GN Lingewaard

18 mei 2016

GN Lingewaard 18 mei 2016


De Klup Over-Betuwe bestaat veertig jaar

HUISSEN - De Klup Over-Betuwe bestaat dit jaar 40 jaar. De Klup is in 1976 opgericht door ouders van jongeren met een verstandelijke beperking.

In 1976 waren er nauwelijks vrijetijdsactiviteiten in de samenleving waar mensen met een beperking aan konden deelnemen. Ouders hebben toen het initiatief genomen om de Klup Over- Betuwe op te richten. De Klup biedt deze mensen al 40 jaar vrijetijdsactiviteiten aan op de vrijdagavond in De Brink in Huissen. 35 vrijwilligers zijn dan actief om mensen met een verstandelijke beperking een leuke avond te bezorgen.

De Klup viert dit jubileum op 21 mei met een receptie van 14:00 – 15:00 uur voor genodigden in De Brink. Aansluitend wordt een oud-Hollandse kermis georganiseerd voor de Klupleden en introducés. De organisatie heeft zijn best gedaan om iedereen die in het verleden betrokken is geweest bij de Klup persoonlijk uit te nodigen. "Heeft u geen persoonlijke uitnodiging ontvangen voor de receptie en was u wel actief voor de Klup dan bent uiteraard welkom op de receptie, maar ook op het kermisplein."

De kermis begint om 15.30 uur en duurt tot 19.00 uur op het plein voor café De Kuul en De Brink. Er zijn kermisattracties en verschillende eetkraampjes. Optredens van diverse artiesten die de afgelopen 40 jaar iets voor de Klup hebben betekent, zoals De Bevelanders, Emiel Hartkamp, Flashback en vele anderen vinden plaats op het grote plein. De twee finalisten van de Klup-playback show zullen ook een optreden verzorgen. De kermis is voor iedereen vrij toegankelijk en iedereen is welkom.

Avond4Daagse Bemmel

BEMMEL - Hoeveel kilometer loop jij? Ja het is weer zover, de 9e deBol Junior Avond4Daagse komt er weer aan!

Van 24 t/m 27 mei is het feest in Bemmel en als je wilt weten waar dat feestje is… kom je dan snel inschrijven, dan krijg je alle informatie! De laatste vóórinschrijvingsdag is op woensdag 18 mei van 12.00 tot 16.00 uur bij Het Wapen aan de Dorpsstraat 52 in Bemmel (Inschrijfgeld 5 euro).

Je kunt je ook nog inschrijven op maandag 23 mei tussen 10.00 en 16.00 uur én op dinsdag 24 mei van 15.00 tot 17.00 uur in De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel, maar op 23 en 24 mei is het inschrijfgeld 6 euro.

Het thema is dit jaar: Alle vrolijke stappers - samen in beweging! "Daarom zullen we iedere avond samen in beweging gaan met een leuke warming-up voor de start. Kom op, doe lekker mee en geniet van vier gezellige, vrolijke en sportieve avonden, die na de feestelijke intocht op vrijdag beloond worden met het echte Avond4Daagse kruisje."

Informatie: www.debolbemmel.nl of 06 54975063 / 06 22540214.

Hutaf presteert goed op NJK

Ricco Gerritsen met trainer/coach Dicky de Jong

HUISSEN - Op 1 mei vond in Nijmegen het Nederlands Jeugdkampioenschap tafeltennis (NJK) voor spelers met een A-licentie plaats. Voor dit toernooi waren de beste jeugd tafeltennissers van Nederland uitgenodigd. Hutaf spelers Anne van Bolderen en Ricco Gerritsen hadden zich gekwalificeerd en konden zo hun krachten meten met andere nationale toppers.

In de poule begon Anne (in de competitie landelijk-C spelend) met een overwinning, gevolgd door een nederlaag tegen een tegenstandster met dames-eredivisie ervaring. De laatste poulewedstrijd was daardoor doorslaggevend voor plaatsing voor de kwartfinale. Anne was deze wedstrijd goed bij de les en versloeg haar tegenstandster met 3-0. In de kwartfinale stuitte ze op een speelster van FVT uit Rotterdam die helaas te sterk bleek te zijn. Door deze prestatie hoort Anne bij de top 8 van Nederland in haar leeftijdscategorie, een mooie prestatie!

Ricco zat bij de jongens kadetten in een loodzware poule met een speler uit de eredivisie en een tegenstander die 3de divisie speelt. Ricco zelf speelt landelijk -B. Vanuit de underdogpositie wist hij zich via een knappe overwinning en een te verwachten nederlaag te plaatsen bij de laatste 16. In een spannende achtste finale wist Ricco af te rekenen met een tegenstander waar hij in competitieverband al meerdere keren tegen had gespeeld. Toekomstig eredivisiespeler Collin Jager was in de kwartfinale een maatje te groot voor Ricco. Hij moest met 0-3 zijn meerdere erkennen. Ondanks deze nederlaag heeft hij een goed toernooi gespeeld waar hij met trots op terug mag kijken.

Nederlands CP voetbalteam oefent bij Jonge Kracht

HUISSEN - Het Nederlands CP-voetbalteam heeft zich gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen. In september strijdt de ploeg in Rio de Janeiro om de medailles, net als vele andere atleten uit de hele wereld die hun land vertegenwoordigen in 22 verschillende sporten.

Nederland reikte op het voorbije wereldkampioenschap tot de vierde plaats en telt dus mee op het wereldtoneel. CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). In aanmerking komen ook voetballers die op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad. Spelers die in coma hebben gelegen en hier een licht motorisch probleem aan hebben overgehouden behoren eveneens tot de doelgroep.

Er wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA, waarbij enkele spelregels (géén buitenspel en inrollen) zijn aangepast. De spelers van het Nederlands CP-voetbalteam spelen allen voetbal bij een reguliere club.

In aanloop naar deze Paralympics oefent het CP voetbalteam tegen de A1 van Jonge Kracht. Deze wedstrijd zal plaatsvinden op 4 juni en de aanvang hiervan is 11.00 uur.

Begeleiding van Jonge Kracht bestaat uit Barry Heijse en Mitch Janssen en de scheidsrechter van deze wedstrijd is Remon Evers. Voor de wedstrijd zal de Volharding aanwezig zijn om het Wilhelmus en het Huissens Volkslied te spelen. Na afloop van de wedstrijd is er een gezamenlijke lunch van het CP team en Jonge Kracht.

Kom gerust een kijkje nemen op sportpark Schalkshof Bloemstraat in Huissen

Nieuws van SWL Steunpunt Mantelzorg

LINGEWAARD - Het Steunpunt Mantelzorg Lingewaard wil in samenwerking met Uniek Sporten de mogelijkheden van sporten voor mensen met een beperking en hun mantelzorgers onder de aandacht brengen.

De gemeente Lingewaard is aangesloten bij Uniek Sporten. Meer mensen met een beperking laten sporten, dat is wat de gemeente graag wil. Uniek Sporten is een sportloket dat mensen met een beperking of hun mantelzorgers kan helpen bij het vinden van een geschikte vorm van sport en bewegen. Mensen kunnen er ook terecht met vragen over bijvoorbeeld hulpmiddelen, financiële ondersteuning en/ of ondersteuning bij het sporten middels een maatje.

Wat kunnen wij voor mantelzorgers doen?
U hebt direct contact met mensen met een beperking die hulp en/of zorg nodig hebben. Sport of bewegen kan een preventieve werking hebben en tevens ingezet worden als positieve kracht voor oplossingen en ook als ontspanningsmoment voor de mantelzorger zelf. Het is belangrijk dat mensen zelf beslissingen nemen over hun leven. In de praktijk zien we echter dat de mogelijkheden van sporten juist bij mensen met een beperking niet altijd bekend zijn.

Onze professionals kunnen gratis advies geven rondom geschikte vormen van sport of bewegen. Daarnaast kunnen we gezamenlijk kijken of eventueel nieuw sportaanbod noodzakelijk is.Hierbij maken wij gebruik van ons brede netwerk binnen gemeenten, (speciaal) onderwijs, zorg, revalidatie en sport.

Voor meer informatie over aangepast of Uniek sporten kunt u contact opnemen met Chantal Migo via c.migo@unieksporten.nl of via 026-3523850.

Actueel sportaanbod op www.unieksporten.nl of via onze app (iOS en Android).

Van Kerk naar Theater aan de Markt 16

Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - Het werkvolk: Arie Verschoor is de naam en ik ben in '58, nu dus 58 en heb met vrouw Lenie dochters Eva en Joëlla. Te Haalderen in de noodwoningen tegenover de barakken waar de Molukse mensen woonden ben ik geboren en sinds '85 woon ik in Bemmel, allereerst in het klooster waar ik Lenie leerde kennen en later samen gingen wonen aan de oude Essenpas, pal naast een paardenstal.

Dat was een leuke tijd, al maakte het paard veel lawaai door met het hoofd tegen de voerbak te hengsten. Toen we in verwachting raakten van Eva -die inmiddels (klein)dochter Robyn heeft gekregen- verhuisden we naar Bemmel.

Bij Van Dijk in Elst begon ik ooit op de debiteurenadministratie, toen daar de automatisering werd ingevoerd zag ik dat –in mijn linksigheid van toen- helemaal niet zitten, uit angst dat het werkgelegenheid kostte. Nu is hetzelfde aan de hand met de robotisering. Verschil tussen links en rechts zie ik tegenwoordig niet meer: ze kijken vooral dezelfde kant op, niet naar de mens, maar het geld.

Na een poosje tussen twee banen ben ik op de papierfabriek in Nijmegen gaan werken als kwaliteitscontroleur en had het er goed naar de zin. Die lijn hield op te bestaan en in de ww-tijd wekte de computer toch mijn interesse, daar heb ik mijn beroep van gemaakt. Na omzwervingen door heel Nederland mijn stek gevonden in Druten, als help-desk werkplekbeheerder: fijn om met mensen te werken.

Nu ben ik weer zonder werk en in de wachtkamer bij de huisarts sprak ik een man, die mij de kerk aanraadde en sinds maart help ik daar. De eerste keer dacht ik: wat een gigantisch project, respect voor wat daar allemaal gebeurd is. Spierpijn, moe maar voldaan, 't is even wennen maar hartstikke fijn.

In de kerk zou ik graag TED-Talks zien met onderwerpen zoals de circulaire maatschappij waarin evenwichtig geproduceerd wordt, of over de medicinale werking van cannabis. In 1928 werd dat natuurproduct al uit de markt gedrukt door de farmaceutische-lobby. Daar zit ontwikkeling in, kijk maar eens naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=L6M1oOxjGR4.

Volleybalclub Hexagon sluit het seizoen af met promotie

ANGEREN - Tot het eind van dit seizoen was het spannend voor onze dames 2. Voor een lange tijd was het stuivertje wisselen tussen Hexagon dames 2 en Boemerang Komeet om de strijd voor de eerste plaats. Met maar vier punten verschil was het Hexagon dames 2 niet gelukt om eerste te worden. Via het promotie degradatie toernooi, waren er toch nog mogelijkheden om te promoveren naar de 2e klasse.

Twee dagen voor dit toernooi kwam er een heugelijke mededeling van de Nevobo, dat wegens terugtrekking van een team, onze dames rechtstreeks gepromoveerd zijn.

Hexagon zoekt dames die het komend seizoen volleybal competitie willen spelen. Volleybalclub Hexagon is een gezellige vereniging waar ruimte is voor competitie en recreatief volleybalspelen. De competitie teams komen uit in de 2e en 3e klasse. Er is altijd ruimte om nieuwe leden binnen onze club te plaatsen.

Met name voor onze dames teams, zoeken we voor het komend seizoen ervaren en zeker ook minder ervaren speelsters die het leuk vinden om in competitie verband te willen volleyballen.

Voor meer informatie over onze vereniging, bezoek onze website www.vchexagon.nl, voor info mail naar info@vchexagon.nl.

Aspergediner in Hof van Breunissen

GENDT - Donderdag 26 mei is er in het restaurant Hof van Breunissen bij Sint-Jozef in Gendt, een themadiner. Dit keer kunt u genieten van een klassiek aspergemenu enkel met verse groenten en fruit van het seizoen. Het restaurant Hof van Breunissen nodigt u van harte uit vanaf 18.00 uur.

We starten met een romige waterkerssoep. Vervolgens krijgt u het hoofdgerecht, dat bestaat uit verse asperges met beenham en botersaus. Hierbij serveren we gekookte krieltjes met peterselie en rauwkost. Daarna een dessert van verse aardbeien, roomijs en slagroom. De avond wordt afgesloten met koffie of thee. Dit asperge-diner bij Hof van Breunissen kost, exclusief drankjes, 15,95 per persoon.

Opgeven hiervoor kan tot maandag 23 mei (tenzij het maximum aantal gasten eerder is bereikt) bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook: 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Iris van Oosten, mini van de maand bij Setash

HUISSEN - Iris van Oosten speelt bij de Cool Moves Volleybal niveau 5 van Setash. Zij is één van die enthousiaste jonge leden die elke week lekker komen trainen. Deze maand had Iris wel een heel bijzondere dag! Als mini van de maand mocht zij aanwezig zijn als 'Mini van de Maand' bij het dames 1 team.

Iris heeft genoten van deze bijzondere happening. Ze mocht meedoen met de warming-up en heeft fantastisch getoeterd voor de Setash Dames 1 team gedurende de wedstrijd tegen Woudenberg. Tijdens de time-outs luisterde Iris goed mee naar de tips van de coach. Na de wedstrijd kreeg ze een wedstrijdshirt met alle handtekeningen van de Dames 1. Een geweldig leuke ervaring!

Lijkt volleybal jou ook leuk? Wij zijn nog op zoek naar kinderen vanaf 7 jaar die onze teams komen versterken. Cool Moves Volley bestaat uit zes niveaus die speciaal ontworpen zijn voor elke leeftijdscategorie en zo aansluiten bij de motorische ontwikkeling van de kinderen. Cool Moves Volley is een sport met ‘coole moves’ zoals: opslag, pass, set-up, smash, blok en duik. We trainen op donderdag tussen 16.30 en 19.00 uur in sporthal De Brink. Kom kijken en/of train lekker een keer met ons mee!

Thema-avond 'armoede en rijkdom'

Foto uit 1924 steenfabriek de Ooij. Se foto komt uit een fotobestand van Wim Ebben die vele honderden foto's bij families vandaan heeft gehaald.

DOORNENBURG - Tijdens de thema-avond van woensdags 25 mei van de Historische Kring Doornenburg verzorgt René van Hoften een presentatie waarin vooral de tegenstelling naar voren komt tussen de steenfabrikanten en de steenfabriekarbeiders, met nadruk op de regio Gendt, Bemmel, Haalderen, Doornenburg, Nijmegen en Rijk van Nijmegen.

Arbeid en kapitaal leidden tot armoede en rijkdom. Fabrikanten woonden in riante stadsvilla’s en buitenverblijven en bezaten vaak uitgestrekte landgoederen in de regio. Steenarbeiders woonden bijvoorbeeld in Nijmeegse gassen (kleine stegen) of in buitendijkse arbeiderskolonies (zoals Roswaard/Burgeu in Doornenburg) en werkten onder vaak slechte arbeidsomstandigheden. Ook specifieke Doornenburgs aspecten komen aan bod, zoals de betekenis van de Villa De Kamp en zijn bewoners (steenfabrikanten).

Van Hoften ziet zijn presentatie als een eerbewijs aan de mannen, vrouwen en kinderen die de Gelderse steenfabricage groot hebben gemaakt. Zij verdienen volgens hem een plekje in ons collectieve geheugen.

René van Hoften, econoom/socioloog en gespecialiseerd in de sociaal- economische geschiedenis van Nijmegen en omstreken, is docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Uw eigen verhalen

Tijdens de tweede helft van de avond kunnen bezoekers hun eigen persoonlijke ervaringen/ verhalen of die van familieleden/kennissen vertellen. De thema-avond, in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat Doornenburg, start om 19.00 uur en eindigt om ongeveer 21.00 uur. De bijeenkomst staat open voor leden en niet-leden (entree voor niet-leden 2 euro).

Als vervoer een probleem is, graag een mailtje naar Historische Kring Doornenburg; info@historischekringdoornenburg.nl.

Uitslagen De Snoek Gendt

GENDT - Hengelsportvereniging heeft ondertussen alweer drie wedstrijden gevist om het Koningschap dit seizoen.

De uitslagen zijn als volgt:

De eerste wedstrijd.

Bovenkant krib.

1. Jan Derksen 9.420 gr.

2. Wilfred Rikken 6.810 ,,

3. Bert van Vorsselen 4.950 ,,

4. Gert Peters 4.950 ,,

5. Andre Sanders 3.020 ,,

Onderkant krib.

1. Luuk Dennissen 6.080 gr.

2. Rene Evers 5.760 ,,

3. Michon Plönes 3.750 ,,

4. Jan Peters (G) 1.780 ,,

5. Wim Rutten 1.260 ,,

Tweede wedstrijd.

Bovenkant krib.

1. Roel Derksen 20.020 gr.

2. Arnold de Haas 18.980 ,,

3. Menno Albouts 18.280 ,,

4. Jan Peters (G) 13.000 ,,

5. Luuk Dennissen 11.880 ,,

Onderkantkrib.

1.Perry Rijndertse 40.300 gr.

2.Bert van Vorsselen 21.300 ,,

3.Marcel Willemsen 6.640 ,,

4. Wilfred Rikken 6.620 ,,

5. Frans van de Weerden 5.180 ,,

Derde wedstrijd

Bovenkant krib.

1. Arnold de Haas 13.680 gr.

2. Wilfred Rikken 11.880 ,,

3. Ronald Otten 8.100 ,,

4. Jaap Cuppen 5.880 ,,

5. Tonnie de Haas 5.680 ,,

Onderkant krib.

1. Wim Rutten 7.980 gr.

2. Roel Derksen 7.040 ,,

3. Rene Evers 5.080 ,,

4. Dennis Muller 4.980 ,,

5. Chris van Moerkerk 3.100 ,,

Zondag 22 mei wordt de vierde koningswedstrijd gevist loten om 6.45 uur.

Expositie Nell van Groningen

ANGEREN - Zaterdag 21 en zondag 22 mei exposeert Nell van Groningen veel mooie acrylwerken, in 't Atelier aan de Poelsestraat 6 in Angeren.

Het is in combinatie met Kunstroute Mea Vota Tuinbouw Museum Huissen. Hartelijk welkom van 12.00 tot 17.00 uur; www.nellvangroningen.nl; 06-83250852.

Geslaagd trainingskamp van Brian Rikken uit Bemmel

Brian Rikken uit Bemmel is één van de Double Dutchies 2016. Foto: Gerrit van Keulen

BEMMEL – Na een geslaagd trainingskamp in het stadion van eerstedivisieclub Telstar in Velsen-Zuid afgelopen weekend is hij er helemaal klaar voor: Brian Rikken uit Bemmel gaat met nog zeven andere spelers en speelsters naar Milaan om daar op 28 mei de finale van de Champions League bij te wonen.

De 14-jarige scholier van De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen en speler van NEC/FC Oss is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het Football For Friendship-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 26 tot en met 29 mei plaatsvindt in de Italiaanse stad.

Voetbal neemt een belangrijke plaats in het leven van Brian (zeg: Brie-an) Rikken in. Hij was dan ook heel blij, toen hij werd uitgenodigd voor de selectie van de Double Dutchies. "Ik vind het een eer dat ik hier ben", aldus Brian die als linksback een sterk linkerbeen heeft en heel veel traint om zijn rechterbeen beter te maken . "Dit is een kans die maar weinigen krijgen. Ik wil alles meemaken in het voetbal en deze reis naar Milaan en het bijwonen van de finale zijn prachtige ervaringen."

Kunstroute Huissen - Angeren

Foto: Gemma Brands

HUISSEN-ANGEREN - Op zaterdag 21 en zondag 22 mei nodigen de Huissense en Angerense kunstenaars u uit voor de jaarlijkse kunstroute. Op 15 locaties is tussen 12.00-17.00 uur hun werk te zien.

Het land- en tuinbouwmuseum Mea Vota aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen is het startpunt van de route. Hier is werk te zien van alle deelnemende kunstenaars. Joop Koopman en Rita Lusing zorgen hier voor een muzikale omlijsting.

U kunt op de route een grote variëteit aan kunst bekijken. De kunstenaars verwelkomen u graag bij hen in hun ateliers, in mooie tuinen, in kerkjes en bij hen thuis. Er zullen onder andere beelden, schilderijen, sierraden en houten voorwerpen te bewonderen zijn.

Op zondag 22 mei zorgen ‘De Borrelnootjes’, een zanggroep uit Velp, aan het begin van de middag voor een muzikale omlijsting in het kerkje in Angeren en de tweede helft van te middag zijn zij te horen op de locatie aan de Muntstraat.

De folder met de route ligt op 21 en 22 mei klaar bij het startpunt van de route en is ook verkrijgbaar bij het VVV in Huissen en bij de deelnemende kunstenaars. Voor informatie en een overzicht van de deelnemers kunt u terecht op http://www.kunstinmeavota.info/uitnodiging-kunstroute-2016/

Fietspuzzeltocht Ouderenvereniging Gendt

GENDT - Op woensdag 15 juni houdt de OVG weer de jaarlijkse fietspuzzeltocht. Er is weer een mooie route van ongeveer 25 km uitgezet over rustige wegen in de omgeving.

Wil je deelnemen, meld je dan uiterlijk 31 mei telefonisch aan bij Paul van Werlkoven, 423596 of mobiel 06 50696124. De deelnamekosten á 5 euro zijn bij de start op 15 juni te voldoen.

Vanaf 13.00 uur kun je aanmelden en het startgeld voldoen. Rond 13.30 kunnen de eerste deelnemers van start gaan. Start en finish zijn bij Providentia in Gendt. In het kader van de samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Gendt, kunnen ook SWOG deelnemers meefietsen. Op www.swo.gendt.nl vind je meer informatie over de fietspuzzelrit. Het aantal deelnemers is, om organisatorische reden gesteld op maximaal 50.

Scouting Bemmel houdt actie Heitje voor een karweitje

BEMMEL - Op zaterdag 21 mei organiseren de leden van Scouting Bemmel de traditionele actie Heitje voor een karweitje. De actie is bekend uit het verleden, waarbij scoutingleden op pad gaan en huis-aan-huis aanbieden om klusjes te doen in ruil voor een financiële vergoeding.

Op die dag zullen leden van Scouting Bemmel variërend in leeftijd van 8 tot 15 jaar in groepjes tussen 9.30 en 16.30 uur op pad gaan. Ze kunnen ook eventueel bij u aanbellen met de vraag of u een 'heitje voor een karweitje' heeft.

Wij hopen dat u een klusje heeft voor onze leden, u kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan glas of lege flessen wegbrengen, een boodschap doen, het tuinpad vegen, uw fiets poetsen. Daarvoor ontvangen ze dan een passende financiële bijdrage. De opbrengst van de actie zal aangewend worden om de bijkomende kosten voor de aankoop van de blokhut te kunnen bekostigen. De leden zijn uiteraard herkenbaar aan het uniform van Scouting Bemmel en de speciale actieboekjes waarin de klusjes en de daarvoor ontvangen bijdrage genoteerd kunnen worden.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 25 mei wordt een gezellige spellenavond in De Tichel gehouden.

Deze vindt buiten plaats bij De Tichel. We beginnen om 19:00 met een kopje koffie. Aanvang: 19:00 uur.

De magische wereld van Jeroen Bosch...

HUISSEN - Stichting LingeW'art laat Huissense basischolen dit jaar kennismaken met de magische wereld van Jeroen Bosch. De prachtige resultaten van de workshops in maart en april worden geëxposeerd in de bibliotheek in Huissen.

Op 11 mei is de tentoonstelling geopend door de wethouder Kunst en Cultuur Theo Janssen. De zeven bijzondere schilderijen van de kinderen van De Abacus, Het Drieluik, De Boemerang en Het Sterrenbos kunnen bewonderd worden tot 4 juni.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 25 mei wordt een gezellige spellenavond in De Tichel gehouden.

Deze vindt buiten plaats bij De Tichel. We beginnen om 19:00 met een kopje koffie. Aanvang: 19:00 uur.

Column

Saai

Vorige week had ik een interview met een inwoner die zijn afgelegen woning had aangewezen als zijn mooiste plekje van Gendt. En terecht. Onder een afdak keek ik uit op een wilde tuin die altijd lijkt te bloeien. Vogels brachten me een geweldig concert. Een roodborstje vloog onder het afdak amper 2 meter van mij vandaan uit zijn nest. De woning markeert een doodlopende weg.

Als bewoner zou ik me hier als God in Frankrijk voelen. Die trekjes heeft de bewoner ook. Een betrokken maar rebelse burger die zijn hele leven weinig op heeft met alles wat met de overheid en politiek te maken heeft. Saai is een gesprek nooit. Zijn rebelse houding blijft door mijn hoofd malen. Waarom die weerstand. Ik blader door mijn papieren knipselkrant. "We willen helemaal geen democratie", kopt de krantenpagina van Trouw. Politiek filosoof Gijs van Oenen vindt dat je voorzichtig moet zijn met de belofte van een wethouder. De wethouder moet met zijn beloften naar zijn ambtenaren om ze te overtuigen en onderhandelen met de politiek om daadwerkelijk iets te kunnen regelen. Een politiek compromis levert volgens de filosoof onder de bevolking altijd teleurstellingen op. Eindelijk een medestander getroffen. De participerende inspraakdemocratie leidt niet tot meer democratie, maar tot meer meningen. Hulde aan ons college die meepratende wijkplatforms in stand houden. Dé voedingsbodem voor teleurgestelde burgers. Ik blader in mijn knipselkrant. "Het politieke leven in ons land is zo dood als een pier", schrijft columnist Goslinga. Ook politiek Lingewaard, voor de meeste burgers volledig onzichtbaar. Als ik oud-raadsleden en wethouders van vóór de gemeentelijke herindeling spreek, roepen ze in koor dat ze de gemeentepolitiek niet eens meer volgen. De huidige politiek is volgens de oudgedienden zo godsgruwelijk saai. Ik zal mijn rebelse vriend eens raadplegen waar hij de kennis vandaan haalt om nog steeds te kunnen mekkeren op alles wat met de saaie en onzichtbare politiek van Lingewaard te maken heeft.
Sjaak

Sasa-busreis 16 juni

ANGEREN - Bij voldoende deelname (50 personen) willen we op donderdag 16 juni onze jaarlijkse bustrip gaan maken.

De organisatoren (Riek Polman, tel. 3251636; Ginie Reymers, tel. 3250670 en Theo Buurman, tel. 3250746) hebben na uitvoerig overleg met De Betuwe Express gekozen voor een route langs de IJssel en Twente. We vertrekken om 08.30 uur vanaf het Dorpshuis Angeren naar Terwolde.

Brasserie Kriebelz ontvangt ons daar met koffie en gebak. Verder gaan we onder leiding van een gids op pad langs de prachtige rivier de IJssel, de gids vertelt alles over de landgoederen, dijkhuisjes, molens enzovoort, waarnaar we terug gaan naar Kriebelz, waar ons een bijzonder lekkere maaltijd te wachten staat (inclusief toetje!).

Tijdens het eten speelt er een heel leuk bandje! Hollands, Ierse en Schotse muziek staat op het repertoire. Na het eten gaan we naar het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis in Diepenheim, feitelijk uniek want er zijn er in Nederland maar vier van. Ook daar staat bij binnenkomst de koffie met Twentse kruidkoek klaar. Vervolgens gaan we weer onder leiding van een gids heel veel te weten komen over het leven in Twente én over ons koningshuis.

Tegen 16.15 uur brengt de Betuwe Express chauffeur ons weer terug naar Angeren, zo rond 18.00 uur zijn we dan weer thuis. De kosten voor deze verzorgde dag bedragen 45,- per persoon. Iedereen is welkom, ook niet-leden Sasa!

Project Kanscreatie is op zoek naar vrijwilligers

LINGEWAARD - Wil jij je gedurende een vaste periode inzetten om jongeren een kans te geven op een uitdagende toekomst? Als vrijwillige ‘kanscoach’ geef je jongeren net dat steuntje in de rug wat zij nodig hebben om een nieuwe start te maken.

Op 20 april heeft Stichting Welzijn Lingewaard de startbijeenkomst voor het project ‘Kanscreatie Jeugd’ georganiseerd. Voor de bijeenkomst waren bedrijven en organisaties uitgenodigd die mogelijke kansen kunnen bieden aan jongeren die op dit moment niet naar school gaan en geen werk hebben. De jongerencoaches van SWL zijn nu druk bezig de hieruit voorgekomen ‘kansen’ in beeld te krijgen en verder uit te werken. De kansen kunnen bestaan uit een stage- of werkplek of een vorm van ondersteuning door een bedrijf/organisatie in Lingewaard.

De volgende stap is om voldoende vrijwilligers te werven, zodat de jongeren (er zijn al aanmeldingen) gekoppeld kunnen worden. Samen met een vrijwillige ‘kanscoach’ gaan de jongeren op zoek naar wat bij hen past en waar ze zich in willen ontwikkelen op het gebied van werk en eventuele opleiding. Het is belangrijk dat je als kanscoach zelf werkervaring hebt, affiniteit hebt met de doelgroep, voor langere periode beschikbaar bent (minimaal een jaar) en kan denken in kansen en mogelijkheden. In ruil voor je inzet krijg je een training ter voorbereiding, persoonlijke ondersteuning en intervisie.


Lijkt het jou wat om kanscoach te worden? Meld je dan nu aan bij Valentijn Jansen: 06 51965753 of mail: v.jansen@swlingewaard.nl.

Zandse Kerk bijna behouden; 86.000 euro binnen

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk is met de donatieactie voor het behoud van de Zandse Kerk op een stand van 86.000 gekomen. De gewenste 100.000 euro is dus bijna behaald, waardoor de Zandse Kerk kan worden behouden. "Wie helpt ons met het laatste duwtje?"

Stichting De Zandse Kerk wil De Zandse Kerk behouden voor de gemeenschap, om te gebruiken voor activiteiten. Daarnaast is beoogd om de locatie te behouden als uitvaartlocatie, omdat deze op loopafstand van het kerkhof is gelegen. Na de verbouwing zal De Zandse Kerk over een prachtige huiselijke rouwkamer beschikken die geschikt is voor hedendaagse uitvaarten.

Momenteel wordt er gewerkt aan de uitwerking van de verbouwplannen zodat na overname direct gestart kan worden met de verbouwingen. De onderhandelingen met R.K. Parochie De Levensbron zijn in een afrondende fase. Verwacht wordt dat hierover op korte termijn een overeenkomst gesloten kan worden, zodat de overname een feit zal zijn.

"Wilt u ons anderzijds helpen als vrijwilliger in welke vorm dan ook, dan komen we graag met u in contact door info@zandsekerk.nl, www.zandsekerk.nl of benader ons persoonlijk."

Inschrijving jeugdtriatlon

GENDT - Droom jij er ook weleens van om aan een triatlon mee te doen? Dan is dit je kans! Thetis organiseert eenmalig in samenwerking met Stichting Duursport Gendt op zaterdag 25 juni voor jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar een kennismaking jeugdtriatlon.

De starttijd is 16:00 uur op zwembad Walburgen in Gendt. De afstanden zijn 250 meter zwemmen, 9 kilometer fietsen, en 2 kilometer lopen. Je wordt getraind en begeleid door een triatleet, die je helpt voor en tijdens de wedstrijd. Schrijf je dus in via de website van SDG: www.duursportgendt.nl.

Volle maan struintocht

BEMMEL - Zaterdag 21 mei start vanaf de buitendijkse parkeerplaats aan de Waaldijk in Bemmel een struintocht voor de avontuurlijke natuurliefhebber.

Met SBB vrijwilliger en IVN gids Ben Cornelissen struint u van 20.30 tot ongeveer 23.00 uur door ruig ooibos en open polderland op zoek naar bever, ree en vos in het licht van de volle maan. Opvliegende watersnippen en krijsende rallen maken deze tocht extra spannend. De bever slaat met zijn staart op het water om zijn familie te waarschuwen voor onze komst. Oude, donkere kleding en stevig schoeisel aanbevolen. Zaklampen thuis laten. Deelname kost 5,- euro.

Maximaal 16 deelnemers; aanmelden nodig op 06 44870449 of bencornelissen@hotmail.nl.

Voorjaarsbijeenkomst van de bewonersraad Lingewaard verschoven naar 7 juni

DOORNENBURG - In Hét Gemeente Nieuws van afgelopen week stond een bericht over de voorjaarsbijeenkomst van de bewonersraad Lingewaard.

Daarin werd vermeld, dat de bijeenkomst 19 mei zou plaats vinden. Door omstandigheden is de bijeenkomst echter verschoven naar 7 juni.

De locatie (Ontmoetingscentrum Doornenburg, Kerkstraat 3, 6686 BS Doornenburg) en het tijdstip van de bijeenkomst (19.30 - 21.30 uur) zijn niet gewijzigd!

Open avond sociëteit Het Manneneiland

BEMMEL - Op woensdag 18 mei om 20.00 uur wordt in het Wapen van Bemmel een presentatie gegeven door de heren Bruggeman en Jordensen over het project Zonnepanelenveld Aamse Plas.

Elst krijgt in 2016 hoogstwaarschijnlijk de wereldprimeur van een drijvend en met de zon meedraaiend zonnepanelenpark met 10.000 zonnepanelen. Het ronde veld bestaat uit 252 elementen van 40 zonnepanelen. In totaal circa 10.000 stuks. Het draait in 12 uur tijd 180 graden met de zon mee en daarna 's nachts terug naar de startpositie. Deze halve draai voorkomt dat er elektrokabels schade lijden.

Het 1,5 hectare grote zonnepanelenveld (gelijk aan drie voetbalvelden) komt te liggen in de Aamseplas, tegenwoordig Eisenhowerplas, op bedrijventerrein De Aam.

Doordat het veld meedraait met de zon en panelen en bekabeling gekoeld worden door het wateroppervlak, wordt gerekend op een extra energieopbrengst van 30 tot 35 procent. De jaarlijkse opbrengst wordt geschat op 1,8 megawatt, ongeveer het verbruik van 600 huishoudens.

Voor meer informatie over deze open avond of “Sociëteit Het Manneneiland in het algemeen svp contact opnemen met de Louis du Pré (secretaris) 06 53115400 of mail: louisdupre4@gmail.com.

Ingezonden brief

Historisch Museum Huissen

In het gemeentenieuws van 15 mei moest ik vernemen dat de gemeente Linegewaard het onroerend goed gaat afstoten waaronder het pand Hof van Hessen, waar het stadmuseum is gevestigd van Huessen.

Blijkbaar vind onze gemeente in Bemmel niet de moeite waard om even in Huissen te komen kijken wat het museum inhoudt, en daar de geschiedenis van meer dan 200 jaar te beleven, dat hoofdzakelijk door vrijwillers in stand is gebracht.

Nu staat de Historische kring met een groot probleem, want de Gemeente Lingewaard wil het pand, waar het museum is gevestigd, verkopen.

Dus het is simpel gezegd 'museum kopen of oprotten'; dat is toch zonde!

Eerlijk gezegd vind ik dat de leden van de Histoirische kring een lintje hebben verdiend voor hun werk in de afgelopen jaren. En de geschiedenis van Lingewaard in leven hebben gehouden.

T. van Stijnvoort

Harmonie organiseert festival

DOORNENBURG - Harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg bestaat 100 jaar en zal dit groots gaan vieren in het weekend van 8, 9 en 10 juli met een muziekfestival voor jong en oud. Speciaal voor dit evenement wordt er een festivalterrein ingericht op het grasveld naast de plaatselijke speeltuin, onder de rook van het kasteel.

Het weekend start op de vrijdagavond met een Nix18 danceparty. De jongeren uit de gehele gemeente Lingewaard worden uitgenodigd om onder de stampende beats van de populaire dj Deprado uit hun dak te gaan. De toegang tot dit feest is gratis. Tijdens deze avond zal er geen alcohol worden geschonken.

Onder de noemer 'A Century of Music' wordt er op zaterdagavond een groots concert uitgevoerd in samenwerking met koor De Burchtsanghers uit Doornenburg, Popkoor2000 uit Bemmel en verschillende solisten en popmuzikanten. Na afloop van het concert zal er een afterparty plaatsvinden onder leiding van dj Deprado. De voorverkoop voor dit concert zal op korte termijn starten. Meer informatie hierover zal bekend worden gemaakt via de verschillende media en de website van de harmonie.

De zondagmiddag wordt voor de eerste keer het Doornenburgs Festijn georganiseerd. Een gezellige muzikale middag voor het hele gezin. Optredens van ongeveer 350 deelnemers bestaande uit solisten, dweilorkesten, koren, dansgroepen, et cetera uit de gehele regio zullen plaatsvinden op een open podium. Onder het genot van een hapje en een drankje en hopelijk mooi weer kan er heerlijk worden genoten van de optredens. Ook dit festijn zal gratis toegankelijk zijn.

Afscheid tandarts Lommen

ANGEREN - "Middels dit bericht deel ik u mede dat ik per 1 juni niet meer werkzaam zal zijn bij Mondzorg Angeren."

"Dit is eerder dan verwacht, waardoor ik velen van u dit niet persoonlijk kan vertellen. Bedankt voor uw vertrouwen de afgelopen negen jaar!", aldus tandarts Leon Lommen.

In een Oogopslag

woensdag 18 mei
09.30 u. HH. Martelaren van Gorcum, Eucharistievering met Pastoor Peters

zaterdag 21 mei Feest van de H. Drie-Eenheid
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastores Team en het Gemengd koor De Levensbron.

zondag 22 mei Feest van de H. Drie-Eenheid
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistie-/GEZINSviering met Pastoor Peters, Pastor van Cuijk en het Kinderkoor Spetters Gezins-terugkomviering voor de 1e Communicanten.

woensdag 25 mei
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Sponsors bedankt

GENDT - Het 5e elftal van voetbalvereniging De Bataven uit Gendt wil de sponsors; sportcafé De Bongerd, Creeer.nl, Grand cafe 19, Lintsen verhuur en Zportz bedanken voor de schitterende nieuwe voetbaltenues.

Wij zijn trots als team om zoveel betrokken sponsoren aan ons te hebben verbonden. Nogmaals dank namens de spelers en begeleiders van Bataven 5.

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 21 mei halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

A.J. van Olderen wint Quivrain

HAALDEREN - Op 30 april stond de derde vlucht van het seizoen op het programma en deze keer vanuit Quivrain (226 km) hieraan deden 294 duiven mee van 17 verschillende liefhebbers.


Ze werden gelost om 12.50 uur met een noord westelijke wind.

A.J. van Olderen 34 mee 10 pr. 1, 24, 36, 40, 45, 46, 47, 49, 53, 66
Chr. Graven 20 mee 5 pr. 2, 4, 8, 11, 52
Comb. Weijers 40 mee 15 pr. 3, 5, 9, 12, 16, 17, 23, 30, 41, 56, 57, 58, 63, 69, 72
W. Geurtz & Zn 20 mee 8 pr. 6, 13, 14, 20, 31, 32, 60, 67
Muller - de Wijse 30 mee 7 pr. 7, 19, 26, 50, 51, 59, 73
H. Lichtenberg 4 mee 1 pr. 10
A.A. Engelen 10 mee 4 pr. 15, 35, 42, 62
H. Leemreise 27 mee 5 pr. 18, 21, 28, 42, 62
L. Meijberg 11 mee 3 pr. 22, 38, 61
Comb. van Zadelhoff 18 mee 5 pr. 25, 37, 48, 55, 75
J. Evers 6 mee 1 pr. 27
J. v.d. Scheur 10 mee 1 pr. 29
Wiltink - Meijs 19 mee 1 pr. 33
H. de Wijse 17 mee 3 pr. 34, 39, 44
L. Meijer 12 mee 3 pr. 43, 65, 71
Th. Rutjes 6 mee 2 pr. 54, 68.

'Omdat sport geen beperking kent'

BEMMEL - Basketbalvereniging Batouwe bouwt in 2016 haar vereniging uit met een jeugd G-team, het zogenoemde TopTeam, waarin kinderen tussen de 7 en 12 jaar met een beperking dekans krijgen om aangepast te sporten.


''Wij zien een voorbeeldrol weggelegd voor ons als vereniging met betrekking tot het stimuleren van sport in de regio. De groei van de afgelopen jaren in combinatie met de verhuizing naar sportcentrum De Schaapskooi biedt mogelijkheden voor een mooie volgende stap: het opstarten van een G-team. Hierbij krijgen kinderen vanaf zeven jaar de kans om aangepast te basketballen.
Wij zijn trots dat wij de eerste binnensportvereniging in de regio zijn die deze faciliteiten aanbiedt", aldus Jeroen Duifhuizen, bestuurslid Batouwe Basketball.

Initiatiefnemers Katja Opgenoort en Yvonne Jansen over het TopTeam: ''We hebben de naam TopTeam bewust gekozen omdat we geen stempel willen drukken op de kinderen, we gaan uit van de mogelijkheden en kansen van de sporters. Iedereen die het leuk vindt om te basketballen, maar geen aansluiting vindt bij een regulier sportteam is welkom. Denk hierbij aan kinderen met autisme, gedragsproblematiek maar ook een verstandelijke beperking. Het TopTeam draagt daarnaast bij aan de integratie van de hele familie bij onze vereniging, het bekende 'familiegevoel' waar Batouwe om bekend staat. We zijn momenteel in de opstartende fase waarbij we de ambitie hebben om de eerste groep enthousiastelingen medio augustus 2016 te laten starten met basketballen! Tevens organiseren wij twee inlooptrainingen op zaterdag 28 mei en zaterdag 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur in sportcentrum De Schaapskooi te Bemmel."


Voor meer informatie of het aanmelden kun je terecht bij Katja Opgenoort (06 15890893) of Yvonne Jansen (06 27091962) via TopTeam@batouwebasketball.nl. Ook vrijwilligers/begeleiders zijn welkom om zich aan te melden.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 19 mei- 17.30u - Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen

Donderdag 19 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 24 mei - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Team Lingewaard 031: negende Roparun

LINGEWAARD - Ruim 19.000 euro haalde het team Lingewaard 031 dit jaar op voor de Roparun. Het team vertrok afgelopen zaterdag uitgezwaaid door familie en vrienden vanuit Angeren naar Hamburg om deel te nemen aan de Roparun.

Dit is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.Team Lingewaard 013 deed afgelopen weekend voor de negende keer mee.

Repair Cafés in Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis!

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om.

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 25 mei van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 25 mei van 18.30 – 20.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Dus heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is!

Rivierlandschappen van Gerrie Aldershof in Mea Vota…

HUISSEN - Het is weer zo ver. De jaarlijkse Kunstmanifestatie van het Kunstplatform Kunst in Mea Vota staat voor de deur. Naast de vertrouwde Kunstroute in en om Huissen is er ook de traditionele overzichtstentoonstelling in Tuinbouwmuseum Mea Vota. Gerrie Aldershof doet ook weer mee.

Deze keer exposeert hij met een aantal fotowerken over de Huissensche Waarden. Gerrie komt daar graag. Even uitwaaieren bij de Badweg. Steevast met zijn camera in de aanslag. Zijn fascinatie voor dit rivierenlandschap is dan ook groot. De landschapstypes die de Huissense Waarden zo kenmerken geven immers meer dan alleen een monocultuur aan maïs en gras. Prachtige wolkenluchten, hoog water, veranderen dit landschap zo maar in een bijzonder schouwspel. Een landschap waarin ook nog elementen zijn verweven uit een vervlogen tijd. Een mooi voorbeeld daarvan is de oude middeleeuwse Rijnstang. Eens meerden hier de houten boten af nabij de toenmalige Rijnpoort. Op deze plaats staan de onlangs afgeknotte schietwilgen (zie foto). Zij staan hiermee als het ware symbool voor 'die vergane glorie'. Allemaal ingrediënten die Gerrie door de jaren heeft vastgelegd in zijn fotowerk. Een kleine selectie daarvan is te bewonderen in Tuinbouwmuseum Mea Vota, Boskoops Glorie 33 in Huissen.

De expositiedagen zijn op zaterdag 21 en zondag 22 mei. De openingstijden zijn van 12:00 uur tot 17:00 uur. Voor meer informatie (zoals routebeschrijving) kun je ook nog kijken op de website van Mea Vota: www.kunstinmeavota.info.

Kinderen luisteren met open mond in Stadsmuseum

HUISSEN - Meer dan 200 Huissense schoolkinderen luisterden afgelopen week met open mond naar de verhalen van burgemeester Pilgrim, een Huissens boertje en meester Driessen over het leven in Huissen in 1816.

De scholieren van De Abacus en Het Sterrenbos gaven aan de uitnodiging gehoor om een museumles bij te wonen ter gelegenheid van het historische feit, dat op 1 juni 1816 Huissen door de koning van Pruissen aan de koning van Nederland werd overgedragen. De maker van de tentoonstelling, dr. E. Smit vertelde, in de persoon van burgemeester Pilgrim, in geuren en kleuren over de dag, waarop zijn Kleefse stad Huissen een plattelandsgemeente van Nederland werd. Zijn stadhuis was toen al verdwenen en de bevolking straatarm.

De kinderen konden zich levendig voorstellen wat de problemen van alledag waren voor de kinderen van toen, aan de hand van het zijn verhaal, dat van schoolmeester Driessen, maar vooral van een Huissense boer. De kinderen van toen moesten namelijk al op 11-jarige leeftijd gaan werken en naar schoolgaan was er vaak niet bij. En, niet vergeten, voordat je de kamer binnenloopt, eerst de klompen uit!

Team Lingewaard 031: negende Roparun

LINGEWAARD - Ruim 19.000 euro haalde het team Lingewaard 031 dit jaar op voor de Roparun. Het team vertrok afgelopen zaterdag uitgezwaaid door familie en vrienden vanuit Angeren naar Hamburg om deel te nemen aan de Roparun.

Dit is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.Team Lingewaard 013 deed afgelopen weekend voor de negende keer mee.

13 / 24

14 / 24

Win waardecheque 500 euro via stempelactie op koopzondag vol proeverijen Heerlijk Huissen: eten, drinken, shoppen én stempelen

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN – De eerstvolgende koopzondag (22 mei) staan eten, drinken en shoppen centraal. Het thema is dan ook: Heerlijk Huissen. Met koken voor kids en foodattracties op de Markt, proeverijen bij winkels en in kramen. Nieuw is een stempelactie waarmee een pakket van liefst 500 euro waarde is te winnen!

Bezoekers van Heerlijk Huissen kunnen in enkele horecazaken al in de ochtend terecht voor lekkere drankjes en hapjes. Vanaf 13.00 uur is er in en bij de winkels gelegenheid tot het proeven van eten en drinken (denk aan wijnen en bier). Ook zijn er fraai aangeklede kramen met proeverijen. Tafelaankleding is een hot item, deze koopzondag biedt volop inspiratie in de straten van Huissen-centrum.
Op de Markt: een koken voor kids corner en diverse foodattracties. Passende (live) muziek wordt verzorgd door het Dixieland Fiets Orkest. De beste Bourgondische sferen in het stadje van plezier! Eten, drinken, genieten en shoppen als topcombinatie.

Stempelen

Bezoekers ontvangen bij winkels en horeca een speciale stempelkaart. Zorg voor alle stempels van de deelnemende bedrijven en lever deze voor 17.00 uur in bij 't Wijnhuys (Markt). Even later wordt de winnaar bekend gemaakt, uitreiking van deze prijs om 17.15 uur bij Borrelzz, Vierakkerstraat 17 in Huissen. de gelukkige winnaar moet aanwezig zijn. Die legt beslag op een pakket met 500 euro waarde (te besteden bij winkeliers van Ondernemersvereniging Huissen). Hoe meer stempelkaarten hoe meer kans!

De winkeliers zijn op koopzondag Heerlijk Huissen geopend tot 17.00 uur. Horecabedrijven sluiten zo rond middernacht. En als dan de ogen sluiten, verzucht men tevreden: 'Heerlijk. Huissen.'

Zomers genieten met zomerbloeiers en barbecue kruiden van Huyskweker

GENDT - Verlangt u ook zo naar een zomer vol zon? Heerlijk buiten leven en genieten van het mooie weer. Daar hoort een fleurige, bloemrijke tuin bij. Met zomerbloeiers brengt u eenvoudig kleur in uw tuin. Bij Huyskweker Arnhem-Nijmegen heeft u ruime keuze uit een prachtig assortiment.

Uniek zijn de hangpotten met waterreservoirs. Deze hangpot maakt het verzorgen van bloemen voor iedereen eenvoudig. Dankzij een verborgen waterreservoir in de bodem wordt een plant altijd van voldoende water voorzien. Met deze hangpotten heeft u een zomer lang plezier van uw bloemen.

Een mooie zomerse dag sluiten we graag af met een barbecue. De Huyskweker heeft heerlijke kruidenmixen voor grill en barbecue, deze verse kruiden geven uw gerechten een ware smaaksensatie. Daarnaast is er ook een Italiaanse pastamix die bestaat uit diverse verse kruiden voor een zomerse pastasalade.

Huyskweker Arnhem-Nijmegen is een zomerbloeierspecialist, die staat voor vakmanschap, een gastvrij onthaal op de kwekerij en een fantastische bloei dankzij topproducten. Hét adres voor stekperkgoed en zomerbloeiers. Drijvende kracht achter dit bedrijf is Bert van Deelen. Hij teelt op ambachtelijke wijze en met veel vakmanschap waardoor mensen de hele zomer van prachtig bloeiende planten kunnen genieten. Zijn vakmanschap staat voor meer dan alleen een prachtige plant. Om lang plezier te hebben van de planten is goede voeding en verzorging van groot belang. De Huyskweker heeft de juiste producten daarvoor en adviseert mensen hier graag over.

De Huyskweker staat bekend om prettig winkelgemak. Zo is de kwekerij ruim opgezet, staan alle planten op tafels zodat de klant er gemakkelijk bij kan en is er voldoende parkeergelegenheid.

Op zoek naar mooie bloemen of een heerlijke kruidenmix voor bij de barbecue? Kom dan gezellig winkelen bij Huyskweker Arnhem-Nijmegen!

Huyskweker Arnhem-Nijmegen, Langstraat 46, Gendt – www.huyskweker-arnhemnijmegen.nl.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 22 mei is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te blijven drinken. Allen welkom!

Winkeliersvereniging De Zilverkamp

HUISSEN - Maak je eigen bloempothanger! Versier een bloempotje op jouw manier, rijg kralen door het ophangtouw en hang deze op in jullie tuin.

Kom langs, kijk en knutsel mee en vrolijk jullie tuin op met een mooie bloempotcreatie. Zaterdag 21 mei van 10.00 -13.00 uur.

Meer informatie: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

S.J.O.C. Avondvierdaagse jubileum Pleinfeest

HERVELD - Zaterdag 21 mei is het dan zover. Het jubileum pleinfeest van de 45e S.J.O.C. Avondvierdaagse. De grote feesttent staat opgebouwd op het Dorpsplein in Herveld naast De Hoendrik. Die avond vanaf 20.00 uur zullen voor u optreden: André Hazes jr., Loïs Lane, Henk Dissel, Eddy Walsh en Jukebox Live.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij De Hoendrik in Herveld, Combiplant Herveld, Tankstation Latta Andelst, Juwelier van Schaik Zetten, Tankstation de Beijer Randwijk. Kaarten kosten in de voorverkoop 17,50 en 20,00 aan de kassa. Voor verdere informatie staat op www.sjoc-avondvierdaagse.nl.

Schippersvereniging Sterreschans dagje weg

DOORNENBURG - 18 leden van schippersvereniging Sterreschans uit Doornenburg zijn 10 mei een dagje uit geweest.

Het uitstapje ging naar het stoomgemaal De Tuut in Appeltern, de groep werd hartelijk ontvangen door de vrijwilligers voor een rondleiding. Eerst de Loeffencollectie, het motorenmuseum. Als hoogtepunt werden een paar prachtig gerestaureerde diesel motoren aan geslingerd, wat als muziek in de oren klonk bij de schippers en de schippersvrouwen.

Na deze bezichtiging werden de aanwezigen rondgeleid door het stoomgemaal. Na de lunch bij Moeke Mooren was er nog een rondvaart met het passagiersschip De Sluizer. Voldaan gingen de schippers met hun vrouwen weer huiswaarts.

Kijkt u ook eens op de website: www.schippersverenigingsterreschans.nl.

Winkeliersvereniging De Zilverkamp

HUISSEN - Maak je eigen bloempothanger! Versier een bloempotje op jouw manier, rijg kralen door het ophangtouw en hang deze op in jullie tuin.

Kom langs, kijk en knutsel mee en vrolijk jullie tuin op met een mooie bloempotcreatie. Zaterdag 21 mei van 10.00 -13.00 uur.

Meer informatie: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

Groencentrum De Batterijen start met opruiming

OCHTEN - Groencentrum De Batterijen start op dinsdag 17 mei met de jaarlijkse leegverkoop van het groencentrum voor de naderende zomersluiting vanaf 30 mei.

"Toch is het deze keer anders, want wij blijven de vrijdag geopend voor de verkoop van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, fruitbomen in pot, online bestellingen afhalen en natuurlijk voor deskundig advies. De verkoop in onze geheel vernieuwde webshop gaat gewoon door! U kunt dus blijven profiteren van onze prima kwaliteit planten voor een betaalbare prijs! Dit kunt u dan komen afhalen op vrijdag of laten bezorgen wanneer u wenst. Kijk voor alle actuele nieuwsberichten en tips op onze website www.batterijen.nl. Wij hopen u vanaf vrijdag 9 september weer te verwelkomen in ons groencentrum", aldus het team.

Boomkwekerij en Groencentrum de Batterijen, Bonegraafseweg 68, Ochten; 0344-641271; www.batterijen.nl.

Bustocht voor onze gasten

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - Een bustocht voor onze gasten voor een leuke prijs hoe regel je dat? Ans van Aanholt ons hoofd activiteiten wist daar wel raad mee. Ze kende een adresje voor een bus, met lift, waar onze gasten een gezellige tocht mee konden maken.

Zo kwamen wij terecht bij Vereniging Groengrijs, die uit sociaal oogpunt, voor een zacht prijsje, vele tochtjes en tochten maakt. Onze ochtendrit startte om 10.30 uur met een fantastische chauffeur-vrijwilliger achter het stuur, Sjaak Smink.

Door een met zonovergoten landschap reden wij richting Pannerden naar de forellenkwekerij. We dronken daar een heerlijk kopje koffie en aten vruchtengebak met slagroom. Een lekker borreltje met een warm hapje toe, sloot ons bezoekje af. Terug reden we door een bijna nog mooier landschap, met kleine kerkjes, boerderijtjes en prachtige bomen volop in bloesemtooi.

Om 14.00 uur kwamen we weer terug voor onze tweede tocht van die dag. Ook van deze tocht werd volop genoten en de bus was voor de tweede keer vol. Onze dank gaat niet alleen uit naar Vereniging Groengrijs, maar eveneens naar het Gerrit Jeurissen Fonds, waardoor wij onze gasten deze dag extra konden verwennen.

Onthulling panelen 'Terugkeer evacuatie '45'

ANGEREN - “Op 5 juni was het alsof het een feestdag was voor ons kinderen. We mochten weer naar Angeren. Bij ons huis aangekomen zie ik nog het moment dat ma in tranen uitbarstte toen ze die troosteloze troep met haar eigen ogen zag. Ja, het was niet anders; alles geroofd en wat er nog was kon eigenlijk ook wel op de brandstapel. Maar we moesten verder. We sliepen de eerste tijd op de grond, maar dat vonden we niet erg; we waren thuis”.

Dit was het beeld van Ben Kuster uit Angeren, toen hij in 1945 van de evacuatie terugkeerde. De Historische Kring Angeren heeft twee foto’s uit die tijd op panelen geplaatst. Panelen die herinneringen oproepen aan de terugkeer van de evacuatie (71 jaar geleden) en de verwoestingen die in Angeren waren aangericht.

De Historische Kring Angeren (HKA) onthult die panelen op zondag 5 juni tussen 11.00 en 12.00 uur in Angeren bij de Hervormde en Katholieke Kerk, dijkoprit, hoek Molenstraat- Kerkstraat.

Medewerking wordt verleend door schoolkinderen uit Angeren, Harmonie St.-Ceacilea, beide Kerken te Angeren en de Evacuatiegroep Mozaïk Angeren.

Na de onthulling is er voor iedereen tot 13.00 uur in de Hervormde Kerk koffie en een tentoonstelling over de wederopbouw van de beide Angerense Kerken. De toegang inclusief de koffie is gratis.

Advies parkeren: komt u met de fiets of de auto plaats deze dan op het parkeerterrein van de Sint-Bavokerk.

De Zandloper Huissen officieel geopend

HUISEN - Woensdag 11 mei was het zover! De nieuwe, duurzaam gebouwde gymzaal van OBC Huissen in Park Rosendael aan de Muntstraat werd officieel geopend. Bokser en oud-leerling Enrico la Cruz en Dominique Caniels docent OBC Huissen onthulde de naam van de gymzaal: De Zandloper.

Leerlingen, medewerkers, omwonenden, Hodes Bouwsystemen en andere betrokkenen waren aanwezig om dit officiële moment samen te vieren. Met deze mooie gymzaal kunnen de leerlingen van OBC Huissen weer profiteren van voldoende sportfaciliteiten dichtbij de school.

Tijdens de bouw is er veel aandacht besteed aan verschillende duurzaamheidsaspecten. Van hergebruikte dakisolatie, energiezuinige ledverlichting tot cradle2cradle tegels in de sanitaire ruimtes enzovoorts. De gymzaal is daarnaast een gerenoveerd bouwsysteem, wat al op een andere plek in Nederland heeft gestaan.

"Wat zijn we trots op deze mooie zaal. Naast gezonde voeding is voldoende beweging een belangrijk aandachtspunt op OBC Huissen. Met deze nieuwe zaal kunnen leerlingen weer profiteren van ruime sportfaciliteiten dichtbij school. Verder zijn we erg tevreden over de uitstraling en natuurlijk over het feit dat de gymzaal duurzaam gebouwd is. Als school geven we natuurlijk graag het goede voorbeeld", aldus de directie van OBC Huissen. De leerlingen en bezoekers mochten na de officiële opening een boksclinic volgen van Enrico la Cruz.

Vleermuis in huis? Vrijwilligers helpen!

Foto: Dick Snel

LINGEWAARD - Het kan gebeuren: zomaar een vleermuis in je slaapkamer of op de zolder. Wat doe je in zo'n geval? Gelukkig is in Gelderland een netwerk van ruim honderd vrijwilligers actief om bij bewoners met 'een vleermuis in huis' langs te gaan en advies te geven.

Deze vrijwilligers krijgen ondersteuning vanuit Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel). Heeft u een vleermuis in huis en weet u niet wat u moet doen? Dan kunt u via de website www.vleermuis.net contact opnemen met vrijwilligers die actief zijn in uw gemeente.

Vrijwilligersnetwerk

SLG en VleGel hebben in samenwerking met Gelderse gemeenten een vrijwilligersnetwerk opgericht om 'klachten' met betrekking tot vleermuizen op te lossen. Tientallen vrijwilligers zijn actief en gaan jaarlijks bij meerdere bewoners langs als er een melding is. Het gaat om zo'n 180 meldingen per jaar. Meestal gaat het om één vleermuis, een enkele keer gaat het om meerdere dieren of zelfs een kolonie.

Vleermuizen

In Nederland worden verschillende soorten vleermuizen waargenomen waarvan er zeven regelmatig voorkomen. Alle vleermuizen in Nederland zijn bij de wet beschermd.

Voor sommige mensen zijn deze luchtacrobaten fascinerend, bij anderen roepen vleermuizen juist angst op. Dat vleermuizen een belangrijke plaats in de natuur innemen, beseffen maar weinig mensen. Evenzeer is onbekend hoe deze nachtdieren leven en welk gedrag zij vertonen. De vrijwilligers die bij het netwerk zijn aangesloten, kunnen bewoners hierover vertellen en meehelpen om de klacht op te lossen. Ga vooral niet zelf de vleermuis te lijf. Vrijwilligers hebben geleerd hoe zij op een deskundige manier moeten handelen. Dat kan vele vleermuislevens sparen!

Open Avond bij Villa Ganita in Gendt

GENDT - De Historische Kring Gente houdt op maandag 23 mei een open avond. Het kringgebouw, Villa Ganita, aan de Nijmeegsestraat 19, is om 20.00 uur open. In de grote zaal staat de koffie klaar.

Liefhebbers kunnen stamboomgegevens inzien en daar vindt men ook de gedigitaliseerde foto’s. Verderop is het knipselarchief en zijn er veel oude foto’s in de ordners die het bekijken waard zijn. Historische documenten zijn er en in de burgemeesterskamer, de bibliotheek, is veel waardevolle documentatie.

In de kelder is het oorlogsmuseum Niemandsland dat opnieuw is ingericht en op zolder zijn archeologische vondsten te zien en diverse oude kaarten. In twee vertrekken draaien er oude films en de beloofde herhaling van de PowerPoint presentatie van Henk Klaassen van 4 april.

Lezing Betuwse Stoomtram op 24 mei

ANGEREN - Op dinsdag 24 mei om 19.30 uur is er weer de jaarlijkse mei-lezing van de HKA. Ditmaal zal Theo Hegeman uit Huissen zijn presentatie, met lichtbeelden, houden over de geschiedenis van de Betuwse Stoomtram (BSM).

Deze tram, die nooit echt succesvol was, liep vanaf 1910 door de Betuwe. Theo zal op zijn enthousiaste, aanstekelijke wijze de geschiedenis en merkwaardigheden van deze tram de revue laten passeren. Extra aandacht zal hij aan de tramlijn Huissen-Angeren-Doornenburg geven.

We hebben een proefpresentatie van Theo mogen meemaken. Zijn verhaal met historische foto’s is meer dan de moeite waard. Laat je verassen, kom geschiedenis op doen op dinsdag 24 mei om 19.30 tot 21.30 in het Dorpshuis in Angeren. De toegang is gratis.

Optreden van De Leemkuulers in zorgcentrum Liduina

BEMMEL - Op donderdagavond 26 mei zal de blazerskapel De Leemkuulers optreden in de recreatiezaal van zorgcentum Liduina Gouden Appel 120. Aanvang is: 19.30 uur.

De Leemkuulers is een Egerländerkapel met als thuisbasis Bemmel. De kapel bestaat uit 24 enthousiaste leden tussen de 17 en 78 jaar en staat onder professionele leiding van Henry Meijer. De Egerländerkapel dankt haar ontstaan aan enige leden van een fanfare, die de Tjechnische blaasmuziek van onder andere Ernst Mosch hadden gehoord. Deze muziek is te vergelijken met Zuid-Duitse en Oostenrijkse Tiroler volksmuziek. In combinatie met de prachtige kostuums die de muzikanten dragen is het een optreden dat u niet mag missen. Iedereen is welkom!

Entree voor buurtbewoners: inclusief koffie/thee en een consumptie zeven vijftig.

18 / 24

Woonboulevard Arnhem 25 jaar

ARNHEM - Woonboulevard Arnhem bestaat 25 jaar en dit wordt gevierd met een feestweekend op zaterdag 21 en zondag 22 mei. Op de Woonboulevard zullen circa 20 kramen staan met diverse aanbiedingen, ook zorgboerderij De Kroon zal zich presenteren met twee grote kramen.

Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten onder andere gratis springkussen, gratis suikerspinnen en popcorn. Clowns delen gratis ballonnen uit. En bij besteding boven 5 euro ontvangt iedereen een gratis Big Shopper. Tevens ontvangen de bezoekers op zondag 22 mei bij hun aankopen boven de 10 euro een bon voor een gratis kop koffie of thee van Puur koffie.

Op zondag 22 mei zorgt een gezellig dweilorkest voor de muzikale omlijsting en vindt op zondag om 14.00 uur de prijsuitreiking plaats voor Toys XL van de kleurplaatwedstrijd. Kom dus langs en geniet van dit gezellige feestweekend. Iedereen is uitgenodigd.

De deelnemende winkels zijn: Action, Praxis, Leen Bakker, TotaalBed, Swiss Sense, Vloer het Zelf, Prénatal, CartpetRight, Brugman Keukens en Badkamers, Keukenconcurrent, Toys XL, BCC, Big Bazar en Blokker. (www.woonboulevardarnhem.nl)

Open hoordag bij Janssen Hoorzorg Bemmel

BEMMEL - In samenwerking met het gloednieuwe merk Signia hoortoestellen (ontw. door Siemens) organiseert Janssen Hoorzorg een open dag.

"Omdat wij geloven in het streven naar perfectie op het gebied van geluidverbetering voor slechterhorenden, nodigen wij iedereen uit om deze technische vooruitgang zelf te komen ervaren. Er zullen doorlopend demonstraties zijn met een geavanceerd testhoofd om u te laten horen hoe goed een hoortoestel kan klinken! Daarnaast zoeken wij testpersonen die als een van de eerste hier een vrijblijvende proef mee zouden doen."

"Verstaat u al jaren slechter, bijvoorbeeld in gezelschappen of bent u gewoon niet tevreden met het geluid van uw huidige hooroplossing, schroom dan niet om binnen te stappen. U hoeft geen afspraak te maken, de koffie staat de gehele dag voor u klaar."

Er is gelegenheid om tussen de demo's door uw gehoor te laten testen door onze gediplomeerde audicien, zodat u direct weet welk soort toestel voor uw gehoorprobleem het meest geschikt zal zijn.

Daarnaast bestaat Janssen Hoorzorg alweer vijf jaar, en zullen er leuke acties zijn voor mensen die een nieuw hoortoestel aanschaffen. Onder anderwe ontvangt u tot 1 september voor 1 jaar gratis batterijen bij een aanschaf.

"Wij zien (en horen!) u graag op vrijdag 20 mei a.s. tussen 10u en 16u in onze winkel locatie te Bemmel. Laat u overtuigen door het geluid, want uw oren zijn het waard!"

Neem vooral een kijkje op onze geheel vernieuwde website www.janssenhoorzorg.nl, en blijf van alle acties op de hoogte.

Janssen Hoorzorg, De Pollenbrink 5, Bemmel; 0481 769037; info@janssenhoorzorg.nl.

Animo voor Triathlon Gendt blijft groot

GENDT - Op zondag 26 juni zullen om 13.00 uur ruim 175 atleten voor de kwarttriathlon en 25 atleten voor de trio-triathlon op sportpark Walburgen met het traditionele kersenkanon worden weggeschoten voor de 28ste editie van de onverminderd populaire Gendtse Kersenfeest Triathlon.

Aan de start van de sterk op de regio gerichte kwart-triathlon, tijdens het jaarlijkse Gendtse Kersenfeest, zullen weer veel bekende gezichten strijden om de ereplaatsen of om de eigen-best-tijd te verbeteren. Strijd tussen familieleden, vrienden en buren maken deze triathlon bijzonder. Dat geldt ook voor het parcours, in en om Gendt met een zware loopbrug over de bezoekers van de braderie. Een geweldige ervaring, aldus deelnemers.

Ook de trio's, waarbij het parcours wordt afgelegd door drie personen, een zwemt (1km), de ander fietst (40km) en de laatste sluit af met het looponderdeel (10km) vormt ondertussen een vast onderdeel.

Nieuw dit jaar is de start, op zaterdag 25 juni om 16.00 uur, van de Jeugdtriathlon. Deze wedstrijd van kinderen tussen de 10 en 15 jaar wordt in samenwerking met Thetis georganiseerd. En de jeugd is enthousiast, er zijn in een halve week tijd al ruim 20 inschrijvingen binnen.

Kortom het belooft weer een fantastisch sportevenement te worden op zaterdag 25 en zondag 26 juni. Een bezoek meer dan waard.

Voor meer informatie www.duursportgendt.nl

Fietstocht langs dijk en akker: Bloemen in het voorjaar

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Fiets zondag 22 mei mee met Lingewaard Natuurlijk op zoek naar de voorjaarsflora langs de dijken en akkers.

Natuurgidsen van Lingewaard Natuurlijk nemen u mee langs de dijkflora, door de bermflora in de Bemmelse polder naar de akkerranden van de Doornik natuurakkers. De akkerranden zijn ingezaaid met een speciaal mengsel om insecten te lokken en staan uitbundig in bloei. Zweefvliegen, roofwantsen, gaasvliegen en hun larven consumeren luis en wants van het graan. Zelf dienen ze weer als voedsel voor veel vogels. Geelgors en patrijs zijn liefhebbers. Oude granen als spelt, basis voor heerlijk speltbrood, kunnen er zo onbespoten groeien.

Start vanuit Veldschuur

De fietstocht start zondag 22 mei om 14.00 uur vanuit de Veldschuur, Sportlaan 1m te Bemmel op. Vanaf 13.45 uur staat de thee en koffie klaar. De kosten zijn 6,- per persoon, kinderen betalen de helft. Aanmelden is niet nodig. Voor inlichtingen: Ben Cornelissen 06 44870449.

Zonnebloemmarkt Lent

LENT - Voor de vijfde keer organiseren wij deze jaarlijkse Zonnebloemmarkt (aan de Steltsestraat!) en wij vieren dit jaar tevens het 25-jarig bestaan van de Zonnebloem afdeling Lent.

Onze eerste lustrummarkt. Wij hangen daarom de vlaggen en ballonnen uit en maken er een gezellige entree en een feestelijke dag van. Vrijwilligers, die samen ieder jaar hun beste beentje voorzetten,om ieder een warm welkom te heten. De markt begint om 10.00 en eindigt om 16.00 uur. U komt bij ons een lekker kopje koffiedrinken met zelfgebakken taart. In de kramen vindt men bloemen voor huis en tuin, speelgoed, boeken en curiosa.

Voor de kinderen is er ook altijd wel iets leuks te vinden. Dit alles bieden wij aan tegen een Zonnebloemprijsje! Met een muzikale noot hopen wij de sfeer extra te verhogen.

De Zonnebloem geeft aandacht aan de zieke en/of hulpbehoevende mens, en hoopt hen door middel van de opbrengst van onder andere deze markt een extraatje te bieden, voor de gasten in Lent en Nijmegen-Noord.

The Readshop in Bemmel steunt actie Alpe d'Huzes

BEMMEL - Wilt u KWF kankerbestrijding ook steunen? Bij The Readshop zijn speciale wenskaarten te koop ten bate van de Alpe d'Huzes.

Daarnaast heeft Hallmark een aantal beertjes van Forever Friends ter beschikking gesteld, die voor een minimale gift van 5 euro gekocht kunnen worden. Meer mag natuurlijk ook! Meer doneren voor het goede doel, de beertjes vertegenwoordigen een waarde van 12,50 tot 19.95 euro. Een leuke actie voor een goed doel.

Kom dus snel naar The Readshop in Bemmel, Dorpsstraat 45, om de strijd voor overwinning op kanker een warm hart toe te dragen.

Open deurdagen bij Boerboom Deuren

BEMMEL - Van maandag 23 tot en met zaterdag 29 mei bij Boerboom Deuren acties op de sectionaal deuren, Duoport, Easyport, Novorol, kanteldeuren, sectionaaldeur en een kanteldeur ook mogelijk met loopdeur.

De Novoferm sectionaaldeuren zijn verkrijgbaar in diverse profilering, dessins en vrijwel alle RAL-kleuren. Een sectionaaldeur biedt comfort, isolatie, een hoge veiligheid en optimale ruimtebesparing. De deur kan voorzien worden van een elektrische aandrijving met afstandsbediening. Denk eens aan het gemak wanneer u met de auto of fiets komt aanrijden en met één druk op de knop eenvoudig naar binnen kunt. Deze deuren zijn nu ook leverbaar met loopdeur.

Geïsoleerde openslaande deuren, de Duoport is ook mogelijk. Bij beperkte inbouwdiepte of u wilt geen horizontale looprails aan het plafond, kunnen wij u een Novorol aanbieden. De Novorol is opgebouwd uit geïsoleerde aluminiumprofielen voorzien van een thermische onderbreking. Hierdoor houdt u de warmte binnen en de kou buiten. De deur is voorzien van een elektrische aandrijving met afstandsbediening. Denk eens aan het gemak wanneer u met de auto of fiets komt aanrijden en met één druk op de knop eenvoudig naar binnen kunt.

Ook uw bestaande garagedeur kunt u voorzien van een elektrische aandrijving. Op de elektrische aandrijving krijgt u 5 jaar garantie.

Kom naar onze showroom in de week van de open deuren dagen en laat u informeren over de vele acties, de koffie staat klaar. Wij zijn open van 9.00 tot 17.00 uur.

Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel; 0481 350208; e-mail: info@boerboomdeuren.nl; www.boerboomdeuren.nl.

Voor als het nèt niet in uw auto past... Wouter Hageman Verhuur

GENDT - Kent u het? U heeft iets op marktplaats gekocht, u helpt met een verhuizing voor een familielid, of u staat op de parkeerplaats van de bouwmarkt.. en het past nèt niet in uw auto! Wist u dat u bij Wouter Hageman in Gendt al een mooie Ford Transit Custom bestelwagen kunt huren voor maar 38,50 per halve dag?

De ideale oplossing voor het vervoer van dat bankstel, de lange palen voor uw nieuwe schutting of het vervoer van grof afval naar de vuilstort. En tegelijkertijd blijft uw eigen auto keurig schoon!

Vanuit Gendt verhuren wij de compacte maar zeer ruime Ford Transit Custom voor 38,50 euro per halve dag, of de grotere Ford Transit voor 45,50 per halve dag. En voor 70 euro per halve dag verhuren wij u graag een van onze grote bakwagens die u gewoon mag besturen met rijbewijs B. Deze auto's hebben genoeg ruimte om binnen twee keer rijden het interieur van een compleet appartement te verhuizen, en dankzij de electrische laadklep kost het u geen centje pijn. Verzin een klus... en huur een perfect passende auto bij Wouter Hageman. Dichtbij en scherp geprijsd! Meer informatie? kijk op www.wouterhageman.nl.

De bestelwagens én onze 9-persoons bussen én normale personenwagens reserveert u heel makkelijk en snel via telefoon (0481 425000), email (verhuur@wouterhageman.nl) en zelfs via Whatsapp (06 22556065).

Slagerij Buurman Huissen verhuist naar 't centrum

Slagerij Buurman, Vierakkerstraat 34 in Huissen. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN - Slagerij Buurman verruilt het Van Wijkplein voor het centrum van Huissen. De inrichting voor een compleet nieuwe winkel is in volle gang.

In 2007 opende Wim Buurman na Gendt zijn tweede slagerij in Huissen. Nu heeft hij de mogelijkheid met beide handen gepakt om te verhuizen naar de Vierakkerstraat in het sfeervolle stadscentrum. De opening is eind deze maand.

Inspirerende bijeenkomst 'Blik op de Wereldeconomie' bij Rabobank Oost Betuwe

BETUWE - Op dinsdag 10 mei werden klanten meegenomen door Carlijn Prins, werkzaam als econoom bij de Rabobank in de economische situatie in de wereld. Door mondiale ontwikkelingen uit te leggen en verbanden te leggen, gaf zij klanten inzicht in de huidige wereldeconomie.

De aanwezige klanten werden op het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe welkom geheten door Thea van Bommel, directeur Particulieren & Private Banking van Rabobank Oost Betuwe. Vervolgens nam Carlijn Prins op inspirerende en interactieve wijze klanten mee in de huidige en verwachte ontwikkelingen voor de wereldeconomie. Haar gestructureerde verhaal bracht duidelijkheid over de matige groei in een steeds onzekerdere wereld.

Na de presentatie konden klanten onder het genot van een hapje en drankje ongedwongen napraten over de lezing en vragen stellen aan de aanwezige accountmanagers. 'Een avond met een boeiende lezing over een onderwerp dat ons allen bezighoudt' was één van de reacties. We kijken terug op een geslaagde avond om kennis te delen.

Cafetaria Big Bread Sam geopend in Doornenburg

DOORNENBURG - Cafetaria Sam aan de Kerkstraat 10a in Doornenburg is recentelijk overgenomen door de firma Zhang. Na een korte verbouwing is de cafetaria, als onderdeel van franchise formule Big Bread, geopend onder de naam Big Bread Sam.

De vestiging is nummer 10 van de Big Bread-formule. De nieuwe uitbaters Xiao en Wang hebben er veel zin in. Vanwege de goede samenwerking van Sam hebben wij besloten de naam Sam toe te voegen aan de naam Big Bread alsdus Xiao.

Big Bread gebruikt veel verse producten en is bekend om haar assortiment broodjes met italiaanse bollen. Elke zes weken zijn er nieuwe scherpe aanbiedingen die ook huis-aan-huis verspreid worden. Xiao en Wang heten u dan ook welkom in hun nieuwe cafetaria. In zomer zijn wij op maandag en dinsdag geopend van 14:00-22:00 uur en op woensdag tot en met zondag van 12:00-22:00 uur. Adres is Kerkstraat 10a te Doornenburg. Zie ook onze openingsactie elders in deze krant.

Ize alweer 5 jaar.
Gefeliciteerd door Papa, Mama, Lune en de gehele Familie.

Hiep hiep hoera!
Op 20 mei wordt (o)ma Riek 80 jaar
Gefeliciteerd!
Liefs,
Kinderen, kleinkinderen en Nine

Lieve Ma, Oma Mientje
19 mei, 89 jaar
Hartelijk gefeliciteerd. Hoera.
Op naar de 90 jaar, volgend jaar.
Liefs en kusjes
De familie

Hoera onze topper Benthe wordt
21 mei alweer 9 jaar!
Gefeliciteerd! Liefs papa en mama, Nicky en Joeri, Opa en Oma

Deze (o)pa en (o)ma zijn op 21 Mei
70 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd.
Namens kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

Op 18 mei wordt deze mooie lieve meid Lilly 1 jaar.
Liefs van ons.

Ruth Grootjen
Wordt op 4 juni 15 jaar!
Van harte gefeliciteerd en een leuke dag!
Je bent een mooie meid!
Liefs opa Jan en oma Lies

Gefeliciteerd met jullie mooie dochter Evy.
Veel geluk Joyce en Rick.
Van Ester, Dirk, Lieke
Oma krulletje
Opa Theo

Naïma, van harte gefeliciteerd met je 12e verjaardag!
Dikke kus van Mama, Papa en Samira xxx

Doortje 70 jaar!
Gefeliciteerd!
xxx Kinderen en kleinkinderen

Daan 10 jaar!
Gefeliciteerd!
Poot van Boef en Floor.

Weer de eerste!

HAALDEREN - Op 7 mei werd weer Quivrain (226 km) gevlogen; hieraan deden 287 duiven mee van 17 liefhebbers die om 09.15 uur gelost werden met een Oostelijke wind.

A.J. van Olderen werd weer eerste: 33 mee 7 pr. 1, 14, 23, 24, 29, 30, 70
L. Meijberg 9 mee 1 pr. 2
Comb. van Zadelhoff 20 mee 10 pr. 3, 4, 11, 27, 44, 46, 54, 61, 67, 71
H. de Wijse 17 mee 8 pr. 5, 12, 25, 39, 42, 50, 51, 66
Wiltink - Meijs 17 mee 2 pr. 6, 28
Comb. Weijers 26 mee 3 pr. 7, 16, 65
A. A. Engelen 18 mee 3 pr. 8, 49, 55
Chr. Graven 20 mee 7 pr. 9, 10, 17, 18, 20, 26, 60
T. Tinnenbroek 11 mee 2 pr. 13, 31
W. Geurtz & Zn 30 mee 9 pr. 15, 32, 33, 34, 35, 41, 56, 57, 69
Muller - de Wijse 20 mee 8 pr. 19, 21, 22, 45, 53, 58, 59, 68
H. Leemreise 25 mee 7 pr. 36, 43, 52, 62, 63, 64, 72
Th. Rutjes 8 mee 2 pr. 37, 38
J. v.d. Scheur 9 mee 1 pr. 40
H. Janssen 10 mee 2 pr. 47, 48

Voorzitter en leden gehuldigd bij het Dames Platform Huissen

HUISSEN - Op dinsdag 10 mei was het de laatste avond van het DPH seizoen. Na alle mededelingen van de jaarvergadering bedankte de voorzitter de familie Van Bon, en medewerkers voor hun gastvrijheid en goede zorgen tijdens de DPH-avonden. Zij namen een mooi boeket bloemen in ontvangst.

Daarna waren de jubilarissen aan de beurt. Riet Vermeulen, Janny Damen, Rieky van Bon en Miny van Gellecum zijn allemaal 25 jaar lid van het DPH. Ook zij kregen van het bestuur een mooie bos bloemen en een geborduurde handdoek. Maar er was nog een jubilaris, zij wist van niets. Ans Jurjus was al 15 jaar voorzitter van het DPH dat was voor de andere bestuursleden een reden voor een dankwoordje en 15 rode rozen en een mooie handdoek. De voorzitter was blij verrast!

Het was een mooi seizoen en op dinsdag 17 mei is er nog een gezellige fietstocht. Op 21 juni een mooie dagtocht.

Nieuwbouw op De Plakse Wei Bemmel

Op de Plakse Wei moet landelijk gebouwd worden. Het landelijk karakter van De Plak zal tot uiting moeten komen. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - De afronding van De Plakse Wei in Bemmel komt in zicht. Het college is akkoord met Jansen Bouwontwikkeling die een stedenbouwkundig plan heeft voor circa 55 woningen. Wanneer de schop de grond in kan heeft projectcoördinator Tim Smulders nog niet in beeld. De volle aandacht gaat naar het ontwerp bestemmingsplan dat straks in procedure gebracht moet worden.

Gemeente, initiatiefnemer en twee aanwonenden hebben geruime tijd over het stedenbouwkundig plan gestoeid. Discussiepunten waren bijvoorbeeld een voetgangersroute, aantal bouwkavels, verkeersveiligheid op De Plak en de verplichting landelijk bouwen.

Het college ziet De Plakse Wei als een aantrekkelijk woongebied. Na de bouw in de jaren negentig is het tijd om de wijk af te ronden. Jansen Bouwontwikkeling biedt daarvoor een gevarieerd woningaanbod, voor zowel starters als senioren. In februari was er een informatiebijeenkomst voor aanwoondenden waar ook belangstellenden voor een nieuwbouwwoning op De Plakse Wei op afkwamen. Volgens de projectcoördinator was de belangstelling ‘voldoende’.

Foto’s van God…

HUISSEN - Koningsdag, de vrijmarkten: ganzenbord, lego, de oude autootjes. Mensen worden ouder en 'slijten' hun kindertijd. Opruimen, ruimte maken voor iets nieuws.

Onlangs kwam ik bij het opruimen een doos met foto’s van mijzelf tegen: dezelfde Matthijs, steeds verschillende leeftijden. Baby, kleuter, puber, 20-jarige student, vader van een jong gezin, gescheiden, een nieuwe liefde, opa met drie kleindochters. Dezelfde persoon (Matthijs) en steeds een andere gedaante, rol, plek in het leven. Steeds kan ik zeggen: dat is Matthijs. En tegelijkertijd: wat een verschillen! Wie ik ben, verandert voortdurend. Identiteit heeft en houdt een eigen geschiedenis én ontwikkelt zich steeds opnieuw.

Ik las in een boek van Rob van Essen: ‘Als je aan een bepaalde periode uit je verleden denkt, verplaats je jezelf terug naar die tijd. Maar het zelf dat je in die tijd terugplaatst, is het huidige zelf, van wie ik nu ben, en dat toen nog niet bestond.’ Er is een zelf dat ooit nog niet bestond. Ik besta uit heel veel stukjes en fragmenten. Ik is meervoud. Op de vraag : ‘wie ben jij?’ kan ik zó veel antwoorden geven. Soms vertel ik iemand wel iets, soms hoeft een ander dat stukje van mij niet te weten. Identiteit kent een aarzeling, niet vast te leggen, moet zichzelf (uit)vinden.

Deze weken gaat het in de kerk om de Geest. God als meervoud, geen eenduidige (ant)woorden. God, wie ben jij? Vader, Moeder, Inspiratie, Levensadem, Aanwezige in het Verborgene . . . .

Matthijs Glastra, predikant Protestantse Gemeente Huissen

Kerkdienst zondag 22 mei, 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra

Ernest Beuving komt weer naar Bemmel

BEMMEL - Het duurt niet zo lang meer... en dan is het zaterdag 28 mei. Dit is niet zomaar een loze opmerking maar een mededeling met een cabareteske en muzikale belofte. Op die zaterdagavond zet het cultureel centrum De Kinkel in Bemmel de toegangsdeuren van de grote zaal wijd open voor een verwachtingsvol publiek dat het optreden van de Bende van Beuving komt bijwonen.

Ernest Beuving en zijn muzikanten komen niet voor de eerste keer naar Bemmel. Twee jaar geleden in februari 2014 waren ze hier ook al en zetten toen met hun optreden De Kinkel op stelten! Straks op 28 mei komt deze in het hele land succesvolle groep muziektheatermakers dat nog eens dunnetjes overdoen met zijn nieuwe show Skoren. Ook met deze show weet cabaretier Ernest Beuving de mensen weer te boeien met zijn prachtige liedjes, hilarische persiflages en imitaties.

Net als de eerste keer dat Beuving in Bemmel was, treedt zangvereniging Meander ook bij Skoren weer op als achtergrondkoor. De afgelopen maanden heeft het koor duchtig geoefend op de bijzondere muzikale bijdrage die gedurende het hele optreden van deze Bende van Beuving wordt geleverd.

En het feest is dan nog niet afgelopen, want als het publiek na de laatste noten van Beuving en Meander de zaal uit komt stromen, wacht daar de bluesband Jake Leg die met vijf man sterk de afterparty komt opluisteren: Peter met zijn tenorsax laat de luisteraar de blues voelen, Dirk zoekt de ruimte met zijn gitaar en zang, Rob laat de blues klinken met de vier snaren van zijn bas, Henri houdt de gang erin op de drums en tenslotte Jan die gewoon de blues zingt. (kaartjes via www.meander-bemmel.nl)

Indisch buffet op De Minkhof

BEMMEL - Tijdens de zondagsopening op 5 juni heeft leef-en doeboerderij De Minkhof weer iets bijzonders te bieden! Er wordt een heerlijk Indisch buffet aangeboden door de vrijwilligers, die al hun inzet en creativiteit zullen inzetten om de smaakpapillen tevreden te stellen!

De bezoekers worden verwacht om 11:00 uur; de sluiting is om 14:30 uur. Zoals gebruikelijk bedragen de kosten voor deze ochtend/middag 7,50 (bij inschrijving te voldoen).

Leef- en doeboerderij De Minkhof ligt aan Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel; 0481 357185 (alleen op woensdag en vrijdag); www.minkhof.nl.

Slagwerkconcert Muziekvereniging Volharding Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 21 mei vindt weer het jaarlijkse slagwerkspektakel van Muziekvereniging Volharding plaats.

Ook dit jaar treden er weer fantastische slagwerkgroepen op. Zo staan op het programma Slagwerkgroep KAMW en Jeugdslagwerkgroep PreBeatz uit Amersfoort onder leiding van Wibrand van Norel. Ook treden op Slagwerkgroep Volharding en Jeugdslagwerkgroep Volharding uit Huissen onder leiding van Melvin Puijn.

Iederen is op 21 mei welkom om deze groepen te zien en horen spelen. De locatie is het OBC Huissen aan de Julianastraat 17 in Huissen. Het concert begint om 19.00 uur. De zaal is open om 18.30 uur. De entree bedraagt -inclusief 1 consumptie- vijf euro. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang.