GN Berg en Dal Heumen Mook

28 december 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 28 december 2016


Vrijdag vs Sandifort in Cardo Theater

Foto: Bob Bronshoff

GROESBEEK - Vrijdag vs Sandifort: 12 januari aanvang 20.00 uur in Cardo Theater.

Hun typeringen zijn zo mogelijk nòg beroemder dan zijzelf. Wat wil je ook als je alle twee over zon genadeloos imitatie- en transformatietalent beschikt. Want La Sandifort is dus ook Dokter Corrie, dokter Ellen, Patty Brard en Trijntje Oosterhuis.

Hij van Vrijdag is dus ook Mark Rutte, Geert Wilders, Twan Huys en Marco Borsato. En was Remko niet ook een Vliegende Panter? En Martine was toch die spastische therapeute samen met Alex Klaasen?

En samen ook nog eens Bert en Joke bij Het Klokhuis. Enzovoort. Het is een wonder dat ze überhaupt zelf nog weten wie ze zijn! In het theater kreeg dit koningskoppel niets dan lof van pers en publiek: Een bombardement op de lachspieren, onthutsend knap. Rauw, razendsnel, scherp, over de top, retemuzikaal en ongenadig grappig. Zij die de shows Hulphond en Löyly zagen weten het al: Vrijdag en Sandifort zien is voor de bijl gaan. Tickets kosten 15,00 bij Primera of www.cardotheater.nl.

Grote Ontfermbermdag!

REGIO - Mag de de zorg voor de Aarde jouw goede voornemen zijn? Op 14 januari verzorgt De Ontfermberm met stichting Bijen Dichterbij een prachtige actie om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Een opschoon- en plantactie gecombineerd met een vertoning van de inspirerende documentaire Down to Earth.

Met een ploeg vrijwilligers zal een aantal bermen van afval worden ontdaan. Voor elk opgeraapt stuk afval worden biologische krokusbollen geplant. Zo worden de bermen één bloeiend kunstwerk. Dat niet alleen mooi is om te zien, maar ook heel goed voor bijen.

"Wil je meedoen? Je bent welkom voor de opschoonactie, de filmvertoning, of beide. We starten om 10.30 uur bij de Homüschemühl in Keeken. De film begint om 14.30 uur in de Waard van Kekerdom. Toegang voor de film is 8 euro, inclusief een gratis lunch voor de deelnemers aan de opschoon- en plantactie! Kun je daar niet bij zijn? Je krijgt de helft korting op je toegangskaartje als je een zak zwerfvuil inlevert aan de kassa.

We zijn de gemeente Berg en Dal erkentelijk voor hun financiële en materiële ondersteuning aan de actie, Wilderniscafé De Waard van Kekerdom voor het beschikbaar stellen van de filmzaal en Natural Bulbs voor hun sponsoring van de biologische bloembollen. Wees welkom! Samen maken we de wereld een beetje mooier."

Meer info staat op www.bijendichterbij.nl en verkrijgbaar bij Tatjana Kirienko. Geef je op bij: tatjanakirienko@gmail.com.

3 / 16

Eerste inwoners genieten met volle teugen van Jumbo's kerstdiner

Foto: Forte Welzijn

GROESBEEK – Het afgelopen weekend hebben de eerste bewoners van de wijk Sionsheuvel in Groesbeek kunnen genieten van het uitgebreid kerstdiner waarvan de ingrediënten waren geschonken door Jumbo Supermarkten.

Met de beschikbare ingrediënten hebben vrijwilligers samen met medewerkers van Forte Welzijn een uitgebreid kerstdiner in de keuken weten te bereiden. De gasten werden ontvangen in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek en hebben allen met volle teugen kunnen genieten van hetgeen voor hen bereid was.

Er verandert niets bij intrede van papiercontainers

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal laat desgevraagd weten dat er bij de intrede van de papiercontainers per 1 januari 2017 niets verandert voor de inwoners.

In plaats dat men dozen met papier langs de kant van de weg zet, moet men nu de papiercontainer langs de kant van de weg zetten op de dag dat voorheen het oud papier ook werd opgehaald.

Voor de ophalers van de verenigingen zal het even wennen zijn, maar ze hoeven in ieder geval niet meer te bukken en zwaar te tillen. Papierophalers uit Groesbeek hebben onlangs een gesprek gehad met de ophalers in de Ooijpolder, waar de papiercontainer al lang haar intrede heeft gedaan. Daar waren ze bijzonder tevreden en ze hebben de Groesbeekse papierophalers een hart onder de riem gestoken. Ook de papiercontainers die bij de diverse verenigingen staan, blijven gehandhaafd voor mensen die gewend zijn daar hun papier te deponeren.

Oudejaarsviering met muziek

GROESBEEK - Op de laatste dag van het jaar wordt er in Groesbeek in de Cosmas en Damianuskerk traditiegetrouw stilgestaan bij de gebeurtenissen van het (bijna) afgelopen jaar, en wordt er ook vooruitgeblikt op het komende jaar.

Het kerkkoor Sint-Caecilia en fanfare Wilhelmina zullen vooraf en tijdens deze dienst met passende muziek de sfeer ondersteunen. Het kerkkoor en de fanfare wisselen elkaar af.

Het koor zingt onder andere liederen uit de vierstemmige mis van Titus Brandsma, Heilige Nacht en Ach mein herzliebes Jesulein. Fanfare Wilhelmina laat onder andere de welbekende liederen Hallelujah en The Rose horen. Iedereen is van harte uitgenodigd om aan deze viering deel te nemen. Koor en fanfare starten zaterdag 31 december vanaf 18:00 uur. De dienst begint om 18:30 uur.

Voetpad, oversteekplaats en nieuwe extra ingang bij De Treffers

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft onlangs het voetpad langs het Nijerf verlengd tot aan het sportcomplex van De Treffers.

Het huidige voetpad liep vanaf de Nieuwe Drulseweg tot aan de Generaal Gavinstraat. Echter met thuiswedstrijden moesten de honderden voetbalfans op het Nijerf lopen – zonder voetpad – naar het sportcomplex van De Treffers, met alle gevaren van dien. Dat is sinds afgelopen week verleden tijd. De gemeente Berg en Dal heeft het voetpad doorgetrokken tot het sportcomplex, waar tevens een voetgangersoversteekplaats is gerealiseerd alsmede een nieuwe toegangspoort voor het betreden van het sportcomplex.

Zeldzame foto seinhuis bij station Groesbeek in 1934

Foto: Gerrie Driessen Heemkunde Kring Groesbeek

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Tot een half jaar geleden werd verondersteld dat er geen foto bestond van het vroeger bij Station Groesbeek behorende seinhuis. De hierbij gepubliceerde opname laat het tegendeel zien.

Die is beschikbaar gesteld door de in Beek en Donk wonende R. van Maasakker, koper van de cd. 'Geschiedenis van de spoorweg te Groesbeek (Spoorlijn Nijmegen-Groesbeek- Kranenburg –Kleef) Periode 1865 -2015'. Vanuit het seinhuis werd de veiligheid van de treinenloop geregeld en de overwegen bediend. Vandaar liepen staaldraden naar de seinen en wissels van het emplacement.

De foto is gemaakt vanaf de spoorwegovergang richting Duitsland. Achter het seinhuis zien we het station en het oplopende perron. De bomenrij staat aan de Stationsweg. Naar rechts de laad- en losplaats van het spoorwegemplacement. In totaal liggen er vier baanvakken, waardoor de spoorwegovergang tientallen meters lang is. Als de spoorbomen gesloten werden, moesten minder goed ter been zijnde personen zich inspannen om tijdig de overweg te zijn overgestoken. Het voorste baanvak loopt naar de losplaats en dient voor het rangeren van de goederenwagons. Tijdens het rangeren was de spoorwegovergang afgesloten, wat vanwege de tijdsduur veel ongemak veroorzaakte. De lange wachttijden waren in 1924 voor het gemeentebestuur aanleiding tot het opstellen van een begroting voor de aanleg van een tunnel. De financiële middelen echter bleken volkomen ontoereikend.

Na de opheffing in 1934 van station Groesbeek werd bij de spoorwegovergang Blokpost T gebouwd. Voortaan werden de wissels, seinen en spoorbomen van daar bediend. Daarna konden het stationsgebouw en het seinhuis gesloopt worden, wat in 1936 gebeurde. Blokpost T heeft tot 1978 dienst gedaan, toen gesloopt wegens automatisering van het baanvak. Desondanks bleef de spoorlijn Nijmegen–Kleef onrendabel, waarom de NS besloot tot sluiting. De laatste trein passeerde Groesbeek op 1 juni 1991. De eerder genoemde PowerPoint - presentatie over geschiedenis van de spoorweg Nijmegen–Kleef bevat 244 items, waaronder een honderdtal foto's. (Bruna 12,75)

Inleveren spullen rommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK – Ten behoeve van de voorjaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina kan men iedere zaterdag terecht om bruikbare spullen in te leveren aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

Vrijwilligers van de fanfare zijn daar van 11.00 tot 12.00 uur aanwezig om de spullen zoals boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers en dergelijke in ontvangst te nemen.

Pont uit de vaart

MILLINGEN - Vanwege het nog steeds dalende waterpeil is het niet meer mogelijk de veerdienst Millingen aan de Rijn – Pannerden uit te voeren. De pont is met ingang van vrijdag 23 december tot nader bericht uit de vaart.

Dat meldt Kievits Veerdiensten uit Millingen aan de Rijn. (www.kievitsveerdiensten.com)

Weer brand gesticht bij Kemnade

GROESBEEK – Weer is de Groesbeekse brandweer dinsdagmiddag uitgerukt voor een brand op het terrein van Kemnade langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Ditmaal had een cliënt in de sporthal van Kemnade een prullenbak in brand gestoken waarvoor de brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd. Toen de brandweer met een blusvoertuig ter plaatse kwam, bleek dat de begeleiding het brandje al geblust had. De brandweerlieden hebben alleen nacontrole verricht. De schade is beperkt gebleven tot rookschade en het prullenmandje. Zondagmorgen heeft op hetzelfde terrein een cliënt in een isoleercel zijn matras in brand gestoken. Hier zijn ook de brandweer, ambulancepersoneel en de politie druk mee geweest.

Weer brand gesticht bij Kemnade Groesbeek

GROESBEEK – Weer is de Groesbeekse brandweer dinsdagmiddag uitgerukt voor een brand op het terrein van Kemnade langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Ditmaal had een cliënt in de sporthal van Kemnade een prullenbak in brand gestoken waarvoor de brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd. Toen de brandweer met een blusvoertuig ter plaatse kwam, bleek dat de begeleiding het brandje al geblust had. De brandweerlieden hebben alleen nacontrole verricht. De schade is beperkt gebleven tot rookschade en het prullenmandje. Zondagmorgen heeft op hetzelfde terrein een cliënt in een isoleercel zijn matras in brand gestoken. Hier zijn ook de brandweer, ambulancepersoneel en de politie druk mee geweest.

Gaslek ontdekt bij woning Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bewoners aan de Goudenregenstraat in Breedeweg roken donderdagmorgen een gaslucht. Ze vertrouwden het niet en alarmeerden uit voorzorg de brandweer van Groesbeek.

De brandweerlieden hebben de rij van vier woningen doorgemeten en geen gaslucht in de woningen aangetroffen. Later werd er wel gas gemeten bij een afvoerputje. Daarop werd Liander gewaarschuwd en zijn de bewoners uit veiligheid hun woningen uit gegaan. Werknemers van Liander vermoedden dat tussen twee woningen in bij de riolering een spontane gasbreuk is ontstaan. Zij hebben de oprit van de woning opengebroken en vervolgens het lek hersteld.

Pont Millingen-Pannerden uit de vaart

MILLINGEN - Vanwege het nog steeds dalende waterpeil is het niet meer mogelijk de veerdienst Millingen aan de Rijn – Pannerden uit te voeren. De pont is met ingang van vrijdag 23 december tot nader bericht uit de vaart.

Dat meldt Kievits Veerdiensten uit Millingen aan de Rijn. (www.kievitsveerdiensten.com)

7 / 16

8 / 16

9 / 16

10 / 16

11 / 16

Ouderen dubbel verrast door schoolgaande jeugd in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Er wordt zo nu en dan nog lelijk gedaan over de jeugd, maar woensdagmorgen was het tegenovergestelde het geval. Een viertal leerlingen van het Groesbeekse Montessori College had samen met Gerda Hubbers een ontbijt klaargemaakt voor liefst 60 ouderen in 't Trefpunt van De Meent, en dat mocht er zijn.

Het was tevens een project voor school, waarmee ze ongetwijfeld ruim een voldoende hebben gehaald. Het was een compleet ontbijt met verschillende soorten brood, beleg, jus d'orange en niet te vergeten een gekookt eitje. De koffie en thee ontbraken evenmin. Het ontbijt was nog maar net genuttigd toen voor de kerststal in 't Trefpunt het kinderkerstkoor van basisschool 't Vossenhol onder leiding van Ellen Thijssen en Leon Schelfhout de kerstsfeer compleet maakte. Samen werden de bekende en aloude kerstliederen ten gehore gebracht - onder accordeonbegeleiding van Lisette Cillessen - die voluit werden meegezongen door de ouderen. Ze hebben een geweldige morgen gehad , dankzij de schoolgaande jeugd. Zo blijkt maar weer: of je jong of oud bent, samen kunnen er mooie en gezellige activiteiten ondernomen worden.

Extra subsidie gemeente voor Villa Bijou Beek

BERG EN DAL – De eigenaren van het gemeentelijk monument Villa Bijou hebben bij het gemeentebestuur van Berg en Dal een extra subsidie aangevraagd in verband met de tegenvallende restauratie van het monumentale pand (gemeentelijk monument).

De eigenaren van Villa Bijou aan de Ravenberg in Beek zijn al vanaf 2014 bezig met een ingrijpende restauratie van het pand. Veel onderhoudswerkzaamheden zijn fors duurder uitgevallen vanwege de slechte bouwkundige toestand van het pand. Omdat het pand, zoals meerdere villa's in de omgeving op de steile stuwwal is gebouwd, hebben de eigenaren ook te maken met een 'afglijdende fundering' en hebben om die reden al veel kosten gemaakt voordat ze aan de restauratie konden beginnen.

De eigenaren hebben een extra subsidie aangevraagd van 4.000 euro voor de zwaar verzakte serres en het herstel van de glas-in-loodramen. Nu de gemeente de toekenning van een extra subsidie van 4.000,-- akkoord heeft bevonden, draagt de Provincie daar ook nog de helft van bij, zodat het subsidiebedrag in totaal 6.000 euro is. Het pand zal na de restauratie volgens het college weer een sieraad zijn op de stuwwal en voor eenieder zichtbaar in het straatbeeld van De Ravenberg en de Rijksstraatweg.

Laatste bingo van 2016 in Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK – Op donderdagavond 29 december wordt in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek de laatste bingoavond van 2016 gehouden.

Het belooft een spannende bingoavond te gaan worden omdat naast de hoofdprijs van 250,-- en de jackpot van 100,-- de jackpot van vorige week ten bedrage van 400,-- er wordt uitgespeeld met 4 rondes van 25,-- voor een rijtje en 75,-- voor een volle kaart. Verwacht wordt dat het erg druk zal worden. Daarom is de zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur geopend. De bingoballen rollen vanaf om 20.00 uur.

13 / 16

3557 baby's in India en Oost-Europa in kleertjes uit Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ruim tien jaar geleden begon Rina van Delft uit Groesbeek baby kleertjes te breien en te naaien voor de allerarmste moeders in India. Na een jaar besloot zij te stoppen, omdat het niet opschoot om alleen verder te gaan. Totdat zij in contact kwam met vier dames tijdens een workshop bij Marga Nillesen aan de Lage Horst...

De dames hielpen Rina uit de nood en gingen ook breien en naaien. Binnen de kortste tijd waren er liefst 27 dames, onder wie naaisters die eenmaal in de maand bij elkaar komen bij Marga Nillessen om kleertjes te knippen en te naaien. Ook wordt er thuis nog volop genaaid, allemaal voor het goede doel. Nu tien jaar later zijn er al 3557 pakketjes babykleertjes – de eerste acht jaar naar India en de laatste twee jaar naar Oost-Europa zoals Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Slowakije –gezonden naar de allerarmste moeders.

Een pakket bestaat uit een omslag, 2 broekjes, 2 hesjes en 1 zomermutsje; voor de winter komen er nog een gebreid vestje, mutsje en sokjes bij. Het Groesbeekse babykleertjesproject 'Met elkaar voor elkaar' is aangesloten bij de Nederlandse stichting Surya, die ervoor zorgt dat de babypakketjes op de juiste plaatsen terecht komen.

Maandagmiddag werd bescheiden stilgestaan bij het tienjarig bestaan. Duizenden knotten wol en honderden meters stof zijn door de vingers gegaan bij de 27 dames afkomstig uit Groesbeek, Siebengewald, Bergen en Mook. Iedereen werd in het atelier bij Marga Nillesen getrakteerd op beschuit met muisjes als aandenken aan de vele baby's die weer geboren zijn, hier ver vandaan.

Theo de Bruin is ook aan het breien geslagen, terwijl de man van Rina, Theo van Delft hand en spandiensten verricht. Iedereen doet dat op vrijwillige basis. De wol en stof zijn giften, die door gulle gevers en ateliers worden aangeboden. "Het lijkt wel een wonder", laat Rina weten, "als de wol of stof bijna op is, kunnen we altijd weer rekenen op een nieuwe levering."

Aanleg kunstgras Achilles'29 geëvalueerd door gemeente

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft onlangs de aanleg van het kunstgras op het hoofdveld van Achilles'29 – dat medio 2016 is aangelegd geëvalueerd.

In overleg met Achilles'29 werd een drietal offertes opgevraagd. Er bleek geen onderscheid te bestaan tussen kunstgrasmatten voor amateurvoetbal of profvoetbal. Alle kunstgrasmatten moeten voldoen aan de Fifa2Star-norm. Uiteindelijk is de opdracht gegund aan Polytan, deze firma werkt met een onderlaag (E-layer) die 30 jaar mee kan in plaats van de gebruikelijke 20 jaar. Daarnaast maakt Polytan gebruik van een kunstgrasvezel Coolplast, die minder warmte opneemt en is maar 40 mm lang in plaats van de gebruikelijke 60 mm, waardoor minder zand en infill nodig is.

Ook gebruikt Polytan een andere infill die geurloos is en minder opwarmt dan het gebruikelijke rubbergranulaat. Voor verlichting heeft de gemeente Berg en Dal 25.000 euro beschikbaar gesteld, wat bij andere clubs voor verlichting ook door de gemeente is bijgedragen. Voor profvoetbal worden aan de verlichting hogere eisen gesteld, maar die meerkosten zijn voor Achilles'29. De totale offerte, plus de verlichting van 25.000 euro bedroeg 453.000 euro excl. BTW. Daarvan is vervolgens 80 procent (362.400 euro) door de gemeente op declaratiebasis ter beschikking gesteld. Volgens het college is het kunstgrasveld binnen het beschikbaar gestelde budget en binnen de randvoorwaarde aangelegd.

Kerstmis op de Sint-Laurentius

KEKERDOM - Op basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom is er de afgelopen weken toegewerkt naar kerstmis. Traditioneel werden er met de hele school samen vier adventsvieringen gehouden, waarbij er iedere keer een kaars werd aangestoken, er een kerstverhaal verteld werd en uiteraard werd er ook gezongen, in het Nederlands én in het Engels!

Ook hebben alle kinderen tijdens een workshop kerstversieringen gemaakt, die op het 'Hoanehart' in Kekerdom in de kerstboom gehangen werden samen met alle buurtbewoners. Op dinsdag 20 december ging de hele school met de bus naar Museumpark Orientalis, alwaar 'een reis naar Bethlehem' gemaakt werd! Kortom een bijzonder uitje aansluitend aan de laatste adventsviering! Op woensdagochtend 21 december gingen de kleuters van juffrouw Yvonne bij haar thuis de grote kersstal bewonderen!

Op donderdag 22 december was er dan de traditionele kerstviering. In het kerkje in Kekerdom werd er door de kinderen van groep 1 tot en met 8 het kerstverhaal verteld én gespeeld en er werd prachtig gezongen door de leerkrachten. Hierna gingen de kinderen wandelend terug naar school om daar van een heerlijk kerstdiner, gemaakt door alle ouders, te genieten.

Ondertussen was er voor alle ouders een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Tevens was er een grootse loterij, mede mogelijk gemaakt door een aantal ondernemers uit Millingen en omgeving, te weten: AH Van den Hatert, Henk Hanssen, De Insteek, De Letterie, De Beeldernis, Rob de Bruin van de molen in Kekerdom, Atelier Mimi, Bakkerij Selten en Autoschade Nielen.

Nieuwjaar bij Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Elke eerste zaterdag van weer een nieuw jaar wordt traditiegetrouw de nieuwjaarsreceptie van Groesbeekse Boys gehouden.

Zaterdag 7 januari zijn alle leden en supporters welkom op sportpark Breedeweg om elkaar het beste toe te wensen. Liefst 18 jubilarissen worden tijdens de receptie gehuldigd voor hun langdurige lidmaatschap. Tien omdat zij 25 jaar aan de club verbonden zijn, zes leden zijn 40 lid en twee leden worden gehuldigd, omdat zij inmiddels 70 jaar lid van Groesbeekse Boys zijn. Dj Bas Janssen zal voor de muziek zorgen. Aanvang van de receptie is 15.00 uur.

Om 13.00 uur wordt er traditiegetrouw ook een voetbalwedstrijd gespeeld. Dit jaar worden de twee teams gevormd door oud-eerste en tweede-elftalspelers die in seizoen 2008-2009 beiden kampioen werden onder leiding van de trainers Michel Houterman en Henk Rikken. Na deze wedstrijd kunnen spelers en begeleiders samen met de vele trouwe supporters verhalen ophalen uit deze succesvolle jaargang. Alle leden en supporters zijn welkom bij de wedstrijd en receptie.

'Verbied ballonnenwedstrijd, vuurwerk en nog meer...'

BERG EN DAL – Tijdens de vaststelling van de voorlopige versie van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn diverse kanttekeningen geplaatst.

Zo wil Ten Doesschate (VVD) dat het gemeentebestuur ballonnenwedstrijden met helium gaat verbieden. Dit is ten eerste slecht voor het milieu en daarnaast is het gevaarlijk voor alle soorten dieren die de ballonnen in de natuur aantreffen. Ook Verheijen (CDA) had de nodige wensen om in de APV op te nemen. Zo wil hij dat de boa's van de gemeente meer aandacht gaan besteden aan de hondenpoep in plaats van de blauwe zone en een vuurwerkverbod in verband met de jaarlijkse overlast, maar dan wel een vuurwerk op een bepaalde plaats, als het kan in elke kern.

Het college heeft al in een eerder stadium laten weten een verbod momenteel nog niet nodig te vinden ondanks de duizenden euro's die jaarlijks worden aangericht aan het straatmeubilair. Na verwachting zal de nieuwe APV half 2017 door de gemeenteraad van Berg en Dal vastgesteld worden.

Sympany textielcontainers tijdens de jaarwisseling

REGIO - De gezellige donkere dagen van kerst en Oud & Nieuw staan weer voor de deur. Tijd voor elkaar, maar ook voor het afsteken van vuurwerk en maken van vreugdevuren. Keerzijde van deze feestelijkheden voor Sympany zijn verbrand textiel en uitgebrande textielcontainers, kortom veel schade en onnodig hoge kosten. Zonde!

Als voorzorgsmaatregel worden textielcontainers afgesloten en soms zelfs tijdelijk verwijderd. Een andere maatregel is dat de containers kort voor de jaarwisseling nog worden geleegd, waardoor geen afsluiting/verwijdering nodig is. Afsluiting heeft namelijk soms tot gevolg dat inwoners toch zakken naast de containers plaatsen.