GN Berg en Dal Heumen Mook

29 november 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 29 november 2019


Orkest Divers in kerstsfeer

Orkest Divers uit Middelaar. (foto: Marieke Lemmen)

MIDDELAAR - Op zondag 15 december geeft Orkest Divers uit Middelaar een kerstconcert in restaurant De Loopplank aan de haven aan de Mookerplas in Middelaar.

Het orkest speelt van 11.30 tot 13.30 uur een kerstconcert met een knipoog. Het repertoire bestaat uit amusementsmuziek van diverse genres. Op die zondag speelt het orkest een gevarieerd programma met een hoog kerstgehalte. Leuk om in een ongedwongen gezellige sfeer, al vast in de kerststemming te komen.

De deur van De Loopplank staat gastvrij open om iedereen als toehoorder welkom te heten. De leden van het orkest gaan er samen met de aanwezige gewaardeerde gasten en de medewerkers van De Loopplank een leuk, muzikaal treffen van maken. De toegang is gratis.

Andy Janssen Prins Ummenie de 60ste van Groesbeek

Andy Janssen. (NetAecht-eigen foto)

GROESBEEK - Andy Janssen is de nieuwe Ummenie van CV Net Aecht uit Groesbeek. Vrijdag 22 november tijdens de druk bezochte film première werd dit geheim onthuld. Samen met zijn hofdames Anja, Ilse,Lieke en Ester en de vorsten Hennie en Jesse, zwaait hij dit carnavalsseizoen de scepter over het Keulen van Gelderland.

Andy is getrouwd met Anja en samen hebben zij vijf kinderen en drie kleinkinderen. Met hun drie honden en vele vogels wonen zij aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. In de jaren '80 werkte hij als timmerman later in dienst van Kegro Deuren. Inmiddels is hij al twintig jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer waar hij zich voornamelijk bezig houdt met kozijnen en deuren handel. Zijn grootse hobby is het Carnaval, hij bouwt al jaren wagens en dat doet hij samen met CV Net Uutgebloazen!

Samen met de raad van elf en de dames van CV Net Aecht zullen zij dit jaar voorop gaan onder het motto 'Voor carnaval leef ik het hele jaar'.

Gedicht van de week

Hoe veelkleurig is de herfst. (foto: Jeroen Hoogakker)

De lichtheid van het bestaan

Niet zwaar op de hand geniet je

van de kleine dingen die je tegenkomt:

de goudgele taferelen van de herfst,

een warme knuffel, een smakelijk maal;

soms van een muziekje op de radio,

goede woorden vinden voor een gedicht,

het bijwonen van een sportwedstrijd,

een compliment van vrouw of kind.

Zij halen de zwaarte van het leven weg,

zij zorgen voor vermindering van ernst,

zij brengen opgeruimdheid en jolijt.

Frits Litmaath

Bingo seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Seniorenvereniging Sionsheuvel houdt dinsdagmiddag 3 december weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open om 13.00 uur in het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten een euro. De jackpot staat op 50 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Bingo seniorenvereniging sionsheuvel

GROESBEEK - Seniorenvereniging Sionsheuvel houdt dinsdagmiddag 3 december weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open om 13.00 uur in het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten een euro. De jackpot staat op 50 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

Help Mace aan oortjes!

Mace Riry. (Ashley van de Sluis van Ashley's Fotografie) Ashley van de Sluis van Ashley's Fotografie

REGIO - Dit is Mace. Een vrolijke jongen, een doorzetter en een durfal. Mace is geboren zonder oortjes. Hij mist beide oorschelpen en gehoorgangen. In december wordt Mace twee jaar. Onze wens is dat hij straks met echte oortjes naar de basisschool gaat. Net zoals alle andere kinderen.


Met de Stichting 'Oortjes voor Mace' willen we hem oortjes geven, waar hij de rest van zijn leven van kan genieten. Dit klinkt simpel, maar dat is het niet. Het is een hele ingrijpende ingreep, die maar heel weinig artsen kunnen uitvoeren. Er is een arts in Amerika die hierin gespecialiseerd is. Als het ons lukt om het geld bij elkaar te krijgen, dan wordt Mace twee keer geopereerd. Dit kan al vanaf zijn vierde, omdat oortjes daarna bijna niet meer groeien. De operatie is helaas erg kostbaar. We hebben 100.000 dollar nodig. Als het lukt, dan gaat Mace met zijn ouders twee keer naar Amerika en er zit dan een half jaar tussen de operaties. Zijn ouders sparen zelf voor de twee reizen en de verblijfkosten.

Elke donatie is welkom!
Wilt u Mace ook helpen? U kunt een donatie doen via onze website: www.oortjesvoormace.nl/doneer-nu.Geen mogelijkheid tot internetbankieren? Geen probleem, u kunt ook een donatie overmaken op Regiobank rekeningnummer NL82 RBRB 0709 9887 96 t.n.v. Stichting Oortjes voor Mace. Wilt u op een andere manier helpen? Neem contact met ons op via info@oortjesvoormace.nl. Meer informatie:
'Betuwe Zingt' op zaterdag. Volg ons ook op Facebook en Instagram (@oortjesvoormace).

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 8 december houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro, bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Bingo's in Millingen

MILLINGEN - Op vrijdag 29 november en zondag 1 december organiseert SC Millingen weer haar maandelijkse bingo-avonden in de kantine op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn.


Tijdstip aanvang bingo's is op beide avonden om 20.00 uur. De hoofdprijs tijdens de laatste ronde op de vrijdag bingo bedraagt 230 euro. Op deze avond zijn er twee extra tussenrondes met extra prijzengeld. De hoofdprijs tijdens de laatste ronde op de zondag bingo bedraagt 250 euro. Op deze avond is er tevens een bonusronde met een hoofdprijs van 250 euro. Bij binnenkomst is de eerste consumptie gratis. Iedereen is er welkom.

Kerstbomen

gevraagd

GROESBEEK - Voor de kerstversiering in de kerk van De Horst en van het buitenportaal worden nog kerstbomen gezocht.

Voor binnen en buiten ca 4 slanke sparrenbomen van 4 à 5 meter hoogte. Rond de stal in de kerk hebben we graag ca 7 mooie kerstbomen van 1,5 tot 3 meter hoog. Heeft u bomen beschikbaar, liefst binnen Groesbeek, dan komen we ze bij u halen. De stronk laten we zitten! Namens de parochianen en de kerststalbouwers van De Horst, Simon Meilink: 024 3972934.

RepairCafé Groesbeek

(foto: Erna Gerrits) Erna Gerrits

GROESBEEK - Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken! Op zaterdag 14 december van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan de vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Deze maand extra aandacht voor fietsverlichting. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen. Daarbij valt er te denken aan het korter/langer maken van mouwen en broekspijpen, ritsen inzetten, enzovoort. Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Iedereen kan bij hen terecht met vragen over zijn of haar smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Overigens is men ook zonder kapot apparaat welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken.

Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Kerstbomen gevraagd

GROESBEEK - Voor de kerstversiering van de stal in de kerk van De Horst en van het buitenportaal worden nog kerstbomen gezocht.

Voor binnen en buiten ca 4 slanke sparrenbomen van 4 à 5 meter hoogte. Rond de stal in de kerk hebben we graag ca 7 kerstbomen van 1,5 tot 3 meter hoog. Heeft u bomen beschikbaar, liefst binnen Groesbeek, dan komen we ze bij u halen. De stronk laten we zitten! Namens de parochianen en de kerststalbouwers van De Horst, Simon Meilink: 024-3972934.

Bingo's in Millingen

MILLINGEN - Op vrijdag 29 november en zondag 1 december organiseert SC Millingen weer haar maandelijkse bingo-avonden in de kantine op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn.


Tijdstip aanvang bingo's is op beide avonden om 20.00 uur. De hoofdprijs tijdens de laatste ronde op de vrijdag bingo bedraagt 230 euro. Op deze avond zijn er twee extra tussenrondes met extra prijzengeld. De hoofdprijs tijdens de laatste ronde op de zondag bingo bedraagt 250 euro. Op deze avond is er tevens een bonusronde met een hoofdprijs van 250 euro. Bij binnenkomst is de eerste consumptie gratis. Iedereen is er welkom.

Kinderen van de Regenboog doneren aan 't Ruilhuske

Sandra ontvangt speelgoed en een cheque van Nick (m) en Daan (r). (foto: Marina Hartel)

MALDEN - Daan en Nick van Basisschool De Regenboog uit Malden hebben zaterdag 23 november een cheque van 120 euro en twee grote tassen spellen en speelgoed aangeboden aan Sandra Kesseler van 't Ruilhuske in Heumen.

Het geld was opgehaald op de halfjaarlijkse Thee en Tentoonstelling die op 31 oktober plaatsvond. Op deze avond laten de leerlingen hun ouders en andere belangstellenden zien aan welke thema's en opdrachten zij gewerkt hebben en kunnen na afloop nieuwe ouders informatie krijgen over de school. Ook worden er zelfgebakken koekjes voor het goede doel verkocht. Dit keer dus voor Sandra's 't Ruilhuske.

't Ruilhuske is een plek waar speelgoed een tweede leven krijgt. Kinderen die speelgoed inleveren krijgen muntjes om in het winkeltje iets anders uit te zoeken. Zij kunnen de muntjes ook doneren, deze worden dan aan kinderen die helaas van de voedselbank afhankelijk zijn gegeven, zodat zij speelgoed uit kunnen komen zoeken.

De oudervereniging van de Regenboog heeft de ouders ook gevraagd om nieuw speelgoed en nieuwe spellen in te leveren. Deze kunnen dan door Sandra meegenomen worden in de Sinterklaasactie of in de verjaardagspakketjes voor kinderen van de voedselbank. Elk kind verdient een mooie 5 december en verjaardag is de gedachte.

Volgend jaar zullen we weer koekjes bakken voor 't Ruilhuske! Meer informatie over 't Ruilhuske is op Facebook te vinden en voor De Regenboog kunt u kijken op www.regenboogmalden.nl.

Twee jubilarissen bij koor Sint-Cecilia in Overasselt

De jubilarissen Herman Gerrits en Jan Duijghuisen. (foto: Eric Duijghuijsen)

OVERASSELT - Afgelopen zondag 24 november ontvingen de heren Herman Gerrits en Jan Duijghuisen tijdens de eucharistieviering een insigne en oorkonde voor hun 65 jarig jubileum als koorlid.

Deze zeer toegewijde mannen zingen als 85 jarigen nog steeds zeer verdienstelijk in het Gemengd koor Sint-Cecilia bij het opluisteren van eucharistievieringen, gebedsdiensten en rouwdiensten.

Herman en Jan hebben zich altijd voor het koor, de kerk en de gehele dorpsgemeenschap ingezet. Het zijn zeer geliefde mensen, die ook nu nog voor iedereen klaarstaan. In het verleden werd onder andere door beiden voor de parochie het kerkhof schoongehouden en voor de kas van het koor werd oud-papier ingezameld.

Jan verzorgt nog steeds het vervoer van oude, zieke of invalide mensen en is vrijwilliger bij het verpleeghuis Joachim en Anna. Hij zingt ook nog in het mannenkoor 'De Bronzen Stemmen' in Beuningen.

Herman is in Overasselt vooral bekend als imker en hij heeft 45 jaar lang op een bijzonder mooie wijze de F-jes van voetbalclub Overasseltse Boys begeleid en getraind. Ook is het jaarlijkse jeugdvoetbalkamp naar hem vernoemd.

Na de koffie en krentenbrood in de kerk, waar de kerkgangers de gelegenheid hadden de jubilarissen te feliciteren, werd er verder gefeest in 'De Zon'. Hier werden de jubilarissen tijdens het Ceciliafeest nog extra in het zonnetje gezet. En met sketches door het duo M & L en gezang van onze tenor Roger Knoben werd het nog een gezellige middag.

Kerstmiddag met live muziek in Op De Heuvel Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 15 december is er van 11.00 tot 17.00 uur een gezellige kerstmiddag met live muziek van Perry Stekhuizen in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Huis van de toekomst trekt veel belangstellenden

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK - Wethouder Nelson Verheul van de gemeente Berg en Dal heeft donderdagmiddag in de hal van het gemeentehuis het 'Huis van de toekomst' geopend. In het provisorische huis zijn acht beeldschermen geplaatst.

De bedoeling van dit huis van de toekomst is om de mensen bewuster te maken dat zij in de toekomst anders moeten gaan leven, in ieder geval duurzamer. Zo wordt aangeraden niet meer te koken op gas maar elektrisch. De bedoeling van het ' Huis van de toekomst ' is om de mensen te laten zien dat het allemaal ook anders kan en dat ze zich laten inspireren en ideeën opdoen op om die manier diverse stappen te zetten naar een beter leefmilieu. Het Huis heeft veel belangstelling getrokken van mensen die wel degelijk geïnteresseerd zijn in het duurzamer leven.

Parochie Maria ten Hemelopneming

Mis en gebedstijden en Misintenties
(alle vieringen tot Kerstmis 2019, zie website)

Website: www.mariatenhemelopnemingparochie.nl
Email: info@mariatenhemelopnemingparochie.nl

Tweede Zondag van de Advent
Za: 7 dec Millingen 17.00 uur: H. Mis;
Za: 7 dec Leuth 19.00 uur H. Mis
Hent en Zus Janssen-van den Brink, Fred van Eck,
Zo: 8 dec Ooij 09.15 uur H. Mis; m.m.v. Gemengdkoor Ooij
Wilma Donderdwinkel-ten Haaff, Henk en Mieke Verriet, H. Mis uit dankbaarheid.
Zo: 8 dec Millingen 11.00 uur: H. Mis; m.m.v. Familiekoor
Hendrik en Agnes Peters, Truus Verduijn- Arnts namens de buurt.
Di: 10 dec Leuth 19.00 uur: H. Mis; (Mariakapel)

Informatieavonden Eerste Communie en Vormsel voor de hele parochie (Beek tot Millingen)

Een algemene informatieavond voor de Eerste Communie vindt plaats op woensdag 11 december, voor het Vormsel op woensdag 18 december, allebei om 20.00 uur in de ontmoetingsruimte van de kerk in Millingen (ingang Willibrordstraat). Alle ouders en verzorgers die hun kind (groep 4) de Eerste Communie, dan wel het Vormsel (groep 8) willen laten doen, ook zij die nog twijfelen of vrijblijvend meer willen weten, zijn van harte welkom. Vriendelijk verzoek om even door te geven of u komt. Contact: jeroendaisy@xmsweb.nl, 06 13593322, Wethouder Koenenstraat 9, Millingen

Lunchbijeenkomst Parkinson Café

NIJMEGEN - Team Parkinson Café Nijmegen nodigt, met veel genoegen, mensen met Parkinson en hun partner/mantelzorger uit Nijmegen en omgeving uit voor een sfeervolle kerstlunch op vrijdag 13 december van 12.00-14.00 uur.

De lunch vindt plaats in Fletcher Hotel Erica aan de Molenbosweg 17 in Berg en Dal, 024 6843514. Midden in de mooie bosrijke omgeving van Berg en Dal. Een sfeervol samenzijn onder genot van een heerlijke kerstlunch en natuurlijk mét kerstmuziek. Eigen bijdrage is 5,00 euro. Aanmelden kan via info@parkinsoncafenijmegen.nl, of telefonisch bij Mary Bandsma Bluyssen Puts 06 41276994.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 1 december: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Vrijdag 6 december: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans en koffie op de pastorie.

Zondag 8 december: 9.30 H. Mis.

Sinterklaas met zonnetrein aangekomen in Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Sinterklaas is zondagmiddag in Leuth aangekomen met de zonnetrein bij het Kulturhus.

Daar stonden de kinderen al op Sinterklaas te wachten en werd Sinterklaas muzikaal ontvangen door muziekgezelschap DES. In het Leuthse Kulturhus werden diverse activiteiten gedaan waarvan de jeugd van Leuth met volle teugen van genoten.

11 / 40

12 / 40

13 / 40

Alzheimercafé Berg en Dal: Aan wie geef je je pincode?

GROESBEEK - Wanneer je de diagnose dementie of krijgt, is dat een flinke schrik. Je weet dat er dan veel op je pad gaat komen. Je weet misschien ook dat je dan wat dingen kan regelen, bijvoorbeeld bij de notaris.

Wie gaat in de toekomst jouw zaken regelen? Wie mag jou vertegenwoordigen op medisch, financieel of juridisch vlak? Wie mag je pincode weten? Moet er een levenstestament gemaakt worden?

In het Alzheimercafé gaan we in gesprek met een notaris. We spreken onder andere over volmacht, (levens)testament, onderbewindstelling en hoe lang je zelf nog je eigen zaken kan en mag regelen. Het is belangrijk om op tijd het een en ander geregeld te hebben, zodat, wanneer je dat zelf niet meer kan, er beslissingen worden genomen die bij jou passen en naar jouw wens zijn.

Het Alzheimer Café vindt plaats op 2 december in Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 in Groesbeek. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma om 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

Gratis digitale hulp in bibliotheek

Man met iPad. (foto: OBGZ)

GROESBEEK - Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken op digitaal gebied? Kom dan op dinsdag 3 december tussen 10.00 en 12.00 uur naar het Digitaal Café in Bibliotheek Groesbeek.

Vrijwilligers staan klaar om al je vragen over je laptop, tablet of smartphone te beantwoorden. Je kunt gewoon binnenlopen en het kost niets. Het Digitaal Café Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaalvaardig of haal de folder ‘De bibliotheek helpt je digitaal op weg’ in de bibliotheek.

Sinterklaasactie voor de voedselbank in Groesbeek

HEUMEN - Dit jaar is de Sinterklaasactie georganiseerd door ’t Ruilhuske Heumen voor gezinnen die gebruik maken van de voedselbank Groesbeek e.o.

Ondanks de groeiende economie neemt het aantal mensen dat gebruik moet maken van de voedselbank toe. Juist in die gezinnen is het erg waardevol om de kinderen mee te kunnen laten genieten van het Sinterklaasfeest. Ook even 'gewoon' verwend worden met cadeautjes van de Sint. Dit jaar is er voor 103 kinderen van 0 - 12 jaar gezorgd voor cadeautjes.

Ook vanuit de Kringloopwinkel Groesbeek is dit jaar weer flink meegeholpen. De kringloopwinkel in Groesbeek is onmisbaar voor de voedselbank, zij zorgen al jaren voor vers fruit en verse groenten voor de voedselbank. Daarnaast zorgen zij voor extraatjes, zoals een kerststol met kerst, verse eieren met pasen enzovoort, te veel om op te noemen!

Het Sinterklaascomité Heumen regelt voor een aantal gezinnen uit de gemeente Heumen gratis een bezoekje bij de kinderen thuis. Basisschool De Regenboog uit Malden heeft speelgoed ingezameld en gedoneerd en een cheque van 120 euro geschonken, AH Groesbeek heeft de ‘Goedzak actie’ opgedragen aan dit doel en diverse particulieren uit de gemeente Heumen hebben extra speelgoed ingezameld en gedoneerd voor deze actie. Het is hartverwarmend hoeveel mensen hebben meegeholpen om dit een succes te maken.

’t Ruilhuske Heumen en Voedselbank Groesbeek en omstreken willen iedereen heel hartelijk bedanken, want elk stukje speelgoed, elk rolletje inpakpapier heeft bijgedragen aan het slagen van de Sinterklaasactie van 2019!

Dropping VV Germania

REGIO - Vanaf zaterdag 7 december (10:00 uur) kan men zich weer inschrijven voor de Germania-dropping die zal plaatsvinden op zaterdag 4 januari. Inschrijfformulieren zijn vanaf dinsdag 26 november te verkrijgen in het clubhuis van Germania of te downloaden op de site van Germania.

Adres(sen) waar u de formulieren kunt inleveren staan op het inschrijfformulier. Voorkeur starttijd wordt bepaald naar volgorde van inschrijving. In verband met de overweldigde belangstelling in de voorgaande jaren, moet de dropping commissie helaas wel, de vol-is-volpolicy hanteren.

De Germania-dropping is na bijna 20 jaar uitgegroeid tot de grootste en leukste van de regio waarbij de groep van Nevin Kamps haar titel zal moeten verdedigen. De komende editie belooft volgens de organisatie weer een leuk spektakel te worden en uiteraard zal ook worden gezorgd voor de inwendige mens.

De droppings-commissie is al weer geruime tijd bezig met de voorbereiding en hoopt inderdaad aan bovengenoemde verwachtingen te kunnen voldoen. 'Wat kunnen we nu al zeggen over deze editie: Leuke spellen, een lastige opdracht voor onderweg, de mysterieuze Germaan en lekker eten.
Zorg ook dit jaar in ieder geval voor stevig schoeisel, een zaklantaarn en een goed humeur'.

Groepen moeten bestaan uit minimaal acht en maximaal uit zestien personen. De minimumleeftijd van deelname is 16 jaar en de deelnamekosten zijn dit jaar op 10,00 euro per persoon vastgesteld.

Sfeer in huis met dementie

MOLENHOEK - Bij het Alzheimer Café Heumen-Mook en Middelaar op 5 december bespreken we de volgende vragen: wat helpt om de sfeer thuis goed te houden? Hoe kun je weten waar je naaste behoefte aan heeft als hij/zij het zelf niet meer goed onder woorden kan brengen?

En: Wat kan bijdragen aan een goed dagritme? Wat is van belang voor de mantelzorger? En wat zijn tips voor de feestdagen die voor de deur staan? Martina Jansen, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, deelt haar kennis en ervaring met ons.

"We hopen u een genoeglijke Sinterklaasavond te bezorgen. U bent welkom bij Van der Valk Hotel de Molenhoek, Rijksweg 1 in Molenhoek. Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur. Afsluiting rond 21.00 uur. Toegang en koffie/thee is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Malderburch, Centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, 024 3570570."

Dropping VV Germania

REGIO - Vanaf zaterdag 7 december (10:00 uur) a.s. kan men zich weer inschrijven voor de Germania-dropping die zal plaatsvinden op zaterdag 4 januari. Inschrijfformulieren zijn vanaf dinsdag 26 november te verkrijgen in het clubhuis van Germania of te downloaden op de site van Germania.

Adres(sen) waar u de formulieren kunt inleveren staan op het inschrijfformulier. Voorkeur starttijd wordt bepaald naar volgorde van inschrijving. In verband met de overweldigde belangstelling in de voorgaande jaren, moet de dropping commissie helaas wel, de vol-is-volpolicy hanteren.

De Germania-dropping is na bijna 20 jaar uitgegroeid tot de grootste en leukste van de regio waarbij de groep van Nevin Kamps haar titel zal moeten verdedigen. De komende editie belooft volgens de organisatie weer een leuk spektakel te worden en uiteraard zal ook worden gezorgd voor de inwendige mens.

De droppings-commissie is al weer geruime tijd bezig met de voorbereiding en hoopt inderdaad aan bovengenoemde verwachtingen te kunnen voldoen. 'Wat kunnen we nu al zeggen over deze editie: Leuke spellen, een lastige opdracht voor onderweg, de mysterieuze Germaan en lekker eten.
Zorg ook dit jaar in ieder geval voor stevig schoeisel, een zaklantaarn en een goed humeur’.

Groepen moeten bestaan uit minimaal acht en maximaal uit zestien personen. De minimumleeftijd van deelname is 16 jaar en de deelnamekosten zijn dit jaar op 10,00 euro per persoon vastgesteld.

ATB-toertocht Malden: Op de pedalen door heide en bos

Zandklim Molenhoek. (foto: Willy van Zonsbeek) Willy van Zonsbeek

MALDEN - Elk jaar komen er uit het hele land fietsers op af: de ATB Boscross van toerclub de Pedaleurs uit Malden. Ook dit jaar zijn er weer drie mooie routes uitgezet op zondag 8 december; van 35, 42 en 48 kilometer.

Je fietst vrijwel overal op onverharde paden, langs heide, zandterrein en door de bossen. Uiteraard met een aantal single trails en een paar mooie klimmen. Dus, heb je een mountainbike, fiets dan mee! De kortste route is zeker ook goed te doen voor minder getrainde deelnemers.

De start is bij Manege VCM, vlakbij de Bovendorpseweg in Malden (voldoende parkeergelegenheid). Je kunt daar tussen 09.00 en 10.00 uur vertrekken. De route is duidelijk aangegeven met gele pijlen en zwarte letters. Clubleden surveilleren onderweg en gevaarlijke punten staan met borden aangegeven. Na 23 kilometer is er een pauzeplaats bij Camping Klein-Amerika. Je krijgt daar thee, bouillon, water, bananen en energierijke koeken. Ook kun je er naar het toilet.

Terug bij de manege is er (tegen betaling) koffie, erwtensoep en broodjes en je fiets wordt in de tussentijd schoongespoten door een van de vrijwilligers.
Kosten: zes euro (inclusief 1 euro opslag voor het onderhoudsfonds van MTB-routes in het Rijk van Nijmegen). Vooraf aanmelden is niet nodig, de inschrijving is bij de start. Meer informatie op de site van de Pedaleurs Malden: www.pedaleurs.nl. Of stel je vraag via: pedaleurscross@pedaleurs.nl.

Ook uw bericht in de krant?

GROESBEEK - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar uw bericht over gaat. U kunt voor één regio een bericht insturen. Mocht u uw bericht graag in meerdere regio's geplaatst willen hebben, dan mag u dat aangeven bij: 'Opmerkingen'. De redactie zal dan kijken of er plaats voor is. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder, zodat ook úw bericht in de krant terecht komt.

19 / 40

20 / 40

22 / 40

23 / 40

24 / 40

Prins Robert d'n Urste nieuwe Prins KZMU Overasselt

Prins Robert met pages Iris, Lola en Merel. (foto: F. Stoltenborgh)

OVERASSELT - Krek Zo Mot Ut heeft zaterdag 16 november Prins Robert d’n Urste gelanceerd. Robert van Langen is de 62e Prins van KZMU.

De avond in het bomvolle Verenigingsgebouw werd afgetrapt met de speech van Joppe d’n Urste, waarna hij werd verwelkomd binnen het Verbond van Oud-Prinsen door frontman Fons Gerrits. Na zijn optreden trad hij officieel af als Prins van KZMU, onder meer door het zingen van het aangepaste strijdlied van zijn favoriete club NEC.

Tijdens de traditionele ‘Gatvulling’, werd een blik in de toekomst gegeven. In het jaar 2060 werden we meegenomen naar het bejaardentehuis waar de (oud)Raadsleden hun oude dag doorbrengen. In het stuk werd er afscheid genomen van Page Anne Lap, waarbij zij toe werd gezongen door de ‘oudjes’ uit de Raad van Elf.

In de uiteindelijke Lancering zagen we hoe Overasselt werd geteisterd door twee drugsbazen. Waar in eerste instantie de Brabantse Berry al jaren de alleenheerser was, streek later de Italiaanse Don ook in zijn dorp neer. Beiden willen de macht in handen krijgen door zoveel mogelijk verenigingen toe te eigenen. De vereniging Stichting Overasselt Promotions (SOP) gaf daar niet aan toe en maakte een vuist tegen het maffia regime. Nadat de nieuwe Pages Lola Jetten en Iris Theunissen ‘met een beetje meer talent’ lieten zien dat ze geen podiumvrees hebben, kwam Prins Robert d’n Urste uiteindelijk tevoorschijn als nieuwe heerser van KZMU.

Winterwandelingen met aandacht

GROESBEEK - Houd je van rust en van de natuur, dan zijn deze wandelingen een aanrader. Op donderdag 5 december en 2 januari zijn er meditatieve winterwandelingen rond Groesbeek.

De start is bij de Serre van de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek. De wandeling begint om 9.45 uur. Er wordt een uur gewandeld in een rustig tempo. De natuur kan zo met aandacht ervaren worden. Het eerste half uur is de wandeling in stilte, het tweede half uur kunnen ervaringen met elkaar gedeeld worden. Rond 11.00 uur wordt de wandeling afgesloten in de kerk met het aansteken van een kaarsje, daarna is er een kopje koffie/thee in de Serre. Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Kerk Heumen Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 07 en 08 dec Geen viering in deze kerk.

Nederasselt-H Antonius Abt

Zaterdag 07 dec 19.00 uur Eucharistieviering Mazing Joy Yves Mambueni.

Gevedsintentie: overleden fam van Hezewijk-Teijssen

Overasselt-H Antonius Abt

Donderdag 04 dec 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 08 dec 11.00 uur Woord en Communieviering Samenzang Andreas Inderwisch

Gebedsintenties: Elisabeth van Xanten-Arts; Antoon Derks en Tilly Derks-Klaassen; Albert Gijsbers; Hennie van Lin; frans Kesseler; Marietje Beelen-Janssen; Ger Vertogen; Gerard Schiks; Koosje van Melis; Theo van Rens; Walter Derks; Miep Peeters Weem-Klabbers; overleden fam.van de Logt-Kocken; overleden fam.Willems-van Hout; Jan Willems en Nelly Willems-van de Logt.

Dinsdag 10 dec 10.15 uur Mijlpaalviering

Restaurant Konbanwa heeft al naam gemaakt in hele regio

(eigen foto) Foto: Eigen foto

HEILIG LANDSTICHTING – Het Japanse restaurant Konbanwa heeft in het bijna vijfjarig bestaan een hele naam opgebouwd in de hele regio. Het restaurant staat bekend om hun Japanse, Thaise, Chinese en Indische gerechten variërend van sushi, gril en van de wok.

Het is nu bijna vijf jaar geleden dat Ligui en Eliza begonnen met het Japanse restaurant en hotel op de grens van Groesbeek en Nijmegen. Het was best een gok laat Ligui weten, maar wij zijn bijzonder tevreden. Wij hadden niet verwacht dat zoveel mensen in de regio zo gek zijn op sushi zijn en op onze overige gerechten.

Momenteel werken liefst negen koks om de 115 gerechten zo smakelijk mogelijk te bereiden. Gezien de drukte wordt het werk door de koks gewaardeerd, aldus Ligui. Voor restaurantkenners is Konbanwa een vast adres geworden om uit eten te gaan en daar zijn we ontzettend blij mee.

Ook voor de komende feestdagen is het werken geblazen in de keuken om de speciale menu's weer gereed te krijgen. Met kerstmis wordt de menukaart uitgebreid met speciale kerstmenu's. Eerste en tweede kerstdag is er kerstbrunch van 12.30 tot 15.00 uur en op beide kerstdagen is er een kerstdiner van 16.00 tot 19.00 uur en van 19.30 tot 22.30 uur. Ook kan men op beide kerstdagen afhalen. Daarnaast kan men dagelijks terecht vanaf 12.30 uur bij Konbanwa voor een sushi-lunch. Sinds kort heeft Konbanwa een speciale feestzaal, ideaal voor grotere groepen zoals familiefeesten of bedrijfsuitjes. Het personeel van Konbanwa heet iedereen.

Trompettist Leo Wijnhoven in de schijnwerpers tijdens presentatie CD

Leo Wijnhoven met Louis van Duijnhoven de CD Groesbeekse Klanken Leo Wijnhoven samen met vrienden! (foto: Foto: Ton Niessing)

GROESBEEK - De grote zaal van hotel restaurant De Wolfsberg was zaterdagmiddag voor het grote deel gevuld met allemaal artiesten en muzikanten tijdens de presentatie van de unieke cd-album van de trompettist Leo Wijnhoven.

De 77-jarige Leo was zichtbaar onder de indruk van hetgeen hem ten beurt viel. Alle achttien nummers die op de cd-album staan waren begeleid met een trompetpartij van Leo, daarom heeft het twee jaar geduurd voordat het idee uitgewerkt was. Alle achttien nummers waren voorzien van een vleugje trompetgeluid van Leo en één nummer was helemaal in trompetgeluid van uiteraard Leo zelf.

Het waren allen muzikale vrienden die in De Wolfsberg bij elkaar kwamen waar naast de muzikale klanken tussen de bedrijven door ook oude koeien uit de sloot werden gehaald. De presentatie van deze speciale middag was in handen van Harm Wijnhoven (neef van Leo) en dat was hem wel toevertrouwd. Dit unieke cd-album is vanaf heden te koop voor 9,95 euro en is verkrijgbaar bij Bruna aan de Dorpsstraat en tankstation Oomen aan de Herwendaalseweg in Groesbeek.

Alternatieve Intocht Sinterklaas in Groesbeek schot in de roos

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het leek erop dat half november Sinterklaas Groesbeek niet aan zou gaan doen, maar André Brouwer van de Kringloop Groesbeek nam het zekere voor het onzekere en zette alles op alles om toch een intocht van Sinterklaas te realiseren.

Hij nam contact op met MPK evenementen en benaderde zo'n veertig sponsoren en daarmee was de intocht van Sinterklaas in Groesbeek gered niet voor dit jaaren zeer waarschijnlijk ook voor de volgende jaren. Honderden mensen met kinderen verzamelden zich - nadat ze eerst genoten hadden van drank en pepernoten - bij het versierde achterterrein van de Kringloop waar Sinterklaas werd ontvangen door wethouder Irma van de Scheur. De wethouder was blij dat Sinterklaas Groesbeek niet in de steek gelaten had. Het grote gezelschap vertrok vervolgens vooraf gegaan door dweilorkest 'Drek Pak Ow' naar Sporthal Heuvelland waar het Sinterklaasfeest losbarstte. André is blij dat zoveel sponsoren ervoor gezorgd hebben dat de kinderen een onvergetelijke middag hebben beleefd.

De sponsoren waren: Apotheek Groesbeek, Bouwbedrijf Kaal,Cafetaria De Horst, Coop De Bats en Pannenstraat, CV Nöl mar nie, Dansschool E-Linepro, De Linde, DHD Drukkerij, Duo Ron en Hans, Dweilorkest Drek Pak Ow, Garage de Ren, Garage Müskens, Garage De Horst, Garage Mestrom, Gallant Metaal, Grenzland Draisine, Gemeente Berg en Dal, Haldu Groep, Handelsonderneming Coenen, Hans Kuijpers Podiumverhuur, Handbalvereniging Groesbeeks Glorie, Jumbo, Kringloop Sint-Michael, MPK Evenementen, Nikkelen Elektrotechniek, Pekadak, Peter Müskens, Rikjo B.V, Rotolux Rolluiken en buitenzonwering, Snackbar Rikken, Slender You, Slaapsfeer, Schoenmakerij Groesbeek, Switch Music, Van Kesteren, Kegro Deuren, Walter Mandjes, Wouters Schoonmaakorganisatie, Wennekers Wonen, Zeeman Textiel Groesbeek en de vele vrijwilligers van de Kringloop Groesbeek.

Groesbeeks Glorie wint met een inhaalslag

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie speelde op zaterdag 23 november om 20:00 uur een thuiswedstrijd tegen R.H.V. DS1. Vorig duel verloor Groesbeeks Glorie met 17-15.

Het begin van eerste helft verliep voor Groesbeeks Glorie erg moeizaam. De dames wisten niet hoe ze met de aanval van R.H.V. DS1 moesten omgaan. De dames van R.H.V. waren erg goed op elkaar ingespeeld en konden elkaar goed vinden in de aanval. Hierdoor kwam Groesbeek op achterstand. De ruststand was 7-10 in het voordeel van R.H.V.

Met een positieve instelling ging Groesbeeks Glorie de tweede helft van de wedstrijd in. In het eerste deel van de tweede helft wedstrijd liep de score erg gelijk op. De dames van Groesbeeks Glorie konden elkaar steeds beter vinden en in de verdediging werd steeds beter samengewerkt. De tegenstanders verloren hun kracht en snelheid waardoor er een aantal fouten gemaakt werden. Hier kon Groesbeek goed gebruik van maken. Door te felle verdediging van R.H.V. kreeg Groesbeek een aantal penalty’s. Deze werden door Fleur Boonen goed benut. Met goede acties van Paula Arents en Demi Kersten vanuit de hoek, wist Groesbeeks Glorie een goede inhaalslag te maken. De wedstrijd eindigde met een stand van 23-19 in het voordeel van Groesbeek.

Volgende week zaterdag 30 november om 20:00 uur speelt Groesbeek Glorie een thuiswedstrijd tegen The Flyers. Dit belooft een spannende wedstrijd te worden. Vorige duel eindigde met een gelijkspel, namelijk 18-18.

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 7 december om 19.00 uur H. Mis met het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.
Het secretariaat in de pastorie is geopend op dinsdag en donderdag van 10-12 uur. Telefoon 024-3580476.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 1 december: 9.30 uur H. Mis.

Zaterdag 7 december: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 1 december: 11.00 uur H. Mis: gezinsviering Advent.

Dinsdag 3 december: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 8 december: géén H. Mis (wel in Mook)

Kerstmiddag in Voorzieningenhart Op De Heuvel

GROESBEEK – Op zondagmiddag 15 december wordt er in het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek een gezellige kerstmiddag gehouden.

Tijdens deze kerstmiddag wordt de live muziek verzorgd door Perry Stekhuizen. Ook zullen er vers gebakken oliebollen te koop zijn en is er een loterij waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Maar ook de glühwein zal er niet ontbreken. De kerstmiddag duurt van 11.00 tot 17.00 uur.

Huisje, Nieuweweg 10, gezien in 2002. (2)

(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Op de voorgrond de oorspronkelijke woning, ooit met stro bedekt. Toen het voorhuis er tegenaan gebouwd werd, is het stro vervangen door pannen. Het fietspad werd in 1956 aangelegd, noodgedwongen pal langs het pittoreske onderkomen. Voor de bewoners zal het wennen zijn geweest, wegens het bromfietslawaai.

Door Gerrie Driessen,

(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

De vroegste geschiedenis van het huisje is niets bekend. Wel dat Rein Weijers op 9 juli 1913 vergunning vraagt voor het verbouwen van zijn voorhuis. Uit de tekening bij de vergunning blijkt dat het om dit huis gaat, de maten komen overeen met de bestaande bouw. Vermeldenswaardig is dat daar een paar muzikale talenten geboren zijn. Reintje en Willie Weijers waren in de jaren veertig en vijftig bekende muzikanten in het amusement genre. De familie was toen al verhuisd, want vader Weijers had het huis eind jaren dertig verkocht aan de daar in de buurt (Villa Rhätia) wonende zakenman L. R. Portocarrero. Deze verhuurde het huisje in mei 1940 aan het echtpaar Piet Visser -Betje Kersten met hun acht kinderen. In 1950, toen er een geweldige woningnood was, woonde daar tevens het echtpaar J.Visser -Arnoldussen. Voor jonggehuwden was 'inwonen' in het ouderlijk huis toen nog algemeen. Zodoende krijgt het echtpaar Visser-Kersten in 1966 weer inwoning van een jong echtpaar. Dan betreft zoon Toon, getrouwd met Riek Janssen. Na haar overlijden in 2017 blijft Toon Visser er alleen wonen, tot ook hij op 24 april 2019 op 82 jarige leeftijd overlijdt. Voordien, in 2016, kon hem de eerder genoemde bouwtekening van zijn huisje overhandigd worden. Zoals de foto laat zien was hij er blij mee. Het huisje, eigendom van de erven Portocarrero, staat nu te koop. Vrijwel zeker heeft het ruim honderdjaar oude baken zijn langste tijd gehad.

(Foto's G.G. Driessen, gemaakt in juni 2002 en augustus 2016.)

Gezellige kerstmiddag in Voorzieningenhart Op De Heuvel

Gezellige kerstmiddag in Voorzieningenhart Op De Heuvel

GROESBEEK – Op zondagmiddag 15 december wordt er in het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek een gezellige kerstmiddag gehouden.

Tijdens deze kerstmiddag wordt de live muziek verzorgd door Perry Stekhuizen. Ook zullen er vers gebakken oliebollen te koop zijn en is er een loterij waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Maar ook de glühwein zal er niet ontbreken. De kerstmiddag duurt van 11.00 tot 17.00 uur.

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 1 december: 11.00 uur H. Mis: gezinsviering Advent.

Dinsdag 3 december: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 8 december: géén H. Mis (wel in Mook)

Kerk Middelaar

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 1 december: 9.30 uur H. Mis.

Zaterdag 7 december: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Tim Easton in Grand Café De M'ooije Waard

Tim Easton. (foto: Michael Weintrob)

MILLINGEN - Real Roots Cafe Live presenteert op zaterdagavond 14 december vanaf half negen, de uit Ohio afkomstige gitarist en singer-songwriter Tim Easton in Grand Café De M'ooije Waard aan Sint-Willibrordstraat 20 in Millingen aan de Rijn.

Tim Easton, al eerder te gast bij een van de Real Roots Café Live sessies, dankt zijn terugkeer aan zijn acte de présence op het podium, pittige tekstdichterlijke bevliegingen, virtuoos akoestisch gitaar, mandoline en mondharmonicaspel. Tim Easton is een bevlogen muzikant die een geniale interactie heeft met zijn publiek.

Begin jaren negentig richtte hij het rootsrock bandje The Haynes Boys op. Wie kent Easton’s tweede solo album “The Truth About Us” eigenlijk niet? Tim Easton kreeg daarbij de steun van de Wilco. Met zijn gruizige stemgeluid en intelligente songs soleert hij al jaren in de voetsporen van zijn voorbeeld Bob Dylan. Tim Easton heeft inmiddels tien albums op zijn naam staan. Deze variëren van classic American folk, soul, blues tot uiterst gedreven indie pop-rock. Live weet hij dit perfect over de bühne te brengen. “Tim Eastons muzikale persoonlijkheid blijft hangen en laat een enorme indruk achter”, zei John Hiatt een aantal jaren geleden over hem.

De entree voor dit avondvullende concert is gratis. Concert aanvang is 20:30 uur. Tijdens dit concert gaan we met de hoed rond. In verband met het beperkt aantal zitplaatsen wordt reserveren aanbevolen. Dit kan via het contactformulier op de Real Roots Café website (www.realrootscafe.com) of via e-mail realrootscafe@gmail.com.

Jubilarissen bij kerkkoor Horst Sion Breedeweg

Mientje, Truus en Dorothe. (foto: Simon Meilink)

GROESBEEK - Op zaterdag 23 november vierde het kerkkoor Horst Sion Breedeweg het Sint-Ceciliafeest in zaal Hopmans op de Horst in Groesbeek.

Er werden drie jubilarissen in het zonnetje gezet. Dorothe van Loon (sopraan) zingt al 25 jaar en kreeg de ziveren Gregoriusspeld met oorkonde. Gelukkig gaat het nu weer goed met haar, nadat ze een ongeluk kreeg. Truus Janssen werd onderscheiden met de gouden speld voor 40 jaar trouwe dienst en Mientje Zegers werd verblijd met een speciaal speldje van 50 op het lintje van haar gouden speld, omdat ze al 50 jaar zeer betrokken is bij het koor. Een gezellige avond volgde met een heerlijk warm/koud buffet.

Op zondag 24 november zong het koor in Breedeweg, in de Sint-Antoniuskerk, de door de jubilarissen uitgezochte liederen. Pastor Aloys van Velthoven ging in de viering voor op zijn eigen spontane wijze.

Achilles'29 viert tòch haar 90-jarig bestaan

GROESBEEK – Op zaterdag 14 december viert Achilles'29 ondanks de perikelen van de laatste tijd toch haar 90-jarig bestaansfeest in het clubgebouw aan de Heikant.

Op zaterdagmiddag wordt eerst de competitiewedstrijd Achilles'29 tegen AZSV uit Aalten afgewerkt op een van de velden van Germania. Daarna is er van 18.00 tot 19.00 uur een sponsor bijeenkomst eveneens in het clubgebouw waar vervolgens van 19.00 tot 20.00 uur een receptie wordt gehouden en waar voorzitter Pjotr van der Horst de aanwezigen zal toespreken. Vanaf 20.00 uur start de feestavond tot in de kleine uurtjes, waar duo Uniek en DJ Relax voor de muzikale stemming zullen zorgdragen.

Maandag 12 uur alarm buurtsoepie

MALDEN - Wanneer maandag 2 december de sirene gaat, weet dan dat de buurtsoep klaar staat! Veel inwoners hebben de weg naar de VCM Rijhal Lierseweg 4 in Malden al gevonden. Je hoeft je komst niet aan te melden.

Op 2 december om 12.30 uur staan er weer twee soorten verse soep met brood klaar! Naast koffie en thee deze keer ook ouderwets snoepgoed van Sinterklaas! En een beetje muziek...samen voor 3.50 euro.

Buurtsoep is om gezellig samen te eten, in gesprek te gaan, nieuwe buren te ontmoeten. Ook alleen is men welkom. Schuif eens aan, er zijn voldoende mensen om mee te eten en te praten...en het is er lekker warm! Dus weet... als het alarm gaat, de soep er staat!

Protestantse

gemeente Heumen

Zondag 1 dec. 10.00 uur - 1e Advent. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor Wenchi, project Ghana en de Diaconie. Na afloop van de dienst is er koffiedrinken in de Terp.

Zondag 8 dec. 10.00 - 2e Advent. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor Wenchi, project Ghana en de Diaconie.

Protestantse

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

gemeente Groesbeek

Zondag 8 december. 2e Zondag van de Advent m.m.v. Koor de Wielewaal o.l.v. Eugene Ceulemans

Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: pastor B. Oosterveer uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor de Stichting Mirembe die o.a. het onderwijs in het dorpje Kamuli in Tanzania ondersteunt.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Herstart Sportcafé Berg en Dal

Theo Jochoms (vice voorzitter van De Treffers) presenteerde de thema-avond. (foto: Loesan Bottema)

BERG EN DAL - Op maandag 18 november organiseerde Sportstimulering Berg en Dal in samenwerking met De Treffers een thema-avond over Vitaal Besturen. Deze avond, bedoeld voor alle sportverenigingen uit Berg en Dal, was het vervolg op de eerdere Sportcafés.


De goedbezochte avond startte met een inspirerende film over wat mensen binnen een vereniging boeit en hoe de vereniging vitaal blijft. Al snel bleek dat veel aanwezige verenigingen kampen met bestuursproblemen. Twee jonge bestuurders van voetbalvereniging Constantia uit Wanroy vertelden wat hen als twintigjarigen beweegt om in het bestuur van de lokale club te gaan en wat het hen persoonlijk heeft gebracht. Hun ontwapenende verhaal trok veel aandacht van de zaal. Lesley Albers vertelde, als jongste raadslid van Berg en Dal, wat haar persoonlijke ambitie was om in de politiek te gaan en wat jongeren aanspreekt om te besturen.

Voorzitter Frans Nas van Groesbeeks Glorie vertelde inspirerend over zijn noodkreet, nu alweer zo’n tien jaar geleden, toen de vereniging bijna ophield te bestaan vanwege gebrek aan bestuur en vrijwilligers. Met drastische maatregelen kwam de club uiteindelijk op de rit. Afsluitend kwamen vanuit gym- en turnvereniging De Hazenkamp en Kwiek Actieve Leefstijl een tweetal korte pitches over bestuurlijke vraagstukken binnen de verenigingen. De andere deelnemers voorzagen beide verenigingen snel van handige tips. De inspirerende avond werd afgesloten met het overdragen van het (organisatie-)stokje van De Treffers aan volleybalvereniging Ikaros. Zij organiseren in het voorjaar de volgende thema-avond voor alle sportverenigingen.

Combinatiespel

schiet tekort

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen AAC-Olympia in Horssen. De wedstrijd start met een minuut stilte tegen Racisme in de sport.

De wedstrijd is vijf minuten oud als achterin bij DVSG een paar fouten worden gemaakt. AAC Olympia profiteert hier ten volle van en staat met 1-0 voor. Een domper voor DVSG. DVSG heeft vandaag moeite met het combinatiespel.

In de 28e minuut kan DVSG uit een corner toch de gelijkmaker maken. Aaron Rubens weet in de drukte voor het doel de bal binnen te koppen. Ondanks de gelijkmaker kan DVSG de bal niet goed rondspelen en vervalt DVSG te snel in lange ballen naar voren. AAC- Olympia krijgt steeds meer greep op deze speelwijze en de afvallende ballen zijn steeds vaker voor hen.

In de tweede helft gaat het spel niet echt vooruit bij beide teams. Het ziet er naar uit dat het een wedstrijd wordt, die geen winnaar verdient. DVSG wisselt enkele spelers, maar dit leidt helaas niet tot beter spel. In de 75e minuut moet de laatste man van DVSG instappen om een dwars door het middenveld opkomend speler van AAC op te vangen. Dit mislukt en de steekpass leidt tot een doelpunt. DVSG staat met 2-1 achter. Nu gaat DVSG met nog meer mensen aanvallen om toch nog een punt te kunnen pakken. In de 87e minuut valt doek vandaag voor DVSG. AAC-Olympia maakt de 3-1 en nu is de wedstrijd definitief beslist.

DVSG heeft vandaag geen goed voetbal laten zien en over een hele wedstrijd gezien is het terecht dat AAC-Olympia de overwinning pakt. Balen voor DVSG, maar het moet beter om weer naar boven te klimmen op de ranglijst. Volgende week kan er al weer een stapje omhoog gemaakt worden als er thuis van SVHA gewonnen wordt.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 7 december 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent, m.m.v. seniorenkoor Dorp

7 december 18.30 uur H. Mis, Gezinsviering Cosmas en Damianus

Misintentie: Ruth v.d. Pol en dochter Ria vw sterfdag

7 december 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Jacobus Lamers, Wilhelmina Lamers-Hendriks, Siem Lamers de zoon en Jan van Tilburg de schoonzoon

Zondag 8 december 2e zondag van de Advent: 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Martinus Thijssen, Wilhelmina Vissers de echtg., Derk Müskens, Theo Rikken en Hent Ebbers; Theo Sluis; Wil Smeding-Melis; Ben Ebbing, Albertus Jacobs, Wilhelmina, Jacobs-Schreven vw verjaardag, overl. dochters en zonen; André van Elst vw verjaardag en sterfdag van kinderen en kleinkinderen; Jacob Weijers, Jo en Lie Mars uit Eindhoven, Antoon en Agnes v. Kessel-Cillessen en zoon Corrie.

Dinsdag 10 december 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 12 december 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 4 december 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 8 december 2e zondag van de Advent: 09.30 uur H. Mis met samenzang

Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Woensdag 11 december 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Parochie Maria ten Hemelopneming

Website: www.mariatenhemelopnemingparochie.nl
Email: info@mariatenhemelopnemingparochie.nl

Schoolstraat 4, 6566 EA Millingen aan de Rijn
Kerkdijk 26, 6576 CE Ooij

Pastoor Rudo Franken tel: 06 46193591; e-mail:rfrankenpr@hotmail.com

Mis en gebedstijden en Misintenties
(alle vieringen tot Kerstmis 2019, zie website)

Zaterdag 30 november Millingen 17.00 uur H.Mis Eerste Zondag van de Advent.                                 misinteties: Thé en Mies Hendriks-van Megen

Zaterdag 30 november Ooij 19.00 uur H. Mis m.m.v. Encore.                                         misintenties:Wilma Donderwinkel-ten Haaff, Mevr. G. Tonen-van den Brink, Lam Huisman, Frans Huisman, Wim Jacobs, Mieke en Henk Verriet, Bernd Leenders jaargetijde, Mia Leenders Piet en Patrick.

Zondag 1 december Kekerdom 09.15 uur H. Mis misintenties: Gerrit en Doortje Haukes-Verheijen.

Zondag 1 december Millingen 11.00 uur H. Mis m.m.v. de Cantorij                                                         misintenties: Gerrit de Kleijn en echtgenote en hun kinderen Dora, Toon en Gert, Rita Megens-Janssen, Riekie Sinderdinck en haar overleden ouders, Diny Wassink-de Swart jaargetijde, Toon Coerwinkel.

Dinsdag 3 december Leuth 19.00 uur H. Mis

Woensdag 4 december Beek 09.00 uur H. Mis                

Donderdag 5 december Millingen 09.00 uur H. Mis Aanbidding van 09.30 uur tot 18.30 uur in de Dagkapel

Vrijdag 6 december Millingen 09.00 uur H. Mis                        

Gemeentehuis Berg en Dal kleurt vanaf zondagmiddag Oranje

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Sinds zondagmiddag 17.00 uur kleurt de voorkant van het gemeentehuis oranje. Hiermee ondersteunt de gemeente Berg en Dal de wereldwijde campagne Orange The World. Wethouder Irma van de Scheur heeft samen met mevrouw Witten van de regionale organisatie de oranje lampen ontstoken. Waarom deze oranje kleur van het gemeentehuis?


Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Het gemeentehuis blijft tot 10 december in de oranje spotlights staan omdat het dan de Internationale Dag van de Rechten van de Mens is. In deze periode kleuren wereldwijd allerlei gebouwen oranje. Dit om aandacht te blijven vragen voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen wat nog steeds wereldwijd probleem is. In Nederland krijgt liefst 45 procent van de vrouwen te maken met seksueel, fysiek of psychisch geweld in haar leven. Het merendeel van deze slachtoffers doet hiervan geen aangifte of melding veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Groesbeek heeft één dag eerder het gemeentehuis oranje gekleurd omdat dan deze actie de aandacht krijgt die het verdient, op de maandagochtend zal dat volgens de gemeente Berg en Dal duidelijk minder zijn.

Wiel en Toos Verriet vijftig jaar actief bij de bingo

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK - Ruim 50 jaar lang draaien Wiel en Toos Verriet de bingo in Groesbeek. Het begon allemaal in zaal De Linde, zij draaiden toen voor vijf verenigingen.

De opbrengst van de bingo gaat nu naar zes verenigingen: Omroep Berg en Dal, sportclub Sionsheuvel, volleybalvereniging Ikaros, fanfare Wilhelmina, De Treffers en zwemvereniging Groesbeek.

De bingoclub moest verhuizen naar vervolgens de Amstelbron en later naar De Mallemolen. Al die tijd is Wiel actief en betrokken bij de organisatie. Hij controleert de bingokaarten bij de gelukkige prijswinnaars en zorgt op de bingoavonden voor de financiën. Hij loopt heel wat rond tijdens zo'n avond.

Verschillende collega's passeerden de revue zoals omroepers Gerrit Peters, Jan Janssen, Leo Wijnhoven en Jan Rutten. Nu werkt Wiel met Theo Vissers. Vroeger werkten de aangesloten verenigingen ook mee, maar door een andere werkwijze hoefde dat niet meer. Het is altijd aan Wiel zijn stemming te merken of het druk of slap is in de zaal. Zijn echtgenote Toos verricht hand- en spandiensten en tegen het einde van het jaar gaat Toos langs de bedrijven voor prijzen voor extra rondes bij de kerst- en nieuwjaarssuperbingo.

Het bingo-echtpaar werd donderdagavond door de aangesloten verenigingen gehuldigd. Zij droegen een gedicht in het dialect voor en overhandigden Wiel een cadeaubon alsmede een oorkonde en Toos werd in de bloemen gezet.

Koninklijke Onderscheiding voor Ruth Awater uit Kekerdom

(foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM - Tijdens de pauze van het jubileumconcert ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van muziekvereniging UNA heeft burgemeester Slinkman een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Ruth Awater.

De heer Awater is sinds 1980 vrijwilliger bij muziekvereniging UNA in Kekerdom, hij zet zich al vele jaren in voor het onderhouden en draaiende houden van de vereniging. Van 1980 tot 2005 verzorgde hij het busvervoer van en naar concerten en concoursen, Hij is van 1998 tot 2013 is hij tevens bestuurslid geweest en is sinds 1998 beheerder ver het verenigingsgebouw waar hij tevens de bardiensten verzorgt.
Naast het vrijwilligerswerk bij UNA is de heer Awater sinds 1981 actief lid van de ehbo-vereniging waarvoor hij dag en nacht beschikbaar is en is in die functie bij evenementen in zowel Kekerdom als Millingen aanwezig en helpt bij collectes langs de deuren.
Ook is de heer Awater sinds 1992 koster in de kerk van Kekerdom (en de laatste jaren ook in Millingen). Zijn taken zijn onder andere het bijwonen van missen, huwelijken en uitvaarten, het openen van de kerk, assisteren van de pastoor en priester bij de vieringen, het luiden van de klokken en in de winter het sneeuwvrij maken van de stoep. De heer Ruth Awater is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

33 / 40

Van 28 november tot en met 4 december

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS BOOGSCHUTTER. Omdat de boogschutter graag zijn horizon verbreedt, is het in feite de eeuwige student. Aangezien de schutter graag het woord voert, is hij zeer geschikt voor het onderwijs. Met zijn gevoel voor humor voelt hij zich ook thuis in de kleinkunst. Een functie in de reiswereld ligt hem ook. Het liefste zou hij op locatie een rondleiding geven.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag de 28e staan de planeten goed om een persoonlijk plan erdoor te drukken. Je bent dan erg overtuigd van jezelf. In het weekend ben je nogal rusteloos. Je kunt je ei niet kwijt. Volgende week dinsdag staan de planeten uitstekend om te daten. Je zoekt iemand waarmee je op één lijn zit.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Deze periode ben je zeer gericht op de liefde. Op donderdag weet je goed hoe je vriendschap en liefde kunt combineren. En op vrijdag ben jij vooral uit op romantiek. Als de ander dat niet regelt, dan doe je dat gewoon zelf! Op dinsdag voel je met een bepaald persoon een sterke 'klik'.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag kun je als geen ander bepaalde emoties onder woorden brengen. Misschien ga je wel dichten! In het weekend zijn er een paar zakelijke klusjes die jij in een handomdraai in orde maakt. Volgende week dinsdag kun je heel scherp formuleren tijdens een diepgaand gesprek met een kennis.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag is het Jantje lacht en op vrijdag eerder Jantje huilt. Je buiten spelen je parten. Op zaterdag kom je ergens achter waar je de rest van het weekend op moet kauwen. Maandag staan gevoelens haaks op je ratio. En op woensdag zijn er zoveel indrukken, dat het je even teveel wordt.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag de 28e voel jij je beste wel krachtig. Daardoor vind jij de moed om een bepaalde titanenklus aan te pakken. Toch is dat iets te hoog gegrepen. Je dreigt je hieraan figuurlijk te vertillen. Neem het weekend tijd voor jezelf om je wonden te likken. Daarna voel jij je een stuk beter.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag heb je veel medelijden met iemand die het slechter heeft dan jij. Je helpt die persoon dan ook graag. In het weekend is het belangrijk dat je een aantal officiële zaken bijtijds regelt. Volgende week dinsdag ga je met iemand diepgaan in gesprek. Je legt als het ware je ziel bloot.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag staat vriendschap hoog in jouw vaandel. Je gaat voor de ander door het vuur! Op vrijdag ben je vooral heel romantisch bezig. Je weet als geen ander een mooie sfeer op te bouwen. Volgende week dinsdag ben jij weer eens een echte matchmaker! Jij verbindt mensen met elkaar.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag voel jij je erg gefrustreerd. Toch moet je eigenlijk blij zijn met de kleine stapjes vooruit die jij gemaakt hebt. In het weekend worstel je noga met extreme emoties. Geef jezelf een uitlaatklep! Volgende week dinsdag lukt het je heel goed om met de ander contact te maken.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Donderdag heb jij de lachers op je hand. Je humor slaat enorm aan! Maar de belangrijkste gebeurtenis is dat op maandag jouw planeet Jupiter voor één jaar naar het teken steenbok gaat. Dat geeft een wat serieuzere periode waarin je vooral maatschappelijk veel aan de weg timmert.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Na een gezellig weekend met fijne mensen over de vloer gaat op maandag de planeet Jupiter gedurende één jaar in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een periode met groeimogelijkheden. Dat ondersteun je het beste door te investeren in jouw kwaliteiten. Denk aan een cursus of studie.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag de 28e geniet je van de mensen in jouw vriendenkring. Ga gezellig met ze op stap! In het weekend zijn de contacten met kennissen en buurtgenoten heel onderhoudend. Op zondag ben je wel wat nerveuzer dan normaal. Op dinsdag en woensdag zit je gelukkig weer lekker in je vel.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Donderdag en vrijdag steek je veel energie in jouw contacten. Volgende week maandag gaat jouw planeet Jupiter gedurende één jaar in het teken steenbok lopen. Dat geeft een periode waarin je veel energie steekt in je maatschappelijke positie. Grote kans dat je ergens in die periode omhoog komt.

Eftelingconcert in Millingen

MILLINGEN - Nog minder dan twee weken en dan is het zo ver! Als afsluiting van het jubileumjaar geeft fanfare Sint-Cecilia een concert geheel in het teken van de Efteling!

De commissie is al maanden druk bezig met het maken van decorstukken en attributen die je ook in de Efteling kunt vinden. "De hele sporthal zal worden omgetoverd in een echt sprookjesbos, en zoals u van ons gewend bent kunt u tijdens het concert niet alleen genieten van de muziek, maar ook van bijbehorende beelden. Er komen verschillende solisten aan bod. Zo worden we bij een aantal stukken begeleid door een violiste, er wordt gezongen en ook u als publiek zal onderdeel van ons concert uitmaken. We spelen bekende muziek uit onder andere Droomvlucht, Fata Morgana, Villa Volta en Vogel Rok, maar ook muziek uit nieuwere attracties zoals Joris en de Draak, De Vliegende Hollander en Baron 1898. En dat is natuurlijk nog lang niet alles!

Al enthousiast geworden? De kaartverkoop gaat hard, dus wees er snel bij! Kaarten zijn verkrijgbaar via Primera Millingen of www.fanfare-stcecilia.nl."

Tip van de Sint

Ook bij Sinterklaas is het Eftelingconcert niet onopgemerkt gebleven. Helaas is hij op 8 december weer vertrokken richting Spanje en kan hij er zelf niet bij zijn. Maar wie weet? Misschien gunt Sinterklaas jou wel zo'n mooi concert en zit er op 5 december een kaartje tussen jouw cadeautjes!

Amnesty's Schrijfmarathon in Leuth

LEUTH - Elk jaar rond 10 december (dag voor de rechten van de mens) laat Amnesty International honderden mensen in de pen klimmen.

Overal ter wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen en scholen miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen.                        

Ook dit jaar vindt de Amnesty Schrijfmarathon hier in de buurt plaats. Deze keer op zaterdag 7 december in de bibliotheek in het Kulturhus van Leuth tussen 11.30 en 13.30 uur. Er liggen voorbeeldbrieven klaar en er wordt gezorgd voor koffie en thee.

Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Dit zijn belangrijke en urgente zaken waar de organisatie voldoende betrouwbare informatie over heeft. Voor deze schrijfmarathon zijn tien mensen gekozen voor wie Amnesty speciale aandacht vraagt. Die extra aandacht helpt om hen vrij te krijgen of te zorgen voor gerechtigheid. De brieven zijn gericht aan de autoriteiten in het land van de mensen voor wie er wordt actiegevoerd. "Schrijf je mee? Fijn als je naar Leuth komt op zaterdag 7 december."

Belangrijke overwinning Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys moest afgelopen zondag in Nijmegen aantreden tegen het hoger geklasseerde Trekvogels.

Door de 1-3 overwinning op Trekvogels is Groesbeekse Boys weggelopen bij de onderste ploegen en opgeklommen naar de zevende plaats op de ranglijst. De komende wedstrijden zal blijken of het team uit Breedeweg mee kan gaan strijden om een prijs.

Vanaf het begin van de wedstrijd liet Groesbeekse Boys merken voor de overwinning te gaan. De Boys uit Groesbeek waren feller in de duels en waren gedurende de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Op slag van rust werd dit verschil met een doelpunt uitgedrukt. Bram de Bruin schoot van afstand hard binnen. Daarvoor zagen beide teams een doelpunt afgekeurd worden en werden aan beide kanten enkele kansen gemist.

Kort na de spelhervatting in de tweede helft verdubbelde Dave Kleijnen de marge. Van dichtbij schoot hij binnen. Trekvogels probeerde de aansluitingstreffer de scoren maar strandden enkele keren op Groesbeekse Boys doelman Mike Verriet. Tien minuten voor het einde gooide de ingevallen Sander de Bruin de wedstrijd op slot. Oog in oog met de Nijmeegse doelman maakte hij geen fout. De wedstrijd was daarmee gelopen. Brian Janssen scoorde namens de thuisploeg in blessuretijd nog wel de eretreffer.

Aanstaande zaterdag 30 november speelt Groesbeekse Boys haar volgende derby. Op sportpark Breedeweg komt Vitesse '08 uit Gennep op bezoek. Deze wedstrijd begint om 18.30 uur.

                                                                                                        

Demonstratie 'kerst'-bloemschikken

REGIO - Marieke Nolssen verzorgt voor de Groei & Bloei afdeling ‘Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal’ op vrijdag 6 december om 20.00 uur een sprankelende kerstdemonstratie.

Marieke werkt met natuurlijke materialen om kerststukken te creëren met een luchtige uitstraling.
Er worden ca 12 stukken gemaakt waarvan er tien verloot zullen worden (zie www.mariekenolssen.nl en op Facebook. Groei & Bloei is dit jaar te gast op de nieuwe locatie van Eromes Makro, Nieuweweg 240 in Wijchen. Deelname kost 3,50 euro voor leden Groei & Bloei en IVN, en 7,00 euro voor niet-leden, contant ter plaatse te betalen. Aanmelden is niet nodig (er is geen mogelijkheid om te pinnen).

Belangrijke overwinning Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys moest afgelopen zondag in Nijmegen aantreden tegen het hoger geklasseerde Trekvogels.

Door de 1-3 overwinning op Trekvogels is Groesbeekse Boys weggelopen bij de onderste ploegen en opgeklommen naar de zevende plaats op de ranglijst. De komende wedstrijden zal blijken of het team uit Breedeweg mee kan gaan strijden om een prijs.

Vanaf het begin van de wedstrijd liet Groesbeekse Boys merken voor de overwinning te gaan. De Boys uit Groesbeek waren feller in de duels en waren gedurende de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Op slag van rust werd dit verschil met een doelpunt uitgedrukt. Bram de Bruin schoot van afstand hard binnen. Daarvoor zagen beide teams een doelpunt afgekeurd worden en werden aan beide kanten enkele kansen gemist.

Kort na de spelhervatting in de tweede helft verdubbelde Dave Kleijnen de marge. Van dichtbij schoot hij binnen. Trekvogels probeerde de aansluitingstreffer de scoren maar strandden enkele keren op Groesbeekse Boys doelman Mike Verriet. Tien minuten voor het einde gooide de ingevallen Sander de Bruin de wedstrijd op slot. Oog in oog met de Nijmeegse doelman maakte hij geen fout. De wedstrijd was daarmee gelopen. Brian Janssen scoorde namens de thuisploeg in blessuretijd nog wel de eretreffer.

Aanstaande zaterdag 30 november speelt Groesbeekse Boys haar volgende derby. Op sportpark Breedeweg komt Vitesse '08 uit Gennep op bezoek. Deze wedstrijd begint om 18.30 uur.

Ingezonden brief

Hospice 'Huis Wilma'

Op zaterdag 9 november jl. ben ik naar de open dag van Hospice 'Huis Wilma' in Mook geweest. Wat is dit een prachtig initiatief om mensen in hun laatste levensfase te verzorgen en naasten, de gelegenheid te geven in een mooie en rustige omgeving afscheid van hen te nemen!

Ik ben diep onder de indruk dat een burger initiatief in samenwerking met andere partijen op deze manier tot stand kan komen. Helaas werd aangegeven dat het hospice door omstandigheden niet zou kunnen worden afgebouwd en ingericht. Met alle investeringen tot nu toe en de grote behoefte aan een dergelijke plek, is dit bijna niet voor te stellen. Het zou ongelooflijk jammer zijn.

Daarom zou ik een oproep willen doen aan alle betrokkenen (gemeente en andere partijen) om tot een oplossing te komen. Dat vraagt om maatwerk en creatieve oplossingen en het zal zeker een intensief traject zijn.

Ze zeggen dat de wijzen uit het Oosten komen, ik vertrouw er dan ook op dat dat ook hierbij het geval is. Wat zou het fantastisch zijn als het hospice, dat zo goed als klaar is, binnenkort in gebruik kan worden genomen!

Ans Hilhorst, Oss

De Treffers pakt uit in zes minuten

Met Sinterklaas weer in het land

Krijgt u het wedstrijdverslag op rijm weer op website en in de krant.

De Treffers won met 3-0 van het Tielse TEC

En staat daarmee mooi op de zesde plek.

Wat valt er te vertellen over de eerste drie kwartier?

Het was niet veel soeps, nauwelijks kijkplezier.

Eigenlijk waren het nog de Tielse gasten

Die het meest in positieve zin verrasten.

Er lag een bepaalde matheid over de roodzwarte ploeg,

Die daarmee bijna om een achterstand vroeg.

Met een naar de hoek zeilende voorzet had Vink bijna succes.

Gelukkig was Niels Kornelis ook ditmaal goed bij de les.

TEC was gewoon veel feller

En had haast gescoord met een kopbal van Zeller.

Gelukkig verdween het leder over de lat

De Treffers had nog geen kans gehad!

Koen Maertzdorf met een gemakkelijk te pareren schot

Ving bij doelman Schimmel daarmee dan ook bot.

In de 38e minuut scoorde Wilsterman uiteindelijk wel,

Maar dat doelpunt werd terecht afgefloten vanwege buitenspel.

Na de thee werd gelukkig uit een ander vaatje getapt

Met Aziz Khalouta, die als wisselspeler in het veld was gestapt.

Khalouta opende sterk

Met een steekpass zette hij Maertzdorf aan het werk

Diens voorzet leek een prooi voor Van Zundert te zijn

Maar diens teenlengte was net iets te klein.

Het eerste kwartier na rust toonde al een heel ander gezicht.

De Treffers toonde een groot overwicht.

Er waren gelukkig weer goede combinaties te zien

En toen binnen een minuut of tien

Werd in dit nu weer aantrekkelijke voetbalgevecht

Het pleit door de roodzwarten beslecht.

Wilsterman opende de score met een knal

Uit een door hemzelf met Maertzdorf opgezette aanval.

Vervolgens wist Koen Maertzdorf zelf garen te spinnen

Uit een voorzet van Misidjan schoot hij het leder binnen.

TEC was nauwelijks van de schrik hersteld

Toen het door een volgend doelpunt werd geveld.

Uit een vrije trap van Langeveld ontstond een scrimmage

Waaruit Lowie van Zundert weer kon werken aan zijn image

Als doelpuntenmaker nummer één.

Zijn kopbal zeilde in doel over iedereen heen.

Ook met een 3-0 achterstand bleef de tegenstander zich echter kranig weren

Daarvoor moet je TEC Tiel eren.

Voor hen was de wedstrijd echter wel verloren.

Er kwam namelijk geen verandering meer in de score.

Schooljeugd Groesbeek vindt windmolens geen bezwaar

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK - Omdat het steeds moeilijker wordt mensen geïnteresseerd te krijgen die gemeenteraadslid willen worden is er afgelopen week in de raadzaal getracht de schooljeugd lekker te maken voor deze functie. Pro Demos (Huis voor democratie en rechtstaat) gaat het land door met het spel Democracity waarin basisschoolleerlingen mogen zeggen wat er in hun gemeente moet gebeuren.

Hierdoor wil Pro Demos de jeugd te interesseren voor de plaatselijke politiek. In totaal hebben de groepen acht van zes Berg en Dalse scholen van dit project gebruik gemaakt. Donderdagmorgen waren de leerlingen van basisschool Breedeweg aan de beurt. Hun opvattingen waren niet altijd dezelfde als de echte gemeenteraad van Berg en Dal. Zo heeft de jeugd geen probleem met het plaatsen van windmolens, terwijl de politiek er anders over denkt. Ook nieuwe speeltuinen zoals onlangs in de Kerkstraat zien de kinderen niet zitten. Volgens hen zijn al in Berg en Dal al genoeg speelgelegenheden. Waar beiden het wel over eens zijn is dat er meer politie moet komen, maar een treinstation hoeft voor beiden ook niet. Op de meeste scholen wordt al aandacht besteed aan de democratie zodat men leert 'meeste stemmen gelden'. Zo heeft De Sieppe zelfs al politieke partijen gevormd, terwijl er op basisschool Breedeweg twee maal in de week wordt gedebatteerd over thema's die de jeugd zelf mogen aandragen. Bijvoorbeeld de maximum snelheid van 100 kilometer per uur, dat zien ze niet zitten. Waarom in Nederland wel en in de omliggende landen niet.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Marketentsterstreffen bij OEV

MILLINGEN - Zondag 10 november is de jaarlijkse Marketentstersdag gehouden voor alle Marketentsters van Gelderland. Dit vond plaats bij schuttersgenootschap OEV.

Vanuit Gelderland hadden zich 83 marketentsters aangemeld. Hierbij kwamen nog de partners en overige genodigden. Na de officiële ontvangst ging het hele gezelschap in optocht naar de kerk. Alwaar om 11.00 uur de heilige mis gehouden werd. Hierbij speelt de beschermheilige Elisabeth van Thüringen ook een rol voor de marketentsters.

Na de mis werd pastoor Rudo Franken nog voorzien van een drankje en werd de groepsfoto voor de kerk gemaakt. Met een kleine rondgang door Millingen werden de marketentsters weer ontvangen in het schuttersgebouw met een heerlijke lunch.

Na de lunch kregen ze nog een mooie en gezellige feestmiddag, waarbij nog een optreden van Maarten de Groot als bandparodist en waar de Marketentsters natuurlijk bij werden betrokken. Voor alle Marketentsters was er na afloop nog een leuke herinnering. OEV bedankte de inzet van alle vrijwilligers, parochie kerk, pastoor Rudo Franken, familiekoor, Laralouise en alle overige die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt.

Pauselijke onderscheiding voor Groesbeekse dirigent Theo Giesbers in Wyler

(foto: Peter Hendriks)

WYLER – Tijdens het Sint-Ceciliafeest van het Wylerse Sankt Cäcilienchor in het Pfarrheim heeft vrijdagavond de Groesbeekse dirigent Theo Giesbers de Pauselijke onderscheiding 'Pro Ecclesia et Pontifice' ontvangen. Theo Giesbers is liefst 40 jaar dirigent van het Wylerse koor.

Voor deze gelegenheid was pastoor Scholten van Wyler aanwezig alsmede pastoor Janssen van de parochie Groesbeek. Henk Keukens heette de aanwezige koorleden, familie en beide pastoors welkom op deze bijzondere avond. Pastoor Janssen liet weten dat Theo zich al jaren heeft ingezet voor het Wylerse koor. Daarvoor was hij dirigent van het jongerenkoor in Groesbeek waarmee hij in 1973 de eerste prijs in Veldhoven wist te behalen. In Wyler leidt hij het koor met veel energie en niet in het minst met veel plezier. Daarnaast zet hij zich in voor de promotie van de zalige Karl Leisner. Theo kreeg een daverend applaus van de aanwezigen en was zichtbaar verrast met deze Pauselijke onderscheiding. Zijn echtgenote Wilma kreeg een fraai boeket bloemen.

Gouden jubileum Gemengd Koor O.L.V. van het Heilig Hart

(foto: Rene Hendriks)

BERG EN DAL - Zondag 24 november werd tijdens de Eucharistieviering in de O.L.Vrouw van het Heilig Hart Kerk het 50-jarig bestaan van Gemengd koor, onder leiding van Denise Jonker-Vermont gevierd. Celebrant was Jacques Grubben De kerk in Berg en Dal maakt deel uit van de parochie Heilige Drie-eenheid, waartoe meerdere kerken in Nijmegen-Zuid behoren.

Tijdens dit jubileum waarvoor de belangstelling groot was werden drie leden van het eerste uur gehuldigd voor hun jarenlange lidmaatschap: Ria Zweers, Ria Jacobs en Wilma Hooghof. Deze leden kwamen lang geleden met hun baby in de kinderwagen naar de koorrepetities en zijn nog steeds altijd present. Het koor telt op dit moment bijna 25 leden. Alle stemgroepen zijn bezet, toch zijn nieuwe leden nog steeds welkom om de kwetsbaarheid te verminderen. Het koor beschikt over een vaste begeleider/organiste, Ans Rademaker en twee dirigenten: Denise Jonker Termondt en Frans Geertsen.

In 2017 werd de vijftigste verjaardag van de huidige kerk gevierd. De kerk kwam tot stand, omdat de uit 1928 stammende Rectoraatskerk te klein werd voor de gemeenschap in Berg en Dal en vooral dankzij de dynamische pastoor Van Helvoirt. In die nieuwe kerk kwam in 1969 een nieuw koor, het huidige Gemengd Koor, een combinatie van het toen nieuw opgerichte dameskoor en de restanten van het in dat jaar kwijnend mannenkoor. Na de eucharistieviering bracht muziekgezelschap Edelweisz een serenade. En was er een onder het genot van een hapje en een drankje een gezellig samenzijn.

Superkerst- en nieuwjaarsbingo in de Mallemolen in Groesbeek

GROESBEEK – In het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen wordt op donderdag 19 december een superkerstbingo gehouden, waar naast de leuke geldprijzen ook prijzen te winnen zijn die met kerst te maken hebben.

Verder zijn er extra rondes. Gezien de drukte is de zaal van De Mallemolen op die avond al om 19.00 uur open, terwijl het bingospel pas om 20.00 uur begint. Op donderdag 2 januari wordt eveneens in De Mallemolen een nieuwjaarsbingoavond gehouden waar ook mooie prijzen in de wacht te slepen zijn. Op deze avond is de zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur open; het bingospel begint pas om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden is bestemd voor zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze bingoavonden welkom. De Mallemolen ligt aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Kerstactie Voedselbank

REGIO - Wekelijks verstrekt de Voedselbank voedselpakketten aan zo’n 120 huishoudens in de gemeenten Berg en Dal, Heumen en een gedeelte van Mook/Middelaar, vanuit onze uitgiftepunten in Millingen aan de Rijn, Ooij, Groesbeek en Malden.

Om de voedselpakketten steeds te kunnen aanvullen houden we jaarlijks een inzamelingsactie onder het winkelpubliek bij verschillende supermarkten in ons werkgebied. Dit doen we het liefst met (lang) houdbare huismerkproducten waar grote behoefte aan is. Het helpt ons om gezonde voedselpakketten samen te stellen.

Wanneer en waar? Op zaterdag 7 december zamelen we van 9.00 – 17.00 uur in bij: Plus en Albert Heijn in Winkelcentrum Malden; Jumbo in Groesbeek.

Op zaterdag 14 december zamelen we in bij: Albert Heijn in Millingen van 9.00 – 17.00 uur; Plus Voet in Mook van 9.00 – 16.00 uur.

Hoe werkt het? In de supermarkt zijn de door de Voedselbank uitgekozen artikelen bij elkaar uitgestald. Na het afrekenen kan het winkelpubliek de producten inleveren bij de vrijwilligers van de Voedselbank.

Het mooie van deze winkelacties is, dat de donateur zeker weet, dat wat deze geeft ook terecht komt bij mensen die het goed kunnen gebruiken. "Wij werken met ruim zestig onbetaalde vrijwilligers en zijn voor het vullen van al deze voedselpakketten volledig afhankelijk van donaties, afkomstig van zowel bedrijven als particulieren. Nadere informatie staat op www.voedselbankgroesbeek.nl.

Muisstil in Groesbeek tijdens de populaire Groesbeekse Kwis

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het is zelden zo rustig op straat in Groesbeek als tijdens de Groesbeekse Kwis die zaterdagavond voor de derde maal werd gehouden. Liefst veertig teams hadden zich opgegeven om de ruim 250 vragen en opdrachten te vervullen.

De meeste van de veertig teams waren tussen de 25 en 35 personen, zodat zo'n 1.200 mensen actief waren om zo goed mogelijk voor de dag te komen. De kwisboeken konden pas om 18.00 uur opgehaald worden in café De Comm en geen minuut eerder. Al om half zes stonden afgevaardigden van teams al te trappelen van ongeduld in afwachting van de klok van zes uur.

Klokslag zes uur werden de kwisboeken uitgedeeld en was café De Comm weer binnen een mum van tijd helemaal leeg en kon iedereen aan de slag. In diverse bedrijven, kantoren en huiskamers was het een drukte van jewelste en bovendien moesten van elk team enkele mensen de hort op. Ook voor het ontdekken van de geheime opdracht moest een code ontrafeld worden waaruit het Vrijheidsmuseum tevoorschijn kwam. Speciaal voor de Groesbeekse Kwis had Wiel Lenders van het Vrijheidsmuseum de deuren van het museum 19.30 tot 21.00 uur geopend. Hier moesten twee kwisdeelnemers van elk team liefst 25 vragen beantwoorden, die alle in het museum te vinden waren. Om 23.15 uur moesten de kwisboeken ingevuld en al weer ingeleverd worden en kon de stoom afgeblazen worden van de kwis-stress tijdens de afterparty in café De Comm met live muziek. Zaterdagavond 14 december wordt bekend gemaakt wie het slimste team van Groesbeek heeft .

Provincie en gemeente zeggen 'dankjewel' tegen John en Virginie Grutters

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK-DE HORST - John en Virginie Grutters van Betsy's kip aan de Hogewaldseweg in Groesbeek werden maandagmiddag getrakteerd met de EER Dankjeweltaart.

Aanwezig waren vrijwilligers van Betsy's kip, Marleen van Boheemen adviseur MKB van de Provincie Gelderland en wethouder Fleuren van de gemeente Berg en Dal. Volgens Marleen van Boheemen van de Provincie wil de provincie de contacten tussen het bedrijfsleven in de regio versterken onder andere op het thema duurzaamheid. Het bezoeken van Betsy's kip is onderdeel van de Dankjewel-tour. Elke week gaat een gemeente op bezoek in Gelderland om een Dankjewel-taart te brengen en hen te danken voor hun bijdrage een de Gelderse economie. Ook Berg en Dal is hier actief mee, aldus wethouder Sylvia Fleuren. De ondernemers doen waar ze goed in zijn, en dat is bij John en Virginie Grutters het geval. Zij hebben een nieuwe vorm van ondernemen samen met het houden van kippen runnen ze ook nog een wijngaard sinds 2006. Het is een voorbeeld voor andere ondernemers, aldus Sylvia Fleuren. Gezamenlijk werd de Dankjewel taart opgepeuzeld terwijl de ondernemers zorgden voor koffie en thee.

Donateursavond stichting De Thornsche Molen

(foto: Bert Roodbeen)

PERSINGEN - Donderdag 21 november vond de jaarlijkse donateursavond in het informatiecentrum bij restaurant De Thornsche Molen plaats. Na het welkom van stichtingvoorzitter Henny Driessen -die stil stond bij het overlijden eerder dit jaar van penningmeester Albert de Witt- vertelde hij bijzonder blij te zijn met diens opvolger Maartje de Witt.

Hierna de huidige bestuurssamenstelling werd voorgesteld: het bestuur bestaat nu uit Henny Driessen (voorzitter), Eline Frederiks (secretaris), Maartje de Witt (penningmeester), Riek Vierboom (bestuurslid beheer infocentrum en donateurs administratie), Christel Vierboom (bestuurslid en beheer infocentrum), Gertrud Kersten (bestuurslid Grensoverschrijdendende projecten) en Wim Jansen (adviseur en relatiebeheer).

Inmiddels beschikt de stichting over drie molenaars, die op zondag de molen laten draaien. Zij kregen een dinerbon. Verder bestond het programma uit het: Informatie over de projecten Wandelroute en Kunst; De financiële stand van zaken en het toekomstbeeld, het belang van donateurs – uitloting obligatie; Een terugblik over de expositie 'De Thornsche Molen en Market Garden' Powerpoint en film presentatie over de 2e wereldoorlog, Market Garden en gevolgen in het gebied rondom de Thornsche Molen.

Directeur Wiel Lenders was uitgenodigd voor een lezing, hij had een half uur, maar wist zonder probleem door zijn boeiende presentatie over het nieuwe Vrijheidsmuseum waarin nu de geschiedenis van beide zijde van de grens en verder in de wereld een plaats hebben gekregen ruim te verlengen. "Bent u geïnteresseerd in het donateurschap kijk dan op de website van de Thornsche Molen."