GN Arnhem

29 juli 2017

GN Arnhem 29 juli 2017


Zuid aan Zee in Arnhem

Tijdens het Immerloopark festival gingen kinderen al eerder aan de slag met duurzaamheid als Groene Doeners. © Zefanja

ARNHEM - Woon jij in Arnhem Zuid en ga jij deze zomer niet op vakantie? Of veel te kort? Van 21 - 25 augustus is er Zuid aan Zee! In één spannende vakantieweek werken kinderen tussen 9 en 12 jaar, samen met een grote groep andere kinderen en kunstenaars, aan een bijzonder project.

In die week creëren kinderen een eigen zelfvoorzienende stad zoals die er in de toekomst uit zou kunnen zien. Ze gaan aan de slag gegaan met duurzame, kunstzinnige, handige en toffe workshops en ontwerpen zelf duurzame oplossingen voor een probleem in hun eigen leefomgeving. Misschien organiseren ze een filmpremière mét film of misschien wordt het wel iets heel anders; kinderen maken hoe dan ook nader kennis met de kracht van kunst, techniek en doe-democratie.

De locatie van Zuid aan Zee is stadsboerderij De Korenmaat aan de dijk in Rijkerswoerd. Een rijke plek vol planten, dieren, fysieke mogelijkheden en goede energie. Samen bouwen aan een eigen zelfvoorzienend paradijs, ontdekken, ervaren, leren. Samen op avontuur! Voor opgave tot 31 juli, surf naar kinderenaanzee.nl

De cultuurmakelaars van Kunstbedrijf Arnhem inspireren bewoners en partners in de wijk tot artistiek uitdagende praktijken. ‘Jouw idee werkt’ en ‘Zuid aan Zee’ zijn samenwerkingsverbanden met onder andere KunstLAB Arnhem.

Kom kijken en genieten op Molenplaats Sonsbeek

ARNHEM - Op 5 minuten lopen van station Arnhem Centraal aan de Sint Jansbeek vind je Molenplaats Sonsbeek. De Molenschuur met een gezellige binnenruimte en een prachtig terras, is de ideale plek voor koffie en lunch. In het infopunt kun je alles te weten komen over de parken en het overige Arnhems groen, en er zijn wandelroutes, geschenkartikelen, boeken en kaarten te koop. Of stel een digitale vraag aan de boswachter: je krijgt meteen antwoord!

Voor kinderen is er van alles te beleven: bijvoorbeeld beestjes vangen in de beek of op speurtocht in het park. Op zondagmiddag kunnen jong en oud onder begeleiding de Belvédère (uitkijktoren) in Sonsbeek beklimmen, of een kijkje nemen in de gerestaureerde ijskelder. Ook voor parkexcursies kun je bij Molenplaats terecht. Een extra attractie is de Witte Watermolen, een 15e -eeuwse molen die door vrijwilligers draaiend wordt gehouden. Op verzoek leiden ze je graag rond. De biologische meelproducten worden verkocht in de molenwinkel.
Kom kijken en genieten op deze historische locatie in een van de mooiste stadsparken van Nederland!

Adres: Zijpendaalseweg 24A, Arnhem, 026 4450660. Meer informatie staat op www.molenplaatssonsbeek.nl.

Jeugdwielerronde Ome Joop’s Tour

ARNHEM - Maandag 24 juli klonk bij het stadhuis Arnhem het startschot voor de 67e editie van Ome Joop’s Tour, de jaarlijkse wielerjeugdronde door Nederland voor kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar.

De deelnemers aan Ome Joop’s Tour zijn jongens en meisjes die geen of nauwelijks vakantiemogelijkheden hebben. Het initiatief voor Ome Joop’s Tour is in 1950 genomen door ‘Ome’ Joop Legerstee en sinds zijn overlijden heeft zijn zoon Marcel het vaandel overgenomen. Met een leger van circa 80 vrijwilligers bezorgt hij deze zomer 156 kinderen gedurende tien dagen een onvergetelijke vakantie.

De editie van 2017 brengt de kinderen dit keer via Nijmegen in delen van Limburg en Noord-Brabant, terwijl een etappe naar Wunderland Kalkar voor een internationaal tintje zorgt. Het volledige routeschema van Ome Joop’s Tour 2017 is:

Maandag 24 juli: Arnhem – Nijmegen, startschot 12.00 uur Stadhuis Arnhem

Dinsdag 25 juli: Nijmegen – Venray

Woensdag 26 juli: Venray – Roggel, bezoek aan Toverland

Donderdag 27 juli: Roggel – Roermond

Vrijdag 28 juli: Roermond – Budel

Zaterdag 29 juli: Budel - Loon op Zand

Zondag 30 juli: Rustdag in De Efteling

Maandag 31 juli: Loon op Zand – St. Anthonis

Dinsdag 1 augustus: St. Anthonis – Kalkar

Woensdag 2 augustus: Kalkar – Arnhem, finish 16.00 uur Valkenhuizen Arnhem.

Alle informatie over de ronde is te vinden op www.omejoopstour.nl.

OOK-wandeling in Hemmen

HEMMEN - Wandeling voor lotgenoten Ouders Overleden Kind (OOK) houdt op zondagmiddag 30 juli in een prachtig stukje van de Betuwe: Hemmen.

OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer u er behoefte aan heeft.

"Op 30 juli gaan we weer wandelen, nu in de prachtige omgeving van Landgoed Hemmen. We brengen ook een bezoek aan de Kasteeltuin. Het is een verhard wandelpad en we komen diverse banken tegen waarop er even gerust kan worden.

We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Pannenkoekenboerderij Aan de Linge, Molenstraat 18 in Hemmen. We drinken eerst samen een kop koffie/thee. Start wandeling 14.00 uur ( 5 km) Na afloop van de wandeling is er gelegenheid iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. De voorgaande wandelingen zijn waardevolle middagen geweest. Graag opgeven bij Bettie Elzenaar 0640875275. Besluit u op het allerlaatste moment mee te lopen, dan is dit ook prima!"

Een overzicht van geplande activiteiten staat op www.oudersoverledenkind.nl.

Fietsen: gezond met KBO Elst

ELST - Op woensdag 2 augustus verzorgt de werkgroep 'fietsen' van de KBO Elst een extra fietstocht voor de 60-plussers uit de gemeente Overbetuwe. Fietsen is een gezonde beweging en bijna iedereen is daartoe in staat, aldus de leden van de werkgroep fietsen.

Het wordt een prachtige zelfverzorgende fietstocht. Het vertrek is vastgesteld op 09.30 uur vanaf het voorterrein van wooncentrum Wervershove aan de Grote Molenstraat te Elst. Inschrijven voor deze fietstocht is niet van toepassing. "Wilt u meefietsen zorgt u er dan voor om op tijd bij Wervershove aanwezig te zijn. Deelnemers met een fiets met ondersteuning zorgt u voor een volle accu. Controleer de bandenspanning en zorgt u ervoor dat die dus ook goed is."

Aan deze fietstocht zijn geen kosten verbonden. Zorgt uzelf voor een lunchpakketje en iets te drinken voor onderweg.

De KBO afdeling Elst Overbetuwe is een belangenorganisatie voor senioren van alle gezindten, is aangesloten bij de Unie KBO en de KBO Gelderland. De doelstellingen van de KBO zijn de belangen van senioren te behartigen, informatie te geven, zorgen voor ontspanning en senioren sociaal bijstaan.

De strijd om Diamandia op kasteel Doorwerth

DOORWERTH – Theatergroep Cocktail Ranja speelt in de zomermaanden juli en augustus de voorstelling ‘De strijd om Diamandia’ voor kinderen van 4 tot 12 jaar in kasteel Doorwerth van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Lang lang geleden. In een land hier ver vandaan. Achter de bloemenvallei, waar de vlinders fladderen en de tulpen zingen. Waar het water van de zee tegen de rotsen opspat en het doolhof zijn weg bepaalt, ligt het prachtige Rijk Diamandia. Vandaag is de dag dat het volk een nieuwe land heerser zal mogen kiezen. De keuze bestaat uit de tweelingzussen Lady Luminata en Dame Desdemona. Wordt het de lieve Lady Luminata, die de hele dag zingt, bloemen plukt en het volk zal overladen met knuffels en kussen? Of zal de slinkse Dame Desdemona een goede heerser zijn? Zij die oersterk is en houdt van strijd en overwinning. In ‘De strijd om Diamandia’ is de keuze aan het publiek. Dus kies wijs…

Deze interactieve en muzikale voorstelling is gemaakt voor kinderen van 4 tot 12 jaar en duurt 35 minuten, bij te wonen op zondag 9 en 16 juli en woensdag 16 en 23 augustus om 13:30 en 15:00 uur. Entree kosten 10 euro. Kasteel Doorwerth staat aan de Fonteinallee 2b, in Doorwerth. Reserveren kan via 026 3397406 of doorwerth@glk.nl. Tip: bezoek ook voor of na de voorstelling het museum voor 9,50 euro.

Expositie olieverfschilderijen van Elieke Starink

ELST - Natuur en natuurbeleving is het thema van de expositie die tot en met 31 augustus te zien is in De Bibliotheek Elst.

In deze expositie wil Elieke Starink haar liefde voor de natuur en haar eigen beleving daarin delen met de toeschouwer. De schilderijen die ze voor deze expositie uitzocht zijn vooral zomerse impressies, waarvoor ze verschillende schildertechnieken gebruikte. Zo zijn er papavers die met een vlotte penseelstreek zijn neergezet, maar ook schilderijen waar met paletmes dikke olieverf is opgezet. Elke techniek heeft een eigen expressie en daar wil Elieke graag gebruik van maken in portretten, landschappen en soms ook mandala’s.

Elieke Starink is behalve kunstenares ook docent schilderen bij Creatief Collectief Elst. Ze geeft les aan ruim dertig cursisten. Medio september starten haar lessen weer. Interesse? Kijk voor meer informatie op www.creatiefcollectiefelst.nl.

De Bibliotheek Elst is door de week ’s middags geopend van 14.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10 tot 12.30 uur aan het Europaplein 1 in Elst.

ARNHEM - Iedereen weet het: een ongeluk ligt in een klein hoekje, maar weet je dan ook wat je moet doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wanneer iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt en er niemand is die adequaat kan helpen, kan zo'n persoon gewoon doodgaan. Ruim 300.000 mensen zijn in het bezit van een ehbo-diploma: zij wéten wat ze moeten doen!

De ehbo-cursus leidt op voor het door het Oranje Kruis erkend diploma Eerste hulp. In slechts 8 lessen leert men wat er gedaan moet worden maar vooral wat men moet láten. Men leert reanimeren in geval van een acute hartstilstand en tevens een Automatisch Externe Defibrillator (AED) te bedienen. De cursus wordt afgesloten met een examen. De cursus start op 18 september. De kosten bedragen 125 euro per persoon, inclusief materialen en examen.

Informatie en aanmelding via de website van Ehbo Arnhem: www.EHBOArnhem.nl.of 06 83856101.

Ehbo Arnhem wilt u graag opleiden voor dat éne moment dat uw naaste familie, vriend of vriendin, uw buur of zomaar iemand op straat, ú nodig heeft en van ú hulp kan ontvangen omdat ú daarvoor geleerd heeft.

Uitslag Postduiven De Toekomst Elst

Tienen ( B ) 142 km . 1. M.Smoorenburg Elden, 2-3-4 en 5. F. Looyschelder Elden, 6 en 10. G. Vischer Arnhem, 7 en 8. R. Peters Arnhem, 9. T. Medze Elden.

Uitslag Oude duiven Nanteuil Le Haudouin (FR):

1. en 4. H. Burgers Elst, 2 -5 en 6. F. Looyschelder Elden, 3. T. Medze Elden, 7 en 8. G. Kemmink Elden, 9. R. Peters Arnhem, 10. C.v.d. Kolk Elst.

Boot in de sloot

ARNHEM - De afvaart van De boot in de sloot is zaterdag 9 september tussen 19.00-20.00 uur in de Rijkerswoerdse grachten.

De sluitingsdatum inschrijving is 5 september.Kinderen onder 12 jaar dienen onder begeleiding van ouder te zijn. De waterscouts Miguel Pro verlenen medewerking. Gemotoriseerd niet is toegestaan. Suppen natuurlijk kan ook. Zwemdiploma is vereist (zwemvest verstandig). Er is voor calamiteiten ehbo aanwezig is.

Er twee optredens zijn van een zeemanskoor (Nederlandstalige muziek). Iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen, mee te varen, mee te genieten! Startpunt is Stuitbos (brug – Bastionvijver), eindpunt trappen winkelcentrum.

ELST - Uitslag Postduiven De Toekomst Elst jonge duiven;

Tienen ( B ) 142 km . 1. M.Smoorenburg Elden, 2-3-4 en 5. F. Looyschelder Elden, 6 en 10. G. Vischer Arnhem, 7 en 8. R. Peters Arnhem, 9. T. Medze Elden.

Uitslag Postduiven De Toekomst Elst Oude duiven Nanteuil Le Haudouin (FR):

1. en 4. H. Burgers Elst, 2 -5 en 6. F. Looyschelder Elden, 3. T. Medze Elden, 7 en 8. G. Kemmink Elden, 9. R. Peters Arnhem, 10. C.v.d. Kolk Elst.

BC Ellaar succesvol op het Nederlands kampioenschap

ARNHEM - Op zondag 25 juni is het jeugdteam J3 van BC Ellaar Nederlands Kampioen geworden in Zutphen.


Na het spelen van de poulewedstrijden op zaterdag 24 juni werd het team bestaande uit Sterre en Floris Bang, Manouk Giesen en Jorn de Bruin poulewinnaar. BC Mot werd met 4-1 verslagen en BC Schollevaar en Smash Hoogeveen zelfs met 5-0.

Zondag stonden de halve finales voor de deur. BC Good Luck werd met 3-2 verslagen en stond BC Ellaar J3 in de finale. Tegenstander was BC Swish uit Krommenie. De spanning van de finale was duidelijk te voelen maar uiteindelijk werd de wedstrijd met 3-2 gewonnen.
BC Ellaar J3 Nederlands Kampioen in de klasse U 13!

Ellaar 3 (Tom de Wijs, Eva Thomma, Judith en Vincent van Huijstee) speelde ook poulewedstrijden. De 3e klasse bij de senioren was verdeeld in 2 poules waarbij de beste twee uit iedere poule door mochten naar de finalerondes op zondag. Ellaar 3 begon sterk met een 4-1 overwinning op BC Rianto. Helaas werd de wedstrijd tegen BC Geldrop met 3-2 verloren maar het team kon tóch tevreden zijn want de finaleronde was bereikt.

De halve finale tegen BC Randstad werd na een spanndende wedstrijd uiteindelijk gewonnen door BC Randstad met 3-2. Ellaar 3 speelde 's middags om de derde plaats tegen BC Veredot uit Limburg. Met een 3-2 overwinning heeft Ellaar 3 in de 3e klasse een derde plaats op de Nederlandse Kampioenschappen voor Regioteams behaald.
Al met al kan kunnen coach Vincent de Vries en begeleider Edwin Bang terug kijken op een succesvol weekend met mooie en spannende wedstrijden. Meer informatie staat op www.bcellaar.nl.

Foto-expositie Grote Kerk Elst

ELST - Het Tempel-Kerk-Museum in de Grote Kerk in Elst bestaat in de huidige vorm 20 jaar! In samenwerking met de kunstcommissie van de Protestantse Gemeente Elst is ter gelegenheid hiervan een bijzondere foto-expositie ingericht.

De bijzondere expositie 'Alles van waarde is weerloos' geeft een beeld van het in- en exterieur van de Grote Kerk, van voor de Tweede Wereldoorlog, van de verwoestingen aangericht in 1944 en van de opgravingen in de jaren na 1947. Maar ook van de wederopbouw (tot 1952) en van de situatie in en om de kerk in de jaren erna.

Tussen de vijftiger jaren en 1997 gaf de koster rondleidingen door de kerk en langs de fundamenten van twee Romeinse tempels uit 50 en 100 na Chr. Na 1997 is het een groep enthousiaste vrijwilligers die bezoekers rondleidt en verhalen vertelt die tot de verbeelding spreken. Daarnaast zijn er archeologische voorwerpen te bekijken, gevonden tijdens diverse opgravingen. Het geheel aan erfgoed in en onder het monumentale kerkgebouw is uniek in Nederland.

Ook uw foto?

Uw mooie, oude foto’s van kerk en/of museum kunnen een plekje krijgen in de expositie! Aanleveren: Kerkelijk bureau, Sint-Maartenstraat 32b, 6661DA Elst. Of digitaal naar kerkmuseum@pg-elst.nl. De expositie is nog gratis te bezichtigen tot en met 17 september en op 24 september, elke zaterdag en zondag van 13.30-16.30 uur. Het museum is ook open, met de mogelijkheid voor een rondleiding om 14.30 uur (3 euro per persoon). Meer informatie staat op www.tempelkerkmuseum.nl.

Grote openluchtvlooienmarkt

ARNHEM - Zondag 30 juli van 10-17 uur is er op het parkeerterrein Olympus 1 naast de Rijnhal een vlooienmarkt. Niet op de keien, de vlooienmarkt is dus goed begaanbaar.

Het is een leuke grote vlooienmarkt met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een viermeterkraam met dakje voor 22,50 euro (twee kramen voor 40 euro). Er is ook kofferbakverkoop; een grondplaats kost met auto 10 en auto- aanhanger 12,50 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 2,50 euro entree voor volwassenen; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten, catering en een leuk terras zijn aanwezig!

Eerste Prijs Klanttevredenheid Arnhemse beddenspecialist Morgana Damminga

ARNHEM - In strijd tussen de zestien Morgana winkels in Nederland heeft Morgana Damminga de eerste prijs weten te bemachtigen. De strijd ging om de hoogste klanttevredenheid, (NPS score). 88.8% van de klantbeoordelingen in het tweede kwartaal van Morgana Damminga waren een 9 of hoger en daarmee zouden deze klanten Morgana Damminga aanbevelen aan vrienden en familie. Een ongekende hoge prestatie voor de nieuwste Morgana vestiging in Nederland.

Nathanael Damminga is een jonge, enthousiaste ondernemer. Een ondernemer met ambitie, die 'Damminga' het Arnhemse begrip wat staat voor kwaliteit bedden en textiel, voortzet op een eigentijdse manier met een formule die helder is gepositioneerd en zich onderscheidt van de concurrenten. Een ondernemer met een missie, mensen zo goed mogelijk te begeleiden om beter te slapen. Dankzij het assortiment van Morgana hebben wij nu de mogelijkheid om een slaapsysteem volledig op maat op het lichaam af te stemmen en de meerwaarde hiervan, aan de klant te laten ervaren. Doormiddel van de slaaptest die in de winkel staat kunnen mensen binnen acht minuten ervaren hoe het is om op een op hun lichaam aangepast bed te liggen. Uit de slaaptest komt een vrijblijvend advies die de basis is voor het samenstellen van een (voor de klant) goed bed.

In juli én augustus kun je profiteren van de Summersale aanbiedingen zoals tweede matras voor de halve prijs. Vier dus de zomer bij Morgana Damminga op de Woonboulevard in Arnhem-Zuid (naast Leen Bakker).

Morgana Damminga, Venlosingel 21-1, Arnhem; 026 4425108; www.damminga.nl

Wilt u ook veilig op vakantie?

ARNHEM – Je huis of bedrijfspand beveiligd door Ramar Communicatie & Security. Dat is een geruststellende gedachte vooral als u met vakantie bent. Dit gecertificeerd bedrijf heeft bijna tien jaar ervaring in het aanleggen en beheren van alarm- en camerasystemen.


Ramar Communicatie & Security is het bedrijf van Marlon van Zeist, dé specialist in alarm-, camera- en zorgsystemen, evenals in home-automation.

Camera beveiliging
Ramar security heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in het aanleggen van CCTV-systemen en maakt gebruik van de nieuwste technieken. Door de komst van IP is het tegenwoordig voor iedereen mogelijk om waar dan ook via internet live beelden te bekijken, zelfs vanaf uw vakantieadres.

Preventief
Een video-observatiesysteem geeft niet alleen de mogelijkheid om calamiteiten te voorkomen of de daders te registreren, het werkt ook preventief. Steeds vaker wordt op risicovolle plaatsen zoals verkooppunten en geldhandeling, ook een camera geplaatst. Verder is het mogelijk om camera's te gebruiken als deurbeveiliging zodat men ziet wat er zich bij de deur afspeelt. Dat geldt zowel voor bedrijf als voor particulier.

HD-beelden
Voor wie nog een analoog systeem heeft, biedt Ramar op sinds kort een betaalbare oplossing aan om over te schakelen op geavanceerd HD. "De oude bekabeling is bij dit nieuwe systeem te gebruiken en dat scheelt enorm in de kosten!', aldus Marlon. Vraag maar eens vrijblijvende informatie!

Ramar Communicatie & Security, Woodrow Wilsonstraat 3, Arnhem; 085 4019464; www.ramar-communicatie.nl; www.ramar-security.nl.

Go wordt Eyewatch!

ARNHEM - De komende weken worden spannende weken voor winkelcentrum Rijkerswoerd. Nog even en dan gaat de grote verbouwing beginnen. Het lijkt misschien alsof er nog niks gebeurt, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan het nieuwe winkelcentrum. Zo wordt er ook bij Go optiek hard gewerkt 'achter de coulissen' om straks een nieuw pand op het winkelcentrum te kunnen betrekken.

"Wij kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten", aldus Natasja van Go optiek. "Wij hebben het draaiboek voor de nieuwe winkel al klaar. Onze nieuwe winkel wordt twee keer zo groot. Hierdoor hebben wij de mogelijkheid om een tweede oogmeetruimte te creëren en ons assortiment uit te breidden met horloges en sieraden. Daarnaast gaat de naam Go optiek veranderen. Gloudemans Optiek hadden wij al afgekort tot Go omdat er ook nog een Gloudemans Optiek in Den Bosch zit. Dit gaf verwarring bij leveranciers. Echter, wij ontvangen nog steeds bestellingen voor Den Bosch en andersom. Dit is vervelend voor ons, maar vooral voor de klant die daardoor langer moet wachten op hun bestelling. Vandaar dat wij hebben besloten om, nu we dan toch een nieuwe winkel krijgen, ook de naam aan te passen. Go blijft dus (spreekwoordelijk) achter de coulissen en Eyewatch verschijnt op het toneel. Vanwege de aanstaande verhuizing hebben wij op veel monturen een opruimkorting van vijftig procent."

Go-optiek, Achter de coulissen 2a, 026-3272353, www.go-optiek.nl

Oorlogsverhaal 'Ein von Papen Spricht' na 80 jaar in het Nederlands

ARNHEM - Dochter Felix von Papen presenteert 'Een von Papen vertelt' tijdens Bridge to the Future. Vicky van Asch van Wijck – von Papen zal tijdens de conferentie Bridge to the Future, die plaatsvindt op 15 september, de eerste Nederlandse uitgave van het boek van haar vader 'Ein von Papen Spricht' presenteren.

Felix von Papen schreef in 1938 een boek over zijn tijd in concentratiekampen. Zijn dochter zal tijdens de conferentie een stuk voordragen uit 'Een von Papen vertelt', over zijn belevenissen in Hitler-Duitsland.

Het boek gaat niet alleen over de verschrikkingen die Von Papen meemaakte, maar was vooral een aanklacht tegen het naziregime. Hij verzette zich, nota bene als neef van Franz von Papen, de rijkskanselier die Hitler in het zadel hielp, al voor de Tweede Wereldoorlog tegen het naziregime. Na verschijning van het boek verklaarde Duitsland Felix von Papen tot staatsvijand. In 1942 werd hij verraden en gearresteerd en naar een concentratiekamp in Buchenwald gebracht, waar hij uiteindelijk overleed.

Bridge to the FutureDe conferentie staat dit jaar volledig in het teken van het thema 'moreel kompas': het innerlijke gevoel van mensen dat onderscheid maakt tussen wat goed is en wat slecht. Felix van Papen kan gelden als moreel kompas in moeilijke tijden. Hij durfde het aan zich al voor de Tweede Wereldoorlog tegen de nazidictatuur te verzetten. Zijn dochter zal tijdens de conferentie in een gesprek met Jacobine Geel meer vertellen over het verzet van haar vader.

Andere sprekers op de conferentie zijn Herman van Rompuy, oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad, Sheila Sitalsing, journaliste en vaste columniste van de Volkskrant, Jan Terlouw, voormalig Commissaris van de Koningin in Gelderland en auteur van onder meer 'Oorlogswinter', Generaal-majoor Kees Matthijssen, commandant van de 11e Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en Brigadier Colin Weir, tot mei 2017 commandant van '16 Air Assault Brigade British Army' en Wiam Abdelnour, leerling op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en winnaar van de debatwedstrijd over kinderrechten Unicef 2016.

Informatie en aanmelden
De twaalfde conferentie Bridge to the Future, georganiseerd door Stichting War Requiem – Bridge to the Future, vindt plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem op vrijdagmiddag 15 september 2017 van 14.00 tot 17.00 uur. De conferentie Bridge to the Future wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.bridgetothefuture.nl Er wordt een financiële bijdrage naar draagkracht gevraagd.

Herman Horzelenberg draagt bedrijf over aan nieuwe eigenaar

DOORNENBURG – Niet alleen in deze regio, maar ook ver daarbuiten kom je Horzelenberg Boomverzorging B.V. tegen. Sinds de start in 2001 maakte dit dynamische bedrijf namelijk een mooie groei door. En nog steeds zijn er ontwikkelingen gaande, die Horzelenberg Boomverzorging tot een van de meest toonaangevende bedrijven in deze branche maakt!

Als grondlegger mag Herman Horzelenberg (38) dan ook enorm trots zijn. Hij begon ooit in zijn eentje en had toen nog niet durven dromen dat hij met zijn bedrijf al snel in de piekperiodes vijftien vakmensen aan het werk zou hebben. Van boomverzorging en landschapsbeheer tot aan bestrijding van de eikenprocessierups, bij Horzelenberg ben je verzekerd van professionaliteit.

Inmiddels zijn we zestien jaar ervaring verder en kiest Herman ervoor om meer tijd vrij te maken voor andere ambities en uitdagingen. In Bas Gijsberg (38) vond hij de beoogde nieuwe eigenaar van zijn bedrijf; zeer ervaren, vakkundig en ambitieus. Bas: 'Ik was al een tijdje op zoek naar een goed lopend bedrijf in mijn vakgebied, maar wel een bedrijf met nog steeds groeipotentie. In gesprek met Herman kwam naar voren dat mijn kennis en ervaring een aanvulling is op alle vakkennis, die Horzelenberg al in huis heeft. Dat schept mogelijkheden om een totaalpakket te kunnen gaan aanbieden'.

Bas heeft alle mogelijke opleidingen genoten op het gebied van boomverzorging en is daarnaast een ervaren vakman in tuinaanleg en -onderhoud. Zijn echtgenote Inge Gijsbers–Van Blommestein is met haar bedrijf 'De Groenkamer' gespecialiseerd in tuinontwerpen en -advies. Dat maakt de cirkel rond!

Op 1 juli droeg Herman officieel het stokje over aan Bas, maar voorlopig zal Herman ter ondersteuning nog even betrokken blijven bij het bedrijf. Horzelenberg Boomverzorging B.V., Koffiemolen 13, Doornenburg; 026 8484328; www.horzelenberg.nl

Blaasorkest MPdrie uit Arnhem zoekt nieuwe leden

Foto: 'Mooie portretten fotografie'

ARNHEM - "Wil jij graag in een leuk blaasorkest spelen? Wij zijn op zoek naar trompettisten, trombonisten, baritons, bas en slagwerk."

"Wij zijn een enthousiaste groep die elke vrijdag repeteert van 20.30 tot 22.30 uur in het centrum van Arnhem. We bestaan momenteel uit 16 enthousiaste mannen en vrouwen met de leeftijd 25 tot een jaar of 40. We spelen muziek uit de top 40, Nederlandstalige muziek en muziek uit de top 2000.

Optredens hebben we in Nederland en Duitsland (ongeveer zes keer per jaar). Wij zijn in staat om een zaal, tent of plein op de kop te zetten met een leuke swingende set muziek. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Telly Juyn (tellyjuyn@hotmail.com of 0611372341)"

Vijfjarig bestaan Wandelwagensoos

ARNHEM - De Wandelwagensoos Arnhem bestaat vijf jaar en dit zal natuurlijk gevierd worden! De festiviteiten vinden plaats op 3 september. Het bestuur is op het moment in volle gang met het regelen van activiteiten, stands, en workshops.

De Wandelwagensoos is een ontmoetingsplek voor ouders van baby's en peuters uit Arnhem en omgeving. Op vrijdagochtenden is er soos in Arnhem Noord waar je tussen 9.30 en 11.30 uur gewoon kunt binnenlopen. Voor 2,50 euro per volwassene kunnen de kinderen lekker spelen en de ouders iets drinken en kletsen. Er hangt op deze ochtenden een open en ongedwongen sfeer, waardoor het een prettige manier is om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.

Om te vieren dat de Wandelwagensoos vijf jaar bestaat is het terrein van Scouting Sint-Christoforus-lichtdraagsters aan de Monnikensteeg 4 in Arnhem gehuurd. Hier is iedereen op zondag 3 september welkom. De inloop is vanaf 9.30 en om 10.00 uur zullen de eerste workshops beginnen. Er zullen activiteiten zijn voor de kinderen, stands van (lokale) ondernemers met producten voor ouder en kind, en ook workshops voor de ouders. Bovendien zal er een prijsvraag zijn waarmee je een mooi pakket kunt winnen! Om 14.00 uur is het feest weer afgelopen.

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond het programma of de Wandelwagensoos in het algemeen? Het evenement is te vinden op Facebook en je kunt je opgeven voor de maandelijkse nieuwsbrief door een berichtje te sturen naar info@wandelwagensoos.nl!

Verdriet kunnen wij niet wegnemen, wel de zorgen rondom de uitvaart

ARNHEM - Sociale Uitvaartzorg Nederland verzorgt in Arnhem en omgeving op persoonlijke en respectvolle wijze een betaalbare uitvaart. Steeds vaker gebeurt het dat mensen niet of slecht zijn verzekerd, of helemaal geen verzekering hebben en onverwacht met een overlijden of aankomende overlijden te maken krijgen en maar een klein budget beschikbaar hebben om de uitvaart te verzorgen.

Veel mensen denken nog steeds dat een uitvaart al gauw duizenden euro's kost. Samen kan worden gekeken welke wensen er zijn voor de uitvaart en hoe deze met het aanwezige budget verwezenlijkt kan worden. Door de kosten laag te houden komen we altijd uit op een betaalbare uitvaart; zowel crematie als begrafenis. "Een volledig verzorgde crematie kunnen wij al aanbieden voor 1.375 euro." Tevens voert Sociale Uitvaartzorg Nederland de uitvaart uit voor verzekerden van onder andere Dela, Monuta, Klaverblad en nog veel meer.

"Verdriet kunnen wij niet wegnemen" aldus John Jansen, initiatiefnemer van Sociale Uitvaartzorg Nederland, "wel de zorgen rondom de uitvaart. Voor meer informatie, een vrijblijvende persoonlijke kennismaking of het melden van een overlijden kunt u 24 uur per dag contact met ons opnemen via nummer: 085 0608988 of bezoek onze website: www.socialeuitvaartzorg.nl."

Loten Elster Paardenmarkt te koop

ELST - Op 4 september vindt de 757e editie van de Elster Paardenmark plaats, een van de grootste evenementen in de gemeente Overbetuwe.

Vanaf nu zijn ook de traditionele Paardenmarktloten weer te koop. Loten zijn verkrijgbaar via sportvereniging Spero, de Elster Ponyclub en het Sint-Ceacileakoor, en ook te koop bij Albert Hein Driessen en Jumbo Maclaeane (Europaplein). Trekking op de Elster Paardenmarkt om 11.00 uur. Prijs per lot 2,00 euro. Te winnen prijzen: 1e prijs: 1.000.--, 2e prijs: 750,00, 3e prijs: 500,00 en 4e prijs: 250,00 euro.

Postduiven De Toekomst Elst

ELST - Postduiven De Toekomst Elst: Wedvlucht Orange (fr) 870 km.

Uitslag: 1 C. v.d. Kolk Elst , 2 en 3 G. Bruggeman Arnhem, 4 en 9 P. Hermsen Driel, 5 Naci Dag Arnhem, 6-7-8 E. Peperkamp Arnhem.

Wedvlucht Chateauroux (fr.) 637 km. Uitslag: 1-4-10 A. Rozijn Oosterhout, 2-3-5-6 C. v.d. Kolk Elst, 7 F. Looyschelder Elden, 8-9 Comb. de Vries- Sanders Arnhem.

Wedvlucht Isnes (B) jonge duiven, 180 km. Uitslag: 1-2-6 F. Looyschelder Elden, 3 T. Medze Elden, 4-7-8 G. Vischer Arnhem, 5 R. Peters Arnhem, 9 A. Rozijn Oosterhout, 10 H. Looyschelder Elden.

Oogstfeest in Elden op 13 augustus

Foto: mooieportretten.nl - Maaike Melgers Foto: mooieportretten.nl - Maaike Melgers

ELDEN/ARNHEM - Oude tijden herleven in Elden op zondag 13 augustus tijdens het jaarlijkse Oogstfeest. Rond de Eldense molen De Hoop is er tussen 11.00 en 17.00 uur een gevarieerd programma voor jong en oud.

Er zijn vele ambachtelijke activiteiten te zien op het terrein rond molen De Hoop. Zoals het dorsen van eerder gemaaid tarwe, het binden van koren en het opzetten van een korenmijt. Daarnaast is er een tentoonstelling van in bedrijf zijnde oude tractoren en landbouwwerktuigen. Ook is er de gehele dag een markt met oogstproducten en vele oude ambachten en demonstraties. Speciaal voor de allerkleinsten is er een kinderboerderij ingericht. Ook is er volop muziek en dans. Molen 'De Hoop' is eveneens de gehele dag in bedrijf en te bezichtigen.

Traditie
Het oogstfeest is ontstaan als verwijzing naar het rijke agrarische verleden van het Overbetuwse dorp Elden. De Stichting Evenementen Elden probeert daarmee een stuk traditie in ere te houden voor een groot publiek.

Ambachtenmarkt
Rond de molen is een zeer uitgebreide oude ambachtenmarkt. In een zestigtal kramen presenteren en demonstreren ambachtslieden hun werk in oude ambachten en kunstnijverheid. Zoals sigarenmaker, stoelenmatter, mosterdmaker, mandenmaker, imker, klompenmaker, bezembinder, nettenboeter en pottenbakker. Maar ook een houtsnijder, spinster en koperslager zullen tijdens de ambachtenmarkt niet ontbreken. Dit jaar zijn er bovendien ook kramen met streekproducten, brocante en sieraden.

Molen De Hoop
Bij voldoende wind is molen De Hoop de gehele dag in bedrijf en verzorgen de molenaars rondleidingen. Wat is er mooier om deze glorie van Elden te bezichtigen, terwijl de wieken draaien!?

Het Oogstfeest wordt georganiseerd door de Stichting Evenementen Elden.
Meer informatie staat ook op www.evenementen-elden.nl.

Succesvolle budo-examenavond

ELST - Begin juli hebben 32 kempoka's van budovereniging Elst met succes examen gedaan om voor de zomervakantie hun volgende graduatie te halen.

Zoals altijd was ook deze avond weer zeer druk bezocht door familie, belangstellenden en vrienden van de Budovereniging om de 28 deelnemers uit de 1e groep (tot 13 jaar) en de 4 kandidaten uit de 2e groep met enthousiasme aan te moedigen.
Op sportieve wijze en met respect voor elkaar, hebben alle kandidaten kunnen laten zien wat ze in huis hebben!

De trainers feliciteren de volgende Kempoka's:

Gele band: Alicia Ahoud, Sanne Worseling, Elias van Rossem, Sterre Stap, Joost Henderiks, Kirsten Huijben, Youb Broers en Yannick Vreeman
Geel oranje: Salma Bensiali en Luca Bekker
Oranje band: Milan van Rossem, Tijs Bennekom, Yoël Brandhorst, Donna Janssens, Chad Konijnenburg, Luca Leenders, Rafaël van Loon, Imke de Man, Moena Peilouw, Rens Verschuren, Raul Veenstra, Lisa Teering, Senna Teering, Lukas Ebben, Fleur Scholten, Quinten Janssen van Doorn en Anouk van Elst
Oranje groen: Tijs Maatman, Wouter de Vrije en Judith Teering

Groene band: Sterre Lennards en Maaike Diks

Meer informatie staat op www.budovereniging-elst.nl.

Jaarlijkse open toernooi bij tennisvereniging Angeren

ANGEREN – De organisatie van het Coop Angeren 17+ Tennistoernooi is al weer druk bezig met de voorbereidingen voor het jaarlijkse open toernooi van tennisvereniging Angeren. Dit jaar wordt het toernooi gehouden van 3 september tot en met zondag 10 september.

Het Coop Angeren 17+ dubbeltoernooi is traditiegetrouw een drukbezet toernooi. Er wordt gespeeld in de categorieën 4 tot en met 8 in het dubbelspel. Op het tennispark is er de hele week van alles te doen. Naast natuurlijk de vele mooie tennispartijen zijn er ook heerlijke hapjes voor de toeschouwers. Verder wordt er vrijdagavond een loterij gehouden met vele prachtige prijzen. Welke dat zijn, blijft nog even geheim. Kortom; het wordt weer een gezellige week bij TV Angeren. "Ook dit jaar hopen wij je op ons toernooi te mogen begroeten. Je kunt je nu al inschrijven tot en met 20 augustus. Wel op tijd opgeven! Tennis je zelf, ben je een supporter of hou je juist van een gezellig avondje? Je bent altijd van harte welkom op ons tennispark."

Heterun op 17 september

HETEREN - Op 17 september vindt de 2e Heterun plaats.

Er worden verschillende parcoursen uitgezet. Voor de langere afstanden maken we gebruik van de dijk, richting Randwijk. Het programma bestaat uit een mini-run van 500 m, Kidsrun van 1 km, Kidsrun 2,5 km hardlopen en 2,5 km hardlopen.

Deze route kan wandelend en hardlopend gevolgd worden er zijn verschillende leeftijdscategorieën. Parcours is 5 en 10 km. Op www.heterun staat nadere informatie en kun je je inschrijven. Ook als vrijwilliger.