GN Lingewaard

2 augustus 2017

GN Lingewaard 2 augustus 2017


Kinderdorp Haalderen, een donders spektakel!

HAALDEREN - Over een paar weken start het spektakel van de zomervakantie weer in Haalderen. Van vrijdag 11 - 18 augustus wordt weer het kinderdorp Haalderen georganiseerd. Elk kind van 4 - 15 jaar mag meedoen. In de acht dagen worden de kinderen vermaakt met allerlei activiteiten zoals survivaltochten, sport en creativiteit.

Op vrijdag gaat het dorp open en mag er vanaf 10.00 uur gebouwd worden aan de hutjes. In de middag volgt er een groepsprogramma in één van de drie groepen, die verdeeld zijn op basis van leeftijd. Kinderen kunnen zich vanaf 11 augustus inschrijven bij de start van het kinderdorp. Om deel te mogen betaalt een kind 12,50 euro inschrijfgeld.

Op de zaterdag is er naast het groepsprogramma in de ochtend een speciaal verrassingsprogramma georganiseerd in de middag vanwege het 45-jarig bestaan van het kinderdorp. Op zondag 13 augustus wordt het dorp officieel geopend om 14.00 uur. Na de opening is er een gezellige fancy fair waarbij iedereen van harte uitgenodigd is en mag spelen om de prijzen!

Op dinsdag 15 augustus presenteren alle kinderen zich tijdens KIVAC got Talent! Tijdens deze avond treden kinderen op met een playback of een andere leuke act. Natuurlijk ontbreekt de rommelmarkt niet. Op vrijdag 18 augustus start in de avond is de laatste tocht van de wandeldriedaagse. Rond de klok van 20.00 uur worden alle groepen verwacht op het Mariaplein voor een grootse intocht. Hierna volgt een afsluiting met kampvuur.

Het gehele programma van het kinderdorp staat op www.kinderdorphaalderen.nl. Hierop staan ook handige tips en informatie.

Sebastianus bij Wereld Muziek Concours jeugdkamp

GENDT - Dit jaar is er voor het eerst een jeugdkamp bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Sint-Sebastianus is benaderd om deel te nemen aan dit jeugdkamp. Anne Wismans, Arno Meeuwsen, Dide Rensen, Koen Sweeren, Sven Ledder, Yvon Meeuwsen reisden op zaterdag 22 juli, samen met Jacqueline Leenders af naar het zuiden van Nederland.

Een week lang wordt er keihard gewerkt tijdens repetities, exercitielessen, workshops en improvisatie op het jeugdkamp van het WMC.Het uiteindelijke doel is om samen met jeugdleden van andere korpsen uit binnen- en buitenland een show te geven in een overvol Roda JC Stadion. De andere korpsen waar de leden van Sebastianus mee oefenen zijn Rijnmondband, Advendo, Adest Musica, Tamarco, Laurentius en Banda Musical Femenina Clemencia de Cayedo uit Colombia.

“Ik vind het erg leuk, leerzaam en fijn dat je nieuwe mensen leert kennen met dezelfde hobby”, vertelt Sven Ledder. “We spelen zondag 30 juli voor 20.000 mensen. Dat is best wel spannend, maar we gaan ervoor!” laat Anne Wismans weten in de krant De Limburger. Yvon en Arno Meeuwsen staan spelen samen te twee andere trompettisten een klein intermezzo aankomende zondag op het veld in het Roda JC Stadion.Jacqueline Leenders is mee als begeleiding en mocht meedenken bij het organiseren van spellen tijdens dit jeugdkamp en daar waar nodig springt ze bij, zoals bijvoorbeeld bij het ophalen van trompetten bij Adams in Ittervoort voor de Colombiaanse vrienden.Het is een unieke beleving en ze doen vooral veel ervaring op die ze weer kunnen gebruiken en delen bij Sint-Sebastianus.

Bevertocht in de Bemmelse polder

BEMMEL - Op donderdag 10 augustus kan men met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk deelnemen aan een bevertocht door de ruigte van het ooibos, langs - oude kleigaten en de vroegere rivierloop.

"Onderweg vinden we beslist sporen van bevers en komen we langs wissels waarlangs ze zich verplaatsen. We gaan ook kijken naar de burchten waarin ze wonen. In de schemer zullen we ons verdekt opstellen, om de bevers te zien en hun dagelijkse bezigheden. Tip: trek oude kleren en laarzen of stevig schoeisel aan en neem een verrekijker mee."

Kinderen zijn welkom vanaf ongeveer 6 jaar. Vanaf 18.45 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Deelname kost zes euro per persoon inclusief koffie of thee. Kinderen half geld. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen.

'Sander is tweebenig, net als Wesley Sneijder'

Foto: Ben Stellaard

HUISSEN - Beeld je het volgende eens in. Je staat tweede in de competitie. Je speelt vandaag tegen de koploper. En je moet winnen. Alleen bij winst ben je kampioen. Dat gevoel van 'moeten winnen'. Herken je dat? De G1 van Jonge Kracht gaat met dit gevoel het veld in tegen DOVO uit Veenendaal. In een sportieve wedstrijd wordt een 0-1 achterstand weggewerkt. En je raadt het al: in een bloedstollende wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen. Met 3-2. En Sander Boekhorst maakt de winnende goal.

"Het winnen van de wedstrijd is natuurlijk helemaal niet zo belangrijk, maar uiteindelijk zijn het wel de mooiste herinneringen voor de jongens", begint Trudy Stellaard, coördinator van het G-voetbal van v.v. Jonge Kracht. "Sander is een van de betere spelers van het team. Hij is een technisch geraffineerde voetballer. En tweebenig, net als Wesley Sneijder. Sander voetbalt hier al twintig jaar en heeft nog nooit een wedstrijd gemist. En het leuke is dat hij sinds twee jaar ook op de club werkt. Via werkplaats Presikhaaf doet Sander hier vier dagen in de week allerlei klussen onder begeleiding van onze vrijwilligers."

Iedereen is welkom bij v.v. Jonge Kracht
v.v. Jonge Kracht is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. De club uit Huissen is een van de grootste clubs in Nederland met G-voetbal. Het komende seizoen nemen er vier G-teams deel aan de KNVB-competitie. Drijvende kracht achter de succesvolle afdeling is Trudy Stellaard. "Een paar jaar geleden konden we met moeite drie teams op de been houden. Ik heb toen de coördinatie op mij genomen en contact met de lokale media gezocht, interviews gegeven en stukjes geschreven over het G-voetbal. En die aandacht voor het G-voetbal loont dus.

Sander verrast met poster
De club en Sander werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van Sander. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. Sander was onder de indruk van zijn poster. Eén poster hangt inmiddels bij hem thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van v.v. Jonge Kracht. Of er nog uitdagingen zijn voor toekomst? We zouden heel graag starten met een jeugd G-team. Hierbij doe ik dus een oproep: alle jeugdspelers met een beperking uit de regio zijn hier meer dan welkom voor een potje voetbal", eindigt Trudy met een vrolijke glimlach.

Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen
Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal. Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo'n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.

Ga naar knvb.nl/doe-mee voor het aanbod van clubs met G-voetbal

Van Olderen & Meuwsen en A.A. Engelen pakken de winst

DOORNENBURG - In het weekend van 22 Juli stonden er twee vluchten op het programma de tweede jongeduivenvlucht vanuit Isnes (180 km) en de laatste dagfondvlucht van Chateauroux (642 km).

De eerste vlucht van de dag was die vanuit Isnes hier werden ze gelost om 09:30 uur om half 10.
Van Olderen & Meuwsen 82 mee 29 pr. 1 t/m 8, 11, 17, 18, 28, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 54, 64, 67, 69, 74, 75, 77, 82, 88, 89, 90.
?P.C. Engelen 15 mee 7 pr. 9, 24, 26, 27, 36, 44, 57
H. van Hal 18 mee 6 pr. 10, 49, 50, 61, 80, 100
J. Pauwelsen 24 mee 4 pr. 12, 13, 51, 76
Nissen & Vermaas 47 mee 14 pr. 16, 21, 23, 32, 33, 46, 48, 59, 62, 84, 94, 95, 96, 98
?T. Holland 54 mee 13 pr. 19, 20, 29, 45, 53, 55, 56, 63, 66, 68, 78, 85, 86
?J. van de Scheur 18 mee 4 pr. 22, 35, 52, 93
G. Peters 18 mee 7 pr. 25, 30, 31, 58, 65, 97, 101
?W. Tijsssen 17 mee 4 pr. 37, 79, 103, 104
?A.A. Engelen 34 mee 2 pr. 47, 99
?Th. Rutjes 10 mee 1 pr. 60
G. Neijenhuis 13 mee 2 pr. 70, 87
?J. Buys 16 mee 4 pr. 71, 73, 92, 102

?De tweede vlucht van de dag vanuit Chateauroux werd gelost om 7.25 uur. Hieraan deden 49 duiven mee van 7 liefhebbers.
?A.A. Engelen 5 mee 3 pr. 1, 2, 10
Nissen & Vermaas 10 mee 4 pr. 3, 5, 6, 12
?Van Olderen & Meuwsen 10 mee 3 pr. 4, 7, 13
?J. Buys 10 mee 1 pr. 8
?H. van Hal 4 mee 1 pr. 9
W. Geurtz & Zn 9 mee 1 pr. 11.

Kinderdorp Doornenburg

DOORNENBURG - Van 21 tot en met 25 augustus verzorgt StiKiDo weer een kinderdorp in Doornenburg, dit is voor alle kinderen (vanaf 4 jaar) die op de basisschool zitten of er dit jaar vanaf gaan. Dit jaar is het thema van het kinderdorp: Legodo.

Op maandagochtend gaan de kinderen aan de slag met het maken van hun eigen hutten. Op de kijkavond op maandagavond is iedereen welkom om de hutten van de kinderen te bewonderen. Dinsdag is er een vossen jacht en gaan de kinderen een eigen toneelstuk maken. Op dinsdagavond wordt een viswedstrijd georganiseerd. Woensdag zijn er verschillende luchtkussens op het terrein en op donderdag vermaken de kinderen zich met spellen. Vrijdag is er een playbackshow en op vrijdagavond sluiten we het kinderdorp af met een feestelijke rommelmarkt, loterij en met gezellige live muziek en een terras.

Inschrijven voor deze week kan op zaterdag 19 augustus vanaf 10:00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 6 euro per kind. Er kunnen maximaal vijfg kinderen door één persoon worden ingeschreven. Er is plaats voor 250 kinderen op Legodo.

"Binnendeuren vrij van glas en hang- en sluitwerk kunnen we ook dit jaar weer gebruiken. Deze kunnen op zaterdag 19 augustus op het kinderdorpterrein worden afgegeven. Voor de begeleiding van de kinderen zijn we op zoek naar enthousiaste leid(st)ers van 15 jaar en ouder. Interesse? Stuur een mail met daarin je naam, geboortedatum en telefoonnummer naar info@stikido.nl of kom op zaterdag 19 augustus naar het kinderdorpterrein."

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 7 augustus kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: champignonsoep, gehaktbal met sla en gebakken aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar." Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Geen inzameling oudpapier in Haalderen

HAALDEREN - In augustus zal in Haalderen geen oudpapier worden opgehaald in verband met de vakantie.

De eerstvolgende inzameling vindt plaats op vrijdag 1 september.

Mooie opbrengst voor Sinterklaaspret door deelnemers Sjors Sportief & Sjors Creatief!

LINGEWAARD - Ruim 1000 kinderen hebben het afgelopen schooljaar deelgenomen aan Sjors Sportief en Creatief. Een schooljaar lang kunnen kinderen kennis maken met sport- en cultuuractiviteiten, georganiseerd door organisaties uit Lingewaard en omgeving.

De meeste introductielessen zijn gratis waardoor kinderen op een laagdrempelige manier de kans krijgen een kijkje te nemen bij de sport- of cultuuraanbieder waar zij nieuwsgierig naar zijn. Indien er wel een bijdrage gevraagd wordt voor een clinic gaat er altijd een deel van dit bedrag naar Stichting Sinterklaaspret. Op maandagavond 17 juli kreeg Stichting Sinterklaaspret uit handen van Stichting Welzijn Lingewaard (uitvoerder van Sjors Sportief en Creatief) de cheque overhandigd. Dankzij de deelnemers van Sjors Sportief en Creatief mocht Hendrik Jan namens Sinterklaaspret de cheque van 203,50 euro in ontvangst nemen.

Stichting Sinterklaaspret vindt dat de Sint er is voor ieder kind. Speciaal voor gezinnen met kinderen tussen 0-2 jaar die aangewezen zijn door maatschappelijke instanties worden cadeautjes ingezameld en verspreid, zodat ook zij Sinterklaas kunnen vieren. Inmiddels is de in 2011 opgerichte Stichting actief in vier verschillende gemeenten. Voor meer informatie kijk op: www.sinterklaaspret.nl

Sjors Sportief en Creatief 2017-2018 gaat in oktober weer van start en is een samenwerkingsverband tussen Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard. Als vereniging kun je je nog tot 20 augustus aanmelden via de site: www.sportstimulering.nl.

Opbrengst collecte Lourdeswerk

HUISSEN - In mei hebben vele vrijwilligers uit Huissen een week gecollecteerd voor het Lourdeswerk! De VNB Nationale Bedevaarten ondersteunt deze jaarlijkse collecte!

De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om (zieke) pelgrims uit Huissen in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de Lourdesreis. Samen betekenisvol ontmoeten, staat hierbij centraal! Dit jaar hebben de collectanten van Huissen-Stad en Huissen-Zand samen het mooie bedrag van 5.325,25 euro opgehaald! Dankzij dit bedrag kunnen zes pelgrims uit onze parochie worden gevraagd om in september van dit jaar mee te gaan op bedevaart naar Lourdes. Samen kracht en inspiratie opdoen met elkaar op het Heiligdom!

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Woensdag 2 augustus

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters

Vrijdag 4 augustus

10.00 uur: Kapel Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering C. Crolla

Zaterdag 5 augustus

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, samenzang

Zondag 6 augustus

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Woensdag 9 augustus

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 12 augustus

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Zondag 13 augustus

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang

Dinsdag 15 augustus

19.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, A. Hulleman, Herenkoor

Woensdag 16 augustus

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, A. Hulleman

Pelgrimswandeling Pleisterplaats Ressen

RESSEN - Pelgrim, pilgrim, pellegrino, van het Latijnse peregrinus. Dat betekent iemand die over de akkers loopt, een landloper, zeg maar. Maar tegenwoordig wordt er vaak een tocht mee bedoeld, die erop is gericht om tot nadenken, tot rust en/of tot jezelf te komen. Te ontdekken waar je op jouw weg staat.

Onderweg doe je nieuwe indrukken op en vinden waardevolle ontmoetingen plaats. Misschien is wel typisch voor een pelgrimstocht dat je niet zozeer nieuwe dingen, maar dingen die je al had en die je opnieuw, in een andere dimensie, gaat waarderen. En dat is dan toch mooi meegenomen.

Op zaterdag 5 augustus is er weer een pelgrimswandeling vanuit Pleisterplaats Ressen. Het is de derde keer dat we dit vanaf Ressen doen en voor deze dag is er een nieuwe route uitgezet. "Na een kop koffie in de kerk en een kort meditatief moment, wandelen we vanaf 10 uur met elkaar een route van ongeveer 7 kilometer. Een deel van de wandeling lopen we in stilte, hier en daar staan we letterlijk en figuurlijk even stil bij iets in de natuur of een korte bezinnende tekst. Tijdens de wandeling is er ook een stop waar we iets te eten en te drinken krijgen, waarna we onze weg vervolgen. We eindigen weer in de kerk, waar we afsluiten en ieder weer zijn of haar eigen weg kan vervolgen.

Inloop met koffie en thee vanaf 9.30 uur; de wandeling duurt tot 13.00 uur. Het start en eindpunt is de Ressense Kerk,
Kerkenhofstraat 3, Ressen. Aanmelden vooraf is niet nodig. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Meer beenruimte voor stoelen Theaterkerk

BEMMEL - Afgelopen weken is er druk gesleuteld aan de stoelen van de Theaterkerk. Alle stoelen op de eerste tien rijen hebben meer beenruimte gekregen, zodat alle stoelen in het theater nu even ruim zitten.

Na de opening van het theater in november vorig jaar kwamen verschillende geluiden binnen over de krappe beenruimte van de eerste rijen in het theater. Het betrof zo'n tachtig stoelen van het inschuifbare deel. De beenruimte werd beperkt door een opstaande rand.

In overleg met de Belgische leverancier is een oplossing bedacht. Daarvoor moesten wel alle stoelen losgemaakt worden, zodat de schotten verwijderd konden worden. Met deze ingreep is bewust gewacht tot de zomer, als het theater niet in gebruik zou zijn.

Afgelopen weken is met zo'n tien vrijwilligers de klus uitgevoerd, onder supervisie van de leverancier. De schotten zijn verwijderd, de vloerbedekking is aangepast en de stoelen zijn iets verplaatst. Ook is de gehele tribune opnieuw afgesteld. De ingreep levert veel meer zitcomfort op en is nu op tijd klaar voor het nieuwe seizoen.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Woensdag 2 augustus

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters

Vrijdag 4 augustus

10.00 uur: Kapel Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering C. Crolla

Zaterdag 5 augustus

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, samenzang

Zondag 6 augustus

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Woensdag 9 augustus

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 12 augustus

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Zondag 13 augustus

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang

Dinsdag 15 augustus

19.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, A. Hulleman, Herenkoor

Woensdag 16 augustus

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, A. Hulleman

Photoshop voor beginners bij De Minkhof

De Minkhof krijgt verkoeling met een gephotoshopt zwembad

BEMMEL - Op de vrijdagen 11-18 en 25 augustus is er bij De Minkhof - onder leiding van computerdeskundige Jos - 's middags van 14:00 tot 16:00 uur 'photoshoppen voor beginners'.

"Herkent u ook het volgende probleem? U bekijkt uw vakantiefoto’s en ze zijn leuk… maar waarom staat nu net die geparkeerde auto in de weg op de foto? Of waarom staat die vreemde mevrouw in die knalrode jurk rechts in beeld? Of zijn het verder kleinigheden die u zou willen aanpassen. Misschien een mooiere blauwe lucht of wat minder zichtbare rimpeltjes…"

Met photoshoppen op de computer kan de deelnemer dergelijke dissonanten laten verdwijnen en aanpassingen doen. Men kan deze cursus volgen om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. De middagen zijn inclusief koffie en thee en kosten 15 euro.

"Om iedereen genoeg aandacht te geven werken wij met kleine groepjes. Bij teveel aanmeldingen plannen wij in november een volgende cursus. Aanmelden voor deze via info@minkhof.nl of 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag), 06 41575409 Ina Rutgers Minkhof Coördinator (bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur), Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) Bemmel (www.minkhof.nl)."

Angerse Oldtimer Club tijdens Angerse kermis

ANGEREN - Op dinsdag 8 augustus houdt de Angerse Oldtimer Club in samen werking met Fred de Wild de Angerse Dag.

Tijdens de Angerse kermis wordt op dinsdag een kofferbakverkoop of ruilbeurs georganiseerd. Ook showt een aantal oldtimer liefhebbers voertuigen. Iedereen is van harte uitgenodigd dit te bezichtigen. Ook zijn er mogelijkheden voor oldtimerliefhebbers onderdelen te ruilen of aan te schaffen. Adressen voor speciale onderdelen kunnen ook uitgewisseld worden. De aanvang is 12.00 uur en de dag duurt tot plusminus 17.00 uur. Lokatie is naast de feesttent bij het kermisterrein.

Eerste jeu de boules- promotietoernooi in Huissen

Henk Arends, Jan Evers, Henk van der Kemp, Tijt van 't Sant en Hans Koster, winnaars van het promotietoernooi.

HUISSEN - Gewoonlijk is het boulen op zondag bij Jeu de boulesclub Lingewaard een gezellig onderonsje. Maar op 23 juli was er het zogenoemde promotietoernooi. Iedereen die eens kennis wilde maken met een echt toernooi was uitgenodigd om vrijblijvend deel te nemen.

Natuurlijk waren de eigen leden in de meerderheid. Toch was er een ruime deelname van mensen die gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging. Allen troffen het in zoverre dat de aangekondigde regenbuien vrijwel uitbleven. Het toernooi met drie te spelen partijen verliep dan ook vlot. Familieleden kwamen om de spelers aan te moedigen en zo nodig te troosten.

“Henk van der Kemp (1), Henk Arends (2) en Jan Evers (3) hoefden niet te worden getroost want zij bezetten de winnende plaatsen. Aanmoedigingen waren er voor Tijt van 't Sant en Hans Koster. Na afloop werd er op de overwinnaars een toost uitgebracht. Daarbij werden onderling ieders prestaties besproken.

Jeu de boulesclub Lingewaard gaat nu verder met de speelmiddagen op dinsdag, die ook voor niet-leden vrij en kosteloos toegankelijk zijn. Gaarne bijtijds aanwezig zijn. Van te voren aanmelden hoeft niet. De eerste wedstrijd begint om half twee (13:30 uur). We spelen er twee. Een goed gemutst humeur brengt u zelf mee, en wij kunnen u desgewenst een setje boules uitlenen. En we helpen u het spel te leren.

U vindt Jeu de boulesclub Lingewaard aan het Kampstuk No. 23, 6852 AC te Huissen (een zijstraat van de Bredestraat). Ook vindt ons op www.jbcl.nl of u belt 06 20691224 (G. Startman). Gaarne tot ziens op dinsdag.”

Kieken tijdens De Kaaij

Foto: Gerard Verschooten

NIJMEGEN - Liefhebbers van theater, comedy en kleinkunst kunnen augustus en een stukje september hun hart ophalen bij Cultureel Terras De Kaaij Nijmegen op TheaterSchip de Zeester. 'Kiek tijdens De Kaaij' biedt iedere woensdag, donderdagavond en zondag namiddag (van 2 augustus - 7 september) een veelzijdige programmering.

Op TheaterSchip de Zeester, naast het terrein van De Kaaij, passeren aanstormende talenten en publiekslievelingen de revue. Hoogtepunten als Theatergroep PIT, Jan Klaassen (winnaar Jan Klaassen-academie), Marcel de Groot, De Gestampte Meisjes (publieksprijswinnaars Delft Fringe), Haan & Hoogeboom (finaliste Camaretten), maken deel uit van het programma.

De woensdagmiddagen zijn voor kinderen. De woensdagavond staat in het teken van comedy. De donderdag is de kleinkunstavond. En zondag namiddag, vroege avond, is de 'lazing on a sunny afternoon'-zondag, een dag vol met singer-songwriters en kleine kunstcomedy.

Dit jaar leggen Rosalie Thomassen en Rob Michels, de grondleggers van Kiek, zich nog meer toe op het Nimweegse. Zo zal de laatste week helemaal in het teken staan van Nijmeegse artiesten, onder het motto de ‘GUN’ factor: Groete Uut Nimwegen. Onder andere, Droes Hair, Jan Willem van Opstal, Collectief XX en Mirjam van den Bos betreden dan de bühne. Maarten Peters, oud gitarist van de Frank Boeijengroep, zal zondagnamiddag 3 september afsluiten met het programma ‘Hits, hits en de Maarten Peters hits’.

Meer informatie over het complete programma, tijden en ticketprijzen op https://www.facebook.com/kiek024.

Gezocht motor- en zijspanrijders

HERVELD - Vrijdag 25 augustus is het weer zover de jaarlijkse afsluiting van de jeugdvakantiewerk week in Herveld – Andelst.


Na een week hard bouwen en klussen en veel plezier sluiten we de week af met motor rit door de omliggende dorpen. Iets waar allen de hele week naar uitkijken! "Hiervoor zoeken wij ongeveer 250 motorrijders, zijspanrijders en trike-rijders, die het leuk vinden om met ons deze week af te sluiten en veel kinderen blij willen maken." Het is een kleine tourtocht van ongeveer 35 km door de dorpen heen.

Verzamelen is om 18.30 uur op het Dorpsplein aan de Hoofdstraat in Herveld, om 19.00 uur is het vertrek van de tocht. "Neem een extra helm mee voor het kind dat bij je achterop komt te zitten. Om je aan te melden of meer informatie, route beschrijving zie de site van www.jvwha.nl."

Voedselbankactie van protestantse kerk succesvol

LINGEWAARD - De voedselbank actie van de protestantse gemeenten Bemmel en Gendt/Doornenburg was een groot succes.

Gedurende een paar weken hebben gemeenteleden producten ingezameld om de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank iets extra's voor de zomervakantie te geven. Ook hebben mensen een financiële bijdrage geleverd. Op deze manier konden we een goed gevulde shopper overhandigen. Extra leuk was de aanwezigheid van 'Goed Spul', de speelgoed ruilwinkel uit Gendt. Alle gezinnen mochten iets leuks uitzoeken. We zijn iedereen dankbaar, die een bijdrage heeft geleverd, waaronder Jumbo Bemmel, Albert Heijn Huissen en landwinkel De Woerdt."

De Buitenzorg Kortebaandraverij

Foto: Jan Willemsen.

BEMMEL - Terwijl op verschillende plaatsen in het westen van het land de kortebaandraverijen al achter de rug zijn, zijn wij nog volop bezig met de organisatie van de Buitenzorg Kortebaandraverij. Een kortebaanwedstijd is een wedren met harddravers, die in tegenstelling tot reguliere draverijen niet op een drafbaan worden gehouden. De kortebaan wordt gehouden op een daartoe voor de gelegenheid afgezet parcours in een straat of op een weiland. In Nederland wordt bij een kortebaandraverij gedraafd in een rechte lijn van ca. 300 meter

Door Jo de Haar

De kortebaanwedstrijden zijn de voorloper van de langebaanwedstrijden. Het is eeuwen geleden begonnen met onderlinge wedstrijden en weddenschappen tussen boeren en andere paardenbezitters. Het enige vervoermiddel toen was het paard. Veel eigenaren vonden dat hun paard het beste en snelste was en zo is ook het gezegde ontstaan van "Wedden dat mijn paard wint".

Paard tegen paard werd in het begin zonder zadel, maar zittende op een deken, gereden. De wedstrijden gingen toen al rechtuit over een lengte van ongeveer 300 meter. Met meerdere deelnemers werd het een afvalrace met omlopen, zoals nu ook gebruikelijk is. In talrijke dorpen in Nederland had je dat soort wedstrijden. Vaak werden ze georganiseerd door kroegbazen, die het dan voornamelijk deden voor de drankomzet. Later werden de jaarlijks terugkerende festijnen georganiseerd door de plaatselijke verenigingen. Een dertigtal van deze verenigingen bestaan nu nog steeds, voornamelijk in Noord- en Zuid-Holland.

Santpoort heeft de oudste vereniging. Er wordt al sinds 1752 officieel een kortebaandraverij gehouden. In de afgelopen 260 jaar is daar slechts 7 keer geen draverij geweest. Medemblik heeft de op een na oudste en bestaat al sinds 1842. Het vindt na ruim 160 jaar nog steeds jaarlijks in dezelfde straat plaats. Zo zie je maar, het is toch wel een erg populaire sport, vooral in het westen van Nederland. Het wedden op de winnaar is net zo oud als de draverijen zelf. Vanwege de traditie is de animo om te wedden in het Westen dan ook veel groter dan hier, want 70 duizend euro aan wedomzet is daar heel gewoon. Veel paarden zijn dit jaar opgeleid voor de kortebaandraverijen.

Dit jaar komt er ook weer een paardenbezitter uit België die elke keer meestrijd in de bovenste gelederen. Dit paard, Columbine Leb, is een trouw en zeer snel paard. Het heeft dit jaar al twee kortebaanwedstrijden gewonnen. Ook Stal de Groningers timmeren flink aan de weg. Ze waren vorig jaar kampioen met het aantal overwinningen en de winsom. Ook hun rijder John de Leeuw en trainer van hun paarden zijn toen het hoogst geëindigd. Dit jaar hebben ze al 5 overwinningen geboekt tijdens elf kortebaanwedstrijden. Hoe hoog zullen ze dit jaar scoren? Zeker is dat ze ook met wat paarden naar Bemmel komen.

Ponymarkt
Maandag 14 augustus vindt de 60e ponyjaarmarkt plaats. Het dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Hier is landelijk meer aandacht voor gevraagd, maar ook wij, als organisatie van de Ponymarkt, vinden het belangrijk dat er goed met de dieren wordt omgegaan. Om te voorkomen dat de dieren lang op de markt moeten staan zijn de markttijden voor de handel aangepast. De aanvang van de markt is verschoven naar 05.00 uur. Het lossen van de dieren is toegestaan vanaf 04.30 uur.

In de middag eindigt de markt. Alle dieren moeten langs de dienstdoende dierenarts. Deze zal de dieren controleren op chip en gezondheid. Daarna worden de dieren gemarkeerd en kunnen ze op de aangewezen plaatsen gaan staan. Er is dit jaar geen exportfaciliteit. Ook de indeling van de markt is aangepast. Door de nieuwbouw zijn de plekken op het tijdelijke parkeerterrein afgevallen. Daarvoor in de plaats komt er een touw in de Loostraat. We gaan proberen vrije doorloop te verzorgen voor bezoekers door de dieren niet aan twee zijden van het touw te laten vastbinden. Al naar gelang de aanvoer gaan wij kijken hoe wij dit kunnen regelen.

Voor info kunt u ook terecht op: www. bemmelsepaardendagen.nl; Halve finale: Casanova - House CS Ice.

Gemis opgroeiend kleinkind veroorzaakt veel verdriet

REGIO - Problemen die grootouders ondervinden bij een contactbreuk met hun kleinkinderen zijn vaak het gevolg van een (v)echtscheiding, meningsverschil, psychische aandoening van zoon of dochter, ouderverstoting, géén klik met partner van zoon of dochter, sterfgeval van eigen zoon of dochter of ontvoering van een kind. Alle hebben één gemene deler, het onthouden en uitsluiting van contact met het kleinkind.

Daarom roept de Stichting Voor Mijn Kleinkind al enkele jaren grootouders op om zich bij de stichting aan te sluiten en gezamenlijk te 'vechten' voor vooral de belangen van hun kleinkind(eren). "Laat uw (klein)kinderen weten dat u ze mist en niet vergeten bent. Oma en opa zijn belangrijk in het leven en de ontwikkeling van een kind!"

Ruud Miché, voorzitter van de stichting: "Grootouders zijn heden ten dage meer betrokken bij de opvoeding en actiever dan opa's en oma's in het verleden waren. Hun rol is aan de huidige omstandigheden aangepast, zij gaan veelal met hun tijd mee. Ook maken veel ouders tegenwoordig graag gebruik van de mogelijkheid om "goedkopere oppas" te realiseren, omdat zij moeten of kunnen (blijven) werken. Grootouders verrichten deze taken over het algemeen met veel liefde en volle inzet. Echter is dit niet voor alle grootouders vanzelfsprekend dat zij op een dergelijke manier kunnen of zelf mogen omgaan met hun kleinkind(eren).

Er zijn via de media en de politiek al verschillende pogingen gedaan om daar een keer verandering in aan te brengen. Want grootouders hebben géén rechten als het om het onderhouden van contact met hun kleinkind(eren) gaat. Dat is de reden waarom Stichting Voor mijn Kleinkind een petitie is gestart om deze problematiek opnieuw onder de aandacht van de politiek te brengen en de overheid te verzoeken de familieband te erkennen en grootouders mogelijkheden te bieden om hun kleinkind(eren) te zien opgroeien. Ruud Miché: "Wij willen erkenning dat de familieband voldoende moet zijn om aanspraak te maken op contact met een kleinkind(eren). In omringende landen is dit al geregeld."

Wanneer u ook in een grootouders-verstoting situatie zit dan kunt u morele en praktische steun krijgen via de stichting. De stichting organiseert praatgroepen in de provincies voor 'lotgenoten' en geeft via haar website praktische hulp om tot herstel van contact te komen. Om deze problematiek opnieuw onder de aandacht van de politiek te brengen heeft zij minimaal 40.000 handtekeningen nodig om de petitie te mogen/kunnen overhandigen.
De petitie is hier online te vinden: https://petities.nl/petitions/het-gemis-van-een-opgroeiend-kleinkind-veroorzaakt-veel-verdriet.

Beeldhouwweken bij Zepplinn

DOORNENBURG - Zepplinn zit midden in de zomerbeeldhouwvakantieweken. Lekker werken in steen, hout en mozaïek van 28 juli tot en met 6 augustus. Eén, twee of meerdere dagen beeldhouwen.

Met mooi weer wordt er lekker in tuin gewerkt of onder de heerlijk schaduwgevende notenboom en bij slecht weer onder de overkapping of in het fraaie atelier. Onder deskundige leiding kun je in een of meerdere dagen een beeld van niet al te groot formaat hakken en polijsten. De steen, de omgeving en ontspannen sfeer inspireren tot de meest mooie creaties.

In september begint de nieuwe beeldhouwcursus van 15 lessen, informatie op de website, inschrijven via info@zepplinn.nl of via Marjo Wiltingh 06 51587368. Zepplinn maakt samen met u plannen voor individu en groepen waarin heel veel mogelijk is. Beeldhouwen, bronsgieten, mozaïeken, Afrikaanse percussie of samen met u een alternatief of combinatie plan uitwerken.

Voor meer informatie en prijzen bezoek de website www.zepplinn.nl of neem contact op met Marjo Wiltingh 06 51587368 of info@zepplinn.nl.

Festival Under the Milky Way

The Silverfaces (foto: Hermance van Dijk)

HUISSEN - Over een paar weken is het zover. Van 13.00 tot 01.00 uur is het terrein aan de badweg in Huissen het terrein van festival Under the Milky Way. Overdag onder andere bands, kinderacitiviteiten dj, singer songwriter.

De line-up van de avond wordt om 18.15 uur ingezet door Home for Supper. Catchy popsongs vermengd met rock en een vleugje reggae. Daarna op mainstage The Burning Stash, pop-rock waarbij zij de randen van verschillende muziekstijlen opzoeken. Rockende songs met bluesy inslag, vleugje psychedelica (a la Jack White, The Doors) daar zorgt de Amsterdamse band The Silverfaces voor.

Daarna neemt de Sallandse jonge band Tricklebolt het stokje over. Eigen werk, fijne rocksongs, met de platenkast van de ouders als inspiratiebron. Terug naar secondstage, rond de klok van tien, de rockende meiden van Cheap Thrills. Rockbitch x 4. Een na laatste band is het Nijmeegse kwartet Black Botlle Riot. In de late avonduren bluesy rock vermengd met indië- en southerrock. Stonden al op grote festivals.

Het festival zal worden afgesloten op secondstage door de gelegenheidsformatie Vét Zeppullin. Een ode aan Led Zeppelin door local heroes uit de voormalige band RBF en Rosco P. Stairway to heaven is een mooie afsluiter van een hopenlijk heerlijk zonnig festival.

Informatie: www.underthemilkyway.nl en/of de facebookpagina. Kaartverkoop online via de website of bij de vvk-adressen. Nog geen 18 jaar op 2 september? Dan heb je gratis toegang!

Gendtse fietstochten

GENDT - Op dinsdag 8 augustus zal de derde en laatste fietstocht van Stichting Welzijn Ouderen Gendt worden verreden. Deze tocht, voor mensen van 50 jaar en ouder, is ongeveer 50 kilometer lang en voert langs allerlei leuke plaatsen.

"U kunt zelf bepalen hoeveel kilometer van deze tocht gaat rijden. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat in Gendt. U kunt zich daar vanaf 8.30 uur inschrijven en er kan worden gestart vanaf 9.00 uur. De kosten voor deelname bedragen 3,00 euro. Na de finish zal u een consumptie worden aangeboden, terwijl om 16.00 uur de herinneringsmedailles worden uitgereikt aan de fietsers die alle drie tochten hebben volbracht.

Bovendien kunt u om 17.00 uur deelnemen aan een speciaal samengesteld fietstochtenmenu bij zorgcentrum Sint-Jozef (Hof van Breunissen). U dient zich dan 's morgens hiervoor op te geven bij de inschrijving. De kosten voor dit driegangen diner zijn 15,00 euro. De organisatoren hopen u weer in grote getale te mogen begroeten bij deze altijd gezellige fietsdag. Voor eventuele nadere informatie kunt u contact opnemen met Ton Balduk (0481 422069)."

9 / 16

10 / 16

11 / 16

Kerken en kathedralen

HUISSEN - Ze zet het stempel in de pelgrimspas met aandacht. Een oudere mevrouw in een prachtige Romaanse kerk. Enthousiast en liefdevol vertelt ze over de bijzonderheden van haar kerk.

Zo vertellen vele kerken hun verhaal. Natuurlijk door hun schitterende en bontgekleurde glas in lood ramen. En door hun vele beelden. Maar ook door hun uitgesleten trappen. Hun banken. Vaak getekend door het leven. En door alle mensen die het lot van de kerken ter harte gaat en zich als vrijwilliger inzetten.
En de muren? Die zwijgen. Soms kun je uit hun getekendheid iets afleiden. Vaak zijn ze keurig netjes. En zwijgen. Een goed teken. Een teken van vrede. Vele kerken passeer je op weg naar Santiago de Compostella. Sommige bezochten we. Korter of langer. Vaak word je getroffen door de mystieke sfeer. Alle kerken zijn bakens op de weg. Bij velen pauzeer je en rust je uit. Om even op adem te komen. Allemaal worden ze liefdevol onderhouden. Vaak tref je er oudere dames. Helden zijn het in hun liefde en aandacht. Met al die verhalen vormen de kerken een verbinding in de tijd (Ad Huson).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 6 augustus. Aanvang 10.00 uur, voorganger Ds. Annette Melzer, Lent. Na afloop van de dienst is er koffie of thee en gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Op vrijdagmiddag bent u tussen 14 – 16 uur welkom voor een praatje, een luisterend oor, contact met anderen of gewoon voor een kopje thee of koffie.

Column

Iedereen

Beste iedereen. Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes. Terwijl oorlogen in de wereld gewoon doorgaan, valt heel Nederland over de Sire-campagne 'Mag jouw jongen genoeg jongen zijn?' Ja hoor, de beer is los. Doorgestudeerde ouders en geradicaliseerde feministen maken er meteen een punt van. Iedereen en beide geslachten zijn gelijkwaardig, maar gelijk zijn jongens en meiden zeker niet. Wij hadden vorige week drie dagen Bas en Max (jongens) te logeren. Uit ervaring kan ik zeggen dat er verschillen zijn tussen deze kleinzonen en onze dochters toen ze nog klein waren. De kereltjes zijn om te knuffelen, maar zitten constant te klieren, aan elkaar te plukken, trekken, duwen en te joechjachen. Het verschil tussen man en vrouw op een naaktstrand is duidelijk te zien. In de krant lees ik dit bericht. Gekleed in onopvallende kleding controleerden agenten op het naaktstrandgedeelte. Twee personen hadden seks. Uh, onopvallend gekleed controleren op een naaktstrand? Ik was meteen afgeleid. Hadden de slimme agenten sniekie twee mannen betrapt? Twee vrouwen? Of man met vrouw? STOP, kan niet meer. Doorgeleerde 'personen van welk geslacht dan ook', hebben de komkommertijd volledig benut om een discussie los te branden over het niet meer aanspreken van dames en heren. Omdat in Nederland 4 procent van de vrouwen en 5,7 procent van de mannen zich niet thuis voelen in het hokje 'man' of 'vrouw'. Het balletje begon te rollen in de Londense metro. 'Lady's en gentlemen' horen we bij het naderen van een station, maar is vervangen door het geslacht neutrale 'Good morning everyone'. De NS en de gemeente Amsterdam overwegen al te kiezen voor 'Beste iedereen'. Ik wacht op het standpunt van de gemeente Lingewaard. Bestuurd door een college van 2 vrouwen en 3 mannen. Gecontroleerd door een gemeenteraad van 21 mannen en 7 vrouwen. Beste 'iedereen', als 64-jarige inwoner van Lingewaard wil ik door de gemeente niet op een iedereenhoop worden gegooid. Ik blijf voor iedereen Sjaak.
Sjaak

Onze trainer Rein
is op 7 augustus jarig.
Proficiat en geniet van deze dag!

Rozen verwelken, schepen vergaan.
Jullie liefde blijft nu al 40 jaar bestaan.
Veel geluk nog met elkaar,
jullie zijn een prachtig paar.
Veel liefs jullie zoon.

Deze vrolijke meid word 5 Aug. 10 jaar

Knuffel en dikke kus van Opa & Oma

Hoera!Lieve ,vrolijke Lotte 1jaar!
Gefeliciteerd lieve meid!
Oma,Ton,Ingeborg,Jeroen,
Femke en Thijs

Hoera 3 augustus is Stijn jarig!
Gefeliciteerd met je 8e verjaardag.
Xxxxxxx Papa mama en lars

Casper gefeliciteerd met je
14e verjaardag op 2 augustus!
Kus, papa, mama, Romy en Jasmijn.

8 Augustus.Van harte gefeliciteerd
voor jouw verjaardag mijn lieve Frank.
Dikke kus,ik hou van jou. Betty

Opa heeft gezegd en dat
betekent Beloofd=Beloofd,
ook Willem heeft zijn bordje
eten leeg gegeten.

Opa heeft het gezegd en
Beloofd=Beloofd. Ook Theo
heeft zijn bordje eten
helemaal leeg gegeten.

Aanmeldingen komen op gang voor LingewaardUIT! in Huissen

LINGEWAARD - Wil jij naast de turnvereniging SGS uit Huissen, Streek Balletschool Over Betuwe, badmintonclub Bemmel of damvereniging VBI op LingewaardUIT! staan? Schrijf je dan nu in als vrijwilligersorganisatie of vereniging. Het kost niks en je krijgt de hele dag de kans je organisatie en aanbod te promoten en leden te werven!

Extra leuk is dat LingewaardUIT! dit jaar samen valt met de aftrap van de Nationale SportWeek. In het kader hiervan worden er mooie demonstraties en challenges voor jong & oud georganiseerd en een FIFA toernooi. Ook culturele verenigingen als: Nieuw Betuws Kamerkoor, TOP Bemmel, Bibliotheek Huissen, De Gitaarschool hebben een kraampje gereserveerd en zorgen voor leuke workshop en muziek. Of maatschappelijke organisaties als Vluchtelingen Werk Oost Nederland.

Boekenruil bij kraampje van Bibliotheek Huissen tijdens LingewaardUIT! Wat voor jou een oud verhaal is, hoort de ander voor het eerst. Waarom zou je dan je verhalen niet ruilen? Dat kan overal, bijvoorbeeld op school, de sportclub of gewoon op straat. Dan kan jij voor die chicklit een encyclopedie terug krijgen (of andersom, natuurlijk) en kunnen kinderen Jip en Janneke inruilen voor Woezel en Pip. Goeie deal, toch? Bij SWL in Bemmel staat een ruilboekenkast waar je boeken kunt ruilen en tijdens LingewaardUIT! kan dit in de kraam van de Bibliotheek van Huissen.

Aanmelding voor een kraam: r.degroot@swlingewaard.nl

Aanmelden FIFA toernooi: n.vanderham@swlingewaard.nl

Noteer alvast in de agenda: Lingewaard UIT! zaterdag 9 september 2017 van 12.00 – 17.00 uur, centrum Huissen!

Zonnepark met een bijdrage aan de samenleving

Links en rechts van de Linge verrijst straks in Lingewaard een zonnepark. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De komst van een groot zonnepark aan de Lingewal in Bemmel is vrijwel zeker. Het college van B&W heeft ingestemd met het verlenen van de benodigde vergunning zodat de initiatiefnemer Kronos Solar bij de provincie Gelderland een subsidie kan aanvragen. Gezien de goede verhouding lijkt die aanvraag meer op een formaliteit. Met Kronos Solar zijn harde afspraken gemaakt voor een bijdrage aan de samenleving. Aan de ander kant van de Linge schiet het ook aardig op met de aanleg van een drijvend zonnepark.

Kronos Solar Projecten uit München is een grote speler in zonneparken. Langs de Linge denken ze aan een park van maximaal 19 hectare, een van de grootste in Nederland. De initiatiefnemer kwam naar Lingewaard met in hun reiskoffer het aanbod om als compensatie een brede bijdrage te willen leveren aan de samenleving.

En daar zijn nu afspraken over gemaakt. Zo verzorgt Kronos Solar bijvoorbeeld de aanplant van circa 50 grote populieren langs de Lingewal. Aan de kant van de Lingewal worden door het bedrijf ook bijenkorven geplaatst. Dit gaat in overleg met de lokale bijenvereniging. Het bedrijf zal een gedeelte van het park gebruiken voor educatie over het nut en noodzaak van duurzame en zonne-energie. De uitwerking gaat in overleg met Park Lingezege.

Als het park wordt geopend heeft Kronos Solar toegezegd een rondleiding door het nieuwe park te verzorgen. Het streven is om het grootste zonnepark in Nederland volgend jaar in gebruik te kunnen nemen. Er is een vergunning voor een periode van 25 jaar.

Avondwandeling op landgoed Warnsborn

Foto: Rob Schouten

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op vrijdag 4 augustus een avondwandeling op landgoed Warnsborn.

Het is een bijzondere beleving om in de avonduren te wandelen. De temperatuur loopt terug, de wind gaat liggen en de zang van de vogels is goed te horen. Tijdens de wandeling besteedt de boswachter aandacht aan de avondrust op het landgoed, de natuur en het ontstaan van landgoederen.

Start: 19.00 uur op de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. GPS DD (decimale graden): 52.007709, 5.871813. Duur: ca. 2,5 uur. Afstand: ca. 5 km. Deelname: 5,00, kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen. Informatie: Peter Palstring, 06 47966663 of Dick Wijnveldt, 06 42475520.

Nieuwe leden welkom bij 't Huessens Beleg

't Huessens Beleg is een belegingsstudieclub die plaats heeft voor nieuwe leden.


Bezig met beleggen en behoefte daar met anderen over te praten?
Een keer per maand komen de leden bij elkaar, het is inspirerend en gezellig.
Bij voldoende belangstelling is er een cursus voor beginners.
Nog niet zo ervaren met beleggen en er meer over weten?
Neem geheel vrijblijvend contact op: tel. 026-3251282 of 026-3251706

Rondje om en in de kerk met KBO Huissen

HUISSEN - Op 28 juli werd door de KBO Huissen een wandeltocht van een uur rondom de stadsparochiekerk in Huissen gehouden.

Na de wandeling werden de leden ontvangen door Jan Wannet en Geert van Dalen voor een rondleiding door de kerk. Onder het genot van een kopje koffie en een appelflap raakte Jan Wannet maar niet uitgepraat over de kerk. Herhaling van deze rondgang is zeer wenselijk daar nog lang niet alles verteld is. KBO Huissen is beide heren dankbaar, en ook Helma voor de koffie.

Ze zijn er weer!

LINGEWAARD - Leuk cadeautje voor de komende feestdagen,verjaardag of dank en zo meer: Gerardus-dagkalenders 2018 met gratis schild voor 7 euro.

Verkoopadressen:

Doornenburg: Mevr ouw L. Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33, 0481 422650

Gendt: Familie Niels-Gelsing, Hof van Breunissen, Nijmeegsestraat 31b, 0481- 424773.

Tevens inzameladressen van: verjaardag-, vacantie-, kerstkaarten, enzovoort, oude mobiele telefoons, postzegels. Maar... géén brillen.

Voorbereidingen Aalbers- Taptoe Bemmel in volle gang

BEMMEL - De voorbereidingen voor Aalbers-Taptoe Bemmel zijn inmiddels weer in volle gang. Zo zijn de korpsen gecontracteerd en is het bijbehorende taptoe krantje in de maak.

Tot aan Aalbers-Taptoe Bemmel worden de deelnemende korpsen alvast voorgesteld, met deze week de Venlo Caledonian Pipe Band. De Venlo Caledonian Pipe Band is een Nederlandse doedelzakband, die ruim 20 jaar bestaat en zijn roots heeft in Venlo. De leden komen met name uit Venlo of uit de omgeving van Venlo.

De band bestaat uit ongeveer 15 doedelzakspelers en 10 drummers en neemt deel aan nationale en internationale competities. Hierbij worden goede resultaten gehaald. Steeds vaker worden eerste prijzen gehaald. Daarnaast worden regelmatig optredens verzorgd tijdens taptoes, highland games of andere festiviteiten. Ook wordt een bijdrage geleverd aan de groots opgezette internationale Music Shows Scotland, die in een groot deel van west Europa volle zaken trekt van duizenden toeschouwers. Op 1 april werd opgetreden in Ahoy/Rotterdam en op 23 december staat nog een optreden in het Gelredome/Arnhem op het programma. Muzikale kwaliteit staat hoog in het vaandel. Wekelijks wordt er hard gewerkt aan de zowel de muziek als de presentatie van de band. "Wilt u dit muziekspektakel niet missen, noteer dan 10 september alvast in uw agenda."

Het programma van Aalbers-Taptoe Bemmel 2017 ziet er als volgt uit:

13.00 - 14.15 uur: Streetparade centrum Bemmel

14.15 - 14.50 uur: Voorprogramma op gazon

15.00 - 17.00 uur: Aalbers-Taptoe Bemmel op gazon

Meer informatie staat op www.taptoebemmel.nl en www.eska.nl.

LINGEWAARD - Leuk cadeautje voor de komende feestdagen,verjaardag of dank en zo meer: Gerardus-dagkalenders 2018 met gratis schild voor 7 euro.

Verkoopadressen:

Doornenburg: Mevr ouw L. Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33, 0481 422650

Gendt: Familie Niels-Gelsing, Hof van Breunissen, Nijmeegsestraat 31b, 0481- 424773.

Tevens inzameladressen van: verjaardag-, vacantie-, kerstkaarten, enzovoort, oude mobiele telefoons, postzegels. Maar... géén brillen.

        

        

HUISSEN - 't Huessens Beleg is een belegingsstudieclub die plaats heeft voor nieuwe leden.

Bezig met beleggen en behoefte daar met anderen over te praten? Een keer per maand komen de leden bij elkaar, het is inspirerend en gezellig. Bij voldoende belangstelling is er een cursus voor beginners. Nog niet zo ervaren met beleggen en er meer over weten? Neem geheel vrijblijvend contact op: 026 3251282 of 026 3251706