De Liemers Helemaal Goed Courant

24 mei 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 24 mei 2019


Snuffelmarkt in Giesbeek

GIESBEEK - Zondag 30 juni Snuffelmarkt in Giesbeek, deze wordt alweer voor de 27ste keer gehouden achter Het Hof van Giesbeek en op het aansluitende dorpsplein.

Het aanbod van tweedehands goederen is zeer groot, veel deelnemers hebben zich reeds gemeld en zullen deze dag opfleuren met leuke hebbedingetjes op het kleurrijke marktterrein. Het is de moeite waard deze snuffelmarkt die overigens voor 2,50 euro en kinderen tot en met 12 jaar gratis toegankelijk is te bezoeken. Ook zal er muziek zijn door saxofonist Ben Wissink die ook deze keer weer voor KiKa speelt en de dag een muzikaal tintje zal geven. Er is voldoende gelegenheid om na al het geslenter langs vele goed gevulde kramen uit te rusten op een van de gezellige terrasjes. Naast de vele kramen is er ook nog een heuse rommelhoek waar het ondenkbare te koop is.

Een bezoek aan deze markt die open is van 9.00 - 16.00 uur is daarom warm aan te bevelen. Info / kraamhuur: 06 10252829.

Eindpresentatie Zing en Swing 2

Zing en Swing 2. (foto: Mike van Lierop)

ZEVENAAR - Iedereen is welkom op zondagmorgen 23 juni in het Sint-Andreas schuttersgebouw aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

De toegang is 5,00 euro inclusief een kopje koffie of thee. Aanvang 11:00 uur. De zaal is open vanaf 10:30 uur. Vooraf een kaartje kopen of reserveren kan per email: henniebakker@upcmail.nl, pjfransen-schaap1935@kpnmail.nl of even bellen met Plony Fransen (0316 524091). Eindeloos Musiceren met thema Zing en Swing is een burgerinitiatief in samenwerking met Leven in de Liemers en Gemeente Zevenaar.

Tafeltennisrobot tijdens Didam op Stelten

DIDAM - De tafeltennisafdeling van DSV Relax uit Didam staat zondag 2 juni met een tafeltennisrobot in het park tijdens Didam op Stelten.

Met twee tafeltennistafels en een robot hoopt de vereniging de jeugd warm te maken voor deze prachtige sport. Er is een leuke prijsvraag en er zijn voldoende batjes aanwezig om een balletje te slaan. Enkele seniorleden zijn aanwezig om uitleg te geven over deze sport en eventueel een balletje met je te slaan. De jeugdafdeling van de tafeltennisafdeling zit momenteel weer in de lift en dit wil de vereniging graag laten zien en horen. Naast het sportieve is het plezier en het gevoel dat je erbij hoort erg belangrijk binnen de jeugdafdeling. "Kom je laten uitdagen op die zondagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur in het centrumpark. Voor meer informatie: Christel van Mierlo (christeldsvrelax@mail.com)."

Tafeltennisrobot tijdens Didam op Stelten

IDAM - De tafeltennisafdeling van DSV Relax uit Didam staat zondag 2 juni met een tafeltennisrobot in het park tijdens Didam op Stelten.

Met twee tafeltennistafels en een robot hoopt de vereniging de jeugd warm te maken voor deze prachtige sport. Er is een leuke prijsvraag en er zijn voldoende batjes aanwezig om een balletje te slaan. Enkele seniorleden zijn aanwezig om uitleg te geven over deze sport en eventueel een balletje met je te slaan. De jeugdafdeling van de tafeltennisafdeling zit momenteel weer in de lift en dit wil de vereniging graag laten zien en horen. Naast het sportieve is het plezier en het gevoel dat je erbij hoort erg belangrijk binnen de jeugdafdeling. "Kom je laten uitdagen op die zondagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur in het centrumpark. Voor meer informatie: Christel van Mierlo (christeldsvrelax@mail.com)."

Koffieconcert drumfanfare Sint-Jan

Drumfanfare Sint-Jan tijdens schuttersfeest 2018. (foto: Linda Hendriks)

BABBERICH - Zondag 26 mei is drumfanfare Sint-Jan te beluisteren tijdens een koffieconcert in Kulturhus De Borg in Babberich.

Het orkest telt ongeveer veertig muzikanten en staat onder leiding van dirigent Michael van den Broeck. Op het programma voor dit concert staat een divers repertoire van pop- en filmmuziek, concertwerken en marsmuziek. De entree is gratis en een kop koffie of thee wordt deze ochtend door de vereniging aangeboden. De zaal opent om 10.00 uur, het concert begint om 10.30 uur.

Ronald McDonald Boshuus zoekt vrijwilligers

Een konijn, die de was doet. (foto: A. Neyndorff) A.Neyndorff

ARNHEM - Ronald McDonald Huis Boshuus bevindt zich op het dak van Klimmendaal revalidatiespecialisten. In het Huis kunnen gezinnen van kinderen die behandeld worden in Klimmendaal of het ziekenhuis dichtbij hun kind zijn. Ons Huis is ook één van de aangepaste vakantiehuizen van het Kinderfonds. Gezinnen met een zorgintensief kind kunnen hier op een fijne manier even bijtanken.

Een Ronald McDonald Huis krijgt geen subsidie of andere overheidsgelden en is volledig afhankelijk van sponsoren, giften en inkomsten uit acties. Dankzij de inzet van een enthousiast team vrijwilligers kan Ronald McDonald Boshuus een fijne en huiselijke plek bieden aan veel gezinnen. De vrijwilligers zorgen voor het gezellig maken van het Huis, ontvangen gasten, doen huishoudelijk werk en bieden een luisterend oor. Je draait met elkaar op een gezellige manier een groot huishouden.

Het Huis is geopend van 09:00-21:00 uur, in het weekend van 10:00-20:00 uur. Als vrijwilliger draai je één dienst van vier uur per week (of om de week) "Zonder vrijwilligers kan ons Huis niet open zijn. Daarom zoeken wij vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten en deel uit willen maken van dit fantastische team. Wij hebben jullie hard nodig! Kom jij ons team versterken? Op dinsdag 28 mei organiseren we van 19:00-20:30 uur een informatieavond! Tijdens deze avond vertellen vrijwilligers over het werk en over het Ronald McDonald Huis en krijg je een rondleiding. Wil je je opgeven voor deze avond of wil je meer weten neem dan contact op of stuur een email: 026 3525260 / arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl."

Kom samen betekenisvol lunchen

ARNHEM - Bereid je graag eten dat veel voor je betekent? Maak je bijvoorbeeld koekjes uit je jeugd, omdat ze je een gevoel van geborgenheid geven? At je bij oma altijd speciale pannenkoeken en maak je die nu zelf? Kook je graag gerechten uit je eigen cultuur? Kom dan op 27 mei naar Ervaar MEE Arnhem en neem je eigen eten mee.

Het is dubbel genieten als je samen lekker eet. Tijdens deze lunch kun je elkaars betekenisvolle eten proeven en de achterliggende verhalen delen. Zo leer je niet alleen elkaar, maar ook heerlijke recepten kennen. Koffie en thee zijn al aanwezig. Behalve met andere inwoners kun je tijdens de lunch met ervaringsdeskundigen van Ervaar MEE praten. Zij hebben ervaring op het gebied van eenzaamheid, psychische en/of lichamelijke klachten en bieden graag een luisterend oor in Het torentje RIBW aan de Johan de Wittlaan 316 in Arnhem op maandag 27 mei van 12:30 tot 14:30. uur. Kosten: gratis, maar je neemt een zelfgemaakt gerecht mee.

Ingezonden brief

Hiep, bieb, hoera?

Begin mei naar de Bieb in Zevenaar geweest, de nieuwe locatie wel te verstaan in hal 12 van de voormalige sigarettenfabriek. Verwachtingen waren niet al te hoog gespannen, gezien de opgedane indrukken van andere in gebruik genomen ruimtes. Industrieel erfgoed? Je moet er van houden. De ingang, beetje weggestopt om 't hoekie, geeft je niet de indruk weldra een bibliotheek te betreden. Maar alla, binnen geraakt zal het waarachtig wel meevallen. Niet dus! De tranen schieten je in de ogen. Is dit wat er van geworden is? Waarom in vredesnaam zo'n kleurloze ruimte zonder enige uitstraling. Boekenkasten op de betonnen vloer , waar voorheen de machines stonden. Een ongezellige kinderhoek ergens ver naar achteren. Kale wanden, leidingen en dikke buizen hoog boven je hoofd. Treurig en dodelijk saai. Weleens in oude panden in de voormalige D.D.R. geweest? Zo dus, een totaal gebrek aan sfeer en intimiteit. Hoe heeft het toch zover kunnen komen? Prachtige voorzieningen hadden we in Zevenaar, o.a. een mooi Raadhuis aan het gelijknamige plein. Gesloopt wordt het en hoe moet het plein nu gaan heten. Noem het het "Verraadhuisplein". Verraad- aan een prachtig bibliotheekgebouw; - aan een knus en gezellig Filmhuis, ook naar Hal 12; - aan het Liemers Museum, dat al haar statige pand huize "Mathena" moest verlaten. "Kunstwerk", een mooie naam voor een totaal cultureel aanbod, lijkt meer zoiets als met kunst en vliegwerk de boel bij elkaar houden in een onaantrekkelijke setting. Het bezoek aan de Bieb was voor mij altijd een feestje, maar de pret is nu wel behoorlijk vergald.

Arend van Maanen, Zevenaar

Hardlopen voor starters

Training. (foto: Rob Jansen)

DUIVEN - Je wilt graag beginnen met bewegen, maar hoe pak je zoiets aan? Als je echt het gevoel hebt, dat blijven zitten en niet bewegen ook niet alles is, is er vanaf zaterdag 1 juni een starterscursus hardlopen voor de echte beginner.

Dus vanaf nul naar bijvoorbeeld 5 kilometer. Bewezen is het genoeg, dat bewegen, zowel fysiek als mentaal, een gunstige uitwerking heeft. Het is een genot om in de buitenlucht bezig te zijn en je wordt er ook nog fitter en gezonder door. Kortom alleen positieve resultaten vanuit het bewegen.

Vanaf zaterdag 1 juni start de loopgroep FRoS met een echte beginnerscursus om het hardlopen letterlijk onder de knie te krijgen. Deze cursus zal elke zaterdag plaatsvinden van 10:00 tot 11:00 uur in het Horsterpark. De cursus wordt gegeven door Jos van Beusekom, die jarenlang ervaring heeft met hardlopen en al meer dan tien marathons op zijn naam heeft staan. Dus hij weet hoe het voelt om te beginnen en vooral om de discipline vast te houden. Jos heeft begin dit jaar de ‘Duivense Beste Sportprestatie van 2018’ mogen ontvangen. Ook na 1 juni kan men instromen tijdens de duur van de cursus. Ook kan er met Jos een persoonlijk schema besproken worden om het gewenste persoonlijke resultaat te bereiken. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, om iedereen de kans te geven deel te nemen aan deze unieke beginnerscursus. Kortom: Kom in beweging!

Wil je eerst meer informatie of wil je al direct inschrijven, mail naar: frosinfo@gmail.com.

Iedere dag een goedemorgen

ZEVENAAR - Wie let er op u als u alleen woont? Er zijn dagen dat alleenstaande ouderen niemand spreken.

"En wat nou als u in huis valt en niet bij de telefoon kunt om hulp te vragen? Met uw deelname aan Rode Kruis Contactcirkel blijft u niet onopgemerkt. Elke dag is er contact en dat geeft een veilig gevoel. U kunt heel simpel deelnemer worden van de contactcirkel. Kom voor meer informatie naar de bijeenkomst verzorgd door Rode Kruis in samenwerking met Caleidoz. Tijdens de bijeenkomst wordt ook aandacht besteed aan voorbereiding op noodsituaties. De toegang is gratis op woensdag 5 juni van 9.30 - 11.30 uur in de Hooge Bongert 3, Zevenaar. Graag opgeven vóór woensdag 29 mei bij de balie van de Hooge Bongert, via e-mail p.groenenstijn@caleidoz.nl of telefonisch: 06 20635563."

Muziek uit Syrië en Palestina in De Lantaern Zevenaar

ZEVENAAR - Zaterdagavond 1 juni wordt een zeer bijzondere avond in De Lantaern. Dan staat Orchestre Al Jamal op het podium van dit altijd gezellig muziekcafé in Zevenaar. Dit orkest zal het publiek trakteren op prachtige traditionele en moderne Arabische muziek. Een mooie kans om op deze manier kennis te maken met de muziek uit de Arabische cultuur. Aanvang: 20.30 uur. Entree bedraagt 10,00 euro.

Het meerkoppig Orchestre Al Jamal speelt traditionele en moderne Arabische muziek met veel improvisatie (taksims) en met soms een lichtelijk jazzy tintje. Improvisatie is één van de belangrijkste kenmerken van de Arabische muziek. De groep schuwt ook de cross-overs van Oost naar West niet. Mouafak al Jamal bespeelt de ud (Arabische luit) en zingt. Hij is een groot vertolker van de Arabische muziek. Frank van Velthoven speelt tenor- en sopraansaxofoon en is componist. Crispijn Oomes speelt viool in diverse ensembles voor traditionele volksmuziek waaronder Arabisch. Irmgard Cottaar is docent Oosterse slagwerkinstrumenten zoals daf, riqq en framedrums. Chris Frieswijk bespeelt de hang (klank en percussie). Het wordt een fantastische avond voor iedereen die zich wil verdiepen in de bijzondere klanken van de muziek uit Syrie en Palestina. Laat u meevoeren naar de steden en woestijnen van deze interessante landen.

Brommer toertocht door de Liemers

Tijdens de pauze van de tweede brommertoertocht: rustmoment voor de brommers. (foto: Bertus Ebbers)

GROESSEN - Gruosna 838 organiseert haar derde brommer-toertocht. Een tocht van bijna honderd kilometer door de Liemers op zaterdag 15 juni.

Voor brommerliefhebbers begint de Liemerse toertocht langzaam een begrip te worden. Deze derde editie op zaterdag 15 juni wordt er eentje van bijna honderd kilometer, opgedeeld in twee delen met een pauzeplaats halverwege. Gestart wordt in Groessen op het terrein van showband KDO aan de Commendereij 20. De organisatie is in handen van 'Gruosna 838' een activiteitencommissie van carnavalsvereniging De Deurdreiers.

Dit jaar gaat het puur om de toertocht. Vorig jaar was er tijdens de manifestatie Das Groessen ook gelegenheid om brommers te showen. Daarvoor is de komende jaren weer gelegenheid. De voorbereiding, zoals het uitzetten van een geheel nieuwe route is in handen van een van de deelnemers zelf. Een ander verschil met voorgaande jaren is dat er gereden wordt met voorrijden, dus geen pijltjes meer langs de route. Het eerste jaar telde de tocht 18 deelnemers, vorig jaar waren het er 33. De deelnemers reden met de merken Zundapp, Kreidler, Simson, Sparta, Puch, Jamathi en Tomos.

Inschrijven: Vooraf aanmelden middels een mailtje naar brommerskieken@deurdreiers.nl met vermelding van naam, woonplaats, telefoon en omschrijving van de brommer of motorfiets. Deelname kost acht euro waarvoor onder andere een warme hap en drinken in de pauze worden verzorgd. Betalen hoeft pas op 15 juni bij de inschrijving ter plaatse vanaf 09:30 uur. Om 10:30 uur wordt gestart. Rond het middaguur wordt de favoriete pauzeplek aangedaan aan Den Oldenhoek 8 in Groessen. De finish is rond 14:30 uur op de startlocatie.

Duuvels junioren 2e van Nederland

Junioren Gelre 2e van Nederland Roel Kleinpenning

ZEVENAAR - Zaterdag 11 mei speelde het combinatieteam junioren van Gelre om het kampioenschap van Nederland in de vierde klasse Shield. Gelre is een combinatieteam van rugbyspelers van de Wild Rovers uit Doetinchem, The Pigs uit Arnhem, RC Wageningen en de Duuvels uit Zevenaar. Omdat de junioren van Gelre kampioen waren geworden mochten zij zich meten met 2 ander kampioenen uit hun klasse. De tegenstanders waren de Voorburgse Rugbyclub en een combinatieteam uit de Betuwe. Uiteindelijk trok de Voorburse rugbyclub aan het langste eind, zij wonnen beide wedstrijden, Het Gelre-team werd tweede. Een prachtige prestatie!

Steeds meer jeugd weet de weg naar het rugbyveld te vinden. Ook bij de Duuvels zijn er al spelertjes van 6 die spelenderwijs het spel leren, en aan wedstrijden met leeftijdgenoten in de omgeving meedoen. Het echte rugby wordt van 12 jaar gespeeld.

Meer informatie www.duuvels.nl of mail naar info@duuvels.nl

Nieuwe Kunstwerk! brochure

REGIO - De nieuwe Kunstwerk! brochure is nu gratis af te halen op alle Kunstwerk! locaties: de Bibliotheek, Het Musiater, de Volksuniversiteit en het Liemers Museum. "

Dit keer ons volledige aanbod in één overzichtelijke brochure. Aan de ene kant het theateraanbod in Het Musiater met een breed scala aan vertrouwde gezichten en uiteraard nieuwkomers. Met een soepele beweging draai je de brochure om en vind je het totale educatie aanbod boordevol cursussen, workshops en muzieklessen. Kortom, voor elk wat wils! Reserveer nu je kaarten of meld je aan voor een cursus op www.liemerskunstwerk.nl."

Gratis digitale inloopspreekuren in de bibliotheek

(foto: Hero Images) Foto: Hero Images

REGIO - Allemaal digitaal: maak gebruik van de wekelijkse gratis inloopspreekuren in de bibliotheek Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Het is raadzaam tijdens de wekelijkse spreekuren je eigen e-reader/laptop/smartphone mee te nemen. Dus voor een ieder die meer wil weten over digitaal downloaden van informatie of streamen, App's op smartphone of tablet wil toepassen, vragen heeft over het gebruik van e-reader, e-books, iPad, internet of sociale media kan bij Kunstwerk! terecht. Elke dinsdagmiddag in Zevenaar, elke donderdagmiddag in Westervoort en elke vrijdagmiddag in Duiven van 14:00 – 16:00 uur.

Rommelmarkt bij De Boemelaars

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars houdt elk voorjaar een grote rommelmarkt. De voorjaarsrommelmarkt van 2019 wordt gehouden op zondag 26 mei van 11:00 tot 13:00 uur.

Deze voorjaarsmarkt zal als vanouds gehouden worden in het Schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De entree voor de rommelmarkt bedraagt een euro. "Ook voor deze rommelmarkt hebben we weer veel goed bruikbare tweedehands goederen ingezameld. Ook dit jaar is het aanbod weer heel divers. In de diverse verkoopkraampjes zullen weer volop boeken, platen, cd’s, (kinder)kleding, (kinder)schoenen, speelgoed, huishoudelijke goederen, porselein, glaswerk, elektronica en computer(onderdelen) aangeboden worden."

Na of tijdens het bezoek aan onze rommelmarkt is er in het schuttersgebouw natuurlijk zoals altijd de mogelijkheid om een heerlijk vers gezet kopje koffie of thee te drinken.

Het Liemers Carnavals Festival, wie durft?

LIEMERS - Zondag 20 oktober wordt het eerste Liemers Carnavals Festival gehouden. Waarom een Liemers Carnavals Festival? Met het Liemers Carnavals Festival willen de organisatoren meer glans geven aan het carnaval in de Liemers.

Zo willen we carnavalsliedjes en buutreedners de kans geven om een groter publiek te bereiken binnen de Liemers. De aangemelde artiesten zullen tijdens dit festival te horen en te zien zijn voor een groot carnavalspubliek. Maar ook daarna zullen we de liedjes en buuts volop gaan promoten om ze een zo groot mogelijk podium te geven.

Iedereen uit de Liemers kan mee doen, als individu, als duo, als kwartet maar ook koren en bands worden door de organisatie uitgedaagd om mee te doen. Bedoeling hierbij is wel dat het lied uit de Liemers komt. Daarnaast waardeert de organisatie het wanneer het in het dialect is en of gaat over iets uit de Liemers, de eigen stad of dorp. Dit is echter geen vereiste. Het mogen ook bestaande nummers zijn (met eigen tekst!) die een groter podium verdienen. Uit de ingezonden liedjes wordt een keuze gemaakt en de besten treden op tijdens het Festival. De organisatie gaat er voor zorgen dat de nummers op YouTube en Spotify te vinden zijn. Ook alle cafe's en Residenties van de carnavalsverenigingen krijgen de nummers zodat zij ze op hun afspeellijsten kunnen zetten.

Wie kunnen zich aanmelden als buutreedner? De organisatie is op zoek naar bestaande buutreedners maar zeker ook naar jong en fris talent. Altijd al eens in ton willen staan, maar nooit de durf gehad om een eerste stap te zetten? Dit is je kans! Er worden voor de buurtreedners een tweetal workshops georganiseerd. De professionele Brabantse buutreedner Dirk Kouwenberg gaat voor iedereen die zich aanmeldt de workshops verzorgen. Tijdens het festival zullen de beste buurtreedners hun buut ten gehore gaan brengen. Nog mooier zou zijn wanneer dat de buutreedners ook in de regio gaan optreden. De organisatie zal er alles aan doen om dit te promoten binnen de Liemers.

"Heb je interesse om mee te doen met het Liemers Carnavals Festival, geef je dan op voor 15 mei via liemerscf@gmail.com. Wil je eerst iets meer weten, google dan op Liemers Carnavals Festival. Heb je vragen, mail dan naar liemerscf@gmail.com en wij bellen/mailen je terug."

Programma Filmhuis Didam

Vrijdag 31 mei 20.00 uur en maandag 3 juni 20.00 uur: Eighth Grade. De dertienjarige Kayla wordt gevolgd in haar laatste schooljaar voor ze naar High School gaat. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden adviezen over volwassen worden en hoe je dat een beetje zelfverzekerd kunt doen. In het echte leven staat ze echter aan de zijlijn en vindt maar moeilijk aansluiting bij haar leeftijdgenoten, laat staan de jongen op wie ze verliefd is. Kayla wil niets liever dan zichzelf zijn, maar hoe doe je dat? Ze verovert de harten van de bezoekers van de film met haar naïviteit, kwetsbaarheid en onhandigheid die soms ongemakkelijk is om naar te kijken, maar waar je al helemaal niet van wilt wegkijken.

Vrijdag 7 juni 20.00 uur: Stan & Ollie. Stan & Ollie vertelt het waargebeurde verhaal van ’s werelds en Hollywoods bekendste duo: Stan Laurel & Oliver Hardy. Met hun hoogtijdagen ver achter zich, plannen Stan & Ollie een laatste theatertour door het naoorlogse Engeland en Ierland. Ondanks de hoge druk en de hectische planning, maar met de steun van hun lieftallige vrouwen Lucille en Ida – een duo act an sich – herontdekken ze de liefde voor het optreden en voor elkaar wanneer ze de harten van hun publiek opnieuw proberen te stelen met hun komische acts. Stan & Olllie is het hartverwarmende verhaal over wat het spectaculaire afscheidstournee van het duo had moeten worden.

Filmhuis Didam is gevestigd in het gebouw Waverlo. Reserveren en actuele informatie over het programma: www.filmhuisdidam.nl.

Vlooienmarkt Duiven

DUIVEN - Op het Horstenpark aan de Horstenparklaan 4 is op hemelvaartsdag donderdag 30 mei van 9.00-16.00 uur een vlooien- en kofferbakmarkt, de aftrap van het seizoen.

Deze vlooienmarkt is altijd weer een groot succes en door Animo vlooienmarkten georganiseerd. Het is een grote openluchtvlooienmarkt met veel particulieren deelnemers. Er zijn dan weer veel kramen en grondplaatsen waar tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam kost 25 euro. Grondplaatsen met auto 17,50 euro en met auto-aanhanger 20 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152. De markt bezoeken kost het 3,00 entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis!

Het theehuis zorgt voor de catering en een leuk terras!

Alle data van de openluchtvlooienmarkten van Animo op het Horstenpark zijn hemelvaartsdag 30 mei, zo. 30 juni, zo.21 juli en zo. 25 aug. en 29 september.

Turnsters Thuve halen finale

Turnsters sv thuve 4e en 5e divisie. (foto: Carola Vogels)

DUIVEN - Vijftien turnsters van turnvereniging sv Thuve hebben zich in seizoen 2018-2019 weten te plaatsen voor de finale.

Alle turnsters hebben drie voorrondes geturnd en doormiddel van de beste twee wedstrijden kon er een plaats af gedwongen worden in de finale van de divisie. Bij de turnsters uit de 4de divisie was de strijd iets heftiger. daar was nog een extra regiofinale en daar gingen relatief weinig turnsters door naar de finale. Afgelopen zaterdag hebben de turnsters uit de 4e divisie hun wedstrijd geturnd in Hengelo en aankomende zaterdag 18 mei mochten de turnsters uit de 5e divisie in Didam turnen.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Woensdag 22 mei om 19.00 uur: Mariaviering. Voorgangers: Werkgroep Mariavieringen met samenzang.

Zondag 26 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering -Gezinsviering, voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het koor Stella Maris. De collecte is voor de eigen Geloofsgemeenschap.

Intenties: Jan en Riet Köning, Aloys Lueb en overleden familie, Willibrord Verheijen, Dinie Verheijen-Hoogland.

Woensdag 29 mei om 19.00 uur: Mariaviering, voorgangers: werkgroep Mariavieringen met samenzang.

Hemelvaart, donderdag 30 mei, om 10.00 uur: Eucharistieviering, REGIO viering, voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van het Herenkoor uit Groessen. De collecte is voor de Willibrordusparochie.

Zondag 2 juni om 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het Gemengd koor uit Babberich. De collecte is voor de Nederlandse missionarissen.

Intenties: overleden familie Stoffels-Okkerman, Wilhelmien van Aken en zoon Jan, Gerda Duis-Kaak.

Dopelingen: Op zondag 12 mei zijn gedoopt: Mees Buiting Arnhemseweg Zevenaar, Florian Toeter Drostencamp Zevenaar, Roos Buiting Arnhemseweg Zevenaar, Eline Hoppenreijs Reinierastraat Zevenaar.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank

Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus a.s. zondag 2 juni kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Verkeersacties school Sprankel in Herwen

Goed geparkeerd= compliment! (foto: A. Hoekstra)

HERWEN - Afgelopen week hebben kinderen van basisschool Sprankel in Herwen voor de tweede keer dit voorjaar aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid rond hun school.

Sspanddoek bij school. (foto: A. Hoekstra)
Klaar-overs in actie. (foto: A. Hoekstra)

Zo waren er zelfgemaakte verkeersborden, tekenden ze met stoepkrijt haaientanden en zebrapaden op de weg en traden ze op als ‘klaar-over’. Extra aandacht was er voor het parkeergedrag van de volwassenen die kwamen halen en brengen. Auto’s die goed stonden konden rekenen op een complimentenkaartje onder hun ruitenwisser. Auto’s die fout geparkeerd stonden, kregen aan het begin van de week nog een waarschuwing. Aan het eind van de week werden er echter heuse zelfgemaakte bekeuringen uitgedeeld. De bestuurders moeten als boetedoening het schoolplein vegen of kunnen helpen bij het overblijven. De kinderen hopen hiermee de toegankelijkheid en veiligheid rond de school te verbeteren.

Basisschool De Bem eerste schaakschool van Nederland?

ZEVENAAR - Op De Bem wordt onder en na schooltijd schaken aangeboden. Nu de jeugdschaakvereniging in Zevenaar is gestopt, overweegt basisschool De Bem zelf een schaakvereniging op te richten, zodat kinderen zowel onder als na schooltijd in de gemeente Zevenaar kunnen blijven schaken.

Na gesprekken met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond blijkt dat er in Nederland nog geen schaakschool bestaat. De schaakbond en de Bem gaan de komende tijd dit concept samen verder ontwikkelen. Dit wordt aangeboden omdat het naast de traditionele vakken een leuke, uitdagende, maar ook zinvolle, aanvulling is.
Naast het leren van een bijzonder spel, stimuleert het leren schaken ook de emotionele en sociale ontwikkeling van het kind. Belangrijk daarbij is het leren omgaan met verlies, hetgeen door jezelf wordt veroorzaakt, omdat je een fout hebt gemaakt. Steeds weer moeten er bij een partij problemen worden opgelost waarbij je als eerste het probleem moet herkennen, daarna mogelijke oplossingen bedenken om vervolgens uit die oplossingen de beste keuze leert maken. Hiervoor is concentratievermogen nodig die door de schaaksport kan worden gestimuleerd. Concentratie en analytisch denken zijn onafscheidelijke van elkaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat het leren van schaken aan kinderen een verhoging van de schoolresultaten van ongeveer zes procent meebrengt.

De Bem is op zoek naar mensen die ook genieten van de schaaksport en het leuk vinden om dit plezier met kinderen te delen. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Joost Grol; joost.grol@debemzevenaar.nl of 0316 528877.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

26 mei 8.45 u ds. J.J. Poutsma 16.00 u ds A.Balk

30 mei Hemelvaartdag 9.00 u ds J.J. Burger

2 Juni 8.45 Leesdienst

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk, dr Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 1 juni 2019 om 19.00uur: Viering in de grote zaal o.l.v. parochianen.

Zondag 9 juni om 11 uur: Woord en communieviering samen met de Thomasparochie.

Misintenties: Wilma Wigman-Opgenoort, Fien ter Voert, Wim ter Voert, Jan Karsten, Anna Putman- Thomassen, Paul Compen, Riet Weiss- Geurts, Wim en Annie Greven Wanders, Gerda Wanders- Kampschreur.

H. Antonius Abt kerk Loo

Op zaterdag 25 mei om 18.00 uur. Woord en gebeds dienst. Voorganger T. Menting in samenwerking met het Dames-herenkoor.

Op zaterdag 1 juni om 18.00 uur. Woord en gebedsdienst. Voorganger T. Menting in samenwerking met het Dames-herenkoor.

Op zaterdag 8 juni om 18.00 uur. Pinksteren. Woord en Communieviering. Voorganger Pastor J. Heemink. Zang Antoniuskoor. Lector E. Kroets.

Kerk Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 26 mei gaat in de viering om 10.00 uur ds. C. Kors uit Doesburg voor. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in 'Ons Huis' onder het genot van een kopje koffie of thee.

Op zondag 2 juni gaat in de viering om 10.00 uur mw. ds. L. van Buuren uit Rheden voor.

Tijdens deze viering is er ook Jeugdkerk en kindernevendienst in 'Ons Huis'.

H. Remigius Duiven

Zaterdag : 25 mei 2019 om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Dames en Herenkoor.

Woensdag 29 mei 2019 om 19.00 uur. Rozenkrans bidden – Mariamaand.

Zaterdag/zondag : 1/2 juni 2019. Geen viering.

Gebedsintenties 25-05-2019: Els en Eeke Schampers, Pa en Ma Staring-Franken – kinderen en kleinkinderen, Toos Bus, Piet Mulder en Fien Mulder-Lamers en kinderen Jan Mulder en Ria Moraal-Mulder, Joke Maibaum-Driessen, Ouders Wouters van den Oudenweijer-van Oppenraaij en schoonzoon en schoondochter, Gerard Holthaus.Jaargedachtenis: Michel Thuyns

Mededelingen : Zaterdag 1 juni 2019 Huwelijksviering Marloes Bouwmeester en Björn Stjernetun.

Het Remigius secretariaat is vrijdag 31 mei (daags na Hemelvaart) gesloten.

Ehbo-basiscursus in Lobith

LOBITH - Start u met hulp verlenen, terwijl u op de ambulance wacht…? Een ehbo-cursus volgen is beslist de moeite waard. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er gaat geen dag voorbij of de krant en tv tonen beelden van ongelukken en ambulances die met spoed ter plaatse gaan. Het is dan ook niet vreemd dat er bij het woord 'ongeluk' direct aan bloed en calamiteiten gedacht wordt.

Het grootste deel van de ongelukken gebeurt echter gewoon thuis, tijdens het werk of het spelen. Een verbrande vinger, een schaafplek, een verstuikte enkel; kortom niets bloederigs; iedereen kan leren helpen.

De lessen worden gegeven op basis van de nieuwste eisen op bijvoorbeeld het gebied van reanimeren en AED-bediening. Alles op basis van het nieuwste lesboek. De cursus omvat maximaal 15 lesavonden en wordt afgesloten met een examen, waarna de cursist in het bezit kunt komen van het landelijk erkende ehbo-diploma, uitgegeven door het Oranje Kruis. "Uw investering voor deze cursus bedraagt 200 euro. Kosten van ehbo-examen en lessen zijn meestal via uw zorgverzekeraar terug te krijgen… controleer hiervoor uw polis of vraag het even na.

Aanmelden kan tot maandag 26 augustus. Na aanmelding ontvangt men verdere informatie over de tijden en de locatie. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Toon van de Kamp via telefoonnummer 06 51659390 of per e-mail ehbo_lobith_tolkamer@chello.nl.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 26 mei gaat in de viering om 10.00 uur ds. C. Kors uit Doesburg voor. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in ‘Ons Huis’ onder het genot van een kopje koffie of thee.

Op zondag 2 juni gaat in de viering om 10.00 uur mw. ds. L. van Buuren uit Rheden voor.

Tijdens deze viering is er ook Jeugdkerk en kindernevendienst in ‘Ons Huis’.

H. Antonius Abt kerk Loo

De kerk in Loo. De H Antonius Abt.

Op zaterdag 25 mei om 18.00 uur. Woord en gebeds dienst. Voorganger T. Menting in samenwerking met het Dames-herenkoor.

Op zaterdag 1 juni om 18.00 uur. Woord en gebedsdienst. Voorganger T. Menting in samenwerking met het Dames-herenkoor.

Op zaterdag 8 juni om 18.00 uur. Pinksteren. Woord en Communieviering. Voorganger Pastor J. Heemink. Zang Antoniuskoor. Lector E. Kroets.

Avondvierdaagse DGL start

Vierdaagselopers Ellen Kooistra

DUIVEN - De 34e avondvierdaagse Duiven Groessen en Loo gaat van start op dinsdag 4 juni om 18.00 uur zoals vanouds vanaf het Eilandplein in Duiven. Het startbureau is Praathuis 304, waar men te gast is bij de wijkraad Duiven – Zuidoost.

"Wij gaan natuurlijk uit van een week met mooi weer, maar dat kunnen we niet garanderen. Denk daarom goed aan uw voorbereiding met de juiste kleding en schoeisel. Als u net als de andere jaren de 'instructies' opvolgt van onze verkeersregelaars, dan heeft u nagenoeg de zekerheid, dat op de verschillende lastige knooppunten u met zorg en veilig wordt begeleid. Realiseer wel dat u niet alleen de wegen gebruikt, maar dat ook al het andere verkeer 'gewoon' doorgaat. Onze goed opgeleide verkeersregelaars weten op dat moment wat te doen. Wij vragen u slechts het opvolgen van de instructies.

Vierdaagselopers. (foto: Ellen Kooistra)

In navolging van ons jubileumjaar waarbij wij alle officieel ingeschreven deelnemers verrasten met een ambachtelijk ijsje van ijssalon La Calamita uit Duiven, hebben wij gemeend u opnieuw te mogen verwennen met een gelijke traktatie. Dit ijsje wordt u aangeboden namens ons en ijssalon La Calamita op het verzamelterrein van de firma Kinkelder aan de Veldstraat op vrijdag (de laatste dag). Om 20.00 uur vertrekt daar ook het eerste muziekkorps voor de feestelijke intocht." Inschrijven voor de 5, 10 of 15 km kan via de website www.avduiven.nl.

Fietstocht voor het hele gezin

GROESSEN - Schutterij EMM verzorgt ook dit jaar weer de traditionele fietstocht op Hemelvaartsdag.

De fietstocht, die start vanaf het schuttershuis in Groessen, volgt men aan de hand van het bij inschrijving verkregen blad met aanwijzigingen. Het is een route door mooie natuur en langs historische plekken in de omgeving. Halverwege de tocht is er een pauzeplek ingelast en wordt er voor verfrissing gezorgd. Tijdens de pauze is er een puzzel op te lossen, waarmee men de kans maakt op het behalen van enkele prijzen. Na de tocht is er gelegenheid om even gezellig na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

De puzzel-fietstocht vindt plaats op donderdag 30 mei (hemelvaartsdag). Deelnemers kunnen zich vanaf 12.00 tot 13.00 uur aanmelden in Het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen (achter garage Bedeaux). Het inschrijfgeld bedraagt: een euro voor volwassenen, kinderen fietsen gratis mee. Het belooft weer een gezellige middag te worden voor jong en oud.

Europees zilver voor Zevenaarse bodybuilder

Backstage poseren.

ZEVENAAR - De Zevenaarse bodybuilder Johnny Stuhldreier heeft zilver behaald op de Europese kampioenschappen.

Nr 1 en 2
Tijdens de wedstrijd.
Tijdens de wedstrijd.
Johny met zijn vrouw en zilveren medaille met mijn vrouw met zilver medaille

"Ik loop nog steeds met mn kop in de wolken. De tegenstanders waren groot en zeer gespierd. De besten van Europa op een podium en daar stond ik tussen!", aldus Johnny. "Ik heb al twee keer de Nederlandse kampioenschappen en twee keer de Grand Prix gewonnen. maar het EK is een klasse appart. En... het mooie is -omdat ik tweede ben geworden- stuurt de Nederlandse BodyBuilding Federatie mij naar de wereldkampioenschappen om daar voor Nederland uit te komen!"

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Kerkberichten:

Op zaterdag 8 juni is er om 19.00 uur een Eucharistieviering met als voorganger Pater Remmers. Het gemengd koor en het koor uit Elten verzorgen hierbij de zang. Op zondag en maandag 9 en 10 juni zijn er in onze kerk geen vieringen. Er is een extra collecte voor de Nederlandse missionarissen.

Misintenties:

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Bertus Driessen

Doortje Driessen-Steenkamp

Henk en Dineke van Dinther

Henkie en Albert van Dinther

Joep en Agnes Derksen-Hendriksen

Overleden familie Sweers-Etzroth.

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl.

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 1 juni 2019 om 19.00uur: Viering in de grote zaal o.l.v. parochianen.

Zondag 9 juni om 11 uur: Woord en communieviering samen met de Thomasparochie.

Misintenties: Wilma Wigman-Opgenoort, Fien ter Voert, Wim ter Voert, Jan Karsten, Anna Putman- Thomassen, Paul Compen, Riet Weiss- Geurts, Wim en Annie Greven Wanders, Gerda Wanders- Kampschreur.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag : 25 mei 2019 om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Dames en Herenkoor.

Woensdag 29 mei 2019 om 19.00 uur. Rozenkrans bidden – Mariamaand.        

Zaterdag/zondag : 1/2 juni 2019. Geen viering.

Gebedsintenties 25-05-2019: Els en Eeke Schampers, Pa en Ma Staring-Franken – kinderen en kleinkinderen, Toos Bus, Piet Mulder en Fien Mulder-Lamers en kinderen Jan Mulder en Ria Moraal-Mulder, Joke Maibaum-Driessen, Ouders Wouters van den Oudenweijer-van Oppenraaij en schoonzoon en schoondochter, Gerard Holthaus.                                                Jaargedachtenis: Michel Thuyns

Mededelingen : Zaterdag 1 juni 2019 Huwelijksviering Marloes Bouwmeester en Björn Stjernetun.

Het Remigius secretariaat is vrijdag 31 mei (daags na Hemelvaart) gesloten.

Viva la Vlo in Hengelo

HENGELO - Op het terrein De Hietmaat, Zelhemseweg 15 in Hengelo (gld) is er zondag 2 juni van 0.900 - 16.00 uur een vlooienmarkt en kofferbakmarkt.

Er zijn kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop. Elk jaar een groot succes. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden huur dan ook een kraam voor 25 euro. Er is ook kofferbak grondplaats voor vanaf 17,50 euro, als u gaat staan kan de auto achter de kraam of uw grondplaats.

Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel met Monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De vereniging De Hietmaat zorgt voor de catering en een leuk terras.

Pigeons On Wheels showt basketbaltalent bij Die Hard-toernooi

Links naar rechts Peter Gijsbers, Robert Dekker, Isabelle Haring, Maarten Groenendijk en Martijn van de Goor.

DUIVEN/EMMEN - Zaterdag 11 mei heeft Pigeons On Wheels (POW) deelgenomen aan 'Die Hard 2019' in sporthal Angelslo in Emmen. Het werd een leuk toernooi, waar POW goed speelde en een verdienstelijke derde plaats behaalde.

POW-selectie: Isabelle, Fons, Martijn, Peter G. (Koprol), Maarten en Robert.

Second Dribble - POW: 15-34 Eenvoudige overwinning op het team uit Hardenberg, waar POW uitstekend speelde en ook alle spelers wisten te scoren. POW - Mustangs: 36 -16
Deze wedstrijd tegen het organiserende team uit Emmen werd een ruime winst. Ook hier speelde POW een goede wedstrijd en werd de bal goed gedeeld.

Dyna’75 - POW: 36-23. Ondanks het verlies speelde POW stukken beter dan in de laatste competitiewedstrijd op 13 april. Het team uit Heerenveen was versterkt met een aantal eredivisie spelers en dat maakte uiteindelijk het verschil. Dyna behaalde terecht de titel “Die Hard 2019”

POW - Flying Red: 17-35. Tegen het team uit Roden, dat uitkomt in de B-divisie, had POW moeite om door de full-court-press te komen. Tegelijk was dit wel een goede training voor in onze eigen competitie (C-divisie).

De dag werd afgesloten, samen met onze supporters Frieda en Rob, met een snack in AnyTeam Oase in Emmen. Team Pigeons On Wheels heeft opnieuw laten zien dat het team enorm veel talent heeft en dat ze voor komend seizoen een serieuze titelkandidaat is! Meer informatie over basketbalvereniging Pigeons staat op www.depigeons.nl.

Theorie-examen en bieb-bezorgdienst


ZEVENAAR - Ga jij binnenkort beginnen met rijlessen of mag je al bijna theorie-examen doen? In Kunstwerk de Bibliotheek kun je oefenen met verschillende examens; handig om je kennis alvast te testen.

Boek aan huis de bezorgdienst van Kunstwerk! de Bibliotheek. Lees je graag maar ben je aan huis gebonden door ouderdom, (tijdelijke) handicap of langdurige ziekte, en daardoor niet in staat de bibliotheek te bezoeken? Dan is er voor jou de dienst Boek aan Huis, een service van Kunstwerk! de Bibliotheek. Romans, literatuur, luisterboeken, boeken met grote letters, hobby- en fotoboeken, boeken over de streek maar ook tijdschriften en vakbladen komen door Boek aan Huis ook voor jou weer binnen handbereik.

Tijdens een kennismakingsgesprek worden je boekwensen geïnventariseerd en nadere afspraken gemaakt met betrekking tot bezorgen en ophalen. Hierna wordt je elke 3-4 weken bezocht door een enthousiaste vrijwilliger die een nieuwe collectie boeken, luisterboeken, cd's en tijdschriften voor je meeneemt en weer ophaalt. Kunstwerk! de Bibliotheek biedt deze service gratis aan bij ons bibliotheekabonnement. Naast deze bezorgdienst voor leners van de bibliotheek is het ook voor instellingen mogelijk een collectie op maat te lenen. In overleg bekijken wij wat mogelijk is in jouw specifieke situatie. De kosten van een huurcollectie op maat voor instellingen zijn afhankelijk van de wensen. Heb je interesse in de dienst Boek aan Huis, ken je iemand die hiervan gebruik zou willen maken, wil je je als vrijwilliger inzetten voor deze service óf wil je informatie over een op maat gemaakte huurcollectie voor jouw instelling, bel 0316-523819 of mail naar infobibliotheek@liemerskunstwerk.nl.

Tweede Doesburg City Run startklaar

(foto: Robert Biesen) Foto: Robert Biesen

DOESBURG - Op zondag 2 juni is de tweede Ubbink Doesburg City Run: een hardloopevenement voor iedereen die ook maar een beetje sportief is. Met de deelname aan de Ubbink Doesburg City Run steun je het goede doel: De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De organisatie is er al helemaal klaar voor. Aan het eind van de dag geeft Some met haar GRLBND een spetterend optreden.

De route van de Run loopt langs de mooiste plekken van Doesburg. Hardloopfanaten kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 10 kilometer, 5 kilometer en 2,5 kilometer. Voor kinderen van de basisschool is er de Kidsrun. Zij kunnen verschillende afstanden lopen rond de Martinikerk in het centrum. Nieuw zijn de Flipperrun en de familie-estafette. De naam zegt het al: bij de flipperrun leggen de deelnemers op zwemflippers een parcours af. Met de familie estafette hoopt de organisatie nog meer deelnemers van alle leeftijden te bereiken.

De hele zondag staat dus in het teken van sport en beweging. Het programma is al rond. Aan het eind van de dag geeft Some met haar GRLBND een spetterend optreden, speciaal voor het goede doel. Verschillende sportscholen en dansscholen uit Doesburg en omgeving geven warming ups, demonstraties en workshops. Dus ook de aanmoedigers hoeven zich niet te vervelen! Dankzij de gulle gaven van allerlei sponsoren is er een mooi prijzenpakket en krijgen de deelnemers allerlei extra's.

"Wilt u ook meedoen en de mooiste plekjes van Doesburg ontdekken terwijl u hardloopt? Meld u dan aan via http://doesburgcityrun.nl/aanmelden."

Foto-expositie natuurbeelden in Liemerije in Zevenaar

Macro-opname. (foto: Pim Edelman) Pim Edelman

ZEVENAAR - Ook benieuwd hoe vijf fotografen van Fotoclub Doesburg (www.fodo.nl) de natuur in fotobeelden hebben vastgelegd? Kom dan kijken naar foto's van bloemen in ijs, vlinders, paddenstoelen, landschappen, veranderende natuur en nog veel meer.

Zij tonen een selectie van hun werk tijdens de expositie tot 9 augustus in de het bewonerscafé en de aansluitende gangen van verpleeghuis Liemerije Zevenaar, Hunneveldweg 12 in Zevenaar. De tentoonstelling is dagelijks vrij toegankelijk van 8.00 tot 20.00 uur.

Kosteloos exposeren in Liemers Museum

ZEVENAAR - Kunstwerk! Liemers Museum locatie Kerkstraat zal dit najaar verhuizen naar Hal12. Daardoor worden er geen eigen tentoonstellingen meer georganiseerd.

Het gevolg is dat de expositieruimte van het Liemers Museum vrij is van juni - augustus! "Wil jij kosteloos gebruik maken van de expositieruimte in het Liemers Museum aan de Kerkstraat? Bijvoorbeeld om je foto's of schilderijen te laten zien aan het publiek? Of misschien heb je wel een bijzondere collectie die de moeite waard is om te exposeren? Grijp deze unieke kans en meld je aan! Dit kan zowel individueel als in groepsverband. Voor meer informatie en aanmelden stuur je een mail naar info@liemerskunstwerk.nl."

Wat kosten zonnepanelen en waar let je op?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kost gemiddeld 4.400 euro, in 2011 was dit nog 5.900 euro. Deze investering verdient zich gemiddeld in zeven jaar terug.

Tien panelen produceren jaarlijks zo'n 2.300 tot 2.500 kWh elektriciteit. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Maar... kijk niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. En waar let je op als je zonnepanelen gaat kopen? Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Soort

Silicium panelen van kristallijn zijn het meest voorkomende zonnepaneel. Er zijn monokristallijn panelen (egaal zwart van kleur) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen). Lees meer over de verschillen tussen deze twee zonnepanelen. Daarnaast zijn er flexibele zonnepanelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper, maar hebben een lager rendement. Hybride zonnepanelen zijn zonnepanelen en zonneboiler in één. Tot slot zijn glas-glas zonnepanelen nieuw op de markt. De zonnecellen zijn zowel aan de achter- als voorkant van glas. De achterkant van traditionele panelen bestaat uit een zogenoemde 'backsheet', een plastic laag. Glas-glas zonnepanelen hebben een langere levensduur; glas is steviger en laat minder vocht en vuil door.

Capaciteit en afmeting

De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. Het vermogen van een zonnepaneel is gemiddeld 280 wattpiek. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur per jaar. Standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 165x99x3,5 cm. Bekijk via het legplan van zonnepanelen.net welk formaat geschikt is voor jouw dak.

Omvormer

De omvormer is minstens zo belangrijk als de zonnepanelen zelf. Deze zet de opgewekte stroom van zonnepanelen (gelijkspanning) om in wisselspanning, zodat deze geschikt is voor gebruik in je woning. Let onder meer op het vermogen van de omvormer, het rendement en de levensduur.

Garantie

Ga na welke garanties de leverancier, importeur of de fabrikant van de zonnepanelen biedt. Is dat bijvoorbeeld een productgarantie of een installatiegarantie? Zonnepanelen zonder CE-keurmerk mogen in Nederland niet worden verkocht.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Duurzaam en gezond wonen Goede ventilatie met verse lucht nét zo belangrijk als goede isolatie!

Intelligent gestuurde radiatoren 'knockonwood' en 'Vertiga Kirei' voor optimale ventilatie (Jaga).

We doen er tegenwoordig alles aan om fit te zijn, goed te eten en zo lang mogelijk gezond en gelukkig te zijn. Tegelijkertijd is duurzaamheid het nieuwe mantra van onze levensstijl. Dus hoe doe je dat, duurzaam en gezond leven en wonen? Denk aan energie besparen, isoleren en ventileren, veel daglicht in huis, duurzame vloeren, ecologische verf en ergonomische meubelen want dat is nu de trend. Laat je verrassen door slimme en duurzame oplossingen voor thuis.

Isolatie is een eerste stap in energiebesparing. Door goed te isoleren blijft de warmte in de winter binnen en is je huis in de zomer heerlijk koel. Maar pas op! Het gevolg is dat veel huizen luchtdicht zijn en dat is weer slecht voor je gezondheid. Goede ventilatie met verse lucht is nét zo belangrijk als goede isolatie.

Even een paar uur een raampje open zetten is zeker niet voldoende om de vervuilde lucht in huis als gevolg van koken, wassen, douchen, werken, slapen, roken en het toilet te verbeteren. Voor de noodzakelijke verversing van de lucht in huis zijn er zogeheten decentrale systemen ontwikkeld die de lucht afzuigen en waarbij direct buitenlucht in een ruimte wordt aangezogen. Hier zijn geen nieuwe luchttoevoerkanalen of verlaagde plafonds voor nodig omdat de lucht in elke ruimte rechtsreeks van buiten komt.

De Jaga ventilatiesystemen zijn vraag gestuurd; ze meten zelf CO2 en vocht en ventileren automatisch op plaatsen en tijden waar dat in huis nodig is. De Oxygen2 is een ventilatiesysteem dat op energie-efficiënte wijze zorgt voor zuivere, frisse lucht in de woning. De kant-en-klare ventilatie unit kan onzichtbaar ingebouwd worden binnen de low-H2O radiatoren. Zo heb je maar één toestel nodig voor ventilatie én verwarmen.

Interieurtip

Naast goede ventilatie kun je het binnenklimaat ook verbeteren door zonwering te plaatsen, te stoken met geschikt drooghout voor de open haard en luchtzuiverende planten (zoals palmen, varens) in huis neer te zetten.

Bron: Perscentrum Wonen

Woonplant van de maand juni Zonnebloem maakt zomer nog vrolijker!

De zonnebloem is vooral bekend als tuinplant: één hoge stengel met daarop één enorme bloem. Het aanbod op pot is compacter en wordt zo veredeld dat er geen stuifmeel vrijkomt. Hierdoor blijft het hart mooi donker en vormt het een fraai contrast met de gele bloemblaadjes. In juni staat de zonnebloem centraal in het interieur!

De zonnebloemen zoals Vincent van Gogh ze schilderde, gele lintbloemen met een donker hart, worden het meest aangevoerd als snijbloem en als potplant. Maar er zijn ook pot-zonnebloemen met een geel of bruin hart en met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Mooie cultivarnamen als Sunsation of Funshine zijn dan ook toepasselijk gekozen.

Voor binnen!

Zonnebloem (Helianthus) wordt niet zo hoog als de tuinvariant, maar biedt wel die unieke, vrolijke felgele bloemen en het donkere hart van een echte zonnebloem met daaronder mooi donkergroen blad. Perfect gezelschap voor op het aanrecht, de (tuin)tafel, een werkkamer of willekeurig welke ruimte wel een vleugje zomer kan gebruiken. Zet er een paar bij elkaar in een bak of in een groepje, voor het gevoel van een bloeiende akker. Daar mag een vleugje lila of paars bij, om al het geel visueel wat af te koelen.

Herkomst
Zonnebloem komt uit Noord- en Zuid-Amerika, maar gedijt ook uitstekend in Europa en andere gematigde klimaatstreken. Het is een eenjarig gewas met enorme groeikracht, vanuit een zonnebloemzaadje groeit in enkele maanden een prachtige gele zonnebloem.

Zonnebloem – de naam zegt het al – houdt van zon en kan veel licht hebben. De plant heeft veel water nodig, de kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Verwelkte bloemen kunnen worden weggehaald, dan krijgen nieuwe knoppen meer ruimte. Eens per week een beetje plantenvoeding houdt de bloei er in.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl.

Nooit te jong (oud) om te bewegen...

Designmeubels van vintage sportmaterialen van Gym & Classics

We zijn eigenlijk niet gemaakt om te zitten, dus hoe meer beweging in huis hoe beter het voor ons is!

Meubelen gemaakt van oude materialen en toestellen uit de gymzaal zijn dus ideaal om dat sportieve karakter van je huis een boost te geven. Vooral voor gezinnen met kinderen is deze nieuwe collectie van Gym&Classics een aanrader want deze meubelen kunnen tegen een stootje. En misschien levert het inspiratie op om zelf aan de slag te gaan?

Bron: Perscentrum Wonen

Drie keer genieten van de vlierbes!

Heb je ook een vlier in je tuin staan. Je komt ze ook veel tegen langs de kanten van de weg en aan bosranden. Heb je een vlierbesstruik in je tuin, dan kun je er volop van genieten: het hele jaar door is het een prachtige struik. In het voorjaar van de vlierbloesem en in het najaar van de vlierbes! Je maakt er bovendien gezonde sap, siroop en jam van!

Een vlierbessenstruik groeit snel en zie je veel in het wild en in de (moes)tuin. Wereldwijd bestaan er ongeveer vijfentwintig soorten vlierbessen, waarvan er drie veel in Nederland voorkomen. Dat is de gewone vlierbessenstruik, met zwarte bessen, de trosvlier met rode bessen en de kruidvlier die vaak in het wild voorkomt. In de lente zorgen de verschillende kleuren bessen samen met de witte of roze bloemen voor een mooi plaatje in je tuin.

Zowel vlierbloesem als vlierbessen staan bekend om hun geneeskrachtige werkingen. De bloesem helpt zweet afdrijven en helpt bij verkoudheid. Ze bevatten bovendien heel veel vitaminen. Daarnaast verbeteren vlierbessen je stofwisseling en helpen ze bij reuma. Van zowel de bladeren als de bloesem kun je thee trekken.

Voordat je vlierbessen eet of verwerkt in een gerecht, moet je ze eerst even koken. Rauw zijn ze namelijk een beetje giftig. Na het koken zijn vlierbessen heel geschikt om jam van te maken. Ook vind je vlierbessen vaak terug in verschillende soorten drank. Zo kennen we vlierbessenwijn en vlierbessenjenever. Maak zelf ook eens limonade van vlierbloesem door deze in water te laten trekken en vervolgens te filteren.

Terracotta de nieuwe woonsfeer voor binnen en buiten!

In de sfeer van Terracotta voor buiten! Puur genieten van de zomerse sferen.

Waar denk je aan bij het woord terracotta? Aan potten bakken, de jaren zeventig, bakstenen en haciënda's uit Zuid'Amerika toch? Dat is precies waar dit nieuwe trendsignalement om draait. Het hangt in de lucht: Alles waar we Terracotta mee associëren. Juist door al deze elementen met elkaar te combineren ontstaat een nieuwe woonsfeer. Deze voelt zowel modern als etnisch aan en een beetje bohemian. Hierbij zien we ook snel de grens tussen binnen en buiten vervagen.

Door goed na te denken over dit 'grensgebied' zoals ramen, schuifpuien, zonwering en horren verhogen we het comfort en ontstaat een optimaal binnenklimaat. Laat die zon maar komen, Hasta la vista baby!

Links is gestyled door Cleo Scheulderman en gefotografeerd door Jeroen van der Spek, rechts is een afbeelding van pinterest.com

Binnen doet ons denken aan een hippe hotelkamer in een boutiquehotel in zonnig Colombia, de nieuwe hotspot voor Moderne Nomades. Gestreepte kelims en houten meubelen versterken deze sfeer. De bank in cognac kleurig fluweel zorgt voor de seventies vibes. Ook met een stoere streep voor de zonwering maak je het terras een stuk sfeervoller. Het geeft net dat speelse gevoel. Combineer eens met een buitenmuur op je terras die je terracotta schildert. Leg een kelimkleed van binnen op de buitentegels. Verzamel grote stenen potten en zet ze vol tropische planten, cactussen en bloemen. Nu alleen nog een lekkere cocktail erbij en de zwoele zomeravond kan beginnen.

Bron: Perscentrum Wonen

Laat de kamperfoelie maar klimmen en slingeren!

Klim-, slinger- en leiplanten zijn zeer populair omdat ze de hoogte ingroeien en zo ook in kleinere tuinen niet heel veel ruimte innemen. Kamperfoelie is er zo een. De plant heeft de botanische, natuurlijke uitstraling die nu zo in trek is, compleet met een weelderige bloei op een betrekkelijk bescheiden oppervlak. Mét het talent om de hoogte in te klimmen en te slingeren, langs een schutting, pergola of regenpijp!

De bloemen geuren heerlijk, het parfum komt vooral 's avonds vrij en trekt dan nachtvlinders zoals het gamma-uiltje en de kolibrievlinder. Overdag trekken de bloemen onder andere bijen en hommels, zodat het een echte aanwinst is voor de natuur in de tuin en de directe omgeving.

Herkomst
Kamperfoelie behoort tot haar eigen kamperfoeliefamilie en groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo'n 180 soorten van bekend waarvan er 100 voorkomen in China, waar er al vele gedichten aan zijn gewijd. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin groeit kamperfoelie ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, waar de plant veel zon kan vangen. De plant is al eeuwen bekend bij mensen, de stevige, buigzame ranken werden in de Bronstijd reeds gebruikt om touwen mee te maken.

Keuze assortiment
Kamperfoeliebloemen zijn prachtig om te zien: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten assorti die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit, al komen ze ook in andere tinten zoals roodoranje en paarsgeel voor. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie is verkrijgbaar in klimmende soorten, bladverliezers en groenblijvende struiken, check dus even wat het beste past bij de standplaats. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot eind september, begin oktober.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Schilder een gezond kleurtje...

Amazona is volledig biologisch afbreekbaar en het enige 100% ecologische krijtverfmerk in Nederland.

Verfgebruik in ons interieur kan en moet milieubewuster. Vanuit deze overtuiging is verfcollectie van Amazona ontstaan; een volledig biologisch afbreekbare krijtverf.

De verf is ambachtelijk vervaardigd uit uitsluitend hoogwaardige, minerale bestanddelen en natuurlijke pigmenten. Dit maakt de krijtverf 100% natuurlijk en daarmee het enige ecologische krijtverfmerk in Nederland. Door de natuurlijke kleurpigmenten ontstaan levendige, diepe kleuren. Een Amazona-muur is daardoor altijd anders; de tint verandert met het seizoen en de lichtinval.

Met 100% natuurlijke krijtverf schilder je makkelijk over behang van Amazona.

Interieurtip

Easy does it! Meubels of accessoires voorzie je binnen de kortste keren van een nieuw jasje, zonder dat je deze eerst hoeft te schuren of gronden. En omdat de verf niet ruikt of schadelijk is, kun je gerust binnenshuis aan de slag. Verfspetters poets je gemakkelijk weg met water en de lege verfemmer mag gewoon in de prullenbak. Mocht je nog twijfelen: Amazona is niet duurder dan andere verfmerken uit dezelfde kwaliteitsklasse.

Bron: Perscentrum Wonen

Pigeons On Wheels naar Heerenveen

Maarten Groenendijk, Isabelle Haring, Robert Dekker, Martijn van de Goor, Fons van Dael, en trainer coach Jelmer van Brunschot (foto: Pigeons Basketball)

DUIVEN - Op zaterdag 8 mei reisde POW af naar Sportstad Heerenveen. Doordat De Koprol uit Nijmegen te weinig spelers had voor deze competitieronde verviel de wedstrijd tegen “024 On Wheels”.

Reglementaire zege voor POW: 20 - 0. Voor de overgebleven wedstrijd tegen SC Antilope Utrecht reisde de volgende POW-selectie af naar Friesland: Annelijne, Els, Fons, Isabelle, Lucia, Maarten, Martijn en Robert. Er was nog een kleine kans voor POW om derde te worden in de C2-divisie, dan moest er ruim gewonnen worden van Antilope. Gelukkig had Jelmer tijd om de eerste helft te coachen voordat hij zijn eigen wedstrijd moest spelen. Het werd een spannende wedstrijd, waar er zeker winstmogelijkheden waren voor POW. Verdedigend werd het team Utrecht goede bestreden. Het uiteindelijke verlies was toe te schrijven aan het feit dat van POW niemand scorend thuis gaf. Eindstand Antilope - POW: 26 - 22 (1e kwart 6-8, 2e kwart 4-5, 3e kwart 12-2, 4e kwart 4-7)
POW-scores: Martijn 8, Isabelle 5, Maarten 4, Robert 3, Lucia 2
Na de wedstrijd heeft de volledige selectiecoach Jelmer aangemoedigd tijdens de wedstrijd om het Nederlands kampioenschap. De wedstrijd was net als in de afgelopen jaren een strijd tussen Only Friends Amsterdam en Jelmer’s team Devedo Ermelo. De spelersbank van Only Friends keek verwonderd om naar ons als er “Roekoe, roekoe” klonk bij een score van Jelmer. Tot de rust wist Devedo bij te blijven, vooral door de goed spelende Jelmer, daarna liep Only Friends uit om terecht de Nederlandse titel binnen te halen. Meer Pigeonsinfo, zie www.depigeons.nl en volg ons op facebook

SBBL/Bello en Securitas schenken donatie aan het Braamhuis

Overhandiging cheque. (foto: Jos Ross)

ZEVENAAR -Op woensdag 15 mei heeft de SBBL (Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen de Liemers), bekend van 'Bello' met hun partner Securitas een donatie van 500 euro geschonken aan het Braamhuis.

Anja van Norel, voorzitter van SBBL/Bello en Leo Haentjes van Securitas hebben de cheque overhandigd aan Marlie Vennegoor, de nieuwe voorzitter van het Braamhuis, en Aad Kwant, de penningmeester van de stichting. SBBL coördineert onder andere de collectieve beveiliging van bedrijventerreinen in de Liemers. De uitvoering van dit deel is in handen van beveiligingsbedrijf Securitas. Uit de opbrengst van hun activiteiten wordt jaarlijks een deel besteed aan goede doelen. Voor 2019 is het Braamhuis voor de eerste keer aan de beurt.

Marlie Vennegoor heeft haar dank betuigd voor deze gift. De Jan Braam Stichting, die het Braamhuis exploiteert, is immers voor een groot deel afhankelijk van subsidies, sponsoring en giften. De stichting steunt geheel op de inzet van vrijwilligers en specialisten die gratis hun diensten aanbieden.

Het Braamhuis een inloophuis voor mensen die geconfronteerd zijn met de ziekte kanker. Mensen uit de Liemers die geraakt zijn door kanker, hun familieleden, overige naasten en nabestaanden maken gebruik van de diensten van dit huis. Het doel van het inloophuis is om onze gasten weer in hun kracht te laten komen door naar behoefte gerichte activiteiten en een geoefend luisterend oor aan te bieden.

Zonnebloemgasten genieten volop

Tijdens de rondvaart op de fluisterboot werd er genoten van de prachtige flora en fauna en ook aandachtig geluisterd naar de gids. (foto PR)

ZEVENAAR - Om de twee jaar organiseert de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West een busreis voor haar gasten. Dit jaar was de eindbestemming Giethoorn. Het werd een uitgelezen, zonnige dag die zowel bij de gasten als de begeleidende vrijwilligers zeer in de smaak viel.

Door Piet van Breukelen

Het beloofde een lange dag te worden, maar de organisatie had ervoor gezorgd dat iedereen na de lange busreis kon uitrusten in restaurant De Rietstulp, waar het gezelschap hartelijk werd ontvangen en waar direct een heerlijke lunch werd geserveerd, waarbij de traditionele kroket uiteraard niet ontbrak.

Daarna lagen er twee fluisterboten te wachten die door de omliggende wateren voeren (niet voor niets heet Giethoorn in de volksmond “Het Venetië van het Noorden”) en iedereen kon genieten van de mooie natuur. Tijdens de ruim anderhalf uur durende boottocht door Giethoorn en het nationaal park Weerribben-Wieden lieten de kleine karekiet en rietgors zich zien en horen. Buizerds en ganzen vlogen boven de boot en de gids vertelde op boeiende wijze over de flora en fauna. Tijdens de tocht vertelde de gids ook in een notendop over het ontstaan van Giethoorn en de noodzaak van het bouwen van veel vaste hoge bruggen vanwege de hoge ladingen (koeien, hooi en riet) die over het water (het transportmiddel aldaar is de punter) vervoerd moesten worden.

Rond 16.00 uur stonden de bussen weer klaar om iedereen via een toeristische route terug naar Zevenaar te brengen. Onderweg werd er nog eens tevreden teruggekeken op een vermoeiende dag die iedereen ook als gezellig had ervaren. Een compliment voor de organisatie.

Watersportvereniging De Bijland veertig jaar

Voorzitter Rutger Heil verwelkomt de aanwezigen. (foto: Jan Boelens)

LOBITH - Op 2 mei 1979 hebben twee enthousiastelingen watersportvereniging De Bijland opgericht. En die mijlpaal wilde het bestuur niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom heeft men op zondag 12 mei een receptie georganiseerd waarvoor oud-bestuursleden, adverteerders, hoogwaardigheidsbekleders en de huidige leden waren uitgenodigd.

Vanwege moederdag waren er minder bezoekers dan verwacht, maar de sfeer was er niet minder om. Het was in restaurant Four Lounge and Leisure gewoon reuzegezellig. Dagvoorzitter Marcel Matthijsse opende de bijeenkomst, waarna verenigingsvoorzitter Rutger Heil het woord kreeg. Vervolgens feliciteerden wethouder Belinda Elfrink namens de gemeente Zevenaar en Onno Walda namens het Koninklijk Nederlands Watersportverbond de vereniging met haar jubileum.

De statutaire mogelijkheid om ereleden te benoemen werd voor het eerst benut. Die eer viel vier leden te beurt. De twee oprichters van de vereniging, de heren Akkerman en Hoekmeijer, konden nu ook eindelijk het in 2004 gebouwde drijvende clubhuis bewonderen. De kinderen vermaakten zich buiten op het door hovenier Martijn Vister beschikbaar gestelde springkussen en binnen bekeken de gasten de tijdlijn in foto’s die langs de wand was opgesteld en haalden ze oude herinneringen op. Rick Jansen en personeel zorgden daarbij voor hapjes en drankjes. Accordeonist/zanger Tonny Willems stond garant voor een muzikale achtergrond en fotograaf/filmer Jan Boelens legde alles met zijn camera's vast. Bij vertrek kregen de gasten een presentje en een jubileum-clubblad mee. Het was kortom een middag om met voldoening op terug te kijken.

Mila regiokampioen Gelderland-Oost

Mila Heijne met haar gouden medaille. (foto: Katelijn Nissen) Katelijn Nissen

LOBITH - Zaterdag 18 mei heeft de finale plaatsgevonden van de 5e divisie in de turnhal in Didam. Voor Lios Lobith kwamen deze dag zes turnsters in actie.

In de eerste ronde was het de beurt aan Mila. Zij turnde een foutloze wedstrijd en dit werd beloond met een gouden medaille. Mila mag zich de rest van het jaar regiokampioen Gelderland Oost noemen in de categorie pupil 1. In tweede ronde turnde Fay en Janne hun wedstrijd. Fay behaalde het zesde cijfer op sprong en brug en werd uiteindelijk 26e. Janne behaalde een dertiende plaats op sprong en werd uiteindelijk 28e. In de tweede ronde turnde ook Bente, Iris en Sophie hun wedstrijd. Bente turnde een goede balk en dit werd beloond met het derde cijfer. Zij behaalde een 22e plaats. Iris turnde een nette wedstrijd zonder grote fouten en werd 14e. Sophie liet een mooie oefening zien op vloer waarmee zij een zevende plaats behaalde en werd uiteindelijk 9e. De dames hebben een goed seizoen geturnd dat beloond werd met een finale plaats.

Van zaailing tot boom met uiteindelijk beeltenis van Odi

Eerst boom daarna hond. (foto: Frans Willemsen)

PANNERDEN - Volgens onze ouders hebben wij als kinderen ooit zelf kastanjes van op het schoolplein opgeraapt. We kregen het idee, met pa en ma de glanzende kastanje te poten aan de rand van de tuin vlakbij ons huis Saskia. Vaak heb ik gekeken of er iets uit de grond kwam niets hoor.

Door Frans Willemsen

Een jaar later de beloning een jonge twijg had plaats gemaakt in onze tuin (kastanjeboom). De verrijzenis in pracht en praal heeft daar ongeveer 45 jaar gestaan. Het was vooral een mooie boom; die in de lente ieder jaar als de eerste bladknoppen zich ontwikkelden als een soort schouwspel. Dan de prachtige witte en roze oase van kastanjebloemen (kaarsenbloesem) op de hoek van de Schoolstraat. Menig wandelaar heeft in die jaren er bij stil gestaan, waar ook vanuit de boom een zwarte merel zijn prachtig fluitconcert liet horen. Het najaar een weerkaatsing van de mooie glimmende bruine kastanjes in het zonlicht, dat moment zodra de kastanje zichtbaar zijn vallen ze snel.

Het deed ons dan ook pijn tijdens het nemen van onze beslissing (veiligheid in overweging) om deze boom te laten omzagen. Niet alleen omdat de boom zo dichtbij het huis stond, maar ook de steeds vaker voorkomende stormen die steeds heftiger worden. Soms waaien er grote takken naar beneden.
Hoe dan ook de boom moet wijken afwegende voor de gevolgen in de toekomst. We kwamen op het idee er toch een herinnering aan over te houden in een twee ledig begrip. Onze hond Odi werd tijdens de uitvoering kunstzinnig zagen fotomodel. Dirk Reinders uit Overasselt kunstenaar in houtzagen maakte dan ook een prachtige beeltenis van de boomstronk.

Heilige Andreas Groessen

Gedoopt: zondag 12 mei jl. zijn Lotte Visser, Tijn Lentjes en Thomas Roordink door het Heilig Sacrament van het Doopsel opgenomen in onze geloofsgemeenschap. Van harte proficiat.

Overleden:11 mei 2019 overleed dhr. Albertus Janssen in de leeftijd van 101 jaar en op 15 mei overleed mw. Maria Anna Scholten-Zijlstra in de leeftijd van 86 jaar. Dat zij mogen rusten in vrede en wij wensen allen die zich met hen verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbaren.

Vieringen: Zo 26-5-19 geen viering. Do 30-5-19 geen viering. Zo 2-6-19 geen viering.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 25 mei en zondag 26 mei is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

In het weekend van zaterdag 1 juni en zondag 2 juni is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op 1e Pinksterdag zondag 9 juni 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pastoor Thanh en medewerking van Pur Sang.

Mededeling:

Overleden op zondag 19 mei in de leeftijd van 92 jaar mevrouw Trees van Haren-Rieswijk, De Roosdom, Oud-Zevenaar.

Jubileumviering Home-Start

de Liemers met gezinnen en vrijwilligers

REGIO - Na de jubileumdag op 18 maart voor gemeenten, verwijzers, ketenpartners en vrijwilligers was 18 mei een feestdag voor Home-Start gezinnen en vrijwilligers.

Gezinnen die, meestal wekelijks, ondersteuning krijgen bij opvoedvragen door een betrokken en getrainde vrijwilliger. "We gingen met z'n allen naar het land van Jan Klaassen in Braamt. Veel gezinnen kozen voor de GroenGrijs bus, anderen kwamen met eigen vervoer. Samen vierden we ons tienjarig jubileum! En alles werkte mee: het weer, de sfeer, nauwelijks ongelukken (1 tand door de lip), veel ruimte om te spelen, alleen of samen, en te genieten van de poppenkastvoorstellingen.

We lunchten samen in een van de tenten die speciaal voor ons gereserveerd was en er kon ook geknutseld worden. Als verrassing was er aan het eind van de middag voor iedereen patat en een ijsje. De chauffeurs brachten ons daarna veilig weer terug naar Duiven. Sommige kinderen kregen daar niets van mee: ze vielen onderweg in slaap. Bij het afscheid was er voor iedere ouder & vrijwilliger een roos, voor ieder kind een prentenboek.

De dag werd mogelijk gemaakt doordat sponsoren ons project een warm hart toedragen en in deze dag wilden investeren: Kwekerij Stokhorst, Cesar Bloemen, A-H, Rabobank, Stichting de Goede Doelen, Land van Jan Klaassen, Humanitas en GroenGrijs Vervoer. Bent u benieuwd naar wat Home-Start voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een van de coördinatoren: Loes Hulsebosch en Eline van Kuijk 06 35130961 of 06 13436787."

Jubileumviering Home-Start de Liemers met gezinnen en vrijwilligers

Jubileumviering Home-Start de Liemers met gezinnen en vrijwilligers

REGIO - Na de jubileumdag op 18 maart voor gemeenten, verwijzers, ketenpartners en vrijwilligers was 18 mei een feestdag voor Home-Start gezinnen en vrijwilligers.

Gezinnen die, meestal wekelijks, ondersteuning krijgen bij opvoedvragen door een betrokken en getrainde vrijwilliger. "We gingen met z’n allen naar het land van Jan Klaassen in Braamt. Veel gezinnen kozen voor de GroenGrijs bus, anderen kwamen met eigen vervoer. Samen vierden we ons tienjarig jubileum! En alles werkte mee: het weer, de sfeer, nauwelijks ongelukken (1 tand door de lip), veel ruimte om te spelen, alleen of samen, en te genieten van de poppenkastvoorstellingen.

We lunchten samen in een van de tenten die speciaal voor ons gereserveerd was en er kon ook geknutseld worden. Als verrassing was er aan het eind van de middag voor iedereen patat en een ijsje. De chauffeurs brachten ons daarna veilig weer terug naar Duiven. Sommige kinderen kregen daar niets van mee: ze vielen onderweg in slaap. Bij het afscheid was er voor iedere ouder & vrijwilliger een roos, voor ieder kind een prentenboek.

De dag werd mogelijk gemaakt doordat sponsoren ons project een warm hart toedragen en in deze dag wilden investeren: Kwekerij Stokhorst, Cesar Bloemen, A-H, Rabobank, Stichting de Goede Doelen, Land van Jan Klaassen, Humanitas en GroenGrijs Vervoer. Bent u benieuwd naar wat Home-Start voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een van de coördinatoren: Loes Hulsebosch en Eline van Kuijk 06 35130961 of 06 13436787."

De vijfde keer van Wageningen naar Duiven

Bevrijdingsestafette lopers 2019. (foto: Rob Jansen)

DUIVEN - Voor de vijfde keer op rij hebben de dames en heren van de Loopgroep FRoS uit Duiven het Bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen en in een nachtelijke estafette naar Duiven gebracht.

Gedurende de estafette die over 67 kilometer ging zijn er kransen gelegd op de erebegraafplaatsen in Rhenen en Oosterbeek en bij het monument op de dijk in Westervoort waar burgemeester Arend van Hout de lopers in alle vroegte opwachtte. Ook werd er een krans gelegd bij het twee jaar geleden opgerichte monument van de Gebroeder Meuwsen op de Leuvensedijk in Groessen. Hier stonden Sjef van Groningen (voormalig wethouder van Duiven) en Jo Schipper, neef van de overleden broers al klaar om een krans te leggen. De laatste krans is door burgemeester Rik de Lange van Duiven gelegd bij het monument op de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat in Duiven. Met het aansteken van het bevrijdingsvuur kwam er een einde aan een prachtige nachtelijk, hetzij wel één van de koudste, estafettes.

Open dag Nijmeegse stadstuinen

NIJMEGEN - Op zaterdag 8 juni openen een dertigtal tuinliefhebbers hun poorten tijdens de 21ste editie van de Nijmeegse Open Tuinendag. Tussen 10.00 en 17.00 uur bent u welkom om een kijkje te nemen en geïnspireerd te raken door tuinen in allerlei maten en vormen.

In zowel Nijmegen als Lent heeft u op deze dag de kans eens in de achtertuin van een wildvreemde te kijken. Verborgen achter oude en nieuwe gevels treft u een diversiteit aan tuinen aan. Van hele grote tuinen aan de rand van het bos, historische tuinen in het centrum tot aan nieuwe stadstuinen in de nieuwbouw van Lent. Juist deze diversiteit maakt de Nijmeegse Open Tuinendag zo uniek.
Alle deelnemers tuinieren op hun eigen manier en naar eigen inzicht, maar wat zij delen is hun passie voor tuinieren. Bent u nieuwsgierig naar hoe anderen tuinieren of heeft u inspiratie nodig?
Wees dan welkom in de Nijmeegse en Lentse tuinen!

Brochures met adressen en tuinomschrijvingen zijn vanaf heden mei à 3,00 euro verkrijgbaar bij Intratuin Malden, Intratuin Elst, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker van de Vegt Boekverkopers in Nijmegen en ‘Geknipt voor uw tuin’ in Lent. Meer informatie staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Aldo-turnsters in finale

Kim van Heumen en Nikki Driessen. (foto: I. de Wit) I. de Wit

WESTERVOORT - Zaterdag 18 mei vond in Didam de finale damesturnen van de vijfde divisie plaats.

De wedstrijd werd georganiseerd door gymnastiekvereniging Margriet uit Didam. Van Aldo deden hier bij de senioren Kim van Heumen en Nikki Driessen aan mee. Beide dames turnden een mooie wedstrijd. Kim eindigde met een totaalscore van 42.800 punten op plaats zes, waarbij zij op het onderdeel sprong opnieuw eerste werd. Nikki eindigde met 41.350 punten op plaats 13.

Duiven uit Duiven!

DUIVEN - De protestantse gemeente Duiven heeft aan KRO/NCRV programma ‘Met hart en ziel’ meegewerkt. Dit wordt met Pinksteren uitgezonden.

Er zijn in de Kapel aan de Rijksweg 56b honderden duiven gevouwen en is er is gefilmd op het Remigiusplein. Deze duiven zijn te bewonderen in de pinksterdienst zondag 9 juni 10.30 in de viering in de Kapel. Dan worden ze opgehangen, 'vliegend', als symbool van vrede en Gods Geest die mensen in vrijheid en in vuur en vlam zet. In deze pinksterviering wordt ook het nieuwe logo van de protestantse gemeente onthuld binnen en buiten de Kapel. Welkom bij deze feestelijke onthulling, bij koffie en iets lekkers na afloop! Welkom in de pinksterdienst 9 juni 10.30 uur in de Kapel, Rijksweg 56b in Duiven!

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar.

In het weekend van zaterdag 25 mei en zondag 26 mei is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

In het weekend van zaterdag 1 juni en zondag 2 juni is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op 1e Pinksterdag zondag 9 juni 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pastoor Thanh en medewerking van Pur Sang.

Mededeling:

Overleden op zondag 19 mei in de leeftijd van 92 jaar mevrouw Trees van Haren-Rieswijk, De Roosdom, Oud-Zevenaar.

Sjaal met een verhaal in de wereldwinkels

Inge Hoogesteger in Nepal. (foto: medewerker Inge Hoogesteger)

REGIO - De wereldwinkels in onze regio besteden de komende weken speciale aandacht aan producenten in Nepal. Importeur Inge Hoogesteger komt vooral met mooie sjaals en viltproducten uit dit bijzondere land. Maar niets is zonder verhaal, vandaar haar werknaam: Sjaal met een verhaal.

Haar eigen verhaal begint met een ontsteking in haar lichaam en zij moest geopereerd worden. Met een topbaan bij Randstad besloot zij tijdens haar revalidatie naar Nepal af te reizen. Ze heeft de Nepalese bevolking leren kennen als gastvrij en uitnodigend. Onder de indruk van de leefomstandigheden inspireerde het Inge om in actie te komen. De reis heeft haar kijk op de mens en de wereld veranderd, zodanig dat ze een serieuze sabbatical heeft opgenomen om hier verder over na te denken en uiteindelijk voor zichzelf tot een beslissende keuze te komen.

Ze zette haar inkoop van de sjaals door en al snel had ze in haar grote netwerk goede bestellingen. Nog voor ze aan haar sabbatical begon heeft ze zich ingeschreven bij de KvK en ging opnieuw naar Nepal. Ze heeft de samenwerking gezocht en een bedrijf gevonden dat naast produceren een stichting heeft waarin zij hun land willen opbouwen in de vorm van een medische post en een thuis voor kinderen. Wat haar zeer aanpsreekt is de transparante manier werken met de mensen. Uiteindelijk nam ze ontslag bij haar reguliere baan en koos voor Sjaal met een Verhaal.

De medewerkers van de verschillende wereldwinkels in de regio hebben begin april een waardevolle informatieavond en presentatie gezien van Inge. Alle reden om dat de komende weken met trots in de winkels te laten zien.

70e KWF-collecteweek in Lobith-Tolkamer

KWF zoekt vrijwilligers. (foto: Yvonne Hoefman)

LOBITH - Van 1 - 7 september vindt de 70e collecteweek van KWF Kankerbestrijding plaats. Deze grootste collecte van Nederland belooft in dit jubileumjaar zeer indrukwekkend te worden. Het collecteteam van KWF in Lobith-Tolkamer zoekt dringend organisatoren die er ook in Lobith-Tolkamer een succes van maken.

Alleen al in Lobith-Tolkamer krijgen elk jaar 37 mensen de diagnose kanker. Daarom organiseert KWF al 70 jaar de collecteweek. In de 1e week van september komen er in Lobith-Tolkamer twintig vrijwilligers in actie en wordt er huis-aan-huis en op straat gecollecteerd voor de bestrijding van kanker. In 2018 haalde het collecteteam in Lobith-Tolkamer 1.100 euro op. Dit jaar zijn één of meer nieuwe coördinatoren nodig om de KWF-collecte te organiseren.

KWF is enorm trots op alle vrijwilligers in het land. Anouk de Leeuw, relatiemanager bij KWF, vertelt: “Als vrijwilliger zorg je ervoor dat mensen weten waarom onderzoek zo belangrijk is. Dit jaar is het 70-jarig jubileum en het zou heel jammer zijn als er niet gecollecteerd kan worden in Lobith-Tolkamer.” Sinds de oprichting van KWF in 1949 is de 5-jaarsoverleving van patiënten van 25 gestegen naar 64 procent. “Dat is natuurlijk geweldig,” zegt De Leeuw. “Maar we zijn er nog niet. Elk jaar overlijden er nog steeds 45.000 mensen aan kanker.”

Help mee!
"Wil jij als coördinator bijdragen aan het KWF-collecteteam van Lobith-Tolkamer? Neem voor meer informatie of om aan te melden contact op met Anouk de Leeuw via 06 22510074 of aleeuw@kwf.nl."

Gelderse Poort Wandeltocht 8 en 9 juni

Pannerden. (foto: Jannet Tigchelaar)

PANNERDEN - Ook dit jaar organiseert het Toeristisch Informatie Centrum ’t Gelders Eiland in Tolkamer weer de Gelderse Poort Wandeltocht. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 5, 10, 15, 25 of 40 km lang.

De geweldige natuur van het Gelders Eiland is zeker de moeite van het verkennen waard, dus kom van de bank en geniet samen met honderden andere wandelliefhebbers van de weidse vergezichten, kersenboomgaarden, dijken en rivieren. De tocht start in Pannerden en u wandelt richting de Duitse grens waarbij u een prachtig uitzicht op de Eltenberg hebt.

In dit indrukwekkende rivierenlandschap waar de Rijn (Bylands kanaal) zich vertakt in het Pannerdens Kanaal en de Waal, wordt het gebied gekenmerkt door de vele uiterwaarden en oude rivierstrangen met slingerende dijkjes, die een uitgestrekt en betoverend uitzicht bieden. Een prachtig natuurgebied met diverse flora en fauna, getekend door het alom aanwezige water, dat iedere wandelaar zeker zal weten te bekoren! Vergeet dus vooral uw fototoestel niet!

Het startpunt is bij Café/Zaal De Dijk, Kerkstraat 6 in Pannerden. Starten kan beide dagen tussen 07:00 en 13:00 uur. De kosten voor deelname bedragen 2,50 voor leden van de wandelbond en 3,50 euro voor niet-leden (bij voorkeur gepast betalen). Men ontvangt een routebeschrijving bij het startpunt. Meer informatie over deze leuke wandeltocht of de andere activiteiten staat ook op www.gelderseiland.nl of neem ervoor contact op met het Toeristisch Informatie Centrum in Tolkamer, 0316 769024.

Bijzondere expositie bij Gemaal Oude Rijn in Pannerden

PANNERDEN - Op vrijdag 31 mei opent Zevenaarse wethoudster Belinda Elfrink om 16.00 uur een bijzondere expositie van kunstenaars Marco Vleeming en Erna Reiken bij Gemaal Oude Rijn in Pannerden. Marco (1965) en Erna (1972), samenwonend in Herwen, exposeren met een bijzondere aanleiding.

In het najaar starten zij hun lang gedroomde Life Art Trip; een reis door Europa. Tijdens deze reis maken ze vanzelfsprekend werk, maar ook bezoeken ze kunstenaars om geïnspireerd te worden en zichzelf te blijven ontwikkelen. Marco en Erna verkopen alles voor de reis: huis, meubelen, alles wat niet mee kan en zo ook hun tekeningen en schilderijen. Al het werk wordt op een bijzondere manier verkocht: aan de hoogste bieder. Tot en met 30 juni kunnen bezoekers een bod doen op hun favoriete tekening of schilderij via een formulier en de hoogste bieder krijgt het werk.

"Kunst hoort aan de muur te hangen," zeggen Marco en Erna. "Het is zonde als het ongezien in de la ligt en we gunnen het een plek bij iemand die ervan geniet." Op 1 en 2 juni en op 29 en 30 juni zijn Marco en Erna aanwezig bij de expositie.

Opening: 31 mei 16.00 – 18.00 uur. Locatie: Gemaal Oude Rijn, Deukerdijk 42, Pannerden. De expositie is tot en met 30 juni te bezichtigen tijdens openingstijden.

Lichtenbergprijs voor Stichting Reddingshonden

Vertegenwoordigers van Stichting Reddingshonden RHWW en het bestuur van het Burgemeester Lichtenbergfonds bij de inzetbus van de stichting. Achter: Joop Schrijner, Pieter Copier, Annet Drost, Fons Lichtenberg, Louise Smits en Mat Gijsbers. (foto: Tineke van de Lagemaat)

DUIVEN - Stichting Reddingshonden RHWW uit Duiven heeft zaterdag de Burgemeester Lichtenbergprijs 2019 ontvangen. De prijs is in het gemeentehuis van Duiven uitgereikt door de naamgever oud-burgemeester Fons Lichtenberg en in aanwezigheid van drie reddingshonden. Het gaat om een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro. De honden kregen een worst.

Stichting Reddingshonden RHWW is in 1989 opgericht als een vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met het opsporen van vermiste of bijvoorbeeld onder puin bedolven personen. Tot 2005 was de stichting gevestigd in Westervoort, maar dat jaar kwam een eigen gebouw beschikbaar aan de Westsingel in Duiven. De reddingshondenteams worden zelf opgeleid en in binnen- en buitenland ingezet. Het aantal inzetten varieert van 5 tot 25 of meer per jaar.

Momenteel heeft de stichting circa 55 leden, onder wie 35 reddingshondenbegeleiders. Het eigen ondersteuningsteam bestaat onder meer uit duikers, klimmers en logistieke specialisten. Verder beschikt het team over hulpmiddelen, zoals een inzetvoertuig, een boot met trailer, een mobiele commandopost, een sonarinstallatie, GPS en diverse communicatiemiddelen. Bij inzetten wordt nauw samengewerkt met hulpverleningsinstanties.

De Burgemeester Lichtenbergprijs is in 2000 ingesteld door de gemeenteraad bij het afscheid van Fons Lichtenberg als burgemeester van Duiven. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een plaatselijke instelling, groep of persoon die zich bijzonder heeft onderscheiden op maatschappelijk, cultureel of sportief terrein. Vorig jaar ging de prijs naar Ben Sanders van Judovereniging Groessen.

Madeleine Corbey en Ruud Kaper in Aerdt

Werk van de kunstenaars. (foto: Kunstkring)

AERDT - Op de zondagen 26 mei, 2, 9, en 16 juni -steeds van 14.00 tot 17.00 uur- is er in de kerk van Aerdt een expositie van Madeleine Corbey uit Duiven en Ruud Kaper uit Doetinchem.

De officiële opening is op 26 mei om 14.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaars. De toegang is gratis.Tijdens de opening verzorgt pianist en pianodocent Marc Buijs de muziek. Hij is tevens dirigent van diverse koren, waaronder het Nijmeegs liefdesliederenkoor. Hij zingt in Aerdt zijn zelf gecomponeerde liedjes.

Werk van de kunstenaars. (foto: Kunstkring)

Madeleine Corbey toont objecten van papier-maché en sculpturen van steen. Ze geeft ook op diverse plekken les in haar Atelier Allegro. Ze deed een opleiding in de bouwkunde en haar werken zijn dan ook zeer ruimtelijk. Ruud Kaper was oorspronkelijk stedenbouwkundige. Sinds 1990 is hij gefascineerd door de mooie en heldere kleuren die bij het emailleren te pas komen. Zijn werken in emaille zijn momenteel ook te zien op de Kunstwandelroute in Hummelo.

Verdere informatie staat op www.kunstkringhge.nl. Het adres van de kerk van Aerdt is Kerkweg 26 in Aerdt.\

Project Feest! Tradities in eren

ZEVENAAR - Schooljaar 2019-2020 wordt een feest! De Liemerse cultuur is uniek. Het heeft rijke tradities van onder andere schutterijen, processies, carnaval en carbid schieten.

Deze eigenheid moet bewaard blijven, ook in de toekomst. Maar ook verteld worden. Waar komen deze tradities vandaan en waarom bewaren en koesteren? Waar te beginnen om deze verhalen te vertellen en te delen? De jeugd…! Door de jeugd er bij te betrekken, leren ze van het verleden en begrijpen het heden. Een oproep aan alle scholen om zich aan te melden voor dit feestelijke project.

Wanneer 'buitenstaanders' wordt gevraagd wat schutters of schutterijen doen, komt vrijwel altijd het antwoord: feesten en bierdrinken. De betekenis van bijvoorbeeld processie, schuttersmis, vogelschieten, schutterskoning is bij de 'buitenstaanders' vaak onbekend. Maar de tradities en de sociale en maatschappelijke taak van de schutters zijn het waard om ze te kennen. Juist die sociale en maatschappelijke aspecten staan nog steeds hoog in het vaandel van de schutterijen. Het Noaberen gebeurt nog steeds op grote schaal, maar is bij de grote groep 'buitenstaanders' onbekend. De kennis van de rijke en kleurrijke schutterstraditie is in de loop van de tijd afgenomen.

Kunstwerk! Liemers Museum werkt in het project samen met de Gelderse Schuttersfederatie, Schutterskring de Liemers en individuele schutterijen en Het Element in het schooljaar 2019 – 2020 voor leerlingen van groep 5 - 8

Hoe is het project opgebouwd? Een reizende 'tentoonstelling' die bestaat uit 10 panelen. Ieder paneel heeft zijn eigen onderwerp. Denk hierbij aan carnaval, processie, carbid schieten. Een educatief lespakket waardoor leerlingen van groep 5 - 8 inzicht zullen krijgen in het verleden en het heden van de schutterijen, gekoppeld aan allerlei activiteiten van vendels maken en vendelen, een schuttersgebouw bezoeken en naar het Rijksmuseum om onder andere het beroemdste schuttersstuk De Nachtwacht te bekijken. Uiteindelijk zal er een gezamenlijke afsluiting van alle deelnemende scholen plaatsvinden.

Het project 'Feest! Tradities in eren' wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Ontmoetingsmiddag KBO-afdeling Duiven

DUIVEN - De ontmoetingsmiddag op woensdag 5 juni wordt gehouden in het woonzorgcentrum Thuvine, Doth tot Medlerstraat, ingang naast de fysiotherapeut.

Zaal open om 13.30 uur. Aanvang 14.00 uur. Er is koffie en thee. Op deze middag treedt het inmiddels bekende gezelligheidskoor Tijdloos op, met meezingers, schlagers, nummers uit de oude doos en streekliedjes. In verschillende talen, maar vooral in Nederlands. Leden van de PCOB en andere belangstellenden zijn ook welkom.

Voor vervoer bellen met Graag Gedaan Duiven: 026 4440094. bereikbaar van ma tot vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur (liefst enkele dagen van te voren). Inlichtingen: 0316 845156.

Kortingsacties en op de foto met de Minons

Kermis in Lobith

LOBITH - Van zondag 2 - dinsdag 4 juni is het kermis in Lobith. Een feest voor jong en oud op de Markt. Tijdens de kermis zijn er extra activiteiten en leuke acties. Zo kunnen kinderen op de foto met de Minions tijdens een meet & greet op maandag 3 juni.

De kermis in Lobith is een feest met activiteiten voor alle leeftijden. Zondag start de kermis traditiegetrouw na de processie. Een meet & greet met de Minions? Op maandag 3 juni kunnen de allerkleinsten van 15.00 – 15.45 en van 16.15 – 17.00 uur op de kermis gratis op de foto met deze populaire Disneyfiguren. Gedurende de hele kermis geven de kermisexploitanten leuke kortingen. De kortingsacties staan op de flyers die op diverse locaties in Lobith en Tolkamer worden verspreid.

(H)eerlijk Smaakfestival

Jeroen Peters, medeorganisator van het Smaakfestival. (foto: Liemers Trots)

DIDAM - Op 2 juni vindt op het Raboplein in Didam een kleinschalig Smaakfestival plaats. Producenten uit de Liemers zullen de bezoekers van het festival kennis laten maken met diverse streekproducten.

De vereniging Liemers Trots, die dit festival organiseert, vindt dat streekproducten een gezicht moeten krijgen. Gezond en verantwoord voedsel en het behoud van een mooi leefbaar landschap staan bij Liemers Trots hoog in het vaandel. Groente en fruit dat je rechtstreeks bij de teler koopt smaakt zoveel beter dan wat je in doorgaans in de supermarkt koopt. En dat geldt ook voor het vlees, de kaas, het bier en zelfs voor de wijn. Op dat gebied heeft de Liemers veel te bieden waar we trots op mogen zijn. Dat is de boodschap die de vereniging aan de bezoeker mee wil geven.

Het Smaakfestival vindt plaats tijdens het evenement Didam Op Stelten en duurt van 12.00 tot 17.00 uur. De kinderen kunnen zich vermaken in de draaimolen. Toegang is gratis, men betaalt alleen voor wat men koopt, eet en/of drinkt.

Demonstratie Mediumschap Hemel op Aerdt

AERDT - Een medium is een storyteller die het verhaal vertelt van levens die aan elkaar verbonden waren maar gescheiden werden door de dood.

Tijdens deze demonstratie mediumschap brengt medium Myrthe Bruinzeel overleden dierbaren van enkele bezoekers aan deze avond voor heel even weer dichtbij. Zo voelen we dat de verbinding van liefde altijd blijft bestaan. Onze dierbaren willen ons heel graag laten weten dat ze nog altijd betrokken zijn bij ons leven. Op 14 juni van 20.00- 22.00 uur (deur open om half acht) is Myrthe te gast in het kerkje in Aerdt. Wil je zelf ervaren wat de kracht van mediumschap is? Of ben je benieuwd of er leven is na de dood? Voel je dan welkom op deze bijzondere avond.

Gaab van Ampting zal deze avond enkele van haar bijzondere gedichten voordragen. Entree: 15,- euro. Opgave via: info@bygaab.com.

Kortingsacties en op de foto met de Minons Kermis in Lobith

Kortingsacties en op de foto met de Minons

Kermis in Lobith

LOBITH - Van zondag 2 - dinsdag 4 juni is het kermis in Lobith. Een feest voor jong en oud op de Markt. Tijdens de kermis zijn er extra activiteiten en leuke acties. Zo kunnen kinderen op de foto met de Minions tijdens een meet & greet op maandag 3 juni.

De kermis in Lobith is een feest met activiteiten voor alle leeftijden. Zondag start de kermis traditiegetrouw na de processie. Een meet & greet met de Minions? Op maandag 3 juni kunnen de allerkleinsten van 15.00 – 15.45 en van 16.15 – 17.00 uur op de kermis gratis op de foto met deze populaire Disneyfiguren. Gedurende de hele kermis geven de kermisexploitanten leuke kortingen. De kortingsacties staan op de flyers die op diverse locaties in Lobith en Tolkamer worden verspreid.

Struintocht door Lobberdense Waard

Lobberdensewaard. (foto: Gerrit van Alst)

PANNERDEN - Natuurgidsen van IVN-werkgroep de Liemers nodigen u uit om op zondag 2 juni deel te nemen aan een excursie door de Lobberdense Waard bij Pannerden.

Nadat men in de jaren '30 gestopt was met de kleiwinning heeft de natuur hier haar gang kunnen laten gaan. Zacht ooibos wordt afgewisseld met open grasland en waterpartijen. Grote grazers houden het gebied toegankelijk. De plannen om de Lobberdense waard te ontwikkelen in het kader van natuurontwikkeling, hoogwater- bescherming en recreatie zijn in een vergevoderd stadium. Het is een ruig terrein, dus zorg voor stevig schoeisel. Start: 14.00 uur aan de Lobberdenseweg/Rijndijk bij Pannerden. Duur excursie 2 uur. Meer info staat op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Gratis evenement voor jong én oud Internationale Modelbouw Dagen in Elst (Gld)

ELST - Voor de negende keer op rij worden in Elst (Gelderland) op zaterdag 1 en zondag 2 juni de Grote Internationale Modelbouwdagen georganiseerd. Dit evenement, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, trok twee jaar geleden liefst meer dan 100.000 bezoekers naar Elst in de Betuwe.

Ook dit jaar vindt dit evenement weer plaats. In een gebied van liefst 4 km2 vinden demonstraties plaats van alle mogelijke takken van de modelbouw, kunt u genieten van allerlei shows op het gebied van modelbouw en presenteren diverse ondernemers op het industriepark De Aam hun producten. Bovendien kunnen kinderen bij de meeste attracties zelf actief aan de slag.
Wat kunt u zoal verwachten:

 1. Doorlopende vliegshows met vliegtuigen, helikopters en drones.

 2. Off-road auto's in schaal 1:5, 1:8 en 1:10.

 3. RC-trucks en -grondverzet machines uit Nederland, Duitsland en België in schaal 1:16.

 4. Er zijn viergrote trucks in schaal 1:4.

 5. Tractor Pulling (radiografisch) met op zaterdag een wedstrijd Tractor Pulling.

 6. Drift auto's: RC Drift auto's.

 7. Radiografisch bestuurbare tanks en militaire voertuigen.

 8. Speedboten op de vijver Aamse plas en een echt Baywatch model. Modelbouwschepen in schaal op de plas Westeraam bij de Jumbo Maclean.

 9. Lego show. Men kan hiervoor terecht in de gymzalen van de volgende basisscholen: De Wegwijzer, De Zon en Elstar.

 10. Een echte hovercraft, waar zes mensen tegen betaling in mee kunnen glijden/varen over de plas achter het bedrijvenpark De Aam.

 11. In een echte helikopter kunt u rondvluchten maken richting Nijmegen of Arnhem, afhankelijk van de windrichting. Dit natuurlijk wel tegen betaling.

 12. Bezoekers kunnen ook zelf met een rc-auto rijden. Naast de deur van onze winkel ligt een demobaan waarop u zelf kunt ervaren hoe het is om met een rc-auto te besturen.

 13. Quad rijden. Maak zelf eens een ritje met een quad. Tegen een kleine vergoeding is dit mogelijk!

 14. Tuning cars, boom cars, American cars

 15. HCC!m Modelspoorbaan digitalisering.

 16. Op een veld op het evenemententerrein kunt u kleiduiven schieten.

Bij de winkel van Hobma Modelbouw treft u diverse stands van fabrikanten met hun nieuwste producten aan. De meeste demonstraties vinden in de buitenlucht plaats. Er wordt rekening gehouden met een bezoekersaantal van ruim 100.000. "Daarom vragen wij u zoveel mogelijk van het openbaar vervoer gebruik te maken. De grote parkeergarage bij station Elst is gratis toegankelijk. Tijdens deze Internationale Modelbouwdagen rijden er doorlopend gratis bussen van en naar station Elst. Ook rijden er gratis pendelbussenrond over de Industrieweg Oost. Meer informatie zie www.modelbouwdagen.nl.

Derksen Schoenmode strijdt om titel 'Beste van Nederland'

(foto: Walter Verwaal) Foto: Walter Verwaal

DUIVEN - Welke schoenenwinkel mag zich de beste van Nederland noemen? Dat wordt de komende weken duidelijk. Derksen Schoenmode uit Duiven is één van de kanshebbers in de wedstrijd die op televisie is te volgen via RTL4.Voor de familie Derksen is de nominatie alleen al een kroon op het familiebedrijf dat bestaat sinds 1928. "In 1928 begon mijn grootvader voor het eerst met een winkel waar schoenen werden verkocht", vertelt Irma Derksen. "Dat was in Groessen. Mijn vader Theet en moeder Riek namen het bedrijf in 1961 over en openden in 1978 een vestiging in Duiven. In 1999 kwam ik samen met mijn zus Brigitte als derde generatie in het bedrijf. Wij zijn een echte schoenfamilie."
Derksen Schoenmode onderscheidt zich met een stuk vakmanschap, zegt Brigitte Derksen. "Onze passie voor schoenen is groot. Die proberen we over te dragen op onze klanten. Ondanks de toegenomen online verkoop van schoenen weten mensen de weg naar onze zaak gemakkelijk te vinden. We merken dat klanten het fijn vinden om in een echte winkel schoenen aan te schaffen. Waar je materiaal en pasvorm voelt, direct andere modellen kunt proberen en bovendien deskundig advies krijgt."
Genoeg redenen om mee te dingen naar de titel Beste Schoenenwinkel van Nederland. Vanaf Zaterdag 1 juni stelt RTL 4 de genomineerden voor met filmpjes van speciale vloggers. De kijker thuis kan vervolgens stemmen op de website van 'De Beste van Nederland'.
De uitzendingen zijn te zien vanaf zaterdag 1 juni om 17.00 uur op RTL4. Na afloop kunnen kijkers de vlogs terugkijken via RTL XL. Via de poll op www.rtl.nl/debestevannederland kan er gestemd worden. De poll opent op vrijdag 24 mei om 12.00 uur en sluit op vrijdag 19 juli om 12.00 uur.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Irma en Brigitte Derksen; 0316 263035.

Klinkende namen op Varilux Jazz- en Bluesfestival

ZEVENAAR - Pal na het bevrijdingsfestival staat het tweede grote festival van dit jaar van Muziekstad Zevenaar voor de deur: het Varilux Jazz- en Bluesfestival. Met een keur aan klinkende namen en opnieuw een prachtige gospel-kerkdienst. Op 8 en 9 juni is het zover.

De aftrap van het jazz- en bluesfestival is op zaterdagmiddag 8 juni om 13.30 uur. Dan speelt de Limehouse Jazz band op het Raadhuisplein de pannen van het dak. In de Weverstraat maakt Dr. Jazz & Co haar opwachting en op Muldershof een Hi-5 Rhythm & Blues. 's Avonds vanaf 20.00 uur is het op het Raadhuisplein de beurt aan Sugar Mama en de River Zydeco Band. Het driekoppige Sugar Mama brengt blues met een drive recht uit het hart. De River Zydeco Band is een bekende naam in bluesland. De band speelt al ruim 25 jaar op podia in heel Europa. Dit jaar voor het eerst met een frontvrouw.

Zondag 9 juni is de Sint-Andreaskerk van 11.00 tot 13.00 uur het decor van een prachtige gospel-kerkdienst. G-Roots en Jay Jay's Border Jazzmen tekenen voor het muzikale akkoord. 's Middags is het opnieuw genieten geblazen in het centrum. Op het Raadhuisplein spelen The Art of Swing en de Diksie Krekkers. The Art of Swing speelt muziek uit de jaren vijftig en zestig in een jazzy jasje gestoken. Het repertoire van de Diksie Krekkers varieert van authentieke New Orleans nummers uit de twintiger jaren tot swing uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Bij het Eet-Lokaal in de Wittenburgstraat treedt Jay Jay's Border Jazzmen op, in de Weverstraat Blues Rock la Grange en op Muldershof Blues Mission. Alle optredens op zaterdag en zondag zijn gratis.

Rectificatie

In de laatste editie van Het Gemeentenieuws is buiten onze schuld nepnieuws verspreid.

Het persbericht waarin Auto Blij zichzelf promoot als vervanger voor alle "verdwenen dealers van Zevenaar" suggereert dat Autobedrijf Volman, hét bedrijf dat al sinds jaar en dag de servicedealer van zowel Mazda als Hyundai van onze regio is, niet langer actief zou zijn op het gebied van service en aankoop van uw auto.

Dit is echter onjuist, Autobedrijf Volman is voor beide merken nog volop actief als Servicedealer. Steeds meer mensen van binnen en buiten onze regio waarderen de kleinschaligheid en persoonlijke benadering van Autobedrijf Volman. Zij zien dat er vol enthousiasme en met gedegen kennis voor een betaalbare prijs aan hun auto's wordt gewerkt.

Naast het specialisme op het gebied van Mazda en Hyundai worden er ook steeds meer andere merken onderhouden.

Wij betreuren ten zeerste dat het eerdere artikel dergelijke onjuistheden bevat en benadrukken nogmaals dat beide merken nog steeds volop worden vertegenwoordigd aan de Fahrenheitstraat 5 6902 PX in Zevenaar.

Zomerdeal: 2e bovenstuk 50% korting bij Rijnstraat Mode in Tolkamer

TOLKAMER - Rijnstraat mode is gevestigd in Tolkamer. Gewoon een goede winkel met mooie betaalbare merken zoals: No Excess, PME Legend, Blue Industry, Olymp en de broeken van Meyer.

Dus of men nu op zoek is naar een goede jeans of een mooi colbert, bij Rijnstraat mode kunt u zeker slagen. Het verschil met de stad is dat men hier geen parkeergeld hoeft te betalen, dichtbij kan parkeren en dat er ruim de tijd wordt genomen voor hulp, advies en een lekker kopje koffie.

Tegenover Rijnstraat mode is Kaatje mode gevestigd. "We zijn een winkel waar iedere vrouw kan slagen", aldus Karin. Kaatje Mode heeft kleding van casual en hip tot gekleed en chique. Naast de reguliere merken zoals: Summum, Geisha, Studio Anneloes, Moscow, Kyra en Ko en Soya concept hebben wij ook mode voor een maatje meer met oa. de merken: Yoek, Carleoni, Yesta, Plusbasics en Chalou. Het team van Kaatje Mode heeft alles in huis om u van top tot teen aan te kleden, waarbij de tijd wordt genomen om te kijken welke stijl bij u past en welke combinaties u kunt maken

Kom gezellig naar Tolkamer om kennis te maken met Rijnstraat mode voor mannen en ontvang t/m 29 juni 2019 50% korting op het 2de bovenstuk. *korting is geldig op het goedkoopste artikel.

Rijnstraat 3a, Tolkamer; 0316 253079.

Start jeugdviswedstrijden van Ons Genoegen

Jeugdviswedstrijd in Giesbeek. (foto: Harry Knuman)

GIESBEEK - De jeugd van Giesbeek kan weer strijden om die zo fel begeerde titel...

Er zullen dit jaar weer vier wedstrijden om het jeugdkampioenschap worden gevist. "Wil je graag mee doen met deze viswedstrijden en ben je vijf jaar of ouder en jonger dan 14 jaar, bel 06 45641650 en geef je snel op. Deelname is gratis. Heb je nog geen visspullen dan wordt daarvoor gezorgd. Kom onder begeleiding van een ouder/verzorger!", aldus de jeugdcommissie van H.S.V. Ons Genoegen Giesbeek.

Op dinsdag 11 juni wordt de eerste wedstrijd gevist. Verzamelen 17:45 uur aan de wetering. Er wordt geloot aan de waterkant. Er zal worden gevist van 18:15 tot 20:00 uur. Tijdens het vissen zal er begeleiding aanwezig zijn en de gevangen vis wordt gemeten. De datums van de andere wedstrijden zijn: dinsdag 18-; 25 juni; en vrijdag 5 juli.

Collecte Oranje Fonds door kinderboerderij

ZEVENAAR - Van 11 tot en met 15 juni vindt de Oranje Fonds Collecte plaats. Het Oranje Fonds is wel bekend door nationale acties als NL Doet, Burendag en Maatjes Gezocht. Tijdens de collecteweek zullen vrijwilligers van Kinderboerderij Rosorum collecteren in bepaalde wijken van Zevenaar.

Het unieke van deze collecte voor het Oranje Fonds is dat de collectanten vijftig procent van de opbrengst mogen investeren in eigen doelstellingen. Met de andere helft steunt het Oranje Fonds sociale initiatieven in Gelderland. Zo wordt al het geld honderd procent lokaal besteed.

Stichting Kinderboerderij Zevenaar wil het respect en de zorgzaamheid van kinderen voor dieren, voor de natuur en voor de samenleving bevorderen. Daarnaast is de kinderboerderij ook een ontmoetingsplaats voor de inwoners van de gemeente Zevenaar en helpt daarmee de sociale cohesie in de gemeente te vergroten. De vrijwilligers van de kinderboerderij rekenen op de steun van de inwoners van Zevenaar tijdens de collecteweek na pinksteren.

ZijActief Zevenaar op bezoek bij Fort Pannerden

ZEVENAAR - Woensdag 5 juni heeft ZijActief de jaarlijkse fietstocht.

"We vertrekken om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats sporthal Lentemorgen. Wilt u zelf een lunchpakket meenemen.We worden rond 11.00 uur verwacht bij Fort Pannerden waar we een rondleiding krijgen. Onkosten voor het fort 10,00 euro."

Geloofsgemeenschap

Heilige Andreas Groessen

Gedoopt: zondag 12 mei jl. zijn Lotte Visser, Tijn Lentjes en Thomas Roordink door het Heilig Sacrament van het Doopsel opgenomen in onze geloofsgemeenschap. Van harte proficiat.

Overleden:: 11 mei 2019 overleed dhr. Albertus Janssen in de leeftijd van 101 jaar en op 15 mei overleed mw. Maria Anna Scholten-Zijlstra in de leeftijd van 86 jaar. Dat zij mogen rusten in vrede en wij wensen allen die zich met hen verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbaren.

Vieringen: Zo 26-5-19 geen viering. Do 30-5-19 geen viering. Zo 2-6-19 geen viering.

Geheugenspreekuur in Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdagochtend 19 juni wordt van 10.00-11.00 uur het geheugenspreekuur gehouden in De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Dit geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder uit de gemeente Zevenaar. Het bezoek aan het (individuele) geheugenspreekuur is gratis. Voor een folder, meer informatie kan men contact opnemen met secretariaat Preventie, telefoon: (088) 9331180. Op het geheugenspreekuur kan men zonder verwijzing van de huisarts terecht. "In een persoonlijk gesprek beantwoordt een deskundige uw vragen. De vragen kunnen gaan over uzelf maar ook bijvoorbeeld over uw partner of één van uw ouders. Indien van toepassing kan een korte geheugentest afgenomen worden." Het gesprek wordt afgerond met een vrijblijvend advies. Elke bezoeker krijgt een boekje met geheugentips.

Waarom het geheugenspreekuur? Iedereen vergeet wel eens een naam of waar de sleutels zijn gebleven. Ouderen denken bij zo’n gebeurtenis al snel aan dementie. Dit kan veel onzekerheid met zich meebrengen en mogelijk zelfs leiden tot het ontstaan of een toename van de (lichamelijke) klachten. Veel ouderen met zorgen over hun geheugen stappen niet of te laat naar de huisarts of een andere hulpverlener. Vergeetachtigheid kan veel verschillende oorzaken hebben zoals somberheid, een lichamelijk probleem of overbelasting doordat men zorgt voor een ander. Door niet over geheugenklachten te praten kan men zich onnodig ongerust maken of te lang rondlopen met een probleem dat mogelijk verholpen zou kunnen worden.

Schaapscheerdersfeest bij kinderboerderij

Demonstratie wolspinnen. (foto: Koos Roelofs)

ZEVENAAR - Op maandag 10 juni, 2e pinksterdag, zal de schapenkapper weer bij kinderboerderij Rosorum de schapen komen scheren. Tussen 14.00 tot 16.30 uur zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud te beleven. De entree voor kinderen is gratis, maar aan volwassenen vragen we 1,50 euro als bijdrage in de kosten.

Wie weet wat je allemaal met wol kunt doen? Bij de demonstratie wolspinnen wordt dat uitgelegd en kun de zelf een draadje proberen te spinnen. Ook kun je een kijkje nemen bij de smederij waar gedemonstreerd wordt hoe je ijzer smeedt als het heet is. Er zijn nog veel meer leuke activiteiten, zoals een springkussen, pony rijden, broodjes bakken, diverse spelletjes en nog veel meer. Uiteraard zijn er diverse versnaperingen verkrijgbaar op deze gezellige dag. Voor de activiteiten en versnaperingen vragen wij ook een kleine bijdrage in de kosten. "Kom tweede pinksterdag voor een heerlijk dagje uit naar kinderboerderij Rosorum, Methen 2b in Zevenaar." Wegens de opbouw van het evenement is de kinderboerderij op maandag 10 juni tot 14.00 uur gesloten. Zondag 9 juni, eerste pinksterdag, is de kinderboerderij ook gesloten. Ga voor meer informatie de website: www.kinderboerderijrosorum.nl.

Thema-avond over Reiki in het Braamhuis

Reiki-behandeling. (foto: Marjolein Berendsen)

ZEVENAAR - Op 5 juni zal Marjolein Berendsen een lezing en workshop geven over Reiki in het Braamhuis in Zevenaar.

Ze zal op deze avond uitleggen wat Reiki is, hoe je dit kan gebruiken voor jezelf en anderen. Tevens zal ze de bezoekers dingen leren om nog meer in balans te komen, rust te ervaren en het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren. Vanuit ZoMa Opleidingen verzorgt Marjolein Berendsen haar door haarzelf ontwikkelde opleidingen Holistisch Therapeut en Reiki Trainer. Ze verzorgt ook diverse bewustzijnsontwikkelingstrainingen en Reiki cursussen. Daarnaast is Marjolein eigenaar van Praktijk ZoMa, waar ze Natuurgeneeskundige Therapie, Reiki, Coaching en kinder-coaching aanbiedt.

Marjolein was de afgelopen twee keer, in 2016 en 2018, aanwezig op de Samenloop voor Hoop de Liemers in het Horsterpark in Duiven. Met haar team gaf ze gratis behandelingen aan de eregasten en zamelde geld in voor het KWF. De avond in het Braamhuis in Zevenaar is van 19.30 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Gezien de verwachte drukte is aanmelding wel verplicht. Dit kan via activiteitenbraamhuis@gmail.com of door te bellen: 0316 332111.

Geloofsgemeenschap Heilige Andreas Groessen

Geloofsgemeenschap

Heilige Andreas Groessen

Gedoopt: zondag 12 mei jl. zijn Lotte Visser, Tijn Lentjes en Thomas Roordink door het Heilig Sacrament van het Doopsel opgenomen in onze geloofsgemeenschap. Van harte proficiat.

Overleden:: 11 mei 2019 overleed dhr. Albertus Janssen in de leeftijd van 101 jaar en op 15 mei overleed mw. Maria Anna Scholten-Zijlstra in de leeftijd van 86 jaar. Dat zij mogen rusten in vrede en wij wensen allen die zich met hen verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbaren.

Vieringen: Zo 26-5-19 geen viering. Do 30-5-19 geen viering. Zo 2-6-19 geen viering.

IVN-excursie Steenwaard en Erfkamerlingschap

Steenwaard (foto: Gerard van Alst)

LOBITH - De IVN-excursie door Steenwaard en Erfkamerlingschap is een prachtige excursie en gaat gedeeltelijk door een gebied dat tegenwoordig prive-bezit is, en daardoor normaal niet toegankelijk voor publiek.

De Steenwaard is een moerasgebied dat vijftig jaar geleden al ontkleid is. Het Erfkamerlingschap is een eiland in de Oude Rijn. "We zullen ook veel beversporen zien. Stevige schoenen zijn aan te raden." Datum: zondag 26 mei. Start: 9.00 uur, duur: ongeveer drie uur. Wegens de kwetsbaarheid van het gebied is er slechts plaats voor twintig deelnemers. Opgave is verplicht. Plaats: parkeerplaats Eltenseweg in Lobith bij de brug over de Oude Rijn. Aanmelden kan via www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijssel. Info: Gerard Tittse, 0316 543230.

Routes anders verdeeld over wandeldagen Inschrijving Achterhoekse Wandelvierdaagse weer in volle gang

DOETINCHEM - De Achterhoekse Wandelvierdaagse laat zien hoe graag mensen wandelen. De vijftiende editie – die plaatsvindt van 29 mei -1 juni – brengt duizenden wandelaars uit heel Nederland op de been. Vierdaagselopers én deelnemers die één dag meelopen, zowel ervaren wandelaars als beginners.

"Vorig jaar kregen wij veel enthousiaste reacties op de mooie wandelroutes en fraaie gebieden waar de deelnemers doorheen liepen. Om hen nog meer variatie te bieden, gaan we de dagroutes vanaf dit jaar omwisselen; de route van de ene dag verplaatsen we naar een andere wandeldag. Zo kunnen steeds meer daglopers van een ander stukje Achterhoek genieten'', aldus Jo Wijers, voorzitter van de Achterhoekse Wandelvierdaagse.

Dagdeelname en online inschrijven

Vierdaagselopers en dagdeelnemers kunnen online hun inschrijving regelen, inclusief de mogelijkheid om direct te betalen. Dagdeelnemers hoeven hierbij nog niet te weten hoeveel dagen zij willen meelopen. Dus mocht je je hebben ingeschreven voor één dag en je wilt toch twee, drie of vier dagen meewandelen? Gezellig!

Nu ook pinnen

Nieuw dit jaar is dat de dagdeelnemers makkelijker en efficiënter kunnen betalen: contant of per PIN bij het startbureau in de Catharinakerk. Wel zo handig!

Wil jij ook 1, 2, 3 of 4 dagen meewandelen? Schrijf je dan snel in op www.aw4d.nl.

Xycleservice test e-bikes in Duitsland

REGIO - Bij Xycleservice in Doesburg hadden ze het idee opgevat om zelf met het voltallige personeel een e-bike test te doen in de kop van Sauerland.

De bedoeling van deze test was om als verkopers en monteurs van Xycleservice een nog beter beeld te krijgen van hoe de consumenten een e-bike ervaren en ook de daarbij behorende bevindingen en klachten beter te kunnen begrijpen. Dit alles natuurlijk bedoeld om het beste advies en de service te kunnen verlenen aan hun klanten. Het slechte weer werd getrotseerd om boven in Sauerland een rondje Möhnesee te maken over een afstand van 45 kilometer met ruim 400 hoogtemeters. Het hoogte verschil varieerde van 80 tot ruim 300 meter hoogte, een echte test dus. De zes meest verkochte modellen werden uit de winkel meegenomen in de prijsklasse tussen de 1699 en 3899 euro, waarvan twee modellen met een voorwielmotor en de vier overige hadden een middenmotor.

Tijdens deze test bleek de grootste verrassing te komen van de fietsen met een voorwielmotor, deze kwamen zeer krachtig en constant over. De nieuwe Multicycle met voorwielmotor bleek de grote favoriet van de groep, maar ook de Giant Ease was zeer goed bij de les en zuinig. De Ease was de goedkoopste en misschien wel het meest verrassend.

Bij de fietsen met een middenmotor is er altijd voldoende kracht voor handen, mits er ook voldoende kracht wordt gezet op de pedalen, dit laatste was in het heuvelachtige gebied goed te merken maar kon niet alle testrijders bekoren. De Giant Grand Tour bleek over de grootste actieradius te bezitten en de Freebike Soho was het comfortabelst. De Prestige van Multicycle met riemaandrijving, fietste verreweg het lichtst en bezit bovendien over de meest krachtige en doseerbare remmen van dit moment, werkelijk fantastisch. Het accuverbruik varieerde tussen de 35 en 45 procent en dat is gezien de afstand en omgeving buitengewoon goed.

Slechte fietsen verkopen ze niet bij Xycleservice, maar smaken verschillen en zo bleek ook uit de test. Wilt u meer weten over deze test of zelf een proefrit maken, dan bent u welkom bij Xycleservice in Doesburg.

www.xycleservice.nl, Leigraafseweg 33f, Doesburg.

Speciaalzaak NAMA bestaat 25 jaar en trakteert! 'We geven 25 procent korting!'

Enthousiaste dames uit het team van NAMA Arnhem. Van links naar rechts: Vivian, Hanneke, Dirrie, Ans en Joke.

ARNHEM – Volgens het hele team van verf-, behang- en glasspeciaalzaak NAMA, is het vooral aan alle klanten te danken, dat 'hun' zaak al 25 jaar een begrip is. Daarom zijn het ook de klanten die worden getrakteerd. Niet zozeer op gebak, maar op fikse korting.

Ondanks dat de prijzen bij NAMA al concurrerend zijn, profiteert u nu op 25 procent extra korting op het gehele* assortiment: van gereedschap, zonwering, behang en gordijnen, tot glas, verlichting, verf en vloerbekleding. 'En op alle kwaliteitsverf van Sikkens geven we zelfs 35 procent korting', vult Benjamin aan. Al vanaf de start van NAMA werkt Benjamin als medeverantwoordelijke in het verfmengadviescentrum. Enthousiast vertelt hij: 'De kennis van ons team gaat echt verder dan weten waar een potje verf staat. Iedereen is geschoold en applicatiedeskundige. Als de klant met een stukje geverfd hout komt, kunnen we zelfs zonder kleurkaart de juiste kleur mengen. We werken met vijf volautomatische mengmachines waarbij nauwkeurigheid is gegarandeerd. Daarom geven we kleurgarantie.' Hij werkt er met plezier. Egbert: 'Onze medewerkers zijn al jaren bij ons en hebben dus ook jaren ervaring en vakkennis. Sterker nog, onze medewerkster Dirrie werkt al 44 jaar op deze locatie. Ze is met pensioen, maar komt nog steeds werken omdat ze ons niet kan missen.'

En wilt u de jubileumactie niet missen? Kom dan naar NAMA in de periode tussen 24 mei en 10 juni, Vlamoven 1, industrieterrein IJsseloord 1 Presikhaaf, Arnhem; 026 3636304; www.nama.nl. *Actie geldt op niet-afgeprijsde artikelen.

'Scheiden doe je samen' Dé expert bij scheiden, zeker als er óók kinderen zijn

ELST - Waar moet ik beginnen als wij gaan scheiden? Hoe vertel ik onze kinderen dat wij gaan scheiden? Kan ik hier blijven wonen of moet ik andere woonruimte gaan zoeken? Welke toeslagen kan ik als alleen staande ouder allemaal aanvragen en wanneer kan dit?

Dit zijn allemaal vragen die door je hoofd gaan als je aan het begin staat van een scheidingstraject. Zeker als er kinderen zijn is vaak de belangrijkste vraag: "Hoe kunnen wij het als ouders zó regelen dat de kinderen hier zo min mogelijk schade van ondervinden?" Wij van "Scheiden doe je samen" hebben zelf een scheiding met kinderen meegemaakt en herkennen deze vragen dan ook. Het is gewoon één grote brei van onzekerheden en onduidelijkheden. Tijd dus om met een kantoor te gaan samenwerken die snel die brei kan ontrafelen en er een overzichtelijk geheel van kan maken. Laten wij hier nu eens écht goed in zijn! We werken met een duidelijk stappenplan die alle zaken die geregeld moeten worden rondom jullie scheiding snel overzichtelijk maakt. Johan is financieel scheidingsplanner, hypotheekadviseur en MfN mediator met een family accreditatie. Van het financieren van je (nieuwe) woning, en alle overige financiële zaken die geregeld moeten worden rondom een scheiding kan je met Johan bespreken en regelen. Het allerbelangrijkste zijn uiteraard jullie kinderen. Ook hebben wij onze eigen ervaringsdeskundige kindercoach Denise. Zij kan de kinderen een veilige plek geven waar zij zich gehoord en gezien voelen. Inge Bosveld is ook MfN mediator met een family accreditatie en is juridisch geschoold. Inge heeft zich vooral gespecialiseerd in het begeleiden en opstellen van een zeer goed zorgplan voor jullie kinderen. Je leest het dus al: 'Alle kennis en know-how' is bij ons dus ruimschoots aanwezig.

Wij nodigen jullie dan ook graag uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Bellen kan via telefoonnummer: 085-4010839 of naar www.scheidendoejesamen.nl. Wij hebben de koffie in ieder geval klaar staan!

Lezing over vlinders en libellen

DUIVEN - Op 11 juni om 20.00 uur is er een lezing door de heer Albert Vliegenthart van De Vlinderstichting, in De WijKern in Duiven.

Vlinders zijn geliefde insecten bij veel mensen. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor en mooie kleuren. Toch gaat het in Nederland niet zo goed met de vlinders. Van de 70 soorten die ons land rijk was zijn er 18 uitgestorven terwijl 30 van de overgebleven soorten op de rode lijst staan. De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van vlinders in ons land. Daar profiteren niet alleen de vlinders van maar ook andere plant en diersoorten.

De ongeveer 60 soorten libellen in Nederland zijn een stuk minder bekend, maar ook hier zet De Vlinderstichting zich voor in. Het zijn bijzonder fraaie dieren en zeggen daarbij veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze brengen het grootste deel van hun leven onder water door. Tijdens deze lezing zullen we een kijkje nemen in de intrigerende levenswijze van vlinders en libellen. Hoe komen ze de winter door? Waar ontmoeten ze elkaar? Welke soorten kun je in je tuin of in de omgeving verwachten? Hopelijk vormt deze avond een aanzet om zelf buiten op zoek te gaan naar deze prachtige insecten.

Kosten: 5,00 euro; consumpties voor eigen rekening. Aanmelden mag via: info@dewijkern.nl. Voor informatie kan men bellen met Marika Biacsics: 0651222505

E-bike Opstapdag bij De Lorijn Tweewielers

BABBERICH - Overweegt u om een elektrische fiets te kopen, maar vindt u het moeilijk om een keuze te maken? Kom dan op zondag 26 mei tussen 11.00 en 17.00 uur naar De Lorijn Tweewielers in Babberich.

U kunt er vrijblijvend een proefrit maken op de elektrische fietsen van verschillende merken die voor u klaar staan. "Natuurlijk zullen wij alle bezoekers van de nodige informatie voorzien en de juiste adviezen geven, zegt Joris de Lorijn". Als E-bike expert kent hij alle functies en mogelijkheden van deze fietsen. "De keuze van de juiste fiets is iets persoonlijks. De fiets moet aan al je verwachtingen voldoen, waarbij het model, de kleur, de prestaties en de mogelijkheden een belangrijke rol spelen. Ons advies aan de klant is maatwerk, waar we de nodige tijd in steken, om zo samen met de klant de beste keuze te kunnen maken." Geïnteresseerden zijn tijdens deze E-bike Opstapdag van harte welkom bij De Lorijn Tweewielers, Dorpstraat 22 te Babberich. De koffie staat klaar!

www.delorijntweewielers.nl; 0316 242836.

Opgebrand, stress, depressieve gevoelens...........wat nu?