GN Berg en Dal Heumen Mook

16 augustus 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 16 augustus 2019


Juryleden Poëziewedstrijd bekend!

Make love not war. (foto: Marjolein Pieks)

MOLENHOEK - De Dorpsraad Molenhoek organiseert in samenwerking met de Dorpsdichter van de Gemeente Heumen (Marjolein Pieks) een Poëziewedstrijd rondom het thema van 75 jaar bevrijding van onze regio.

Inwoners (12+) uit de gemeente Heumen en de gemeente Mook en Middelaar kunnen tot 13 september een gedicht inzenden naar info@dorpsdichterheumen.nl. Een deskundige jury die bestaat uit vijf leden, beoordeelt de inzendingen.

De jury bestaat uit schrijfster Machteld Meij,uit Overasselt, dichteres en beeldend kunstenaar Marije Kos uit Milsbeek, communicatie-expert Marianna Bakker uit Malden, Frans Wildenborg, uitgever en redacteur uit Nederasselt en Riny Jans, bloemlezer en redacteur uit Overasselt.

In dit artikel licht jurylid Frans Wildenborg zijn visie toe op het thema Vrijheid

Frans: "Vrijheid’ betekent voor mij vooral de mogelijkheid om mijn eigen persoonlijke weg in het leven uit te stippelen. Niet alleen hier, maar overal. Niet alleen nu, maar ook straks. En daarbij past geen onnodige bemoeienis, geen inperking van bewegingsvrijheid en zeker geen oorlog en geweld. Mijn vrijheidsdrang dring ik niet op aan de ander. Hooguit kun je vrijheid door je eigen manier van leven uitstralen, in je gezin en familie, op je werk en in de samenleving.

Als jurylid zal ik op deze manier naar de ingezonden gedichten kijken: Wordt vrijheid gekoppeld aan persoonlijke beleving en krijgt vrijheid juist daardoor een directe ‘poëtische’ lading?"

Een gedicht inzenden kan tot 13 september naar info@dorpsdichterheumen.nl.

Excursie door het stuwwalgebied

Geopaden excursie. (foto: Toin Diks)

BEEK-UBBERGEN - De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd.

Dit landschap ontstond zo’n 160.000 jaar geleden. Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site zijn een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie georganiseerd. Gratis, een vrijwillige bijdrage mag.

De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 21 augustus: Geopad Beek - Duivelsberg NL-07. Start: Hotel-Restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191, Beek-Ubbergen, om 10:30 uur (lunchpakket meenemen). Aanmelden hoeft niet. Meer info staat op geopaden.nl. Onder ‘agenda’ wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Ingezonden brief

Nee tegen de vloedgolf!

In Hét GemeenteNieuws van vrijdag 2 augustus konden we lezen wat de plannen LOB VAN GENNEP inhouden. Grote onrust in de zeven dorpen met 7000 inwoners in de kop van Noord-Limburg, want in de plannen zou dit gebied onderlopen bij extreem hoog water. In het kader van Deltaplan Grote Rivieren is zeer veel geld uitgetrokken en de medewerkers van Rijkswaterstaat, Waterschappen en de Provincie Limburg weten van gekkigheid niet meer wat te bedenken, het geld klotst immers tegen de plinten ! Nu dus het plan om de dijken 0,5 tot 1,5 meter te verhogen en de schuif open te zetten als het hoge water komt! Gelukkig ontstaat er steeds meer verzet tegen deze idiote plannen en via sociale media worden bewoners opgeroepen om informatieavonden te bezoeken om zodoende hun stem te laten horen. Deze informatieavonden zouden beter inspraakavonden genoemd kunnen worden, want dat is wat burgerparticipatie werkelijk in moet houden!

Uit de perspublicaties blijkt steeds weer dat de Burgemeesters van Gennep en Mook al in het stadium zitten van "we moeten de schadevergoeding wel goed afspreken". Met andere woorden wij als bestuurders zijn al ''om". Het is te hopen dat zij alsnog achter de verontruste burgers gaan staan en dit dwaze plan in de prullenbak deponeren!

Waar wij ons in deze regio mee bezig moeten houden vanaf vandaag is de verdroging ! Duidelijk mag zijn dat na de twee watersnoodrampen in deze regio in de jaren '90 van de vorige eeuw de klimaatveranderingen om een ander beleid vragen.De grote som geld kan daaraan besteed worden.

Peter Giesberts, Mook

KBO-film in Malden

MALDEN - KBO Malden presenteert samen met Cine Twins in Malden iedere maand een filmvoorstelling. Op dinsdag 20 augustus om 15.45 uur wordt de film Green book vertoond.

Drama 130 minuten. Wanneer pianist Don Shirley op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met de Italiaanse uitsmijter Tony Lip. Samen reizen ze door verschillende blanke staten aan de hand van een speciale reisgids die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en rascisme maar ook met onverwachte menselijkheden.

Het is noodzakelijk tevoren te reserveren (gratis) op 024 6221346 of via internet www.cinetwins.nl. Adres van Cine Twins is Kerkplein 2b in Malden. De film is een echte aanrader! De volgende film is dinsdag 10 september Darkest Hour.

Inlooptraining Ikaros

GROESBEEK - Afgelopen schooljaar heeft volleybalvereniging Ikaros uit Groesbeek afgesloten met een prachtig scholenvolleybaltoernooi. De omstandigheden waren prachtig en de reacties van de kinderen waren zeer positief.

Tijdens de afsluiting kregen alle kinderen een uitnodiging om ook na de schoolvakantie nader kennis te maken met volleybal. Kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar zijn welkom om op zaterdag 24 augustus van 10.00 – 11.00 uur lekker mee te komen ballen. Alleen gymspullen en goede zin zijn voldoende! "Kun je de 24e niet? Geen probleem! De 31e ben je ook welkom! Adres: Sportzaal Biga, Cranenburgsestraat 112B in Groesbeek."

Patronen maken op leem en textiel

Leembad. (foto: Studio38c)

BERG EN DAL - Ontdek hoe je met natuurlijke materialen kunt bouwen en verven in het Africa Museum aan de
Postweg 6.

Bouw mee aan de meterslange muur van leem en versier deze met Afrikaanse patronen. Of verf textiel in mooie natuurlijke kleuren tijdens de tie & dye-workshop. Neem een duik nemen in een leembad of doe mee aan de muziekworkshop.

Elke woensdag tot en met zondag! Tip: trek oude kleren aan die vies mogen worden.

Afscheid Aloys van Velthoven, geweldige dorpspastoor en herder

OVERASSELT - Na vijftien jaar werkzaam te zijn geweest in onze geloofsgemeenschappen als eerst aanspreekbare pastor, is Aloys voor ons allen, zowel voor de kinderen, jongeren, ouderen, gelovigen als niet-gelovigen onder ons een vertrouwd persoon geworden. Helaas moeten wij nu afscheid van Aloys nemen en gaat hij werken als rector van de Sacramentijnen in Brakkenstein en als pastoor in Groesbeek.

Het parochiebestuur wil het afscheid van Aloys niet in stilte voorbij laten gaan en alleen mensen van De Twaalf Apostelen de gelegenheid bieden om persoonlijk van Aloys afscheid te nemen.

Op zondag 25 augustus is de afscheidsviering van Aloys in de kerk van Overasselt om 13.30 uur. Aansluitend aan de viering is er een feestelijke gelegenheid om afscheid van hem te nemen in het Verenigingsgebouw in Overasselt.

De dorpsgenoten van Heumen, Overasselt, Nederasselt en Balgoij hebben het afscheidsfeest voor Aloys gezamenlijk georganiseerd en een toepasselijk cadeau voor Aloys laten maken. Het cadeau draagt de titel 'De verbinding'. Mensen met elkaar in verbinding brengen in allen eerlijk- en oprechtheid, dit is een mooie en geweldige eigenschap. Iedereen is er welkom.

Nacht van de Vleermuis

Grootoorvleermuis. (foto: René Janssen)

NIJMEGEN - In het laatste weekend van augustus is het de Europese Nacht van de Vleermuis. Door heel Nederland worden er activiteiten georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Meer informatie staat op: www.nachtvandevleermuis.nl.

IVN Rijk van Nijmegen doet mee aan deze bijzondere activiteit die zal plaatsvinden op zaterdag 24 augustus in Park Brakkenstein. Startlocatie is de Botanische Tuin aan de d'Almarasweg 22d in Nijmegen.

De kosten bedragen twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. "We beginnen deze avond om 20.15 uur met een inleiding door vleermuisspecialist Nanne Nauta in de botanische tuin. Hij zal ons alles vertellen over het leven van de vleermuis zodat we om 21.00 uur goed voorbereid op pad kunnen. Het einde zal rond 22.30 uur zijn. Het staat eenieder vrij om de inleiding over te slaan en alleen aan de wandeling mee te doen.

We zullen deze avond gaan kijken en luisteren welke vleermuizen er in dit stukje Nijmegen rondvliegen, we doen dit onder andere met een vleermuisdetector. Een leuke en spannende activiteit voor jong en oud."

Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/nijmegen-rijk-van of Paul Leenders, 024 3972405.

DigiDcursus in Beek

(foto: © René Hendriks)

BEEK - In samenwerking met de bibliotheek Beek geeft de KBO Beek u graag uitleg. Steeds meer diensten van de overheid zijn digitaal beschikbaar. Denk aan het aanvragen van huur-zorgtoeslag, het doorgeven van een verhuizing of alle zaken rondom een uitkering, pensioen of kinderbijslag.

Met uw DigiD kunt u alles regelen. Veel mensen vinden dit nog best lastig. Daarom inventariseert uw KBO Beek of er belangstelling is voor een cursus DigiD in samenwerking met de bibliotheek Beek. De cursus zal zes ochtenden van twee uur in beslag nemen en wordt gegeven door docenten die de onderwerpen stap-voor-stap uitleggen. De cursus is gratis en een lidmaatschap van de bibliotheek/KBO is hiervoor niet verplicht. Hebt u belangstelling, een envelop met uw naam, adres, telefoonnummer en het woord DiGiD-cursus kan tot 31 augustus in de brievenbus van:

Gerard de Bruin, Nesciostraat 2, Beek of Gérard Tesser, Baron van Voorst tot Voorststraat 25, Beek

De KBO Beek is altijd in beweging en zo blijft u, als lid van de KBO Beek, altijd up-to-date, de KBO Beek werkt samen met verschillende organisatie om u op de juiste manier van de juiste informatie te voorzien.

"Lid worden is heel eenvoudig, voor twintig euro per kalender jaar maakt u alles zelf van dichtbij mee, u zit op de eerste rang met een lidmaatschap van de KBO Beek, het bestuur van de KBO Beek maakt het allemaal mogelijk." Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, geeft een ieder graag alle informatie.

Teken- en schildercursussen bij Atelier Jos Klaver

Jos Klaver bespreekt werk. (foto: Ton van Vliet)

HEUMEN - Er zijn steeds meer mensen die tekenen of schilderen of die dat (weer) willen gaan doen. Ze beleven veel plezier aan het beeldend bezig zijn. Vaak ontstaat de behoefte aan begeleiding door een professional om meer techniek onder de knie te krijgen of om los te komen van oude patronen.

Jos Klaver is zelf beeldend kunstenaar en begeleidt al jaren zowel hobbyisten als professionals. Hij heeft als docent onder andere zijn sporen verdiend aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Jos staat bekend als een bevlogen en inspirerend docent die bij elke deelnemer op zoek gaat naar ontwikkelingsmogelijkheden. Ontwikkeling leidt tot beweging/groei en maakt energie vrij. Zo ontstaat ook inspiratie en energie bij de cursist. In zo'n 'flow' ontstaan er vaak de mooiste werken.

Jos: “Ik hecht eraan dat mensen zich bij mij op hun gemak voelen; dat ze alle vrijheid en ruimte voor ontplooiing hebben. Een goede sfeer in de groep is een belangrijke basisvoorwaarde. Elke cursist volg ik individueel. Steeds bespreken we de mogelijkheden en ontwikkelingen en ik kijk hoe dat wordt opgepakt. Het plezier in het beeldend bezig zijn staat voorop. 'Mijn spiegel' lijdt altijd tot        nieuwe ontdekkingen en inzichten.”

Op maandag 23 september starten de cursussen weer op zijn mooie cursuszolder in Heumen. Tijdens de Molenhoekdag op zondag 1 september is Jos met een stand aanwezig (van 12.00-15.00 uur).

Telefonisch contact is mogelijk via nummer: 06 38514912. Zie ook de website: www.atelierjosklaver.nl.

KBO Beek organiseert zaalsporten voor senioren

(foto: archief Jazz en Bof gym: © René Hendriks) 

BEEK – De KBO Beek organiseert zaalsporten voor senioren in het Kulturhus van Beek Op maandag kan er van 16.45 tot 17.45 uur worden gesport in de gymzaal.

De lessen zijn gericht op conditie, kracht en lenigheid. Elke les wordt afgestemd op de deelnemers. Door variatie in de warming-up, spierversterkende en balansoefeningen en sporten, zoals volleybal, dutch tennis en andere zaalsporten, kan een ieder op zijn of haar eigen tempo mee doen.

Naast verantwoord bewegen en sporten staat de gezelligheid voorop in de lessen. Het samen sporten met leeftijdsgenoten bevordert de sociale contacten. Hierdoor wordt na de sportactiviteit veelal bijgepraat met een kopje koffie of thee.

Docente is Chiquita Zonneveld, bij haar krijgt men alle informatie: 024 3236479. De lessen starten op maandag 26 augustus. Men is welkom voor een proefles.

"Sporten, binnen en buiten, doet u bij de KBO Beek, succes verzekerd en de KBO Beek doet nog veel meer, ieder jaar opnieuw weer veel educatie op allerlei gebied, maar zeker ook gezelligheid en voor 20 euro per kalender jaar maakt u het van dicht bij mee", aldus Gérard Tesser, de voorzitter van KBO Beek.

Kermisbingo

GROESBEEK - Op zaterdag 24 augustus houdt de vogelvereniging De Gekleurde Zanger uit Groesbeek weer een gezellige bingoavond met paling, vleesschalen, fondueschalen, rollades en tassen boodschappen, waaronder een supervleesschaal.

Deze bingo wordt gehouden in wijkcentrum Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek. De zaal is open om 19.00 uur en de aanvang is om 20.00 uur. Er worden 18 rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel: 0481-464770.

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

50 tot 70 procent korting op alle showroommodellen Grote fabrieksverkoop bij Meubelfabriek Vroom

Foto: Peter Laarakker (Visual Photo Design)

HEUMEN – Meubelfabriek Vroom is bijna 50 jaar actief op de meubelmarkt met het label Vidato. Een uitgebreide collectie zitmeubelen, bankstellen, fauteuils, relaxfauteuils en hockers, die voor een deel te typeren zijn als tijdloos en een beperkt deel als klassiek.

Kenmerkend zijn de goede kwaliteit en het goede zitcomfort! Deze meubels vinden al tientallen jaren via een dealernetwerk de eindgebruiker. Sinds medio 2018 is er een nieuwe collectie toegevoegd onder de naam Britt Kit. Dit betreft een moderne lijn zitmeubelen.Daarnaast zijn zij bijna 10 jaar met Differenti actief in de projecten markt.


Soft-seating maatwerk meubilair voor de zorg, projecten (zoals scholen, gemeentehuis en horeca) en maritieme sector.
Differenti produceert maatwerk projectmeubilair voor de interieurbouw in binnen- en buitenland. De opdrachten kunnen bestaan uit alleen de stoffering, maar ook het maken van gehele elementen inclusief romp. Een grote diversiteit aan producten wordt dagelijks verwerkt. Om al deze meubelen te kunnen produceren werken zij inmiddels met circa vijftig vakmensen, veelal uit de regio, elke dag weer aan.


Fabrieksverkoop:
Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus van 09:00 tot 17:00 uur is er een showroomuitverkoop speciaal voor particulieren.
De showroom wordt vernieuwd en de aanwezige modellen worden verkocht. Doordat u rechtstreeks bij de fabrikant inkoopt zonder kostbare tussenschakels ontvangt u kortingen vanaf 50 tot wel 70 procent op zitmeubelen, bankstellen, fauteuils, relaxfauteuils en hockers. Dit een unieke kans voor u als consument om kwaliteitsmeubelen te kopen tegen zeer scherpe prijzen.

Meubelfabriek Vroom B.V, Bolder 5, Heumen, 024 3582719.
Meer informatie staat op: www.mfvroom.nl.

Iemand met psychische problemen in uw leven?

(foto: Indigo)

REGIO - Indigo Gelderland organiseert dit najaar diverse cursussen in Nijmegen voor familieleden van mensen met psychische en/of verslavingsproblemen. De cursussen zijn voor partners, ouders, kinderen, broers, zussen en andere naastbetrokkenen uit gemeente Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Heumen en Wijchen.

Het hebben van psychische problemen is zwaar voor degene die het overkomt, maar ook naastbetrokkenen kan het veel spanning geven. Vaak ervaren naastbetrokkenen gevoelens van verdriet, machteloosheid, onbegrip, eenzaamheid, schaamte en soms ook conflicten. In de groepen deelt u met andere naasten uw ervaringen, krijgt u steun en handvatten hoe om te gaan met de problemen waar u tegenaan loopt.

De cursus ‘Omgaan met borderline’ start op donderdag 19 september om 15.00 uur.

De cursus ‘Omgaan met psychose’, start op woensdag 18 september om 15.00 uur.

De cursus ‘Psychische problemen in de familie’ voor naastbetrokkenen van mensen met een depressie, angststoornis, autisme (ASS), of een ander psychisch probleem, start op donderdag 19 september om 15.00 uur. Deze cursus is alleen toegankelijk voor inwoners van gemeente Nijmegen.

De KOPP/KOV-groep voor kinderen 8-12 jaar met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen, start op maandag 30 september om 15.30 uur.

De KOPP/KOV-groep voor jongvolwassenen 17-25 jaar. met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen, start op dinsdag 15 oktober om 16.00 uur.

Neem voor meer informatie en/of aanmelden contact op met Indigo via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 17 augustus: 19.00 uur H. Mis.

Zaterdag 24 augustus: géén H. Mis (wel in Mook)

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 18 augustus: géén H. Mis (wel in Middelaar en Molenhoek).

Zondag 25 aug. 11.00 uur: H. Mis.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 18 augustus: 11.00 uur H. Mis

Dinsdag 20 augustus: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 25 augustus: géén H. Mis (wel in Mook).

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 24 en 25 aug Geen Viering in deze kerk

zie Overasselt

Nederasselt-H.Antonius Abt

Weekend 24 en 25 aug Geen viering in deze kerk

zie Overasselt

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 22 aug 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiekerk

Zondag 25 aug 13.30 uur Afscheidsviering pastor Aloijs m.m.v. koren van Balgoij, Nederasselt, Overasselt en Heumen. Het gehele pastoresteam.

Gebedsintenties: Zus Duighuisen-Fleuren en Gerrit en Roland; Piet Arts en Nelly Arts-Sengers.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 24 en 25 aug Geen Viering in deze kerk

zie Overasselt

Nederasselt-H.Antonius Abt

Weekend 24 en 25 aug Geen viering in deze kerk

zie Overasselt

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 22 aug 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiekerk

Zondag 25 aug 13.30 uur Afscheidsviering pastor Aloijs m.m.v. koren van Balgoij, Nederasselt, Overasselt en Heumen. Het gehele pastoresteam.

Gebedsintenties: Zus Duighuisen-Fleuren en Gerrit en Roland; Piet Arts en Nelly Arts-Sengers.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 18 augustus: 11.00 uur H. Mis

Dinsdag 20 augustus: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 25 augustus: géén H. Mis (wel in Mook).

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 18 augustus: géén H. Mis (wel in Middelaar en Molenhoek).

Zondag 25 aug. 11.00 uur: H. Mis.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Workshop vachtvilten tijdens Oogstdag Buurderij De Lage Hof

REGIO - Tijdens de jaarlijkse Oogstdag van Buurderij De Lage Hof, die altijd in het teken van oude ambachten staat en de oogst van het land, wordt dit jaar een workshop ‘vachtvilten’ aangeboden.

Voor het vilten worden hele schapenvachten gebruikt, vachten van de Kempische heideschapen die lopen in de Overasseltse en Hatertse vennen. De vachten zijn ontdaan van lederen looihuid en voorzien van een wollen ondergrond. Met water en zeep worden de haren van de vachten verkleefd, dit is het vachtvilten. Voordat het zover is, zijn flink wat handelingen nodig, vandaar dat de workshop een halve dag in beslag neemt. Maar al het werk loont zeer zeker. Het eindresultaat is een mooi, wit kleed van 100% lokale wol!

Maurits Bos begeleidt de workshop. Sinds 2017 heeft hij samen met zijn partner het bedrijf ‘Bos in Wol’. Ze verkopen schapenvachten en geven cursussen. Zie: https://bosinwol.nl

De workshop is op zondag 1 september van 11.00 tot 16.00 uur. De kosten zijn 75 euro, dat is inclusief schapenvacht. Inlichtingen en aanmelden kan via Maurits Bos; 06 51879468 of via de mail: museumdelagehof@gmail.com.

In de bieb is van alles te doen...

Experimenteer met een greenscreen in de bieb. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

REGIO - Er valt ook dit seizoen weer genoeg te zien, te leren en te beleven in de bibliotheken in de gemeenten Berg en Dal en Heumen.

In het nieuwe programmaboekje van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn alle activiteiten voor het seizoen 2019/2020 gebundeld.

Nieuw dit jaar is de DigiDemo 50+. Tijdens deze gratis demonstraties kunnen 50-plussers kennismaken met nieuwe digitale technieken, zoals Virtual Reality en een greenscreen. Met een VR-bril op waan je je even in een andere wereld. Ook nieuw zijn de verhalen voor kinderen uit de teletijdmachine: verhalen over andere tijden en werelden.

Verder vinden er weer een aantal hoorcolleges plaats in diverse bibliotheken. Een tipje van de sluier: natuurliefhebber Jan Nillesen vertelt op 18 september in Bibliotheek Groesbeek over de geschiedenis van het Groesbeekse landschap. In de bibliotheken in de gemeente Berg en Dal vinden het hele seizoen weer de populaire Boek & Buffet-bijeenkomsten plaats: tijdens een buffet met lekkere hapjes voer je leuke gesprekken over literatuur.

Kinderen kunnen in de Digi Playground van de bieb naar hartenlust experimenteren met nieuwe digitale technieken. Bouw bijvoorbeeld je eigen Lego-robot of maak een gekke foto voor een greenscreen. Of bezoek eens een kindercollege: op 16 oktober komt een echte politieagent in Bibliotheek Millingen aan de Rijn vertellen over zijn werk. Alle kinderactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Meer weten over het nieuwe programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid? Kijk op www.obgz.nl/agenda voor meer informatie. Of pak een programmaboekje mee in de bieb.

Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 18 aug. 10.00 uur. Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: ds. D.J. Deunk, Malden.
De collectes zijn bestemd voor de Casey Troy Foundation en de Diaconie..

Zondag 25 aug. 10.00 uur. De jaarlijkse gezamenlijke dienst met de Protestantse Gemeente Groesbeek, deze keer in de kerk van Heumen. Voorgangers: ds. D.J. Deunk, Malden en da. J. Ruijs, Groesbeek.

De collectes zijn bestemd voor de Casey Troy Foundation en de Diaconie.

Gedicht van de week

Ingang sportcentrum Malden. (foto: Charlotte Selten)

Gelukshormoon

Pijn is fijn, zo klinkt het adagio.

Sportcentrum Malden. (foto: Charlotte Selten)

Eerst jezelf flink in het zweet jagen

om daarna, door de feel-good-drug

endorfine, een goed gevoel te krijgen.

Dit kun je optimaal bereiken

door in ons nieuwe sportcentrum

Malden sportief te genieten in

kraakhelder water met blauw

geglazuurde mozaïektegeltjes,

of in de fitness- en fysioruimtes

of in de uitnodigende sportzaal:

voor jong en oud voor elk wat wils.

Na inspanning komt ontspanning

in het royale sportcafé met uitkijk

op de speel- en spelmogelijkheden.

Met zijn futuristische uitstraling

en goed ingerichte buitenruimte

kan ook elke invalide hier terecht.

Charlotte Selten

Jubileumconcert 'Space Cake'

HEUMEN - Op zaterdag 12 oktober gaat muziekvereniging Vlijt en Volharding de bezoeker tijdens het jubileumconcert 'Space Cake' (in zaal Maldensteijn in Malden) verrassen met veel verschillende muziekstijlen.

"Mogelijk herinnert u zich nog de gala-avond bij het 100-jarig bestaan, het spetterende concert 'Plons' bij het Maaswaalkanaal in 2004 en natuurlijk 'De Hollandse spelen' in 2013 in Terp.

Ook nu kunt u niet alleen gaan luisteren naar prachtige culturele nummers en lichte swingende muziek, maar worden ook uw ogen als zintuigen geprikkeld door van allerlei leuke elementen die ons programma en thema compleet maken.

Er werkt een aantal leuke gastartiesten met ons samen om Space Cake tot een prachtige voorstelling om te dopen. Maar waarom nu de naam 'Space Cake'? Tijdens de voorstelling kijken we telkens, samen met u, vanuit de ruimte op de wereld en zoomen we in op wat onze wereld voor moois te bieden heeft. Natuurlijk op muzikaal gebied, maar ook op andere culturele aspecten zoals dans.

In de 125 jaar dat wij bestaan is er van alles veranderd in onze wereld. Maar wat wij enorm waarderen, is dat er op muzikaal en cultureel gebied nog veel behouden is en we daardoor van de hele wereld kunnen genieten, terwijl we in ons koude kikkerlandje op onze stoel kunnen blijven zitten! Kortom: u maakt met het bijwonen van ons concert een mini-wereldreis waarbij u heerlijk achterover kunt zitten en kunt genieten van al het muzikale en culturele moois wat onze wereld met zich meedraagt!

Na de voorstelling vertrekken we met ons allen (met de spacebus) naar verenigingsgebouw De Terp in Heumen (onze thuislocatie), waar ons jubileumfeest zich zal voortzetten in thema. V & V zal u daar trakteren op een kijkje in 125 jaar V & V: op een creatieve manier – in 'Space' stijl – zullen opnieuw uw zintuigen geprikkeld worden. En natuurlijk proosten we daar met zijn allen op onze vereniging, waarbij wij zeer trots zijn op het feit dat wij dit jubileum mogen vieren!"

Ingezonden brief

Verspilling ten top

Wij zijn bezig om een leuk buurttuintje aan te leggen voor onze bejaarden, het bankje is al, de grond is al ter beschikking gesteld door de gemeente, na niet eens zo lang zeuren...

Van de dorpsraad kregen we een aanmoedigingspremie van 50,00 euro, dus de tuinslang en de compostbak konden hiervan betaald worden en de eerste zaden ook. De eerste pompoenen komen al uit en zijn al vuistdik, heel gezellig al bij het bankje. De kruidenhoek geurt en fleurt al, en soms zie ik al iemand met een schaar in de hand snel weg schieten, die is aan het koken schijnbaar om peterselie en knolselderij te confisqueren, wat ook de bedoeling is. Knus drinken we op het bankje af en toe muntthee, zelf gekweekt en een echte woekeraar die muntplant... de Marokkaanse buurvrouw die we anders zelden zien is de grootste fan.

Maar we hebben nog weinig bloemen en planten, veel komt van mijn eigen balkonnetje, deze plantjes waren blij dat ze na al die jaren hun worteltjes konden strekken op een echt lapje grond, de ridderspoor bloeit, de Hortensia gaat groeien nu zij mag en kan, de Hosta kan eindelijk groter groeien nu zij vrij is en niet met haar tenen in een kleine bak vertoeft, ik heb al wel 2 grote dikke bruine slakken gezien maar dat hoort er ook bij....

Enfin, het begin is er en het is genieten. Twee buurmannen sproeien om de beurt de tuin en er is ineens meer verbinding... hoe leuk is dat.

Ik loop het winkelcentrum Malden in en zie bij een bloemenwinkel waar ik vaak kom een kar vol met uitgebloeide planten en bloemen, ze ogen ook kurkdroog dus enthousiast zie ik mogelijkheden om deze tanende planten het leven te redden van de container op weg naar volgend jaar groei en bloei in mijn tuintje.

Ik vraag aan een medewerkster of ik tegen een leuk prijsje de gehele kar kan opkopen en leg het doel uit van mijn nieuwe missie.

Tot mijn verbazing blijkt dat men verwacht dat met 50% korting deze verdorde verwaarloosde boel nog wel aan de man te brengen zal zijn voor 6,50 euro per stuk... nou ja! En anders pleuren ze het liever de container in. Ik kan wel janken...

Ik houd veel van alles wat groeit en bloeit ben ook een echte plantenredster en zadendief onderweg. (Vooral van stokrozen en lupine.) Dus deze reactie ervaar ik echt als een kruideniersmentaliteit, liever weggooien dan weggeven... bwah.

Ik zie dat ook bij grote zaken als Praxis en Intratuin of bij Landlord. De plantjes staan er vaak in juli en augustus verdord en droog bij, snakken naar water, soms zeg ik er wat van en jaag een medewerkster met de tuinslang naar buiten... maar als ik zie wat er aan levend goed de containers in gedonderd wordt, denk ik jongens, jongens, moeten we met zijn alle niet eens actie gaan voeren om dit anders te gaan doen. Het doet me echt pijn en gaat mij aan het hart. En ik denk dat ik niet de enige ben in dit mooie kikkerlandje.

Mijn Utopia; Eigenlijk zou men verplicht moeten zijn om deze commercieel afgekeurde planten en bloemen en boompjes te doneren aan de gemeenten die het langs bermen en kale stukken grond plaatsen, waarop er weer meer insecten komen, die ook weer op natuurlijke wijze de processierups opeten bijvoorbeeld. Creatief denken zit er niet in zolang de commercie hoogtij viert, misschien moet ik een petitie beginnen?

Voor donaties in natura (zaden uw gesplitste planten) houd ik mij warm aanbevolen; mail: sociale.raadslieden@gmail.com In omgeving Nijmegen kom ik het zelf halen.

J.M. Janssen

Toon de Aat-cup bij Groesbeekse Boys

BREDEWEG - Op zaterdag 24 augustus wordt het jaarlijkse lagere elftallen- en veteranentoernooi van Groesbeekse Boys gespeeld.

Dit toernooi dat vernoemd is naar de oud-voorzitter van Groesbeekse Boys staat ook bekend als de 'Toon de Aat-cup'. Winnaar van deze cup is het team van Groesbeekse Boys dat deze dag het hoogst op de ranglijst eindigt. De organisatie is er ook dit jaar weer in geslaagd om voor beide competities diverse teams uit gemeente Berg en Dal en directe omgeving te strikken.

Het toernooi wordt gespeeld tussen 15.30 en 19.00 uur. Locatie is sportpark Breedeweg. Na afloop van het toernooi wordt de dag feestelijk afgesloten. De entree is vrij.

Onderhoudsdag sportpark Breedeweg

BREDEWEG - Zaterdag 24 augustus kunnen leden en supporters van R.K.S.V. Groesbeekse Boys de handen uit de mouwen steken tijdens de onderhoudsdag op sportpark Breedeweg.

Met een grote groep vrijwilligers worden klussen op het sportpark waar normaal geen tijd voor is uitgevoerd. Centraal staan dit keer snoei-, schilder- en schoonmaakwerkzaamheden. Gezelligheid en saamhorigheid staan hierbij centraal. Voor koffie en broodjes wordt gezorgd. Aanvang van de onderhoudsdag staat om 08.30 uur gepland. Informatie en aanmelden kan bij Eric Meijer (coördinator commissie accommodatie) telefoon 06 53225059. Dit kan ook per e-mail: info@groesbeekseboys.nl.

Koen

Hiep hiep hoera voor Koen,
op 16 augustus wordt Koen 5 jaar.
Gefeliciteerd.
Dikke kus van opa Harry en oma Marga

Hiep,Hiep, Hoeraaaaa!
Caroline op 16 augustus 50 jaar!
Gefeliciteerd met deze bijzondere dag!
Liefs, Hans Carlijn, Trudi

Romy Regiokampioen met haar
pony Illze Dee klasse M2.
Veel succes op de Nederlandse kampioenschappen!
Opa Henk


Hieperdepiep hoera,

op 19 augustus zijn Albert en jolanda
al 25 jaar een onweerstaanbaar paar!
Liefs, Joery & Sanne en Emily & Huub

Hiep, hiep hoera onze kleindochter
Suze is 4 jaar.
Gefeliciteerd lieve prinses.
Groetjes Oma Ria en Opa Gerard

Mijn grote vriend en opa wordt
19 augustus 70 jaar!!! Van harte
gefeliciteerd! Liefs en een
dikke knuffel van Levi

Sara heel veel plezier op de basisschool!
Dikke kus van opa Boef en oma Astrid.

Je gelooft het niet, maar het is echt waar,
deze bink wordt 19 augustus 50 jaar!
Dick van harte gefeliciteerd en nog
vele jaren gr. Pa en Ma                                                                                                                                        

Dit lieve baasje van Bobien
gaat op 20 augustus Sara zien!
Liefs de Happy Girls

14 augustus ben je eindelijk 6 jaar geworden!
Maar voor ons nog steeds lieve kleine
ondeugende Mila. Gefeliciteerd.
Sari, papa, mama, pip,de opa's, en oma.

2 Voetbalgekken

Deze 2 Voetbalgekken zijn bijna jarig !
Jil 18 augustus 16 jaar.
Berry 25 augustus 50 jaar.
Van Harte Gefeliciteerd van
Theo & Herma poot van Dazzle.

It's not a JOKE!
Nee, heus 't is echt waar.
Deze lieve mama en oma wordt alweer 65 jaar.

Niet te geloven, maar het is waar,
deze jonge dame wordt 12 augustus 60 jaar.
Liefs van Ma xxx

Wim en Els

Wim en Els Meuwsen zijn 14 augustus 50 jaar getrouwd.
Zij vieren dit met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden.
Gefeliciteerd namens de familie.

Ja hoor het is zover, onze flaneerbeer
mag legaal drinken! Wij wensen je een
fijne verjaardag, we drinken er een op!

Jacques & Marijke
gefeliciteerd met jullie
50 jarig huwelijksjubileum.
de vlindertjes

Baks kneijt zo nor de vijftig toe!
Nog ekkes deurgoan

Flamencogitarist in Kerkje Kekerdom

El Periquin. (foto: Suseela Gorter)

KEKERDOM - Op 14 september in Kekerdom: El Periquin, één van de grootste flamencogitaristen. Na jarenlang verblijf in Spanje opent deze virtuoze gitarist de nieuwe concertreeks, de Cacrades Concerten in het Kerkje.

El Periquin is een virtuoze en veelzijdige gitarist die een zeer vrije interpretatie speelt van flamenco waarbij hij gebruik maakt van invloeden uit de jazz, klassiek en pop. Hij is één van Nederlands grootste flamencogitaristen. Hij speelt met zijn eigen internationale groep in nagenoeg elke grote zaal in Nederland en gerenommeerde theaters in verschillende landen. Hij werkte o.a. met grote namen als , het Rosenberg Trio, Laura Figi en Cor Bakker.

In Kekerdom treedt hij op met trio El Periquín: gitaar/composities/arrangement; El Zuri: bas/zang; Claudio: percussie

Dit jaar start Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom met een nieuw initiatief, de Cacrades Concerten. De naam ‘Cacrades’ komt van de eerste schriftelijke vermelding van Kekerdom aan het begin van de negende eeuw.

"Met de aftrap van deze unieke concertreeks laten we u kennismaken met en genieten van de unieke ligging van het kerkje. We willen op deze manier nog meer vrienden werven en de prachtige kerk beter en vaker benutten. Alles in het teken van het behoud van ons eeuwenoude monumentale kerkje. De deur is open vanaf 19.30, het concert begint om 20.00 uur.

Tickets tot eind augustus 15 euro, daarna 17,50 euro via www.kekerdomsekerk.nl of aan de deur. De Vrienden van het Kerkje kunnen met een korting van 2,50 euro naar binnen. Wilt u zich aanmelden als vriend, mail dan naar pieteggermont@kekerdomsekerk.nl."

Een nieuw seizoen bewegen start voor senioren

REGIO - Op een plezierige manier werken aan je gezondheid en lekker fit blijven. Dat kan bij Kwiek Actieve Leefstijl.

Vanaf 26 augustus starten alle sportlessen weer. Je kunt dan weer terecht voor de lessen sport & spel, sportief wandelen, Nordic walking, ontspannen bewegen, bewegen op muziek, functioneel bewegen, dynamic tennis, badminton en walking voetbal.

Deze activiteiten worden verzorgd door sportdocenten van Kwiek Actieve Leefstijl op verschillende locaties. Het volledige sportprogramma is te vinden op de website.

Er wordt volop aandacht besteed aan de conditie en het versterken van de spieren. Ook spelvormen ontbreken niet. Vanzelfsprekend wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van de individuele sporter.

Bewegen is belangrijk. Daarmee blijf je gezond en fit en omdat je sport in groepsverband, is het ook erg gezellig. "Wil je een keer meedoen, dat kan! Kom gerust langs voor twee gratis proeflessen. Voor vragen of meer informatie, zie onze website: www.kwiekactieveleefstijl.nl."

Oecumenische Openluchtviering

BREEDEWEG - Paus Fransciscus heeft 1 september uitgeroepen tot Wereldgebedsdag voor de Zorg voor de Schepping.

"Dit jaar vieren we dat in een oecumenische openluchtviering op het Kerkplein van de Sint-Antoniuskerk in Breedeweg. Het thema van de viering is: 'Vier de Schepping'.

Met mooie liederen, teksten, gedicht en een omgekeerde collecte danken en vieren we dat wij wel in een heel mooi stukje schepping mogen wonen, waar we volop van de natuur kunnen genieten. Dat willen we graag zo houden!

Het kerkkoor onder leiding van Eugène Ceulemans zingt en fanfare Jubilate Deo speelt. Na de viering drinken we koffie op het Kerkplein, maar mocht het weer slecht zijn, dan gaan we vanzelfsprekend naar binnen, zowel voor de viering als voor de koffie."

De voorgangers zijn: pater Kees Bruin, pastoraal Werker Anneke van Veelen en domina Janneke Ruijs. Iedereen is welkom. De viering begint om 10.00 uur.

Poezieworkshop met de dorpsdichter Vers uit Heumen

Feestjurk

Herinneringen komen

uit de plooien

van de tijd

ik dans

op de voegen ertussen

een lekkere, leuke meid

het kind in mij

heeft altijd

een feestjurk aan

mooie plooien

gesteven en gestreken

strikken in t haar

mijn ouders rooiden

het toch maar

vlinders volop toen

nu moet ik ze spotten

en doorgeven op een website

elke dag herinneringen

ze zijn er volop

heerlijk: het snufje Buijsman

van deze tijd!

Karin Kuiper, Malden

Willie Verbeet Cuptoernooi

REGIO - Op 21, 22 en 24 augustus zal de zesde aflevering van de Willie Verbeet Cup plaats vinden. Het belooft een spannende editie te worden met een sterk deelnemersveld. Een groot gedeelte van de topamateurs uit de regio zijn vertegenwoordigd.

Het wedstrijdprogramma ziet er als volgt uit:

Woensdag 21 augustus, aanvang 19.00 uur;
De Bataven – Achilles' 29
SC Bemmel – Quick 1888
Germania – BVC '12

Donderdag 22 augustus, aanvang 19.00 uur;
SV Venray – Ewijk
RKHVV – Brakkenstein
Orion – Beuningse Boys

Zaterdag 24 augustus, aanvang 14.30 uur;
Brakkenstein – Orion
Quick 1888 – De Bataven
SC Bemmel – sv Venray

Zaterdag 24 augustus, aanvang 17.30 uur;
Germania – Achilles '29
BVC '12 – Ewijk
Beuningse Boys – RKHVV

Kerk H. Antonius Abt Malden


Zaterdag 24 augustus om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.