GN Berg en Dal Heumen Mook

9 december 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 9 december 2017


Winterrust op de Heerlijkheid Beek

Foto: Ton Rothengatter

BEEK-UBBERGEN - December is een drukke maand met cadeautjes, etentjes en veel drukte. In de natuur is dat net omgekeerd. Daar heerst stilte. Een mooi moment dus om naar buiten te gaan en te genieten van de rust!

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen wandelt op woensdag 13 december met de deelnemers vanuit Beek de steile helling op. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de Gelderse Poort met op de voorgrond het kerkje van Persingen. Op de terugweg voert de wandeling over de Elyzeese Velden en het 'Oord van de gelukzaligen'. Vanwaar die naam? Dat wordt tijdens deze tocht snel duidelijk…

Start: 14.00 uur tegenover het voormalige gemeentehuis, Rijksstraatweg 139, Beek-Ubbergen. U kunt de auto parkeren aan de achterzijde van het voormalige gemeentehuis. Duur: 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen tot en met12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van geldige donateurskaart. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Anton van der Velde: 06 16651048 of Jan Taat, 06 83086024.

Stichting Margot van Boldrikfonds brengt nieuw boek uit

Omslag boek Wonen aan de Straatweg. Foto; Ivo van Sluis Foto: Ivo van Sluis

BEEK - Op 27 januari verschijnt het boek 'Wonen aan de Straatweg. Van Vrouwendaal tot Bronheuvel'. Het is in opdracht van het Margot van Boldrikfonds in Beek geschreven door Pieternel Coenen, kunsthistorica, en Annemiek Lukassen, kenner van de eigendomsgeschiedenis van de voormalige Heerlijkheid/gemeente Ubbergen.

Het rijkgeïllustreerde ingebonden boek (288 pagina's) biedt een schat aan informatie over alle (ook verdwenen) huizen en hun bewoners aan de vroegere Straatweg tussen Nijmegen en Beek. Voor het boek zijn talloze bewoners, oud-bewoners en nazaten geïnterviewd.

Prijs bij intekening: 27,50 (na 27 januari: 30 euro). Intekening via MargotvanBoldrik@gmail.com of op de intekenlocaties: Antiquariaat-Boekhandel Supplement in Beek; Plus Nico de Witt Beek; Primera De Postkoets in Beek; De Refter in Ubbergen (secretariaat De Refter is alleen geopend vóór de middag). Afhalen en betalen op zaterdag 27 januari in Antiquariaat-Boekhandel Supplement, Van Randwijckweg 2 Beek gem. Berg en Dal. Meer info staat op www.margotvanboldrik.nl.

In memoriam Herman Huilmand

BEEK - Op vrijdag 24 november hoorden we het bericht dat Herman Huilmand op 70 jarige leeftijd onverwachts was overleden. We kenden Herman al vele jaren als trouw lid van onze buurtvereniging.

Vaak vertelde hij tijdens onze uitstapjes van de culturele commissie boeiende verhalen over de gebeurtenissen die plaatsvonden in de natuur en het prepareren van dieren, wat een hobby van hem was geworden na zijn pensionering. Ook zagen we hem in het verleden vaak met zijn roofvogel op z'n hand door de Smorenhoek lopen.

We verliezen in Herman een actief lid van onze buurtvereneging en wensen zijn echtgenote Ineke en verdere familie de moed en de kracht toe om dit verlies te verwerken.

Namens de buurt,

buurtreporter Henk Burgers

Wijziging aanleveren redactie

REGIO - Zoals u misschien al heeft gemerkt is de verspreiding van het Gemeente Nieuws in gemeente Berg & Dal veranderd. In plaats van dinsdag/woensdag valt het Gemeente Nieuws vanaf nu op zaterdag of zondag bij u in de brievenbus.

Dit heeft consequenties voor het aanleveren van persberichten. Houdt u er rekening mee dat activiteiten die in het weekend plaatsvinden, het beste al een week eerder geplaatst kunnen worden. De deadline voor aanleveren komt te liggen op dinsdagmiddag 17.00 uur.

Persberichten aanleveren gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.
Een bericht mag 1625 tekens bevatten en u mag daarbij een foto (liefst liggend) plaatsen. Heeft u vragen? Neemt u dan gerust telefonisch contact met ons op: 0481 464770.

Janny Smittenberg -Thijssen 25 jaar bij De Modehoek Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmiddag is met collega's, vrienden en bekenden in grand-cafe-restaurant De Spil in Bellevue gevierd dat Janny Smittenberg-Thijssen liefst 25 jaar werkzaam is bij De Modehoek in Groesbeek.

Janny is 25 jaar geleden begonnen bij Bert van de Berg die toen de eerste Modehoekwinkel opende aan de Kloosterstraat, eveneens in Groesbeek. Jenny solliciteerde en kon gelijk beginnen, omdat zijn vrouw Hennie ging bevallen van zoon Bob. Circa 12,5 jaar later werd De Modehoek overgenomen door Inge Bons die opende toen een zaak aan de Dorpsstraat waar nu schoenenzaak Villastrada is gevestigd. Vandaar kwam Janny in het oude gemeentehuis terecht aan de Dorpsstraat eveneens in De Modehoekwinkel, die vervolgens zeven jaar geleden verhuisde naar de voormalige schoenenzaak van Mulders aan het Dorpsplein in Groesbeek.

Ruime overwinning voor Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Zaterdagavond 2 december vetrokken de Groesbeekse handbaldames richting Moergestel. Daar speelden zij tegen de dames 1 van Roef, dat nog op nul punten staat.

De wedstrijd werd geopend door Groesbeek en de dames wisten vrij snel uit te lopen naar een goede voorsprong. Het spelbeeld van Groesbeek was echter niet sterk, vooral verdedigend werden er wat fouten gemaakt. De scheidsrechter gaf hiervoor verschillende penalty’s. De dames van Roef kwamen hierdoor met een tegenantwoord. Het verschil werd kleiner tot drie doelpunten, weliswaar in het voordeel van Groesbeek. De ruststand was 10 – 16.

In de tweede helft werd door Groesbeek beter de ruimte benut en werden er leuke combinaties gespeeld. Het verschil werd groter en de dames van Groesbeek wisten een ruime overwinning neer te zetten. De eindstand was dan ook 17-27 in het voordeel van de Groesbeekse dames. Volgende week spelen de dames van Groesbeek thuis op zondag 10 december. Om 12:10 spelen ze tegen DOS’80/Olympia’89 dames 1 in sporthal Heuvelland.

Kerst 'Sfeer en Meer' door Vivace en Trente plus

GROESBEEK - Na de twee succesvolle voorgaande edities organiseren de Groesbeekse koren Trente Plus en Vivace opnieuw een sfeervol 'In- en uitloop concert' op zondag 17 december in de Cosmas en Damianus kerk in Groesbeek Centrum. De entree is gratis.

Aansluitend op de kerstmarkt 's middags in Groesbeek Centrum zal de kerk rond 16.30 uur open gaan en starten de koren om 17.00 uur. Einde zal rond 20.30 – 21.00 uur zijn. De kerstman en de kerstengel zullen wegens goot succes ook weer aanwezig zijn.

Het plein voor de Cosmas en Damianus kerk zal tijdens dit optreden sfeervol ingericht worden, er staan kraampjes waar u terecht kunt voor koffie, thee, kerstbrood, glühwein, erwtensoep en voor de kinderen (ook volwassen natuurlijk) broodje knakworst en warme chocomel. Er zijn liefst vijf deelnemende koren die een gezamenlijk optreden doen te weten: Genneps Vocaal Ensemble, Wereld muziekkoor Nijmegen, Zanggroep D'Accord uit Wyler Dld., Vivace Groesbeek, Trente Plus Groesbeek.

De vijf koren zullen tijdens hun optredens sfeervolle liederen ten gehore brengen waarbij zowel traditionele kerst nummers als bekende gevoelige moderne nummers worden gezongen. Ieder koor doet dit op geheel eigen wijze. Het geheel zal een gevarieerde avond worden vol zang en sfeer in de donkere dagen voor kerst.

Lady`s Day bij PVBeek

BEEK - 26 dames uit Beek, Ooij en Leuth kwamen 28 november in De But bij PVBeek bij elkaar om een dagje met alléén dames te boulen.

Na een feestelijke ontvangst met champagne begonnen de dames onder der leiding van toch een man (Geert) aan de drie voorgelote wedstrijden. Er werd zeer ontspannen gespeeld, met hier en daar wel een fanatiek tintje. De sfeer was uitstekend en het gekwetter niet van de lucht. Onder het genot van diverse lekkere hapjes (kok Jan) kwamen de dames de dag wel door. Dit alles onder het toeziend oog van fotograaf Gerrit, de vele foto`s zijn op de site van PVBeek te zien. Nadat de stand was opgemaakt kwamen als winnaars uit de bus: 1e prijs Marian van Thiel en Riekie Seegers, 2e prijs Wilma en Annie van den Brink, 3e prijs Marijke Voerman en Riekie ten Westeneind. Maar niemand ging met lege handen naar huis, voor iedereen was er een goodiebag met inhoud dankzij de vele sponsors.

Zaterdag 9 december speelt PVBeek 1 thuis tegen Lover 3PVBeek uit tegen `t Dupke 3 en PVBeek 3 thuis tegen Boules de Boeuf 2.

Kerstconcert Groesbeeks Gemengd Koor

GROESBEEK - Het Groesbeeks Gemengd Koor kent al vanaf 1990 een lange traditie van kerstconcerten in de kerk van de protestantse gemeente in Groesbeek. Een sfeervollere plek om het kerstfeest te beginnen is in de regio moeilijk te vinden.

Ondanks de lange traditie weet dirigent Vincent Ceulemans elk jaar het concert een ander accent te geven door het programma te larderen met liederen uit een bepaald land. Vorig jaar Tsjechische kerstliederen en dit jaar zijn het Deense liederen. Henriëtte Hansma, koorlid (sopraan) en vertrouwd met het Deens, heeft het geholpen de lastige Deense uitspraak in de mond te krijgen. Uiteraard zijn er ook de meer traditionele kerstliedjes. Voor dit jaar is er bovendien nog een extra accent. In verband met de afsluiting van het Lutherjaar hoort u twee verschillende bewerkingen van het lied dat Luther zelf voor zijn kinderen in 1534 heeft gemaakt voor de kerstviering bij hem thuis.

Kortom, een concert dat u zal boeien op zondag 17 december om 16:00 uur in de protestantse kerk, Kerkstraat. De entree is inclusief programmaboekje tien euro (kinderen gratis). Maandag 18 december om 19:30 uur is het concert in de kapel van De Kloostertuin, Park Mariëndaal, Stationsweg 9, Groesbeek voor bewoners van De Kloostertuin en hun mantelzorgers. Overige bezoekers betalen inclusief programmaboekje tien euro (kinderen gratis).

Subsidie gemeente voor Nijmeegse turnvereniging De Hazenkamp

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal zijn voornemens om ook de Nijmeegse turnvereniging De Hazenkamp te subsidiëren. De vereniging biedt aan 125 Berg en Dalse kinderen sportactiviteiten aan.

De vereniging biedt op vier locaties in de gemeente Berg en Dal turnactiviteiten aan. Het college heeft in eerste instantie de vereniging geadviseerd om zich te splitsen in een Nijmeegse en Berg en Dalse vereniging. Op advies van deskundige heeft de vereniging besloten zich niet te gaan splitsen vanwege een ingewikkelde boekhouding en administratie. Het college heeft besloten vanaf 2018 per jeugdlid 50,00 euro en een vast bedrag van 1.500 euro beschikbaar te stellen met een totaal bedrag van 7.750 euro. Hiervoor zal wel de regeling sportverenigingen moeten worden aangepast en worden geactualiseerd.

De gemeente heeft inmiddels de sport turnen eraan toegevoegd. Om te voorkomen dat andere verenigingen buiten Berg en Dal met slechts enkele leden uit Berg en Dal voor subsidie in aanmerking willen komen, heeft het college gesteld dat er minimaal honderd leden uit Berg en Dal moeten komen en de vereniging de activiteiten aanbiedt binnen de gemeente Berg en Dal.

Groenewoud: al meer dan 100 leden

NIJMEGEN - Het gaat snel met de vernieuwde Nijmeegse wielervereniging R.&T.C. Groenewoud. Nog geen twee maanden na de kick-off is de grens van honderd leden al bereikt. Hieruit blijkt wel dat Nijmegen en omgeving naar een mooie wielerclub verlangde.

Er blijkt een enorme diversiteit binnen de aangemelde leden. Jong, oud, vrouw, man, toerder, racer, iedereen blijkt R.&T.C. Groenewoud te vinden. En dat past helemaal bij de ambities die de club heeft: een brede vereniging zijn, waar iedereen zich thuis voelt.Voorzitter Joost van Wijngaarden is verheugd over de snelle groei van de vereniging. "Afgelopen zomer staken we voor het eerst de koppen bijeen met de insteek weer iets van deze club te maken. Terugkijkend op de afgelopen maanden kunnen we alleen maar trots zijn op wat er in deze korte tijd al is neergezet. De aanmelding van het 100e lid zien we daarbij als een mooie mijlpaal in onze wederopbouwfase."
Veel leden blijken bovendien graag actief aan de club te willen bouwen. Zo is er al een zondagse MTB-rit onder begeleiding van een van de leden en worden veel commissies nu op poten gezet. Zo wordt R.&T.C. Groenewoud echt een wielervereniging van en voor de leden. Al meer dan honderd ondertussen.

Bijzondere expo over licht en kleur

Koekoekskolk. Foto: János Bittenbinder

Foto: János Bittenbinder

OOIJ - Op zondag 10 december opent in atelier Ruim Zicht de expositie ‘Luce e colori’ van vader en zoon Bittenbinder.

De foto’s die Mátyás nam op hun gezamenlijke reizen en de olieverfschilderijen die zijn vader János maakte naar aanleiding van die tochten, waren de inspiratiebron om gezamenlijk werk ten toon te stellen. Een fotograaf en een schilder die proberen momenten in licht en kleur te vangen. Mátyás doet dat door middel van zíjn manier van kijken door een lens, een relatief jonge kunstvorm. En János schildert op een bijna vanzelfsprekende virtuoze manier met zijn wonderlijk rijke kleurenpalet, een zeer oude expressievorm. Het licht- en kleurenspel in fotografie- en schilderkunst komen in deze tentoonstelling op een spannende manier bij elkaar.

De vernissage op zondag 10 december is op uitnodiging. Openingstijden van Atelier Ruim Zicht: 12.00h - 16:30h

Op 17 december; 19 - 22 december; 26 - 29 december; 04 - 07 januari; 11 - 14 januari en op afspraak.

Atelier Ruim Zicht, Hezelstraat 17, Ooij; 024 3560903/06 28430059; www.janosbittenbinder.nl; bittenbinderjanos@gmail.com; www.mbittenbinder.com; info@mbittenbinder.com

Rondleidingen expositie 'De SS: Veelzijdig Extremisme'

GROESBEEK - Zondag 10 december verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een tweetal open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'De SS: Veelzijdig Extremisme'

De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. De SS was een zeer brede misdadige organisatie die haar pijlen richtte op alle aspecten van de samenleving. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar onder andere Tibet organiseerde om hun rassenleer te onderbouwen, kruidentuinen door gevangenen liet aanleggen in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was, waarvan de soldaten uit meer dan dertig landen afkomstig waren? In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad.

De open rondleidingen zijn om 14.00 en om 15.00 uur en zullen worden gegeven door een historicus van het Bevrijdingsmuseum. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart geldig. Reserveren niet nodig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek

De Treffers verlengt contracten Anton Janssen en Willie Willems

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Ook volgend seizoen zal Anton Janssen de scepter zwaaien als hoofdtrainer van De Treffers. De 54-jarige hoofdtrainer begint volgend jaar door deze contractverlenging aan zijn vierde seizoen bij de tweede divisionist.

Voordat Anton Janssen trainer werd op Zuid was hij werkzaam bij Jong PSV, Gemert, FC Oss en NEC. Ook Anton is blij met de verlenging: 'Ik zit hier prima op mijn plek en ik kijk met vertrouwen naar de mogelijkheden binnen deze prachtige club. Er is voldoende uitdaging en ik ben blij dat beide partijen positief gestemd zijn over de toekomst.'

De technische commissie is eveneens met assistent trainer Willie Willems tot overeenstemming gekomen. Ook met hem wordt het contract met een jaar verlengd. Als kind van de club is Willems reeds jarenlang verbonden aan de rood-zwarten. De 56-jarige Groesbeker speelde dertien jaar in het eerste elftal, is nu al jarenlang assistent trainer en was voorheen vier jaar hoofdtrainer. 'Ik kom hier van jongs af aan en dit is echt mijn club. De samenwerking met Anton is prima en zowel dit seizoen als het aankomende gaan we onze hele ziel en zaligheid erin gooien.'

Met deze contractverlengingen laat zowel de technische commissie als het bestuur van De Treffers zien dat zij zich, ondanks de magere resultaten van de afgelopen weken, onvoorwaardelijk scharen achter het trainersduo. Zowel de technische commissie, bestuur en het trainersduo zien gezamenlijk de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Inzameling voor rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet worden ingenomen. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom. Dus mocht u gaan opruimen, denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Voetballers

op de judomat

tijdens winterstop

GROESBEEK - Aan de temperatuur is het nog niet echt te merken, maar de winter nadert en dus ook de winterstop voor het voetbal. Dat betekent niet dat de voetballende jeugd stil moet gaan zitten wachten en hooguit nog een partijtje voetbal kunnen spelen achter de computer, want Judovereniging Groesbeek biedt uitkomst.

In de maanden november, december, januari en februari kunnen voetballers bij ons een strippenkaart kopen. Daarmee kunt dan meedoen met de normale judolessen om zo wat judotechnieken onder de knie te krijgen die ook met voetballen van pas kunnen komen. Het gaat natuurlijk niet dat je leert hoe je iemand kunt vloeren, want dat mag niet op het voetbalveld en trouwens ook niet bij judo buiten de judomat, maar om zaken als beter leren vallen of het ontwijken van de tegenstander of hem/haar op het verkeerde been zetten met een schijnbeweging. En met judo oefen je natuurlijk ook je lichaam en je reflexen. Voetbal en judo zijn goed met elkaar te combineren.

Mocht je dit leuk lijken, ga dan eens kijken en gelijk meedoen. Je mag twee keer gratis deelnemen aan een judoles, daarna koop je een stippenkaart van 1tien lessen voor de prijs van 25,00 euro. Deze is te koop tijdens de les bij de trainers Gerrie Theunissen en Rick Jaspers. De tijden van de trainingen kun je vinden onder trainingen. Zie: www.judogroesbeek.nl.


Deelnemen kan in lange sportbroek en T-shirt. Ook zijn er enkele judopakken te leen. Tegen betaling van borg (25,00) kun je deze voor één winter lenen. Mocht je hier van gebruik willen maken mail dan even naar secretariaat@judogroesbeek.nl.

Dames Switch

moet zege

aan Kidang laten

MILLINGEN - Ook dit jaar is DichtPiet weer in de sporthal geweest, om Switch D1 aan het werk te zien
Helaas maar 1 puntje, maar voor vechtlust krijgen de dames een dikke 10
Want weer gaven de meiden alles, maar kregen er (te) weinig voor terug
Aan het publiek heeft het ook niet gelegen, die waren echt een steun in de rug.

De eerste set begon aardig, deze keer niet zo'n grote achterstand
Joost had dus een goede opstelling bedacht, er was lang niets aan de hand
Een prima serviceserie van Adriënne bracht hen zelfs op een voorsprong, goede zet
Maar helaas wisten ze dit niet vast te houden, dus verloren ze met 22-25 de set.

Ook in de tweede set ging het lange tijd naar behoren
Mooie verdedigende acties waaruit ze ook veel wisten te scoren
Maar Kidang speelden het spel net iets slimmer en meer op kracht
En wonnen dan ook de set met 17-25, dat was dan ook wel verwacht

In derde set stonden de dames van Switch heel veel punten voor
Dankzij de services van Emmie, zij had de tactiek opeens door
Maar ook nu ging de voorsprong in een grote dip verloren
En wist Kidang alsnog de set te pakken (21-25) en daarmee drie punten te scoren.

In de vierde set werd alles uit de kast gehaald, de meiden wilden niet voor eigen publiek falen
Dus gingen alle remmen los, gingen ze voor iedere bal om toch dat ene puntje binnen te halen
In een spannend slot was het Kristel die de kar trok en met haar aanvallen beslissend was
En zo, gelukkig maar, gingen de dames van het veld met 1 punt en een lach op het grimas.

Feest met De Kéls in Sint-Jan de Deo

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN - In een overvolle aula van het gasthuis Sint-Jan de Deo verzorgde de Groesbeekse zanggroep De Kéls een succesvol gastoptreden.

Er werd door de bewoners met volle teugen van de evergreens die De Kéls ten gehore brachten met onder andere Mooi Volendam. Bij diverse nummers kwamen zelfs de beentjes van de vloer. Het was een feest voor de bewoners van gasthuis Sint-Jan de Deo dankzij De Kéls. Het volgend optreden is op 14 januari in De Sprong in Ooij.

Kerstconcert Vivace Millingen

Najaarsconcert 2017. Foto: Karola Hendriks Foto: Karola Hendriks

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Zangvereniging Vivace geeft, zoals gebruikelijk in deze periode, een feestelijk kerstconcert. Dit jaar met een gastoptreden van het mannenkoor uit Griethausen: Männergesangverein Laetitia 1909, onder leiding van hun dirigent: Thomas Janssen.

Het programma is zeer gevarieerd en bezoekers komen zeker in de kerstsfeer door de soms ontroerende, maar ook jubelende liederen, die in de parochiekerk met de prachtige akoestiek worden vertolkt. Het concert staat onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding op orgel en piano is in de vaardige handen van Wouter Broens. De kerk is voor deze gelegenheid bijzonder sfeervol verlicht.

Het concert is 17 december in de H. Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Aanvang: 15.00 uur. De toegang is gratis.

Groesbekers, in 1906 aangeduid als: 'nakroost der oude Batavieren'

Halfweg de Stekkenberg wordt circa 1900 enig nakroost der oude Batavieren 'barrevoets' gefotografeerd. De jongetjes, met vlasgeel haar, zou kunnen. Het meisje daarentegen oogt zigeunerachtig. Foto: Archief Gerrie Driessen

Foto: Archief Gerrie Driessen

In de 's Hogenbosche Courant van 17 dec. 1906 worden in een interview terloops antropologische kenmerken van de autochtone bevolking verkondigd: 'à Propos, voegde hij er aan toe: 'Als ge eens door Groesbeek komt, niet ver hier vandaan, kunt ge het oude Batavierentype nog vinden. Er zijn daar onder de heide teruggedrongen oude bevolking, wier eigenaardige gelaatsvorm, blauwe ogen, vlasgeel haar, ruwe zeden, vechtlust en manieren een grootte glimp van waarschijnlijkheid geven aan de in deze streken tamelijk verbreide mening, dat men daar nog het nakroost der oude Batavieren vindt'.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Een zin van soortgelijke strekking is te lezen in 'Het Nieuws van de dag' van 21 mei 1888: 'De bevolking is van het type van echte Germanen; dat ze dus gaarne vechten en wel eens diep in 't glaasje kijken ligt in de aard van de zaak, maar dankzij het krachtig optreden van den burgemeester, den Heer R.M. Ottenhoff, verminderen deze kwade gewoonten van 't volk gaande wegen'. Gelet op de aard van deze krantenartikelen, moeten de vreemdelingen die het dorp vroeger bezochten, behalve nieuwsgierig, onverschrokken van aard zijn geweest. Dat de Groesbekers door hun levenswijze ook wel eens elders voor opschudding zorgden, daarvan bericht 'De Graafschap- Bode' van 8 mei 1906: Dinxperlo, 7 mei. De schrik voor de zigeuners zit er hier bepaald in. Gistermiddag kwamen hier van den grintweg drie woonwagens binnenrijden. Dit op Zondag ongewoon werkje om te verhuizen versterkte de verbeelding onzer rustige bevolking dat men hier met zigeuners te doen had. In een ogenblik zetten enige honderden de vreemdelingen achterna, die er ook al verlegen door werden. Toen de politie naderbij kwam, bleken de zigeuners niets anders dan bewoners van Groesbeek te zijn, die het bezembinden als ambacht beoefenden.

Ontmoeten en knutselen in het peutercafé Leuth

LEUTH - Op 11 december is er een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s, oma’s en gastouders ontmoeten.

Dit keer is er in de drukke decembermaand weer een gezellige ontmoeting, én -samen met de peuters- kerstknutselen! Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Voor dit gratis peutercafé hoeft je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Een kopje koffie of thee staat klaar.

Sinterklaas bij SC Millingen

Sint en Zwarte Piet bij SC Millingen. Foto: Hans Driessen Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Het was onrustig in het achterste deel van het clubhuis, voordat Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten zaterdagavond 25 november het clubhuis van SC Millingen bezocht. De Sint werd opgewacht door Hovy, de mascotte van SC Millingen, en de pupillen van JO07, JO09 en MO11, waaronder ook de allerjongste voetballertjes, die alleen trainen en nog niet in competitieverband voetballen.


Viola Schoonenberg opende de avond en verwelkomde de Sint met zijn Pieten. Elk team werd met hun trainers en leiders naar voren geroepen. Met het Grote Boek in de hand wist de Sint over veel pupillen wat te vertellen.
Menno Houkes en Dave Neijenhuis, die naast jeugdtrainer, ook speler zijn van het eerste elftal van SC Millingen, gaven een voorstelling in het balletje hooghouden. Er werd zelfs op doel geschoten in de kantine met een Zwarte Piet als keeper.
Bij een bepaald pupillenteam vroeg Sinterklaas om met de voetballertjes, trainers, leiders en enkele Zwarte Pieten op de foto te mogen en die bijzondere groepsfoto werd gemaakt. Naast de bekende, gezamenlijk gezongen Sinterklaasliedjes, zong Amy van de MO11 solo voor een volle zaal 'Zie ginds komt de stoomboot'.
Bij het vertrek van Sinterklaas waren de Zwarte Pieten de zakken met cadeaus kwijt. Overal werd door de Pieten gezocht, zelfs buiten, maar al gauw werden de zakken gevonden. Elke pupil kreeg een mooi cadeau. Sinterklaas telde af van en bij 3, 2, 1, 0 openden alle pupillen gezamenlijk en tegelijkertijd het cadeau……een mooie blauwe rugzak met logo en naam van SC Millingen!

Aanwonenden Herwendaalseweg en Bredeweg willen fluisterasfalt

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De aanwonenden van de Herwendaalseweg en een gedeelte van de Bredeweg doen een dringend beroep op het gemeentebestuur alsmede de gemeenteraadsleden om bij de reconstructie van deze wegen fluisterasfalt te gaan gebruiken.

De gemeente heeft jaren geleden zowel de Herwendaalseweg als de Bredeweg aangewezen als onderdeel van de ontsluitingsroute voor Groesbeek. Ook het gemeentebestuur moet er van doordrongen zijn geweest dat de Herwendaalseweg daar te smal voor is en geen vrij liggende fietspaden heeft. Ook de verkeersdrukte is enorm toegenomen en daarnaast is het aangrenzend woongebied gegroeid met de woonwijken Mansberg en Generaal Gavinstraat.

Sinds kort is er ook een druk bezochte Lidl-vestiging en heeft het Nederlands Wijncentrum haar deuren geopend. Met de toename van de verkeersdrukte is ook de geluidsoverlast sterk toegenomen. De geluidsoverlast heeft wel degelijk invloed op het woonplezier en het welzijn van de mensen die aan beide straten wonen. Met veel tam tam heeft de gemeente aangekondigd met de reconstructie van de wijk Herwendaal en de Herwendaalseweg zoveel mogelijk de bewoners erbij te betrekken en indien mogelijk tegemoet te komen aan hun wensen. Nu is er een wens en daarvan heeft een ambtenaar zich laten ontglippen 'maar er komt géén fluisterasfalt'. De bewoners zijn van mening dat de gemeente met twee maten meet want in het voorjaar is er fluisterasfalt aangelegd in de Dorpsstraat. Onlangs hebben de bewoners een gesprek gehad met wethouder Alex ten Westeneind om nogmaals de geluidsoverlast en trillingen onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen. De bewoners doen een dringend beroep op het gemeentebestuur nu de wegen toch opnieuw geasfalteerd moeten worden tijdens de herinrichting geluidsarm asfalt te gebruiken.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Crossduathlon Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 17 december vanaf 11.30 uur staat voor de dertiende keer de Cerberus Crossduathlon op het programma.

Een crossduathlon is een wedstrijd waarbij gelopen, gefietst (atb) en opnieuw gelopen wordt op onverhard terrein. Een uitdagend evenement dat garant staat voor veel spektakel, zowel bij deelnemers als toeschouwers. Het programma en parcours is als vanouds: een korte (3,5 km lopen -10 km ATB, 3,5 km lopen) en een lange (7-20-3,5) afstand over een pittig, afwisselend parcours. De lange afstand kan ook als duo volbracht worden, waarbij de een loopt (twee keer) en de ander fietst. Het evenement is zowel geschikt voor wedstrijdatleten als voor meer recreatief ingestelde sporters. Alle benodigde informatie is te vinden op www.tvcerberus.nl. Daar staat ook de link naar het inschrijfformulier.

11 / 32

12 / 32

Rood Wit

verslaat Driel

GROESBEEK - In de thuiswedstrijd tegen Driel was Rood Wit uiteindelijk de beste en versloeg de gasten met 3-0. Rood Wit begon de wedstrijd sterk en wist al in de achtste minuut de voorsprong te nemen.

Via een snel uitgevoerde counter over de rechter flank zorgde Kahlid el Haddoutti er voor dat hij alleen voor de keeper kwam en met een fraai gemikt schot bij de tweede paal de openingstreffer maakte, 1-0. De gasten hadden weinig in te brengen en kwamen niet verder dan wat aanvallende activiteiten richting de verdediging. In de 18de minuut resulteerde dat in een verre trap van Glen Wijnhoven op Kahlid. Hij nam de bal goed mee en met een identieke afwerking als bij de 1-0 scoorde hij de tweede treffer, 2-0. Daarna kwamen de gasten iets beter in het spel en zakte Rood Wit iets terug. Dat leverde een keer een schot op doel op dat naast en over ging. Ook Rood Wit kreeg nog een paar kansjes. De schoten gingen echter ook over en naast het doel. De stand bleef tot de rust onveranderd.

Na de thee ging Rood Wit meteen weer goed in de aanval en in de 48ste minuut maakte Omar zijn doelpunt van deze middag. Ako Yassin zette de verdediging onder druk en zij kwamen er niet uit waardoor Omar de bal gemakkelijke kon veroveren en zich vrij kon spelen en beheerst in kon schieten en de stand op 3-0 kon brengen. Daarna nam de ploeg van Rood Wit wat gas terug en ook de gasten lieten het er een beetje bij zitten, Beide ploegen kwamen nog wel een beetje in de aanval maar echt gevaar werd er niet meer gemaakt. Een welkome overwinning van Rood Wit op de hoog geplaatste gasten uit Driel. Volgende week gaat de ploeg van trainer Joop van den Ing naar Hatert om die ploeg te bestrijden. De aanvang in Nijmegen is om 14.00 uur.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 17 december. 3e Zondag van de Advent.

Voorganger: ds. M. Meek uit Wijchen, m.m.v. Margreet, Niko, Marian, Pieter, Mirjam en Wopke (zang).

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Gast Nijmegen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Protestantse gemeente Groesbeek

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 17 december. 3e Zondag van de Advent.

Voorganger: ds. M. Meek uit Wijchen, m.m.v. Margreet, Niko, Marian, Pieter, Mirjam en Wopke (zang).

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Gast Nijmegen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Taalmaatjes gezocht in Groesbeek

Foto: Bron: Omroep Gelderland

GROESBEEK - Abraham, Wezenet en hun kinderen waren afgelopen oktober in de uitzending van het landelijke programma ‘Maatjes Gezocht’ te zien. Vooral in Groesbeek is er al enige tijd een tekort aan vrijwillige Taalmaatjes. Dit komt doordat er een grotere vraag naar een taalmaatje is in Groesbeek dan in de andere kernen.

"Het project zelf loopt zo goed dat er dit jaar al 75 statushouders zijn geholpen aan een taalmaatje. Momenteel is er nog wel een wachtlijst voor zes mensen die in Groesbeek op een maatje wachten. Ben jij diegene die we zoeken die onze nieuwe inwoners helpt met inburgeren in de maatschappij? We vragen dat je 1 tot 1,5 jaar, 1,5 uur per week met je maatje optrekt. Praten staat centraal, maar je mag dat zelf invullen hoe jullie dat doen. Jullie kunnen binnenshuis woordjes oefenen, maar jullie kunnen ook samen wandelen en gesprekken voeren.

Kom je niet uit Groesbeek, maar spreekt het project wel aan, geef je vooral op. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers in alle kernen van gemeente Berg en Dal. Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 06 83544053."

Iers folkduo McGowan/Munnelly in De Kleine Wiel

NIJMEGEN - Op het duurzame podium De Kleine Wiel wordt onder de naam Avondvolk ruimte geboden aan zowel traditionele als moderne folk- en wereldmuziek. Luisterconcerten van internationale legenden en lokale vernieuwers gaan gepaard met workshops, jamsessies en interviews.

Op 27 januari komt het Ierse duo van McGowan & Munnelly spelen. David Munnelly is een trekzakvirtuoos uit de Ierse traditie is.
Naderhand is er een open sessie, waar ruimte is voor een breed scala aan folk en traditionele muziek. Speel je een instrument? Neem deze gerust mee en schuif aan.

Spaans kerstconcert in kleine Bartholomeuskerk

Monica Coronado & Manito. Foto: Edwin Huizing Foto: Edwin Huizing

Foto: Edwin Huizing

BEEK - Op zaterdag 16 december komt de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado samen met gipsyflamenco gitarist Manito met een speciaal programma genaamd concierto navideño (Spaans Kerstconcert) in het sfeervolle Bartholomeuskerkje, Nieuwe Holleweg 2 in Beek-Ubbergen.

Het is een verfijnd concertprogramma van mediterrane liederen, waarbij sommige nummers de kerstsfeer benadrukken. De luisteraar kan deze avond proeven van de warme sfeer van de feestdagen in Spanje. Deze voorstelling belooft een en al vuur! Mónica zingt met enorme bezieling liederen die ze verzameld heeft in haar zwervend bestaan als muzikante. Hierin zijn weemoed, passie en hartstocht terugkerende onderwerpen. Bij sommige nummers begeleidt zij zichzelf op gitaar.

Manito bespeelt de Spaanse gitaar met grote gedrevenheid. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel. Hij speelt naar eigen zeggen ‘hoe de sterren staan en de wind waait’. Zijn spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende ‘Manitas de Plata’.

Het concert is helemaal akoestisch. De aanvang is 20.30: entree 10,00 euro. Meer info staat op www.bartholomeuskerkje.nl.

Klimaatstraatfeest in Berg en Dal met gratis kerstpakket

REGIO – Teams in Gemeente Berg en Dal die zich tussen 30 november en 15 december met minimaal drie nieuwe huishoudens inschrijven voor het Klimaatstraatfeest, ontvangen een kerstpakket met duurzame cadeaus. Gemeente Berg en Dal is partner van het Klimaatstraatfeest. Daarom starten inwoners de energiebesparingswedstrijd ook nog met 500 bonuspunten.

Het HIER Klimaatstraatfeest is al tien jaar lang de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Deelnemers verdienen klimaatpunten door met zoveel mogelijk mensen energie te besparen tijdens het stookseizoen. Het team dat tot en met 31 maart de meeste punten heeft verzameld door energiebesparende acties uit te voeren wint prijzen met een waarde tot wel 5.000 euro. De winnaars worden op zaterdag 14 april op feestelijke wijze bekend gemaakt. Op dit moment doen er al bijna honderd teams uit heel Nederland mee. Kijk voor aanmelden en meer informatie op www.klimaatstraatfeest.nl.

Pakket met duurzame cadeaus

Het pakket bevat de volgende cadeaus:

- Chocola van Tony's Chocolonely

- Pieperbier en Bammetjesbier van Instock

- Thee van Clipper Tea

- Zaai-het-zelf kruidenzakjes van Bag to Nature

- Handzeep van Marcels Green Soap

- Dubbelglasfolie van Fixomoll

- Tochtstrips via Energiebespaarshop

- LED-lampen van Philips

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau en Buurkracht. Daarnaast werkt het Klimaatstraatfeest samen met verschillende Nederlandse gemeenten.

Opnieuw verlies dames Switch '87

MILLINGEN - Wat hebben ze gestreden voor de punten, maar helaas mocht het maar bij één wedstrijdpunt blijven. De eerste set was echter nog wel dramatisch. Het bedachte verdedigingssysteem bleek niet te werken, de servicepass was ondermaats en aanvallend maakten we niets af. Er was geen bezieling, geen vechtlust en als makke lammetjes haalden ze slechts acht punten…

"In de tweede set pasten we onze verdediging aan en dat wierp gelijk zijn vruchten af. Het was niet meer onrustig in het achterveld en er werden veel meer ballen opgeraapt. Omdat we aanvallend ook sterker waren ging het lang gelijk op. We gingen als een speer. Iedereen was enthousiast, er werd hard gewerkt en zowaar wonnen we de set, 25-17.

In het begin van de derde set sloop er weer angst in het spel. Al snel kwamen we op een achterstand van vijf punten, die niet meer in te halen bleek. De scheidsrechter werkte ook niet mee en maakte op cruciale momenten echt de verkeerde beslissingen. De set ging verloren met 20-25.

In een spannende vierde set lieten we weer eens zien dat we echt wel heel goed kunnen volleyballen. Prachtige aanvallen van Kristel en Bo, mooie verdedigende acties van LiberBo en goede services van Josephine en Emmie. Op 24-23 kwamen we op setpunt, maar wisten deze helaas niet te maken. Op 25-25 sloeg Livo de bal overduidelijk naast de zijlijn, de lijn waar de scheidsrechter het meeste zicht op zou moeten hebben. Zou moeten ja, want hij gaf de bal in!! Een onwaarschijnlijke dure fout, want 1 punt later was het gedaan, 25-27.

Op naar zaterdag 2 december wanneer we thuis spelen tegen Kidang D1, maar let op: we beginnen om 17.30 uur!"

Grote Clubactie bij SC Millingen

Beste verkopers van loten van Grote Clubactie. Foto: Hans Driessen Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Ook dit jaar organiseerde het JAC (Jeugd Activiteiten Commissie) van SC Millingen de Grote Clubactie voor de voetbalvereniging. Op deze manier ontvangt het JAC extra inkomsten. De opbrengst van de loten wordt gebruikt voor de vele jeugdactiviteiten bij SC Millingen.


Het JAC is alle spelertjes dankbaar voor hun inzet voor de deur-aan-deurverkoop van de loten. Zondagmiddag 26 november zijn in de kantine van het clubhuis op sportpark De Hove door Claudia Ebben van het JAC de prijzen uitgereikt aan de best verkopende jeugdleden. De meeste loten zijn verkocht door Romy Heijmink, namelijk 75 loten. Als tweede eindigde Pim van de Brink met 29 loten. Senn Bach komt op plaats drie met 28 loten. Colin de Kok bereikte met 27 loten de vierde plek en Bo Janssen sloot de rij van de vijf best verkopende leden met 25 loten.


De trekking is 13 december in Tilburg. Vanaf 14 december zal de trekkingsuitslag en het volledige prijzenpakket, waaronder de hoofdprijs van 100.000 euro, bekend gemaakt en gepubliceerd worden op www.clubactie.nl.

Oliebollenactie bij SC Millingen

Oliebollenactie SC Millingen. Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen houdt op oudjaarsdag een oliebollenactie, waarbij het bestelde pakket heerlijke oliebollen op zondag 31 december tussen 10.00 en 14.00 uur gratis en met poedersuiker thuis wordt gebracht.


Er is een keus uit drie soorten, voordelig geprijsde pakketten: naturel, appel of krenten. Bestellen is eenvoudig en kan tot 24 december via mail: oliebollenactie@scmillingen.nl.

Leo de Kraay al vanaf zijn zesde jaar verliefd op de accordeon

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vanaf dat Leo de Kraaij op zijn 6-jarige leeftijd van zijn ouders een accordeon kreeg, is hij verliefd geworden op het muziekinstrument. Hoe jong hij ook was is Leo op verzoek van zijn ouders op accordeon les gegaan bij Jan Polak in Nijmegen tot zijn veertiende jaar.

Dat Leo goed met de accordeon overweg kon, was ook drummer Willie Stekhuizen ter ore gekomen en kwam Leo thuis vragen of hij mee ging naar Millingen om muziek te maken tijdens de kermis bij cafe 't Stupke. Ondanks dat de ouders van Leo dat niet zagen zitten, is Leo zijn eigen weg gegaan en meegegaan met Willie Stekhuizen waar hij vier dagen achtereen gespeeld heeft. Het is nu 55 jaar geleden dat Leo voorgoed in de muzikanten wereld terecht kwam en tot op de dag van vandaag nog steeds speelt.

Afgelopen zomer heeft Leo vier maanden achtergrondmuziek verzorgd met zijn accordeon tijdens de Franse avonden in Hotel Villa Vennedal in Nunspeet. Terwijl hij in de weekenden te vinden was in het caféwerk en voor bruiloften en partijen. Leo heeft vele tientallen accordeons in zijn bezit gehad waarvan hij vijf jaar geleden afscheid heeft genomen. Nu heeft Leo nog twee accordeons: een Zupan en een digitale Sen met daarbij een Tyros Keybord Knop.

Op zaterdag 9 december viert Leo zijn 55-jarig muzikantenjubileum in cafe Boslust aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Aan deze avond verlenen Jan van Tuttie, Jopie Sopamena, Diana Honig en Anton Konings hun medewerking. De presentatie is in handen van Theo Gerrits (Theo van Blitz).

Germania wint verdiend van SDOUC

GROESBEEK - Germania heeft in de belangrijke thuiswedstrijd tegen SDOUC een dik verdiende overwinning behaald. Na een 0-1 achterstand boog de ploeg van Piet de Kruijff deze stand fraai om tot een 3-1 voorsprong waarna SDOUC uit een corner in blessuretijd nog dichterbij kwam. Verder kwamen de Ulftenaren echter niet waardoor Germania drie punten bij kon schrijven in de strijd tegen de onderste drie plaatsen.

Germania startte onwennig aan deze wedstrijd en vooral de verdediging liet in de beginfase nogal wat steekjes vallen. Vooral in het centrum was men steeds zijn man kwijt en dat leidde in de derde minuut al tot een doelpunt van SDOUC dat gelukkig voor Germania wegens buitenspel werd afgekeurd. Zoals zo vaak dit seizoen kreeg Germania een doelpunt uit het niets tegen. In de11e minuut belandde een mislukte voorzet tot verbazing van iedereen en vooral van Germania doelman Omvlee achter in de hoek 0-1.

Germania zocht nadrukkelijker de aanval en dit leidde in de 18e minuut tot de gelijkmaker. Jordy Wijnhoven werd door een uitstekende pass van Melvin de Klijn vrijgespeeld en tegen zijn lage schuiver was de SDOUC doelman niet bestand 1-1. Twee minuten later kwam Germania op voorsprong toen er een scrimmage voor het SDOUC doel ontstond na een goed genomen corner van Germania. Max Nass was daarbij de meest attente speler en joeg de bal hoog in de touwen 2-1. Vijf minuten later had Melvin de Klijn de wedstrijd in het slot kunnen gooien maar hij faalde alleen voor doelman Melvin Kersten van SDOUC. Vlak voor rust de mooiste actie van de wedstrijd: Rens van Laanen speelde 2 spelers uit met een technisch hoogstandje en liet een verraderlijke lob los die via de SDOUC doelman nog tegen de lat belandde. Ruststand daardoor 2-1.

Na rust een aanvallend Germania en dat leidde al snel tot een unieke kans voor Nasim Saber. Zoals zo vaak voerde hij het individuele spel echter veel te ver door waardoor deze kans verloren ging. Even later was hij bijna wel succesvol toen een zijn slim bekeken lob nog maar net door de doelman verwerkt kon worden. In de 68e minuut verscheen Jordy Wijnhoven alleen voor de doelman nadat hij de bal slim ontfutseld had aan een SDOUC verdediger, maar ook deze kans werd niet benut. In de 69e minuut kwam de verdiende 3-1 op het bord toen Jordy Wijnhoven schitterend Nasim Saber wegstuurde die op zijn beurt de bal prachtig voor gaf waardoor Max Nass de bal laag kon inschieten. In de 88e minuut moest Germania doelman Jaap Omvlee nog in actie komen toen een vrije trap schitterend werd ingeschoten. Met een katachtige reflex ranselde hij de bal echter uit zijn doel. Dat lukte in de vierde minuut van de blessuretijd niet meer toen de Germania defensie na een corner stond te slapen waardoor SDOUC alsnog de 3-2 kon scoren. Verder kwam de ploeg uit Ulft echter niet waardoor Germania deze wedstrijd verdiend won. Volgende week speelt Germania weer thuis, deze keer tegen Union.

Druk weekend voor Millings brandweerkorps

MILLINGEN – Het vrijwillige brandweerkorps van Millingen aan de Rijn heeft in het weekend van 24 tot en met 26 november de handen vol gehad. Tweemaal moesten de spuitgasten op pad voor reanimatie te weten zaterdag in Kekerdom en zondag in Millingen op de tennisbaan aan de Hoefseweg.

Het slachtoffer in Kekerdom heeft het helaas niet gehaald terwijl het slachtoffer op de tennisbaan het wel heeft gered. Daarnaast heeft de Millingse brandweer nog tweemaal toe assistentie verleend voor ambulancepersoneel in de Wilsonstraat. Voor de Millingse brandweerlieden was het de 38ste uitruk dit jaar volgens groep chef Peter Heijnen.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 17 december: 3e Zondag van de Advent.

Voorganger: da. M. Meek uit Wijchen, m.m.v. Margreet, Niko, Marian, Pieter, Mirjam en Wopke (zang).

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Gast uit Nijmegen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

KBO Ooij verrast mevrouw Arnts-Neienhuijsen met erelidmaatschap

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Op 1 december 1927 werd mevrouw An - Arnts-Neienhuijsen geboren. Dit werd 90 jaar later op zaterdag samen met familie, kennissen en vrienden bij restaurant Spijker in Beek gevierd.

'Ja is me nu ook wat', had An laten doorschemeren, zit ik op mijn echte verjaardag alleen. Maar de dochter van An beloofde dat ze met haar man wel een kopje koffie zouden komen drinken. Wat An niet wist, maar haar familie wel, dat An verrast zou worden met een bezoek van enkele bestuursleden van de KBO Ooij om haar met dit heugelijke feit te feliciteren.

Om dit extra te bekrachtigen ontving zij uit handen van voorzitter Sjef Wieland de Oorkonde van het Erelidmaatschap van de KBO afdeling Ooij. Bestuurslid Diny Arntz overhandigde haar een fraai boeket bloemen. 'Och, wat vind ik dit fijn, ben echt blij verast', vertelde ze na afloop van het bezoek.

Opnieuw winst Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Na de slechte seizoensopening wist Groesbeekse Boys afgelopen zondag de tweede wedstrijd op rij winnend af te sluiten. In Nijmegen werd tegenstander sv Hatert met 1-3 verslagen. Met de overwinning zorgt het team van trainer Koen Renswoude ervoor dat het twee plaatsen op de ranglijst stijgt.

De eerste helft was niet best. Thuisclub Hatert had een licht veldoverwicht maar wist dit niet tot doelkansen om te zetten. Groesbeekse Boys speler Maarten van de Burg was het dichtst bij een treffer. Zijn harde voorzet werd door al zijn medespelers gemist.

In het tweede bedrijf ontstond er een open wedstrijd waarbij Groesbeekse Boys een overwicht had. Toch scoorden de gastheren de eerste treffer. Een vrije trap werd door de Nijmeegse aanvaller Chiel Jan Nijman binnen gekopt. Groesbeekse Boys nam daarna het heft in handen en wist binnen twintig minuten drie maal te scoren. Sil Eikholt wist Dave Kleijnen in de diepte vrij te spelen waarna de spits de bal binnen kon lopen. Maarten vd Burg bracht de Groesbekers op een 1-2 voorsprong door in de verre hoek binnen te schieten. Dave Kleijnen bracht tien minuten voor het einde de stand op 1-3. Hij benutte een strafschop nadat Bram de Bruin binnen het strafschopgebied werd neergehaald.

Door de overwinning is Groesbeekse Boys naar de tiende plaats gestegen. Zondag 10 december wacht de wedstrijd tegen Eldenia. Deze tegenstander uit Elden staat met vier punten meer op een achtste plaats. Deze laatste thuiswedstrijd van 2017 op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur. Na afloop van de wedstrijd is er gezellige Hollandse muziek van DJ Hanzi.

Kerstconcert 'Ooijse Toekomst' en het Klokkenbergkoor

OOIJ - Op zondag 17 december zal muziekvereniging 'Ooijse Toekomst' haar jaarlijkse kerstconcert houden in de Sint-Hubertuskerk in Ooij. Dit jaar samen met het Klokkenbergkoor uit Nijmegen.

De entree is gratis. Het kerstconcert begint om 15.00 uur. "Na afloop sluiten we af met koffie, warme chocolademelk of glühwein."

Kerstconcert Harmonie KNA Beek

KNA Kerst Foto: Gerard v.d. Pluijm

Foto: Gerard van de Pluijm

BEEK - Wie jarig is trakteert! Harmonie KNA trakteert op een kerstconcert op zondag 17 december in het Kulturhus in Beek. Aanvang 11.30 uur. Al haar orkesten, te weten: het jeugdorkest onder leiding van Marieke van Ruitenbeek, de slagwerkgroep onder leiding van Gijs Art en het groet orkest onder leiding van Leo van Zantvoort hebben een afwisselend programma samengesteld.

Het jeugdorkest heeft liefst vier zangeressen aangetrokken om de bekende kerstliederen goed te laten horen. De slagwerkgroep heeft een compleet nieuw repertoire op de lessenaar staan, net als het grote orkest dat zich verdiept heeft in film- en musicalmuziek met toppers als The Lion King, Elisabeth en At World's End (Pirates of the Carribean). Hoe dat klinkt kan men het beste zelf komen beoordelen in de feestelijk versierde zaal van het Kulturhus.

Er is ook weer een loterij waarbij geweldige prijzen te winnen zijn, gesponsord door de ondernemers uit Beek en omstreken. De opbrengst van de loterij komt ten goede aan de jegdopleiding. Er staan koffie en gebak klaar en de entree is gratis. Kortom, niets ontbreekt voor een gezellig aanloop naar de feestdagen.

Kerstconcert 'Ooijse Toekomst' en het Klokkenbergkoor

OOIJ - Op zondag 17 december zal muziekvereniging 'Ooijse Toekomst' haar jaarlijkse kerstconcert houden in de Sint-Hubertuskerk in Ooij. Dit jaar samen met het Klokkenbergkoor uit Nijmegen.

In de prachtig versierde kerk hopen zij een ieder alvast in de kerstsfeer te brengen. Behalve traditionele kerstliederen zullen ook andere liederen en muzieknummers ten gehore worden gebracht, die passen in de kerstsfeer. Muziekvereniging Ooijse Toekomst staat onder leiding van Paul Vlieks en het Klokkenbergkoor staat onder leiding van Ineke van Hoogstraten.
Iedereen is welkom. De entree is gratis. Het kerstconcert begint om 15.00 uur. "Na afloop sluiten we achter in de kerk samen met u het muzikale jaar af met koffie, warme chocolademelk of glühwein."

Adventsoptocht met lampionnen

GROESBEEK - De gezamenlijke kerken en de oudercommissie van kindercentrum De Kabouterhoeve en de Toffe BSO organiseren voor alle kinderen in Groesbeek een lampionnenoptocht op zaterdag 16 december.

"De kinderen mogen met hun eigen lampion tussen 16.45 en 17.00 uur naar de Cosmas en Damianus kerk aan de Pannenstraat komen. We starten in de kerk met een mooi adventsverhaal en lopen over het Dorpsplein naar de protestantse kerk. Daar zingen we allemaal samen een paar kerstliedjes en is er voor alle kinderen een kopje warme chocomel en voor de ouders glühwein.
Het is fijn als er veel kinderen komen, zodat er in dit weekend van de derde advent een lange stoet van lichtjes door ons dorp trekt. Iedereen is welkom!"

Bedrijfs Hulp Verlenings-oefening in Millings gasthuis

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Dinsdagavond 28 november vond in het Millings gasthuis Sint-Jan de Deo een grote oefening plaats van de BHV-ers van het gasthuis.

De 15 tot 20 BHV-ers werden gealarmeerd dat er in de vleugel – die momenteel wordt verbouwd – op de bovenverdieping brand was uitgebroken. Op de gang werden ze al direct geconfronteerd met een slachtoffer (lotus) die beide handen had verbrand en rook had ingeademd. Elders op de gang werden nog zes slachtoffers aangetroffen.

Toen er uit een van de kamers rook kwam, moest de brandweer van Millingen worden gealarmeerd omdat BHV-ers niet een ruimte in mogen waar rook uit komt. In totaal werden vier slachtoffers door de brandweer gered en twee door de BHV-ers. Volgens groepschef Peter Heijnen was het een geslaagde oefening, die eens of tweemaal per jaar plaatsvindt. "Na afloop is de oefening geëvalueerd en het resultaat kan weer dienen bij een volgende oefening", aldus Heijnen.

Vijf nieuwe carrouselleden beëdigd

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagavond voor de carrousel vergadering vijf nieuwe leden voor de carrousel benoemd.

In het bijzijn van raadsleden, ambtenaren en overige bekenden legden ze alle vijf de eed af. Als eerste was aan de beurt Jelena Vovk voor de GVP, gevolgd door Christel Arts voor GVP, als derde Ruud Verstraaten (GVP) , vierde Peter Zwitserloot (VOLG) en als laatste Remco Hammer (VVD).

De vijf kersverse carrouselleden werden door het gemeentebestuur en vanuit de politieke partij waar zij bij aangesloten zijn, in de bloemetjes gezet. Voor enkele nieuwe carrouselleden was het gelijk de vuurdoop. Zij konden direct plaats maken in een van de zetels om agendapunten voor te bereiden voor de komende raadsvergadering op 14 december.

Voorverkoop pronkzitting/buutavond in De Mallemolen Groesbeek

Foto: Peter van de Maas

Foto: Peter van de Maas

GROESBEEK - Zaterdag 13 januari houdt De Mallemolen weer een pronkzitting/buutavond. Er treedt een scala aan buutreedners op waaronder Hans van Baarschot, Rob Scheepers, Peter van de Maas, Ton Brekelmans en Groesbeker Jo Schoofs.

Daarnaast treden er ook diverse Groesbeekse schlagergroepjes op. Feest-DJ Mark zorgt voor de muzikale omlijsting. In het bijzijn van Prins Ummenie d'n 58ste Hennie Albers en Prins Feestneus d'n 8ste John Rouw belooft dit een gezellige en bonte avond te worden. Kaarten zijn vanaf maandag 11 december verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen. De avond begint om 20.11 uur. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Pietentraining bij Switch '87

Foto: Mieke van Swelm

Foto: Mieke van Swelm

MILLINGEN - Zaterdag 2 december was er voor alle mini's weer een Pietentraining georganiseerd.

Tijdens de training kwamen er ook nog vier Pieten langs. De Pieten deden samen met de jeugd mee aan de verschillende spellen. Na afloop van de training was er nog wat lekkers voor alle kinderen.

21 / 32

Groesbeekse oliebollenkraam verhuisd naar kruising Kloosterstraat/ Nijverheidsweg Gruusbekse Wasberre Bollen erg populair

GROESBEEK – Het is in feite noodgedwongen dat de Groesbeekse oliebollenkraam van Remco Saedt momenteel op de kruising Kloosterstraat / Nijverheidsweg staat in Groesbeek. Het liefst zou Remco zoals in elk dorp of stad in Nederland een plaats hebben: midden in het centrum van Groesbeek bijvoorbeeld op het Marktterrein.

In principe zou hij daar enkele weken mogen staan, maar dan moet hij in de laatste week van het jaar (de drukste) weer verkassen. Dan heeft de gemeente Berg en Dal al jaren een oliebollenbakker uit Apeldoorn een vergunning verleend. Pas als deze oliebollenbakker aangeeft niet meer te willen komen -om wat voor een reden dan- kan Remco een aanvraag voor een standplaats indienen.

Om nu een vergunning aan te vragen heeft volgens de ambtenaar geen enkele zin, omdat de laatste week van het jaar al jaren vergund is. Op deze nieuwe locatie komen er ongetwijfeld minder cliënten -ze moeten ons nu gaan zoeken- omdat niet iedereen weet waar we nu staan. Een centrale plaats in het centrum zorgt in ieder geval voor spontane aanloop, zoals mensen die aan het winkelen zijn of door Groesbeek heen rijden en de kraam zien staan.

"Maar de echte oliebollenliefhebber weet ons hopelijk te vinden want de Gruusbeekse Wasberre Bollen waren en zijn nog steeds erg populair", aldus Remco. "Ook voor onze olie- en krentenbollen alsmede appelbeignets komen de cliënten ieder jaar weer terug." Voor de schooljeugd –de kraam staat bijna bij het Montessori college- heeft Remco speciaal diverse soorten wafels gebakken die er in gaan als koek. Remco zorgt voor het bakken van de lekkernij, terwijl Sabrina voor de verkoop zorgt onder toeziend ook van hun 2-jarige dochter Mercedes. De oliebollenkraam van Remco is van dinsdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

E van E denkt naast sponsoring De Treffers ook aan ouderen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De eigenaren van de modezaak E van E Anja en Henk Middendorp aan de Dorpsstraat in Groesbeek hebben het maatschappelijk belang hoog in het vaandel staan. Dat bleek uit het feit toen zij lieten weten De Treffers te willen sponsoren dat er ook gedacht moest worden aan het maatschappelijk belang.

Vooral voor de ouderen die het toch al niet zo makkelijk hebben in Nederland wilden zij wat betekenen. Samen met Jan Driessen van De Treffers zijn Anja en Henk aan tafel gaan zitten met als resultaat dat er woensdagmiddag een gezellige middag voor ouderen en eenzame ouderen werd georganiseerd met muziek van het seniorenorkest Aldorum.

Rond de zestig gasten werden verwelkomd met koffie/thee en een plak cake. Zelfs waren er gasten van Weegbree uit Wijchen en werd er gelijndanst. Tussen de dansen door werden er hapjes geserveerd. Om half vijf ging iedereen tevreden huiswaarts en als het aan Anja en Henk van E van E ligt komt er volgend jaar een vervolg op deze bijzonder gezellige middag en daar was Jan Driessen het ook mee eens.

Kribbe Expo bij Van Appeldoorn in Bemmel

BEMMEL - Sinds vele jaren is Kribbe Expo in Bemmel een begrip bij kerstgroepen liefhebbers. Het is de grootste verkoopexpositie van Nederland op het gebied van kerstgroepen en kerststallen.

Vanuit heel Nederland, en zelf vanuit de omringende landen, komen de bezoekers naar de verkooptentoonstelling bij Van Appeldoorn in Bemmel. Deze kerstgroepen zijn veelal van houtsnijwerk, zowel heel traditioneel klassieke modellen als in toenemende mate modern gemodelleerd. Gedacht moet worden aan alles tussen barok en geheel abstract.

Ieder jaar wordt weer opnieuw geprobeerd de collectie te verbeteren. Kribbe Expo in Bemmel heeft veel eigen import en is officieel dealer van diverse grote houtsnijwerk ateliers zoals Anri, Lepi, Pema en Rowi. Meer informatie over de Kribbe expo staat ook op internet : www.kerststallen.com.

Kribbe Expo is gratis te bezoeken in de kelder van DIO drogisterij / Readshop Van Appeldoorn, Dorpsstraat 45 in Bemmel; 0481 450267. Openingstijden: do 10.00-12.00, 13.30-17.00 uur. Vrij 10.00-12.00 13.30-20.00 uur; Zat 10.00-16.00 uur. Ook geopend op zondag 10 december van 11.00 tot 17.00 uur.

Eerste De Treffers Meiden Eetcafé groot succes!

Foto: Hanita Geerts

Foto: Hanita Geerts

GROESBEEK - Zondag 19 november was het zover. Het eerste De Treffers Eetcafé werd georganiseerd en hoe! Voor iedereen nieuw en uitdagend, voor de meiden die moesten koken, afwassen, serveren, bestellingen opnemen etc. was er volop werk. Voor de gasten heerlijk eten en volop vertier.

Er kon immers niet alleen gegeten worden in Italiaanse sfeer, maar ook aan de loterij of een heuse dartuitdaging deelgenomen worden. De sfeervolle kantine, boordevol met gasten, stond garant voor een fantastische avond. Via de gasten, de sponsoren en de activiteiten is gezamenlijk bijna 1.700 euro opgehaald, wat besteed gaat worden aan de ontwikkeling van het meidenvoetbal in het algemeen en voor deelname aan een mooi (inter)nationaal toernooi voor ons vlaggenschip.

Daarnaast is op deze avond spontaan een busreis naar onze volgende uitwedstrijd voor de Europa League beschikbaar gesteld door een prachtig bedrijf waar alles op het juiste Niveau gebeurt... Zij hebben de deur naar het meidenvoetbal wagenwijd open gezet zullen we maar zeggen. Mede namens de meiden werd iedereen bedankt voor hun bijdrage. En met naar alle andere teams de opmerking: "Wat gaan jullie doen om dit te overtreffen?"

De Treffers wint van koploper

KATWIJK - Door de overwinning op Katwijk stijgt De Treffers weer een paar plaatsjes en belangrijker nog zal het gevoel in de groep zijn na de driepunter. Het trainersduo dat deze week hun contract verlengde, stuurde De Treffers in een 3-5-2 opstelling de vrieskou in.

Op het rubberen groene matje stond Jordy van de Kracht in de goal en bestond de verdediging uit Bryan Sirvania, Eef van Riel en Joris Janssen. Het middenveld werd het terrein van (links naar rechts) Nick de Bondt, Dyon Gijzen, Bas Hendriks, Robin Janssen en Coen Maertzdorf. De twee voorwaartsen waren Rafael Uiterloo en Cedric Badjeck.
Na het kwartier werd De Treffers voor het eerst gevaarlijk. Allereerst zag scheidsrechter Droge geen pingel in een overtreding op Badjeck in de Kattukse zestienmeter. Daarna werd een schot van Nick de Bondt niet goed verwerkt door keeper Ricardo Kieboom en kwam Dyon Gijzen een teentje tekort om de openingstreffer tegen de touwen aan te jassen.
Ongewijzigd kwamen beide teams uit de kleedkamer om de laatste 45 minuten van de wedstrijd te spelen. Mengering schoot net na rust slapjes voorlangs het Groesbeekse doel. Daarna was de grootste kans voor Bryan Sirvania. Hij kopte een corner uitstekend in; alleen stond aanvoerder Robbert Susan op de lijn en wist hij koppend redding te brengen.
In de 61e minuut was het raak aan de andere kant. Een voorzet van ongeveer 10 meter buiten de linkerzijde van de zestienmeter werd genomen door Eef van Riel. Zijn vrije trap werd bij de tweede paal binnengekopt door verdediger Joris Janssen! Deze goal viel, zowel letterlijk als figuurlijk, uit de lucht maar was niet minder welkom. Twintig minuten voor tijd dachten de rood-zwarten zelfs op 0-2 te komen. Cedric Badjeck rondde af maar werd teruggefloten omdat er onderweg hands zou zijn gemaakt. Ondertussen (met nog elf minuten te gaan) moest Eef van Riel het veld verlaten vanwege een rode kaart. Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat we de aanleiding van het opstootje niet geheel meegekregen hebben, dus we zullen hier geen oordeel over geven. De ploeg van Anton Janssen trok de 0-1 met tien man over de streep.

Routewijziging Lijn 564

Stekkenberg naar Molenhoek

Molenhoek naar Stekkenberg

Nieuwe halte 'Op de Heuvel'

Nieuwe halte 'Spoorzicht' Aldi/ Jan linders

Vanaf Stekkenberg:

De bus rijdt Ra. via de Nieuweweg – Ra Zonnebloemstraat – La Ericastraat – Ra Bremstraat – Ra Papaverstraat – La Margrietstraat – Ra Dries – Rd Burg. Ottenhofstraat - Ra Dorpstraat – La Spoorlaan – La Verbindingsweg Ra Stationsweg – La Wisselpad Mariendaalseweg – Ra Hoflaan – La Secr. Luijbenstraat – Ra Cranenbursestraat – Rd Hulsbroek – Rd Rotonde Nieuwe Drulseweg. Dan route volgen zoals voorheen naar Station Molenhoek.

Vanaf Station Molenhoek:

Via de Nieuwe Drulseweg – Rd Rotonde – Rd Hulsbroek – Rd Cranenburgsestraat – La Secr. Luijbenstraat – Ra Hoflaan – La Wisselpad Mariendaalseweg – Ra Stationsweg – La Verbindingsweg – Ra Spoorlaan – Ra Dorpstraat – La Burg. Ottenhofstraat – La Heumensebaan – Ra Schrouwenberg. Dan route volgen zoals voorheen naar Stekkenberg.

Vragen betreffende de route bel 0613738390.

Drukte bij presentatie cd Alfred Arts

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Een cd met liefst achttien 'Diamantjes' met als titel 'Wor ik gebore zie' is het resultaat geworden van de cd van de Groesbeekse zanger Alfred Arts.

Het eerste exemplaar was voor Groesbeeks eerste burger burgemeester Slinkman, die zich in het Groesbeeks dialect zal moeten gaan verdiepen omdat alle achttien nummers in het dialect gezongen worden. Omdat deze liedjes nog sporadisch te beluisteren zijn besloot Alfred om samen met Tom Meuwese de studio in te duiken om de tweede cd op te nemen.

Vrijdagavond werd de nieuwe cd feestelijk gepresenteerd in de Tuinzaal van De Linde, waar Alfred zijn Gruusbekse meezingers ten gehore bracht in het bijzijn van Prins Ummenie de 58ste Hennie Albers en de Prins van De Feestneus John Rouw en velen fans van Alfred. Er was een gastoptreden van Hennie Weijmans (ex-leadzanger van The New For), bekend van zijn hits 'Meisje ik ben een zeeman' en 'Nog een keertje met jou'. De avond werd gepresenteerd door Arno Arts, de broer van Alfred.

160 leerlingen getuigen van huwelijk twee zwarte pieten in Groesbeek

Foto:Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Donderdagmorgen zijn 160 leerlingen van groep 1 tot en met groep 8 van basisschool Op De Horst in de gymzaal aan de Plakseweg getuige geweest van een huwelijk tussen twee zwarte Pieten.

Piet Pedro en Piet Amora hadden besloten op de laatste dag dat Sinterklaas nog in Nederland is om samen verder getrouwd door het leven te gaan. Als ambtenaar van de burgerlijke stand fungeerde Theo Giesbers (oud-schoolhoofd) die de huwelijksvoltrekking verrichtte onder toeziend oog van Sinterklaas.

Toen beiden het ja-woord hadden gegeven verklaarde de ambtenaar van Berg en Dal dat jullie nu als man en vrouw door het leven gaan. De huwelijksambtenaar verzocht de leerlingen even de ogen dicht te doen zodat de twee Pieten elkaar even konden kussen, dit onder gejuich van de leerlingen. Na de huwelijksvoltrekking las de ambtenaar van de burgerlijke stand de huwelijksakte voor: 'Op 5 december 2017 is in de gymzaal van basisschool Op De Horst het huwelijk vertrokken van Piet Pedro geboren in Madrid en wonende in het paleis van de Sint én Piet Amora, eveneens geboren in Madrid en ook wonende in het paleis van de Sint. Zij zal verder door het leven gaan als Piet Pedro – Amora." Als getuige was aanwezig Sinterklaas en die telt voor twee.

Bijzondere kerstbomen van Jan Langeveld op bijzondere locatie

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Al voor het 25ste jaar verkoopt hoveniersbedrijf Jan Langeveld kerstbomen te kust en te keur op een bijzondere locatie te weten rondom de witte kerk op De Horst.

Bea Langeveld staat garant voor de verkoop en komt al vele jaren dezelfde cliënten tegen. "Wij verkopen alleen eigen gekweekte Servische dennen en de laatste tien jaar Nordmankerstbomen. Het bijzondere van de kerstbomen van Jan Langeveld is dat ze te verkrijgen zijn van klein tot liefst zeven meter hoog. Vooral bedrijven, buurtverenigingen voor op het plein alsmede eigenaren van woningen met een grote hal die kunnen een boom van wel vijf meter hebben", aldus Bea. "Voor de gewone huishoudens hebben wij prachtige dichte kerstbomen die iedere dag vers afgezaagd worden. Wij zoeken de mooiste en volste exemplaren er ieder jaar tussen de duizenden bomen uit , verser kan het niet", laat Bea weten. Als je bij ons niet slaagt, dan slaag je nergens daar is Bea van overtuigd. "Wij hebben bomen voor elk wat wils. Al diegene die bij ons een kijkje komt nemen gaat ongetwijfeld met een kerstboom naar huis. Om de bomen op een goede manier te vervoeren doen wij er een net omheen."

Vanaf zaterdag 2 december tot de laatste week voor kerst is Bea Langeveld iedere vrijdag en zaterdag op de locatie aan de Reestraat ingang tussen gemeenschapshuis De Slenk en café-zaal Oomen.

Opening duurzaamheidswinkel Enverion in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op vrijdag 1 december heeft wethouder Erik Weijers om 10.30 uur de Enverion pop-up store (een tijdelijke winkel) naast de Albert Heijn in Millingen aan de Rijn (Heerbaan 99) geopend. In deze pop-upstore is alle informatie te vinden over energie besparen en verduurzamen.

Een duurzame woning bespaart geld. Enverion adviseert welke energiebesparende maatregelen het meest opleveren. Een overzicht van investeringskosten en het bedrag dat daarmee bespaard wordt, geeft direct duidelijkheid.
Op de ochtend van de opening worden op de parkeerplaats voor de Albert Heijn flyers uitgedeeld. Op elke flyer staat een uniek nummer. Met dit nummer is een woningenergiescan van 350 euro te winnen. Ook is er kans op één van de vier gratis energiebespaarboxen. In deze box van 45 euro zit onder meer een ledlamp, een ecosaver nachtlampje en een waterbespaarder.

De pop-upstore is geopend op dinsdag en vrijdag van 13.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De winkel blijft tot februari open in Millingen, daarna verhuist de winkel naar Beek. Ook het Loket Duurzaam Wonen Plus zit vanaf 1 december in de pop-up store. Het loket is elke dinsdagmiddag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Meer informatie over Enverion staat op http://enverion.nl.

Nederlandse en Duitse Reichswaldbeschermers demonstreren

demonstratie behoud Reichswald in Nierswalde Foto: Paula Castien

Foto: Paula Castien

REGIO - Veel mensen denken dat het windturbinepark in het Reichswald niet doorgaat. Kreis Kleve heeft inderdaad de bouwaanvraag van een projectontwikkelaar afgewezen voor twaalf 200-meter hoge windturbines aan de Nederlandse kant van het Reichswald.

Dit gebied is ook geen windturbinezone meer in het ontwerp-regioplan van de provincie Düsseldorf. Maar in datzelfde plan staan nog wel zulke zones bij Nierswalde en Reichswalde aan de oostkant van het Reichswald. Bovendien dreigt de nieuwe regering van Noordrijn-Westfalen dat er geen windturbines in het bos gebouwd mogen worden.

‘Tegenwind Reichswald’ heeft daarom mee gedaan aan een initiatief van de Duitse dorpsraden van Kessel, Asperden, Nierswalde en Reichswalde en om nogmaals duidelijk te maken dat een groot deel van de bevolking in de regio tegen deze plannen is.

Op zaterdag 25 november kwamen zo'n 150 inwoners naar een ‘Waldschutztreff’ in Nierswalde. Er waren toespraken van de voorzitters van de dorpsraden en van Tegenwind. De sprekers benadrukten dat de omschakeling naar duurzame energie belangrijk is, maar dat dit niet ten koste van bos en natuur mag gaan. Ook wees men op het gevaar dat wanneer het gebied aan de rand van het Reichswald eenmaal 'voorbelast' is, het Reichswald zelf ook weer vogelvrij wordt.

Op 7 december vond een ‘Planungsausschuss’ van de provincie Düsseldorf plaats, waarin het ontwerp-regionalplan aan bod komt. ‘Tegenwind Reichswald’ was ook aanwezig.

Podotherapie Driessentoernooi in teken van 30 jaar Switch '87

Het kampioensteam van seizoen 87/88

MILLINGEN - “Fusieclub in eerste seizoenoppermachtig”, “Switch ’87 is superieur”, “Switch ’87 onbetwiste kampioen”, “Volleybalstunt Switch ’87 in NSW bekertoernooi”: een paar krantenkoppen uit de Gelderlander aan het eind van de tachtiger jaren van de vorige eeuw geven het succes weer van de fusie tussen het Millingse Aksios en het Leuthse Set Up ’68: het eerste damesteam werd het eerste seizoen al kampioen en won de beker.

Dertig jaar later viert Switch ’87 haar 6e lustrum tijdens het jaarlijkse Olieballentoernooi op zaterdag 30 december in sporthal De Duffelt. Met een foto-expositie in de Spiegelzaal wordt teruggekeken op het volleybal in Millingen en Leuth. Daarnaast is er van 09.30 – 12.00 een vrije inlooptraining voor alle jeugd van 6 - 12 jaar uit Millingen en omgeving en om 12.00 uur begint het inmiddels traditionele Olieballentoernooi voor mixteams in de leeftijd van 12 - 85 jaar. Na deze sportieve activiteiten wordt om 18.30 uur een Winterbuffet geserveerd verzorgd door slagerij Kees van der Velden en om 20.00 begint de feestavond met de huldiging van de jubilarissen en met muziek van DJ Bob.

Het toernooi wordt gesponsord door hoofdsponsor Podotherapie Driessen en veldsponsors Buitengewoon Keukens, Pension In de Lavinde, Restaurant De Thornsche Molen en Gastenverblijf Slapen bij Ons Thuus. Aanmelden voor het Olieballentoernooi kan tot en met 22 december via www.switch87.nl of info@stamvolleybal.nl.

Breedeweg weet weer waar de klepel hangt

Foto: Pierre Ronden

Foto: Pierre Ronden

GROESBEEK-BREEDEWEG - In het hart van Breedeweg staat de Sint-Antoniuskerk. Gebouwd in 1949 op de fundamenten van de in de oorlog volledig verwoeste kerk uit 1935. Aangezien het geld en de bouwmaterialen na de oorlog schaars waren heeft de toenmalige pastoor Herman Hoek zich enkele jaren zeer moeten inspannen om 'zijn' kerk te herbouwen. Begin 1949 kon het schip van de kerk worden voltooid en ingezegend.

Echter de toren van de kerk was toen nog niet afgewerkt, die bestond uit slechts twee verdiepingen en had nog geen spits. Het heeft nog enige tijd geduurd alvorens ook de toren kon worden voltooid, want er moest nog een nieuw uurwerk worden geplaatst en er was nog geen klok.

1949: Op zondag 4 september 1949 was het dan zover, de inzegening van de nieuwe kerkklok 'Gratia' (dankbaarheid), door deken J. van Loon van dekenaat Beek-Ubbergen. Aanwezig was de imposante figuur van deken Gaston Delfosse uit Ninove gelegen in Oost-Vlaanderen te België. Collectes rond Pasen 1945 in de beide parochies van Ninove (België) brachten het benodigde geld voor deze klok en voor de kleine doopklok, bijeen. Beide geschonken door parochianen van twee kerkgemeenschappen te Ninove. De band tussen Breedeweg en de parochies in Ninove was aan het eind van de oorlog ontstaan vanwege de vele evacués uit Groesbeek en met name uit Breedeweg die gedurende de periode oktober 1944 april/mei 1945 in en in de omgeving van Ninove geëvacueerd zijn geweest. Pastoor Herman Hoek zelf was meestal gestationeerd in de plaats Geeraardsbergen eveneens gelegen in België.

De grote klok, vervaardigd door de firma Bellfoundry Petit & Fritsen gevestigd te Asten (N.Br.), heeft een gewicht van 625 kilogram en werd gegoten in 1949. De kosten van deze klok waren destijds meer dan 5000 gulden.

Na de inzegening kon de klok met de 'stoel' en al boven op de stomp van de toren worden gehesen. Dat moet een hels karwei zijn geweest want hij woog in totaal wel minstens 800 kilo. Toen de klok eenmaal was geplaatst kon de spits van de toren worden afgewerkt. De klok deed vele jaren dienst, zowel om de mensen naar de kerk te roepen voor de H. Mis maar ook als slagwerk van het uurwerk. In maart 2017 zweeg de klok plotseling en werd hij alleen nog maar als slagwerk gebruikt. De reden was dat bij inspectie was gebleken dat de ophanging van de klepel niet meer deugde. Deze ijzeren klepel van wel 40 kilo zou er zomaar uit geslingerd kunnen worden. Dat was vele jaren eerder ook al eens gebeurd. Besloten werd om hem pas weer te gaan luiden als de ophanging was gerepareerd.

Afgelopen zondag, 3 december, op de eerste zondag van de Advent, klonk plotsklaps weer het vertrouwde geluid van klok die om 9.15 uur voor het eerst weer kon worden geluid door de koster. die er zichtbaar van genoot om weer eens aan het koord te trekken. De afgelopen dagen was de klepel namelijk gerestaureerd. Hiervoor had het kerkbestuur twee vaklieden ingehuurd in de persoon van vader en zoon, Richard en Bram van de ambachtelijke smederij Kerkhoff uit Breedeweg. Vakmanschap van eigen bodem zogezegd. Zij hebben boven in de zware bronzen klok met dikke bouten twee nieuwe scharnierpunten voor de klepel bevestigd. Het effect is goed te horen want de klok klinkt nu wat 'strakker'.

Op de foto is te zien te zien dat deze reparatie nogal ingewikkeld was omdat van onder uit in de klok gewerkt moest werden met boormachines. Latijnse opschrift op de rand van de klok: "Gratias appelar, gratias cum sono ecclesiis geminis de Ninove in Belgio, a.d. 1949". Vertaald in Nederlands betekent dit: "Dank heet ik, omdat ik dagelijks mijn dankbaarheid uitluid naar beide kerken in Ninove, België het Jaar des Heren 1949".

Ehbo krijgt extra subsidie

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de ehbo-verenigingen die in haar gemeente actief zijn vanaf 2018 extra subsidie te verlenen.

Ehbo in Millingen heeft de grootste problemen. Zij heeft laten weten met de huidige subsidie niet uit te kunnen, terwijl de subsidie in verband met de herindeling de komende twee jaar nog afgebouwd zou worden. Het feit dat Millingen niet rond kan komen heeft te maken dat ze geen neveninkomsten hebben zoals collecte, verlenen van cursussen (BHV) en sponsoring. Voor het geven van BHV-cursussen zijn er te weinig bedrijven in Millingen, terwijl zij collecteren niet als een ehbo-activiteit ziet.

Sociaal Groesbeek had tijdens de begrotingsbehandeling een motie ingediend om ehbo-cursisten financieel tegemoet te komen. Deze motie werd verworpen met tien stemmen voor en tien tegen. Het college liet daarna wel weten met een voorstel te zullen komen over subsidieverhoging van de ehbo-verenigingen vanwege het maatschappelijk belang. Door het verhogen van de subsidie blijven cursussen betaalbaar. Zij hebben besloten de ehbo-verenigingen in de kernen Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Beek elk duizend euro extra subsidie te geven en de ehbo-verenigingen in de kleine kernen zoals Ooij en Leuth kunnen 500 euro extra tegemoet zien.

Traumaheli zorgt voor bekijks in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmorgen was naast een ambulance ook een traumahelikopter gealarmeerd voor een patiënt die bij de huisartsenpraktijk aan De Paap in Groesbeek was die dringend hulp nodig had.

Inmiddels was er op De Paap al een ambulance ter plaatse. De piloot van de traumaheli zocht een geschikte landingsplaats en scheerde daarbij laag over de woonwijk De Drul heen. Dit zorgde voor de nodige belangstelling. Uiteindelijk landde de helikopter voor zorgcentrum De Meent waar de bemanning door de politie werd opgewacht, die ze vervolgens naar de plek des onheils bracht.

Switch MC1 kampioen

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 2 december konden de meiden van de C1 thuis tegen de nummer 2 Trivos MC2 kampioen worden, twee wedstrijden voor het einde van de competitie. Er moest vandaag minimaal met 3-1 gewonnen worden.

Om 15:00 uur begon de wedstrijd met een volle tribune. Vele vaders, moeders, zussen, broers, vriendinnen, opa’s en oma’s waren aanwezig om onze Switch-meiden aan te moedigen. De eerste set werd redelijk eenvoudig gewonnen met 25-13.
De tweede set was spannend, de meiden had toch wel last van de zenuwen. Het ging lang gelijk op maar uiteindelijk wist Trivos de set te winnen met 25-22. De volgende twee sets moesten nu gewonnen worden om vandaag kampioen te worden. De meiden werden door Astrid toegesproken en opgepept voor de derde set. Deze liep weer prima. Met mooie (sprong-) services en prima aanvallen liepen de meiden al snel uit naar een 12-3 voorsprong. Een time-out van Trivos leverde wat punten voor hun op maar al snel gingen de meiden verder met scoren en werd deze met gewonnen met 25-15.

Nu op naar (hopelijk) de laatste set. In het begin werd er over een weer gescoord, maar Trivos kreeg wat meer grip op het spel en liep uit naar een 9-5 voorsprong. Gelukkig wist Switch zich, na een time-out, te herpakken en kwamen ze weer langs zij. Toen was het gedaan en wist Switch de set vrij gemakkelijk met 25-17 te winnen en kon het kampioenschap gevierd worden.

Hella, Marieke, Karlijn, Kirsten, Sietske, Lara, Peronne en coach Astrid werden gefeliciteerd met het kampioenschap.

Inloophuis Groesbeek zoekt gastvrouw of -heer

REGIO - Vrijwilligerswerk is ondenkbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een functie als gastvrouw of gastheer te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Inloophuis zoekt een gastvrouw of gastheer.

De vrijwilligers ontvangen de gasten, verrichten kleine huishoudelijke hand- en spandiensten en dragen zorg voor een warm welkom in het Inloophuis. Daarnaast beantwoorden zij de telefoon en helpen bij de activiteiten. "Is deze vacature iets voor u? Neem dan contact op met: E-mail: info@inloophuisgroesbeek.nl."

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Rex en de Band in De Mallemolen

Foto: Rex en de Band

Foto: Rex en de Band

GROESBEEK - Zaterdag 16 december vindt er een optreden van 'Rex en de Band' plaats in het theatercafé van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek die Rex & Band speelt stamt uit de jaren 60, 70 en 80. Met soms ook nog een uitstapje naar de jaren '50 en '90. Het motto is, gezellig muziek maken dat herkenbaar is voor het grote publiek met een knipoog naar onze 'leeftijdsgenoten'. Rex & Band is ontstaan doordat een paar geroutineerde muzikanten toch nog voor de hobby muziek wilden maken. De eerste samenstelling kwam tot stand in mei 2014. Ze hebben toen een naam gezocht en kwamen al snel tot de conclusie dat de band naar hun beste trouwe vriend, Rex (de hond), vernoemd moest worden.

Aanvang van het optreden is 20.30 uur, de toegang is geheel gratis. Iedereen is van harte uitgenodigd. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Supervleesbingoavond De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 16 december weer een supervleesbingo avond.

Op deze avond zijn er vleesschalen, rollades, worsten en tassen boodschappen te winnen. In totaal worden er achttien rondes gespeeld en een extra ronde voor de supervleesschaal. Deze bingoavond wordt gehouden in het Voorzieningen Hart op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De zaal is open om 19.00 uur maar de bingoballetjes zullen pas om 20.00 uur gaan rollen. Een grote kaart kost tien euro. Iedereen is op deze supervleesbingoavond welkom.

Handtekeningen voor behoud lijnbus 57 – 58 in Beek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Woensdagavond 29 november heeft de "Actiegroep behoud lijn 57 – 58" in Hotel Restaurant de Musschenberg ruim 1745 handtekeningen overhandigd aan gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland voor het behoud van lijnbus 57-58 door Beek.

Dit als gevolg van de plannen om de lijnbus niet meer door Beek maar via de Rijksweg N325 te laten rijden en één lijnbus op te heffen. Met enkele leden van de actiegroep had gedeputeerde Bieze even te voren de plaats bezocht aan de N325 waar eventueel een bushalte en insteekhavens zouden moeten komen plus verlichting. Volgens haar is het niet de bedoeling en zal de bus gewoon op de N325 stoppen en zal er ook verlichting komen in verband met de overgang van polder naar heuvelrug. Dit wordt door de actie groep als levensgevaarlijk gevonden.

Ook de Berg en Dalse gemeenteraad heeft een motie aangenomen tegen de plannen en heeft dit via een brief aan de provincie kenbaar gemaakt. Door de aanwezigen werden diverse suggesties gedaan en van de actie groepkreeg mevrouw Bieze nog een envelop met huiswerk mee. Ze beloofde te kijken naar de mogelijkheden die er nog zijn.

Wethouder Alex ten Westeneind hoopte dat er gezamenlijk uitgekomen kan worden. Vanuit de bevolking kwamen er suggesties zoals om één van de twee bussen die langs Beek rijden door Beek te laten rijden en alleen in dal uren door Beek rijden. Gedeputeerde zal de suggesties meenemen en wil bekijken of er betere verlichting bij de haltes aan de Rijksweg mogelijk is.

Dringende oproep van Inloophuis De Korenbloem

Bloembollenactie. Foto: Lucie Godschalk

GROESBEEK - Inloophuis De Korenbloem zoekt nieuwe vrijwilligers om het team te versterken en verkoopt bloembollen om de kosten van huur te betalen.

Het Inloophuis De Korenbloem is gevestigd in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek en wordt gerund door daarvoor door het IPSO opgeleide vrijwilligers. Zij biedt een huiskamer aan mensen die even kwetsbaar zijn, even een moment van warmte en aandacht nodig hebben hetgeen vandaag de dag door bezuinigingen en zelfredzaamheid niet meer door de maatschappij of de overheid opgebracht wordt. Er is lotgenotencontact, een luisterend oor, een thema avond, of een activiteit of gewoon even niets. "Een ernstige ziekte doet meer met je dan je denkt. Je komt in een achtbaan van gedachten, gevoelens, gesprekken, keuzes, twijfel, behandelingen, lichamelijke ervaringen …."

Vrijwilligers

Het inloophuis draait op vrijwilligers. Dit zijn daarvoor opgeleide mensen, die de gasten van het inloophuis ontvangen. "Wij hebben een fijn team maar er is op dit moment ook behoefte aan nieuwe collega’s. Neem contact op met info@inloophuisgroesbeek.nl of kom langs op dinsdag of woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur."

Geld

We zijn van een verzorgingsstaat in een participatiemaatschappij terechtgekomen: iedereen wordt in staat geacht om voor zichzelf te kunnen zorgen. "Wij kunnen geen contributie heffen. Wij moeten met recht sprokkelen in een vijver die steeds kleiner wordt omdat er steeds meer instanties zijn die geld nodig hebben. Koop onze bloembollen en breng kleur in uw leven van dat van onze gasten. Wij staan de komende tijd op diverse (kerst)markten. Of bel 024 6756071 en spreek uw bestelling en adres in: 3 zakken voor 10,00 euro; 1 zak voor 3,50 euro."

Parochie Groesbeek

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten tien dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons (Pastorie, Parochie centrum) in te leveren.

H.H. Cosmas en Damianus Groesbeek

Zaterdag 16 december 19:00 uur - samenzang

Misintenties: Zr. Jo Laming; Johannes Hendrikus Reijnen; Anne Hubers-Peters en overleden familieleden

Zondag 17 december 10:00 uur H. Mis – Gregoriaans – Schola Cantorum

Misintenties: Overl. ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy; Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn- Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Jetta Poelen-Müskens en Martien Poelen vw verjaardag en Jan Poelen; Jacoba Nolten-Weerdestijn vw sterfdag en dochter Ella Nolten, Andrea van Elst vw verjaardag en sterfdag van echtg. kinderen en kleinkinderen

Sint-Antonius Breedeweg

Zondag 17 december: Derde zondag v.d. Advent. 9.30: H.Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg.

Intenties: Catharina (Toos) Peters -Verbeet van Senioren Breedeweg;

Woensdag 20 december. 19.00 uur, H.Mis.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

In verband met gewijzigde tijden van het verschijnen van de krant moeten de intenties tien dagen voor het verschijnen opgegeven zijn, op maandag in de week voorafgaande aan het verschijnen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Universiteit van Beek over natuurgebied De Gelderse Poort

College tussen de boeken Foto: Marcel Krijgsman

BEEK - Op woensdag 13 december van 20.30 tot 22.00 uur is er weer een college van de Universiteit van Beek in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Boswachter Thijmen van Heerde vertelt over natuurgebied De Gelderse Poort.

Boswachter Thijmen werkt voor Staatsbosbeheer in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort. Hij leert je de verhalen achter termen als procesnatuur, jaarrondbegrazing en rivierdynamiek. Met behulp van zijn foto's leer je de Gelderse Poort bekijken door de ogen van een boswachter.

De Universiteit van Beek laat regionale experts aan het woord. De colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4,00 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Op Jacht Naar De Gouden Envelop

Foto: Regio 024

Foto: Regio 024

REGIO - Regio024.nl opent vanaf 8 december een nieuwe 'Op Jacht Naar De Gouden Envelop'. Maandelijks wordt door Regio024.nl ergens in de regio een gouden envelop verstopt. Door op de website de aanwijzingen te volgen, is de exacte locatie van de gouden envelop te achterhalen.

Honderden mensen uit de hele regio doen inmiddels spontaan mee en struinen door straten, paadjes en perkjes op jacht naar 'De Gouden Envelop'. De speurneus die 'De Gouden Envelop' als eerste vindt, wint de hoofdprijs. Deze maand is de hoofdprijs in 'Op Jacht Naar De Gouden Envelop' een 55 inch Samsung Ultra HD TV ter waarde van 1.199 euro aangeboden door BCC. De eerste aanwijzing is op 8 december te vinden op Regio024.nl. Er volgen mondjesmaat nieuwe aanwijzingen net zo lang tot 'De Gouden Envelop' gevonden is. 'Op Jacht Naar De Gouden Envelop' is ook te volgen op Radio 024. Radio 024 is de muziek- en nieuwszender met de beste classics en hits en het laatste nieuws verzorgt door de redactie van Regio024.nl.

Oliebollenkraam van Saedt zou op maandag, woensdag of vrijdag in centrum mogen

GROESBEEK – Remco Saedt de eigenaar van de oliebollenkraam had de gemeente Berg en Dal gevraagd hem vergunning te verlenen voor een standplaats van medio november tot en met 31 december dagelijks op het marktterrein te mogen staan. Vanwege het gemeentelijk standplaatsenbeleid kan deze vergunning niet verleend worden.

Op het marktterrein is maximaal één vaste plek, zoals de visboer op vrijdag, bloemenverkoop op zaterdag en van 27 tot en met 31 december is de vergunning al jaren vergund aan de familie De Poorter. Op de dinsdag kan het niet vanwege de weekmarkt terwijl een vaste standplaats maar maximaal één dag in de week mag en een tijdelijke mag maximaal zes dagen gedurende maximaal één week. De heer Saedt zou wel op maandag, woensdag of vrijdag op het marktterrein mogen staan, maar vanwege die versnippering heeft hij daarvan afgezien. De heer Saedt stond voorheen nabij het tankstation bij de voormalige garage van Tielemans aan de Pannenstraat. Daar kan hij niet meer terecht vanwege de bouw van een appartementencomplex. Nu staat hij op de hoek van de Kloosterstraat / Nijverheidsweg op eigen terrein.

Verdeeldheid in carrouselvergadering over melkverwerkingsbedrijf

GROESBEEK – Tijdens de carrouselvergadering van de gemeente Berg en Dal waarin de agendapunten van de eerstvolgende raadsvergadering worden besproken, is verdeeldheid ontstaan.

Tijdens het agendapunt over intentieverklaring voor de komst van een beperkt melkverwerkingsbedrijf bleek er onder de aanwezige carrouselleden de nodige verdeeldheid te zijn. Het gemeentebestuur ziet zo'n bedrijf op de locatie aan de Dennenkamp -waar voorheen een mega kippenschuur was gevestigd- wel zitten en vroeg de commissieleden voorstander te zijn van een intentie overeenkomst zodat DDP verder kan gaan met de ontwikkelingen van het plan. Ook enkele bewoners van de Dennenkamp zien een melkverwerkingsbedrijf wel zitten. Alleen hadden zij de nodige vraagtekens bij de verkeersafwikkeling, want volgens hen is De Dennenkamp niet geschikt voor het vrachtverkeer dat naar het bedrijf moet.

Mevrouw Brouwer projectleider van DDP liet weten dat kritische reacties ook hun aandacht verdienen. Langs De Dennenkamp zullen ongetwijfeld parkeerstroken moeten komen, aldus de woordvoerster. Wethouder ten Westeneind hield de leden voor, dat als er geen melkfabriek in komt, dan komen er kippen in. Daarvoor ligt de vergunning al op de plank, aldus Ten Westeneind. De VVD, GroenLinks, Sociaal Groesbeek, Voor Berg en Dal en VOLG lieten weten tegen te zijn. De PvdA hield de spanning erin en gaan alleen akkoord als er een goede verkeersafwikkeling komt. Donderdagavond 14 december zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen te weten: melk of 280.000 kippen.

Actie voor regionale voedselbanken

REGIO - Tijdens de feestdagen genieten we van gezelschap, vaak met heerlijk eten en drinken. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Daarom organiseren de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen, Dar en ARN ook dit jaar een voedselbankactie voor voedselbanken in de regio.

Vorig jaar werden maar liefst 55 volle winkelwagentjes ingezameld. Dit jaar start de actie op 6 december en duurt tot en met 20 december 2017. Inwoners die houdbaar voedsel inleveren, krijgen als dank een gft-afvalbakje om hun gft-afval makkelijker te scheiden. Veel mensen hebben ongebruikt, houdbaar voedsel in hun keukenkast staan. Daar kunnen zij iemand bij de Voedselbank blij mee maken.

Hoe kunnen inwoners helpen? Inwoners kunnen hun keukenkastje leeg maken of iets extra's kopen als zij boodschappen doen.
Ze kunnen dit afgeven bij een van de inzamelpunten van de actie. Inleveraars krijgen als dank een gft-afvalbakje en maken kans op een rondleiding bij afvalenergiecentrale ARN. Deze organisatie verwerkt onder andere het gft-afval uit onze regio tot compost en groengas. Bij de inzamelactie maken afnemers van de voedselbanken in de regio kans op een diner voor twee bij een duurzaam restaurant in de regio.

Er zijn inzamelpunten ingericht op gemeentehuizen in de regio en bij Dar. Kijk voor meer informatie op www.dar.nl/inzamelactie. Voor vragen kunnen inwoners contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar via
024 3716000 of via info@dar.nl (maandag - vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur).

Cd-presentatieavond Helen Liebers

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Zaterdagavond 2 december werd in café De Post het nieuwe cd-album van de Groesbeekse zangeres Helen Liebers gepresenteerd.

Vele liefhebbers van het Nederlandse lied uit het gehele land vonden hun weg naar Groesbeek om deze gezellige avond bij te wonen. Presentator Theo Gerrits overhandigde het eerste exemplaar aan Helen die er zichtbaar blij mee was. Aanwezig was ook het bestuur van de plaatselijke Zonnebloem om hun dank te betuigen aan Helen voor de donatie aan deze vrijwilligersvereniging.

Hoogtepunt van de avond waren, naast de liedjes die Helen ten gehore bracht, de bijdrage van Theo Peters (Bruuns) in duet met Helen 'Samen zijn, maar toch alleen' en het lied 'Laat me niet meer zo alleen' dat Helen met haar overleden vader heeft opgenomen. Op een groot scherm kon men het lied middels een prachtige videoclip bewonderen. Het optreden van Helen met liedjes van haar nieuwe album werd afgewisseld met optredens van diverse artiesten.

De cd kost 9,90 euro en is in Groesbeek te koop bij Tankstation Oomen en de Bruna. De opbrengst van de verkoop van deze twee verkoopplaatsen komt geheel ten goede aan de Groesbeekse Zonnebloem. De cd is ook te beluisteren en te downloaden bij de bekende downloads portals zoals Spotify, I-tunes.

Warm met zo min mogelijk gas: een route

BEEK - DuurzaamBeek café presenteert: Een warm samenzijn in het Kulturhus in Beek op woensdag 13 december.

Voor de zevende keer is iedereen welkom op een bijeenkomst van het DuurzaamBeek Café in het Kulturhus in Beek. "Met het thema van deze avond willen we een route vinden naar behaaglijk wonen en werken met zo min mogelijk gasverbruik. Uiteindelijk willen we van het gas af om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Maar hoe ver kunnen we daar mee komen en onder welke voorwaarden? Welke stappen kunnen we zetten op de korte en de langere termijn? Wat zijn mogelijk goede tussenstappen en hoe pak je die aan? Wat kan iedereen zelf doen en wanneer is een wijkgerichte aanpak nodig? En wat als ik in een monument woon?"

Programma

"Kortom, we staan voor een grote uitdaging en we laten verschillende aspecten daarvan aan bod komen. We starten met een inspirerende inleiding van Marjo Kroese, projectleider bij het Klimaatverbond. Daarna zijn er korte presentaties over concrete mogelijkheden, zoals waterpompen, all electric- of hybridevormen van energiezuinige verwarming.

Daarna kunt u aanschuiven bij de thematafels om van gedachten te wisselen met andere deelnemers over een van de onderwerpen. Vaak leidt dat tot verrassende ideeën en initiatieven om samen te werken aan duurzaamheid. In een gezellige en ontspannen sfeer. Neem uw familie, buren en vrienden mee op woensdag 13 december en laat u verrassen. Inloop vanaf 19.30 uur, we starten om 20.00 uur", aldus Gerhard Boot, Anita Huisman en Liny Toenders (e-mail: duurzaambeekcafe@gmail.com).

Nieuwe bus-abri's in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Het is precies 333 dagen geleden dat de bus-abri's aan de Prins Bernhardstraat en de Nassaustraat in Ooij tijdens het de jaarwisseling moesten ontgelden en door vuurwerkvandalen werden vernield, bij de laatste werd zelfs het dak er gedeeltelijk afgeblazen.

Op 29 november werden op beide plaatsen nieuwe abri's geplaatst. Of het verstandig is dit een maand voor de jaarwisseling naar 2018 te doen, de tijd zal het leren, over een paar weken weten we het...

.

Sinterklaas en Pieten bezoeken jeugdige De Treffersfans

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Sinterklaas en twee zwarte pieten – in de kleuren van De Treffers - hebben vrijdagavond een bezoek gebracht aan sportpark Zuid de thuisbasis van De Treffers aan het Nijerf.

In totaal had Sinterklaas voor alle 104 kinderen, die niet alleen fans zijn van De Treffers maar er ook actief voetballen. De Sint had voor alle kinderen tot 8 jaar een woordje klaar en wist van iedereen wel wat te vertellen. Diverse kinderen waren als zwarte piet verkleed en een enkeling als Sinterklaas en hadden voor de Sint een eigen gekleurde kleurplaat meegebracht. De Sint begon met de allerkleinste leden van De Treffers. Zij kwamen met De Treffersmascotte 'Doerak' de businessruimte binnen in afwachting van Sinterklaas. Het Sinterklaas bezoek werd gadegeslagen door veel ouders, opa's en oma's. Op het eind van zijn bezoek kregen alle kinderen een Treffers bidon uitgereikt.

Eenzamen genieten van gezellige middag in De Sleutel

Foto: Kringloop

Foto: Kringloop

GROESBEEK-BREEDEWEG – In totaal 75 eenzame inwoners van Groesbeek hebben afgelopen zondag met volle teugen genoten van een verwenmiddag.

Het initiatief voor deze middag kwam van de Kringloop en Albert Heijn. De gasten werden verwelkomd met een heuse brunch met alles erop en eraan verzorgd door Albert Heijn. Na de brunch werden de eenzamen verrast door optredens van onder andere Marcel van Kempen, Perry Stekhuizen en Theo Gerrits (van Blitz).

Tussen de optredens door kregen de aanwezigen oliebollen aangeboden door Saedt en warme hapjes die cafetaria Anytime van De Horst voor zijn rekening genomen had. Als afscheid kregen de gasten allen een kerstster aangeboden voor in huis. De artiesten, de drank en de bloemen werden geschonken door Kringloop Groesbeek. Het is nu de tweede maal, liet André van Kringloop Groesbeek weten, we gaan er gewoon een traditie van maken. Iedereen ging tevreden weer huiswaarts.

Dag van de Rechten van de Mens

GROESBEEK - Op zondag 10 december staat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek stil bij de Dag van de Rechten van de Mens.

De gehele dag is er van 12.00-17.00 uur een doorlopende vertoning in de filmzaal van een documentaire over de actualiteit van mensenrechten. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd en de Museumkaart is geldig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.