GN Arnhem

29 oktober 2014

GN Arnhem 29 oktober 2014


Sinterklaaskelders in Arnhem

ARNHEM - Na de feestelijke intocht op zaterdag 15 november verhuist de Sint met al zijn Pieten voor het tiende jaar naar de Historische Kelders in Arnhem. De ingang is aan de Oude Oeverstraat 4a in Arnhem.

Net als voorgaande jaren zal Sinterklaas acht dagen lang bezoekers in zijn huis kunnen ontvangen. In de kelders kunnen bezoekers kijken hoe Sinterklaas met zijn Pieten leeft en woont, wat voor werkzaamheden er verricht moeten worden, en wat de voorbereidingen zijn voor een onvergetelijk Sinterklaasfeest. Zo zijn er pepernoot bakkende Pieten in de keuken, een gedichtenkamer, de schatkist van Sinterklaas is aanwezig, je kunt een kijkje nemen in de badkamer van Sinterklaas. Je kan er zelfs even in de slaapkamer met het hemelbed van Sinterklaas gluren!
In bijna alle kamers zijn er Pieten aanwezig en Sinterklaas zelf is er natuurlijk ook om alle tekeningen en verlanglijstjes in ontvangst te nemen.

Daarnaast kunnen kinderen ook nog hun Pietendiploma halen door verschillende opdrachten uit te voeren zoals Pieten omgooien, pakjes in schoorstenen stoppen, dakrand lopen, zak sjouwen en meer. Sinterklaas hoopt ook dit jaar weer veel kinderen zelf de hand te mogen schudden.

Sint en zijn Pieten zijn aanwezig op de volgende dagen: vrijdag 21 en 28 november van 13.30 tot 16.30 uur; zaterdag 22 en 29 november van 12.00 tot 15.30 uur; zondag 23 en 30 november van 12.00 tot 15.30 uur; woensdag 26 november en 3 december van 13.30 tot 16.30 uur. Meer informatie staat op www.sinterklaasarnhem.nl.

Volledig programma

Zaterdag 15 november: Intocht Sinterklaas door centrum, Steenstraat, Modekwartier en Hommelstraat. Aankomst boot op Rijnkade: 13.00 uur. Vertrek intocht om 13.45 uur. Afsluiting intocht op Korenmarkt (in plaats van Stadhuis) om 15.00 uur. De Korenmarkt zorgt die middag voor een leuk kinderprogramma. Zie route op http://www.sinterklaasarnhem.nl/route1.html

Donderdag 20 november: Lampionnentocht met Sinterklaas, Zwarte Pieten en kinderen van 18.00 uur tot circa 19.30 uur. Start bij Sinterklaaskelders, Oude Oeverstraat 4a.

Vrijdag 21 november tot en met woensdag 3 december: Sinterklaas verblijft samen met zijn zwarte Pieten in de Sinterklaaskelders. Kinderen kunnen de Sinterklaaskelders bezoeken aan de Oude Oeverstraat 4a.

Zaterdag 29 en zondag 30 november: Zwarte Pieten delen strooigoed uit in het centrum van Arnhem.

Aankomst en intocht Sint-Nicolaas in Arnhem op zaterdag 15 november aan de Rijnkade

ARNHEM - Op zaterdag 15 november is het weer zover! De Sint en zijn Pieten komen na een lange reis met de boot aan in Arnhem. Aan de Rijnkade, ter hoogte van het Provinciehuis stappen de Sint en zijn Pieten om 13.00 uur aan vaste wal. Hierna volgt de intocht in de stad.

Nieuw dit jaar is dat de stoet op de Korenmarkt zal eindigen, waarna Sint Nicolaas met zijn gevolg te voet verder zal gaan naar de Historische Kelders aan de Oude Oeverstraat. Daar logeert hij samen met zijn Pieten tot 4 december.

Rijnkade
De Sint en zijn Pieten verheugen zich erop om Arnhem te bezoeken. De pakjespiet heeft laten weten dat de boot helemaal vol ligt met pakjes. Ook heeft de Sint heel veel Pieten meegenomen om alle pakjes bij de kinderen te brengen. Aan de Rijnkade speelt vanaf 12.30 uur het Zwarte Pietenorkest en houdt presentatrice Angelique Krüger de kinderen bezig om het wachten wat korter te maken.

Modekwartier en Korenmarkt
Burgemeester Kaiser heet de Sint en zijn gevolg welkom. Daarna stapt Sint-Nicolaas op zijn paard om samen met zijn pieten de binnenstad van Arnhem te doorkruisen. Dit jaar wordt voor het eerst ook het Modekwartier aangedaan. Ook gaat de intocht door de Steenstraat en Hommelstraat. Sinterklaas zal in tegenstelling tot voorgaande jaren dit keer van zijn paard afstappen en handjes schudden bij de molen in Klarendal, Jansplein en Land van de Markt in plaats van op de Rijnkade. En zoals gemeld, de stoet eindigt op de Korenmarkt, waar dankzij de ondernemers van de Korenmarkt een leuk en gezellig programma georganiseerd is.

Om het allemaal extra gezellig te maken zijn er weer diverse muziekkorpsen die deelnemen aan de optocht. Uiteraard wordt gehoopt dat het weer zich van zijn goede kant laat zien. Kom kijken! Meer informatie staat op www.sinterklaasarnhem.nl.

Maar eerst vrijdagavond de lampionnenoptocht voor de kleintjes Pronkzitting van de Meulewiekers uit Elden

ARNHEM - Op zaterdag 15 november opent carnavalsvereniging De Meulewiekers het seizoen met de pronkzitting in zaal Ons Huis aan De Brink in Elden.


Tijdens die zitting worden de nieuwe Prins en Hofdame bekend gemaakt, die de vereniging de komende twee seizoenen zullen voorgaan in de feestvreugde. Prins Wilfred de eerste en zijn Hofdame Chantal komen die avond nog één keer terug om de nieuwe Prins en Hofdame in te huldigen. Zij waren onze Prins en Hofdame de afgelopen twee seizoenen.
Iedereen die nieuwsgierig is naar onze nieuwe Prins en Hofdame nodigen wij uit om die avond aanwezig te zijn. Leden van De Meulewiekers hebben gratis toegang; niet-leden betalen tien euro entree. De avond begint om 20.11 uur.


Lampionnenoptocht

Voorafgaand aan de seizoensopening organiseert de carnavalsvereniging op vrijdagavond 14 november de traditionele lampionnenoptocht voor de kleintjes. Deze optocht vertrekt op vrijdagavond om 19.00 uur vanaf café Ons Huis aan De Brink in Elden. Het verzamelen is om 18.45 uur. Voor de deelnemende kinderen is er na afloop een traktatie.

Ga je mee naar Bethlehem?

ARNHEM - Ga je mee naar Bethlehem? Dat vragen de vier kerken die in Elderveld en Elden hun kerkgebouw hebben staan aan alle kinderen en hun ouders/begeleiders en ook mensen zonder kinderen uit de wijk Elderveld. Natuurlijk zijn de kinderen en ouders uit andere wijken ook welkom.

Op zondagmiddag 21 december om 18.00 uur, vlak voor Kerst, houden het Leger des Heils, de Protestantse wijkgemeente De Kandelaar, Hervormde gemeente De Rank, de Eusebiusparochie Elden en de Baptistengemeente 'Ontmoeting' voor alle kinderen en hun ouders of begeleiders samen een zoektocht naar het Kerstkind in de wijk Elderveld.

Voorzien van lampionnen of zaklantaarns (zelf meenemen) en begeleiding gaan ze op pad. De tocht begint om 18.00 uur in de 'Ontmoeting' aan de Wassenaarweg 5 en tot 18.30 uur heb je de gelegenheid om je in te schrijven. Daar schrijven de kinderen zich in. Deelname is gratis. Op hun tocht komen ze herders tegen die bij een vuur op de schapen passen, ze horen ergens anders engelen zingen en vertellen dat het kerstkind Jezus is geboren en merken ook dat alle herbergen in de wijk vol zijn. Uiteindelijk vinden ze dan Jozef en Maria en hun Kindje. Daar aangekomen krijgen de kinderen een kleine attentie en wat lekkers.

Op die plek (en dat is nog een verrassing) is er dan met alle kinderen en ouders/begeleiders en medewerkers samen een korte afsluitende bijeenkomst waar samen kerstliederen gezongen worden. Om 20.00 uur is dit allemaal afgelopen. Meer informatie via 0264423078 of 026 3270822.

ING IT Computermuseum bij PCGD in Arnhem

ARNHEM - Bij weinig oud-PCGD/Postbank/ING medewerk(st)ers zal bekend zijn dat er al jaren geleden een heus computermuseum is ingericht in het voormalige Girogebouw aan de Velperweg in Arnhem. Het museum is door een aantal vrijwilligers en het Bedrijfshistorisch Archief ING in Amsterdam, opgebouwd vanaf 2002. Oude computers en onderdelen, afkomstig van de giro administratiekantoren in Arnhem, Den Haag en Amsterdam, werden jarenlang verzameld en bewaard.

Sinds twee jaar is er op de eerste etage van het kantoor aan de Velperweg een fraaie ruimte ingericht met de topstukken uit de collectie. In de nationale computererfgoedkringen worden deze als zeer waardevol beschouwd en soms zelfs uniek in Nederland! In mei van dit jaar werd de nieuwe ruimte officieel geopend. Vanaf dat moment is het museum ook opengesteld voor geïnteresseerden en oud-medewerkers. Vrijwilligers zijn iedere donderdagmorgen aanwezig om apparatuur in ontvangst te nemen, te registreren en een plek te geven in het museum.

Topstukken

In de nieuwe ruimte staat onder andere het 'werkpaard van de automatisering' de IBM 1401. Dat was ooit de eerste echte computer waar de PCGD vanaf 1962 de boekhoudadministratie op overzette. Ook de daarvoor gebruikte machines en de nodige hulpapparatuur, zijn daar aanwezig. Verder staat er een enorme Trace-machine van wel acht meter lang en de in Nederland ontwikkelde CODAL. Oud-codeersters kunnen er drie verschillende codeermachines bewonderen en er staat veel apparatuur die op de afdeling Ontvangst & Verzending heeft gefunctioneerd.

In Arnhem en omgeving wonen veel oud-medewerkers die hun carriëre zijn begonnen in een van de vele Postbankgebouwen in Arnhem. Het gebouw aan de Velperweg, dat in 1968 officieel geopend werd, was op dat moment het grootste kantoorgebouw van Arnhem. Op een bepaald moment waren hier meer dan vierduizend mensen werkzaam.

Bezoeken

Op donderdag 4 december om 09.30 uur kan men een bezoek brengen aan het museum. Men dient zich wel tijdig aan te melden, omdat het aantal plaatsen beperkt is. Aanmelden kan telefonisch via Piet Schrijver, telefoon 026 3250361.

Cursus 'Gezonde voeding' bij de Wandelwagensoos

ARNHEM - Stichting Wandelwagensoos organiseert een driedelige avondcursus over gezonde voeding voor kinderen. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten op 12, 19 en 26 novemver van 20:00 tot 21:30 uur en vindt plaats aan de Bella Vista 4 in Arnhem-Noord.

De avonden worden verzorgd door voedingstherapeut Gerlinde Stam www.voedingvoorlichaamengeest.nl De eerste avond op 12 november zal een introductielezing zijn over natuurlijke voeding voor kinderen. Er wordt uitgelegd wat het precies is en wat het doet. Daarbij komt in een interactief deel uitgebreid aanbod hoe je dit als ouder in praktijk brengt.

Op 19 november zal de avond in het teken staan van de relatie tussen voedselallergieën, huid-, keel,- neus- en oorklachten en een (on)gezonde darm. Ook hierbij worden handreikingen gegeven hoe je hier als ouder mee om kan gaan.

De laatste avond op 26 november gaat de themalezing over geraffineerde suikers en de natuurlijke alternatieven. Hierbij is een met productpresentatie en kleine proeverij.

De kosten zijni nclusief koffie en thee 17,50 euro voor de gehele cursus. De avonden zijn ook los te volgen voor 7,50 euro per avond.

Meer informatie staat op www.wandelwagensoos.nl. Zich aanmelden kan ook op deze site.

Speciale kerstviering bij Leger des Heils voor mensen met verstandelijke beperking

ARNHEM - Het kerkgenootschap Leger des Heils korps Arnhem wil op woensdagavond 17 december van 19.00 tot 20.15 uur een aangepaste kerstviering houden voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het zal een viering worden met veel samen zingen, en een mooi kerstverhaal. Al met al een feestelijk gebeuren met natuurlijk iets lekkers bij de koffie! "We zullen deze kerstviering houden in ons gebouw aan de Leidenweg 11-12 in de wijk Elderveld in Arnhem. Ons gebouw is gelijkvloers en er is één aangepast toilet aanwezig! Mensen met een beperking, die niet in een woonvorm wonen maar thuis, zijn natuurlijk ook welkom!"

"Wilt u zich wel even aanmelden (06 26878386), dan weten we op hoeveel mensen we kunnen rekenen."

Brei- en haakcafé in de bieb

ARNHEM - Voor iedereen die van breien en haken houdt. organiseert de Bibliotheek iedere eerste donderdag van de maand het brei- en haakcafé. Donderdag 6 november van 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen, net als in een echt café, gewoon binnenlopen. De deelname is gratis.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand verwelkomt Dominique Struik, van wolwinkel Draadjes en Zo, de bezoekers van het café en geeft tips en advies waar nodig. Doel van het café is om gezellig samen te haken en breien, creatieve ideeën uit wisselen of om gewoon contact te hebben met anderen.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Iedereen kan aan de grote tafel op de eerste verdieping in de Bibliotheek Centrum aanschuiven. Meer informatie staat op: www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma.

Lezing over de in- en outs van longkanker

ARNHEM - Op woensdagavond 5 november geven voormalig longarts Eric Ullmann en Jacqueline Opdenoordt (oncologisch verpleegkundige Rijnstate Ziekenhuis) een lezing over longkanker.

Longkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker. Longkanker komt vooral voor op oudere leeftijd, 46 procent van alle patiënten is zeventig jaar of ouder. Jaarlijks krijgen meer dan elfduizend mensen in Nederland te horen dat ze longkanker hebben. En ongeveer hetzelfde aantal mensen overlijdt jaarlijks aan deze ziekte. De laatste jaren komt longkanker ook steeds vaker bij vrouwen voor.

Het onderzoek naar - en de behandeling van - longkanker staat in Nederland op een hoog niveau en is sterk in beweging. Drs. Eric Ullmann vertelt over de behandelings mogelijkheden. Jacqueline Opdenoordt zal in deze lezing ingaan op het palliatieve traject.

De inloop is om 19.00 uur, de start om 19.30 uur; de lezing duurt tot 20.30 uur. Hier kan men vragen stellen tot 21.00 uur. Aansluitend is de afsluiting met hapje en een drankje.

De lezing is in het Toon Hermans Huis Arnhem aan de Eusebiusbuitensingel 34 in Arnhem. "Wilt u deze bijeenkomst bijwonen? Dan kunt u zich aanmelden via info@thharnhem.nl of telefonisch 026 2133196." Er zijn geen kosten aan het bijwonen van deze lezing verbonden.

Gelre Cubs speelt tegen Schotland en wint

ARNHEM - Vol spanning wachten de 22 spelers van het Gelre combinatieteam op hun tegenstanders, twee schoolteams van een privéschool uit Schotland.

Na de warming-up start stelt de teamcoach Jaco, zijn team samen. In de eerste minuut wordt het duidelijk dat de Gelre Cubs qua kracht en snelheid een maatje te groot lijkt voor het eerste team van Schotland, Na een snelle uitbraak over de rechtervleugel is het Léon die de eerste try scoort voor de thuisclub. De Gelre Cubs scoort in de eerste helft nog vier keer.

In de rust wordt er afgesproken dat de Cubs iets minder hard moet gaan spelen om het voor de tegenstander ook een beetje leuk te houden. In de tweede helft lijkt het er echter op alsof onze jongens en meisjes iets te goed naar Jaco hebben geluisterd want al vrij snel wordt er door Schotland liefst drie keer een try gedrukt. In de laatste paar minuten van de wedstrijd geeft de Cubs weer wat meer gas en het harde werk wordt beloond met een mooie try.

Al met al een hele mooie wedstrijd om naar te kijken en voor beide teams een leuke pot. Ook al heeft de Cubs gewonnen.

"Ik denk dat ik namens alle ouders spreek als ik zeg dat onze Cubs ons hebben getrakteerd op vermakelijke wedstrijden. En door het harde werk van het hele team die in een relatief korte tijd van de onervaren Cubsteam naar een team zijn gegaan, dat meetelt in de competitie.

Eindscore Gelre Cubs - high school of Dunde: 33-22.

Soroptimisten organiseren fundraise-event voor Stichting Rhotia Valley Children's Home

ARNHEM - Dit jaar ondersteunt Soroptimistclub Arnhem-Oost de Stichting Rhotia Valley Children's Home om de kinderen voortgezet onderwijs te laten volgen. Om dat mogelijk te maken houdt Soroptimistclub Arnhem-Oost op vrijdagavond 7 november het fundraise-event Talks4Tanzania.

De bezoeker kan die avond vier gepassioneerde sprekers verwachten over inspirerende onderwerpen. De vertellingen zijn in TED-stijl. De sprekers zijn: Estée Strooker, Alex van Hooff, Annemarie van Gaal en Dave Blank. De avond wordt verder omlijst door muziek, een Afrikaanse markt, een loterij, informatie, een hapje en een drankje. Alle inkomsten van die avond zullen ten goede komen aan de opleiding van de kinderen van Rhotia Valley.

Rhotia Valley is een combinatie van Rhotia Valley Tented Lodge en Rhotia Valley Children's Home. Twee verschillende organisaties met één doel: bijdragen aan de ontwikkeling van de bewoners en de (wees)-kinderen van het dorp Rhotia op een manier dat het hele dorp erbij betrokken is.

De avond op vrijdag 7 november begint om 19.15 uur, duurt tot 22.00 uur en vindt plaats in het Beekdal Lyceum Arnhem. Kaarten à 27,50 euro zijn vóór 1 november te bestellen via arnhemoost@soroptimist.nl. Na ontvangst van uw betaling, ontvangt men een entreebewijs per email.

Meer informatie over Rhotia Valley en het soroptimisme staat op www.rhotiavalley.com en www.soroptimist.nl.

Wandelen met Gilde Arnhem door Burgemeesterswijk

ARNHEM - Zondag 9 november wandelt Gilde Arnhem door de Burgemeesterswijk. De start is om 14:00 uur bij het Bezoekerscentrum Sonsbeek aan de Zijpendaalseweg.


De Burgemeesterswijk is vanaf 1885 aangelegd op een deel van het landgoed Sonsbeek. De bebouwing van deze prachtige en bijzondere wijk vertoont een grote diversiteit. Alle Nederlandse bouwstijlen uit die tijd kom je in de wijk tegen zoals de Amsterdamse School, de Delftse School, het Nieuwe Bouwen, Chaletstijl en Art Nouveau. Je vindt er werk van de Bazel, Diehl, Feenstra en Broekhuizen. De straten zijn allemaal naar Arnhemse burgemeesters en wethouders genoemd.

Het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen dat er behalve woningen ooit ook fabrieken, een watertoren, blekerijen en een groot ziekenhuis in de wijk stonden. Er was zelfs een militair terrein. Die terreinen zijn inmiddels allemaal volgebouwd met woonhuizen en flatgebouwen.
Onder leiding van een Gildegids gaat men op zwerftocht door deze opvallende wijk.
Volwassenen betalen 3,50 euro en kinderen van vier tot en met twaalf jaar twee euro voor de deelname. Meer info staat op www.wandeleninarnhem.nl.

Nieuwe beginnerscursussen zang en gitaar starten weldra

ARNHEM - Je hebt er vast wel eens over gefantaseerd om net als je idolen op het podium, de sterren van de hemel te spelen of te zingen. Je hebt het alleen nog nooit buiten de douche of je slaapkamer geprobeerd. Maak je geen zorgen, ook je idolen zijn ergens begonnen….

In groepjes van vier tot zeven personen wordt in acht lessen van een uur de basisbeginselen van het gitaarspelen en zingen uit de doeken gedaan. We werken met kidsgroepen (van pakweg zeven tot en met veertien jaar) en volwassenengroepen.

De gitaarcursus kun je zowel met elektrische als akoestische gitaar volgen. Alle technieken komen aan bod, akkoorden pakken, tokkelen en strummen. Je leert noten en akkoorden pakken maar ook hoe je je gitaar moet stemmen. Bij de zangcursus wordt er gewerkt aan houding, ademhaling, stemtechniek en een podiumpresentatie. Je leert samenzingen maar ook solo. Elke week werken we aan een nieuw onderdeel.

Het lesmateriaal krijg je van je docent. Aan het eind van deze cursus beschik je over enige kennis van je instrument, en kan je al wat liedjes spelen of zingen.

De lessen starten bij voldoende deelnemers op maandagavond om 19:00 of 20:00 uur. Meer informatie over de cursussen en het inschrijfformulier staan op www.jacobiberg.nl.

Roemeense dansdag in Arnhem

ARNHEM - Volksdanscentrum Arnhem houdt op zaterdag 1 november een dansdag Roemeens. Deze dansdag wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Anja Sandu.

De dansdag is geschikt voor iedereen die over een redelijke conditie en enig maatgevoel beschikt. Kledingadvies: gemakkelijk zittende kleding en dans- of sportschoenen. Deze activiteit wordt gehouden in het Mfc Klarendal aan het Kazerneplein 2 in Arnhem en duurt van 12:30 tot 16:30 uur. De entreeprijs bedraagt zeventien euro aan de zaal en vijftien euro bij voorinschrijving via info@volksdansen.nl of telefoon 026 3820102. Gelrepas-houders dansen voor half geld.

Wekelijks inloopspreekuur in bieb voor computer- en internetvragen

ARNHEM - Iedere dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur is er in de Bibliotheek Arnhem een inloopspreekuur voor computer- en internetvragen.

Een vrijwilliger van Seniorweb zit klaar om vragen te beantwoorden op het gebied van computer- en internetgebruik. Vragen over (technisch) niet goed werkende apparatuur vallen niet onder dit spreekuur. De beschikbare tijd is afhankelijk van het aantal belangstellenden.

Het spreekuur vindt plaats in de centrale vestiging van de Bibliotheek Arnhem in Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig.

Tweedehands-speelgoedbeurs zaterdag in Rijkerswoerd

ARNHEM - Op zaterdag 1 november wordt in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd weer een tweedehands speelgoedbeurs georganiseerd. Met speelgoed voor jong en oud vinden, bijvoorbeeld boeken, spellen, duplo, auto's, poppen, computerspellen, dvd's, buitenspeelgoed enzovoort.

Met de Sinterklaas in aantocht een goede gelegenheid dus om goedkoop mooie spullen in te slaan! De beurs wordt gehouden in het activiteitencentrum van de Siza aan de Mr. P.S. Gerbrandysingel 45 van 13.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Gelet op de beperkte parkeerruimte bij het pand wordt geadviseerd lopend of per fiets/bus te komen, of om de auto te parkeren bij het winkelcentrum Rijkerswoerd.

Het is niet toegestaan tassen en buggy's mee naar binnen te nemen. Meer informatie staat op www.tweedehandsbeurzen.nl.

Behandeling Tinnitus en rouwverwerking

Foto: Joanne Verhulst Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - Yolanda Overvelde, eigenaar van Sjemaja, praktijk voor Reflexzonetherapie en Klankmassage, vertelt over Tinnitus (oorsuizen) en rouwverwerking.

Yolanda heeft een seminar voor Tinnitus gevolgd, gegeven door de Duitse KNO-arts Uwe Ross. Deze arts gebruikt naast zijn medisch specialisme KNO ook hypnotherapie, psychologie en geeft klankmassages. Bij patiënten met Tinnitus gebruikt hij klankmassage en past gelijktijdig coaching toe.
De oorzaak van Tinnitus is stress, dit wordt in Duitsland door artsen erkend. Het ontstaat in een tussenfase. Iemand raakt in een heftige situatie (bijvoorbeeld scheiding) en kan niet meer naar de het oude terug. Het heden en de toekomst zijn onzeker geworden en dat geeft veel stress. Het binnenoor is een gevoelig orgaan. Bij stress loopt de druk op in het hoofd, waardoor het gevoelige binnenoor overprikkeld raakt. Dit kan suizingen, fluit- en/of bromtonen geven. Yolanda vertelt dat cliënten al na één klankbehandeling meer rust ervaren in het hoofd. Dit is wat klankmassage doet.

Yolanda geeft tegenwoordig ook speciale reflexzonebehandelingen voor rouwverwerking. Hierin wordt een zeer diepe ontspanning en veiligheid gecreëerd, waardoor de cliënt zich aangeraakt voelt en het verdriet voorzichtig durft toe te laten. Tijdens de behandeling mag het verdriet er zijn als het eruit wil. "Door volledig aanwezig te zijn maken we samen ruimte voor het verdriet" geeft Yolanda aan. Het is zeer geschikt bij alle vormen van rouw.
De zorgverzekeraar vergoedt (deels) de behandeling.

Nieuwsgierig geworden naar één van deze behandelingen?
Sjemaja is gevestigd aan de Leidenweg 5 in Arnhem Zuid. Telefoon: 0263821249 / www.sjemaja.nl.

[subkop] ICTKeurmerk, APK voor je computerapparatuur [kop] Ben jij voorbereid op fraude?

Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - Stel je voor: je bent slachtoffer van fraude bij internetbankieren. Je bent veel geld kwijt. Banken zullen in eerste instantie proberen onder een schadevergoeding uit te komen door de schuld bij jou te leggen. Ze willen weten of je wel zorgvuldig om bent gegaan met je inloggegevens. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat je computerapparatuur (van smartphones, tablets, laptops en pc's) wel goedbeveiligd is. Maar hoe kan je dat nou bewijzen?

Brancheorganisatie ICTWaarborg heeft een ICTKeurmerk opgezet. Het keurmerk is een reactie op de nieuwe regels die de banken begin 2014 introduceerden voor veilig telebankieren. Middels deze keuring kan slachtoffers van fraude bij internetbankieren niet worden verweten dat zij nalatig zijn geweest. Een extra wapen tegen internetfraude dus.

Het keurmerk wordt enkel en alleen uitgereikt door een ICTKeurmeester. Thuis in computers is op dit moment de enige Keurmeester in Arnhem. Door middel van een checksysteem en een keuringsrapport wordt je apparatuur gecontroleerd en waar nodig geüpdatet. Na afloop van de keuring krijg je het keuringsrapport, een certificaat en het boekje 'Thuis veilig internetten'. Hierin staan bruikbare tips en checklisten, zodat je veilig gebruik kan blijven maken van je apparatuur.

Een gecrashte harde schijf, het aanleggen van netwerken of het onderhouden en repareren van computers? Michel van Tintelen van Thuis in computers staat klaar voor al uw computerproblemen. Wil jij je computerapparatuur preventief laten keuren, wil je meer informatie of heb je andere computerproblemen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Thuis in Computers; www.thuisincomputers.nl; info@thuisincomputers.nl; 06 18066383.

Sfeervol feesten doe je bij Gasterij De Gulle Goedzak in Huissen

HUISSEN – Wat bepaalt het succes van een feestavond? Vooral de sfeer! En ook daarvoor ga je naar De Gulle Goedzak, die hiermee al vijftien jaar ervaring heeft. Het is niet verwonderlijk, dat vele jarigen en jubilarissen nu al voor de zoveelste keer hun feest houden in dit Huissense etablissement. Het eten en drinken is er meer dan voortreffelijk en... de sfeer is onovertrefbaar!

Alles heeft Herman Schrijver als De Gulle Goedzak in huis voor een geslaagde avond. Drank, bier, wijn, gedestilleerd. Eten aan de dis, aan een grote tafel vol heerlijkheden. Met voor elk wat wils. Afgestemd op de wensen van de gastheer. Zowel warme als koude buffetten. Compleet tegen nette prijzen. Wat bijvoorbeeld te denken van een compleet avondfeest, inclusief drank (zelfs buitenlands gedestilleerd), te beginnen met koffie en wat lekkers of een welkomstdrankje, pinda's op de tafel, vier keer een luxe koud hapje en twee keer een heerlijk warm hapje, met riefkoeken op tafel en koffie na tegen een prijs van 22,50 euro? Een puntzak friet of broodje kroket extra? Geen punt de prijs wordt dan slechts 25 euro per persoon! Een klein koud- en warmbuffet komt op 32 á 35 euro per persoon inclusief drank et cetera.

Het voordeel van De Gulle Goedzak is ook de gezellig ingerichte ruimte (met ook gescheiden rookruimte), waar de mechanische muziek (ook gratis!) op het gezelschap wordt afgestemd. Een avond bij De Gulle Goedzak is zodoende niet alleen onovertroffen gezellig, alles bij elkaar ook nog eens voordelig.

Reserveren kan via telefoonnummer (026) 3259717 / 06 53812300. Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

AAC1899 heeft een nieuwe hoofdsponsor

DUIVEN/ARNHEM - AAC1899 heeft een nieuwe hoofdsponsor! KVIK keukens, badkamers en garderobe uit Duiven is met ingang van 1 oktober de nieuwe hoofdsponsor van handbalvereniging AAC1899. Onlangs is een eenjarig contract getekend met optie tot verlenging.

Voorzitter Hans Takke van AAC1899 is enorm verheugd met het contract met KVIK uit Duiven. "Wij zijn al een aantal jaren bezig om de handbalvereniging AAC1899 verder uit te bouwen. Vorig jaar heeft in het teken gestaan van kaderwerving en het vijfentwintigjarig bestaan. In ons meerjarenplan hebben wij de ambitie uitgesproken om handbal voor verschillende niveaus aan te bieden en meer aandacht aan de jeugd te gaan geven. Vorig jaar is ook gestart met een actiever sponsorbeleid. Met KVIK hebben wij een goede partner gevonden die net als AAC1899 een regionale uitstraling heeft, en dat combineert met een handbalhart. Deze sponsor biedt ons de mogelijkheden onze ambities verder vorm te geven."

Eigenaar Jan Krops vult aan: "Handbal is een fantastische sport en erg dynamisch. Zelf heb ik van jongs af aan handbal gespeeld en ben ik ook nog als scheidsrechter en voorzitter van een handbalvereniging actief geweest. Voor mij is dat nu voorbij, met mijn nieuwe zaak KVIK Duiven heb ik het daarvoor nu te druk, maar ik wil nu wel graag via sponsoring mijn bijdrage leveren. Ik draag het handbal namelijk nog steeds een warm hart toe. Mijn eerste ervaringen met AAC1899 zijn heel positief. Via Marcel van Dijk, als coördinator van het sponsorbeleid, zijn in een korte tijd goede afspraken gemaakt. Via de handbalsport hoop ik dat mijn zaak KVIK op het bedrijventerrein de Nieuwgraaf in Duiven regionaal bekender wordt.

KVIK sponsort ook het Deense nationale dames handbalteam. Zij zijn in 2013 nog derde geworden op het WK in Servië. Wellicht kunnen via KVIK nader contacten gelegd worden tussen AAC1899 en het Deense handbal.

Geïnteresseerden week van tevoren in de rij voor kavel

ARNHEM - Op zaterdag 1 november start de gemeente Arnhem met de verkoop van particuliere bouwkavels op De Eilanden in Schuytgraaf. Sinds zaterdag staan de eerste drie geïnteresseerden in de rij met hun caravan. Zondag kwam daar nog een vierde bij.

"Dat de mensen nu al in de rij staan voor een kavel, bewijst dat we hier iets unieks aanbieden. Groot of klein, je kunt straks je droomhuis bouwen op een droomplek", aldus wethouder Gerrie Elfrink die de zaterdag een bezoek aan de kampeerders bracht. Het project De Eilanden is opvallend dankzij de ligging met vrij uitzicht op het water en de beperkte regels voor architectuur en gebruik van materialen. Bovendien kunnen geïnteresseerden zelf de plek op het eiland en de grootte van hun kavel bepalen.

Hoeveel kavels er uiteindelijk beschikbaar zijn hangt af van de grootte die de kopers per kavel afnemen. In theorie kan iemand het hele of het halve eiland kopen, maar de verwachting is dat er zo'n dertig kavels zullen worden verkocht.

De Eilanden

Aan de zuidwestkant van de stad realiseert de gemeente het project 'De Eilanden' in de voormalige zandwinplas. Het project richt zich op particulieren die een eigen huis willen bouwen op een kavel waarvan de grootte en de plek op het eiland door henzelf is bepaald. De plannen voor De Eilanden spreken tot de verbeelding. Landschappelijk wordt het gebied als een echt eiland ingericht, compleet met rietkragen en slingerende paadjes. Het ligt in de nieuwbouwwijk Schuytgraaf, ten zuidwesten van de stad Arnhem. Via twee wegen is het gebied straks verbonden met het vasteland. Op de eilanden hebben bewoners een prachtig uitzicht over het water en op de stuwwal van de Veluwe.

Veel vrijheid

Aanstaande bewoners voelen zich straks echt eilandbewoners. Alle kavels zijn namelijk aan het water gesitueerd. Gegarandeerd een vrij uitzicht dus. Er zijn beperkte regels voor de architectuur en het gebruik van materialen. 'We schrijven alleen het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen voor', aldus de kavelcoördinator van de gemeente. Het ambitieuze project maakt deel uit van een groter plan, waarin twee eilanden in de voormalige zandwinplas worden gemaakt. Op het andere eiland en op de zuidoever komt ook woningbouw.

Ook kleine kavel mogelijk

De verwachting is dat niet alleen Arnhemmers in het project geïnteresseerd zullen zijn. De gemeente mikt, mede door de centrale ligging in Nederland, ook op de grote groep van empty nesters: mensen van wie de kinderen uit huis zijn. Bovendien biedt het plan ook ruimte aan geïnteresseerden die een kleinere kavel willen afnemen. Daardoor verwacht Arnhem een grote groep aspirant-bouwers te kunnen aantrekken.

Meer informatie

Op zaterdag 1 november vindt de verkoop plaats tussen 10.00 en 15.00 uur in het Informatiecentrum Schuytgraaf, Metamorfosenallee 101 in Arnhem. Meer informatie is ook te vinden op www.vastgoedplein.nl/noordereiland en www.schuytgraaf.nl.

Het Arnhems Klarinetten Koor bestaat vijfentwintig jaar Jubileumconcert in Luxor Live

ARNHEM - Het Arnhems Klarinetten Koor (AKK) bestaat vjifentwintig jaar en viert dit met een jubileumconcert op zondag 2 november om 15.00 uur in Luxor Live te Arnhem. Het programma bestaat uit een zeer gevarieerd aanbod van klassieke en modernere stukken uit alle werelddelen.

Paul Dzon, een bekende Nederlandse klarinettist en componist met Oost Europese 'roots', heeft speciaal voor deze gelegenheid een stuk gecomponeerd, genaamd 'Haide' ( 'zet 'm op' in 't Roemeens), en dit zal tijdens het jubileum concert ten gehore worden gebracht, een wereldprimeur dus!

Jelrik Beerkens, die als twaalfjarige zijn carrière begon bij het Arnhems klarinettenkoor en nu professioneel klarinettist is, soleert in het prachtige 'Victors Tale'.

Het klarinetkwartet van de Koninklijke Luchtmacht laat zien dat je met een klarinet naast mooi muziek maken ook allerlei acrobatische capriolen kunt uithalen. Zij zorgen voor veel verrassingen met deze komische act!

Het Arnhems Klarinetten Koor bestaat uit 29 muzikanten met gevarieerde instrumenten, klarinetten van hoog naar (zeer) laag. Het spelen in een dergelijk gezelschap is heel bijzonder, omdat het uitsluitend uit klarinetten bestaat en dat instrument volledig tot zijn recht komt. In de programmering is gezorgd voor veel variatie, soms met een solist, of een nummer met bijvoorbeeld alleen de basklarinetten en natuurlijk veel afwisseling in muziekstijlen. Daardoor verveelt dit concert geen minuut!

Peter Beerkens, basklarinettist bij de Koninklijke Luchtmacht en muzikaal leider van het orkest is, na 23 jaar en ruim 175 concerten en ontelbare repetities, nog steeds dolenthousiast over het AKK: "Het is niet alleen muzikaal, maar ook sociaal een bijzondere club. En muzikaal word ik nog vaak verrast door de kwaliteit en de vorderingen van het gezelschap."

Voor mensen die zelf klarinet spelen is dit concert een must, maar ook anderen mogen dit niet missen. Je ontmoet de klarinet in al zijn facetten en het zal je verbazen hoe gevarieerd de mogelijkheden zijn. Het wordt een muzikaal hoogtepunt waar nog lang over nagepraat zal worden!

Dus zorg dat je erbij bent op 2 november om 15.00 uur in Luxor Live, de muziektempel te Arnhem. Kaartverkoop aan de zaal voor 10 euro per stuk. Informatie over onder andere voorverkoop staat op www.arnhemsklarinettenkoor.nl.

Dansbingo in De Petersborg

ARNHEM - Op maandagmiddag 10 november is het in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid dansen op live muziek. Men kan ook meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dans-bingomiddag, dus!. De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. De aanvang is 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Nieuwe sportkaart voor iedereen in Rijkerswoerd...

ARNHEM - Flexibel en vrijblijvend (team)sporten, zodat sport makkelijker is te combineren met werk en gezin, dat wensen veel mensen die (weer) willen sporten. Sportcentrum Rijkerswoerd en negen verschillende sportaanbieders spelen hierop in met de sportkaart voor Rijkerswoerd en De Laar.

Houders van de kaart kunnen straks sporten bij handbalvereniging AAC 1899, Budo Sport Arnhem, voetbalvereniging ESA, Fit4You, Fitness & Healthcenter Rijkerswoerd, In- & Outdoorsport, Van Amerongen Training en Buitensport Survivalrun, volleybalvereniging Volvera en het Sportbedrijf Arnhem. Zij bieden een speciaal sportkaartprogramma. De meeste activiteiten zijn op sportcentrum Rijkerswoerd.

Het aanbod van de aanbieders is straks online te zien. Die website is in ontwikkeling. De kaarthouder logt bij de scanner bij het Sportcentrum Rijkerswoerd in en checkt in bij de sport. De prijs van de kaart wordt 19.95 euro per maand. Voor dit bedrag biedt de kaart onbeperkt gebruik van het aangeboden programma. Het unieke van deze sportkaart is dat er ook flexibel gesport kan worden in een teamsport. Uit onderzoek van de gemeente Arnhem blijkt dat de nog-niet-sporters dat belangrijk vinden.

Voorzitter Ruud van der Heijden van het Sportcentrum Rijkerswoerd: 'Ik ben blij met de bredere toegankelijkheid die aansluit bij de behoefte van de wijkbewoner. Veel mensen zijn druk en voor hen is het lastig om op een vast moment ergens te komen sporten. Deze kaart ondervangt dat. Ook is er meer keuzevrijheid. Met deze kaart is het mogelijk teamsport te bedrijven zonder lidmaatschap van een vereniging.'

De kaart is dit najaar verkrijgbaar en dan gaat het proefdraaien. Vanaf 1 januari moet het programma volledig draaien.

Autivrouwencafé: autisme en dwang

ARNHEM - Op 5 november wordt in Zyp25 aan de Zijpendaalseweg 25 in Arnhem het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Het thema is deze avond autisme en dwangmatigheden. In oktober is gesproken over routines en rituelen. Wanneer is het een routine of ritueel en wanneer wordt het een dwang. In november wordt verder gegaan met dwangmatigheden. Heb jij bepaalde dwanggedachten of dwanghandelingen die je steeds moet uitvoeren van jezelf? Rijtjes in je hoofd of een gebeurtenis die je steeds weer 'moet' afspelen. Durf je hierover met anderen te praten? Je bent welkom in het Autivrouwencafé!

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn inclusief consumpties vijf euro Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Gemeenten vertrouwen anonieme hulp toe aan Sensoor

ARNHEM - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens nagenoeg alle gemeenten de opdracht 'Anonieme hulp op afstand' toevertrouwd aan Sensoor. Dit is het resultaat na een aanbestedingsprocedure met meerdere aanbieders. Het betekent dat de vrijwilligers van Sensoor ook na 1 januari onverminderd een luisterend oor bieden per telefoon, chat en e-mail.

Gemeenten zijn, in het kader van de nieuwe WMO, vanaf januari 2015 verplicht om anonieme hulp op afstand aan te bieden aan haar inwoners. Daarom is er een aanbestedingsprocedure in gang gezet waarop aanbieders een offerte konden indienen. De VNG heeft bij de beoordeling onder andere getoetst op werkwijze, effectiviteit en het vrijwilligers- en personeelsbeleid.

"Sensoor heeft bewezen deze opdracht te kunnen vervullen, met dank aan meer dan 55 jaar ervaring en de ruim 900 voor dit werk goed opgeleide vrijwilligers. Voor personeel, vrijwilligers en vooral gebruikers van de dienst is deze toekenning ontzettend goed nieuws" aldus Willemieke Ottevanger, directeur van de Vereniging Sensoor Nederland.

Aandacht op afstand

Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Het is nodig om inzicht te krijgen in gevoelens, problemen en het geeft steun bij verdriet. De vrijwillige medewerkers van Sensoor bieden een luisterend oor en een goed gesprek waarbij het verhaal van de ander centraal staat. Ze helpen gedachten onder woorden te brengen en denken mee hoe met een probleem of vraag om te gaan. De anonimiteit en het feit dat de dienst ook buiten kantoortijden bereikbaar is, maakt de hulp zeer laagdrempelig.

Sensoor

Sensoor is de grootste organisatie in Nederland die emotionele ondersteuning op afstand biedt vanuit vestigingen in het hele land. Sensoor is sinds 1958 dag en nacht anoniem bereikbaar per telefoon. Jaarlijks voeren de vrijwilligers rond de 250.000 gesprekken via telefoon, chat en e-mail. Bellen kan dag en nacht via 0900-0767 of een lokaal nummer. Chatten en e-mailen kan via het beveiligde website van Sensoor. Voor de lokale telefoonnummers van Sensoor en chat- en e-mailhulp, zie www.sensoor.nl.

Basiscursus Inzicht in autisme

ARNHEM - Basiscursus Inzicht in autisme. Deze cursus zal gegeven worden door Frans Coolen. Frans mag zich door zijn jarenlange ervaring bij verschillende organisaties en instellingen inmiddels 'specialist in autisme' noemen.

Frans Coolen beantwoordt in deze cursus de vraag wat autisme is en hoe autisme zich kenmerkt volgens de DSM5. Welke impact autisme heeft op de omgeving? Hij koppelt theorie aan de praktijk met filmfragmenten en voorbeelden om de kenmerken van autisme te verduidelijken. U heeft volop de gelegenheid om vragen te stellen.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over autisme (bijvoorbeeld omdat u zojuist de diagnose autisme heeft gekregen voor uzelf of iemand in uw familie, u iemand heeft met autisme in uw omgeving of andere geïnteresseerden).

De cursus is woensdag 12 november van 10.00 tot 15.30 uur bij MEE Gelderse Poort aan de Kadestraat 3 in Arnhem; de inloop is vanaf 9.30 uur. Deelname aan de cursus is gratis, inclusief lunch. Wèl even opgeven via aic.gp.arnhem@gmail.com! Er is plaats voor maximaal vijfentwintig deelnemers en bij grote belangstelling gaan, om subsidieredenen, inwoners van Arnhem voor.

Inspiratie- en contactavond voor ouders van kinderen met autisme

ARNHEM - Kinderen met autisme, je ziet er vaak weinig aan en als ouders maar zorgen dat de dagen lopen zoals ze horen te lopen, fluistert de omgeving al snel: 'Waar maken ze zich toch zo druk over?'


Een goede balans in tijd voor werk, tijd voor kinderen en dan nog tijd voor jezelf overhouden is voor de meeste ouders van opgroeiende kinderen, al een puzzel. Voor ouders van kinderen die extra aandacht en zorg nodig hebben, is dit nog een stuk ingewikkelder.
Een kind met autisme vergt veel extra aandacht en tijd. Bij veel van deze ouders blijft er dan ook heel erg weinig of geen tijd over om henzelf. En toch is die juist extra nodig om even op te laden om door te kunnen gaan. Of even te kunnen ontladen bij iemand die begrijpt waar je het over hebt.

Het AIC Arnhem organiseert een inspiratie- en contactavond voor deze ouders. Voor deze avond is Mieke de Kock van Praktijk Midock uitgenodigd. Mieke de Kock, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, groepstherapeute, coach en moeder van drie kinderen, organiseert al jaren krachtdagen voor moeders van kinderen met ADHD en/of autisme. In deze dagen wordt stil gestaan bij het herkennen en erkennen van de vaak gecompliceerde thuissituatie en het vinden van een betere balans in tijd en energie.

In het eerste deel van deze avond zal Mieke haar kennis en ervaring delen. Het tweede deel is gereserveerd voor kennismaken en delen van ervaringen van ouders met elkaar. Daarnaast zal er informatie beschikbaar zijn van mogelijkheden voor speciale activiteiten voor kinderen met autisme.

De contactavond is dinsdag 18 november van 19.30 tot 21.30 uur in VSO Mariëndael aan de Heijenoordseweg 9 in Arnhem. De inloop is vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis (voor koffie en thee wordt een kleine bijdrage gevraagd). Wel wordt gevraagd zich vóór zondag 16 november aan te melden op aic.gp.arnhem@gmail.com onder vermelding van 'ouders'.

Buurt meer betrokken bij verdachte situaties

ARNHEM - Rijkerswoerd is meer betrokken bij verdachte situaties. In de zomer zijn lampjes met poepzakjes uitgedeeld en opschrijfboekjes waar hondeneigenaars verdachte situaties kunnen noteren. Intussen maakt de politie zich op voor het donkere dagen offensief door mensen op te roepen hun huis er bewoonbaar uit te laten zien in het donker en zo inbrekers te weren. De gemeente gaat meer controleren op loslopende honden en hondenpoep.

Tekst en foto:

Simon Trommel, Trommel Media

Met Waaks! krijgen hondenbezitters in Rijkerswoerd een opschrijfboekje waarbij ze bij de politie opvallende zaken kunnen rapporteren, zoals auto's die ergens niet horen. Ook licht de gemeente hondeneigenaren voor dat ze hondenpoep moeten opruimen. Hondenbezitters moeten dat doen sinds de hondenbelasting een paar jaar terug is afgeschaft. Het lampje bevat hondenpoepzakjes. Bij de gemeente is de actie een succes geweest: 156 van de tweehonderd lampjes zijn al uitgedeeld. En de reacties zijn positief, zegt Janse. "Mensen hebben gelijk tips, waar we nog meer moeten kijken, alhoewel je ook wel eens het gevoel bekruipt dat ze dan ook naar een ander wijzen."

Bellen bij spoed

Ook bij de politie is de actie Waaks! goed gevallen met ruim vijftig uitgedeelde boekjes en lampjes. Mensen die er nog één willen hebben, kunnen het afhalen aan het bureau aan de Groningensingel. De politie krijgt positieve reacties en ook komen er meldingen van mensen over verdachte situaties. "Maar", zegt gebiedsagent Fred Buijert in Rijkerswoerd: "Als het acuut is, hebben we liever dat ze bellen. Bovendien, als mensen bellen en zeggen dat ze meedoen aan project Waaks!, dan weten we dat ze in ieder geval betrokken zijn bij de buurt."

Boontjes Stadslandbouw naar Voedselbank

ARNHEM - Boontjes, aardappels, pompoen en kool: de Stadslandbouw aan de Mooieweg teelt deels voor de stadslandbouwers en deels voor de Voedselbank. Sinds afgelopen zomer wordt er druk gewerkt op het terrein aan de Mooieweg.

Ongeveer twintig Stadslandbouwers werken op een terrein van Presikhaaf Bedrijven aan voedselproductie. Het terrein lag al een tijdje braak en met de Zorgtuin en de Stadslandbouw gebeurt er iets op die eerst wat doodse plek. De voedselproductie gaat voor de helft naar de Voedselbank en de andere helft is voor de Stadslandbouwers zelf. Tom: "Ik ben blij met de productie die we in die korte tijd konden halen. We waren namelijk later open dan voorzien, omdat er nogal wat partijen bij betrokken zijn. We wilden in maart al open, maar dat werd eind juli. Uiteindelijk fungeerde de gemeente als goede smeerolie tussen de grondeigenaar en ons. Maar dat betekent dat we pas later het hele terrein konden schoonmaken en bewerken. Er moet nog steeds veel gebeuren, om de grond goed vruchtbaar te maken."

Ruimte voor meer vrijwilligers is er. Graag zelfs. Verder heeft Presikhaaf Bedrijven de intentie uitgesproken om dagbesteding te verzorgen op de tuin. Wim Kruyswijk van Presikhaaf Bedrijven: "Wij zijn partner en samenwerkende organisatie op het gebied van arbeidsmatige activiteiten vanuit de AWBZ. Wij zorgen voor de begeleiding en ondersteuning van kandidaten voor die activiteiten." Ook andere organisaties werken samen, zoals stadsboerderij De Korenmaat en Kweekland. Anderen hebben interesse zoals zoals Ecovrede. Tom vindt dat een prima ontwikkeling. Het vergroot de basis en dat is goed voor de continuïteit. "Een goede zaak. Je vergeet hier echt de stad om je heen, dat is zo fijn."

Fit het nieuwe jaar in met de fitste straat van Kronenburg

ARNHEM - Op woensdag 5 november start de fitste straat van Kronenburg bij het Pop Up buurtfitness project aan de Kronenburgsingel 505. De fitste straat is bedoeld voor bewoners van de wijk Kronenburg.

Tijdens het traject kunt u vier maanden kosteloos sporten bij het Pop Up buurtfitnessproject onder professionele begeleiding, waaronder onder andere begeleiders van Formupgrade en bijvoorbeeld de leefstijl coach van het Sportbedrijf Arnhem. Op basis van uw persoonlijke doelstelling wordt per individuele deelnemer een sportplan opgesteld. Naast het sportaanbod kunt u kosteloos deelnemen aan een persoonlijk traject van de leefstijlcoach van vier sessies waarin u advies krijgt over bewegen, leefstijl en voeding.

Deelnemers kunnen individueel punten scoren. Uiteindelijk wit de straat met de meeste punten. De punten telling is als volgt:

Per deelgenomen sportles: 10 punten

Deelname aan het coaching traject leefstijl: 30 punten

Per aangedragen deelnemer: 10 punten

Persoonlijke doelstelling bereiken: 50 punten

Deelname aan workshops gericht op een gezonde leefstijl: 30 punten.

Punten voor het aandragen van deelnemers kunnen worden verkregen indien de deelnemer zijn/haar buurman/vrouw aanzet ook deel te nemen aan het traject. Tot éen maand voor het einde van het traject kunnen nieuwe deelnemers instromen.

De deelnemers die hun persoonlijke doelstelling hebben bereikt worden uitgenodigd voor een diner in het Pop Up buurtfitnessproject, Tijdens het diner wordt de fitste straat van Kronenburg bekend gemaakt. De deelnemers uit de winnende straat krijgen een eenjarig lidmaatschap van RSVV ( pop up buurtfitness) en een Run2day sportshirt.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Karin Saenz Miller via e-mail rsvvpopupbuurtfitness@gmail.com of via mobiel (06) 18 57 06 35.

Spelletjesmiddag in Arnhem

ARNHEM - Op vrijdag 14 november op De Weldam aan de Middachtensingel 39 (telefoon 026 3611741) is er een spelletjesmiddag met spelen uit de oude doos.

Kom gezellig met elkaar 'n spelletje doen zoals Halma, Mens erger je niet et cetera. Het is de bedoeling om onder het genot van een spelletje en 'n praatje een gezellige middag samen door te brengen. Er worden geen kaartspelen gespeeld.

De middag start om 14.30 uur. De entree inclusief 'n kopje koffie of thee bedraagt 1,50 euro. Men hoeft zich hiervoor niet van te voren op te geven.

Lampionnenoptocht Sinterklaas door de binnenstad van Arnhem

ARNHEM - Dit jaar verblijft Sinterklaas alweer voor het tiende jaar in de Historische Kelders van Arnhem. Om dit te vieren zal de Sint met kinderen een lampionnenoptocht lopen door de binnenstad van Arnhem.

Sinterklaas en zijn zwarte Pieten nodigt alle kinderen die dit leuk vinden uit om met hem mee te doen. Uiteraard zijn er ook zwarte Pieten die mee lopen en een heuse Pietenband zorgt voor de muziek onderweg. De Sint wil dat gaan doen op koopavond donderdag 20 november. De tocht start om 18.00 uur, zodat de kinderen nog op tijd naar bed kunnen. De tocht duurt circa tot 19.30 uur.

De start en finish is bij de Sinterklaaskelders, Oude Oeverstraat 4a Arnhem. Het is de bedoeling dat de kinderen zelf een mooie lampion maken. Schakel daarbij eventueel de hulp van ouders, broers, zussen of opa en oma in. Kinderen kunnen aan de juf of meester van school vragen of ze met de hele klas lampionnen gaan maken, dat is gelijk een leuke handenarbeidles.

De mooiste of leukste lampion krijgt van de Sint een cadeautje en alle kinderen met een lampion die meelopen, krijgen na afloop van de wandeling iets lekkers. Ook zijn er gratis toegangskaartjes te winnen voor de Sinterklaaskelders. Graag meedoen? Stuur dan een mail naar sinterklaaskelders@kpnmail.nl.

De route van de optocht is als volgt: Oude oeverstraat 4a (start optocht) - Rijnstraat - Vijzelstraat – Ketelstraat - De Gruyterpassage Brouwersplein - Walstraat – Roggestraat – Ketelstraat – Mariënburgstraat – Jansplein - Jansstraat - Grote Oord – Rijnstraat – Oude Oeverstaat (einde optocht).

Meer informatie staat op www.sinterklaasarnhem.nl.

Altijd al Mozarts Requiem willen zingen? Nu kan het!

Foto: Rachelle Stoffels

ARNHEM - Het is voor koorzangers het ultieme stuk dat je ooit gezongen moet hebben: Het Requiem van Mozart. Gevorderde amateurzangers uit de regio Arnhem hebben nu die kans. Het Arnhems Oratoriumkoor ´De Vrije Stem´ start begin november met de koorrepetities van het Requiem; zangliefhebbers kunnen aan de open repetitie op 17 november meedoen en zich op projectbasis inschrijven.

"Zeventig jaar zingen in Vrijheid" heet het project waarmee het Arnhems Oratoriumkoor (AOK) in april 2015 wil bijdragen aan de viering van zeventig jaar vrijheid sinds het einde van WO II in 1945. Welke muziek past hier beter bij dan het Requiem van Mozart dat met zoveel emotionele kracht de pijn van de dood maar ook de hoop op verlossing daarvan bezingt. Bij dit bijzondere herdenkingsconcert wordt het AOK begeleid door het Nederlands Begeleidingsorkest, professionele solozangers uit de bevrijdingslanden en een jongerenkoor uit de regio Zutphen. Daarnaast wil het AOK met andere organisaties het thema 'vrijheid' inspirerend en creatief voor het voetlicht brengen. Naast het Requiem van Mozart in de historische Walburgiskerk als muzikaal middelpunt, bestaat het project verder uit een foto-expositie en inbreng van jongeren.

Het Requiem van Mozart wordt op 26 april 2015 in de Walburgiskerk uitgevoerd onder leiding van de dirigent van het AOK, Alexander Geluk. "Voor meer informatie over project-lidmaatschap of de open repetitie, belt of mailt u met M. van Ruijven: 026 4455688, info@arnhemsoratoriumkoor@gmail.com."

Inner Wheel bridgedrive

ARNHEM - Dit jaar wordt de Najaarsbridgedrive van Inner Wheel Arnhem Rijn/IJssel gehouden op zaterdag 22 november.

Om 12.00 uur is de ontvangst met koffie/thee en wat lekkers, vervolgens om 12.30 uur is de aanvang van de bridgedrive, die duurt tot circa 17.00 uur afsluiting,

De bridgedive is in hotel De Valkenberg aan de Arnhemsestraatweg 12 in Rheden. De kosten zijn 28 euro per paar, ter plaatse te voldoen. Zoals altijd is er een fraaie prijzentafel.

Opgeven kan tót 17 november met naam (en voornaam) telefoonnummer en speelsterkte A, B of C bij Anneke Hartog, telefoon 06 26494449 of e-mail ahartog59@gmail.com.

De opbrengst komt ten goede aan het inloophuis De Herberg in Westervoort
een warme, waardevolle ontmoetingsplek voor mensen, die in het dagelijks leven veelal niet het gehoor en de aansluiting vinden, die zij verdienen.
Voor rust en bezinning, voor aandacht en/of hulp op levensbeschouwelijk of maatschappelijk gebied, maar ook gewoon voor het drinken van een kopje koffie of thee in het gezelschap van anderen.

Deel opbrengst actie voor Syrische vluchtelingen

ARNHEM – Van 2 tot en met 9 november wordt voor de negentiende keer de Dorcas Voedselactie gehouden. In honderden supermarkten, kerken, scholen en bedrijven in Nederland zamelen duizenden vrijwilligers voedsel en geld in voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika. Ook komt dit jaar een belangrijk deel van de opbrengst ten goede aan mensen die getroffen zijn door het geweld in Syrië.

Een boodschapje extra! Een collecte extra! Meer dan zeshonderd supermarkten verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen er voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Op deze lijstjes staan producten die samen een voedselpakket vormen. Mensen doen een boodschapje extra en geven deze af aan de vrijwilligers voor verwerking in een voedselpakket. Op woensdag 5 november wordt in veel kerken Dankdag voor Gewas en Arbeid gevierd. Een dag om stil te staan bij onze welvaart en om daarvan te mogen delen met de allerarmsten. Honderden kerken houden deze dag een extra collecte voor voedsel en voedselzekerheid.

In Arnhem wordt de Dorcas Voedselactie gehouden op de volgende locaties: Albert Heijn Presikhaaf, Albert Heijn Kronenburg en Coop Rijkerswoerd.

Sortering, transport en distributie

Direct na de voedselactie worden de donaties overgemaakt aan Dorcas en de verzamelde goederen door vrijwilligers verwerkt tot voedselpakketten. De voedselpakketten worden daarna zo spoedig mogelijk getransporteerd en uitgedeeld aan de allerarmsten. Meer informatie staat op www.dorcasvoedselactie.nl.

Steun in de rug voor jongeren

Tekst en foto Simon Trommel

Een steuntje in de rug voor jongeren en tegelijk het voorkomen en de aanpak van overlast: ambulant jongerenwerkers Juha Roestenburg en Jerreld Emanuel zijn er druk mee. Ze zijn voor Rijnstad met t-shirt en jas van Rijnstad in de wijk aanwezig, herkenbaar voor iedereen in Rijkerswoerd. Sommige jongeren krijgen thuis te weinig aandacht. De ambulant jongerenwerkers proberen die aandacht op straat wel te geven.

Juha volgt Rijnstad-collega Jerreld Emanuel op die de afgelopen tijd als ambulant jongerenwerker in Rijkerswoerd werkte en wordt nu nog door Jerreld ingewerkt. Hun werk is belangrijk omdat de wijk wil dat overlast van jongeren voorkomen en tegengegaan wordt. Dat staat in het wijkactieplan dat de wijk heeft gemaakt, met de gemeente. Tegelijk realiseert de wijk zich dat jongeren ook een plek nodig hebben om elkaar te ontmoeten. De wijk wil bijvoorbeeld een Krajicek- of Cruyffcourt. In beide onderwerpen spelen de ambulant jongerenwerkers een belangrijke rol, omdat zij de jongeren en hun omgeving kennen. Juha Roestenburg werkt naast Rijkerswoerd ook in de wijken Kronenburg en Vredenburg.

Ook spelen de ambulant jongerenwerkers een rol bij de keuze van de komst van een Krajicek- of Cruyffcourt. Ze polsen de jongeren wat er waar moet komen.

Verder zijn de jongerenwerkers het steuntje in de rug van jongeren, sommigen krijgen geen kopje thee thuis met de vraag hoe het ze gaat. Omdat beide ouders werken, of omdat er thuis grotere problemen zijn. De ambulant jongerenwerkers proberen die aandacht die de jongeren thuis niet krijgen, op straat wel te geven.

Het ambulant jongerenwerk steunt deze jongeren bijvoorbeeld ook door talentontwikkeling. Of het nu gaat om iemand die wil leren draaien op feesten of om iemand naar werk toe te leiden.

Kaartmiddag in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Zaterdag 1 november houdt kaartclub De Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum De Hobbit aan de Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Zuid.

De aanvang is om 13.30 uur; de zaal is open vanaf 12.30 uur. Tevens kaart De Hobbit op zaterdag 15 november in De Hobbit. Er is koppelkaarten, jokeren en klaverjassen individueel. De aanvang is dan om 12.30 uur; de zaal is geopend vanaf 11.30 uur.

Zondag 30 november organiseert kaartclub De Pit een kaartmiddag in het Scoutinggebouw aan de Veerpolderstraat 128A in Arnhem-Zuid. Aanvang 13.30 uur; zaal open om 12.30 uur.

Herfstwandeling door park voor mensen met diabetes

ARNHEM - Op zaterdag 8 november is er een wandeling van ongeveer anderhalf uur in Arnhem in het Sonsbeekpark en in Zypendaal, aanvang 14:00 uur.

Liefhebbers van Nordic Walking brengen bij voorkeur, hun eigen stokken mee. DVN heeft stokken beschikbaar voor diegenen die dit ook eens willen uitproberen. De wandeling is bedoeld voor alle mensen met diabetes, niet alleen voor leden. Aanmelden is niet nodig. Het vertrek is vanaf het bezoekerscentrum aan de Zijpendaalseweg 24A in Arnhem, waar we vanaf 13:30 verzamelen.

Vrijwilligers van DVN Arnhem organiseren regelmatig activiteiten en thema avonden voor leden en niet-leden. Doel is het bevorderen van kennis en levensstijl, en om contacten te stimuleren. De vrijwilligers van Diabetesvereniging Nederland organiseren regelmatig een bewegingsactiviteit speciaal gericht op mensen met diabetes.

Rommelmarkt in De Gaanderij

ARNHEM - In het weekend van 13 en 14 december is er in De Gaanderij een rommelmarkt.

"Heeft u nog gebruikte spulletjes die u graag zou willen verkopen? Voor beide dagen zijn er nog tafels te huur. Per tafel betaalt u zeven euro."

Opgeven kan bij de receptie van De Gaanderij. De markt zal op beide dagen open zijn voor bezoekers van 10.00 tot 16.30 uur. Standhouders kunnen al vanaf 08.00 uur hun tafel(s) inrichten.

De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem; telefoon 026 3810265.

11 / 24

12 / 24

14 / 24

15 / 24