GN Arnhem

15 november 2014

GN Arnhem 15 november 2014


Vrijwilligers gezocht voor behoud hoogstamboomgaarden

ARNHEM - Vindt u hoogstamboomgaarden ook zo mooi? Wilt u ze helpen behouden in uw gemeente? Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zoekt nieuwe vrijwilligers uit de gemeenten Arnhem, Lingewaard en West Maas en Waal die het behoud van deze boomgaarden een warm hart toedragen.

De hoogstamboomgaard is niet alleen cultuurhistorisch waardevol maar zij biedt ook veel ruimte voor dieren en planten. Door samen aan de slag te gaan blijven deze boomgaarden behouden. Het is nuttig maar vooral gezellig om te doen! Vrijwilligers krijgen voor hun inzet een vierdaagse cursus over hoogstamfruit kostenloos aangeboden. De eerste theorieavond vindt plaats op woensdag 3 december op kasteel Doornenburg in Doornenburg. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@landschapsbeheergelderland.nl of via www.landschapsbeheergelderland.nl.

De nieuw opgeleide vrijwilligers sluiten zich uiteindelijk aan bij een Hoogstambrigade in een van de drie gemeenten: Arnhem, Lingewaard of West Maas en Waal. Een Hoogstambrigade is een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzet voor het behoud en beheer van hoogstamfruit. De Hoogstambrigade Lingewaard, Hoogstambrigade Land van Maas en Waal en Hoogstambrigade BTV Elderveld gaan regelmatig aan het werk in diverse kleine particuliere boomgaarden in hun gemeente. Een extra paar handen zijn nodig!

Cursus hoogstamfruit

Nieuwe vrijwilligers volgen dus een gratis vierdaagse cursus. Zij leren over aanplanten en snoeien van jonge bomen, snoeien in de winter, snoeien in de zomer. Ook is er een terugkomdag. Hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes geeft de theorie- en de praktijklessen. De eerste theorieavond vindt plaats op woensdag 3 december op kasteel Doornenburg in Doornenburg. De twee praktijkdagen vinden plaats op zaterdag 6 en vrijdag 12 december. De vierde cursusdag, een terugkomdag, stellen we in overleg met de cursisten vast. Na de cursus sluit u zich aan bij de hoogstambrigade, die in uw gemeente actief is.

Meer informatie over hoogstambrigades en hoogstamfruit staat op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Park Immerloo krijgt natuurlijke speelplaats

Hier komt de speelplaats, zeggen opbouwwerker Karin Veldkamp, bewoonster Alice Brouwer en landschapsarchitect Theo Reesink. Tekst en foto: Simon Trommel, www.trommelmedia.nl.

ARNHEM - Spelen in Park Immerloo wordt nog leuker: het park krijgt volgend jaar een natuurlijke speelplaats, met een speelkuil, klimtouwen, bandschommels, een waterpomp, een vuurplaats en een struinpad, dat naar een strandje leidt. "Buurtbewoners kozen zelf de landschapsarchitect en maakten met hem de plannen en ze zijn er blij mee", zegt Vredenburgster Alice Brouwer. "Deze oostelijke hoek van Park Immerloo moet een plek worden waar kinderen van zes tot twaalf lekker kunnen klooien."

Het wordt een wereld van verschil, vergeleken met de situatie van nu. Nu staan er in het hele park één schommel en twee goals. Straks is er een grote afgeschermde en wat dieper liggende speelplek waar je vanaf het talud aan de zuidkant naar toeloopt, en een avontuurlijk struin- en speelpad. De plek krijgt een speelkuil met aan twee zijden wanden van boomstammen van twee meter hoog om op te klauteren of te zitten. Verder bevat de kuil straks allerlei speelaanleidingen. Alice – zelf actief voor onder andere het IVN en de Vlindertuin van Park Sonsbeek en moeder van twee kinderen – is blij met de waterpomp. "Natuurlijk, want overal waar die pompen staan, zie je dat kinderen er mee spelen. Ik hoop dat deze plek een goede concurrent wordt van de computer waar zo veel kinderen achter zitten."

De schop gaat dit jaar de grond in als het weer het toelaat en anders in het voorjaar. Dus in de zomer van 2015 leeft het park meer dan ooit tevoren. En dat doet het nu al: dit jaar waren er in het voorjaar, de zomer en de herfst al festivals waardoor het parkgebruik al toeneemt en het park dus meer leeft.

Kerst met Leger des Heils voor ouderen en alleenstaanden

ARNHEM - Voor alle ouderen en alleenstaanden houdt het Arnhemse Leger des Heils op zaterdagmorgen 20 december van 10.00 uur tot 13.30 uur een Kerstfeest in het gebouw van het Leger des Heils aan de Leidenweg 11-13 in de wijk Elderveld van Arnhem.

Er zal veel samenzang zijn en een we mogen luisteren naar het zangkoor. De ochtend wordt afgesloten met een lunch. Alleen op woensdag 3 december kunnen er gratis toegangskaarten worden afgehaald tussen 10.00 en 13.00 uur in het gebouw van het Leger des Heils aan de Leidenweg 11-13 in Elderveld Arnhem-Zuid.

U kunt de Leidenweg bereiken met openbaar vervoer lijn 20 of 5 en uitstappen halte Hillegomweg in Elderveld. Tijdens het uitreiken van de kaarten is er voor iedereen een kopje koffie. Voor informatie of telefonisch kaarten bestellen kan gebeld worden met 026 4423078 of 026 3817924.

Stadsregio subsidieert internationale school

ARNHEM - De Stadsregio Arnhem Nijmegen stelt 400.000 euro beschikbaar voor de bouw van een nieuwe internationale school in Arnhem-Zuid. De school biedt internationaal onderwijs voor kinderen van buitenlandse werknemers van de in de regio gevestigde internationale bedrijven.

De aanwezigheid van internationaal onderwijs is een belangrijke vestigingsfactor voor internationale bedrijven. Om internationaal te kunnen blijven concurreren moeten de faciliteiten dan wel state of the art zijn.

De huidige internationale school in Arnhem is verspreid over twee locaties en de huisvesting voldoet niet meer aan de door expats gewenste internationale standaard. Een goed geoutilleerde school, die fungeert als een community, ontbreekt. Daarom hebben de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland het initiatief genomen om een nieuwe campus te bouwen. De plannen daarvoor zijn inmiddels klaar. De nieuwe school voor basis- en voortgezet onderwijs komt tegenover station Arnhem Zuid (Schuytgraaf) te liggen en wordt in de loop van 2016 opgeleverd.

Het besluit van de Stadsregioraad om de internationale school in Arnhem voor vier ton te subsidiëren is in lijn met de notitie die eind december vorig jaar in de raad is besproken. In deze notitie 'Samen voor een krachtige regio Arnhem-Nijmegen' staat onder meer dat de samenwerkende gemeenten de (internationale) concurrentiekracht van de regio willen versterken. De verbetering van de Internationale School wordt in deze notitie als een concreet project genoemd. De totale kosten voor de bouw van de internationale school bedragen ruim tien miljoen euro.

Al orgaandonor? Of toch maar niet?

ARNHEM - Hoe is het mogelijk dat zo weinig mensen zich hebben laten registeren als orgaandonor? Ben je bereid om na je dood je organen af te staan voor een ziek iemand die hiermee verder kan leven? Op donderdag 27 november in De Spil is er een lezing door Ger Lodewick.

Veel mensen zeggen ja, maar klopt de campagne van de overheid wel of zou er moeten staan: Ben je bereid je organen af te staan, ook als je zeker weet dat je nog leeft, maar wel hersendood bent verklaard, omdat je lichaam (lees hersenen) niet meer reageert op bepaalde prikkels.

Zijn we er misschien toch intuïtief van overtuigd dat er iets mankeert in al die voorlichtingcampagnes? Waarom vertrouwen we – terecht – het hersendoodcriterium niet?

Ger geeft antwoorden op deze vragen en laat zien dat bij de donor wordt ingegrepen in diens stervensproces om dat van iemand anders te voorkomen, waardoor de donor ter plekke gedood wordt m.b.v. het hersendoodcriterium.

Ger heeft hierover een nieuw boek geschreven: Wat je over orgaandonatie zou moeten weten met een voorwoord van Pim van Lommel, gepensioneerd cardioloog ziekenhuis Rijnstate Arnhem.

De lezing wordt gehouden op donderdag 27 november in MFC (Multi Functioneel Centrum) De Spil, Lupinestraat 12, 6841 GD Arnhem (wijk Malburgen-West). Welkom vanaf 19.30 uur. Aanvang lezing 20.00 uur. Entree bedraagt tien euro. Koffie kost 0,70 eurocent. Thee kost 0,50 eurocent. Koffie en thee worden door De Spil verzorgd. Graag aanmelden via de mail op rook0261@planet.nl of praktijk@journeytherapiedebron.nl. Telefonisch aanmelden mag ook op 026 3810209 of 06 30057820.

De Wandelwagensoos gaat naar boerderij De Kroon

ARNHEM - De Wandelwagensoos is dé plek in Arnhem waar kersverse ouders elkaar ontmoeten en waar baby`s en peuters samen spelen. Met ingang van 1 december start de Wandelwagensoos op een nieuwe locatie in de wijk De Laar-Oost.


In boerderij De Kroon zal er elke maandag en vrijdag tussen 9:30 en 11:30 Soos zijn: inloopochtenden voor alle ouders en hun kinderen tot drie jaar (entree inclusief consumpties drie euro vijftig). De zaal zal ingericht worden met materialen en speelgoed zodat iedereen zich prettig voelt! Van babykleden tot autogarage en van poppenhoek tot loopkar. Iedereen die zin heeft kan ook lekker naar buiten gaan en zich uitleven in de heerlijke speeltuin en kinderboerderij rondom de boerderij.

Daarnaast komen er diverse activiteiten die leuk zijn voor de kleintjes: Cursus muziek op schoot, babymassage, peutertoneel, enzovoort. In de avonduren zal de Wandelwagensoos lezingen en cursussen verzorgen voor de ouders.

De Wandelwagensoos bestaat uit een grote groep enthousiaste ouders die zich samen vrijwillig inzetten om de activiteiten te draaien en om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Kom je binnenkort ook een kijkje nemen samen met je kleintje? Kijk alvast voor meer informatie op www.wandelwagensoos.nl. Boerderij De Kroon ligt aan de Randweg 2 in De Laar-Oost; bezoekers kunnen gratis parkeren en De Kroon is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Rabobank verbindt zich nog drie jaar aan de Bridge to Bridge Arnhem

Op de foto: Karin Janssen (links), directeur Particulieren en Private Banking Rabobank Arnhem en Omstreken, en Jan Steegh, Bestuurslid van Stichting Bridge to Bridge (© Bridge to Bridge).

ARNHEM - Rabobank Arnhem en Omstreken is al sinds 2012 hoofdsponsor en naamgever van de Bridge to Bridge Arnhem. Hét enige echte Arnhemse hardloopevenement blijft de komende jaren als 'Rabo Bridge to Bridge Arnhem' door het leven gaan. Karin Janssen, Directeur Particulieren & Private Banking, zette vorige week tijdens een sponsorbijeenkomst in financieel adviescentrum van de Rabobank Arnhem haar handtekening onder de drie-jarige overeenkomst.

In 2015 staat de 'Rabo Bridge to Bridge Arnhem' gepland op zondag 13 september. Het betreft een jubileum-editie, namelijk de 30e. De afgelopen jaren heeft de Bridge to Bridge een mooie groei doorgemaakt en is het aantal inschrijvingen gestegen tot bijna 5.300. De laatste editie kende de hoofdafstand (tien Engelse Mijl) de meeste deelnemers, de kidsrun had echter de grootste groei van ruim veertig procent.

De organisatie betrekt de sponsoren actief bij de plannen voor de komende jaren. Jan Steegh, bestuurslid van de Bridge to Bridge en tevens directeur CIOS van Rijn IJssel: "Het meerjarige partnership met Rabobank is een belangrijke basis voor de organisatie en andere sponsoren en partners. Het geeft vertrouwen en uitstraling! De opkomst was weer hoog en men denkt actief mee om het evenement en Arnhem nog beter op de kaart te zetten!"

Tijdens de sponsorbijeenkomst werden de toekomstplannen besproken en inspireerden de aanwezigen elkaar met ideeën en vooral ook enthousiasme. Belangrijke speerpunten zijn de business run, bedrijfsvitaliteit wordt steeds belangrijker, en het partnership met Rijnstate Vriendenfonds.

Schaak mee met ASV

ARNHEM - Zaterdag 15 november kan er van 13.00 tot 16.00 uur weer geschaakt worden in de Bibliotheek Arnhem (Rozet).

De schakers van ASV komen weer naar Rozet. Beginner of gevorderde, het maakt niet uit. Iedereen kan aanschuiven om de regels te leren of een partijtje te spelen.

Deze activiteit vindt plaats bij de Bibliotheek Arnhem in Rozet (Kortestraat 16). De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma.

Aangepaste kerstviering

ARNHEM - Het kerkgenootschap Leger des Heils korps Arnhem wil, net zoals vorig jaar, op woensdagavond 17 december van 19.00 tot 20.15 uur een aangepaste kerstviering verzorgen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het zal een viering worden met veel samen zingen, en een mooi kerstverhaal. Al met al een feestelijk gebeuren met natuurlijk iets lekkers bij de koffie! "We zullen deze kerstviering houden in ons gebouw aan de Leidenweg 11-12 in de wijk Elderveld van Arnhem. Ons gebouw is gelijkvloers en er is één aangepast toilet aanwezig.

Mensen met een beperking die niet in een woonvorm wonen maar thuis, zijn natuurlijk ook welkom.

"Wilt u zich wel even aanmelden, dan weten we op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Wilt u meer informatie bel of mail gerust: 06 26878386, Joop.toeter@online.nl; Postadres: Leidenweg 11-13 in Arnhem.

Kerkdienst Eusebiuskerk 16 november

ARNHEM - Twee kerken -de Anglicaanse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk- die beide gebruik maken van hetzelfde kerkgebouw in Molenbeke werken ook al jaren samen in een dienst in de Eusebiuskerk. Ook dit jaar verzorgen zij samen de dienst in de Eusebiuskerk op 16 november.

Zij slagen er steeds weer in om iets van het eigene van hun manier van kerk zijn uit te stralen .De voorgangers zijn Reverend Geoffrey Allen (Anglicaanse Kerk) en priester Joke Kolkman (Oud-Katholieke Kerk). Het orgel wordt bespeeld door Jack Blok. De aanvang is om 10.15 uur.

Deze diensten in de Eusebiuskerk worden meestal door een vaste groep belangstellenden bezocht, maar zijn ook toegankelijk voor mensen die gewoon nieuwsgierig zijn of die eens wat anders willen horen en beleven dan in hun eigen kerk.

Wat uw motivatie om te komen ook is, iedereen is welkom.

Diverse activiteiten in Het Bruishuis

ARNHEM - Vanuit Het Bruishuis in Malburgen wordt er Nederlandse les gegeven bij De Akker, Akkerwindestraat in Malburgen op dinsdagochtend, dinsdagmiddag en vrijdagochtend. Deze lessen worden gratis aangeboden.

Vanuit Het Bruishuis wordt er in Prisma, wijk Immerloo computerlessen gegeven. Iedere vrijdagochtend is er in Het Bruishuis een koffieochtend met een kleine rommelmarkt van 10.00 tot 12.00 uur. Een kop koffie is gratis.

Iedere vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur.is er in het restaurant Geniet een gezellige bingomiddag door de SWOA.

Hulp-en dienstverlening: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur kan men een afspraak maken via telefoonnummer 06 39495151. Iedere maandagmiddag is er van 12.00 tot 14.00 uur een open spreekuur in Het Bruishuis voor alle hulpvragen.

Iedere dinsdagmiddag is er in Prisma, wijk Immmerloo een spreekuur van 13.30 tot 15.00 uur voor alle hulpvragen.

Dag van de Mantelzorg

ARNHEM - Ruim twee honderd enthousiaste mantelzorgers vierden op zaterdag 8 november, de Dag van de Mantelzorg in het Openluchtmuseum te Arnhem. Deze landelijke dag, in Arnhem georganiseerd door Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem, wordt elk jaar gehouden.

Mantelzorger ben je als je intensief voor iemand zorgt in je gezin of omgeving met een beperking, chronische ziekte, psychisch of verslavingsprobleem.

De Dag van de Mantelzorg wordt speciaal georganiseerd om juist de mensen die altijd voor een ander zorgen eens in het zonnetje te zetten. Ine van Burgstede, wethouder in de gemeente Arnhem opende de Dag van de Mantelzorg en sprak haar waardering uit voor het werk van de mantelzorgers en deze speciale dag. Elly van Schoonderwalt, voorzitter van het MVT Arnhem,vertelde over haar eigen ervaring als mantelzorger.

Daarna trokken de mantelzorgers met een aantal gidsen het park in. Vervolgens werden zij getrakteerd op een uitgebreide lunch. "Een geweldige en ontspannen dag", sprak een mantelzorger enthousiast. Volgend jaar ook naar de Dag van de Mantelzorg of meer weten over mantelzorg? "Schrijf u dan in bij het MVT Arnhem via 026 3703540 of kijk op www.mvtarnhem.nl."

Tienduizend euro maakt voortgezet onderwijs mogelijk voor de kinderen van Rhotia Valley

Cheque in ontvangst door Joris Koch en Ineke de Geer van Rhotia Valley Children's Home uit handen van Loes Lijmbach , Corinne Heering en Ymke Bootsma. Foto Michel Metz

ARNHEM - Talks4Tanzania, een fundrasing event georganiseerd door Soroptimistclub Arnhem-Oost, heeft afgelopen vrijdag 7 november tienduizend euro opgeleverd voor Rhotia Valley Children's Home.

Op het event van 7 november vertelden vier bevlogen sprekers hun inspirerende verhaal: Alex van Hooff, Estée Strooker, Dave Blank en Annemarie van Gaal. De toepasselijke locatie: het Beekdal Lyceum Arnhem. De vertellingen werden afgewisseld door optredens van de musici Maaike Thissen en Michiel Schotanus. Verder konden bezoekers zich vergapen aan fraaie spullen op de Afrikaanse markt en was er een loterij met aantrekkelijke prijzen. De belangstelling voor dit event was groot. Er waren 225 kaarten verkocht en daarmee was het uitverkocht. Tientallen sponsoren, de honderden bezoekers en alle vrijwilligers zorgden ervoor dat de opbrengst van de kaartverkoop volledig naar het goede doel ging: het voortgezet onderwijs voor 24 kinderen van het Rhotia Valley Children's Home.

Aan het eind van de avond nam Joris Koch, initiatiefnemer van Rhotia Valley Children's Home, samen met bestuurslid Ineke de Geer, de cheque van tienduizend euro in ontvangst. Daarmee is voortgezet onderwijs voor de 24 kinderen van het Rhotia Valley Children's Home niet voor twee jaar, maar zelfs voor drie jaar, zeker gesteld!

Meer informatie over Rhotia Valley en het soroptimisme staat op www.rhotiavalley.com en www.soroptimist.nl.

Raadsleden garanderen Theater Het Hof een lang leven

ARNHEM - 36 van de 39 Arnhemse raadleden hebben zich in de nacht van dinsdag pal achter de motie geschaard die Theater Het Hof voor een periode van vier jaar subsidie garandeert.

Artistiek leider Joop van de Linden liet op de tribune van de raadszaal aan het slot van de vergadering een zucht van verlichting volgen door een welgemeende juichkreet. Joop: "Ja! We kunnen door!"

De raadsleden Hans de Vroome (D66), Gerben Karssenberg (CDA) en Luuk van Geffen (SP) dienden hun motie tijdens de bespreking van de Meerjarenprogrammabegroting 2015-2018 in en beargumenteerden haar met een aantal steekhoudende argumenten.

Zo betoogden zij dat "Het Theater Het Hof in Arnhem een unieke positie inneemt als brede ontmoetingsplaats met een alles in één combinatie van foyer, zaal en lijsttoneel, waar zonder geluidsversterking, vooral eigen producties, worden opgevoerd zoals de auteur ze heeft bedoeld."

Verder wezen ze erop dat Theater Het Hof met een bestaansgeschiedenis van achttien jaar en een productie van vier eigen voorstellingen per jaar, waarmee alleen al een publiek van vijf- tot zevenduizend belangstellenden wordt bereikt, zijn bestaansrecht de facto en ruimschoots heeft aangetoond.

Theater Het Hof is de Raad oprecht dankbaar voor zijn steun. En, Theater Het Hof stort zich met hernieuwde kracht en moed op zijn toekomst.

Het publiek kan vanaf donderdag 20 november genieten van de nieuwste productie van Theater Het Hof: twee hilarische komedies, die onder de gezamenlijke titel 'Eén pot nat' worden uitgebracht onder regie van Joop van der Linden. Met zijn tegenspeelster Brit Vreenegoor neemt Joop ook nog eens twee (dubbel)rollen voor zijn rekening…

Prinsenkeuzeavond van De Flabinussen

ARNHEM - Op zaterdag 22 novemberis het bij De Flabinussen Prinsenkeuzeavond. Op deze avond, die om 20.00 uur begint, nemen we afscheid van Prins Ludwig en Page Joyce en wordt het nieuwe prinsenpaar voor het nieuwe seizoen gepresenteerd.

Het wordt een avond vol plezier en gezelligheid met onder andere optredens van de dansgardes, eigen optredens, en een optreden van Willem Huisman (opkomend talent uit de regio). Dit alles onder de muzikale begeleiding van het orkest Triple.

De Flabinussen viert vanaf 22 november het carnaval niet meer bij De Kastelein in de Klapstraat in Arnhem (Elden), maar op de nieuwe feestburcht. Dit is het clubhuis van de Arnhemse Boys, Marasingel 251 in Arnhem (Schuytgraaf). De toegang op deze avond is gratis.

Het Arnhems Trompetterkorps promoveert en pakt tamboer-maitre prijs

ARNHEM - Op zaterdag 1 november heeft het ATK deelgenomen aan het KNMO Marching & Music contest in Schiedam. Onder leiding van dirigent Marcus Kerpershoek en de kersverse tamboer-maitre Tim de Wijs leek het korps de laatste weken vleugels te krijgen. De wil en drang om te presteren werd groter en groter en is uiteindelijk beloond!

Met de pittige mars Royal Salute betraden de 29 muzikanten het concoursterrein waarna met de mars Bravura, geschreven door C. E. Duble in een arrangement van Marcus Kerpershoek, de gewenste prestatie werd neergezet. De drie juryleden waren het unaniem eens en met een gemiddelde van 85,33 punten wist het korps te promoveren naar de eerste, en daarmee de hoogste divisie voor muziekkorpsen in de mars wedstrijden.

De geleverde prestatie was voor de jury reden genoeg om het ATK uit te nodigen voor het Nederlands Kampioenschap dat op 24 januari 2015 wordt gehouden in Waalwijk. Aan Tim de Wijs, de debuterend tamboer-maitre van het korps, werd met 91 punten een persoonlijke prijs toegekend als meest in het oog springende leider van alle deelnemende korpsen.

Kerstmarkt

Om de clubkas te voorzien van de nodige financiële middelen wordt er op 12 december vanaf 18.30 tot 21.30 uur een heuse kerstmarkt georganiseerd. Er zijn veel gezellig versierde kramen met kerstspullen, lekker eten en drinken én kerstmuziek door het ATK. Van de twintig beschikbare kramen die ingericht worden door ondernemers uit de regio en hun kerst gerelateerde spullen aanbieden, zijn er nog een paar te huur. Wees er snel bij want wie te laat is kan er helaas niet meer bij.

Alle activiteiten worden gehouden in muziekgebouw Quattro Musica aan de Honigkamp 2 in Arnhem. Meer informatie over het korps en de kerstmarkt staat op www.atk.nu.

Ingezonden brief Behoud en restauratie van de AKU fontein

PETITIE

Wij, de voorstanders voor behoud van de AKU fontein op het Gele Rijders Plein, constateren

dat er plannen zijn om het Rijksmonument de AKU fontein te willen verplaatsen. De AKU fontein is een beeldbepalend element in het stadsbeeld. Het ensemble fontein, zuil en pergola naar ontwerp van H. Brouwer (Brouwer en Deurvorst architecten) en het sculptuur van de kunstenaar Shinkichi Tajiri zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van het Gele Rijders Plein.De AKU fontein heeft naast een bewezen ontmoetingsfunctie ook een verkoelende werking die onvervangbaar is.
Erfgoedvereniging Heemschut stelt met schrik kennis te hebben genomen van de mogelijke ontwikkelingen en wijst op de voor Arnhem zo belangrijke betekenisvolle plek in samenhang met de Tweede Wereldoorlog.
Zij stelt dat de AKU fontein in samenhang met het Willemsplein en het Gele Rijders plein, grote kansen biedt om één van de mooiste en meest bijzondere openbare ruimtes van Arnhem te creëren, maar om deze ruimte optimaal te kunnen benutten zijn nu de juiste beslissingen noodzakelijk.
Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de AKU fontein één van de topmonumenten van de wederopbouw, één van minder dan honderd in heel Nederland en binnen deze illustere selectie van grotendeels gebouwen, haast uniek als monumentale openbare ruimte. Het is een zeer geslaagd voorbeeld van een stadsplein uit de wederopbouwperiode en ondanks het verval, in essentie gaaf bewaard gebleven en daarmee uitstekend en eigenlijk eenvoudig te restaureren.

en verzoeken

de Gemeenteraad Arnhem om de AKU fontein op de plaats waar het monument behoort te handhaven en zorg te dragen voor behoud en restauratie van de AKU fontein, de bijbehorende vitrines, beeld en pergola op het Gele Rijders Plein.

Teken de petitie op AKU-fontein.nl

Het actiecomité tot behoud van de AKU fontein:

Dorothy Giesbert. Bart Brouwer, Johan Wolthuis, Ton Kuijpers

Hip je boeken delen in Rijkerswoerd

ARNHEM - Delen is hip en Rijkerswoerd doet mee! Via de Witte Boekenkasten kunnen wijkbewoners in Rijkerswoerd hip hun boeken delen. Het werkt simpel: als je een leuk boek in de boekenkast ziet staan, neem je het mee. Heb je zelf een boek over, dan zet je het er in. Er staan er vijf.

Rijkerswoerdenaar Jan Nijboer zag het in Nijmegen en dacht: dat is wat voor Rijkerswoerd. Het Bewonersplatform dacht er ook zo over met als gevolg dat er nu Witte Boekenkasten in Rijkerswoerd staan,

Pakweg honderd boeken en boekjes staan in alle soorten en maten op de planken van de witte kast in Sportcentrum Rijkerswoerd. Jan Nijboer die er zelf een serie Ludlums heeft ingezet, monstert de voorraad. Hij bukt en pakt er een dikke pil uit. "Prachtige mooie boeken zijn dit", zegt hij. "Deze zijn van Jean Marie Auel, een Amerikaanse schrijfster. Er staan er een stuk of zes naast elkaar en ze zijn in prima conditie."

Ontmoeten, daar gaat het om rond de vijf boekenkasten. In sportcentrum Rijkerswoerd staat de boekenkast in een gezellige zithoek met bankstel. Ook bij onze Social Sofa in het winkelcentrum Rijkerswoerd, de twee Jeu de Boulesbanen achter appartementencomplex Rikertswoerd en rond de boekenkasten. Ze staan in het Activiteitencentrum van SIZA aan de Gerbrandysingel, in De Hooimaat binnenkort, de horecagelegenheid bij De Korenmaat, in sportcentrum Rijkerswoerd aan De Pas en binnenkort ook in twee scholen.

Verdere informatie staat in Het Woerdje, op de website Rijkerswoerd.info en op de facebookpagina van de wijk Rijkerswoerd.

Alzheimer Café Arnhem met een ervaringsdeskundige

ARNHEM - Op donderdag 20 november is in Waalstaete in Arnhem het maandelijkse Alzheimer Café. Deze keer heeft gespreksleider Clarisse Chaillet een gesprek met een ervaringsdeskundige, iemand die lijdt aan dementie.

Hoe is het om dementerend te zijn en hoe verwerk je samen met je naasten de diagnose? Welke reacties komen er vanuit de omgeving. Hoe komt het dat de familie en/of omgeving niet gelooft dat er sprake is van dementie want je kunt zo nog goed met hem/haar praten.

Als blijkt dat je aan dementie lijdt, dan verandert je leven. De relatie wordt anders, en met vallen en opstaan moet je leren daarmee om te gaan. Ook de relaties binnen de familie- en vriendenkring kunnen onder druk komen te staan. Waarom komen vrienden en kennissen niet meer langs? Wat kan je hieraan doen? Iedereen verwerkt op zijn/haar manier de dementie. Dit kan tot onderlinge verwijdering leiden, zeker als er niet goed over gepraat kan worden. Welke benadering voor iemand met dementie het beste is zal door het verhaal van de ervaringsdeskundige duidelijk worden.

Iedereen is welkom op deze avond. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Er zal volop gelegenheid worden geboden om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook.

Er is een stand met informatiemateriaal over dementie van Alzheimer Nederland.

Het Alzheimer Café wordt gehouden op donderdag 20 november in Woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36 in Arnhem. Het café opent om 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur, de sluiting is om 21.00 uur.

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via telefoon 026 3703540 (op werkdagen tussen 09.00 tot 12.00 uur) of via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Feestelijk jubileumconcert van Arnhems Klarinettenkoor

ARNHEM - Op zondag 2 november vierde het Arnhems Klarinettenkoor zijn vijfentwintigjarig jubileum met een muziekspektakel in Luxor Live in Arnhem. Voor een 260-koppig publiek stond de hele middag in het teken van de klarinet.

De veelzijdigheid van dit instrument kwam volledig aan bod. Haide ('Zet 'm Op'), een speciaal voor deze gelegenheid werk van klarinettist en componist Paul Dzon, collega en studiegenoot van dirigent Peter Beerkens, beleefde zijn wereldpremière. Het jonge talent Jelrik Beerkens (zoon van …) speelde een prachtige solo bij het nummer Victor's Tale uit de film The Terminator van John Williams. En het klarinettenkwartet van de Koninklijke Luchtmacht liet zien, dat je met een klarinet ook cabareteske kapriolen kunt uithalen. Het publiek heeft volop genoten van het concert dat zijn weerga niet kent in de prachtige concertzaal van Luxor Live.                        

Kleurrijke mix van folk, jazz en wereldmuziek

ARNHEM - Dinsdag 18 november speelt Titan in Musis Sacrum (grand café Mahler), om 21.30 uur. De entree is gratis.

De bandleden van Tiltan komen uit Moldavië, Israël, Argentinië, Roemenië en Nederland. Dat betekent een kleurrijke, soms weemoedige mix van jazz, folk, wereldmuziek en kamermuziek.

De folkjazz van Tiltan bestrijkt veel continenten. De bandleden zijn afkomstig uit Moldavië, Israël, Argentinië, Roemenië en Nederland. Bandleider David Golek (Israël) verwerkte zijn jeugdherinneringen en reizen in zijn composities en arrangementen. De muziek wordt mede gekleurd door de Nederlandse violist Federico Nathan, de Argentijnse klarinettist Natalio Sued en Oleg Fateev uit Moldavië. Fateev bespeelt de bayan, een Russische variant van de knoppenaccordeon. Tiltan presenteert de nieuwe cd A road less travelled. Op dit album staat prachtige muziek: een frisse, soms weemoedige mix van folk, jazz, wereldmuziek en kamermuziek. Geniet op bij dit concert van improvisaties en kleurrijke klanken uit het Midden-Oosten, Zuid-Amerika, Oost-Europa en Noord-Afrika.
Titan bestaat uit David Golek (gitaar en zang), Federico Nathan (viool), Oleg fateev (bayan), Natalio Sued (klarinet). Meer info staat op www.tiltanmusic.com en www.jazzinarnhem.nl.

Geheugen trainen en bewegen

ARNHEM - Ze had al twintig jaar niet meer op een fiets gezeten. Maar tijdens de sport- en ontmoetingsdag voor ouderen, in sportcentrum Rijkerswoerd, zat Coby Jansen toch opeens weer op de fiets: een duofiets. Dat is een tweewieler voor twee personen, waarbij beiden de fiets voorttrappen, maar een begeleider stuurt. "Prachtig", zegt ze over die dag.

Tekst Simon Trommel, trommelmedia.nl.

Die beweeg- en ontmoetingsdag werd in september georganiseerd, om bekendheid aan het sportcentrum te geven en om na te gaan of er belangstelling is voor een wekelijkse dag voor senioren, die graag aan hun fysieke en hun mentale conditie willen werken. Organisatoren waren de Thuiszorg Diensten Centrale (TDC) met medewerking van de SWOA en de Budovereniging.

Paar uurtjes of hele dag

Mensen die dit willen, hoeven zich overigens niet voor de hele dag aan te melden, zegt Anke Profijt. Het moet ook mogelijk zijn om bijvoorbeeld twee uurtjes te komen. "Ik kan me voorstellen dat een senior met mantelzorg voor een paar uur naar de bewegings- en ontmoetingsdag komt, zodat de mantelzorger boodschappen kan doen en daarna zijn of haar partner komt halen. Hierdoor krijgt de mantelzorger mogelijkheden om even 'vrij' te zijn."

Interesse

Senioren die interesse hebben in de beweeg en ontmoetingsdag kunnen contact opnemen met Anke Profijt op 06 46843494 of mailen naar anke.profijt@tdczorg.nl.

Vrijwilligers ruimen kilo's rotzooi van straat

ARNHEM - "23 kilo straatvuil is er wel eens opgehaald", zegt Brian, leerling van de Pieter de Jongschool. Hij is een van de leerlingen die delen van de wijk Rijkerswoerd heeft schoongehouden, met de cliënten van het Activiteitencentrum van Siza, die dat nog doen. En het is dus nogal wat, wat de gebruikers van de wijk op straat dumpen. Leerlinge Emma: "Er liggen ook pakken sap, leeg èn vol!"

School en Siza werken hard om de wijk schoon te houden. Het Kinder-Wijkteam heeft twaalf keer de wijk schoon gemaakt op vrijdagmiddag. Dat was met een woongroep met cliënten van Siza aan de Gerbrandysingel. Mike Hoose is de grondlegger van dat Kinder-Wijkteam dat in Rijkerswoerd nog niet opnieuw is opgestart, maar wat elders in Arnhem wel loopt.

Los van dit kinderwijkteam, gaan cliënten van het activiteitencentrum zonder de kinderen een keer per week op dinsdag schoon maken in de wijk en een keer per week bij de ESA.

"Wat er vooral nodig is, is dat mensen uit de wijk komen helpen met het begeleiden van de schoonmakers", zegt Judith van den Elzen. Mike Hoose die het schoonmaken in meer Arnhemse wijken met scholen organiseert, is het er helemaal mee eens. Mensen die Siza willen helpen, kunnen zich melden bij judith.vanden.elzen-dejonge@siza.nl.

"Overigens wordt het schoonmaken wel hoogst gewaardeerd binnen de wijk", zegt Judith van den Elzen. Nog niet zo lang geleden werd de hele groep van het Activiteitencentrum door wijkbewoonster Mieke van Rooijen uitgenodigd voor warme chocolademelk en koek in haar tuin. En de groep weet dat nog, bevestigen ze breed grijnzend.

Jongeren voor meer dan sport in sportcentrum

ARNHEM - Er gebeurt meer dan sport alleen, in sportcentrum Rijkerswoerd aan De Pas. Ook zijn er nu jongerenactiviteiten van Rijnstad die vroeger in jongerencentrum The Base waren: op maandagavond is het sportcentrum een jongerencentrum. "Jongeren kunnen gamen, poolen of praten over onderwerpen die hen bezighouden", zegt jongerenwerker Mascha Kop van Rijnstad.

Dat kan gaan over allerlei onderwerpen, zoals drugs, geldproblematiek, assertiviteit of andere onderwerpen, op de maandagen van 19 tot 21.30 uur. Mascha Kop organiseert samen met Maurice Turk en stagiaire Djamilla Peters de maandagavond.

Ze doen dat nu in het sportcentrum vanwege de sluiting van The Base. Die sluiting is voor Mascha overigens geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Vroeger, toen ze begon in de buurt, was dat er ook niet. "Toen reed ik met een SRV-wagen door de buurt. Nu zitten de jongeren op maandag in het sportcentrum en de tieners op woensdagmiddag in Tussenthuis."

Mascha: "Jongeren gaan na de training vaak naar huis, door als jongerenwerker aanwezig te zijn tijdens een trainingsavond en ze laagdrempelige activiteiten aan te bieden binnen het sportcentrum is de kans groot dat de jongeren blijven hangen en meer binding krijgen met de club. En ook leggen wij contact tussen beroepskrachten en jongeren met als doel vooruit te kunnen lopen op eventuele problemen van jongeren en om groepen te sturen."

Verder werkt Mascha Kop samen met het ambulant jongerenwerk om jongeren in beeld te krijgen die niet bij het sportcentrum komen. Deze jongeren kunnen toegeleid worden naar de inloop op de maandagavond.

Meer informatie geeft Mascha Kop, jongerenwerk Rijkerswoerd via m.kop@rijnstad.nl en telefoon 06 42944120.

Concert Storyville Jassband

ARNHEM - De Storyville Jazzclub houdt op vrijdag 21 november vanaf 20.00 uur een concert met haar huisorkest The Storyville Jassband. Als altijd in caféDe Betuwe, Rijksweg-west, Elden-Arnhem.

Er heeft een belangrijke wijziging in de bezetting van dit toporkest plaatsgevonden. Trompettist/leider Ruud Nieuwenhuijzen heeft ruim 39 jaar deel uitgemaakt van de band en met zijn spel, zijn zang en zijn enthousiasme vele fans gemaakt. En als leider de band op internationale podia weten te krijgen en te houden. Om gezondheidsredenen is het voor Ruud niet meer mogelijk om op niveau op te treden. Hij blijft wel het management van de band doen. Gelukkig is er met Peter van de Geijn een terechte opvolger gekomen. Peter is ook actief in de Royal Dutch Jazzband. Hij heeft zich het repertoire van The SJB al snel eigen gemaakt. De overige leden van de band zijn: Peter Dobbe-trombone, solo gitaar, vocals; Henk van de Ven-klarinet; Rob van de Grift-banjo, gitaar; Hein van Rooijen-contrabas en Berry Schuuring-drums.

In een pauze van het concert wordt opgetreden door de Rotterdamse klezmergroep 'Klezbez'. Deze groep speelt ook andere muziek, zoals Hongaarse, muziek van de Roma, tango's, Spaanse liederen enzovoort. Een van de spelers is accordeonist Ben van de Berg die zeven jaar speelde in de bekende groep Flairck.

Er worden in een pauze cds verloot. De toegang voor leden is gratis; voor leden van andere jazzclubs vijf euro en voor overigen tien euro. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Meer informatie: wordt gegeven door Leo van Weele: 026 333 7460.

Voorlezen voor peuters en kleuters in Bieb Arnhem

ARNHEM - Woensdag 19 en vrijdag 21 november zijn peuters en kleuters welkom tijdens het wekelijkse voorleeshalfuurtje in de Bibliotheek Presikhaaf, Centrum (Rozet), Kronenburg en de Bibliobus.

Voorlezen is leuk, voorgelezen worden nog leuker. Daarom opent de bieb haar deuren en ligt er een nieuw en mooi verhaal klaar. De toegang is gratis en opgeven van tevoren is niet nodig.

Woensdagmiddag 19 november wordt van 15.30 tot 16.00 uur voorgelezen in de Bibliotheek Presikhaaf. Iedereen is van 15.30 tot 16.00 uur welkom in de Bibliotheek Centrum (Rozet) en de Bibliotheek Kronenburg. In de Bibliobus wordt in de wijk Schuytgraaf (omgeving Salamander) tussen 16.00 en 16.30 uur voorgelezen.

Cursus tekenen en schilderen voor gevorderden in Elderveld

ARNHEM - Voor iedereen, die zelfstandig wil en kan werken en desgewenst ondersteuning van de docent kan krijgen is er op de woensdag van 19.30 tot 21.30 uur in het wijkcentrum Elderveld aan het Breezandpad 15 een cursus tekenen en schilderen.

Voor nadere informatie en/of aanmelding kan men wijkvereniging Elderveld bellen: 381 0798 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Houders van GelrePas 2014 krijgen vijftig procent korting op maximaal twee cursussen per jaar.

Speel Mee en tieners Rijkerswoerd weer van start

ARNHEM - "Ik ben aan het knutselen, met klei", zegt een deelnemertje van de SpeelMEEmiddag, iedere woensdagmiddag bij Tussenthuis, de buitenschoolse opvang aan de Kempenaersingel. "Mijn ouders moesten mij hier even stallen", zegt het meisje lachend. Zij is een van de zes kinderen die aan het spelen is bij de SpeelMEEmiddag van MEE Gelderse Poort en Rijnstad. Die middag wordt nu in Tussenthuis gehouden, omdat The Base is gesloten. En daarom is ook de Tienerinloop naar Tussenthuis.

De speelMEEmiddag, iedere woensdag van 13.00 tot 15.00 uur is voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben, zoals AD(H)D of autisme. Marieke Moen van MEE en Mascha Kop van Rijnstad: "De kinderen die hier komen, vinden moeilijker aansluiting in de wijk, hoewel ze wel graag buiten willen spelen en plezier willen maken. Bij ons kunnen ze veilig spelen en oefenen we ook in het samen werken." Er is overigens nog plek voor kinderen die een fijne woensdagmiddag willen hebben.

Er is ook veel begeleiding voor de kinderen. MEE en Rijnstad leveren ieder een beroepskracht in de personen van Yuraima Henriquez, een vaste consulent van MEE en jongerenwerker Mascha Kop. Ook werken er drie stagiaires mee. Zo is er voldoende begeleiding voor de zes tot acht kinderen. Ze krijgen een gestructureerd programma, waarin de klok een grote rol speelt vanwege de structuur. Het programma bestaat bijvoorbeeld uit knutselen, zoals nu dus, met witte klei en ook is er ruimte om samen te spelen. Dat programma duurt tot 15.00 uur en daarna is er een Tienerinloop bij BSO Tussenthuis. Overigens is de SpeelMEEmiddag succesvol. Er wordt over gedacht om ook in De Laar-West te beginnen.

Hiervoor is momenteel overleg gaande en worden er contacten gelegd met de gemeente Arnhem.

Meer informatie over de SpeelMEEmiddag is te krijgen via m.moen@meegeldersepoort.nl of m.kop@rijnstad.nl of telefonisch: Marieke Moen 06 10010291 of Mascha Kop 06 42944120.

Website helpt burenproblemen oplossen

ARNHEM - Zo'n tachtig lokale organisaties voor Buurtbemiddeling hebben gezamenlijk één website ontwikkeld, www.problemenmetjeburen.nl. Op deze site is algemene informatie over de tien meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven voor mogelijke oplossingen. Bezoekers worden via hun postcode direct doorverwezen naar de dichtstbijzijnde organisatie voor Buurtbemiddeling.

Veel mensen hebben regelmatig overlast van de buren. Dat kan gaan om geluidsoverlast, rommel, erfafscheidingen, pesterijen en andere zaken. Tijdig met elkaar in gesprek gaan is dé oplossing voor problemen tussen buren. Daardoor wordt escalatie voorkomen. De ervaring leert dat de burenruzie in twee van de drie situaties wordt opgelost dankzij de helpende hand van buurtbemiddelaars.

Buurtbemiddeling versus rechtspraak

Het grote verschil tussen Buurtbemiddeling en een door de rechter opgelegde oplossing is de bewustwording die ontstaat in de gesprekken tussen buren. Onder begeleiding van de buurtbemiddelaar gaan beide partijen met elkaar in gesprek. Het onafgebroken gehuil van een baby is een stuk minder storend als je weet dat ouders er alles aan doen om hun zieke kind stil te krijgen. In de gesprekken krijgen buren begrip voor elkaars situatie en daardoor is een oplossing sneller gevonden. Legt de rechter een oplossing op, dan is daarmee nog niets aan het onderliggende probleem en de burenrelatie zelf gedaan.

Ook met Buurtbemiddeling Arnhem participeren we in de landelijke website. Zo kan iedereen in een vroeg stadium geholpen worden bij problemen met de buren. www.problemenmetjeburen.nl

Buurtbemiddeling Arnhem, Weerdjesstraat 168, Arnhem. Telefoon 026 3519941; buurtbemiddeling@rijnstad.nl www.buurtbemiddelingarnhem.nl.

Groene Zorgtuin draait op volle toeren

ARNHEM - Lang was het een stuk braakliggend terrein met veel puin, de Zorgtuin op de hoek van de Kruisstraat en de Mooieweg. Maar nu de tuin sinds eind juli open is, fleurt het letterlijk op.

"Het is nu een groene oase, omgeven door de stad, waar dagelijks zes tot twaalf mensen een zinvolle dagbesteding vinden, op het terrein achter de Stadslandbouw op hetzelfde perceel. Ze telen groente, kweken planten en maken houtsnijwerken", vertelt Kari Meijer, eigenaar van de Zorgtuin, enthousiast.

Het terrein van circa een hectare is een veilige plek, waar mensen zich in alle rust kunnen ontwikkelen en weer eigenwaarde krijgen. Zes tot twaalf mensen produceren er dagelijks groente voor de voedselbank, een deel er van houden ze zelf. Ter plekke koken en bakken ze met de producten uit de tuin. Ook wordt de groente verdeeld om mee te nemen voor thuis. Vijftig procent van de opbrengst gaat naar de voedselbank. Maar ook zijn er mensen die houtsnijwerken maken, of armbandjes. Een houten gans is gemaakt van hout uit het bos. Armbanden zijn gemaakt van leer uit een afgedankt bankstel. "Ik vind het heel knap", zegt Kari. "Je moet maar zo'n gans kunnen maken van spullen die je in het bos vindt." Ook gaan de mensen van de Zorgtuin straks onderhoud doen in Park Lingezegen.

Er is nu nog beperkte ruimte voor deelnemers. Op dinsdagochtend is ruimte voor alleen vrouwen. In januari is er misschien ruimte voor uitbreiding. Maar nooit meer dan zes deelnemers per begeleider en nooit meer dan twee begeleiders per dag. De cliënten komen via de geestelijke gezondheidszorg. Er wordt samengewerkt met Pro Persona uit Wolfheze, Siza, Iriszorg, RIBW en met de Jeugdzorg om maar wat instellingen te noemen. Meer informatie stta op www.zorgtuin-arnhem.nl.

Online winkelcentrum beslist.nl shirtsponsor van dameselftallen Eldenia-vrouwen verwelkomen nieuwe sponsor

ARNHEM - Na drie kampioenschappen op rij zijn de vrouwen van Eldenia 1 doorgedrongen tot de zondaghoofdklasse. Ook op commercieel vlak zijn de dames van de Eldense voetbalclub succesvol. Afgelopen weekend tekende de club een sponsorcontract met online winkelcentrum beslist.nl, de nieuwe shirtsponsor van de Eldenia-vrouwen.

Bij Eldenia zijn het vrouwen- en meisjesvoetbal belangrijk. De Eldense voetbalclub heeft bijna duizend voetballende leden, waaronder meer dan tweehonderd dames. Beslist.nl is dit seizoen de shirtsponsor van Eldenia Vrouwen 1 en van Eldenia Meisjes E6. Beide teams zijn in compleet nieuwe tenues gestoken.

Afgelopen zondag presenteerden de dameselftallen hun nieuwe wedstrijdshirts gezamenlijk aan het publiek voorafgaand aan de competitiewedstrijd Eldenia V1 – Someren V1. Het duel werd met 2-0 gewonnen door het eerste vrouwenelftal van Eldenia, dat ook dit seizoen volop meestrijdt om de titel.

Beslist.nl is met ruim 10.000 aangesloten webshops en een assortiment van meer dan 24 miljoen producten het grootste online winkelcentrum van Nederland. Het bedrijf is gevestigd in Arnhem. Met het lokale sponsorschap wil beslist.nl zijn zichtbaarheid in de regio vergroten en een bijdrage leveren aan de sportieve prestaties van de Eldenia-vrouwen.

Beslist.nl is al geruime tijd actief als sponsor in de sportwereld. Sinds 2012 sponsort het bedrijf de Nederlandse schaatssport met Team beslist.nl, waar de broers Ronald en Michel Mulder grote successen behalen onder leiding van coach Gerard van Velde.

Dagelijks zoeken ruim 500.000 online shoppers naar de beste deals op beslist.nl. Het online winkelcentrum bied ook voetballers een ruim productassortiment.

Cantatedienst in Lutherse kerk

ARNHEM - Op zondag 23 november wordt er een cantatedienst gehouden, waarbij Cantate no. 106 'Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit' ten gehore zal worden gebracht.

Deze cantatedienst begint om 10:30 uur in de Lutherse kerk Arnhem aan de Spoorwegstraat 8. Uitvoerenden zijn koor en orkest van het Bach Ensemble Arnhem en met medewerking van vocale solisten. De muzikale leiding is in handen van Myra van der Jagt. Meer informatie staat op www.bachcantate.nl.

Biologisch en puur natuur van poelier Karel Hoogsteder 'n Stukje wild op tafel is altijd feest!

DRIEL/ARNHEM – Steeds meer schenken we aandacht aan de kwaliteit van het eten. Velen hebben al jaren de producten van poelier Karel Hoogsteder ontdekt. Dat betekent niet alleen een stukje puur natuur op tafel, maar wild is ook nog eens feestelijk lekker. Juist in deze maanden is het aanbod van wild groot.

Met wild op het menu doet u een goede keus, want biologischer kan niet. Bovendien proeft u de echte pure smaak. Poelier Karel Hoogsteder biedt weer flink wat wild aan, dat in eigen regio is geschoten. Wild van een excellente kwaliteit.

Wat de denken van zwijn, fazant, reebief of hertenbief? Probeer het eens en merk, dat elk wilddiner een feestdiner wordt. Wild heeft wel een eigen smaak en kan zelfs per stuk ietwat verschillen. Kenners proeven zelfs waar het wild heeft geleefd: in het bos, op het maïsveld of op het bietenland. Puur natuur dus!

Wild bij Karel Hoogsteder wordt in het jachtseizoen verkocht zolang de voorraad strekt. Daarnaast is er het hele jaar door kip en aanverwante producten. Kip, die door de poelier zelf wordt gesneden. Waaraan geen water is toegevoegd. Van een excellente kwaliteit, je proeft het ook aan de heerlijke jus!

Voor de kerst raadt Karel Hoogsteder de kalkoen aan. Echt iets voor een traditionele kerst. Te koop als hele kalkoen, al dan niet gevuld. "Geef het lang de tijd om te garen." De poelierswinkel is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend.

Poelier Karel Hoogsteder, Elster Grindweg 21, Driel; telefoon (026) 4742426; www.poelierhoogsteder.nl.

Nama bestaat twintig jaar

ARNHEM - In 1994 nam Nama het bedrijf Willekes over en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste verf- en behangspeciaalzaak van Nederland. Met eveneens een grote keuze in vloerbedekking, gordijnen, binnenzonwering, een eigen glasafdeling en eveneens een ruime keuze in laminaatvloeren.

Opvallend is bij binnenkomst de grote behangafdeling. Met meer dan driehonderd behangboeken, om uit te kiezen, en meer dan 10.000 behangrollen op voorraad.

Achter in de winkel vindt u de vertrouwde verfafdeling. Daar staan ze voor u klaar met vakkundig advies, vakmanscherp en snelle service. Voor iedere klant heeft Nama een passende oplossing. Dankzij het grote en brede assortiment in verfproducten. Met de bekendste merken, in diverse kwaliteiten en prijsklassen. Daarnaast presenteert Nama verfproducten onder haar eigen Nama-label. In samenwerking ontwikkeld met gerenommeerde verffabrikanten, voor een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Zoals ook een grote diversiteit in Nama kwasten en verfrollers. Voor de doe-het-zelver én de professionele schilder of klusser.

En Nama blijft groeien. Sinds 2007 met een filiaal in Didam en nu ruim 1 jaar ook een filiaal in Maastricht. Door groot in te kopen kan Nama haar klanten extra scherpe prijzen aanbieden.

Al twintig jaar
Daarom nodigt Nama u graag om samen met haar dit jubileum te vieren en heet u welkom op de Vlamoven 1, IJsseloord in Arnhem.

Verspreid in deze krant vindt u diverse aantrekkelijke Nama Jubileum-aanbiedingen. Of kijk op www.nama.nl voor meer informatie.

Leer het heelal kennen Cursus sterrenkunde van Corona Borealis

REGIO - Wilt u meer weten over het heelal? Zwarte gaten, stervorming, de ringen van Saturnus en vele andere boeiende zaken?

Er wordt binnenkort een cursus gegeven door enthousiaste leden van de sterrenwacht, die allen veel weten over deze prachtige hobby en u veel kunnen laten zien door opgestelde telescopen. De cursus zal op vier woensdagavonden gegeven worden van 20.00 tot 22.00 uur en wel van 12 november tot en met 3 december.

Aan de hand van het Handboek Sterrenkunde van Govert Schilling zal ingegaan worden op vele zaken, waarbij u het heelal leert kennen. Uiteraard zal er volop gelegenheid zijn om vragen te stellen.

De kostprijs van deze cursus is 90 euro en dat is inclusief het prachtige handboek waar u ook na de cursus nog veel plezier van kunt hebben.

Aarzel niet en laat u inschrijven. Informatie en aanmelden bij Henk Meuter, telefoon 026 3615861 (na 19.00 uur); e-mail: hmeuter@hotmail.com.

Ook voor hulp bij het leren naar Marant

ELST - Marant, adviseurs in leren en ontwikkeling, heeft al jaren een bloeiende behandelpraktijk op het gebied van dyslexie. Minder bekend is dat ook jongeren die steun kunnen gebruiken bij het omgaan met gedragsproblemen of gewoon bij het leren bij Marant terecht kunnen.

Marant uit Elst geeft al sinds 2009 succesvol behandeling aan tal van kinderen met dyslexie in de regio. Grote kans dat ze ook op de school van uw kind komen. Minder bekend is dat Marant ook directe hulp biedt aan kinderen met faalangst of (lichte) gedragsproblematiek. Ook met problemen met rekenen en spelling kunnen kinderen in kleine groepjes bij Marant aan de slag. De begeleiding gaat verder dan remedial teaching of bijles. Uw kind wordt begeleid door gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen.

Vrij nieuw is het aanbod voor jongeren. Dat varieert van een algemene training om beter te leren leren, tot brugklastraining of het omgaan met examenstress.

Op de middelbare school wordt er opeens veel meer van uw kind verwacht. Sommige kinderen hebben moeite met de planning en de aanpak van al het leerwerk.

Mentorlessen en huiswerkinstituten gaan hier wel op in, maar het gaat vaak vooral om dat je je huiswerk doet. Hoe je dat het beste doet, dat leer je er maar zelden. Bij Marant leer je welke leerstrategieën het beste werken en oefen je met toepassen. Het doel is de kinderen te versterken zodat ze weer op eigen kracht verder kunnen.

Meer informatie? Kijk op www.marant.nl onder 'ouders'.

Overname bloemisterij Jan Lehmann in Vredenburg

Foto: Het team van bloemisterij Jan Lehmann aan de Groningensingel 957 in de wijk Vredenburg

ARNHEM - Bloemist Jan Lehmann is aan zijn welverdiende pensioen begonnen. De bloemisterij is per 1 november overgenomen door de twee nieuwe eigenaren Mark Rakers en Marjolein Rakers-v.d. Borg.

Het begon allemaal twee jaar geleden. Jan Lehmann liet voorzichtig doorschemeren dat hij plannen had om met pensioen te gaan. Het was altijd al een stille wens van Marjolein om een eigen bloemenwinkel te runnen. Mark is al bekend met het ondernemersleven.
Hij is namelijk ook eigenaar van het Arnhems Vulpenhuis. Mark en Marjolein zijn in de wijk Vredenburg opgegroeid. Voor hun werd de overname op het juiste moment aangekondigd. Zij zijn met Jan Lehmann in gesprek gegaan betreffende de overname. Vol trots kondigen zij aan dat dit gelukt is. De bedrijfsvoering is bijna hetzelfde gebleven. Het volledige personeel is overgenomen. Mark gaat drie keer per week naar de veiling, zodat er altijd verse bloemen worden aangeboden.

Marjolein heeft ook leuke woonaccessoires aan het assortiment toegevoegd. Hierdoor hopen Mark en Marjolein de bestaande klanten alsook nieuwe klanten van dienst te kunnen zijn. Onze specialiteit zijn de geurkaarsen van Heart & Home. Zij zijn verkrijgbaar in drie verschillende maten. Deze kwalitatieve geurkaarsen zijn gemaakt op basis van sojawax Deze kaarsen zijn paraffine vrij! Daardoor hebben ze langere branduren en biedt elke geur iets voor elke stemming, die uw zintuigen doen opbloeien tot krachtige geuren die energie geven. De komende periode zal in het teken staan van de gezellige kerst. Kom gezellig langs of bel bloemisterij Jan Lehmann: 026 3212418.

Arnhemse hovenier De Vrije Ruimte genomineerd voor Tuin van het Jaar 2015

ARNHEM - Hoveniersbedrijf 'De Vrije Ruimte, werkplaats voor de tuin' is genomineerd voor Tuin van het Jaar 2015. Deze tuinencompetitie wordt georganiseerd door de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. De Vrije Ruimte dingt mee met een door haar ontworpen en aangelegde tuin in Nijmegen.

Volgens Frank ter Hedde van De Vrije Ruimte voldoet de genomineerde tuin helemaal aan zijn visie op tuinen: met eerlijke materialen een tuin van nu maken die dichtbij is en optimaal gebruikt en beleefd kan worden.

Frank heeft een voorliefde voor de stadstuin: het ingeklemde stukje grond waarvan men vaak denkt dat er weinig mogelijk is. "Alles kan. Ook in een kleine tuin. De uitdaging zit vooral in het slim vormgeven van zo'n tuin. Kijk eerst eens verder dan het standaard assortiment van het tuincentrum en investeer in een goed idee. Oplossingen op maat kunnen echt een extra buitenkamer maken, die past bij je huis en die rijker is dan je vooraf had kunnen bedenken."

De ontwerper/bouwer zegt met zijn tuinen vooral te willen bereiken dat mensen de tuin gaan herwaarderen als een belangrijke woonplek. "Natuurlijk ontmoet je daar je gezin, familie, vrienden, maar ook jezelf en de natuur. Een goede tuin kan je veel leren en laten ontdekken."

Bij een eerste vrijblijvend bezoek kun je met Frank de verschillende mogelijkheden voor je tuin bespreken. "Een fijne tuin is voor iedereen bereikbaar, ook bij een beperkter budget." De Vrije Ruimte, 06 44062027, www.devrijeruimtearnhem.nl.

Rijkerswoerd haalt Sinterklaas in

ARNHEM - Op woensdagmiddag 26 november organiseert Wijkvereniging Rijkerswoerd een intocht voor Sinterklaas voor alle kinderen tot 7 jaar met hun ouders/verzorgers. Het wordt een intocht met een leuk programma met theater, sport en spel en een fotosessie met de Sint.

De wijkvereniging doet dit in samenwerking met de activiteitencommissie van ESA, de winkeliersvereniging, Jeugdland en stadsboerderij De Korenmaat. Kinderen en hun ouders kunnen in de stoet meelopen die vooraf gegaan wordt door de Pietenband van Showband Mystique.

Sinterklaas en zijn Pieten worden opgewacht op de stadsboerderij. Per huifkar vertrekt de Sint om 14.30 uur richting het winkelcentrum waar hij verwelkomd wordt namens de winkeliersvereniging. Daarna gaat de stoet verder richting het sport- en wijkcentrum waar de Sint naar verwachting rond 15.30 arriveert. Hier start een programma met theater en sport en spel. Er is ook nog de mogelijkheid om met Sinterklaas op de foto te gaan (neem uw eigen fototoestel mee!)

Het programma duurt tot ongeveer 17.00 uur. De entree is gratis en natuurlijk zijn er voor elk kind pepernoten en lekkers.

Laatste zangdiensten in de Kruiskerk in Malburgen-oost

ARNHEM - Op zondag 30 november om 19.00 uur zal in de Kruiskerk aan de Lisdoddelaan in Malburgen-oost de laatste zangdienst worden gehouden.

De commissie zangdiensten kijkt met dankbaarheid terug op de periode van 27 jaar waarin zij de zangdiensten mocht organiseren. De commissie heeft dat telkens met overtuiging en plezier gedaan. Dankzij de trouwe komst van velen zijn deze diensten zo'n lange periode mogelijk gebleven.

Behalve dat er in deze laatste zangdienst natuurlijk veel wordt gezongen, wordt er ook een korte meditatie gehouden door dominee Roelie Reiling uit Steenderen.

Medewerking aan deze zangdienst wordt verder verleend door het koor Spiritual Singers uit Renkum onder leiding van Theo van Lagen.

Dit bekende koor heeft ruim vijfentwintig jaar enthousiast zijn medewerking aan de zangdiensten verleend. De samenzang wordt begeleid door Jack Blok. De commissie zangdiensten hoopt zich te kunnen blijven inzetten voor de organisatie van de kerstzangdiensten in de Eusebiuskerk.

Klaverjas en jokerdrive in De Petersborg

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 29 november is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid de maandelijkse klaverjas/jokerdrive.

De aanvang is 13.30 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur. De kosten zijn twee euro. Iedereen is welkom om een kaartje te komen leggen.

Dansbingo

Op maandagmiddag 8 december is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid gelegenheid tot dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden. Een gezellige dans-bingomiddag, dus!.

De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. De aanvang is om 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Sinterklaasviering in wijkcentrum Elderveld

ARNHEM - Op zaterdag 29 november viert Sinterklaas alvast een klein feestje voor zijn verjaardag in het wijkcentrum Elderveld, Breezandpad 15 (naast de sporthal). De toegang is gratis.

De viering is voor kinderen tot en met acht jaar uit Elderveld van 11.45 tot 13.30 uur (de zaal gaat open om 11.15 uur).

Ieder kind krijgt een mooi cadeautje! Maar ben jij het mooist gekleed? Dan wordt er door Sinterklaas een winnaar uitgekozen en krijgt hij of zij een extra prijsje. Ieder kind krijgt bij binnenkomst één consumptiebon en één lootje; dus nog een extra kans op een leuk cadeautje.

Dit Sinterklaasfeest wordt georganiseerd door de wijkvereniging Elderveld.

Herfstwandeling over landgoed Mariëndaal

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op zondag 30 november een herfstwandeling over landgoed Mariëndaal.

Dit wordt een wandeling voor de wat sportievere wandelaar, die niet bang is een paar stevige heuvels. Onderweg is er aandacht voor onder andere de geologie en het ontstaan van de stuwwal met zijn droogdalen en ook voor gegevens over de militaire activiteiten in september 1944.

De start is om 13.30 uur op parkeerplaats Mariëndaal, ingang Utrechtseweg aan de N244 (weg Oosterbeek - Arnhem), na 300 meter aan het eind. Duur: drie uur. De kosten zijn vijf euro per persoon, kinderen van vier tot en met twaalf jaar betalen twee euro vijftig. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen zijn gratis op vertoon van de GLK-pas. Reserveren niet nodig. Informatie staat op www.glk.nl/evenementen of verkrijgbaar bij Pedro van Gogh, telefoon 06 54 654 049.

Samen Schilderen in Het Bruishuis

ARNHEM - Wie wil iedere dinsdagmiddag komen schilderen van 13.30 tot 15.30 uur in Het Bruishuis?

Onder de deskundige begeleiding van Marie Brunings en Dee van Gelder krijgt men de mogelijkheid om het tekenen en schilderen te leren. De kosten zijn een euro per bijeenkomst. Het Bruishuis ligt aan de Akkerwindestraat 1 (zesde etage); telfoon 06 39495151.
"Houdt u van schilderen kom dan vrijblijvend een kopje thee drinken en maak kennis met de gezellige groep of kijk op www.swoa.nl."

Kerstbuffet in De Petersborg

ARNHEM - Op vrijdagavond 19 december is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid een sfeervol kerstbuffet.

Vanaf 17.30 uur is een ieder welkom; om 18.00 uur wordt begonnen we met het kerstbuffet. De entreeprijs is inclusief twee consumptiebonnen. 11,50 euro. Voor personen met een Gelrepas is de entree inclusief twee consumptiebonnen zeven euro. Vanaf 24 november zijn de entreekaarten verkrijgbaar bij de receptie van De Petersborg.

Samen kerststukjes maken

ARNHEM - Vrijdag 12 december kan een ieder van 10.00 tot 12.30 uur in De Petersborg aan de Slochterenweg 40 samen kerststukjes maken.

Materialen zijn aanwezig en begeleiding is mogelijk! De kosten inclusief koffie en thee zijn 4,50 euro. Opgeven kan voor 9 december bij de receptie van De Petersborg.telefoon 026 3230850.

Kleinkoor Vocare zoekt tenor

Foto: Vocare zoekt tenor

ARNHEM - Bij het Arnhems kleinkoor Vocare, dat net de uitverkochte voorstellingen van Emo's Reis achter de rug heeft, is een plek vrijgekomen voor een tenor.

Belangstellende tenoren kunnen vrijblijvend een repetitie bijwonen op een donderdagavond in de Heijenoordschool (Arnhem-Noord), of informatie opvragen via www.vocare.nl.

Vocare is een gemengd kleinkoor met ervaren en enthousiaste koorzangers, die graag a capella koorwerken zingen. Vocare vindt naast een mooie koorklank op de repetites het zangplezier en een goede sfeer belangrijk. Het koor zingt bij voorkeur afwisselend repertoire, van klassiek tot licht.

Kerstbuffet in De Petersborg

Op vrijdagavond 19 december is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid een sfeervol Kerstbuffet. Vanaf 17.30 uur bent u welkom om 18.00 uur beginnen we met het Kerstbuffet.

De entreeprijs is € 11,50 inclusief 2 consumptiebonnen. Voor personen met een Gelrepas is de entree € 7,00 inclusief 2 consumptiebonnen.

Vanaf 24 november zijn de entreekaarten verkrijgbaar bij de receptie van De Petersborg.

Sinterklaasviering in wijkcentrum Elderveld

Sinterklaasviering in wijkcentrum Elderveld

Op zaterdag 29 november viert Sinterklaas alvast een klein feestje voor zijn verjaardag in het Wijkcentrum Elderveld, Breezandpad 15 (naast de sporthal). De toegang is gratis!

Voor wie: voor kinderen t/m 8 jaar uit Elderveld.

Hoe laat: van 11.45 tot 13.30 uur (de zaal gaat open om 11.15 uur).

Ieder kind krijgt een mooi cadeautje! Maar ben jij het mooist gekleed? Dan wordt er door Sinterklaas een winnaar uitgekozen en krijgt hij of zij een extra prijsje! Ieder kind krijgt bij binnenkomst één consumptiebon en één lootje; dus nog een extra kans op een leuk cadeautje.

Dit Sinterklaasfeest wordt georganiseerd door de Wijkvereniging Elderveld.

Gezellige kerstactiviteit – Samen kerststukjes maken

Vrijdag 12 december vanaf 10.00 – 12.30 uur in De Petersborg Slochterenweg 40 6835 DX Arnhem. Materialen zijn aanwezig en begeleiding is mogelijk! Kosten € 4,50 inclusief koffie en thee.

Opgeven voor 9 december bij de receptie van De Petersborg telnr 026-3230850.