 18.00 uur, zaterdag 28 mei van 12.00 - 18.00 uur, zondag 29 mei van 10.00 - 18.00 uur in dorpshuis De Slenk, Reestraat 2 (De Horst) Groesbeek. De toegang is gratis. Zie ook www.kommarkieke.nl.

Gemeente: 34 bewonersinitiatieven

BERG EN DAL - De gemeente heeft liefst 34 aanvragen van bewonersinitiatieven, waarvan er inmiddels enkele zijn gerealiseerd of nog lopen. De lijst laat zien dat er bewonersinitiatieven zijn in bijna alle kernen van de gemeente Berg en Dal.

Gebleken is dat inwoners initiatiefrijk zijn en realiseren hun wensen in veel gevallen in samenwerking met anderen. De gemeente faciliteert, ondersteunt en regisseert waar nodig. Naast de 34 bewonersinitiatieven zijn er ook initiatieven waar de gemeente geen kennis van heeft, omdat de burgers die zelf opgepakt hebben. De gemeente gaat er dan ook vanuit dat er veel meer door de bewoners is of wordt opgepakt. Maar in enkele gevallen worden de bewoners door de gemeente gevraagd mee te denken over de omgeving zoals verschillende herinrichtingen van speelplekken voor de jeugd. Op deze manier stimuleert de gemeente bewonersparticipatie. Het aantal bewonersinitiatieven per kerkdorp is als volgt;
Groesbeek 8 , Breedeweg 2, De Horst 1, Berg en Dal 1, Heilig Landstichting 1, Beek 7, Ooij 3, Leuth 4, Kekerdom 3 en Millingen aan de Rijn 4.

Diefstal shovel mislukt in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Zaterdagmorgen is ontdekt dat vanaf een bedrijventerrein aan de Waaiboerweg in Millingen aan de Rijn getracht is een shovel te ontvreemden.

De deur van de shovel is verbroken, maar het is volgens de eigenaar K3 zand en grint niet gelukt de shovel mee te nemen. Bij de politie is aangifte gedaan van poging diefstal van de shovel.

BVC'12 E1 kampioen

REGIO - Zaterdag 7 mei werden de jongens van de E1 van BVC'12 kampioen.

Ongeslagen ook nog, in de 4e klasse van de pupillen. Alle spelers en leiders van de E-1 gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap!

Hermie Ostendorp loopt Vierdaagse voor Hersenstichting

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Hermie Ostendorp loopt de Nijmeegse Vierdaagse voor een goed doel te weten de Hersenstichting. Hermie is in 2009 getroffen door een herseninfarct waarna hij weinig uitval had gekregen, echter in 2010 werd hij weer getroffen door een herseninfarct. Hierdoor is zijn spraak enorm achteruit gegaan en daarnaast is zijn motoriek en energielevel ook flink aangetast.

Deze klachten hebben aangehouden en verergeren soms. Hierdoor is Hermie thuis komen te zitten en vindt het lastig om deel te nemen aan sociale activiteiten. In zijn leven is veel veranderd, maar zijn grootste hobby wandelen is er nog steeds. Hij gaat voor de 25ste maal deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Omdat het dit jaar de 100ste editie is wilde Hermie iets speciaals doen te weten lopen voor een goed doel. Aangezien het wandelen hem enorm heeft geholpen tijdens zijn herstelproces was het niet moeilijk een goed doel te kiezen. Namelijk de Hersenstichting die alles op alles zet om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en de patiëntenzorg te verbeteren.

Om dit te bereiken laten ze onderzoek doen, geven ze voorlichting en voeren ze vernieuwde projecten uit. En daar wil Hermie zich voor inzetten. Hermie doet een beroep hem te sponsoren en hiermee de Hersenstichting te steunen. Een financiële bijdrage kan gedoneerd worden op rekeningnummer NL16RABO0117417297 t.n.v. HGM Ostendorp t.a.v. Hersenstichting.

Smartlappen en Zuidmolenbraderie zorgen voor bomvol Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De achtste editie van het Smartlappenfestival en de Zuidmolenbraderie hebben ook mede dankzij het zomerse weer ervoor gezorgd dat Groesbeek vol stroomde, zelfs bomvol. Groesbeek was die dag echt een 'Tranendal tussen de heuvels', vooral met vreugdetranen.

Liefst 22 koren afkomstig uit het hele land waren naar het tranendal afgereisd om met tranentrekkers het publiek te vermaken. Om 11.00 uur verzamelden alle koren – vele honderden zangers en zangeressen - op het Dorpsplein om getuige te zijn van de opening door het organiserende smartlappen koor 'Ochaarn ' onder leiding van Marielle Poelen – die onlangs voor haar inzet – een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen. Na de eerste smartlappen aanhoord te hebben, kregen alle gasten een lunchpakketje waarna ze naar hun terrassen gingen om hun smartlappen, meezingers en meedeiners te delen met het publiek.

Inmiddels begon het centrum al aardig vol te lopen en op een gegeven moment was er geen plaats meer op de terrassen te krijgen. gingen de koren naar de terrassen en dat duurde voort tot vroeg in de avond. Het was zo druk dat de ambulance moeite had om in de Kerkstraat bij een vrouw te komen, die een hoofdwond had opgelopen. Ook de Zuidmolenbraderie – die voor het eerst kramen had opgesteld langs de Pannenstraat – had over belangstelling niet te klagen. De uitbaters hebben allemaal goede zaken gedaan en waren donderdagavond ook zichtbaar tevreden.

Freedom Ride grote trekpleister bevrijdingsactiviteiten Bevrijdingsmuseum

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n 400 renners van het team LottoNL-Jumbo heeft vorge week een stop gemaakt bij het Groesbeekse Bevrijdingsmuseum . Deze stop trok veel belangstelling omdat er bekende namen bij de 400 renners bij aanwezig waren zoals Robert Geesink en Michel Boogaard maar ook bekende schaatser zoals Irene Wüst en Swen Kramer.

Het publiek heeft met volle teugen genoten en foto's gemaakt terwijl de renners genoten van de rustpauze. Na goed verzorgd te zijn vertrok het gezelschap richting Wageningen. De politiekapel Gelderland-Zuid heeft diverse optredens verzorgd evenals de Bubbles & Boa's, het zangtrio die liederen uit de veertiger jaren bracht. Ook doedelzakspeler Albert van Spierenburg wist menigmaal de handen op elkaar te krijgen.

Verder kon men buiten het museum de spectaculaire Bandritser bezoeken, de verkoop van tweedehands boeken over de Tweede Wereldoorlog en was er een radioshow met zend– en ontvangstapparatuur uit de oorlog. In het museum waren rondleidingen in de tijdelijke tentoonstelling 'De Polen' terwijl de kinderen van 10 tot 12 jaar konden genieten van verhalen die opa's en oma's vertelden over de oorlog. Ook werden er doorlopend films vertoond. Al met al een mooie Bevrijdingsdag bij het Groesbeekse museum aan de Wylerbaan in Groesbeek.

Groesbeek, Beek en Berg en Dal lopen uit voor doorkomst Giro d'Italia

Foto: Joop Verstraaten

REGIO - De bevolking van zowel Groesbeek, Beek en Berg en Dal heeft de doorkomst van de 99ste Giro d'Italia niet onbetuigd gelaten. Even na twee uur stroomden de kerkdorpen waar de Giro d'Italia doorheen kwam vol. Niet alleen de inwoners maar wielerfanaten uit heel Nederland en niet te vergeten Duitsland waren naar de gemeente Berg en Dal gekomen om een glimp op te vangen van de bijna twee honderd wielrenners met in de rosé trui Tom Dumoulin na zijn winst in de tijdrit van afgelopen vrijdag.

Ter gelegenheid van de doorkomst was er in Groesbeek nog van alles te beleven. Zo lanceerde brouwerij D'n Drul het Giro-biertje en waren er naast de bestaande terrassen extra terrassen ingericht op het Dorpsplein en Marktterrein. In de kern van Berg en Dal was ook alles uit de kast gehaald om de bezoekers zolang mogelijk daar te houden. Voordat de renners het centrum van Groesbeek aandeden was er de reclame karavaan, die -volgens veel mensen langs de kant- tegenviel. De eerste drie renners passeerden rond 16.15 uur het centrum van Groesbeek onder een luid applaus en werden na enkele minuten achtervolgd door het peloton, dat aardig bij elkaar fietste op een enkeling na en ging in sneltempo naar de Zevenheuvelenweg waarna de renners via Wyler naar Beek reden. Daar moesten zede Muur van Beek nemen (Nieuwe Holleweg) en kwamen ze voor de tweede maal in Berg en Dal terecht om vervolgens naar de finish in Nijmegen te gaan.

Dodenherdenking in Berg en Dal op zes locaties

Foto: Marcel Vink

BERG EN DAL – Bij zes locaties heeft de traditionele dodenherdenking op donderdag 4 mei is op 6 locaties in de gemeente Berg en Dal stilgestaan. Vanaf het gemeentehuis in Groesbeek vertrokken donderdagavond rond zeven uur enkele honderden deelnemer(ster)s aan de stille tocht naar de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Tegelijkertijd vertrokken – na een korte plechtigheid bij het monument aan de Clarenbeekseweg – tientallen aanwezigen eveneens naar de Canadese erebegraafplaats. Deze herdenking werd namens het gemeentebestuur van Berg en Dal bijgewoond door raadslid Rob Verheijen. Iets voor kwart voor acht arriveerden de honderden stille tocht deelnemer(ster)s op de begraafplaats. Daar werd het Canadese volkslied "O Canada" ten gehore gebracht door het Groesbeeks Gemengd Koor en muziekgezelschap Edelweisz. Na een overweging door burgemeester Slinkman legde hij een krans namens de bevolking van Berg en Dal gevolgd door een kranslegging door kolonel M. Hogan en echtgenote namens de Canadese ambassade en de Canadese bevolking. Waarna diverse organisaties eveneens een krans en bloemen bij het erekruis legden.

Foto: Joop Verstraaten
Foto: Peter Hendriks
Foto: Joop Verstraaten
Foto: Karola Hendriks
Foto: Marcel Vink

Tijdens de kranslegging speelde muziekgezelschap Edelweisz koraalmuziek, maar de dirigent wist niet van ophouden, ondanks dat diverse mensen en zelfs de presentator hem erop attenderden. Nadat in het hele land twee minuten in acht was genomen, moest men er in Groesbeek nog aan beginnen.

Ook in Beek was het een drukte van jewelste bij het monument bij het voormalige gemeentehuis. Bij deze herdenking was burgemeester Steins van Kranenburg aanwezig terwijl loco-burgemeester Erik Weijers namens de gemeente Berg en Dal aanwezig was. Ook waren schutterij BUB en harmonie KNA in vol ornaat van de partij. De Beekse harmonie luisterde de herdenking muzikaal op. Diverse kransen werden gelegd waarna er gedichten werden voorgelezen door drie leerlingen van basisschool Biezenkam en Notre Dame des Anges. Ook vonden er herdenkingen plaats in Ooij, Leuth en Millingen aan de Rijn. In Ooij werd namens het gemeentebestuur van Berg en Dal raadslid mevrouw Borremans afgevaardigd.

Wethouder Sjaak Thijssen was namens de gemeente Berg en Dal bij de herdenking in Leuth aanwezig terwijl Sylvia Fleuren de honneurs in Millingen aan de Rijn waarnam.

400 euro te winnen op bingo

GROESBEEK - Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen op donderdagavond 12 mei in Groesbeek is voor de gelukkige bingospeler(ster) 400 euro in de wacht te slepen.

De hoofdprijs is 250,- terwijl er in de jackpot 150,- zit. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open, terwijl de bingoballetjes om 20.00 uur gaan rollen. De opbrengst van deze bingoavonden zijn voor sportclub Sionsheuvel, volleybalvereniging Ikaros, Omroep Berg en Dal, De Treffers, zwem- en waterpolovereniging Groesbeek en fanfare Wilhelmina.

Ap/Art zingt tijdens vormselmis

MILLINGEN - Op maandag 16 mei, tweede pinksterdag, zal weer een aantal kinderen het vormsel doen in de Heilige Antonius van Padua- kerk in Millingen aan de Rijn.

De kinderen zullen, geheel in de sfeer van pinksteren, zelf hun geloof bevestigen en met de beschermende handen van hun ouders/verzorgers op hun schouder gezalfd worden met chrisma. Koor Ap/Art, onder de inspirerende leiding van Frans Coerwinkel en begeleid door eigen band, zal deze bijzondere gebeurtenis op geheel eigen wijze muzikaal omlijsten. Zo zullen onder andere de nummers ‘Dochters’ en ‘Everything’ uitgevoerd worden en het lied ‘You’re the voice’ zal de viering afsluiten.

"Vanaf 10.30 uur zingen we u toe en we hopen voor alle vormelingen en andere aanwezigen een mooie bijdrage te leveren aan deze bijzondere dag."

Koepel museum in Giro-rose

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De koepel van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek is onlangs in het Giro rose licht gestoken.

Voor 's avonds en 's nachts is het een bijzondere waarneming als men op de Wylerbaan of Zevenheuvelenweg rijdt. Met deze geste maakt het museum - dat normaliter gaat over de bevrijdingsacties van de Tweede Wereld oorlog kenbaar dat zij de doorkomst van het Giro d'Italia door de gemeente Berg en Dal toejuichen.

Sportinstuif voor basisschool- kinderen uit Ooij en Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK – In het teken van sport stimuleren is dinsdag voor alle basisschoolkinderen van 4 tot 12 jaar uit Ooij en Beek een sportinstuif gehouden op het sportterrein aan de Alde Weteringweg in Beek. Onder leiding van trainers, assistenten, pedagogisch medewerkers en stagiaires werd hen een afwisselend Sport- en Speldag gepresenteerd.

Om 10.00 uur vond de feestelijke opening - verzorgd door BadBeek - plaats voor de leerlingen van de groepen 1 tot en met 4. Om 13.00 uur was het de beurt voor de leerlingen van de groep 5 tot en met 8. Deze opening werd verricht door wethouder Sport van Berg en Dal Erik Weijers, die eveneens deelnam aan de verschillende activiteiten. Wethouder Weijers liet zich ook van de sportieve kant zien en ging met de jeugd voetballen.

Jaarlijkse demonstratie door Millingse Bielenmannen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Op hemelvaartsdag hebben de Millingse Bielenmannen van schutterij OEV de jaarlijkse demonstratie dag gehouden bij koffie- en eethuis De Gelderse Poort.

Er werd op boomstammen gehakt met de bedoeling om deze zo snel mogelijk door te hakken en daar was best spierkracht voor nodig, maar de Bielenmannen bleken daarop getraind te zijn. Daarnaast werd er een demonstratie gegeven met een trekzaag. Het overvolle terras van De Gelderse Poort heeft met volle teugen genoten van deze oude traditie die nog steeds in stand wordt gehouden door de Bielenmannen van OEV.

Zeskamp op sportpark De Hove

Foto's:&nbsp; Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Hemelvaartsdag, donderdag 5 mei werd voor de 17e keer de jaarlijkse Zeskamp door SC Millingen op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn georganiseerd.

Het was een mooie zonnige dag met sport, spel, competitie, nieuwe spellen en vooral gezelligheid bij de ruim 150 jonge zes-kampers. Er deden 14 teams (6 personen) mee met illustere namen zoals De Droeftoeters, Dreamteam, Ik Heb Een Probleempje, Plustobjecten, Banda Loco en Team Kansloos. Elk team werkte 9 spellen af en het rode draadspel (touwtrekken in de zandbak).
Elke spelronde was 15 minuten; 6 minuten spel en 9 minuten rust en wisselen.

De spellen waren Rodelbaan, Waterkiepen, Paardenrennen, Hobbelwobbelfietsen, Stormen over de Take-Out, Big-Bag-Knuffelen, Krattenrace, Zandvreten in de Spartan-run en Vrachtwagen Trekken.
Ruim 30 vrijwilligers zorgden als spelleider voor het goede verloop van alle spellen.
Voor een hapje en een drankje was gezorgd. Direct na de Zeskamp, rond 15.00 uur, zorgde DJ Erwin in het clubhuis voor gezellige muziek.

Als afsluiting van deze fantastische sportieve spelmiddag was om 19.30 uur in het clubhuis de prijsuitreiking. Presentator Tonnie Haan reikte de bekers uit.

De winnaar van de Rode Draad (touwtrekken) was Janssen & Janssen 88. De 3e plaats was voor Hitsige Kresserds. De 2e plaats behaalde Janssen & Janssen 88. Dit team wist de laatste 3 jaren de 1e plaats te halen; nu dus 2e plaats. De 1e plaats en grootste beker van deze ZESKAMP 2016 was voor FC Problemen, poar nem'n 1.                        

De organisatie en SC Millingen is alle deelnemers dankbaar en alle teams, alle clubhuis- medewerkers en vrijwilligers, die meegewerkt hebben aan deze prachtige Zeskamp.

52 schoolkinderen beleven een WO ll-dag op De Klös

Foto :

Groesbeek Airborne Vrienden

GROESBEEK – Op donderdag 12 mei verzorgt de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden in samenwerking met de Openbare school De Sieppe voor de zevende maal een themadag over de Tweede Wereldoorlog.

Deze dag wordt vrijwillig georganiseerd door de GAV voor leerlingen van groep 8 van OBS De Sieppe en leerlingen van de brugklas van het Montessori College Groesbeek. De in totaal 52 leerlingen zullen op deze dag verscheidene activiteiten uitvoeren die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog op de Klös in Groesbeek, waar in 1944 zo fel gevochten is. Deze activiteiten bevatten onder andere een parachute clinic, een informatieve wandeltocht langs de Canadese Erebegraafplaats, een nagebouwde Amerikaanse eerste hulppost bij boerderij Foxhill, de Horrocks Tree en het monument aan de Wylerbaan. Een aantal van deze activiteiten speelt zich binnen af, met onder meer een presentatie van het explosieve opsporingsbureau BomsAway uit Utrecht en de oma van stagière Sofie die vertelt over haar oorlogsbelevenissen.

Nieuwe fietsroute gepresenteerd voor doorkomst Giro d'Italia

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - De manager van de STER Erik De Gans heeft zaterdagmiddag voor de doorkomst van de Giro d'Italia een nieuw uitgezette fietsroute gepresenteerd in het gemeentehuis van Berg en Dal. De route is identiek aan de route die het peloton (profrenners) zaterdag hebben afgelegd.

Het parcours van de route is 26 kilometer lang en start in Berg en Dal, vandaar naar het Duitse Wyler, dan de Muur van Beek vervolgens langs het Afrika museum en Orientalis in Heilig Landstichting en vervolgens via het zweefvliegveld in Malden, door het centrum van Groesbeek en via de Zevenheuvelenweg weer naar Berg en Dal waar de finish is. Binnenkort zullen er langs het parcours een achttal Italiaanse wegwijzer paaltjes worden geplaatst waarop de hoogte staat vermeld de stijlte en de afgelegde kilometers. De eerste exemplaren van deze ongetwijfeld toeristische trekker werden door Erik de Gans aangeboden aan burgemeester Slinkman en wethouder Sylvia Fleuren.

Prachtige jeu de boulesbanen op sportpark Noord van Germania

GROESBEEK - Bij voetbalclub Germania liggen sinds een jaar prachtige jeu de boulesbanen waarvan veel gebruik wordt gemaakt. De banen werden afgelopen jaar stukje bij beetje steeds verder verbeterd en het resultaat mag er zijn.

Vier prachtige kunstgrasvelden omringd door banken waar de spelers kunnen uitrusten na hun inspanningen. Op zaterdag 21 mei vindt het Alte Herren toernooi plaats dat zal worden georganiseerd door de veteranen van Germania. Gelijktijdig met dat toernooi zal het eerste 'Hemmie Sillessen Cuptoernooi 'Jeu de Boules worden gespeeld. Het toernooi heeft deze naam gekregen ter nagedachtenis aan Hemmie Sillessen, één van de grondleggers van het Jeu de Boules bij Germania.

Iedereen (dus ook niet leden van Germania) boven de 18 jaar mag aan dit toernooi deelnemen en u kunt zich hiervoor individueel opgeven. Er zal echter gespeeld worden met tweetallen, elke ronde zal u een "maat" via loting worden aangewezen. In de uiteindelijke finales zal weer 1 tegen 1 worden gespeeld omdat het Hemmie Sillessen Toernooi 1 individuele winnaar kent.

Opgeven kan op verschillende manieren tot en met 18 mei:

* Clubhuis van Germania via tel nr: 024-3972081

*Jeu de Boules Commissie Germania bij Gerrie Kamps 06-53177583 of Toon Sillessen 06-39752470

Gang van zaken op 21 mei

  • U meldt zich aan bij de ontvangsttafel die onder de overkapping zal staan tussen 15.00 en 15.30 uur;

  • Via loting zal dan elke ronde een maat aan u worden toegewezen omdat er twee tegen twee zal worden gespeeld;

  • Afhankelijk van het aantal deelnemers zal er in poules worden gespeeld. Er worden 3 of 4 wedstrijden gespeeld. De poules zullen via loting worden samengesteld);

  • Met de door loting aangewezen maat (is elke ronde een andere) speelt u alle wedstrijden. Een wedstrijd is gewonnen als je het eerste dertien punten hebt behaald;

  • Voor de eerste 4 plaatsen is een prijs beschikbaar. De winnaar ontvangt de Hemmie Sillessen wisseltrofee.

De prijsuitreiking van het Hemmie Sillessen Jeu de Boule toernooi zal gelijktijdig plaatsvinden met het uitreiken van de prijzen van het Alte Herren voetbaltoernooi.

Natuurwandeling De Bruuk

GROESBEEK - Op zondag 22 mei zal er een ommetje zijn in het bekende natuurgebied De Bruuk, onder Groesbekers beter bekend als 'Botterpot'. De excursie die hier bedacht is, heeft een bijzondere vorm. Je gaat namelijk niet op pad met een gids die van alles vertelt over de Bruuk, maar je loopt met een groepje een van tevoren vastgestelde route en ontmoet onderweg diverse gidsen van LBG.

Ieder van hen heeft een verhaal over een voor dit natuurgebied kenmerkend onderwerp. Aan bod komen de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de Bruuk, libellen, grassen, verschil tussen land- en waterplanten, ringslang, paddenstoelen, weidevogels, orchideeën. Aan het einde van deze middag weet je alles over het planten- en dierenleven van dit pareltje van Berg en Dal. De start is tussen 13.00 en 14.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Ashorst en de route loop je in ongeveer twee uur. Om de 5 minuten gaat er een groepje op pad. Dit kan een zelf samengestelde groep zijn of een groep die de organisatie (LBG) samen heeft gesteld. Deelname is gratis. Voor meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405.

Leden KBO Groesbeek De Horst op reis naar Loosdrechtse Plassen

GROESBEEK - De leden van KBO Groesbeek / De Horst gaan op dinsdag 24 mei op Voorjaarsreis met een rondrit en varen op de Loosdrechtse Plassen. Er zijn drie opstapplaatsen te weten om 08.30, 08.45 en 09.00 uur en dan wordt er vertrokken. Om 10.00 uur wordt het Groesbeekse gezelschap verwacht in Partycentrum Boschzicht in Scherpenzeel waar de koffie/ thee met gebak klaar zal staan.

Daarna neemt een gids de leden mee voor een mooie kasteelroute via richting Woudenberg en Maarsbergen en Doorn naar Langbroek waar diverse kastelen en boerderijen met mooi geverfde luiken staan. Terug in het restaurant kan er genoten worden van een 3-gangendiner. Om 14.15 wordt er weer vertrokken van Scherpenzeel naar Loosdrecht. Hier stapt het Groesbeeks gezelschap op de boot voor een tocht over de Loosdrechtse Plassen. Om 17.15 uur wordt de terugreis naar Groesbeek aanvaard waar ze tussen 19.00 en 19.30 uur hopen te arriveren. De kosten voor deze voorjaarsreis bedragen slechts 48,50 euro per persoon. Opgeven kan men tot uiterlijk 18 mei via een ingevulde strook die ieder lid onlangs bij de Nestor ontvangen heeft.

Navigatie systeem en persoonlijke bezittingen ontvreemd uit auto

OOIJ – Op de Vlietberg in Ooij is zondagmiddag ingebroken in een auto. Eigenaar van de auto is een 33 jarige inwoner van Duitsland.

Door een raam van de auto te vernielen zijn de autokrakers de auto binnen gekomen en zijn er met een navigatiesysteem alsmede persoonlijke bezittingen vandoor gegaan. De Duitser heeft aangifte van inbraak in zijn auto gedaan bij de politie van Berg en dal.

Collectegeld buitgemaakt bij inbraak kerk centrum Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in de sacristie van de H.H. Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

Door de deur van de sacristie aan de zijkant van de kerk open te breken is men de kerk binnengekomen. Nadat de inbreker(s) een kast hadden opengebroken, is men er vandoor gegaan met collecte geld ter waarde van enkele honderden euro's. Onlangs was er nog geld gestort, waardoor de schade beperkt is gebleven. Naast het collectegeld is er de nodige schade ontstaan aan de deur en de kast. De inbraak werd dinsdagmorgen ontdekt. De parochie Groesbeek heeft aangifte van inbraak gedaan bij de politie.

Motorrijders gewond bij aanrijding

Foto: Marcel Vink

LEUTH – Een motorrijder en een bijrijder afkomstig uit Rheden zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de Kapitteldijk in Leuth.

De groep motorrijders wilde vanaf de Kerkdijk de Kapitteldijk richting Millingen oprijden en een van hen zag daarbij een automobiliste afkomstig uit Millingen aan de Rijn die uit de richting Millingen, kwam over het hoofd. Door de aanrijding viel de motor en zowel de bestuurder als de bijrijder raakten gewond en zijn per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. De motor en de auto zijn flink beschadigd. De auto moest worden afgesleept.

Fietsster loopt ernstige hoofdwond op bij valpartij in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op het fietspad Drulseweg / Lievensweg zijn zaterdagmorgen twee fietssters, beiden uit Groesbeek met elkaar in botsing gekomen.

Een van de dames is hierbij ten val gekomen en heeft ernstig hoofdletsel bij de val opgelopen. In afwachting van een gealarmeerde ambulance hebben voorbijgangers eerste hulp aan het slachtoffer verleend. Nadat ambulancepersoneel de vrouw zo goed mogelijk verbonden had, is zij overgebracht per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Plaatsen van drijvende nesten voor de zwarte stern in Kekerdom

Foto: Wil Gipman

MILLINGEN - De Millingse fotograaf Wil Gipman ontdekte onlangs bij een wandeling over de dam vanaf de grote parkeerplaats nabij het Vogelkijkhuis in Kekerdom dat ze bezig waren ,met het plaatsen van drijvende nesten voor de trekvogels ' zwarte stern '.

Het is bekend dat jaarlijks de zwarte stern nabij het vogelkijkhuis zich gaat nestelen. De zwarte stern komt vooral voor in centraal Europa en bereikt in Nederland ruwweg genomen zijn noordwestelijke grens. Het zijn dan ook Polen, Wit – Rusland en de Baltische Staten waar de grootste aantallen Zwarte Sterns leven. Nederland is erg belangrijk voor de Zwarte Stern omdat bijna de gehele oost – Europese populatie door ons land trekt. Op weg naar hun winterkwartier.

Zondag 15 mei Giro Unico

REGIO - Op zondag 15 mei wordt het wielerevenement Giro Unico georganiseerd voor mensen met een beperking. Met dit evenement, waar diverse aangepaste sporten aan deelnemen, wil de organisatie een blijvende impuls geven aan het aangepast sporten in de regio Nijmegen. De organisatie mikt op een jaarlijks wielerevenement om mensen met een beperking te stimuleren om meer te bewegen.

Voor de regio Nijmegen is 2016 een jaar met een aantal bijzondere sportieve gebeurtenissen. Zo verwelkomt de regio op 1, 2 en 3 juli dit jaar ruim 2500 sporters met een verstandelijke beperking tijdens de Special Olympics Nationale Spelen (SONS 2016). Naast deze bijzondere Spelen, kleurt de regio in mei dit jaar roze voor de Giro d' Italia.

De Giro Unico bestaat uit verschillende activiteiten. Op zondag 15 mei 2016 vinden op de Waalkade, voor het casino, de Racerunners Race en de Slow Bike Battle plaats. De Racerunners Race is een speciale fiets- en/of rolstoelwedstrijd over 300, 600 of 900 meter voor mensen met een beperking. De Slow Bike Battle is een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij ze zo langzaam mogelijk een parcours moeten afleggen zonder dat zij met hun voeten de grond raken. Daarnaast is er deze zondag in het Hunnerpark een Dikke Banden Race voor kinderen uit het (speciaal) onderwijs. In verschillende leeftijdscategorieën proberen kinderen zo snel mogelijk over het parcours te fietsen. De Alinkers, deelnemers met een loopfiets, zijn aanwezig bij alle activiteiten. De Alinkertocht doet alle bovenstaande activiteiten aan en start bij het Radboud Sportcentrum, de tocht is geschikt voor mensen met een Alinker.

Speciale sporters krijgen de mogelijkheid om de 40km en 75km van de Ronde van Nijmegen af te leggen. De X-toppers van Pluryn en de handbikers van de Maartenskliniek behoren tot de deelnemers. Naast de speciale sporters verwelkomt de organisatie van de Giro Unico ook twee topsporters die later dit jaar naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro gaan. Dit zijn voorrijdster Linda van Vliet en visueel beperkte tandemrijdster Joleen Hakker. Inschrijven kan via: http://rondevannijmegen.nl/giro/bambini_unico.

Gemeente akkoord met 'Plan van Aanpak' nota vrijwilligersbeleid

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur is onlangs akkoord gegaan met het voorgestelde 'Plan van Aanpak' voor het maken van een nota vrijwilligersbeleid. In de Sociaal Maatschappelijke Visie 'MUG aan zet' is geconstateerd dat de rolopvatting van de gemeente, burgers en andere partners is verschoven.

De aanpak en uitvoering is verschoven van vóór burgers naar dóór burgers, Voor de gemeente de taak om burgers 'in hun kracht te zetten' waarbij een breed gedragen nota vrijwilligerswerk cruciaal is. De wet draagt de gemeenten op om vrijwilligers(werk) te ondersteunen en te stimuleren (Wmo als participatiewet). Op dit moment heeft de gemeente Berg en Dal geen nota vrijwilligersbeleid maar wil dat nu wel gaan realiseren. Het Plan van Aanpak laat zien op welke wijze de gemeente het proces wil insteken zodat er een nota komt die breed binnen de gemeente gedragen wordt. Het doel is een breed gedragen nota vrijwilligerswerk door verenigingen, stichtingen en overige vrijwilligers. Om die reden wil de gemeente in een zo vroeg stadium met verschillende partijen in gesprek gaan. Ook de werkgroep bestuurlijke vernieuwing zal van de plan van aanpak op de hoogte worden gesteld.

Hoe creatief kun je zijn

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

Hoe creatief kun je zijn, Nel van De Lingeriewinkel in het centrum van Groesbeek weet er wel raad mee. Ook zij wilde een steentje bijdragen aan de promotie van de Giro d'Italia die ook langs haar zaak kwam en daar is ze ruimschoots in geslaagd.

In de etalage had Nel een schilderij laten maken waarop een fiets stond afgebeeld waarop zij zelf de beide wielen had bedekt met een Giro rose BeHa. Een prachtig idee wat veel belangstelling heeft getrokken zeer zeker ook van wielerfanaten die langs haar zaak liepen. Het is alleen jammer dat de renners van de Giro d'Italia het niet gezien hebben anders zou er ongetwijfeld een stop zijn ingelast...

Gastspreekster vertelt over de gevolgen voor mens, natuur en cultuur Informatieavond 'Windpark Krannenburg'

REGIO - Deze zomert start de tweede inspraakronde voor het plan van de gemeente Kranenburg ten behoeve van windenergie in het Reichswald, pal langs de Nederlandse grens.

In de aanloop hiervan organiseert het burgerinitiatief ‘Tegenwind Reichswald’ op 13 mei een informatieavond. Centraal op deze avond staat de vraag of een windindustriezone past in het Reichswald. De bijeenkomst vindt plaats in Caféhaus Niederrhein, Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. Aanvangstijd: 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Entree is gratis.

De avond begint met een presentatie over de bijzondere waarde van het Reichswald, tussen twee rivieren en omringd door (veelal beschermde) natuurgebieden.

Daarna is het woord aan Sylke Müller-Althauser, bestuurslid van de Duitse natuurorganisatie 'Naturschutzinitiative' en inwoonster van de Hunsrück. Zij zal een uitleg geven over de bouw van windturbines in het Soonwald en de verstrekkende gevolgen daarvan.

‘Mevrouw Müller-Althauser hebben we ontmoet tijdens onze excursie naar het Soonwald, afgelopen januari’, aldus Hubert Zillig, voorzitter van het burgerinitiatief. ‘Tussen het Soonwald en wat er in onze regio op stapel staat zijn opmerkelijke parallellen te trekken.’ Als voorbeeld noemt hij de locatie, in beide gevallen vlak langs de grens met buurgemeenten. Maar ook het bagatelliseren van de impact op natuur, toerisme en recreatie en de effecten op de gezondheid van de omwonenden vielen op.

'De bouw van windparken in de bossen in het Soonwald heeft ertoe geleid dat er nog meer zijn bijgekomen. Vanwege de gelijkenissen met de Kranenburgse plannen hebben we mevrouw Müller-Althauser uitgenodigd. Zij zal een goed beeld kunnen schetsen van wat ons boven het hoofd hangt.'

Opening Night of the Promz staat als een 'house'

Foto: Gijs Kroes.

MILLINGEN - Als je aan het tamboerkorps van Ons Genoegen denkt, denk je aan het korps dat tijdens de Millingse kermis, serenades en op Konigsdag door de straten marcheert. Dat de afgelopen jaren meerdere malen landskampioen werd en altijd trouw de schutterij O.E.V. begeleidt op concoursen. Maar dat beeld zult u de komende tijd toch echt even opzij moeten zetten. Want bij de bezoekers van Night of the Promz zal niets van het vertrouwde plaatje na 21 en 22 mei nog intact zijn…

De dertien jongens, mannen én vrouwen onder leiding van de enthousiaste instructeur Albert van der Heide nemen u me in een muzikale trein van swingende thema's, funky grooves en als kers op de slagwerktaart een sterk staaltje house! Zoals u van deze groep mag verwachten, vullen ze het geheel aan met een flinke dosis humor en acts die op uw lachspieren werken.

De uniformen met stropdassen en kolbakken? Die blijven op tijdens de twee Night of the Promz concerten in de kast. Een van de slagwerkers, Sybren Janssen, vertelt vol enthousiasme: "het is super om een optreden in een compleet nieuwe stijl te verzorgen. We hopen het publiek compleet te verrassen! Maar meer ga ik er nog niet over vertellen, daarvoor moet u toch écht een kaartje kopen voor 21 of 22 mei!".

Kaarten: www.nightofthepromz.nl / Primera in Millingen aan de Rijn. Voorverkoop: €15,- / aan de zaal: €17,50

Kapsalon Nolly in een nieuw jasje

GROESBEEK - Ruim 35 jaar geleden begon Nolly Janssen – Cochius op de Stekkenberg haar kapsalon.


Kapsalon Nolly is een gevestigd familiebedrijf in Groesbeek en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een moderne, professionele salon voor zowel dames als heren, jong en oud.

Zes jaar geleden heeft Lenny, de dochter van Nolly, de salon voortgezet op de Zonnebloemstraat 59. "Wij heten u van harte welkom op de opening van onze vernieuwde kapsalon op maandag 16 mei (tweede pinksterdag). Vanaf 14:00 uur nodigen wij u uit om onder het genot van een hapje en een drankje onze kapsalon te komen bezichtigen", aldus Lenny Janssen en team.

Kapsalon Nolly, Zonnebloemstraat 59, Groesbeek; 024 3972265; www.kapsalonnolly.nl.

Bromfietsdieven laten bromfiets achter en gaan er vandoor

NIJMEGEN-GROESBEEK – De politie van Nijmegen zag in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwe Mollenhutseweg twee knapen op een bromfiets rijden. Toen het tweetal de politie zag gingen ze er vandoor achterna gezeten door de politie.

In een brandgang achter de woningen lieten de knapen de bromfiets achter en gingen er lopend vandoor. Via het kenteken kon de politie de eigenaar van de bromfiets achterhalen en dat bleek een 55-jarige inwoner uit Groesbeek te zijn. Toen de politie hem op de hoogte stelde dat zijn bromfiets in Nijmegen aangetroffen was, ging hij in de kas bij zijn woning aan de Koningin Wilhelminaweg kijken waar hij de bromfiets gestald had. Daar bleek inderdaad zijn bromfiets alsmede een motor ontvreemd te zijn. Van de twee knapen is wel een signalement bekend, maar de gestolen motor is nog niet terecht.

Buurtbewoners storen inbrekers in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – In de nacht van dinsdag op woensdag hebben inbrekers getracht in te breken in een woning aan de Thaddeuslaan in Heilig Landstichten. Een tweetal knapen was bezig een kozijn van de woning open te breken, toen het werd gestoord door buurtbewoners die lawaai hadden gehoord.

Bij het zien van de buurtbewoners sloegen de twee inbrekers op de vlucht. Direct werd de politie van Berg en Dal gealarmeerd die de omgeving afzocht. Dankzij een goed opgegeven signalement van de daders kon in de omgeving van de betreffende woning een 24-jarige inwoner uit Nijmegen worden aangehouden, die voldeed aan het opgegeven signalement. De man is voor nader onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. De andere inbreker is nog voortvluchtig. Aan de woning is schade aan het kozijn ontstaan, maar het is de inbrekers niet gelukt de woning binnen te komen.

Nick de Bondt en Remy Raterink gaan naar De Treffers Groesbeek

GROESBEEK - Nick de Bondt en Remy Raterink komen het volgend seizoen uit voor De Treffers.


Nick de Bondt: De 22-jarige buitenspeler Nick de Bondt is met voetballen begonnen bij sv Otterlo, op 14-jarige leeftijd werd hij daar opgepikt door Vitesse/AGOVV. Hij werd in Arnhem jeugdinternational (onder 17) waarna hij de stap maakte naar Ajax, waar hij begon in de A1 en 2 jaar later ging hij over na de selectie van Jong Ajax. In het seizoen 2013/2014 speelde hij 16 wedstrijden in de Jupiler League. Het jaar daarop vertrok Nick transfervrij naar Go Ahead Eagles waar hij een contract voor twee jaar tekende. De in Arnhem woonachtige Nick kent bij De Treffers Just Berends en Coen Maertzdorf, die zeer positief over De Treffers waren. Nick kende De Treffers al, het is een grote naam binnen het amateurvoetbal in Nederland, aldus Nick.

Remy Raterink: De 24-jarige spits speelt momenteel bij DOVO in Veenendaal, daarvoor speelde hij drie seizoenen voor HSC'21 uit Haaksbergen en Jong De Graafschap. Bij HSC'21 maakte Remy in zijn laatste seizoen 17 doelpunten waarna hij de overstap maakte naar DOVO, de ploeg van trainer Hans Kraay jr. Deze overstap is niet geworden wat hij ervan verwacht had. Remy kent De Treffers nog uit de tijd dat het met HSC'21 tegen De Treffers gespeeld heeft. Remy wil zich in de nieuwe tweede divisie laten zien en gaat ervoor om zoveel mogelijk te spelen. Remy kent De Treffers spelers Jordy van de Kracht, Jan Willem Stronks en Coen Maertzdorf nog uit zijn voetbalverleden. Volgens de voorzitter van de technische commissie Hans Janssen Groesbeek is Remy een jongen die prima bij De Treffers past en heeft bewezen makkelijk doelpunten te kunnen maken.

Indrukwekkend piano concert Jan Hendriks in Bevrijdingsmuseum

Fotograaf: Peter Hendriks

GROESBEEK - Zondagmiddag heeft de pianist in bevrijdingstijd de 90-jarige Jan Hendriks live jazz muziek op zijn piano ten gehore gebracht in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek.

Hij bracht op indrukwekkende wijze de jazz muziek ten gehore, die hij destijds in Nijmegen in bevrijdingstijd ook bracht. Toentertijd trad Jan Hendriks met zijn band op in onder andere het concertgebouw De Vereniging. Zijn schitterende klanken uit het repertoire van toen kwamen zondagmiddag 1 mei weer helemaal tot leven.

Daarnaast werd een aantal memorabele momenten uit zijn dagboek voorgelezen. De aanwezigen hebben met volle teugen genoten van de pianomuziek van Jan Hendriks.

Cafetaria ontruimd vanwege gas

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK- DE HORST – Dinsdagavond heeft het personeelslid van cafetaria De Horst aan de Hoge Horst alarm geslagen nadat zij eerder duizelig was geworden. Later rook zij een sterke gaslucht waarna ze direct het alarmnummer belde.

De brandweer en politie waren snel ter plaatse en verzochten de zes aanwezige cliënten alsmede de 29-jarige werkneemster het cafetaria te verlaten. De brandweer heeft vervolgens in het hele cafetaria metingen verricht maar kon in eerste instantie geen gaslucht waarnemen. Na verder onderzoek bleek dat de gaslucht werd veroorzaakt door de vaatwasser die inmiddels was uitgezet.

Mona Keijzer op werkbezoek bij moederkindgezinshuis

GROESBEEK - Zeven moeders en negen kinderen. Zij wonen samen met het gezin van Margriet en Harold Tjalsma en hun drie kinderen en vier pleegkinderen in een voormalig schoolpand in Groesbeek. Mona Keijzer kwam daar op bezoek naar aanleiding van een artikel in het NRC eerder dit jaar.

Tweede kamerlid Mona Keijzer (CDA) nam alle tijd om sfeer te proeven in het gezinshuis. Ze maakte kennis met de moeders en hun kinderen. En beantwoordde vragen over de politiek. Haar bezoek maakte indruk.

Aan de keukentafel sprak ze verder met Harold en Margriet over het reilen en zeilen van het huis. Hoe het is om gezinshuisouders te zijn. Natuurlijk de vele mooie kanten van dit werk. Ook was er aandacht voor de ingewikkelde financiering van de zorg.

De goede contacten met de plaatselijke gemeenten werden benoemd en de stappen in de goede richting. Toch blijft het elke keer weer een tijdrovende puzzel om de zorg gefinancierd te krijgen. Juist op het moment dat een kind in de knel komt ontbreekt het aan tijd. Nog te vaak blijft het lang hangen op formulieren, regels en procedures.

Lente-concert Tissonant in Huis Wylerberg op zondag 22 mei

WYLERBERG - Vocaal ensemble Tissonant geeft op 22 mei in Huize Wylerberg een bijzonder Lente-concert. Aanvang: 14.00 uur, toegang 10 euro (kinderen 5 euro).

\

Het concert staat in het teken van het voorjaar. De meeste nummers hebben als thema vogels, de lente en de natuur. Op het repertoire staan composities van onder meer Tsjaikovski, Mendelssohn, Janacek en Lauridsen.

Vocaal Ensemble Tissonant bestaat sinds 1982 en heeft nu 18 leden. Tissonant brengt zowel liederen met een liturgische als met een meer profane achtergrond, bedoeld voor een breed publiek. Sinds 2010 staat Tissonant onder leiding van dirigent George Dielemans. Het concert vindt plaats in de Nationale Vogelweek. Voorafgaand aan het concert kan men kijken en meedoen met vogels ringen (al vanaf 8 uur). Ook heel leuk voor kinderen!

Expositie Doro Krol

Tevens kunt u schilderijen bekijken van Doro Krol, met landschappen en impressies uit de Ooijpolder.

Doro Krol laat zich inspireren door Nijmeegse landschappen, typische gebouwen, bruggen en andere herkenbare plekjes rondom Nijmegen. Ze kijkt en zoekt naar mooie composities die ze met oog voor detail en gevoel voor schoonheid weet te vatten in haar schilderijen. Haar werken zijn herkenbaar aan hun rijke vormen en kleuren, eenvoud en verstilling. Een ontroerende combinatie die tot de verbeelding spreekt. Doro Krol exposeerde onder meer in Praag, Amsterdam en Parijs, maar ook op festivals als Oerol en Armada.

Brutale handtas diefstal door scooterrijder in Groesbeek

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekende bestuurder van een scooter heeft zondagmiddag op een brutale wijze een handtas van een 71-jarige fietsster uit Nijmegen uit de fietstas gegrist en is er mee vandoor gegaan.

De vrouw fietste op het fietspad van de Biesseltsebaan en werd van achteren geroepen door de scooterrijder dat ze aan de kant moest gaan. Toen het slachtoffer hier op in ging werd de handtas uit haar fietstas gegrist. In de handtas zaten persoonlijke bezittingen zoals portemonnee, telefoon en persoonlijke papieren. De politie van Berg en Dal is op de hoogte gesteld van de diefstal en verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen 0900 8844.

Inbrekers actief in Groesbeek

GROESBEEK – Op twee plaatsen in Groesbeek hebben inbrekers het afgelopen weekend in willen breken in woningen maar dat is in beide gevallen niet gelukt of ze zijn gestoord.

Zaterdagavond werd getracht in te breken in een woning aan de Houtlaan in Groesbeek. Daar werd getracht een slaapkamerraam te forceren maar zijn onverrichter zaken vertrokken. Zondag op de vroege avond is met behulp van een koevoet getracht een deur open te breken van een woning aan de Breedeweg. Ook hier is het niet gelukt of zijn de inbrekers gestoord. De poging inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt. Er is veel schade aan de deur aangericht.

Collectie miniatuur locomotieven ontvreemd na inbraak woning Beek

BEEK – Het afgelopen weekend is ingebroken in een woning aan de Rijksstraatweg in Beek tijdens de afwezigheid van de bewoners. Door de voordeur open te hengelen is men de woning binnen gekomen en is men gericht te werk gegaan.

Niet het gehele huis is doorzocht, maar is men er met liefst 17 miniatuur-locomotieven ter waarde van duizenden euro's vandoor gegaan. De inbrekers moeten op de hoogte geweest zijn dat de eigenaar een verwoed verzamelaar is van miniatuur-locomotieven. De diefstal werd zondag bij thuiskomst ontdekt.

Het gaat goed

GROESBEEK - 'Wat goed is komt snel'. Onze brouwerij heeft het voorrecht deze aloude wijsheid te mogen beleven. In korte tijd zijn we succesvol gebleken en hebben we een niet meer weg te denken positie veroverd in het speciale bierenlandschap. Lokaal, regionaal én internationaal (België en Engeland) zijn we bekend geworden en is er steeds grotere vraag naar onze opmerkelijke en verrassende bieren. Onlangs eindigden we met 2 premiums in de Gelderse speciale bieren top 10! En dat terwijl we amper anderhalf jaar bestaan.

Vooral in de laatste maanden is een overstelpende vraag ontstaan. Tandenknarsend moeten we constateren dat we daar niet aan kunnen voldoen en moeten we steeds vaker nee verkopen: ongeveer het ergste dat een brouwerij kan overkomen. We kunnen op dit moment simpelweg niet genoeg bier brouwen, we zijn gewoon te klein. We wíllen wel meer, maar kunnen niet. Ook ons proeflokaal wordt te krap voor wat we allemaal doen en organiseren. Steeds meer gasten willen komen proeven en genieten, mensen willen graag rondleidingen en workshops volgen, maar de ruimte daarvoor ontbreekt. Ook voor deze leuke activiteiten dreigt dat we binnenkort nee moeten verkopen. De uitdaging waar we voor staan is dan ook simpel: zorgen dat het allemaal wél gaat lukken!

Het is duidelijk, er is veel werk aan de winkel. Daar is een forse investering voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. Een investering die wijzelf alleen niet op kunnen brengen. We willen u dan ook vragen om ons, onze dorpsbrouwerij en ons mooie product te steunen en verder te helpen door ons geld te lenen. Met úw geld gaan we de uitbreiding van de brouwcapaciteit én het proeflokaal bekostigen. Met úw bijdrage gaan we veel meer bier leveren. Met úw hulp gaan we groter en beter worden. Door úw vertrouwen gaan we onze droom helemaal waarmaken. Voor u betekent het dat u bijdraagt aan de ontwikkeling van een mooie onderneming die recht vanuit het hart met een eerlijk en goed product aan de weg timmert. Die een vaste plek in het dorp Groesbeek verovert waar u altijd naar toe kunt en waar u welkom bent. Daarnaast gaan we u natuurlijk over een afgesproken tijd het geld teruggeven inclusief een aardige rente. En het jaar door zullen er door de brouwerij activiteiten georganiseerd worden waar u plezier aan zult beleven.

Eens per jaar zullen we voor een select gezelschap een dankbijeenkomst houden die in het teken staat van de ontwikkelingen rond de brouwerij. In de tussentijd gaan wij lekker veel bier afleveren en ons richten op het maken van meer en nieuwe bieren, waar u dan ook weer van kunt profiteren, op het terras of in het vernieuwde proeflokaal. U kunt met trots kijken naar de ontwikkelingen en meegenieten met de successen. Groei met ons mee!

Verlangen

Een brouwerij zijn die met beide benen midden in het dorp staat, met ú samen, dichtbij de mensen. Samen met u Groesbeek op de kaart te zetten als culinair en Bourgondisch dorp waar rekening mee gehouden wordt. Met ziel en zaligheid bezig zijn met het mooiste wat er is: bier brouwen! Mensen blij maken en laten genieten. Enthousiast door blijven ontwikkelen. Nooit meer 'nee' hoeven te verkopen.

"Dit alles maakt ú mogelijk als u ons helpt. Maak het samen met ons waar. Help ons om het leven een klein beetje lekkerder te maken! Kijk op www.crowdaboutnow.nl/campagnes/Brouwerij-dn-Drul en steun uw dorpsbrouwerij", aldus Roland Boschman. (Hoflaan 1A, Groesbeek; 06 20944358.)

Bedevaart Nijmegen naar Kevelaer

NIJMEGEN - 'Zalig de barmhartigen'. Onder dit motto gaat de Broederschap van de Nijmeegse Processie naar Kevelaer weer op bedevaart naar Kevelaer. Dit jaar al voor de 228e keer. We kunnen dus rustig stellen dat het zonder mee een traditie is, die zijn sporen al meer dan verdiende.

De bedevaart sluit aan bij het thema dat ook in het bedevaartoord het jaarthema is en het verwijst naar het Heilig Jaar van de Barmhartigheid dat door paus Franciscus werd uitgeroepen.

Bij de opening van een heilig jaar op 8 december wordt de zogenoemde 'heilige deur' van de Sint-Pietsbasiliek in Rome geopend. Naar aanleiding van het Heilig Jaar is in Kevelaer ook de Heilige Deur van de basiliek geopend. Achterliggend idee is dat deze deur bij uitstek de kans biedt om bij God de Vader thuis te komen. De deur is immers een beeld voor Jezus Christus, die over Zichzelf zegt: "Ik ben de deur. Als iemand door Mij binnengaat, zal hij worden gered."

Uiteraard zal er zoals steeds ook aandacht zijn voor Onze-Lieve-Vrouw, voor vrije tijd en voor samenzijn met elk elkaar. Voor alle informatie inzake deelname kunt u terecht bij Mary Wesselkamp-Van Summeren: 024 3553007; Truus Berends-Verweij; 024 3506130.

Aan de vooravond, op 11 juni vertrekt er tevens een voetbedevaart vanuit Nijmegen. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij Antoon Janssen: 024 3237945 en Peter Bruining 024 3227681.

Verlate onderscheiding voor Frans Peters uit Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tussen de bedrijven door heeft burgemeester Slinkman van Berg en Dal zaterdagmiddag een verlate Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de Groesbeker Frans Peters. Op 26 april tijdens de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen bleek Frans op vakantie te zijn.

Zaterdagmiddag was wel zo'n 100 familie, collega's en vrienden naar de tuin van Frans gekomen in afwachting van burgemeester Slinkman die de onderscheiding kwam uitreiken. Frans Peters spant zich al vele jaren in voor de sportbeoefening voor mensen met een lichamelijke beperking. "Al ruim 20 jaar bent u bestuurslid van sportclub Werkenrode waarvan de laatste jaren als voorzitter. Daarnaast bent u steeds in de weer om voor de jongeren nieuwe activiteiten te organiseren. Ook zet u zich in voor uitwisseling met Japanse voetballers met een beperking, het volgend jaar de derde editie. Ook heeft Werkenrode een kunstgrasveld dat mede door uw inzet tot stand is gekomen en bent betrokken bij het sportplatvorm in de regio Nijmegen waaruit Uniek Sporten is ontstaan. U bent overal bij betrokken als het gaat om jongeren met een beperking en dat siert u. Bij Pluryn is er grote waardering voor u wat u allemaal doet en de wijze waarop. Volgens Pluryn was u de participatiemaatschappij 30 jaar geleden al ver vooruit. U bent een verbinder, gever en organisator, die bergen werk verzet. Daar kan ook voetbalvereniging DVSG van meepraten, waar u al 40 jaar lid van bent en waar u zich ook op verschillende wijze verdienstelijk heeft gemaakt en nog maakt." Voor al deze verdiensten werd Frans Peters Lid van Oranje Nassau. De versierselen werden door burgemeester Slinkman opgespeld.