GN Lingewaard

9 december 2015

GN Lingewaard 9 december 2015


Grote Kerstmarkt, koop- en horeca-avond, tientallen muziek- en zangoptredens, duizenden lampjes Tiende editie Huissen bij Kaarslicht extra sfeervol

Foto: Dave Zuring/Patrick van Wolferen

HUISSEN – Komende zaterdag alweer de tiende editie van Huissen bij Kaarslicht. Ofwel: een grote Kerstmarkt in het centrum dat door duizenden lampjes verlicht is, tientallen optredens en een koop- en horeca-avond. Sfeer en gezelligheid alom. Talloze genieters uit de wijde omtrek weten het op deze zaterdagavond feeëriek verlichte Huissen dan ook al jaren prima te vinden.

Tradities. Daar is Huissen sterk in. Een van de jongste tradities is Huissen bij Kaarslicht. Tien jaar geleden bedacht en uitgevoerd door de muziekgezelschap De Bevelanders (met drijvende kracht Piet Schrijver). Na enkele jaren geadopteerd door de plaatselijke en actieve Ondernemersvereniging. Ook de Scouting Huissen-stad en Huissen-zand vervullen al vanaf begin af aan een belangrijke, hulpvaardige rol.
De duizenden lampjes, lampionnetjes en lichtjes in de verduisterde straten in het centrum vormen de basis voor de ultieme decembersfeer. De grote Kerstmarkt met ruim 80 kramen, de feeëriek verlichte etalages van de winkels die hun klanten hartverwarmend verwelkomen op deze extra koopavond, de gulle gastvrijheid van de horeca en de muzikale optredens op tal van romantische locaties maken het sfeerplaatje helemaal compleet.

Burgemeester opent
De Kerstmarkt begint om 16.00 uur. Burgemeester Marianne Schuurmans opent het sfeervolle evenement officieel om 18.00 uur op de Markt. Daar is ook een toepasselijke lasershow én een levende Kerststal. In de straten is Donna Bianca Natale – de Kerstfee op stelten – te bewonderen.
Vanaf 18.00 uur op tal van plaatsen door tientallen muzikanten en koren een keur aan optredens die duren tot 21.00 uur. Tot dat tijdstip zijn tevens de winkels geopend. Let op de speciale acties. Daarna gaat de gezelligheid van Huissen bij Kaarslicht nog door in de horeca, inclusief live bands. Bekijk op www.huissenbijkaarslicht.nl het totale programma of in het jubileumboekje dat is verspreid. De 10e editie van Huissen bij Kaarslicht wordt extra sfeervol. Draag daar gerust zelf aan bij, graag tot ziens!

Kerstmarkt 2015 in Bemmel aanrader vooral voor kinderen

Meer informatie vindt u op pagina 19.

Participatiepunt Gendt organiseert interculturele ochtenden

GENDT - Om de inburgering van buitenlandse vrouwen makkelijker te maken, organiseert het Participatiepunt in Gendt samen met Vluchtelingenwerk elke maand een interculturele koffieochtend.

Onder het genot van een kopje koffie vindt uitwisseling plaats over dingen die belangrijk zijn om te weten over de nieuwe leefomgeving; wat speelt er in het dorp, wat is er te doen, waar kun je voor bepaalde zaken terecht? Andersom willen de vrijwilligers van Participatiepunt Gendt graag horen waar de vrouwen behoefte aan hebben en waar ze mee kunnen ondersteunen om hen zo snel mogelijk thuis te laten voelen.

Naast het samen koffie drinken en informatie uitwisselen wordt er ook regelmatig iets creatiefs gedaan. Rond Sinterklaastijd hebben ze samen pepernoten en speculaas gebakken en over de gewoontes rondom het Nederlandse Sinterklaasfeest gepraat. De volgende bijeenkomst is op 16 december van 9.30 tot 11.00 uur in het Hof van Breunissen, Kloosterplein 2-4 in Gendt. Op het programma staat kerststukjes maken en vertellen over de verschillende manieren van kerst vieren of andere lichtfeesten.

De vrouwen worden persoonlijke uitgenodigd door de vrijwilligers van het Participatiepunt. Mocht u geen uitnodiging ontvangen hebben en wilt u toch komen kunt u contact opnemen met Henny Campschroer (PP medewerker Gendt); 0481 42758 of per mail: familiecampschroer@hetnet.nl.

Eerste café-avond Hart4Doornenburg

DOORNENBURG - Zaterdag 28 november was de eerste café-avond in het schuttersgebouw van Doornenburg. Na het spelen van een aantal nummers door de harmonie, volgde een presentatie van Erik Feijen en Luuk Timmers over het ontstaan en de intentie van de nieuwe vereniging Hart4Doornenburg.

Aanleiding voor het oprichten was het ontbreken van voldoende financiële middelen bij de harmonie om nieuwe uniformen aan te schaffen, ondanks vele inspanningen. Hart4Doornenburg wilde net dat laatste zetje kunnen geven om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Omdat er steeds minder gesubsidieerd wordt, zal het steeds vaker voorkomen dat verenigingen en groeperingen met goede initiatieven geld tekort komen. Daarom is Hart4Doornenburg geen eenmalig project, maar zal het doorgaan met het ondersteunen van andere goede initiatieven in Doornenburg.

Zaterdagavond bleek dat Hart4Doornenburg door velen een warm hart wordt toegedragen. Het ledenaantal zat aan het einde van de avond tussen de 50-60. Helaas konden veel mensen niet aanwezig zijn. Via deze weg roept Hart4Doornenburg mensen met een hart voor Doornenburg op alsnog lid te worden. Samen kunnen alle leden goede initiatieven voor en door Doornenburg(ers) ondersteunen. Een inschrijfformulier kan opgevraagd worden middels een mailtje naar hart4Doornenburg@gmail.com.

Meer informatie over deze eerste café-avond is te vinden op de face-book pagina van Hart4Doornenburg, op doornenburgonline.nl en op dedoornenburger.nl. Een eigen website is in de maak. Tot slot: dankzij alle huidige leden kunnen de laatste nieuwe uniformen voor de harmonie worden besteld: eerste project geslaagd!

Slagwerkers Doornenburg in jubileumjaar 2016 naar NK!

DOORNENBURG - Het is de muzikale trots uit Doornenburg alweer gelukt: de kwalificatie naar het Nederlands Kampioenschap is bereikt! De Slagwerkgroep van Sint-Caecilia behoort al vele jaren tot de absolute top en had de wens om juist in het jubileumjaar van het 100-jarige Sint-Caecilia ook in 2016 op het nationale podium aanwezig te zijn.

Tijdens kwalificatiewedstrijden in Geleen eind november behaalden de 27 slagwerkers onder leiding van dirigent Casper Traa totaal 90,44 punten, een eerste prijs met onderscheiding van de jury. Op zaterdag 30 januari zijn de Doornenburgers hiermee uitgenodigd om te strijden om de landstitel in Theater ‘De Nieuwe Kolk’ in Assen.

“Al ruim 30 jaar strijdt deze slagwerkgroep regelmatig om de landelijke titels”, aldus woordvoerder Bert Selman. "Juist in ons feestelijk jaar 2016 mocht dit niet in onze agenda ontbreken, ons doel is met deze kwalificatie prima bereikt.” De Doornenburgers treffen in Assen een aantal melodische topensembles uit Groningen en Drenthe. Volgens de woordvoerder zal een hoge klassering niet eenvoudig worden en is de concurrentie groot. “We zijn meteen begonnen om het programma naar het NK uit te breiden om ons op dit nationale podium in typerende stijl te gaan presenteren. We weten dat het niveau hoog zal zijn, een plaats in de absolute top door een topuitvoering zou het 100-jarig bestaan van de vereniging onvergetelijk maken.”

Het Doornenburgse Sint-Caecilia viert in 2016 haar 100-jarig bestaan met diverse feestelijke activiteiten. Meer informatie staat op www.harmoniedoornenburg.nl.

Sinterklaasviering de Zonnebloem in Gendt

GENDT - Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen. Op deze gezellige middag waren er veel vrijwilligers die voor ons iets betekenden.

Deze vrijwilligers hebben de cadeautjes ingepakt, ze waren erg druk met iedereen koffie en thee te geven, ze zorgden voor de hapjes en drankjes, zonder hen hadden we geen leuke middag gehad.

Er kwam ook een muzikant die iets voor ons betekende, met zijn muziek bracht hij meer vrolijkheid en sfeer onder de aanwezigen. Namens alle aanwezigen zeg ik: "Bedankt Zonnebloem, bedankt vrijwilligers" het was een onvergetelijke middag" aldus een Zonnebloemgast.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 10 december verzorgt de SWL een Open Eetcafé in het Dominicanenklooster in Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 10 december staat Chili con carne met rijst met als nagerecht een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Verslag klaverjas - en jokertoernooi in het dorpshuis van Angeren

Door Frits Botterblom

ANGEREN - Ik kom aangelopen bij het dorpshuis, kijk naar binnen en zie veel mensen zitten. Ik ga naar binnen en het is redelijk stil, dat verwacht je niet met zoveel mensen. Maar allen hebben de aandacht bij het kaartspelletje, klaverjassen of jokeren.

Ik krijg uitleg over de puntentelling, er wordt mij uitgelegd hoe het komt dat daar een grote tafel vol met prijzen staat voor de verloting, ik maak wat foto’s en met de belofte ’s-middags terug te komen ga ik thuis nog wat doen. Als ik ’s-middags weer terug kom zijn ze met de laatste ronde bezig. Sommige deelnemers die geen loten hebben gekocht en ook in de rangschikking niet hoog staan gaan al naar huis of gaan aan de bar zitten, drinken een biertje en praten na over de afgelopen dag.

De loterij neemt een aanvang, ondertussen is de organisatie onder het toeziend oog van voorzitter Jaap bezig met de einduitslag, als alle prijzen van de loterij zijn verdeeld, reikt Cor Janssen de prijzen uit aan de beste kaarters en kaartsters. Op www.sasa-angeren.nl staan de namen met foto van alle prijswinnaars van het kaarten. Ik noem alleen de twee besten: eerste prijs bij Jokeren: Bets Knuiman en de eerste prijs bij klaverjassen: Wil Stienstra.

Het toernooi is ten einde, als ik weg wil gaan word ik aan de jas getrokken door mijn grote vriendin Nel van Rijn, ook aanwezig vandaag, die zegt: ”Luister even jongeman, je maakt mooie foto’s, je schrijft leuke brieven in de krant, dat waardeer ik en daar moet je vooral mee doorgaan.” Het voelde mij zo aan alsof ik de eerste prijs had gewonnen die dag...

Jubileumwijn harmonie bij Wijnzinnig Gendt

GENDT - 21 november was het dan eindelijk zover. Na veelvuldig overleg en proeven hebben de Vrienden van de Harmonie in samenwerking met Wijnzinnig Gendt twee heerlijke wijnen gepresenteerd, ter gelegenheid van het tachtigjarig bestaan van de harmonie Sint-Caecilia Gendt.

Met muzikale omlijsting van de harmonie nam de voorzitster van de vrienden deze dag de eerste flessen in ontvangst. Natuurlijk was er ook de gelegenheid om de wijnen te proeven en deze zijn vanaf nu ook te koop bij Wijnzinnig Gendt, voor 7,95 euro per fles. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de nieuwe uniformen voor de harmonie. Met de aankoop maakt u ook nog eens kans op drie unieke prijzen: drie proeflessen op een muziekinstrument naar keuze, een serenade aan huis door de harmonie in de nieuwe uniformen of een VIP-arrangement tijdens het jubileumconcert. Genoeg reden om deze wijnen aan te schaffen, gewoon voor jezelf of tijdens de feestdagen als cadeau. De Vrienden zullen de wijn ook verkopen in hun kraam tijdens de kerstmarkt in Gendt op zondag 20 december.

December bij Tweestroom

GENDT - De decembermaand staat bij Tweestroom duidelijk in het teken van de feestdagen. Nadat in de eerste helft van de maand de laatste competitiewedstrijden bij aspiranten, senioren en de mini’s voor de winterstop gespeeld zijn staat de tweede helft bol van leuke, gezellige en ook leerzame activiteiten.

Inmiddels heeft de jeugd al kunnen genieten van de sinterklaasviering binnen de teams en minigroepen en kunnen ze vooruitkijken naar de vakantieperiode waar nog van alles gaat gebeuren.

Op 21 december starten we in de ochtend met het Ouder-Kindtoernooi. Tja, de ouders weten het op de tribune meestal beter maar zullen nu door de jeugd getest worden. Een leerzame activiteit start die avond om 18.00 uur. Onder leiding van onze trainer van dames 1 Kees van Asch ontvangen de aspiranten A en B een volleybalclinic over de aanvalsopbouw. De volgende ochtend staan alle aspiranten alweer vroeg op het volleybalveld en spelen dan het kerst-mixtoernooi die wordt afgesloten met een gezellige kerstlunch.

Na de kerst gaan we verder en wordt er op maandagavond 28 december door senioren en oudere jeugd het Oliebollentoernooi gespeeld. Het gezellig nakaarten met hapje en drankje spreekt dan voor zichzelf. Op 30 en 31 december gaan we op de parkeerplaats van de Coop tin Gendt weer de onvervalste Tweestroom oliebollen bakken en natuurlijk aan de man brengen.

Volg onze activiteiten op www.tweestroomsv.nl of wip gerust eens bij sporthal (volleybal) of gymzaal (gymnastiek) naar binnen om eens de sfeer van sportieve ontspanning te proeven.

'Mama is veel groter dan een planeet'

Cadeaus en bloemen voor Sam en haar gezin. Volgend jaar mag ze terugkomen om als eerste inwoonster de Heldenspeld van de gemeente Lingewaard in ontvangst te nemen. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - De held van Lingewaard. Sam Meeuwsen uit Gendt heeft het leven gered van een dorpsgenoot die met de fiets te water was geraakt. Voor burgemeester Marianne Schuurmans reden de held te ontvangen.

Volgend jaar mag Sam terugkomen om een ‘heldenspeld’ in ontvangst te nemen. Het college heeft naar aanleiding van haar heldenmoed besloten een ’heldenspeld’ te laten maken voor alle toekomstige helden van Lingewaard.

Sam, haar man Ronny en hun twee kinderen reden in de auto toen ze een fietser de sloot in zagen rijden. Ze bedacht zich geen moment. De vrouw lag onder haar fiets in het water. Pas met hulp van passanten kon de vrouw uit de sloot worden gehaald. Volgens het ambulancepersoneel zou ze door onderkoeling het ongeval niet overleefd hebben.

Sam vindt het normaal om hulp te bieden. Het besef kwam later dat ze een leven heeft gered. En kwaad is ze ook. Verschillende auto’s reden door. Ze heeft gegild, geschreeuwd om voorbijgangers hulp te vragen. Niemand reageerde. “Ik zie er toch normaal uit? Op het laatst ben ik midden op de weg gaan staan. Het is toch bizar dat er zoveel mensen doorrijden?”

In de auto hebben haar kinderen Quint en Marley de horrorfilm gevolgd. Marley (2) heeft er nog moeite mee. Zij zag het slachtoffer als een ‘monster’ dik onder de modder. Quint ( 6) kan het relativeren. Gevraagd of mama een held is, knikt hij instemmend. Hoe groot? “Zoals die meneren op die schilderijen”, antwoordt hij wijzend naar portretten van oud-burgemeesters. De ware heldenomvang moet nog komen. “Mama is veel groter dan een planeet.”

Vergadering wijkplatform Zilverkamp-zuid

HUISSEN - Het wijkplatform heeft op donderdag 10 december de laatste vergadering van dit jaar op de tweede donderdag van de maand.

Vanaf januari staan de vergaderingen gepland op de tweede dinsdag van de maand. De vergadering vindt plaats in het ontmoetingscentrum De Brink ingang Wagenweg. Aanvang 19.30 uur. De vergadering is openbaar. Wijkbewoners kunnen de vergadering bijwonen en hun vragen,knelpunten en wensen met betrekking tot leefbaarheid en veiligheid in de wijk kenbaar maken. Het platform kan deze mogelijk onder de aandacht van de gemeentelijke overheid brengen middels een werkplan.

Enkele zaken met een hoge prioriteit zijn nog steeds: opruiming van alle bielzen en /of resten hiervan, verkeerscirculatieplan bij parkeerplaats winkelcentrum aan de Wagenweg, dumpen van huisvuil op diverse plaatsen in de wijk. Informatie over het platform is te vinden op www.zilverkamp-zuid.

Open eetcafé Doornenburg

DOORNENBURG - Vrijdag 18 december vanaf 14:00 uur (let op: andere tijd!) verzorgen de Doornenburgse contactpersonen van de Stichting Leefbaar Doornenburg in samenwerking met SWL, een open eetcafé voor alle inwoners van Doornenburg.

Voor zes euro kan iedereen om 14:00 uur aanschuiven voor een lekkere kerstmaaltijd, die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wie wil mee-eten, kan zich telefonisch aanmelden bij het Ontmoetingscentrum, telefoonnummer 0481 421490 vanaf dinsdag 8 december.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aanraden om op tijd te bellen.

Voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig naar het Ontmoetingscentrum te komen, is er een ophaal- en wegbrengservice. Voor extra informatie over deze ochtend, kan men terecht bij de Dorpscontactpersonen of SWL.

7 / 28

Column

Vet

Liz liet aan opa haar nieuwe schoenen zien. Nou zei ik, hip. Gelijk werd ik door mijn dochter gecorrigeerd. Pa, hip is ouderwets. Je zegt cool of vet. In de ogen van mijn kleinkinderen is deze 62-jarige opa een oude man. Mijn ouwe heer van 84 zie ik ook als een oude man. Het is mijn plicht om hem bij te staan.

Vorige week heeft hij een ongelukje gehad met zijn scootmobiel. met het voorwiel was hij in de berm terecht gekomen. Het voertuig lag op zijn kant en hij lag op de rand van de sloot. Met hulp van een aardige passant werd hij overeind geholpen. Ik heb hem met de schrik in zijn zwakke benen naar huis gebracht. Als contactpersoon kom ik in contact met instanties waarvan ik denk, voor mij nog lang niet. Zorg, huishoudelijke hulp en met stip op mijn ranglijst de WMO. Ik volg het nieuws dan ook met extra aandacht.

Juist in de week dat mijn ouwe heer in de sloot terecht kwam, is de WMO-Adviesraad door de houding van het college gestopt. Tot op het bot getergd. Wethouder Johan Sluiter van Lokaal belang Lingewaard lijkt de meest kwaaie pier Hij mist bestuurlijke flair. Een deel van de raad ruikt bloed. Sluiter wacht daarom een stevig debat waarin hij heeft bewezen niet sterk te zijn. En dan wordt het interessant. De politieke, bestuurlijke en privélijntjes lopen kris kras door elkaar. De LBL steunt hun wethouder Sluiter door dik en dun. LBL heeft zich altijd vol lof uitgesproken over de WMO-Adviesraad. De partijvoorzitter van LBL is Betty van Waesberghe, woont onder één dak met ex-voorzitter Jan de Moor van de WMO-Adviesraad die pissig is op de LBL-wethouder. Dorpspolitiek kan boeiend zijn, maar ook ingewikkeld.

Als ik in de schoenen van wethouder Sluiter zou staan, zou ik coole gympen kopen om tijdens Hét WMO-debat vet en snel weg te kunnen lopen.

Sjaak

Decemberactie in winkels centrum; wekelijks verloting producten en cadeaubonnen Koop in Huissen en win prijzenmanden van 250 en 600 euro

De gelukkige prijswinnaar mevrouw Van Hemmen. Foto van Eimeren Huissen

Foto: De gelukkige prijswinnaar mevrouw Van Hemmen.
Foto van Eimeren Huissen

HUISSEN - Shoppen in de winkels in Huissen-centrum is nu wel heel interessant. Van 30 november tot en met 31 december kan iedere kopende klant zijn naam invullen op een formulier.

Iedere week wordt dan een prijzenmand van dik 250 euro verloot. In de laatste week gaat de Supermand ter waarde van ruim 600 euro er uit! Zaterdag is de eerste prijswinnaar uit alle ingeleverde bonnen bekend gemaakt. Mevrouw Christien van Hemmen uit Huissen was de gelukkige winnaar. Uit handen van de Voorzitter van de Ondernemersvereniging, Henk van Eimeren, ontving zij de rijk gevulde mand. "U kunt weer meedoen aan de nieuwe ronde door bij de deelnemende winkels een bonnetje in te vullen. Automatisch doet elke ingeleverde bon mee voor de grote hoofdprijs, die op zaterdag 2 januari wordt getrokken."

Kerstdiner bij Hof van Breunissen

GENDT - Elke maand is er in het restaurant Hof van Breunissen van zorgcentrum Sint-Jozef in Gendt, een themadiner. Op donderdag 17 december serveren de koks een kerstmenu met diverse gerechten die bij dit feest passen. Het restaurant opent de deuren voor dit diner om 18.00 uur.

"We serveren een heerlijke gerookte kipsalade met ciabatta vóóraf. Vervolgens een heldere runderbouillon met tuinkruiden. Als warm tussengerecht een visrolletje met hollandaisesaus en wortelmousseline. Een spoom als opfrisser. Daarna kunt u genieten van hertenbiefstuk met wildsaus, romige zuurkoolpuree, gebakken paddenstoelen, haricots verts met pijnboompitten, aardappelbolletjes en rauwkostsalade. Deze gerechten worden aan tafel geserveerd. Tot slot een kerstdessert! De avond wordt afgesloten met koffie of thee met een bonbon. Dit sfeervolle diner bij Hof van Breunissen kost, exclusief de drankjes, 23,50 euro per persoon.

U kunt zich tot 14 december hiervoor dagelijks aanmelden bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook: 0481421338 (vragen naar het restaurant)."

Damvereniging VBI houdt koppositie na winst tegen SNA

Jos Stokkel in zijn partij tegen Mitchel Mensinga

HUISSEN - Damvereniging VBI trad in de vijfde wedstrijd van dit seizoen in het Huissense Koelhuis aan tegen SNA uit Heerhugowaard. De Noord-Hollanders hadden zich versterkt met twee Afrikaanse spelers en de Huissenaren moesten flink aanpakken om uiteindelijk een 12-8 overwinning te boeken.

De eerste uitslag viel in het voordeel van SNA. Joost Hendriksen maakte in het middenspel een fatale fout tegen de Senegalese grootmeester Samb. Pepijn van den Brink trok de stand weer recht in een puike partij met een goed afgewerkte aanval over twee flanken. Jos Stokkel had zijn tegenstander vanaf het begin flink bij de keel. Het duurde een tijdje, maar uiteindelijk kon hij zijn vierde overwinning van dit seizoen bijschrijven. Toen volgden er zes remises op rij. Maarten Linssen had het uiteraard lastig tegen de nummer een van de wereldranglijst Schwarzman maar wist zich in een intelligent afspel van de remise te verzekeren.

Yuriy Lagoda kreeg wel enig voordeel op het bord maar zijn taaie tegenstander bleek niet te verschalken. Ook Geert van Aalten had het beste van het spel en zette een stevige aanval in. Zijn tegenstander speelde goed tegen en dat bleek genoeg voor de puntendeling. Johan Krajenbrink trof een degelijke speler als tegenstander. Wat hij ook probeerde, het lukte niet om tot winst te komen. Gérard Jansen speelde een gelijkwaardige remise tegen de tweede Afrikaanse opponent. Alexander Baljakin stond wel goed maar kreeg het lastige eindspel niet rond. Guntis Valneris gaf de eindstand tenslotte een wat fraaier aanzien. Na een goede positionele partij wist hij uiteindelijk het moeilijke eindspel in zijn voordeel te beslissen.

Jaarlijkse kerststerrenverkoop door Badminton Club Gendt

GENDT – De jaarlijkse kerststerrenverkoop van Badminton Club Gendt komt er weer aan, en wel op zaterdag 12 december.

Vrijdagmiddag 11 december wordt er door een aantal leden een verkoopronde over het Gendtse industrieterrein gedaan en zaterdagochtend 12 december vanaf 10.00 uur tot circa 17.00 uur zullen de vrijwilligers van BC Gendt hun best gaan doen om aan de Gendtse inwoners de kerststerren te verkopen. Huis aan huis wordt geprobeerd zoveel mogelijk kerststerren te verkopen ten bate van de sport badminton.

Door de medewerking van eenieder wordt het weer mogelijk gemaakt om een bijdrage bij elkaar te 'sparen' voor onze vereniging, om zo de contributie zo laag mogelijk te houden en het badminton laagdrempelig te houden voor iedereen, jong en ouder! Tevens komt het geld ten goede aan activiteiten voor de jeugd- en seniorleden.

Mocht u een keer bij de badmintonvereniging willen komen proefspelen, dat kan! Op elke woensdagavond vanaf 20.30 uur kan men zich bij een van de (bestuurs)leden melden. Voor junioren is dat dinsdag 's avonds vanaf 17.30 tot 19.30 uur. Badmintonrackets zijn ter plaatse te leen om mee te kunnen spelen. Uiteraard zal er iemand aanwezig zijn om de spelregels duidelijk te maken, indien u deze niet kent.

Eventueel verdere informatie voor de badmintonvereniging is te verkrijgen via Han Kuster, telefoon 0481 424641 of bezoek www.bcgendt.nl.

Veluwse Wens Ambulance

REGIO - De Stichting Veluwse Wens Ambulance is op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde pr-vrijwilligers die binnen Gelderland in hun eigen regio de stichting willen promoten. Heb je interesse en wil je meer weten over dit zinvolle en afwisselende vrijwilligerswerk neem gerust contact op met Theo Rosmulder (coördinator pr-vrijwilligers): t.rosmulder@veluwsewensambulance.nl; 06 34479278.

"Als vrijwilligers zijn we intensief bezig om deze organisatie meer naamsbekendheid te geven en op diverse manieren te promoten zodat zoveel mogelijk mensen hiervan gebruik kunnen maken die niet meer mobiel zijn en alleen nog liggend kunnen worden vervoerd. De SVWA staat daarbij voor kwaliteit, comfort en professionaliteit. De SVWA bestaat nu een jaar en heeft twee eigen ambulances en ruim tachtig vrijwilligers!"

Wat doet de stichting Veluwse Wens Ambulance? Mensen met een langdurige chronische ziekte en/of mensen in hun (pre) terminale levensfase kosteloos, professioneel en comfortabel liggend vervoer aanbieden ten aanzien van een bepaalde wens of behoefte. Wij vervoeren personen vanuit heel Gelderland naar de gewenste plaats binnen geheel Nederland!

Meer info staat op www.veluwsewensambulance.nl en www.facebook.com/veluwsewensambulance.nl.

Sponsoractie Heel Bemmel Loopt succes!

Gezellige koffiepauze in de polder

BEMMEL - Op zondag 22 november heeft deBol de sponsoractie 'Heel Bemmel Loopt' georganiseerd. Bij deze snerttocht mocht iedereen meedoen en vanaf 09.30 uur gingen er 207 wandelaars op pad voor een route van 8,5 km. Onder de deelnemers waren ook 25 kinderen en zo werd het voor velen een gezellig familie-uitje.

De route was met pijlen uitgezet en liep door de polder naar het Atelier van Herman Plönes waar de controlepost en pauzeplaats was in een gezellige tent bij het atelier. ’n Lekker kopje koffie of thee en voor de kinderen chocomel of limonade ging er samen met de lekkere cake in als koek. Daarna kon de tocht worden voort gezet en bij de finish stond er voor alle deelnemers een warme kop erwtensoep of een broodje knakworst klaar, dat gezellig genuttigd kon worden in het oude zwembad, voorheen De Hoenderik, tegenwoordig het Nootgebouw!

Snert en knakworst in het oude zwembad

Deze actie van deBol heeft een bedrag van duizend euro opgebracht voor de (ver)bouw van de Theaterkerk Bemmel. De start van de verbouwing is nu een feit en als het goed is moet de Theaterkerk volgend jaar om deze tijd haar deuren openen.

Stichting deBol is alle sponsoren en deelnemers aan de snerttocht dankbaar. Informatie: www.debolbemmel.nl.

Supporters stapten massaal in de bus, sponsoren bedankt!

HUISSEN - Onlangs vroegen de heren 1 van handbalvereniging Huissen een aantal sponsoren om hulp bij de actie: 'Steun de heren 1, stap in de bus!', een initiatief om een bus in te zetten naar een aantal verre uitwedstrijden.

Het inzetten van een bus is ook voor de mannen beter, het bevordert de teamgeest en maakt dat de mannen minder vermoeid aan een wedstrijd beginnen. Afgelopen zaterdag werd voor het eerst gebruik gemaakt van de bus, dit was zonder de hulp van onze sponsoren niet mogelijk geweest. Daarom willen we van de gelegenheid gebruik maken om onze sponsoren te bedanken: Connexxion, Café De Kuul, Busser Techniek en Ondersteuning, Wim Scholten, Big Fish en Tuincentrum De Pas. Namens de Heren 1, bedankt!

Huissense gildenbroeder onderscheiden

HUISSEN - Zaterdag 28 november werd tijdens de plechtige investituur van de Nobele Orde van de papegay te Antwerpen Gildebroeder Jan Künning onderscheiden met de gouden medaille. Het was een bijzondere investituur, de Nobele Orde papegay bestond ook veertig jaar. Na een academische zitting in het stadhuis van Antwerpen gaven de Huissense vendeliers een vendelhulde op de grote markt.

Daarna trok de stoet van gildenbroeders uit geheel Europa naar het Elzenveld, een voormalig klooster, voor de plechtige en feestelijke investituur. Jan K?nning kreeg de onderscheiding uitgereikt door referendaris van de Orde, Jan Wannet. Deze eretekens worden alleen uitgereikt aan personen die zich inzetten om traditionele waarden en tradities in de Gilden en schutterijen te laten herleven en handhaven. Jan kreeg deze onderscheiding vanwege zijn inzet voor de gilden de afgelopen 50 jaar, en Jan is nu nog steeds actief voor de Huissense Gilden.

Maar ook twee schutters uit Lingewaard kregen een onderscheiding. Wim Raaymakers een zilveren medaille en Henk Visch een gouden medaille van de schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg. Voor hun jaren lange inzet voor de schutterij.

Opgenomen worden in de nobele Orde van de papegay mag een zeer eervolle onderscheiding genoemd worden. Het symbool van de orde is een Koninkspapegay. Als onafhankelijk en autonoom instituut der verdiensten breidt het werkterrein van de Orde zich over heel Europa uit. De onderscheidingen in Antwerpen werden uitgereikt aan gildenbroeders van Gilden en schutterijen uit België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Zie ook www.gildenhuissen.nl en www.nobeleordepapegay.com.

Schrijfmarathon Amnesty International

RESSEN - In Pleisterplaats Ressen staan wij op donderdag 10 december, de Dag van de Mensenrechten, stil bij het onrecht in de wereld en willen steun betuigen aan hen die onrecht is aangedaan.

Amnesty International organiseert op deze dag wereldwijd een schrijfmarathon met als doel om zo veel mogelijk brieven en/of kaarten te sturen naar mensen die onterecht gevangen zitten. Schrijven helpt en elke geschreven brief of kaart is een steunbetuiging voor mensen die groot onrecht is aangedaan.

Kom naar de Kosterij bij het eeuwenoude kerkje van Ressen (Kerkenhofstraat 5 in Ressen) en doe mee aan deze actie. Tussen 19.00 en 22.00 uur kun je komen schrijven, zo lang en zo kort als je wilt; voorbeelden zijn aanwezig.

Slepend door Jeruzalem

HAALDEREN - Op zaterdag 19 maart en goede vrijdag 25 maart 2016, brengt jongerenkoor Remember een gezongen Kruisweg ten gehore: Slepend door Jeruzalem. Het arrangement over de veertien staties is geschreven door dirigent Ronald Jansen. De tekst is bewerkt door Raymond Jansen en Erica Regtering.

In 2013 hebben wij tezamen met enkele Nijmeegse koren bovengenoemde Kruisweg opgevoerd in het Museumpark Orientalis in Nijmegen en in 2014 hebben wij het tezamen met gastzangers en -zangeressen opgevoerd in Angeren. Het was een indrukwekkende ervaring die vraagt om herhaling. In 2016 zullen we Slepend door Jeruzalem twee keer uitvoeren. In Driel op zaterdag 19 maart en in Angeren op Goede Vrijdag, 25 maart.

Deze gezongen Kruisweg komt pas echt tot zijn recht als er een groot koor gevormd wordt. Daarom zijn wij op zoek naar zangers/zangeressen, van alle leeftijden, om ons te ondersteunen. Wil je de Kruisweg net zo indrukwekkend ervaren als wij? Zing dan met ons mee!

De repetities, onder leiding van Sarah Visscher, zullen plaatsvinden op de donderdagavonden in de kerk in Haalderen op de volgende data: 4, 11, 18 en 25 februari en 3, 10 en 17 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Meld je aan bij secretariaat@jongerenkoorremember.nl onder vermelding van Kruisweg 2016. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lian Oppers 06 30268781. Voor een impressie: https://www.youtube.com/watch?v=OoFnIKmt0Kw.

Nieuwe leden en nieuw werk van de Kunstgroep Bemmel in Kunstlokaal

BEMMEL - Nadat eerder al Andries Mijnheer is toegetreden tot het collectief worden nu opnieuw twee nieuwe leden met hun werk in Kunstlokaal verwelkomd.

Veel inwoners van Bemmel kennen Frank Timmermans als huisarts, wellicht wat minder bekend is zijn schilderwerk. Daar kan verandering in komen nu een selectie van zijn schilderijen te zien is in Kunstlokaal. Zijn schilderijen met pregnante kleuren en lijnen komen robuust op de kijker af, soms uitdagend, soms een beetje provocerend en daarmee een verrijking van het aanbod in Kunstlokaal.

Met Dinie Doornenbal treedt de eerste kunstenaar uit Haalderen toe tot de Kunstgroep Bemmel. Zij maakt bronzen en stenen sculpturen, soms combinaties van steen met brons of steen met hout. Haar sculpturen zijn een waardevolle toevoeging aan het aanbod van ruimtelijk werk in Kunstlokaal.

Daarnaast wordt ook veel nieuw werk ingebracht door de andere leden van de Kunstgroep.

Kunstlokaal (Dorpsstraat 41, Bemmel) is geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en tijdens de kerstmarkt Bemmel op zondag 13 december . Tijdens de openingstijden is altijd minstens één lid van de Kunstgroep aanwezig. De nieuwe exposities starten op vrijdag, 11 december om 16.00 uur en duren tot medio maart.

Sponsor bedankt

GENDT - Een anonieme schenker heeft de Ehbo-vereniging Gendt in een nieuwe polo gestoken. In de zomer zijn er diverse activiteiten en ook de standhouders lopen dan in bijna dezelfde hesjes dit kan soms voor verwarring zorgen.

De kleuren geel en blauw zijn ook de kleuren van de gemeente Gendt dit is toeval dat de Nederlandse EhboBond dezelfde kleuren gebruikt, maar voor ons natuurlijk erg leuk. In januari starten we weer met een nieuwe cursus en natuurlijk kan je je nog aanmelden. Dit kan via Jan van de Sant, 0481 422937. Of kijk voor meer informatie op www.Ehbogendt.nl.

Sponsor bedankt

Foto: Toon de Vos

ELST - De voetbalkanjers van D1 en E1 van OSC kunnen er weer tegenaan: ze zijn voorzien van prachtige trainingspakken met hun eigen initialen erop! Een inloopshirt hoorde hier ook bij.

De begeleiders werden niet overgeslagen... Ook zij zijn door Autoservice Lamprecht uit Elst mooi aangekleed. Beide teams zijn erg blij met dit fantastische gebaar en willen hun sponsor dan ook hartelijk bedanken!

Eindejaarsfeest Doornenburg op tweede kerstdag met nieuwe muziek

DOORNENBURG - Op zaterdag 26 december houdt Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen het Eindejaarsfeest.

Het Eindejaarsfeest wordt gehouden in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9, in Doornenburg. De toegang is gratis, maar men dient minimaal 16 jaar oud te zijn om het feest te mogen meevieren. Dit jaar speelt er een nieuwe muziekband. Perfect Showband is door de schutterij gecontracteerd. Deze band weet wat feestvieren is en is bekend met het fenomeen schuttersfeesten.

Het Eindejaarsfeest staat beter bekend als de Winterkermis van Doornenburg, omdat deze feestavond een verlenging is van de reeds bestaande schutterskermis, die jaarlijks in september wordt gehouden. De aanvang is 20.00 uur en meer informatie is te vinden op www.schutterijdoornenburg.nl.

Blauwe Pony ’81 aanwezig op de kerstmarkt

Foto: Blauwe Pony

BEMMEL - Ook dit jaar zal carnavalsvereniging De Blauwe Pony ’81 op zondag 13 december, zoals vele voorgaande jaren, weer aanwezig zijn op de kerstmarkt in Bemmel.

Op het welbekende stekje hoek Rabobank/ingang winkelpromenade – zal carnavalsvereniging De Blauwe Pony ’81 druk doende zijn met het bakken van de welbekende overheerlijke riefkoeken. "De Senaatsleden zullen de gehele dag aanwezig zijn om u te laten proeven en genieten van de ouderwets lekkere riefkoeken. Mocht u even willen uitrusten of bijkomen van de kou – dan kunt u binnen in het winkelcentrum – op ons 'overdekte verwarmde' terras genieten van een heerlijk kopje vers gezette koffie of warme chocomel.

30 januari brengt De Blauwe Pony haar 35ste Pronkzitting op de planken met als een van de hoogtepunten de Barrage van het Oordupkesfestival en de bekendmaking van haar Opperstal .

"Diegenen die (alsnog) lid willen worden van De Blauwe Pony: voor een carnavalesk bedrag van 11,11 euro per jaar, of diegenen die zelf mee willen denken, organiseren dan wel actief mee willen doen aan de activiteiten van onze vereniging, neem contact op met onze secretaris via secretaris@blauwepony.nl; zie ook onze website: www.blauwepony.nl. Wij zijn ook naarstig op zoek naar een voorzitter. De voorzittershamer wacht; nu nog de geschikte persoon. Denkt u dit is iets voor mij, of heeft u nog vragen, neem gerust contact op met het secretariaat."

Mozaïek: een lach en een traan

LINGEWAARD - Een traan voor Bart Vermeulen, een van onze oprichters, van wie we afgelopen dinsdag afscheid hebben moeten nemen.

Vanaf 1982 speler en man van het licht. Altijd betrokken bij alles en acteur in hart en nieren. De strijd tegen kanker heeft hij niet lunnen winnen.

Een lach voor Wim Bouwman, die 12,5 jaar lid is van onze vereniging. Een optimistsisch mens die vele jaren verschillende personages neerzette en de laatste jaren souflleert.

Kerstbingo

bij Jonge Kracht

HUISSEN - Voetbalvereniging Jonge Kracht organiseert op zaterdag 19 december weer een gezellige kerstbingo.

Deze bingo wordt gehouden in de kantine aan de Bloemstraat 93 in Huissen en begint om 20.00 uur. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen en is iedereen welkom. De koffie/thee staat weer klaar!

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 14 december is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een sfeervolle adventsviering.

Medewerking wordt verleend door een amusementsorkest/koor. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Ouderwetse

kerstbingo

ANGEREN - Op vrijdag 11 december organiseert AKG De Narrenpoel een ouderwetse kerstbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere vleesschotels, levensmiddelen pakketten, konijnen en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren en de aanvang is 20.00 uur.

Nostalgische

kerststal in Angeren

ANGEREN - Op woensdag 9 december wordt voor de tweede keer de mooie oude kerststal door de vrijwilligers van de Ondernemersvereniging Angeren opgebouwd.

Vorig jaar is deze aangekocht door genoemde vereniging. Vroeger stond deze kerstgroep opgesteld in de parochiekerk Sint-Bavo. De bezoeker kan vanaf 9 december 's avonds en tijdens de openingstijden van het Kulturhus rustig binnenlopen en deze bekijken, ook natuurlijk met uw kinderen en kleinkinderen.

Jaarlijkse kerstmarkt in Liduina en De Lingehof

BEMMEL - Op vrijdag 11 december wordt de jaarlijkse kerstmarkt gehouden in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel. Iedereen is welkom vanaf 14.00 tot 18.00 uur.

De kerstmarkt telt ongeveer vijfentwintig tafels met een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein, en andere lekkernijen? Om het geheel compleet te maken, is er live muziek. Uiteraard is de kerstman ook aanwezig!

Hartstocht in Doornenburg

DOORNENBURG - Op kerstavond 24 december verzorgt koor Jekadee uit Doornenburg een sfeervolle kerstbijeenkomst in het verwarmde kerkgebouw in Doornenburg.

Hoe tijdloos het eeuwenoude kerstverhaal is, zal met hulp van muziek, zang en beelden worden bewezen. Waarom voor het thema 'Hartstocht' gekozen is, zal tijdens de bijeenkomst duidelijk worden. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en zal ongeveer een uur duren. De bezoeker krijgt een heerlijk glaasje glühwein en voor de kinderen is er uiteraard ook iets te drinken.

OVG sluit 2015 af met sfeer- volle kerst-eindejaarsviering

GENDT - De leden van de Gendtse Ouderenvereniging komen op woensdag 16 december samen om het jaar sfeervol af te sluiten. 'Wij komen te samen' is het thema van deze middag, waarin het naderende kerstfeest gestalte gaat krijgen.

Aan deze bijeenkomst wordt muzikale medewerking verleend door de band Eigegereid en het Doornenburgse zangduo Belinda en Bert. Zij gaan afzonderlijk maar ook gezamenlijk een eigen muzikale invulling van programma geven, waarin behalve enkele kerstliederen ook andere prachtige werken te horen zullen zijn. Ook deze keer zullen enkele leerlingen van basisschool 'De Vonkenmorgen' een op het kerstfeest gericht verhaal vertellen en in de persoon van locoburgemeester Theo Peren, zal ook het gemeentebestuur enige tijd aanwezig zijn. Met koffie en kerstlekkernij, 'n consumptie en enkele lekkere hapjes gaat het een mooie middag worden, waarbij een feestelijke verloting ook nu weer voor vrolijke gezichten zal zorgen. Aan het slot van de middag is er voor iedereen nog een leuke kerstattentie.

Gezellige kerstmarkt in Hof van Breunissen

GENDT - Na het succes van voorgaande jaren, zet het Hof van Breunissen op zaterdag 12 december zijn deuren open voor de kerstmarkt. Met de deelname van Gendtse winkeliers en hobbyisten hoopt organisator zorgcentrum Sint-Jozef er ook dit jaar een groot spektakel van te maken.

De kerstmarkt vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur in de centrale hal en het restaurant van Hof van Breunissen. Ouderenbond SWOG heeft een schilderexpositie en laat hun bloemschikkunsten zien. En de Zwabberbent verzorgt een spetterend optreden. Natuurlijk worden er ook weer heerlijke riefkoeken en oliebollen gebakken. Leden van de handwerkclub hebben prachtige handgemaakte artikelen gemaakt, een origineel cadeau voor de kerstdagen wellicht? Ook dit jaar zal het Rad van Fortuin niet ontbreken. Voor een klein bedrag maakt u kans op prachtige prijzen!

In het restaurant kunt u terecht voor een kopje koffie met een lekkernij of een heerlijke maaltijd. Zorgcentrum Sint-Jozef ziet u graag op 12 december! Het Hof van Breunissen ligt aan het Kloosterplein 4 in Gendt.

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 15 december is er bij de vrouwenvereniging de jaarlijkse kerstviering met medewerking van het koor Exotherm.

Verder is er een koffietafel in buffetvorm, een kerstverhaal en meer. Voor de onkosten is er een verloting met mooie prijzen. De avond is in het Dorpshuis en begint om 19:30 uur.

Open eetcafé Doornenburg

DOORNENBURG - Op vrijdag 18 december verzorgt de SWL in samenwerking met diverse Doornenburgse organisaties een open eetcafé in Doornenburg.

Inwoners van Lingewaard kunnen voor vier euro aanschuiven voor een maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Het Eetcafé vindt plaats in Ontmoetingscentrum Doornenburg (Kerkstraat 3) en begint om 12.00 uur.

Iedereen die mee wil eten, kan zich van tevoren aanmelden in het Ontmoetingscentrum of telefonisch via 0481 421490. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Doornenburg.

Kerstfilm Gooische vrouwen 2

BEMMEL - Zin in een gezellige filmavond? Kom dan donderdag 17 december naar De Kinkel in Bemmel voor de Top-kerstfilm met lichtjes, hapjes en de inmiddels beroemde Top hot cider. Met de Gooische Vrouwen in de sneeuw!

Als Claire totaal veranderd terugkomt uit Burkina Faso herkennen haar vriendinnen haar amper. De wereld van Cheryl stort in als ze ontdekt dat Martin haar voor de zoveelste keer bedriegt: hoe moet ze deze klap nu weer te boven komen? Anouk, ook ongelukkig in de liefde, klampt zich vast aan een ongezonde relatie (en aan een ongezond eetpatroon). Roelien gaat juist in op het huwelijksaanzoek van Evert, maar haar geluk is van korte duur. Een even noodlottig als bizar ongeval voert de vriendinnen naar de besneeuwde bergtoppen van Oostenrijk. De film begint om 20.00 uur. Voor informatie en het bestellen van kaartjes, ga naar http://www.topbemmel.nl/kerstfilm-gooische-vrouwen-2/. Filmkaartjes zijn ook leuk als kerstcadeau.

Kerstmarkt 2015 in Bemmel aanrader vooral voor kinderen

BEMMEL - Aanstaande zondag 13 december vindt van 11.00 tot en met 17.00 uur in het centrum van Bemmel de traditionele kerstmarkt plaats met zo'n honderd kramen van zowel hobbyisten als handelaren. Tijdens deze kerstmarkt treden op het podium op de promenade liefst zeven koren op. Daarnaast is er weer de Proeverij op de Markt waar vijftien ondernemers lekkernijen op het gebied van eten en drinken presenteren.

Speciaal dit jaar is er voor gezorgd dat het ook voor de kinderen leuk is om een bezoek aan de kerstmarkt te brengen. Zo zijn er voor het eerst een levende kerststal en een mini-kinderkermis. Wat ook nieuw is, is de wensboom op de Markt, waarbij kinderen van de deelnemende basisscholen een wens kunnen inleveren. Na de kerstmarkt zal door de sponsoren van de wensboom bekend worden gemaakt welke wensen in vervulling gaan.

Zowel op zaterdag 12 december als zondag 13 december van 11.00 tot 18.00 uur organiseren Eelko van Iersel en Marjo Wiltingh weer een kunstexpositie in het kasteel De Kinkelenburg, waarin zij samen met elf andere kunstenaar een grote variëteit aan kunstuitingen laten zien.

Vrijdag 11 december vindt van 20.30 uur onder de naam Jingle Bemmell een spetterende feestavond plaats met medewerking van coverband Noah.

Dit alles met dank aan garagebedrijf Iwan Hegeman, Lidl, Het Wapen van Bemmel, SkarKinderopvang en met hulp van de International Business College leerlingen van het OBC Bemmel. Voor meer informatie kunt u terecht op www.kerstmarktbemmel.nl.

Kerstbomen en kerstukjes bij Epric: u kunt ons helpen

HUISSEN - Stichting Epric is gestart met haar jaarlijkse kerstbomen en -stukjes verkoop. Door de landelijke bezuinigingen in de zorg wordt ook een kleine stichting zoals Epric getroffen. Sinds 2008 proberen we als werkervaringsplek en als dagbestedingsplek een centrale rol in te nemen in onze gemeente. Een veilige werkplek zonder stress is het ideaal voor onze mensen en wij proberen dit ondanks de bezuinigingen in stand te houden. Het wordt er echter niet gemakkelijker op. "Daarom vragen wij uw hulp."

"We willen uw aandacht vestigen op onze mooie kerstbomen. We hebben er een heleboel in voorraad en er is altijd wel eentje te vinden die bij u thuis past. We hebben al vijf jaar de prijzen van onze bomen niet aangepast. Daarbij komt ook nog dat onze bomen uit onze regio komen en hier gekweekt worden. Het is juist in deze tijd dat we hopen dat u de boom van deze kerst bij ons koopt: u steunt ons als stichting en als werkervaringsplek mee!

We hebben ook behoefte aan een heleboel materialen, ook dagelijkse spullen zoals pennen, schrijfblokken etc. Het hoeven geen grote donaties te zijn. Een lijst van de materialen die we nodig hebben vindt u op onze website www.epric.org onder het kopje 'u kunt ons helpen'. U kunt de lijst ook bij ons ophalen.

Mocht u nou echt geen kerstboom willen, dan kunt u ook altijd nog een geldelijke bijdrage storten op Rabobankrekening NL 88 RABO 0137295472 ten name van Epric in Huissen met vermelding 'donatie'.

Natuurlijk zou het het leukste zijn als u bij ons een kerstboom of kerstukje komt kopen. Stichting Epric is geopend van maandag tot vrijdag van 9-17 uur en zaterdag/zondag van 10-17 uur. U vindt Stichting Epric aan het Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen."

Start KinderKunst Atelier De Juliaan

HUISSEN - In Huissen is sinds kort een kinderkunst atelier opgericht. De initiatiefnemers Ellen Baptist en Anja Bourgondiën geven al jarenlang workshops via de basisscholen.

Nu bieden zij ook de mogelijkheid voor kinderen om in hun vrije tijd hun creativiteit verder te ontplooien en kennis te maken met de spannende wereld van het drukken. Het beloven uitdagende en leuke, leerzame middagen te worden. Wie vindt het nu niet geweldig om met de handen in een bak pulp zijn eigen papier te scheppen? En daarna het feest van spelen met grote houten letters of een spannende prent drukken?

Er wordt gestart met een middag 'je eigen papier maken' de twee volgende middagen wordt op het zelfgeschepte papier gedrukt. De kinderen zullen verschillende druktechnieken leren kennen. In het nieuwe jaar volgen er meer creatieve woensdagen in het KinderKunst Atelier De Juliaan.

De start vindt plaats op woensdagmiddag 16 december van 13.30 tot 16.00 uur. In de kerstvakantie volgen nog twee woensdagmiddagen, op 23 en 30 december. Er kunnen maximaal tien kinderen meedoen.

Het atelier van Ellen Baptist wordt op deze middagen de grafische werkplaats voor kinderen. Het KinderKunst Atelier is in de vroegere Julianaschool aan de Conventstraat 2 in Huissen. Om van een plaatsje verzekerd te zijn kunnen de kinderen zich vooraf opgeven. Opgave en inlichtingen: e-mail: dejuliaan@outlook.com.

Kleurwedstrijd bij Guijt voor de Sint en zijn Pieten

GENDT - Op vele plaatsen in het land kon weer volop gekleurd worden voor Sint en zijn pieten. Ook bij Guijt werd er een kleurwedstrijd gehouden voor de Sint. Er kwamen prachtige tekeningen binnen en het kantoor van Guijt was meteen mooi versierd.

De winnaars van de kleurwedstrijd Wiebe Bakker, Romé Rutten en Lynn v/d Schuer hebben een mooie goodiebag gekregen en een kadobon voor hun prachtige tekening. Voor alle kinderen die hebben mee gekleurd: bedankt voor jullie mooie tekeningen en wie weet tot volgende jaar.

Opnieuw Jamsessie in De Buitenpoort

HUISSEN - Donderdag 10 december de tweede Jamsessie van het seizoen in De Buitenpoort Huissen. Een backline is aanwezig! Drums, twee gitaarversterkers(met effecten), basversterker, keys en een zanginstallatie.

Het jammen (er is een setlist en het is de bedoeling dat er in verschillende samenstellingen nummers worden gespeeld) staat onder de bezielende leiding van Jos, Wouter, Peter en Nico. "Heb je zin om mee te doen? Pak jouw instrument, of schraap je stem en kom naar de kleine zaal van De Buitenpoort. En speel je geen instrument? Maakt niet uit, kom voor de muziek en "just for the fun and the smile on your face” naar de Jamsession en wie weet raakt je geïnspireerd en speel jij een volgende keer ook mee?"

Meer informatie en de setlist is te vinden op www.debuitenpoort.nl en op de fb-pagina van De Buitenpoort of een mail aan info@benyes.nl. Aanvang 20.30 uur. Toegang is natuurlijk gratis. Organisatie: Benyes.nl.

Met 'goud' bekroond: de lekkerste oliebollen vindt u in Elst

ELST - Het Nederlands Bakkers Centrum uit Wageningen heeft de oliebollen van Dennis & Bianca Jansen-Hachmang met 'goud' bekroond.

De oliebollen zijn op acht punten getest en beoordeeld op vorm, uitwendige kleur, structuur, eeteigenschappen, smaak, vulling, vet, algemene indruk, hiermee scoorden Dennis & Bianca achten en negens en daardoor bekroond met 'goud'. Een prestatie waar menig bakker jaloers op zou zijn. De producten van Dennis & Bianca worden de gehele dag vers voor u bereid, zodat kwaliteit gewaarborgd is. Tevens kunt u ook genieten van de andere producten die verkocht worden: appelbollen, appelbeignets, de ouderwetse appelflap, berlinerbollen, rum-rozijnen bollen et cetera.

Wilt u zelf ook een oliebol proeven die bekroond is met 'goud', dan kunt u terecht bij de gebakskramen Bon Appetit van Dennis & Bianca in Elst. De gebakskramen vindt u op het Europaplein naast café 't Fort en vanaf 11 december bij het Winterfestijn voor het gemeentehuis. De gebakskramen zijn geopend van 10.30 tot 17.30 uur.

Mevrouw Rasing verrast door de Zonnebloem

HAALDEREN - Mevrouw Rasing werd verrast op haar negentigste verjaardag door de Kangoo Jumps pieten van de Zonnebloem.

Mevrouw Rasing wonende in Haalderen, werd maandag 90 jaar. De laatste jaren was mevrouw Rasing zo vaak ziek geweest, dat de familie er van stond te kijken dat ze haar negentigste verjaardag haalde. Mevrouw Rasing die altijd voor iedereen klaar stond, en op haar 75 jaar pas haar eerste kleinkind mocht ontvangen, was erg blij met de komst van de Pieten. De pieten kwamen even namens de Zonnebloem een cadeautje brengen.

Laco daagt heel Lingewaard uit!

BEMMEL - Op maandag 23 november is Laco met een grote campagne begonnen om de dorpen waar de Laco accommodaties zich bevinden fitter te maken. Met opvallende acties en activerende tips worden de inwoners aangespoord om te starten met sporten bij Laco.

Zo zet Laco reversed graffiti in. Op vier plekken verspreid over Bemmel is deze milieuvriendelijke en dus legale vorm van graffiti toegepast. Met de vraag 'Kleding wat strak?' en de bijbehorende fittip 'Kom van de bank en fitness je slank!' wordt de doelgroep geactiveerd om te komen sporten bij Laco. En ook aan de allerjongsten is gedacht. Speciaal voor hen is met behulp van reversed graffiti tijdelijk een hinkelpad gemaakt. Dit hinkelpad laat op een slimme en speelse manier zien dat je bij Laco in tien stappen kunt leren zwemmen.

Lokale fitnessambassadeurs

Ook zet Laco de lokale fanatieke sporters in om vrienden, familieleden en kennissen in Bemmel net als hen aan het sporten te krijgen. Dit doen ze door op Facebook, diverse websites en in de Laco vestigingen zelf persoonlijke fittips te delen waarmee je vitaal kunt blijven.

Gezocht & aangeboden
Zelfs in de lokale supermarkten worden niet-sporters op een ludieke manier uitgedaagd om tot sporten over te gaan. In de advertentierekken hangen 'blikvangers' met daarop de volgende sportaanbiedingen: 'Spierballen al vanaf 0,90 per dag', 'Wasbordje al vanaf 0,90 per dag', 'Personal coach al vanaf 0,90 per dag' en 'Frisse duik al vanaf 0,90 euro per dag'.

Inschrijven
Iedereen die door de acties en fittips zin heeft gekregen om sportief aan de slag te gaan, kan meer informatie vinden op www.laco.eu/fittips of binnenlopen bij een Laco-vestiging.

Huissens horecabedrijf heeft nachtvergunning en gaat tot de vroege uurtjes door De Buitenpoort danst 2016 in met dj Antoine

Fotobijschrift: Lekkere drukte, gezellige mensen, heerlijke muziek. De Buitenpoort biedt de ingredienten voor een goed begin van 2016! (Foto: Benno Arends)

HUISSEN - Vraag: hoe kun je het nieuwe jaar het beste beginnen? Antwoord: ga tijdens de jaarwisseling vanaf 00.30 uur naar De Buitenpoort! Dé Oud en Nieuw Party van de regio danst 2016 in! Met dj Antoine.

Al jaren is het in De Buitenpoort tijdens de Oud en Nieuw Party een gezellige drukte van jewelste. Het multifunctionele horecabedrijf in Huissen heeft een speciale nachtvergunning. Alleen met vooraf bestelde en afgehaalde kaarten is entree gegarandeerd. En dj Antoine garandeert met zijn uitgebreide repertoire van meezingbare- én vooral dansbare muziek een geweldige, gezellige en spetterende nacht c.q. het begin van het nieuwe jaar. De bekende dj liet het dak er tijdens de vorige Oud en Nieuw Party af gaan en het kwam er niet meer op.

Het topfeest in de sfeervol aangeklede Buitenpoort begint in de nacht van donderdag 31 december en vrijdag 1 januari om 00.30 uur en duurt tot 05.00 uur! De minimumleeftijd is achttien jaar, (hier wordt streng op gecontroleerd, ID-kaart verplicht). Bestel je kaarten (à 10 tien euro) via www.debuitenpoort.nl. Afhalen: dinsdag 29 december tussen 16.00 en 20.00 uur (Pinnen helaas niet mogelijk). Let wel, de vorige Oud en Nieuw Party's leerden het al: vol is vol! ,,Wees er dus op tijd bij", aldus Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum. Komende zaterdag is het Huissen bij Kaarslicht. In De Buitenpoort het immer gezellige Kaarslichtbal met sfeervolle live muziek van Flashback. Meezingen en swingen. Gratis entree! Gratis kopje koffie met bon uit programmaboekje.

Graag wat meer vermogen of trekkracht? Nu ook chiptuning bij Wouter Hageman

GENDT - Wat is chiptuning? Chiptunen is het aanpassen van de door de fabrikant geschreven software, die de motor aanstuurt. Bij het chiptunen worden de vastgelegde gegevens van onder andere de brandstofinspuiting en turbodruk gewijzigd.

Bij chiptuning zorgen we ervoor dat uw motor net even preciezer wordt aangestuurd, waardoor de prestaties van uw auto enorm verbeteren. Doordat de motor meer koppel krijgt en dus krachtiger wordt, zal deze minder brandstof gebruiken door lagere toerentallen. Of u gebruikt juist meer kracht en ervaart dat de wagen veel sterker is geworden. Deze extra kracht kan bijvoorbeeld prima van pas komen bij het trekken van een caravan. Door onze optimalisering van de fabriekssoftware zijn ook aantoonbare besparingen te behalen voor uw (bedrijfs) wagenpark! Chiptuning is vele malen goedkoper dan een model met meer vermogen welke door de fabrikant geleverd worden.Voor welke auto's is chiptuning geschikt? In principe kan iedere auto met een motormanagementsysteem gechip-tuned worden. Zowel benzine als diesel motoren komen in aanmerking. Maar chiptuning brengt vooral voordelen bij turbo- of compressormotoren. Zelfs oudere auto's kunnen bij ons gechipt worden. Van belang is dat de auto over een motormanagementsysteem beschikt.

Hoeveel vermogen krijg ik er bij? Het vermogen is afhankelijk van het model dat getuned wordt. Realistisch gezien zullen de meeste auto's ongeveer 20 tot 30 procent vermogenstoename geven na aanpassing van de software. Chiptuning is niet extra belastend voor de motor en de levensduur blijft gelijk. Bent u benieuwd hoeveel vermogenswinst uw auto heeft na de chiptuning? Bel 0481 425000 of mail naar werkplaats@wouterhageman.nl. Belangrijk is dat u uw kenteken, merk, model, bouwjaar en type motor vermeld in de e-mail.

Wat kost chiptuning voor mijn auto? De prijs voor het tunen van uw auto is afhankelijk van merk, model auto en het type motor. Bij Wouter Hageman tunen wij uw auto al vanaf 495 euro. Bent u benieuwd wat de prijs voor uw auto is? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0481 425000 of via de e-mail werkplaats@wouterhageman.nl. of kijk op onze website voor meer informatie over chiptuning.

Gezellig kerst bij Atlantis Wok- en Wereldrestaurant

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 11.30 en 12.30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all in kerstbuffet inclusief drinken. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos eten en drinken… Een veelheid aan gerechten en een grote verscheidenheid aan smaken. Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wok- en wereldrestaurants in Nederland, die werkt met de traditionele formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle culturen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen bij de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking!

Voor de kinderen: Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!


Atlantis Wok- en Wereldrestaurant, Hollandweg 6, Arnhem; 026 3831610; www.wokatlantis.nl.

Winkeliersvereniging De Zilverkamp

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp houdt de eerste kerstspecial!

Sinterklaas is net het land uit of de kerst komt alweer dichterbij. Daarom zaterdag 12 december de eerste kerstspecial! Sneeuwpopjes en kerstmannetjes maken staan die dag centraal. Sneeuwpopjes van sokken en rijst? Kerstmannetjes van plastic lepeltjes en rode wol? Je hoeft niet te kiezen, want het mag allebei! Zaterdag 12 december tussen 10.00 en 13.00 uur staan wij weer klaar! Voor alle leeftijden en gratis! Knutsel mee, kom langs en kom rustig in de kerststemming. Meer informatie en foto's staan op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

+ DOORLOOP Wouter Hageman

21 / 28

22 / 28

Stiltedag in het klooster van Huissen

HUISSEN - In de drukke decembermaand lijkt de stilte soms ver weg. Ruimte maken voor die stilte - juist in deze tijd die ook staat voor bezinning en loslaten - werkt dan ook inspirerend, verfrissend en verrijkend. Even loskomen van de decemberhectiek kan op vrijdag 18 december tijdens de stiltedag in het Dominicanenklooster van Huissen. De dag wordt begeleid door Claar Parlevliet (therapeut/coach bij Parelmoer) en Carla Verhaaf (Tai Chi/Qigong docent/ coach).

“We moeten in deze tijd van alles; het werk moet af, van Sint naar Kerststress met al het ‘(familie)gedoe wat we er vaak bij beleven”, vertelt Carla Verhaaf. “De stilte vinden in jezelf is daarbij ontzettend waardevol. Een moment van bezinning en zelfreflectie ontstaat dan vanzelf. Ineens lijk je helder te zien waar je staat, krijgt ‘gedoe’ weer waarde, zie je waar je heen wilt en wat voor jou nodig is om daar te komen. Vanuit die stilte, waarin je zoveel ontdekt, kun je weer in actie komen. Met frisse energie en vernieuwd (in)zicht op jezelf.”

Tijdens deze stiltedag komt de deelnemer tot zichzelf met bewegingsvormen uit de Tai Chi & Qigong-leer, meditatievormen, ademhalingsoefeningen, luisteren naar inspirerende verhalen, momenten van (delen van) zelfreflectie en niets doen. En dat in de uitnodigende omgeving van het klooster. De dag is voor iedereen die juist nu behoefte voelen aan een dieper bewustzijn van en contact met zichzelf. Om vanuit daar in contact te komen en te blijven met de wereld om hun heen. Meer informatie: www.puurvitaal.com of info@puurvitaal.com.

Partnergemeente Brandenburg an der Havel (D)

HUISSEN - Zondag 13 december is de kerkdienst van de protestantse gemeente te Huissen om 10.00 uur met voorganger ds. Matthijs Glastra. Op deze derde advent is het thema: 'partnergemeente Brandenburg'.

Liebe Freunde in Brandenburg. Zo begint de Adventsbrief die jaarlijks naar onze kerkelijke partnergemeente gestuurd wordt. We schrijven over wat ons het afgelopen jaar verbonden heeft. ‘2015 is het jaar waarin we jullie 60-jarig jubileum van de kerk en ons 30-jarig partnerschap mochten vieren. Een grote groep, jong en oud was in Brandenburg. We zijn dankbaar voor alles wat we in die jaren ontvingen aan vrijheid, verbondenheid en vriendschap.‘

Een drieslag die ons deze weken met Frankrijk verbindt. De aanslag op een open samenleving waarin drie kernwoorden centraal staan: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Vluchtelingen hopen op een broeder en zuster, een open huis. In Nederland wordt met veel respect gesproken over Angela Merkel en haar ruimhartig beleid. Ook in de buurt van Huissen zijn vluchtelingen aangekomen, maar wij merken er weinig van. Hoewel het thema dagelijks in het nieuws is, blijft het toch ver weg. In oktober heeft de diaconie met een aantal kerken uit Lingewaard samen kleding ingezameld. Dat bracht ‘de vluchteling’ dichterbij.

In een wereld vol angst en wantrouwen zijn wij gelukkig met ons contact. Vrijheid, verbondenheid en vriendschap - hoe langer het duurt, hoe kostbaarder! Wij wensen de wereld en elkaar Gods vrede toe. Goede Kerstdagen en we hopen elkaar in gezondheid en vrede in 2016 te ontmoeten.

Kerstconcert vrouwenkoor Musica

HUISSEN - Zondag 20 december gaat het vrouwenkoor Musica a capella het grootste stuk van het programma de Grande Messe de Noel van F.A. Gevaert zingen.

De mis die het gaat uitvoeren, getuigt op vele manieren van de voorliefdes en talenten van Gevaert. Zijn liefde voor de oude kerkmuziek komt duidelijk naar voren door het feit dat hij deze hele mis heeft geschreven rond het gregoriaanse thema ‘Puer natus est’. En de stem, het ultieme instrument volgens Gevaert, komt volledig tot zijn recht. Naast deze mis zullen er in dit concert een aantal bekende Christmas Carols klinken en zal er op orgel een aantal solo’s gespeeld worden

Zondag 20 december 2015 om 15.30 uur in het Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1 Voorverkoop 10 euro, aan de deur 12,50 euro. Kerstconcert en overnachting 49,50 (inclusief avondbrood na het concert, ontbijt en lunch op 21 december); meer info staat op www.kloosterhuissen.nl/p/1040.

Kerstmatinee Mixed Moves

DOORNENBURG - Op zondag 13 december houdt dansvereniging Mixed Moves uit Doornenburg een kerstmatinee.Tijdens deze ochtend laat de dansgroep zien met welke dansen ze dit jaar uit zullen komen in het wedstrijdcircuit.

De ochtend wordt gehouden in het Ontmoetingcentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg. Aanvang 10:30 uur. Entree is gratis, vrije gift natuurlijk altijd welkom. Tevens wordt er in de pauzes een loterij gehouden met erg mooie prijzen. De 23 dansers van DV Mixed Moves (voormalig dansgarde de Gulvkes) zullen deze ochtend verschillende gardedansen en showdansen laten zien. Ook zijn er enkele duo’s en zal er een solo optreden zijn. Voor kinderen die interesse hebben in dansen is dit een goede gelegenheid om te komen kijken of DV Mixed Moves een leuke nieuwe hobby kan zijn.

Tevens is deze dag de uitreiking van de kleurwedstrijd die gehouden werd samen met een enquête. Inleveren van de kleurplaat kan nog tot donderdag 10 december.

Ook voor sfeervol kerstgroen en –decoratie hét adres Voor engeltjes in de kerstboom, ga je naar Eeuwes Bloemen in Huissen!

HUISSEN – Het is weer volop kerst bij Eeuwes Bloemen in Huissen. Juist in december is het in deze groenten- en bloemenzaak extra gezellig. Hier vind je nog die decoratie, die een kerst nog dat ouderwetse nostalgische gevoel geven. Met als specialiteit de engeltjes, die het uitstekend doen in de kerstboom, maar ook elders in het huis voor een 'hemelse sfeer' zorgen!

Kerstdecoratie hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst Eeuwes Bloemen elk jaar opnieuw. In deze zaak is het leuk winkelen, want er zijn volop artikelen in elke prijsklasse. In deze winkel zie je nog de kerstballen en versiering van weleer in de kleuren goud, zilver, rood en wit. Verder allerhande figuurtjes, vogeltjes, schaaltjes, kaboutertjes, verlichting en kaarsen. Niet alleen ouderen, ook kinderen zijn er dol op!

Eeuwes Bloemen is ook de zaak, waar je naast kant-en-klaar kerststukjes, ook kerststukken kunt laten opmaken. Dat mag gerust op een schaal of vaas, die je toch al in de kast hebt staan. Of nog leuker: je maakt je kerststuk zelf! Je haalt bij Eeuwes Bloemen het benodigd groen en decoratiemateriaal Combineer ook eens een kerststuk met de rode anthurium, rozen, de rode en witte amaryllus of hyacint! En wil je ideeën opdoen, informeer dan eens of er nog plaats is in een van de workshops.

Eeuwes Bloemen (ook voor groenten en fruit en voor bloemstukjes voor uw dierbare op het graf), Bredestraat 87, Huissen is in december geopend op alle werkdagen (ook de normaal gesloten woensdag!) van 8.30 tot 18.00 uur, vrijdag tot 20.00 uur en zaterdags tot 17.00 uur. Telefoon (026) 3250041. Er is ruime parkeergelegenheid voor de winkel.

Top-kinderfilm: Jack bestelt een broertje

BEMMEL - Hoera, het is kerstvakantie! En waar kun je die nu beter beginnen dan bij Top met een leuke film?

Jack (8) heeft twee moeders, is enig kind en kan totaal niet alleen zijn. Jacks grootste wens is dan ook een broertje. Maar dit broertje komt er maar niet. Hoe vaak hij zijn moeders er ook om smeekt. Uit protest heeft Jack twee konijnenoren opgezet, die hij pas afzet als zijn moeders hem geven wat hij wil. Als Jack ontdekt dat zijn moeders hem via internet besteld hebben gaat er een wereld voor hem open. Hij kan dus gewoon zelf een broertje bestellen! Dit besef resulteert in een reis vol wonderlijke ontmoetingen met de meest vreemde figuren, waarbij Jack ontdekt dat hij zelf eigenlijk best leuk gezelschap is.

De film is op zaterdag 19 december en begint om 14.30 uur. Voor informatie en het bestellen van kaartjes, ga naar http://topbemmel.nl/jack-bestelt-een-broertje-kinderfilm/.

Sint-Nicolaas heeft Zonnebloem niet vergeten

BEMMEL - Op donderdag 28 november bracht Sint-Nicolaas een bezoek aan De Veldschuur te Bemmel, waar zestig gasten van de Zonnebloem zich verzameld hadden voor een sinterklaasmiddag. Het werd een bijzonder gezellige middag.

Naast dit hoge bezoek lieten de gasten hun hersens kraken tijdens de sinterklaas-Bemmelquiz. Ondertussen werd genoten van koffie met gevulde speculaas en pepernoten. Ook voor een drankje en hapje werd gezorgd. Nadat de sint weer op weg ging naar een ander bezoek, bleek dat hij voor alle gasten een verrassend cadeau had achtergelaten. Zo ging iedereen met een glimlach en een mooi cadeau weer naar huis. Het bestuur van de Zonnebloem afdeling Bemmel Haalderen en Ressen kon deze middag aanbieden, omdat de Atletiek- en Skeelervereniging BOD de Sprinters aan het begin van dit jaar een mooi bedrag heeft gedoneerd.

Wildwedstrijden bij SVKO

DOORNENBURG - Met het oog op de kerstdagen in het verschiet houdt schietvereniging Kort Oisterwijck in Doornenburg op zaterdag 12 december de traditionele kerstwedstrijden.

Vele smakelijke vleesprijzen zijn te winnen door onder begeleiding doel te schieten op diverse onderdelen. Voor minder-schietvaardige deelnemers staat er een rad van Aavontuur klaar en is er gelegenheid om deel te nemen aan de enveloppenloterij. Daarnaast vindt rond 21:30 uur de trekking plaats van de grote loterij, waarbij onder andere een aantal vleespakketten ter waarde van 125,- 75,- en 50,- euro gewonnen kunnen worden. De wedstrijden zijn in het clubgebouw van de SVKO aan de Pannerdenseweg 47 in Doornenburg van 15:30 tot 23:30 uur.

DOORLOOP Ook voor sfeervol kerstgroen en –decoratie hét adres

Pre Christmas shopping in december bij Topshelf

BEUNINGEN - Pre Christmas shopping in december bij Topshelf voor sportieve, hippe en fashion kado's.

Nieuwe voetbalschoenen, een hockeystick, de nieuwe EK bal of fitnessapparaat? Een winterjack, stoere jeans, of nieuwe sneakers voor fashionchicks en boys? Zoveel grote en kleine mensen, zoveel grote en kleine wensen! "Kadoshoppen voor kerst doe je dus bij Topshelf want hier slaag je altijd! U vindt ons op Hadrianussingel 18, Park de Heuve in Beuningen."

Naast de reguliere openingstijden zijn wij in de maand december alle zondagen open van 12.00 tot 17.00 uur! Kijk voor meer informatie en afwijkende openingstijden op www.topshelf.nl.

Presentatiemiddag The Stars Angeren

ANGEREN - Dansgroep The Stars Angeren van AKG De Narrenpoel houdt op 13 december voor de tiende keer haar presentatiemiddag. Hier laten alle danseressen zien waar ze het hele jaar hard voor trainen. The Stars zijn verdeeld over drie groepen The Little Stars 6 tot 9 jaar The Twinkle Stars 10 tot 13 jaar en The Dancing Stars 14 jaar en ouder.

Ze hebben weer geweldige gardedansen en showdansen ingestudeerd en willen dit graag aan het publiek tonen. Daarnaast hebben we een nieuw duo met een mooie dans. We hebben ook leuke gastoptredens van de dansvereniging Mixed-Moves uit Doornenburg , Baletgroep Angeren Theater Kleine Kees en zangers Femke Kempkes. Het belooft een mooie middag te worden. Kom dus een kijkje nemen bij The Stars.

De presentatiemiddag wordt gehouden in het Dorpshuis Angeren, aanvang van de middag is om 14.00 uur de zaal is open vanaf 13.30 uur. Entree is 2,50 euro voor volwassenen, kinderen tot twaalf jaar gratis entree.

We hebben ook weer plaats voor nieuwe danseressen dus als je of je dochter het leuk vind om te dansen geef haar dan op bij de trainsters of begeleidsters van The Stars. Dan kan ze in het nieuwe seizoen bij The Stars mee komen dansen. De trainingen voor de Twinkle Stars en Dancing Stars is op dinsdagavond en de training voor The Litlle Stars is op woensdagavond. Voor meer informatie neem contact met ons op, dit kan via onze Facebook pagina the Stars Angeren of bel Laura of Dinie van Gelder.

Kerst op een sfeervol kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Tijdens de kersttijd zijn er diverse activiteiten op kasteel Doornenburg. Op zaterdag 19 en zondag 20 december is het koor CantAnimus aanwezig. Het verzorgt een prachtig kerstconcert in de Ridderzaal op zaterdag 19 december om 20.00 uur en op zondag 20 december om 14.30 uur.

Informatie en reservering, zie www.cantanimus.nl. Op maandag 28 en dinsdag 29 december zijn er speciale kerstrondleidingen voor het hele gezin met als thema: 'Kerstmis in de Middeleeuwen en heden'. Het betreft een interactieve rondleiding waarbij een kerstverhaal wordt verteld over een familie en hun kinderen. Tevens zijn er gedurende de rondleiding spelletjes en is er een traktatie voor de kinderen. Er zijn iedere dag twee rondleidingen, om 11.30 en 13.30 uur. De toegangsprijs is 5,00 euro per persoon en de rondleiding duurt ruim een uur. Reserveren kan via kasteel@deklokgendt.nl. De reservering staat op naam en de kaartjes moeten 15 minuten voor aanvang voor de rondleiding opgehaald worden bij de Herberg op de voorburcht van het kasteel (anders vervalt de reservering).

Op tweede kerstdag is er een kerstbrunch op kasteel Doornenburg van 13.00 tot 16.00 uur. Zich aanmelden kan via kasteel@deklokgendt.nl of 06 22850331.

Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg krijgt donatie van Hart4Doornenburg

DOORNENBURG - Zaterdagavond 28 november vond in een informele sfeer in het Schuttersgebouw de oprichting plaats van vereniging Hart4Doornenburg. Deze vereniging probeert door middel van werven van leden geld te genereren waarmee Doornenburgse verenigingen en groeperingen worden ondersteund bij bijzondere uitgaves of investeringen.

Aanleiding voor de initiatiefnemers was een fonds te ontwikkelen om de harmonie te ondersteunen bij de aanschaf van nieuwe uniformen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de harmonie in 2016. Met de oprichting van de vereniging Hart4Doornenburg krijgt het idee echter een meer permanent en gemeenschapsbreed karakter. Alle verenigingen in Doornenburg kunnen, mits goed onderbouwd, een beroep doen op een financiële bijdrage van deze vereniging.

"Inmiddels hebben zich al ruim vijftig leden aangemeld bij de nieuwe vereniging en de aanmeldingen komen nog steeds binnen", aldus Erik Feijen mede-initiatiefnemer van Hart4Doornenburg.

Aangezien harmonie Sint-Caecilia Doornenburg genomineerd was voor de inleg van de leden in 2015 was zij uitgenodigd op te treden als gastheer tijdens de oprichtingsavond. De harmonie gaf hier invulling aan door de aanwezigen te ontvangen met een kopje koffie, hapjes uit te serveren en een aantal muzikale optredens.

Dat de Doornenburgers de harmonie een warm hart toedragen werd ook op deze avond opnieuw bevestigd. De leden besloten tijdens de oprichtingsavond met overgrote meerderheid dat de inleg van de leden in 2015 volledig zal worden besteed aan aanschaf van uniformen voor de harmonie. Het exacte bedrag dat de harmonie zal ontvangen is nog niet bekend omdat de inschrijving van de leden nog loopt. Gezien het huidige ledenaantal zal de bijdrage substantieel zijn. Hiermee komt de financiële doelstelling met betrekking tot het werven van fondsen voor aanschaf van de uniformen binnen handbereik.

Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg wil bestuur en leden van Hart4Doornenburg heel hartelijk bedanken voor het genomen initiatief en de donatie. "Wij, harmonie Sint-Caecilia, hopen dat het ledental van deze nieuwe vereniging Hart4Doornenburg verder zal groeien en ook andere verenigingen uit ons kasteeldorp in de komende jaren een beroep kunnen doen op de fondsen van Hart4Doornenburg."

Start bouw gymzaal OBC

HUISSEN -Vrijdag 4 december hebben de leerlingen en medewerkers van OBC Huissen samen met de omwonenden, Hodes Bouwsystemen en niemand minder dan Sinterklaas, symbolisch de start van de bouw van een splinternieuwe gymzaal in Park Rosendael gevierd.

Met deze mooie gymzaal kunnen de leerlingen van OBC Huissen weer profiteren van voldoende sportfaciliteiten dichtbij de school. OBC Huissen heeft vanuit haar inhoudelijke onderwijsprogramma, waarvan sport een belangrijk onderdeel uitmaakt, behoefte aan meer gymcapaciteit dan er nu in Huissen beschikbaar is.

Het tekort wordt steeds schrijnender en de behoefte aan voldoende sportvoorzieningen wordt steeds groter. "We willen de kwaliteit van ons onderwijs blijven verbeteren. Sporten/bewegen is goed voor de groei en ontwikkeling van de leerlingen. De leerlingen waren altijd veel tijd kwijt door de busreizen naar andere sportvoorzieningen. Rooster technisch was dit natuurlijk ook altijd een enorme klus. Nu kunnen we de onderwijstijd efficiënter inzetten," aldus de directie. De directie mocht trots tijdens de onthulling van het bouwbord een mooie bos bloemen in ontvangst nemen van de omwonenden.

De bouw van de gymzaal zal ongeveer in maart afgerond worden. Op zaterdag 30 januari houdt het OBC Huissen een open dag. Tijdens deze dag kunnen geïnteresseerden tevens meer informatie krijgen over deze nieuwe sportvoorziening.

Lingewaardse dominee brengt twee Paulusboeken uit

HUISSEN - Donderdag presenteert Klaas Touwen, de dominee van Angeren, zijn zojuist verschenen tweede Paulusboek. Verleden jaar verscheen ‘Paulus zelf’, dat de zeven min of meer echte brieven bespreekt, door Paulus zelf geschreven, althans gedicteerd.

Maar het Nieuwe Testament bevat ook brieven die wel op Paulus’ naam staan, maar die zeker niet van hem afkomstig zijn. Het zijn toegeschreven brieven waarmee auteurs van rond de eerste eeuwwisseling zijn denken een bindende interpretatie wilden meegeven. In naam van Paulus verburgerlijkte het christendom en werd vrouwen het zwijgen opgelegd.

Het onderscheid tussen echte en onechte brieven berust op brede wetenschappelijke overeenstemming. Dat blijkt wel uit de medeauteurs van deze boeken: hoofdzakelijk bijbelwetenschappers van Nederlandse en Vlaamse universiteiten, katholiek en protestant.

Dominee Klaas Touwen presenteert ‘In naam van Paulus. Handelingen en de aan Paulus toegeschreven brieven’ in de protestantse kerk van Huissen, Raadhuisplein 35, op donderdagavond 10 november, aanvang 20.00 uur.

In een Oogopslag

woensdag 9 december
09.30 St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

zaterdag 12 december 3e weekend van de Advent

13.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters en kinderkoor Spetters

zaterdag 12 december 3e weekend van de Advent

15.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters en het koor Voices.

zaterdag 12 december 3e weekend van de Advent
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

zondag 13 december 3e zondag van de Advent
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastoor Peters, en het koor Exotherm

woensdag 16 december
09.30 HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

DOORLOOP Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg krijgt donatie van Hart4Doornenburg

Reserveren buutgala De Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 9 januari vindt het jaarlijkse buutgala plaats bij carnavalsvereniging De Waskniepers bij De Klok aan de Markt 1 in Gendt.

Telefonisch reserveren is mogelijk bij Helga Hubers (0481 424698); per mail reserveren kan ook: cvdewaskniepers@hotmail.com of hhmhubers@vodafonethuis.nl. De kaartjes kosten bij reserveren vijf euro per stuk en aan de kassa 7,50 euro per stuk. Gereserveerde kaarten kunnen vanaf moment van reserveren afgehaald worden bij Helga Hubers (bel even van te voren). Tafels worden alleen gereserveerd na afhalen van de kaarten.

26 / 28

Hiep Hoera!
Lieve Co & Eef, gefeliciteerd met jullie
Gouden Huwelijk!
Dikke knuffel
Luuk & Daan

Hiep Hiep Hoera
Ons schatje Lynn wordt
9 december 3 jaar
Knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Eva gefeliciteerd met het behalen van je zwemdiploma B
Oma en opa de Man en oma en opa Claassen

Isa gefeliciteerd met het behalen van je zwemdiploma A.
Opa en oma de Man en
opa en oma Brouwer

Onze liefste Opa Bram wordt
10 december 60 jaar!
Hiep Hiep Hoera!
Veel liefs van Iris, Fleur,
Diede en Bram xxx

Zie je wel Ouwe, Gewoon Volhouwe!
Donderdag wordt Bram 60 jaar!
Liefs van Henny, Ilona, Thomas, Debby en Rajay

Hiep, Hiep, Hoera,
Myrthe Euwes wordt 9 december
4 jaar!
Veel plezier op de basisschool!
Veel liefs,
Papa, Mama en Elise

Zus MARIAN
gefeliciteerd met je
70ste verjaardag
"de vlindertjes"

11 - 12 - 2015
it's 4real another year went by, happy birthday
Lisanne Gloudemans
But still 365 days to go till
"SWEET SIXTEEN"

Na veertig dienstjaren als tandarts,
gaat Steeven de Jongh genieten van zijn pensioen.
Bedankt geniet ervan!
Namens het team

Herman wordt 82 jaar.
Gefeliciteerd.
Nel, Marcel en Eric.

CV De Riensplitsers zoekt opvolger voor Prins Jerome

DOORNENBURG - CV De Riensplitsers uit Doornenburg is op zoek naar een nieuwe Jeugdprins/prinses. "Lijkt het jou leuk om Jeugdprins of Jeugdprinses van Doornenburg te worden? Of wil je niet zo in de belangstelling staan maar wel mee feesten, dan is de Jeugdraad van Elf misschien iets voor jou."

"Wat verwachten wij van een Jeugdprins en/of Jeugdprinses? Dat je een vrolijk type bent, die wel van feestjes houdt en je vindt het niet erg om in de belangstelling te staan. Op 29 januari 2016 nemen op tijdens de Jeugddisco afscheid van Prins Jerome de Roffelaar en Hofdame Isabel. Jij kunt dan als nieuwe Jeugdprins/prinses naar voren komen. Op zondag 31 januari 2016 mag je dan tijdens de Kindermiddag met alle kinderen mee feesten.

Op vrijdag 5 februari bezoeken we de school en mag je 's middags tijdens de Sleuteloverdracht van de Jeugdprinsen de sleutel van Doornenburg in ontvangst nemen. Tijdens de Optocht op zondag 7 februari mag je naast Prins Mug d'n opbouwer op de prinsenwagen door Doornenburg rijden. Ben je geïnteresseerd, vraag je ouders contact op te nemen met Tom Saat, Langeweerstraat 19in Doornenburg; 06 83672165 of mail: saat_bremer@planet.nl."

Nieuwe exposities in Kunstlokaal Bemmel

BEMMEL - Nieuwe gastkunstenaar: Freek Sanders, Nijmegen. Abstractie is voor Freek de manier om uiting te geven aan zijn werk. Gaven zijn werken enkele jaren geleden nog de suggestie van diepte door middel van lijnvoering en transparantie, de laatste tijd is er opnieuw een terugkeer naar het platte vlak.

Het zijn composities van kleurvlakken waarin het spanningsveld zich begeeft tussen vormen onderling en de ruimtes daartussen, waarbij leegte vorm kan zijn en andersom. Zijn werken ontstaan op een intuïtieve manier, waarbij expressie, kleur en compositie zich vormen tot een geheel tijdens het proces.

Nieuwe uitgelichte kunstenaar: Karolien Janssen. Horen meubels thuis in een galerie? Ja, zeker als ze ontworpen en gemaakt zijn met creativiteit, uniek zijn en verrassen door combinaties in materialen en raffinement in de afwerking. Aan die criteria voldoen de meubels van Karolien ruimschoots. Verder maakt zij kleine kunst waarin hout de hoofdrol speelt. Karolien is vanaf het begin lid van de Kunstgroep Bemmel en toont nu een selectie van haar werk in de 'uitgelichte kamer' van Kunstlokaal. Haar stijl kenmerkt zich door sobere en strakke vormen, soms met een speels uitstapje of een vleugje nostalgie.

Kunstlokaal (Dorpsstraat 41, Bemmel) is geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en tijdens de kerstmarkt Bemmel op zondag 13 december. Tijdens de openingstijden is altijd minstens één lid van de Kunstgroep aanwezig. De nieuwe exposities starten op vrijdag 11 december om 16.00 uur en duren tot medio maart.

Steun de Zandse Kerk: nog 50.000 euro te gaan

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk is sinds eind oktober bezig met de inzameling van 100.000 euro voor het behoud van de Zandse Kerk. "De stand staat nu op 50.000, dus we zijn er nog niet."

Stichting De Zandse Kerk wil de Zandse Kerk overnemen van R.K. Parochie De Levensbron. Voor het onderhoud van het kerkgebouw is 100.000 euro nodig, zodat deze behouden kan blijven. Eind oktober is gestart met een actie waarbij mensen gevraagd worden om een stukje van de kerk te adopteren. De reacties zijn zeer positief, en de stand staat al op 50.000 euro.


Na overname van de Zandse Kerk wil de stichting het mortuarium verbouwen tot een huiselijke rouwkamer. Deze zal beschikbaar zijn voor opbaringen. Het kerkgebouw zal een geschikte locatie zijn voor uitvaarten, met het kerkhof op loopafstand. Naast uitvaarten zullen er ook activiteiten georganiseerd worden die toegankelijk zijn voor alle bewoners van Lingewaard. Op deze manier blijft de Zandse Kerk als ontmoetingsplaats een kloppend hart binnen de gemeenschap.

Steun de Zandse Kerk door deel te nemen aan de adoptieactie. Vul het formulier in en doe het in de brievenbus aan de Van Wijkstraat 33. "Wilt u al proeven aan de activiteiten? Volg www.zandsekerk.nl of surf naar www.facebook.com/zandsekerk. Hebt u nog vragen? Kom dan zondag 27 december naar de Zandse Kerk tijdens de kerststallentocht. De vrijwilligers van Stichting de Zandse Kerk staan u graag te woord. Bellen of mailen kan ook: 0263257189, info@zandsekerk.nl."

Oordupkesfestival De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Nadat er een tweetal nieuwe Senaatsleden waren geïnstalleerd, was er een zeer bijzonder moment aangebroken. Marcel Leijser zette, na vijftien jaar President geweest te zijn bij de Blauwen', zijn steek af. Na een emotionele speech, droeg hij zijn Presidentsonderscheidingen en scepter over aan Menno Meijer.

Marcel werd door alle aanwezigen getrakteerd op een langdurig en luid applaus, maar er waren ook pakkende woorden van onder andere wethouder Theo Peren die Marcel roemde voor zijn kar-trekkende rol al die jaren binnen De Blauwe Pony en hem namens de Gemeente Lingewaard de 'Gouden Schaar' en symbolisch een lintje overhandigde. Nadat Marcel en zijn vrouw Carla bedolven waren onder bloemen, Menno zijn nieuwe steek als President van De Blauwe Pony opgezet had gekregen en de voltallige BP'81 Senaat een fraai afscheidslied ten gehore had gebracht, kon het ODF nu echt van start gaan.

Het deelnemersveld was ook dit jaar weer zeer divers en na het eerste nummer van De Piejassen was de professionele trend al direct gezet. De Piejassen of 'Vliegjassen' deden dit jaar liefst voor de 25e keer mee aan het ODF. Het tweede optreden werd verzocht door een tweetal Stamgasten van De Roskam, maar onder het mom van 'Wij kunnen niet zingen', kregen ze wel de hele zaal mee. Nadat ook de 'Toekie Girls' , de 'Toepers', Menno J en de Pins, Vengacarnaval en de Bonbonnetjes hun optredens verzorgd hadden, was het duidelijk voor de vakjury dat de spreekwoordelijk lat weer hoog was neergelegd.

De jury was unaniem in haar eindoordeel en selecteerde De Vliegjassen, de 'Stamgasten' en de 'Bonbonnetjes', voor de barrage tijdens de Pronkzitting.

De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar de dames van de Toekie Girls. Het publiek koos met overgrote meerderheid voor De Vliegjassen. De Blauwe Pony '81 ziet onder leiding van een nieuwe President Menno Meijer uit naar de naderende Pronkzitting op 30 januari.

Eerste trekking Sterrenactie Angeren

ANGEREN - Vrijdagavond was de eerste trekking van de sterrenactie.

Prijswinnaars waren de families Polman uit Huissen, Piels Angeren, J. Janssen Angeren, Helsen Angeren, J. Peters Angeren, mevrouw T. Hoffs Angeren en de heren G. Vermeulen Angeren en R. Eeuwes Bemmel.

Dinsdagavond 22 december Is de tweede trekking en wordt de hoofdprijs, weekendje weg, ter waarde van 500 euro getrokken.