Gemeenten vertrouwen anonieme hulp toe
aan Sensoor
ARNHEM - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens nagenoeg alle gemeenten de opdracht 'Anonieme hulp op afstand' toevertrouwd aan Sensoor. Dit is het resultaat na een aanbestedingsprocedure met meerdere aanbieders. Het betekent dat de vrijwilligers van Sensoor ook na 1 januari onverminderd een luisterend oor bieden per telefoon, chat en e-mail.
Gemeenten zijn, in het kader van de nieuwe WMO, vanaf januari 2015 verplicht om anonieme hulp op afstand aan te bieden aan haar inwoners. Daarom is er een aanbestedingsprocedure in gang gezet waarop aanbieders een offerte konden indienen. De VNG heeft bij de beoordeling onder andere getoetst op werkwijze, effectiviteit en het vrijwilligers- en personeelsbeleid.
"Sensoor heeft bewezen deze opdracht te kunnen vervullen, met dank aan meer dan 55 jaar ervaring en de ruim 900 voor dit werk goed opgeleide vrijwilligers. Voor personeel, vrijwilligers en vooral gebruikers van de dienst is deze toekenning ontzettend goed nieuws" aldus Willemieke Ottevanger, directeur van de Vereniging Sensoor Nederland.
Aandacht op afstand
Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Het is nodig om inzicht te krijgen in gevoelens, problemen en het geeft steun bij verdriet. De vrijwillige medewerkers van Sensoor bieden een luisterend oor en een goed gesprek waarbij het verhaal van de ander centraal staat. Ze helpen gedachten onder woorden te brengen en denken mee hoe met een probleem of vraag om te gaan. De anonimiteit en het feit dat de dienst ook buiten kantoortijden bereikbaar is, maakt de hulp zeer laagdrempelig.
Sensoor
Sensoor is de grootste organisatie in Nederland die emotionele ondersteuning op afstand biedt vanuit vestigingen in het hele land. Sensoor is sinds 1958 dag en nacht anoniem bereikbaar per telefoon. Jaarlijks voeren de vrijwilligers rond de 250.000 gesprekken via telefoon, chat en e-mail. Bellen kan dag en nacht via 0900-0767 of een lokaal nummer. Chatten en e-mailen kan via het beveiligde website van Sensoor. Voor de lokale telefoonnummers van Sensoor en chat- en e-mailhulp, zie www.sensoor.nl.
Basiscursus Inzicht in autisme
ARNHEM - Basiscursus Inzicht in autisme. Deze cursus zal gegeven worden door Frans Coolen. Frans mag zich door zijn jarenlange ervaring bij verschillende organisaties en instellingen inmiddels 'specialist in autisme' noemen.
Frans Coolen beantwoordt in deze cursus de vraag wat autisme is en hoe autisme zich kenmerkt volgens de DSM5. Welke impact autisme heeft op de omgeving? Hij koppelt theorie aan de praktijk met filmfragmenten en voorbeelden om de kenmerken van autisme te verduidelijken. U heeft volop de gelegenheid om vragen te stellen.
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over autisme (bijvoorbeeld omdat u zojuist de diagnose autisme heeft gekregen voor uzelf of iemand in uw familie, u iemand heeft met autisme in uw omgeving of andere geïnteresseerden).
De cursus is woensdag 12 november van 10.00 tot 15.30 uur bij MEE Gelderse Poort aan de Kadestraat 3 in Arnhem; de inloop is vanaf 9.30 uur. Deelname aan de cursus is gratis, inclusief lunch. Wèl even opgeven via aic.gp.arnhem@gmail.com! Er is plaats voor maximaal vijfentwintig deelnemers en bij grote belangstelling gaan, om subsidieredenen, inwoners van Arnhem voor.
Inspiratie- en contactavond
voor ouders van kinderen met autisme
ARNHEM - Kinderen met autisme, je ziet er vaak weinig aan en als ouders maar zorgen dat de dagen lopen zoals ze horen te lopen, fluistert de omgeving al snel: 'Waar maken ze zich toch zo druk over?'
Een goede balans in tijd voor werk, tijd voor kinderen en dan nog tijd voor jezelf overhouden is voor de meeste ouders van opgroeiende kinderen, al een puzzel. Voor ouders van kinderen die extra aandacht en zorg nodig hebben, is dit nog een stuk ingewikkelder.
Een kind met autisme vergt veel extra aandacht en tijd. Bij veel van deze ouders blijft er dan ook heel erg weinig of geen tijd over om henzelf. En toch is die juist extra nodig om even op te laden om door te kunnen gaan. Of even te kunnen ontladen bij iemand die begrijpt waar je het over hebt.
Het AIC Arnhem organiseert een inspiratie- en contactavond voor deze ouders. Voor deze avond is Mieke de Kock van Praktijk Midock uitgenodigd. Mieke de Kock, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, groepstherapeute, coach en moeder van drie kinderen, organiseert al jaren krachtdagen voor moeders van kinderen met ADHD en/of autisme. In deze dagen wordt stil gestaan bij het herkennen en erkennen van de vaak gecompliceerde thuissituatie en het vinden van een betere balans in tijd en energie.
In het eerste deel van deze avond zal Mieke haar kennis en ervaring delen. Het tweede deel is gereserveerd voor kennismaken en delen van ervaringen van ouders met elkaar. Daarnaast zal er informatie beschikbaar zijn van mogelijkheden voor speciale activiteiten voor kinderen met autisme.
De contactavond is dinsdag 18 november van 19.30 tot 21.30 uur in VSO Mariëndael aan de Heijenoordseweg 9 in Arnhem. De inloop is vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis (voor koffie en thee wordt een kleine bijdrage gevraagd). Wel wordt gevraagd zich vóór zondag 16 november aan te melden op aic.gp.arnhem@gmail.com onder vermelding van 'ouders'.
Buurt meer betrokken
bij verdachte situaties
ARNHEM - Rijkerswoerd is meer betrokken bij verdachte situaties. In de zomer zijn lampjes met poepzakjes uitgedeeld en opschrijfboekjes waar hondeneigenaars verdachte situaties kunnen noteren. Intussen maakt de politie zich op voor het donkere dagen offensief door mensen op te roepen hun huis er bewoonbaar uit te laten zien in het donker en zo inbrekers te weren. De gemeente gaat meer controleren op loslopende honden en hondenpoep.
Tekst en foto:
Simon Trommel, Trommel Media
Met Waaks! krijgen hondenbezitters in Rijkerswoerd een opschrijfboekje waarbij ze bij de politie opvallende zaken kunnen rapporteren, zoals auto's die ergens niet horen. Ook licht de gemeente hondeneigenaren voor dat ze hondenpoep moeten opruimen. Hondenbezitters moeten dat doen sinds de hondenbelasting een paar jaar terug is afgeschaft. Het lampje bevat hondenpoepzakjes. Bij de gemeente is de actie een succes geweest: 156 van de tweehonderd lampjes zijn al uitgedeeld. En de reacties zijn positief, zegt Janse. "Mensen hebben gelijk tips, waar we nog meer moeten kijken, alhoewel je ook wel eens het gevoel bekruipt dat ze dan ook naar een ander wijzen."
Bellen bij spoed
Ook bij de politie is de actie Waaks! goed gevallen met ruim vijftig uitgedeelde boekjes en lampjes. Mensen die er nog één willen hebben, kunnen het afhalen aan het bureau aan de Groningensingel. De politie krijgt positieve reacties en ook komen er meldingen van mensen over verdachte situaties. "Maar", zegt gebiedsagent Fred Buijert in Rijkerswoerd: "Als het acuut is, hebben we liever dat ze bellen. Bovendien, als mensen bellen en zeggen dat ze meedoen aan project Waaks!, dan weten we dat ze in ieder geval betrokken zijn bij de buurt."
Boontjes Stadslandbouw naar Voedselbank
ARNHEM - Boontjes, aardappels, pompoen en kool: de Stadslandbouw aan de Mooieweg teelt deels voor de stadslandbouwers en deels voor de Voedselbank. Sinds afgelopen zomer wordt er druk gewerkt op het terrein aan de Mooieweg.
Ongeveer twintig Stadslandbouwers werken op een terrein van Presikhaaf Bedrijven aan voedselproductie. Het terrein lag al een tijdje braak en met de Zorgtuin en de Stadslandbouw gebeurt er iets op die eerst wat doodse plek. De voedselproductie gaat voor de helft naar de Voedselbank en de andere helft is voor de Stadslandbouwers zelf. Tom: "Ik ben blij met de productie die we in die korte tijd konden halen. We waren namelijk later open dan voorzien, omdat er nogal wat partijen bij betrokken zijn. We wilden in maart al open, maar dat werd eind juli. Uiteindelijk fungeerde de gemeente als goede smeerolie tussen de grondeigenaar en ons. Maar dat betekent dat we pas later het hele terrein konden schoonmaken en bewerken. Er moet nog steeds veel gebeuren, om de grond goed vruchtbaar te maken."
Ruimte voor meer vrijwilligers is er. Graag zelfs. Verder heeft Presikhaaf Bedrijven de intentie uitgesproken om dagbesteding te verzorgen op de tuin. Wim Kruyswijk van Presikhaaf Bedrijven: "Wij zijn partner en samenwerkende organisatie op het gebied van arbeidsmatige activiteiten vanuit de AWBZ. Wij zorgen voor de begeleiding en ondersteuning van kandidaten voor die activiteiten." Ook andere organisaties werken samen, zoals stadsboerderij De Korenmaat en Kweekland. Anderen hebben interesse zoals zoals Ecovrede. Tom vindt dat een prima ontwikkeling. Het vergroot de basis en dat is goed voor de continuïteit. "Een goede zaak. Je vergeet hier echt de stad om je heen, dat is zo fijn."
Fit het nieuwe jaar in met de fitste straat van Kronenburg
ARNHEM - Op woensdag 5 november start de fitste straat van Kronenburg bij het Pop Up buurtfitness project aan de Kronenburgsingel 505. De fitste straat is bedoeld voor bewoners van de wijk Kronenburg.
Tijdens het traject kunt u vier maanden kosteloos sporten bij het Pop Up buurtfitnessproject onder professionele begeleiding, waaronder onder andere begeleiders van Formupgrade en bijvoorbeeld de leefstijl coach van het Sportbedrijf Arnhem. Op basis van uw persoonlijke doelstelling wordt per individuele deelnemer een sportplan opgesteld. Naast het sportaanbod kunt u kosteloos deelnemen aan een persoonlijk traject van de leefstijlcoach van vier sessies waarin u advies krijgt over bewegen, leefstijl en voeding.
Deelnemers kunnen individueel punten scoren. Uiteindelijk wit de straat met de meeste punten. De punten telling is als volgt:
Per deelgenomen sportles: 10 punten
Deelname aan het coaching traject leefstijl: 30 punten
Per aangedragen deelnemer: 10 punten
Persoonlijke doelstelling bereiken: 50 punten
Deelname aan workshops gericht op een gezonde leefstijl: 30 punten.
Punten voor het aandragen van deelnemers kunnen worden verkregen indien de deelnemer zijn/haar buurman/vrouw aanzet ook deel te nemen aan het traject. Tot éen maand voor het einde van het traject kunnen nieuwe deelnemers instromen.
De deelnemers die hun persoonlijke doelstelling hebben bereikt worden uitgenodigd voor een diner in het Pop Up buurtfitnessproject, Tijdens het diner wordt de fitste straat van Kronenburg bekend gemaakt. De deelnemers uit de winnende straat krijgen een eenjarig lidmaatschap van RSVV ( pop up buurtfitness) en een Run2day sportshirt.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Karin Saenz Miller via e-mail rsvvpopupbuurtfitness@gmail.com of via mobiel (06) 18 57 06 35.
Spelletjesmiddag in Arnhem
ARNHEM - Op vrijdag 14 november op De Weldam aan de Middachtensingel 39 (telefoon 026 3611741) is er een spelletjesmiddag met spelen uit de oude doos.
Kom gezellig met elkaar 'n spelletje doen zoals Halma, Mens erger je niet et cetera. Het is de bedoeling om onder het genot van een spelletje en 'n praatje een gezellige middag samen door te brengen. Er worden geen kaartspelen gespeeld.
De middag start om 14.30 uur. De entree inclusief 'n kopje koffie of thee bedraagt 1,50 euro. Men hoeft zich hiervoor niet van te voren op te geven.