GN Lingewaard

7 januari 2015

GN Lingewaard 7 januari 2015


Buutgala bij De Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 10 januari verzorgt carnavalsvereniging De Waskniepers uit Gendt weer haar jaarlijkse buutgala-avond. Evenals voorgaande jaren staat deze avond garant voor spektakel en gezelligheid.

Verschillende buutreedners zullen er deze avond voor zorgen dat de lachspieren goed getraind worden door hilarische optredens. Uit deze buutreedners zal er door het publiek een winnaar worden gekozen, die de publieksprijs in ontvangst mag nemen. Daarnaast zijn er diverse optredens van de Knieperinnen, zoals een show- en duodans.

De muzikale omlijsting is dit jaar in handen van Marco Peters die met zijn drive-in discotheek tevens het licht en geluid zal verzorgen. Na afloop van het officiële programma zal hij iedereen uitnodigen om er samen een feestje van te maken.

Kortom: een avond om naar uit te kijken en achteraf te concluderen dat je spieren in je lichaam hebt, waarvan je het bestaan niet wist.

Het programma begint om 19.25 uur. De deuren van De Klok Horeca Gendt. aan de Markt 1 in Gendt openen vanaf 19.00 uur. Reserveren kan nog via Helga Hubers: 0481 424698 of cvdewaskniepers@hotmail.com.

Midwinterdiner van Roary Lingewaard: Nieuwe contacten 55-plussers staan centraal

Midwinterdiner 2014; Bingo in volle gang. Fotograaf: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Rotary Lingewaard nodigt alle alleenstaanden van 55+ in de gemeente Lingewaard uit voor een gezellig diner op zaterdag 24 januari in de aula van OBC Essenpas in Bemmel. Dit is een leuke gelegenheid om in een ongedwongen sfeer nieuwe mensen te ontmoeten.

Buitenpoort Catering staat weer garant voor een smaakvol driegangendiner en de Rotaryleden voor een vakkundige bediening. Het diner wordt mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee en door een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ).

Naast het allom gewaardeerde bingo-rondje met leuke prijzen, zal de avond worden opgeluisterd met een dansdemonstratie. Het ontmoeten van mensen bij een éénmalig diner is leuk, maar het hebben van vriendschappen gedurende het gehele jaar is veel waardevoller. Dit jaar wordt er daarom meer aandacht geschonken aan het leggen van verbindingen tussen de deelnemers op basis van hobby's, interesses en wensen. Denk hierbij aan samen wandelen, naar een stad, terrasje pakken, voor elkaar koken, samen eten (en anderen laten koken!), tuinieren enzovoort. De verkregen informatie die geldt als voorwaarde voor aanmelding aan het diner, wordt alleen tijdens het diner gebruikt voor een leuke invulling van de avond ter bevordering van duurzame vriendschappen.

Aanmelden midwinterdiner
De avond begint rond 19.00 uur en duurt tot circa 22.15 uur. Er is ruimte voor maximaal honderd gasten. "Wilt u meedoen, geef u dan snel op. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk nieuwe gezichten die bij toewijzing van de plaatskaarten enige voorrang krijgen. Aan 'oude bekenden' de oproep om eens met een alleenstaande aan te melden, die zelf niet snel zou komen. De gratis kaarten voor deze avond zijn alleen vooraf te verkrijgen per mail: midwinterdiner@rotarylingewaard.nl of per brief: Midwinterdiner Rotary Lingewaard, postbus 32, 6880 AA Bemmel onder vermelding van de volgende gegevens: aantal kaarten, namen van de deelnemers, adressen en telefoonnummers en eventuele dieetwensen van de individuele deelnemers. Daarnaast dienen per persoon de hobby's, interesses of wensen te worden vermeld.

Saamhorigheid doorslag voor succes Providentia

Wethouder Helga Witjes laat zich informeren door Jos Kuijer en Willem Rasing. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – Dertien jaar heeft Gendt er op moeten wachten. Op de valreep van de jaarwisseling was het dan toch een feit. Met een handtekening van wethouder Helga Witjes werd Providentia overgedragen aan Stichting Providentia die in eigen beheer het gemeentelijk monument gaat opknappen en inrichten als sociaal cultureel centrum. Afgelopen maandag zijn bouwvakkers van SpoeltmanBouw en Th. Nienhaus aan de slag gegaan. In augustus moet de klus zijn voltooid.

(van onze redactie)

Voor de officiële overdracht was het asbest al verwijderd en waren vrijwilligers van De Gentenarren, harmonie en schutterij druk bezig om de betimmering en oude elektra er uit te slopen. De eerste winst zegt stichtingsvoorzitter Willem Rasing. Financieel, maar ook een gelegenheid om de samenwerking tussen de drie hoofdgebruikers van Providentia te laten groeien.

Wethouder Witjes prees de initiatiefnemers. Ze liet graag door haar vingers zien dat de stichting al vóór de officiële overdracht met de voorbereidende werkzaamheden was begonnen. Witjes legde met graagte de nadruk op de samenwerking die ze in Gendt ziet. Met een schuin oog naar Bemmel en Huissen stond ze stil bij de saamhorigheid. Dat heeft bij het slagen van Providentia de doorslag gegeven. "Hou het vast", zo zei ze met nadruk.

En dat is ook wel nodig. De verbouwing kost inclusief nieuwe inrichting 1,4 miljoen euro. De stichting heeft 1,2 miljoen bij elkaar geschraapt. Voor 50.000 euro wordt een lening afgesloten.

De sponsoracties gaan door. De geraamde bouwkosten en exploitatie zijn wat tegengevallen. Tijdens de voorbereiding werd de stichting geconfronteerd met extra bouwkosten omdat Providentia een gemeentelijk monument is. De buitenkant moet in huidige staat blijven. De bedoeling was het dak iets te verhogen ten gunste van isolatie. De dakisolatie gaat nu meer kosten. De slechte kozijnen mogen niet worden vervangen, maar gaan meteen in onderhoud. Het onderhoud van een monumentaal pand gaat altijd gepaard met extra kosten.

Pistoolnacht van Bemmel

BEMMEL - Door schietvereniging Op de Korrel wordt binnenkort voor de drieëntwintigste maal de Internationale Pistoolnacht van Bemmel georganiseerd. Op vrijdagavond 9 januari om 23.00 uur zal voorzitter Jan Volmeijer aan zeventien deelnemers het startsein geven te beginnen aan dit slopende evenement. Tot zaterdagmorgen elf uur dienen er 750 schoten, verdeeld over vijfentwintig series van dertig schoten elk, te worden gelost.

Nederlands kampioen Robert Drissen verdedigt de titel. De verwachting is dat de strijd om de titel om de Studio Stens Wisselbokaal, zal gaan tussen Robert Drissen van schietvereniging Gennep en Gunther Bogaerts van vereniging 't loodje-Herent België en outsider Helmut Boland BSV Rees-Feldmark. Drie schutters doen voor het eerst mee.

Primeur pistoolnacht

Naast Nederlands kampioen 2014 luchtpistool, Robert Drissen, neemt ook meervoudig Nederlands kampioen Koos Janssen schietvereniging Op de Korrel deel, op het nieuwe onderdeel van de schietsport, luchtpistool opgelegd. Van het team dat in 2014 tweevoudig Nederlands kampioen is geworden, zullen ook Theo Lamers, viervoudig winnaar en Chris de Graaf, eenmaal winnaar, deelnemen.

Lange nacht

Met ondersteuning van een aantal collega schutters, die voor de nodige ondersteuning zorgen, zullen de deelnemers de nacht door moeten zien te komen. Het belooft in ieder geval weer een bijzonder gebeuren te worden in de accommodatie van schietvereniging Op de Korrel aan de Sportlaan 1e, gelegen achter sporthal De Bongerd in Bemmel. Belangstellenden zijn welkom. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op zaterdag 10 januari 11.30 uur.

SC Bemmel schrijft Wintercuphistorie

ELST – Traditioneel staat voor acht clubs uit de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard rond de kerst een zaalvoetbal toetje op het programma. Dat was op 28 december al voor de achttiende keer het geval met de Jumbo Macleane Wintercup. Al even traditioneel was de plaats van handeling de Elster sporthal De Helster. SC Bemmel schreef na een dag enerverend zaalvoetbal Wintercup historie door de beker voor de vierde keer in de wacht te slepen.

Tekst en foto: Hein Arns

Voor het begin van het toernooi was vriend en vijand het erover eens: Poule B was de zogenoemde poule des doods. Deze poule bevatte louter teams die de cup meermaals wisten te winnen: titelverdediger Spero, de Bataven, RKSV Driel en de latere winnaars uit Bemmel. Dan is het ook niet verwonderlijk dat een titelverdediger roemloos en zonder zege door de zijdeur kan afgaan, zoals Spero gebeurde. Driel werd poulewinnaar door een afgetekende 3-0 zege op Bemmel.

Aanvoerder Johan Knipping wist na afloop waar dat aan had gelegen: "Gebrek aan concentratie. We waren al geplaatst voor de kruisfinale en speelden te slap. Als je de poule wint, krijg je de nummer twee van de andere poule en dat zou iets makkelijker moeten zijn. Maar dat besef was er bij ons niet." Die andere poule bestond uit OSC, GVA en de oud-winnaars Angeren en Elistha. Vooral Elistha maakte indruk door de poule met imponeerende cijfers te winnen voor Angeren. Toch strandden de beide ploegen uit poule A in de kruisfinales. Angeren werd nipt verslagen door Driel en Bemmel had tegen Elistha zelfs shootouts nodig. In de troostfinale bleek het toernooi te lang voor Elistha. De leeggestreden ploeg van Ron Stoffelen werd door Angeren met 4-0 opgerold.

De finale was een strijd tussen Bemmel en Driel. De Lingewaardse eerste klasser trok aan het langste eind door een treffer van Hamdi Tasgi. En daarmee ging de Wintercup, uitgereikt door NEC-prof Jeffrey Leiwakabessy, voor de vierde keer na 2002, 2004 en 2007 mee naar sportpark Ressen, de thuishaven van SC Bemmel. "In de finale hebben we het wel af weten te maken. Dit is een mooie zege voor ons", aldus Bemmel aanvoerder Johan Knipping. Zijn broer Michael werd in dienst van Angeren topscorer van het toernooi terwijl OSC tot sportiefste ploeg werd uitgeroepen. Twan Beijer (RKSV Driel) werd beste speler van het toernooi.

Uitslagen:

Uitgeschakeld in de poules: OSC, GVA, Spero en De Bataven

Kruisfinales: Angeren – Driel 1-2, Elistha – Bemmel 2-2 (Bemmel WNS)

Troostfinale: Angeren – Elistha 4-0

Finale: Bemmel – Driel 2-1

Pepijn van den Brink behaalt vierde plaats bij WK junioren dammen

Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - Pepijn van den Brink (19), speler van het eerste team van damvereniging VBI heeft zijn laatste jaar als juniorspeler op indrukwekkende wijze afgesloten.

Bij het NK junioren behaalde hij de derde plaats. Dat gaf hem het recht op deelname aan het Europees- en het Wereldkampioenschap voor junioren. Na een minder succesvol verlopen EK nam hij bij het WK op uitstekende wijze revanche door een vierde plaats te behalen. Het evenement vond van 15 tot en met 22 december plaats in het Poolse Dabki. In het toernooi met negen ronden verloor hij alleen van de nummers één en twee van de ranglijst. Daar stonden maar vijf overwinningen en twee remises tegenover, zodat zijn puntentotaal op twaalf kwam.

Ook tijdens het WK Blitz (sneldammen) dat in dezelfde periode werd gehouden wist Pepijn beslag te leggen op de vierde plaats. Ook hier verloor hij alleen van de nummers één en twee van de ranglijst en won hij vier keer. Hij speelde drie remises en zijn totaal score kwam uit op elf punten.

Eucharistieviering in Sint-Martinuskerk

DOORNENBURG - Zondag 11 januari vindt er in de Sint-Martinuskerk een bijzondere eucharistieviering plaats. Op deze dag wordt voor het laatst een reguliere weekendviering gevierd. De eucharistieviering begint om 10.00 uur.

Men wil hierbij graag zoveel mogelijk parochianen uit de geloofsgemeenschap Sint-Martinus betrekken. Naast het Herenkoor en het koor Jekadee wordt ook door harmonie Sint-Caecilia en schutterij Gijsbrecht van Aemstel en Honderd Morgen meegewerkt aan deze viering.

Na de viering is er in de orgelzaal van onze kerk, gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee met elkaar in gesprek te gaan. Misschien dat hieruit nieuwe ideeën komen, die we in de toekomst mogelijk kunnen gebruiken bij de nieuwe invulling van onze Sint-Martinuskerk.

Alexander Baljakin vicewereldkampioen sneldammen

Alexander Baljakin Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN/HILVERSUM - Behalve de kampioenschappen in normaal tempo worden in de meeste disciplines ook kampioenschappen in diverse vormen van sneldammen gehouden. Het snelste type is Blitz en daarin werden op 20 december de wereldkampioenschappen gehouden. Het tempo was vijf minuten per speler per partij plus drie seconden voor elke zet. In de praktijk komt dat er op neer dat een partij in ongeveer een kwartier is afgelopen.

De plaats van handeling was Hilversum, waar op dezelfde tijd ook de geslaagde wereldrecordpoging blindsimultaan door Ton Sijbrands werd gespeeld. Aan het wereldkampioenschap Blitz deden verschillende wereldtoppers mee, onder wie Alexander Baljakin en Guntis Valneris van damvereniging VBI. Voorts nam van damvereniging VBI Jos Stokkel deel.

Zowel Alexander als Guntis speelden een sterk toernooi. Alexander won in de halve finale van regerend wereldkampioen Blitz Schwarzman en speelde in de finale tegen zevenvoudig wereldkampioen normaal tempo Georgiev. Deze wedstrijd eindigde in remise. Daarna waren er vier beslissingswedstrijden nodig om de uiteindelijke kampioen aan te wijzen. In de laatste daarvan won Georgiev zodat voor Alexander een –overigens zeer eervolle- tweede plaats over bleef. Guntis Valneris behaalde in dit damgeweld een eveneens eervolle vierde plaats.

De derde Huissense deelnemer, Jos Stokkel, eindigde op een goede 21e plaats.

Open avond Sociëteit Het Manneneiland

BEMMEL - Het afgelopen jaar zijn de open soosavonden van Het Manneneiland een groot succes gebleken. "Wij zullen dan ook in het komende jaar aan de hand van een actueel onderwerp, weer enkele van deze open avonden organiseren."

Op woensdag 14 januari zal Jan Moore (emeritus hoogleraar) de eerste open soosavond verzorgen met een in deze tijd bijzonder actueel onderwerp: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) met in het bijzonder hierin de verantwoordelijkheid van de gemeente Lingewaard.

Jan Moore wonende te Bemmel is bij uitstek deskundig in deze problematiek en zal na zijn voordracht de toehoorder in de gelegenheid stellen tot het aangaan van discussie en het stellen van vragen eventueel aan de hand van concrete voorbeelden. De deelname aan deze bijeenkomsten zijn ook dit jaar weer gratis (behoudens consumpties) en voor een ieder vrij toegankelijk.

De bijeenkomst zal plaatsvinden in de kleine zaal van Het Wapen van Bemmel en begint om 20.00 uur. De organisatie verzoekt de bezoeker zich op het volgende mailadres aan te melden: bijsters@planet.nl of telefonische op het nummer 06 51219812.

Eerste vergadering Platform Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 7 januari om 20.00 uur is de eerste openbare Platformvergadering in 2015 in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

"Laat weten, wat u graag wilt en waar wij mogelijk een bijdrage zouden kunnen leveren in 2015 voor u en de buurt. We hebben 2014 afgesloten als een bewogen jaar, waar een aantal initiatieven beloond zijn. Wij zijn tevreden, maar er ligt nog veel op stapel!"

Tijdens deze eerste vergadering zal een aantal wensen op een rijtje gezet worden voor 2015 met de prioriteiten. De volgende punten/vragen zullen onder andere kort aan de orde komen: 1: Glasvezel in het buitengebied. 2: Informatie rond Kasteel Doornenburg. 3: Accomodatie beleid gemeente in Doornenburg, betreffende de gebouwen in eigendom. 4: Project: Woonruimte/woningbouw voor onder andere starters in Doornenburg. 5: Groenonderhoud. 6: Huisartsenpost in het weekend, 7 Ontwikkeling Dorpsvisie 2020.

Wie een volledige agenda wilt hebben van de komende vergadering, kan deze altijd opvragen bij het secretariaat. "Voor meer informatie zend dan een e-mail naar secretariaat@platformdoornenburg.nl , of bel 0610995095." Meer informatie staat op www.platformdoornenburg.nl.

Statig en fier waakt WO II-monument De Vleugel langs de frontlijn

LINGEWAARD - Op 14 maart 2014 werd monument De Vleugel langs de Linge onthuld. Het unieke monument is een ode aan al degenen, die de oorlog feitelijk hebben meegemaakt. Daarbij is het niet alleen een verwijzing naar hetgeen in WO II is gebeurd. De metafoor is er zeker ook als eerbetoon aan de veteranen en de vluchtelingen, die heden ten dage veiligheid zoeken.

Mensen, die de oorlog hebben ervaren verdienen begrip en hulp. Zij moeten stevig in de schoenen staan, zeker ook in moeilijke omstandigheden.

Onlangs werd onze regio voorzien van een witte laag sneeuw en de weersomstandigheden waren bepaald niet gunstig. Toch maakt ook in deze situatie monument De Vleugel een stevige indruk.

Statig en fier toont het kracht en kwetsbaarheid ineen. In 2015 wordt herdacht, dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog begon. Tevens is het dan zeventig jaar geleden, dat we werden bevrijd, zowel hier als in Azië.

2015 wordt een jaar waarin we ons bewust zijn van hetgeen in onze regio is gebeurd. Een jaar ook, waarin we ons realiseren, dat 'liberation' een soms generatie lang proces vormt. De Exoduswandeltocht op 27 juni zal daarom in het teken staan van de burger en de bevrijding. Meer informatie staat ook op www.exodushuissen.nl.

La Grande Bellezza bij TOPfilm

BEMMEL - TOPfilm opent op donderdag 8 januari met één van de mooiste films van afgelopen jaar, en de Oscarwinnaar voor beste buitenlandse film bovendien: Laat je meevoeren naar Rome in La Grande Bellezza.

Jep Gambardella is een knappe man en een onweerstaanbare verleider. Een succesvol journalist die ooit een roman schreef die hem een literaire prijs en de reputatie van gefrustreerd schrijver opleverde. Nog altijd maakt hij deel uit van het mondaine leven in de stad Rome. Hij is er elke avond, op elk feestje, zijn scherpe geest wordt bejubeld en zijn gezelschap wordt opgezocht. Hij denkt echter met verbittering terug aan zijn gepassioneerde jeugdliefde en besluit na zijn 65e verjaardag het schrijven weer op te pakken en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven.

De aanvang van de film is 20.00 uur; de foyer is open om 19.30 uur. Kaarten kosten 5,00 euro bij boekhandel Polman, Arends optiek, via www.topbemmel.nl, of aan de filmkassa.

Smartlappenkoor De Notenkrakers bij Sancta Maria in Huissen

HUISSEN - Maandag 19 januari komt smartlappenkoor De Notenkrakers uit Gendt zingen bij Sancta Maria. Het koor bestaat inmiddels al meer dan tien jaar en zorgt altijd voor een avond gezelligheid en ontspanning.

De entree is inclusief koffie/thee en een pauzedrankje 7,50 euro. Kaarten voor deze avond zijn te koop bij de receptie van Sancta Maria. Begonnen wordt om 19.00 uur met koffie en het koor zal om 19.30 uur beginnen met zijn optreden.

Sancta Maria ligt aan Helmichstraat 22 in Huissen.

Gevonden

BEMMEL - Er is een sleutelbos gevonden in de Cuperstraat in Bemmel. De eigenaar kan de sleutelbos afhalen bij Hét Gemeente Nieuws, Klappenburgstraat 30a in Bemmel.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Het kalenderjaar is op 23 december afgesloten met een feestelijke kerstdrive op onze speellocatie De Kinkel. Hieraan voorafgaand is de derde competitieronde van bridgeclub Doublet in twee lijnen gespeeld. In de A-lijn was de eerste plaats voor Sjoukje en Anton met 59,72 procent gevolgd door Erik en Jaap met 55,95 procent op de tweede plaats, Annet en Piet werden derde met 54,98 procent en Wim en Paul vierde met 51,95 procent.


In de B-lijn waren Elly en Jan de sterkste met 57,31 procent, An en Thea tweede met 56,83 procent, Joyce en Bert derde met een score van 56,72 procent en Annemarie en Conny belandden met 56,37 procent op de vierde plek.
Deze vier teams promoveren naar de A-lijn, terwijl de onderste vier teams uit de A-lijn het weer gaan proberen in de B-lijn. Omdat Sjoukje en Anton dit seizoen de Jansen Totaal wisselbeker en waardebonnen al een keer gewonnen hadden, gaat deze nu naar Elly en Jan uit de B-lijn.
Lid worden van Doublet? Bel of e-mail het secretariaat: Erik Willems, telefoon 06 46204302, e-mail secretariaatdoublet@mail.com.

Zeer geslaagde première van Lang en Gelukkig

HUISSEN - Op tweede kerstdag barstte de zaal van Theater Kees in Huissen bijna uit haar voegen. De gelukkigen die een kaartje voor de première van Lang & Gelukkig hadden bemachtigd kregen waar voor hun geld.

Een spetterende familievoorstelling met uitbundige kleding, grappige decorvondsten, maar bovenal een zeer enthousiaste cast. De bezoekers werden meegevoerd in het verhaal van Assepoester en dat van Roodkapje en de wolf, die elkaar in het verhaal tegenkomen. Daarnaast natuurlijk het boze stiefloeder… eh stiefmoeder en de gemene stiefzussen Paris en Hilton. Ook de prins, zijn kamenier en zijn moeder komen in het verhaal voor, maar dan niet helemaal zoals je verwacht.

Enfin, er zijn nog enkele kaarten, dus wees er snel bij, kijk even op de website voor de juiste data en reserveer via www.theater-kees.nl.

Dansmetmij luidt de winter in

HUISSEN - In stijl dansen de kinderen van Dansmetmij het jaar uit en de winter in. Het thema van onze laatste voorstelling is Frozen. In een zaal die is omgetoverd tot winterparadijs stralen de kinderen van top tot teen.

De kleuters uit Huissen, Arnhem en Oosterbeek mochten in de laatste week voor de kerstvakantie nogmaals een voorstelling geven. Allemaal schitterden ze in een Elsa of Anna jurk uit de film Frozen. Het hele verhaal werd gedanst en natuurlijk kwamen ook de filmhits 'Laat het los' en 'Zullen wij een sneeuwpop maken' voorbij. De zaal zat vol met trotse ouders en opa's en oma's die de kinderen hun welverdiende applaus gaven.

In het nieuwe jaar zullen er weer nieuwe thema's centraal staan waarbij de kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. De peuters kunnen zich uitleven tijdens het circus thema waarbij we als acrobaten, clowns, danseressen en dieren zullen optreden. De kleuters gaan in 2015 de wereld rond. We zullen China, Spanje, Afrika en Rusland passeren en dansen op wereld muziek.

Ook dreumesen kunnen vanaf Januari hun hart weer ophalen, want zij gaan dansen met ballen, hoepels, sjaaltjes en pittenzakken. Dansmetmij biedt gratis proeflessen aan, dus meld je aan en kom eens langs voor een proeflesje. Website www.dansmetmij.nl.

Ingezonden Wantrouwen bestuurt!

Voor politiek Lingewaard ligt 2014 inmiddels achter ons. Met vallen en opstaan worstelden de Gemeenteraad en het College zich door het afgelopen jaar. Het hoogtepunt had moeten liggen in de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Nieuw bloed had zich gemeld, zowel in een partij (SP) als in nieuwe kandidaat raadsleden. De voorgaande periode was de roerigste bestuursperiode uit de geschiedenis van fusiegemeente Lingewaard. Vandaag vraag ik mij af, zijn we beter of slechter af?

De verkiezingen werden verrassend gewonnen door Lokaal Belang Lingewaard van Johan Sluiter. De partij vol beloften vooraf. Zeer opvallend was de uitslag voor Sluiter zelf. Van de totaal uitgebrachte 3332 stemmen op LBL stemden slechts 1097 personen op lijsttrekker Johan Sluiter. Een percentage van slechts 32,9%! Theo Janssen van Lingewaard NU behaalde

1030 van de totaal 2250 stemmen, percentage 45,8%. Derde in de rij is Theo Peren (CDA), hij kreeg 1166 stemmen van de totaal 2467, 47,3%.

Opvallende percentages in relatie dat zij alle drie wethouder zijn geworden en verder kunnen bouwen aan hun politieke ambities.

PvdA 'er Maarten v.d. Bos had 524 van de 1007, 52%. Sjoerd Wannet (D66)

1076 van de 1959, 54,9%. Bij B06-L2000 kreeg Frans Schut 1310 stemmen van de totaal 2336, 56,1%. Nieuwe lijsttrekker Matthew v.d. Woerdt (VVD) ontving 1155 stemmen van de 1994, 57,9%. Carla Claassen van de nieuwe partij SP ontving 1785 stemmen van totaal 2590, 68,9%. Individueel is zij winnaar geworden. Lianne Duiven van GroenLinks is een tweede winnaar. Zij behaalde een toppercentage van 71,6% met 647 uitgebrachte stemmen op haar van de totaal 904.

In de nieuwe coalitie zitten dus drie wethouders met de laagste percentages. Zegt dat iets? Normaal gesproken niet, maar met de opgedane ervaringen in 2014 zegt het alles! Wethouder Johan Sluiter wiens partij LBL in april al beloftes verbrak, overigens samen met het CDA van wethouder Theo Peren, over het Stadhues. En over dat Stadhues is juist Theo Janssen van LingewaardNU de verantwoordelijk wethouder.

Ook nog vers in het geheugen staat de gênante vertoning over dat andere Sociaal Culturele Centrum in Bemmel. De strijd tussen het Kerkplan en de Kinkel met Theo Peren als wethouder. Ik zat daar met kromme tenen te luisteren. De renovatie van de Kinkel won dus van de kerk. De grote zaal zou blijven met wat aanpassingen. Peren zou terugkeren naar de Raad met de juiste cijfers. Nog steeds niet gebeurd. Nog erger eind december schrijft voorzitter Jan de Moor van de Kinkel dat de renovatie is gestart en de bouw van een nieuwe concertzaal in voorbereiding is!

Is dit nu het voorbeeld van een één/tweetje tussen de Moor en Peren?

Laat de Raad zich zo makkelijk om de tuin leiden?

En daarbij komt dan ook nog eens dat het Kerkplan, als particulier initiatief, ook bezig is met een concertzaal! En of het nog niet genoeg is, inmiddels is ook bekend dat op de plek van de niet meer in gebruik zijnde concertzaal van het Wapen van Bemmel gedacht wordt over een grote opknapbeurt. Immers de geplande woningbouw is afgeblazen.

Als het een beetje meezit beschikt Bemmel binnenkort dus over drie concertzalen. Dat zal een geweldige concurrentie opleveren.

Naast politieke hoofdplaats met een raadhuis met veel ruimte over, solliciteert Bemmel ook duidelijk naar culturele hoofdplaats van Lingewaard met deze drie concertzalen. Geen wonder dat er geen geld is voor een cultureel centrum in Huissen, zoals Theo Janssen nu beweert.

Hij denkt veel geld te gaan verdienen met zijn plannen voor het Stadhues! Wanneer grijpt de raad eindelijk in? Dit geeft toch geen vertrouwen in het openbaar bestuur, wantrouwen bestuurt!

Is er dan niets positiefs te melden? Ja natuurlijk wel!

De zebrapaden blijven behouden. Het JOP komt niet in Bemmel. Huissen mag het JOP houden. De Providentia krijgt een subsidie van € 750.000,--, de Gendtenaren maken er iets moois van met veel eigen inzet! Het kruispunt in Doornenburg is eindelijk gereed. Hulde! Maar hoeveel geld zal dit uiteindelijk gekost hebben? Er is een bedrijfsperceel op Houtakker II verkocht en verder blijven we wachten op betere tijden over 10 jaar aldus Theo Peren. Kan hij makkelijk zeggen, dan is hij toch geen wethouder meer.

Het plan voor de vijf windmolens kan in het eerste halfjaar rekenen op instemming van de raad. In het tweede halfjaar wordt het van tafel geveegd door wethouder Peren na een portie partijdiscipline van de bovenste plank door de coalitiepartijen.

Na politiek spel van het ergste soort heeft Lingewaard Lokaal medio 2013 een zendmachtiging en subsidie gekregen. Door wanbeleid is de zender inmiddels uit de lucht. Scheelt subsidie van € 25.000,--. Positief?

We hebben 150 km riolering meer in Lingewaard, volgens de administratie.

Daardoor gaat de onderhoudsprijs per kilometer natuurlijk omlaag. Of staat ons nog een negatieve verrassing te wachten?

Tja en dan een paar hoofdpijndossiers. Zwaar verlies op Bergerden. Zij staan inmiddels weer onder preventief toezicht van Gedeputeerde Staten net zoals in 2012 en 2013.

En wat te zeggen over Presikhaaf. Door de tegenvallende bedrijfsresultaten van Presikhaaf kost het ons weer veel geld. Deze keer € 729.000,--!

Daar tussendoor kregen twee politieke partijen (SP en LBL) ook nog eens ruzie over cijfers. In de raadsvergadering werd daarover zelfs een weddenschap afgesloten! Of ze niet wat anders te doen hebben.

Ook belangrijk. Er is flink het mes gezet in het aantal evenementen. Op het ene moment zegt het college dat bewoners teveel last hebben van geluidsoverlast. Op het andere moment wil men niet in de APV een maximum aantal decibels opnemen voor geluid bij evenementen. En dan is ineens het argument dat je toch niet kunt meten omdat er zoveel geluiden door elkaar gaan! Grote waanzin. Bij de Vierdaagsefeesten wordt volop gemeten en direct ingegrepen. Handhaven noem je dat. Daar ga ik binnenkort maar eens een column over schrijven. Voorbeelden genoeg!

Ja ja, ik zou zo nog wel een tijdje door kunnen gaan. Het is echter genoeg zo. Politiek gezien was 2014 een dramatisch jaar. Het college is zwalkend, met één uitzondering. Wethouder Helga Witjes steekt met kop en schouders boven haar collega's uit. Zij gaat een prachtige politieke toekomst tegemoet, wellicht ook landelijk. Mochten de drie andere wethouders die ambitie ook hebben, snel uit je hoofd zetten. Van één weet ik dat hij die ambitie heeft en het pad al voorzichtig heeft betreden. En dan niet bij zijn partij waarvoor hij nu wethouder is, maar voor een landelijke partij. Het komt de samenwerking binnen het college op dit moment wel ten goede!

Tot slot. Bij de bouw van het nieuwe raadhuis in Bemmel was transparantie het uitgangspunt. Flexplekken zonder tussenwanden. Voor de werkruimtes van de wethouders is nu een uitzondering gemaakt. Glazen wanden zijn geplaatst als scheidingswanden. Kosten € 8.000,-- per wethouder, toch ook weer eventjes € 32.000,-- totaal. Daarvoor was natuurlijk weer een extra potje voorhanden. Die extra potjes blijken ruim aanwezig te zijn om probleemsituaties op te lossen.

Trouwe lezers, de beste wensen voor een voorspoedig en gezond 2015!

Ik hoop volgend jaar boven het overzicht 2015 te zetten 'Vertrouwen bestuurt'!

Bert Gerritsen

Themabuffet bij Sancta Maria

HUISSEN - In de eerste (koude) maand van 2015 serveert Betuweland op 15 januari in Sancta Maria vanaf 17.30 uur een heerlijk Italiaans buffet.

Men kan genieten van minestronesoep met Ciabatta en kruidenboter en vervolgens diverse soorten pasta's zoals Penne, Tortelini, Spaghetti met verschillende soorten pastasauzen en Lasagne. Daarbij serveren wij Italiaanse salades. Afgesloten wordt met een dessert van cassata ijs en tiramisu.
De kosten voor dit Italiaans buffet zijn 12,75 euro exclusief drank. De zaal is open vanaf 17.15 uur.
Men kan zich dagelijks aanmelden bij de receptie van Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, telefoon 026 3263300.

11 / 24

12 / 24

Volharding verrast met het Huusses Mins

Het Huusses Mins (Wilma Demon) staat linksonder het kerstverhaal in het dialect voor te dragen. Foto: Henk Sluiter.

HUISSEN - Een staande ovatie werd gegeven in de Zandse kerk voor muziekvereniging Volharding uit Huissen en het prachtige Huissens kerstverhaal dat met verve gebracht werd door Wilma Demon alias het 'Huusses Mins'.

Een goed gevulde kerk met toehoorders genoot met volle teugen de afgelopen zondag van de mooie kerstliederen die in veel gevallen prachtig gearrangeerd waren door de dirigent Casper Braafhart. Zijn zoon, Frank, vertolkte op voortreffelijke wijze een drietal solistische werken op trompet. Hij kreeg daarvoor veel waardering van het publiek.

Wilma Demon bracht op geheel eigen wijze het aan de moderne tijd gerelateerde kerstverhaal in het Huissens, zoals alleen zij dat kan. Menige keer klonk er een lachsalvo door de kerk, als Wilma het kerstverhaal een schitterende draai gaf. Zo werd bijvoorbeeld de bruiloft van Jozef en Maria gehouden in 'de Gouden Engel' en kwamen de wijzen uit het Oosten volgens haar met Lego, Playmobile en een Ipad voor het Jezuskind!

In de pauze was er even tijd voor de vele toehoorders om bij te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Volharding kan met trots terugkijken op dit geslaagde concert.

Onderzoek leefstijl en leefbaarheid in Doornenburg

DOORNENBURG - Door de stichting Welzijn Lingewaard is met de Hoge School Arnhem Nijmegen een vragenlijst ontwikkeld, die in december steekproefsgewijs is uitgezet binnen alle kernen in de Gemeente Lingewaard onder de ouderen.

Deze vragenlijst betreft de leefstijlfactoren die van invloed zijn op ieders gezondheid: Bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspannen. In Doornenburg heeft een dertigtal ouderen, alleenstaand of samenwonend, meegedaan met een meer uitgebreide vragenstelling.

Stichting Ouderwerk Doornenburg heeft gemeend dat in Doornenburg iedere 65plusser moet kunnen meedoen aan dit onderzoek. Daarbij is de vragenlijst aangepast. En dit betreft, naast de eerder genoemde leefstijlfactoren, onder andere de woon-werk en leefomgeving nu en in de toekomst met daarbij horende voorzieningen. Ook zijn er vragen over veiligheid, informatiebehoefte, voorzieningen en diensten.

Door middel van deze vragenlijst willen we te weten komen wat uw mening over een aantal zaken is. Met uw mening kunnen wij dan proberen bij te dragen aan betere voorzieningen, het behoud van bestaande voorzieningen in ons dorp en de veranderingen in de zorg en een bijdrage leveren aan maatschappelijke discussies. Van belang is dus dat zoveel mogelijk ouderen meedoen aan dit onderzoek

De vragenlijst wordt, begin januari, door vrijwilligers bij ongeveer 340 adressen in Doornenburg afgegeven of bezorgd en daarbij wordt een afspraak gemaakt voor het ophalen van de vragenlijst in de tweede helft van januari.

Dit onderzoek wordt georganiseerd door stichting Ouderenwerk Doornenburg in samenwerking met de stichting Leefbaar Doornenburg, het Platform, de stichting Senioren Netwerk Lingewaard en ondersteund door de stichting Welzijn Lingewaard en waar nodig de Hoge School Arnhem Nijmegen.

Bridgen voor de toekomst van kinderen

HUISSEN - Een aantal leden van Bridge Club Huissen organiseert in samenwerking met de Bridge Club Cool Down een benefietbridgedrive voor Care4Tina op 1 februari op Golfbaan Landgoed Welderen in Elst, aanvang 14:00 uur, inloop vanaf 13:00 uur.

Onder deskundige begeleiding worden zes rondes van vier spellen gespeeld. De verschillende sponsors hebben voor mooie prijzen gezorgd. De prijsuitreiking is rond 17:30 uur. Na afloop bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een tafelbuffet. De opbrengst van de drive komt geheel ten goede aan Care4Tina.

Aanmelden voor de bridgedrive

"Stuur een e-mail naar adankers@gmail.com onder vermelding van: de namen van beide spelers, speelsterkte club / thuisbridger, wel / geen deelname aan het tafelbuffet na afloop à tien euro per persoon en wel of niet vegetariër. Maak gelijktijdig 25 euro per paar over op NL72 ABNA 040.69.73.725 ten name van Stichting Care4Tina onder vermelding van 'Benefiet bridgedrive' en de namen van beide spelers." Informatie geeft Anne Dankers, 026 3252479 / 06 17447783. De gehele opbrengst van de benefietbridgedrive gaat naar Care4Tina.

Care4Tina
Stichting Care4Tina is een onafhankelijke organisatie die volledig wordt gerund door vrijwilligers. Elk jaar organiseert Care4Tina een medische missie naar Xi'an (China) om kinderen die te vondeling gelegd zijn en een medische behandeling nodig hebben, te opereren. Een team van Gelderse Ziekenhuizen opereert daar, belangeloos, kinderen met een schisis en een palatum (hazenlip en open gehemelte). Ook gaan er vrijwilligers mee om in het ziekenhuis voor deze kinderen de dagelijkse zorg op zich te nemen, die normaal de ouders doen. Aangezien er in twee weken tijd 40/45 operaties plaatsvinden, is Care4Tina zeer actief in het voeren van acties voor de inzameling van geld en het vinden van sponsors. Meer informatie www.care4tina.nl.

Ondernemers Vereniging Huissen deelt talloze kerstpakketten uit aan ouderen Winkeliers verrassen bewoners Sancta Maria

Foto: Dave Zuuring fotografie.

HUISSEN – Geven. Dat is hartverwarmend. De kerstgedachte werd maandagavond 22 december volledig ten uitvoer gebracht door Ondernemers Vereniging Huissen. De winkeliers uit de kom van het stadje verrasten de bewoners van Sancta Maria met talloze kerstpakketten.

Foto: Dave Zuuring fotografie.

Op de twee locaties van het zorgcentrum (Huissen-stad en Loovelden) waren de oh's en de ah's bij de ouderen niet te tellen. In het begin van de avond maakten de winkeliers een rondgang op die locaties en overhandigden de kerstpakketten persoonlijk aan de bewoners. "De blijdschap bij hen was zowel mooi als ontroerend en de dankbaarheid groot", aldus een van de winkeliers. "Geven is mooi!", riep een collega.
De Ondernemers Vereniging Huissen was in het kader van de kerstgedachte gekomen tot deze spontane actie, het samenstellen en het gratis uitdelen van de kerstpakketten aan de ouderen. 'Voor een extra prettige Kerst!'.

Ingezonden brief Lingewaard Natuurlijk en windmolens

Aan het eind van 2014 is tussen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gedebatteerd over de mogelijkheid tot het plaatsen van windmolens binnen de gemeente Lingewaard. In deze discussie is door een aantal politieke partijen het vermeende standpunt van Stichting Lingewaard Natuurlijk meermaals gebruikt als argument, zowel door voor- als tegenstanders. Helaas is ons standpunt niet juist verwoord in deze discussie. Als bestuur van Stichting Lingewaard Natuurlijk willen we dan ook dat ons standpunt helder en breed bekend is.

"Stichting Lingewaard Natuurlijk zet zich in voor ecologisch landschap, natuur- en milieueducatie, natuurbeleving en bescherming van bedreigde flora en fauna.
In het licht van bovengenoemde doelstellingen is Stichting Lingewaard Natuurlijk dus voorstander van een duurzaam energiebeleid. Stichting Lingewaard Natuurlijk is bovendien voorstander voor toepassing van duurzame energie binnen de gemeente Lingewaard. Voorwaarde voor deze toepassing is dat deze binnen het beleid van de Nederlandse overheid valt. Het gebruik van duurzame energie hoort het gebruik van fossiele brandstoffen en uitstoot van broeikasgassen te verminderen."

De keuze voor welke specifieke duurzame energievariant: windenergie of zonne-energie, evenals een eventuele locatie binnen de gemeente, de afmetingen van de installatie of het benodigde vermogen, is een keuze die door de Gemeenteraad van Lingewaard gemaakt wordt en niet door Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Namens het bestuur van Stichting Lingewaard Natuurlijk

Jac Lamerichs, voorzitter.

'Huissen in Tekstbeeld' Vieren en herdenken…

HUISSEN - …In 2014 stond ons Zwanenstadje Huissen in het teken van het Vieren en Herdenken. Bij het 'magische eikpunt', de Zwaon op de Markt, begonnen de cultuurvorsers van de Stichting 'Huissen 700 jaar Stad' met hun Zwaan-Kleef-Aan gedrag.

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

Genoemde Stichting nam ons, in een mix van cultuur en historie, vormgegeven in lezingen, exposities, muziek, Stadsquiz en zo meer, mee in de tijdmachine. Graaf Dirk IX van Kleef had namelijk zevenhonderd jaar geleden, in het jaar 1314, het Zwanenstadje stadsrechten verleend. Vandaar. Bij het Pinksterfestival op 7 en 8 juni op het Raadhuisplein en het Aloysiusplein werden de Middeleeuwen probleemloos aan de nieuwe tijd geknoopt. Hèt was vooral het domein van dè onvervalste Huissenaar die toch ècht schijnt te bestaan. Evenals het weer straalden zij.

Een feest van herkenning. Je kon bijvoorbeeld in middeleeuwse kledij aanschuiven bij een Historische brunch; naar cafetaria 'de Foef', voor de echte knakworst; naar 'Sjaak de barbier', voor een ouderwetse scheerbeurt; naar de Witte Wieve voor een waarzegsessie. Enzovoort, enzovoort… Nostalgie in optimaforma. De jeugd werd ook niet vergeten. In het Stadhues was bijvoorbeeld het Zwanenproject van de basisscholen, met de fraaiste zwaancreaties. Een regelrechte topper! Gezelligheid met ook een dubbel gevoel. De fotogalerij van het Exoduscomité toonde de keerzijde van de medaille, beelden van 'de verwoeste stad', najaar 1944. Op een foto zag je de verwoeste dertiende-eeuwse Stadskerk. Het gezegde, één foto zegt meer dan duizend woorden, sprak boekdelen. Uit je ooghoeken kon je de naoorlogse nieuwbakken Stadstoren aanschouwen met de driekleur in top.

Op 2 oktober werd naast die kerk, het herdenkingsmonument 'De Klok' op indrukwekkende wijze onthuld. Doodse stilte… Een metalen sokkel met puin en de van oorlogsgeweld ontsnapte 9-uursklok uit 1652 vertolkt het bittere Tweede-Wereldoorlogsleed. Op die 2 oktober, precies zeventig jaar geleden, veranderde een bommenregen het middeleeuwse Stadsovaal en omstreken voorgoed. Honderden doden vielen te betreuren. Het was de aanzet voor een grootscheepse vlucht, de Exodus… Slechts een klein deel historische pareltjes was de bommenregen ontsprongen. Het Dominicanenklooster is daar een pracht voorbeeld van. Die fungeerde in de Tweede-Wereldoorlog als veldhospitaal en na een erbarmelijke Hongerwinter werden daar veel teruggekeerde en berooide Huissenaren opgevangen.

Dat was omstreeks Pinksteren 1945, dit jaar zeventig jaar geleden. Ongetwijfeld zal er, in dit herdenkingsjaar 2015, bij de vijfde Exoduswandeltocht op zaterdag 27 juni veel eerbetoon voor zijn. Onder andere bij het inhalen van de wandelaars bij het erepodium op de Markt. Onder toeziend oog van 'de waker van en over ons Zwanenstadje Huissen', de Zwaon…

De Minkhof is weer open

BEMMEL - Op woensdag 3 september heeft De Minkhof in Bemmel haar deuren geopend voor senioren uit Lingewaard en omgeving. Men kan terugkijken op een geweldige start mede dankzij geweldige vrijwilligers en enthousiaste deelnemers. De deelnemers aan de diverse activiteiten, die dit jaar zijn opgestart, hebben woensdag 17 december het jaar feestelijk afgesloten met een heerlijk kerstdiner.

Dankzij alle gulle giften van donateurs, fondsen en burgers heeft De Minkhof het grote dagverblijf, de timmerwerkplaats, de schuur, de stallen en de mooie groente-/kruiden en bloementuin gezellig en professioneel kunnen inrichten. Zelfs onze eerste stap naar duurzame energie is gerealiseerd met de montage van fase I, waarin de eerste acht zonnepanelen zijn gemonteerd op het dak.

Op woensdag 7 januari is een ieder weer wekelijks welkom en vanaf februari zijn de deuren van De Minkhof aan de Molenwei 57 in Bemmel.voortaan ook wekelijks geopend op de vrijdag.

Meer informatie staat op www.minkhof.nl en www.facebook.com/DeMinkhof.

Bemmelse Optocht Kommisie

BEMMEL - De kerstmuts kan weer in de kist voor het komende jaar. Het vuurwerk heeft geknald. Nog even en de carnaval komt er weer aan.

Zondag 15 februari komt de Bemmelse carnavalsoptocht weer in Bemmel. De optocht zal om 15.00 uur starten vanaf de Markt in Bemmel. "We willen Bemmel en omgeving aansporen om mee te doen aan deze wel hele leuke optocht. Ook dit jaar hopen we met hulp van onze sponsoren weer leuke prijzen uit te kunnen delen. Dus mensen raap je familie, vrienden, buurt en vereniging bij elkaar. Maak er een mooie optocht van. Het publiek die de kou trotseert zal hier zeker blij mee zijn. Wees creatief en kijk een wat je kunt (her)gebruiken."

"Heb je een ruimte tot je beschikking mag je dit aan de BOK laten weten. Er zijn vast carnavalisten die hier graag gebruik van zouden willen maken. Wil je contact of informatie kijk dan op onze website. www.bok-bemmel.nl."                                

Geslaagd scholierentoernooi

Ruud, Bob, Jochem, Nick, Maurits, Niels en Jeroen vieren hun welverdiende overwinning.

BEMMEL - Op maandag 29 december hield Batouwe Basketball het jaarlijkse Batouwe Scholierentoernooi in Bemmel.

Diverse scholen uit de gemeente Lingewaard deden aan dit gezellige toernooi mee. Deze dag was voor de leerlingen van groepen vier, vijf en zes. Onder leiding van Martijn Driessen werd er door de leerlingen van groep 6A en -B van het IKC Het Sterrenbos in Huissen een fraaie derde plaats behaald.

Theatershow in Angeren: Back to the Country

ANGEREN - Dorpshuis Angeren Theater presenteert vierde editie van de theatershow 'Back to the Country' part four met Savannah, Dick van Altena & Cor Sanne.

Savannah, de meest populaire countryband van de Benelux, de immens populaire singer-songwriter Dick van Altena en gastheer/spreekstalmeester Cor Sanne zingt mee.

Kaarten voor de avondvoorstelling op zaterdag 10 januari om 20.30 uur zijn uitverkocht. Men kan zich zelf eventueel aanmelden voor de reservelijst.

Voor de matineevoorstelling op zondagmiddag 11 januari om 14.30 uur zijn nog enkele kaarten te koop aan de (buffet)kassa van Dorpshuis Angeren (026 3251186) of te reserveren via een email naar tickets@dorpshuisangeren.nl.

De entree (inclusief inloopkoffie of thee) bedraagt 15,00 euro in voorverkoop. Meer informatie staat op www.dorpshuisangeren.nl.

Informatieavond OBC Bemmel

Foto: Fedor Meuwsen

BETUWE - Op dinsdag 13 januari om 19.30 uur verzorgt het Over Betuwe College Bemmel een speciale informatieavond voor leerlingen, ouders en verzorgers van groep acht. Tijdens deze avond worden het vwo met projectonderwijs, tweetalig onderwijs (TTO) havo en vwo, vmbo Lifestyle, Sportklas havo en het nieuwe versterkt talenonderwijs (VTO) Duits extra belicht.


Het vwo van OBC Bemmel heeft een aantrekkelijk programma voor álle vwo-leerlingen. Zo kent de onderbouw (leerjaar 1 t/m 3) vier projecten per jaar waarbij elke leerling zijn talenten leert kennen en verder ontwikkelt. Het programma is zo opgebouwd dat het ­leerlingen de kans geeft om uit te blinken op verschillende gebieden. Daarnaast is extra ondersteuning ook mogelijk. Zo worden waar nodig extra steunlessen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde aangeboden.

Tweetalig onderwijs (TTO)
Tweetalig onderwijs is erg in trek bij de jongere van nu. En terecht: een goede kennis van de Engelse taal is een 'must' in de wereld van nu. OBC Bemmel is een echte specialist in tweetalig onderwijs, voor zowel vwo als havo. Met het senior TTO certificaat draait de school mee in de top van Nederland. OBC Bemmel is de enige school in de regio waar leerlingen zowel op havo als op vwo TTO kunnen volgen.

Vmbo-t: Lifestyle en versterkt talenonderwijs (VTO) Duits
Naast vwo en TTO wordt tijdens de informatieavond het talentenprogramma vmbo Lifestyle belicht. Een programma dat heel geschikt is voor jongeren die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, een gezonde leefstijl en actief bewegen. Nieuw op het vmbo-t is VTO Duits. Vanaf leerjaar 1 krijgen alle vmbo-t leerlingen Duits aangeboden. Daarna kunnen de leerlingen ervoor kiezen om door te gaan met VTO Duits. Die leerlingen krijgen een verdiepend programma aangeboden, waarbij het spreken van de Duitse taal en 'feeling' krijgen met de Duitse cultuur de volle aandacht krijgt.

Sportklas havo
Voor de leerling die graag beweegt, energiek is, graag praktisch bezig is en van aanpakken houdt is het interessant om meer informatie in te winnen over de sportklas. Naast het reguliere havo programma is er meer ruimte voor sportieve activiteiten en zijn er meer gymlessen. Door aan te sluiten bij de talenten van deze leerlingen wordt de motivatie vergroot en daarmee de prestaties.

Informatieavond en open dag

Tijdens de informatieavond zijn er algemene voorlichtingsrondes. Bezoekers kunnen ook gesprekken voeren met leerlingen en docenten. De informatieavond zal plaatsvinden op dinsdag 13 januari en begint om 19.30 uur in de aula van het OBC Bemmel, locatie De Heister 1. Daarnaast zijn geïnteresseerden welkom tijdens de open dag op zaterdag 31 januari tussen 10:00 en 15:00 uur. Meer informatie over de open dagen staat op www.sgomb.nl.

Dertiende editie van Dansgala Lingewaard

BEMMEL - Zondag 18 januari is het weer zover dan zullen circa 250 danseressen hun kunsten vertonen op gardedans, de showdans in de freestyle of thema/karaktergebied. Dit kan als solo, duo of als groepsdans. Voor de eerlijkheid gebeurt dit in verschillende leeftijd categorieën tot en met acht jaar, negen tot en met vijftien jaar en zestien jaar en ouder.

Dit dansgala wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers. Alle deelnemende verenigingen zullen bovendien in een onderlinge strijd bepalen wie er met de felbegeerde Geintrappers Wisseltrofee naar huis mag gaan. Het afgelopen jaar is deze gewonnen door carnavalsvereniging De Waalkanters uit Slijk-Ewijk.

Tijdens het eerste dansgala dat georganiseerd werd door De Geintrappers waren er honderd danseressen van de partij, tegenwoordig zijn er tussen de 250 en 280 dames/heren aanwezig om hun danskunsten te vertonen. In het eerste jaar namen er alleen verenigingen uit de gemeente Lingewaard deel aan dit dansgala. Dit groeide echter uit naar een landelijke vertegenwoordiging. "Nu zijn we terug naar een regionale afstemming. Dat het gala een grote aantrekkingskracht heeft, komt naast een strakke organisatie ook door de laagdrempeligheid. Er worden geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit van de dansen zoals de bonden dat doen. Iedereen kan en mag meedoen. Dat neemt niet weg dat er ook toppers deelnemen. Verder is er voor elke groep, duo of solo danseres een beker beschikbaar. Tevens krijgt elke deelneemster een persoonlijke herinnering. Deze dag moet voor zowel de deelneemsters als bezoeker een feest worden."

Het dansgala wordt dit jaar voor de derde maal gehouden in de Aaula van het OBC Scholengemeenschap op De Heister in Bemmel. Aanvang 10.50 uur. De zaal is open om 10:00 uur. De entree voor volwassenen is drie en voor kinderen één euro. Het gala is omstreeks 17.00 uur geëindigd. Voor informatie kan men bellen met 0481 464624 of kijken op www. degeintrappers.nl. Op deze site staan ook de foto's van het vorige gala.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 11 januari om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee Jac. Franken. Er is een crèche en mini kinderkerk tot vier jaar. Kinderkerk voor vier tot twaalf jaar. Jeugdkerk vanaf twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Vrijdagmiddaginloop

Januari duurt voor ons gevoel langer dan andere maanden. Wellicht door alle bijzondere dagen in december en het verlangen naar meer licht?

Het komt wel, dat licht, steeds een beetje meer. Zin om het wachten te bekorten? Kom dan op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur naar de vrijdagmiddaginloop in het kerkgebouw van de protestantse gemeente in Huissen. Hier wordt aandacht geschonken en gezelligheid en koffie en thee. U kunt er zelf ook aandacht schenken.

Zwitserse Week Bemmel zoekt gastgezinnen

LINGEWAARD - De Stichting Zwitserse Week zoekt gastgezinnen in de gemeente Lingewaard of directe omgeving om Zwitserse muzikanten onderdak te verlenen in de week van 18 tot en met 25 juli.

Wat is de Zwitserse Week Bemmel? Door de Internationale 4-daagse van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de Zwitserse Week Bemmel ontstaan.

De Zwitserse Week in Bemmel, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen, is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren dat altijd in de derde week in juli plaats vindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in Lingewaard. De muzikale hoogtepunten vinden vooral plaats in Bemmel en Nijmegen.

Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar de gemeente. Deze muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastfamilies in de gemeente Lingewaard ondergebracht.

Dit jaar komt 'Musikgesellschaft Niedergösgen' naar Lingewaard en ze zijn met ongeveer zeventig muzikanten.

"Door uw medewerking om deze Zwitserse muzikanten als gast op te nemen, kunnen wij deze muzikale traditie voor de 52e keer voortzetten. Voor meer informatie zie www.zwitserseweek.eu ook kunt u contact opnemen met Dini te Dorsthorst telefoon 06 34336248 of e-mail bestuur@zwitserseweek.eu. Het is ook mogelijk om direct aan een ander gastgezin te vragen wat het nu is om gastgezin te zijn, dan kunt u contact opnemen met een van onze gastgezinnen, te weten Toon van Vorsselen via e-mail toon@vvorsselen.nl."

Cabaret bij TOP in De Kinkel: Yora Rienstra drukt haar snor!

BEMMEL - Yora Rienstra speelt zaterdag 10 januari bij TOP haar derde avondvullende theatervoorstelling! Droogkomische liedjes, ijzersterke mimiek, oorspronkelijke gedachtespinsels en natuurlijk dat elastieken lijf! Met een klein kindje thuis en een echtgenote die te kampen heeft met hormonale schommelingen heeft Yora inmiddels behoorlijk wat begrip gekregen voor de man die richting de keuken roept: 'Ben even sigaretten halen!' en vervolgens niet meer terugkomt. Maar ja, ze rookt niet.

In Drukt haar snor begeeft Yora zich in een gebied dat nog niet in kaart is gebracht. Waar geen reisgids van bestaat. Met rake typeringen en scherpe observaties neemt ze zichzelf en haar nieuwe omgeving onder de loep. Soms pijnlijk, maar tegelijkertijd hilarisch. Yora Rienstra won in 2009 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Ze ging met zowel de jury- als de publieksprijs aan de haal.

In 2012 speelde Yora bij DWDD Jeannet van boer Aad ( uit Boer zoekt vrouw). Ze was te zien in tv-programma's als De Slimste Mens, Toren C, De Dino Show en Divorce en is bekend van de Rabobank-reclames. Elke zondagavond is ze op Radio 2 te horen in haar eigen radioprogramma Ha! Die Yora.

Haar eerste twee voorstellingen werden lovend ontvangen. De Volkskrant noemt haar 'Een comédienne met diepgang', Trouw roemt haar 'mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen,' en Het Parool besluit: 'Yora Rienstra laat de satire achter zich. Hoop, angst en ontroering vechten om voorrang.

Aanvang show 20.30 uur. Foyer open 20.00 uur. Kaarten à 15,00 euro zijn te koop bij boekhandel Polman en Arends Optiek of aan de kassa. Reserveren via www.topbemmel.nl.

Vacature dirigent bij Het Heisterkoor Bemmel

BEMMEL - "Wij zijn met spoed op zoek naar een dirigent. Wij repeteren op woensdagavond van half acht tot negen uur in het OBC aan De Heister in Bemmel. Momenteel hebben wij 21 leden."

"Wij zingen vierstemmig: bas, tenor, alt en sopraan. De vergoeding is afhankelijk van de graden/vaardigheden die de dirigent heeft. Info: www.heisterkoor.nl, Graag uw reactie naar: voorzitter@heisterkoor.nl f bericht delen!"

Jubilarissen FNV Bouw

LINGEWAARD - De jubilarissen van het FNV Bouw zijn op 19 december gehuldigd bij De Valom:

25 jaar: Dhr J. Derksen

40 jaar: Dhr J. Berends

Dhr G. Busser

Dhr B. Verhek

50 jaar: Dhr. F van Aalten

Dhr. T. Kemperman

Dhr. J. Muller

Dhr. G. van Wissen

60 jaar: Dhr. J. van Koolwijk

Dhr. H. Kruijs

Dynamic Tennistoernooi in Angeren

ANGEREN - Op 22 december organiseerde de SASA Dynamic Tennis, een toernooi voor hun leden. Het toernooi werd gespeeld in Het Dorpshuis van Angeren. Er hadden zich 24 deelnemers opgegeven voor deze middag.

Na verschillende rondes gespeeld te hebben en een gezellige nazit, mocht de wedstrijdleidster Dionza Schraven de prijzen uitreiken. De eerste prijs ging naar dhr. Antoon Schraven uit Angeren, tweede prijs Henk Bouwmeister uit Gendt en de derde prijs was voor Alex Knipping. De poedelprijs ging naar Els Tijssen.

"Heeft u interesse om te komen Dynamic Tennissen, op de dondermiddag zijn nog een paar plaatsen vrij, kom vrijblijvend een keer kijken en meedoen. Inlichtingen zijn te lezen op www.sasa-angere.nl of te verkrijgen via info@sasa-angeren.nl of het secretariaat 06 13040833."

Damesplatform Huissen

HUISSEN - Het DPH begint het nieuwe jaar met een vrolijke noot. Op dinsdag 13 januari komen de Senioras optreden.

Na de drukte van alle feestdagen brengen zij een ontspannen en gezellige avond. Hun motto luidt dan ook 'Maak iedere dag iemand blij met een lach!' Deze avond wordt gehouden in de kleine zaal van De Valom in Huissen en begint om 19.45 uur.
Introducé's zijn ook welkom. Zij betalen de kennismakingprijs van vijf euro voor deze leuke avond.

"Wilt u gewoon eens kennismaken met het DPH U bent van harte welkom op alle avonden tenzij anders vermeld. Alle info staat op de website en facebookpagina."

Drukbezochte Kunst Expositie

BEMMEL - Op 13 december was er de drukbezochte Kunst Expositie in De Kinkelenburg Bemmel met een mooie opening door burgemeester Marianne Schuurmans.

Het Volk speelt prachtig miniatuurtje bij TOP

BEMMEL - Al eerder speelden de heren van Het Volk een voorstelling bij TOP, die in goede aarde viel bij het publiek. Zondagmiddag 11 januari keren zij terug met een tragikomedie.

In Herfst in Schoorl maken we kennis met het echtpaar Van Beem. Sinds zijn pensionering wordt mijnheer Van Beem geplaagd door stemmingswisselingen en verwardheid. Zijn geheugen begint hem soms in de steek te laten. Het maakt hun gezamenlijke oude dag er niet gemakkelijker op. En het was altijd al zo'n moeilijke man. Nu het allemaal nog kan, besluiten ze om er met z'n tweetjes nog één keer lekker op uit te gaan om de dagelijkse sleur te doorbreken.

Haarlems Dagblad: '…verrassende nieuwe Volkvoorstelling…mooi samenspel, waarin evenveel ruimte is voor de lach als voor de traan…zeldzaam ontroerend.'
de Volkskrant****: '..een licht weemoedig, lief en toegankelijk miniatuurtje over ouder worden en onvermijdelijk verlies.'
Theaterkrant.nl: 'Tragikomedie over dementie ontroert. Het spelplezier van de twee acteurs straalt nog altijd af op het publiek. Er kan veel worden gelachen bij deze voorstelling. Maar met Herfst in Schoorl laat de groep vooral de impact zien die dementie en Alzheimer hebben. En die is helaas voor steeds meer mensen heel groot.'

De aanvang show is om 14.30 uur; de foyer is open vanaf 14.00 uur. Kaarten à 16,00 euro zijn te koop bij boekhandel Polman en Arends Optiek, of aan de kassa. Reserveren kan via www.topbemmel.nl.

La Grande Bellezza bij TOPfilm

BEMMEL - TOPfilm opent op donderdag 8 januari met één van de mooiste films van afgelopen jaar, en de Oscarwinnaar voor beste buitenlandse film bovendien: Laat je meevoeren naar Rome in La Grande Bellezza.

Jep Gambardella is een knappe man en een onweerstaanbare verleider. Een succesvol journalist die ooit een roman schreef die hem een literaire prijs en de reputatie van gefrustreerd schrijver opleverde. Nog altijd maakt hij deel uit van het mondaine leven in de stad Rome. Hij is er elke avond, op elk feestje, zijn scherpe geest wordt bejubeld en zijn gezelschap wordt opgezocht. Hij denkt echter met verbittering terug aan zijn gepassioneerde jeugdliefde en besluit na zijn 65e verjaardag het schrijven weer op te pakken en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven.

De aanvang van de film is om 20.00 uur; de foyer is open vanaf 19.30 uur. Kaarten à 5,00 euro zijn te koop bij boekhandel Polman, Arends optiek, via www.topbemmel.nl, of aan de filmkassa.

Après Ski Party 16+ bij De Gentenarren

GENDT - Het is weer zo ver! Op zaterdag 14 februari zal er door de Gentenarren een Après Ski Party gehouden worden. Hiervoor werken de Gentenarren samen met de Après Skihut On Tour.

Na het succes van voorgaande jaren gaan ze er dit jaar weer een enorm feest van maken. Let wel: Dit jaar is de Après Ski Party in sporthal Walburgen. De sporthal wordt omgebouwd tot Dance Arena.

De kaartverkoop is woensdag 14 januari tussen 19.00 en 21.00 uur in de kantine van sporthal Walburgen. De kaartjes kosten tien euro per persoon. Vorig jaar waren de kaarten binnen dertig minuten weg, wees er dus op tijd bij! Er zijn maximaal vijf kaarten per persoon verkrijgbaar.

De entree is vanaf zestien jaar, legitimatie is verplicht (voor iedereen) zowel tijdens de kaartverkoop als de Après Ski Party. Er zal bij de entree streng gecontroleerd worden op leeftijd. Alcohol onder achttien jaar is niet toegestaan, evenals roken in de sporthal. Bij overtreding volgt verwijdering.

Sasa-nieuws uit Angeren

ANGEREN - Stichting Actieve Senioren Angeren hield op 19 december de jaarlijkse kerst en eindejaarsviering in de kerstsfeer versierde theaterzaal van Het Dorpshuis van Angeren.

De 140 deelnemers werden muzikaal ontvangen door Ria Visser op haar keyboard met sfeerliedjes onder het genot van een kopje koffie met een kerstkrans.

Voor deze middag had het bestuur het senioren orkest The Young Once uit Bemmel uitgenodigd voor een extra optreden. Het Sasa-koor Zang en Vreugde begon deze middag, gevolgd door pastor Ineke van Cuijk met haar kerstgedachte, waarna The Young Once muzikale kerstliederen speelden tot de pauze.

In de pauze werden de deelnemers een consumptie aangeboden en werden er lootjes verkocht om de kosten enigszins te dekken; er waren mooie grote prijzen, grotendeels geschonken door personen die de Sasa een warm hart toedragen. Na de pauze sprak dominee Klaas Touwen zijn kerstgedachte uit, gevolgd door een tweede optreden van de The Young Once en Zang en Vreugde.

Ter afsluiting werd met het orkest, het zangkoor en de zaal, gezamenlijk het Stille nacht gezongen. De voorzitter bedankte alle aanwezigen, het muziekorkest, het koor en alle vrijwilligers die aan deze middag hadden meegewerkt.

De door de dames van het bestuur en vrijwilligers gemaakte kerststukjes die op de tafels lagen, gingen naar de zieken, medewerkers en vrijwilligers, die het hele jaar bij de Sasa hun steentje bijdragen.

Kinderopvang Zonnekinderen organiseert goede-doelendag

De verkopers uit Huissen worden door de razende reporters van Zonnekinderen geïnterviewd. Foto: Manouk van 't Wel Foto: Fedor Meuwsen

LINGEWAARD - Op maandag 22 december stond de allereerste goede-doelendag van Kinderopvang Zonnekinderen op de agenda.

In alle regio's deden de BSO-locaties op verschillende manieren mee om geld in te zamelen. Lege flessen werden op de locaties gespaard, kerstkoekjes, oliebollen en appelbeignets werden gebakken en verkocht, net als vele kerststukjes en -kaarten. Van 13.00 tot 15.00 uur vond er op BSO De Wolkenwereld in Bemmel een mini-kerstmarkt plaats, door de kinderen uit Bemmel, Gendt en Huissen voorbereid en opgezet.

Tijdens de markt vond er een flashmob plaats waar nieuwsgierige mensen op af kwamen. Kinderen die wilden, en dat waren er ongeveer vijftig, konden meedoen met de dans terwijl anderen de kraampjes bezet hielden en doorgingen met de actieve verkoop.

De kinderen hebben ontzettend hun best gedaan, soms als echte marktlieden, voor Stichting TIK (Theater in Kinderziekenhuizen). Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl en op facebook.

Bij reparatie en onderhoud: Wout houd je mobiel

Het goede voornemen van Wout Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - Je auto voor onderhoud of reparatie naar de garage brengen, is niet altijd plezierig en komt altijd op een ongelegen moment. Zeker als ook nog de mobiliteit in het gedrang komt. Kies daarom voor Autobedrijf Wouter Hageman Gendt, want onze lijfspreuk is: 'Wout houd je mobiel' en dat kan nog gratis ook!

"Als u de auto bij ons brengt voor een kleine reparatie kunt u in onze wachtruimte blijven wachten. Er is gratis koffie, thee en Wi-Fi. Voor een APK-keuring, groot onderhoud of reparaties hebben onze mensen meer tijd nodig om uw auto weer perfect op de weg te krijgen. Wout houdt u graag mobiel. Daarom staat er gratis een leenauto voor u klaar. De enige kosten zijn het aftanken bij terugkomst.

Voor deze service hebben wij, in lijn met ons meerdere merkenbeleid een aantal splinternieuwe auto's aangeschaft. Er staan vanaf januari drie Ford Fiësta's of vierToyota Aygo's voor u klaar. Om bij een onderhoudsbeurt er zeker van te zijn dat er een leenauto beschikbaar is, raden wij u aan om vroegtijdig een afspraak te maken.

Naast het Erkend reparateur van Ford is Autobedrijf Wouter Hageman aangesloten bij Bosch Car Service. Alle merken, zowel privé- als leaseauto's, kunnen bij ons tegen scherpe prijzen terecht voor onderhoud, banden, APK, reparatie, schadeherstel, ruitreparaties en -vervangingen.

Heeft u geen auto of is er de behoefte voor een ander type auto? Geen probleem! We verhuren van de kleinste auto tot een 20m3 bestelauto voor verhuizing en dergelijke. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden."

Wouter Hageman Gendt, Henri Dunantstraat 3-4, Bel 0481 425000 of kijk op www.hageman.nu.

Nieuwe massagesalon in Oosterhout

OOSTERHOUT - Op vrijdag 2 januari heeft Tharathip Massage haar deuren aan de Stationsstraat 21a in Oosterhout/Nijmegen (ingang als Fit Center Feelgood) geopend.

Hier kunt u prima terecht voor Traditioneel Thaise massage, ontspanningsmassage, combinatiemassage en kruidenstempelmassage. Bedrijfsleidster Natcha, die over de nodige ervaring in het geven van massages beschikt, kan gebruik maken van twee fantastische massageruimtes (waarvan een kamer over een grote sauna beschikt) waarbij het ook mogelijk is om duomassages te geven. Hierbij kunt u samen met uw partner, collega of vriend(in) tegelijk op één kamer gemasseerd kan worden.

Bij Tharathip Massage worden alleen gediplomeerde en ervaren masseuses ingezet. In de gehele maand januari krijgt u bij een massage van negentig minuten een gratis hoofd- of voetmassage van tien minuten extra voor de prijs van 60,00 euro. Het is ook mogelijk om in plaats van de tien minuten extra massage te kiezen voor het gebruik van de sauna voor een half uur. Indien u een duomassage (twee personen worden tegelijk op één kamer gemasseerd) van een uur neemt voor de prijs van 75,50 euro mag u beiden na afloop van de massage gratis een half uur gebruik maken van de sauna. Of u nu last heeft van hoofdpijn, nek en/of rugklachten, een slechte doorbloeding, stijve spieren of als u gewoon aan ontspanning toe bent bel dan voor een afspraak. Kijk voor openingstijden, tarieven, aanbiedingen en voor meer informatie over de verschillende soorten massages op www.tharathip.nl. Wilt u gelijk een massage reserveren of wilt u meer informatie? Bel dan 06 53997263.

Lekker en gezond afvallen bij Ega Dorien Vernooij

HAALDEREN - EGA (Eet Gewoon Alles) afslankclub is een begrip geworden, in de omgeving, het is een afslankclub die al 34 jaar aan de weg timmert met Dorien al zestien jaar als cursusleidster in De Betuwe, Arnhem, Nijmegen, Wijchen, Heteren, Millingen en Groesbeek.

Dorien leert de cursisten gezond te laten eten, een goed gewicht te bereiken en de bekende stok te zijn voor vele. Mensen vallen goed af door deze manier te eten, we eten gewoon met de pot mee, geen pillen en geen poeders maar we eten uit de voedingsschijf.

Hieronder het verhaal van Esther Vermeulen- Geurts die al 22 kilo afgevallen is en daar erg blij mee is haar verhaal vertelt wat haar ervaring is. Esther is nog niet op gewicht maar dat gaat zeker gebeuren dit jaar!

Het verhaal van Esther uit Bemmel: "Jaren geleden al eens succesvol afgevallen via de EGA bij Dorien. Maar door al die bekende smoesjes was ik weer terug bij af. Na verschillende afvalmethodes de stoute schoenen maar weer aangetrokken en in februari 2014 weer binnen gestapt bij Dorien. Het was net of ik niet weggeweest was, de leerzame en gezellige cursussen met altijd wat te proeven!

De stok achter de deur want ik ben er al wel achter, ik kan echt niet zonder. Het eten via EGA is goed, in het begin moet je het effe op een rijtje krijgen hoe je het moet indelen maar met de lekkere recepten van Dorien is het heel goed te doen. Je eet lekker en gevarieerd.

Ik ben nog zeker niet waar ik wil en moet zijn maar zeer zeker op je juiste weg. Ik blijf trouw komen, hoor Dorien."

Meer info staat op www.ega-dorienvernooij.nl of bel Dorien 0481461413.

Kerstdansdag bij de SBOB

GENDT - Inmiddels is de vakantie al weer voorbij, maar wat blijft is de herinnering aan de geslaagde kerstdansdag in De Leemhof in Gendt.

Zo'n vijftig leerlingen van de Streekballetschool Overbetuwe (SBOB) deden op 20 december mee aan de diverse workshops. Daar zat uiteraard veel dans bij: kinderdans, moderne dans, streetdance en jazzballet. Daarnaast werden er ook de mooiste t-shirts gemaakt. Ook de lekkere lunch tussendoor was niet te versmaden. Heel belangrijk was natuurlijk het slot en hoogtepunt van de dag: In een mooie voorstelling, waar ook de showgroep Sparkle aan meedeed, werd het in de workshops aangeleerde getoond aan een uiteraard bewonderend publiek van ouders. Voor wie nog eens wil nagenieten van deze mooie dag: kijk voor een fotoverslag op de website: www.sbob.info.

Nieuwe bekende eigenaar: Marcel Willemsen Sleuteloverdracht bij Welkoop Huissen

HUISSEN – Welkoop Huissen is in andere handen overgegaan. Bij veel klanten was al een tijdje bekend dat Jos van Vorselen zou stoppen en dat de huidige bedrijfsleider Marcel Willemsen de zaak zou overnemen. Dat is per 1 januari geruisloos gebeurd. Voor de klanten verandert er in principe niets; al het personeel blijft in dienst, inclusief Els, de echtgenote van Jos.

Jos van Vorselen begon twaalf jaar geleden met Welkoop Huissen. Vanaf het eerste moment kreeg hij daarbij de hulp van Marcel Willemsen, die al jarenlang ervaring had opgedaan bij Welkoop in Elst en Wageningen. Frappant is dat waar eerst Marcel Jos hielp bij de start van zijn bedrijf, Jos nu hém, waar nodig, zal ondersteunen!

Jos en Els zijn de klanten dankbaar voor het vertrouwen dat zij in hen hebben gesteld. Jos zal zeker nog regelmatig zijn gezicht laten zien in de winkel; Els blijft zelfs nog in dienst bij Marcel en zal onder andere de administratie voor haar rekening nemen.

Marcel is trots op zijn team medewerkers en dat hij Welkoop Huissen met medewerking van Jos en Els kan overnemen en voortzetten. "Een kwestie van gunnen", zo zeggen Marcel en Jos. Marcel is zelf helemaal 'Welkoop'. "Het is een perfecte winkel voor alle seizoenen, met onder andere het meest complete tuin-, dier-, werkkleding- en hengelsportassortiment in de regio. Bovendien maken we regelmatig een uitstapje met bijvoorbeeld de verkoop van carnavalskleding en vuurwerk."

Welkoop is gevestigd aan de Huismanstraat 44 in Huissen (telefoon 026 3255902) en is te 'liken' op facebook!

Sterrenactie Angeren succes

ANGEREN - De deelnemende ondernemers kunnen met succes terugkijken op de sterrenactie 2014. De winkelende klanten hebben met veel toewijding de sterretjes op de kaarten geplakt en ingeleverd bij de deelnemende winkeliers die daardoor meespeelden in deze loterij.

Ook de laatste trekking van de loterij op 18 december, waarmee een groot aantal medespelers heeft deelgenomen waren weer drie gelukkige winnaars. Maar een van deze had de hoofdprijs een reischeque van 500 euro. De gelukkige winnaar was mevrouw Riet Oteman uit Gendt. Deze werd uitgereikt door de voorzitter Hennie Helsen in de zaak van Hendriks 2 Wielers aan de Jan Joostenstraat in Angeren.

De andere winnaars van deze trekking waren de familie G. Kuster, Kampsestraat in Angeren en W. van Bon Iepenstraat Angeren.

Ook deze keer waren er winnaars van buiten het dorp Angeren. Daaruit is weer gebleken dat het men in Angeren goed kunt winkelen ook als men van ver moet komen. Bij alle winkels in Angeren zijn voldoende parkeerplaatsen voorhanden.

De ondernemers waren ondanks de economische crisis redelijk tevreden over de omzet van de laatste maanden 2014.

Column

Voornemen

Heb je voor 2015 goede voornemens, zo vroeg ik op 1 januari aan mijn ouwe heer. Zijn doofheid had, gezien zijn antwoord, mijn vraag iets anders naar zijn grijze hersencellen gestuurd. Gebrom: "Het nieuwe jaar is alweer een dag oud." Hij is blij dat al die extra zondagen snel achter de rug zijn. Anders had hij vanmiddag koersballen gehad.

Mijn ouwe heer is 84 jaar. Hij heeft heel wat jaarwisseling meegemaakt, wensen geuit en goede voornemens gedaan die nooit uitkwamen. Ik begin door die voornemens- en nieuwjaarwensonzin ook af te stompen. Het leven gaat door. Toch heb ik me er vorig jaar al aan bezondigd. Ik heb toen tegen de gemeente Lingewaard gezegd dat mijn voornemen voor 2015 is geen bestuurder rechtstreeks meer te benaderen. Ik kreeg vorig jaar namelijk de kous op de kop nadat ik wethouders een mail had gestuurd met de nette vraag: "Binnen de respectievelijke rechtspositieregelingen is het mogelijk om reis- en verblijfkosten te declareren. De wethouders maken er geen gebruik. Wat was uw afweging?" Fout, heel vroeger kon ik als journalist een wethouder aan de keukentafel interviewen.

Als voormalig ambtenaar voorlichting van Lingewaard had ik nu beter moeten weten. Moderne wethouders hebben een woordvoerder, zo'n buikspreekpop. Tijden veranderen. Ik heb Lingewaard beloofd te probéren niet meer stout te zijn. Een zestiger wordt milder. Mijn vragen gaan voortaan netjes via de woordvoerders. Maar dan, op 2 januari zie ik een opgetogen twitterbericht van burgemeester Marianne Schuurmans. "Joris van Egmond van @DeGelderlander vraagt aan mij input over nieuwjaarsnacht voor krant van morgen via twitter: moderne journalist!" Jawel, mo-der-ne jour-na-list! Het krantenblaag, net uit de luiers, wordt door de twitterburgemeester op het schild gehesen omdat hij via zijn vingerveegtelefoon woordvoerders van Lingewaard twitterend heeft omzeild? Zou ik voor mijn stukjes ook zo'n vingerveegtelefoon moeten aanschaffen? Wellicht een voornemen aan het eind van dit jaar voor 2016. Ach, ik duld ik de buikspreekpoppen weer een jaartje. Had ik beloofd.

Sjaak

Huussese wieve zien wereldwieve

HUISSEN - Onder het motto 'Huussese wieve zien wereldwieve' wordt op zaterdag 10 januari in De Gouden Engel het 59e Wievebal gehouden.

Alle vrouwen worden uitgenodigd gemaskerd naar het bal te komen waar zij met het balboekje in de hand het grote 'rikraoie' onder de mannen kunnen laten beginnen. Groot is de hilariteit als de man uiteindelijk toch om elf over elf bij het demasqué naast het verkeerde 'wief' staat. Na het demasqué om 11 over 11 is er uitgebreid kans te swingen op de klanken van dj Kinki Sminki.

Ook zal die avond bekend worden gemaakt wie de nieuwe prinsessen zijn die onze prins Danny d'n Ütvlieger de komende drie jaren zullen begeleiden.

Alle dames zijn uitgenodigd om voor de start van het Wievebal om 20.00 uur te verzamelen bij café Het Moment. Hier kunnen we vast in de stemming komen onder het genot van een drankje. Om 21.00 uur zullen alle dames onder begeleiding van muziek en begeleid door onze hofmaarschalk George van Dort vertrekken naar De Gouden Engel.

Voorafgaand aan Het Wievebal zijn de heren op 10 januari vanaf 20.00 welkom voor het voor hen georganiseerde voorprogramma in De Gouden Engel. Aansluitend aan het voorprogramma zullen de wieve hun opwachting maken. De heren zijn ook dit jaar weer verkleed welkom, maar niets moet! De dames staan centraal op deze avond.

In een oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 10 januari

13.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, gezamenlijke doopviering met Pastor van Cuijk en het kinderkoor Spetters

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

19.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gebedsdienst met Pastor Roelofs en het kinderkoor Spetters

Presentatieviering 1e Communicanten van Angeren en Huissen

zondag 11 januari

10.00 u St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met het Pastorale Team, het Herenkoor en JeKaDee

Slotviering St. Martinuskerk

donderdag 15 januari

09.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters

22 / 24

Terugblik op Huissen 700 jaar stad

HUISSEN - Een paar jaar geleden ontdekten de Huissense stadshistorici Jan Zweers en Emile Smit een akte waaruit blijkt dat Huissen in 1314 al stad was. 66 jaar nadat Huissen 600 jaar stad vierde, was het al weer zo ver, Huissen kon in 2014 700 jaar stad vieren. 2014 betekende voor Huissen daarmee dat het niet alleen 1200 jaar bestond, maar ook 700 jaar stad was.

En zoals het Huissen betaamt, reden om te vieren. Een groep vrijwilligers met verschillende achtergrond was bereid dit op te pakken en met het harde werk van velen, gesteund door verenigingen en sponsoren is het ondanks sobere omstandigheden gelukt om in 2014 een mooi en waardig jaar op te zetten, waarin Huissen gevierd en herdacht heeft: 700 jaar stad, maar ook 70 jaar oorlogsgeweld.

Het bestuur van de Stichting Huissen 700 is trots op wat vele Huissenaren gezamenlijk hebben laten zien en wil iedereen van harte bedanken die een bijdrage heeft geleverd, door het organiseren van activiteiten, door het participeren in activiteiten of door het anderszins mogelijk te maken van (delen van) activiteiten.

Een korte terugblik. Het jaar begon met een op initiatief van de Historische Kring georganiseerde stadswandeling langs zeven stadsmonumenten onder het motto Huissen 700 Monumentaal, open van poort tot poort. Tijdens de wandeling, waaraan veel erfgoedverenigingen en vrijwilligers van de Kring meewerkten, werd de expositie 1200 jaar Huissen, 700 jaar stad geopend, gevolgd door een lezing van Emile Smit: Hoe Huissen stad werd. Vanaf dat moment begon in de Huissense basisscholen het project met de thema's Middeleeuwen, Ambachten/beroepen, Gilden, Oorlog/Vrede.

Het NK Dammen in april stond mede in het licht van tachtig jaar damvereniging in Huissen en 700 jaar stad. Topspeler Alexander Baljakin van damvereniging VBI won dit toernooi. Later die maand volgde een lezing van Jan Zweers over Huissen van stadsverheffing tot 1816.

Eind mei/begin juni verscheen het Stadsmagazine, een glossy magazine waarin thematisch is ingegaan op de geschiedenis van Huissen en dat in heel Huissen is verspreid. In het magazine is het programma opgenomen van het grote stadsfestival op 7 en 8 juni, het pinksterfestival, het hoogtepunt van het herdenkingsjaar. Georganiseerd door de pinksterfestivalcommissie vond op het Raadhuisplein, het Aloysiusplein, in het Stadhues, de beide kerken in de binnenstad twee dagen lang een groot festival plaats op jong en oud, Huissenaren en niet-Huissenaren, leden van verenigingen en iedereen die Huissen een warm hart toedraagt. Muziek, spel, optredens, tentoonstellingen, torenbeklimmen, historische brunch etc. zijn door veel vrijwilligers georganiseerd en door sponsoren mogelijk gemaakt. Een hoge opkomst bij schitterend weer. Huissen vierde dat weekend uitdrukkelijk 700 jaar stadsrechten. Dat weekend verscheen ook een bijzondere publicatie van de Historische Kring waarin bij de geschiedenis van Huissen wordt stilgestaan aan de hand van oude kaarten van Huissen.

Een paar dagen later heeft de jaarlijkse Straatspeeldag op het Raadhuisplein, het Aloysiusplein en de Lange Kerkstraat als thema 700 jaar spelen in Huissen.

Op 28 juni kende de Exodus-wandeltocht met een speciale zeven-km tocht langs het cultureel erfgoed van Huissen.

Huissen 700 steunde op 30 augustus een speciaal muziekfestival mede georganiseerd door vrijwilligers van het pinksterfestival: Under the Milky Way. In september volgden twee kringactiviteiten: op 3 september een lezing over Huissen als zelfstandige gemeente door Ferdinand van Hemmen en op 6 september een excursie naar de moederstad Kleef. Vanaf 13 september was er een tweede tentoonstelling in het stadsmuseum over de oorlogshandelingen in Huissen in 1944/1945. Eind september organiseerde het Exodoscomité een wandeling naar Kleef, met een bezoek in een mede door het comité georganiseerde expositie over oorlogsleed onder de burgers aan beide zijden van de grens met foto's van Huissen.

Op 2 oktober stond Huissen stil bij de Herdenking 70 jaar na 1944. Samen met Stinase, de Historische Kring Huessen, de Huissense Gilden, het Exoduscomité, de Vrienden van Huissen, de Bevelanders en Stichting Gedenkpark Huissen-Stad en vrijwilligers werden een plechtige en indrukwekkende herdenking op het oude kerkhof, een onthulling van het herdenkingsmonument bij de stadskerk en een beeldavond met beelden van Huissen in de oorlog in de kloosterkerk, georganiseerd.

Op 31 oktober en 7 november vond de quizavond en de uitslagenavond van de Huissense stadsquiz plaats, een nieuwe traditie georganiseerd door Rotaryclub Arnhem-Huissen.

Tenslotte vond op 20 november het Huusses Dictee plaats. Ook dat kreeg mede het thema Huissen 700. Een nieuw woord werd geboren: Huussenement.

Op verschillende manieren is in 2014 stilgestaan bij Huissen 700 jaar stad. Iedereen wordt bedankt voor zijn of haar bijdrage aan een jaar waarin Huissen liet zien samen te kunnen vieren en herdenken.

23 / 24

Op 5 januari is Danny zowaar 16 jaar geworden

Nog gefeliciteerd

Opa en Oma

Lieve Tessel alweer 8 jaar!

Gefeliciteerd en een hele fijne dag

Groetjes,

Opa Theo en Oma Dinie

Met trots zeggen wij in koor!
Op 12 Januari wordt
onze overgroot Opa

90 jaar!

Isa & Susan
Esmee & Kevin

Hiep hiep hoera
Onze lieve knul geslaagd
voor zijn B diploma.
GEFELICITEERD
Kusjes Papa en Mama

Lieve Lana
Ja het is echt waar
Deze stoere meid wordt 14 januari
4 jaar
Veel plezier op de basisschool
Dikke kus Opa Nol & Oma Ans

Dit topmodel Isa Brouwer
wordt 15 januari alweer
5 jaar.
Gefeliciteerd opa Johan en oma Tonnie

Chris en Anny het is echt waar
zijn 4 januari al
60 jaar een paar.
Proficiat
Kinderen, klein- en achterkleinkinderen

Hoera! Deze bink wordt 8 januari 18 jaar; zet het bier maar koud!

Mama en Jinte