GN NederBetuwe-Rhenen

3 juni 2020

GN NederBetuwe-Rhenen 3 juni 2020


'Zomer in Gelderland' komt naar Opheusden!

Swaenenstateplein. (foto: Cees Meijering)

OPHEUSDEN - Bepaal mee hoe Opheusden op tv komt! Het vrolijke zomerprogramma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland komt naar Opheusden.


De inwoners van Opheusden kunnen de redactie tips geven over wat er in de uitzending over het dorp moet zitten. Dat kan op donderdag 4 juni, want dan komt 'De Zomer in Gelderland'-praatpaal naar Opheusden om informatie te verzamelen!


De redactie van Zomer in Gelderland heeft iets anders bedacht in verband met het coronavirus. Zij gaan nog steeds naar twintig dorpen en de presentatie is nog ook weer in handen van Angelique Krüger. In twintig dorpen wordt binnenkort de Zomer in Gelderland-praatpaal neergezet (denk aan de ANWB-praatpalen van weleer). Inwoners kunnen bij die paal vragen beantwoorden over hun dorp en zo de inhoud van een speciale aflevering over hun woonplaats mede bepalen.


Bij de paal worden vragen gesteld als: Wat missen we? Wat is de mooiste plek van dit dorp? Waar ben je hier trots op? Wat zou er anders mogen? Wie verdient er in dit dorp een verrassing? Met de antwoorden gaat de redactie van Zomer in Gelderland aan de slag en maakt dan een speciale uitzending over Opheusden.

Op donderdag 4 juni staat de paal in Opheusden van 9:30 tot 12:00 uur op het plein Swaenenstate aan de Dorpsstraat voor slagerij Bor tegenover Etos. Op deze dag is er ook een redacteur aanwezig die uitleg geeft en de vragen stelt. Mensen hoeven dus in principe niks voor te bereiden.

Het zou leuk zijn als de inwoners van Opheusden daar hun bijdrage willen geven aan een mooie uitzending over hun dorp. Zomer in Gelderland is te zien van 3 - 28 augustus bij Omroep Gelderland.

Speciaal voor alle Avond4daagse-liefhebbers

Tessa met de flyer van de Home Edition. (foto: Geeske van de Wardt)

KESTEREN - De organisatie van de Avond4daagse in Kesteren heeft moeten besluiten om het evenement niet door te laten gaan. Bestuurslid Kunie Verwoert: “De voorbereiding was al gedaan. Maar wij vonden het niet verantwoord om zo kort, nadat evenementen weer van start zouden mogen gaan, zo’n grote groep mensen samen te laten komen. Ook wordt de vierdaagse grotendeels gesponsord door de Kesterense ondernemers en die wilden wij in deze moeilijke tijd niet financieel belasten."


Kesteren doet dit jaar mee, met de landelijke Home Edition van Avond4daagse.nl. “Hierdoor kan iedereen in Kesteren een eigen 4daagse open. Met je vriendjes, je sportmaatjes of met je gezin in de periode van 1 juni - 31 augustus. Vanaf je eigen huis met routes via de app van eRoutes. Na vier dagen lopen ontvang je de Avond4daagse medaille thuis! Zo kun je toch jouw serie medailles compleet maken.”

Tessa met de flyer van de Home Edition.(foto: Geeske van de Wardt)

Aanmelden kan via www.avond4daagse.nl. De inschrijving is reeds gestart, kosten per deelnemer zijn 5 euro. Daarvoor krijg je vier verschillende routes via de eRoutes app. Je kunt daarbij kiezen uit 2,5, 5 en 10 km.

Tessa, de dochter van mede-bestuurslid Geeske van de Wardt sprong een gat in de lucht, toen ze het bericht hoorde. Tessa: “Er gaat al zoveel niet door of anders in deze tijd. School, sporten, spelen met mijn vriendje Bram en vriendinnen. Ik vind het echt moeilijk soms, maar dat ik samen met papa en mama en mijn broer toch de 4daagse kan gaan lopen, vind ik echt superfijn!”

Meer info staat op avond4daagse.nl of op de Facebookpagina van Avondvierdaagse Kesteren-Hoenderik.

Biodiversiteitsbomen geplaatst in de Betuwe

Detail biodiversiteitsboom nationaal Fruitpark Ochten. (foto: Stichting Het Appelland)

OCHTEN - Onder het motto ‘Boompje huisje beestje’ zijn deze week op vier Betuwse locaties bijzondere bomen in de grond gezet. De eiken zijn namelijk dood. Toch zorgt het initiatief van stichting Het Appelland voor meer biodiversiteit in het landschap, want dood hout leeft.


De eikenboom staat sinds een paar jaar in een wat negatief daglicht vanwege de eikenprocessierups. Terwijl een eik toch zorgt voor een toename van de biodiversiteit. Zelfs een dode eik huisvest nog veel leven. Marters, vleermuizen, vogels en allerlei soorten bijen en andere bestuivers maken dankbaar gebruik van het voedsel en holtes.

In de Betuwe staan weinig dode bomen in het vaak open landschap en boomgaarden. Met dit project Boompje huisje beestje werd op vier fruitrijke locaties een ‘biodiversiteitsboom’ gerealiseerd. Op Het Appelland in Park Lingezegen, Nationaal Fruitpark Ochten, de Warmoes in Lent en Mobipers in Zoelen.

De eiken waren omgevallen door een storm. Ecologisch hoveniers zaagden de boom over de gehele lengte door. Aan de binnenkant maakten ze verschillende nestgelegenheden. In de buitenkant boorden ze gaatjes en holletjes waar insecten een plekje vinden om eitjes te leggen. Tot slot werd de boom weer in elkaar gezet en diep in de grond vastgezet.

Het project is mogelijk gemaakt door Rabobank West-Betuwe, Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe, gemeente Buren en gemeente Neder-Betuwe. Ook droegen de vier locaties zelf bij. Na het coronatijdperk zijn de Boompjes op de vier locaties te bewonderen.

HVC Betuweroute: autotocht voor het goede doel

OPHEUSDEN - HVC werkgroep Betuwe verzorgt een uitje voor het hele gezin! Rijd op 13 juni een route van ongeveer anderhalf uur langs prachtige plekjes 'waar zelfs de meeste Betuwenaren nog nooit geweest zijn'.

De vrijwilligers van HVC werkgroep Betuwe zetten zich in voor de HVC-projecten in Noord-Irak en hebben de vluchtelingenkampen ook zelf bezocht.

Deelname autoroute kost 12,50 euro per auto (inclusief routeomschrijving, koffie/thee bij vertrek, frisdrank voor de kinderen, een kleine versnapering en een ijsje!). Met prijswinnaar!
Het startterrein is bij de ingang drive-in via afrit Rijnbandijk 3, Opheusden en uitgang via Lakemondsestraat 5, volg de instructieborden! Start route tussen 13:30 - 16:00 uur. De route eindigt bij het 'HVC IJsloket', dat geopend is tot 18:00 uur. Er is een verkoop- en informatietafel aanwezig.

Maakt u ook gebruik van de HVC wasstraat? Terwijl u koffiedrinkt wordt uw auto professioneel gewassen voor 6,50 euro. Graag contactloos per PIN betalen. "Wij hanteren de RIVM-regels en -adviezen en hebben daarom een drive-in op het startterrein. Volgt u daarom ook onze aanwijzingen strikt op! U bent er toch ook bij? Aanmelden kan tot 8 juni door te bellen of appen naar 06 40520549."

Wandelgroep Hemmen start nieuwe groep

HEMMEN - Na de tijdelijke stop is Wandelgroep Hemmen weer gestart met de trainingen Sportief Wandelen op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend. Het programma met oefenvormen is aangepast aan de nieuwe richtlijnen en er blijkt toch nog veel mogelijk.


De groepsgrootte is nu wel aan een maximum gebonden en dat houdt in dat de groepen op dinsdag- en woensdagochtend geen nieuwe leden kunnen plaatsen (op vrijdag beperkt plaats).

Zeker in deze tijd waarin het binnensporten nog niet kan willen we hierop graag inspelen door op dinsdagmiddag een nieuwe groep op te richten. Speciaal gericht op 60/70-plussers en/of mensen met beperkingen gaan we bewegen in de buitenlucht. Onder deskundige leiding gaan we oefeningen doen gericht op lenigheid, balans en kracht en werken ook aan loophouding en conditie. Daarnaast wandelen we in rustig tempo heerlijk door Hemmen.

We kiezen hier voor de locatie bij de pannenkoekenboerderij waar voldoende parkeergelegenheid is en we na afloop op hun terras kunnen genieten van koffie/thee en misschien wel een overheerlijke pannenkoek. Start is dinsdag 9 juni tussen 15.00 en 16.00 uur bij Pannenkoekenboerderij Aan De Linge, Molenstraat 18 in Hemmen.

"U bent van harte welkom om mee te doen, zowel dames als heren. Ook als u maar tijdelijk mee kunt doen in afwachting van het weer starten van de binnensport! Aanmelding is gewenst. Voor meer informatie zie www.wandelgroephemmen.nl of bel met 0488 454729 (Yvonne Onck).Honden weer welkom!

RHENEN - Na maanden stil te hebben gelegen met de hondenopvoeding en -sport pakt Hondenschool Canis Cunerae per 1 juni de draad weer op.


Helaas moesten ook de hondenscholen wegens de Corona crisis de poorten sluiten. Dat terwijl juist op dit moment veel mensen besloten om een hond aan te schaffen. Dus zijn er nu veel hondenbezitters met pups, pubers, herplaatsers, en honden met coronastress. Je zou het niet verwachten, maar juist nu, doordat veel hondenbaasjes thuis zijn, zijn er toch meer spanningen, en merk je dat ook onze honden het zwaarder hebben.


"De laatste tijd zijn wij dan ook redelijk druk geweest met puppen en pubers één op één begeleiding, en onze GT’s met gedragsproblemen bij bijvoorbeeld herplaatshonden. Gelukkig mogen we, onder de geldende RIVM regels en regionale noodverordening, in aangepaste vorm weer aan de slag. Met aanpassingen aan onze locatie, nog kleinere groepen, en een goede procedure pakken wij de zaken weer op.

Ondanks dat we door de kleinere groepen waarschijnlijk dubbele 'diensten' moeten werken, staat ons team van negen instructeurs/trainers met twee gedragstherapeuten weer te popelen om met de honden aan de slag te gaan. Normaal gaan alle cursussen per drie maanden seizoen, maar vanwege de huidige onzekerheden ronden wij het april/mei/juni seizoen in juni per les af. Tegelijk pakken we de draad met de diverse hondensporten ook weer op.

Dus als u interesse heeft in doggy-dance, speuren en/of behendigheid, naast de hondenopvoeding kunt u ook daarvoor weer bij ons terecht. U en uw hond zijn dus weer per 1 juni van harte welkom. Dus de eerste zaterdag van de maand gaan we weer, iets met honden!

Voor nadere informatie en opgave kunt u per email terecht op info@canis-cunerae.nl of telefonisch bij 0317 621516 of 06 48530382. Dit laatste nummer is ook per WhatsApp en SMS bereikbaar."

Doek valt voor Echteld 1

ECHTELD - Komend seizoen zal de voetbalvereniging Echteld voor het eerst in haar 83-jarig bestaan zonder eerste elftal uitkomen. Elk jaar weer is het een hele toer om een kwalitatief goed vlaggenschip op de been te brengen, maar dit jaar vertrekken er zoveel spelers (Antonio Visser naar Theole, Rik Elings en Colin Hout naar Lienden, Jamal Aamri naar Fair Play, Patrick Hovestad naar DFS en Tries van Blijderveen en Imad Benbouker stoppen), dat dit niet meer op te vangen is.


Eigen jeugd heeft de vereniging niet, het dorp Echteld heeft een kern van 800 inwoners, nieuwbouw is er al 25 jaar niet. Het is eigenlijk een wonder dat de vv Echteld zolang op niveau gespeeld heeft. Daarbij helpt de coronacrisis ook niet echt mee en dit alles resulteert dat het vertrek van de spelers niet op te vangen is.

Bij de pakken neer zitten gaan ze in Echteld echter niet doen. Het tweede elftal heeft voldoende spelers, misschien is er uitbreiding naar een derde elftal, het walking football wordt weer opgestart en wordt de mogelijkheid van een 7 x 7 45-plus competitie bestudeerd.


Het beleid zal nu gericht zijn op het recreatieve onderdeel van de sport in plaats van het prestatie gerichte. Daarbij worden er diverse evenementen georganiseerd en zo hoopt het bestuur de vereniging levend te houden. Ook zal er gekeken worden of er meer dorpse activiteiten -buiten het voetbal om- georganiseerd kunnen worden. Zo maken in deze coronatijd de Volo en de jeugdsportcoaches van de gemeente Neder-Betuwe al gebruik van de velden.

Hulppunt Lienden op afspraak weer open

Vanaf 8 juni gaat het hulppunt Lienden weer open. (foto: Welzijn Rivierstroom)

LIENDEN - Vanaf 8 juni gaat het hulppunt Lienden weer open. De tijden zijn, zoals vanouds, van 11.00-13.00 uur. Inwoners worden alleen geholpen op afspraak. Op die manier kunnen de vrijwilligers en medewerkers veilig werken en wordt u geholpen volgens de geldende coronarichtlijnen.

"Om een afspraak te maken kunt u vanaf nu bellen naar Welzijn Rivierstroom van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 14.00 uur. Of u spreekt de voicemail in. Is bellen lastig, dan kunt u ook een app sturen naar Magda Bakker 06 10127438. Wij plannen dan een afspraak voor u in.

Bij Hulppunt Lienden kun je terecht voor lastige brieven en formulieren, aanvragen van toeslagen, uitzoeken waar je recht op hebt en financiële of administratieve vragen waar je zelf niet uitkomt. Een vrijwilliger-thuisadministratie helpt je verder."

Welzijn Rivierstroom probeert de hulppunten zo laagdrempelig mogelijk te houden. "Er komen steeds meer mensen binnenlopen op onze hulppunten. Ook artsen, scholen en hulpverleners verwijzen steeds vaker naar ons door. We zijn blij om te zien dat mensen ons om hulp vragen."

Hulppunt Lienden is voor alle inwoners van de gemeente Buren, maar vooral van Lienden en omgeving. Als het, door bijvoorbeeld werk, niet mogelijk is op maandag tussen 11.00 en 13.00 uur een afspraak in te plannen, dan wordt gekeken naar een andere mogelijkheid. "Als u vragen heeft bel, app of mail met Magda Bakker, 06 10127438; magdabakker@welzijnrivierstroom.nl of bel met Welzijn Rivierstroom: 0344 602337."

Ook uw bericht in de krant?

OVERBETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook graag in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Vragen? Bel: 0481-464770

Repair Café dicht tot september

NEDER-BETUWE - Vanwege het cornavirus zijn de activiteiten van het Repair Café Neder-Betuwe in Opheusden en Ochten voorlopig tot september opgeschort.


"Wij volgen hiermee de landelijke adviezen. Kijk op onze Facebookpagina voor de laatste berichten. (www.facebook.com/RepairCafeNeBe)

7 / 18

8 / 18

Centrum voor Persoonlijke Ontwikkeling openEerdaags ook leefstijlcoaching in Rhenen

RHENEN - Na een periode waarin corona leidend is, opent het Centrum voor Persoonlijke Ontwikkeling aan de Achterbergsestraatweg 33 in Rhenen dan nu toch haar deuren. De eigenaren, Anja van Stralen en Paul Schoof richten al hun activiteiten op het ondersteunen van mensen in het verbinden met en versterken van hun levenskwaliteit. Mensen willen met energie en vanuit een innerlijke balans leven, zo leert hun ervaring.


Zij organiseren twee open invitatie-dagen op zaterdag 6 en 13 juni van 10.00 tot 17.00 uur. In verband met corona gespreid over de dag, één op één en alleen op afspraak. Men kan een kijkje nemen, informatie krijgen, genieten van een korte, gratis ontspannen Bowenbehandeling en een gezonde versnapering gebruiken.

Anja begeleidt cliënten vanuit een integrale aanpak. Ze is erkend lichaamsgericht therapeut (Bowen), orthomoleculair therapeut (voedingsadviezen), energetisch- en (ouder -en kind)coach. Paul heeft lang in de gezondheidszorg gewerkt. Hij richt zich op (bedrijfs-)coaching, counseling (psychosociale therapie), hypnotherapie en leefstijlcoaching. Daarmee heeft Rhenen nu dus ook een leefstijlcoach binnen de eigen gemeentegrenzen en hoeven cliënten niet doorverwezen naar andere gemeenten.

De komende tijd zoeken zij samenwerking met andere locale aanbieders die aanvullend zijn op wat zij bieden.

Iedereen is welkom op 6 of 13 juni tussen 10.00 en 17.00 uur om een kijkje te komen nemen. Ten gevolge van de coronarichtlijnen kan men vooraf een afspraak maken met Paul (06 51098300) of Anja (06 51694810).


Gratis VOG-aanvraag


NEDER-BETUWE - Dinsdagavond 9 juni organiseert Welzijn Rivierstroom een online-meeting over de gratis VOG-aanvraag voor stichtingen en verenigingen.


Sociaal veiligheidsexpert Guus Bremer van het NOV leidt deze avond. In één uur neemt hij je mee in wat sociale veiligheid is, wat het belang is, hoe je incidenten kunt voorkomen en waarom een VOG vaak wél belangrijk is.


De sessie is bedoeld voor bestuursleden en vertrouwenscontactpersonen van alle vrijwilligersorganisaties in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe. De inspiratiesessie vindt online plaats op dinsdag 9 juni van 19:30 tot 20:30 met een uitloop tot 21:00 voor mensen die een vervolgafspraak willen maken met Guus.


Aanmelden is verplicht en kan door te mailen naar info@welzijnrivierstroom.nl of bel 0344 602337.

Terberg Foundation schenkt bus aan Kinderen van de voedselbank

Directeur Jan Terberg overhandigd sleutels aan voorzitter Maurice van de Ven. (foto: Jan Woldberg)

DODEWAARD - De coronacrisis treft ook kinderen in armoede. Door de maatregelen van de overheid heeft de stichting Kinderen van de voedselbank noodgedwongen een aantal maanden stilgelegen.


Geen vrijwilligers die de pakketten konden versturen, maar ook sponsoren die in de klem zitten. De stichting drijft op sponsoren en acties vanuit scholen. Dit is helemaal stilgevallen. Sinds kort kunnen onder strikte maatregelingen de werkzaamheden met vrijwilligers weer worden opgestart en worden er weer pakketten worden verstuurd naar gezinnen die dat hard nodig hebben.

Gelukkig zijn er nog grote sponsoren die de stichting een warm hart toe dragen, want donderdag 28 mei werd door mensen van de Terberg Foundation er een zo goed als nieuwe Mercedes bus het terrein op gereden. In een korte toespraak benadrukte de directeur Jan Terberg in aanwezigheid van wethouder Herma van Dijkhuizen, dat het de ambitie van de Terberg Foundation is om mensen in een kansarme situatie binnen snel zelfstandiger te maken. Men wil hiermee het welzijn bevorderen en bijdragen aan een betere kwaliteit van de lokale samenleving. Hij benadrukte dat deze doelstelling perfect aansluit bij het werk van de stichting Kinderen van de voedselbank en hij had nog een ander cadeau in petto. Het onderhoud van de bus wordt voor twee jaar verzorgd door Profile.

Gratis VOG-aanvraag

Gratis VOG-aanvraag


NEDER-BETUWE - Dinsdagavond 9 juni organiseert Welzijn Rivierstroom een online-meeting over de gratis VOG-aanvraag voor stichtingen en verenigingen.


Sociaal veiligheidsexpert Guus Bremer van het NOV leidt deze avond. In één uur neemt hij je mee in wat sociale veiligheid is, wat het belang is, hoe je incidenten kunt voorkomen en waarom een VOG vaak wél belangrijk is.


De sessie is bedoeld voor bestuursleden en vertrouwenscontactpersonen van alle vrijwilligersorganisaties in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe. De inspiratiesessie vindt online plaats op dinsdag 9 juni van 19:30 tot 20:30 met een uitloop tot 21:00 voor mensen die een vervolgafspraak willen maken met Guus.


Aanmelden is verplicht en kan door te mailen naar info@welzijnrivierstroom.nl of bel 0344 602337.

13 / 18

Streekmuseum Baron van Brakell weer open

De verwoesting in Lienden tijdens WOII. (foto: Collectie streekmuseum Baron van Brakell)

OMMEREN - Op woensdag 3 juni opent Streekmuseum Baron van Brakell haar deuren weer! Alles is zodanig ingericht dat men door middel van een looproute voldoende afstand van elkaar kan bewaren.


Men wordt verzocht om vooraf telefonisch (0344 607431) te reserveren! Gelieve dit tijdens de openingsuren te doen. Zie daarvoor www.streekmuseumbaronvanbrakell.nl. Het maximale aantal bezoekers mag in juni maar dertig bedragen.

Dit jaar wordt er in het museum extra veel aandacht besteed aan de herdenking van de WOII. Op de bovenverdieping is een groot gedeelte gewijd aan zaken die zich in onze regio hebben afgespeeld en er worden oude filmbeelden getoond. Speciale aandacht is er voor de verzetsgroep onder leiding van Johannes van Zanten. Op de begane grond is er tussen de tentoongestelde voorwerpen eveneens informatie over WOII met unieke foto’s van Lienden en omgeving.

Het museum is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "Heeft u belangstelling neemt dan contact op via Info@streekmuseumbaronvanbrakell.nl of telefonisch met 06 30041312."

JobHulpmaatje Rhenen

Coördinatoren en vrijwilligers van JobHulpmaatje Rhenen. (foto: Maurits van Essen)

RHENEN - JobHulpmaatje Rhenen is begin 2019 van start gegaan met het doel om mensen te helpen bij hun zoektocht naar werk. Het gaat daarbij vooral om mensen die moeite hebben met het vinden van ander werk of een baan, ondanks de bestaande hulp van het UWV of de gemeente.


JobHulpmaatje heeft twee coördinatoren en negen vrijwilligers. Er wordt begonnen met een gesprek om elkaar goed te leren kennen: wat zijn jouw wensen en jouw mogelijkheden? Je hebt dan de keuze tussen individuele begeleiding door een jobhulpmaatje en deelname aan een ‘jobgroep’. Een jobgroep bestaat uit zes tot vijftien personen, die zeven keer bij elkaar komen onder deskundige leiding. Afgelopen jaar waren er drie reguliere jobgroepen, waaruit de deelnemers veel inspiratie hebben geput en onderlinge steun hebben gevoeld. Velen kwamen er uit met meer zelfvertrouwen. Voor een aantal deelnemers heeft dit geholpen bij het vinden van een baan.

Naast de reguliere jobgroepen is er ook een jobgroep gestart voor mensen die zich pas in Nederland hebben gevestigd, de zogeheten WiN (Werk in Nederland)-groep.

"Helaas moesten we deze activiteiten stoppen vanwege de corona-crisis. Om alle belangstellenden van dienst te kunnen zijn, zijn er meer maatjes nodig. Zij krijgen eerst een training om gecertificeerd JobHulpmaatje te worden.

Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan een activiteit van JobHulpmaatje of zou je anderen willen helpen, die op zoek zijn naar werk, bel dan met Cora van den Berg 06 20310418 of Eline van Berkum 06 20384182 of stuur een email naar: info@jobhulpmaatjerhenen.nl." Meer informatie staat op www.jobhulpmaatjerhenen.nl.

16 / 18

Hiep Hiep Hoera!
Op 31 Mei wordt deze bloemschikker 51 jaar.

Fijne verjaardag Ron
Groeten de Tiejalas

Allebei geslaagd! Wij zijn trots op jullie! Liefs, papa, mama, Charlotte en Rens

11 jaar!
Op 4 Juni dan eindelijk jarig, hoera!
Gefeliciteerd lieverd!
Papa, mama, Rick en Sofie.

7 Juni wordt deze lieverd,
alweer 8 jaar.
Gefeliciteerd en dille kus van opa Boef en oma Astrid

Lang zullen ze leven
Els en Nol mogen op 5 juni,
hun 50e trouwdag beleven!
Gefeliciteerd namens de buurt!

Een natuurlijke rover

7 mei Kesteren. Een kleurrijke rover in een kleurrijke meidoorn. (foto: Henk van der Kooij)

KESTEREN - Na het vernemen van vogelgepiep op 7 mei gelijk mijn camera gepakt. Want vanuit de voordeur was te zien dat een vogel in de meidoorn van de buren een kleine vogel zat te plukken. Op de foto ziet u de rover: een Vlaamse Gaai. Uit enkele andere foto’s blijkt dat een mus was gepakt.


Door Henk van der Kooij


Met gemengde gevoelens stond ik in de voordeur erbij en keek ernaar. Want let eens op de prachtige, uitbundige bloemenpracht van de rode meidoorn die de plukkende Vlaamse gaai omlijst. En op de kleurenverscheidenheid van de gaai. Blauw, wit en zwart op de vleugels, en een opvallende brede zwarte snorstreep. Het geheel is een en al kleur. Maar oei wat een oog en wat een houwsnavel heeft de rover. En... de mus was dood. Weg geg(r)aaid uit het leven.
Het is dus waar dat de Vlaamse Gaai een alleseter is: eet ook jonge vogels. Vorige week zag ik in de achtertuin weer een Vlaamse Gaai een kleine vogel weggaaien en waarschijnlijk was weer een mus het haasje. Aparte waarnemingen, nooit eerder gezien. Terwijl ik het hele jaar door Vlaamse Gaaien in Kesteren waarneem. Het zijn namelijk standvogels. Tja, het blijven kleurrijke vogels. Maar je kunt er van buiten mooi uitzien, maar dat zegt nog niets over het innerlijk. Zo leert het natuurleven.

Tips voor clubs: contact houden met je leden

NEDER-BETUWE - Noodgedwongen draaien veel vrijwilligersorganisaties op een laag pitje. Het dorpshuis is dicht, bij de voetbalclub mogen alleen kinderen trainen. Maar sommige activiteiten lopen door en contact houden met elkaar is belangrijk. Want stel dat na de zomer de regels verruimd worden, dan moet je toch voorbereid zijn. Welzijn Rivierstroom geeft tips aan clubs en verenigingen om contact te houden.


Door corona ontdekken we dat er veel mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten naast het gewone menselijke contact. Whatsapp, skype, de programma’s Zoom of Microsoft Teams bieden de mogelijkheid om te videobellen. Als je elkaar kunt zien, praat dat toch makkelijker. We kunnen die mogelijkheden dus gebruiken voor contact met elkaar en voor onze club, vereniging, buurt of dorp.

Leuk en gezellig
Bedenk dat digitaal contact niet alleen nuttig hoeft te zijn. Een rondje ‘hoe is het met jou?’ is minstens zo belangrijk als met elkaar vergaderen. Je doet immers vrijwilligerswerk omdat het niet alleen nuttig maar ook leuk is. Een wekelijks koffie-uurtje met een leuk verhaal of inleider, een quiz via internet, een videobakkie met je mobiele telefoon? Makkelijk te organiseren, je moet het alleen even afspreken.

Meer tips
Vaak is er in je omgeving wel iemand te vinden die je wegwijs kan maken. Je kunt ook contact met Welzijn Rivierstroom opnemen. Dan proberen wij onze tips en ervaring met je te delen. Dan doen we het desnoods voor. Via video. Kijk op www.welzijnrivierstroom.nl of bel: 0344 602337.

Repair Café Rhenen

(foto: Repair Café Rhenen) repair cafe rhenen

RHENEN - "Met enige regelmaat ontvangen we de vraag wanneer het Repair Café weer begint. Ook wij willen heel graag weer aan de slag. Daarom communiceren we nu alvast dat wij, net als Elst (U), in september weer van start hopen te gaan."


Vanaf 1 juni gaat De Westpoort weer open. Vanwege Covid-19 zijn er maatregelen nodig om de activiteiten van het Repair Café in De Westpoort goed en verantwoord te kunnen uitvoeren. "Dit betekent dat we nauwelijks op een goede manier invulling kunnen geven aan het doel: het op een gezellige manier, samen met de eigenaren, repareren van defecte spullen en het bevorderen van het repareren in plaats van weggooien. Bovendien valt een groot deel van bezoekers en deelnemers in de risicogroep. Voldoende redenen om niet al in juni open te gaan maar ons voorlopig te richten op een nieuwe start per september."


"Vanaf 25 september hopen wij iedereen, jong en oud, weer te kunnen begroeten. Als bezoeker met defecte spullen, maar mogelijk ook om eens te komen kijken of het zelf meedoen aan deze activiteiten iets voor je is. Samen aan de slag en ervaren dat repareren leuk is en vaak helemaal niet zo moeilijk. Samen aan de slag om mee te helpen aan vermindering van de hoeveelheid onnodig afval en de voordelen die daarbij horen te bereiken. Op https://www.repaircaferhenen.nl, het sociaal portaal, https://samen.rhenen.nl en via facebook (Repair Cafe Rhenen) houden we je op de hoogte van de definitieve ontwikkelingen. Je kunt ons eventueel ook bereiken via e-mail, Repaircaferhenen@gmail.com."