GN Nijmegen-Noord

7 augustus 2019

GN Nijmegen-Noord 7 augustus 2019


Spaans temperament in Hortus Arcadië Nijmegen

Monica Coronado & Manito (foto: Edwin Huizing)

NIJMEGEN - Op zondagmiddag 11 augustus geven de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado samen met gipsyflamenco gitarist Manito een concert in de Hortus Arcadië, d' Almarasweg 22d in Nijmegen.

Met hun warmbloedige voorstelling Melodías del Corazón neemt dit tweetal de luisteraar mee naar een wereld vol passie, weemoed hartstocht. Bij de concerten krijgt Monica met haar temperament het publiek snel op het puntje van de stoel. Manito weet altijd met zijn virtuoze spel haar te stimuleren het onderste uit de kan te halen. Dit optreden belooft een en al vuur!

Mónica Coronado begeleidt zichzelf op gitaar. Met heldere stem zingt zij haar verhalen, verzameld en beleefd in haar zwervend bestaan als muzikant. Manito's vurige spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende 'Manitas de Plata'.

Het concert is helemaal akoestisch. Het is van 14.00 tot 15.30 uur; de entree is tien euro. Info staat op www.hortus-nijmegen.nl; reserveren: contact@hortus-nijmegen.nl of telefonisch 024 3561409.

N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp op De Eendracht

NIJMEGEN - N.E.C. Nijmegen Voetbalkampen kleuren deze zomer rood-groen-zwart. In juli vond het eerste N.E.C. Voetbalkamp van de zomervakantie plaats. Tientallen kinderen van 6 tot en met 15 jaar genoten onder leiding van deskundige jeugdtrainers van drie dagen voetbalplezier.

Het volgende N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp is van 14 - 16 augustus op sportcomplex De Eendracht in Nijmegen. Alle trainingen van het driedaagse voetbalkamp vinden dagelijks plaats van 9:00-15:00 uur.

Meet & Greet

Voetbalplezier vormt het belangrijkste uitgangspunt van het N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp. Naast afwisselende en vernieuwende trainingsvormen staat een Meet & Greet met spelers van de eerste selectie van N.E.C. op het programma. Na afloop mogen alle deelnemende jongens en meisjes hun eigen N.E.C. Nijmegen Voetbalkampen-tenue houden en ontvangen ze een certificaat als blijvende herinnering aan het Voetbalkamp.

Inschrijven voor het N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp op sportcomplex De Eendracht kan via www.nec-nijmegen.nl/voetbalkampen.

Bridgeclub Lent

LENT - Bridgeclub Lent is een laagdrempelige en gezellige club voor starters en gevorderde bridgers.

Vanaf 3 september tot eind mei kan men elke dinsdagavond spelen van 19.30 tot 23.00 uur in de Open Hof, Pastoor van Laakstraat 40.

Aanmelden als lid kunt u zich bij Hilde van Koolwijk (024 3229649). Bridgen: goed voor de geest, contacten en spelplezier!

Bridgeclub Lent

LENT - Bridgeclub Lent is een laagdrempelige en gezellige club voor starters en gevorderde bridgers.

Vanaf 3 september tot eind mei kan men elke dinsdagavond spelen van 19.30 tot 23.00 uur in de Open Hof, Pastoor van Laakstraat 40.

Aanmelden als lid kunt u zich bij Hilde van Koolwijk (024 3229649). Bridgen: goed voor de geest, contacten en spelplezier!

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 10 augustus
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: woord- en communieviering, M. Sanders, koor niet bekend
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en communieviering, Lit. werkgr. R.K.G.K.I.
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 19.00 u:eucharistieviering N. Sales, samenzang.

Zondag 11 augustus
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, koor niet bekend
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, koor niet bekend
St. leonardus Oosterhout: 11.00 u: M. Sanders, Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, ?elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Fietsroute langs bloemrijke akkerranden

Projectgroep bloemrijke akkerranden, van links naar rechts: Henk van Ziel, Tijl Essens, Corine Weiman, Bert Snel, Bas Colen en Peter Mulder. (foto: Harrie Seesink) Harrie Seesink

BETUWE - Een groep van ruim twintig betrokken agrariërs uit Overbetuwe en Lingewaard brengt waardevolle en kleurrijke akkerranden terug in ons Betuwse landschap.

Bloemrijke akkerranden dragen bij aan de biodiversiteit en zijn belangrijk voor dieren die afhankelijk zijn van het boerenland. Bijvoorbeeld vogels, maar ook muizen die op hun beurt weer voedsel zijn voor roofvogels. Waardevol voor de natuur, maar ook zeer waardevol voor de mensen die kunnen genieten van kleurrijke bloemen, de zoemende bijen en fladderende vlinders.

Om het project onder de aandacht te brengen bij de inwoners van Overbetuwe en Lingewaard is een fietsroute uitgezet. Deze route is eventueel ook per auto te volgen. De route is te vinden op www.gelderseroutes.nl (met zoekterm 'akkerranden').

In dit bijzondere project werken de agrariërs samen met de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard, Provincie Gelderland, Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Park Lingezegen en Agrarische natuurverenging Lingestreek.

Beginners hardloopgroep Heteren

Start 5 kilometer HeteRun 2018. (foto: Gabi van Breenen)

HETEREN - Op 6 oktober is de vierde editie van de HeteRun.

In voorbereiding op de HeteRun start er vanaf 14 augustus een beginners hardloopgroep onder begeleiding van een professionele hardlooptrainer van De Loper.

Startpunt: Reflex Fysiotherapie, Prinsenhof 4 in Heteren. Woensdagavond om 19.30 uur. Kosten: 30 euro (voor acht trainingen en inschrijving HeteRun)

Voor meer informatie of inschrijven kan men contact opnemen via email: claudia@reflex-fysiotherapie.nl.

Via Romana Festival; spetterend Romeins spektakel

Romeinse re-enactors. (foto: Museumpark Orientalis) Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Ontdek de Romein in jezelf op het Via Romana festival van 6 - 11 augustus! Een spetterend Romeins spektakel met re-enactmentgroepen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Ervaar hoe het leven op het eind van het Romeinse Rijk was tussen re-enactors die bivakkeren in de Romeinse straat in Museumpark Orientalis en hier een week leven als Romein. Kinderen kunnen zich verkleden als Romein en met de gratis Romeinenrugzak met leuke opdrachten op pad. Vergeet niet langs te gaan bij de legionair, hij gaat testen of je geschikt bent als rekruut voor zijn leger! Je kunt hier ook een legionairsdiploma verdienen.

Tijdens het Via Romana Festival komt de Romeinse Straat echt tot leven. Er zijn allerlei activiteiten en er is van alles te zien en te doen. Bezoekers kunnen die dagen van dichtbij ervaren hoe het leven in de laatste jaren van het Romeinse Rijk was; vrouwen en kinderen van de soldaten zijn met de dagelijkse gang van zaken bezig, Germaanse huurlingen hangen rond op straat en de soldaten trainen en vechten. Het publiek kan meedoen met deze trainingen en er kan ook een praatje worden gemaakt met de soldaten, bijvoorbeeld om meer te weten te komen over de kleding die zij dragen of voor wie zij vechten.

Deze kleurrijke gezelschappen geven een schitterende indruk van hoe het leven was in die laatste jaren van het Romeinse Rijk. Dit jaar zullen er in het weekend van 10 en 11 augustus meerdere spectaculaire shows zijn, waarbij het publiek ook zelf kan meedoen aan het soldatenleven. Leuk voor zowel deelnemer als toeschouwer.

Swim to Fight Cancer brengt verkoeling

Ron Link met leden van het Swim to Fight Cancer team. (foto: archief Swim to Fight Cancer Nijmegen)

NIJMEGEN - Onder een heerlijk brandend zonnetje heeft Swim to Fight Cancer met een zwembadje wat extra verkoeling gebracht op de Grote Markt in Nijmegen. Het doel van deze ludieke actie is meer bekendheid geven aan Swim to Fight Cancer Nijmegen (StFCN) op 8 september in de Spiegelwaal.

Jong en oud komen pootjebaden, zo ook zanger en acteur Ron Link: ambassadeur van de ‘Swim’. Zelf zwemt hij samen met zijn team mee op 8 september. Opvallend is dat veel Nijmegenaren wel van Maarten van der Weijden hebben gehoord, maar niet van de Nijmeegse ‘Swim’.

Dit jaar vindt de zwemtocht voor de tweede keer plaats in Nijmegen. StFCN hoopt met de ‘Swim’ veel geld in te zamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF kankerbestrijding.

Om zoveel mogelijk Nijmegenaren te bereiken trekt het promotieteam de stad in. In veel cafés laten zij posters en flyers achter om de bezoekers te informeren en te enthousiasmeren. Ook bedrijven worden bezocht. De ‘Swim’ is namelijk de ultieme teambuilding voor bedrijven. Samen maken we een sportieve vuist tegen kanker.

Volwassenen die meedoen zwemmen een afstand van 1.500 meter. Houd je van een uitdaging? Het is voor volwassenen ook mogelijk een afstand van 3.000 meter af te leggen. Deelnemende kinderen vanaf 9 jaar met een A en B-diploma zwemmen 500 meter. Kinderen houden door het oefenen voor de ‘Swim’ hun zwemvaardigheid op peil. Ook is het gezellig om met een groep kinderen of samen met je ouders te oefenen en mee te doen.

Doe jij ook mee? Schrijf je nu in via: www.fightcancer.nl/nijmegen.

'Heteren got Talent' op slotavond

speelweek Heteren

HETEREN - Nog een paar dagen en dan start op 12 augustus de elfde speelweek van de Fun4kids in Heteren. Tijdens de voorverkoop is een record aantal weekkaarten verkocht, dat geeft aan hoe populair de speelweek in al die jaren is geworden.

"We hopen dat we geen stop op de inschrijvingen moeten doen in verband met onvoldoende vrijwilligers. De voorverkoop bij de Jumbo in combinatie met de appelflappenactie is daarmee weer een geslaagde actie geworden. De verkoop van de appelflappen heeft ruim 300 euro opgebracht met dank aan de Jumbo, die ze voor ons bakt en waar we alleen de kosten aan af hoeven te dragen. Verder is er op die dag spontaan door bewoners 150 euro gedoneerd."

"Het programma is rond en de vrijwilligers zijn ingevuld. Wie net terug is van vakantie en zich nog niet heeft opgegeven als vrijwilliger kan dat nog doen, alle hulp is welkom; zeker met zoveel inschrijvingen. Op zaterdag 10 augustus vanaf 09.30 uur gaan we opbouwen bij de manege, ook daar bent u van harte welkom.

Tijdens de slotavond op vrijdag doen we niet meer zoals gebruikelijk de playbackshow, maar doen we 'Heteren got Talent'. Kinderen kunnen zich hiervoor tijdens de speelweek opgeven en hun talenten voor een groot publiek laten zien. Dit mag natuurlijk ook playbacken zijn, maar ook jongleren, balletje hoog houden, een dans op muziek, kunstje met je huisdier of ander bijzonder talent. Het is eens wat anders en je hoeft niet meer persé muzikaal te zijn. Denk er over na en meld je volgende week aan bij de organisatie.

Mocht je nog vragen hebben of je aan willen melden als vrijwilliger, mail dan naar info@fun4kidsweek.nl."

Panorama Nederland in Lingewaard

De Veldschuur Bemmel. (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk viert haar 25-jarig jubileum met een bijzonder evenement. "Wij presenteren Panorama Nederland van 23 tot 29 augustus in de Theaterkerk in Bemmel. Lingewaard hoort landschappelijk gezien tot de Gelderse Poort en zag er 25 jaar geleden anders uit dan nu en zal verder veranderen."

In Panorama Nederland worden vier thema’s benoemd die bepalend zijn voor deze veranderingen: De verduurzaming van de landbouw, de energietransitie, veranderingen in wonen/mobiliteit en de klimaatadaptatie. Welke invloed hebben deze thema’s op het landschap van Lingewaard?

In de voorgaande weken hebben wij over ieder thema een stelling geformuleerd, waarmee u het eens of oneens kon zijn. Deze week doen wij een oproep om kansen voor het landschap in Lingewaard aan te leveren.

Het creëren van kansen voor natuur en landschap past bij de visie van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Samen met de inwoners van Lingewaard willen wij zoeken naar kansen om Lingewaard gezonder en plezieriger te maken om in te wonen en werken.

U kunt bijvoorbeeld denken aan de manier waarop we voedsel produceren, hoe we energie opwekken, hoe we woningen bouwen, hoe we omgaan met groen en water maar ook met waterbeheersing. Maar ook vanuit uw beleving kunt u mogelijkheden aangeven die een bijdrage kunnen leveren om onze woonomgeving mooier te maken.

Welke kansen voor het landschap zijn volgens u van belang voor inwoners van Lingewaard? Graag uw reactie naar info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Donderdag 8 augustus: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 9 augustus: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 18.30 Weeksluiting.

Maandag 12 augustus:11.00-12.00 uur Sociaal kernteam, 18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 13 augustus: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal.

Woensdag 14 augustus: 10.00 Schilderen met Hennie, 14.00 Sjoelen en Rummikub, 14.00 Kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij.

De Hoge Hof Herveld

Donderdag 8 augustus: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Repetitie Hoge Hof koor.

Vrijdag 9 augustus: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo, 18.30 uur Weelsluiting.

Zaterdag 10 augustus: 10.00 uur Bibliotheek met Annie.

Maandag 12 augustus: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie (met vakantie), 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus. 14.00 Biljart, 14.30 Roll-bal

Dinsdag 13 augustus: 11.00 uur: Geheugentraining, , 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

Woensdag 14 augustus: 14:00 Sjoelen en Kaartclubs, 17.00 uur Eet- en drinkcafé.

Gezocht: sprekers voor de eerste Pecha Kucha-avond in Elst

(foto: Mari Smith via Pixabay)

ELST - Heb je al eens eerder gehoord van een Pecha Kucha-avond? Vast niet. In Elst is, naar wij weten, nog niet eerder een dergelijk evenement georganiseerd. En dat terwijl in andere delen van het land de mensen in de rij staan om het mee te kunnen maken.

Wat is het dan precies? Een Pecha Kucha-avond (spreek uit: Petsja Koetsja) is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond.

Het leuke aan dit concept is dat het geen saaie lezing, seminar of vermoeiende presentatie zal worden, maar het initiatief spoort de sprekers juist aan om creatief en to the point te zijn. En het kan over van alles gaan. Een nieuwe uitvinding, een cool ontwerp, een inspirerende vakantie, een wijs levensverhaal, een apart idee... Zolang het maar interessant is en de moeite van het vertellen waard. Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie zolang het maar geen louter commercieel praatje is.

Heb je zelf iets interessants te melden? Twijfel dan niet en meld je aan! We hebben plaats voor maximaal 10 sprekers op een avond. En natuurlijk helpen we desgewenst bij het maken van een mooie presentatie.

Informatie over de avond zelf: 25-09; 20.00 – 22.00 uur; locatie:         Onder de Toren in Elst; aanmelding: jan.zwier@chello.nl.

De Buitenzorg kortebaandraverij

Finalerit tussen Eliot Charisma (winnaar) en Calistokingsdeep. (foto: Jan Willemsen)

Door Jo de Haar

BEMMEL - Over een paar dagen is het weer zover, De Teselaar verandert weer in een zandvlakte, een racebaan. Een start en een eind vak volledig met zand gevuld van stoeprand tot stoeprand. Daar tussen twee stroken zand waarop de paarden kunnen lopen, gescheiden door een strook gras. De dranghekken worden weer geplaatst en de vlaggen hangen weer in de lantaarnpalen. Welk paard zal er tegen het eind van de middag met de krans triomfantelijk de ereronde lopen?

Er wordt in het land alweer volop gekoerst. Op het ogenblik zijn er twee paarden die met kop en schouders boven de rest uitsteken en zodoende al een paar overwinningen hebben behaald. We hebben het hier over Eliot Charisma en Doc Holiday.

Eliot Charisma, de winnaar in Bemmel 2018, heeft al drie overwinningen behaald dit jaar met zijn vaste rijdster Lindsey Pegram, het bijzondere is dat hij dit jaar van alle starts in de omlopen er pas één verloren heeft, als je dan even rekent met drie overwinningen zijn dat dertig omlopen gewonnen. En degene die hij verloor was tegen Doc Holiday met rijdster Bo Sprengers.

Zou Lindsey het huzaren stukje kunnen uithalen om hier dit jaar wederom te winnen. Ze deed dit in 2017 met Calistokingsdeep en vorig jaar met Eliot Charisma. Afgelopen jaar reed ze in Bemmel weer beide paarden en ze presteerde het om met beide in de finale te staan.

Volgens de laatste berichten start dit jaar Dutch Buitenzorg ook weer in Bemmel. Dit hebben we vernomen van Djimmy Schneider, de eigenaar. Vorig jaar raakte Dutch geblesseerd en kon zodoende niet starten, maar volgens de eigenaar is hij weer in topvorm. Ook het paard Boucher Le Blanc heeft een Bemmelse achtergrond. Hij is in Bemmel geboren en opgegroeid totdat hij als tweejarige vertrok om te leren hardraven, wat hij ook goed kan, een paard om een gokje op te wagen als hij hier komt lopen. Van Stal De Groningers komen ook altijd goede paarden en de eigenaar is erop gebrand om hier in Bemmel ook de ereronde te willen rijden. Goede paarden van hun zijn Ronny Brandt, Barbert, Archance de Jiel, Chief One en Smart Dilli. Aad Pools komt ook, waarschijnlijk weer met enkele goede cracks waaronder Blackpearl Trans R en Contador. Ook de rijders Ruud Pools, Jaap van Rijn, Manon Pools, John de Leeuw en John Dekker zijn er om in de gaten te houden, ze slepen geregeld een overwinning uit het vuur.

Het is ook leuk om eens een gokje te wagen op een paard wat als outsider getipt staat. Winnen deze paarden, dan is de uitkering vaak hoog. Het mooie om een gokje te wagen is de spanning. Het lijkt of je medebezitter van het paard bent.

Hopelijk werkt het weer mee, niet te warm voor de paarden en droog. De organisatie staat weer garant voor een succesvolle middag met op het einde van de middag een glorieuze winnaar, die trots met de sierdeken en krans op De Teselaar mag lopen. Het bestuur wenst eenieder een mooie middag met toppaardensport toe op dinsdag 13 augustus.

Zomerwandelingen Huissen

Maquette gemaakt door Roan Smits. (foto: HKH) HKH

HUISSEN - Wat dacht u van een burgemeester, die verhaalt over zijn pogingen om de Huissenaren op te voeden? De gildeman, die vertelt in woord en gebaar over zijn heldhaftige optredens om Huissen te beschermen. Maar vlak ook niet de poortwachter van de Arnhemse Poort uit. Met gevaar voor eigen leven ging hij smokkelaars te lijf.

Op zondag 11 en zondag 25 augustus organiseert de Historische Kring Huessen weer zomerwandelingen in Huissen Centrum. Met deze keer als thema: Huissen in de Middeleeuwen. Start: om 14.00 uur bij het museum aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen. Kosten: 2,50 euro.

De rondleider vertelt over het gewone leven uit die tijd. Te denken valt bijvoorbeeld aan de rotzooi, die gewoon op straat gekieperd werd of in een beerput. Een beer zult u wellicht zeggen: de rondleider vertelt er meer over. Toepasselijk gebouwen onderweg worden nader geduid. Stilgestaan wordt bij de Buitenpoort en de Arnhemse Poort. Wat speelde zich allemaal bij zo’n poort af? U proeft gewoon de sfeer uit die tijd. Dat geldt nu des te meer daar er op drie plaatsen toneelspelers te voorschijn komen!

Aanmelding voor de wandeling is gewenst. Dit kan door een mailtje te sturen naar voorzitter@huessen.nl. Ook kan men zich opgeven bij het stadsmuseum Hof Van Hessen aan de Vierakkerstraat 39, 6851 BE in Huissen. Behalve maandag, alle andere dagen van 13.00 tot 16.30 uur geopend. Vrijdags al vanaf 10.00 uur. Tel: 026 3255058.

Zondag-expositie in Gendt

GENDT - Op zondag 11 augustus zal de expositie in het kerkje van Gendt voor de laatste keer te bezichtigen zijn.

Deze mooie expositie met als thema 'Polderdieren' is samengesteld door Wilma Schouten samen met de leden van haar schildergroepen van de SWOG. Stichting Welzijn Ouderen Gendt biedt tal van sportieve en kunstzinnige activiteiten en heeft zelfs drie schildergroepen. Het is de tiende keer dat er een zomerexpositie gehouden wordt in het kerkje van Gendt. De meeste schilderijen die er hangen zijn gemaakt in olieverf of acrylverf. Er zijn ook twee schilderijen bij die gemaakt zijn in de aquareltechniek. Een daarvan is 'de ganzenhoedster' die een eigen plek heeft gekregen, vanwege de bijzondere uitstraling. Het is een ingelijst schilderij, waardoor een kerkraam weerspiegelt wordt in het glas. Voor wie van plan is om de expositie te komen bekijken, is dit de laatste kans. De kerk is open van 14.00 - 17.00 uur.

's Morgens om 10.00 uur zal er eerst een kerkdienst zijn, waarin ds. J. Seeleman uit Haarlem voor zal gaan.

Drie keer prijs op EK Taekwon-Do!

Huldiging EK in Ierland. (foto: Emil Ripassa) Emil Ripassa

BEMMEL - Gregory Bekkers (26 jaar en 2e dan zwarte band) fanatiek lid van Taekwon-Do Academie Gelderland(TAG) heeft op de Europese Kampioenschappen Taekwon-Do in Cork, Ierland liefst drie maal het erepodium behaald!

Zilver bij het onderdeel team tuls. Samen met vijf Nederlanders van het Nederlandse team een stijlfiguur lopen van diverse vechttechnieken op een zo origineel mogelijke manier uitgevoerd. Bij het onderdeel Tuls individueel werd hij op niveau van 2e dangraad de derde van Europa.

Bij het onderdeel breektesten, wist Gregory de zilvere medaille te behalen. In een zware poule met 20 tegenstanders moest hij met vijf verschillende hand en voet-technieken telkens minimaal zes breekplanken doormidden breken. Uiteindelijk won een Brit met de derde dan deze competitie.

Drie medailles op Europees niveau is een geweldige prestatie voor Gregory en TAG. Recentelijk is Gregory nog speciaal vanuit het midden van het land verhuisd naar Bemmel om dichter bij de sportclub te wonen om geen training te missen. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zondag 11 augustus vindt tussen 10.00 en 16.00 uur de jaarlijkse zomermarkt in Slijk-Ewijk plaats, georganiseerd door CV De Waalkanters. Kom een kijkje nemen op wat "een van de gezelligste markten van de Betuwe" wordt genoemd.

Kraamhouders komen uit het dorp zelf en van (ver) daarbuiten, en zorgen dat de markt een breed aanbod kent. De zomermarkt vindt plaats rondom het dorpshuis.

Dit jaar is er weer vers gerookte paling te verkrijgen. De palingroker Harrie Buis is Nederlands kampioen palingroken, kwaliteit gewaarborgd dus. Er zijn nog plaatsen vrij; wie iets te verkopen heeft, is welkom. Info J. Blom, 06 49882609.

Huurdersvereniging zoekt kandidaten voor award

ELST - Huurdersvereniging HvOB is op zoek naar kandidaten Leefbaarheidsaward.

Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari 2020 tijdens haar nieuwjaarsreceptie voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Voorbeelden om te kunnen worden voorgedragen zijn: het op vrijwillige basis organiseren en bevorderen van projecten voor het algemeen belang kortom alles moet te maken hebben met de leefbaarheidsbevordering.

Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de Huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Bos Vishandel traditiegetrouw op Bemmelse ponymarkt

BEMMEL – Maandag 12 augustus is het weer Bemmelse ponymarkt en de traditie zet zich voort dat de familie Bos er ook weer staat. Van 06.00 tot 17.00 uur wordt er volop lekkere verse vis verkocht.

Ter plaatse wordt er op ambachtelijke wijze de overheerlijk paling gerookt. Met twee rookkasten wordt er volop doorgewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen.

Natuurlijk kan een ieder er ook weer terecht voor de mesverse Hollandse Nieuwe, broodje paling of een lekker bakje (met goud bekroonde) kibbeling. Ook op donderdag 15 augustus staat Bos Vishandel gewoon weer in Angeren en op de Bemmelse weekmarkt.

Hoera
Onze stoere Viggo wordt 12 augustus alweer 8 jaar,
gefeliciteerd met je verjaardag.
Dikke knuffel opa&oma Charlie/Yolanda

HOERA tis echt waar , deze knappe vent
wordt 7 augustus 60 jaar ! Henk van harte
gefeliciteerd , lieve groetjes v/d Eerdentjes .

Lieve (O)pa en (O)ma,
van harte gefeliciteerd met jullie
diamanten huwelijk. Veel liefs
van jullie kinderen en kleinkinderen.

Lieve Stijn, van harte proficiat met je 9e verjaardag.
Een geweldige feestdag namens papa, mama,
Thijs en Carmen toegewenst.

Lieve Thijs, van harte proficiat met je 11e verjaardag.
Een geweldige feestdag namens papa, mama,
Stijn en Carmen toegewenst.

"Zij houdt van hem, hij houdt van haar,
vanaf 12 augustus zijn Viviane en Nick
een ECHTpaar. Veel geluk samen".
Herman en Marieke

Lieve Oma Gerrie
Van harte gefeliciteerd met
jouw 73ste verjaardag.
Van: Luuk Lieve en Evi
We komen er aan

Deze lieve (moeder,oma,overgroot oma en tante)
wordt op 7 augustus 96 jaar, van harte gefeliciteerd.
We wensen haar een geweldige dag toe
namens Rudy & Ans

Hiep hiep hoera! Op 6 augustus
is Fiene 3 jaar geworden!
Heel veel kusjes van opa, oma,
ome Jan en tante Mij.

Deze 'alt' bijna 50 jaar alt.

Zoeken naar de geheimen van kabouterland...

BEMMEL - De kabouterspeurtocht is op zondag 18 augustus in Bemmel. Als het goed is hebben alle kinderen tot en met groep 6 van de basisscholen in Bemmel aan het einde van het schooljaar een flyer mee naar huis gekregen waarop zij uitgenodigd werden om mee te doen aan de door sichting deBol te organiseren kabouterspeurtoSpeurtocht op de laatste dag van de zomervakantie.

De speurtocht start bij restaurant De Buren van… op het Kinkelplein vanaf 10.30 uur. Kinderen doen gratis mee maar moeten wel begeleid worden door ouders, oma’s of opa’s. Volwassenen betalen drie euro.

"Wij zullen er een leuke, gezellige, soms spannende tocht (vijf km) van maken waarbij de kinderen moeten zoeken naar sprookjesfiguren en onderweg vragen moeten beantwoorden. Aan het einde is er dan voor alle kinderen een leuke herinnering!

Kom je ook meezoeken naar de geheimen uit de sprookjes- en kabouterwereld? En maak je ook van je laatste vakantiedag een hele gezellige gezinsdag? De volgende dag heb je dan op school in ieder geval al iets leuks te vertellen! Schrijf met grote letters in je agenda of op de kalender thuis: 18 augustus kabouterspeurtocht vanaf 10.30 uur in Bemmel." Meer informatie staat op: www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063.

Ontmoetingscentrum De Loohof toont zijn kunsten

ZETTEN - Al gezien in Zetten in de etalage van de etalage van de oude Kruidvat? Al die mooie werkstukken van de deelnemers van de schilderclub van ontmoetingscentrum De Loohof.

"Wij vinden het leuk om te laten zien wat er gemaakt kan worden op de dinsdagmiddag, heel divers zijn de resultaten. Groot, klein, heel precies en wat ruwer een ieder zijn of haar stijl.

Wat wij niet kunnen laten zien is het plezier wat de deelnemers met elkaar hebben tijdens het werken. Er wordt tijdens het werken veel gesproken over elkaars werk en daardoor leren wij elke keer weer bij.

De sfeer is dan ook zoals bij alle activiteiten heel ontspannen. Er zijn al deelnemers uit Opheusden en Kesteren bij gekomen en die hebben zich ook bij de andere activiteiten aangemeld. Dit is dan ook de bedoeling van ons ontmoetingscentrum, een plek waar iedereen zich thuis voelt en op zijn eigen manier aan de activiteiten deelneemt. Wij hopen dan ook dat de uitbreiding zich voortzet en nog veel meer mensen de weg vinden naar de Stationsstraat1 in Zetten."

Geef ook uw hersenen frisse lucht!

Vul de hersenen met frisse lucht. (foto: H. B. via Pixabay )

ELST - De Hersenyoga-activiteit van Forte Fit start eerder (26 augustus!) dan gepubliceerd (2 september).

Gelukkig zijn de oude deelnemers hierover al ingelicht, maar voor de nieuwe mensen (inclusief degenen die zich nog niet hebben aangemeld) is het van belang de juiste datum te weten.

Ga zelf actief de bij ouderdom optredende gebreken te lijf. De ervaren yogadocente Gerda Wolff kan de deelnemer hiermee op weg helpen. Uitgangspunt is dat de geest gezond(er) wordt, als je lichaam en hersenen gelijktijdig en met regelmaat traint. Bij elke sessie worden eerst lichaam en hersenen via ontspanningsoefeningen losgemaakt. Daarna wordt, via opdrachten in spelvorm, gewerkt aan de relatie tussen geheugen en bewegen (grotendeels met stoeloefeningen).

Deze cursus is zeker ook geschikt voor mensen in een rolstoel! Op 38 maandagmiddagen van 14.00 tot 15:00 uur in cultureel centrum De Wieken in Elst. Inschrijven (uiterlijk 23 augustus) bij Nelleke Beckering via mail (nellekebeckering3@gmail.com) of per telefoon (0481 840708 / 06 82798479).

Ontmoetingscentrum De Loohof toont zijn kunsten

ZETTEN - Al gezien in Zetten in de etalage van de etalage van de oude Kruidvat? Al die mooie werkstukken van de deelnemers van de schilderclub van ontmoetingscentrum De Loohof.

"Wij vinden het leuk om te laten zien wat er gemaakt kan worden op de dinsdagmiddag, heel divers zijn de resultaten. Groot, klein, heel precies en wat ruwer een ieder zijn of haar stijl.

Wat wij niet kunnen laten zien is het plezier wat de deelnemers met elkaar hebben tijdens het werken. Er wordt tijdens het werken veel gesproken over elkaars werk en daardoor leren wij elke keer weer bij.

De sfeer is dan ook zoals bij alle activiteiten heel ontspannen. Er zijn al deelnemers uit Opheusden en Kesteren bij gekomen en die hebben zich ook bij de andere activiteiten aangemeld. Dit is dan ook de bedoeling van ons ontmoetingscentrum, een plek waar iedereen zich thuis voelt en op zijn eigen manier aan de activiteiten deelneemt. Wij hopen dan ook dat de uitbreiding zich voortzet en nog veel meer mensen de weg vinden naar de Stationsstraat1 in Zetten."