GN Lingewaard

7 juni 2017

GN Lingewaard 7 juni 2017


Monster-mountainbiketocht Duchenne Heroes

BEMMEL - Marius' CrankCowboys – bestaand uit Bemmelnaar Frans Neijenhuis, oud-Bemmelnaar Ingmar van Zutphen en als begeleider Bemmelnaar Eef Berends – gaan van 17 tot en met 23 september meedoen aan de monster-mountainbiketocht Duchenne Heroes.

In zeven dagen fietsen zij – grotendeels over onverharde paden – 700 kilometer vanuit Saarburg in de Duitse Eifel, door Luxemburg en de Belgische Ardennen naar de finish in Eindhoven. Dit doen zij voor kinderen met Duchenne spierdystrofie in het algemeen en voor Marius in het bijzonder. Marius is een jongen van 12 jaar die lijdt aan Duchenne spierdystrofie.

        

Duchenne spierdystrofie is een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat spierweefsel wordt afgebroken en komt vrijwel alleen bij jongens voor. Door de afbraak van spierweefsel worden kinderen met Duchenne spierdystrofie rond hun tiende jaar afhankelijk van een rolstoel, rond hun twintigste jaar worden de spieren te zwak voor zelfstandige ademhaling en uiteindelijk zal ook hun hartspier het begeven. Duchenne spierdystrofie is dus een dodelijke ziekte.

Onderzoek naar behandeling van Duchenne spierdystrofie moet grotendeels uit particuliere fondsen worden betaald. Iedere deelnemer aan Duchenne Heroes brengt daarom minimaal 2500 euro sponsorgeld in. Marius' CrankCowboys zal dus minimaal 5000 euro aan sponsorgeld bij elkaar moeten halen.

"Wil je Marius' CrankCowboys steunen in hun strijd tegen Duchenne spierdystrofie, dat kan door ze te sponsoren via https://www.duchenneheroes.nl/sponsor-nu. Wil je meer weten over Marius' CrankCowboys, bezoek dan hun facebookpagina https://www.facebook.com/CrankCowboys/.

Naast sponsorgeld is Marius' CrankCowboys ook hard op zoek naar een camper waar zij tijdens de tocht in kunnen slapen. Heb je een camper (particulier of bedrijf) en wil je deze in september een weekje beschikbaar stellen voor dit enorm goede doel, neem dan contact op met Marius' CrankCowboys 06 10782861 (Frans)."

Kermisexploitanten vinden Lingewaard minder interessant

De kermis krijgt steeds meer concurrentie van andere evenementen. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Met uitzondering nog van Huissen, gaan de kermissen in Lingewaard de gemeente steeds meer geld kosten. De opbrengst aan inschrijfgeld daalt al jaren terwijl de financiële lasten toenemen. Kermisexploitanten hebben steeds minder behoefte om voor een kermis in Lingewaard in te schrijven. Het college zit ook nog met het probleem dat de kwaliteit van kermisattracties er niet beter op wordt. Wethouder Theo Janssen vindt de ontwikkeling zorgelijk. Nu de economische crisis voorbij is hoopt Janssen dat dit jaar de belangstelling weer toeneemt.

In 2013 was het laatste kermisseizoen dat de gemeente nog geld kon overhouden, Kermisexploitanten brachten toen 142.000 euro in het laatje. Daar stond 104.388 euro aan kosten tegenover voor de gemeente. In 2015 waren de inkomsten al gekelderd naar 110.750 euro en waren de kosten gestegen naar 171.249 euro. De gemeente maakt ook extra kosten door hogere energielasten en nachtbeveiliging.

De financiële situatie in de kermiswereld is slecht. Zelfs Tilburg, met de grootste kermis van Nederland, kampt met teruglopende bezoekers. Op vragen van de VVD vorig jaar september liet het college weten dat kermisexploitanten niet staan te springen om in Lingewaard hun kostbare attracties neer te zetten. Volgens wethouder Janssen trapte de VVD met hun vragen een open deur in. Ook de VVD moet weten dat er in de kleine kernen te weinig bezoekers zijn om als exploitant met kostbare attracties nog geld te kunnen verdienen.

Wethouder Janssen ziet geen mogelijkheid om de kermis financieel tegemoet te komen. De consument bepaalt waar ze hun geld aan uitgeven. De kermis lijkt het af te leggen tegen een groeiend aanbod van andere evenementen en vertier, meent Janssen.
De kermis is onderdeel van de Kadernota 2018. Donderdag 29 juni staat de nota op de raadsagenda.

Vrouwenvereniging Angeren gaat een dagje uit

ANGEREN - Op dinsdag 13 juni om 9.30 uur vertrekt de Vrouwenvereniging vanaf het dorpshuis voor het jaarlijks dagje uit.

"Nadat de bus ons heeft opgehaald rijden we rechtstreeks via een mooie route naar Elburg, waar we aan boord gaan van een van de schepen van de rederij. We gaan een drie uur durende vaartocht maken door de randmeren naar Kampen.

De tocht begint traditioneel met koffie en gebak. Later in de middag krijgt u een diner aangeboden. Na de vaartocht hebben we nog vrije tijd in Kampen,waar we naar eigen inzicht het stadje kunnen bekijken. Langs de kade zijn er nog traditioneel getuigde zeilschepen te zien die knipogen naar vroegere tijden. Daarna vertrekken we huiswaarts naar Angeren,waar we 18.00 uur zullen arriveren."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 13 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 14 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 15 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Expositie in het 'kleine kerkje aan de dijk'

ANGEREN - Op zaterdag 10 en zondag 11 juni is de Kunstroute Mea Vota op diverse locaties in Huissen en Angeren. Op acht locaties is tussen 12.00 en 17.00 uur werk van verschillende kunstenaars te zien.

Ook dit jaar doet het 'kleine kerkje aan de dijk' aan de Molenstraat 1 in Angeren mee aan deze Kunstroute en hier exposeren Geert Roelofs en Annelieke Loman hun schilderijen en Rita Oostendorp haar bronzen beelden. Geert heeft zichzelf een speciale schildertechniek eigen gemaakt. Met gebruik van satéprikkers als penseel en gewone huisverf worden getekende stadsgezichten of bekende gebouwen kleurrijk ingevuld.

Annelieke Loman maakt kleurrijke schilderijen met acrylverf, zowel figuratief als abstract. Mediterrane landschappen is een geliefd onderwerp. Rita Oostendorp wordt geïnspireerd door de natuur en dat is duidelijk te zien in haar werk. Zij giet al haar bronzen zelf en ieder beeld is uniek. In 2012 heeft zij de Mieke Bles Kunstprijs van Lingewaard gewonnen. Meer informatie over haar bronsatelier 'De Jutteakker' en werk staat op www.bronsatelier.nl.

In deze prachtige Kunstroute biedt het kerkje een rustpunt aan wandelaars, fietsers en kunstliefhebbers. De folder met de route ligt op 10 en 11 juni klaar bij Mea Vota, het startpunt van de route, bij de VVV in Huissen en bij de deelnemende locaties. Meer informatie staat op www.kunstinmeavota.info.

'Sasa-busreis was leuk en informatief'

ANGEREN - De Sasa-busreis was leuk en informatief. Een van de deelnemers vertelt:

"Dinsdag 23 mei om negen uur vertrokken we vanaf het dorpshuis in Angeren met een volle bus van de Betuwe Express in de richting van de Achterhoek. De zon scheen, de temperatuur was goed dus iedereen was al goed gehumeurd. Om tien uur kwamen we bij Museum Smedekinck in Zelhem en daar stond de koffie met heerlijk appelgebak al klaar. Een klein museum dat op allerlei gebied veel historie liet zien.

Voor de meeste deelnemers (die toch echt van 'gisteren"' zijn) een feest van herkenning. Zo waren er gereedschappen en attributen van oude beroepen, zoals slager, vatenmaker, timmerman, klompenmaker en vele zaken uit de boerenhuishouding. En zelfs complete inrichtingen van bijvoorbeeld een kruidenier waar de suiker werd afgewogen in een papieren zak, een smederij en veel meer. Voor de liefhebber een aanrader.

Na deze duik in het verleden vertrokken we om twaalf uur naar het Wolfershuus Susebeek, ook in Zelhem waar een typisch Achterhoeks Proeverijbuffet klaarstond. De uitbater gaf ons uitgebreid uitleg over de te proeven gerechten. We smulden er allemaal van.

Met een voldaan gevoel weer de bus in en op naar de Cactus Oase in Ruurlo. Om drie uur 's middags werden we ontvangen door Annie Cactus die ons vertelde hoe haar hobby, die uiteindelijk uitgroeide tot een bedrijf, is ontstaan.

We keken onze ogen uit, al die verschillende cactussen, het woestijnlandschap en de modeltreinen die daar tussendoor reden, de schilderijen. Prachtig, nooit geweten dat er zoveel soorten cactussen bestonden. Na de koffie met kruidkoek kregen we een kleine cactus als aandenken en gingen we terug naar huis. Aan het eind van de middag om zes uur arriveerde er dan ook een bus vol tevreden deelnemers bij het Dorpshuis, die zich vast voornamen om de volgende keer weer mee te gaan.

Want daarom is het de Sasa te doen. Mensen bij elkaar brengen, bevorderen van sociale contacten en samen leuke dingen doen." Meer informatie over de activiteiten van Sasa op www.sasa-angeren.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 13 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 14 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 15 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 10 juni

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Gemengd koor De Levensbron

Zondag 11 juni

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, kinderkoor Spetters, Terugkomviering Communicanten, Gezinsviering

Woensdag 14 juni
09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 17 juni

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Zondag 18 juni

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, C. Crolla, G. Braks, H. Rolfes en I. van Cuijk, Gemengdkoor De Levensbron, Huissense Umdracht

Woensdag 21 juni

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

Sluitingsavond Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Het Vrouwengilde Doornenburg organiseert voor haar leden op maandag 12 juni de sluitingsavond van dit seizoen.

Het belooft weer een leuke, gezellige avond te worden. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

DOORNENBURG - Het Vrouwengilde Doornenburg organiseert voor haar leden op maandag 12 juni de sluitingsavond van dit seizoen.

Het belooft weer een leuke, gezellige avond te worden. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 12 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, nasi en een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Zonnebloemloterij Gendt

GENDT - "Misschien heeft u het spotje al gehoord op radio Gelderland: de loterij van de Zonnebloem is weer begonnen."

"Een aantal in Gendt heeft al loten via de deur-aan-deuractie afgenomen en daar zijn we u zeer dankbaar voor. We hebben in die week niet bij alle huizen in Gendt kunnen langsgaan. Vandaar dat we woensdag 7 juni en donderdag 8 juni nogmaals Gendt ingaan om langs de deur loten te verkopen voor de Zonnebloem

Tachtig cent per lot gaat naar onze afdeling, dit geld wordt gebruikt om weer mooie activiteiten voor onze fysiek beperkte gasten te ontplooien. Mede omdat volgend jaar onze afdeling 25 jaar bestaat, kunnen wij het geld goed gebruiken. Vanaf 18.00 uur gaan zij van start."

Imkers houden open huis

REGIO - Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing wordt gemaakt? Of hoe bijen hun raten bouwen? In het weekend van 8 en 9 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis.

Voor het achtste jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in Nederland. Tijdens het open huis van de NBV ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en gaat in bijenkast op zoek naar de koningin.

Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 8 en 9 juli zien wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

Nederland telt ongeveer 9000 imkers waarvan 80 procent is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een open huis locatie bij jou in de buurt op www.bijenhouders.nl.

REGIO - Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing wordt gemaakt? Of hoe bijen hun raten bouwen? In het weekend van 8 en 9 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis.

Voor het achtste jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in Nederland. Tijdens het open huis van de NBV ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en gaat in bijenkast op zoek naar de koningin.

Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 8 en 9 juli zien wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

Nederland telt ongeveer 9000 imkers waarvan 80 procent is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een open huis locatie bij jou in de buurt op www.bijenhouders.nl.

Drie nominaties voor titel 'Ondernemer van het jaar'

BETUWE - De Betuwse bedrijven Evenementenlocatie Watergoed van Joost Frijlink, Van Ginkel Groep vertegenwoordigd door Danielle van Ginkel en Choi Kwai vertegenwoordigd door Remco Tiecken maken kans op de titel ‘ondernemer van het jaar 2017’. De winnaar wordt bekend tijdens het ondernemersevent Betuwe Onderneemt Beter op maandag 26 juni.

Welk bedrijf zet de Betuwe het beste op de kaart? Dat is dit jaar het belangrijkste criterium bij de ondernemersverkiezing van Betuwe Onderneemt Beter. In totaal 61 bedrijven voorgedragen als ondernemer van het jaar. Na een eerste selectie zijn de drie genoemde ondernemers als titelkandidaat uit de bus gekomen.

Oordeel jury én publiek
De jury van de ondernemersverkiezing bestaat uit de voorzitters van de ondernemersverenigingen Veron en OCO, Anton Bouwmeister en Martien Martens. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is onafhankelijk juryvoorzitter. De andere juryleden zijn winnende ondernemers van voorgaande jaren: Tessa Maters van Absolute Advocaten en Bob Jacobs van Jacobs Beheersbaar Onderhoud. Samen brengen ze de titelkandidaten binnenkort een bezoek. Op basis hiervan vormt de jury een eindoordeel. Maar ook het publiek mag tijdens de verkiezingsavond een stem uitbrengen.

De presentatie van de verkiezingsavond is in handen van Angelique Krüger. Naast de verkiezing zorgt cabaretduo Urgert & Van Deudekom voor het nodige entertainment. Na afloop is er gelegenheid om Joost Frijlink, Danielle van Ginkel of Remco van Tiecken persoonlijk te feliciteren als ondernemer van het jaar.

Kinkelbestuur in gesprek met… Thuiszorg… wij sturen niet iemand om alleen thee te drinken

BEMMEL - Oefenen met steunkousen, helpen met opstaan en wassen, medicijnen regelen. Maar ook specialistische dingen. De thuiszorg helpt bij de verzorging van operatiewonden, geven van injecties, aanleggen van een infuus of bij stervensbegeleiding.

Bianca en Rina wijden ons in in de geheimen van de thuiszorg (STMR). Ze zitten in het Kinkelgebouw. Bianca is wijkverpleegkundige. Zij doet de intake en bepaalt de zorgdoelen. Bijvoorbeeld wat is er nodig om iemand langer zelfstandig te laten wonen en dat tegen een zo laag mogelijke prijs. Ze werkt volgens de nieuwe filosofie. Het gaat er niet om om de cliënt te vertroetelen, maar om te bezien wat hij nog zelf kan en hoe de kinderen kunnen bijspringen. Wij zijn alleen aanvullend. Bij de intake probeer je ook breed te kijken. Je komt voor iemands knie en je gaat weg met een dieetadvies vanwege ondervoeding.
Beiden zijn in hun nopjes over de huisvesting. Je komt altijd bekenden tegen. Rina: bovendien zit ik hier in mijn oude klaslokaal… leuk hè! Ze is nu nog ziekenverzorgende, maar leert voor verpleegkundige. Ze benadrukt: de cliënt moet zoveel mogelijk zelf doen. Bij het wassen is schouders en hoofd en de achterkant vaak moeilijk. Daar helpen wij dan bij. Maar de rest is aan hen zelf. Zo ook bij steunkousen. Ze aantrekken wordt getraind (foto), wat ook veel gegiechel oplevert. Waarom doe je het? Rina: omdat ik graag met mensen omga. Ook met lastige mensen. Want een klier ben je niet voor je plezier. Bianca: iets regelen met en voor mensen en lastige gesprekken in goede banen leiden. Dat geeft mij energie.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Dvd-opname Dick van Altena in Angeren

Foto: Henriette Hoffs

ANGEREN - Op zaterdag 1 juli worden opnamen gemaakt van een uniek semi-akoestisch concert dat Dick van Altena geeft met voltallige band (+ special guests) in de theaterzaal van Dorpshuis Angeren.

Een registratie van het optreden mét extra’s verschijnt begin oktober op dvd. Fragmenten van het concert zullen ook te zien zijn in de documentaire die over Dick gemaakt wordt in het kader van zijn 40-jarig muziekjubileum. Programmamaker Angelo Damen (TV Gelderland) tekent voor zowel de dvd als de documentaire.

Damen maakte al eerder een serie documentaires over Gelderse topartiesten als Thijs van Leer, Harry Sacksioni en Bert Heerink. Het concert is zaterdag 1 juli om 20.00 uur (zaal open om 19.00 uur) in het dorpshuis Angeren / Kulturhus Angeren aan de Emmastraat 23, Angeren

Kaarten á 15,00 euro zijn te reserveren via reserveringen@dickvanaltena.com / 0481 481661, tickets@dorpshuisangeren.nl / 026 3251186

Bezoekers van het concert kunnen met hun entreebewijs na de release van de dvd 2,50 euro korting krijgen bij aankoop van de dvd.

Winst voor H. van Hal en Van Olderen & Meuwsen

DOORNENBURG - Op 27 mei stonden er twee vluchten op het programma: de 6e vitessevlucht vanuit Vervins (270 km) en de eerste dagfondvlucht vanuit Gien (522 km) aan de eerste vlucht van de dag vanuit Vervins deden 163 duiven mee van dertien liefhebbers. Ze werden gelost om 07.30 uur.

H. van Hal 20 mee 5 pr. 1, 18, 20, 21, 39
Van Olderen & Meuwsen 12 mee 5 pr. 2, 5, 9, 10, 11
Nissen & Vermaas 33 mee 19 pr. 3, 4, 6, 7, 8, 12, 13, 17, 19, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 33, 34, 41.
J. Buys 24 mee 2 pr. 14, 29
J. Pauwelsen 3 mee 1 pr. 15
G. Peters 9 mee 3 pr. 16, 28, 35
W. Geurtz & Zn 20 mee 3 pr. 30, 32, 36
J. v.d Scheur 6 mee 2 pr. 37, 40
P. C. Engelen 9 mee 1 pr. 38

De tweede vlucht was vanuit Gien; hieraan deden 120 duiven mee van twaalf liefhebbers deze werden gelost om 7.00 uur.

Van Olderen & Meuwsen 32 mee 7 pr. 1, 3, 4, 11, 13, 25, 27
Nissen & Vermaas 11 mee 5 pr. 2, 9, 14, 18, 29
J. Buys 16 mee 7 pr. 5, 17, 22, 23, 24, 26, 30
P. C. Engelen 5 mee 1 pr. 6
A.A. Engelen 20 mee 3 pr. 7, 15, 19
W. Geurtz & Zn 8 mee 4 pr. 8, 12, 16, 20
H. van Hal 5 mee 1 pr. 10
W. Tijssen 6 mee 1 pr. 21
G. Neijenhuis 6 mee 1 pr. 28

Lezing over Architectuur van 'De Stijl’

BEMMEL - Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de De Stijl is opgericht. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De Stijl is vooral een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl.

De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De leden van De Stijl waren: Antony Kok, Vilmos Huszar, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Van Doesburg, Georges Vantongerloo. J.J.P.Oud, Jan Wils, Robert van 't Hoff. Uiteindelijk ook: Gerrit Rietveld

De Kinkelacademie heeft ter gelegenheid van dit jubileum jaar Jan Brouwer uitgenodigd die op maandag 12 juni om 20.00 uur een lezing over De Stijl zal geven in de Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Jan Brouwer heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft. Hij heeft een eigen architectenbureau in Den Haag. In de negentiger jaren was hij voorzitter van de BNA, de Bond van Nederlandse Architecten.Ook werd hij benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij was van 2003 tot 2007 lid van het College van Rijksadviseurs met de portefeuille infrastructuur. Hij heeft vele artikelen op zijn naam staan en talloze lezingen gegeven, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland (in Milaan, Parijs, Londen, Jakarta, Stockholm, Sarajevo en Istanbul). Met industrieel ontwerper Chris Karthaus heeft hij een atelier opgezet waarin meubelontwerpen ontwikkeld worden.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij: boekhandel Polman, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs: (inclusief een kopje koffie/thee bij aanvang) 12,50 euro.

Partnergemeente Brandenburg

Auferstehungskirche Brandenburg an der Havel

HUISSEN - Al sinds 1985 heeft de protestantse gemeente Huissen een intensieve band met de Evangelische Auferstehungsgemeinde in Brandenburg an der Havel.

Jaarlijks hebben we als gemeente contact met gemeenteleden in Brandenburg. Het ene jaar bezoeken we Brandenburg (Görden), het andere jaar zijn de Brandenburgers te gast in onze gemeente. Dit jaar gaan we met een groep gemeenteleden naar Brandenburg van vrijdag 9 t/m maandag 12 juni. Vrijdagavond worden we om 17 uur ontvangen in de kerk en ’s avonds zijn we bij onze gastgezinnen. Op zaterdagmorgen zien we elkaar weer in de kerk en gaan we in gesprek over de Reformatie. Met de Kirchentag in Berlijn (24 – 29 mei) nog vers in het geheugen moet dat genoeg gesprekstof opleveren. ’s Middags lopen we in Beelitz het boomkronenpad en volgt een gezellige avond met eten en drinken. Het programma voor de zondag bestaat uit een kerkdienst in de Auferstehungskirche en een tentoonstelling over de Reformatie in de Sankt Gotthardtkirche. Sommigen reizen aansluitend terug, anderen vertrekken op maandagmorgen naar Nederland. Een weekend in het teken van ontmoeten, bijpraten en genieten.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Zondag 11 juni (Trinitatis), ds. Theo de Zwart, Arnhem. Nieuwsgierig? Kom langs! Iedere zondagmorgen om 10 uur en vrijdagmiddag tussen 14 en 16 uur is de kerk open. Om stil te worden of elkaar te ontmoeten. Van harte welkom.

Beachvolleybal tijdens Kersenfeest

GENDT - Tweestroom afdeling volleybal zorgt weer voor de organisatie van het Fysiotherapie Wismans Beachtoernooi tijdens het Kersenfeest in Gendt.

Ook dit jaar is er weer door de organisatie van het Kersenfeest, Sint-Sebastianus, aan sportvereniging Tweestroom afdeling volleybal gevraagd om tijdens het Kersenfeest weer de organisatie van het beachvolley op zich te nemen. Fysiotherapie Wismans is voor de tweede keer hoofdsponsor en naamgever van dit toernooi.

Na een volledig verregend toernooi vorig jaar op een erg krappe locatie naast De Leemhof met slechts twee velden, kunnen we weer gebruik maken van de oude locatie naast Providentia. Waar drie velden aangelegd kunnen worden.

De zaterdag is van oudsher bestemd voor de mini’s en jeugdteams tot 21 jaar. De mini's spelen van 10 tot 12 uur een eigen toernooi. De start van het toernooi voor de jeugd is op zaterdag om 12 uur en de prijsuitreiking door de Kersenkoningin staat gepland om 17.45 uur.

Op de zondag zijn de senioren Beachvolleyballers aan de beurt. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen is de start om 11 uur. Ook is de prijsuitreiking rond 18 uur weer door de Kersenkoningin.

Inschrijven voor de zaterdag en de zondag kan via het inschrijfformulier op www.Tweestroomsv.nl. Of mailen naar h.rensen1@hetnet.nl tot en met zondag 18 juni.

Column

Sociaal

Mijn schoonvader is overleden zonder koninklijke onderscheiding. Terwijl de man in zijn vrije tijd nog drukker was dan voor zijn werkgever. Hij was bestuurder bij tal van verenigingen. Van carnaval tot gehandicaptenzorg. Van vakbond tot kanariepietjesvereniging. Ik herinner de woning van mijn schoonouders als prettig en vooral sociaal. Vergaderingen in de huiskamer waren allerminst zeldzaam. Schoonmoeder zorgde voor de koffie en soms ook nog iets lekkers er bij. Mijn schoonvader kon formele brieven schrijven. Mensen in nood klopten nooit tevergeefs aan. Als raadslid van CDA Gendt greep hij een grijpstuiver bij. De belasting ook en stuurde hem stevige aanslagen. Het deerde hem niet. Mijn schoonvaders enige doel was zich belangeloos inzetten voor de samenleving. Mijn schoonvader zou als vrijwilliger in de gemeente Lingewaard een aardige cent er bij hebben verdiend. In Doornenburg bestaan 2 bewoners die als dorpscontactpersoon samen 11.000 euro aan subsidie opstrijken. Zonder een duit in hun knip zouden deze dorpsbewoners al lang zijn gestopt. Het college heeft nu besloten om het bedrag te verhogen. De dorpscontactpersonen hebben bijgedragen aan het bevorderen van het leefklimaat en de leefbaarheid binnen de kern Doornenburg, meent het college. Een argument om zulke zogenaamde vrijwilligers te subsidiëren? Dorpscontactpersonen in Angeren en gelijksoortige bewoners van de Zilverkamp in Huissen kunnen op een vergelijkbare financiële steun rekenen. Zwemvereniging Gendt levert met hun poloteams sportieve prestaties. Dames 1 werd met trainer Cees Snel dit jaar kampioen. De trainer is vrijwilliger en ontvangt voor zijn trainersvak geen stuiver. De Theaterkerk in Bemmel draait volledig op bezielende vrijwilligers. Op de sportvelden in Lingewaard staan zaterdags verschrikkelijk veel vrijwilligers die zich het schompes werken voor de jeugd. De dag voor Koningsdag reikt burgemeester Schuurmans lintjes uit aan inwoners die zich als vrijwilliger, net als schoonvader, iets voor anderen doen. Ze prijst die mensen met superlatieven de hemel in. Diezelfde burgemeester is onderdeel ven een college dat de sociale samenleving beschamend verdeelt in onbetaalde lintjesdragers en gesubsidieerde supervrijwilligers.


Sjaak

Inloopspreekuur van Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 7 juni) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Iedereen mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als men niet kan komen op het afgesproken tijdstip kan men ook e-mailen naar secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111, www.lingewaard.nl.of een Whatsappbericht naar 06 22258894.

Meezingavond met Meander

BEMMEL - De een spaart postzegels en een ander is verslaafd aan hardlopen; de een schildert vergezichten en weer een ander is blij met zijn groene vingers…

Het zijn allemaal hobby’s, hoe verschillend ze ook zijn. Activiteiten waar mensen plezier aan beleven, waar ze graag hun vrije tijd aan besteden. Het geeft ook voldoening om helemaal zelf met geduld iets te creëren: een verzameling, een tekening, een sportprestatie of een bloementuin. Zangvereniging Meander telt meer dan veertig van die hobbyisten: mannen en vrouwen die er plezier in hebben om samen te zingen. Elke maandagavond repeteren ze hun liederenrepertoire in de Bemmelse Theaterkerk, onder de bezielende leiding van dirigent Frans Coerwinkel.

"Maak van samen zingen ook uw hobby! Kom kennis maken met de wereld van notenbalken, majeur en mineur. Kom dus op maandag 12 juni naar de Meezingavond van Meander. Voorbereiding is niet nodig, uw stem is ruim voldoende. De avond is in Theaterkerk Bemmel om 20.00 uur. Deelname is gratis en geheel vrijblijvend."

Lustrumfeest De Veldschuur

BEMMEL - Op 16 juni bestaat De Veldschuur van Stichting Lingewaard Natuurlijk 5 jaar. Sinds de opening in 2012 zijn onze activiteiten uitgebreid en verder ontwikkeld.

"Men weet ons te vinden voor natuur gerelateerde activiteiten of adviezen. Daar zijn wij trots op. De Veldschuur is een ontmoetingsplaats geworden voor iedereen die natuur en beleving van de natuur een warm hart toedraagt. Wij nodigen u uit om op zondag 18 juni dit eerste lustrum feestelijk met ons te vieren. Vanaf 14.00 uur bent u welkom bij de Veldschuur, Sportlaan 1-M Bemmel. Dit is achter het parkeerterrein van sporthal De Bongerd."

Rondom De Veldschuur vinden allerlei activiteiten plaats. De Veldschuur, de schoolmoestuintjes en kruidentuin zijn opengesteld. De aanwezige moestuinbegeleiders, imker en solitaire bijenexpert staan een ieder graag te woord. In De Veldschuur staan koffie, thee of frisdrank klaar en kan men kijken naar een natuurfilm en een expositie over natuurfoto’s. Daarnaast kan men gratis deelnemen aan een struintocht in de Bemmelse Waard.

Om 14.30 uur en 16.30 uur is er een struintocht met natuurgids. Deze struintochten zijn voor jong en oud, mits goed ter been. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Tip: draag geschikte kleding en schoeisel Voor informatie kan men mailen naar: vandalen@lingewaardnatuurlijk.nl of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Inschrijving avondvierdaagse

HUISSEN - Tot en met 10 juni is de vooringeschrijving van de 38e avondvierdaagse in Huissen.

De adressen zijn B. Knuiman Praam 8 Huissen, H. de Winkel Bernhardstraat 24, C. Damen - Bles Berkenstraat 61 en Th.van Lent Doelenstraat 39. De kosten zijn drie euro. Lukt dit niet, dan kan er ook bij de start ingeschreven worden, maar dan is het inschrijfgeld 3.50 euro. De start is dinsdag 13 juni bij het Rijnstedegebouw aan de Jongstraat. Start is vanaf 18.30 uur.

Diana en Jan-Willem de Sain zijn zeer te spreken over Arns & de Leeuw Makelaars 'We zaten direct op één lijn'

HUISSEN – Een spannende tijd breekt aan, zodra je besluit om je huis te verkopen. Diana en Jan-Willem de Sain uit Huissen maakten kennis met verschillende makelaars voor de waardebepaling van hun woning, maar één makelaar sprong er voor hen echt uit.

'Het viel ons op dat er makelaars bij waren die niet helemaal duidelijk waren. Dan werd ons gezegd; 'Dat zien we later wel...'. Maar Johan de Leeuw daarentegen, sprak direct heldere taal en was zeer trefzeker wat de waardebepaling van onze woning betrof. Ook opvallend vonden wij, was de marktkennis van Johan', aldus Diana. 'Gegevens waarvan andere makelaars zeiden dat zij die zouden gaan opvragen, wist Johan gewoon uit zijn hoofd te noemen. Dat getuigt in onze ogen van grote vakkennis'.

Diana en Jan-Willem zijn zeer te spreken over de verkoopexpertise van Johan de Leeuw. Bij de verkoop van je huis is goede begeleiding van een capabele, bevlogen makelaar van grote waarde. Iemand die weet wat de huizenmarkt beweegt en waar er kansen liggen. Johan de Leeuw heeft Diana en Jan-Willem naar grote tevredenheid door dit traject heen geloodst. Jan-Willem: 'Wat wij ook erg prettig vonden, was, dat de dames op kantoor bij Arns & de Leeuw Makelaars allemaal op de hoogte waren van ons traject. Als wij een keer ergens voor belden, dan maakte het niet uit wie we aan de lijn kregen, want iedereen wist waar het over ging. Geweldig. De communicatie is dus top georganiseerd. Vanzelfsprekend hebben wij ons door Johan de Leeuw tevens laten begeleiden bij de aankoop van onze nieuwe woning!'

Wilt u ook een huis succesvol (ver)kopen? Loop dan eens binnen bij Arns & de Leeuw Makelaars aan de Langestraat 18 in het centrum van Huissen. Of kijk op www.arnsdeleeuw.nl; 026 3258210.

Boerboom Deuren blijft op vertrouwd adres

BEMMEL - Vanaf 12 mei is Arjan Huibers de trotse eigenaar van Boerboom Deuren in Bemmel. Voor u als klant zal dit geen merkbare verandering zijn. Wij blijven het vertrouwde adres voor uw garagedeuren en garanderen de service en kwaliteit die u de afgelopen 24 jaar van ons gewend bent. Ons team van deskundige monteurs geven dagelijks een visitekaartje af door hun vakmanschap en gemotiveerde inzet.

Het bedrijf is in 1994 opgebouwd door Henk en José Boerboom. Na het overlijden van Henk in 2012 heeft José het bedrijf voortgezet. Door de hectiek van de afgelopen jaren heeft José nu de moeilijke, maar weloverwogen keuze gemaakt om het bedrijf over te laten nemen. Voor José was belangrijk dat Boerboom Deuren zou blijven bestaan met de service en kwaliteit die u van ons gewend bent. Ze heeft er alle vertrouwen in dat Arjan Huibers met zijn jarenlange ervaring en enthousiasme de geschikte overnamekandidaat is.

Arjan heeft in Wijchen een soortgelijk bedrijf: HGD-Garagedeuren, en was op zoek naar uitbereiding in deze regio. HGD is zelfs Premiumpartner van Hörmann. Het kwaliteitsproduct uit Duitsland, de leverancier onder de garagedeuren. HGD-Garagedeuren en Boerboom Deuren kunnen samen nog beter inspringen op de vraag en aanbod vanuit de markt en de uitgebreide service verlenen die de klant van ons vraagt. Wij zullen dan ook vanaf heden verder gaan onder de naam: HGD | Boerboom Deuren.

Wij leveren voor zowel particulieren als voor bedrijven garage- en industriedeuren in de breedste zin des woords. Informeer naar de mogelijkheden. Het uitvoeren van het onderhoud en service doen wij natuurlijk ook aan uw deuren. Ook is het mogelijk om een bestaande sectionaal- of kanteldeur te voorzien van een elektrische aandrijving. Wij denken niet in problemen maar in oplossingen.

Laat u eens deskundig informeren en kom eens langs in onze showroom. De showroom in Bemmel is geopend op werkdagen van maandag tot met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en in Wijchen donderdag, vrijdag van 9:00 tot 17:00 ook en zaterdag tot 13.00 uur. Of er kan natuurlijk altijd een afspraak worden gemaakt met één van onze adviseurs.

Wij houden vrijdag en zaterdag 23-24 juni open actie-deurdagen. Profiteer dan van aantrekkelijke kortingen buitenom de jaaractie die we reeds hebben. Ook hebben wij diversen showroom modellen die wij tegen gunstige prijzen nu kunnen aanbieden. Onze deuren staan altijd voor u open voor een goed advies.

HGD l Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel, 0481 350208; www.boerboomdeuren.nl en Celsiusstraat 13, Wijchen; 024 6452782; www.hgdg.nl.

Derde koningswedstrijd van De Karper-jeugd

HAALDEREN - Het was weer een hele mooie avond 22 graden veel zon maar weinig vis. Negen jonge deelnemers gingen de strijd aan. Maar het was moeilijk om een vis te vangen.

Er werd door drie kinderen vis gevangen.
1e plaats Stijn Piels met 62 cm
2e plaats Eatan Genijes met 51 cm
3e plaats Luc van Zadelhof met 15 cm

Bij de karpervissers deden twee deelnemers mee.
1e was John Wagener met 117cm.
Volgende week wordt er de ouder/kind-wedstrijd gevist op het Hoog. Dan mag opa of oma, pa of ma ook meevissen met het kind.

Hollandse nieuwe 2017 bij Bos Vishandel

BEMMEL/SPAKENBURG - Het belooft weer een mooi haringseizoen te worden mensen. Na een niet al te koude winter, mooi voorjaar en de mooie laatste weken met veel zon heeft de haring zich zelf dik kunnen eten aan plankton, dit is voedsel voor de haring die door zonneschijn word gevoed...

Henk-Wout en Dirk van Bos vishandel hebben weer erg hun best gedaan om de beste Hollandse nieuwe voor u te kunnen kopen, mooie dikke ruggen en volop een vette haring..super gezond en bomvol omega vetzuren!

Ook dit jaar gaat u als koninklijke klant weer volop genieten van dit heerlijk stukje banket wat de natuur ons biedt.. Omdat de haring dit jaar op 14 juni komt en Henk-Wout ook die dag jarig is, mag iedereen maar dan ook echt iedereen gratis Hollandse nieuwe komen proeven.

Tot ziens aan de kraam, elke donderdag 9.00-13.00 uur Angeren dorpshuis en 13.30-17.45 uur Markt Bemmel.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Informatieavond bij Talento Metissimo

BEMMEL - Tijdens een gezellige en informatieve bijeenkomst op donderdag 15 juni presenteren enkele jeugdige talenten vanuit Stichting Talento Metissimo zich. Het programma is voor jong en oud(er) en start vanaf 19.30 uur in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel met een korte introductie over 'Duurzaam Opvoeden' met leuk en effectief 'Educatie-Gerei'.

Stichting Talento Metissimo (met ANBI) is een organisatie met een ouder-platform, die zich inzet voor talenten jong en oud(er) op Alfa, Bèta, cultuur- en denksportgebied: thuis, school, club of vereniging.

Enkele talentvolle jeugdigen van verschillende leeftijden tonen op deze avond hun bijzondere verrijkingstaken. Ter introductie vertelt Karen Langerwerf kort wat Stichting Talento Metissimo zoal doet met een invulling over wat noodzakelijk is voor ieder kind. Het gaat niet alleen over T. Metissimo maar over ons allemaal, ieder kind is een talent!

Ook een beetje nieuwsgierig geworden? Kom genieten, ook dit wordt vast een onvergetelijk avondje! Meld op tijd aan en kom op tijd, want vol is echt vol. Aanmelden kan via: Info@TalentoMetissimo.nl. Je kunt vanaf 19.00 uur binnenlopen, om 19.30 uur start de avond, die tot 21.00 uur duurt. Na afloop is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Entree is gratis, consumpties voor eigen rekening. Jong en oud: Ieder talent is welkom.

Liberation en Exodustocht

BETUWE - Op de foto zien we De Vleugel. Inmiddels bij zovelen bekend als een monument, dat verwijst naar de strijd uit de periode '44-'45 en naar de zucht om Liberation van burgers.

Inmiddels is ook duidelijk, dat een politiek landschap verandert. Dat zien we in de dagelijkse praktijk. Het landschap rondom De Vleugel verandert ook temidden van Park Lingezegen. Enige jaren geleden stond deze markering in weilanden; nu wordt de achtergrond bepaald door water en moeras.

Wandeltocht met een thema

De Exodustocht heeft ieder jaar een ander (wandel) thema. Vaak sluit het aan bij de actualiteit. Dit jaar is het 'onderlinge verbondenheid'. "We hopen dat ook dit jaar de wandeltocht mensen de ruimte biedt om te bewegen in een besef van vrijheid. Frisse lucht ademen, bewegen, elkaar ontmoeten, samen een prestatie leveren, jong en oud. Het kan op zaterdag 24 juni allemaal in een gezellige sfeer tijdens de tocht der tochten.|

Voorinschrijven kan via www.exodustocht.nl. Melden op de dag zelf kan ook in De Buitenpoort in Huissen.

Hyperactieve kinderen! Hoe ga je hier in 't gezin mee om?

BEMMEL - Op dinsdag 20 juni verzorgt Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard in Bemmel het Familekrachtcafé. Tijdens dit café krijgen ouders en opvoeders informatie over hyperactieve kinderen en hoe hiermee om te gaan in het gezin.

De gastspreker is Sandra Siersema, zij zal haar kennis en ervaring delen. Zowel vanuit haar professionele ervaring als vanuit haar persoonlijke ervaring als moeder van een zoon met ADHD zal zij meer vertellen over de omgang met kinderen die (hyper)actief zijn. Sandra is klassiek homeopaat en kinderpsychotherapeut. Na haar presentatie is er voldoende tijd om ervaringen te delen en vragen te stellen. De focus ligt deze avond op het delen met en leren van elkaar.

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Het Familiekrachtcafé start op dinsdag 20 juni om 20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur) in het gebouw van stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@familiekracht.nu.

Bemmel Zingt

BEMMEL - Op zondag 9 juli vindt in het centrum van Bemmel voor de tweede keer het evenement 'Bemmel Zingt' plaats. Na de eerste editie van afgelopen jaar, die zeer succesvol is verlopen, wordt het evenement nu nog groter.

Het wordt weer een combinatie van het Smartlappenfestival, een koop(jes)zondag en een rommelmarkt. Tijdens het Smartlappenfestival treden in het centrum tussen 11.00 en 17.30 uur, verdeeld over vijf podia, liefst achttien koren op met zo’n 750 deelnemers uit het hele land.
De winkeliers in het centrum zetten deze dag, elk op hun eigen creatieve manier, letterlijk de bloemetjes, boeken, schoenen, kleding, et cetera buiten voor hun winkel in de vorm van een koopjesmarkt. De winkels zijn geopend van 11.00 -17.00 uur.

Bij voldoende belangstelling zal er ook een rommelmarkt worden gehouden. Geïnteresseerde hobbyisten kunnen voor 25 euro een kraam huren. Daarnaast wordt een borg gevraagd van 5 euro in verband met het schoon opleveren. Inschrijven hiervoor tegen contante betaling kan tot en met zaterdag 24 juni bij: Hema Bemmel Markt 11 in Bemmel en Schoen- en Sleutelservice Huting, Deken Dr. Mulderstraat 2B in Bemmel

Zondag 9 juli is iedereen welkom in het centrum van Bemmel, waar weer van alles te beleven valt. Natuurlijk is zoals altijd het parkeren gratis en kan men bij de horecagelegenheden weer terecht voort een hapje en een drankje.

F1 HV Huissen seizoen ‘16/’17

HUISSEN - Dit seizoen is de F1 van HV Huissen met onwaarschijnlijke overmacht kampioen geworden.

In totaal werden er achttien wedstrijden gespeeld waarvan er zeventien werden gewonnen. Tijdens de kampioenswedstrijd zijn de negen meiden van de F1 dan ook terecht in het zonnetje gezet en hebben ze het kampioenschap uitgebreid gevierd. Van harte gefeliciteerd.

Child marriage

BEMMEL - Child marriage. Dit is het verhaal van Sarah, een meisje uit Congo dat op haar twaalfde levensjaar werd uitgehuwelijkt aan een veel oudere man.

Dit stripverhaal, waarin haar verhaal wordt verteld, is gemaakt door Chiel Kroezen, Nikki Kroeze, Floris Ketelaer en Sarah Kaandorp, leerlingen van het Over Betuwe College Bemmel.

22 / 24

Onze vrolijke en mooie kleinzoon Bram mag 7 Juni alweer 5 kaarsjes uitblazen. Gefeliciteerd en dikke X van opa Jan en oma Astrid

Lieve Laura
"leeftijd is maar een getal, al verdiend 30 worden wel een beetje ge-lal!!"
HIP HIP HOORAY

Tante Truus
Deze ondeugende, lieve Heldin
wordt 12 juni
95 jaar!

Van harte gefeliciteerd !

Onze grote paardenvriendin Isis wordt op 9 juni 6 jaar!
Gefeliciteerd lief meisje!
Liefs papa & mama
Knuffel van Jeroen & Bikkel

Daan heeft op 28 mei zijn
zwemdiploma A gehaald,
en op 6 juni werd hij 6 jaar.
Gefeliciteerd van jouw opa's & oma's.

Maaike, Gefeliciteerd met je
Sweet 16!
Maak er een knalfuif van!
Liefs Papa, Mama, Brechtje en Hester

Zevende Haalderen Open Tennistoernooi

HAALDEREN - Het zevende Open Tennistoernooi van Haalderen wordt gehouden van 3 tot en met 9 juli op het tennispark aan de Notenboomstraat in Haalderen. Een 25+ dubbeltoernooi in de categorieën 5, 6, 7 en 8. De inschrijvingen lopen binnen maar er is nog plaats voor meer.

Inschrijven kan nog tot en met 18 juni via de website www.toernooi.nl aanmelden. Op www.tchaalderen.nl staan de contactgegevens voor als er vragen of opmerkingen zijn. "We zijn ook te volgen via Facebook. We spelen zoveel mogelijk in een poulesysteem zodat je meerdere wedstrijden kunt spelen. Uiteraard worden er weer mooie prijzen beschikbaar gesteld voor de finalisten door onze sponsors.

Op vrijdagavond houden we een gezellige feestavond en er zullen ook diverse artikelen worden verloot onder de aanwezigen. Heb je zin om lekker te tennissen bij een leuk tennistoernooi, doe dan nu mee en schrijf je snel in. We hopen je te mogen ontmoeten tijdens dit gezellige tennisevenement", aldus de toernooicommissie

Tweede jeugdviswedstrijd Huissen

HUISSEN - Een dinsdagavond met weer nieuwe gezichten aan de waterkant! Het vissen leeft en steeds meer jeugd weet zijn of haar weg naar de waterkant te vinden!

Vorige week waren er vijftien jeugdige enthousiastelingen welke de strijd aangingen met elkaar om de prijzen... Een avond waar ook bijna iedereen vis in het net wist te toveren. Binnen tien seconden wist Isabelle de eerste vis al te vangen, helaas was het niet genoeg voor de overwinning.

Deze avond was het Pepijn die er met de eerste plaats vandoor ging, met wel 72 hele centimeters! Naïma, vorige week nog eerste wist nu met 65 centimeter een tweede plaats te behalen maar daarmee wel haar koppositie te behouden. Yarvin wist met 56 centimeters een derde plaats te bemachtigen. Yarvin ving daarnaast ook nog eens de grootste vis van de avond, een heuse brasem van bijna 40 centimeter. "We kijken dus terug op een geslaagde avond waarbij we ook nog eens werden verwend met het heerlijke ijs van La differenza.

De volgende wedstrijd van HSV Sint Petrus zal er gevist worden op maandag 19 juni in plaats van dinsdag 13 juni. Dit in verband met de Huissense avond vierdaagse.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 9 juni van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 10 juni van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Tiende Avond4Daagse Bemmel was een feest

BEMMEL - De tiende editie van deBol Junior Avond4Daagse was een mooi feest! 1130 geregistreerde deelnemers liepen van 16 tot en met 19 mei mee in Bemmel! Het totale aantal lopers lag een stuk hoger, er gingen zeker 1250 wandelaars op pad!

"We hebben weer geboft! Alle avonden mooi wandelweer alleen op woensdag was het wel erg warm! Goed bepijlde routes, onderweg limonade, fruit en een ijsje, muziek bij binnenkomst en een hele feestelijke intocht met drie muziekkorpsen onder het toeziend oog van wethouder Theo Peren en kinderburgemeester Britte en natuurlijk de beloning: de Avond4Daagse-medaille en een wandeldiploma!"

Het bestuur van stichting deBol is iedereen dankbaar. "Alle vrijwilligers die, als verkeersregelaar, controlepost, versnaperingen uitdeler, pijlen zetter, startbureau medewerker, bezemfietser, muzikant, lakei en nog veel meer, zo fantastisch hebben geholpen! Zonder al die helpende handen was deze Avond4Daagse echt niet zo’n mooi evenement geworden!"

In 2018 is deze vierdaagse van 29 mei tot en met 1 juni. Informatie en foto’s van dit jaar staan binnenkort op: www.debolbemmel.nl.

Retraite in Ressen

RESSEN - Zaterdag 10 juni zal er in de Kosterij aan de Kerkenhofstraat in Ressen weer een retraitedag worden aangeboden. Deze dag zal worden begeleid door Annet Hogenbirk en wordt georganiseerd door mensen van werkgroep Pleisterplaats Ressen. Het thema van die dag is ‘Hoe sta jij er voor?’

"We hebben een hele dag de tijd om meer zicht op onszelf te krijgen, te verstillen, te mediteren en te ontmoeten. Na deze dag ga je met je eigen beeld en afspraken met jezelf naar huis. Zeker weten dat je je er langdurig prettiger van gaat voelen! We maken gebruik van verschillende werkvormen en meditatie. En we wandelen een meditatieve stiltewandeling door de prachtige omgeving, dus breng je wandelschoenen mee.

De kosten zijn inclusief koffie, thee en soep bij de lunch vijftien euro. Breng wel je eigen brood mee." Aanmelding kan bij Winny Eijbersen: 06 14894540 / info@pleisterplaatsressen.nl. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Verplaatsing AED

Foto: Harry Rensen

GENDT - Op maandag 29 mei is de AED, die in de hal van de sporthal was geplaatst, met succes door stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe, naar de buitenzijde verplaatst.

Wanneer de hal gesloten was, was de AED niet bereikbaar. Door deze naar de buitenzijde van de hal te verplaatsen, is deze ook buiten de openingstijden in geval van nood te bereiken. De buitensporters en de omgeving van de Nijmeegsestraat hebben hierdoor een betere dekking wat AED betreft.

Haalderen in actie tegen zwerfvuil

HAALDEREN - Vrijdag 9 juni gaan ze in Haalderen zwerfvuil opruimen.

"De vorige keer waren er zes vrijwilligers die zich hiervoor ingezet hebben. We hebben na deze actie onderling afgesproken dit om de zes weken te herhalen. Voelt u zich ook geroepen hier aan mee te werken, dan zien we u graag vrijdag 9 juni om 19.00 uur voor bij Moos", aldus Marjo Hendriks (0481 451178).